site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-kopie-kopie-5.jpg

6-42.jpg


De guagua (bus) gaat naar de haven

Guaguas Municipales  (de Openbare Gemeentelijke Busdienst) gaat voor het eerst in de geschiedenis naar het havengebied

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 9 mei 2018 - Voor het eerst in de geschiedenis, krijgt de Puerto de La Luz y de Las Palmas een openbare busdienst. De gemeentelijke vervoersmaatschappij neemt- vanaf 10 september 2018 - buslijn 18 in dienst. Waarnaar de Autoridad Portuaria (het Havenbedrijf) het parkeren regelt met een blauw-parkeergedeelte.

Buslijn 18 wordt de vierenveertigste reguliere buslijn die Guaguas Municipal in gebruik neemt voor de hoofdstad van Gran Canaria. En het zal ook de eerste zijn die het havengebied binnenkomt. Voor het eerst in de geschiedenis biedt het openbaar vervoer dienstverlening  in de haven van La Luz in Las Palmas, na een private-proef die men jaren geleden heeft ontwikkeld maar die geen vruchten heeft afgeworpen

 image_content_3455944_20180504211231-1.jpg

                                                De route van de nieuw buslijn 18

Het zal op 10 september 2018 zijn, wanneer de nieuwe buslijn wordt gelanceerd, die niet het aanlegpunt  van rederij Armas aan de Sfinx-havenpier bereikt, omdat de rederij deze

dienstverlening aan zijn passagiers aanbiedt.

De wethouder van Economische Bevordering van de Gemeente, Pedro Quevedo, heeft in elk geval het belang van buslijn 18 benadrukt, omdat het beantwoord aan een vraag die al ruin 20 jaar lang op antwoord wacht.

De huidige voorzitter van la Autoridad Portuaria (het Havenbedrijf), Luis Ibarra, heeft in zijn recente functie als haven hoofdvertegenwoordiger laten weten dat de komst van gemeentelijke bussen de mogelijkheid opent om het blauwe gereguleerde parkeerterrein in te stellen in het gebied van scheepsreparatie. "Van de ITV (APK) tot de laatste rotonde is alles overvol,  we hebben parkeerproblemen in de Haven." heeft hij gezegd.

Op zijn  beurt  heeft de wethouder van Mobiliteit, José Eduardo Ramírez, de 4.000 arbeiders aangemoedigd die de haven van La Luz en Las Palmas heeft, om met de bus naar hun werk te gaan als een andere maatregel die kan helpen de landengte te ontlasten .
In principe begint de dienst van lijn 18 met au

obussen van twaalf meter, wat kan veranderen als de vraag hoog genoeg is. De bus heeft geen exclusieve rijstrook.

Een overzicht van de nieuw buslijn:

Route: De nieuwe bus verlaat het Manuel Becerra-plein, steekt Belén María over, en gaat naar de Reina Sofía-havenpier.

Bushaltes: Zullen worden aangelegd in het Havenbedrijf, bij Opcsa, bij het BP-tankstation, en bij de commerciële deposito's: Astican, Repnaval, en Reina Sofía.

Rijtijden: De bus vertrekt elke 30 minuten tussen 06:45 en 15:45 uur van Manuel Becerra; en tussen 07:00 en 16:00 uur vanaf de Reina Sofía-havenpier. De nieuwe lijndienst18 functioneer uitsluitend alleen van maandag tot vrijdag; en circuleert niet op zaterdag, zon- én feestdagen.

Afstand: De bus bestrijkt een afstand van bijna acht kilometer tussen het Manuel Becerra-plein  en de rotondes van Captain Nicola Matro en Mister Park.
00000slas-canariaslogo-550.jpg


De bouw van de
voetgangersbrug van de Haven,
gaat een miljoen euro minder kosten
dan was voorzien

Het bouwbedrijf Tecyr heeft de aanbesteding gegund gekregen voor de ‘Onda Atlántica’ voor €2.387.428,= 

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 8 februari 2018 - De bouw van de voetgangersbrug  Onda Atlántica zal uiteindelijk €2.387.428,= gaan kosten.Met deze offerte heeft het bouwbedrijf Tecyr de openbare aanbesteding gegund gekregen die was uitgeschreven door het Departement Bouwzaken van de Gemeente Las Palmas de Gran  Canaria voor het aanleggen van de nieuwe voetgangers- en fietsersverbinding tussen de Sanapu-kade en de Havenmarkthal.

Het Gemeentebestuur heeft op woensdag 7 februari 2018 het resultaat van de openbare aanbesteding  bekend gemaakt, waarmee men er in is geslaagd om de vergunningsbegroting te realiseren, die in december 2017 was opgesteld, te verminderen  met  €885.218
De daling is te wijten aan zowel de samenloop van aanbiedingen - in totaal waren er tien offertes - als aan het werk van de gemeentelijke technici, die erin slaagden aan te tonen dat dit een werk van algemeen belang is dat is vrijgesteld van IGIC (Btw)- betaling, zoals op woendag 7 februari 2018 is uitgelegd door het gemeenteraadslid van Bouwzaken,  Javier Doreste. Fdcan is verantwoordelijk voor de financiering van de loopbrug.
aspecto-tendra-pasarela-1_g-1.jpg
                                                             
Onda Atlántica.
aspecto-tendra-pasarela-4_g.jpg
Onda Atlántica is een van de sterprojecten van het plan Puerto-Ciudad (Haven-Stad) dat in afgelopen jaren is gepromoot door de Gemeenteraad en het Havenbedrijf van Las Palmas.
De loopbrug, ontworpen door de architecten Javier Haddad en Ramón Checa, heeft tot doel het nieuwe recreatiegebied van de Sanapú-kade naar het Las Canteras-strand te brengen, waarbij de fysieke barrière van de Avenida Marítima wordt vermeden.

aspecto-tendra-pasarela-5_g.jpg
De bouw, die naar verwachting over een maand (maart 2018) zal beginnen, heeft drie jaar vertraging opgelopen. Totdat de aanbesteding voorbij was, moesten verschillende obstakels worden overwonnen. De eerste, zegt Doreste, was het ontbreken van een concreet project dat verder ging dan dat wat  geselecteerd was in de ideeënwedstrijd gewonnen door Haddad en Checa. "Toen we zover kwamen, ontdekten we dat er alleen een ontwerpwedstrijd was en er waren geen fondsen," rechtvaardigt de wethouder.

aspecto-tendra-pasarela-6_g.jpgToen begon het proces van het opstellen van het technische project, dat moest worden overeengekomen met overheden zoals het Cabildo (Eilandbestuur) en  het Havenbedrijf.
De instantie die verantwoordelijk is voor La Luz vroeg bijvoorbeeld om de aanpassing van de structuur tot 5,5 meter hoog, zodat het mogelijk is dat vrachtwagens en grote voertuigen  er onderdoor kunnen rijden die gewoonlijk de haven verlaten en binnenkomen, aldus de voorzitter, Luis Ibarra.

De opeenvolgende toevoegingen aan het project, om het technisch haalbaar te maken, hebben uiteindelijk het budget van het bouwwerk verhoogd. In het begin, voordat er zelfs een technisch project was, wilde de burgemeester,  die groen licht gaf aan de ideeënwedstrijd, Juan José Cardona, een plafond van €1.400.000,= voor het werk markeren.
Nadat het technisch project was opgesteld en de wijzigingen waren verwerkt, is dit bedrag gestegen tot €3.272.200,=, waarvoor het uiteindelijk werd aanbesteed.

preview_m-40.jpg

aspecto-tendra-pasarela-2_g.jpgTecyr heeft de garantstelling al gedeponeerd en heeft daarom de rol van uitvoerder toegewezen gekregen, laat Doreste weten. Vanaf nu moeten de laatste overheidsdetails worden overeengekomen voordat de werkzaamheden beginnen binnen een periode van maximaal een maand. De werkzaamheden bestaan uit het aanleggen van deze route met een lengte van 283 meter - met een bebouwd oppervlak van 1.801 vierkante meter - 6,24 meter breed en 3,12 meter hoog.

Ontworpen met minimalistische lijnen en een esthetische erfenis van de haven-industrie, zonder schroeven en staal als het belangrijkste materiaal, zal de loopbrug worden ondersteund op drie Y-vormige betonnen steunen.
De materialen, gekozen voor de constructie, maken het mogelijk om te worden onderverdeeld in gedeelten waarmee het gemakkelijker zal zijn om te werken. Dankzij deze oplossing is het niet nodig om - anders dan op specifieke momenten - de Avenida Marítima tijdens de bouw af te sluiten; specifieke momenten, die  volgens de wethouder van  Bouwzaken  's nachts zullen zijn. De helling, nooit hoger dan 6%, zal het ook toegankelijk maken voor fietsers en mensen met functionele mobiliteit. De bedoeling van de Gemeentebestuur is, dat het eind 2018 zal zijn  afgerond.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie-106.jpg


Een ‘internet’-supermarkt
in de Jachtgaven van de hoofdstad

Hiperdino heeft een pilaar geplaatst
van waaruit men aankopen kan doen
en de bestellingen kan ontvangen op een van de schepen
die afgemeerd liggen in de Muelle Deportivo (Jachthaven)

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 11 november 2017 -  De Muelle Deportivo (Jachthaven)  heeft sinds begin oktober 2017 een originele supermarkt die in plaats van fysiek  aanwezig te zijn kan rekenen op een groot scherm waarop men de ‘internet’-aankoop kan verrichten. Het gaat om een initiatief van de Dinosol-Groep, die een pilaar heeft geplaatst op de Dársena de Embarcaciones Menores (Aanlegsteiger voor Kleinere Vaartuigen) in de  Haven van Las Palmas.

Dankzij de nieuwe dienstverlening kan iedereen die zich in de Muelle Deportivo (jachthaven) bevindt, of dat nu op een pleziervaartuig is, of voor deelname aan regatta, gebruik maken van de Internet-dienstverlening als men niet beschikt over een eigen Wifi-verbinding.

De nieuwe voorziening maakt het iedere gebruiker mogelijk, aankopen te doen zonder de noodzaak zich te registreren, wat het gebruik vergemakkelijkt en de koper tijd bespaart.

El tótem (de pilaar) staat ter beschikking bij de betaalautomaat van de parkeerplaats van de Muelle Deportivo (Jachthaven) en maakt aankopen via het Internet mogelijk zodat deze rechtstreeks afgeleverd kunnen worden bij de schepen die afgemeerd liggen in de Muelle Deportivo (Jachthaven).

Om de aankoop te doen, is het noodzakelijk om vier stappen te volgen die op de tótem (pilaar)worden getoond, en zodra ze zijn gemaakt, kunnen de aangeschafte producten op het schip worden ontvangen. Voor buitenlandse klanten is er ook de mogelijkheid om het apparaat in het Engels te gebruiken.

In oktober 2017 heeft  Hiperdino besloten haar handel op het Internet te plaatsen in de twee Canarische hoofdsteden. Sindsdien is het bedrijf doorgegaan met het uitbreiden van de Internet-dienstverlening naar de  eilanden La Gomera en El Hierro, waar het niet fysiek aanwezig is en biedt men dezelfde prijzen en aanbiedingen als in de supermarkten van de groep op het eiland Tenerife, met gratis verzending over zee  naar de eilanden.
Daarnaast heeft men  gebieden ingeschakeld zoals Arucas, Telde, en La Laguna, zodat steeds meer klanten kunnen genieten van alle faciliteiten van het boodschappen doen via het Internet.

Een van de belangrijkste mogelijkheden voor gebruikers van de Internet-aankoopdienstverlening,

is dat ze - ondanks dat ze niet fysiek aanwezig zijn -  hetzelfde aanbod van verse producten kunnen hebben en dat de supermarktmedewerkers hun secties bijwonen, waardoor ze de mogelijkheid krijgen om hun producten te kopen op een gepersonaliseerde manier.

In de afgelopen  maanden heeft Hiperdino het Internet- platform verder ontwikkeld, met producten zoals sushi, versgeperste sappen, tijdschriften en kranten, en een ecologisch assortiment.

Naast dit assortiment heeft Hiperdino ook exclusieve promoties met loyaliteitscampagnes voor klanten, die winkelen via het Internet. Voor de maand november 2017 heeft men al het hele kerst-assortiment, evenals de cadeaumanden voor deze eindejaar-periode.

Momenteel biedt de Hiperdino internet verkoop  ruim  14.000 producten te koop aan, alsof het fysieke winkels zijn, met in totaal 7.000 geregistreerde gebruikers, van wie 3.800 in Las Palmas de Gran Canaria.
0000Islas-canariaslogo-kopie-648.jpg


Ibarra:
"Armas kan de grootste rederij
van Europa worden”

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 25 oktober 2017 - De voorzitter van de Autoridad Portuaria van Las Palmas (het Provinciale Havenbedrijf), Luis Ibarra, beschouwt als een ‘groots bericht’ het akkoord dat Armas met Acciona heeft bereikt voor het verwerven van Trasmediterránea, waarmee de Canarische rederij zich positioneert in de Nationale (Spaanse) markt en de grootste rederij van  Europa kan worden.

Luis Ibarra heeft bovendien laten weten  dat Armas een belangrijke investering van ruim 24 miljoen euro heeft gedaan aan het Nelson Mandela-kade in de haven van La Luz, om een terminal te hebben, de eerste die men op deze wijze zal bouwen in Spanje.

index-10.png

operacion-trasmediterranea.jpg                    Vier veerboten van rederij Armas afgemeerd aan de Nelson Mandela-kade.

armas-6.jpg

                                                                   Archieffoto's:
ar00001.jpg 701011.jpg

htOper-NAVA-1.jpg naviera-armas.jpgVolgens de president van het Havenbedrijf bekrachtigt de operatie, die op dinsdagavond 24 oktober 2017 is afgesloten met Acciona de activiteit welke men verricht in deze  haven va La Luz, “want  het is duidelijk dat het werk aan de havenpier is voor het centraliseren van al het vrachtverkeer tussen Canaria en het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje), en zeker met Afrika”

Armas is nu verstrekt, hoewel deze processen op korte termijn gecompliceerd zijn en, dagelijkse voorwaarden opleveren, maar de rederij heeft een geweldige kans om haar activiteiten te diversifiëren door de scheepvaart waarover  Trasmediterránea beschikt,  over te nemen,” concludeert Ibarra.
index-27.jpg
salt.jpg
De presidente de la Autoridad Portuaria de Las Palmas (voorzitter van het Provinciale Havenbedrijf van Las Palma) heeft dit bekend gemaakt ter gelegenheid van de opening  van de Salón Atlántico de Logística y Transporte (SALT) (Zesde Atlantische Logistieke- en Transport-beurs) van 25 t/m 27 oktober 2017 in Las Palmas de Gran Canaria, waaraan ruim 70 bedrijven deelnemen voor het inzetten op het verbeteren en uitbreiden van de zakelijke belangen en de verbinding met Afrika.

Het toerisme zal ook een te behandelen onderwerp zijn via de mobiliteit in de context waarin het gaat om het uitvoeren van een belangrijke activiteit in deze sector, evenals de technologische innovaties de in de toekomst revolutionair zullen  zijn op dit vlak.
0000Islas-canariaslogo-kopie-496.jpg


Colombia stuurt haar ‘drijvende ambassadeur’

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - Zaterdag 9 september 2017 - Het buque insignia (vlaggenschip) ‘Gloria’, bekend als de 'embajador flotante de Colombia en los mares del mundo (drijvende ambassadeur van Colombia op de wereldzeeën), bezoekt in het  tweede weekeinde  van september 2017 Puerto de La Luz.

Op zaterdag 9 september 2017 wordt om 09:00 uur op het schip aan de Santa Catalina-pier de ambassadeur van Colombia in Spanje, Alberto Furmanski, ontvangen, als de bemanning vanaf de masten het volkslied van Colombia zal zingen.
buque-escuela-armada-colombiana-1_g.jpg

Op zondag 10 september 2017 kan het publiek het schip bezoeken:
- van 09:00 tot 13:00 uur
  en
- van 16:00 tot 19:00 uur.

buque-escuela-armada-colombiana-3_g.jpg

buque-escuela-armada-colombiana-2_g.jpg

De bemanning van de driemaster biedt de bezoekers een rondleiding over het schip en een folkloristisch optreden aan.
buque-escuela-armada-colombiana-4_g.jpg

buque-escuela-armada-colombiana-5_g.jpg
Op de foto’s, de aankomst van de ‘Gloria’ op vrijdag 7 september 2017 in de hoofdstedelijke baai.
0000Islas-canariaslogo-kopie-178.jpg


Maersk keert terug
voor lossen en laden in La Luz

De economische groei in Afrika zorgt voor de aankomst
van de schepen van de grootste rederij ter wereld.

 

WOENSDAG 30 augustus 2017 - De laatste keer dat een schip van  de grootste rederij ter wereld de haven van Las Palmas de Gran Canaria bezocht, was in november 2016. Bij die gelegenheid had de ‘Maersk Patras’ te maken met een brand in de machinekamer. Het schip werd met uitslaande vlammen naar de León y Castillo havenpier gesleept.

Het schip was aan het varen tussen Algeciras, waar de Denen een eigen terminal hebben, naar  de haven van het Afrikaanse Guinee Conakry. Halverwege de reis had het schip te lijden onder een  ongeluk in het interieur.  Op dat moment was het 90 kilometer ten zuiden van Gran Canaria, zodat werd besloten om het naar de hoofdstedelijke havenpier over te brengen.
patras.jpg                                                   
Bezoek van de verbrande ´Maersk Patras´
Nadat het schip de lading had gelost bij de installaties van Opsca, lag het bijna een maand afgemeerd aan de Reina Sofia-havenpier. Maersk beoordeelde diverse offertes van  scheepsreparatie- bedrijven die zijn gevestigd in La Luz. Uiteindelijk is eind december 2016  het vrachtschip vertrokken naar Turkije om daar gerepareerd te worden, nadat het de toestemming had ontvangen van de Capitanía Marítima (het Havenbedrijf) te kunnen rekenen op alle relevante  veiligheidsgaranties.
barco-portacontenedores-maersk-gibraltar-1_g.jpg
                   Het vrachtschip ‘Maersk Gibraltar’,  op dinsdag 29 augustus 2017,
        met ruim 10.000 containers, onderweg naar in de haven van La Luz en Las Palmas.
barco-portacontenedores-maersk-gibraltar-2_g.jpg

Het vrachtschip ‘Maersk Gibraltar’ is op dinsdag 29 augustus 2017, met ruim 10.000 containers, aangekomen in de haven van La Luz y de Las Palmas voor het lossen en laden. De Deense rederij Maersk, de grootste ter wereld in koopvaardij, verliet het opereren in de hoofdstedelijke haven in 2013.

De economische groei van Afrika en het  voordeliger worden van een vat aardolie vergemakkelijkt de vaart van verschillende grote schepen die niet regelmatig de haven van Gran Canaria frequenteerden.

De barco portacontenedores (het containerschip) nadert op dinsdag 29 augustus 2017 Puerto de La Luz y de Las Palmas (de Haven van het Licht en van de Provincie Las Palmas).
barco-portacontenedores-maersk-gibraltar-3_g.jpg barco-portacontenedores-maersk-gibraltar-4_g.jpg

barco-portacontenedores-maersk-gibraltar-5_g.jpg barco-portacontenedores-maersk-gibraltar-6_g.jpg
Deze reis, buiten de reguliere route, betekent - na  vier jaar - de terugkeer te zijn van de noordelijke ondernemer naar Gran Canaria. Eind 2013 kondigde de leidende rederij haar terugtrekking van de hoofdstedelijke havenpier aan.
 In plaats daarvan besloot het bedrijf te opereren vanuit het op het Península (Schiereiland = van Spanje) gelegen  Algeciras, voor haar  transacties met West-Afrika en Zuid Amerika.
Maersk heeft die beslissing genomen vanwege de lagere kosten van het Andalusische gebied, tegenover die van La Luz, en bovendien kon men daar rekenen op een eigen Maersk-terminal.
barco-portacontenedores-maersk-gibraltar-7_g.jpg barco-portacontenedores-maersk-gibraltar-8_g.jpg

barco-portacontenedores-maersk-gibraltar-9_g.jpg
                                                               Maersk Gibraltar'

barco-portacontenedores-maersk-gibraltar-10_g.jpgDe ‘Maersk Gibraltar’, varend onder de vlag van Hong Kong, is een jaar geleden gebouwd. Het schip arriveerde in Las Palmas de Gran Canaria  vanuit de Saoedische haven Yeda, de belangrijkste van dat land. Op haar route moest het schip de gehele Middellandse Zee doorkruisen, om dan naar de Archipel te varen. Op woensdagmiddag 30 augustus 2017 is het doorgereisd naar Felixstowe, aan de zuidoostkust van Engeland. Vervolgens reist het door naar de onder andere opmerkelijke Europese bestemmingen, de havens van Antwerpen en Rotterdam,, alvorens verder te gaan naar Algeciras, en de Middellandse Zee weer over te gaan, naar de kust van het Arabische schiereiland.

Op woensdag 6 september 2017 zal de ‘Maersk Lavras’, eveneens van de Deense rederij, de haven van La Luz aandoen voor lossen en laden. Het schip reist vanuit Casablanca, aan de Marokkaanse kust, om af te meren op Canarias voordat het door zal varen naar Valencia en het doorkruisen van het Suezkanaal op weg naar Chinese havens. Het schip is eveneens gebouwd in Hong Kong en het vaartuig heeft een capaciteit voor ruim 8.000 containers.
maersk_lavras-9526928-container_ship-8-71441.jpg
                                                         'Maersk Lavras

Het schip, zoals het vaartuig  dat op woensdag 20 augustus 2017 in Las Palmas de Gran Canaria lag, zal haar gebruikelijke koopvaardijroute veranderen, om in La Luz af te meren met het oog op de uitwisseling van goederen. Het afwijken  van de route is het resultaat van de toegenomen consumptie en de economische activiteit in West-Afrikaanse landen. Een andere factor waarmee men rekening moet houden, zijn de voortdurende prijsverlagingen van vaten aardolie in de afgelopen jaren, veranderingen teweeg heeft gebracht in de reguliere lijndiensten. Zo geven bronnen binnen het Havenbedrijf de goede maanden juli en augustus 2017 aan, welke men heeft  meegemaakt aan de hoofdstedelijke  havenpier.

Vanuit de Autoridad Portuaria de Las Palmas (het Havenbedrijf van Las Palmas) voorgezeten door Luis Ibarra, is het de bedoeling de frequentie van reizen van rederij Maersk te verhogen naar de haven in de hoofdstad van Gran Canaria. Bronnen binnen Opsca verhouden zich in dezelfde lijn.

Anderzijds hebben de scheepvaartmaatschappijen Mediterranean Shipping Company (MSC) en Maersk Line, naast andere van Aziatische oorsprong, een aantal overeenkomsten getekend voor de uitwisseling van koopvaardijschepen van beide bedrijven in hun Oost/West-operaties, voornamelijk  havens in  Oost-Azië, en aan de Oostkust van Zuid-Amerika.

Zo  heeft de Italiaans/Zwitserse rederij MSC sinds 2015 een akkoord met de haven van La Luz voor het toevertrouwen van het containerverkeer in haar voorzieningen.

De economische voordelen van havens, zoals Tanger, hebben de aanwezigheid van het bedrijf op het Gran Canaria in gevaar gebracht. In deze allianties heeft het bedrijf zich ertoe verbonden het Las Palmas dok als een hub, of logistiek platform, op te zetten voor het Noord-Zuid vrachtverkeer. De ‘MSC Paris’ was het laatste vrachtschip  van de rederij op het eiland. Op woensdag 30 augustus 2017 is  het vertrokken  naar Togo, in Afrika.

Rederij Maersk eindigde in 2016 als de eerste ter wereld in het containervervoer. Zij werden gevolgd door MSC; het Franse CMA CGM; het Chinese Cosco; en het Taiwanese  Evergreen. Samen verschepen ze miljoen containers per jaar en ze beheren een groot deel van het maritieme transport van handel, bijna de helft van het vervoer over de zeeën.

Het Maersk hoofdkantoor is gevestigd in Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken, waar het in 1904 werd opgericht. Maersk  is als eerste in de wereld gerangschikt door de hoge beweging van TEU's (containers van meer dan 20 voet) en het brede scala. De laatste keer dat een vrachtschip van de  Maersk Line op Gran Canaria aankwam, was nadat op de ‘Maersk Patras’, op 90 kilometer ten zuidoosten van het Eiland, in november 2016 brand uitbrak.
0000Islas-canariaslogo-kopie-133.jpg


Vídeo:
Scheepsbrand aan de Sanapú-kade
in de Haven van Las Palmas

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 13 augustus 2017 - Een scheepsbrand in Las Palmas de Gran Canaria op zondag 13 augustus 2017 aan de Sanapú-kade in de haven van Puerto de La Luz y Las Palmas (Gran Canaria), naast het toekomstige  ‘Poema del Mar’-aquarium, heeft voor een enorme rookontwikkeling gezorgd.

Brandweer en noodhulpdiensten volop in actie bij het blussen van de brand die is ontstaan in het vrachtruim, met 25.000 kilo karton, van het onder Russische vlag varende vissersschip 'Finwhale'.

 VIDEO:
https://youtu.be/PzGXvAHbChQ
IMG-20170813-WA0074-1.jpg
IMG-20170813-WA0015.jpg
IMG-20170813-WA0012.jpg
IMG-20170813-WA0011.jpg

000logo-kopie-58.jpg

 

 


Las Palmas de Gran Canaria bereidt zich voor
op de ontvangst op  zaterdag 6 mei 2017
van een tiental grote zeilschepen voor de
Rendez-Vous 2017 -Tall Ships Regatta
 

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 3 mei 2017 - De Gemeente organiseert in Puerto de La Luz een ontvangst op de Santa Catalina-pier voor de ‘Sagres’; het eerst schip, dat op zaterdag 6 mei 2017 in de stad aankomt. Sleepboten, loodsen, cargadoors,  en afhandelingsbedrijven van de Haven werken belangeloos in het organiseren van deze ontvangst op historische schaal in de hoofdstad van Gran Canaria

Een dozijn grote zeilschepen is onderweg naar Las Palmas de Gran Canaria, na het vertrek van de Portugese havenpier van Sines op maandag 1 mei 2017.
De schepen nemen deel aan de Rendez-Vous 2017 Tall Ships Regatta: Een trans-Atlantische test die sinds de jaren ’50 georganiseerd wordt door de organisatie Sail Training International, en waarvan de huidige editie eindigt in Quebec, ter gelegenheid van het 150 jarige bestaan van Canada.
Met deze ontmoeting in de hoofdstad van Gran  Canaria, als vestigingsplaats  van internationale test zoals de ‘Atlantic Rally for Cruises (ARC)’ en de  ‘Mini Transat’, bevestigt Las Palmas de Gran Canaria zich  als   nautische bestemming op het hoogste niveau.
170503-FullSizeRender-5.jpgDe Haven van Las Palmas heeft zich gevoegd bij de test, waarvan het stadsbestuur van Las Palmas de Gran Canaria de bemanningen dit weekeinde ontvangt, via de departementen Ciudad de Mar en Turismo. Uiteindelijk is het een twaalftal schepen dat onderweg is naar de hoofdstad van Gran Canaria,  namelijk de zeilschepen in de A Klasse:
- ‘Belem’ (Frankrijk),
- ‘Sagres’ (Portugal),
- ‘Wylde Swan’ (Nederland);

in de B-Klasse

- ‘Atyla’ (Spanje),

- ‘Blue Clipper’ (Verenigd Koninkrijk) ,

- ‘Jolie Brise’ (Verenigd Koninkrijk);
in de C-klasse:
- ‘Vahine ‘(Litouwen);
en in de Klasse:
- ‘Peter von Danzig’ (Duitsland),
- ‘Rona II’ (Verenigd Koninkrijk),
- ‘Vahine’ (Finland).

Voor de eerste keer doet  ook het Russische zeilschip ‘Nadezha’ mee, dat momenteel in het noorden van  de Atlantische Oceaan vaart.
170503-FullSizeRender.jpgDe schepen beginnen dit weekeinde aan te komen in de stad. De Haven van Las Palmas heeft al de aankomst bevestigd op zaterdag 6 mei 2017 van het afmeren van de Sagres westelijk aan de Santa Catalina-pier, en de afhandeling ervan door Pérez & Cía (de datum van aankomst wordt altijd bepaald door de winden waarmee de schepen tijdens hun reis te maken krijgen).
Het zal op zondag 7 mei 2017 zijn, dat  dit spectaculaire schip bezocht kan worden door stadsbewoners en toeristen van Las Palmas de Gran Canaria, tijdens een speciaal evenement vanwege de aankomst van de regatta. De Sagres, een driemaster, behoorde toe aan het Nazi-leger in de Tweede Wereldoorlog,  en is - na deel uitgemaakt te hebben van de Braziliaanse Marine -  aangeworven door Portugal om dienst te gaan doen als  opleidingsschip, en zal de haven van Las Palmas verlaten op maandag 8 mei 2017.
170503-FullSizeRender-2-2.jpgDe overige schepen zullen aankomen in de Muelle Deportivo (Jachthaven), en worden eveneens afgehandeld door Pérez & Cía, aan haar hoofd pier, voor een technische test die 48 uur in beslag neemt (steeds al naar gelang van de vaarfunctie van elk schip). Het laatste schip dat men verwacht, is de ‘Belem’, dat wordt afgehandeld door Berghé Marítima, in dit geval wederom  aan de Santa Catalina-pier, vanaf woensdag 10 mei 2017.
170503-FullSizeRender-4.jpg

De ontvangst en de medewerking van de Haven
Het Departement de Ciudad de Mar van de Gemeente   Las Palmas de Gran Canaria heeft de ontvangst georganiseerd van de regatta matrozen, op zondag 7 mei 2017, aan de Santa Catalina-pier, met een programma dat om 11:00 uur een Batucada anunciadora (welkomst Dans bal) omvat, kinder-workshop (van 11:30 tot 13:30 uur),  Animatie (van 11:30 tot 13:30 uur, als punt voor het maken van een herinneringsfoto van  de dag; en concerten van de Parranda de Guaguas (om 120 :00 uur) en Playa Coco (om 13:00 uur). 
170503-FullSizeRender-3-1.jpgHet Gemeentelijke Departement van Toerisme draagt ook bij aan de verspreiding van een test waarbij wordt uitgegaan van de verwelkoming in de haven van Las Palmas. In dit verband is de medewerking te benadrukken  van sleepboten, loodsen, cargadoors,  en afhandelingsbedrijven. Een essentiële taak, opdat de Rendez-Vous 2017 Tall Ships  dit historische formaat van afmeren in de hoofdstad van Gran Canaria kan realiseren.

De unieke vloot van zeilboten waaruit de  race bestaat, bouwt op een lange traditie in het zeilen met opleidingsschepen, hetzij om hun marine kadetten te  trainen, of om deze jonge bemanning voorspoed  te bezorgen. Sommige van deze schepen dienen al vanaf de eerste helft van de twintigste eeuw en zijn authentieke klassiekers in het zeilen op de wereldbol.
ZZZIslas-canariaslogo-846.jpg


Een tevreden Xi

GRAN CANARIA - vrijdag 25 november 2916 - De Chinese president, Xi Jinping, heeft bij zijn afscheid op donderdagmiddag 24 november 2016 zijn tevredenheid uitgesproken over de uren die hij op Gran Canaria heeft doorgebracht, en hij heeft de president van het Cabildo (Eilandbestuur), Antonio Morales, laten weten dat hij de waarde van het eiland zal uitdragen.
China1.jpg
China2.jpg
China3.jpg
000islas-canariaslogo-254.jpg


Xi Jinping aangekomen op Gran Canaria

De Chinese president heeft op donderdag 24/11 een ontmoeting met  vice-ministerpresident Sáenz de Santamaría

GRAN CANARIA - donderdag 24 november 2016 - Bij zijn aankomst om 22:15 uur op woensdag 23 november 2016  op Gran Canaria - tijdens zijn terugreis vanuit Zuid-Amerika naar China,  met een tussenlanding en een verblijf op het eiland van minder dan 24 uur -  is de president van China ontvangen door de delegado del Gobierno en Canarias, Enrique Hernández Bento, en is de Chinese delegatie naar het Lopesan-hotel ‘Costa Meloneras’ in het Zuiden van het eiland gegaan voor de overnachting en zal Xi Jinping op donderdag 24 november 2016 op het eiland een ontmoeting hebben met Soraya Sáenz de Santamaría, de vice-ministerpresident van de Spaanse Regering.
130 hotelkamers in het Zuiden van Gran Canaria
Het bezoek van de president van de Volksrepubliek China, Xi Jinping, voor een technische tussenlanding van minder dan 24 uur, is een belangrijke gebeurtenis voor het eiland en het harde werk voor de ambassade en de veiligheidsdiensten in Spanje en China onder andere, toonaangevende weken van  voorbereiding voor dit korte verblijf.
presidentechino-1.jpg
Na een lange vlucht vanuit Peru en begeleid door 160 personen: zijn vicepresident, een tiental ministers en journalisten, maakt Xi Jinping een tussenstop op Gran Canaria en is de delegatie rond 23:00 uur aangekomen bij het Lopesan-hotel ‘Costa Meloneras’.
llegada-jinping-gran-canaria-7_g.jpg hace-escala-gran-canaria-reunira-vicepresidenta-16_g.jpg
llegada-jinping-gran-canaria-9_g.jpg llegada-jinping-gran-canaria-10_g.jpg
hace-escala-gran-canaria-reunira-vicepresidenta-17_g.jpg llegada-jinping-gran-canaria-1_g.jpg
hernandez.jpg

hace-escala-gran-canaria-reunira-vicepresidenta-18_g.jpgNa het uitstappen uit zijn auto is via een special opgezette tent de Chinese president direct het hotel binnengegaan waar hij begroet is door de directeur van Lopesan, Francisco López, en door de directie van het hotel, die Xi Jinping hebben verwelkomd met een boeket bloemen en één voor zijn echtgenote,  de bekende Chinese zangeres Pen Liyuan, die direct naar de presidentiële suite zij gegaan waar zij verblijven tot hun vertrek op donderdagmiddag 24 november 2016.

img_37426.jpg                                  De speciaal opgezette tent voor de ingang van het hotel, 
                 zodat de Chinese president 'ongezien', dus 'veilig', het hotel kan betreden.

img_37425.jpg
img_37427.jpg
gal19092-1.jpg
Van de 1.136 gastenkamers van Lopesan ‘Costa Meloneras’ zijn er in de nacht van woensdag op donderdag 130 bezet door leden van de delegatie, Chinese ambtenaren en persoonlijke adviseurs van de president.
img_37429.jpg

Hoewel de politieke leider zijn eigen keukenpersoneel  heeft meegebracht, heeft de  chef-kok van het hotel een degustatie-menu bereid met  traditionele Canarische gerechten.
 In 30 andere  gastenkamers van het hotel hebben leden  van de Spaanse delegatie de nacht doorgebracht, onder wie leden van de centrale brigade van de speciale beschermingsdienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken, van de veiligheidsdiensten van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Samenwerking, en van  de  Spaanse Regering.

In de lounge van het hotel-restaurant ‘Ambassador’ staat op donderdag  om 11:30 uur een formele vergadering gepland met de Aziatische leider en de vicepremier van Spanje, Soraya Sáenz de Santamaría, die speciaal voor deze bijeenkomst naar het eiland komt voor deze protocollaire ontmoeting, “die zal helpen de  bilaterale betrekkingen te bevorderen tussen de beide landen.” zo heeft op woensdag tijdens een persconferentie in Beijing (Peking) een  woordvoerder van het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten.
llegada-jinping-gran-canaria-13_g.jpg

“Het feit dat er een tussenstop is op Gran Canaria benadrukt het belang dat China stelt in haar betrekking met Spanje,” zo heeft men opgemerkt vanuit het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken. “ De Spaanse delegatie heeft speciale attentie voor het bezoek van president Xi en ontvangt hem met enthousiasme, en daar zijn we zijn heel erkentelijk voor,” zo voegt men toe in een communiqué.

De Chinese president brengt op Gran Canaria alleen een bezoek aan het Museum  Casa Colón, in de hoofdstad, net als zijn twee voorgangers dat hebben gedaan - Jiang  Zemin in 2011, en Hu Jintao in 2004.
“Deze technische tussenlanding, is een geweldige kans om de Canarische bekendheid ver voorbij de Europese bestemmingen te brengen," heeft Francisco Lopez gezegd.
hace-escala-gran-canaria-reunira-vicepresidenta-14_g.jpg

                              Xi Jin Ping met zijn 180 man sterke delegatie
               op weg naar het Lopesan-hotel '
Costa Meloneras', in Zuid Gran Canaria.

llegada-jinping-gran-canaria-4_g.jpg llegada-jinping-gran-canaria-5_g.jpg
In de loop van de 21ste Eeuw  is dit het vierde bezoek dat een Chinese president brengt aan de Canarische Eilanden, in de meeste gevallen met een tussenlanding voor de heen, of terugreis  naar, of vanuit, Amerika. Bij vorige tussenlandingen betrof het in  2001 Jiang  Zemin op Gran Canaria, en Hu Jintao in 2004 op Gran Canaria, en op Tenerife in 2012.
Bij het laatste van deze bezoeken is Hu ontvangen op Canarias door vice-ministerpresident Sáenz de Santamaría, die speciaal vanuit Madrid naar Tenerife was gekomen voor deze ontmoeting
naamloos-298.png                                                                VIDEO:
                                       
https://youtu.be/4nCT5U6ltR4

Het bezoek dat Xi Jinping brengt aan het Casa de Colón in Las Palmas de Gran Canaria is privé, en voor zijn veiligheid zij aangrenzende straten in de stadswijk Vegueta afgesloten.

Twee delegaties van 30 personen, onder wie de Chinese ambassadeur in Spanje, Lyu Fan, samen met leden van het Chinese Ministerie van Buitenlande Zaken, hebben wekenlang gewerkt, zodat op donderdagmiddag 24 november 2016 om16:00 uur alles in orde is in de wijk.
De Chinese president zal in het Museum Casa Colón ontvangen worden door de president van het Cabildo (Eilandbestuur), Antonio mortales, samen met de burgemeester van Las Palmas de Gran Canaria; en uiteraard door de directeur van het museum,  Elena Acosta, die een rondleiding zal verzorgen door de zalen die zijn gekozen voor dit bezoek. Aansluitend aan het museumbezoek  zal, vanaf de luchthaven van Gran Canaria,  het vliegtuig opstijgen voor het tweede deel van de terugreis naar China.
000islas-canariaslogo-243.jpg


De Chinese president heeft
op donderdag 24/11 een ontmoeting
op Gran Canaria met Sáenz de Santamaría

Xi Jinping brengt de nacht door
in een hotel in het Zuiden van Gran Canaria

GRAN CANARIA - woensdag 23 november 2016 - Het presidentiële vliegtuig landt - voor een tussenstop op weg terug naar China - op woensdagavond 23 november 2016 op de luchthaven van Gran Canaria met een vlucht vanuit Chili. Op donderdag 24 november 2016 staat om 17.30 uur het vertrek gepland.

De president van de Volksrepubliek China zal op donderdag 24 november 2016 op Gran Canaria een ontmoeting hebben met de vicepremier van de Spaanse Regering, Soraya Sáenz de Santamaría.
52940_soraya_saenz_de_santamaria_ante_el_momento_crucial_de_la_eleccion_del_pp_para_los_comicios_de_madrid___foto__lmg_.jpg naamloos-296.png
                                                                               
Xi Jinping op een recente foto.
Zoals de gedelegeerde van de Spaanse Regering op Canarias, Enrique Hernández Bento, op dinsdag 22 november 2016 heeft laten weten, zal de Chinese president met zijn 180 leden tellende delegatie overnachten in een hotel in het Zuiden van Gran Canaria.

Ook op donderdag 24 november, zal de Chinese president een bezoek brengen aan het Museo de Colón in Las Palmas de Gran Canaria, waarna om 17:30 uur het vliegtuig zal opstijgen richting China.

Hernández Bento heeft uitgelegd, dat men al maandenlang bezig is met de voorbereidingen van deze tussenlanding, en heeft bevestigd, dat men in eerste instantie de mogelijkheid heeft overwogen dat de Chinese president een bezoek  aan de visserijvloot van zijn land zou brengen, die opereert vanuit de haven van Las Palmas; maar dat heeft hij uiteindelijk afgewezen.

De gedelegeerde van de Spaanse Regering heef veder geen details willen geven over het  onderhoud tijdens de ontmoeting van Sáenz de Santamaría met Jinping, maar heeft aangegeven dat men zal spreken over de betrekkingen tussen beide landen.

Ook heeft Enrique Hernández Bento erkend, dat - voor Canarias -  een bezoek als dit positief is, voor het bevorderen van de komst van toeristen uit het machtige land.

Sáenz de Santamaría heeft in mei 2015 een ontmoeting gehad met de minister-president van China, Li Keqiang, tijdens een technische tussenstop die hij maakte op Mallorca, bij zijn terugkeer van een ander ronde door Latijns Amerika.
000islas-canariaslogo-239.jpg


De Chinese president zal de haven niet bezoeken tijdens zijn tussenstop op het Eiland

Xi Jinping zal een tussenstop maken bij zijn terugkeer uit Peru, waar hij een ontmoeting zal hebben met Obama en Poetin

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 19 november 2016 - De voorzitter van het Havenbedrijf van Las Palmas, Luis Ibarra heeft op vrijdag 17 november 2016 bevestigt, dat de president van de Volksrepubliek China, Xi Jinping, uiteindelijk Puerto de La Luz niet zal bezoeken tijdens de tussenstop die hij maakt op Gran Canaria tussen 23 en 24 november 2016.

Dee Aziatische leider is op vrijdag 18 november 2016 aangekomen in Zuid-Amerika, waar hij Ecuador, Peru en Chili zal bezoeken om de banden aan te halen met deze Latijns-Amerikaanse landen en bovendien zal deelnemen aan de APEC Top (Asia-Pacific Economic Cooperation) die dit weekeinde plaatsvindt in Lima.
presidente-china-1.jpg

                                       Xi Jinping, in Quito, op vrijdag 18 november 2016.
Xi Jinping had tijdens de ongeveer 18 uur dat hij op het Eiland zou verblijven een bezoek gepland aan de voorzieningen in de Haven van het voornaamste visserijbedrijf van het land, China National Fisher Corporación (CNFC). Op donderdag 17 november 2016 heeft de Delegación del Gobierno (Afvaardiging van de Spaanse Regering op Canarias) laten weten, dat uiteindelijk het comité - bestaande uit 180 personen - dat logeert in het ‘Santa Catalina’-Hotel in Las Palmas de Gran Canaria, ervan af heeft gezien naar het havengebied te gaan.

Het presidentiële vliegtuig zal op woensdagavond 23 november 2016 landen op de luchthaven van Gran Canaria met een vlucht vanuit Chili. De volgende dag ,om 17.30 uur staat het vertrek gepland. Voor de tussenstop op het Eiland, zal Xi Jinping een laatste ontmoeting hebben met Barak Obama als president van de Verenigde Staten. Ook zal hij een onderhoud hebben met zijn Russische evenknie, Vladimir Poetin, en met de Japanse premier Shinzo Abe, tijdens de 25ste Topontmoeting van de Regeringsleiders.
000islas-canariaslogo-211.jpg


Xi Jinping doet de Haven aan op 24 november 2016

De Chinese president reist met zijn echtgenote en een delegatie van 180 leden, en zal overnachten in Hotel ‘Santa Catalina’

GRAN CANARIA - woensdag 9 november 2016 - De president van de Volksrepubliek China, Xi Jinping, en zijn echtgenote, arriveren op 23 november 2016 op Gran Canaria voor een technische tussenlanding met  overnachting waarbij  men tijdens een onofficieel bezoek,voorzien heeft een wandeling te maken langs de haveninstallaties van de hoofdstad.

Xi Jinping, komt met een delegatie van 180 leden en zal het eiland verlaten op 24 november 2016. De gehele Chinese delegatie logeert in Hotel ‘Santa Catalina.
79730.jpg

                             De president van de Volksrepubliek China, Xi Jinping,

presidente-chino-1.jpg
De Chinese leider heeft op 14 maart 2013 Hu Jintao als president vervangen, wiens verblijf op Canarias de verwachtingen van de Chinese samenleving op de Archipel heeft gewekt, die bestaat uit 3.000 personen.

Xi, die ook algemeen secretaris is van de Chinese Communistische Partij, en voorzitter van de Militaire Centrale, was vicepresident tijdens het mandaat van Hu, juist nadat deze zich bezig hield met de succesvolle Olympische Spelen van Peking. Hij studeerde Chemie aan de Universiteit van Tsinghua, in de Chinese hoofdstad, waar hij tevens professor is geworden in de Marxistische theorie. Zijn vader was een vooraanstaand lid van de Partij ten tijde van Mao Zedong.

Continentale drie-eenheid
Hoewel hij wordt omgeven door een aura van strijd tegen corruptie, spreken critici van de verrijking van zijn clan die hoge posities bezet, evenals van zijn autoritaire houding.

De president van het reusachtige Aziatische land zal een land leren kennen dat niet veraf staat van zijn landgenoten, vooral sinds het midden van de jaren ’80 van de vorige Eeuw; en eens temeer de geostrategische ligging van Canarias, met de gebruikelijke en gezegende Continentale drie-eenheid, die zijn interesse zal wekken, vooral, wat betreft de visserijsector.

Zo heeft China sinds 1987 haar aanwezigheid in Puerto de La Luz verhoogd, het jaar waarin haar voornaamste visserijonderneming , China National Fisher Corporation (CNFC), de hoofdstedelijke haven innam als logistieke basis. Hun schepen hebben gevist op de visgronden van Mauritanië, Marokko, Senegal, Guinee Bissau, Ghana en andere West-Afrikaanse landen.

En het is, uitgerekend, dat de belangstelling van de Aziaten voor Gran Canaria te maken heeft met de poging hun product in Afrika te introduceren, evenals voor het kopen van grondstoffen op het naburige Continent, vooral aardolie en gas.

De Canarische handelsbalans met China
De Canarische handelsbalans met China is duidelijk gericht op invoer. Volgens gegevens uit 2015 heeft Canarias via het scheepvaartverkeer producten ter waarde van € 89.608.000 geëxporteerd, terwijl de invoer een bedrag was van 392980 miljard euro.

De Eilanden exporteren naar China, vooral, vis- en schaaldieren (80%), en bovendien geproduceerde consumptiegoederen zoals textiel, kleding; elektrische en elektronische apparatuur; schoeisel: speelgoed; recreatie- en sportartikelen, lederwaren; en optische instrumenten/fotografie.

In de jaren dat China een zogenoemd opkomend land begin te worden, samen met Brazilië en India, heeft men een verhoogde interesse waargenomen van China voor de Archipel. Hu Jintao's bezoek, afkomstig van een bezoek aan Latijns-Amerika, was de ultieme expressie van deze neigingen. Hij landde op het eiland met een enorme entourage en maakte vele politieke, economische en culturele contacten.

Te oordelen naar de gepubliceerde informatie, voelde China zich ‘thuis’ op het eiland en zette in op Puerto de La Luz, onder voorzitter van het Havenbedrijf Jose Manuel Arnaiz, als de ‘grote springplank’ richting Amerika en Europa. Er werd gezegd dat CNFC 20.000 vierkante meter in de vrijhandelszone zou bezetten en dat daardoor La Luz zou veranderen,“ in een van de grote betrekkingen in de Zuidelijke Atlantische Oceaan.

Die projecten zijn niet helemaal gerealiseerd. In januari 2011, tijdens het Havenbedrijf- voorzitterschap van Javier Sánchez Simon, is de haven bezocht door een andere hoge Chinese overheidsfunctionaris, de vicevoorzitter van de Raad van State van China, Hui Liangyu, die ook lof had voor de hoofdstedelijke haven als een platform voor Afrika.

Het bezoek van de huidige president van China, Xi Jinping, komt op het moment dat de meest recente statistieken de daling van de Chinese en Braziliaanse economieën weerspiegelen, een daling in het containervervoer.
zzzislas-canariaslogo-578.jpg


Paraguay onderzoekt de verhuizing van haar ‘hub’ in Rotterdam naar La Luz

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 15 augustus 2016, Maria Hemelvaart - De stappen welke de voorzitter van het Havenbedrijf, Luis Ibarra, heeft gezet om La Luz tot logistieke exportbasis (hub) voor Zuid-Amerika te maken, lijken hun vruchten af te gaan werpen.

De ambassadeur van Paraguay in Spanje, Antonio Rivas Palacios, heeft in de tweede week van augustus 2016 in een telefoongesprek met de Canarische persmedia laten weten, “dat de haven van Las Palmas ‘veel mogelijkheden’ biedt om het exportplatform te kunnen worden van landbouw- en veeteeltproducten van zijn land;” dit, als vervanging van Rotterdam, de huidige logistieke basis voor exporten vanuit het Zuid-Amerikaanse land.
21619663898_1b6e5b7197_b.jpg                        De ambassadeur van Paraguay in Spanje, Antonio Rivas Palacios
Zoals de ambassadeur heeft aangegeven, “is het feit van het zijn van een Europese haven heel dichtbij Afrika, een ‘groot voordeel’ voor Paraguayaanse producenten en exporteurs, die bereid zijn te verhuizen, als blijkt dat de kosten in La Luz blijvend lager zijn dan die in Rotterdam.”

“Voor ons is de Europese markt heel belangrijk. Het was, is en zal de exportbestemming van Paraguay blijven, net zoals Afrika dat is voor bepaalde landbouw- en veeteeltsectoren van ons land. En in deze context, ligt Canarias halfweg," zo heeft de ambassadeur van Paraguay aangegeven, voor wie het, “vanaf nu ‘essentieel’ is, de installatiekosten te kennen, welke de haven van de hoofdstad van Gran Canaria offreert.”

“Vanuit technisch standpunt gezien is de vestiging op Canarias heel gunstig , maar momenteel hangt alles af van de capaciteit van het Havenbedrijf van Las Palmas, om Paraguay daarvan te overtuigen. In die zin, hoewel men nog niet de aanvangskosten kan definiëren, ziet men vele mogelijkheden,” heeft Rivas aangegeven, die heeft verzekerd dat het project zich nog steeds in een ‘aanvangsfase’ bevindt.
puertos-Las_Palmas-La_Luz-Luis_Ibarra_EDIIMA20140121_0849_13.jpg
                                                                          Luis Ibarra.
In juli 2016 is de voorzitter van de Autoridad Portuaria (het Havenbedrijf) van Las Palmas, Luis Ibarra, naar Paraguay gereisd voor het leggen van een eerste contact. Momenteel werkt de Ambassade samen met de Puerto (Haven) , aan het organiseren van een tweede bezoek dat in de komende maanden zal gaan plaatsvinden, hoewel daar nu nog geen datum voor is vastgesteld.

Bij deze tweede ontmoeting voorziet men contacten met de voornaamste landbouw- en veeteelt producenten en exporteurs van het land , die degenen zijn die beslissen vanuit welke haven men hun producten verder exporteert, zo heeft Rivas aangegeven.  Het doel is niet alleen om La Luz te maken tot een opslagcentrum voor handel uit Zuid-Amerikaanse landen en de aansluitende verzending daarvan, maar ook het creëren van een bewerking en behandel-industrie van deze producten. “Het is mogelijk, en daartoe is het belangrijk zo snel mogelijk de voordelen van de haven van Las Palmas, kenbaar te maken aan de Paraguayaanse producenten,” zo heeft de ambassadeur laten blijken.

 Eladio-Loizaga.jpg naamloos-236.png                     Eladio Loizaga.                                                    Antonio Rivas.
Het potentieel van La Luz is nagegaan in een ontmoeting welke heeft plaatsgevonden op 20 juli 2016 tussen minister Eladio Loizaga van Buitenlandse zaken van Paraguay met zijn evenknie in Spanje, minister Antonio Rivas.

Naast het nagaan van de wederzijdse betrekkingen tussen de beide landen, heeft men ook de mogelijkheden getoond, dat de haven van Las Palmas kan uitgroeien toe een exportpunt voor andere landen, zoals in het geval van Paraguay.
000islas-canariaslogo-106.jpg


De ‘Lewek Constellation’
verrast bij het eerste bezoek aan Las Palmas

LAS PALAMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 13 augustus 2016 - De haven van Las Palmas heeft op donderdag 11 augustus 2016 een spectaculair schip ontvangen van de offshore-industrie dat niet alleen de aandacht trekt vanwege de de complexe apparatuur, maar ook door de afmetingen: de ‘Lewek Constellation’. Het gaat om een bekabelingsschip gespecialiseerd in het leggen van onderzeese pijpleidingen voor gas en olie.

De pijpenlegger (in het Engels: pipelayer) ‘Lewek Constellation’, is op donderdag 11 augustus 2016 de haven binnengelopen van Las Palmas voor ravitaillering , het bunkeren van brandstof en het ondergaan van een serie revisies door technici die uit Noorwegen zijn overgekomen. Bovendien heeft er een wisseling van de bemanning plaatsgevonden op dit bekabelingschip.

lewek.jpg               De ‘Lewek Constellation’ verrast bij het eerste bezoek aan Las Palmas.
Het vlaggenschip van de EMAS AMC, de onderzeese divisie van EMAS (een van de offshore hoofdaannemers - en wereldwijd leverancier van geïntegreerde oplossingen voor olie en gas) kwam naar La Luz vanuit Congo met een bemanning van 45 personen, aan de hand van de consignatiehouder Bergé Maritima. Er zijn ongeveer 30 verschillende nationaliteiten ontscheept (Filippino’s, Belgen, Polen, Maleisiërs, Engelsen, Nederlanders…) die in de komende dagen naar huis gaan en er zijn ongeveer 40 bemanningsleden aangemonsterd die op maandag 15 augustus vertrekken naar Cyprus, zo hebben bronnen dicht nabij het vaartuig laten weten.
Lewek-Constellation-Sets-Industry-Pipelay-Record.jpg

Het schip dat met haar enorme afmetingen de aandacht trekt, is bijna 180 meter lang en 46 meter breed, en heeft een diepgang van 10,5 meter. Ook de grote kraan is spectaculair, met een capaciteit aan hefvermogen van 3.000 ton en de zes dek-rollen, vier voor de pijpleidingen en twee voor flexibele kabels. Daarnaast de toren, van waaruit de pijpleidingen worden aangebracht.

Een helihaven op de brug draagt bij aan de grootsheid van dit bekabelingsschip wat nooit eerder te zien was in de haven van Las Palmas en dat op donderdag 11 augustus 2016 veel bekijks heeft getrokken van veel stadsbewoners.

Op intern operationeel niveau, trekt de elektriciteitscentrale de aandacht, met een capaciteit van 34 megawatt (MW) voor de voortstuwing, met een snelheid van 12,5 knopen, zo laten de genoemde bronnen weten.
LCO_final_image.jpgHet schip - dat vaart onder Panamese vlag, en is gespecialiseerd in het aanbrengen van onderzeese pijpleidingen op 3.000 meter diepte voor het transport van ruwe aardolie en gas - is onlangs gebouwd.
Het is in 2014 ontworpen in Singapore op de werf van Triyards SSY (verbonden aan EMAS) in Vietnam.
Na iets meer dan een jaar geleden officieel gedoopt te zijn, heeft de ‘Lewek Constellation’ haar maidentrip gemaakt naar de Golf van Mexico, voor het verrichten van haar eerste taak voor het bedrijf Noble Energy.

Bij dat werk is een record gevestigd met de maximale spanning ooit geregistreerd bij de operaties in het leggen van starre pijpleidingen, met 632 meterton op 2.246 meter diepte, aldus de gemelde bronnen.

zzzislas-canariaslogo-126.jpg


Het Havenbedrijf sluit 2015 af
met een winst van 12 miljoen euro

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - De Autoridad Portuaria de Las Palmas (het Havenbedrijf van Las Palmas) heeft het boekjaar 2015 afgesloten met een winst van 12 miljoen euro, zo heeft de voorzitter van deze instantie, Luis Ibarra, aangegeven, na afloop van de vergadering van de Raad van Bestuur. Deze toename in de schatkist zal het mogelijk maken de begroting uit te breiden voor het bouwen van de binnenpieren van La Esfinge, wat aanvankelijk becijferd was op 16,8 miljoen euro.

Tijdens de persconferentie heeft Ibarra aangegeven, dat de resultaten het mogelijk hebben gemaakt, de schuld tot onder de 100 miljoen euro te brengen. Het voorstel van de baas van het Havenbedrijf is, door te gaan met dit bedrag te verlagen, dat vijf jaar geleden nog 165 miljoen euro bedroeg toen zijn beheer begon als hoofd van de havens in het algemene belang van de provincie.
Vista-Puerto-Palmas-Autoridad-Portuaria_EDIIMA20141029_0737_18.jpg

2008-08-25_IMG_2008-08-18_00_02_15_1-1.jpg
2012-02-14_IMG_2012-02-06_23_10_31__6063612.jpg 2012-06-03_IMG_2012-05-26_23_20_14__6335652.jpg
Eveneens heeft Luis Ibarra benadrukt, dat men het lopende financiële boekjaar zal afsluiten met positieve gegevens; het is zijn bedoeling, dat men in 2017 begint met het dossier voor het verminderen van de tarieven voor de havengrond, zoals de in de haven gevestigde bedrijven dat eisen. Het doel is, dat in 2018 deze tarief-vermindering goedgekeurd zal zijn.
zzzislas-canariaslogo-43.jpg


Ibarra bezoekt MSC, met als donkere wolk
de dreiging van een ERE

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 12 juni 2016 - De voorzitter van het Havenbedrijf, Luis Ibarra reist deze week naar Genève (Zwitserland) voor een ontmoeting MSC, om uit eerste hand kennis te nemen van de bedoelingen van de rederij met La Luz in verband met het niet nakomen van het akkoord met de havenbedrijven. De stuwadoorskosten zijn de pan uitgerezen en schaden de haven.

Luis Ibarra heeft op vrijdag17 juni 2016 een ontmoeting met de chef Internationale Operaties van de rederij MSC, Rafaelle Porzio, en de verantwoordelijke voor de Terminals in Spanje, Alessandro Petochi, een maand nadat Ibarra deze ontmoeting heeft aangevraagd. Men voorziet, dat aan deze ontmoeting ook de gelegeerde van MSC op Canarias, Carmen Moreno, zal deelnemen, aldus bronnen dicht bij het havenbedrijf.
72918.jpg                   Rode lijn: Ontwikkeling van de containers op de kade van La Luz.
                   Kolommen: Ontwikkeling van de toerbeurten jaarlijks gerealiseerd.
                   Stuwadoorstarieven: In 2007 €74,=  en  in 2016  €150,=
Ibarra heeft zich verplicht gezien de ontmoeting aan te vragen vanwege de gevolgen die de haven van Las Palmas ondervindt van het niet nakomen door MSC van het akkoord dat een jaar geleden is overeengekomen met de stuwadoors.

MSC heeft de activiteit in de haven van La Luz niet verhoogd zoals men destijds heeft toegezegd en dientengevolge zijn de toerbeurten van de stuwadoors aanzienlijk afgenomen (het jaar is afgesloten met 75.000 beurten tegenover de 130.000 die als optimaal worden beschouwd.)

Omdat het gaat om een vast personeelsbestand - van 500 personen -, vaste kosten en vaste salarissen, zijn bij minder toerbeurten de kosten hoger en daar staat tegenover, dat die per beurt operationeel toenemen.

Deze situatie heeft de prijzen opgedreven voor het stuwen in La Luz, dat met grote stappen concurrentievermogen verliest- Elke beurt kost momenteel €150,= tegenover de €7,= die het kost in concurrerende havens zoals Sines (Portugal).

Bronnen dicht bij het havenbedrijf merken op, dat Ibarra naar Genève reist met de bereidheid oplossingen te zoeken voor een situatie die La Luz ‘buiten de markt’ plaatst. De voorzitter van de Haven reist met ‘goede verwachtingen’, aldus deze bronnen.

Maar in het geval dat MSC niet heel concreet een reëel toekomstplan op tafel legt overweegt men de toepassing van een Expediente de Regulación de Empleo (ERE) (Arbeidstijdverkorting of, Gedwongen Ontslag) voor het personeelsbestand van de stuwadoors.

“Men zal moeten bereiken dat MSC zich ‘nat maakt’ voor La Luz, maar als dit uiteindelijk niet lukt, is een ERE voor 20% van het personeelsbestand een optie, omdat de situatie onhoudbaar is en de prijzen van het stuwen zo niet kunnen blijven,” zo geeft men aan.

In de huidige situatie kan La Luz niet hopen op het aantrekken van nieuwe verkeer en loopt met het risico van verlies van het huidige. Het ‘grote’ probleem zal in 2017 komen, wanneer de scheepvaartcontracten met de rederijen worden vernieuwd.
1aaaislas-canariaslogo-kopie-41.jpg


Alleen nog steekproeven bij de nieuwe,
geautomatiseerde douane-controlepost
bij zuidelijke toegang tot Puerto de la Luz  

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 17 maart 2016 -In de eerste volle week van maart 2016 is de nieuwe toegang tot Puerto de la Luz in gebruik genomen (zuidzijde) met een nieuw geautomatiseerd controlesysteem. Het havenbedrijf laat weten, dat agenten van de Guardia Civil enkel nog steekproeven nemen in de douanepost.

Ten gevolge van de bouwwerkzaamheden in het Sanapu/Santa Catalina gebied en de Avenida de Consignatarios,  heeft de  Haven de douane-wachthuisjes bij de in en uitgang gesloopt, die stonden op  het voormalige Sovhispan terrein, wat de reden is, dat men een nieuw fiscaal douane-systeem heeft ingevoerd.
download-40.jpg

download1-26.jpg
download2-8.jpg
Op de Avenida de los Consignatarios, naast de nieuwe rotonde van de Muelle Pesquero functioneert de controle provisioneel, in zuidelijke richting.

De controle betreft het verkeer dat van de haven (Muelle Pesquero) richting  zuiden rijdt en zich begeeft naar de Muelle Santa Catalina v.v.

Het Havenbedrijf wil, dat de controle automatisch functioneert, met de ingebruikname van   steekproven, die zullen worden verricht door de douanepost van de Guardia Civil.

Zo is er controle, op de tweebaansweg  in zuidelijke richting  Muelle Pesquero-Muelle Santa Catalina). De linker rijbaan, met vrije doorgang, is bestemd voor kleine personenauto’s met een laadvermogen van minder dan 1.60 meter, waarvoor het transport van elke soort goederen zonder inklaring absoluut verboden is.

Anderzijds wordt de rechter rijbaan gecontroleerd door middel van een slagboom en is deze rijstrook  gereserveerd voor voertuigen met een laadvermogen van meer dan 1,60 meter. De goederen welke men vervoert met deze voertuigen moeten beschikken over inklaring.

In noordelijke richting zijn slagbomen die, wanneer ze automatisch functioneren,  zich openen in de zuid-noord richting, maar die de doorgang verhinderen in de omgekeerde richting.

Deze nieuwe toegangscontrole is in gebruik sinds maandag 7 maart 2016, zo heeft de Haven-chef  Planning en Beheer van Puerto de La Luz laten weten.
zzzzzzzislas-canariaslogo-311.jpg


Nieuw restaurant 24 uur per dag geopend

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 9 januari 2016 - Het Havenbedrijf van Las Palmas heeft in de haven van Las Palmas de Gran Canaria het pand dat is gelegen aan het Plaza Mr. Jolly toegewezen aan de ondernemer Marcos Farray die er  een restaurant in zal vestigen

Het door Marcos Farray eind januari 2016 in Puerto de La Luz te openen restaurant zal 24 uur per dag geopend zijn.
puerto-concede-1.jpgDe toekenning door het Havenbedrijf is gepubliceerd in het BOE (de Staatscourant), zie: https://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-B-2015-39066

Het 24/7-restaurant zal werkgelegenheid gaan bieden aan een twaalftal medewerkers.
zzzzzzzislas-canariaslogo-23.jpg


Aanklacht  wegens het ‘gebrek aan veiligheid’
in het uitgaansgebied in de Jachthaven
na de heropening van discotheek ‘Sotavento Club’

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 27 december 2015 -  Het Sindicato Profesional de Policías y Bomberos (Spplb) (de Federatie van Politie-en Brandweer-vakbonden) in Las Palmas de Gran Canaria  heeft op zondag 27 december 2015 het “gebrek aan veiligheid’ aangeklaagd nadat zich - na de heropening van de discotheek  ‘Sotavento Club’- in de nacht van donderdag 24 op vrijdag  25 december 2015 (nota bene kerstavond!) opnieuw vechtpartijen en vernielingen van meubilair  hebben voorgedaan op de kade in het uitgaansgebied van de Jachthaven in de hoofdstad van Gran Canaria.

Zoals de vakbondsorganisatie heeft laten weten, heeft men  in de vroege ochtend van 25 december 2015 incidenten meegemaakt in het uitgaansgebied van de Jachthaven. “Na de heropening van de genoemde discotheek hebben zich diverse vechtpartijen voorgedaan en vernieling van meubilair, wat onder meer  de belangen van het Havenbedrijf schaadt maar vooral ook die van de agenten, door het nog steeds ontbreken van geschikt materiaal voor hun veiligheid.”
cristalera-muelle-deportivo--620x349.jpg           Een kapotgeslagen ruit in de Jachthaven van Las Palmas de Gran Canaria.
De Spplb heeft opgemerkt, dat men een ontmoeting heeft gehad met de directie  van het Havenbedrijf, aan wie men heeft laten weten dat er veiligheidsvoorzieningen  noodzakelijk zijn voor het beschermen van de agenten van de Havenpolitie, die het mogelijk maken op te treden bij incidenten zoals die welke in de kerstnacht hebben plaatsgevonden, zowel voor de politieagenten, evenals voor personen die onverhoopt betrokken raken bij, “de voortdurende gevechten bij het uitgaan van de discotheek.”
puerto-vuelve-1.jpgDaar waar vroeger iedereen kerstavond doorbracht in huiselijke kring, gaat een groot deel vam de Canarische jeugd liever stappen in het uitgaansgebied, waarbij men het schoppen van rellen niet uit de weg gaat. Zo zal ook Oudejaarsavond (en nacht) wederom veelbelovend zijn en aldus weinig goeds in petto hebben! 
Voor de vakbondsfederatie is het niet logisch, dat bij festiviteiten zoals in dit jaargetijde men ‘slechts’ twee agenten stuurt voor het bewaken van de veiligheid van duizenden personen die het uitgaansgebied bezoeken, “op het moment dat zich vechtpartijen voordoen”.

“Ook deze keer, zullen we niet ophouden te vragen om meer maatregelen voor de persoonlijke veiligheid van het personeel van de Havenpolitie en, om een verhoging van het personeelsbestand;  aldus zullen we ons blijven beklagen over een betreurenswaardige situatie die nu geen oplossing heeft,” zo concludeert de Spplb.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-116.jpg 


Puertos trekt na vijf jaar
La Luz  en Tenerife 
weer gelijk

CANARISCHE EILANDEN - maandag 14 december 2015 - In 2016 ontvangen de autoridades portuarias (havenbedrijven) van Las Palmas en Santa Cruz de Tenerife ieder ruim 7 miljoen euro uit het Fondo de Compensación Interportuario (FCI) (het Interne Haven Herverdelingsfonds).

Na vijf jaar is dit nu voor het eerst, dat de Spaanse Staat de beide havenbedrijven  weer gelijk stelt voor het ontvangen van staatssteun. In de afgelopen vijf jaar heeft La Luz de helft, minder ontvangen dan wat er aan Staatssteun naar de haven van  Santa Cruz de Tenerife  is gegaan
havens.jpg    Hotel 'Santa Catalina', Parque 'Doramas', de Avenida Marítima, de Jachthaven, El Arsenal (de Marinehaven , La Luz  en La Isleta.
De voorzitter van Puertos del Estado, José Llorca, heeft aan het einde van het regeringsmandaat besloten het beleid inzake Puerto de Las Palmas te wijzigen.

Llorca heeft in de tweede week van december 2015  tijdens de commissievergadering-  de laatste tijdens zijn mandaat - voor de verdeling van het Fondo de Compensación Interportuario (FCI), vriend en vijand verrast met een voorstel tot verdeling van de fondsen die, voor het eerst sinds 2011, de door La Luz  en Santa Cruz de Tenerife te ontvangen bedragen gelijk stelt.

Las Palmas en Santa Cruz de Tenerife zullen ieder een gelijk  bedrag ontvangen uit het FCI.

In  de afgelopen vijf jaar heeft La Luz aan het FCI het dubbele bijgedragen van wat Tenerife heeft gedaan (ongeveer 1,5 miljoen euro) terwijl men de helft (van ongeveer 4,5 miljoen euro) heeft ontvangen uit het FCI.

In 2016 zal - op voorstel van Llorca en unaniem goedgekeurd door de 28 autoridades portuarias de España (havenbedrijven van Spanje) - La Luz ongeveer hetzelfde bijdragen (1,6 miljoen euro tegenover de €717.000,= die Tenerife bijdraagt) maar zal men tenminste  het dubbele ontvangen (7,9 miljoen euro) van dat wat me tot nu toe ontvangen heeft; in 2015 zal Santa Cruz de Tenerife 7,5 miljoen euro ontvangen.

De ongelijkheid in de verdeling van de FCI fondsen tussen de beide Canarische havenbedrijven is vaak gekritiseerd door Luis Ibarra.

Het hoogtepunt van de confrontatie tussen Ibarra en Puertos del Estado is bereikt in september 2015. De verandering van Lorca’s houding lijkt nu de eerstgenoemde gelijk te krijgen.

In 2016 zal het FCI - wat een instrument is voor de herverdeling van de inkomsten van het Spaanse havensysteem, -bijna 38 miljoen euro verdelen.

De havens met de meeste omzet zijn ook die welke het meeste bijdragen; en blijken de havens te zijn, die het minste terug ontvangen.
Zo gaat Barcelona aan kop in de bijdrage, met 4,2 miljoen euro en ontvangt slechts €329.000,=; gevolgd door Valencia, met 3,5 in het systeem en krijgt €408.000,= en Algeciras, met 2,8 miljoen euro in ruil voor €404.000,

La Luz staat op de vierde plaats in de bijdrage en zal in  2016 de haven zijn die het meeste ontvangt: 7,9 miljoen euro (waarin bijna 4 miljoen  is begrepen voor Los Marmoles).
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-54.jpg 


PROJECT HAVEN-STAD

Het aquarium in Las Palmas
zal geopend worden in september 2017

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 11 december 2015 - Het aquarium in Las Palmas zal medio september 2017 de deuren openen, zo heeft op donderdag 10 december 2015 de voorzitter van de Autoridad Portuaria (het Havenbedrijf), Luis Ibarra, verzekerd; die daarin gesteund wordt door de burgemeester van de hoofdstad, Augusto Hidalgo, die heeft toegezegd, “zijn inspanning te zullen  leveren,”  om dit mogelijk te maken.

“Het Gemeentebestuur garandeert, met de enkele weken geleden aanvankelijk goedgekeurde begroting, dat de bouwwerkzaamheden en infrastructuur  waarvoor de Gemeente verantwoordelijk is, doorgang zullen vinden en op tijd klaar zullen zijn,” om het mogelijk te maken dat het aquarium, evenals de omgeving ervan, voltooid zullen zijn binnen de geplande termijnen, zo heeft de burgemeester verklaard.
aquarium.jpgHidalgo heeft benadrukt, dat de toekomstige attractie een van de kenmerkende iconen is van de ondernomen projecten die de haven en de stad verbinden, waarmee het Gemeentebestuur zich inzet voor een vernieuwing van recreatie en toerisme, “en men zich zal inspannen, dat alles op tijd klaar zal zijn,”

De burgemeester heeft aangegeven, dat het bouwwerk dat de Gemeente heeft toegezegd, een parkeerterrein is te noorden van het aquarium, wat al is aanbesteed; het plein voor de hoofdingang, waarvoor de werkzaamheden nog voor de zomer van 2016 zullen worden aanbesteed; en een voetgangersbrug, “die nog ver weg in de tijd is, omdat daarvoor geen datum is vastgesteld,” en dat men voor dat project ook nog geen ontwerp heeft.

Met de kostprijs - die tenminste zes miljoen euro gaat bedragen - zal  op de  een of andere manier de infrastructuur worden aangelegd die de Gemeente op zich heeft genomen, waarbij het er echter om zal gaan, andere fondsen te verkrijgen, vooral van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria,” zo heeft Hidalgo gezegd.

“De opvatting  dat zowel de voetgangersbrug en de omgeving van het aquarium projecten zijn die het gemeentelijke bouwbudget overschrijden, worden gerechtvaardigd  met het idee, dat het Cabildo (Eilandbestuur) deelneemt in deze investeringen, omdat het gehele eiland daarvan zal profiteren, vanwege het feit, dat het elementen zijn die een nieuw model toerisme aantrekken, zoals dat van de  kruisvaartschepen,”  aldus de burgemeester

Daarom heeft hij laten weten, om de betrokkenheid van het Cabildo (Eilandbestuur) te zullen vragen tijdens een ontmoeting later die dag met de vroede vaderen van het eilandbestuur .

Augusto Hidalgo heeft verklaard, dat deze plannen worden gecombineerd met toegang voor particuliere beleggers, de Loro Parque-Groep - die de bouw van het aquarium  hebben bevorderd.”
“Een project,” zo heeft de burgemeester laten weten, “waarvan hij overtuigd is, dat dit in een fantastisch tempo gaat, zelfs beter dan men verwacht heeft.”

Wat dat betreft heeft Luis Ibarra aangegeven, dat het doel van de projectontwikkelaars van het initiatief is, dat de ruwbouw voor eind 2016 klaar zal zijn en dat men voor de inrichting ervan  acht tot negen maanden nodig zal hebben,  “waardoor we voor de officiële opening praten  over september 2017,” aldus de voorzitter van het Havenbedrijf.
aqy.jpgIbarra en Hidalgo hebben deze verklaringen gedaan tijdens een persconferentie die is belegd om te informeren over een bezoek dat de burgemeester gebracht heeft aan Puerto de La Luz y de Las Palmas (de Haven van La Luz en van Las Palmas) in het kader van een wandeling langs de diverse installaties op het haventerrein en een ontmoeting met de uitvoerders aldaar.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-41.jpg 


De stad groeit door de haven

De La Esfinge-vulkaan,
het verdwenen landschap...

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 10 december 2015 - Hier plaatsen we twee foto’s; de eerste is een uitsnede van een veel grotere foto van La Isleta. Als men goed kijkt, ziet men op het rechter gedeelte van de foto een vulkaan, die gemarkeerd is met een cirkel; dat was de 136 meter hoge La Esfinge-vulkaan. Tegenwoordig is daar niets van over, de krater is afgegraven voor het opvullen van de havenpieren.

Bovendien plaatsen we een foto waarop men de steengroeve kan zien op de plaats waar de vulkaankrater is afgegraven, momenteel is dit een deel van de Zona Franca (het Vrijhandelsgebied) van Puerto de La Luz.
esfoinge.png                                                                                                            Verdwenen.
cimg4621-versic3b3n-2.jpg
Bij het zien van deze foto’s kan men zich het nodige  afvragen. In iets meer dan 100 jaar heeft de Haven op de een, of andere manier veel vernietigd, of opgeslokt, bijna de helft van het natuurlijke landschap van La Isleta...

Wellicht zonder het te beseffen, verdwijnt het natuurlijke landschap van La Isleta en de vraag is dan ook, wat doet de Haven om de verschrikkelijke slag te neutraliseren die men het natuurlijke landschap van La Isleta heeft toegebracht.
imagen20muelle20la20esfinge20pequea.bmp
Nieuw stedelijk gebied
Het antwoord op bovenstaande vraag is, dat de groei van Puerto de
La Luz in de richting van het gebied van El Esfinge een nieuw stedelijk gebied opent in Las Palmas de Gran Canaria. Namelijk uitbreidingswerkzaamheden van de hoofdmotor van het eiland, die een nieuwe, stedelijke ruimte mogelijk maken in het gebied dat het dichtst bij de stad ligt, dat eind 2015 - in minder dan een jaar tijd -  ruim 100.000 m² gewonnen heeft
naamloosjjjjj.png

274881-1g.jpg
De groeiende tendens in de markt van kruisvaartschepen en de uitbreiding van de operationele gebieden in de haven van La Luz in het La Esfinge-gebied  zijn elementen die de relatie tussen de haven en de stad bepalen. De verbinding tussen beide zal binnen anderhalf jaar een  ingrijpende verandering ondergaan, dit is de periode tot aan de opening van het ‘Poema del Mar’-aquarium als de nieuwe as van de stedelijke ruimte die de havenactiviteit erbij krijgt.
ISTMUS.png

                 ↑↓  De istmus (landengte) in Las Palmas de Gran  Canaria. ↑↓
stadgroeithaven.jpg
Tot dan worden de veranderingen zichtbaar in de vorm van werkzaamheden die een nieuw landschap aftekenen in het gebied van de istmus (landengte) van La Isleta.

De meest opmerkelijke zijn die van het aquarium zelf en die in de omgeving ervan; plus die welke men uitvoert in het gebied wat bekend is als de Aviación-kade -  tussen het winkelcentrum ‘El Muelle’ en de Base Naval (Marine Haven) – waar men de laatste hand aan legt.

Het grootste deel van de projecten is al in gang gezet, met een totale investering in het gebied van rond de 35 miljoen euro; waarvan 30 miljoen waarmee de familie Kiessling het aquarium bouwt, en de overige vijf miljoen die worden bijgedragen door de Gemeente en door de  Autoridad Portuaria (het Havenbedrijf) voor het conditioneren van de omgeving, inclusief het aanleggen van een parkeerterrein en de herindeling van de havendiensten; zoals de verplaatsing van de Douane en een herindeling van het verkeer rond het winkelcentrum.
388847-1g.jpg
2NS95BH6aaaaa.png
Vuelo55aaaaa.jpg
Hay Plan, maar…(vooralsnog) geen geld
Deze aanzienlijke investering zal van weinig nut zijn,  als men niet de andere noodzakelijke werkzaamheden uitvoert om de transformatie van het gebied te completeren; en die een investering vereisen van 15 miljoen euro, hoewel die nog sreeds niet zijn opgenomen in welke begroting dan ook.

Het meest bekend is de voetgangersbrug die het aquarium moet gaan verbinden met de stad en het gebied rond de Havenmarkthal. Dat werk heeft 2 miljoen euro nodig maar tot nu toe heeft geen enkele overheid dit opgenomen in de begrotingen.
Vuelo62AA.jpg
Ongewisheid
De grote ongewisheid draait om de verplaatsing van de havenloodsen van de humanitaire agentschappen van de Verenigde Naties en van het Rode Kruis, die tegenover het aquarium staan en waarvoor het  Autoridad Portuaria (het Havenbedrijf) beschikt over een alternatieve ruimte, maar niet over geld voor de verhuizing. Daartoe is een bedrag van acht miljoen euro nodig, dat ook in geen enkele begroting is opgenomen, evenals de vijf miljoen euro die nodig zijn voor het conditioneren van de vrijkomende terreinen, inclusief de sloop van de muur die momenteel de havenbegrenzing vormt, plus het aanpassen van de wegen op de guagua exprés (snelle busdienst).
Plano20Beln20Mara.jpg
                            Plaza de Belén María,  La Isleta) Las Palmas de Gran Canaria.

Dit alles, zonder de kosten te rekenen voor het oplossen van de files op de Belén María rotonde, die ook in geen enkele overheidsbegroting zijn opgenomen.

Dus voorlopig is het typisch Canarische motto weer eens in het bijzonder van kracht: ‘Vamos a ver…’ en ook het Spaanse: ‘Mañana’  dat zeker geen ‘morgen’ betekent, maar… “ooit…” en ook heel vaak: ‘nooit’.   Maar, veel beloven en weinig geven, het doet de gek in vreugde leven.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-34.jpg 


Puertos heeft fase II van de Reina Sofía-pier
en van de zuidelijke afsluiting van de Esfinge-pier voltooid

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 24 november 2015 - De Autoridad Portuaria (het Havenbedrijf) van Las Palmas heeft de tweede fase van het begin van de bebouwing op de Reina Sofía-pier en van de zuidelijke sluiting van de Esfinge-pier voltooid.

Deze werkzaamheden hebben respectievelijk negen en 14 maanden bouwtijd in beslag genomen, met een investering van 7,31 miljoen euro.
2008-08-25_IMG_2008-08-18_00_02_15_aa.jpg
ppp.png

Vuelo62.gifIn een op maandag 23 november uitgegeven communiqué laat het Havenbedrijf weten, dat deze werkzaamheden medegefinancierd zijn door de Fondos Europeos para el Desarrollo Regional (FEDER) (Europese Fondsen voor Regionale Ontwikkeling).
AAAAAAislas-canarias-84-99-93.jpg 


Avonturiers richting Caraïben

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 19 november 2015 - Jaarlijks bieden tientallen mochileros (rugzakreizigers) zich als bemanning aan, als kok, of matroos. De regatta Atlantic Rally for Cruisers (ARC) is de ideale gelegenheid om gratis de grote plas over te steken. Honderden avonturiers proberen hun geluk 2015 in de Muelle Deportivo (Jachthaven).

De avonturiers komen uit alle hoeken van de wereld, sommige liftend langs de weg en anderen wachten op hun beurt in een jachthaven om aan boord mee te kunnen liften. Sinds begin november 2015 de Atlantic Rally for Cruisers (ARC) gaat vertrekken vanuit de Jachthaven van de hoofdstad van Gran Canaria hebben zich daar veel jongeren verzameld met de duidelijke bedoeling om gratis de grote plas over te steken.
avontureros.jpg                                                                   Avonturiers.
De dynamiek van deze mochileros (rugzakreizigers, ‘backpackers’ zo u wenst) is alle schepen af te lopen en zich aan te bieden als kok, of schoonmaker. Als de kapitein en de bemanning het eens zijn, kan de persoon in kwestie zich gaan wijden aan de taak die hij/zij heeft toegezegd uit te zullen voeren tijdens de overtocht.

“Het gaat om een honderdtal jongeren,” zo schatten de rugzakreizigers Amine en Niv in, die zich hebben aangemeld in de Sailors Bar en die de jachthaven afstropen in de hoop, dat ze worden “aangemonsterd”.

Natasia Carrera, een nijverheidskunstenares uit  Venetië, is daar in geslaagd. Ze is 24 jaar en wil gaan rondtrekken in Zuid-Amerika. “Ik heb veel geluk, binnen drie dagen kwam ik een Pools schip tegen en de bemanning heeft me geaccepteerd als collega, vrouwen hebben het altijd gemakkelijker,” zegt ze in vergelijking tot de jongens, die in de meerderheid zijn. “Haar bedoeling is, “om te leren navigeren,” naar Brazilië te gaan waar ze Portugees wil gaan studeren en de rest is puur avontuur: “Ik weet niet wat ik zal gaan doen, dat hangt af van wie ik ken en van de plaatsen die ik wil leren kennen, mijn plannen staan helemaal niet vast, alles is mogelijk.”

Stephano Penno, rechts op de foto, komt uit de Italiaanse plaats Cambiano. Hij is een paar weken geleden met het vliegtuig naar Gran Canaria gekomen met de bedoeling aan te monsteren bij iemand van de ARC. Men heeft hem een schip geleend om te slapen en gebruik te maken van de sanitaire voorzieningen, in ruil voor schoonmaakwerkzaamheden. “Ik heb geen haast om de oversteek te maken, na de ARC komen er nog veel schepen,” zegt hij in de overtuiging dat hij vroeger of later zal zeilen. Hij heeft net als zoveel mensen een project in gedachte: ”We willen een verwaarloosd schip in de Jachthaven opknappen en het opnieuw laten varen.”

Een Marokkaan en een Jood
Niv en Amine hebben elkaar leren kennen op Gran Canaria, ze zijn er niet in geslaagd aan te monsteren en dus hebben ze hun tickets gekocht om met een schip naar Brazilië te varen, waar ze als onbezoldigde vrijwilligers met kinderen willen werken die het risico lopen op sociale uitsluiting.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-198.jpg 


De FEHT neemt stelling tegen de avondsluiting van het uitgaanscentrum  op de Muelle Deportivo (de kade van de Jachthaven) van Las Palmas

De horecavereniging is het ‘volledig oneens’
met  het besluit va
het Havenbedrijf

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 19 augustus 2015 - De Federación de Empresarios de Hostelería y Turismo de Las Palmas (FEHT) (Horecavereniging)  heeft op woensdag 19 augustus 2015 laten weten, ‘het volledig oneens’ te zijn met de beslissing - ’s avonds in de weekeinden en op feestdagen - de toegang te verbieden tot de Muelle Deportivo (Jachthaven) van Las Palmas de Gran Canaria; een beslissing, die men ‘drastisch’ noemt.

Tegenover het project van het sluiten van de toegangen tot het gebied, ingegeven door de problemen die zich voordoen met de bottellones (openbare drink- c.q. zuipgelagen) van de jongeren,” ‘verlangt’ de horecavereniging in een communiqué aan het Bestuur van het Havenbedrijf van Las Palmas, dat verantwoordelijk is voor deze locatie, “een alternatieve oplossing, om de openstelling van de bedrijven in de Jachthaven te redden.”
1439750474583-1.jpg
00064999.jpg
                                    Muelle Deportivo (Jachthaven) van Las Palmas.

1353865840435.jpg
Omdat het gaat om een initiatief dat ‘indruist’ tegen de plaatselijke belangen van de bedrijven die legaal hun activiteit verrichten; en,  dat de repercussies zullen ophouden, “omdat het de werkgelegenheid die deze bedrijven  met  zich meebrengen, in gevaar brengt,” zo beargumenteert men.
1439750474671.jpg
1439750510867.jpg  1439750450571.jpg

1439750474636.jpg 1439750474638.jpg
1439750510967.jpg
1439750474634.jpg
                                                  Hoezo... omzet voor de horeca?

1439750533768.jpg
1439750533714.jpg
1439750510869.jpg 1439750510869-1.jpg    Ook de 'tutjes hola' doen driftig mee aan...  veel lawaai en (voor de horeca) weinig wol.
1439750474668.jpg

Men stelt, “dat het de horecavereniging heeft verrast, dat men hiermee deze bedrijven straft, omdat zij het slachtoffer zijn van een probleem met de openbare orde, wat de verantwoordelijkheid moet zijn van de Autoridad Portuaria (het Havenbedrijf) zelf.“
1439750450568.jpg 1439750474534.jpg
1439750474583.jpg
“Het is goed, dat men de veiligheid in het gebied versterkt voor het garanderen van de uitgaansgelegenheid op de muelle (kade), door rechtstreeks het bottelón (drink- c.q. zuipgelag) op straat te verbieden, zoals dit bij wet is geregeld,” zo bevestigt men.
1-AAAAislas-canarias-84-26.jpg 


De Haven van Las Palmas heeft een lange, aanlegsteiger geprojecteerd naast het
Poema del Mar’-aquarium

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - 30 juni 2015 - Het Havenbeheer heeft op dinsdag 30 juni 2015 een video gepresenteerd over het gebied Puerto-Ciudad (Haven-Stad) met diverse bouwwerken welke men wil realiseren in de nabijheid van de Sanapú-kade, waaronder het aquarium en de aanlegsteiger voor luxe plezierjachten.

Zo projecteert de Puerto de La Luz y de Las Palmas (Haven van La Luz en Las Palmas) het aanleggen van een steiger en een locatie voor concerten, naast het ‘Poema del Mar’-aquarium.
1435664256132acherost.jpgDe voorzitter van het Havenbeheer, Luis Ibarra, heeft op dinsdagochtend 30 juni 2015 tijdens de presentatie van een promotie-video betreffende het gebied Puerto-Ciudad aangemoedigd, dat het de bedoeling is, dat de cofradías de pescadores (vissersgilden) van het eiland deze ruimte gaan beheren op een perceel dat gelegen is tussen de Sanapú- en de Vissers kade.
naamloos-85.png
                                              "...en een locatie voor concerten":
D69AdTM.jpgayuntamiento-busca.jpg           De aanlegsteiger voor luxe plezierjachten en de voetgangersbrug de stad in.
Bij de presentatie, die is bijgewoond door de wethouders Javier Doreste, Pedro Quevedo en Sergio Millares van de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria, heeft Havenbeheer een grafische voorstelling gegeven van de diverse bouwwerken welke men wil realiseren in de nabijheid van de Sanapú kade, waaronder het aquarium; de voetgangersbrug over de autosnelweg Avenida Marítima; en een haven voor luxe plezierjachten. De video wordt voor aanvang van elke film vertoond in de bioscoopzalen van het Winkelcentrum ‘El Muelle’.
1-AAAAislas-canarias-kopie-32.jpg


Een olietanker met zware averij
 vraagt toestemming La Luz binnen te lopen

 LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 28 mei 2015 - De 'Lady M'; een olietanker die vaart onder Liberiaanse vlag, bevindt zich op 60 mijl ten zuiden van Gran Canaria en heeft gevraagd de La Luz-haven te mogen binnenlopen, omdat men te kampen heeft met zware averij.

Het schip, dat op 60 mijl ten zuiden van Gran Canaria ligt, wordt geassisteerd door een sleepboot van de eigen rederij.
mapa_2-1.jpg
thumb-4.jpg                                                       De olietanker 'Lady M'
Door Persbureau EFE geraadpleegde bronnen benadrukken, dat de door de olietanker gemelde averij, het schip niet in gevaar brengt.
kleurlogoCanarias.png


De stuwadoors van La Luz
 bevestigen
het akkoord met rederij MSC

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag,  21 mei 2015 - De bedrijven die zijn aangesloten bij Sagep; de maatschappij, die het laden en lossen beheert in Puerto de La Luz, hebben op maandag 18 mei 2015 het akkoord geratificeerd met rederij MSC, voor de toename van het containervervoer en het doen heropleven van de activiteit in de Haven van de hoofdstad van Gran Canaria.

puerto-msc-1.jpg

                            De Canarische stuwadoors op donderdag 7 mei 2015 in Genéve
Het verdrag, waarmee men de toename van het containervervoer nastreeft, moet alleen nog worden ondertekend door de multinational en zal op 1 juni 2015 in werking treden.

De estibadores (stuwadoors) hebben tijdens een eerdere vergadering, de nieuwe arbeidsvoorwaarden geaccepteerd.
kleurlogoCanarias.png


Rederij MSC  zal  Puerto de La Luz veranderen
in een internationale ‘hub’

GENÈVE – vrijdag 8 mei 2015 - De Asociación de Sindicatos de Estipadores de Las Palmas (ASEP) (Vereniging van Vakbondssyndicaten van Stuwadoors = Havenarbeiders) heeft in een communiqué een akkoord aangekondigd waarmee MSC de Haven van Las Palmas zal veranderen in een ‘hub’ (verdeel- c.q. doorvoerhaven) en logistiek platform voor het Noord-Zuid vervoer.

De stuwadoors hebben op donderdagavond 7 mei 2015 een voorlopig akkoord bereikt met de internationale rederij. Na vijf uur onderhandelen, heeft MSC 8 haar toezegging bekend gemaakt, “in ruil voor de aanpassing van de arbeidsvoorwaarden van de werknemers in de vrachtverlading, haar terminal in

Puerto de La Luz tot het belangrijkste logistieke platform aan deze zijde van de Oceaan te maken.”
puerto-msc-1.jpg

De stuwadoors hebben op donderdagavond 7 mei 2015 in Genéve een voorlopig akkoord bereikt met de internationale rederij.
Momenteel rest nog de bevestiging van het akkoord door de gezamenlijke werknemers, die dit akkoord op maandag 11 mei 2915 zullen ondertekenen. Als dat is gebeurd, zo gaat men in het communiqué verder, zal MSC, voor eind 2016, investeren in nieuwe structuren van de laatste technologie voor het afhandelen van de vracht van de 50 megaschepen, welke de rederij nu al heeft varen en op betere voorwaarden concurreren met havens in de omgeving.
puerto-las-palmas--478x270.jpg                                             ContainerHaven Puerto de La Luz,
isleta-2_large-1.jpg

maxresdefault.jpg
                                                        MSC ‘OSCAR’
                        ’s werelds grootste containerschip (19,224 TEU*).
                                              
Containertransport
De Mediterranean Shipping Company S.A. (MSC) is een internationale rederij die gespecialiseerd is in containertransport. Het Zwitserse bedrijf is in 1970 opgericht en is niet beurs genoteerd. Momenteel is MSC het op een na grootste bedrijf op het gebied van containertransport over water, enkel voorafgegaan door APM - Mærsk. De 474 containerschepen in dienst van MSC kunnen 2.304.922 TEU* vervoeren.

“Met een meest waarschijnlijke uitbreiding van de vloot met deze schepen, zal MSC de grootste rederij ter wereld worden, “ zo besluit de ASEP, die opmerkt, “dat dit een voor en een na betekent te zijn voor de Puerto de Las Palmas.”

Container_vsl.jpg

                                                               MSCFlaminia’.
* TEU
is de aanduiding voor de afmetingen van containers; de afkorting staat voor: Twenty feet Equivalent Unit. 1 TEU is een container van 20 voet lang, 8 voet breed en meestal 8,5 voet hoog. In het metrieke stelsel uitgedrukt is een TEU 6,10 meter lang, 2,44m breed en 2,59m hoog.. Het externe volume van 1 TEU is 1360 kubieke voet, dit is 38,51 kubieke meter. Een container van 40-voet lang geldt als 2 TEU De meest voorkomende containers, die worden gebruikt voor het vervoer op containerschepen en op vrachtwagens, zijn 2 TEU.
kleurlogoCanarias.png


De boot als veestal vult de stad met stank

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 24 april 2015 - Een schip voor veetransport is - op donderdag 23 april 2015 - weer eens in Puerto de La Luz afgemeerd; voor het bunkeren van brandstof en water. Dit keer met een lading vee, met bestemming Egypte.

Net als voorgaande keren heeft deze drijvende ‘vee schuur’ met 18.000 levende, dicht opeengepakte runderen aan boord voor een intense stank gezorgd in de gehele stad en heeft de inwoners en vooral ook de hoteliers een slecht humeur bezorgd.
showphoto-1.jpg

barco.jpg

Het schip, dat afkomstig is uit Montevideo (Uruguay), heeft de route - richting Egypte - voortgezet en heeft op donderdag om 15.00 uur de haven in Las Palmas de Gran Canaria verlaten.
kleurlogoCanarias.png


Nieuw Armas ticketverkoop-kantoor in de Haven van ‘La Luz’ nabij Winkelcentrum ‘El Muelle

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 31 januari 2015 - In de eerste week van februari 2015 opent rederij Armas haar nieuwe verkoopkantoor voor tickets. Men is dan binnen de ‘La Luz’-haven verhuisd naar het pand van de Fundación Puertos de Las Palmas (Stichting Havens van Las Palmas), waar voorheen Sanapú kantoor hield.

Rederij Armas is verhuisd vanwege het aquariumproject dat de familie Kiessling in aanvraag heeft bij de Autoridad Portuaria (het Havenbedrijf).

Op de nieuwe locatie heeft Armas een speciaal loket beschikbaar voor de verkoop van tickets aan mensen met een beperkte mobiliteit en voor de extra dienstverlening welke men hen biedt.
nuevas-oficinas.jpgDe nieuwe kantoren van rederij Armas nabij winkelcentrum ‘El Muelle’; in het pand van de Stichting Haven van Las Palmas.

Bij de Armas-kantoren is een bushalte aangelegd voor de shuttle-bus welke de Armas-passagiers naar de kades brengt waar de Armas-schepen aanleggen. Deze bus zorgt ook voor de transfer terug, richting havenkantoren.
kleurlogoCanarias.png


De Gezondheidsdienst beveelt tot sluiting
van het restaurant in de Real Club Náutico

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 18 november 2014 - De Servicio Canario de Salud (SCS) (Canarische Gezondheidsdienst) heeft op maandag 17 november 2014, “de onmiddellijke stopzetting bevolen van de activiteit voor het bereiden van maaltijden,” in het restaurant van de Real Club Náutico de Gran Canaria (Koninklijke Jachtclub van Gran Canaria). De SCS heeft deze beslissing genomen na een inspectie in het genoemde etablissement.

Het bestuur van de club heeft op maandag 17 november 2014, op haar internetpagina, haar ongenoegen uitgesproken over dit feit.  “We betreuren in hoge mate het ongemak wat deze omstandigheid veroorzaakt voor de leden van de club,” zo merkt men op terwijl men laat weten, “zo snel mogelijk de dienstverlening van het restaurant en het cafetaria te willen herstellen.”

logo.png
clubnautico.jpg               De jachthaven van de Reál Club Náutico in Las Palmas de Gran Canaria,
                                       met op de voorgrond het hoofdgebouw van de clu
b.
Volgens de Club bevestigt, is het concessie houdende bedrijf - Fradarias SCP- dat het restaurant beheert, op maandag 17 november 2014 er vrijwillig toe over gegaan, de maaltijden te vernietigen die al waren toebereid in de keuken. Dit, vanwege het gevaar voor de veiligheid van verwerkte ingrediënten door de aanwezigheid van een overvloed (hoge besmetting) aan cucarachas (kakkerlakken) ( ie: http://www.rcngc.com/es/noticias_int.php?n=1753).
kleurlogoCanarias.png


Het  Havenbedrijf heeft de sloop gegund
van de ijsfabriek

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 21 oktober 2014 - Het Havenbedrijf van Las Palmas heeft  aan het bedrijf Derribos y Demoliciones Kiko de sloop gegund van de oude Ángel Ojeda-ijsfabriek, voor een bedrag van €86.590,=

De Haven laat weten in een communiqué, dat de gunning voorheeft, “nieuwe ruimte te winnen voor concessies,” in de omgeving van Sanapú, waar men het toekomstige aquarium ‘Poema del Mar’ zal bouwen. Met deze gunning heeft het Havenbeheer €47.000,= bespaard op het startbedrag van de aanbesteding.
 
Men heeft  tot sloop besloten, omdat het pand in vergaande staat van verval verkeert, “zonder, dat er een alternatieve bestemming voor is.” De termijn voor de sloop bedraagt drie maanden.
kleurlogoCanarias.png


Kleuren markeren de stadswandelroutes
voor toeristen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 5 september 2014 - Het seizoen voor de cruiseschepen brengt nieuwe gebruiken met zich mee voor de hoofdstad van Gran Canaria. Onder de waargenomen veranderingen, springt nu een nieuwe wegbewijzering in het oog die de toeristen moet begeleiden op hun wandelingen in de hoofdstad van Gran Canaria. Vanaf de Sant Catalina-pier naar het park markeert een waaier aan kleuren de diverse routes, met daarbij vermeld e afstanden.

De kleur geel verwijst naar het busstation, groen naar het winkelgebied. Als de toerist naar Vegueta wil gaan, kan deze de blauwe signalering volgen die richting zuiden gaan. Rood markeert de nabijheid van het Parque Santa Catalina en bij alle kleuren staan de afstanden vermeld welke men moet afleggen, om het gekozen gebied te bereiken Dit is de nieuwe routebewijzering die de Gemeente in de komend weken zal installeren, met het doel de stad in orde te maken voor het seizoen met de aankomst van cruiseschepen, dat op 14 september van start gaat.
Het Gemeentelijke Departement van Toerisme vertrouwt erop, dat de gehele bewegwijzering eind september 2014 geheel is geïnstalleerd, als de stroom aan toeristen toeneemt, van hem die met cruiseschepen aankomen op de Santa Catalina-pier. De drie laatste zondagen van  september 2014 arriveren er in totaal 13.000 toeristen, die aankomen met de cruiseschepen welk men verwacht (de Aida  Stella meert drie keer af, met een capaciteit voor 3.320 personen aan passagiers en bemanning; en ook legt het MSC-Sinfonia aan met nog eens bijna 3.000 reizigers). Maar vanaf dan nemen de aantallen explosief toe. Alleen al in de maand oktober 2014 doen bijna 55.000 cruisepassagiers de havenpier aan, twee-derde van hen komt aan op zondag, als dag waarop hun cruise begint, of eindigt.

Voor de wethouder van Toerisme, Pablo Barbero, gaat het om een beslissend jaar, “omdat de stad haar toekomst op het spel heeft staan, met het feit, of ze thuisbasis wordt voor deze cruiseschepen en men in staat is, om te bereiken, dat ze hier hun cruise beginnen, of eindigen en de passagiers ten minste een nacht in een hotel in de stad verblijven.”
“Daartoe zal de stad zich moeten bewijzen, als zijnde een aangename verblijfplaats, die aantrekkelijk elementen biedt aan de bezoeker om er te verblijven, en daartoe heeft het op de stadsroutes ontbroken aan oriëntering voor de toerist.”

De diverse kleuren zijn de basis waarop de toerist zich kan oriënteren, zij verwijzen per kleur naar de strategische gebieden in de stad.
Het startpunt ligt bij het VVV-kantoortje op de Santa Catalina pier, naast de halte voor de toeristenbus.

Van daar uit zijn zes gemarkeerde wandelroutes uitgezet; welke men kan maken in zuidelijke richting naar het busstation, naar het historisch stadscentrum en naar het winkelgebied; en in zuidelijke richting naar het Santa Catalina-park als hoeksteen, en van daar uit de routes naar El Confital, naar het Las Canteras-strand en naar de markthal in de Haven.
kleurlogoCanarias.png


In Puerto de La Luz liggen
40  verlaten en verwaarloosde 
schepen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 26 augustus 2014 - In Puerto de La Luz liggen gewoonlijk tussen de dertig en veertig verlaten schepen. Om het hoofd te bieden aan de kosten die deze situatie met zich meebrengt en het bezetten van ruimte, gaat de Autoridad Portuaria (het Havenbeheer) af en toe over tot het veilen van deze schepen, vooral vissersboten en koopvaardijschepen.

De directeur van de Afdeling Beleidsplanning, Esteban del Nero, van het Havenbedrijf van Las Palmas, benadrukt, dat deze schepen niet alleen kosten voor de haven veroorzaken, maar ook een probleem voor de veiligheid; zowel door het verval van het schip, als ook door de diefstallen die zich voordoen en het kraken door daklozen. In de weinige gevallen, dat de schepen bemand blijven door hun, “werkelijke bemanning”, worden deze niet beschouwd als verlaten.

Gewoonlijk gaat het om vissersboten en koopvaardijschepen, vooral afkomstig uit landen aan de Afrikaanse kust. De Nero geeft aan, dat voordat het Havenbeheer besluit een schip te verkopen, of om het te laten zinken; er gemiddeld een periode van een jaar voorbijgaat waarin niemand hem antwoord geeft.

“Als er geen behoefte is aan ruimte,” zo legt De Nero uit, “vertrouw je erop, dat de rederij erin slaagt het schip te verwijderen, of om de schulden te betalen.”
 Hij voegt hier aan toe, “dat het normaal is, dat de schepen in een slechte staat verkeren en wanneer men ze veilt, “verkoopt men ze tegen weggeefprijzen die niet eens de kosten dekken.”

In die zin, geeft De Nero aan, dat het geld wat men verkrijgt primair bestemd wordt voor het betalen van belastingschulden - voornamelijk havenrechten - en daarna pas de rekeningen van de crediteuren.

Naast vissersboten en koopvaardijschepen, liggen er bij tijd en wijle andere, verlaten schepen in de haven; vaartuigen die afkomstig zijn van illegale activiteiten, hetzij immigratie, of drugshandel.
Het Plan Nacional de Droga zegt, dat het vaartuig waarop drugs in beslag zijn genomen, ter beschikking blijft van de Staat voor de bestrijding van de drugshandel, “maar als het weinig waarde heeft, blijft het hier,” zo merkt Del Nero op. “In deze gevallen kan de Staat niet aansprakelijk gesteld worden.”

Wat betreft de kosten voor de haven die dit veroorzaakt, naast de ruimte die het inneemt - wat bijkomende kosten zijn, omdat deze ruimte niet gebruikt kan worden voor andere schepen -   gaat het om uitgaven voor onderhoud, conservering en bewaking, naast de kosten voor buitengewone maatregelen welke zich voordoen bij ‘complexe’ meteorologische omstandigheden.
kleurlogoCanarias.png


De aanleg van het nieuwe maritieme park
begint eind 2014

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 28 juli 2014 - Na de toekenning van de grond in de afgelopen week door het Havenbeheer gaat het project voor de aanleg van het maritieme park door. Het Gemeentebestuur van Las Palmas de Gran Canaria zal op woensdag 30 juli 2014 goedkeuring verlenen voor de injectie van €200.000,= voor de start van de werkzaamheden die de zee dichter bij de burgers brengt tussen de Base Naval (Marine Haven) en de Santa Catalina-pier. De aanleg van het park begint eind 2014 en zal in de zomer van 2015 in gebruik worden genomen.

Het nieuwe waterfront-park is verdeeld over drie lagen, de bovenste loopt gelijk met de bestaande zeeboulevard, de middelste laag komt een meter lager en de laagste ligt twee meter lager dan de Avenida.


De onderste twee lagen zijn van hout en hoewel dicht bij zee, blijven ze altijd boven het getijde uitkomen en blijven buiten de grenzen van de bescherming van de Marinehaven.”

De overgang van het ene platform naar het andere verloopt via brede traptreden, eveneens van hout; zodanig, dat die door de burgers gebruikt kunnen worden om er te zonnebaden, er komt een podium, een halte voor de toeristenbus en een uitzichtspunt voor het havenpanorama, zoals is voorzien in het project dat de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria hanteert.

De filosofie achter het maritieme park is het bereiken van een betere toegang voor de stadsbewoners naar de zee, in een gebied waar de haven zich terugtrekt en ruimte vrijmaakt, opdat de stad haar maritieme bereik kan versterken, vooral met het aquarium-project ,dat men enkele meters verderop zal ontwikkelen.

De toenadering tot de Oceaan bereikt men door het opheffen van de terrassen boven zee en, vooral, met de aanwezigheid van een zwembad met zoet water, “dat de mogelijkheid biedt te zwemmen in het havenlandschap dat zo karakteristiek is voor de stad Las Palmas de Gran Canaria.”

Het zwembad zal de enige mogelijkheid zijn tot zwemmen in het gebied, omdat dit door een aangesloten afrastering verhinderd wordt en informatieborden zwemmen verbieden in dit randgedeelte van de haven. Naast het zwembad komt een kleine voorziening voor omkleden en een toilettengroep.

Het recreatie-aanbod wordt gecompleteerd met een vijftal kiosken voor de uitgifte van eten en drank die worden gevestigd langs de huidige zeeboulevard. Ze komen te staan op het gazon, het meest nabij het Plaza de Canaria. Ze hebben allemaal een daktuin en een oppervlakte van 40 m² en zijn aan drie zijden voorzien van ramen, zodat ze geen visuele belemmering vormen voor het maritieme park.
kleurlogoCanarias.png


De Haven kent de grond toe aan de Stad, voor het Maritieme Park van Santa Catalina

De Raad van Bestuur geeft goedkeuring voor een convenant met de Hoofdstad
La Luz opent uiterlijk in juni 2015 de aanbesteding voor een reparatiewerf voor grote pleziervaartuigen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 23 juli 2014 - De Raad van Bestuur van de Autoridad Portuaria (het Havenbeheer) van Las Palmas, heeft op dinsdag 22 juli 2014 in de vestiging van het Cabildo (Eilandbestuur) van Lanzarote, in Arrecife, haar vergadering gehouden waarin men het groene licht heeft gegeven voor de toekenning van de grond waarop het Gemeentebestuur van Las Palmas de Gran Canaria voornemens is het toekomstige Parque Marítimo de Santa Catalina aan te leggen: dat moet komen op de kuststrook tussen de aanlegsteiger voor de cruiseschepen (bij Winkelcentrum ‘El Muelle’) en de Base Naval (Marinehaven).

Het Gemeentebestuur heeft enkele dagen eerder al de goedkeuring van het Ministerie van Defensie gekregen voor het bezetten van het gebied nabij de Marinehaven, en was nog slechts in afwachting van de ratificatie van het Havenbedrijf voor het opstarten van een project waarin men voornemens is, rond de een miljoen euro te investeren.

De ruimte waar het toekomstige Maritieme Park van Santa Catalina zal worden aangelegd, tussen winkelcentrum
’El Muelle’ en de Base Naval (Marinehaven).

De Bestuursraad van het Havenheerheeft o.a. de uitschrijving van twee openbare aanbestedingen behandeld in het havengebied van La Luz, voor een reparatiewerf voor grote pleziervaartuigen en voor de voormalige terminal van Contenemar.

Wat het maritieme park van de Grancanarische hoofdstad aangaat, was het wat nog ontbrak, voordat de Gemeente het project voor de werkzaamheden kan aanbesteden, de handtekening onder het convenant tussen de Haven en de Stad,” zo heeft de voorzitter van de Autoridad Portuaria (het Haven bederijf) van Las Palmas, Luis Ibarra, laten weten.

                                          Het Havenbedrijf van Las Palmnas
Het akkoord met de Gemeente komt voort uit de goede relaties die Ibarra en de burgemeester, Juan José Cardona, onderhouden, wat heeft bijgedragen tot het ontwikkelen van de gezamenlijke, ruimtelijke indeling van het gebied Haven/Stad, op het Sanapú-terrein; een locatie, waarop men het ‘Poema del Mar’-aquarium zal bouwen, welk project enkele dagen geleden formeel is gepresenteerd aan het havenbestuur door de eigenaren van Loro Park en van Siam park op Tenerife, de familie Kiessling.

Het maritieme park krijgt een zwembassin met zeewater, en houten vlonders als ruimte om te zonnebaden en er komen winkels. Het project heeft te maken met de toename van het verkeer van cruiseschepen  in de Grancanarische hoofdstad, die nu historisch hoge bezoekersaantallen registreert, met ruim een miljoen bezoekers per jaar.

De toeristische uitwerking heeft er ook voor gezorgd, dat de Gemeente de ombouw van Parque Santa Catalina en omgeving ter hand heeft genomen, zoals de ombouw van de Calle Luis Morote tot voetgangersgebied.

Het Gemeentebestuur is ook voornemens een loopbrug aan te leggen tussen het Sanapú terrein en de straten die toegang geven tot het Las Canteras-strand, ter hoogte van de Havenmarkt.

Verplaatsing douanekantoortje
En het Havenbeheer is - naast het aanleggen van een nieuwe toegang tot de cruiseschepen en het oplossen van de concessie voor het toekomstige aquarium - ook begonnen met het onderhandelen over de verplaatsing van het douanekantoortje naast het winkelcentrum ‘El Muelle’, om de vrije ruimte te bevorderen die het dichts bij de aanlegpier voor de cruiseschepen ligt en het Parque Santa Catalina.

                     Delimitación de Usos y Espacios Portuarios (DEUP)
Openbare aanbestedingen

Anderzijds is de Autoridad Portuaria (het Havenbeheer) op 22 juli 2014 overgegaan tot het uitschrijven van twee nieuwe, openbare aanbestedingen voor evenzovele percelen binnen het hoofdstedelijke havengebied.
Zo heeft men goedkeuring gegeven voor de aanbesteding van een concessie voor een reparatiewerf voor grote pleziervaartuigen tussen de Refugio-pier en de Pesquero-pier. Een doel, dat de recente Delimitación de Usos y Espacios Portuarios (DEUP) (Afbakening van het Gebruik van Havenruimten) mogelijk maakt, die goedgekeurd is door het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling).

                     Delimitación de Usos y Espacios Portuarios (DEUP)
De aanbesteding zal echter niet onmiddellijk plaatsvinden; zoals Ibarra op dinsdag 22 juli 2014 heeft aangegeven, zal deze ruimte worden aanbesteed binnen een periode van tien maanden. Dat is de tijd die de technici nodig hebben, om tot in detail te bepalen wat men verlangt voor een perceel waarin twee lokale ondernemingen belangstelling hebben getoond, evenals een Britse investeerder en een jachthaven van het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje.).

Ondertussen verzekert het Havenbeheer, dat men niet kan beginnen met concurrentie-onderhandelingen met instanties die slechts een voornemen hebben voor een project waarin La Luz de uitgangsbasis is voor hun toekomstig beleid, in toenemende onderhandelingen, zoals momenteel die voor de assistentie aan grote pleziervaartuigen.

De andere aanbesteding welke men heeft uitgeschreven, is die voor het voormalige Contenemar-perceel. “Daartoe verplicht de wet ons,” zo heeft de Havenvoorzitter opgemerkt na afloop van de vergadering. Zeker is, dat dit de tweede aanbesteding is die het havenbestuur uitschrijft voor hetzelfde grondstuk (bijna 70.000 m² voor meervoudig gebruik), nadat de eerste gunning niet tot stand is gekomen door een mankement in de wijze waarop de enige kandidaat de offerte heeft uitgebracht; een Joint Venture onder aanvoering van de maatschappij La Luz Market.

De Nederlandse Spliethoff-Groep en La Luz Market

De eerste aanbesteding wordt betwist, hoewel Ibarra heeft laten weten, dat deze Joint Venture toegang zou kunnen verkrijgen voor tijdelijke toezeggingen voor het bezetten van minstens een deel van dit terrein.
La Luz Market verleent diensten aan een Nederlandse groep, Spliethoff, die al begonnen is met reclame te maken voor het perceel als sleutel voor het verhogen van hun activiteit in Las Palmas.
Momenteel wordt de oude concessie voor Contenemar gebruikt door de firma Hidramar voor het reviseren en repareren van installaties van de multinational Oil States International.
De havenvoorzitter heeft opgemerkt, “dat het perceel ‘voldoende groot is’ voor het hebben van een gedeeld gebruik.”

Astican

De Raad van Bestuur heeft op dinsdag 22 juli 2014 andere agendapunten behandeld, zoals een aanvraag van Astican, om haar installaties uit te breiden van de concessie die men hen in 1973 heeft toegekend; of van de verlenging met enkele maanden, zodat de multinational Oryx de werkzaamheden kan voltooien aan 13 grote brandstoftanks die men heeft opgesteld in de nabijheid van de Nelson Mandela-kade.

                  De Los Mármoles-pier en de counter kade in de haven van Arrecife .

De Los Mármoles-pier in Arrecife

Ook heeft men de aanbesteding behandeld voor het verlengen van de Los Mármoles-pier in Arrecife, een belangrijke actie, voor het verbeteren van de capaciteit van de kade in de hoofdstad van Lanzarote.

Afwijzing
Bovendien heeft men het verzoek afgewezen, dat was geformuleerd door het bedrijf Ingeniería Total XXI voor het behandelen van een dossier tot intrekking van vergunningen aan de stuwadoor La Luz Market, in de overweging, dat de regeling van de vermeende inbreuk waarop men zinspeelde, al verlopen was in 2013; zo heeft Ibarra uiteengezet na afloop van de vergadering.
kleurlogoCanarias.png


Defensie staat het aanleggen
van het maritieme park
in de stadswijk Santa Catalina toe

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 20 juni 2014 - Burgemeester Juan José Cardona van Las Palmas de Gran Canaria heeft de toestemming bevestigd van de Marine voor het in gebruik nemen (bezetten) van de 6.000 m² aan kuststrook tussen de Base Naval (Marinehaven) en de kade waar de cruiseschepen aanleggen.

Het Ministerie van Defensie heeft goedkeuring gehecht aan de uitvoering van het maritieme park in de stadswijk Santa Catalina, dat de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria geprojecteerd heeft.
Dit is op dinsdagavond 17 juni 2014, tijdens het door de journaliste Cristina Almandós geleide radioprogramma ‘El Debate’ op Radio-1, van Radio Televisión Española en Canarias, meegedeeld door burgemeester Juan José Cardona.

Op de achtergrond, het gedeelte van de baai  waar het toekomstige
parque marítimo (waterfront-park) geprojecteerd staat.

Het groene licht van de Marine - waarvan de Base Naval (Marinehaven) grenst aan het gedeelte waar de door het Gemeentebestuur geprogrammeerde actie gepland staat - maakt een volledig overzicht mogelijk van de verbinding tussen de haven en de stad, steeds met betrekking tot het groeiende verkeer van cruiseschepen die in de afgelopen seizoenen de kade in beslag nemen.

De burgemeester heeft in maart 2014 het project al aangekondigd, tijdens een conferentie die is gehouden in de Real Club Náutico van Gran Canaria, voor het in gebruik nemen van de 6.329 m² aan kuststrook tussen de aanlegsteiger voor cruiseschepen /Winkelcentrum ‘El Muelle’ en de Base Naval (marinehaven).
Het zogenoemde parque marítimo de Santa Catalina (maritieme park van Santa Catalina) omvat een uitkijkpunt en terrassen om op  tot zonnebaden, door middel van een zachte ingreep met het installeren van vlonders langs deze kuststrook, waarbij ook winkels en horeca-bedrijven komen, samen met een zwembad waar de passanten in dir gebied gebruik van kunnen maken.

De procedure die nu gevolgd zal gaan worden, bestaat uit het verkrijgen van de betreffende vergunning van de Autoridad Portuaria (het Havenbedrijf) van Las Palmas, dat eigenaar is van deze percelen, om het project te kunnen aanbesteden. Het Gemeentebestuur heeft in  maart 2014 al aangekondigd, dat men aanvankelijk plant, om eind 2014 met de aanlegwerkzaamheden te kunnen beginnen, zodat deze medio 2015 voltooid kunnen zijn.

Maar doordat de militaire toestemming langer op zich heef laten wachten dan in maart 2014 was aangekondigd, is het mogelijk, dat de uitvoering moet worden aangepast op een nieuwe kalender.

Al met al is de beschikking, - die Defensie uiteindelijk op maandagochtend 16 juni 2014 heeft toegestaan, zoals Cardona heeft aangegeven - door het Gemeentebestuur ontvangen als groot goed nieuws.
kleurlogoCanarias.png


Een Nederlandse bedrijvengroep promoot
La Luz als  logistieke basis voor vracht

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 15 juni 2014 - De Internationale Spliethoff-Group BV promoot in het buitenland de Haven van Las Palmas als logistiek centrum voor de doorvoer van goederen en andere gespecialiseerde transportdiensten.

De Nederlandse multinational is een van de giganten op de maritieme markt, Spliethoff wordt al ruim tien jaar in de hoofdstad van Gran Canaria bediend door de maatschappij La Luz Market.
 
De Spliethof schepen komen elke maand op tijd aan voor het ontschepen van de lading, vooral rollen papier en kartonnen dozen waar de vissersschepen mee bevoorraad worden.

Ook leveren ze plezierjachten aan, voor een groot deel tweedehands, uit de Verenigde Staten. Vanuit Spliethof bevestigt men, dat men binnenkort hun dienstverlening vanuit Amerika verwacht uit te breiden. 
De Spliethoff-Groep omvat de bedrijven:

- BigLift Shipping (vistransport),
- Sevenstar Yacht Transport (belast met het vervoer van plezierjachten)
- Wijnne Barends (voor de korte routes)
- Transfennica (voor de lijndiensten).

De bedrijvengroep verspreidt op internationale beurzen en evenementen folders in A4-formaat waarop de “mogelijkheden” staan die hun klanten exclusief kunnen aantreffen in de Haven van de hoofdstad van Gran Canaria. Van hun maandelijkse diensten vanuit de Verenigde Staten tot aan verbindingen vanuit La Luz met de Middellandse Zee en - vooral - met de West-Afrikaanse kust.

In deze folder wordt opgemerkt, dat Las Palmas een ondersteuningscentrum is geworden voor olieboorplatforms en hun ondersteunde vloot, de zogenoemde ‘Offshore’-markt. Ook merkt men de “concurrentiekracht” van hun vloten op. De  Nederlandse multinational beheert een moderne vloot van ruim een honderdtal schepen welke voor meerdere doeleinden kunnen worden ingezet, wat Spliethoff tot een van de grootste spelers maakt op de mark van het zware vrachtvervoer.

Op de hoogte blijven van nieuws uit en over ‘La Luz Port’? Kijkt u dan eens op:
http://www.laluzport.com/sidemenu/NEWS.html
kleurlogoCanarias.png


Luis Marrero:
‘Mijn eerste stappen in de contrabande’

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 4 mei 2014 - Aan het woord is Luis Marrero, voormalig smokkelaar, scheepsbouwer en schilder: “Ik was gewend om te kopen en te verkopen en had veel kennissen in de handel met het importeren van goederen uit Tanger, dat destijds een vrijhandelsgebied was. Bovendien kende ik Alfonso Morales goed, de broer van mijn padrino (‘peetvader’ - hier: hoofd van een maffia-clan) Mariano. En ik kende Álvaro Tavío; zijn broer, Arturo, die was secretaris van de Spaanse Ambassade in de genoemde Marokkaanse stad. Zij hielden zich bezig met het naar Spanje brengen van horloges, vulpennensets en balpennen, evenals baartjes 24 karaats goud van 100 gram. Dus sprak ik met hen, om te zien of ze me een aantal producten wilden verkopen tegen een goede prijs; met het doel, dat ik deze later zou doorverkopen.

We waren het al gauw eens. Alfonso leverde me 12 ‘Cauny’-herenhorloges en nog eens 12 dameshorloges, plus een dozijn ‘Chafer’- gouden vulpennensets. Álvaro leverde me 24 horloges van het merk ‘Dogma’, de helft heren- en de helft dameshorloges. ”Dat was een heel kapitaal in die tijd!”

                         
Luis Marrer0, voormalig scheepsbouwer en schilder.
  
Parque Santa Catalina was het centrum voor de gehele handel. Daar kon men verkrijgen wat men maar wenste, van kaas uit Fuerteventura tot het kopen van een kameel, of geiten van de moros (Noord Afrikanen). Santa Catalina was ook centrum van het sociale leven in de stad.

Daar had je de ‘Casa Blanca’-bar van Pepe Luis, die elke dag afgeladen vol was. Hetzelfde was het geval met de ‘La Peña’-bar, daar zaten aan de rechterkant van de bar falangisten koffie te drinken zoals die van de families Validos, Jiménez, Naranjos en Hernández; en aan de linkerkant van de bar zaten de vrijmetselaars.
Onder hen bevonden zich don Manuel en don José Reina, beide werkten in de Haven; don Manuel Miranda, kapitein van het Aviación-schip ‘Nazaret’, don Mario Pons, die magazijn beheerder was; kapitein Vera, die erin geslaagd was boekhouder te worden van de Colombiaanse vloot en don Eliseo Jerez, die kapitein was van de correíllo (mailboot).

Omdat ze bevriend met hen waren, kwam mijn vader naar de ‘La Peña’-bar samen met don Ángel Tristán; in zijn parfumeriezaak kwam iedereen, omdat het de enige was in de Haven.
Velen van hen hebben het terugkrijgen van hun baan te danken aan don Matías Vega, welke ze waren kwijtgeraakt gedurende de Movimiento Nacional, zonder daarvoor vervolgd te zijn. 
Zodoende werden ze allemaal mijn padrinos (peetvaders).

Ondanks deze ontmoetingen in de genoemde etablissementen; was de ‘El Guanche’-bar, die werd beheerd door mijn vriend Ramón, het ware trefpunt voor Canarische elite.
De voornaamste transacties, waarvan de deviezenhandel de grootste was, vonden plaats tijdens de lunch, of onder het drinken van een drankje aan de bar. Iedereen daar kende me.

De ‘El Guanche’-bar werd gefrequenteerd door don Agustín Peñate, die exporteur was en die opviel door zijn lengte en elegantie, verder kwamen er: Antonio Martín, Alfonso Negrín, José Carlos Oramas, Paco en Oswaldo Fleita, Ángel Lento, don Ezequiel Hernández, Claudio en Eufemiano Fuentes, don Manuel Alonso, Manolo el Vasco (de Bask), don José Escudero, (boekhouder van de Vrijhandelshaven), Ambrosio en Antonio Casanova. Onder hen was de enige Spanjaard van het vasteland, de kapitein van Aviación, de getrouwd was men een zus van Eladio Fuentes.

Uit die tijd herinner ik me ook nog don Antonio, de reder; en ook mijn gewaardeerde vriend Pepe Bernard, de beste van alle schoenpoetsers die zich ophielden tussen de ‘Casablanca’-bar en de ‘El Guanche’-bar. Hij kende alle handel en wandel, plus de geheimen, van de personen in het Santa Catalina-park, of ze nu arm waren, of rijk; want in alle handelsontmoetingen waar hij als schoenpoetser bij aanwezig was, werd openlijk gesproken over belangrijke zaken, omdat hij bekend stond, om zijn discretie en betrouwbaarheid.

Op dezelfde middag, dat Alfonso en Álvaro me de horloges en de pennen gaven, heb ik ze deze handel betaald. En alsof het de dag van gisteren is, herinner ik me de ochtend, dat ik destijds 97.000 pesetas (omgerekend: €2.200,=) verdiende.

Ik vroeg ze, mij dezelfde hoeveelheid te leveren, maar ze gaven alles wat ze hadden; een dozijn ‘Cauny’ herenhorloges en nog eens 12 dameshorloges, plus een dozijn vulpennen sets. Kort daarop was alles verkocht en betaald, en had ik een winst van 37.000 pesetas (omgerekend €840,=). Ik zal mijn eerste stappen die ik in de contrabande (smokkelwaar) zette, nooit vergeten.

Na die dag zocht ik mijn vriend en peetvader Pedro Monzón op, aan wie ik vertelde, dat ik in twee dagen tijd 134.000 pesetas (omgerekend  €3.040,=) had verdiend; een waar fortuin in 1947.

Toen vertelde Pedro me, dat hij zou praten met mijn andere padrinos (peetvaders-maffiabazen), don José en don Manuel Reina (die waren neergestreken in Tanger), daartoe gaf hij me een aanbevelingsbrief als was ik een broer van hem.
Ook zei Monzón me: “Ik geef je 400.000 pesetas (€9.075,=), je gaat naar Tanger en koopt er voor jouw rekening; en de goederen lever je af bij de boot van Juan Cansecio en, als die eenmaal op Tenerife aankomt, wordt de handel in ontvangst genomen door Manolo Muñoz en Óscar Arteaga, met wie ik zal praten.”

En zo geschiedde. Ze spraken met mijn padrinos en ondertussen overhandigden ze me de aanbevelingsbrief die was gericht aan Manuel Chinchilla, de Hooggeachte Meester in de 33ste graad van de Vrijmetselaars Loge van de Vallei van Tanger, in asiel wegens contrabande.

Aldus werd ik voorbereid op de reis en overhandigde aan mijn padrino (‘peetvader’- maffiabaas)  Álvaro Tavío 500.000 pesetas (€11.345,=) opdat zijn broer Arturo, secretaris van de Spaanse Ambassade in Tanger, mij deze zou omwisselen voor dollars. Ik ging per schip vanuit las Palmas de Gran Canaria naar Casablanca en van daaruit per taxi naar Tanger waar mijn contactpersoon, don Manuel Chinchilla, me opwachtte in de cafetaria ‘Normandy del Bulevar’.

Ik had me in mijn stijl gekleed, met mijn parelgrijze kostuum, bijpassende zelfbinder en schitterende schoenen die verblindend glansden. Op het ontmoetingspunt vroeg ik aan de ober naar hem; en die wees me op een tafeltje, waaraan naast Chinchilla mannen zaten die verrast waren me zo gekleed te zien. En dat kwam, omdat er - toen ik 29 jaar oud was - in Las Palmas niemand was die destijds zo gekleed ging als ik; en niemand meer durf had, want ik was nergens bang voor.Het eerste wat Manuel Chinchilla me vroeg was, hoe het met zijn broer Manuel ging en ik vertelde hem, dat hij de chef van de praktijk was. Toen stelde hij me aan de andere mannen voor als zijn eigen petekind.

Zo was het, dat ik don José Montes leerde kennen, die alle tabak-contrabande vanuit Portugal controleerde, evenals don José Fernández, die de contrabande in het zuiden van Spanje beheerde; maar ook don Andrés Tomillero, die de gehele contrabande domineerde van de Línea de la Concepción en don Esteban Romero, de inkoper van het scheepvaartbedrijf op Tenerife.

Ook maakte ik kennis met don Adán Bello, reder van alle schepen in Tanger en broer van de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife; en met Juan Canceco, geboren op La Palma, die twee boten had; een boot transporteerde tabak die bestemd was voor het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje) en de andere boot ging naar Tenerife met 3.000 pakjes sigaretten plus de pakketten die aan de indios (inheemsen) werden verstrekt door Dalamar, Cherson en Emporio (de sterksten op Canarias).
Don Ángel Pimentel, eveneens afkomstig van La Palma, hield zich net twee compagnons op Tenerife bezig met contrabande in tabak (een was een ware meester in het poker- en het roulette-spel).

Daar was ook don Arturo Tavío, secretaris van de Spaanse Ambassade in Tanger. We dineerden in een restaurant nabij de Vuurtoren van Marabata en vervolgens gingen we naar het casino, waar geen ziel te bekennen was. Ik herinner me, dat Canceco en Pimentel 900.000 pesetas (€20.420,=) wonnen. We eindigden de avond in de grootste feestzaal van Europa, de Kursaal van Tanger. Om 04.00 uur zette Andrés Tomillero me af bij het hotel en zou me daar om 11:00 uur weer ophalen.

Aldus geschiedde. Ik stapte in zijn auto, een waanzinnig betoverende, rode Pontiac met open dak. We gingen naar een jood die vertegenwoordiger was voor horloges van Docma, Cauni, plus voor de vulpennen van de merken Chafer en Parker; en van hem kocht ik een honderdtal herenhorloges van Docma en Cauni, 50 dameshorloges, 100 Chafer- en Parker-vulpennensets.

Toen we daar klaar waren, zijn we naar een ander Hebreeër gegaan, die in dit geval vertegenwoordiger in wollen stoffen was. Ik vroeg hem om Engelse stoffen voor herenkostuums en ik kreeg een catalogus mee, met wollen stoffen waarin als bewijs in de rand de naam van fabriek was geweven, om aan te tonen, dat deze uit Engeland kwamen. Ik zette ogen op als theeschoteltjes!

Het geld wat ik over had gehouden was niet voldoende om er 100 kostuums van te snijden, en dat vertelde ik aan mijn padrino Andrés, die mee aanraadde te kopen wat ik dacht te kunnen verkopen en hij zou dan het geld naar Álvaro sturen.

De stoffen, voor het aantal kostuums dat ik kocht, waren donkergrijs, parelgrijs, marineblauw, lichtblauw en zwart. Ook kocht ik 200 Italiaanse overhemden in drie maten en kleuren; vijftig rollen van 50 meter natuurzijde en 1.000 paar nylonkousen; dit alles, voor 400.000 pesetas (€9.075,=). Ik zal me mijn hele leven de woorden van Andrés blijven herinneren: “Ga je dit allemaal dragen?”

Ik overhandigde de handel aan de tussenpersoon Adán Bello die, deze aan boord bracht van de boot van Canceco welke diezelfde nacht nog maar Monrovia vertrok (dat was de enige manier, om legaal Marokko te verlaten).
                                            
Op volle zee werd de route gewijzigd, naar de Portugese Islas Salvajes (een archipel onder Madeira, op 165 km ten Noorden van de Canarische Eilanden), en daar wachtte men op het wachtwoord, om te lossen op Tenerife.

Ik reisde naar Madrid en daar nam ik de avondvlucht naar Las Palmas, waar ik om middernacht arriveerde. Ik had bij me: tien herenhorloges, tien meter zijde, zes overhemden, twee sets vulpennen, vier dameshorloges, een dozijn dameskousen en een monster van de Engelse wollen stof en een van de natuurzijde.
Op maandag prepareerde ik mijn monsterkoffer en ging ik - in de straat waar ik woonde, Calle Padre Cueto - naar kleermaker Riera; hij was het, die de kostuums voor me vervaardigde.

Riera bekeek de stoffen; en na de prijzen genoemd te hebben, kreeg hij de opdracht een dozijn wollen herenkostuums te vervaardigen en 20 zijden overhemden. Daarna ging ik een paar verkopers bezoeken en verkocht ik de overgebleven monsters van de stoffen en de overhemden aan alle vrienden die zich in de ‘La Pena’-bar en de ‘El Guanche’-bar bevonden. Ik had alles wat ik bij me had al verkocht nog voordat de rest van de handel arriveerde!
 
Ik verwachtte ook nog een dozijn zakdoeken en vier dozen met kaartspellen met afbeeldingen van naakte vrouwen die de cambulloneros me hadden geleverd (in het Pichingli - een Engels-Spaanse dialectvorm van de Canarische Eilanden – is het woord cambulonero afkomstig van: “Come, buy on - met betrekking tot diegene die zich vroeger bezig hield met de in- en verkoop van goederen van onbekende afkomst en die dit deed bij buitenlandse schepen welke lagen afgemeerd in de haven voor het uitwisselen van goederen; zie: http://www.hollandsenieuwe.com/blog/het-nieuwe-tijdperk-van-het-pichingli_9118/comment-page-1/).

Destijds woonde ik in de Calle Saucillo en bracht ik vele middagen door in het atelier van mijn vriend Julio, die werkte met de schilder Ignacio Viera. Het was in zijn woning, waar ik de handel deponeerde die ik uit Tanger had meegebracht. Het duurde nog geen tien dagen en ik had een winst van 2.100.000 pesetas (omgerekend €47.647,=).

De zoon van Ignacio is de bekende Canarische humorist Manolo Viera, die destijds nog maar een kind was, dat leerde autorijden in de Morris die ik had. De kleine Manuel leerde ook het geheim te bewaren, voor wat betreft de contrabande. Ik ben hem uit het oog verloren toen ik naar Teror verhuisde.

Toen ik begon, was de wieg van de contrabande Tenerife. De kiosk ‘Los Paragüitas’ was de verzamelplaats waar het bedrijf van Emiliano bijeenkwam, dat bestond uit de broers Jerez; Pancho; Manolo, El Tanguista; Óscar Arteaga; Manolo, El Gomero; de metgezellin van Juan Pérez; Canceco; de metgezellin van Esteban Romero en Ángel Pimentel.
De Amerikaanse tabak werd van Gran Canaria naar Tenerife gebracht in coasters en mailboten, zowel door stewards, als door matrozen.

Het bedrijf in Las Palmas de Gran Canaria werd opgericht, vier jaar nadat het bedrijf van Tenerife operatief was geworden en men begon het om te leiden naar mensen in de hoofdstad; men kocht boten voor het vervoer van 3.000 dozen met elk 50 sloffen die 30% van de winst opleverden. De boten waren onderzeeërs uit de Tweede Wereldoorlog. Die kocht men in Engeland en men bracht deze naar Gibraltar.

Daar verwijderde men de twee roermotoren en ze lieten alleen de centrale benzinemotor zitten, die men ombouwde voor diesel. Ze waren 33 meter lag, zeven meter breed en 2,5 meter hoog. Ze konden varen met een topsnelheid van 30 mijl per uur en op het dek vervoerden ze 3.000 pakjes sigaretten voor de indios (inheemsen).

Destijds hielden ook de schepen van de navolgende maatschappijen zich bezig met contrabande (smokkel), namelijk die van: Dalas, Wildove, Flor de Liz, Siroco, Tifón en de vier Italiaanse schepen van Lacapria.

De grootste vertegenwoordiger voor Amerikaanse tabak en van de Banca Pariente (waar de deviezen werden omgewisseld) was Ben Simon y Buchard.

Het geld voor de aankoop - tussen de 50 en 60 miljoen pesetas (€1.134.4450.= en €1.361.340) - werd in linnen zakken per boot overgebracht naar Tanger, waar het werd omgewisseld voor dollars.

De boten voeren twee of drie keer per maand naar Tenerife en toen men het bedrijf in Las Palmas de Gran Canaria vormde, deed men zaken zonder enigerlei soort van contract, maar iedereen kwam met het geld waarvoor men handel wilde kopen en ter plaatse verdeelde men vervolgens evenredig de winst.

De chef van ons smokkelbedrijf was mijn padrino (peetvader, lees: maffia-baas) Federico Monzón Hernández. De penningmeesters waren Luis Barroso en Germán Suárez; Abadín hield zich bezig met inlichtingen en het contact; de verkoop was zaak voor Antonio Mentado, terwijl ik me bezig hield met de verbindingen en de dienstverlening.

Onze boot vertrok uit Tanger en als die 50 mijl uit de kust was, maakte het schip contact met onze zender, om te zien hoe de situatie was. Als de zaak veilig was, gaf men aanwijzingen om de locatie te naderen waar we ze opwachtten, onder bij de Palo met een sloep die afkomstig was van een garnalenvisser.

                                                  Contrabande.
Het personeel ontscheepte de 1.500 dozen met 50 sloffen sigaretten in amper twee uur tijd aan de Martinón-pier van de Sanapú-kade. Het was nacht als deze werden overgedragen aan de kopers, die de handel ter verkoop naar het Península (Schiereiland, = vasteland van Spanje) brachten in schepen zoals de ‘Villa de Madrid’, de ‘Poeta’ en de schepen van Pinillos, evenals met vliegtuigen van Aviación die leeg vanaf het Península kwamen.

Na twee jaar actief geweest te zijn in Tanger, was dit niet langer internationaal en onze boot werd op Tenerife door een paar listen aan de ketting gelegd. Dit was het einde van de contrabande voor tabak en voor de smokkelbedrijven.

Kort daarop opende men de haven, toen Spanje deze als basis voor de Spaanse visserijvloot toekende en aan de buitenlandse vloot als Haven voor laden, lossen en overslag.
Dit veroorzaakte een lawine in de toevloed aan Spanjaarden van het Península als reders, magazijnpersoneel, elektriciens en andere gekwalificeerde havenmedewerkers.

Dit veroorzaakte een andere tabak smokkel, die exclusief werd gecontroleerd door mijn padrino Mariano Morales, die als reder bij de douane werkte, omdat de tabak die terecht kwam bij Interpor niet ter plaatse verkocht kon worden. Het was een ingewikkelde handel!

De scheepskapitein die aan de vraag wilde voldoen, vroeg 100 pakjes waarvan men er slechts 20 kocht en de 80 overige verdeelde men over de mannen in de stad die ze op het plein verkochten.

Iets soortgelijks gebeurde met de visserij, waarvan de voornaamste smokkelaars een Canario en drie op het Eiland woonachtige Spanjaarden waren.
Zij wachtten de komst van bij voorbeeld de Russische, Koreaanse of Italiaanse visserijvloten af, van wie men de vis kocht en die men hier ter plaatse verkocht, of in kistjes naar het Península (vasteland van Spanje) stuurde, waardoor het leek, alsof die afkomstig waren van schepen die hun thuisbasis in Las Palmas hadden.  Want in Spanje mocht alleen vis binnenkomen die afkomstig was van schepen met als thuisbasis Las Palmas.

Men bracht de kistjes naar de magazijnen van de maatschappij, men verruilde de kistjes van een willekeurig schip voor die van de thuisbasis in Las Palmas; en die gingen probleemloos naar het Península (vasteland van Spanje).

                                    "BLIJF DICHT BIJ JE VRIENDEN,
                                           MAAR NOG DICHTER BIJ JE VIJANDEN"
                                                                          DE PEETVADER
Van ieder van ons, die zich aan smokkel wijdde vanuit Tanger, was mijn padrino Pedro Monzón de enige die zich met bedrog in de visserijhandel bezig hield.

Om precies te zijn, had ik in die tijd de eerste en enige scheepswerf, voor het bouwen van metalen schepen op de gehele Archipel, en die is verdwenen door bedrog van de politici. Hetzelfde gebeurde eerder al met de handel in contrabande in de visserij, die aan zijn eind kwam.

Dit is het ware verhaal van deze praktijk op Canarias, waaraan ik twee decennia van mijn leven heb gewijd.”
kleurlogoCanarias.png


7.800 koeien verspreiden mestgeur
in de hoofdstad van Gran Canaria

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 23 maart 2014 - De hoofdstad van Gran Canaria heeft op donderdag 20 maart 2014 opnieuw het ongemak te verduren gehad van de lading van een schip, dat lag afgemeerd in de hoofdstedelijke baai. Het ging om de ‘Polaris II’, een vrachtschip, dat 7.800 koeien vervoert en de stad heeft bedwelmd met de sterke mestgeur.

Vanwege de zware zeegang, heeft de ‘Polaris II’- die volgens planning zou afmeren in de haven van La Luz en Las Palmas, buitengaats moeten afmeren tussen de havenpieren, het schip, uitgerust door Alfaship Shipping,en  is op donderdag 20 maart 2014 om 05:00 uur gearriveerd en heeft, na gebunkerd en geravitailleerd te hebben, op dezelfde dag om 18:00 uur haar reis naar Akaba, in het uiterste zuidwesten van Jordanië, voortgezet.

Het is niet de eerste keer, dat Las Palmas de Gran Canaria last heeft van de gevolgen van het koeientransport met deze, onder Panamese vlag varende, boot.

In oktober 2013 zag de stad zich door dezelfde omstandigheden bedwelmd door de sterke geur van koeienmest.
kleurlogoCanarias.png


Drie ministeries ondertekenen in
Las Palmas de Gran Canaria
voor het in de stad vestigen
van een logistieke basis van de VN

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 15 maart 2014 - Margallo, Soria en Pastor paraferen op 31 maart 2014 het document voor het Wereldvoedselprogramma (World Food Programme-WFP), waarmee het aantal zendingen naar Afrika zal toenemen.

Drie ministeries ondertekenen op 31 maart 2014 in Las Palmas de Gran Canaria het overheidsakkoord van de Spaanse Staat met de Verenigde Naties (VN) voor het Programa Mundial de Alimentos (PMA) (Wereldvoedselprogramma - World Food Programme WFP) , dat het internationale agentschap van de VN al ruim anderhalf jaar op provisionele wijze uitvoert in La Luz,
(zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldvoedselprogramma).


            De voorzitter van het Havenbedrijf van Las Palmas, Luis Ibarra,
                toont in mei 2014 een baal van USAID aan minister Pastor.

 
Een medewerker volgt in Puerto de La Luz een zending voor Afrika van het WFP.
Fomento
(Ontwikkeling), Buitenlandse Zaken en Industrie zijn de Regeringsdepartementen die de onderhandelingen met de VN zullen ratificeren.
  
 
 
Het zal in de Ministerraad van vrijdag 21 maart 2014 zijn, dat men definitief het groene licht zal moeten geven voor het akkoord, dat slechts 10 dagen later de minister van Buitenlandse Zaken en Samenwerking, José Manuel García-Margallo; de minister van Fomento (Ontwikkeling), Ana Pastor; en de minister van Industrie, José Manuel Soria, met de vertegenwoordigers van het VN-agentschap in de hoofdstad van Gran Canaria zullen ondertekenen. Zodoende komt er een eind aan een lange bureaucratische afhandelingsprocedure, dat een complex proces heeft omvat met de vertaling van het document welke men in de afgelopen twee maanden heeft voltooid.

kleurlogoCanarias.png


Ruimtegebrek in La Luz  zorgt voor
omleiding boorplatforms naar andere havens

Bouwwerkzaamheden en verlaten schepen
ontnemen ruimte voor vaartuigen,
die daardoor niet gerepareerd kunnen worden,
waardoor de omzet in La Luz vermindert

LAS PALMAS  / LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 6 februari 2014 - De haven heeft geen ruimte, om meer platforms te herbergen, “die offshore voor anker liggen.” Dit betekent, dat ze niet in de haven komen voor het oplossen van hun technische problemen, of voor ravitaillering.

De Autoridad Portuaria  (Havenautoriteit = het Havenbeheer) van Las Palmas  heeft op  woensdag 5 februari 2014 een communiqué doen uitgaan waarin men een herindeling aankondigt van de aanlegsteigers en waarin men aankondigt, voorrang te zullen verlenen aan schepen “die operaties genereren”, tegenover die aanvragen welke alleen een lang verblijf zoeken in de beschutting van de havenpier.

                             Het boorplatform
´GSF Arctic I´, ligt voor anker
      ter hoogte van de zuidelijke toegang tot de hoofdstad van Gran Canaria.

De situatie is “conjunctureel”, zo benadrukt men vanuit het Havenbestuur. De bouwwerkzaamheden voor de verlenging van de La Esfinge havenpier, de excessieve hoeveelheid aan verlaten schepen en de concessies die men behandelt, maar die nog niet zijn toegekend aan de havenbedrijven voor reparaties en scheepswerven voor het uitbreiden van hun ruimte, zijn de voornaamste oorzaken die het la Luz onmogelijk maken te voldoen aan de aanvragen van wat tegenwoordig haar belangrijkste klanten zijn: de olie boorplatforms en olietankers van de vloot die opereert in de Golf van Guinee.

                  Puerto de La Luz, de Haven van (de provincie) Las Palmas
                         en van (de stad) Las Palmas de Gran Canaria.

Feit is, dat de Haven in de hoofdstad van Gran Canaria heeft aangekondigd, dat men momenteel geen aanlegsteigers vrij heeft voor het afmeren van twee platforms van de multinational Transocean, die deze gevraagd heeft voor:

- de Sedco 710; het boorplatform, dat momenteel in de haven van Arinaga ligt en problemen heeft met de sterke branding in het Zuidoosten,
- de GSF Arctic I; die sinds maart 21013 voor anker ligt ter hoogte van de zuidelijke toegang tot de hoofdstad van Gran Canaria, waarvoor eind februari 2014 de vergunning afloopt, om daar nog langer te mogen blijven liggen.
kleurlogoCanarias.png


De werkgevers waarschuwen de stuwadoors:
loonsverlaging, of ERE
(arbeidstijdverkorting, of gedwongen ontslagen)

De Cao-onderhandelingen van de vakbond
met de Sagep zijn vastgelopen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 24 januari 2014 - De Cao-onderhandelingen van de vertegenwoordigers van de werknemers met de Vereniging van Stuwadoorsbedrijven (Sagep) zijn vastgelopen, zonder vooruitzicht op een tweede ontmoeting aan de onderhandelingstafel voor de Cao. Onderhandelingen, die beide partijen hebben onderhouden op de visserij-pier in Puerto de Luz in Las Palmas de Gran Canaria.

De vakbondsvoorzitter van de Asociación Sindical de Estibadores Portuarios de Las Palmas (Asep), Miguel Rodríguez, kwalificeert het vooruitzicht als, “ingewikkeld en somber” en spreekt van een geplande staking door de havenarbeiders, waartegenover de Sagep ontslagen heeft aangekondigd.

Een mogelijkheid, die niet alleen wordt ontkend door de leider van de werkgeversorganisatie, Daniel Báez, maar die ook wordt vastgesteld als enige uitweg in de zaak als men niet tot een akkoord komt, door middel van een Expediënt de Regulación de Empleo (ERE) (Regeling voor Werktijdverkorting, of Gedwongen Ontslagen).

                        Cao-onderhandelingen tussen Sagep en Asep .       
                     in Puerto de La Luz op donderdag 23 januari 2014.
        Archieffoto: Een eerdere stuwadoorsstaking in Puerto de La Luz  de Las Palmas.
Báez heeft er in een pauze tijdens de onderhandelingen aan herinnerd, dat het bedrijfsleven twee weken geleden een voorstel gedaan heeft aan de vakbondsvertegenwoordigers, wat een loonsverlaging inhoudt van ongeveer 20%, waardoor men de kosten van de 24-uurs dienstverlening kan verlagen, in ruil voor het behoud van arbeidsplaatsen.

Na bestudering van het aanbod, heeft de Asep daar de voorwaarde tegenover gesteld, dat de activiteit toeneemt en dat de entiteit gereedschap in werking stelt, opdat het havenverkeer 1,5 miljoen containers bereikt, wat Rodríguez beschrijft als essentieel voor het garanderen van de kredietwaardigheid van de stuwadoorsmaatschappij en die verschil uitmaakt met het behaalde aantal in 2013 toen men gekomen is tot niet meer dan 993.000 containers.
De president van de Autoridad Portuaria (het Havenbedrijf), Luís Ibarra, heeft op maandag 20 januari 2014 de schuld voor het teruglopen van de handel, geweten aan de stuwadoorskosten en hij heeft de noodzaak opgemerkt de concurrentiekracht van de haven-enclave te vergroten.

Hoewel Rodríguez zegt, zich bewust te zijn van de problemen die zijn voorstel met zich meebrengt - omdat de entiteiten die opdracht geven tot het doen toenemen van het verkeer in La Luz, de rederijen zijn; en niet de stuwadoorsbedrijven waarmee men de onderhandelingen voert - heeft hij aangedrongen op het uitwerken van een gezamenlijke planning, “opdat de loon en salarisverlagingen die men doorvoert voor de werknemers en voor het Havenbestuur leiden tot het garanderen van clientèle die uiteindelijk het werk brengt.”

Een scenario, dat men beschouwt als het enige mogelijke, waarvoor men tarieven vaststelt die voor rederijen kunnen aantrekken. In die zin, heeft Rodríguez eraan herinnerd, dat de Sagep de arbeidsvoorwaarden heeft aangepast in maart 2013 “en we hebben geen enkele reden, om aan te nemen, dat dit tot niets zal leiden, als we dit nu weer doen.”

Een scenario, dat hij als het enig mogelijke beschouwt, voor het vaststellen van tarieven die rederijen kunnen aantrekken. In die zin heeft hij eraan herinnerd, dat de Sagep de Cao-voorwaarden heeft aangepast met een minimumloon van €2.114,=
Báez heeft bevestigd, dat het bedrijfsleven de voorwaarden niet overneemt waarmee de onderhandelingen doorgang kunnen vinden, “omdat het bereiken van 1,5 miljoen containers ‘niet in  onze hand ligt’ en hij het betreurt, dat de huidige gesprekken ‘stokken’, waardoor we geen arbeidsplaatsen kunnen garanderen.”

Op dit punt, heeft Báez uitgelegd, dat elke stuwadoor kan rekenen op een minimum-maandloon van €2.114,= en dat deze krijgt uitbetaald, of er nu wel of niet activiteit is; anderzijds vertrouwd Báez erop, dat men kan groeien, als de werknemers het eerste voorstel accepteren.

Rodríguez heeft aangegeven, dat de overslagkosten slechts 30% van de kosten voor een container uitmaken; en hij heeft gepleit, “voor een uitweg uit deze oeverloze discussie,” omdat, “als basisthema, een rederij niet de kosten op haar prioriteitenlijst heeft staan.” De Asep voorzitter houdt de onderhandelingen niet voor mislukt en heeft toegevoegd,” dat we toenadering hebben gevonden in de slechtste omstandigheden en we moeten een uitweg zien te vinden.”
kleurlogoCanarias.png


Het MKB vraagt de Haven
de stuwadoorsbeloningen te verminderen

Een toptarief schaadt de consument

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 21 januari 2014 - Vertegenwoordigers van de Confederación Canaria de la Pequeña y Mediana Empresa (Cecapyme) (het Midden en Kleinbedrijf - MKB), waarvan ook de Vereniging van Importeurs deel uit maakt, hebben op dinsdag 23 januari 2013 een ontmoeting gehad met de president van de Autoridad Portuaria (het Havenbedrijf), Luis Ibarra, om van hem verlaging te vragen van het Tarifa Máxima Empresarial (Maximumtarief Bedrijfsbelasting), dat de stuwadoorsbedrijven ontvangen voor goederen die op de havenpier aankomen.

Het MKB klaagt, dat deze belasting in 2003 is ingevoerd voor het compenseren van de schuld van het voormalige Sestiba (toen een Nutsbedrijf), “wat men niet heeft bereikt,” en waarvan de toepassing, het duurder worden van de boodschappenmand tot gevolg heeft en ook de commerciële activiteit duurder maakt die de import van producten en levensmiddelen nu eenmaal nodig hebben.

                     Containerterminal in Puerto de La Luz.

Bronnen binnen het MKB herinneren eraan, “dat de rol van de overheid, het dienen van het algemeen belang is,”  om een maatregel te verzwakken welke is ingesteld, opdat de stuwadoors het hoofd zouden kunnen bieden aan de financiële situatie van Sestiba, het nutsbedrijf, dat in 2011 een private onderneming is geworden, de: Sociedad Anónima de Gestión de Estibadores Portuarios (Sagep) (N.V. Havenstuwadoorsbeheer).

Volgens deze belastingmaatregel ontvangen de maatschappijen ongeveer €0,84 per ton aan handel die de Haven binnenkomt,
Het MKB heeft de noodzaak aangegeven van een verlaging van de invoerkosten, vanwege de uitwerking die een maximumtarief heeft op het lokale bedrijfsleven.
kleurlogoCanarias.png


Concurrentie maakt einde aan
Puerto de La Luz  als ‘hub’

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 21 januari 2014- In de jaren negentig is de haven van Las Palmas gestart met een sterke poging om het belangrijkste platform voor de distributie van goederen (hub) van de Atlantische Oceaan te worden. Particuliere ondernemers, gesteund door het Havenbedrijf, deden belangrijke investeringen en gaven de haven de capaciteit voor 3.000.000 TEU. Tegenwoordig is die droom verstoord.  

TEU, is de aanduiding voor de afmetingen van containers. De afkorting staat voor Twenty feet Equivalent Unit.
1 TEU is een container van 20 voet lang, 8 voet breed en meestal 8,5 voet hoog.
In het metrieke stelsel uitgedrukt is een TEU 6,10 meter lang, 2,44m breed en 2,59m hoog. Een container van 40-voet lang geldt als 2 TEU.
Het externe volume van 1 TEU is 1360 kubieke voet, dit is 38,51 kubieke meter.
De meest voorkomende containers, die worden gebruikt voor het vervoer op containerschepen en op vrachtwagens, zijn 2 TEU.

                               Puerto de La Luz y de Las Palmas.
                                            VIDEOFILMPJE:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=URGTtD4DZNs

De haven van Las Palmas bereikte in 2003 voor het eerst in haar geschiedenis het record van een miljoen TEUS. Sindsdien heeft men niet aflatende groeicijfers gekend, totdat men in 2012 een nieuw record in de bestaansgeschiedenis van de haven kende; dat van 1,2 miljoen containers, wat La Luz tot leidende haven maakt midden in de Atlantische Oceaan.

Die florerende handel is echter gestagneerd. Of, om preciezer te zijn, is aan het teruglopen door de sterke concurrentie die andere havens in het gebied uitoefenen met minder kosten. In 2013 daalde het overslagverkeer in La Luz ruim 16%. Men verloor ongeveer 200.000 TEUS en de dalende tendens lijkt bijkans niet te stoppen.

Vandaar de opgestarte strategie door havenbedrijven die zich tot nu tot op de containerhandel hebben gericht, zoals Javier Esquivel en Boluda, die naar activiteiten zoeken, om hun terminals en platforms te heroriënteren en de kant van de overslag te laten voor wat die is.

                                Maersk, de op een na grootste rederij ter wereld
Na het vertrek van Maersk - de op een na grootste rederij ter wereld - uit de haven van Las Palmas in  oktober 2013,  is het internationale handelsverkeer beperkt gebleven tot de bewegingen van de Mediterranean Shipping Company (MSC).

Deze rederij is momenteel de voornaamste en praktisch enige klant van La Luz en deze heeft in 2013 bijna een derde van haar bewegingen minder gerealiseerd. Het erge is, dat alles erop wijst, dat men hun containers gaat omleiden naar andere havens, voornamelijk naar Sines, in Portugal.

Dat is niet verrassend, want MSC waarschuwt de haven van Las Palmas al tien jaar voor hun hoge kosten en maakt schijnbewegingen met een mogelijk vertrek. En hoewel men kortingen en bonussen heeft toegepast, wijst alles erop, dat men die dreiging op korte termijn in daad gaat omzetten.

                                            Porto do Sines (Portugal)
Zo is er bijvoorbeeld het goede lopende Sines, dat 2013 heeft afgesloten met 400.00 TEUS en, dat het boekjaar 2014 naar verwachting zal gaan afsluiten met 1 miljoen TEUS, wat bereikt wordt door de door MSC omgeleide containers uit havens zoals La Luz en Valencia, dat een andere haven is, die het meest is afgestraft door de Portugese concurrentie. En de inzet op Sines houdt men niet tegen. Die haven heeft in 2013 een forse investering gedaan in machinerieën, met het doel te blijven groeien. En MSC zet daar op is.

De sleutel voor de omleidingen van TEUS zit in de kosten. De overslag van een container in Sines - waar een stuwadoor €700,= per maand verdient - kost de helft van wat men in Las Palmas betaalt. En tegenwoordig laten de rederijen zich leiden dor de prijs. Dat is de enige reden waarom ze voor de ene, of voor de andere haven kiezen.

                                                     Puerto de Santa Cruz de Tenerife.
Feit is, dat er in La Luz mensen zijn die waarschuwen voor het potentiële gevaar van de haven van Santa Cruz de Tenerife, met een terminal die een capaciteit heeft voor het herbergen van 500.000 TEUS, en die veel lagere kosten heeft. Hun stuwadoors verdienen minder dan de helft van die in Las Palmas.

“De droom van Las Palmas als hub zal over korte tijd geschiedenis zijn,” geven ingewijde bronnen aan, die op de middellange termijn hoogstens nog de helft zien weggelegd voor de overslag in La Luz van tussen de 350.000 en 400.000 TEUS, en men sluit het gevaar niet uit, dat men naar Santa Cruz de Tenerife vertrekt.

Momenteel bestaat de mogelijkheid, nieuwe overslag aan te trekken van rederijen zoals Cosco, China Shipping, en Evergreen Line; maar, dat La Luz opnieuw concurrerend wordt is echter een hersenschim als men de havenkosten niet verlaagd.
kleurlogoCanarias.png


Pijnlijk imago:
luxe kruisvaartschepen dobberen in misselijkmakende lucht, van stinkend rioolwater

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 13 januari 2014 - De 10.000 passagiers van kruisvaartschepen die het afgelopen weekeinde zijn aangekomen in Las Palmas de Gran Canaria hebben te maken gekregen met de lozing van rioolwater in zee, compleet met fecale uitwerpselen, nabij de Santa Catalina-pier in de haven van La Luz en van Las Palmas.

De woordvoerder van de PSOE-fractie in de gemeenteraad van Las Palmas de Gran Canaria, Isabel Mena, heeft het ‘pijnlijke’ imago van de stad aangegeven, dat men geboden heeft aan de 10.000 passagiers die het afgelopen weekeinde zijn aangekomen, vanwege een lozing in zee van rioolwater met een dagenlange aanhoudende stank nabij de Santa Catalina-pier waar de kruisvaart schepen afmeren.

                                       Rioolwater met fecale uitwerpselen
         in de nabijheid van de Santa Catalina-pier in Las Palmas de Gran Canaria.

“De lucht die men inademt op het Overgangsplein en omgeving is misselijkmakend op de locatie waar de toeristenbus en de taxi’s wachten op de aankomst van de cruisepassagiers,” zo bevestigt Mena: “ik heb met eigen ogen gezien, dat meerdere toeristen het water fotografeerden bij dit riool, waarbij zelfs dode ratten dreven in de baai nabij de cruiseschepen. “Is dit het beeld van de stad, wat burgemeester Juan José Cardona en de Partido Popular (PP) aan de toeristen mee willen geven van Las Palmas de Gran Canaria?”

De PSOE woordvoerster heeft aangegeven, dat diverse stadsbewoners hebben gewaarschuwd, dat de lekkage van het riool zich al sinds donderdag 9 januari 2014 voordoet bij de golfbreker die de Santa Catalina-pier verbindt met de Base Naval (Marine Haven); zonder, dat er ook maar een verantwoordelijke van de Gemeente is gaan kijken, om dit vast te stellen.
“Het is ondenkbaar, dat Cardona de mond vol heeft als hij praat met de communicatiemedia over het promoten van de hoofdstad plus omgeving en vervolgens niet in staat is, een ernstig probleem aan te pakken zoals dit voor de volksgezondheid onder de neus van duizenden toeristen op cruiseschepen bij de haventoegang tot de stad.

Mena heeft een dringende oproep gedaan, opdat de Gemeente zo snel mogelijk ingrijpt en zich verantwoordelijk stelt voor het oplossen van de lekkage die het water in de Haven vervuilt.

“Ik hoop en verwacht, dat Cardona zich niet verschuilt achter een probleem van bevoegdheid, om met de armen over de borst gekruist te blijven toezien; bovendien lijkt deze lekkage afkomstig te zijn van een riool van Emalsa (het nuts- drinkwaterleidingbedrijf) en daarom is het de volledige verantwoordelijkheid van de Gemeente,” zo heeft de PSOE woordvoerster laten weten.

“Onafhankelijk van wie er verantwoordelijk is voor het lekkende riool; wat de Gemeente nooit kan doen, is zich afzijdig houden van wat er nu gebeurt, omdat degene die zich in moet zetten voor het goede imago  van de stad, de burgemeester is, en in zijn handen is het, om deze situatie aan te pakken, hetzij onmiddellijk, of door van anderen te eisen dat zij dit doen, om de zaak op te lossen, niet alleen dit derde wereld land-beeld, dat de toeristen simpelweg kunnen waarnemen, maar wat een probleem is voor de volksgezondheid. Cardona en de PP moeten handelen; en wel nu meteen.”
kleurlogoCanarias.png


Onwetendheid, 'kwade trouw' en
urgente herziening van de tartanas-vergunning

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 12 januari 2014 - De kledij van de tartaneros (koetsiers) opent de eerste politieke krachtmeting van 2014 tussen het (PP) Gemeentebestuur en de oppositie. Op vrijdag 10 januari 2104 heeft de burgemeester, Juan Jose Cardona, kritiek geleverd op de 'onwetendheid', of 'kwade trouw' van de raadsleden van de andere partijen, terwijl Nueva Canarias (NC) een ‘urgente’ herziening van de vergunningen verlangt.

De burgemeester van Las Palmas de Gran Canaria , Juan José Cardona (PP), heeft op vrijdag 19 januari 2014 de oppositie in de Gemeenteraad ervan beschuldigd, “niet op de hoogte te zijn van  de stad”, door kritiek te leveren op de kledij van de koetsiers van de nieuwe tartanas (paardenkoetjes) voor de toeristenritten, waarmee men “onwetendheid”, of kwade trouw” toont.

            Een van de
tartaneros in zijn koetsierskledij, op vrijdag 10 januari 2013.

De houding in deze zaak van raadsleden in de oppositie, toont het intellectueel niveau aan van iemand die zich zo uitspreekt en van de moeilijkheden die men blijkbaar heeft met kritiek leveren op het stadsbestuur, door ophef te maken over een probleem, dat belachelijk is,” zo heeft Cardona verklaard.

De burgemeester neemt afstand van de uitlatingen van diverse raadsleden van de oppositie die vraagtekens plaatsen bin het gemeentelijke beleid; namelijk over het feit, dat de koetsiers van de tartanas die drie dagen geleden zijn verschenen, gekleed zijn gegaan in Andalusische stijl bij de openbare presentatie van deze dienstverlening. “ En hij benadrukt “de belachelijkheid van het debat,” wat wordt gevoerd door deze politieke vertegenwoordigers.

Zowel de gemeentelijke woordvoerder van Nueva Canarias (NC), Pedro Quevedo, evenals de woordvoerster van de CGC fractie, Nardi Barrios, hebben zich echter bij de kritiek aangesloten.

Quevedo eist van de wethouder van Toerisme, Pablo Barbero, een dringende herziening van de vergunning voor de paardenkoetsjes.

Voor NC, zijn de door de Partido Popular (PP) toegestane rijtuigen, “niet meer van deze tijd en getuigen deze niet van een modern Las Palmas de Gran Canaria a la 2014 met toekomstvisie.”

Quevedo is van mening, dat deze rijtuigen een koloniale uitstraling hebben die verbonden is met ander regio’s van Spanje en hij kritiseerde, “de ‘vermomming’ waarmee men de koetsiers heeft gezien tijden de officiële presentatie,” en hij heeft dan ook voorgesteld, “dat ze typisch Canarische kostuums dragen,” om de toeristen te enthousiasmeren.
kleurlogoCanarias.png


Per tartana van het
Parque Santa Catalina
naar Las Canteras

 De drie paardenkoetsjes rijden dagelijks
tussen 10:00 en 18:00 uur

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 8 januari 2014 - In gezelschap van de koetsiers Francisco García, José Félix Guerra y José Velázquez hebben de wethouders van Toerisme van het District Isleta-Haven-Canteras - Pablo Barbero en Carolina León - op woensdag 8 januari 2014 officieel de drie nieuwe paardenkoetsjes gepresenteerd die elke dag van de week rijden tussen 10:00 en 18:00 uur vanuit het Santa Catalina-park -waar de opstaphalte is - naar de Calle de Tenerife, direct aan het Las Canteras-strand.

De tartanas (paardenkoetsjes) die al op 2 januari 2014 in bedrijf zijn genomen, zijn van het type, dat bespannen wordt met het lamoen paard (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lamoen); en dezelfde, welke al in de eerste helft van de 20ste Eeuw in de hoofdstad reden. De koetsen - met vier wielen - zijn vervaardigd van hout en beslagen met ijzer en aan de voorzijde voorzien van een bok met zitplaatsen voor twee koetsiers en achterin - onder een afdakje - plaats voor zes passagiers, op zitbanken aan de zijkanten.

              Per
tartana van het Parque Santa Catalina naar Las Canteras.
Het initiatief maakt onderdeel uit van het gemeentelijke beleid, om in het Haven/Canteras gebied de toeristische activiteit nieuw leven in te blazen en in te zetten op diversifiëring van het recreatie-aanbod in het Santa Catalina-park en omgeving, speciaal gericht op de cruiseschepen, die in 2014 met 500.000 passagiers de stad aan zullen doen.

 
Pablo Barbero heeft uitgelegd, “dat het een initiatief betreft, wat nodig is voor de toegevoegde waarde aan het toeristenbezoek in Santa Catalina en, om op deze wijze een van de meest kenmerkende beelden uit het succesvolle toeristentijdperk van de stad te herstellen. Het  is een luxe, de tartanas (paardenkoetsen) en de tartaneros (koetsiers) in ere te hebben kunnen herstellen.”

 
 
 
De tartanas van Las Palmas de Gran Canaria zijn vervaardigd in de provincie Sevilla door specialisten in het bouwen van koetsen. De paarden, genaamd:  Noble, Primoroso y Zorro,  gaan in draf door de Calle Eduardo Benot  richting  Mercado del Puerto, Calle Poeta Agustín Calle Millares Sall, Calle Pérez Muñoz, Calle Juan Rejón, Calle Albareda, Calle Tenerife, naar de  Las Canteras-boulevard en keren via de Calle Albareda terug naar het Santa Catalina-park.
 
 

De tartana rit kan men verlengen met een ritje rond het Santa Catalina-park, en wordt gewaardeerd, omdat de koetsjes tot aan het Castillo de La Luz komen.
 

En wat betreft de paarden op de openbare weg, beschikken de tartaneros (koetsiers) over een speciale vergunning voor het rijden met deze dieren en de koetsjes, welke is afgegeven door het Departement Stadsmobiliteit, dat het parcours zodanig heeft vastgesteld, dat dit geen hinder oplevert voor de vrije circulatie van voertuigen en voetgangers.
 

 
Anderzijds is de bespanning van de paarden voorzien van een zak, zodat er geen uitwerpselen op de straat terecht komen. Ook mag men niet in het voetgangersgebied rijden.

kleurlogoCanarias.png


Drie paardenkoetsjes zijn begonnen
met rondritten voor de stadsbezoeker

Het explosief toegenomen bezoek van cruise-passagiers zorgt voor terugkeer van tartanas in Santa Catalina-park

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 5 januari 2014 - Het Santa Catalina-park heeft haar traditionele tartanas terug. Het toegenomen toerisme van de cruiseschepen voorziet er in, dat tot drie koetsjes zijn begonnen met rondritten voor bezoekers van het Parque Santa Catalina, vanaf hun gebruikelijke startplaats: de achterzijde van de gebouwen ‘Elder ‘en ‘Miller’.

Men doet dit sinds donderdag 2 januari 2013, met de start van de drukste dagen van de aanleg pier. De stad ontvangt dit weekeinde - dat zich uitstrekt tot de komst van Los Reyes Magos ( de H. Driekoningen, 6 januari) - ongeveer 14.700 bezoekers.

    De tartanas zijn weer terug in het stadsbeeld van Las Palmas de Gran Canaria.

De tartanas waren een klassieker in de jaren zestig, welke de stad heeft willen herstellen in de jaren tachtig, toen de toeristische explosie was afgenomen.
Nu, midden in het hoogseizoen van de cruiseschepen, hebben drie verschillende ondernemers een gemeentelijke vergunning gekregen voor paardenkoets-ritten op twee trajecten:
- een kleine rondrit in het park zelf, voor €2,= per persoon,
en
- een iets langere rondrit, tot aan de Mercado del Puerto  (Havenmarkt) en het Las Canteras-strand, ter hoogte van de Calle Tenerife, die in totaal €30,= kost.
 
                      'The World'.                                           'Alexander von Humbolt II'
 
                     'AidaStella'.                                               ' Thomson Celebration'
 
                 MSC 'Armonia'.                                                     'Aidablu'
 
             'Mein Schiff'                                                            'Braemar'
Acht cruise schepen in een weekeinde
Dit lange weekeinde (tot en met maandag 6 januari - Driekoningen) wordt de stad aangedaan door maar liefst acht cruiseschepen. Het  cruiseschip voor en van multimiljonairs ‘The World ‘ ligt tot 5 januari 2013 afgemeerd in  de haven van La Luz in Las Palmas en tot 4 januari krijgt men in de haven van de hoofdstad van Gran Canaria ook te zien de:

 - Alexander Von Humbolt II,
- AidaStella,
- Thomson Celebration,
- MSC Armonia
en op zondag 5 januari  2013  is de aankomst van de:
- AidaBlu,
- Mein Schiff,
- Braemar.
kleurlogoCanarias.png


De erfenis van Peter de Grote

Scheepvaartkantoor Stier brengt de ‘Shtandart’ naar de Eilanden, een exacte replica van het zeilschip,
dat heeft gevaren onder bevel van de tsaar

CANARISCHE EILANDEN - Tweede kerstdag, donderdag 26 december 2013 - Aan het begin van de 18e Eeuw slaagde Rusland erin, na de zoveelste oorlog met Zweden, toegang tot de Baltische zee te krijgen. Dus gaf Peter de Grote opdracht zijn eerste fregat te bouwen, dat onder zijn vlag de wateren zou doorkruisen, nadat hij in Zaandam als scheepstimmerman het bouwen van zeilschepen had geleerd  (het Zaanse Tsaar Peter-huisje herinnert hier nog aan).

De tsaar zelf was de eerste kapitein van de magnifieke ‘Shtandart’ (zie: http://auto-en-vervoer.infonu.nl/boten/57955-de-shtandart-replica-van-een-eeuwenoud-schip.html
en:

http://en.wikipedia.org/wiki/Shtandart_%28frigate%29). Bijna drie eeuwen later, zorgt een Russische NGO (Niet Gouvernementele Organisatie), opgericht door voormalig koopvaardijpersoneel, voor de bouw van een replica, die voltooid is in de vroege jaren negentig van de vorige Eeuw.

                De ´
Shtandart´, afgemeerd in Puerto Calero (Lanzarote)
                              in het weekeinde van 21 december 2013

Het schip is op zondag 22 december 2013 aangekomen in Puerto Calero (Lanzarote) De ‘Shtandart ‘brengt de kerstdagen door op de Canarische Eilanden, waar het diverse havens zal aandoen. De ‘Shtandart’ zal de Muelle Deportivo (Jachthaven) van Las Palmas de Gran Canaria aandoen, waar het op zondag 5 januari 2013 afgemeerd zal liggen als in de Base Naval (Marinehaven) waar de  intocht zal plaatsvinden van Sus Majestades los Reyes Magos (Hunne Majesteiten de Drie Koningen).
 
Dankzij scheepsagentuur Stier is het zeilschip in staat de Archipel aan te doen, waar het een promotiereis zal maken. Stier heeft contact opgenomen met de verantwoordelijken voor de organisatie, die ‘Shtandart’, naar Bilbao leidt, om te kiezen voor een passage die verder zuidwaarts ligt. De boot is in feite een mengeling tussen een opleidingsschip en een exclusief cruiseschip, hoewel niet per se luxe. Eerder het tegendeel: het gaat om een bemanning van een tiental deskundige zeevaarders op dit soort schepen, die jonge kadetten opleidt die voor hun opleiding betalen zoals men dit driehonderd jaar geleden deed. Bovendien houdt men een gaatje vrij voor een passagier die men meeneemt met hetzelfde doel: zich te voelen zoals een zeeman vroeger.

Alle opvarenden leren koken, het herstellen en hijsen van zeilen en het bedienen van het enorme roer van het fregat, tijdens reizen die weken- of maandenlang kunnen duren. Als bijkomende dienstverlening voor nieuwsgierigen die niet de Haven uit willen, kan men op de aanlegplaatsen het schip huren voor een chique diner of een luisterrijk feest in een unieke omgeving. De bemanning serveert het diner en verzorgt de cocktails.

Maar men organiseert ook open haven-dagen, zodat het publiek kennis kan maken met dit unieke zeilschip. Zo hebben al veel belangstellenden het schip bezocht in Puerto Calero.

De ‘Shtandart’ zal vanuit Lanzarote vertrekken naar Tenerife, waar het eerst zal afmeren in de jachthaven van de hoofdstad en daarna in Los Cristianos. Vervolgens wordt koers gezet naar La Gomera en van daar uit keert men terug naar Santa Cruz de Tenerife, voordat men naar de hoofdstad van Gran Canaria vaart.
kleurlogoCanarias.png


Las Palmas de Gran Canaria
zal de basishaven zijn  in het nautische aanbod  wat men voorbereidt met Marokko

Het Gemeentebestuur  heeft aan adviesbureau Edei
de opdracht gegeven, de eerste plannen uit te werken
voor het aantrekken van Franse zeezeilers

De reizen, verbinden de oostelijke eilanden, Agadir en Tarfaya

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA  -dinsdag 19 november 2013 - Adviesbureau Edei bereidt de eerste nautische toeristische pakketten voor, tussen de jachthaven van Las Palmas de Gran Canaria en de Marokkaanse jachthavens. Een initiatief, dat ook de jachthavens omvat van Lanzarote en Fuerteventura, maar dit zal in elk geval de hoofdstad van Gran Canaria als basishaven hebben. Daarom heeft het Gemeentebestuur van Las Palmas de Gran Canaria ondertussen deze eerste opdracht gegeven; waarvan het doel is, het Franse toerisme aan te trekken.

“Het creëren en promoten van deze pakketten maakt het mogelijk, ons te profileren als  internationale, nautische bestemming,” zo heeft de wethouder van de  Ciudad del Mar (Zee-stad) , Mimi González, opgemerkt. Vooral te profileren voor de zeezeilers en de Franse bemanningen, na Noorwegen de grootste op de markt in dit segment.  Het Gemeentebestuur verwacht deze reizigers aan te trekken naar de hoofdstad van Gran Canaria samen met havens zoals die van Agadir en Tarfya, omdat dit al gevestigde havens zijn voor hen.

De Jachthaven van Las Palmas de Gran Canaria bruist dezer dagen van de activiteit, men telt volop af naar de start van de ARC-regatta op zondag 24 november 2013.

In feite neemt men het project op in het plan voor het Red Náutica de Cooperación Canarias-Marruecos (Naucam) (Nautisch Samenwerkings-netwerk Canarias-Marokko), waarin diverse instanties van de provincie Las Palmas en de Afrikaanse staat samenwerken.

De voorbereiding van deze eerste pakketten  financiert men uit het Fondo Europeo para Desorollo Regionaal - FEDER   (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) en fondsen voor het grensoverschrijdende samenwerkingsproject España-Fronteras Exteriores (Poctefex), met een bedrag van €24.000,=
Het meest relevant zal echter de inlijving zijn van private deelnemers in de verkoop van de producten: hotels, reisbureaus en andere reisorganisatoren.
kleurlogoCanarias.png


Astican repareert het olieboorplatform 'Ocean Valiant´, dat twee maandenop het eiland zal verblijven

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 22 oktober 2013 - Het olieboorplatform ´Ocean Valiant van Diamond Offshore is op maandag 21 oktober 2013, met 50 bemanningsleden aangekomen in de Haven van La Luz en Las Palmas, na de boorcampagnes voor de westkust van Afrika.

Op maandagochtend 21 oktober 2013 heeft de kolossale ‘Ocean Valiant’ alle blikken naar zich toegetrokken, met een spectaculaire binnenkomst en als bestemming de havenpier van Astilleros Canarios. Het booreiland zal gerepareerd worden op de scheepswerf, waar het naar schatting twee maanden zal verblijven. Op het geplande tijdstip navigeerde het gevaarte in de omgeving van La Luz, totdat het toestemming kreeg, begeleid door loodsen, de haven binnen te lopen en af te meren. Het is niet eenvoudig een structuur van 124 X 66 meter af te meren die in staat is zich te verplaatsen met een snelheid van 7,5 knopen (13,88 km/uur).

De ´Ocean Valiant´, op maandag 21 oktober afgemeerd aan de havenpier van Astican.

Uiteindelijk is het booreiland probleemloos afgemeerd, op een dag waarop Astican zich heeft voorbereid op een adequate wijze te voldoen aan de behoeften ervan. De ‘Ocean Valiant’ is onderdeel van de uitgebreide vloot van Diamond Offshore; een maatschappij, die gespecialiseerd is in de exploratie en boren in diep water.

In de afgelopen jaren heeft de Valiant - een half-afzinkbaar booreiland met capaciteit tot het aanboren van diepten tot 9 kilometer onder het oppervlak - een belangrijke rol gespeeld in de wateren voor Angola en Equatoriaal Guinea, in de omgeving van de Afrikaanse westkust. Een regio, die La Luz op een strategische manier bediend, met reparaties en onderhoudsbeurten die verplicht zijn voor dergelijke grote vaartuigen en de vloot die deze assisteert.

Veeleisend toezicht
Het booreiland, dat op maandag 21 oktober 2013 is afgemeerd heeft capaciteit voor 140 bemanningsleden, hoewel op deze reis naar de hoofdstad van Gran Canaria maar vijftig mensen aan boord zijn. Zoals gebruikelijk in deze gevallen in de veeleisende olie-industrie geven de technici die de grote maatschappijen in de sector meesturen uiterst nauwkeurige instructies a aan de lokale scheepswerven en werkplaatsen, waar ze net zo strikt toezicht op houden. Aldus zal de ‘Ocean Valiant’ gedurende de eerste dagen worden onderworpen aan een langdurig proces, om te plannen hoe men de werkzaamheden zal uitvoeren die de huidige staat van het olieboorplatform vereist.

Deze omvatten reparaties aan een aantal van de belangrijkste structuren, stukken staal en andere elementen die eigen zijn aan het vaartuig worden ingezet. Ook het zandstralen, schilderen en een volledige beoordeling worden uitgevoerd. Daartoe zet Astican de belangrijkste middelen in, met de gebruikelijke verplichting van het contracteren van onderaannemers voor het brede scala van door het platform gevraagde diensten. Twee maanden aan de havenpier moet genoeg zijn, om de klus te klaren.

De aankomst van de ‘Ocean Valiant’ bevestigt de rol van de Haven van de Grancanarische hoofdstad als basis voor de Offshore-vloot in de Golf van Guinee, die men al ongeveer een decennium lang in La Luz onderhoud.

Visserijakkoorden van de EU
De olievaartuigen (boorplatforms, booreilanden, de sleepboten en toeleveringsschepen) hebben de vissersboten vervangen als voornaamste klanten in het havengebied. Het lossen van de visvangst is tot een minimum teruggebracht na de ondertekening van de akkoorden van de Europese Unie met Marokko en Mauritanië; en de scheepswerven hebben zich geleidelijk aan gespecialiseerd op het nieuwe marktprofiel, dat momenteel zijn toevlucht zoekt in Las Palmas de Gran Canaria.

Europees grondgebied
Daartoe moeten lokale bedrijven voldoen de eisen van de certificatie-agentschappen, die de kwaliteit waarborgen welke de grote multinationals verlangen. Bovendien biedt het behoren tot Europees grondgebied La Luz een groot voordeel, ten opzichte van de Afrikaanse havens, die concurrenten zijn als het aankomt op het onderhoud van boorplatforms. In veel gevallen, zijn de maatschappijen geneigd te kiezen voor de rechtszekerheid die de haven van de hoofdstad van Gran Canaria biedt.

In deze context, willen bedrijven als Diamond Offshore nu de klantrelatie in het havengebied uitbreiden. Een signaal, voor de ontwikkeling van de industrie, waarvan men verwacht, dat die de komende jaren zal toenemen voor de Afrikaanse westkust. De geografische ligging van Gran Canaria, samen met haar havenvoorzieningen, voorspelt een nog grotere doorvoer van dit soort vaartuigen.
kleurlogoCanarias.png


Shell vraagt het Havenbedrijf,
om uitbreiding van haar logistieke magazijn

De multinational verstevigt haar operaties
in de hoofdstad van Gran Canaria  via  derde bedrijven

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 21 oktober 2013 - De multinational Shell heeft het Havenbedrijf van Las Palmas gevraagd, om een uitbreiding van haar logistieke magazijn, dat men aan het voorbereiden is in het Vrijhandelsgebied op het haventerrein. De maatschappij gebruikt deze installaties - via voor dit doel gecontracteerde derde bedrijven - voor het opslaan en beheren van materiaal wat zij nodig heeft voor de olie boorplatforms. De aanvraag bevestigt La Luz als referentiehaven voor de Off Shore-vloot, die nog steeds het aantal proefboringen opvoert voor de westkust van het Afrikaanse Continent.

Bronnen binnen het Havenbeheer bevestigen, dat maatschappijen die gelieerd zijn aan Shell een aanvraag hebben gedaan, om te beschikken over 3.000 m² extra in het Vrijhandelsgebied. Al maandenlang zijn tractoren bezig de grond bouwrijp te maken voor dit buizenmagazijn en andere onderdelen die hier opgeslagen worden in het geval men het geluk heeft, grote olievoorraden aan te boren.

   Werkzaamheden voor het bouwen van een Shell magazijn in het Vrijhandelsgebied.

De Multinational heeft in april 2013 een akkoord gesloten, om zich te vestigen in La Luz. Wat men in 2012 heeft verlaten na een lange periode van activiteit in de sector van bunkering, de brandstofbevoorrading van scherpen die afmeren in de hoofdstad van Gran Canaria. Haar voorstel komt via de instantie van het Vrijhandelsgebied en gaat vergezeld van een internationale aanbesteding welke de maatschappij heeft uitgeschreven, om de maatschappij te kiezen die het project op het eiland ten uitvoer zal gaan brengen.

Zo heeft men het groene licht gegeven voor 7.000 m², plus nog eens 1.500 m². Aan deze oppervlakte voegt men nog eens 3.000 m² toe, waarmee Shell verwacht, te kunnen voldoen aan haar logistieke benodigdheden. Het Havenbedrijf f bestudeert momenteel de aanvraag, waarop men in de komende dagen een antwoord wil geven
                                          beleggen-in-shell_large.jpg

Aantrekkingskracht
Zowel vanuit het Havenbeheer, als vanuit het Vrijhandelsgebied, heeft men het belang benadruk wat een bedrijf als Shell heeft, wanneer dit zich in de haven van de hoofdstad van Gran Canaria vestigt. Vanuit  de overheid wijst men op de “aantrekkingskracht” die dit kan genereren bij haar leden, zoals afgelopen maanden al het geval is geweest.

Shell werkt - net als andere giganten in de sector - met de onderaannemers in de dienstverlening van proefboringen en exploitaties (olieboor platforms en hulpschepen). In juni 2013 heeft het moderne olieboorplatform ‘Nobel Globetrotter II’ van de firma Noble, aangelegd in La Luz voor het instrueren van 300 werknemers in het ondernemen van haar boorcampagnes. Het schip, dat haar bestemming heeft in de Golf van Guinee, is door Shell gecontracteerd voor een periode van tien jaar. Bovendien heeft huurster een contract gesloten met de Canadese firma CHC, opdat hun helikopters het schip assisteren bij haar boringen in Afrika,

In het afgelopen decennium hebben de havenpieren in de hoofdstad zich gespecialiseerd in de dienstverlening aan olieboorplatforms en soortgelijke schepen en bovendien aan bevoorradingsschepen (supplies) welke zich richten op de schepen en boorinstallaties die de peilingen verrichten.

Scheepswerven zoals Astican en Repnaval - en ondernemingen die gespecialiseerd zijn in scheepsreparatie zoals Hidramat - plus een uitgebreid netwerk aan scheepswerkplaatsen onderhouden een aanzienlijke activiteit in deze periode. Het afmeren van de Off Shore vloot heeft ook zijn uitwerking op andere, in La Luz gevestigde bedrijven voor ravitaillering, toelevering van levensmiddelen en brandstof. In dit verband betekent een uitbreiding van de Shell installaties een basisfactor te zijn voor de lokale industrie; evenals, dat het een signaal is, dat de doorvoer van deze schepen een stijgende lijn blijft volgen; iets, wat ook de marktverwachtingen voor West-Afrika voorspellen.

De aanvraag van Shell, voor het uitbreiden van haar ruimte in de Haven, sluit een ingewikkelde - eind 2012 opgestarte - onderhandelingsronde af tussen de maatschappij, het Havenbedrijf en het Vrijhandelsgebied.

De lange termijnvestiging van grote maatschappijen is wat men op de korte en middellange termijn wil bereiken in de hoofdstad van Gran Canaria. Feitelijk nemen de Haven en het Vrijhandelsgebied deel aan de periodiek ontmoetingen die men onderhoudt in het kader van het Plan de Internacionalización de la Ciudad (PIC) (Internationalisering plan van de Stad), wat verdedigd wordt door Juan José Cardona, de burgemeester van Las Palmas de Gran Canaria.
kleurlogoCanarias.png


Fred Olsen gaat door met een extra overtocht op de route La Luz-Morro Jable

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA / MORRO JABLE - zaterdag 19 oktober 2013 - Rederij Fred. Olsen zal met ingang van maandag 21 oktober 2013 de dienstverlening tussen Las Palmas de Gran Canaria en Morro Jable uitbreiden. De rederij heeft bevestigd, dat vanaf die datum de ‘Bonanza Express’ op maandag een extra overtocht zal maken, waarmee men door gaat met opereren op een route die men een jaar geleden in La Luz in gang heeft gezet en die sinds de eerste week van juli 2913 vertrekt vanaf de Muelle Grande-pier, midden in de stad.

Naast deze uitbreiding van lijndiensten, gaat Fred. Olsen door op een traject wat het reisgedrag in de afgelopen maanden heeft veranderd, met een grote vraag van passagiers. Dit heeft de commerciële directeur van de maatschappij, Rafael Aragonés, bevestigd, die benadrukt, “dat men een revolutie op de markt heeft veroorzaakt.”
 
Zo verplaatste 59% van de passagiers tussen Gran Canaria en Fuerteventura zich in augustus 2012 per schip, en 43% per vliegtuig. In augustus 2013 was de tendens toegenomen, waarbij 75% van de passagiers ervoor heeft gekozen, om de overtocht te maken met Fred. Olsen, of Naviera Armas, in plaats van met het vliegtuig.

Het publiek, in meerderheid bewoners van de Archipel, is ook toegenomen op dit nieuwe model, zoals de vergelijkende cijfers van dezelfde maand in 2012 en 2013 aantonen: men is van 98.000 naar 129.000 passagiers gegaan, met alle transportmiddelen die momenteel beschikbaar zijn tussen beide eilanden.


                                                  Bonanza Express.
“We hebben bijgedragen aan  een verandering in het reisgedrag,” herhaalt Aragonés, die zich tevreden toont met de behaalde resultaten in de afgelopen zomer mat de catamaran ‘Bonanza Express’, die gewoonlijk de route vaart tussen de Muelle Grande-pier en de haven van Morro Jable. “De bezettingsgraad is bijna 100% geweest,” merkt de directeur van de rederij op, die erop wijst, hoe dit aanbod de verandering ng in La Luz heeft versterkt aan het begin van de zomer.

Voorheen vertrok het schip van Fred. Olsen vanaf de Cambulloneros pier, maar die ligplaats heeft men verruild voor een die veel dichter bij de stad ligt, naast de Belén María rotonde en pal bij de toegang naar de haven. “Ongetwijfeld,” zo legt Aragonés uit “is dit veel gemakkelijker voor veel mensen. We zij heel tevreden en we blijven hierop inzetten.”

Opgemerkt moet worden, dat toen Fred. Olsen gekozen heeft voor deze verandering, men dit  aanvankelijk heeft aangekondigd, als een verkenning van de markt. Sinds de rederij heeft vastgesteld, dat het publiek gereageerd heeft op het aanbod, heeft men nu  de maandag toegevoegd aan hun  dagen (woensdag, vrijdag en zondag) met een dubbele dienstverlening tussen Gran Canaria en Fuerteventura.

Op de overige dagen van de week handhaaft men een heenreis en een terugreis. De programmering heeft een vast karakter; zeker, na een context waarin een prijzenoorlog heeft gewoed tussen  de rederijen onderling. Iets, wat men - volgens  Aragonés -  niet heeft doorgevoerd in de zomer; hoewel, gezien de verwachting, het zeker is, dat de prijzen in de markt zijn teruggelopen. “Het is,” zo besluit hij , “dat veel mensen de helft betalen van wat ze voorheen betaalden voor dezelfde overtocht.
  
                             Jandía / Moro del Jable, Fuerteventura
Het scenario heeft ervoor gezorgd, dat het publiek eerder gebruik maakt van de boot,  dan van het vliegtuig (vaak schommelen de prijzen rond de €20,= per traject, met de mogelijkheid de auto mee te nemen en een rechtstreekse aankomst in Morro Jable…). De betreffende rederijen hebben zich aan deze marktontwikkeling aangepast, en het Havenbedrijf heeft veranderingen in voorbereiding, om de dienstverlening te verbeteren.

De haven gaat verkoopkantoren krijgen van Fred Olsen en van Naviera Armas in het gebouw van de Fundación Puertos de Las Palmas (Havenstichting van Las Palmas), aan de achterzijde van winkelcentrum ‘El Muelle’. Armas heeft al aangekondigd, dat ze al haar dienstverlening in La Luz zal concentreren rond de La Esfinge-pier. Kortom, het maritieme transport weert zich in de hoofdstad van Gran Canaria en maakt zelfs plannen voor de toekomst, gezien het feit, dat passagiers dit kiezen als favoriet vervoermiddel.
kleurlogoCanarias.png


De Santa Catalina-pier krijgt
een toegangsweg en twee voetpaden

Bestuursraad van het Havenbedrijf  keurt werkverklaring goed,  begroot op 4,6 miljoen euro
Manrique de Lara en Ramos Pérez, nieuwe bestuursleden

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 15 oktober 2013 - De Santa Catalina-pier zal enkele maanden te maken hebben met bouwwerkzaamheden, nu de Bestuursraad van het Havenbebeheer de werkverklaring voor het contracteren van de uitbreiding en de verbetering van de toegangen in dit deel van de haven heeft goedgekeurd; daar waar, zoals gebruikelijk, de cruiseschepen afmeren.

“Een fundamentele verbouwing, om een tevredenstellend antwoord’ te geven aan alle reisorganisatoren op deze lijnen die La Luz gekozen hebben als startbasis voor hun cruises,” aldus heeft de voorzitter van de Raad van Bestuur, Luis Ibarra, aangegeven, na afloop van de Bestuursvergadering, welke men gehouden heeft in het kantoor van het Havenbeheer.

De vergadering van de Raad van Bestuur van het Havenbedrijf, op maandag 14 oktober 2013. Links op de foto, de twee nieuwe bestuursleden, Manrique de Lara en Ramos Pérez.
De bouwwerkzaamheden hebben een begroting van €4.633.000,= met een bouwtijd van tien maanden en bestaan enerzijds in het openen van een toegang aan de achterzijde van winkelcentrum ‘El Muelle’, opdat tijdens de drukste uren in de aankomst van cruisepassagiers de bussen en taxi’s de toeristen kunnen oppikken en naar Belén María kunnen vertrekken en, zodoende naar de autosnelweg. Zo vermijdt men opstoppingen, zowel bij de in- als de uitgang van de haven.

Ook opent men een nieuw voetgangersplatform ter hoogte van de intercambiador, waardoor men kan rekenen op twee wandelpaden, waarop de toeristen normaal hun weg kunnen vinden. Vooral ook op die dagen, waarop er in de stad 6.000 passagiers kunnen zijn met het gelijktijdig  afmeren van drie, of meer cruiseschepen aan de Santa Catalina-pier.

Ibarra vertrouwt erop, dat men het werk kan aanbesteden in maart 2014, met het doel, dat eind 2014, wanneer het nieuwe hoogseizoen voor cruiseschepen begint, de werkzaamheden voltooid zullen zijn. “Met een beetje geluk - en zoals men recente werkzaamheden in de haven heeft uitgevoerd - kunnen die eind november klaar zijn,” heeft Ibarra gezegd.

Eerste vergadering
De Raad van Bestuur van het Haven beheer heeft op maandag 14 oktober eveneens de benoeming goedgekeurd van twee nieuwe bestuursleden die de ondernemersverenigingen vertegenwoordigen en de havenbedrijven, wat zoveel spanningen heeft veroorzaakt in de afgelopen maanden in het havengebied.

De nieuwe voorzitter van de Confederación Canaria de Empresarios (Canarische Federatie van Ondernemersverenigingen), Agustín Manrique de Lara y Benítez de Lugo, zal de ondernemersverenigingen van de haven vertegenwoordigen ter vervanging van Sebastián Grisaleña. Terwijl de voorzitter van de Federación Canaria de Empresas Portuarias (Fedport) (Canarische Federatie van Havenondernemingen), José Juan Ramos Pérez, dit zal doen als vertegenwoordiger van de havenbedrijven, na het terugtreden van José Juan Rodríguez Castillo, die de leider is van de Federación Canaria de Operadores Logísticos (Fecol) (Canarische Federatie van Logistieke Bedrijven).

                                 Containerterminal in Puerto de La Luz.

Minuten voor de opening van de vergadering heeft Manrique de Lara opgemerkt, dat hij met veel ‘verwachting’ zijn taak op zich zal nemen, “omdat er veel werk gedaan moet worden in de haven.” Naar zijn mening, is alles wat er gebeurt in het havengebied, “van invloed op alle economische sectoren van Canarias”, en is dit op zich, “een bron van kansen.” Voor Manrique de Lara is de diversifiëring van de activiteiten een fundamenteel onderdeel voor het versterken van de enclave van La Luz.

Op zijn beurt heeft Ramos gezegd, “als bestuurslid zijn ondernemerservaring in te brengen, welke te maken heeft met Silos Canarios en La Luz Market." En hij heeft aangegeven, “dat de Haven concurrerender moet zijn, om de financiële resultaten te verbeteren.”
kleurlogoCanarias.png


Een schip verspreidt het
´aroma´ van koeien over de stad

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 7 oktober 2013 - De 8.000 koeien aan boord van het onder Panamese vlag varende schip ‘Polaris 2’ zijn de oorzaak van een sterke mestgeur die zich op maandag 7 oktober 2013 over de stad heeft verspreid bij het afmeren van het schip in de haven van La Luz.

De `Polaris 2’, die afkomstig is van Río Grande in het Zuiden van Brazilië, heeft moeten afmeren tussen de havenpieren, vanwege de sterke golfslag buitengaats, zodat een bevoorradingsschip de koeienvervoerder heeft kunnen bijtanken met brandstof en waarbij de vracht een ‘parfum’ over de stad heeft doen uitwaaieren vanaf de kustlijn, dat men nog niet eerder heeft waargenomen in het stadscentrum.


Een schip verspreidt het ‘aroma ‘ van koeien over de stad.

In dit geval heeft het Havenbeheer op dezelfde wijze gehandeld, als om het even welk ander schip gaat op dagen van hoge golfslag, waarop het niet mogelijk is, om buitengaats een schip bij te tanken. De ‘Polaris 2’, uitgerust door Alfaship Shpping, zal deze maandag koers zetten naar Tunis, naar verwachting van het Havenbedrijf, zal het haar levende lading daar afleveren.
kleurlogoCanarias.png


Het jacht waarvan Jobs niet heeft kunnen genieten

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 7 oktober 2013 - De ‘Venus’ heeft korte tijd afgemeerd gelegen in de haven van La Luz, voordat het richting Caraïben is gevaren. De stichter van Apple, bezeten van het ontwerp, heeft het plezierjacht gekocht, maar is gestorven nog voordat hij ervan kon genieten

Het lag slechts vier uur in de Haven. Maar het afmeren van de ‘Venus’ gebeurde onder niet minder belangstelling. Het jacht was een van de grootste wensen van de stichter en leider van Apple, Steve Jobs. En dit wil veel zeggen in het geval van een persoon met een buitensporige obsessie voor het ontwerpen en vervaardigen van kwaliteitsproducten.


       De ´Venus´, afgemeerd in de haven van Las Palmas de Gran Canaria
                                    op maandag 7 oktober 2013.
Jobs heeft echter niet kunnen genieten van een van de meest luxueuze en exclusieve schepen de men heden ten dage kent; hij is een jaar geleden overleden, nog voordat de Nederlandse scheepswerf die de opdracht tot de bouw ervan heeft  ontvangen, het schip kon voltooien. 

La Luz heeft het ontvangen tijdens een gebruikelijke tussenstop op de route.

De werf in Aalsmeer (Nederland) heeft ‘Venus’ in oktober 2012 zien verrijzen, het superjacht besteld door degene die de iPhone heeft groot gemaakt, Steve Jobs, om ervan te genieten op zijn oude dag. Maar een jaar geleden heeft hij echter, als slachtoffer van kanker, deze wereld verlaten. Hij heeft dit maritieme ingenieurswerk niet kunnen bewonderen, dat - samen met de Fransman Philippe Strak-  was bedacht door technische pionier zelf en wat op maandag 7 oktober 2013 gedurende amper vier uur afgemeerd heeft gelegen in de haven van de hoofdstad van Gran Canaria, waar het is afgehandeld door de firma Incargo. 
Het plezierjacht heeft La Luz aangedaan om er te ravitailleren en er te bunkeren, op weg naar San Martín, met alleen maar de bemanning aan boord. De eigenaren van het schip genieten van de winter in de Caraïben.

Als er iets was waarvan de grondlegger van Apple bezeten was, dan was dit, ongetwijfeld, het ontwerp. Tot aan het garanderen van het productieproces in de technologische industrie. Eerst heeft hij het omhulsel voor zijn intelligente telefoons uitgevonden en vervolgens gaf hij zijn ingenieurs de opdracht: “zorg, dat alles hierin past.”

Jobs was een verklaard volger van de Bauhaus-school en inspireerde als zodanig  zelfs de huishoudelijke apparatenfabrikant Braun voor de vervaardiging van het omhulsel voor de smart Phone van het Apple-merk, wat de  journalist Walter Isaacson weet te vertellen in zijn biografie over het genie in de technische markt. In dat boek zet Jobs zelf zich al in, om de ‘Venus’ te gaan ontwikkelen, in zijn wens de ervaring te verbeteren die hij gedurende zijn gehele leven heeft opgedaan tijdens zijn vakanties aan boord van andere plezierjachten.

Voor het project richtte Jobs zich tot Stark, de vooraanstaande ontwerper die zich probleemloos kon verplaatsen in het idee wat de ondernemer hanteerde over het geluk van schetsen.
Dat is het sterke punt van het plezierjacht wat enkel uren afgemeerd heeft gelegen aan de binnen pier van La Luz, wat veel verder gaan, dan de gebruikelijke drijvende paleizen die meestal bewoond worden door multimiljardairs.

Sommigen ervan, zoals de schepen van Paul Allen en Roman Abramovich, zijn al eens afgemeerd in de haven van de hoofdstad van Gran Canaria. Maar geen enkel plezierjacht heeft zoveel visuele impact gehad als deze kenmerkende ‘Venus’.

Stark heeft het plezierjacht in eerste instantie ontworpen als virtuele etalage waarmee hij het netwerk wilde promoten, als en van zijn beste en meest uitgewerkte creaties. Het passeren van het schip, dat in alle vroegte de Haven is binnengelopen, heeft de bewondering gewekt van de gelukkigen die dit hebben kunnen waarnemen. De afwerking en de karakteristieke elegantie van de aangepaste belijning zijn onderscheidende kenmerken.

Jobs volhardde in de inspanningen, om de bouw ervan te voltooien, hoewel hij wist, dat het moeilijk zou zijn, het op de Oceaan te zien varen. “Ik moet doorgaan, ik zal niet toestaan, dat ik snel zal sterven, “ zo heeft hij opgebiecht. Het jacht was ook een motor voor zijn geest, in de laatste etappe van zijn leven.

Er is niet veel bewijs,  dat de ‘Venus’ geravitailleerd heeft op Gran  Canaria. Wie kon (en dat zijn er niet veel geweest) heeft het gefotografeerd met zijn camera, waarschijnlijk een iPhone, om dit  als een kleine schat toe te voegen aan zijn fotocollectie. In het tijdperk van het beeld, schreeuwt het jacht van Jobs om een momentopname, meer dan, dat een miljonair van de prestaties ervan gebruik maakt. Anderzijds is het prachtig, hoe een product beantwoordt aan wat haar eigenaar uitsluitend ontworpen heeft voor zichzelf en voor zijn gezin.
kleurlogoCanarias.png


Breuk in het stuwadoorsbedrijf
blokkeert nagenoeg de haven van La Luz

Boluda en Germán Suárez, met samen 52%, besluiten
tegenover Javier Esquivel (‘Opcsa’) met 47%,
de Raad van Bestuur van Sagep te vervangen
en
wijzen uitbreiding van kapitaal af

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 5 september 2013 - De‘Sagep’ heeft opnieuw te maken met een breuk. De drie stuwadoorsbedrijven in de Haven van Las Palmas - ‘La Luz’, ‘La Luz Market’ en ‘Opcsa’ - hebben op woensdag 4 augustus 2013 hun geschillen benadrukt over de controle op het groeperen van de haventerminals, wat als strijdpunt een kapitaaluitbreiding heeft tegenover het gebrek aan liquiditeit. De breuk van de bestuursraad van de stuwadoorsmaatschappij zorgt voor nagenoeg een blokkering van de Haven van La Luz.

De meerderheidsaandeelhouder, ‘Opsca’ (47%), verdedigt een kapitaaluitbreiding met het toetreden van een nieuwe maatschappij die geïnteresseerd is om vennoot te worden. Daartegen verzetten zich ‘La Luz’ (Boluda) en ‘La Luz Market’ (Germán Suárez), die samen 52% van de maatschappij in handen hebben; zij hebben op woensdag 4 september 2013 besloten de bestuursvergadering te schorsen, welke men op dinsdag opnieuw zal bijeenroepen.

                                      De La Luz containerterminal
                                     in de Haven van Las Palmas.

De financiële spanningen waaronder de Sociedad Anónima de Gestión de Estibadoras Portuarias (‘Sagep’) te lijden heeft, doen zich gelden. De meerderheidsaandeelhouder (‘Opcsa’) heeft op woensdag 4 september 2013 samen met de aandeelhouders vergadering aan de hand van het Havenbeheer een kapitaaluitbreiding verwezenlijkt van bijna twee miljoen euro, om het hoofd te bieden aan onmiddellijke betalingen. Dit is uitgerekend het in juni door de Havenvoorzitter, Luis Ibarra, gedane voorstel ter voorkoming van surseance van betaling.

De beide andere vennoten (‘La Luz’ en ‘La Luz Market’) verzetten zich tegen dit initiatief, en stellen andere, alternatieve, wegen ter financiering voor, die gebaseerd zijn op enkele recente arresten. En om te voorkomen, dat men verder gaat met het voorstel, hebben beide ondernemingen het ontslag van de bestuursleden van de aandeelhoudersvergadering op tafel gelegd en, op hun beurt, nieuwe benoemingen voorgesteld.

 Het eerste bloeit maar het andere hangt in de lucht. Het doel van ‘La Luz’ en ‘La Luz Market’ was, de rollen om te draaien binnen de stuwadoorsmaatschappij, omdat men al van twee naar drie stemmen was gegaan, ten koste van een van de ‘Opcsa´. Zodoende zou men de controle verkrijgen over de ‘Sagep’- de voormalige ‘Sestiba’(Sociedad de estiba y desestiba del puerto  = stuwadoorsmaatschappij) totdat dit twee jaar geleden werd geprivatiseerd - met het gebruik van andere argumenten, waarvoor men zelfs de rekeningen van het afgelopen jaar niet had goedgekeurd.

Bij deze confrontatie vroeg men zich af, of ‘La Luz’ beschikte over twee stemmen (meer dan wie ook) met het bezit van 31% van de aandelen, tegen 45% van de ‘Opcsa’, wat hen tot meerderheidsaandeelhouder maakte. Maar in tegenstelling probeerden de beide minderheidsaandeelhouders de optelling tussen beiden te waarderen op 55% van het private kapitaal van de onderneming.

En tot verrassing daagt in deze ondernemersstrijd een nieuwe hoofdrolspeler op, die naar een nieuwe controle kan overhellen. Het lijkt erop, dat de bestuursraad een nieuwe maatschappij aan tafel heeft gebracht die geïnteresseerd was om vennoot te worden.
Het gaat om ‘Gramelcan’, wat de strijd zou kunnen doen kantelen in het voordeel van ‘Opcsa’ en van het Havenbeheer, omdat dit de enige verklaring is die men aantreft voor de onderbreking van uitgerekend dit moment.
 Diverse bronnen benadrukken, dat de situatie niet van dag tot dag van invloed zal zijn op de ‘Sagep’, hoewel dit cruciaal is voor zijn economie.
Nu opent men een onderhandelingsperiode, om te proberen het conflict op te lossen binnen de maatschappij die de containerterminals groepeert.


Luis Ibarra.

De voorzitter van de Autoridad Portuaria (het Havenbedrijf) heeft op woensdag 4 september 2013 geen verklaring willen afleggen over dit bedrijf en hij heeft verwezen naar zijn woorden aan het begin van de zomer, toen hij gewaarschuwd heeft voor het instortingsgevaar door slecht beheer, na zijn weigering, om de bedrijven te compenseren voor de financiële schade van de privatisering.
Ibarra beschikt over een vetorecht over de beslissingen van de Raad van Bestuur van de ‘Sagep’.
kleurlogoCanarias.png


Sato, Hermanos Tito en Félix Santiago verlengen de La Esfinge-pier voor
20,5 miljoen euro

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 31 juli 2013 - De unión temporal de empresas (UTE) (Joint Venture) die bestaat uit de bedrijven Sato, Hermanos Tito en Félix Santiago zal de 410 meter verlenging van de Esfinge-havenpier uitvoeren. Het Bestuur van het Havenbedrijf van Las Palmas heeft op maandag 29 juli 2013 voor 20,5 miljoen euro een van de op Canarias meeste belangrijke bouwwerken van 2013 gegund. De werkzaamheden worden gefinancierd uit de Europese Cohesiefondsen en moeten voor oktober 2015 voltooid zijn.

In een vergadering die gehouden is in Puerto del Rosario, heeft het Bestuur van het Havenbeheer de beslissing tot gunning genomen van de openbare aanbesteding waarin ook offertes zijn ingediend door vijf andere kandidaten, te weten de:
- Cyes- Groep
- Joint Venture van Dragados, Drace en Lems;
- Joint Venture van Satocan, Lopesan, FCC en Acciona;
- Joint Venture van Sacyr en Cristóbal Ortega;
- Joint Venture van Ferrovial, Agroman en Petrecan.


           Het uiteinde van de La Esfinge havenpier, gefotografeerd in juni 2013.
De president van het Havenbeheer Luis Ibarra, heeft op maandag 29 juli 2013 de stap voorwaarts benadrukt die het Havenbestuur heeft genomen, met verwijzing naar “een fundamenteel bouwwerk voor de off shore industrie (de vloot aan olietankers die gewoonlijk afmeert in La Luz voor reparaties en onderhoud) wat voor de havenpier betekent, dat de nieuwe olietankers die komen, toegeleverd zullen worden door Oryx;  een maatschappij, die een investering van 60 miljoen euro heeft gedaan naast de buitenpier van La Luz, met een dozijn nieuwe olie-opslagtanks die zullen gaan functioneren aan het eind van 2013/begin 2014.”

Ibarra heeft ook benadrukt hoe de verlenging van La Esfinge bij zal gaan dragen aan een betere beschutting voor de schepen die vanaf deze havenpier het interinsulaire passagiersvervoer onderhouden, van waaruit nu al rederij Armas haar verbinding met Tenerife heeft gevestigd.Contracteren van ferry’s

Armas heeft enkele weken geleden al aangekondigd, dat men van plan is om  in de toekomst alle haar routes vanuit Gran Canaria naar de andere eilanden, op de verlengde havenpier te centraliseren, waardoor men een belangrijke investering aan het voorbereiden is, opdat er regelmatig tussen de drie en zes van haar schepen kunnen afmeren.

Dit zal niet de enige actie zijn die men gaat uitvoeren op deze havenpier. Het Havenbedrijf heeft een nieuw bouwproject op stapel gezet, tegen een kostprijs die lager is dan aanvankelijk was gepland. Voor La Luz was een aanbesteding gepland met een openingsbedrag van 28 miljoen euro, welke men uiteindelijk heeft gegund voor 20,5 miljoen euro. Een bedrag wat, bijvoorbeeld, ongeveer in de buurt komt van de kostprijs van het Sportpaviljoen, dat het Cabildo (Eilandbestuur)van Gran Canaria laat bouwen in de stadswijk Siete Palmas. Het Havenbeheer is voornemens, om in december 2013 de gunning te doen van de contra pier, ofwel de afsluiting van La Esfinge.

Voor het eindproject wat de acties zal besluiten, is een nieuwe openbare aanbesteding voorzien met een startbedrag van nog eens 20 miljoen euro en omvat de bouw van een hamer vormige contra pier aan het eind van de dan al verlengde havenpier, plus een kleinere barrière aan de Reina Sofía-pier. Deze twee afsluitingen garanderen een adequaat toevluchtsoord voor de grote olietankers, waarvan er twee voldoende ruimte zullen hebben om zich aan de binnenzijde van de havenpier te her bevoorraden.
kleurlogoCanarias.png


Het ongewone Alcaravaneras

Een springvloed heeft op dinsdag een charca (strandmeer) gevormd op het strand wat grenst aan de Jachthaven

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 27 juli 2013 - Las Alcaravaneras heeft deze week de badgasten verrast die normaal naar dit strand komen, met iets minder zand dan gebruikelijk, om het badlaken op uit te spreiden. Tot vreugde van de allerkleinsten  is  deze week ter hoogte van de Jachthaven een strandmeer ontstaan, waarin de kinderen een bad konden nemen, omdat het de gehele dag heeft aangehouden. Een apart verschijnsel, dat slechts 24 uur heeft aangehouden en wat te maken heeft met de maan en het tij.

De hoogleraar Biologie aan de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria en voormalig decaan van de faculteit Zee-wetenschappen, Santiago Hernández León, heeft op vrijdag 26 juli 2013 uitgelegd, dat het maritieme verschijnsel het gevolg is van de springvloed bij volle maan. “Het water onder het zand beweegt ook met het getijden en ontsluit in deze depressie van het strand,” zo laat hij weten.
>
De maan trekt het water van de Oceanen aan en veroorzaakt de getijden; die - al naar gelang de locatie - variëren in hoogte. Als de maan in het eerste en  tweede kwartier staat, zijn deze klein.  Wanneer het echter volle maan en nieuwe maan is, dan zijn deze veel hoger, omdat dan de Zon, de Aarde en de Maan op een lijn staan, waarbij de zwaartekracht van de Zon en de Maan deze in dezelfde richting trekken

De hoogste springvloeden doen zich voor in februari en in september, welke laatsten in de volksmond de mareas (springvloeden) van El Pino worden genoemd.

Dat is wat er afgelopen week is gebeurd. Na twee weken van nieuwe maan, was het op 22 juli 2013 volle maan, ten gevolge daarvan is de zeespiegel gestegen en veroorzaakte het strandmeer.

Het effect van de springvloed verschijnt gewoonlijk niet met een dergelijke intensiteit op het Alcaravaneras-strand, zoals op Las Canteras, waar de steun pieren van de Haven verhinderen, dat de zee deze hoogte bereikt op de kuststrook van de stad; wat de badgasten van Las Canteras wel gezien hebben.

Dankzij het verschijnen van het strandmeer waren de badgasten zich bewust van  het hoge niveau van de zee, dat net zoals het water van een openstaande kraan ronddraait en daarbij en barrière opwerpt van kilo’s en kilo’s zand.

Het aflopende, wat er is op Las Alcaravaneras bij de grens met de Jachthaven, zorgt ervoor, dat het water deze richting op stroomt en niet naar de kant van de Club Náutico. Op Las Canteras doet zich dit echter niet voor, omdat het een strand is wat veel zand verzamelt, hoewel in een enkel geval men dit verschijnsel ook hier heeft waargenomen.

“Het Charca de Maspalomas vult zich soms met brak water, dat van zee afkomstig is als de springvloeden heel hoog zijn. Deze zijn in  staat, over de duinen te komen en het charca (strandmeer) binnen te dringen, “ zo voegt Hernández toe, om uit te leggen,  dat de hoogte die dit maritieme verschijnsel kan bereiken eenvoudigweg met het blote oog waargenomen kan worden en wat zich wetenschappelijk  laat meten via de  getijde meters die in de havens geplaatst zijn.

Het Meetnetwerk voor he niveau van de zee en de golfslag in de Havens van de Staat (REDMAR), zoals  men dit radarnetwerk van de zee noemt - niveau, getijde en golfslag - in werkelijke tijd in ruim 20 Spaanse havens, waaronder die van  La Luz, maakt het mogelijk, actuele informatie te hebben over de staat van de zee, zowel voor de zeelieden,  evenals voor de wetenschappers en het opstellen van historische reeksen waarmee men situaties kan voorspellen en  voorkomen.

Het netwerk is in 2010 in gebruik genomen via de akoestische sensoren en de hogedruk-radars ,met een hoge graad van precisie.
kleurlogoCanarias.png


De zeilschepen
die
Amerika in hun ban houden

De luxueuze ‘Sea Cloud’-zeilschepen, regelmatig te gast in La Luz,  trekken Amerikaanse toeristen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 25 juni 2013 - Het zijn luxe cruiseschepen, exclusief en… regelmatig te gast in de Haven van Las Palmas.  De windjammers ´Sea Cloud´ (I en II) trekken momenteel de aandacht van de Amerikaanse persmedia. Hun lezers zijn regelmatige gebruikers van de vakantie reispakketten die dit soort schepen aanbieden en welke ze in november 2013 gezamenlijk maken naar Canarias.

Voor €2.645,= kan men een luxe cruisevaart naar Canarias boeken, van zeven nachten, aan boord van de Sea Cloud, of de Sea Cloud II. De maatschappij met dezelfde naam heeft al sinds ruim 15 jaar gekozen voor Canarias als centrum voor haar operaties aan het begin van het winterseizoen in hun geleidelijke overtocht vanuit de Middellandse zee naar de Caraïben.

Concessiehouder OPDR, voorheen Paukner, is belast men de verzorging in La Luz van de bevoorrading van hun schepen; die, bovendien, aanleggen bij de scheepswerven van Astican voor hun periodieke revisies en eventuele reparaties.

De Sea Cloud windjammers maken tandem-cruises langs de Eilanden; zodanig, dat de passagiers van het ene schip het tweelingschip kunnen bezoeken tijdens het afgemeerd zijn. Ze komen weer naar Canarias in november 2013.


                                               'Sea Cloud II'.


                                         Sea Cloud II Lounge.
Het aanbod trekt Noord Amerikaanse toeristen, die regelmatige gebruikers zijn van  de  volgende reis die schepen op hun programma hebben staan: een Atlantische overtocht die hen van de Canarische Archipel naar de Caraïbische havens brengt, waarover ze 21 dagen doen met een snelheid van 10 knopen.

Feit is, dat het Amerikaanse dagblad ‘USA Today’ deze maand aandacht besteedt aan het enkelvoudige reispakket, wat weinig gebruikelijk is in de cruisemarkt, en nog veel minder in de markt van recreatieve zeilschepen.


                                                    Sea Cloud II.

Exclusieve reizen

De betrekkingen van de in Hamburg gevestigde rederij met de hoofdstad van Gran Canaria zijn niet nieuw, integendeel. De ‘Sea Cloud II’ is aan het begin van de Eeuw gedoopt aan de Santa Catalina-pier, nadat El Corte Inglés het meubilair van het scheepsinterieur had gecompleteerd. De Haven van Las Palmas functioneert als basis voor de twee imposante zeilschepen die, samen op 21 november 2013 zullen afmeren in Santa Cruz de Tenerife, om de passagiers de gelegenheid te geven, over en weer, de beide schepen te bezoeken.

De nu klassieke Sea Cloud (het origineel is gebouwd in 1931) biedt plaats aan 45 passagiers. De Sea Cloud II is moderner en uitgerust op Gaullistische scheepswerven, en heeft zij capaciteit voor 70 passagiers. Hun aanbod bestaat uit exclusieve reizen, van alle gemakken aan boord voorzien, om van een aangename overtocht te genieten. Dit trekt, vooral, reizigers aan die liefhebber zijn van zeilen op de traditionele manier. Deze windjammers zijn bekendheden in het internationale circuit en zij hebben hun plaats verworven na vele jaren zeilen naar diverse locaties op de Planeet.

Alvorens naar de Caraïben te vertrekken, leggen de schepen aan in de hoofdstad van Gran  Canaria, Tenerife, La Gomera en El Hierro, op een avontuur, dat als men het compleet wil ondernemen, verplicht tot een kleine transfer van de toeristen: men moet zich eerst inschrijven in Las Palmas de Gran Canaria voor de overstap op Tenerife. Een kleine moeite, gezien het feit, dat men kan genieten van twee van de meest luxueuze zeilschepen ter wereld.

En jawel: de rederij benut de hulpmotor alleen in bepaalde omstandigheden, opdat hun schepen brandstof besparen en gunstig kunnen bunkeren. Hun aanwezigheid aan de horizon van de hoofdstad van Gran Canaria is een contante, die jaarlijks wordt herhaald. Echter, de Amerikaanse pers draagt momenteel bij aan hun prestige en… daagt de lezers uit met een maritieme verleiding.
Sea Cloud Windjammers:

http://www.seacloud.com/en/home.html
Reisje boeken:
http://www.seacloud.com/en/virtual-catalogues.html
Folder begin Winterprogramma - Seizoen2013/2014:
http://www.seacloud.com/en/virtual-catalogues.html
kleurlogoCanarias.png


Rederij Armas  bouwt twee havenpieren bij de La Esfinge-pier voor het afmeren van haar ferry’s

De rederij richt zich op de buiten-pier, voor
al haar dienstverlening aan passagiers naar
Tenerife, Lanzarote en Fuerteventura

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 18 juni 2013 - Naviera Armas bereidt zich - met het groene licht van het Havenbestuur - voor, op de bouw van twee binnenpieren aan de La Esfinge-pier. Een bouwwerk, dat door de rederij zelf gefinancierd wordt, waarbij de behandeling van het project in gang is gezet met de bouwbedrijven. De aanleg van de binnenpieren vergroot de dienstverlening aan passagiers aanzienlijk in dit uiterste deel van La Luz, waar Armas gelijktijdig drie tot zes schepen kan afmeren op deze locatie en waar men al haar operaties in de hoofdstad van Gran Canaria zal concentreren.

Momenteel heeft de rederij haar installaties op de havenpieren van León y Castillo, Cambulloneros, Sanapú en de genoemde Esfinge-pier, van waaraf men momenteel haar ferry dienst onderhoudt met Tenerife. Feit is, dat het bouwwerk - waarvan het eerste deel van de pier gefinancierd wordt met subsidies van de Europese Unie - een besparing van 30 minuten gaat opleveren in de reistijd op het traject tussen Gran Canaria en haar buureiland, die nu twee en een half uur in beslag neemt.


                     De ´Volcán de Tamadaba´, van Naviera (Rederij) Armas,
          afgemeerd in de eerste week van juni 2013 aan de La Esfinge-pier.

De verplaatsing naar de buiten pier voor de transportdienstverlening aan passagiers was een eis die de Haven van Las Palmas moest inwilligen, om zich te kunnen verzekeren van het verkrijgen van ongeveer 25 miljoen euro van de Europese Investeringsbank voor de uitvoering van de het bouwwerk. Het plan, zo bevestigt de maatschappij, is het verlaten van de overige pieren en al haar passagiersactiviteiten te concentreren in de omgeving van de La Esfinge-pier.

De eerste fase van het project zal bestaan uit de bouw van twee binnenpieren, parallel aan de Reina Sofía-pier en de La Esfinge-pier, waar aan beide zijden de vloot van rederij Armas kan afmeren. In totaal zal de capaciteit van de beide binnenpieren voldoende zijn voor het gelijktijdig afmeren van zes schepen.

Bij de dienstverlening tussen La Luz en Tenerife zal men haar ferry’s naar Lanzarote en Fuerteventura voegen. Vanuit het Havenbeheer ondersteunt men het plan van Armas; vooral, omdat het wordt gesteund door particuliere bijdragen en omdat het een aanzienlijke publieksstroom genereert in een gebied, dat in de komende jaren steeds verder ontwikkeld zal worden, net zoals de omgeving van de Esfinge-pier en de Zona Franca (het Vrijhandelsgebied).

De gebieden rond de pier zijn in de afgelopen jaren onophoudelijk onderhavig aan bouwwerkzaamheden, sinds men de eerste fase ervan heeft voltooid en die nu operatief is sinds de multinational Oryx begonnen is, zich te installeren op de binnenterreinen. Het bedrijf heeft 60 miljoen euro geïnvesteerd in een dozijn, grote brandstofopslagtanks.  Men is voornemens, om aan het eind van 2013 brandstof te gaan leveren aan de schepen, om zodoende een referentie te worden voor de bunkering sector van La Luz.

Enkele weken geleden zijn de tractoren begonnen met het bouwrijp maken van de grond van het nieuwe perceel waarop de multinational Shell, via derde bedrijven, een logistiek magazijn wil maken voor buizen en specifiek materiaal voor boorplatforms en olietankers. Uitgerekend de bemanning van de gloednieuwe ‘Noble Globetrotter II’ (gebouwd in 2013), van de door Shell ingehuurde olietanker om te opereren in de Golf van Guinea, maakt dezer dagen deel uit van haar nieuwe installaties in de wateren nabij de Haven van Las Palmas.

Het Havenbestuur bereidt bovendien de aanbesteding voor van de tweede fase van de pier, waarvoor de  Uniones Temporales de Empresa (Joint Ventures) opteren die gevormd worden door:
- Dragados, Drace en Lems,
- Satocan, Lopesan, FC en Acciona,
- Sato, Hermanos Tito en Félix Santiago,
- Ferrovial, Agroman en Petrecan,
en bovendien de Cyes Groep.


Puerto de La Luz, de Haven van Las Palmas in Las Palmas de Gran Canaria.

Het gaat om de verlenging van de pier met 400 meter met een breedte van 25 meter, waarvoor de beslissing genomen zal worden in de Bestuursraadsvergadering die medio juli 2013 gehouden zal worden op het eiland Fuerteventura.
De werkzaamheden zal men financieren met subsidies, van ruim 20 miljoen euro, uit het Fondo Europeo de Equilibrio Regional (Feder) (Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling = EFRO) voor de periode 2007-2013.

Rond 2015 zal men de acties voltooien met nog eens twintig miljoen euro. In totaal zal men ongeveer 50 miljoen euro in het gebied investeren, met een interventie die Armas als cruciaal beschouwt voor het projecteren van haar nieuwe pieren en terminal, zodat haar activiteiten naar behoren worden beschermd.
kleurlogoCanarias.png


’s Werelds grootste drijvende hospitaal
wordt omgebouwd in La Luz

De 'Africa Mercy' ligt afgemeerd bij Astican
om  haar capaciteit te vergroten

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag, 7 juni 2013 - De ‘Africa Mercy’ is op donderdag 6 juni 2013 de haven van la Luz binnengelopen, om een complete verbouwing te ondergaan, waardoor men meer verpleegcapaciteit en bedden krijgt voor de patiënten. Het schip van Naves de Esperanza staat geregistreerd als ’s werelds grootste drijvende hospitaal van een Niet gouvernementele organisatie (Ngo) (Goed Doel).

De organisatie verleent sinds 1978 humanitaire hulp op het Afrikaanse Continent. Haar reparatie, aldus de Ngo, wordt uitgevoerd door de scheepswerf Astican, waar het ongeveer een maand zal verblijven. Vervolgens vertrekt ze naar Santa Cruz de Tenerife, waar ze drie weken lang te bezichtigen zal zijn door het publiek en daarna haar werkzaamheden zal voortzetten in de Congolese Republiek.

Het schip is in de Haven aangekomen vanuit Guinee Conakry; de staat, waar het een maand lang zorg heeft verleend aan patiënten en medische assistentie aan de bevolking. Onder de gebruikelijke werkzaamheden valt ook het opleiden en assisteren van artsen in het land waar men werkt.

Ricardo Menzies, verantwoordelijk voor de Communicatie van Naves de Esperanza, heeft het lange verblijf bevestigd, wat voorzien is voor de ‘Afrika Mercy’: een schip, dat in 1988 gebouwd is op de Elsinor-werf in Denemarken. Hoewel ontworpen als een spoortransportschip, dat vervolgens is omgebouwd voor het verrichten van medische taken.


Naves de Esperanza biedt daar waar men optreedt, chirurgische en gespecialiseerde zorg. In het werk wordt voorzien door vrijwilligers en is vooral belangrijk voor personen die van haar diensten gebruik maken in ontwikkelingslanden. De zorg omvat staaroperaties en tandheelkunde. Ook behandelt men lepra, brandwonden, oorlogsverwondingen, en tumoren. Ook verleent men assistentie aan vrouwen die zwanger zijn.

In juli 2013 vindt in het Alfredo Kraus-Auditorium de presentatie van een documentaire van Naves de Esperanza plaats waarbij vertegenwoordigers van de Ngo aanwezig zullen zijn. De geschiedenis van een droom, zo legt Menzies uit: het is film, die gemaakt is op Canarias, en legt gedeeltelijk uit wat de Ngo doet. “Het is een gelegenheid, om kennis met ons werk te maken,” legt Menzies uit.

Dit werk omvat het ontwikkelen van micro-bedrijfjes, bewustmaking van het voorkomen van besmetting met ziektes zoals aids, onderricht in het behandelen en consumeren van drinkwater, of het bereiken van adequate gezondheidsniveaus in de gemeenschappen waarmee men in contact komt en het volgen van de beroepsartsen in deze gebieden.
Met de verbouwing die men in La Luz verricht, krijgt de ‘Africa Mercy’ meer capaciteit, om door te kunnen blijven gaan met hulpverlening op het buurcontinent. De schepen van Naves de Esperanza hebben al in 17 landen zorg verleend.
kleurlogoCanarias.png


Wandelroute met scheepsankers
leidt cruisepassagiers van de Haven
naar Las Canteras

Het Havenbestuur verkrijgt de ankers met een bodemschoonmaak van de baai

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - Día de Canarias, donderdag 30 mei 2013 - Het havenbestuur plant een wandelroute die gemarkeerd zal worden door een aantal scheepsankers welke nu nog de baai bevolken, dit om de haventraditie van de stad te markeren.

Dit is een van de ideeën van de voorzitter van het Havenbestuur, Luis Ibarra, voor het verfraaien van het gebied en, waarvoor op dinsdag 18 mei 2013 de Comisión de Ordenación del Territorio y Medio Ambiente (Cotmac) (Milieucommissie Ruimtelijke Ordening) goedkeuring heeft gehecht aan de milieurapportage voor het plan van de dienstensector van de haven van La Luz en van Las Palmas.
ancla_large.jpg
Het project, dat het aanzien van het toegangsgebied voor de cruisepassagiers naar de stad gaat veranderen moet alleen nog behandeld worden door het Gemeentebestuur; iets, waarvan Ibarra voorziet, dat dit in september 2013 zal gaan gebeuren wanneer de haventechnici de wijzigingen hebben doorgevoerd die zijn aanbevolen door de Cotmac.

De havenvoorzitter heeft zich heel tevreden getoond in de wetenschap, dat de Commissie het groene licht gegeven heeft voor de herinrichting van het gebied, omdat ‘in slechts twee jaar tijd’, men bereikt heeft, alle stappen te zetten, waardoor het plan ruimtelijke ordening voortgang kan vinden.

Ibarra herinnert eraan, dat in september,” de aankomst van toeristen toeneemt, “omdat het aantal cruiseschepen verdrievoudigd is, dat als thuisbasis Las Palmas de Gran Canaria heeft. “Daarom moeten we beginnen te werken, om de waarde van het gebied te laten toenemen,” aldus Ibarra.         In geel gemarkeerd, de nieuw aan te leggen wandelroute naar Las Canteras.
Een van de eisen van de Cotmac is de verzekering van het hebben van een voetgangersverbinding ter hoogte van de Havenmarkt. “Wij zijn verheugd, omdat dit ons uitgangspunt is: een snelle en open verbinding van de Haven met Las Canteras· Daarvoor studeren de architecten van het Havenbestuur nu op het creëren van en een doorgang tussen de pier van de cruiseschepen en een voetgangersbrug naar het marktgebied. “ Het meest logisch is, dat het voetpad langs de achterzijde van Winkelcentrum ‘El Muelle’ gaat en verbinding krijgt met de Avenida de los Consignatarios, om uit te komen bij  de voetgangersbrug,” zo legt Ibarra uit. “We schatten in, dat er om de 25 a 30 meter een scheepsanker komt,” zo voegt hij toe. Gezien de afstand tussen beide punten, zou dit betekenen, dat er een twintigtal ankers zal worden aangebracht.


                        Luis Ibarra, voorzitter van het Havenbeheer van La Luz.
De scheepsankers die men ter decoratie van de wandelroute zal gebruiken, zullen tijdens een schoonmaak van de bodem van de baai gehaald worden, welke het Havenbestuur voor de komende maanden op het programma heeft staan. Ibarra studeert zelfs op het vervaardigen van panelen die informatie zullen verstrekken over de meest representatieve ankers. “Op de zeebodem liggen ankers daar al ruim 130 geleden terecht zijn gekomen en die een geschiedenis hebben die we zeker moeten vertellen,” zo merkt hij op.

Het is de bedoeling van de havenvoorzitter, om met dit initiatief een “herinnering te creëren, dat dit een havenstad is met een mengeling van culturen.”

Als de Gemeenteraad het project eenmaal heeft goedgekeurd, zal men de eerste werkzaamheden aanbesteden. Ibarra voorspelt, dat de voetgangersbrug het eerst zal zijn wat men wil creëren. “Nu de Cotmac het plan heeft goedgekeurd, kunnen we op zoek gaan naar een grote investeerder, die een toeristische waarde aan het gebied geeft, en naar nautische ondernemers die zich hier willen vestigen,” zo verzekert de havenvoorzitter.

Wat Ibarra echter niet wil, is, dat zich hier horecabedrijven vestigen, “want de horeca die men kan aantreffen in de omgeving van Las Canteras en in Winkelcentrum ‘El Muelle’, voorziet al in die functie,” zo verzekert hij. “Het is onze bedoeling, een mensenstroom op gang te brengen tussen de beide gebieden,” zo besluit Ibarra.
kleurlogoCanarias.png


De nieuwe toegang naar de Jachthaven biedt plaats aan
het houden van grote evenementen

De huidige toegang wordt uitgang  voor
auto’s en voetgangers

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 26 mei 2013 - De nieuwe toegangen naar de Jachthaven die het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria momenteel plant, zullen het organiseren van grote evenementen mogelijk maken in dit gebied.

De toekomstige toegang van het verkeer wat circuleert in de Jachthaven zal men gaan oplossen met een omleiding via een onderdoorgang van de Avenida Marítima, ter hoogte van de Calle Juan XXIII. De uitgang zal een van de twee wegen zijn die momenteel de toegangspoort naar de Jachthaven vormen, nabij het Romano-Park en het Hoofdbureau van Politie. De andere weg zal een voetpad worden voor de stadsbewoners; een verplicht element, opdat het Havenbestuur het houden van beurzen en gelijksoortige evenement in de haven kan toestaan.


             Het gedeelte waar de onderdoorgang op de Avenida gaat komen,
               om een opening te maken voor het verkeer naar de Jachthaven.
Dit heeft Luis Ibarra, de voorzitter van het Havenbestuur, bevestigd op zaterdag 25 mei 2013, die zich ook tevreden heeft getoond over het feit, dat het Cabildo (Eilandbestuur) nu overweegt dit op te nemen in haar korte termijn-investeringsplannen voor de Haven.

Ibarra heeft laten weten, dat de nieuwe voetgangerstoegang (wat nu de uitgang voor auto’s is) het de overheid mogelijk zal maken te voldoen aan de veiligheidseisen die bestaan bij het organiseren van evenementen, zoals feesten, ontmoetingen, beurzen en bijeenkomsten. Iets, wat al langer een wens is van de ondernemers in het gebied.

De voorzitter van het Havenbestuur heeft echter aangegeven, “dat we spreken over initiatieven die men kan realiseren op een tijdstip waarbij men de rust respecteert, vooral voor het gezinsleven.” Dit houdt in, dat men het niet veel later maakt dan middernacht. “We praten hier niet over nachtdiscotheken en feesten die doorgaan tot aan de dageraad,” zoo heeft Ibarra aangegeven.

Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria heeft de ontwerptekeningen voor de werkzaamheden al klaar, die nog wel moeten worden goedgekeurd door de Canarische Regering.
In elk geval, vindt de actie plaats in het kader van de samenwerking die het Havenbestuur onderhoudt met het hoofdstedelijke Gemeentebestuur en het Cabildo zelf, om de krachten te bundelen wat de ontwikkeling betreft van ruimten in de haven en haar verbindingen met het stadsgedeelte.

Een collegiaal overheidsklimaat, waaraan de voorzitter van La Luz refereerde op zaterdag 25 mei 29013 en wat ook de minister van Openbare Werken, Carlos Sanchez, van het Cabildo (Eilandbestuur) heeft gedaan en die ziet, “dat er andere tijden achter ons liggen en, dat men nu allemaal de schouders eronder zet.”

De voorzitter van de Ondernemersvereniging van de Jachthaven, Javier Roldán, heeft dit ontvangen als, “een goed bericht” voor wat betreft de planning van de werkzaamheden, inclusief een pakket van 150 miljoen euro in projecten die het Cabildo (Eilandbestuur) voorbereidt voor de hoofdstad voor de nabije toekomst. Dit geldt ook voor het feit van de nieuwe voetgangerstoegang die de mogelijkheden in het gebied verruimt, “ voor onderbrengen van publieksevenementen in de gezinssfeer”.
“De ondernemersvereniging, ondersteunt deze initiatieven, en alles wat een gunstige uitwerking zal hebben op de Jachthaven. Dat is iets waar we al lang voorvechter van zijn,” aldus Roldán.

Al in 2011 hebben de ondernemers de mogelijkheid voorgesteld hier een kleine markt te organiseren; een idee, dat uiteindelijk niet is doorgegaan. Ook heeft met het Havenbestuur gewezen op de noodzaak van het vernieuwen van de signalering, en nog meer, op het verbeteren van de toegang voor voetgangers. De Jachthaven blijft steeds meer verkeer ontvangen, voor een deel dankzij evenementen zoals de ARC-regatta, die jaarlijks in november haar vertrekplaats heeft in de hoofdstad van Gran Canaria. De komende editie zal twee keer zo groot zijn, met meer deelnemers en een compleet activiteitenprogramma.
kleurlogoCanarias.png


De pier die als havenhoofd
het aantal aanlegplaatsen in 
de jachthaven
zal  gaan verdubbelen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 28 april 2013 - De Muelle Deportivo (Jachthaven) zal over bijna het dubbele aantal aanlegplaatsen kunnen gaan beschikken, dan waarover deze momenteel beschikt, meer beschut en geschikt voor het afmeren van grote scheepsjachten dankzij een toekomstige uitbreiding van het havenhoofd.

De Autoridad Portuaria de Las Palmas (het Provinciale Havenbestuur van Las Palmas) ondersteunt het plan voor de aanleg van een nieuwe havenpier als havenhoofd ter hoogte van de Calle Carvajal. De pleziervaart-sector is volop in ontwikkeling en in de hoofdstad van Gran Canaria wil men de nieuwe commerciële mogelijkheden benutten met betere en veiligere voorzieningen. Deze ideeën kunnen worden gerealiseerd uit eigen middelen van de Haven, samen met de financiering die afkomstig zou kunnen zijn uit de Europese fondsen.


In oranje, het uitbreidingsproject van de Jachthaven.

De herinrichting van de haven vormt een wezenlijk onderdeel van de toekomstplannen van de Autoridad Portuaria (het Havenbeheer). Het Algemene Plan voor de Infrastructuur, waarin men twee doelstellingen de lijnen uiteenzet voor de komende jaren, omvat een investering van 50 miljoen euro voor de uitbreiding van de aanlegplaatsen.

Enerzijds gaat het om de veiligheid van het afmeren in de jachthaven te garanderen, met twee nieuwe havenpieren die de haven zullen beschermen tegen de getijden, vooral tijdens perioden van slecht weer.
Anderzijds wil men de haven voorzien van de benodigde capaciteit, om te kunnen voldoen aan een veeleisende markt; die van de grote jachten, welke zodoende, de optimale condities aantreffen, om af te meren in de hoofdstad van Gran Canaria.

Momenteel heeft de  Muelle Deportivo (Jachthaven) een capaciteit van 1.200 aanlegplaatsen, voor plezierjachten met een diepgang van vijf meter en met de ruimte die men aan de zuidkant wint, zouden dit 1.000 aanlegplaatsen meer kunnen zijn. Ook zal met de haven uitbaggeren, om te komen tot een diepte van zeven, of acht meter. De nieuwe noorderpier, zal deze kant van de bestaande pier afronden. De tweede zal een lengte krijgen van 700 meter en men zal voldoende ruimte creëren voor de nieuwe pontons.

Om deze aanleg te kunnen realiseren, zal men opvulling moeten realiseren, om meer grond te verkrijgen voor de dienstverlening van de Jachthaven. Momenteel beschikt de Jachthaven over een zeilschool, diverse horeca- en uitgaansgelegenheden en een duikclub. Ter hoogte van de Calle Carvajal zal een terrein kunnen ontstaan voor nieuwe ondernemingen die te maken hebben met de sector, winkels en horecabedrijven. Het zal duidelijk zijn, dat het Havenbeheer over de uiteindelijke bestemming ervan zal moeten beschikken, evenals over de concessies voor deze ruimten.

Meer terrein voor dienstverlening
Zo zal de verlengde havenpier de huidige binnenhaven vergroten en een groter aantal klanten kunnen bedienen, maar ook het uitgaansleven in de hoofdstad van Gran Canaria uitbreiden.

Het project zou volgens verwachting  afhankelijk van de overheidsafhandeling - binnen twee of drie jaar uitgevoerd moeten gaan worden. Momenteel heeft het voor dit gebied door het havenbestuur ontworpen bestemmingsplan de voorlopige goedkeuring.

Het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) en het Gemeentebestuur van Las Palmas de Gran Canaria, zijn de overheden op het gebied van de bevoegdheden voor de bouw, evenals de Canarische Regering dit is (in het bijzonder op de milieu-effecten). Als men eenmaal deze barrières heeft overwonnen en financiële dekking heeft, zal de haven een belangrijke stap kunnen zetten in haar uitbreiding; de Jachthaven zal zodoende veranderen in een sterk referentiepunt, op een moment, dat de brandstofmarkt (olieboor platforms  en olietankers die opereren in de Golf van Guinee) vaker zullen afmeren in La Luz (de haven van de Provincie Las Palmas en van Las Palmas de Gran Canaria), waarbij ook steeds meer, en frequenter, cruiseschepen zullen afmeren aan de Santa Catalina-pier.
kleurlogoCanarias.png


De Koninklijke Nederlandse Shell
vestigt zich in La Luz

De multinational gaat de Haven gebruiken als logistieke basis
voor de Shell-operaties in de Golf van Guinee

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 23 april 2013 - De van oorsprong Nederlands-Britse multinational Royal Dutch Shell (algemeen bekend als Shell) heeft - als een van de wereldwijd zes grootste staats-onafhankelijke oliemaatschappijen - een akkoord bereikt met de Zona Franca (het Vrijhandelsgebied) voor het vestigen van een logistieke basis in La Luz (de Haven van de provincie Las Palmas en het eiland Gran Canaria).

In de Golf van Guinee zijn momenteel een vijftigtal olieboorplatforms actief en ongeveer 300 hulpschepen. Shell gaat, via een derde partij, een groot magazijn beheren met de opslag van pijpleidingen die bestemd zijn voor deze markt, bovendien vestigt men nieuwe kantoren en versterkt met het gewicht van de hoofdstedelijke Haven in een in het gebied groeiende sector.                             Puerto de La Luz, Las Palmas de Gran Canaria.
Antonio Vera, commercieel gedelegeerde voor de Zona Franca (het Vrijhandelsgebied), heeft de komst van Shell bevestigd, na een intensief onderhandelingsproces, dat begin 2012 van start is gegaan. De oliemaatschappij heeft uiteindelijk besloten zich in La Luz te vestigen. Andere Afrikaanse havens hebben in deze periode geprobeerd de genoemde basis binnen te halen, maar Shell heeft besloten, dat de dienstverlening welke beschikbaar is op Gran Canaria het beste voldoet aan wat de oliemaatschappij wil.

Zo heeft Shell een openbare internationale aanbesteding geopend, zodat ander bedrijven als dochteronderneming het nieuwe logistieke centrum van Shell kunnen gaan beheren. De procedure staat op het punt, ondertekend te worden met het winnende bedrijf. Maar er is uiteindelijk een akkoord, Shell zal gaan beschikken over 400 tot 500 m² overdekte ruimte, voor haar kantoren, en over 8.000 m² voor het logistieke magazijn. De vestigingsplaats moet nog worden vastgesteld, maar zal in de nabijheid van de Esfinge-pier zijn, binnen de Zona Franca (het Vrijhandelsgebied), wat de operator de garantie geeft, aanzienlijke belastingvoordelen te genieten.

In de afgelopen dagen zijn de stappen ondernomen zodat het Havenbedrijf van Las Palmas de tijdelijke vergunningen verleent die nodig zijn voor Shell om in La Luz te beginnen, ondertussen onderneemt men het proces voor verlening van de concessie, die een langere tijd in beslag neemt. Het voornemen van de multinational is, om uiterlijk medio mei 2013 in de hoofdstad van Gran Canaria operationeel te zijn. In elk geval is het Havenbestuur bereid, om de procedures te versnellen, om de toegang van de maatschappij in de Haven mogelijk te maken.

Het doel van de lokale overheden en instanties, het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, het Gemeentebestuur van Las Palmas de Gran Canaria en de Zona Especial Canaria, is de internationalisering van de commerciële activiteit op het eiland te bevorderen, evenals op de havenpieren van het eiland. De komst van grote maatschappijen beschouwt men als basaal voor het consolideren van deze strategie. Antoni Vera, heeft, na ondertekening van het akkoord, laten weten: “ De komst van Shell is heel belangrijk voor ons, vanwege het zogenoemde effect dat kan ontstaan met operaties van een onderneming van dit kaliber in de Zona Franca en in La Luz".


                                                        Golf van Guinee.

                                           Islas Canarias.
Anderzijds heeft de multinational Shell de bedoeling te voorzien in de behoefte van een vol in expansie zijnde markt, die men ontwikkelt in de omgeving van de Golf van Guinee. Daar opereren olie boorplatforms en voorzieningen (bevoorradingsschepen en olietankers), waarvan er veel La Luz aandoen voor onderhoud en de meest noodzakelijke reparaties.

De meest recente inspanningen van het Havenbeheer - en van de voornaamste bedrijven die daar deel van uitmaken - hebben zich gericht op het aanwerven van maatschappijen die actief zijn voor de Afrikaanse kusten. Daartoe wil La Luz een rol spelen, gebaseerd op het zijn van strategische enclave, vanwege haar geografische ligging en haar hoedanigheid van haven van de Europese Unie, met alle communautaire garanties die zijn voorgeschreven en die extra vertrouwen geven aan de tankervloot.

Shell wil zich verzekeren van voldoende toelevering van pijpleidingen voor al deze operaties. Andere multinationals spelen ook een rol op Gran Canaria. Dit is het geval met Oryx, dat drie grote brandstofdepots in de nabijheid van de Esfinge-pier heeft in het deel van de haven wat wordt aangepast op de aardolievloot.

Zo voorziet de Haven, beetje bij beetje, in de uitbreiding; o.a. door verlenging van de Esfinge-pier met 400 meter en vervolgens de afsluiting ervan. Voor de zomer van 2013 zal men beginnen met de eerste werkzaamheden daartoe.

Tankers en 'bunkering´
Als dit eenmaal voltooid is, zal er permanent voldoende ruimte zijn voor het afmeren van grote tankers en bovendien voor een passagiersschip (dat van de rederij Armas, dat momenteel de lijndienst onderhoud met het eiland Tenerife). Kortom, La Esfinge zal het strategische punt zijn voor het bedienen van de olietankers, voor de groeiende, zogenoemde ‘bunkering’-sector (de opslag van brandstof) en de havenactiviteit doen veranderen in een markt die in de komende tien jaar het dubbele kan herbergen aan olie boorplatforms die opereren in zuidelijke wateren.

Dit alles zal ook meer omzet opleveren voor de in de Haven gevestigde bedrijven, zoals voor de scheepswerven, die steeds meer gespecialiseerd raken in het repareren van olietankers en de afgeleide contracten die dit met zich meebrengt. Ook de horeca  zal voordeel hebben met de komst van de  gespecialiseerde bemanningsleden voor deze technische taken, die langere tijd in de hoofdstad zullen doorbrengen. Ook de komst van Shell draagt daaraan bij.
kleurlogoCanarias.png


50 pesetas en
een honderdjarige geschiedenis

LAS PALMAS DE GRAN  CANARIA - maandag 1 april 2013 - Sinds men op 9 maart 1908 in een van de zalen van het Gabinete Literario de Real Club Náutico de Gran Canaria heeft opgericht, is er 105 jaar verstreken. Een eenvoudig Reglement van 31 Artikelen vormde de basis van een sociëteit die zich wijdde aan sport, cultuur en sociale contacten; en die nog steeds een van de hoogtepunten vormt in het Grancanarische leven. De Real Club Náutico de Gran Canaria heeft een decennium lang gestreden, om haar jachthaven te verkrijgen.

Vijftig peseta’s
Dat was de aanvankelijke lidmaatschapsprijs die de 176 oprichters als lid moesten betalen en van wie de namen worden opgesomd op de laatste pagina’s van het Reglamento del Real Club Náutico de Gran Canaria en, waarvan de Universiteit van de Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC) een kopie bewaart die na te lezen is op de internetpagina Memoria Digital de Canaria:
http://mdc.ulpgc.es
en
http://mdc.ulpgc.es/cdm/compoundobject/collection/ammft/id/30493/rec/38


De fondsen die werden ingezameld dankzij een initiatief wat geleid werd door Gustavo J. Navarro Nieto, werden bestemd voor het creëren van een instelling die zich wijdde aan sport en aan de beeldvorming van het Eiland.

Navarro Nieto, de toenmalige eerste voorzitter van de nieuw gevormde sociëteit, verklaart het karakter ervan op de navolgende wijze: “De Real Club Náutico wil niet alleen een sportvereniging zijn, maar wil ook een ontspanningsvereniging zijn voor de fysieke en morele ontwikkeling van het individu en van de groep, in het bijzonder die van zeikers […] we kunnen ons beschouwen als volgers van een groot programma, dat we willen ontwikkelen en waarbij we onze zinnen hebben gezet op de verheerlijking van Gran Canaria.”

De bedoeling van de oprichters was, “gebruik te maken van de wat de natuur genereus aan de stad had geschonken, voor het verwerven van wereldwijd belang waartoe het perfect geschikt was, om een trekpleister te worden voor reizigers.”

Na die woorden bij de oprichting van de club en de belofte voor een veelbelovende toekomst, telt de sociëteit een honderdtal jaar later  ruim 7.000 leden, heeft men een tentoonstellingszaal voor kunst - de Sala Néstor - en hebben de atleten van de club in de hele wereld het grote aantal zeilers laten zien, dat op Canarias bestaat met diverse Olympische en WK-titels.

Maar hoewel de doelstellingen van de club zijn uiteengezet door de initiatiefnemer, was in wezen de reden van haar oprichting “de interesse die in Las Palmas ontwaakte voor het houden van de herdenking regatta’s van de Ontdekking van Amerika, waarvan de organisatie het vertrek had gepland in de haven van Palos (Huelva), op 3 augustus 1908,” zo laten de geschiedkundigen Manuel Ramírez Muñoz en Encarna Galván González weten in hun boekwerk: ‘El Real Club Náutico de Gran Canaria 1908-2000.

Huur
De eerste moeilijkheid waarmee de pas opgerichte vereniging mee te maken kreeg, was, waar men het clubgebouw moest bouwen. Ramírez en Galván herinneren eraan, “dat de eerste vestiging een benedenkamer was op nummer 28 in de Calle Travieso, die gehuurd werd voor 25 peseta’s (plm, €0,57) per maand.” Die tijdelijke vestigingsplaats was de opmaat naar het pand, dat men vervolgens bouwde tegenover de Depósitos Comerciales y Gran Canaria waartegen aangifte werd gedaan, zo bevestigen de deskundigen.

“Het gebouw, gefundeerd op tweehonderd pijlers van gewapend beton en bestaande uit een middendeel met twee zij paviljoens met een groot terras naar zee en twee ranke torens op de bovenverdieping, trok in dat tijdperk de aandacht, als een van de mooiste gebouwen van Europa,” aldus de geschiedkundigen.

Wat voor de een, een model was van post-romantische architectuur, was voor anderen - de allerkleinsten - een wereld tussen het land en de zee, waar de fantasie de vrije loop had.
456870712-8611d493ea_large.jpg
De journalist Ángel Tristán Pimienta vat het gevoel van zijn jeugd samen in zijn ‘Memorias del Real Club Náutico’- waarvan de publicatie gepresenteerd is in de Real Club Náutico de Gran Canaria, toen men het 100-jarig bestaan vierde - op de navolgende manier: “ Voor ons kinderen die tussen het Las Canteras-strand en het Santa Catalina-park woonden, met de haven nabij en die er binnen konden gaan, oefende de Real Club Náutico een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit vanwege zijn mix van avontuur een mysterie. Avonturen, zoals het vangen van krabben aan de andere kant van de tunnel die de twee dokken verbond, aan het begin van de Santa Catalina-pier, bijna aan de voet van de overkapping die de zonnestralen doorliet via zijn enorme, houten jaloezieën.
75461591_large.jpg

Maar het weer speelde het pand parten en beetje bij beetje raakte het aangetast. “In 1960 stortte een deel van de pier in […] en volgens een technisch rapport zou het mogelijk zijn, dat het gebouw hetzelfde risico liep,” vertellen Ramírez en Galván.
p0nimwg5zlarge.jpg

Tweede leven
In 1962, na een strijd, om vergunningen te krijgen voor de bouw van een nieuw pand wat tientallen jaren mee zou kunnen, verhuisde de club naar haar huidige pand, waar men een tweede leven begon.”

Naarmate de sportieve prestaties van het instituut toenamen, groeide ook het aantal leden – men telde bijna 500 zeilliefhebbers - en namen de sociale evenementen toe, waaronder feesten en gerenommeerde culturele- en sportevenementen.

In deze tweede etappe moet men bijvoorbeeld het Spaanse Snipe kampioenschap in 1961 noemen, de WK in 1965, of de Miss Spanje verkiezing in datzelfde jaar.

De keuze van het Teatro Pérez Galdós, het Estadio Insular en de Real Club Náutico de Gran Canaria  als locaties voor het verkiezen van de mooiste vrouw van het land werd door alle communicatiemedia geïnterpreteerd, als een officiële erkenning van de vooraanstaande toeristische rol die op dat moment de Canarische stad speelde,” zo laten de geschiedkundigen weten.


Snipe Klasse.

De zeiler Joaquín Blanco Roca was de eerste die in 1973 een nationale zeiltitel won - in de Snipe klasse - voor de club. In datzelfde jaar behaalde José Luis Doreste Blanco de nationale titel in de jeugdklasse. Deze twee waren de vaandeldragers n de tijd van de grote zeilers die 40 jaar lang Regionale-, Nationale-, Wereld- en Olympische titels behaalden voor de club.
20120309-2-ici-realclubnautico-1large.jpg

Het aanleggen van de jachthaven
Het bedrijven van watersporten is een van de bases waarop de oprichting van de Real Club Náutico de Gran Canaria is gestoeld. Zoals, Ramírez en Galván bevestigen, met de aanleg van een jachthaven naast het clubgebouw, dat er altijd al was onder de diverse clubbesturen. “Maar ondanks zijn tekortkomingen heeft de Jachthaven gedurende ruim 30 jaar dapper zijn rol van aankomst- en vertrekhaven gespeeld bij zoveel dromen, zoveel illusies en zoveel triomfen die zijn beleefd door de leden.”

De jachthaven was ook belangrijk in het leven van de club en kent zijn eigen anekdotes. Een van de meest opvallende vond plaats op een avond toen Rafael, een van de bewakers, ’s nachts belde met Juan E. Martín González, om hem om hulp te vragen, omdat, “een grote boot vol Russische matrozen het havenhoofd had geramd.” Degenen die daar waren, volgens het verhaal van Martín González - samen met, dat van Tristan Pimienta - slaagden erin, “de invasie af te weren.”

Afgezien van de verhalen, worstelde de club een decennium, tot 2005, toen het project voor de jachthaven werd goedgekeurd, zodat men kon rekenen op een eigen aanlegsteiger. Volgens de geschiedkundigen, “was het 12 april, toen […] het eerste zeilschip, de ‘Taquión' […] en enkele minuten daarna de ‘Atis’ de jachthaven binnenvoeren.”

 
                              Juan Marrero Portugués.                               Fernando del Castillo.

Maar 105 jaar geschiedenis dient niet alleen om eraan te herinneren hoe de club in de kinderschoenen stond, die erin geslaagd is, om voor de Gran Canarische samenleving te worden wat zij nu is. Het maakt ook het kijken naar de toekomst mogelijk, als op 23 april 2013 de verkiezing plaatsvindt voor een voorzitter en men het op moet nemen tegen de huidige voorzitter, Juan Marrero Portugués, wiens kandidatuur gesteund wordt door Fernando del Castillo.
kleurlogoCanarias.png


Haven plant verbinding
achterzijde winkelcentrum ‘El Muelle
met Las Canteras

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 12 maart 2013 - De Autoridad Portuaria (het Havenbeheer) wil de achterzijde van Winkelcentrum ‘El Muelle’ verbinden met de omgeving van het Las Canteras strand- ter hoogte van de Mercado del Puerto (Havenmarkthal).  De nieuwe havenruimte krijgt - in het kader van de het ‘Sanapu’ project - scheepswerven voor de reparatie van pleziervaartuigen.

Het project omvat een in twee richtingen, 15 meter lange overbrugging die toegang verleent naar de Santa Catalina-pier, waarmee dan alle geplande bouwactiviteit in het gebied wordt voltooid; een plan dat het havengebied opent naar de stad en het uitgaan voor de cruisepassagiers verbetert.


Van de Haven naar Las Canteras.
De toeristen van de cruiseschepen hebben de beschikking over twee looproutes van de Santa Catalina-pier  de hoofdstad in.

1) Muelle Santa Catalina:
Voor de Stanta Catalina pier voorziet men een verbreding van het huidige wegdek met een derde rijbaan... Deze geven alle drie toegang tot de pier voor  cruiseschepen; men legt een zes meter breed en 250 meter lang houten voetpad aan boven het wateroppervlak, dat bevestigd wordt aan de  Santa Catalina-pier.
2) Muelle Wilson:
Voor de Muelle Wilson bestaat het voorstel uit een verbreding van de huidige pier, door opvulling van de golfbrekers, wat als resultaat een randweg oplevert in de vorm van een 15 meter lang wandelpad naar Winkelcentrum '
El Muelle' en twee looprichtingen voor passagiers van cruiseschepen vanaf  Santa Catalina-pier , waar ook drijvende vlonders komen voor het afmeren van pleziervaartuigen.

Het meesterstuk is de loopbrug over de autosnelweg, vanaf  Sanapú tot aan de markthal. In het Speciale Plan Ruimtelijke Ordening waarin deze ingreep is opgenomen, bevindt zich momenteel ter goedkeuring bij de Comisión de Ordenación del Territorio y Medio Ambiente de Canarias (Cotmac) (Canarische Milieucommissie voor Ruimtelijke Ordening).
De Haven van La Luz verwacht, dat men het document voor de zomer van 2013 zal goedkeuren, waarop de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria de aanlegwerkzaamheden zal kunnen uitvoeren.
plan-especial-puerto-grande_large.jpg
Het bouwwerk, dat men ontworpen heeft op de hoekpunten van El Muelle, Santa Catalina en de Calle Tenerife, bevat een loopplatform en drijvende aanlegsteigers.
Dit leidt tot nieuwe handelsmogelijkheden voor wat betreft scheepsreparaties, zo heeft de voorzitter van het Havenbeheer, Luis Ibarra, laten weten.
Het gaat om te voorzien in de vraag naar aanlegmogelijkheden voor pleziervaartuigen en luxe jachten die vervaardigd zijn van glasvezel, of die voorzien zijn van onderdelen die vervaardigd zijn van dit materiaal. De scheepswerven die in dit gebied gepland staan, zullen de eerste zijn die op de Archipel met dit materiaal werken.

Bovendien gaat deze ruimte tussen de haven voor cruiseschepen en de stad recreatiemogelijkheden en nautische dienstverlening herbergen.
Wat betreft de achterzijde van het Winkelcentrum ‘El Muelle’, bestaat het plan uit de uitbreiding van de oppervlakte met inbegrip van een uitgang en een kleine, overdekte bushalte die andere excursie routes bieden aan de toeristen die op de cruiseschepen aankomen en die de stad willen bezoeken.

Het initiatief completeert een oude wens van de stad, voor het presenteren van een transparante entree naar de pier en het winnen van ruimte voor het gebruik door stadsbewoners. In het geval van de Haven, zijn fraaie toegangen naar de toeristisch interessante gebieden in de hoofdstad van Gran Canaria, van wezenlijk belang, zeker met het overweldigende aanbod in 2012, het jaar, waarin men ruim 500.000 cruisepassagiers ontvangen heeft.

Om de werkzaamheden te voltooien, heeft men nu diverse opvullingen ontworpen en de plaatsing van straatmeubilair. Als dit eenmaal voltooid is, resteert een, in twee looprichtingen, 1.000 meter lange wandelpier langs het strand: naar de markthal en naar het park.
kleurlogoCanarias.png

 


De ‘Quattroelle’ in de haven van Las Palmas

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 27 februari 2013 - Te water gelaten in 2012 maakt het superjacht ‘Quattroelle’ een stop in La Luz tijdens haar maidentrip naar de Caraïben. Het 86 meter lange plezierjacht is te huur voor een miljoen euro per week, plus kosten en kan gereserveerd worden bij het agentschap Moran Yacht & Ship.

Het flamboyante schip is vanuit La Coruña gekomen, waar het gevlucht is voor het slechte weer en de hoge zeegang die men voor dit weekeinde heeft voorspeld. Aan boord is alleen de 25 koppen tellende bemanning die vertrokken is vanuit de Noorse havenstad Kristiansand.

                 Het plezierjacht ´Quattroelle´, op dinsdag 26 februari 2013
                                     afgemeerd aan de Santa Catalina-pier.

Gebouwd door de vooraanstaande Duitse scheepswerf Lursen en aanvankelijk gedoopt als ‘Project Bellisimo’, is het zowel van buiten als van binnen ontworpen door de in Venetië gevestigde studio Nuvolary & Design Lenard. De halfronde patrijspoorten op het hoofddek zijn een opvallend detail in het ontwerp.

Aan boord bevinden zich zes fraai ingerichte hutten met een capaciteit voor 12 personen en 14 cabines voor de 28 koppige bemanning.

 Het schitterende, sportief elegante schip is wereldwijd een van de 29 grootste plezierjachten en heeft een fitnessruimte, spa, schoonheidssalon, bioscoop, kunstgalerie, vier waterscooters en een duikuitrusting.
 De aanwezigheid van dit innovatieve jacht in de Haven van Las Palmas is opnieuw een bewijs, dat spectaculaire schepen op weg naar de Caraïben hier hun tussenstop maken. Eerder al, lag aan de Santa Catalina-pier het superjacht van het emiraat Qatar afgemeerd. De 133 meter lange ‘Al Mirab’ is eigendom van de minister-president van Qatar en is in tegengestelde richting - vanuit de Nederlandse Antillen - naar Griekenland gevaren. Het is het 12de grootse plezierjacht ter wereld.

  

De Canarische Eilanden worden jaarlijks tijdens de wintermaanden door 600 megajachten aangedaan, en het doel van de havens is, dat men hier langere tijd verblijft.
kleurlogoCanarias.png


Het superjacht van Benetton,
in de hoofdstad van Gran Canaria

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 15 februari 2013 - Het luxe plezierjacht van de Italiaanse modemagnaat, Luciano Benneton, is aangekomen in de jachthaven van Gran Canaria. Daar heeft het menigeen verrast door de grote afmetingen - 50 meter lang en 10 meter breed.

Het schip, dat de naam ‘Tribù’ draagt, wordt geschat op een waarde van 24 miljoen euro en beschikt over een sauna, fitnessruimte en vijf slaapkamers.


                    Het luxe plezierjacht van de Italiaanse ondernemer,
                            afgemeerd aan de pier van de jachthaven.
Het mega-jacht is aangekomen in de haven van La Luz y las Palmas en wordt afgehandeld door het bedrijf Gibunco Canarias. In La Luz ondergaat het enkele reparaties op de Astican werf terwijl het wacht op de komst van de eigenaar, Luciano Benneton.
kleurlogoCanarias.png


Het super-jacht van het emiraat Qatar
inde Haven van Las Palmas

Het plezierjacht 'Al Mirqab' is met een lengte van 133 meter in haar soort een van de grootste ter wereld

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 16 januari 2013 - Dit spectaculaire stalen schip lag voor ravitaillering al vroeg afgemeerd in Puerto de la Luz op dinsdagmorgen 15 januari 2013. Het was afkomstig van de Nederlandse Antillen en heeft ’s avonds de haven verlaten, op weg naar een haven in Griekenland.

De imposante aanwezigheid van de ‘Al Mirqab’ is niet onopgemerkt voorbijgegaan aan de stadsbewoners die de haven via de Avenida Marítima passeerden en een groot aantal personen kwam op westelijke pier van de Muelle Santa Catalina deze wereldwijde referentie van de pleziervaart van dichtbij bekijken.


                                            Het plezierjacht
'Al Mirqab’,
                      op dinsdag 15 januari 2013 aan de Santa Catalina-pier
.

Met 5.000 bruto registerton en 1.400 ton dood gewicht, kan dit schip, dat vaart onder Britse vlag, een topsnelheid ontwikkelen van 20,3 knopen en de snelheid aanhouden van een cruiseschip van 18,7 knopen.

Het plezierjacht is in Duitsland gebouwd op de werf van Peters en is in 2008 in de vaart genomen. Het is een ontwerp van Peter Schiffbau en haar architect is Tim Heywood, waarbij het interieur een ontwerp is van Andrew Winch. Tijdens de bouw droeg het de werknaam ‘Projekt Mai’.

 

Het jacht heeft capaciteit voor gasten in 10 suites en twee suites voor de eigenaren van het jacht, de minister president en de minister van Buitenlandse Zaken van het Emiraat Qatar. De suites zijn ruim bemeten, ieder met een eigen badkamer, salon en tweepersoons slaapkamer. De suite van de eigenaar beslaat een volledig dek van het superjacht.

Het schip beschikt over een 50 leden tellende bemanning,  die allemaal hun eigen hut hebben. Onder de voorzieningen aan boord bevinden zich een bioscoopzaal, openlucht bars, een openlucht jacuzzi en ook en jacuzzi binnen, zonnedekken en een helihaven. Verder is het schip uitgerust met de gebruikelijke recreatievoorzieningen voor de watersport, zoals waterscooters en surfplanken.

 

De ‘Al Mirqab’ behoort met haar 113 meter lengte tot de 12 grootste plezierjachten ter wereld, maar omdat het recent gebouw is, wordt het beschouwd als een van de meest moderne en mooiste in haar soort. Deze ranglijst wordt aangevoerd door de 170 meter lange ‘Eclipse’ van Roman Abramovich, eigenaar van de Engelse voetbalclub Chelsea.

Men schat, dat het plezierjacht van de minister president van Qatar 200 miljoen dollar heeft gekost (154,5 miljoen euro). Omdat het niet gaat om een verhuurbootje, weet men niet hoe dit schip uit de hogere klasse er van binnen uitziet. Op het schip vaart momenteel alleen de bemanning die op terugreis is uit de Caraïben.

Haar ontwerper, Tim Heywood, is dezelfde als van de ‘Kogo’, een ander superjacht, dat in december 2012 aan de Primo de Rivera pier in Puerto de la Luz lag afgemeerd.

De ‘Al Mirqab’ heeft op dinsdag 15 januari 2013 brandstof getankt en levensmiddelen ingeslagen. De hoofdstad van Gran Canaria heeft de aankomst van een plezierjacht waargenomen wat met normaal gesproken ziet in Saint Tropez, Mallorca, Capri, Monaco, de Maagdeneilanden, of in de Caraïben.

Canarias ontvangt elke winter 600 mega-plezierjachten en het doel is, te bereiken, dat deze schepen langere tijd op de Eilanden doorbrengen.
kleurlogoCanarias.png


Las Palmas de Gran Canaria
toont aan 7.000 cruise-passagiers
haar gastronomie en recreatie-aanbod

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 29 december 2012 - Tussen 29 december 2012 en 1 januari 2013 zullen zes grote ‘drijvende hotels’ de stad aan doen.

Het traditionele bezoek aan de kerstgroepen/kerststallen, het winkelaanbod en de kerstverlichting zijn dezer dagen het aanbod wat de toeristengidsen aanbieden aan de cruisepassagiers, zo laat het hoofdstedelijke Gemeentebestuur weten in een communiqué.
img-11887_large.jpg
Het Departement van Toerisme versterkt de informatieverstrekking bij de toeristentoegang van de Santa Catalina-pier, in het Parque Santa Catalina, op Playa de Las Canteras, in het Parque de San Telmo en op het Plaza Hurtado de Mendoza.

Het Gemeentebestuur animeert de toeristen de kerstsfeer op te doen in (korte)hemdsmouwen, dankzij de aangename temperaturen die men in de komend dagen verwacht in de hoofdstad van Gran Canaria.

De guagua turística (toeristenbus), versterkt, zoals gewoonlijk, haar diensten met 6 bussen, wat een frequentie van 12 minuten garandeert, met dagelijks 33 stadsrondritten.

Op 28 december 2012 komen in de hoofdstad van Gran Canaria de volgende schepen aan: ‘Balmoral’, ‘Thomson Majesty’ en ‘Queen Victoria II’. Op 31 december 2012, ‘La Belle de L'Adriatique’. En op 1 januari 2013: ‘Rotterdam’ en ‘Braemar’.
kleurlogoCanarias.png


Zestien kilometer aan havenpieren

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 27 december 2012 - De Haven van (de provincie) Las Palmas telt 16 kilometer aan havenpieren, die deze tot een van de grootste havenstructuren van Europa maken en die daarmee behoort tot de 100 meest vooraanstaande van de wereld. De omvang van ‘La Luz’ is zo groot, dat met deze lengte de Haven hemelsbreed zou kunnen reiken van de hoofdstad tot aan Telde, of tot aan Arucas. De havenpieren zijn vernoemd naar concessiehouders, populaire gebieden en autoriteiten.

Dit deel van de hoofdstad van Gran Canaria sterkt zich uit over een totaal van 15 havenpieren die men de loop van 130 jaar havengeschiedenis heeft gebouwd; de 130steverjaardag zal op 24 februari 2013 worden gevierd met het in gebruik nemen van de muelles (haven pieren) ‘Catalina’ en ‘Grande’.
4ae9d5d9372a4da1a8447af553704e5e-2.jpg
muelle_large.jpg
joulil_large.jpg
De bouw ervan heeft in diverse fases plaatsgevonden, waarbij het laatste deel voltooid is in de eerste jaren van de 21ste Eeuw. Tegenwoordig ontvangt men er de meest spectaculaire olieboor platforms; de koppotige c.q. pelagische schepen; of de grote graanschepen, die aanmeren bij de scheepswerven van Astican en Repnaval.

In 1979 is de basisstructuur voltooid en trad deze in werking. Tegelijkertijd bouwde men diverse golfbrekers vanaf de Avenida Marítima met het doel de branding in de binnenhaven tegen te gaan en zodoende de oorsprong is ontstaan van de huidige jachthaven.


                                              De OPC terminal in La Luz.
De Reina Sofía-havenpier maakt het afmeren mogelijk aan de oostkant van de León y Castillo pier. Door de ingebruikname van nieuwe havenpieren zoals die Gran Canaria pier, de Virgen del Pino pier, de Elder pier en de Cambulloneros pier.  Het grootste gedeelte van deze pierlengte wordt in beslag genomen door containerterminals.

De wereldwijde toename van de havenactiviteit en een zo strategische ligging als Canarias vereiste de aanleg van een andere, nieuwe buitenhaven pier aan het beging van deze 21ste Eeuw: de La Esfinge-pier. Deze naam komt van een een dichtbij gelegen steengroeve die deze naam droeg en die, opmerkelijk genoeg, de stenen geleverd heeft voor de aanleg van de  Grande havenpier.

De Esfinge-pier heeft momenteel een lengte van 600 strekkende meter, en is het voorwerp van een toekomstige uitbreiding met 400 meter, totdat men de lengte bereikt heeft van een kilometer. Binnenkort zal deze in gebruik zijn als het vertrekpunt zijn van de voornaamste lijndienst van rederij Armas, die de beide Canarische hoofdsteden met elkaar verbindt. Als men deze verlenging heeft voltooid en het daarop volgende havenhoofd ter afsluiting, zal al het verkeer van de Canarische rederij hier afmeren.

Zo zal de buitenste pier van de Puerto de Las Palmas de grootste olieschepen kunnen ontvangen als deze in september 2013 in gebruik zal worden genomen als brandstofterminal van de Zwitserse multinational Addax & Oryx. De planning is, dat de brandstofbevoorrading in de komende jaren zal verdubbelen als deze in gebruik is genomen, waardoor La Luz een omzet zal kunnen bereiken van 4,6 miljoen ton brandstof per jaar.

Het voltooien van de Esfinge pier heeft een grote betekenis voor de ontwikkeling van de Haven van Las Palmas. Met de voltooiing ervan, wint men een oppervlakte van 450.000 m² voor havenoperaties, waarmee het havencomplex in de hoofdstad van Gran Canaria een oppervlakte bereikt van twee miljoen vierkante meter.

Op zijn beurt zorgt de verlenging van de Esfinge-pier ervoor, dat men westelijk van de Reina Sofia-pier nieuwe pieren gaat aanleggen die men nog namen moet geven en die o.a. de schepen van rederij Armas zullen gaan ontvangen.
kleurlogoCanarias.png


De lethargische winterslaap van
'Gorch Fock'

Het Duitse marine-opleidingsschip ligt tot februari 2013
in  de haven van La Luz voor een onderhoudsbeurt,
en het wisselen van de bemanning: het aflossen van de kadetten

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 20 december 2012 - Het opleidingsschip van de Duitse Marine is op woensdag 19 december 2012 afgemeerd in het Arsenal Militar de Las Palmas (de Marinehaven in Las Palmas de Gran Canaria); de basis, die men zal gebruiken voor het wisselen van de bemanning die uit kadetten bestaat en voor een onderhoudsbeurt.

De 'Gorch Fock' zal - op een korte onderbreking na, voor het strijken van de 23 zeilen - tot 5 februari 2013 in de haven afgemeerd liggen met haar kiel van 300 ton staal die slingeringen van 90 graden kan doorstaan. Vervolgens zal ze doorvaren voor het vieren van de 815de verjaardag van de haven van Hamburg.


                                      Het Duitse marine-opleidingsschip,
         afgemeerd in El Arsenal (de Marinehaven in Las Palmas de Gran Canaria).


“Er is geen betere plaats dan Las Palmas de Gran Canaria voor het maken van deze stop” zo heeft de kapitein van het schip, Helge Risch /(49), verzekert tegenover een kleine groep Duitse en Canarische journalisten tijdens een persconferentie op de voorplecht van het opleidingsschip van de Duitse legervloot.
Het glanzend witte schip wekt bewondering met haar drie masten, waarvan de hoogste 41 meter telt.

 
                                      Kapitein Helge Risch.

Risch vertelt over de reis naar El Arsenal, sinds men op 27 september 2012 vertrokken is uit Kiel, de thuisbasis van het schip. Gedurende deze 21 dagen, heeft de Gorch Fock te kampen gehad met een storm waarop men werd onthaald aan het begin van de passage van een van de slechtste locaties voor elke matroos, de Golfo de Vizcaya (Golf van Biskaje). Na afgemeerd geweest te zijn in La Coruña, is het onder Duitse vlag varende schip, voor anker gegaan in de haven van Vigo. Vanuit Galicië is men naar Puerto de La Luz gevaren, waar men voor anker is gegaan en men op woensdag 19 december 2012 is afgemeerd in het Militaire Arsenaal van Las Palmas.

De scheepskapitein legt uit, dat zijn stop in Las Palmas de Gran Canaria het mogelijk maakt, dat de helft van de bemanning kerstavond thuis bij familie kan doorbrengen en de andere helft dit kan doen met oudejaarsavond. Van 7 tot 18 januari 2013 maakt men met een honderdtal nieuwe kadetten een kleine reis die zal dienen, om de opleeiding af te stemmen en het schip te controleren.

Sinds haar tewaterlating in 1958, heeft de Gorch Fock ruim 15.000 aanofficieren en onder officieren aan boord gehad. Tijdens de oefenvaarten heeft men afgemeerd in 390 havens in 60 landen op vijf Continenten en daarbij ruim 750.000 zeemijlen afgelegd.
                      De 'Gorch Fock' het opleidingsschip van de Duitse Marine.
Het huidige Duitse opleidingsschip heeft onderdelen van haar voorgangster die in 1933 is gebouwd, en heeft haar voornaamste eigenschappen behouden. De eerste Gorch Fock diende voor de Tweede Wereldoorlog als opleidingsschip voor de Duitse Reichsmarine. Tijdens de Oorlog is het gebruikt als kantoor, dat gevestigd was in Stalsund, totdat het in 1944 weer in de vaart kwam. Op 1 mei 1945 heeft de bemanning het schip in ondiep water laten zinken, om te voorkomen, dat het in handen zou vallen van de Sovjets.

 
                             De 'Gorch Fock-1' in Stralsund, nu museum.

Maar dat had weinig zin, want Moskou heeft het schip gelicht en als opleidingsschip gerestaureerd onder de naam ‘Tovarich’ (‘Kameraad’ in het Russisch). Haar nieuwe thuishaven was Odessa en men heeft twee keer het WK-zeilen gewonnen. Na het uiteenvallen van de Sovjet Unie heeft de Gorch Fock-I tot 1993 onder Oekraïense vlag gevaren. Het schip keerde in 2003 terug naar Stralsund, waar het ligt als museum.

 
               De
'Gorch Fock' het opleidingsschip van de Duitse Marine.

Haar opvolgster heeft hetzelfde model en draagt dezelfde naam. Kapitein Risch legt uit, dat het ontwerp van de Gorch Fock succesvol is. Het behoorde tot een eerste serie van vijf schepen die gebouwd is door Blohm & Voss; de werf, die nadien een groot aantal opleidingsschepen voor Zuid-Amerika heeft gebouwd.

Het nieuwe Duitse schip zal Las Palmas de Gran Canaria verlaten op 5 februari 2013, om naar de Azoren te varen, van waaruit het de reis zal voortzetten naar Lissabon. Vanuit de Portugese hoofdstad doet men Madeira en Londen aan, om dan naar Hamburg te gaan voor de viering van het 815-jarig bestaan van de haven daar. Na de festiviteiten keert men terug naar de thuishaven in Kiel.
kleurlogoCanarias.png


Spaanse Staat eist van de Real Club Náutico
betaling van het tarief voor havenactiviteit

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 12 november 2012 - De betalingsvrijstelling van het tarief voor havenactiviteit, welke de Real Club Náutico de Gran Canaria (RCNGC) geniet, staat op het punt te verdwijnen.

De Intervención General del Estado (Algemene Rekenkamer van de Rijksoverheid) heeft  het Havenbestuur van Las Palmas  gewaarschuwd wegens het afwijkende privilege en heeft ertoe aangespoord de inning te regelen van de vergoeding welke wordt geheven op het gebruik van de openbare ruimte voor commerciële, industriële en dienstverlenende activiteiten, de Tasa Anual Equivalente (TAE). De overheid gaat ervan uit, dat dit juridisch gezien, geen instantie zonder winstoogmerk is.

De Koninklijke Jachthavenclub van Las Palmas heeft het ultimatum van het hoogst Fiscale Orgaan van de Spaanse Regering, over haar oorsprong, in handen gegeven van de Landsadvocaat, om te weten, of men gerechtigd is de TAE te innen van de hoofdstedelijk sociale sportvereniging.


                      De 
Real Club Náutico de Las Palmas de Gran Canaria.

Officiële bronnen geven aan, dat men met de Ley de Puertos del Estado y de la Marina Mercante (Wet voor Havens van de Staat en de Maritieme Handel) in de hand, het betalen van deze vergoeding bekrachtigt, zonder procedures voor contacten met een nultarief, of die vrijstelling van de tarieven bevatten.

De omstandigheid doet zich voor, dat in soortgelijke gevallen de instanties, of clubs zoal de RCNGC, binnen de havengebieden in de rest van Spanje, wél dit zogenoemde tarief voor activiteit betalen.


     Juan Marrero Portugués, voorzitter van de Real Club Náutico de Gran Canaria.

De RCNGC, waarvan Juan Marrero Potugués de voorzitter is, wil geen enkel commentaar geven op het elimineren van hun dispensatie, omdat de zaak in behandeling is.


De jachthaven in Las Palmas de Gran Canaria, in de bovenste punt van de driehoek ligt het gebouw van de Real Club Náutico de Gran Canaria, met het bijbehorende zwembad en andere, exclusieve faciliteiten die de elitaire club haar leden biedt.

Interpretatie
De Algemene Rekenkamer van de Rijksoverheid geeft als uitleg over de situatie van deze instelling zonder winstoogmerk, waaronder men de Real Club Náutico de Gran Canaria heeft verwelkomd met het hebben van de uitzondering, het tarief te betalen voor het gebruik van het openbare domein. Madrid begrijpt, dat dit statutair gezien juist is, maar juridisch gezien niet.

Men wil op de instelling zonder winstoogmerk nu een tarief toepassen, dat het Havenbestuur van Las Palmas aan het begin van 2012 algemeen heeft opgelegd aan de ondernemingen in Puerto de La Luz.

De TAE heeft men in 2003 goedgekeurd en legt men op aan instellingen die na die datum zijn gecreëerd, waardoor een honderdtal bedrijven beschikken over contracten die onder het nultarief vallen, of die van betaling van dit tarief zijn uitgezonderd.

Sinds februari 2012 eist de instelling Havens van Las Palmas fanatiek van een honderdtal bedrijven de betaling van de TAE, met terugwerkende kracht van vier jaar. Men schat, dat het om een totaalbedrag gaat wat kan oplopen tot zes miljoen euro.

De voorzitter van het Havenbeheer, Luis Ibarra, verklaart de momenteel afwijkende situatie welke de provincie Las Palmas kent, omdat de meerderheid van de Havenbesturen dit tarief op de zogenoemde activiteit al sinds zeven jaar toepast op al hun bedrijven, zoals sinds 2004 het geval is in Santa Cruz de Tenerife.

Ibarra heeft opgemerkt, dat alle havenbedrijven op de hoogte zijn van de verplichting deze canon met ingang van 2012 te betalen, die men allen oplegt vanaf 2007. Hij herinnert eraan, dat de Juridische Dienst van de Algemene Rekenkamer deze onregelmatigheid in vraag blijft stellen en waarschuwt, dat men om ‘verantwoording’ zal vragen indien men dit tarief niet int.

Het antwoord van de havenbedrijven van de Haven van Las Palmas was de aankondiging van een golf hoger beroepszaken, hoewel voldoende van hen onderhandelen met de Haven, omdat ze inzien, dat betaling onvermijdelijk is, en men aldus tot een zo laag mogelijk bedrag wil komen. Het tarief voor de activiteit varieert van een minimum van 20% van het bezettingstarief tot 100% van deze canon. Het tarief voor de Real Club Náutico de Gran Canaria heeft men nog niet vastgesteld.
kleurlogoCanarias.png


Ketels en turbines voor‘Erik de Raude’

De Haven reserveert 200 meter van de Reina Sofía-pier voor de ontvangst van het grootste olieboorplatform  ter wereld de ‘Eirik Raude' zal twee maanden in het dok liggen;
een periode, waarin ook baggerschepen zullen aankomen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 9 oktober 2012 - Op maandag 9 oktober 2012  is de haven van Las Palmas voorbereid op de ontvangst van een olieboorplatform, maar dan niet zo maar een, maar het grootste ter wereld, dat twee maanden zal verblijven op de algemene locatie voor de dienstverlening van een honderdtal scheepswerven en scheepsreparatiewerkplaatsen van La Luz.

Tijdens het verblijf van de Eirik Raude in het havengebied van Las Palmas zullen twee andere olieboor platforms arriveren, voor ravitaillering en het vervangen van onderdelen, die twee weken aangemeerd zullen blijven liggen. Gedurende enkele dagen zal de hoofdstedelijke baai een  spectaculair aanzicht vertonen met deze drie zee-reuzen.


                           Machinerie en containers op de Reina Sofía-pier,
       op  zondag 7 oktober 2012, staan klaar voor de aankomst van de ‘Eirik Raude’
De uiterste 200 meter van de Reina Sofía-pier zijn door het Havenbeheer van Las Palmas gereserveerd. In het gebied heeft men een dozijn containers geplaatst met  ketels, propellers en buizen voor de operatie die, vanaf het moment van afmeren bij deze aanlegplaats, op dinsdag 9 oktober 2012 van start gaat.
eirik-raude_large.jpg

De in  goed Nederlands genoemde “Erik de Rode” is het grootste drijvende, zelfstandige olieboorplatform ter wereld. Het weegt ruim 37.000 ton en is 120 meter hoog, 110 meter lang en 89 meter breed

De spectaculaire onderhoudsbeurt die de super baggeraar met de vlag van de Bahama’s moet ondergaan, genereert voor de haven een omzet van 30 miljoen euro en kan de levensader in dit deel van de stad veranderen in een logistieke basis voor de bloeiende offshore -industrie, die op volle zee naar olie boort in de Golf van Guinee.

De eigenaar is het bedrijf Ocean Rig, dat het olieboorplatform verhuurt aan oliemaatschappijen voor het verkrijgen van aardolie. Een van de recente contracten bedraagt 40 miljoen euro voor 60 dagen. Olieboor  platforms moeten in bedrijf blijven, om rendabel te zijn tegenover de hoge kosten die dit soort stops met zich meebrengt en, welke men begroot op €230.000 per dag.

De Eirik Raude is uitgerust als olieboorplatform van de vijfde generatie die half onderwater ligt. De installatie is ontworpen voor het boren naar aardolie in wateren met een diepte tot 3.000 meter.

Het platform is momenteel onderweg vanuit de Golf van Guinee naar de haven van Las Palmas, maar het is compleet geprepareerd, om in de winter te werken in gebieden met een extreem klimaat, in off shore gebieden zoals in Canada (Terra Nova in de Canadese provincie Nova Scotia) en in de Barentszzee (Noorwegen). ‘Erik de Rode’ is onlangs uitgerust met een afmeer systeem van acht punten.

De industriële en scheepsbouw- en havenactiviteit in La Luz veroorzaakt een belangrijke omzet en ziet zich omhoog gekatapulteerd door de komst van platforms en bevoorradingsschepen voor de levering van allerlei goederen en materialen.
kleurlogoCanarias.png


De Santa Catalina-pier zal worden verbreed
met een overdekt, houten ponton

Dit maakt een derde rijbaan mogelijk voor het dienstenverkeer van de groeiende cruiseschepen-industrie

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA – zondag 9 september 2012 –  De toenemende cruiseschepen-industrie in de hoofdstad  van Gran Canaria vereist van het Havenbestuur van Las Palmas, om het centrale gedeelte van de Santa Catalina-pier te verbreden. Deze verbreding zal men realiseren aan de zuidkant, met een vast ponton, dat is afgewerkt met houten platform voor voetgangers. De huidige pier zal men in orde maken voor het verwerken van licht verkeer, personenauto’s en taxi’s.

De aanbesteding van de zogenoemde Ampliación del Muelle Santa Catalina Sur (Zuidelijke verbreding van de Santa Catalina-pier) zal een begroting krijgen van twee miljoen euro. Het Havenbeheer, onder voorzitterschap van Luis Ibarra, zal de aanbesteding gaan goedkeuren tijdens de bestuursvergadering van november 2012. De gunning zal plaatsvinden in  februari 2013 en het bouwwerk zal klaar moeten zijn bij de start van het volgende cruises schepen-seizoen.


               Een schets van de verbreding van de Zuidelijke Santa Catalina-pier.
De oudste pier van Puerto de La Luz  beleeft  opnieuw een gouden tijd met de sterke activiteit van de trans Atlantische cruiseschepen. De buitendijken zijn sinds mei 2012 voorwerp van uitbreiding, waardoor de Santa Catalina pier tegelijkertijd vijf schepen kan ontvangen, tegenover de tegenwoordige drie. De ingreep is  gegund voor 4,2 miljoen euro en de datum waarop deze voltooid zal moeten zijn is tussen 15 en 30 oktober 2012, bij de start van dit seizoen.

De voorziene groei van de cruiseschepen-industrie in Las Palmas de Gran Canaria en de afmeting van deze schepen met een capaciteit voor  tussen de 2.000 en 4.000 passagiers, laat het gebruik van deze schepen zien als onderdeel van een totaal systeem aan onderling verbonden transportnetweken (maritiem  en over land).

De vraag van cruise-maatschappijen, om  de hoofdstad van Gran Canaria als hun thuishaven te mogen hebben -  daar waar hun cruises aanvangen en eindigen – en, daardoor een grotere beweging in de verkeersstroom, rechtvaardigen de uitbreiding van de Zuidpier, om de toegangen naar Santa Catalina te verbeteren.

Als alternatieve toegang voor voetgangers zal men een nieuwe verbinding realiseren met het aanleggen van een zes meter breed voetpad aan de zuidzijde van de Santa Catalina-pier (die tegenover het Arsenal). Het gaat om het systeem van een vast ponton, dat zal worden afgewerkt met een houten platform en aanlegsteigers/toegangstrappen, dat bestaat bestaan uit 1.600 m² aan maritieme aluminium constructies van zes meter breed, die bevestigd zijn op pylonen van betonblokken  die duques de alba  (dukdalven)  (paalwerk om schepen aan  te meren) vormen , op een onderlinge afstand van 25 meter.

Deze nieuwe voetgangerstoegang begint op de Santa Catalina-pier, naast het overstapstation, tot aan het terrein van het oude jet foil station,  dat tegenwoordig  in gebruik is als thuisbasis voor de cruiseschepen.

Uiteindelijk zal het gebied beschikken over  een trottoir, dat langs winkelcentrum ‘El Muelle’  loopt, over de twee tegenwoordige rijbanen en een kleine middenberm met bomen, over een derde rijbaan welke mogelijk wordt met  de aanleg van de nieuwe, overdekte, met hout afgewerkte voetgangers boulevard.

Dit bouwwerk kan men verrichten dankzij een financieel overschot op de balans die het Havenbestuur van Las Palmas  en Havens van de Staat heeft gepresenteerd in juli 2012 en, die een investering garandeert van 28,4 miljoen euro plus  nog eens 42 miljoen euro voor de twee opeenvolgende boekjaren (2014/2015).

Naast de verbreding van Santa Catalina Zuid, zal het team van Ibarra in 2012 nog een bouwwerk aanbesteden van ongeveer 30 miljoen euro, wat verlenging mogelijk maakt  van de La Esfinge-pier, zodat deze 600 meter lang wordt en aldus gelijktijdig  twee grote twee olietankers kan ontvangen. Ook is er 17 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe aanlegsteigers aan de buiten pier.
kleurlogoCanarias.png


Fred. Olsen  verkoopt in twee dagen tijd
1.300 tickets voor de hogesnelheidslijn

Het nieuwe traject verbindt
Gran Canaria met Fuerteventura in 90 minuten

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 22 augustus 2012 - Rederij Fred. Olsen Express heeft in slechts twee dagen tijd al 1.300 tickets verkocht voor het nieuwe traject tussen Gran Canaria en Fuerteventura, dat op vrijdag 24 augustus 2912 van start gaat en wat de twee eilanden zal gaan verbinden in ongeveer 90 minuten.

De eerste afvaart van de fast ferry ‘Bonanza Express’ zal plaatsvinden om 06:30 uur op vrijdag 24 augustus 2012. Momenteel is dit de enige dag ,dat er twee rotaties plaatsvinden. “Over het algemeen is vrijdag de dag waarop de meeste verplaatsingen plaatsvinden, daarom hebben we dit versterkt met een afvaart om 16:30 uur vanuit Las Palmas de Gran  Canaria naar Morro Jable,” zo merkt de vlootdirecteur van de rederij, Juan Ignacio Liaño, op.

    (Archieffoto) De fast ferry
´Bonanza Express´ bij de ‘La Luz y Las Palmas’-pier.
€11,50 per persoon kost het ticket - enkele  reis - vanuit de hoofdstad van Gran  Canaria naar Fuerteventura, met stops in Morrojable en in Puerto del Rosario. Volgens Liaño gaat het niet om een openingsaanbieding. “Het idee is, om dit tarief te handhaven, omdat we weten, dat we een grote markt moeten creëren en daartoe moeten de prijzen betaalbaar zijn.”

De ‘Bonanza Express’ heeft capaciteit voor 720 passagiers en 220 voertuigen. De catamaran vaart met een snelheid van 38 knopen (bijna 67 km per uur) en is een ferry die al onderdeel uitmaakt van de Fred. Olsen vloot. Deze zal 16 keer per week gaan opereren, maar dit kan aan de vraag aangepast worden, “want we ontkennen niet, dat het aantal afvaarten kan toenemen”, zo geeft de vlootdirecteur aan. Het schip verbindt Las Palmas de Gran Canaria met Morro Jable in 99 minuten, en vaart vervolgens van daaruit door, in nog eens  70 minuten, naar Puerto del Rosario.

De overtocht is opgezet als een optie voor het vrachtvervoer, wat het mogelijk maakt , dat beroepschauffeurs in een dag heen en terug kunnen. Een snelle boot is het alternatief voor het luchtvervoer, “zo geeft Liaño aan.

De fast ferry ‘Bonanza Express’, die met ingang van vrijdag 24 augustus 2012 Las Palmas de Gran Canaria gaat verbinden met  Morro Jable, zal om te beginnen over een provisionele afmeer plaats beschikken.

Vlootdirecteur Juan Ignacio Liaño laat weten, dat men nog niet heeft beslist over een definitieve ligplaats. Passagiers die m.i.v. vrijdag 24 augustus2012  gaan varen  op deze route zullen dit doen vanaf de huidige aanlegplaats van de rederij, welke gelegen is aan de Gran Canaria pier in de Haven van Las Palmas.

De vlootdirecteur van de rederij laat echter weten, “dat binnenkort de afmeerplaats vrijwel zeker aan de achterzijde van winkelcentrum ‘El Muelle’ komt te liggen. Tot nader order, wat binnen twee weken zal zijn, opereert de rederij vanaf de Gran Canaria pier.
kleurlogoCanarias.png


´Los marineros´, gisteren en vandaag

LAS PALMAS DE GRAN  CANARIA - dinsdag 31 juli 2012 -  De Gemeente Las Palmas de Gran  Canaria heeft het standbeeld in de Haven van La Luz laten restaureren.

Het monument ‘Los Marineros’, dat in de hoofdstad van Gran Canaria op het Plaza Manuel Becarra staat, is op in initiatief van het Gemeentebestuur recentelijk gerestaureerd.

Het gaat om een kenmerkende beeldengroep in het Havengebied die in 1956 is vervaardigd door de beeldhouwer Pedro Barral López, dat was aangetast door luchtvervuiling en duivenpoep.

Nu doet zich de omstandigheid voor, dat na de restauratie, een van de hoofdfiguren in deze beeldengroen ‘Gente de Mar’ (‘Zeevarenden’) aanzienlijk van houding is veranderd. In het origineel, speurde de zeeman de horizon af; de vraag is: of hij nog steeds dezelfde uitdrukking heeft?
kleurlogoCanarias.png


Bezuinigingen voorde Marine op Canarias

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA – vrijdag 22 juni 2012 - De Spaanse Marine heeft besloten de thuisbasis van vier patrouilleschepen te wijzigen en deze over te brengen naar het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje). De vier patrouilleschepen verlaten de Eilanden in het kader, dit soort schepen te concentreren in bepaalde eenheden en zo te besparen op  onderhoudskosten.

De patrouillevaartuigen ‘Medas’ en ‘Tagomago’ zijn de eerste die zijn overgeplaatst naar een andere basis, terwijl de ‘Vencedora’ dit doet op 25 juni 2012 en de ‘Cazadora’ op 2 juli 2012, zo laat de Armada (Marine) weten op haar internetpagina.
 
                       Medas.                                                        Tagomago.
De wijzigingen komen voort uit het herstructureren van Marine-eenheden, wat neerkomt op  een concentratie van bepaalde patrouille-eenheden van dezelfde soort, om de onderhoudskosten te drukken, aldus de Marine.

                       Vencedora.                                                                 Cazadora.
De patrouilleschepen in de klasse ‘Vencedora’ en ‘Cazadora’, zijn oude korvetten (een klein type fregat) die hun basis hadden in Las Palmas de Gran Canaria en die nu hun thuisbasis hebben gekregen  in Cartagena, terwijl de patrouilleschepen ‘Medas’ y ‘Tagomago’ zullen worden overgeplaatst naar respectievelijk Cádiz en Málaga.Het herstructureringsplan omvat ook de komst naar het Mando Naval de Canarias (Marine Commando van de Canarische Eilanden) van de moderne patrouilleschepen  uit de eerste serie van het programma BAM (Buques de Acción Marítima) (Maritieme Actieschepen) in hun versie van Oceaan-patrouilleschip, die zijn gebouwd  op de scheepswerf van Navantia in San Fernando (Cádiz).
kleurlogoCanarias.png


Aanbesteding commercieel gebruik
‘Pand Havenstichting’: gestrand

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 4 mei 2012 - De aanbesteding voor de verhuur van het pand ‘Fundación Puertos de Las Palmas (‘Havenstichting van Las Palmas’) als grootwinkelbedrijf is gestrand.

Het bedrijfsleven heeft afgezien van inschrijving, want voor januari 2013 zal gebruik door derden, voor het aan het winkelcentrum ‘El Muelle’ grenzende pand, niet zijn goedgekeurd; bovendien, garandeert men een exploitatie van slechts 16 jaar.

            Op de eerste rij, het gebouw van de
Fundación Puertos de Las Palmas
                                       (Havenstichting van Las Palmas).

Voor de Autoridad Portuaria (het Havenbeheer) van Las Palmas ligt momenteel de mogelijkheid open rechtstreeks te onderhandelen met instellingen die geïnteresseerd zijn, om de ruimte - met een nuttige oppervlakte van 4.003 m² -  te gaan beheren; daaronder, een enkele maatschappij, die bereid is er een grote supermarkt in te openen.

De voorzitter van Puertos de Las Palmas, Luis Ibarra, heeft op dinsdag 1 mei 2012 gezegd, “omdat geen enkel bedrijf zich heeft gemeld, kunnen we met enkele van hen gesprekken gaan aanknopen.” Het aanbod van het failliete overheidsgebouw bestaat uit een pachtovereenkomst welke is vastgesteld op een exploitatie van 16 jaar, met een verlengingsperiode van  5 jaar. Alleen het herstel van  de eigendomstitel van het gebouw, die momenteel in handen is van de Fundación Puertos de Las Palmas (Havenstichting van Las Palmas), zal het mogelijk kunnen maken, de commerciële huurtermijn  te verlengen tot 35 jaar.

Het pand, dat grenst aan Winkelcentrum ’El Muelle’, is jarenlang verhuurd geweest aan de Canarische Regering, maar haar vertrek vanwege de overheidstekorten heeft de Havenstichting van Las Palmas zonder financiering gesteld voor de ontwikkeling van zijn culturele, educatieve, onderzoeksfuncties en, in het bijzonder, de buitenlandpromotie van de havens in de oostelijke provincie.

Vanwege deze situatie is de Haven, samen met het hoofdstedelijk Gemeentebestuur, overeen gekomen zijn zetel te beschikking te stellen voor gebruik door derden, binnen het Speciale Plan ‘Haven - Stad’, dat in 2013 goedgekeurd moet  gaan worden.
kleurlogoCanarias.png


Germán Suárez wil inter-insulaire
helikoptervluchten aanbieden

 LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 9 april 2012 - De door Germán Suárez geleide ondernemersgroep (Inerza - http://www.inerza.com/index.php/en/the-company) wil in de Haven van La Luz een helikopterbedrijf openen voor inter-insulaire lijndiensten.

Na de mislukte poging tot het oprichten van een lijndienst met watervliegtuigen tussen de twee provinciehoofdsteden, heeft het Havenbeheer van Las Palmas het groene licht gegeven voor het aanleggen van een helihaven op de La Esfinge-pier, aldus de ondernemers. Het project van de helikoptertransportonderneming vanuit La Luz is in afwachting van toestemming van het gemeentelijke Departement Bouwzaken. Het project, wil een alternatief bieden aan toeristen.

            Luchtopnamen: de havenpier ‘Reina Sofía’ en ‘La Esfinge’ ↑.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De havenondernemers in Las Palmas de Gran Canaria verlangen van het Gemeentebestuur, dat men haast maakt met de afhandeling voor het aanleggen van een helihaven in Puerto de La Luz.

Zowel vanuit de haven als vanuit de ondernemerssector heeft men kort voor aanvang van de Goede Week bevestigd, “dat de Haven definitief besloten heeft, dat de helihaven aangelegd  zal worden op de La Esfinge-pier,” Na een decennium lang over de noodzaak van een helihaven gedaan te hebben, de haalbaarheid van de dienstverlening en de snelle rentabiliteit ervan, beweren havenambtenaren, dat het project nu in gang is gezet en, dat het zich in handen van het Gemeentebestuur bevindt, dat momenteel werkt aan de gemeentelijke plannen voor de spoedige goedkeuring ervan.


     Germán Suárez

De aanleg van een helihaven wil een dienstverlening zijn in het passagiersvervoer tussen de Canarische hoofdsteden, een ondersteuning voor de navigatie en voor  het toeristisch gebruik in in het algemeen. Tot nu toe heeft een van de maatschappijen van de ondernemersgroep van Germán Suárez belangstelling getoond.

Al in  juni 2011, met de wisseling van het Gemeentebestuur, heeft de Haven het bouwproject doen herleven waarbij de Canarische havenautoriteiten - Las Palmas en Santa Cruz - betrokken zijn. Het onderwerp in kwestie was geblokkeerd door het vorige, socialistische Gemeentebestuur, “omdat het geen haven-dienstverlening is;” ondanks, dat het kon rekenen  op steun van de Canarische Regering en op gunstige rapporten van de bevoegde autoriteiten in de burgerluchtvaart.

In Spanje bestaan al havens voor het algemeen belang van de Staat die een helikopterdienstverlening hebben. De haven van Algeciras, bijvoorbeeld, beschikt, op aandringen van Aena,  al sinds een jaar  over dit luchtvaarttransport, vanaf het dak van een overdekte parkeerplaats. Hetzelfde is het geval in Ceuta.

                                     De gedroomde kabelbaan.

De helihaven mag opgeteld worden bij de plannen die  in afwachting zijn van goedkeuring, van het speciale plan tussen de haven en de stad, waaronder het aanleggen van een havenpier met een reparatiewerf voor grote luxe plezierjachten. De Gemeente beschikt nu over een formele aanvraag voor het begin van de stedenbouwkundige werkzaamheden voor de aanleg van de jachthaven die moet verrijzen bij de Sanapú-kade.

                                               Omcirkeld: de Sanapú-kade.

Deze bouwtekening betreft de voorziening voor ongeveer 200 grote plezierjachten, een scheepswerf en andere ideeën, voor ‘interactie met de stad’, waaronder een aquarium en zelfs een kabelbaan naar de vuurtoren van La Isleta.
kleurlogoCanarias.png


De Haven zoekt geld voor
een hotel, een aquarium en een kabelbaan

De stad van de gemiste kansen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 10 maart 2012 -  De president van de Puertos de Las Palmas (Havens van Las Palmas), Luis Ibarra,  heeft op donderdag 7 maart 2012 het particulier initiatief aangemoedigd voor het aanpakken van projecten voor het herstel van de Santa Catalina-landengte, waaronder een hotel, een aquarium, een kabelbaan en een reparatiewerf  voor jachten.

De Raad van Commissarissen van het Havenbeheer van Las Palmas heeft op donderdag 7 maart 2012 unaniem het speciale havenplan voor de ruimte tussen Santa Catalina en de Muelle Pesquero (Pier voor Vissersschepen) goedgekeurd; een plan voor Ruimtelijke Ordening, dat het hoofdstedelijke Gemeentebestuur eind 2012 hoopt goed te keuren.

Op het perceel van 14.000 m² met een algemene bouwbestemming en een mogelijke horecabestemming, naast het gebouw van de Fundación Puertos de Las Palmas (Stichting Havens van Las Palmas), kan men een hotel  van drie verdiepingen bouwen, dat maximaal 50 meter hoog mag zijn; voor de bouw ervan, moet Puertos del Estado nog wel toestemming geven en die moet dan weer geratificeerd worden door de Spaanse Minsterraad.  

Op de esplanade van de Sanapu-pier, waar nu rederij Armas afmeert, beschikt men over een maritiem recreatiegebied waar men de bouw van een aquarium plant; een kabelbaan met verbinding naar La Isleta en een visafslag, met daarin restaurantvoorzieningen. In dit brede gebied is ook een reparatiewerf voor jachten voorzien; een sector, waarmee La Luz een “kwaliteitssprong voorwaarts” wil maken, aldus de uitleg van Luis Ibarra.

Ten slotte beschikt het speciale plan voor de verbinding Haven - Stad, over de vergroting van de passagiersterminal van de jet foil-pier, berekend op 180 personen, voor het kunnen  afhandelen van de cruiseschepen met basis Las Palmas voor 3.800 aan land gaande passagiers.

          De Istmus (Landengte) van Santa Catalina - Las Palmas de Gran Canaria.
Ibarra heeft aangegeven, dat dit plan de integratie voor heeft van Las Canteras met de Haven, met het herstellen va “een natuurlijk sieraad, wat de landengte is.” De havenpresident voegde hier aan toe, dat men zoekt naar een “nieuw uiterlijk” wat de cruisepassagiers, stadsbewoners en toeristen bij zal blijven en, dat men - met verwijzing naar de ‘Gran  Marina’ - zo weg zal blijven van de “stedelijk speculatie in het gebied van de havenpieren.

Het gehele plan zal voltooid worden met de ondertunneling van de autosnelweg door de Gemeente.
De stad van de gemiste kansen
Toen César Pelli en Carlos Ferrater hebben vernomen, dat alle overheden het eens zijn over de ondertunneling van de autosnelweg, de bouw van een hotel, het installeren van een aquarium, en het aanleggen van kabelbaan en God mag weten wat allemaal nog meer, op die landengte van Santa Catalina waar zij als halfgoden van de architectuur zeven jaar eerder soortgelijke ideeën hebben aangedragen temidden van een politieke twist waarvan men de echo kon horen tot in Brussel, konden zij hun oren niet geloven en hebben zij hun handen ten hemel geheven.

           Het winnende plan, van César Pelli en Carlos Ferrater, uit de ontwerpwedstrijd,
                                              dat overigens niet is uitgevoerd.

De Haven investeerde enkele duizenden euro’s in de ideeënwedstrijd die toen opborrelde uit de krochten van het College van Architecten, wat toen voldoende was, om hen naar de duivel te verwensen.

Het aanvankelijke gebrek aan duidelijkheid  bij de regenten van de Partido Popular in het Gemeentebestuur en de partijpolitiek van de socialisten, eerst in de oppositie en later ook in de Spaanse Regering, plus de beslissende interventie van Brussel als laatste instantie, hebben jarenlang de uitvoering van een stadsplanning  in de koelkast gezet die al lang uitgevoerd had moeten zijn en die, wie weet, de enige kans had kunnen zijn, dat de hoofdstad nu geen 53.000 werklozen telt, maar enkele duizenden minder.

 
gctrentv201_large.jpg
Maar de hoofdstad, verwaarloosd door de gemiste kansen, besloot haar masochistische ervaringen te herhalen die ze had met de zwevende trein uit de jaren 70, de verbinding van het kruispunt Torre Las Palmas uit de jaren 80 en het stadion zonder atletiekbaan van de jaren 90.

Torre Las Palmas

 
                                                          Estadio Insular

En omdat deze stad is zoals zij is, omdat er geen consensus bestaat bij de overheden, is het probleem nu, dat er geen investeerders zijn die hierop durven in te zetten.
Zal men voor eens en voor altijd leren, kansen niet te verachten en deze niet te missen?

De haven begraaft de Gran Marina, om de stad aaneen te koppelen
De tegenstellingen van het lot
Een conservatieve burgemeester (PP) en een socialistisch gemeentebestuur (PSOE) slaagden er acht jaar geleden in te veranderen in een politieke vecht-arena. Nu zijn de belangen anders. De Haven heeft het idee van de Gran Marina (Grote Jachthaven) begraven vanwege de hoge kosten; een beslissing, die wordt gesteund door burgemeester Cardona. Daarentegen, integreert men de Sanapu pieren in de stad met een recreatieaanbod.

De droom van de Gran Marina, die Pepa Luzardo en José Carlos Mauricio tien jaar geleden hadden, is op donderdag 7 maart 2012  begraven door de Raad van Commissarissen van het Havenbeheer, met instemming van de burgemeester, Juan Carlos Cardona, die er niet aan twijfelt het initiatief de hemel in te prijzen voor de behandeling van het opstarten van het Speciale Herinrichtingsplan Ruimtelijke Ordening van de Landengte van Santa Catalina, een planning die de Gemeenteraad verwacht goed te keuren in december 2012. Het voorstel van de president, Luis Ibarra, van het openbare bestuursorgaan, is met unanimiteit van stemmen aangenomen.

De geplande investering voor het nieuwe ontwerp van de Istmus bedraagt 40 miljoen euro, tien keer minder, dan wat Luzardo en Mauricio becijferden voor de aanleg van de Gran Marina (361 miljoen euro op 400.000 m²), een project, dat de beste architecten ter wereld uitnodigde, maar, wat eindigde in een institutionele veldslag en, vervolging door Justitie betekende voor de toenmalige president van het Havenbestuur, José Manuel Arnaiz.
kleurlogoCanarias.png


Noren willen een kabelbaan aanleggen
van de Haven naar La Isleta

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 18 februari 2012 - De landengte van Santa Catalina is een gewilde zone voor  recreatieve voorzieningen die nog meer betekenis krijgt met de afronding van het stadsplan van de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria en het Havenbeheer van Las Palmas. Een van de meest recente ontwikkelingen is, dat een groep Noorse investeerders  geïnteresseerd is in het aanleggen van een teleférico (kabelbaan) in de nabijheid van winkelcentrum ‘El Muelle’ en die van daaruit naar de vuurtoren op La Isleta gaat. De 'funicular'  zal gaan vanaf het gebouw van de Fundación Puertos, naast winkelcentrum  El Muelle,  tot aan de vuurtoren.

De Noorse investeerders hebben hun voorstel doen toekomen aan de Federación Canaria de Empresas Portuarias (Fedeport) (Federatie van Havenbedrijven), die dit heeft doorgestuurd naar het Gemeentebestuur, zodat men er rekening mee kan houden bij de inrichting van de strook langs de Santa Catalina-pier tot aan El Refugio, tegenover de Markthal van de Haven.

Het vertrekpunt van deze, door een kabel aangedreven, zwevende cabines zou naast het gebouw van  La Fundación Puertos, links van winkelcentrum ‘El Muelle,  komen te liggen, om van daaruit geleidelijk te klimmen naar een hoogte van waarop men uitzicht heeft over Puerto de la Luz en Las Canteras en van waaruit men vervolgens over het natuurgebied met de vulkaankegels over de La Isleta wijk de op 245 meter hoogte gelegen vuurtoren bereikt.

De vuurtoren bevindt zich op een dienstengebouw van twee verdiepingen van verschikkende hoogte. De lantaarn is een glazen koepel met de diameter van 3,5 meter. Deze vuurtoren maakt onderdeel uit van de geschiedenis van Puerto de la Luz, want de ingebruikname heeft plaatsgevonden in juli 1865 toen men met de eerste werkzaamheden is aangevangen voor de aanleg van het havengebied. De ligging ervan in militair gebied, zou een van de hindernissen kunnen zijn voor de aanleg van de kabelbaan.

Het initiatief voor het aanleggen van deze teleférico komt samen met het plan van een groep private investeerders die een groot zeeaquarium wil aanleggen, om de Haven met Las Canteras te verbinden. Het stadsplan, dat ontworpen wordt door de Gemeente en het Havenbeheer, stelt een serie infrastructuur voor die verband houdt met het toerisme en zeezeilen, waarin men naast het aquarium, een aantal voorzieningen voorstelt, zoals een visafslag met restaurants en een winkelcentrum in het gebouw van de Fundación Puertos de Las Palmas (Havenstichting van Las Palmas) .

Toeristische attractie
Beide bestuursorganen zijn tot de slotsom gekomen, dat het stadsplan moet voorzien in de algemene ontwikkeling van de diverse openbare ruimten, “waarvan het ontwerp niet teveel afgebakend moet zijn, om problemen te voorkomen door de indiening van bezwaren tegen de een, of andere actie,” zo heeft men laten weten vanuit het Stadhuis en het Havenbestuur.

Kabelbanen, evenals  zweefbanen, zijn uitgeroeid tot een toeristische attractie voor steden die gelegen zijn in bergachtig gebied, of die aan bergruggen grenzen.  De meest spectaculaire zijn die van het Pan de Azúcar (Suikerbrood) in Río de Janeiro, Kaapstad, San Francisco en die, welke over de Grote Chinese Muur zweeft.

Die van Las Palmas de Gran Canaria zou men over Las Canteras moeten aanleggen, een van de belangrijkste havens in de Atlantische Oceaan, met uitzicht van Sardina tot aan Melenara en op de bergtoppen van La Isleta.
kleurlogoCanarias.png


Puerto de La Luz verlengt de Sfinx-pier 
voor grote olietankers

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA – donderdag 9 februari 2012 - Het Havenbeheer van Las Palmas zal in juli 2012 de verlenging van de  ‘Esfinge’-pier aanbesteden, om het afmeren van grote olietankers mogelijk te maken. De verlenging van de  buitenste  pier van La Luz zorgt ervoor, dat de Haven in 2013 schepen kan  ontvangen die 285 meter lang zijn en een capaciteit hebben van 100.000 ton brandstof, tegenover de huidige tankers van 50.000 ton.

Met deze bouwwerkzaamheden versterkt men de rol van La Luz als belangrijkste halteplaats van de  Midden-Atlantische Oceaan en voldoet men aan de vraag van Addax & Oryx  die al in een eerste fase de brandstofopslagtanks hebben gebouwd op het haventerrein  van Las Palmas de Gran  Canaria.

De havenpieren
Reina Sofía en Esfinge (Sfinx) van Puerto de La Luz y de Las Palmas.

De verlenging van  Sfinx pier met honderd meter aan de 565 strekkende meter aan aanlegruimte die men nu heeft garandeert, dat grote olietankers kunnen afmeren waardoor de transportkosten van de brandstof voordeliger worden en daardoor de verkoopprijs van scheepsolie daalt.

In 2011 heeft La Luz bijna 2,2 miljoen aan diesel opgeslagen gehad, 13,9% meer dan in het boekjaar 2010, en heeft  men daarmee een record bereikt en behoudt men op nationaal niveau de eerste plaats in deze activiteit

De voorzitter van het Havenbeheer van Las Palmas, Luis Ibarra, heeft op maandag 6 februari 2012 de komende werkzaamheden aan de pier meegedeeld, tijdens een persconferentie aan het eind van de Bestuursvergadering  waarin men opdracht gegeven heeft tot een studie die de  veiligheidsafstand zal moeten vaststellen tussen  La Esfinge en het Península del Nido, zodat  men activiteiten voor bunkeren kan herbergen terwijl  het interinsulaire verkeer van rederij Armas kan doorgaan.

Ibarra benadrukte, dat met het ontwikkelen van operationele activiteit in het stroomgebied van La Esfinge en het Península del Nido, “we een sprong kwantitatieve voorwaarts maken aan inkomsten in 2013.”
De havenvoorzitter merkte op, dat de voor maart opgedragen studie zal beantwoorden aan de vraag van de Europese Investeringsbank en de verhuizing van rederij Armas naar de Sfinx pier mogelijk zal maken.
kleurlogoCanarias.png


150 olie boorplatforms naar Canarias

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 6 februari 2012 - De strategische ligging van Puerto de La Luz, op de route tussen Europa en de Afrikaanse oliebronnen, samen met zijn krachtige waaier aan dienstverlening, maken de haven van Las Palmas tot een plaats waar olie-exploitanten hun vizier op richten.

De gestegen prijs voor een vat ruwe aardolie ($110,=), geeft een impuls aan de activiteiten van de multinationals, die niet aarzelen, om een  vloot aan nieuwe boorplatforms in gebruik te nemen, met de capaciteit om, gas- en olievoorraden  te inspecteren die op meer dan 1.000 meter diepte aanwezig zijn; wat de geschatte afstand is in de verwachtingen van de Spaanse Minister van industrie, José Manuel Soria, bij de heropening van het debat over de aardolie.
gran-canaria_large.jpg

                  Een van de in de La Luz haven afgemeerde olieboorplatforms.
Momenteel herbergt Puerto de La Luz jaarlijks de reparatie en de bevoorrading van vier booreilanden, maar dit zal stijgen tot 20. De rederijen gebruiken de werf van Astican als havenbaai.  Elk platform betekent een omzet van 16 miljoen euro voor de Autoridad Portuaria  (het Havenbeheer) en de private bedrijven die actief zijn in de haven.
kleurlogoCanarias.png


 

kaart_canaria-11.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-64.jpg