bLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-kopie-kopie-44.jpg

d-40.jpg


Een investering van een miljoen euro
verandert het aanzien van het
'casas colgadas' in Moya

MOYA - maandag 18 juli 2016 - Herstel van de 'casas colgadas' (‘aangetaste woningen’) op El Roque, Moya; de 84 panden krijgen weer de kleur wit.

Als men vanuit de hoofdstad in het Noorden van Gran Canaria op de autosnelweg GC-2 in de gemeente Moya de afslag naar San Felipe neemt, kan men met een wandeling op de idyllische rots vaststellen , dat de uitvoerige en ingrijpende herstelwerkzaamheden begonnen zijn aan de panden die weer eens door weer, wind en zeewater zijn aangetast, bijgaande foto’s spreken voor zich:
1-38.jpg
2-29.jpg 3-29.jpg
4-27.jpg 

5-25.jpg
6-83.jpg 7-22.jpg
8-19.jpg 9-16.jpg
11-12.jpg
12-10.jpg
13-13.jpg
14-12.jpg 15-9.jpg
 17-7.jpg 16-8.jpg
18-6.jpg 19-7.jpg
20-6.jpg 21-9.jpg
22-7.jpg 24-4.jpg
23-5.jpg
25-5.jpg 26-2.jpg
27-3.jpg 28-2.jpg
29-3.jpg 30-5.jpg 31-3.jpg
32-2.jpg
33-2.jpg 34-1.jpg
35-1.jpg 36.jpg
37.jpg 38.jpg
39-1.jpg 40.jpg
En zo is San Felipe weer meer dan een bezoek waard.

ZZZZislas-canariaslogo-kopie-77.jpg


De winkelstraat van Moya kijgt een
volledig nieuwe aanzien

MOYA - woensdag 19 augustus 2015 -  De werkzaamheden ter verbetering van de winkelstraat van Moya zullen voltooid zijn in de eerste week van september 2015.

Volgens plan zal op 31 augustus 2015 de Calle Miguel Hernández, de hoofdwinkelstraat van La Villa de Moya, weer worden opengesteld voor het rijdende verkeer, met een neiuwe bestrating van klinkers (kinderkopjes) van canteria de Arucas(gesteente uit Arucas) en zal deze voorzien zijn van nieuw straatmeubilair  en de schaduw van 30 álamos (populieren).
Moyaherbestrating.jpgSinds 30 juni 2015 wordt de winkelstraat - Calle Miguel Hernández -  die vernoemd is naar een burgemeester van Moya - her bestraat; ook komen er de bomen, 30 in getal,  die de straat in vroeger tijden haar naam gaven: Calle de Los Álamos (Straat van de Populieren).
Een subsidie van €150.000,= van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria heeft er toe bijgedragen dat het Gemeentebestuur van La Villa de Moya het renovatieproject van de belangrijkste winkelstraat in de gemeente kan uitvoeren, de: Calle Miguel Hernández.

Het belangrijkste, naast het veranderen van het uiterlijk van de straat, is het verbeteren van de toegang, door het wegnemen van alle  architectonische drempels en, dat er een einde komt aan de vochtproblemen in de huizen van de straatbewoners .

Het vervangen van de bestrating van 5 cm dikke klinkers, door een van 7  centimeter dikke kinderkopjes van cantería de Arucas (gesteente uit Arucas), die gelegd zollen worden in een visgraatpatroon, wat veel stabieler is dan het oude patroon, maakt een einde aan  de slechte staat van het wegdek.

De burgemeester van Moya, Poli Suárez, is blij dat nu - na vele jaren -  eindelijk de hoofdstaat opgeknapt zal zijn, en er  met het verplaatsen van de ficus benjamin bomen een einde komt aan de problemen van vocht-overlast in de woningen van de straatbewoners. Met het aanleggen van groenstroken, en  borders met planten en bloemen,  krijgt de straat een lichter aanzien en een aangenamere, minder bedompte, sfeer.
1-AAAAislas-canarias-84-25.jpg 


'Leonardito' heeft nu zijn hoekje in Fontanales

MOYA - maandag 17 februari 2014 - De Gemeente Moya eert het levenswerk van Leonardo Lantigua met het aanbrengen van een bronzen plaquette met zijn portret, op de locatie die is omgedoopt met zijn naam.

Leonardo Lantigua, een van de meest bekende inwoners van Fontanales, heeft sinds donderdag 13 februari 20145 zijn eigen hoekje ter ere van - en herinnering aan - hem.
De burgemeester van Moya, Poli Suárez, heeft samen met de gehuldigde de gedenkplaquette onthuld op de Rincón Leonardo Lantigua, tijdens een eenvoudige maar emotionele bijeenkomst in tegenwoordigheid van alle wethouders van de politieke partijen die zijn vertegenwoordigt in de Gemeenteraad en een grote groep van familieleden en vrienden van Leonardito.

        Leonardo Lantigua samen met de beeldhouwer Manolo González.

De onthulde plaquette, die is uitgevoerd in brons met een portret van de hoofrolspeler, is een kunstwerk van de Grancanarische kunstenaar Manolo González. El Rincón ligt op een centraal in de wijk gelegen pleintje, naast de toegang naar het gebied Aguas de Fontanales in het zicht van iedereen die passeert in de auto, of te voet, via de Carretera General GC-75.

Geboren op 15 december 1919 in het hooggelegen gedeelte van La Villa de Moya is Leonardo Lantigua afkomstig uit Montaña Pajaritos, uit het gebied, dat bekend staat als Lomo El Marco, een van de mooiste landschappen van de gemeente Moya. Zoals zoveel inwoners van Moya, nam hij in 1936 deel aan de Guerra Civil española (Spaanse Burgeroorlog), de meest harde en bittere belevenis uit zijn leven, daar waar hij het geluk had er veilig en gezond uit terug te keren.

Terug op Gran Canaria, verdiende Leonardo de kost als labrador (boer), hield hij koeien, bewerkte hij het land en groef grotten en vijvers.
Hij trouwde en kreeg acht kinderen, allemaal geboren en getogen in Fontanales.

Tientallen jaren lang was hij een trouwe dienaar van het dorp; dankzij zijn reputatie bij de autoriteiten - die hij had opgebouwd tijden zijn verblijf in het Leger - kon hij bemiddelen met de civiele, militaire en religieuze instellingen. Om de problemen van buren en conflictsituaties op te lossen.
Bij gelegenheid was hij verpleger en zelfs verloskundige. Onder zijn royale gebaren tot nut van het algemeen, valt de overdracht van grond die zijn eigendom was aan de Gemeente op,  voor het kunnen aanleggen van de toegangsweg naar La Montañeta y Aguas de Fontanales, die momenteel dienst doet voor veel inwoners. Ook schonk hij grond voor de uitbreiding van de begraafplaats van Fontanales, of voor het aanleggen van de nieuwe toegangsweg naar de gewijde grond.

Dankzij het voorstel van het bestuur van de Asociación de Vecinos (Buurtvereniging) van  Fontanales en met de steun van alle in de Gemeenteraad van Moya vertegenwoordigde politieke partijen, kan Leonardito Lantigua eindelijk rekenen op zijn herinneringsplekje. Een erkenning bij leven, tot grote vreugde van zijn vrienden en familie, terwijl hij nog geniet van een, voor zijn  leeftijd, heel goede gezondheid.
kleurlogoCanarias.png


 

e-44.jpg

cLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-84.jpg