site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-266.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3-55.jpg

carnaval-5.gif


Geseponeerd: De rechtszaak tegen Drag Sethlas

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA-  dinsdag 19 december 2017 - De rechter heeft in de uitvoering van Borja Casillas - die een optreden maakte met de H. Maagd en Jezus Christus in de Carnaval 2017-Travestie verkiezing - geen intentie waargenomen voor het beledigen van het religieuze gevoel voor vermeende overtredingen van het religieuze gevoel bij zijn uitvoering van het laatste gala van de hoofdstad Carnaval.

Rechter Estela María Marrero wijst erop dat er geen bedoeling  was tot het aanbieden van de gelovigen, zoals aangegeven en opgeëist  door de Asociación de Abogados Católicos (Vereniging van Katholieke Advocaten),  die de winnaar van de wedstrijd beschuldigde. Het seponeren is nader  voorlopig, omdat het mogelijk is om in beroep te gaan, en het dossier van de zaak te heropenen.
gala-drag-carnaval-palmas-14_g.jpg                
 Drag Sethlas, Travestie van het Carnaval de Las Palmas 2017
                                                                 VIDEO:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2017/02/28/116329/actuacion-drag-sethlas-nuevo-drag-carnaval-palmas-gran-canaria-1_p.mp4

Rechter Marrero stelt in zijn uitspraak, dat voor het bestaan van deze misdaad het niet genoeg is om een gevoel van belediging te hebben, hoe vrij en legitiem dat ook mag zijn, omdat anders de al dan niet toepassing van het Wetboek van Strafrecht in handen is al naar gelang  de gevoeligheid van degenen die een bepaalde religie belijden. "
De rechter legt uit, “dat het duidelijk is, dat de misdaad tegen religieuze gevoelens een subjectief, of trend-element vereist, bestaande uit de intentie, of het doel van het beledigen van de gevoelens van de leden van een religieuze groepering."
gala-drag-carnaval-palmas-8_g-2.jpg gala-drag-carnaval-palmas-12_g.jpg
                                             
Drag Sethlas, tijdens zijn/haar optreden.
gala-drag-carnaval-palmas-1_g-1.jpg gala-drag-carnaval-palmas-7_g-1.jpg

gala-drag-carnaval-palmas-6_g-1.jpgEn het is, “dat de verdachte zowel in zijn openbare verklaringen als in zijn onderzoeksverklaring vóór deze Instructierechtbank  een offensieve bedoeling heeft ontkend, zich verontschuldigend bij wie zou zijn beledigd, en opmerkend dat het zijn doel was om een artistieke uitvoering te maken - geïnspireerd door muziek van Madonna en Lady Gaga -  in een poging om Madonna's uitvoeringen te imiteren waarin ze God begint te prijzen, en Borja Casillas geïnspireerd werd door haar uitvoeringen, eveneens formuleert Borja Casillas in het deel met Jezus Christus, zinnen die in een lied van Houses voorkomen dat ‘knielen’ wordt genoemd en ook is gebruikt door een andere Drag (Travestiet) die avond in hetzelfde gala, verklarend dat Borja Casillas ze niet zei omdat hij gekleed was als Jezus Christus, als zijnde rest van de zinnen behorende bij een lied van Juan Magan, ook gebruikt door andere Drags (travestueten) en Borja Casillas herhaalde dat hij nooit van plan was om te beledigen, of om lastig te vallen. "

En daarom heeft de rechter bepaald: “dat de publieke uitvoering van Sr. don (de heer) Borja Casillas, gekarakteriseerd als Drag Sethlas, de religieuze gevoelens van een bepaald aantal mensen misschien heeft beledigd, en zelfs als oneerbiedig kan worden beschouwd; maar niet noodzakelijkerwijs aanstootgevend is in de strafrechtelijke zin van het woord ".

 0000Islas-canariaslogo-kopie-982.jpg


De hoorzitting voor de verklaring van Sethlas is opgeschort tot 12 okober 2017

Drag (Travestiet) Sethlas moet voor de Rechtbank verschijnen vanwege zijn/haar optreden
tijdens het Carnavals Travestie-gala

Borja Casillas moet voor de  Rechtbank verschijnen vanwege het onderzoek op misdaden tegen religieuze gevoelens wegens het presenteren van de H. Maagd Maria en Jezus Christus

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - Borja Casillas, beter bekend als Drag Sethlas, moet op woensdag 13 september 2017 een verklaring afleggen in de Rechtbank van Las Palmas de Gran Canaria in het onderzoek naar zijn controversiële optreden tijdens het Drag Queen Gala van het Carnaval van de hoofdstad in februari 2017 , waarin hij/zij een satire op de H. Maagd Maria en de gekruisigde Jezus Christus ten beste heeft gegeven (zie: https://youtu.be/aZ1m_oaFgzs).

 In mei 2017 jaar heeft justitie en de Rechtbanken een aanklacht toegelaten die is ingediend door Rafael Caballero, een inwoner van Sevilla, tegen de winnaar van de wedstrijd, Drag Sethlas; die hem ervan beschuldigt de religieuze gevoelens van de gelovigen in zijn show te beschadigen. Tegelijkertijd is de klacht ingediend door de Asociación de Abogados Cristianos (Vereniging van Christelijke Advocaten) tegen hetzelfde optreden.
gala-drag-carnaval-palmas-1_g.jpg
               Drag Sethlas tijdens het Drag del Carnaval de Las Palmas 2017.
gala-drag-carnaval-palmas-6_g.jpg gala-drag-carnaval-palmas-3_g.jpg
gala-drag-carnaval-palmas-8_g.jpg gala-drag-carnaval-palmas-5_g.jpg
Casillas, die verdedigd zal worden door de advocate Isabel Saavedra, zal op woensdag 13 september 2017 beargumenteren, dat hij op elk moment, “een optreden heeft gerealiseerd in de context van het Carnaval.”
“ Hij  heeeft het niet gedaan  om te beledigen, helemaal niet; het ging om een optreden  betreffende zijn muzikale favorieten,  zoals Madonna,” zo heeft Saavedra opgemerkt.

In maart 2017 heeft de vorige Openbare Aanklager van Las Palmas, Guillermo García Panasco, de zaak geanalyseerd na een aanklacht welke gedaan is door de Abogados Cristianos (Christelijke Advocaten). Bij die gelegenheid heeft het Fiscalia (Openbaar Ministerie) geseponeerd omdat men van mening was dat Casillas niet de bedoeling had de gevoelens van gelovigen te kwetsen. In plaats daarvan probeerde hij controverse te creëren in de context van satire en kritiek in verband met de carnestolendas (het carnaval).

"We kunnen niet begrijpen hoe dat het Openbaar Ministerie in maart 2017 de zaak weerlegd  heeft, en nu behandelt na een aanklacht; mijn cliënt  heeft zich vanaf het eerste moment verontschuldigd bij die personen die zich beledigd zouden kunnen voelen door zijn optreden,” zo benadrukt Saavedra.

Rechter Virginia Egea, die tijdelijk Victoria Rosell vervangt van de Instructierechtbank  in de hoofdstad van Gran Canaria, besloot het onderzoek tegen Borja Casillas als aangeklaagde te heropenen. Dit ondanks de schorsing van de zaak door het Openbaar Ministerie.

De aanklacht die is ingediend door de Asociación de Abogados Cristianos (Vereniging van Christelijke Advocaten), met vestiging in Valladolid),  baseert zich op Artikel 525 van de código penal (het Wetboek van Strafrecht), dat betrekking heeft op misdrijven die verband houden met de uitoefening van grondrechten en publieke vrijheden. In dit artikel worden straffen van acht tot twaalf maanden opgelegd voor het openbaar maken van de dogma's, of overtuigingen van een religieuze gemeenschap

García Panasco beschouwde in zijn ogen, als  'legitiem'  het gevoel van verwerping en veroordeling van degenen die zich beledigd voelen, maar achtte elke criminele route uitgesloten, aangezien de actie is ontwikkeld in het kader van kritiek die het Carnaval van Las Palmas de Gran Canaria veronderstelt te zijn.
gala-drag-carnaval-palmas-13_g.jpg gala-drag-carnaval-palmas-7_g.jpg
Sethlas won op 27 februari 2017 de drag queen-wedstrijd - verkiezing tot travestie-carnavalskoning(in). Hij/zij  heeft via de televisie ruim 5.000 stemmen verkregen, naast de maximale goedkeuring door de meerderheid van de leden van de vakjury. Tijdens zijn/haar show waarin hij/zij Madonna's controversiële lied ‘Like a Prayer’ gebruikte (zie: https://www.youtube.com/watch?v=OECKknqIie0), heeft hij/zij een transgressie-choreografie uitgevoerd met als hoofdrolspelers de H. Maagd Maria en de gekruisigde Jezus Christus. Het publiek van Santa Catalina heeft hem te allen tijde begroet met applaus. Later heeft hij hetzelfde nummer herhaald in de carnaval van verschillende steden op Gran Canaria en op andere eilanden van de Archipel.

De controverse begon de volgende dag, toen de bisschop van het Bisdom van de Canarische Eilanden, Francisco Cases, het  optreden  "frivole blasfemie (Godslastering)” noemde. De bisschop  zei ook, dat de dag van het noodlottige ongeluk van Spanair - dat 154 mensen doodde -niet meer de zwaarste dag was in zijn stadium op de Eilanden. Deze laatste woorden, heeft de bisschop  een paar dagen later moeten herstellen.


Een rechter accepteert de aanklacht
tegen Drag Sethlas
voor diens optreden tijdens het Gala

Een rechter opent het onderzoek
in de aanklacht tegen Borja Casillas

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA- woensdag 3 mei 2017 - Er komt toch een justitieel onderzoek naar het optreden van Borja Casillas in het Gala Drag (Travestie Gala ) van het Carnaval van Las Palmas de Gran Canaria. De Instructierechtbank heeft een aanklacht toegelaten welke is ingediend door een inwoner van Sevilla tegen de winnaar van de verkiezingswedstrijd, Drag Sethlas, die ervan wordt beschuldigd religieuze gevoelens gekwetst te hebben met het vertonen van de H. Maagd Maria en de gekruisigde Jezus Christus. De controversiële choreografie, met een vernietigende achtergrond en klassieke dansen op plateauzolen, oogstte de gunst van het publiek en de afwijzing van het bisdom van de Canarische Eilanden, die het optreden als ‘godslasterend’ heeft aangemerkt.

Het optreden van Sethlas is - na een aangifte die is gedaan door de Asociación de Abogados Cristianos (Vereniging van  Christelijke Advocaten) - beoordeeld in maart 2017 door officier van justitie van  Las Palmas, Guillermo García-Panasco, die het onderzoek heeft geseponeerd met de conclusie dat Casillas niet de bedoeling had de gelovigen te beledigen, maar dat het satirische optreden in het kader van het Carnaval van Las Palmas de Gran Canaria controverse en zure kritiek heeft opgeleverd.
De feestelijkheden zijn recentelijk verklaard tot Interés Turístico Nacional (van Nationaal Toeristisch Belang).
LAs-PAlmas-Carnival-2017-face-poster.jpg C52-XWSWcAI1FrA.jpg      
Het gebeurt allen hier!
Echter, en ondanks het decreet van Openbaar Ministerie, heeft rechter Virginia Egea - die tijdelijk Victoria Rosell vervangt in de Instructierechtbank van de hoofdstad van  Gran Canaria - de behandeling van de aanklacht toegestaan; zo hebben bronnen binnen Justitie bevestigd.
Egea is regionaal toegevoegd rechter aan het Tribunal Superior de Justicia (TSJ) (Hooggerechtshof) van Canarias; een orgaan, dat is gecreëerd om verliezen, of vacatures te dekken van gerechtelijke instanties die als gevolg van overbelasting versterkt moeten worden.

De aanklacht is door Egea voorgelegd aan de Instructierechtbank, in de overweging dat de feiten hebben plaatsgevonden toen dit het Orgaan van parket was, maar de rechter van deze Rechtbank, Alberto Puebla, de aanklacht  heeft doorverwezen naar een andere instructierechtbank en dat Egea uiteindelijk de bevoegdheid heeft geaccepteerd om van parket te zijn tijdens het optreden van Sethlas.

Bij de eerder geopende onderzoeken komt een aanklacht van de Asociación de Abogados Cristianos, wat nu zal leiden tot een rechtszaak, heeft de rechtbankpresident van deze groep, Polen Castellanos, uitgelegd, die  de prestaties van Drag Sethlas ziet een misdaad van het beledigen van de religieuze gevoelens volgens  artikel 325 van het Wetboek van Strafrecht, met boetes voor die gevallen waarin  in het openbaar dogma's, of de overtuigingen van een religieuze bekentenis, belachelijk wordt gemaakt.

De hoofdaanklager van Las Palmas, heeft na analyse van de interpretatie van Casillas en het herbezien  van de basis van de verkiezingswedstrijd, geconcludeerd dat er geen overtreding bestaat volgens  artikel 325 van het Wetboek van Strafrecht. "Het openbare optreden van Borja Casillas, gekarakteriseerd als Drag Sethlas kan de religieuze gevoelens van een aantal mensen hebben beledigd, en kan zelfs worden beschouwd als objectief respectloos, maar is niet per se offensief in crimineel juridische zin", zegt García-Panasco in zijn geseponeerde besluit.

De zaak werd aanvankelijk toegewezen aan gespecialiseerde afdeling Delitos de Odio (Haat-Delicten), maar de hoofdaanklager nam de bevoegdheid en archiveerde de procedure te midden van hevige controverse. Radio Televisión Española verwijderde de  video van hun internetpagina  en de bisschop van de Canarische Eilanden, Francisco Cases, stelde in een verklaring het ootrreden  gelijk met zijn  verdriet over  het Spanair-ongeval, waarbij honderden mensen zijn omgekomen bij het vliegtuigongeluk op Barajas. De Bisschop heeft  zijn excuses aangeboden aan de slachtoffers in een persbericht  en heeft een speciale H. Mis gecelebreerd  op het Plaza de Santa Ana. De bisschop verzekert dat het optreden van Casillas godslasterlijk is, dat en schadelijk voor de overtuigingen van zijn gemeente van gelovigen.

De officier van justitie beschouwd dat gevoel van afwijzing en verdoemenis als ‘legitiem’, maar sluit gerechtelijke vervolging uit vanwege de satirische context van het Carnaval. De basis van de verkiezingswedstrijd bevat ook geen enkele waarschuwing in die zin.

De officier van justitie heeft echter inhoudelijke  kritiek op het Gemeentebestuur, voor het regelen van een evenement met zo veel invloed als het Gala Drag van net het Carnaval van Las Palmas. García-Panasco heeft Casillas niet vervolgd, wat nu de rechter wel moet doen wanneer men de aanklacht gestand doet.
ZZZIslas-canariaslogo-844.jpg


Mogelijk wil het Cabildo aan TVE vragen,
dat men de video’s over Drag Sethlas terug plaatst

GRAN CANARIA -  donderdag 30 maart 2017 - Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria zal zich in de Parlementsvergadering van vrijdag 31 maart 2017  buigen over het verzoek dat men wil richten aan de officiële internetpagina van de Spaanse Televisie, om in het onderdeel ‘A la carte’ de video’s en de foto’s terug te plaatsen, van de winnaar van het Travestie-gala,  welke men heeft verwijderd  na uitzending van het gala en de daaropvolgende  berichtgeving in hun telediarios (nieuwsprogramma’s).

De inhoudelijke beelden zijn nog steeds buiten bereik, ondanks dat de Adviesraad van het Cabildo (Eilandbestuur) de terugplaatsing van de video’s wil eisen omdat men begrijpt dat het uitzettingsbevel,  “een poging tot censuur is, met tekenen van  controle over de uitwerking van de inhoud,” zo stelt de motie welke is ingediend door een partij in het bestuur van het Cabildo.
32349752053_c7066703f8_o11-1.jpg
                    Het maakt niet hoe je in de krant komt, als je maar in  de krant komt...!
Dit adviesorgaan heeft een advies uitgebracht, waarin men verklaart dat het winnende optreden veel belangstelling heeft opgewekt op de sociale media en bij de digitale zoekmachines op de ochtend na het gala, waardoor de ‘A la carta’-dienstverlening de show gedigitaliseerd heeft zoals is te doen gebruikelijk met de inhoud welke recht heeft op digitale ondersteuning. Daarom beschouwt men het, dat  de terugtrekking ervan, een poging is tot het controleren van zijn uitwerking.

Op deze wijze, zo gaat de tekst verder, is het duidelijk dat de verwijdering van de beelden en deze buiten bereik te zetten van de internetsurfers een negatieve uitwerking heeft op de toeristische promotie van de hoofdstad en van het Eiland, en de uitwerking verminderd van de toeristenbestemming Gran Canaria op nationaal en internationaal niveau, wat bovendien bijdraagt in een vermindering van de vernoemingen op het Interne en op de sociale netwerken.

Daarnaast bevat de tekst het besluit van Provinciale Hoofdofficier van Las Palmas op de door de Vereniging van Christelijke Advocaten tegen Borja Casillas - die de rol van Drag Sethlas speelde - ingediende aanklacht;  met dien verstande, dat ‘het twijfelachtig lijkt’ dat de actie vraagtekens plaats bij de essentiële dogma's van religieuze gevoelens waarop op de eisers zinspelen.

De Hoofdofficier heeft eveneens verzekerd dat Casillas publiekelijk bekend heeft genaakt dat het niet zijn bedoeling was het publiek te beledigen en excuus heeft gevraagd aan degene die zich gekwetst zou voelen door zijn optreden, waardoor de Hoofdofficier  begrepen heeft de zaak te moeten seponeren.

Eveneens heeft hij erkend dat het Gala Drag Queen, “een voorstelling is die in de afgelopen jaren een aanzienlijk effect heeft verworven,  tot in de mate dat het een soort kenmerk is geworden wat zich onderscheidt van ander carnavals, met een grote acceptatie van een groot deel van de burgerij,” zowel nationaal, als internationaal

Echter, de maatregel van de directie van de publiek omroep, de beelden te verwijderen,  blijft gehandhaafd, waardoor in de raadsvergadering van het Cabildo (Eilandbestuur) gestemd zal gaan worden over het verzoek tot terugplaatsing van de video’s op de digitale dienstverlening.
ZZZIslas-canariaslogo-752.jpg


TVE verontschuldigt zich voor het uitzenden
van het gala Drag Queen

De publieke televisiezender heeft op haar internetpagina het programma verwijderd van de keuzemogelijkheid 'A la carta'

SPANJE - Radio Televisión Española (RTVE) verontschuldigt zich bij die kijkers die zich beledigd hebben gevoeld door de uitzending van het optreden  tijdens het Gala Drag Queen van Las Palmas de Gran Canaria waarin de winnaar is verschenen als de H. Maagd Maria en Gekruisigde Christus, en men betreurt wat er is voorgevallen. Eveneens heeft men het verwijderen van de inhoud op de internetpagina verdedigd, “gezien, dat die pijnlijk de gevoeligheid kan raken van een brede sector in de samenleving.”

In die zin  heeft de directeur van kanaal ‘La 2’,Juan Manuel Hidalgo, aangegeven dat het signaal van het evenement doorgegeven is gegeven is via de  Canarische Televisie en  dat TVE zich beperkt heeft tot het verspreiden in de rest van Spanje. Bovendien heeft hij toegevoegd dat de publieke zender geen informatie ontvangen heeft over de inhoud van het gala, maar alleen de volgorde van verschijnen van de diverse optredens.
dragqueenb-1.jpg
         'Drag Sethlas´ trekt de aandacht van de media na het winnen van de verkiezing.
Wat betref de klachten over het verwijderen van het optreden in de keuzemogelijkheid ‘A la carta’ van het internetportaal, heeft de directeur van RTVE Digital,  Alejandro Vega, benadrukt dat men die beslissing genomen heeft overeenkomstig  van wat staat vervat in het stijlhandboek van TVE voor wat betreft inhoud die in het bijzonder gevoelig is voor kerkgenootschappen, die aangeeft dat RTVE moet zorgen  voor, "respect, gelijkheid en rechtvaardigheid voor alle religieuze overtuigingen en praktijken."

Eveneens heeft Vega laten weten, dat het niet de eerste keer is dat men om die reden inhoud van de internetpagina verwijderd . In augustus 2015 heeft men een radioprogramma verwijderd van RNE dat de Joodse gemeenschap beledigde.
86595.jpgOp zijn beurt heeft de Defensor del Espectador (Ombudsman voor de Kijker), Ángel Nodal, gevraagd dat men de beslissing heroverweegt de inhoud te verwijderen van de internetpagina, “daar het Openbaar Ministerie van Las Palmas, dat een aangifte tegen het optreden heeft geseponeerd, datzelfde niet beschouwt als de wil om een religie te beledigen, maar dat het een zure actie is, voortkomend in een context van carnaval,” en “dat zoals het stijlhandboek van RTVE de geloofsafzijdigheid van de Staat bevat, vastgelegd in de grondwet van 1978, het kader is waarbinnen de openbare media van RTVE hun werk moeten aanpassen met respect voor elke geloofsgemeenschap.”
ZZZIslas-canariaslogo-729.jpg


Controverse Drag Queen:
Handtekeningen gepresenteerd voor het eisen
van verantwoording voor Drag Sethlas

Op vrijdag24 maart 2017 heeft de katholieke vereniging Enraizados de tot nu toe  46.141 verzamelde handtekeningen laten registeren in het register van Las Palmas de Gran Canaria, waarmee men verzoekt om verantwoording voor het optreden tijdens de hoofdstedelijke carnestolendas (dagen voor Vastenavond) van de winnaar van het Gala Drag Queen, dat men beschouwt als ‘blasfemie’ (godsdienstlastering/heiligschennis).

In een communiqué heeft dit collectief  laten weten, dat men deze handtekeningen heeft gepresenteerd aan het register vanwege de stilzwijgendheid die de Gemeente hanteert over het ‘schandaal’ dat zich heeft voorgedaan tijdens het carnaval,  en dat niet heeft geleid tot het ontslag van de verantwoordelijke ambtenaren.
images-150.jpg drag-sethlas1.jpg
dragset.jpg                                      Blasfemie’ (godsdienstlastering/heiligschennis).
De vereniging klaagt ook over het feit dat men zonder succes geprobeerd heeft zich via diverse wegen in verbinding te stellen met de verantwoordelijken van de Gemeente; en geeft aan, dat de handtekeningen verkregen zijn via de internetpagina van het platform Change.org.

Vanuit Enraizados eist men dat de verantwoordelijk ambtenaren van de Gemeente Las Palmas de Gran  Canaria hun redenen verduidelijken die hen ertoe gebracht hebben steun te geven aan een show “die de religieuze gevoelens van duizenden personen heeft beledigd,” of anderszins, dat men de fout toegeeft en dat zij hun ontslag aanbieden.

"Het Gemeentebestuur van  Las Palmas de Gran  Canaria mist een grote kans om haar burgers te te tonen dat men weet te rectificeren als men zich heeft verguist,” ", zegt de voorzitter van Enraizados, José Castro Velarde, voor wie: "de koppigheid slechts meer kwaad toebrengt aan degenen die zich beledigd voelden door schandaal. "

Volgens Castro Velarde, moeten de hoge gemeenteambtenaren zich ervan bewust zijn, “dat burgers kennis nemen van dergelijke strafbare feiten die zeer diepe gevoelens beïnvloeden, en daarmee rekening houden bij het bepalen van hun stem (bij de Gemeenteraadsverkiezingen),” aldus de notitie.
ZZZIslas-canariaslogo-720.jpg


GRAN CABALGATA 2017
  GROTE CARNAVALSOPTOCHT 2017 
LAS PALMAS DE GRAN CANARIA
Sethlas-Gran-Cabalgata-Carnaval-EFEAngel_EDIIMA20170304_0362_19.jpg

VIDEO'S:

https://youtu.be/fqQ39IeyPtk

https://www.youtube.com/watch?v=gmYyUHhnTIs

https://www.youtube.com/watch?v=oNUTchZ2vC0
ZZZIslas-canariaslogo-649.jpg


Omstreden Gala Drag:
H. Mis voor eerherstel
in een overvolle kathedraal

De dienst is verlopen zonder incidenten
en de uitnodiging tot protest bij de ingang van het godshuis
is mislukt

LAS PALMAS DE GRAN  CANARIA - vrijdag 3 maart 2017 - Honderden gelovigen hebben in de Kathedrale Basiliek van Santa Ana de eucharistieviering bijgewoond waartoe de Bisschop van Canarias, Francisco Cáceres, had uitgenodigd als goedmaking naar de H. Maagd en Christus voor hun gebruik in het Gala Drag del Carnaval de Las Palmas de Gran Canaria 2017 in de show van de winnende travestiet, Drag Sethlas.

Groepen die Drag Sethlas steunen en die via Whatsapp-berichten hebben opgeroepen tot een zitstaking bij de toegangsdeuren tot de kathedraal, hebben geen succes gehad.
Het antwoord van de gelovigen op de oproep van  de Bisschop  is echter massaal geweest en men heeft gedurende twee minuten geapplaudisseerd aan het eind van de eucharistieviering, wat werd gevolgd door stilte en overdenking.
misa-catedral-gala-drag-19_g.jpg
preview2col_mg-44.jpg
kathedraal.jpg
misa-catedral-gala-drag-27_g.jpg
De prelaat heeft in zijn preek een beroep gedaan op de genade van God en heeft verwezen naar de parabel van de landbouwer om de betekenis van het Kruis en de beeltenis van de H. Maagd voor de christen uit te leggen. Hij heeft geen enkele  verwijzing gedaan naar het Gala Drag.
De enige verwijzing tijdens de mis die de Bisschop gedaan heeft, was zijn bedroefdheid te vergelijken voor het Gala met wat hij voelde voor het Spanair-ongeval, wat een gebed werd voor de omgekomenen bij het ongeluk van Barajas en hun familieleden.
misa-catedral-gala-drag-25_g.jpgDe Bisschop die omringd werd door een groot deel van de  clerus van Gran Canaria, en zelfs met een orthodoxe priester , heeft aan het einde van de eucharistie laten  blijken dat hij zich gelukkig prijst met een verenigde kerk. Onder de aanwezigen die de ceremonie hebben bijgewoond,  was de eerste winnaar van van de travestie-verkiezing  van het Carnaval van Las Palmas de Gran Canaria, Carlos Menéndez, die heeft uitgelegd, gekomen te zijn om de woorden van de Bisschop te horen uit diens eigen mond.
misa-catedral-gala-drag-33_g.jpgHet optreden van  Sethlas is uitgemond in  controverse op dezelfde avond dat hij werd verkozen en heeft onze grenzen overschreden. Veel katholieken voelden zich beledigd door de  show en de bisschop kanaliseerde dat ongemak door middel van een brief die olie op het vuur gooide, door zijn  verdriet voor godslastering te vergelijken met wat hij  voelde op de dag van het Spanair-ongeval , waarbij 154 mensen omkwamen.
gal_5343_spanair1.jpg
Meteen daarop heeft de Asociación de Víctimas y Familiares del Accidente de Spanair (Vereniging van Familieleden van Slachtoffers van het Spanair-ongeval) de woorden van de prelaat bekritiseerd. De voorzitter van de vereniging, Pilar Vera, heeft zijn woorden gekwalificeerd als ‘schandalig ’. Die afkeuring was niet gericht aan dovemans oren, omdat Francisco Cáceres  per brief excuses heeft gevraagd van de slachtoffers ,36 uur nadat hij zijn eerste bericht had doen uitgaan.
imagen-gala-drag-2017-2018.jpg

gala-drag-queen-carnaval-2017-476g-1-2.jpg
Ondertussen groeide de controverse  rond het Gala Drag. De lokale en nationale media hebben de meningen voor en tegen weergegeven. Zelfs Televisión Española TVE heeft de video van het Gala van haar internetpagina gehaald , om te voorkomen dat nieuwsgierigen het opnieuw zouden kunnen bekijken. De RTVE-adviesraad heeft dat geëist.
tvegala-drag-queenlaspalmas-kE0--620x349abc.jpgEen christelijk advocatencollectief heeft Carnaval aangeklaagd voor het aanvallen van het katholieke geloof met het optreden van Drag Sethlas en heeft aan het Openbaar Ministerie gevraagd dat men het optreden van de winnende travestiet onderzoekt, of dit een aanfluiting van de religie was.

Op haar beurt is het Gamá-collectief opgekomen voor de verdediging van Sethlas, met aan het Openbaar Ministerie te vragen, dat men de travestiet beschermd tegen homofobe aanvallen, in het kader van  alles wat er is gebeurd rond het winnende optreden.

De Drag Sethlas is de meest recente carnavalscontroverse, maar is niet de eerste en zal waarschijnlijk ook niet de laatste zijn in de toekomst. Zowel op Tenerife als op Gran Canaria hebben de Canario’s een behoorlijke verzameling van controversiële carnavalssvieringen.
000islas-canariaslogo-kopie-39.jpg


Twitter-kruistocht tegen Sethlas

Cifuentes vindt het optreden van de travestiet ‘onbeleefd’

LAS PALMAS DE GRAN  CANARIA - vrijdag  3 maart 2017 - Drag Sethlas, de travestiet Borja Casillas, gaat de geschiedenis in vanwege de controverse die is ontstoken door zijn optreden tijdens het recente Gala Drag waarin hij gekleed als Mariabeeld en als een Gekruisigde Christus de show heeft gestolen. Dat tonen althans de sociale netwerken aan, waarop, dagen nadien, bekende persoonlijkheden hun kritiek blijven spuien.

Dagen nadat Borja Casillas als Drag Sethlas de hoogste trede van het podium heeft beklommen van het grootse transgressie-carnavalsgala, blijft de controverse over zijn optreden flinke klappen opleveren.
tuiter.jpgDe enscenering van de 26 jarige jongeman, die op maandag 27 februari 2017 de hoogste treden van het podium heeft betreden, eerst als een Mariabeeld en vervolgens als een gekruisigde Christus, heeft van meet af aan allerlei commentaren opgewekt zowel voor als tegen, hoewel de tweede in de meerderheid blijven zijn op de sociale netwerken. En het is dat diverse publieke figuren zich hebben uitgelaten over het thema dat erin geslaagd is wereldwijd een populair onderwerp te worden.
carlos-alonso-cabildo-tenerife-1.jpgBij het al genoemde Twitter-bericht dat gelanceerd is door de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife,  Carlos Alonso, heeft zich nu de president van de Deelstaat Madrid gevoegd.
14405999602872.jpg
Op haar persoonlijke pagina, heeft Cristina Cifuentes het optreden van Casillas betiteld als ‘groteske vulgariteit’ en ‘ontoelaatbaar misdrijf’ over wat ze ook beoordeeld als, ”dat men geen respect kan vragen zonder het te bieden.”
fotografia-carlos-herrera-cadena-cope-01.jpg

In dezelfde geest heeft de journalist Carlos Herrera kritiek gekeverd, die in zijn radioprogramma op Cadena Cope de travestieten  heeft uitgenodigd zich te kleden, "als zijn moeder"; maar hen ook gecatalogiseerd heeft als ‘mamarrachos’ (zich belachelijk gedragende personen) die mamarrachadas (belachelijkheden) in de straten verrichten.” Met deze verklaringen, waarin hij ook betreurde dat de winnaar een maagd was  die zich uitkleedt om een naakte Christus aan het kruis  te worden, geraakte Herrera op de tweede plaats van de lijst met de meest besproken onderwerpen van het nationale toneel op sociale netwerken in  kwestie.

En het is in de 21ste Eeuw, dat men dezer dagen teruggekeerd lijkt te zijn naar de twee verdeelde Spanjes van de Guerra Civil (Burgeroorlog1936-1939), het internet en de nieuwe technologieën  zij veranderd in het kanaal en de gereedschappen voor het verspreiden van allerlei standpunten en petities. Daaronder is de internetpagina  Change.org waar bijna 30.000 mensen de petitie van de door de Vereniging ‘Enraizados’ hebben ondertekend, betreffende het verzoek dat men de voor het Gala verantwoordelijke ambtenaren ontslaat, en  dat men geen producten gebruikt van de sponsoren die het hebben gesteund: Trident en Citroën; evenals van de sponsor van Drag Sethlas: MultiOpticas.

En de respons op de media is zo bekend, dat het brillenmerk ook een mededeling heeft doen uitgaan op haar Twitter-pagina met de verzekering, “dat men alle religies en geloven respecteert,” en dat de sponsoring uitsluitend is verricht door de Grancanarische franchisenemer en niet door de gehele onderneming zelf.

Bovendien circuleren sinds dinsdag 28 februari 2017 mobiele sms-berichten en beelden waarin steun wordt gevraagd als men zich beledigd voelt omdat Travestiet Sethlas heeft gewonnen met kleding en een show van een religieus thema. Dat is het geval van het groene logo waarop staat: "Stop de aanvallen op de Kerk! Respecteer mijn geloof."
Maar ook de tekst: "Prachtig initiatief", en: ‘In de rug gesteund op de praalwagen”, waarop  Borja Casillas op zaterdag 4 maart 2017 deelneemt aan de Gran Cabalgata; de Grote Carnavalsoptocht die door Las Palmas de Gran Canaria trekt.
000islas-canariaslogo-kopie-38.jpg


Een imam aan het woord:
“Ik wil  me niet voorstellen dat men zoiets zou doen met een afbeelding van Mahoma (Mohammed)

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - “Het lijkt me een gebrek aan respect en ik heb dan ook een boodschap van solidariteit gestuurd aan collega geestelijken omdat ik altijd zal zeggen, dat als religie niet belangrijk is voor sommigen, voor de gelovigen dit iets heiligs is en dat het gerespecteerd moet worden.”

Op deze wijze heeft Tijani El Bouji, de imam van een mezquita (moskee) en voorzitter van de Federación Islámica de Canarias ( Canarische Islam Federatie) zich uitgelaten over de controverse die is ontstaan na het optreden van de Drag (travestiet) Sethlas tijdens het gala.
                                455521-1p.jpg
                                                               Tijani El Bouji.
                                                                   VIDEO:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2017/02/28/116333/provocadora-referencia-crucifixion-cristo-gana-drag-queen-palmas-1_p.mp4

"Men spreekt van vrijheid, maar ik zeg u dat expressie grenzen heeft.” De vrijheid dient beperkt te zijn zoals al is voorzien in wetgeving, zodra die het kader van respect verlaat en schade toebrengt aan de samenleving en aan het mens zijn,” zo heeft de imam tot uitdrukking gebracht.” Wij respecteren de carnavalsvierders hoewel we het niet met hen  eens zijn, en ik ben van mening dat zij dat ook moeten zijn  tegenover onze symbolen. Zulke optredens genereren haat en verwijdering tussen mensen. Ik wil me niet voorstellen dat men zoiets zou doen met een afbeelding van Mahoma (Mohammed)’.
We willen niet dat de moslimgemeenschap zich verheft tot een dergelijk gebrek aan respect ", concludeert Tijani El Bouji.
                            Zubillaga.jpg
                                                           Sergio Zubillaga .
In dezelfde geest heeft Sergio Zubillaga zich uitgelaten, de senior pastor van de iglesia evangélica Buenas Nuevas (Evangelische Goed Nieuws-kerk),  die zegt “ dat het optreden verkeerd en te veel was, en dat er vele manieren zijn om met respect plezier te hebben. Er zijn echt zeer veel mensen gekwetst, "
Iedereen, volgens Zubillaga, "had een grote verrassing te verwerken want we komen uit een christelijke cultuur en we hebben altijd respect gevoeld voor al die symbolen," zei hij.
"Dat men het heeft gebruikt in een  bespottelijk plan, heeft een dubbele richting. Een tegen het volk zelf, want we zijn respectvol en dit gebrek aan respect voor anderen is niet te rechtvaardigen. En de andere is, dat het bewust mensen pijn doet,” zegt de pastor

"Deze jongen –zich verdiepend in travestie -  en de organisatoren onderkennen de reikwijdte van de situatie. Dat men een  aanfluiting heeft gemaakt van waar christenen van houden, lijkt mij een aanval. Men kan niets doen tegen zulke diepgewortelde gevoelens en ik vind dat er geen noodzaak is om iets te doen wat veel mensen in ons land zou kunnen beledigen of ergeren, zo besluit de pastor.

De voorganger van Jehova’s Getuigen in Las Palmas, Isaac Afonso, heeft toegevoegd, “dat iemand zich kan vermaken zonder respect te hebben voor de gevoelens  van zoveel mensen. Wjj Jehova Getuigen vereren geen symbolen, maar we begrijpen dat men respectvol moet zijn.”
                                       FabianPenas.jpg
                                                                    Fabián Peñas
Op zijn beurt heeft de pastor van de kerk van de Adventisten van de Zevende Dag, Fabián Peñas, de show die is gepresenteerd door de travestiet Borja Casillas gekwalificeerd als, “onaangenaam”, terwijl de pastor zich  solidair  toont met, “degenen die zich beledigd voelen. Men moet oppassen dat men dit in de toekomst voorkomt,” zo vraagt hij.

Peñas erkent, “dat hij de enorme uitwerking heeft waargenomen die dit optreden heeft gehad en erkent dat het heel onaangenaam was, niet  alleen door de beelden, maar door het zien van het Kruis van Jezus.  Dat raakt ons en dat is jammer. We vragen het respect wat iemand verdient die gelooft en voor wat Jezus Christus betekent voor de christenen.,” zo vraagt de pastor.
 “We tonen ons solidair met degenen die zich beledigd zouden kunnen voelen en we zeggen dat de verantwoordelijken voor het carnaval een  respectloze houding hebben toegestaan voor het geloof van veel personen, en dat is niet correct. Pas er voor op, dat men het in de toekomst voorkomt.”

Tenslotte wil de mormoon Antonio González niet, “hacer leña del árbol caído” (“brandhout maken van de omgevallen boom”). Als hij verkeerd was en zich verontschuldigt, vraagt onze Heer en Meester ons  te vergeven, en dat is wat we moeten doen. Ik heb respect voor hem omdat hij een kind van God is zoals ik.  "De jongen maakte een riskante travestie-show, maar ik denk niet dat er gebrek aan respect was, rekening houdend met het feit dat het iemand is die geen enkele religie aanhangt; aldus deze mormoon.
Als hij een vertegenwoordiger van enigerlei religie was geweest, "zou het ernstiger zijn geweest,” geeft  González toe, die het optreden tegelijkertijd kwalificeert als, “een risicovolle show. “Vanaf het eerste moment was het duidelijk, dat dit een grote controverse zou oproepen.” Voor de voorzitter van de tak in Telde van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, “zegt het dat de show niemand wilde beledigen en niet meer wilde geven dan transcendentie.”
(Het woord transcendentie (overstijgen) heeft in de theologie twee betekenissen die echter wel verwant zijn. Met andere woorden, soms hebben mensen ervaringen die hen boven de gewone werkelijkheid uittillen, zoals God - in het theïsme, onder andere in het christendom - ver boven het alledaagse verheven is.)
000islas-canariaslogo-kopie-31.jpg


Controversieel Drag Queen Gala 2017:
Al meer dan 26.000 mensen eisen politieke verantwoordelijkheid voor
Sethlas in het Gala Drag

De Asociación Enraizados (Vereniging ‘Geworteld’) heeft dit verzoek geplaatst op de internetpagina: change.org

SPANJE - Aswoensdag 1 maart  2017 - Op deze Aswoensdag hebben om 17:30 uur al ruim 27.000 personen de petitie van de Asociación Enraizados getekend, op de internetpagina waarmee men de politieke verantwoordelijkheid eist voor het Gala Drag van Las Palmas de Gran Canaria, waarvan de winnaar is opgetreden. “met gebrek aan respect voor christenen.”

“Heiligschennis zonder gevolgen. Nogmaals hier en nu, in Spanje, op deze maandag 27 februari 2017.” Dat is het Carnaval in Las Palmas de Gran Canaria geweest. Tijdens het Gala de Carnaval de Drag Queen verscheen een van hen, genaamd 'Drag Sethlas',

                         GtZsDqMcaFcriKr-800x450-noPad.jpg

Hij zong, kruist zichzelf, en verdwijnt. Het Onze Vader is gehoord, en deze meneer verschijnt gekruisigd met een  doornen kroon en een wond in de zij, zeggend: 'Wilt mu mijn vergiffenis? Hij komt van het kruis en geniet (een been in de lucht)," zo geeft men weer in de petitie van de Asociación Enraizados:
https://www.change.org/p/ayuntamiento-las-palmas-el-carnaval-de-las-palmas-falta-el-respeto-a-los-cristianos-pide-responsabilidades

                                enraizados.jpg

Op deze wijze wil de katholieke organisatie het ontslag eisen van de voor het Carnavalsgala van Las Palmas de Gran Canaria  politiek verantwoordelijken.
“Is dit waar het Gemeentebestuur van  Las Palmas de Gran Canaria zich mee bezig houdt? “Is dit war men het geld van de belastingbetalers aan besteedt?” voegt men toe.

Op de zelfde wijze verlangt men van Televisión Española TVE, “niet op te komen voor evenementen waarbij het ontbreekt aan respect voor christenen.”
In die zin heeft de openbare televisiezender het programma van haar internetpagina verwijderd.

De handtekeningen zullen worden overhandigd aan:
- Het Gemeentebestuur van Las Palmas de Gran Canaria,
- Televisión Española TVE, die het ‘evenement’ heeft uitgezonden,
- Trident, sponsor van het evenement,
Citroën, (die een auto tijdens het gala heeft verloot),
- Multiópticas, sponsor van de travestiet.

Tenslotte klaagt het verzoek ook de verantwoordelijke sponsors van de drag queen (travestiet) aan, en vraagt men de burgers om geen van hun producten te kopen, “als deze bedrijven geen afstand nemen van deze provocatie.”

Teken nu de petitie:
https://www.change.org/p/ayuntamiento-las-palmas-el-carnaval-de-las-palmas-falta-el-respeto-a-los-cristianos-pide-responsabilidades
zzzzislas-canariaslogo--11.jpg


Televisión Española
heeft het Gala Drag van het Internet verwijderd

Het optreden van Drag Sethlas heeft grote opschudding veroorzaakt in sommige sectoren van de samenleving

SPANJE - Aswoensdag, 1 maart 2017 - De creatie van de Drag Queen-winnaar van de editie van 2017 heeft op Carnavalsdinsdag voor opspraak gezorgd.  De allegorie van de winnaar die verwijst naar de kruisiging en de Maagd Maria is een bron van controverse en debat.

De  Drag (Travestiet) Sethlas heeft in zijn naam en met zijn optreden grote opschudding veroorzaakt en daarmee de regionale en nationale krantenkoppen gehaald.

hqdefault-49.jpg

                                        VIDEO:
                              https://youtu.be/Pm67afOQB3U

Op nationaal niveau was La 2 de Televisión Española de zender die belast was met het uitzenden van het gala, dat 5,5%  scoorde met 785.000 televisiekijkers op maandagavond 26 februari 2017. RTVE heeft het Gala Drag volledig gedeeld op haar internetpagina, onder het hoofdstuk: 'A la carte':
download-73.jpg

http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2017/02/28/116329/actuacion-drag-sethlas-nuevo-drag-carnaval-palmas-gran-canaria-1_p.mp4
en:
3928198.jpg
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2017/02/28/116332/desfile-gala-drag-queen-2017-1_p.mp4
tvegala-drag-queenlaspalmas-kE0--620x349abc-1.jpg

Echter enkele uren na het ontstaan van de controverse  heeft RTVE beide video's verwijderd van het Internet, en heeft dit feit nog meer debat veroorzaakt op de sociale netwerken.
zzzzislas-canariaslogo--9.jpg


Multiópticas betreurt de controverse van het
Gala Drag Queen van Las Palmas de Gran Canaria

De opticiens-coöperatie:
"We verontschuldigen ons voor het ongemak”

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - Aswoensdag  1 maart 2017 - De winkelketen  Multiópticas heeft op dinsdag 28 februari 2016 volledig afstand genomen van  de sponsoring van de winnaar van het Gala Drag Queen van Las Palmas de Gran Canaria.
Deze verkiezing heeft een protest veroorzaakt van de Bisschoppenconferentie en er is een oproep gedaan door de Bisschop van Canarias, Monseigneur Francisco Cases, voor het celebreren van een eucharistieviering,  in de beschouwing dat katholieken zijn  aangevallen.

Een bron binnen de Bisschoppenconferentie heeft aan de persmedia laten weten, “dat  Multiópticas verontschuldiging heeft gevraagd, en dat ze de controverse betreuren omdat het niet hun bedoeling was, wie dan ook te beledigen.”
11092b_2a18b042f6b44c97ba500e4a51f4d2e9.jpg

gala-dragqueen-laspalmasmultiopticas-khcH--420x236abc-1.jpg
Het slot van het optreden van
Sethlas tijdens het Gala Drag van  Las Palmas de Gran Canaria Naar oordeel van de winkelketen Multiópticas, die wordt voorgezeten door Carlos Piñeiro,  is een ‘zakenpartner’ van de firma de sponsor.
Multiópticas respecteert alle religieuze ideologieën en karakteriseert zich door haar liberale en tolerante geest,” zo heeft de winkelketen aangegeven.
drag-queen-laspalmascanarias-kvK--620x349abc.jpgOngeacht, of ze nu wel of niet voorkennis hadden, zegt het bedrijf , “dat het een initiatief is dat lokaal is besloten," en: "We verontschuldigen ons voor het ongemak."
zzzzislas-canariaslogo--8.jpg


De president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife kritiseert Drag Sethlas

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - Aswoensdag, 1 maart 2017 -  De overgang van Virgen naar Jesucristo (Maagd naar Jezus Christus) van de drag queen (travestiet) heeft hem de titel opgeleverd van Drag Queen - Koning(in) - van het Carnaval van Las Palmas de Gran Canaria 2017.

Borja Casillas kwam - met als sponsor Multiópticas - als negende het podium op in het Santa Catalina-park in een creatie van Nelson Rodríguez, met als  voorstelling: ¡Mi cielo! Yo no hago milagros, que sea lo que Dios quiera ( Mijn hemel! Ik verricht geen wonderen, dat is wat God wil”).

Vanaf dat moment is echter op de sociale media het debat losgebarsten tussen hen die het een wonderbaarlijk optreden vonden, en hen die van mening zijn dat men geen religieuze voorstellingen zou moeten gebruiken in dit soort shows.
dragggggg.jpg
                                                       Drag Sethlas:
                                   "Buscaba polémica y lo he conseguido"
                             (“Ik zocht controverse en die heb ik bereikt”).

fotografo-quique-curbelo-1_g.jpg
De 26 jarige agnost Borja Casillas, hiphop-balletdanser, dansleraar, en kleuterleider die godsdienstleraar wil worden, die als travestiet
Drag Sethlas toch wel het een en ander heeft uit te leggen, wat redelijkerwijs niet verklaarbaar is volgens algemeen geldende, normen en waarden in een christelijke samenleving.
31-6.jpg Rodriguez-Drag-Sethlas-EFEElvira-Urquijo_EDIIMA20170228_0203_5.jpg Nelson-Rodriguez-Sethlas-EFEElvira-Urquijo_EDIIMA20170228_0207_5.jpg

85219.jpgOpgemerkt moet worden, dat Drag Sethlas de overwinning behaalde dankzij de stemmen van het publiek.

Het debat heeft zelfs de politiek bereikt en het is dat de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife, Carlos Alonso, via zijn  profiel op Facebook een kritische menig heeft geventileerd over de geboden voorstellingen in het optreden van de winnaar van het carnaval van Las Palmas de Gran Canaria.
1390156672890g.jpg
Carlos Alonso Rodríguez 
Carnaval is overtreding; vrijheid die wordt verspild, ongelooflijk. Maar mag nooit worden gebruikt om de waarden van zoveel mensen te kwetsen.. 

Gisteren, tijdens het Gala Drag Queen van Las Palmas, was op het hoogtepunt geen Carnavalsvrijheid, alleen belediging.
zzzzislas-canariaslogo--5.jpg


Drag Sethlas heeft grenzen overschreden

De winnende allegorie, die verwijst naar de kruisiging en naar de Maagd Maria, heeft controverse en discussie opgeleverd

De Bisschop van Canarias, Francisco Cases, betreurt de ‘blasfemische frivoliteit’ van de Drag Queen (Travestiet) en vraagt zich af, wat de waarde hiervan is en of er geen beperkingen zijn aan vrijheid van meningsuiting met manifestaties die veel personen beledigen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - Vastenavond, dinsdag 28 februari 2017 - Het Gala Drag Queen (Travestie Gala) van 2017 is niet gevrijwaard van controverse. De allegorie van Drag Sethlas, winnaar van de editie van de carnestolendas van ‘La  Eterna Primavera’ (De Eeuwige Lente) heeft discussie opgeroepen.

De 'drag queen' (travestiet)  van het hoofdstedelijke carnaval  op Gran Canaria heeft bereikt dat zijn naam en optreden is verschenen in de krantenkoppen van de nationale digitale krantenversies, evenals in de talrijke provinciale dagbladen op het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje).
dr5g.jpg
Optreden van Drag Sethlas,  de Travestie-Carnavalskoning(in) 2017 van Las Palmas de Gran  Canaria.
                                                                    
VIDEO:
                                         
https://youtu.be/aOtQI2dRqVs
32342296903_7b070d3fb8_c1.jpg
33001252522_aa6809f20c_c.jpg 32342296783_46a352e832_c.jpg
iaKnr5YDSBm3Hn8dbqP6_33001253032_5e54659395_c.jpg
33001252702_88f0aa721d_c.jpg
sethlas-5GROOT.jpg
Op de sociale netwerken is het ook gesprekstof en zijn  er  reacties op het  optreden met veel kritiek , maar ook  verdediging. Voor sommigen is het beledigend en onnodig, terwijl anderen slechts een overtreding zien in lijn met wat de geest van de ‘drags’ (travestieten) is.
casesandreutable100-1.jpg ObispoCases2015.jpg

                     Monseigneur Francisco Cases Andreu, Bissschop van Canarias,
De Bisschop van Canarias, Monseigneur Francisco Cases Andreu, betreurt de ‘blasfemische frivoliteit’ van het Gala Drag Queen (Travestieten Gala) van Las Palmas de Gran Canaria dat op maandagavond 27 februari 2017 heeft plaatsgevonden en vraagt zich af wat de waarde hiervan is en of er geen beperkingen zijn aan vrijheid van meningsuiting met manifestaties die veel personen beledigen

“ De blasfemisch frivoliteit in het gala Drag van het Carnaval van Las Palmas de Gran Canaria heeft getriomfeerd. Gewonnen  in stemmen, en getriomfeerd in applaus van een woedende menigte;” zo geeft Cases aan in een communiqué.

De bisschop geeft blijk van zijn enorme droefheid - “ ik beleef nu de meest trieste dag van mijn verblijf op Canarias,” – na gezien te hebben, “dat duizenden personen zongen, applaudisseerden, en stemden via hun telefoons,” voor de winnaar.

De show heeft hem daarentegen doen denken aan de duizenden burgers die de Virgen del Pino vergezelden bij haar afdaling vanaf Haar heiligdom naar de hoofdstad van Gran Canaria enkele jaren geleden; evenals aan de  processies van de Santo Cristo in Telde,  die van de Virgen del Carmen,  die van Virgen de La Luz op La Isleta,  of die van de Virgen de los Dolores in de stadswijk  Schaman, "allemaal verklaard tot Fiestas de La Ciudad (Stadsfeesten) in plechtige Gemeenteraadsvergaderingen van Las Palmas de Gran Canaria.”

“Ze hebben mijn ogen gevuld met tranen,” biecht de bisschop op, die zich afvraagt, “of er geen beperkingen zijn aan vrijheid van meningsuiting als alles kan in feestelijke manifestaties omdat niets waarheid is, als er geen middelen zijn om de frivole blasfemie te bestrijden die veel burgers beledigt. We hebben veel om over na te denken .”
"Het eerste dat mijn hart heeft gebroken, is het vragen om vergeving, aan onze Heiland en zijn gezegende moeder," voor de beledigingen en het zelf vragen om vergiffenis, "want ik moet namens hen u antwoorden. Ik vergeef zovelen die deel uitmaken van de christelijke gemeenschap dat we niet de verplichte getuigenis afleggen,” zo meent de bisschop.

Diocesis-Canarias-Francisco-Basilica-EFEElvira_EDIIMA20140531_0411_19.jpgEveneens nodigt hij iedereen uit die dat wil, een eucharistie bij te wonen die gevierd zal worden in de Kathedraal van Las Palmas de Gran Canaria op 3 maart 2017 om 15:00 uur, met de intentie, “vergeving te vragen voor de getuigenis van onze gelovige levens die niet voldoende krachtig en consistent is in het sociale leven,” en dat de genade “ steeds het teken zal zijn  voor ons private en openbare handelen.”

In de enquête van het dagblad ‘La Provincia/DLP’ met de vraag: “Vindt u de creatie van de winnende Drag geschikt?” heeft 40,3% van de ondervraagden eilandbewoners geantwoord met: “Ja, als men het niet mengt met andere zaken;” en 59,7% heeft geantwoord: “Nee, dat is niet nodig”-
zzzzislas-canariaslogo--1.jpg


Drag Sethlas gekroond tot Drag Queen 2017

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 28 februari 2017 - Het optreden op maandagavond 27 februari 2017 - met kostuums van de H. Maagd en de gekruisigde Christus - heeft hem gekatapulteerd naar de troon van de 20ste editie van het Gala Drag van het  Carnaval van Las Palmas de Gran Canaria:
gala-drag-2017-212_g.jpg

Multiópticas - presenteert:  Drag Sethlas 
In een ontwerp van: Nelson Rodríguez Moreno -

Met de titel: 
‘¡Mi cielo! yo no hago milagros. Que sea lo que Dios quiera’
"Mijn hemel ik vcerricht geen wonderen. Ik weet wat God zou willen"

VIDEO:
https://youtu.be/aOtQI2dRqVs

gala-drag-2017-8_g.jpg
gala-drag-2017-209_g.jpg gala-drag-2017-210_g.jpg
gala-drag-2017-211_g.jpg gala-drag-2017-214_g.jpg
gala-drag-2017-215_g.jpg gala-drag-2017-216_g.jpg

"Het is volbracht..."

85162.jpg
sethlas-4.jpg
Drag Sethlas,
na gekroond te zijn tot 
Drag Queen - Travestiekoning(in) - 2017
van Las Palmas de Gran Canaria.
tvegala-drag-queenlaspalmas-kE0--620x349abc-2.jpg

000islas-canariaslogo-kopie-27.jpg


16 Travesties zijn erin geslaagd deel te nemen
aan de finale van 27-2-2017

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 26 februari 2017 - 16 Travestieten zijn erin geslaagd, deel te nemen aan de finale van de verkiezing van de Travestie-Carnavalskoning(in) van Las Plamas de Gran Canaria die plaatsvindt op maandag 27 februari 2017:
16936321_1362614257095406_1578476920_o.jpg
Talleres Chapa y Pintura Platinium - Presenteert:  Drag Kiowa 
In een ontwerp van: Nelson Rodríguez Moreno
Met de titel: ‘Olorum’

Airam Barreto, Atractivisa-te Angélica León Consultora Personal, Profesional y Empresarial, Bar Coco Playa del Inglés y Comercial Dujovi (D’Kasa y más) - Presenteert:  Drag Boydevil 
In een ontwerp van: Airam Barreto y Dimas Trujillo
Met de titel: ‘Te voy a dar p’al pelo’

Multiópticas - Presenteert:  Drag Sethlas 
In een ontwerp van: Nelson Rodríguez Moreno -
Met de titel: ‘¡Mi cielo! yo no hago milagros. Que sea lo que Dios quiera’

Desguace y Grúas Maximino Ojeda Pozo Izquierdo  - Presenteert:  Drag Múlciber 
In een ontwerp van: Borja Ferrera y Hassan Tejera -
Met de titel: ‘El conejo me dejó como una perra’

Amanda Bus-Zs Peluqueros - Presenteert:  Drag Seychells 
In een ontwerp van: Jorge Pérez y José Santana -
Met de titel: ‘¡Mira tú que cosa!’

Guanchía-Ayuntamiento de Firgas 
Presenteert:  Drag Légora 
In een ontwerp van: Jorge Pérez y José Santana -
Met de titel: ‘El despertar de la materia oscura’

Lavandería El Cardón -Presenteert: Drag Eiko 
Con un diseño de: Marina Gil y Paula León - 
Met de titel: ‘¿Estamos locos o qué?’

Losam Reformas-Kanerótika - Presenteert: Drag Gio 
In een ontwerp van: Antonio Ceballos -
Met de titel: ‘Don Quijote de La Marcha’

Alexis Mateo Nutrición y Cuidado Personal - Presenteert:  Drag Íkaro 
In een ontwerp van: Isidro Javier Pérez Mateo -
Met de titel: Reina del Desierto’

Grúas Serafín - Presenteert: Drag Noa 
In een ontwerp van: Manuel Encinoso y Begoña Pérez -
Met de titel: ‘¡¡Arriba mari...neros!!

Ron La Indiana - Presenteert: Drag La Tullida 
In een ontwerp van: Nelson Rodríguez y Rafael Déniz - 
Met de titel: ‘Aunque la bella se vista de seda, marica se queda’

C.C. La Ballena . Presenteert:  Drag Anémona 
In een ontwerp van: Carlos Suárez 
Met de titel: ‘Atlante’

Gran Casino Las Palmas - Presenteert:  Drag Crux
In een ontwerp van: Jorge Pérez, José Santana y Neftalí Betancor. 
Met de titel: ‘En esta casita hay un millón de sueños, tú perteneces a él... acompáñanos

Terraza Lolita Pluma - Presenteert:  Drag Vanderbilt 
In een ontwerp van: Iván Artiles García 
Met de titel: ‘Akenatón negro’

Hotel Las Tirajanas - Presenteert:  Drag Vulcano 
In een ontwerp van:: Isidro Javier Pérez Mateo
Met de titel:  ‘¡Me tienes negra!’

Perfumería Sabina - Presenteert:  Drag Orión 
In een ontwerp van: Derek Betancor Medina y Pedro Hernández Ruano 
Met de titel:  ‘El Diario De Orión. tema del día: ¿que por qué en España no se nos toma en serio? Yo se lo explico
000islas-canariaslogo-kopie-22.jpg


De kandidates voor de titel Koningin van het Carnaval van Las Palmas de Gran Canaria

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA – zaterdag , 4 februari 2017 -De stad weet nu wie de 14 kandidates zijn voor de verkiezing van de Carnavalskoningin van het Carnaval van ‘De Eeuwige Lente van de Zestiger Jaren’.

Kanaal  2 van Televisión Española en haar internationale kanaal zenden rechtstreeks het gala uit van de Verkiezing van de carnavalskoningin zowel op nationaal als internationaal niveau, en Televisión Canaria doet dit voor de gehele Archipel, zie:
http://www.rtvc.es/television/directo.aspx?ref=tm
171.jpg
e De kandidates waren op vrijdagavond  3  februari  2017 bijeen in het Gabinete Literario, samen met hun sponsors en hun kostuumontwerpers, waar men de loting heet verricht voor de volgorde van optreden tijdens het verkiezings-gala van vrijdag 24 februari 2017 .

De toegangskaarten tegen de eenheidsprijs van €10,=  voor het bijwonen van deze verkiezing kan men vanaf woensdag 8 februari 2017 verkrijgen aan de kassa die staat opgesteld  bij hert Edificio Miller in het Parque Santa Catalina Catalina (van ma. t/m vrij. van10:00 tot13.00 uur, en van17:00 ot20.00 uur; op zaterdagen en zondagen van  10:00 tot13:00 uur, en via de internetpagina https://www.mastaquilla.com/#
32628630102_15f68be97a_c.jpg

De  volgorde van het optreden op vrijdag 24 februari 2017 is als volgt:

1 ) TALLERES FARO – LPA EVENTS – TALLER TENTENIGUADA
      presenteren: Mishela Gutérrez Batista.
      creatie: Sueño real
      ontwerpster: Loly Arbelo.

2 ) C’A MARIO LANZAROTE
     presenteert: Sara Cedrés Blanco
     creatie: Eterno amor
     ontwerper: Renné Modisto

3 ) CENTRO COMERCIAL VARADERO MASPALOMAS
      presenteert: Tamara Fietz
      creatie: Puro fuego
      ontwerper: Fernando Méndez

4 ) CIFP CRUZ DE PIEDRA
      presenteert Desiré Hernández Quintana.
     creatie: Blowing in the Wind
     ontwerper: Antonio Quintana Carrillo.

5 ) CENTRO COMERCIAL ATLÁNTICO VECINDARIO
      presenteert  Cathy Quevedo Lorenzo.
      creatie: Sentir, amar, fuente de libertad
      ontwerpers: Manuel Encinoso Quintana en Begoña Pérez Quevedo.

6 ) CENTRO COMERCIAL ALCAMPO TELDE
      presenteert: Assi Mbengue.
      creatie: Casino Royale
      ontwerper: Fernando Méndez.

7 ) TOYOTA CITY
     presenteert: Gema Ceballos Vega
     creatie: La luz que me ilumina
     ontwerp:  WD Diseños.

8 ) MCDONALD’S – LA PROVINCIA
    presenteren: Carla Hernández Negrín
    ceratie: Cien años para agradecerlo
    ontweroer: Nauzet Afonso

9 ) HOTEL HACIENDA DEL BUEN SUCESO
     JARDÍN DE LA MARQUESA,
     EXCMO. AYUNTAMIENTO DE ARUCAS,
     ASOCIACIÓN DE EMPRESARIOS ZONA TRIANA
     presenteren Yanira Falcón Santana.
     creatie: Alia Iacta Est.
     ontwerper: Oliver Benítez Benítez

10 ) CLÍNICAS AESTHETIC
       presenteert Macarena Ramos Santana
       creatie: Eternamente viva
       ontwerper: Iván García

11 ) REPARACIONES ALEX  Y NADAL
       presenteert: Laura Suárez Quevedo
       creatie: Alias
       ontweper: Borja Díaz

12 ) HOTEL SANTA CATALINA GRUPO JUAN PADRÓN
       presenteert: Esther Pérez Ramón
       creatie: Grandiosa
       ontwerpers: Cristina Robledano en Pedro Quintero

13 ) GUAGUAS GUMIDAFE
        presenteert:Estefanía Rivero Suárez
        creatie: El reino olvidado
       ontwerper: Nelson Rodríguez Moreno en RYR

14 ) CLÍNICA DORSIA LAS PALMAS
        presenteert: Ana Laura Armas Santana
        creatie: Quiéreme siempre
        ontwerper: Antonio García.
16651236_1344553055568193_467328573_o.jpg
zzzslas-canariaslogo-kopie-44.jpg


De kandidates voor de titel van
Gran Dama del Carnaval  2017
(Senior-Carnavalskoningin)

van Las Palmas de Gran Canaria
zijn in volgorde van inschrijving als volgt:
170131-Gran-Dama-2016_Carmen-Martin-Ceballos.jpg
Archieffoto.

 1. Mc DONALD’S / LA PROVINCIA,

  presenteert  : Soledad Rodríguez Clavijo 
  in de creatie : LA MADRE DE MI VIDA
  ontwerper    : Nauzet Afonso 
 2. BRISAS DE SAN JUAN
  presenteert :  Maria Suárez Suárez 
  in de creatie: EL JARDÍN DE LAS HESPÉRIDES
  ontwerpster: Maria Suarez Suárez
 3. ASOCIACIÓN FEDERACIÓN DE COMPARSAS
  presenteert : Josefa Ventura Vega 
  ontwerper    : Jose Julio Armas Santana
 4. Eloina Eusebia Rodriguez Rodríguez
  in de creatie: RAYO DE LUNA
  ontwerpster: Eloina Eusebia Rodríguez Rodríguez
 5. ASOCIACIÓN DE VECINOS UNIDOS
  presenteert : Mª Carnweb Betancoir Doierstew
  in de creatie: AQUÍ ESTÁ LA PRIMAVERA
  ontwerpster: Josefa Ventura
 6. ASOCIACIÓN RAYO DE LUNA
  presenteert : Carmen Isabel Díaz Martín 
  in de creatie: EN CANARIAS ESTOY
  ontwerpster: Josefa Ventura
 7. ASOCIACIÓN VECINAL ISLETA TODOS LOS VECINOS
  Y
  ASOCIACIÓN SCOUTS EXPLORADORES LAS CANTERAS
  presenteeren: Luz Marina Domingez Carcía 
  in de creatie: ALEGRÍA EN EL CARNAVAL
  ontwerper   : Gregorio Damaso Elvira
 8. ASOCIACIÓN DE EMPRESARIOS VIERA Y CLAVIJO
  ENSEÑANZAS ARTISTICAS SILVIA BARRERA
  presenteren: Josefa Marta Gonzalez Galindo 
  in de creatie: POR TI VOLARÉ
  ontwerper   : Fran Artiles
 9. ASOCIACIÓN SANTA RITA DE CASIA
  presenteert : Luciana María Del Carmen Hernandez Rodríguez 
  in de creatie:QUÉ MISTERIO HABRÁ 
  ontwerper    : Juan Francisco Sánchez Padrón
 10. Josefina Cabrera Peña
  in de creatie: CANAS Y PLUMAS DE LA ABUELA YE-YE 
  ontwerpster: Josefina Cabrera Peña.
  000islas-canariaslogo-582.jpg

170131-Mupis-carnaval-1.jpg
cabalkdrag.jpgDe travestieten die strijden om een plaats in de finale:
 
1. DRAG VENÉREA GOLOSINA -  PKDK TATTOO PUB y BAR EL BOTE
  2. DRAG ISABELLA Y PUNTO - KANERÓTIKA
  3. DRAG LA TULLIDA -  RON LA INDIANA
  4. DRAG NOA - GRÚAS SERAFÍN
  5. DRAG EIKO - LAVANDERÍA EL CARDÓN
  6. DRAG SETHLAS - MULTIÓPTICAS
  7. DRAG VULCANO - HOTEL LAS TIRAJANAS
  8. DRAG KIOVA - TALLERES CHAPA Y PINTURA PLATINIUM
  9. DRAG QUIRÓN
10. DRAG CHANNEL - PANADERÍA LA RURAL, CABILDO DE
                                          FUERTEVENTURA, CORTEZ PELUQUEROS y DAVID
                                          NAVARRO EVENTOS
11. DRAG VÁNDERBILT - LOCAL GRAN TERRAZA LOLITA PLUMA
12. DRAG CHUCHI - AGENCIA GUAPOS
13. DRAG ANÉMONA - CENTRO COMERCIAL LA BALLENA
14. TUNTE DRAG - DISCOTECA Y TANTOS
15. DRAG ZÍBEN - CATERING CARBEN, ESTACIÓN CEPSA INGENIO Y
                                   CARROZAS JOSÉ HALCÓN
16. DRAG POMPI - EVENTOS PETERYPAN
17. DRAG ÍKARO -  ALEXIS MATEO CUIDADO PERSONAL
18. DRAG ARUBA - AGUA-CERO CANARIAS
19. DRAG ENEAS - ESTÉTICA VECINDARIO y CENTRO MÉDICO FINLAY
20. DRAG ON - SELECTA SERVICIO LIMPIEZA
21. DRAG BOYDEVIL - AIRAM BARRETO
22. DRAG FRENCHY MORGANA - MOJITO SUR, ICE BAHÍA, RISTORANTE SAN
                                                                 REMO, DEEP REDS  CLUB y MÁRMOLES Y
                                                                 GRANITOS MEJÍAS
23. DRAG DEUS STELLA - TALLERES PLATINIUM y LA CASA VIEJA
24. DRAG KHAIROS - BAILANDO CON CLASE y LA AGUJA DE TARA
25. DRAG ORIÓN - PERFUMERÍA SABINA
26. DRAG ÁCRUX - GRAN CASINO LAS PALMAS
27. DRAG SEYCHELLS - AMANDA BUS y ZS PELUQUEROS
28. DRAG DIÁBOLO - AAVV TOMÁS QUEVEDO, ADAYA PRODUCCIONES Y
                                         PELUQUERÍA QUINTANA
29. DRAG MÚLCIBER - DESGUACE Y GRÚAS MAXIMINO OJEDA POZO
                                             IZQUIERDO
30. DRAG ALFA - CLÍNICA DENTAL ODONTEK
31. DRAG NADHIN - DESATASCOS JUMBO
32. DRAG LOWI
33. DRAG OWEN - CHURRERÍA LOS DUENDES
34. DRAG LÉGORA - GUANCHÍA Y AYUNTAMIENTO DE FIRGAS
35. PÍO DRAG -  SANDRA SANTA CRUZ MUCHO MÁS QUE DANZA
36. DRAG HURACÁN LATINO - RESTAURANTE BANDERA TAPAS Y COPAS
37. DRAG GIO - KANERÓTIKA
38. DRAG XOUL - CONCEJALÍA DE FESTEJOS DEL AYUNTAMIENTO DE
                                 ARRECIFE

000islas-canariaslogo-564.jpg


 

160914-Programa-CARNAVAL-2017_1.jpg

Het Hoofdstedelijke Carnaval 2017 heeft haar podium

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 29 november 2016 - Het Hoofdstedelijk Carnaval 2017 heeft haar podium. Het decor, dat is gemaakt door de XhOXb-groep,  voor  de openbare aanbesteding, welke men gewonnen heeft, is geïnspireerd op het ideaal van de schoonheidsleer van de jaren ’60.

De jaren’60 zijn de jaren die kenmerkend waren voor het decennium van, en thema’s zoals, ´Flower Power´ en ´Peace and Love´, evenals gebaseerd op het idee van de nieuwe mens die in die jaren, “naliet om naar zichzelf te kijken, om het Universum te aanschouwen,” en dat wordt weerspiegeld op het podium.
161130-Presentacion-del-escenario-del-Carnaval.jpg
161130-Presentacion-del-escenario-del-Carnaval-2.jpg
                                                                     VIDEO:
                                               https://youtu.be/30Zy7sXdDao

161130-Presentacion-del-escenario-del-Carnaval-3.jpg

161130-Presentacion-del-escenario-del-Carnaval-4.jpg161130-Presentacion-del-escenario-del-Carnaval-5.jpgRond dit concept is het podium ontworpen, dat op dinsdag 29 november 2016 is gepresenteerd in het  Elder Museum door de wethouder van Carnaval (jawel!), Inmaculada Medina, en de artistiek directeur, Israel Reyes, plus  ontwerpers van het podium, Ruben Cabrera, Ninoska Monzon en Ana María del Pino, van de XhOXb-groep die de openbare aanbesteding gewonnen heeft welke daartoe was uitgeschreven door het Gemeentebestuur van Las Palmas de Gran Canaria,
000islas-canariaslogo-279.jpg


Het Carnaval concentreert de grote Gala’s en de Optocht in een week

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 15 september 2016 - Het Carnaval van ‘La Eterna Primavera’ (‘De Eeuwige lente’) concentreert de grote Gala’s en de Optocht in een grootse week. De organisatie presenteert het belangrijkste evenement op de kalender om de status te versterken van de erkenning van het zijn van: ‘Toeristisch Nationale Belang’.

Het programma waarvan het voorlopige schema in april 2016 is gepresenteerd, is op dinsdag 13 september 2916 goedgekeurd door de Mesa Técnica (het Technisch Comité) dat bestaat uit vertegenwoordigers van de diverse verenigingen die betrekking hebben op het Carnaval, en dat wordt voorgezeten door wethouder Inmaculada Medina, en de artistiek directeur Israel Reyes.

Van 10 februari tot 5 maart 2017 staan de Pregón (Openingsrede) gepland, tot de Entierro de la Sardina (‘Uitvaart van de Sardine’), de slotceremonie.

Hoewel er nog enkele zaken moeten worden vastgesteld waaraan men nog werkt, vindt Het Gala Drag Queen in 2017 voor de 20ste keer plaats als vast programmaonderdeel wat van groot belang is voor het plaatselijke en buitenlandse publiek.

Op vrijdag 10 februari 2017 staat op het Plaza de Santa Ana de Pregón (Openingsrede) gepland, wat het startschot is voor drie weken Carnaval (jawel!) die op 5 maart 2017 eindigen met de Entierro de la Sardina.

Rond Carnavalsmaandag (27 februari 2017) vinden in een week tijd de belangrijkste evenementen van het hoofdstedelijke programma plaats: - Gala de la Reina (vrijdag 24), - voorverkiezing Drag Queen (zaterdag 25), - Gala Drag (maandag 27), - het Dag-carnaval in het Santa Catalina-park (dinsdag 28), - de Grote Optocht (zaterdag 4 maart).

Hierbij de kalender van het Hoofdstedelijke Carnaval:
ProgramaCarnavalLasPalmasdeGranCanaria2017.jpg
zzzislas-canariaslogo-323.jpg


Poster voor het Carnaval
van Las Palmas de Gran Canaria 2017:
La eterna primavera y el Flower Power

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 21 juni 2016 - De Carnavalsevenementen van ‘La Eterna Primavera’ (‘De Eeuwige Lente’) heeft nu de aankondigingsposter. Een honingzoet, dansend hippie-paar, omgeven door bloemen in levende kleuren, in een goede sfeer, vormen de hoofdfiguren op het plakkaat waarmee de carnestolendas van 2017 worden aangekondigd.

Het winnende ontwerp is gepresenteerd door de wethouder van Carnaval (jawel!), Inmaculada Medina, en de artistieke directeur van het Carnaval Israel Reyes.
1351105211598420107326218551450812287388686n-1-1.jpgDe feestelijkheden vinden plaats van vrijdag 10 februari t/m zondag 5 maart 2017, en bespoedigen zo de komst van de lente in de koudste maand van het jaar met een duidelijke bloemenslinger boven het thema ‘Flower Power’ van de hippiebeweging.
presentacioin-cartel-carnaval04-7_g.jpg

presentacioin-cartel-carnaval15-9_g.jpg presentacioin-cartel-carnaval05-8_g.jpg
presentacioin-cartel-carnaval-6_g.jpg presentacioin-cartel-carnaval21-10_g.jpg
De auteur is Cristóbal Aguiló Domínguez, grafisch ontwerper geboren in het Verenigd Koninkrijk en resident in Murcia. De jury heeft unaniem gekozen voor dit ontwerp.
preview2col_mg-6.jpg
foto4-3_g.jpg foto6-4_g-1.jpg

foto2-2_g.jpg foto8-5_g.jpg
De poster is gemaakt met plastic figuurtjes en gedigitaliseerd. De titel is: Peace and Love’ (‘Vrede en Liefde’), de slogan van de hippie-beweging, in het Spaans: ‘Paz y Amor’. Het dansende paar is omgeven met afbeeldingen uit de hippie-tijd, zoals de schilder Andy Warhol en zijn beroemde Campbell-soepblik, de Beatles, Yoko Ono, de gele onderzeeboot en een eindeloos aantal verwijzingen naar dat tijdperk.

Zoals vermeld in de beschrijvende tekst van allegorie, wil het Carnaval van de Eeuwige Lente een eerbetoon zijn aan de natuur met respect voor het milieu; da stad gaat gekleed in de mode uit de tijd van de Beatle-manie en identificeert zich met songs uit de jaren’60 en ‘70: ‘Love Me Do’, ‘Yellow Submarine’, ‘Strawberry Fields Forever’, ‘I Wanna Hold Your Hand’, en ‘Penny Lane’ staan op de Carnavalsgeluidsband.
zzzzzzzislas-canariaslogo-623.jpg


´La eterna primavera´ is het thema voor het
Carnaval van Las Palmas de Gran Canaria 2017

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 9 mei 2016 “De eeuwige lente’ zal het thema zijn voor het Carnaval van Las Palmas de Gran Canaria 2017. De flowerpower van de hippie-beweging, kleurrijke bloemen en de betovering van de Beatles zullen de motieven zijn die inspiratie leveren voor het toneel van de hoofdstedelijke carnestolendas en voor de kostuums en de carnavalsvierders

Het thema is gekozen door het merendeel van de altijd graag feestvierende kiezers die daaraan sinds 28 april 2016 hebben deelgenomen op de internetpagina: www.participación.lpacarnaval.com

primaverafinal.png 

lavueltaalmundofinal.png  dolcevitafinal.pngHet resultaat was zeer krap tot het eind.La eterna primavera’ (‘De Eeuwige Lente’) is, met 30 stemmen meer, als winnaar uit de stembus gekomen boven de inspirerende reis van Phileas Fogg, met in totaal 2.886 stemmen tegenover de 2.856 welke ‘La vuelta al mundo en 80 días’ (De Reis om de Wereld in 80 Dagen’) wist te behalen. Op de derde plaats en ver verwijderd van de eerste twee thema’s, is geëindigd de wereld van ‘La dolce vita’. 

'La eterna primavera' heeft 46% van de stemmen gekregen; 'La vuelta al mundo' 33%; en 'La dolce vita' 11%.

zzzzzzzislas-canariaslogo-476.jpg


 

aaaaakaart_canaria-38-56.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--485.jpg

zon-144.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb