site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-89.jpg

d-115.jpg


De calima kondigt de Kerst aan

Het Aemet voorspelt de komende uren een schonere atmosfeer
met een daling van de temperatuur

CANARISCHE EILANDEN -  dinsdag 18 december 2018 -   Canarias heeft  sinds gisteren  17 december 2018 een van de meest typische Kerstkaarten van Kerstmis getekend, met de lucht door de nevel gezift, zoals praktisch elke maand van december en januari op de Archipel.

De verzwakking van de anticycloon van de Azoren, en de daaropvolgende ingang van de oostenwind, kleedt de eilanden met een sirocco die volgens het Agencia Estatal de Meteorología (Meteorologisch Agentschap van de Staat) vandaag  dinsdag 18 december 2018 op de westelijke eilanden zal doorgaan in de eerste helft van de dag, vergezeld van enkele dalende graden.
calima-anuncia.jpg
   Zonsondergang en zonsopgang in Corral de Los Juncos, de calima kondigt Kerstmis aan.
                                                                 VIDEO:
https://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/12/18/160728/atardecer-puesta-corral-juncos-1_p.mp4

Een gebruikelijke situatie maar vergeleken met andere jaren komt het zelfs laat en met minder intensiteit aan.

Dit weerhoudt de  Canarische Regering er niet van, op maandag 17 december 2018, de gebruikelijke aanbevelingen aan de bevolking door te verwijzen naar een verschijnsel dat in het afgelopen jaar 2017 aanwezig was vanaf dag vijf december  en waarvan de volharding in de volgende dagen de dienst van saturatie bereikte. Urgentie van het universitair ziekenhuis van Gran Canaria Arts Negrín voor patiënten met ademhalingsproblemen.

Om deze reden stelt Sanidad (Gezondheid) voor, om langdurige blootstelling aan buitenlucht te vermijden, ramen gesloten te houden, en geen fysieke inspanningen te doen in de open lucht, met name voor kinderen en ouderen.  Het merkt ook op, dat de deeltjes op de borst kunnen zorgen voor ongemak, hoest, kuchen,  of een verhoogde gevoeligheid voor luchtweginfecties, tenminste vijf dagen na het begin van de episode.

In dit aspect geeft het Agencia Estatal de Meteorología (Agentschap van de )  niet expliciet aan dat volgens de laatste voorspellingen het binnendringen van stof in suspensie ten minste tot donderdag 20 december 2018  wordt herhaald.

Dit veronderstelt een ongewone wapenstilstand volgens de telling van efemeriden, die deze eeuw als referentie diende, die afscheid nam van de vorige met een hoofdpersoon uit 1999 van een historische sneeuwval op 8 januari, gekleed met zeer sterke wind en regen, en een niet minder significante waas. Alles tegelijk.

Twee jaar later, in 2001, was de ingang van het stof van het Afrikaanse continent zodanig, dat het beeld dat op 30 december werd gevuld, met enkele Oostelijke eilanden bijna was verdwenen.

Ook 2005 werd vrijgegeven met dezelfde situatie, maar verankerde in de tijd; vanaf december 2004, met een opeenvolging van stormen die de vissersvloot tot ver in januari vasthield en exportgewassen zoals tomaten; vragen om frisse lucht door tekenen, het vertragen van de bloei van Fuerteventura naar La Aldea. De kronieken waarschuwden ook, “ dat er veel meer zou komen."

Het bijwonen van een statistiek die ondersteunt dat twee van elke drie januari’s warm genoeg wordt om de zichtbaarheid tot minder dan 5.000 meter te verminderen, bood 2009 en 2010 een relatief bestand, totdat in 2011 de hemel weer werd gesloten.

Het was 5 januari, eclips van de zon, en een grote teleurstelling voor de Saros Expediciones Científicas vereniging, een groep die in Pozo Izquierdo was gestationeerd om de mijlpaal te analyseren en ervan te genieten, maar het waas verhulde het wonder.

In 2013 bleef het stof van november tot Kerst, maar in 2014 vierde in plaatsen als Santa Lucúa, de heilige festiviteiten in december, de goede toevloed van personeel juist om de afwezigheid van stof in in de lucht, de hemel opgeruimd en een zachte lucht die niet opsteeg  uit de bries categorie.

Maar het was een weg terug, alleen om te ontsnappen, want het jaar daarop, 2015, was er geen wapenstilstand met de dikke lucht en temperaturen die het laagste waren van een eiland in december 2008. En ook droog en met gele waarschuwingen door storm. De lucht bloosde van de 24 naar de 31 en ging door tot 4 januari. Amparo R. Montero, gerapporteerd in de kroniek in de krant, dat "de het weer een spoor van waas achterlaat," in de hoofdstad van Gran Canaria.

Hetzelfde gebeurde in 2016, waar niveaus van gesuspendeerde deeltjes 26 december 17 maal de limiet overschrijden die door de Europese Unie als schadelijk voor de gezondheid is vastgesteld. Op de Avenida Mesa y López wordt 878 PPM 10 geregistreerd, wanneer de bovengenoemde drempel slechts 50 is.

En  in 2017 komt, in aanvulling op de eerder genoemde ineenstorting van de hulpdiensten, een inbraak na een andere van Saharaanse lucht, vooral van 5 tot 10 januari , bekroond door de storm Ana.

Een van de meest voorkomende nevenschade van die gezondheidstoestand komt een week later, wanneer de hulpdienstencoördinator ingestorte ziekenhuis Negrín zich  terugtrekt.
000logo-kopie-61.jpg


Het onmiskenbare licht van december op Canarias

Men beschrijft de weersvoorspelling op de eilanden
voor de komende dagen

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 5 december 2018 - De liefhebbers van de kunst van het fotograferen, hebben tegenwoordig een afspraak op de Canarische Eilanden om het indrukwekkende en onmiskenbare licht van december te fotograferen.

December markeert een zomertijd tijdens de puente de la Constitución (feestdag van de Grondwet)  waarop de zonnige lucht en warmte op de Canarische eilanden de boventoon voeren.
calima-islas-canarias-kHOG--620x349abc-1.jpg
De temperaturen zullen in heel Spanje hoger zijn dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar, met meer dan 20 graden, en calima op Canarias van 30 graden Celsius.,
000logo-1052.jpg


De calima-route,
als die over de Canarische Eilanden trekt

In tegenstelling tot zeezout, wordt het Sahara-stof echter met stormen uit het midden van de Atlantische Oceaan verwijderd

CANARISCHE EILANDEN - zondag 7 januari 2018 - El polvo en suspensión (het zwevend stof/zand) - een van de grootste onaangenaamheden die de Canarische Eilanden hebben tijdens Oostenwind vanwege de nabijheid van de Sahara,- heeft een route, met okerkleurige kleuren, die door de NASA werd gevolgd; de nevel was in 2017 in staat om de zon een paar dagen op de eilanden te verduisteren. Wanneer de calima het Caraïbisch gebied bereikt, verdwijnt het met andere winden, of regen.

Naast calima, heeft de lucht andere deeltjes gevolgd zoals rook, stof, en zeezout en andere normaal onzichtbare processen. De NASA-gegevens zijn gebaseerd op combinaties met wiskundige modellen, in een computersimulatie waarmee wetenschappers de fysieke processen in de atmosfeer kunnen bestuderen.
22-6-2017-Sat-aquaModis-500x375.jpg
                                           VIDEO:
                                 De calima-route als die over de Canarische Eilanden trekt
                           https://youtu.be/h1eRp0EGOmEÇ
Het stof van de Sahara dat over de Canarische Eilanden trekt, is bijna altijd gevangen in stormsystemen en verplaatst zich van Afrika naar Amerika. In tegenstelling tot zeezout, wordt stof echter verwijderd uit het centrum van de storm.

calima.jpg
carlos-cologan-soriano-knKH--620x349abc.jpg

calima_canarias_nasa_1-1.jpgDe stofdeeltjes worden geabsorbeerd door de wolkendruppels en vervolgens uitgewassen als het regent. Vooruitgang in de snelheid van computergebruik stelt wetenschappers in staat om meer details van deze fysieke processen op te nemen in hun simulaties van hoe aerosols reageren op stormsystemen. Een aerosol is een colloïdaal* mengsel van stofdeeltjes, of vloeistofdruppels in een gas. Hun grootte is in de orde van 0,2 tot 200 micrometer. Wolken en mist zijn voorbeelden van een aerosol; zij bestaan beide uit zeer kleine druppeltjes water in lucht.

*Colloïdaal: waarbij deeltjes zich zeer fijn verdeeld in een vloeistof bevinden, zonder dat er sprake is van een opgeloste toestand.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-42.jpg


Op zaterdag 11 november 2017 komt er
(weer) een aanzienlijke calima aan op de Eilanden

De thermometers zullen
hoge middagtemperaturen te zien geven

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 10 november 2017 - De weersvoorspelling wijst op veranderingen in het weekeinde. De thermometers zullen op zaterdag 11, en zondag 12 november 2017 een stijging van de dagtemperaturen registreren en er zal een overheersing van hoge wolken zijn, volgens het Agencia Estatal de Meteorología (Aemet).

Grappen over warmte en calima

calima-norte-53g.jpg
Zomaar enkele van de vele grappen die gemaakt worden over Calima (polvo en suspención - zwevend stof in de lucht, en grote hitte) afkomstig uit de Sahara over de Canarische Eilanden:

calima8-47_g.jpgcalima9-48_g.jpg
calima18-10_g.jpg calima7-46_g.jpg
 calima45-40_g.jpg calima44-39_g.jpg calima16-8_g.jpg
centro_comercial_las_arenas_2.jpg lasarenas.jpg
calima29-22_g.jpgcalima28-21_g-1.jpg calima25-18_g.jpg   calima20-13_g.jpg 
calima4-34_g-1.jpg calima15-7_g.jpg                                  En ook dieren hebben last van de calima-warmte:

calima39-33_g.jpg calima35-29_g.jpg
    Het is geter dat we in  de schaduw blijven...
calima40-35_g.jpg  calima41-36_g.jpg
calima9-48_g-1.jpg calima31-25_g.jpg
0000Islas-canariaslogo-kopie-635.jpg


Meer dan 40 graden Celsius overdag
en 28 graden ‘s-nachts
op de Canarische Eilanden

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 8 augustus 2017 - De inwoners en bezoekers van de Canarische Eilanden hebben te maken met Calima en dus hoge temperaturen, zowel overdag vol in de zon, of in de schaduw; maar ook ’s-nachts.
Met tegen de 40 graden Celsius overdag en 28 graden ‘s-nachts is het op Canarias  echt warm, tot uiterst warm.

Daarbovenop komt nog het Sahara-zand, dat voor problemen aan de luchtwegen kan zorgen; dus is het met recht warm weer op de Canarische Eilanden, vooral op Fuerteventura en Lanzarote, maar ook op Gran Canaria en Tenerife.

weerwar.jpg

In  het centrum van het eiland Gran Canaria is op dinsdag 8 augustus 2017 de temperatuur opgelopen tot 40 graden Celsius, en op sommige plaatsen tot zelfs  meer, dit zal ook op woensdag 9 augustus 2017 nog het geval zijn; waarna de temperaturen terug zullen keren naar de gebruikelijk zomerse waarden van rond de 25 tot 26 graden Celsius overdag.
TemperaturasmximasenCanarias.jpg
Calima is ook aanwezig op de eilanden  tot en met woensdag 9 augustus 2017, waarbij een oostelijke wind voor veel fijn stof en zand in de lucht zorgt terwijl de gevoelstemperaturen hoger zal zijn dan de werkelijk gemeten temperaturen.

Overdag is het binnenshuis met alle ramen en deuren dicht toch erg warm tijdens deze langstdurend hittegolf van het jaar 2017 op de Eilanden, en ook ’s-nachts is airconditioning geboden, of minstens een op topcapaciteit draaiende ventilator in de onmiddellijke nabijheid.

In het eerste volle weekeinde van augustus 2017 is op de Canarische Eilanden het oude minimum temperatuur-record tot tweemaal toe verbroken.

Bij een nachttemperatuur van meer dan 20 graden Celsius wordt gesproken van een tropische nacht, of ‘noche tropical’; maar bij 25 graden of meer heet dat in het Spaans: ‘noche ecuatorial. De meeste tropische nachten van Spanje vinden plaats op de Canarische Eilanden waar men gemiddeld 92 tropische nachten per jaar telt. Het eiland El Hierro steekt daar echter bovenuit met gemiddeld 128 tropische nachten per jaar.
 “¡Feliz verano!” en…  niet klagen dat het warm is!
0000AAAAIslas-canariaslogo-166.jpg


Onderzoek van de academie, naar de uitwerking
van calima op Canarische volwassenen en senioren

GRAN CANARIA - donderdag 27 april 2017 - Het onderzoek naar de effecten van Sahara-stof bij volwassen patiënten op het eiland is verricht door wetenschappers van de Universiteit van Las Palmas (ULPGC), van de University of London, en van het Desert Research Institute (Reno, Verenigde Staten).

Zoals de ULPGC heeft laten weten op woensdag 26 april 2017, is het artikel gepubliceerd in het internationale, gespecialiseerde tijdschrift: 'International Journal of Enviromental Health Research' , onder de tittel: 'Het Sahara stof, en de uitwerking op allergische patiënten en senioren’: Het effect in de  Noordelijke gebieden van Gran Canaria, Spanje’.
img_40289.jpg

                                               Calima op Playa del Inglés.
Het werk is geschreven door de onderzoekers van de ULPGC ULPGC Teresa Carrillo, Elena Caballero, Lidia Romero, Pablo Mayer, Felipe Rodríguez de Castro y José Mangas, samen met de wetenschappers  Edward Derbyshire, van de Afdeling  Geografíe van de Universiteit van  Londen, en Johann Engelbrecht, van de División de Ciencias Atmosféricas del Instituto de Investigación del Desierto.

Dit onderzoek bestudeert de effecten en de uitwerking van het Sahara-stof, op de eilanden ook wel bekend als Calima, het analyseert het in de lucht zwevende materiaal zoals is aangegeven door de World Health Organization (WHO) (Wereld Gezondheid Organisatie) en de Europese Unie.

Gran Canaria heeft regelmatig te maken  met perioden van Sahara stof, het is een potentieel gevaar op de gezondheid, en baart de gezondheidsinstanties in het bijzonder zorgen voor de eilandbevolking .

Om die reden hebben de onderzoekers een studie epidemiologie verricht in de jaren 2010 en 2011 in het Universitaire Ziekenhuis van Gran Canaria, het Dr. Negrín-Hospitaal, dat bestond uit het  per kwartaal volgen van ambulante volwassen patiënten en  senioren op de EHBO met ademhalingsmoeilijkheden, en een parallel onderzoek over de luchtkwaliteit.

In hun werk benadrukken de wetenschappers, dat - gedurende de onderzoeksperiode - de jaarlijks geregistreerde calima niveaus onder de door de  Europese Unie en de WHO als ‘gevaarlijk’ aangegeven grenzen  zijn  gebleven.

Ook hebben ze geen statistisch van betekenis zijnde gegevens aangetroffen in de allergische controle-groep  en van de EHBO-patiënten in perioden van polvo en suspensión (zwevend stof).

De onderzoekers benadrukken achter  omgevingsfactoren zoals verhoogde luchtvochtigheid, of dalende temperaturen in de winter, die wel van betekenis zijn voor de groepen met ademhalingsproblemen  van de Canarische bevolking, zo concludeert de notitie.
ZZZIslas-canariaslogo-841.jpg


De eerste sprinkhaan rechtstreeks
uit Afrika  in  2016

GRAN CANARIA- woensdag 16 maart 2016 - Onze verslaggever heeft op woensdagochtend 16 maart onderstaande 10 cm grote sprinkhaan gefotografeerd in de toeristenwijk Playa del Inglés in de gemeente San Bartolomé de Tirajana.

Nu maar afwachten of dit mogelijk de voorbode is van de achtste plaag van de tien Bijbelse uit Egypte...  in de komende zomer op Canarias:
20160316_095930.jpg

Plaag nummer 8: Bidden helpt
Exodus 10:4-20: "Mozes gaat naar de farao en vertelt, dat als de Israëlieten niet mogen vertrekken, er een sprinkhanen plaag zal komen.
De raadsmannen smeken de farao om toe te geven, maar van hem mochten enkel de mannen vertrekken.
Daarop richt Mozes zijn staf in de lucht...  er ontstaat een wind die talloze sprinkhanen meevoeren. 
De sprinkhanen vreten alle bomen, struiken, planten kaal en verwoestten de voedselvoorraden. De farao laat toe, dat de Israëlieten vanaf dan vrij mogen bidden in de woestijn.
Tijdens het gebed ontstaat een nieuwe windvlaag die alle sprinkhanen meevoerde naar de Rode zee waarin ze verdronken.

Het Arabische woord voor sprinkhaan is: .אַרְבֶּה  ofwel: جندب
zzzzzzzislas-canariaslogo-308.jpg
 


Met calima op de Eilanden waarschuwt het AEMET voor de komst van sprinkhanen

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag  11 maart 2016 - Het Observatorio Atmosférico (Atmosferisch Waarnemingsstation) van het Agencia Estatal de Meteorología  (AEMET) in Izaña op Tenerife heeft een foto gepubliceerd van een langosta (sprinkhaan) die is waargenomen in Santa Cruz de Tenerife na de calima die heerste van 2 tot en met 5 maart 2016 op de Eilanden; en het AEMET waarschuwt, dat met de momenteel heersende calima - via de oostenwind met zeer veel in de lucht zwevend Sahara-zand - ook hele zwermen sprinkhanen vanuit Afrika aangevoerd kunnen worden op de Archipel (zie: https://www.google.nl/?gws_rd=ssl#safe=off&q=aemet ).

De calima (‘zandstorm’) die de Archipel treft, brengt niet alleen zand van het Afrikaanse Continent, maar ook bacteriën, virussen, schimmels, insecten en sporen, ofwel diatomeeën mee (kleine maritieme organismen, ofwel kiezelwieren).
download1-23.jpg
images-103.jpg Advarer-mot-gresshopper-paa-Kanarioeyene-etter-calima_large.jpg
langosta.jpg  220px-Haeckel_Diatomea-1.jpg     
 De sprinkhaan in Stª Cruz de Tenerife      Verschillende diatomeeën (plaat van Haeckel  1904,
                                zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Diatomee%C3%ABn).
In totaal hebben deskundigen ruim 150 soorten bacteriën geteld tijdens calima, waarvan sommigen ziekteverwekkers zijn; waardoor ze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.  En soms - als er plagen zijn in de regio van herkomst -  kunnen de Eilanden bijvoorbeeld  te maken krijgen met - hele zwermen - sprinkhanen.
 Aemet-decreta-amarillo-Canarias-calima_TINIMA20151226_0019_3-1.jpg calimaCanariasa-copia.jpg AEMET_vuelve_a-Fallar_esta_vez_con_la_calima-1.jpg                                                                       Calima.
De grotere frequentie van calima op de Archipel heeft een verklaring. De verplaatsing van het hogedrukgebied van de Azoren naar het oosten, samen met de intensivering en het toenemen ervan sinds de jaren ’80 van de vorige Eeuw, heeft ervoor gezorgd, dat in de winter de intensiteit van stof uit de woestijn - in het subtropische, oostelijke gebied van de noordelijke Atlantische Oceaan,  waar Canarias zich bevindt -  is verdubbeld en de frequentie van de  maritieme luchtlaag twee keer zo hoog is
De verandering in het hogedrukgebied van de Azoren zorgt ervoor, dat de intensiteit en frequentie van de wind van deze component in de Westelijke Sahara en in het Noorden van Mauritanië toeneemt.

De anticycloon van de Azoren is een nagenoeg seizoensmatige structuur van hoge luchtdruk (een gebied met gesloten isobaren met  in het centrum de hoogste druk) die deel uitmaakt van de ring van subtropische hoge luchtdruk welke  circuleert over het gehele  noordelijke Halfrond tussen 30 en 40 graden Noorderbreedte, en die overeenkomt met het neerwaartse storingsgebied  van de algemene circulatie van de troposfeer (lage luchtdruk).

In de zuidoostelijke flank van deze anticycloon  leidt dit  tot een semipermanente stroom in noordoostelijke richting  en -in combinatie met de Afrikaanse lagedruk aan de oppervlakte-  intensiveert deze zich  boven de  Canarische Eilanden en transporteert koele en vochtige lucht naar de kust en het middelhoge gebergte van de Eilanden, waardoor deze anticycloon  zo goed als zeker, rechtstreeks verantwoordelijk is voor het stabiele en het milde klimaat in elk seizoen.
zzzzzzzislas-canariaslogo-284.jpg


Calima
Dinsdag 7 juli 2015:
7-7-2015-1.jpg

1-AAAAislas-canarias-kopie-133.jpg 

 


De kou vertrekt, de warmte keert terug

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 5 maart 2015 - De koudste winter sinds de afgelopen decennia begint zich terug te trekken. Drie maanden met wind, kou en zware zeegang hebben al plaats gemaakt voor zonnige dagen en lenteachtige temperaturen, vooral in het zuiden van de Eilanden. De oostenwind van de afgelopen dagen zorgt ook voor wat calima (warme tot hete wind uit de Sahara) en men verwacht een lente die warmer zal zijn dan andere jaren.

Het lijkt er op, dat met de komst van maart er een einde is gekomen aan een winter met voor het gevoel koude temperaturen, maar na drie maanden heeft op woensdag 4 maart 2015 de thermometer temperturen aangewezen van boven de 26 graden Celsius op sommige locaties in het zuiden van de eilanden. Feit is, dat het Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) een lente - die op 19 maart is aangevangen - durft te voorspellenj die warmer lijkt te gaan zijn, dan die in voorgaande jaren. Dat is tenminste wat de computermodellen aangeven waarmee de meteorologen werken en wat overeenkomt met de komende dagen, waarop men kan genieten van voorjaarstemperaturen.

Na een winter welke men niet meer heeft meegemaakt sinds het eind van de jaren ’90 wijst alles er op, dat - beetje bij beetje - de thermometers beginnen te stijgen en warmte gaan aangeven. Zelfs in het middelhoge gebergte van de meest bergachtige eilanden is de de temperatuur uitgekomen boven de algemene grens van 10°C. van de afgelopen maanden. Op woensdag schommelde deze in veel berggemeenten rond 13°C; iets, wat men sinds december bijna niet meer heeft waargenomen.

‘Calima De nieuwe situatie heeftr ervoor gezorgd, dat de wind nu oost is en bovendien lichte ‘calima- brengt in de hogere luchtlagen (polvo en suspención - zwevend Sahara stof). De warmte uit de hogere luchtlagen bereikt de kustgebieden niet, waar het dezer dagen bijna windstil is, waardoor de thermometers aanzienlijk hogere temperaturen aangeven.

Het binnendringen van een warme luchtmassa vanaf het Afrikaanse Continent, brengt in het middel- en hooggebergte van de Eilanden polvo en suspención (zwevend Sahara stof) met zich mee, waarbij op donderdag 5 maart 2015 op Gran Canaria en Tenerife waarden bereikt kunnen worden van 25 tot 50 microgram per m²; van 20 tot 25 microgram/m² op El Hierro en La Gomera; en op de rest van de Archipel tot 20 microgram/ m². al naar gelang de dichtherid van het in de lucht zwevende Sahara-zand.

De situatie met ‘calima, zoals de directeur van het AEMET, Jesús Agüera, aangeeft, kan aanhouden tot en met het weekeinde, hoewel het zich laat aanzien, dat de situatie niet erger wordt. In de opwaartse gangbaarheid van de temperaturen zal geen verandering optreden.

islas-canarias-22.jpg 


Calima bedekt de oostelijke eilanden

Vanaf vrijdagochtend 12 december 2014
zal de Afrikaanse lucht afnemen

Op donderdag 11 december 2014 is in alle vroegte een sterke calima (de oostelijke, hete luchtstroom met zand uit de Sahara) komen opzetten op Lanzarote en Fuerteventura en daarna op Gran Canaria. Dit weertype heeft de lage gedeelten van de provincie bedolven onder een waas van in de lucht zwevend Sahara stof (met 3620 micron deeltjes/ per m³, dat het zicht behoorlijk heeft gereduceerd, tot wel zeven keer meer, dan de normaal gebruikelijke niveaus van 900 micron deeltjes per m³, terwijl een niveau lager dan 500 word beschouwd als goed.

Enkele uren later registreerde Playa del Inglés dit record, met 3760 deeltjes per m³, en Las Palmas de Gran Canaria en het meetstation ‘Jinámar 3’ kwamen tot 2670, tegenover de 1050 in Arucas, bij een Oost Westelijke luchtstroom die gepaard ging met warme, Afrikaanse lucht.
1418334263540.jpg                 De calima die de toegang van de hoofdstad van Gran Canaria bedekt
                                     op donderdagnmiddag11 december 2014.
1418334215839.jpg
Volgens de verwachting van het Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) houden op vrijdag 12 december 2014 de perioden met calima aan, met een afwisselende, middelhoge tot hoge bewolking die nog steeds de atmosfeer afsluit en met temperaturen die aan het eind van de dag, zullen dalen, en dit sterk doen vanaf zaterdag 13 december 2014.
1418334263741.jpgDeze met zand geladen lucht wordt voortgestuwd door zuidoostelijke wind die op vrijdag matig begint te worden in de tweede helft van de dag, waardoor de calima vrijdagmiddag zal afnemen en in de loop van zaterdagochtend vroeg.
1418334263778.jpg
Dus, nog steeds volgens het Aemet, heerst alleen tijdens de vroege uren van de dag een zandnevel op Lanzarote en Fuerteventura, en het risico daarop is minder op de andere eilanden, met mogelijk een kans op lichte regen. Zwakke neerslag, die zal helpen bij het schoonmaken van de lucht, met een sterkere daling van de temperaturen en een wind die matig tot krachtig zal zijn in het middelhoge gebergte.

Deze trend zal tot op zondag aanhouden met ook de mogelijkheid van lichte regenbuien, die op  maandag 15 december 2014 matig kunnen zijn in het hooggebergte van Gran Canaria.

Aan de kust zwellen de golven aan tot drie meter hoog in het noorden van Gran Canaria, met pieken tot vier meter in het kanaal van Jandia-La Isleta bij een zuidoosten wind met kracht drie of vier, met voor de rest van de kust golven van een tot twee meter hoog.
islas-canarias-22.jpg


Een golf aan Sahara-lucht  levert calima op
en hoge temperaturen op Canarias
vanaf  zondag 11 mei 2014

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 9 mei 2014 - Het Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) heeft op vrijdag 9 mei 2014 aangekondigd, dat men vanaf zondag 11 mei 2014 verwacht dat Canarias getroffen zal worden door de binnenkomst van warme en droge lucht van Afrikaanse oorsprong die voor heel hoge temperaturen zal zorgen die zouden kunnen oplopen tot 37 graden Celsius. ..

In afwachting van de binnenkomst op de Archipel van een Saharaanse golf aan warme lucht, die calima (polvo en suspencíon - zwevend stof) met zich mee brengt, houdt het AEMET - voorlopig - tot zondag 11 mei 2014 weerswaarschuwing fase ‘Geel’ aan wegens wind en zware zeegang.

                          C
alima (zandstorm) (Archieffoto van de NASA).


In een communiqué legt het AEMET uit, dat vanaf zondagmiddag laat, als de zwakke tot half zware stormwind die momenteel over de Archipel trekt vanuit het zuiden gaat komen, zowel in de kustgebieden als in het middelhoge gebergte zal treffen.

De temperaturen, die al op zondag 11 mei 2014 gaan oplopen, worden op maandag 12 en  13 mei 2014 nog hoger en bereiken heel hoge waarden, tenminste tot aan vrijdag 16 mei 2014, als deze zouden kunnen gaan dalen.

De maximumtemperaturen kunnen stijgen tot tussen de 34 en 17 graden Celsius op de eilanden Lanzarote en Fuerteventura en in het middelhoge gebergte van Gran Canaria en Tenerife; en zullen iets lager zijn op de westelijk geleken eilanden.

De periode met hoge temperaturen zou vergezeld kunnen gaan van calimas, vanwege het zwevende stof opLanzarote, Fuerteventura en Gran Canaria.
islas-canarias-22.jpg


Het weer: op 30 en 31 december 2013

CANARISCHE EILANDEN- zondag 29 december 2013 -  Voor maandag 30 december 2013 verwacht men een wolkenvrij op Lanzarote en Fuerteventura en bewolking in het noorden op de andere eilanden, die in de loop van de dag zal oplossen van oost naar west, terwijl er in de middag calima (hete lucht uit de sahara met zwevende zanddeeltjes)  zal optreden op de oostelijk gelegen eilanden.

De temperasturen stijgen licht aan de westelijk gelegen kusten; en zijn gematigd in het middelhoge gebergte.

                     OUDJAAR: we geven 2014 een groots welkom.

Er staat een noordoosten wind met een kracht die gematigd tot sterk is op de westelijk gelegen eilanden; en op de oostelijk gelegen eilanden komt de wind uit het oosten.

Oudejaarsdag 2013
Voor de laatste dag van het jaar verwacht het AEMET weinig bewolking boven de Canarische Eilanden, een lichte stijging van de temperaturen op de oostelijk gelegen eilanden en een lichte temperatuurdaling op de westelijke eilanden, de oostenwind is over het algemeen gematigd, en neemt af en toe in kracht toe tijdens de ochtenduren in het middelhoge gebergte.
islas-canarias-22.jpg


Slechtweer-waarschuwing, ‘Geel’: Calima
Zicht minder dan 3.000 meter

CANARISCHE EILANDEN – dinsdag 5 februari 2013 - Het Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) heeft op maandag 4 februari 2013 om 15:00 uur een slechtweerwaarschuwing fase ‘Geel’ afgegeven, omdat er calima (de eerste in 2013) onderweg is naar de Canarische Eilanden, welke het zicht zal beperken tot minder dan 3.000 meter.

                    NASA-foto - gemaakt door de Aqua-satelliet - om 14:45 uur
                                                  op maandag 4 februari 2013
.
Deze fase ‘Geel’ geldt tot zeker dinsdagmiddag 5 februari 15:00 uur voor geheel Lanzarote, en Fuerteventura, plus voor het grootste deel van Gran Canaria en het oosten zuiden en westen van Tenerife.

                            Calima boven San Agustín en Playa del Inglés.

Op de vier eilanden zal het zicht aanzienlijk verminderd zijn door in de lucht zwevende stofdeeltjes die door de wind vanuit de Sahara worden aangevoerd.

Bovenstaande foto - die gemaakt is op maandag 4 februari 2013 om 14:45 uur door de Aqua-satelliet van de NASA - laat duidelijk twee zandtongen zien die afkomstig zijn vanuit het zuiden van Marokko en de Westelijke Sahara, richting Fuerteventura en Lanzarote en die zich uitstrekken tot aan de oostkust van Gran Canaria.
islas-canarias-22.jpg


15 graden verschil tussen
dag en nachttemperaturen

Een onbewolkte hemel en Afrikaanse lucht
veroorzaken grote verschillen tussen
minimum- en maximumtemperaturen

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag, 12 januari 2013 - De thermometers raken overspannen. Een warme Afrikaanse lucht en de afwezigheid van de alisios (verkoelende winden) in de afgelopen week hebben verschillen veroorzaakt van 15 graden Celsius tussen dag- en nachttemperatuur. Tijdens de zonnige uren bereikte het weer lente-temperaturen. Maar de thermometer daalde gemiddeld acht tot negen graden Celsius gedurende de nacht De meest extreme situatie hefet zich voorgedaan in La Aldea, met 22,4 maximum en 7,6 minimum, een verschil van 14,8 graden Celsius in een tijdsbestek van acht uur. Op diverse locaties op een het hetzelfde eiland, zoals in Agaete en in San Mateo, heeft men 20,6 graden verschil gemeten.

Zomerse dagen en winterse nachten. Dat is de gevoelstemperatuur van de afgelopen dagen, als gevolg van de massa's warme lucht vanuit het Afrikaanse Continent en compleet onbewolkte luchten laten de thermometers fluctueren met een verschil van een tiental graden tussen het middaguur en middernacht. Dir verschijnsel doet zich niet elk jaar voor, maar het is wel gebruikelijk in sommige wintermaanden, zo laat Jesús Agüera, de chef weerman weten van het Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) in Canarias, die opmerkt, dat dit weerbeeld zal aanhouden tot maandag 14, of dinsdag 15 januari 2013, als de wolken weer terugkeren.

                        De invloed van de Afrikaanse lucht en de heldere hemel
              op de verschillen in dag- en nachttemperatuur op vrijdag 11 januari 2013.

De heldere hemel zorgt voor een sterke zonnestraling en een snelle opwarming, maar juist dit gebrek aan wolken zorgt ervoor, dat de overdag verzamelde warmte ’s nachts snel ontsnapt, zo legt Agüera uit, die hier aan toevoegt, dat hem de lage temperaturen zijn opgevallen aan de oostelijke en noordelijke kusten. In dit weer doen zich grotere temperatuurverschillen voor, dan als de alisio waait; want, als er meer wolken zijn, wordt de warmte beter vastgehouden, dan wanneer de hemel onbewolkt is,” zo zegt hij.

Het verschil in temperatuur is verstrekt in de afgelopen dagen, zoals de gegevens van La Aldea laten zien. Om 07:30 uur geeft de thermometer  7,6 graden Celsius  aan en acht uur later, om 15:20 uur bereikt die 22,4 graden C. Op maandag 7 januari 29013 was het verschil tussen maximum en minimum 9,5 graden en, dat is gedurende de week opgelopen tot een verschil van 14,8 graden op vrijdag 11 januari 2013. Op andere locaties op Gran Canaria waren de temperatuurverschillen gematigder, tussen de zes en tien graden.

Agaete was de afgelopen week de warmste gemeente van Canarias, want in twee gevallen heeft men maxima geregistreerd van 24,8 graden Celsius. De tegenpool is San Mateo, met minima van 1,8 graad; op vrijdag 11 januari 2013 was het verschil in temperaturen extreem met 20,6 graden, van de 23,7 maximum in Agaete tot 3,1 minimum in San Mateo. Als men dit vergelijkt met het koudste punt op de Archipel, het weerstation in Izaña op Tenerife (-2,5 C.), is het verschil 27,3 graden.

December 2012 is een van de warmste en droogste maanden geweest in de afgelopen 70 jaar op de Canarische Archipel, aldus het weeroverzicht, dat op vrijdag 11 januari 2013 door Aemet is gepubliceerd. In het weerrapport benadrukt het meteorologisch instituut, dat de gemiddelde temperatuur in de laatste maand van 2012 rond de 16,5 graden Celsius lag, “waarden, die een positieve afwijking van een graad laten zien ten opzichte van dezelfde periode 1971-2000.”

De maand december 2009 blijft de warmste in de historie sinds men de temperaturen registreert. De maximumtemperatuur op de Archipel heeft men op 9 januari 2013 gemeten in La Aldea, terwijl men op 2 januari 2013 een minimumtemperatuur heeft gemeten van -3,9 Celsius. Wat betreft de neerslag, laat de studie zien, “dat de decembermaand sinds 1945 de droogste is.” “En deze hoort, samen met die van 1947, 1974, 1994 en 2011- tot de droogste van de afgelopen 70 jaar.”
islas-canarias-22.jpg


 

e-111.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--148.jpg