site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

Faillissement: OAD Reisbestemming Canarische Eilanden op de tocht

HOLTEN – woensdag 25 september 2013 -Reisorganisatie OAD Reizen uit Holten in Nederland is op woensdag 25 september 2013 failliet verklaard. Dit bericht is als eerste naar buiten gebracht door RTV Oost, waarna OAD het trieste nieuws zelf op de eigen internetpagina heeft geplaatst. Het faillissement zal gevolgen hebben voor OAD kanten die al een reis geboekt hebben, of op die dit moment op reis zijn.

OAD Reizen in een eerste verklaring: “Helaas hebben wij vandaag (woensdag 25 september 2013) moeten besluiten zelf het faillissement van de OAD Groep aan te vragen. Een verschrikkelijk moeilijke beslissing, maar helaas restte ons geen andere mogelijkheid.”  Klanten die een reis geboekt hebben, of nog op reis zijn, dienen zich te wenden tot de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), die naar oplossingen zoekt voor de toeristen.

Doorstart
Momenteel wordt er door OAD gesproken over een mogelijke doorstart. Het faillissement komt, nadat de reisorganisatie eerder al (in maart 2013) een reorganisatie heeft aangekondigd, waarbij 75 banen zijn geschrapt en  er 1.450 mensen op 170 boekingskantoren en in het buitenland als gidsen.

Spanje
OAD Reizen biedt al jaren reizen aan naar bijna alle bestemmingen in Spanje. Van de Costa Brava tot de Canarische Eilanden, met eigen auto, bus of vliegtuig. Er zijn andere reisorganisaties bezig om eventueel de reizen over te nemen van OAD.
kleurlogoCanarias-7.png


Hoteliers op de Canarische Eilanden
doen alleen nog zaken met Globalia op vooruitbetaling

CANARISCHE EILANDEN - zondag 24 februari 2013 - Het faillissement van reisorganisator Orizonia laat een gat van 10 miljoen euro achter op de Canarische Eilanden en heeft de situatie blootgelegd waarmee de hoteliers op de eilanden te kampen hebben.

Naast Orizonia hebben de hoteliers al maanden betalingsproblemen met de Globalia Groep, die geleid wordt door José Hidalgo, waaronder Travelplan, Air Europa, en de reisbureaus Halcon Viajes. De situatie heeft ertoe geleid, dat de hoteliers uitsluitend nog op vooruitbetaling zaken doen met Globalia.
orizonia-solplan-mdsima20130216-0058-9_large.jpg

Sommige hoteliers hebben deze beslissing al maanden geleden genomen, anderen hebben dit gedaan naar aanleiding van het faillissement van Orizonia. Volgens welingelichte bronnen is Globalia een bedrag van 60 miljoen euro schuldig, zes keer meer dan Orizonia, “en niemand wil een strop oplopen.”
orizonia-globalia-logo_large.jpg
logos-empresas_large.jpg
De drie grootste rederijen die werken met Globalia in het cruise-segment, verlangen nu ook vooruitbetaling. Om een situatie te vermijden die ze hebben beleefd met Orizonia, zo is de afgelopen week duidelijk geworden.
kleurlogoCanarias-7.png
 


Banken schieten Thomas Cook te hulp

LONDEN - 7 mei 2012 - Financiers van Thomas Cook, waaronder de Royal Bank of Scotland, steken de tot 2015  nog eens 1,4 miljard pond (ruim 1,7 miljard euro) in de noodlijdende, Britse reisorganisatie.

‘s Werelds oudste reisorganisatie gaat gebukt onder een schuldenlast van meer dan 1 miljard euro en heeft te maken met de economische tegenwind die vooral jonge gezinnen met kinderen tegenhoudt om geld uit te geven aan vakanties.
010421521694400_large.jpg
 
supplier-thomas-cook-225x125_large.jpg
In 2011 heeft de onderneming een verlies geleden van ruim 500 miljoen euro.
kleurlogoCanarias-7.png


De Britse touroperator Thomas Cook in de rode cijfers

LONDEN – maandag 9 april 2011 - De Britse reisorganisator Thomas Cook is bezig met  een veiligstelling van £1,2 miljard aan leningen, om de toekomst van het  verlieslijdende bedrijf  veilig te stellen.

Dit is gemeld door The Sunday Times. Volgens de krant zal een herfinanciering worden verstrekt door onder andere Barclays en Royal Bank of Scotland. De prijs voor de verlenging van de leningen tot 2015 zal hoog zijn. De touroperator moet meer rente en een eenmalig bedrag betalen. Daarnaast zouden de banken recht hebben op 5% van de aandelen in het bedrijf.
thomas-cook-logo_large.jpg
Eerder al heeft Thomas Cook 200 Britse reiswinkels gesloten en de Nederlandse reisbureau-activiteiten verkocht aan RTK. 

Rode cijfers
Thomas Cook, naar eigen zeggen het oudste reisbureau ter wereld, verkeert in zwaar weer. De touroperator heeft in 2011 jaar driemaal een winstwaarschuwing gegeven en heeft in het gebroken boekjaar 2010-2011  bruto een verlies geleden van £398 miljoen. Het bedrijf heeft daarom in  het Verenigd Koninkrijk 200 reiswinkels gesloten en 661 medewerkers ontslagen.

Teruglopende boekingen door de onlusten in Noord-Afrika en door de overstromingen in Thailand zijn door het management als reden gegeven.

Internet
Critici zijn van mening,  dat het management veel te langzaam heeft gereageerd op de veranderingen in de reismarkt. Het concern heeft te lang vastgehouden aan het traditionele model van ruim tevoren inkopen van stoelen en ­accommodatie, om deze vervolgens via brochures in reisbureaus en, online te verkopen.

Thomas Cook Nederland
Thomas Cook Nederland heeft haar reisbureau-activiteiten in september 2011 verkocht aan  retail specialist RTK. Na deze gedeeltelijk bedrijfsverkoop richt de reisorganisatie van Thomas Cook zich volledig op haar activiteiten als reisorganisator.
“We beschouwen de overname van Thomas Cook als een perfecte basis voor onze internationale groeiambitie,” aldus RTK, dat de Nederlandse verkoop activiteiten van Thomas Cook heeft ingelijfd.
Met de verkoop zijn de 100 Thomas Cook reisbureaus in Nederland gemoeid. Deze zullen voorlopig onder dezelfde naam doorgaan met het adviseren over en, het verkopen van reizen. Thomas Cook Nederland blijft als leverancier nauw betrokken bij deze  reisbureau-keten.

Bedrijfsovername
Thomas Cook Nederland is één van de grootste reisorganisaties in Nederland. Tot de organisatie behoren de touroperators Neckermann, VrijUit en het retailmerk Thomas Cook.
Jaarlijks verzorgt Thomas Cook Nederland voor ruim 1 miljoen Nederlanders de vakantie.

Internationale groei
De RTK groep is het grootste reisbureaunetwerk van Duitsland en omvat het neutrale reisbureaumerk mein reise spezialist en heeft samenwerkingsverbanden met TUI en Neckermann in Duitsland. Met de strategische overname wil de groep Europese expansie nastreven.

RTK is overtuigd van het toekomstpotentieel van het reisbureau en beschouwt de overname van de Thomas Cook reiswinkels in Nederland als een perfecte basis voor hun internationale groeiambitie.
kleurlogoCanarias-7.png
 


Slagerij groep Santana Perera
verkeert in faillissement

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA -  zondag 11 maart 2012 - Santana Perera, de productie- en verkoopgroep van vleesproducten, heeft op vrijdag 9 maart 2012 de deuren van de vijf verkooppunten die men op Gran Canaria heeft, definitief gesloten, nadat men in 2012 vrijwillige surseance van betaling heeft aangevraagd. Zo komt er na 51 jaar een eind aan de bedrijfsgeschiedenis van een van de meest gerenommeerde bedrijven van Gran  Canaria, dat sinds 1961 actief is geweest.

De inspanning die het bedrijf heeft geleverd, na het presenteren van het uitstel van betaling, door een overlevingsplan op te stellen  met aanzienlijke aanpassingen, door de sluiting van drie van haar vestigingen, om het hoofd te kunnen bieden aan de schuldenlast, is tevergeefs gebleken en de onderneming verkeert in staat van faillissement.


Een Santana Perera vestiging  in Las Palmas de Gran Canaria.

De Groep - die bestaat uit de ondernemingen Hija de Juan Santana Perera S.L; Juan Santana Perera S.L; Ganadería Gran Canaria y Nieta de Juan Santana Perera S.L – houdt alleen het verkooppunt open in de  centrale van  Mercalaspalmas,  gericht op de groothandel, zo laten bronnen binnen het bedrijf weten.
1-AAAAislas-canarias-kopie-164.jpg


Sluiting Panificadora Domingo:
Bedrijfsleven roept hulp in van de Canarische Regering

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 8 februari 2012 - De vakbond heeft op dinsdag 7 februari 2012 om de steun van de Canarisch Regering gevraagd voor het afremmen van de door de crisis veroorzaakte slachting onder Canarische bedrijven die vaak een geschiedenis hebben van tientallen jaren, en waarvan Panificadora Domingo het meest recente slachtoffer is.

De Canarische Regering heeft toegezegd, een plan te zullen activeren voor het pomoten van het consumeren van Canarische producten.

De industriële broodbakkerij Panificadora Domingo, heeft op 31 januari 2012 de deuren moeten sluiten, omdat men de bedrijfsschuld niet heeft kunnen herfinancieren. Deze sluiting, na 45 jaar actief te zijn geweest, is niet de eerste, maar is wel een “flinke slag”,  niet alleen voor de bedrijfssector, maar ook voor de Canarische samenleving. De dood van een familiebedrijf  is  veelbetekenend  na in de loop van de tijd ‘een begrip’ te zijn geworden voor de eilandbewoners.


Ter ziele gegaan...

De voorzitter van de Confederación Canaria de Empresarios (CCE) (Vereniging van Canarische Ondernemers), Sebastián Grisaleña, heeft op dinsdag 7 februari 2012 dit gevoel  benadrukt en heeft laten weten, dat veel Canarische bedrijven hetzelfde risico lopen als men de kredietkraan niet open zet.

Het nieuws over broodbakkerij Domingo , dat op dinsdag in de Canarische pers is verschenen, zweefde door de zaal waar de vergadering heeft plaatsgevonden  van  de directeur-generaal van handel, Gustavo Matos, van de Canarische Regering, met de voorzitter van de Asociación Industrial de Canarias (Asinca) (Industriële Vereniging), Eugenio Castillo.

Tijdens de ontmoeting - die al in de agenda stond voor het bekend worden van het verdwijnen van het Grancanarische merk – heeft men de zaak besproken, en men neemt deze als voorbeeld voor de gecompliceerde situatie waar men mee te maken heeft, “niet alleen de industrie, maar  het gehele bedrijfsleven op de Archipel, zo gaf Castillo aan.
kleurlogoCanarias.png 


Broodbakkerij Domingo na 45 jaar gesloten

LAS PALMAS DE GRAN  CANARIA -  dinsdag 7 februari 2012 – De activiteit van  Broodbakkerij Pan Domingo, in de hoofdstad van Gran  Canaria, is op 31 januari 2012 stilgelegd.

De crisis heeft een voortijdig einde gemaakt aan een van Canarische familiebedrijven, dat vast verankerd was in de samenleving.  De panificadora Domingo heeft eind januari 2012  de deuren, na 45 jaar, voorgoed gesloten, vanwege de dalende vraag, de druk van de witte merken en de weigering van de banken, om de schulden te herfinancieren. Er zijn 40 arbeidsplaatsen verloren gegaan.


 

 Broodbakkerij Domingo heeft op dinsdag 31 januari 2012  voorgoed de ovens moeten doven, na een jarenlange strijd,  als poging, om een dodelijke crisis te overleven. Maar zo heeft het niet mogen zijn.


De terugval van de lokale consumptie, de harde concurrentie van de witte merken en het veto van een belangrijke levensmiddelen distributeur hebben de langzame, maar gestage daling van de omzet veroorzaakt, in de afgelopen twee jaar daalde de productie van het familiebedrijf met 35%.


Het prestigieuze merk, dat  in de loop van de jaren een  kenmerk is  geworden van de Canarische Eilanden, verwerkte, voor de  economische teruggang, maandelijks 200 ton meel voor de bereiding van hun  pan de molde (brood), tostado (geroosterd brood) en rallado (paneermeel).  Maar door de afgenomen vraag was dit gereduceerd tot 90 ton van de voornaamste grondstof voor de bereiding van een product waar steeds minder vraag naar kwam, zo heeft de beheerder van de onderneming, Domingo Navarra, uitgelegd op maandag 6 februari 2012.

kleurlogoCanarias.png