site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

Teror ontwerpt zijn bedrijfsimago

De Gemeenteraad keurt het nieuwe logo goed
dat zal worden geïmplementeerd op
het internet, het briefpapier, en officiële voertuigen,
die op zoek zijn naar  ‘moderniteit’

TEROR - zaterdag 15 december 2018 - Teror verandert het beeld. De Gemeenteraad keurt een nieuw bedrijfsimago goed dat geleidelijk zal worden geïmplementeerd in zijn documenten, zijn internetpagina, en zelfs in zijn officiële voertuigen, zonder dat dit de verdwijning van het wapenschild van Villa de Teror impliceert.

Het logo van de Gemeenteraad van Teror is op vrijdag 14 december 2018 tijdens de gewone plenaire vergadering goedgekeurd, met de onthouding van de Coalición Canaria, Nueva Canarias, en de stem tegen ja. Ze stelden allemaal vraagtekens bij het gebrek aan burgerparticipatie bij de verkiezingen en ze misten een openbaar proces van ideeën.
De regeringspartners, die de gunstige stem van Alternativa por Teror hadden, voerden aan dat het model was geselecteerd na een openbare aanbesteding die ook werd goedgekeurd door de Corporation, die een bedrag van €60.000,=had en waaraan elf bedrijven zich presenteerden, en dat omvatte als hoofdbasis de vernieuwing van de internetpagina.
teror-disena-2.jpg
De makers van het logo geloven dat het huidige schild te veel elementen bevat, dus het biedt "een lage respons op het menselijk geheugen, weinig elementen die representatief zijn voor de gemeente Teror, en een verouderde grafische lijn voor de huidige tijd."

In die zin streeft het nieuwe beeld naar waarden van moderniteit, visuele eenvoud, en dat wordt in het geheugen bewaard, terwijl het representatief is.

De implementatie van deze afbeelding zal geleidelijk gebeuren, beginnend via de bedrijfsinternetpagina, om vervolgens zowel officieel briefpapier, en openbare voertuigen, als andere huisstijltekens te volgen. Op deze manier probeert de Gemeenteraad de kosten van de onmiddellijke uitvoering te verminderen.

Het resultaat van het visuele beeld is afkomstig van vier mijlpalen. De eerste van de concepten is de centrale 'T', een verwijzing naar Teror. Op de tweede plaats, de Maagd die wordt geïnterpreteerd in de vorm van het glas, met het geel in het bovenste deel dat lijkt op een dennenappel. En het eindigt met het geel in de kruin.

Wat betreft de kleuren, het groen is gebaseerd, "op de overvloedige vegetatie van de gemeente. De inwoners van Teror hebben groen beschouwd als een kleur die de gemeente identificeert, gebruikt in verschillende culturen, sporten,  en propaganda, die ook hoofdrolspeler is in de vlag.
De kleur geel is vooral te danken aan het feit dat het een van de vlaggen is van Gran Canaria en van de hele Canarische Eilanden. Het is ook de kleur van het metselwerk van Teror, dat opvalt in veel gebouwen van de gemeente, zoals de toren van de basiliek, bekend als de "Gele Toren".
De witte kleur gehoorzaamt, naast de verbinding met de vlag van de Canarische Eilanden, aan het feit dat die het meest voorkomen
.

Qua typografie wordt , "een schoon en leesbaar lettertype voorgesteld, met leesbare tekens in verschillende talen, om problemen op de lange termijn te voorkomen."
000logo-kopie-48.jpg


De video ‘Teror se siente’
zoekt toeristen te verleiden 
om de gemeente te bezoeken

De Gemeente wil de kijk op de stad uitbreiden
tot voorbij de religieuze aanbeveling

TEROR - donderdag 12 juli 2018 - Het Departement Toerisme van de Gemeente Teror heeft via sociale netwerken een promotievideo van Teror gelanceerd, die op vrijdag 6 juli 2018 is gepresenteerd in het Gemeentelijk Auditorium in het kader van de proclamatie van het Waterfestival. Onder de leuze: 'Teror se siento' komt de video van drie minuten dicht bij de gemeente door de ogen van een jonge bezoeker, schrijver van korte verhalen, die aankomt op Gran Canaria en aangelokt wordt door   Teror, als een plek voor verhalen en inspiratie.

"Met deze reclameboodschap willen we, dat bezoekers een bredere en meer intieme visie hebben op de gemeente, niet alleen als een religieuze referentie voor het eiland, maar ook als een plaats van creatie en inspiratie, waar men de natuur, geschiedenis, en  cultuur kan voelen, waar men kan genieten van de rust en de mensen; kortom, proberen de realiteit van de gemeente te vatten," legt Wethouder van Toerisme, Tewise Ortega, uit.
video-teror.jpg
                     
Een van de video-fragmenten toont het kruis van La Hoya Alta.
De video, gemaakt door Yeray González, samen met David Rodríguez, Bru Barbero, en Deborah Sabina, vertoont panoramische en luchtfoto's van de gemeente, evenals de hoeken van Teror die herinneringen en ontspanning suggereren aan de toeschouwer.

Anderzijds heeft de Gemeenteraad een half miljoen euro geïnvesteerd in het verbeteren van de distributie van watervoorziening. De werken van de eerste fase van de hydraulische ring, gefinancierd door Fdcan, zullen tegen het einde van juli 2018 voltooid zijn.

Deze actie zal de reservoirs van Lo Montero verbinden met El Álamo, El Hornillo, Fuente La Higuera, en Los Sequeros, via een waterleiding van 7,2 kilometer. De uitvoering van het werk, (aanbesteed met een budget van €512.390,=) zal de verdeling van de watervoorziening verbeteren door de oprichting van een water-transportnetwerk dat de onderlinge verbinding mogelijk maakt tussen de verschillende afzettingen, bekkens, en de productie van waterbronnen, voor het doel om middelen te verdelen en te verspreiden over alle gebieden van de gemeente en een algehele verbetering van de dienstverlening aan burgers mogelijk te maken.

Het werk heeft de financiering van het Fondo de Desarrollo de Canaria (Canarisch Ontwikkelingsfonds ) en de Gemeenteraad in een verhouding van 50% voor de jaargang van 2018-2019.
000logo-14.jpg


 

virgen-pino-manto-teror-prepara-para-fiestas-19_g.jpg virgen-pino-manto-teror-prepara-para-fiestas-18_g-1.jpg


De Virgen del Pino in Teror:
De grote viering in het hart van Gran Canaria

Het is een van de mooiste gemeenten op het eiland,
met een magische menging van natuur en geschiedenis
en een belangrijke plaats:
Het heiligdom van de Virgen del Pino
(
H. Maagd van de Pijnboom)

TEROR - donderdag 28 juni 2018 - De Canarische gemeente Teror heeft vele redenen om een van de essentiële plaatsen te zijn tijdens  een bezoek aan het eiland Gran Canaria, voornamelijk in de zomermaanden, wanneer Teror  het middelpunt van de bedevaart is  naar het heiligdom van de Virgen del Pino. Op 8 september wordt de belangrijkste dag van het evenement gevierd.

La Villa Mariana de Teror (de Maria-stad Teror) combineert religiositeit en de tradities van Canarias. Teror kennen is een magische gebeurtenis. De imposante basiliek, het heiligdom van Ntra. Sra. Del Pino(Onze Lieve Vrouw van de Pijnboom), de historische omgeving, de bergen en landschappen, geven het een karakter van bijzondere geschiedenis, monumentaliteit, en natuur, maar tegelijkertijd is het een onbetwistbare aanbeveling van de charme voor degenen die op zoek zijn naar een vredige plek waar men een paar uur, of een paar dagen rust doorbrengt.

Fiesta_del_Pino-k9pC--1240x698abc-1.jpg                                                             Fiesta del Pino.
Teror is een plaats van diepe rust, ondanks de korte afstand die het scheidt van de hoofdstad van het eiland; het is een plaats van wegen en pelgrims, van het verwelkomen van mensen, zeer verenigd met de velden en het platteland; van kooplieden, handwerkslieden, en kunstenaars die de afbeelding van deze charmante plek weerspiegeld hebben in hun plastische, muzikale of literaire creaties.
                                       terotma.jpg
                                        Virgen del Pino, patrones van het eiland.
De geschiedenis  van Teror kan niet worden begrepen zonder de Virgen del Pino, patrones van het bisdom van de Canarische Eilanden en religieuze referentie aan generaties van Canario’s.
De devotie tot de H. Maagd van de Pijnboom bij de Canario’s neemt in de loop van de eeuwen, van de eerste jaren van de verovering, tot heden toe; en maakt van Teror een van de belangrijkste religieuze centra van de Canarische Eilanden.

Het historische centrum is een van de belangrijkste culturele erfgoederen van de Archipel, met een religieuze en sociale entiteit die is geïmpregneerd in de straten, huizen, pleinen en monumenten. In april 1979 is de omgeving van de basiliek uitgeroepen tot een historisch-artistieke locatie om deze te behouden en de verdwijning ervan te voorkomen.

Teror is van oudsher gekarakteriseerd als een van de meest weelderige en welvarende enclaves voor de cultuur, met een overvloed aan vegetatie en wateren, waardoor het mogelijk is om eeuwenlang enkele van de mooiste natuurgebieden van het eiland te behouden. De gemeente heeft geboeid met speciale natuurlijke bescherming en berglandschappen die door barrancos (ravijnen) worden doorkruist welke zich van het binnenland naar de kust uitstrekken.

De Finca de Osorio (het landgoed)  is misschien wel de natuurlijke locatie bij uitstek van Teror, dat deel uitmaakt van het mythische Parque Rural de Doramas (Doramas-Plattelandspark), wat al sinds de verovering een nieuws was, want het was een van de belangrijkste wouden van Gran Canaria.

De geografische ligging van de gemeente, in het midden van het eiland, heeft het in de loop van de geschiedenis veranderd in een belangrijk open commercieel centrum, met de bekende Mercadillo dominical (Zondagsmarkt) , een van de oudste straatmarkten op het eiland.
Teror bewaart ook een belangrijke etnografische erfenis die zich manifesteert in zijn festivals, in de meeste gevallen gekenmerkt door tradities met betrekking tot landbouwoogsten en religieuze overtuigingen.

Hoewel het Fiesta del Pino (Feest van de Pijnboom) elke andere viering overtreft, zijn er verschillende feesten die het hele jaar door plaatsvinden in Teror, vooral in de zomer.
El Pino is echter het Major Festival (Grootste  Evenement)  van Gran Canaria dat de hele Archipel overstijgt en verandert. Teror is in september een constant pelgrimsoord, voornamelijk op de 7 en 8, waarbij pelgrims aankomen bij de Basílica del Pino (Basiliek van de Pijnboom) om deel te nemen aan de Ofrenda Romería (de Offerandeprocessie) en aan de procesión de la Virgen (processie van de H. Maagd).

Natuur en senderismo (bergwandelen)
teror-k9pC--510x349abc.jpg
    
Teror biedt uitstekende routes voor de liefhebbers van  senderismo (bergwandelen).
Het religieuze gevoel van de Canario’s voor de Virgen del Pino (H. Maagd van de Pijnboom) heeft door de geschiedenis heen een netwerk van koninklijke wegen geweven die naar Teror leiden vanuit alle delen van het eiland. De koninklijke weg die Las Palmas de Gran Canaria met de Villa Mariana de Teror (Maria-stad Teror) verbond, is misschien wel een van de belangrijkste en bereisde uit het verleden, niet alleen door de pelgrims, maar ook door de bewoners en kooplieden die zich over deze oude weg vanuit Teror bewogen, naar de hoofdstad.

Teror biedt zeer goede mogelijkheden voor liefhebbers van natuur en wandelen. Men kan genieten van wegen, bergen, ravijnen, akkers, en laurierbossen. Op 28 juli 2019 vindt  de uitdagende bergrace plaats: Aguas de Teror Trail-Desafío de Los Picos, met meer dan 800 deelnemers.

Gastronomie

                           chorizos-1.jpg
                                           Los chorizos (de worstjes) van Teror
                                       een aanbeveling in Spanje en wereldwijd

De gastronomie van Teror is nauw verbonden met de typische Canarische keuken met landbouw- en veeteeltproducten zoals, las papas (patatas)  (aardappelen), ananassen, maís, las judías (bonen), en el calabacín (de courgette), die worden gebruikt om typisch Canarische gerechten te bereiden. Maar als er producten zijn die een aanbeveling zijn als een merk van  Canarias  en de keuken van de eilanden zijn overstegen, zijn de bekende chorizos y morcillas (worsten) van Teror. Zo goed zelfs, dat de beste pizza in Spanje in 2018 en de 13e in de wereld - uitgereikt tijdens het Campeonato del Mundo de Pizza (Pizza Wereldkampioenschap), gehouden in april 2018 in Parma (Italië) - is bereid op Gran Canaria door de familie Tavani en heeft als een van de ingrediënten: chorizo uit Teror.
00000Islas-canariaslogo-36.jpg


María del Pino Herrera Moreno is 102 jaar

TEROR - donderdag 21 december 2017 - De in Teror wonende  Mª del Pino Herrera Moreno is 102 jaar geworden, zonder dat men het passeren van de tijd aan haar uiterlijk kan zien, en ze is helder van geest, zo laat het Gemeentebestuur van Teror weten.

Dña Pino heeft van burgemeester Gonzalo Rosario en de wethouder Sabina Estévez een boeket bloemen ontvangen voor haar 102e verjaardag. Zij is momenteel een van de vier langstlevende vrouwen in de gemeente,
maria-pino-1.jpg
                                                    Mª del Pino Herrera Moreno.
Ze was altijd een actieve vrouw en een liefhebster van cultuur en schilderkunst. Haar dochters Marupi en Mª Teresa bevestigen, dat er niets is dat aan haar ontsnapt, "zij is op de hoogte van wat er gebeurt,” zeggen ze.
0000Islas-canariaslogo-kopie-1005.jpg


Fruit- en groentemotieven op de ossen-praalwagen van Las Palmas de Gran Canaria

De ossenkar van de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria in de Romería del Pino (Offerandeprocessie van de H. Maagd van de Pijnboom) heeft fruit- en groentemotieven

De offerande brengt 200 kilo fruit en groenten naar de patrones van het Bisdom Canarias tijdens de offerande-processie op donderdag 7 september 2017

De praalwagen heeft als nieuwigheid, dat de zwarte kleur is veranderd in bruin, en de gehele houtstructuur is veranderd en gerestaureerd

Het comité wordt gevormd door diverse folkloregroepen en verenigingen, politieke vertegenwoordigers van het hoofdstedelijke Gemeentebestuur, en andere persoonlijkheden

LAS PALMAS DE GRAN  CANARIA - dinsdag 5 september 2017 - De Gemeente Las Palmas de Gran Canaria zal op donderdag 7 september 2017, vanaf 15:30 uur, deelnemen aan de  66ste Romería Ofrenda del Pino (Offerandeprocessie van de H. Maagd van de Pijnboom) een van de  belangrijkste  meest gekliefde religieuze ontmoetingen van het eiland Gran Canaria,. wat dse hoofdstedelijke en naar toe gaat in deze editie met een praalwagen  getiteld Romería Canaria  vol kleur en natuurlijke producten van het land, en waarmee men, voor het beeld van de patrones van het Bisdom Canarias, 200 kilo fruit en groenten overbrengt..

De ossenwagen is op maandag 4 september 2017 gepresenteerd, door de wethouder van Algemene Zaken, Cultuur, en Burgerveiligheid, Encarna Galván, in gezelschap van de wethouder van  Ontwikkeling, Openbare Dienstverlening, Water, en Carnaval (jawel!) Inmaculada Medina, die de Algemene Gemeentelijke Magazijnen van La Favorita  bezocht hebben, in El Secadero, waar men, met Gemeentepersoneel, alle noodzakelijke werkzaamheden heeft voltooid voor het realiseren van het ontwerp van de praalwagen.
170905-Carreta-para-la-ofrenda-romeria-del-Pino-en-Teror-1.jpg
Als nieuwigheid, zal de kar dit jaar (2017 ) - die zoals altijd getrokken wordt door twee bueyes  (ossen) - enkele variaties vertonen ten opzichte van eerdere edities.

170905-Carreta-para-la-ofrenda-romeria-del-Pino-en-Teror-2.jpgDe zwarte kleur heeft plaatsgemaakt voor bruin, en de gehele houten structuur is gewijzigd en gerestaureerd. Alleen de metalen delen van de carrosserie bestaan nog: Het juk en de wielen. De fruit- en groentemotieven en de decoratie, gevormd door een bloemenboog tussen staven, omgeven het centrale element, het stadswapen in zandsteen. Op de  basis van de ossenwagen van 3,5 x 1,50 = 5,25 m²,  bevinden zich een twintigtal manden gevuld met levensmiddelen.
logo-31.png

casa60-1.jpg

DG0Q3QgW0AELQZY.jpgHet comité met veel folklore en traditie
Op donderdag 7 september 2017 zal het de Segundo Teniente de Alcalde (de Tweede Locoburgemeester) van  Las Palmas de Gran Canaria - Pedro Quevedo - zijn, die het gemeentelijke comité leidt; vergezeld door de Tercera Teniente de Alcalde  derde Locoburgemeester) en wethouder van Ontwikkeling, Openbare Dienstverlening, Water, en Carnaval (jawel!), Inmaculada Medina; de Romera Mayor van de Fiestas de La Naval, de Folkloregoe Ágora y Xerax, vertegenwoordigers van de Orden del Cachorro Canario (Orden van het Canarische Hoofddeksel), en leden van de  Asociación del Garrote Canario die dit traditionele instrument zullen vertonen, samen met een uitgebreide groep van de hoofdstad van  Gran Canaria die vertrekt op de zestiende plaats in het geheel van 22 deelnemende praalwagens, waaronder die van  Moya en Valleseco.

De vertegenwoordiging van Las Palmas de Gran Canaria wordt voorafgegaan door een vertegenwoordiger van de gemeentelijke werknemers die heeft deelgenomen aan het ontwerp en de verwezenlijking van de kar, die het banier met de naam van de stad draagt.

De muziek wordt verzorgd door de Agrupación Folclórica Ágora y Xerax, die bij aankomst in  Teror voor de Virgen del Pino (H. Maagd van  de Pijnboom=) het lied Santo Domingo van Gran Canaria ten gehore zal brengen:
- https://youtu.be/-8jNyxzMIRY
en: https://youtu.be/27LlJQpy7d4
en:  https://youtu.be/fi01dGIhrh4
en: https://youtu.be/c1nsCkTlsXA
en : https://youtu.be/wXL3PX7wBpc
en: https://youtu.be/hRElQoK1sMs
en: https://youtu.be/WDvDdgJXM1Q
en: https://youtu.be/Cj3UlQx-798

Meezingen.... dat kan, hier is de tekst:

Santo Domingo
de la calzada
llévame a misa
de madrugada.

Santo Domingo
Domingo santo
llévame al cielo
bajo tu manto.

Santo Domingo
tu no seas bobo
manda por vino
bebemos todos.

Santo Domingo
tiene un altar
donde las niñas
van a rezar.

Santo Domingo
tiene una cabra
y está contento
porque no habla.

Santo Domingo
tiene un baifito
y está contento
porque es machito.

Santo Domingo
llévame al cielo
con una copa
de vino nuevo.

Ni con Felipa
ni con Marciala
sino con Rita
la corcovada.

Santo Domingo
de la calzada
llévame a misa
de madrugada.


0000Islas-canariaslogo-kopie-165.jpg

 


page_0000021-4.png
0000Islas-canariaslogo-kopie-33.jpg


"Rustig leven zonder veel ondeugden heeft mij toegestaan om 102 jaar te bereiken"

Susano viert zijn 102de  verjaardag en benut deze gelegenheid om sommige van zijn belevenissen in herinnering te brengen

TEROR - donderdag 4 mei 2017 - Susano Domínguez Suárez heeft  in Teror op 4 mei 2017 zijn 102de  verjaardag gevierd in zijn woning in de wijk Lo Blanco - met een panoramisch  uitzicht op La Isleta - waar hij bijna zijn hele leven heeft gewoond, omgeven door de akkers die hij vele jaren bewerkt heeft.
De burgemeester van Teror, Gonzalo Rosario,  heeft deze donderdagochtend, samen met de wethouders Vanesa Cabrera en Alejandra Reyes, de ruim honderdjarige gefeliciteerd en hem een plaquette van de Gemeente Terror overhandigd als aandenken aan zijn verjaardag.
susanodguezsuarez1-2_g-1.jpg
Susano, vergezeld door zijn zoon Argelio en zijn kleindochter Gloria, heeft de gelegenheid benut om enkele van zijn onuitwisbare belevenissen in herinnering te brengen, zoals de Guerra Civil (Spaanse Burgeroorlog 1936-1939), waarin hij  gedurende twee jaar aan het front verkeerde in Baskenland en Asturië,  en waar hij gewond raakte door een bom.

susanodguezsuarez0-1_g-1.jpgMet een wonderbaarlijk geheugen, een ijzersterke gezondheid, en moeilijke tijden overleefd hebbend in zijn lange leven, heeft Susano slechts een advies : “leef in vrede met niet veel ondeugden" om goede conditie te blijven. Hij  leeft  het langste van al zijn 11 broers en zussen,  van wie sommigen negentigjarigen  waren, en hij heeft zelfs zijn grootvader overtroffen die 99 jaar oud is geworden, en op het punt stond om een eeuw te leven. Zijn echtgenote Lucía Viera, die zes jaar geleden overleed op 96 jarige leeftijd, wilde om hem te vergezellen naar het einde, maar Susano overwon haar in leeftijd.

Hij heeft zijn  hele leven gewijd aan landbouw en veeteelt - hoewel hij de kans had zich in te lijven bij de militie na zijn militaire dienstplicht vervuld te hebben midden in de burgeroorlog van 1936 tot 1939.

Susano heeft de robuustheid van een landbouwer behouden, is een uitstekende waarnemer en een goede prater; bescheiden en dankbaar voor wat het leven hem heeft gegeven. Vader van vijf kinderen en 11 kleinkinderen, en nooit aflatend in het vertellen  van zijn  belevenissen in de oorlog, die hij herinnert met namen en achternamen, van personen en  plaatsen die hij achter zich heeft gelaten, en die hem vele jaren hebben vergezeld, net zoals degenen die vandaag zijn  verjaardag vieren.
ZZZIslas-canariaslogo-849.jpg


Teror bekijken vanuit een tartana (paardenkoets)

TEROR - Zondag 17 januari 2016 -  Teror heeft (voorlopig als proefneming) een nieuwe toeristische attractie. De bezoekers en inwoners van de gemeente kunnen genieten van de aantrekkelijkheden van Teror vanuit een tartana (paardenkoets) en wel in twee ritten door het historische centrum; en een, tot aan Osorio.

Tussen 11:00 en 16:00 uur van maandag t/m vrijdag kan men genieten van een ritje in een tartana (paardenkoets) rond de Basiliek (duur: 5 minuten) tegen een tarief van €2,50 per persoon; of, voor een groep van vier personen(en een kind) voor een rit van 30 minuten door het historische centrum, door de Calle Real, Muro Nuevo, Calle Nueva en de Avenida de Venezuela, voor een groepsprijs van  €15,=
tartanas1.jpg             Twee Duitse toeristen maken als eersten gebruik van de nieuwe dienstverlening;
                                       tijdens de proefperiode van drie maanden,
              die verlengd zal worden als er voldoende belangstelling is van de bezoekers. 
De langste route gaat tot aan Osorio, om dan naar het historische centrum terug te keren via El Secuestro en Los Llanos; de ongeveer 2 uur durende rit wordt gemaakt tegen een groepsprijs van €30,=

noticiasTeror2015tartanansp_725.jpg

De startplaats van de tartana (paardenkoets) bevindt zich tegenover de Alameda Pío XII, tussen de Basiliek en het Casa Consistorial (Gemeentehuis).

De rittenkaarten kan men verkrijgen in het Oficina de Turismo (VVV-kantoor) in de hal van het Gemeentehuis.
teror-estrena-1.jpgDe nieuwe dienstverlening wordt op initiatief  van  het Gemeentebestuur beheerd door het Oficina de Turismo (de VVV) in samenwerking met de Asociación Canaria de Criadores de Caballo Español (Spaanse Vereniging van Paardenfokkers), met inachtneming van de bescherming en verzorging van paarden.
zzzzzzzislas-canariaslogo-56.jpg


Alles is klaar voor het aftellen naar Nieuwjaar
met de klokslagen op TV vanuit Teror

TEROR - woensdag 30 december 2015 - dinsdag 28 december 2015 heeft men, in het portiek van de Basiliek van de Pino (Onze Lieve Vrouw van de Pijnboom) de details bekendgemaakt  voor de Klokslagen op Oudejaarsavond 31 december 2015, waarbij het Plaza del Pino het toneel zal vormen voor het televisieprogramma dat rechtstreeks door Radio Televisión Española (RTVE)  in heel Spanje wordt uitgezonden via ‘La I’; en via het ‘Canal Internacional' voor de gehele Planeet.

Er zullen 3.000 cotillones (troepzakken) en 36.000 druiven aan de toeschouwers in Teror worden uitgedeeld, om het nieuwe jaar (2016) mee te verwelkomen.
1451406486697.jpg
1451406486660.jpg
De presentatie in het portiek van de Basiliek van de Pino (Onze Lieve Vrouw van de Pijnboom) is bijgewoond door:
- de burgemeester van Teror, Isabel Guerra;
- de wethouder José Luis Báez;
- de directeur van het RTVE productie-centrum op  Canarias, Domingo Álvarez
- de presentatoren  Jose Toledo en Roberto Herrera,
- Ginés Cedrés van de muziekgroep  Los Coquillos.

campanadasteror.jpg
1451406486743.jpg  1451406486521.jpg 1451406486759.jpg
Uitnodiging
Isabel Guerra nodigt heel Gran Canaria uit,  “om op een heel aparte manier Oudjaar te vieren in Teror”. 2016 is een bijzonder jaar voor de gemeente, men viert het 200 jarig bestaan van het gemeentelijke nutsbedrijf  ‘Aguas de Teror’ en  de verklaring van de kerk waarin het beeld van  de Virgen del Pino staat is verklaard tot basiliek.
235-DsK9KqrLANiYVgn.gif download-10.jpg

Televisieprogramma
Het Gemeentebestuur van Teror organiseert een groot eindejaarsfeest in het historisch centrum van de gemeente met optredens van Los Coquillos, Armonía Show en Dj Promaster Ulises Acosta, van 22:00 tot  05.00 uur.
Er worden 3.000 cotillones (troepzakken) en 36.000 druiven  gratis uitgedeeld.
Het RTVE-programma, dat wereldwijd een bereik heeft voor 450 miljoen televisiekijkers en surfers op het internet,  wordt gepresenteerd door  Jose Toledo en Roberto Herrera.
LogotipoGlobal.jpg 2012-07-02_IMG_2012-07-02_22-57-55_03lo11afot1.jpgExtra openbaar vervoer
Het extra openbaar vervoer naar Teror vanuit San Telmo in Las Palmas de Gran Canaria en vanuit Arucas wordt verzorgd door Busmaatschappij Global; de halfuur-dienst gaat in de hoofdstad van start om 22.30 uur op elk half uur, en in Teror om 23.00 uur op elk heel uur (tot 05.00 uur).
Vanuit Arucas op elk halfuur naar Teror is een uurdienst, die uit Teror vertrekt op elk heel uur (tot 06:00 uur).
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-127.jpg 


De Basiliek van Teror luidt het Oude Jaar uit
via Televisión Española

TEROR - donderdag 10 december 2015 -  De Spaanse publieke omroep Radio Televisión Española (RTVE) zendt de slagen van de klok van 24:00 uur rechtstreeks uit in geheel Spanje en tevens via haar internationale kanaal.

Het Plaza del Pino in Teror  is op 31 december 2015 het toneel voor de Campanadas de Fin de Año (Eindejaar-klokslagen) die rechtstreeks  vanuit Canarias worden uitgezonden door Radio Televisión Española (RTVE) via La 1 voor geheel Spanje en tevens  voor de gehele Planeet via haar Canal Internacional.  
4062w260039b9c07.jpg
Teror.jpg
campanillas1.jpg
                                            De Basiliek in Teror (Gran Canaria).

Teror heet in alle toonaarden 2016 welkom, omdat het gaat om de honderdste verjaardag van het gemeentelijke waterleidingbedrijf  Aguas de Teror en om eraan te herinneren, dat 100 jaar geleden de kerk waarin het beeld van de Virgen del Pino  staat, is uitgeroepen tot Basiliek.

De Gemeente Teror en Aguas de Teror bieden een  Gala de Fin de Año (Eindejaar-Gala) in het historische centrum van Teror, waar vanaf 22:30 uur tot 05:00 uur (jawel!) zullen optreden: Los Coquillos, Armonia Show en Dj Promaster, waarbij de traditionele cotillones (‘troepzakken’) zullen worden uitgedeeld, (geluks)druiven en cava aan de bezoekers die het grote feest bijwonen. Ook zal er vanuit de hoofdstad  van Gran Canaria een extra busdienst worden ingezet voor het vervoer naar Teror.
3-campanadas_gallery_a.jpg
         Roberto Herrera en Jose Toledo, oudejaarsavond  2014 in Santa Cruz de Tenerife.
De televisie-uitzending wordt gepresenteerd door Jose Toledo en Roberto Herrera en omvat een promotie-video voor Teror, wat via het Canal Internacional van TVE door wereldwijd 450 miljoen televisiekijkers bekeken kan worden, via de vijf TVE-circuits voor: Noord- en Zuid Aerika, Europa (I en II), Afrika en de Stille Oceaan, gelijktijdig met de uitzending via de internetpagina: www.rtve.es
Isabel-Guerra-NC-ALEJANDRO-RAMOS_EDIIMA20150618_0173_17.jpg

                                  De burgemeester van Teror, Isabel Guerra.
De burgemeester van Teror, Isabel Guerra, erkent, “dat dit evenement ongetwijfeld een promotionele kans is voor de gemeente Teror, en voor Gran Canaria. We bereiken miljoenen televisiekijkers  die, - via de nationale televisie-uitzending die voorafgaat aan de 12 klokslagen, zullen weten waar de Maria-stad ligt en die via de promotie-video kennis kunnen maken met de aantrekkelijkheden van de gemeente.”  

De burgemeester en het lid van de Raad van Bestuur van Aguas de Teror, José Luis Baez, hebbe deze week de besprekingen afgerond met de directeur van RTVE op Canarias, Domingo Alvarez, voor de doorgifte van de klokken van Teror, en zijn erkentelijk voor de technische en personele inzet die de Spaanse publieke omroep zal leveren om dit mogelijk te maken; iets,  wat de andere regionale televisie uiteindelijk niet zal doen.

Het Gemeentebestuur van Teror nodigt de plaatselijke inwoners en eilandbewoners uit, om deel te nemen aan het - gratis toegankelijke - evenement dat om 22:30 van start gaat op 31 december 2015 op het Plaza del Pino, en dat tot in de kleine uurtjes duurt.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-38.jpg 


Aguas de Teror ontvangt
de ‘Gouden Medaille van Canarias'
voor
'Verdiensten in het Bedrijfsleven’

TEROR - woensdag 28 mei 2013 - De aloude Fuente Agria waarover de kroniekschrijvers spreken aan het eind van de 18de Eeuw, en wat eigendom is van de gemeente Teror, staat op plaats nummer 12 van de Spaanse ranglijst, als een machinerie die werkgelegenheid en welvaart genereert welke ten goede komt aan de gemeenschap; een traject, een Gouden Medaille waardig.

De Canarische Regering heeft het gemeentelijke nutsbedrijf Aguas de Teror S.A. onderscheiden met de Medalla de Oro 2014 al mérito empresarial’(Gouden Medaille 2014 voor verdiensten in het bedrijfsleven. Een erkenning, die de burgemeester van het dorp, Juan de Dios Ramos, heeft gekwalificeerd als, “een ‘historische ruggensteun’ voor de bijna 400 werknemers en waterbeheerders, evenals voor de bestuurders van het waterschap die in de loop van de decennia impulsen hebben gegeven aan de groei ervan; en vooral voor de bevolking van Teror, die er de eigenaar van is.”
 
  
 
 

Ramos Quintana heeft  op maandag 26 mei 2014 de waterfabriek bezocht en in het kantoor aldaar de felicitaties  overgebracht, terwijl in de enorme afdelingen voor productie en verpakking op de lager gelegen etages  flessen van 500 cc   een ritme van 28.000 eenheden per uur van de band rolden; of van anderhalve liter in een tempo van 21.000 stuks per uur.
  
 De burgemeester heeft geen enkele naam vergeten op te sommen van hen die hebben deelgenomen aan het ‘wonder’ van de aguas del Pino (wateren van de Pijnboom).
“Zonder politieke verwijzingen,” zo benadrukte hij, heeft de burgemeester  eraan herinnerd, “ hoe in 1982 - voor de ondergang van het merk - de toenmalige burgemeester Salvador Cárdenes dit via justitiële weg heeft gered en aan de ambtenaar José Falcónde opdracht gaf voor het leggen van de basis van een bedrijf, dat geheel zou worden beheerd door de Gemeente. Een route, die die door opvolgende burgemeester, Cayo Yánez Rodríguez, werd voortgezet; evenals door Cándido González, die als gedelegeerd raadslid ook voorzitter was van de Raad van Bestuur, die de benoeming heeft voorgedragen van de huidige beheerder, Alexis Gómez, en aan Marcos Cabrera als commercieel directeur.
 

 
De omzetgrafieken zijn omhoog geschoten, zeker sinds 1994, toen de bottelarij is uitgeroepen tot Utilidad Pública e Interés Social (van Sociaal Belang tot Nut van het Algemeen = Nutsbedrijf).

kleurlogoCanarias-7.png


aaaaakaart_canaria-38-145.jpg

000LOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--32.jpg

 

zon-241.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb