site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

bLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-kopie-kopie-110.jpg

d-108.jpg

Puerto-de-Mogn-22groot.jpg


Gran Canaria biedt een aanbetaling van €103.000,=
om de Barranco de Mogán en die van Veneguera
te overwegen

MOGÁN - dinsdag 29 januari 2019 - Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria neemt de uitvoering van een uitkijkpunt in Mogán om te genieten van een panoramisch uitzicht van 300 graden over de majesteit van Barranco de Mogán naar het Oosten en die van Veneguera naar het Westen vanaf een hoogte van 400 meter boven de zee.

De actie heeft een investering van €103.000,= en zal met natuursteenbestrating, stalen balustrades en banken, twee ruimtes voorbereiden die al als uitzichtpunt worden gebruikt. Daarnaast omvatten de werken ook de verbetering van het pad dat de twee platforms zal verbinden en het zijspoor dat als parkeerplaats wordt gebruikt.
8741_mirador-mogan1-copia-1.jpg
De Mirador Barranco de Mogán heeft 1.000 vierkante meter en zal naast de GC-200 liggen, ter hoogte van Lomo de Veneguera, en in het kader van het Parque Rural del Nublo, detailleerde de Minister van Territoriale Politiek, Inés Miranda.

Deze ruimte is de enige die uitzicht biedt op dit aspect van Gran Canaria en stelt de bezoeker in staat om op afstand de schoonheid te zien van natuurlijke formaties zoals Los Azulejos de Veneguera en het Tauro massief.

De infrastructuur is ontworpen om het start- of aankomstpunt te worden voor fietsers, motorrijders, bestuurders, en wandelaars, omdat het een parkeerplaats heeft om het plezier van bezoekers te vergemakkelijken. Zodra de werken zijn toegekend, wordt dit gezichtspunt binnen een maximale periode van negen maanden voltooid.

Dit project is ingelijst in het Plan Territorial Especial de Ordenación del Paisaje de Gran Canaria (Speciale Territoriale Plan voor Landschapsbeheer van Gran Canaria) en is mogelijk dankzij de ondertekening van een overeenkomst met de Gemeente Mogán, die de grond heeft gegeven voor de aanleg ervan. Het verenigt een aantal ruimtes in toppen, ravijnen, en aan de kust van Gran Canaria, gepromoot door het Cabildo (Eilandbestuur) in verschillende gemeenten, om de rijkdom van het eilandlandschap te bewonderen.

De Mirador de Las Cañaditas in Artenara is al voltooid, van waaruit het Nublo natuurpark, het nationale park Los Llanos de la Mimbre de Agaete in het Tamabada natuurpark en het natuurpark El Burrero op 1.200 meter kan worden overwogen,  in de kust van de gemeente Ingenio.

De Eilandregering biedt ook twee uitkijkpunten in de hoofdstad van Gran Canaria, gelegen in La Isleta en Las Coloradas, evenals Mirador de El Becerril in Guía, die in Pico de La Atalaya zal zijn.
000logo-kopie-214.jpg


Mogán installeert panelen met QR-codes
om de bezoekers te informeren

De Gemeente ontvangt een subsidie van €16.000,=
 om de informatiekaarten te vernieuwen

MOGÁN - donderdag 3 januari 2019 -  Mogán zal nieuwe bewegwijzering plaatsen op de belangrijkste toeristische punten van de Gemeente, zowel aan de kust, als in het binnenland en op de uitzichtpunten, om bezoekers te informeren over de attracties die te vinden zijn in de gemeente, en de plaatsen waar ze kunnen leiden. Dit initiatief zal worden uitgevoerd dankzij een subsidie van €16.000,= toegekend door het Ministerie van Toerisme, Cultuur en Sport van de Canarische Regering-.

In totaal acht informatieborden, vijf panelen en acht stroken gemaakt van aluminium met een hoge weerstand tegen verwering en vandalisme, de materialen zullen worden opgenomen in de punten van toeristisch belang. De nieuwigheid met betrekking tot de bestaande panelen is, dat men ze allemaal een QR-code zullen laten drukken waardoor de bezoekers met hun mobiele telefoon naar een webpagina gaan waar de informatie wordt uitgebreid, en waarin ze ook audiogidsen zullen vinden, in verschillende talen, historische, toeristische en historische monumenten.
ejemplo-de-panel-de-senalizacion-turistica-que-se-instalara-proximamente-en-mogan-1.jpg
De installatie van deze nieuwe bewegwijzering komt om de oude panelen te vernieuwen, die verschillende jaren geleden op diverse punten zijn geplaatst en die nu in een vergevorderde staat van achteruitgang zijn door de actie van de zon en de zee die zich in de kustgebieden bevinden. Voor het raadslid verantwoordelijk voor het  a Oficina de Atención la Ciudadanía, Alba Medina, wint met deze nieuwe panelen de Gemeente Mogán in het verbeteren van het imago,  "en geeft een plus aan toeristische informatiediensten aan bezoekers," van de stad.
000logo-1164.jpg


De Molino Quemado van Mogán
wordt een etnografisch museum

MOGÁN - zaterdag 29 december 2018 - De gewone Gemeenteraads zittting van Mogán die heeft plaatsgevonden op donderdag 27 december 2018 keurde de tijdelijke overdracht van land goed - in de ruimte bekend als Molino de Viento, of Molino Quemado - aan de Canarische Regering voor de voorbereiding gericht op de museum making van de plaats, dat zijn karakter als een publiek domein moet behouden en dat onder gemeentelijk eigendom blijft.

De Gemeenteraad van Mogán kwam met het Directoraat Generaal van Cultureel Erfgoed van de Canarische  Regering overeen in interventie in de Molino Quemado en zijn omgeving door middel van een museum making project, aangezien sinds de restauratie in 1998 het is omgezet in een van de iconische afbeeldingen van Gran Canaria en de grootste molen op het eiland.
9000_molino-de-viento-mogan-copia.jpg
De locatie naast de algemene weg GC-200 en de mogelijkheid om te parkeren, begunstigt de bezoeken en die is gefotografeerd, naast dat het een referentie etnografisch en toeristisch van eerste orde is, verklaard in 2008 tot Bien de Interés Cultural (BIC), dat een referentie is geworden van herinnering en collectieve identiteit voor de inwoners van Mogán, waarmee het Gemeentebvestuur noodzakelijk acht om het belang ervan onder de nieuwe generaties te bevorderen.

Het project opgesteld door Arqueocanarias op verzoek van het Dirección General de Patrimonio (Directoraat-Generaal van Cultureel Erfgoed) omvat interventie in de molen door middel van zijn binnenlandse museum making, een receptie van bezoekers met toiletten, ruimtes voor de verkoop van primaire producten in het gebied, hoeken, kleine graangewassen, een tijdperk, bewegwijzering, muren en opritten.

Het laat ook zien - dat op de locatie gelegen voor het windmolen gedeelte van de GC-200 en particulier bezit -´de interventie met een standpunt in de 11 meter erfdienstbaarheid tussen de weg en de bijlage, voor de realisatie van een parkeerplaats.

 Dit voorstel is goedgekeurd met de stemmen van de Gemeentelijke regeringsgroep (CIUCA-PSOE) en de Partido Popular;  en de onthouding van Nueva Canarias.

 Mogán verenigt de dienstverlening en de snelheid van afvalinzameling en -behandeling

Een andere goedgekeurde kwestie is de wijziging van de fiscale verordening die het percentage regelt voor het inzamelen en verwerken van stedelijk vast afval, waarvan de doelstelling is om het aan te passen aan de nieuwe dienst die tegen eind 2019 wordt uitgebreid tot de hele gemeente. Een einde maken aan de huidige situatie waarin inwoners van het bovenste Arguineguín, Patalavaca, en Anfi, verschillende tarieven hebben voor de abonnees van de rest van de gemeente.

Het toekomstige model zal voldoen aan de voorschriften van Wet 22/2011 inzake afval en verontreinigde bodems, waaraan de gemeentebesturen moeten voldoen, naast de veronderstelling dat de kosten van de afvalverwerking die het Gemeentebestuur momenteel betaalt, stijgen. Dit betekent een maandelijkse stijging van minder dan €2 ,= voor bewoners met een woonruimte tot 90 vierkante meter, en voor huishoudens met een beperkt inkomen, zullen burgers in aanmerking komen voor een subsidie van 50% van de vastgestelde kosten. Dit tarief wordt pas aan het begin van de dienstverlening aan het einde van 2019 toegepast.

Mogán heeft een rondtrekkend schoon punt dat door de verschillende buurten zal gaan om afval te verzamelen en met vaste faciliteiten, die zich in Puerto Rico zullen bevinden, waar puin, of snoeien,  kan worden achtergelaten en die als een soort vast schoon punt zal fungeren. Nieuwe containers en vrachtwagens worden toegevoegd, allemaal van de laatste generatie, minder vervuilend en minder lawaaierig, en met maatregelen om te voorkomen dat er gemorst wordt. Bovendien zal het model van kamers voor openbaar gebruik worden geëlimineerd en zal de selectieve inzameling van containers en papier-karton worden verbeterd, met een groter aantal containers op straat en meer toegankelijkheid voor burgers.

 Evenzo zal er thuisverzameling van rommel, meubels, en snoeien, worden uitgevoerd, zullen verbeteringen worden aangebracht in verzamelroutes, met name op het gebied van vakanties en evenementen, evenals reiniging en onderhoud van containers, evenals computerbesturing van diensten door GPS en radiofrequentie en van de autorisatie van een mobiele applicatie voor de communicatie van incidenten van de incassodienst.

Stedelijke overeenkomst 
Met de stemmen van de Regeringsgroep en de PP is de ratificatie en definitieve goedkeuring van de tekst van de stedelijke overeenkomst met de handelsmaatschappij RENTIVESTCAN SL gesloten voor de geld making en betaling van verplichte cessie en kapitaalwinsten voorzien in de moderatie, verbetering, en verhoging van het concurrentievermogen van Costa de Mogán (PMM), waardoor bovengenoemde entiteit een complex van vijf sterren appartementen in Puerto Rico kan bouwen en daarom het toeristische aanbod van de gemeente ten goede komt. New Canary was tegen deze kwestie.

Vastlegging en buitengerechtelijke erkenning van kredieten
In de Gemeenteraadsvergadering is het mandaat voor het beheer van het programma ‘Media 2019’ eveneens goedgekeurd met de stemmen van de regeringsgroep, van januari tot december 2019, voor een bedrag van €255.624,74 aan het bedrijf MOGÁN SOCIOCULTURAL S.L.U. De PP stemde tegen en New Canaries heeft zich in deze kwestie van stemming onthouden.

Aan de andere kant werd, met de gunstige stem van de Regeringsgroep, de buitengerechtelijke erkenning aanvaard van het krediet van waterrekeningen voor menselijke consumptie, elektriciteit, mobiel park en sport, voor een bedrag van €724.786,08 wat garandeert dat Mogán zal doorgaan met het aanbieden van deze diensten door middel van betaling aan leveranciers en ongerechtvaardigde verrijking van het Gemeentebestuur wordt vermeden.
000logo-kopie-106.jpg


Nieuwe ontvangst voor Los Gatos de Playa van Mogán

De Regering en de Gemeenteraad onthullen de ruimte,
die is opgeworpen met een subsidie van €53.000 ,=
van de Regionale overheid

MOGÁN - zaterdag 29 december 2018 -  De vicepresident en minister van Openbare Werken en Transport van de Canarische Regering, Pablo Rodríguez, heeft met de aanwezigheid van de burgemeester van Mogán, Onalia Bueno, op donderdag 27 decemnber 20187de nieuwe bezoekersreceptie van de archeologische zone van Cañada de los Gatos geopend in de gemeente Mogán op Gran Canaria, en benadrukte de inzet van de Canarische Regering om de nalatenschap van de Canarische voorouders te bestendigen en de toegankelijkheid en dienstverlening van de historische en culturele centra van de eilanden te verbeteren.

Het project is uitgevoerd door het Directoraat-Generaal van Cultureel Erfgoed van de Canarische Regering, onder het Ministerie van Toerisme, Cultuur en Sport, dat op verzoek van de Gemeente Mogán de leiding had over de werken, gefinancierd met een budget van €53.000,=

2018-mogan-17604885-17_g.jpg

2018-mogan.jpgOp links,  de vicepresident van de Canarische Regering, Pablo Rodríguez;de burgemeester van Mogán, Onalia Bueno;  en de wethouder  van Cultuur, Grimanesa Pérez, op donderdag 27 december 2018 in de Cañada de Los Gatos, in  Mógan..
De vicevoorzitter van de Canarische Regering benadrukte het belang van de tussenkomst van de Canarische regering en benadrukte dat het de toegang tot een van de belangrijkste aboriginal locaties op het eiland Gran Canaria mogelijk heeft gemaakt. In deze zin zei Pablo Rodríguez: "Dit werk heeft geholpen om de bezoeker te verbinden met onze geschiedenis en om de oorsprong van de gemeente Mogán en onze voorouders te onthullen."
2018-mogan-17604865-1_g.jpg 2018-mogan-17604866-2_g.jpg
2018-mogan-17604867-3_g.jpg 2018-mogan-17604868-4_g.jpg
2018-mogan-17604869-5_g.jpg 2018-mogan-17604870-6_g.jpg

2018-mogan-17604871-7_g.jpg 2018-mogan-17604872-8_g.jpg
Daarnaast herhaalde ook de minister van Openbare Werken en Transport de inzet van de Canarische Regering met de bevordering van het culturele erfgoed van de eilanden, zowel voor de kennis en het genot van de plaatselijke bevolking, als voor degenen die de Archipel bezoeken. Hij benadrukte ook het belang van het opnemen van deze deposito's in toeristische routes om ons te onderscheiden van andere bestemmingen, en biedt toeristen de mogelijkheid om de identiteit, oorsprong en geschiedenis van de oude bewoners van de Canarische Eilanden te kennen.

Specifiek heeft het project het mogelijk gemaakt dat de locatie is uitgerust met een nieuwe ingang die compatibel is met de archeologische omgeving die de ervaring van bezoekers van deze historische locatie verbetert. Naast de receptie bestaat de nieuw gebouwde ruimte uit een klein magazijn en een aangepaste badkamer.
2018-mogan-17604873-9_g.jpg 2018-mogan-17604874-10_g.jpg
De burgemeester van Mogán, Onalia Bueno, zei van haar kant: "Opnieuw wordt de inzet van de Canarische Regering voor cultuur en erfgoed gedemonstreerd met dit werk dat moest worden verwerkt, nadat de Cabildo (Eilandregering) met de nieuwe ontvangstr, eerder geïnstalleerd in een container, een kantoortype wordt, een dienst in betere omstandigheden aan bezoekers aangeboden , en wordt de versterking van het historische erfgoed van de gemeente Mogán begunstigd. "

2018-mogan-17604877-13_g.jpg 2018-mogan-17604880-14_g.jpg

2018-mogan-17604882-15_g.jpg 2018-mogan-17604884-16_g.jpg

2018-mogan-17604875-11_g.jpg 2018-mogan-17604876-12_g.jpg

Lomo de los Gatos, Cultureel Eigendom van belang sinds 1993
De locatie van de Cañada de los Gatos is - samen met de necropolis van Las Crucecitas en La Puntilla, de funeraire grotten op de heuvel en de aboriginal huizen gelegen in de Calle La Puntilla, in Playa de Mogán - het grootste archeologische complex van het  Bien de Interés Cultural (BIC) (Eigendom van Cultureel Belang ), Lomo de los Gatos genaamd, in 1993 tot BIC verklaard.

Specifiek zijn in de Cañada de los Gatos 19 woonstructuren uit verschillende perioden gevestigd, waaronder onder meer een tiental inheemse huizen met half afgegraven stenen muren op de heuvel, met een ronde buitenverdieping, en een interieur op een Griekse dwars verdieping... Aan deze Aboriginal-constructies zijn gesuperponeerde anderen van circulaire tendens gebouwd in een latere fase, waarschijnlijk na de verovering van het eiland, aan het einde van de vijftiende Eeuw. Tijdens de negentiende Eeuw en gedurende de twintigste Eeuw werd een laatste bouwfase gedocumenteerd, met nieuwe huizen en gebouwen gerelateerd aan de agrarische exploitatie van het gebied.
000logo-kopie-101.jpg


De rechter verwerpt de eis van Del Castillo die 22 miljoen euro van Mogán eiste

De familie Condal eiste de onteigening van gronden, welke 
zij niet heeft kunnen aantonen, dat die hun eigendom zijn

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 10 september 2018 - De Kamer van Overheidsgeschillen van de Rechtbank nr. 1  in Las Palmas de Gran Canaria, is teruggekeerd om de gemeenteraad van Mogán  reden te geven na het ontslag van de eis van de familie Del Castillo, die vanaf mei 2014 ruim 22 miljoen euro eiste van de vermeende ongepaste bezetting van het land dat ligt aan La Plaza Negra, in Arguineguín. In oktober 2017 verwierp de Kamer van Overheidsgeschillen van de Rechtbank  nr. 5 het hoger beroep van deze familie gezin, die een nieuwe schadevergoeding vroeg van ruim 18 miljoen euro voor de bezetting van het terrein waar het huidige David Jiménez Silva-Sportcomplex zich bevindt.
In totaal eiste men €40.602. 408,= welke het Gemeentebestuur  niet hoeft te betalen aan de Del Castillo-familie.

De Gemeente Mogán verwierp in 2015 de verzoeken om schadevergoeding van de familie Del Castillo, nadat ze hadden bewezen dat ze niet het bezit hadden van de eigendommen van de gronden waarop de onteigeningen werden geëist, het bekende Plaza Negra en het gebied van het David Jiménez Silva-Sportcomplex.
Arguinegun-plaza-Negra.jpg                             Het Plaza Negra in Arguineguín, gemeente Mogán.
dag24IMG_4664-2.jpg
De familie Del Castillo bezit een landgoed in de gemeente Mogán, een feit dat de Kamer van Overheidsgeschillen  niet in twijfel trekt, maar ze hebben niet betrouwbaar aangetoond wat de grenzen hiervan zijn en kunnen daarom niet worden gerechtvaardigd dat het Plaza Negra of het sportcomplex zich bevindt op hun terreinen.

De burgemeester van Mogán, Onalia Bueno, heeft verklaard, “dat het goed nieuws is dat de Gemeenteraad in eerste instantie heeft gewonnen omdat het David Jiménez Silva-Complex ook op deze dag werd gewonnen."

Onder de documentatie die door de eisers werd verstrekt, is een notitie waarin wordt uitgelegd dat op dit bedrijf meerdere verdelingen  zijn toegepast, waardoor bijna 331 duizend vierkante meter overblijft waarvan de grenzen en hun beschrijvende kenmerken niet zijn aangegeven omdat ze niet worden gevonden in het register in de Mogán-overheid, dat slechts de helft van het oppervlak bestrijkt wat door de Del Castillo-familie wordt opgeëist.

In een ander vonnis van 12 februari 2016 werd een eis van de bovengenoemde familie ook afgewezen omdat de grenzen van hun landgoed niet duidelijk waren bepaald, omdat het de 'rand van de zee' als de grens van hun land omvatte. Dat kan niet mogelijk zijn, aangezien het gebied dat bekend staat als 'La Charca' - waar de Plaza Negra zich bevindt - momenteel wordt gevormd door kunstmatige vullingen die een droge vulling naar de zee opleveren. De perimeter grenzen die door de Del Castillo-familie worden aangedragen, vallen niet samen met de huidige grenzen, die zijn beschreven in de afbakening van Costas (Kustzaken) die in 1984 werd uitgevoerd.

Het is in totaal ruim 40 miljoen euro die de Gemeente Mogán in de toekomst voor nabestaanden heeft bespaard, “omdat we met de gemeentelijke juridische diensten en ook met de technici van de overheid hebben laten zien dat onroerend goed op deze dag is gewonnen. Op deze manier kunnen we doorgaan met het ontwikkelen van verbeterplannen met de opname van een paviljoen op het gebied van het David Jiménez Silva-Sportcomplex in de toekomst," heeft de burgemeester van Mogán gezegd.
000logo-253.jpg


Mogán waarschuwt toeristen voor het gevaar van diefstallen en trileros (oplichting)
tijdens de wandeling op de zeeboulevard

De Gemeente plaatst waarschuwingsborden
om bezoekers te informeren over deze frauduleuze praktijken

Playa de Mogán is het recente bolwerk van de trileros,
na te zijn verbannen uit de stranden van
Puerto Rico en Amadores

MOGÁN - dinsdag 28 augustus 2018 -  Aan elk uiteinde van de brug die het strand verbindt met Puerto de Mogán, waarschuwt een bord toeristen voor het gevaar van de aanwezigheid van zakkenrollers en trileros ( 3 bekertjes spelers) in het gebied. En juist hier, vangt een bekertjesspel om geld  de aandacht van een groep buitenlanders die a priori niet op de hoogte zijn van dit spel en de gevolgen voor hun portemonnee. Zakenmensen hebben al talloze klachten ingediend tegen deze frauduleuze praktijken en reisbureaus beginnen hun klanten te alarmeren om te voorkomen dat zij het slachtoffer worden van deze diefstal, aldus verschillende van hen. Het spel van de triles (bekertjes) is de laatste jaren een slechte toeristische attractie geworden op Playa de Mogán. De perfecte oplichterij wordt gepresenteerd, inclusief bedreigingen en aanvallen tegen degenen die proberen er een einde te maken.

De bewegwijzering in de buurt van Playa de Mogán lijkt niet te hebben gewerkt om te voorkomen dat toeristen in het bekertjesspel een snelle eenvoudige manier zien om een paar euro te verdienen, en in de val lopen. Dus, voor veel argeloze mensen hebben  het ongenoegen in korte tijd geld  en de portefeuille te verliezen. Maar het heeft ook niet gediend om diegenen te ontmoedigen die zich bezighouden met deze illegale praktijken, een activiteit die ze op klaarlichte dag en op strategische plaatsen uitvoeren in deze toeristische wijk in het Zuiden van Gran Canaria. De politie, gekleed in burgerkleding, besluipt de oplichterij.
mogan-advierte-1.jpg
De trileros (bekertjesspelers) bevinden zich niet alleen op de brug die de activiteit in de haven verbindt met die van het strand, maar ook langs de kust. Dit verschijnsel  is niet nieuw en het is ook niet alleen in de gemeente Mogán. Het is dat al jaren op Playa de Mogán ,waar een georganiseerde groep optreedt. Terwijl sommige de toeristen met een snelle handdruk overhalen, profiteren anderen van het overzicht om hun portemonnee te stelen. En ondanks de waarschuwingen zijn velen nog steeds het slachtoffer van deze misleiding.
ddd-3.jpg WW9dxf3zcvdgxcfvgz6k4.jpg index-121.jpg
Bedreigingen en agressie
De zwendel wordt elke dag in op alle bezoekers opnieuw herhaald. "Ze zien dat je een toerist bent en onmiddellijk naderen ze om je te vertellen over het meedoen aan het spel", leggen Cristina, Ana, en Cristina uit, drie bezoekers uit Madrid, "sinds we ze hebben gezien, zijn we gevlucht". Alle drie zijn het erover eens dat dit soort praktijken het toeristisch imago van de gemeente Mogán en het eiland Gran Canaria ernstig schaadt. "We hadden dat niet verwacht, in het reisbureau waar we de vakanties boeken,  waarschuwden ze ons, dus we zouden oppassen dat we niet worden opgelicht", wijzen ze erop, en daarom eisen ze meer politie-aanwezigheid in dit gebied.

Mariola Carbone, een Italiaanse toeriste, was medio augustus 2018 een slachtoffer van de trileros. "Ik vond het leuk en het leek me een gemakkelijke manier om geld te verdienen," legt zij uit, "ik wedde slechts 20 euro en toen ik zag dat niemand, behalve de trilero , de weddenschappen won, realiseerde ik me dat ik was bedrogen." Zij heeft de politie niet gebeld, voegt zij eraan toe, “want voor €20,= is het niet de moeite waard de tijd te verliezen om een klacht in te dienen, of in de problemen te komen."

Anderzijds  vinden de winkeliers van Playa de Mogán het moeilijk om erover te praten, en geven er de voorkeur aan hun naam niet te vermelden om niet geïdentificeerd te worden, of zich bloot te stellen aan represailles tegen zichzelf, hun bedrijven, en hun werknemers. "Een toerist die zich bedrogen voelt, is een toerist die niet terugkeert, een verloren klant", zegt het hoofd van een modewinkel. Bronnen van de Winkeliersvereniging van Playa de Mogán herkennen bedreigingen en agressies. "Al meer dan vijf jaar hebben we deze situatie aan de kaak gesteld en deze blijft bestaan," voegt de bron toe, "beïnvloedt ons imago als een toeristische bestemming, en meer wanneer de Europese media hun burgers waarschuwen dat ze hier kunnen worden opgelicht."

De wethouder van Veiligheid, Mencey Navarro, van de Gemeente Mogán legt uit dat de politie een specifieke groep heeft opgericht om, wanneer de dienst het toelaat, de trileros te controleren en hun uitzetting uit de gemeente te krijgen. "Ze handelen niet elke dag omdat het materieel onmogelijk is," zegt Navarro, "maar het idee is om de acties te intensiveren en de trileros niet te laten werken, totdat ze zich vervelen en de stad verlaten."

Playa de Mogán is het recente bolwerk van de trileros, na te zijn verbannen van de stranden van Puerto Rico en Amadores.
000logo-152.jpg


Mogán is begonnen met
het vernieuwen van de straatnaamborden

MOGÁN - maandag 9 juli 2018 - De straatnaamborden in de gemeente Mogán worden vernieuwd vanwege de natuurlijke aantasting met het verloop van de tijd. Het Gemeentebestuur heeft tot nu toe €9.000= geïnvesteerd in de eerste fase van deze actie en men geeft nog eens €11.000,= uit als de tweede fase begint van de vervanging van de straatnaamborden.

Alle straten van de gemeente Mogán zullen binnenkort vernieuwde straatsnaambordjes vertonen. Men heeft er al minstens 50%  van vervangen, een actie waarin de Gemeente €9.000 ,= heeft geïnvesteerd. Binnenkort begint de vernieuwing van de rest van de straatborden met een investering van iets meer dan €11.000,=

img_47376-1.jpgDe betreffende wethouder, Alba Medina, heeft gewezen op de noodzaak van de vernieuwing van de straatnaamborden in de gemeente,” omdat deze in een staat van verslechtering waren, sommige zelfs onleesbaar, vanwege het verstrijken van de tijd". De straatnaamborden zijn niet vernieuwd sinds 2006; nu de nieuwe  zijn geïnstalleerd, bevatten ze het logo van de Gemeente Mogán.
000logo-1.jpg


De onlangs geopende promenade
Arguineguín-Patalavaca
verslechtert het imago van Mogán

MOGÁN .- vrijdag 15 juni 2018- Het werk van het wandelpad dat de kernen van Arguineguín en Patalavaca verbindt, begon in juli 2017, is drie maanden later voltooid en heeft niet de verbetering betekend die iedereen in Mogán wenste, aldus meldt Nueva Canarias (NC) in een persbericht.

De werkzaamheden ter verbetering en versterking van de zeeboulevard aan de GC-500,  met  733 meter lengte, hadden reële kosten van €615.250,=, grotendeels gefinancierd door de Spaans Regering, met name door het Staatssecretariaat van Toerisme van de Spaanse Regering, terwijl de gemeenteraad van Mogán €115.250,= heeft bijgedragen  uit haar gemeentefondsen.
Paseo-Arguinegun-Patalavaca-3-1.jpg
                                            Zo was het... en zo is het nu

Paseo-Arguinegun-Patalavaca-1-1.jpg"De uiteindelijke resultaten hebben echter grote verontwaardiging veroorzaakt bij de bewoners van beide locaties," stelt NC.

Enerzijds, en zoals nu gemeld door Nueva Canarias (NC) , is de bestrating die moest worden vervangen door een andere, bedekt met stedelijk asfalt, wat zeer nuttig kan zijn in de Midden-Europese steden, maar het klimaat van Mogán maakt het onhaalbaar, vanwege de temperaturen die worden bereikt in de zomermaanden. Bovendien is de kleur van de wandelpromenade volledig zwart, wat niet alleen het beeld misvormt, maar ook niet bruikbaar is vanwege weersomstandigheden, noch verbetert het de vorige bestrating.

Van de progressieve nationalistische partij wordt ook bevestigd dat de informatie gepubliceerd door de Gemeentebestuur misleidend is, omdat er staat dat de straatlantaarns zijn geverfd, "nou ja, maar alleen zover als de arm van de verantwoordelijke schilder reikte, aangezien twee grijstinten duidelijk herkenbaar zijn, een op ieder gedeelte. " Ook wordt in de verklaring de informatie over verlichting weggelaten, "ondanks het feit dat ongeveer 20 LED-straatlantaarns zijn geïnstalleerd, met zonne-energie, waarvan momenteel slechts drie daarvan correct werken".

Naar de mening van NC is de staat waarin de beschermingsmuur zich bevindt tussen de promenade en de weg, die is vervangen door ‘tralies in de vorm van een kooi’, zeer verontrustend; die al verschijnselen van roest  vertonen, met stenen erin, en een duidelijke situatie van onveiligheid voor voetgangers veroorzaakt. Op dezelfde manier heeft de gegalvaniseerde stalen leuning, "de vorige esthetiek niet verbeterd, met een wandeling die lijkt op een gevangenis, met goedkope staven en waarbij geen enkele prullenmand aanwezig is".

De woordvoerder van Nueva Canarias (NC), heeft gevraagd om een kopie van de definitieve certificering van het werk, om deze uitersten te verifiëren met het oog “ op de ‘grote onvrede" die het bij de bewoners heeft veroorzaakt op de manier waarop de boulevard verloopt, en aangezien niet alle geplande werkeenheden  in het oorspronkelijke project lijken te zijn uitgevoerd.

Bovendien "is het zeer achterdochtig dat het Gemeentebestuur, dat graag adverteert, installeert, en fotografeert met werk dat loopt, hoe klein en onnodig ook," in dit geval gekozen heeft voor een publicatie in de pers en met een recensie op Facebook

“De feiten tonen aan, dat in deze voorstelling niet alles rooskleurig is, en dat het Gemeentebestuur van Onalia Bueno geen werk wilde aanvangen dat zoveel controverse heeft veroorzaakt, vanaf het moment waarop het verkeer moest afsluiten in opdracht van de arbeidsinspectie, "om te proberen sommige verkiezingskosten te vermijden", zegt Isabel Santiago.

 zzzzslas-canariaslogo-kopie-31.jpg


Mogán investeert €52.000,=
in het nieuwe surf-park in Arguineguín

De jeugd van Arguineguín heeft een nieuwe ruimte om verschillende stedelijke sporten te beoefenen

MOGÄN - vrijdag 15 juni 2018 -  De Gemeente Mogán heeft €52.000,= geïnvesteerd in het nieuwe surf-park in Arguineguín. Voorheen was het een vlakke baan en met deze ingreep  is de bestrating geconditioneerd met de modules die nodig zijn voor het beoefenen van verschillende sporten zoals surfen en BMX (zie:
https://nl.wikipedia.org/wiki/BMX)

De burgemeester van Mogán, Onalia Bueno; de wethouder van  Onderwijs, Pino González; de wethouder van Openbare Werken, Ernesto Hernández; en de wethouder van Sport, Luis Becerra  hebben het nieuwe bulten park bezocht aan de Calle Alcalde Paco González, in Arguineguín.
img_46834.jpg
                                                     Het surf-park in Arguineguín
Voor de wethouder van Sport, Luis Becerra, “is dit nieuwe recreatiegebied  een historische eis van de jeugd van de gemeente.” Becerra heeft gewezen  op het voorlopige karakter van dit surf-park vanwege het kleine formaat. "We zijn begonnen met het leggen van de eerste steen met deze actie, maar later zullen we een ander, ambitieuzer project met deze kenmerken starten dat zal worden ontwikkeld in het gebied van Pino Seco".

De jeugd van Arguineguín heeft nu een nieuwe ruimte om verschillende stedelijke sporten te beoefenen.


De wandelboulevard langs de autoweg GC-500
die Arguineguín verbindt met Patalavaca
is weer heropend
na voltooiing van de herstelwerkzaamheden

MOGÁN - Día de Canarias, woensdag 30 mei 2018 - De gemeente Mogán heeft de wandelpromenade heropend die grenst aan de autoweg GC-500 die Arguineguín verbindt met Patalavaca, na het voltooien van de herstelwerkzaamheden. Deze actie was nodig vanwege de vervallen toestand van de constructie, waarvan diverse delen gelegen zijn op 25 meter boven zeeniveau.

De herstelwerkzaamheden aan de 733 meter van de wandelpromenade die Arguineguín verbindt met Patalavaca begonnen in juli 2017, in het bijzonder vanaf het Sunwing Hotel tot aan de Doñana-Appartementen. Voor de wethouder van Openbare Werken, Ernesto Hernández, is het herstelwerk aan de voetgangersbrug bij de GC-500, “een project met grote moeilijkheid geweest, omdat een deel van het werk dat de uitvoering bemoeilijkt, de versterking betreft van verschillende delen van de structuur van de wandelboulevard, die 25 meter boven de zeespiegel ligt en die erg verslechterd was, zelfs gestut op sommige delen ."
img_46417-1.jpg                                           
Verwijdering van graffiti op de rotsen
                     langs het wandelpad dat
Arguineguín verbindt met Patalavaca.
Dit aspect is volledig opgelost en betekent een aanzienlijke verbetering tussen Arguineguín en Patalavaca, waar winkeliers en zakenmensen in het gebied van kunnen profiteren. Daarnaast is men overgegaan tot het verwijderen van de graffiti die jaren te zien was op  de karakteristieke rotsen van het wandelpad. "De hervorming is praktisch voltooid, op enkele klein dingen na, maar het belangrijkste is dat het wandelpad  tussen Arguineguín en Patalavaca weer beschikbaar is," heeft Hernández gezegd.

Tot nu toe moesten de burgers die te voet van Arguineguín naar Patalavaca wilden, dit doen via het lage deel, in de wandeling langs de grens van de zee, wat begint in het gebied van Costa Alegre.

Aangetast wandelpad
De werken zijn verdeeld in twee soorten acties:
- De voorbereiding van de 733 meter van de loopbrug en de versterking van de constructie, wat bestond uit de sloop van de betonnen platen en de plaatsing van een geprefabriceerd bouwsysteem dat rust op de bestaande gewapende betonnen steunen die zich in goede staat bevinden.
- De andere actie van het herstelwerk was het in orde brengen  van het wandelpad, met de vervanging van de balustrade door een gegalvaniseerde stalen reling, de vervanging van de bestrating  door, en de plaatsing van nieuwe straatmeubilair, naast het repareren en schilderen van de straatlantaarns en het herstel van aangrenzende schaduwgebieden

Het wandelpad bevindt zich op een hoogte van ongeveer 25 meter boven de zeespiegel en heeft een bevoorrecht uitzicht op de kustlijn van Mogán. Het werk is gefinancierd met een half miljoen door de Staatssecretaris van Toerisme van de Spaanse Regering, terwijl de Gemeente Mogán €75.000 aan gemeentelijke middelen heeft bijgedragen.
00000slas-canariaslogo-660.jpg


De Gemeenteraad verbetert de dekking van
Radio Televisión Mogán
met een investering van €100.000,= in vier jaar

MOGÁN - donderdag 24 mei 2018 -  De Gemeente Mogán heeft een investering van €100.000,= gerealiseerd om de dekking en kwaliteit van Radio Television Mogán te verbeteren. Dit betekent een jaarlijkse investering van ongeveer €25.000;=, opgenomen in de totale begrotingen die worden toegewezen aan de openbare radio en televisie van de gemeente, gedurende de komende vier jaar.

De uitzending van het signaal van Radio Televisión Mogán komt nu overeen met Abertis, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het overbrengen van de radio-elektrische signalen. Dankzij de investering van de Gemeente is de dekking uitgebreid naar gebieden waar de gemeentelijke radio niet te bereiken was, zoals Anfi del Mar, Los Caideros en Patalavaca. De kracht ervan is ook verbeterd in Arguineguín.

img_46351.jpg

Naast de verbeteringen in het signaal, is de afgelopen jaren de  totale begroting voor lokale televisie gestegen, van €165.000,= in 2016, tot €235.000,= in 2018, waardoor de apparatuur kon worden vernieuwd. Er is bijvoorbeeld een nieuwe mengpaneel gekocht voor de radiostudio, en alle bedrading van de televisie- en radioapparatuur is gewijzigd.

Voor de wethouder van Nieuwe Technologieën, Alba Medina, "is de investering in deze dienst van groot belang, om ervoor te zorgen dat deze de volledige bevolking van de gemeente bereikt met de best mogelijke kwaliteit in zowel signaal als inhoud."
Medina zei verder: "We zijn ons ervan bewust dat het signaal niet alle hoeken van de gemeente bereikt, maar we zullen blijven werken om zoveel mogelijk buurten te bereiken."
De wethouder heeft laten weten, “dat inwoners ook streaming televisie kunnen kijken en ook naar streaming gemeentelijke radio kunnen luisteren."

De lokale radio begon in 1998, en Mogán televisie ontstond met de komst van DTT in 2010. Sindsdien is de prioriteit van Radio Television Mogán om alle buren met  alle informatie te bereiken en zichtbaarheid te geven aan de acties en de evenementen die plaatsvinden in de gemeente.

00000slas-canariaslogo-624.jpg


 ‘Het Mogán van de Ciuca-PSOE’
 
 ondersteunt hogere belastingdruk,
IBI (OZB) en stijging van
het tarief voor het inzamelen huisvuil

MOGÁN - maandag 15 januari 2018 -   Volgens  de fractie van Partido Popular (PP) in het Gemeentebestuur van Mogán, steunt het ‘Mogán van de Ciuca-PSOE’ de hogere belastingdruk, met de verhoging van het tarief voor de Impuesto sobre Bienes Inmuebles (IBI) (Onroerende Zaak Belasting - OZB), en binnenkort zal men ook het tarief voor het ophalen van huisvuil, dat al bekend is in de gemeente als ‘el tasazo’ (vrij vertaald: ‘het rommeltarief’).

In navolging van publicaties, gepubliceerd in de lokale persmedia, meldt de Partido Popular (PP) van Mogán, “dat in totaal 21 gemeenten van de Deelstaat Canarias - 13 van de provincie Santa Cruz de Tenerife, en acht van de provincie Las Palmas - het nieuwe jaar 2018 hebben ontvangen met wijzigingen in hun kadastrale waarde, wat de referentie is voor de betaling van de belasting op onroerend goed, ook wel contribución (bijdrage) genoemd."
Contenedores-basura-Mogan_EDIIMA20171201_0290_20.jpg Tasazo-recogida-de-basura-en-Mogn.jpgArguinegun-5-1.jpg
De Conservatieven voegen eraan toe, “dat van dat totaal er slechts drie waardestijgingen zijn in drie gemeenten, waaronder Mogán met een stijging van 6 %, volgens gegevens die begin januari 2018 zijn vrijgegeven in de lokale persmedia.

"Aan dit alles," zo benadrukt de PP,  “moet worden toegevoegd, dat het Ciuca/PSOE Gemeentebestuur recent de eerste wijziging van de ophaalrechten voor afval  heeft goedgekeurd, wat betekent dat de rekening  tussen de 37% en 243,62  zal stijgen; in elk geval  62% en dat zal ongetwijfeld van invloed zijn op de economie van de gezinnen en het bedrijfsleven in de gemeente."
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-109.jpg


Mogán gaat per belastingplichtige in de gemeente,
onder gelijke omstandigheden,

één bedrag rekenen voor de
gemeentelijke reinigings- en afvalophaaldienst

MOGÁN - vrijdag 24 november 2017 - In de eerstkomende Gemeenteraadsvergadering zal er een voorstel gedaan worden tot aanpassing van de  Ordenanza Fiscal Reguladora de la tasa de prestación del servicio de residuos sólidos urbanos (Verordening Betaling Gemeentelijke Reinigings en Afvalophaaldienst), dat de tarieven die de inwoners van Mogán moeten betalen, onder gelijke omstandigheden, hetzelfde zijn. De wijziging van het tarief zal van kracht worden wanneer de nieuwe afval inzamelings en transportdienst gegund is, die zich momenteel in de aanbestedingsfase bevindt.

Van €60,= naar €82,47
De wijziging van de huidige Verordening, die van kracht is sinds de herziening van 2017, heeft tot doel de nieuwe dienstverlening en de nieuwe kosten aan te passen.

De door de inwoners te betalen tarieven worden gedifferentieerd naargelang de oppervlakte van de woning. Zo zullen  aan de bewoners  van  woningen van minder dan 90 vierkante meter een jaarlijkse vergoeding van €82,47 berekend gaan worden, vergeleken met de €60,= die momenteel wordt betaald, terwijl woningen groter dan 90 m² jaarlijks  €108,38 gaan betalen.

12618groot.jpg
no-photo-thumb.jpg

006814763_1-f1d5c13a331a953e15c0a90ca46819e5-260x520.png

De nieuwe dienst zal worden uitgebreid tot de hele gemeente, waardoor een einde komt aan de huidige situatie, waarin inwoners in  het hoge gedeelte van Arguineguín, in Patalavaca,  en in Anfi andere tarieven hebben dan de abonnees in de rest van de gemeente.
Het nieuwe model voldoet aan de voorschriften van de Wet 22/2011 inzake afval- en perceel-bodemverontreiniging, die door de Gemeentebesturen moeten worden nageleefd.
Huelga-basura-Mogan_EDIIMA20170206_0809_19.jpg

images-195.jpg

Contenedores-basura-barrio-marinero-Arguineguin_EDIIMA20140606_0772_13.jpg

Gedeelde kosten van  de dienstverlening
De inzameling, het vervoer, en de behandeling van afval in 2017 vertegenwoordigt een kostpost voor de gemeentelijke schatkist van €2.250.000, waarvan de inwoners ongeveer €1.500.000,=  hebben bijgedragen via het tarief  van de afvalinzameling. Dit houdt in, dat  het Gemeentebestuur betreffende de gemeentefondsen een tekort aan diensten heeft van ongeveer €750.000,= euro, in plaats van het volledige bedrag rechtstreeks door te rekenen aan de inwoners. Deze kloof is vooral het gevolg van de toename van de pachtsom van afvalverwerking, die in de afgelopen vier jaar een toename van meer dan 400% heeft gekend en die niet in rekening is gebracht aan de inwoners.
mogab.jpg

Met de inwerkingtreding van de nieuwe verordening en de implementatie van de nieuwe dienst, zullen de kosten van het nieuwe model voor afvalinzameling en afvalbeheer toenemen, 4,3 miljoen euro gaan bedragen. Deze toename komt tegemoet aan een toename van het aantal gebruikers, de verbetering van de dienstverlening met het nieuwe model, en de weerslag van een deel van de afvalbehandelingskosten op de belastingbetaler. Deze kostenstijging zal niet volledig worden overgedragen aan stadsbewoners, maar de Gemeente zal een deel daarvan via het eigen vermogen opbrengen

De nieuwe tarieftoepassing, op basis van de wijziging van de verordening, betekent dat het Gemeentebestuur  met eigen middelen een tekort van ongeveer €650.000,=  voor haar rekening  zal nemen. De wethouder van Financiën, Artemi Artiles, heeft uitgelegd  “dat het Gemeentebestuur  dit tekort aanneemt om geen groter effect te hebben op de belastingbetaler, en omdat er een potentieel voor besparing op de stortplaats van Juan Grande is, omdat het nieuwe model een betere afvalinzameling en afvalscheiding mogelijk zal maken, zodat het tekort dat de Gemeenteraad op zich neemt, met een beter beheer van de afvalinzameling en transportdienst op de middellange en lange termijn tot een minimum kan worden beperkt."

Een moderne en kwalitatieve dienstverlening
De burgemeester van Mogán, de edelachtbare mevrouw Onalia Bueno, heeft laten weten, “dat het afvalinzamelingsmodel dat men momenteel heeft, uit 1992 stam. Het is een totaal verouderd en onzeker model, dat 25 jaar oud is en niet voldoet aan de voorschriften. Daarom feliciteren we onszelf als Gemeentebestuur door van een afvalinzamelingsmodel van de 20ste Eeuw over te stappen naar een model van de 21ste Eeuw dat voldoet aan de voorschriften en dat de burger een betere service zal bieden met veel voordelen ."
Trabajadores-servicio-limpieza-Mogan_EDIIMA20170307_0993_19.jpg

Fotodenuncia-vertidos-de-uralita-3.jpg

"Daaronder," zo vervolgt de burgemeester, "zal Mogán een van de weinige gemeenten op de Canarische Eilanden zijn met een rondtrekkende reinigingsdienst die door de verschillende stadswijken gaat om verschillende soorten afval in te zamelen- van lampen tot batterijen - en met het hebben van vaste een punto limpio fijo, die grof vuil-installatie zal worden gevestigd in Puerto Rico, waar men puin, snoeihout en ander grof huisvuil kan achterlaten.”

Met het nieuwe afvalinzamelingsmodel heeft Mogán nieuwe containers en vuilniswagens, van de laatste generatie, minder vervuilend en minder lawaaierig, en met maatregelen om te voorkomen dat er gemorst wordt.
1d73640b10394f42e7263e9258f2718a_XL.jpg

12621.jpg

Daarnaast zal het model van stortplaatsen voor openbaar gebruik worden geëlimineerd en zal de selectieve inzameling van afvalcontainers en papier-karton worden verbeterd, met een groter aantal containers op straat en meer toegankelijkheid voor de burgers

Evenzo zal er verzameling aan huis plaatsvinden van rommel, meubilair, en tuinafval, zullen er verbeteringen worden aangebracht in verzamelroutes, met name tijdens evenementen; evenals reiniging en onderhoud van containers, en besturing van de afvalophaaldienst met GPS en radio-frequentiediensten bij  de communicatie van incidenten.
0000Islas-canariaslogo-kopie-762.jpg


Mogán heeft twee nieuwe internetpaginas:
Een  als overheidsinstantie
en een met toeristische informatie

MOGÁN - zaterdag 7 oktober 2017 - De burgemeester van Mogán, Onalia Bueno, heeft op vrijdag 6 oktober 2017, samen met de wethouder van  Nieuwe Technologieën, Alba Medina, de twee nieuwe internetpagina’s van de gemeente gepresenteerd, een gemeentelijke, en de andere met een toeristisch profiel.

De gemeentelijke internetpagina heeft een modern ontwerp, aantrekkelijk, eenvoudig, en kleurrijk, met volledige in formatie over de gemeente haar  wijken, en het gemeentebestuur.
logoVERTICAL.png                                         http://turismo.mogan.es/es
img_425741.jpg

https://youtu.be/RpVVDtWh1j4
images-179.jpg

http://turismo.mogan.es/es/19-imagenes-360-grados-mogan

Het nieuwe portaal heeft een 'responsief' ontwerp, dit wil zeggen dat het automatisch het internetformaat op elk apparaat aanpast.

De burgers kunnen via het Internet 188 zaken met de gemeente regelen zonder daarvoor naar het Gemeentehuis te hoeven gaan. Ook is via het Internet de gemeentelijke agenda en de evenementen agenda gemakkelijk te bezoeken, de internetpagina’s van Radio Televisión Mogán zijn ook te bekijken via Facebook, Twitter, Instagram en op YouTube.

Bij  het openen va de internetpagina krijgt men al welkom een video te zien met de meest spectaculaire luchtopnames van Mogán, met o.a. de stranden en over het klimaat.
Ook kan men  afbeeldingen in 360 graden bekijken van o.a.  het Strand, de Haven van Mogán, Arguineguín, het stad van Anfi en ook dat van Veneguera. In de toekomst zal deze fotoserie worden uitgebreid.

De internetpagina, met o.a. het nieuwe logo van Mogán,  is momenteel beschikbaar in het Spaans en het Engels, en men werkt eraan om deze beschikbaar te maken in het Duits, Frans en Noors.
0000Islas-canariaslogo-kopie-334.jpg


De Partido Popular blijft het ‘trieste  aanzien’ aanklagen dat Mogán biedt

MOGÁN - woensdag 13 september 2017 - De Partido Popular-fractie (PP) in het gemeentebestuur van Mogán, met als woordvoerster het raadslid Maicol Santana Araña, ziet - terwijl de burgemeester al haar inspanningen  richt op ‘haar droom’ een parkeergarage te bouwen en het gratis parkeren in Arguineguín te beperken - dat men zulke belangrijke aspecten blijft verwaarlozen, “zoals de stadsreiniging van onze toeristengemeente.”

In hun controletaak op Ciuca/PSOE coalite, geleid door Onalia Bueno, bieden de PP Moganero’s een reeks afbeeldingen die het waard zijn om in een encyclopedie van gemeentelijk wanbeheer te worden opgenomen, en die door de luiheid van de politieke leiders de toeristische kaart van Mogán veranderd van,"... warm" (vanwege de te hoge warmte); om van 'paradijs' maar  beter helemaal niet  te spreken
img_42255.jpg
                                                            Mogán Playa.
Mogn-desidia-municipal-1-1.jpg

Zoals de PP’ers becommentariëren, lijkt het erop dat het Gemeentebestuur zich niet bewust is van het gevaat dat gebroken ruiten (zie foto) met zich mee kan brengen voor de toeristen en inwoners, of van de derde wereld-indruk die de dagenlang op het trottoir opgestapelde

dingen geven (meer foto’s).

Mogn-desidia-municipal-6.jpg

Het probleem is, om het gebrek aan burgerschap aan  te vechten
Zonder excuses voor de burgers, die de auteurs zijn van de lozingen waarvan het gebrek aan beschavingen duidelijk is, is de PP van Mogán ‘niet moe’ om van de Ciuca/PSOE-coalite te eisen, dat zij voldoen aan  werkzaamheden om toezicht te houden op de plaats van storting van afval dat wordt verspreid in de gemeente.

Mogn-desidia-municipal-3.jpg

Mogn-desidia-municipal-4.jpg

Mogn-desidia-municipal-2.jpg

Mogn-desidia-municipal-5.jpg

Het zou genoeg zijn als burgemeester Onalia Bueno, of de verantwoordelijke wethouder een rondje maken  door het lage gedeelte van Arguineguín, of in de Barranco (het Ravijn) van Arguineguín. om het droeve beeld dat ze bieden, in ogenschouw te nemen.  
0000Islas-canariaslogo-kopie-231.jpg


Nueva Canarias eist onmiddellijke reparatie
van de trap in Patalavaca

MOGÁN - maandag 11 september 2017 - Nueva Canarias (NC) heeft gevraagd de status van de trap  vast  te stellen welke de GC-500 verbindt met de Avenida de Guaires in Patalava, naast het bekende restaurant ‘La Cueva del Pirata’. Volgens de omwonenden heeft de fractieleider  van de progressieve nationalistische partij , Isabel Santiago, begin september 2016 de doorgang  laten blokkeren vanwege de ineenstorting van een deel van de genoemde trap.

De situatie vereist een urgentieplan dat het mogelijk maakt de staat van onderhoud van deze toegangen te analyseren, om zowel de veiligheid van  de weggebruikers te verzekeren, als ook hey goede imago van de toeristische bestemming, zo heeft Isabel Santiago laten weten.

De slechte conditie van deze trap is een toonbeeld van het gebrek aan organisatie in onderhoud en planning waarmee men de verschillende werken momenteel ontwikkelt en uitvoert, zo voegt het gemeenteraadslid toe.
Patalavaca-escalera-1.jpg
                Nieuw bouwen prima.... maar onderhoud? Wat is dat? M oet dat dan?
Het meest duidelijke voorbeeld is het gebrek aan planning  wat betreft het herstel van de zeeboulevard van Patalavaca, waarvan de integrale uitvoering - in plaats van de uitvoering in gedeelten te plannen - vertragingen  veroorzaak op een weg met een hoge verkeersdichtheid.

NC laat zich horen in deze werksituatie op het gebied van verkeersmanagement, en geeft aan dat improvisatie en gebrek aan planning door de gemeentelijke Ciuca-PSOE-coalitie de toegang van Arguineguín naar Patalavaca ineen heeft doen storten, want soms legt men 700 meter af in 40 minuten.

Ook zegt de nationalistische woordvoerder,  dat de burgemeester en haar wethouders geen idee hebben van wat ze doen, want het is nu twee maanden na het begin van het werk dat men een hele rijbaan van de GC-500 heeft geblokkeerd; als het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria zulke werkzaamheden plant,  heeft men een alternatieve verkeersroute voor de werkzaamheden die nu in Mogán worden uitgevoerd.”

De NC stelt voor dat de Gemeente een mobiliteitsstudie moet verrichten in de hele gemeente Mogán in plaats van geïmproviseerde projecten en onderdelen te plannen met als enige bedoeling het slechte openbare imago te verbeteren. Die mobiliteitsstudie moet alle verkeersstromen van de burgers analyseren en van Mogán een gemeente maken waar men kan wandelen, en kan genieten van het goede kimaat; want momenteel lijkt het meer op een mijnenveld in plaats van een toeristenbestemming met kwaliteit, zo benadrukt Nueva Canarias (NC).

Woordvoerster Isabel Santiago heeft de burgemeester verzocht om met grotere zorgvuldigheid en verantwoordelijkheid op te treden bij het oplossen van de problemen van Mogán, aangezien elk project dat begint,  gedoemd is tot mislukking door de totale afwezigheid van planning, wat een ernstig vooroordeel is voor Mogán en haar inwoners.

Tegelijkertijd hoopt Santiago, dat de burgemeester Onalia Bueno zal gaan werken aan het  dringend oplossen van het probleem van de beveiliging en toegankelijkheid van de toegang van de GC-500 naar het bovenste gedeelte van Patalavaca.
0000Islas-canariaslogo-kopie-210.jpg


De Canarische Regering investeert 1,25 miljoen euro in toeristische- en culturele infrastructuur
van Mogán

Men benadrukt de bouw van het Cultureel Centrum,
de verbetering van de zeeboulevard Marañuelas-Anfi,
en de conditionering van de stranden

MOGÁN - vrijdag 13 januari 2017 - De Canarische Regering zal in de loop van het boekjaar 2017 maar liefst 1,25 miljoen euro investeren in toeristische en culturele infrastructuur in Mogán. Op donderdag heeft de minister van Toerisme, Cultuur en Sport, Mariate Lorenzo, een bezoek gebracht aan deze Grancanarische gemeente, waarbij hij vergezeld is door  de burgemeester, Onalia Bueno.

Bij deze ontmoeting waren ook aanwezig de directeur-generaal van Toeristische Infrastructuur, Héctor Suárez; de directeur-generaal  van Cultureel Erfgoed, Miguel Ángel Clavijo; evenals diverse gemeenteraadsleden  van Mogán.
img_38628.jpgEén van de belangrijkste projecten is de investering van €300.000,= in het Cultureel Centrum van Mogán, wat is stilgelegd  als gevolg van significante tekortkomingen in het gebouw.  "We beginnen met het herstellen van sommige fouten, want die verhinderden de openstelling voor het publiek, deze infrastructuur - waarvan de bouw in 2002 is begonnen - hebben de inwoners van Mogán al jaren geëist," heeft Lorenzo Mariate verzekerd.

Wat betreft de toeristische infrastructuur, benadrukt men de investering van €600.000,= in de zeeboulevard van Las Marañuelas naar Anfi del Mar, en de uitrusting en conditionering van de stranden. De eerste fase van de zeeboulevard gaat €300.00,= kosten, welke men zal bestemmen voor de kanalisering van de barranco (het ravijn) van Costa Alegre.

Eveneens zal het Ministerie van Toerisme €300.000,= besteden aan de financiering van acties ter verbetering van de voorzieningen, toegang, en modernisering van de stranden in de gemeente; waarbij  men bovendien de intentie heeft, meer  ‘Blauwe Vlaggen’ te bereiken op de gemeentelijke standen. Deze maatregelen bevatten, onder andere, het herstel van de openbare toiletten op Playa de Las Marañuelas en de spa-voorziening van Taurito, evenals het mogelijk maken van een badmeesterspost in Patalavaca, samen met de ingreep aan de muur van het uitkijkpunt.

Bij deze investeringen  komen de €3560.000.= welke men bestemd voor het gebied van Puerto Rico, concreet met het aanleggen van een serie verbindingstrappen met het winkelcentrum (€300.000,=); en aan het verbeteren van de verbinding en toegankelijkheid van de bestaande  viaducten in Puerto Rico en Playa de Mogán (€50.000,=).

De minister heeft benadrukt, “dat men rekening moet houden met het belang van Mogán als toeristengemeente, omdat het al een aanzienlijk aantal hotelbedden bevat op Gran Canaria, 25,3% van het totaal, en dat dit het maakt tot een prioriteit. Daarom heeft men vanuit het Ministerie van Toerisme, Cultuur en Sport, diverse investeringen gepland voor het verbeteren van de toeristische infrastructuren.”
img_38626.jpg

Op haar beurt, heeft de burgemeester van Mogán, Onalia Bueno, aangegeven. “dat de samenwerking tussen de beide overheden zijn voortgang zal hebben in de komende jaren, waarin men voortdurend, gezamenlijk zal  blijven  werken aan divers projecten, nu er nog veel te doen is.”
img_38627.jpgErfgoed acties
Wat betreft het Culturele Erfgoed, zal men samengaan realiseren op het vlak van toerisme en cultuur, een van de doelen is het herstellen van de Molino de Viento (Windmolen). Het Ministerie heef  opdracht geven aan een bedrijf op Gran Canaria voor het op orde berngen van de omgeving, omdat men het belang ervan erkend, met het doel de eveneens  als bekend staande Molino Quemado om te vormen tot een informatiepunt over alle mogelijke  erfgoederen van de gemeente Mogán en, daarin neemt men, eveneens, een VVV-kantoor op.
img_38629.jpgEveneens heeft men de Unidad de Patrimonio Histórico Municipal (Eenheid Gemeentelijk Historisch Erfgoed) in gang gezet, via welke men het werk coördineert tussen beide overheden voor het vestigen van de bases en de richtlijnen van het project voor cultureel en historisch erfgoed  van Mogán; dat  - volgens  Mariate Lorenzo -  alle eigenschappen bijeenbrengt om te veranderen tot een voorbeeld-gemeente, “We gaan proberen Mogán te positioneren  als een model voor het vaststellen van erfstukken welke men verkrijgt als men dit correct coördineert samen met  het Cabildo (Eilandbestuur) en de Canarische Regering.”
zzzslas-canariaslogo-10.jpg


‘La Clásica de Mogán’, de autorally beleeft
op  21 januari 2017 de zevende editie

Voor deze editie heeft men de organisatie radicaal gewijzigd, zowel in vertrektijden als start- en aankomstplaatsen

MOGÁN - donderdag 12 januari 2017 - Op dinsdagmiddag 10 januari 2017 heeft in de vergaderzalen van Hotel ‘Cordial Mogán Playa’ de presentatie plaatsgevonden van de zevende editie van de autorally ‘Clásica de Mogán’. Het evenement vindt plaats op  zaterdag 21 januari 2017, en heeft als start- en aankomstpunt de Paseo de los Marreros in Puerto de Mogán.

Voor deze editie heeft men de organisatie gewijzigd, zowel in vertrektijden als start- en aankomstplaatsen. Zodoende heeft men 11 reguliere tracés voorbereid, verdeeld in 2 secties.
De eerste sectie bestaat uit vier tracés van in totaal 61,964 kilometer; en de tweede bestaat uit de zeven overige tracé’s met een totaal van 124,674 kilometer, met een kleine hergroepering bij de aankomst op de Mirador (het Uitzichtspunt) in Artenara.
img_38621.jpgJorge Bethencourt, directeur van het evenement, heeft tijden de presentatie uitgelegd, “dat deze rally zal dienen als indicatie voor de teams , nu deze niet gemarkeerd is met erg gecompliceerde tracés, en de race lineair zal zijn, omdat de gebieden die doorkruist worden liggen tussen de gemeenten  San Bartolomé de Tirajana en Mogán.
cdm07-500.jpgBenedicto Pérez, voorzitter van het Fan Motor-team, heeft voor deze editie  als belangrijk feit aangekondigd dat men nu in de algemene classificatie zal kunnen rekenen op voertuigen die voorheen deelnamen in de categorie Post-82, welke zullen verdwijnen uit deze categorie; een suggestie, die is gedaan tijdens de vorige rally.

De wethouder van Sport, Luis Becerra,van de Gemeente Mogán, was ook aanwezig tijdens de presentatie, waarbij hij zijn betrokkenheid bij deze Mogán-editie heeft toegelicht, waarvoor hij een speciale affiniteit heeft , omdat het de enig autorally is die plaats vindt in Mogán.

De presentatie van de Cordial-Groep is bijgewoond door Daniel Trillo, die heeft opgemerkt, “dat ook dit jaar de Cordial-Groep de autorally zal blijven steunen, wat men al vele jaren met veel animo gedaan heeft.”

Vanuit de rally-organisatie heeft men dank uitgesproken naar de Cordial-Groep, naar het Gemeentebestuur van Mogán, en aan alle bedrijven die samenwerken in deze editie.

Voor geïnteresseerden die willen deelnemen aan deze autorally is de inschrijfperiode geopend tot zaterdag 14 januari 2017 via: www.clasicacanaria.com,  of men kan zich aanmelden via E-mail: clasicamogan@yahoo.es
zzzslas-canariaslogo-6.jpg


De Gemeente Mogán heeft 7 projecten gepresenteerd aan de Canarische Regering
die te financieren zijn uit de Btw-inkomsten

De Gemeente Mogán heeft 7 projecten gepresenteerd aan de Canarische Regering die te financieren zijn uit de fondsen van de verdwenen Impuesto General de Tráfico de Empresas (IGTE), waar tegenwoordig de Btw-inkomsten zijn (op het vasteland van Spanje is dit de IVA = Impuesto Valor Añadido, in de Deelstaat Canarias is dit de I.G.I.C = Impuesto General Islas Canarias wat een aanzienlijk lager percentage is dan dat van de IVA).

Als ze worden goedgekeurd, worden de projecten tussen 2016 en 2018 uitgevoerd en zouden die een financiering hebben van ruim 13 miljoen euro.
Playa-El-Perchel-infografa.jpg                                                        Playa El Perchal.
De projecten omvatten werkzaamheden aan de waterleiding, het bevorderen van de digitale openbare dienstverlening en andere infrastructuur, plus het verbeteren en herstel van openbare ruimte in de toeristenwijken.

De burgemeester van Mogán, Onalia Bueno, heeft aangegeven, “dat de gepresenteerde projeten strategische projecten zijn, heel ambitieus, haalbaar en compleet; waarvoor alleen de financiering ontbreekt om ze uit te voeren.”

Bueno heeft ook uitgelegd, “dat vanuit de Gemeenteraad van Mogán wij besloten hebben de voorstellen individueel te presenteren, want op deze manier kan men bereiken volledige financiering voor elk project te realiseren." "In het geval dat het wordt goedgekeurd, zullen de acties ten goede komen aan zowel toeristische gebieden, als in het middelhoge gebergte, en het transformeren van bepaalde wijken in de gemeente Mogán, zoals Arguineguín, Puerto Rico, en Mogán Pueblo," zo voegde de burgemeester toe.

Het ‘Reneguera Arguineguín’-project, het aanleggen van een openbaar plein met een ondergrondse parkeergarage in Arguineguín is de actie met de hoogste begroting, bijna 6 miljoen euro; waarbij het gaat om het creëren van 500 parkeerplaatsen, die de parkeerproblemen in Arguineguín zullen oplossen en toekomstig acties mogelijk maakt voor de winkelcentra. Bovendien wil men er een ludiek recreatie en sportvoorziening aanleggen van 9.000 m² met een kinderspeeltuin, sportvoorzieningen, zitbanken in de schaduw, en een jeugdcentrum,” zo heeft de burgemeester benadrukt.

Onder de aangevraagde infrastructurele acties bevindt zich de aanleg van een recreatiepark in Puerto Rico met een investering van 1,418 miljoen euro. “Puerto Rico is een wijk die die in het afgelopen decennium de grootse bevolkingstoename te zien heeft gegeven,” zo laat Bueno weten. De actie bestaat eruit, een gemeentelijk perceel te herstellen tot een groenvoorzienig van 10.000 m² . Zo zal het Parque Recreativo de Puerto Rico (Recreatiepark van Puerto Rico) een meervoudige sportvoorziening gaan omvatten, inclusief een centrale honden-uitlaatplaats, brandweerkazerne, recreatievoorziening, speeltuintoestellen, een multifunctioneel gedeelte, een cafeteria (lunchroom), en een meervoudige gehoorzaal; herstel-elementen, een trimparcours, en een wandelpad en een fietspad.

Andere acties welke het Gemeentebestuur benadrukt in de presentatie, zijn: - 1,6 miljoen euro voor herstel en de concessie van het El Perchel-strand, - 2,2 miljoen euro voor verbetering van de waterleiding van Mogán , - €913.000,= voor modernisering en ontwikkeling van het elektronisch Bestuursapparaat van de Gemeente Mogán - €559.000,=voor de ombouw van het plein in het historische centrum van Mogán - €403.000,=voor verbetering van de openbare straatverlichting en de efficiënte ervan in de toeristenwijken van Mogán.
000islas-canariaslogo-157.jpg


In 2016 krijgen 4.000 huishoudens en bedrijven  glasvezelkabel in Mogán

MOGÁN - zaterdag 23 april 2016 - de Gemeente Mogán en Telefónica hebben een samenwerkingsovereenkomst bereikt waarin acties zij opgenomen voor het aanleggen van glasvezelkabel in de gemeente.

De eerste fase bestaat uit het in 2016 in Mogán aansluiten van 4.000 huishoudens en bedrijven, zo heeft de dirtecteur van Telefónica en Canarias, Juan Flores, laten weten op dinsdag 19 april 2016.
optico.jpgDe directeur van Telefónica en Canarias laat weten, dat men in 2016 een aanvankelijke investering van ongeveer een miljoen euro zal doen om Mogán te voorzien van de meest vooruitstrevende verbinding. “Als eerste in Puerto Rico en vervolgens in het lager gelegen gebied van Arguineguín, inclusief Patalavaca en Los Canarios,”aldus  Juan Flores.

Voor het coördineren van de samenwerking heeft men op 11 maart 2016 een werkgroep in het leven geroepen,  daarvan maken deel uit de wethouder van Nieuwe Technologie, Alba Medina, ambtenaren van het departement Nieuwe Technologie, ambtenaren van de Dienst Gemeentewerken, en technici van Telefónica.

Het aanleggen van glasvezelkabel in Mogán zal acht maanden in beslag nemen, en Juan Flores heeft aangegeven dat men voor de herfst van 2016 de eerste 300 mega opladen en 30 binnenhalen zal hebben geïnstalleerd; en hoewel het nog voortijdig is, voorziet hij, dat men de toegang tot breedband zal kunnen realiseren vanaf het tweede kwartaal 2016; geïnteresseerden kunnen informatie krijgen via 1004, of in de Telefónica-winkels in Mogán.

Flores heeft benadrukt, "de komst van glasvezel in sommige delen van de gemeente is een eerste fase die in 2016 zal plaatsvinden daar  waar vraag is. In de komende  jaren, afhankelijk van de vraag, zal men doorgaan met de uitrollen van glasvezelkabel op andere locaties, zoals in Playa de Mogán ".

De orografie bemoeilijkt de verbinding
Burgemeester Onalia Bueno heeft benadrukt tijdens de persconferentie, “dat het Gemeentebestuur zich bewust is, dat er - vanwege de orografie en investering - gebieden zijn waar het moeilijker is deze dientverlening te verstrekken, zoals in de barranco (het ravijn) van Arguineguín.”

zzzzzzzislas-canariaslogo-421.jpg


Mogán herinnert eraan 
dat kamperen verboden is

MOGÁN - maandag 14 maart 2015 - De Gemeente Mogán laat inwoners en bezoekers weten, “dat het verboden is autocaravanas (kampeerwagens), caravanas (caravans) en remolques (aanhangwagens), of soortgelijke voor  langere duur te gebruiken als verblijfplaats .” Zo staat dit in artikel 24 van de Gemeentelijke Verkeersverordening voor motorvoertuigen en verkeersveiligheid, “zo benadrukt men in een communiqué.

De wethouder van Veiligheid, Mencey Navarro, heeft aangegeven, “dat - behalve op de plaatsen waar dat is toegestaan, - het verblijf van autocaravanas (kampeerwagens) en soortgelijke verboden is binnen de gemeentegrenzen van Mogán, zoals staat vermeld in de Gemeentelijke Verordening.”
mogan.jpg

Prohibido-Acampar.png nz-campervan-no-camping.gif

“Dit verbod is deels te wijten,” zo voegt de wethouder toe, “aan het gebrek aan geschikte locaties waar men de dienstverlening kan verstrekken die noodzakelijk is voor kampeerders in caravans, campers, aanhangwagens, of dergelijke.””

“Het Gemeentebestuur en het Departement Veiligheid willen de inwoners van Mogán en de overige op Gran Canaria eraan herinneren, dat veel plaatsen in onze gemeente, zoals Arguineguín,  niet geschikt zijn voor het stallen van autocaravanas (kampeerwagens),”zo heeft de wethouder opgemerkt.
      B2402s.jpg   6223_1263849681.jpg 7_t.jpg

“We willen herinneren aan dit artikel in de Ordenanza Municipal (Gemeenteverordening), omdat de paasvakantie naderend is en men, helaas, de gebruikers van kampweerwagens en caravans niet kan stallen in Mogán, behalve op de daartoe toegestane locaties.”

Anderzijds geeft Artikel 24 van de Gemeentelijke Verordening - goedgekeurd in 2010 - ook aan, “dat het in een geen geval is toegestaan kampeer-elementen en dergelijke te plaatsen  voor gebruik  in de onmiddellijke nabijheid van het voertuig; zoals tafels, stoelen, tenten luifels en parasols; evenals met vergelijkbaar of gelijkwaardig doel: vlonders en ophogingen, televisieantennes  en dergelijke.”
zzzzzzzislas-canariaslogo-295.jpg


Mogán presenteert aan het Feder haar beleid
voor Duurzame Stedelijke Ontwikkeling

MOGÁN - dinsdag  26 januari 2016 - De Gemeente Mogán heeft een beleid gepresenteerd dat gedefinieerd wordt als Desarrollo Urbano Sostenible Integrado (DUSI) (Geïntegreerde Duurzame Stedelijke Ontwikkeling), dat bedoeld is om de stedelijke en sociale kwaliteit in de toekomst te garanderen voor de bezoekers en de inwoners van Mogán.

Het doel van het initiatief  is, de gemeente te veranderen in een grote attractie voor de toerist, maar ook voor de inwoners, waarbij het grootste gedeelte van de acties gericht is op het gebied van Arguineguín, aangezien dit de omgeving is waar het effect het hoogst zal zijn en waar zich de meeste stadsproblemen voordoen met de groei.
img_32332-1.jpgOnder de titel  'DUSI Mogán-Arguineguín' is het beleid goedgekeurd door de Gemeenteraad en zal men dit uitvoeren in de periode 2016-2022.

Men heeft dit gebied gekozen vanwege:
- de strategische positie ervan,
- de gemakkelijke toegang via het wegennetwerk,
- het herbergen van belangrijke gemeentekantoren,
- dat hier zich het grootste deel van de handelsactiviteit afspeelt,
en men het gebied Arguineguín-Patalavaca wil maken tot de voornaamste toeristische kern van de gemeente en omdat men kan rekenen op de barranco (het ravijn) van Pino Seco - 10 hectare - voor het herstel en het regenereren van de economische en sociale groei van de Gemeente.

Bovendien geeft men in het plan aan, “dat het Arguineguín is, waar zich de problemen en de risico’s van stedelijke karakter voordoen met een grote relevantie en uitwerking op de gemeente in haar geheel.” Daartoe zullen de DUSI-acties in Arguineguín zich concentreren op, “een duurzame stedelijke ontwikkeling met een hoge levenskwaliteit in de stadswijk die de meeste inwoners van de gemeente telt (met 8.500 is dat 37% van het totale aantal),” zo geeft het door Mogán gedane voorstel aan.

Verwachte resultaten
Hoewel de doelstellingen van het  'DUSI Arguineguín-Mogán'  een veelheid aan resultaten omvat, zullen de voornaamste resultaten welke men verwacht, met name die zijn welke zich laten vertalen in:
- een mooie en duurzame stedelijke mobiliteit,
- een openbare toeristische infrastructuur met respect voor het milieu,
- grote groene ruimten voor ontspanning en sport,
- een intelligente en kwalitatiefs  hoogstaande toeristengemeente,
- de consolidatie van een moderne en dichtstbijzijnde detailhandel,
- verbetering van de bestaande openbare ruimten,
- nieuwe openbare ruimte voor burgers,
- het verbeteren van de leefbaarheid ,
- een modern en transparant gemeentebestuur.

Anderzijds - naast de DUSI-initatieven welke men zal presenteren in het ‘Plan de Implementación' (‘Plan van Uitvoering’) - is het belangrijk te benadrukken, dat de Gemeente Mogán al acties aan het uitvoeren is die zijn ondernomen om de problemen op te lossen van Mogán in het algemeen en van Arguineguín in het bijzonder.

Sommige van de acties heeft men al gerealiseerd, of is men aan het realiseren op diverse terreinen zoals:
- het verbeteren van de werkgelegenheid,
- de toegang tot een woning van de volkshuisvesting
- het ondernemen van waardevolle culturele activiteiten,
- de lokale productie,
- een noodplan ter bestrijding van de armoede
  (in samenwerking met het Cabildo - Eilandbestuur - van Gran Canaria)
- een Sociaal Werkgelegenheidsplan,
  (in samenwerking me het Cabildo - Eilandbestuur - van Gran Canaria)
- het bevorderen van vers-markten waar het lokale product de hoofdrol speelt,
  zoals het geval is geweest met de recent gehouden Feria del Aguacate (Avocado-
  Jaarmarkt).
zzzzzzzislas-canariaslogo-86.jpg


Alarm vanwege de slechte staat
van de wandelboulevardtussen Patalavaca en Anfi

MOGÁN -  dinsdag 12 januari 2016 - De politieke partij Nueva Canarias (NC) heeft alarm geslagen over de slechte staat van de wandelboulevard tussen Patalavaca en Anfi, waarvan het verval te wijten is aan de beëindiging van het contract voor de verbetering en de verfraaiing ervan.

“Het decreet waarmee men het contract heeft opgezegd is nietig verklaard omdat men de wettelijke procedure niet in  acht heeft genomen,” zo geeft men aan in een communiqué.
img_32107.jpg
Na door de nationalisten diverse, voorgestelde initiatieven, was het pas op 20 april 2015 dat men besloten heeft te handelen inzake dit gedeelte van de boulevard en heeft men - op het moment waarop het verval extreem was - opdracht gegeven aan de entiteit Wd2-Arquitectos om een project te ontwerpen.
img_32111.jpg
“Tot ieders verbazing, was een van de  eerste beslissingen die de huidige burgemeester van  Mogán, Onalia Bueno, heeft genomen,  het opzeggen van het contract voor ontwerpen van het project, terwijl het meest verstandige  geweest zou zijn, de gedane toekenning door te zetten en de behandeling te bespoedigen voor de aanbesteding ervan,” zo benadrukt men in het communiqué.
img_32109.jpg

Wd2-Arquitectos, aan wie het project was toegekend  heeft hoger beroep aangetekend tegen de beslissing van  de Gemeente  die door de gemeentelijke Juridische Dienst was aanbevolen.

Het juridische rapport geeft aan, dat het door de burgemeester ondertekende decreet nietig is, omdat men heeft afgezien van door de wet ingestelde procedures,  “En het is niet alleen de aannemer  die niet heeft voldaan  aan de gestelde oplevertermijn, maar men heeft ook de daartoe betreffende hoorzitting met de betrokkene niet gehouden, wat de zaak hopeloos heeft gemaakt."
zzzzzzzislas-canariaslogo-35.jpg


Een vonnis verplicht de Gemeente Mogán
 
tot het betalen van ruim 5 miljoen euro
inzake een onteigeningsprocedure

MOGÁN - dinsdag 5 januari 2016 - Een definitieve uitspraak van het Tribunal Superior de Justicia de Canarias (TSJC)  (Canarische Hooggerechtshof ) veroordeelt het Gemeentebestuur van Mogán tot het betalen van  €5.142.174,18 aan een gezin dat is onteigend van een stuk grond wat grenst aan de gemeentelijke begraafplaats.

Het te betalen bedrag bestaat uit een billijke vergoeding en vertragingsrente, en de Gemeente moet dit in 2016 betalen, zo heeft ze laten weten.
img_32065.jpg         De 'heerlijke' ‘natte vinger 'vestzak/broekzak’-politiek van de Canarische overheden,
        hier de Gemeenteraad van
Mogán in vergadering bijeen op maandag 4 januari 2016.
De burgemeester van  Mogán, Onalia Bueno, heeft opgemerkt dat deze kosten, “de Gemeente verplichten tot het opnieuw vaststellen van het investeringsplan en de begroting.”

Ze houdt daarvoor de Partido Popular (PP) verantwoordelijk vanwege hun ‘slechte beheer’ tijdens het vorige mandaat, toen men de schuld had kunnen aflossen in de periode van 12 jaar dat men aan de macht was, omdat het gezin al in 2003 om een betalingsovereenkomst heeft gevraagd.

De hoofdschuld bedraagt €4.269.839,08, waarvan € 900.000,= al is betaald (met een jaarlijkse aflossing van €300.000,= in de jaren 2013,  2014 en 2015)

De aanpassing van de aflossing is door het gezin gevraagd in 2014 aan het Hooggerechtshof, omdat men kennis had van een overschot op de Gemeentelijke  begroting.

Het huidige Gemeentebestuur (Ciuca-PSOE) heeft in oktober 2015 aan de Kamer voor Overheidsgeschillen van het Hooggerechtshof gevraagd te bemiddelen voor een nieuw aflossingsplan.

Dat is echter door het gezin geweigerd en in december 2015 heeft het Hooggerechtshof de eis opgelost met de wijziging van de aflossingsformule.

“Doordat het vorige Gemeentebestuur ervoor gekozen heeft de onderhandelingen met het gezin te stoppen, heeft dat ervoor gezorgd, dat we nu vertragingsrente moeten betalen over de schuld, vanaf 2005 tot aan 2015,” zo heeft de burgemeester uitgelegd.

Deze rente is opgelopen tot een bedrag van €1.772.335,10 dat men eveneens in 2016 zal moeten betalen aan het gezin.

Verantwoordelijkheid van de Canarische Regering
Op haar beurt heeft de fractiewoordvoerster van Nueva Canarias (NC) in de oppositie, Isabel Santiago, in de Gemeenteraadsvergadering van 25 september 2015 het voorstel gedaan, dat B&W een juridisch rapport zouden moeten laten opstellen, over welke overheids- en juridische acties men zou kunnen ondernemen tegen de Canarische Regering, zo heeft ze nu laten weten.

De nationalisten zijn van mening, dat de Canarische Regering, haar verantwoordelijkheid moet nemen in ‘deze vergissing’, en over moet gaan tot het betalen van de schuld; een voorstel, dat is aangenomen door alle politieke partijen  in de Gemeenteraad van Mogán.

Santiago heeft laten weten, dat het de Canarische Regering was die in 1987 subsidiair de bepalingen in de Gemeentelijke planning heeft goedgekeurd en het groene licht heeft gegeven, dat enkele percelen die rustiek waren zijn gekwalificeerd als bouwgrond.

Dit feit veronderstelt, dat op het moment waarop men de juiste onteigeningsprijs had moeten vaststellen, dat bedrag voor het Gemeentebestuur veel hoger was, dan als men de percelen had beschouwd als rustiek.

Isabel Santiago verzekert, dat de Gemeentelijke Dienst niet gevraagd is door B&W om het rapport op te stellen,  waarvoor akkoord was gegeven in de Gemeenteraadsvergadering, wat getuigt,  dat er weinig belangstelling was voor het duidelijk vaststellen van verantwoordelijkheden,” zo betreurt zij.

Voor NC heeft de burgemeester niet zorgvuldig gehandeld,  door het ‘niet op tafel leggen’ van de mechanismen die uitvoering van voorstellen van de Gemeentelijke Accountantsdienst  mogelijk hadden gemaakt.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-153.jpg


Gemeente Mogán reinigt straten van
grof huisvuil en bouwpuin

MOGÁN - zaterdag 10 oktober 2015 - De wethouder van Openbare Diensten, Juan Carlos Ortega, heeft uitgelegd, “dat grof huisvuil en  bouwpuin afkomstig is van kleine verbouwingen die particulieren uitvoeren in en aan hun woningen.”

De wethouder heeft laten weten dat het noodzakelijk is, dat men een extern bedrijf moet inhuren, “vanwege het gebrek aan personeel voor het uitvoeren van deze dienstverlening en omdat dit niet valt onder de voorwaarden van de externe afval-ophaalbedrijven. Daarom moet men een extra dienstverlening inzetten.
img_30460.jpgIn De afgelopen week heeft men puin geruimd op diverse locaties in Veneguera,  in de Vallei van Mogán en in Puerto de Mogán.

De komende week zal men puin ruimen op locaties in Puerto Rico; in de barranco van Arguineguín en in Arguineguín zelf.

Het verzamelde grof huisvuil en puin zal verwerkt worden in een speciaal daartoe ingerichte installatie.

In de komende maanden zal de Gemeente Mogán wekelijks grof aval en bouwpuin inzamelen.
Aislas-canarias-84-99-kopie-2.jpg  


Kustzaken stemt toe
in herstel steunmuur Patalavaca

MOGÁN - vrijdag 2 oktober 2015 - Demarcatie Kustzaken heeft de Gemeente Mogán toestemming gegeven, de herstelwerkzaamheden te hervatten aan een steunmuur bij het strand van Patalavaca, het project kost ongeveer €133.000,= en men verwacht het eind 2015 voltooid te hebben.

Als eerste zal men de muur van het uitzichtpunt van Patalavaca slopen, om die iets meer naar achter opnieuw op te bouwen, waardoor men ruimte wint op het strand en men de doorgaande verbinding tot stand brengt met het hoger gedeelte van de promenade.
img_30241-1.jpgAnderzijds brengt men een betonnen fundering aan voor het installeren van toiletten en een badmeesters-post. De Gemeente verwacht met deze toevoegingen in de toekomst een Blauwe Vlag te krijgen voor Patalavaca.

De Gemeente heeft een verkorte behandelprocedure ingesteld om met urgentie deze werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Wat van belang is, zo heeft de burgemeester van Mogán, Onalia Bueno, opgemerkt, “omdat er een groot risico bestaat dat de muur instort. Zodoende heeft men binnen een maand de toestemming van Kustzaken verkregen om het project uit te voeren.” De kosten zijn geheel voor rekening van de Gemeente.

Het regelen van deze steunmuur/uitzichts-locatie is een historische wens van het Gemeentebestuur, en Bueno heeft dit sinds haar aantreden tot een van haar speerpunten gemaakt.

Ciudadanos para el Cambio de Mogán (CIUCA) heeft in maart 2015 - toen men in de oppositie belandde - aangegeven, dat de muur op instorten stond.
In april 2014 heeft het vorige Gemeentebestuur een herstelplan opgesteld, maar dat heeft men niet tot uitvoering gebracht.
CIUCA heeft verzekerd, dat omwonenden de Gemeente geattendeerd hebben op de ‘ernstige situatie en het verval van de muur’, maar het PP-Gemeentebestuur heeft het probleem laten voortduren. Het enige wat men gedaan heeft, is het in februari 2015 met een omheining afzetten van het gebied vanwege het gevaar van instorting.

Het strand van Patalavaca is een van de meest drukbezochte, waardoor de slechte staat van de muur een risico vormde voor de veiligheid van de toeristen en de bezoekers.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-153.jpg


Wolf in schaapskleren

MOGÁN -  dinsdag 5 mei 2015 - Dit artikel is een vervolg op het artikel waarin we gemeld hebben, dat de Gemeente Mogán het beheer van de gemeentelijke perrera (hondenkennel = dierenasiel) via een convenio (samenwerkingscontract) heeft uitbesteed aan de Niet gouvernementele organisatie (Ngo): dierenbeschermingsorganisatie ‘Anahí’.

Naar aanleiding van een reactie aan ons adres  door bezorgde, om niet te zeggen ‘verontwaardigde dierenbeschermers’ op het genoemde artikel, dat is verschenen in de Canarische persmedia, en wat - vertaald in het Nederlands - door de 'GCa'-redactie is gepubliceerd op zondag 3 april 2015 op ‘Gran Canaria actueel’ ,  zijn we journalistiek onderzoek gaan plegen, in het kader van : ‘hoor en wederhoor’. 
logo20gcp-3.jpg 1184935_497929293623895_851076318_n.jpg 63092_508957069129373_52058264_n.jpg
 
                                                      VERSUS

160px-Anahi-2.jpg

Het resultaat van al dit speurwerk en zeker ook van de diepte-interviews die we op 4 mei 2015 hebben gehad met o.a. de Nederlandse, op Gran Canaria effectief dierenbeschermster van het eerste uur, Renée van Wieringen (voorheen 'Anahí´' en nu 'Gran Canaria Pets'), evenals met twee van haar trouwste vrijwilligers - is, dat we hieronder bijna een ‘detective’-verhaal schrijven over paleisrevolutie, broodnijd, politieke intrige, machtsmisbruik en wat dies meer zij, over een op het eerste gezicht zo nobel lijkend initiatief van de overheid, in dit geval de Gemeente Mogán in Zuid Gran Canaria.
160px-Anahi-1.jpg                                               KRAAIT VICTORIE...
10350606_1044803592211229_7168638977449571714_n.jpg

Over samenzweringen, intriges, collusies (heimelijke verstandhouding met iemand om een ander te benadelen,) hoaxes (poets, nep, bedrog, truc, oplichterij, broodjeaapverhaal)  en onbegrip, heeft de Dierenbeschermingsorganisatie‘Anahi’ niets te zeggen…
Of liever gezegd, over de invloed van de veterinario (dierenarts) als ‘wolf in schaapskleren’ die, met 'Anahí' als goede klant, een behoorlijke vinger in de pap heeft in de gemeentelijke besluitvorming ten aanzien van dierenopvang.

Verkiezingen
Ook als buitenlandse resident in deze gemeente kunt u daar bij de komende gemeenteraadsverkiezingen (op 24 mei 2015) rekening mee houden bij het uitbrengen van uw stem. De zwerfhonden- en katten op Canarias zullen u er dankbaar voor zijn.

Maar laten we bij het begin van dit - lange - verhaal beginnen, waarvan de feiten messcherp gegrift staan in het geheugen van Renée van Wieringen.

Het is in de jaren ’70,  dat dierenbeschermingsorganisatie ‘Anahí’ door de Zwitserse Gabriëlla Kapel is opgericht, zie: http://www.anahi-dog-finca.org/al
en ook: http://anahipaparazzi.blogspot.com.es  waarbij onder de uiteindelijk ruim 2.000 vrijwilligers, ook de bekende Duitse  vrijwilligster Renate Berger niet onvermeld mag blijven.

Renée van Wieringen komt in  het jaar 2000 als vrijwilligster bij 'Anahí', waar de Spaanse Stella Pelleteira - dan al - in het bestuur zit en zij hun honden hebben ondergebracht in een private kennel in Santa Brígida, waar € 3,= per hond/per dag  wordt betaald.
Jaarlijks vindt de 'Anahì-ledenvergadering plaats waarin dan tevens een nieuw Bestuur gekozen wordt. Bij die gelegenheid  verlaat Stella Pelleteira de Ngo 'Anahí' en met haar vele leden.
Het nieuwe Bestuur treedt aan en Renée van Wieringen blijft zich onder dit nieuwe Bestuur als vrijwilligster inzetten voor het behoorlijk gedecimeerde 'Anahi',  dat mede door haar tomeloze inzet weer enigszins opbloeit... er komen weer donaties, en  er komt wat meer bekendheid en dus ook een betere financiële positie.
Zo onvangt 'Anahi' o.a. een donatie vam €10.000,= van de Obra Social (afdeling Sociaal Werk) van een bankinstelling... met dat geld wordt de kennel - die niet van 'Anahi' is - opgeknapt.

Ondertussen vindt er weer een jaarlijkse ledenvergadering plaats, er komt er in 2008/2009 een nieuw 'Anahí'-Bestuur en - tegen wil en dank - neemt vrijwiligster Renée van Wierinigen daarin - democratisch gekozen -  zitting.

Door een beginnende zwakke financiéle positie (vanwege de economische crisis) kan 'Anahi  de kosten van  €3,= per hond/per dag niet langer opbrengen. Men,  doet het voorstel om een vaste huursom van €1.000,= per maand te betalen aan de kennel-eigenaar, maar dat vindt geen weerklank.

Daarop  groeit er tweespalt binnen 'Anahí"; de  Ngo zoekt een nieuwe locatie voor het onderbrengen van hun honden en men kan dan elders een onderkomen huren voor €840,= per maand. Daar begint voor 'Anahí´'' een nieuwe toekomst. Men ontvangt vele donaties en kan ook rekenen op de medewerking van veel nieuwe 'Anahí'-vrijwilligers.

Na een paar jaar echter wordt tijdens de  jaarlijkse 'Anahí'-ledenvergadering het zittende Bestuur weggestemd - door nieuwe vrijwillligers, van wie de 'valse' stemmen  zijn verkregen  door toedoen  van voormalige 'Anahí'-leden - die dan al lang niets meer met 'Anahi' van doen hebben -  en die de huidige leden hebben omgekocht om als zodanig hun stem uit te brengen. 

Renée van Wieringen is daarop - samen met de weer tot het Anahí-bestuur toegetreden Stella Pelleteira -  en een aantal leden/vrijwilligers opgestapt en heeft 'Anahí' vaarwel gezegd.
Daar was bij 'Anahí' niet op gerekend, men dacht, dat deze leden wel verder zouden gaan met hun vrijwilligerswerk.

'GRAN CANARIA PETS' ('GCP'')
Renée richt in januari 2011, samen met Stella  en hun medestanders, een nieuwe groep op, namelijk de dieren bescherrnings organisatie: 'GRAN CANARIA PETS' ('GCP''),  deze Ngo zonder winstoogmerk  begint met thuisopvang en brengt een beperkt aantal honden onder bij een bekend dierenpension, dit om kosten te besparen zie:
http://www.tierschutz-verein.eu/Organisation-Tierheim/Tierheim-GRAN-CANARIA-PETS
en vooral:
http://grancanariapets.blogspot.com.es

Kort na de start van  deze nieuwe werkwijze, krijgt ‘Gran Canaria Pets’  bericht, dat het hondenasiel van  de Gemeente Santa Brígida gesloten wordt, waarbij men met medewerking van de toen bevriende dierenarts  - Javier Castellano Vergara - van het departement Gezondheidszorg van de Gemeente Mogán,   een onderkomen vindt voor deze 17 honden, en wel in het gemeentelijke asiel in de stadswijk Puerto Rico, waar dan al twee jaar Sylvia van den Donker, samen met een groepje vrijwilligers, actief is en druk in de weer met het redden van de levens van alle honden die daar binnen komen, door deze een nieuw thuis te bezorgen, zodat ze gespaard blijven voor de  wettelijk voorgeschreven dodelijke injectie na een (te) lang verblijf in de gemeentelijke dierenopvang.

'Gran Canaria Pets' sluit zich aan, bij Sylvia van den Donker om als vrijwilligster mee te helpen met de honden in deze gemeentelijke opvang, maar  'Gran Canaria Pets' gaat ook door met de eigen organisatie.

Zowel Sylvia van den Donker, als Renée van  Wieringen waren via hun organisaties klant bij de - gemeentelijke (!) - dierenarts: Javier Castellano Vergara, maar allengs  ontstonden er problemen met deze dierenarts, o.a. door zijn afwezigheid van enkele maanden en een - hieronder nader uiteengezet ' bedrijfsongeval' in zijn private-dierenkliniek., waardoor het contact met deze veterinario (dierenarts) steeds onvriendelijker werd, en daardoor Javier Castellano Vergara in kwestie uiteindelijk twee goede klanten kwijt raakte, namelijk; de vrijwilligers van Puerto Rico (Sylvia van den Donker) en van 'Gran Canaria Pets’ ('GCP)(Renée van Wieringen).

'Onregelmatigheden'
Anno april 2015 heeft de Gemeente Mogán laten weten, dat door 'onregelmatigheden' deze vrijwilligers niet  langer door mogen gaan in het gemeetelijke dierenasiel; terwijl het Gemeentebestuur zelf verantwoordelijk is voor heel wat onregelmatigheden. We laten daartoe Renée van  Wieringen aan het woord, die namens 'GCP'  zegt:

"Er is nooit iemand komen kijken, de hondenvanger/schoonmaker doet wat hij wil en  honden worden zelfs door de politie in de voortuin van het asiel gedropt. De gemeente geeft nu aan,  dat wij "eigen privé honden" daar binnen hebben gezet!

Uiteraard zijn alle honden die in het asiel binnenkomen op onze namen gezet... te weten op naam van Sylvia van den Donker en op naam van de rechtspersoon  'GCP' ! 
Om een hond te kunnen laten adopteren, hetzij op de Eilanden,  of in het buitenland door bevriende officiële Dierenbeschermingsorganisaties,  is dit namelijk de enige mogelijkheid wegens de bij wet verplichte Rabies vaccinatie en Chip!  Vanzelfsprekend  zet de gemeente geen enkele hond op haar naam! 

Alle honden zijn via een viervoudige bloedtest gecontroleerd op ziekten, chip , rabies, cocktail-inentingen  en ook werden zij door ons (Sylvia's en Rénée's ) toedoen ontwormd, ontvlooid en werden alle honden vóór adoptie ook gecastreerd (wat uiteraard kosten voor medicijnen en verzorging met zich mee brengt) !

Beide Ngo's  hebben steeds de wettelijk vastgestelde 10 dagen wachttijd  in acht genomen (voor een hond die zonder chip  binnenkwam, zodat  de eigenaar zich eventueel nog kon melden) evenals de wachttijd van drie weken, zoals de wet voorschrijft bij gechipte honden.

De gemeente wist vaak helemaal niet welke honden er in het asiel  zaten en hoeveel!
Bijvoorbeeld, een binnenkomende, in het verkeer aangereden hond en die daardoor een gebroken heup heeft en meerdere verwondingen, maar  ook geen microchip heeft, wordt gewoon het asiel ingebracht:  zonder verzorging... eerst 10 dagen wachten... misschien claimt een of andere eigenaar deze wel....ondertussen krijgt de hond geen medische verzorging!
Het onderstaande relaas over het voer klopt:  inderdaad  6 zakken voer a 15 kilo voor 1 maand.... of er nu een of 40 honden in het asiel zitten.

Op het laatstgenoemde blog laat ‘Gran Canaria Pets’ in drie talen (Spaans, Engels en Duits) dan ook het navolgende weten:
“ […verrast en geschokt te zijn door de beslissing van het Gemeentebestuur van Mogán, om niet toe te staan dat ‘Gran Canaria Pets’ doorgaat met haar vrijwilligerswerk waarmee ze jarenlang, met een grote onzelfzuchtige toewijding en goede resultaten, zwerfhonden in deze gemeente hebben opgevangen, met het bereiken van een volledig vrijwillige opvang voor alle dieren, die geen enkele andere Gemeente op het eiland heeft.

Het Gemeentebestuur weet, dat onder de vrijwilligers die assisteren in het hondenasiel, de dierenbeschermingsorganisatie ‘Gran Canaria Pets’ actief is, maar op geen enkel moment heeft men een overeenkomst met de Gemeente kunnen bereiken.

Gran Canaria Pets’, had en heeft haar honden niet ondergebracht in de dierenopvang van Puerto Rico (gemeente Mogán). De honden van ‘Gran Canaria Pets’ verblijven op private zorglocaties en in een (tegen betaling) privaat hondenpension.

Gran Canaria Petsheeft echter niet alleen voor de honden gezorgd in de dierenopvang van Puerto Rico, maar ook gezocht naar een uitweg voor deze dieren, via adoptie; veelal in Duitsland (maar ook in Nederland en België, red.) als er bijzondere verzorging nodig was.

De honden van ‘Gran Canaria Pets’ zijn dus nooit verbleven in deze perrera (dit hondenasiel), behalve in november 2011, toen de Gemeente Santa Brígida haar hondenasiel heeft gesloten, en men de hondenopvang in Puerto Rico heeft aangeboden voor de verzorging van 17 honden. Als laatste redmiddel, om te voorkomen, dat deze dieren zouden worden afgemaakt; waarbij ‘Gran Canaria Pets’ erin is geslaagd, om - in minder dan een maand tijd - een thuis voor deze 17 honden te vinden en in dat jaar in totaal voor 140 dieren.

(Die 17 honden zouden in de hondenkennel/-pension in Cercado de Espino (in de Barranco van Arguineguïn - Gemeente Mogán) alleen al aan huur, op jaarbasis, tussen de €16.000,= en €18.000,= gekost hebben; namelijk €3,= per dag/per hond; dit, om de lezers een idee te geven wat een dierenbeschermingsorganisatie nodig heeft aan donaties, om hun goede werk te kunnen realiseren.)

Gran Canaria Pets’ betreurt het, dat de Gemeente Mogán geen rekening heeft gehouden met het onbaatzuchtige werk en met zulke goede resultaten van zoveel mensen, gedurende zo lange tijd, met de honden in deze gemeente. Men is niet in staat gebleken, dat te waarderen, vooral niet de bereikte resultaten.

Gran Canaria Pets’ is van mening, dat als men de situatie in de perrera (het hondenasiel) had willen legaliseren, men het beheer daarvan had kunnen aanbieden aan de dierenbeschermingsorganisatie die daar al was (‘Gran Canaria Pets’)’en in het uiterste geval, had men een openbare aanbesteding kunnen uitschrijven voor alle dierenbeschermingsorganisaties op het eiland; maar het is verbazingwekkend, dat men een beslissing heeft genomen zonder openbare bekendmaking, ofwel ‘met een natte vinger’!...]” aldus de Ngo op haar blog.

logo20gcp.jpg IMG_5551groot.jpg

                          "Verrast en geschokt...."                                        Renée van  Wieringen.

Bij ‘Gran Canaria Pets’ ontvangt niemand een salaris, of een financiële vergoeding; iedereen is vrijwilliger.

Wolf in schaapskleren, met dubbele pet
Het recente besluit van de Gemeente Mogán, om een convenant te ondertekenen met ‘Anahi’ voor het beheer van het gemeentelijk hondenasiel, is - op zijn zachts gezegd- uiteraard niet goed gevallen bij ‘Gran Canaria Pets’ (lees: Sylvia van den Donker en Renée van Wieringen en hun vrijwilligers en vrijwilligsters), al doet de tekst in het gemeentelijke communiqué - betreffende de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst - anders vermoeden.

Waar de Gemeente in het communiqué met geen woord over rept, is, dat de beslissing - om het beheer van de hondenkennel, middels het gewraakte convenant,  aan ‘Anahi’ over te laten - is ingegeven op aanwijzing van de gemeentelijke adviseur van het gemeentelijke Departement Gezondheidszaken: de gemeentelijke dierenarts Javier Castellano Vergara (die in zijn privé praktijk de honden behandelde en behandelt welke door ‘Anahi’ bij hem werden/worden gebracht voor vaccinaties, sterilisaties, operaties, chips-implantatie , enz.)

Ook de verstrekking van de gemeentelijke subsidie voor de - tijdige - inkoop van hondenvoer voor de periode van een jaar (benodigd per maand: 6 zakken van 15 kilo) is medio september  2012 door de gemeentelijke dierenarts op ‘tactische’ wijze vertraagd.

cropped-header-website7.png

DE HONDEN IN DE PERRERA VAN MOGAN ZITTEN ZONDER VOER!!!
Na hele lange tijd (jaren) van wachten ontvingen de vrijwilligers ‘Los Amigos de los peludas’ eindelijk maandelijks 6 zakken voer van 15 kilo. 
Zes zakken voer om 25 honden te voeren die in de
perrera zitten.
De gemeente heeft voor een jaar voer gekocht en we waarschuwen nu al 3 maanden lang de verantwoordelijke personen in de gemeente en de verantwoordelijke dierenarts dat het voer op zal zijn tegen het einde van november 2013.
Het is nu half december en we hebben nog steeds geen antwoord of voer ontvangen.
HET VOER IS NU OP!!,

Amig@s de los pelud@s  helpen de honden omdat de honden ze nodig hebben: schoonmaken van de hokken, voeren, water verversen, verse lucht en licht, hun manden op orde houden, wandelen met de honden, bezoek aan de dierenarts, medicijnen geven en betalen, opvang, adopties, vluchten en alle bijbehorende papierwerk regelen voor hun nieuwe baasjes, alle andere betalingen die we doen…..
EN MOETEN WE NU DAN OOK NOG DE 6 ZAKKEN VOER PER MAAND BETALEN???

1184935_497929293623895_851076318_n-1.jpg
Een gesprek daarover en over het komen tot een samenwerkingscontract voor het beheer van de perrera (het hondenasiel) van Mogán, wat door Renée van Wieringen en Silvia Peleteira met de wethouder van Gezondheidszaken is gevoerd, was tegen het zere been.

De druppel die de emmer doet overlopen is, dat de dierenarts Javier Catellano Vergara, tijdens ‘niet geheel vakkundig’ uitgevoerde operaties, onder zijn handen een vijftal honden dood heeft laten gaan.
Naar aanleiding daarvan breekt in november 2011 een paleisrevolutie uit bij ‘de Anahi’-bestuursverkiezing (valse en omgekochte stemmen); met als gevolg, dat de (daardoor!) afgescheiden groep (de tegenwoordige - in januari 2012 door Renée van Wieringen en Silvia Peleteira opgerichte Ngo: ‘Gran Canaria Pets’) geen klant (meer) is bij deze dierenarts, terwijl ze gedurende hun prille bestaan al ruim 1.000 honden naar het buitenland hebben verstuurd, dit mede dankzij een donatie van €10.000,= van de Obra Social (afdeling Sociaal Werk) van een grote bankinstelling.
11150581_815814445174168_8668215931369253020_n.jpgHet is dan ook geen wonder, dat deze broodnijd heeft geleid tot een voor ‘Gran Canaria Pets’, op slinkse wijze tot stand gekomen teleurstellende gemeentelijke beslissing (namelijk: Dr. Javier Castellano Vergara onder een hoedje spelend met  'Anahí ').
Naar men mag aannemen 'broodnijd' van een invloedrijke overheidsadviseur die anno april 2015 ook nog wacht op een gerechtelijke uitspraak tegen hem-   in een rechtszaak  waarbij naast de eiser, ook de organisatie van Renée van Wieringen en Stella Pelleteira als rechtspersoon partij is - en er op last van de rechter via een aangifte - bij de aanvankelijk sceptische ontvangende Seprona (Milieudienst van de Guardia Civil)  80 kooien in de perrera van Mogán ingericht moeten worden voor de opvang van evenzovele podenco’s van een particuliere eigenaar. (Waarvan akte).

Openbare aanbesteding
Het zou het Gemeentebestuur van Mogán gesierd hebben, om in deze beheerskwestie een openbare aanbesteding uit te schrijven, waarbij dan zeker de meest nabij betrokken Ngo’s zich - naast ‘Anahí’ - kandidaat hadden kunnen stellen:
11182156_814258008657687_5483829856294723438_n.jpg
 (honden)hok in, zie bevestiging...

1184935_497929293623895_851076318_n-1.jpg
                                           (honden)hok uit, zie opzeggingsbrief...
150780_814256065324548_3387841332594178384_n-1.jpg
Zoals  de:
- 'AAGC' ('Adopta un amigo en Gran Canaria'), zie op Facebook.
https://www.facebook.com/pages/Adopta-un-Amigo-en-Gran-Canaria/174946679197082
,
die met het bovenstaande verhaal allemaal niets van  doen heeft.
Maar  dus ook  de genoemde organisatie:
-  ‘Gran Canaria Pets’, die zich 'honds' behandeld voelt,
 en ook,  de eveneens - nu buitenspel gezette -  Ngo van Silvia van den Donker:
- ‘Amig@s de los pelud@s de Puerto Rico - Gran Canaria’ (zie facebook:
https://es-la.facebook.com/pages/Amigs-de-los-peluds-de-Puerto-Rico-Gran-Canaria/133212873428874 ie), 
die na vijf jaar van
‘bloed, zweet en tranen’ plaats moet maken voor het kleine clubje mensen van het noodlijdende, bijna failliet zijnde, zieltogende ‘Anahi’;

Wordt vervolgd… "¡vamos a ver!”
1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg 


Dierenbeschermingsorganisatie Anahí
neemt het beheer over van
het gemeentelijke hondenasiel  in Mogán

MOGÁN - zondag  3 mei 2015 - De Gemeente Mogán heeft op dinsdag 28 mei 2015 laten weten, dat men op geen enkel moment voornemens is geweest, de hondenopvang te sluiten; het beheer van de Gemeentelijke hondenasiel is echter wel overgegaan in handen van dierenbeschermingsorganisatie ‘Anahí’, zo heeft men laten weten in een communiqué, naar aanleiding van de onzekerheid die onder de publieke opinie leefde.

De beslissing heeft tot doel, de kwaliteit van de en het verbeteren welke het hondenasiel levert, en daarom heeft men in de laatste week van april 2015 het convenant ondertekend met een van de meest vooraanstaande dierenbeschermingsorganisaties van Canarias, die ruim 30 jaar ervaring heeft, Anahí, die zich bezig zal gaan houden met deze gemeentelijke dienstverlening, zo heeft het Gemeentebestuur laten weten.
img_27770.jpg
perros-pasaporte.jpgOpdat Anahí met de dienstverlening kan beginnen, heeft men de vrijwilligers gevraagd hun persoonlijke bezittingen te verwijderen. Bovendien moeten de vrijwilligers die destijds de Gemeente gevraagd hebben, gebruik te mogen gaan maken van de gemeentelijke voorziening, voor het houden van hun eigen huisdieren in het asiel, ook deze verwijderen “maar in geen geval zal men verwaarloosde (zwerfhonden) buiten zetten.”
                                   160px-Anahi.jpg

De Gemeente heeft alle vrijwilligers op de hoogte gesteld van het nieuwe convenant, wat de omstandigheden voor de verwaarloosde dieren, en die van het personeel en vrijwilligers die in het asiel werkzaam zijn, zal verbeteren.

Zij die dit willen, kunnen zich in verbinding stellen met de NGO om zich te blijven inzetten voor dierenwelzijn, omdat Anahí belast zal zijn met alle opvang en administratie van het hondenasiel.

De Gemeente benadrukt, dat men op geen enkel moment het hondenasiel heeft willen sluiten, omdat het een onmisbare dienstverlening is en bovendien, zorgt het voor een goede opvang van honden uit andere plaatsen, uit gemeenten die noodzakelijkerwijze hun voorziening hebben moeten sluiten, en waarvoor de Gemeente Mogán niet getwijfeld heeft, deze dieren op te vangen, zodat ze niet zullen worden afgemaakt.

Ten slotte heeft het Gemeentebestuur haar dank uitgesproken, “voor het werk van alle vrijwilligers ; en men verwacht op hen te kunnen blijven rekenen, steeds via Anahí, die nu het gemeentelijke hondenasiel beheert en de dieren verzorgt, waarbij men zo snel mogelijk adoptiegezinnen zoekt voor de honden,” aldus het communiqué.
1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg 


Nueva Canarias dringt aan bij Gemeente Mogán
op bestrijding illegale straathandel

MOGÁN - Paaszondag, 5 april 2015 - Het fractielid van Nueva Canarias, Isabel Santiago, heeft in de Gemeenteraad van Mogán een motie ingediend, om een oplossing te zoeken voor het probleem van de illegale straathandel, dat zich al ruim 15 jaar voordoet in het winkelcentrum van Puerto Rico.

Isabel Santiago laat weten, dat de ondernemers in Puerto Rico hun klachten aan haar kenbaar hebben gemaakt, dat ze dagelijks op grote schaal te lijden hebben, van de diverse ambulante verkopers die zonder vergunning producten aanbieden - zonder daarover belasting te betalen; soortgelijke producten, die de winkeliers ook verkopen in het winkelcentrum.

img_27344.jpg 

timthumb.jpg

Isabel Santiago benadrukt, dat de oplossing ligt in het toepassen van de bestaande regelgeving die betrekking heeft op de ambulante verkoop, waarin de noodzakelijk stappen zijn vervat voor het verkrijgen van de overheidsvergunning, evenals de sancties voor overtreders. Het nationalistische fractielid erkent dat dit het voornaamste probleem, “ het ontbreken is van controles die garanderen, dat de gehele economische activiteit in de gemeente zich houdt aan de geldende wetgeving.”

Privaat centrum
De eigenaren van de etablissementen hebben aan het Gemeentebestuur van Mogán diverse schrijvens gepresenteerd waarin zij opmerken, “dat de chef van de Policía Local (Gemeentepolitie) hen telefonisch heeft laten weten, dat men niets kan doen, omdat het winkelcentrum privaat eigendom is;” met de aanbeveling, ”dat zij zelf meer private veiligheid moeten contracteren in het winkelcentrum.”

Voor Nueva Canarias is deze verklaring "surrealistisch”, omdat de verordening de ambulante verkoop regelt in de openbare ruimten van het winkelcentrum, en dat in de verklaring van het hoofd van de gemeentepolitie in Mogán, voorbijgegaan wordt aan het gezonde verstand.”

Isabel Santiago stelt, dat het de burgemeester, of de wethouder van Politiezaken moet zijn, het hoofd van de Politie te vragen een gemeentelijk plan op te stellen waarin acties worden ontwikkeld tegen de illegale , ambulante verkoop en, dat men een politie-team in het leven roept, “dat degenen die deze illegale praktijk uitoefenen, afschrikt.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg


Gemeente Mogán vraagt medewerking
ter voorkoming van de toegenomen hufterigheid 
in de afgelopen maanden

MOGÁN - donderdag 26 maart 2015 - Men geeft een verwaarloosd aanzien aan op diverse locaties in de gemeente, graffiti en opzettelijke achtergelaten vuilniszakken in druk bezochte openbare ruimten.

De Gemeente Mogán heeft opnieuw van de bewoners gevraagd, dat men meewerkt om een einde te maken aan het vandalisme wat zich sinds een maand voordoet in de gemeente.
img_27016.jpg                      Hufterigheid ten top in Mogán, vandalisme viert er hoogtij

img_27017.jpg
Het Gemeentebestuur klaagt de hufterigheid aan van sommige personen die opzettelijk vervuiling veroorzaken van de openbare ruimten, kinderspeelplaatsen, voetgangersgebieden en pleinen, zo heeft men in een communiqué laten weten.

De Stadsreinigingsdienst maakt melding van de verwoesting die graffiti ook op de afvalcontainers veroorzaakt en gevels in de gehele gemeente, evenals van de vervuiling die veroorzaakt wordt op sommige openbare locaties in de diverse wijken, waar men vuilniszakken heeft moeten verwijderen die zich opstapelen naast de afvalcontainers in de meest door de bewoners gefrequenteerde gebieden.

Om deze situatie op te lossen die iedereen treft in elk van de wijken van Mogán, vraagt het Gemeentebestuur wederom de medewerking van de burgers, om de hufters aan te pakken die zich met een slechte bedoeling wijden aan het plegen van dit soort misdaden.

“Het voornaamste doel is, de hufters te identificeren; waarbij het van nut kan zijn, als elke burger meewerkt die de kans heeft dit soort optreden waar te nemen en daar foto’s of video-opnamen van te maken,” zo stelt men in het communiqué.

De Policía Municipal (Gemeentepolitie) heeft al diverse rapporten opgesteld, omdat het zaken betreft die in de afgelopen maanden zijn verergerd. Het Gemeentebestuur denkt, dat georganiseerde groeperingen die gemeente verwoesten, geen waardering hebben voor Mogán en niet voor de inwoners die de voornaamste getroffenen zijn; en begrijpt, dat het enige wat men kan bereiken met deze verwoesting, het creëren is van een slecht beeld van de gemeente.
1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg


Bewustmakingscampagne
‘De hond is van u; Mogán is van iedereen’

MOGÁN - dinsdag 3 maart 2015 - ‘El perro es tuyo, Mogán es de tod@s’, gaat de straat op om de inwoners bewust te maken en zal ook aanwezig zijn in scholen en op de sociale media op het Internet.

Deze voorlichtings- en opvoedingscampagne is op maandag 2 maart 2015 gepresenteerd door de burgemeester van Mogán, Paco González, om de inwoners bewust te maken van hoe hondeneigenaren zich te gedragen hebben als ze hun huisdier uitlaten. H et project kan rekenen op de medewerking van de plaatselijke dierenartsen, scholen, verenigingen voor dierenbescherming, de vereniging Minina y Chocolate en de hondentrainster Atteneri Quintana Gutiérrez, waarbij men de relatie wil verbeteren tussen de inwoners van de gemeente en de dieren, die een groot deel uitmaken van de samenleving.
img_26724.jpgHet hoofddoel is het gedrag van de hondeneigenaren te veranderen, zodat ze de uitwerpselen van hun huisdier oprapen en in de containers deponeren, om de openbare ruimte schoon te houden, zoals straten, wandelpaden, gemeentelijke parken, pleinen, enz.

Het gemeentebestuur van Mogán wil de hygiëne op de openbare weg verbeteren, om: vallen door uitglijden te voorkomen, kinderen te beschermen tegen mogelijke infectie, en het mogelijk te maken, dat zowel inwoners als toeristen kunnen genieten van hun wandeling door de gemeente en de omgeving ervan.
img_26722.jpgDe campagne completeert de bestaande gemeentelijke verordening over het houden van dieren, welke al boetes oplegt aan eigenaren die de uitwerpselen van hun dieren niet opruimen.
img_26799.jpg

Een team van zes medewerkers trekt door de gemeente, om de eigenaren te informeren over het correcte gedrag wat men moet hebben op de openbare weg, en ze delen een doosje met zakjes en een spuitbus uit aan de hondebezitters.
img_26721.jpg

img_26723.jpg
Bovendien ruimt dit team de uitwerpselen op welke ze op straat tegenkomen bij het intensief reinigen van de gehele gemeente. De campagne wordt ook gehouden op scholen, op dat de jongste inwoners van de gemeente de verantwoordelijkheid leren kennen die een hond met zich meebrengt, “El perro es tuyo, Mogán es de tod@s” wil eerder onderwijzen, dan bestraffen.

Bovendien is er een pagina op Facebook met de slagzin van de campagne, zodat de inwoners kunnen meewerken, door telkens het goede voorbeeld te geven met een goede houding met hun huisdier op de openbare weg en aangifte kunnen doen tegen de onverantwoordelijken die de hyghiëne, de schoonmaak en het nabuurschap in gevaar brengen. De burgenmeester laat weten, “dat het de taak is van degenen die honden in huis hebben, zich ervan bewust te zijn, dat hun uitwerpselen het hebben van een goede relatie met anderen niet in de weg staan. We moeten in staat zijn het samenleven met huisdieren mogelijk te maken in de leefomgeving , zodat  we allemaal kunnen genieten zonder enige overlast.”

Het aantal huisdieren is in de afgelopen jaren toegenomen. Volgens de gegevens van Zoocan telt de gemeente Mogán 5.500 honden.
atteneri.png attenrriegut.png
                                 Hondentrainster Atteneri Quintana Gutiérrez
Binnen dit project onderneemt men diverse acties betreffende informatie, vorming en oefening van de burgers over deze problematiek. Op 2 mei 2015 vindt er een hondenmarkt plaats , met informatiestands van medewerkers aan deze campagne, die hun dagelijks werk zullen tonen en er zal o.a. een demonstratie zijn over de opleiding van politiehonden. Bovendien zal de, internationaal erkende, hondentrainster Atteneri Quintana Gutiérrez instructies geven aan iedereen die zich inschrijft voor het leren, hoe correct om te gaan met honden.
1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg


 Algemeen Plan Ruimtelijke Ordening  Mogán ligt ter openbare inzage

De Gemeente vraagt deelname van de burgers
voor het bereiken van  een zo groot mogelijke consensus

MOGÁN - dinsdag 30 december 2014 - Het Boletín Oficial de Canarias (Canarische Staatsblad) heeft op maandag 29 december 2014 het besluit van het Directoraat-generaal Ruimtelijke Ordening gepubliceerd, voor het ondergaan van inspraak en overleg betreffende de voortgang van de milieurapportering voor het Plan Ruimtelijke Ordening van Mogán.

Dit is een algemeen document, dat nog steeds de gedetailleerde beschrijving geeft van elk perceel, maar waarin er wel al verschillende alternatieven op het algemene gebruik van de grond geeft. Deze opties kunnen worden verbeterd door de burgers door het indienen van voorstellen.

Het Plan General de Ordenación (Plan Ruimtelijke Ordening) van Mogán is opgesteld door het nutsbedrijf Gesplan, overeenkomstig het akkoord wat daartoe is ondertekend door de Gemeente Mogán en de Canarische Regering.
img_25397.jpg                                               Een luchtopname van Arguineguín..
Dit is de doorbraak van de eerste van drie fasen die dit belangrijke document moet ondergaan voor de planning van de stadsontwikkeling van Mogán in de komende jaren.

Voordat het gestelde in dit Plan definitief in werking treedt, zijn er nog twee fasen te gaan. Na de eerste fase, zal de aanvankelijke toestemming moeten worden gegeven en vervolgens de definitieve goedkeuring. Het document zal ter openbare inzage worden gelegd en kan bijdragen van de bewoners krijgen, zowel via voorstellen ( in het geval van de publieke inzage), of door bezwaren ( in het geval van de aanvankelijke goedkeuring).

Het Gemeentebestuur stimuleert de bewoners, om deel te nemen aan het proces, met het doel een zo groot mogelijke consensus te bereiken in de definitieve redactie van een document wat de bouwkundige, economische, sociale en milieukundige toekomst van Mogán zal gaan bepalen.

Inwoners die geïnteresseerd zij in het doen van voorstellen, kunnen het Algemene Plan bekijken via de eigen internetpagina van het Gemeentebestuur (www.mogan.es). Het document ligt 45 dagen ter publieke inzage. Ook kunnen de burgers het plan van de Gemeente Mogán raadplegen, en wel in de Gemeentekantoren in Arguineguín van 09:00 tot 13:00 uur voor wat betreft de richtlijnen voor de Algemene Ordening en de Richtlijnen van de Verordening voor het Toerisme van Canarias.

Het document plant de regeling van het gehele stedelijke gebied van de gemeente, en lost, o.a. zaken, en tracering van de openbare wegen op, de ordening van de kuststrook, de bebouwing van industriegebieden en landbouwgronden, en de ontwikkeling van nieuwe toeristenwijken en woonwijken.
1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg


Mogán gaat ‘ticketeros’ en reclame-uitingen
op en langs de openbare weg reguleren

MOGÁN - woensdag 10 december 2014 - Het Gemeentebestuur van Mogán heeft in de Gemeenteraadszitting van dinsdag 9 december 2014 aanvankelijke goedkeuring gehecht aan de Ordenanza General de Publicidad (Algemene Verordening Publiciteit). Dit reglement regelt het beheer van de reclame, met verwijzing naar de reclame-uitingen op trottoirs en langs de openbare weg, evenals die welke te maken heeft met aanplakken en bewegwijzering.

Het is de bedoeling van het Gemeentebestuur, om het stedelijk landschap en het aanzien vooral in de toeristenwijken te verbeteren, die zijn onderworpen aan een overdreven druk in de reclame-uitingen. Bovendien wil men met deze verordening de openbare ruimte verbeteren als betere leefomgeving voor de inwoners.
img_25073.jpgDe verordening is verdeeld in twee blokken; het eerste blok is gewijd aan het reguleren van reclame-promotie langs de openbare weg, beter bekend als ‘time sharing’. Deze reclame kenmerkt zich door vertegenwoordigers die de passant reclame uitingen verstrekken over diensten en producten. In dit eerste geval past men de gemeentelijke regelgeving toe zoals die wat dit betreft is vervat in de Europese richtlijnen en in de Spaanse wetgeving.

In het tweede blok verordonneert de tekst de zogenoemde ‘publicidad exterior’ (‘buitenreclame’), of ‘publicidad estática’ (‘statische reclame’), reclame-standaarden, aanplakborden, posters en neonreclame die te maken hebben met de ruimtelijke ordening en het aanzien van het stedelijke landschap in de straten, zowel als in woonwijken en toeristencentra. De regulering van de buitenreclame maakt een eind aan bepaalde handelingen die de kwaliteit en de esthetiek van het stedelijke landschap schaden, door deze uitdrukkelijk te verbieden.

Ook reguleert men luifels, tekstborden, spandoeken en allerlei signalerings-elementen die tot doel hebben activiteiten en commerciële instellingen te lokaliseren.
Mogan12.gif

View_of_puerto-de-mogan-1.jpg
                                                                  Mogán Playa.
Dit vestigt vooral een regime van overheidsingrijpen, wat het de Gemeente mogelijk maakt, op te treden in het geval van overtreding, evenals het opleggen van een disciplinaire tuchtmaatregel, of een boete.
PueblodeMogan-Google-290908-1.jpg

                                                              Mogán Pueblo.
Een motie voor de verbetering van de toeristische signalering

In de Gemeenteraadsvergadering heeft men ook een voorstel goedgekeurd voor als zodanig verbeteren van de signalering van de attractiepunten welke gemakkelijk zijn te lokaliseren voor de toeristen die de gemeente bezoeken.
Het Gemeentebestuur werkt hier al enkele maanden aan en kan rekenen op studies en financiële taxaties, om te besluiten wat de beste, noodzakelijke investering is om de signalering en de toeristisch interessante locaties in alle wijken te verbeteren en te actualiseren.
1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg


Mogán verenigt in 2015
de levering van drinkwater voor de stad

MOGÁN - zondag 16 november 2014 - In de derde week van november 2014 belegt het Gemeentebestuur van Mogán een Buitengewone Raadsvergadering waarin men met spoed zal beginnen met het dossier voor het rechtstreekse beheer van de toelevering van drinkwater, dat in veel urbanizaciones (woonwijken) nog wordt geleverd door private projectontwikkelaars.

Mogán zal met ingang van 2015 kunnen rekenen op een openbare drinkwatervoorziening die is aangepast op de gehele gemeente. Dat is de verwachting van het Gemeentebestuur van Mogán na het houden van de Buitengewone Raadsvergadering van donderdag 20 november 2014, waarvoor men een voorstel heeft uitgewerkt, om met spoed te beginnen aan het dossier voor het rechtstreekse beheer van deze dienstverlening.
img_24592mogan-3.jpg                                                                   Mogán.
Momenteel zijn er diverse toeleveringsbedrijven in de gemeente, wat verschillen veroorzaakt bij de diverse bewoners, al naar gelang de locatie waar zij wonen. Het akkoord wat men in de Buitengewone Raadsvergadering van 20 november 2014 wil bereiken, zal historisch zijn voor de gemeente Mogán, want het zal de eerste keer zijn sinds het begin van de stedelijke ontwikkeling, dat alle inwoners dezelfde dienstverlening ontvangen en dezelfde tarieven betalen voor hun toegeleverde drinkwater, onafhankelijk van de locatie waar zij wonen.

Tot nu toe wordt het drinkwater in de diverse urbanizaciones (stadswijken) nog steeds geleverd door de private projectontwikkelaars die de urbanisatie (toeristen- of woonwijk) hebben gebouwd. Dat is het geval met Puerto Rico, de voornaamste toeristenwijk in de gemeente, waar de installatie voor ontzilting van zeewater, als drinkwatervoorziening in private handen is.

Het verstrijken van de overheidsvergunning, die dateert uit 1987, maakt het de Gemeente nu mogelijk over te gaan tot de overheidsuitzetting van dit onroerend goed op publiek domein en zo het laatste obstakel te overwinnen voor het volledige gemeentelijke beheer van de drinkwaterleverantie in het gehele gebied van Mogán.

De maatregel, die kan rekenen op gunstige rapporten van de Juridische Dienst van de Gemeente, en van de Gemeentelijke Technische Dienst, betekent de laatste stap te zijn voor een complete openbare dienstverlening in de gemeentelijke bevoegdheid voor alle toeristen- en woonwijken van Mogán.

In de afgelopen jaren is de Gemeente o.a. al begonnen met het geleidelijk aanleveren van straatverlichting, het aanleggen en onderhouden van groenvoorzieningen, het onderhoud van wegen en met de stadsreiniging. Wat enkel nog resteert, is het ophalen van afval, wat met de nieuwe, huidige aanbesteding zich zal uitstrekken over alle urbanizaciones (stadswijken), en de drinkwaterleverantie, die met het begin van het dossier voor rechtstreeks beheer, versterkt zullen kunnen gaan worden op een universele wijze in de gemeente met ingang van 2015.
1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg 
 


De drie belangrijkste straten van El Cercado
worden opnieuw geasfalteerd en verbreed

MOGÁN - zaterdag 11 oktober 2014 - De straten in de wijk vertonen diverse problemen voor de verkeersdoorstroming, zoals slecht asfalt, de vernauwing van de rijbaan op diverse kritische locaties en het ontbreken van vangrail op enkele weggedeelten met ongelijke hoogte.

De Gemeente  Mogán heeft de herbestratings- en verbredingswerkzaamheden van de drie doorgaande wegen in de wijk El Cercado gegund aan het bedrijf Lopesan Asfaltos y Construcciones; die (met een investering van €121.296 ,= en volledig betaald uit de kas van de Gemeente)  zullen worden uitgevoerd in de Calle Antoñito el Molinero, de Calle Los Quesada en de Calle Los Lucas die gelegen zijn aan de linkerzijde van de barranco (het ravijn) van Mogán, nagenoeg langs de oude hoofdweg GC-200 en bij de viaduct waarop het nieuwe gedeelte van de autosnelweg GC-1 uitmondt.
 
Gelijktijdig met de uitvoering van de herstel- en verbredingswerkaamheden, zal men ook diverse acties ondernemen die Cercado moeten veranderen in een aangename woonwijk, Daaronder het aanleggen van een openbare groenvoorziening, met zitbanken. prullenmanden en ander straatmeubilair, dat zal dienen als ontmoetingspunt voor de wijkbewoners.

1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg


Mogán zal geen 34 miljoen euro gaan betalen
a
an de Familie Del Castillo voor onteigende percelen

MOGÁN - vrijdag 10 oktober 2014 - De Gemeente Mogán heeft geweigerd 34 miljoen euro te betalen, welke de familie Del Castillo eist voor de onteigening van twee percelen van 50.000 m², omdat dit  “extemporánea” is, zo heeft de burgemeester, Francisco González, aangegeven.

Het gaat om eigendom, dat door de gemeente is aangeworven en ruim 30 jaar geleden is ingeschreven op haar naam, zo benadrukt González, die verzekert, dat er geen enkele twijfel bestaat over het feit, dat dit een gemeentelijk terrein is.
 
Het is een reclamación extemporánea  (late vordering) op enkele terreinen die in beslag worden genomen door de gemeente Mogán, waar zich momenteel het sportcomplex bevindt voor het houden van lucha canaria (Canarisch worstelen) en het zogenoemde Plaza Negra (de Zwarte Markt), waar men wekelijks de vlooienmarkt organiseert, zo legt burgemeester uit.

Nadat deze percelen zoveel jaren bezet zijn met openbare werken, zonder opgeëist te zijn, weigert de burgemeester te betalen, “bovendien pretendeert men momenteel, dat men hen de huidige waarde betaalt, terwijl men zich zou moeten baseren op de prijs ten tijde van de verwerving.”

“Daarom zijn wij het niet eens met deze eis voor schadeloosstelling zoals men die heeft voorgesteld en verzetten wij ons daartegen, want het is evident, dat dit terrein deel uitmaakt van de gemeentelijke activa,” zo voegt de burgemeester toe.

“Uiteraard stellen zij een eis, uiteraard noemen zij een prijs, maar wij besluiten, onafhankelijk van de discussie over de eigendom, dat we het niet eens zijn met het bedrag, dat zij voorstellen; omdat het een aankoop is van 30 jaar geleden, die men niet heeft betaald; maar dit zal toegelicht moeten worden voor een rechtbank,” zo nuanceert González.

De Grafelijke familie heeft in mei 2014 twee schriftelijke aanvragen ingediend bij het gemeenteregister, waarin het bedrag, dat men eist, evenredig is aan het gemiddelde van dat in de jaarlijkse begroting van de Gemeente.

De Civiele Kamer van het Hooggerechtshof heeft op 18 maart 2011 uitgesproken, dat het hoofdperceel van 3,4 miljoen m² - waar deze grondstukken zich bevinden - eigendom was van deze bekende familie op Gran Canaria.
1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg
 


Aanbesteed herbestrating voornaamste wegen van Puerto Rico, Patalavaca en Arguineguín:
voor €
56.517,=

MOGÁN - vrijdag 17 juni 2014 - Het Gemeentebestuur van Mogán plant, dat - als eenmaal de formaliteiten zijn afgehandeld - de werkzaamheden aan het eind van de zomer 2014 beginnen voor de verbetering van de meest in verval straten in de dichtst bevolkte woon- en toeristenwijken.

Men heeft de aanbesteding gedaan voor de herstel- en verbetringswerkzaamheden van de voornaamste straten van Arguineguín, Puerto Rico en Patalavaca, voor een bedrag van 766.517,= dat geheel gefinancierd wordt uit de gemeentelijke schatkist.

De werkzaamheden hebben vanaf de aanvangsdatum een uitvoeringstermijn van vier maanden, zo heeft het Gemeentebestuur laten weten op woensdag 25 juni 204.

De Unión Temporal de Empresas (UTE) (Joint Venture) van Gevora Construcciones S.A en Construcciones Suárez Cáceres heeft, als beste van de zeven bedrijven die een offerte hebben uitgebracht, de werkzaamheden gegund gekregen.

Het project omvat de herbestrating, herstel van troitoirs en vervanging van in slechte staat verkerende lantaarnpalen.

In totaal gaat het om 15 straten:
* 11 in Puerto Rico, Avenidas:
- Lanzarote,
- Alegranza,
- La Graciosa,
- Fuerteventura,
- Gran Canaria,
- Veneguera,
- Roque del Este
- Las Palmeras
;

plus de Calles :
- Juan Díaz Rodríguez,
- Joaquín Blanco Torrent,
- Tasartico.

* 3 in Patalavaca
- Avenida de Los Guayres

en de Calles:
- Maninindra,  
- Doramas.
* 1 in Arguineguín:
- Avenida de Los Canarios.

1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg


Gemeente Mogán vertrouwt erop,
dat de werkzaamheden aan de wa
terzuiveringsinstallatie een einde maken aan de stankoverlast

MOGÁN - dinsdag 22 oktober 2013 - Het Consejo Insular de Aguas (Waterschap) zal naar verwachting op  1 februari 2014 de werkzaamheden voltooid hebben voor de verbetering van de voornaamste depuradoras (waterzuiveringsinstallaties) die dienst doen voor de gemeente Mogán, het Estación Depuradora de Aguas Residuales (EDAR) in Arguineguín en EDAR in Puerto de Mogán. De werknemers streven ernaar een einde te maken aan de stankoverlast die beide zuiveringsinstallaties veroorzaken als gevolg van veroudering en technische problemen.

Voor de EDAR van Puerto de Mogán, die dienst doet voor de woonkernen in de gehele Vallei van Mogán, hebben de werkzaamheden een begroting van €186.000,= en zijn gegund aan het bedrijf Elmasa Tecnología del Agua, zo laat het Gemeentebestuur weten.

De depuradora telt momenteel twee geurbestrijdingssystemen die onvoldoende blijken te zijn, eentje met een actief koolstof-filter bij de laminaatbassins buiten en een ander, chemisch, in het interieur van de proces-hal. De geprogrammeerde ingreep bestaat uit de vervanging van deze systemen voor een, dat veel moderner en efficiënter is, wat de geur direct elimineert bij de stankhaard, waardoor voorkomen wordt, dat de geur zich binnen en buiten de waterzuiveringsinstallatie verspreidt.

Ook zal men wijzigingen aanbrengen in sommige aspecten van het waterzuiveringsproces zelf, zoals de vervanging van leidingen en het plaatsen van een nieuwe zeef bij de voorbehandeling, wat ook het bestrijden van de geur bij de oorsprong vergemakkelijkt.

In de EDAR van Arguineguín, die dienst doet voor de gemeenten Mogán en San Bartolomé de Tirajana, hebben de werkzaamheden betrekking op zowel de hoofdhal van de depuradora, evenals op de pompstations die gelegen zijn in El Pajar en La Charca. De begroting bedraagt €134.000,= en de uitvoering is gegund aan Syocsa-Inarsa

De werkzaamheden bestaan uit het afdekken van alle stankbronnen, het aanpassen van de in- en uitlaatspruitstukken, het demonteren van de bestaande zeef en het verbeteren van zowel de leidingen bij de ingang, evenals de  afvoerkanalen in de pompstations, teneinde de verstoppingen te voorkomen die zich regelmatig voordoen.
1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg


Mogán viert feest
met de gemeentelijke b
egroting

De oppositie (NC en CIUCA) vindt dit “betreurenswaardig”

MOGÁN - zondag 30 december 2012 - In haar begroting voor 2013 heeft de Gemeente Mogán voor Feesten €470.000,= gereserveerd, tegenover de €400.000,= voor Sociale Dienstverlening; de €75.000,= voor Onderwijs, en de €30.000,= voor Cultuur.

De oppositie in het Gemeentebestuur van Mogán, bestaande uit de CIUCA en de NC, heeft tegen het door de PP ingediende voorstel van de Gemeentelijke Begroting 2013 gestemd, waarin men het bedrag voor feestelijkheden verhoogt, tegenover de overige begrotingsposten op het terrein van sociale dienstverlening, onderwijs en cultuur.
celebracion-fiesta-cumpleaa-os-corua-a-animaciongalicia2_large.jpg

Volgens Nueva Canarias en CIUCA maakt deze begroting elk ‘feest’ in de gemeente Mogán tot een openbare aangelegenheid. De oppositie noemt de Begroting 2013 dan ook onzorgvuldig, onevenwichtig en zonder inzet voor het creëren van werkgelegenheid, want er is door de Gemeente geen enkele euro gereserveerd voor het scheppen van banen.

De beide oppositiepartijen begrijpen niet, dat men met de genoemde bedragen deze begroting solide durft te noemen, en ze bevestigen, “dat dit betreurenswaardig en onacceptabel is op momenten zoals deze, waarbij de burgemeester van Mogán prioriteit verleent aan vooral de kosten voor feesten, nog voor alle andere zaken.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg


Mogán uitbreiding begraafplaats aanbesteed voor €68.000,=

MOGÁN - woensdag 5 december 2012 - De aanbesteding voor de uitbreiding van de begraafplaats van Mogán, met 57 nissen, is gegund aan het bedrijf Construcciones Quisalba S.L. voor het bedrag van € 68.000,= zo heeft het Gemeentebestuur van Mogán bekend gemaakt.

De bouwtermijn zal drie maanden zijn en houdt tevens een verbetering in van het hekwerk van alle toegangen, bovendien zal de begraafplaats uitgerust worden met een liftinstallatie voor het vergemakkelijken van het plaatsen van de dooskisten in de nissen.
img-11501_large.jpg
In de afgelopen jaren  is de vraag naar nissen op de gemeentelijke begraafplaats toegenomen; reden waarom het Gemeentebestuur, ondanks de economische moeilijkheden, heeft besloten prioriteit te verlenen, om de bestaande ruimte uit te breiden, zo laat de wethouder van begraafplaatsen, José Daniel García, weten.
1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg


Anfi verliest concessie van Kustzaken
die wordt overgenomen door de familie
Santana Cazorla

De maatschappij exploiteert de bedrijven aan
Playa de la Verga
die beheerd worden door een zoon van Santiago Santana

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 30 oktober 2012 - De Groep Anfi del Mar S.L. ( Gebroeders Santana Cazorla en de Erven Lyng) heeft in 2011 de concessie van het directoraat-generaal Kustzaken verloren, betreffende de exploitatie van het gehele grondgebied waarop de bedrijfspanden, sport- en recreatie-accommodaties zijn gevestigd aan het Playa de La Verga (het strand van de Roede/Gesel).

Na het verstrijken van de vergunning van Anfi heeft het bedrijf Bultidior S.L, een maatschappij van de familie Santana Cazorla, de concessie voor de 145.381 m² publiek domein aangevraagd, waardoor de Erven Lyng, die het strand hebben ingericht,  niet meer bij het bedrijf betrokken zijn.

Bovendien is - toen het Directoraat voor Duurzaamheid van de Kust, op 16 november 2011 toestemming gaf voor het bezetten van deze kuststrook voor een periode van 15 jaar - een nieuwe beheers- en exploitatiemaatschappij maatschappij verschenen, Gestiones y Explotaciones Narval S.L., eveneens van de familie Santana Cazorla.

Aan het hoofd van  Gestiones Narval staat als enige bestuurder Alberto Santana Trujillo, een zoon van Santiago Santana Cazorla. Hij heeft de post aanvaard in maart 2012, waarbij het opmerkelijk is, dat bijna twintig jaar geleden, deze zelfde functie  werd bekleed door  Francisca Dávila Trujillo, de echtgenote van Santiago Santana Cazorla.


                Playa de La Verga en alle logiescomplexen van Anfi del Mar.
Hoewel het op het eerste gezicht lijkt, alsof het om een eenvoudige verandering van maatschappijen gaat, van

Anfi del Mar S.L, naar Bultidior S.L. en vervolgens naar Gestiones y Explotaciones Narval SL, is het in werkelijkheid een strategie van de Santana Cazorla Groep, om de Noren buiten de bedrijfsvoering te houden van de gehele exploitatie van de panden die aan het Playa de Verga staan. De vergunning die Kustzaken heeft verstrekt aan

Gestiones Narval  staat hen  toe te beschikken over 145.381 m² openbare kuststrook voor de exploitatie van bedrijfspanden, recreatievoorzieningen en dienstverlening, evenals voor het uitvoeren van maritieme werken en het installeren van ruimten voor de verkoop van  eten en drinken.

De journalistiek heeft weten te achterhalen dat de toekenning van de  concessie ten  gunste van de maatschappij van de familie Santana Cazorla gedaan is over de rug van de andere 50% van  de Anfi del Mar S.L., en zonder het groene licht van hun  vennoten in Anfi Sales S.L. en Anfi Resort S.L., waarmee Hermanos  Santana Cazorla S.L. voor 50% participeerden in Anfi International BV, de  entiteit van de erfgenamen van  het echtpaar Ragnar en Björn Lyng.

De Santana Cazorla Groep heeft op maandag 29 oktober 2012 geweigerd, mededelingen aan de communicatiemedia te doen over deze verandering van beheersmaatschappij voor de zaken aan het Playa de La Verga te gunste van de familie van de president van de genoemde groep.

Bovendien is Gestiones Narval S.L. een maatschappij die na de periode 1994 - 2012, aldus de gegevens van het Handelsregister, is overgegaan in handen van 8 bestuursleden. Van 1994 tot 2011 was Francisca Trujillo Dávila het enige bestuurslid. In januari 2012 verschijnen als medebestuursleden Santiago Santana Trujillo en Alberto Santana Trujillo, beiden zonen van  Santiago Santana Cazorla,  maar uiteindelijk is sinds 14 maart 2012 nu als enig bestuurslid Alberto Santana Trujillo overgebleven.

Playa de la Verga was een kiezelstrand met zwart zand, maar de onderneming Anfi del Mar, toen bestaande uit Björn Ling en TUI, hebben het eind jaren 80 veranderd met  wit zand wat uit de Caraïben is gehaald, om precies te zijn van  Barbados. In de beginjaren veranderde het strand nagenoeg in een exclusief paradijs voor toeristen die er genoten van de  time share hotels. Langzamerhand vulde dit kustgebied zich met restaurants, bars, terrassen en winkels.
1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg


Rechter laat grondstuk Santana Cazorla veilen voor betaling schuld aan Lopesan

Het betreffende perceel van ‘Anfi Tauro’ is,
met de bouw van accommodatie voor 307 hotelbedden, getaxeerd
op 3,7 miljoen euro

MOGÁN - vrijdag 26 oktober 2012 - De Rechtbank in Las Palmas de Gran Canaria laat in november 2012 een perceel veilen van 'Anfi Tauro', dat eigendom is van de ‘Anfi’-Groep (de Gebroeders Santana Cazorla, samen met  de erfgenamen van Björn Lyng) wegens een schuld van 14 miljoen euro welke is aangegaan bij de Lopesan-Groep.

Het betreft hier een krediet, dat verlopen is en opeisbaar door de familie Cárdenes (Oceanland SL) en waarvan momenteel Lopesan de rechthebbende is. Het perceel wat geveild gaat worden, is dat van T22, wat door de gerechtelijke taxateur is gewaardeerd op 3,7 miljoen euro en, dat 35.368 m² groot is, met het vooruitzicht, dat daar accommodatie gebouwd kan worden voor 307 hotelbedden. Deze logiesaccommodatie maakt deel uit van het zogenoemde ‘Anfi Tauro’-project, dat in 2007 door het Canarische Parlement, op grond van de Richtlijnen voor het Toerisme, is uitgeroepen tot toeristisch erfgoed, voor het bouwen van accommodatie voor 204 hotelbedden.


Maar ondanks, dat  het T22-perceel vooralsnog  getaxeerd is  op een waarde van 3,7 miljoen euro, is dit niet voldoende om het achterstallige krediet af te lossen, dat is opgelopen tot 14 miljoen euro en waarvoor de Lopesan-Groep (Zonen van Francisco López SA) op dinsdag 23 oktober 2012 heeft aangekondigd, aan de rechter te zullen vragen, om de uitvoering van de beslaglegging uit te breiden naar ander percelen die onderdeel uitmaken van ‘Anfi Tauro’.


Bronnen binnen Lopesan hebben op dinsdag 23 oktober 2012 laten weten, dat voordat men overgegaan is tot het liquideren van de schuld, men geprobeerd heeft een akkoord te bereiken met de instelling Hermanos Santana Cazorla SL, om het krediet af te lossen. Maar, omdat men niet tot overeenstemming heeft kunnen komen, besloten heeft, om over te gaan tot beslaglegging. Op haar beurt heeft de Santana Cazorla-Groep geweigerd zich over de zaak uit te laten tegenover de persmedia


                                                      Anfi Tauro.
Beslaglegging
De beslagkegging op diverse percelen van het ‘Tauro’-project zullen de ontwikkeling ervan bemoeilijken en bezorgt Anfi moeilijkheden, om door te gaan met het project van het verlenen van toeristisch gebruiksrecht bij toerbeurt - meervoudig eigendom (time share) - en zal de relatie bemoeilijken met de bankinstelling die zich bezighoudt met de herfinanciering ervan.

Recente afstoting van belangrijke activa van Hermanos Santana Cazorla SL, zoals de verkoop van een hotel en het studentenwoonhuis ‘Pérez Galdós, beide in Madrid, worden geïnterpreteerd, als verschijnselen, dat deze horeca-groep liquiditeit zoekt, om haar schulden te kunnen aflossen; een situatie, die bemoeilijkt wordt door het opeisen van het krediet door Lopesan.
dasdas_large-1.jpg

Het ‘monopoly-spel’ van Eustasio López
De Lopesan-Groep is vastbesloten zich meester te maken van Anfi en de strategie daartoe, bestaat uit de aankoop van de 50% aandelen van de erven Lyng, om vervolgens met Santiago Santana te onderhandelen over de andere helft.

Eustasio López, president van de Lopesan-Groep, is nu meer dan ooit, vastbesloten de controle te verwerven over de bedrijvengroep Anfi del Mar SL. De operatie van de overname van een krediet van 14 miljoen euro - het geld wat Santana Cazorla schuldig is aan de familie Cárdenes, voor enkele percelen grond in het Barranco (Ravijn) van Tauro - maakt onderdeel uit van een strategie welke men toepast bij een spelletje Monopoly.

Lopesan opteert ervoor, om beetje bij beetje eigenaar te worden van het vastgoed van Anfi, in dit geval via de veiling van enkele percelen bouwgrond, om vervolgens met vakkennis en financiële solvabiliteit de hele groep te kopen, die wordt voorgezeten door zijn tegenstander in het Zuiden, Santiago Santana Cazorla.


                                                        Anfi del Mar
Bronnen binnen Lopesan bevestigen, dat als men eenmaal de 50% heeft verworven van de aandelen van Anfi del Mar, welke in handen zijn van de erven van de overleden Noorse ondernemer Björn Lyng; men onderhandelingen zal beginnen met Santana Cazorla, voor de verwerving van de andere 50%. Dezelfde bronnen ontkennen de mogelijkheid van een alliantie tussen Lopesan en Santana Cazorla, waarbij ze wat dit betreft beargumenteren, “dat het twee beheermodellen zijn in de toeristenindustrie die geheel verschillend zijn.”

De ontevredenheid van de erfgenamen de Lyng over de Santana Cazorla-Groep - die gebruik maakt van het preferente aandeel, wat besluiten van de algemene vergadering en de aanbevelingen van het bestuur uitsluit - betrekt Lopesan in het samenspel met de Noren. Daarom hebben de erfgenamen van Lyng recentelijk aan Lopesan hun deelname aangeboden in ‘Anfi del Mar’ en hebben ze ook aangemoedigd, om aandelen van Santana Cazorla te kopen.

Maar de verstandhouding met de Noren is niet nieuw. In feite heeft het overlijden van Björn Lyng, zowel Eustasio López als TUI geraakt, toen de reus onder de reisorganisatoren de intentie te kennen heeft gegeven, om het bedrijf te verlaten. Destijds was Santiago Cazorla Santana bekwamer, die zich met een bedrag van 150 miljoen euro, als een stuk van de taart, uit de voeten maakte

Hoewel de in 2004 ondertekende overeenkomst tussen Anfi International BV en Ragnar Lyng - welke de deelname van de erven Lyng bevestigde in de deelname van 50% in de maatschappijen ‘Anfi Sales SL’ en ‘Anfi Resort SL’ en het zelfde beleid ontwikkelde op basis van gelijkheid en de besluitvorming als rechtspersonen - is het een feit, dat de beslissingsbevoegdheid van Santana Cazorla exclusief was, niet alleen omdat ze privileges genoten zoals o.a. het benoemen van de algemene directeur, maar ook voor de benoeming van leden in de Raad van Bestuur, als vertegenwoordigers voor hun maatschappijen en filialen.

Bovendien is de klaarblijkelijke deelname van 50% in Anfi BV van Ragnar Lyng niet als zodanig, omdat laatstgenoemde zijn stem niet als voorwaarde heeft gesteld in de algemene vergaderingen en bij de Raden van Bestuur, toen het ging om het goedkeuren van de jaarrekeningen en het benoemen van accountants. Dit om reden, dat deze erfgenaam van Lyng zijn stem beperkt heeft gezien; in die zin, door zich verplicht afwezig te houden van stemming, onder de bedreiging van het ondergaan van sancties en, om zodoende niet tegen te stemmen in dergelijke kwesties.

Maar wat niemand begrijpt, is, dat de Anfi-Groep - leider in de verkoop van meervoudig eigendom (time share) - heeft nagelaten, dat men enkele toeristische percelen veilt in hun sterproject van Tauro. Alleen een gecompliceerde, financiële situatie verklaart, dat deze Groep niet het hoofd heeft kunnen bieden aan de schuld van 14 miljoen euro, welke Lopesan heeft gekocht.
1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg


Stranden Mogán vanaf 15 mei 2012 rookvrij

MOGÁN - maandag 30 april 2012 - Een maand geleden goedgekeurd en van kracht sinds tien dagen, zal de gemeentelijke verordening in de gemeente Mogán over het tabaksgebruik op 15 mei 2012 in werking treden. “25% van de stranden blijft  als apart gedeelte gereserveerd voor rokers,” zo bevestigt de wethouder van Toerisme, Tomás Lorenzo.

De rokersgedeelten op de rookvrije stranden in de gemeente Mogán zullen apart worden afgebakend met een gekleurd lint, er zullen asbakken komen en gedeelten mét en zonder ligstoelen, om aan de wensen van alle strandgangers te voldoen. Bovendien zullen op de toegangen borden in diverse talen de bezoeker waarschuwen over de regeling.


Rokers op Playa de Amadores, die binnenkort zullen moeten verhuizen naar een speciaal voor hen ingericht strandgedeelte.
“De verordening is niet meteen toegepast, omdat het nodig was, eerst de ruimten met de seizoen-concessiehouders te regelen en vervolgens het materiaal en de waarschuwingsborden aan te brengen, zoals asbakken en andere uitrusting. Maar als dit eenmaal gerealiseerd is, zullen we op tien stranden tegelijk beginnen met het toepassen van de verordening, “ zo laat Tomás Lorenzo weten, die veel verwacht van de voorbereidingen, “want we zijn pioniers op de Canarische Eilanden.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg


Kustzaken studeert op nieuwe financieringsmodellen voor het deblokkeren van projecten in Mogán

MADRID - woensdag 18 april 2012 - De burgemeester van Mogán, heeft op dinsdag 17 april 2012 een ontmoeting gehad met de directeur-generaal voor Duurzaamheid van de Kust en de Zee, Pablo Saavedra; met het doel, gemeenschappelijke belangen te analyseren, waaronder nieuwe financieringsmodellen voor het deblokkeren van projecten in het Zuiden van Gran Canaria.

De burgemeester in Madrid vergezeld door de president van het Eilandbestuur van Gran  Canaria, José Miguel Bravo de Laguna; door de Regeringsgedelegeerde op Canarias, María del Carmen Hernández Bento en door diverse ondernemers.

De Canarische  'kleuterklas' op bezoek bij de 'veel beloven/weinig geven-hoofdonderwijzer' in Madrid.

Zo heeft men onder de besproken onderwerpen, zaken behandeld als herindeling van de zeeboulevard en de strandwinkels van Puerto Rico; het project voor het ophogen met zand van het Amadores-strand en de aanleg van de zeeboulevard vanaf Las Marañuelas tot aan Anfi del Mar.
img-6834large.jpg
Stranden
Betreffende de herindeling van het strand van Puerto Rico, heeft men het belang overgebracht, actie te ondernemen ter verbetering van de installaties en de dienstenverlening van een van de belangrijkste toeristenenclaves van Gran Canaria.

Wat betreft Playa de Amadores, gaat het om de  degradatie die dit deel van de Grancanarische kust na 12 jaar heeft geleden, waardoor het nodig is, om opnieuw zand op te brengen, wat bijdraagt aan het natuurlijke herstel van het strand.

Naast de projecten die men tijdens de ontmoeting heeft geanalyseerd, is ook de aanleg van een nieuwe zeeboulevard tussen Las Marañuelas, in Arguineguín, en het strand van Anfi del Mar; evenals de aanleg van een golfbreker ter bescherming van het gebied tegen de gevolgen van  storm die, zo heeft de burgemeesters uitgelegd, “is stilgelegd door ingewikkelde. bureaucratische procedures welke men zal moeten bespoedigen.”

González is erkentelijk voor de ‘grote bereidwilligheid’ welke aan de dag is gelegd door de directeur-generaal voor Duurzaamheid van de Kust en de Zee ten opzichte van de gedane voorstellen; evenals over zijn toezegging, om gezamenlijk te blijven werken aan gemengde financieringsvormen die de uitvoering van deze projecten mogelijk moeten maken, evenals over de ondersteuning van de president van het Eilandbestuur, van de Regeringsgedelegeerde en van de ondernemers uit het gebied.
1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg


Voortdurend boetes wegens
aantasting transport in Mogán

MOGÁN - zondag 1 april 2012 - In het weekeinde van 24 maart 2012 zijn twee VCT- voertuigen (Arrendamiento de vehículos con conductor  = Verhuur van Voertuigen  met chauffeur), die zich bezig hebben gehouden met het vervoer van passagiers, serieus beboet voor het niet beschikken over de reglementaire kaart.

De opsporingsdienst van de Policía Local (Gemeentepolitie) van Mogán is overgegaan tot het beboeten en vervolgens stopzetten van beide voertuigen, vanwege het ontbreken van de benodigde documentatie, om passagiersvervoer uit te oefenen in de gemeente.


Auto(ver)huur met chauffeur.

taxi-libre_large.jpg

De voertuigen die gewoonlijk beboet worden, zijn privé auto’s, taxi’s uit andere gemeenten en VTC’s.


                                 Auto(ver)huur tussen particulieren onderling.

In de afgelopen jaren heeft de politie ruim honderd processen verbaal uitgeschreven voor het rijden binnen de gemeente Mogán zonder de documenten die het transport toestaan.

De Gemeente Mogán gaat, via de Policía Local en het Departement Transport, door met het opleggen van boetes aan de overtreders, vooral het taxivervoer, die de transportsector schaden.

In die zin heeft de wethouder van  Transport verklaard, “een tevreden gevoel te hebben over het werk van de Policía Local, die bij voortduring aan het werk is en vervolging instelt, om dit soort illegale activiteiten te elimineren.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg
  


Duitse tv: ZDF Lente-shows vanuit Mogán

MOGÁN - donderdag 29 maart 2012 - Een groot team met veel inzet aan materiaal van de Duitse televisiezender Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF), heeft op donderdag 29 maart 2012 in Mogán de opnamedagen voltooid voor de uitzending van drie televisieprogramma’s die de lente welkom heten  op drie zondagen (8, 15 en 22 april 2012) tijdens ‘prime time’ wanneer ongeveer 9 miljoen televisiekijkers in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland aan hun beeldscherm gekluisterd zullen zijn.

“De Frühlingsshows van televisiezender ZDF brengt op drie zondagen beelden van Mogán en honderden landschapsbeelden van andere locaties op Gran  Canaria in duizenden huiskamers in Noordwest- en Midden-Europa, waardoor de televisie een van de belangrijkste etalages wordt als reclame voor Gran Canaria.”  Deze  woorden zijn uitgesproken door de president van het Eilandbestuur van Gran Canaria,  José Miguel Bravo de Laguna,  tijdens zijn bezoek aan de generale repetitie voor de tv-opnamen in Puerto de Mogán; hij  heeft dit gezegd in gezelschap van  de eilandminster van Toerisme, Melchor Camón, en van de burgemeester van Mogán, Francisco González.
img-6668_large.jpg
                              De burgemeester van Mogán, Francisco González, 
           vergezeld door de president  van het Eilandbestuur van Gran Canaria.


Televisiezender ZDF is marktleider in Duitsland en heeft Gran Canaria gekozen, om de lente welkom te heten en zo het televisiepubliek nog sterker aan zich te binden, mede gezien het feit, dat in 2011 het Duitse Toerisme op Gran Canaria met 9% is toegenomen.
kleurlogoCanarias.png
 


Mogán beboet 20-tal burgers voor vervuiling straten

MOGÁN - vrijdag 23 maart 2012 - De Gemeente Mogán gaat door met de voorlichtingscampagne die als doel heeft anti sociaal gedrag, waardoor  de toestand in de straten verergert, te voorkomen.

Het gemeentelijke departement Stadsreiniging van Mogán heeft tot nu toe in 2012  al een twintigtal boetes opgelegd aan wandelaars en bewoners voor het met opzet vervuilen van de straten, zo laat de Gemeente weten in een communiqué.


De redenen waarom men de boetes heeft opgelegd, zijn o.a. urineren in het openbaar, het op straat gooien van peuken, reclamefolders wegwerpen in barranco’s of op straat en, vuilniszakken met huisvuil in afvalbakken deponeren in plaats van in de daarvoor bestemde containers (zwerfvuil).
Eveneens heeft men een boete opgelegd voor het op straat laten leeglopen van een zwembad van een private woning, waarbij een grote hoeveelheid water in de wijk is weggestroomd.
poepopdestoeplarge.gif
De wethouder van Stadsreiniging, Silverio Hernández,  heeft verklaard, dat de burgers over het algemeen zich bewust zijn van de schoonmaak en het onderhoud van de straten, “maar dat er nog steeds personen zijn die de verordening overtreden en die zelfs de veiligheid op de openbare weg in gevaar brengen door dit soort acties.”
v-erkichtunglarge-1.jpg
Ook heeft men boetes opgelegd voor het storten van puin (bouw- en sloopafval) en grof afval  nabij de huisvuilcontainers

Vanuit de Gemeente voert men ook bewustmakingscampagnes, om uitwerpselen van huisdieren niet op straat achter te laten; acties, die eveneens beboet kunnen worden.
1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg


Mogán zal roken op stranden verbieden
als er geen bezwaren worden ingediend

MOGÁN - donderdag 1 maart 2012 - Tegen de omstreden verordening voor de toepassing en het gebruik van de kust van Mogán,  die in artikel 13 het roken op de stranden verbiedt, behalve op de die gedeelten waar dit  door de Gemeenteraad is toegestaan, is een maand na de publieke bekendmaking ervan geen enkel  bezwaar ingediend. “Als niemand bezwaar aantekent, dan zal de verordening gehandhaafd blijven” zo heeft burgemeester Francisco González laten weten.

 De burgemeester van Mogán, Francisco González, en zijn wethouder van Toerisme, Tomás Lorenzo, zijn bereid het rookverbod op de stranden in de gemeente door te zetten. “Want de verordening is nu een maand lang publiekelijk bekend gemaakt en niemand heeft zich eraan geestoord, of heeft de moeite genomen, om bezwaar tegen in te dienen, waardoor we er serieus over nadenken nagenoeg de gehele tekst te handhaven zoals die op 26 januari 2012 is goedgekeurd door de Gemeenteraad,” aldus de burgemeester.


               Archieffoto, met een rokende jongeman op het Amadores-strand waar,
                 als er geen bezwaren tegen de verordening worden ingediend,
                                              men niet meer mag roken.
enige wat men zal verwijderen uit de tekst van de verordening, zo onthulde González, is het hoofdstuk wat het ‘s nachts baden in zee verbiedt, “omdat dit over het algemeen is afgewezen door de badgasten en de burgerij,” zo heeft de eerste burger van Mogán bevestigd.

 Wat betreft het rookverbod zegt de wethouder van Toerisme, dat dit een succes is en, op zijn beurt, is hij geheel overtuigd van de noodzaak, dit te handhaven. “Vanuit de ontmoetingen met de diverse ondernemersbranches hebben we positieve berichten ontvangen en de peilingen die we hebben  gehouden, leiden tot de conclusie, dat ruim  60% akkoord is met de genoemde beperking, daarom ben ik ervan overtuigd, dat de verordening doorgezet zal moeten worden zoals deze door de Gemeenteraad is goedgekeurd.”

Ook voelt de wethouder zich aangemoedigd om door te zetten, “omdat andere Canarische gemeenten,” waarvan hij de namen niet wil noemen, “wachten op wat wij doen, zodat zij vervolgens soortgelijk actie kunnen  ondernemen.”

Dit is echter niet het geval in San Bartolomé de Tirajana, waar zowel de burgemeester, Marco Aurelio Pérez, evenals de wethouder van Strandzaken, José Carlos Álamo, gezegd hebben, geen rookverbod op de gemeentelijke stranden te zullen instellen, omdat die afmetingen  en eigenschappen hebben die het onmogelijk maken, een dergelijke maatregel te handhaven.

Overeenstemming
In Mogán hebben de autoriteiten, na de commotie die het rookverbod heeft veroorzaakt, besloten een vergadering te beleggen met ondernemers en reisorganisaties. In die vergadering is overeenstemming bereikt, strandgedeelten aan te wijzen voor niet-rokers, maar zonder het woord ‘verbod’ te gebruiken vanwege de negatieve connotaties ervan.
Nu er, met het oog op het feit, dat er geen bezwaren zijn ingediend, stelt men voor, om het rookverbod op de stranden te handhaven.
1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg


Gemeente Mogán en Eilandbestuur
b
espreken de voortdurende inbreuk op het Transport

MOGÁN - maandag 13 februari 2012 - De wethouder van Transport, Julio Mejías, van de Gemeente Mogán, heeft een onderhoud gehad met de directeur-generaal van Transport en  minister van Transport, María del Carmen Rosario Godoy, van het Eilandbestuur, om de huidige situatie te analyseren van de Transport-sector die wordt geteisterd door een “voortdurende inbreuk”. Mogán vraagt het Cabildo (Eilandbestuur) om, “een vlot verloop van de behandeling, waardoor de strafoplegging niet wordt stopgezet.”
 
De ontmoeting heeft plaatsgevonden, nadat de voorzitter van de Taxi-Coöperatie van Mogán een onderhoud  heeft gehad met de wethouder van Transport om, naast de inbreuk, te praten over de schuld van Guaguas Mogán S.L. (de busonderneming). In die zin , heeft de Gemeente Mogán om een Juridisch rapport gevraagd , ter bestudering van de haalbaarheid van een subsidie.


De officiële taxivloot van Mogán.

De wethouder heeft aan de minister de veelvuldige boetes kenbaar gemaakt  welke men in de afgelopen jaren aan de overtreders heeft opgelegd, maar men vraagt nog steeds, dat het Eilandbestuur “ de afhandeling ervan bespoedigt, opdat de bestraffingen  niet worden stilgelegd”

Majías en Godoy hebben de huidige situatie, van de inbreuk in de transportsector, geanalyseerd; zowel die  van de VTC, als  die van de taxi’s uit andere gemeenten,  evenals die van private auto’s waarvan de bestuurders in meerderheid buitenlanders blijken te zijn. Laatstgenoemden zijn  de voornaamste oorzaak van de inbreuk en ze zijn het moeilijkst op te sporen,” zo heeft Mejías verzekerd.

De wethouder heeft verzekerd, dat het voornaamste doel is, te kunnen rekenen op de medewerking van het Cabildo (Eilandbestuur), “om door te gaan met de strijd tegen deze illegale activiteit die indruist tegen het transport, vooral wat taxi’s betreft,” en hij voegde hier aan toe, “dat met de crisis, het aantal overtredingen is toegenomen en we ons niet kunnen veroorloven, de afhandeling ervan af te remmen,” zo concludeerde Mejías.
1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg


Plan Costa Taurito
Regering verlamt bouw
accommodatie 7.000 hote
lbed
den

MOGÁN - vrijdag  10 februari 2012 - Het Dirección General de Ordenación del Territorio del Gobierno de Canarias (Directoraat-generaal van Ruimtelijke Ordening, van  de Canarische Regering) Heeft besloten, “vanwege inconsistentie van het Plan Ruimtelijke Ordening,· de wijziging betreffende de Gemeentelijke Subsidiaire Normen van Mogán voor het gebied Costa Taurito, af te wijzen; en daarmee de bouw van accommodatie voor 7.000 hotelbedden te verlammen.

De routekaart voor de ruimtelijke ordening  van Mogán blijft verstopt, omdat het voorstel , dat de Gemeente aan de Canarische Regering gedaan heeft, om te proberen de ontwikkeling van nieuwer toeristenwijken te stimuleren, voor de zoveelste keer is teruggestuurd naar de Gemeente, wegens vormfouten.

                                       Het gebied van  Costa Taurito
           waar de bouw voor accommodatie van  7.000 hotelbedden gepland staat.
Het recente hoofdstuk in deze lange geschiedenis is het Plan Costa Taurito. Het Directoraat-generaal van Ruimtelijke Ordening heeft de Gemeente meegedeeld, dat men weigert  de voortgang van het proces, van herziening van de Subsidiaire Gemeentelijke Normgeving  voor wat betreft Costa Taurito, te behandelen, evenals het bijbehorende  ecologische duurzaamheidsrapport. Omdat, “ de inhoud verschilt van wat staat vermeld in het Algemene Bestemmingsplan, dat momenteel wordt behandeld door de Gemeenteraad.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg


 

e-106.jpg

cLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-213.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb