site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-354.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3-108.jpg


Geïdentificeerd:
De vermoedelijke brandstichter

die in september 2017 een deel van Gran Canaria
  in de as legde

De persoon is momenteel ziek, hij had een beroerte, wat de reden is dat men hem pas zal arresteren  als hij uit het ziekenhuis wordt ontslagen

GRAN CANARIA - zaterdag 17 maart 2018 - De Guardia Civil heeft de vermoedelijke stichter van de bosbrand geïdentificeerd welke in september 2017 een deel van het eiland Gran Canaria verwoestte; een brand, die het leven van een vrouw heeft gekost, en waarbij ruim 2.800 hectare in de as is gelegd.

 De vermeende dader van deze brand is een man van ongeveer 60 jaar oud en van Spaanse nationaliteit, zonder een geschiedenis in verband met brandstichtingen, die af en toe in het gebied van Tejeda woont, waar de brand begon. Deze persoon is momenteel ziek, omdat hij een beroerte heeft gehad toen hij werd aangehouden, wat de reden is dat men hem niet heeft kunnen arresteren.
img_45406.jpg
                     
Het gebied van Tejeda waar de bosbrand op Gran Canaria begon.
Het onderzoek van deze zaak heeft kunnen vaststellen dat de man, die verwant is aan het beoefenen van veeteelt, het vuur met lucifers in bepaalde gebieden van het gebied heeft aangestoken, om te voorkomen dat het vee wordt verplaatst en een overeenkomst opwekt, volgens bronnen dicht bij het onderzoek.

In die zin zal de vermeende stichter van de bosbrand worden onderzocht, op het moment waarop hij kan worden gearresteerd - gezien de ziekte die hij op dit moment lijdt - voor een misdaad van doodslag en de mate van onvoorzichtigheid wanneer een persoon sterft tijdens de bosbrand.

Momenteel staat de procedure onder geheimhouding van de Instructie Rechtbank in Las Palmas de Gran Canaria.

 00000slas-canariaslogo-158.jpg


Hoopvol groen in het hooggebergte

Een duizendtal vrijwilligers plant 3.000 Canarische pijnbomen, ceders, en kastanjebomen in het door de bosbrand van september 2017 verbrande gebied

SAN MATTEO - maandag 27 november 2017- Voor de kleur groen tegen het intense zwart dat nu overheerst in het hooggebergte van  Gran Canaria - na het vuur dat struiken, bomen verwoestte en leidde tot het meest treurige, het leven van een vrouw die probeerde haar dieren te redden - zijn op zondag 26 november 2017 duizend vrijwilligers aan de slag gegaan met het aanplanten  van  3.000 bomen om het groen van het gebied te herstellen met een milieu-initiatief dat is bevorderd door het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria.

De ‘Día del Árbol ‘ (‘Dag van de Boom’’) herdacht op zondag 26 november 2017 haar broers die zijn omgekomen door de voortschrijdende vlammenzee van 20 september 2017, en heeft dat gedaan met het aanplanten van iets meer dan 3.000  exemplaren van de pino canario (Canarische pijnboom), ceders, en kastanjebomen, waaraan een duizendtal vrijwilligers heeft deelgenomen.

1-77.jpg

1a-2.jpg
1b-3.jpg

1c-1.jpg
Deze vrijwilligers, afkomstig van verschillende punten van Gran Canaria, hebben de oproep van het Cabildo (Eilandbestuur)  beantwoord, om het gebied dat het zwaarst door het vuur is getroffen, groen te maken en naast de verkoolde stammen van de Pinus radiata (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Montereyden), benjamines (kleine stekken) van deze drie boomsoorten aan te planten op de Llanos del Salado, in de gemeente San Mateo.

2-59.jpg

             Aanplant op Los Llanos del Salado (San Mateo); vanweg de ‘Dag van de Boom’.

3-62.jpg

5-52.jpg

27-9.jpg   Een  vrijwilliger brengt een aantal bomen om deze aan te planten in het verbrande gebied.
 31-8.jpg 32-6.jpg

 9-36.jpg 10-31.jpg

8-39.jpg 11-28.jpg

6-106.jpg 7-39.jpg
Een enorme deelname - toegejuicht door zowel de president van het Cabildo (Eilandbestuur, Antonio Morales; evenals door de eilandminister van  Milieuzaken, Miguel Ángel Rodríguez – die ook de aanwezigheid hebben benadrukt van een groep Finse , evenals die van  de   leden van een groep met een handicap. En om niet achter te blijven, zijn beide politici aanwezig geweest  bij de uitleg van landbouwtechnici over hoe ze de jinmge bomen moesten planten. Morales heeft de investering benadrukte van ruim  vier miljoen  euro voor de herbebossing van Gran Canaria. "We hebben een proces van burgerparticipatie geopend dat, zoals te zien, een succes is geweest op deze eerste dag."

De aanplant-dag is begonnen om 09:00 uur met het vertrek van een expeditie van 20 autobussen, elk met 50 passagiers, vanaf de  Fuente Luminosa in de hoofdstad van  Gran Canaria naar het landschap van La Vega in het hooggebergte van San Mateo.
13-33.jpg 14-29.jpg 15-22.jpg
Bij dit konvooi, dat georganiseerd was door het Eilandbestuur dat ook de bomen aanleverde uit haar kwekerij - voegden zich burgers die een handje wilde helpen en die met hun eigen auto’s kwamen.
Dat was bijvoorbeeld het geval met Daniel Trujillo, die met vrienden en familieleden uit La Minilla en San José drie bomen per hoofd plantte die overeenkwamen met elke deelnemer. Hoewel, zoals de jongeman opmerkte, "sommigen van ons er meer dan drie hebben geplant, dus zullen er meer dan 3.000 bomen zijn".

45-1.jpg
41-3.jpg 42-3.jpg
43-3.jpg 44-1.jpg
Ook uitstekend was de aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Finse gemeenschap op Gran Canaria, die met hun groene stekken - elke van de drie groepen groep had een andere - hand in hand  Los Llanos del Salado veranderde  in een soort regenboog als gereedschap - om te helpen bij het herbebossen van het hooggebergte. Zoals werd uitgelegd door Marrit Kasslit, een Finse vrouw die al 25 jaar op het eiland woont, "is het bos het dominante landschap van ons land en voor velen is het ons hart, waarvoor we graag meedoen aan deze aanplant."

Hun enthousiasme zal daar niet bij blijven, omdat dat deze aanplant  wordt beschouwd als een officiële daad van de Regering van Finland voor het eeuwfeest van de Finse onafhankelijkheid – wat wordt herdacht op 6 december; "We houden er echt van om hier te wandelen  en we zullen komen kijken hoe deze bomen groeien."
39a.jpg
Ana en Negrín hebben elkaar op zondag 26 november 2017 ontmoet tijdens de aanplant. Zittend om uit te rusten van de inspanning, legden ze hun aanwezigheid in het hooggebergte uit.
39b.jpg
Ana woont in Barcelona en kwam op bezoek bij haar zoon, "die me heeft oivergehaakd om naar de aanplant te komen ,en hier ben ik ", terwijl Negrín, vergezeld van haar dochters en kleindochters, ook rustte tegen de muur op de bergheuvel.
29-8.jpg

Iets verderop, voorzien van een plantenbak met exemplaren Canarische dennen, was Benjamín Crespo, een van de promotors van het ecologische festival Bioagaete.
30-12.jpg
Hij juichte het overheidsinitiatief toe om dit gebied te herbebossen en dat met bomen zoals Canarische dennen, ceders en kastanjes , die het vuur langzamer laten verspreiden in geval van bosbranden. Hij heeft  erop gewezen, dat deze verbrande pijnbomen niet van hier zijn, “het zijn radiata, en ze werden 60 jaar geleden geplant vanwege de noodzaak om hout te hebben en het hooggbergte  opnieuw te bevolken, maar die verzetten zich niet zo tegen het vuur, zoals de Canarische dennen dat wel kunnen doen.”

39-7.jpg
34-7.jpg

35-3.jpgGroene, oranje, blauwe, paarse, en rode stekken kleurden  Los Llanos del Salado terwijl men ze aan het planten was; “wat, “zoals Rodríguez opmerkte, "voldoet aan het thema van dit jaar, Recuperemos la Cumbre (We Zullen het Hooggebergte Herstellen ), en we besloten om het in het verbrande gebied te doen omdat het een verlangen was van het publiek en dat wilde meedoen omdat we allemaal betrokken moeten zijn bij het herstel,  en een mooier landschap zullen genereren voor ons en voor degenen die ons bezoeken. "
12-33.jpg 18-21.jpg
19-20.jpg 20-12.jpg 21-15.jpg
23-11.jpg 24-10.jpg
25-8.jpg 26-7.jpg
36-4.jpg

Het betrokkenheid werd aangetoond, zoals de eilandminister opmerkte, door mensen afkomstig uit San Mateo, Valleseco , en Maspalomas, die de instructies van de technici van de bosbouw en de omgeving volgden om de stekken aan te planten.

37-4.jpg 38-3.jpg

4-54.jpgAan het einde van de dag, na 13:00 uur, ging een veelkleurige mensenstroom  naar de negen door de Cabildo geïnstalleerd tenten om kracht te herstellen met broodjes pata ( fricandeau) en tortilla (omelet), sappen uit tetrabrik in persoonlijk formaat, en een banaan, of appel als nagerecht, wat men kon geniet in El Cortijo de Huerta, waarna men om 15:15 uur met hun respectievelijke bussen terug is gegaan naar Fuente Luminosa, nadat ze iets verfrissend hadden meegemaakt.
16-23.jpg 17-29.jpg
Als nieuwigheid, was de toepassing van een methode voor het herstel van bosmassa, gepromoot door het Europese Life-programma, zoals uitgelegd door Francisco González, coördinator van natuurgebieden. Een systeem, dat bespaart op waterverbruik en dat de resultaten overtreft van traditionele plantages. Het idee is om het te gebruiken in droge en semi droge gebieden
0000Islas-canariaslogo-kopie-797.jpg

 

 

 


Asián: "Men zal de Parador de Tejeda zo snel als mogelijk is openen”

TEJEDA -  vrijdag 6 oktober 2017 - De staatssecretaris van Toerisme, Matilde Asián,  heeft op vrijdag 6 oktober 2017 laten weten dat de Parador in Tejeda, op het eiland Gran Canaria, “zo snel als mogelijk  geopend zal worden”,  nadat een deel daarvan  is aangetast door de bosbrand die eind september 2017 in het midden van het eiland heeft gewoed.

Asían heeft in verklaringen aan de persmedia benadrukt, dat de Parador de Tejeda ‘een symbool’  van het toerisme vertegenwoordigt  ‘van de kwaliteit’ die het nastreeft.

image_content_2395396_20171006130824.jpg

Daarom heeft zij verklaard dat eerste doelstelling is, “om de Parador zo spoedig mogelijk in bedrijf te stellen, zodra dat kan.”
habitaciones-parador-tejeda-afectadas-incendio-20g.jpg                                               
Gastenkamers in de Parador de Tejeda.
De staatssecretaris heeft echter laten weten dat dit , "in de handen van de technici is", omdat het team van architecten van Paradores naar Gran Canaria is overgebracht, maar nog geen verslag heeft uitgebracht, "of de structuur is beïnvloed of niet", hoewel zij ervan overtuigd is, dat de schade aan de structuur, “niet  hoog is.”
befunky-collage.jpg
                                  Het buitenzwembad van de Parador de Tejeda,
                                voor en na de bosbrand van eind september 2017.

In ieder geval heeft zij dit bevestigd voor het deel, “dat het meest zorge baart.” Het culturele deel van Nestor de la Torre, “is nog intact, en dat is  positief'. Zij heeft hier aan toegevoegd,dat als het gaat  om de Parador weer operationeel te maken, dit zal gebeuren wanneer de technici daartoe toestemming geven.

De staatssecretaris heeft ook gezegd  dat men moeten werken met milieu- en gemeentelijke instellingen om het milieu te herstellen, hoewel ze heeft gezegd “dat men niet zal wachten om het milieu te herstellen."

Anderzijds heeft de staatssecretaris  uitgelegd,  dat met betrekking tot de arbeidsplaatsen van de werknemers van de Parador, bestaande uit een personeelsbestand van 37 personen, te bekijken is wat te doen en hoe; waarbij zij erop wijst, dat ze zelfs aangeboden hebben, “om te werken aan de taken van het verwijderen puin ", hoewel de staatssecretaris laat weten dat het nodig is, “om voorzichtig te zijn, omdat men geen risico’s kan nemen.”
0000Islas-canariaslogo-kopie-323.jpg


De Regering stelt een plan op tegen de erosie
die het vuur heeft veroorzaak
t

TEJEDA - donderdag 5 oktober 2017-  De Canarische Regering zal, via het nutsbedrijf Gesplan, €500.000,= gaan investeren in een nood-actieplan in het hooggebergte van San Mateo en Tejeda dat is getroffen door de recente bosbrand, om te voorkomen dat - gezien de erosie van deze terreinen - de regen, verzakkingen en verdere milieuschade veroorzaakt.

Dat het landschap van as, omgevallen bomen, losse stenen, en verbrande aarde, achtergelaten door de bosbrand die eind septembe 2017 eindigde, met de eerste regens geen grotere milieuschade oploopt door de huidige erosie, is de bedoeling van de noodactie die de Canarische Regering wil ondernemen door het beheer van de zwaarst getroffen gebieden van San Mateo en Tejeda aan het nutsbedrijf Gesplan toe te wijzen.
image_content_2390103_20171005074251.jpg
       Verbrand terrein, met flora in as gelegd door de recente bosbrand in het hooggebergte.
Dat is op donderdagmiddag 4 oktober 2017 door de Canarische vicepresident  meegedeeld aan de burgemeesters van beide gemeenten,  Antonio Ortega en Francisco Perera, met wie hij een ontmoeting heeft gehad om deze noodactie  aan te pakken, waarvoor de deelstaat  in principe  €500.000,=  zal toewijzen  in 2017 en 2018. De burgemeesters hebben hem verteld over hun angst dat regen de bijna 3000 in as gelegde hectare zal  aantasten, en hebben snelheid voor de werkzaamheden gevraagd. En dat men werklozen inhuurt uit het gebied voor de hulptroepen.

De twee burgemeester hebben er ook toe ingestemd om in de komende 72 uur de materiële schade van de brand in particulier en openbare eigendom te kwantificeren om deze schatting aan de Canarische Regering op maandag 16 oktober 2017  over te dragen, om rekening te houden met het door de Deelstaat goedgekeurde decreet van economische steun. In dit verband is besloten dat de IBI kwitantie (OZB rekening) van de verbrande woningen een van de geldige documenten is om de steun te ontvangen.

De burgemeesters  hebben ook voorgesteld om een netwerk van watertanks op te zetten dat specifiek is voor de brandbestrijding in gemeentelijke gebieden tussen Llanos de La Pez en Monte Constantín.
Bovendien verlangen ze dat men selectieve brandgangen aanlegt, zodat de vlammen de bevolkingscentra en de recreatiegebieden van het hooggebergte niet bereiken.
0000Islas-canariaslogo-kopie-310.jpg


De recreatie- en kampeergebieden die zijn aangetast door de bosbrand zijn heropend,
behalve Cortijo de Huertas en Llanos de Ana López

De twee zwaarst aangetaste gebieden blijven nog enkele weken gesloten

GRAN CANARIA - Werelddierendag, woensdag 4 oktober 2017 -  Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria heeft de recreatievoorzieningen heropend welke men heeft moeten sluiten vanwege de grote bosbrand die het hooggebergte van Gran Canaria  heeft getroffen; echter, de twee zwaarst aangetaste gebieden blijven nog enkele weken gesloten, dat zijn de  Albergue (Herberg) van Cortijo de Huertas en het recreatiegebied Llanos de Ana López, totdat de herstelwerkzaamheden zijn voltooid.

Het verzoek om toestemming tot kamperen kan direct bij het Oficina de Información en bij Atención al Ciudadano (OIAC) van het Cabildo (Eilandbestuur) worden ingediend, per telefoon 928 21 92 29, of via het formulier op de internetpagina www.grancanaria.com

Man kan maximaal aanvragen vanaf de eerste werkdag van de vorige maand en tenminste drie dagen voor de gekozen datum van  het verblijf. Om naar de recreatiegebieden te gaan, is geen toestemming nodig, behalve in het geval van El Brezal de Santa Cristina.
0000Islas-canariaslogo-kopie-291.jpg


De bosbrand op Gran Canaria,
een ‘uitbarsting’ van explosieve verbranding

TEJEDA - zondag 1 oktober 2017 - De bosbrand die de dood van  een vrouw veroorzaakte en 2.700 hectare in de as legde in de laatste week van september 2017 in het hooggebergte van Gran Canaria, heeft zijn oorsprong gevonden in wat in 1984 het leven kostte aan 20 personen op La Gomera, “als een ‘uitbarsting’ van explosieve verbranding,  welke een tsunami aan vuur veroorzaakte.
Het hoofd van de Stuwmeren-ploegen van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria - de elite van de boswachtersbrigades van het eiland - Federico Grillo, heeft op zaterdag 30 september 2017 uitgelegd hoe het vuur in het gebied waar het ontstaan is - op korte afstand van de Parador Nacional de Turismo op Cruz de Tejeda, zich heel snel heeft uitgebreid, en hoe men het bestreden heeft toen het front van de bosbrand buiten controle was en dwong tot de evacuatie van 800 mensen.
img_42483.jpg                                    
Gevolgen van de bosbrand op Cruz de Tejeda.
Deze bosbouwtechnicus, gespecialiseerd in de analyse van branden, heeft benadrukt, “dat er nog nooit op het eiland een soortgelijke evolutie van een bosbrand is waargenomen;” waarbij men er in geslaagd is  te voorkomen, dat deze zich verspreidde over de bergen van Valleseco, en niet naar het Zuiden via de Bergkom van Tirajana, “wat een zeer ernstig probleem zou hebben gecreëerd.

Grillo heeft ook gewezen op het gevaar dat er brandschade zou kunnen ontstaat door de vlammen als ze de dennenbossen in het Zuiden bereiken, waar op een afstand van maximaal 15 kilometer nieuwe branden kunnen ontstaan, zoals in 2016 gebeurde op La Palma, of in 2007 op Tenerife.

De bosbouwtechnicus heeft verklaard, dat toen het vuur - in aanvang - zijn weg ging in de barranco (het ravijn) van Cruz de Tejeda, “men al zag dat het zich zou verspreiden,” en er dus onmiddellijk is besloten om de Parador en de restaurants en omliggende huizen te ontruimen, evenals de huizen van Las Lagunetas en van Cueva Grande, in de gemeente San Mateo, waar de eerste evacuaties zijn verricht..

Evenzo verklaarde Grillo, “dat het vuur onmiddellijk naar de noordelijke helling van het eiland oversprong,” en toen men zag dat het niet mogelijk was het te controleren met de beschikbare middelen, afgesproken is om Niveau 2 te verklaren, waardoor de coördinatie overging naar de Canarische Regering.

Onder de gevaarlijke situaties waarmee de brandweerlieden werden geconfronteerd, heeft Grillo beschreven hoe hij een bestrijding in het gebied van Pozo de Las Nieves organiseerde, waar zich het Escuadrón de Vigilancia Aérea Nº 21 van de Luchtmacht bevond, en er een poeder blussing was op bijna 2.000 meter hoogte

Op die locatie waren  dertig mensen, onder wie hijzelf , die ervoor gekozen hebben om daar te blijven, omringd door vlammen die tot de 40 meter hoog kwamen, omdat werd begrepen dat het een veilige toevluchtsoord was, omdat het omgeven was met een beschermende strook van vijftien meter die schoon was van droge dennennaalden .

Over die kwestie heeft Grillo uitgelegd, dat de gebieden waarin brandbestrijders van het Cabildo (Eilandbestuur) gecontroleerde verbrandingen hebben verricht gedurende de afgelopen winters om  die te ontdoen van biomassa, goed gefunctioneerd hebben om het vuur te controleren, evenals op de wegen en de heuvels van Cruz de Tejeda, Goleta, en de Roque Nublo, die dienden als een barrière.

Het hoofd van unidades Presa (Stuwmeer eenheden) heeft benadrukt dat het van groot belang is, het publiek bewust te maken van het schoonmaken van de plattelandsgebieden, om te voorkomen dat er brand komt zoals deze, waarvan de oorzaak is onderworpen aan een gerechtelijk onderzoek waarvan men in de komende dagen de resultaten verwacht.

0000Islas-canariaslogo-kopie-253.jpg


Bosbrand september 2017 op Gran Canaria

GRAN CANARIA - woensdag 27 september 2017-  Personeel van het Ministerie Medio Ambiente (Milieuzaken) was bezig in het centrum van het eiland Artenara en omgeving met het ´gecontroleerd´ verbranden van dood hout en ander materiaal, tot een windvlaag dit ´gecontroleerd´ deed veranderen in: ´niet meer onder controle', en 2.700 hectare aan natuurgebied verloren is gegaan.

Een passerende ambulance heeft dit direct gemeld via de meldkamer 112, waarop deze de overheid informeerde over deze beginnende bos- en heidebrand.

21766555_1976974449226460_4997710018912740408_n.jpg
0_gorkw632.jpg
Nu blijkt uit ‘gelekte´, opgenomen, gesprekken dat de overheid eerst een technicus heeft gestuurd om de zaak in ogenschouw te nemen.

Tegen de tijd dat deze arriveerde, was de brand al in een vergevorderd stadium en, aangewakkerd door de wind,  al ver voorbij:´niet meer onder controle´, en was het dus in feite  te laat!
ob_292e0f_incendio-forestal.jpg

Incendio-en-Gran-Canaria-200917-777x400.jpg

cumbre8-599_g.jpgDit is dan ook ook de reden, dat de Canarische persmedia weinig loslaten en publiceren over deze bosbrand, waarbij o.a. een groot gedeelte van de Parador in Tejeda verloren is gegaan.

zonadelincendiodegrancanariaLlanosdeLaPez.png

1393562_438062176302988_1394265848_n.jpg

1506181692_525901_1506182946_noticia_normal.jpg

        2.700 hectare in de as gelegd   in  het centrum van Gran Canaria.

In tegenstelling tot de vorige grote bosbrand waarbij pagina´s vol stonden met foto´s en persoonlijke rampspoed, is het deze keer angstvallig stil bij de  vrije pers.

hqdefault-71.jpg

WhatsAppImage2017-09-21at190232.jpeg
parador-Gran-Canaria-kXQH--620x349abc.jpg                De Parador in Tejeda  is zwaar beschadigd door de bosbrand in september 2017
habitaciones-parador-tejeda-afectadas-incendio-20_g.jpg

index-10.jpg

Desalojado-Parador-Nacional-Tejeda-Canaria_EDIIMA20131024_0775_4.jpg                                      Ontruiming van de Parador in Tejeda
545276-900-1200.jpg

Echter in de krant geen foto´s van de afgebrande Parador, of video´s van brandweerwagens die met tientallen van de veerboot kwamen vanuit Tenerife om te helpen blussen, helemaal NIETS!
Incendio-en-Gran-Canaria-200917-777x400-1.jpg

Echter op internet stond en staat het bol van video´s en foto´s van mensen die WEL alles gefilmd hebben, zo ook een medewerker van emergencias die filmt dat de tot 25 meter hoge vlammen de restaurants en de Parador op Cruz de Tejeda zien op deze locatie. Wel te horen... maar ze komen te laat om te redden wat even later door het vuur zal worden verzwolgen.

Zo ziet men dat de ´vrije´ pers toch niet zo vrij is als men wil doen geloven! Net als vroeger de pastoor en de burgemeester tegen elkaar zeiden: “Houdt jij ze maar dom, dan houd ik ze wel arm.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-182.jpg


 

aaaaakaart_canaria-38-120.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--664.jpg

yyy1208786641_smileyhuilend-39.jpg