site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-136.jpg

mapa-canarias2-11.jpg


De laatste borduursteken voor het Minué (Menuet)

SANTA CRUZ DE LA PALMA - zondag 5 juli 2015 - Minué (Menuet) staat voor heerlijkheid, finesse, gewichtig doen, en zelfs palmero-chauvinisme, zoals sommigen geloven. De waarheid is, dat sinds 2010, toen men een einde maakte aan de carnavalskostuums van de oude tijden, nu, met de vernieuwing van de choreografie en het toneel, het Festival del siglo XVIII (Festival van de Achttiende Eeuw) zijn rechtmatige plaats inneemt bij de Bajada de la Virgen (Afdaling van de H. Maagd)

Het Minué (Menuet) is nooit een goed begrepen nummer geweest in de context van de evenementen van de Bajada de la Virgen: maar uitsluitend het feit, dat de muziek en de tekst - gecomponeerd door de ondertussen overleden Luis Cobiella - voor de eerste keer zijn ingelijfd in de Semana Grande de las Fiestas Lustrales (Grote Week van de Lustrumfeesten) van 1945,is voldoende, dat het een onmisbare show is geworden.
menuet.jpg
Op woensdag 24 juli 2015 zullen 24 paren gekleed in nieuwe kostuums, het Hof in Versailles waardig, opnieuw het toneel betreden voor het uitvoeren van de dans op de tonen van het Minué de los Aires in D, gecomponeerd door Cobiella voor de Bajada de la Virgen on 1980, wat zal worden uitgevoerd door het Orquesta Sinfónica de Las Palmas en de Coros de la Bajada, maar dit keer in een nieuw decor en een nieuwe choreografie, met een knipoog naar de palmero folklore.

De laatste hand
De naaisters van het gemeentelijk naaiatelier zijn bezig om de laatste hand te leggen aan de kostuums voor het achttiental van het Minué (Menuet).

Choreograaf José Ángel Gordillo en artistiek directeur Juan Carlos Martín zijn er ervoor verantwoordelijk, dat de enscenering, choreografie en de kleding, in niets lijken op wat men tijdens vorige lustra op het toneel heeft gebracht.
2010-07-16-vqqocdedds-lg_large.jpg
De verandering van het Minué (Menuet) is al begonnen in 2010, toen Juan Carlos Martín heeft besloten dat men de pailletten en kunststof moest verwijderen, om plaats te maken voor, "fijne garnituren en edele stoffen."

Al in 2010 had de kleding van hen die deelnamen aan het Minué, al niets meer aan uit de 18de eeuw voor het op maat snijden van de nieuwe kostuums, onder- en bovenkleding vervaardigd uit crêpes en damast en met nieuwe tressen.

Zij volgend doel zijn de pruiken, maar hij heeft besloten om ze voorlopig nog te handhaven. In 2020 zal men zien waartoe hij besloten heeft.

Wat wel een realiteit zal zijn op woensdag 25 juli 2015, is de compleet nieuwe planning in enscenering en choreografie, wat de rechtlijnigheid en het statische van het ballet achter zich al laten, voor het aanbrengen van meer dynamiek, met elementen waardoor het publiek zal begrijpen waarom Versailles een plaatsje heeft in de Bajada de la Virgen.
1-AAAAislas-canarias-kopie-100.jpg 


 

Aurora neemt het op voor het feest

SANTA CRUZ DE LA PALMA - zondag 5 juli 2015 - Van deze Lilliputters kan worden gezegd, dat ze vreugdevol en plagerig zijn, maar men kent niet hun geheim, dus vertellen we niet verder hoe sterke mannen kleine wezens worden. Men zegt, dat de Palmeros de tijd niet meten in jaren maar in lustra. Namelijk die van de Bajada de la Virgen, de H. Maagd die op La Palma om de vijf jaar in processie afdaalt naar de hoofdstad van het Eiland, Santa Cruz de La Palma.
Toen Aurora voor het eerst de Danza de los Enanos (Dans van de Dwergen) zag, was ze zeven jaar oud. Haar ouders kwamen haar om vier uur in de ochtend wakker maken. Nog half slaperig ging ze met haar zusjes Gloria en Luisa de straat op voor de start van een van deze lang verwachte tochten, waarbij men net zoveel feest weet te vieren als bij Reyes (Driekoningen) en andere, soortgelijke gelegenheden. 
Toen dansten de Enanos (Dwergen) bij La Alameda (het Winkelcentrum, de Winkelstraat) en daarna dansten ze door de straten met hun grote ogen en met  snorren geschilderde gezichten.
imagen-enanos1930-1.jpg

                                          De enanos in 1895 en de enanos in 1910 .
magia-enanos-1.jpg
Aurora Hernández is als bewoonster van La Palma een gepassioneerd aanhangster van de eilandtradities. In een minuut tijd is zij in staat, om alle historische feesten op te sommen waarin haar eiland als centrale figuur voorkomt. “De haven van La Palma was heel belangrijk, want daar kwamen de hoeden uit Parijs aan, en het Brusselse kant. Santa Cruz de La Palma was de eerste plaats die voorzien werd van elektriciteit, en dan hebben we het nog niet eens over de vooraanstaande mensen, we hebben er veel, wat er gebeurd is, dat men ze niet noemt en men het belang niet toekent dat ze hebben.”
imagen-201507021119015090003.jpg

                                                 Aurora, samen met haar kinderen.
Aurora Hernández heeft gestudeerd aan de pedagogische academie en is de halve wereld rond gereisd, van Europa tot aan de Filipijnen. Met haar kinderen heeft ze van noord naar zuid het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje) bewandeld. En ze praat graag over kunst, muziek, en koken. Maar vooral heeft ze een onmetelijke passie voor de tradities van haar land. “Het doet me pijn, dat men respect voor het eiland verliest.”

Sinterklaas bestaat toch ook echt !
Voor haar is verliezen van respect bijvoorbeeld het vertellen van het geheim van de Enanos (Dwergen); het vertonen van de uniciteit van een ceremonie is bijna heilig voor haar, ze behoort tot deze magische wereld van dromen, die verborgen moet blijven om de belangstelling van iedereen te blijven behouden. Ze vertelt, dat haar voormalige echtgenoot heeft deelgenomen aan twee edities van de Danza de los Enanos (Dans van de Dwergen), en ik herinner me, dat toen we n’s avonds thuis kwamen, hij zijn kostuum uittrok en dit ingepakt bewaarde, zodat mijn kinderen die niet zouden zien.”

Het dwergenkostuum

Al veertig jaar op rij is Aurora Hernández belast met het kleden van de enanos (dwergen), het kiezen van de stoffen, het ontwerpen van nieuwe kostuums waarmee men deze zo beminnelijke figuurtjes tooit.

Ze zegt dat in de kleding van deze personages men nooit een kleur mag herhalen, daarom zijn er die gekleed gaan in bleek roze, andere in kersenrood, fuchsia, of koraalrood. Een breed scala aan kleuren waarmee men het figuurtje en het nummer verfraait.

Aurora kent perfect de namen van iedereen die het voorrecht heeft gehad om deel te nemen aam deze dans, bovendien kent ze alle geheimen waar deze magische dans mee omgeven is.

Aurora Hernández en haar vriendinnen, zoals Carmen Teresa Argani, zijn met grote belangstelling in afwachting van de komende lustrumfeesten. Van de grote dag, in 2015 op zondag 12 juli, waarop men de aankomst van de H. Maagd in de stad viert; ze denken al aan een nieuwe jurk, waarbij de pamela (zomerse breedgerande stro-hoed voor dames) niet mag ontbreken.

“De palmeras (vrouwen van La Palma) hebben zich altijd op elegante wijze onderscheiden. Ze bereiden zorgvuldig voor wat ze gaan dragen, en er mag geen detail ontbreken.

Op die dag wordt de hoofdstad om zes uur ‘s morgens wakker op het ritme van het trompetter- en tamboerkorps dat door de straten trekt.

De Encarnación-kerk (Menswording) vult zich met gelovigen die het beeld willen zien, buiten voor de kerk; de straten zijn in gala, met pas geschilderde huizen, met bloemen versierde balkons en behangen met rijke stoffen, vlaggen; en een waterval van bloemen uit de vensters en vanaf de balkons waarlangs de processie trekt op weg naar het Plaza de España.

Voor de Palmeros is zondag 12 juli de grote dag van hun lustrumfeesten. Ook in 2015 is de vraag weer groot naar entreekaarten voor het bijwonen van een van de meest langverwachte evenementen,; wat de Danza de los Enanos (Dans van de Dwergen) is, die herhaald zal worden op zaterdag 18 juli 2015.

Waarschijnlijk vanaf de eerste rij de dans volgend van de mannen die veranderd zijn in vrolijke en sympathieke enanos (dwergen, kabouters zo u wilt), zal Aurora Hernández aanwezig zijn om erop toe te zien, dat alles is zoals de traditie verlangt.
1-AAAAislas-canarias-kopie-98.jpg


Het jaar waarin Sneeuwwitje zich bij het bal voegde  

SANTA CRUZ DE LA PALMA - In 1950 heeft Blanca Nieves (Sneeuwwitje) zich drie keer gepresenteerd, waarbij men die van 25 oktober moet noemen, toen de Enaños (Dwergen ) op de havenkade moesten komen opdraven tijdens de slotmanifestatie van het officiële bezoek van Franco aan La Palma.

Naast de meer, of minder officiële bezoeken werd, buiten het programma, een of andere uitvoering opgevoerd, wat leidde tot klachten van de bewoners van Santa Cruz de La Palma.
imagen-enanos1930.jpg

                           De Enanos (Dwergen) anno 1950 en... ↓ anno 2015.
magia-enanos.jpg

Kronieken
Zoals diverse kronieken uit dat tijdperk vertellen, kwam men er in de zomer van dat jaar toe, "spontaan naïef,, informele voorstellingen door kinderen te geven, de eerste werd uitgevoerd door een kleine groep - kinderen uit de Calle Joros - die bekend stond als ‘Blancanieves y los siete enanitos’ (‘Sneeuwwitje en de zeven dwergjes’).

Voor de tweede voorstelling heeft Manuel Poggio kunnen rekenen op een groep kinderen, dit keer uit de Calle Garachico, en bereidde hij een naïeve Danza de Enanos (Dans van de Dwergen) voor. 
Het was een imitatie van het tweede deel van de show (de dans van lilliputters met hun polka). Daartoe gebruikten de initiatiefnemers houten stokken, papier en andere accessoires om maskers, kleding en hoeden te maken.

"De toverstafjes werden gemaakt van rollen waarop men stof wikkelde, geschonken door de bedrijven van Hugo Martin, Triana, José Cabrera Rodriguez en Don Felix; het papier kwam van de macaroni-verpakking, waarom men de plaatselijke fabrikanten gevraagd had; het baardhaar en de pruiken werden vervaardigd van schapenhuiden, die onderdeel uitmaakten van het kostuum waarvoor baby luiers werden gebruikt.

Om dit alles op te zetten gebruikte men de grote biljartkamer in de woning van de familie Pérez Acosta, gelegen in de Calle Garachico, nummer 19".

Tijdschriftartikel

In het bovenstaande tijdschriftartikel vertelt men, dat de ontwerpster van de dwergen-maskers, “…doña Paulita Acosta Expósito, amateur-kunstschilder, moeder van twee deelnemende kinderen van zes en elf jaar, en gastvrouw, samen met haar echtgenoot, Mauricio Pérez Santiago, dit deden in de biljartkamer van hun woning.

De leeftijd van de deelnemers varieerde van zes tot elf jaar.”

Deze opmerkelijke Enanos (Dwergen) kwamen uit het huis van de familie Pérez Acosta en, “tot verbazing van de voorbijgangers aldaar, vertoonden ze frank en vrij waarin ze waren getraind. Eerst in de Calle Garachico zelf, vervolgens op het Borrero-pleintje, daarna bij de voormalige Escuela Real, en tenslotte voor het woonhuis van Catalina Pérez González".

De bedoeling van deze kleintjes was het voortzetten van hun voorstelling, maar dat veroorzaakte zoveel opschudding, dat een officieel lid van de Danza de Enanos (Dwergen-dans) met een politieagent naar de woning van de initiatiefnemers moest gaan, “dat ze rekening moesten houden met de klachten en, om te voorkomen dat de kinder-dwergen door zouden gaan met hun pelgrimstocht.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-95.jpg 


De stormloop op de toegangskaarten voor de
Danza de los Enanos' op La Palma, is van start gegaan

SANTA CRUZ DE LA PALMA - donderdag 24 juni 2015 - Om de vijf jaar (met de jaartallen die eindigen op 0 en 5) vindt op Las Palma de Bajada de la Virgen (het Afdalen van de H. Maagd) plaats, een van de populairste volksfeesten op de Canarische Eilanden. Hoogtepunt van de feestelijkheden is het onderdeel Danza de Enanos (Dans van de Dwergen) die in 2015 uitgevoerd zal worden op donderdag 9 juli om: 18:30, 20:00, 21:30, 23:00, 00:15 en 01:30 uur op het ritme van de polka welke in 1925 is gecomponeerd door Domingo Santos Rodríguez.

Op donderdag 24 juni 2015 is in Santa Cruz de La Palma de verkoop van start gegaan voor de entreekaarten voor de bonte show, die veel bezoekers uit de gehele wereld aantrekt.
IMG_4724.jpg

                                         VIDEO: https://youtu.be/rLub-VCplyw
Terwijl veel belangstellenden hun geluk op de internetpagina www.entrees-es probeerden, stonden anderen al 24 uur voor de opening van het officiële verkoopkantoor in de Calle Pérez de Brito nr.11 in de wachtrij, om een van de begeerde toegangskaarten voor een van de in totaal zes opvoeringen in de wacht te slepen.
0209000008-1.jpg 2010_07_16_vqqocdEdds_lg.jpg
      Op donderdag  9 juli 2015  om:18:30, 20:00, 21:30, 23:00, 00:15 en 01:30 uur .
Toen het om 10:30 uur geopende loket om 20.30 uur sloot, was al een groot deel van de beschikbare toegangskaarten verkocht Op vrijdag 24 juni 2015 gaat de verkoop verder en is het loket van 10:30 tot 20;30 uur doorlopend geopend. Op zaterdag 25 juni 2015 kan men er nog terecht tussen 10:30 en 13:30 uur.
enanos-2010-276.jpg
enanos-palma-polemica--644x362.jpgWie geen gelegenheid heeft de kaarten rechtstreeks ter plaatse te bestellen, kan die verkrijgen via het Internet op de pagina: www.entrees.es.

Door de grote belangstelling heeft die pagina op donderdag 24 juni 2015 te kampen gehad met technische problemen, die tot vertraging bij het boeken hebben geleid.

Terwijl de eerste opvoeringen al uitverkocht zijn, zijn via het Internet nog kaarten à raison vanaf €20,= te koop voor de voorstellingen van 00:15 en 01:30 uur .
1-AAAAislas-canarias-122.jpg


Los Enanos: con ellos nacen la vida’

‘De Dwergen: ze zijn ontstaan met het leven’

SANTA CRUZ DE LA PALMA - zaterdag 13 april 2013 - De magische lustrum-dans zal een onderwater-versie krijgen met dansers van glasvezel en cement. Men wil 24 beelden van de zo kenmerkende Enano (Dwerg) van het ‘La Bajada’-feest plaatsen in het toekomstige onderwaterpark van de hoofdstad. De zo kenmerkende, van de bij de La Bajada de la Virgen (de Afdaling van de H. Maagd) behorende, Enanos (Dwergen) zullen niet in de regen dansen, maar in een nooit eerder vertoonde onderwater-versie van het meest populaire en vertederende dansnummer, in de diepte van de zee.

Het gemeentebestuur van Santa Cruz de La Palma wil 24 figuurtjes van dit zo boeiende personage onderdompelen in het in de toekomst te creëren onderwaterpark in de zee voor de hoofdstad, die dan in een speciale biotoop alleen voor sportduikers te zien zijn, zo heeft burgemeester Juan Jose Cabrera Guelmes laten weten. Het onderwaterpark zal de naam krijgen: ‘Los Enanos: con ellos nace la vida’ (De Dwergen: ze zijn ontstaan met het leven’).


Archieffoto's van de
Enanos (Dwergen) tijdens de Danza lustral (Lustrum-dans).

VIDEO

Bekijk hier de 'Dans van de Dwergen' die om de de vijf jaar wordt opgevoerd in Santa Cruz de La Palma:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=jayzyljzJ7k

Het voorstel is een idee van de Cabrera Guelmes en de vervaardiging van de beeldjes is opgedragen aan de keramiekkunstenaar Miguel Marzán. “Het idee is, een prototype Enano (Dwerg) met de klassiek napoleontische hoed te maken van hars en glasvezel op een sokkel van betongranulaat. Het geheel zal bestaan uit vier delen, waarvan in het binnenste vissen kunnen leven en er een schuilplaats zullen vinden.
enano_large.jpg
Het doel is dat de 1,60 in hoogte metende figuurtjes “van houding veranderen” en daarom “zal het lichaam passen in een soort afgeknotte piramide op een cementen platform wat dan op zijn beurt op een zandplaat komt te staan, waarop het originele aantal beeldjes van de lustrum-dwergen zal dansen.
vvv-1.jpg
Op deze onderwaterlocatie zal ook het huisje komen te staan waarin zich de metamorfose voltrekt van de behoedzame man, die op het levendige ritme van een polka verandert in een sympathieke en springende lilliputter. “Er moet een archetype gemaakt worden, om te zien hoe ze zich gedragen op de zeebodem en hoe ze reageren op de stroming,” zegt Miguel Marzán

“Het idee is niet nieuw,” zo laat Juan José Cabrera weten, “want op ander locaties heef men soortgelijke projecten gecreëerd als toeristenattractie voor het sportduiken.” “Niet al te ver hier vandaan op La Palma, in Fuencaliente, staan de kruisen die gewijd zijn aan los Santos Mártires de Tazacorte (de Heilige Martelaren van Tazacorte), die frequent bezocht worden door de sportduikers.” Cabrera laat ook weten, “dat deze activiteit sterk in opkomst is op het Eiland,” en hij benadrukt, “dat er momenteel vijf duikclubs zijn.”

Met het voor het toekomstige onderwaterpark geplande initiatief wil men de kust tussen Maldonado en de haven van Santa Cruz de La Palm in conditie brengen, zo stelt Cabrera, “met het zoeken naar het bieden van iets origineels wat nergens anders bestaat.” En hij voegt hier aan toe, “met de figuur van de enige echte Enano lustral (Lustrum-dwerg) zal dit een attractie op zich vormen en een trekpleister zijn voor het onderwaterpark waarvan het hoofdthema ‘De Piratenaanvallen’ zal zijn.”
702221-l_large.jpg
Het is de bedoeling, om de eerst figuur in de zomer van 2013 te plaatsen op de zeebodem ter hoogte van de hoofdstad, hoewel dit zal afhangen van de vertraging die de werkzaamheden op dit deel van het stadsstrand hebben opgelopen.”
1-AAAAislas-canarias-124.jpg


 

kaart_canaria-31.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--242.jpg

zon-61.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb