aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-280.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3-68.jpg


playa_del_ingles-gran_canaria_21.jpg

                                                 Playa del Inglés
playa_del_ingles-gran_canaria_4-1.jpg 


VIDEO:
Actie van de Politie
in een discotheek
die oude drankjes verkochten verdovende middelen
met bijna 30 jongeren binnen

De autoriteiten onderzochten in het Zuiden van Gran Canaria onregelmatige beeldregistratiesystemen,
de ongepaste betaling van entree-tickets
en de betaling van belastingen

Een van de gearresteerden had een agent van de Guardia Civil dagen geleden aangevallen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 13 september 2018 – De Policía Nacional (Rijkspolitie), in samenwerking met leden van de Policía Local (Gemeentepolitie) van San Bartolomé de Tirajana (Gran Canaria) en leden van de Inspección de Trabajo (Arbeidsinspectie), heeft 27 minderjarigen geïdentificeerd in een discotheek in Playa del Inglés, van wie de meeste alcohol consumeerden.

De operatie vond plaats in de nacht van zaterdag 8 september 2018.  In de inrichting werden, naast minderjarigen die alcoholische dranken consumeerden, zeven anderen door een medewerker naar een verborgen uitgang verwezen om de politie-actie te ontduiken.

foto4-2.jpg
islas-canarias-sucesospolicia-kT9--620x349abc-1.jpg
                   VIDEO:   https://twitter.com/twitter/statuses/1039800152897335296
Alle minderjarigen werden opgehaald door hun respectievelijke ouders, of verzorgers, in de buurt van de discotheek. De agenten hebben vermeende tekortkomingen vastgesteld op het gebied van veiligheid, regeling van de capaciteit en hygiëne. Het officiële rapport verzamelt, zoals de persmedia op woensdag 12 september 2018  hebben vernomen, het bezit van verlopen dranken, de aanwezigheid van onregelmatige beeldregistratiesystemen, en de vermeende ongepaste betaling van entree-tickets.

Daarnaast hebben de politiehonden van de Policía Nacional verschillende verdovende middelen gevonden, zoals hasj en cocaïne. Een van de toegangscontroleurs is ook gearresteerd als de vermeende dader van de aanval die een paar dagen eerder op een man was gepleegd en de verwondingen die waren veroorzaakt aan de agenten van de Guardia Civil die tussenbeide waren gekomen.

                                            DFajB6iW_400x400.jpg

De gearresteerde is ter beschikking van Justitie gesteld. De ingreep is uitgevoerd door functionarissen van:
- de Brigadas Locales de Policía Judicial (Recherchedienst),
- de  Seguridad Ciudadana y Extranjería (Veiligheid van Burgers en Buitenladers)

   van het politiebureau van Maspalomas,
- de Unidad de Guías Caninos Canine (Politiehonden Eenheid)
- de Brigada de Seguridad Ciudadano (Burgerveiligheidsbrigade van Las Palmas de Gran
  Canaria,

- de Policía Local (Gemeentepolitie)
- de Inspección Provincial de Trabajo (
Provinciale Arbeidsinspectie).
000logo-280.jpg


De Gemeente neemt rechtstreeks het beheer op zich van het parkeerterrein bij Winkelcentrum Anexo II van het Playa del Inglés (Strand van de Engelsman)

San Bartolomé de Tirajana beheert de parkeerdienst van
Anexo II via de Gemeentelijke Belastingdienst Emursa S.A.

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 3 juni 2018 - De gemeente San Bartolomé de Tirajana heeft op donderdag 31  mei 2018 de faciliteiten van het parkeerterrein Annexo II van Playa del Inglés hersteld door het optreden van de wethouder voor Economie en Financiën, Airam Martel, en twee gemeenteambtenaren die deel uitmaken van de technische interventie en de Dienst Erfgoed. Aangezien deze exploitatie van de dienst rechtstreeks wordt beheerd door het Gemeentelijke Incassobedrijf, Emursa S.A.

Het Gemeentebestuur  herstelt de exploitatie van het parkeerterrein van Playa del Inglés door goedkeuring in de Gemeenteraadsvergadering van 28 september 2017, waarin de gemeentelijke  vergunning die het bedrijf Perfaler Canarias SL voor deze openbare dienst had afgesloten, en die was beëindigd sinds december 2017.
34090304_1867341093289384_1055746327641587712_n.jpg
De ontvangst van de vergunning voor het parkeerterrein in aanwezigheid van de vertegenwoordiger van de werkmaatschappij, Armando Fuentes, bestond in de toekenning van de faciliteiten en de bedieningsinstallaties van de dienst, zoals  o.a. camera's voor het lezen van kentekenplaten, controlehokjes, geldautomaten voor de verzameling van de parkeerbonnen, en de computerapparatuur van bediening en beveiliging.

De laagste tarieven 
 Het parkeerterrein heeft in totaal 613 parkeerplaatsen, waarvan 200 voor maandelijkse abonnementen en de rest voor tijdelijke parkeren. De economische studie en de fiscale verordening die de Gemeenteraad heeft gemaakt om de directe en evenwichtige werking van de dienst vast te stellen, bepalen de laagste tarieven op het eiland.

De 200 parkeerplaatsen voor abonnees hebben een tarief van €60,= per maand, terwijl de resterende 413 zitplaatsen €0,264 voor de eerste minuut en €0,01078 voor de rest van de minuten kosten, zodat de prijs voor het einde van een uur parkeren is vastgesteld op €0,66, wat het minimum is dat mogelijk is om de dienstverlening te voorzien van evenwichtswaarborgen. Deze prijzen zijn goedgekeurd in de Gemeenteraadsvergadering van 3 november 2017 met de steun van alle raadsleden van het Gemeentebestuur met uitzondering van die van SBTPuede.

Het besluit om het directe beheer van het Parkeerterrein Anexo II te herstellen heeft het gemeentebestuur van burgemeester Marco Aurelio Perez geaccepteerd,  en is de wettelijke termijn van de gemeentelijke  vergunning en uitbreidingen van het contract overgedragen aan  het bedrijf Perfaler S.L.

Volgens de economische studie voorafgaand aan deze operatie van het herstel van het parkeerterrein parking, zal het directe beheer van de dienst een inkomen van ongeveer €763.000,= per jaar genereren dat aan de Gemeenteraad een winst van €163.078,25 euro zou kunnen rapporteren in vergelijking met de €100.000= die zou voortvloeien uit het indirecte beheer.
Moderniseringsproject
Momenteel  wacht de Gemeenteraad erop dat  het Directoraat van de Duurzaamheid van de Kust en de Zee aan de Gemeente de voorkeur voor parkeren toekent; de grond is eigendom van de Gemeente maar is openbaar kustgebied, om een ​​project te bevorderen van gemeentelijke modernisering van het parkeerterrein en ook het aangrenzende winkelcentrum met een gemengde overheids-private investering die ongeveer drie miljoen euro zal bedragen.

Het doel van de Gemeente is het herwaarderen van Playa del Inglés en het concurrentievermogen van het gebied als een uitzonderlijk punt van toeristische samenvloeiing, het ontwikkelen van een project van herstel en de modernisering van het parkeerterrein en het winkelcentrum met het benutten van een voorgesteld ontwerp en energie van zonnepanelen.
00000slas-canariaslogo-709.jpg


De Gemeente biedt oude, gewassen strandligstoelen te huur aan in sector 1 van Maspalomas naast de Faro (Vuurtoren)

Dit deel van het strand is dat met de meeste omzet; en het eerste, dat wordt gezien als de belangrijkste omgeving van de toeristische bestemming Gran Canaria

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 17 april 2018 - We beginnen de week opnieuw met het melden van het probleem van strandligstoelen en strandparasols aangeboden door de gemeente San Bartolomé de Tirajana en beheerd door het Departement  Strandzaken, met aan het hoofd wethouder  José Carlos Álamo, van de PP-AV.

Op maandag 16 april 2018 heeft men de aankomst kunnen vaststellen van een lading strandligstoelen, die werden gewassen, met meer dan een decennium ononderbroken dienstverlening van enkele tienduizenden in de verhuur onder de zuidelijke zon van Gran Canaria.
Hamacas-en-el-sector-1-junto-al-Faro-1.jpg

Hamacas-en-el-sector-1-junto-al-Faro-4.jpg

Hamacas-en-el-sector-1-junto-al-Faro-2.jpgDeze puinhoop is uitsluitend te wijten aan de slechte politieke leiding van voornoemd raadslid en burgemeester Marco Aurelio Perez, die niet de laatste verantwoordelijke zal zijn. Zo is deze zending oude strandligstoelen er een die de niet minder oude vervangt (men neemt aan dat ze dezelfde zijn) die ze hebben verwijderd om hun aanzien te wassen; iets wat anderzijds zeer frequent is onder de conservatieven.

Hamacas-en-el-sector-1-junto-al-Faro-6.jpg
Hamacas-en-el-sector-1-junto-al-Faro-5.jpg

Hamacas-en-el-sector-1-junto-al-Faro-7.jpg

Hamacas-en-el-sector-1-junto-al-Faro-8.jpg

Hamacas-en-el-sector-1-junto-al-Faro-3.jpgAls extra informatie ziet men de fotogalerij waar men met veel detail kan controleren, dat de nieuwe strandligstoelen kunnen bogen op het zeer kleine ingenieuze ‘LoM+’-logo van de oude, en die overblijfselen van vuil, en losse en gebroken beugels tonen; en die nu pronken met de titel van ‘Maspalomas Costa Canaria’, welke men nooit mag verliezen.
00000slas-canariaslogo-381.jpg


Een nieuwe pergola
verbetert de toegang naar Playa del Inglés

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA -  zaterdag 13 januari 2018 - Het Playa del Inglés (‘Strand van de Engelsman’) heeft een betere toegang gekregen, met een pergola nabij het parkeerterrein van winkelcentrum  ‘Anexo I’, wat een investering is van ongeveer €18.000,=; zo heeft het Gemeentebestuur  van San Bartolomé de Tirajana laten weten in een communiqué.

“Het antislip-materiaal van de pergola is hergebruikbaar en heeft een garantie van drie jaar,  waardoor het voldoet aan de personen die toegankelijkheidsproblemen tot het stranden van San Bartolomé de Tirajana hebebn,” zo heeft de wethouder van Kustzaken, Fernando González, aangegeven.
img_44140-1.jpg
De vlonders, die zijn verankerd in het strandzand, hebben een breedte van 2,40 meter, wat de toegang voor mensen met rolstoelen en kinderwagens zal vergemakkelijken, zegt de notitie.

Het Gemeentebestuur is voornemens dit type pergola's met vlonders te gaan gebruiken op andere delen van Maspalomas Costa Canaria; en volgens de nota zou de volgende actie de vernieuwing  kunnen zijn van de vlonder in de nabijheid van de Faro (Vuurtoren) van Maspalomas, een kenmerkend ontmoetingspunt in het toeristengebied.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie.jpg


Een pakket goedgekeurd met
parkeerplaatsen, hangmatten en parasols,
om het gebruik van het parkeerterrein Anexo II
te motiveren

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA.- maandag 11 december 2017 - In de Gemeenteraadsvergadering van San Bartolomé de Tirajana van begin december 2017 is unaniem het juridische rapport goedgekeurd voor het rechtstreekse beheer en de exploitatie van  parkeerterrein Anexo  II in Playa del Inglés  door het gemeentelijke nutsbedrijf Emursa, evenals de fiscale verordening die de openbare tarieven valnet parkeerterrein zal regelen en ook de regulering van de interne regeling voor de werknemers en gebruikers van de dienst.

De goedkeuring  bedoeld om de gemeentelijke parkeerplaats  Anexo II in  Playa del Inglés rechtstreeks te beheren en te exploiteren, omdat het de optie is die grotendeels voldoet aan het algemeen belang, in tegenstelling tot andere mogelijke en wettelijke manieren om de dienst te verlenen, en bovendien dat dit beheer wordt uitgevoerd door het gemeentelijke nutsbedrijf  Recaudación de San Bartolomé de Tirajana Emursa waaraan men het beheer  kan toevertrouwen in de overtuiging dat dit de meest duurzame, efficiënte en effectieve manier is.

426194-1g_CSN426194_MG1240349.jpg                                                                       Anexo II.
imgp0074.jpg

imgp0075.jpgVerduidelijkingen over de parkeerplaats Anexo II
Het partkeerterrein Anexo II heeft 613 parkeerplaatsen waarvan er 200 (176 overdekte) zijn voor maandabonnementen, en de overige 413 zijn wisselend met een bezettingsgraad van 50%.
Met deze schatting bedraagt de €72.000,= plus €690.015 is €763.015,08 .

Een de kosten bedragen €495.660,54, waarvan : €298.620,= voor het onderhoud van de installaties; €106.397,79 aan personeelskosten; €17.917,20 voor de eerst gevestigde financiers; €3.512,22 algemene kosten; met een positief resultaat van: € 163.078,25.
ee-1.jpg

14092.jpgHet rechtstreekse beheer is gunstig voor de Gemeente San Bartolomé de Tirajana en voor het algemeen belang, en uiteindelijk, voor alle inwoners, reden waarom  men het beheer door het nutsbedrijf heeft goedgekeurd.
20170612_165820.jpg
Met dit beheer streeft men ernaar, dat het parkeerterrein gedurende een groot deel van het jaar vol is waardoor de omzet hoger is.
pou.jpg
Elke dag reizen duizenden toeristen naar Playa del Inglés, wandelend, per taxi, met de bus, of met de auto; maar ook inwoners van de gemeente, of van de rest van het eiland. Als men een goede parkeerplaats heeeft, die voordelig  is, besluit men om die te gebruiken.
Men kan dus gebruik maken van parkeertarieven die gelijk zijn aan de tarieven van strandligstoelen en parasols, bijvoorbeeld 30 tot 50 procent, wat motiveert om de parkeerplaats te gebruiken.
img_17967.jpg
De investering van bijna €300.000,= is opgenomen in de kosten van het eerste jaar van het beheer. Als die investering door de Gemeenteraad binnen het budget van 2018 wordt gedaan, kunnen de parkeertarieven worden verlaagd en nog steeds winstgevend zijn aan het einde van het jaar.
vraagt zich derhalve af, of in 2018 nog eens €300.000,= geïnvesteerd zal worden om de tarieven niet te wijzigen, wat bij het tegendeel wel gedaan zou moeten worden.
zzzislas-canariaslogo-1095.jpg


Elena Espino (NC) bevestigt dat de dienstverlening op de stranden tekort blijft schieten

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - maandag 2 oktober 2017 - Terwijl ze commentaar levert aan de Tirajaanse politici, dat de wethouder van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana, José Carlos Álamo, die verantwoordelijk is voor Strandzaken, voor het einde van 2017 nieuws kan zijn (maar niet precies om een positie te krijgen in de rangschikking van wethouders die hun vaardigheden als beste beheren) heeft het raadslid van Nueva Canarias (NC) Elena Espino Santana hem en burgemeester Marco Aurelio Pérez het schaamrood op de kaken aangebracht tijdens haar interventie in de recente, reguliere gemeenteraadsvergadering.

In aanvulling op de controle op de diensten die aan de kust worden aangeboden (strandligstoelen, parasols, personeel, inkomsten ...), heeft het progressieve nationalistische gemeenteraadslid de kiosken (chiringuitos) beklemtoond, met te verzekeren dat het meer van hetzelfde is: 'Een slecht imago  beeld voor de duizenden toeristen die ons bezoeken'.
Chiringuito-Maspalomas-5.jpg
                              Chiringuito (strandkiosk) in Maspalomas.
Volgens Espino Santana, “staan de nieuwe kiosken al ruim drie jaar in een industrie-hal in Arinaga waarvoor men huur betaalt,” terwijl de Gemeente San Bartolomé de Tirajana politiek onderhandeld als PP/AV/UxCC-Bestuur, “en de schuld geeft aan het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, aan de Canarische Regering, en aan Demarcatie Kustzaken van  Canarias, voor het niet beantwoorden. of geen relevante vergunningen te geven voor het installeren ervan.
image_content_2638652_20171123161542-1.jpg
                                           Playa del Inglés (Strand van de Engelsman).
In dit opzicht zegt  het progressieve gemeenteraadslid  - met bovengemiddelde overtuigingen die voldoende in tegenspraak zijn – “dat het een gemeentelijke verantwoordelijkheid is," en van het gemeentebestuur  onder leiding van burgemeester Marco Aurelio Perez, “die zegt dat hij de aanbesteding in de zomer open zou stellen en wat met  niet heeft gedaan.

“Onvoldoende strandligstoelen  en parasols; gebrek aan personeel door pensionering, een omzet die meer dan 5 miljoen euro kan bedragen en waarvan slechts €3.200.000,= is gerealiseerd… evenals een lange reeks van  tekortkomingen ,”   waarom Elena Espino om uitleg heeft gevraagd van de wethouder, “betreffende wanneer men serieus het probleem gaat aanpakken met het bieden van een oplossing.”
0000Islas-canariaslogo-kopie-265.jpg


Toeristen klagen over geluidsoverlast door vliegtuigjes van parachutespringers

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 17 maart 2017-  De vluchten boven Playa del Inglés verstoren de rust van de bezoekers van de toeristenwijk.
turistas-quejan-2.jpg                        De Aeroclub in San Agustín, gemeente San Bartolomé de Tirajana.


70 minderjarigen geïdentificeerd bij inval in een discotheek  in ‘Plaza de Maspalomas’

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 1 september 2016 -  De Policía Nacional (Rijkspolitie) heeft een zeventigtal minderjarigen geïdentificeerd in een uitgaansgelegenheid in het Zuiden van Gran Canaria. De feiten hebben zich voorgedaan in de kleine uurtjes van de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 augustus 2016 in winkelcentrum ‘Plaza’, in de toeristenwijk Playa del Inglés in het stadsdeel Maspalomas van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana.

Volgens bronnen binnen de Politie was de inspectie geprogrammeerd naar aanleiding van waarschuwingen welke men heeft ontvangen over het feit, dat zich regelmatig minderjarigen bevinden in de MTV-Discotheek.
img_36087.jpg
Eenmaal ter plaatse hebben de agenten de ouders van de jongeren erbij gehaald en werd het echt druk in het winkelcentrum. Bovendien verzekeren dezelfde bronnen, dat de Policía Local (Gemeentepolitie) van San Bartolomé de Tirajana heeft samengewerkt bij de inspectie vanwege het overschrijden van de toegestane capaciteit van dit centrum.

Het is niet de eerste keer, dat men een inval doet in dit uitgaansbedrijf. Ook in augustus 2014 heeft er een inval plaatsgevonden waarbij men 41 kinderen identificeerde van tussen de 14 en 17 jaar, de meesten dronken alcohol.
000islas-canariaslogo-113.jpg


Het Cabildo (Eilandbestuur)stelt elf milieuproblemen vast in de Duinen van Maspalomas

In het huidige ritme van verval zijn de duinen in Zuid Gran Canaria binnen een eeuw verdwenen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 20 januari 2016 - Feit is  dat deskundigen het overleven niet meer geven dan een eeuw - zelfs minder dan 50 jaar – in het geval dat het huidige ritme van het verval blijft doorgaan, zo heeft Manuel  Amador opgemerkt, de eilandminister van Milieuzaken die toegeeft, dat het Cabildo (Eilandbestuur), “deze problemen op zich niet alleen aankan.”

De elf problemen die zijn vastgesteld door het Ministerie Milieuzaken, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, in het Reserva Natural de las Dunas de Maspalomas (Natuurreservaat Duinen van Maspalomas) zijn:
- het verdwijnen van 40.000 m³ zand per jaar,
- het verlies aan vegetatie die het duinlandschap in stand houdt,
- het verschijnen van invasieve flora
- het verschijnen van invasieve fauna,
- overmatige bebouwing langs de kust,
- schade aan de biodiversiteit door menselijke aanwezigheid,
- zwerfafval,
- verval door sekstoerisme,
- onregelmatige voorzieningen,
- gebrek aan reiniging,
- weinig bewaking.
dulinen.jpg                                                                       Manuel Amador. 
“Als men niet ingrijpt, zullen de duinen verdwijnen; en meer nog, de huidige fysieke en landschappelijke realiteit heeft niets van doen met wat er 40 jaar geleden was in Maspalomas,” zo laat Amador weten, die opmerkt dat de Duinen zo complex en gevarieerd zijn,  dat ze de betrokkenheid van alle overheidsinstantie nodig hebben, en van  de sociale  en economische partners die ingrijpen in het toerisme.
Luchtfoto-Maspalomas-Dunas.jpg

images1-16.jpg
images-93.jpg
fotografia.jpg
Het verval van dit ecosysteem doet zich voor door natuurlijke oorzaken, evenals door menselijke activiteit. Onder de eerstgenoemde, en meest erge, is het verdwijnen van het zand op de top van La Punta de La Bajeta, dat de hoogte van de duinen met de helft heeft doen afnemen. In de jaren  ’70 bereikten die een hoogte van 15 meter en tegenwoordig  zijn  ze niet hoger dan zes meter, aldus rapporten van de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria

Playa_del_ingles_dunes.jpg
traganumherb2.jpg
Ook heeft men een afname vastgesteld van de balancón (ganzenvoet) (Traganum moquinii - een ondersoort van de amaranthacea – tweezaadlobbigen,  tot voor kort beschouwd als familie van de Chenopodiaceae), een kruidachtige plantensoort de groepsgewijze van invloed is op de vorming van de duinen, omdat de plant het zand vasthoudt dat door de wind wordt verplaatst.

De andere problemen worden veroorzaakt door menselijk toedoen en door het ontbreken van vooruitziendheid over de gevolgen van de toeristische ontwikkeling. Volgens de deskundigen zijn het de hotelwijken de het circuleren van zand verhinderen tussen de stranden van Maspalomas en Playa del Inglés, met als gevolg  de verdwijning van de mobiele duinen. Voor dit probleem bestaat geen oplossing, behalve dan het met rust laten van de gebieden die momenteel  nog gedeeltelijk maagdelijk zijn.
10388137714_145c31ae31.jpg

hqdefault-22.jpg“Het sekstoerisme is heel populair in Duitsland, maar geeft een slecht  imago aan wat een natuurreservaat moet zijn...”
unnamed-5.jpg

patronal-fecao.jpgOver-exploitatie
De schade die veroorzaakt wordt door menselijke activiteit  komt, volgens Amador, door het feit dat toeristen binnendringen in het beschermende gebied die zich niet houden aan de bewegwijzering en die bijzonder kwetsbare gedeelten betreden en er vertoeven. “Het sekstoerisme is heel populair in Duitsland, maar geeft een slecht  imago aan wat een natuurreservaat moet zijn,” zo stelt Manuel Amador.
maxresdefault-16.jpg

P1170711-1.jpg
maspalomas16.jpg
Het Charca de Maspalomas (afwateringskanaal/strandmeer) is een van de meest getroffen gebieden door de invasie van planten en dieren die niet behoren tot dit ecosysteem, zoals de handel van de kamelentochten.
Maspalomas-El-Coleccionista-de-Instantes-Fotografa-Video-.jpg

Het verval schrijft men ook toe aan het netwerk van verouderde riolering dat het Charca omgeeft.
zzzzzzzislas-canariaslogo-69.jpg

 

 

 

 

 


Paco Fiestas’:
“alcohol verkopen aan een minderjarige
is verrot geld maken”

Francisco López
- eigenaar van een etablissement waar men 40 minderjarigen heeft geïdentificeerd -
beweert, dat zijn zeven beveiligingsmedewerkers bij elke sessie  honderden jongeren verdrijven

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 6 augustus 2014 - Alle op dinsdag 2 augustus 2014 geïnterviewde ondernemers, inclusief de eigenaren van de ‘MTVisión, in ‘Plaza de Maspalomas’- waar de Policía Nacional (Rijkspolitie) 40 minderjarigen heeft aangehouden in het afgelopen weekeinde - tonen zich tegenstander van het verkopen van alcohol aan minderjarigen.
“Alcohol verkopen aan een minderjarige is verrot geld maken. Dat bevalt mij niet en als ik het lieg, dat God me dan maar straft met de motor,” zo duidelijk heeft Julio Blanco zich uitgelaten, vennoot van een onderzocht uitgaansbedrijf in het ‘La Plaza’-centrum in Playa del Inglés.

Blanco benadrukt: "Ik wil geen verrot geld van drugs en alcohol, ik heb het niet nodig.” Mensen die geld aannemen van minderjarigen zijn deugnieten.”
Op dezelfde wijze uit zich de vennoot van ‘MTVisión’, Francisco Jesús López García,  beter bekend als ‘Paco Fiestas’ (‘Feestenfransje’)  die verzekert, dat hij de afgelopen week zijn bedrijfsleider en personeel op het hart gedrukt heeft, “dat hij in zijn etablissement geen enkele minderjarigen wil hebben,” waartoe hij zeven veiligheidsmensen in dienst heeft en 35 medewerkers.

Francisco Jesús López, ´Paco Fiestas´(‘Fransje Feest’), een van de eigenaren van de ‘MTVisión’ in het uitgaanscentrum ‘La Plaza’ in Playa del Inglés.
Beiden zijn voornemens diverse aanklachten tegen de Policia Nacional en tegen het Gemeentebestuur in te dienen, betreffende de controles welke men houdt op het verhinderen van het binnenkomen van minderjarigen. “Het is moeilijk, om op een locatie waar 400 personen zich bewegen, dat iemand zich in de rij kan opstellen,” merkt ‘Paco Fiestas’ (‘Feestenfransje’)  op, die toegeeft,  dat via de garage, of via de hoeken, die open gaten zijn, er soms minderjarige zijn die de controle ontduiken.

“Ik heb er binnen, een tot drie keer toe opgepakt. Dagelijks snappen we ruim 200 minderjarigen in de rij wachtenden, maar vaak komen de minderjarigen heel agressief terug,” zo merkt portier Mehdy Aarab op.
Volgens ‘Paco Fiestas’, “zoekt de Gemeente al geruime tijd het uitgaansbedrijf te sluiten en men verzegelt ons elke zomer. Met de vergunning die we hebben, weten ze niet wat ze moeten claimen.” Bovendien, zo laat hij weten, heeft men hem €15.000,= afgepakt en de harde schijf, waar men bewijzen op had staan.

Op zijn beurt bevestigt de voorzitter van de Federación de Comercio y Ocio de Canarias (Fecao), Antonio Vélez: "Als ondernemers kunnen we geen overtredingen begaan. Er is een ding voldoende duidelijk, in een uitgaansbedrijf horen geen minderjarigen thuis. Daarom kunnen we niet verdedigen, dat ondernemers de portiers niet controleren, om van de klanten  identiteitsbewijzen te vragen. "

Vélez laat weten, “dat dit probleem [het verkopen en consumeren van alcohol] zich elk jaar herhaalt. En dat is een sociaal probleem. De ondernemers willen geen minderjarigen bij de deuren van de etablissementen.
Het is een probleem, dat we waarnemen bij alle romerias (offerandeprocessies) en bij alle dorpsfeesten.”
De voorzitter van de Fecao is van mening,” Dat de Overheid oplossingen moet zoeken en pogramma’s achter de voordeur van gezinnen moet hebben en niet bij de ondernemers; afgezien nog, dat we ons niet kunnen verdedigen tegen overtredingen.”

Vélez merkt op, “dat een minderjarige amper geld heeft en ’s nachts thuis hoort te zijn en niet op straat.”
Ik ken geen enkele ondernemer die dit soort activiteiten ontplooit. Bovendien gebeurt het steeds in hetzelfde winkelcentrum.”
De woordevoerder van de ondernemers verduidelijkt, “dat het bedrijvencentrum ‘MTVvisión een plein is, men noemt het ‘Plaza de Maspalomas’, waar een groot deel van de minderjarigen zich in de uitgansbedrijven bevindt en een ander deel op het plein. Daar heeft de overheid veel te vertellen.”

In die zin betreurt de Fecao: “Met het imago dat we hebben in alle media, lijkt het, dat het de ondernemers zijn, die dit soort activiteiten ontplooien. Men zal naar formules moeten zoeken, zodat er geen enkele minderjarige binnen kan komen op dit plein, waar ze niet thuishoren,”
“Dit levert voor niemand voordeel op, niet voor de overheid, niet voor de ondernemers, en niet voor de ouders van deze minderjarigen, die op zondagavond deze kinderen moeten komen ophalen,” zo voegt hij toe.

Anderzijds geeft Manuel Trujillo te kennen - die al 20 jaar in een dagzaak werkt van het ‘La Plaza’-centrum-, “de aanblik van zoveel minderjarigen op zondagochtend is ongelofelijk en te betreuren. Het is waar, dat de ouders ook verantwoordelijkheden hebben, want ik sta mijn dochter niet toe, hier te zijn.”
Bedrijfsleiders van andere zaken weigeren zich uit te spreken over het probleem van het consumeren van alcohol door minderjarigen en hun aanhouding door de Policía Nacional (Rijkspolitie), ”het is iets wat altijd gebeurt” zegt er een, “en dat regelen zij,” voegt de ander toe.

Er zijn zelfs diverse medewerkers die toegeven, bang te zijn hun mening te verkondigen, “want de minderjarigen kunnen op iemand af komen.
De bewaker van het parkeerterrein, Juan Rodríguez, laat weten, “dat het betreurenswaardig is op zondagochtend zoveel minderjarigen te zien in dit gebeid.”
De restauranthouders in Vecindario, Raúl Tejera en Jaime Ríos, tonen zich tegenstander van het verkopen van alcohol aan minderjarigen.
Net als de restauranthouder in Playa del Inglés, Antonio Rodríguez, en de verkoper Ramón Fernández, die de controle door de politie,“ een goede zaak vinden; het is ook een gebrek aan verantwoordelijkheid van de bedrijven.”

Op zijn beurt laat José Carlos Álamo, wethouder van Veiligheid en Stranden, weten, “dat San Bartolomé het meest veilige toeristengebied van Canarias is, volgens de diverse bestaande statistieken. De gegevens zijn werkelijk uitstekend op het vlak van veiligheid, omdat zowel de Policía Nacional (Rijkspolitie) evenals de Policía Local (Gemeentepolitie) goed werk verrichten op dit vlak. Hoewel het zeker is, dat ‘nul overtredingen’ en ‘nul problemen’ niet bestaat; niet hier en niet ergens anders. De incidenten waarover men kan spreken zijn echt anekdotisch.”

“De Policía Local werkt samen met de Policía Nacional in het op een zo snel mogelijke manier oplossen van de problemen.” Álamo merkt op, “ dat de verkoop van alcohol aan miderjarigen een probleem is op alle locaties.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


De horecaondernemers vragen ook dit jaar weer om meer maatregelen tegen het bottelón (openbare drinkgelag)

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 5 augustus 2014 - Men prijst zich gelukkig, dat de Policía Nacional (Rijkspolitie) op zaterdagnacht 2 augustus 2014 een veertigtal minderjarigen heeft aangehouden, dat alcohol consumeerde in een bar in Playa del Inglés.

De Federación de Empresarios de Hostelería y Turismo (FEHT) (Horeca-vereniging), heeft haar bezorgdheid uitgedrukt over het organiseren van botellones (zuipgelagen) op de openbare weg waarbij duizenden jongeren alcohol consumeerden, “bij afwezigheid van controles door veiligheidsagenten in het gebied.”

↑ Op de achtergrond wit-gehelmde politie-agenten die op zaterdagnacht 2 augustus 2014 in Playa del Inglés de uitgaansgelegenheid bewaken, totdat ouders er hun minderjarige kinderen komen ophalen.

Botellones, die nachtenlang omwonenden uit hun slaap houden en die o.a ervoor zorgen, dat Spanje zijn naam eer aandoet, om - na Japan - wereldwijd het land te zijn met het meeste  lawaai (lees: geluidsvervuiling).

 
Deze feiten leveren een ‘enorme’ bezorgdheid op bij de ondernemers en men vraagt zich af, welke oplossing de voor de veiligheid verantwoordelijke overheden aandragen, tegen deze situatie van ongecontroleerd die wordt uitgeoefend in deze openbare ruimten waar alcohol wordt genuttigd door minderjarigen, zo bevestigt men.

De werkgeversorganisatie heeft de efficiëntie benadrukt tegenover de feiten van dit weekeinde, waarbij de Polícia Nacional een raid heeft gehouden tegen minderjarigen van tussen de 14 en 17 jaar in een uitgaansbedrijf in de toeristenwijk Playa del Inglés en men 41 minderjarigen heeft geïdentificeerd, van wie de meerderheid alcohol dronk.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Playa del Inglés toont slechtste gezicht

Van kleur verschoten vale panelen, opgelapte afvalcontainers en opgestapelde strandligstoelen degraderen het aanzien van het beste strand van het eiland

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 27 april 2014 - De aanblik die Playa del Inglés tegenwoordig biedt, is niet de meest wenselijke. De baai, die wordt beschouwd als de toeristische icoon van Zuid Gran Canaria, biedt een beeld van verwaarlozing en verval, dat schreeuwt om gemeentelijk beheer; de uitvoering van de moderniseringsplannen en de werkzaamheden van het consortium, waarin de Spaanse Staat, het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria en de gemeente San Bartolomé de Tirajana vertegenwoordigd zijn.

De waarheid is, dat in afwachting van de beloofde ‘face lift’ duizenden toeristen deze Atlantische kust dagelijks bewandelen die een beeld vertoont, dat verre van ideaal is.

                          Een afvalcontainer in
‘Frankenstein’-stijl.
 

De lijst van onvolmaaktheden is lang en bevat alle schade die te maken heeft met de dienstverlening die men de strandganger biedt. Een wandeling vanaf de hoofdtoegang van Playa del Inglés, gelegen in de oostelijke hoek van winkelcentrum ‘Anexo II’ tot aan kiosk nummer 5, maakt dit duidelijk.

Het traject is bezaaid met verkleurde en zelfs doorboorde panelen, met flenzen opgelapte en verroeste afvalcontainers, omgevallen houten afrastering,' rails' voor voertuigen die niet gebruikt worden, gesloten bars, aangetaste windschermen en de onlangs aangeschafte strandligstoelen die niet worden gebruikt. 

En dit zijn niet op zichzelf staande gevallen. Men komt op de wandeling alleen al 13 onbruikbare panelen tegen maar wat erop staat in diverse talen lijkt op het aangeven van een onmogelijke jissie. In de meeste gevallen heeft de zon de pictogrammen aangetast en deze onleesbaar gemaakt. In andere gevallen heeft de wind er korte metten mee gemaakt. En bij een kleiner aantal heeft vandalisme de tekstborden en  hun standaards vernield. Ze zouden allemaal weer van nut kunnen zijn, als men het vinyl zou vernieuwen.

De afvalcontainers hebben ook hun beste tijd gehad en zien er niet uit. Ze hebben allemaal een verroest handvat en vier van de negen die men tegenkomt worden bijeengehouden door flemzen die als een groot formaat nietjes de zaak bij elkaar houden. In een van deze gevallen loopt de lijn van flenzen dwars door het logo ‘Maspalomas Costa Canaria’ en lijkt daarmee op de figuur die Dr. Frankenstein creëerde. Er zijn 80 nieten aangebracht in deze afvalcontainer, nu ontbreken er acht.

Gesloten, de
'cal y canto', ofwel: 'potdich't.

De strandkiosken schreeuwen ook om gerenoveerd te worden, de kwestie is, dat er niet veel schot in zit, nadat men het nieuwe model heeft vastgesteld, dat pas over enkele maanden de baai zal sieren. De kiosken die er nu nog staan zijn verroest.

Kiosk nummer 4 is potdicht, afgesloten met een uitbundig hangslot.


 
Kiosk nummer vijf, op de route naar de Faro (Vuurtoren) van Maspalomas, heeft men voorzien van een windscherm, om beschermd te zijn tegen het snijdende zand, maar ook dit is op diverse plaatsen beschadigd en vertoont een zielige aanblik. Aangrenzend bevindt zich een toiletvoorziening die is aangetast door roest. Om deze te kunnen gebruiken moet men €0,50 betalen, zo staat te lezen op een met de hand geschreven aankomdiging op de deur.
 
De onvolkomenheden treffen ook andere voorzieningen. De door het Cabildo (Eilandbestuur) aangebrachte afbakeningspaaltjes, om de vegetatie af te bakenen, liggen tegen de vlakte en op het zandspoor voor voertuigen van de noodhulpdiensten, dat is afgebakend met witte paaltjes, liggen zomergasten te zonnebaden. Misschien ontbreekt het hen aan informatie.


De windschermen die de gebruikers van de strandligstoelen en de parasols moeten beschermen zijn dringend aan vervanging toe. En sprekend over de ligbedden en de parasols, vallen twee dingen op; enerzijds het feit, dat men een gedeelte van het parkeerterrein van Winkelcentrum ‘Anexo II’ heeft ingericht als een geïmproviseerd ‘kerkhof’ voor de in onbruik geraakte, oude strandstoelen.

 
En anderzijds zijn er de talrijke, nieuw aangeschafte strandligstoelen die nu al kapot zijn en die men heeft opgestapeld naast een van de Rode Kruis-posten. Volgens een van de strandligstoelen- verhuurders, die liever anoniem wil blijven, “is het meubilair waarvoor men gekozen heeft zwakker dan het oude” en de parasols, “zijn niet de de meest geschikte.”.

Antwoord
Geconfronteerd met dit beeld, verdedigt de wethouder van Strandzaken, José Carlos
Álamo, zich. “Wie hebben in de afgelopen drie jaar meer gerealiseerd, dan anderen die langer aan het bewind zijn geweest,” zo  stelt hij.


De wethouder benadrukt, dat het strand en het zeewater van Playa del Inglés in perfecte staat verkeren, net als de vele toegangen, aanverwante diensten en voorzieningen, zoals de houten vlonders.” Er is geen gemeente, die net als wij, zoveel kosten heeft voor het schoonmaken van de standen; vijf miljoen euro per jaar,” zo laat hij weten.

Wat betreft de beschadigingen verzekert hij, dat de baai aan het eind van 2014 een ander aanzien zal hebben.
“Over enkele maanden hebben we de nieuwe chiringuitos (kiosken) aanbesteed; het schoonmaakcontract is verlopen en wij bevinden ons in de eindfase van het contracteren, er zullen nieuwe afvalcontainers komen en nieuwe schoonmaakmachines. Ook zijn we het project voor de toekenning van de vernieuwing van de aankondigingsborden aan het afronden; en de oude strandligstoelen zullen we verwijderen, om deze te recyclen. “Het is waar, dat sommige nieuwe beschadigd zijn geraakt, maar binnenkort komt het materiaal, zodat we die kunnen repareren. Onlangs hebben we nog eens 300 nieuwe strandligstoelen geplaatst.”

En ten slotte, wat betreft de begrenzing, “dat is de bevoegdheid van de het Cabildo (Eilandbestuur); en het feit, dat de afbakeningspaaltjes tegen de vlakte liggen, komt door de verzandingen die de duinen ondergaan.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Ongelukkige landing van parachutist
in het zwembad van appartementencomplex ‘Las Dalias’ in Playa del Inglés

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 23 februari 2014 - De onfortuinlijke parachutist maakte op zondag 23 februari 2013 een sprong met vrienden en begeleiders vanuit een vliegtuigje, dat als basis de Real Aeroclub van Gran Canaria heeft.

De man is licht gewond geraakt aan zijn rug toen hij landde in het zwembad van appartementencomplex 'Las Dalias' in Playa del Inglés, in het Zuiden van Gran Canaria, en is overgebracht naar het Hospital San Roque Maspalomas, zo hebben de noodhulpdienst 112 en de Policía Local (Gemeentepolitie) van San Bartolomé de Tirajana laten weten.

Door nog onbekende oorzaak, landde de man 50 meter van de  plaats waar dit soort groepen parachutisten normaal geacht wordt neer te komen: bij het begin van Playa del Inglés, nabij het winkelcentrum ‘Anexo II’.
  
             Appartementencomplex '
Las Dalias' in Playa  del Inglés.

De sprong is uitgevoerd op dezelfde locatie als altijd, maar enkele meters hoger, boven de appartementen ‘Las Dalias’, in hartje Playa del Inglés.

1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg 


Wegens ombouw is de toegang tot de Duinen van Maspalomas aan het eind van de Avenida de Tirajana afgesloten

Men verwacht, dat dit vier tot vijf maanden gaat duren

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 23 februari 2014 - De afsluiting heeft betrekking op de passanten via het Hotel, dat is gelegen aan het eind van de Avenida de Tirajana in Playa del Inglés.
Men heeft in de nabijheid een nieuwe toegang naar de Duinen geopend.

Sinds vrijdag 21 februari 2014 is de toegang afgesloten naar de duinen van Maspalomas via het hotel bij het uitzichtspunt Dunas de Maspalomas, aan het eind van de Avenida de Tirajana, zo heeft de Gemeente laten weten in een communiqué.

De ombouwwerkzaamheden wordt uitgevoerd door het Consorcio de Rehabilitación de la Zona Turística (Consortium voor Herstel van het Toeristengebied), dat een andere, gemarkeerde route heeft geopend in de nabijheid van de toegang naar de Duinen.

Men schat in, dat de werkzaamheden vier tot vijf maanden gaan duren.

zzzislas-canariaslogo-247.jpg


Geen toestemming in Playa del Inglés:
festival van elektronische muziek geschorst

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA- vrijdag 25 oktober 2013 - De Gemeente heeft de organisatoren eraan herinnerd, dat met het ontbreken van de gevraagde documenten, men hen uiteindelijk dit niet kan toekennen, omdat er risico zou bestaan, van het in gevaar brengen van de veiligheid van personen; zo heeft men in een communiqué meegedeeld.

De Gemeente heeft op vrijdag 25 oktober 2013 laten weten, dat men niet goedvindt, dat er een muziekfestival gehouden wordt - wat was gepland van 24 t/m 27 oktober 2013 in winkelcentrum ‘Yumbo’ in Playa del Inglés - omdat men niet over de benodigde documenten beschikt, om de organisatie toestemming te geven.Met als gevolg, dat de organisatoren van het evenement, nu via de sociale netwerken op het Internet de Gemeente beschuldigen van het verspreiden van onwaarheden, waarbij zij bevestigen, “dat dit ‘zonder enige reden’ is.”

Daarnaast heeft de Stad belastende reacties tegen hen geuit, wat de reden is, dat de organisatoren overwegen, om naar de bevoegde rechter te stappen.

Bij de Gemeente staat de veiligheid van de stadbewoners voorop, evenals het naleven van de geldende wet ter voorkoming van ongelukken, “zoals in het gemeentelijke Stadion ‘Madrid Arena’ is gebeurd,” zo staat in de mededeling te lezen.

De organisatoren hebben ruim een maand geleden een gesprek aangevraagd met het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling); met het doel, toestemming te vragen voor het houden van dit Festival.

Tijdens die ontmoeting heeft men de organisatoren geïnformeerd over de vereisten voor het verkrijgen van toestemming daarvan, welke zijn vervat in de Ley de Espectáculos Públicos (Wet voor Openbare Evenementen), die als voornaamste doel heeft, alle veiligheidsmaatregelen te garanderen.

 De Gemeente heeft echter tot deze week geen kennis ontvangen van de organisatie met betrekking tot dit festival, toen het Cuerpo Nacional de Policía (Korps Rijkspolitie) en andere instanties melding hebben gemaakt van het houden van dit evenement, dat is aangekondigd op de sociale netwerken.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Na 35 jaar San Agustín is het ‘Casino Gran Canaria’ geopend in Playa del Inglés

Melía en Automáticos Canarios
exploiteren de vergunning van het Casino,

dat in 1978 van start is gegaan in hotel ‘Tamarindos

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 5 oktober 2013 - Het ‘Casino Gran Canaria’ heeft op vrijdag 4 oktober 2013 de deuren geopend in Hotel ‘Buenos Aires’ in Playa del Inglés, na sinds 1978 gevestigd geweest te zijn in Hotel ‘Tamarindos’ in San Agustín. De keten Melía Hotels International blijft de vergunning exploiteren voor deze speelgelegenheid, samen met de maatschappij Automáticos Canarios; na het besluit, de zaak te verplaatsen naar Playa del Inglés, om er te beschikken over een grotere ruimte waarin men meer klanten kan ontvangen, om zo te proberen meer omzet te behalen. De verandering van locatie - van San Agustín naar hartje Playa del Inglés - heeft een investering gevergd van 5 miljoen euro.

Óscar Ramos Jiménez, regionaal directeur van ‘Melía International Hotels’, heeft op vrijdag 4 oktober 2013 uitgelegd, dat men destijds in het Zuiden van Gran Canaria is opengegaan midden in de toeristische ‘expansie-explosie’ en ongeveer een maand geleden is gesloten en, dat men in deze periode, naast de voorbereiding van de nieuwe vestiging in Playa del Inglés, men deze tijd gebruikt heeft voor het opleiden van het personeel voor de nieuwe machines. Het grootste deel van het personeelsbestand is hetzelfde als, dat wat werkte in San Agustín, hoewel het met 20% is uitgebreid, tot 50 medewerkers.


Poster van het ‘
Casino Gran Canaria’, dat op vrijdag 4 oktober 2013 is geopend in Hotel ‘Buenos Aires’ in Playa del Inglés.Aparthotel 'Buenos Aires' in Playa del Inglés.

Het Casino Gran Canaria telt 1.200 m² aan speelzalen, verdeeld over twee verschillende afdelingen: een speelautomaten-park, van de laatste technologie en een speelzaal  met Black Jack, Frans roulette, Poker sin descarte  en ‘Texas Hold em’. Met deze opening, waarmee Melía meer wil inspelen op haar hoge standaard, heeft de hotelketen vooral gezocht zich aan te passen op de moderne tijden in de handel van het kansspel; vooral, omdat men in het Zuiden een concurrent heeft; het ‘Casino Meloneras’, waarvan de speelzalen zich bevinden bij het grootste aanbod aan kwaliteitshotels die eveneens modern zijn.

De hoofdstad van Gran Canaria heeft een ander Casino, dat eveneens is verhuisd -van Hotel Santa Catalina naar een locatie dichter bij de Haven.

Óscar Ramos heeft bevestigd, dat het casino-bedrijf, net als alle, te lijden heeft van de economische crisis; maar, dat men nog steeds een winstmarge kan handhaven die toestaat door te gaan met de bedrijvigheid, en men daarom - hoewel men het Casino in Tamarindos gesloten heeft - een andere speelgelegenheid heeft geopend in Playa del Inglés, omdat de Melía-hotelketen van mening is, dat dit een extra toevoeging is aan het logiesaanbod.

1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


De stranden van El Inglés en El Cochino krijgen beter aanzien met het herstel van hun vegetatie

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 4 oktober 2013 - De medewerkers van de Gemeente hebben tijdens het snoeien matrassen en andere bezittingen aangetroffen tussen het kreupelhout op de berghelling en beneden bij het winkelcentrum, wat erop duidt, dat er daklozen hebben overnacht die hun rommel overal achterlaten in de gehele omgeving.

De Gemeente San Bartolomé de Tirajana is overgegaan tot het snoeien van de casuarinas op de berghellingen van de toeristenstranden El Cochino en El Inglés, in het kader van het speciale actieplan voor het herstel van de beplanting en de verfaaiing van het gebied.

De casuarina is een boomsoort die algemeen bekend is als een maritieme dennenboom en is geen beschermde soort, zo laat de Gemeente in een communiqué weten (zie ook, ‘boom van de droefheid’: https://sites.google.com/site/floralqueria/coleccion-de-especies/nombre-cientifico-1/casuarina-equisetifolia).

Winkeliers van het betreffende winkelcentrum en vertegenwoordigers van diverse hotelaccommodaties in de omgeving hebben bij het Gemeentelijke departement Parken/ Groenvoorzieningen en Wegenonderhoud, de verwaarloosde situatie aangegeven.

De hoogte van het geboomte hinderde het uitzicht vanaf de zeeboulevard en vanuit de winkels en tegelijkertijd veroorzaakten dennennaalden en de duivenpoep vervuiling van de terrassen en de doorgangen.

Eveneens was er op deze heuvel een opeenstapeling van vuil en plantenresten die een vervuilde aanblik van verwaarlozing boden en een slechte indruk gaven.

Risico van bosbrand                                                            

Op deze locatie bestaat ook een potentieel risico op bosbrand, vanwege de grote hoeveelheid opeengestapelde dennennaalden, vuil en plantenresten, net zoals deze zich heeft voorgedaan op 1 januari 2012 toen ongeveer 2.000 m² aan bos in vlammen is opgegaan.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Ben Magec: wil herstel van de oorspronkelijke bedding van de Barranco de Maspalomas

Turcón: Het leven van de duinen veilig stellen is puur economisch beleid

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - maandag 26 augustus 2013 - De milieubeweging Ben Magec is van mening, dat het herstellen van de oorspronkelijke bedding van de Barranco de Maspalomas noodzakelijk is, waarmee het verdwijnen van het duinlandschap wordt voorkomen.

“De palmenoase van Maspalomas verdient iets meer dan vier lelijke en stinkende gebouwen” Dit is de categorische verklaring die de woordvoerder van milieubeweging Ben Magec-Ecolistas en in Acción, Eugenio Reyes, heeft gelanceerd bij van het bezoek van een groep supporters aan het Natuurreservaat Dunas de Maspalomas.


Een van de wandelpaden langs het Charca (afwateringskanaal en strandmeer) van Maspalomas.
Het debat over het tot Cultureel Erfgoed verklaren van de Palmenoase heeft de blik van deze vereniging doen vestigen op een  gebied -  het Natuurreservaat Duinen van Maspalomas - omdat dit, zoals de milieubeweging het noemt, “ de eerste toeristische attractie van de Archipel is.” Voor Reyes is een onmiddellijke ingreep nodig in een gebied wat ontdaan zou moeten worden van hotels, toeristische activiteit en ook het verwijderen van de route die het Tony Gallardo-park verbindt men de rest van het Natuurreservaat, zoals de Avenida TUI en de Avenida Neckermann, en het openen van de barranco-bedding.


“Het is noodzakelijk een barranco (ravijn) te ontsluiten welke men op een maffia-achtige manier heeft gesloten, wat  verhindert,  dat het regenwater de duinen bereikt, zoals jaren geleden wel het geval was, waardoor de  geulen, de lagunes en de vijvers opleven en de palmenoases versterkt worden… en nieuw leven krijgen ingeblazen in deze unieke, wilde natuur aan de kust van de Canarische Archipel,” zo merkt Reyes op.

Voor deze beroeps etnologische-botanicus is het duidelijk, “dat het nodig is de kunstmatige barrières op te ruimen die er in het Reservaat zijn, zoals de genoemde wegen TUI en Neckermann naar het Tony Gallardo-park, dat door de Gemeente San Bartolomé de Tirajana gesloten is.

Over de omstreden verklaring tot Cultureel Erfgoed van het RIU-hotel is de milieubeweging van mening, “dat dit nog beter is dan voorheen” (“es miel sobre hojuelas”), omdat als het dossier wordt afgesloten, “men voor het openbaar domein een gebied herstelt van grote strategische waarde, dat we ook kunnen gebruiken gezien  vanuit economisch oogpunt.”

Turcón verzekert: het leven van de duinen veilig stellen is puur economisch beleid

Het leven garanderen in het Natuurreservaat Dunas de Maspalomas, welke 2,5 hectare in het Zuiden van Gran Canaria jaarlijks ruim 3 miljoen toeristen verwelkomen, hoeft niet alleen een milieuhouding te zijn, “maar een door en door strategisch economische,” volgens het oordeel van de milieubeweging Turcón. Zo overweegt Eugenio Reyes, dat als Canarias niet zorgt voor het saldo van haar lopende natuurrekening, er geen economische aanjager zal overblijven.”

 Vandaar dat, in hun ogen, "ervoor zorgen, dat de duinen van Maspalomas niet sterven, niet alleen een milieuhouding is, maar een door en door economisch beleid.” Dit heeft Eugenio Reyes, lid van Turcón-Ecologistas en Acción, laten weten op zaterdag 24 augustus 2013 bij een begeleid bezoek voor het uiteenzetten van de milieuwaarden van het gebied en de bewustmaking van de noodzaak dit te bewaren, waarvoor de milieubeweging een serie “corrigerende” acties voorstelt.

Daaronder is de meest strategische, de “ware goudmijn wat te maken heeft met de, “ecologische dynamiek van de kust.”

Eugenio Reyes heeft uitgelegd, dat er erosie-problemen bestaan op de eerste rij langs de kust, omdat - naar zijn mening - het ontbreekt aan beleid wat windenergie toeslaat,” dat het duinlandschap van Maspalomas in stand houdt.

 “Dit is een open duinensysteem, waar zand binnenkomt via Playa del Inglés, maar wat men aan de staart verliest bij de Faro (Vuurtoren) van Maspalomas, omdat de winddynamiek is veranderd door de bebouwing; vandaar de noodzaak,  een plan op te stellen, dat de winddynamiek garandeert,  door sommige gebouwen te vervangen en deze, indien nodig, te compenseren met andere terreinen, maar men moet het leven van de duinen garanderen,” zo betoogt hij.

 De milieuactivist heeft benadrukt, “dat als een strand sterft, het toerisme het zal verlaten,” tegelijkertijd zegt hij, “dat de grote financiële bank van de Canarische economie niet de euro’s zijn die mensen hebben, maar de goudstaven wat hun stranden zijn.”

Daarom is Eugenio Reyes van mening, “dat als Canarias niet zorgt voor het saldo van haar lopende natuurrekening, er geen economische aanjagers achter zullen zitten.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Wegens vervuiling door rioolwater afgesloten deel van het Playa del Inglés
weer opengesteld

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 26 april 2013 - De burgemeester van San Bartolomé de Tirajana heeft op vrijdag 26 april om 11:00 opdracht gegeven het over een lengte van 600 meter afgesloten strandgeeelte van het El Inglés-strand weer open te stellen.

Dit, nadat men op donderdagmiddag 25 april 2013, na de inspectie door de Gezondheidsdienst en uit voorzorg, een gedeelte van het Playa del Inglés (Strand van de Engelsman) af te sluiten.


Het Playa del Inglés (Strand van de Engelsman) is weer opengestel
d...
 
 

Het betrof het strandgedeelte tussen Kiosk Nº 5 en het Punta de Maspalomas (ongeveer 600 strekkende meter), aangezien dit het gedeelte is waar het meeste rioolwater is waargenomen.

De lekkage van de riolering nabij El Doctoral in de buurgemeente Santa Lucía is nagenoeg verholpen, maar het strand bij Castillo del Romeral blijft voorlopig nog afgesloten.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Deel van het strand van El Inglés afgesloten wegens vervuiling door rioolwater

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 25 april 2013 - De burgemeester van San Bartolomé de Tirajana heeft op donderdagmiddag 25 april 2013, na de inspectie door de Gezondheidsdienst en uit voorzorg, laten weten, dat het Gemeentebestuur besloten heeft, om een gedeelte van het Playa del Inglés (Strand van de Engelsman) af te sluiten.

Het betreft het strandgedeelte tussen Kiosk Nº 5 en het Punta de Maspalomas (ongeveer 600 strekkende meter), aangezien dit het gedeelte is waar het meeste rioolwater is waargenomen.
 
 
 
 
Het strandgedeelte zal gesloten blijven, om te zien hoe dit zich ontwikkelt, zo heeft de wethouder van Strandzaken, José Carlos Álamo, meegedeeld, met de onthulling, dat het probleem is ontstaan vanwege een lekkage in  het rioleringssysteem van Santa Lucía waar men niets aan gedaan heeft op de waterzuiveringsinstallatie van Arinaga.


                         Verboden in zee te baden in Castillo del Romeral.

Het rioolwater heeft als eerste het strand van Castillo del Romeral vervuild, dat al gesloten is, en nu heeft het Playa del Inglés bereikt.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Discotheek ontruimd in Playa del Inglés met drie keer meer publiek dan waarvoor capaciteit was

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - Goede Vrijdag 29 maart 2013 - De Gemeente San Bartolomé de Tirajana  heeft  in de nacht van donderdag 28 op vrijdag 29 maart 2013 om 03:00 uur Discotheek ‘Ozono’, in de kelderruimte van het het centraal in Playa del Inglés gelegen hotel Buenaventura, ontruimd, omdat daar een  illegaal macro-feest met elektronische muziek aan de gang was met zeker 850 personen terwijl er in feite maar capaciteit is voor 400 discotheekbezoekers en de organisatoren van het feest niet beschikten over een vergunning daartoe.

Aan de ontruimingsactie hebben alle dienstdoende agenten van de Policía Local deelgenomen die zijn bijgestaan door leden van de Unidad de Intervención Policial (UIP) van de Jefatura Superior de la Policía de Canarias, en van de Unidad de Prevención y Reacción (UPR) van het Comisaría del Cuerpo Nacional de Policía de Maspalomas.
28518_large.jpg
poster-feest_large.jpg

Verhuizing
Het elektronische dansfestijn ‘Coconut Easter 2013”, is georganiseerd door de vermoedelijke initiatiefnemers van het feest B2B Producciones & Back Line Events, die het feest verplaatst hebben van hun oorspronkelijke vestiging in het Themapark Sioux City, waar ze ook niet over een vergunning beschikten voor het organiseren van dit feest, zo laat de Gemeente weten in een communiqué.

De ontruiming van het illegale macro-feest is uitgevoerd na de vaststelling, dat afgezien van het feit, dat de discotheek onder het hotel overvol was, men ook niet beschikte over de nodige, verplicht voorgeschreven, veiligheidsvoorzieningen en maatregelen voor een goede controle en ontwikkeling van een dergelijk evenement.

Feit is, dat de Policia Local heeft vastgesteld, dat het feest niet was toegestaan door de directie van hotel Buenaventura en, dat deze er ook geen weet van had, dat het feest zou plaatsvinden in de discotheek van het hotelpand.

Barra Libre
De organisatoren van het feest hebben de verhuizing van de locatie aan de deelnemers meegedeeld via hun pagina op Facebook.

In hun mededeling hebben de organisatoren aangekondigd, “dat - als compensatie voor de verplaatsing van de feestlocatie - men 2 uur lang barra libre (vrij drinken) bij het begin van het feest - van 23:00 tot 01:00 uur - zou aanbieden.

Eveneens heeft men meegedeeld, dat zij die niet wensten deel te nemen aan het feest op de genoemde locatie, op 1 april 2013 hun entreegeld terug kunnen krijgen via dezelfde weg als waarop men de entreekaarten gekocht heeft.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Kerst Markt in Winkelcentrum 'Yumbo' geopend

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - maandag 26 november 2012 - De burgemeester van San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez, heeft op zondag 25 november 2012 de Mercado de Navidad (kerstmarkt) in het Winkelcentrum ‘Yumbo’ geopend, “waarbij hij het belang van dit initiatief heeft benadrukt, wat hij beschouwt als een ontmoeting van culturen en een toeristische attractie voor de gemeente.”

Winter Wonderland
De eerste dag van de kerstmarkt heeft kunnen rekenen op diverse muzikale optredens.  De bezoekers hebben een voorproefje gekregen van de show ‘Winter Wonderland’, een kerstproductie met internationale artiesten: zangers, dansers en acrobaten van diverse nationaliteiten. De show gaat op donderdag 29 november 2012 in première.


Pérez (derde van rechts) benadrukt de ontmoeting van culturen en de toeristen. een trekpleister die de Mercado de Navidad (kerstmarkt) is.
De opening van de kerstmarkt in Winkelcentrum ‘Yumbo’ is op zondag 26 november 2012 bijgewoond door een duizendtal bezoekers en is van start met het traditionele ontsteken van de 25.000 lampjes van de acht meter hoge kerstboom.

De kerstmarkt telt 36 houten marktstalletjes met een aanbod aan ambachtelijke kunstnijverheidsproducten waaronder diverse Canarische en Duitse culinaire specialiteiten en originele kerstversiering, maar ook kleding en sieraden.
img-11339_large.jpg

Dit aanbod aan recreatie en cultuur is geïmporteerd uit Duitsland; een initiatief, dat het werk van de ambachtslieden laat zien en dat tegelijkertijd dient als attractief voor bewoners en toeristen, omdat het bijdraagt aan het beleven van Kerstmis op een andere wijze.

De kerstmarkt in Winkelcentrum ‘Yumbo’ kan dagelijks bezocht worden tot en met zondag 6 januari 2013.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Eerste Internationale Kerst Markt van
Gran Canaria in Maspalomas

Van 25 november 2012 tot 6 januari 2013

 SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 16 november 2012 - Vanaf 25 november 2012 tot 6 januari 2013 vult Winkelcentrum ‘Yumbo in Playa del Inglés zich met magie, met het verwelkomen van de  eerste Mercado Internacional de Navidad  (Internationale Kerstmarkt) die gehouden wordt op Gran  Canaria. Het gaat om een initiatief, dat het beste van de Europese kersttradities naar het Zuiden van het eiland wil brengen en, dat met deze nieuwe toeristische attractie wil bijdragen aan  de culturele uitwisseling.

Zes weken lang dompelt winkelcentrum ‘Yumbo’ zich onder in de meest pure kerstsfeer in Duitse stijl. Op de begane grond komen 30 kramen met kunstnijverheidsproducten, speelgoed, kerstdecoraties en typische gerechten. Onder de culinaire specialiteiten kan het publiek recepten keuren van kerststollen,  koekjes, zoete kastanjes en de beroemde Glühwein, warme wijn, op zijn Duits gekruid met specerijen.
img-11198_large.jpg
Een van de grootste attracties van de eerste Mercado Internacional de Gran Canaria  zal de 200m ² grote ijspiste zijn.  Een winters vertier, dat ter beschikking staat van bewoners en toeristen, met de mogelijkheid op ijs te kunnen schaatsen zonder kou te lijden en zonder zich uit de toeristenwijk te hoeven verplaatsen.

De gezinssfeer is ruimschoots aanwezig op deze Markt, waar men een 8 meter hoge kerstboom plaatst met 25.000 lichtjes. Iedere zondag organiseert men een gezinsdag, met speciale prijzen en, activiteiten voor alle leeftijden.
img-0548_large.jpg

Daarnaast zijn er dagelijks optredens van zangers en koren uit de diverse gemeenten van Gran Canaria, die zullen zorgen voor de muzikale noot bij dit evenement. Elke avond zijn er thema-shows zoals Winterwonderland, een ijs-disco, of dansavonden met dj’s en gogo-dansers.

De allerkleinsten zullen ook hun plekje kunnen vinden op de Mercado Internacional de Navidad , omdat ze dagelijks tussen 18:00 en 20:00 uur kennis kunnen maken met Papá Noel (de Kerstman) in hoogst eigen persoon, ze op de foto met hem kunnen gaan en hem hun verlanglijstje kunnen overhandigen.
images317_large.jpg
Solidariteit
Bovendien zal het een ontmoeting van wederzijdse culturen zijn. In die zin mag men de situatie niet vergeten waarin tientallen gezinnen zich bevinden op momenten van echte armoede. Daarom zamelt de organisatie geld in voor goede doelen zoals  het Rode Kruis, de Asociación Amigos Contra el Sida, Nuevo Futuro, het Centro de Discapacidad para Niños en de Asociación Benéfica Elomar van San Fernando de Maspalomas…
Tijdens de kerstmarkt organiseert men speciale gala’s. zoals het gala op 1 december, op de Werelddag van de Strijd tegen Aids.

Veel gezinnen hebben huisdieren. Vandaar dat de Kersmarkt ook ruimte reserveert voor samenwerking met  de verenigingen Tara  Animal Respect, Anahi en My Savina  die zich dagelijks inzetten voor de rechten van huisdieren.

Herkomst van de Mercado Internacional de Navidad
Het idee is afkomstig van de Duitse ondernemers Tom en Tobias Greb, eigenaren van restaurant ‘Facebook’, die met een investering van €50.000,=  Maspalomas kennis willen laten maken met de traditie van kerstmarkten. Een gebruik, dat geheel is ingeburgerd in hun thuisland, en wat al decennia-lang bezoekers aantrekt uit alle hoeken van Europa. Bovendien is het een cultureel initiatief, het evenement biedt kunstenaars de mogelijkheid een impuls te geven aan hun commerciële activiteit en men versterkt er de kracht van het toerisme mee in het gebied.

1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


‘Mijn zoontje zwemt niet meer op El Inglés,
na aanval vreemde vis’

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 24 augustus 2012 - Het zal lang duren voordat de kleine José Ángel  zich weer in zee waagt op Playa del Inglés (het strand van ‘De Engelsman’). Op zaterdagmiddag 28 juli 2012 heeft een vis hem in zijn linkervoet gebeten; zonder, dat men heeft kunnen vaststellen wat voor vis dit is geweest. José Ángel  is vijf dagen opgenomen geweest in het Hospital Materno Infantil (Kraamkliniek en Kinderziekenhuis). Hij wil nu niet meer terug naar het strand.

Het was om ongeveer 6 uur ’s middags op zaterdag 28 juli 2012 toen  de 6-jarige José Ángel S. G.  in zee aan  het spelen was ter hoogte van de Rode Kruis-toren op Playa del Inglés toen hij en un momento dado (op een gegeven moment) zag, hoe het water in zijn nabijheid verwoed begon te bewegen. Op dat moment voelde hij, dat iets in zijn linkervoet beet.


José Ángel met zijn vader, thuis op de bank.

“Hij voelde, dat iets aan zijn voet trok; ik dacht, dat het een haai was, maar niemand heeft precies gezien wat er in het water was. Toen hij bloedend uit het water kwam had hij bijtwonden in zijn onder- en bovenbeen. Ik weet niet wat hem gebeten heeft, maar het is niet normaal,” zegt José Luis Sosa, de vader van het jongetje.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Semana Santa: Playa del Inglés,
favoriete vakantiebestemming bij Spanjaarden

GRAN CANARIA - woensdag 21 maart 2012 - Het toeristengebied Playa del Inglés, op Gran Canaria, is een van de voorkeursbestemmingen van Spaanse vakantiegangers tijdens de Semana Santa (Goede Week), aldus een studie die is uitgevoerd door het ‘on-line’ reisbureau: www.Muchoviaje.com 

Volgens de gegevens van Muchaoviaje zijn Andalusië, Catalonië en de Comunidad Valenciana  de favoriete bestemmingen van Spanjaarden die in eigen land  de paasvakantie doorbrengen, evenals Lissabon en Londen als het om een internationaal uitstapje gaat.
                               semsanmal-jari_large.jpg

Voor stedentrips blijven Madrid, Barcelona en Valencia goed scoren als meest gekozen vakantiebestemming tijdens de Semana Santa, hoewel er aan de Spaanse kusten een groter aantal reserveringen is gemaakt.
00050533-constrain-715x450_large.jpg
Onder de drukstbezochte strandbestemmingen figureren Benidorm, Salou, Torremolinos, Marbella, Lloret de Mar, Peñíscola, Cambrils, Roquetas de Mar en Chiclana de la Frontera,  hoewel locaties als Playa del Inglés, op Gran Canaria, onder de meest gevraagde vakantiebestemmingen behoren tijdens de Semana Santa.


Playa del Inglés (Het Strand van de Engelsman)

Maar vanwege hun traditionele Semana Santa-processies blijven  de bestemmingen Sevilla, Granada en Málaga bijzonder in trek.

 Paasdatums 2012 in Spanje:
- 03-3 Viernes de Dolores  (Vrijdag der Smarten)

- 31-3 Sábado de Pasión    (Passiezaterdag)

- 01-4 Domingo de Ramos (Palmzondag)

 Semana Santa 2012:
- 02-4 Lunes Santo

- 03-4 Martes Santo

- 04-4 Miércoles

- 04-4 Jueves Santo   (Witte Donderdag)

- 06-4 Viernes Santo (Goede Vrijdag)

- 07-4 Sábado de Gloria  (Paaszaterdag)

- 08-4 Domingo de la Resurrección  (Pasen)

Spanje kent geen Tweede Paasdag.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Twee nieuwe vonnissen plaatsen Winkelcentrum ‘Anexo II’ buiten het Bestemmingsplan

De winkel- en horeca panden staan op openbaar grondgebied

MADRID / SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 29 februari 2012 - Het Nationale Hof heeft onlangs twee uitspraken gedaan die bevestigen, dat de 118 winkel-en horecapanden van Anexo II in Playa del Inglés op publiek domein staan, waardoor ze buiten de ruimtelijke ordening vallen, wat een aanzienlijke beperking inhoudt in de bouwwerkzaamheden die men kan uitvoeren en, dat deze panden een minimale kadastrale waarde hebben.

Twee eigenaren van deze panden hebben, naar nu blijkt, tevergeefs hoger beroep ingesteld tegen het Openbaar Ministerie over de rooilijn die loopt van El Veril naar de Vuurtoren van  Maspalomas, zoals die is vastgesteld in 1995.


                                Winkelcentrum 'Anexo II' - Playa del Inglés.
In de oordelen die nu zijn uitgesproken, herinnert men eraan, dat de deze rooilijn nu definitief  is, nadat deze eerder onderwerp is geweest van een eerder bij de Hoge Raad ingediend hoger beroep, dat de geldigheid daarvan heeft vastgesteld. Het Hof geeft aan de verzoekers aan, “dat ze geen enkel bewijs hebben geleverd wat voldoende aantoont, dat men die rooilijn ten onrechte heeft vastgesteld,” op het moment, dat men bepaalde, welke terreinen aan Kustzaken toebehoren.
Het enige document wat ter tafel is gekomen, was een reeks foto’s van de percelen waarop het winkelcentrum staat en die, van het toeristische herstelproject van het Zuiden van Gran Canaria uit 2007- waarbij men een investering van 3 miljoen euro aanvoert voor de opruiming van dit winkelcentrum. Het Hof heeft echter overwogen dat dit bewijs, “niet beschouwd kan worden als een waardevol, essentieel  document; omdat het geen directe relatie heeft met, en geen betrekking heeft, op de feitelijke zaak.”

Deze zakenmensen stellen, “dat de order uit 1995 is behandeld op basis van een paar simpele luchtfoto’s uit het jaar 1961 en, dat de Overheid pas 12 jaar na vaststelling van de rooilijn enkele  wetenschappelijke documenten en projecten heeft opgesteld om de regeling te voltooien, zoals de integrale studie van Playa del Inglés en van de Duinen van Maspalomas,” waardoor deze eigenaren van mening zijn, dat de vastgestelde rooilijn, “niet beschikt  over een wetenschappelijke, of technische achtergrond, die diende als motivatie en fundering.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Playa del Inglés
krijgt geluidsoverlastkaart uitgaansleven

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 24 februari 2012  - De Gemeente San Bartolomé de Tirajana wil grenzen stellen aan de opschudding die ’s nachts wordt veroorzaakt door bars, pubs en discotheken in het Zuiden van Gran Canaria. De AV-PP coalitie wil kunnen beschikken over gereedschap, om op te treden tegen de nachtelijke geluidsoverlast.

Daartoe heeft het Gemeentebestuur opdracht gegeven een geluidskaart samen te stellen over het middelpunt van het nachtleven in Playa del Inglés, dat zich vooral concentreert in en rond de winkelcentra ‘Plaza de Maspalomas’, ‘Metro’ en ‘Kasbah’. Het doel is, om te bepalen waar bewoners en toeristen worden blootgesteld aan geluidsoverlast, om  alle noodzakelijke actie te ondernemen en te voorkomen, dat muziekinstallaties van de uitgaansbedrijven overlast veroorzaken, door deze te begrenzen.

Hoewel  San Bartolomé de Tirajana beschikt over een verordening tegen geluidsoverlast, met boetes van €600,= tot €60.000,=, stellen de  horeca-exploitanten beroep in telkens als het Departement Openbare Orde een bedrijf verzegelt wegens milieuvervuiling door geluidsoverlast, aldus burgemeester Marco Aurelio Pérez. In die zin benadrukt hij, dat de  Mapa del Ruido (Geluidsoverlastkaart) het mogelijk maakt, onderscheid te maken tussen wat natuurlijk geluid  is en wat geluidsoverlast is, die wordt veroorzaakt door een activiteit zoals het geval is met de uitgaansbedrijven.

Jpeggplaya.jpgMarco Aurelio Pérez heeft in de Gemeenteraadsvergadering van donderdag 23 februari 2012 aan de beheerder van het Consorcio de Rehabilitación Turística del Sur (Consortium voor Toeristisch Herstel van het Zuiden), César Muñoz, gevraagd, voortgang te maken met  het contracteren van deze studie. Op vragen van David Delgado, PSOE-wethouder in de oppositie, heeft de burgemeester geantwoord, dat de regelgeving in een vergevorderd stadium verkeert. Dit verzoek is door de Gemeenteraad ingediend tijdens een vorig mandaat van het Consortium.

Bovendien  heeft de Gemeenteraad unaniem  goedgekeurd een bulletin op te stellen met alle gemeentelijke regelgeving die is opgesteld nadat het Algemene Beleidsplan van 1996, ter bevordering van de raadpleging en de toepassing ervan.

Ook zullen de Raadsvergaderingen niet meer plaats vinden op de laatste donderdag van de maand, maar met ingang van april 2012 op de eerste vrijdag van de maand, waardoor men beter kan aansluiten op de vergaderingen  en besluitvorming van andere overheden.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Aftellen sloop winkelcentrum ‘Oasis’ begonnen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 22 februari 2012 -  De eigenaren van het ‘Oasis’-winkelcentrum, een van de ‘hot spots’ aan de kust van zuidelijk  Gran Canaria, hebben een akkoord bereikt met de overheidsinstanties voor het herstel van de winkels en de aanleg van een zeeboulevard tussen de Faro (Vuurtoren) en het Charca (Strandmeer) van Maspalomas, met een investering van ongeveer 40 miljoen euro. De eigenaren van het winkelcentrum creëren een eigen projectontwikkelingsmaatschappij voor herstel van de winkels na de goedkeuring van Gesplan en de Gemeente.

Een aantal  leden, dat 87% vertegenwoordigt van de Vereniging van Eigenaren, heeft een projectontwikkelingsmaatschappij in het leven geroepen voor de sloop binnen maximaal een jaar en de herbouw van het winkelcomplex in overeenstemming met de eisen van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana en Demarcatie Kustzaken.


Een situatieschets, zoals het winkelcentrum ‘Oasis’ er in de toekomst uit moet gaan zien.

Zodoende beginnen de eigenaren van ‘Oasis’ met “het aftellen tot aan de sloop” vanwege de noodzaak in overeenstemming te zijn met de afbraak van het Riu Palace-hotel in april 2013, aldus Cristóbal Rodríguez Marichal, mede-eigenaar en promotor van het bouwplan , dat ontwikkeld is door de Taller de Proyectos Integrales (Integrale Workshop) . Het voorstel heeft al de goedkeuring van de gemeente  San Bartolomé de Tirajana en van het Nutsbedrijf Gesplan, die dit zullen opnemen in het Plan de Dinamización Turística (Toeristische Stimuleringsplan) van de Canarische Regering.

 

De overeengekomen kalender tussen de eigenaren van ‘Oasis’ en de overheid voorziet in de uitwerking van het project binnen zes maanden, met een prijskaartje van 2,8 miljoen euro, wat het mogelijk moet maken binnen een jaar te beginnen met de bouwwerkzaamheden.

Volgens Rodríguez Marichal, zal de nieuwe projectontwikkelingsmaatschappij de aanleg van  een boulevard op zich nemen en de kosten van het openbare meubilair tussen de Faro en het Charca evenals voor de gemeenlijk toiletvoorzieningen en de posten van Politie, het Rode Kruis en de Reddingsdienst. Deze private investering aan de kust zal worden terugbetaald wanneer de financiële situatie van de Gemeente verbetert.

Het project omvat het inspringen van het winkelcentrum; zodanig, dat de zes meter strand die nu door de winkels in beslag worden genomen, zullen worden hersteld, en van de andere 14 meter die overblijven voor  terrassen, zo merkt de initiatiefnemer Rodríguez Marichal op.
000logo-872.jpg


Pérez zal roken op het strand niet verbieden,
terwijl Mogán verordening behandelt

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 16 februari 2012 - De burgemeester van de toeristengemeente San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez, heeft verzekerd, dat de Gemeente geen rookverbod zal invoeren op haar stranden en er zal geen nachtelijk zwemverbod komen.

Terwijl de burgemeester van Mogán nog naar consensus zoekt tussen ondernemer, toeristen en buurtbewoners, om een waaier van verboden samen te stellen, is zijn evenknie van de buurgemeente niet van plan een dergelijke verordening in te voeren op “kilometerslange stranden,” zo heeft hij laten weten.


Het strand van Maspalomas gefotografeerd op maandag 13 februari 2012 vanaf de vuurtoren van Maspalomas.
“Dit betekent  niet, dat we tegen het initiatief  van Mogán zijn,” zo  merkt Pérez op, die het roken op strandgedeelten met ligbedden wil beperken, hoewel hij erkent, dat een soortgelijke maatregel, het verzamelen  van peuken vergemakkelijkt, net zoals die voor blikjes en plastic flessen die het grootste probleem vormen voor de reinigingsdiensten van de stranden.

De stranden van San Bartolomé de Tirajana hebben een verordening die zal worden aangepast, “maar wel of niet roken, is momenteel geen onderwerp van discussie, “ herhaalde de burgemeester.

De burgervader wijst bij gelegenheid erop, dat de Gemeente in deze een dubbele taak verricht , enerzijds maakt men de mensen ervan bewust geen peuken op het strand achter te laten, terwijl de stadsreinigingsdienst een groot deel van het werk richt op het schoonmaken van de stranden.

“Ik denk, dat het een verordening is om te helpen, te stoppen met roken en vooral, om overlast voor andere badgasten te voorkomen, “ zo heeft Pérez aangegeven, die verzekert, dat langzaam maar zeker, het grootste deel van het publiek het roken zal laten.

Wat betreft het nachtelijke zwemmen, dat men in Mogán heeft willen verbieden, is hij het eens voor wat betreft  het hebben van verantwoordelijkheid, maar men zal dit niet toepassen,” omdat iedereen weet, dat ‘s nachts baden in zee gevaarlijk is, bovendien is het, “moeilijk toegangspoorten in een bos te plaatsen,” parodieerde de burgemeester.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


100 kilo aan kwallen verwijderd op Playa del Inglés

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - maandag 30 januari 2012 - Medewerkers van de  strandschoonmaakdienst van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana hebben op maandagochtend 30 januari 2012 honderd kilo aan aguavivas (kwallen) verwijderd van het strand van El Inglés.

Het strand is niet gesloten voor badgasten. Er wappert wel de gele vlag, die aangeeft, dat men voorzichtig moet zijn.


    Gemeentewerkers, op maandag 30 januari 2012 op het Strand van de Engelsman.
Bij zonsopgang had Playa del Inglés te maken met duizenden aguavivas (kwallen) in de branding en er blijven er maar meer bijkomen.

Toeristen  hebben aan de gemeentewerkers gevraagd, of de kwallen gevaarlijk zijn: men heeft ze laten weten, dat als men ze niet aanraakt, er niets aan de hand is.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


aaaaakaart_canaria-38-72.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--512.jpg

zon-158.jpg