site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

d-58.jpg


De Reyes Magos (Driekoningen)
maken een nieuwe ster, en komen via El Arsenal

De Gemeenteraad bestelde voor de optocht op 5 januari 2019
nieuwe podiums voor €30.000,=

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 5 december 2018 - De Casa de Galicia heeft de liefdadigheidscampagne geactiveerd om de Reyes Magos (Driekoningen) speelgoed te laten brengen voor de meest kansarme gezinnen. In 2017ontvingen 2.927 kinderen 11.800 nieuwe spellen op Gran Canaria. Sus majestades de oriente (Hunne Majesteiten uit het Oosten) komen op 5 december aan in het Arsenal van de hoofdstad van Gran Canaria en zullen de parade bijwonen op platforms die worden versierd met een grote ster.

Meer dan twintig families hebben het gerenoveerde hoofdkwartier van Casa de Galicia, en Salvador Cuyás, al verkend om speelgoed te kiezen dat de Reyes Magos (Driekoniungen) dit jaar hun kinderen in huis zullen achterlaten. Dit zijn de eerste mensen die komen, met hun identificatie en verwijsbrieven van de sociale diensten van hun gemeenten, Cáritas of andere organisaties, naar de solidariteitswinkel die het Casa de Galicia vorig jaar heeft gelanceerd. Het is een concept dat ouders in staat stelt het meest geschikte speelgoed voor hun kinderen te kiezen binnen de variëteit die wordt aangeboden door de organisatie van de liefdadigheidscampagne.

jc033041218_4345106_20181204180008-2.jpg                                  Maruchi García, Braulio Míguez, en  Albino Aneiros,
                           bij de presentatie van  de campagne  van
La Casa de Galicia.
In 2018 hebben 2.927 kinderen geprofiteerd van deze solidariteitscampagne, waarop de voorzitter van het Casa de Galicia, Albino Aneiros, uitlegde, “ dat dit jaar de mogelijkheid is opgenomen dat families hun speelgoed meenemen om wachtrijen te vermijden".
Bovendien, om de overdracht te vergemakkelijken, vroeg hij de begunstigden om met tassen te komen om het speelgoed te plaatsen.
Het wordt geleverd met in totaal 11.800 stukken  speelgoed in Las Palmas de Gran Canaria, Telde, Agaete, Valsequillo, Valleseco, en Teror. Dit omvat ook ongeveer zeshonderd minderjarigen die in de verzorgingscentra van de Canarische Regering zijn.

Tegen 2018 kunnen de cijfers iets lager zijn dan in 2017, omdat het aantal begunstigden gedurende vier jaar is afgenomen als een weerspiegeling van een veronderstelde economische verbetering. Zo is het gegaan van de 3.324 kinderen bereikt in 2016, naar de hiervoor genoemde 2.927 in 2017, wat 12% minder is.

Aneiros dringt aan op de behoefte aan speelgoed dat wordt afgeleverd bij het Casa de Galicia nieuw is, of, in ieder geval die perfect worden gebruikt. In 2017 moesten we twee ton speelgoed weggooien die kapot of beschadig,d waren of onvoldoende hygiënische omstandigheden hadden. De liefdadigheidscampagne is ook gericht op ouderen. De voorzitter van het Casa de Galicia herinnerde eraan, dat er in 2017  maar liefst 1600 handdoeken werden uitgedeeld in het huis van Pino, in Tafira.

 Momenteel verspreidt de organisatie al de geschenken die ze heeft gekocht dankzij de hulp van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, de Gemeenteraad van Las Palmas de Gran Canaria, en de Fundación La Caixa, maar burgers die willen samenwerken, kunnen nu hun geschenken brengen naar het hoofdkantoor van het Casa de Galicia. Er is ook de mogelijkheid om de levering op het solidaire festival te doen op 19 december 2018 op het Plaza de Santa Ana, tussen 17:00 en 20:00 uur, in een evenement die zal worden gepresenteerd door Roberto Herrera.

Afgezien van de liefdadigheidscampagne, bereidt het  Casa de Galicia  de grote optocht voor van La Luz, om 17:00 uur, en culmineert in het San Telmo-park. Dit jaar komen de Driekoningen niet zoals gewoonlijk aan in de haven van Santa Catalina, maar zetten ze voet op Gran Canaria via de marinebasis. De vicevoorzitter van het Casa de Galicia, Braulio Míguez, legde uit, “dat op die dag de werf van Santa Catalina ,bezet zal zijn door cruiseschepen", dus het is noodzakelijk geworden om hun ontvangst elders te regelen.

Een andere nieuwigheid dit jaar zal zijn, dat de Reyes Magos (Driekoningen) weer zullen paraderen op het podiums vanwege enkele problemen die zich de laatste jaren met kamelen hebben voorgedaan. "Bovendien zijn de podiums een betere optie, zodat kinderen de Reyes Magos kunnen begroeten en hun de brieven kunnen geven," voegde hij eraan toe.

De podiums van de Drie Koningen zijn het werk van een Valenciaanse ontwerper, Ricardo Alcaide, en hebben een waarde van elk €10.000,= wat dus €30.000,=zal kosten. De ster die in het midden van het echte platform zal schijnen, is 4.05 meter lang, 3.15 meter breed, en 3.4 meter hoog.

In elk geval is de aanwezigheid van de kamelen, die deel zullen uitmaken van de omgeving, niet uitgesloten. Meer dan zevenhonderd mensen zullen aan de parade deelnemen.

000logo-1071.jpg


Los Reyes Magos zijn aangekomen op Gran Canaria
en
bereiden de cadeautjes voor

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 5 januari 201  - 10.000 personen, onder wie veel jongens en meisjes, hebben vol verwachting Melchor, Gaspar en Baltasar ontvangen. Sus Majestades (Hunne Majesteiten), die aan boord van drie sleepboten zij  aangekomen,  trekken vanaf 17:00 uur door de stad als de Gran Cabalgata (Grote Optocht) begint.

Los Reyes Magos (de Driekoningen) hebben zich deze donderdag laten zien in  Puerto de La Luz y de Las Palmas  (De Haven van het Licht en van Las Palmas), waar hun verschijning bij het Estación de Cruceros  (de Passagiers hal voor de Kruisvaartschepen) bij duizenden kinderen grote verwachtingen heeft gewekt.

preview2col_mg-40.jpg                                                                                 VIDEO'S:
             http://www.canarias7.es/multimedia/videos/cabeceraC76.mp4

     https://www.facebook.com/laprovincia.es/videos/10154846675477829
ger0213-1-4_g.jpg
Eenmaal aan land hebben Sus Majestades (Hunne Majesteiten) alle kinderen begroet na  ontvangen zijn  door de burgemeester van Las Palmas de Gran Canaria, Agstín Hidalgp, die hen de sleutel van de stad heeft overhandigd, waarmee Sus Altezas Reales (Hunne Koninklijke Hoogheden)   alle huizen op Gran Canaria kunnen binnengaan, om deze nacht cadeautjes achter te laten.
ger0123-1_g.jpg
a-5_g.jpgDe presentator, Roberto Herrera, heeft  het ontvangstevenement begeleid, dat eindigde met het traditionele  loslaten van de duiven.

aa-6_g.jpg

ger0182-3_g.jpg

aaaa-8_g.jpg
 aaaaaaaaa-11_g.jpg aaa-7_g.jpg
aaaaaaaaaaaaaa-12_g.jpgNaast hun pages, hebben de Reyes (Koningen) deze donderdag gedurende de gehele dag een discreet escorte van de Politie en Veiligheidsdiensten. In totaal 500 medewerkers:  Agenten van de Policá Local (Gemeentepolitie), agenten van de Policía Nacional (Rijkspolitie), brandweerlieden, en leden van de Protección Civil  (BB - Burgerbescherming) bevinden zich verspreid op verschillende locaties in de hoofdstad  om de veiligheid te verzekeren tijdens de voornaamste evenementen die van start zijn gegaan met de aankomst van Sus Majestades los Reyes Magos de Oriente (Hunne Majesteiten de Koningen uit het Oosten) bij de Passagiers-hal op de Santa Catalina-pier; en daarna vanaf 17:00 uur met de optocht van Melchor, Gaspar en Baltasar op praalwagens, in plaats van de traditionele camellos (dromedarissen) die dit jaar niet aanwezig zijn.

De veiligheidsdiensten zijn ook aanwezig bij het macrofeest van de Noche de Reyes  (Nacht van de Koningen) met straat bars en openlucht concerten in de Triana-wijk en ook in de Haven, waar men controle verricht, zo hebben bronnen binnen de Delegación del Gobierno (Delegatie van de Spaanse Regering op Canarias) laten weten, die zeggen dat de politie-aanwezigheid 15% groter is dan verleden jaar en dat een eenheid die deel uitmaakt van de aanbevelingen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, barrières zal plaatsen ter voorkoming van mogelijke  terroristische aanslagen, “hoewel er geen indicaties zijn dat er zich een incident zal voordien. De aanbeveling is,  dat  eenieder zich vermaakt en ervan geniet.”

Het gemeentelijke personeelsbestand bestaat uit 174 agenten van de Policiá Local (Gemeentepolitie) - van wie vijf motoragenten -  waaraan agenten van de Policia Nacional zijn  toegevoegd, brandweerlieden  en vrijwilligers van de Protección Civil (BB –Burgerbescherming), met in totaal 500 personen.
14886086.jpg 20060818054606-goia-mini.jpg

                               Grupo de Operativo de Intervención y Apoyo (GOIA),

76 Agenten van de Gemeentepolitie bevinden zich ‘s avonds/‘s nachts tijdens de evenementen in de Triana-wijk, samen met de wijkagenten van dienst en leden van de Grupo de Operativo de Intervención y Apoyo (GOIA), bij wie zich 30 brandweerlieden voegen en 50 vrijwilligers van de Protección Civil.
Delegacin20del20Gobierno.jpg
De Delegación del Gobierno (Delegatie van de Spaanse Regering op Canarias) heeft geen gegevens verstrekt over het aantal agenten van de Policía Nacional (Rijkspolitie-agenten), hoewel hun aatal versterkt zal zijn in zowel de Triana-wijk als in de Haven.

Melchor, Gaspar en Batasar zullen worden vergezeld door 16 praalwagen en 600 figuranten tijdens hun optocht door de stad, waarbij men 150.000 toeschouwers verwacht.
Los Magos (de Wijzen) trekken door de stad, van het Plaza de Manuel Becerra tot aan het Sam Telmo-park - op 30 cm hoge platforms van de praalwagens, waardoor het mogelijk is dat de kinderen hun cartas (verlanglijstjes) kunnen overhandigen en het snoepgoed gemakkelijk in ontvangst kunnen nemen:

000islas-canariaslogo-459.jpg


Dit is het Driekoningen- c.q.
het ‘Los Reyes Magos’-feest in Spanje

SPANJE - Zoals bekend, komt Sinterklaas uit Spanje, maar vieren kinderen in Spanje zijn feestdag op 6 december niet (waarschijnlijk omdat hij dan in Nederland is). De Spaanse kinderen vieren op 5 en 6 januari Driekoningen, ofwel Los Reyes Magos, en 6 januari is de dag dat de kinderen bedolven worden onder de cadeaus.

Sus Altezos Reales los Reyes Magos de Oriente (Hunne Koninklijke Hoogheden de Driekoningen uit het Oosten) zijn Gasper (Caspar), Baltasar (Balthasar), en Melchor (Melchior.)  Zij zijn het, die kerstcadeautjes meenemen voor alle Spaanse kinderen die zich goed hebben gedragen in het afgelopen jaar.
Terwijl de knecht van Sinterklaas, Zwarte Piet (jawel Silvana Simons!) stoute kinderen meeneemt in zijn juten zak, krijgen stoute Spaanse kinderen geen cadeaus maar carbón (steenkool), wat ook niet echt een straf is want het gaat om zoetigheid. Over het algemeen gebeurt dat echter niet zo veel. Er is echter een heel proces wat kinderen moeten doen om cadeautjes te kunnen krijgen.
carta-reyes-magos-6.jpg                                                        Goud, wierook  en mirre.
De Brief

Allereerst moeten de kinderen hun brief (verlanglijstje) aan de Drie Wijzen uit het Oosten schrijven en hen vertellen welke cadeautjes zij voor hen mee moeten nemen en waarom zij dat verdiend hebben. Hierna komt een van de mooiste momenten, het overhandigen van de brief.
De kinderen kunnen de brief persoonlijk aan de Drie Wijzen geven wanneer ze ‘officieel’ aankomen op 5 januari. Een andere manier, is het zoeken naar de pages als Koninklijke postbodes en aan hen de brief (het verlanglijstje) afgeven, wat kan in het centrum van alle Spaanse steden, een paar dagen voordat de Wijzen aankomen. De kinderen wordt gevraagd of ze goed op school, en thuis braaf zijn geweest, want stoute kinderen krijgen carbón (steenkool) in plaats van cadeautjes. Ook dat is niet echt een straf, want de ‘steenkool’ wordt gemaakt van suiker.

Spectaculaire optochten
Wanneer de langverwachte dag eindelijk arriveert, zal de hele familie op straat staan om de Driekoningen te ontvangen voor de Cabalgata de Reyes. De Wijzen komen aan en rijden  in  de traditionele optocht, door de straten op hun camellos (dromedarissen) , beladen met cadeautjes en begeleid door pages die snoep gooien naar de kinderen. Eén voor één rijden de prachtige praalwagens voorbij, ingericht met heldere kleuren en geïnspireerd op populaire personages die bij de kinderen bekend zijn.

Er zijn vele optochten  die plaatsvinden  in heel Spanje. Elke parade heeft een eigen, specifieke stijl, afhankelijk van waar men zich bevindt. In Barcelona komen de Drie Wijzen per schip aan vanuit zee,  waarna de spectaculaire optocht  met olifanten en kamelen door de straten trekt terwijl in het dorp Alarilla in Guadalajara de Drie Wijzen met een deltavlieger en paraglider landen. En waarom niet de parade van Alcoi in de provincie Alicante bekijken, dit is de oudste in Spanje. De diverse optochten zijn ook te volgen op de televisie.
De avond

Na het bekijken van de optochten  gaan de kinderen vroeg, maar opgewonden naar bed en wachten zij op Caspar, Balthasar en Melchior; die door het raam naar binnen  komen om te kijken welke cadeaus zij achter laten in de schoenen van de kinderen. Diezelfde kinderen moeten water en brood zetten op de vensterbank, zodat de camellos (dromedarissen) dit kunnen eten en drinken terwijl de Drie Wijzen hun werk doen.

reyes.gif

De drie koningen bezochten de pasgeboren Jezus Christus. De koningen Balthasar, Melchior en Caspar vertegenwoordigen de werelddelen Azië, Europa en Afrika. Het drietal nam geschenken mee voor de baby: goud, mirre en wierook. Bij deze gebeurtenis hoort een eeuwenoude traditie. Op 6 januari bakken christenen een Driekoningentaart. In deze taart zit een boon verstopt. Heeft jouw stukje taart de boon, dan ben jij die dag koning en ben jij voor een dag en tegen woordig is de taart vervangen door koek of cake, maar het principe blijft hetzelfde.
zzzislas-canariaslogo-kopie-70.jpg


Baltasar, de favoriete Rey Mago van de Canario’s

93% van de eilandbewoners geeft er de voorkeur aan
de dag van Reyes Magos (Driekoningen) te vieren, dan cadeautjes te geven op de dag van Papá Noel (de Kerstman)

CANARISCHE EILANDEN - Aankomst van de Reyes Magos (Driekoningen), donderdag 5 januari 2017 - Nu het eind van de kersttijd nadert, komt de dag die men in Spanje beleeft zoals nergens anders, de día de Reyes (6 januari Driekoningen).
Ondanks dat er jaren geleden een grote concurrent is bijgekomen, Papá Noel (de Kerstman), laat een enquête van Groupon (https://www.groupon.nl ) zien, dat 93% van de  Canario’s zegt,  dat men de voorkeur geeft aan het vieren van de día de Reyes, dan om met Kerstmis cadeautjes te geven; en men geeft toe., dat men er de voorkeur aan geeft deze dag  te vieren omdat het traditie is in hun familie en dat men zich samen meer verenigd voelt, dan anderen die uit andere landen komen.

naamloos-321.png

                    Casper (Caspar) .           Baltasar (Balthasar ).             Melchor (Melchior).
En met de komst van  deze dag, is er ook de steeds terugkerende vraag: “Wie is uw favoriete Rey Mago?", en hier geeft iedereen  een eigen voorkeur, maar op Canarias bekent 50% van de ondervraagden, dat zij (zonder 'zwart' te discrimineren! Weet de niet rasechte 'Nederlandse'  Silvana Simons veel...) een zwak hebben voor Baltasar (Balthasar) om de Reyes Magos (Driekoningen) in hun woonplaats welkom te heten. Een moment, dat het kind in hen wakker maakt, dat is wat 85% van de Canario’s herkent, van kinds af aan is het een moment dat hen verheugt en, dat ze met een speciale emotie beleven.
 rey_baltasar___king_balthazar_by_gravitations-d8ddbs9-1.jpg slide_272707_1941296_free.jpg
                                 Een wat jongere en een wat oudere Rey Baltasar,
(zonder 'zwart' te discrimineren! Weet de niet rasechte 'Nederlandse'  Silvana Simons veel....!)
Een deel van de routine van deze dag is het voorbereiden in  huis van de komst van Sus Majestades (Hunne Koninklijke Hoogheden), en zijn er diverse mogelijkheden om ze thuis te verwelkomen, maar de Canario’s kiezen voor de klassieke formule om hen melk en koekjes te geven, en ook het water voor de camellos (dromedarissen) mag niet ontbreken, zo bekent 68% van de ondervraagde Canario’s.
Su-majestad-el-Rey-Baltasar.jpg
                                             Zijne Majesteit, Koning Balthasar.
Canario’s besteden gemiddeld tussen de €100,=  en €200,= aan kerstcadeautjes
Naast de betovering hebben de Reyes Magos een beetje meer aardse hulp nodig, en daarom besteedt 35% van de Canario’s tussen de €100,= en €200,= aan kerstcadeautjes voor hun naaste geliefden, terwijl dat 17 % een begroting heeft van tussen de €50,= en €100,=

Wat betreft de wijze waarop men deze aankopen verricht, zegt 36% van de ondervraagde Canario’s dat ze zowel naar fysieke winkels gaan, als dat ze ook kopen via het Internet. Van deze aankopen via het Internet op de Canarische Eilanden, geeft 45% toe dat men dit kanaal kiest omdat men artikelen verkrijgt die men niet kan kopen in hun woonplaats.

Als men ze vraagt wat men deze Kerstmis als cadeau wil ontvangen, zegt 89% van de ondervraagde in deze Deelstaat dat ze graag worden getrakteerd op een ervaring om samen te kunnen genieten met hun partner, familie, vrienden, enz. En 61% wil graag, dat deze ervaring een vakantie, of een uitstapje is.

 000islas-canariaslogo-456.jpg


Los Reyes (de Driekoningen)
zonder camellos (dromedarissen)

De Gemeente ruilt de dieren in voor praalwagens
na een ongeval met de kameeldrijver in de optocht

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 29 december 2016 - Sus Majestades los Reyes Magos de Oriente (de Driekoningen uit het Oosten) zullen hun traditionele zadel tijdens de grote optocht op 5 januari 2017 omwisselen. De monarchen zullen de duizenden kinderen tijdens de optocht begroeten vanuit drie praalwagens, welke de Gemeente momenteel aan het voorbereiden is om de camellos (dromedarissen) te vervangen, die dit deze keer - in 2017 - niet aanwezig zullen zijn.

De afwezigheid van de dieren is te wijten aan het ongeval dat recentelijk de kameeldrijver is overkomen, zo heeft de wethouder van Openbare Diensten, Inmaculada Medina, verzekerd, die toevoegt dat deze omstandigheid verhindert, dat men de camellos (dromedarissen) kan inzetten.
reyesw.jpgDe verzorger heeft bovendien geweigerd, dat iemand anders het werk verricht vanwege het moeilijke karakter dat de dieren hebben. De optocht van januari 2016, zonder daarop verder in te gaan, had diverse onderbrekingen vanwege diverse problemen met de camellos (dromedarissen), de ene wilde niet voor de andere lopen, dat was de dromedaris waarop Gaspar (Caspar) reed, het dier steigerde verschrikt ter hoogte van het Las Alcaravaneras-strand, zeker, vanwege de grote mensenmenigte die zich daarna verzameld had. Zijn verzorger had een half uur nodig om de viervoeter te kalmeren en de weg te vervolgen.
1452022873220-113_g.jpgDierenbeschermingsorganisaties kunnen zich gelukkig prijzen voor het uitschakelen van de camellos (dromedarissen,) die al in januari 2016 verdwenen uit de Cabalgata de Madrid (Driekoningenoptocht van Madrid). Maar Medina heeft echter verklaard, dat de afwezigheid uitsluitend te wijten is aan het ongeval waar de begeleider op het laatste moment mee te maken kreeg.

De wethouder heeft verzekerd dat het bericht geen onderdeel uitmaakt van de inocentadas van gisteren (grappen en grollen op 29 december - Onnozele Kinderen), en verklaart de beslissing vanwege de noodzaak de veiligheid te ‘garanderen’ van de deelnemers aan de optocht, vanwege de mogelijkheid dat een van de dieren de vrije loop neemt.

Wat wij wel proberen, heeft ze gezegd, is te bereiken dat drie kamelen van Lanzarote of Fuerteventura mee gaan lopen in de optocht, maar geen koninklijke jinetes (ruiters), krijgen. Medina heeft laten weten dat de kameeldrijver nog steeds in het ziekenhuis herstelt van een beenbreuk.

Op zijn beurt betreurt de public relations manager van het Casa de Galicia de afwezigheid van de camellos (dromedarissen), maar er zit niets anders op, wat ons spijt. Men heeft elders gekeken, maar de camellos (dromedarissen) zijn heel jong dit jaar en we kunnen niet het risico lopen dat er een ongeval plaatsvindt,” bij een zo massaal evenement als dit, waaraan ruim 200.000 mensen deelnemen. 

“We hadden al een contract met de persoon die  altijd al de camellos (dromedarissen) levert,” heeft Medina bevestigd. “De ongelukkige verzorger heeft niet toegezegd zijn camellos te leveren omdat deze dieren veel spanning hebben en zich roeren, en hij wil ze niet in gevaar brengen door de dieren in handen van andere personen te geven. De afgelopen optocht hadden we al problemen. Ik kan niemand verplichten dat hij zijn dieren daaraan blootstelt.” zo heefr de wethouder toegegeven.

Zo zijn de zaken, haar Departement heeft ervan afgezien dat Sus Majestades (Hunne Majesteiten) op de camellos (dromedarissen) defileren, maar blijft proberen te bereiken dat de dieren deel uitmaken van de show tijdens de optocht. “maar we hebben niets zeker wat betreft de aanwezigheid van de camellos,” zo verduidelijkt de wethouder.

Waarover Medina wel duidelijk is, is dat ze niet aan de veiligheid zal tornen van de deelnemers aan de optocht, om te voorkomen dat mensen haar kritiseren. “Ik ben blootgesteld aan kritiek, Het is een kwestie van veiligheid en het interesseert me niet dat men kritiek levert, want wat ik wil is, gerust kunnen slapen in de wetenschap dat ik voldaan heb aan wat de kleintjes beleven op een dag van maximale illusie en maximale fantasie. Wat ik kan verpesten door fouten te maken, om te voorkomen dat men kritiek op mij levert. Hier staat veiligheid altijd voorop, " heeft ze gezegd. Medina weigerde om mededelingen te doen over de inrichting van de rijtuigen van Sus Majestades (Hunne Majesteiten).

De figuranten Het Casa de Galicia werkt tegen de klok opdat alles perfect verloopt tijdens de optocht, waaraan - net als in andere jaren - 200 figuranten zullen deelnemen die het koninklijke gevolg zullen vormen van Sus Majestades (Hunne Majesteiten) en leven geven aan de Romeinse legioenen. De vrijwilligers van het Casa de Galicia belasten zich ook met de kleding van de Reyes de Oriente (Driekoningen uit het Oosten).

Aan de optocht van 2017 nemen in totaal elf rijtuigen deel, aldus Medina, “ deze zijn allemaal in dezelfde stijl, omdat we niet mogen vergeten dat het om een optocht voor kinderen gaat.” De campagne uitgevoerd door het Casa de Galicia is een succes, zo heeft Maruchi Garcia verzekerd, die benadrukt dat ruim 3.000 kinderen van de hoofdstad en van andere gemeenten op Gran Canaria in 2017 kunnen genieten van divers speelgoed. De resultaten zijn steeds beter dan in het voorgaande jaar, en met voert ze met grote nauwgezetheid uit ondanks de moelijle situatie van de instantie door de brand in haar vestiging.
zzzislas-canariaslogo-kopie-24.jpg


montecruz.jpg
EERST DE KERSTMAN, 
EN NU DE DRIE KONINGEN....  WE ZIJN  BELEGERD

VIDEO
DRIEKONINGEN-OPTOCHT IN SAN FERNANDO:

https://youtu.be/NdxiHreFLxg


zzzzzzzislas-canariaslogo-7.jpg


Na de Kerstloterij
is het nu tijd voor de Driekoningen-loterij
in Spanje

SPANJE - dinsdag 5 januari 2016 - Terwijl Spanje nog aan het bijkomen is van het prijzenfestival van afgelopen 22 december in de Lotería de Navidad-‘El Gordo’ (kerstloterij), vestigen de gelukszoekers alweer hun hoop op een andere grote loterij: La Lotería ‘del Niño’, met een prijzenpot van ruim 630 miljoen euro: Trekking op 6 januari.

Driekoningen is het feest van de cadeautjes voor de kinderen in Spanje  maar ook de volwassenen worden niet vergeten met deze loterij. De prijzenpot dit jaar is gevuld met 630 miljoen euro, verdeeld in 40 series van elk 100.000 loten á €200,= per heel lot, of €20,= voor een tiende lot. 70% van het ingelegde geld (800 miljoen euro!) wordt besteed aan de prijzenpot met als eerste prijs 120 miljoen euro verdeeld over 2 miljoen per serie;  en €200.000,= per tiende lot van een serie. De tweede prijs is €750.000,= per serie en kent  12 prijzen van €14.00,= per serie.
elnio.jpgHerinvesteren
Onderzoek heeft uitgewezen, dat 93% van de winnaars in de kerstloterij- ‘El Gordo’ weer geld investeert in loten van ‘El Niño’.
Daarnaast investeert 65% van eerdere Driekoningen-loterijwinnaars ook weer in deze loterij.

Ontstaan onduidelijk
Het is niet helemaal duidelijk, wanneer de El Niño loterij voor het eerst is begonnen, maar men denkt,  dat het jaar 1966 cruciaal is geweest voor de Driekoningen´-loterij, al zijn er gegevens bekend van een loterij op 6 januari in 1941.
El Niño’ - is de op twee na grootste loterij van Spanje waarbij uiteraard ‘El Gordo’ op 22 december de grootste is. Vóór 1999 heeft de trekking van de El Niño loterij altijd op 5 januari plaatsgevonden, maar dit is sindsdien veranderd naar 6 januari, een nationale feestdag in Spanje
zzzzzzzislas-canariaslogo-3.jpg.


Driekoningenfeest in Spanje

SPANJE - maandag 4 januari 2016 - Zoals bekend, komt Sinterklaas uit Spanje maar viert men de verjaardag van de Goedheiligman  in  Spanje niet (waarschijnlijk omdat hij dan in Nederland is).  Spaanse kinderen vieren op 5 en 6 januari de komst van Los Reyes Magos (de Heilige Driekoningen), waarbij 6 januari de dag is dat de kinderen bedolven worden onder de cadeaus.

De Heilige Drie Koningen, of  Drie Wijzen zijn: Melchor (Melchior), Gaspar (Kasper) en Baltasar (Balthasar). Zij zijn het, die kerstcadeautjes meenemen voor alle Spaanse kinderen die zich in het afgelopen jaar goed gedragen hebben. Terwijl Sinterklaas door - jawel: zwarte (!) - Piet stoute kinderen mee laat nemen  in een juten-zak, krijgen stoute Spaanse kinderen geen cadeaus maar carbón (houtskool), wat ook niet echt een straf is want het gaat om zoetigheid. Over het algemeen gebeurt dat echter niet zo veel. Er is een heel ritueel wat kinderen moeten volgen om cadeautjes te kunnen krijgen.

unnamed-3.jpg
De Brief

Allereerst moeten de kinderen hun brief (verlanglijstje) aan de Drie Wijzen schrijven en hen vertellen welke cadeautjes zij mee moeten nemen voor hen en waarom zij dat verdiend hebben. Vervolgens komt dan  een van de mooiste momenten, het overhandigen van de brief. De kinderen kunnen de brief persoonlijk aan de Drie Wijzen geven wanneer die ‘officieel’ in Spanje aankomen op 5 januari. Een andere manier is het  een paar dagen voordat de Wijzen aankomen zoeken naar de pages die fungeren als Koninklijke postbodes in het centrum van alle Spaanse steden, en aan hen de brief (het verlanglijstje) afgeven. De kinderen wordt gevraagd, of ze goed hun best gedaan hebben op school en thuis braaf zijn geweest, want stoute kinderen krijgen houtskool in plaats van cadeautjes. Ook dat is niet echt een straf , want het ‘carbón ‘(‘houtskool’) is een zoete lekkernij.

Spectaculaire optochten
Wanneer de langverwachte vijf  januari  arriveert, zal het hele gezin op straat staan om de Driekoningen - die in de ochtend arriveren per schip, helikopter, of niet zo heel saai... met deltavliegers en  paraglider - om hen aansluitend - in de vroege avond -gade te slaan tijdens de Cabalgata de Reyes waarin ze door de straten rijden  op hun kamelen, beladen met cadeautjes en begeleid door de pages die snoep gooien naar de kinderen. Eén voor één rijden de prachtige praalwagens voorbij, gedecoreerd in heldere kleuren en geïnspireerd op populaire personages die bij de kinderen bekend zijn.

Er vinden in  heel Spanjeveel optochten plaats.  Elke Cabalgata heeft zijn eigen specifieke stijl, afhankelijk van waar deze plaatsvindt.

In Barcelona komen de Drie Wijzen , net als in o.a. de hoofdstad van Gran Canaria, per schip over zee aan waarna een spectaculaire optocht (compleet  met kamelen en soms zelfs olifanten)  door de straten trekt;  terwijl in de wijk Alarilla  in Guadalajara de Drie Wijzen met een deltavlieger en paraglider landen. De oudste optocht van Spanje is die  van  Alcoi in de provincie Alicante. De diverse Driekoningen-ontvangsten en -parades zijn ook te volgen op de televisie.

De avond
Na het bekijken van de parades gaan de kinderen op tijd, maar opgewonden, naar bed en wachten zij op Melchior, Kasper en Balthasar die door het raam naar binnen komen, om te kijken welke cadeaus zij achter kunnen laten in de schoenen van de kinderen. Die kinderen hebben dan water en brood in de vensterbank gelegd, zodat de kamelen kunnen eten en drinken,  terwijl de Drie Wijzen hun werk doen.

Nadat de kinderen met veel vreugde gedurende de ochtend van 6 januari hun cadeaus hebben uitgepakt, zullen de meeste van hen meteen de straat opgaan om dit te laten zien en om er mee te spelen. Al met al is het een vreugdevolle dag voor het hele gezin waarbij ook genoten wordt van de Roscón de Reyes (zoet gebak in de vorm van een krans) waarbij een figuurtje (la Sorpresa = de Verrassing) verstopt zit.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-151.jpg


Driekoningen-optochten  in de Provincie Las Palmas

PROVINCIE LAS PALMAS - Driekoningen, dinsdag 6 januari 2015 - Vandaag,  6 januari,  ontvangen de Spaanse kinderen hun cadeautjes van de Drie Koningen, als equivalent van de Sinterklaas-traditie. Hieronder een greep uit de foto's van de Driekoningen-optochten op maandag 5 januari 2015 in de Provincie Las Palmas:

1420490936302.jpg
1420490935315.jpg

1420490936316.jpg

1420490928915.jpg

1420490936279.jpg

1420490928577.jpg

1420490941824.jpg
1420493825750.jpg
1420493819637.jpg

1420493825794.jpg

1420493825841.jpg
1420493819710.jpg
1420490929003.jpg

1420491773036.jpg

1420491776745.jpg
1420491776810.jpg

1420494716603.jpg

1420494716855.jpg

1420494720249.jpg
islas-canarias-38.jpg


 

 Reyes Magos (Driekoningen) keurig op tijd aangekomen

CANARISCHE EILANDEN - maandag 5 januari 2015 -  Per schip, vliegtuig, met de auto en zelfs op camellos (dromedarissen), Melchor (Melchior), Gaspar (Caspar) en Baltasar (Balthasar) tonen hun fraaie uitdossing aan duizenden kinderen,  in de optochten die voorafgaan aan de dag waarop de woningen van de eilandbewoners gevuld worden met cadeaus. De ouders hebben de verkeersinstructies opgevolgd en zijn met het openbaar vervoer naar de intocht van de Drie Wijzen uit El Oriente (het Oosten) gekomen.

Melchor, Gaspar en Baltasar regeren nu weer een volle dag en zijn gearriveerd, of staan op het punt dit te doen, op alle bewoonde locaties van de eilanden. In sommige gevallen zijn ze gearriveerd in een helikopter, in andere per schip en, in sommige gevallen zelfs op camellos (dromedarissen). De kinderen hebben ze al ontvangen en wachten met spanning op de avond-optochten.

1420464776555-2.jpg 1420462608751.jpg
1420462613852-1.jpg
reyescanteras.jpgLas Palmas de Gran Canaria,
Puerto de La Luz  de Las Palmas,
op  maandag 5 januari 2015 rond het middaguur.

1420462614140.jpg 1420462614199.jpg

1420462608882.jpgVoor de volwassenen vereist de dag, naast de illusie, een strategische aanpak.
De Gemeente Las Palmas de Gran Canaria heeft de speciale eenheden ingezet voor Veiligheid, voor Mobiliteit en van de Stadsreiniging, zowel voor de Cabalgata (Optocht) evenals voor de Noche de Reyes (Avond van de Koningen), die duizenden personen op de been brengt in het gebeid Vegueta-Triana. In die zin heeft de Politie sinds zaterdag 3 januari 2015 op de langs de route geparkeerde auto’s, waarschuwingen aangebracht, met de waarschuwing, dat men verplicht is elders te parkeren, als vanaf 10.00 uur het feest-comité door de straten trekt. Vanaf dat moment heeft men de auto’s weggesleept die dan nog steeds geparkeerd stonden.

1420464779994.jpg
Melchor-Gaspar-Baltasar-Palmas-Canaria_EDIIMA20150105_0455_6-1.jpg

1420464780005.jpg

1420464779893.jpg

1420464779923.jpgOm 14:00 uur heeft de politie de wegen afgezet tussen het Plaza de Manuel Becerra en Pérez Muñoz (met uitzondering van de tunnel) en zo vervolgens voor de gehele route van de Optocht.

Na de controle van 16:00 uur, rijden de praalwagens groepsgewijze naar het vertrekpunt, waar voor het IES (schoolgebouw) op La Isleta om 17:00 de stoet vertrekt, Om 16;20 uur zal men het gedeelte afsluiten tussen de Calle Juan Rejón en de Calle Alfredo L. Jones, en als de stoet daar voorbij is getrokken, zal men gedeeltelijk afsluitingen realiseren tijdens het voorbijtrekken van de optocht. Als deze eenmaal is gepasseerd, zetten schoonmaakploegen van de Dienst Stadsreiniging het verwijderen van het afval in en zal een motorteam van de Policía Local (Gemeentepolitie) het verkeer weer in goede banen leiden.

Om 20:30 uur zal men overgaan tot het afsluiten van het verkeer op de Carretera del Centro, in het gebied waar de Mercadillo Tradicional de Reyes (Traditoinele Driekoningen-markt) is geïnstalleerd aan het begin van de genoemde weg. De Cabalgata (Optocht) zal worden begeleid door 150 dienstdoende agenten; een personeelsbestand, dat deze avond versterkt wordt met nog eens 37 agenten, waardoor in totaal 187 agenten zorgen voor een goed verloop van het evenement.

Avondprogranma
Op de avond van 5 januari, als het historische stadscentrum opnieuw volloopt met duizenden personen, beschikt de Policía Local (Gemeentepolitie) over 69 agenten, waarbij nog eens een vijftigtal vrijwilligers van de Agrupación de Protección Civil (BB = Bescherming Burgerbevolking) zal assisteren, als voorzorgsmaatregel tijdens de viering van de Gran Cabalgata (Grote Optocht).

De Gemeente beveelt automobilisten aan, attent te zijn op de wegafsluitingen voor het verkeer welke zich de gehele dag op 5 januari voordoen in de stad, tussen Vegueta en La Isleta. Bij deze afslutingen komen die, welke men in de ochtend van 5 januari realiseert op de istmo (istmus = landengte) in de Santa Catalina-wijk, waar vanaf 11:30 uur de Calle Eduardo Benot/hoek Calle Luis Morote afgesloten zal zijn voor het verkeer. De bussen van het openbaar vervoer rijden niet door het Parque Santa Catalina. Zo zijn vanaf 21:00 uur, eveneens in de wijken Vegueta en Triana, zowel de GC-10, als de omliggende straten afgesloten voor het verkeer.

Stadsreiniging
De Dienst Stadsreiniging heeft een team van 161 medewerkers achter de hand op 5 en 6 januari, evenals 15 voertuigen - veegwagens en waterspuiters - voor het herstellen van de normale situatie op de route van de Gran Cabalgata (Grote Optocht) en omgeving,die tussen 16.00 en 05:00 uur actief zullen zijn.

Net als andere jaren, zullen - na het passeren van de stoet - de straten worden gereinigd, waarna de politie deze weer kan openstellen voor het verkeer. Wat beteft de chemische toiletten, daarvan staan er langs de route 90 opgesteld tussen het Parque San Telmo, de Carretera del Centro, Viera y Clavijo, Rafael Cabrera en Alameda de Colón.
logo-3.png inicio_1.jpg

Openbaar Vervoer
De Guaguas Municipales (Stadsbusdienst) hanteert een speciale Driekoningen-dienstregeling, onder het motto: 'Sabemos lo importante que es llegar a tiempo' (‘Wij weten hoe belangrijk het is, op tijd te komen’), waarmee men een betrouwbaar en effectief alternatief aan de passagiers biedt voor het openbare vervoer tijdens deze feestdagen (zie:  http://www.guaguas.com).
islas-canarias-38.jpg


 

Driekoningen-optocht  in San Fernando

CabalgataReyes2015_Cartel.jpg
CabalgataReyes2015_MapaRecorrido.jpg
1-AAAAislas-canarias-kopie-27.jpg


De grootste verleiding voor de Reyes Magos

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 3 januari 2015 - De Canarische bananenproducenten nodigen de Spaanse kinderen wederom uit, dat ze op de avond van 5 januari drie bananen in hun schoentje klaarzetten voor de Reyes Magos (Drie Koningen).

Canarische bananen hebben zich gevoegd bij een van de meest kenmerkende kersttradities, met een campagne waarin de Reyes Magos (Drie Koningen) een oproep doen aan de Spaanse consumenten, dat ze op de avond van 5 januari drie bananen klaarleggen, met het doel, dat Ze kunnen aansterken en vitaliteit kunnen opdoen.

reyespltanos.pngVIDEOFILMPJE:
https://www.youtube.com/watch?v=Mf6ur8Dw9jg

untitled-3.png
Het doel van de campagne - die nu voor het tweede jaar in successie gehouden wordt, nadat deze goed ontvangen is bij de eerste editie - is het bevorderen van de bananenconsumptie op Canarias tijdens de kerstperiode; de tijd van het jaar, waarin de consumptie minder is, samen met die van andere, gezonde producten.

Dit jaar heeft de actie een solidair karakter, omdat voor iedere deelnemer die zich inschrijft voor de promotie, via de internetpagina www.losreyeslosabentodo.com , de Asociación de Organizaciones de Productores de Plátanos de Canarias (ASPROCAN) (Vereniging van Organisaties van Canarische Bananenproducenten) een kilogram aan de voedselbanken doneert. Zodoende, willen de Canarische bananenproducenten hun donaties aan deze entiteiten verhogen, wat in 2014 meer was dan een miljoen kilogram.

Met dit initiatief, dat wordt uitgezonden op televisie, via de sociale netwerken en de internetpagina www.losreyeslosabentodo.com, wil ASPROCAN benutten, dat 5 januari een nacht is waarin alle Spaanse gezinnen een verleiding klaarzetten voor de Reyes (Koningen), om een natuurlijk product te geven, dat Hen levenskracht en energie schenkt en, dat bovendien een unieke smaak heeft.
imagesY8M210UK.jpg

reyes-pie.png
                                                      De Koningen weten alles...
Om de verspreiding ervan te ondersteunen, nodigt Plátano de Canrias de comsumenten uit, om via de internetpagina 

http://hdforms-es.hcnx.eu/WebAct_sorteo_platano/form?HDFR10005_7=0qasca1qefhkmbsd001gnflon6 
deel te nemen aan de loterij waarbij 30 reizen naar de Canarische Eilanden te winnen zijn, waar men dan uit de eerste hand het productieproces kan leren kennen van dit fruit.
islas-canarias-38.jpg


Los Reyes Magos (Driekoningen) 

SPANJE - zondag 5 januari 2014 - Waar op de avond van 5 januari in Nederland kinderen in groepjes van drie en verkleed als koningen over straat lopen, aanbellen bij de huizen, een liedje zingen en dan snoepgoed - of tegenwoordig zelfs geld - krijgen, is het feest van de Driekoningen in Spanje te vergelijken met het Sinterklaas feest in Nederland, of België, compleet met cadeaus.

Cartas
Los Reyes Magos
(de Driekoningen) Melchior, Caspar en Balthasar zijn de drie wijzen, die op reis gingen, om het pasgeboren kindje Jezus te zoeken en te vereren. Op 5 januari komen de Los Reyes Magos per boot (daar waar mogelijk) aan in Spanje waarna meestal een optocht plaatsvindt, de Cabalgata de Reyes, waarin de drie koningen op wagens, paarden, olifanten, kamelen en onder begeleiding van muzikanten en andere verklede groepen door de stad of het dorp rondrijden. Dagen daaraan voorafgaand worden er al pages (lakeien) van de koningen gesignaleerd in winkelcentra en cadeauwinkels, om de cartas (brieven, in dit geval verlanglijstjes) welke de kinderen schrijven, in ontvangst te nemen en om, samen met hen op de foto te gaan.

2014: Aankomst van los Reyes Magos (de Driekoningen) in San Fernando de Maspalomas.
              VIDEOFRAGMENT OPTOCHT IN MASPALOMAS: 

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ad1YCbUwyds

Carbón dulce
Kinderen dienen vooraf, op het balkon, of onder een raam de schoen te zetten met daarin wat lekkers om zo de cadeaus van de Reyes Magos te ontvangen in de ochtend van 6 januari. Mochten de kinderen zich gedurende het afgelopen jaar slecht hebben gedragen, ontvangen ze carbón dulce, een zakje zoete, houtskool. ´

Nationale f'eestdag
6 januari is in Spanje een nationale feestdag en ook de dag waarop men op straat veel kinderen kan aantreffen die hun nieuwe speelgoed (vooral fietsjes) uitproberen.

                                        Spaanse 'Driekoningen'-cake.

Roscón de Reyes

De ouders en uiteraard ook de kinderen genieten tijdens Driekoningen van de Roscón de Reyes (Driekoningen krans), met of zonder slagroom. Traditioneel zit in de Roscón een boon verstopt en wie deze aantreft, moet de Roscón betalen. Tegenwoordig treft men steeds vaker een klein poppetje of beestje in de krans aan. En dat betalen, daarvan komt in de praktijk natuurlijk niet veel van terecht.
islas-canarias-38.jpg


 

La Lotería del Niño  - de Driekoningen-loterij

MADRID - Driekoningen, maandag  6 januari 2014 - Terwijl Spanje nog aan het bijkomen is van het prijzenfestival van afgelopen 22 december 2013, met de trekking van de Lotería de Navidad, ofwel ‘El Gordo’, hebben de gelukszoekers hun gekochte lot letterlijk (en levenslot figuurlijk) gezocht in de andere grote loterij: La Lotería del Niño, met een prijzenpot van in totaal 850 miljoen euro.

Driekoningen (6 januari) is in Spanje het feest van cadeautjes voor de kinderen, maar ook de volwassenen worden niet vergeten,  o.a. met deze loterij
De prijzenpot is met de trekking in 2014 gevuld met 840 miljoen euro, te verdelen over 60 series met elk 100.000 lotnummers á  raison van €200,= per heel lot, of €20,= voor een tiende-lot.

70% van het totaalbedrag wordt besteed aan de prijzenpot met als eerste prijs 120 miljoen euro verdeeld over 2 miljoen per serie en €200.000,= per tiende-lot van een serie. De tweede prijs is 1 miljoen euro per serie en 12 prijzen van €14.000,= per serie.

Volgens onderzoek is uitgewezen, dat 93% van de winnaars in de kerstloterij ‘El Gordo’ ook loten koopt voor deelname in de El Niño-loterij. Daarnaast investeert 65% van eerdere Driekoningen-loterijwinnaars ook in de El Niño-loterij.

Oorsprong
Het is niet helemaal zeker, wanneer de El Niño loterij voor het eerst is gehouden, maar men neemt aan, dat het jaar 1966 cruciaal is geweest voor de Driekoningen-loterij, al zijn er gegevens bekend van een loterij op 6 januari 1941.

De El Niño-loterij is de op twee na grootste loterij van Spanje waarbij uiteraard de El Gordo-loterij met trekkingsdatum 22 december de grootste is.
Tot aan 1999 heeft de trekking van de El Niño loterij altijd op 5 januari plaatsgevonden, maar is sindsdien verplaatst naar 6 januari (Los Reyes Magos del Oriente = Driekoningen) een nationale feestdag in Spanje.
islas-canarias-38.jpg


 

Los Reyes Magos (de Driekoningen)
zijn aangekomen in de hoofdstad van Gran Canaria

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - 5 januari 2014 - Los Reyes Magos (de Driekoningen) zijn op zondagochtend 5 januari 2014 om 11:30 uur op drie sleepboten aangekomen in Puerto de la Luz in de Base Naval (Marinehaven) waar burgemeester Juan Luis Cardona hen de sleutels van de stad heeft overhandigd.

Melchor (Melchior), Caspar (Gaspar) en Baltasar (Balthasar) zijn opgewacht door duizenden enthousiaste kinderen.


Sus majestades los Reyes de Oriente
(Hunne Majesteiten de Koningen uit het Oosten) nemen op deze zondagmiddag 5 januari 2014 deel aan de optocht die vanaf 17:00 uur over een 5,3 kilometer lang parcours langs de zeeboulevard zal trekken vanaf de Calle Rejón (ter hoogte van de het Plaza de Manuel Beccera) en eindigt in het San Telmo-park. Er nemen elf praalwagens aan deel en 500 figuranten.

islas-canarias-38.jpg


 

Scott geeft kamelen dagje vrijaf
om mee te kunnen doen aan de Driekoningenoptocht

PUERTO DEL ROSARIO - zaterdag 21 december 2013 - Filmregisseur Ridley Scott heeft besloten, de kamelen een dagje vrijaf te geven die gebruikt worden op Fuerteventura bij het opnemen van zijn meest recente film,  ‘Exodus’; zodat ze op 5 januari 2014 kunnen meelopen in de Cabalgatas de Reyes (Driekoningen-optochten).

Scott heeft deze beslissing genomen, nadat hij er kennis van heeft gekregen, dat sommige gemeenten, zoals Telde (Gran Canaria), zonder kamelen zaten voor de optocht, omdat nagenoeg alle op de eilanden voorhanden zijnde kamelen worden ingezet bij de filmopnamen van ‘Exodus,”, zijn versie van het bijbel-epos van Moses en de uittocht uit Egypte van het Joodse Volk.
In een communiqué, dat op vrijdag 20 december 2013 is uitgegaan door het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura, heeft filmproducent Mark Huffam uiteengezet, dat het ‘Exodus’-team geen weet had van dit feit, totdat men de kranten heeft gelezen, maar dat hij maatregelen neemt.

“Ridley staat erop, dat we de mogelijkheid voor de beschikbaarheid van de kamelen bieden, zodat de jaarlijkse optocht zoals gewoonlijk kan plaatsvinden en, dat dit geen teleurstelling oplevert voor de kinderen,” zo heeft Huffam verzekerd.
islas-canarias-38.jpg


 

Filmopnamen ´Exodus´
zetten Driekoningenoptocht van Telde zonder kamelen

TELDE - vrijdag 13 december 2013 - Filmregisseur Ridley Scott legt op Fuerteventura beslag op de exemplaren die de afgelopen jaren in Telde (Gran Canaria) de intocht van de Driekoningen hebben opgeluisterd.

Voor het ophalen van de verlanglijstjes van de kinderen in de gemeente Telde zullen Sus majestades los reyes Magos de Oriente (Hunne Majesteiten de Drie Koningen uit het Oosten) het dit jaar bij hun intocht moeten stellen zonder de gebruikelijke kamelen. Alle voorradige kamelen op Fuerteventura dienen beschikbaar te blijven voor de filmopnamen die de Engelse regisseur Ridley Scott daar aan het maken is voor de verfilming van het Bijbelboek ‘Exodus’.

        Kamelen (dromedarissen) die meedoen in  'Exodus', de film van Ridley Scott.

Voor de filmscènes van de tocht door de Sinaï-woestijn moet alles wijken, zelfs de kersttraditie.

Volgens de wethouder van Cultuur, Daniel Martín, van de Gemeente Telde, zoekt het Gemeentebestuur al sinds juni 2013 naar alternatief vervoer tijdens de optocht van Sus Majestades (Hunne Majesteiten). Dit, omdat de traditionele leverancier van de evenzo traditionele kamelen, het Parque Temático Oasis Park La Lajita op Fuerteventura, heeft laten weten, dit jaar niet over voldoende voorraad aan kamelen te beschikken.

Vanwege het negatieve bericht van de dierentuin, heeft de Gemeente aangeklopt bij andere instellingen voor het verkrijgen van een trio kamelen, maar tot op dit moment is dit niet gelukt.
islas-canarias-38.jpg


 

Negen Koninklijke Kamelen voor de kinderen
in afwachting van de komst van
Sus Majestades
(Hunne Majesteiten)

Op donderdag 3 en vrijdag 4 januari 2013
op de intercambiador van het Plaza de Canarias
in de hoofdstad van Gran Canaria

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - 2 januari 2013 - De Gemeente Las Palmas de Gran Canaria viert, in samenwerking met Oasis Park Fuerteventura en Rederij Fred. Olsen, de aankomst van de Reyes Magos (Heilige Driekoningen). Men doet dit o.a. met het ontvangen van wensbrieven en kamelenritjes met het Comitiva Real (Koninklijke Comité) op donderdag 3 en vrijdag 4 januari 2013 van 10:00 tot 18:30 uur op het Plaza de Canarias.

Gedurende deze dagen kunnen de kinderen naar het Plaza de Canarias komen om hier hun wensbrief af te geven in de tenten waar de Pajes Reales (Koninklijke Pages) deze in ontvangst zullen nemen. En ook, als ze dat willen, kunnen de kleintjes ervaring opdoen met een ritje op de Koninklijke Kamelen die naar de Stad gekomen zijn voorafgaand aan de grote Cabalgata de Reyes (Driekoningenoptocht) die plaatsvindt op zaterdag 5 januari 2013 om 17:00 uur  (van Castillo de la Luz naar het Parque San Telmo).
naamloos-82.png
especiales-cabalgata-reyes-alicante_large.jpg
cabalgata-de-reyes-2013_large.jpg
images344_large.jpg
Het is voor de eerste keer in de stad, dat de kinderen kunnen kameel rijden in het stadscentrum tijdens deze vertederende dagen. Biocho, Guapo, Lázaro, Moreno, Jose, Pirata, Brahim, Rubio en Osmani zijn de negen ‘Camelus dromedarius’ die het voor 800 kinderen (420 per dag) mogelijk maken een ritje te maken voorafgaand aan de grote Cabalgata de Los Reyes Magos (Heilige Driekoningenoptocht).

 v
 

Om lange rijen wachtenden te voorkomen, worden er bonnetjes uitgedeeld met volgnummer en  het tijdstip waarop men aan de beurt is, want de kamelen vertrekken om de 20 minuten. Alle deelnemers doen mee aan de verloting van 6.000 gratis entreekaartjes voor het Oasis Park Fuerteventura. Bovendien verloot men 100 pakketten (voor 2 volwassenen en een Kind) van Fred Olsen en Oasis Park, om naar Fuerteventura te varen en het Park te bezoeken.


Op alle eilanden van de Archipel vinden in diverse dorpen en steden Driekoningenoptochten plaats, voor meer informatie kijkt u op:
http://www.lovecanarias.com/actualidad/famosos/canarias/cabalgata-de-reyes-magos-en-canarias-2013.html
islas-canarias-38.jpg


 

e-58.jpg