site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-93.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3-8.jpg


45 dagen voor bezwaren indienen
tegen de vakantiehuis regeling

De voorwaarden van het vakantiehuis open voor aantijgingen gedurende 45 dagen

Het kan worden betwist tegen de regelgeving regularisatie  wanneer in woongebouwen, verschillende trappen, toegangen en liften zijn

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA – zondag 28 oktober 2018 - De wijziging van de regels van het Plan General de Ordenación (PGO) (Algemeen Plan van Ordening) voor de opname van het vakantiehuis in de overweging van toeristische accommodatie staat nu open voor een openbare beoordelingsperiode van 45 dagen, wat kan worden betwist tegen de regelgeving van dit plan, wat vereist is, wanneer in woongebouwen, trappen, toegangen en liften onderscheiden van buren hebben, in aanvulling op de verplichting om zich onder de etage van de woning te bevinden.

De Gemeenteraad keurde de wijziging goed van de gedetailleerde regels van het PGO - die ook de regeling van bordelen omvat - met de stemmen voor van de coalitie en de afwijzing van alle oppositie.
as006070518_4171899_20181027062716.jpg
Las-Palmas-De-Gran-Canaria-95646.jpg
“Wij regelen niet de vakantiewoning,” verklaarde het gemeenteraadslid, Javier Doreste, “wij erkennen het als toeristisch gebruik; het is een eerste stap waarmee de verordening begint.”

De Partido Popular (PP)-woordvoerder, Angel Sabroso, herinnerde Doreste eraan, “dat dit de eerste keer is dat het algemene plan het vakantiehuis introduceert, maar begrijpt dat de regeling is voltooid als een olifant in de porseleinwinkel. "Voor hem zijn de eisen die aan toeristische appartementen worden gesteld, "feitelijk een realiteit die een economische uitwerking van 200 miljoen euro heeft op de economie van de stad."
De burgemeester gelooft, “dat de toeristische toekomst van de stad in gevaar wordt gebracht."
Sabroso begrijpt dat de toeristenappartementen leiden tot een toename van het inkomen van kleine eigenaren, de stedelijke vernieuwing van de gebouwen waarin ze zijn geplaatst, de economische activiteit van kleine bedrijven bevorderen, en de toeristische bestemming van de hoofdstad van Gran Canaria consolideren.

Javier Amador, gemeenteraadslid van Burgers, zei dat de verordening, "vakantieverhuur voor ideologische redenen verbiedt," en waarschuwde, “ dat dit besluit de middenklasse zal treffen, dus het zal alleen maar ten goede komen aan de accommodatie .massief in een gebouw.”

Van Unidos por Gran Canaria, betreurde het raadlsid Angeles Batista, de verordening die de gemeenteraad heeft aangegaan.

Vóór de stemming benadrukte Javier Doreste, dat alleen het bestaan van vakantieverhuur wordt erkend. Voor het gemeenteraadslid van Urbanismo, "is de voortreffelijkheid van de vakantiehuizen niet bewezen."
000logo-722.jpg


90% van de toeristische etages voldoet niet aan de Gemeentelijke norm

Het Plan General (Algemeen Plan) verbant 90% van de toeristische flats van de stad

De Asociación Canaria del Alquiler Vacacional (Ascav) (Canarische Vereniging van  Vakantieverhuur) is van mening dat de regulering van de activiteit, voorgesteld door de Gemeenteraad, een ‘verkapt verbod’ is. De toepassing zou bijna alle 1.300 toeristenhuizen in de stad elimineren

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 25 oktober 2018 - De toepassing van de voorwaarden die het Plan General de Ordenación (Algemene Ordeningsplan ) vanaf vrijdag 26 oktober 2017  aan het vakantiehuis oplegt, zou van invloed zijn op bijna alle toeristische flats die de stad Las Palmas de Gran Canaria heeft.

De opname van de voorwaarden vastgelegd in de gemeentelijke bouwverordeningen, vereist dat deze vestigingen zich onder de woonverdieping bevinden, wanneer de twee gebruiksfuncties naast elkaar bestaan in hetzelfde gebouw, en verschillende portalen, liften en trappen zullen hebben. Dit wordt bevestigd door de wijziging van de gedetailleerde regels van het Plan General de Ordenación (Algemeen Verordeningsplan) dat op vrijdag 26 oktober 2018 in de plenaire vergadering in stemming zal worden gebracht.
ec817030818_4162113_20181024190613-1.jpg
                             Archieffoto van het  Las Canteras-strand, waar een groot deel
     van het aanbod aan vakantiehuizen in de hoofdstad van Gran Canaria geconcentreerd is
Vanuit de Ascav wordt het gemeentelijke voorstel geïnterpreteerd, “ als een verhuld verbod van de activiteit,” zoals uitgelegd door haar vicevoorzitter, Javier Valentín, die waarschuwt voor de uitwerking die de toepassing van de norm zal hebben op het economie kapitaal. "Het vakantiehuis genereert meer dan vierhonderd miljoen euro in de stad en vertegenwoordigt meer dan 46% van de accommodaties in Las Palmas de Gran Canaria," heeft hij gezegd.

Ascav verzekert dat de belangrijksten die door de gemeentelijke eisen worden beschadigd, de kleine eigenaars zijn, "die zijn uitgesloten van de voordelen van het toerisme."

Naar zijn mening, duwt  deze verordening de sector van toeristische flats van de hoofdstad van Gran Canaria om zich te concentreren in de handen van een paar, "omdat de enigen die kunnen voldoen aan de eisen van het Plan General de Ordenación (Algemeen Plan van Ordening)  de beleggingsfondsen  zijn en de grote landgoederen di in staat zijn om een compleet gebouw voor vakantieverhuur te hebben."

In die zin schatten zij, dat meer dan 90% van de vakantiehuizen die zijn geregistreerd in de stad, niet kunnen voldoen aan de voorwaarden die nu door de planning worden verondersteld.

Valentín verwijst naar een recent onderzoek waaruit blijkt dat het aantal gepensioneerden dat een vakantiewoning exploiteerde in de afgelopen drie jaar is verdrievoudigd als een manier om hun pensioen aan te vullen. En hij voegt eraan toe, dat de indirecte uitwerking groter zal zijn in de stedelijke economie als gevolg van het contracteren van diensten gegenereerd door de activiteit. "Degene die een vakantiehuis heeft, meestal een bedrijf inhuurt voor schoonmaakwerkzaamheden," geeft hij als voorbeeld.

Ascav zegt, dat de vakantiehuizen geen significante problemen van samenleving in de stad hebben veroorzaakt, en begrijpt als een gemiste kans het feit dat de Gemeenteraad besloten heeft om de verordening van de bouwverordening in het Plan General de Ordenación (Algemene Plan van Toewijzing) te schrappen omdat het betekent, invloed uit te oefenen op de dezelfde vergissingen.”

Op zijn  beurt  heeft de woordvoerder van de Partido Popular (PP) in de Gemeenteraad, Ángel Sabroso, op woensdag 24 oktober 2018 via een communiqué gezegd, “de noodzaak voor de Regering is om een rigoureus, langzaam, en goed onderbouwd werk te ondernemen, voordat de vakantiewoning met beperkingen wordt geladen, weg van de realiteit van deze activiteit.”  Naar zijn mening, zijn de toeristische flats geconsolideerd,” als een economische activiteit van groot belang, en men betreurt de onzekerheid die wordt gegenereerd door de Gemeenteraad en door Canarische Regering met de nieuwe reglementaire verordening.”
000logo-699.jpg


De Canarische eilanden hebben
een kwart van de buitenlandse investeringen
in de Spaanse toerismesector

Congres:  ´Nuenos tiempos' ('Nieuwe tijden')

Een rapport van Deloitte dringt aan
op het vernieuwen van vestigingen
en marktstrategieën te moderniseren
om aan nieuwe eisen te voldoen

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 28 november 2017 -  De Spaanse hotels moeten zich vernieuwen, of ze krijgen  problemen,” waarschuwt adviesbureau Deloitte, “omdat de wind die momenteel waait ten gunste van Canarias, dat niet een leven lang zal doen.”

“Hoewel Spanje 2016 - voor het tweede achtereenvolgende jaar. heeft afgesloten als het land met de hoogste toeristische activiteit in de wereld, blijft het een ‘zeer goedkope’ bestemming en met een veel lagere winstgevendheid dan de rest van Europa, omdat de amper gemotiveerde verplichting om vestigingen te rehabiliteren en innoveren het onmogelijk maakt om de prijzen te verhogen,” heeft  Deloitte partner Javier García-Mateo gezegd op dinsdag 28 november 2017, tegenover hoteliers, investeerders, en directies van fincierings instellingen, die bijeen waren in een bijeenkomst in samenwerking  met de Asociación para el Progreso de la Dirección en Canarias voor het presenteren van het Deloitte rapport: ‘The hotel property handbook’, dat hij heeft beschreven als: ‘het witboek van de hotelsector’; waarbij de woordvoerder van adviesbureau Deloitte heeft aangedrongen op de noodzaak van deze verandering.

presidente-canarias-fernando-clavijo-alcalde-7_g.jpg
presidente-canarias-fernando-clavijo-alcalde-29_g.jpg
deloitte.jpg
          Javier García-Mateo, partner van Deloitte, tijdens zijn presentatie als hoofdspreker
                    in het ‘Santa Catalina’-hotel op  dinsdagochtend 28 november 2017
.
index-48.jpg
Canarias is aldus een zeer goedkope toeristische bestemming met een verouderde voorziening. Ondanks het toeristisch record van de afgelopen twee jaar, wat moeilijk te herhalen zal zijn, doen de Canarische Eilanden er weinig aan de faciliteiten en accommodaties bij te werken en aan het  beleid om ze aan te passen aan de eisen van de toeristenemissiemarkten.

“Dit tijdsgewricht moet ons doen beseffen dat we voor ons product moeten zorgen en dat we erop in moeten zetten  om het in de komende tien jaar te verbeteren, om ervoor te zorgen dat er geen tegenslag in de sector is, en een verhoging van de voordelen die het genereert te stimuleren. Dat heeft Javier García-Mateo, partner van het adviesbureau Deloitte, gezegd op de dag van debat met de sector wat heeft plaatsgevonden in Las Palmas de Gran Canaria, georganiseerd door de Asociación para el Progreso de la Dirección (Vereniging voor de Vooruitgang van het Directoraat).

Buitenlandse investeringen in de Spaanse hotelsector nemen toe. Volgens gegevens van García-Mateo bedraagt de omzet in de toeristische sector in 2017 in  totaal 3.000 miljoen euro, waarvan ongeveer 700 miljoen op de Canarische Eilanden, goed voor 27% van het totale volume.
Op deze manier wordt een kwart van de buitenlandse investeringen in Spaanse hotelgroepen geproduceerd op de Canarische Eilanden. 57% van deze investering is van invloed op vestigingen op het eiland Tenerife.

Javier García Mateo heeft verzekerd dat de noodzaak van het vernieuwen van hotels nog groter is op de Canarische Eilanden, waar de winstgevendheid van deze vestigingen "de laagste isvan Spanje , met genoeg verschil",  en zou kunnen verbeteren met enkele acties die het mogelijk zouden maken om de tarieven met 40 tot 50% te verhogen.

“Een  omstandigheid die ook aanraadt, dat  Spaanse hotels inzetten op vernieuwing  als een maatregel die hen in staat stelt om de prijzen te verhogen en klanten te krijgen die bereid zijn tussen de €300,= en 7€00 euro per hotelkamer/per nacht te betalen, voegde Javier García-Mateo eraan toe.

ggg-4.jpg Ignacio-Medina9.jpgHij heeft ook gewezen op de noodzaak om de Ignacio Medina-faciliteiten te herstellen - culinair journalist en partner in beheer van Deloitte op de Canarische Eilanden - die gebrek aan vernieuwing heeft blootgesteld in tegenstelling tot andere gebieden in de hotel business welke "zeer dynamisch" is  in Spanje, net als de volume van hotelomzet-transacties; voor het gedeelte waarin -tot nu toe in 2017- maar liefs  2.600 miljoen  is geïnvesteerd, wat veel groter is dan wat in 2016 is geïnvesteerd," heeft  Javier García-Mateo laten weten.

“Dit proces vertegenwoordigt een uitdaging van niet alleen transformatie van onroerend goed, maar ook van stedenbouw, om de omgeving van de vestigingen aan hun categorie en de eisen van hun klanten en bedrijfsmodellen aan te passen - beide met de ongewoonheid van waar normale regels, of wetten niet meer geldig zijn, of niet meer toegepast kunnen worden - van het aanbod, en met de digitalisering van de reserveringsprocessen en de aantrekkingskracht en loyaliteit van bezoekers.
Een maatregel, die is bedoeld om de afhankelijkheid van de reisorganisatoren als tussenoersonen  zoveel mogelijk te beperken, wat in de toekomst mogelijk niet langer noodzakelijk is, omdat klanten steeds vaker rechtstreeks via het internet accommodatie zoeken. tussenpersonen,” zo benadrukt Deloitte
Aanpassen aan nieuwe toepassingen is noodzakelijk - zoals de digitale marketing van het product, of de specialisatie van het aanbod, om te reageren op klanten die steeds vaker hun ervaringen aanbieden,  en aldus op hun specifieke smaak te reageren -  zeker in de huidige positie van een markt, “waar we gaan zien hoe in  de komende jaren de kaart – zoals die tot nu toe is geweest -  gaat veranderen
Deze uitdagingen aangaan is een taak die niet uitgesteld mag worden om te profiteren van het goede moment van het toeristische bedrijf dat de eilanden doormaken, “waar 2015 en 2016 absoluut historische jaren zijn geweest en nauwelijks herhaalbaar voor de sector, in het voordeel van een situatie waarin deze heeft geprofiteerd van de terugtrekking van minder veilige concurrenten, zoals Egypte en Turkije.”

De partner van Deloitte heeft echter gewaarschuwd dat de situatie van onveiligheid van de belangrijkste concurrenten van de Canarische Eilanden, "niet lang zal duren, en dat een herstel van deze bestemmingen een daling kan betekenen van het toerisme op de eilanden van 20 procentpunten.”
Volgens García-Mateo leiden de reisorganisatoren toeristen niet naar deze bestemmingen (omdat ze bijvoorbeeld de nieuwe aanvallen in Egypte niet willen riskeren),  maar ze zullen dit - zo snel als  mogelijk is - doen.
zzzislas-canariaslogo-1081.jpg


De bestemming versnelt de vernieuwing

CANARISCHE EILANDEN - zondag 23 april 2017 - De toename van het aantal toeristen heeft geleid tot stijgende prijzen op de Canarische bestemming. Deze combinatie heeft de winstgevendheid van de logiesaccommodaties verhoogd, en dat versnelt ook de vernieuwing van het aanbod.  In de maanden april, mei en juni van 2017 , zal ongeveer 10% van de hotels renovatie ondergaan, ‘ondanks de bureaucratische obstakels,” zo verzekeren de hoteliers.

Na de Semana Santa (Goede Week) begint de race tegen  de klok voor het verbeteren van het imago van een groot deel  van het aanbod, met werkzaamheden in hotels en buitenhotelse accommodaties (appartement- en bungalowverhuur) die daardoor in veel gevallen verplicht worden tot tijdelijke sluiting gedurende het laagseizoen. De ondernemers voorzien, dat ongeveer 10% van het logiesaanbod aanzienlijke hervormingen doorvoert in de genoemde drie maanden.
VIA_port_in_progress_05.jpg VIA_port_in_progress_17.jpg VIA_port_in_progress_12.jpg
img-14365large.jpg SantiagodeArmas.jpg 1473867108562k.jpg

   Tom Smulders.           Santiago de Armas.                                 Jorge Marichal.

De vicevoorzitter van de Federación de Empresarios de Hostelería y Turismo (FEHT) (Horeca Federatie) van Las Palmas, de Nederlander Tom Smulders, denkt, “dat 80% van de sector al jaren haar verplichtingen nakomt met renovaties en zich zodoende  aanpast aan de eisen van de markt.”
Smulders benadrukt, “de wens  te verbeteren”, hoewel hij zegt, “dat bureaucratische obstakels de investeringen blijven afremmen.” Dat is het geval in de gemeente San Bartolomé de Tirajana, op Gran  Canaria, zo laat hij weten, “waar het Tribunal Superior de Justicia de Canarias (Canarische Hooggerechtshof) het Gemeentelijke Plan voor Modernisering, Verbetering,  en Toename van Concurrentievermogen, nietig heeft verklaard.

In de kleinere logiesbedrijven, zo voegt Smulders toe, blijven sommige projecten zich stilgelegd zien, “door de blokkering van de eigenaren die over hun appartement beschikken voor privégebruik en dit bestemmen voor illegale verhuur en waarin men weigert te investeren,” waardoor Smulders aandringt op de noodzaak dat de overheid het illegale logiesaanbod uitbant.

De voorzitter van de Comisión de Turismo (Commissie Toerisme) van  de Kamer van Koophandel van Gran Canaria, Santiago de Armas, bevestigt, “dat in 2017 de belangstelling is gegroeid voor het op orde en bij de tijd brengen van het aanbod,” hoewel hij erkent dat de hoge bezettingsgraad ook sommige acties afremt. Maar voor De Armas is het duidelijk dat de inzet voor vernieuwen, “steeds winstgevend zal zijn”: “De investering verdient zich terug door de daarna toenemende vraag.”

Jorge Marichal, de voorzitter van Ashotel (de hoteliers vereniging van Santa Cruz de Tenerife), wijst het argument af van, “dat het afzien van omzet gedurende de renovaties zich gecompenseerd ziet,”
“Als hoteliers begrijpen we, dat deze situatie (een record aan bezoekersaantallen) niet altijd voortduurt, waardoor nu ingezet moet worden op het winnen van concurrentievermogen, hoewel de bureaucratie van de overheid het grootste obstakel blijft om dat te bereiken.”
000islas-canariaslogo-kopie-168.jpg


Canarias zoekt ernaar, hoe de vaste bewoners te ‘verplaatsen’ uit de toeristenwijken

“Om het kroonjuweel niet in gevaar te brengen,” heeft de vicepresident van de Canarische Regering, Pablo Rodríguez, bevestigd

CANARISCHE EILANDEN  - vrijdag 7 april 2017 - De Canarische Regering zoekt, samen met het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria en de Gemeente San Bartolomé de Tirajana, naar mogelijkheden om vaste bewoners van de toeristenwijken geleidelijk aan over te plaatsen naar andere plaatsen, “om het kroonjuweel niet in gevaar te brengen.”

De vicepresident van de Deelstaat Canarias , Pablo Rodríguez, heeft deze mededeling gedaan tijdens het forum dat de dagbladen  ‘La Provincia’ en ‘La Opinión de Tenerife’ georganiseerd hebben, toen hij door de deelnemers gevraagd werd naar het probleem van de geleidelijke omzetting van toeristenwijken in woongebieden
pldeI.jpg                                              De toeristenwijk Playa del Inglés.
Rodríguez heeft erkend,  dat dit probleem hem ‘enorm zorgen’ baart en dat hij het beschouwt als, “een van de ‘meest complexe uitdagingen’ waarmee men op Canarias geconfronteerd gaat worden,” hoewel hij heeft erkend dat het gaat om een situatie die al lang voortsleept en die om verzoening vraagt van de rechten van alle partijen.

In die zin heeft hij aangegeven,  dat in deze kwestie twee rechten spelen, die van het eigendomsrecht dat de eigenaren van appartementen hebben , en dat van het algemeen belang; waarom hij heeft aangegeven, “dat  de overheden gezamenlijk  zoeken naar aantrekkelijke alternatieven die de verplaatsing van deze personen mogelijk maken die nu wonen in de toeristengebieden.” 

De minister heeft benadrukt,” dat de toeristengebieden ‘hert kroonjuweel’ zijn, en dat men niet toe kan staan, dat men het ‘in gevaar ‘ brengt,” waarom hij heeft opgemerkt, “dat evenwicht het sleutelwoord moet zijn,” om deze situatie op te lossen.
ZZZIslas-canariaslogo-795.jpg


Spanje doet niet mee met de 1april-grappen… behalve Menorca en Galicië

MADRID - zaterdag 1 april 2017- Voor degenen die in Spanje wonen en men bang is dat men deze zaterdag 1 april in de maling wordt genomen, maakt u geen zorgen... Spanje viert geen 1april-grappen en grollen. In Spanje viert men dat op 28 december, de Día de los Santos Inocentes (Dag van de Onschuldige Kinderen).
In Spanje zijn echter twee uitzonderingen en dat zijn het Balearen-eiland Menorca waar wel 1april, of Día de las bromas de abril -  in het Balear: ‘Dia d’enganyar’ - gevierd wordt, en de regio Galicië met de: ‘Día dos enganos’.

Een 1-aprilgrap (ook wel aprilgrap of aprilvis genoemd) is een traditie waarbij mensen elkaar op 1 april voor de gek proberen te houden. Over het algemeen weet men niet waar de 1april-grappendag vandaan komt en wat de oorsprong is maar dat houdt niet in dat er geen  theorieën zijn.
360abc303f303a3ec5708af2644fac43.jpg

Spaanse connectie
In de Lage Landen was het, dat op 1 april Alva ‘zijn bril’ verloor, de datum waarop de Spaanse IJzeren Hertog den Briel moest prijsgeven aan de watergeuzen.  De Inname van Den Briel vond plaats op 1 april 1572, waarbij de watergeuzen het stadje Den Briel, tegenwoordig Brielle, veroverden op het aldaar gelegerde koninklijke, Spaanse garnizoen.
94926-de-beste-1-april-grappen.jpgalva_bril.jpg
Het is een van de bekendste gebeurtenissen van de Tachtigjarige Oorlog en daarmee in de "vaderlandse geschiedenis" van Nederland.
Dus ondanks dat men in Spanje over het algemeen geen 1april-grappenmakerij  kent, is het als  zodanig toch een verbinding met het Nederlandse.

Uit sommige bronnen blijkt dat de bijzondere betekenis van 1 april terug te voeren is op de Franse wijziging naar de Gregoriaanse kalender, zoals opgedragen door Paus Gregorius XIII in 1582. Voor die tijd werd Nieuwjaar gevierd van 25 maart tot 1 april. Met de verandering van het kalendersysteem werd Nieuwjaar verplaatst naar 1 januari. Mensen die dit vergaten, of die het nieuwe kalendersysteem weigerden te aanvaarden, kregen uitnodigingen voor niet-gehouden feestjes, grappige presentjes, enzovoort. Deze verklaring is echter onwaarschijnlijk.

Een andere theorie over de 1april-grap wordt al eerder vermeld in een Franse bron uit 1508, dus ruim voor de bovengenoemde  verklaringen. De eerste vermelding in een Nederlandstalige bron dateert al uit ongeveer 1560 in het Zuid Nederlandse Brugge, in een gedicht van de rederijker Eduard de Dene. Het is een parodie op ‘1 april’, waarin een knecht het plan van zijn heer -om hem te erop uit te sturen - doorziet. De 1april-geschiedenis gaat dus ten minste terug tot het begin van de zestiende eeuw. De wijde verspreiding van het verschijnsel wijst echter op een oudere oorsprong.

Volgens weer een andere theorie is de 1april-grap ontstaan uit een vroeg Middeleeuws festival: het feest van de zotten. La fête des fous was vooral in Frankrijk van de 5e tot de 16e Eeuw uiterst populair. Het werd gevierd omstreeks 1 januari met het kiezen van een valse paus, of bisschop; en dat ging gepaard met allerlei rituelen en festiviteiten, waarbij de geestelijkheid werd geparodieerd.

Spanje
In de Spaanstalige wereld (Spanje en Latijns-Amerika) is 28 december  de dag van de Onschuldige Kinderen (Día de los Inocentes) het equivalent van 1 april.
Nadat iemand is beetgenomen roept men vaak: “Inocente palomita que te dejaste engañar” (“Onnozel duifje, je hebt je laten beetnemen”), of kortweg: “¡Inocente para siempre!” (“Voor altijd onnozel!”).

Menorca
Uitzondering op de Spaanse regel is het eiland Menorca, waar de Dia d’enganyar (Gekkendag) wel op 1 april wordt gevierd. Dit gebeurd omdat dit eiland in de 18e eeuw een Britse kolonie was en men daar altijd de April Fools Day heeft gehouden, wat dus cultureel op het Balearen-eiland is overgenomen.

Galicië
In de Deelstaat Galicië heeft men nauwe banden met de Oud-Engelse cultuur waardoor ook de inwoners in dit deel van Spanje een 1april-dag vieren die, in het Galicisch, daar de naam: ‘Día dos enganos’ (in het Spaans vertaald: ‘día de los engaños’) heet, of ‘Día dos Burros’ (‘día de los burros’) (‘de dag van de ezels’), heeft gekregen.

Maar nog evene terug naar de Nederlandse cultuur:

'Op 1 april verloor Alva zijn bril'
'1 april, kikker in je bil! (die er nooit meer uit wil)'
'Op 1 april stuur je de gekken waar je wil'
'd' Eerste dag van de groene April scheerd men de gek met wie men wil'0

Als er één dag is waarop gespot mag worden dan is het wel 1 april. Niet alleen in Nederland; ook in België (verzendekensdag), Duitsland (aprilschicken), Frankrijk (poisson d'avril) en Engeland (April fool) steekt men op 1 april de draak met elkaar, en al eeuwen lang.

Oorsprong 
Van oudsher is de meest voorkomende vorm van de aprilgrap iemand om een onzinnige, niet bestaande boodschap sturen (om aprilzaad, een ons gaten zonder kaas, gedroogde sneeuw, om het boek met de titel 'bosbrand op zee' ).
Hoe dit gebruik ontstaan is in Europa weet echter niemand. Volgens de één ligt de verklaring in de christelijke godsdienst en is de aprilgrap een herinnering aan het heen en weer sturen van Christus tussen Pilatus naar Herodus.
Anderen zochten een verklaring in het invoeren van de Gregoriaanse kalender (in 1582), waardoor het begin van het jaar verschoven werd van april naar januari. De mensen die toch op 1 april nieuwjaar bleven vieren werden door de anderen bespot. Nog weer andere verklaringen zijn gezocht in de Germaanse mythologie of in lachriten uit de klassieke oudheid, maar voor geen van alle is ooit bewijs gevonden. 
Wat wel vast staat is dat de aprilgrap al in de 16de eeuw in de Nederlanden voorkwam. In 1539 verhaalt de Gentse rederijker Eduard de Dene in een gedicht van een knecht die doorheeft dat hij door zijn heer om een belachelijke boodschap gestuurd wordt. Het gedicht heet "Refereyn vp verzendekens dach Twelck den eersten April te zyne plach".

1 april 1572 
In Nederland is lange tijd gedacht dat de inname van Den Briel door de Watergeuzen op 1 april 1572 het begin van de grappenmakerij is. Op 1 april verloor de hertog van Alva zijn bril (waarbij de bril dan een woordspeling van Den Briel is) en was hij dus gefopt. Het gebruik om mensen voor de gek te houden op 1 april was echter al 33 jaar eerder in de Nederlanden bekend
1april.jpg

Gedenkplaat op de 300-jarige herdenking van de inname van Den Briel, 1872. Afgebeeld is onder meer de bestorming van de stadspoort door de Watergeuzen. met bijbehorende gedrukte verklaring, H.J. van Lummel en Tresling & Co, collectie Nederlands Scheepvaartmuseum.

Duitsland en Frankrijk
Ook in Duitsland, en zoals al gezegd in  Frankrijk, heeft men een historische gebeurtenis gezocht als oorsprong voor de aprilgrap. In Frankrijk dacht men, onder meer, dat de ontsnapping van de prins van Lotharingen op 1 april 1632 uit zijn eigen kasteel, het begin was van de poisson d'avril.
In Duitsland legde men de oorsprong bij 1 april 1530, een dag waarop een groep speculanten (zoals achteraf bleek) voor niets naar de Rijksdag te Augsburg geroepen was en daar werd uitgelachen.
Het lijkt er echter meer op dat deze verklaringen zelf in omloop gebracht zijn als een goede aprilgrap.

ZZZIslas-canariaslogo-767.jpg


Zo was de promotiecampagne
waaraan Clavijo €17.000,= heeft besteed

Volgens de Canarische Regering, is er dagelijks  €1.700,= besteed aan het aanmoedigen van burgers om de Wet te raadplegen via de internetpagina van de Regering

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 16 december 2017 -  Het bedrag van €17.000,= is wat de Canarische Regering heeft besteed aan radio-reclameboodschappen ten gunste van de Ley del Suelo de Canarias, het sterproject van de president van de Deelstaat, Fernando Clavijo.

De uitvoering  van campagne is uitbesteedt aan het Tinerfense reclamebureau JFT Comunicación, gedurende tien dagen, tussen 14 en 25 november 20’16 (behalve in het weekeinde van  19 en 20 november).
img_37673.jpgFernando Clavijo begroet een landbouwer tijdens een bezoek van de Canarische  Regering aan Lanzarote.
Zoals het Directoraat Generaal voor Communicatie, van de Canarische Regering, heeft uiteengezet aan de persmedia, gaat het om een ‘sobere’ campagne waarvan het doel was, bekendheid te geven aan de Ley del Suelo, om de burgers aan te moedigen deze te consulteren via de internetpagina van de Canarische Regering.
Borrador-Ley-Suelo-Canarias_EDIIMA20160222_0747_3-1.jpg 1456151246_292107_1456151607_noticia_normal.jpg
2016041706460142707.png
Door middel van drie reclameblokken heeft men berichten uitgezonden met argumenten ten gunste van wetgeving - waarvan de amendementen nog in behandeling zijn   en die niet leken te  zijn ontworpen voor een openbare raadpleging -  maar  lijkt het erop, dat deze propaganda in dienst van de overheid is gelanceerd. Twee van de drie reclameblokken werden afgesloten met een uitdagend: "Welk deel van ‘Ja’ voor de wet begrijpt u niet?"
Zwaar geregisseerd
In de enige reclameboodschap waarin een vouw de hoofdrol speelt, gebruikte zij deze argumenten: “Ik ben altijd al voorstandster van het ‘ja’. Ik herinner me dat ik als kind de mensen niet kon uitstaan die me niet alles vertelden, dat bevalt je niet, dat is onmogelijk. Ik wil meer te weten komen van wat er in de toekomst binnen mijn  bereik ligt,  ik zal ik niet afhankelijk zijn van belemmeringen voor de kansen die we hebben om onze aarde een betere plaats te maken voor iedereen. Een ‘ja’ voor de modernisering van de primaire sector; een 'ja' tegen landschapsbescherming; ‘ja’ om de zorg voor het erfgoed van toekomstige generaties. Welk deel van het ‘ja’ begrijpt u niet’”

In de andere radio-reclameboodschap hoort men een man het volgende zeggen: ”Ik heb nooit van het ’nee’ gehouden, omdat ons dat nergens toe brengt. Het ‘nee’ laat ons daar waar we zijn, en daar zijn we niet goed. Het ‘nee’ laat ons niet vooruit gaan. Het ‘ja ‘bevalt me, omdat met het ‘ja’ zich iets vooruit beweegt. Met de nieuwe Ley del Suelo beschermt men wel het landschap, ’ja’ is veel gemakkelijker, ‘ja’ biedt meer kansen op vooruitgang.  Ja, u kunt ‘ja’ zeggen.”
Ley-del-Suelo_2016.jpg
De Canarische Regering wijst erop, dat de criteria voor deze campagne alleen te horen zijn geweest  op de door het gecontracteerde reclamebureau geselecteerde radiozenders.

Wat betreft het per dag geïnvesteerde bedrag van  €1.700,=, heeft men niet willen verduidelijken hoeveel men heeft betaald aan JFT Comunicación, noch aan de radiobedrijven die werden geselecteerd, of hoeveel van dit geld is gegaan naar de radiozenders.

Bovendien heeft  het Ministerie van Regionaal Beleid, Duurzaamheid en Veiligheid een boodschap laten uitgaan op de sociale media bestaande uit een video op Facebook welke gepubliceerd is op 20 november 2016, waarin de Canarische Regring verduidelijkt, “dat  het niets heeft gekost,” omdat men het heeft gerealiseerd met personeel van de Regering zelf e, dat de publicaties niet met geld zijn gesponsord.

Deze video, welke meer dan 12.800 keer is beken, zegt dat momenteel het beheer van het Eilandgebied een mislukking is en als bewijs daarvan de 35 gemeenten niet zijn kunnen beginnen met hun aanpassing op de Ley del Territorio (Wet van et Grondgebied), waardoor de Archipel niet langer kan wachten.” Daarom catalogiseert men de Ley del Suelo als een afwijzing van ‘onbeweeglijkheid’, en de handelwijze van de Regirng als het ‘overgaan tot actie’.

Men moet begrijpen, dat het gaat om een meest beschermende Wet voor het gebied, welke  Canarias nooit heeft gehad, ondanks dat, bijvoorbeeld,  de Fundación César Manrique attendeert op, “ de nadelige uitwerking ervan op het gebied.”  Of dat het een initiatief is, "wat de natuurlijke rijkdommen van de Archipel bewaart” en “dat aanzet meer land te ontwikkelen ... want het is de wet van het landschap;" argumenten, die zijn  afgewezen door de leden van de  Wetenschappelijke Raad voor het Biosfeerreservaat van  Lanzarote.

Ook voegt men toe dat het gaat om een wet, “welke goed is voor de primaire sector,” zoals, “de sector zelf zegt.”  Hoewel, in geval van de Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos (COAG) (Coördinator van Land- Veeteelt- en Tuinbouworganisaties) men deze wet meer ziet als een bedreiging voor de toekomst van de sector op de Eilanden.

De video benadrukt eveneens , “dat men de huidige overheidskluwen vereenvoudigd  en  respect voor de wettelijkheid garandeerd,” end at de wet, “een  proces van tranbdparanbtue en inetnsiuve deelname van de brgerij heeft iubndergaan,” twee punten die zijn  afgeschoten door het Colegio Oficial Interinsular de Arquitectos de Canarias (Officiële College van Architecten van de Canarische Eilanden).

Tenslotte bevestigt men, dat men verandering zal faciliteren van het economische model dat Canarias aangeeft vooor het genereren van meer kwalitatief, stabiele werkgelegenheid, wat is onderhandeld met de Comisiones Obreras (Werkneners vakbonden),  die als organisatie behoren  tot het platform ‘Voor een duurzaam gebied’;  het Canarisch creatieve manifest, is geen stuk dat is onderschreven door, onder andere, de voormalige deelstaatpresidenten  Paulino Rivero en Román Rodríguez,
PcLbwqgivaMtbwU-800x450-noPad-1.jpgPolitieke afwijzing van de campagne
Op woensdag 14 december 2o16 heeft het Canarische Parlement gedebatteerd over deze radio-campagne, welke zelfs is afgewezen door de PSOE, coalitiepartner in  de Canarische  Regering. De afgevaardigde Nayra Alemán heeft, de “kans van het moment’, in vraag gesteld, welke is gekozen door de het regeringskabinet om reclame te maken voor een wet die in behandeling is met amendementen, en wat voor de socialisten ‘een inspanning’ is gewest voor het vormen van consensus te voorkoming van de val van het kabinet.
xxljuxrhghjobfs-800x450-nopad.jpg

Voor Podemos gaat het om een ‘obsceniteit’ die eigen is aan de minister van Propaganda van het Derde Rijk, Joseph Goebbels; en de woordvoerster van de partij,  Noemí Santana, heeft aangekondigd dat haar fractie erop studeert die aan te brengen bij het Openbaar Ministerie, als ‘ambtsmisdrijf, op het moment van het toekennen zonder aanbesteding, aan een reclamebureau, concreet voor  een wet welke niet is goedgekeurd; en om precies te zijn, bovendien voor het misbruik van belastinggeld aan slechts enkele communicatiemedia.
montecruz02.jpgRoman Rodriguez heeft aangedrongen op het idee, “dat de overheid met de campgne een pamflet voor zichzelf heeft opgesteld met geld dat van iedereen is; en dat het gaat om een, ”beruchte- en verkiezingscampagne.”
Parlamento-de-Canarias.jpgDe woordvoerster van de Partido Popular (PP), Australia Navarro, heeft de campagne gekwalificeerd als, “ongelegen en nutteloos,” en als, “een onzinnigheid meer,” van de Canarische Regering welke alleen ten goede komt aan Coalición Canaria (CC), een van de coalitiepartners van het regeringskabinet, “met het daartoe uitgeven van geld van alle belastingbetalers,” en ‘verachting ‘van de afgevaardigden die nog steeds, via amendementen,  de definitieve tekst aan het opstellen zijn van de Wet.

Alleen Coalición Canaria en de Agrupación Socialista Gomera vertrouwen op zelfverheerlijking via de radio. Voor de Nationalistische afgevaardigde Pablo Rodriguez, heeft de regering een oefening in ‘transparantie’ afgelegd,  "voor het betrokken maken van de burgers bij de wettekst; terwijl de overheidscampagne "essentieel" is,  zodat de burgers de wet kennen.
000islas-canariaslogo-360.jpg


De Regering zal de toeristische wetgeving herzien
om die flexibeler te maken

CANARISCHE EILANDEN - zondag 11 september 2016 - De herziening van toeristische wetgeving, om die flexibeler te maken, is een van de kwesties welke ter sprake gebracht is door betreffende minister, María Teresa Lorenzo, in aanwezigheid van de Canarische president, Fernando Clavijo Battle; Pedro Ortega Rodríguez, minister van Arbeid, Industrie en Handel; en de minister van Toerisme, María Teresa Lorenzo Rodríguez, tijdens de ontmoeting op zaterdag 10 september 2016 met de voorzitter van de FEHT (Horecavereniging) van Las Palmas, Fernando Fraile García.

De herziening van toeristische wetgeving - opdat die flexibeler zal zijn en het wijzigen van de wetgeving welke de kwaliteitsstandaarden van de logiesaccommodaties regelt - is een van de doelen die de Canarische Regering zich stelt in het tweede jaar van haar bewind, zo heeft de betreffende minister, María Teresa Lorenzo, op zaterdag 10 september 2016 laten weten.

img_36018-1.jpg
turista-quiere-2.jpg
                                                        María Teresa Lorenzo.
Tijdens de ontmoeting heeft men ook gesproken over de wetgeving op de vakantiewoningen en de Ley del Suelo met betrekking tot vragen zoals de compatibiliteit met het woon- en toeristische gebruik, wat de Federación de Empresarios de Hostelería y Turismo (FEHT) (Horecavereniging) van Las Palmas zorgen baart, zo heeft de voorzitter Fernando Fraile aangegeven; die begrijpt dat dit conflict in de belangen kan generen; en die aangeeft, dat beide gebruiksmogelijkheden niet van toepassing kunnen zijn op één complex.
30-7.jpg                                                              Fernando Fraile-
Hij heeft echter ook laten weten, dat de Regering de hen heeft laten weten, dat men de rechten van de bewoners en van de toeristen zal respecteren in de toekomstige Wet, die kan rekenen op steun van de FEHT, zo heeft Fraile laten weten, die gezegd heeft, zich in deze bijeenkomst te hebben willen verdiepen met de Regering over de bezwaren welke zijn gepresenteerd tegen deze wetgeving waarvan de parlementaire behandeling is begonnen.

Wat betreft de herziening van de toeristische wetgeving waartoe de Regering zal overgaan, heeft Fraile laten blijken, dat die ‘achterhaald’ is en geactualiseerd moet worden.

Bovendien heeft Fraile laten weten, dat hij in de bijeenkomst gewezen heeft op de eisen van de toeristische sector op de aanpassingen van het economische deel van het Régimen Económico y Fiscal de Canarias (Canarische Belastingstelsel), dat in afwachting is van de vorming van de Spaanse Regering.
Pedro20Ortega_23_07_15.jpg
                                                               Pedro Ortega.
De minister van Economie, heeft opgemerkt, dat het document voor het nieuwe REF (Belastingstelsel) een plan bevat voor de vorming van de toeristische sector, dat met compensaties opkomt voor de seizoensgebondenheid; en dat tevens een plan bevat voor toeristische infrastructuren, evenals voor de promotie van het toerisme; zoals men verwacht, dat de nieuwe Spaanse Regering dit zal ratificeren.

Ortega heeft laten weten, dat men in de bijeenkomst ook kwesties heeft behandeld die betrekking hebben op het energieverbruik in de toeristische sector en vermindering van de elektriciteitskosten door middel van het bevorderen van herwinbare energie, waarvan hij heeft aangegeven, dat een van doelstellingen van de Canarische Regering is, proberen te bereiken, dat de invoering daarvan mogelijk is op de eilanden.
zzzislas-canariaslogo-295.jpg


Ruimtelijke Ordening overlaten in handen van elke burgemeester van een gemeente, beantwoordt niet aan de logica van het algemeen belang

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 9 september 2016  - Een rapport van de Juridische Dienst waarschuwt betreffende het risico voor het algemeen belang inzake de ‘municipalización’ (‘ver-gemeentelijking’) van de bouwplanning.

Het in handen laten van elke burgemeester en zijn betreffende wethouder van Bouwzaken omtrent de uiteindelijke beslissing in de planning en de ruimtelijke ordening van hun gemeente, beantwoordt niet aan de logica van het algemeen belang, in de ogen van de Juridische Dienst van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, omdat in een ander uitgewerkt rapport in het dossier van de omstreden Ley del Suelo, welke momenteel in behandeling is, men de voornaamste beleidsaspecten in vraag stelt.
imagesFEUX0LEG.jpg"Uiteindelijk komt het er op neer, dat de goedkeuring van een Algemeen Beleidsplan in veel gevallen invloed kan hebben op bovenlokale belangen", zegt de advocaat van de Juridische Dienst in het rapport van 21 juni 2016, betreffende het  belangrijkste idee van de Canarische Regering, om de regionale controle over land uitgevoerd door de Cotmac (Milieucommissie) te elimineren.

(Zie, als u een beetje Spaans begrijpt en verstaat,  de tekst van dit wetsvoorstel; dat  al is goedgekeurd door de Ministerraad van de Canarische Regering,  en  waarover in september 2016 gedebatteerd moet worden in het Canarische Parlement, alvorens dit - nu al algemeen zwaar omstreden wetsvoorstel  ( zo mogelijk nog voor eind 2016)  kracht van wet kan krijgen:
http://www.gobiernodecanarias.org/cmsgobcan/export/sites/cptss/galerias/doc/anteproyecto_ley_suelo.pdf ).
canvanh.png
En het is, dat deze beleidsbeslissing van de Canarische Regering van Fernando Clavijo (Coalición Canaria-CC) niet alleen zou botsen met de logica van het vermijden van de heersende bouwtarieven die op zeven eilanden nu al uit de hand lopen, maar met de bestaande Staatswetgeving, waaronder, de Ley de Bases de Régimen Local (Wet op Lokaal Bestuur). “De Besluitvormings-bevoegdheden op dit gebied lijken niet gevestigd te gaan worden in de gemeenten," zo geeft het rapport aan over Artikel 62 van de Wet, dat de Spaanse overheden regelt.

In ieder geval, en zoals de Canarische Regering nu beleidsmatig is gepositioneerd in de de ondermijning van de beslissingsbevoegdheid van de zelfstandig regelgevende instantie over de percelen grond: de Commissie Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van de Canarische Eilanden (Cotmac); begrijpt de Juridische Dienst in haar rapport, dat voor het overlaten aan de gemeenten en hun eigen diensten, er een betere controle moet worden toegekend aan de Cabildos (Eilandbesturen).

"Nu, overwegend als wezenlijk doel voor de Regering de Algemene Plannen Ruimtelijke Ordening te wijzigen als ‘een fase’, zou het meer in overeenstemming zijn met de fundamentele wet, die toe te kennen aan de gemeenten, "vanwege de dubbele rol van de overheden: Spaanse Regering, Canarische Regering, Cabildos (Eiandbesturen) als vertegenwoordiging van elk eiland, stelt het verslag van deel Deelstaat.
Borrador-Ley-Suelo-Canarias_EDIIMA20160222_0747_18.jpg

dgdsg.png
De advocatuur wijst nadrukkelijk op deze andere hoofdzakelijke kwestie in de controversiële Ley del Suelo: de intrekking van de Cotmac (Milieucommissie) en de bouwcontrole door de Gemeentebesturen.

De Ley de Bases(Basiswet) kent de aanvankelijke goedkeuring en de eindgoedkeuring toe aan de Gemeenteraad, wat de tussentijdse aanwezigheid van andere overheden met zich meebrengt in de procedure. Waardoor de Wet botst met de Wetgeving van de Staat.

En waarschuwt: "Als er gelijktijdige jurisdictie bestaat over de fysieke ruimte , blijkt dat de beslissingsbevoegdheid niet kan overeenkomen met de Overheid wiens belang minder is in de generieke kring van aangewezenen [de Gemeenteraad, tegenover het Cabildo (Eilandbestuur), of tegen de Deelstaat]."

De juridische analyse van het voorgenomen wetsvoorstel Ley del Suelo stelt, dat de Cabildos (Eilandbesturen) bevoegdheden kunnen hebben voor de ruimtelijke ordening en de bouw, binnen de voorwaarden welke een wet aangeeft die is geamendeerd door het Canarische Parlement, “zoals ze zijn als instanties van de Deelstaat,” en met de gezamenlijke visie van elk eiland, met een groter perspectief dan dat wat elke Gemeente heeft zonder ze daarbij aan de kant te zetten.

"Deze visie van elk eiland wordt aangevuld met coördinatie welke de Canarische Regering op Deelstaatniveau kan uitvoeren, door middel van wet- en regelgeving, alsmede de hoge inspectie van de bevoegdheden die uitgeoefend worden door de Cabildos (Eilandbesturen)," merkt de advocaat van de Juridische Dienst, Elena Zarate Altamirano, op

Het rapport concludeert, “dat bij de behandeling van algemene plannen, in de gevallen dat er bovengemeentelijke belangen bestaan, het vestigen van een ‘een fase-procedure’ meer in overeenstemming zou zijn met de Basis Staatswet, dan de beslissingsbevoegdheid die het Cabildo (Eilandbestuur) had, bijgevolg het verdedigen en coördineren van bovenlokale belangen.”

En in elk geval, “als de Regering besluit de beslissingsbevoegdheid te behouden via burgemeesters en wethouders van Bouwzaken die beslissen over de ruimtelijke ordening van hun gemeenten, zullen de overheidsrapporten met een met een breder toepassingsgebied van de territoriale bevoegdheid niet alleen verplicht, maar ook bindend moeten zijn; met het doel, om de preventie te waarborgen in geval van juridisch conflict.”
2016071304454440802.jpgTegenstrijdigheden en duurzame ontwikkeling
Het rapport van de Juridische Dienst van de Deelstaat geeft ook een aantal tegenstrijdigheden aan in de Artikelen van de Ley del Suelo die, onder andere, van invloed zijn op de verdediging van de duurzame ontwikkeling met het gebruik van aanzienlijke uitbreiding door middel van de “drievoudige weg’ met verbreding van wat men gewoon vindt, en complementair de versoepeling van de vereisten van de buitengewone activiteiten op dit soort perscelen grond.

"Het zou in strijd kunnen zijn met het beginsel van duurzame ontwikkeling in Artikel 3.2 van d Texto Refundido de la Ley del Suelo (TRLS) (geconsolideerde tekst van de Wet op de Percelen Grond) ), die het rationele gebruik van natuurlijke hulpbronnen door middel van een adequate bescherming bevordert van het karakter van het platteland en het behoud van ideële of onnodige bodem om aan de behoeften van stedelijke transformatie te voldoen, " aldus het Juridsiche rapport.

Bovendien, "is het inconsistent dat men bouwgrond als rustiek geclassificeerd (eerste overgangsbepaling) en vervolgens een uitgebreide regeling maakt voor het gebruik van het platteland ", zo merkt men op over de tegenstellingen als het gaat om het behoud van het bodemgebruik in overeenstemming met duurzame ontwikkeling . Een andere tegenstrijdigheid welke men benadrukt in het rapport van het Ministerie, opgesteld naar aanleiding van het dossier van de Wet, baseert men zich op de interpretatieve vragen bij het ten gunste of ten nadere oplossen van delen die voorkomen in een document van planning.

Als in artikel 10, dat betrekking heeft op de relaties tussen de plannen en criteria voor de interpretatie daarvan, is er sprake dat twijfels worden opgelost in overeenstemming met de algemene regels en als dit niet mogelijk is, op basis van de hoogste bescherming van het milieu, een grotere voorziening voor openbare ruimten en minder bebouwbare; in het volgende artikel verwijst men naar het gebruik van het oplossen van deze twijfels , “op een wijze die minder nadelig is voor de getroffenen.”
2016061505104731456.jpg

In het rapport stelt men op dezelfde wijze ook het bewijs vast, dat een deel van de wet gewijd is aan, “het compenseren voor het conserveren van grondgebied.” Het project van de Canarische Regering vestigt een nieuw recht en een niet erkende verplichting in de Staatswetgeving, waarvan Artikel 4 niet het recht op schadevergoeding erkent, behalve in de gevallen die nadrukkelijk in wetten zijn vastgelegd, wat men op Canarias voor algemeen wil houden.
zzzislas-canariaslogo-283.jpg


Bouwgrond voor het toerisme: Bedreiging, of kans?

CANARISCHE EILANDEN - maandag 5 september 2016 - ‘¡Ni una cama más!’ (’Niet een hotelbed meer!’), dat was tot nu toe de leuze van de sinds het jaar 2000, opeenvolgende, Canarische Regeringen en wel in het beleid voor de toeristische ontwikkeling. Dat wil zeggen het verbod op het bouwen van nieuwe logiesaccommodatie, gecamoufleerd met valse uitzonderingen in concepten van utopische kwaliteit, zoals, ‘hotels met recreatieprojecten’ (in het eerste Moratorium, 2003), of ‘luxe hotels als opleidingsbedrijf’ (in het tweede Moratorium, 2009). Dat werd gerechtvaardigd met een demagogische, simplistische interpretatie en met concept van duurzaamheid (duurzaam = ‘geen grond verbruiken’), wat de bouw van nieuwe logiesaccommodatie veranderde in ‘vijand nummer 1’ van Canarias, en de projectontwikkelaar maakte tot: ‘kwaad roofdier van percelen grond’.

Echter, wat voor werkelijk potentieel heeft Canarias in de ontwikkeling van logiesaccommodatie? Hoeveel logiesaccommodatie zou men op korte en middellange termijn kunnen bouwen als men het embargo intrekt voor percelen grond die al zijn geclassificeerd voor toeristische doeleinden? Wat voor effect zal de opname van de logiesaccommodatie sorteren op de duurzaamheid van de Canarische Archipel?
Antonio-Garzn-Beckmann-2.jpg                                                    Antonio Garzón Beckmann.
Laten we maar eens kijken, zegt Antonio Garzón Beckmann, die geboren is in Las Palmas de Gran Canaria. Hoogleraar in Economische en Zakelijke Wetenschap aan de Universiteit van Passau in Duitsland en gepromoveerd op Toerisme van het TEAT (UNED) (TOELATINGSEXAMEN Universidad Nacional de Educación a Distancia) (Overeenkomstig het akkoord van de Raad van Bestuur van de UNED van 22 december 2010; dat men uitsluitend gebruikers van de UNED examens toelaat tot de Toelatingsexamens. Overeenkomstig het akkoord van de Raad van Bestuur van de UNED, van 30 juni 2015, waarin men te kennen geeft dat de leraren-teams niet gerelateerd zijn aan de inhoud en antwoorden van de voorgaand gehouden examens.
Sinds zijn jeugd is Antonio Garzón Beckmann betrokken bij het Toerisme en toegewijd aan de Canarische horeca op het terrein van Food & Beverage Manegement en Hotel-directie. Regelmatig medewerker van de persmedia, lokaal www.maspalomasahora.com en www.laprovincia.es,  en nationaal www.hosteltur.com; met artikelen over de actualiteit van het toerisme.
logo-18.png

Hoeveel logiesaccommodatie kan men bouwen op Canarias? Volgens de meest recente officiële statistiek, uitgewerkt door nutsbedrijf Gesplan in 2012, zou Canarias nog steeds beschikken over stedelijke bouwgrond voor het bouwen van accommodaties met in totaal 148.562 hotelbedden (Gran Canaria: 52.767 / Tenerife: 53.832 / Lanzarote: 14.912 / Fuerteventura: 27.053).

Zullen deze nieuwe logiesaccommodaties, zoals de tegenstanders van de toeristische groei willen doen geloven, er nu snel en zonder slag of stoot komen ? Nee, die zullen er niet allemaal komen, en ook niet zonder slag of stoot.

Een project kan - ondanks dat men vergunning heeft - om diverse redenen niet uitgevoerd worden, zoals door het gebrek aan financiering, of door een regionale planning, of door juridische processen, wat een perceel bouwgrond decennia lang kan bevriezen.
duin.jpg thumb.png
Een andere reden kan het niet voltooid zijn van de woonwijk waarin men de logiesaccommodatie wil bouwen, want die moet voltooid zijn voordat men er logiesaccommodatie kan bouwen; als we in ogenschouw nemen, dat de meerderheid van de nieuwe logiesaccommodatie geprojecteerd staat in nog niet bestaande woonwijken, zal het duidelijk zijn, dat in veel gevallen de logiesaccommodatie niet in de markt opgenomen zal zijn.

Dat kan men opmaken uit de bouwverwachting welke is opgesteld door Gesplan ; in geval van Gran Canaria, zal er van de potentiële accommodatie voor 52.767 hotelbedden, op korte termijn: 10.851, en op lange termijn 31.189 gerealiseerd worden; op de overige eilanden overheerst ook de uitvoering op lange termijn.

Daarom, hoeveel logiesaccommodatie kan men theoretisch verwachten die in het komende decennium toe zal treden op de Canarische markt? Het tweede Catpe-Rapport (Centro Atlántico de Pensamiento Estratégico) (Atlantische Strategische Denktank; zie: http://www.catpe.es/) over het toeristische concurrentievermogen van Canarias, dat is gepubliceerd in februari 2016, schat de mogelijke groeicapaciteit voor het komende decennium op Canarias in, op 70.000 hotelbedden in geval men het embargo op de geclassificeerde bouwgrond opheft). Deze nieuwe logiesaccommodatie voor 70.000 hotelbedden komt overeen met de som van het aantal logiesaccommodaties dat te bouwen is op de korte en de middellange termijn van de Gesplan studie, plus ongeveer 10% aan te bouwen logiesaccommodatie op de lange termijn.

Welke effecten zal deze logiescapaciteit hebben op de duurzaamheid? Laten we daarom eerst goed aangeven naar welke duurzaamheid we verwijzen: die van de Canarische planning (die ‘duurzaamheid’ met ‘nulgroei "verwart) of de traditionele definitie van de term (= economische en sociale ontwikkeling in respectvolle omgang met het milieu’)? Ik reken op het laatste, wat stelt dat de drie componenten, de economische, sociale en ecologische duurzaamheid in evenwicht moeten zijn. Denk aan het effect van de nieuwe logiesaccommodatie daarop:

Effecten op de sociale duurzaamheid
Voor het waarderen van de effecten van de logiesaccommodatie op de sociale duurzaamheid, gebruikt men als voornaamste indicatie: de werkgelegenheid. Volgens de recente Encuesta de Población Activa (EPA) (Enquête Actieve Beroepsbevolking) , telt Canarias momenteel 300.800 werklozen. Hoewel dat minder is dan in 2013 (380.00), is de toename van de werkgelegenheid voornamelijk te danken aan de effecten van de betere bezettingsgraad van de bestaande beschikbaarheid aan logiescapaciteit en niet aan de overige sectoren, die amper hebben bijgedragen aan het genereren van werkgelegenheid (landbouw, industrie). We herinneren ons, dat voor 2008 Canarias 100.00 werklozen telde, waardoor en ingeveer 20000 banen zouden ontbreken om terug te keren naar die ‘evenwichtige’ situatie.

Wat zullen de nieuwe logiesaccommodaties van 70.000 hotelbeden in het nieuwe decennium bijdragen? Volgens het tweede Catpe-rapport over toeristisch concurrentievermogen, betekenen deze nieuwe logiesaccommodaties 49.000 directe- indirecte- en aanverwante banen (zonder de bouw). Daarbij komen dan de banen in de bouw, die het Catpe-rapport inschat op 9.800 vaste banen (niet cumulatief) gedurende tien jaar bouwen. De Catpe (Atlantische denktank) voegt hier bovendien aan toe, de banen die het oplevert door het opheffen van de overheidsblokkering voor investeringen die gelieerd zijn aan het toerisme (bijv. recreatieparken, hoog rendement sportparken, enz), waarmee men kan komen tot het produceren van een gezamenlijk potentieel tussen horeca, toerisme en recreatie van 80.000 banen, maar in elk geval nooit meer dan 100.000.

Daarom hebben de nieuwe logiesaccommodaties positieve effecten op de werkgelegenheid, en kan men komen tot het aanbieden van de helft van de noodzakelijke banen. In deze context is het belangrijk twee kwesties duidelijk te hebben: (1) de toeristisch groei is de enige weg voor het betekenisvol creëren van nieuwe banen, omdat de overige economische sectoren en het toeristisch herstel geen werkgelegenheid van betekenis creëren; (2) toch kan het Toerisme geen oplossing bieden aan alle werklozen op Canarias, maar slechts aan een deel; reden waarom, de economische deblokkering vergezeld zal moeten gaan met andere strategische acties.

Effecten op de economische duurzaamheid
Een andere voorname indicatie voor de economische duurzaamheid is het toeristische concurrentievermogen, dat wil zeggen, de aantrekkingskracht en de tevredenheid van het toeristische aanbod in relatie tot de concurrentie. Dit is sinds het jaar 2000 een belangrijk onderwerp geworden voor Canarias, vanwege een progressief verlies aan concurrentievermogen, als gevolg van een verouderde infrastructuur van de logiesaccommodaties en vakantie-concepten, het gebrek aan modernisering van de infrastructuur van de logiesaccommodaties en en een structuur van aanbod welke niet overeenkomt met de verwachtingen van de markt (weinig 4 sterren-hotels)

Als we aannemen dat de nieuwe logiesaccommodatie gebouwd zou worden op basis van de vraag, kunnen we de nieuwe mogelijkheden als positief voor de concurrentiepositie, en daarmee voor economische duurzaamheid, waarderen. In deze context, hebben de planners in de afgelopen tien jaar volgehouden, dat de integratie van nieuwe accommodatie de vernieuwing van de oude zou voorkomen; maar juist het tegenovergestelde is het geval: een meer lokale concurrentiedruk, meer druk om de oude accommodatie te vernieuwen.

Effecten op de milieu-duurzaamheid
Canarias is op nationaal niveau de Deelstaat met het hoogste percentage aan door rechtsvormen beschermd grondgebied (natuurpark, nationaal park,...), met 41,7% van de grond beschermd (Monitur 2014, Exceltur). De oppervlakte die de toeristische gebieden bezetten van het totaal op elk eiland is als volgt: op Tenerife vertegenwoordigt dit 1,72% van het gebied; op Gran Canaria 1,77%; op Fuerteventura 1,73%: op Lanzarote 3,96%; op La Palma 0,59%; en op La Gomera 0,46% (M. Simancas, ULL = Universidad de La Laguna) Welke toevoeging betekenen de nieuwe logiesaccommodaties? De nieuwe accommodaties voor 148.574 hotelbeden, zoals in het begin aangegeven (Gesplan 212), nemen een totaal van toeristisch geclassificeerde grond in beslag van 54,3 miljoen m2. Gezien het feit, dat de Canarische Eilanden een totale oppervlakte hebben van 7.446 km2 (Catpe, 2011), vertegenwoordigt het grondoppervlak dat vrij is voor nieuwe logiesaccommodaties 0,72% van het Canarische grondgebied. Zo zien we, dat de situatie verre van catastrofaal is, zoals die door de toerisme-planners is vastgesteld ("invasie van logiesaccommodatie", "gevaar van betegeling van de Roque Nublo", "vrij drinken…")

De grondbezetting mag echter niet gebruikt worden als enige indicatie van de duurzaamheid, want dan vervallen we in hetzelfde simplisme waarmee de Canarische planner van het afgelopen decennium deze term verwarde met ‘nulgroei’.

Duurzaamheid is veel gecompliceerder en moet geëvalueerd worden met een hele batterij aan diverse indicaties. Deze indicaties kunnen infrastructureel zijn (bijvoorbeeld, het waterleidingnetwerk, of wegenverbinding), of de menselijke druk (bijvoorbeeld de congestie van toeristische gemeentelijke grond die al bebouwd is). Dit wil, zeggen - dat onafhankelijk van de ratio van de toeristisch grondbezetting van de eilanden.- het niet ‘duurzaam’ zou zijn, een vergunning voor een hotel te verlenen zonder garanties van afvalwaterzuivering van de riolering. En moet dit worden opgelost ? Nee, want dat is al opgelost.

Op Canarias bestaat een uitgebreide milieuwetgeving die infrastructurele beperkingen toepast en de preventie van een excessieve menselijke druk op de meest verzadigde kernen, in theorie de ecologische garanties gevend voor elke nieuwe ontwikkeling. Daarom zou het niet nodig zijn ‘duurzaamheidscriteria’ te definiëren in het Reglamento de la Ley Turística welke men voornemens is te publiceren in september 2016; men hoeft alleen maar de van kracht zijnde wetgeving na te leven.

                                      portada3d.jpg

Conclusies
Kortom, zien we, dat met de potentiële logiesaccommodatie van bijna 150.000 hotelbedden op de Canarische Eilanden op geclassificeerde bodem, met het intrekken van het embargo op het recht te bouwen; en de inschatting, dat de komende tien jaar op de markt een maximum ingevoerd zal worden van 70.000 hotelbedden - wat een positief effect zou hebben in economische duurzaamheid (het toegenomen toeristische concurrentievermogen) en de sociale (het scheppen van banen - dit geen bedreiging voor de ecologische duurzaamheid zal zijn; op voorwaarde dat men ervoor zorgt, dat de al van kracht zijnde, brede milieuwetgeving nageleefd wordt.

BRON: www.antoniogarzon.com
zzzislas-canariaslogo-273.jpg


Een andere ley turística
is op weg aangeklaagd te worden

SANTA CRUZ DE TENERIFE - Maandag 22 augustus 2016 – Het bestuurslid van X Tenerife-New Canarias, Santiago Perez, heeft de juridische ondersteuning in stelling gebracht tegen de parlementaire partijen om - zoals ze in juli 2016 hebben laten weten - de toeristische wet van La Palma, El Hierro en La Gomera aan te zullen klagen; en als voorzorgsmaatregel naar de Europese Commissie te zullen gaan om te bereiken dat men die schorst wanneer deze zou worden goedgekeurd.

Het betreft de aanpassing van de wetgeving welke de toeristische activiteit regelt op de westelijke, niet hoofdstedelijke eilanden - die men voor behandeling naar het Parlement heeft gestuurd met een bijna geheel nieuwe tekst, ondanks dat alle afgevaardigden met vakantie zijn.
75719.jpgTerugkerend naar de actualiteit, heeft de voormalige parlementariër en tegenwoordig het bestuurslid van X Tenerife-Nueva Canarias, Santiago Pérez, een tekst opgesteld waarin men het Parlement ervan beschuldigt, via de wet Ley de Medidas de Ordenación Territorial de la Actividad Turística van de eilanden El Hierro, La Gomera en La Palma, “de instrumenten van eenzijdige, toeristische planning aan te klagen, met het opnemen van een nieuw concept geïnspireerd op het wetsontwerp voor de Ley del Suelo, dat het gereedschap is voor ruimtelijke ordening, om kracht bij te zetten aan de planning en structurering van strategische acties, die in feite projecten zijn voor de zelfstandige planning; maar niet de instrumenten zijn voor ruimtelijke ordening op het moment van het onderwerpen aan het beleid van milieu evaluatie-procedures.”
wet.jpg
Op deze wijze,verbindt Pérez de verandering van deze wetswijziging met het feit, de uitvoering mogelijk te maken van diverse hotelprojecten en golfbanen die zijn geannuleerd door de Hoge Raad door zich uit te spreken tegen het plan Toeristische Ruimtelijke Ordening op La Palma.

Met deze wetgevende truc, wil men het Spaanse Recht bedriegen", zegt hij; en voegt eraan toe: "En de acties van de veranderaars, overheid of privaat, die zijn voorzien en verordend door de planning, zijn in strijd met de wet."

In zijn schrijven, beoordeelt het bestuurslid, onder andere, “het parlementaire proces als ‘vol onregelmatigheden’, om de interne wettelijke controles te belemmeren," verwijzend naar de weigering van de Parlementsvoorzitter om aan de Adviesraad van de Amendementen een rapport te vragen over de amendementen van de nationalistische partijen, Nacionalista, Socialista en Popular, die ‘substantieel’ de verandering van het initiatief bevorderen waarvan het initiatief genomen is door het Cabildo (Eilandbestuur) van La Palma . Hij merkt ook op, dat men het recht van het presenteren van amendementen door fracties van de oppositie, onmogelijk gemaakt heeft."
zzzislas-canariaslogo-175.jpg


Actiegroep tegen de Ley del Suelo

CANARISCHE EILANDEN - zondag 8 mei 2016 - De vakbonden UGT, CCOO, IC, FSOC en COBAS, milieuorganisaties, sociale en culturele organisaties, politieke partijen en vooraanstaande personen in de Canarische samenleving hebben een actiegroep gevormd om te strijden tegen het wetsvoorstel Ley de Suelo (Wet op de Grondindeling) dat de Canarische Regering in voorbereiding heeft.

De vakbond UGT laat in een op vrijdag 6 mei 2016 uitgegeven communiqué weten, dat het doel van deze actiegroep is, de burgerij te informeren over de negatieve gevolgen van dit wetsvoorstel, voor de duurzaamheid van het Canarische grondgebied.
img_34280acxruegroep.jpgVoor haar leden, gaat het wetsontwerp van Ley del Suelo in tegen de: - samenhang van het gebied, - kwaliteit van het leven van de burgers, - productiviteit van de landbouw, - werkgelegenheid, - instandhouding van de natuurlijke en het landschappelijke waarden van de Archipel - democratische kwaliteit, omdat het niet heeft kunnen rekenen op deelname van de burgerij bij de uitwerking van de wettekst.

De vereniging van zulke diverse sectoren uit de Canarische samenleving toont aan, dat er al langer gewerkt wordt aan oppositie tegen dit voorstel van de Ley del Suelo, ondanks dat de Canarische Regering de verzekering geeft, “dat men niet veel negatieve houding heeft ontvangen” zo staat in de nota.

Vanuit de actiegroep is men van mening, “dat het van ‘het grootste belang is’ een proces van informatie, debat en sociale bewustwording te openen, en met ideeën te komen om te strijden tegen dit wetsvoorstel, “vanwege het sociale alarm dat het heeft doen afgaan bij de bevolking.”
zzzzzzzislas-canariaslogo-465.jpg


De bezwaartermijn voor de Ley del Suelo
is verlengd

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 31 maart 2016 - Naar aanleiding van de kritiek die sommige politieke partijen en milieugroeperingen hebben geuit op de duur van de termijn  voor publieke inzage in de tekst voor het wetsvoorstel van de Ley de Suelo (Wet op het Grondbeheer), heeft de Canarische Regering besloten, de openbare inspraaktermijn te verlengen.

1456250683_966053_1456250822_noticia_normal.jpg

LEYS006.jpg
President Fernando Clavijo heeft laten weten, dat zodoende iedereen die bezwaren wil indienen daartoe de gelegenheid heeft.
suelo.jpg

Ley-del-suelo-de-canarias.jpg

Gobierno-Canarias-Fernando-Clavijo-EFE_EDIIMA20160111_0542_18.jpg
De Canarische Regering wil echter de ontwerptekst voor het wetsvoorstel in juli 2016 presenteren aan het Parlement, zo heeft Fernando Clavijo op woensdag 30 maart 2016 laten weten, zodat men kan beginnen met de parlementaire behandeling, waarbij het de bedoeling is, dat de wet eind 2016 goedgekeurd kan zijn.
zzzzzzzislas-canariaslogo-359.jpg


De ondernemers vragen Clavijo
de Cotmac te elimineren,
vanwege de achtergrond van de milieucommissie

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 30 maart 2016 - De Confederación Canaria de Empresarios (CCE) (Canarische Ondernemersfederatie) heeft op maandag 28 maart 2016  aan de president van de Canarische Regering, Fernando Clavijo, gevraagd, of hij de Cotmac (Milieucommissie) definitief wil elimineren in de hervorming van de Ley del Suelo (Wet op het Grondbeheer);  omdat men van mening is, dat de balans van het handelen van de commissie in deze jaren niet goed is geweest voor de economie.

Ondernemersvoorstel
De Canarische president, Fernando Clavijo, en zijn minister van  Economie, Pedro Ortega,  hebben vergaderd met de ondernemersorganisatie van de provincie Las Palmas; waarbij de Federatie het ondernemersvoorstel heeft gepresenteerd voor de wetsherziening;  de ondernemers willen, dat men het ontwerpen van nieuwe plannen voor ruimtelijke ordening van begin tot eind in handen legt van de gemeenten, zonder dat met de goedkeuring nodig heeft van de Comisión de Ordenación Territorial y Medio Ambiente (Cotmac) (Milieucommissie).
patrinal.jpgDeze hervorming, reduceert de Cotma (Milieucommissie) tot de hoedanigheid van een orgaan dat vanaf nu alle deelrapporten bijeen zal brengen welke de Canarische Regering moet doen toekomen inzake de plannen ruimtelijke ordening betreffende de  bevoegdheid van de Deelstaat, maar die nu niet de capaciteit zal hebben een project van de Gemeente goed te keuren, of te verlammen.

Niet de Cotmac
De voorzitter van de CCE, Agustín Manrique de Lara, is het nu met Clavijo eens, dat er een instantie dient te bestaan, die de functie uitvoert van het verzamelen van rapporten van de Canarische Regering, maar heeft aan de president aanbevolen dat dit niet de Cotmac (Milieucommissie) zal zijn.

Werkloosheid
 "Wij weten, dat de antecedenten van de Cotmac (Milieucommissie) niet goed zijn geweest voor het op een adequate wijze ontwikkelen van de economische activiteit op Canarias, en de resultaten die we nu hebben zijn: dat we een van de Europese regio’s zijn met de hoogste werkloosheid, wat niet overeenkomt met de positie van Canarias vanwege de investeringskansen die zich hier voordoen,” zo heeft de woordvoerder van de ondernemers van Las Palmas laten blijken.

Juridische zekerheid
Manrique de Lara heeft onderstreept, dat de nieuwe Ley del Suelo (Wet op het Grondbeleid) het resultaat zal moeten zijn van een brede consensus en dat die juridische zekerheid zal moeten bieden.

Maar bovendien heeft Manrique de Lara laten weten, “dat ‘boven alles’ de overheidsbehandelingen voor de ondernemingsinvesteringen verstrekt zullen moeten worden ‘binnen termijnen’ die kunnen concurreren met alternatieve bestemmingen.”

“We moeten niet vergeten, dat het momenteel vooral prioritair is voor Canarias nieuwe investering aan te trekken, nieuwe productiviteit en nieuwe economische activiteit die werkgelegenheid creëert,” zo beargumenteert de voorzitter van de Ondernemersfederatie, die zich in het bijzonder richt op twee sectoren: De primaire en de toeristische.

Over de primaire sector heeft hij aangegeven, dat de nog steeds van kracht zijnde wet deels schuld is aan de teruggang welke men op Canarias in de afgelopen jaren heeft ervaren in de landbouw en veeteelt;  en wat betreft de  toeristische sector, heeft Manrique de Lara gevraagd dat men de bouw van nieuwe toeristencomplexen faciliteert op de daartoe al gekwalificeerde percelen grond.”

 “We moeten de grond benutten die al bestaat voor het ontwikkelen van nieuwe logiesaccommodatie die concurreert met de alternatieve bestemmingen, met het doel de zon- en strandbestemming Canarias te behouden als wereldleider,” zo heeft Agustín Manrique de Lara benadrukt.

Technische steun
 Over de twijfels die bestaan over de technische capaciteit van de kleine gemeenten voor het ontwikkelen van de gehele bouwbehandeling zonder het toezicht van de Cotmac (Milieucommissie),  heeft de woordvoerder van de Ondernemersfederatie eraan herinnerd, dat Gemeenten die deze nodig hebben, de technische steun in kunnen roepen van hun Cabildo (Eilandbestuur).

En opnieuw heeft hij geageerd tegen de Cotmac (Milieucommissie) :“Het is een orgaan met een verstreken houdbaarheidsdatum, dat niet beantwoordt aan de politieke, democratische en grondwettelijk tijd waarin we leven.  Wij vinden, dat men de macht duidelijk moet overdragen aan de Gemeenten en aan de Cabildos (Eilandbesturen), aan de overheden die de democratische legitimiteit hebben,” zo heeft hij toegevoegd.

Oplossing
De president van de Canarische Regering heeft benadrukt, dat de toekomstige Ley del Suelo (Wet op het Grondbeheer) een oplossing wil zijn voor: de verstopping en de bestaande moeilijkheden in dit land voor het ontwikkelen van elk project.”

Fernando Clavijo heeft betoogd, dat de nieuwe wetgeving de bestaande zal vervangen die  "onzekerheid", " veel onzekerheid" en "onbepaalde termijnen"  heeft veroorzaakt in de diverse aspecten van de behandeling.

De president gelooft niet, “dat deze wet meer geschillen zal opleveren,  maar juist ‘het tegenovergestelde’ zal genereren, omdat momenteel ‘vier verschillende wetten’ verwarring veroorzaken in de toepassing van bevoegdheden.”

In die zin heeft hij eraan herinnerd, dat van de 88 Canarische Gemeenten er slechts 26 hun algemeen bestemmingsplan hebben aangepast, en acht daarvan geheel, of gedeeltelijjk nietig zijn verklaard door de Rechtbanken.

“Er zullen altijd profeten en mensen zijn die zich bezig houden met het raden van de toekomst, maar alleen met het bekijken van het heden, kunnen we zien dat de zaken niet goed zijn en, dat men die moet veranderen'', zo heeft hij toegevoegd.

Pleito Insular
Eerder al heeft Clavijo laten weten, dat het in deze niet alleen gaat om (beter gezegd: tussen  ‘Tenerife en Gran Canaria’.
zzzzzzzislas-canariaslogo-354.jpg


Ben Magec beschuldigt de Canarische Regering
van,het negeren van de bijdragen aan de
Ley del Suelo
(Wet op het Grondbeheer)

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 29 maart 2016 - De milieuorganisatie Ben Magec-Ecologistas en Acción heeft op maandag 28 maart 2016 aangegeven, dat hoewel leden van deze organisatie twee ontmoetingen hebben gehad met de minister van Regionaal Beleid, Nieves Lady Barreto, om te praten over het wetsvoorstel voor het grondbeheer, men de bijdragen van de milieufederatie negeert, wat o.a. blijkt uit,  “de beschamend korte duur van de openbare bezwaarperiode.”

In een communiqué merkt Ben Magec-Ecologistas en Acción op, dat de minister van Regionaal beleid dan wel onophoudelijk herhaalt  dat ze ontmoetingen heeft gehad met de milieufederatie, met alle andere verenigingen en instanties, het zeker is, dat het merendeel van de Canarische samenleving in de marge blijft van de diagnostische fase en de uiteindelijk besluitvorming van de wet.”

download-7.png images-110.jpg

                                                                                                          Ja,tegen duurzaam toerisme, geen hotelbed extra.
                                                                                                              
Vanuit de milieubeweging verzekert men, dat hun voorstellen 'volledig genegeerd zijn”, , zoals blijkt uit de" schandelijke periode van openbare bekendmaking, c.q. de korte duur van de periode voor het indienen van bezwaren.”

Volgens Ben Magec-Ecologistas en Acción  is de door de Canarische Regering gekozen inspraakprocedure voor de Ley del Suelo (Wet op het Grondbeheer), "in strijd met de regels, bedreigt dit toekomst van het gebied en het milieu, en is het ook minachten van de burgerij.”

Volgens de milieuvereniging, dient een dergelijke gewichtige en complexe wetgeving niet te worden behandeld door middel van een (de toegepaste) openbare informatie-procedure.

"Een wet als deze moet van meet af aan worden ontwikkeld door een horizontale burgerparticipatie-procedure waaraan  iedereen kan deelnemen, ongeacht of iemand al dan niet vertegenwoordigd is in een organisatie, en ongeacht zijn/haar technisch opleiding," zo voegt Ben Magec-Ecologistas en Acción toe.
zzzzzzzislas-canariaslogo-349.jpg


Vijf vragen over de Ley del Suelo
(Wet op het Grondbeleid),
het ster project van Fernando Clavijo

CANARISCHE EILANDEN - maandag 28 maart 2016 - Het ster-project van Fernando Clavijo (Coalición Canaria - CC) in deze legislatuur, wekt enthousiasme bij ondernemers, voldoet aan de verwachtingen van de Partido Popular (PP), verdeelt de PSOE en boezemt schrik in bij de milieubeweging en politieke partijen zoals Podemos en Nueva Canarias (NC). De gemeenten zullen het laatste woord hebben in de definitieve goedkeuring van de plannen.

De president van de Canarisch Regering heeft op 21 februari 2016 de ontwerptekst gepresenteerd voor het wetsvoorstel Ley del Suelo, een uitgebreid en ingewikkeld document met 408 artikelen en 47 bepalingen waarmee men - aldus het voorwoord - de wettelijke lasten wil verlichten en de behandeling betreffende de ruimtelijke ordening van de Archipel om de economische activiteit te stimuleren in een tijd van crisis.
presidente-condiciona-CC-Pedro-Sanchez_EDIIMA20160229_0478_18.jpg                             De president van de Canarische Regering, Fernando Clavijo.
consejo003.jpg
Het wetsontwerp ligt momenteel in de bezwaarperiode ter openbare inzage. De Regering is voornemens de ontwerptekst voor het Wetsvoorstel in juli 2016 goed te keuren. Dit zijn enkele van de belangrijkste kwesties:

Is de hervorming noodzakelijk?
De Ley del Suelo is een verkiezingsbelofte van Fernando Clavijo, die bij zijn investituur zijn toezegging heeft herhaald om deze Wet een impuls te geven. De Regering rechtvaardigt de verwarrende wetgeving die het eilandterritorium regelt. Feitelijk voorziet het wetsontwerp in de volledige of gedeeltelijke intrekking van zeven normen met kracht van wet.

Daaronder bevinden zich diverse bepalingen uit de Wet19/2003, waarin zijn goedgekeurd de richtlijnen voor algemene ruimtelijke ordening en toerisme van Canarias, beter bekend als de moratoria; evenals die uit de Wet 14/2014 voor de harmonisatie en de vereenvoudiging van de materie bescherming van het grondgebied en de natuurlijke hulpmiddelen.
Ook het verwijden van de Wet op de Strategische Investeringen welke in 2015  is goedgekeurd door de Regering van Paulino Rivero, die de behandeltermijnen verkortte voor bepaalde van belang zijnde projecten en die de Regering voorgezeten door Clavijo tot op heden is blijven gebruiken ondanks dat men heeft laten blijken, tegen de tekst te zijn.

Het team voor het opstellen van het wetsontwerp heeft de mogelijkheid uitgesloten de regelgeving te hervormen en heeft gekozen voor het opstellen van, “één wet met rechtstreeks effect,” zodat, “men niet acht jaar doet over het aannemen van een project,” en opdat de Gemeenten,  “de duur van de termijn kennen op het moment dat men daarmee aanvangt.”

Afgezien van het aanpakken van de relevantie van de nieuwe wetgeving, beperkt de kritiek op de Ley del Suelo (Wet op het Grondbeleid) zich niet alleen tot de inhoud, maar heeft deze zich  uitgebreid naar de wijze waarop deze is ontworpen.
De Socialistische Partij heeft de "haast" van coalitiepartner CC gehekeld, om deze op te stellen en een van haar leiders, Gustavo Matos, betreurt het, “dat de nationalisten eenzijdig  beslissingen hebben genomen.”

Antonio Morales, president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, heeft het verbaasd, dat dat de ondernemers de tekst kenden voordat de overheden daar kennis van hadden.
Eugenio Reyes, van de milieubeweging  Ben Magec, begrijpt niet, dat de procedure van openbare informatie voor een wet, “die een strategische en incidentele hogere voorziening regureert," is teruggebracht tot 20 dagen. "Voor een wet met deze voorwaarden, heeft men een termijn van drie  maanden nodig,” zo heeft hij gezegd.

Aan wie vallen de bevoegdheden over het grondgebied toe’
Dat is de voornaamste wijziging welke de nieuwe Ley del Suelo (Wet op het Grondbeleid),  introduceert en een van de meest controversiële. De macht over het beheer van het grondgebied  - in  handen van de Deelstaat sinds de overdracht van bevoegdheden door de Spaanse staat - decentraliseert men en komt op overheersende wijze toe aan Cabildos (Eilandbesturen) en Gemeenten.
“Voor de eerste keer gaan die bevoegdheden naar de lokale overheden en hun meerjarige  technici ,” zo heeft in een forum over deze aanpassing, Augusto Hidalgo verklaard, de burgemeester van Las Palmas de Gran Canaria en de dichtstbevolkte  stad van d Archipel. Ook de burgemeesters van Tenerife hebben het wetsvoorstel begroet in de overtuiging, “dat deze het leven  van de stadbewoners  ten goede zal komen met het garanderen van het gemeentelijke zelfbestuur op dit vlak.”

Onder de kritische stemmen over deze decentralisering bevindt zich die van Santiago Pérez, raadslid van Por Tenerife-Nueva Canarias in het Gemeentebestuur van  La Laguna,  die in een artikel dat is gepubliceerd in diverse persmedia waarschuwt voor de risico’s van het veranderen van de 88 Canarische gemeenten in “reinos de tarifas” (baronieën) als het aankomt op het ordenen van het grondgebied,” (zie: 

http://www.eldiario.es/canariasahora/canariasopina/ley-suelo-Clavijo-reino-taifas_6_488611152.html).

Een mening, die ook gedeeld wordt door de gemeente-architect Faustino García Márquez. “Het grondgebied is de meest uitgebreide bevoegdheid die de Deelstaten hebben en dat wil zeggen de meest belangrijke, omdat deze de natuurlijke hulpmiddelen reguleert. En de Regering ziet ervan af, men ontmantelt op het vlak van het grondgebied.”
“Het is het bewust slopen van binnenuit, een wet, die is aangepast op de ondernemers,” zo bevestigt degene die voorheen directeur is geweest  van het Canarische Agentschap voor Duurzame Ontwikkeling, die stelt, dat in een aaneengesloten grondgebied met natuurlijke en landschappelijke waarden dat Canarias heeft; het nodig is,  gemeenschappelijke criteria te hebben, een integrale visie voor het beheer van het enorme natuurlijke erfgoed van de Archipel. Men zou kunnen gaan regeren vanuit 88 punten met verschillende visies, wat een enorm verdeeld beleid in verdeling van het grondgebied  gaat opleveren,” zo voegt Faustino García Márquez toe.

Eugenio Reyes laat weten, dat het Estatuto de Autonomía de Canarias (Statuut voor Zelfbeheer van Canarias)  ‘het mandaat geeft’ aan de Canarische Regering haar grondgebied te beheren, en hij verzekert, dat een de toepassing van een Ley del Suelo (Wet op het Grondbeleid) een inbreuk op de Archipel veroorzaakt die geen ruggengraad heeft een strategisch hulpmiddel te zijn en het verandert in een marktgoed dat alleen bouwspeculatie bevordert.”

García Márquez voegt nog een andere kant aan het debat toe. “In tegenstelling tot de oude wetten op het grondbeleid, is deze niet omkeerbaar. Wanneer men de bevoegdheden toekent aan de Gemeenten, is er geen macht meer die dat terugdraait. Momenteel zijn er slechts vier Deelstaten (de Balearen, La Rioja, Galicië en Baskenland) die enkele gemeenten toestaan  (die met de meeste inwoners) definitief bevoegdheid te hebben over de planningen.

Welke wettelijke controles voorziet men?
Het enige bezwaar dat de Partido Popular (PP) heeft ingebracht op de door Clavijo begeleide Ley del Suelo (Wet op het Grondbeleid); is, dat men niet de Comisión de Ordenación del Territorio y Medio Ambiente de Canarias (Cotmac) (Canarische Milieucommissie) opheft; het orgaan, dat tot op heden is belast met de definitieve goedkeuring van de planningsinstrumenten en de verantwoordelijke, aldus de conservatieven,  over  de traagheid in de behandeling van bouwprojecten en de rem op investeringen. (Zie: 
http://www.eldiario.es/canariasahora/politica/PP-Ley_del_Suelo-desaparicion-Cotmac_0_494851069.html:
De PP is verheugd over de Wet op het Grondbeleid, maar dringt aan op de verdwijning van de Cotmac.”)

Toen de huidige Canarische president kandidaat was, hanteerde hij hetzelfde idee, hoewel hij naderhand beweerde, dit niet op te geven, maar het te beperken.

En dat is wat hij heeft gedaan. Het ontwerp voor de Ley del Suelo (Wet op het Grondbeleid) voorziet in het oprichten van een orgaan - dat vooralsnog geen naam heeft - wat de Cotmac (Milieucommissie) gaat vervangen, hoewel het minder bevoegdheden zal hebben.
De concepttekst geeft niet de samenstelling ervan aan, die zal gedefinieerd worden in een reglement dat de wet ontwikkelt, maar wel het functioneren, met de definitieve goedkeuring van de planning in handen van de Gemeenten en de Cabildos (Eilandbesturen), zal de nieuwe cotmac (milieucommissie) zich beperken tot het verzamelen van deelrapporten op het vlak van strikte bevoegdheid van de Deelstaat en één document versturen dat alleen betrekking heeft op de algemene eilandplannen voor ruimtelijke ordening (niet voor de deelplannen,  speciale plannen, of deelstudies) , de termijnen zullen worden gemarkeerd door de Gemeenten.

Voor critici van het project, sluit  deze maatregel rechterlijke toetsing uit , wat zal resulteren in een toename van juridische geschillen in de Rechtbanken en in verdere vertragingen.
De voorstanders benadrukken echter, dat de procedures zullen vereenvoudigen door het overslaan van  een hele fase, die tijdsverloop beslaat tussen de eerste goedkeuring door de gemeenten en de finale door de Cotmac. 'Hoeveel door de Cotmac goedgekeurde plannen  hebben niet het Hof gehaald?' vraagt een van de geraadpleegde stedenbouwkundige advocaten zich af.

Promocion-viviendas-Goro_EDIIMA20140308_0044_19.jpg

                                             Woningbouw in El Goro (Gran Canaria).
Faustino García Márquez benadrukt, “dat het de Gemeenteraad zelf is die zegt wat het wil dat er in het rapport komt van het nieuwe beheersorgaan,” en merkt op, “dat men dit rapport uitgeeft  voordat men het alternatief heeft gekozen voor de planning, waartoe de Gemeenten verplicht zijn, dit te presenteren wanneer ze een instrument voor ruimtelijke ordening projecteren. De gemeentesecretaris is degene die rechtmatigheid van de plannen moet aangeven. Zo niet, dan gaat men rechtstreeks naar de rechter. Het zullen de maatschappelijke organisaties, de Deelstaat,  of particulieren  zijn  die zich tot de rechter wenden, zodat deze, na enige tijd, beslist of het legaal is of niet," zegt de architect, die waarschuwt, “dat veel gemeenten geen technische of juridische capaciteit hebben om met gerechtelijke procedures te worden geconfronteerd. "

Ook zullen het de Gemeenten zijn die milieutechnisch de projecten evalueren, met uitzondering van die, welke en uitwerkingsverklaring nodig hebben, in welk geval dit in handen blijft van de Rijkswetgeving, want dat aspect is geregeld in de Harmonisatiewet die de nieuwe regelgeving  zal intrekken,” zo leggen gespecialiseerde bronnen uit.
img_33705.jpgIs het gebruik van meer grond toegestaan?
“De nieuwe wetgeving gaat geen toename betekenen van het gebruik van meer grond,” zo laat een vastbesloten Clavijo weten bij de presentatie van het project. De concepttekst kent de verschillende behandeling toe in  een de regeling van suelo rústico (plattelandsgrond) en bevat een maatregel die - bij gebrek aan een betere concretisering van een reglement -  met veel plezier is verwelkomd, zelfs door de sectoren die de essentie van de wet afwijzen:
En dit is omdat het document voorziet in de oprichting van een compensatiefonds voor die eigenaren van suelo rústico (plattelandsgrond) die milieuverbeteringen uitvoeren op de percelen.

Tot op heden moet van de bebouwbare percelen in het concept van de plusvalía (meerwaarde)  10% worden afgestaan aan de Gemeenten.  Vanaf nu moeten zij die bebouwbaarheid verkrijgen in de ontwikkeling van de plannen, bovendien een percentage betalen dat varieert van 1 tot 5% (naargelang de grond is geschonken: 5%  bebouwbaar,  3% bebouwd en 1% niet geconsolideerd) dat zal gaan in het fonds wat in de nieuwe wetgeving  is bedoeld om mensen te belonen die dit behouden. Dit fonds zal worden beheert door de Cabildos (Eilandbesturen).

Bedenkingen daartegen worden gemotiveerd door twee controversiële artikelen in het wetsvoorstel, artikel 124 en 169.  Het eerste bevat een afwijkende voorkeursbehandeling voor de zogenoemde projecten van eiland- of deelstaatbelang,  die zelfstandig kunnen worden goedgekeurd in de planningen en die men kan uitvoeren op elke soort grond, behalve plattelandsgrond met milieubescherming (handelingen in de landbouwbescherming die uitgezonderd zijn).
Voor Nueva Canarias (NC), belichaamt deze nieuwe figuur, “ discretie en willekeur van de Cabildos (Eilandbesturen)  en van de Canarische Regering door het toestaan van de bouw van enigerlei soort project, publiek of privaat.”

Tot nu toe, bestonden de Proyectos de Actuación Territorial (PAT), die acties toestonden te realiseren wanneer die niet waren voorzien in de plannen, maar alleen op suelo rústico (plattelandsgrond), de interventies van klein territoriale gevallen weren behandeld door de Cabildos (Eilandbesturen)  en de grote, door de Canarische Regering.

Op zijn beurt, staat artikel 169 buitengewone acties toe gepromoot door de Canarische Regering. Dit wil zeggen, dat de Regering,  op verzoek van andere overheden, of van particulieren, het eigen initiatief kan opschorten en als er gegronde reden voor zijn, elk verordenings-instrument voor de wijziging, of aanpassing. “Dat staat toe, dat men wijzigen kan wat men wil,” zo vat Faustino García Márquez samen, die aangeeft, “dat de nieuwe Ley del Suelo (Wet op het Grondbeleid) de criteria van duurzaamheid  uitsluit van de algemene richtlijnen van ordening en instrumenten creëert  waarmee men  bijna elke zaak kan plaatsen op suelo rústico (plattelandsgrond) met slechts een gemeentelijke vergunning, bijvoorbeeld, een  golfbaan.”
Bovendien, merkt hij op, dat de Wet op de Richtlijnen bepaalt, dat de toename in de algemene plannen is onderworpen aan demografische criteria en de bezetting van de grond.
In de nieuwe wetgeving vervaagt deze vereiste en zal men deze, “alleen in overweging nemen,” zo bevestigt Faustino García Márquez

Eugenio Reyes, van Ben Magec, laat weten dat de Archipel al 55.000 hectare aan suelo urbanizable (bouwgrond) telt, wat neerkomt op een derde van het eiland Gran Canaria en groter is  dan de oppervlakte van La Gomera.”
Voor de milieuactivist is het een kwestie van tijd: “Waarom bouwt men niet? Wel eenvoudigweg, omdat de ondernemers aan het wachten zijn op een periode van bonanza (voorspoed).”

Het voorstel voor de Ley del Suelo (Wet op het Grondbeleid) bevat een toegevoegde bepaling voor de zogenoemde  ‘urbanizaciones fantasma’s (spook-woonwijken), grondstukken die niet zijn ontwikkeld door redenen waaraan de projectontwikkelaar schuldig is; met het in werking treden van de nieuwe wetgeving, zullen deze percelen geschorst blijven totdat de Gemeente een algemeen plan goedkeurt,  als men deze niet aanpast binnen een termijn van vijf jaar, worden ze opnieuw geclassificeerd als rústico común (gemeenschappelijke plattelandsgrond).

Heeft het betrekking op de toeristische wetgeving?
De nieuwe Ley del Suelo (Wet op het Grondbeleid), heeft geen invloed op de vernieuwing en modernisering die voornamelijk in gang is gezet door de vorige Regering, waarvan de regelgeving  parallel wordt behandeld , wat enige twijfel heeft opgeroepem, zoals Nueva Canarias (NC) aangeeft, die het stilzwijgen van de Canarische president als ‘verdacht’ omschrijft over een wet die toestaat onbeperkt te groeien op gekwalificeerde  grond en zonder de categorieën aan te geven van de nieuwe logiescomplexen.
De nationalisten hebben aangegeven, dat de Ley Turística (Toeristische Wet) de bouw van accommodatie voor 15.000 nieuwe hotelbedden  zal gaan toestaan, wat -  naar hun oordeel-  de Archipel zal plaatsen, op de weg naar het onhoudbare model van  20 miljoen toeristen.”

Complejos-turisticos-San-Agustin_EDIIMA20150331_0752_25.jpg                                          Toeristencomplexen in San Agustín
De vijfde slotbepaling van het ontwerp  voor  de Ley del Suelo (Wet op het Grondbeleid) bevat wel de wijziging van een artikel van de Ley de Renovación y Modernización Turística (Wet Toeristische Vernieuwing en Modernisering) en voegt daaraan een overgangsbepaling toe.
De wijziging betreft de toekenning van een voorafgaande overheidsvergunning. Aldus, op de  eilanden Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria en Tenerife, waar de invoering van een nieuwe logiesaanbod, “nadrukkelijk onderworpen blijft aan de voorafgaande toestemming van de respectievelijke Cabildos (Eilandbesturen). De toestemming zal ook vereist zijn voor de uitbreiding van complexen en, in het bijzonder, voor hun renovatie die als zodanig is opgenomen in de eilandplanning.”

In het geval van El Hierro, La Gomera en La Palma, zal geen voorafgaande toestemming nodig zijn voor renovatieprojecten, terwijl voor de nieuw implementering men alleen de plaatselijke  planning  zal vereisen, met uitzondering van de complexen op suelo rústico (plattelandsgrond), die geleid zullen worden door specifieke vereisten die vervat zij in de eilandwetgeving.

Anderzijds  bevat  het wetsvoorstel een bepaling van  de Ley Turística  (Toeristische Wet)  hetgeen men verenigbaar acht met woongebruik in een gebied dat als toeristisch is verklaard.
Een enkele dagen voor de verkiezingen  door de vorige Regering goedgekeurd decreet  dat een staat van alarm heeft veroorzaakt bij duizenden eigenaren die niet alleen vrezen het gebruik van hun appartement, of  bungalow te verliezen, maar ook hun eigendom.
De nieuwe Ley del Suelo (Wet op het Grondbeleid) berust  op een tijdelijke oplossing van het probleem.  Zodoende staat men niet alleen het woongebruik toe, maar bovendien, dat de panden die in strijd blijken te zijn met de gemeentelijke verordening, in de zogenoemde situatie van consolidatie zullen verblijven;  wat in de praktijk - volgens geraadpleegde juridische bronnen - zal neerkomen op hun legalisering, omdat ze niet onteigend zouden kunnen worden.
zzzzzzzislas-canariaslogo-348.jpg


Niet één bouwvergunning verstrekt voor
een ‘viersterren -hotel’, in het eerste half jaar
na de wijziging van de Toeristische Wet

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 19 november 2015 -  Na wijziging van de omstreden Ley de Renovación y Modernización Turística (Wet Toeristische Renovatie en Vernieuwing) - welke wijziging men heeft gepubliceerd in het  Boletín Oficial de Canarias (BOC) (Canarische Staatsblad) op 18 mei 2015 - heeft de Canarische Regering aan geen enkele projectontwikkelaar het groene licht gegeven voor de vereiste vergunning voor het bouwen van hotels in deze categorie.

Ruim zes maanden na dato hebben de Cabildos insulares (Eilandbesturen) voor geen enkel project de weg vrijgemaakt, omdat daartoe sine qua non (hoe dan ook, als voorwaarde) geldt, dat de Canarische Regering eerst toestemming moet geven, behalve in geval van plannen tot de bouw van vijf sterren accommodaties of hoger; die zijn vrijgesteld van deze verplichting.
turismo-canbarias-pool--620x349.jpg                                                   Een hotelcomplex op Tenerife.
De Wet 9/2015 van 27 april, die ruim zes maanden geleden - op 8 mei 2015 - is gepubliceerd in het BOC, veronderstelt de aanpassing te zijn van de Wet 2/2013, dit wil zeggen, van de omstreden Ley de Renovación y Modernización Turística (Wet Toeristische Renovatie en Vernieuwing).

Tot aan de wijziging stond de wetgeving welke de Regering van Paulino Rivero (CC/PSOE) heeft goedgekeurd uitsluitend de bouw toe van nieuwe luxehotels (vijfsterren, of hoger), terwijl nieuwe hotelbedden in de rest van de etablissementen onverbiddelijk gerelateerd blijven aan het herstel van al bestaande gebouwen.

Dat heeft grote verontwaardiging opgeleverd bij de vertegenwoordigers van de ‘toeristische industrie’ op Gran Canaria; omdat zij weten, dat in tegenstelling tot andere eilanden - waar dit marksegment een gewicht heeft overeenkomstig de groeiende vraag, zoals op Tenerife - er op Gran Canaria een gebrek is ten opzichte van de groei in de vier sterren categorie.

Aldus de kaarten geschud hebbend, heeft de voorgaande Deelstaatregering haar aanvankelijke idee - het streven naar superieure kwaliteit in de sector - moeten heroverwegen; vanwege de eisen dat het ook mogelijk moet zijn, om hotels te bouwen buiten de luxe categorie, dus vooral in de viersterren-categorie. Uiteindelijk is dit mogelijk gemaakt als men voldoet aan een serie eisen - voor kwaliteit en duurzaamheid - welke is vervat in een reglement, dat overigens nog steeds moet worden goedgekeurd. Ondertussen zijn de nieuwe projecten onderworpen aan een overgangsregeling, de tweede, van de Wet 9/2015.

Deze bepaling regelt, kort samengevat, de voorafgaande toestemming van de Cabildos (Eilandbesturen) alvorens men de Canarische Regering van de plannen op de hoogte stelt; en eenmaal deze kennis hebbend, is de vraag: “of deze zich richten naar ‘het model van uitstekende kwaliteit’ of naar een ‘soortgelijk’ vereist model,” welk antwoord steeds zal moeten voldoen aan het oordeel van het Ministerie van Toerisme.
FOTO-5-Fernando-Clavijo-Batlle.jpgOok onder Fernando Clavijo Batlle, in successie de achtste president van de Canarische Eilanden,  is -  en  blijft - het devies: "veel beloven, weinig geven... het doet de gek in vreugde leven!"
battle.png
Maar nu ruim zes maanden nadat deze overgangsregeling in werking is getreden, heeft de Canarische Regering nog steeds geen ‘ Ja’ gegeven aan welke projectontwikkelaar dan ook voor vier sterren hotels, of een lagere categorie (men dringt aan op de luxe voor het vrijstellen van deze eis).

De huidige Canarische Regering, die van Fernando Clavijo, heeft - naar aanleiding van een recent gestelde vraag in het Parlement - laten weten, dat men als zodanig geen enkele procedure heeft erkend voor een etablissement dat voldoet aan deze tweede overgangsregeling, zijnde: de wet 9/2015”.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-195.jpg 


De PP zet zich ervoor indat op Gran Canaria
het aantal hotelbedden kan toenemen

GRAN CANARIA -  vrijdag 6 november 2015 - Men pleit voor de afschaffing van de wettelijke beperkingen die - als gevolg van de invoering  in 2013 van de wet Ley de Renovación y Modernización Turística de Canarias (Wet Toeristische Vernieuwing en Modernisering van Canarias) - het bouwen op het eiland verbiedt van nieuwe hotels van minder dan vijf sterren op grond die al geclassificeerd is als toeristisch.

De Partido Popular (PP) is in het Cabildo (Eilandbestuur) op vrijdag 6 november opgekomen voor de noodzaak, dat het eiland het aantal hotelbedden kan doen toenemen op grond die al is gekwalificeerd voor het vergroten van het concurrentievermogen, de werkgelegenheid en de economische activiteit, zo heeft de partij laten weten in een communiqué.
img_30988.jpgDe partij komt op voor het elimineren van de wettelijke beperkingen  die -  als gevolg van de invoering  in 2013 van de wet Ley de Renovación y Modernización Turística de Canarias (Wet Toeristische Vernieuwing en Modernisering van Canarias) - het bouwen op het eiland verbiedt van nieuwe hotels van minder dan vijf sterren op grond die al geclassificeerd is als toeristisch.
felipe.jpgimagesO96IVUUY-1.jpg

De woordvoerder van de Partido Popular (PP), Felipe Afonso.    Werken, Doen, Groeien.
“Wie moratoria zaait, zal omleiding van toeristen oogsten,” zo heeft de woordvoerder van de Partido Popular (PP), Felipe Afonso, aangegeven, die van mening is, “dat Gran Canaria de grote verdoemde is,” door de Ley Turística  (Toeristische Wet) die is goedgekeurd door de vorige Regering van de Deelstaat.

Volgens Felipe Afonso gaat het om een absurde wetgeving, die op het eiland de economische groei en het creëren van werkgelegenheid heeft afgeremd, talrijke investeringen heeft geblokkeerd, juridische onzekerheid heeft geïntroduceerd en het concurrentievermogen van de bestemming heeft belast tegenover andere rechtstreekse concurrenten. “En dat, terwijl de logiesbezettingsraad rond de 100% schommelt en Gran Canaria klanten verliest door het gebrek aan capaciteit,  terwijl iedereen het erover eens is dat het nodig is, het aantal hotelbedden te verhogen, op een geordende en duurzame wijze, opdat het Eiland niet langer toeristen blijft verliezen en daardoor inkomsten en arbeidsplaatsen,” zo heeft Felipe Afonso opgemerkt.

De PP-woordvoerder heeft eraan herinnerd,  dat wat dit betreft de recente uitspraak van het Grondwettelijk Hof  na het hoger beroep dat is ingesteld door de Spaanse Ministerraad, “heel duidelijk is, dat de artikelen in de Ley Turistica (Toeristische Wet) die de bouw van nieuwe hotels verbieden - behalve de 5 sterren-accommodaties - in strijd zijn met de Nationale en Europese wetgeving voor vrijheid van vestiging.”

Afonso heeft verduidelijkt, dat de Partido Popular (PP) voorstander is van het rehabiliteren van horeca-etablissementen in verwaarloosde toeristengebieden, “maar dat moet verenigbaar zijn met de bouw van nieuwe hotels, ongeacht wat de categorie ervan is.”
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-142.jpg 


Werkgevers in de
appartementen- en bungalowverhuur stellen,
dat de toeristische wet het herstel bemoeilijkt

Gran Canaria - zaterdag 15 mei 2015 - De Jaarvergadering van de Asociación de Empresarios de Alojamientos Turísticos (AEAT) (Vereniging van Eigenaren van Logiesbedrijven) heeft de hindernissen van de 'comisión de la dispensa' (‘dispensatie Commissie’) en de minimum-investering per hotelbed geanalyseerd.

 patronal-extrahotelera-1.jpg

                                           AEAT voorzitter Tom Smulders.
Volgens de AEAT voorzitter, de Nederlander Tom Smulders - zijn er “slachtoffers aan beide zijden.”

1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


De Canarische Regering keurt de voorschriften goed van de Wet op de Toeristische Vernieuwing

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 15 mei 2015 - De Canarische Regering heeft op donderdag 14 mei 2015 ingestemd met de regels van de Ley de renovación y modernización turística de Canarias (Wet Toeristische Vernieuwing en Modernisering van de Canarische Eilanden) die de regulering buiten beschouwing laat van de toeristische standaarden en de minimum vereisten voor de diverse soorten logiesverstrekkende bedrijven.

"Ook buiten het project van het reglement blijft de regulering van de logiesaccommodatie in flatgebouwen, wat te wijten is aan ‘systematische’ redenen; omdat het meer passend is, dat deze regelingen opgenomen worden in de bestaande regelgeving voor de toeristisch sector;" zo heeft op donderdag 14 mei 2015 de woordvoerder van de Canarische Regering, Martín Marrero, laten weten tijdens de persconferentie na afloop van de Ministerraad.
img_28095.jpgDeze wet heeft voor controverse gezorgd, vooral op Gran Canaria, waar men vanuit het Cabildo (Eilandbestuur) en de Federación de Empresarios de Hostelería y Turismo de Las Palmas (Provinciale Horeca-vereniging) van de Regering geëist heeft, dat de wet geen beperking oplegt aan de bouw van hotels en appartementencomplexen, al naar gelang de categorie.

Het goedgekeurde reglement bestaat uiteindelijk uit 60 artikelen, verdeeld over vijf delen en twaalf hoofdstukken, een additionele voorziening en een overgangsregeling... hoewel Marrero gewaarschuwd heeft, dat de wettekst niet de reglementaire ontwikkeling uitholt van alle inhoud die voorzien is in de Wet welke -zoals vastgelegd is in de preambule -gereglementeerd zal worden via andere wegen.

Het eerste deel - dat van de toeristische vernieuwing en moderniserin-  richt zich op de ontwikkeling van de doelstellingen, instrumenten en subsidies welke de wet heeft mogelijk gemaakt voor het bevorderen van de vernieuwing en moderniseringsprocessen van de toeristenwijken; evenals, op de diverse soorten toeristische accommodaties.

Dit deel van het reglement verwijst naar:
-  de toeristische vernieuwing en modernisering acties,
- het bereik, de inhoud, en de effecten daarvan,
-  aan wie het initiatief is voor de aanname daarvan
-  en naar de identificatie van de acties voor de toeristische bouw die vervat kunnen worden in de algemene plannen en in de modernisering verbeterings, en concurrentie verhogende plannen; wanneer ze geen bouwkundige wijzing vereisen, door de afbakening van een gebied.

In dit eerste deel regelt men derhalve
-  de procedure,
- het bereik
- en de evaluatie van de modernisering, verbetering, concurrentie verhogende plannen, zo heeft de regeringswoordvoerder uitgelegd.

Zo figureren de moderniserings-, verbeterings- en concurrentie verhogende plannen als essentiële onderdelen van het toeristische vernieuwings- en moderniseringsproces, breidt men de territoriale reikwijdte uit, op een buitengewone wijze, voor toeristische voorzieningen en infrastructuren die zich bevinden op suelos rústicos (niet bebouwbare percelen) en voor toeristische etablissementen op niet toeristische bouwgrond.

De bepalingen die vervat zijn in dit eerste deel van het reglement, ontwikkelen bovendien de subsidies voor de toeristische vernieuwing en de toeristische registratie van accommodaties voor hotelbedden, terwijl men gelijktijdig de vereisten verordent voor het vervangen en verplaatsen van toeristische etablissementen.

Deel II ontwikkelt de verplichting tot:
-  conservering en bouwkundig herstel en het vasthouden aan het daadwerkelijke gebruik van het onroerend goed;
waarbij een groot deel van de bepaling gericht is op het
- reglementeren van de procedure van ingebrekestelling en vervangende uitoefening door de eigenaar en 
- de specialisatie voor het gebruik van gemengde gebieden.

Op haar beurt, regelt Deel III de verkorte procedure voor:

- voorafgaande toestemming en bouwvergunning,
evenals de bemiddeling, als vernieuwde procedure in conventionele zin en geschillenbeslechting.

Het reglement, dat de Ministerraad op woensdag 14 mei 2015 heeft goedgekeurd, omvat in het volgend deel, de stedelijke planning voor de toeristische aard van de stad en de transformatie van het woongebruik van villa’s, met verwijzing naar de definitie van de minimale kwaliteitsnormen voor het type van de wooneenheid aan de specifieke, toeristische regelgeving.

Ten slotte ontwikkelt Deel V:
-  de ‘Toeristische Technische Inspectie’ door regeling van de toeristisch, technische rapporten en de wijze zich te accrediteren als 'technisch te inspecteren entiteit', inclusief de registratie ervan.

De wettekst wordt gecomplementeerd door twee bepalingen;
- de eerste verwijst naar het model dat kan worden gebruikt voor het opstellen van het toeristisch technische rapport, teneinde de presentatie te vergemakkelijken,
- terwijl de tweede, tijdelijke, een termijn van zes maanden vestigt voor eigenaren van al gerenoveerde etablissementen die van het Cabildo (Eilandbestuur) de toegevoegde termijnen vragen waarop zij recht hebben.

Met dit decreet, zo heeft Marrero uiteengezet, wil de Canarische Regering zekerheid geven aan:
- de toepassing van de wet,
- het specifceren van bevoegdheden ,
- afhandeling  en voorwaarden voor de toepassing ervan,
en het vernieuwingsproces consolideren wat al aan de gang is op de Archipel.

De woordvoerder heeft benadrukt  dat - met ruim 1,96 miljard euro aan leningen voor toeristisch herstel die tot nu toe zijn bijgedragen door financiële instellingen en minstens 260 geplande acties door investeerders voor modernisering-, verbeterings en concurrentie verhogende plannen -  het reglement zal bijdragen aan het geven van een tweede impuls daarvoor.

Aldus de Canarische Regering, zal dit een betere, duidelijkere en effectievere regulering mogelijk maken van de te ontvangen subsidie  en vergemakkelijkt dit de afbakening voor de toepassing in verouderde wijken, via instrumenten zoals de regulering van veranderd woongebruik naar toeristische bestemming van particulier woningen, die voldoen aan de eisen en typologie om te kunnen worden ingeschreven als toeristische villa’s (vakantiewoningen).
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


De Canarische Regering stuurt het ontwerpbesluit voor
het reglement van de toeristische wet
naar de Raad van Advies

Buiten het project blijven de regeling van de toeristische standaarden en
de minimumvereisten voor het beheer van toeristische etablissementen

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 20 maart 2015 - De Ministerraad van de Canarische Regering heeft op donderdag 19 maart 2015 besloten het reglement voor de Ley de renovación y modernización turística (Wet voor toeristische vernieuwing en modernisering) toe te sturen aan de Consejo Consultivo (Raad van Advies).

“De Canarische Regering heeft dit ontwerpbesluit in overweging genomen, dat bestaat uit een preambule, een artikel waarin men het regelement goedkeurt, en twee slotbepalingen;” zo heeft de regeringswoordvoerder, Martín Marrero, uiteengezet tijdens een persconferentie.
images9IPVB72V.jpgHet reglement , dat men als aanhangsel toevoegt aan het besluit, bestaat uit 68 artikelen die verdeeld zijn over vijf titels en twaalf hoofdstukken, twee aanvullende bepalingen en twee bijlagen; hoewel de gepresenteerde wettekst , “niet de reglementaire ontwikkeling uitput van de gehele in de wet voorziene inhoud.”

Buiten het project blijven de regeling van de toeristische standaarden en de minimumvereisten voor het beheer van toeristische logiesaccommodaties, naast de regulering van bepaalde aspecten die betrekking hebben op de hotels en régimen de condominio (in gemeenschappelijk beheer - in flatgebouwen)

Dat is zo, “vanwege systematische redenen,” omdat het nu eenmaal toepasselijker is, dat men deze regelingen opneemt middels wijzigingen in de op dit terrein bestaande sectorale toeristische wetgeving

De Canarische regering legt uit, dat sommige bepalingen van de Ley (Wet ) 8/2013, van 26 juni, voor het ondernemen van wezenlijk herstel en stedelijke vernieuwing antwoord proberen te geven op de behoeften, maar gedeeltelijk botsen met beperkende processen en doelstellingen die de renovatiewet oplegt aan de toeristische sector.

Daarom acht men het passend, dat deze basisregel de noodzaak faciliteert van regulering en modernisering van het toerisme, en de stedelijke vernieuwing in het algemeen, door de eenmaking te coördineren van concepten en perspectieven

Dat is precies wat het reglement probeert te integreren, en zo verwarring en duplicering te voorkomen, waarbij men gelijktijdig de toeristische doelstellingen probeert te bereiken van de Canarische wet, met technieken en mechanismen welke de basiswetgeving met een algemeen karakter introduceert voor de stedelijke vernieuwing en het herstel van panden.

“Met dit besluit wil de Canarische Regering via de diverse hoofdstukken en titels, “zekerheid geven aan de toepassing van de wet en het vernieuwingsproces bevestigen, dat al functioneert op de Archipel met voor dit doel ruim 1,96 miljard euro aan gecontracteerde kredieten en minstens 250 verschillende acties die zijn gepland door de projectontwikkelaars in de Planes de Modernización, Mejora e Incremento de la Competitividad Turística (Plannen voor Modernisering, Verbetering en Toename van het Toeristische Concurrentievermogen) voor het verkrijgen van de prikkels waaraan het toekomstige reglement op een duidelijke en effectievere wijze zal bijdragen,” aldus Martín Marrero.
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


Rivero zegt, dat versoepeling van de toeristische wet
geen ‘vrij bal’ is voorde hotels

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 26 februari 2015 - De president van de Canarische Regering, Paulino Rivero, heeft op dinsdag 24 februari 2015 gewaarschuwd, “dat men de versoepeling van de Ley de Renovación y Modernización Turística (Wet voor Toeristsische Vernieuwing en Modernisering), in geen geval moet verwarren met ‘vrij bal’ voor het bouwen van nieuwe vier sterren hotels.”

Dat is het antwoord wat Rivero gegeven heeft aan het PP-parlementslid Australia Navarro, dat - om juridische zekerheid  tegen te gaan voor de investeerders - de goedkeuring van de Regering verlangt voor een overgangsbeleid voor de kwaliteitsvoorwaarden en de energie effeciëntie welke nieuwe hotels van minder dan vijf sterren dienen na te leven, inzake de versoepeling van de Toeristische Wet.
untitled-86.png
De president heeft geantwoord, dat iedereen alle vier sterren hotels kan bouwen die men wil; steeds, als dit vernieuwings- en herstelprojecten zijn.
barraespeculacion.png“De nieuwe constructies op geclassificeerde grond zullen onderworpen zijn aan kwaliteitseisen welke men zal ontwikkelen in een reglement, maar pas nadat het Canarische Parlement de wijziging van de Toeristische Wet heeft goedgekeurd, “zo heeft de president verduidelijkt.

Rivero heeft bevestigt, “dat de Canarische Regering een obstakel is voor speculatie," en "dat dit het volledig waard is, omdat het ‘de duurzaamheid verdedigt’ in het evenwicht tussen de economische activiteit en het behoud van de natuur.”

Daarom moet men de versoepeling van de wettelijke criteria niet verwarren voor nieuwe hotels van minder dan vijf sterren, met ‘vrij bal’ voor de speculatie.

Australië Navarro is van mening, dat voordat men - in zowel hervorming van de wetgeving en de goedkeuring van het reglement, waarbij men de kwaliteitseisen en de energie-efficiëntie vaststelt voor de nieuwe hotels van minder dan vijf sterren - er enkele overgangsregels vastgesteld zouden moeten worden, om juridische zekerheid te geven, zodanig, dat de investeerders weten waaraan zij zich te houden hebben in hun projecten.

img_26473.jpg"Het zou volstaan, om de voorwaarden van kwaliteit en energie-efficiëntie te bepalen," heeft de PP-afgevaardigde gezegd, die zich afvraagt, of dat men nieuwe viersterrenhotels wil belemmeren, “door het verhogen van de eisen, tot boven die van welke men stelt aan de vijfsterrenhotels.”

Navarro blijft erbij, dat het ontbreekt aan een overgangsregeling welke een bepaalde juridische zekerheid geeft, opdat de investeerders zich zeker kunnen voelen met hun projecten.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


CC en PSOE komen in het Parlement met een tekst
die de Ley Turística (Toeristische Wet) ‘afzwakt’

CANARISCHE EILANDEN - zondag 6 april 2014 - De partijen in de Canarische Regeringscoalitie (CC-PNC-CCN) hebben op vrijdag 4 april 2014 een initiatief wetsvoorstel ingediend waarin ze - naast andere maatregelen - vragen, dat men de toestemmingen voor de bouw van nieuwe hotels accordeert in overeenstemming met de kwaliteit van de etablissementen en niet volgens de sterrenkwalificatie.

Het initiatief - gesteund door de fractieleden María del Mar Julios (CC) en Emilio Mayoral (PSOE) - zoekt, naar zijn zeggen, oplossingen voor de toeristische stillegging die is opgelegd door het hoger beroep wegens ongrondwettigheid, dat is gepresenteerd door de Spaanse Staat tegen de wet voor toeristische renovatie en modernisering.

                 Een luchtopname van de toeristenwijk Playa del Inglés
                                 in de gemeente San Bartolomé de Tirajana.

In het initiatief vraagt men het hervatten van de onderhandelingen voor het vinden van een juridisch zekere oplossing, welke gebaseerd is op consensus van de overheden en die investeerders zal aantrekken.

Voor Julios  en Mayoral is het vestigen van criteria, voorafgaand aan de goedkeuringen voor  de normen van kwaliteit en duurzaamheid, een voorstel wat iedereen teveden stelt en, dat  bovendien op een efficiënte em effectieve wijze samen kan gaan met de renovatie  die ook veel etablissementen op het eiland Gran Canaria  nodig hebben.

Bovendien schatten ze in, dat ze een conflict kunnen beëindigen,  “waarvan het enige dat het heeft toegevoegd, onzekerheid is bij de sector en de investeerders, vooral nadat de Spaanse Staat hoger beroep heeft ingesteld vanwege de ongrondwettigheid van de wet.”

Beide parlementariërs roepen op tot de onmiddellijke intrekking van het hoger beroep wegens  ongrondwettigheid,  in  alles wat verwijst naar de ongeoorloofde bouw van niet goedgekeurde hotels als gevolg van de revalidatie-prikkels in het toeristisch herstel, zoals die van de vijf sterren en de vijfst erren met grote luxe,” zo voegen zij toe.

Zij benadrukken het belang van de beoordeling in juni 2014 - van de effecten van de wet na  het eerste jaar van in werking zijn - opdat de fracties in de Tweede Kamer het evaluatie rapport bespreken en de voorgestelde wijzigingen van de Regering, die worden beschouwd als noodzakelijk, om de wetgeving te verbeteren.

De beide gedeputeerden van  Gran Cararia verwachten, dat dit initiatief unaniem zal worden goedgekeurd door het Canarische Parlement, gezien het feit, dat het voldoet aan wat de sector vraagt en het een oplossing van het conflict lijkt te zijn, “dat niet wordt opgelost door een hoger beroep wegens ongrondwettigheid.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


De Canarische Regering maakt gebruik van een decreet
voorbehoud van haar toeristische wet

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 15 maart 2014 - De Ministerraad van de Canarische Regering heeft op vrijdag14 maart 2014 een decreet goedgekeurd waarmee men de bouw van horeca-etablissementen van alle categorieën toestaat, mits dit verband houdt met het herstel; een voorwaarde, waaraan ook de vijf sterren-etablissementen en hoger gehouden zijn.

De woordvoerder van de Canarische Regering, Martín Marrero, heeft na de buitengewone vergadering van de Regering uiteengezet, dat men met dit decreet de situatie wil ophelderen welke is ontstaan na het hoger beroep, dat de Spaanse Regering heeft ingesteld tegen de hoofdstukken a en c van artikel 4.2 van de Ley de Renovación y Modernización Turística de Canarias (Wet voor Toeristische Renovatie en Modernisering van Canarias).

Paulino Rivero zit de buitengewone Ministerraad voor van vrijdag 14 maart 2014, waarin men per decreet de nieuwbouw van hotels in de vijf sterren categorie, of hoger, verbiedt.

Het Staatsblad heeft op vrijdag 14 maart 2014 de resolutie van de Hoge Raad gepubliceerd die de geldigheid van deze hoofdstukken heeft geschorst, waarin de bouw van nieuwe horeca-etablissementen onderworpen is aan renovatie, met uitzondering van die in de vijfsterren-categorie, of hoger.

Aldus de uitleg van Martín Marrero, elimineert de Canarische Regering met dit decreet die uitzondering van de vijfsterren-etablissementen, of hoger; en hij verduidelijkt, dat elke vergunning opgeschort blijft die niet aan herstel gerelateerd zal zijn.

De woordvoerder van de Canarische Regering heeft aangegeven, dat het goedgekeurde decreet juridische zekerheid en veiligheid biedt aan investeerders en aan overheden tegenover de “blunder” die - naar zijn mening - de Spaanse Regering heeft begaan met het instellen van hoger beroep wegens grondwettelijkheid.

Marrero heeft opgemerkt, dat de wet niet wordt aangetast door het hoger beroep en hij heeft beweerd, dat de Canarische Regelring de continuïteit van het proces van de toeristische renovatie van Canarias garandeert, omdat de beslissing van het Constitutionele Hof niet ingrijpt op de maatregelen in die sfeer.

De woordvoerder heeft blijk gegeven van zijn verrassing, omdat geen enkele mededeling van het Grondwettelijke Hof de Canarische Regering heeft bereikt, en dat de eerste officiële mededeling waarvan men kennis heeft genomen, de publicatie van de schorsing is in het Boletín Oficial del Estado (Staatsblad).

Zodra de juridische beslissing is meegedeeld, zal de Canarische Regering twee weken de tijd hebben, om bezwaar aan te tekenen tegen de grond van de zaak en zal het Constitutionele Hof zich moeten uitspreken binnen een periode van maximaal vijf maanden over het al dan niet voortzetten van de uit voorzorg genomen schorsing van de artikelen waartegen beroep is ingesteld.

Marrero heeft laten weten, dat de periode waarvoor het decreet van kracht zal zijn, in principe hetzelfde zal zijn als de schorsingsperiode van de hoofdstukken waartegen beroep is aangetekend.

Het Ministerie van Industrie, Energie en Toerisme heeft een zaak voor gehad met het decreet en heeft het tegendeel bereikt, zo heeft Marrero gezegd, die heeft aangegeven, dat hij er geen weet van heeft, hoeveel nieuwbouwprojecten voor vijfsterrenhotels, of hoger zullen worden beïnvloed door het decreet.

Hij heeft bevestigd, “dat twijfels de ergste vijand zijn van de investeringen,” en hij heeft benadrukt, dat men tot op heden telefoontjes heeft gehad van mogelijke investeerders, opdat men de situatie verduidelijkt welke men heeft gecreëerd met de opschorting van de twee hoofdstukken.

“Het is moeilijk de blunder van de Spaanse Regering te begrijpen,” zo beweert Marrero, die heeft opgemerkt, dat de onderhandelingen met de Spaanse Staat eenzijdig zijn afgebroken door de minister van Toerisme, José Manuel Soria. En, “ als de een niet wil, kan de ander niets doen,” zo heeft hij toegevoegd.
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


Het Grondwettelijke Hof schorst zo mogelijk deze week
de Canarische Toeristische Wet


Het Hof moet in de beroepszaak van de Spaanse Staat toewijzen, het artikel te annuleren waarin
uitsluitend de bouw van vijfsterrenhotels is toegestaan

Het Tribunal Constitucional (TC) (Constitutionele Hof) beslist vóór donderdag 13 maart 2014, of men de beroepszaak van de Spaanse Staat tegen twee concrete punten in de Ley de Modernización y Renovación Turística (Wet Toeristische Modernisering en Renovering) zal toestaan en de schorsing daarvan.

Wat automatisch zal resulteren in de aanscherping van de moratoria en het huidige verbod op elk soort nieuwe logiesaccommodatie, volgens de zienswijze van de Canarische Regering.
 
Het besluit, dat genomen moet gaan worden door de Hoge Raad betreft de eerste keer, dat deze beroepszaak is aangehouden, sinds op 25 februari 2014 de Spaanse Regering deze heeft gepresenteerd in overeenstemming met het akkoord van de Ministerraad van 21 februari 2104 op aandringen van minister José Manuel Soria.

           Soria.                     In de prullenbak,of onder het tapijt?                            Rivero.

                                            De Spaanse Ministerraad
        tijdens het goedkeuren van het aanspannen van de hoger beroepszaak
                                     tegen de Canarische Toeristische Wet.

Juridische bronnen en van de twee Regeringen die het samen oneens zijn, verzekeren, dat het opnemen van de zaak in de agenda van het Hof is opgeschoven naar woensdag 12, of donderdag 13 maart 2014, waarin men zal beslissen, of men het hoger beroep zal accepteren in zijn volledige omvang, inclusief de daging op de twee toe te wijzen punten, die in elk geval zouden moeten worden opgeheven, of geratificeerd via een uitspraak binnen een termijn van vijf maanden.

Het vonnis over de grond van de zaak kan meer dan vijf jaar op zich laten wachten

De meest recente uitspraak van het TC in een toegestane beroepszaak, wegens grondwettelijkheid, is gevonnist op 28 februari 2014 en verwijst naar een in 2008 door de Spaanse Staat gepresenteerd beroep tegen een Andalusische wet die een jaar eerder was aangenomen.
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


Het geruzie om de toeristische wetgeving
blokkeert de bouw van acht nieuwe hotels
op Gran Canaria

De gemeenten in het Zuiden eisen
wijziging van de wetgeving

Rivero dringt erop aan, dat viersterren complexen
het product moeten zijn door renovatie van ‘het oude’

GRAN CANARIA -  zondag 2 maart 2014 - Te midden van het wapengekletter tussen de Spaanse Staat en de Canarische Regering, vanwege het effect, wat het hoger beroep wegens grondwettelijkheid zal hebben -  dat zal worden ingediend tegen de Ley de Renovación y Modernización Turística (Wet Toeristische Renovering en Modernisering) - liggen acht projecten in de ijskast voor de bouw van vier sterrenhotels in het Zuiden van Gran Canaria.

Men wacht af, dat de Canarische Regering de in mei 2013 goedgekeurde wet zal wijzigen en deze niet zal beperken tot het opleggen van de bouw van hotel- en appartementencomplexen in de categorie vijf sterren, of hoger. De investeringen betreffen bij elkaar opgeteld een bedrag van 300 miljoen euro.

Een luchtopname van hotels en percelen die zijn gereserveerd voor de toeristische ontwikkeling van de kust van Mogán.

Met het instellen van hoger beroep door de Spaanse Regering bij het Grondwettelijke Hof opent men een onzeker vooruitzicht.

De Canarische Regering beschuldigt Madrid ervan, de Eilanden voor de rechter te slepen wegens een compleet moratorium, dit wil zeggen, dat het onmogelijk is en nieuw horecacomplex te bouwen, van welke categorie dan ook, als dit niet voorkomt uit het herstel.
Echter, zo antwoordt de Spaanse Staat, dat zij met haar initiatief alleen wil zoeken naar het beëindigen van het verbod op Canarias voor het bouwen van nieuwe hotels; en niet met de uitzondering welke de bouw ervan toestaat, als deze tenminste vijf sterren hebben.

Momenteel wil het Noorse Wenaasgruppen een vijfsterrenhotel bouwen met 912 gastenkamers in Playa de Mogán,. Het project zou men uitvoeren op een perceel van
45.820 m² en waarvan de nieuwbouw ruim 45 miljoen euro zou gaan kosten.

De burgemeester van Mogán begrijpt, "dat deze actie nergens door getroffen wordt.”  Echter, zo benadrukt hij, blokkeert de wet zeven nieuwe viersterrenhotels die staan geprojecteerd in Tauro, Taurito en Playa de Mogán. Men zou daarmee 6.000 hotelbedden in  de markt zetten en ongeveer 2.000 arbeidsplaatsen creëren.
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


Soria kondigt aan in hoger beroep te gaan
tegen de Canarische Toeristische Wet

GRAN CANARIA - zondag 16 februari 2014 - De minister van Toerisme, José Manuel Soria, heeft op zondag 16 februari 2014 aangekondigd, hoger beroep in te stellen tegen de ley turística canaria de renovación (Canarische Toeristische Wet voor Renovatie), “omdat deze indruist tegen Europese en Spaanse regelgeving en een aanval is op de vrijheid van dienstverlening.”

Tijdens een ontmoeting met de Confederación Canaria de Empresarios de Las Palmas (Provinciale Ondernemersvereniging van Las Palmas) heeft Soria aangekondigd dit hoger beroep te zullen instellen tegen de wet die is goedgekeurd door de Canarische Regering voor het stellen van voorwaarden aan de bouw van viersterrenhotels betreffende de vernieuwing, en zo beperking op te leggen in de vraag en het nodige aanbod op Gran Canaria.

                  José Manuel Soria (PP , de Spaanse minister van Toerisme.
De minister heeft erop gewezen, het hoger beroep in te stellen, omdat het niet mogelijk is gebleken, het ongrondwettelijke van de wet om te buigen in het kader van de wederzijdse commissie Staat-Canarias.
 
                                            'De valse Engelbewaarder (CC)'.
De Ley de Renovación y Modernización Turística de Canarias (Canarische Toeristische Renovatie- en Moderniserings Wet) lijkt duidelijk een van de basisregels te schenden van actie in de Europese- , Spaanse- en Canarische economie,” zo heeft de minister benadrukt.

Zo heeft de minister overwogen, dat het ‘prijzenswaardig’ is, dat de Canarische Regering een impuls geeft aan het herstel van de hotelsector, “maar, dat dit niet kan worden gedaan vanuit de grillen van een overheid, noch opgelegd kan worden tegen het advies van investeerders en bedrijven in, en ook niet vanuit wetgevende kaders die indruisen tegen de communautaire richtlijnen en tegen de Spaanse Grondwet,” zo heeft de minister aan de persmedia laten weten.
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


‘Toestemming’ bouw viersterren hotels:
Berriel verschuift beslissing naar juni 2014


Onder druk van de PSOE en CC
zwakt de Canarische Regering haar beloften aan Bravo af

GRAN CANARIA - zaterdag 18 januari 2014 - De Canarische Regering is op vrijdag 17 januari 2014 teruggekomen op haar aankondiging, de Ley de Turismo (Wet op het Toerisme) te zullen aanpassen - met het toestaan van de bouw van vier sterrenhotels op Gran Canaria - en heeft toegegeven, dat men geen stappen zal ondernemen tot juni 2014, als men een evaluatie zal maken van het eerste jaar waarin de nieuwe Wet op het Toerisme van kracht is, om te bezien, of er wijzigingen nodig zijn.

Onder druk van de PSOE en op aanwijzing van de regerende Coalición Canaria (CC), die “verrast” zijn door de houding van de Canarische Regering, ziet deze zich verplicht te verklaren, ”dat de positie van de Canarische Regering dezelfde blijft, dit wil zeggen, dat het de absoluut prioritair is, de verwaarloosde logiesaccommodatie te herstellen en te renoveren en dit te bereiken door het beperken van al die panden die niet gaan bijdragen aan de topkwaliteit van de bestemming.

            De ontmoeting op donderdag 16 januari 2014 van de Canarische Regering
                             met het
Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria.

Na de ontmoeting op donderdag 16 januari 2014 tussen de president Paulino Rivero en zijn evenknie van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, José Miguel Bravo de Laguna, heeft de minister van Openbare werken en Regionaal Beleid, Domingo Berriel, van de Canarische Regering, letterlijk gezegd: "Wij zijn bereid verder te praten, om te proberen overeenstemming te bereiken met het Cabildo (Eilandbestuur) om, datgene in de Wet te wijzigen wat nodig zal zijn, opdat iedereen zich comfortabel voelt en in alles wat we kunnen overeenstemmen, te bereiken met het Cabildo.”

Zijn Departement heeft echter op vrijdag 17 januari 2014 een bericht doen uitgaan waarin het opmerkt, dat de Canarische Regering die dialoog geopend houdt met de Spaanse Staat en het Cabildo (Eilandbestuur), “maar, steeds met vernieuwing van de logiesaccommodatie en de kwaliteit als belangrijkste doelstellingen.”
Wat dit betreft, heeft het Ministerie van Berriel aangegeven, dat in dit kader, “het Cabildo (Eilandbestuur) erop heeft gestaan, “ de vereisten te verzachten voor het toestaan van uitzonderingen in het verkrijgen van vergunningen voor viersterrenhotels die men momenteel alleen kan toestaan door herstel van andere etablissementen die verwaarloosd zijn.”

 Toenadering
“De Canarische Regering, op haar beurt, zoals in alle zaken die besproken zijn tijdens de ontmoeting, heeft haar bereidheid uitgesproken door te gaan met het proces van de dialoog, om tot een aanpak van toenadering te komen, op voorwaarde, dat de hoofddoelstelling van de wet niet in het gedrang komt voor het bereiken van een grotere efficiëntie in het proces van vernieuwing, het verbeteren van kwaliteit, het bereiken van topkwaliteit en het verlenen van medewerking,” zo heeft het Departement van Berriel aangegeven

De Eilandminister en algemeen partijsecretaris van CC van Gran Canaria, Fernando Bañolas, heeft opgemerkt, dat men hem vanuit het Kabinet van Paulino Rivero op donderdag 17 januari 2014 heeft meegedeeld, dat de resultaten van de ontmoeting van donderdag 16 januari 2014 niet overeenstemmen met de verklaringen die zijn afgelegd door Berriel en Bravo de Laguna; “maar, dat men ‘de routekaart’ aanhoudt welke in december 2013 is goedgekeurd naar aanleiding van een Wetsvoorstel van CC en de PSOE, waarin een evaluatie vervat is van de resultaten van de nieuwe toeristische wetgeving als deze een jaar van kracht is.

Bañolas heeft benadrukt, dat zijn partij voorstander is van het bouwen van nieuwe vier sterrenhotels, maar onder deze voorwaarden. De PSOE in het Cabildo (Eilandbestuur) ontweek verklaringen aft te leggen, omdat men van  mening is, dat er niets is veranderd, terwijl Román Rodríguez (Nueva Canaria NC) heeft geëist, “dat men de aankondiging van Berriel, ‘in daden’ omzet.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


De Canarische Regering accepteert,
dat men op Gran Canaria
vier sterrenhotels kan bouwen

Bravo de Laguna bereikt, dat Rivero accepteert
de Ley Turística te wijzigen

Berriel verduidelijkt niet wat men zal wijzigen
en
pleit voor renovatie

GRAN CANARIA - vrijdag 17 januari 2014 - De Canarische Regering heeft zich op donderdag16 januari 2014 bereid getoond tot het wijzigen van de Ley de Renovación y Modernización Turística de Canarias (Wet voor Renovatie en Modernisering van de Canarische Eilanden), opdat Gran Canaria nieuwe viersterrenhotels kan bouwen.

De gewijzigde houding van de Canarische Regering, welke is onthuld door de minister van Regionaal Beleid, Domingo Berriel, doet zich voor na de ontmoeting welk de president van de Canarische Regering, Paulino Rivero, en de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, José Miguel Bravo de Laguna, hebben gehad op donderdag 16 januari 2014.

Paulino Rivero en José Miguel Bravo de Laguna schudden elkaar de hand tijdens de ontmoeting op donderdag 16 januari 2014
Benadeeld
Hoewel de president van het Gran Canarische Eilandbestuur een lijst met twintig zaken heeft gepresenteerd waarmee, naar zijn oordeel, Gran Canaria ‘benadeeld’ is met de verdeling van investeringen door de Regering van Rivero, heeft het bouwen van nieuwe vier sterren-hotels op Gran Canaria de twee uur durende ontmoeting beheerst welke heeft plaatsgevonden in de zetel van de Canarische Regering (op Tenerife).

Berriel heeft verzekerd, “dat de Canarische Regering formules gaat zoeken, om - daar waar het kan - overeenstemming te bereiken met het Cabildo (Eilandbestuur), opdat men deze hotels zal kunnen bouwen, maar deze heeft op zijn minst niet de kracht verworpen die de Wet geeft aan het herstel via de subsidies.·”

In dit verband heeft de minister van Regionaal Beleid erop gewezen, dat de ‘angst’ van de Canarische Regering - om de wetgeving aan te passen die de nieuwe vier sterren hotels verplicht onderwerpt aan renovatieprojecten - schuilt in de mogelijkheid, dat dit het herstel kan verlammen daar waar het eiland het meest een kwaliteitsverbetering nodig heeft in het logiesaanbod, omdat dit het is, wat men het eerste aan toeristische voorzieningen heeft gebouwd.

Constitutionele Hof
Al met al, heeft Berriel niet uiteengezet welke veranderingen men zal introduceren in de Ley Turística (Toeristische Wet) waardoor Gran Canaria viersterrenhotels kan bouwen zoals is geëist door de Spaanse Staat, die aan de Canarische Regering heeft laten weten naar het Constitutionele Hof te zullen gaan als men geen etablissementen kan realiseren in deze categorie.

Werkloosheid
Zo heeft Bravo de Laguna gezegd, dat hij Rivero heeft laten weten, dat Gran Canaria zich niet de luxe kan veroorloven toeristische investeringen stil te leggen; niet alleen omdat het aanbod in accommodatie achter loopt op de rest van de eilanden, maar omdat men het hoogste percentage werkloosheid van de gehele Archipel heeft.

Aantallen toeristen en hotelbedden
“Als we een miljoen toeristen per jaar méér zouden kunnen ontvangen, zou dit 30.000 arbeidsplaatsen kunnen genereren,” is de boodschap die de Eilandpresident heeft overgebracht aan de Canarische president.
Dit miljoen bezoekers is het aantal, dat Tenerife voor heeft op Gran Canaria, wat volgens Bravo de Laguna te maken heeft met het grotere aantal hotelbedden in viersterren- hotels op dat eiland.
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


De Eilanden zoeken een akkoord,
wat voorkomt, dat deley turística
(toeristische wet)
voor de rechter gedaagd wordt

De Spaanse minister Montoro stuurt een voorstel
naar de Canarische Regering, dat men de wetgeving wijzigt
en men de bouw van vier sterren hotels op Gran Canaria toestaat

MADRID / GRAN CANARIA - vrijdag 17 januari 2014 - De Spaanse Staat en de Canarische Regering blijven loodrecht tegenover elkaar staan vanwege de wet op de toeristische renovatie. Het Ministerie van Financiën en Overheden heeft haar voorstel gestuurd naar het Regeringskabinet van Paulino Rivero over wijzigen welke men zal moeten toepassen in de Canarische wetgeving.

De Spaanse Staat toont zich vastbesloten, dat de wet de bouw van vier sterren logiesaccommodatie mogelijk moet maken, zoals het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria en de middenstand van het Eiland hebben gevraagd.

"Men moet de zaken normaal bekijken en niet dramatiseren, omdat op Canarias (corruptie)zaken plaatsvinden net als in andere delen van Spanje." Februari 2006 - Paulino Rivero, voorzitter van Coalicióm Canaria bij de sluiting van het Eerste CC Jongeren Partijcongres op Tenerife.
Gaat hij bakzeil halen? Of blijft hij de horeca ondernemers, het Eilandbestuur van Gran Canaria en de Spaanse Staat tarten...?
Vandaar, dat de Canarische Regering de diverse alternatieven aan het bestuderen is, om te voorkomen, dat er hoger beroep zal worden ingesteld bij het Constitutionele Gerechtshof, zoals is aangekondigd door de Spaanse Staat.

Daarin kan men bepaalde handelingen toestaan in een ontwikkeling na de wet, aldus bronnen binnen de Canarische Regering. Voorstellen, die de Canarische Regering, in elk geval, zal gaan presenteren aan de Comisión Bilateral de Cooperación Canarias - Estado (Commissie voor Wederzijdse Samenwerking Canarische Eilanden - Spaanse Staat), die eind januari 2014 opnieuw in vergadering bijeen zal komen, waarbij de termijn voor het bereiken van akkoorden gesteld is op eind februari 2014, die de tegenstellingen tussen beide overheden zullen moeten doen afnemen; zeker, na de ontmoeting begin januari 2014 van Archipel president Rivero met minister-president Rajoy

Het voorstel, dat ambtenaren van het ministerie hebben uitgewerkt, na een eerste ontmoeting die ze in november 2013 hebben gehad met leden van de Canarische Regering tijdens een vergadering van de Samenwerkingscommissie, geeft aan, dat men de wet zal moeten aanpassen, door het toestaan van de bouw van viersterrenhotels, steeds wanneer de ruimtelijke ordening dit niet verbiedt en men voldoet aan de vastgestelde kwaliteitsstandaard

Ondanks, dat de Canarische Regering blijft bij haar inzet op de kwalificatie van het logiesaanbod door het toestaan van nieuwbouw, maar alleen als dit vijfsterren-accommodaties betreft, terwijl men gelijktijdig het herstel en de renovatie promoot van het bestaande aanbod, staat men open voor het doen van een tegenvoorstel, dat een hoger beroep, wegens ongrondwettelijk, moet voorkomen.

Als de Spaanse Staat uiteindelijk hoger beroep aantekent, zou men uit voorzorg opschorting van de wet kunnen vragen en zal het Constitutionele Hof binnen een periode van vijf maanden moeten beslissen of, men al dan niet de Canarische wetgeving stillegt, waardoor de mogelijkheid geopend wordt, dat men in deze periode vergunningen kan verstrekken voor de bouw van viersterrenhotels.

Het Ministerie van Financiën geeft in haar voorstel aan, dat de viersterrenhotels uitsluitend gevestigd kunnen worden op percelen die onderdeel uitmaken van een woonwijk, of in een of andere fase van het bouwontwerp waarin men de voorziene bouwwerkzaamheden zal voltooien en men voldoet aan de verplichte bouwbepalingen.
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg 


De Canarische Regering becijfert
de accommodatie met bouwvergunning,
 - maar welke nog niet is gebouwd -
op: 2.568 hotelbedden in de
viersterren categorie

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 9 januari 2014 - De Canarische Regering heeft de accommodatie welke nog niet is gebouwd op de Eilanden, becijfert op 2.568 hotelbedden in de viersterren categorie, ondanks, dat men beschikt over de bouwvergunning om dit te doen; de meerderheid daarvan (accommodatie voor 1.004 hotelbedden) op Gran Canaria.

Controverse
De overige nog te bouwen hotelaccommodatie is verdeeld over Lanzarote (met 848 hotelbedden), Tenerife (694) en Fuerteventura (22), in overeenstemming met het antwoord, dat de Canarische Regering heeft gestuurd op een vraag van het parlementslid voor Nueva Canarias (NC), Román Rodríguez, na de controverse die is ontstaan op grond van de beperkingen welke de nieuwe Ley turística de Canarias (Toeristische Wet van de Canarische Eilanden) oplegt.

                                 NC-voorzitter, Roman Rodríguez.

Gegevens over aantallen hotelbedden

In een communiqué verdedigt Rodríguez, dat deze gegevens over het aantal hotelbedden in goedgekeurde viersterrenaccommodatie die nog niet gebouwd is, het argument “ontkrachten, dat is aangewend door het Regeringskabinet van Coalición Canaria (CC) en de PSOE ter rechtvaardiging van de Ley de Renovación y Modernización Turística (Wet op de Toeristische Renovatie en Modernisering).

Paulino Rivero Baute (
CC), die samen met coalitiepartner PSOE, in dit geval de grote 'booswicht' is, als zogenaamde 'verdediger van de Archipel-belangen."

Weerlegging van argumenten

Voor NC, “weerlegt het antwoord van de Canarische Regering alle argumenten welke door CC en de PSOE zijn aangevoerd, om de parlementaire behandeling af te remmen met betrekking tot het wetsvoorstel van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, ter hervorming van de toeristische wet, met het doel een beperkte bouw van viersterren hotels toe te staan.”

Roman Rodríguez benadrukt, dat het aantal van 2.568 hotelbedden, “heel ver verwijderd is van de accommodatie voor de ‘tienduizenden hotelbedden’ waarnaar de Canarische Regering verwijst, om zich te verzetten tegen de plannen die het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria hanteert.”


Logenstraffen

De NC voorzitter is van mening, dat de officiële gegevens “logenstraffen”, wat de Canarische Regering aanvoert als argument - namelijk het bestaan van hotelaccommodatie voor tienduizenden hotelbedden waarvan de levensduur nog niet verstreken is ´- en , dat dit een strategie was die bestemd was, om verwarring te zaaien voor het verlengen van de onrechtvaardige renoveringswet.”
 
Steeds minder argumenten
“Er resten CC en de PSOE steeds minder argumenten, om zich te verzetten tegen de door Gran Canaria  geruggensteunde hervorming van een toeristische wetgeving  voor de overige,  territoriale eilandmodellen, die de bevoegdheden van  Eilandbesturen schenden,” zo voegt Rodríguez toe.
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


Het Cabildo keurt initiatiefwetsvoorstel goed
voor wijziging van de Ley Turistica

GRAN CANARIA - maandag 21 oktober 2013- Met het creëren van 5.600 hotelbedden in viersterren accommodaties heeft de Eiland Ministerraad een ‘minimum’-akkoord bereikt met de NC en de ondernemers, voor het wijzigen van de Toeristische Wet.

Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria heeft op maandag 1 oktober 2013 tijdens een buitengewone  voltallige  parlementszitting een initiatiefwetsvoorstel goedgekeurd voor het gedeeltelijk wijzigen van de Ley de Renovación y Modernización Turística de Canarias (Wet voor de Toeristische Renovatie en Modernisering van de Canarische Eilanden), met 21 stemmen voor (PP, NC en onafhankelijke parlementsleden) en acht stemmen tegen (CC en PSOE).


De ministerraad van het Cabildo (Eilandbestuur) heeft op 15 oktober 2013 een “minimum’-akkoord bereikt met Coalición Canaria(CC) en de ondernemers, voor het wijzigen van de Wet, en op jaarbasis 5.600 hotelbedden te creëren in de vierstereren categorie, waardoor het logiesaanbod toeneemt van 18 naar 40% en wat is vastgesteld op 182.000 hotelbedden.

In haar voorstel, eist men een belangrijkere rol voor de eilandoverheden in de toeristische verbeterings- en moderniseringsplannen en,  bovendien, dat men op Gran Canaria hotels en logiescomplexen kan bouwen in de viersterrencategorie zonder, dat zoals nu, deze gekoppeld zijn aan rehabilitatie; naar de  mening van het Eilandbestuur is de inzet hoog, op zowel het creëren van banen in de  zakelijke activiteiten van haar belangrijkste economische motor.

De Eilandpresident, José Bravo de Laguna, heef benadrukt, dat hij vertrouwt op de gevoeligheid van de Canarische Regering en de parlementaire groeperingen, voor de positionering van Gran Canaria die, naar zijn mening, een grote rol speelt in het creëren van arbeidsplaatsen en activiteit van haar belangrijkste, economische motor.
naamloos-86.png
naamloos-87.png
Op zijn beurt heeft de voorzitter van Nueva Canarias (NC), Román Rodríguez, verdedigd, dat de door het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria voorgestelde wetswijziging van de Ley de Renovación y Modernización Turística beantwoord aan de behoefte die het eiland heeft, om te groeien in een waaier van diensten wat bovendien, “niemand nadeel bezorgt.”

Rodríguez heeft om een uitzondering gevraagd in de huidige toeristische wet, “zodat Gran Canaria ‘het tekort’ te boven kan komen, aan etablissementen in de viersterrencategorie, met een groeiritme van jaarlijks 4% van het aantal legaal bestaande hotelbedden op het eiland,” met een minimumcategorie van vier sterren.

De NC-leider heeft benadrukt, dat dit percentage in de concessie van nieuwe toekenningen, de duur zal krijgen van drie jaar en, dat aan het eind van die drie jaar, men het groeiritme zal bekijken al naar gelang de noodzakelijkheden in de eilandplanning voor Toeristische Ruimtelijke Ordening.

Roman Rodríguez heeft ook benadrukt, dat het wetsvoorstel van het Grancanarische Cabildo (Eilandbestuur) ook de dominantie vraagt van territoriale eilandplannen van de Canarische Regering voor de modernisering en verbetering van het toerisme en bovendien, dat de gemeenteraden weer de leiding krijgen in de ontwikkeling en het beheer van de moderniseringsplannen.
naamloos-88.png
De woordvoerder van Coalición Canaria (CC), Fernando Bañolas, heeft zijn afwijzing getoond, omdat het voorstel het doel ‘vergeet’ van renovatie van de verwaarloosde logiesaccommodaties die, naar zijn mening, hersteld moeten worden, om werkgelegenheid en economische activiteit te genereren.

Naar zijn oordeel zou het initiatief van het Cabildo (Eilandbestuur) veel gematigder moeten zijn, en ‘geloofwaardige ‘ aantallen hotelbedden moeten presenteren.

Na afgewezen te hebben, dat het Cabildo (Eilandbestuur) geen beslissingen zou hebben genomen betreffende de sector, heeft Bañolas verzekerd, dat CC doorgaat met het verbeteren van de Wet en, dat men vastbesloten is, dit wetsvoorstel te steunen, als men over enkele maanden geen waardering presenteert, en de resultaten niet gunstig zijn.
naamloos-89.png
De woordvoerster van de PSOE, Carolina Darias, heeft benadrukt, “dat men met dit voorstel ‘afstand doet’ van de vernieuwing van de verwaarloosde logiesaccommodatie,” omdat men de regel toepast, dat men accommodatie voor 55.000 hotelbedden zou kunnen bouwen in viersterrenhotels, waarvan er 30.000 zouden komen te staan op nieuwe percelen.

Naar haar mening, beantwoordt dit voorstel niet aan de belangen van Gran Canaria, wat dan ook de reden is, dat zij heeft  aanbevolen,  te wachten totdat de Wet alle effecten heeft ontplooid en, dat men de vernieuwing  van de sector niet in een “schaakmat”-positie plaatst.
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


Soria bestempelt de Ley Turística
als‘ bedrieglijk’ voor de sector

Hij vraagt bevoegdheden
voor de
Cabildos (Eilandbesturen)

CANARISCHE EILANDEN - zondag 16 juni 2013- De voorzitter van de Canarische Partido Popular (PP) en minister van Industrie, Energie en Toerisme, in de Spaanse Regering, José Manuel Soria, heeft op zaterdag 15 juni 2013 bevestigd, dat de Ley de Modernización Turística (Toeristische Moderniseringswet), van de Canarische Regering, “bedrieglijk” is voor de sector op de gehele Archipel. De minister is van mening, dat de plannen voor de modernisering van het toeristische bestand indruisen tegen de sector. Er zal een Canarische vertegenwoordiger moeten komen in Turespaña.

Dit heeft hij laten blijken op de slotdag van de Regionale Conventie van de Partido Popular op Canarias, waarbij hij ook blijk heeft gegeven, dat men op de eilanden, “de zaken beter zou kunnen doen,” daarmee refererend aan het promotiebeleid van de toeristenbestemming en aan de regulerende kaders.

soria_large.jpg


De minister van Industrie, José Manuel Soria en de partijleiders van de Partido Popular, Cristina Tavío, Asier Antona, Australia Navarro en María del Carmen Hernández Bento, tijdens de Conventie van PP-bestuurders op de Archipel.

“Er is niets meer in strijd met de modernisering, dan het opleggen van beperkingen aan de sector. Deze wet is een fraude voor de toeristische sector en voor Canarias; het is niet een fraude aan een  of ander eiland; nee, het gaat veel verder dan dat deze wet goed of slecht zou zijn, deze is in zijn geheel negatief voor de Archipel,” zo heeft Soria gezegd.

In die zin begrijpt Soria, dat het elk eiland en elke eilandregering zou moeten zijn, die besluit over het beste toeristische aanbod, “zonder de noodzaak, dat er betuttelingen zijn van welke andere overheid dan ook, op dit vlak.”

De minister heeft eraan herinnerd, dat men in 2013 de honderdste verjaardag van het bestaan van de Cabildos (Eilandbesturen) heeft gevierd; overheden, waarvan hij zegt, dat deze nergens anders geëvenaard worden, want ze hebben hun eigen keuze-systeem.
“Van wie komt deze manier van wantrouwen - heeft hij gezegd met betrekking tot de Canarische Regering - betreffende de competentie en de bevoegdheden van de Cabildos (Eilandbesturen)?”

Gebrek aan concurrentie
Hier heeft hij de Canarische Regering gevraagd, na te denken, “over de enorme schade die wetten zoals deze kunnen aanrichten, omdat ze het concurrentievermogen belemmeren.”

“Wat ik wil - zo ging Soria verder - is, dat er op alle eilanden de beste hotels zullen zijn, zodat iedereen kan beslissen wie de toeristen zijn die komen en waar zij heengaan. Dat is wat ik vraag van de Canarische Regering.”

Tenslotte toonde Soria de “totale bereidheid” van de Spaanse Staat, om samen te werken met het Regionale Bestuur op elk terrein. “De deuren van de Spaanse Regering blijven open staan voor de Canarische regering,” zo concludeerde hij.
naamloos-90.png

Een Canari@ in Turespaña
José Manuel Soria heeft ook aangekondigd, dat er iemand namens de Deelstaat Canarias zitting zou moeten hebben in de  Raad van Bestuur van Turespaña, die bestaat uit elf personen- vijf van het Ministerie en zes die afkomstig zijn uit de sector.

“Voor het eerst in Spanje hebben we een maatregel geïntroduceerd, zodat de private sector met actief en passief kiesrecht deelneemt in het toerisme-beleid van de Turespaña Raad,” zo heeft Soria gezegd op zaterdag 15 juni 2013 tijdens de slotdag van de Convención Regional de Cargos Públicos del PP de Canarias (Regionale Conventie van Bestuurders van de PP op de Canarische Eilanden).

Soria heeft eraan herinnerd, dat het gaat om een maatregel die vervat is in het Plan Integral de Turismo (Algehele Toerismeplan), die ter configuratie van het Orgaan op vrijdag 14 juni 2013 naar de Ministerraad is gestuurd. “Er gaan elf personen komen,” heeft Soria gezegd, “vijf van het ministerie, zes uit de private sector en er zullen geen vertegenwoordigers zijn van de deelstaten.”

“Ik hoop, dat niemand zich hier op Canarias daaraan stoort, maar er zal een persoon uit de Deelstaat Canarias zitting nemen in die Raad van Bestuur van Turespaña,” zo concludeerde Soria.
naamloos-91.png

Turespaña - Toerisme in Spanje
Het Instituto de Turismo de España, ofwel Turespaña, is de officiële Spaanse organisatie die toerisme in Spanje promoot. De naam is een samentrekking van ‘Turismo de España’ (Toerisme van Spanje).

Wereldwijd zijn er lokale kantoren geopend waar toeristen terecht kunnen met al hun vragen. Spanje probeert op deze manier toeristen te informeren over hun vakantie in Spanje en ze indien nodig gerust te stellen en/of te overtuigen.

Opgelet! Indien u een reis wilt boeken, is dit niet de organisatie die u moet contacteren. Daarvoor zijn er genoeg reisbureaus die u graag verder zullen helpen.

naamloos-92.png

Wilt u contact opnemen met Turespaña? Kies dan hieronder het bureau dat gevestigd is in uw land:
Spaans Verkeersbureau Nederland
Laan van Meerdervoort 8-A
2517 AJ Den Haag

Telefoon: 070 - 346 59 00
E-mail: infolahaya@tourspain.es

Spaanse Dienst voor Toerisme in België
Koningsstraat 97
1000 Brussel

Telefoon: 02 - 280 19 26
                 02- 280 19 29

E-mail: bruselas@tourspain.es
1-AAAAislas-canarias-kopie-63.jpg


De Ley turística is slecht voor alle eilanden
en nog veel slechter voor Gran Canaria


Politiek en sociale partners doen een beroep
op de Canarische Regering tot wijziging van de
recentelijk goedgekeurde toeristische wet

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 11 juni 2013 - De journalist Jesús Montesdeoca maakte een interview met Román Rodríguez, de partijleider van Nueva Canarias; de NC deelt sommige kritiek van de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, José Miguel Bravo de Laguna, evenals van de werkgeversbonden in de horeca.
Men is van mening, dat het verbod op de nieuwbouw van viersterrenhotels niet de enige vergissing is in deze wet.

Hierbij de integrale vertaling van het artikel, zoals dit op maandag 10 juni in het Spaans is geplaatst in dagblad ‘La Provincia/Diario de las Palmas’, en waarin Román Rodríguez,  voorstelt, dat men als basis voor de wet uitgaat van de motie die zijn partij heeft gepresenteerd en die gesteund werd door een brede meerderheid.

  Román Rodríguez, partijleider van  Nueva Canarias (NC) op zondag 9 juni 2013.

- VRAAG: “Uw partij schaart zich achter de oproep van de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, José Miguel Bravo de Laguna, tot mobilisering van de Grancanarische gemeenschap tegen de nieuwe Ley turística (toeristische wet). Het is raar, Nuevo Canarias aan de zijde van de Partido Popular en van de ondernemers te zien staan. Waarom neemt u deel aan deze strijd?”
- ANTWOORD: “Nueva Canarias zal wat dit betreft hetzelfde zeggen in deze en in elke andere bijeenkomst, dat wat in onze amendementen staat, hetzelfde is als wat we gezegd hebben in de Raadsvergadering van het Cabildo (Eilandbestuur) en wat we hebben verdedigd in het Parlement. Maar eens zien, of iedereen in staat is dezelfde positie te handhaven op al deze terreinen. We weten niet waaruit de actie zal gaan bestaan en niet wie er aan deel gaat nemen.

Wat we wel zeggen is, dat een bijeenkomst van deze aard wordt gerechtvaardigd door deze ley turistica (toeristische wet); of die van de verwaarlozing van de tomaten; of vanwege het niet naleven van het wegenconvenant; of vanwege het elimineren van het Werkgelegenheidsplan voor Canarias in de Rijksbegroting,

Gran Canaria en Canarias hebben redenen, om alarm te slaan over wat ons overkomt; en niet alleen door de toeristische wet. Op dit eiland kunnen we tien ernstige situaties tegenkomen waarvan het algemeen belang vraagt, om bijeenkomsten van alle sociale, economische en politieke sectoren voor het eisen van alternatieven.”

- V.:Welke argumenten zal Nueva Canarias aandragen bij die ontmoeting?
- A.: “Deze wet is slecht voor alle eilanden en nog veel slechter voor Gran Canaria. Men heeft dit vanachter een bureau ontworpen en, zonder de oorzaak te kennen van hoe de toeristische sector zich in werkelijkheid veranderd heeft in het afgelopen decennium.

Er was een wettelijke verplichting toen men de regels wijzigde die eruit bestond, dat de Regering een mededeling aan het Parlement zou moeten doen welke zei, wat er gebeurd is met de renovatie in de afgelopen tien jaar, wat er gebeurd is met de nieuwe installaties en hoe de marktsituatie is. Men heeft blind een wet ontworpen, zonder te weten hoe het toerisme zich heeft ontwikkeld. We zijn heel kritisch geweest op de Regering, omdat deze een wet promoveerde waaraan een terreinverkenning ontbrak en bovendien heeft men dit gedaan met een minimale consensus. Als het gaat over strategische sectoren, moet men dit doen met een grote meerderheid. Ik heb een goed voorbeeld.

 1. De Ley de Directrices (Wet op de Richtlijnen) van 2003 heeft men opgesteld met goedkeuring van de gemeenten, de cabildos (eilandbesturen), de werkgeversbonden, de vakbonden en beroepscolleges en met unanimiteit in het Parlement.
  Bij de huidige wet is weinig debat geweest. Meer nog, sinds we in november 2012 met  ermee zijn begonnen, zijn in de laatste week van de behandeling de tegenstellingen de pan uitgerezen. Ik heb drie opinieartikelen geschreven en NC heeft een dozijn persberichten verstuurd waarin men waarschuwde voor de gevolgen; dat zij andere, dan die een week eerder te verteren kreeg met de ernst van deze wet.              De president van het Cabildo /Eilandbestuur) van Gran Canaria,
                                               José Miguel Bravo de Laguna.

  Wij zijn het geweest, die de presidenten van de cabildos (eilandbesturen) geïnformeerd hebben over de teruggaande ontwikkeling van de tekst terwijl men deze behandelde in het Parlement. Feit is, dat president Bravo de Laguna via mij kennis heeft genomen van de wijzigingen die zijn eigen PP heeft geïntroduceerd op de wet en die de eilandplanning tot een waardeloos stuk papier hebben gemaakt. We hebben de kans verloren op het verkrijgen van een enkele toeristische wet, nu hebben we zeven regelgevingen, met de juridische onzekerheid die dit met zich meebrengt.”
  naamloos-93.png
   V.:Wat zou er moeten veranderen in de nieuwe ley turística (toeristische wet)?”
  - A.: “ We hebben verschillende onderlinge tegenstellingen. De eerste is, dat men de eilandplannen en de gemeentelijke plannen niet respecteert welke zijn opgenomen in de Directrices (Richtlijnen), de NC is de enige fractie die ervoor heeft gestreden, dat men deze respecteert.
  De PP heeft een amendement tijdens de parlementaire behandeling ingediend die de wet heeft verhard, omdat voorheen de eilandplannen verplichtten tot de Planes de Mejora y Modernización (PMM) en nu, door toedoen van de PP, zijn dit slechts aanbevelingen.
  Het was ook NC die, een dag voordat de wet werd goedgekeurd, een motie bij het Cabildo heeft ingediend, waarin we al gevraagd hebben, dat men het toeristisch model waar in elk

  Op de tweede plaats, zijn we duidelijk geweest, door te zeggen, dat het herstel van de horeca kredieten en overheidsinvestering nodig heeft. De renovatie gaat geen grote veranderingen teweeg brengen men slechts bouwkundige ondersteuning voor de logiesaccommodaties en hotelbedden.

  Ten derde, hebben we gezegd, dat de wet geen rekening houdt met het intrusismo (de beunhazerij) en de residencialización (verwording van verhuurappartementen tot vaste woonadressen).

  En als laatste, hebben we aangegeven, dat er nu geen moratoria meer bestaan, men heeft een eind gemaakt aan de beperkingen. Nu kan men alle vijfsterrenhotels bouwen die men maar wil en kan men elk daartoe gekwalificeerd terrein bezetten, hoewel het zeker is, dat de vraag daar niet naar uitgaat. Men kan alle villa’s bouwen die men maar wil, en dat is iets wat niet wordt gesteund door de PP, CC en de PSOE.

  - V.:Bravo de Laguna en de werkgevers willen de strijd richten op de vier sterren hotels. Bent u het daarmee eens?
  - A.: Na zes of zeven jaar van behandelen, hebben we op Gran Canaria een toeristisch model wat gezamenlijk en democratisch tot stand is gekomen, en dat moet men respecteren. We hebben een kwantitatieve limiet voorgesteld van 1% groei per jaar, maar we zijn bereid te onderhandelen over dit percentage van geïnstalleerde hotelbedden.

  - V.:Volgens welke maatstaven?
  - A.: “ Wel, vanaf viersterren, omdat er op Gran Canaria een model is wat een tekort heeft aan dit soort hotels. Het doet zich voor, dat het op Tenerife en op Fuerteventura niet nodig is te groeien in dit gedeelte van het aanbod, maar op Gran Canaria wel.
  Het is de PP, die het op dit punt met ons eens is. In die zin, kunnen sommigen minder zeggen, dan anderen.”

  - V.: “Waarnaar verwijst u?”
  - A.: “Drie jaar geleden heeft men een wet goedgekeurd, die van de Medidas Urgentes (Noodmaatregelen), waarin een beperkte groei met uiterst luxe vijfsterrenhotels was vastgelegd, die bovendien verplicht waren 60% van het personeel te contracteren via het Servicio Canario de Empleo (Canarische Arbeidsbureau).

  Weet u, wie deze wet hebben goedgekeurd? Wel, de PP en CC.

  We zijn niet aan het praten over de richtlijnen van een decennium geleden, waarvan Bravo de Laguna nu zegt, dat men die berouwt.
  Het is deze wet, waartoe drie jaar geleden ironisch genoeg de PSOE tegenstemde, omdat men zei, met goede redenen, de moratoria te verzwaren.
  Nu is het de PSOE die applaudisseert voor de nieuwe wet en is het de PP die dit in vraag stelt.
  Wij zijn het, die bij die gelegenheid gezegd hebben en we zeggen het nog steeds hetzelfde, dat men kwantitatieve beperkingen moet stellen die gebaseerd zijn op kwaliteit. Met een verschil, dat we voorheen niet hadden en, dat is, dat we nu eilandplannen hebben en men de diversiteit van elk eiland moet respecteren. Niemand benadelen die deze hoedanigheid respecteert.
  Wij zeggen, dat men een minimum aan viersterren moet vestigen en elke eilandplanning besluit tot de beperking van jaarlijks 1%. Het is een tussenhouding in de verdwijning van alle beperkingen die de PP nu voorstelt en de houding van de partijen in de Canarische Regering.

  - V.:U was de bestuurder van de moratoria en het herstel, maar nu beschuldigen CC en de PSOE u ervan, van zijde te wisselen.
  - A.: “Ten eerste, zijn wij voorstander van de regulering en hebben wij geen enkel complex. Degenen die complexen moeten hebben zijn zij die de vastgoedzeepbel hebben toegestaan en die het financiële systeem hebben ontregeld om ons te plaatsen voor de slechtste breuk in onze geschiedenis.
  In 2003, in 2009 en nu hebben we beperkingen en regulering gevaagd om economische en milieutechnische redenen. Omdat men niet in elk tempo kan groeien en, omdat vraag en aanbod op elkaar afgestemd dienen te zijn.

  Ten tweede, zijn wij de enigen die de kwantitatieve beperkingen handhaven. Wat er in deze tien jaar is veranderd, is, dat er nu eilandplannen zijn. Zij die naar aanleiding van de omstandigheden hun mening hebben veranderd zijn anderen; en het voorbeeld van de PP en de PSOE is uiterst evident.
  Met de interne tegenstellingen in de Regering, zijn wij de enigen die hetzelfde zeggen op Gran Canaria als op Tenerife.
  De voorzitter van de horecavereniging van Las Palmas (FEHT), Fernando Fraile.
  - V.:
  Deelt u de beschuldiging van de voorzitter van de horecavereniging van Las Palmas, Fernando Fraile, dat men deze wet gemaakt heeft met alleen de belangen van Tenerife in gedachte?

  - A.: “Dat is zeker zo. Uiteraard heeft het de voorkeur. Daar waar de horecavereniging van Tenerife de enige is die zegt dat deze wet goed is; is dit twijfelachtig voor Gran Canaria. Niemand op financieel vlak zegt dit,
  Gran Canaria heeft 20.000 hotelbedden in het vier sterren segment en iemand die gelijk is aan ons heeft er 43.000.
  naamloos-94.png

  Wat duidelijk is, is dat deze beslissing Gran Canaria nadrukkelijk benadeelt, en niet alleen ons, daarom is het onbegrijpelijk, dat men deze beslissing neemt tegen de wil in van de sociale, economische, institutionele en politieke meerderheid van Gran Canaria.
  Van de vijftien volksvertegenwoordigers van dit eiland hebben er elf tegen deze wet gestemd. Zelfs de socialistische  afgevaardigde Emilio Mayoral heeft tegenover een gezelschap van 8o personen -  tijdens  een debat in  het Gabinete Literario - gezegd, dat hij het met mij eens is;  maar, dat hij stemt in overeenstemming met de discipline van zijn partij.

  -V.:De Canarische Regering verzekert, dat deze wet de enige weg is de toeristische sector te verplichten tot het renoveren van de logiesaccommodatie.
  - A.: “Dat is een verklaring zonder wetenschappelijke onderbouwing en zonder gegevens, maar het is onaanvaardbaar, dat men tot deze wet is gekomen zonder ook maar een cijfer wat dit rechtvaardigt.

  Bij benadering, zijn de enige indicatoren die we hebben, dat de opwaardering van de hotelsector zich niet heeft voorgedaan. Na de wet van 2009 en de steun van de PP en CC, met die grote luxe en 60% Canarisch personeel, heeft men slechts twee aanvragen gekregen en nog steeds is geen logiesaccommodatie bijgekomen. Met de bouwstimulansen - in 2003 hebben we al gezegd fiscale, economische, overheids en werk stimulansen te geven - heeft niemand ooit iets gedaan.
  En tegelijkertijd zou men een plan in gang gezet moeten hebben voor overheidsinvesteringen in de verwaarloosde toeristensteden, omdat er geen ervaringen in de wereld zijn, die laten zien, dat zonder overheidsinvesteringen zich geen stedelijke veranderingen voordoen.
  Zo is daar Barcelona 92. En als de Regering werkelijk zou willen inzetten op vernieuwing, zou men moeten weten, dat die zich in dat tijdperk niet heeft voorgedaan, zelfs niet, in de jaren waarin er wel krediet was.
  Zij die vernieuwen zijn de plaatselijke ondernemers en die moet men helpen met overheidsinvesteringen en kredieten.”
  naamloos-95.png

  - V.: "Aangenomen, dat niet alle deelnemers aan de oproep van Bravo de Laguna dezelfde houding hebben over de moratoria, zoals NC en de werkgevers, “wat kan men bereiken met die bijeenkomst?"
  - A.: “Er bestaat al een basisdocument met een brede consensus: de motie die we gepresenteerd hebben in de Eilandraadsvergadering, die is aangenomen met 22 stemmen voor( (PP, NC, CC en de niet ingeschrevenen) en 7 stemonthoudingen (PSOE).
  Dat is een uitgangspunt. Als we willen praten over meerdere zaken, zoals de illegale hotelbedden, of de residencialización (verwording van verhuurappartementen tot vaste woonadressen), zijn wij daar ook toe bereid.
  Dit initiatief van Bravo de Laguna is interessant als het niet slechts een poging is, om het als een partijdige, of opportunistische poging te gebruiken. Als het gaat om, het op tafel leggen van de problemen van dit eiland, kan men op ons rekenen.”

  - V.:Is het niet overdreven, deze mobilisering te vergelijken met die van de Universiteit? Of vragen, dat de mensen de straat opgaan, daar waar burgers nauwelijks nog opkomen, om te protesteren, voor het verdedigen van hun banen, of hun pensioenen?
  - A.: “Uiteraard. De eerste strijd die Gran Canaria voert, is het steunen van de armen, de buitengesloten, zij die alles verloren hebben. De eerste prioriteit is het zoeken naar hulpmiddelen, om te voorzien in de basisbehoeften van de bevolking. En de tweede is de werkloosheid.

  De Ley turistica (Toeristische Wet) is een belangrijk probleem, maar heeft niets te maken met het oprichten van een Universiteit en moet niet gebruikt worden, opdat enkelen zich een medaille kunnen omhangen. Voor opportunistische en gemakkelijke toespraken moet men niet op ons rekenen. Vandaar dat ik zal spreken. Ik ga naar geen enkele bijeenkomst als men mij niet laat spreken, we gaan niet als toeschouwers en nog minder als troep. We zullen zeggen wat we gezegd hebben in het Cabildo (Eilandbestuur) en in het Parlement.

  En men moet ook niet zelfkritisch zijn. Ondernemers klagen over overheidsbelemmeringen die politici veroorzaken, maar de enorme puinhoop over hotel ‘Oasis’ is te wijten aan de veldslagen en beschuldigingen van de ene hoteleigenaar tegen de andere.

  Wij accepteren die stelling niet, dat de problemen van Canarias de wetten zijn. Sommigen dringen de schuld aan anderen op, om hun eigen verantwoordelijkheid te ontlopen. De PP van Gran Canaria heeft zulke ernstige problemen in handen, als de strijd tussen het Cabildo (Eilandbestuur) en de Gemeente over het project van het Estadio Insular, of de waterkrachtcentrale van Chira-Soria, of de recente episode van het Oasis-hotel, waar de onzin ten top gedreven, de Gemeente San Bartolomé de Tirajana bezwaren indient, om de getroffen hotelpanden uit te sluiten, die de oorzaak zijn van het gehele probleem.”
  1-AAAAislas-canarias-kopie-63.jpg


De nieuwe wet zal renovatie gaan subsidiëren
en de bouw van  vijf sterren hotels toestaan

Deze wet, die de toeristische moratoria zal gaan vervangen,
is een van de belangrijkste in het huidige regeringsmandaat

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 12 april 2013 - De nieuwe Ley de Renovación y Modernización Turística de Canarias zal ten goede komen aan de hotel-renovatie op de Archipel en zal de bouw van nieuwe accommodatie mogelijk gaan maken als dit minimaal hotels zijn in de 5-sterrencategorie, dit hebben de woordvoerders van de Partido Nacionalista Canario (PNC), José Miguel González, en van de Socialistische partij, Pedro Martín, gezegd op vrijdag 12 april 2013.

Beide woordvoerders hebben dit gezegd tijdens de persconferentie die gehouden is over de amendementen op het genoemde wetsvoorstel (34 door de PNC en 32 door de Socialisten), voor de wet die de toeristische moratoria moet gaan vervangen en die een van de belangrijkste wetten is in het huidige regeringsmandaat en die - hoewel de amendementen onafhankelijk van elkaar zijn ingediend -geen grote verschillen oplevert tussen de regeringspartijen in de Canarische Regering.


                               J
osé Miguel González (links) en Pedro Martín
                       tijdens de persconferentie op vrijdag 12 april 2013.
                               
"De wet is netjes, heeft  complexiteit en de afzonderlijke indiening van amendementen is niet, omdat er  tegenspraak tussen de twee groepen zou zijn, maar omdat we willen dat de PP voorziet in een wijziging, om te zien, op welke punten we het eens kunnen worden", aldus González.

“We willen niets opleggen, we willen zien wat de andere politieke partijen doen en een groot deel van de amendementen komt voort uit de bezwaren die zijn gepresenteerd door de Cabildos (Eilandbesturen), de Adviesraad, de ondernemers, de Universiteiten en andere instellingen,” zo voegde González toe.

Voor de socialistische woordvoerder zijn de  inhoudelijke vraagstukken besproken tussen beide partijen en , “hoewel er verschillen in de criteria bestaan op sommige punten, zijn er fundamentele principes die we niet zullen gaan veranderen.”

Onder de fundamentele  principes van de wet bevindt zich de vastbesloten steun aan het renoveren: “men faciliteert de zaken en bevoordeelt hen die kiezen voor renovatie,” en men zal de nieuwbouw van hotels toestaan; steeds, wanneer het etablissement minimaal vijf sterren heeft.

“Het doel is om te vernieuwen en te verfrissen en degene die renoveert zal betere voorwaarden en faciliteiten krijgen,” zo benadrukt González.

Over de nieuwe etablissementen, die minimaal van de vijfsterren-categorie moeten zijn, geeft de woordvoerder van de PNC aan, dat men deze kan bouwen, steeds als dit is toegestaan in de planning, “maar het is hetzelfde als met een woning die men niet zal kunnen bouwen als de gemeentelijke planning dit niet toestaat.”


Een van de andere fundamentele principes die de wet Renovación y Modernización Turística de Canarias zal gaan bevatten, is de integratie van de Cabildos (Eilandbesturen en de Ayuntamientos (Gemeentebesturen) bij de beslissingen.

“De Cabildos (Eilandbesturen) hebben begrepen, dat ze in de nieuwe wet niet de rol spelen die hen toebehoort en nu zal dit een specifiek gewicht krijgen bij de renovatie van de gebouwen en het hebben van een register voor het aantal hotelbedden,” zo heeft Gónzalez bevestigd.

“Feit is, dat elk eiland verschillend is en, dat we een evenwicht moeten zoeken, opdat de Cabildos (Eilandbesturen) een belangrijke rol spelen bij het beslissen over de toekomst van het toerisme op Canarias,”· aldus Pedro Martín.

Anderzijds heeft José Miguel González verzekerd, dat men de wet voor de Renovación y Modernización Turística de Canarias drie jaar na de vaststelling ervan zal evalueren in een parlementaire behandeling en men bij decreet aspecten van die wet zal kunnen wijzigen.

Vandaag, vrijdag 12 april 2013, is de laatste dag, dat men amendementen kan presenteren en bediscussiëren op het wetsvoorstel voor de Ley de Renovación y Modernización Turística de Canarias, om het vervolgens, na het opstellen van het rapport daarover, aan de commissie voor te leggen en uiteindelijk ter goedkeuring aan het Parlement.
000logo-kopie-113.jpg


Santana Cazorla nodigt Paulino Rivero uit,  
"twee regio’s te creëren,
een op Gran Canaria en de andere op Tenerife
en... dat hij dáár blijft”

GRAN CANARIA - zondag 30 september 2012 - Tijdens een interview op maandag 24 september 2012  in het televisieprogramma ‘El Drago’ van Cadena Ser heeft de ondernemer Santiago  Cazorla zich verontwaardigd getoond over de bureaucratische eisen welke de Canarische Regering stelt aan toeristische bouwondernemers en over het Wetsvoorstel van Toeristische Renovering en Modernisering van Gran Canaria, dat is ingediend door de Regionale Regering. De ondernemer kwalificeert de bureaucratie welke de Canarische Regering eist voor het uitvoeren van toeristische bouwprojecten als: “schandelijk”.

In zijn uitlatingen verdedigde hij, dat elk eiland verschillend is en nodigde hij de Canarische president, Paulino Rivero, uit,  "twee regio’s te creëren, een op Gran Canaria en de andere op Tenerife, en dat hij dáár blijft.”


                                                         Santana Cazorla.
Cazorla klaagde over, “de manier om alles te willen controleren”, die veroorzaakt, “dat we de laatste tijd zijn overweldigd.” Dit wetsvoorstel  remt de economische groei, “iets, dat zinvol zou kunnen zijn in een andere tijd,” zo klaagde hij.

Gran Canaria is “pionier” in het toerisme op de Canarische Eilanden, merkte de ondernemer op, “maar Tenerife is ons in alles voorgegaan, alles heeft zijn redenen en strategieën,” “Het verdriet , dat we op Gran Canaria hebben, volgepakt met mensen en een bureaucratie die ons naar de afgrond brengen, naar het slachthuis met alle werkgevers, werknemers en de economie van het Eiland,” zo ging Cazorla verder. Hij erkende, “zich moe te voelen na 15 jaar lang  achter een papier te zijn aangegaan, eerst het ene, en dan het andere.”

“En zelfs als je vergunning hebt, resteert er altijd iets,” voordat alles correct zal zijn. Hij verdedigde het oplossen van de problemen welke de ondernemer tegenkomt om te investeren, omdat, “ anders hier niemand meer komt, om ook nog maar een enkel project uit te voeren,” zo voorspelde hij. “Elk eiland weet wat het nodig heeft,” zo benadrukte Cazorla.

En concluderend heeft Cazorla gezegd over de Canarische President , “dat Paulino Rivero naar Tenerife moet gaan, omdat hij een goede Chicharrero is (spotnaam: ‘Kikkererwt’, voor iemand die op Tenerife is geboren als plek waar het benauwend heet is, waar een verstikkende hitte heerst), een harde werker.”

Cazorla verdedigde ook, “dat de eigenaardigheid van Tenerife niets te maken heeft met die van Gran Canaria en, dat elke familie zijn eigen problemen moet oplossen.”  Reden waarom, “de president een persoon moet zijn die zorgt voor een regio op Tenerife en een andere op Gran Canaria en, dat hij vooral op Tenerife blijft, dat hij hard werkt, maar, dat hij niet moet denken, dat alle eilanden gelijk zijn.  
“Begrijpt hij niet, dat men zich zoiets niet in het hoofd moet halen, of interesseert dit hem niet?” zo vraagt Cazorla zich af.
1-AAAAislas-canarias-kopie-66.jpg


De 'Wet Toeristische Vernieuwing'
stimuleert omzetten van het bestand

CANARISCHE EILANDEN - zondag 24 juni 2012 - De Canarische Regering is van mening, dat de kwalificatie van de toeristische ruimte veel verder gaat, dan die van de private etablissementen.

De Ley de Renovación y Cualificación Turística de Canarias (Wet Toeristische Renovatie en Kwalificatie) die in Ley de Medidas urgentes (Wet op de Noodmaatregelen) duikt, maakt vereenvoudiging van de regelgeving mogelijk, draagt bij aan het veranderen van het verwaarloosde bestand en creëert mechanismen die de weg gemakkelijker maakt voor beleggers, om te investeren.

            De
Consejo Canario de Turismo op dinsdag 12 juni 2012 in vergadering
                                                           bijeen op Tenerife.

Dit is op vrijdag  22 juni 2012 verzekerd door de  viceminister van Toerisme, Ricardo Fernández de la Puente, van de Canarische Regering, kort voordat hij heeft deelgenomen aan de vergadering  van de wetgevende commissie van de Consejo Canario de Turismo (Canarische Raad voor Toerisme), waaraan ook de Federación Canaria de Municipios (Vereniging Canarische Gemeenten), de Cabildos (Eilandbesturen) en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven  hebben deelgenomen.

De Canarische Regering is van mening, dat de kwalificatie van de toeristische ruimte veel verder gaat dan die van de private etablissementen, waardoor het fundamenteel is, ook in te zetten op de  stedelijke vernieuwing.

De toekomstige wet bevat uitzonderingen aan de groeibeperkingen van het aantal hotelbedden op Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria en Tenerife, als men aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Daaronder de voorwaarde, dat de etablissementen de doelstelling tot bouwkundige renovatie hebben, verwezenlijking van  accommodatie voor aantallen hotelbedden die afkomstig zijn van renovatieprojecten; of,  als het uiterst luxe hotels betreft in de vijf sterren-categorie.

Bovendien sluit men logies verstrekkende etablissementen in van allerlei aard en soort, die afkomstig zijn van specialisatie-operaties voor gebruik, wat is gepland, om toeristisch gebruik en woongebruik te scheiden.

De nieuwe wet volgt op de verlenging van de Wet op de Moratoria, die op 13 december 2012 ten einde loopt.
1-AAAAislas-canarias-kopie-66.jpg


Hotels kunnen vergunning verliezen
als ze niet renoveren

Inspectie verplicht voor logiesbedrijven

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 14 juni 2012 - De toeristische etablissementen zullen verplicht gaan worden een periodieke keuring te ondergaan, om hun staat van onderhoud te controleren en men zal de vergunning in kunnen trekken als men de faciliteiten niet vernieuwt. De nieuwe Ley de Renovación Turística (Wet op de Toeristische Vernieuwing) introduceert wijzigingen ten opzichte van de eerdere regelgeving als het aankomt op het van bedrijven eisen, dat ze de logiesaccommodaties rehabiliteren, hetzij geheel, of gedeeltelijk. Er mag niet meer dan 10 jaar vestrijken tussen de ene en de volgende renovatie.

De Ley de Turismo (Wet op het Toerisme) van de 1995 en de Directrices (Richtlijnen) van 2003 bevatten al de noodzaak de hotels en appartementen te renoveren en omvatten  een serie maatregelen, opdat de bedrijven dit naleven. In het afgelopen decennium is er echter niet veel van deze doelstelling terecht gekomen, in tegendeel zelfs, de verwaarloosde toeristengebieden hebben voor verlies aan concurrentievermogen gezorgd in de toeristische sector. Met de nieuwe wet gaat men veel verder en de Regering introduceert de verplichting, dat de bedrijven zich hebben te onderwerpen aan een toeristische inspectie.

                                 Hotels en appartementen in Playa del Inglés.

De regelgeving verduidelijkt en ontwikkelt andere, nieuwe prikkels voor ondernemers, om hun verwaarloosde logiesaccommodaties te moderniseren.  De wettekst verstrekt echter het idee van de plicht om te rehabiliteren en maatregelen voor hen die hieraan niet voldoen. Daartoe komt er een serie sancties die kunnen gaan tot het intrekken van de toeristische exploitatievergunning.

De Ministerraad voorziet op donderdag 14 juni 2012 in het bestuderen van de eerste wettekst van de Ley de Renovación Turística (Wet op de Toeristische Vernieuwing) als voorafgaande stap aan het versturen naar de Consejo Económico y Social (CES)  (Sociaal Economische Raad - SER) en aan de Consejo Consultivo (Raad van Advies). Het is de bedoeling van de Regering de wet aan het Parlement te doen toekomen in de komende zittingsperiode, zodat die in december 2012 in werking kan treden, omdat dan de verlenging van de moratoria eindigt die in mei door de Kamer is goedgekeurd.

Nieuwe hotels
De Ley de Renovación Turística (Wet op de Toeristische Vernieuwing) en de Ley de Armonización del Suelo (Grond Harmonisatiewet), die momenteel door het parlement worden behandeld, maken een einde aan de toeristische moratoria die sinds 2001 van kracht zijn en geconsolideerd door de Directrices (Richtlijnen) van 2003.

Met de nieuwe tekst wijzigt men de voorwaarde, dat nieuwe hotelbedrijven van de luxe school zouden zijn en vanaf nu hotels, of appartementen van de vijfsterren-categorie moeten kunnen zijn, waar de kwaliteit van de dienstverlening voorop staat.

Bovendien opent men de weg voor het bouwen van nieuwe hotels, de wet creëert nieuwe toeristische producten, zoals het condominio (condominium = gemeenschappelijk eigendom) van villa’s ter regulering van het toeristisch aanbod, waarop de ondernemerssector aanspraak maakt.

Het hoofddoel blijft, dat er geen nieuwe grond wordt verbruikt in het toestaan van nieuwe logiesaccommodaties, daartoe introduceert het wetsvoorstel criteria voor bebouwbaarheid, wijzigt men de standaarden voor de percelen en verduidelijkt men moderniserins en concurrentieplannen die al in gang zijn gezet en die beheerd worden door het nutsbedrijf Gesplan in de oudste toeristengebieden van de Eilanden.

In de Ley de Armonización del Suelo (Grondharmonisatie Wet) staat een bepaling die de kwalificatie van nieuwe grond mogelijk maakt, maar waarvoor wel een aantal procedures verlangt worden, en die, onder ander nieuwigheden, inhoudt, dat het Parlement als laatste instantie de aanvraag van de Gemeente autoriseert die meer grond verlangt na indiening van  een gefundeerd rapport.

De nieuwe wet introduceert mechanismen, om te voorkomen, dat er nieuw geschillen  ontstaan tussen bedrijven en de Overheid zoals in het afgelopen decennium is voorgevallen vanwege de toeristische moratoria. Daartoe creëert men een onderhandelingscommissie die bestaat uit projectontwikkelaars en overheden en een bemiddelingsfiguur, in geval van conflict.

Sommige aspecten van de nieuwe wet komen er, ter versterking en ontwikkeling van die welke al vervat zijn in de Ley de Medidas Urgentes (Wet op de Noodmaatregelen) van  2009.
1-AAAAislas-canarias-kopie-66.jpg


 

aaaaakaart_canaria-38-7.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--156.jpg

yyy1208786641_smileyhuilend-6.jpg