site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-236.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3-35.jpg


Zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf
voor het illegaal aansluiten van de kampeerwagen
via een amandelboom in het hooggebergte
op het hoogspanningsnetwerk

Amaranto M. S. heeft bosbrand veroorzaakt  door een amandelboom te gebruiken om stroom af te tappen  van het algemene elektriciteitsnet

SAN  BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - maandag 21 juli 2014 - Zes maanden  (voorwaardelijke) gevangenisstraf en een boete van €1.080,=
Dat is de straf die Amaranto M.S. opgelegd heeft gekregen voor het veroorzaken van bosbrand op Gran Canaria, door enkele klemmen aan te brengen in de kruin van een amandelboom, om zodoende zijn kampeerwagen van elektriciteit te voorzien, zoals de beschuldigde op donderdag 17 juli 2014 heeft toegegeven in de Ciudad de la Justicia in de hoofdstad van Gran Canaria.

Plakband
De bosbrand ontstond op 15 augustus 2011, midden tijdens de zomercampagne voor het waarschuwen tegen bosbrand op het platteland van het Eiland vanwege de hoge temperaturen, toen Amaranto een omleiding van het elektriciteitsnetwerk maakte zonder veiligheidsmaatregelen in acht genomen te hebben en, “met het achterwege laten van de meest elementaire voorzorgsmaatregelen,” want hij bevestigde op ‘rudimentaire’ wijze een klem in het bovenste gedeelte van een vijf meter hoge amandelboom  en verbond die met plakband, een metalen klem en een koperen kabel aan het algemene hoogspannings-distributie netwerk.


Ciudad de la Justicia - het Paleis van Justitie -  in de hoofdstad van Gran Canaria.

Grotere schade voorkomen

Het illegale elektriciteitssnoer, dat via de stam van de amandelboom met spijkers en plastic haken naar beneden liep, naar de kampeerwagen, functioneerde goed van januari tot augustus 2011, toen kortsluiting - veroorzaakt door de slechte staat van de aansluiting - 4.270 m² aan grasland en struikgewas in de as legde in El Tranquillo, een berglandschap in San Bartolomé de Tirajana, dat in het Plan Ruimtelijke Ordening een hoge landschappelijke waarde toegekend heeft gekregen. Ingrijpen van de brandweer en bosbrandbestrijdingsteams, hebben het vuur op dezelfde dag - 15 augustus 2011- kunnen doven en zo grotere schade aan de vegetatie kunnen voorkomen.

Amaranto, die in het gebied illegale constructies had, heeft zijn verantwoordelijkheid voor het gebeurde ontkend, maar is vijf maanden later wel gearresteerd door agenten van de Guardia Civil na een onderzoek, dat was ingesteld door de Seprona (Milieudienst van de Guardia Civil) in opdracht van de Instructierechtbank van San Bartolomé de Tirajana.

Bekentenis
Op donderdag 17 juli 2014, voor het begin van het proces, heeft hij de feiten toegegeven en heeft het vonnis aanvaard, naar aanleiding van een schikking met de Aanklager van Milieuzaken en Bouwverordeningen van Las Palmas, die aanvankelijk een jaar gevangenisstraf en een boete van €3.300,= had geëist; straf en boete, die uiteindelijk zijn gereduceerd, omdat Amaranto bekend heeft de pleger te zijn van een delict van het veroorzaken van bosbrand wegens grote onvoorzichtigheid.

Voorwaardelijk
Amaranto M. S. hoeft niet de gevangenis in, omdat de gevangenisstraf lager is dan twee jaar, maar hij heeft nu wel een strafblad wegens een ernstig feit; het veroorzaken in de zomer van brand en het in gevaar brengen  van het platteland.
kleurlogoCanarias.png


 

aaaaakaart_canaria-38-29.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--428.jpg

yyy1208786641_smileyhuilend-20.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb