site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-kopie-kopie-15.jpg

6-58.jpg


Onrustbarende toename van illegale afvalstortingen
in het Zuidoosten van Gran Canaria

GRAN CANARIA - maandag 21 maart 2016 - De toename van illegale afvalstorten - vooral van grof huisvuil en bouwpuin - in het Zuidoosten, en op het eiland in het algemeen, is sinds het begin van de crisis onrustbarend toegenomen in het landschap en in verwaarloosde kassen, waarbij sommige projectontwikkelaars  - vooral uit aangrenzende  gemeenten -  hun bouwpuin achterlaten in verlaten kassen aan de kust, en niet betalen voor het transport ervan. De Agglomeratie vraagt het Cabildo (Eilandbestuur) om een noodplan, om dit te voorkomen en om uniformering  van verordeningen.

“Dit alles is het gevolg van  natuurlijke veroudering betreffende afval van het grote publiek", vertelt de beheerder van de Agglomeratie, Rafael Sanchez, die vindt dat er moet  worden gestart met een radicale actie in de regio om het bewustzijn over milieukwesties te verhogen.Onderkant formulier.
VUIL.jpg                                                                Oude matrassen...
                               die flikker je gewoon vanuit  je rijdende auto de
barranco in ...
                                                          Hoezo milieuvervuiling?
mancomunidad-recorrido-2.jpg
Deze kwestie is aangekaart door de burgemeesters van Santa Lucía, Dunia González; van Agüimes, Óscar Hernández,  en van Ingenio, Juan Díaz,  tijdens een ontmoeting met de minister van Milieuzaken, Noodsituaties en Burgerparticipatie, Juan Manuel Brito, van het Cabildo (Eilandbestuur) aan wie men heeft voorgesteld, om onmiddellijk een noodplan  in te stellen dat een bewustmakingscampagne omvat voor het milieu, evenals het nemen van maatregelen in het voorkomen, de  planning en het beheer van afval, vooral van puin dat gegenereerd wordt in de bouwsector.
Deze maatregelen omvatten het uniformeren van verordeningen, zodat het puin van bouwers onder toezicht komt, er bevoegdheden over de grond worden vastgesteld, en de gemeenten worden aangespoord om het afvalbeheer te verbeteren, inclusief bewegwijzering.
zzzzzzzislas-canariaslogo-328.jpg


Vijf natuurlijke zee-zwembaden
in het Oosten van Gran Canaria

GRAN CANARIA - zaterdag 19 juni 2015 - De zee en de kustlijn aan de Noordkust van Gran Canaria zijn verschillend te opzichte van het aanzien in het Zuiden van het eiland. Het Noorden is geplaveid met plekken waar de zee onverslaanbaar tegen de rotsen beukt, terwijl men in het Zuiden met wat meer moeite deze locaties kan aantreffen. Voor hen, die echter de drukke toeristische stranden achter zich willen laten, zijn de natuurlijke zee-zwembaden in het Oosten een aanbevelenswaardig alternatief.

Castillo del Romeral (San Bartolomé de Tirajana)

Castillo del Romeral telt twee natuurlijk zoutwater-zwembaden die naast het Casa de La Cultura 340 meter beslaan. Men treft er op twee plaatsen en grote locatie aan voor zonnebaden, met twee zwembaden van 59 en 45 meter breed, die in staat zijn een groot aantal gebruikers te herbergen.

De getijdepoelen van Castillo del Romeral zijn opgenomen in de lijst van zwemgebiedenvan Gran Canaria vanwege de goede microbiologische kwaliteit van het water, gecatalogiseerd door een studie van het Canarische Instituut voor Technologie, van de Universiteit van Las Palmas, betreffende de recreatieve wateren en kusten van Macarronesië :
zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Macaronesi%C3%AB).
Het is een van de locaties waar elke bezoeker heen zou moeten gaan voor een verfrissende duik.
charcaLosPerez.jpg                                             VIDEO: https://vimeo.com/19053397

                      Charcas (strandmeren) in Las Tederas (San Bartolomé de Tirajana)

Boven Ayagaures, nabij het gelijknamige stuwmeer en dat van La Gambuesa, kan de bezoeker dit charca (strandmeer) aantreffen in de weken nadat het geregend heeft; en dit met een beetje geluk, gedurende enkele maanden.

Over het algemeen is het vier meter diep, maar de toegang is niet eenvoudig. Men moet twee uur wandelen vanaf het stuwmeer van Ayagaures, via een stijgend wandelpad dat het caserio (gehucht) Las Tederas passeert.

Met een terreinwagen voor dit soort wegen, kan men de wandeling bekorten. Het is een locatie voor het rijden van de weg en de aangename wandeling door het dennenbos, met zicht op het stuwmeer van Ayagaures en uiteindelijk de sprong in het charca (strandmeer), als de diepte dit toelaat.

charcaTaliarte.jpgCharca Los Pérez (Telde)
Naast haar zestien stranden, beschikt de kust van Telde beschikt over twee rots-gebieden voor hen die niet van strandzand houden, het grootste strandmeer is het Charca de los Pérez, gelegen in Clavellinas, ideaal om er van de zon te genieten en te baden in het door de vloed steeds vernieuwde water. Het is een uitgelezen locatie voor hen die op de vlucht zijn voor drukte en zich willen losmaken van hun drukke omgeving.
zocodelnegro.jpgCharca de Taliarte (Telde)
Dit natuurlijke zwembad kan rekenen op een locatie voor het genieten van de zonnestralen en men kan er baden in het door de strandpier van Taliarte beschutte, rustige water. Het Charca de Taliarte in een kustlocatie die bezocht wordt door de inwoners van Telde, zowel badgasten als sportduikers, een belangrijke plaats aam de kust van de gemeente als een van de uitverkoren plaatsen voor het houden van de Concurso de fotografía submarina de Telde (Wedstrijd voor Onderwaterfotografie van Telde).
zoconegro.jpgZoco del Negro (Agüimes)
Dit wondermooie natuurlijke zwembad in Arinaga is vooral een gezinszwembad. Bewoners en bezoekers weten zich beschermd teren de woeste Atlantische Oceaan op een locatie die op elk uur van de dag beschikbaar is, en klaar voor een bad voor oud en jong. Met de dagelijkse verversing van het water, is het ook een ideale locatie welke is gekozen door beginnende sportduikers, maar ook voor mensen die op zoek zijn naar een beetje ochtendgymnastiek en de therapeutische voordelen van zeewater.

Op de  Canarische Eilanden bestaan ruim 60 zee-zwembaden, voor een korte beschrijving daarvan neemt u een kijkje in de rubriek: 'Archipel':
http://gran-canaria-actueel.jouwweb.nl/archipel
1-AAAAislas-canarias-5.jpg


Dolores Díaz Rodríguez, ‘Lolita’, 100 jaar

SANTA LUCÍA DE TIRAJANA - vrijdag 8 mei 2015 - De 100-jarige Dolores Díaz Rodríguez, ‘Lolita’, die het grootste deel van haar leven in de landbouw actief is geweest, heeft op woensdag 6 mei 2015 in haar woning in Vecindario bezoek gehad van de burgemeester van Santa Lucía, Dunia González, die haar gefeliciteerd heeft met het behalen van een eeuw leven. De burgemeester brengt zoals de gewoonte is in de gemeente, bezoek aan eeuwelingen die hun 100ste verjaardag vieren.

Dunia González- die is vergezeld door de wethouder van Ouderenzorg, Juana María Alvarado, en familieleden van de honderdjarige - heeft een orchidee en in Santa Lucía bewerkte producten cadeau gedaan: olijfolie, honing en Tenfé-zout.
img_27917.jpgDolores Díaz Rodríguez is in 1915 geboren in de wijk Barranquillo Hondo inde gemeente La Aldea en is de oudste van acht kinderen, ze heeft dus twee broers en vijf zussen, van wie er nog twee in leven zijn.

Gehuwd met Matías Ojeda Bermúdez, die in 1995 is overleden, heef het echtpaar acht kinderen opgevoed, van wie er twee op het eiland La Palma wonen. Haar nakomelingschap wordt gevormd door 19 kleinkinderen en16 achterkleinkinderen.

De eeuweling heeft het grootste deel van haar leven in de landbouw gewerkt, vooral in de tomaten, zoals haar dochter Carmen uitlegt, die hieraan toevoegt, “dat ze dieren hielden voor eigen gebruik in de familie, zoals men vroeger deed. Het was en opofferingsgezind leven en omdat ze een ‘middelgrote’ boerderij hadden, steunden ze veel mensen in hun armoede, Ze hebben zich steeds ingezet, dat er geen eten ontbrak in huis.”

Dunia González verzekert, “dat de reden van het bezoek gelegen is in het feit, dat men respect en bewondering toont voor het bereiken van de honderdjarige leeftijd.” En ze voegt toe, “het is opmerkelijk, dat deze vrouw alles wat in haar vermogen lag heeft gegeven met hard werken, inzet, en het verzorgen van het gezin.”

De burgemeester bevestigt, “het is ons een genoegen om haar te kunnen begroeten en te kunnen vergezellen; omdat zij ons op een bepaalde manier de energie doorgeeft waarmee ze in het leven staat.”

 kleurlogoCanarias.png


Koopjesmarkt in Maspalomas

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 8 oktober 2014 -  Gratis entree op 10,11 en 12 oktober 2014 in het Parque del Sur:


kleurlogoCanarias.png
 


50.000 vakantiegangers brengen de Semana Santa door in Zuid Gran Canaria

GRAN CANARIA - Semana Santa (de Goede Week), dinsdag 15 april 2015 - De stranden in het Zuiden en in de recreatiegebieden beleven toptijden gedurende de Semana Santa (Goede Week) met de massale aankomst van vakantiegangers op het gehele eiland.

De traditionele uittocht in de Semana Santa (Goede Week) vult stranden, straten en toeristencomplexen in het Zuiden van Gran Canaria.

       Het Strand van de Engelsman (Playa del Inglés).
De verwachting is, dat ongeveer 50.000 personen hun voorjaarsvakantie in het Zuiden van Gran Canaria doorbrengen, waardoor ruim 200 politieagenten zijn ingezet voor het garanderen van veiligheid en rust.

De bezettingsgraad van de logiesaccommodaties is bijna 100% en deze Semana Santa is het Zuiden volgeboekt; zeker, omdat de weersverwachting uitstekend is, met veel zon en aangename temperaturen. Ook de vakantiebungalows zijn op het laatste moment allemaal volgeboekt, aldus de wethouder van Toerisme, Ramón Suárez Tejeda, van San Bartolomé de Tirajana.
kleurlogoCanarias.png


De verkoop van excursies
vervuilt de straten in het Zuiden

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 18 februari 2014 - De verkoop van excursies op de openbare weg loopt de spuigaten uit in het Zuiden van Gran Canaria.

De voorzitter van de Asociación de Empresarios de Alojamientos Turísticos (AEAT) (Vereniging van Eigenaren van Logiesbedrijven) in de provincie Las Palmas, de Nederlander Tom Smulders, maakt er melding van dat men zelfs reclame maakt in de logiesaccommodaties.

       Folders voor excursies aangebracht bij een lantaarnpaal in Playa del Inglés.
Het antwoord van de overheid, inclusief politieoptredens, is onvoldoende gebleken voor het oplossen van deze problematiek.

De folders en flyers met aanbiedingen voor het maken van excursie worden in alle hoeken gaten verspreid. Hoewel telefooncellen de plaatsen zijn waar men bij voorkeur deze reclame verspreidt,  schuwt men ook de ingangen van logiesaccommodaties niet, evenals winkelcentra, boulevards, bushaltes en andere locaties waar veel voorbijgangers passeren, het folderwerk verschijnt ook strategisch in bepaalde etablissementen.
kleurlogoCanarias.png


Luxe oudejaars klokslagen in het Zuiden

GRAN CANARIA -Oudjaarsdag, dinsdag 31 december 2013 - Terwijl vooral de jongeren op het eiland traditiegetrouw hun, al dan niet gehuurde, smoking, of avondjurk uit de kast halen, om op Oudejaarsavond 2013 in stijl cava te drinken en geluksdruiven te eten, leggen de hotels in het Zuiden van Gran Canaria de laatste hand aan de voorbereidingen voor het afscheid van 2013 met hun beste gerechten op tafel.

Met het bordje ‘VOL’ op de deur tot 6 januari 2014, bieden de logiesaccommodaties hun gasten live muziekshows en vuurwerk tot in de kleine uurtjes. De hotels in de toeristenwijk Meloneras verwelkomen de dynamiek die de wijk heeft met de viering van oudejaarsavond en de einde jaars klokslagen vanaf de Faro (Vuurtoren) van Maspalomas.

                                            'Campanadas de lujo'
Het personeel van de hotels in San Bartolomé de Tirajana en Mogán werkt tegen de klok in, opdat het deze oudejaarsavond, “aan geen enkel detail ontbreekt”, in hun etablissementen. Uit de hotelkeukens stijgen geuren op van exquisiete smaken van de zee, het land en de lucht; en de musici repeteren de eerste welkomsttonen van 2014. Ruim 995.000 toeristen zullen ‘op zijn Spaans’ proosten tijdens oudjaarsnacht, met cava en uvas de la suerte (geluksdruiven).

Dit jaar beleven de hotels in Maspalomas de eindejaarsklokslagen in ‘real time’. Op enkele meters van de toeristenwijk Meloneras, zal de Vuurtoren van Maspalomas dienen als tijdelijk symbool voor het stipt verwelkomen van 2014. Enkel logiesaccommodaties, zoals Boabab, zien dit jaar af van hun eigen vuurwerk, ”omdat ze vanuit hun achtertuin kunnen rekenen op een vuurwerkshow vanuit de duinen.

Het volksfeest, dat tot ver na 03:00 uur gehouden wordt op de esplanade bij de Vuurtoren, “ biedt een feestelijke sfeer vol blijheid aan de bezoekers van de wijk,” De hotelketens zorgen voor een initiatief, “dat niet alleen bijdraagt aan het toeristische recreatieaanbod van deze nacht, maar dat ook dient voor het promoten van de eilandbestemming in de rest van Spanje.”

Hotel Baobab

Het op Afrika geïnspireerde 'Lopesan Baobab Resort'heeft een gala-menu bereid, waarmee men via diverse smaken een reis langs treinstations simuleert. Bij de overheerlijke halteplaatsen verrast men de tafelgasten met een selectie aan gerookte specialiteiten, kaviaar, ham en kazen. Als friandises biedt men een assortiment aan zandkoekjes en noga, wat door buitenlanders zeer geprezen wordt, “omdat het lokale producten zijn,” waarbij geen Europese kerst nagerechten zullen ontbreken, zoals de Duitse Weihnachts stollen.”

Het snoepgoed wordt gedoopt in chocoladefonteinen” zo laat de hoteldirecteur, David Morales, weten, terwijl hij verzekert, dat men dit jaar een versterkte culinaire inspanning levert voor het oudejaarsbanket met nog meer gevogelte, wild en internationale gerechten, zoals die uit de Japanse  Keuken.

Canarische klanten, die niet in het hotel logeren, maar die wel willen deelnemen aan het oudejaarsdiner in een sfeervolle omgeving met kerstdecoraties, kunnen - op reservering vooraf -  genieten van een dinerbuffet, inclusief drankjes, voor een prijs van €130,= per persoon.
Maar het aantal bevoorrechten, dat de gerechten wil proeven  in het à la carte restaurant ‘Akara’ is beperkt, de accommodatie is dan ook volgeboekt en  het hotel kan niet meer gasten aannemen, voor een menu van €170,= per persoon.

Er wordt gedineerd in twee zittingen, “de Europeanen willen liever vanaf 18:00 uur aan tafel, en de Spanjaarden doen het wat rustiger aan,” het hotel biedt een goochelshow voor de kleintjes en een concert met een eerbetoon aan ‘Queen’ voor de volwassenen. “Het vermaak, met serpentines en cotillón (troep zak) duurt tot 02:00 uur, want onze gasten blijven wakker tot in de kleine uurtjes,” zo merkt Morales op, die op dat tijdstip in de ochtend van 1 januari de uitzending zal aankondigen van het Nieuwjaarsconcert uit Wenen.

RIU Palace Maspalomas

Het RIU-hotel in Maspalomas herbergt binnen haar muren de vreugde van Kerstmis. De decoratie, traditioneel en van Scandinavische snit, omvat bij de hoofdingang zelfs een kerststal in de sfeer van de Noordpool

De menukaart met delicatessen voor het culinaire gala bevat een voorgerecht met een terrine van kabeljauw tot aan hertenbiefstuk met gekonfijte ui; en van kreeft op zijn Russisch tot aan eend met bosbessensaus. Een feestmaal, waaraan alleen hotelgasten kunnen deelnemen.

Om de avond op te luisteren, zet RIU haar huisorkest ‘Azzaro’ in, met internationale melodieën tot aan de meest Caraïbische akkoorden. “We proosten in meer dan acht talen tot 03:00 uur,” zo geeft de verwachtingsvolle directeur Roberto Jiménez toe, die samen met zijn personeel, de traditie van de uvas de la suerte (geluksdruiven) zal uitleggen aan de internationale gasten, kort voordat de twaalf klokslagen van start gaan.

In hun uitdaging; “de gast te verwennen op een datum als deze” bereiden de RIU koks op een laag vuur een pikante bouillon, Goulash genaamd, en Berliner bollen, die zullen dienen, om de magen van deelnemers aan de oudejaarsviering in de ochtenduren te verwarmen en van zoetigheid te voorzien. Op Nieuwjaarsochtend, zal de klassieke ‘Ode aan de Vreugde’ de meeste fervente uit slapers wekken, tijdens een ontbijt, dat wat later zal plaatsvinden dan normaal.

Villa del Conde

Vanaf 15:00 uur zal men beginnen met het bereiden van de hoofdgerechten van de avond. Ruim duizend gekleurde ballonnen dienen als ‘toegangspoort’ in de tuinen van het hotel, dat overwegend Duitse en Zweedse gasten telt.

Zonder in  te gaan op het vernieuwen van de kerstdecoraties van de hotelaccommodaties, biedt: ‘Villa del Conde’ haar bezoekers diverse mogelijkheden, zowel culinair, als muzikaal.

Een buffet met internationale gerechten bestaat deze Oudejaarsavond uit een keur aan vlees en vis voor een prijs van €125,= per persoon, waarbij de drankjes zijn inbegrepen, evenals de cotillón (troep-zak).

In het thema-restaurant zet men eveneens in op een asperge-mousse met kwartelborst, truffel en hazelnoot als een van de hoofdgerechten, voor een prijs van €170,= en drankjes inbegrepen.

“Beide mogelijkheden zijn nog beschikbaar voor de plaatselijke klanten, die het jaar willen uitluiden met vuurwerk bij het zwembad op Ierse dansmuziek en opera melodieën, welke zullen worden toegevoegd aan  het muzikale repertoire  van het ‘Centennial’ orkest, dat zoals gebruikelijk het entertainment in het hotel verzorgt,” zo legt de hoteldirectrice, Mapi Ortihuela, uit,.

Gloria Palace San Agustín

Met een volledige hotelbezetting en dit jaar een grote toestroom aan Franse bezoekers, kookt men op de fornuizen in de hotelkeuken kreeftgarnalen en bereid men vis en rood vlees met een juiste garnering, wat de Baskische hotelketen vergezelt laat gaan van een eerbetoon aan haar oorsprong, met een buffet aan Noord-Spaanse worstsoorten en een Bodega iberica.

Om lucht te geven en plaats te maken voor de diverse gerechten en smaken presenteert men tussendoor een mango-sorbet en sluit men af men een wereld aan zoetigheden, voornamelijk bestaande uit noga en Spaanse kerstproducten.

Zowel het buffet, dat inclusief drankjes €125,= per persoon kost, als in het á la carte restaurant ,‘El Gorbea’, biedt men specialiteiten a raison van €140,= per persoon en… men is volgeboekt, reserveren kan niet meer.

Cordial Mogán Playa

Naar aanleiding van de verzoeken van de bezoekers op deze avond heeft de directie van Hotel ‘Cordial’ in Puerto de Mogán haar culinaire aanbod uitgebreid in drie restaurants met het ‘Tamarona’ buffet, met een prijs van €90,= per persoon, waarbij men de tafelgasten zal verrassen op een traktatie van spek met palmhoning en, met een pudding van schaaldieren.

De show, na het diner, presenteert men als een van de vrolijkste in het hotelaanbod in het Zuiden. “Met carnavalsveren en -pailletten” die de toeschouwers zullen aanzetten,” met hun heupen te wiegen,” tot in de kleine uurtjes van de nieuwjaarsnacht. Het geknal van vuurwerk en het optreden van een latino band tot 03:00 uur dragen ertoe bij, “dat deze avond waarop 2013 ten einde loopt ‘onvergetelijk’ wordt.”
kleurlogoCanarias.png


Ben Magec:  
wil
herstel van de oorspronkelijke bedding van de Barranco de Maspalomas

Turcón:
Het leven van de duinen veilig stellen is puur economisch beleid


SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - maandag 26 augustus 2013 - De milieubeweging Ben Magec is van mening, dat het herstellen van de oorspronkelijke bedding van de Barranco de Maspalomas noodzakelijk is, waarmee het verdwijnen van het duinlandschap wordt voorkomen...lees meer op:
http://gran-canaria-actueel.jouwweb.nl/zuid-gran-canaria2/san-bartoloma-de-tirajana/zuid-gran-canaria1/recreatie


Vijf gemeenten vragen Puertos,
om verlaten schepen af te laten zinken


De hoofdstad, Agaete, Mogán, Gáldar en Telde
willen deze scheepswrakken gebruiken als
lokaas voor het duiktoerisme

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 1 juli 2013 - Ten minste vijf gemeenten hebben contact opgenomen, met het Havenbestuur van Las Palmas, om te vragen, de scheepswrakken die afgemeerd liggen aan de havenpier te laten afzinken voor hun kusten en deze tot lokaas te maken voor sportduikers en het toerisme. Las Palmas de Gran Canaria, Telde, Agaete, Gáldar en Mogán hebben deze mogelijkheid al geopperd, zo bevestigen bronnen in La Luz. De genoemde wrakken vormen een interessante locatie voor duikspecialisten, vanwege de beweging van de maritieme fauna die zich in de omgeving ervan ontwikkelt. Eveneens voor het unieke landschap wat men de duikliefhebbers kan bieden.

De Haven heeft momenteel aan haar pieren ongeveer een vijftigtal verwaarloosde schepen afgemeerd liggen, een dertigtal daarvan, al geheel verlaten door hun bemanning; en de rest, nog steeds met zeelui aan boord die wachten op een bureaucratische uitweg van hun situatie, welke veroorzaakt is door de onverschilligheid van hun rederijen. Veel van deze schepen zijn goed schoongemaakt en ontdaan van brandstof en giftige stoffen.

Scheepsschroot afgemeerd in La Luz, de Haven van Las Palmas en van Las Palmas de Gran Canaria.

In de afgelopen maanden heeft het Havenbedrijf ook de sloop van een aantal van deze schepen gegund aan ondernemers die bij de Havenmeester een aanvraag hebben ingediend voor de nodige vergunningen. Dankzij deze maatregelen kan het havengebied geleidelijk aan ontdaan worden van een aantal schepen, dat  de broodnodige ruimte bezet en voor klanten inneemt die op zoek zijn  naar een ligplaats in de hoofdstad van Gran Canaria.

Het Havenbestuur heeft al een concessie behandeld voor een sloopbedrijf wat zich zal gaan bezighouden met het schoonmaken van een groot deel van dit contingent. Men beschikt echter nog steeds over schepen voor de geïnteresseerde gemeente die de aantrekkelijkheid van de zeebodem voor  hun kusten willen vergroten. Iets, wat Mogán al heeft gedaan, waar sinds enkele jaren een onderzeeboot toeristen naar de diepten van de zee brengt. Zij kunnen twee scheepswrakken bewonderen die men vanuit La Luz heeft overgebracht, om ter plaatse te worden afgezonken.

De toekenning van de schepen zal echter een kleine investering vragen van de geïnteresseerde gemeenten, voor het verwijderen van brandstof en andere substanties die een gevaar kunnen vormen voor het milieu en die zich nog steeds aan boord van deze schepen bevinden. Ook zal men de sleepkosten moeten betalen naar de locatie waar men deze wrakken wil laten afzinken.


  De bemanning van de
'Iballa G' met de aankondiging van  de veiling van de olietanker.
De verwaarloosde vloot vormt een probleem waar de Haven van Las Palmas de afgelopen jaren te lijden heeft, met de terugval van de visserij en de besluiteloosheid die sommige rederijen aan de dag leggen als het aankomt op de terugkeer van hun bemanningen. Zo zet de vereniging Stella Maris (Sterre der Zee) zich in voor hulp aan deze zeelui, met het verstrekken van levensmiddelen, medisch hulp en zelfs administratieve assistentie. Als men erin slaagt te vertrekken, blijft het schip echter achter in La Luz.
iballa-g-6773501large.jpg
iballa-g-677345large.jpg
Het zijn niet alleen oude vissersschepen die ongebruikt aan de binnenpieren, of aan de Reina Sofía-pier liggen afgemeerd. De Panamese olietanker ‘Iballa G’ ligt sinds 2009 afgemeerd in de Haven, nadat de eigenaar zich failliet heeft laten verklaren. Dat is slechts een van de verhalen met een slechte afloop waarin deze schepen een hoofdrol hebben vervuld en die nu gewenst zijn door de kustgemeenten. Het zoeken nar een gespecialiseerd toerisme in tijden van crisis, maar ook de verandering in de voornaamste industrie van de Eilanden, en bovendien de groeiende liefde voor het sportduiken welke de eilanden beleven, voeden een vraag die de diepten van de zee voor Gran Canaria kan gaan opsieren.
kleurlogoCanarias.png


Aanklacht Los Verdes:
tegen de afsluiting van de toegang naar
Playa de Carpinteras 
en  Playa de Las Mujeres

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - Pinksteren, zondag 19 mei 2013 - De milieubeweging Los Verdes (De Groenen) van de Canarische Eilanden heeft een aanklacht ingediend tegen de sluiting van de toegang naar de ongerepte stranden van Carpinteras en Las Mujeres in het Zuiden van Gran Canaria, terwijl de Gemeente de maatregel rechtvaardigt als naleving van de Kustwet.

Sinds enkele weken verhinderen grote rotsblokken de toegang van voertuigen naar de parkeergelegenheden bij de genoemde stranden, zo laten De Groenen weten in een communiqué.
afskuutuibngh-starbdbe-1large.jpg

De sluiting komt naast die van de afsluiting voor voertuigen van de toegang naar de stranden van Medio Almud, Los Frailes en Balitos, in de gemeente Mogán.
                                    20110425234044-candidatos-alarge.jpg

De woordvoerder van Los Verdes, Francisco Ojeda, heeft eraan herinnerd, “dat veel Grancanarios en toeristen al jarenlang genieten van deze stranden welke ze bereiken via de zandpaden die momenteel geblokkeerd zijn en die een ‘pijnlijke’ aanblik vertonen.

 Ojeda laat weten, dat met de afsluiting van de toegang tot de parkeergelegenheid, tientallen auto’s geparkeerd worden langs de kant van de weg, wat gevaarlijke situaties oplevert.


José Carlos Álamo.

Wetgeving
Op zijn beurt heeft de wethouder van Kustzaken, José Carlos Álamo, verduidelijkt dat men alleen de toegang voor voertuigen heeft afgesloten naar deze stranden, in overeenstemming met de Kustwet en de Gemeentelijke Kustverordening, die de aanwezigheid van auto’s en caravans verbieden op het publieke domein.
qfsluiting-strandenlarge.jpg

“Er is vastgesteld, dat illegaal kamperen aanzienlijke schade heeft toegebracht aan de stranden zoals clandestiene vuilstortplaatsen, vernielingen aan andere verstoringen,” zo geeft de wethouder aan.

Verhalen zoals die van Veneguera, waar de Guardia Civil een clandestiene vuilnisbelt heeft ontdekt, kan men niet toestaan aan de toeristische kust van San Bartolomé de Tirajana, waar het schoonmaken van de stranden jaarlijks drie miljoen euro kost, zo legt de wethouder uit.

Álamo is verbaasd te zien, dat de milieubeweging die een grote voorstander is van de bescherming van de kustlijn, nu klaagt over het voor voertuigen afsluiten van de toegang naar kwetsbare natuurgebieden.
kleurlogoCanarias.png


Satocan en Starwood
bereiken managementovereenkomst
voor het 
Sheraton’ Salobre Golf-hotel

SALOBRE - vrijdag 10 mei 2013 - Het Sheraton Salobre Golf Resort & Spa gaat met een geoptimaliseerd hotel in juni 2013 verder met een nieuwe directie. De Canarische maatschappij Satocan, die eigenaar is van het hotel in Salobre, heeft een managementovereenkomst afgesloten met de Noord-Amerikaanse multinational Starwood Hotels & Resorts die eigenaar is van het merk ‘Sheraton’.
Daarmee blijft het Sheraton-hotel ‘Salobre Golf’ een van de leidende golf-resorts in geheel Europa en een van de beste toeristenvoorzieningen op de Canarische Eilanden.

- Starwoord  is wereldwijd een van de leidende maatschappijen in de hotellerie, met 1.134 etablissementen en ruim 171 medewerkers in 97
landen:
http://www.britishairways.com/travel/starwood-hotels/public/en_gb#
zie ook:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Sheraton

- De internationaal opererende Canarische bedrijvengroep Satocan is actief in de bouw, makelaardij, industrie en de horeca
http://www.gruposatocan.es/satocan/modules.php?mod=portal&file=index

- De Satocan-groep, die eigenaar is van hotels in Spanje en in de Dominicaanse Republiek, heeft als boegbeeld van haar horeca-activiteiten
het Sheraton Salobre Golf Resort & Spa:
http://www.sheratonsalobre.com


                                         Sheraton Salobre Golf Resort & Spa.


Gelegen op een bijzondere locatie met uitzicht op zee en de bergen, is het Sheraton-hotel Salobre Golf  een fraai ingericht vijf sterren etablissement van bijzondere architectuur en omgeven door twee 18 holes golfbanen, die een grote reputatie genieten bij duizenden golfliefhebbers die deze accommodatie jaarlijks bezoeken. Het hotel beschikt over vele extra’s. om de golfsport te combineren met een ontspannen vakantieverblijf waardoor het een van de ster-locaties is op de vakantiebestemming Gran Canaria.
 
 

                                                   Club Fitting Center
 .
Het Sheraton Salobre Golf Resort & Spa beschikt over  313 gastenkamers (241 eenpersoons-, 241 tweepersoons DeLuxe- en 45 tweepersoons Premier-gastenkamers, plus 9 Junior Suites, 17 suites met salon en een indrukwekkende, uiterst luxueuze, Presidentiële Suite.Het meest in het oog springend is de bouwstijl, een architectuur die het milieu respecteert en die perfect geïntegreerd is in het landschap van de omringende valleien. De hotelgasten hebben er de beschikking over een Pro-shop waar zij alle informatie kunnen krijgen over de golfcourses, -cursussen en ze beschikken in het hotel over een Fitting Center, verhuur van golfclubs en andere dienstverlening, zoals de huur van een buggy, om vanaf de hotelreceptie rechtstreeks naar de eerste afslag-tee te gaan. Voor de liefhebbers van het golfspel is het hotel een garantie voor zon, mooi weer en veel uren licht, om het gehele jaar door, te kunnen genieten van hun favoriete sport.


 

                                           Bungalows Salobre
Golf.

Satocan zet sterk in op het wereldwijd bekende merk ‘Sheraton’. De naam ‘Sheraton’ is eigendom van Starwood Hotels & Resorts, dat als onderneming een van de wereldleiders in de horeca is, en die met

400 eigen hotels in 70 landen en o.a. een modernisering van in totaal 6 miljard US-dollar, de hotelgasten alle mogelijke denkbare service verleent, via de 1.134 aangesloten hotels in 100 landen en wereldwijd 171.00 medewerkers, zowel in de eigen hotels als in de managementhotels.

Kijk voor een overzicht van de golfbanen op Gran Canaria op: http://www.golf-gran-canaria.com
kleurlogoCanarias.png


Brand op Camping ‘Europa’ in Pasito Blanco:
vijf gewonden

Rookkolom zichtbaar tot in Playa del Inglés

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 20 april 2013 - Vijf personen zijn lichtgewond geraakt, twee door rookvergiftiging en een ander met hartklachten, bij het uitbreken van een brand op Camping ‘Europa’ in Pasito Blanco in het zuidoosten van Gran Canaria, waarbij drie stacaravans tot op de grond toe zijn afgebrand, zo laten bronnen binnen het Rode Kruis weten. De camping met 219 staanplaatsen is op last van de politie tijdens de bluswerkzaamheden  korte tijd grotendeels geëvacueerd geweest.

De lichtgewonden zijn door het Rode Kruis overgebracht naar het Hospital de San Roque in Meloneras. De brand is op zaterdag 20 april 2013 om 12:50 uur uitgebroken in een van de stacaravans, waarna vervolgens de vier andere stacaravans geheel zijn uitgebrand.


Televisiebeeld van TVCanarias van de brand op Camping 'Europa' in Pasito Blanco.

Het lijkt erop, dat in een van deze stacaravans kortsluiting is opgetreden in een apparaat voor de airconditioning van een van de uitgebrande stacaravans.


Camping '
Europa' in Pasito Blanco. zaterdagmiddag 20 april 2013.

Deze stacaravans werden permanent bewoond door de getroffen gezinnen onder wie een gewond geraakt Italiaans echtpaar -  die, omdat ze zonder huisvesting zijn geraakt, elders zijn ondergebracht, zo laat het Rode Kruis weten.

De brand is geblust door de brandweer van San Bartolomé de Tirajana en de brandweer van het  Consorcio de Emergencias de Gran Canaria. Die binnen 15 minuten ter plaatse waren en er is ter plaatse is assistentie verleend door leden van de Protección Civil (Burger Bescherming = BB) en door agenten van de Policía Local en van de Policía Nacional.
De rookkolom was zichtbaar tot in Playa del Inglés, waar de temperatuurm schaduw gemeten,  op zaterdagmiddag 35 graden Celcius was.
Kort na 15:00 uu en 300.00 liter water voor blussen en afkoelen van 'gebied 0'  is het sein 'brand meester' gegeven.

kleurlogoCanarias.png


Voortdurend aanrijden van fietsers

De PSOE vraagt om aanbrengen verlichting in de tunnels van Maspalomas en Mogán

GRAN CANARIA - donderdag 31 januari 2013 - De PSOE heeft op maandag 28 januari 2013 aan het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria gevraagd, verlichting aan te willen brengen in de tunnels van de GC-500 in Maspalomas en Mogán. Men verzekert, dat dit noodzakelijk is, om de veiligheid te verhogen en om te voorkomen, dat er in deze tunnels voortdurend fietsers worden aangereden.

In een communiqué heeft het socialistische parlementslid, Jesús González Dumpiérez, benadrukt, dat dit weggedeelte, “een ‘zwart punt’ is in het wegennetwerk van Gran Canaria,” en, “dat dit een heel negatief beeld geeft aan het fietstoerisme.”
foskntckpnmdxhv-556x313-nopadlarge.jpg

“De Partido Popular (PP) erkent, dat dit een zaak is die geregeld moet worden. Men heeft de verplichting dit zwarte punt met urgentie op te lossen. Het gaat om het simpelweg aanbrengen van verlichtingselementen in de tunnels. Omdat, als men deze binnenrijdt het zicht verliest, wat dit soort ongevallen veroorzaakt,” zo verzekert men.

De PSOE heeft eraan herinnerd, dat het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria in maart 2012 heeft toegezegd, dit probleem te zullen oplossen, “en het enige wat men gedaan heeft, is waarschuwingsborden aanbrengen, met de verplichting, dat fietsers een reflecterend vest moeten dragen.”

Naar hun mening, “lost die niet echt het ontbreken van de verlichting op, wat de oorzaak is van de ongevallen.”

Het socialistische parlementslid heeft bovendien benadrukt, dat de Federación Canaria de Ciclismo (Canarische Fietsersbond) een handtekeningenactie op touw heeft gezet, om van het Cabildo te eisen, dat men deze tunnels verlicht.

“Opdat Gran Canaria als fietsbestemming kan worden beschouwd, zal het eiland o.a. voorbereid moeten zijn op het aanpassen van infrastructuur  - zoals in de tunnels - die aan enkele minimale veiligheidsvoorschriften zal moeten voldoen,” zo merkt González Dumpiérrez op.
kleurlogoCanarias.png


In het toeristengebied  worden een aantal straten afgesloten wegens asfalteringswerkzaamheden

Men begint in Sonnenland, gaat verder in San Agustín,
en eindigt in Playa del Inglés

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 17 november 2012 - Diverse calles (straten) en avenidas (lanen) in de toeristenwijken van Maspalomas krijgen m.i.v. maandag 19 november 2012 een nieuwe laag asfalt.

De werkzaamheden zullen de gehele week in beslag nemen on Sonnenland, waar het verkeer te maken krijgt met afsluitingen van de Calles: César Manrique, Einstein, Isaac Peral en Agustín Millares Carló.
img-11202large.jpg
In het gebied van Playa del Inglés worden asfalteringswerkzaamheden uitgevoerd van 26 tot 30 november 2012, waar de navolgende straten onderhanden zullen worden genomen, de Avenidas: de España, Dinamarca, Finlandia en Noruega;  en bovendien in de woonwijk van Playa de Águila, waar de afsluiting plaatsvindt van de Calles: Los Azucenas en de gelijknamige parkeerplaats: Los Pinos en Los Geranios.

Vanaf 3 december 2012, verplaatsen de asfalteringswerkzaamheden zich naar het toeristengebied van San Agustín, tot 5 december 2012, Het betreft hier de Calles: Magnolia, Adelfas en Jazmines.

Het bedrijf, dat deze asfalteringswerkzaamheden zal uitvoeren, is: Hermanos Santana Cazorla, zo heeft de Gemeente San Bartolomé de Tirajana laten weten in een communiqué.
kleurlogoCanarias.png


David Silva nodigt de toerist uit,
om het Eiland te leren kennen,
dat hem geboren heeft zien worden

De voetballer verschijnt in een videoclip
op diverse toeristenlocaties van Gran Canaria

LONDEN - dinsdag 5 november 2012 - Gran Canaria promoot zich op de World Travel Market (WTM) in Londen met een uitnodiging van David Silva, om het eiland te leren kennen, dat hem geboren heeft zien worden.

De voetballer, verschijnt als boegbeeld van het merk ‘Gran Canaria’ in een video-spot, die is opgenomen op diverse locaties in het toeristengebied in het Zuiden van het Eiland, voor het aanprijzen van de weldadigheid van het klimaat en het recreatieaanbod waarvan men op Gran Canaria kan genieten.
afskuutuibngh-starbdbe-1large-2.jpg


Prijsvraag.

De internetpagina in het Engels: www.thisisgrancanaria.com, die onderdeel is  van de promotie van het Patronato de Turismo del Cabildo insular (VVV van het Eiland), verloot een zevendaagse reis met verblijf in een hotel in Mogán en publiceert tevens het aanbod in maritiem- en natuur-toerisme. Bovendien is er een afdeling videofilm, waar men David Silva in de hoofdrol kan zien.

Videofilmpjes:
http://www.youtube.com/watch?v=9hnF_XIFe5A&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=4v1zXe8vC5A&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=7wU2R0pFLkM&feature=player_embedded

The making of:
http://www.youtube.com/watch?v=9iaMbev7IjM&feature=player_embedded

kleurlogoCanarias.png


Waterhoos vult stuwmeren
voor drie maanden

ZUID GRAN CANARIA - maandag 5 november 2012 - De waterhoos van woensdagochtend 31 oktober 2012 heeft een goed saldo opgeleverd voor de Canarische landbouw In amper anderhalf uur is er 279.162 m³ de stuwmeren van Zuid Gran Canaria ingestroomd, dat is 2% van het water wat er al opgeslagen was. Het Cabildo (Eilandbestuur) becijfert, dat er water is binnengestroomd voor ongeveer drie maanden.

Nu tegenwoordig het woord economisch zo in de mode is, kan men zeggen, dat de recente regenbuien op Gran Canaria productief waren, geconsentreerd, maar productief. Ze waren geconcentreerd, omdat ze alleen zoden aan de dijk gezet hebben in het Zuiden van het eiland; of minstens, daar waar waterstromen van enige betekenis zijn waargenomen.


Het stuwmeer van Gambuesa begin november 2012, waar volgens  het Cabildo (Eilandbestuur) geen water is bijgekomen met de regenbuien van de afgelopen dagen.

Volgens de gegevens die op zaterdag 3 november 2012 verstrekt zijn door de minister van Water, Francisco Santana, van het Eilandbestuur van Gran Canaria, heeft de grootste waterbijdrage zich voorgedaan in het stuwmeer van Soria, dat in een klap 116.932m³ erbij gekregen heeft en bovendien, in het stuwmeer van Chira met 69.751 m³; dat van Fataga met 5.730 m³ en, dat van Mulato met 278.162 m³ erbij.

Van de stuwneren, hebben alleen deze vier van het Cabildo (Eilandbestuur) er water in aanmerkelijke hoeveelheden bijgekregen, bij elkaar opgeteld 279.162 m³ erbij (279 miljoen liter), een toename met ongeveer 2% van het opgeslagen volume.
Er is geen water bijgekomen in Candelaria, noch in El Vaquero, noch in Ayagaures en ook niet in Gambuesa.
kleurlogoCanarias.png


Mogán en San Bartolomé
gaan samen installaties delen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA / MOGÁN - maandag 22 oktober 2012 - De Gemeente Mogán heeft toegezegd, de oven van het Gemeentelijke crematorium te zullen delen, terwijl San Bartolomé de Tirajana het gezamenlijke gebruik van het voetbalveld van Arguineguín toestaat. Dit, na het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst die geratificeerd zal worden door de burgemeester van de Gemeente Mogán, Francisco González en, de burgemeester van de Gemeente  San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez.

Via deze convenant, zegt de Gemeente Mogán het gebruik van de oven van het gemeentelijke crematorium toe, voor een periode van tien jaar, aan de Gemeente San Bartolomé de Tirajana. Terwijl voor eenzelfde periode Mogán het voetbalveld van Arguineguín (dat op het grondgebied van San Bartolomé de Tirajana ligt) mag gebruiken.
kiiskolarge.jpg

González heeft laten weten, dat samenwerkingsovereenkomsten altijd gunstig zijn voor de burgers, “en dank zij samenwerking tussen overheden zoals die van Mogán en San Bartolomé de Tirajana, veronderstellen deze een alternatief te zijn voor verbetering en ontwikkeling waar beide partijen hun voordeel mee doen, zonder grote investeringen te realiseren: zeker, in deze moeilijke tijd van economische crisis.”

Het doel van beide Gemeenten is, te voldoen aan de vraag van de burgerij, zoals dit het geval is met het voetbalveld van Arguineguín, dat jaarlijks een grote toestroom aan gebruikers kent vanwege deelname aan activiteiten van de voetbalclub en  eveneens aan diverse Gemeentelijk activiteiten en evenementen.

Anderzijds is de samenwerkingsovereenkomst met de Gemeente Mogán een alternatief voor het ontbreken van een crematorium in de Gemeente San Bartolomé de Tirajana.
kleurlogoCanarias.png


Salón de la Renovación in Maspalomas

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 14 juli 2012 - Rivero laat weten niet meer nieuwbouwwerken te faciliteren; maar, dat men inzet op renovatie.

De president van, en minister van Toerisme in, de Canarische Regering, Paulino Rivero, heeft op vrijdag 13 juli 2012 bevestigd, dat het idee van zijn Regering is: “Prioriteit te verlenen aan toeristisch herstel en geen nieuwbouw te faciliteren, omdat men niet meer grondgebied kan verpletteren, en hij verzekerde, dat de toeristische renovatieprojecten 126.000 arbeidsplaatsen  zullen opleveren.”
kiiskolarge-1.jpg
1342207518609-salon-renovacion3large.jpg
Rivero heeft duidelijk gemaakt tijdens de opening van de tweedaagse II Salón de la Renovación (Tweede Renovatie Beurs) in ExpoMeloneras,  dat vanwege de crisismoeilijkheden, de Regering bouwgrond vrijmaakt voor nieuwbouw van ondernemingen, in plaats van logiesbedrijven op de Archipel  die geen renovatieprojecten ter hand nemen, “want anders, zou men zich opnieuw vergissen.”

 
  
 
Daartoe heeft de President van de Canarische Regering twee redenen genoemd tijdens het forum, dat georganiseerd is door het Consorcio Maspalomas Gran Canaria, om uit te leggen, dat de inzet op toeristische renovatie nodig is, omdat de crisis, “iedereen achtervolgt.”

Enerzijds, merkte hij op, dat het nodig is, in te zetten op renovatie, omdat er meer kwaliteit geboden moet worden, voor het terugwinnen van klanten die men sinds 2009 aan het verliezen is en, omdat deze projecten werkgelegenheid opleveren.
In die zin, verzekerde Rivero, dat als men de 'moderniseringsplannen voor het toerisme' in werking zet welke zijn voorzien voor Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura en Tenerife, men op de Canarische Eilanden 126.000 arbeidsplaatsen zal gaan genereren in de bouwsector.
Bovendien, zo laat Rivero weten, dat de diverse toeristische projecten niet alleen werk opleveren voor bouwvakkers, maar ook voor architecten, ingenieurs en, voor  technici in de telefonie, duurzame energie en nieuwe technologieën.
1342207518609-salon-renovacion19large.jpg

  
    Kredieten van de Staat
“Er is geen andere oplossing, om de werkgelegenheid op Canarias te activeren, dan toeristische renovatie,” benadrukte de Canarische president, die tevens minister van Toerisme is.
1342207518609-salon-renovacion8large.jpg
1342207518609-salon-renovacion18large.jpg
Bovendien, zo heeft hij gezegd, is het zeker, “dat het tijdstip niet gunstig is, omdat het niet gemakkelijk is, financiering te verkrijgen, “ en hij heeft benadrukt, “dat geld geen belemmering hoeft te zijn,” om de renovatieprojecten uit te voeren, “want de Spaanse Regering faciliteert renteloze leningen, of tegen een aanvaardbare rente, wat de projectontwikkelaars aanmoedigt en de belangstelling van ondernemers  wekt.”

 

Rivero beweerde, dat bij het in werking stellen van een Toeristisch Renovatieplan alle overheden moeten  samenwerken, waarbij hij erop aandringt, dat ook de Spaanse Staat wordt betrokken. Ook verdedigde hij het , dat de gemeenten hun verordeningen aanpassen voor het subsidiëren van nieuwe bouwvergunningen.

1342207518609-salon-renovacion25large.jpg 

  De Canarische president heeft laten weten, dat er ruim honderd samenwerkingsovereenkomsten zijn ondertekend, om oude etablissementen te slopen, om er nieuwbouw voor in de plaats te stellen, of om de kwaliteit ervan te verhogen, via de voorzieningen van de Ley de Renovación para uso de camas turísticas (De wet op het gebruik van toeristische (hotel)bedden).

 Concurrerend
Tegelijkertijd heeft de Canarische President het belang benadrukt, klanten te vangen uit de visvijver van 1miljard bewoners van de Planeet die zich aansluiten bij de toeristische activiteit en, Rivero laat weten, “dat men daartoe  concurrerender zal moeten zijn in het beheer van de luchthavens.” Wat dit betreft stelt hij het luchthavenbeheer van Turkije, Griekenland, Egypte, Tunesië en Kroatië ten voorbeeld.

 

De ontmoeting is ook bijgewoond door de president van het Eilandbestuur van Gran Canaria, José Miguel Bravo de Laguna , die refereert aan de rol van het Consorcio de Rehabilitación (Consortium voor Vernieuwing, waarin zitting hebben: De Spaanse Staat, de Canarische Regering, het Eilandbestuur van Gran Canaria en de Gemeente San Bartolome de Tirajana), waarvan hij zegt te verwachten, dat Mogán zich daarbij vanaf 2014 aansluit.

Op zijn beurt heeft de burgemeester van San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez,  opgemerkt, “dat de enige bestaande manier, dat de toerisme-industrie blijft functioneren, renoveren is.” Pérez moedigt het private initiatief aan, om de verwaarloosde installaties te verbeteren en tegelijkertijd verlangt hij de deelname van de overheden, “ want de bestemming Gran Canaria en Maspalomas moet bij blijven dragen aan de ontwikkeling van de maatschappij.”
kleurlogoCanarias.png


Jongeren uit gefeest?

ZUID GRAN CANARIA - zaterdag 30 juni 2012 - Uit welingelichte bron heeft ‘Gran Canaria actueel’ vernomen, dat er door het Departement van Toerisme, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, een offensief is ingezet, om de straatverkoop van toegangskaarten voor disco-feesten en feestboten (ship party’s) te laten verbieden en zelfs, om een verbod goedgekeurd te krijgen op het commercieel organiseren van bootfeesten en kroegentochten..
Ticket-verkopers, discotheekeigenaren, evenals eigenaren van diverse schepen in Puerto Rico zijn met stomheid geslagen en vrezen het ergste, zeker nu zojuist het zomerseizoen is aangevangen en veel ondernemers forse investeringen hebben gedaan in het aanpassen van hun etablissement c.q. (feest)schip.
 Zodra hier meer over bekend is, zullen wij hier melding van maken.
kleurlogoCanarias.png


Het Zuiden opent de weg naar toeristische renovatie

Het ‘Plan de Modernización’ omvat 16 nieuwe projecten

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 17 juni 2012 - Zich aanpassen aan de nieuwe eisen van de toeristen, meer kwaliteit en een betere dienstverlening bieden. Dat is het streven wat de eigenaren van appartementen, hotels en winkelcentra in San Bartolomé de Tirajana beweegt een belangrijke investering te doen, vooral in de huidige tijd.

Een zestiental bedrijven heeft de stap gezet naar renovatie van de logiesaccommodatie  en vernieuwing van de winkels die veel verder gaat dan het vervangen van tegels, meubilair en het geven van een likje verf.
2012-06-17-img-2012-06-17-00-39-30-gclarge.jpg
Dit keer betreft het miljoeneninvesteringen. Veel van deze revalidatieprojecten betreft voorzieningen die in hartje Playa del Inglés zijn gebouwd  in het ritme van de jaren 70 van de vorige Eeuw ten tijde van de enorme  groei-explosie van het toerisme.

 
                                           Apartamentos 'Carmen'.
Dit is het geval met de twee blokken van Apartamentos ‘Carmen’, die men gaat slopen, om er een vijfsterrenhotel te gaan bouwen.


Apartamentos 'Santa Monica..

In Apartamentos ‘Santa Monica’ wil men zelfs overeenstemming bereiken met de Vereniging van Eigenaren, dat de dienstverlening naar die van een viersterrenhotel gaat.
 

 
                                                   'Palmar con-Mar'
In ander complexen zoals Hotel Barceló ‘Margaritas’, Apartamentos ‘Tenesoya, ‘El Palmar’ en ‘Con-Mar’ gaan de ingrepen gepaard met een ingrijpende wijziging van de panden, tot zelfs het bouwen van een extra verdieping op sommige panden.’

In alle gevallen is het doel, de kwaliteit van de logiesaccommodatie te verhogen.


                                            Hotel Gran Palace Oasis.
Ook zijn er projecten in Maspalomas, zoals dat van de Mallorcaanse hotelketen Ríu, die in het markante Hotel 'Gran Palace Oasis' - dat in 1968 in opdracht van de Graaf van Vega Grande is gebouwd - gaat slopen om de gevel met een verdieping op te hogen.
2012-06-18-img-2012-06-18-12-59-47-1large.jpg
Deze sloop wil men gelijktijdig uitvoeren met die van het nabijgelegen winkelcentrum ‘Oasis’ om plaats te maken voor een modern centrum, dat 6 meter verder landinwaarts zal komen te liggen, om plaats te maken voor een zeeboulevard vanaf de Faro (Vuurtoren) tot aan de huidige boulevard bij de Rode Kruis-post.
cc-faro2large.jpg

Op Campo Internacional in Maspalomas, is de Lopesan-Groep bereid, 40 miljoen euro te investeren in de ombouw van winkelcentrum ‘Faro-2’ en wil men de grond bouwrijp maken voor de vestiging van een groot warenhuis van El Corte Inglés.

Tot in Meloneras, het meest recente Zuidelijke gebied van Gran Canaria, zetten de ondernemers zich in, voor het hebben van modernere kiosken, zoals het geval is met de Gordillo-Groep en ook wil men een modern winkelcentrum bouwen naast het Palacio de Congresos, het ‘Baobab’, van de Lopesan-Groep.


                                                           Tarajalillo.
Ook worden er voorzieningen voor nieuwe sport- en recreatie-activiteiten gepland op enkele percelen in Tarajalillo.

Maar al deze projecten, die miljoenen investeringen vergen, zouden niet ten uitvoering gebracht kunnen gaan worden met de huidige planning van San Bartolomé de Tirajana.

Feit is, dat het de bestuurders van de  belangrijkste toeristengemeente van de Canarische Eilanden, er destijds - in 1996 - niet in geslaagd zijn om in het Plan Algemene Gemeentelijke Ruimtelijke Ordening alle  saneringsprojecten op te nemen.

Om te voorkomen, dat deze daadwerkelijke transformatie van het Zuiden in het water zou vallen, heeft men een jaar geleden bedacht: Het Plan de Modernización, Mejora e Incremento de la Competitividad del sector turístico de San Bartolomé de Tirajana (Plan voor Modernisering, Verbetering en Verhoging van het Concurrentievermogen in de Toeristische Sector van San Bartolomé de Tirajana), waarin men nieuwe commerciële en recreatieve projecten heeft opgenomen.


Minister Domingo Berriel.

FILMPJE: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cZjqY4Oq-5Y

Hoewel het Nutsbedrijf Gesplan heeft toegezegd het document eind 2012 klaar te hebben, is nu al  informatie publiekelijk bekend gemaakt en, het zal na de zomer zijn, dat het Ministerie van Regionaal Beheer, onder leiding van minister Domingo Berriel, het groene licht geeft en de Canarische Regering er haar goedkeuring aan kan hechten.

Van de aanvankelijk 26 projecten zullen er 16 in de eerste fase aangemerkt worden, hoewel dit er mogelijk meer kunnen worden, aldus de uitleg van de minister.

                            
                                           Burgemeester Marco Aurelio Pérez.
De burgemeester van San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Perez, heeft gezegd, dat dit moderniseringsplan de oplossing is voor alle administratieve hindernissen die beide projecten in deze gemeente blokkeren en waarmee nu juridisch problemen worden  te voorkomen. Voorts merkt hij op, dat het gaat om grote investeringen die heel goed zijn, omdat ze de bouwsector  op het eiland versterken.

Voor de horecavereniging is het inzetten op de renovatie die het Zuiden al jarenlang nodig.


Tom Smulders, voorzitter van de  Asociación de Alojamientos Turísticos

De Nederlander Tom Smulders, voorzitter van de  Asociación de Alojamientos Turísticos (Vereniging van Toeristische Logiesbedrijven), waardeert het, dat zoveel bedrijven in deze tijden  een investeringsinspanning gaan leveren, opdat de bestemming Maspalomas Costa Canaria kan blijven groeien.
kleurlogoCanarias.png


Molina Petit veroorzaakt €16.000,= extra kosten
tijdens negen maanden in het Consorcio

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 9 juni 2012 - De voormalige beheerder van het Consorcio del Sur (Consortium van het Zuiden), Rafael Molina Petit, heeft € 16.041,18 ontvangen aan extra kosten, naast zijn jaarsalaris van €77.000,=, gedurende de negen maanden, dat hij in 2011 aan het bewind was. Reizen, restaurantnota’s en mobiele telefoon maken deel uit van de facturen die zijn gedeclareerd tussen januari en september.

De tweede, van de drie beheerders die het Consortium van het Zuiden heeft gehad sinds het in november 2008 is opgericht, heeft ruim €16.000,= gedeclareerd aan reizen, restaurantnota’s, mobiele telefoon, taxikosten, maaltijden en andere emolumenten gedurende de negen maanden dat hij in 2011 aan het bewind was, tussen januari en september - toen hij zijn ontslag indiende - heeft hij dit geld ontvangen, plus het salaris van de instantie, dat  per jaar €77.000,= bedraagt.


         Rafael Molina Petit (midden op de foto) op de zeeboulevard van Maspalomas.
Volgens gegevens die zijn verzameld in het Consorcio del Sur, is een derde deel van het extra geld wat Molina Petit heeft ontvangen in de eerste negen maanden van 2011 uitgegeven aan dienstreizen (o.a. naar Madrid en Tenerife). Hij heeft nog eens €4.034,96 ontvangen voor representatiekosten, zijnde de restaurantnota’s van de diverse etablissementen en ook nog eens €2.768,12 aan telefoonkosten via de mobiele telefoon die hij als Consorcio-beheerder tot zijn beschikking had.
kleurlogoCanarias.png


‘Ik ga niet naar school, want
mijn klasgenoten vermoorden me’

VECINDARIO - woensdag 25 april 2012 -  Bronnen binnen  de school blijken zeer verrast en zijn bezorgd over de aanklacht bij de Guardia Civil. De familie van een 12-jarige leerling van het IES (Vervolgonderwijs) in Vecindario op Gran Canaria hebben aangifte gedaan van het slaan van hun zoon en het beledigen door een groep leerlingen die met stoelen naar hem gooiden, hem hebben vastgebonden op een kruk, hem verboden te spelen met andere klasgenoten, hem beroofden en hem in zijn spieren geprikt hebben met een kompasnaald.

“Hij is thuisgekomen  met tien steekwonden op zijn benen en een andere keer moesten we naar het centro de salud (gezondheidscentrum), omdat men hem zo zwaar in zijn rug had gestompt, dat hij niet kon ademen,” vertelt de moeder van deze minderjarige, die de zaak in handen heeft gegeven van de Guardia Civil terwijl  ze klaagt over de passiviteit van het verantwoordelijke onderwijspersoneel. “Ik denk, dat ze te goeder trouw handelen, maar dat ze zich er geen rekenschap van hebben gegeven, van wat er voorvalt.”
“Ze zeggen, dat mijn  zoon erg kinderachtig en vervelend is, “voegt ze hier aan toe.
258189-1glarge.jpg

Tegen deze achtergrond gaat, José (de naam is fictief), al enkele weken niet meer naar school. “Ik ga niet naar die school. Waarom vermoorden ze me?”, zegt hij op maandag 23 april 2012 in de hoofdstad van Gran Canaria.
kleurlogoCanarias.png


Consortium voor Toeristisch Herstel Zuiden
wordt met 2 jaar verlengd

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 15 april 2012 -  De verlenging van het Consortium voor het Toeristisch Herstel van het Zuiden van Gran  Canaria, zodat het geldig blijft in 2012 en 2013, is de afgelopen week goedgekeurd door het Staatssecretariaat van Toerisme, aldus de president van het Cabildo (Eilandbestuur), José Miguel Bravo de Laguna (PP), op vrijdag13 april 2012.

Bravo de Laguna heeft erop gewezen, dat het Consortium beschikt over een fonds van zes  miljoen euro, dat niet is gebruikt, voor de uitvoering van 14 projecten in San Bartolomé de Tirajana en, dat men bovendien nog in afwachting is van een miljoen euro, dat in 2011 niet is bijgedragen door zowel Turespaña, evenals de Canarische Regering.
img-6868large.jpg
“We zijn een juridisch probleem tegengekomen, omdat het Consortium een geldigheidsdatum had tot 31 december 2011, maar ons beheer met het Ministerie van Toerisme heeft de moeilijkheden opgelost en de instelling zal de nog resterende werkzaamheden in 2012 en 2013 kunnen gaan uitvoeren,” zo heeft de eilandpresident benadrukt

Volgens de eilandpresident, zal de Gemeente San Bartolomé de Tirajana, kunnen beschikken over verbeteringen in  haar toeristengebieden, oa.a. wat betreft toegangen en  straatmeubilair. Eveneens heeft José Miguel Bravo de Laguna  laten weten, dat de diverse overheden die deel uitmaken van het Consorcio (te weten: de Spaanse Staat, de Canarische Regering, het Eilandbestuur van Gran Canaria en de Gemeente San Bartolomé de Tirajana), als eenmaal het werk in het komende boekjaar voltooid is, een soortgelijke instelling willen creëren, waarin men dan ook de gemeente Mogán zal opnemen.
kleurlogoCanarias.png


Een Canarische kijk op Endemol
in het Zuiden van Gran Canaria

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 4 april 2012 - Endemol is een wereldspeler in het bedenken en produceren van televisieprogramma’s en pionier  in andere formaten van audiovisueel vermaak en verkoopt dit wereldwijd aan leidende televisiezenders. Zo heeft Endemol op maandag 2 april 2012 laten weten, in het Zuiden van Gran  Canaria een televisieserie op te nemen waarvan de programmaformule via de diverse bedrijfsonderdelen van Endemol gedistribueerd zal worden.

De opnamedagen op Gran Canaria zijn door Endemol op het eiland afgesloten met een ontmoeting met de eilandminister van Toerisme, Melchior Camón; in gezelschap van de wethouder van Toerisme, Ramón Suárez, van de gemeente San Bartolomé de Tirajana.
img-6868large-1.jpg
            
In het midden Antoinette Hendriks, producer-manager bij Endemol NL.
Deze Endemol-productie heeft kunnen rekenen op de medewerking van  de Dunas-hotelketen, die enkele van de opnamelocaties van Endemol heeft gecoördineerd.

Endemol is een pionier in audiovisueel vermaak en verkoopt dit wereldwijd aan leidende televisiezenders. Zich baserend op deze ideeën, produceert men hoogwaardige programma’s, en zo het succes van een sterk merk.

Vervolgens benut men die waarde bij andere media en communicatienetwerken, inclusief bijvoorbeeld, mobiele telefonie en Internet. Onder de meest succesvolle formules van Endemol rekent men ‘Big Brother’, ‘Fear factor’ en ‘Deal or No Deal’.

‘Big Brother’ is geproduceerd in 36 landen, is voortdurend vernieuwd en biedt een belangrijke basis voor exploitatie via andere netwerken.
‘Fear Factor’, door Endemol USA ontwikkeld uit een bestaande programmaformule van Endemol Nederland, is uitgegroeid tot een van de programma's (reality show) met het grootste kijkersaantal in de Verenigde Staten.
‘Deal or No Deal’ heeft  zich in 26 landen ontpopt als een van de meest populaire spelprogramma's in de wereld.
Andere bekende programma’s  van Endemol zijn:
Extreme Makeover,
Home Edition,
Operación Triunfo,
Call TV  (met alle lokale varianten)
Changing Rooms,
Ready Steady Cook,
Domino Day,
Een tegen Honderd
Vivere
Cento Vetrine.

De gedachte is, dat Endemol een deel van deze programmaserie op Gran Canaria produceert, met het bijkomende promotionele effect voor het Zuiden van Gran Canaria evenals de aankoop van producten bij bedrijven op het Eiland. De burgemeester van  San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez is van mening, “dat het Zuiden van Gran Canaria ook nu weer zijn solidariteit toont met de rest van het Eiland, dit wil zeggen, dat het een motor is voor de economische groei van Gran  Canaria.”

De wethouder van Toerisme, Ramón Suárez, van de gemeente San Bartolomé de Tirajana, heeft uitgelegd, dat dat de maatregel, om het Zuiden van Gran Canaria te versterken als opnamelocatie voor veelbekeken televisieprogramma’s, een onderdeel is van de gemeentelijke agenda voor de prioriteit van herstel. “Evenals het versnellen van de modernisering van het toerisme op het Eiland, de verhoging van de rentabiliteit van ons toeristische aanbod; de positieverbetering van onze producten en toeristische bestemmingen; doorgaan met het uitdiepen van de instrumenten voor samenwerking met de diverse Overheden; het bevorderen van de samenwerking tussen  de overheid en de particuliere sector en, door te gaan met het ontwikkelen van Marktinformatie door  directe informatie vanuit de bron.”

Aldus het artikel, zoals dit op woensdag 4 april 2012 is gepubliceerd op MaspalomasAhora.com:
http://maspalomasahora.com/not/20266/endemol_elige_el_sur_de_gran_canaria_como_plato_natural_de_sus_espacios/

kleurlogoCanarias.png


Gran Canaria in
duizenden Nederlandse huiskamers

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 3 april 2012 - Twee miljoen Nederlandse televisiekijkers gaan: ‘Love with the star’ zien; een 'reality'-televisieserie die in tijd van twee en een halve week is opgenomen op Gran Canaria.

Vanaf nu zal Gran Canaria niet alleen maar in het geheugen van de Nederlanders gegrift staan als een van hun favoriete vakantiebestemmingen, waarbij, door het jaar heen, ruim 70.000  Nederlandse toeristen naar het eiland komen. Het eiland zal te zien zijn in duizenden Nederlandse huiskamers, dankzij de televisieserie ‘Love with the Star’ (Amor con la estrella), wat in het Grancanarische landschap is opgenomen door het filiaal van producent Endemol. De verfilming van de serie heeft plaatsgevonden op diverse locaties op Gran Canaria en laat het natuurschoon van het eiland zien.


            Endemol producties in maart 2012 aan het werk in Zuid Gran Canaria.
In het televisieprogramma, zal een populaire, jonge Nederlander die bereid is 12 kandidates te veroveren, de liefde van zijn leven tegenkomen “Bij de casting hebben zich 300 meisjes aangemeld die geïnteresseerd zijn in Tony, een in Nederland bekende jongeman, omdat hij heeft deelgenomen aan een eerdere televisieserie,” legt Antoinette Hendriks uit die verantwoordelijk is voor de productie van Endemol Nederland.


(Archieffoto) Antoinette Hendriks, producer-manager bij Endemol NL. 

Gedurende twee en een have week is het Zuiden van Gran Canaria het ideale toneel geweest voor meisjes die hun liefde hebben moeten tonen in diverse tests. “We hebben opnamen gemaakt tussen 16 en 31 maart 2012 en elke dag hebben de jongedames activiteiten in de open lucht uitgevoerd, het beklimmen van een berg, racen in een skelter, strandvertier…,” zo merkt Hendriks op.

Een technisch team van 30 personen is bezig geweest met de televisieopnamen. “De bevolking is heel sympathiek geweest en men is ons allemaal heel erg tegemoet gekomen, vooral de Grupo Dunas en de producent Siete Mares,” zo laat de verantwoordelijke weten van de Endemol Nederland-productie, die ook dankbaar is voor de medewerking van alle betrokken Canarische overheidsinstanties.

Gedurende de opnamedagen hebben de deelnemers gelogeerd in een luxe villa in Maspalomas. “Alles is gesitueerd in het Zuiden van het eiland, op locaties zoals Puerto Rico en Mogán, want dit zijn plaatsen waar het weer gegarandeerd goed is en we geen risico’s lopen, dat er iets scheef gaat met het strakke werkschema dat we hebben,” legt Antoinette uit.

Het Caraïbische eiland Martinique was de eerste keus als kandidaat om het programma op te nemen. Echter het goede klimaat, zonder tornado’s en de relatief korte afstand tussen Nederland en Gran  Canaria zijn de factoren die de doorslag hebben gegeven, om voor het Canarische eiland te kiezen als sfeervol decor voor de televisieopnamen.

“In maart is het moeilijk een locatie te vinden om buitenopnames te maken. We hebben contact opgenomen met Endemol Spanje, en zij hebben ons aangeraden te gaan opnemen op Gran  Canaria, omdat het er warm is en voor ons is het een bestemming die niet zo ver weg ligt, het is slechts 4 uur en twintig minuten vliegen vanuit Nederland,  zo merkt Hendriks op.

Gran Canaria is een bekende bestemming voor de Nederlanders dat bovendien, dank zij deze televisieproductie, meer bekendheid zal krijgen als toeristische bestemming. “We hebben steeds laten weten, dat men het programma op het eiland zal opnemen en ik denk, dat dit goed is  voor zowel het promoten van ons product, evenals voor Gran Canaria. We winnen er beiden bij,” zo bevestigt Antoinette.

Men begint op maandagavond 23 april 2012 met het uitzenden van de televisieserie. “We verwachten een kijkcijfer te halen van tussen de een en twee miljoen kijkers van de 16 miljoen Nederlanders die er in Nederland zijn,” bevestigt Antoinette - ‘Baby te Huur’-  Hendriks.


Tony Wyczynski, beter bekend als 'Sterretje.

Tony, alias 'Sterretje' gaat bij RTL 5 op zoek naar een vriendin in: 'In Love With Sterretje'
Tot zover het bovenstaande wat een vertaling is van het artikel zoals dit op dinsdag 23 april 2012 is verschenen in het dagblad "'La Provincia'.
Bij wat journalistiek na speurwerk  hebben wij de navolgende informatie gevonden en, dan wordt duidelijk, dat de Canarische verslaggever niet al te veel  kaas heeft gegeten van het Nederlandse televisiebestel en ook niet 'acostumbrado' is met de naamgeving van de programma's.

Het blijkt namelijk nog niet zo gemakkelijk te zijn voor Tony Wyczynski, beter bekend als 'Sterretje', om de ware liefde te vinden. Of het nu ligt aan zijn nationale bekendheid na drie reeksen ‘Oh Oh’, of zijn soms wat vrouwonvriendelijke uitspraken, Tony heeft een klein hartje en wil uiteindelijk ook gewoon iemand met wie hij alles kan delen.


'Sterrertje'.

Dj Tony Star (Sterretje)
Sommige mensen lijken geboren om te vermaken. Te entertainen. De Haagse Tony Wyczynski is hier een perfect voorbeeld van. Al op jonge leeftijd heeft Tony graag de ogen op hem gericht en weet hij, dat in de schijnwerpers, de plek is waar hij moet staan.

Tony verwerft zijn eerste bekendheid als DJ in de Skihut, de grootste apres ski zaak van Nederland. Daarnaast is hij een van de meest populaire barmannen in de Crazy Piano's aan de boulevard van Scheveningen. Door zijn opvallende en vrolijke verschijning wordt Tony Wyczynski (door de twee getatoeëerde sterren op de borst al gauw omgedoopt tot Tony ‘Sterretje') gecast voor de RTL hitserie ‘OhOh Cherso', waarin acht Haagse jongeren gevolgd worden tijdens een stapvakantie op het Griekse party-eiland Chersonissos.

Vanaf de eerste aflevering van ‘OhOh Cherso' gaat het hard met de dj-carriere van Tony Star. Dat hij een goede DJ is, dat heeft Tony Star al bewezen op de feesten op Chersonissos waar hij op een uitzinnig Starbeach de sterren van de hemel draaide. RTL 5 biedt hem vanaf maandag 23 april 2012  de helpende hand met het programma ‘In Love With Sterretje’. De goedgebekte Hagenees reist af naar een tropische plek (Gran Canaria, dus), om daar in alle rust een groep dames beter te leren kennen. Onder de brandende zon gaan de vrijgezellen vrouwen hun best doen, om in de smaak te vallen bij de populaire reality ster. Elke week valt er een ‘aanstaande’ af waarna er uiteindelijk één jonge vrouw overblijft die zich dé liefde van Sterretje mag noemen.


Bridget Maasland.

Bridget Maasland, die zelf ook in Den Haag is opgegroeid, leidt de zoektocht naar de ware liefde van Sterretje in goede banen.
In Love With Sterretje’, wekelijks vanaf maandag 23 april 2012 tussen 20.30 uur en 21.30 uur bij RTL 5.
kleurlogoCanarias.png


Zuid Gran Canaria vraagt
meer veilige wegen voor fietsers

ZUID GRAN CANARIA - dinsdag 27 maart 2012 - De gemeenten San Bartolomé de Tirajana en Mogán, waar in de afgelopen drie maanden vier fietsers in het verkeer zijn omgekomen, vragen het Eilandbestuur, noodmaatregelen te nemen, om de wegen veiliger te maken voor fietstoeristen. De vertegenwoordiger van de sector, Ángel Bara, vindt dit nodig, “want we zijn fietsbestemming nummer een.”

De 30.000 fietstoeristen die Gran Canaria per seizoen ontvangt  - en die 250.000 overnachtingen boeken in  het Zuiden van het eiland -, eisen onmiddellijke maatregelen, voor het  veiliger maken van de routes die deze bezoekers gebruiken. Het meest recente ongeval op de oude GC-500, ter hoogte van Moro Besudo, heeft alle alarmbellen doen rinkelen.


Archieffoto van een fietsongeval op Gan Canaria.

“We willen niet van dit soort beelden en we gaan een plan presenteren voor het verhogen van de veiligheid op alle fietswegen,” zo heeft de ondernemer en vertegenwoordiger van de sector, Ángel Bara, bevestigd op maandag 26 maart 2012 .

Ángel Bara is door het Eilandbestuur van Gran Canaria uitgenodigd  voor een vergadering met de Gemeenten San Bartolomé de Tirajana en Mogán, ter bestudering vam  dit probleem en het zoeken naar een zo snel mogelijke, adequate oplossing, waarmee iedereen kan instemmen.”
kleurlogoCanarias.png


Bewoners Ayagaures
wijden gedenksteen Pilancones in

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA / AYAGAURES - maandag 20 februari 2012 - De bewoners  van  het  dorpje Ayagaures hebben zich op zaterdag  18 februari 2012 verzameld op het dorpsplein, om een historisch moment mee te maken.  Met ondersteuning van de Gemeente en het collectief CiudArte, heeft men een muursteen onthuld die gewijd is aan de legendarische pijnboom van Pilancones en de opening - na zoveel jaar - van hun kleine bibliotheek  in  het dorpshuis.

Het was een intieme en emotionele bijeenkomst van het, tot aan het huwelijk van de Finse Henrik Appelqvist met Renate, amper bewoonde dorp. Het echtpaar Appelqvist, dat besloot zich aan te sluiten bij de feestvreugde van zaterdag 18 februari 2012, woont hier slechts 3 tot 4 maanden per jaar. “Niet alleen vanwege het klimaat,  de natuur en de stilte van het berglandschap, maar ook, omdat we het gekwaak van de kikkers en het ruisen van de wind door het riet van de stuwmeer en de barranco graag horen ,” zeggen ze.
img-6868large-2.jpg
Het initiatief voor het oprichten van een gedenksteen voor de dorpsgemeenschap, die vervaardigd is uit roodkleurig gesteente, dat afkomstig is uit het dorp zelf, en de opening van een kleine leeshoek met bijna 2.000 boeken die ter vrije beschikking staan van de gebruiker, zijn  een initiatief van de burgerij van Pilancones, die medewerking heeft gevraagd van het gemeentelijke departement  Cultuur en van het collectief Ciudad-Arte. Het project is in oktober 2011 opgestart, met een door de auteur Francisco Ramírez Viu georganiseerde,  literaire  workshop voor kinderen, waaraan een tiental kinderen van tussen de 8 en 15 jaar oud heeft deelgenomen.

Ook op zaterdag 18 februari 2012 heeft men een innovatieve ervaring opgedaan met dichterlijke verhalen die uit die  workshop zijn voortgekomen en ,waarvoor men drie permanente panelen heeft onthuld, waarvan de bezoekers kunnen genieten. De kinderen hebben voorgelezen uit eigen literair werk en werden voorzien van twee cadeautjes: een blocnote met pen, om hun schrijftalent voort te zetten en, het uitlenen van het boek “El mar de Agaete (‘De zee van Agaete’), van
Ramírez Viu zelf, die beloofd heeft in mei 2012 een literaire ontmoeting met hen te hebben, om het boek te bespreken en vragen over het werk te beantwoorden.
img-6868large-3.jpg
Brief van de burgemeester
De onthulling  is bijgewoond door locoburgemeester en wethouder van Cultuur, Elena Álamo, die een brief van  burgemeester Marco Aurelio Pérez, gericht aan de inwoners van Ayagaures, heeft voorgelezen. Daarin verontschuldigt hij zich voor ziin  afwezigheid en bedankt hen, “omdat ze zelf het gezonde en intelligente initiatief hebben genomen om de cultuur in het kenmerkende dorp te promoten, in de overtuiging, dat met inzet en doorzettingsvermogen alles mogelijk is.”

“Ayagaures zal vanaf nu niet meer hetzelfde zijn. De bewoners hebben een nieuwe reden, om trots te zijn tot dit dorp te behoren. Vanaf nu zal er geen wandelaar, zondagsrijder, wielrijder , boswandelaar of toerist zijn, die naar hier komt en die niet een foto maakt naast deze gedenksteen, “ zegt de burgemeester in zijn brief.

Na de inwijding van een permanente tentoonstelling van bijna duizend antieke foto’s over de aanleg van het stuwmeer en over het dagelijkse leven van de  plaatselijke bevolking in de periode  van de  jaren 30 tot aan het eind van de vorige Eeuw, hebben de bewoners zich aan de voorkant van het pand verzameld voor het maken van een groepsfoto,  waarna een met lokale producten bereide lunch volgde, als afsluiting van de feestelijkheden.
kleurlogoCanarias.png


Stormloop: opening Lidl Maspalomas

Honderden personen al vroeg in de rij

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 17 februari 2012 - Verkeersopstopping, al vroeg rijen wachtenden bij de ingang, botsende boodschappenwagentjes in de wandelgangen… Al een uur voor de opening van een nieuwe Lidl-supermarkt naast het Eurocenter in Maspalomas staan er honderden wachtenden voor de ingang. Werknemers zijn er toe over moeten gaan, de meute in groepen van 20 binnen te laten, anders zouden de wandelgangen volledig verstopt raken.

“De prijzen zijn goed, vooral voor kleine huishoudelijke apparaten,” zo laat Soraya Romano weten, zij  is afkomstig uit El Hornillo en is een van de klanten die al vanaf  08.00 uur in de rij stonden , om op donderdag 16 februari 2012  als eersten  hun slag te kunnen slaan  in de  nieuwe Lidl-supermarkt.


Lidl-Maspalomas.

2012-02-24-img-2012-02-17-00-01-18-6079709large.jpg
1329428736508-lidl-maspalomas30large.jpg
Tegen het middaguur hebben ruim 2.000 klanten de supermarkt bezocht, zo schat de plaatselijke directeur, Guillrmo Rico, in. “We zijn heel blij met de respons, “ zegt Rico die omringd is door honderden klanten welke hun winkelwagentjes vullen met levensmiddelen, schoonmaakproducten; maar ook  met magnetrons en broodroosters.
1329428736508-lidl-maspalomas30large-1.jpg

Een van de karretjes wordt voortgeduwd door het paar Cristian Mendoza en Zeneida Perdomo. “Er zijn artikelen tegen een heel gunstige  prijs,” zeggen ze , terwijl ze proberen al hun boodschappen in het wagentje te proppen. Ongetwijfeld stimuleren de waardebonnen en de cadeautjes, die de winkelketen op deze openingsdag aan de eerste klanten aanbiedt, de animo tot kopen en trekt dit vele potentiële klanten. Onder de supermarktbezoekers  bevinden zich buurtbewoners, buitenlandse residenten die op het Eiland wonen en toeristen.
1329428736508-lidl-maspalomas4large.jpg

1329428736508-lidl-maspalomas9large.jpg
1329428736508-lidl-maspalomas30large-2.jpg
1329428736508-lidl-maspalomas30large-3.jpgGedurende de gehele maand februari is deze supermarkt geopend van maandag tot en met zaterdag van 09:00 tot 22.00 uur en op zondag van 09:00 tot 20:00 uur.
In maart worden de openingstijden iets korter: van maandag tot en met zondag van 09:15  tot 21:15 uur.
1329428736508-lidl-maspalomas6large.jpg

Niet alleen de klanten zijn  gelukkig met deze nieuwe supermarkt, ook de 45 medewerkers zijn dit, van wie de meesten tot gisteren werkloos waren. “Ik was een jaar werkloos. Dit is voor mij een grote kans,” zegt winkelbediende  Soraya Mohamed die ondanks de drukte geen seconde haar glimlach verliest.
kleurlogoCanarias.png


Geen bedden meer voor winterseizoen

MADRID, maandag 23 januari 2012 - De stijgende vraag naar de bestemming Canarias voor wat betreft het winterseizoen 2012-2013 heeft, met een stijging van 10%, een lawine aan toeristische contracten opgeleverd op de 'Fitur 2012' in Madrid .   

De Scandinavische reisorganisatoren kunnen nu al geen bedden meer vinden op Gran Canaria voor dit kwartaal, zo heeft men op de Internationale Vakantievakbeurs ‘Fitur’ bevestigd.


                     De drukbezette verkoopstand op de ‘Fitur 2012’ in Madrid.
De Canarische aanbieders van logiesaccommodatie hebben, althans op dit moment, het leeuwenaandeel in het zakendoen op de Fitur 2012.

De ondernemers (hoteliers en bungalow- en appartementen verhuurders) erkenden op zaterdag 21 januari 2012 op de Feria Internacional de Turismo (Fitur), dat de Scandinavische reisorganisatoren deze dagen bedden blijven zoeken op de Eilanden, vooral op Gran  Canaria

Een ‘mission impossible” voor de meesten, want de sterke groei in de vraag naar de bestemming heeft de Canarische logiesverstrekkers verplicht, aanbiedingen te weigeren. Soms tegen heel goede prijzen van de Scandinavische groothandel die de komende weken nog meer toeristen naar de Canarische Eilanden wil brengen.

Het feit, dat men tijdens de laatste  dagen van de Fitur 2012 geen bedden meer kon vinden, om aan hun klanten aan te bieden, zorgde op de Fitur voor  een “schok” aan kamer-allotments voor de winter van 2012/2013, met het doel “hun behoeften te dekken en eventueel toekomstige schokken te vermijden.”
kleurlogoCanarias.png


kaart_canaria-39.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-98.jpg