aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-32.jpg

mapa-canarias2-43.jpg


2018 is het negende meest warme jaar geweest en het tweede meest regenachtige van deze Eeuw

SPANJE - vrijdag 11 januari 2019 - Het jaar 2018 was het negende warmste en het tweede meest regenachtige van deze Eeuw, en de twaalfde warmste en vijfde regenachtigste in 53 jaar in Spanje, sinds de records begonnen in 1965, volgens het  Agencia Estatal de Meteorología (AEMET).

De woordvoerder van het AEMET, Rubén del Campo, heeft aangegeven dat 2018 is gevestigd, evenals een "zeer nat" jaar, het tweede meest regenachtige van de Eeuw, na 2010, met 25 procent meer neerslag dan normaal.
1547227091118c.jpg
Bij die gelegenheid, zoals hij aan Europa Press uitlegde, hielpen de winterregens 2010 als het jaar van de meeste regenval in Spanje, terwijl in 2018 het gewicht van de watervoorziening in de lente aan dit resultaat bijdroeg. In feite was er afgelopen lente 83% meer regen dan normaal.

Daarnaast voegde hij eraan toe, dat de definitieve studie over de klimatologie van het jaar 2018 concludeert dat de temperatuur 0,4 graden Celsius hoger was dan de gemiddelde jaarlijkse waarde  en het 12e warmste jaar sinds het begin van de serie in 1965 en de negende warmste in wat we hebben van de 21ste Eeuw.

Op zones is 2018 erg warm geweest in grote delen van Catalonië, Valencia, Murcia, Aragon, Galicië, het noordwesten van Castilla y León, en het Noorden van Baskenland en Navarra, waar het op geïsoleerde plaatsen "extreem warm" is van Catalonië, ten Zuiden van Galicië en de kust van Baskenland.

In de rest van de Noordelijke helft en het Oostelijke derde deel van het Península (Schiereiland  = het vasteland van Spanje) overheerste het warme karakter. Daarentegen was in grote delen van Extremadura, Andalusië, en het Zuiden van Castilla-La Mancha, 2018 het tussen koud en erg koud. Op de Balearen was het in het algemeen warm, terwijl het op de Canarische Eilanden koud, of erg koud was.

Evenzo benadrukt AEMET in zijn jaarverslag dat in de twee belangrijkste observatoria van Catalonië, de Barcelona luchthaven en Reus luchthaven, de gemiddelde jaartemperatuur van 2018 de vorige hoogste waarde van hun respectieve reeks overschreed.

De lente (maart - mei 2018) had een koud karakter, met een gemiddelde temperatuur van 13,4 graden Celsius, een waarde die 0,2 graden Celsius  lager is dan het gemiddelde van dit seizoen, terwijl de zomer warm was, met een temperatuur van 23,6 Celsius , een waarde van 0.6 Celsius meer dan het gemiddelde van het station.

De herfst, van zijn kant, tussen september en november 20918 had een zeer warm karakter, met 1 graad  Celsius meer dan het gemiddelde van elk seizoen, en de maand december was warm als geheel, maar dichtbij zeer warm, met een gemiddelde temperatuur van 9,2 graad Celsius , dat is 1,2 graad  Celsius meer dan het maandgemiddelde.

Eén van de kenmerken van de zomer van 2018 was echter het tekort aan hitteplagen, met een enkele hittegolf, tussen 1 en 7 augustus op het Península (Schiereiland  = het vasteland van Spanje) en de Balearen, waar de temperatuur in grote delen van de regio hoger was dan 40º Celsius, Zuid en het Midden van het Schiereiland en zelfs met meer dan 45º Celsiuys op punten van Andalusië en Extremadura.

Het hoogste van het jaar vond precies die dag plaats, met 45,1  graden sin Córdoba op 4 augustus 2018; 44.7 graden Celsius op Badajoz luchthaven op dag 3; 44,5 graden Celsius op Sevilla luchthaven op dag 3, en 42,9 graden Celsius in Morón de la Frontera, ook op 3 augustus 2018.

In drie observatoria werd de absolute maximale temperatuur geregistreerd  en in zijn historische reeks overtroffen tijdens de hittegolf,  en in acht belangrijkste observatoria overschreed de hoogste dagelijkse minimumtemperatuur de hoogste waarde van de reeks van elke zomermaand.

Aan de andere kant was er in 2018 geen ‘koude golf’, hoewel er in de eerste helft van maart verschillende koude afleveringen waren. De laagste waren geregistreerd in Molina de Aragón, met -12,8 graden Celsius; Teruel, met -11.0 graden Celsius , en Puerto de Navacerrada met -10.5  graden sop 8 februari 2018 ; en op 9 januari 2018 in Ávila met -11.4 graden Celsius.

HET TWEEDE ZWAARST REGENACHTIGE SINDS ZIJN REGISTRERING
Wat regen betreft, heeft de woordvoerder van AEMET het zeer natte karakter van 2018 onderstreept, wanneer de gemiddelde regenval in Spanje rond 808 liter per vierkante meter  ligt, dat wil zeggen 25 % boven de jaargemiddelde waarde ten opzichte van de referentieperiode 1981-2010, vooral als gevolg van een ‘extreem vochtig’ voorjaar.

Zo bevestigt het dat 2018 de vijfde natste is sinds 1965, en de tweede natste in wat men in de 21ste  Eeuw na 2010 zijn geweest, toen de cumulatieve regenval 869 per vierkante meter bedroeg.

Door zones was het jaar in bijna heel Spanje vochtig, of erg vochtig, en viel op omdat het extreem vochtig was in het Midden en Zuidwesten van Aragon en in sommige delen van Catalonië en de Balearen. Integendeel, het is droog , of erg droog, geweest in het westen van Galicië.

Tot 31 december 2018 overtrof de cumulatieve regenval de normale waarden over het hele grondgebied, behalve in gebieden ten Westen van Galicië en de Canarische Eilanden.
De regenval overschreed met meer dan 25 %  de normale waarden in het Noordoostelijke kwadrant en in grote delen van het binnenland van het Peninsula (Schiereiland = het vasteland van Spanje), evenals in een groot deel van Andalusië, het Zuiden van Extremadura, de Balearen, en de Noordoostelijke Canarische Eilanden, en zelfs verdubbeld die waarden in gebieden van het binnenland van Aragón, ten Noordoosten van Granada, ten Oosten van Almería, ten Westen van Menorca, en in een gebied tussen Castellón en Teruel.

In dit gebied, in twee grote observatoria, overschreed de geaccumuleerde regenval in 2018 de vorige hoogste waarde in de reeks. Een daarvan is Oviedo, met 1,352  liter en in Teruel, met 587 liter per vierkante meter.

Met name was januari 2018 normaal in regenval, terwijl februari 2018  nat was, met 38% meer dan normale regenval en, in verschillende gevallen, in de vorm van sneeuw.
Ten minste vier grote observatoria registreerden het hoogste aantal dagen met sneeuw van de overeenkomstige reeks in een maand februari 2018.

Het natste seizoen van 2018 was de lente, toen 317 liter per vierkante meter werd verzameld in heel Spanje, dat is 83% meer dan de gemiddelde waarde van het kwartaal volgens de referentieperiode 1981-2010.

"Dit is de meest regenachtige lente van de hele serie sinds 1965, gevolgd door de lente van 1971 toen de neerslag 313 liter per vierkante meter was, en die van 2013 met 288 liter per vierkante meter," bevestigde de woordvoerder.

Het kwartaal begon met een extreem vochtige maand in maart 2018 , gevolgd door een zeer vochtige maand april en eindigde met een normale maand in mei 2018. In de eerste helft van maart 2018 was de regenval voor heel Spanje meer dan tweemaal de normale waarde van de maand maart. In een groot deel van het  Península (Schiereiland  = het vastelamd van Spanje) en de Balearen was de bron volgens de regio's nat tot extreem, en in sommige delen van de regio Valencia, Murcia en de Canarische Eilanden was het alleen droog, of erg droog.

Ten slotte vat AEMET ook samen dat de zomer erg vochtig tot bijna nat was, met 91 liter per vierkante meter, wat 22 % meer is dan normaal. Wat de herfst 2018 betreft, stelt de AEMET dat het begon met een droge september, gevolgd door een vochtige oktober en november 2018, wat resulteerde in een regenval van 236 liter per  vierkante meter, 16 % meer dan de gemiddelde waarde van het kwartaal.

Wat betreft de periodes van intense regenval, herinnerde de woordvoerder zich dat van de eerste helft van maart 2018, toen de stormen 'Enma', 'Felix' en 'Gisele' elkaar opvolgden,  en talrijke fronten in meer of mindere mate in heel Spanje werden beïnvloed.

Het heeft ook verwezen naar de periodes van hevige regenval in de Middellandse Zee en in het bijzonder naar 8 en 9 oktober, toen de neerslag de mediterrane en Balearische hellingen aantastte en stipt persistent en intens was in Tarragona, ten westen van Malaga, ten Noordoosten van Mallorca, waar meer dan 80 liter per vierkante meter viel; dagen 18 en 19 in Castellón en Baleares, met meer dan 150 liter per vierkante meter in één uur in Vinaros,  en dagen 20 en 21 in de Serrania de Ronda tussen Málaga en Cádiz, zijnde in Alpandeire (Málaga), waar 118 liter per vierkante meter werden geregistreerd.
000logo-kopie-147.jpg


Het mooie weer vergezelt op Canarias
tot in de eerste dagen van 2019

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 28 december 2018 -  Het anticycloon weer, met zeer milde dagtemperaturen en een heldere hemel in vrijwel het hele land, zal worden opgelegd tot het einde van het jaar en zal worden voortgezet tijdens de eerste dagen van 2019, hoewel de Canarische Eilanden op maandag 31 december 2018  wat regen zouden kunnen registreren zwak op de eilanden voor meer opluchting.

Het stabiele weer wordt echter opgelegd in de Canarische Archipel en pas vanaf donderdag 3 januari 2019 kan regen worden herhaald, wat weer een zwak karakter zal hebben.

1546003885150k.jpg                               Toeristen en inwoners van Las Palmas de Gran Canaria
                 genieten van een kerstdag in de zon op het strand van Las Canteras,
                                                   met temperaturen van 28 graden.
Op het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje) zullen alleen tijdens de ochtend regens worden  geregistreerd in Galicië, aan de Cantabrische kust, en op enkele punten van het schiereiland in het Zuidoosten - in Almeria, Murcia en het Zuiden van Alicante - maar in alle gevallen zal het zeer zwakke regenval zijn, wat binnen een paar uur zal werken.

De meest opvallende voorspelling van het weer voor de komende dagen zullen opnieuw de mist zijn - die in de valleien van de grote rivieren van het Spaanse binnenland de hele dag zeer persistent zal zijn - en de nachtvorst.

Beide verschijnselen - sneeuw en vorst - veroorzaken de ‘nok’-karakteristiek van deze tijd van het jaar, wanneer het bevriezen van de waterdruppels van de mist het landschap wit maakt.

De gegevens zijn verstrekt door de woordvoerder van het Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) (Staatsbureau voor Meteorologie), Ruben del Campo, die heeft benadrukt dat het stabiele weer dat de afgelopen dagen in een groot deel van het land heeft gedomineerd, het hele jaareinde zal verlengen, en tot het einde van het jaar zal aanhouden.

Tijdens zaterdag 29 decemner 2018zullen er nog steeds enkele zwakke regens zijn in Oostelijke Cantabrië, vooral tijdens de vroege uren van de dag, en enige neerslag, ook erg zwak, op sommige punten van de Spaanse  kust in het Zuidoosten van het schiereiland ( Almeria, Murcia en Alicante).

In de rest van het land zal stabiliteit de overhand hebben, met een heldere hemel in vrijwel het hele land, hoewel de nevels zeer persistent blijven in de grote valleien van het Spaanse binnenland.

Dezelfde situatie zal op zondag 30 december 2018 worden herhaald, hoewel de regens al zijn gezakt en het stabiele en typisch anticycloon weer (heldere hemel, zeer milde dagtemperaturen en nachtvorst) in alle gemeenschappen zullen worden geïnstalleerd.

Dezelfde dag zal worden voortgezet op de laatste dag van het jaar, hoewel op oudejaarsavond in heel Spanje zeer lage temperaturen worden waargenomen, zelfs ernstiger dan die van de voorgaande dagen, maar volkomen normaal voor deze datums.

Dit zal het jaar 2019 beginnen, en de anticyclische situatie zal duren tot tenminste de Driekoningen nacht, hoewel er gedurende enkele dagen zeer zwakke regens zullen zijn.

De woordvoerder van de AEMET heeft aangegeven dat deze neerslag opnieuw van invloed zal zijn op de gebieden van de Cantabrische kust en de kust van het Zuidoostelijke schiereiland.

Ja, er wordt verwacht dat vanaf komende woensdag 2 januari 20198 de temperaturen een afdalend pad beginnen en dat deze tijdens de laatste dagen van volgende week niet zo hoog zijn als de temperaturen die worden geregistreerd.
000logo-kopie-105.jpg


Canarias krijgt nog een week
met regenbuien en mogelijk storm

De temperaturen zullen blijven dalen 

Een nieuw koud front komt op woensdag 21 november 2018
op La Palma om alle eilanden te beïnvloeden

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 20 november 2018 - Op Canarias komt een nieuwe week van instabiliteit, die op maandag 19 november 2018 al geregeld was met regenval van meer dan tien liter per vierkante meter in Teror, maximaal in de provincie Las Palmas, waardoor een sombere dag werd afgewisseld met kleine open plekken met sporadische buien, zoals het gebeurde 's middags in de hoofdstad van het eiland, waarbij bijna zeven liter per vierkante meter werd verzameld in het meteorologisch station van de AEMET in San Cristóbal.

Op dinsdag 20 november 2018, zal het voor de Oostelijke provincie, een dag van overgang zijn, met zwakke en gematigde regens op Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, en La Graciosa, in de tweede helft van de dag; maar die vanaf woensdag 21 november 2018  vanaf La Palma kracht zullen verzamelen, het zal een ‘Gele’ waarschuwing zijn door sterke en aanhoudende regens die progressief de Archipel van het Westen naar dit gebied zullen overspoelen, reden waarom het niet wordt verworpen dat in de komende uren dezelfde waarschuwingen verdwijnen voor de rest van de gebieden.

2018-arucas-oleaje-costa-quintanilla-fotagrafo-3_g.jpg                                                                       VIDEO’S:
https://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/11/19/157858/despues-mareas-mesa-1_p.mp4

https://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/11/19/157858/despues-mareas-mesa-1_p.mp4

In feite is de voorspelling van het Staatsagentschap voor donderdag  22 november 2018, sterke en aanhoudende buien op Gran Canaria, wat gepaard kan gaan met geïsoleerde stormen en lage temperaturen die ook van invloed zullen zijn op Fuerteventura, Lanzarote, en La Graciosa.

19112018-palmas-gran-canaria-lluvia-parque-8_g-1.jpg 19112018-palmas-gran-canaria-lluvia-parque-4_g.jpgOp vrijdag 23 november 2018, meer van hetzelfde in de vroege uren van de dag. Met bewolkte luchten, sterke buien op sommige punten, en geïsoleerde stormen, die vanaf de middag volgens de AEMET aan kracht verliezen.
000logo-895.jpg


 De zee raakt op zondag 18 november 2018
het Noorden van de Archipel en veroorzaakt voor miljoenen schade aan de kust van Tenerife

CANARISCHE EILANDEN  - maandag 19 november 2018 -  Met  sterke deining op zondag 18 november 2018  heeft storm de Noordelijke kusten van de Canarische eilanden gestraft, met miljoenen euro’s schade op Tenerife, en enkele incidenten op de rest van de eilanden, waar de kracht van de zee een spektakel  was voor de duizenden burgers die genoten van de vrije zondag  aan de kust.

Ondanks de waarschuwing voor nadelige kustverschijnselen, wind, en regen, verrasten de golven van bijna zes meter tijdens de vroege ochtend de inwoners van Tenerife, zoals die van Garachico en Tacoronte, met ernstige schade aan huizen, straten, en sportvoorzieningen.

temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-6_g-1.jpg

temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-23_g.jpg

temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-25_g.jpg

Anderzijds, aan de kust van Gran Canaria, werd de storm van de zee soepel ervaren, hoewel de meeste sportactiviteiten werden opgeschort. Honderden mensen keken naar het schouwspel van de golven in de stranden van Las Canteras, El Puertillo, San Felipe, Sardina de Gáldar, en Agaete.

Hoewel de Canarische Regering de waarschuwing op zaterdagavond 17 november 2018 heeft gedeactiveerd, was de zee de hele dag door overstuur en het Nationaal Meteorologisch Agentschap (AEMET)  waarschuwde voor  de kust van Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, El Hierro, en het Noorden van Tenerife, zonder golven van vier of vijf meter uit te sluiten. Op Gran Canaria en La Gomera werden alle kennisgevingen ingetrokken, die tijdens het weekeinde ‘Oranje’ (significant risico) aan de kust, en ‘Geel’ (risico) landinwaart, waren.

Na zware regenbuien op zaterdag, die op de top van La Palma maximaal 44 liter per vierkante meter achterlieten, en 28 liter op het Gran Canaria-station Lomo de Pedro Alfonso, zette zich zondag zwakke en af en toen geregelde regenbuien door, die meer dan negen liter achterlieten in gebieden op Tenerife en El Hierro. Op Gran Canaria werd acht liter geregistreerd in Teror, 6,2 in Valleseco , en vier liter in Agüimes

De instabiliteit wordt aan het begin van deze week gehandhaafd, met nieuwe regenval en enkele variaties in temperaturen, met minimum op de pieken die bijna nul graden naderen. De voorspelling van het AEMET voor maandag 19 november 2018 is van bewolkte periodes op Lanzarote en Fuerteventura, met bewolkte luchten op de rest van de eilanden tijdens de eerste helft, neigend naar bewolkte tussenpozen in de middag.
 Op de eilanden met meer reliëf worden zwakke regens verwacht, die gematigd zijn in de zones die naar het Noorden zijn gericht en zonder af en toe een geïsoleerde en geïsoleerde bui weg te gooien. De temperaturen zullen weinig veranderingen registreren, terwijl de Noordwestelijke wind intenser zal zijn in middelgrote en hoge gebieden. Op de Teide zal het matig tot sterk zijn.

Voor dinsdag 20 november 2018  worden er bewolkte tussenpozen en vermoedelijke zwakke buien verwacht, die plaatselijk gematigd kunnen zijn in het Noorden en delen van het binnenland van de eilanden met meer reliëf, waar af en toe een bui niet wordt uitgesloten. Temperaturen in lichte stijging, meer naar de maxima.

Op woensdag 21 november 2018 zal de bewolkte, of bewolkte hemel, zich herhalen, met zwakke tot matige regenval die plaatselijk in de vorm van buien kan zijn.Voor donderdag  22 november 2018 worden matige regens, of regenbuien verwacht, zonder uit te sluiten dat ze lokaal sterk zijn, evenals een daling van de temperaturen op de Archipel.

Zware stormgolven met waarschuwing in Garachico, Tenerife, verwoesting, winkels, restaurants

Onderstaand een fotocollectie
van de stormresultaten op zondag 18 november 2018:

De golven laten  vernietiging en spektakel na in Los Muellitos, naast Las Canteras
De golven vernietigen en breken door in Mesa del Mar, dit  is het verwoeste balkon van Mesa del Mar.

Zware stormgolven met waarschuwing in Garachico, Tenerife, verwoesting, winkels, restaurants

De golven laten  vernietiging en spektakel na in Los Muellitos, naast Las Canteras

De golven vernietigen en breken door in Mesa del Mar, dit  is o.a.  het verwoeste balkon van Mesa del Mar.

VIDEO,'S:
https://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/11/18/157751/oleaje-muellitos-lado-canteras-1_p.mp4

https://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/11/18/157769/irrumpio-oleaje-mesa-1_p.mp4

https://youtu.be/H01tKUih9_Q

https://www.facebook.com/yurga.navadi/videos/737336473293549/

https://twitter.com/twitter/statuses/1064122063470903297temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-17_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-18_g.jpg

temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-16_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-2_g.jpg
tiempo-oleaje-6_g.jpg tiempo-oleaje-7_g.jpg
tiempo-oleaje-8_g.jpg fuerte-oleaje-obliga-desalojar-personas-2_g.jpg
fuerte-oleaje-obliga-desalojar-personas-3_g.jpg fuerte-oleaje-obliga-desalojar-personas-1_p.jpg

fuerte-oleaje-obliga-desalojar-personas-4_g.jpg fuerte-oleaje-obliga-desalojar-personas-1_g.jpg
castillo7-7_g-1.jpg fuerte-oleaje-obliga-desalojar-personas-5_g.jpg
olas-dejan.jpg oleaje-bajamar-18112018-2_g.jpeg
oleaje-bajamar-18112018-3_g.jpeg oleaje-bajamar-18112018-4_g.jpeg
temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-2_g-1.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-3_g.jpg
temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-5_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-8_g.jpg
temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-9_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-10_g.jpg
temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-12_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-13_g.jpg
temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-15_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-16_g-1.jpg
temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-19_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-20_g.jpg

temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-24_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-25_g-1.jpg

temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-27_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-28_g.jpg

temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-30_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-31_g.jpg

temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-33_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-34_g.jpg
temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-43_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-36_g.jpg

temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-37_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-38_g.jpg

temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-41_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-42_g.jpg

temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-44_g-1.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-45_g.jpg
temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-46_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-48_g.jpg
temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-49_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-51_g.jpg
temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-54_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-55_g.jpg

temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-56_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-58_g.jpg

temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-59_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-60_g.jpg
temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-63_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-64_g.jpg

temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-65_g.jpg  temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-73_g.jpg

temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-77_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-78_g.jpg
temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-79_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-80_g.jpg
temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-81_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-82_g.jpg
temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-83_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-84_g.jpg

temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-88_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-89_g.jpg
temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-91_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-92_g.jpg

temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-95_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-96_g.jpg

temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-98_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-100_g.jpg
temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-108_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-109_g.jpg

temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-123_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-130_g.jpg

temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-132_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-133_g.jpg

temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-134_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-137_g.jpg

temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-138_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-139_g.jpg

temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-141_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-142_g.jpg

temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-144_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-147_g.jpg
temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-148_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-149_g.jpg

temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-151_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-152_g.jpg

temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-153_g.jpg temporal-olas-alerta-garachico-tenerife-154_g.jpg

000logo-893.jpg


Gran Canaria,
subtropisch meteorologisch laboratorium
voor de wereld

De Cabildo geeft het AEMET de ruimte
om de voorspelling en de reactie op ongunstige verschijnselen
te verbeteren

CANARISCHE  EILANDEN - donderdag 13 september 2018 - Het Agencia Estatade Meteorología (AEMET) (Meteorologisch Agentschap van de Spaanse Staat), zal op Gran Canaria een subtropisch meteorologisch centrum in een hoofdkwartier installeren dat het Cabildo (Eilandbestuur van Gran Canaria zal faciliteren met als doel om het eens te presenteren aan de Organización Meteorológica Mundial (Wereld Meteorologische Organisatie) voor certificering als internationale referentie.

Dit is op donderdag 13 september 2018  aangekondigd door Miguel Ángel López, de president van de Spaanse Staat, na het ondertekenen van een overeenkomst met de president van het Cabildo (Eilandbestuur), Antonio Morales, die het Cabildo ter beschikking stelt aan AENA, beide om het fysieke hoofdkwartier te verschaffen dat zij het meest geschikt achten, om elk ander aspect mogelijk te maken, zoals de noodzaak om de verspreiding van een enorme hoeveelheid gegevens op te lossen.
1541420880183k.jpg
Het doel is om tegen 2020 operationeel te zijn en de selectie van personeel, afkomstig van de eilanden, te decentraliseren om de stabiliteit van de beroepsbevolking te waarborgen, aangezien een dienst van deze kenmerken een noodzakelijk aspect is. De overdracht van personeel, eenmaal getraind en gespecialiseerd in het grondgebied, dat meerdere jaren in beslag neemt, "het vernietigt ons", erkende López, omdat het noodzakelijk is om opnieuw te beginnen en decentralisatie te vermijden.

Lopez is van mening dat deze ondertekening met het Cabildo (Eilandbestuur) van  Gran Canaria een openstaande schuld van de AEMET was, omdat de eilanden niet de behandeling hebben gekregen die hun geografische uniekheid verdiende, maar een ‘te veel’ peninsular (Spaans vasteland) hebben gekregen.

Het hoofd van het AEMET verontschuldigde zich voor de gelegenheden waarin de voorspelling niet succesvol was, hoewel hij van mening is dat de kwalitatieve onnauwkeurigheden belangrijker waren dan de kwalitatieve, dat wil zeggen, een oranje waarschuwing beschouwen als de val van 40 liter in een kwetsbaar gebied dat het een rode waarschuwing moet ontvangen, met als gevolg de activering van nooddiensten, en dat is precies een van de problemen die bijdragen aan het oplossen van de op donderdag 13 september 2018  ondertekende overeenkomst met het Cabildo (Eilandbestuur), wat de nodige informatie zal verschaffen voor een betere aanpassing van de berichten naar de Deelstaat..

Bovendien, "de eilanden zijn een meteorologisch juweel , een echt ‘laboratorium’ betreffende studie van het gedrag van de atmosfeer, dat niet ophoudt een ‘chaotisch systeem’te zijn, iets dat ook zal worden tegengegaan door de installatie van een tweede radar op de Archipel , deze keer op Tenerife en dat kan ook die van Gran Canaria aanvullen, ook in 2020.”

Deze overeenkomst zal een betere gebiedsafbakening van de voorspellingen mogelijk maken, een betere aanpassing van de voorspelling van het belang ervan voor het gebied en zal ook bestuderen om de drempels te wijzigen en dus de antwoordsystemen verbeteren om de bevolking, de infrastructuur, en het territorium, te beschermen, wat het uiteindelijke doel van het Cabildo (Eilandbestuur) is.

Het is daarom een overeenkomst van bijzonder belang, heeft Morales gezegd, die Miguel Ángel López bedankte voor de betrokkenheid valnet AEMET vanaf het eerste moment waarop het Cabildo (Eilandbestuur) zijn medewerking had aangevraagd, aangezien hij voorafgaand aan deze overeenkomst al een catalogus van verschijnselen voor Gran Canaria had, gevraagd in het kader van het Pacto de los Alcaldes (Burgemeestersconvenant).

Morales heeft eraan herinnerd, dat ze de laatste drie jaar door de Organización Meteorológica Mundial (Meteorologische Wereld Organisatie) zijn uitgeroepen tot de warmste in de geschiedenis sinds er records zijn en in 2017 jaar ook de warmste in de Oceanen van de wereld was. En dit alles met een economische uutwerking die niet te verwaarlozen is, omdat de herverzekeraar Munich Re het met een verlies van 330.000 miljoen dollar alleen versleutelde door extreme gebeurtenissen in 2017, het dubbele van het jaar daarvoor.

Om deze reden moet de verzameling en levering van meteorologische informatie zich meer en meer aanpassen aan deze realiteit, vooral op een eilandgebied zoals Gran Canaria, aangezien de eilanden van de Planeet de meest kwetsbare gebieden zijn.

De overeenkomst duurt dus vier jaar en zal het ook mogelijk maken om de luchtkwaliteit en de voorspellingen van verontreinigende stoffen in industriële kernen te kennen, om het onderzoek naar de relatie tussen meteorologie en gezondheid te verbeteren. “Het impliceert ook de toename van de technologische capaciteiten van beide overheden,”  verklaarde de minister van Energie en I + DI, Raúl García Brink, naast de territoriaal afgevaardigde van hert AEMET, Jesús Agüera, en Ezequiel Navío, een naaste medewerker van het Cabildo (Eilandsbestuur).

En het is dat de analyse van het klimaat een van de prioriteiten is van het Cabildo (Eilandbestuur)voor de aanpassing van Gran Canaria aan het broeikaseffect, daarom heeft het al een diagnose van risico's en kwetsbaarheden uitgevoerd welke het bestaan van een ernstige bedreiging door sterke lozingen van water bevestigden, de stijging van de zeespiegel, en de noodzaak om zich aan te passen vanwege de situatie van de bevolking en infrastructuren, velen op hellingen, op plaatsen waar water passeert, of op plaatsen waarvan wordt verwacht dat ze worden beïnvloed door de stijging van de zeespiegel, wat de reden is dat de nieuwe zich op een grotere afstand en hoogte bevinden

En in deze context zal het projecties maken dat de uitwerking van de verschijnselen in de verschillende ecosystemen en in de sectoren die gevoelig zijn voor klimatologische omstandigheden te analyseren is. Evenzo voorziet de samenwerking in de instelling van een systeem voor vroegtijdige waarschuwing voor natuurlijke gebeurtenissen zoals stormen. Wetenschappelijke en technische acties zullen worden toegevoegd om de klimaatverandering tegen te gaan en een grotere vorming van instellingen, bedrijven, en de samenleving, aan te moedigen.

Dit is niet de eerste keer dat beide instellingen hand in hand gaan werken, aangezien het  Agencia Estatal de Meteorología (Staats Meteorologisch Agentschap) als opmaat voor deze overeenkomst onmiddellijk heeft gereageerd op het verzoek van het Cabildo (Eilandbestuur) om hulp, en een catalogus van verschijnselen heeft opgesteld met wind- en weergegevens. intense regenval, extreme temperaturen, Sahara-stof, bosbranden, en kustverschijnselen, om maatregelen te kunnen nemen om het burgerschap en infrastructuur te beschermen.

Met deze catalogus in handen, zal het in een tweede fase mogelijk zijn om een onderzoek uit te voeren om te bepalen of de extreme episodes van de afgelopen jaren, zoals die in oktober 2015 in Telde en de hoofdstad, te wijten zijn aan menselijk handelen, of cyclisch van aard zijn. Lange perioden, aangezien ze in elk geval minstens dertig jaar moeten worden geëvalueerd.

De analyse zal het ook mogelijk maken om te weten of de bestemmingsplannen voor de meteorologische waarschuwingen, gezien de orografie en de verschillen binnen het eigen eiland, geschikt zijn om het te verbeteren in het kader van het ambitieuze project van de toekomst van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria.
000logo-288.jpg


De Canarische eilanden hebben in 2018
een ‘erg koude, of extreem koude’
en bijzonder natte
maand februari  meegemaakt

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 6 maart 2018 - De Canarische eilanden hebben in 2018 een ‘erg koude, of extreem koude’ maand februari  meegemaakt op het grootste deel van het grondgebied, en de meest regenachtige sinds 2010, volgens het klimatologische overzicht van de eilanden van het Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) (Nationaal Meteorologisch Agentschap).

De temperaturen waren abnormaal laag met gemiddeld 2 graden minder dan normaal, wat gemiddeld 1,5 graad minder was in de kustgebieden, terwijl  dat in het middelhoge- en hooggebergte gemiddeld tot 3,5 graden lager was dan normaal
cmptpl0weaamfz.jpg
                                                                     
VIDEO’S:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/02/01/136806/carreteras-amanecen-heladas-010218-1_m.mp4

http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/02/02/136885/nieve-sigue-cumbre-1_m.mp4

http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/02/01/136862/estado-nieve-mateo-1_m.mp4

http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/01/31/136779/niebla-nevado-1_m.mp4

image00045-57g-1.jpgDe lage temperaturen  waren echter ‘geen’ een obstakel om de lente waar te nemen, aangezien 16 februari de warmste dag van de maand was, met een registratie van 26,5 ° Celsius  in Vallehermoso (La Gomera),  en meer dan 25° Celsius in gebieden van het eiland Gran Canaria, zoals: Las Palmas de Gran Canaria, Mogán, en Tasarte.

Evenzo geeft het AEMET aan, dat in gebieden aan lijzijde van de sterke westenwinden, geïntroduceerd door de Atlantische storm ‘Emma’, maxima van meer dan 25 ° Celsius  ook werden waargenomen op 27 en 28 februari in Güímar (Tenerife), Las Palmas de Gran Canaria, Santa Cruz de Tenerife , en Telde (Gran Canaria).

Daarentegen vonden koudste nachten plaats op 7, 8, en 14 februari, met een minimum onder 14° op een groot deel van de kust, waarbij de laagste temperatuur werd geregistreerd op 7 februari, met een minimum van 7,6 ° C, op de luchthaven van Lanzarote, en dat is dan  ook de ‘laagste temperatuur die daar is waargenomen sinds 1972; sinds de tijd dat men de weersverschijnselen registreert.

In hoge gebieden, zoals Izaña (Tenerife), nam het aantal dagen vorst ‘aanzienlijk’ toe, er waren er 24 vergeleken met de 11 in de genoemde periode: 1981-2010; terwijl in kustwateren de temperatuur van het zeewater ongeveer 18,3° Celsius was, bijna een graad onder het gemiddelde van de laatste 17 jaar.

De meest regenachtige maand februari sinds 2010
Anderzijds, wat betreft regenval, is februari 2018 de ‘regenachtigste ‘ geweest sinds 2010, gezien het feit dat het nat en erg vochtig was, omdat er neerslag-kernen  waren van meer dan 200 millimeter boven 900 meter hoogte; hoewel in gebieden zoals Corral de los Juncos, in Tejeda (Gran Canaria), het meer dan 400 millimeter regende.

In die zin veroorzaakte de sterke noordenwinden op lage niveaus en de aanwezigheid van geïsoleerde depressies, of troggen, in het middel- en hooggebergte,  samen met het overtrekken  van een enigszins actief front, met algemene neerslag tussen 1 en 8 februari, met zeer sterke buien in verschillende gebieden van de Archipel, zoals Aguamansa, Los Silos, Palo Blanco, Tejeda, Telde, en Teror.

Ze veroorzaakten ook stormen op Gran Canaria (7 bliksemflitsen  op 1 februari) en sneeuw in hoge gebieden, met vergelijkbare configuraties die leidden tot periodes van regen, weinig uitgebreid, maar bijna algemeen, op 10 en 20 februari. Dagen daarna, op 23 februari, was er een gesloten front dat een nieuw hoofdstuk van algemene regenval genereerde, met een zeer sterke intensiteit en soms stortregens op de centrale en westelijke eilanden, die 60 millimeter kernen lieten in Agüimes (67 mm/per uur) en in San Bartolomé de Tirajana na,  en een waterhoos voor de kust van Alajeró.

Twee dagen later, op 25 februari, veroorzaakte een koude front opnieuw algemene zware, of stortregens in Arico (109 mm/per uur), El Tanque, Granadilla de Abona, Güímar en Vallehermoso.

Februari eindigde met de doorgang van een nieuw kou-front, geassocieerd met de ‘Emma’- storm, die ophopingen van bijna 150 mm achterliet op 80 tot 2000 meter hoogte in het Zuiden en Westen van Tenerife, evenals zeer zware regenbuien op locaties van de centrale en oostelijke eilanden .

Ten slotte heeft et AEMET op het tekort aan zon gewezen op vrijwel de hele Archipel, behalve op die eilanden  die in de maanden februari meestal een derde darvan uitmaken, maar wel met  sterke windvlagen op alle eilanden in februari 2018, gegenereerd door ‘Emma’ tijdens de dagen 27 en 28 februari, toen er zeer sterke windstoten waren in meer dan 70% van de weerstations, en orkanen in Agulo, Alto de Igualero (166 km/ per uur), Cruz de Tejeda, op La Palma en in Valverde; op de weerstations van de luchthavens van Lanzarote en El Hierro; als voor stormen op de overige eilanden.

Hoe dan ook, het meest relevante record heeft plaatsgevonden met een gemiddelde snelheid - en niet in de maximale reeks - zijnde 48,4 km/per uur op de luchthaven van La Palma op 28 februari, de hoogste maatstaf sinds de maand februari van 1981, hoger dan 45,4 km /per uur op 26 februari 2010.
00000slas-canariaslogo-77.jpg


 De Zuidwesterstorm ‘Emma
op woensdag 28 februari 2018

CANARISCH EILANDEN - donderdag 1 maart 2018 - Videofragmenten zeggen meer dan 1.000 worden, zeker over de Zuidwesterstorm ‘Emma’ die nog tot zondagochtend 4 maart 2018 aanhoudt, voordat het weer, "weer een beetje ‘normaal Canarisch’ is."

Op donderdag 1 maart wordt er weer les gegeven in de scholen, en college op de Universiteiten (de ULPGC en de ULL)

img_44961.jpg

temporal-lluvia-vient.jpg

dxip0tqx0amlgcb.jpgDe Zuidwesterstorm ‘Emma’ op woensdag 28 februari 2018:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/02/28/138589/mala-fuerteventura-280218-1_m.mp4

De Zuidwesterstorm ‘Emma’ op woensdag 28 februari 2018, een zegen voor de stuwweren:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/03/01/138668/borrasca-emma-bendicion-presas-1_m.mp4

Wind in Santa María de Guía door de westerstorm ‘Emma’:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/03/01/138669/viento-santa-maria-guia-borrasca-emma-1_m.mp4

Wind in Telde door de westerstorm ‘Emma’:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/03/01/138670/viento-telde-borrasca-emma-1_m.mp4

De westerstorm ‘Emma’ in de nacht van woensdag 28 februari op donderdag 1 maart 2018:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/03/01/138671/efectos-borrasca-emma-noche-010318-1_m.mp4

De westerstorm ‘Emma’ op Tenerife in de nacht van woensdag 28 februari op donderdag 1 maart 2018:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/03/01/138672/efectos-borrasca-emma-noche-tenerife-010318-1_m.mp4

Het Amadores-strand op woensdag 28 februari 2018:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/02/28/138662/quedado-amadores-paso-emma-28022018-1_m.mp4

De sterke branding in de haven van Santa Cruz de La Palma:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/02/28/138661/oleaje-puerto-santa-cruz-palma-28022018-1_m.mp4

Omgevallen straatlantaarns in Santa Cruz de La Palma door de storm ‘Emma’:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/03/01/138666/farolas-caidas-santa-cruz-palma-fuerte-viento-borrasca-emma-1_m.mp4

Emma’ - Regen in Arrecife-Lanzarote:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/02/28/138653/efectos-temporal-norte-28022018-1_m.mp4

00000slas-canariaslogo-16.jpg


De storm ‘Emma’ dwingt lessen en activiteiten
op de eilanden op te schorten

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 28 februari 2018 - Op woensdag 28 februari 2018 dwingt de storm ‘Emma’ lessen en activiteiten op de eilanden op te schorten.

De scholen en universiteiten zijn op woensdag 28 februari gesloten.
image_content_3106330_20180227203650.jpg

preview_p-1.jpg

De Canarische Regering heeft de maximale waarschuwing afgegeven voor wind en regen in de westelijke provincie en voor Gran Canaria.
00000slas-canariaslogo-12.jpg


Gran Canaria is in beweging vanwege het weer

GRAN CANARIA -  zaterdag 3 februari 2018 - Klimaatverandering is tegenwoordig erkend door de internationale gemeenschap als de grootste bedreiging voor de mens in deze Eeuw.
2015 is uitgeroepen tot warmste jaar  in de geschiedenis sinds het begin van de temperatuurmetingen in het pre-industriële tijdperk (1880) door de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), maar dat jaar is overtroffen door 2016 en 2017.
 Orkanen en cyclonen, overstromingen en stortregens, droogte en hittegolven, zijn verschijnselen die elk jaar wereldwijd waarneembaar versterken, in hun heftigheid en vaak ingrijpende gevolgen in gebieden die niet deze effecten ervaren hebben. De Oost Atlantische Oceaan is geen onbekende in deze situatie: In  2016 en 2017 hebben drie orkanen (‘Gaston’, ‘Alex ‘en ‘Ophelia’) het Oostelijke Atlantische gebied zeer dicht bij de Canarische Eilanden en de Azoren gekruist en eindigden bij New York, Ierland en Canada. Op de Canarische Eilanden is men niet veilig voor deze situatie die het voortbestaan ​​bedreigt en die alom voelbaar begint te worden met een stijgende zeespiegel, toename van droogteperiodes en zware regenval, en verwarming en verzuring van de Oceaan ...

Bezorgd over deze realiteit, heeft het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria verschillende initiatieven gelanceerd om de gevolgen van de klimaatverandering op het eiland aan te pakken en het hoofd te bieden.
In juni 2016 begon het werk met de voorbereiding van een beleid betreffende  klimaatverandering voor Gran Canaria, gecoördineerd door de deskundige Ezequiel Navío.
Het eerste document is in februari 2017 aan het Cabildo (Eilandbestuur) gepresenteerd en is  herzien door collectieven, wetenschappers, lokale overheden, gemeenteraden en andere sociale agenten, om begin 2018 een definitieve routekaart te hebben.
De Beleid beschrijft primaire en overgangsacties op het vlak van aanpassing en verzachting tot 2030, en wordt geacht op het hoogste niveau te zijn vertegenwoordigd door de eilandsamenleving en haar openbare instellingen.
Gran-Canaria-El-Fraile.jpg
                          De fraile (monnik) bij de Roque Nublo (Wolkenrots).
DVHqRI8W0AAdkVd.jpg
I
n februari 2016 is de Grupo de Acción Climática insular opgericht en sindsdien is het niveau van effectieve deelname aan het beleid toegenomen.
Momenteel werken onafhankelijke wetenschappers, twee Universiteiten, het ITC, het Centro Unesco Gran Canaria, AUVE, Ben Magec-Ecologistas en Acción, Muévete por el Clima, het WWF, SEO/Birdlife, Greenpeace, gemeentebesturen, vakbonden, enz. samen.
Het gaat erom, dat het maatschappelijke middenveld kan werken en hun criteria kunnen bijdragen aan de definitie en ontwikkeling van acties op het vlak van klimaatverandering.

En hetzelfde gebeurt met het Burgemeestersconvenant. De Consejo Insular de la Energía is door de Europese Unie erkend als coördinator van het Burgemeestersconvenant op Gran Canaria, dat tot doel heeft om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 40% te verminderen, en de aanpassing aan de klimaatverandering te verbeteren in efficiëntie en besparingen.
Begin 2018 worden twee documenten voorbereid voor het Burgemeestersconvenant: een risico- en kwetsbaarheidsbeoordeling voor klimaatverandering, ondersteund door de biodiversiteit stichting en een referentie-inventaris van broeikasgasemissies voor het eiland en elk van de gemeentebesturen.
Er is al een overeenkomst gesloten met de eerste tien Gemeentebesturen die het pact opvolgen om de actieplannen voor het klimaat en de duurzame energie voor te bereiden.
Het is de bedoeling, dat de 21 Gemeenten een specialist zullen toevoegen (er zullen 21 banen worden gecreëerd voor jongeren die net klaar zijn met hun studie) om de actieplannen te ontwerpen.

Ook heeft men in juli 2016 het project van het Observatorio Climático para la Macaronesia gepromoot  voor de volgende vergadering van INTERREG MAC, genoemd ‘MAC CLIMA’.
Het doel is om een wetenschappelijke structuur samen te stellen die nauwkeurig en van dag tot dag de toename van de temperatuur op aarde in het oceanografische en meteorologische gebied van dit gebied (Senegal, Mauritanië, Kaapverdië, de Azoren en Madeira en de Canarische Eilanden) bestudeert, om de effecten te evalueren en maatregelen te bevorderen van aanpassing. AEMET, het Spaanse Weerinstituut  van het Ministerie van Milieu, andere meteorologische instanties van de Deelstaaten, het IOCAG van het ULPGC, universiteiten van de Canarische Eilanden, de regeringen van de betrokken landen, en andere staten werken samen aan dit project. Observatorio Climático para la Macaronesia, gepromoot voor de volgende vergadering van INTERREG MAC.
Het doel is om een wetenschappelijke structuur samen te stellen die nauwkeurig, en van dag tot dag de toename van de temperatuur op aarde in het oceanografische en meteorologische gebied van dit gebied (Senegal, Mauritanië, Kaapverdië, de Azoren en Madeira en de Canarische Eilanden) bestudeert, om de effecten te evalueren en maatregelen te bevorderen van aanpassing. Het Spaanse bureau voor klimaatverandering AEMET, van het ministerie van Milieu; andere meteorologische instanties van de Deelstaat, het IOCAG van het ULPGC, de Universiteiten van de Canarische Eilanden; de Regeringen van de betrokken landen en andere staten, werken samen aan dit klimaatveranderings-project

Langs dezelfde lijn is met het AEMET een overeenkomst gesloten om de waarschuwings-, preventie-, en responssystemen op Gran Canaria te verdiepen tegen nadelige Fenómenos Meteorológicos Adversos (FMA) (Meteorologische Verschijnselen).
Sinds het begin van het Beleid in 2016 heeft men begrepen, dat het noodzakelijk is om prioriteit te geven aan het waarnemen van klimaatrisico's en, afgezien van de vele acties die in de toekomst in dit kader moeten worden overwogen, is een proces opgestart - samen met het voorzitterschap van het AEMET - om een overeenkomst te hebben die de weers- en klimaatrisico's voor het eiland verdiept.
Na vier herzieningen gemaakt in twee regeringstermijnen, is de overeenkomst in januari 2018 voltooid om vervolgens te worden ondertekend en geactiveerd.

De afgelopen maanden heeft het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria deelgenomen aan bijdragen aan de raadpleging van het Ministerie van Milieu over de toekomstige wet inzake klimaatverandering en energie-overdracht en is men bij de laatste twee VN-topbijeenkomsten aanwezig geweest om internationale initiatieven op het vlak van klimaatverandering te versterken, en om, naast andere acties, de samenhang tussen eilandgebieden over de hele wereld te bevorderen.
Evenzo bevorderen het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria en het Centro UNESCO Gran Canaria in 2018 het houden van een internationaal congres over eilanden en Archipels in het licht van de klimaatverandering, om gemeenschappelijke aanpassingsmaatregelen bij te werken, te bevorderen, en gemeenschappelijke beleidsmaatregelen te definiëren in het licht van overeenkomsten en internationale topconferenties

En men plant ook een vastbesloten betrokkenheid voor duurzame ontwikkeling op het eiland door middel van het doen van concrete en ambitieuze voorstellen om de doelstellingen en financiering te bereiken die te maken hebben met projecten, zoals Aquagran, opgenomen in het Isla Inteligente -programma gericht op efficiëntie en energiebesparing bij de productie van drinkwater of Renovagua, die met een investering van 18 miljoen euro, hernieuwbare energie te implementeren beoogt bij de ontzilting en openbare behandeling van Gran Canaria... naast investeringen in wind-, zonne-, en geothermische energie; landschap, met de herbebossing van de bergen; het duurzame toerisme, de blauwe of circulaire economie...
Kortom: Het is het ECOISLA project dat men verdedigt.

Een paar weken geleden is door het Documentaire Centrum voor Klimaatverandering van het Unesco-centrum Gran Canaria , in het Gabinete Literario, de samenwerking van de UNESCO leerstoel Computerwetenschappen en informatietechnologie van het ULPGC gepresenteerd,  en de deelname van erkende deskundigen op verschillende wetenschapsgebieden van de Universiteit, dat ontstaan is  met de leiding van het Unesco-centrum Gran Canaria en met de sponsoring van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, de ULPG, en het ITC.
Het doel van het project is om bestaande informatie te verzamelen welke voortdurend wordt gegenereerd op het gebied van milieu en klimaatverandering; deze te groeperen, te ordenen, en beschikbaar te stellen aan burgers en entiteiten met consistentie, nauwkeurigheid, betrouwbaarheid, en transparantie; in een echt werk van, ‘curación de contenidos’ (‘voortdurende zorg’)  dat zo noodzakelijk is in dit tijdperk van de informatie- en kennismaatschappij.

Het eiland zal het zenuwcentrum van de actie zijn, maar het invloed-gebied van het fonds zal worden uitgebreid naar de rest van de Archipel, de Afrikaanse kust, en Macaronesia , tot het omvatten van een holistische en geïntegreerd wereldwijde visie in deze gevoelige en kwetsbare ecosystemen. Het doel van het onderzoek zal zijn Gran Canaria en de Canarische Eilanden, maar zonder de  wereldwijde betrokkenheid  te vergeten, deskundigen bijeen te roepen door UNESCO Gran Canaria (o.a. Francisco Rubio Royo, Guillermo Morales Matos, David Bramwell, Juan Francisco Rodriguez, Antonio Ortegón ,en Jaime Sadhwani) opdat informatie toegankelijk is voor zowel het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria in deze sponsor-lijn van het werk, evenals  voor het grote publiek (wetenschappelijke gemeenschap, en middelbare scholieren), en eventuele andere geïnteresseerden in onderwerpen zoals biodiversiteit, zee- en kustgebieden milieu, water, en energie.
Men heeft een internetpagina die zal worden voorzien van een uitgebreide bibliografie in verschillende talen; monografieën, artikelen in boeken, tijdschriften, verwijzingen naar video's van de NASA, National Geographic, Smithsonian, TVE, BBC, NBC, en andere bronnen, alsmede satellietfoto's, en lokale, informatie, waarin simulaties van de beoordeling van de onmiddellijke gevolgen van klimaatverandering.

Klimaatverandering is een dramatische realiteit en de meeste grootmachten kijken de andere kant op. Gran Canaria niet. De uitwerking op het leefgebied vereist dat overheidsdiensten, industrieën, bedrijven en productiesectoren, wetenschappelijke entiteiten, niet-gouvernementele organisaties, sociale groepen, en burgers, in het algemeen op een samenhangende en dringende manier werken om deze dreiging met alle kennis en mogelijke bronnen te bestrijden. In die lijn wordt vooruitgang geboekt.

0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie-82.jpg


De verschillende klimaten van Spanje,
met het beste klimaat ter wereld
op de Canarische Eilanden

SPANJE - dinsdag 9 januari 2018 - Spanje is een groot land en ondanks het feit dat veel zomer-vakantiegangers denken dat het altijd mooi weer is in Spanje, er een strakblauwe lucht is met geen wolkje aan de lucht, en het kwik niet onder de 25 graden komt, heeft Spanje veel verschillende klimaten en weersomstandigheden.

Hierbij een korte uitleg over het klimaat in Spanje, en we vallen met de deur in huis met uiteraard de Canarische Eilanden, die subtropisch klimaat hebben met weinig seizoensveranderingen. Het gehele jaar door dezelfde,  aangename zomerse temperaturen; woestijnachtig op de oostelijke eilanden, iets vochtiger op de westelijker gelegen eilanden. Volgens de universiteit van Syracuse heeft de stad Las Palmas op Gran Canaria het beste klimaat ter wereld, maar volgens ons geldt dat voor de gehele Canarische Archipel.
f7b2b1f81dc985828bd2d53f0f235344-1.jpgDe geografische ligging van Spanje zorgt ervoor, dat het Noordwesten (Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland) onder invloed ligt van de zogenoemde straalstromen. Verder heeft Spanje een zeer onregelmatig landschap en is het een van de bergachtigste landen van het Europese continent. Dit alles maakt dat men zeer verschillende klimaten (en microklimaten) kan onderscheiden. Grofweg kan het land worden verdeeld in de volgende klimaatzones:

Noordoost, Middellandse Zeekust (Catalaanse kust, Balearen, en de Noordelijke helft van het Valenciaanse land): Mediterraan klimaat. Warme en soms hete zomers en milde winters, ongeveer 600 millimeter neerslag per jaar in een zeer klein aantal geconcentreerde dagen, zogenaamde Mediterrane buien.

Zuidoost, Middellandse Zeekust (Alicante, Murcia en Almería): Mediterraan klimaat. Hete zomers en milde winters. Erg droog, en bijna woestijnachtig, op sommige plekken slechts 150 millimeter neerslag per jaar, oftewel de droogste plek van Europa.

Zuid, Middellandse Zeekust (Málaga en de kusten van Granada): Subtropisch klimaat. Warme en soms hete zomers, extreem zachte en milde winters. Een gemiddelde jaartemperatuur van bijna 20 graden Celsius, ongekend hoog voor Europese begrippen.

Vallei van Guadalquivir (Sevilla en Córdoba): Lange zomers met extreme hitte en droogte, zachte winters, vrijwel zonder neerslag. Bijna een woestijnklimaat.

Zuidwest, Atlantische kust (Cádiz en Huelva): Warme, maar niet extreem hete zomers, zeer milde winters, relatief (voor dit deel van Europa) veel neerslag.

Spaanse Hoogvlakte (Madrid, Castilië-La Mancha en Castilië en León): Mediterraan klimaat met sterke invloeden van een extremer landklimaat. Lange en zeer hete zomers en koude winters, weinig neerslag.

Vallei van de Ebro (Zaragoza en het binnenland van Catalonië): Uiterst  hete zomers, koude winters, weinig neerslag. Bijna een landklimaat

Noord, Atlantische kust (Galicië, Asturië, Cantabrië, Baskenland): Zeeklimaat met milde zomers en milde winters, erg veel neerslag (1.000-1.200 millimeter per jaar)

Pyreneeën: Frisse zomers en koude winters, gematigd nat klimaat, in sommige gebieden een zogenoemd hooggebergte-klimaat.

GranCanaria-HoyadePinedainjanuariamapolas-klaprozen.jpgGran Canaria - Hoya de Pineda, amapolas (klaprozen).

VIDEO:
'Mi querida amapola'
https://youtu.be/phMP-ZX2bN0

Canarische Eilanden: Subtropisch klimaat met weinig seizoensveranderingen. Het gehele jaar door dezelfde zomerse temperaturen, woestijnachtig op de oostelijke eilanden, iets vochtiger op de westelijker gelegen eilanden. Volgens de universiteit van Syracuse heeft de stad Las Palmas op Gran Canaria het beste klimaat ter wereld.

Dus als het in Nederland, België, en in de rest van Noord Europa wintert, kan men - zeker klimatologisch gezien - nergens beter vertoeven dan op de Canarische Archipel, waar het vakantie-hoogseizoen is van oktober tot en met maart.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-59.jpg.


De Canario’s beginnen 2018 met de hoogste temperaturen van Europa

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 2 januari 2018- Thermometers die in de ochtend van 1 januari 24-25 graden bereikten en stranden vol met bezoekers die graag een duik wilden nemen in de wateren van Gran Canaria, en temperaturen die in de eerste dagen van 2018  nog stijgen, inclusief calima; maken Maspalomas als eerste onverslaanbaar, bij een zwakke oostenwind heeft men op Gran Canaria de hoogste temperatuur in Europa in deze tijd van het jaar.

De minimumtemperaturen op 1 januari 2018 zijn 16 graden in Santa Cruz de Tenerife en 18 in Las Palmas de Gran Canaria, en het maximum zal 23 graden bereiken in beide provinciale hoofdsteden.
maspalomas-inmejorable-1.jpg
                                 Het strand van Maspalomas vol met mensen
                             op de eerste dag van 2018, dankzij het mooie weer.
De toeristenwijk Maspalomas Costa Canaria in de gemeente San Bartolomé de Tirajana, in het Zuiden van Gran Canaria hebben op de eerste dag van 2018 genoten van de hoge temperaturen en een spectaculaire zon in elke hoek van de belangrijkste Spaanse toeristische stad om te logeren.

De thermometers bereikte  24-25 graden in de vroege uren van 1 januari 2018  en de stranden vol met bezoekers die popelden om een ​​duik te nemen in de wateren van het Zuiden van Gran Canaria.

De wethouder van Toerisme, Ramon Suarez Ojeda, van  San Bartolomé de Tirajana, is trouw aan zijn werk als een overheidsfunctionaris en met respect voor de tradities van deze datums niet gestopt met het bezoeken van de verschillende gebieden van de lange kuststrook van San Agustín naar de Faro (Vuurtoren) van  Maspalomas, en Meloneras om te zien hoe ze zijn begin 2018; met een tevreden horeca over de bezetting en het niveau van het werk. Niet verrassend, de gemeente San Bartolomé de Tirajana streeft er elke dag naar, dat de toeristische sector de verbeteringen waarneemt die worden ondernomen, om ervoor te zorgen dat Maspalomas Costa Canaria een toeristische voorkeursbestemming in Europa blijft.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-5.jpg


Canarias heeft de warmste herfst gehad
in haar geschiedenis van de afgelopen 37 jaar

Het Agencia Estatal de Meteorología (AEMET)
voorziet een 2017-2018 winter,
met hoge temperaturen op de Archipel

Een Kerst met calima

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 22 december 2017 - De Kerstdagen van 2017 beginnen met een droge atmosfeer en opnieuw met calima, getransporteerd door Oostelijke winden die op vrijdag 22 december 2017 zijn begonnen om in de lucht zwevend Sahara-zand  naar  de Archipel te brengen, en dat zal aanhouden tot ten minste maandag 25 december 2017.

Op vrijdag 22 december 29017 is er  een zwakke tot matige noordoostenwind, met temperaturen die weinig veranderen en lichte bewolking, behalve op het eiland La Palma waar zwakke regenval mogelijk is.
Op  zaterdag 23 december 2017 is neerslag in de westelijke provincie uitgesloten, en dezelfde situatie - van heldere lucht en stabiele thermometers op alle eilanden - zal aanhouden tot ten minste maandag  25 december 2017.
canarias-sufre.jpg
                         Calima in Las Palmas de Gran Canaria op  5 de december 2017.>
Het AEMET is niettemin van mening, dat de voorspelling zal veranderen als het einde van het jaar nadert, aangezien de modellen voorzien dat een Dana zal worden gevormd ten  Westen van de Canarische Eilanden die vanaf 29 december zal naderen en die het kan  aten gaan  regenen.

De herfst van 2017 die op donderdagmiddag21 december om 16:00 is geëindigd, is afgesloten met de twijfelachtige eer om de warmste te zijn sinds de registratie op de Canarische Eilanden, en als het seizoen met de minste  neerslag van de laatste dertig jaar.

Gedurende de herftsperiode van 2017  hebben twee orkaanfronten de Canarische Cilanden in een meteorologisch voorgeborchte geplaatst, waardoor de binnenkomst van stormen op de eilanden keer op keer is geblokkeerd. In het noordwesten, de anticycloon van de Azoren, waarvan de hoge druk, intenser dan normaal en meer verplaatst is naar het noorden en de doorgang van koudefronten heeft afgesloten  op de Canarische  breedtegraden, en anderzijds, door de aanwezigheid van sterke Afrikaanse drukgenieden  die zijn geëindigd door vanuit het Oosten de instabiliteit de atmosfeer in  te duwen voor de paar keer dat ze erin geslaagd zijn  om de Eilanden te beriekn, twee feiten die duiden indicatief op "’klimaatverandering’, net als de temperatuurstijging 15-20 jaar geleden.

Het resultaat, in cijfers, zijn enkele thermische bijzonderheden van 1 graad boven het gemiddelde, en zelfs met locaties op de eilanden van maximaal 2 graden Celsius.

Wat de maanden betreft, was september 21017 de warmste, met een gemiddelde temperatuur van 23,2 graden met 0,3 graden boven het langjarige gemiddelde, een abnormaal warme maand was oktober met gemiddeld 22,9 graden en 1,6 graden boven het langjarige gemiddelde, en de maand november 2017 was de warmste maand in de geschiedenis, met een gemiddelde temperatuur van 20,2 graden en van 1 tot 2 graden boven het langjarige gemiddelde-

De gemiddelde temperatuur in 2017 is altijd warme geweest en in sommige gevallen zijn de maximale waarden van de afgelopen dertig jaar overschreden, dus is het elke dag van het jaar erg warm geweest. In weer stations zoals op Santa Cruz de Tenerife is de tweede warmste herfst van  de laatste 97 jaar vastgelegd. De herfst is ook gekenmerkt door calima. Zo hebben alle afleveringen calima  de eilanden niet alleen aan de kusten, maar ook de binnenlanden en het hooggebergte aangedaan, iets dat ongebruikelijk is en wat te wijten is aan de blokkade van de anticycloon van de Azoren, die de toegang van stof uit de Sahara heeft begunstigd .

Wat de regenval betreft, was het vierde kwartaal erg droog en was ditde  tweede droogste herfst van de afgelopen  37 jaar, de tweede na de herfst van 1998, en heeft het 72% minder geregend dan normaal in dit seizoen. Wat betreft de geaccumuleerde regenval van het hydrologische jaar, hebben La Palma, Lanzarote, Fuerteventura en El Hierro normale waarden, maar Tenerife, Gran Canaria en La Gomera zijn aanzienlijk lager.

Hoewel de maand november 2017extreem droog was, waren er  in totaal 1.488 bliksemschichten  de overgrote meerderheid boven de zee, ten westen van La Palma en El Hierro, waar de stormen die hun gebruikelijke route West-Oost niet konden volgen.

Vooruitblikkend naar de winter 2017-2018 die net is begonnen, is er een waarschijnlijkheid van 40 tot 50% dat de temperatuur op de Canarische Eilanden tussen de 0 en 1 graad Celsius hoger zal worden dan de normale waarden. En met betrekking tot regenval, hoewel het moeilijk te voorspellen is, wordt weinig  regen verwacht.
zzzislas-canariaslogo-1120.jpg


Een jaar met het verschijnsel van ‘rode wolken’
aan de Oostelijke,  Gran Canarische lucht

Veel eilandbewoners hebben
dit typisch meteorologische verschijnsel gefotografeerd

GRAN CANARIA - dinsdag 31 oktober 2017 - Wederom een jaar, is wat de rode en oranje wolken hebben genomen om bij het morgengrauwen te verschijnen aan de Oostelijke Grancanarische hemel.
Op 27 oktober 2016 kwam er een storm op boven Gran Canaria en ontstond er bliksem en donder in het Zuiden en Zuidoosten van het eiland en op veel andere plaatsen regende het; en de capriolen van de natuur plaatsten een zegel dat over de hele wereld ging en velen uitnodigde uit om dat unieke moment onsterfelijk te maken, en om het met iedereen te delen via de sociale netwerken.

"Volvió la nube naranja", "Amanece en este mundo de loc@s", bevestigen enkele gebruikers van Twitter dagen, die in de afgelopen tijd het Internet overspoeld hebben met dit meteorologische verschijnsel. Onder hen die van de Collector of Instants die op zaterdag 28 oktober 2017 vanaf Risco de San Nicolás in de vroege ochtenduren deze beelden voor het nageslacht  hebben vastgelegd:

nubes11-11_g.jpg
nubes16-16_g.jpg
nubes4-4_g.jpg nubes20-20_g.jpg
                   Zonsopkomst  in  Las Palmas de Gran Canaria  op 28 oktober 2017.
nubes15-15_g.jpg nubes5-5_g.jpg  nubes21-21_g.jpg

nubes14-14_g.jpg  nubes1-1_g.jpg
nubes8-8_g.jpg                                                                       
VIDEO:

http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2017/10/28/131478/amanecer-rojo-bajada-risco-nicolas-281017-1_m.mp4

nubes18-18_g.jpg nubes19-19_g.jpg                                                                     VIDEO:
                             https://pbs.twimg.com/media/DNLXU_MXkAAdf7T.jpg:large

nubes9-9_g.jpg

Fantastische roze en rode luchten
Maar deze fantastische roze en rode luchten zijn door het jaar heen op Gran Canaria ook regelmatig ’s avonds, bij zonsondergang, te bewonderen, vooral vanaf de Westkust, zoals bij verschillende zonsondergangen waargenomen in Agaete door de redactie van ‘Gran Canaria Actueel’:
171027003SunsetinElTurmn.jpg
0-17.jpg
1-73.jpg
2-56.jpg
5-49.jpg 6-103.jpg

IMG_1928.jpg

151009016ZonsondergangAgaete.jpg
0000Islas-canariaslogo-kopie-570.jpg


Tien spectaculaire foto’s van Canarias
vanuit de ruimte

CANARISCHE EILANDEN - maandag 3 april 2017- De NASA en het Agencia Especial Europea (European Space Agency - ESA - Europees Ruimte Agentschap), houden voortdurend  vanuit de ruimte in de gaten wat er zich voordoet op de eilanden.

Zuidelijke stroming
10canary-islands-nasa-kFiE--510x287abc.jpg
De naam Afortunadas (Gelukzaligen), hebben de eilenden onder andere ontvangen vanwege hun eeuwige lente-klimaat.

Omgekeerd
islas-canarias-meteosat-U10108049103GpD--510x287abc.jpg
Met een variatie van 6 graden tussen de verschillende seizoenen, is het altijd mogelijk te zonnebaden en te zwemmen in zee gedurende het gehele jaar, met een gemiddelde van tussen de  18 en 24 graden.

Die alisios (verkoelende winden)
9canary-islands-nasa-kFiE--510x287abc.jpg
Gelegen op iets meer dan 4 graden boven de Kreeftskeerkring, op gelijke hoogte met Havana, zo dicht bij de Afrikaanse kust en badend in de vientos alisios (verkoelende winden), is het klimaat van de Canarische Eilanden subtropisch.

Nachtopname
8canary-islands-nasa-kFiE--510x287abc.jpg
Op hetzelfde moment, zorgt de verscheidenheid van de reliëfs, met hoge bergen, voor fascinerende klimatologische verscheidenheid. Het licht laat zien waar de mensen verblijven.

Rechtse stromingen

7canary-islands-nasa-kFiE--510x287abc.jpgDe zogenoemde Corriente Canaria (Canarische Stroom) houdt de temperatuur van het water lager dan wat overeenkomt met de ligging, tussen de 22º in de zomer en 19º in de winter.

Linkse stromingen

4canary-islands-nasa-kFiE--510x287abc.jpg

De eilanden met de meeste regen, iets wat op Canarias nooit alarmerend is, zijn Tenerife, La Palma en Gran Canaria, terwijl  Fuerteventura en Lanzarote, omdat het de meest vlakke zijn, het droogst zijn.

Sahara-wind

5canary-islands-nasa-kFiE--510x287abc.jpgDit zo goedgunstige klimaat, dat een optimaal welzijn creëert, weerspiegelt zich in het hartelijke karakter van de bewoners, zowel in dat van de isleños, evenals in dat van de vele buitenlanders die de Archipel gekozen hebben als hun tweede woonplaats gedurende de winter. Er zijn enkele momenten in het jaar dat een zekere calima (warme wind met fijn zand) uit de Sahara aanwezig is.

Die calima

3canary-islands-nasa-kFiE--510x287abc.jpg
In grote lijnen kan worden gesteld dat het klimaat van de eilanden wordt gekenmerkt door zeer lage en onregelmatige neerslag, vooral in laaggelegen gebieden (minder dan 300 mm) door het overwicht van de Azoren.
Koel, koeler

2canary-islands-nasa-kFiE--510x287abc.jpgDe neerslag wordt gekenmerkt door een jaarlijkse onregelmatigheid, dit wil zeggen, een afwisseling van natte, met droge tot zeer droge jaren
Stromingen
1canary-islands-nasa-kFiE--510x287abc-1.jpg
De regens zijn het hevigst aan het eind van de herfst, en voornamelijk in de winter, waarbij de zomer het meest droge seizoen van het jaar is.
ZZZIslas-canariaslogo-782.jpg


De indrukwekkende hemel boven Canarias
gezien vanaf de Teide

TENERIFE - zaterdag 18 juni 2016 - Het Agencia Estatal del Meteorología (AEMET) (Staatsagentschap voor Meteorologie) vertoont een video als eerbetoon aan de Canarische Eilanden en aan hun hemel; opnames,waaraan het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife heeft meegewerkt via de Teleférico del Teide (kabelbaan), het geografisch hoogste punt van Spanje.

Het gaat om een indrukwekkende video, die gebruik maakt van tijdoverlappings-techniek als toonbeeld van de spectaculaire hemel welke men kan waarnemen op Canarias.
teide-3.jpg                                                         De Canarische hemel.
                                                                     VIDEO:
                                              https://youtu.be/5McbP8259DA
naamloos-208.png

Fantastische beelden ronde de Teide (het ‘dak van Spanje’), zijn een complete show om te zien.

De video is gemaakt door Daniel López. Het weerstation van het AEMET Izaña, van waaruit men deze mar de nubes (wolkenzee) ziet, bestaat in 2016 honderd jaar.
zzzzzzzislas-canariaslogo-608.jpg


Show recht voor huisdeur

GRAN CANARIA - zaterdag 20 februari 2015 - Honderden bezoekers zijn op donderdag 18 februari 2016 naar de bergtoppen van Gran Canaria gegaan om er te genieten van de sneeuw, en nog eens duizenden zullen dat dit weekeinde doen en daarna, totdat het stijgen van de temperatuur de sneeuwvlokken doet smelten. Echter een van de bevoordeelden die dit spektakel  vanuit de deuropening van zijn woning kan waarnemen is de herder en bergbewoner  Francisco Sarmiento.

Te voet naar Cruz de Tejeda
64 jaar en met een volle baard, woont Pancho Sarmiento sinds het begin van de jaren’80 van de vorige Eeuw in een huis met witte muren dat gelegen is boven Cruce de Ariñez, in de gemeente Vega de San Mateo. Tegen het middaguur verschijnt hij in de deuropening van groene voordeur van deze woning om een oneindige stoet wandelaars te aanschouwen op de autoweg GC-1, afgesloten voor het verkeer in het kader van het Plan de Emergencias Insular (Eiland Calamiteitenplan) van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, allemaal op weg naar Cruz de Tejeda.
espectaculo-puerta.jpg

Herder Francisco Sarmiento in de deuropening van zijn woning op donderdag 18 februari 2016, bij Cruce de Ariñez (Gran Canaria).
“Het is een buitengewone omstandigheid, want we hebben bijna twee jaar gehad dat er niets is gevallen,”  herinnert hij zich vanuit de deuropening, “ Het is een goed bericht, we hebben een geheel droge en warme winter het gras is verdroogd en nu komt dit,” zegt hij lachend, midden in een sneeuwbui, die onophoudelijk aanhoudt gedurende de rest van de dag in het hooggebergte.
nieve-cumbre-36_g.jpg
nieve-cumbre-38_g.jpg                 Te voet naar een besneeuwd Cruz de Tejeda.. .kilometers lopen!
img1748-1_g.jpg

nievef4-75_g.jpg

                                  ↓   Koud op Gran Canaria... Hoezo... ?    
nieve-cumbre-20_g.jpg
En zijn vreugde is meer dan gerechtvaardigd, veel meer dan die van de  duizenden Grancanario’s en buitenlanders die het winterspektakel aan den lijve willen ondervinden, omdat Pancho Sarmiento zich wijdt aan veeteelt. Hoewel, “de gezegden bijna niet meer leken op te gaan, die zeggen: ‘Año de nieves, año de bienes’ (‘Een jaar met sneeuw, is een goed jaar’), zo merkt Francisco (zeg maar Pancho) op.

Naar zijn mening, “zal het water wat men nu gaat hebben, de aarde bevochtigen en dan komt opnieuw het gras op,” Daarom zal de herder over voldoende gras beschikken voor het voederen van zijn schapen, 50 in getal, waarvan 30 volwassen, die sinds het begin van het regenseizoen - met regen, wind, hagel en sneeuw – op de Archipel  hun onderkomen hebben in een naast zijn huis gelegen stal.
dscf6764.jpg                                                        In maart 2016 op Gran Canaria!
Sneeuwkaas (graskaas)
Maar de voordelen van een vochtige winter beperken zich niet alleen tot het gemakkelijk voederen van de dieren, maar hebben ook hun uitwerking op de keten van de  melkproductie en de kaasmakerij,  waarvan de verkoop het voornaamste inkomen vormt van deze herder in het hooggebergte.
“De smaak van de kaas is afhankelijk van wat de dieren eten, en als er beter gras is kan die smeuïger zijn,” zo concludeert Pancho. Men hunkert al naar het smelten van de sneeuw, om de queso niveo (‘sneeuwkaas’ = graskaas*, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kaas) van Pancho Sarmiento te kunnen proeven.

*Graskaas 
Graskaas is
jonge kaas die gemaakt wordt van de melk die de koeien/schapen/geiten geven als ze in het voorjaar weer naar buiten gaan.
zzzzzzzislas-canariaslogo-198.jpg


Ken het verschil  tussen
een 
alerta (alarm-situatie)
en een
 
aviso meteorológico
(weer-waarschuwingsniveau)

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 6 oktober 2015 - Onder de soorten alertas, die het Dirección General de Seguridad y Emergencias del Gobierno de Canarias (Directoraat Veiligheid en Noodgevallen, van de Canarische Regering) uitgeeft, op basis van risico voor de burgerij, onderscheidt men drie waarschuwingsfases (gradaties):
- prealerta,
- alerta,
- alerta máxima,
deze hebben geen overeenkomstige kleuren, hoewel ze vaak samenvallen met de waarschuwingsniveaus van het Agencia Estatal de Meteorología (AEMET).
- nivel verde (niveau groen),
- nivel amarillo (niveau geel),
- nivel naranja (niveau oranje),
- nivel rojo (niveau rood),
die enkel en alleen zijn gebaseerd op gradaties van meteorologische verschijnselen, ongeacht de gevolgen die deze hebben voor de bevolking. Daarom hoeven deze niet noodzakelijkerwijs overeen te komen met de alerta-situaties van de Canarische Regering.
avisos.jpgAls men meldt, zoals vaak in de media wordt gezegd:
- We verkeren in "alerta amarilla", "alerta naranja", of "alerta roja" is dat niet correct, omdat men dan twee zaken door elkaar haalt.
Correct is dan te spreken van:
- We verkeren in "situación de alerta" (door de Canarische Regering).,
of:
- We verkeren in een “aviso de nivel naranja(door het AEMET).
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-159.jpg 


Mooi weer in de Semana Santa (Goede Week)

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 31 maart 2015 - Mooi weer viert de boventoon tijdens de gehele Semana Santa (Goede Week) op zowel Canarias als het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje). De stabiele atmosfeer gaat vergezeld met een geleidelijke stijging van de temperaturen wat men sinds maandag 30 maart 2015 duidelijk kan waarnemen op een groot deel van de Archipel; dit geholpen door de oostenwind, hoewel die op Canarias lichte calima (zwevend Sahara-stof) zal brengen.

De processies en evenementen die in 2015 gehouden worden in de Semana Santa (Goede Week) zijn veilig gesteld, tenminste voor wat betreft het goede weer. Ook degenen die van het strand willen genieten zijn verzekerd van zon, omdat de bewolking nagenoeg nul zal zijn gedurende de gehele paasvakantieweek in Spanje, aldus de directeur van het Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) op Canarias, Jesús Agüera.
55215.jpg      Het Las Canteras-strand in de hoofdstd van Gran Canaria op maandag 30 maart 2015.
Het fraaie lenteweer, dat bijna zomers is, dankt men aan de oostenwind die waait in het middelhoge- en hooggebergte die sinds zondag 29 maart 2015 de temperaturen aanzienlijk heeft doen stijgen.

Op maandag 30 maart 2015 bereikten veel locaties in het Zuiden van de Archipel 30 graden Celsius en voor de komende dagen zijn de verwachtingen van het AEMET, dat die zowel aan de kust als in het middelhoge gebergte zullen toenemen.

Aan de grond zullen de alisios (verkoelende winden) hun invloed doen gelden, wat de gevoelstemperatuur aangenaam zal houden, zonder dat daar bewolking bij is. Misschien, zo merkt Jesús Agüera op, is er enige bewolking in de vroege ochtend, maar die zal snel verdwijnen in de loop van de dag.

Calima 
Het enige negatieve wat de oostenwind zal brengen is Sahara stof op grote hoogte, hoewel - aldus het AEMET- in dit geval het alleen de hoge luchtlaag zal betreffen en men verwacht helemaal geen verminderd zicht aan het aardoppervlak

Vanaf zaterdag 4 april 2015 verwacht men een lichte verandering, met een tendens naar afnemende temperaturen, die bijna niet merkbaar zal zijn, met op Domingo de Pascua (Paaszondag) de zon en fraai weer als hoofdrolspelers.
islas-canarias-22.jpg 


Stuwmeren van La Aldea hebben water
voor 50% van de tomatencampagne

LA ALDEA - dinsdag 8 april 2014 - De tuinbouwers in La Aldea zullen een handje moeten helpen met de ontziltingsinstallaties, om de tomatencampagne tot een goed einde te brengen. De neerslag in de winter van 2013-2014 - hoewel die meer is geweest dan in het jaar daarvoor- is niet voldoende om te voldoen aan de vraag van de tuinbouw.

“De stuwmeren zijn voor 30% gevuld,” zo laat men weten vanuit de Comunidad de Regantes (het Waterschap).

                                    Het
Siberio stuwmeer in La Aldea.

De voorzitter van de Comunidad de Regantes (het Waterschap) van La Aldea, Juan José del Pino, heeft op maandag 7 april 2014 laten weten, dat de stuwmeren van Siberio, El Parralillo en Caidero de las Niñas, bij elkaar opgeteld, 3,4 miljoen liter water bevatten, dat is 95.000 uur aan irrigatie, een hoeveelheid, zo verzekert hij die onder het aantal irrigatie-uren (= de water-stroomsnelheid) ligt die men nodig heeft voor de huidige tomatencampagne.
islas-canarias-22.jpg


 Stuwmeer van Chira
heeft slechts 8 centimeter meer

Het opvullen van de stuwmeren is met  2,2 miljoen m³
“van weinig betekenis”
aldus het Consejo Insular de Aguas (Waterschap)

Gran Canaria - donderdag 20 februari 2014 - De stuwmeren van Gran Canaria hebben 2,2 miljoen m³ water ontvangen gedurende het weekeinde, het grootste gedeelte in private stuwmeren, aldus de gegevens die het Consejo Insular de Aguas (Waterschap) van het Cabildo (Eilandbestuur) hanteert.

 “Hoewel het lijkt alsof het veel heeft geregend, is de uitwerking op de stuwmeren van weinig betekenis,” zo laat de beheerder, Gerardo Enrique, weten, die opmerkt, dat het niveau met slechts enkele centimeters is toegenomen in het geval van Chira. El Paralillo is echter met bijna zes meter gestegen, zo heeft de burgemeester van La Aldea, José Miguel Rodríguez, laten weten.

                       Het stuwmeer van
Chira op dinsdag 18 februari 2014.

De particuliere stuwmeren in het Noorden (Lugarejos, Las Hoyas, Los Pérez en Las Garzas) hebben ruim 1 miljoen m³ ontvangen.

Terwijl die in het Westen van Gran Canaria, in La Aldea (Parralillo, Siberio en Caideros de La Niña) bij elkaar met 936.000 m³ zijn toegenomen, aldus de genoemde bron.

In het geval van de stuwmeren van het Cabildo (Eilandbestuur), heeft Caideros op 15 en 16 februari 85.000 m³ erbij gekregen, El Vaquero 42.102 m³, Chira 42.192 m³ en
El Mulato 5.604 m³.

In totaal hebben deze watervoorraden ruim 2 miljoen m³ erbij gekregen, die dienen ter verhoging van de watervoorraad met het oog op de warmste maanden.

In de komende dagen zal het watervolume beetje bij beetje toenemen, omdat de afvoeren, barrancos (ravijnen) en beddingen veel liters water per seconde toevoeren. Daarbij komt nog de langzaam aan smeltende sneeuw in de komende uren met het toenemen van de temperaturen.

Hoewel het in stuwmeren opgeslagen water nauwelijks van betekenis is geweest, zoals door het Waterschap van het Eiland is bevestigd, dienen regen en sneeuw om de grondwaterspiegel te doen toenemen, die in tientallen jaren niet zo hoog is geweest als gevolg van het toegenomen aantal waterputten, waarvan vele illegaal.

De geregistreerde neerslag van het afgelopen weekeinde heeft ervoor gezorgd, dat in veel beddingen van de barrancos (ravijnen) het water heeft gestroomd in de meeste gemeenten van Noord en Centraal Gran Canaria, waarbij men enkele kleinere stuwmeren heeft moeten openen, omdat hun maximum capaciteit was bereikt.
islas-canarias-22.jpg


Canarias, een wolkenfabriek

CANARISCHE EILANDEN - maandag 22 juli 2013 - De wisselwerking tussen de Oceaan, de atmosfeer en het gebergte, maakt van de eilanden een gevoelige locatie voor de in de volksmond zogenoemde ‘panza de burro' (‘ezelsbuik’) en reusachtige cumulonimbus (stapelwolken) die gepaard gaan met storm en die een hoogte kunnen bereiken van zeven kilometer.

Rubén del Campo,  meteoroloog van het Centro de Investigación Atmosférica (Weerstation)  in Izaña (Tenerife)  van het Agencia Estatal de Meteorología (Aemet), legt uit, “dat als de eilanden niet in de Atlantische Oceaan aanwezig waren, zich voor de Afrikaanse kust geen wolken zouden vormen.”

                             De 'panza del burro' boven het Las Canteras-strand.
De meteoroloog legt uit, dat een van de wolkenformaties stratocumulus is; een wolkendek, dat bekend is als de ‘panza de burro’(‘ezelsbuik’), die als een loodgrijze wolkenlucht boven het Noorden van Tenerife hangt, zoals in Puerto de La Cruz, of die het Las Canteras-strand verkoeld in Las Palmas de Gran Canaria.

“Die heeft men te danken,” zo legt Rubén del Campo uit, “aan de vientos alisios (verkoelende winden/Noordoostpassaat) op de eilanden die - vooral op de meest bergachtige - extreem hoog moeten stijgen, alsof ze struikelen over ‘piramides’ van steil uit zee oprijzende  bergen.”

Bij die stijging, doet zich het afkoelingsverschijnsel voor van de luchtmassa en de afnemende capaciteit ervan, om waterdamp op te nemen, waardoor die condenseert in de vorm van wolken.


                          'Mar de nubes' (wolkenzee) bij Izaña op Tenerife.

Daardoor lijkt de hemel rond de eilanden geheel onbewolkt, terwijl men vanaf de bergtoppen in het Noorden van de eilanden deze ‘mar de nubes’ (‘wolkenzee’) kan waarnemen en de al genoemde ‘panza de burro’.

Rubén del Campo geeft aan, dat de alisios in de zomer een hoogte kunnen bereiken van tussen de 800 en 1.000 meter en, dat elk eiland van de Canarische Archipel een miniatuurcontinent is, omdat ze een grote hoeveelheid verschillende landschappen en microklimaten herbergen; iets, waarop de winden een enorme invloed hebben.

De alisios (passaatwinden) leggen een lange maritieme reis af, want ze bereiken Canarias vanaf behoorlijk hoog noordelijk boven Canarias gelegen breedtegraden, westelijk van het Iberisch Schiereiland.

Hun ‘motor’ is het hogedrukgebied boven de Azoren, samen met een thermisch laag, dat zich in de zomer vormt op het Afrikaanse Continent vanwege de intense hitte van de Sahara.

De aanwezigheid van dit lagedrukgebied, samen met het feit, dat het hogedrukgebied boven de Azoren dit in de zomer op grote hoogte raakt, veroorzaakt, dat in dit jaargetijde de alisios (passaatwinden) een langere zeeweg afleggen, dan in de winter.

De alisios (passaatwinden) vullen zich met vocht vanaf het oceaanoppervlak en koelen af, wat ervoor zorgt, dat Canarias koelere zomers heeft, dan die welke voor  hun breedtegraad normaal zijn, zo geef Rubén del Campo aan, die uiteen zet, dat in dezelfde periode de temperaturen veel hoger zijn boven het westelijke deel van de Atlantische Oceaan.

Bovendien doet zich boven de door de alisios (passaatwinden) gevormde wolken het verschijnsel voor van de ‘hogedruk-verzakkingen’; die bestaan uit lucht welke van de hoge, naar de lage troposfeer daalt en die bij dit dalen opgewarmd wordt en heel droog op de oppervlakte aankomt.

Deze daling van hoge luchtdruk werkt als een “deksel” en voorkomt, dat de wolken kunnen opstijgen, waardoor ze hun typische vervorming krijgen tot een wolkendek, met een meer horizontale, dan een verticale spreiding.

De 'sombrero del Teide' ( ‘zonnehoed van de Teide’)

Een andere, van de wolken die ‘gefabriceerd’ zijn boven Canarias, is de zogenoemde ‘sombrero del Teide’, die in technisch Bargoens bekend is als ‘lenticulaire altocumulus’; een interessant verschijnsel, “waarbij de volksspreuk aangeeft, dat als het dan in de komende uren of dagen gaat regenen, dit geen toeval is.”
¨ 
De vorming van die wolk boven de Teide duidt op de aanwezigheid van vocht en wind op deze hoogte; wat een indicatie kan zijn, dat er wisselvallig weer op komst is.

De instabiliteit van de atmosfeer merkt men eerder op in de hogere luchtlagen, dan aan de oppervlakte en als deze wolk zich binnen enkele uren vormt, “is dit vaak een teken, dat er stormen naar Canarias komen,” zo voegt de meteoroloog toe; hoewel hij aangeeft, dat dit niet altijd het geval is als dit verschijnsel zich voordoet.

Het zijn juist ook de eilanden die van invloed zijn op de vorming van cumulonimbus, de grote wolken die te maken hebben met kort durende heftige regen- en hagelstormen, die voor hun  vorming een extra ingrediënt nodig hebben: koude wind op grote hoogte

De meest bergachtige eilanden van de Canarische Archipel produceren een ”buitensporig orografisch” effect, dat zich voordoet wanneer de vochtige luchtmassa op de eilanden stuit en in plaats van, dat zich stratocumulus vormt zoals de ‘panza del burro’, er wel instabiliteit is, de luchtmassa stijgt tot grote hoogten, omdat er geen barrières zijn.

“Dit wil zeggen,” zo gaat Rubén del Campo verder, “ dat de eilanden als een trampoline werken, waardoor de luchtmassa zich opwaarts begeeft en het vocht snel condenseert, met wolken tot wel zeven kilometer hoog, hoewel de sterkste tot wel 9 kilometer hoog kunnen worden.”

“Ze zijn vreselijk groot en deze zijn het, die voor grote stormen zorgen,” zo voegt de meteoroloog toe.
islas-canarias-22.jpg


Kerstman ruilt sneeuw in voor zonneschijn

Duitsers en Fransen brengen Kerstmis door in Maspalomas
met veel humor en weinig beschutting

Sterke wind zorgt voor weinig badgasten op het strand
Fraai weer tijdens de laatste week van 2012

De dag breekt aan in het Zuiden van Gran Canaria. De autosnelweg naar het belangrijkste toeristengebied is bijna leeg, En op de stranden zijn weinig mensen, ondanks dat het 25 december is. Schuld daaraan is de sterke wind die zich meester heeft gemaakt van het kustgebied. De weinige toeristen die na de feestvreugde op kerstavond aar het strand zijn gekomen in Maspalomas, Playa del Inglés en San Agustín, om een bruin kleurtje op te doen, moeten al snel hun badlaken opbergen, om beschutting te zoeken achter een rotspartij, of in een strand ligstoel met parasol, of achter een duin.

De zon doet het kwik in de thermometer oplopen tot 25 graden Celsius en de winkelcentra zien een beperkte toestroom van klanten, maart in zee ziet men bijna niemand. Op de terugtocht naar hun appartement komen we de Franse broer en zus Albert en Claudine Kaekfelder tegen, samen met hun vriend Erich Luetzelschwab, die lachen om de redding brengende  muts van de kerstman die de vrouw in het gezelschap draagt. Later blijkt, dat Albert er ook een draagt, omdat, zo verklaren zij in het Engels, “we veel van het vieren van Kerstmis houden.”


25 december 2012: Kerstmis op de Canarische Eilanden.


De groep is al ruim twintig keer op vakantie geweest op de Canarische Eilanden. Dit keer hebben ze voor de winter gekozen om een uitstapje te maken, “ omdat het weer ons bevalt en het nu in onze stad, Mulhouse, koud is,” merkt de 53-jarige Albert op, die werkt voor een verzekeringsmaatschappij in deze Franse stad.

Iets meer ingetogen zijn Cristina en Christine, een Duits stel uit Düsseldorf, dat vecht met de zandstorm aan de achterzijde van chiringuito (strandtent) nummer 2. Ook voor hen is dit niet hun eerste bezoek aan Gran Canaria. “Dit keer, willen we blijven tot 9 januari,” vertelt de Duitse die samen met haar gezelschap en twee aparte hoeden het hoofd biedt aan de wind.
1356471488092_large.jpg

Voor hen die vanaf het begin van de dag hebben afgezien van een sessie intensief zonnebaden, of een uitstapje naar het midden van het eiland- waar het zelfs geregend heeft in Teror en Valsequillo -  was er Plan B. Zoals voor de families García en Raab, die zich met hun caravans op de camping hebben geïnstalleerd, waar overigens geen ziel te bekennen was.

“We hebben de caravans drie jaar geleden gekocht en we komen alleen in de weekeinden, maar ook op kerstdag, “zo geeft Jorge Cordero aan, die als kok druk in de weer is op twee barbecues met veel Argentijns vlees en een gezelschap van bijna 20 mensen aan tafel. Pata de cerdo (fricandeau), cordero (lam), ensaladilla rusa (huzarensalade/Russisch ei), bier, frisdrank en goed gezelschap. “Wij geloven maar, dat er geen crisis is,” zo voegt Armando Raab toe, die afkomstig is uit La Pampa en die werkt voor de kaasmakerij Queso Flor de Valsequillo. Gisteren heeft hij de melk voor vlees verruild. En noch hij, noch de zijnen zeuren over het stuifzand…
islas-canarias-22.jpg


‘Rustige’ Mareas del Pino

De traditionele  vloedgolven tijdens de El Pino-getijden zijn dit jaar rustig en het gebrek aan deining zorgt ervoor
dat de invloed van de maan op het tij gering is

CANARISCHE EILANDEN - zondag 9 september 2012 - Zoals elk jaar rond dezer tijd, bereiken de bekende mareas del Pino de Canarische kusten. Na het mooie weer herinnert het getijde, vooral bij jongeren bekende, aan het einde van de zomer en een terugkeer naar de routine. De zee neemt de hoofdrol op zich, dankzij sterrenkundige verschijnselen die van invloed zijn op het tij. Gelukkig zullen zich dit jaar bij de overgang van het zomer- naar het herfstseizoen geen sterrenkundige verschijnselen voordoen waardoor de branding niet zo sterk zal zijn, dan in andere jaren met vloedgolven van meer dan drie meter hoog welke een spoor van vernieling achterlaten op het Las Canteras-strand met het laagste tij van het jaar.

De El Pino-getijden reinigen de stranden bij de overdracht van de zomer en dienen bovendien twee groepen die traditioneel de strijd aangaan met de golven. Het gaat om de surferos (surfers) en de bugueros (body boarders). De ene elegant, de andere gedurfd.
                                     (Archieffoto’s) Las Mareas del Pino in 2011.

Men noemt ze de El Pino-getijden, maar deze doen zich voor aan het begin en aan het einde van de zomer,” zegt Jesús Agüera, chef van de afdeling weersvoorspelling van het Agencia Estatal de Meteorología.

Tijdens de zomer doet zich amper deining voor, maar september is de maand waarin de vientos alisios (verkoelende winden) afnemen en de stormen via de Azoren hun intrede doen; zij zijn het, die de deining veroorzaken en vloedgolven vormen, die de kust bereiken. Dit springtij  doet zich elk jaar rond deze tijd voor, hoewel men in 2012 geen vloedgolven zal waarnemen die samenvallen met de mareas equinocciales (zonnewende vloedgolven; de equinox en de zonnewende zijn er die het momenten in het jaar, waarop de dag en de nacht even lang zijn, op welke locatie op Aarde dan ook, en de aantrekkingskracht van de maan ervoor zorgt, dat de zee woest wordt met hoge golven.
(Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Zonnewende).

“Er zijn jaren, dat het springtij samengaat met de deining van de zee die ontstaat  door een stormachtige zeewind, en dat er op Canarias een sterke branding ontstaat,” zo verzekert Agüera.


“Vaak verwart men marea (het getijde) met oleaje (golfslag) en als tijdens de mareas del Pino (El Pino-getijden) zich een sterke golfslag voordoet, dan komen de golven veel verder, dan normaal het geval is, zo legt Jesús Cisnero,  professor in de Zeewetenschap, van de ULPGC, uit.

Maar net zoveel als het tij stijgt, daalt dit ook weer. De getijden zijn als een golf,” zo voegt Cisnero toe. Het meest opvallend is het laagtij (eb) waarbij het water verder zakt , dan normaal en, delen van de kust blootlegt die de rest van het jaar onder water staan.

Het enige wat men exact kan voorspellen over deze verschijnselen zijn de getijden, vanwege de aantrekkingskracht van de maan en van de zon. “Anderzijds is de golfslag op langere termijn onvoorspelbaar,” zo verzekert Cisnero. De meteorologie kan hoogtij (vloed) voorspellen, maar niet de deining. Als er wind staat en er deining is, vormen zich hoge golven, aldus Cisneros.


De maan en de zon staan gedurende een korte periode op een lijn, zon, maan en de aarde bevinden zich dan op een lijn, boven de evenaar, en de aantrekking van de zwaartekracht - de kracht die de getijden regelt -  is dan op zijn hoogtepunt.

"Er bestaat een jaarcyclus van sterrenkundige aantrekkingskrachten en, tijdens de mareas del Pino hebben de zon en de maan een veel grotere aantrekkingskracht," aldus Cisnero. "Dit opgeteld bij de eerder genoemde factoren, plus de lage luchtdruk," die ook van invloed is.
naamloos-53.png
Bijvoorbeeld  als er een lage luchtdruk is,  stijgt het tij. Elke millibar maakt het verschil in centimeters uit, dat het tij hoger is, of aan hoogte verliest in het geval van hoge luchtdruk,” zo voegt Cisnero toe, die opmerkt, “dat veel factoren van invloed zijn op het gedrag van de zee, vooral tijdens  el Pino.”


Dit evenement laat zichtbare sporen na, wanneer  hoogtij de Las Canteras-boulevard bereikt. De andere kant van de medaille is, dat bij laagtij, men slechts enkele meters kan zwemmen in de richting van het Rif. In het Zuiden van het eiland, in Maspalomas, kan de zee reiken tot aan La Charca (het strandmeer).
naamloos-54.png
Uiteindelijk zijn de mareas del Pino een verschijnsel, dat zich maar weinig voordoet. Voorgaande generaties schreven dit toe aan een bovennatuurlijk fenomeen, wat de noodzaak duidelijk maakte, om zich op weg te begeven naar het Mariadorp Teror.
islas-canarias-22.jpg


Alles wat u altijd al wilde weten over het klimaat
op de Canarische Eilanden
maar wat u nooit durfde te vragen…

CANARISCHE EILANDEN - maandag 25 juni 2012 - We lezen regelmatig posters of folders met toeristische propaganda waarin men verwijst naar het buitengewone klimaat van de Canarische Eilanden: “Eeuwige lente”, “Zonzeker”, “Het beste klimaat ter wereld”… Hoewel het toeristische slogans zijn, zijn ze waar, en zeer zeker bestaat er in de kustgebieden weinig verschil tussen de gemiddelde dagtemperatuur en de gemiddelde jaartemperatuur, met een gemiddelde van 20º C.

Het is dit feit, dat in de Oudheid legenden in het leven zijn geroepen die de Archipel benoemen als: “”Gelukzalige Eilanden”, “Eeuwige Jachtvelden”, “Tuin van de Hesperiden”, die uiteindelijk als paradijs gewenst worden door alle mensen en, die  uiteindelijk als zodanig, door sommigen, gesitueerd wordt op deze, in de Atlantische Oceaan verloren eilanden, juist vanwege hun bevoorrechte klimaat.
Vanwege de temperatuur kan men de Canarische Eilanden als gelukzalig beschouwen, maar het klimaat is niet alleen temperatuur. Daarvoor is het voldoende om een boer te ondervragen, vooral op de oostelijke eilanden en dan moet men maar eens ziens hoe bevoorrecht deze is met het klimaat.

ALGEMENE KLIMATOLOGISCHE FACTOREN
Het is wenselijk om de basiskenmerken van het begrip klimaat te kennen, om daarna de karakteristieken van het Canarische klimaat beter te kunnen begrijpen,

De hoofdfactoren die het klimaat bepalen zijn: de temperatuur (koude- warme lucht, de vochtigheid (droge vochtige lucht) en de atmosferische druk (zware lichte lucht). Ten gevolge van dit alles moet men rekening houden met de heersende winden en neerslag.

De temperatuur is afhankelijk van de zonneschijn op het aardoppervlak. De vochtigheid is afhankelijk van de hoeveelheid waterdamp die zich in de atmosfeer met de lucht vermengt, ten gevolge van verdamping uit rivieren en zeeën. De veranderingen in de luchtdruk en temperatuur veroorzaken verhoging van de relatieve luchtvochtigheid, die condensatie van het water veroorzaakt de wolken van waaruit neerslag valt. De druk is afhankelijk van het gewicht van de lucht op elk willekeurig punt op aarde. De hoge of lage luchtdruk varieert al naar gelang diverse factoren. Aldus: hoe hoger een plaats op aarde ligt, des te minder luchtdruk er zal heersen.

Bij hogere temperaturen is er minder luchtdichtheid en daardoor, minder druk. Warme lucht stijgt op, omdat deze lichter is, en koelt af in de hogere lagen van de atmosfeer, waardoor deze daalt en zodoende thermische stromingen creëert.Anderzijds zijn er daarom, specifieke gebieden, die dankzij hun specifieke kenmerken neigen naar het hebben van hoge- of lage luchtdruk, op een bijna constante manier. Dit is het geval met het hoge drukgebied boven de Azoren. Men moet ook in overweging nemen, dat de luchtlaag die boven de aardkorst hangt niet op alle plaatsen dezelfde dikte heeft. Er zijn gebieden waarin lucht zich opstapelt en die hoge luchtdruk vormen, hogedrukgebieden (anticiclones) genoemd en zones met atmosferische gaten, die plaats bieden aan lagedrukgebieden (borrascas). De verschillen in temperatuur of luchtdruk tussen de ene plaats en de andere veroorzaken de winden, massa’s lucht die in beweging zijn, om de onevenwichtigheid te herstellen. Ze gaan van de centra van hoge druk naar die van de lagere druk.

Er zijn constante winden, zoals de verkoelende winden (alisios) die gedurende het gehele jaar waaien van subtropische hogedrukgebieden (op de 30ste breedtegraad van beide halfronden ) naar de Evenaar.

Er zijn periodieke winden, zoals briesjes die geproduceerd worden tussen de zee en het land of tussen het dal en de berg. Binnen dit windtype vallen de moessons (monzones) op.

Er zijn plaatselijke winden. Dat zijn die, hoewel ze geen regelmaat in tijd kennen, voorkomen in dezelfde regio’s.

Er zijn onregelmatige winden, die helemaal geen regelmaat laten zien en die men beschouwt als atmosferische luchtturbulenties.

VOORWAARDEN VAN HET CANARISCHE KLIMAAT
Wat het klimaat in een bepaalde regio droger of vochtiger maakt, kouder of warmer enz., hangt af van diverse geografische factoren, die samengevat bestaan uit de breedtegraad en de geografische omgeving.

De breedtegraad
Hoe dichter of hoe verder van de Evenaar, bepaalt hoe warmer of hoe kouder de temperatuur is. In die zin bevindt de Archipel zich tussen 28º en 29º Noorderbreedte van de Evenaar. Dat wil zeggen, in een gebied wat dicht bij de Kreeftskeerkring ligt, want deze begint op 23º27’; waardoor de eilanden warmer zouden moeten zijn. Maar men moet aangeven, dat de Archipel in een gebied ligt, dat onder invloed staat van de vochtige, verkoelende winden (vientos alisios). Deze starten vanaf de 30ste breedtegraad richting Evenaar en kruisen de Canarische Eilanden waardoor deze voordeel met zich meebrengen betreffende de luchtvochtigheid en ze voorzien de Eilanden van een gelijkblijvende temperatuur.

De verkoelende winden (vientos alisios) zijn constant en hebben twee bestanddelen:

1) de superieure die droog en warm is, waait vanuit het NO.

2) de inferieure, die vochtig en gematigd van temperatuur is, waait van NO naar ZW. Deze laatste wordt veroorzaakt door de verkoelende superieure winden (alisios superiores) en de polaire zeewinden, die, doordat ze een grote afstand hebben afgelegd over zee, de temperatuur van het water aannemen en een bepaalde vochtigheid hebben. Zodoende bevoordelen zij het Noordelijke Deel van de Eilanden, ze verkoelen deze en zorgen voor tevredenstellende regenbuien.

Er zijn andere winden, niet constant, maar wel met een regionale regelmaat. Dit zijn:

- De Sahara winden, die waaien vanuit het Afrikaanse Continent, met hete lucht en die veel zwevende stof transporteren, soms, zorgen deze winden voor sprinkhanenplagen.

- De Zuidelijke winden, die afkomstig zijn uit de tropen, in sommige gevallen veroorzaken deze overvloedige regenbuien, speciaal in de hoger gelegen gedeelte van het middelhoge gebergte.

- De Polaire zeewinden van de Noord-Atlantische lagedrukgebieden laten zich vooral gelden in d winter, die in de heel hoog gelegen gedeelten (hoger dan 1.500 m) sneeuwbuien veroorzaken.

Evenzo zijn er andere windstromingen met massa’s onregelmatige lucht, die voor atmosferische fronten zorgen en die, slechts in zeldzame gevallen, de Archipel passeren waarvan dan de minder hoge eilanden kunnen profiteren, zoals Lanzarote en Fuerteventura. Ze kunnen aldus intense stortbuien veroorzaken waarbij er in slechts één dag meer neerslag valt, dan het jaarlijkse gemiddelde..

Het reliëf en de windrichting
Elk Eiland en elk gebied op een eiland heeft weercondities vanwege zijn hoogteligging.

Het reliëf vormt een obstakel en een drempel in de richting van de winden, ze zorgen voor een ongelijke verdeling van temperaturen en luchtvochtigheid. Zo zien we het bestaande verschil tussen de hoge eilanden en de lage eilanden, want de eerstgenoemde profiteren van de vochtigheid van de verkoelende winden (alisios)

Ook zijn er verschillen tussen het Noorden en Zuiden, want het noordelijke gedeelte is het deel wat deze winden ontvangt. Ook zijn er verschillen in het Noordelijke gedeelte, waarbij men onderscheidt maakt tussen diverse zones, al naar gelang hun hoogteligging, want door het sterk geaccentueerde hoogteverschil kan men op korte afstand verschillende klimaatzones waarnemen. Hoewel dit niet wil zeggen, dat het op de hoogste gelegen gedeelten het koudst is, want in veel gevallen doet zich het verschijnsel van inversie in temperatuur voor boven de mar de nubes (wolkenzee) die zich vormt op een hoogte van meer dan 1.000 tot 1.500 m; waar het droger en warmer kan zijn (zoals in de Cañadas del Teide). Dit is te wijten aan de massa koude en vochtige lucht die toebehoort aan de inferieure verkoelende wind (alisio inferior) en de massa droge en warme lucht van de verkoelende superieure wind (alisio superior)

De geografische omgeving
Hoewel hoogte en reliëf hetzelfde kunnen zijn in twee gebieden, kan het effect van het klimaat niet hetzelfde zijn. Want dit hangt ook af van de precieze ligging van de enclave en is afhankelijk van de geografische werkelijkheid van de omgeving waarin deze zich bevindt.

Het Canarische klimaat is ook per eiland verschillend, omdat het gaat gaat om een regio binnen een continent. De zee beïnvloed in dit geval het klimaat, net zoals de nabij gelegen woestijn (de Sahara) dit doet. Wat deze laatste betreft, hebben we al gezien, dat de plaatselijke winden die in deze regio waaien Sahara zand met zich meevoeren. De boer herkent deze tijdig aan de onrustige zee, de roodachtige kleur van de lucht en de hete lucht die men inademt.

Voor wat betreft de zee, kent men de matigende invloed die deze heeft. De zee rond de eilanden wordt in het bijzonder beïnvloed door omleiding van de stroming uit de Golf van Mexico (de Golfstroom), de zogenoemde koude Canarische stroom, die, vooral in de kustgebieden, als atmosferische regulateur optreedt. In het geval, dat deze stroom niet zou bestaan, zou de omgevingstemperatuur veel hoger zijn.

KLIMATOLOGISCHE VERSCHILLEN PER EILAND
Men onderscheidt al naar gelang hoogte drie soorten eilanden die, zoals we gezien hebben, verschillen in klimatologische omstandigheden veroorzaakt.

a) De lage eilanden, Fuerteventura en Lanzarote, die altijd onder de hoogte liggen waarop de wolken zich vormen. Daarom zijn ze ook droger. Gemiddeld valt er 100 mm/jaar op een hoogte van 500 meter.

b) De middelhoge eilanden, La Gomera en El Hierro, die tot in de wolkenzone reiken,

c) De hoge eilanden, Tenerife, La Palma en Gran Canaria, die boven de wolkenzone uitkomen en de zuivere en droge lucht bereiken waar het overheersende element van de verkoelende winden (alisios) voorkomt.

KLIMATOLOGISCHE VERSCHILLEN PER GEBIED
Zoals we al gezegd hebben is het Canarische klimaat zacht en het laat nauwelijks verschillen zien tussen de jaargetijden. Echter op korte afstand zijn de klimatologische contrasten verrassend (micro-klimaten).

De reiziger kijkt vreemd op, als deze in La Laguna is waar bewolking overheerst en waar een zekere “saaiheid” hangt en als deze dan enkele kilometers verderop, richting Santa Cruz, een vrolijk schijnende zon aantreft. Deze klimatologische verscheidenheid in een zo klein gebied is dat, wat ervoor gezorgd heeft, dat de meeste van de eilanden beschouwd worden als mini-continenten. Uiteraard laten de klimatologische verschillen hun sporen na in de verschillen in vegetatie en laten aldus, de meest gevarieerde landschappen zien.

Om deze werkelijkheid beter te laten zien, maken we een toeristische tour vanaf de Cañadas del Teide del Tenerife waar we een vulkanisch en droog landschap zien, wat op ons overkomt als een maanlandschap, met grillig gevormde rotsen, struikgewas en bremstruiken. In deze verrassende en vreemde hoogvlakte rijst, bedekt met sneeuw, de reusachtige Teide op. Het is een gebied met grote verschillen maar met een schitterende zon.

We dalen af, en op 2.00 meter hoogte, is het droge land bedekt met dennenbomen. Het bos wordt steeds groener en groener. Vervolgens wordt de pijnboom langzaam maar zeker vervangen door een nog intenser groen van struikgewas dat de berg bedekt.

Dan komen de kastanjebomen en andere fruitbomen. We bevinden ons in het Noorden op een hoogte van 1.000 meter, het klimaat is koud en vochtig.

Daarna komen de graangewassen en weer lager, de aardappelteelt en de wijnbouw. Hier is het klimaat fris en aangenaam.

En uiteindelijk naderen we de kust waar zich de ‘Valle de La Orotava’ uitstrekt die bedekt is met bananenplantages. De zon is aangenaam en de toeristen liggen er bruin te bakken aan zwembaden en stranden.

Het kan gebeuren, dat het gehele Noorden bewolkt is, met regen en dat de reisbureaus vervolgens de toeristen meenemen in een autobussen en 40 kilometer de weg naar het Zuiden afleggen, naar het Arena-strand bij punto Santiago, waar de zon schijnt zonder ook maar gestoord te worden door een wolk. Hier is het terrein steenachtig, ruig en overvloedig voorzien van struikgewas. Op de landbouwgronden overheerst de tomaat en er zijn ook bananenplantages.

Is dit een mini-continent, of niet? Op Gran Canaria en La Palma kunnen we dit ook zien. De beschrijving die we hebben gegeven kan ons van dienst zijn bij het onderscheiden van de belangrijkste zones die er zijn in de noordelijke en zuidelijke delen van de eilanden.

NOORDELIJK DEEL
We hebben het over de barlovento kant (loefzijde), dat wil zeggen, daar waar de winden voorkomen:

a) Lage zone - we kunnen twee niveaus onderscheiden:
    1) Het niveau tot 200 meter. Dit karakteriseert zich door de invloed van de zeebries. Temperatuurverschillen zijn zijn er nauwelijks. De gemiddelde  temperatuur varieert tussen de 19 en 23º C. De gemiddelde neerslag bedraagt 200mm per jaar. Het is zonder meer het meest voorspoedige agrarische gebied met tropische producten.

    2) Het niveau van 200 tot 600 meter. Hier neemt de invloed van de zee af en men ziet er grotere temperatuurverschillen van tussen de 16 en 21º C. Het is er fris en aangenaam, men cultiveert er de wijnstok en ander mediterraan fruit.

Over het algemeen kan men het klimaat in het lage gedeelte vergelijken met het mediterrane klimaat, gematigd en droog.

b) Het middelhoge gebied - tussen 600 en 1.500 meter. Hier is het klimaat koud en vochtig, het bedekt de grond met dauw en het is bewolkt. De gemideelde temperatuur varieert tussen de 12 en 16º C. Er valt 500 tot 1.000 mm regen per jaar. Op het groene bergland worden graangewassen, aardappelen en kastanjes geteeld. Het is een gebied dat men kan vergelijken met een zeeklimaat; gematigd en vochtig.

c) Het hoogelegen gedeelte - Dit kan in tweeën worden opgedeeld:
    1) dat wat ligt tussen 1.500 en 2.700 meter. Dit komt alleen voor op de hoogste eilanden: Tenerife, Gran Canaria en La Palma. Over het algemeen is de lucht er droog, deze wordt gevormd door de superieure component van de verkoelende winden, behalve tijdens de perioden van polaire zeewind. Elk jaar valt er wel sneeuw. De neerslag bedraagt er ongeveer 44mm. Er bestaat een groot verschil in temperaturen onder 0º C. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt 9º C. Het is het gebied van de dennenbomen die verdwijnen op de hoogst gelegen delen om vervangen te worden door struikgewas en bremstruiken.

Het klimaat in deze gebieden lijkt op het landklimaat: warme dagen en zomers en koude nachten en winters, hoewel in dit gematigde klimaat geen extremen voorkomen.

   2) dat wat ligt tussen 2.700 en 3.700 meter, bestaat alleen op het eiland Tenerife, op de Pico Viejo en op de Teide, waar temperaturen tot min 15graden C. kunnen voorkomen. Hier bloeit het beroemde “Teide-viooltje”, dat kan overleven onder een dikke laag sneeuw.

 Het klimaat in deze gebieden kan men rangschikken als sub alpine-klimaat, met temperaturen die regelmatig onder 0º C liggen en sneeuw in de winteer

ZUIDELIJK DEEL
Aan de sotavento kant (lijzijde), dat wil zeggen daar waar de winden niet voorkomen, kan men drie klimaatzones onderscheiden:

a) Het lage gedeelte.- Het droge kustgedeelte. Het is er droger dan aan de noordelijke kuststrook en de temperatuurverschillen zijn er groter. Hier overheerst de tomatencultuur op Tenerife en Gran Canaria en de wijnstok op Tenerife en La Palma.

b) Het middelhoge gedeelte.- Hier brengen af en toe de Zuidelijke stormen intense regen. Het klimaat is hier wat betreft sommige aspecten gelijk aan het mediterrane klimaat. Op Gran Canaria en in het bijzonder op Tenerife, worden hier aardappelen geteeld.

c) Het hoge gedeelte.- met dezelfde eigenschappen als het Noordelijke deel.

Deze eigenschappen doen zich hoofdzakelijk voor op de hoge eilanden (Tenerife, La Palma en Gran Canaria). Op de middelhoge eilanden (La Gomera en El Hierro) bestaan weinig klimatologische verschillen en op de lage eilanden (Lanzarote en Fuerteventura) zijn de verschillen nagenoeg te verwaarlozen.

KLIMAAT EN LEVEN
De schaarse regenbuien en de gematigde temperaturen bevoordelen het buitenleven en zorgen ervoor, dat er geen regen- of winterkleding nodig is, evenmin heeft men verwarming in huis nodig. Zelfs in de meest koude maanden op het Noordelijke Halfrond, blijft het zeewater rond en de lucht op de Canarische Eilanden gematigd van temperatuur. Terwijl in de meeste regio’s de bomen er kaal bij staan, dragen deze op Canarias bloemen. Men ziet ze aan beide zijden van de weg. Het klimaat en het Canarische landschap zijn de grote trekpleisters die jaar na jaar veel toeristen aantrekken.

Zoals het klimaat de reden is van deze moderne “pelgrimage”, zo vormt het op de Archipel een zorg voor de landbouwer, die af en toe naar de lucht kijkt en regen verwacht. Andere keren moet hij muurtjes en walletjes optrekken tegen de wind, of dan weer moeten met rook en geluid (harde knallen) de sprinkhanen verjaagd worden die zijn meegekomen met de woestijnwind.

De grootste luchtvochtigheid komt voor op de westelijk gelegen eilanden en daaronder neemt La Palma (“La Isla Verde”) met gemiddeld 600 mm regen per jaar de eerste plaats in. Lanzarote en Fuerteventura verkeren echter met gemiddeld 140 mm regen per jaar op woestijnniveau.

En, op de meeste eilanden is het Noorden ook vochtiger dan het Zuiden.

Bron:
Natura y Cultura de Las Islas Canarias, ISBN 84-400-5293 Depósito Legal: TF 671-1968.

islas-canarias-22.jpg


Zo werkt  de  ‘panza de burro

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 22 juni 2012 - Het is net als met de relativiteitsleer, waarin de perceptie van tijd en ruimte afhankelijk is van de waarnemer. Iets soortgelijks gebeurt met de zomerse wolken aan de noordzijde van de bergachtige Eilanden: als men van beneden naar boven kijkt, lijken ze (wat vorm betreft) op een ‘ezelsbuik’; gaat men naar de bergtop en kijkt men naar de voet ervan, dan  vormt de wolkenmassa een poëtische wolkenzee (mar de nubes); als men het aan een meteoroloog vraagt, dan zegt deze, dat het een aaneenschakeling van stratocumulus*) is. De ‘panza de burro’ (‘ezelsbuik’) -  Het ‘Canarische broeikaseffect’.

                              Toelichting op de werking van de ‘ezelsbuik’

LA PANZA DE BURRO
De sleutel, om te begrijpen wat ‘la panza de burro’ is, moet gezocht worden in het hogedrukgebied boven de Azoren.

Dit centrum van hoge luchtdruk ligt in de zomer  verankerd boven de Portugese Archipel en stuurt de alisios (vochtige winden) naar Canarias.

Als deze winden tegen de bergen op Canarias stoten beginnen ze te stijgen langs de berghellingen.

Tijdens dit stijgen treedt condensatie op en beginnen zich wolken te vormen. Omdat op grote hoogte, boven de 1.500 meter, er een andere luchtlaag hangt, droog en warm, kunnen de wolken niet verder stijgen en verdichten deze zich nog meer, totdat zij de formatie vormen die bekend staat als ‘panza de burro’ (‘ezelsbuik’).

 In de zomer staan er op 90% van de dagen alisios; het is dan, dat men in het Zuiden van Gran Canaria geniet van zonnige dagen, terwijl in het Noorden de panza de burro een constante factor is.

In de winter neemt dit percentage aan zienlijk af vanwege de verplaatsing van het hogedrukgebied boven de Azoren.

Dit maakt het mogelijk, dat de lagedrukgebieden hun intrede doen; ofwel, dat de zonnige dagen overheersen, al naar gelang de meteorologische omstandigheden.

STRATOCUMULUS
Stratocumulus (*) doet zich in de meeste gevallen voor in de vorm van een wolkendeken, of een witachtige wolkenlaag met donkere delen. Soms zorgt dit voor zwakke neerslag in de vorm van regen, of sneeuw.

Deze wolken vormen zich vaak als resultaat van de stratosfeeraanpassing in de middelhoge, of hoge luchtlagen. Ze ontwikkelen een stabiele atmosfeer en komen vaak voor boven zeegebieden.
                               Panza de burro boven Las Palmas de Gran Canaria.
Deze wolken, die op een of andere manier generaties lang zoveel zomers in duigen hebben doen vallen, behoren tot de  normale weersomstandigheden op de Eilanden.

De afwezigheid ervan in het luchtruim boven steden als Las Palmas de Gran Canaria kan slechts drie dingen betekenen:
- dat we een hittegolf tegemoet kunnen zien;
- dat de klimaatverandering sterker ontwikkeld is, dan we ons voor kunnen stellen;
- dat het winter is.

Maar, overeenkomstig de gegevens van het Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) (de equivalent van het Nederlandse  KNMI), is het in de zomer normaal, te verblijven in de schaduw van de wolken. “Maar zoveel als nu, is er nog nooit geklaagd,” zegt het hoofd van de Aemet- weersvoorspelling, Jesús Agüera: “Het aantal onbewolkte dagen in maanden juli en augustus is meestal drie, of vier.”

Bekijken we de periode 1971-2000, wat de periode is die de ‘Gids met Samenvatting van het Klimaat in Spanje’ analyseert, dan zien we dezelfde trend: Het aantal heldere dagen in de zomer ligt rond de elf, terwijl het aantal bewolkte dagen het dubbele bedraagt. Volgens het Aemet zijn de meest bewolkte maanden in Las Palmas de Gran  Canaria, de maanden in volgorde van meeste bewolking:  juni, mei, april, juli en augustus. Daarentegen zijn de maanden met meeste heldere dagen, in volgorde van  zonneschijn: december, januari, februari en maart. De rest  komt uit op een tussenliggende schaal.

Het zomerse alternatief van de panza de burro is minstens zo onverteerbaar, zoals de hittegolven in juli 1995 hebben laten zien, toen de temperaturen 8 graden boven normaal uitkwamen en de zon het aan zeven personen het leven kostte op de Canarische Archipel.


Stratocumulus van onder af gezien.

Stratocumulus van boven af gezien.


Stratocumulus van boven af gezien:
'Mar de nubes' (Wolkenzee),
tussen Gran Canaria en Tenerife.

(*) Stratocumulus

De stratocumulus is een wolk die lager is dan 2,5 km hoogte en is een wolkengeslacht. Het woord komt van het Latijnse stratus (op de grond, horizontaal uitgespreid) en cumulus (gestapeld).

Deze wolkenvorm heeft vele flarden die verschillen in zichtbaarheid, met af en toe stukken heldere hemel. Het is een grijze of witachtige wolkenlaag, waarin donkere en lichtere delen elkaar afwisselen. Het zijn grote ballen of rollen, soms los van elkaar, soms met elkaar versmolten. De stratocumulus komt voor in vele kleuren en tinten van helderheid. Toch ziet deze wolk er massief uit.

Stratocumulus kan worden onderscheiden van altocumulus door het verschil in (schijnbare) grootte van de afzonderlijke wolken. Hierbij kan de volgende vuistregel worden gebruikt. Wanneer men met gestrekte arm de hand uitstrekt in de richting van de wolk, hebben de delen van de altocumulus de grootte van een duimnagel terwijl de grootte van de stratocumulus delen een vuist is.

Ci=Cirrus, Cs=Cirrostratus, Cc=Cirrocumulus, As=Altostratus, Ac=Altocumulus, Ns=Nimbostratus, Cb=Cumulonimbus, Cu=Cumulus, Sc=Stratocumulus, St=Stratus

De stratocumulus-wolken zijn een geslacht uit de familie van lage wolken en kunnen worden verdeeld in 3 wolkensoorten:
- Stratocumulus stratiformis (Sc str)
- Stratocumulus lenticularis (Sc len)
- Stratocumulus castellanus (Sc cas)

Tevens zijn er 7 ondersoorten:
- translucidus
- perlucidus
- opacus
- duplicatus
- undulatus
- radiatus
- lacunosus
Uit stratocumulus kan motregen vallen.
islas-canarias-22.jpg


Maspalomas wil meteorologisch meetpunt
van  Gran Canaria worden

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 16 mei 2012 - De Gemeente San Bartolomé de Tirajana wil, dat de meteorologische informatie betreffende het eiland Gran Canaria, dat dagelijks actueel wordt weergegeven voor de rest van de wereld door het Agencia Española de Meteorología (AEMET), verkregen wordt via twee nieuw, aan de kust van Maspalomas te plaatsen meetstations.

Daartoe heeft de Gemeente het AEMET verzocht, twee nieuwe meetstations te plaatsen bij El Faro (De Vuurtoren) en El Inglés (De Engelsman), om  actuele informatie over de weersgesteldheid weer en de temperaturen te geven aan de potentiële toeristen van deze toeristenbestemming.





  Het strand van 'El Inglés' ('De Engelsman') in het Zuidoosten van Gran Canaria.

Met dit doel hebben burgemeester Marco Aurelio Péres Sánchez en de wethouders van Toerisme en Economische Promotie, Ramón Suárez Ojeda, en Burgerdienstverlening en Kustverzorging, José Carlos Álamo Ojeda, op maandag14 mei 2012 een werkontmoeting gehad met de chef van de Unidad de Sistemas Básicos ( Eenheid Basis systemen) van het AEMET op Canarias, Ángel Torres Medina.

Momenteel  komt de meteorologische basisinformatie, die men over het Eiland Gran Canaria aanbiedt,  via de internetpagina en andere rechtstreekse kanalen van het Agencia Estatal (Staatsagentschap), overeen met de gemiddelde gegevens welke men registreert in de stations die staan opgesteld van Tafira tot aan die welke speciaal is bestemd voor het Vliegveld Gando (de Internationale Luchthaven van Gran Canaria).

                                                             Playa del Inglés.
Het voorstel van het PP/AV-Gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana is echter, dat als deze nieuwe automatische meetstations eenmaal zijn geïnstalleerd op de kusten van de gemeente, de gegevens die het AEMET verstrek,t afkomstig zullen zijn van deze stations en van de nieuwe stations van Maspalomas en niet, van het meetstation van de Luchthaven (dat absoluut noodzakelijk is voor het internationale luchtvaartverkeer) welke momenteel alle communicatiemedia gebruiken voor hun weerberichten.

“Het is de bedoeling van onze Gemeente, om te bereiken  dat de concrete, meteorologische gegevens die men in het buitenland verspreidt - zowel die van de gemeente San Bartolomé de Tirajana, evenals die van het Eiland Gran Canaria -  werkelijk zijn en in overeenstemming met onze toeristische bestemming, waar de goede temperaturen, een uitstekend klimaat en veel zon, verkopen,” zo bevestigt burgemeester Marco Aurelio Pérez.

 Met als belangrijkste argument voor ogen, het grote belang en het economische gewicht dat deze informatie heeft voor deze gemeente en voor de gehele toeristenindustrie van het eiland  die Maspalomas Costa-Canaria bestrijkt, hebben B&W en het Departement van Toerisme en Promotie aan de gedelegeerde van het AEMET op Canarias, Irne Sanz Zydo, voorgesteld, de mogelijkheid te overwegen, twee nieuwe meteorologische meetstations te installeren op de belangrijkste stranden van de gemeente: Maspalomas en Playa del Inglés.

16 stations die niet allemaal aan de kust liggen
In de gemeente zijn momenteel 16 weerstations gevestigd, maar het merendeel daarvan landinwaarts, in het middelhoge- en hooggebergte, vaak met afwijkende weersomstandigheden van die in het kustgebied, met wel 12 tot 14 graden verschil, vooral in de winter, “een feit, dat een juiste promotie verstoort in de verkoop van de bestemming Maspalomas Costa Canarias,”  zo bevestigt wethouder Ramón Suárez.

 Van de momenteel  enige twee bestaande stations in de nabijheid van de kust staat er een opgesteld oo het dak van Hotel Faro de Maspalomas, dat moeilijk toegankelijk is vanwege een gecompliceerde toegang door de renovatie en, het andere staat bij het Centro Insular de Turismo (CIT) (VVV-kantoor), in Winkelcentrum ‘Yumbo’, dat ook geen representatieve informatie geeft over de kust van Playa del Inglés,

 Daarom stelt de Gemeente voor, om het eerstgenoemde te verplaatsen naar het dak  van het toilettengedeelte van het Winkelcentrum ‘Oasis’, voor het kunnen meten van de weersomstandigheden op de stranden van Meloneras, El Faro en Maspalomas en, tevens stelt men voor, een nieuw station te installeren op het dak van het Gemeentelijke VVV-kantoortje in winkelcentrum ‘Anexo II’, dat dekking geeft voor het strandgedeelte van El Inglés tot aan San Agustín.

Met deze twee complete, geheel geautomatiseerde weerstations kan men met een absolute precisie de temperatuur, windrichting en windsnelheid, neerslag, relatieve vochtigheid  meten van het gehele kustgebied, dat het meest gebruikt wordt door de toeristen en, deze gegevens verspreiden via de internetpagina van het AEMET, dat verbonden is met de internetpagina  van de Gemeente, “voor het op ieder moment, dagelijks  wereldwijd verspreiden van de actuele stand van zaken van onze stranden; zodanig, dat de toeristen die ons bezoeken dit kunnen beoordelen en een goede beslissing kunnen nemen, zelfs vanaf hun mobiele telefoons en andere elektronische communicatiemiddelen  die tot hun beschikking staan,” zo zijn de burgemeester en de wethouder van Toerisme het met elkaar eens.

De gedelegeerde van de systemen van het AEMET op Canarias, Ángel Torres Medina, benadrukt, dat het voorstel van de Gemeente San Bartolomé de Turajana moet kunnen rekenen op de ondersteuning van het Cabildo (Eilandbestuur) en van de Canarische Regering, “omdat men er naar streeft, op het gebied van meteorologie een grotere zichtbaarheid te geven aan Maspalomas, met als belangrijkste argument, het economische belang van de toeristenindustrie in het Zuiden van het Eiland.”

Handmatig en automatisch
Van de 16 meteorologische meetstations die staan opgesteld in de gemeente, zijn er tien neerslagmeters, voor het  handmatig meten van de regen, zoals bij die welke staan opgesteld in Arteara, Berriel, Casco de Tirajana, Cercados de Araña, Cercados de Espino, Fataga, Juan Grande, La Hoya, Maspalomas en El Tablero.  Hun gegevens worden handmatig genoteerd en maandelijks doorgegeven aan het  Agencia Estatal (Staatsagentschap). De ander vijf zijn automatisch werkende temperatuur/neerslag-meters. Ze meten de temperatuur, relatieve luchtvochtigheid, neerslag, wind snelheid en windrichting; en zenden deze gegevens elke vier uur door, ze staan opgesteld bij Hotel Las Tirajana, het Centro Insular de Turismo, Los Lomos de Pedro Afonso, Las Cuevas del Pinar en  bij El Matorral.

Het andere station staat op Hotel Faro, dit is eveneens automatisch en verricht dezelfde metingen als de voornoemde stations, maar verstuurt de gegevens elk uur en tevens is het mogelijk, dat de weervoorspellers elk moment contact kunnen maken met dit weerstation. De twee nieuwe stations zullen over de dezelfde eigenschappen beschikken als dit laatstgenoemde meetpunt.
islas-canarias-22.jpg


kaart_canaria-5-26.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--205.jpg

zon-17.jpg