site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

De hervorming van het Pueblo Canario,
klaar in het laatste kwartaal van 2018

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA -  woensdag 9 mei 2018 -De herstelwerkzaamheden aan het de architectonische geheel van het Pueblo Canario zullen in het laatste kwartaal van 2018 worden voltooid, zo heeft op maandag 7 mei 2018  de wethouder van Toerisme, Pedro Quevedo, laten weten die toezicht houdt op de ontwikkeling van de werken, samen met de technici die verantwoordelijk zijn voor de hervorming, en met de directeur van het Museo Néstor, Daniel Montesdeoca.

De wethouder   voor Toerisme van de Gemeenteraad, Pedro Quevedo, heeft op donderdag 3 mei 2018  tijdens zijn bezoek aan het Pueblo Canario gezegd, “dat het werk in een goed tempo gaat." Bovendien heeft hij gezegd dat de ingreep ‘verrassend’ is gezien de toestand van ‘zware achteruitgang’ waarin de faciliteiten van dit geheel van Cultureel Erfgoed verklaard in de categorie van Monument.
image_content_3447805_20180504073052.jpg

Pedro Quevedo voegde eraan toe, “dat men tijdig heeft gehandeld om te voorkomen dat de faciliteiten instorten. We geven de stad de ruimte terug die erbij hoort, de nalatenschap van Néstor en Miguel Martín Fernández de la Torre .”

Quevedo, die het werk begeleidt, samen met de technici die verantwoordelijk zijn voor de hervorming, en de directeur van het Museo Néstor, Daniel Montesdeoca, is in staat geweest  om de voortgang te controleren van de werken van de eerste en tweede fase van de ingereep in deze ruimte, die begin 2018 begon met een budget van €1.100.000,=

In de bodegón en in de kapel
De werken die worden ontwikkeld, bestaan in het schoonmaken en versterken van de structuur van de Bodegón en de het dak van de kapel; de eliminatie van vochtigheid en de verbetering van de afdekkingen. Daarnaast is men overgegaan tot de ontmanteling en afbraak van verschillende architecturale elementen ter restauratie en vervanging. In de komende maanden zullen herstel en verstevingswerkzaamheden worden uitgevoerd.
00000slas-canariaslogo-548.jpg


De herstelwerkzaamheden van het Pueblo Canario laten een vrijmetselaars-zaal zien
in het hart van het architecturale complex

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA- donderdag 7 december 2017 - De restauratiewerken in het Pueblo Canario hebben een ruimte aan het licht gebracht die door de vrijmetselaars wordt gebruikt, zodat de leerlingen hun inwijding tot vrijmetselaar binnen de loge kunnen beginnen.
 De zaal van de vrijmetselarij bevindt rechts in het Pueblo Canario en is in lijn met het kunstwerk Poema del Mar van het Néstor-museum.

Mogelijk is de enige die wist van het bestaan ervan, de directeur van het Néstor-museum, Daniel Montesdeoca. Maar de restauratie van het Pueblo Canario heeft het mogelijk gemaakt om het geheim te ontdekken dat het architectonische complex bevatte. "Het is een vrijmetselaarszaal," heeft Montesdeoca gezegd op dinsdag 5 december 2017 tijdens het bezoek dat met de gemeentelijke autoriteiten is afgelegd om de voortgang van het herstel te zien.
image_content_2704236_20171205185859.jpg
                                  
De ruimte die een vrijmetselaarszaal zou kunnen zijn.
image_content_2704250_20171205185859.jpg
De vrijmetselaarszaal is een ruimte waarin de nieuwkomers hun eerste stappen zetten om vrijmetselaar te worden. "Ik kende de ruimte al als kind, maar ik had geen idee wat het was", vervolgde de historicus, "maar twee of drie jaar geleden begon ik plannen te wijzigen en hoewel Miguel Martín-Fernández de la Torre de projectie van het gebouw veranderde, respecteerde hij altijd deze kring binnen het complex.”
De ontdekking van de zaal, die werd gebruikt als magazijn en wijnkelder, zal binnenkort worden gepubliceerd.

"Toen we de ontdekking deden, realiseerden we ons dat de zaal precies in het midden van het complex ligt", hebben de gemeentelijke technici uitgelegd. Maar bovendien markeert het de hoek  tussen de wijnkelder van Miguel en het kunstwerk Poema del Mar, van zijn broer Néstor.

De deskundigen van de Gemeente denken dat het gaat om ‘un guiño’(‘een knipoog’) van Miguel naar Néstor, daar de laatstgenoemde een vrijmetselaar was. Anderzijds is het niet bevestigd, dat Miguel Martín-Fernández de la Torre vrijmetselaar zou zijn geweest. Daarentegen waren beiden lid van de Rotary Club.

Nu wil de Gemeenteraad van Las Palmas de Gran Canaria het publiek toegang verlenen tot de ruimte, waarschijnlijk onder begeleide en beperkte bezoeken, als het Pueblo Canario aan het eind van 2018 weer open gaan.

270913laspalmas007-1-2.jpg

De herstelwerkzaamheden zijn al begonnen met de behandeling van de daken, het oplossen van het vochtprobleem,  en het garanderen van de structurele stabiliteit van het gebouw.

_GER9067.jpg
In een tweede fase van het werk, dat in aanbesteding is , zal de Bodegón (Wijnkelder) worden hersteld  als een restaurant, dat in september 2018 in bedrijf zal zijn.

index-53.jpg
De laatste fase richt zich op de inrichting van het museum, het plein, de winkels en de kapel. In totaal zal ongeveer 2,7 miljoen euro worden geïnvesteerd.

De burgemeester van de Las Palmas de Gran Canaria, Augusto Hidalgo, heeft op  dinsdag 5 december 2017 het nieuws bevestigd dat de belangrijkste werken van het Néstor-museum vanaf 15 december 2017 verplaatst zullen worden naar het Castillo de Mata (Kazemat kasteel). "Mensen zullen het werk van Néstor daar tot eind 2018 kunnen blijven zien, en dan is de restauratie van het Pueblo Canario voltooid," heeft de burgemeester gezegd, die uitlegde dat de reden voor de overdracht is, dat de restauratiewerkzaamheden van het Pueblo Canario van invloed zijn op het museum, dat ook een renovatie van de voorzieningen  zal ondergaan.

 BITS-NSTOR-DE-LA-TORRE-POEMAS-DEL-MAR-1-1.png

De directeur van het Néstor-museum, Daniel Montesdeoca, heeft verduidelijkt dat een selectie van de kunstwerken zal moeten worden gemaakt om naar het kasteel te verhuizen, maar hij noemde als essentieel in de nieuwe tentoonstellingszaal het Poema del Mar (Gedicht van de Zee) en het Poema de La Tierra (Gedicht van de Aarde), dat de ‘kenmerken’ zijn, die iedereen wil zien.
e73bf847dc549485a91deafc0ffa6620.jpg
 In ieder geval heeft Montesdeoca uitgelegd, dat het nu nodig is om "de twee spraakmakende" te combineren: Die van de geschiedenis van de stad in het Castillo de Mata-museo (Kazemat- kasteelmuseum),  en die van Néstor.

De herstelwerken van het Pueblo Canario omvatten ook het metselwerk  rondom  de binnenplaats, volgens het voorstel van Miguel Martín-Fernández de la Torre krijgt het centrum andere materialen, zoals marmer.
0000Islas-canariaslogo-kopie-882.jpg


Aanbesteding herstelwerkzaamheden
Pueblo Canario

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 11 augustus 2017 - Het Hoofdstedelijke Gemeentebestuur heeft laten weten dat men het gunstige rapport heeft ontvangen van de Comisión Insular de Patrimonio Histórico (Eilandcommissie Historisch Erfgoed), van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria; en dat men het nutsbedrijf Sociedad de Gestión Urbanística (Geursa) heeft opgedragen de openbare aanbesteding te openen, met een startbedrag van maximaal  €620.252,=

Het Departement Bouwzaken van de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria heeft de openbare aanbesteding geopend voor de eerste fase van de herstelwerkzaamheden aan het architectonische  geheel ‘El Pueblo Canaria’, zo heeft de  wethouder van Bouwzaken Javier Doreste laten weten op donderdag 10 augustus 2017.
image_content_2148901_20170810141259.jpg
                                             De voorgevel van het Museo Néstor.
Dit project dat Bouwzaken heeft uitgewerkt met het Ministerie van Toerisme, is verdeeld in drie fasen; de eerste fase  is voor het behandelen van de daken, het regelen van de vochtigheid veroorzaakt door de tuinen in de directe omgeving, het verstevigen van de structuren, en het garanderen van de structurele stabiliteit van het geheel.

In de tweede fase, welke de overheid bijna gelijktijdig met de eerste fase zal uitvoeren, herstelt men de bodegón als restaurant.

In de derde fase brengt men het museum op orde, de winkels, het plein, en de kapel; en dat is de meest delicate fase, omdat deze diverse verbeteringen omvat van dit culturele erfgoed, vooral wat betreft de toegang, dienstverlening en veiligheid.

Javier Doreste verzekert, “dat na ongeveer 60 jaar van ‘verwaarlozing’ en ‘onoplettendheid’ de drie partijen coalitie van de Gemeenteraad,-  gevormd door de PSOE, Las Palmas Puede, en Nueva Canarias-  besloten hebben in te grijpen in Pueblo Canario, met respect voor een ruimte van historische waarde, als architectonische en culturele sleutel van de stad."

 "We willen rigoureus zijn met het herstel van het oorspronkelijke idee van het geheel dat door  Nestor en Miguel Martín Fernández de la Torre bedacht is," zo heeft de wethouder benadrukt.

Nu met de goedkeuring van het Cabildo (Eilandbestuur) voor deze investering, kunnen de herstelwerkzaamheden aan het Pueblo Canario beginnen in oktober 2017.

De wethouder heeft aangegeven  dat de delicate staat waarin de panden zich bevinden, wegens zo lang gebrek aan ingrijpen, vertraging in het werk kan opleveren. en een duurdere projectfinanciering  kan veroorzaken.

"Toch zijn wij zeer zorgvuldig geweest en werken met het advies van het Cabildo (Eilandbestuur) en de externe beroepskrachten, zodat de aanbesteding voor de tweede fase bijna parallel zal zijn aan de eerste; en dat de laatste fase, begint in de eerste helft van 2018," heeft Doreste  aangegeven. Het geheel van het architectonische werk zal gefinancierd worden uit het Fondo de Desarrollo de Canarias (Canarische Ontwikkelingsfonds) en kan rekenen op een investering van 2,7 miljoen euro.
0000AAAAIslas-canariaslogo-182.jpg


Een miljoen euro om te beginnen met het herstel van het Pueblo Canario

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 12 januari 2017 - Het herstel van het Pueblo Canario zal beginnen in mei 2017 met het op orde brengen van de dakbedekkingen en de ombouw van de bodegón. (de horecavoorziening) . De Gemeente calculeert dat men in 2017 rond een miljoen euro zal investeren van de 2,6 miljoen euro welke het Bien de Interés Cultural (Cultureel Erfgoed) nodig heeft om weer op en top te zijn.

De wethouder van Bouwzaken, Javier Doreste, van de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria, heeft op woensdag 11 januari 2017 laten weten, dat men medio mei 2017 zal gaan beginnen met het herstel van het Pueblo Canario, dat al jaren in een zorgwekkende toestand verkeert.
82614.jpg               Archieffoto: het complex Pueblo Canario, uitkijkend op het Doramas-park.
De wethouder heeft op woensdag 11 januari 2017 uitgelegd, dat de Commissie Duurzame Ontwikkeling zal beginnen met de dakbedekkingen, waaraan men €563.000,= zal besteden, om de vochtproblemen te voorkomen die zich meester hebben gemaakt van het geheel.

Bij dat bedrag komt nog eens €400.000,= voor de ombouw van de bodegón, waarin men een nieuwe keuken zal aanbrengen, evenals dat men de ontdekte gebreken zal repareren in de bouwelementen, zoals scheuren en afbladdering, en de vernieuwing van de elektrische installatie, en de sanitaire voorzieningen.

In totaal wil men in 2017 in het historische geheel van de gebroeders  Martín Fernández de la Torre een miljoen euro investeren. In elk geval heeft het Bien de Interés Cultural  (Cultureel Erfgoed) in totaal 2,6 miljoen euro nodig om weer op en top te zijn.

Dit bedrag zal men investeren in de loop van de komende drie jaar, waarmee de aanvankelijke voorzieningen van de Hoofdstedelijke Gemeente voorbij een vernieuwingshorizon gaan , die ligt in het jaar 2019, of 2020.

Doreste heeft op woensdag 11 januari 2017 aangegeven, dat het ritme van de werkzaamheden goed is; en dat men deze termijnen zou kunnen bekorten. “Als we ze kunnen bespoedigen, zullen we dat doen,” heeft hij aan het eind van de commissievergadering van Duurzame Ontwikkeling  uitgelegd.

Tijdens de vergadering heeft de wethouder van Bouwzaken de stopzetting van het Pueblo Canario toegeschreven aan: “verwaarlozing door het vorige Gemeentebestuur;” hoewel deze beschuldigingen werden afgewezen door het raadslid van de Partido Popular (PP), Pablo Barbero, die dit heeft toegeschreven aan het feit dat het gaat om een culturele en toeristische voorziening die al zestig jaar in bedrijf is in de hoofdstad van Gran Canaria.
zzzslas-canariaslogo-2.jpg


Het Departement van Toerisme
breidt de folkloristische optredens
in de Santa Catalina-wijk, uit tot het gehele jaar

De Gemeente biedt elk weekeinde Canarische muziek en dans, in de Santa Catalina-wijk, in het Pueblo Canario, en in de stadswijk Vegueta

Tijdens de opbouw van het centrale Carnavalspodium verplaatst men de optredens van de folkloregroepen naar de Calle Luis Morote

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 4 januari 2017 - Toeristen en eilandbewoners kunnen het gehele jaar door gedurende de weekeinden genieten van folkloristische optredens op drie locaties in de hoofdstad.

Het Gemeentelijke Departement van Toerisme heeft de optredens met Canarische volksmuziek uitgebreid tot alle zaterdagen van het jaar in het Santa Catalina-park. Dit voorstel wordt gecomplementeerd op alle zondagen met volksdans welke men biedt in het Pueblo Canario en tijdens de Mercado de Artesanía (Kunstmarkt)  op het Plaza del Pilar Nuevo in de stadswijk  Vegueta.
bal-1.jpg“Het gaat om het waarde geven aan een van de meest gewaardeerde aspecten van de cultuur van de eilanden en het, aan toeristen dichterbij brengen van de folkloristische muziek,” zegt de wethouder van Toerisme, Pedro Quevedo, die heeft aangekondigd, “dat men vanaf nu op voortdurende wijze, gedurende twaalf maanden per jaar, op alle zaterdagen deze optredens zal handhaven, en niet alleen gedurende het kruisvaartseizoen.”

De Optredens in de Santa Catalina-wijk zullen verplaatst worden naar de Calle Luis Morote, ter hoogte van het Santa Catalina-park, nabij het standbeeld van Lolita Pluma,  tijdens de eerste drie maanden van het jaar, vanwege de opbouw van het carnavalspodium en de carnavalsviering.
“De carnavalsviering hoeft geen belemmering te zijn voor de folkloristische dansen die doorgang blijven vinden. Het zijn gebruikelijke ontmoetingen geworden, welke worden bijgewoond door talrijke toeristen en hoofdstadbewoners,” zo heeft Quevedo opgemerkt.

De folkloristische optredens vinden plaats op elke zaterdag vanaf 11:00 uur in het Santa Catalina-park, en op elke zondag vanaf 11:30 uur in het Pueblo Canario; en vanaf 12:00 uur op het Plaza del Pilar Nuevo in de stadswijk Vegueta.
zzzislas-canariaslogo-kopie-64.jpg


De huuropbrengst van het Santa Catalina-hotel zal gebruikt gaan worden voor het Pueblo Canario

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA – zondag 18 december 2016 - De Gemeente wil in 2017 de exploitatie van hotel-Santa Catalina aanbesteden met een contract dat de renovatie garandeert van het etablissement en dat de stad verzekert van €900.000,= per jaar aan inkomsten. Met dat geld wil men in de toekomst het geheel van het Pueblo Canario beheren.

De toekomst van het Pueblo Canario zal worden gekoppeld aan die van hotel-Santa Catalina, maar niet worden gekoppeld aan de exploitatie daarvan. In de recente Vergadering van de Raad van Bestuur van de Maatschappij Hotel Santa Catalina, heeft wethouder Pedro Quevedo uitgelegd, “dat de eerste actie welke men plant, is het beheer van het Pueblo Canario te plaatsen onder de bevoegdheid van de Raad van Bestuur, met alle bedrijfsruimten die daarin zijn inbegrepen. Ook heeft de voorzitter van de Raad van Bestuur bij deze gelegenheid verklaard dat de ‘huur van het hotel (..) de inkomstenbron zal zijn om het beheer van het Pueblo Canario op zich te nemen.”
81449.jpg             Archieffoto van het optreden van een folkloregroep in het Pueblo Canario.
De bedoeling van de Gemeente is, de huur van het hotel zodanig aan te besteden dat er een minimale investering van 10 miljoen euro is gegarandeerd om de voorzieningen te actualiseren en dat de stad verzekerd is van een jaarinkomen van €900.000,= tegenover de €24.000,= welke men momenteel betaalt.

Met dit geld wil men vanuit het Gemeentebestuur ook het Museo Néstor beheren.

In ieder geval, staat Quevedo erop, “dat het belangrijk is om het onderscheid tussen het Pueblo Canario en het hotel te behouden, omdat het ermee verbinden betekent, het Bien de Interés Cultural (Cultureel Erfgoed) te veranderen in de commerciële galerij van het hotel, dat wil zeggen, het Pueblo Canario te privatiseren, en dat gaan we niet doen.”

De wethouder heeft verzekerd dat in de eerste maanden van 2017 de voorwaarden van de aanbesteding voor de huur van het hotel bekend zullen worden gemaakt, “ wat nIet slechts een veiling zal zijn.”

Quevedo, die ook benoemd is tot bestuurslid van de Maatschappij Hotel Santa Catalina, heeft aangegeven dat nu de periode van de verhuur van het hotel zal moeten worden aangegeven al naar gelang de investering welke men daarin zal doen.

Daartoe is men situaties voor het Santa Catalina-hotel (202 gastenkamers) aan het analyseren zoals die van het María Cristina in Donostia (136 gastenkamers), of het Alfonso XIII in Sevilla (151 gastenkamers) die aan hun respectievelijke gemeenten jaarlijks €600.000,= aan huur betalen, net zoals het Gran Hotel ‘Mencey’ in Santa Cruz de Tenerife.
000islas-canariaslogo-368.jpg


Een honderdtal stadsbewoners en toeristen
bij folklore-optreden in het Pueblo Canario

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA -  zondag 17 januari 2016 - Een honderdtal toeschouwers, onder wie stadsbewoners en toeristen, hebben op zondag 17 januari  2106 het Pueblo Canario bevolkt om de folkloristische optredens gade te slaan die elke zondag op deze historische locatie plaatsvinden.

Na de sluiting van de Bodegón op woensdag 13 januari 2016 heeft het hoofdstedelijke Gemeentebestuur besloten de organisatie van deze zondagse, folkloristische optredens op zich te nemen, door het installeren van het noodzakelijke meubilair zodat de toeschouwers comfortabel van de optredens kunnen genieten, ook is er  een mobiele horecavoorziening geplaatst, een zogenoemde food-truck, voor degenen die een aperitief willen nuttigen.
1453042191442.jpg
1453042191511.jpg
1453042191472.jpg
De wethouder van Toerisme en Economische Ontwikkeling, Pedro Quevedo, en de wethouder van Algemene Zaken, Veiligheid en Cultuur, Encarna Galván, hebben op zondagmiddag 17 januari 2016 toezicht gehouden op de inzet van de Gemeente voor het installeren van het meubilair in het Pueblo Canario; een inzet, die de continuïteit van deze folkloristische locatie als vestiging van de zondagse folklore-optredens garandeert, ondanks dat de Bodegón gesloten is.
1453042191548.jpg
1453042191565.jpg
1453045740829.jpg
1453045743004.jpg 1453045746829.jpg“We hebben al laten weten, dat ons directe doel het behouden van deze activiteit is in deze omgeving, een waar kenmerk van Las Palmas de Gran Canaria, en daar hebben de gemeentelijke departementen van Erfgoed, Cultuur en Toerisme zich bij aangesloten, voor het organiseren van een aangename, toepasselijke dienstverlening aan de bezoekers van deze folkloristische dansvoorstellingen,” zo heeft Quevedo uitgelegd, “het Pueblo Canario is een zaak van kapitaal belang voor het Gemeentebestuur, daarom zijn we hier, om onze belangrijkste doelstelling te verwezenlijken, die is: de zaak open te houden en vervolgens zullen we een integraal herstelplan presenteren voor deze ruimte.”
1453045749587-1.jpg
1453042191586.jpg
1453045748956.jpg
1453045741906.jpg
1453045741895.jpg
1453045749587.jpg

1453045746482.jpgOm de folkloristische optredens in het Pueblo Canario te garanderen, hebben de gemeentelijke departementen Toerisme. Cultuur, Plaatselijke Ontwikkeling, Duurzaamheid en Erfgoed hun krachten gebundeld, opdat de bezoekers van de zondagse optredens kunnen blijven komen, er is meubilair geplaatst (20 terrastafels met 80 terrasstoelen en 6 parasols) en er is een zogenoemde food truc; en, men kan gebruik maken van de toiletvoorzieningen naast het Museo Nestór, die op de dagen van de optredens geopend zijn.


1453045743856.jpg
1453045751475.jpg
1453045745924.jpg
1453045746583.jpg
1453045747553.jpg
1453045746489.jpg
1453045749035.jpg
Het Gemeentebestuur van Las Palmas de Gran Canaria organiseert deze optredens die verzorgd worden door de volksdansgroepen: ‘Roque Nublo’, ‘San Cristóbal’, ‘Chemida’ en ‘Poliguanches.’  De leden van deze volksdansgroepen treden op in de traditionele,  Canarische klederdracht die ontworpen is door Néstor Martín-Fernández de la Torre. Deze folkloristische dansgroepen geven elke zondag een interpretatie van het traditionele eilandrepertoire.
zzzzzzzislas-canariaslogo-59.jpg


Een bouwvallig embleem: Het Pueblo Canario

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 11 januari 2016 - Een deel van de geschiedenis van Gran Canaria verdwijnt met de verwaarlozing waaronder het Pueblo Canario te lijden heeft, een juweel in het hart van de hoofdstad van Gran Canaria waar op woensdag 13 januari 2015 de mythische Bodegón de deuren sluit, waar veel Grancanario’s  en bezoekers hebben genoten van evenementen en decennia lang  aangename uurtjes hebben doorgebracht, omgeven door een Canarisch accent.

Door het verval dat dit bouwkundige geheel vertoont in de afgelopen jaren op deze emblematische locatie, eigendom van de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria, is het alleen nog een pleisterplaats voor mensen die snel de stadswijk Ciudad Jardín willen bereiken.

De structuur, een creatie van de broers Néstor en Miguel Martín, staat nog overeind, hoewel  bouwvallig, en verrast vooral de toerist die tussen de typische bebouwing loopt. Maar het gebrek aan onderhoud; de vochtige, beschimmelde muren; zwerfvuil; en een verdwaalde dakloze zwerver die slaapt op een van de zitbanken in de buitenlucht, zorgen ervoor dat menig toerist snel doorloopt op deze plaats die tot voor een paar jaar nog een verplichte halte was voor iemand die de stad bezocht.
pueblocanario.jpgTussen de stilte  die men tegenwoordig meemaakt in het Pueblo Canario, verchijnt een of andere nieuwsgierige die zich interesseert voor de Canarische cultuur en die niet begrijpt hoe een ‘zo karakteristieke locatie’ zo in verval is geraakt.
images-90.jpg“Het heeft een koloniale stijl, het is een juweel en is de weerspiegeling van tijdperken,” zo betreurt  Santiago Pérez,  afkomstig uit Sevilla en woonachtig op Tenerife die het niet kan laten,  foto’s te maken van de ruimten. Pérez, die woninginrichter van beroep is, legt uit, dat de “koloniale bijzonderheden herinneren aan een in Californië (US of A) uiterst gewaardeerde stijl en erkent, dat het gaat om ‘een wonder, “dat niet gesloten kan  zijn”
Pueblo_canario_terraza-2.jpgDe De afloop van de vergunning van de Bodegón, op woensdag 13 januari 2016,  en de sluiting van  de kunstnijverheidswinkels, brengen de zondagse folkloristische optredens in gevaar. Omdat de toeristen die willen genieten van muziek en dans, er nog geen glaasje water kunnen drinken. Het bedreigt ook de activiteit van het Museo Nestor, dat al maanden de gevolgen ondervindt van de verwaarlozing van deze ruimte.
pueblo-canario.jpg“Er is een daling geweest in het aantal bezoekers, hoewel we in de kersttijd een aanzienlijke toename hebben waargenomen,” bevestigt Óscar Méndez, een medewerker van het museum, die het desolate aanzien betreurt welke het Pueblo Canario en het terras van de Bodegón vertonen, “wat geheel anders is dan slechts twee jaar geleden, toen er in het weekeinde nog voldoende sfeer was.”

Deze jongeman is van mening, “dat het ‘ongeloofwaardig’ is, dat de Gemeentelijke Diensten in  de afgelopen jaren op dergelijke wijze deze ruimte hebben verwaarloosd.”

De voormalige hoofdstedelijke wethouder van  Toerisme - die momenteel onderdeel uitmaakt van de oppositie, Pablo Barbero (Partido Popular-PP) – stelt, dat sinds de jaren ’50 het Pueblo Canario een heel belangrijke toeristische trekpleister is in de hoofdstad, die is toegekend door Néstor Martín die ervan hield, maar dat men niet het belang ervan inziet  die het verdient.

De wethouder, die jarenlang directeur is geweest van het Santa Catalina-hotel, kritiseert de verwaarlozing waaraan de architectonische structuur is onderworpen, die hij beschouwt als een enorme trekpleister voor het toerisme dat de hoofdstad van Gran Canaria  bezoekt.

“Het is onvergeeflijk, dat wat een reden tot trots had kunnen zijn voor de Canario’s,  zo verwaarloosd is en dat men deze cultuur niet aan de bezoekers biedt die ze, bovendien, zoeken,” zo merkt Barbero op, die laat weten, dat Las Palmas de Gran Canaria ruim een miljoen bezoekers per jaar ontvangt.

Het gemeenteraadslid verzekert, dat hij de vaste overtuiging heeft, dat deze ruimte vroeg of laat weer de kop opsteekt; hij zet in op een integraal plan van alle overheidsinstanties voor het bestuderen van de situatie, maar ook op ‘daadwerkelijke acties’ die niet blijven steken in een marketingplan.

“Men zal tijd moeten besteden voor het opnieuw opduiken van wat we allemaal in hoofd hebben. Men moet bedenken, dat het Pueblo Canario  een hervorming nodig heeft en men kan  de zomer benutten om dat een impuls te geven; iets, wat men met politieke wil en financieel vermogen kan bereiken.

Het is ingewikkeld,  maar het doel is duidelijk: Men moet het de Canarische identeit teruggeven,” zo besluit het gemeenteraadslid.
zzzzzzzislas-canariaslogo-34.jpg


Het Cabildo van Gran Canaria zal het herstel steunen van het Pueblo Canario

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 2 januari 2016 - Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria heeft op zaterdag 2 januari  2016  laten weten,  bereid te zijn het herstel te steunen van het Pueblo Canario, een icoon in de Canarische  architectuur en cultuur,  zo heeft de president van het Cabildo, Antonio Morales, bevestigd.

Morales heeft opgemerkt, dat het Cabildo (Eilandbestuur) bereid is om, samen met het Gemeentebestuur van Las Palms de Gran Canaria, naar formules te zoeken die het verdwijnen van deze locatie kunnen voorkomen die tientallen jaren heeft gediend tot plezier van e bezoekers en eilandbewoners.
es_20071227_1_5032184_captured.jpg
Museo_Nestor_Las_Palmas_Gran_Canaria_02.jpg

preview_m-26.jpgDe president van het Cabildo (Eilandbestuur) heeft laten weten, dat hij zal samenwerken met zowel het hoofdstedelijke Gemeentebestuur , evenals met de rest van het eilalnd voor dit soort acties.
12315966.jpg
49364991.jpgBovendien heeft hij de enorme mogelijkheden benadrukt die het Pueblo Canario bevat, waar zich het Museo Néstor bevindt.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-143.jpg


Het ‘Pueblo Canario’ gaat
- als ‘Gran Canaria en Miniatura’ -
een openluchtmuseum worden
(à la het ‘Pueblo Español’ in Barcelona)

De Gemeente Las Palmas de Gran Canaria wil
de attractie nieuw leven inblazen als
trekpleister voor de toerist die de stad bezoekt

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 11 juli 214 - De stad Las Palmas de Gran Canaria, die jaarlijks 1,5 miljoen bezoekers ontvangt - gaat het ‘Pueblo Canario’ nieuw leven inblazen als representatieve locatie voor de 21 gemeenten van Gran Canaria en tevens als locatie voor het voltrekken van huwelijken, evenals voor het houden van bruiloften en partijen, omdat er gevarieerde kwaliteits-horeca gevestigd zal worden.

 Dit zijn enkele van de komende acties die het gemeentelijke Departement Toerisme wil gaan ondernemen, om de hoofdstad van Gran Canaria op de kaart te zetten als stadsbestemming; een taak, die men de afgelopen drie jaar heeft uitgevoerd met enkele resultaten die tegenwoordig worden benadrukt door de vertegenwoordigers van de diverse sectoren.

                                        Het’
Pueblo Canario’...

               ...moet een tweede ‘
Pueblo Español gaan worden, zoals in Barcelona:


                   Het openluchtmuseaum '
Pueblo Espanol' in Barcelona
.
In de afgelopen drie jaar heeft men de eigenheid geordend van een hoofdstad die 25 jaar geleden in vergetelheid is geraakt, ondanks dat men ‘goud in handen heeft’, om te verkopen; maar niet wist hoe dit te doen,” zo heeft de wethouder van Toerisme, Pablo Barbero, benadrukt.

Exceltu
r-ranglijst

De wethouder prijst zich gelukkig, omdat de stad nu weer op de ranglijst staat van toeristische winstgevendheid van Exceltur (zie het Engelstalige:
http://unstats.un.org/unsd/tradeserv/Workshops/Madrid/Exceltur.pdf) als een van de eersten in de toename van werkgelegenheid in de sector; een graadmeter, die in het afgelopen jaar een toename te zien heeft gegeven van 12,7%.

Cruisepassagiers
Bovendien heeft hij aangegeven, dat de stad 654.000 excursie-gangers ontvangt die logeren in het Zuiden van Gran Canaria; een aantal, dat binnenkort zal oplopen naar een miljoen, zo schat de wethouder in, die heeft aangekondigd, dat bovendien, de maatschappij Carnival Cruise Lines - die 60% van de 570.000 cruisepassagiers naar de stad heeft gebracht in het seizoen 2013-2014 - “een eigen stalling wil hebben” in Puerto de La Luz, om hier een operationele basis te hebben.

Na het herstel van de omgeving van het Parque Santa Catalina, waar tijdens dit mandaat zich een deel van de inspanningen van het Gemeentebestuur op gericht heeft, is het nu de beurt aan het ‘Pueblo Canaria’; een locatie, waarvoor men een nieuw exploitatie-model voor zal ontwikkelen - net zoals het openluchtmuseum ‘Pueblo Español’ in Barcelona functioneert - met het doel dit nieuw leven in te blazen als toeristische trekpleister.


                                     Het 'Pueblo Canario' anno 2014.

 
Barbero heeft gezegd, dat het erom gaat, dat het ‘Pueblo Canario’ alles bijeenbrengt wat Canarische gemeenten een bezoeker kunnen bieden; daarnaast zal het gaan dienen als een locatie voor het voltrekken van huwelijken, wat inhoudt, dat de kapel ervan verbeterd moet worden.
       
                                                                           

FEHT

De voorzitter van de Federación de Empresarios de Hostelería y Turismo de Las Palmas (FEHT) (Vereniging van Horeca-ondernemers ), Fernando Fraile, heeft benadrukt, dat de Grancanarische hoofdstad “een van de beste overnachtingsbezettingen heeft gerealiseerd per beschikbare kamer in Spanje!” en overweegt, net als Barbero, dat het nodig is een gastronomisch plan uit te werken, opdat de bezoeker kennis kan make het uitstekende en gevarieerde aanbod in dit segment.

Het doel van deze en andere culturele en recreatieve acties - zoals het theater- en dansfestival ‘Temudas Fest’, dat op donderdag 10 juli 2014 van start is gegaan; en het houden van het WK Basketbal 2014, plus in augustus de voorstellingen van het Circo del Sol (Cirque du Soleil) in de Gran Canaria Arena - is, ervoor te zorgen, “dat de ‘seizoensinvloed ‘wordt doorbroken, waarbij de hotels in de stad in het hoogseizoen een bezettingsraad zullen hebben van 70%.”
 
 Verbetering wegbewijzering

Daartoe zal ook de opening van het aquarium gaan bijdragen, dat wordt gepropageerd door de eigenaren van het Loro Parque, evenals de geplande verbetering van de wegbewijzering in de omgeving van de Santa Catalina-havenpier voor de cruiseschepen, evenals in het historische stadscentrum Vegueta; wat maatregelen zijn, die Barbero op vrijdag 11 juli 2014 heeft aangekondigd.
1-AAAAislas-canarias-kopie-215.jpg


Het Pueblo Canario in verwaarloosde staat

Het dossier om het complex te verklaren
tot Cultureel Historisch Erfgoed  is in behandeling

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 5 februari 2013 - De Socialisten als oppositie in het gemeentebestuur van Las Palmas Gran Canaria hebben op maandagochtend 4 februari 2013 in het kader van de vorige week opgestarte campagne met de titel: "Dat Wat Cardona Verbergt", de verwaarloosde staat aangegeven waarin het gebouwencomplex wat bekend staat als Pueblo Canario (Canarisch Dorp). De beschuldigende vinger wordt opgeheven tegen de Partido Popular, waarvan de hoofdstedelijke burgemeester, Juan José Cardona, een prominent lid is.

De woordvoerder van de socialistische fractie, Sebastián Franquis, waarschuwt voor de schade waaronder het in de stad zo kenmerkende architectonische geheel lijdt, wat te wijten is aan het gebrek aan onderhoud door de Gemeente.
“We praten over een van de meest representatieve locaties van Las Palmas de Gran Canaria, midden in de stad en over een gebouw met een grote culturele waarde, dat zich, door de apathie en de desinteresse van het Gemeentebestuur van de PP van Cardona, in een beklagenswaardige toestand bevindt,” aldus Franquis.

 
                              Het Pueblo Canario in betere dagen.

 

Het Pueblo Canario bestaat uit een serie gebouwen die met een integrale beschermingsgraad behoren tot het gemeentelijk erfgoed. Momenteel is men bezig met de behandeling, om het door het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria te laten catalogiseren als Canarisch Cultureel Historisch Erfgoed. Op basis van die catalogisering is het Pueblo Canario: “erfgoed met een aanzienlijke historische, architectonische, artistieke, archeologische, etnografische en paleontologische waarden van de Canarische cultuur.” De verklaring tot Cultureel Erfgoed heeft betrekking op de invoering van een uniek systeem van bescherming en handhaving.

 
                         Het Pueblo Canario anno januari 2013.
 

“Het betreft een locatie waarover de Gemeente de volledige bevoegdheid heeft en, men is deze alleen niet aan het beschermen, zoals de catalogisering ervan vraagt, maar het geheel verkeert ook nog eens in een totaal verwaarloosde staat. Met een minimale investering, zonder de noodzaak van grote werkzaamheden, kan het Pueblo Canaria in goede conditie gehouden worden,” zo merkt Franquis op.

 

De woordvoerder van de socialistische fractie betreurt het, dat de toeristen kennis maken met dit beeld van de stad. “Cardona praat voortdurend over het belang van het toerisme voor de stad, maar vervolgens onderhoudt hij in deze staat een van de gebruikelijke routes van hen die ons bezoeken,” zo besluit Franquis.
kleurlogoCanarias.png 

kaart_canaria-38-3.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--9.jpg