site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-283.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3-70.jpg

lienzo-tela-mapa-indias-occidentales-y-caribe-1732-poster-D_NQ_NP_23335-MLM20247798045_022015-F.jpg


Canarische emigratie naar ‘Las Indias’
Deel 1:

de 16de Eeuw

In deze artikelenreeks wordt  een overzicht gegeven van de Canarische Emigratie naar, en de invloed daarvan op,  Las Indias (Midden-Amerika) en de Verenigde Staten - Deel 1:

De 16de Eeuw
De verovering en kolonisering van de op de Canarische Archipel centraal gelegen eilanden verliep parallel aan de Ontdekking van Amerika.
De ontdekking en de kolonisering van de Antillen door Columbus veranderde de Canarische Eilanden tot een bevoorrecht toneel, in een experimenteel laboratorium,  van naar de Indias (Midden-Amerika) gebrachte, Aziatische plantages, zoals die van het suikerriet en de bananen.
Canarische technici gingen werken in de eerste suikerfabriek op het Nieuwe Continent, in Santo Domingo.
portada-mapas.jpg

lienzo-tela-mapa-indias-occidentales-y-caribe-1732-poster-D_NQ_NP_23335-MLM20247798045_022015-F-1.jpg                                                                   VIDEO:
                             https://youtu.be/PzUOX55dXAo

De Afrikaanse eetbare plant penetreerde behoorlijk snel het Caraïbische gebied. Hetzelfde gebeurde met het varken, de geit, de hond en het schaap, die, overgebracht vanaf de Eilanden, zich alras verbreidden over  de Antillen.
De Canario’s waren, daarom, een bemiddelaar in de verspreiding van planten en dieren aan beide zijden van de Oceaan.
De aardappel aclimatiseerde snel en die wist men al snel naar Europa te exporteren. Al heel vroeg, in 1567, werd die naar Flanderes (Vlaanderen = de Lage Landen) gestuurd.
Gezamenlijk met millo (mais) vormde deze de landbouw op de Eilanden en veranderde in uitstekende levensmiddelen voor de laagste klassen van de maatschappij. Door hun ligging en de passaatwinden veranderden de Eilanden in een verplichte halteplaats in de route naar de Indias (Midden-Amerika).
middenamerika-3.jpg

De Canario’s namen deel aan de conquista (verovering) als deskundige gidsen. Tussen 1492 en 1506 hebben minstens 12  grote expedities aangelegd op Gomera en Tenerife.  Daaronder de grootste namen zoals:  Columbus, Ojeda, Vespucci, Pedrarias, La Cosa, Yáñez, en Ovando.

De Canarische Eilanden hadden het voorrecht handel te drijven met de Indias (Midden-Amerika) sinds het begin van de kolonisering van de Nieuwe Wereld.
Een Koninklijk besluit van 1511 gaf eenvoudigweg aan, dat de Canario’s konden vertrekken met uitsluitend de toestemming van de kapitein van het vaartuig.

Op deze wijze vormden Canario’s, of op Canarias woonachtigen, een deel van het grote geheel aan expedities voor de conquista (verovering) en kolonisering, zoals die van Pedro de Mendoza met de stichting van Buenos Aires in 1535; of die van Pedro Fernández de Lugo voor de la conquista (verovering) van  Santa Marta in Colombia en anderen.

Men kan  echter niet in strikte zin spreken van Canarische emigratie, maar wel als een basis voor de overtocht  naar de Nieuwe Wereld, zonder de zware controle van het Sevilliaanse monopolie.

In de 16de Eeuw zijn, eerst met de oprichting van Santo Domingo, en daarna La Habana (Havanna), dit de belangrijkste Canarische bestemmingen. Op een langzame wijze ging zich een migratiebeweging vormen van handelaren en landbouwers.
zzzslas-canariaslogo-kopie-51.jpg


 

aaaaakaart_canaria-38-74.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--520.jpg

zon-163.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb