site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-301.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3-85.jpg


Uitgaansgelegenheid  ‘Aqua Club Meloneras’ heropent spectaculairder dan ooit

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA- woensdag 25 juli 2018 - De unieke ruimte, een van de meest aantrekkelijke in het Zuiden van Gran Canaria, verschijnt opnieuw met een modern beeld en een opvallend concept van het nachtleven. Gereserveerde gebieden, exclusieve dienstverlening, ontworpen cocktails en parkeerterrein. Kortom: Men is jong en wil wat... in dit referentiepunt voor het nachtleven in het Zuiden van Gran Canaria sinds de opening, in 2010: Het clubterras 'Aqua Club Meloneras’ heropent haar deuren, spectaculairder dan ooit.

De faciliteiten, decoratie, en het concept ervan, zijn onderworpen aan een verwachte en gewenste verjongende 'opbeuring' die een uitzonderlijk resultaat heeft: Een aantrekkelijke en moderne, zeer ruime locatie in de open lucht, met uitzicht op zee en met de best mogelijke klantenbediening die is voor te stellen.

logo-aqua-club-2.png
FONDO-550x400.jpgHet resultaat laat niemand onverschillig en staat weer op de top van de golf die sinds de geboorte als het terrasicoon van de beste nachten van het zuiden van Gran Canaria is beschouwd. Vanuit zijn comfortabele locaties om te zitten , een drankje te genieten, en naar de beste muziek van het moment te luisteren, in de stijl van een concept dat is geïnspireerd door het levensechte Afrika en zijn betoverende nachten, met plafonds van groene jungleplanten en grote lampen die de huid van de giraffe imiteren, men gaat de vernieuwde ‘Aqua Club’ binnen in de n Meloneras, in de gemeente San Bartolomé de Tirajana, en is ervan verzekerd als jong publiek ondergedompeld te zijn in een ruimte van plezier.
aqua-club-meloneras-vuelve-abrir-puertas-11_g.jpgDe verlichting, zorgvuldig bestudeerd om een magische en raadselachtige ervaring te krijgen, benadrukt de schoonheid van de locatie, waarvan de akoestiek toelaat om te genieten van de beste thema's van het moment in een werkelijk unieke ruimte.
aqua-club-meloneras-vuelve-abrir-puertas-1_g-1.jpg
Inzet op kwaliteit
De toewijding aan kwaliteit is de gemeenschappelijke noemer van dit disco-terras waar men de meest zorgzame klantenservice op Gran Canaria kan vinden. Van het brede scala aan eerste klas drankjes tot de cocktails van een barman, die het verschil maken met andere uitgaansgelegenheden.

En om de aangenaam warme zomeravonden verder te stimuleren, kunnen klanten genieten valnet optreden show met gogós, travestie koninginnnen, live sax en vioolmuziek, vocale dans, circusartiesten van het bureau Guap@s,  en jongleurs van het bedrijf Cirquenzen.
aqua-club-meloneras-vuelve-abrir-puertas-10_g.jpg

imagen-aquainauguracion-2-de.jpg

Het hele jaar door feest
De lijn zal het hele jaar door worden verlengd, waarin thematische partijen zullen worden gepland met innovatieve concepten, waaronder producties van evenementen zoals o.a.Tokyo, Burlesque, en Flúor Light.

Aqua Club Meloneras’ onderscheidt zich van de andere aanbiedingen door een kwaliteitsproduct en een perfecte dienstverlening  aan te bieden. De muziekstijl omvat bijna alle soorten commerciële en dansmuziek, van discodans tot reggae,  en Spaanse muziek.

aqua-club-meloneras-vuelve-abrir-puertas-9_g.jpg DANI-JESUS-Y-CIA.jpg MOHAMED-Y-JOSE.jpg
ESTEFFI.jpg aqua-club-meloneras-vuelve-abrir-puertas-3_g.jpg ATAMAN.jpg
JULIAN.jpg aqua-club-meloneras-vuelve-abrir-puertas-13_g.jpg

aqua-club-meloneras-vuelve-abrir-puertas-7_g.jpg aqua-club-meloneras-vuelve-abrir-puertas-8_g.jpg
aqua-club-meloneras-vuelve-abrir-puertas-12_g.jpg

aqua-club-meloneras-vuelve-abrir-puertas-4_g.jpg

aqua-club-meloneras-vuelve-abrir-puertas-2_g.jpg aqua-club-meloneras-vuelve-abrir-puertas-6_g.jpgEn als dit allemaal niet genoeg is, heeft de ruimte een speciale dienstverlening voor klanten die een gereserveerde plek kiezen, met keuze uit parkeergelegenheid ,tafels, balletgedeelte, toegang tot VIP-ruimte, en gratis delicatessen.

Tijdens de zomer, met een minimum aan verbruik, is de parkeerplaats gratis op het parkeerterrein Meloneras Playa (vraag naar de voorwaarden).

 logo-aqua-club-1.png

Aqua Club uitgaans-icoon in het Zuiden:
Zie de internetpagina: www.aquaoceanclub.com

Geopend van  22:00 tot 04:00 op vrijdag , zaterdag,
en de avond voorafgaand aan de nationale feestdagen.

Tel.      : (+34) 928 77 05 76
Mobiel: (+34 ) 687 225 908
C.C. Meloneras Playa, Planta 2ª,
35100 Maspalomas
GRAN CANARIA

 000logo-49.jpg


Het project ‘Masdunas’

 SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA – zaterdag 21 juli 2018 - De FEHT (Horeca Federatie) meldt in het artikel https://maspalomasahora.com/not/45332/-ldquo-masdunas-rdquo-regenerara-la-arena-de-maspalomas-con-60-000-metros-cubicos de geplande activiteit ‘Masdunas’ die de leden van de Horecafederatie allemaal zal raken, zelfs toeristen.

Het artikel eindigt met de Feht-ingreep; en men verwijst naar de blokkade van andere ‘werklozen’-projecten voor de stranden van Maspalomas Costa Canaria .

PHOTO-2018-07-21-10-20-54-1.jpg
                             
De tweede van rechts op deze foto is Tom Smulders.
PresentacinProyectoMasdunas3.jpg
gesplana-1.jpg

De FEHT wil zien, of de nieuwe directeur van Kustzaken op de Canarische Eilanden in Madrid meer aandacht zal kunnen krijgen voor de ‘bunker van het behoud van gesloten ideeën in Madrid’, en om het essentiële, degelijke beheer te bespoedigen. Zie de video: https://vimeo.com/280927064

2018-playa-del-ingles-17084820-12g.jpg

VIDEO:
https://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/07/20/148599/arranca-regeneracion-dunas-maspalomas-1_p.mp4

img_47581.jpg

60.000 kubieke meter zand
De Duinen van Maspalomas worden geregenereerd met een bijdrage van 60.000 kubieke meter zand; een actie die zal plaatsvinden in het kader van het project ‘Masdunas’, dat  op vrijdag 20 juli 2018 is gepresenteerd door het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria.

img_47578-1.jpgDe bijeenkomst is gehouden in het Centro Insular Toerisme Playa del Ingles en is bijgewoond door de president van het Cabildo (Eilandbestuur), Antonio Morales, van Gran Canaria; de minister van Toerisme, Inés Jiménez; de  milieu-adviseur, Miguel Ángel Rodríguez; evenals verschillende zakenmensen.

"Het voorstel is om continuïteit te geven aan wetenschappelijke studies en burgerschap die bestaat uit het redden van de duinen met een baanbrekend project in deze ruimte," heeft Morales gezegd.
In die zin bestaan ​​de werken uit de bijdrage van door de jaren heen verloren zand, het planten van balancones (duinvegetatie) om het zand te behouden en het verlies te stoppen; en het aangetaste materiaal te verwijderen.
De overdracht vindt plaats vanuit het zandgebied, genaamd: Punta de la Bajeta naar Playa del Ingles (waar de duinen-cyclus begint) om terug te keren naar deze ruimte met ecosysteem-waarden en mogelijkheden voor ordelijk openbaar gebruik.

Het project heeft een financiering van €1.155.000,=  waarvan de belangrijkste doelstelling is, het voorkomen van de verdwijning van de Maspalomas-duinen die jaarlijks gemiddeld 45.000 kubieke meter zand verliezen.

Morales heeft aangegeven, “ dat al ruim 50 jaar de middelen van het duinsysteem intensief zijn geëxploiteerd, en de verschillende wetenschappelijke studies waarschuwden voor de noodzaak van acties gericht op herstel en behoud.”

Hij voegde daaraan toe, “ dat het  de eerste keer is in de wereld dat een project van deze aard  in een droge duin systeem wordt uitgevoerd," dus het is "een eerste stap" voor het herstel van deze plaats dat vertrouwen wordt uitgevoerd uitgevoerd met de steun van andere administraties en bedrijven.

img_47580.jpg

Negentig jaar
Anderzijds heeft Miguel Ángel Peña, de technicus van Cabildo Envirement, gewezen op het belang van dit project, aangezien wetenschappers het leven van de duinen van Maspalomas in 90 jaar dateren.
 Het Masdunas project, verdeeld in vier fasen, die twee jaren ver zal duren, ook het herstellen van soorten die van fundamenteel belang zijn voor de ontwikkeling van de duinen en het herstel van acht kilometer van de officiële paden van het Nature Reserve.

Daarnaast zullen 350 balancones worden geplant samen met 78 kunstmatige zand verzamelaars in verschillende experimentele percelen, die het creëren van nieuwe duinen door de natuurlijke ruimte zoeken.

Peña heeft benadrukt, “dat de overdracht van zand van La Bajeta aan het begin van de reis naar Playa del Inglés  bovengronds is, dus niet onder water.”

Het project zal ook voortbouwen op het bevorderen van wetenschappelijke kennis met drie ploegen van onderzoekers die de beweging van het zand gedurende twee jaar nauwlettend zullen volgen en hun samenwerking  met verzamelaars van balancones (duinvegetatie).

De zandbewegingen beginnen op 1 oktober 2018  en zullen doorgaan op verschillende tijdstippen van het jaar, altijd in het seizoen van lagere toeristenaankomst en 's nachts, voegde de technicus toe.

16 videotoepassingen door technici van vluchten door schuine laser-fotogrammetrische metingen van kruipende sebadales aan de grond kunnen de studie stoppen, of compenseren van aanslibbende erosie van de duinen.

‘Masdunas’ heeft ook een specifieke website (www.masdunas.com), informatiemateriaal, sociale netwerken, en de ondersteuning van een tweetalige milieu-tolk om rondleidingen door het project te maken.

Duinen van Maspalomas en Playa sebadales worden in het Engels weergegeven door het Canarische netwerk van beschermde natuurgebieden: Special Natural Reserve; evenals een speciale beschermingszone die wordt erkend door: Red Natura 2000.
                                               img_47581-kopie.jpg
                                              
Rechts op de foto, Tom Smulders.

Kiosken en stenen
Van zijn kant heeft de vicevoorzitter van de FEHT (Horeca Federatie), de Nederlander Tom Smulders, van de gelegenheid gebruik gemaakt, om: “ De ‘ongelooflijke vertraging’ in de installatie van de kiosken op het strand van Maspalomas,” te presenteren.
Naar zijn  mening is die vertraging te wijten; “aan een ‘kom van spaghetti’ van de verordeningen tot uitvoering van procedures voor het voorkomen van deze eindeloze reis met overheidsmaatregelen als ‘essentieel en eenvoudig’.”

Anderzijds benadrukte Tom Smulders, “de nadelen voor de gebruikelijke en aangename wandeling langs de belangrijkste toeristische stranden, die een ‘absolute beproeving’ zijn  geworden door de aanwezigheid van steeds meer stenen.”.

“Ondertussen verbieden overheidsprocedures ook het verplaatsen van stenen zonder toestemming van de hoogste kust-autoriteit, die geen rekening houdt met het welzijn van zwemmers, “ heeft Tom Smulders gezegd. "Maar goed dat het gezag van het Cabildo (Eilandbestuur)  en de wethouders van de Canarische toeristische steden een gemeenschappelijke aanpak hebben als resultaat van gezond verstand," aldus Tom Smulders van de FEHT.
zzzzIslas-canariaslogo-kopie-179.jpg


Gesplan begint in oktober 2018
met het overbrengen van zand
van Maspalomas naar Playa del Inglés
om de duinen te redden

Het project van het Cabildo (Eilandbestuur), dat1,1 miljoen euro kost, omvat het planten van 350 exemplaren balancones (duinvegetatie)

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 20 juli 2018 - Ongeveer 60.000 kubieke meter zand van het strand van Maspalomas, met name vanaf het punt van La Bajeta, wordt met de vrachtwagen van de kust van dit punt naar verschillende delen van Playa del Inglés verplaatst om het duinsysteem te herstellen. De actie, is in opdracht van het Cabildo (Eilandbestuur) van  Gran Canaria uitbesteedt aan het nutsbedrijf Gesplan en start op 1 oktober 2018 wat een investering met zich meebrengt van iets meer dan 1,1 miljoen euro.

Het idee is dat het zand dat op het Playa del Inglés (Strand van de Engelsman) wordt geplaatst, van nature wordt getransporteerd door de wind naar het kustduin, waar de aanwezigheid van balancones (duinvegetatie) de bijdrage van de zandlevering bevordert en helpt bij het vormen van de beweeglijke duinen, kenmerkend voor mobiele duinen.

dunas13.jpg
9911_dunas.jpg

Cabildo-acordonamiento-balancones-Dunas-Maspalomas_EDIIMA20170816_0483_4.jpgBij de presentatie van het Masdunas-project, wat heeft plaatsvonden in het Centro de Iniciativas Turísticas de Playa del Inglés (plm. het VVV-Kantoor) in de toeristenwijk Playa del Inglés, heeft de president van het Cabildo (Eilandbestuur), Antonio Morales, van Gran Canaria, benadrukt,  “dat het een proefervaring is; en dat de politieke wil is, om door te gaan met het herstel van de duinen.”

43291859841_43ba6d42ed_b.jpg

franjalitoralconbalancones.gif

In die zin heeft hij de gelegenheid te baat genomen om de deelname van andere overheden aan de zorg en het behoud van deze natuurlijke ruimte te verlangen, en heeft hij gevraagd dat Costas (Kustzaken), ondergeschikt aan het Ministerie van Milieuzaken, miljoenen euro's uitgeeft aan kunstmatige stranden en niets wijdt aan deze actie.

399582-1g_CSN399582_MG1366581.jpg

img_11158.jpgDe ingreep in Maspalomas zal over een periode van twee jaar worden uitgevoerd, zodat van oktober tot november 2018 naar verwachting ongeveer 30.000 meter wordt onttrokken en de rest tussen mei en juni van 2019. Deze periodes zijn gekozen omdat zij degenen zijn met de laagste toeristenstroom, en men zal ook tijdens de nacht werken, aldus de leider van het natuurreservaat van Maspalomas, Miguel Ángel Peña.

Ook overweegt dit project de aanplant van 350 balancones (duinplanten  om de exemplaren van deze soort opnieuw te bevolken die erg belangrijk zijn in de duinen-dynamiek. In dit geval is het doel,  het aantal van deze planten in de zuidelijke sector van Playa del Inglés en in de Cañada de la Penca te versterken. De irrigatie zal worden uitgevoerd door een aurobusje dat elke 15 dagen de plaats zal naderen omdat een watertank in het zand zou kunnen wegzakken.

Om alle soorten die van fundamenteel belang zijn voor de ontwikkeling van de duinen te herstellen, is gepland om de acht kilometer paden langs het Duinreservaat te herstellem en ongeveer 1.000 kubieke meter. van droog plantaardig afval te verwijderen.
000logo-40.jpg


Maspalomas Ahora Radio,
een nieuw radiokanaal via het Internet
voor de meest actuele informatie over
het Zuiden van Gran Canaria

In Spanje luisteren meer dan 1,7 miljoen mensen via Internet naar de radio, en 1,4 miljoen van hen doet het rechtstreeks.

Visita la Web de la radio, podrás escucharla en directo o elegir los programas a la carta
Zie: http://www.maspalomasahoraradio.com/#/

GRAN CANARIA - maandag 15 januaiu 2017 - Het Internet-medium ‘Maspalomas Ahora’ heeft ‘Maspalomas Ahora Radio’ in gebruik genomen, een nieuw aanbod van informatie via de ether met een breed scala aan informatie- en recreatie-inhoud, die een aanvulling vormt op de traditionele informatie van lokale radiostations
.
Deze nieuwe uitdaging van de vooraanstaande nieuwskrant in, voor, en over  het Zuiden van Gran Canaria is gebaseerd op de ervaring van het personeelsbestand van de krant in de radiosector en beantwoordt aan de principes van het aanbieden van een onafhankelijke en meervoudige informatie, met als doel om het actuele nieuws te brengen over de gebeurtenissen van algemeen belang die zich voordoen, waarvoor men belangstelling  heeft en die en uitwerking  hebben op het Zuidelijke gebied op een onpartijdige, rigoureuze en waarheidsgetrouwe manier.

 

RADIIOSCHEMA.png

                           VOORDELEN VAN RADIO VIA HET INTERNET.
Met Maspalomas Ahora-inhoud, actueel nieuws, interviews ,en  programma's op aanvraag, behoort dit nieuwe medium  niet tot een economische, politieke, of mediagroep en is het gebaseerd op de veelheid van ideeën en meningen als een kanaal dat openstaat voor de deelname van zijn luisteraars in de dagelijkse realiteit in de sociale, politieke en economische context die vrije meningsvorming en debat bevordert.

Als standaarddragers van de vrijheid van meningsuiting en het recht op informatie, lanceert Maspalomas Ahora in de ether in een rechtsreeks-formaat, met een onafhankelijke en meervoudig programmering, waarin een verscheidenheid aan informatie en muziek is gericht op het bevredigen van de smaak van een breed spectrum van luisteraars.

Op deze manier, en als een station dat is gekoppeld aan het persbureau EFE, opent Maspalomas Ahora Radio met programma's die zijn afgestemd op Luces en la Oscuridad (Licht in het Donker) , nieuwigheden in literatuur, film, kunst ,en muziek,>; zowel in Spanje als in Latijns-Amerika via de de microfoon van Marta Robles; het gezonde adviesprogramma van Henar Fernández; de sportagenda van ‘Con Efecto0 , de rubriek met informatie over geschiedenis en politiek nieuws, of het programma over technologische vernieuwing ‘Átomos y Bits’.

Daarnaast komt via Maspalomas Ahora Radio alle informatie over duurzaamheid en natuur met het programma: ‘Mangas Verdes, Ayer, Hoy y Mañana’.

Het recreatie-aanbod groeit met een breed scala aan actuele geluiden en altijd met Blues, Jazz en alternative Rock-nummers, evenals met de successen van gisteren en vandaag op dansvloeren in onder meer het programma:  ‘Kiss & Show’.

Rechtstreekse radio, zet in op winst
De formule gekozen door Maspalomas Ahora Radio om nieuws via de radio op de Canarische Eilanden te brengen, volgt een sterk groeiend en succesvol formaat.

Rechtstreekse radio is volgens de gegevens van de studie van Egostreaming 2017 met 61% gegroeid met betrekking tot FM-radio, een cijfer dat 6% hoger ligt dan dat van 2014.

Wat betreft het verbruik van radio-inhoud, luistert 62% via de mobiele telefoon, versus 38% via de computer, waardoor radio-toepassingen  het nieuwe middel vormen voor verbinding met de ether.

Bovendien, zoals bevestigd door de studie van ‘Hábitos del consumidor de radio 2016’, , opgesteld door de Onderzoeksafdeling van Merca 2.0, is dat 20,6% die radio rechtsreeks beluistert een beter signaal heeft dan FM, met 15,6%  zorgt dar ervoor dat men van deze formule een beter geluid krijgt.

De rechtstreekse radio via het Internet boekt winst op  de traditionele radio
In 2017 is het uitschakelen van  de gemoduleerde frequentie al genoemd als een realiteit in landen zoals Noorwegen, die sinds 2017 al zijn inhoud uitzend via digitale radio.

De argumenten die zijn verdedigd voor de verandering van systeem in het Noordse land beschouwen digitale radio als een ruimte met mogelijkheden om luisteraars op een andere en hoogwaardige manier te bereiken, met een meer diverse en meervoudige verspreiding van de radiosector.

In Spanje luisteren ruim 1,7 miljoen mensen via internet naar de radio en 1,4 miljoen  van hen doen dit rechtstreeks ;een aantal,  dat volgens de resultaten van de derde fase van de Estudio General de Medios (EGM) is gepresenteerd door de Asociación para la Investigación de Medios de Comunicación (AIMC) welke overeenkomt met de periode tussen 6 september en 14 november 2017, bijna het dubbele aantal luisteraars van Onda Media (het Ethernet), wat bijna 725.000 is.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie-9.jpg


Een naaktstrand op Gran Canaria,
onder de vier beste van de wereld

Een vooraanstaand medium belicht een Canarisch strand tussen de twaalf beste van de Planeet

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 12 januari 2018 - Op de Canarische Eilanden is er geen probleem om een strand te vinden waar men kan baden, of zonnebaden; en er zijn veel meer landen dan de vingers  van een hand kunnen tellen,  waar de praktijk van het nudisme perfect gereguleerd en geautoriseerd is.
Deze praktijk, met betrekking tot zelfrespect en respect voor anderen,  wordt steeds meer geaccepteerd op de meeste textielstranden, zelfs op gezinsstranden.
In Europa zijn de andere belangrijke bestemmingen: Frankrijk, Nederland, Kroatië, Duitsland en Griekenland; maar het subtropische klimaat van de Canarische archipel maakt het mogelijk om 365 dagen per jaar naakt te recreëren.

De nudistenfilosofie bevordert het contact met de natuur zonder kleding. Nudisme is ontstaan in 1891 in India, hoewel het aan het begin van de 20e eeuw in Duitsland was, dat deze beweging begon.
Voor velen is aankleden een puriteinse conventie, waarvan perfect kan worden afgezien. Er zijn stranden, lagunes, bassins, en andere zwemplekken, naast een aantal horecabedrijven, geschikt voor het beoefenen van nudisme in gebieden ver van hotels, wegen, en andere openbare plaatsen.
Naaktstrand-Playa-del-Ingles-Gran-Canaria-1.jpg maspalomas-650x435.jpgmaspalomas-zona-nudista-1.jpg
nudismo-1.jpg

eee.jpgDat is niet onopgemerkt gebleven voor het reissegment van het dagblad  ‘El Periódico’ dat in een artikel 12 naaktstranden aanbeveelt,  "om het nieuwe jaar (2018) te beginnen met een heldere geest en een naakt lichaam".
3c43c946c92596aaf18e6cda2b90efd3.jpg
nudistas-viejos-flacidos2--644x362.jpg playas_nudistas-1.jpg
Daaronder is Maspalomas, wat men beschrijft als: "een woestijnzand-strand, beroemd om zijn duinen, waaronder een deel dat wordt begrensd als naaktstrand." Dankzij deze natuurlijke 2.800 meter lange ruimte, is de gemeente San Bartolomé de Tirajana uitgegroeid tot een van de favoriete bestemmingen van Gran Canaria.

Naast het genoemde naaktstand bevat de lijst nog andere, zoals:
Sant Pol del Mar (Catalonië)
La Salvaje (Baskenland),
Cap D´Agne (Franrijk),
Centro Heliomarine Montalivet (Frankrijk),
Het eiland Sylt (Duitsland),
Het eiland Lokrum (Kroatië),
Het eiland Barreta (Portugal),  
Glyka Nera (Griekenland),
Little Beach  (Hawaii, Verenigde Staten),
Haulover Park Beach (Verenigde Staten),
Wreck Beach (Canada).
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-93.jpg


María Santiago, Miss Turismo Las Palmas 2017

SAN BARTOLOMÉ  TIRAJANA  - dinsdag 3 oktober 2017 -  María Santiago is op zaterdag 30 september tijdens een gala-avond, die is gehouden in San Bartolomé de Tirajana, gekozen tot: Miss Turismo Las Palmas 2017

Maspalomas Costa Canaria, is de vestiging van de verkiezing van Miss Turismo Las Palmas.

2017_MissTurismo_Visita_02.jpg
Na de voorverkiezing, geregisseerd door Willie Díaz, die om 09:30 uur op vrijdag 29 september heeft plaatsgevonden bij het zwembad van Bungalows ‘Vistaflor Maspalomas’ zijn de 19 finalistes, ontvangen in de gemeentelijke kantoren van Maspalomas door la primera teniente de alcalde (de locoburgemeester)  en de wethouder van Toerisme , Ramón Suárez Ojeda van  de San Bartolomé de Tirajana in het Gemeentehuis te Maspalomas.
2017_MissTurismo_Visita_01.jpg
Alamo wenste geluk aan de kandidates, die vervolgens naar de nationale verkiezingswedstrijd gingen.
22049833_1752198545084078_3629799994233184936_n.jpg

De verkiezing is opgeluisterd door optredens van de Spaanse kampioenen synchroonzwemmen, de Cubaanse kunstenaar Yet Garbey, de zanger Mayelin, het Ballet Enigma, en de humoristi Xayo. 

MARIASANTIAGOMissTurismoLASPALMAS2017.jpg

22007784_1911610835826049_3941442849662030547_n.jpg

Het evenement is bijgewoond door Rafaela Candida, Miss Tourism Spain 2016, die Spanje zal vertegenwoordigen in de wereldwedstrijd op de Filipijnen.
0000Islas-canariaslogo-kopie-270.jpg


Het Cabildo heeft de vegetatie
in duinen van Maspalomas
afgebakend met touwen

Door het rondwandelen in de duinen door bezoekers
is 70% van de natuur verloren gegaan

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 18 augustus 2017 - Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria heeft de werkzaamheden voltooid voor het met touwen afbakenen van de flora in het Reserva Natural Especial de Dunas de Maspalomas (Speciale Natuurreservaat Duinen van Maspalomas) waarvan in de afgelopen jaren 70% verloren is gegaan doordat  de bezoekers erin rondwandelen, zo heeft men laten weten op donderdag 17 augustus 2017.

Die flora - bestaande uit balancones-exemplaren, vier soorten uit de Amaranthaceae-familie: Traganum acuminatum, Traganum gracile Traganum moquinii, Traganum nudatum, wat planten zijn die de duinen vormen en behouden - is beschadigd door de doorlopende vertrapping van voorbijgangers en het gebruik dat van deze struiken is gemaakt als geïmproviseerde borstweringen waar individuen hun toevlucht kunnen nemen tegen zon en wind; zo wordt aangegeven in een verklaring van het Cabildo (Eilandbestuur): “Het overleven van deze planten is een noodzaak voor het  behoud van de duinen.”
img_42017.jpg

Vanuit het Cabildo (Eilandbestuur) geeft men aan, dat de werkzaamheden hebben bestaan uit het installeren van 992 twee meter lange, houten palen, waarmee met ongeveer 3.000 meter wit koord de doorgang beperkt wordt, wat met honderd informatieborden langs het beschermde gebied wordt aangegeven, waarmee men aan de bezoekers het belang uitlegt van het conserveren van deze omgeving.
image_content_2476956_20171024162633-1.jpg

maspalomas.jpgEn men geeft aan, dat de maatregel gedeeltelijk de passage beperkt in het gebied dat de meeste bescherming nodig heeft, maar dat men ‘brede wandelgangen’ vrij laat voor mensen die probleemloos het strand willen bereiken.
balancones-1.jpg balacontraganum-moquinii.jpg
                          Balancones.                                                    Traganum moquinii,  

GranCanaria_Maspalomas.jpg
De actie maakt deel uit van het initiatief valnet ‘Milieuherstel van de Duinen van Maspalomas’, dat een budget van €94.278,55 heeft ontvangen, en gedeeltelijk wordt gefinancierd door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, aldus het Cabildo (Eilandbestuur).

0000Islas-canariaslogo-kopie-333.jpg 


De ‘Kroegtijger’ van Maspalomas is onthuld

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 10 juni 2017 - Op vrijdag 9 juni 2017 heeft de producent van de frisdrank Coca-Cola het standbeeld laten onthullen wat geplaatst is in de toerisitenwijk Maspalomas en dat men gechonken heeft aan San Bartolomé de Tirajana, omdat dit in Spanje de gemeente is die de meeste kroegen (pardon: horecabedrijven) telt.

Hat standbeeld, dat wij voor het gemak maar tot ‘Kroegtijger’ hebben gedoopt, is - compleet met de tegenwoordig zo in de mode zijnde (moslim)mannenbaard te bewonderen nabij de Vuurtoren van Maspalomas.
IMG-20170608-WA0111-1.jpg                    IMG-20170608-WA0117-1.jpg
En hoewel men dat met een glas (of flesje) Coca-Cola in de hand - officieel - niet mag doen (namelijk alcoholvrij), toch: Proost!
ZZZZZZIslas-canariaslogo-kopie-12.jpg


Video: Meer zand voor de duinen van Maspalomas

Het Cabildo (Eilandbestuur) begint met een herstelproject
met het opbrengen van 40.000 m³ zand op de duinen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 26 mei 2017 - De erosie maakt een eind aan de duinen van Maspalomas in de Gemeente San Bartolomé op Gran Canaria. Het is een bewezen verschijnsel door de wetenschappelijke gemeenschap. Daarom heeft het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria besloten tot een nieuw project te lanceren dat is gebaseerd op het herstel van het Natuurreservaat. Het Eilandbestuur is voornemens om dit te doen met gebruikmaking van de natuurlijke cyclus van het zand.

De bebouwing (van de toeristenwijk Playa del Inglés), maar vooral de zuidelijke stormen, doorbreken de natuurlijke cyclus van het zand en voeren het af naar de zeebodem op Punta de La Bajeta.
Duinen-van-Maspalomas-1.jpg
30-9.jpg
Bekijk de video op de internetpagina van Radio Televisión Canaria (RTVC):
http://www.rtvc.es/noticias/video-mas-arena-para-las-dunas-de-maspalomas-165366.aspx#.WShB71Q19aT

GranCanaria_maspalomas7_01.jpg

1maspalomas-2.jpg
12271_Fill_670_0.jpg

1371733598_315967_1371733990_sumario_grande.jpgHet doel van dit herstelproject is bodemsanering, zodat het door het door de wind  overmatig gedroogde zand aan het begin bij Playa del Inglés, met behulp van de vegetatie, weer terecht komt op de duinen.

Dunas-de-Maspalomas2.jpg                                    Men zal 40.000 m³ zand opbrengen zodat hij,
DSC08129.jpg

18-13.jpg  34-3.jpg 22-11.jpg
 32-4.jpg  DSC08157.jpg
                                                                   en hij, en hij...
13473277_160495017697473_840403223_n-2.jpg 17596636_403292163385287_643508241220763648_n.jpg

                                                                            en zij...
nudistaokjpg--575x323.jpg maxi-desnudo.jpg        ...zich kunnen blijven uitleven in het Natuurreservaat van de Duinen van
Maspalomss.

dunasmaspalomas2.jpg

Foto-A-rea-de-Las-Dunas-de-Maspal-mas-Costa-Tur-stica-de-San-Bartolom-de-Tirajana-Gran-Canaria.jpg Fotos-A-reas-de-las-Dunas-de-Maspal-mas-La-Costa-Tur-stica-de-San-Bartolom-de-Tirajana-Gran-Canaria.jpg
imagen-de-maspalomas-1-1.jpg
Duinen-van-Maspalomas-met-zicht-vanaf-de-Paseo-Canario-in-Playa-del-Ingles.jpg

Miguel Ángel Peña, technicus van Milieuzaken, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria bevestigt , “dat het wetenschappelijke vervolgproject het mogelijk maakt, door middel van 11 schuine laser-vluchten met hoge precisie van de topografie, te meten hoe het systeem gaat reageren op het inlijven van zand. “
dunas_maspalomas_cabecera.jpg

Dunasol_dunas-1030x684.jpg

Men zal 40.000 m³ zand opbrengen - dat is wat de duinen in een jaar tijd lijken te verliezen -  en men zal dit ’s nachts doen in het toeristische laagseizoen (in de zomermaanden).
Het project ligt ter openbare inzage van het publiek, maar  heeft nog geen definitieve goedkeuring van Demarcatie Kustzaken.
AAAAIslas-canariaslogo-1.jpg


De Duinen hebben nog maar 90 jaar te leven

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 27 juli 2016 - De Duinen van Maspalomas zullen in een vlakte met zandbubbels veranderen als men geen zand opbrengt vanaf Punta de la Bajeta. «Ze verliezen jaarlijks 40.000 m³ en er rest ze nog slecht negentig jaar leven,” dat heeft op dinsdag 26 juli 2016 de ingenieur Raúl Medina Santamaría bevestigd.

De Dunas de Maspalomas zijn heel ziek en het enige medicijn dat in staat is ze te redden woidt ‘zand’ genoemd. Hun ziekte is het product van een negatieve balans van sedimentaire afzetting, dit betekent dat de hoeveelheid zand die op natuurlijke wijze wordt aangevoerd veel lager is dan wat ze via de zeestroming verliezen. Als er geen toeleveringen komen zal het duinlandschap, dat slechts 250 jaar leven heeft, veel eerder sterven en binnen een paar decennia zullen de golvingen plaatsmaken voor een zandvlakte met stenen.
74829.jpg

Twee toeristen kruien - pardon:' wandelen' - in het beschermde natuurgebied van de Duinen van Maspalomas.
Het gegeven, dat geen zomerse gebeurtenis is, blijkt het resultaat te zijn van vele studies, en dat is op dinsdag 26 juli 2016 geduldig uitgelegd tijdens de Zomeruniversiteit van Maspalomas, door Raúl Medina Santamaria, ingenieur voor wegen, kanalen en havens, die directeur is van de Grupo de Investigación de Ingeniería Oceanográfica y de Costas (1996-2007) (Onderzoeksgroep Oceanografische en Kustwaterbouwkunde 1996-2007) en hoogleraar Waterbouwkunde aan de Universiteit van Cantabrië.
raul_medina-1.jpg Univerisidad-De-Cantabria.png                                                Raúl Medina Santamaria
                                                                 VIDEO: 
                              https://www.youtube.com/watch?v=3buDoOnnfnY
Volgens Medina, “heeft sinds hun begin het duinzand een circuit gehad.” “Het gaat om een beweging waarmee het zand dat binnenkomt via Playa del Inglés over het duingebied reist tot aan Maspalomas en vandaar, voortgeduwd door de zeestromingen, zich verplaatst naar Punta de la Bajeta, waar het in een diepe put valt.”

"In die diepzee," zo voegt hij eraan toe, "verliezen ze elk jaar ongeveer 40.000 kubieke meter, terwijl de natuurlijke aanvulling vanaf de zeebodem bij Pasito Blanco ongeveer 2000 kubieke meter is; het verschil is enorm," laat hij weten.

Maar het duinensysteem, dat een stabiel leven vertoonde tot aan de jaren ’60,” begint te lijden aan een teruggang na de opkomst van de gebouwen voor het toerisme.” “Die zijn veranderd in een scherm; en de wind die voorheen boven de vlakte waaide drijft het zand nu versneld naar Maspalomas, waardoor men jaarlijks nog eens 40.000 m³ zand verliest en de duinen telkens lager worden; en dat wordt nog meer.,” zo merk Medina op, die waarschuwt dat met deze dynamiek, de duine, zoals ze nu zijn, binnen 90 jaar verdwenen zullen zijn.

Een wetenschappelijke oplossing is zand terugbrengen vanaf Punta de la Bajeta. “Dit is een haalbare onderhouds-actie, maar we zullen nooit meer de duinen van de jaren zestig terugkrijgen,” aldus de hoogleraar ingenieur Raúl Medina Santamaria.
zzzislas-canariaslogo.jpg


Het Cabildo bevestigt dat het ‘kosmische duin’ van Dámaso indruist tegen het Natuurreservaat

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA – zondag 21 februari 2016 -  De raadsman van het Departement Toerisme van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, Ángel López, heeft bevestigt dat het kosmische duin ingaat tegen de bescherming van het duinlandschap, dat wordt beschouwd als Natuurreservaat.

Pepe Dámaso heeft vriend en vijand verrast met een maquette voor een edificio ‘trascendente’  (‘overkoepelend’ gebouw) dat hij op donderdag 18 februari 2016  heeft gepresenteerd aan het Cabildo (Eilandbestuur) en wat de toegang moeten verbeteren tot het duinlandschap, dat naar zijn mening ‘indignante’ (‘schandelijk’) is, “omdat men het betreedt zonder regels en zonder controle, via een hotel.”
img_32882.jpg  Het voorstel van Pepe Dámaso voor de Duinen van Maspalomas, nabij het RIU-Palace Hotel.
Toen de artiest in recentelijk het ziekenhuis lag vanwege een hartaanval en daar bezoek ontving  van de president van het Cabildo (Eilandbestuur) Antonio Morales en van de eilandminister van Toerisme, Inés Jiménez; heeft hij hen opgebiecht,  al dertig jaar lang het idee te hebben dit voorstel aan de Overheid te doen, omdat zij op dat vlak  bevoegdheid hebben.

Meningen
Voor eilandminister Jiménez gaat het om een ‘vet’ plan op een kenmerkende locatie van het eiland dat zal worden gemarkeerd door het zegel van de schepper uit Agaete. De minister waardeert de creativiteit van de artiest, maar onderstreept dat het enige dat het Cabildo gedaan heeft, is het voorstel aanhoren met de toezegging dat men een werkgroep in het leven zal roepen die bestaat uit technici van het Eilandbestuur en de projectontwikkelaars van net bouwwerk. In die werkgroep zal men alle mogelijkheden nagaan en bekijken of het haalbaar is als men het aanpast aan de wetgeving.  Als zodanig, heeft Jiménez in haar commentaar alleen de creativiteit van Dámaso gewaardeerd.

Ángel López
Vanuit de Gemeente San Bartolomé de Tirajana geeft men er de voorkeur aan, geen waardeoordeel uit te spreken over het idee. Wat wel is gedaan door Ángel López, fractieleider van Nueva Canarias (NC) in de Gemeenteraad en raadsman voor Toerisme van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, die boven alles opmerkt, allen het project te kennen, maar begrijpt dat er een diepgaande studie plaats zal moeten vinden om een nadere mening te hebben, hoewel hij erkent, dat in het toegangsgebied tot de duinen het ‘kosmische duin’ indruist tegen de bescherming van het duinlandschap dat wordt beschouwd al Speciaal Natuurreservaat.

“Ik begrijp dat het is gepresenteerd door een erkend kunstenaar met een groot prestige, men moet het zijn  waarde gunnen,  maar op zijn best is het niet de juiste locatien. Als er een alternatief is, zal men dat bestuderen en overwegen.”

FETH
Op zijn beurt heeft Fernando Fraile, voorzitter van de Federación de Empresarios de Hostelería y Turismo (FETH) de Las Palmas (Provinciale Horecavereniging) benadrukt, dat het bouwwerk van Pepe Dámaso opmerkelijk is. En Fraile is van mening, dat het project de omgeving niet zal schaden en dat men bovendien een extra attractie zal creëren voor het Zuiden van Gran Canaria; maar voor alles, zal het een constructie moeten zijn die verbetert wat er bestaat in de omgeving en, daaraan meer aanzien geeft.
zzzzzzzislas-canariaslogo-201.jpg


Pepe Dámaso presenteert het project van zijn
duna cósmica’ voor het uitzichtpunt van Maspalomas

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 19 februari 2016 - De Grancanarische kunstenaar Pepe Dámaso heeft op donderdag 18 februari 2016 in het kantoor van  de president van het Cabildo (Eilandbestuur), Antonio Morales, in het bijzijn van Inés Jimenez, zijn project voor een ‘duna cósmica’ (‘kosmische duin’) getoond.

Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria zal de mogelijkheid bestuderen voor het bouwen van een zodanig pand in het Duinengebied van Maspalomas dat de waarde ervan zal benadrukken en zal dienen als voorlichtingscentrum en toegang tot dit natuurgebied overeenkomstig een project wat is bedacht door de kunstenaar Pepe Dámaso, zo heeft men laten weten op vrijdag 19 februari 2016.
duna1.jpg

VIDEO:
https://youtu.be/8Syte2FsUao

"Het bouwen van een kosmische duin, een levend duin, dat - naast andere elementen - een observatorium bevat voor het aanschouwen van de schoonheid van het natuurlijke landschap,” is, zoals hij zelf uitlegt, het voorstel van Dámaso, nadat hij dit gepresenteerd heeft tijdens een ontmoeting voor dat doel met de president van het Cabildo (Eilandbestuur) Antonio Morales.

Schandalig, angs het wilde af
Het uiteindelijke doel van het project zal zijn, dat het bij wet beschermde Duinlandschap zal kunnen rekenen op een centrum dat het erfgoed zal verdedigen, “want nu is het schandalig, langs het wilde af, zoals als mensen ermee omgaan; men gaat via en een wandeling vanaf een hotel het gebied binnen en betreedt dat zonder orde of controle,” zo benadrukt de kunstenaar.

Pepe Dámaso beargumenteert, dat zijn idee noodzakelijk is, “opdat degenen die het erfgoed moeten beschermen, de autoriteiten, de noodzaak begrijpen om te handelen, om de achteruitgang van deze omgeving te voorkomen  die nabij een wijk ligt met een intensieve toeristische activiteit en, bovendien, omdat het Maspalomas ontbreekt aan een  toegangsgebouw,” zoals die bestaan bij andere, kenmerkende landschappen.

“Landschappen zoals de Grand Canyon in de Verenigde Staten, of de Fjorden in Noorwegen, die een degelijk gebouw hebben zoals ik voorstel,” heeft Dámaso als voorbeelden genoemd.

Pepe Dámaso heeft, in elk geval, willen verduidelijken, “dat zijn project voortkomt uit een idee dat ruim dertig jaar geleden al bij hem is opgekomen,” en dat het nog steeds een begin is van een voorstel, dat men in de toekomst zal moeten uitwerken.
Antonio Morales is het eens met deze aanpak en heeft benadrukt, dat dit voor het Cabildo (Eilandbestuur) de eerste benadering is van het project.
Daarom heeft hij verduidelijk, dat alvorens ook maar iets te ondernemen, men een werkgroep van professionele technici op dit vlak in het leven  roept, “om te zien of het past in dit natuurlijke landschap.”
Dmaso.jpg                                                    José (Pepe) Dámaso Trujillo.
Werkgroep
Morales heeft aangegeven, dat, hoe dan ook, hij het een interessant voorstel vindt, “vooral omdat een van grote  Canarische artiesten, een ontwerp heeft gemaakt dat bovendien met het duinlandschap te maken heeft.”

Maar Morales heeft echter benadrukt, dat de zaak bestudeerd moet worden alvorens een definitieve beslissing te nemen, “omdat dit onder andere, ongetwijfeld, een aanzienlijke investering zal vergen.”

Met het kennis nemen van het project heeft Morales verzekerd, een werkgroep in het leven te roepen van technici van het Cabildo (Eilandbestuur) en de projectontwikkelaar van het bouwwerk, zodat met het zal kunnen bouwen bij de huidige esplanade van het RIU-Palace Hotel, zo heeft het Eilandbestuur laten weten in een persbericht
Dunacosmica.jpg

Volgens de uiteenzettingen van Dámaso aan Morales, zou het project kunnen worden bekroond door een glazen koepel met de vorm van een drago (drakenbloedboom), op een bouwwerk dat omgeven wordt door een omloop met een panoramisch uitzichtvenster. Bovendien komt op de benedenverdieping een grote open ruimte die zal dienen als toegang, waarin een gouden komt te staan met de titel  'Ángel de las  Dunas' (‘Engel van de Duinen’), wat ook een van de creaties van Dámaso is.

Tenslotte heeft Morales zij vreugde getoond over de levenslust van een van de grote artiesten van Canarias,” en heeft benadrukt,  dat zij ontwerp te maken heeft met de beweging van de duinen; en Morales herinnert zo aan de band van architectuur en natuur, van de eveneens Canarische artiest César Manrique op Lanzarote.
zzzzzzzislas-canariaslogo-195.jpg


De Gemeente legt elektriciteitsvoorziening aan en breidt het Amfitheater uit in het Parque del Sur  

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 15 februari 2015 - De Gemeente San Bartolomé de Tirajana voert momenteel de noodzakelijke werkzaamheden uit voor de definitieve aanleg van de elektriciteitsvoorziening van het Parque del Sur, met een laagspannensnetwerk voor de openbare verlichting, en de onafhankelijke stroomvoorziening aan de diverse installaties in dit gemeentelijke recreatiegebied.

De Gemeente voert deze werkzaamheden uit via het bedrijf Electrimet, met een begroting van ongeveer €210.000,= welke men besteedt aan het Park en het eigen trasformatorstation, waardoor het mogelijk is te voorzien in totaal 243.132 Watt voor alle huidige en toekomstige benodigdheden in het gebied, vooral voor het ontwikkelen van culturele- en muziek-activiteiten op de podia, en op de tribunes van het amfitheater.
Om gezondheidsredenen heeft men het kleine meer gedempt en omgebouwd tot multifunctioneel podium aan de voet van het grote toneel.
img_26228.jpg         Parque del Sur, in de stadswijk Maspalomas, gemeente San Bartolomé de Tirajana.
6vjsztfx7hdf0idq.jpg
mapa.png
Zie ook:
http://gran-canaria-actueel.jouwweb.nl/zuid-gran-canaria2/san-bartoloma-de-tirajana/maspalomas/recreatie1
rzqqmnhvadyt9jwymmmm.jpg
IMG_3625.JPG
De dagelijkse recreatie activiteiten en het vertier in het park worden in het geheel niet gestoord door deze grondwerkzaamheden welke men aan de buitenzijde van het Park verricht, langs de GC-500 die grenst aan de achterzijde van de Rechbank, om rechtstreeks verbonden te worden met het - in de nabijheid van Winkelcentrum ‘Sonnenland’  gelegen  en  al bestaande- transformatorstation.

Het Auditopium-meertje
Daarnaast heeft de stad onlangs de vernieuwing en verbetering van de omgeving voltooid bij het oude meertje van het auditorium, dat om redenen van lekken en hygiëne i.v.m. de volksgezondheid is gedempt en omgevormd tot een multifunctionele esplanade, welke kan dienen voor de ontwikkeling van de verschillende podiumactiviteiten en als dansvloer, of als orkest-locatie, of zelfs voor het plaatsen van stoelen als uitbreiding van het amfitheater.

Loopplankieren
Deze werkzaamheden aan het amfitheater voert de Gemeente uit via het bedrijf Costa, met een begroting van om en nabij de €70.500,=, waarbij de voormalige waterspiegel wordt omgevormd tot een platform van 774 m² en men twee loopplankieren aanlegt die toegang geven tot het toneel, voor personen met een beperkte mobiliteit.
IMG_3656.JPG

Trimparcours
Naast deze werkzaamheden heeft de Gemeente de toestellen van het trimparcours vernieuwd, heeft men nieuwe prullenbakken geplaatst en nieuwe zitbanken geïnstalleerd op schaduwrijke locaties.
IMG_3666.JPG

Grote culturele evenementen
De wethouder van de Gemeentelijke Dienst en Ruimtelijke Ordening, Fernando González Montoro, heeft bevestigd, “dat de ombouw van het transformator-station het mogelijk maakt, het park te gebruiken voor het organiseren van grote, culturele evenementen.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-38.jpg 


Maspalomas
en de toegankelijkheid van de Duinen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 13 januari 2015 - Onder de naam Maspalomas is de voornaamste toeristenlocatie van Gran Canaria bekend, evenals de roem van het in het internationaal bekende, gelijknamige strand. Maar Maspalomas is ook een van de meest representatieve natuurgebieden van de Archipel, wat is uitgeroepen tot Reserva Natural Especial y Lugar de Interés Comunitario (LIC) de la Red Natura 2000 europea (Speciaal Natuurreservaat en Gebied van Communautair belang (GCB) van het ‘Europese Natura 2000’-netwerk), vanwege de bijzondere wetenschappelijke waarde en de unieke schoonheid van dit duinengebied.

Gelegen aan de zuidkant van het eiland en gezegend met een mild klimaat heeft het natuurreservaat een oppervlakte van 403,9 hectare en is het een landschap wat voornamelijk bestaat uit organo genetische duinen; een barranco (ravijn) met een kustlagune; en een palmen-oase.
_wsb_728x429_Maspalomas.jpg

Het Centro de Interpretación  (Bezoekerscentrum) en het ‘Tony Gallardo’-Park zijn twee andere factoren, die het gebied tot een van het meeste bezochte van het eiland maken, voornamelijk door toeristen die in het gebied verblijven, maar ook door scholieren, wandelaars en natuurliefhebbers,

Centro de Interpretación (Bezoekerscentrum) Het Reserva Natural Especial de las Dunas de Maspalomas (Speciale Natuurreservaat van de Duinen van Maspalomas=, is gelegen in de toeristenwijk Playa del Inglés, in de gemeente San Bartolomé de Tirajana, en wel aan het einde van de Avenida de Tirajana grenzend aan het RIU Palace-hotel.

Het 100 m² grote bezoekerscentrum verstrekt op panelen en via foldermateriaal informatie over het Resetvaat, ook kan men hier audiovisuele voorlichting krijgen in de projectiezaal. Het Centrum is voorzien van toiletten en heeft aangrenzend een kleine, botanische tuin.

Het Centrum biedt, na telefonische afspraak daartoe, ook gratis geleide gidsdiensten aan de bezoekers. Het telefoonnummer van het Centro de Interpretación is: (+34) 928 765 242(+34) 928 765 242.

Het ‘Tony Gallardo’-park In het Reservaat, aan de andere zijde van de barranco (het ravijn) van Maspalomas bevindt zich het Parque ‘Tony Gallardo’; een natuurpark, dat een getrouwe vertegenwoordiging bevat van de flora in de palmen-oase en van het ecosysteem van het Charca (afwateringskanaal en strandmeer), dat is herschapen in de vorm van een kunstmatige beek. Hier komt de gevarieerde fauna samen van deze Habitats (verblijfsgebieden) in het bijzonder van endemische en autochtone vogels, waar in het winterseizoen, ook een groot aantal trekvogels verblijft.

In het park is een gemakkelijk begaanbaar wandelpad aangelegd, met zitbanken, om er al recreërend, vogels te kunnen observeren. Voor en bezoek aan dit park heeft men de vereiste toestemming nodig van het Centro de Interpretación (Bezoekerscentrum).

Wandelpaden van Maspalomas
Het reservaat heeft een klein netwerk van vijf senderos (wandelpaden), die vanwege hun beperkte lengte en als naar gelang moeilijkheidsgraad , geschikt zijn voor elke wandelaar zonder gids, hoewel men ook gebruik kan maken van diensten van een gids, en wel gratis, van het Centro de Interpretación (Bezoekerscentrum), deze dienstverlening de moet men, zoals al gezegd, wel vooraf aanvragen.

Drie van deze wandelroutes doorkruisen het Reservaat van west naar oost, de: - Ruta Interior (Binnen-route), - Ruta Central (Centrale-route), - Ruta Exterior (Buitenom-route), deze maken diverse combinaties mogelijk en bieden een compleet zicht op de meest representatieve ruimten van het reservaat. Deze drie wandelpaden hebben hun beginpunt allemaal in de nabijheid van het Centro de Interpretación de Maspalomas, dat voorafgaand aan een wandeling, een bezoek meer dan waard is.

De sendero circular (het rondgaande wandelpad) doet het Tony Gallardo-park aan en is ook geschikt voor personen met een lichamelijke beperking.

Toegangen
Daar de routes vrijwel vlak zijn en gemakkelijk toegankelijk op diverse punten langs ligt het startpunt van deze drie wandelroutes van het RNE van Maspalomas bij twee toegangen: de Westelijke toegang, en de toegang bij het Centro de interpretación de la Reserva (Bezoekerscentrum van het Reservaat).

De eerstgenoemde toegang kan men vanuit Maspalomas bereiken via de rotonde op de kruising van de Avenida Turoperador Tui met de Avenida Turoperador Neckermann. Hier wandelend, steekt men de brug over (die gesloten is voor het rijverkeer) van de Barranco de Tirajana, waarna men aankomt bij een metalen hek, dat het reservaat afsluit, en waar de toegangspoort is van de Westelijke toegang.

Het meest aan te bevelen is, om de wandeling in het Reservaat te beginnen bij het Centro de Interpretación, dat zich naast het RIU-hotel bevindt, aan het einde van de Avenida de Tirajana in de toeristenwijk Playa del Inglés.
_wsb_728x429_Maspalomas-Copy.jpg

SENDERO 1 / RUTA INTERIOR (WANDELPAD 1 / DE BINNEN-ROUTE)
Het wandelpad, dat is afgebakend met houten paaltjes met een blauwe band, begint bij het Centro de Interpretación en gaat eerst in Noordoostelijke richting, het gaat door het gebied van de vaste duinen, over een van de grootste hoogten, de Alto de la Camella en komt uit bij de Noordgrens van het Reservaat, een afscheiding van tuneras (vijgcactussen) en andere geïntroduceerde soorten welke dient als grens met het Parque de Golf. Hier gaat het naar links, en loopt het parallel aan deze grens in Oost Zuidoostelijke richting, totdat men aan het einde ervan bij het metalen hek komt, dat het Reservaat scheidt van de Avenida Turoperador Neckermann en de bedding van de Barranco (het Ravijn )van Maspalomas.

Gaat men naar links, in Zuidelijke richting, dan komt men bij de Westelijke Toegang van het Reservaat waar de Sendero 2 / Ruta Central ( het Wandelpad 2 /de Centrale Route) begint en bij het de route naar het ‘Tony Gallardo’-Park.  De laatstgenoemde route verlaat het Reservaat via de Avenida Turoperador Neckermann die de barranco (het ravijn) kruist en uitkomt bij de rotonde welke de Avenida Turoperador Tui verbindt met de route die in Noordelijke richting doorgaat naar het gebouw wat toegang geeft tot het park.
_wsb_728x429_Maspalomas-Copy.jpg

SENDERO 2 / RUTA CENTRAL (WANDELPAD 2 / DE CENTRALE-ROUTE
Van de drie wandelpaden in het reservaat, is dit de kortste route. Normaal gesproken bewandelt men dit pad als voortzetting van Sendero 1 (Wandelpad1), om terug te keren naar het Centro de Interpretacion (Bezoekerscentrum) en completeert zo een mooie rondwandeling; of, men kan de route verder volgen die verbindt met de Sendero 3 / ruta Exterior (het Wandelpad 3 / de Buitenom route).

Het eerste gedeelte van dit wandelpad komt overeen met het excursie-circuit per camello (dromedaris); een toeristenattractie, die bij het gebied het idee geeft van een exotische Sahara-omgeving, terwijl men de inheemse en geïmporteerde avifauna kan bewonderen in de habitat (leefomgeving) waar deze zich concentreert.

De route gaat al kronkelend verder in oostelijke richting over rotsachtige gedeelten en via verhard zandpad wat naast een van de hoogste gedeelten loopt- de Alto de la Hoya Quemada - alvorens, dit met houten paaltjes met gele band aangegeven wandelpad , eindigt in de nabijheid van het terras-uitzichtpunten.
_wsb_728x429_Maspalomas-Copy.jpg

SENDERO 3 / RUTA EXTERIOR (WANDELPAD 3 / DE BUITENOM-ROUTE)
Dit wandelpad is de langste route van het Reservaat, en loopt van oost naar west, in een boogvorm, waardoor het mogelijk is, te genieten van de soorten duinen - vaste en wandelende - die worden afgewisseld met vlakke gebieden met verharde zandpaden, kiezelstroken en zanddrempels welke het verleden zijn gevormd op de bodems van de oude charcas (strandmeren) en op de kuststroken.

In dit deel van het Reservaat kan men, om reden van wetenschappelijke studies, enkele met hekken afgebakende percelen bezoeken. Hoewel het wandelpad over het algemeen goed is aangegeven door houten plaatjes met een rode band, zijn er veel paden ontstaan door het intensieve verkeer van passanten in dit gedeelte van het Reservaat, wat kan zorgen voor enige verwarring.

In de nabijheid van het Charca splitst het wandelpad zich, dat in Zuidelijke richting naar de post van het Rode Kruis op het strand leidt; waar men dan verder kan wandelen in Oostelijke richting naar de Faro (Vuurtoren), waarvan het silhouet zichtbaar is vanaf bijna alle punten van de wandeling, en die de beste afsluiting vormt van een originele wandeldag.

Aanbevelingen
Hoewel in het algemeen het weer geen spelbreker is, is het raadzaam de routes niet te bewandelen op het midden van de dag, vooral niet tijdens de zomer, of bij sterke wind Behalve op een enkele kleine rotsachtige strook na, gaan de routes over zand, soms zijn het verharde zandpaden, maar in geen geval zijn ze moeilijk begaanbaar en ze vereisen ook geen speciaal schoeisel. Door de aanwezigheid van doornachtig struikgewas is het echter raadzaam gesloten schoenen te dragen in plaats van sandalen, of slippers.

Handleiding voor Goed Gedrag, van de RNE Dunas de Maspalomas
- Voor uw veiligheid en voor het instandhouding van het milieu:   
   WANDEL OP DE GEMARKEERDE ROUTES
-
Onthoudt u zich van met maken van schuilplaatsen met stenen, of planten, het zou de dynamiek van de duinen veranderen.
- Respect hebben voor de vegetatie is van wezenlijk belang voor de vorming en de ontwikkeling van het duinlandschap.
- Vermijdt hinder voor andere bezoekers en de fauna, maak geen onnodig lawaai. - Het voederen van dieren in het Reservaat kan schade toebrengen aan hun natuurlijke levenscyclus. - Deponeer afval in de daarvoor bestemde container, laat het niet in de natuur achter.
- Voor het beoefenen van nudisme maakt u gebruik van de daartoe aangewezen naaktstranden, buiten het Reservaat.
- Benut (gratis) het Centro de Interpretación (Bezoekerscentrum) voor een beter kennis over het Reservaat.
- De beschermde ruimte biedt de mogelijkheid, geleide bezoeken te organiseren, na afspraak voor deelname.
- Ziet, of ervaart u iets onregelmatig, aarzel dan niet dit mee delen aan het bevoegde bewakingspersoneel.
1-AAAAislas-canarias-kopie-38.jpg 


Het Tony Gallardo-park wordt een nieuwe toeristenattractie voor Gran Canaria

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 2 januari 2015 - Het project voor landschappelijk en architectonisch herstel van het verwaarloosde Tony Gallardo-park wil een nieuwe, toeristische attractie bieden voor het Zuiden van Gran Canaria, met het versterken van het Reserva Natural Especial de las Dunas de Maspalomas (Natuurreservaat Duinen van Maspalomas), in de gemeente San Bartolomé de Tirajana.

In het nieuwe park zal men een botanische tuin aanleggen waarmee de overgang gecreëerd wordt van thermofiel (warmte minnend)  bos op de bodem van de barranco (het ravijn) naar de vegetatie van de kuststrook; tegelijkertijd verrijkt en beschermt men het hart van het park als toevluchtsoord voor vogels.
untitled-2.pngHet project voor de civiele werken is eind december 2014 gepresenteerd door de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, José Miguel Bravo de Laguna, de eilandminster van Milieuzaken, María del Mar, en haar evenknie voor Regionaal Beleid, Ana Kursón.

Bravo de Laguna heeft laten weten, dat deze werkzaamheden- die kunnen rekenen op een begroting van bijna 1,8 miljoen euro en een uitvoeringstermijn van twee jaar - “het herstel en de heropleving nastreven van het Tony Gallardo-park. De helft van de kosten is opgenomen in de Overheidsbegroting-2015 van het Cabildo (Eilandbestuur).

De actie voltrekt zich in twee gebieden op een terrein van 400 hectare, en wordt via een netwerk van wandelpaden toegankelijk voor omwonenden en toeristen.
TonyGallardo.png

Het Cabildo (Eilandbestuur), zal het behoud en onderhoud van het park herstellen, en heeft laten weten, dat het Tony Gallardo-park een evenwichtig, levend ecosysteem zal zijn, dat is aangepast aan nieuwe activiteiten.
TonyGall.pngZo zal men aan de parkbezoeker meer toegangsmogelijkheden bieden, zodat men beter kan genieten van de kleine oase, en men zal deze toegangen voorzien van informatiepanelen. Het geheel is een project van Paula Cabrera, de Romera y Ruiz Arquitectos, het architectenbureau heeft laten weten, dat de hoofdingang gehandhaafd zal blijven.

Bovendien zal men de hulpmiddelen optimaliseren ten gunste van een minimum aan onderhoud en een vermindering van het energieverbruik , terwijl de gesnoeide plantenresten en het van de schoonmaak afkomstige afval hergebruikt zullen worden in het park.

Volgens María del Mar Arévalo, heeft het project ook ten doel de endemische autochtone soorten te waarderen, zowel de flora als de fauna, en gelijktijdig heeft ze de rol benadrukt die in deze ruimte de Jardín Botánico Viera y Clavijo gaat spelen.

Het Eilandbestuur wil de interactie van de parkbezoeker verhogen met de opening van nieuwe toegangen, het plaatsen van meubilair, het aanleggen van wandelpaden en verblijfsruimten, zodat men van het landschap en van de kunst kan genieten.

Bravo de Laguna heeft laten weten, dat het park een serie sculpturen zal krijgen die in verbinding staan met de ruimte, met de bezoekers en met het werk van Tony Gallardo. (Tony Gallardo was een Spaanse beeldend kunstenaar en politicus; hij is op 6 april 1929 geboren in Las Palmas de Gran Canaria en overleden in 1996.)

Naar de mening van Bravo de Laguna, ”is dit een symbolisch werk in een unieke oase in Europa, die men moet verzorgen overeenkomstig de bedoeling van het Cabildo (Eilandbestuur) voor het bevorderen van de Oasis (Palmenoase) van Maspalomas tot Cultureel Erfgoed. De PP-leider heeft benadrukt, “dat het Eilandbestuur de ‘verplichting’ heeft de ruimte te beschermen waarin men gaat handelen,” met, “behoud van de geest van de beeldhouwer, die het park zijn naam heeft gegeven.”

“Tony Gallardo sprak over het verenigen van kunst en natuur, en dat is wat we gaan doen, met toevoeging van bepaalde herstelmaatregelen voor de modernisering van deze ruimte, en die duurzaam gebruik maken vanuit milieuoogpunt,” zo heeft Bravo toegevoegd.

De Eilandpresident heeft laten weten, dat het Tony Gallardo-park voortdurende activiteit en onderhoud gaat krijgen als de werkzaamheden van het project eenmaal zijn voltooid, eind 2015, begin 2016.

In samenwerking met de Jardín Botánico Viera y Clavijo zal men  het Tony Gallardo--bezoekerscentrum in gebruik gaan nemen, dat kunst, cultuur, toerisme, architectuur en milieu in zich verenigt.

Bovendien heeft Bravo de Laguna een jaarlijkse sculptuurwedstrijd aangekondigd voor de kunstenaars van het eiland die hun kunst willen promoten en, dat het Cabildo (Eilandbestuur) zich zal blijven inzetten voor het behoud van het gebied,” “met nieuwe acties rond de Oasis (Palmen-oase), steeds in samenwerking met de Gemeente.”
cabildo-quiere-1-1.jpgZo zal men de zieke palmen verwijderen, knapt men de cafetaria en het hekwerk op; zal het water duurzaam worden schoongemaakt; opent men - zoals gezegd - een bezoekerscentrum en creëert men recreatieruimte, ook komen er lantaarnpalen met zonnecellen en wordt het hout van de wandelpaden duurzaam geïmpregneerd.

De opening van het vernieuwde park staat gepland voor eind 2015, begin 2016.
1-AAAAislas-canarias-kopie-38.jpg


De PSOE stelt voor, dat Maspalomas de Apollo XI-maanlanding herdenkt

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 19 november 2014 - Het socialistische raadslid, José Antonio Godoy, in het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria heeft op maandag 17 november 2014 een voorstel gedaan in de Parlementaire Commissie voor Toerisme, dat het eilandbestuur een ruimte biedt aan Gran Canaria en aan Maspalomas Costa Canaria, ter herinnering aan de Apollo XI-maanlanding in 1968, waarbij het ruimte volgstation in deze wijk van San Bartolomé de Tirajana een rol heeft gespeeld.

In de nacht van 20 op 21 juli 1969 om 02:26 uur Canarische tijd, heeft de astronaut en commandant van de Apollo XI, Neil Armstrong, voet op de maan gezet
Neil-Armstrong.jpg                         Neil Armstrong, de eerste man die voet op de maan heeft gezet.
Gedurende de ruimtevlucht was het NASA-volgstation in Maspalomas de eerste gesprekspartner tussen de ruimtecapsule en het Centrale Controlestation in Houston, van waaruit de gesprekken van de astronauten werden geregistreerd, zo staat te lezen in de analen van de geschiedenis.

De beroemde zinsnede die faam gaf aan de maanlanding en die verscheen op de voorpagina’s van alle internationale persmedia: “Het is een kleine stap voor een mens, maar en grote sprong voor de mensheid,” werd als eerste opgevangen in Maspalomas en vandaar, telefonisch via Las Palmas de Gran Canaria door gestraald naar het Verenigd Koninkrijk en via de kabel op de zeebodem doorgegeven aan Houston.

De gebeurtenis was zo belangrijk, dat korte tijd later - in oktober 1968 - Gran Canaria en Maspalomas werden bedankt met bezoeken van de astronauten Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins, die logeerden Hotel ‘Maspalomas Oasis’ en waarover kranten- en fotoreportages gemaakt zijn.

Godoy heeft eraan herinnerd, dat dit niet de eerste keer is, dat men de rol benadruk die Gran Canaria - en meer nog, Maspalomas - heeft gespeeld bij de maanlanding van 1969 wat niet altijd tot uitdrukking is gekomen in de persmedia en de fotoverslagen.

Het socialistische raadslid is van mening, dat een voornaam toeristengebied van Canarias - zoals ‘Maspalomas Costa Canaria’ is - in haar wil te renoveren om de kwaliteit te behouden en tot voortreffelijk toerisme te komen met uitstekende dienstverlening, zowel op overheids- als privaat-terrein, “ voor het aantrekken van toeristen de belichaming nodig heeft van mijlpalen welke zich hebben voorgedaan op haar bodem, of waarvan men buitengewoon getuige is geweest, met aantrekkelijke prentbriefkaarten en foto’s, als bewijs, dat de maanlanding dit internationale karakter heeft.”

Ideeënwedstrijd
Het zal nog duidelijker zijn, dat gezien de huidige situatie en de sociale werkelijkheid die de gemeenten beleven, overheidssamenwerking en het groene licht van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana noodzakelijk is, om over te gaan tot het toekennen van een ruimte waarvoor - volgens ons - een internationale ideeënwedstrijd met als promotioneel beginsel het evenement en Maspalomas Costa Canaria het uitgangspunt zullen zijn.
Het zal een toevoeging zijn die het toeristische product zal verbeten voor wat betreft de openbare ruimten waarnaar men verwijst.

Vanwege dit alles, heeft het raadslid José Antonio Godoy op mandag 17 november 2014 aan de minister van Toerisme, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria gevraagd, om de mogelijkheid te overwegen van het aan Maspalomas toekennen van een openbare ruimte als nieuwe,  internationale toeristenattractie welke gebaseerd zal zijn op de maanlanding van de Apollo XI in 1969 en, om eveneens de betreffende coördinatie af te stemmen met het Ministerie van Overheidssamenwerking en de Gemeente San Bartolomé de Tirajana, opdat het idee -  als het wordt overgenomen - de goedkeuring kan wegdragen van alle geïnteresseerde partijen, “waarbij ik van mening ben, dat dit voor het welzijn van het openbare belang is.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-38.jpg 


De duinen van Maspalomas
verliezen jaarlijks 40.000 m³ zand

De bouw van hotels en het gebruik van strandligstoelen en kiosken bespoedigt de erosie van de natuurlijke enclave

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 8 maart 2014 - Er is geen houden aan, met de klimaatverandering en de uitwerking van het toerisme worden de duinen van Maspalomas er niet hoger op. Het natuurreservaat verliest elk jaar 40.000 m³ zand - wat neerkomt op 26 Olympische zwembaden - en wint gemiddeld 2.000 m³ door invloed van de wind.

Milieuactivisten waarschuwen, dat de stedelijke impact en ongecontroleerd gebruik van strandligstoelen en strandkiosken in de kust-enclave het proces van erosie versnellen. Terwijl de administratie financiering zoekt voor natuurbehoud, verlangen de Milieuactivisten onmiddellijke beschermingsmaatregelen.

                                               De duinen van Maspalomas.

De zoektocht naar zand voor het compenseren van de 40.000 m³ die de Duinen van Maspalomas per jaar verliezen door de impact van het toerisme, dringt tussen de overheidsinstanties en de maatschappelijke groeperingen.

Na de Jaarvergadering van de Raad van Bestuur van het natuurreservaat, die op donderdag 6 maart 2014 is gehouden in het gemeentehuis van San Bartolomé de Tirajana, vrezen de milieuactivisten, dat de in effectiviteit van het beheer, het verdwijnen mogelijk maakt van de voornaamste toeristenattractie in het Zuiden van Gran Canaria.

“Tot op heden, voldoet alleen het Cabildo (Eilandbestuur) aan haar verplichtingen, want de andere overheden hebben geen werkelijke inspanning geleverd voor het behoud van het gebied,” zo geeft Víctor Macías aan, de vertegenwoordiger van de Federatie van milieuactivisten ‘Ben Magec’, na het bijwonen van de presentatie van een nieuw project voor het beschermen van de duinen door het Cabildo (Eilandbestuur).

Om haar acties in het gebied te kunnen uitvoeren, heeft het Eilandbestuur echter de goedkeuring nodig van het  Ministerie van Milieuzaken, en - tussen het verkrijgen van de toestemming en de begroting voor het project-, kan het zo zijn, “dat als men wil beginnen, de duinen niet meer bestaan,” zo voegt Víctor Macías toe.
1-AAAAislas-canarias-kopie-38.jpg


Patrimonio Histórico
keurt het terrasproject bij El Faro goed

Na inleiding van het dossier Cultureel Erfgoed rond Oasis

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 20 juni 2013 - De eilandcommissie voor Historisch Erfgoed heeft, na de inleiding van het dossier Cultureel Erfgoed rond Oasis, haar goedkeuring gehecht aan nog eens twee projecten in de omgeving van de Oasis de Maspalomas.

Het betreft de schoonmaak, het snoeien en het herstel van de palmen oase in het Parque Tony Gallardo-Oasis en de museumfunctie van het Centro Etnográfico Faro de Maspalomas (Volkenkundig Centrum Vuurtoren van Maspalomas) van de Fundación para la Etnografía y el Desarrollo de la Artesanía Canaria (FEDAC) (Stichting voor  Volkenkunde en Ontwikkeling van de Canarische Kunstnijverheid), waaronder het café-terras bij de Vuurtoren van Maspalomas, dat - na openbare aanbesteding- gegund is aan het bedrijf Miguel Cazorla y Hijos.
terraza_large.jpg
Dit heeft het orgaan, dat ressorteert onder het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, bekend gemaakt op woensdag 19 juni 2013, nadat men al in april 2013 het groene licht heeft gegeven voor het project.

De Commissie is van mening, dat de gevraagde actie, “de omgeving met de beperking van het vastgoed niet devalueert, omdat het een omkeerbare actie is.” Bovendien, schat men in, dat het voorstel “in voldoende mate van ‘proportie en ruimtelijke bezetting’ voldoet aan de  concurrentiespecificaties van het Havenbedrijf.”
verwaarloosde-palmen-in-het-oarque-tony-gallardo_large.jpg                  
De verwaarloosde palmen un het Tony Gallardo-park.
Het herstel van de oase in het park Tony Gallardo-Oasis de Maspalomas maakt deel uit van het Plan wat het Cabildo (Eilandbestuur) uitvoert via het Ministerie van Milieu en Noodgevallen, voor de conservering van de Grancanarische palmen oases.
zzzislas-canariaslogo-2.jpg


Maspalomas: Kunstnijverheidsbeurs
van 5 t/m 10 maart 2103

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - maandag 4 maart 2013 -
feria-artesaniana_large.jpg
zzzislas-canariaslogo-3.jpg


Eerste najaarsstorm in het Zuidoosten: strand Maspalomas verliest een meter zand

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 8 november 2012 - De geschiedenis herhaalt zich. Met de eerste herfststorm in het Zuiden heeft het Strand van Maspalomas een meter zand verloren; een alarmerende situatie voor de winkeliers en horeca-ondernemers, die ook de deskundigen verontrust. “Het systeem wordt steeds zwakker,” signaleert  dr. in de Geografie. Luis Hernández Calveto, op woensdag 7 november 2012.Calveto is de auteur van het project, dat het strand regenereert met zand, dat afkomstig is van Punta de la Bajeta.

Het zand verdwijnt en de stenen verschijnen. Het beeld, dat veel lijkt op, dat van voorgaande jaren, maakt de ondernemers van winkelcentrum ‘Oasis’ nerveus, die staan op de noodzaak van een gecoördineerde actie van Demarcatie Kustzaken en de Gemeente San Bartolomé de Tirajana, om het strand te redden.


Na de storm in het Zuidoosten, komen toeristen weer terug naar het strand en gaan op de grote keien zitten.
“We kunnen niet toelaten, dat hetzelfde gebeurt wat een jaar geleden het geval was;  vooral niet, omdat we allemaal weten, dat er een project is wat verhindert, dat we zonder strand komen te zitten tijdens de wintermaanden; zo merkt de voorzitter van de  verenging van eigenaren van ‘Oasis’, Antonio Pérez, op; die, wat dit betreft, walgt van de passiviteit van de gemeentebestuurders.

 Pérez wil dat men  het hertelproject hervat wat is uitgewerkt door deskundigen van de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria en in januari 2011 in handen gelegd van het  Consorcio de Rehabilitación Turística de San Bartolomé  de Tirajana (Consortium voor Toeristisch Herstel van San Bartolomé de Tirajana). “Men kan niet nog meer tijd verliezen, want als we toestaan, dat de stormen het zand meenemen, hebben we straks in januari en februari opnieuw gejammer en gemekker van toeristen,” zo geeft Pérez aan.
1-AAAAislas-canarias-kopie-38.jpg


Zweeds Comité van San Agustín presenteert evenementen voor viering 50ste verjaardag Maspalomas

SAN AGUSTÍN -  zondag 4 november 2012 - Het Comité Sueco de San Agustín (Zweeds Comité van San Agustín) heeft op vrijdag 2 november 2012 in het Centro de Rehabilitación Sueco (Zweeds Revalidatiecentrum ‘Svenska Re’) de evenementen gepresenteerd welke men organiseert ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van Maspalomas Costa Canaria.

Het Zweeds comité bestaat uit:
- Ann-Kristin Ekstrand Celis, Consul van Zweden,
- Karin Gonzales Bergh, directrice van het Zweedse revalidatiecentrum,
- Jens Ole Jespersen, voorzitter van de Scandinavische Club,
- Tina Holm, vertegenwoordigster van de Zweedse Kerk,
- Lena Timell, directielid van  Iberoservice;
- Elisabeth Svele, Public Relations Manager van Hospiten Clínica Roca;
- Bente Storsveen Akervall, redactrice dagblad Dag&Natt<
- Birgitta Brejhagen, onderzoekster en schrijfster.

Hoog bezoek in Maspalomas tijdens de 'Internationale dag van het Toerisme 2012'

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 29 september 2012 - De Prins van Asturië , Don Felipe de Borbón, heeft op donderdag 27 september 2012 Canarias uitgenodigd “een voorbeeld te zijn” voor andere toeristengebieden in de wereld door concurrerend te zijn in de ontwikkeling van de sector als motor voor de economische activiteit met “intelligente strategieën” van duurzaamheid en behoud van de natuur en van  de biodiversiteit van de Eilanden.

De erfgenaam van de Kroon heeft blijk gegeven van zijn steun aan het toerisme, dat nu een groeiende sector is in de economische activiteit en, uiteraard, generator van arbeidsplaatsen, wat voor Spanje en Canarias een prioriteit is.

Het Prinselijk Paar van Asturië heeft het evenementenprogramma geopend ter gelegenheid van de 'Internationale Dag van het Toerisme 2012', dat voor het eerst in Spanje heeft plaatsgevonden en wel op Gran Canaria ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van het begin van de toeristische activiteit in het Zuiden van het Eiland.

In die zin heeft Don Felipe “de kwaliteiten geprezen van deze gelukzalige eilanden evenals degenen die er wonen en die deze maken tot toeristische bestemming,” waaronder “hun klimaat, gastvrijheid, originele en verfrissende cultuur, verrijkt met Europese, Afrikaanse, Amerikaanse en recentelijk, Aziatische bijdragen.”De Prins van Asturië tijdens zijn toespraak in het Palacio de Congresos in Maspalomas, ter gelegenheid van de Internationale Dag van het Toerisme 2012.

De Kroonprins heeft benadrukt. dat het toerisme een sector is die welvaart creëert welke wereldwijd 9% vertegenwoordigt van het Bruto Binnenlands Product (BBP) en die aan 255 miljoen mensen werk verschaft. “Als belangrijke toeristische industrie kan deze niet voorbijgaan aan de toepassing van duurzame criteria,” zo heef de Prins van Asturië aangegeven, die herinnerde aan de figuur van de kunstenaar César Manrique en zijn pleidooi voor een duurzame toeristische sector met de natuurlijke omgeving van de Archipel.Don Felipe heeft de Wereldorganisatie voor het Toerisme (WOT), promotor van het evenement, gefeliciteerd, om voor deze editie te kiezen voor het thema toerisme en duurzame energie als motor van echt duurzame ontwikkeling.

Volgens de Prins, heeft men een van de meest urgente uitdagingen van tegenwoordig ter tafel gebracht met verwijzing  naar de potentiële ontwikkeling van het toerisme in de komende jaren met duurzame criteria en het gebruik van hernieuwbare energie, die milieuvriendelijk is.
0000Islas-canariaslogo-kopie-770.jpg


Punta de Maspalomas
lanceert nieuwe signalering

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA -  woensdag 13 juni 2012 - Het Gemeentelijke Departement Strandzaken heeft besloten een nieuw waarschuwingsbord te plaatsen op het strandgedeelte Punta de Maspalomas, waar zich diverse ongevallen hebben voorgedaan. Ook de surf-scholen verlenen hun medewerking.

Het strandgedeelte tussen Punta de Maspalomas en Playa del Inglés beschikt over een nieuw waarschuwingsbord, om te laten weten, dat dit strandgedeelte niet geschikt is, om in zee te baden, vanwege de sterke zeestroming die zich op deze locatie voordoet.


In die zin is men tot een overeenkomst gekomen met de surf-scholen: Chera Surf Shop, Surf Canaries en Surf Gran Canaria, dat zij  naast het geven van surf-lessen in de zomer, ook informatie verstrekken over het gebruik van dit gebied waar de nieuw vervaardigde  waarschuwingsborden zijn geplaatst ter vervanging van de bestaande vlaggenmasten en aankondigingsborden. Dit, met meer informatie over de gevaren bij Punta de Maspalomas, en ter voorkoming van gevaarlijke situaties en mogelijke ongevallen.
zzzislas-canariaslogo-1.jpg


Het Charca van Maspalomas wordt geopend om risico op uitdrogen te voorkomen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 10 juni 2012 - Men zal het Charca (strandmeer/afwateringskanaal) van Maspalomas naar zee openen, om het risico op uitdrogen te voorkomen. Bovendien studeert men erop, over te gaan tot afsluiting van de beschermde gebieden in de directe omgeving.

De beheersraad van het Natuurreservaat ‘De Duinen van Maspalomas’ heeft goedkeuring gehecht aan een protocol om risico’s voor het ecosysteem van het Charca te voorkomen, dat wordt veroorzaak door de ernstige droogte, men zal het strandmeer naar zee openen gedurende de komende weken.


                                                       La Charca de Maspalomas.
De minister van Milieuzaken, María del Mar Arévalo, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, heeft aangegeven tijdens de vergadering van de beheersraad op donderdag 7 juni 2012 in Maspalomas, dat men bij wijze van uitzondering, “samenvallend met de vloed”, zal overgaan naar het openen tot zee.

Op 27 augustus 2011 is het  water in het Charca rechtstreeks aangevuld met water uit zee, om het lage zuurstofgehalte te verhogen, omdat dit samen met de lage temperaturen vissterfte veroorzaakte.


In de zomermaanden van 2012 toch weer tot aan de enkels door het water waden,

(Nagekomen foto) Het geopende Charca.
Tijdens de vergadering heeft Arévalo wetenschappelijke ondersteuning gevraagd aan de overige leden van de conserverende instantie om, als dit nodig is, in de komende weken  het water door te laten.


                                                  La Charca de Maspalomas.

Dode vissen
“Het is een kwestie van rustig een beslissing nemen en de mensen niet te alarmeren, we moeten voorbereid zijn op de zomer als de temperaturen stijgen en er zich een bepaalde vissterfte voordoet vanwege de verdamping, iets wat normaal is,” zo verzekerde de minister.

Naar haar mening, is het belangrijkste, dat de dode vissen, die gestorven zijn door gebrek aan zuurstof, niet te lang in het water blijven aan de kustlijn, wat voorkomen zal worden door het personeel van Milieuzaken, dat elke dag de dode vissen zal verwijderen.

De ontmoeting met de beheersraad heeft plaatsgevonden na anderhalf jaar en in de vergadering heeft men het actieplan van het afgelopen jaar besproken en de te ondernemen actie voor het komende boekjaar.

In die zin heeft de minister van Milieuzaken erkend, dat het actieplan van het afgelopen jaar te lijden heeft gehad van enkele tekortkomingen, die zijn veroorzaakt dor de bezuinigingen.

Dit jaar zet men de studies over de dynamiek van het zand voort, waarbij men heeft voorgesteld, met meer kennis, nieuwe maatregelen in te voeren.

Eveneens is men de mogelijkheid nagegaan, om over te gaan tot een afsluiting van de omliggende, beschermde gebieden; dit, op verzoek van de hotels in het gebied.

Wetsvoorstel
De minister van Milieuzaken heeft de vergadering benut, om te informeren over een wetsvoorstel dat via de Canarische Regering in de maak is, wat de Wet op de Natuurgebieden moet aanpassen, om antwoord te geven op de specifieke sancties op het niet toegestane gebruik van de natuurgebieden.

Momenteel ziet het Ministerie zich geconfronteerd met activiteiten die men in de Duinen van Maspalomas praktiseert, die men niet kan beboeten.

Vanaf nu zal men dit gat in de wet ‘gaan repareren’ en dit project zal een nieuw stuk gereedschap zijn, dat in dienst staat van de overheid, met acties die nodig zijn voor het Algemene Plan voor de Duinen van Maspalomas.
1-AAAAislas-canarias-kopie-39.jpg


Opmerkingen met foto’s,
van een Nederlandse toerist

MASPALOMAS - vrijdag 20 april 2012 - De redactie van ‘Gran Canaria actueel’ heeft  onderstaand bericht, met foto’s, ontvangen van Ludo (achternaam en E-mailadres bij de redactie bekend):

"Wij komen al jaren op Maspalomas met onze vakantie en hopen steeds, dat de gemeente ook eens echte schoonmaakactie gaat houden.

Zie bijgaande foto's van wat men noemt een Park (!!!), gelegen aan de  Avenida TO. Tjaereborg, Maspalomas / Campo Internacional:
park-jpg1_large.jpg
park3-jpg_large.jpg
park-1-jpg_large.jpg

Je kunt er nog niet fatsoenlijk doorheen lopen om, bijvoorbeeld, naar Faro 2 te gaan, elk jaar als wij in er in mei komen is er weer een hoop bouwafval en andere troep bijgekomen.
m. vr. gr.

Ludo..."
1-AAAAislas-canarias-kopie-39.jpg

 
 
 
 
  
 
Vergroot na klik

Maspalomas: omheining vormt direct gevaar
voor bezoekers Parque del Sur

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - maandag 20 februari 2012 - De fractie van Nueva Canarias (NC) in de gemeenteraad van San Bartolomé de Tirajana heeft het gemeentebestuur gevraagd “onmiddellijk maatregelen te nemen” inzake de omheining van de bouwwerkzaamheden die grenzen aan het Parque Sur, vanwege het gevaar voor passanten en   parkbezoekers , dat dit in zich lijkt te hebben vanwege de staat waarin het verkeert.

Klaarblijkelijk is de afrastering  een maand geleden langs het trottoir geplaatst, zonder dat de verantwoordelijke gemeenteambtenaren de situatie regelen die een groot gevaar oplevert voor de burgerij en iedereen die dagelijks het Parque Sur bezoekt, om daar  sport te beoefenen  in het daartoe bestemde gedeelte van het park, zo verzekeren de nationalisten.
img-5830_large.jpg

Dit perceel, waarvan het de bedoeling is er een circuito de BMX (fietscrossparcours) aan te leggen, is in het geheel gefinancierd door de Spaanse Staat ,via het Plan FEILE en, is eenzijdig stilgelegd door de burgemeester, Marco Aurelio Pérez, zonder er rekening mee te houden, dat als de aanleg niet wordt uitgevoerd, het de Gemeente is, die verantwoordelijk is voor het beheer en de uitwerking van het project.

“Dit laat maar weer eens zien, dat Mijnheer de Burgemeester impulsief handelt zonder het algemeen belang van de inwoners van onze gemeente en, dat van  het eigen Gemeentebestuur, te respecteren,” zo voegt de NC-fractie toe.
1-AAAAislas-canarias-kopie-39.jpg


aaaaakaart_canaria-38-65.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--501.jpg

zon-150.jpg