site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

Sterke branding kastijdt Pasito Blanco

PASITO BLANCO - woensdag 4 juni 2014 - Zware zeegang in de nabijheid van Pasito Blanco heeft op zondag 1 juni 2014 hoge golven veroorzaakt.

De branding heeft de haven strekdam overspoeld en er materiële schade aangericht.

Videofilmpje:
https://www.youtube.com/watch?list=UU28sU09nLnh59433ofnPtyQ&feature=player_embedded&v=FGGgNnDHGn0

De golven hebben diverse opslagruimten in in de havenpier vernield en containers van hun plaats verschoven.
1-AAAAislas-canarias-kopie-43.jpg


Het ontbreken van een bouwakkoord in El Hornillo verhindert opening Mercadona

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 21 december 2013 - Het geschil, dat de Gemeente San Bartolomé de Tirajana heeft met de projectontwikkelaar Hijos de Francisco López Sánchez S.A. (Lopesan) over de voltooiing van de woonwijk El Hornillo, in Meloneras, verhindert, dat de supermarktketen Mercadona een vergunning kan krijgen voor de bouw van een supermarkt in deze wijk op enkel percelen van deze groep.

De kosten voor het afbouwen van de wijk worden becijferd op iets meer dan 3 miljoen euro, waarvan 1,4 miljoen euro de eerste fase betreft en daar ligt ook het terrein waar Mercadona zich wil vestigen, maar Lopesan heeft in plaats van de voltooiing van de wijk de Gemeente een garantie aangeboden voor dit bedrag; een aanvraag, die is afgewezen door het Gemeentebestuur.
Ondertussen kan het Valenciaanse levensmiddelenconcern niets ander doen, dan wachten totdat men deze kwestie tussen de Gemeente en de projectontwikkelaar oplost, om een supermarkt van 1.600 m² te kunnen bouwen.
Feit is, dat de Mercadona vertegenwoordigers op Canarias, die worden voorgezeten door Juan Roig, zich bepreken door te zeggen, dat men erop vertrouwt, dat men dit conflict zal oplossen, om in Maspalomas gevestigd te kunnen zijn.

De wethouder van Bouwzaken, Fernando González, van San Bartolomé de Tirajana, bij de toegang naar El Hornillo
.

De wethouder van Algemene Zaken, Manuel Vargas, van de Gemeente de San Bartolomé de Tirajana, heeft duidelijk laten blijken, dat de Gemeente geen 1,4 miljoen euro gaat uitgeven voor het voltooien van de trottoirs, groenstroken en het aanbrengen van een laag asfalt in een gedeelte van El Hornillo; iets, wat de projectontwikkelaar jaren geleden al had moeten doen.
En wat betreft de optie van een garantie die Lopesan heeft aangeboden, laat de wethouder blijken, “dat dit een ‘simpel papiertje’ is, “ wat de Gemeente verplicht tot het beschikken over een geldbedrag voor het voltooien van een aantal werkzaamheden, waarvoor het in feite de projectontwikkelaar is die het bedrag op tafel moet leggen.

Eveneens heeft Vargas uitgelegd, dat het Gemeentebestuur het Mercadona project niet zal blokkeren zoals men dit met de projectontwikkelaars overeengekomen: dat men eerst de fase voltooit van de bouwgrond waar deze supermarktketen zich wil vestigen, en pas nadat men is nagekomen wat er moet gebeuren op de overige woonpercelen.

“Het beste is een garantie”
Maar de Lopesan-groep legt de bal bij de Gemeente. Bronnen binnen het bedrijf hebben op donderdag 19 december 2013 verzekerd, “dat men het geld niet aan de Gemeente zal geven, omdat men niet weet, wanneer het werk zal worden aanbesteed,” en daarom is men van mening, dat een garantstelling het beste is; en wel zodanig, dat als met het project gaat uitvoeren men de bouwkosten ervan zal betalen.

Bovendien hebben de genoemde bronnen hier aan toegevoegd, dat men al 18 jaar wacht op het afbouwen van urbanización (woonwijk); maar, dat men dit niet heeft kunnen voltooien, omdat de Gemeente het compensatiesysteem voor de uitvoering heeft gewijzigd, dat was vervat in het Plan Ruimtelijke Ordening voor het Industriegebied 3-A van El Hornillo voor dat van de coöperatie. Ten eerste verplichtte men de eigenaren van het perceel, de familie Del Castillo, en nadien ook Lopesan, de woonwijk te voltooien, terwijl het ten tweede, het de Gemeente is, die heeft toegezegd de werkzaamheden uit te voeren die ten laste komen van de eigenaren van alle percelen.

Lopesan begrijpt ook niet, dat het Gemeentebestuur nu geen bouwvergunning wil geven aan Mercadona terwijl men gedurende deze jaren wel bouwvergunningen heeft verstrekt aan de woningbouwvereniging La Velas, het Britse college, en voor de 104 woningen van de gemeenteambtenaren.´

De bouw van de woonwijk is begonnen in 1990 en heeft zich uitgestrekt over een vijftal jaren. De Gemeente heeft in 1996 op zich genomen de bouw va  de woonwijk te voltooien gezien het feit, dat de aanvankelijke projectontwikkelaars, de Familie Del Castillo, deze niet zouden voltooien binnen de geplande termijnen.

Gehuurd voor 30 jaar
Deze oude controverse leeft nu weer op; om reden, dat Mercadona zich wil vestigen in El Hornillo, op een grondstuk, dat eigendom is van Lopesan. Het perceel, dat de supermarktketen heeft gehuurd door een periode van 30 jaar, heeft een oppervlakte van in totaal 3.571 m², waarvan 1.660 m² bestemd is als winkelruimte en de rest wordt parkeerterrein.

De maandhuur die het levensmiddelenconcern moet betalen aan de entiteit Hijos de Francisco López Sánchez SA (Lopesan), om over de grond te beschikken bedraagt €28.080. Het huurcontract heeft een looptijd van 30 jaar en is ingegaan bij de ondertekening ervan in september 2012. In de overeenkomst is echter bepaald, dat als eenmaal de eerste tien jaar van de overeengekomen termijn zijn verstreken, de huurder de overeenkomst op elk moment kan opzeggen, steeds met inachtneming van een van zes maanden.
1-AAAAislas-canarias-kopie-43.jpg


Meloneras: uitleg bij archeologische vindplaats Punta de Mujeres

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA -  zaterdag  18 februari 2012 - Met het plaatsen van een paneel in diverse talen geeft het Cabildo (Eilandbestuur) uitleg over deze archeologische  enclave die, ongetwijfeld,  de meest bekeken locatie van het Eiland is, omdat deze dicht bij het strand van Maspalomas  en de hotels in het gebied ligt.
Het Eilandbestuur van Gran Canaria  heeft, via het Ministerie van Cultuur en Cultureel  Historisch Erfgoed, nieuwe  informatiepanelen ( in het Spaans, Engels en Duits) geplaatst, bij wat ongetwijfeld  de meest bezochte archeologische vindplaats van het Eiland is.
img-5810large.jpg
Het gaat om Punta de Mujeres, aan de zeeboulevard van Meloneras (San Bartolomé de Tirajana),  waar dagelijks duizenden  toeristen passeren, die van de hotels in het gebied naar het strand van Maspalomas wandelen.
“Deze actie maakt onderdeel uit van het grotere doel wat het Eilandbestuur van Gran  Canaria nastreeft, en wat bestaat uit het verrijken van het toeristische aanbod van het Eiland, door meerwaarde toe te voegen aan de vele attracties de het kent, naast het klimaat en de stranden, en aan de attracties die een belangrijke en interessante rol spelen in het erfgoed, evenals  aan de culturele activiteit,” zo heeft de minister uitgelegd.
Parallel hieraan, is  het Eilandbestuur overgegaan tot het schoonmaken van de enclave, evenals het herstel van het bestaande hekwerk,  met  het plaatsen van en toegangspoort en het schilderen en vernissen van de loopplankieren en de houten afrastering. Dit alle met een begroting van €20.600,=.
De vindplaats, die dateert uit de periode van de 7e tot de  15e Eeuw, is een goed voorbeeld van de kustnederzettingen zoals men die, voor de  Pré-Spaanse periode, aan kon  treffen langs de Grancanarische kust.
Tegenwoordig bestaat het geheel uit een samenstel van zes woonstructuren (de best bewaarde in het uiterste zuiden van het Eiland), hoewel het monument  een deel moet zijn geweest van een groter geheel van waaruit de antieke Canario’s gebruik hebben gemaakt van de rijkdom aan  maritieme en aardse hulpbronnen die de omgeving hen heeft geboden.
Daarvan getuigen de bij de opgravingen teruggevonden resten van de overvloedige fauna en het bestaan van een structuur die uitgelegd kan worden, als specifiek gericht op de behandeling en verwerking van levensmiddelen.
1-AAAAislas-canarias-kopie-43.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb