site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-65.jpg

d-30.jpg


Het merendeel van de Spanjaarden
vreest een nieuwe crisis voor 2023

SPANJE - maandag 12 november 2018 -  Afgelopen weekeinde is in Spanje de uitslag gepresenteerd van een enquête naar de uitwerking van de crisis in Spanje. Daaruit blijjt onder andere dat de vrouwen zich meer zorgen maken over de gevolgen van de economische crisis dan de mannen, en dat 82% van de deelnemers meent dat er voor het jaar 2023 een nieuwe crisis zal zijn.

De krant El País publiceerde het afgelopen weekeinde de resultaten van een enquête die door het bureau 40DB werd gehouden in Spanje. De vragen hadden met name te maken over de crisis en de gevolgen daarvan, waaruit blijkt dat men niet al te optimistisch is in Spanje aangezien 81,7% van de ondervraagden meent dat er een derde recessie (na die van 2008-2010, en 2013) aan zit te komen waarbij 23,2% dat helemaal zeker weet.
5fc8740db7d979640e74ce6fc1a12093.jpg
Verantwoordelijkheid
Als er gevraagd wordt naar wie de verantwoordelijke was voor de crisis van 2008, geeft het merendeel aan dat dit de schuld is van de politici (66,4%), de banken (64,3%), de vastgoedbubbel (62,6%) en de regeringen van Spanje (59,5%).

Crisis voorbij?
Op de vraag, of men denkt dat Spanje uit de crisis is, zegt slechts 0,8% dat deze totaal voorbij is, geeft 13,5% aan dat men de crisis in Spanje achter zich heeft gelaten maar nog niet helemaal, geeft 53,4% aan dat de crisis ondanks de hoopgevende berichten nog niet voorbij is; en 31% zegt dat de crisis absoluut niet voorbij is in Spanje.

Geleden
Het overgrote merendeel met 63,6% zegt dat ze de crisisjaren met veel ongerustheid beleefd hebben, waarbij 93,1% aangeeft dat zoals altijd de gewone man/vrouw en de lage en middenklasse de meeste opofferingen hebben gedaan tijdens de crisisjaren.
000logo-843.jpg


De  Confederación Canaria de Empresarios
verwerpt de verhoging van het minimumloon

tot €900,= omdat, "de sociale dialoog is afgeschaft"

CANARISCHE EILANDEN - zondag 21 oktober 2018 - De Canarische Confederatie van Werkgevers (CC) heeft zich uitgesproken tegen de manier waarop de Regering (PSOE) en Unidos Podemos zijn overeengekomen het minimumloon (SMI) te verhogen tot €900,= in het licht van de Presupuestos Generales del Estado ( Algemene Staatsbegroting ) van 2019. "Het is een besluit dat overeenstemt met de overeenkomst tussen vakbonden en werkgevers, samen met de uitvoerende macht, maar de sociale dialoog is achterwege gelaten," zegt de voorzitter Agustín Manrique de Lara.

De werkgevers bekritiseren dat, hoewel er een consensus was voor een ‘langzame’ opkomst van de SMI tot €1.000,=  "de Regering eenzijdig collectieve onderhandelingen heeft gedynamiseerd," voor verkiezingsdoeleinden, wat volgens hem, "het ontmoetingspunt elimineert tussen de eisen van werknemers en werkgevers."
geld-3.jpgManrique de Lara verduidelijkt dat de CCE niet tegen een verhoging van de SMI is, “omdat de bevolking meer capaciteit zou hebben om te consumeren," maar bekritiseert een toename die de economie niet ondersteunt en die de mensen "in de lage salarisband; vooral sectoren met een lagere toegevoegde waarde, zoals landbouw en diensten." Dat komt in elk geval niet binnen om tot in detail te beoordelen, of het een positieve ,of negatieve maatregel lijkt te zijn om de verhoging van het minimumloon naar €900,= per maand in 14 betalingen te doen, wat vooral de Canarische Eilanden ten goede komt.

"Als de Regering in 2019 de SMI op 1 januari tot €900,= heeft verhoogd en er gebeurt niets, is er een goede maatregel genomen. Als er iets gebeurt, zijn de meest benadeelde mensen die men proberen te bevoordelen," zegt Manrique de Lara.

De algemeen secretaris van de Comisiones Obreras (Commissies voor Werknemers) op de Canarische Eilanden, Inocencio González, is het eens met de werkgevers, “ zodra de vormen mislukt zijn," omdat de overeenkomst tussen de PSOE en Podemos op tafel lag in de sociale dialoog en, krachtens haar perceptie, voordat ze het bekendmaakten, moesten ze, "op de mening van werknemers en ondernemers aandringen. Desondanks maakt het duidelijk dat het als een positieve en mogelijke maatregel beschouwd wordt, omdat het een hoger niveau van interne consumptie van de gezinseenheden zou bevorderen.".

Noemí Santana, algemene secretaris van Podemos op de Archipel, begrijpt,” dat in de economie er meer liberale filosofieën zijn die tegen de opkomst van het minimumloon zijn en andere Keynesiaanse interpreteren dat het positief is omdat het de consumptie verhoogt." Maar vanuit zijn optiek, "moeten werknemers fatsoenlijke levensomstandigheden hebben, met ‘betere’ arbeidsomstandigheden. En daarvoor is de toename van de SMI van fundamenteel belang, omdat het niet alleen de werknemers zal helpen, maar het ook zal bijdragen aan het stimuleren en opdrijven van de economie, omdat mensen meer zullen kunnen kopen omdat ze meer geld zullen hebben om het te doen".

De econoom en voorzitter van de Zona Especial Canarn, Antonio Olivera, legt uit dat de gevolgen van de stijging van het minimumloon ertoe kunnen leiden dat bepaalde factoren interpreteren, “dat als men het salaris verhoogt, men minder mensen zal aannemen, maar vergeet dat als werknemers meer koopkracht krijgen, ze al dat extra inkomen in de consumptie kunnen gebruiken.".
Hoewel Olivera toegeeft , “dat er twijfels bestaan over de effecten van de toename van SMI en er veel studies zijn  over deze kwestie, is het duidelijk dat het belangrijk is om te weten of de groep die van deze maatregel profiteert, deze loonsverhoging volledig zal veranderen in grotere consumptie."

Voor de econoom zal deze maatregel vooral ten goede komen aan de bijzonder kwetsbare groepen en wordt, "ongetwijfeld beschouwd als een toename van de SMI de ongelijkheid verminderd in het gebied waarop deze wordt toegepast." Naar zijn mening,” zal het op Canarische Eilanden een meer positief dan negatief effect hebben; omdat het zich zal richten op de meest kwetsbare groepen, dat wil zeggen op de leiding van eenoudergezinnen met kinderen, met name vrouwen; voor jongeren, en groepen van 45-plussers, die dat salaris omzetten in consumptie.”
000logo-657.jpg


Communiceren en verkopen in het Zuiden vereist eerst luisteren naar de mensen

MMI lanceert in de gemeenten van Zuid Gran Canaria
een hulpmiddel voor het meten van de media en sociale impact voor bedrijven, instellingen en partijen

MMI Analytics, is een Canarisch bedrijf dat informatie en opmerkingen bijhoudt op sociale netwerken en 200 miljoen digitale bronnen op Lanzarote, Canarias en over de mmi-e.com hele wereld, en heeft maspalomas.mmi-e.com  en  mogan.mmi-e.com als twee internet dienstverleningspagina’s gepresenteerd waarmee men voorstelt, “om die ‘big data’ documentaire om te zetten in een gereedschap dat is te gebruikers om hun media- en digitale impact te evalueren.”

Het doel van deze nieuwe internetpagina is om te meten en te volgen welke projectie wordt bereikt door de verschillende bedrijven, instellingen, politieke partijen, in de twee gemeenten in het Zuiden van Gran Canaria, en dat ze zich aansluiten bij santalucia.mmi-e.com in Santa Lucía de Tirajana, waarvoor dit bedrijf ook 120 uur per dag televisie- en radio-uitzendingen analyseert op Lanzarote en de rest van de eilanden.
1146_maspalomas_imagen-noticia-copia.jpg
Naast een internetpagina transformeert MMI Analytics dit documentaire werk in bulletins - met thematische en geografische, insulaire en gemeentelijke segmentering - op basis van de verklaringen en nieuws over de verschillende hoofdrolspelers en thema's op het eiland, en opmerkingen over sociale netwerken, ter identificatie voor de beïnvloeders die meer activiteit en bereik genereren.

MMI Analytics verzamelt informatie over instellingen, gezondheid, transport, havens, cultuur, sport, evenementen, bedrijven, en winkels ... MMI, dat sinds 1993 bedrijven en instellingen helpt, is van plan om met dit initiatief een hulpbron aan te bieden die de evolutie en uitwerking controleert van Lanzarote en zijn gemeenten, als ook de toeristische bestemming, wat belangrijk is voor zowel de openbare bedrijfsleiders, van de bestemmingen als voor hotels, verenigingen, en andere deelnemers in de sector.

Op het gebied van politiek en vóór de volgende lokale verkiezingen, valt het 26M Electoral Intelligence programma  op: Inteligencia Electoral 26M,  dat probeert de diepgaande veranderingen vast te stellen welke de verkiezingsprocessen in de wereld registreren en hoe die veranderingen Lanzarote ook beïnvloeden. MMI meet en analyseert ook de projectie van de verschillende kandidaten voor de verkiezingen van 26 mei 2019 op het eiland en zijn gemeenten, waarvoor dit bedrijf ook de verwijzingen op Lanzarote analyseert in 120 uur per dag van televisie- en radio-uitzendingen op de zeven eilanden.

MMI ontwerpt op basis van gesprekken via sociale netwerken, blog,s en digitale instrumenten die helpen om naar de stem van burgers te luisteren, hun mening over merken en hoofdrolspelers, motieven in het bedrijfsleven, sociale mobilisaties, te voorspellen en de verdeling van krachten in de wereld te beschrijven van politieke organisaties.
banner_home.jpg
MMI Analytics is een Canarisch bedrijf, opgericht in 1992 en sinds 2005 met internationale projectie, met aanwezigheid op markten in Latijns-Amerika (Colombia, Panama en El Salvador), Spanje (Canarias en Navarra), en Afrika. Uitgegeven door ICEX als ‘een succes van internationalisering’ hebben dagelijks 400 klanten en bijna 2.000 gebruikers toegang tot hun analyse- en monitoring instrumenten voor communicatiemedia en sociale media.

logo-13.jpg
Bezoek NMI Analytics: http://analytics.mmi-e.com
000logo-583.jpg


Winkel-openingstijden op Canarias
vanaf september

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 7 september 2018 - Met de komst van de maand september toont zich een van de grootste geheimen van de Canarische Eilanden: Het is wanneer de zomer echt begint op de eilanden. Het verbetert het weer - de maanden september en oktober zijn wat het weer betreft de mooiste van het jaar, het is minder heet, het zeewater is aangenaam warm, en de dagen zijn nog lang - en ook de kalender van aankopen van de Canario’s verbetert dankzij de toeristen die met kruisvaartschepen komen. In de hoofdstad Las Palmas is de eerste openingsdag op zondag: Op 9 september 2018.

Sinds oktober zijn er winkelcentra op de Canarische Eilanden in de buurt van de stranden die elk weekeinde ook op zondag open zijn, openingstijden: van 09:00 uur tot 21:00, of 22:00 uur.
centros-comerciales-canarias-kojC--620x349abc.jpg
                  
Jongeren die sport bedrijven naast het winkelcentrum ‘Las Arenas’.
Op El Hierro kan worden gewinkeld op 24 september; 12 oktober; zes, acht en 23 december 2018.
Op Fuerteventura, vanaf 12 oktober en: de zes, acht, negen, 16, 23 en 30 december 2018.

Op Gran Canaria kan er op zondag gewinkeld worden op: 9 september; 12 oktober; twee, zes, acht, negen, 23 en 30 december 2018.
Op La Gomera op zondag: negen en veertien oktober; evenals op acht, negen, 16, 23 en 30 december 2018.

Op La Palma: 29 september; 12 oktober; 6, 8, 16, 23 en 30 december 2018.
Op Lanzarote: 16 september; 12 oktober; 2, 6, 8, 16, 23 en 30 december 2018.
OP Tenerife, 12 oktober; 25 november; 2, 8, 9, 16, 23 en 30 december 2018.

Kruisvaartschepen
In de Puerto de Las Palmas bedragen de kosten €60,= per persoon per dag. De gemiddelde kosten per dag en persoon van een kruisvaartpassagiers op Santa Cruz de Tenerife bedragen volgens gegevens van het Havenbedrijf €51,80

Op zondag open zijn  in de wintermaanden op de Canarische Eilanden met een gammele besteding door kruisvaartpassagiers is niet rendabel voor commerciële centra, maar er is een gat in de markt dat niet in het programma van reisorganisator  staat: De vakantiehuurwoning.

Het Havenbedrijf van Santa Cruz de Tenerife sluit 2018 met 600.000 cruisepassagiers op 311 tussenstops, een toename van 13 verbindingen. Zowel in de haven van Las Palmas als in andere commerciële zeehavens met toeristische invloed zullen schepen vanaf september, zoals van Bergé Marítima, Hamilton & Cía, Cunard Line, OPDR Iberia Hapag-Lloyd Kreuzfahrten, op de Canarische Eilanden veel voorkomen.
000logo-229.jpg


De rijkdom van het Canarische toerisme
groeide met 32% in het afgelopen decennium,
maar de werkgelegenheid verbeterde slechts
met 3%

CANARISCHE EILANDEN – zondag 26 augustus 2018 - In 2008-2017 steeg het Bruto Binnenlands Product (BBP) van het toerisme van 11.820 miljoen euro tot 15.573 miljoen euro, waarbij het aantal buitenlandse bezoekers steeg van 9,4 miljoen naar 14,5  miljoen (+ 55%), terwijl de schepping van werkgelegenheid slechts 10.136 meer mensen ten goede kwam.

Soms wordt betoogd dat de statistieken door de duivel worden beheerst, en het is waar, ook op de Canarische Eilanden. En nog veel meer als het om hen en door hen te kijken is, om een economische analyse met een uitgesproken politieke interesse te maken. Het is duidelijk dat het toerisme op de Archipel volop en in volle vaart gaat. Tot nu toe, goed of heel goed, afhankelijk van wie de meting uitvoert. Maar die oppervlakkigheid is niet altijd genoeg, met de interpretatie in een bepaalde richting van de macro-economische variabelen, als men alles wil vinden wat ze verbergen.

thum_1292_camarra-1.png
Het toerisme is de motor van de economie op de Canarische Eilanden en zal dat ook blijven. Hierover bestaat geen twijfel. En deze productieve sector, die is gegroepeerd binnen het generieke toerisme-concept, heeft tien jaar geleden, een decennium geleden (2008-2017), een rijkdom van 11.820 miljoen euro gegenereerd, gemeten in termen van Bruto Binnenlands Product  (BBP) en gangbare prijzen .
Vista-Duna-Gregory-Burras-Canaria_EDIIMA20140705_0143_40.jpg
Dat was het in 2008, net voor het uitbreken van de wereldwijde economische crisis. Tien jaar later, in 2017, is hetzelfde register groter geworden en is het nu al 15.573 miljoen, na groei en toename van de absolute en relatieve bijdrage van het toerisme aan de Canarische economie (regionaal BBP) vanaf 2010 en daarna.

Daarom is de absolute rijkdom van het eilandtoerisme in die periode niet meer en niet minder dan 32% toegenomen. Dit zijn gegevens die het resultaat zijn van de Impactur-studie specifiek voor de Canarische Eilanden (uitgevoerd door de Exceltur-lobby) en de INE in haar Contabilidad Regional de España (Regionale Spaanse boekhouding).

Een groot deel van de oorzaak voor deze stijging van 32% heeft te maken met de aanhoudende escalatie van de komst van buitenlands toerisme naar de Eilanden en, als gevolg daarvan, de voortdurende verbetering van de wereldwijde uitgaven door bezoekers van buiten het land .

In 2008 trokken de Canarische Eilanden 9,36 miljoen buitenlanders aan, maar 10 jaar later, in 2017, sloot men het jaar af met 14,5 miljoen een historisch record op de Archipel, jaar na jaar verslaan en daarna. Deze ontwikkeling betekent een verbetering van 55% en een onvoorstelbaar gevolg als fit niet, onder andere, het gevolg is van de negatieve situatie van andere concurrerende bestemmingen, vooral die in het Middellandse Zee-gebied.
a_EDIIMA20180824_0292_19-2.jpg
Tot hier wordt opgemerkt dat in het laatste decennium, 2008-2017, op de Canarische Eilanden, volgens de macro-economische statistieken, alles goed gaat: het toeristen-BBP stijgt met 32%, de buitenlanders komen massaal, met 55% meer... Maar momenteel is het tijd om te vragen naar werk: Wat is er gebeurd met het netto creëren van banen? De evolutie van deze variabele, en zet zich voort, niets lijkt op wat er met het vorige is gebeurd, dat bepaalde heel verschillend te zijn, maar het is ook waar dat de afronding schandalig is en wat wordt weerspiegeld is niet om te vieren met vuurwerk.

In dezelfde fase van analyse is ook de werkgelegenheid van de economische groep die afhankelijk is van toerisme (directe en indirecte posities en werknemers en zelfstandigen) gegroeid, maar slechts 3,2%, dat wil zeggen van 2008 tot 2017, met de grote economische motor van de eilanden die in tien jaar tijd 32% meer economische middelen genereerde, is alleen het arbeidscontract met iets meer dan 10.000 mensen verbeterd. Dit zijn de cijfers, de gegevens die de uitwerking in de keuken soms verbergt, of vermijden om te onderwijzen, misschien om het politieke verloop, de commissie, niet te bederven.

Hoe zit het met de langverwachte economische diversificatie?
Dit is zonder twijfel het andere ongeluk dat de Eilanden hebben moeten doorstaan, ondanks dat het een taak was die de partij van de regering van de Canarische Eilanden (nu alleen de coalitie van de Canarische Eilanden maar altijd geleid door deze partij) altijd heeft gepleegd om te vechten, om, voor zover mogelijk, de extreme afhankelijkheid van de regionale economie te verminderen voor beslissingen die worden genomen over de aankomst van onderdanen en vreemdelingen op de eilanden. Als er geen bezoekers zijn, is er geen toerisme. Zo eenvoudig is deze bedrijfsformule.
a_EDIIMA20180824_0283_20-1.jpg
De realiteit is, dat dit niet is bereikt, en ook de spanning is echt. Dit wordt getekend zodra men ziet waar men kijkt: Via de officiële INE-statistieken, of Exceltur-analyse

Als de Exceltur-variabelen worden verwijderd in hun werk Impactur voor de Canarische Eilanden van 2017, de recent gepresenteerde (in 2017), is er een verwoestend landschap vanuit het oogpunt van de langverwachte diversificatie: Het toeristen-BBP is gegaan van het monopoliseren van de 24,6% van de regionale economie in 2010 om dit te doen tot de 35,2% in 2017. De afhankelijkheid is veel sterker, met 10,6 punten van stijging.

Anderzijds, als men de gegevens gebruikt van Contabilidad Regional de España 2010-2017 (Regionale Boekhouding van  Spanje), deze ontwikkeld en gepubliceerd door het INE, ziet men het volgende, wat vergelijkbaar is met Impactur: 13,6 punten meer dan de record basis 100 van 2010 voor de aangegeven sector en 32% van het regionale BBP in 2017, volgens de eerste raming van het tegen marktprijzen. Met andere woorden, dat van economische diversificatie, is helemaal niets: de afhankelijkheid van toerisme op de eilanden wordt acuter. Dat wil zeggen, alle eieren in dezelfde mand.

Om deze bewering te bevestigen, is het handig om te verwijzen naar wat er is gebeurd met de andere productieve sectoren waarin, in theorie, economische diversificatie op de Eilanden moet worden ondersteund: De primaire sector heeft 1,2% van het regionale BBP, en heeft die relatieve waarde de afgelopen drie jaar gehandhaafd; de industrie daalt al tot 6,9%, hoewel deze niet verliest in vergelijking met 2016.

Alleen de bouw, die 4,9% van het regionale BBP bereikt, groeit, na het verbeteren van de bijdrage aan de rijkdom van de Eilanden met 6% van 2016 tot 2017. Het is nog ver van de jaren voorafgaand aan de uitbraak van de onroerendgoed-bubbel, bijvoorbeeld 2007 en zelfs 2008.
000logo-144.jpg


De komst van benzine naar Canarias in 1918

CANARISCHE EILANDEN - maandag 18 juni 2018 - De  eerste die een benzinepompstation  installeerde oo de eilanden was Shell via de havens van Las Palmas en Santa Cruz de Tenerife met benzine afkomstig uit Texas, welke men vervolgens exporteerde naar Europa en Afrika.

De komst van benzine, iets dat zo normaal is en wat men nu analyseert als ontkoling van de wegen, heeft amper honderd jaar aanwezigheid op de Canarische Eilanden. Het product was revolutionair op de Archipel omdat het diende op een schaal voor wederuitvoer.
historia-petroleo-canarias-U308650702810wC--380x285abc.jpgHet fiscale kader van de eilanden bevoordeelde de introductie, maar de Canario’s  stemden in de jaren tachtig voor mensen die ervoor kozen hun bananenbomen en hun tomatenproducenten in de EU te beschermen en de lage belastingen werden geliquideerd om te kunnen doorvoeren met goederen en later elektronica, dat wil  zeggen, zijn belastingvrije havens.
gasolina-islas-canarias-kYNG--1240x698abc-3.jpg
Een eeuw later 'genieten' anno 2018 de Canario’s van het hebben van de prijs  van de  duurste benzine in Europa ondanks het officiële klooster te zijn van een zakelijk platform tussen Continenten (zie: http://www.abc.es/espana/canarias/abci-canarias-donde-paga-gasolina-mas-cara-europa-201804010252_noticia.html ).

De benzine sluit nu  aan op hetzelfde doel als de Archipel met producten zoals steenkool, hoewel het minder zwavel heeft, vanuit visueel en logistiek oogpunt, wat problematisch was.

In 1922 circuleerden op de Canarische eilanden 1.096 voertuigen en in 1930 7.662 auto's

De benzine werd industrieel geëxploiteerd in de Verenigde Staten in 1859 en op de Canarische Eilanden in 1862. Het begon te komen in de vorm van kerosine die werd gebruikt voor het verlichten van lampen. Op de eilanden werden plantaardige oliën gebruikt die niet productief waren; maar het was zoals het was: zoals de linzen.

De aardolie  kwam van de bron in Titusville in Pennsylvania op dertig meter onder de grond, en werd op de eilanden in 1919 gepresenteerd. Echter, de Canarische markt was niet winstgevend; maar het is handig voor verzending naar Afrika en Europa. Het einde van de Eerste Wereldoorlog in november 1918 en de ondertekening van het Verdrag van Versailles in 1919 kwam heel goed aan op de eilanden

De benzine kwam op de Canarische eilanden terecht in de Amerikaanse 'Clipper'-zeilschepen die geladen werden.   Port Arthur, Texas. Daarna in blikken van vijf galons, wat 18,9 liter is. Het waren niet de handelaars in  Spanje die de benzine naar de eilanden brachten. Maar havenbedrijven die op Canarias hun belangen hadden.

De komst van benzine was heel goed voor de start van de Canarische economie en plaatste de eilanden op de kaart van Europa's energie-kracht door de belangen van de mogendheden. De binnenlandse markt was voornamelijk agrarisch. Omdat de eerste chartervlucht met toeristen op Gran Canaria ontstond in 1958, maanden voordat Spanje het IMF binnenkwam, 30 jaar na de aankomst van benzine op de eilanden.

Terwijl Europa bloedde in de slag bij de Somme en de Verenigde Staten besliste om in te grijpen in de toenmalige Europese Oorlog, versnelde het internationale kapitaal zijn intrede op de eilanden om hun energie te beheersen. Ze hadden al transport en landbouw.

Volgens de archieven van de haven van Las Palmas werd het eerste bedrijf dat de eilanden betreedt VOCI genoemd, dat in 1917 als een dochteronderneming van Eider werd geopend. Eider was sinds medio 1910 op de eilanden met een soort benzine genaamd ‘Sunflower." De Spaanse dochteronderneming van het Nederlandse bedrijf Dutch Shell begint haar activiteiten met Miller en Hamilton in de twee Canarische hoofdsteden.  

Verkeer
Op Tenerife bood Shell steenkool aan voor schepen. Maar voor handelsdoeleinden was het eerste oliebedrijf op de Canarische Eilanden Nederlands en heette het, en noemt het zich nog steeds, Shell, gevestigd in Las Palmas.

De reden voor de keuze van de haven van Las Palmas was niet gewoon . Er is één detail: in 1915 was de haven van Las Palmas de tweede na de New York in wereldwijd vrachtverkeer. In 1922 reden op de Canarische eilanden 1.096 voertuigen en in 1930 deden 7.662 auto's dat.

In 1919 plaatste Shell in de haven van Las Palmas de tanker ‘Strombus’ die de voorraden met het nationale schip ‘Mar Rojo" maakte. Dat schip in 1920 werd veranderd in de ‘Volute’ en in 1920 creëerde het bedrijf zijn eerste industriële fabriek op de eilanden.

Al met het carnaval van 1930 begon het eerste schip te werken en tegelijkertijd vaarde het om andere schepen te bevoorraden. Het heette ’Trophom’.  En begon diensten te leveren met de Canarische  ‘Admiraal Cervera’ op 5 mei 1930.
puertos-historia-petroleo-k7WD--540x285abc.jpg

En de raffinaderij komt

In 1923 lanceerden twee Canarische zakenmensen, Juan Díaz Jiménez op Tenerife, en Julio González op Gran Canaria, activiteiten op de Canarische Eilanden van de firma ‘Petróleos de Porto Pi’, een gemengd bedrijf gevestigd op de Balearen.

naviera-armas-canarias-kEkB--620x349abc.jpg                                                      Antonio Armas .
Porto Pi was een van de oprichters van Trasmediterránea. 101 jaar later is de rederij in handen van Antonio Armas uit Lanzarote (zie: http://www.abc.es/espana/canarias/abci-shearman-y-sterling-asesora-naviera-armas-para-colocar-50-millones-deuda-201704081413_noticia.html )

In 1927 kwam het wetsdecreet 1142 dat het Benzine-monopolie creëerde, waardoor de raffinaderij van Santa Cruz de Tenerife op de eilanden kon worden gevestigd. Toen kwamen BP Española de Petróleos en Hermanos Artiles, die smeermiddelen mobiliseerden om op de markt te brengen.
zzzzIslas-canariaslogo-kopie-124.jpg


18% van de buitenlandse werknemers is Italiaan

Toename. Canarias blijft buitenlandse werknemers winnen, aldus het Ministerie van Werkgelegenheid

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 19 april 2018 - De Canarische eilanden hebben in het eerste kwartaal van 2018 bijna 1.000 aan sociale zekerheid gelieerde ondernemingen gewonnen, waarmee het totale aantal buitenlandse werknemers op 95.425 kwam, bijna gelijk aan de bijna 98.000 die er vóór de crisis waren. Italianen blijven toenemen en vertegenwoordigen nu al twee van de tien aangesloten buitenlanders. In totaal zijn er 17.227.

In het eerste kwartaal van 2018 namen zowel buitenlandse werknemers uit de Europese Unie als niet-EU-werknemers toe, hoewel de eerstgenoemde het meest talrijk zijn. Europese filialen tellen er  53.128, terwijl die van buiten de EU er 42.298 zijn, volgens gegevens van het Ministerie van Werkgelegenheid en Sociale Zekerheid.
image_content_3367775_20180418084950-1.jpg

Van de EU is de grootste groep Italianen die opnieuw toeneemt. In het

eerste kwartaal bereikten deze groep  17.227 en telt meer arbeiders dan Duitsers en Britten samen

De eerstgenoemden zijn er 7.602 en de tweede 8.939.  De Roemenen zijn al de vierde groep op de Canarische Eilanden geworden, met een totaal van 3.722 buitenlanders.

Ten opzichte van de niet EU-landen, die met het herstel weer groeien, zijn de Marokkanen de meest talrijke eilandengroep. Ze zijn met totaal 5.964, gevolgd door de Chinezen, met in totaal 5.156 werknemers.

Op de derde plaats staan Cubanen, met 4.358 werkinemers; en Colombianen, met 3.798.

Wat de sectoren betreft, zijn drie van de vier buitenlanders werknemer, en slechts 25% is zelfstandig ondernemer.

De horecasector is die met de meerderheid, met 37.000 werknemers, gevolgd door de handels- sector. De bouw telt bijna 5.000 mensen.
00000slas-canariaslogo-401.jpg


Standard and Poors kwalificeert de schuld van Canarias met een ‘A-‘

Standard and Poors bevestigt dat de eilanden
in een spannings-scenario niet over de capaciteit beschikken
om kredietkenmerken in stand te houden die veerkrachtiger zijn dan die van de Spaanse Staat zelf

CANARISCHE EILANDEN - Witte Donderdag 29 maart 2018 - Het agentschap S & P Global Ratings heeft de kredietwaardigheids-nota van de lange-termijn-schuld van de Deelstaat Canarias met één stap verbeterd, die van ‘BBB+’ naar ‘A-‘ stijgt met positieve vooruitzichten (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Standard_%26_Poor%27s ).

Volgens Standard and Poors is deze stijging doorgevoerd naar aanleiding van de verhoging van de waardering van Spanje, die vorige week ook op ‘A-’ stond.
logo_rs-1.pngtenerife-canarias-islas-knnC--1240x698abc.jpg
                                                                                                            Tenerife.
Men wijst erop, dat de vooruitzichten voor de Canarische Eilanden beperkt blijven door de soevereine beoordeling van Spanje, en men heeft aangegeven dat als Spanje de score in de komende twee jaar voor het hele land verbetert, men ook de beoordeling van  de Archipel zou verhogen.

Het agentschap heeft uitgelegd, dat de Spaanse ‘CCAA’, inclusief de Canarische Eilanden, volgens hun mening niet in staat is om kredietkenmerken veerkrachtiger te houden dan de Spaanse Staat zelf in een spanningsscenario.

S & P heeft dit criterium uitgelegd met het feit dat Spaanse Deelstaten een beperkte capaciteit hebben om zich te verzetten tegen hervormingen in hun institutioneel kader en een groot deel van hun inkomsten ontvangen in de vorm van overdrachten beheerd door de Spaanse overheid.
00000slas-canariaslogo-244.jpg


In 2016 hebben de Canarische Nutsbedrijven
50 miljoen euro verlies geleden

De Audiencia de Cuentas (Rekenkamer) heeft vastgesteld
dat slechts vijf van de 22 Canarische nutsbedrijven
in 2016 winst gemaakt hebben

Het toezichtsorgaan heeft bezwaar tegen
het aannemen van personeel

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 7 februari 2018 - De nutsbedrijven van de Deelstaat Canarias hebben het boekjaar 2016 met verliezen afgesloten. Het Audiencia de Cuentas de Canarias (ACC) (de Canarische Rekenkamer) becijfert het negatieve resultaat van de nutsbedrijven op 49,7 miljoen euro, drie miljoen minder dan in 2015; en dit, ondanks het feit dat aan de vier bedrijven die meestal winst behalen - Grafcan, Grecasa, Visocan, en Puertos Canarios - een vijfde,  Gesplan, is toegevoegd.

Het totaal aan verliezen van de nutsbedrijven is vooral te wijten aan die welke geregistreerd zijn bij: Televisión Pública de Canarias (TVPC) meteen verlies  van 29,5 miljoen euro; en Gestur Tenerife (5,4 miljoen), aldus de Rekenkamer.

960xNx1517812186140kjpgpagespeedicHWrFh6bU5V.jpg

De verliezen van de nutsbedrijven  houden verband met de afname van hun totale omzet tot 99,7 miljoen euro, "met een neerwaartse trend die is begonnen in 2011", aldus de Rekenkamer, in het rapport over de algemene rekening van de Deelstaat Canarias in 2016.

De daling van de resultaten dwong 16 van de 22 bedrijven - 21 aan het einde van 2016, omdat Gestur CajaCanarias in december 2016 werd ontbonden - om hun begrotingen te wijzigen, hoewel veertien van hen niet om de vereiste toestemming vroegen.215/5000

Positief is, dat in 2016 de aansprakelijkheid van de Deelstaat Canarauas met 11 miljoen euro is verminderd ten opzichte van 2015, met name als gevolg van de daling van de schuld van Visocan en Gestur Tenerife.

Het personeelsbeleid is opnieuw door de Rekenkamer aan een verwijt onderworpen. Zo overschreden elf van de nutsbedrijven de kosten die ze hadden toegewezen zonder daarvoor toestemming te hebben. De Rekenkamer is ook niet op de hoogte van het feit dat ITC, Essscan, Hecansa, Puertos, Proexca, Promotur, en GMR, een mededeling hebben gedaan om personeel in dienst te nemen bij het Directoraat Begroting van de Canarische Regering.

Ook op het vlak van personeelsbestanden, waarschuwt de ACC dat Gesplan tijdelijk personeel heeft, "zonder dat er een erkenning is, dat de activiteit niet kon worden uitgevoerd door het vaste personeelsbestand". De Rekenkamer  maakt soortgelijke opmerkingen over Puertos - men kent niet de  procedure voor het selecteren van drie tijdelijke werknemers -, Gestur Tenerife, Grecasa en de openbare radio en televisie.

De totale personeelskosten zijn in 2016 echter met 1,4 miljoen euro verlaagd, terwijl het personeelsbestand  elf personeelsleden verloor.

In het 2016-nspectieverslag van de Rekenkamer van de Canarische Regering zijn enkele praktijken ontdekt die de controle van de rekeningen al had op Nutsbedrijven, maar ook dat andere zijn gecorrigeerd. Dit is het geval van het overschot aan onder-aanneming in de beheers-commissies die de Nutsbedrijven ontvangen.

De Ley de Presupuestos (Begrotingswet) bepaalt dat als de commissie geen speciale limiet bevat, deze kan worden gesloten met derden, tot een percentage dat niet meer bedraagt dan 50% van het bedrag van het werk. In 2015 bereikten de commissie-bedragen die deze drempel overschreden acht nutsbedrijven, terwijl in 2016 dat aantal  is teruggebracht tot één, wat overeenkomt met Canarias Cultura en Red.

De meerderheid van de nutsbedrijven betaalde leveranciers binnen een periode van minder dan 30 dagen. Degenen die het overtroffen, waren Canarias Congress Bureau Tenerife Sur (CCB Tenerife), GMR (Gestión del Medio Rural), Hecansa, Gesplan, Saturno, en GSC (Gestión de Servicios para la Salud y Seguridad).

Als algemene opmerking wijst de Rekenkamer op het ontbreken van algemene doelstellingen van deze nutsbedrijven waarmee kan worden gemeten of deze worden bereikt, “een feit dat in voorgaande jaren is herhaald", zegt men. "Over het algemeen is de uit te voeren activiteit gekoppeld aan de kosten, en in sommige gevallen wordt het bedrag zelfs niet geschat," zegt de algemene balans 2016.

In het hoofdstuk over niet-naleving, merkt de analyse van de Rekenkamer op, dat de levensvatbaarheidsplannen van de nutsbedrijven overwogen een deel van de variabele beloning van het personeel te koppelen aan de behaalde doelstellingen, een prognose die niet is uitgekomen.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-258.jpg


Het verhaal van een vrouw
die een groot bedrijf begon met 35 eurocent

GRAN CANARIA - woensdag 13 december 2017 - Juanate Gil Falcón stopte met het leidinggeven aan een dienstverlenend bedrijf om zichzelf opnieuw uit te vinden zonder een euromunt in haar zak. Nu leidt ze vanuit Artenara nop Gran Canaria, een bedrijf op basis van landbouw, veeteelt, en actief toerisme.

Ze werkte in een van de grootste bedrijven in de dienstensector op de Canarische Eilanden.
300 gezinnen hingen er van af. Het bedrijf verloor een groot contract met een overheid en zij  werd als bedrijfsleidster ontslagen. Ze kon niet verhuizen naar het bedrijf waar zij werkte. Dingen van het leven, binnen een paar weken verloor zij haar baan en had bijna geen geld. Juanate Gil Falcón koos ervoor om terug te keren naar haar oorsprong.
morales-gran-canaria-kejB--620x349abc.jpg
      De president van het Cabildo (Eilandbestuur), Antonio Morales, van Gran Canaria;
                                                en Juanate Gil Falcón.
Gil Falcón moest een andere richting geven aan haar stadsleven. Maar zonder een euro. Zij keerde terug naar Artenara, Gran Canaria, waar haar ouders wat landruimte achterlieten en begon te mediteren over een zakelijk idee, zonder financiële steun; behalve de bevestiging van haar illusie. Alles, om niet afhankelijk te zijn van wie dan ook.
“Ik wist niets van het platteland. Ik was een van degenen die lawaai nodig had, ik was in de stad Las Palmas de Gran Canaria sinds ik 13 jaar oud was. En op een gegeven moment in mijn leven besloot ik eigenaresse van  mijn  tijd  te zijn. Toen ze me ontsloegen, koos ik ervoor om vrij te zijn ," legt Gil Falcón uit.

Er was een idee op basis van landbouw en kennis over hoe de boekhouding  van binnen werkte. Zich wenden tot  officiële hulp was onmogelijk vanwege de trage procedures. Het ergste was dat zij-  als zij niet de  batterijen erin stopte - de spiraal van sociale uitsluiting kon binnengaan. Vanaf het hooggebergte van Gran Canarua mediteerde zij en leed omdat zij twee aanbiedingen van werkgelegenheid afwees. Reden: dat men haar ketende aan een wereld waarvan zij  niets wilde weten en een logische uitweg moest vinden om haar leven te controleren.

Herinvesteren
Nadat zij enige steun had gezocht, besefte zij dat de enige financiële steun waar zij op kon rekenen in haar zak lag: 35 cent. Met dat kapitaal heeft zij zichzelf opnieuw uitgevonden. Zij kocht een paar glazen potten en maakte marmelade (jam). En zo, ging het verder. Nu leidt ze een bedrijf op basis van ervaringsreizen en verkoopt het via internet

Van die 35 eurocent heeft ze nu, naast haar prestigieuze confituur, een centrum voor de uitwisseling van ideeën over plattelandsontwikkeling. Een ruimte, Arte Gaia, waar actieve toeristische reserveringen worden beheerd voor traditionele maaltijden op basis van de geschiedenis van de mensen in het gebied, wandelingen door bossen, producten van de het hooggebergte van Gran Canaria en ambachten. Dat wil zeggen: De toeristische ervaring op de bestemming versterken, met de sleutel in  de hand. En het gebied profiteert ervan, omdat het de besteding van toeristen in hun regio verhoogt. Mensen die eerder nauwelijks in Artenara hebben doorgebracht.

De mermelada (jam wordt) geleverd met fruit uit het Acusa-gebied. Met de steun van andere naburige vrouwen en oudere vrouwen, zoals Lala en Vicenta, vond ze kennis van haar ervaringen om te profiteren van het land. Naast jam, gebak, en honing, die wordt geproduceerd op de hellingen van de Roque Nublo en de Bentaiga.

“Aanvankelijk wijdde ik me aan de producten in dit volledige biosfeerreservaat en dus, in Artenara, naast aardappelen en groenten, of producenten van wijnen in het gebergte  op 1.900 meter hoogte, dat uniek is in Spanje; en er zijn twee," merkt Gil Falcón op, die de nadruk legt op de aanwezigheid van uitstekende Canarische kazen en honing die worden onderscheiden  vanwege  hun kwaliteit.

tejerina-mujeres-rurales-kejB--540x285abc.jpg  Een technische landbouw-manager, Juanate Gil Falcón,. en minister Isabel García Tejerina.
Steun
Het Ministerie van Landbouw en Visserij, Voedsel en Milieu heeft een plan in het leven geroepen  met als doel de gelijkheid van mannen en vrouwen te promoten, en de rol van plattelandsvrouwen te bevorderen. "Vrouwen zijn een van de pijlers waarop het beleid voor plattelands modernisering en diversificatie is gebaseerd, dat maatregelen omvat om de integratie van jonge vrouwelijke landbouwers  aan te moedigen, het gebruik van nieuwe technologieën aan te moedigen, opleiding te bevorderen, en de wet van gedeeld eigendom van vrouwen te bevorderen van agrarische boerderijen, en het  leveren van diensten en infrastructuur aan plattelandsgebieden ,”zegt het Departement dat Isabel García Tejerina leidt.

Platform
Uiteindelijk  zijn we nu een platform, waar ambachtslieden kunnen verkopen en boeren hun producten kanaliseren", benadrukt de onderneemster, die is bekroond door het Ministerie van Landbouw en Visserij, Voedsel en Milieu.
Juanate Gil maakt deel uit van het programma 'Rural Women Challenge' dat wordt gefinancierd door de Europese Commissie (EC), een plan van het
Instituto de la Mujer y para la Igualdad de Oportunidades (Instituut voor Vrouwen en Gelijke Kansen) in samenwerking met de Escuela de Organización Industrial (EOI) (School voor Industriële Organisatie).
Het idee dat ontstond uit 35 cent: Arte-Gaia, nu is het een verwijzing om een voorbeeld te zijn voor andere vrouwen die op zoek zijn naar een uitweg door middel van zelfstandige activiteiten en waar natuur, gastronomie, kunst, cultuur en ambachten samensmelten, zonder het spoor uit het oog te verliezen en ook niet te vergeten dat men met  weinig  kan beginnen, wanneer men maar wil.
fenorte-canarias-islas-kejB--540x285abc.jpg
Goreti Suárez; de burgemeester van  Firgas, Manuel Báe;, en Medina, voorzitter van Fenorte.
Samenwerking
De algemeen directrice van Suárez Yánez, Goreti Suárez, heeft op dinsdag12 december 2017  gezegd,  “dat vrouwen uit het Noorden van Gran Canaria - gemarkeerd door een gebied waar het productieve vlak gebaseerd is op landbouw en veeteelt - alleen staan voor het veranderen van  het marktmodel, waar - naast familieopvolging,  die van invloed is op alle familiebedrijven - iedereen weet wat hun recept is om te gebruiken; en we moeten meer dan wie ook, bewijzen dat we leiders zijn om de echte economie recht te trekken."

Goreti Suárez heet de  rol benadrukt van de Federación de Empresarios del Norte de Gran Canaria (Fenorte) (Federatie van Ondernemers van het Noorden van Gran Canaria)  en van de  Agglomeratie in het Noorden van Gran Canaria, in het versterken van de rol van vrouwen en zelfstandige zakenvrouwen in het gebied.
In Firgas, is in december 2017 een tentoonstelling over het leven van 100 vrouwelijke ondernemers uit de regio die de Canarische Regering steunt.
zzzislas-canariaslogo-1099.jpg


Het zuidoosten van Gran Canaria, meer gericht op zaken, is rivaal van Las Palmas de Gran Canaria

GRAN CANARIA -  woensdag 8 november 2017 - Ondernemers die geen tijd willen verspillen aan files, kiezen ervoor om dicht bij de toeristische gebieden van het eiland te zijn, met commerciële zaken in Vecindario en met de industrie in Arinaga. Het is de meest diverse en meest experimentele regio van Canarias in milieu-innovatie, toegepast op de reële economie.

Tot een paar jaar geleden was het gebied van Vecindario, in het zuidoosten van Gran Canaria, een van de scenario's die tienduizenden toeristen uit Playa del Inglés en Maspalomas verwelkomden om uit te rusten. Ze noemden dit  het 'slaapgedeelte' van het toerisme in Gran Canaria.

logo_1-1.jpg cartel.png

Door de ontreddering van de vakantiehuur kan het gebied meer zakenreizigers herbergen, zakenmensen die tot twee jaar geleden in de stad Las Palmas werden verankerd, waar men ondernemers van de eilanden ontving, en die de slapende kantoormarkt had.

De logistieke problemen die in de hoofdstad van Gran Canaria  bestaan om zaken te doen, zorgen voor een verandering die wordt waargenomen door makelaars die huizen en kantoren huren: het zuidoosten van Gran Canaria is gericht op het faciliteren van bedrijven.

 De digitale transformatie dwingt kleine stedelijke ondernemers om hun klanten van dienst te zijn door onmiddellijke ondersteuning en nieuwe ‘caladeros’  (‘visgronden’) te veroveren op andere delen van het eiland, zoals Vecindario en Arinaga. Hieraan wordt de daling van de vluchtprijzen tussen de eilanden toegevoegd. De nabijheid van de luchthaven Gando draagt bij aan het vermijden van Las Palmas de Gran Canaria.
2010-07-05_IMG_2010-06-27_235518__4958466.jpg

Hoofdstedelijke lijdensweg
Dagelijks verliest een chauffeur gemiddeld 22 minuten om een traject af te leggen, wat neerkomt op 86 uur verlies per jaar. Als een werkweek 40 uur heeft, dan betekent dat in Las Palmas de Gran Canaria een verlies te zijn van iets meer dan twee weken per jaar werken, voor het vinden van een parkeerplaats of voor het afleggen van een traject. En dat is in 2017 verergerd met 2%.
accidente-retenciones-autopista-sur-las-palmas.jpg preview_m-31.jpg

Het is maar zelden dat er een dag is waarop geen problemen zijn om in de hoofdstad van Gran Canaria te geraken. Las Palmas de Gran Canaria heefrt zich gespecialiseerd in het genereren van traagheid  en de enigszins welgedane  jonge ondernemers verhuizen omdat ze geen tijd hebben om te verliezen. Ze besparen op kantoorhuur, op huisvesting, en er is commerciële dynamiek.

foto1-3.jpg                            Polígono Industrial (Industrieterrein) de  Arinaga
Vecindario ligt dicht bij het Polígono Industrial (Industrieterrein) van Arinaga, een van de grootste van Europa, en op enkele minuten van de luchthaven van Gran Canaria.
Voor een Britse investeerder,  bijvoorbeeld  getroffen door de Brexit, is er geen gebied in de Europese Unie met stranden, luchthaven, industrieterrein, en woonwijk, in een straal van minder dan vier kilometer.

Het zuidoosten van Gran Canaria heeft daarnaast het gemak van luchtverbindingen, economische grondreserves voor innovatieve industrieën en, de laagste soort Impuesto de Sociedades (Vennootschapsbelasting)  in de hele Eurozone: 4%.

Efficiëntie
De huidige burgemeester van Santa Lucía de Tirajana, Dunia González Vega, en haar voorganger, Silverio Matos, beiden van de politieke partij Nueva Canarias (NC), hebben in de loop van de jaren Vecindario, bijvoorbeeld, voorbereid om investeringen te ontvangen op basis van efficiënt zakendoen .

Daartoe bevordert de Mancomunidad de Municipios del Sureste de Gran Canaria (Zuidoostelijke Agglomeratie van Gran Canaria) programma's met de steun van de Europese Unie (EU). Dit zijn ontwikkelingsplannen met het hoogste toepassingsniveau in de EU.

Vecindario is al het financiële centrum van het Zuidoosten van Gran Canaria, Arinaga het industriële centrum, en Ingenio is dat in landbouwonderzoek. Pozo Izquierdo, heeft naast een wereldkampioenschap windsurfen, centra gespecialiseerd in onderzoek naar innovatieve energieën.

Overal vanuit het Zuidoosten van het eiland wordt lokaal talent aangeboden aan investeerders en industriële bedrijven. Men kan zeggen dat het Zuidoosten van Gran Canaria meer divers en meer experimenteel gebied is dan andere Canarische, zoals Las Palmas de Gran Canaria,  of Santa Cruz de Tenerife.
mapaoficina.jpg

Agglomeratie inspanningen
De eenheid van actie om een goed klimaat te genereren voor het zaken doen, wordt verricht  vanuit de Mancomunidad del Sureste de Gran Canaria (Zuidoostelijke Agglomeratie van Gran Canaria). In 2017 is het de agglomeratievoorzitter - de burgemeester van Aguimes, Óscar Hernández - die het technische profiel verdedigt en hooggekwalificeerd is om de aanwezigheid van privaat kapitaal bij de ontwikkeling van investeringsprojecten te katalyseren
(zie: ).

In Arinaga, dat behoort tot de gemeente Agüimes, worden projecten uitgevoerd voor beursgenoteerde bedrijven die gespecialiseerd zijn in nieuwe energie die afkomstig zijn uit  Duitsland, of Noorwegen; of voor verwerking, afkomstig uit Luxemburg.

In Ingenio is de burgemeester, Juan Díaz (PSOE), trots op de ingeschreven, beursgenoteerde bedrijven die gespecialiseerd zijn in biotechnologie, industriële landbouw met toegevoegde waarde, en boerderijen op basis van oplossingen voor de Europese levensmiddelenindustrie.

Om nog maar te zwijgen over de luchthaven van Gran Canaria, waar miljoenen mensen per jaar het eiland binnenkomen en verlaten.

Het zuidoosten van Gran Canaria mag dan misschien kleiner zijn dan de hoofdstad van het eiland, maar het is wel sinds de tijd van Silverio Matos als burgemeester van Santa Lucia de Tirajana meer gericht op het industriële bedrijfsleven en innovatie. De bevolking van Gran Canaria heeft deze verandering opgemerkt en heeft Antonio Morales (NC) als president van het eiland gekozen, die burgemeester van Agüimes was voor Óscar Hernández (NC).

cc-atlantico-vecindario-kAaD--540x285abc.jpgDe woningprijzen zijn met ongeveer 20% gedaald sinds de wereldwijde recessie van 2008, en waren erg laag in 2016.

Veel van de arbeidskrachten  die opgeleid zijn in het Zuidoosten van Gran Canaria, kunnen vloeiend een gesprek in het Engels voeren, door de invloed van toerisme en openbaar onderwijs.
0000Islas-canariaslogo-kopie-624.jpg


Twee van de drie zelfstandige ondernemers in Spanje komen uit het buitenland

SPANJE  - woensdag 11 oktober 2017 -  Volgens de gegevens van de Asociación de trabajadores autónomos (ATA) (Vereniging van Zelfstandige Ondernemers),  zijn van elke drie zelfstandige ondernemers in Spanje er twee afkomstig uit het buitenland en dus slechts een uit Spanje zelf. Hierbij is gekeken naar de cijfers van de eerste negen maanden van 2017 en het aantal geregistreerde zelfstandige onderneners bij het Régimen Especial de Trabajadores Autónomos (RETA), de instantie die bijhoudt hoeveel zelfstandige ondernemers er zijn in Spanje.

Volgens de verzamelde gegevens is het aantal zelfstandige ondernemers met 23.840 toegenomen in de eerste negen maanden van 2017. Dat is een stijging van 6,3% op nationaal niveau waarbij het totaal aantal buitenlandse zelfstandige ondernemers in Spanje  is komen te staan op 278.035.
zelfstandig-ondernemer-of-werknemer.jpg zzp-373x250groot.jpg

                  "Al is mijn zaakje nog zo klein, het is heerlijk eigen baas te zijn1"
                  Column-Pierre-Spaninks-dit-is-de-definitie-van-de-zzp-er_crop1000x500.jpg
Van de 23.840 nieuwe zelfstandige ondernemers in 2017 zijn er 16.422 afkomstig uit het buitenland, en dat is goed voor een aandeel van 68,9% van het totaal aantal zelfstandige ondernemers in Spanje.

Deelstaten
Gekeken naar de Deelstaten in Spanje, is te zien dat de meeste buitenlandse zelfstandige ondernemers in Catalonië te vinden zijn met een totaal van 63.380 en een stijging  in 2017 van 4.340.
Als tweede op de lijst staat de Deelstaat Madrid met 44.125 buitenlandse zelfstandige ondernemers en een stijging van 832; gevolgd door de Comunidad Valenciana met een totaal van 37.865 zelfstandige buitenlandese ondernemers en een stijging van 1.901 personen in 2017.

Andalusië staat met 37.323 zelfstandige buitenlandse ondernemers als vierde op de lijst met een stijging van 2.246.
Op de Balearen is het aantal buitenlandse zelfstandige ondernemers toegenomen met 4.245 naar 19.582, de grootste stijging (+27,7%) van heel Spanje

Spanje is duur
Het is wel opvallend dat het aantal buitenlandse zelfstandige ondernemners is gestegen, daar  Spanje een van de duurste landen is om zelfstandig te gaan werken.
Ter vergelijking, in Spanje kost dit €275,= per maand (inclusief sociale voorzieningen), terwijl dat in Nederland €50,= per jaar is.
Voor beginnende zelfstandige ondernemers  zijn er speciale tarieven gedurende enkele maanden om het begin makkelijker te maken, waarbij men een ‘tarifa plana’ (‘vast tarief’)  van €50,= per maand betaalt gedurende de eerste zes maanden (waarschijnlijk wordt dat vanaf 2018 twaalf maanden).

Al is mijn zaakje nog zo klein,  het is heerlijk eigen baas te zijn.
000logo-kopie-155.jpg


De Grancanarische hotelier Francisco López
treedt toe tot de Ondernemerskring

Hij is directeur van  Lopesan, het leidende horecabedrijf op Canarias

GRAN CANARIA - woensdag 11 oktober 2017 - De directeur van Lopesan, Francisco López, is in oktober 2017 toegetreden tot de Círculo de Empresarios (Ondernemerskring) van  Gran Canaria,  de entiteit die wordt gevormd door een twintigtal vooraanstaande  generatoren van arbeidsplaatsen op het eiland Gran Canaria

Francisco López is lid van de Raad van Bestuur van Lopesan en deskundige in hotelbeheer.

Met de toetreding van López, wijst de entiteit die wordt voorgezeten door Mario Romero Mur, erop, “ dat we blijven zoeken naar ideeën van economisch en sociaal beleid, om onze ervaring als ondernemers aan te beiden, ten gunste van het gemeenschappelijke welzijn van onze  samenleving.”
Francisco-Lopesan-Turismo-kD0--620x349abc.jpg
                                                      Francisco López.
In de Círculo de Empresarios (Ondernemerskring) van Gran Canaria bevinden zich onder andere:
- Agua de Firgas,
- Destilerías Arehucas, 
- Juliano Bonny, 
- Clínica San Roque,
- Dinosol, 
- Domingo Alonso Group,
- El Cortijo Club de Campo,
- Freiremar,
- Flick,
- Harinera Canaria, 
- Grupo Mur,
- Siemens Maquinaria,
- Lopesan,
- Naviera Armas,
- Publicidad Atlantis,
- Satocan.

Begin oktober 2017 is een directeur van Fund Grube toegetreden tot de Ondernemerskring, net als onlangs een directeur van Contactel.
lopesan-hotels-canarias-kD0--450x253abc.jpg
                   De prijsuitreiking aan het Grancanarische horecabedrijf Lopesan

Toename van digitaal aanbod
Anderzijds zijn de hotels Lopesan Costa Meloneras en Lopesan Villa del Conde erkend als enkele van de beste hotels in Spanje, volgens de 'Loved by Guest 2017'-onderscheidingen  van www.hotels.com, de internetpagina voor het reserveren van logies-accommodatie.

Deze onderscheidingen, die de hotels herkennen welke de beste score hebben behaald door meer dan 25 miljoen gastencommentaren, worden steeds belangrijker, omdat de meeste reizigers de beoordelingen van andere klanten controleren bij het kiezen van hun vakantiebestemming.

De beoordelingen van Lopesan Costa Meloneras en Lopesan Villa del Conde beoordelingen op het digitale reserveringsportaal waren respectievelijk 4,5 en 4,6 van de maximaal haalbare  5 punten.  Deze twee hotels, samen met het Lopesan Baobab Resort, hebben zich gevestigd als kwaliteits-horecabedrijven  op de bestemming Gran Canaria.

De zeer gedifferentieerde thema's, de royale groenvoorzieningen, ruimten, en de kwaliteit van hun diensten, die het gastronomische en recreatieve aanbod benadrukken, maken deze verblijfsaccommodaties een van de beste logiesmogelijkheden in het Zuiden van het eiland.
0000Islas-canariaslogo-kopie-377.jpg


Vijf vooraanstaande Canarische onderneemsters

Zij zetten geen abstracte leerstellingen in hun bedrijf in werking, maar dienen de belangen van de reële economie door hun theorieën te baseren op het algemeen goede

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 6 oktober 2017 - De Canarische Eilanden hebben op een speciale manier leidende vrouwen gegenereerd in de bedrijfswereld, in sectoren zoals de diensten en industrie.
De nieuwe combinatie van talent en geduld heeft ertoe geleid dat veel vrouwen uit het donker en de generatie-stagnatie komen om de bedrijven te zien met een moderne visie.
                                          logo-9.jpg
Het is zonder twijfel de best , en in feite het beste middel,  om de levensstandaard te verhogen, en langer, veiliger, en completer te leven dan voorheen.
goretti-suarez-suarezyanez-kvx--510x287abc.jpg
Goretti Suárez
Goretti Suárez is, bijvoorbeeld, de algemene directeur van Suárez Yánez, een bedrijf in de commerciële sector van de Canarische Eilanden dat in 2017 het 60 jarig bestaan viert.
Suárez leidt een familiebedrijf , “waar het duidelijk is dat vrouwelijke ondernemers een belangrijke rol kunnen spelen bij het scheppen van banen in sectoren waarin we werken als agrarische oplossingen,  vrije tijd,  en toerisme".

"Ik heb zakenlieden zeer broos en onzeker gezien vanwege een verdraaid gevoel van wat mannelijk succes betekent. Ook hebben mannen geen voordelen van gelijkheid. Gendergelijkheid is ook een probleem voor hen," zegt zij.
elena-corchero-canarias-kvx--510x287abc.jpg
Elena Corchero
Elena Corchero is een van de vele Canarische namen die meer en beter in het buitenland klinkt. Deze ontwerpster is gespecialiseerd in het werken met intelligente materialen.

Haar ontwerpen brengen de wetenschap dichter bij de mensen, terwijl zij de lokale handel bevordert, milieubewustzijn en gender-gapingen overwint.

Ze heeft gewekt met MIT Technology Review, Julius Baer, BBC, EDF, Omnicom Media, Diageo, Ericsson, en Unilever. 'Ik vind het leuk om te denken dat ik een soort bemiddelaar ben tussen wetenschap en kunst.' De Canarische markt werd klein,  en sinds haar opleiding in de MIT weet ze van  geen ophouden.
sonia-garcia-sanjuan-kvx--510x287abc.jpg
Sandra García-Sanjuán
Sandra García-Sanjuán zou weleens  de Canarische zakenvrouw kunnen zijn met wereldwijd de beste. Het is een ‘celebrity broker’( beroemdheidsmakelaar) met ruim 20 jaar ervaring.

Zij heeft meer dan 1-000 contracten. over de hele wereld afgesloten voor reclamecampagnes, filmcasting, concerten, televisieprogramma's, filmfestivals, conferenties, prijsuitreiking en publieke optredens bij evenementen.

Oprichtster en bestuursvoorzitter van Starlite Marbella en Starlite Mexico. Mede-oprichtster van de Fundación Niños en Alegria ( Stichting Kinderen in Blijdschap) die scholen in Mexico bouwt en meer dan 3.000 leerlingen heeft ingeschreven.
victoria-lopez-fuentes-kvx--510x287abc.jpg
Victoria López Fuentes
Victoria López Fuentes leidt de familiebedrijvengroep Fedola Group, met 22 bedrijven. Is bestuursvoorzitter van de Grupo Comercial, en algemeen verkoopdirecteur van de Grupo Fedola, algemeen directeur van GF Hoteles,  en leidt Pricemesa, Priceformes en Camulse, en ook Grupo Fedola. Zij maakt deel uit van het van het vertrouwenscomité dat beslissingen neemt voor Ashotel en de Círculo de Empresarios (Ondernemerskring) in het Zuiden van  de Tenerife .

Naar haar mening, “nemen vrouwen steeds meer een belangrijke leidersrol in organisaties aan. We zijn van een lange weg gekomen, we hebben het niet makkelijk, maar het is niet onmogelijk.”
hermina-rodriguez-benitez-kvx--510x287abc.jpg
Herminia Rodríguez
Herminia Rodríguez is lid van de Adviesraad van de Grupo San Roque, deze is in 2017 uitgegroeid tot een volledig lid van de Círculo de Empresarios (Werkgeverskring) van Gran Canaria door waarden zoals: humanistisch, die altijd aangetoond hebben dat de particuliere gezondheid sector een efficiënte en bruikbare maatschappij is.

Naast haar kennis van de zakelijke markt, voegt zij  toe  dat ze specialist is in
de leer van de klieren met inwendige afscheiding, en voedingsleer, en adviseur van de Grupo Hospitales San Roque. Ze heeft een doctoraat in Gezondheidsbeheer voor de CEF. Daarnaast heeft zij programma's zoals het Programa de Alta Direción (PADE)  bij het Bravo Murillo-Instituut gestudeerd en is ze werkzaam als arts in het  Doctor Negrín-Hospitaal, en is ze Hoofd van endocrinologie (leer van de klieren met inwendige afscheiding) van het San Roque Hospitaal op Lanzarote.
0000Islas-canariaslogo-kopie-331.jpg


Roemenië opent voor het eerst
een consulaat op de Archipel

CANARISCHE EILANDEN -31 mei 2017 - Het consulaire kantoor heeft tot doel de economische mogelijkheden van de Eilanden te benutten.
rumania-abre.jpg                                                                    
Alina Elena Ramaru,

Alina Elena Ramaru is de eerste consul ooit van Roemenië op Canarias.
ZZZIslas-canariaslogo-1003.jpg


Spaanse overheidsschuld
opnieuw gestegen naar recordhoogte

SPANJE - vrijdag  19 mei  2017 - De Spaanse Conservatieve Regering mag dan wel van de daken schreeuwen dat het stukken beter gaat met de economie, er meer geld wordt uitgegeven door de Spanjaarden, er meer belastinginkomsten zijn, dat de werkgelegenheid enorm is gestegen, en dus het aantal werklozen daalde; toch kampt het land met een torenhoge overheidsschuld van inmiddels 100,6% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). De schuld van Spanje is vooral gegroeid op de middellange en lange termijn. Spanje is daarmee het land geworden met het grootste overheidstekort binnen de Europese Unie.

Eind maart 2017 heeft Spanje een overheidsschuld van ruim1,1 biljoen euro wat in cijfers het volgende getal is 1.129.378.000.000 ( dus meer dan duizend miljard euro). De schuld vertegenwoordigt 100,6% van het Bruto Binnenlands Product (bbp) terwijl dit eind 2016 nog 98,98% was. Toen sprak de Spaanse Regering nog van goed nieuws, want de schuld was minder dan de beoogde 99,4%.

Espana-bandera-dinero.jpg ahorro_1_blog_med.jpg
Helaas voor de regering is men daar nu ruim overheen gegaan en lopen de schulden van Spanje de spuigaten uit. In vergelijking met maart 2016 is de overheidsschuld met maar liefst 32,5 miljard euro, of 2,9% gestegen.

Eind 2016 becijferde  Eurostat nog, dat Spanje op de zesde plaats stond binnen de Europese Unie wat betreft de overheidsschuld, wat toen 99,4% was. Hiermee stond Spanje er beter voor dan Griekenland met 179%, Italië met 132,6%, Portugal met 130,4%, Cyprus met 107,8% en België met 105,9%.
Nederland had eind 2016 nog een overheidsschuld van 62,3%  wat nog steeds boven de EU-norm lag van 60%.
ZZZIslas-canariaslogo-920.jpg


Best in Gran Canaria’ bestemt €600.000,= 
voor het aantrekken van investeerders
in de blauwe en groene economie
en voor bedrijven die getroffen zijn door de Brexit

De kalender bevat evenementen in
Noorwegen, Duitsland, Frankrijk,
en in het Verenigd Koninkrijk

GRAN CANARIA - donderdag 30 maart 2017 - Het merk ‘Best in Gran Canaria’ besteedt €600.000,= voor het aantrekken van investeerders in jaarbeurzen en ontmoetingen met directies van technologiebedrijven,  hernieuwbare energie, de maritieme sector, en investeringsprojecten, evenals voor het aantrekken van bedrijven die zich verplaatsen vanuit het Verenigd Koninkrijk vanwege de Brexit, zo heeft op donderdag 30 maart 2017 de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, Antonio Morales. aangekondigd.

De Sociedad de Promoción Económica (Economische Promotiemaatschappij) van het Cabildo (Eilandbestuur) zal €500.000,= bijdragen en nog eens €100.000,= wordt bijgedragen door de Canarische Regering met het doel de actie-kalender te ontwikkelen, met dertig acties in het buitenland en een twintigtal op het Eiland, waarmee men contact legt met 200 ondernemingen die gewijd zijn aan technologie, 150 in de maritieme sector, met andere Europese ondernemers en met die in andere Spaanse gemeenten, verantwoordelijken voor maritieme biotechnologie en een twintigtal ontmoetingen met vooraanstaande personen in de toeristen- en recreatie-industrie. Deze kalender omvat acties in Frankrijk, Noorwegen en Duitsland, en daarnaast in het Verenigd Koninkrijk.
Best.jpgMorales heeft deze initiatieven  bekend gemaakt, samen met: de Minister van Economische Ontwikkeling, Raúl García Brink, na de vergadering van de Bestuursraad-vergadering van ‘Best in Gran Canaria’ die is bijgewoond door, onder andere:
- de afgevaardigde van de Spaanse Regering op de Canarische Eilanden,
   Mercedes Roldós;
- de voorzitter van Casa África,
   Luis Padrón;
- de voorzitter van de Kamer van Koophandel van Gran Canaria,
   José Sánchez Tinoco;
- de rector van de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria,
   Rafael Robaina;
- het hoofd van de ZEC-Zone (Fiscale-zone),
   Beatriz Barrera;
- het hoofd van de Zona Franca (Vrijhandelszone)
   Carlos Ester.

Zo zal het merk dat Gran Canaria promoot, ook een internetpagina krijgen die, met gegevens en grafieken, vier aspecten zal benadrukken:
- de aanmoedigingen;
- de grote verbinding met het buitenland;
- de diensten die men aanbiedt, van scholen tot ziekenhuizen;
 - de enorme levenskwaliteit;
daarop zullen een vijftiental ondernemingen op het Eiland via video’s hun ervaring kunnen vertellen, waarom ze zijn gekomen, en vooral waarom ze zijn gebleven, omdat de fiscaliteit hen aantrekt, maar ook omdat de landschappen, het klimaat en de mensen hen toch het meest ‘verslaafd’ maken.

Bovendien is Las Palmas de Gran Canaria een plaats in de wereld met een groot potentieel als gemengde bestemming, dat wil zeggen, met handel en genieten, zo heeft de beheerder van de Spegc, Cosme García, benadrukt

Film en Televisie
De audiovisuele sector is een van de grote uitdagingen van Gran Canaria en zal aanwezig zijn op 20 internationale beurzen die gespecialiseerd zijn in film en televisie, publiciteit, animatie, speciale effecten, en videospelletjes; voor het aantrekken van investeerders en het opnemen van films en series op het Eiland; bovendien zal men twee afspraken maken en een campagne met  ‘nómadas digitales’ (‘digitale nomaden`) in samenwerking met het Hoofdstedelijke Gemeentebestuur.

De uitwerking van de acties zal veelvoudig zijn door de coördinatie met de leden van ‘Best in Gran Canaria’, heeft Morales uitgelegd, die heeft aangegeven dat de actie-agenda, onder andere,  een evenement bevat dat wordt georganiseerd door Proexa voor het aantrekken van bedrijven in de fase van de internationalisering en evenementen organiseert met sprekers en uitwisselingen tussen deskundigen van de Canarische economie, en de bevorderaars van het Midden- en Kleinbedrijf -MKB. Daarbij komen de acties van Casa África, van de Universiteit, van de Zona Franca, van de ZEC-zone, en van de Kamer van Koophandel - KvK c.q. de werkgevers.

Een netwerk van 800 getalenteerde Grancanario’s
Een van de andere doelen is het uitbreiden van het netwerk ‘Talento Gran Canaria’ , dat gecreëerd is voor het verbinding houden met de ruim 800 Grancanarische beroepskrachten die wereldwijd  werken in diverse steden en die zullen worden uitgenodigd om deel te nemen aan de tweede jaarlijks bijeenkomst op het eiland.

Om bovendien meer ‘talenten’ te werven als abonnee op het driemaandelijkse digitale magazine op het Internet: www.talentograncanaria.com, zal men op de sociale netwerken bijeenkomsten organiseren voor 'talenten'.

Bij de internetpagina telt men catalogussen op in drie talen, beleid voor digitale positionering, documentatie van gelegenheden, en het contracteren van drie personen voor het ondersteunen van de activiteit van de actie- en promotie-agenda.
ZZZIslas-canariaslogo-757.jpg


Madrid waarschuwt voor de ‘negatieve gevolgen` van de Brexit voor Spanje

SPANJE  - vrijdag 17 maart 2017 -  De Spaanse Regering heeft een rapport gepresenteerd waarin de zorgen staan omschreven omtrent de geplande Brexit van Groot Brittannië uit de Europese Unie. In het rapport staat beschreven dat de handel met Groot Brittannië flink zal lijden en dat ook het toerisme de gevolgen zal gaan merken van de Brexit. Daarnaast is men bezorgd over de omstandigheden van de Britten die in Spanje woonachtig zijn en van de Spanjaarden die in Groot Brittannië wonen en werken.

Ondanks het feit dat de Spaanse premier Mariano Rajoy vraagt om kalmte en het volgens hem allemaal niet zo’n vaart zal lopen, heeft de Regering wel achter de schermen een onderzoek gedaan en een rapport opgesteld met daarin een scenario voor een Europese Unie zonder Groot Brittannië. De commissie die dat rapport heeft samengesteld, stond onder leiding van de vice premier Soraya Sáenz de Santamaría.
brexit-3.jpg
Rapport
In dat rapport staat te lezen dat Spanje grote economische gevolgen zal hebben met het vertrek van een van de grootste handelspartners binnen de Europese Unie. Daarnaast maakt men zich zorgen over de situatie van de Britten die in Spanje wonen en van de Spanjaarden die in Groot Brittannië woonachtig zijn. Deze groep mensen zal de gevolgen van het vertrek van Groot Brittannië direct merken.

Economische schade
Uit het rapport kan worden opgemaakt dat er op jaarbasis een verlies geleden zal worden van  die voor  landbouwproducten, visserij, de auto industrie en uiteraard het toerisme.
Ook grote bedrijven die in Groot Brittannië aanwezig zijn zoals Banco Santander, Telefónica, en Iberdrola, zullen met verliezen te maken krijgen, al zullen deze bedrijven al maatregelen hebben genomen.

Migratie
De gevolgen van de Brexit zijn echter niet alleen economisch maar ook op het vlak van migratie, waarbij het vrije verkeer  van personen en goederen moeilijker zal zijn. Jaarlijks komen er ruim 17 miljoen Britten op vakantie naar Spanje en de vraag is hoe dat zal gaan in de toekomst. Daarnaast zijn er tienduizenden Britten die in Spanje wonen en die de gevolgen van de Brexit zullen merken wat betreft gezondheidszorg en pensioenen.

Toerisme
Wat betreft de vakanties voor de Britten zullen de deelstaten Comunidad Valenciana.  met de Costa Blanca, de Balearen; de Canarische Eilanden; Murcia; en Andalusië de grootste klappen kunnen krijgen.
Van de 75,6 miljoen buitenlandse toeristen die in 2016 naar Spanje kwamen, waren er 17,8 miljoen afkomstig uit Groot Brittannië, een stijging van 12,4% ten opzichte van 2015.
Het is moeilijk te voorspellen wat er precies zal gaan gebeuren maar de kans is groot, dat het aantal Britse toeristen dat naar Spanje komt, zal gaan dalen in de toekomst.

000islas-canariaslogo-kopie-74.jpg


Het toerisme is, op een na
de grootste sector in Spanje met bijna
3 miljoen werknemers en 16% van het BBP

SPANJE  - vrijdag 10 maart 2017 -Volgens recent onderzoek van The World Travel & Tourism Council (WTTC) heeft Spanje 937.500 directe banen in het toerisme; dft is 5,2% van alle werkgelegenheid in heel het land. Als gekeken wordt naar directe en indirecte banen samen, is het  toerisme in Spanje goed voor 2,9 miljoen arbeidsplaatsen c.q. 16,2% van de totale werkgelegenheid in het land.

Het mag duidelijk zijn  dat Spanje een toeristisch land is, met name op de eilanden, langs de Middellandse zeekust, en in de grote steden. Jaarlijks komen er meer dan 70 miljoen buitenlandse vakantiegangers naar Spanje en ook de Spanjaarden zelf gaan graag op vakantie in eigen land. Al dit toerisme zorgt voor veel inkomsten en uiteraard ook voor veel werkgelegenheid.
spainananan.jpg

Uit het WTTC verslag over het jaar 2016 blijkt, dat er in Spanje 937.500 directe banen zijn in de toeristische sector. In 2017 wordt verwacht dat dit aantal werknemers in het toerisme zal oplopen tot 1.050.000 wat een  een stijging is van 2,6%. De arbeidscontracten in de toeristische sector worden echter wel steeds meer tijdelijk van aard; een tendens, die overigens voor alle nieuwe banen in Spanje geldt.

Als gekeken wordt naar directe en indirecte banen samen, dan loopt het aantal mensen actief in de toeristische sector op naar: 2,9 miljoen werknemers. Verwacht wordt, dat in 2017 aantal zal oplopen tot 3.170.000 personen.

Het toerisme in Spanje was in 2016 goed voor 77 miljard euro aan opbrengsten, 5,8% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) van Spanje. Als er gekeken wordt naar directe en indirecte inkomsten loopt dat cijfer op naar 173,1 miljard euro, 16% van het totaal.

Het toerisme is voor Spanje dus van essentieel belang voor het BBP maar de grootste sector die het meeste geld oplevert is nog steeds de detailhandel. Het toerisme staat op de tweede plaats wat betreft inkomsten, gevolgd door industrie en landbouw.
000islas-canariaslogo-kopie-64.jpg


Van de drie zelfstandigen in Spanje, komen er twee uit het buitenland

SPANJE - Volgens gegevens van de Federación Nacional de Trabajadores Autónomos (ATA) (http://www.ata.es) zijn van elke drie zelfstandige ondernemers in Spanje, er twee afkomstig uit het buitenland en dus slechts een uit Spanje zelf. Hierbij is gekeken naar de cijfers over de eerste negen maanden van 2016 en het aantal geregistreerde zelfstandigen bij het Régimen Especial de Trabajadores Autónomos (RETA), de instantie die bijhoudt hoeveel zelfstandige ondernemers er zijn in Spanje.

Volgens de verzamelde gegevens is het aantal zelfstandige ondernemers in de eerste negen maanden van 2016 toegenomen met 23.840 personen. Dat is een stijging van 6,3% op nationaal niveau waarbij het totaal aantal buitenlandse zelfstandigen is uitgekomen op 278.035 personen.
zelfstandige1.jpgVan de 23.840 nieuwe zelfstandigen in 2016 zijn er 16.422 afkomstig uit het buitenland wat goed is voor een aandeel van 68,9% van het totaal aan zelfstandige ondernemers in Spanje.

Deelstaten.

Per Deelstaat is te zien dat de meeste buitenlandse zelfstandigen in Catalonië te vinden zijn met een totaal van 63.380 personen en een toename in de eerste negen maanden van 2016 met 4.340 personen. Als tweede op de lijst staat de regio Madrid met 44.125 buitenlandse zelfstandigen en een toename met 832 personen; gevolgd door de Comunidad Valenciana, met een totaal van 37.865 zelfstandige buitenlanders en een toename met 1.901 personen .

Andalusië staat met 37.323 zelfstandige buitenlandse ondernemers als vierde op de lijst met een toename van 2.246 personen. Op de Balearen is het aantal buitenlandse zelfstandigen toegenomen met 4.245 personen, naar 19.582 zelfstandige ondernemers, en daarmee de grootste stijging (+27,7%) van heel Spanje.

Spanje is duur. Het is wel opvallend dat het aantal buitenlandse zelfstandigen is gestegen, gezien het feit dat Spanje een van de duurste landen is om zelfstandig te gaan werken. Zo kost dit in Spanje € 260,= euro per maand (de minimumbijdrage aan de seguridad social ) terwijl dat in Nederland €50,= per jaar is (ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel). Voor beginnende zelfstandige ondernemers die jonger zijn dan 30 jaar, zijn er in Spanje speciale tarieven gedurende enkele maanden om de start van het eigen bedrijf makkelijker te maken.
zzzislas-canariaslogo-511.jpg


Spanje in 2020: minder geld, meer gepensioneerden, een enorme staatsschuld en hoge werkloosheid

SPANJE - Volgens de voorspellingen voor het jaar 2020 ziet het er niet rooskleurig uit in Spanje. Er zullen minder mensen zijn die de leeftijd hebben om te werken, er zullen meer gepensioneerden zijn, zal er minder overheidsgeld zijn, en zal het werkloosheidspercentage nog steeds 14% zijn. Daarnaast zal de staatsschuld meer dan 100% gaan bedragen waardoor de regering bijna geen geld meer zal hebben.

De Fundación de Cajas de Ahorros (Funcas), de overkoepelende organisatie van diverse banken, heeft haar voorspellingen bekend gemaakt voor tot aan het jaar 2020. Deze zien er niet echt rooskleurig ,uit om eerlijk te zijn. Zo zal weliswaar de werkloosheid dalen maar er zullen ook meer gepensioneerden bij komen terwijl de actieve beroepsbevolking (het aantal inwoners dat de leeftijd heeft om te werken) zal afnemen.
spanje6a.jpg

In 2016 telt de leeftijdsgroep van 16 tot 64 jaar ongeveer 30 miljoen personen , maar zal dat dalen in 2020 naar 29,6 miljoen inwoners, dat is dus de leeftijd van mensen in de actIeve beroepsgroep, Het werkloosheidspercentage staat in 2016 nog op 20% maar dat zal tot 2020 dalen naar 14,3%; dat is dus goed nieuws. Het aantal mensen dat een baan zal hebben in de leeftijdsgroep 16 tot 64 jaar zal stijgen van 60,9% in 2016, naar 65,9% in 2020; dat is dus ook positief.

Op dit moment zijn er per gepensioneerde Spanjaard 2,7 personen die werken maar dat aantal zal dalen naar 2,5 in het jaar 2020. Het lijken weliswaar geen grote verschillen, maar gerekend over miljoenen Spanjaarden worden de verschillen wel veel groter.

Daarnaast doen de Spaanse Regeringskabinetten - zo die er al zal zijn tot het jaar 2020 - ook niet goed hun huiswerk, aangezien de staatsschuld van 100,4% in 2016, zal gaan stijgen naar 100,9% waarbij men het heeft over miljarden euro’s die de Spaanse regering moet lenen om te kunnen overleven. Dit percentage is echter heel afhankelijk van het politieke klimaat in de komende jaren, iets wat op dit moment nog erg onzeker is, zeker nu er nog steeds geen nieuwe Regering is.

Pensioenen Een van de grootste zorgenkindjes voor de Spaanse staatskas is het pensioenstelsel en de bijbehorende miljarden euro’s. De laatste jaren heeft de Spaanse conservatieve PP-regering regelmatig uit het spaarpotje van het pensioenenfonds geld gehaald om de sociale uitkeringen te kunnen betalen, en dat is niet echt aan te raden, volgens de deskundigen.

De Regering denkt dat dit geleende geld wel weer aangevuld kan worden wanneer er meer werk gecreëerd wordt. Feit is echter, dat momenteel slechts 2,7 persoon werkt om de kosten van een gepensioneerde te betalen, en dat zal in 2020 dalen naar 2,5 persoon. Momenteel telt Spanje 8.568.629 gepensioneerden die recht hebben op een uitkering. Dat aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen, en het aantal werkenden zal dalen.
zzzislas-canariaslogo-378.jpg


Canario’s zijn de Spanjaarden die het minste uitgeven: €9.009,= per persoon/per jaar

SPANJE - dinsdag 20 juni 2016 - In 2015 hebben de Canari@’s, met €9.009,= per persoon/per jaar het minste uitgegeven van de Spanjaarden, dat is bijna €2.000,= minder dan het landelijke gemiddelde, aldus de Encuesta de Presupuestos Familiares (Enquête Gezinsinkomen) die op maandag 19 juni is gepubliceerd door het INE (Nationaal Bureau voor de Statistiek).

De Deelstaten met de meeste uitgaven per persoon in 2015 waren met:
- €13.997,= Baskenland,
- €12.678,= Madrid,
- €12.656,= Navarra.
images6UJNJ8QN.jpg

Volgens het Instituto Nacional de Estadística (INE), hebben in 2015 de gemiddelde uitgaven per persoon in Spanje €10.960,= bedragen, dat is 1,9% meer dan in 2014; hoewel het percentage gelijk was met 2,7%:
- en €9.009,= op Canarias,
- en €9.034,= Extremadura
, - en €9.294,=Andalusië.
waar aldus het minste per persoon is uitgegeven.
utgaven.jpgDe gemiddelde uitgaven per persoon in Baskenland waren 27,7% hoger dan het nationale gemiddelde, terwijl dat op Canarias is uitgekomen op 17,8% lager dan het nationale gemiddelde en in Extremadura was dat 17,6% minder. In dezelfde termen kwamen de gemiddelde uitgaven per persoon uit op:
- 101,0% in Castilla y León,
- 102,1% in Aragón,
-   99,9% in La Rioja,
-   96,3% in Galicië (96,3).

Het volgend overzicht bevat per deelstaat de gemiddelde uitgaven per persoon en de index van het gemiddelde in 2015 in Deelstaat waar men woont, aldus het INE:

 Gem.uitg.  Index  Deelstaat 

- €13.997,=  127,7  Baskenland           
- €12.678,=  115,7  Madrid
- €12.656,=  115,5  Navarra         
- €11.195,=  102,1  Aragón           
- €11.927,=   108,8  Asturië         
- €11.686,=   106,6  Balearen      
- €11.605,=    105,9 Cantabrië
- €11.071,=    101,0  Castilla y León 
- €10.945,=       99,9  La Rioja 
- €10.549,=       96,3  Galicië                 
- €10.179,=       92,9  Comunidad Valenciana   
- €  9.708,=       88,6  Castilla- La ManchaÇ
- €  9.601,=       87,6  Murcia
- €  9.294,=       84,8  Andalusië 
- €  9.034,=       82,4  Extremadura     
- €  9.009,=       82,2  Canarias   
- € 8.841,=        80,7  Melilla      
- € 8.135,=         74,2  Ceuta                  
   €10.960,=     100,0 TOTAAL
000islas-canariaslogo-4.jpg


De Canarische Eilanden zijn op hun hoede voor de ‘brexit’

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 25 mei 2016 - De mogelijkheid dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat, genereert een punt van zorg in de Canarische toeristische sector. De devaluatie van het Britse Pond Sterling ten opzichte van de euro -  een van de voorzienbare gevolgen van de gevreesde brexit -  heeft al verlies op de Archipel opgeleverd van 500.000 Britse bezoekers in één jaar tijd in het noodlottige 2009.

Het Britse toerisme drijft de motor aan van de Canarische economie: In  2015 heeft de Archipel bijna 3,9 miljoen bezoekers afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk ontvangen, dat is 31,4% van het totale aantal toeristen  dat de Eilanden heeft aangedaan.
En deze golf aan Britse toeristen heeft tijdens hun vakantie op Canarias 4,283 miljard euro in het laatje gebracht; wat betekent, dat alleen al dit land goed is voor eenderde van de toeristische omzet. Deze cijfers maken het Verenigd Koninkrijk tot de voornaamste uitzendende markt naar de Archipel.
brexit.jpgHet Verenigd Koninkrijk stuurde in 2015 bijna vier miljoen toeristen naar de Canarische Eilanden. De foto toont een logiesbedrijf op Lanzarote.
Brexit-cartoon-1.jpg

Donderdag 23 juni 2016  
Vandaar, dat de hoteliers met een schuin oog kijken naar het referendum op 23 juni 2016  waarmee zal worden besloten, of het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie (EU) blijft. In het onwaarschijnlijke geval dat men vertrekt, groeit de kans dat de koers van het Britse Pond Sterling ten opzichte van de euro  devalueert, wat in niet concurrerende prijzen kanarie bestemming, wat afbreuk zal doen aan  de concurrerende prijzen van de bestemming Canarias.
eu_summit_and_the_brexit__marian_kamensky.jpegIn dat geval, “zal dat onvermijdelijk een negatieve uitwerking hebben op de bezoeken van toeristen uit dat land,  in ieder geval op de korte termijn,” zo erkent de voorzitter van de Federación de Empresarios de Hostelería y Turismo (FEHT) de Las Palmas /Vereniging van Horeca-werkgevers), Fernando Fraile, ". De verwachte devaluatie van de munt zou ook bijzonder schadelijk zijn voor de Canarische Eilanden, een populaire bestemming die veel gevraagd is door het Britse toerist uit de  midden- en lagere klasse die bijzonder gevoelig is voor prijs bij de keuze voor de plaats van bestemming. Een zwakker Pond Sterling verhoogt de prijs van de vakantie op de eilanden, en  verlaagt de koopkracht van de toeristen.
Brexit-EU-referendum-Cameron-cartoon-1.jpg

De ervaring leert, dat de mogelijkheid van deze geruchten waarheid wordt. De horeca-werkgeversvereniging heeft recentelijk gewaarschuwd, dat in jaren waarin zich schommelingen voordien van drie en vijf procent  van de waarde van net Britse Pond Sterling ten opzichte van de euro, men een toe- of afname van de  bezoeken van toeristen waarneemt.
brexituk-election.jpgDe Canarische hoteliers en bungalow-en appartementenverhuurders kennen perfect de pijnlijke gevolgen van deze fluctuatie: in 2009 - samenvallend met het instorten van het Britse Pond Sterling – heeft de Archipel ruim een miljoen Britse toeristen verloren ten opzichte van 2008, en had men amper 2,8 miljoen bezoekers uit dat land. De ineenstorting van het aantal aan deze meest vooraanstaande klanten, was beslissend voor Canarias met het afsluiten van het slechtste jaar uit de recente geschiedenis van de bestemming.
brexit-beckons-as-97-of-britons-think-david-cameron-cant-get-a-better-eu-deal.jpg

"We willen niet dat het Verenigd Koninkrijk zich loskoppelt  van de Europese Unie, maar in het ergste geval zal men moeten bezien hoe dat uitpakt.” Zeker is dat dit de toeristische sector zorgen baart omdat ten minste op korte termijn het aantal aankomsten vanuit dat land naar de Eilanden zal afnemen. Een andere zaak die enorme schade op de lange termijn kan aanrichten voor een gevestigde bestemming is, dat men zich ook openstelt voor nieuwe uitzendende landen,” voegt Fraile toe, die hoopt dat, in ieder geval, uiteindelijk de gevreesde brexit niet optreedt.

“Het is handigst is dat men bij ons blijft. Het is belangrijk, omdat het Verenigd Koninkrijk, over het algemeen,  een sterke economie is, en vanuit het oogpunt van het toerisme is dit  essentieel voor de Canarische Eilanden,” zo benadrukt Fraile.
zzzzzzzislas-canariaslogo-526.jpg


Euribor negatief... 
Bank moet klanten rente betalen

EUROPESE UNIE  - maandag 4 april 2016 - Moeten Spaanse banken nu rente aan de klant gaan betalen, in plaats van andersom?

Dit stuk proza is een vervolg op het onderstaande artikel over: 'Euribor Plus'...het onderwerp is interessant genoeg om te weten en vooral  ook...  om door u als hypotheekgever te melden bij de bank waar o.a. uw Canarische hypotheek loopt:

Klachteninstituut Financiële Dienstverlening:(Kifid)
'Achmea/Staalbankiers moet klant negatieve rente betalen'
DEN HAAG - Verzekeraar Achmea moet de negatieve rente op hypotheekleningen vergoeden aan consumenten. Dat heeft de Geschillencommissie van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) bepaald.
images-111.jpgHet gaat om leningen die in Zwitserse franken werden verstrekt door Staalbankiers, dat onderdeel is van Achmea. Vanwege de sterk gedaalde rente in Zwitserland is de variabele rente op de hypotheekleningen onder 0 procent gezakt. Die negatieve rente zou inhouden dat de bank zijn klanten rente moet betalen, in plaats van andersom. Staalbankiers besloot echter eenzijdig om het rentetarief op 0 procent te zetten.
download-10.png

Consumenten hebben zich tegen die handelwijze verzet en dienden een klacht in bij Kifid om uitbetaling van de negatieve rente af te dwingen. Kifid stelt hen nu in het gelijk en verplicht Achmea de consumenten met terugwerkende kracht te vergoeden. Achmea kon desgevraagd nog niet direct reageren.

BRON; 

http://www.telegraaf.nl/dft/geld/consument/25529440/__Kifid__Achmea_moet_negatieve_rente_vergoeden__.html

zzzzzzzislas-canariaslogo-374.jpg


Euribor Plus’ 
Wat is het en hoe gaat het werken?

De nieuwe hypotheekrente  zal met ingang van juli 2016
van toepassing zijn op de bestaande hypotheekovereenkomsten

EUROPESE UNIE - donderdag 31 maart 2016 - De huidige Euribor gaat vervangen worden door de ‘Euribor Plus’, momenteel telt men de weken af dat deze in werking zal treden, met ingang van juli 2016, hoewel er nog veel onbekend is over de indicator die voortaan de hypothecaire kredieten van de financiële instellingen regelt.

Wat is de ‘Euribor Plus’
Hoewel nog niet vaststaat, dat het deze naam gaat worden, wordt de nieuwe Euribor wel al zo genoemd op de sociale netwerken.
In elk geval zal de nieuwe Euribor de indicator zijn van de basis voor het aangeven van de rentevoet in hypotheken welke men zal gaan verstrekken.
 De introductie van de ‘Euribor Plus’ is een besluit van het Europese Instituut voor de Monetaire Markten (de Europese Centrale Bank), hoewel dit nadien nog geratificeerd moet worden door het Ministerie van Economische Zaken dat het laatste woord heeft.
euribor-plus.jpgWaarom treedt die in werking?
De ‘Euribor plus’ gaat de huidige Euribor vervangen die in de afgelopen jaren onderwerp van discussie is geworden door de verdachte manipulatie welke is toegepast door  sommige banken. In 2013 heeft de Europese Commissie een boete opgelegd van 1,7 miljard euro aan de Deutsche Bank, de Société Générale, de Royal Bank of Scotland, aan JP Morgan en aan de Citigroup, nadat men had vastgesteld, dat ze valse gegevens hadden verstrekt voor de berekening van de Euribor.
Met de ‘Euribor Plus’ verwacht de Europese Unie dat er meer transparantie bestaat bij de ontwikkeling van de index.

Hoe gaat de ‘Euribor Plus’ werken?
In wezen zal de ‘Euribor plus’ de basis blijven waarop men de rente berekent waartegen men geld leent aan de financiële instellingen.
Maar de nieuwe Euribor introduceert aspecten die tot nu toe niet in aanmerking werden genomen.
De Euribor plus, gaat rekening houden met gegevens van méér banken, bedrijven, overheden, verzekeraars, pensioenfondsen en beleggingsfondsen.

Het doel is dat de ‘Euribor plus’ een betrouwbaarder beeld geeft van de onderlinge leningen van de genoemde instellingen, en uiteindelijk, aan de klanten van de banken.
De analisten zijn van mening, dat met de ‘Euribor plus’  de banken niet meer kunnen  manipuleren met deze index.

De nieuwe Euribor zal berekend worden aan de hand van de ‘gap fillng’-techniek, die de statistische gegevens neemt die het dichtst bij de dag liggen waarop men deze operaties zal verrichten.

Gaat de ‘Euribor Plus’ van invloed zijn op mijn bestaande hypotheek?
In principe, zo heeft men laten weten, zal er een overgangsperiode zijn tussen de huidige en de nieuwe Euribor, hoewel de termijnen nog niet duidelijk zijn.
 Er zou een periode kunnen komen van ongeveer drie jaar waarin beide types naast elkaar bestaan en dat daarna alleen  nog de ‘Euribor Plus’ functioneert.
Hoewel het principe is, dat de ‘Euribor Plus’ de al bestaande hypothecaire leningen gaat bepalen. Het is echter nog niet bekend hoe men de invoering van de ‘Euribor Plus’  op deze contracten zal gaan herformuleren.

De minister van Economie,  Luis de Guindos,  heeft verzekerd, “dat de overheden ervoor zullen zorgen, dat de nieuwe methode de zo kleinst mogelijke schade genereert voor een hypotheekgever.” 
De daling van de huidige Euribor, die de grens van 0% is gepasseerd; en het feit, dat die uitgerekend  dit jaar vervangen gaat worden, op het moment dat de cliënten voordeel gaan hebben van deze omstandigheden,  heeft de achterdocht gewekt van klanten en consumentenorganisaties.

Welke uitwerking heeft de ‘Euribor Plus’ op toekomstige hypotheken?
De toekomstige kredieten en hypothecaire leningen zien zich beïnvloed door deEuribor Plus’, hoewel de contracten welke men momenteel ondertekent, de huidige referentie zullen volgen; het onzekere is, dat men niet weet hoe lang de overgangsperiode gaat duren tussen de huidige rentevoet en de nieuwe Euribor en welk type van toepassing zal zijn op de hypotheek die men ondertekent.

Momenteel echter -  omdat de Euribor bergafwaarts is gegaan - bieden steeds meer banken hypotheken aan tegen een vaste rente, waarop de Euribor niet van invloed is; omdat het een product betreft dat niet afhankelijk is van de Euribor, weet men dus, wat men moet betalen bij elke aflossingstermijn.

zzzzzzzislas-canariaslogo-360.jpg


Veranderingen in prijzen, belastingen, bankcommissies, pensioenen en salarissen
in Spanje in  2016

SPANJE  - zaterdag 2 januari 2016 - Zoals elk jaar begint een nieuw jaar met prijsveranderingen maar dit jaar lijkt het erop, dat er in Spanje meer goed nieuws is dan slecht nieuws. Volgens de Spaanse Regering in functie, zal de economie verder gaan stijgen in 2016 en gaan de Spanjaarden het beter hebben. De meeste inwoners van het land zijn het daar echter niet mee eens en zien nog niet zoveel veranderingen, er zijn nog steeds meer dan 4,5 miljoen werklozen (21%) en de arbeidscontracten worden slechter (korter) terwijl de prijzen stijgen. 

Salarissen en pensioenen
Eind 2015 is al bekend gemaakt, dat het minimumloon  in  Spanjevin 2016  met 1% omhoog gaat naar €655,20, welgeteld €6,60 per maand meer, wat dan de hoogste salarisverhoging is sinds de PP in 2011 aan de macht kwam. Ook de pensioenen gaan omhoog in 2016,  maar slechts met het minimale toegestane van 0,25% ofwel ongeveer €2,= per maand. De minimum pensioensuitkering is nu vastgesteld op €636,10
euros1a.jpg

Inkomstenbelasting
Ook zullen er wijzigingen zijn in de Inkomstenbelasting die met ingang van   januari 2016 tussen de 19% en 45% komt te liggen. Vanaf dit jaar gaan personen die tot €12.450,= verdienen op jaarbasis 19% loonbelasting betalen. Mensen die tussen de  €12.451,=  en €20.200,= verdienen gaan 24% betalen, tussen de €20.201,= en €35.200,= wordt dat 30%, tussen de €35.201,= en €60.000,= wordt de belasting 37% en degene die meer dan €60.001,= verdient moet 45% loonbelasting gaan betalen.  

Bankcommissies

Per 1 januari, en eigenlijk al de dagen daarvoor, moet iedereen die geld pint bij een bank die niet de zijn/hare is, extra commissies gaan betalen. Dat geldt dan met name voor diegenen die in Spanje wonen en een Spaanse bankrekening hebben. Commissies voor het pinnen kunnen oplopen tot wel €2,= per transactie. Er wordt ook gezegd, dat het pinnen in winkels geld zou gaan kosten maar veel informatie is daar nog niet over bekend.

Brandstof en tolwegen

De laatste weken voor het einde van 2015 waren de brandstofprijzen al geleidelijk aan gedaald en dat zal volgens de Spaanse media nog zeker enkele weken zo blijven. Ook de tolwegen in Spanje zullen niet duurder gaan worden, althans dat zegt men nu. Mocht men een elektrische auto hebben, dan wordt de tol zelfs goedkoper, of in sommige gevallen hoeft men helemaal geen tol te betalen.

Elektriciteit en gas
In 2016 is de  elektriciteitsrekening in januari 2,8% goedkoper dan in januari 2015, dat is dus goed nieuws. Desalniettemin zijn de elektriciteitsprijzen de laatste jaren enorm gestegen, dus of deze kleine daling nu echt te merken zal zijn in de portemonnee van de Spanjaarden is nog maar de vraag.

Ook de prijzen voor aardgas zijn lager dan vorig jaar. Vanaf 1 januari 2016 dalen de gasprijzen met 3%;ook weer een percentage, dat wellicht niet zo erg te merken zal zijn. Ook de prijzen voor butagas flessen zijn lager dan een jaar geleden. Een fles butagas kost nu €12,68 euro en dat is 27,5% minder dan in januari 2015.

Woningprijzen, koop en huur
Gedurende heel 2015 waren er al kleine stijgingen in prijzen voor koop- en huurwoningen, waardoor de prijzen voor woningen nu hoger zijn dan 12 maanden geleden, zowel voor de verkoop alsook voor de verhuur.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-139.jpg 


De  prijzen voor aardolie dalen met 30%
 maar niet voor autobrandstof
in Spanje

SPANJE -  dinsdag 15 december 2015 - Ook al mag men niet klagen in Spanje, en zeker niet op de Canarische Eilanden, vanwege de brandstofprijzen die tot de laagste van Europa behoren, worden er toch vraagtekens gezet bij die prijzen en hoe de industrie daaraan komt. Volgens recente gegevens zijn de prijzen voor brandstof, door overproductie wereldwijd,  30% gedaald;  maar is benzine en diesel slechts minimaal voordeliger geworden  in Spanje.

Ondanks het feit, dat de olieprijzen en dus ook de brandstofprijzen met 30% zijn gedaald, is benzine in Spanje slechts 6,34% en de diesel slechts 4,5% goedkoper gedurende de eerste zes maanden van dit jaar. De prijs voor brandstof is sinds 2010  gedaald naar minimale hoogten, maar die van benzine en diesel in Spanje is nauwelijks veranderd.
brandstof2.jpgDe olievaten Brent (ruwe aardolie) zijn flink in prijs gedaald  vanwege een overproductie en het feit, dat de olie leverende landen de productie niet willen verminderen. Goed nieuws voor de automobilist zou men denken, echter met een daling van 30% in algemene olieprijzen is dat niet of nauwelijks te merken in de portemonnee van de gewone man, dat de prijzen voor  benzine- en diesel in Spanje amper zijn aangepast.
brandstof1.jpgEen van de redenen waarom de auto brandstof prijzen in Spanje niet of nauwelijks gedaald zijn, is het gebrek aan concurrentie. Er zijn slechts enkele grote oliemaatschappijen in Spanje die,  zo lijkt het, prijzen afspreken waardoor iedereen dezelfde hoge autobrandstofprijs kan aanhouden. Ook het gebrek aan protesten van de Spaanse Regering en Spanjaarden over de steeds weer stijgende benzine- en diesel-prijzen draagt ertoe bij, dat de aurtobrandstofprijzen zijn wat ze zijn, terwijl ze eigenlijk voordeliger zouden kunnen/moeten zijn.

Canartias
Mometeel - medio december 2015  - kost op het Spaanse vasteland een liter loodvij’95 gemiddeld €1,345 terwijl een liter diesel er aan de pomp gemiddeld €1,289 kost.  
Op Canarias bedraagt de gemiddelde auto brandstof prijs per liter.momenteel €0,9373
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-65.jpg


Het  IMF dringt er bij Spanje op aan,
een eigen bijdrage in te voeren in de gezondheidszorg en in het onderwijs;
en om de Btw te hervormen

Men waarschuwt dat zonder hervormingen het groeipotentieel van Spanje op de lange termijn, “veel lager zal zijn dan 1,5%”

SPANJE - vrijdag 14 augustus 2015 - Het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) heeft in haar recente jaarverslag over Spanje erkend, dat de vooruitgang die door het land is gerealiseerd en de resultaten van de inspanningen tot nu toe dit jaar (2015), de Spaanse economie aan het hoofd van de groei plaatsen; hoewel men waarschuwt, dat zonder extra hervormingen het groeipotentieel van Spanje op de lange termijn lager zal zijn dan wat wenselijk is, en uit zal komen op minder dan 1,5%.”

“Bij gebrek aan extra hervormingen zal het groeipotentieel laag blijven,” zo merkt het instituut op in ‘Artikel IV’ over Spanje in de meest recente editie van de jaarlijkse beoordeling waaraan het FMI elk van haar leden onderwerpt.
imf-logo.gif                   (Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Internationaal_Monetair_Fonds).
Zodoende zijn ramingen van de FMI technici - die Spanje hebben bezocht voor ontmoetingen met vertegenwoordigers van de Regering, politieke partijen en ondernemers - “dat het groeipotentieel van het land tussen 2015 en 2020 gemiddeld veel lager zal zijn dan 1,5%.”

Aanhoudend zwakke kapitaaltoename
In de diagnose van het IMF verwacht men een aanhoudend zwakke kapitaaltoename als gevolg van de moeilijkheden bij de bedrijven, wat zou kunnen leiden tot mogelijke beperking van hun investeringen, evenals tot enkele negatieve ontwikkelingen in de bevolking en een aanhoudende structurele werkloosheid, “van rond de 16%.”

Opleiding van werknemers
Eveneens waarschuwen de IMF-deskundigen voor de rol van de kleine bedrijven en de dualiteit van de arbeidsmarkt op de uitwerking op het groeipotentieel van de Spaanse economie, wat de prikkels tot investeren in de opleiding van werknemers doet afnemen.
helge-berger.jpgimagesQSKUQHGD.jpg

              Helge Berger.                                           Christine Madeleine Odette Lagarde.
Tijdelijke en vaste banen
Helge Berger, chef de mission van het IMF voor Spanje, vindt dat het waarschijnlijk is dat de groei van Spanje zal stagneren in de komende jaren , “gezien, dat het groeipotentieel van Spanje op de lange termijn niet zo hoog is als men zou willen,”

Wat dat betreft, is de IMF-vertegenwoordiger van mening “dat de onderliggende problemen bekend zijn,” met betrekking tot de grote verschillen in het niveau van de arbeidsbescherming van de tijdelijke arbeidscontracten en de vaste banen.

Export
Berger benadrukt ook, dat Spanje een zwakke groei registreert in de productiviteit, die deels weerspiegelt dat Spaanse bedrijven, “klein zijn, minder productief en minder gericht op export dan hun Europese collega’s.”

Eveneens merkt hij op, dat de overheidsschuld en de private schulden heel hoog blijven; zodanig, dat de schuld-afbouw waarschijnlijk de groei negatief zal blijven beïnvloeden.

Enorm potentieel
Toch twijfelt de chef de mission van het IMF voor Spanje er niet aan, op te merken, “dat het land kan rekenen op een enorm groeipotentieel als men deze structurele problemen oplost.”

“De positieve kant is, dat het groeipotentieel van Spanje enorm is als men deze structurele problemen te lijf gaat,” bevestigt Berger; die van mening is, dat met adequate hervormingem, vermindering van de structurele werkloosheid en het toestaan dat bedrijven groeien en productiever zijn,” men de vooruitzichten op potentiële groei zou kunnen verdubbelen.”

Structurele werkloosheid
In die zin, blijkt uit de ramingen van het IMF, dat als men het hoofd biedt aan de dualiteit van de arbeidsmarkt en de tekortkomingen in de opleiding van de werknemers, evenals andere hervormingen, men de structurele werkloosheid zou kunnen terugbrengen tot rond de 10%, wat het groeipotentieel met 4% extra zou kunnen doen toenemen.

 Groeipercentage van rond de 2,5%; “De gezamenlijke toepassing binnen 10 jaar zou kunnen resulteren in een jaarlijks groeipercentage van rond de 2,5%; bijna het dubbele van het percentage dat momenteel op basis van deze lijn verwacht wordt,” zo merkt het IMF op.
1-AAAAislas-canarias-84-9.jpg 


De  bouwsector op de Canarische Eilanden
vertoont verschijnselen van een licht herstel

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 21 maart 2015 - Een studie die is verricht door de Kamer van Koophandel van Santa Cruz de Tenerife bevestigt, dat in 2014 de bouwsector op de Canarische Eilanden verschijnselen vertoont van een licht herstel.

De Kamer van Koophandel van Santa Cruz de Tenerife laat in een communiqué weten, dat 2014 is afgesloten als het eerste boekjaar waarin in de Bouwsector geen arbeidsplaatsen verloren zijn gegaan.
untitled-92.png images-44.jpg
De voornaamste signalen van herstel komen uit de toename van civiele bouwwerken, de verkoop van cement en een beginnende vooruitgang in het scheppen van werkgelegenheid, volgens het conjunctuurrapport van de Kamer van Koophandel van Santa Cruz de Tenerife

Dit zorgt ervoor, dat de groeivooruitzichten voor 2015 ‘voorzichtig optimistisch’ zijn, hoewel die momenteel slechts komen van overheidsinvesteringen en van de in gang gezette herstelplannen, waarbij de verkoop van nieuwbouwwoningen gestagneerd blijft, zo merkt men op in het Informe de Coyuntura Económica del Sector de la Construcción en Canarias (Rapport over de Conjuncturele Economie in de Bouwsector op Canarias), dat is opgesteld door de Dienst Studies van de Kamer van Koophandel van Santa Cruz de Tenerife

Ondanks het gewicht dat de bouwsector heeft verloren als meest ‘gestrafte’ door de crisis, blijft de Bouw de grote economische sector, zoals de voorzitter van de Bouwcommissie van de KvK, Hoel Pérez Rienda, opmerkt, die bevestigt, “dat als de overheid niet in staat is de grote hervorming aan te kunnen welke men aan het uitvoeren is, het moeilijk zal zijn, nieuwe investeringen te stimuleren met de mogelijkheid activiteit en werkgelegenheid te genereren op de Eilanden.”

Eveneens verwijst men in het communiqué, dat de werkgelegenheid in de Bouw op Canarias bij het sluiten van het eerste kwartaal in 2018 van 122.300 personen is gegaan naar 38.000 aan het eind van 2014, wat een verlies betekent te zijn van 84.300 bouwvakkers in bijna zeven jaar en die, aldus de Encuesta de Población Activa (EPA), werkloos zijn geworden met amper de mogelijkheid werk te vinden in ander sectoren, en daardoor langdurig werkloos zijn

Men geeft echter aan, dat zich een doorbraak heeft voorgedaan met het feit, dat in 2014 de werkgelegenheid is gestegen met 0,8%, waardoor ook het aantal werklozen is gedaald, met een werkloosheidspercentage dat 8,2 procentpunten lager is dan in 2013

De door de Kamers van Koophandel opgestelde vertrouwensindex laat een toename van 2,5% zien in het optimisme van de bouwers, ongeveer 12% van de ondernemers heeft de bedrijfsresultaten verbeterd gedurende het laatste kwartaal van 2014 en dit percentage vertrouwt er bovendien op, dat hun omzet in de eerste maanden van 2015 zal toenemen.

In het communiqué laat men eveneens weten, dat bijna 39% van het productieveld eind 2014 verlies heeft geleden en 41% denkt, dat men verlies zal blijven lijden, of niet op korte termijn de resultaten zal kunnen verbeteren.
1-AAAAislas-canarias-kopie-164.jpg


Hebben de huizenprijzen in Spanje
hun bodem bereikt?

Spanje - woensdag 11 maart 2015 - Als men de verhalen mag geloven van de deskundigen, hebben de huizenprijzen in Spanje de bodem bereikt en zullen deze vanaf nu stabiel blijven, of zelfs gaan stijgen. Daarom is het, volgens veel makelaars, nu een goed moment om te investeren in een eerste of tweede woning in Spanje.

Ondanks het feit, dat er na bijna zeven jaar een einde aan de prijsdalingen van woningen lijkt te zijn gekomen, zal het nog wel even duren voordat de woningprijzen zullen gaan stijgen. Kredietbeoordelaar Fitch meldt in een op donderdag 5 maart 2015 verschenen rapport, dat Spaanse banken ook weer geld beschikbaar stellen voor hypotheken. Maar de kredietbeoordelaar waarschuwt voor te veel optimisme. O.a. door de hoge werkloosheid in Spanje mag niet verwacht worden, dat de huizenprijzen snel weer fors omhoog zullen gaan. Ook het overschot aan onverkochte nieuwbouwhuizen vormt een belemmering voor (sterk) prijsherstel.
sevende9.jpgSinds het begin van de huizencrisis in Spanje zijn de huizenprijzen gemiddeld met 70% gedaald, zegt Fitch. De ontwikkelingen hebben gezorgd voor een nieuwe marktconsensus en meer transparantie in de markt. Hierdoor komen de laatste jaren steeds meer buitenlanders naar Spanje, om een eerste of tweede woning te kopen tegen veel gunstigere prijzen dan in de jaren voor de crisis.

Volgens het INE (Spaanse Bureau voor de Statistiek) zijn 768.000 tussen 2002 en 2011 nieuwgebouwde woningen anno 2015 onverkocht.

De zich geleidelijk herstellende huizenmarkt weerspiegelt een voorzichtig economisch herstel in Spanje en de bereidheid van Spaanse banken om tegen lagere winstmarges dan voorheen, geld uit te lenen voor bijvoorbeeld hypotheken.
1-AAAAislas-canarias-kopie-164.jpg


2015: Een jaar zonder prijsverhogingen

SPANJE - vrijdag 2 januari 2015 - Een nieuw jaar begint voor de consumenten gewoonlijk met prijsverhogingen voor de basisvoorzieningen, zoals elektriciteit, telefoon, butagas… Maar 2015 is echter een afwijkend jaar voor het welzijn van eenieder, met de bevriezing en zelfs de verlaging van de tarieven voor de meeste dienstverleningen.

Toeval of niet, deze rem op de prijzen valt samen met het verkiezingsjaar, maar het mag duidelijk zijn, dat men in Spanje hetzelfde, of zelfs minder gaat betalen dan in 2014, met uitzondering van de postegels; de portokosten stijgen met 10,5%, de hoogste stijging in de afgelopen tien jaar.

Elektriciteit is een van de rekeningen die de portemonnee van de burger het hardst treft, en die is in 2014 geëindigd met een verlaging van 4,9% en men voorziet, dat deze prijsverlaging ook zal aanhouden in de eerste helft van 2015, omdat de Regering het variabel deel heeft bevroren, dat bekend staat als peajes (tol)
2portemJPEG.jpgportmJPEG.jpg

De prijs voor een fles butagas - in 2014 gedaald met plm. 5% - blijft ten minste tot maart 2015 gehandhaafd. Wat betreft de telefoon, heeft Telefónica de huur van de lijn (€14,=) bevroren en men overweegt geen verhogingen, tenminste niet de eerste helft van 2015.

De stagnerende prijs voor aardolie is gedaald - tot het niveau van vijf jaar geleden - dat heeft de brandstof aan de benzinepomp 13% voordeliger gemaakt en men verwacht, dat dit niveau gehandhaafd zal blijven in de eerste helft van 2015. Daardoor blijven de tarieven in het openbaar vervoer grotendeels gehandhaafd; en als ze al stijgen, dan is dat licht, met plm. 1%. Ook de lage rente geeft in Spanje de hypotheekverstrekkers wat meer lucht; men verwacht, dat de maandelijkse hypotheeklasten ongeveer €10,= lager zullen zijn.

Meer salaris.

De stop in de tarieven gaat vanaf 1 januari 2015 gepaard men een lichte verhoging van de salarissen als gevolg van de belastinghervorming welke in de zomer is goedgekeurd en die een salarisverhoging veronderstelt te zijn van gemiddeld €30,= omdat de inhouding door de bedrijven voor de IRPF (Inkomstenbelasting ) verlaagd wordt.

Ook wordt het Salario Mínimo Interprofesional (SMI) (Minimumloon) verhoogd, hoewel die verhoging slecht €3,= per maand bedraagt (0,5%) tot een maandbedrag van €646,60 en de sociale uitkeringen zullen worden aangepast met een verhoging van 0,25%; het minimum, dat de wet markeert na een aanzienlijke negatieve IPC-herwaardering. Bovendien bedraagt de pensioenuitkering voor personen ouder dan 65 jaar, met een partner zonder inkomen: €782,90, dat is €2,= meer dan in 2014.

De ambtenaren op hun beurt zien hun salaris in 2015 bevroren, hoewel ze in januari 2015 de eindejaarsuitkering van 25% ontvangen welke ze in december 2012 niet uitbetaald hebben gekregen.

2015 gaat gepaard met WW-uitkeringen voor langdurig werklozen - men schat, dat dit er 500.000 zijn - die maandelijks een uitkering ontvangen van €426,=, voor een periode van maximaal zes maanden. De steun kan men vergelijken met arbeid in loondienst en is ontworpen, om de werkgelegenheid te stimuleren.
1-AAAAislas-canarias-kopie-164.jpg


De  horeca-werkgeversvereniging verzekert,
dat het toerisme  de werkgelegenheid creëert
welke men nodig heeft

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 1 juli 2014 - De voorzitter van Ashotel, Jorge Marichal, heeft op maandag 30 juni 2014 gezegd, dat de sector werknemers zal contracteren die men nodig heeft, en heeft verzekert, dat er kansen op werkgelegenheid zijn, maar verlangt van Canarische werknemers een betere kwalificatie.

In termen van werkgelegenheid presteert  de sector goed, heeft Marichal gezegd, die bevestigt, dat er op Canarias een groot tekort is aan talenkennis, waardoor de werkgevers bij gebrek daaraan, en door het gebrek aan kwalificatie, ervoor kiezen om buitenlands personeel in te huren.

                                Jorge Marichal, de voorzitter van
Ashotel

De voorzitter van de horeca-werkgeversvereniging heeft benadrukt, dat het de wens van de Canarische ondernemers is, om Canarisch personeel aan te nemen, want dit betekent ook een garantie op duurzaamheid, maar men mist een betere kwalificatie.

Op Canarias heerst een groot gebrek aan talenkennis, zo bevestigt Marichal, die verzekert, dat iemand die twee, of drie talen spreekt, een baan vindt.

Ashotel manager Juan Pablo González, heeft opgemerkt, dat de horeca in de afgelopen jaren 7.400 banen gecreëerd heeft waarvoor Sociale Lasten worden afgedragen.

González heeft laten weten, dat in mei 2014 het aantal arbeidscontracten is toegenomen met 45,6% op jaarbasis en, dat het percentage werkloosheid in de sector is afgenomen met 4,5%.

De Ashotel manager heeft toegevoegd, dat de grote inzet van de sector, de toeristische vernieuwing is.

Gabriel Wolgeschaffen, vicevoorzitter van Ashotel voor de afdeling Santa Cruz-La Laguna, heeft benadrukt dat 2013 een heel positief jaar is geweest, waarin men een bezettingsraad heeft behaald van 44%.

Hij heeft benadrukt, dat de sleutel voor die situatie, de haven van Santa Cruz is geweest door de aankomst van talrijke cruiseschepen in de Tinerfense hoofdstad en daarvoor heeft hij verbetering gevraagd van het commerciële beheer van de haven.

Naar zijn mening benut men de aankomst van talrijke cruisepassagiers niet en hij verlangt,  dat de toeristische gebieden worden beheerd door beroepskrachten die de markt domineren.

Enrique Taig, vicevoorzitter voor het noordelijke gebied, prijst zich gelukkig met de publicatie, op vrijdag 27 juni 2014, van de statuten van het Consortium voor het herstel van Puerto de La Cruz, wat mogelijk maakt, dat er een beheerder wordt gekozen die nieuwe projecten gaat leiden.

De vicevoorzitter van Ashotel voor het zuidelijke gebied, Roberto Konrad, heeft benadrukt, dat de grootste zorg van de sector de staat van de stranden is, en dat men het ‘geplette’ gaat vervangen door zand.

Hij heeft het vernieuwen van de stranden met goudgeel zand geëist en heeft benadrukt, dat als men dit niet doet, “we spijt zullen hebben, niet over een kwaliteitsbestemming te beschikken.”

Álvaro de la Bárcena, vicevoorzitter van Ashotel voor het eiland La Palma, heeft opgemerkt, dat het grootste probleem van het eiland de verbinding blijft en heeft eraan herinnerd, dat er 14 vluchten per week zijn voor 12.000 hotelbedden.

Alles wat onder de 16 vluchten per week is, vormt een probleem, heeft de directeur van Ashotel gezegd, die erop heeft vertrouwd, dat het in werking stellen van het Fondo de Desarrollo de Vuelos (Fonds voor de Ontwikkeling van Vluchten) het mogelijk maakt, het aantal vluchten op het eiland te verdubbelen.

De la Bárcena heeft gewaarschuwd, dat dit resultaten zal hebben, als het in 2014 in werking treedt, want: “In 2015 zal het te laat zijn.”

De voorzitter van Ashotel heeft verwezen naar de situatie op La Gomera den El Hierro, en in geval van het eerstgenoemde eiland, is de zorg van de horeca-ondernemers, dat de toeristische ontwikkeling ervan wel eens achter zou kunnen blijven.

Marichal heeft bevestigd, dat het regionale plan niet voor veel heeft gediend en heeft voorgesteld, dat het wordt herzien; of, dat men een moderniseringsplan maakt wat dit vervangt.

Op El Hierro is het probleem de verbinding, heeft Marichal opgemerkt, die zinspeelt op het project van geolokalisatie*, wat men samen met de Canarische Regering tot stand brengt voor dit eiland.

* Geolocatie / geolokalisatie
Wat is het verschil tussen geolocatie en geolokalisatie?
Beide woorden zijn correcte Nederlandse woorden.
Geo- is een voorvoegsel dat vooral aan uitheemse wetenschappelijke termen (bijvoeglijke naamwoorden en zelfstandige naamwoorden) vastgeplakt kan worden en dat dan iets uitdrukt van 'een relatie met de aarde, de wereld': geologie, geografie, geopolitiek, geofysisch, geo wetenschap. Geolocatie duidt dan zoiets aan als 'locatie, plaats op aarde' en geolokalisatie is 'lokalisatie, plaatsbepaling op aarde'.

Als vooral het traceren van een plek op aarde bedoeld is, ligt geolokalisatie meer voor de hand, omdat in lokalisatie (of lokalisering) meer het werkwoord lokaliseren doorklinkt, dus 'de plaats bepalen van iets'. In geolocatie ligt de nadruk op de plaats zelf, de locatie op aarde.

De termen worden vaak gebruikt in de computerwereld wanneer de geografische locatie van een computer een rol speelt, bijvoorbeeld om te achterhalen waarvandaan een computergebruiker mailt, twittert, blogt of reageert op een website, in welk land een website wordt beheerd.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-140.jpg


Madrid  bestemt 18, 3 miljoen euro voor
de financiering van industrieën op  de Eilanden

El Hierro zal specifiek 3,5 miljoen euro ontvangen

MADRID / CANARIAS - donderdag 6 juni 2014 - De gehavende Canarische industriële sector, waarvan het gewicht nog geen 4% bedraagt van het Bruto Binnenlands Product (BBP) van de deelstaat, kan rekenen op 18,3 euro, om zich te financieren.

Het bovenstaande is op woensdag 4 juni 2014 uiteengezet door de directeur-generaal van Industrie, en Midden- en Kleinbedrijf  Manuel Valle, van de Spaanse Regering, die ook heeft ingezet op het niet laten lopen van kansen, zoals het bestuderen van de mogelijkheid op aanwezigheid van aardolie in de zeebodem nabij de Archipel; een project, dat naar zijn mening, “veel industrie met zich mee zal brengen.”

Vanwege het economische leed wat El Hierro heeft ondergaan, door de vulkanische activiteit van 2011, krijgt dit eiland op zich 3,5 miljoen euro van het totale bedrag wat bestemd is voor de Eilanden. “We hebben een verschillende behandeling willen geven,” zo heeft de directeur-generaal van Industrie uiteengezet. Zodoende zullen de ondernemingen op El Hierro onderling competitie voeren als het op waardering aankomt, wat nagenoeg het bestaan van financiering voor bijna allemaal betekent.

De overige 14,8 miljoen euro zal men verdelen over de andere zes eilanden.
1-AAAAislas-canarias-kopie-164.jpg


Zwartwerken  bereikt 30% van het Canarische BBP

Volgens belastingambtenaren staat de Archipel daarmee
op drie na hoogste plaats in  Spanje

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 31 januari 2014 - Zwartwerken (de zwarte economie) bedroeg in 2012 op de Canarische Eilanden 27,9% van het bruto binnenlandse product (bbp) van de Deelstaat, het op drie na hoogst gemeten percentage van Spanje, aldus een studie die op woensdag 29 januari 2014 is gepresenteerd door de Técnicos del Ministerie de Hacienda (Gestha) (Vereniging van Financiële Deskundigen van het Ministerie van Financiën) (http://www.gestha.es).

Als men zich realiseert, dat de meest recente schatting van het Instituto Nacional de Estadística (INE) (Nationaal Bureau voor de Statistiek) het bbp van Canarias in 2012 waardeert op 40,160 miljard euro, bedragen de door Gestha gepresenteerde cijfers over zwartwerken maar liefst 11,204 miljard euro (http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwartwerken).

In geheel Spanje is het bedrag aan zwartwerken gedurende de crisis gestegen met 60 miljard euro ofwel 24,6% van het bbp eind 2012, dat neerkomt op 253,135 miljard aan zwartgeld.

De studie is geleid door Jordi Sardà, professor aan de Universiteit Rovira i Virgili,  die heeft deelgenomen aan de presentatie, samen met de voorzitter van Gestha, Carlos Cruzado en de algemene secretaris van de vereniging, José María Mollinedo.

Het rapport schrijft de toename van de zwarte economie toe aan het “explosieve” effect van het onroerend goed, aan de “dramatische ” stijging van de werkloosheid en aan het ‘massale’ gebruik van biljetten van 500 euro.

Volgens de studie komt daar nog het ernstig morele probleem van ‘belasting betalen’ bij, wat Spanje ver verwijderd houdt van niveaus aan zwartgeld in landen zoals Duitsland (13,1%), Frankrijk (10,8%) en het Verenigd Koninkrijk (10,1), hoewel dit in landen als Italië, Portugal en Griekenland meer is.

De hoogste toename van de fraude heeft zich voorgedaan in de meest door de ‘crisis del ladrillo’ (‘bouwcrisis’) en werkloosheid getroffen deelstaten, zoals Andalusië, Castilla-La Mancha, Extremadura, Canarias en een deel van de Spaanse Oostkust.

Zo heeft Extremadura het hoogste percentage ppb aan zwartgeld (31,1%), gevolgd door Andalusiër (29,25%), Castilla-La Mancha (29,1%) en Canarias (27,9%).

Het document benadrukt het geval van de Deelstaat Madrid met een ‘opvallend laag’ aandeel zwarte economie van 17,3% van het ppb, wat toe te schrijven is aan de hoge concentratie van grote kapitalen en grote nationale en buitenlandse bedrijven, die de betaling van belasting consenteren over hun activiteiten in deze deelstaat, terwijl ze een groot deel van hun omzet realiseren in ander deelstaten.
1-AAAAislas-canarias-kopie-164.jpg


Zwartwerk onttrekt 800 miljoen euro aan de fiscus
en 60.000 banen op  Canarias

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 2 oktober 2013 - Het Instituto Español de Analistas Financieros (IEAF) (Spaans Instituut van Financiële Analisten) is van mening, dat het ingewikkelde belastingstelsel, het bestaan van kleine bedrijven en het tekort aan opleiding, “Canarias tot een broedplaats voor zwartwerk maken.”

Het opbloeiend zwartwerken, waarvan minimaal 60.000 arbeiders afhankelijk zijn, zorgt ervoor, dat de belastinginkomsten op Canarias jaarlijks 800 miljoen euro lager zijn, omdat er geen Sociale Lasten worden afgedragen, zo becijfert het IEAF.

De instelling hanteert deze cijfers uitgaande van schattingen die men doet over zwartwerken op het gehele productiviteitsvlak van Canarias, wat naar schatting 28% van het totaal bedraagt en ruim boven het Spaanse gemiddelde van 18,6% ligt, zo heeft men in Las Palmas de Gran Canaria laten weten bij het presenteren van een rapport over dit verschijnsel.
photo-3.jpg


“We geven ons rekenschap van een gegeven, dat is opgesteld door de Vereniging van Belastingambtenaren, die becijfert, dat in 2013 de omvang van de zwarte economie op Canarias 28% bedraagt, de hoogste van Spanje. Dit heeft de directeur Studies en Analyse van de Stichting voor Financiële Studies, Alfred Jiménez, aangegeven tijdens het openbaar maken van dit rapport met titel: ‘La economía sumergida en España’ (“De ondergedoken economie in Spanje”), dat de studie heeft uitgewerkt, samen met de genoemde stichting. Hij, heeft de schattingen aangegeven die zijn instelling heeft betreffende werkelijke cijfers die de eilanden laten zien in de zwarte economie. Wat op zijn zachtst uitgedrukt zegt, dat dit werk biedt aan minstens de genoemde 60.000 arbeiders. Omdat, zo legt hij uit - men  het gewicht van  de zwarte economie, waarvan men in elk geval de cijfers “meer, of minder” berekent -  we steeds praten over cijfers bij benadering, omdat het als zodanig een verschijnsel is wat men probeert te verbergen, wat op de Archipel in sterkere mate het geval zou kunnen zijn.

"Vandaar, dat met de hoge  werkloosheidscijfers die regelmatig worden gepubliceerd en die op  de Canarische Eilanden heel hoog zijn, de algemene opmerking bestaat, dat er iets aam de hand moet zijn, omdat er geen openbare crisis is, die men normaal gesproken op de eilanden ‘een sociale explosie’ zou noemen,” zo heeft hij benadrukt.


Ondergedoken economie.

Het geld wat de Canarische overheden niet ontvangen - vanwege het feit, dat zwartwerken niet wordt aangegeven, - is in elk geval “een aanzienlijk bedrag voor onze begrotingen, die men sluitend probeert op te stellen,” zo is Francisco Torres van mening. Deze deskundige heeft aangegeven, dat het zwartwerken niet altijd kan floreren, maar een werk is dat, langzaam op een aanzienlijke wijze kan toenemen in de inname van de financiële systemen van de eilandpoverheden.

Over de redenen, dat op Canarias het verschijnsel een grotere aanwezigheid heeft, dan het Spaanse gemiddelde, heeft Torres verklaard, dat dit te wijten is aan een samenloop van omstandigheden,” een ingewikkeld fiscaal systeem, dat zorgt voor zwarte economie, met het bestaan van kleine bedrijven die aanzienlijke kosten hebben als het aankomt op belastingbijdragen. Deze elementen opgeteld bij een ander nadeel, dat van het opereren  in een gefragmenteerd gebied, of te moeten rekenen op een duidelijk te laag opgeleide arbeidskracht,” zorgt voor deze cultuurbrij, of deze explosieve mix, die ervoor zorgt, dat Canarias weer eens in negatieve zin aan de leiding gaat, in dit geval met die van het zwartwerken,” zo oordeelt Torres.
1-AAAAislas-canarias-kopie-164.jpg


Het  IMF  ziet het als ‘niet juist,’
te spreken over het failliet van Spanje

De organisatie is van mening 
dat men het rapport van de Financiële Toezichthouder
niet als zodanig kan interpreteren

LONDEN - zondag 12 mei 2013 - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft verzekerd, “dat het ‘niet correct is’, te spreken over het ‘failliet’ van Spanje,” op basis van prognoses die zijn verschenen in een rapport van de multinationale instelling.

“Vanuit de zienswijze van het IMF is het niet juist te interpreteren, dat de prognoses in het Fiscale Rapport insinueren, dat Spanje insolvabel is,” heeft een woordvoerder van het IFM, die gevraagd heeft anoniem te blijven, aan de persmedia meegedeeld.

In deze bewoordingen spreekt het IMF het in de Britse krant ‘The Telegraph gepubliceerde artikel tegen, dat is gepubliceerd op zaterdag 11 mei 2013.
In het artikel analyseert men de financiële situatie van Spanje, met de verzekering, dat het land  “officieel insolvabel” is, en dat het uiterst aanbevelenswaardig is “spaargeld van de bank te halen zolang het nog kan.”

Het artikel, dat geschreven is door Jeremy Warner op een financieel blog van de krant, is gebaseerd op het rapport wat het IMF heeft gepubliceerd in april 2013, met de conclusie, dat de herstructurering van de Spaanse overheidsschuld ‘onvermijdelijk’ is.

Lees hieronder de inhoud van het door het IMF gewraakte artikel.
1-AAAAislas-canarias-kopie-164.jpg


´The Telegraph´: ´Spanje is failliet,
neem uw spaargeld op´

De Britse krant ziet herstructurering van de overheidsschuld als ‘onvermijdelijk’ en het confisqueren van spaargeld als ‘heel goed mogelijk

LONDEN - De Britse Krant ‘The Telegraph’ heeft op zaterdag 11 mei 2013 op de hoofdpagina van haar internetversie een artikel onder de aandacht gebracht waarin de financiële situatie van Spanje geanalyseerd wordt, met de verzekering, dat het land ‘officieel insolvabel’ is en dat het zeer aanbevelenswaardig is ‘geld van de bank te halen zolang dit nog kan.”

Het door Jeremy Warner geschreven artikel in het financiële blog van de krant, is gebaseerd op een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat gepubliceerd is in april 2013 met de conclusie, dat herstructurering van de Spaanse overheidsschuld ‘onvermijdelijk’ is:
"Get your money out of Spain while you still can'"
"With Spain insolvent, the only rational action for investors is to take money out of the country as soon as possible,"
zegt Jeremy Warner.


Ondanks opgemerkt te hebben, dat het IMF - omdat het een instantie is de ‘veel te diplomatiek’ is - Spanje niet direct heeft gekwalificeerd als insolvabel, geven de laatste prognoses aan, met een vleugje realisme in plaats van het gebruikelijke optimisme,” dat het land wel op dit punt staat.

De krant herinnert eraan, dat Europa verzekerd heeft, dat Griekenland het eerste en tevens enige land zou zijn wat te lijden zou hebben onder een financiële herstructurering, maar vervolgens Cyprus zich in een soortgelijke situatie geplaatst zag.

Zo benadrukt  men, dat Spanje een herkapitalisatie van de banken vertraagt in afwachting van de voltooiing van de Europese bancaire unie, in de hoop, "dat Europa het werk doet in plaats van Spanje."


Volgens ‘The Telegraph’, "zal dit echter met zich meebrengen, dat men 'een hoge prijs' betaalt,’ als men rekening houdt met het precedent van Cyprus." In die zin benadrukt men, "dat de bancaire schuldeisers ‘breeduit gered' zullen worden en, dat confiscatie van spaartegoeden ‘heel wel mogelijk’ lijkt.

“Ik adviseer niet, om lichtzinnig geld op te nemen. Feitelijk is een dergelijk advies te beschouwen als onverantwoordelijk, omdat het risico bestaat, dat het paniek veroorzaakt, maar kijkend naar de prognoses van het IMF is dit de enige rationele beslissing,”zegt de Britse journalist.

In elk geval sluit de krant de waarschuwingen en aanbevelingen uit voor de Britse tak van de Banco Santander, omdat men begrijpt, "dat de Britse tak totaal los staat van het moederbedrijf in Spanje."

Jeremy Warner, medewerker van ‘The Telegraph’, is een van de meest vooraanstaande Britse financiële commentatoren.
Lees hier het hele artikel van Jeremy Warner in ‘The Telegraph’ van zaterdag 11 mei 12103:
http://blogs.telegraph.co.uk/finance/jeremywarner/100024476/spain-is-officially-insolvent-get-your-money-out-while-you-still-can/

1-AAAAislas-canarias-kopie-164.jpg


Tot 2020 zoekt Canarias 1,428 miljard euro
bij de EU voor het creëren van werkgelegenheid

CANARISCHE EILANDEN - woensdag, 9 januari 2013 - Voor de komende 8 jaar zoekt Canarias bij de Europese Unie 1,428 miljard euro aan subsidies te verkrijgen met het doel, de door president Paulino Rivero beloofde 84.000 arbeidsplaatsen te creëren.

Dit bedrag maakt deel uit van  de geplande financiering binnen de Estrategia Canaria por el Crecimiento y el Empleo  (Canarische Strategie voor Groei en Werkgelegenheid) die men op woensdag 9 januari 2013 presenteert aan de Europese commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Zaken, Lázsló Andor, en aan de vicepresident van de Europese Commissie - tevens commissaris voor Concurrentie - Joaquín Almunia.


Canarias op zoek naar Europese subsidies.

Het plan voorziet in een globale investering van 2,852 miljard euro, verdeeld over 50% aan overheidsgeld en 50% aan privaat initiatief (1,428 miljard aan subsidies en 1,424 miljard privaat kapitaal).

Het voornaamste doel van Rivero is, dat de EU uiteindelijk een deel van de hulpmiddelen toezegt voor de bestrijding van de werkloosheid, Canarias heeft in Europa het op een na hoogste percentage aan werklozen. De kortingen op de subsidies voor actief werkgelegenheidsbeleid, die afkomstig zijn van de Spaanse Staat, en de investeringsaanpassing van de Autonome Deelstaat veroorzaken, dat de Canarische Regering een uitweg zoekt met subsidies die afkomstig zijn van Europa.

Feit is, dat binnen de ultraperiferie regio’s (UPR’s) Canarias het mogelijke doet en van de Europese Commissie een toegevoegde financiering verlangt voor het creëren van werkgelegenheid in deze gebieden in het kader van het Groei- en Werkgelegenheidspact, dat de Europese Commissie heeft ontworpen voor de gehele Unie.

Canarias zoekt  zowel Europese fondsen die nog niet zijn uitgegeven voor de jaren 2012 en 2013 en, dat men bij de onderhandelingen over de verdeling voor de te financieren periode 2014 tot 2020, financiering verkrijgt via het specifieke voor de verafgelegen regio’s gecreëerde fonds, wat vanaf 2014 neerkomt op jaarlijks 92 miljoen euro.
In het document voorziet de Canarische Regering voor de tweejaarlijkse periode 2013-2014 in totaal 657,6 miljoen euro aan subsidies binnen te halen en in de periode 2015-2020 de overige 2,194 miljard euro.

Toeristisch herstel
Het plan van het Kabinet Rivero richt zich op acht actieterreinen, waarbij het doen heropleven van de toeristenindustrie met 2,1890 miljard euro 76,43% van de fondsen opstrijkt. Dit doel veronderstelt, dat de bouwvakken en en dienstensector de grootste voordeeltrekkers zijn van deze Strategie, omdat zij de enige zijn die in staat zijn massaal arbeidsplaatsen te creëren.
In feite rekent de bouwsector op het verkrijgen van een bedrag van 1, 8 miljard euro uit zowel overheidssubsidies als uit private middelen. Terwijl de dienstensector - voornamelijk het toerisme - 7,366 miljard euro wil bereiken.

Terwijl herstel en renovatie van de toeristische sector het grootse deel van de fondsen voor dit plan voor haar rekening neemt, doen de zogenoemde sectoren van de nieuwe economie dit in mindere mate. In feite bedraagt de impuls voor economische diversificatie een geplande toewijzing van 133,4 miljoen euro, de digitale projectie

Van de overige economische sectoren, ontvangt de primaire sector 76,5 miljoen euro (6,79%  van het totaal) en de industrie 238,2 miljoen euro, wat veronderstelt 19,5% te zijn van de Estrategia Canaria por el Crecimiento y el Empleo (Canarische Strategie voor Groei en Werkgelegenheid).
1-AAAAislas-canarias-kopie-164.jpg


90 miljard euro in Spaanse ‘bad bank’,
de 'banco malo':  Sareb

MADRID - zaterdag 20 oktober 2012 -  Sareb, de ‘banco malo’ (‘bad bank’) die de Spaanse regering gaat oprichten om toxische kredieten van de noodlijdende banken over te nemen, zal moeten gaan beschikken over activa van 90 miljard euro. Dat heeft de Spaanse minister van Economie Luis de Guindos bekendgemaakt.

SAREB, is de afkorting van: Sociedad de Gestión de Activos Procedentes de la Reestructuración Bancaria (Maatschappij tot Beheer van Activa die afkomstig zijn van de Bancaire Herstructurering).

Slechte leningen, die ten grondslag  liggen aan het puin van de ingestorte vastgoedmarkt, drukken zwaar op de balansen van veel Spaanse banken. Spanje heeft mede daardoor grote moeite, om zich te ontworstelen aan een diepe recessie, Door banken van die last te verlossen, hoopt de overheid de kredietverlening en, investeringen door bedrijven. vlot te trekken.

De Banco Malo is van plan om woningen, bouwgrond en bedrijfspanden voor 50% van de marktwaarde te gaan verkopen, om zodoende af te komen van de duizenden panden die men heeft.

Het is de bedoeling, aldus de Minister van Economische Zaken, Luis de Guindos, dat de banco malo op 1 december 2012 in werkin g treedt.

Europa heeft een bedrag van 100 miljard euro gereserveerd, om de Spaanse banken te helpen. De oprichting van een ‘bad bank’ is een van de voorwaarden voor het verkrijgen van die steun, waarvan Spanje overigens maar een deel (ongeveer 40 miljard euro) denkt nodig te hebben.

Het is de bedoeling, dat de privésector minstens 55% van het kapitaal van Sareb inbrengt, maar hoe dit precies gaat verlopen, is nog niet duidelijk. Volgens een recente studie zouden de Spaanse banken 60 miljard euro steun nodig hebben, waarvan 40 miljard van het Europese noodfonds ESM zou komen.
recbancomalo1large.jpg
Banco malo 
De banco malo (slechte bank) in nu bijna een realiteit. De Spaanse Regering wil op vrijdag 16 november 2012 het Koninklijk Besluit goedkeuren voor het creëren van de banco malo (slechte bank), die ‘Sareb’ genoemd zal gaan worden en die 90 miljard euro aan activa zal gaan tellen.

Het doel is, dat de Spaanse Ministerraad half november 2012 de voorwaarden zal goedkeuren waarmee het creëren van de Sociedad de Gestión de Activos Procedentes de la Reestructuración Bancaria (SAREB) mogelijk zal worden, wat dan de volgende dag in de BOE (Staatscourant) gepubliceerd kan worden,  zodat dit op maandag 19 november 2012 in werking kan treden.

Om aan deze agenda te voldoen en te bereiken, dat de maatschappij in december begint te opereren, heeft het Ministerie van Economie het ontwerp van het Koninklijk Besluit tot 25 oktober 2012 voor het publiek ter inzage gelegd.
De Sareb zal een naamloze vennootschap worden en zal als aandeelhouders het Fondo de Reestructuración Ordenada Bancaria (FROB) (Herstructureringsfonds voor Bancaire Ordening) hebben, samen met bankinstellingen, verzekeraars, investeringsfondsen em maatschappijen voor risicokapitaal.

De banco malo zal executie-panden van financiële instellingen overnemen met een waarde van meer dan €100.000,= elk, evenals de  kredieten welke zijn verstrekt aan projectontwikkelaars, makelaardijen en bouwfirma’s, van ruim 250.000,=  per kredietnemer, plus de bankbelangen in onroerend goed.
Bij dit alles rekening houdend met een korting waarop de activa worden overgedragen aan de banco malo (bad bank), zal de naamloze vennootschap over 85 tot 90 miljard euro gaan beschikken.
Daarnaast zal het bedrijf een Raad van Bestuur krijgen, met een minimum van vijf en een maximum van vijftien leden, van wie een derde onafhankelijk zal moeten zijn.

De beheersmaatschappij voor problematische activa van de bank, dit wil zeggen, de banco malo, moet op 1 december 2012 in werking treden; met de missie, onroerend goed te verwerven van problematische instellingen, “tegen de marktwaarde-prijs”.
Dit veronderstelt een waardevermindering te zijn, die de minister van Economie, Luis de Guindos, kwalificeert als “aanzienlijk, gezien de waarde waartegen de instellingen deze nu op hun balansen hebben gezet.”
Deze  uitverkoop kan oplopen tot een korting  van 80%  op de grondprijs en, voor de aankoop van een woning kan de korting  aldus 40% bedragen.

1-AAAAislas-canarias-kopie-164.jpg


Canarias vraagt 756 miljoen euro aan de Staat

De Staatslening kent een rentevoet van 5%
met een looptijd van tien jaar

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA – zaterdag 6 oktober 2012 -   De Deelstaat Canarias heeft zich uiteindekijk toch verplicht gezien, zich te wenden tot het Fondo de Liquidez Autonómico (FLA) (Liquiditeitsfonds voor Zelfstandige Deelstaten) en zal 755,8 miljoen euro  vragen welke de Spaanse Staat heeft gereserveerd, om het hoofd te bieden aan de betalingstermijnen van de bankschuld en om de begroting tot het eind van 2012 te kunnen financieren.

De Canarische Regering geeft toe, dat de financieringsmarkten gesloten zijn voor kredietverlening en, nu men de voorwaarden van het Ministerie van Financiën kent, er geen ander middel opzit, dan zich tot dit fonds te wenden wat door de Staat is ingesteld, om liquiditeit te verschaffen aan de schatkisten van de Deelstaten. De lening heeft een rentevoet van 5% en zal een looptijd krijgen van 10 jaar voor de aflossing ervan.


                            Canarias vraagt 756 miljoen euro aan de Staat,
          om het hoofd te bieden aan de schulden en voor het hebben van  liquiditeit.
Van het totaal aangevraagde bedrag, gaat 326 miljoen euro naar de aflossing van leningen welke de Autonome Deelstaat moet betalen voor 31 december 2012 en zal  430 miljoen euro bestemd worden voor het dekken van d begroting, met het doel uiteindelijk te voldoen aan een tekort van 1,5%. Met deze middelen zal men een deel van de lopende rekeningen betalen, waaronder die aan de apotheken en, zal men liquiditeit verschaffen aan de Autonome Deelstaat, voor het garanderen van de noodzakelijke dienstverlening en de betaling van de ambtenarensalarissen.

Canarias is de zesde Autonome Deelstaat die zich wendt tot het Reddingsfonds van de Spaanse Staat, na Catalonië (€5.023,= miljoen) Andalusië (€4.906,= miljoen), Valencia (€3.500,= miljoen), Murcia (€641,= miljoen) en Castilla-La Mancha (€848,= miljoen). Het zijn slechts zes deelstaten waarvan de aanvragen nu al 87% beslaan van  het totaal beschikbare bedrag in het fonds, dat 18 miljard groot is.


Javier González Ortiz.

De regionale minister van Financiën, Javier González Ortiz, heeft op vrijdag 5 oktober 2012 toegegeven, dat Canarias een beroep doet op het Liquiditeitsfonds, “om meer geld te injecteren in de economie en  liquiditeit te verkrijgen,” met het doel “spanningen” te voorkomen in de laatste maanden van 2012 welke vertragingen zouden kunnen veroorzaken in de betalingen van de Autonome Deelstaat en de leveranciers zouden kunnen treffen.

De minister van Financiën heeft benadrukt, dat het vragen van deze 756,8 miljoenen euro, de ”solvabiliteit” van de Autonome Deelstaat niet  in twijfel trekt, die de minste schuld per inwoner heeft en, die aan het hoofd staat van een groep Deelstaten die het meest voldoen aan het doel het tekort te bepreken en kan rekenen op dezelfde kredietwaardigheid, als die van de Spaanse Staat.

González Ortiz heeft opnieuw geklaagd over de nadelen die  het autonome financieringssysteem heeft voor de Archipel, want als er geen gat zou zijn van 812 miljoen euro, Canarias zich niet tot het staatsfonds zou hebben hoeven te wenden. “We moeten het bestaande tekort financieren met het doel van stabiliteit, teneinde de essentiële overheidsdiensten te  garanderen,” zo voegde hij toe.

De minister van Financiën heeft verzekerd, dat men tot donderdagmiddag 4 oktober 2012 geen voorwaarden had ontvangen van het Ministerie van Financiën en Staatszaken, over de concrete voorwaarden van het fonds, dat al enkele weken geleden is aangevraagd door de Autonome Deelstaat. Enkele uren later heeft men de brief aan het Ministerie verzonden, waarin men vraagt deel te nemen in het Fonds voor in totaal 756,8 miljoen euro welke voor Canarias gereserveerd zijn door de Spaanse Regering.

González Ortiz benadrukt, dat de financieringskosten een rentevoet zal kennen van tussen de 5 en 5,5%, twee procentpunten lager, dan de rente die de Deelstaat betaalt voor andere leningen welke men heeft gevraagd aan de financiële markten, waarvan de rentevoet op 7% ligt. “vergelijking tussen beide, heeft ons ertoe gebracht een beroep te doen op het Fonds, omdat de voorwaarden van de markt steeds gecompliceerder worden,” zo geeft de minister toe.

Nieuwe aanpassingen
Javier González Ortiz  merkt op, dat de Autonome Deelstaat bijna wekelijks het Ministerie van Financiën voorziet van informatie over het verstrijken van de betalingstermijnen voor de schuld, kasstroomoverzichten, verffening van rekeningen voor uitstaande schulden, enzovoorts.   

De minister ontkent, dat het grijpen naar het Liquiditeitsfonds voor Autonome Deelstaten nieuwe aanpassingen betekenen in de openbare dienstverlening in het aanpassingsplan , dat door de Canarische Regering is gepresenteerd toen men naar het fonds heeft gegrepen, dat door de Spaanse Regering in het leven is geroepen voor de betaling van leveranciers,.

De minister van Financiën herinnert eraan, dat na het goedkeuren van de begroting voor 2012, de Autonome Deelstaat een aanpassing heeft moeten doen van 800 miljoen euro vanwege de, naar zijn oordeel, onevenwichtigheid in het autonome financieringssysteem. Deze aanpassing betrof 550 miljoen euro in het beperken van de overheidskosten en 250 miljoen euro aan toegenomen inkomsten al gevolg van de belastingverhogingen.

In elk geval prijst de minister, dat Canarias de Autonome Deelstaat is, “met de minste schuld per inwoner van Spanje,” en daardoor een kredietwaardigheidsbeoordeling heeft van BBB+, “dezelfde als die van de Spaanse Staat,” en het niet af heeft laten weten in de nakoming van haar verplichtingen, zoals het feit laat zien, dat in het eerste kwartaal van 2012 men het hoofd heeft geboden aan een apothekersrekening van 120 miljoen euro die nog betaald moest worden over 2011, waardoor haar  liquiditeit begon te “op te drogen”.

De 756,8 miljoen euro waarover Canarias zal kunnen gaan beschikken, zijn “voldoende”, om de liquiditeit van de autonome overheden te garanderen tot het eind van 2012, aldus de verzekering van González Ortiz. De Autonome Deelstaat heeft schulden aangegaan en heeft in 2012 leningen gevraagd  aan de banken voor bijna 800 miljoen euro, en gaat schuilden aan voor aanpassing van de Reserva de Inversiones (RIC) (Investeringsreserve) (Canarisch Belastingsysteem) voor 200 miljoen euro voor het eind van 2012, wat toegevoegd aan de FLA voldoende zal zijn, om de behoeften aan de overheidsschatkisten te garanderen.
1-AAAAislas-canarias-kopie-164.jpg


De  Canarische Regering geeft ‘financiële verstikking’ toe en vraagt om begrip
van haar  leveranciers

Marrero ontkent dat men opzettelijk tijd wil winnen
voor de oplossing van het probleem met de optie
zich tot het Liquiditeitsfonds te wenden

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 4 oktober 2012  - De Canarische Regering heeft op donderdag 3 oktober 2012 “begrip” gevraagd van haar leveranciers van goederen en diensten vanwege de “verstikkende financiering” waarin de Deelstaat zich bevindt vanwege de door  die de Spaanse Staat aan de Eilanden opgelegde bezuinigingen.

De woordvoerder van het regionale bestuur, Martín Marrero, heeft verzekerd, dat de Canarische Regering ‘zich bewust is” van de moeilijkheden die  bedrijven en zelfstandige ondernemers doormaken die afhankelijk zijn van deze situatie en die er bij president Paulino Rivero op aandringen zich te wenden tot het Fondo de Liquidez Autonómico (FLA) (Liquiditeitsfonds voor Autonome Deelstaten). Een instrument wat in gang is gezet door de Spaanse Regering, voor het lenen van  fondsen aan de regio’s met financieringsproblemen.

“Men is niet opzettelijk tijd aan het winnen voor de oplossing van het probleem, maar men is in afwachting van het kennen van de concrete financiële voorwaarden welke de Spaanse Staat stelt. En als men deze verantwoordelijkheid eenmaal kent, zullen we ons tot de lening wenden als deze voordeliger is voor de  schatkisten van en de algemene rente  voor de Eilanden,” zo heeft de viceminister van Communicatie gezegd tijdens een persconferentie na afloop van de Ministerraad.

                                                Cristóbal Montoro.

          Marrero.                                                         Javier González Ortiz

De woordvoerder heeft benadrukt, dat als men de beslissing kent, of Canarias de Staatslening zal aanvragen, of voor een andere mogelijkheid kiest, “men dit ‘onmiddellijk’ zal meedelen.” Ondertussen vinden “rechtstreekse gesprekken” plaats tussen de minister van Financiën, Javier González Ortiz en de minister van Financiën en Overheidszaken, Cristóbal Montoro,  die de “gezamenlijke wil” tonen, dat Madrid de voorwaarden van een veronderstelde redding van de Eilanden “ zo spoedig mogelijk concretiseert.

Al met al, heeft Marrero gegarandeerd, dat de Regering, “zal gaan betalen en aan haar verplichtingen tegenover de leveranciers zal voldoen, zoals ze altijd heeft gedaan en sneller, dan de overige Spaanse Deelstaten.”

De woordvoerder heeft  een verzoek tot “rust” naar zijn leveranciers doen uitgaan, waarin hij meedeelt, “dat men hen  zal betalen en wel, zo snel mogelijk.”

Hoewel bronnen binnen het Ministerie van Financiën benadrukken, dat de Autonome Deelstaat er gemiddeld 45 dagen over doet, om haar rekeningen te betalen, er sommige leveranciers zijn die spreken van 120 dagen vertraging en de zelfstadige ondernemers het hebben over 148 dagen.

Marreo herhaalde, dat als de Staat het gemiddelde zou overmaken aan de Archipel als, dat wat zij over maakt aan de overige Deelstaten, we niet zouden spreken van “de noodzaak tot financiering”. “Er is een sub begroting van 812 miljoen euro en daarmee zouden we geen lening hoeven aan te vragen,” zo voegde hij toe.

Ondanks de aanvankelijke terughoudendheid van de Canarische Regering, om openlijk te spreken over de mogelijkheid van  een redding, laten CC en PSOE leiders, die deel uitmaken van de Canarische Regering, weten, dat het een heel serieuze optie is.” Op donderdag 4 oktober 2012 hebben socialistische bronnen opgemerkt, dat deze beslissing “bijna onvermijdelijk” is.
1-AAAAislas-canarias-kopie-164.jpg


Rivero zoekt in Parijs steun ten behoeve
van de RUP (UPG)

Rivero zet in op “gezamenlijke actie” van Spanje, Frankrijk en Portugal  bij  de Europese Commissie  in de verdediging van de Europese Buitengebieden

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 25 juli 2012 - Volgens een communiqué van het Ministerie van Algemene Zaken, van de Canarische Regering, heeft de Canarische president, Paulino Rivero op maandag 23 juni 2012 in Parijs aan de minister des  Outre-Mer  (de Franse Overzeese Gebiedsdelen), Victorin Lurel, het belang duidelijk gemaakt, dat er vanuit Frankrijk een impuls komt als het aankomt op, “de behandeling van zulke strategische zaken, als de financiële perspectieven en de onderhandelingen over de fondsen voor de Regiones Ultraperiféricas (RUP) (Ultra Perifere Gebieden = UPG) in  de nieuwe onderhandelingen met de Europese Commissie en, evenals die over de  Staatssteun, of de verdediging van onze primaire sector, waarvoor “gezamenlijke actie” is vereist van Spanje, Frankrijk en Portugal bij de Europese Commissie in de verdediging van de Europese buitengebieden.

In deze volgorde van zaken, heeft de Canarische president de noodzaak aangegeven, dat de Europese Unie (EU) op zo kort mogelijke termijn de diverse actielijnen bevordert die kunnen  helpen om werkgelegenheid te  genereren in de Europese meest verafgelegen buitengebieden.


VIDEO-FILMPJE:
Paulino Rivero en Paris RUP (Recursos)
http://www.youtube.com/watch?v=6-q5MZrDpCo&feature=player_detailpage

 Zoals de Canarische president heeft laten weten na de ontmoeting met de Gallische minister, “is het essentieel, dat de Franse Regering meewerkt aan de impuls voor het beleid wat de Regiones Ultraperiféricas (RUP) betreft”.

In die zin, heeft Rivero de noodzaak opgemerkt “om schouder aan schouder te werken aan de ontwikkeling van artikel 349 van het Verdrag van Lissabon en aan de versterking van dit specifieke beleid voor de UPG.

De president van de Canarische Regering heeft uitgelegd, dat in de loop van de maand augustus 2012, zowel de Canarische Regering, evenals de Franse Regering, “zullen blijven werken, om direct tot een akkoord te komen waarbij de Communicatie van de Commissie verbetert,” waarbij  hij zegt, “de crisis die we momenteel beleven ,heeft vooral gevolgen voor de verafgelegen buitengebieden van de UPG en dit verplicht tot het nemen van  verschillende maatregelen ten aanzien van de werkgelegenheid.”

Daarom dringt Rivero erop aan, “dat om de sociale samenhang te verzekeren, er gewerkt moet worden aan gezamenlijke actieplannen die de voorwaarden scheppen voor het creëren van werkgelegenheid.”

Lurel en Rivero hebben de primaire maatregelen op de korte termijn besproken, zoals de ondersteuning van de buitengebieden met de toename van de financiële toewijzing van fondsen  en de flexibilisering in het gebruik daarvan voor wat betreft de buitengebieden, evenals in de Europese regelgeving voor Overheidssteun in het kader van de Belastingwetgeving (Regimen Económico Fiscal = REF).

Overgangsregio’s
Zo heef men in het bijzonder gesproken over vraagstukken, zoals het behoud van het concept van de ‘overgangsgebieden’ dat Canarias momenteel geniet tegenover de regio’s in de Unie die meer ontwikkeld zijn en, over het verbeteren van  de toewijzing van middelen voor de UPG, of de verhoging van het percentage van  Europese medefinanciering tot 85% in het algemeen.

Ook ter tafel gekomen, is de eliminatie van de thematische aandacht, die verplicht de structuurfondsen te gebruiken voor bepaalde prioriteiten die veraf staan van de realiteit van deze regio’s en,  in het verzekeren van de financiële toezegging voor de Europese Territoriale Samenwerking in lijn met de inzet van  de Canarische Regering voor verbetering van de economische samenwerking met dichtbijgelegen Afrikaanse landen en zo  de internationalisering van  onze bedrijven te verbeteren.

Deze doelstellingen maken deel uit van het initiatief van de Canarische Regering, om de verantwoordelijken binnen de EU op de hoogte te brengen van  de urgentie voor het opstellen van een noodplan ter ondersteuning van de economieën van de UPR. Een strategie van het doen opleven , waarbij het creëren van werkgelegenheid de hoogste prioriteit inneemt, gezien de huidige hoge werkloosheid  die heerst in deze regio’s met een werkloosheidspercentage dat tussen  de 8 en 12% hoger ligt dan dat van het Europese gemiddelde. Een initiatief, dat wordt bevorderd door de Canarische Regering, en waarbij  men, net als Frankrijk, van plan is, de vastberaden steun van de Portugese Regering te verkrijgen.

Zoals men zich het begin van juli 2012 zal herinneren, en in het kader van het Tweede Forum over de UPR, dat heeft plaatsgevonden in Brussel, was het Rivero, die de nieuwe Communicatie met de Commissie voor deze regio’s met het zicht op de periode 2014-2020 , “teleurstellend” en “zorgwekkend” noemde, zoals de opname van zulke zorgwekkende aspecten, als de verlaging van het toegezegde aantal euro’s per inwoner voor de UPR-fondsen (van €35,= in de huidige periode naar €20,= in de periode 2014-2020), of het hanteren van een percentage van medefinanciering van 50% ( tegenover, dat van algemeen 85%).

De EU bevindt zich momenteel in het onderhandelingsproces voor de financiële perspectieven 2014-2020, dat in het tweede kwartaal van  2012 moet worden afgerond, onder het EU-voorzitterschap van Cyprus, om van daaruit verdere reglementen aan te nemen voor de fondsen en de communautaire regels voor Overheidssteun. In de week van 10 september 2012 zal er op de Azoren een Conferentie plaatsvinden van UPR presidenten

Plátanos (Canarische bananen)  in Frankrijk
Rivero heeft ook een onderhoud gehad met Carlos Bastarreche, de Spaanse Ambassadeur in Frankrijk en voormalig ambassadeur als vertegenwoordiger van Spanje bij de Europese Unie,  die aan de Canarische president de “enorme belangstelling” heeft overgebracht van de Franse Fructifrui-Groep - die bestaat uit tien bedrijven welke in Frankrijk gespecialiseerd zijn in  het laten rijpen en verhandelen van  bananen) voor de introductie van de  plátano (de Canarische banaan) in het Gallische land.

Tegelijkertijd heeft de financiële Fructifrui-Groep zich bereid verklaard een campagne te bevorderen voor  het verhandelen en het distribueren van de plátano (Canarische banaan) in Frankrijk.

Rivero en Bastarreche zijn  het samen eens, over de noodzaak van het innemen van een gezamenlijke positie, voor het verdedigen van de behoeften van de buitenregio’s in de nieuwe onderhandelingen in het kader van de begroting van de Europese Unie voor de periode 2014--2020. Een positie die men, zo heeft de Canarische president opgemerkt, moet vertalen in een noodplan voor het doen opleven van de economie en het creëren van werkgelegenheid in de UPR’s.

Anderzijds heeft men, in  het onderhoud met de Spaanse Ambassadeur in Frankrijk, het belang geanalyseerd van de groei van Canarias als bestemming binnen de Franse toeristische markt, die ten opzichte van 2010 veronderstelt in 2011 een groei te hebben doorgemaakt van 93% in het aantal bezoekers uit dit land aan Canarias.

In feite, hebben 255.000 Fransen in 2011 de Archipel als bestemming voor hun vakantie gekozen, en voor wat betreft het eerste kwartaal van 2012 zijn dit er al 116.000 die Canarias hebben bezocht. Cijfers, die bereikt zijn door de toename van de verbindingen met het Gallische land en de opening van nieuwe routes vanaf Canarias aan het eind van 2010.

Wat dit betreft, zijn de Spaanse ambassadeur in Frankrijk en, de Canarische president,  het eens geworden, de eigen Ambassade te bevorderen als instrument voor het bevorderen van de toeristische promotie van Canarias en, dat men de Ambassade zal gebruiken  als zetel voor ontmoetingen die dit doel dienen.

Paulino Rivero heeft het belang benadrukt, dat  de Archipel heeft bij dezer Franse aanwezigheid die, “samen met de bereikte cijfers in de aankomst van toeristen die afkomstig zijn uit Polen en Italië, bijdragen aan de diversificatie van de toeristische markt op Canarias, waardoor de Canarische toeristische markt minder afhankelijk is van de Duitse en de Britse markten.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-164.jpg


Het Canarische Economische Systeem
wordt geconfronteerd met
een derde hervorming  in 40 jaar

De uitzonderingspositie van de Eilanden
gaat terug tot de Conquista
(Verovering door de Spanjaarden)
-
Een motie van afkeuring tegen Saavedra en het ontstaan van de CC, na het huidige REF, dat geldig is sinds 1994

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 23 juli 2012 - De hoeksteen van het Canarische Belastingstelsel is het Régimen Económico y Fiscal (REF), dat men voorbereidt op het aangaan van een derde aanpassing en actualisering sinds 40 jaar, met het doel onder de Eilandparaplu een tekst te versterken als región ultraperiférica (RUP) (buitengebied) in de Europese Unie.

Met het zicht op de periode 2014-2020, heeft het Canarische Parlement op dinsdag 17 juli 2012 unaniem het voorstel tot hervorming van het REF (Belastingstelsel) goedgekeurd; voor een algemeen document - met nieuwe ontwikkelingen voor fiscale prikkels en met prioriteit voor het scheppen van werkgelegenheid -, dit na de eerste indiening door de Canarische Regering, die bestaat uit de politieke partijen Coalición Canaria en de Socialistische Partij (CC-PSOE).

1 januari 2014
Deze eensluidende stem van de Eilanden geeft, in principe, robuustheid aan de hervorming van het REF, waartoe in september 2012 het onderhandelingsproces start met de Spaanse Regering, voor het schrijven van een definitieve versie, welke zal moeten kunnen rekenen op het op het placet van de Europese Commissie, om dan op 1 januari 2014 in werking te kunnen treden.

Enkele van de voornaamste getuigen van de eerdere REF-onderhandelingen voorspellen, dat het steeds ingewikkelder zal zijn, vanwege het onheilspellende scenario van de Staats- en Europese begrotingsbezuinigingen.

Veel burgers begrijpen of kennen de omvang van het Economisch en Fiscaal Regime (REF) niet, dat bedoeld is, om de extra kosten die voortvloeien uit het hier wonen, of werken, te compenseren en de ontwikkeling van de Archipel te bevorderen.

Geschiedenis
De erkenning voor het verschil van de Archipel gaat echter terug tot de Conquista (Verovering) door de kroon van Castillië. En sinds de 16de Eeuw handhaven de zogenoemde Islas Afortunadas (Gelukzalige Eilanden) tot op heden hun status aparte, om het hoofd te bieden aan de  problemen welke veroorzaakt worden door hun afgelegen ligging en insulaire karakter.

De geschiedenis van het economische regime van de Eilanden kent vele hoogte- en dieptepunten. De opeenvolgende regels zijn ontwikkeld op basis van de omstandigheden op de Archipel en worden gemarkeerd door diverse mijlpalen. Een daarvan komt voort uit het REF, wat in 1852 de verklaring was tot vrijhandelshaven, die de nodige voorzieningen en prikkels erkende voor het laden en lossen van vrachtschepen en die van beslissende invloed is geweest op de Canarische economie. Een ander geschiedkundig feit heeft zich voorgedaan in 1900, met de belastingvrijstelling op de consumptie, een uiterst aantrekkelijk handelsmodel voor de Eilanden.

Het was pas in 1972, dat een eensluidende, juridisch tekst alle fiscale bijzonderheden van de Eilanden reguleerde en samenvatte, waaronder die voor de Algemene Belasting op het Goederenvervoer, die van Staatswege gecreëerd was in 1964, en de Belasting op Luxe Goederen, waarvan de accijnzen, die een grote bron van inkomsten vormden, werden overgedragen aan de Cabildos (Eilandbesturen).
Na verloop van tijd zijn de Gemeenten deel uit gaan maken van de verdeling van de belastingopbrengsten van de Eilandbesturen en vormde men een Junta Interprovincial de Arbitrios Insulares (JIAI, en Raad voor de Accijnzen, welke is opgeheven in 1981), aldus Salvador Miranda, asesor fiscal (belastingadviseur) en professor Financieel Beheer, aan de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria.

In die periode heeft men ook het Eilandinstituut voor Binnenkomende Goederen opgericht en heeft men een Fondo de Previsión para Inversiones (Fonds voor Investeringsvoorzieningen) in het leven geroepen, de voorloper van de huidige Reserva para Inversiones (RIC) (Investeringsreserves).

Integratie in de Europese Unie
In dit chronologisch overzicht zijn verder van belang, de goedkeuring van de Spaanse Grondwet in 1978 en het Estatuto de Autonomía de Canarias (Autonoom Statuut van de Canarische Eilanden = de Satus Aparte) in 1982, waarmee een bijzondere regeling voor de Eilanden is bereikt.

Het belastingvrije douane- en havenbeleid moest worden opgeofferd voor de integratie van Spanje in de Europese Unie in 1986 en voor de volledige opnamen van Canarias in de dictaten van Europa. Tot dan was de Archipel  “een koopjesparadijs” en velen kwamen voor het kopen van  o.a. elektronische apparaten, bontmantels, tabaksartikelen en textiel; goederen, die afkomstig waren uit vele delen van de wereld.


Giuseppe Ciavarini.

De integratie van Canarias in het geheel van de EU-beleidsterreinen, maar met behoud van hun status aparte, bracht moeilijkheden met zich mee bij de onderhandelingen in de jaren 80 en 90, om Europa te overtuigen van de specifieke behoeften van de Eilanden. Dit veroorzaakte talrijke expedities van hoge Europese ambtenaren, onder wie Giuseppe Ciavarini, die voorzitter was van de Interdepartementale  Groep van de Europese Commissie. De Italiaanse Europarlementariër, voornamelijk belast met de coördinatie van de Buitengebieden, toonde zich buitengewoon gevoelig voor de Canarische eisen, en vond de steun van de EU “onmisbaar” voor dit gebied.

Tijdens een van hun reizen naar Las Palmas de Gran Canaria, vergezelden de toenmalige minister van Economie en Handel in het eerste socialistische Canarische Regeringskabinet en tegenwoordig gedelegeerde van het Spaanse Instituut voor Buitenlandse Handel in Las Palmas,Rafael Molina Petit, en andere Canarische vertegenwoordigers, een delegatie van de Europese Unie op een niet toeristische stads rondleiding.
Men deed dit met een bestelbusje en men toonde arme wijken, zoals La Isleta en El Polvorín, waar toevallig een groepje mannen op de delegatie van mannen in pak met zelfbinder afkwam en hen vertelde. “Wij zijn geen slechte mensen, maar we hebben geld nodig om te leven.”
De anekdote had zoveel uitwerking op de Europeanen, dat ze belangstelling toonden voor hun werk-  en gezinsdrama.

Het is, “dat een beeld meer zegt, dan duizend woorden,” beweerde de toenmalige regionale voorzitter van de Asociación Industrial de Canarias (Asinca) en de voormalige voorzitter van de Confederación Canaria de Empresarios (CCE), Antonio Rivero, die ervoor zorgde, dat Ciavarini ook bananenplantages en tomatenkwekerijen bezocht. De rol van Ciavarini als bemiddelaar in de betrekkingen met Europa was van  “vitaal” belang , zo merkt Rivero op.

De verplichting om het Canarische belastingstelsel aan te passen aan de EU-normen heeft geleid tot de wijziging en actualisering van de wet 20/1991, die voornamelijk de fiscale aspecten van het REF regelt, en van de wet 19/1994, waarin voornamelijk economische bepalingen van kracht zijn.


                                                 Jerónimo Saavedra.
Ondertussen kwam de Canarische Regering in handen van Jerónimo Saavedra, die in 1993 onderwerp was van een motie van wantrouwen, onder andere door het verlies van vertrouwen in de verdediging van het REF in Madrid, waar de PSOE aan de macht was.

De toenmalige minister van Financiën, Carlos Solchaga, had dovemans oren en bleek niet ontvankelijk voor deze regeling.
De gebeurtenissen raakten in een versnelling en Manuel Hermoso werd president van de Canarische Eilanden, gesteund door Agrupaciones Independientes de Canarias, Iniciativa Canaria Nacionalista, Asamblea Majorera en Centro Democrático Social; de indieners van de motie van wantrouwen en, die eindigden in een fusie tot CC (Coalición Canaria).

De socialist Augusto Brito -  een van de Canarische onderhandelaars met de Spaanse Regering in die periode - verzekert, dat de economische conjunctuur van de Eilanden  nu ‘slechter’ is, tot in het extreme ondergedompeld in een werkeloosheid van 32% die, derhalve, “meer overtuigende acties vereist van de Staat en van Brussel,” in het kader van het REF. Naar zijn mening, moet dit document beschikken over een “sociale poot”; een prikkel, om de Canario’s te verzoenen met dit ontwikkelingsinstrument.

18 jaar later, wil het lot in 2011, dat de CC en PSC-PSOE een regeringscoalitie sluiten op de Archipel en, dat ze deze week het eens moesten zien te worden over een mededeling over de hoekstenen van het REF, om naar het Parlement te sturen, waar deze door de overige politieke partijen gesteund zal moeten worden.

                                                               RIC
Sommigen van de betrokkenen bij de onderhandelingen in 1994 over dit financiële systeem kritiseren het niet naleven van veel van de voorschriften, die een “dode letter” zijn gebleken, zoals het garanderen van het ontvangen van een investering van de Spaanse Staat als begrotingspost in de Spaanse Rijksbegroting, evenals de juridische onzekerheid over de Reserva para Inversiones (RIC) (Investeringsreserves) die veel ondernemers heeft doen schrikken.

Keerzijden
Voor Rafael Molina Petit heeft de REF “veel keerzijden”, zoals de vijfde luchtvaartvrijheid(*) die, naar zijn mening ”een misdaad is welke men niet zou hebben moeten toepassen,” waarbij men transito-vluchten toestaat te landen op de luchthavens van de Eilanden en passagiers in en uit laat stappen en vracht in en uit laat laden.

De ondernemer en voormalig voorzitter van de CCE, Alberto Cabré, die heeft deelgenomen aan het opstellen van de huidige tekst, merkt op, “dat hij veel agressiever” zou zijn geweest in het eisen van het naleven van deze claims.

“Dit was een koopjesparadijs en, dat hebben we verloren met de integratie van Spanje in de Europese Unie,” merkt hij op, maar tegelijkertijd verlangt hij de consolidatie van een “concurrerend” gebied. In elk geval, heeft hij laten weten, “dat de prikkels in het REF nutteloos zijn, als daarna de rompslomp van de overheid het in gang zetten van  de projecten verhindert.”

Net zoals Antonio Rivero het laat blijken, verkeert Canarias in een “slechtere” situatie, dan die welke werd omgeven tijdens de uitwerking van het recente REF; die is ontstaan, in een context waarin de EU werd gevormd door 15 lidstaten en dat zijn er nu 27,  “allemaal armer” dan de Eilanden. Maar hii is van mening, dat dit geen rol mag spelen bij de onderhandelingen.

Een andere visie is die van de voormalige voorzitter van de Kamer van Koophandel van Gran Canaria, Ángel Ferrera, die van mening is, dat de nieuwe onderhandeling “veel moeilijker” zal zijn vanwege de bezuiniging  op de  Spaanse Rijksbegroting en bij de Europese Commissie.

Voor de voormalige algemeen secretaris van de vakbond CCOO op de Archipel, Manuel González Izquierdo, is het REF een belangrijk instrument geweest voor de economische groei, maar niet voor de diversifiëring van de productiviteit en kwalitatief goede werkgelegenheid.”

(*) Rechten van de vijfde vrijheid
Luchtvaartmij met de vijfde luchtvrijheid: luchtvaartmij die het recht heeft om passagiers, post en goederen in te nemen die voor het gebied van elke andere verdragsstaat bestemd zijn en vrijheid om passagiers, post en goederen te doen landen komende van ieder zodanig gebied.
Zie ook: 
http://www.europarl.europa.eu/factsheets/4_5_5_nl.htm
1-AAAAislas-canarias-kopie-164.jpg


Volksbank Triodos in Spanje
steeds populairder na banken crisis

SPANJE / CANARISCHE EILANDEN - zondag 1 juli 2012 - Misschien kent u het niet en heeft u er nog nooit van gehoord maar de Triodos-Bank wordt ook in Spanje steeds populairder nu er zoveel problemen zijn bij andere banken. Steeds meer Spanjaarden zien de Triodos-Bank als veilige haven voor hun spaargeld. Bij de twaalf filialen in Spanje staan dagelijks lange rijen en het aantal nieuwe klanten in Spanje is de afgelopen twee maanden zelfs verdubbeld van 3.000 naar 6.000 per maand.

De Spaanse banken verkeren momenteel in zware problemen. Spanje heeft eerder deze week een formeel verzoek ingediend  voor Europese noodsteun voor de aangeslagen Spaanse bankensector. Kredietbeoordelaar Moody’s is een dag later gekomen met een afwaardering van 20 Spaanse banken met soms wel vier stappen. Al deze feiten hebben ertoe geleid, dat veel Spanjaarden niet veel vertrouwen meer hebben in de reguliere banken en willen hun spaargeld ergens anders onderbrengen.


Een bank waar iets meer meetelt dan geld.

Bankencrisis
De Nederlandse topman Peter Blom erkent in dagblad ‘De Telegraaf’, dat de Spaanse bankencrisis een van de redenen is voor de toename van het aantal klanten. Triodos is sinds 2003 actief in Spanje en maakte een forse groei door. “Spanjaarden zien ons als veilige haven vanwege de crisis. Mensen hebben weinig vertrouwen in de grote banken.”

Maar wat is Triodos?
De Triodos Bank is een Nederlandse Bank opgericht in 1980 en die ondertussen buiten Nederland ook vestigingen heeft in België, Groot Brittannië, Duitsland en sinds 2003 ook in Spanje. De bank richt zich hoofdzakelijk op duurzaam en ethisch bankieren en waarbij tevens gekeken wordt naar zogenaamde minikredieten voor kleinere bedrijven. Triodos is eigendom van particulieren en een aantal grote banken zoals Delta Lloyd, Friesland Bank en PGGM.

Triodos-Bank is rigoureuzer in het ethisch bankieren dan de meeste andere banken. Daar waar de meeste ethische beleggingen enkel gebaseerd zijn op het vermijden van bedrijven die schade berokkenen aan mens of milieu, zal Triodos enkel beleggen in initiatieven die actief bijdragen tot de samenleving, zoals ‘fair trade’-organisaties, biologische boerderijen, duurzame energie en sociale projecten.

In Spanje
De Triodos-Bank heeft in Spanje twaalf filialen met name in de grote steden zoals Barcelona, Madrid, Sevilla, Valladolid, Valencia, Zaragoza, Bilbao, A Coruña, Palma de Mallorca, Las Palmas de Gran Canaria en Santa Cruz de Tenerife. Bij de Triodos bank betaalt de klant geen commissie en zijn er geen credit cards, alleen gratis debet cards.

Meer informatie op de Spaanse website www.triodos.es, of de Nederlandse versie www.triodos.nl.
1-AAAAislas-canarias-kopie-164.jpg


Canarias bouwt bij Spaanse Staat schuld op
van ruim 3 miljard euro

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 4 juni 2012 - De Deelstaat Canarias heeft bij de Spaanse Staat een schuld opgebouwd van ruim 3 miljard euro. Dit historische record is systematisch ontkend door zowel de PSOE als ook de PP toen zij aan het bewind waren, terwijl Coalición Canaria er al ruim tien jaar op hamert, dat de investering van de Spaanse Staat in de Eilanden lager is dan het nationale gemiddelde en, dat men de  openbare diensten niet voldoende heeft gefinancierd, vooral de Gezondheidszorg, terwijl tegelijkertijd het bevolkingsaantal is toegenomen.
De Canarische Regering dringt aan op een wijziging van het financieringssysteem, om een ‘crack’ in 2013 te vermijden.

Het specifieke financieringssysteem voor Canarias wat President Paulino Rivero en Coalición Canaria verlangen, zoekt dit tekort op te lossen en de Archipel gelijk te maken aan de andere Spaanse regio’s.

Voor de  Deelstaat gaat het nu al om een dringend verzoek, met als doel, te voorkomen dat de Eilanden in 2013  zullen uitmonden in een economische en financiële ‘scheur’.

De situatie van de overheidsschatkist staat niet toe, dat deze schuld op korte termijn wordt opgelost, maar wel het corrigeren van de Ley Orgánica de Financiación de las Comunidades Autónomas (Lofca) (Organieke Wet voor de Financiering van de Autonome Regio’s), om de kloof met de Canarische Eilanden aan te pakken. De commissaris voor  Desarrollo del Autogobierno Ontwikkeling van het  Zelfbestuur), Fernando Ríos, benadrukt, dat in het financieringssysteem van de Staat met de Deelstaten er meer financiële middelen moeten komen die bestemd zijn voor het compenseren van de afgelegenheid en het insularidad (eilandwezen) van Canarias.

De voorziening, om de situatie op de Canarische Eilanden – die geen enkele andere van de Deelstaten heeft - is duidelijk onvoldoende en zorgt voor een voortdurende scheefgroei, die steeds groter wordt ten  gevolge van de crisis, wat heeft gezorgd voor een vermindering van inkomsten voor de regionale schatkist, die niet is staat is, om de ontbrekende Staatsfondsen te dekken.
images142large.jpg

Gefaseerd
De Canarische  Openbare Gezondheidszorg heeft een tekort van bijna 1,4 miljard euro sinds  in 1999 de toename van de verzekerde bevolking, volgens de telling dat jaar stil kwam te staan, maar  niet is gestopt met groeien, dankzij de economische voorspoed die geduurd heeft tot aan 2008. Bij deze schuld komt dan nog eens de chronische schending van het

Régimen Económico y Fiscal (REF) (Economisch en Fiscaal Beleid), dat vraagt om een gelijktrekking van de gemiddelde staatsinvestering voor infrastructuur op Canarias. En om het af te maken, heeft men in 2009 het huidige financieringssysteem ondertekend, dat schadelijk is voor de Eilanden, met een snelheid van ongeveer 600 miljoen euro per jaar.

De vraag wijzigt zich nu in een eis wat betreft de nationalisten voor wat volgend jaar dreigt.

De politieke partners van  de CC spelen op elk moment hun rol, of ze nu wel of niet in de Regering zitten. Nu doen de socialisten dit verzoek; daar, waar de PP dit voorheen heeft gedaan. Maar de PSOE ontkende toen men in La Moncloa (het paleis in Madrid,  dat fungeert als de officiële ambtswoning van de Spaanse minister-president) was, dat men nog  een schuld te vereffenen had met de Canarische Gezondheidszorg en nu negeren de PP politici een tekort, dat zij voorheen wel erkenden.

Met een steeds verslechterende situatie voor de rijksschatkist, richt de Zelfstandige Deelstaat zich naar een heel complexe situatie, om - als men niet tenminste een deel van de fondsen herstelt - de openbare dienstverlenging in stand te houden


De interne schuld.

Barragán:
´Als we door blijven gaan met het gemeenschappelijk beleid,
is aanpassing urgent’

Het doel is, dat Canarias eenzelfde behandeling krijgt;
als die, welke men van Europa ontvangt

De parlementaire woordvoerder van de politieke partij Coalición Canaria, José Miguel Barragán, heeft verzekerd, dat wat men nastreeft met een specifiek financieringsmodel voor de Eilanden, net zoiets is, als wat men al bereikt heeft met de Europese Unie; dit wil zeggen, dat men de afgelegenheid en de fragmentatie van de Archipel erkent en, dat men  adequaat compenseert.


               José Miguel Barragán (CC) en Paulino Rivero(CC) het parlement,
                              de brandblusser hangt nog aan de wand!
Barragán erkent, dat Canarias niet de enige Deelstaat is die benadeeld wordt door het huidige financieringssysteem; maar, dat deze wel een  andere behandeling nodig heeft ten opzichte van de rest, om de kosten van de openbare dienstverlening te dekken, die op Canarias hoger zijn, dan in de Deelstaten op het Continent.

“Als we in het gezamenlijke beleid blijven, is er een urgente wijzing nodig in het financieringssysteem, zo laat Barragán weten. In die zin herinnert hij eraan, dat de Eilanden tussen de 15 en 20% aan financiering verliezen die men bijdraagt in de kosten van de openbare dienstverlening De nationalisten zijn van mening, dat het huidige systeem regio’s bevoordeeld zoals Catalonië en Andalusië die hun historische tekorten met de Staat zijn gaan oplossen via hun statuten, terwijl op Canarias, zonder statutaire hervorming die is aangepast op de huidige werkelijkheid, de Ley del REF (Wet op het  Economisch en Fiscaal beleid) aantoont, dat de Staat haar verplichtingen niet nakomt.

Barragán voegt hier nog aan toe, dat het beheer en de invordering van de fiscale claims niet direct is gekoppeld aan de vraag om een nieuw, eigen financieringssysteem. Deze zal een extra element zijn, dat is toe te voegen in het nieuwe systeem.
1-AAAAislas-canarias-kopie-164.jpg


Canarias, een van de deelstaten
waar het meest ‘zwart’ wordt gewerkt

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 1 mei 2012 - Canarias is, op een na, de deelstaat waar in Spanje het meest ‘zwart’ wordt gewerkt, men schat dat op de Eilanden in de ‘ondergrondse’ economie een bedrag circuleert van 11,652 miljard euro, wat neerkomt op 28,7% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) van de Archipel.

Dit wordt opgemerkt in een studie die is verricht door Gestha-belastingambtenaren van het Ministerio de Hacienda (¨Ministerie van Financiën = Fiscus), volgens wie La Rioja, Canarias, Castilla-La Mancha en Galicië de lijst aanvoeren als zijnde de deelstaten met de grootste ‘zwarte’ economieën, terwijl op de Balearen, in Extremadura en Madrid het minst zwart wordt gewerkt, of zwart wordt verhandeld.

'Zwart geld' in La Rioja bedraagt 31,4% van het BBP, op Canarias is dit 28,7%, in Castilla la Mancha 26,5% en in Galicië 26,3%, zo becijfert Gestha op basis van  gegevens van de Eurostat die betrekking hebben op 2009.

De Balearen en Extremadura staan beiden gelijk, met 19,5%  aan ‘zwarte economie’ van hun BBP, wat 0,4% lager is dan die van Madrid, met 19,6%.

In geheel Spanje, aldus Gestha, komt het ‘zwart geld’-  in de volksmond ook wel: ‘dinero b’ genoemd - uit op 23,3% van het BBP, wat veronderstelt 244,144 miljard euro te zijn, met een bedrag van 82,486 miljard euro aan ‘zwartwerken”.

De inspecteurs van Hacienda zijn van mening, dat als men de ‘zwarte’ economie kan beperken tot 10% van het BBP, de belastinginkomsten in Spanje stijgen met 38,577 miljard euro en, de afdracht Sociale Premies evenredig stijgt, met 13.304 miljard euro.
1-AAAAislas-canarias-kopie-164.jpg


Plannen Eilandbesturen voorzien nu in
ruim 100.000 nieuwe hotelbedden

CANARISCHE EILANDEN - maandag 19 maart 2012 - De Cabildos (Eilandbesturen) van Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura en Lanzarote  voorzien in hun plannen, ruim 100.000 nieuwe hotelbedden in de komende jaren. De groei wordt gerealiseerd met kwalitatief hoogwaardige hotels, appartementen en aanvullende voorzieningen.

Als het aankomt op de toekomstige groeimodellen van logiesaccommodatie in hotels en appartementen, is de situatie van elk eiland verschillend, maar de territoriale,  toeristische plannen voorzien in toename van het aanbod, in de meeste gevallen in de bestaande toeristenoorden op bestaande bouwgrond.


                     Playa de Meloneras, op de achtergrond  Pasito Blanco.
De toeristische eilanden voorzien in een groei via bedrijven van een hogere categorie, met name hotels en appartementen van vier en vijf sterren en de meeste daarvan voorzien van aanvullende voorzieningen die het aanbod versterken met o.a.: golfbanen, jachthavens, wellness-centers, uitgaanscentra, winkelcentra, enz. Het gaat ook om het verhogen van het aantal villa’s en chalets als woningaanbod in toeristenwijken.


En eindelijk zijn de waanzinnige 'moratoria' min of meer van de baan en...
...kunnen de bouwers bouwen.

De herziening van de territoriale, toeristische regelgeving die de Deelstaat toepast deblokkeert de gekwalificeerde bouwgrond, waarop nieuwe accommodatie gebouwd kan worden voor 150.000 hotelbedden.

In de territoriale, toeristische plannen van de Eilandbesturen is een gematigde groei voorzien onder de paraplu van de Ley de Medidas Urgentes (Noodwet) van 2009 en nu met nieuwe wetten, die een einde maken aan het totale verbod op het bouwen van nieuwe grond, zoals is vervat in de Directrices (Richtlijnen).

Gran Canaria voorziet in haar territoriale toeristische plan in 35.000 nieuwe hotelbedden. Het toeristische aanbod van het Eiland is in de afgelopen jaren bij voortduring  afgenomen ten gevolge van de sluiting van talrijke appartementencomplexen, die tot permanente woonruimte zijn omgevormd.

Daarom is Tenerife het eiland, dat de meeste logiesaccommodatie erbij krijgt voor toeristische exploitatie, 172.391 bedden  tegenover  de 119.631 van Gran Canaria.

Ook in Lanzarote is  het buitenhotelse aanbod afgenomen en de laatste cijfers tonen aan dat het in totaal gaat om 62.581 bedden.

Op Fuerteventura zijn  ruim 85.000 hotelbedden na de snelle groei die het eiland heeft doorgemaakt in het afgelopen decennium.

Bij dit aanbod moet men dan nog het aanbod optellen van La Palma, La Gomera en El Hierro, wat erop neerkomt, dat Canarias momenteel ongeveer een half miljoen wettelijk geregistreerde bedden heeft voor toeristische exploitatie.
1-AAAAislas-canarias-kopie-164.jpg


Arabische ‘lentes’ zorgen voor
1,5 miljoen toeristen extra op  Canarias

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 15 maart 2012 - De Federación Española de Asociaciones de Agencias de Viajes (FEAAV) (Spaanse Federatie van Verenigingen van Reisbureaus) heeft de Canarische Regering en de Eilandbesturen gevraagd, een actiever beleid te voeren, om het ‘vertrouwen te winnen’ van  de 1,5 miljoen toeristen die men, volgens hun cijfers, “geleend” heeft van de rellen in Noord-Afrika.

“Canarias is een grote kans aan het verliezen, tenzij deze toeristen hun vakantie herhalen op de eilanden en daartoe zou men een interne promotie moeten maken, zodat dat er niemand teruggaat naar zijn land zonder, dat men de kwaliteiten van de eilanden kent,” heeft de voorzitter van de FEAAV, Rafael Gallego, aan de persmedia laten weten.


Toeristen en fietsen bij het Charco de Maspalomas.

Gallego is van oordeel, dat dit initiatief een gecoördineerd beleid vraagt van de Canarische Regering en de Eilandbesturen, opdat de toerist die Canarias voor de eerste keer bezoekt, “zich er rekenschap van geeft, dat er ‘zeven verschillende’ mogelijkheden zijn  op de Archipel.

                                  v
                                     FEAAV
voorzitter Rafael Gallego.
Rafael Gallego herinnert er ook aan, dat hij  alleen stond, toen hij zei, dat, als men de subsidies op de luchthavenbelasting afschaft er nauwelijks minder toeristen zouden komen, en dat vervolgens anderen zich bij zijn stelling hebben aangesloten.    

                 
                   Paulino Rivero  en  Ricardo Fernández de la Puente.   
“Moeilijke discussie”
De FEAAV voorzitter heeft uitgelegd, dat hij een “moeilijke discussie” heeft gehad met de president van de Canarische Eilanden, Paulino Rivero (Coalición Canaria), en zijn viceminister van Toerisme, Ricardo Fernández de la Puente, vanwege hun houding over de luchthavenbelastingen.

“Ik blijf erbij, dat de grotere aankomst van toeristen in  2011 niet te maken heeft met deze subsidie, maar  dat dit komt, omdat Duitsland en het Verenigd Koninkrijk in de eerste zes maanden een grote, economische groei hebben doorgemaakt; maar vooral, door het sluiten van de Tunesische en Egyptische markt,” zo merkt Gallego op.

Voor Gallego is het beste bewijs, dat na het verdwijnen van de subsidie sinds 1 januari 2012, de aankomst van bezoekers op Canarias is blijven toenemen, wat aantoont, dat deze  subsidies geen voorwaarde zijn zonder welke het aantal toeristen niet zou toenemen.”

Naar zijn mening, zou de Canarische Regering eens moeten uitleggen hoe het komt, dat zonder de subsidie, de komst van toeristen blijft toenemen.

De hoogste baas binnen de FEAAV heeft laten weten, dat van de groeimarkten op Canarias, het procentueel de Russische, Franse en Italiaanse zijn, die het meest toenemen, met toenames van meer dan 40%.
1278925595-104746601-1-fotos-de-monte-de-piedad-alicante-valencia-murcia-albacete-cambie-su-oro-por-dinero-y-recuperelo-1278925595large-1.jpg

“Liegen alsof het gedrukt staat"
Gallego is van mening, dat de Canarische Regering “liegt alsof het gedrukt staat”, door deze groei toe te schrijven aan andere oorzaken, want traditioneel voor de markten in Noord-Afrika is: “Frankrijk, om voor de hand liggende redenen, waren zij klant van Tunesië, en in mindere mate van Marokko, terwijl de aantallen Russische en Italiaanse toeristen gedeeld worden door Tunesië en Egypte.”

“Het bewijs, dat de situatie in Tunesië en Egypte tot nu toe van invloed blijft, is dat het aantal bezoekers op Canarias dit jaar 5 tot 6% meer is dan in de maanden januari en februari van 2011; een periode, waarin de subsidie niet verstrekt is,” zegt Gallego.

Gallego heeft bevestigd, dat een ander reden die zijn  stelling versterkt, is, “dat geen enkele luchtvaartmaatschappij heeft nagelaten te opereren op Canarias.”

De FEEAV-voorzitter houdt vol, dat dit onderwerp “flut” is en, dat de Regering een “kunstmatige controverse” in het leven heeft geroepen tegen José Manuel Soria, sinds  de PP-leider op Canarias is benoemd in de Spaanse Regering tot minister van Industrie, Energie en Toerisme.

“Mijn standpunt heb ik al in 2010 verkondigd, toen ik de enige Canario was bij de subsidieplanning in La Moncloa, met minister-president José Luis Zapatero (PSOE) en 30 ander zakenmensen  uit Spanje.  Ik kan dit vertellen, omdat ik weet,  hoe de zaken zich ontwikkelen," zo benadrukt Gallego.

Gallego verwijst naar het “harde bewijs” dat men niet kan negeren, dat toen men in 2010 voor het eerst de luchthavensubsidies toepaste, het aantal op Canarias aangekomen toeristen slechts met 2,6 tot 3 % groeide.

“Dan komt 2011 en het bezoekersaantal stijgt 18%. Ik denk dat het evident is - en de proef op de som geeft me gelijk-,  dat deze toename niets te maken heeft met subsidie op de luchthavenbelasting, maar wel met de sluiting van  de ons beconcurrerende bestemmingen,” zo besluit Rafael Gallego.
1-AAAAislas-canarias-kopie-164.jpg


Ramos vraagt grens te stellen
aan aantallen toeristen

CANARISCHE EILANDEN -  dinsdag 13 maart 2012 - De minister van Werkgelegenheid, Industrie, en Handel, Margarita Ramos, van de Canarische Regering, heeft op maandag 12 maart 2012 twijfels geplaatst bij het aanhouden van een jaarlijks aantal van 12 miljoen toeristen, waarbij ze zich afvraagt,  of dit duurzaam is voor de Archipel en stelt voor, om “een plafond” in te stellen.

“Men moet zich afvragen of 12 miljoen toeristen een duurzaam aantal is, met het volume aan water en elektriciteit, dat men nodig heeft en het afval, dat men veroorzaakt,” heeft de minister gezegd voor de Parlementaire Commissie waar zij is  verschenen voor het uiteenzetten van haar plannen voor de economische diversiteit.


          De minister van Werkgelegenheid, Industrie, en Handel, Margarita Ramos,
                                           van de Canarische Regering
.
Margarita Ramos heeft gesuggereerd, dat het misschien wenselijk zou kunnen zijn, om een ​​"duurzaamheidsplafond " voor het toerisme op de Canarische Eilanden in te stellen in een economische diversificatie-strategie met een focus op kwaliteitstoerisme, dat wetenschappelijke, culturele en sportieve waarde zal geven aan recreatie, ontspanning en beroepsopleiding.

“De toeristische sector is er een, die - samen met industrie, energie en handel - behoefte kan hebben aan diversificatie, “ zo legde de minister uit.

Financiering  door de Spaanse Staat
Ze verzekerde, dat de Canarische Regering werkt aan de diversificatie van het productiemodel; want, dat is de enige manier om werkgelegenheid en welvaart te creëren, hoewel ze heeft toegegeven, dat haar plannen voor een groot deel afhangen van de financiering  door de Spaanse Staat, die onzeker is.

De minister heeft uitgelegd, dat het doel van de Canarische Regering een verhoogde deelname van de industriesector  is in de Canarische economie, van de huidige 3% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) naar 6,5% in 2015 door het bevorderen van activiteiten zoals technologie- parken en innovatiecentra.

Energiebeleid
Met haar energiebeleid heeft de Canarische Regering een diversificatie van de productie voor,  met een belangrijkere rol voor duurzame energie, ondanks de juridische onzekerheid die het intrekken van subsidies door de Spaanse staat heeft veroorzaakt.
8252large.jpg

Boodschappenmand
Margarita Ramos verdedigde ook de diversificatie van de commerciële sector voor het verlagen van de prijzen en heeft laten weten, dat zij contact heeft gehad met de supermarkt-sector, om formules te zoeken die het mogelijk maken om de prijs van de boodschappenmand lager te maken.

Bouwsector
Wat betreft de bouwsector, heeft de minister aangegeven, dat er een renovatieplan is aangekondigd voor de logiessector in Puerto de la Cruz, Corralejo en San Bartolomé de Tirajana.

“Er zijn concrete maatregelen, “ om vooruitgang te boeken in de diversificatie van de economie, “maar deze  heeft financiering van de Spaanse Staat nodig, om een stap voorwaarts te kunnen zetten,” zo besloot de minister.

Oppositie
De woordvoerster van de PP-fractie, Aurora del Rosario, die om uitleg van de minister heeft gevraagd, beschuldigt de Canarische Regering ervan, geen project te hebben voor de diversificatie van de economie; iets wat niet terug te vinden is in de regeerovereenkomst  en, dat ook niet is opgenomen in de begrotingen.


Aurora del Rosario.

“Men moet voldoen aan twee doelen: het her-activeren van de economie voor het genereren van werkgelegenheid en gelijktijdig het activeren  van de diversificatie, “ heeft het parlementslid gezegd, dat echter van mening is, dat de minister, afgezien van theoretische redevoeringen, geen effectieve acties concretiseert en dat haar “vluchtige doelstellingen”, gebrek aan begroting hebben.

Het PP fractielid erkende, “dat Margarita Ramos een van de ministers is  met een grote inzet voor de Canarische Eilanden, maar dat de Canarische  Regering haar niet steunt in haar taak.-

Ignacio González, van de fractie Nacionalista, benadrukte, dat het niet zeker is, dat de oplossing van de economische problemen van Canarias  ligt in de diversificatie van het economische model.Ignacio González Martín.

De werkloosheid vraagt om onmiddellijke oplossingen, en het in gang zetten van schone energie en groene banen duurt lang, “en dat is iets, waar ‘onze mensen’ niet op kunnen wachten,” zo zei het CCN-kamerlid

Voor Ignacio González, is het doel van  economische diversificatie  “lofwaardig, “ maar zal de werkgelegenheid komen van de bouw en het toerisme en daarom moet men het herstel van  het logiesbestand en openbare werken stimuleren.
1-AAAAislas-canarias-kopie-164.jpg


Interhotelera en Maspalomas Resort verwerven Ucalsa

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA – dinsdag 6 maart 2012 -  Twee dochterondernemingen van de Lopesan-Groep - Interhotelera en Maspalomas Resort - hebben 100% van de aandelen Ucalsa  Canarias (het voormalige Vanyera 3), een onderdeel van de internationaal opererende Ucalsa Groep, verworven en nemen daarmee de rechten en plichten over van het bedrijf met ruim 400 personeelsleden, dat op de rand van faillissement verkeerde.

UCALSA, toonaangevend in de horeca op Canarias, verkeert na twee jaar van grote verliezen, tot ruim 2 miljoen euro, op de rand van faillissement. De aankoop door deze twee dochterondernemingen van de Lopesan-Groep heeft voorkomen, dat er surseance van betaling aangevraagd zou moeten worden, bovendien garandeert dit het voortbestaan van het cateringbedrijf.

 

lopesan-empresa.jpg

UCALSA, dat weer in handen is van het Canarische bedrijfsleven, heeft in 2011 een omzet gerealiseerd van 12 miljoen euro. UCALSA Canarias telt 410 medewerkers, van wie er 78 in de dienstverleningscentrales werken en de overige werken momenteel bij de door UCALSA gecontracteerde klanten; zoals in het toerisme, bij de gezondheidszorg en scholen.

Interhotelera en Maspalomas Resort nemen de 6,5 miljoen euro schuld over die UCALSA heeft, en zullen proberen het cateringbedrijf te laten overleven door opname in de Lopesan Hotel Group,  om zo te profiteren van het samengaan met de hotelketen.


Eustasio López, voorzitter van de Lopesan-Groep.

Gecentraliseerd beheer
De overname-overeenkomst die op maandag 5 maart 2012 is  ondertekend, zal gaan bijdragen aan de versterking van de dienstverlening van Lopesan, de Groep die van meet af aan heeft ingezet op een gecentraliseerd beheer van haar horeca-activiteit, die binnen een actieradius van 15 kilometer in  totaal 12.000 hotelbedden omvat, waardoor deze bedrijfsvorm over een opmerkelijke effectiviteit aan efficiëntie beschikt.

Deze centralisatie is een nog grotere rol gaan spelen toen in het jaar 2000 hotel ‘Lopesan Costa Meloneras’ opende als een Centro de Producción Unificado (CPR) (Verenigd Productiecentrum) dat functioneert in het hotel zelf.

Met de verwerving van UCALSA heeft men de mogelijkheid, nieuwe productielijnen te creëren en nieuwe informatica-techniek toe te passen, evenals een optimaal beheer van de afvalverwerking, om het tot een echte ondersteuning van het toeristische model te maken zoals Lopsan dit heeft ontworpen en voorschrijft.
images69large.jpg

Het bedrijf in Salinetas, met een productiecapaciteit van 500.000 kilo per maand, beschikt over de noodzakelijke voorwaarden; zowel wat gebouw, als productiemiddelen,  bedrijfstechniek, ruimte en uitbreidingscapaciteit betreft.

De centrale inkoop, met voorkeur voor lokale producten, voor de rechtstreekse toelevering aan de cateringmarkten; evenals de centrale magazijnruimte en capaciteit aan koelruimte zijn andere mogelijkheden die het bedrijf biedt.

Voor de algemeen Food and Beverage manager van de Lopesan-groep, Ignacio Bernaldo de Quirós, is de integratie van beide bedrijfsmodellen een groot doel, dat men in de zomer van 2012 verwacht te realiseren.

“Enerzijds is daar de huidige activiteit van UCALSA met de dienstverlening aan scholen, instellingen, gezondheidszorg en horeca waarvoor we als nieuwe leverancier ons uiterste best zullen doen, om die nog beter te maken, dan die nu al is; door voor de gasten die men dagelijks verzorgt, alle vermogen en middelen in te zetten waarover de centrale ondersteuning van de Lopesan-groep beschikt met haar afdelingen Personeelszaken, Public Relations, Administratie, Investering, Technische Dienst, Inkoop en Toelevering.”

Het sluiten van deze overeenkomst, die door de Ondernemingsraad  (OR) van UCALSA op maandag 5 maart 2012 bekend is gemaakt, is volgens de OR, “het bewijs van inzet van de nieuwe eigenaren, om haar aanwezigheid in de voedingssector ui te breiden, evenals die van de economische groei van de Eilanden.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-164.jpg


Barrera en Grisaleña bereiken akkoord over toestaan, toetreden grote ondernemingen
tot het ZEC

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 24 februari 2012 - De voorzitter van de ZEC en de leider van de CCE hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend, om de “zwakheden” van dit instrument na te gaan en, om de toegestane  hervormingsmaatregelen uiteen te zetten en uitleg te geven over de verhoging van de belastinggrondslag die van toepassing is voor de belastingaftrek.

De voorzitter van de Confederación Canaria de Empresarios (CCE) (Federatie van Canarische Ondernemersverenigingen), Sebastián Grisaleña, heeft - met het oog op de hervorming van het genoemde instrument - aan de voorzitter van de Zona Especial Canaria (ZEC), Beatriz Barrera, de noodzaak kenbaar gemaakt, voor het verhogen van de activiteiten welke in het gebied zijn toegestaan en, toe te staan dat grote bedrijven met een jaaromzet van meer dan 102 miljoen euro, deel kunnen nemen in de lagere belastingtarieven welke van toepassing zijn in het kader van het Régimen Económico y Fiscal (REF) (Economische en Fiscale Beleid) van de Archipel.

Barrera en Grisaleña die op woensdag 22 februari 2012  een ontmoeting hebben gehad in Las Palmas de Gran Canaria, hebben melding gemaakt van de noodzaak, de ZEC te actualiseren door samenwerking van de twee economische- en sociale partners, de Canarische Overheden en de Spaanse  Regering. Beide instellingen hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend, om de “zwakheden” van een instrument na te gaan, dat volgens Grisaleña “we tot nu toe niet het potentieel hebben kunnen geven wat het in  zich heeft.”

Het hoofd van het Canarische ‘offshore’-gebied(*) heeft laten weten, dat de hervormingen rekening moeten  houden met de basis van de grondslag voor de belastingaftrek; “iets, wat met de nodige voorzichtigheid gedaan moet worden en, wat zal afhangen van de EU-richtlijnen over de

Staatssteun die men zal toestaan; naast de “verfijning” van de wetgeving, die de ZEC reguleert,  “omdat deze enkele mazen kent die op diverse manieren  kunnen worden uitgelegd, en hoe eerder we die verfijnen, hoe beter.”

“Ik denk, dat dit voor alle aspecten het moment is, om tot een maximale regeling van inhoud en vorm  over te gaan,” zei hij.

De CCE-voorzitter heeft uitgelegd, “dat de ZEC “een geschiedenis heeft, die toen op dat moment waardevol was, maar die met het verstrijken der jaren, niet zinvol is,” en ze gaf aan, “dat we deze moeten aanpassen aan de tijd waarin we leven, de situatie was toen heel mooi toen, maar nu hebben we rigoureuze veranderingen meegemaakt.”

Afrika en Nieuwe technologieën
Onder de activiteiten die zijn te ontwikkelen, merkt ze de zakelijke initiatieven op die zich richten op de nieuwe technologieën en de nabijheid van de Afrikaanse markt voor de Eilanden. Verwijzend naar het voorstel, “dat de ZEC niet langer het ‘keurslijf’ is van het midden- en kleinbedrijf, en de mogelijkheid dit toegankelijk te maken voor grote bedrijven,” legde ze uit, “dat het idee is, te proberen niemand iets tekort te doen, maar wel de strategische ligging van Canarias te benutten, vooral met de blik op Afrika en Amerika gericht.”

“Het heeft geen zin, dat in een gebied zoals de ZEC, met een markt zoals wij die hebben met Afrika, een groot bedrijf niet naar Canarias  kan komen,” zo benadrukte ze.

Maar ze voegde  toe, “dat we onder andere, vervolgens over de voorwaarden zullen moeten onderhandelen, over de verplichtingen die men zal moeten nakomen en over de arbeidsplaatsen.”

“We moeten deze situatie openstellen; wat telt, is het hebben van sterke bedrijven hier, niet het van Europa  stelen van  markten, maar met de blik gericht op versterking van de Europese markt vanaf Canarias naar Afrika,” zo beweerde ze. “Alles wat goed is voor de ZEC, is goed voor Canarias in zijn geheel,” zo bevestigde ze.

Barrera heeft een reeks van ontmoetingen gehad met Canarische zakenmensen en met de minister van Financiën en Sociale Zekerheid,  Javier González Ortiz, van de Canarische Regering, en heeft aangekondigd, in de komende week een ontmoeting te zullen hebben met de staatssecretaris van Financiën en Begrotingen. Ontmoetingen, waarvan hij zegt, “alle punten de revue te hebben laten passeren, voor het opstellen van een catalogus van ‘redelijke en logische’ maatregelen, die niet zal botsen met de Europese Unie en het proces zal vertragen.”

Ondanks het niet vaststellen voor een verzenddatum naar het Ministerie van Financiën, heeft Barrera bevestigd, dat de catalogus, “op zijn laatst” binnen twee maanden klaar kan zijn.

(*) Offshore
‘Offshore’ (Engels: weg van de kust) is de aanduiding van activiteiten die plaatsvinden op enige afstand van de kust, meestal gericht op exploratie en winning van olie en gas, maar in toenemende mate ook van windenergie en aquacultuur. Het is onder te verdelen in een mijnbouwdeel met olie- en gas platforms en een maritiem deel, zoals duikondersteuningsschepen, platformbevoorradingsschepen, pijpenleggers en kraanschepen. De offshore begon vlak na de Tweede Wereldoorlog, aanvankelijk vooral in de Golf van Mexico in ondiep water. Tegenwoordig vindt onder druk van de afnemende beschikbare hoeveelheid olie, dicht bij de kust een verschuiving plaats naar diep water.

Onder offshore-techniek wordt verstaan het ontwerpen, construeren en plaatsen van kunstwerken die dienstdoen bij industriële processen of publieke voorzieningen en de exploratie en winning van olie en gas op zee.

Voor meer informatie over Offshore neemt u een kijkje op Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Offshore
1-AAAAislas-canarias-kopie-164.jpg


Inter insulaire arbeidsmobiliteit
met 10% toegenomen

Canario’s zien zich gedwongen te verhuizen voor werk

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 14 februari 2012 - De economische crisis plaatst  Canario’s  voor de moeilijke beslissing, om voor werk hun woonplaats te verlaten en naar een ander eiland te verhuizen.

Dit blijkt uit het recente rapport voor aanbesteding  van werkgelegenheid  van de het Observatorio de Empleo de Canarias (Obecan), (Waarnemingspost voor de Werkgelegenheid op de Canarische Eilanden), waarin staat, dat de interne migratie is toegenomen met 10%.
249354-1glarge.jpg
Een aantal van 17.902 eilandbewoners zag zich in 2011 gedwongen, vanwege werkgelegenheid te veranderen van eiland; wat neerkomt op een stijging van 10%. Concreet is dit een stijging met meer dan 1.600 mensen.

Het eiland, dat de meeste inwoners heeft aangetrokken  is Gran Canaria, met bijna 7.000 arbeidscontracten, gevolgd door  Tenerife, met ongeveer 5.000.
Detailhandel, transport, magazijnwerk , horeca en de bouw zijn de voornaamste activiteiten die de meeste mensen aantrekken.
1-AAAAislas-canarias-kopie-164.jpg

 

 


Canarias is de meest benadeelde deelstaat
in het nieuwe financieringssysteem

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - 24 januari 2012 - Het zijn de Canarische Eilanden die jaarlijks per inwoner de laagste bijdrage ontvangen en, dat is 15% minder dan het Spaanse gemiddelde. De Archipel verliest elk boekjaar ongeveer 600 miljoen euro.

Door het bestaande financieringssysteem verkeerde Canarias in de staart van de ranglijst voor de verdeling van de fondsen van de Staat. Het nieuwe systeem is er gekomen, vanwege de  tekortkomingen die zich hebben voorgedaan  in de  periode 2001-2008 , dat onder andere, geen  rekening heeft gehouden met de in die periode geregistreerde bevolkingsgroei  op de Eilanden.De oplossing nu is echter veranderd in giftig snoepgoed. De Archipel is van de op drie na slechtst gefinancierde deelstaat, en nu op de laatste plaats in de rij beland, met 15 procentpunten onder het Spaanse gemiddelde.

In theorie is het “huidige model eerlijker,” aldus de opmerking van  de viceminister van Financiën in de Canarische Regering, Jesús Velayos,  op maandag 23 januari 2012. Het probleem schuilt in de vertaling naar de praktijk, waarbij de crisis elk  stukje genoegdoening  heeft opgeblazen. “Verre van het verbeteren van de situatie,  maakt het nieuwe systeem het alleen maar erger,” zo bevestigde Velayos.

Het zijn drie belangrijke factoren, die de verwezenlijking van de voornemens voor een betere verdeling belemmeren: de huidige crisis,  de misrekening van de Staat wat betreft haar inkomsten en de fiscale stimuleringsmiddelen, die zorgen voor minder ontvangsten..

Gedurende ruim twee jaar heeft het nieuwe financieringssysteem op de tafel gelegen van de Consejo de Política Fiscal y Financiera (CPFF) (Commissie voor Fiscaal en Financieel Beleid) en op het moment, dat er een akkoord is, was de kloof die deze drie elementen veroorzaakten,  niet te voorzien, wat heeft geleid tot het punt, waarop de slechtst gefinancierde deelstaten nog minder geld ontvangen.

Schending van het REF
Volgens de gegevens die het artikel bevat, wat is uitgewerkt door Nuria Bosch, van het Economisch Instituut in Barcelona,  ontvangt men jaarlijks voor elke Canario  een bedrag van €1.697,=  aan financiering door de Spaanse Staat. Dat is € 91,= minder dan men voor een Andalusiër  ontvangt - de op een na slechtst gefinancierde deelstaat -  en €315,=  onder het nationale gemiddelde, dat uitkomt op jaarlijks €2.012,= per inwoner.

Vermenigvuldigt men deze ruim driehonderd euro met de twee miljoen benadeelde bewoners van de Archipel, dan is de conclusie, dat de Canarische Eilanden elk jaar 600 miljoen euro minder krijgen.

“Hier komt nog bij, dat de investeringen van de Spaanse Staat ook onder het gemiddelde liggen,” benadrukte Jesús Velayos. Dit tekort is in strijd met de wet; plus, dat in de loop van de tijd alle Kabinetten van de Centrale Regering dit nog hoger hebben laten worden. Het Régimen Económico y Fiscal (REF) (Fiscaal Economisch beleid) voor Canarias verplicht, dat de overmakingen, voor investeringen in de Archipel, altijd op het gemiddelde van de Staat liggen, of daarboven.

“Als men hier de schikking zou toepassen die men voor Madrid getroffen heeft, zouden we elk jaar een miljard euro meer hebben,” bevestigde de viceminister van Financiën als uitleg voor de grote verschilpunten die er zijn over de berekeningen van het bedrag, die men voor elke deelstaat maakt.

Het nieuwe model ging uit van  de situatie in 2009 en de leden van de CPFF gaven dit een termijn van twee jaar, om dan  “de denkbeeldige startlijn” te trekken waarop men het nieuwe systeem zou integreren. “Het was niet te voorzien, dat de crisissituatie het nog veel erger heeft gemaakt, “ zo bevestigde de viceminister van financiën.
1-AAAAislas-canarias-kopie-164.jpg


Levensmiddelendistributie in Spanje moet beter

MADRID – 5 JANUARI 2012 -  Het Spaanse Ministerie van Landbouw geeft prioriteit aan een wetsvoorstel dat de levensmiddelendistributie-keten   moet verbeteren. Dit wetsvoorstel is in 2011 ingediend door de socialistische regering Zapatero.

De huidige minister van Landbouw in de regering Rajoy, Miguel Arias Cañete, gaat besprekingen voeren met vertegenwoordigers van de landbouworganisaties en van de grote distributieketens.

Op dit ogenblik controleren in Spanje 6 grote groepen ruim 60% van de voedseldistributie. De minister wil een betere bescherming bieden aan landbouwers en veehouders die geen lid zijn van een landbouwcoöperatie. Zij staan bijzonder zwak in hun onderhandelingen met de grote distributieketens. De  socialistische regering Zapatero heeft al een aantal maatregelen goedgekeurd, om de onafhankelijke landbouwers en veehouders beter te beschermen, maar dit kan dus beter.

Lage prijzen
De distributeurs betalen de landbouwers en de veehouders een zo laag mogelijke prijs en laten de klanten in de supermarkten een zo hoog mogelijke prijs betalen.  Volgens de minister  is dit een situatie die niet langer houdbaar is, omdat deze zowel voor de producenten als voor de consumenten nadelig is.

Van de 30.000 landbouwbedrijven in Spanje is meer dan 90% een  klein- of middelgroot bedrijf en er bestaan ongeveer 3.000 landbouwcoöperaties.

Bron: www.spanjevandaag.com
1-AAAAislas-canarias-kopie-164.jpg


e-34.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--104.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb