site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-196.jpg

d-8.jpg


Strandgangers van Bahía Feliz
klagen over de toename van nudisten

De gemeenteraad verbiedt geen naaktheid
"omdat het
een aanval op de vrijheid van meningsuiting zou zijn"

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA -  Zwemmers en gebruikers van Bahía Feliz, in de toeristenwijk San Agustín,  in de gemeente San Bartolomé de Tirajana, hebben geklaagd over de instroom van mensen die nudisme bedrijven in gebieden die daar in de zomer niet toe in staat zijn.

Vanaf de strandpromenade van Bahia Feliz kan men de nudisten zien die voor iedereen zichtbaar zijn, waardoor een confrontatie ontstaat tussen zwemmers en anderen om hun gebieden te respecteren. 

9051_nudismo-2.pngDe wethouder van Strandzaken, José Carlos Álamo, heeft in verklaringen aan de persmedia gezegd,  "dat men nudisme niet kan verbieden of een teken kunnen plaatsen dat dit zegt, want het zou een aanval op de vrijheid van meningsuiting zijn."

Hij heeft in feite laten weten dat dit een debat is dat het Gemeentebestuur al heeft sinds de wethouder de nieuwe strandverordening wilde afsluiten en het was de juridische dienst die waarschuwde dat men geen verbodsbordjes kon plaatsen.

"Wat we als  Gemeenteraad, en dus ook als Gemeentepolitie, kunnen doen, is mensen informeren en degenen  uitnodigen die naakt willen zijn om het te doen in de daarvoor gereserveerde gebieden in de toeristenwijk Playa del Inglés," concludeert de wethouder.
000logo-117.jpg


Een naaktstrand op Gran Canaria,
onder de vier beste van de wereld

Een vooraanstaand medium belicht een Canarisch strand tussen de twaalf beste van de Planeet

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 12 januari 2018 - Op de Canarische Eilanden is er geen probleem om een strand te vinden waar men kan baden, of zonnebaden; en er zijn veel meer landen dan de vingers  van een hand kunnen tellen,  waar de praktijk van het nudisme perfect gereguleerd en geautoriseerd is.
Deze praktijk, met betrekking tot zelfrespect en respect voor anderen,  wordt steeds meer geaccepteerd op de meeste textielstranden, zelfs op gezinsstranden.
In Europa zijn de andere belangrijke bestemmingen: Frankrijk, Nederland, Kroatië, Duitsland en Griekenland; maar het subtropische klimaat van de Canarische archipel maakt het mogelijk om 365 dagen per jaar naakt te recreëren.

De nudistenfilosofie bevordert het contact met de natuur zonder kleding. Nudisme is ontstaan in 1891 in India, hoewel het aan het begin van de 20e eeuw in Duitsland was, dat deze beweging begon.
Voor velen is aankleden een puriteinse conventie, waarvan perfect kan worden afgezien. Er zijn stranden, lagunes, bassins, en andere zwemplekken, naast een aantal horecabedrijven, geschikt voor het beoefenen van nudisme in gebieden ver van hotels, wegen, en andere openbare plaatsen.
Naaktstrand-Playa-del-Ingles-Gran-Canaria-1.jpg maspalomas-650x435.jpgmaspalomas-zona-nudista-1.jpg
nudismo-1.jpg

eee.jpgDat is niet onopgemerkt gebleven voor het reissegment van het dagblad  ‘El Periódico’ dat in een artikel 12 naaktstranden aanbeveelt,  "om het nieuwe jaar (2018) te beginnen met een heldere geest en een naakt lichaam".
3c43c946c92596aaf18e6cda2b90efd3.jpg
nudistas-viejos-flacidos2--644x362.jpg playas_nudistas-1.jpg
Daaronder is Maspalomas, wat men beschrijft als: "een woestijn zand-strand, beroemd om zijn duinen, waaronder een deel dat wordt begrensd als naaktstrand." Dankzij deze natuurlijke 2.800 meter lange ruimte, is de gemeente San Bartolomé de Tirajana uitgegroeid tot een van de favoriete bestemmingen van Gran Canaria.

Naast het genoemde naaktstrand bevat de lijst nog andere, zoals:
Sant Pol del Mar (Catalonië)
La Salvaje (Baskenland),
Cap D´Agne (Frankrijk),
Centro Heliomarine Montalivet (Frankrijk),
Het eiland Sylt (Duitsland),
Het eiland Lokrum (Kroatië),
Het eiland Barreta (Portugal),  
Glyka Nera (Griekenland),
Little Beach  (Hawaï, Verenigde Staten),
Haulover Park Beach (Verenigde Staten),
Wreck Beach (Canada).
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-93.jpg


Het merendeel van de Canarische gemeenten
staat nudisme toe op hun stranden

CANARISCHE EILANDEN -  woensdag 5 augustus 2015 - Van de 88 Canarische gemeenten is het slechts in vier ervan verboden zich naakt op he strand te bevinden, wat zich laat vertalen in een ‘bepaalde  tolerantie’ voor het toestaan van nudisme langs de kust, zo kan men opmalen uit een analyse van de Reglementen, Verordeningen en Voorschriften die worden uitgegeven door de Wetgever.

 “Op Canarias is het niet moeilijk een strand te vinden waar men naakt kan zonnebaden en zwemmen, bovendien treft men op de Eilanden de beste naaktstranden van Europa aan, “ aldus het juridisch adviesbureau, waarbij men verzekert, “dat er over het algemeen geen overvloedige regelgeving is betreffende dit onderwerp; zodanig, dat elke kustgemeente, al dan niet regelgeving ter zake heeft.”
nudismo.jpgVolgens het juridisch adviesbureau, “kan men ervan uitgaan, dat er op de Canarische Eilanden  een zekere tolerantie bestaat voor deze praktijk, hoewel die vervolgen wel aan bepaalde formuleringen is gebonden.”

grancanariaplayasnudistas.jpg                                                             Gran Canaria.
musclera1.jpg 20080713225125-fotodunedidante1111111111111.jpg

Las-Palmas-El-Confital-1.jpg
Zo legt men uit, dat in Las Palmas de Gran Canaria het Gemeentelijke Kust- en Strandreglement bepaalt, dat de gebruiker het recht heeft van het strand te genieten en van de daar  bestaande voorzieningen en dienstverlening, “steeds wanneer men te allen tijde de  regels van de burgerij respecteert,” en nudisme komt niet voor onder de verboden in het reglement. In de hoofdstad van Gran Canaria zijn, dat wel, enkele stranden die men aanduidt  als: ‘Zona recomendada naturista’  (‘Naaktstrand’).
playas-nudistas-de-fuerteventura.jpg
                                                              Fuerteventura.
naturistavera.jpg
                                                                    Tenerife.
varios485.jpg
                                                Wel onmisbaar op het naaktstrand....!
Op zijn beurt bestaat er ook in de Gemeentelijke Strandverordening van Puerto del Rosario (Fuerteventura) geen verbod op nudisme, net zomin als dat bestaat in Valverde (El Hiero). Op La Palma en La Gomera heeft men geen enkele regelgeving wat dat betreft aangetroffen, wat inhoudt, dat het praktiseren van nudisme in principe is toegestaan.
cartel01.jpg 3777017262_b8c219e10c_b.jpg

Daarentegen zijn er vier Canarische gemeenten waar men nadrukkelijk nudisme verbiedt, namelijk in :
- Tías (Lanzarote),
- Santa Cruz de Tenerife
- Tazacorte (Tenerife),
- Breña Alta (Tenerife).

Volgens de Gemeentelijke verordening voor het openbare gebruik van de stranden en zwemlocaties aan de kust van Tías, “verbiedt men nudisme op de stranden en in openbare zwemgelegenheden, die wettelijk worden beschouwd als stedelijk, of semi-stedelijk.”

In Santa Cruz de Tenerife en in Tazacorte (Tenerife) verbiedt men eveneens nadrukkelijk het praktiseren van nudisme op de stranden en in openbare zwemgelegenheden; eveneens verbiedt men dit in Breña Alta voor het strand van Bajamar.
1-AAAAislas-canarias-kopie-355.jpg


 

De gevangenis in wegens het - als nudist -
zich weigeren te laten identificeren

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 31 januari 2015 - Een inwoner van Las Palmas de Gran Canaria, medestander van de Federación Española de Naturismo (FEN) (Spaanse Naturistenvereniging), is op vrijdag 30 januari de gevangenis ingegaan voor het uitdienen van een straf van zes maanden welke aan hem is opgelegd voor het weigeren, dat de politie hem identificeerde wegens naakt zonnebaden op het Las Canterasstrand.

De feiten - die ervoor hebben gezorgd dat de 45-jarige Rafael Martín Sánchez de gevangenis in moet - hebben zich voorgedaan op 25 mei 2012 op het drukbezochte strand in de hoofdstad van Gran Canaria, toen hij en een vriend van hem naakt aan het zonnebaden waren op het strand, en andere badgasten zich daarover beklaagden.
untitlednudo.png JuloanDantamartabudismo.png
                             Rafael Martín Sánchez.                                      Julián Santamaría.
 fenfen.gif
De voorstanders van naturisme beweren  dat er geen wet is in Spanje die het een burger als strandganger verbiedt naakt te zwemmen; laat staan, een wet die dergelijk gedrag criminaliseert; wat niet verhindert, dat op sommige locaties - zoals diverse keren is voorgevallen op het Las Canaters-strand – zich incidenten, of conflicten voordoen met andere badgasten die hen niet naast zich dulden zonder kleding.
lkasCanteras-strand.png                                                        Het Las Canteras-strand.

lasvicabteras.pngDat is wat er er twee een half jaar geleden is voorgevallen toen Rafael Martín en zijn vriend Julián Santamaría werden berispt: “Diverse badgasten bersipten hen, dat ze naakt waren en beledigden hen,” zo staat in het vonnis te lezen.
poljuliansabnaytmanudismo.pngEen patrouille van de Policía Nacional (Rijkspolitie) heeft hen benaderd, om ze over het gebeurde te informeren, wat leidde tot een reeks van gebeurtenissen waartoe Rafael Martín is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor het niet respecteren van het gezag; in een vonnis,  dat het Hof van Las Palmas heeft teruggedraaid tot zes maanden; gezien het feit, “dat het om ‘minder ernstige’ weerstand ging.”

De door het Openbaar Ministerie tijdens de instructiezaak geformuleerde beschuldiging zegt letterlijk: dat de agenten Rafael Martín gevraagd hebben zich te indentificeren en zich aan te kleden, “omdat hij volledig naakt op het strand was.”

De door de Strafkamer van de Rechtbank in Las Palmas de Gran Canaria vastgestelde feiten tonen aan, dat de politieagenten naar hem toe zijn gegaan en hem om identificatie hebben gevraagd, ”omdat ze daartoe zijn verzocht, vanwege een situatie van ongenoegen bij andere badgasten die zich in de nabijheid bevonden.”.

“In géén geval heeft men hem berecht op beschuldiging van het naakt zijn op het strand, en ook is deze Rechtybank er niet toe overgegaan een uitspraak te doen of dit gedrag nu wel, of niet verboden is,” zo beargumenteert rechter Mónica Oliva Gutiérrez in het vervolgens door het Hof gecorrigeerde oordeel.

De veroordeling in eerste aanleg acht bewezen, dat de andere nudist de politieagenten heeft laten weten, dat men hem het naakt baden niet kan verbieden, maar hij heeft wel zijn DNI getoond, waardoor hij op het strand kon bijven.
naaktl.jpg
Maar Rafael Martín, die geen persoonsbewijzen bij zich had, heeft aanvankelijk geweigerd zich te identificeren; en toen de agenten hem naar zijn woning vergezelden - om aan hen zijn DNI te tonen - heeft hij geprobeerd te ontsnappen door de toegangsdeur van het appartementengebouw af te sluiten voor de agenten.

De Strafkamer heeft deze reactie als delict bestraft met twee jaar gevangenisstraf, in een proces, waartegen men bij het Hof van Las Palmas in beroep is gegaan, waarin men begrijpt, dat deze feiten niet zo ernstig zijn, en niet meer waren dan een licht vergrijp tegen het gezag (zes maanden).
14226502043812.jpgMartín Sánchez heeft zich op vrijdag 30 januari 2015 gemeld bij de Ciudad de la Justicia (het Paleis van Justitie) om te voldoen aan de eis waarin hem is opgedragen zich vóór 12:00 uur te melden, voor het uitdienen van zijn zes maanden gevangenis.

“We waren aan het zonnebaden en er waren enkele personen met een nogal dreigende houding naar ons toe, omdat we nudisme bedreven. Toen kwam de Politie, maar in plaats van ons te helpen, want we werden aangevallen, koos men partij voor degenen die ons bedreigden omdat we naakt waren,” zo heeft hij verteld.
imagesHI057KHE.jpg     FEN.pngDeze medestander van de FEN verdedigt dat nudisme ‘geheel legitiem’ is in Spanje: “het is geen offensieve activiteit, hoewel er mensen zijn, die met het idee zijn opgevoed, dat als iemand naakt is, dit slecht is. Dat is een misvattig, er is geen wet die nudisme verbiedt.”

Martín Sánchez legt uit dat, ondanks de schaarste van zijn straf, men hem geen opschorting van gevangenisstraf heeft verleend, wegens het niet tijdig betalen van schadeloosstelling aan een agent, wat hem bij vonnis is opgelegd; iets, wat hij niet heeft gedaan, omdat hij geen geld heeft (feit is, dat dit bedrag vervolgens is betaald door de FEN).

Deze inwoner van Las Palmas verzekert dat de gevangenis ingaan voor hem,niet alleen het verlies van zijn vrijheid betekent, maar ook kans op werkgelegenheid, omdat ‘door zijn koppigheid’ hij niet in staat is zijn tachtigjarige ouders te verzorgen bij wie hij woont.

“Ik ben geen gevaarlijke persoon. Naar de gevangenis gaan personen die de samenleving schade toebrengen, zo  ben ik niet,” verdedigt hij zich.
1-AAAAislas-canarias-83.jpg


Canarias ontdoet zich van zwemkleding

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 9 september 2014 - In Spanje zijn de meeste stranden waar men naturisme kan bedrijven. Van de in totaal 399 naaktstranden, telt de Canarische Archipel er 175, dat is 30% van de Spaanse stranden waar zwemkleding mag ontbreken om een duik te nemen in het zilte nat. Bovendien ligt het meest uitgestrekte naturisten-strand op Fuerteventura.

30,7% van de in Spanje tot nudistenstranden verklaarde stranden is te vinden op de Canarische Archipel. Van de 399 Spaanse naaktstranden die worden vermeld op de internetpagina www.Playea.es, bevinden zich er 175 op Canarias, wat de Archipel tot een paradijs maakt voor hen die naakt willen genieten van zon en zee.   Het strand van Cofete op Fuerteventura staat nummer een op de lijst van de meest uitgestrekte naturisten-stranden van Spanje.   De genoemde zoekmachine verzekert, ”dat de stranden op de Canarische Eilanden ideaal zijn voor het bedrijven van naturisme;” samen met die in Baskenland en op de Balearen, zijn dit de deelstaten die, na Canarias, het grootste aantal kilometers aan kustgebieden voor nudisten tellen.    
Cofete
Naast, dat op Canarias zich het grootste aantal stranden en baaien bevindt waar men nudisme kan bedrijven, bevindt zich hier ook nog eens het grootste naaktstrand van Spanje, dat van Cofete, in de gemeente Pájara op Fuerteventura. Wie wil genieten van het grootste zandstrand, zonder dat  zwemslip en bikini noodzakelijk zijn, heeft hier 13,7 kilometer tot zijn/haar beschikking, zo benadrukt men op www.Playea.es.                                     
 Playa de Sotavento (Fuerteventura) 
Eveneens op Fuerteventura is het strand van Sotavento ideaal voor het bedrijven van nudisme, hoewel men hier de ruimte moet delen met windsurfers.

Bovendien doet zich de omstandigheid voor, dat in geen enkele gemeente op Fuerteventura het bedrijven van nudisme verboden is op hun stranden, wat het eiland maakt tot een van de door naturisten meest gekozen bestemmingen voor hun vakanties.                              
 Playa nudista - Montaña Arena (Gran Canaria).

Montaña Arena
Ook Gran Canaria telt kilometerslange stranden waar men naturisme kan bedrijven, zoals op dat van Montaña Arena, in San Bartolomé de Tirajana; samen met dat van Cofete, een van meest populair naaktstranden van de Archipel, vanwege de ligging, ver van woonwijken en met een bepaalde moeilijkheidsgraad, om ze te bereiken.

De Duinen van Maspalomas en hun omgeving, in het Zuiden van Gran Canaria, vormen een van de belangrijkste nudistencentra van Spanje en van Europa.

Famara, op Lanzarote, is een ander naaktstrand, net zoals de stranden van Las Gaviotas, Los Patos en La Tejita, op Tenerife, de twee eerstgenoemde zijn uitgestrekter dan dat van La Tejita.

Op La Gomera en La Palma teft men ook diverse locaties aan die geschikt zijn voor naturisten.
000logo-885.jpg


Gemeentepolitie vraagt om een protocol
bij conflicten met nudisten
op Las Canteras

Een resolutie van de Gemeenteraad regelt het nudisme op de stranden, maar zonder sancties
Hoge politiefunctionaris:
“We moeten niet alle acties officieel registreren”

LAS PALMAS DE GRAN  CANARIA - Goede Vrijdag 29 maart 2013 - De Gemeente hanteert de jurisprudentie van het Hooggerechtshof en weigert de verordening te wijzigen. Agenten van de Policía Local zeggen, “dat er zich ‘uiterst gewelddadige situaties’ voordoen.

De agenten van de Policía Local hebben gevraagd om het opstellen van een protocol over hoe te handelen bij klachten van gebruikers van het Las Canteras-strand tegen de nudisten. De agenten hebben dit verzoek in de zomer van 2012 gedaan via de vakbond Comisiones Obreras (CC OO), maar dit verzoek heeft nog steeds niet het Departement Ciudad del Mar, noch dat van Veiligheid, van de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria bereikt, zo verzekert een woordvoerder van de Gemeente, die heeft verduidelijkt, dat men met handen en voeten gebonden is betreffende dit probleem.

De politieagenten bevestigen, dar ze “uiterst gewelddadige” situaties meemaken als men telefoontjes ontvangt van verstoorde gebruikers, omdat een, of meerde personen zich op het Las Canteras-strand nestelen zonder badkleding; een situatie, die in 2012 al heeft geleid tot een vechtpartij, waarbij de agenten “ onder begeleiding twee Zeden van het strand hebben moeten afvoeren voor hun bescherming tegen de mogelijkheid, dat andere personen ze zouden aanvallen,” zo brengt de CC.OO. vakbond vertegenwoordiger, Iván Jiménez, in herinnering.

Het punt is, dat er geen enkele wetgeving bestaat die verbiedt, dat mensen nudisme bedrijven op de  stranden in  Spanje, “omdat deze afbreuk zou doen aan de grondwettelijke rechten van personen,” zo legt een woordvoerder van de Gemeente uit.

Diverse vonnissen van het Hooggerechtshof hebben sommige gemeentebesturen veroordeeld tot het opheffen van de verordening die het strandgebruikers verbiedt nudisme te bedrijven.
Om die reden laat men vanuit het Gemeentebestuur van Las Palmas de Gran Canaria weten, dat men de gemeentelijke verordening niet gaat aanpassen, “omdat de jurisprudentie van het Hooggerechtshof de nudisten beschermt,” zo legt men uit.

                                                              El Confital.

Een woordvoerder van het Departement Ciudad del Mar verzekert, dat als er klachten zijn van strandgebruikers wegens nudisme en de Policía Turística er naar toe gaat, om het conflict op te lossen, “men alleen tussen partijen kan bemiddelen, om tot een oplossing te geraken, omdat men geen boetes kan opleggen, omdat men geen enkele wet heeft overtreden.”

Feit is,” zo bevestigt men, “dat het een onderwerp is wat meer met burgersamenleving te maken heeft, dan met wetten,” En men legt uit, “dat de Gemeente het El Confital-gedeelte heeft aanbevolen als strandgedeelte voor het bedrijven van nudisme, vanwege de aansluiting bij het natuurlijke karakter.”

Voor de agenten van de Policía Turística is deze bemiddeling heel moeilijk, “omdat mensen die met hun kinderen op het strand zijn, niet langs een naakte persoon willen verblijven,” zo verzekert Jiménez.

“De agent die naar het gebied gaat, weet dat hij geen boete kan opleggen omdat er geen overlast is; iets wat de strandgebruikers vaak niet willen begrijpen. Ze worden kwaad op de politie, omdat ze zien, dat deze niets doet om de situatie te regelen en er een eind aan te maken en het is dan, dat deze kwade strandgebruikers een grens overschrijden en zelf de openbare orde verstoren,” zo concludeert hij.

Een resolutie van de Gemeenteraad regelt het nudisme
op de stranden, maar zonder sancties
Hoge politiefunctionaris: “We moeten niet alle acties in een protocol opnemen”

Iván Jiménez herinnert eraan, dat er een resolutie is van het Gemeentebestuur, welke het nudisme op de stranden in de stad verbiedt, maar dit niet sanctioneert. Het protocol, dat de agenten moeten volgen wanneer de openbare orde wordt verstoord, is de functionarissen van het Cuerpo Nacional de Policía (Korps Rijkspolitie) waarschuwen, zodat zij de zaak op zich nemen, maar dit gebeurt pas, “nadat de agenten van de Policía Local (Gemeentepolitie) al geconfronteerd zijn met kwade strandgebruikers,” zo verzekert men.

De resolutie van het gemeentebestuur “kan” men niet nakomen, “omdat deze geen dwangmiddel is tegen de nudist.” Omdat men het gedrag niet kan sanctioneren, is het verbod zinloos”, zo laat Jiménez weten. Bovendien “ als het wel zo zou zijn, zou de Gemeente problemen krijgen met de Rechtbanken, zoals al is gebeurd met het Gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana, dat is veroordeeld vanwege het verbod op het praktiseren van nudisme op hun stranden,” zo brengt Jiménez in herinnering.

Daarom is het protocol, wat de agenten van de Policía Turística vragen van de Gemeente, niet het zoeken naar het wijzigen van de verordening, maar wel, dat men hen wapens geeft, “om te weten, hoe men om moet gaan met dit soort situaties waarbij men alleen maar kan bemiddelen,” zo bevestigt Jiménez.

Het verzoek van deze groep van de Policía Local (Gemeentepolitie) botst echter, met de gedachtegang van de hoger geplaatsten binnen de Gemeentepolitie.
Een over dit onderwerp geraadpleegde bron, verzekert niet de grondslag te begrijpen, dat men alle acties moet regelen die de politieagenten moeten uitvoeren. “ Ik weet, dat veel agenten proces verbaal willen opmaken over alle interventies, maar dit lijkt me niet toepasselijk, omdat het onmogelijk is, om alle casuïstiek te dekken.”

Voor deze hooggeplaatste politiefunctionaris, “is het verzoek om een protocol een moeilijk op te lossen onderwerp, omdat er veel belangen op het spel staan.” Aldus is het ideaal, “respect te hebben voor mensen en een beroep te doen op het gezonde verstand van de stadsbewoners die naar het strand gaan,” zo legt hij uit.

De Gemeente op haar beurt, bevestigt dat men de strandgebruikers niet kan verbieden zich geheel te ontkleden en men verzekert, dat in het geval er een verzoek komt, om een protocol op te stellen, “men dit zal bestuderen.” Dit verhindert niet, dat als een persoon ongewenst gedrag op het strand vertoont, nudisme of niet, dit beboet kan worden door de agenten van de Policía Local Turística.
1-AAAAislas-canarias-94.jpg


 

Volledige vrijheid zich te ontkleden op de stranden van
San Bartolomé de Tirajana

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 10 februari 2013 - Omdat zich ontkleden onderdeel uitmaakt van de vrijheid van meningsuiting, heeft de Gemeente San Bartolomé de Tirajana - na beoordeling van de bezwaren van Los Verdes (De Groenen) en andere groeperingen, van de kustverordening het artikel ingetrokken, dat de praktijk van het nudisme op de stranden regelt. Momenteel bestaat er volledige vrijheid, om naakt te gaan.

De Gemeente San Bartolomé de Tirajana was voornemens, de praktijk van het nudisme niet toe te staan aan de gemeentelijke kust buiten de zones waar dit al eerder was toegestaan, maar zes van de zeven gepresenteerde bezwaren tegen het project van de verordening voor het gebruik, ontwikkeling en genot van de stranden, heeft hen verplicht van koers te veranderen.


Er bestaat in de Spaanse juridische rechtsorde geen regel die verbiedt, naakt te gaan, vooral in een zwemgedeelte.
 
                                     Het duinengebied van Maspalomas.
 
Bijgevolg, dat de Gemeenteraad op vrijdag 8 februari 2013 unaniem heeft ingestemd met de verordening, maar dan wel zonder artikel 22, dat het nudisme aan de kust regelt. Vanaf nu kan men van het recht gebruik maken zich te ontkleden; zonder, dat een agent iemand tot de orde kan roepen.

1-AAAAislas-canarias-94.jpg


De nudisten beginnen 2013met de wens
alle stranden in het Zuiden te kunnen gebruiken

GRAN CANARIA -  dinsdag 1 januari 2013, Nieuwjaarsdag - De Asociación de Nudistas de Canarias (Anudiscan)  (Canarische  Nudistenvereniging) grijpt het nieuwe jaar aan, om iedereen een “goed 2013” toe te wensen en tegelijkertijd het beoefenen van het nudisme te verlangen op alle stranden in de Zuiden van Gran Canaria.

“De Gemeente San Bartolomé de Tirajana overschrijdt met het verbod van naaktheid op sommige stranden een recht, dat in de Grondwet is vervat,” zo geeft de voorzitter van de vereniging, Francisco Ojeda, aan.
img-11924_large.jpg
Verordening
“De Toeristengemeente beschikt niet over de wettelijke bevoegdheid, om de praktijk van het nudisme te verbieden op de stranden in de gemeente, ondanks de nieuwe verordening die naaktheid op de stranden buiten de aangewezen gebieden verbiedt; zo voegt Ojeda toe.
img-11925_large.jpg

Volgens Ojeda gaat de Gemeente haar boekje te buiten door nudisten te verbieden zich naakt buiten de aangewezen gebieden te begeven, waarmee men het individuele recht van personen aantast en deze praktijk criminaliseert.

Vanuit wettelijk standpunt bezien, bestraft de juridische verordening dit echter niet in openbare ruimten, zo geeft de voorzitter van de naturistenvereniging aan.

Volgens Ojeda heeft de Gemeente geen wettelijke bevoegdheid op de stranden, die behoort tot het publieke domein van de Staat en wordt geregeld door de Kustwet.

In die zin kent de wettelijke regeling van de Staat bevoegdheden aan gemeenten toe op stranden, voor het regelen van de openbare gezondheid en het onderhoud.
kleurlogoCanarias.png


Twee nudisten wetteloos naakt op Las Canteras

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 26 mei 2012 - De warmte begint bevliegingen te veroorzaken en daarmee komt de zin om naar het strand te gaan, waarbij sommige verdedigers van het nudisme op het zand gaan zitten zonder zich te bedekken. Op vrijdag 25 mei 2012 hebben twee van hen protesten uitgelokt bij diverse strandgangers en passanten, totdat de Politie ze verzocht heeft, zich te kleden.

 Het wordt met het uur warmer, twee gebruikers van het Las Canteras-strand  kiezen ervoor een bad in zee te nemen en te zonnebaden zonder ook maar een stukje textiel, alleen de baddoek die hen scheidt van het strand. Rond 15:00 uur waarschuwen enkele passanten en badgasten ter hoogte van Hotel 'Sansofé' de Politie, terwijl enkele dames verwijten maken richting nudisten, wat op het punt staat onenigheid te veroorzaken, vanwege bedreigingen door enkele volwassen die met hun kinderen naar het strand gekomen zijn.


                                      Twee agenten van de  Policía Nacional
               verzoeken een van de nudisten zich te kleden, op vrijdag 25 mei 2012.
De aanwezigheid van de Politie zorgt voor de terugtrekking van de betrokkenen, na een gesprek waarin men de agenten eraan herinnert, dat er geen enkel verbod op naakt baden staat, op geen enkel strand van Las Palmas de Gran  Canaria, terwijl sommige moeders bestraffend toekijken.

Dat wat vrijdag 25 mei 2012 is voorgevallen zou een anekdote kunnen zijn, ware het niet, dat nudisten een steeds groter risico gaan lopen in woordenwisselingen te belanden, een zorg die de Policía Local /(Gemeentepolitie)  zegt te hebben met het zicht op soortgelijke confrontaties die zich voornamelijk voordoen op Las Canteras, “met een gemiddelde van ‘twee keer per week, gedurende perioden met zomerse dagen,” aldus laten de agenten weten die in het gebied patrouilleren. Omdat het nudisme niet is geregeld, kan de politie niet meer doen, dan praten met de practicanten.

Een gerechtelijke uitspraak in september 2010 verordonneert een verbod op nudisme op de stranden in de hoofdstad van Gran Canaria en, sindsdien is het beheer van deze activiteit overgeleverd aan de genade van de gebeurtenissen.

Het inrichten van een naaktgedeelte op het strand van El Confital heeft maar twee maanden geduurd, totdat het waarschuwingsbord ‘naaktstrand’ is verdwenen en niemand meer weet hoe de zaken in elkaar steken.
kleurlogoCanarias.png


 

e-11.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--350.jpg

zon-110.jpg