site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-202.jpg

mapa-canarias2-93.jpg


Gearresteerd voor het stelen ter waarde van €80.000,=
in een bewoonde villa

MOGÁN - dinsdag 16 augustus 2016 - In het kader van de operatie ‘CASANUEVA’ heeft het Equipo de la Policía Judicial (ETPJ) (Rechercheteam) van de Guardia Civil van Puerto Rico-Mogán - met de arrestatie van drie inbrekers en de heler - een beroving aan juwelen met een waarde van €80.000,= opgelost welke gestolen waren in de bewoonde villa van een bouwondernemer op Gran Canaria.

Het grootste deel van de juwelen is teruggevonden, samen met €4.000,= aan contanten welke de gearresteerden in hun woning hadden, evenals een waterscooter die gekocht was van het gestolen geld.
fotografa20prensa201.jpgMen is op 6 en 9 augustus 2016 overgaan tot de arrestatie van vier Spanjaarden in de leeftijd van tussen de 18 en 27 jaar, met de initialen: G.A.D.; H.S.P.; A.N.G.; en I.M.I., als vermoedelijke plegers van een inbraak in een bewoond pand waarbij voor een waarde van €80.000.= is buitgemaakt welke de ondernemer op het eiland bewaarde in zijn privéwoning.

Het onderzoek is gestart naar aanleiding van de aangifte die op het bureau van de Guardia Civil in de toeristenwijk Puerto Rico (gemeente Mogán) is gedaan door een ondernemer uit de bouw,: waarbij hij verklaard heeft slachtoffer te zijn van een gewelddadige overval welke midden juli 2016 plaats heeft gevonden in een afgelegen woning in de gemeente Mogán.

In de aangifte is meegedeeld, dat men zich met geweld toegang verschaft heeft tot zijn woning met het forceren van de toegangsdeur, dat men alle ruimten van het pand heeft doorzocht, en zich juwelen heeft toegeëigend die in een brandkast waren opgeborgen op een geheime locatie in de villa, waarbij het om een ontvreemde waarde gaat van €80.000,= uit het interieur van de villa.

Vanwege dit alles, zijn de rechercheurs van het ETPJ van de Guardia Civil in Puerto Rico, het politieonderzoek gestart, gebaseerd op de verklaringen en de bijdragen van gegevens door de benadeelde, door bestudering en bewaking in te stellen in de omgeving, waar de eerste indicaties al hebben aangegeven dat de vermoedelijke daders bekend waren met de aanwezigheid van grote hoeveelheden geld in de brandkast van de ondernemer.

Bij het intensieve onderzoek dat is verricht door de rechercheurs van het ETPJ, heeft men vast kunnen stellen dat A.N.G. informatie had over de bedrijfsvoering, via een familielid dat daar als personeel werkzaam was

De Guardia Civil heeft in de loop van het onderzoek opgemerkt, dat A.N.G. grote sommen geld heeft uitgegeven aan zaken die niet met zijn koopkracht waren te rijmen. Wat dat betreft, ging het om de verwerving van elektronica en hoogwaardige mobiele telefoons, horloges, kleding en reizen met dure hotelovernachtingen.

Eveneens heeft men als zodanig de vriendenkring onderzocht van de hoofdverdachte G.A.D. die eveneens grote sommen geld heeft uitgegeven, onverklaarbaar, en zelfs met het kopen van een waterscooter.

Om die reden, heeft de Guardia Civil al snel de nodige vragen gesteld, om over te gaan tot de arrestatie van de vermeende daders; en als gevolg van de grote verspilling en kosten die gemaakt zijn is men een vierde aan de diefstal gerelateerde persoon tegengekomen in de vriendenkring van de vermeende daders – die (als heler) de juwelen bewaarde zodat deze verkocht konden worden aan een juwelierszaak gespecialiseerd in het opkopen van goud, tegen een hoeveelheid geld die vooraf was overeengekomen.

Uiteindelijk is men, na een uitgebreide controle, op 8 augustus 2016 overgegaan tot de arrestatie van A.N.G. en meteen daarop tot de aanhouding van G.A.D en H.S.P, waarbij men bij deze actie de hoeveelheid van ongeveer €4.000= heeft teruggevonden van een roofoverval in de bewoonde woning waar met het geld had ontvreemd.

Wat betreft de juwelen, heeft de Guardia Civil alle mogelijke informatie verzameld over het ‘compro oro’-nin Vecindario, waarmee men I.M.I. heeft opgespoord als zijnde de vermoedelijke heler van de juwelen ter waarde van ongeveer €400,=, en die daarmee na de misdaad zijn teruggevonden.

Aan deze operatie hebben de navolgende teams deelgenomen: Het Equipo de Policía Judicial (ETPJ) (Rechercheteam) van de Guardia Civil in Puerto Rico-Mogán, in samenwerking met personeel van de Puesto Principal (Hoofd Politiepost) in Puerto Rico en van het Equipo de Policía Judicial (ETPJ) (Rechercheteam ) van Vecindario.

De gearresteerden zijn overgedragen aan het Parket van de betreffende Rechtbank in San Bartolomé de Tirajana, waarbij met deze operatie de Guardia Civil het geld heeft teruggevonden en het grootste deel van de ontvreemde juwelen; en bovendien is overgegaan tot de inbeslagname van een waterscooter, juwelen (armbanden, halskettingen, oorbellen, enz…), een standaard voor een hoogwaardige mobiele telefoon, en een muziekinstallatie; welke men allemaal had aangeschaft van het gestolen geld.
zzzislas-canariaslogo-145.jpg


Zuid Gran Canaria: 
Bende-leden gearresteerd voor
 het plegen van diefstallen in  hotels

MOGÁN - woensdag 2 maart 2016 -  De Guardia Civil heeft in het Zuiden van Gran Canaria een groep van drie buitenlanders ingerekend die men beschuldigt van het plegen van acht diefstallen in gastenkamers van diverse hotels in Mógan, door gebruikmaking van vervalste kamersleutels.

Dit heeft het Commissariaat van Las Palmas laten weten op woensdag 2 maart 2016; de gearresteerden  verkeren in de leeftijdsgroep van 43 tot 45 jaar en het betreft een vrouw met de initialen A.M.S. en twee mannen: R.V.H. en S.V., die meerdere keren in aanraking zijn geweest met de politie, voor delicten tegen het eigendom.
una-llave-maestra-que-cualquiera-puede-fabricar-en-casa.jpg

Een hoofdsleutel die iedereen thuis kan vervaardigen.
Het openen van een deur, hoewel beveiligd,
is verworden tot een golf aan iets wat heel verkrijgbaar is.
Het is toereikend om te beschikken over een 3D-printer en de juiste computerprogrammatuur.

De onderzoekingen zijn begonnen op 16 februari 2016, toen de Guardia Civil ervan kennis kreeg, dat iemand zich, zonder toestemming, toegang had verschaft tot diverse gastenkamers van een hotel in Mogán.

Bij deze diefstallen gebruikten de inbrekers voor het openen van de kamerdeuren een geavanceerd apparaat dat, eenmaal in het elektronisch slot gestoken de codes genereerde die nodig zijn voor het verkrijgen van toegang tot de hotelkamer.

Sinds 16 februari 2016 heeft men meerdere aangiften ontvangen van soortgelijke feiten, met dezelfde handelwijze.

De agenten hebben vastgesteld dat het doel van de dieven steeds geld en goederen waren welke  men kon meenemen in een rugzak, of in een tas; zoals , draagbare computers, tablets, mobiele telefoons en horloges.

De inbrekers verlieten daarna te voet het hotel,  en zelfs - om geen verdenking te wekken bij het hotelpersoneel - deden ze zich voor als toeristen, door Engels met hen te spreken.

Tegen deze golf aan diefstallen in hotels, heeft de Guardia Civil een bewaking ingesteld, die op 26 februari 2016 resultaat heeft opgeleverd,  toen het verdachte voertuig op de autosnelweg GC-1 reed, richting Las Palmas de Gran Canaria.

Toen een patrouille deze bestelauto, op weg naar Vecindario, onderschepte en het interieur ervan doorzocht, ontdekte men de resultaten van de diverse in Mogán gepleegde diefstallen; zoals zes zonnebrillen van bekende merken, een telefoontoestel iPhone-5s, twee Rolex-horloges, een Superdry-horloge, en €1.380,= in contanten, evenals 400 Britse Ponden (€512,=) en 200 Zwitserse Franken (€184,=).

Bovendien ontdekten de agenten het elektronische apparaat wat de daders van deze diefstallen  hebben gebruikt om de deuren van de hotelkamers te openen, wat was verborgen in een dikke balpen.

Naast dit elektronische apparaat, hebben de agenten  twee complete sets pikhouwelen en ander bewijsmateriaal in beslag genomen dat te maken heeft met de bij deze diefstallen betrokken gearresteerden, zo heeft de Guardia Civil laten weten.

Dit elektronische apparaat voor het openen van deuren is gebruikt bij andere gelegenheden in Spanje. Feit is, dat er aangiften zijn van soortgelijke diefstallen op Tenerife, in Málaga en in diverse provincies aan de oostkust.

De drie gearresteerden zijn overgedragen aan de Rechtbank van het parket in San Bartolomé de Tirajana voor het delict, te behoren tot een criminele organisatie en het plegen van acht delicten van inbraak.
zzzzzzzislas-canariaslogo-222.jpg


Gearresteerd:
de vermoedelijke dader van 40 berovingen
in hotelkamers van toeristen in Costa Calma

MORO JABLE - dinsdag 4 januari 2016 - De Guardia Civil in Moro Jable heeft een 20-jarige Spaanse man gearresteerd  die de vermoedelijke pleger is van 40 gewelddadige berovingen die in september 2015 plaats hebben  gevonden in diverse toeristenwijken aan de Costa Calma, in de gemeente Pájara, op Fuerteventura. De Guardia Civil doet onderzoek, om de gestolen voorwerpen terug te bezorgen bij de eigenaren.

Deze berovingen hebben plaatsgevonden in de gastenkamers  van diverse hotels waarin geen toeristen aanwezig waren. De inbreker  sloeg ramen in, forceerde deuren,  of benutte de onvoorzichtigheid van een openstaand venster. Op deze wijze verschafte hij zich toegang tot de gastenkamers en ontvreemde waardevolle voorwerpen die gemakkelijk mee te nemen waren, zoals tablets, fotocamera’s, mobiele telefoons, juwelen en geld in contanten.
getimage.jpg
                                                    Costa Calma, Fuerteventura.
2774466_23_z.jpg
De agenten ontdekten dat de voorwerpen  naar de illegale tweedehands markt gingen, of naar die zich bezig houden met in- en verkoop, en nadat  men voldoende aanwijzingen had verkregen, heeft men A.G.C gearresteerd als vermoedelijke pleger van deze feiten.

De gestolen voorwerpen zijn voor een deel overdragen aan de betreffende Rechtbank in Puerto de Rosario, de rest verblijft  in het politiebureau van de Guardia Civil in Moro Jable, waar men bezig is de legitieme eigenaren op te sporen.

De gearresteerde is, bij de betreffende Rechtbank, overgedragen aan Justitie en verblijft in voorarrest in Puerto del Rosario.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-155.jpg


Een criminele bende opgerold
die inbraken pleegde in woonhuizen op Gran Canaria

GRAN CANARIA - Kerstmis, 25 december 2015 - De Policía Nacional (Rijkspolitie) heeft een criminele bende opgerold die men vijftien woninginbraken toeschrijft welke over het algemeen gepleegd zijn op Gran Canaria, waar  men gewapend de woningen binnenging en niet schroomde grof geweld uit te oefenen op hun slachtoffers,  zo heeft de Politie laten weten op donderdag 24 december 2015.

Deze onfrisse club was actief  in vijf gemeenten:
- Las Palmas de Gran Canaria,
- Santa María de Guía,
- Moya,
- Telde ,
-  San Bartolomé de Tirajana.

Negen personen, zeven Spanjaarden, een Ghanees en een Senegalees, zijn gearresteerd als leden van deze criminele bende,  en daarbij zijn elektrische wapens van het type ‘Taser’, een catana (zwaard) en een aantal machetes, handschoenen en maskers in beslag genomen die ze gebruikten bij hun overvallen, aldus het verslag van het Hoofdbureau van Politie op de Canarische Eilanden.
img_31875.jpg

De Politie benadrukt, dat de verdachten ertoe kwamen om zelfs een pistool te gebruiken bij een in een  woning gepleegde  diefstal gepleegd, waarbij men diverse kogelpatronen heeft leeggeschoten.”

“Bovendien schroomden deze criminelen niet, grof geweld toe te passen op hun slachtofrers als dat nodig was,” zo bevestigt men.

img_31876.jpgVanuit het Hoofdcommissariaat legt men ook uit, dat men bij de berovingen gebruik maakte van sportkleding, sweaters met capuchon, handschoenen en pasamontañas (bivakmutsen) om identificatie moeilijk te maken; het gereedschap dat ze gebruikten bestond uit schroevendraaiers, moersleutels, en grote koevoeten waarmee men de toegangsdeuren forceerde om in de woningen te geraken.
img_31874.jpg

Maar in andere gevallen gebruikte men ook meer gespecialiseerd en minder gebruikelijk  gereedschap, bekend als 'revienta-cilindros' (‘cilinder busters’), “waarmee men met het grootste gemak de deursloten forceerde van de woningen,” zo geeft de Politie aan.

Over de onderzoeken die geleid hebben tot het oprollen van deze bende, laat men weten dat die in oktober 2015 begonnen zijn op grond van bij diverse politiebureaus op Gran Canaria gedane aangiften van woninginbraken, waarmee is vastgesteld, dat er een criminele organisatie op het Eiland aan het opereren was.

En de Politie benadrukt, dat rechercheurs de mensen hebben geschaduwd die vermoedelijk verband houden met de beschietingen van dit complexe, logistieke apparaat van  het criminele  netwerk, wat de identificatie  de mogelijk heeft gemaakt  van alle bendeleden” in de leeftijd tussen 19 en 32 jaar.

img_31873.jpg

“Nadat ze allemaal zijn gearresteerd, heeft men zes huiszoekingen verricht, waarbij gereedschap en wapens in beslag zijn genomen welke men gebruikte bij de berovingen; en anderzijds 450 gram hasjiesj, 5 gram amfetamine, steroïden, cocaïne en geld in contanten, waardoor men deze bende ook beschuldigt van drugshandel,” zo voegt de Politie toe.

Wat betreft de buit,  geeft de Politie aan dat die een waarde heeft van ruim €16.000,= en, ”voornamelijk bestond uit een veertigtal gestolen mobiele telefoons, tablets, geld en juwelen.”

De gearresteerden zijn, op twee - met een kleiner strafblad - na, aan Justitie overgedragen die deze zes gevangen heeft gezet en de overige drie op borgtocht heeft vrijgelaten.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-104.jpg 


Drie mannen gearresteerd voor auto-inbraken
in Maspalomas en Mogán

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 19 februari 2015 - Het kunnen dezelfde zijn, die al enige tijd actief zijn in het gebied van Puerto Rico tot Playa del Inglés.

Agenten van de Policía Local (Gemeentepolitie) van San Bartolomé de Tirajana hebben drie Noord-Afrikaanse mannen gearresteerd- in de leeftijd van 30 tot 35 jaar, twee van hen woonachtig in Vecindario en een in San Fernando de Maspalomas - als vermoedelijke plegers van inbraken in diverse voertuigen in de toeristenwijken van Maspalomas en Mogán, zo heeft de politie laten weten in een communiqué.
img_26316.jpgEen politieagent, die buiten dienst was, was degene die de politiecentrale heeft gewaarschuwd, waarop men een politieteam heeft ingezet, wat geleid heeft tot de arrestatie van drie personen; momenteel is de politie bezig, persoonlijke bezittingen van uiteenlopende aard terug te bezorgen al naar gelang de herkomst.
RUITBUUT.png BUT.png untitled-78.png
De drie gearresteerden zijn overgedragen aan Justitie; en met schrijft hen toe, de vermoedelijke daders te zijn van een groot aantal diefstallen in het toeristengebied, waarbij men niet ontkent, dat zij dezelfde daders zijn die al een tijdlang actief zijn in toeristencentra in het gebied tussen Puerto Rico en Playa del Inglés.

Het Cuerpo Nacional de Policía (Korps Rijkspolitie), in Maspalomas, heeft het onderzoek in deze zaak overgenomen.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Opsporing door Zweedse Justitie
van een Canario die beschuldigd wordt
van kunstroof

SANTA CRUZ DE TENERIFE - maandag 9 februari 2015 - Een Zweedse Officier van Justitie en Scandinavische agenten hebben, in samenwerking met de Instructierechtbank van Santa Cruz de Tenerife, de verdachte ondervraagd in zijn appartement in Santa Cruz, in verband met diefstal van waardevolle, religieuze kunstwerken in het Scandinavische land.

In de eerste week van februari 2015 zijn een Zweedse aanklager, diverse Zweedse politierechercheurs en een deskundige van kunstwerken naar Tenerife gereisd en hebben – met een internationaal opsporings en arrestatiebevel - deze Tinerfeño ondervraagd in zijn appartement.
imagesKF41G7AA.jpgDe verdachte woont in het zogenoemde buurtschap Cepsa, in de wijk Somosierra, in een klein en eenvoudig appartement waar hij een aantal antiek kunstwerken heeft opgeslagen waarvan de meerderheid is verdwenen uit kerken in Zweden.

Naast het verhoor heeft de politie huiszoeking verricht en diverse kunstwerken in beslag genomen, waaronder een heiligenbeeld. Een van deze kunstwerken stond op het punt verzonden te worden naar een koper, toen het werd onderschept op het postkantoor.

Het onderzoek duurt nog voort en de man is niet gearresteerd. In 2005 heeft hij 5 jaar gevangenisstraf uitgezeten wegens diefstal uit kerken in Zweden.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


 

Twee jonge geveltoeristen aangehouden
wegens inbraak in toeristencomplexen in Tías

TÍAS – zaterdag 7 februari 2015 - De Guardia Civil heeft de 18-jarige buitenlander M.S. en de - eveneens 18-jarige - Spanjaard R.A.F. gearresteerd als de vermoedelijke plegers van minstens drie inbraken in een toeristencomplex in Puerto del Carmen in de gemeente Tías (Lanzarote).

Het Commissariaat van Las Palmas heeft laten weten dat de verdachten zijn gearresteerd op vrijdag 6 februari 2015, die als geveltoerist de inbraken hebben gepleegd en zich daarbij meester hebben gemaakt van een buit met een waarde van zeker €1.800,=

Gevalletje geveltoerisme
Het onderzoek is begonnen na de aangifte van de twee inbraken - een op 8 december 2014 en een op 15 januari 2015- in hetzelfde toeristencomplex, waarbij de twee - door over muren te klimmen en langs de gevel - zich via de balkons toegang hebben verschaft tot niet met een sleutel afgesloten appartementen, terwijl de bewoners afwezig waren, of lagen te slapen.

Onder de gestolen voorwerpen is een mobiele telefoon van de laatste generatie, een digitale fortocamera, en geld in contanten - Noorse kronen en euro’s - met een waarde van in totaal €1.800.= 

De Guardia Civil blijft bezig met het opsporen van de gestolen voorwerpen en ontkent niet, dat er nog meer arrestaties zullen volgen, aldus het politiebericht.

De jongeren die al een strafblad hebben wegens beroving en inbraak, zijn met de onderzoeksresultaten van nu, overgedragen aan Justitie.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Opgerold een groep verdachten
van 25 woninginbraken in Vecindario

VECINDARIO - vrijdag 23 januari 2015 - De Guardia Civil heeft vier personen gearresteerd vanwege het eind 2014 plegen van 25 woninginbraken in Vecindario (Gran Canaria). Een vijfde persoon is gearresteerd op beschuldiging van heling van goederen die afkomstig zijn van deze inbraken.

Alle gearresteerden zijn Spanjaarden en inwoners van Santa Lucía de Tirajana: de 51-jarige S.S.G.; de 43-jarige C.S.G.; de 37-jartige I.C.G.D.; de 18jarige B.C.G en de 19-jarige A.R.R.C, zo heeft het Commissariaat van Las Palmas laten weten.
kijkenled.png  inbraak.png
 koevoet.png koevoet-1.png                                                           (Archief-foto's)
De vier eerstgenoemden zijn gearresteerd als mogelijke daders van 25 roofovervallen in woningen en de laatstgenoemde is in staat van beschuldiging gesteld, voor het helen van de gestolen goederen, om die vervolgens door te verkopen.

De Guardia Civil heeft deze operatie in gang gezet na het vaststellen van een golf aan woninginbraken welke zich heeft voorgedaan in het centrum van Vecindario, die allemaal hebben plaatsgevonden tussen november 2014 en begin januari 2015.

De agenten hebben eenzelfde patroon waargenomen bij deze inbraken: ze werden in de middag, of in de ochtend uitgevoerd, men maakte gebruik van de afwezigheid van de bewoners die, om een, of andere reden, hen gemakkelijk toegang hebben verschaft, door een deur open te laten staan, of deze slecht te hebben afgesloten; of, men kwam binnen via gemakkelijk te manipuleren deuren.

Over het algemeen zijn de inbrekers de woningen binnengekomen door het fiorceren van de deur met een koevoet.

Over het algemeen zijn de gestolen voorwerpen elektronische apparaten (tv-toestellen, computers, tablets, mobiele telefoons, enz.), juwelen, en geld in contanten.>
geenkans.png imagesU933AJ0G.jpg

In de meest gevallen hebben de daders dekens of andere lappen gebruikt, om de grote voorwerpen mee te bedekken, omdat de inbraken te voet zijn gepleegd.

De Guardia Civil van Vecindario is erin geslaagd, vast te stellen, dat de vermoedelijke daders een hechte groep vormden, waarbinnen een taakverdeling bestond: terwijl sommigen buiten op wacht stonden, om te waarschuwen voor het naderen van buren, of voorbijgangers, verifieerden anderen de afwezigheid van de bewoners, door aan te bellen.

De rest drong de woning binnen door de deur te forceren met een koevoet en de buit mee te nemen in een rugzak, of de grotere voorwerpen, zoals tv-toestellen, te bedekken met dekens.

Vervolgens verkochten ze de gestolen voorwerpen clandestien, ofwel aan particulieren in dezelfde straat, of aan winkels in tweedehands goederen.

Het onderzoek in deze zaak, en het volgen van de verdachten, heeft ertoe geleid, dat men op 12 januari 2015 voldoende aanwijzingen had, om de gearresteerden in staat van beschuldiging te stellen voor het plegen van 25 woninginbraken.

De agenten zijn erin geslaagd enkele gestolen voorwerpen veilig te stellen en terug te bezorgen bij de legitieme eigenaren. Toch gaat het onderzoek door met het zoeken naar meer gestolen voorwerpen, waarbij men nieuwe arrestaties niet uitsluit.

De gearresteerden zijn overgedragen aan de instructierechter van het Parket in San Bartolomé de Tirajana.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Duits echtpaar in hun woning in Playa del Inglés
overvallen door  twee gemaskerde mannen

Het Duitse echtpaar, dat al ruim 30 jaar op het eiland woont, is op dinsdag 13 januari 2015 overvallen en geslagen in hun woning in de toeristenwijk Playa del Inglés in de gemeente San Bartolomé de Tirajana.

De overvallers, die bivakmutsen droegen en heel goed Engels spraken hebben de twee 80-jarige slachtoffers geslagen, vastgebonden en verdovende injecties toegediend; ze hebben zich in het appartement van het Duitse echtpaar meester gemaakt van €400,= aan contanten, juwelen en horloges en zijn vervolgens spoorloos verdwenen.
encapuchados-asaltan-1.jpg

                               Een algemene foto van de Avenida de Alemania,
                         waar een overval in een woning heeft plaatsgevonden.
De instructierechter van het Parket in San Bartolomé de Tirajana, die de zaak behandelt, heeft stilzwijgen opgelegd. Agenten van het Commissariaat van Maspalomas van het Cuerpo Nacional de Policía (Korps Rijkspolitie) zijn een onderzoek gestart om de zaak op te helderen een, om de vermoedelijk daders van geweldpleging, mishandeling en woningdiefstal te kunnen arresteren.

Volgens personen die kennis van de zaak hebben, had de man - om 21:00 uur op dinsdag 13 januari 2015 - zijn hond (een dalmatiër) uitgelaten. Twee gemaskerde hebben hem overvallen bij de voordeur van zijn woning aan de Avenida de Alemania in de toeristenwijk. Ze zijn met hem de woning binnengegaan, waar ze hem in zijn gezicht geslagen en hem een klap op zijn hoofd gegeven hebben en hem vervolgens hebben vastgebonden, hetzelfde hebben ze gedaan met zijn echtgenote, die zich op dat moment in het chalet bevond. De twee dieven hebben de slachtoffers met een verdovend middel geïnjecteerd, om zo ongestoord hun gang te kunnen gaan. De vrouw is om 23:30 uur ontwaakt, waarop zij is gaan gillen en om hulp heeft geroepen. Met hulp van de buren, die op het gegil van de vrouw zijn afgekomen, is de Policía Nacional (Rijkspolitie) gewaarschuwd.

Personeel van de Servicio de Urgencias Canario (SUC) (Canarische Noodhulpdienst) is met twee ambulances naar het chalet aan de Avenida de Alemania gegaan, dat dicht bij de Duinen van Maspalomas ligt, en heeft eerste hulp geboden aan het echtpaar. Beiden hadden verwondingen aan het gezicht en op het hoofd door de klappen die ze hebben opgelopen, ook waren er schaafwonden aan hun , omdat ze op stoelen waren vastgebonden, klaarblijkelijk, met plakband.

De Duitse vrouw verbleef op woensdagavond 14 januari 2015, nog steeds opgenomen, in het in het Zuiden van het eiland, ter controle van de genezing van haar verwondingen. De personen die van het gebeurde in Playa del Inglés op de hoogte zijn, hebben laten weten, dat er - in principe - geen levensgevaar bestaat.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Gearresteerd bij het stelen van brandstof uit een auto
in Santa Brígida

SANTA BRÍGIDA - dinsdag 8 oktober 2013 - De 18-jarige gearresteerde, afkomstig uit Marzagán, is op heterdaad betrapt door de Policía Local.  Twee anderen zijn erin geslaagd te vluchten.

Een jongeman is in het eerste weekeinde van oktober 2013 gearresteerd door agenten van de Policía Local (Gemeentepolitie) van Santa Brígida, terwijl hij op heterdaad is betrapt toen hij brandstof aan het stelen was uit een auto die stond geparkeerd op de Subida del Reventón.
De 18-jarige gearresteerde F.J.S.V. afkomstig uit Marzagán, werd vergezeld door twee andere personen die ondertussen zijn geïdentificeerd en van wie er een al eerder is aangegeven wegens een soortgelijk feit. De Gemeentepolitie heeft in de afgelopen maanden diverse aangiften ontvangen wegens het stelen van benzine en diesel.

                 Flessen, en de slang, waarmee men de diefstal heeft gepleegd.

De feiten hebben zich voorgedaan in de vroege ochtenduren van zaterdag 5 oktober 2013, toen agenten van de Guardia Civil van de politiepost in San Mateo, nachtdienst draaiende agenten van de Policía Local hebben meegedeeld, dat in de genoemde straat diverse personen brandstof aan het stelen waren uit een voertuig met een donkere kleur. Toen de politie ter plaatse kwam, vluchtten drie jongeren een steegje in; een van hen is aangehouden en geïdentificeerd als F.J.S.V. zo laten bronnen binnen de Gemeente weten.

Op weinige meters van de  plaats delict hebben de agenten de auto geïdentificeerd waarin de drie vermoedelijke daders op weg waren en waarin men de identiteitsbewijzen heeft aangetroffen van de eigenaar zelf, de 23 jarige uit Ramblas de Jinámar afkomstige J.J.A., terwijl de derde persoon de 23 -jarige J.L.T.C.  is, eveneens woonachtig in Jinámar en die eerder al, op 25 september 2013, is aangehouden nadat men in zijn auto een cúter (snijder), een slang en materiaal had aangetroffen voor het stelen van brandstof bij een benzinepompstation in de satauteño gemeente (= Santa Brígida).

De methode die men gebruikt om aan de benzine te komen bestaat eruit, dat men onder de auto kruipt, het slangetje doorsnijdt wat de motor verbindt met de brandstoftank en dit verbindt met een slang  die de brandstof naar een van de jerrycans voert.

Toen men de eigenaar van de auto - een blauwe Opel Astra - op de hoogte heeft gesteld van de feiten, heeft deze vastgesteld, dat hij zonder benzine zat.

De gearresteerden, is op beschuldiging van inbraak, samen met het proces verbaal en de door de Politie inbeslaggenomen zaken overgedragen aan de Guardia Civil in San Mateo, waar F.J.S.V. is opgesloten in de calabozos (politiecellen).
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


 Crisis vergroot het aantal woninginbraken

CANARISCHE EILANDEN - maandag 19 augustus 2013 - Tot dusver in 2013 zijn op de Canarische Eilanden 2.177 overvallen gepleegd in woningen en 17.200 diefstallen. Beide zijn in Spanje toegenomen met 5,3% en 0,3%, terwijl op de Eilanden de toename 8,1% en 6,3% is.

Ondanks de afname van de criminaliteit met 3% op Canarias gedurende het eerste halfjaar van 2013, zijn sommige delicten, zoals woninginbraak en diefstal toegenomen met respectievelijk 8,1% en 6,2%

Deze gegevens zijn op maandag 19 augustus 2013 verstrekt door het Ministerie van Binnenlandse Zaken, wat laat weten, dat in de eerste zes maanden van 2013 men op de Archipel aangifte heeft gedaan van in totaal 47.921 misdrijven.


                  Robos con fuerza en viviendas (woninginbraken).

Concreet heeft men tot nu toe in 2013 op Canarias 2.177 woninginbraken gepleegd (163 meer dan in de eerste helft van 2012) en 17.200 diefstallen (1.007 meer dan een jaar geleden).
 
                                    Robos y Hurtos (berovingen en diefstallen).

In de twee provincies zijn enkele duidelijke trends, die waargenomen worden over de gehele Archipel, zoals de toename van het aantal woninginbraken (plus 9,5% in Las Palmas en 6,7% in Santa Cruz de Tenerife) en van diefstallen (respectievelijk 5,9 % en 6,6 %), aldus de gegevens die zijn vertrekt door de het Cuerpo Nacional de Policía (Korps Rijkspolitie), de Guardia Civil en de Policías Locales (Gemeentepolitie).

1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Drie gearresteerden voor 17 inbraken
begaan opLanzarote en Fuerteventura

LAS PALMAS - vrijdag 24 mei 2013 - De Guardia Civil heeft drie gearresteerden, die in staat van beschuldiging zijn gesteld voor het plegen van 17 inbraken op Lanzarote en Fuerteventura, overgedragen aan Justitie.

Het onderzoek, dat op grond van diverse roofovervallen in bewoonde huizen is opgestart in april 2013, heeft geleid tot deze arrestaties.
stan58_large.jpg

De drie gearresteerde mannen zijn een Spanjaard, een Italiaan en een Dominicaan, die op 20 mei 2013 zijn aangehouden, aldus een politiebericht, dat op vrijdag 24 mei 2013 door de Guardia Civil is is uitgegeven.

Deze georganiseerde bende legde zich toe op inbraken in bewoonde huizen en gewapende roofovervallen met afpersing in diverse gemeenten op Fuerteventura, zoals Tuineje, Pájara, Puerto del Rosario en La Oliva, evenals in Teguise op Lanzarote.

De gearresteerden woonden in Puerto del Rosario, in een woning waar huiszoeking is verricht en waarbij de Guardia Civil zaken in beslag heeft genomen zoals mobiele telefoons, laptops, tablets, horloges, een vuurwapen, munitie, een valse politiepenning van dit korps en €2.380,= aan contanten.

Een deel van de door de Guardia Civil in de woning teruggevonden zaken is na identificatie door de eigenaren ervan, aan hen teruggegeven.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Golf aan inbraken in Tafira Baja

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA / TAFIRA - woensdag 10 oktober 2012 - “Het kan niet zo zijn dat ze ons allemaal beroven.” De klacht van een winkelierster in Tafira Baja toont aan  met hoeveel onzekerheid men leeft in de wijk en, dat de bewoners het zat zijn en, ze weten allemaal dat men te lijden heeft van  overvallen, van de bar tot aan de kapsalon, van de apotheek tot aan de ferretería (ijzerwarenzaak), maar weinigen klagen openlijk uit angst.

Tafira Baja is als een klein, rustig dorp, dat alleen het slechte van de grote stad heeft geïmporteerd: de onveiligheid en de congestie. De bewoners klagen over een onophoudelijke golf aan inbraken in vier, vijf maanden tijd waarvan bijna niemand gevrijwaard is. “De ferretería, de apotheek, de  verfwinkel, de kapsalons… Op vier na alle winkels, hebben te lijden van overvallen, men heeft er ruiten ingeslagen, of men heeft de  deur  geforceerd.” Degene die het aantal slachtoffers opsomt, is de voorzitter van de buurtvereniging Quilmes, José Antonio Serrano, die de gevoelens van de  wijk in een woord samenvat: “verlaten”.
277664-1g_large.jpg
De bewoners wijzen op een groep krakers die verantwoordelijk is voor deze inbraken. “men heeft  twee fietsen van mij gestolen en ik ben ze gaan terugvragen, ik heb er slechts een terug kunnen krijgen, want de andere hadden ze al verkocht,” klaagt een andere buurvrouw, die hen ook bekritiseert, “omdat ze met gevaarlijke honden zonder muilkorf in het park aanwezig zijn,” dat grenst aan de Calle Tucumán.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg
 


Aantal woninginbraken verdubbeld op de Eilanden

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 1 augustus 2012 - Woningen zijn het eerste doelwit geworden van het dievengilde. Dit is af te leiden uit de gegevens die het Ministerie van Binnenlandse  Zaken heeft gepubliceerd met betrekking tot strafbare feiten die geregistreerd zijn in de eerste helft van 2012. Het aantal woninginbraken op de Canarische Eilanden is ten opzicht van 2011  gestegen met 43,1%, wat 20% meer is dan het nationale Spaanse gemiddelde. Het Miniserie van Binnenlandse Zaken zegt, dat dit komt, omdat men opbergruimten, gemeenschappelijke ruimten, garages en tweede huizen meetelt in de statistieken.

Beide Canarische provincies telden een gelijk aantal woninginbraken. Terwijl er in de provincie Las Palmas 974 woninginbraken hebben plaatsgevonden in de eerste helft van 2012, wat 43,4% meer is dan in dezelfde periode in 2011, was de stijging in de provincie Santa Cruz de Tenerife lager (42,8)  hoewel het aantal gevallen (10.041) groter was.


Ondanks de aanzienlijke toename van het aantal inbraken laten de door het Ministerie gepubliceerde gegevens over de strafbare feiten weinig variatie zien op de Canarische Eilanden in de eerste helft van 2012. Daaronder zijn misdrijven en jeugdcriminaliteit, beide met een toename van 1%, (robo con violencia e intimidación) diefstal met geweld en intimidatie +1,7%, (robos con fuerza ) roofovervallen +1,9%  en hurtos (diefstal) +0,5%.

 Anderzijds is het aantal gestolen motorvoertuigen afgenomen, van 1.528 gevallen in 2011 tot 1.094 in 2012 (-28,6%)

Een ander hoofdstuk is het verminderde aantal gevallen van drugshandel, 21% minder:(25,5% in de oostelijke provincie en -15,9 in de westelijke provincie).

Tenslotte is er in de statistieken een afname te zien van het aantal gevallen van opzettelijke doodslag en moord, met een geval minder op de Canarische Eilanden, met negen in 2011 en acht in 2012.
Houd-inbrekers-buiten-de-deur-1.jpg

sdfdf_large.jpgimages-16.png

Volgens de  woordvoerder van de  Gedelegeerde van de Spaanse Regering op de Canarische Eilanden, laten  deze gegevens “een algemene daling van 1% zien”  en hij voegde hier aan toe,” dat er geen reden tot ongerustheid is.”
“Veiligheid is een toegevoegde waarde voor het toerisme op de Archipel, en dit onderscheidt ons niet van andere onveilige bestemmingen,”  aldus de woordvoerder.

vandalepenw_large.jpg
Op zijn beurt kwalificeerde Chano Franquis, lid van de Parlementscommissie Binnenlandse Zaken, het als “schandalig”.
“Het niveau van onveiligheid is toegenomen en dit wordt weerspiegeld in de toename van het aantal gepleegde strafbare feiten en vooral gewapende overvallen.”
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Bivakmutsen stelen €30.000,=
uit twee benzinepompstations in San Andrés

ARUCAS / MOYA - donderdag 14 juni 2012 - Diverse met bivakmutsen getooide inbrekers hebben op maandagochtend 11 juni 2012  in alle vroegte de twee benzinepompstations van hetzelfde bedrijf beroofd die aan de autoweg GC-2 liggen, juist op de gemeentegrenzen van Arucas en Moya.

Op beide locaties hebben de dieven  in totaal ongeveer €30.000,= buit gemaakt, die zich in het interieur van de benzinepompstations bevonden. Deze twee inbraken mag men optellen bij een reeks van diefstallen en pogingen tot diefstal die twee maanden geleden hebben plaatsgevonden in woningen en bij winkels in het gebied.


Politie-rechercheurs bij de bewakingscamera’s van een van de pompstations.

De medewerkers van de concessiehouders hebben op maandagochtend 11 juni 2012 rond de klok van 05:00 uur ontdekt , dat de diefstal heeft plaatsgevonden in de beide pompstations. De recherche en de Guardia Civil van Santa María de Guía  zijn kort daarop het onderzoek gestart, om het gebeurde op te helderen en de daders van de beroving te arresteren.

Wat betreft de modus operandi  van  de daders, van wie het aantal onbekend is, moet vermoedelijk als eerste het grote pompstation beroofd zijn, in de noordelijke rijrichting, via San Andrés, in Arucas en, bij de toegang van Moya.

Diverse bronnen geven aan, dat de daders de etablissementen, “heel goed” moeten hebben gekend, want ze hebben de aanwezige bewakingscamera’s gedraaid en zijn toen via het door   hen gemaakte gat in de muur aan de achterzijde, het grote pompstation binnengegaan.

Na deze eerste inbraak, zijn de met bivakmutsen gecamoufleerde daders naar het andere, tegenoverliggende, benzinepompstation gegaan, dat aan dezelfde autoweg GC-2 ligt, in de rijrichting hoofdstad van Gran Canaria en wat veel kleiner van oppervlak is dan het andere. Dit keer deden de dieven hetzelfde met de bewakingscamera’s en zijn vervolgens vermoedelijk via het dak het pompstation binnengedrongen.

De beroving van de pompstations verplichtte tot sluiting ervan tot  11 uur in de ochtend. Een feit, dat veel chauffeurs geheel verraste die bij de pompen wilden tanken.

Ongemak
Het ongemak en woede waren duidelijk onder de werknemers van de twee stations. Peter, het hoofd van beide, was niet in de stemming om een ​​uitspraak  te doen over wat er gebeurd is, en nog minder over het geopende  onderzoek. Woede en zorg wordt ook gevoeld bij de  omwonenden  en medewerkers van andere naburige bedrijven. Cataisa van hamburgerrestaurant Pepe Chiringo naast een van de pompstations laat weten “dat men winkels en woningen beroofd heeft in dit gedeelte van San Andrés en El Altillo.” En, “dat berovingen steeds vaker voorkomen.”

Buurman Manuel Mateos  maakt melding van een andere, beruchte diefstal, “welke is gepleegd in een jongerenbar, direct langs de weg in de wijk.” José Rosales bevestigt, “dat diverse pogingen tot inbraak op klaarlichte dag hebben plaatsgevonden in woningen in El Altillo, waarbij de misdadigers in fraganti (op heterdaad) zijn betrapt.”
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


 

Vier jongeren gearresteerd voor woningberovingen
in Zuid Gran Canaria

Met deze arrestaties denkt men een van de meest actieve bendes
te hebben opgerold

ARGUINEGUÍN - zondag 29 april 2012 - Op zaterdag 28 april 2012  zijn vier Spanjaarden van tussen  de 20 en 30 jaar oud, overgedragen aan het Parket van de Rechtbank van San Bartolomé de Tirajana, allen met een strafblad, vanwege hun vermoedelijke deelname aan in mogelijk totaal 17 overvallen, hoofdzakelijk  in bewoonde huizen.

Naar aanleiding van het onderzoek door de Guardia Civil van  Arguineguín zijn de vermoedelijke daders, die luisteren naar de initialen J.J.O.B.; S.H.C  en J.J.R.C., in staat van beschuldiging gesteld van talrijke berovingen in de plaatsen Puerto de Mogán, Barranco del Cura, Puerto Rico, Motor Grande, Amadores, Arguineguín, Agüimes en Tafira.
img-7075_large.jpg

Ook is men overgegaan tot de arrestatie van een individu -  dat luistert naar de initialen P.J.H.F. - vanwege het verondersteld helen van gestolen goederen, die men bij de overvallen heeft ontvreemd.

Als gevolg  van de operatie is men over kunnen gaan tot het achterhalen van een groot deel van de voorwerpen die vermoedelijk zijn ontvreemd door de voornaamste daders.

Bij het onderzoek hebben de agenten van de Guardia Civil een vereniging ontdekt die de vermoedelijke daders heeft aangezet tot het plegen van strafbare feiten, evenals een pseudo hiërarchische organisatie voor het verdelen van taken en rollen.

Dit feit,  samen met een grote criminele ervaring van  deze groep delinquenten, heeft in ernstige mate het onderzoek, de identificatie, lokalisering en arrestatie van de daders bemoeilijkt.

Met deze arrestaties, is men van mening, een van de meest actieve groepen die zich met inbraken in niet toeristische woningen heeft bezig gehouden in het Zuiden van het Eiland, te hebben opgerold.

Op het Hoofdbureau van Politie in  Arguineguín ontkent met niet, dat er nog meer arrestaties zullen volgen; of, dat er zich nieuwe  misdaden zullen aandienen als men eenmaal alle, bij deze operatie verkregen informatie heeft geanalyseerd.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


 

kaart_canaria-5-76.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--363.jpg