site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-198.jpg

mapa-canarias2-99.jpg


Navarro, de rechter die werd weggestuurd van Canarias, aan boord van een Frans schip vanwege proberen op te leggen voor betaling van belastingen op tabak

Zijn druk was zo ondraaglijk
dat men hem op een Frans schip zette en hem stuurde naar het Península (Schiereiland  = het vasteland van  Spanje),
met instemming van het leger en religieuze autoriteiten in 1718

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 22 september 2018 - Deze  maand september heeft men tijdelijk een magistraat van de eilanden, Salvador Alba, uit de justitiële carrière verwijderd. Driehonderd jaar geleden genereerde een andere rechter unanimiteit om te worden verdreven van de Eilanden: Diego Navarro en het was in 1718. Hij had niet de steun van het leger om hem te verdedigen.

Over Alba, volgens het persbureau Efe, heeft de CGPJ dat besluit, "veroordeeld voor vijf mogelijke aangenomen misdaden:, omkoping, vervalsing van documenten, onthulling van geheimen, en onderhandelingen verboden voor ambtenaren". Alba heeft van niemand publieke steun gekregen.
puerto-tenerife-historia-kgSE--620x349abc.jpg
Drie eeuwen geleden, in januari 1718, werd Diego Navarro verbannen. Niet van de juridische carrière. Maar door de Archipel zelf. Hij was de persoon die moest zorgen voor de naleving van de wet op de tabak. Zijn opruiende rol in het beheer van de agrarische en commerciële bedrijven veroorzaakte unanimiteit om naar zijn huis te gaan en het met geweld weg te nemen. Hij ging aan schip in de haven van Santa Cruz de Tenerife. .

Vormen en achtergrond
De Canarische Eilanden waren geen probleem van de wet, maar van vormen. En het is dat, gezien de geringe overheidsinvesteringen die er op de eilanden waren, de geestelijkheid en het leger illegale bedrijven toestemming gaven om een groter probleem te voorkomen: honger.

De kroniekschrijvers uit die tijd zijn het eens met het wijzen op de overdaad aan ijver van de tegenstrijdige aanwezigheid Diego Navarro op de Canarische Eilanden.

De rol van Navarro was zo onbetrouwbaar dat zijn afgevaardigde op Lanzarote, Lázaro Machín, geen douanebeambte kon worden als hij zag dat mensen hem op het eiland achtervolgden. Op Fuerteventura, waar volgens de kronieken van die tijd een industriële hongersnood heerste, raakten de majoreros woedend en weigerden hulde te brengen.
Dit zijn de eerste gevallen van fiscale insubordinatie die op de Canarische Eilanden bekend zijn en waar geestelijken en militaire autoriteiten aan de zijde van de belastingbetaler staan.

Hij gaf opdracht om van huis naar huis te gaan op zoek naar illegale tabak en te elimineren, tot de wilde struiken van de hellingen.

In het Museo Canario wordt een document van Millares Torres bewaard, dat dit verhaal vertelt. Santiago de Luxán Meléndez, professor Geschiedenis aan de Complutense Universiteit en directeur van de G9-Onderzoeksgroep, Geschiedenis, Economie en Samenleving van de ULPGC, heeft die periode onderzocht welke wordt gekenmerkt door, “de noodzaak om fraude in de tabakshandel te beëindigen die leidde tot de directe overheid.”

Navarro kwam van het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje)  naar Tenerife met de theorie van het beëindigen van fraude in de handel met Amerika. En start de tabaksindustrie onder de baan van de Staat. De regel vereiste dat er een monopolie ontstond. Tabak op de Canarische Eilanden was een illegale onderneming waaraan iedereen deelnam. Van handelaren, tot boeren, tot priesters en staatsambtenaren. Om dit allemaal te beheersen, arriveerde Diego Navarro in augustus 1717.

De markiezen van Breña, Mejorada, en Acialcazar, controleerden het bedrijf. Navarro neemt bezit in La Laguna (Tenerife). Op Tenerife arriveerde tabak uit Amerika en had al in 1657 de positie van rechter-commissaris van Indië geschapen; maar zonder effect op de isolatie-markt. Navarro vroeg de kapitein-generaal van de Canarische Eilanden, Ventura de Landaeta, om een kant te publiceren over de illegale handel met Nederland. En hij deed het. Maar een ander ding was zijn executie.

Proclamatie
De consul van Frankrijk op de Canarische eilanden, Esteban Porlier, was ook in de zaak. Zelfs op Fuerteventura probeerde hij de wet tegen het illegale verkeer van tabak toe te passen. Navarro wordt met deze kwestie alleen verbonden aan de lokale bevolking en autoriteiten die de manieren wisten om te reageren op de Canarische Eilanden in die tijd. Ze hadden de theorie dat ze de eilanden zijn, een belastingvrij zakelijk platform tussen Europa en Amerika. Een afwezigheid van tact veroorzaakt ongemak in alle sectoren.

Navarro beval onder andere, “dat men alle huizen, kloosters en magazijnen kan bezoeken en dat men degenen die men heeft gevonden, evenals de juwelen en bezittingen die in de bovengenoemde proclamatie waren opgenomen, kon confisqueren, zoals bij het maken van de tabaqueros die van nature produceren, ja de aarde, op de plaatsen waar hij ze ziet.”

Het leger had de Canarische Eilanden in vrede en stond uitwijzing toe om een rivier van bloed te vermijden.

Dat wil zeggen: Elke wilde tabak bos was illegaal. Hij beval de start, "tot de wilde tabak die spontaan in het land voorkomt." De parochie van Los Remedios heeft een antwoordkast ingesteld. En de bisschop, Lucas Conejero, dreigde hem uit de kerk te verdrijven. Maar de vervolging die Navarro begaat aan boeren wordt ondraaglijk.

Het Leger neemt maatregelen. Kapitein-generaal Ventura Landaeta stapt opzij. En het belet niet dat de Canarische Eilanden het huis van Diego Navarro aanvallen. Gewapende buren komen binnen en verbranden alle papieren en dwingen hem om binnen te komen met de put in een Franse schoener. De kapitein zelf brengt hem te paard naar de haven van Santa Cruz de Tenerife om hem te ‘beschermen’, of om het vertrek uit de ergernis die een meedogenloze overmaat aan ijver toepaste, te vergemakkelijken.

Gevolgen
De Franse consul Esteban Porlier stemt met tegenzin in om hem op een schip van zijn nationaliteit te plaatsen, hoewel hij het definieert als, "onverbiddelijk en ondraaglijk", volgens wat in 1986 werd gepubliceerd door ‘Tisseau des Escotais’. Viera y Clavijo noemt het ook net als Millares in de 19e Eeuw.

Ten slotte bevestigt Diego Navarro op het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje) dat het Leger voorstander was van het handhaven van een parallelle markt vanwege het bestaan van belangen van, "andere ministers en mensen van koophandel," en dat was wat "de uitzetting aanmoedigde". De positie van Ventura Landaeta is moeilijk. Na deze gebeurtenissen ontstond er een rel in La Orotava. Vormen

Het probleem was niet zozeer tabak op de Canarische Eilanden. De kroniekschrijvers van toen wezen erop, dat er op Cuba sprake was van een overproductie. Handelaars en zeilers financierden hun reizen met operaties waarbij in het belang wijn en tabak werden gemengd.

Al eerder, in februari 1652, was er een echte cedula (vergunning) die zaken in Amerika toestond met Europese textielproducten van de Canarische Eilanden. Om deze reden werd de verzamelingsinspanning van Navarro in de populaire klassen en de bourgeoisie niet begrepen.
efemeridescanarias343.jpg
In die tijd kwam er tabak uit Cuba en in de wijnmakerijen stuurden de schepen van de Canarische Eilanden wijn en lappen. Cubaanse tabak werd vervaardigd en geïntroduceerd in Nederland en Frankrijk. En dat was wat Madrid wilde aanvallen door het creëren van belastingen.

Santiago de Luxán wijst erop, dat professor Oswaldo Brito bevestigt dat de oorsprong van de muiterij is gebaseerd op, “het complexe netwerk van economische belangen die van invloed zijn op de illegale zendingen rond de haven van Santa Cruz.”

puerto-lpa-tabaco-kgSE--540x285abc.jpgNa het vertrek van Navarro van de Canarische Eilanden kwam na benoeming in maart 1718 Juan Antonio Ceballos, die tot 1720 in functie blijft. Na Ceballos wordt José Valdés benoemd die nooit mag aantreden vanwege de spanning op de eilanden en zijn positie wordt bezet door Juan Montero, directe beheerder van eerbetoon op de eilanden.
000logo-368.jpg


48 personen berecht op Canarias
voor corruptie in 2017

CANARISCHE EILANDEN - zondag 25 maart 2018 - Canarische rechters hebben in 2017 hoorzittingen  geopend voor corruptiegeschillen tegen 48 personen, terwijl in hetzelfde jaar, er twee veroordelingen waren voor dergelijke misdaden in het vierde kwartaal van 20127, één was vrijspraak, en de andere was een gedeeltelijke veroordeling.

In geheel Spanje is in 2017 een mondelinge rechtszaak tegen 411 personen geopend voor corruptiemisdrijven  (zie:
http://www.poderjudicial.es/cgpj/es/Temas/Transparencia/Repositorio-de-datos-sobre-procesos-por-corrupcion/ch.Consulta-de-datos.formato4/?anio=2017&trimestre=0&tipo=CCAA
),
terwijl er in 2017 in eerste instantie  126 uitspraken waren
voor misdaden van dit type, waarvan 73% veroordelingen.

jus.jpg

In 2017 hebben de rechtbanken  in totaal 97 corruprie processen  afgehandeld, tegen 411 personen, die zijn, of zullen worden vervolgd voor dergelijke misdaden.
cvijferscor-4.jpg
Dit blijkt uit de gegevens van de Consejo General del Poder Judicial  (Algemene Raad voor de Rechtspraak) over  corruptie-processen, die zijn geregistreerd in het laatste kwartaal van 2017.

Dit gegevensbestand - dat burgers in staat stelt om de actie van Justitie in het wereldwijde raamwerk voor de bestrijding van corruptie te kennen, via de driemaandelijkse actualisering van informatie over de belangrijkste indicatoren - is publiek toegankelijk op het Internet: www.poderjudicial.es

De gerechtelijke procedures waarvan de gegevens worden weergegeven, hebben als actieve onderwerpen ambtenaren, bestuurders, en politici in de uitoefening van hun functies, en als een van de elementen ervan, het misbruik van overheidsgeld, waardoor zowel overheids- corruptie als politieke corruptie wordt bestreken.

Het gaat om  misdaden van stedelijke of overheids- overheersing, ontrouw in de bewaring van documenten en schending van geheimen, omkoping, invloed op leuren, verduistering, fraude en illegale afpersingen, onderhandelingen en activiteiten die verboden zijn voor ambtenarne en misstanden bij de uitoefening van hun functie, en corruptie bij internationale zakelijke transacties.
00000slas-canariaslogo-208.jpg


Canarias, is in 2017 de Deelstaat met de meeste beschuldigden in processen wegens corruptie

Canarias was in 2017 de Deelstaat waarin de meeste mensen zijn beschuldigd in processen die door de Rechtbanken zijn geopend wegens corruptie-misdrijven in Spanje; van de 99 gedaagden in geheel Spanje, zijn  er 24 in de Deelstaat Canaria schuldig bevonden, volgens de op vrijdag 26 januari 2018 door de Consejo General del Poder Judicial (CGPJ) (Algemene Raad van de Rechterlijke macht) gepubliceerde gegevens.

De archipel was ook de Deelstaat waar in 2017 meer gerechtelijke procedures wegens corruptie werden gevoerd, met 5 van de in totaal 20 processen in heel Spanje, zo staat in een verklaring van de CGPJ.
img_44322.jpg
           
Ciudad de la Justicia (het Paleis van Justitie) in  Las Palmas de Gran Canaria.
Na Canarias zijn, in aantal van dit soort procedures, de Comunidad Valenciana geplaatst, waar 4 processen zijn gevoerd met 16 beklaagden; Catalonië, met 3 processen en 23 beklaagden; Castilla y León, met 2 porcessen en 8 verdachten; en Andalusië, Asturië, de Balearen, Castilla-La Mancha, Extremadura en Galicië, elk met een proces.

x1516984825353gjpgpagespeedicUjsu8TPxge.jpgDe CGPJ benadrukt echter, dat tussen de 1 juli en 30 september 2017 de Kantonrechters en de Arrondissementsrechters van Spanje in totaal in 21 corruptieprocessen uitspraken hebben gedaan, waar in 17 processen  (80,9%) de beschuldigden volledig, of gedeeltelijk zijn veroordeeld; en dat in drie van die processen 17 beschuldigden zijn veroordeeld op de Canarische Eilanden.

De misdaden die het meest voorkomen in deze veroordelingen  zijn, in deze volgorde, die van: ambtsmisdrijf, verduistering,  en stedelijke vriendjespolitiek; dat wil zeggen, misdaden tegen de ruimtelijke ordening van het grondgebied, stedenbouw, het milieu, en historisch erfgoed; zo staat in de mededeling.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-209.jpg


 “Dat ze teruggeven wat ze gestolen hebben”

TELDE - woensdag 17 januari 2018 - “Dat ze teruggeven wat ze gestolen hebben,” is de zin die men het meeste hoort in Telde bij het vernemen van de overeenkomst die 20 van de 28 beschuldigden in de Faycan-zaak hebben getroffen met het Openbaar Ministerie, dat hen minder straffen heeft toegestaan - om niet de gevangenis in te hoeven gaan - en bovendien de boetes heeft verlaagd.

Alle burgers die door de persmedia zijn geraadpleegd, hebben hun woede en verontwaardiging getoond, omdat is aangetoond dat er een netwerk van corruptie bestaat en dat zij belastinggeld van de burgers hebben gestolen.
Om die reden wil men, dat ze terugbetalen wat ze hebben genomen, want sindsdien heeft de stad het hoofd niet hooggehouden  en zijn de diensten erger, merkt men op.
Dit type overeenkomst zorgt ervoor, dat ze maar niet geloven in gerechtigheid; en anderen zijn van mening dat de straffen moeten worden aangescherpt als er sprake is van politieke corruptie.
image_content_2883543_20180116202958.jpg
                            
Plaza de San Juan, voor het Gemeentehuis van Telde.
img_indignadoscaceroladateld_22_Medium.jpg
Anderzijds is de reactie gemengd van de partijen die in de Gemeenteraad vertegenwoordigd zijn, maar ze hebben allemaal het vermoeden van onschuld naar voren gebracht.
Ciuca en de PP vinden dat ze Sonsoles moeten respecteren. Martín wil weten wat er is gebeurd en wie de betrokkenen zijn, en wacht tot de rechter zich definitief uitspreekt.
     Contratacion-Telde-Antonia-Torres-PP_EDIIMA20160330_0518_18.jpg
De voormalige wethouder van Bouwzaken en Contractering, van de Gemeente Telde, María Antonia Torres (PP), heeft meerdere keren geprobeerd zelfmoord te plegen,  o.a. door vergiftiging;  en is uiteindelijk omgekomen door uit het venster te springen van haar appartement op de vierde etage.
"Degene die de commissie van een misdrijf accepteert, die betaalt voor wat hij heeft gedaan, maar dat  wil niet zeggen dat we allemaal verantwoordelijk, of schuldig zijn," zegt Juan Martel, leider van de CCD, die verrast is over hoe de rechtszaak is begonnen.

«Het heeft ons perplex achtergelaten», heeft  hij gezegd, maar hij pleit te wachten op de uitspraak. CC zorgt ervoor dat het respecteert wat de Rechtbank dicteert, maar begrijpt dat de burgers het proces al verdiend hebben, om alle lopende problemen en verantwoordelijkheden voor foutopsporing te verduidelijken,  vanwege de enorme politieke, sociale en economische slijtage die deze stad heeft opgelopen.”

Alejandro Ramos, van de PSOE, beweert dat is aangetoond, “dat Telde misbruik heeft gemaakt van velen die rijk werden ten koste van de inwoners. Velen zijn ontsnapt via de overeenkomsten met het Openbaar Ministerie en we houden vol: dat degene die het doet, het betaalt .”

Juan Francisco Artiles, van Más por Telde, heeft geklaagd over de traagheid. "Als men echt politieke corruptie wil bestrijden, is dit vlechtwerk ingewikkeld," heeft  hij gezegd.

De niet berokken wethouder, Esther González, is de meest ingewijde en heeft kritiek geuit op de vermindering van de straffen, "niet op zwarte vrijdag, maar sluiting door liquidatie."Zij wil dat ze het geld teruggeven , of dat het wordt teruggenomen.

Ten slotte heeft Agustín Arencibia, van Nueva Canarias, uitgelegd, dat het corrupte complot - waarvan is bewezen dat het een realiteit is - "een niet te overziene uitwerking  heeft gehad, niet alleen economisch, maar ook sociaal, in de gemeente."
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie-18.jpg


20 Beschuldigden accepteren de straffen
in de zaak Faycan

TELDE - dinsdag 16 januari 2018 - Twaalf jaar later staat de zaak Faycán voor de Rechtbank en de 28 beschuldigden (van wie er een is overleden) en onder wie twee voormalige burgemeesters, zagen  ruim 135 jaar gevangenis geëist voor naar schatting meer dan een miljoen euro aan commissies, dat was de eis in het  grootste proces tegen politieke corruptie op de Canarische Eilanden dat op maandag 15 januari 2018 is begonnen, en waarin 20 van hen zich akkoord hebben verklaard met de straffen die de Openbare Aanklager, Francisco José Fajardo, heeft geëist.

20 van de 28 aangeklaagden in de "Faycán-zaak" hebben op maandag 15 januari 2018 tijdens de eerste zitting van het proces voor de Arrondissementsrechtbank van Las Palmas erkend  deelgenomen te hebben aan het corrupte complot tijdens de eerste sessie van het proces. Aldus accepteren zij de door het Openbaar Ministerie gevorderde straffen, die nu worden teruggebracht tot een maximum van twee jaar (nader voorlopige) gevangenisstraf met de toepassing van mitigerende maatregelen (maatregelen die negatieve effecten verminderen of wegnemen), voor samenwerking met Justitie en het voorkomen van onnodige vertragingen (sommige waren blootgesteld aan zeven jaar). Deze 20 verdachten zullen in deze week optreden als getuigen voor Justitie.
whatsapp-image-2018-01-15-at-111701-3-10_g.jpg
whatsapp-image-2018-01-15-at-110612-1-7_g.jpg
                         De verdachten zijn op maandag 15 januari 2018  verschenen
                       in de eerste rechtszaak voor het Provinciale Hof van Las Palmas.
whatsapp-image-2018-01-15-at-111702-6_g.jpg

whatsapp-image-2018-01-15-at-111701-2-9_g.jpg
De andere acht beklaagden accepteren de beschuldigingen van de aanklager niet, en verdedigen hun onschuld; het zijn:  De voormalige burgemeesters Francisco Agustín Valido, en María del Carmen Castellano (beiden van de PP in het Gemeentebestuur van Telde ); de voormalige wethouder van  Ruimtelijke Ordening,  Agustín León (Ciuca); de ambtenaren Estebán Cabrera, Juan Felipe Martín, Emilio Hernández, en José Luis Mena; en de zakenman Domingo Juan Campos.

image_content_2877824_20180115125832.jpg

De hoorzitting zal alleen voor deze acht  worden voortgezet, daar de Rechtbank heeft besloten, dat de andere 20 personen alleen als getuigen verklaren, zonder advocaten om hen bij te staan, en dat bijgevolg men de kalender van het proces - dat aanvankelijk ongeveer vijf maanden zou gaan duren - heeft bijgesteld.

Voor de overige geldt de naleving van de volgende (nader voorlopige) straffen:
- Enrique Orts: een jaar en vier maanden gevangenis;
- Carmelo Oliva: vijf maanden diskwalificatie;
- Francisco Gordillo: tien jaar  diskwalificatie en een jaar gevangenis;
- María Eugenia Fernández: twee maanden gevangenis;
- Francisco José Fernández: twee maanden gevangenis;
- Antonio Nadal: een jaar gevangenis;
- Juan Francisco Gordillo: een jaar gevangenis;
- Jorge Rodríguez: een jaar en tien maanden gevangenis
- Alejandro Navarro: een jaar gevangenis;
- Pedro Antonio Betancor: een jaar gevangenis;
- Felipe Ojeda: twee jaar gevangenis;
- Abelardo Martínez:  zes maanden gevangenis;
- Ángel Omar Suárez: een jaar en vier maanden gevangenis;
- Víctor Hugo Rosales: zes maanden gevangenis;
- Luz Navarro: zes maanden gevangenis;
- José M. Gutiérrez: een jaar gevangenis;
- Candelaria Sánchez: vijf maanden gevangenis;
- José Luis Sánchez: acht maanden gevangenis;
- Guadalupe López: acht maanden gevangenis;
- Salvador Santana: vijf maanden gevangenis;

Steekpenningen
Het Openbaar Ministerie heeft echter vanaf nu belangrijke bekentenissen die de verklaring van gebeurtenissen ondersteunen, waaronder die van wethouder  Enrique Orts en wethouder van de Schatkist in die jaren (2003-2007), en die van Carmelo Oliva (PP), die de promotoren van het corrupte plot aanwijst, als besloten te hebben  -  “onder het voorwendsel van de financiering van de PP in Telde, ”-  om een systeem van illegaal verkrijgen van fondsen te organiseren, met behulp van voor dat doel de posities die ze bekleedden in het bovengenoemde Gemeentebestuur."
De Openbare Aanklager heeft ook de bekentenis van een ander lid van dat Gemeentebestuur, de wethouder van Water, Candelaria Sánchez (Ciuca); en van leidinggevenden van bedrijven die toegeven dat ze steekpenningen hebben betaald in ruil voor het verkrijgen van contracten van het Gemeentebestuur, zoals Antonio Nadal en Juan Francisco Gordillo (van Cobra en Moncobra), Alejandro Navarro (van het bouwbedrijf Mazzoti), Pedro Antonio Betancor (van Cementos Las Torres) , Abelardo Martínez (Dragados), Ángel Omar Suárez (Planes, Gestión y Construcciones y Patrimonial Pacific), en van José Manuel Gutiérrez (Preconte).

 0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-124.jpg


Het Openbaar Ministerie
eist ruim 100 jaar gevangenisstraf
voor de 28 verdachten
in de zaak Faycán

De hoorzitting begint op maandag 8 januari 2018 
in de Arrondissementsrechtbank  van Las Palmas,
die 40 zittingen gepland heeft tot 31 mei 2018

TELDE - zondag 14 januari 2017 - De Anti-corruptie Aanklager vraagt om boetes van in totaal 100 jaar gevangenisstraf voor de 28 beklaagden in de zogenoemde Faycán-zaak, in een rechtszaak die op maandag 15 juli 2018 van start gaat, en die zich bezighoudt met een complot van vermeende illegale commissies het Gemeentebestuur van de stad Telde, die zouden hebben plaatsgevonden tussen 2003 en 2007, toen de coalitie van de Partido Popular (PP) met Ciudadanos para el Cambio (Ciuca), aan het bewind was.

Onder de belangrijkste verdachten bevinden zich de voormalige burgemeester van Telde, Mari Carmen Castellano, voor wie de officier van justitie vijf jaar gevangenisstraf en 14 diskwalificaties eist voor verduistering, fraude, valsheid in geschrifte en onwaarheid; en  de eveneens ex-burgemeester Francisco Valido, voor wie zes jaar gevangenisstraf wordt geëist, en 22 voor diskwalificatie wegens dubbelzinnigheid  en omkoping; en voor de ex-burgemeester Enrique Orts, die zeven jaar gevangenis tegemoet kan zien wegens dubbelzinnigheid en omkoping.

Ciudad-de-la-Justicia.jpg   Ciudad de La Justicia (Paleis van Justitie)( in Las Palmas de Gran Canaria.Polticos-ciclo-de-vida-1.jpg
                                           De  levensloop van sommige politici.
Protestas-Telde-Caso-Faycan_EDIIMA20140323_0008_13.jpg
Hoewel de hoorzittingen  oorspronkelijk  in oktober 2017 zouden beginnen, zijn de nieuwe data door de Arrondissementsrechtbank  Las Palmas vastgesteld: in totaal zijn 40 sessies gepland tussen 15 januari en 31 mei voor zeven jaar gevangenisstraf wegens dubbelzinnigheid en omkoping; verdeeld als volgt in 2018:
- januari: 15, 16, 18, 19, 22, 23, 25 en 26;
- februari: 5, 6, 8, 9. 26 en 27;
- maart: 1, 2, 12, 13, 15, 16, 19, 20, 22 en 23;
- april: 9, 10, 12, 13, 16, 17, 19, 20, 23 en 24
 mei: 3, 4, 11, 18, 25 en 31.

De Faycán-zaak wordt beschouwd als een van de belangrijkste gevallen van vermeende corruptie die tot nu toe deze eeuw op de Archipel heeft plaatsgevonden.

De openbare aanklager beschouwt het bestaan van een complot - voor het verzamelen van illegale commissies in de periode waarin in Telde een coalitie van PP en Ciuca regeerde-  als bewezen. Volgens Luis del Río hebben ze hun toevlucht genomen tot twee vormen van inkomen: -de ene, via de werkbezoeken,
- de andere, in ruil voor het gemakkelijker maken voor "bevriende" bedrijven om de rekeningen te verzamelen die de Gemeenteraad hen verschuldigd was.
Hij waarschuwde , dat hoewel het oorspronkelijk was georkestreerd om de PP te financieren, het uiteindelijk slechts een ‘voorwendsel’ was voor de illegale verrijking van een groep raadsleden en medewerkers.
 exconcejalappdetelde.jpg presidente-Contencioso-TSJC-Salvador-Patronato_EDIIMA20160512_0252_22.jpg
  
María Antonia Torres

Overleden beschuldigden
In deze procedure figureren ook de overleden María Antonia Torres,  voormalig wethouder van Openbare Werken in de gemeenteraad van Telde, die in maart 2010 zelfmoord heeft gepleegd; en de zakenman Fernando Verona, ook overleden.

Het proces had meer dan twee jaar geleden moeten plaatsvinden, maar het was een beslissing van de Arrondissementsrechtbank  om de hoorzitting niet te laten samenvallen met het verkiezingsproces van 2015, bijgewoond door een van de hoofdbeklaagden, de voormalige burgemeester en lokale leider van de PP Mari Carmen Castellano, en stelde het uit.
Het wordt een rechtszaak met een rechtbank onder voorzitterschap van magistraat Salvador Alba, niet met een jury.
img_2010-07-28_IMG_2010-07-28_00_26_38_postpia_1.jpg

Volgorde van de feiten:
1 maart 2006: Eerste arrestatie
María Antonio Torres. Deze dag heeft men  zes mensen gearresteerd. Er zouden meer golven zijn in april, mei en september. Alles begon met de klacht van een zakenvrouw die naar verluidt werd afgeperst door Francisco Gordillo. Alleen Gordillo en Torres verbleven  in de gevangenis. Hij vertrok twee maanden  eerder dan zij .

7  november 2006: Vielen de burgemeester en de gehele Partido Popular (PP)
Op de dag waarop  de stad haar 655ste verjaardag vierde, zette de politie het gemeentebestuur van Telde af. In een negatief -kader  werden  burgemeester Valido, vijf leden van de PP, en de dochter van Torres gearresteerd Twee dagen later legden ze hun posities neer. In mei 2007 waren er meer arrestaties.

6 februari 2009: De rechter besluit de instructie
Drie jaar later sluit het hoofd van de Rechtbank van Telde, Francisco Javier García, het onderzoek, neemt de kwestie van corruptie als vanzelfsprekend aan en beschuldigt 38 mensen van de 47 die werden gearresteerd. Dat regende aanklachten van de  verdediging.

14 juni 2013: 29 beschuldigden door de aanklager  
Luis del Río maakt zijn aanklacht openbaar waarin hij vraagt om een gevangenisstraf voor 29 verdachten. De termijn voor de verdediging werd geopend, waarin werd beweerd dat hen documentatie ontbrak en ze het Hof dwongen de zaak terug te verwijzen naar de Rechtbank. Alles vertraagde  meer.

2008-03-25_IMG_2008-03-18_215446_telde.jpgDe voornaamste verdachten:
Van de 29 verdachten zijn er zeven politici tussen 2003 en 2006, zes waren gemeente-ambtenaren, vier familieleden worden opgelegd, en zijn valsheid en omkoping. De officier van justitie plaatst in de harde kern: Torres, Orts, Gordillo, Valido, en de toenmalige wethouder van Hacienda (Financiën), Oliva.

Francisco Valido
Voormalig burgemeester van Telde
Hij was het eerste raadslid tussen 2011 en 2015 en sinds mei is hij raadslid in de oppositie. In september keerde hij terug naar zijn positie in de Kamer van Koophandel en in januari nam hij ontslag als voorzitter van de lokale PP. De officier van justitie eist  5 jaar gevangenisstraf.

Mari Carmen Castellano
Voormalig burgemeester van Telde
Zij was het eerste raadslid tussen 2011 en 2015 en sinds mei is zij raadslid in de oppositie. In september keerde zij terug naar haar positie in de Kamer van Koophandel en in januari nam zij ontslag als voorzitter van de lokale PP. De officier van justitie eist  5 jaar gevangenisstraf.

Carmelo Oliva
Voormalig wethouder van Telde.
De PP’er verdween na zijn arrestatie in 2006 en zijn daaropvolgende ontslag van het politieke toneel. Hij is anno 2018 met pensioen. Anticorruptie eist zes jaar gevangenisstraf voor de misdaden van dubbelzinnigheid en omkoping.

Enrique Orts
Voormalig gemeentelijk adviseur.
De weduwnaar van Antonia Torres. Nadat hij in 2008 uit zijn functie was verwijderd, herwon de functie  en keerde hij terug naar zijn kantoor in 2010. Hij ging in januari 2015 met pensioen na 23 jaar in het Gemeentebestuur. De officier van justitie eist zeven jaar gevangenisstraf.

Francisco Gordillo
Voormalig raadgever van María Antonia Torres.
Degene die de rechterhand was van het PP-raadslid  werd beschouwd als de verzamelaar van de plot. Men eist twee jaar gevangenisstraf vanwege het  samenwerken met Justitie. Hij distantieerde zich van de partij na zijn arrestatie en is anno 2018 met pensioen.

José Luis Mena
Voormalig van Bouwzaken.
Hij is de enige beschuldigde die momenteel in de gevangenis zit. Hij dient een gevangenisstraf uit van drie jaar voor vervalsing

Guadalupe López
Voormalig Gemeenteraadslid
De officier van justitie schrijft een misdaad van verduistering toe en eist twee jaar gevangenisstraf. Het voormalige lid van de Partido Popular (PP) van Telde is totaal uit de politiek verwijderd. Haar man, Salvador Santana, wordt ook beschuldigd.

Candelaria Sánchez
Voormalig Gemeenteraadslid van Ciuca
Het is het enige openbare raadslid  van Ciuca dat wordt beschuldigd. Nu is ze losgekoppeld van de partij en van het politieke leven. Zij deed haar  toedoen  niet af na haar arrestatie, zoals Antonia Torres. Ze is een zakenvrouw. Ze vragen 4 jaar gevangenis voor haar.

Jorge Rodríguez
Voormalig  Gemeente technicus, is de verdachte voor  wie de officier van justitie een hogere straf eist in de Faycán-zaak betreffende verschillende misdaden; In totaal 11 jaar en drie maanden gevangenis,  en 24 maanden diskwalificatie. Hij is al met pensioen.

faycanimplicadosantoniojose.png

Volledige lijst met beschuldigden
Lijst van verdachten opgesteld door het Openbaar Ministerie, de beschuldigingen, of functies die zijn verricht, op de datum van de gebeurtenissen (2003-2007), de misdaden die tegen hen zijn aangespannen en de straffen die men voor hen eist:

1.ENRIQUE ORTS HERRERA, gemeentelijke controleur: Misdaden van valsheid en omkoping. Zeven jaar cel, en 22 jaar diskwalificatie. Hij is de weduwnaar van MARÍA ANTONIA TORRES GONZÁLEZ, Wethouder van Aanbesteding en een van de vermeende leiders van het complot.

  1. FRANCISCO GORDILLO SUÁREZ, raadgever van María Antonia Torres: Vooringenomenheid, omkoping, misdaden tegen de markt, onwaarheid, verduistering en fraude. Twee jaar cel, en twaalf jaar diskwalificatie.
  2. CARMELO JULIÁN OLIVA BETHENCOURT, wethouder van Hacienda (Financiën) Vooringenomenheid en omkoping. Zes jaar cel, en 22 jaar diskwalificatie
  3. FRANCISCO AGUSTÍN VALIDO SÁNCHEZ, burgemeester: Vooringenomenheid en omkoping. Zes jaar cel, en 22 jaar diskwalificatie
  4. en 6. MARÍA EUGENIA en FRANCISCO JOSÉ FERNÁNDEZ TORRES, kinderen van de overleden María Antonia Torres. Geld witwassen. Vier jaar gevangenisstraf voor eenieder  
  1. ANTONIO NADAL MORENO, Bouwdirecteur op Canarias van het bouwbedrijf Cobra y Moncobra. Omkoping en misdaad tegen de markt. Vijf jaar en drie maanden  gevangenis.
  2. JUAN FRANCISCO GORDILLO CHAMORRO, zakenman van Cobra. Zoon van de eveneens beschuldigde Francisco Gordillo. Omkoping en misdaad tegen de markt. Drie jaar in in de gevangenis.
  3. ESTEBAN CABRERA GUERRA, gemeente-technicus. Vooringenomenheid, omkoping, misdaad tegen de markt, verduistering en onwaarheid. Dertien jaar en negen maanden in de gevangenis, en 32 jaar diskwalificatie.
  4. JORGE RODRÍGUEZ RODRÍGUEZ, gemeente-technicus. Vooringenomenheid, omkoping, misdaad tegen de markt en leugen. Tien jaar en drie maanden in de gevangenis, en 24 jaar diskwalificatie..
  5. JUAN FELIPE MARTÍN RAMOS, gemeente-technicus. Vooringenomenheid, omkoping, misdaad tegen de markt en vervalsing. Zes jaar gevangenis, en 19 jaar diskwalificatie
  6. ALEJANDRO NAVARRO MIÑÓN, Algemeen bouwdirecteur van het bouwbedrijf Mazotti. Vooringenomenheid en misdaad tegen de markt. Vier jaar en acht maanden gevangenis.
  7. 13.AGUSTÍN LEÓN SUÁREZ, Algemeen secretrais van  Ciuca. Vooringenomenheid en misdaad tegen de markt.  Drie jaar maanden gevangenis en zes maanden, drie jaar gevangenis en zes jaar diskwalificatie.
  8. PEDRO ANTONIO BETANCOR DÍAZ, Boekhouder van Cementos Las Torres Vooringenomenheid en misdaad tegen de markt. Zes jaar en drie maanden diskwalificatie.
  9. FELIPE OJEDA PÉREZ, Boekhouder van de ferretería (ijzerwarenzaak) Felipe y Nicolás Ojeda. Vooringenomenheid en misdaad tegen de markt, verduistering, valsheid en fraude. Zeven haar en negen maanden gevangenis
  10. ABELARDO MARTÍNEZ RIPIO, directeur op Canarias van Dragados. Vooringenomenheid. Twee jaar cel.
  11. ÁNGEL OMAR SUÁREZ SUÁREZ, Boekhouder van Planes, Gestión y Construcciones. Vooringenomenheid en misdaad tegen de markt. Zes jaar en drie maanden gevangenis.
  12. 18. DOMINGO JUAN CAMPOS BARRETO, Boekhouder van Gráficas Atlanta. Vooringenomenheid. Vijf jaar gevangenisstraf.
  13. VICTOR HUGO ROSALES PÉREZ, handelsvertegenwoordiger van Iturri. Vooringenomenheid en misdaad tegen de markt.Vier jaar gevangenisstrafLUZ NAVARRO MONTESDEOCA, wettelijk vertegenwoordiger.  Servicios munitarios de Telde Sociedad Cooperativa. Hij ontdekte de zaak met zijn klacht bij de politie. Omkoping. Zes maanden gevangenis.
  14. JOSÉ M. GUTIÉRREZ GALINDO, boekhouder van Preconte. Vooringenomenheid en misdaad tegen de markt..Vijf jaar en drie maanden gevangenis..
  15. EMILIO HERNÁNDEZ LÓPEZ, gemeentelijk technicus. Valsheid. Vier jaar cel, en drie jaar diskwalificatie.
  16. JOSÉ LUIS MENA SANTANA, Hoofd van de Dienst Regionaal Beleid van de Gemeente Telde. Valsheid.. Vier jaar cel, en drie jaar diskwalificatie.
  17. CANDELARIA SÁNCHEZ VEGA, wethouder van Water. Valsheid. Vier jaar cel, en drie jaar diskwalificatie.
  18. JOSÉ LUIS SÁNCHEZ GONZÁLEZ, raadgever van  María del Carmen Castellano, beheerder van de Maatschappij voor Ontwikkeling en Promotie van Telde. Drie jaar cel, en negen jaar diskwalificatie.
  19. MARÍA DEL CARMEN CASTELLANO RODRÍGUEZ, wethouder van plaatselijke Ontwikkeling en voorzitter van de PP in Telde. Geld witwassen, verduistering, vervalsing en fraude. Vijf jaar cel, en 14 jaar diskwalificatie.
  20. FERNANDO VERONA SANABRIA, boekhouder van Acinox. Omkoping. Drie jaar gevangenisstraf. Overleden
  21. GUADALUPE LÓPEZ PÉREZ, wethouder (jawel!) van Feesten. Verduistering. Twee jaar cel, en drie jaar schorsing voor een openbare functie
  22. SALVADOR SANTANA FLORES, echtgenoot van Guadalupe López, boekhouder van diverse bedrijven. Diefstal. 18 maanden gevangenis.
    0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie-4.jpg

Clavijo verplichtte zijn vrienden
zich in het sleepvoertuigen-bedrijf  te vestigen

LA LAGUNA - dinsdag 28 november 2017- Toen hij burgemeester van La Laguna was, oefende Fernando Clavijo druk uit op José Padilla, toen eigenaar van het bedrijf Autogrúas Poli; om ‘zijn vrienden’,  als ‘arbeiders" in te zetten. verklaarde de bovengenoemde zakenman tegenover de  Guardia Civil op 4 september 2013 .

De verklaringen van José Padilla tegenover de Guardia Civil in april 2012 en in september 2013 zijn van grote waarde nu de sleepvoertuigen-zaak zich bij  het Tribunal Superior de Justicia de Canarias (Canarische Hooggerechtshof) bevindt nu de zaak door rechter Celia Blanco in hoger beroep  is aangenomen van het proces dat al diende vóór Fernando Clavijo’s benoeming  tot president van de Canarische Regering. Toen de feiten die voorwerp van het onderzoek waren, begonnen, was Clavijo wethouder van Veiligheid en daarna burgemeester van La Laguna.
image_content_2661732_20171127205034.jpg
                             José Luis Conde (in het midden), Felipe Casanova (rechts)
                                         hebben tegenover de  rechter verklaard
                         dat ze vrienden van Clavijo zijn in de concurrentie-sport.
                              Ook Esteban Hernández (links) heeft dat toegegeven.
 caso-gras.jpg 2016120505071325776.png
image_content_2668617_20171128202445.jpg
I
n zijn verklaring van september 2013 toont José Padilla zijn ongenoegen over het feit dat de Gemeenteraad van La Laguna hem betalingen liet voor de toekenning van de sleepvoertuigen; naar zijn mening, dwong men hem om het bedrijf te verkopen aan werknemers die vrienden van Clavijo waren.
Zo vertelt de werkgever, “dat het enkele maanden voor april 2011was", in de context van een gesprek met de toenmalige wethouder van Financiën, Juan Antonio Alonso, om deze verschuldigde  gemeentelijke betalingen te eisen, antwoordde hij, “dat iemand het bedrijf wilde, om het aan hen te verkopen.”
José Padilla noemt Estebán Jesús Hernández, "een ‘zeer goede vriend’ van de wethouder van Hacienda (Financiën) ;
Santiago Ramón Casanova, "die een goede vriend van de burgemeester was, wetende dat zij zouden concurreren in de strijd met het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje)," en dat, volgens hij geloofde, “Clavijo getuige was bij het huwelijk van de tweede vrouw van Santiago Ramón Casanova, waardoor de burgemeester aan hem ook het onderhoud toekende van de gebouwen op de landgoederen waarvan hij beheerder was; en aan Pablo Bartolomé Ginovés -  wiens vrouw werkte in het professionele kantoor van Clavijo -. Eveneens  voegde hij eraan toe,  de andere mensen die het bedrijf gekocht hadden, “direct ,of indirect banden hadden met de burgemeester."

Vervolgens legde de zakenman uit, hoe een aantal van die werknemers die eigenaar van het sleepvoertuigenbedrijf waren geworden, telefonisch met Clavijo over hem spraken, en dat dit hem dwong, “om een aantal van hen aan het werk te zetten in het bedrijf."
En hij voegde eraan toe,” dat ,"in een geval,” dat hij iemand inhuurde die niet uit die vriendenkring kwam, dat Clavijo hem belde en hem het huren verweet zonder zijn toestemming."
0000Islas-canariaslogo-kopie-807.jpg


De Zaak ‘Grúas’ (‘Sleepvoertuigen’), in 13 punten

LA LAGUNA - maandag 27 november 2017 - Het begin  van  de Zaak ‘Gruas’ (‘Sleepvoertuigen) gaat terug tot 2003, het jaar waarin de huidige president van de Canarisch Regering, Fernando Clavijo, wethouder was van Veiligheid, in het Gemeentebestuur van La Laguna (Tenerife) onder burgemeester Ana Oramas

De door de gemeentelijke oppositie geconstateerde onregelmatigheden hebben geleid tot een gerechtelijk proces dat nu door het Tribunal Superior de Justicia de Canarias (TSJC) (Canarische Hooggerechtshof) zal worden afgehandeld, aangezien de president is aangeklaagd.

2016120505071325776.png caso-gras.jpg
image_content_2652717_20171126210347.jpg
            Fernando Clavijo (rechts), met zijn  opvolger als burgemeester van La Laguna,
                                                          José Alberto Díaz.
De ‘Gruas’-zaak (het ‘Sleepvoertuigen’-proces) komt nu voor bij het TSJC, gezien de omstandigheid dat de huidige president van de Canarische Regering, Fernando Clavijo, is aangeklaagd. Maar de kwestie verzamelt een verloop van 14 jaar geschiedenis. Dit zijn de sleutels die leiden tot het proces:

  1. De oorsprong
    In 2003 begint het toenmalige gemeenteraadslid van Burgerbeveiliging van La Laguna, Fernando Clavijo (Coalición Canaria - CC), onder burgemeester Ana Oramas, de procedure waarmee de sleepdienst voor het verwijderen van voertuigen van de openbare weg, door een particuliere onderneming wordt aangenomen via een gemeentelijke vergunning. "Met een geldigheidsduur die gelijk is aan de afschrijving van sleepvoertuigen, zonder het opnemen in een geheel van gemeentelijk personeel dat aan de dienst is toegewezen".
  2. De aanbesteding
    In juli 2004 heeft de Gemeenteraad aan José Padilla González die dienst toegekend, voor een termijn van vijf jaar, die kan worden verlengd tot een maximum van 25 jaar.
  3. De toewijzing van het contract
    In oktober 2005 machtigt de Gemeenteraad José Padilla om het sleepdienstcontract over te dragen aan de onderneming Autogrúas Poli SL, die alle rechten en verplichtingen van die onderneming op zich nam.
  4. De inmenging
    Autogrúas Poli SL verkeert in 2013 in een bijna faillissementsfase, er is: gebrek aan loonlijsten, gebrek aan materiaal om de dienst uit te voeren, gebrek aan vervoerskaarten, een slechte staat van de sleepvoertuigen... Voor dit alles, heeft het Gemeentebestuur, met Clavijo als burgemeester, ingestemd met de voorzorgsmaatregel van interventie en tijdelijke overname van de dienst, daartoe worden twee functionarissen aangesteld. Deze waarschuwen in afzonderlijke memoranda van maart en april 2014, “Over de onstabiele economische en financiële situatie van de concessiehouder," aldus de Arrondissementsrechtbank in het kader van de heropening van de zaak. De schuld op korte termijn bedroeg meer dan €300.000,= en er was een probleem met de liquiditeit als gevolg van wanbetalingen bij de belastingdienst, in beslag genomen kredieten, en geblokkeerde inkomsten.
  5. Het decreet van Clavijo
    De burgemeester ondertekent in juni 2014 een besluit om de bezwaren van de interventie met betrekking tot de concessie aan Autogrúas Poli SL van een lening van €120.000,= op te heffen. Intervención had onder meer gewaarschuwd dat deze maatregel geen juridische dekking had en dat de contractenwetgeving van overheidsdiensten was geschonden. De beslissing van Clavijo is gebaseerd op de mening van hoogleraren van het financieel recht en bestuursrecht van La Laguna. In haar resolutie vraagt de Arrondissementsrechtbank hoe de instructierechter deze rapporten als goed beschouwt zonder ze te hebben onderzocht. En de Arrondissementsrechtbank voegt dit toe aan wat Clavijo deed: "Er bestaat geen twijfel," zegt de Arrondissementsrechtbank, "dat volgens verschillende criteria van de informanten, de autoriteit [de toenmalige burgemeester en nu president] dit moet doen, maar de aangenomen resolutie moet in overeenstemming zijn met de regels van het rechtsstelsel en niet kunnen berusten op rapporten waarvan de conclusies in strijd zijn met die regels.
  6. De werknemers met ‘persoonlijke connecties’ met Clavijo
    Clavijo verhoogt de herstellingen van de auditeurs en verleent de lening aan Autogrúas Poli SL, waarvan sommige van de werknemers partners waren, zoals vermeld in een openbare akte van april 2011. “Sommige van de verwervende partners van de sociale holdings hebben mogelijk persoonlijke links met Meneer de Burgemeester Don Fernando Clavijo.”
    Dit aspect werd in de laatste vollen week van november 2017 onderzocht door de Rechtbank, die dit in de eerste instructie vermeed.
    En de getuigen bevestigden dat minstens vijf van de mensen die hij had gebeld, Clavijo al jaren kenden, ofwel omdat ze werk hadden gedeeld bij Leroy Merlin of omdat ze samen deelnamen aan vechtsporten. En ook omdat dat bedrijf zijn hoofdkantoor al een tijdje op dezelfde plaats had als het adviesbureau Administración Ecológica SL waarvan Clavijo tot maart 2009 boekhouder was. Voor de hoorzitting is ook relevant hoe de Gemeente achteraf aan Autogrúas Poli SL het moment betaalde waarop de overdracht van het bedrijf door José Padilla aan die groep vrienden van Clavijo werd uitgevoerd. En het Hof voegt hieraan toe dat er geen bewijs is dat de Gemeenteraad de overdracht van het onroerend goed kende en ook goedkeurde, en daarmee in strijd was met wat is opgenomen in de concessieovereenkomst inzake de aanbesteding van de dienstverlening.
  7. Meer inbreuken
    Autogrúas Poli SL voegt toe en gaat verder met zijn standaardwaarden en had niet de verplichte transportkaart, zoals de Guardia Civil heeft geaccrediteerd. Evenmin was men op de hoogte van betalingen aan Sociale Zaken en belastingverplichtingen, zoals de interventie in augustus 2014 ontdekte (met Clavijo ook in het Gemeentebestuur).
  8. Pérez Godiño treedt in de voetsporen van Clavijo
    Ondanks de serie niet-naleving  verlengde de plaatsvervangende burgemeester en wethouder  van  Burgerveiligheid en -Mobiliteit, Antonio Miguel Pérez Godiño (CC), de concessie voor vijf jaar met Autogrúas Poli SL en een maximum jaarlijks bedrag van €650.000,=.
  9. De verkoop, een jaar later
    In augustus 2014 werd Autogrúas Poli SL voor één euro verkocht aan Grúas y Servicios Adeje SL, uitgaande van deze schuld: €715.215,=
  10. De aanklacht
    In april 2017 hebben de politieke partijen Unid@s Se Puede en Por Tenerife-Nueva Canarias de zaak voor de Rechtbank aan de kaak gesteld. Ze centreren de klacht op Clavijo als raadslid die de procedure initieert en de burgemeester die hij was, en op de huidige burgemeester, José Alberto Díaz.
  11. De eerste seponering
    De instructierechter van La Laguna dicteert de voorlopige seponering. De aanklagers waarschuwen voor de voortgang met het indienen van beroep bij het Provinciale Hof en zo doen zij.
  12. De onderzoekscommissie, waarbij Coalición Canaria (CC) beslist
    In juli 2017 keurt de Gemeenteraad met de stem van CC, de PSOE en PP een advies goed dat de betrokken raadsleden vrijpleit , met de toevoeging dat het werd goedgekeurd met de stemmen van José Alberto Díaz en Pérez Godiño. De oppositie kondigde eerder aan dat men verkoos de commissie niet deel te laten nemen aan dat ‘amaño’ (‘geschuifel’).
    Clavijo-6.jpg
  13. De heropening
    De Audiencia Provincial (Arrondissementsrechtbank) schat het beroep van de rekwestranten in en beveelt de rechter om de zaak te heropenen, met dien verstande dat er aanwijzingen zijn voor valsheid, verduistering, en vriendjespolitiek.
    De rechter roept op om zeven werknemers van het sleepbedrijf te laten verklaren, noemt als getuigen twee van de inspecteurs, die hij oproept tot verhoor - wat eerder was geseponeerd - van  burgemeester Pérez Godiño,  en tenslotte op vrijdag de zaak voorbrengt bij de Hoge Raad op voorwaarde van beoordeling van ‘de andere onderzochte’: Fernando Clavijo.
    cc-fernando-clavijo.jpg image_content_2644496_20171124164805.jpg
    Dus, waar geen sprake was van  sleepvoertuigen, zoals burgemeester José Alberto Díaz heeft gezegd, of waar sprake is van ‘een politieke zaak’, of ‘met politieke bedoelingen’, zoals woordvoerders van de Regering en Fernando Clavijo zelf hebben gezegd; wat nu dan is:  Is een president op de valreep van beschuldiging.
    0000Islas-canariaslogo-kopie-786.jpg

Voorlopige hechtenis en borgsom
voor zwager Spaanse Koning

SPANJE - donderdag 23 februari 2017 - De echtgenoot van de Infanta (Prinses)  Cristina en dus zwager van Koning Felipe, heeft op donderdag 23 februari 2017 te horen gekregen dat hij niet de gevangenis in hoeft gedurende de periode dat hij wacht op de definitieve veroordeling tot 6 jaar en 3 maanden cel. Daarnaast hoeft hij geen borgsom te betalen en mag hij gewoon in Zwitserland (Geneve) blijven wonen in afwachting van de definitieve veroordeling.

Naast het feit dat Iñaki Urdangarin niet de cel in hoeft en er geen borgsom is gevraagd, heeft het Gerechtshof in Palma op Mallorca gezegd dat hij het definitieve besluit over zijn 6 jaar en 3 maanden lange gevangenisstraf mag afwachten in zijn woning in Zwitserland. Zijn paspoort is niet in beslag genomen maar hij moet zich wel elke eerste dag van de maand melden bij een rechter in Zwitserland.
Iaki.jpgGevangenisstraf
Het feit dat Urdangarin dus nu de cel niet in hoeft, heeft niets te maken met de gevangenisstraf die hem boven het hoofd hangt. Daar wordt later over beslist want die veroordeling is (nog) niet van tafel. Dit besluit was alleen gebaseerd op het feit dat de openbare aanklager een voorlopige hechtenis wilde zien voor zowel Iñaki Urdangarin evenals voor zijn voormalige zakenpartner Diego Torres. Daarnaast wilde de openbare aanklager borgsommen van 200.000 euro voor Urdangarin en 100.000 voor Torres. De rechters van het Hof in Palma hebben echter anders bepaald en menen dat er voor beide heren geen vluchtgevaar is.

Naast Urdangarin hoeft dus ook zijn  voormalige zakenpartner, Diego Torres, niet de gevangenis in en hoeft deze ook geen borgsom te betalen. Wel wordt bij hem het paspoort in beslag genomen en moet hij zich, net zoals de zwager van de Koning, elke eerste van de maand melden bij de rechter.

Zus Koning
Eerder werd de zus van de Koning, de Infanta Cristina, vrijgesproken van haar betrokkenheid in de fraudezaak Nóos en van een dubbel fiscaal delict. Wel moet zij een boete betalen van €265.088,= maar krijgt ze daarnaast geld terug van de stichting ‘Manos Limpias’ die haar ten onrechte heeft aangeklaagd. Haar echtgenoot Iñaki Urdangarin heeft echter wel een celstraf opgelegd gekregen en moet voor 6 jaar en 3 maanden de gevangenis in en moet daarnaast een boete betalen van een half miljoen euro.
000islas-canariaslogo-649.jpg


De zaak Nóos:
Vrijgesproken la Infanta (Prinses) Cristina;
Iñaki Urdangarin is in totaal veroordeeld tot
zes jaar en drie maanden gevangenis

PALMA - vrijdag 17 februari 2017 - Het arrest komt een jaar na aanvang van het proces tegen de ex-hertog van Palma en zijn voormalige zakenpartner Diego Torres en medeoprichter van de Aizoon-stichting.
De zus van de Koning is vrijgesproken voor haar aansprakelijkheid voor de winst van  Aizoon en voor de eis van de
aanklager van 'Manos Limpias' ('Schone Handen ') van acht jaar gevangenisstraf; ze is wel veroordeeld tot het betalen van een boete van €265.088,=
Het Gerechtshof van de Balearen heeft Jaume Matas veroordeeld tot drie jaar en acht maanden gevangenisstraf.

Het Gerechtshof van Palma heeft de Infanta (Prinses Cristina) vrijgesproken en haar echtgenoot, Iñaki Urdangarin - ooit een zeer gerespecteerde handbalspeler in Spanje - veroordeeld tot zes jaar en drie maanden gevangenis, en dat is het meest opmerkelijke van het arrest in de zaak Nóos. Deze uitspraak, met  zeven veroordelingen en tien vrijspraken, is openbaar gemaakt op vrijdag 17 februari 2017.
tmp889131120396861440.jpg                                                                 VIDEO’S:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2017/02/17/115776/urdangarin-condenado-anos-tres-meses-prision-infanta-absuelta-1_p.mp4
                                                                        en:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2017/02/17/115777/infanta-satisfecha-absolucion-disgustada-condena-urdangarin-1_m.mp4
urdangarin.jpg diegotorres-1.jpg matas-1.jpg
               Urdangarin.                                     Torres.                                         Matas.
Urdangarin, zijn voormalige zakenpartner Diego Torres en de voormalige president van de Balearen, Jaume Matas, zijn de enige drie die veroordeeld zijn tot gevangenisstraf welke niet vervangbaar is door betaling van boetes.

De ex premier (PP) van de Balearen Jaume Matas heeft vanwege zijn betrokkenheid tevens een gevangenisstraf van 3 jaar en 8 maanden opgelegd gekregen vanwege fraude en belastingontduiking. Andere verdachten zoals Ana María Tejeiro, de echtgenote van Diego Torres, Samantha Romero, Alfonso Grau, Marco Antonio Tejeiro en diverse andere betrokkenen zijn vrijgesproken, al moeten sommigen wel geldboetes betalen.
c7d0b5b2c34fa558fdbc4fa0befcd262.jpgDe Infanta (Prinses), die is vrijgesproken voor samenwerking in de twee fiscale misdaden van haar echtgenoot, moet samen met hem in totaal een half miljoen euro betalen in de hoedanigheid van lucratief medeverantwoordelijk zijn in burgerlijke aansprakelijkheid.

Urdangarin is veroordeeld tot twee jaar en acht maanden gevangenisstraf voor het voortdurend plegen van ambtsmisdrijf en medeplichtigheid bij verduistering met vervalsing van openbare documenten, en tevens tot7 maanden  gevangenisstraf voor het plegen van fraude in de boekhouding.
Voor plm. vriendjespolitiek is Urdangarin veroordeeld tot 1 jaar gevangenisstraf; en voor twee  fiscale delicten tot twee jaar gevangenisstraf (een jaar voor elk delict); en tot het betalen van een boete van €512.553,=

Die van Iñaki Urdangarin is de op een na zwaarste veroordeling, na die van welke is opgelegd aan zijn zakenpartner, Diego Torres, van acht jaar en zes maanden gevangenisstraf.

CcndYyOW4AEBM5t.jpg
                                                                    VIDEO:

http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2017/02/17/115821/infanta-cristina-absuelta-urdangarin-condenado-anos-meses-prision-1_p.mp4
‘Ongeacht de gerechtelijke procedure’
Zoals in het vonnis  staat, is het contracteren door het bedrijf - dat Urdangarin deelde met zijn partner Diego Torres - gedaan, "ongeacht de wettelijke procedure die van toepassing was."
Men voegt  eraan toe, dat de echtgenoot van de Infanta (Prinses), “ zijn  ‘intieme vriendschap’ gebruikte zijn met institutioneel goed gepositioneerde mensen.”

Zowel Torres als Urdangarin betaalden Impuesto de Sociedades (Vennootschapsbelasting), over de opbrengsten van hun professionele activiteit,  die eigenlijk als IRPF (Inkomstenbelasting) gedeclareerd had moeten worden. Zodanig, dat zij inhoudingen hebben toegepast waarop zij geen recht hadden.

Miquel Roca, de advocaat van de Infanta (Prinses), heeft verzekerd dat Cristina de Borbón (van Bourbon) “haar vrijspraak met tevredenheid heeft ontvangen,” maar haar afschuw heeft uitgesproken over de veroordeling  van haar echtgenoot; "omdat zij blijft geloven in zijn onschuld," en daarom nu tegelijkertijd triest en teleurgesteld is omdat haar echtgenoot wel is veroordeeld tot celstraf en een hogere geldboete.

Later op vrijdag 17 februari 2017 zal men weten, of de openbare aanklager van de Balearen, onmiddellijke gevangenneming van beiden zal vragen; wat mogelijk is omdat het gaat om meer dan vijf jaar gevangenisstraf. 
Er is hoger beroep mogelijk tegen het vonnis bij het  Hooggerechtshof, binnen een termijn van vijf dagen.

Reactie van het Casa Real (Koninklijk Huis)
Het Casa del Rey (Koninklijk Huis) heeft, via een woordvoerder van het Palacio de la Zarzuela (Zarzuela-Paleis) opnieuw de bevestiging doen uitgaan, “van het absolute respect dat men heeft voor de onafhankelijkheid van de justitiële macht,” na het kennen in de zaak Nóos van de beslissing van het Gerechtshof van Palma, Iñaki Urdangarin te veroordelen tot 6 jaar en zes maanden gevangenisstraf, en het opleggen van een geldboete aan de infanta (prinses) Cristina,

Mogelijk preventieve hechtenis

De Procureur Generaal wil zelfs dat Iñaki Urdangarín onmiddellijk de gevangenis in gaat vanwege vluchtgevaar, al zal dat niet zo’n vaart lopen gezien het feit dat hij nog steeds de schoonbroer van de Spaanse Koning is.
De openbare aanklagers  Pedro Horrach en Ana Lamas zouden aan het Hooggerechtshof enigerlei veroordeling tot preventieve gevangenneming kunnen vragen in verband met een hoger beroep dat volgende week zou kunnen worden ingesteld, zowel door het Openbaar Ministerie, als door de veroordeelden (dit, bij een veroordeling tot meer dan vijf jaar gevangenisstraf en mogelijk vluchtgevaar).
Tegen de uitspraak van de rechters Samantha Romero, Rocío Martín en Eleonor Moyá, is het mogelijk, binnen vijf dagen, hoger beroep aan te tekenen bij het Tribunal Supremo (Hooggerechtshof).

Gevangenis
Inmiddels hebben Spaanse media al een idee waar de schoonbroer van de Spaanse Koning, Iñaki Urdangarín, eventueel naar de gevangenis zal gaan. Dat zou volgens de kranten VozPópuli en Público de gevangenis in Badajoz in de deelstaat Extremadura kunnen zijn.
 Als dat zo is, zal de Infanta (Cristina) samen met haar vier kinderen vanuit Genève in  Zwitserland naar Lissabon in Portugal verhuizen, om zodoende dicht bij haar echtgenoot te kunnen zijn.
De gevangenis van Badajoz staat bekend als een van de schoonste en rustigste van heel Spanje met slechts 500 gevangenen die daar overigens vastzitten voor minder zware, criminele feiten. Een andere mogelijkheid zou de moderne gevangenis van Álava kunnen zijn, maar het feit dat hier veel ETA-leden zitten, kan ertoe bijdragen  dat deze gevangenis wordt uitgesloten.
000islas-canariaslogo-629.jpg


Lange celstraffen voor hoofdverdachten
in de Spaanse ‘Gürtel’-corruptiezaak

SPANJE - maandag 13 februari 2017 - Eindelijk is men tot een beslissing gekomen. Na een jarenlang proces, verzamelen van bewijzen, en veel onzekerheden, is de kogel door de kerk, of beter gezegd de rechtszaal. De Rechtbank in de Comunitat Valenciana heeft de drie belangrijkste verdachten van de wellicht grootste fraude- en corruptie-zaak ooit in Spanje genaamd ‘Gürtel’ (’Riem’) veroordeeld tot celstraffen van 12 en 13 jaar.

Het gaat om de kopstukken Francisco Correa, Pablo Crespo en Álvaro Pérez (ook bekend als ‘El Bigotes’), die op vrijdag 10 februari 2017 ieder 12 en 13 jaar celstraf opgelegd hebben gekregen. Op dinsdag 14 februari 2017 wordt uiteindelijk besloten, of de verdachten al, dan niet, meteen de gevangenis in moeten.
grtel.jpg
De verdachten hebben deze straffen opgelegd gekregen vanwege hun betrokkenheid bij het plegen van fraude met contracten inzake  de Feria de Turismo (FITUR) (Vakantiebeurs) in Madrid waarbij in de jaren 2005, 2006, 2007, 2008 en 2009 flink gesjoemeld is met de bedragen op de contracten, om zo duizenden, zoniet miljoenen euro’s, winst te maken.

In totaal zinj 11 van de 13 verdachten veroordeeld voor diverse delicten, waaronder het verduisteren van overheidsgelden, fraude, corruptie enz. Onder de verdachten die voor korte of langere tijd naar de gevangenis moeten bevindt zich ook ‘La Perla’, ofwel Milagrosa Martínez, de voormalige minister van Toerisme in de Comunitat Valenciana. Zij moet negen jaar de cel in, terwijl de overige verdachten celstraffen hebben gekregen van tussen de een en tien jaar.
Slechts twee personen, te weten Angélica Such en Juan Bover, zijn vrijgesproken en hoeven niet de cel in.

Overigens is de rechtszaak in het geval van de fraude en malversaties bij de FITUR-organisatie slechts een begin. De Gürtel’-zaak beslaat veel meer meer en gaat van Madrid tot aan Valencia, waarbij veel verschillende zaken zijn en er ongetwijfeld nog meer rechtszaken zullen komen.

Gürtel’-zaak
De caso ‘Gürtel’ (‘Gürtel’-zaak) is een corruptieschandaal in Spanje waarbij tussen 1999 en 2009 op grote schaal malversaties zijn  gepleegd. Het justitiële onderzoek naar de zaak heeft meer dan zes jaar geduurd en nog steeds komen er nieuwe feiten boven water. De zaak is vooral van belang vanwege de omvang en de vermeende betrokkenheid van kopstukken van een van de grootste politieke partijen, de centrumrechtse Partido Popular(PP).
 Door de Spaanse justitie is aan de zaak de naam ‘Gürtel' gegeven. Gürtel is de vertaling in het Duits van de achternaam van een van de hoofdrolspelers, Francisco Correa (Riem).

Voormalig minister-president José María Aznar heeft  Francisco Correa tijdens zijn Regering aangesteld om PP partij-evenementen te organiseren.
De vier hoofdrolspelers in het complot-‘Gürtel’ zijn Francisco Correa; Álvaro Pérez, bijgenaamd ‘El Bigotes’ (‘De Snor’); Pablo Crespo Sabarís, tot 1999 secretaris van de PP in Galicië; en Antoine Sánchez, hoofd administratie van de bouwonderneming Catalunya Nord Record en van de investeringsmaatschappij Inversiones Kintamani.
Daarnaast zijn nog meer bedrijven genoemd, waaronder Easy Concept, Special Events, Diseño Asimétrico, en Orange Market. Francisco Correa was bij al deze bedrijven betrokken.

De fraude bestond onder meer uit omkoping van ambtenaren en andere overheidsfunctionarissen, voor het verkrijgen van vergunningen en contracten. Vaak ging het daarbij om vergunningen die eerder waren geweigerd, bijvoorbeeld op grond van milieuwetgeving, of natuurbescherming. Daarnaast werden steekpenningen uitgedeeld voor het verkrijgen van contracten, of eenmalige opdrachten.

Alleen al in de provincie Madrid zijn met de betrokken ondernemingen 66 contracten afgesloten met een waarde van €760.717,87
Zeventien politici, allen lid van de Partido Popular, ontvingen tezamen 5,5 miljoen euro aan steekpenningen. Ook de Valenciaanse tak van de PP lijkt verwikkeld in de corruptiezaak.

Tussen 1999 en 2005 hebben PP-raadsleden en politici in totaal tien miljoen euro aan steekpenningen ontvangen van zeven verschillende bouwondernemingen.
Het is nu nog steeds onduidelijk, of een deel van het verduisterde geld is teruggevloeid naar de partijkas van de Partido Popular.
000islas-canariaslogo-616.jpg


Canarias is sinds juli 2015 de vierde Deelstaat
met de meeste vervolgden voor corrupti

SPANJE - vrijdag 13 januari 2017 - Van het derde kwartaal van 2015 tot het derde kwartaal  2016 vervolgden de Canarische Rechtbanken 104 personen wegens delicten van corruptie, wat maakt dat de Archipel de vierde Deelstaat is met de meeste aangeklaagden voor dergelijke zaken, na Catalonië (303), Andalusië(153), en Madrid (145.)

In dezelfde periode hebben de rechterlijke instanties op de eilanden twaalf vonnissen uitgesproken in corruptiezaken, daarvan negen veroordelingen en drie vrijspraken.


corrupcion.jpg afiche-corrupcion-_cuando_le_roban_al_estado_le_rogan_a_usted1.jpg 

 

 

 

 

 

 

 


                                      Als ze van de Staat roven  dan stelen ze van u
Vier van deze veroordelingen zijn gedaan door de Arrondissementsrechtbanken in de provincies Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas, en vijf vonnissen zijn geveld door de Strafrechtbanken, terwijl van de drie vrijspraken er twee zijn gedaan door  de Arrondissementsrechtbanken.

Catalonië registreerde vanaf juli 2015 tot aan september 2016 het dubbele aantal berechte ambtenaren voor corruptie-delicten dan Andalusië en Madrid. Aldus de gegevens op de corruptie-kaart van de Consejo General del Poder Judicial (Algemene Raad van de Rechtspraak).

Andalusië, met 153 geopende hoorzittingen  en vervolging van ambtenaren voor misdrijven zoals omkoping, ambtsmisdrijf, of verduistering; en Madrid registreerde met 145 vervolgden de helft van Catalonië, dat er 303 telde in dezelfde periode.

De president van de Hoge Raad en van de Algemene Raad van de Rechtspraak, Carlos Lesmes, en de stemhebbende in het regeringsorgaan van de rechters, Mar Cabrejas, hebben op donderdag 12 januari 2017 het eerste archief met gegevens gepresenteerd over juridische processen voor delicten die gerelateerd zijn aan corruptie; een archief, dat voor het publiek toegankelijk uis via het Internet.

In het archief worden de genoemde gegevens gesignaleerd en ook hoe Canarias en Catalonië de lijst aanvoeren van ambtenaren die in relatieve zin vervolgd zijn voor corruptie, het gaat om respectievelijk 105 en 100 personen die op de lijst staan.

Op hun beurt tellen Valencia en Asturië respectievelijk 51 en 68 vervolgden. Onderaan  de lijst figureren Navarra (0), Murcia (4); Extremadura (5), en Aragón (7).
zzzslas-canariaslogo-13.jpg


Van heer en meester in Mogán
naar ambtenaar in San Bartolomé de Tirajana

MOGÁN / SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 13 augustus 2016 – Van amo y señor (heer en meester) in het Gemeentebestuur van Mogán - waar hij gedurende 12 jaar burgemeester was - maar nu ambtenaar in de buurgemeente San Bartolomé de Tirajana, zal Francisco González zich dagelijks moeten melden op het Departement Volkshuisvesting, waar hij een jaarsalaris ontvangt van: 14 maanden á €2.225,= (in totaal €31.150=).

Dit, na een sabbatical jaar - nadat hij de bastón de mando (burgemeestersstaf) van de Grancanarische gemeente in 2015 heeft overgedragen, en hij er een dienstbetrekking heeft aangevraagd in een commissie in Maspalomas, waar hij sinds 9 augustus 2016 dagelijks zijn digitale spoor zal moeten achterlaten.
img_35962.jpgGonzález, die voorzitter is van de Partido Popular (PP) in Mogán, is nu aan het werk op de Área de Vivienda (Afdeling Volkshuisvesting) van het Gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana, waar hij de leider is van de gezamenlijke politieke partij Partido Popular Agrupación de Vecinos de San Bartolomé de Tirajana. Om toe te treden tot deze nieuwe werkplek zal hij in de komende weken een cursus Voorkoming Arbeidsrisico’s moeten volgen.

De PP politicus is ambtenaar in Mogán, maar heeft deze overplaatsing gevraagd voor de zes maanden van de 18 waarop hij recht heeft. In het geval, dat hij deze hoedanigheid wenst te verlengen, zal het de oorspronkelijke Gemeente moeten zijn die de aanvraag accepteert.

In San Bartolomé de Tirajana zal Francisco González hetzelfde salaris blijven ontvangen als toen hij in het Gemeentebestuur van Mogán verkeerde: 14 betalingen per jaar van €2.255,51 hoewel daar nog de plaatselijke emolumenten bijkomen.

De persmedia hebben contact opgenomen met González, die geen enkele vraag wenste te beantwoorden door te beweren ,dat dit een onderwerp is wat men zijn privé leven te maken heeft. Hij heeft echter destijds wel antwoord gegeven aan het dagblad ‘La Provincia’ waarin hij toen beweerde dat hij zijn overplaatsing heeft aangevraagd met het doel, niet het beleid van zijn opvolgster, Onalia Bueno, voor de voeten te lopen.

Bronnen binnen het Gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana geven aan, dat González in zijn nieuwe functie normale overheidstaken zal uitvoeren, zoals het behandelen van dossiers, maar geen beslissingen zal nemen met betrekking tot huisvesting, wat men definieert als een departement “ dat geheel verlamd is omdat er amper activiteit is.”

Zijn komst naar de gemeentekantoren in Maspalomas heeft geen aangenaam gevoel opgeleverd bij de medewerkers van het departement, vanwege de privileges die González geniet. Zo zijn de ambtenaren bezorgd, omdat er in hun beleving een voorkeursbehandeling’ is, omdat enkele van hen eerder al een baan in de commissie Volkshuisvesting hebben aangevraagd, die hen is geweigerd.
Caso-Gndola-Canarias7-300x200.jpg
              De burgemeester tegen een agent: " Kijk eenvoudigweg de andere kant op."
politica-81.jpg
  Burgers die corrupte politici kiezen, zijn  geen slachtoffers maar medeplichtigen, of idioten
.
Hoewel hij zich heeft teruggetrokken uit de actieve politiek, waarin de burgemeester van Mogán ook minister was in het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, is hij de voornaamste beschuldigde ( wat momenteel wordt onderzocht) in de zaak Góndola, een van de grootse corruptiezaken van Canarias welke al dateert van het afgelopen decennium en die praktisch dood is, omdat drie jaar geleden het Openbaar Ministerie de rechter heeft beschuldigd van zijn traagheid en dat die een reeks maatregelen moet uitvoeren om de zaak te bespoedigen.

Ondanks dit dubieuze curriculum (deze staat van dienst) , is González bij de verkiezingen van mei 2015 wederom gekozen tot lijsttrekker van de Partido Popular in de Grancanarische gemeente.
000islas-canariaslogo-103.jpg


Recentelijke audities van de Filarmónica
belanden bij de Rechtbank

GRAN CANARIA - zaterdag 5 december 2015 - Een van de kandidaten voor een van de twee vacante plaatsen voor viool in het Orquesta Filarmónica de Gran Canaria (OFCG) , waarvoor de audities gehouden zijn in 2014, heeft de selectieprocedure voor de Rechtbank gebracht. De aanklacht is gericht tegen de Fundación (Stichting), die ressorteert onder het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, waarvan - tot mei 2015 - José Miguel Bravo de Laguna (Partido Popular - PP) president was.

De audities die het OFCG in 2014 heeft uitgeschreven zijn geëindigd bij het gerecht. Een van de kandidaten die aanvankelijk hebben deelgenomen aan de audities, heeft een aanklacht bij Justitie gedeponeerd in de overweging dat de keuzeprocedure niet heeft plaatsgevonden op basis van de uitnodiging welke men heeft gepubliceerd.
Orquesta-Filarmonica-de-Gran-Canaria-720x400.jpg                            (Archieffoto) Het Orquesta Filarmónica de Gran Canaria (OFCG),
       tijdens een concert in het Alfredo Kraus-Auditorium in Las Palmas de Gran Canaria.
De selectieprocedure is uitgevoerd in drie fasen. Bij de eerste auditie moesten de adspiranten een vooraf vastgesteld repertoire uitvoeren, ’achter een gordijn’; zodanig , dat de keuzecommissie de identiteit van de musici niet kende. Bij de tweede auditie moesten de kandidaten - die de eerste auditie hadden doorstaan - werken interpreteren, ‘zonder gordijn’.

De eiser heeft beide audities doorstaan en is doorgegaan naar de derde auditie. Deze laatste test bestond uit het werken met het Filharmonisch Orkest tijdens twee concerten uit de abonnementenserie, waarvan er minimaal een gedirigeerd moest worden door de vaste dirigent, Pedro Hallfter. En dat geschiedde. Drie kandidaten werkten met het symfonisch orkest tussen eind 2014 en begin 2015.

Echter, na diverse wrakingen van de leden van de keuzecommissie - in de overweging dat men een relatie zouden hebben met een van de kandidaten - heeft men een verkiezing georganiseerd om te selecteren wie de gecontracteerde violist zou worden, hetgeen, aldus de eiser, een overtreding is van de selectie-voorwaarden.

De eiser heeft in maart 2015 aangifte gedaan tegen de Fundación (Stichting), die toen werd voorgezeten door Bravo de Laguna, hoewel de dagelijkse leiding in handen was van de eilandminister van Cultuur, Larry Álvarez. De aanklacht is ingediend wegens, “onregelmatige situaties die zich hebben voorgedaan.”
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-3.jpg  


Gevangenisstraf geëist 
voor een gevangenisbewaarder,
die
voor gevangenen
mobiele telefoons de gevangenis in heeft gesmokkeld

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA – vrijdag 13 november 2015 - De Fiscalía de Canarias (het Canarische Openbaar Ministerie) eist vier en een half jaar gevangenisstraf voor een gevangenenbewaarder van Salto del Negro, het penitentiaire centrum in de hoofdstad van Gran Canaria, wegens het zich laten omkopen door een gevangene voor het binnen brengen van mobiele telefoons, waarvan het gebruik binnen het gevangeniscomplex verboden is.

Het Openbaar Ministerie zal deze feiten, die zich vermoedelijk hebben voorgedaan in 2012, vanaf maandag 15 november 2015 berechten.
2011-05-31_IMG_2011-05-24_011526__5607270.jpg                                       De Penitentiaire Inrichting 'Salto del Negro'.
SALTO-DEL-NEGRO.jpg
De aanklacht luidt, dat José Miguel B.A. zich heeft laten omkopen door de gevangene José Ramón G.R., ‘Monsi’, die een gevangenisstraf uitzit van vier jaar, voor twee verschillende veroordelingen - een daarvan voor drugshandel - nadat deze, gezien de aard van zijn werkzaamheden, “een relatie met de gevangene is aangegaan die de wenselijkheid overschrijdt.·”

Volgens het Openbaar Ministerie heeft deze gevangenenbewaarder tijdens zijn diensten mobiele telefoons Salto del Negro  binnen gesmokkeld en deze overhandigd aan ‘Monsi’’ en aan andere gevangenen die zijn vertrouwen genoten.

Zo kwamen de telefoons in handen van de gevangenen die deze besteld hadden, na vooraf diverse bedragen te hebben betaald, “wat het de gevangenismedewerker en de gevangene José Ramón G.R. mogelijk maakte, een lucratieve handel op te zetten,” zo voegt de openbare aanklager toe.

Toen men deze activiteiten heeft ontdekt, is de Guardia Civil overgegaan tot bewaking van de gevangenenbewaarder en heeft men vastgesteld, dat deze tijdens een gevangenisverlof ‘Monsi’ heeft ontmoet.

Tijdens dit gevangenisverlof, zo benadrukt de openbare aanklager, hebben de agenten waargenomen hoe de gevangene bij een benzinepompstation in Las Palmas de Gran Canaria van de beschuldigde een tas met drie mobiele telefoons, twee opladers en een radio zou ontvangen en €1000,= in contanten, als betaling voor zijn diensten”.

De Guardia Civil heeft de inhoud van de tas kunnen vaststellen omdat men José Miguel B.A "enkele minuten voordien heeft aangehouden,” toen hij nog steeds de telefoons en het geld bij zich droeg.

Zowel de gevangene, evenals de gevangenisbewaarder kunnen voor deze feiten veroordeeld worden tot een straf van vier en een half jaar gevangenis, wegens omkoping.

Bovendien eist de openbare aanklager tegen de gevangenisbewaarder een boete van €5.400,= en een verbod op het uitoefenen van enigerlei openbare functie als ambtenaar gedurende een termijn van tien jaar. In het geval van de gevangene, eist men, dat men hem ook een geldboete oplegt, en wel van €3.780,=
AAAAAAislas-canarias-84-99-75.jpg  


Rechtstreeks onderzoek van Madrid
naar de ‘maffia’-tak van de Guardia Civil
op
Fuerteventura

MORRO JABLE - donderdag 15 oktober 2015 - De arrestaties van maart 2015 zijn het gevolg van het handelen van Binnenlandse Zaken sinds men kennis heeft van de aangifte. Het is rechtstreeks vanuit Madrid, dat men het onderzoek voortzet naar de criminele tak binnen de Guardia Civil van Morro Jable (Fuerteventura). En aan dit onderzoek beantwoorden de arrestaties en de navolgende beschuldigingen die zich in maart 2015 hebben voorgedaan.

Zonder controverse te willen zoeken, maar op te komen voor het gebeurde, ontkent men vanuit het Commissariaat van de Guardia Civil, dat er enigerlei passiviteit geweest zou zijn tegenover de aanklachten die op het Majorera eiland zijn ingediend tegen de agenten, zo is bevestigd door de vakbond Agrupación Unificada de la Guardia Civil (AUGC).
guardia-civil-1-1.jpg                      De Guardia Civil arresteert negen agenten van Morro Jable.
Het is de AUGC geweest die in september 214 aangifte heeft gedaan bij de Officier van Justitie voor Corruptiebestrijding, van de agent die een serie veronderstelde delicten heeft opgemerkt, welke in de afgelopen jaren zijn begaan door de verantwoordelijke van het bureau in Morro Jable, in het Zuiden van Fuerteventura. En die heeft laten weten, dat de arrestaties van maart 2015 niets van doen hebben met de aangifte van wat er is voorgevallen in Morro Jable, aldus hebben de betreffende gearresteerden verzekerd.
guardiafrayde.jpg                                                    Winkelcentrum in Morro Jable.
Vanuit het Commissariaat van de Guardia Civil verzekert men echter aan de persmedia, dat de Guardia wél betrokken is bij enkele van de nu beschuldigden die in afwachting zijn van hun proces.

Specifiek zinspeelt men erop, dat onder de acht gearresteerden niet alleen agenten zijn, maar ook de sergeant van dienst, die men verantwoordelijk houdt voor deze slechte praktijken en rechtstreeks, voor delicten welke men heeft zien bedrijven door de overheid die hen heeft aangesteld voor de intensieve bewaking van de veiligheid van het toerisme in  deze gemeente.

De aangifte van een Guardia Civilist - later door AUGC – is naast kennisgeving aan anderen, o.a. in handen geven van de directeur-generaal van de Guardia Civil, Arsenio Fernández de Mesa, en aan de staatssecretaris voor Veiligheid, Francisco Martínez Vázquez. Hierna heeft Binnenlandse Zaken een onderzoek gelast, dat heeft geleid tot de arrestaties in maart 2015 en de daaropvolgende beschuldigingen .

Instabiliteit Het commissariaat in Morro Jable heeft de afgelopen tijd niet uitgeblonken in stabiliteit. Er was een voortdurend komen en gaan van verantwoordelijken, zowel van hen die naar de standplaats kwamen wegens interne promotie, evenals van hen die dit rechtstreeks deden door een benoeming. Het gaat om een cuartel (kazerne) die bestaat uit 45 manschappen, hetzelfde aantal als in Corralejo, een ander belangrijk toeristencentrum op het eiland.

De provinciale commissaris van de Guardia Civil heeft op maandag 12 oktober 2015 toegegeven, dat na de gebeurtenis op de feestdag van de Schutspatrones van Las Palmas, hij heeft betreurd wat er is voorgevallen op het buureiland, waarvan hij zegt, “dat er “ - in verband met de vertakking welke men heeft ontdekt met het onderzoek van maart 2015.- “een groep guardia-civilisten is , die niet de eed nakomt welke men gezworen heeft,”

Een reeks aan veronderstelde delicten
De aangifte - die is gedaan tegen de sergeant van dienst op de post van de Guardia Civil in Morro Jable en tegen enkele van zijn medeplichtigen - bespaart geen detail van de modus operandi welke men hij heeft gepleegd toen het aankwam op het voordelig huren in de kazerne, of het via het werk bevoordelen van hun gezinnen.

Als tegenprestatie, verwachtte men medeplichtigheid in het verbergen van enkele delicten die te maken hebben met de vertakking, zoals drugshandel, fysiek geweld bij gearresteerden, het fabriceren van bewijzen, en het hebben van compassie met een aantal van de meest bekende drugsdealers op het eiland.

ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-20.jpg


Het Openbaar Ministerie onderzoekt veronderstelde maffia-praktijken binnen de Guardia Civil op  Fuerteventura

PUERTO DEL ROSARIO – Día de la Hispanidad, maandag 12 oktober 2015 - De Openbare Aanklager onderzoekt de aangifte betreffende agenten van de Guardia Civil over een veronderstelde groep maffioso die opereert op het eiland Fuerteventura.

Na een maand gewacht te hebben, opdat de daarover geïnformeerde leiding van de Benemérita enkele maatregelen genomen zou hebben, is de missive met betrekking tot de veronderstelde delicten en de veronderstelde daders daarvan, naar het Openbaar Ministerie gestuurd door de Asociación Unificada de la Guardia Civil (Vakbond voor personeel van de Guardia Civil).
FISCAL.jpg
image-3.jpg

Onder de aangegeven feiten bevinden zich veronderstelde drugshandel, agressie tegen gearresteerden, voorkeursbehandeling van delinquenten, en druk uitoefenen op agenten.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-4.jpg  


Sloop geëist in de woonwijk 'La Bufona' 

Een 'McGuffin', lees verder en huiver!

ARRECIFE - vrijdag 4 september 2015 - De Openbare Aanklager heeft de sloop van illegale panden in ‘La Bufona’ geëist, plus vier jaar gevangenisstraf voor de projectontwikkelaars van deze woonwijk en 11 jaar voor de beheerder van ‘Brisa Inversiones

De Audiencia Provincial (Arrondissementsrechtbank) van Las Palmas heeft uitspraak gedaan in de zaak ‘Bufona’, waarmee het duidelijk is, dat de vermeende misdaden niet zijn verjaard, en men uiteindelijk een proces zal gaan voeren tegen de projectontwikkelaars van de urbanización (woonwijk) wegens delicten tegen de Ruimtelijke Ordening, het niet naleven van de verzegeling, valsheid in geschrifte, en bedrog in overheidsdocumenten.

Sinds de eerste aangiften zijn gedaan, sleept de zaak zich al 16 jaar voort. Uiteindelijk zijn in staat van beschuldiging gesteld: de bouwer, Antonio Caro; de beheerder van Brisa Inversiones; en de architect/projectontwikkelaar Federico Echevarría; die in mei 2012 in beroep zijn gegaan tegen de mondelinge hoorzitting; met het argument, dat de delicten verjaard zouden zijn.
arrecife-opone-1.jpg

                                                           'La Bufona'  (Arrecife).
naamloosburona-1.png
Momenteel heeft de Arrondissementsrechtbank afgewezen, dat de vermeende delicten verjaard zijn en formuleert, “dat de aanvraag van de beschuldigden is gebaseerd op gebruikmaking van een oneigenlijk  rechtsmiddel; en wijst af, dat de aanvraag van de beschuldigden is geformuleerd binnen de toegestane tijd om zich schriftelijk te verdedigen.”

Hoewel het Openbaar Ministerie van Las Palmas er bijna drie jaar over heeft gedaan om informatie te verstrekken - over de vraag naar de omschrijving van het delict in dit afgewezen beroep - is de Arrondissementsrechtbank ook niet van mening, dat er ‘procedurele inactiviteit’ heeft plaatsgevonden. Derhalve maakt de uitspraak van de  Arrondissementsrechtbank de weg vrij, zodat de Strafrechter een datum kan vaststellen voor het proces.
040615-la-bufona660zzzzzz.jpg

                                          'La Bufona'  (Arrecife).
ddddddd.jpg

‘La Bufona’
: het complete relaas van een 'McGuffins'-verhaal
 

Urbanización (de woonwijk) ‘La Bufona’, een 'McGuffin'
Deze gehele geschiedenis, inclusief procesgang, heeft ongeveer dezelfde verhaallijn als speelfilms en romans waarin zich - min of meer - dezelfde taferelen afspelen, waarbij men veel details geeft, de aandacht voor het wezenlijke afleidt, om zo de afloop te verhullen. In speelfilms noemt men deze afleidingstactiek: een:’McGuffin”; in de politiek: een ‘Luchtballon’. (Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/MacGuffin).

Dit is het verhaal (met een, nader voorlopig, verrassend eind):
Midden jaren ’60 gaat Eduardo Murillo - de in Las Palmas de Gran Canaria wonende luchtvaart ingenieur - vanwege kwesties betreffende zijn werk, naar de luchthaven Guacimeta op Lanzarote. Het eiland is begonnen met de ontwikkeling van het toerisme en de bijkomende bouwactiviteiten in de omgeving van Arrecife; tussen de hoofdstad en de luchthaven ligt een aantal percelen voor het bouwen van een exclusieve urbanización (woonwijk) aan de kust: ‘El Cable.’
130913-bufona660-int.jpg
Men biedt Murillo enkele grondstukken aan en hij koopt deze; en na deze, nog andere percelen, aan de andere zijde van de weg. Eerst bebouwt men het gedeelte aan de kust en daarna het gedeelte ‘landinwaarts’. Jaren, later waarschuwt men hem, dat iemand aan het bouwen is op deze terreinen die zijn eigendom zijn.

Murillo keert terug naar Arrecife. Ze zeggen hem, dat hij moet gaan praten met Francisco Carmona, tekenaar van de Gemeente Arrecife en projectontwikkelaar (ondertussen overleden).  
2010-04-13_IMG_2010-04-05_233528__4783781.jpg

Carmona erkent, dat men is binnengedrongen op de percelen van Murillo, maar om hem te compenseren geeft Carmona hem, enkele aaneengesloten, aangrenzende  percelen, in La Bufona die toebehoren aan een bankinstelling, omdat degene die deze gekocht had, was overleden, echter zonder de hypotheek te hebben afgelost.

Murillo praat met de directeur van de bank en onderhandelt over de prijs, die werd verlaagd, wat hem overtuigde. De bank wilde alleen het verstrekte krediet herstellen.

De  percelen die nu van Murillo zijn, worden omringd door percelen die toebehoren aan Brisa Inversiones, of wat hetzelfde is, aan: Carmona en zijn compagnon Federico Echevarría; een architect, die kantoor houdt in Madrid, Níjar en Sevilla. 
Men kondigt ook een kantoor in Arrecife aan; hoewel op nummer 87 in de Calle José Antonio - waar dit kantoor gevestigd zou worden -  nooit iets is gekomen wat op een kantoor lijkt,  en nog minder wat lijkt op een architectenkantoor.                
2013092711520970436.jpg
                                                         Francisco Carmona.

naamloos-142.png ssssss.png
Federico Echevarría Sainz.
Echevarría is verantwoordelijk voor het herstel van het pand van de Círculo de Bellas Artes in Madrid en voor de Torre Mutua, in de voormalige Ciudad Deportiva van Real Madrid; tot zijn klanten behoort de multinational Halliburton, maar hij is ook de projectontwikkelaar van twee deelplannen in Natuurpark ‘Cabo de Gato’, naast El Algarrobico; en hij werkt aan het vervaardigen van gebouwen voor de Guardia Civil waar op dat moment Luis Roldán de leiding heeft.
Feitelijk is Echevarría compagnon van een van Roldán’s compagon-oplichters: Jorge Esparza. In Arrecife beheert Echevarría een ander deelplan in Maneje, dat niet ontwikkeld is.

Het Deelplan Ruimtelijke Ordening ‘La Bufona’ keurt men goed in 1981, maar men voert het niet uit. Eind jaren ’90 echter behandelt men een aanpassing en begint de bouw van 25 eengezinswoningen. Een deel van laatstgenoemde percelen - die Murillo heeft gekocht - is bouwgrond en het andere deel was plattelandsgrond; de bouw neemt alles in beslag, zonder zijn toestemming.

Voor dit alles, heeft Brisa weten te bereiken, dat men de wijziging unaniem heeft goedgekeurd in de Cotmac (Canarische Milieucommissie), ondanks, dat men niet beschikt over een positief rapport van het Departement Wegenbouw.
De woonwijk heeft - nu anno 2015 nog steeds - geen toegangsweg aangelegd die deze verbindt met de hoofdweg van het Eiland en men moet ‘La Bufona’ nog steeds binnengaan vanuitEl Cable’.
051013-bufona660.jpgHet knooppunt waar de toegang moet komen is het zwarte punt voor ongevallen geworden. In 2015 heeft deze supermarktketen een project gepresenteerd voor het bouwen van een winkelcentrum op deze locatie; en het Ministerie van Openbare Werken (met nog steeds   delfde directeur Wegenaanleg van destijds), van de Canarische Regering, heeft geantwoord, dat een deel van deze grond toebehoort aan de Canarische Regering.

En meer nog… een recent opgesteld technisch rapport meldt, dat het Ministerie iets moet doen voor het herstel van de grond die haar toebehoort; het Ministerie, dat tegenwoordig geleid wordt door de directeur Wegaanleg die destijds geen bezwaar had tegen het deelplan: Domingo Berriel.                                 
naamloosburona.png

De projectontwikkelaars hebben niet alleen de toegangsweg niet aangelegd en dit terrein verkocht, maar ze hebben ook niet de verplichte concessies gevraagd aan de Gemeente; waarschijnlijk omdat - als men dat wel gedaan zou hebben - ze niet gekomen zouden zijn tot de minimale oppervlakte voor het ontwikkelen van het Deelplan.
Maar er is meer; men zou kunnen zeggen, dat het hoofdperceel kenmerken heeft die grenzen aan het bovennatuurlijke.
 Van een perceel van 50.824 m², maakt Brisa een afscheiding en verkoopt 7.350 m² aan de supermarkten, met als resultaat: een perceel  van  7.350 m² en een ander van  50.824 m²:  met, toenemend naar het Noorden, andere perceelgrenzen dan het vorige.

Men begint twee werkelijkheden te krijgen: Een op het terrein en een op papier. Ditzelfde gebeurt later nog eens, wanneer men een andere afscheiding maakt van 20 percelen van een grondstuk van 5.700 m². Het resultaat - opgeteld met de 20 nieuwe percelen - is 6.314 m². Maar de projectontwikkelaars zijn niet de enigen die zich roeren. Murillo doet aangifte bij de Guardia Civil; en de Seprona (Milieudienst van de Guardia Civil) stelt vast, dat een deel van de bouwwerken op plattelandsgrond staat met bescherming van het jable (witte zand).

Het is 1999. Men opent een strafrechtelijke procedure voor een strafbaar feit tegen de Ruimtelijke Ordening, vreemd genoeg, verliest men dit proces in de Rechtszaal, zodat dit heropend is 2000... en nog steeds niet is afgesloten. Veertien jaar later, staat het proces nog steeds open. Parallel daaraan, heeft het Agencia de Protección del Medio Urbano y Natural (Apmun) (Agentschap Stedelijke- en milieubescherming) de Gemeente bevolen, dat men de bouw stillegt en verzegelt.

Wat de toenmalige burgemeester, Manuela Armas, dan ook doet. Maar in 2000 treedt María Isabel Deníz als burgemeester aan en de bouw gaat door. De huizen worden voltooid en verkocht. Of men verkoopt ze en… ze worden voltooid.
maria.jpg                 De voormalige burgemeester  van Arrecife, María Isabel Déniz
                                tijdens haar arrestatie door de Guardia Civil.
Het is maar, aan welke versie men de voorkeur geeft; omdat - in de strafrechtelijke procedure die 14 jaar duurt - Echevarría, de projectontwikkelaar, de kopers verantwoordelijk houdt voor de illegale gebouwen die plattelandsgrond bezetten; en de  kopers niet weten wat ze te horen krijgen omdat men ze niet heeft opgeroepen voor het  afleggen van verklaringen; maar de stelling van Echevarría wordt ook gesteund door het Apmun dat in  2012 concludeert, “dat de 14 woningen - die in de Calle Chabusquillo plattelandsgrond bezetten - ‘kennelijk illegaal’ zijn;” en dat er huis voor huis, pergola’s,  binnenplaatsen,  muren, zwembaden enz. afgebroken moeten worden. De eigenaren gaan in beroep bij de Rechtbank. Allemaal, behalve een. 

Murillo vraagt, dat men sloopt wat al onherroepelijk is, omdat men geen beroep heeft aangetekend, maar het Apmun antwoordt hen, dat er gewacht moet worden totdat men de andere processen oplost en, dat de eigenaren - in elk geval - de tijd hebben tot 2029, om vrijwillig tot sloop over te gaan.

 2014102115420996075-1.jpgFelipe Fernández Camero, bij het verlaten van de Rechtbank na zijn arrestatie in de zaak 'Unión'.
Ondertussen handhaaft men in het strafproces  jarenlang de beschuldiging, dat het de gemeentesecretaris - de advocaat Fernández Camero - is, die verantwoordelijk is voor de afsplitsing van de percelen en de vergunningen, en burgemeester Deniz voor het opheffen  van de verzegeling.
adcv.png
                                          De advocaat Felipe Fernández Camero.
Mettertijd raken die goed bevriend en maken samen reizen en beleven andere dingen, zoals hun arrestatie en beschuldiging in de zaak ‘Unión, waarin men onderzoekt, of ze samen waren, met hun respectievelijke partners, in Tanzania op uitnodiging van Urbaser; het bedrijf, dat de stadsreiniging van Arrecife beheert. Tegenwoordig zijn ze niet langer verdacht en zijn ze ook niet meer in het Gemeentebestuur.

De secretaris is vervangen wegens het beoefenen van de advocatuur zonder ondersteuning en Deníz is weggevaagd in de verkiezingen van 2007, nadat ze van de Partido Independiente de Lanzarote (PIL) was overgegaan naar Coalición Canaria (CC). 
Voor de goede orde.. Het  Provinciaal Hof heeft goedgekeurd,  dat Deníz zich in deze zaak mondeling uitsprak namens diverse gemeentelijke technici van wie ze geweigerd heeft de namen te noemen. Fernández Camero betoogde alleen vergunningen  te geven, maar verstrekte  daar geen  informatie over.

Momenteel blijven, na het overlijden van Carmona, alleen Echevarría en de bouwer Antonio Caro in staat van beschuldiging, voor wie de officier van justitie vier jaar gevangenis heeft geëist voor deze feiten:
- de bouw van 53 woningen, daar waar er maar 30 gebouwd mochten worden, 
  dat bewust te doen zonder gemeentelijke vergunning en zonder regionale kwalificatie,
- het bezetten van plattelandsgrond van ecologische waarde.
- overschrijding van de oppervlakte van het deelplan en dat van de woningen,
- het niet gehoorzamen van orders voor stillegging door het Apmun.
  dat bewust te doen zonder gemeentelijke vergunning en zonder regionale kwalificatie,

Hoewel dat niet zo lijkt, is het verhaal nog maar net begonnen. Na enkele hoofdstukken, die hier niet gepubliceerd zijn, is het Murillo die in deze geschiedenis eerder verschenen, is niet Edward, maar zijn zoon Gonzalo, klaarblijkelijk onvermoeibaar, want in deze puinhoop vinden nog meer gerechtelijke procedures plaats.

Ten eerste, een civiele rechtszaak - waarin de familie Murillo haar land opeist, dat rust sinds 2007- als het Tribunal Supremo (Hooggerechtshof) aan de Juzgados (Rechtbanken) in Arrecife heeft laten weten, dat ze de procedure van de huizenkopers in behandeling moeten nemen.

Een ander proces - dat men wel heeft voltooid - is dat over het geschil tegen de plannen. Het Supremo (Hooggerechtshof) heeft het gehele Deelplan Ruimtelijke Ordening vernietigd, waardoor het probleem niet alleen de 14 huizen op de plattelandsgrond betreft, maar die van de gehele urbanización (woonwijk), die aldus buiten de ruimtelijke ordening vallen. 

Het Supremo (Hooggerechtshof) zegt, dat het deelplan nooit uitgevoerd had mogen worden, vooral omdat men niet over een rapport van het Ministerie van Openbare Werken beschikt wat betrekking heeft op: hoe de urbanización (woonwijk) van invloed is op de hoofdweg.

In het nieuwe Algemene Bestemmingsplan van Arrecife - dat nog moet worden goedgekeurd - regelt men deze situatie ook niet, maar geeft men deze grond de hoedanigheid van bebouwbaar terug, en niet stedelijk, waardoor de eigenaren in hun geldbuidel zullen moeten tasten om hun huizen te reguleren.

Een geldbuidel, die sommigen jarenlang niet hebben hoeven aan te spreken, omdat diverse van deze huizen niet zijn opgenomen in het Kadaster en men dus geen IBI (OZB) heeft betaald.
Misschien is het goed in herinnering te brengen, dat de projectontwikkelaar, een gemeenteambtenaar die de inschrijving van deze panden in een lade heeft geschoven, en de eigenaren er gewoond hebben zonder OZB te betalen.

Wie al die tijd wel voor de grond heeft betaald, is de familie Murillo die, naast de belastingen voor percelen die ze niet kunnen benutten, de advocaten voor de diverse processen betalen en een geldboete; waarvan men zegt, dat men nu al €600.000,= heeft uitgegeven in deze 14 jaar.

In dit ‘circus’ wacht de  huizenkopers, na acht jaar niet betalen, een pirouette met een dubbele salto mortale.

In 2008 heeft het Provinciale Directoraat van het Kadaster de eigendomstitel gewijzigd ten gunste van de huizenkopers; zonder, dat iemand daar om gevraagd heeft; en zonder, Murillo gehoord te hebben. De kwestie is zo stompzinnig, dat men de straat in plaats van Chabusquillo (Abrikozenboompje); ‘Chubasquillo’ (‘Stortbuitje’) is gaan noemen, en men spoorslags de directeur van het Kadaster vervangt voor Jesús Hernando. 
Het Ministerie zegt over deze wijziging van eigendomstitel, “dat er geen dossier van bestaat,” en, “dat de Overheid - zonder motivatie en zonder procedure - niet kan handelen in het luchtledige.”

Aldus samengevat, heeft men te maken men een urbanización (woonwijk):
- die men nooit had mogen bouwen:
- waarvoor geen toestemming aan de Gemeente is gevraagd,
- die plattelandsgrond en bouwgrond bezet die niet van hen is,
- die (eenmaal afgescheiden van het hoofdperceel) nog meer is gegroeid,
- die 14 huizen heeft met een voorlopig vonnis tot sloop en waarvoor jarenlang geen IBI
  (OZB) betaald is, wat geleid heeft tot stillegging en verzegeling van de bouw,
- die een gemeenteambtenaar als projectontwikkelaar heeft, samen met enkele onbekende
   technici die de burgemeester hebben geïnformeerd,
- met een Ministerie van Openbare Werken wat heeft toegestaan, dat men een plan ging
  goedkeuren, zonder te informeren naar de uitwerking daarvan op de hoofdweg.
- die een Overheid heeft welke enkele percelen niet hersteld die van hen zouden moeten zijn;
- die een strafproces kent dat 14 jaar duurt… 
Wat kan men nog meer verlangen? Natuurlijk, men weet nog steeds niet wie de eigenaren van die woningen zijn.
naamloos-141.png
AstridOrez.png Astrid Pérez, leidt de Partido Popular(PP) op Lanzarote en is parlementslid van de PP-fractie.
Zo is er een notaris, Celestino Mendizábal, die minstens negen van de escrituras (akten en verkoop- en koop) (niet die van hem) heeft beschreven en da fe (bekrachtigd); die zeggen, dat de huizen 96 m² tellen hoewel ze ruim 200m² hebben. Daarnaast woont Astrid Pérez, die de Partido Popular (PP) op Lanzarote leidt en de PP-fractie in het Parlement.
pallares_rodri.jpg
                                      Miguel Pallarés. Officier van Justitie ( Fiscal)
En op de hoek woont Miguel Pallarés, Officier van Justitie in de provincie Las Palmas die tot 2008 coördinator was van het College van Procureurs-generaal van Arrecife.

Voor het geval, dat  u als lezer het niet goed begrepen mocht hebben, volgt hier meer duidelijkheid:
- er is dus een Officier van Justitie die woont in een huis met een voorlopig vonnis tot sloop, wat notarieel beschreven is als 96 m² groot en dat in het Kadaster 246 m² telt, waarvoor hij bijna 20 miljoen pesetas (omgerekend: €313.108,=) betaald heeft en dat men vervolgens getaxeerd heeft op 37.829.000 peseta’s (€592.229,=), die gedurende acht jaar geen IBI (OZB) betaald heeft en, die getrouwd is met een nicht van de gemeenteambtenaar, Fernández Camero, die beschuldigde in de zaak is.

- deze Officier van Justitie, evenals de overige eigenaren, de projectontwikkelaar en het Apmun, worden ervoor verantwoordelijk gehouden, illegale bouwwerken verricht te hebben aan hun woning  op suelo rústico (plattelandsgrond), waarbij men zich baseert op de bouwtekeningen en de orthofoto’s (kaarten - die zijn samengesteld uit verschillende perspectieffoto`s - waarop hoogteverschillen zijn verwijderd).

- met deze projectontwikkelaars - die door de kopers verantwoordelijk worden gehouden voor de bouwwerken die suelo rústico (plattelandsgrond) bezetten - en met zoveel problemen, zou men kunnen verwachten, dat de eigenaren Brisa Inversiones aanklagen. Maar daarvan is geen sprake.

Waarvan wel sprake is, is dat voor het hoger beroep tegen het Kadaster en tegen het sloop-vonnis, dat door bijna alle eigenaren is ingesteld, deze als advocaat Juana Fernández de las Heras gekozen hebben; de dochter van Fernández Camero, die op haar beurt degene is die gepleit heeft voor de projectontwikkelaar Brisa Inversiones, om te proberen, dat men het Bestemmingsplan niet zou vernietigen.

Vreemd? Nou wacht even…  over dit alles publiceert men al sinds tien jaar in de lokale en regionale persmedia. In 2003 heeft Gonzalo Murillo een artikel geschreven in het dagblad ‘La Voz de Lanzarote’, waarin hij de feiten duidt en het betreurt, dat het strafproces is stilgelegd.

Tegen Murillo heeft  Pallarés een klacht ingediend, wegens laster en aantasting van zijn eer, en heeft hij drie jaar gevangenisstraf geëist, wat hij -  met het vonnis in de hand - veranderd heeft tot een boete van €15.000,= op grond, dat hij Murillo  de stillegging van de juridische procedure heeft toegeschreven, waarvan diens oom werd beschuldigd.  
Elf jaar later heeft dit proces nog steeds niet plaatsgevonden.
agitador.jpg
circo.jpgEn nu verschijnt 'El Agitador' ten tonele  - een eerst op papier verschenen satirisch-humoristisch tijdschrift dat wordt uitgegeven door Carlos Meca - wat tegenwoordig te lezen is op het Internet (http://www.elagitador.com) en dat een spotprent gepubliceerd heeft, getiteld: ‘Een middag in het La Bufona circus’; met verwijzing naar de film van de Marx Brothers en waarin men Pallarés typeert als Harpo, de stomme; die men dan Miguel Callaré (de Zwijgzame) noemt.

De spotprent is voorzien van een tekst waarin men in deze zaak de houding van de Officier van Justitie aan de kaak stelt: Pallarés, die in 2008 was verzocht naar Las Palmas te verkassen, die zich heeft beklaagd, en won.
img_17590.jpg
10462432_264576530404796_229362591411578468_o.jpg
noticiaelpais.jpg
De redactie van 'El Agitador' is bij het Tribunal Constitucional (Grondwettelijke Hof) in cassatie gegaan tegen het vonnis van het Supremo (Hooggerechtshof) waarin zij zijn veroordeeld tot het betalen van een geldboete van €20.000,= en wel voor het beschuldigen van de Officier van Justitie: ‘dat hij geen strafbare feiten vervolgt, zoals zijn plicht is’.

Hoewel een van de leden van het blad (de enige met een fatsoenlijk salaris) - ruim 3,5 jaar lang - maandelijks €450,= van zijn inkomen in beslag genomen zag, heeft dit de humoristen niet ontmoedigd; en drie jaar later hebben zij - met gebruikmaking van een bericht over een proces tegen enkele politieagenten - een spotprent over Pallarés gepubliceerd, met als onderwerp: tráfico de influencias (vriendjespolitiek).
Pallarés, die de verdediging in dat proces voerde, heeft in de Rechtszaal gezegd: “Het is belangrijk, dat we  niet gewend raken aan corruptie, ook al is die gering; omdat we dan uiteindelijk in een in verrotte Staat leven.”
miguelpallares.jpgDe humoristen hebben daarop een spotprent gemaakt waarin geschetst is: hoe de openbare aanklager persoonlijk zijn huis aan het slopen is en wel met behulp van een gereedschapskist die hij gekocht heeft bij Decathlon.
elagitador.jpg
10574397_288971361298646_4993695425504166809_n.jpg
JA.jpgIn juni heeft een Rechtbank hen wederom veroordeeld, dit keer tot het betalen van €15.000,= aan Pallares (in cassatie - omdat men de eer van Miguel Pallares niet heeft aangetast -  uiteindelijk teruggebracht tot €3.000,=) omdat de tekst van de spotprent (een fotomontage, geplaatst in september 2014 ), “het insinueren van corruptie bevat" - en volgens de Rechtbank – "nadeel en morele schade zou hebben toegebracht."
Zie in het Spaans:  
http://www.elagitador.com/index.php/2014-06-08-15-42-09/actualidad/784-la-audiencia-estima-parcialmente-el-recurso-de-el-agitador-y-reconoce-que-no-se-vulnero-el-honor-de-miguel-pallares
en
:
http://sociedad.elpais.com/sociedad/2014/08/08/actualidad/1407520739_147425.html).

Tijdens het proces kwam de advocaat van Pallarés ertoe, te vragen, of de humoristen de moeite genomen hadden, om vast te stellen: “of Decathlon gereedschapskisten met sloopgereedschap verkoopt?”
 img_17589.jpgcropped-cabecera.jpg
Zoals men kan zien, een ‘McGuffin’-draaiboek; het enige dat zeker is in dit verhaal.
ZZZZZZAislas-canarias-84-37.jpg 


‘Caso Paraíso’:
De openbare aanklager eist gevangenisstraf voor  drie Grancanarische ondernemers wegens het omkopen van diverse wethouders

Het OM beschuldigt de ondernemers ervan,
medewerkers van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana omgekocht te hebben met gunsten ter waarde van ruim €243.000,=

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 29 mei 2015 - Het Openbaar Ministerie eist vijf jaar gevangenisstraf voor drie ondernemers op Gran Canaria voor het omkopen van twee wethouders en diverse medewerkers van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana, zodat zij illegaal goedgunstige beslissingen namen voor de belangen van de ondernemers

Het Openbaar Ministerie van Las Palmas heeft op vrijdag de beschuldigingen bekend gemaakt welke men richt tegen acht verdachten in de zogenoemde caso Paraíso’ (Paradijs-zaak); een plot, waarbij men onderzoekt, of bepaalde beslissingen die - tussen 2006 en 2007 - zijn aangenomen door de voornaamste toeristengemeente van Gran Canaria, zijn geïnduceerd door steekpenningen van twee bouwondernemingen.

img_28567.jpg

2008-05-25_IMG_2008-05-18_00_46_53_para.jpg

De openbare aanklager beschuldigt met name de ondernemers:
- Alejandro Navarro Miñón, van Mazotti SA, - Antonio Hernández Rodríguez, van Construcciones Hernández Perera SL,
- Antonio Esteban Hernández Perera, van Construcciones Hernández Perera SL
de PSOE-wethouder Francisco Guedes García te hebben omgekocht, met gunsten ter waarde van ruim 243.000,=
img_28567-1.jpgHet OM stelt, dat deze twee bedrijven de reparaties hebben betaald voor de toeristische excursie-boot van Jonás Guedes, de zoon van de wethouder; en dat men bouwwerkzaamheden heeft uitgevoerd in de woning van het gezin Guedes (€3.600,=).

In ruil, daarvoor kreeg Mazotti - zonder procedures noch publiciteit - een bouwwerk gegund voor een bedrag van €261.742,= en Construcciones Hernández Perera stond op het punt dat de gemeenteraad, met rapporten à la carte, een voetbalveld zou afkeuren wat hij wenste te kopen; een operatie die slechts mislukte, omdat het regeermandaat was geëindigd en er een bestuurswisseling heeft plaatsgevonden.

Het OM stelt, dat Francisco Guedes García destijds rekende op de medeplichtigheid van de Gemeente voor het ten uitvoer leggen van deze manipulaties van de wethouder van

Contratación y Urbanismo (Bouwzaken), José Juan Santana (NC); de technische architect van de Gemeente, Fernando Rivero; en de ambtenaar van Bouwzaken, destijds ook waarnemend gemeentesecretaris, Antonio Muñiz González.

Het Openbaar Ministerie beschuldigt de laatstgenoemde ervan €24.040,= te hebben ontvangen van

Construcciones Hernández Perera SL voor het in recordtijd benadelen va het dossier, wat het dit bedrijf mogelijk maakte - eenmaal afgekeurd - de voetbalvelden van Aldea Blanca te kopen.

De openbare aanklager eist 11 jaar en negen maanden gevangenis voor Francisco Guedes wegens omkoperij, een jaar gevangenis wegens ambtsmisdrijf en nog eens een jaar gevangenis voor vriendjespolitiek; acht jaar gevangenisstraf voor zijn zoon Jonas ( twee ambtsmisdrijven); en zeven jaar en twee maanden gevangenis voor José Juan Santana, (wegens vriendjespolitiek, vervalsing van openbare documenten en ontrouw in de bewaring van documenten).

Tegen de gemeente-architect Fernando Rivero is vijf jaar en twee maanden gevangenis geëist (valsheid in geschrifte en ambtsmisbruik); en voor de ambtenaar Antonio Muñiz eist men zes jaar en negen maanden gevangenisstraf (wegens omkoping en vriendjespolitiek).

Uiteindelijk kunnen de drie beschuldigde ondernemers in deze zaak (Alejandro Navarro Miñón, Antonio Hernández Rodríguez en Antonio Esteban Hernández Perera) ieder, mogelijke veroordelingen tegemoet zien van vijf jaar gevangenisstraf wegens omkoperij.

Het Openbaar Ministerie benadrukt, dat de vermoedelijke omkoperij zich heeft voorgedaan na een motie van afkeuring tegen het Gemeentebestuur van de Partido Popular (PP) (2005) wat heeft geleid tot de coalitie PSOE, Nueva Canarias (NC) en Centro Canario Nacionalista (CNC), “ waarin de stem van iedere wethouder afzonderlijk, doorslaggevend is geweest voor de goedkeuring van de zaken in de gemeenteraadsvergadering.”
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Strafkamer accepteert niet dat Reyes
zes maanden gevangenisstraf ontloopt

ARRECIFE - zaterdag 23 mei 2015 - Het Hof heeft de verordening van Rechtbank ingetrokken, waarmee men in februari 2015 zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf heeft oppgelegd aan de voormalige burgemeester van Yaiza, José Francisco Reyes, voor het verlenen van een illegale vergunning aan Carlos Morales en Alexia van Griekenland, wegens criminele gevaarlijkheid van de voormalige burgemeester.

De voormalige burgemeester van Yaiza, José Francisco Reyes, zal een dezer dagen de gevangenis in moeten voor het uitzitten van een gevangenisstraf van zes maanden welke hem in december 2014 is opgelegd door de Stafkamer van de Rechtbank in Arrecife wegens ambtsmisdrijf , door het toekennen - als eerste burger van deze gemeente op Lanzarote - van een illegale vergunning voor het woonhuis van de architect Carlos Morales en zijn echtgenote, de volle nicht van de Spaanse Koning, Alexia van Griekenland en Denemarken (dochter van de verbannen Griekse Koning Paul en Koningin Anne-Marie) (zie: http://www.refdag.nl/achtergrond/koninklijk-huis/koningspaar_hoopt_op_toekomst_in_griekenland_1_673527)
Reyes-1.jpg royal-greece_1692261a-1.jpg
Ex-burgemeester José Francisco Reyes - Prinses Alexia van Griekenland en Denemarken 
            met haar echtgenoot Carlos Morales en hun omstreden chalet op Lanzarote.

070614-carlos-morales-alexia-grecia660.jpg 2011-02-05_IMG_2011-01-29_00_25_09__5375878.jpg
Het Hof in Las Palmas heeft deze week het vonnis meegedeeld dat het hoger beroep bevestigt, wat was aangetekend door de openbare aanklager Javier Ródenas tegen de uitspraak van de Rechtbank van 25 februari 2015, waarmee men het verzoek van Reyes accepteerde om de straf op te schorten; dit onder aanvoering, van mening te zijn, dat in de persoon van voormalig burgemeester, “gevaarlijke criminaliteit kan worden aangemerkt ,welke de toekenning van het voordeel voor de betrokkene doet verhinderen.”

Het Hof heeft de stelling van het Openbaar Ministerie geaccepteerd, niet alleen omdat Reyes al eerdere veroordelingen op zijn naam heeft staan wegens ambtsmisdrijf, maar omdat hij in afwachting is van soortgelijke berechtingen, wat naar het oordeel van de Kamer bewijst, “dat de veroordeelde weinig respect heeft voor de wet.”

Men voegt eraan toe, dat hij momenteel geen openbaar ambt mag uitoefenen "omdat men het risico op het begaan van nieuwe strafbare feiten niet mag uitsluiten.”
1-AAAAislas-canarias-84.jpg
 


Aanhoudende vertraging in de zaak ‘Góndola’ baart  de CGPJ  zorgen

MOGÁN - dinsdag 20 mei 2014 -Volgens welingelichte bron baart de vertraging welke zich opstapelt in de ’Gondola’-zaak de Consejo General del Poder Judicial (CGPJ) (Algemene Raad van de Justitiële Macht) zorgen en dezelfde bron benadrukt, dat er een inspectieteam van Madrid naar Gran Canaria is gekomen, om de staat van de Rechtbanken in San Bartolomé de Tirajana onder de loep te nemen.

Zeker is dat de instructie van de zaak ‘Gondola’ wegens veronderstelde politieke corruptie in de gemeente Mogán - die als hoofdbeschuldigde de huidige burgemeester Francisco González heeft - begonnen is in februari 2006 en geen voortgang heeft. Dit wil zeggen, dat de beginfase van de onderzoeken nog steeds niet heeft geleid tot een verkorte procedure voor het vaststellen van de feiten, van de delicten en van de personen tegen wie de zaak zich richt en het openen van een hoorzitting.

                                              Puerto de Mogán
De zaak
Paraíso
In de andere zaak van vermoedelijke politieke corruptie in het Zuiden van Gran Canaria, die betrekking heeft op het Gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana, heeft de instructierechter op 2 mei 2014 een uitspraak gedaan die dicteert, dat de openingsfase is omgezet in een verkorte procedure. In de zaak ‘Paraíso -die in juni 2016 van start is gegaan studeert het Openbaar Ministerie nu op de gevangenisstraffen welke men zal gaan eisen voor de acht verdachten, “onder woe de voormalige wethouder Pacuco Guedes en de voormalige burgemeester Pepe Juan Santana,” aldus de genoemde bron.

1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Aangifte wegens illegaal bouwwerk 
door
Lucas Bravo de Laguna,
minister van Sportzaken in het Cabildo (Eilandbestuur)
en ex-burgemeester van Santa Brígida

SANTA BRÍGIDA - dinsdag 8 april 2014 - Een inwoner van de Santa Brígida heeft op het gemeentehuis aangifte gedaan tegen Lucas Bravo de Laguna - de voormalige burgemeester, de huidige minister van Sportzaken in het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, voorzitter van de lokale Partido Popular en eilandsecretaris van deze politieke partij - vanwege illegale verbouwingen aan zijn chalet en aan de aangrenzende woning van zijn zus Elena.

In de aangifte wordt de huidige burgemeester - de opvolgster van Bravo de Laguna - Beatriz Santana gevraagd, een onderzoek in te stellen naar haar PP-partijgenoot, wegens bouwfraude en de zaak door te sturen naar het Openbaar Ministerie, wegens het verrichten van illegale verbouwingen toen hij nog burgemeester was aan zijn woning en aan de ernaast gelegen woning van zijn zus Elena.

                           De chalets van Lucas Bravo de Laguna en zijn zus,
            in de Calle Mirlo van de urbanización (woonwijk)’ Los Toscanes’
                                                  in Santa Brígida,
           waartegen aangifte is gedaan wegens illegale verbouwingswerkzaamheden.
In het schrijven - dat is gericht aan de huidige burgemeester, Beatriz Santana, die in december 2013 Lucas Bravo is opgevolgd als burgemeester, nadat deze zich officieel heeft teruggetrokken, om zich geheel te kunnen wijden aan het Cabildo (Eilandbestuur) waarvan zijn vader, José Miguel Bravo de Laguna, president is - klaagt men aan, dat aan de twee chalets in de Calle Mirlo, in de urbanización (woonwijk) ‘Los Toscanes’, verbouwingen zijn uitgevoerd in de vorm van geheel illegale uitbreidingen.”

Klager stelt, dat het niet alleen zou kunnen gaan, om een bouwovertreding, maar om een 'strafrechtelijke overtreding'; reden, waarom hij de burgemeester vraagt de gemeentesecretaris een onderzoek te laten verrichten naar het bezetten van, “ de nodige openbare ruimte,” en de vergroting van de bebouwde oppervlakte van de chalets ver boven datgene wat is toegestaan; en tevens het doorsturen van het dossier aan het Openbaar Ministerie wegens het mogelijk begaan van strafbare feiten met de uitvoering van bouwwerkzaamheden terwijl Lucas Bravo de Laguna raadslid was en vervolgens burgemeester van het bergdorp Santa Brígida.

De aangifte gaat vergezeld van foto’s van de woningen, waarop de verbouwingen te zien zijn, die op meer dan grote schaal zijn verricht - daarbij het toegestane ver overschrijdend - en waarvan men beschouwt, “dat dit een minachting van de wet is die iedereen moet respecteren; “zeker, als het een openbaar ambt betreft”, “zoals het geval is met de ex-burgemeester en tegenwoordig minister van Sportzaken in het Cabildo (Eilandbestuur).

Klager stelt, dat de verbouwingen zijn uitgevoerd in de periode waarin Bravo de Laguna burgemeester was, aldus de aangeleverde foto’s, waardoor dus een ernstige inbreuk gemaakt zou kunnen zijn op de functie die hij vervulde,” tegelijkertijd, dat inwoners van Santa Brígida. “enigerlei klein bouwwerk verrichtten zonder vergunning,; en tegen wie men proces verbaal heeft opgemaakt wegens overtreding van de bouwverordening die vervat is in de wet, met alle gevolgen van dien.”

Klager laat ook weten aan burgemeester Beatriz Santana, dat met het verzoek tot opening van het gevraagde onderzoek naar het dossiers van haar voorganger, men zich toekomstige gerechtelijke stappen voorbehoudt “wegens verschil in behandeling” tegenover de ex-burgemeester ten opzichte van de overige inwoner die zich geverbaliseerd weten door het departement Bouwzaken van de Gemeente Santa Brígida.

Der chalets waar men deze illegale bouwwerkzaamheden zou hebben verricht liggen naast elkaar, op nummer 9 en 11 in de Calle Mirlo, in de urbanización (woonwijk) ´Los Toscanes, een van de meest aanzienlijke woongebieden van Gran Canaria.

Het eerstgenoemde pand is eigendom van Realizaciones Madreselva Canaria SL, van wie de eigenaren - zoals blijkt uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel -  de ouders zijn  van Lucas Bravo, de eilandpresident José Miguel Bravo de Laguna en zijn echtgenote.

Het tweede pand, nummer 11- waarover ook aangifte is gedaan - is eigendom van Raúl Comas Santana, schoonzoon van José Miguel Bravo de Laguna, hoewel dit bezet wordt door zijn schoonzus Elena, echtgenote van de bekende Canarische golfspeler Carlos Sunesson die dezer dagen in verband wordt gebracht met de aangifte welke gedaan is door een ondernemer tegen zijn vader, wegens het onderzoek naar het uitroepen tot Bien de Interés Cultural (BIC) (Cultureel Erfgoed) door het Cabildo (Eilandbestuur) van de Oasis (palmen oase) van Maspalomas.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Openbare aanklager eist als straf 
15 maanden diskwalificatie van Mari Pino Torres
en €4.500, = boete

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 16 maart 2014 - De voormalige burgemeester en de wethouder van Stedenbouw zijn in staat van beschuldiging gesteld, “omdat ze het vermoedelijk ‘op een akkoordje gegooid hebben’, om een vonnis wegens geluidsoverlast te voorkomen.”

De openbare aanklager Tomás Fernández heeft gevraagd een hoorzitting te beginnen en eist een straf van 15 maanden diskwalificatie tegen de voormalige NC-burgemeester, María del Pino Torres, wegens het niet naleven van een vonnis, dat haar verplichtte orde op zaken te stellen en het probleem van geluidsoverlast op te lossen van het winkelcentrum ‘Plaza de Maspalomas’ en omgeving.

                      Derde van links op de foto: Mari Pino Torres.
De vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie heeft ook eenzelfde diskwalificatie geëist voor de voormalige wethouder van Stedenbouw, David Delgado (PSOE), als medeplichtige aan een delict van ongehoorzaamheid, “want beide vroede vaderen van San Bartolomé de Tirajana ‘hebben samengespannen’, om een vonnis te voorkomen, dat hen gelastte op te treden tegen bepaalde horecabedrijven, “ zo voegt de openbare aanklager toe in zijn eis.

Bovendien eist de openbare aanklager een boete van €4.500,= voor María del Pino Torres, die momenteel raadslid in de oppositie is, en €5.250,= voor Delgado.

                                            "Ongehoorzaam..."

Het vonnis, wat ze vermoedelijk niet hebben nageleefd, is gedicteerd in juli 2009 door de Kamer voor Overheidsgeschillen van de Rechtbank in Las Palmas de Gran Canaria, dat de Gemeente twee maanden de tijd heeft gegeven, om de geëigende maatregelen te nemen, opdat de geluidsniveaus van de uitgaansbedrijven zouden afnemen.

1-AAAAislas-canarias-84.jpg


De Gemeente Santa Cruz  heeft in 2011 de Las Teresitas-percelen gekocht die
al sinds 1967 haar eigendom zijn

De Gemeente overhandigt aan het Openbaar Ministerie
een document wat aantoont dat
de Junta de Compensación de percelen  heeft ingebracht

SANTA CRUZ DE TENERIFE - donderdag 3 oktober 2013 - De ‘Las Teresitas’-zaak heeft een nieuwe wending genomen, het Gemeentebestuur van Santa Cruz heeft op dinsdag 1 oktober 2013 aangekondigd, dat men in deze (corruptie)zaak documentatie heeft gestuurd naar het Openbaar Ministerie en naar de Rechtbank in Santa Cruz de Tenerife, die de gang van zaken in het lopende civielrechtelijke proces kan wijzigen, en wat ook van invloed kan zijn op de strafzaak.

Dit nieuwe bewijsmateriaal is aan hen toegestuurd, om aan te tonen, dat de percelen tegenover het strand - die het Gemeentebestuur in 2011 heeft aangekocht voor 53 miljoen euro van Inversiones Las Teresitas (ILT) - al sinds 1967 Gemeentelijk eigendom zijn.

                Het huidige aanzien van het omstreden Las Teresitas-strand.

Die percelen zijn in openbaar eigendom overgegaan voordat men begonnen is met de aanleg van het kunstmatige strand op Las Teresitas. Het was de Junta de Compensación, een orgaan wat veel van de perceel eigennaar in zich verenigde in dit deel van de Tinerfense stad, die de grond heeft toegekend aan de Gemeente, met als  tegenprestatie het verbeteren van de strandlijn. Dit wil zeggen, dat de leden van de Raad 50 miljoen pesetas (€300.596,=)  zouden moeten hebben storten in de gemeentelijke schatkist, maar bij gebrek aan middelen, heeft men de percelen aan Santa Cruz toegekend, totdat men dat geld bijeen zou hebben gebracht.

Hoewel dit het akkoord was tussen beide partijen toen Pedro Doblado burgemeester was van de stad en Jose Delgado voorzitter was van de Raad, lijkt het erop, dat de Raad er nooit toe gekomen is, de gehele schuld te voldoen voor de aanleg van het kunstmatige strand en de pieren die dit beschermen, waardoor de percelen in handen zijn gebleven van het hoofdstedelijke Stadsbestuur.

José Delgado, de eerste voorzitter van de Junta de Compensación, heeft voor zijn overlijden het gehele akkoord uiteengezet en  gewezen op de mogelijkheid, dat de Gemeente zelf de terreinen zou hebben aangekocht.

Dit is niet het enige document wat het huidige Stadsbestuur, bestaande uit Coalición Canaria en de PSOE, naar de Openbare Aanklager en naar de Instructierechtbank van Santa Cruz de Tenerife heeft gestuurd. Onder de toegestuurde bewijsstukken bevindt zich ook een ficha de Patrimonio (bewijs van Erfgoed) - gedateerd 1998 - waarin het front van het strand staat geregistreerd op naam van de Gemeente Santa Cruz.

Onder de naar het Openbaar Ministerie en de Rechtbank gestuurde documenten bevinden zich ook enkele handschriften van hoge gemeenteambtenaren welke zouden kunnen bewijzen, dat men een complot heeft uitgevoerd, dat als doel  had, dat de eigendom van de percelen teruggegeven zou worden aan de Junta de Compensacion, wat een noodzakelijk uitgangspunt is voor de overige procesgang die men momenteel onderzoekt.

Met het feit, dat het huidige Gemeentebestuur nu deze documenten en handschriften heeft aangetroffen waarin die toekenning staat vermeld, zou de rollen omdraaien. Het Gemeentebestuur eist van Inversiones Las Teresitas - een bedrijf, wat is opgericht door Antonio Plasencia en Ignacio González- dat men hen niet alleen het bedrag van 52 miljoen euro - wat in 2001 is overgemaakt - terugbetaald maar ook 21 miljoen euro aan rente vergoedt.

Het verschijnen van deze documenten zou de argumenten van de Gemeente versterken.

De Juridische dienst van Santa Cruz heeft deze eis tegen ILT ingediend, als antwoord op een aangifte die voordien door de maatschappij is gedaan, waarbij de ondernemers een schadeloosstelling van 116 miljoen euro van de Gemeente hebben geëist, voor het niet hebben kunnen bouwen aan de frontlijn van het strand sinds men de percelen zou hebben verworven.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Faycan’-zaak
Officier van Justitie
eist vijf jaar gevangenisstraf
voor de burgemeester van Telde
wegens malversatie en fraude

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 14 juni 2013 - Het Openbaar Ministerie van Canarias heeft op vrijdag 14 juni 2013 vijf jaar gevangenisstraf geëist voor de burgemeester van Telde (Gran Canaria), María del Carmen Castellano (Partido Popular - PP), wegens delicten van malversatie, fraude en valsheid in geschrifte in de ‘Faycan’-zaak; en zes jaar voor een van haar voorgangers, Francisco Agustín Valido (PP), wegens omkoping.

Het Openbaar Ministerie heeft om de opening gevraagd van hoorzittingen bij  de Rechtbank van Las Palmas tegen 29 personen die men beschuldigt: politici in functie, ex-wethouders en gemeente-technici die men beschuldigt, “van het organiseren van een systeem voor het onwettig verkrijgen van subsidies,” door gebruik te maken van hun  functies,” onder het mom van de financiering van de Partido Popular (Volkspartij) van Telde.”

Ook heeft de fiscal (openbare aanklager)o.a.  zes jaar gevangenisstraf geëist tegen voormalig burgemeester  Francisco Valido (PP) wegens omkoping,; vier jaar voor het voormalig hoofd van Bouwzaken , José Luis Mena; en zes jaar gevangenisstraf voor het huidige hoofd Bouwzaken van de Gemeente, Enrique Orts, de weduwnaar van de Toñy Torres, de wethouder die zelfmoord heeft gepleegd.

De burgemeester van Telde (Gran Canaria), María del Carmen Castellano (PP).

Lees hier (in PDF-formaat, in het Spaans) de aanklacht tegen de verdachten: http://www.canarias7.es/pdf/docs/faycan1.pdf

Corruptie in Spanje op een rijtje
De Spaanse Justitie onderzoekt sinds bijna vier jaar een vijftigtal gemeenten waarin zich mogelijk gevallen van corruptie zouden hebben kunnen voorgedaan. Er zijn ruim 800 beschuldigden onder wie politici, ambtenaren en ondernemers. Andalusië, Madrid en Canarias zijn de deelstaten waar men het grootste aantal corrupte politici aantreft. Alleen in deze drie deelstaten zijn al ruim 500 verdachten. Gürtel, Palma Arena en Pretoria zijn enkele van de meest bekende corruptiezaken in Spanje. Maar dit zijn niet de enigen. Zo is de zaak in Santa Coloma de Gramanet (Barcelona) uitgedraaid op de arrestatie van negen personen, onder wie de burgemeester, Bartomeu Muñoz.

De zaak welke in de afgelopen jaren de meeste media-aandacht heeft gekregen, is ongetwijfeld de ‘caso Gúrtel' (Gürtel zaak), waarbij onderzocht wordt, of hoge functionarissen in de Comunidad Valenciana en Madrid cadeaus hebben aangenomen in ruil voor bewezen politieke diensten. Het corruptieschandaal, dat vermoedelijk wordt aangevoerd door  Francisco Correa, Pablo Crespo en Álvaro Pérez el Bigotes, telt 64 beschuldigden en heeft de voormalige algemene secretaris van de Partido Popular (PP) in de Comunidad Valenciana, Ricardo Costa, de kop gekost. Ook de voormalige PP-penningmeester Luis Bárcenas en de Spaanse gedeputeerde, Rafael Merino, zijn afgetreden.

In geheel Spanje lopen rechtszaken vanwege corruptie, waarbij 800 beschuldigden zijn betrokken, onder wie politici, ambtenaren en ondernemers. Samen met de corruptiezaken die in de periode aan het licht zijn gekomen, onderzoekt Justitie (anno 2009) een vijftigtal gemeenten, waaronder de deelstaten met de meeste beschuldigden: Andalusië en Canarias. De meest spraakmakende zaak is, zoals gezegd, de ‘caso Gúrtel’.

Zo mag de corruptiezaak van Marbella niet vergeten worden, daar was het, voor de eerste keer in Spanje, dat een heel gemeentebestuur werd ontbonden en wat uitdraaide op 103 veroordeelden in de zaak “Malaya

Maar in de deelstaat Madrid lopen nog meer corruptiezaken, zoals de ‘caso Guateque’ (Guateque zaak), waarbij een illegaal netwerk is ontdekt van ambtenaren die op het Stadhuis van de Spaanse hoofdstad steekpenningen hebben aangenomen voor het sneller afhandelen van aanvragen voor gemeentelijke vergunningen. Bij deze zaak is een honderdtal beschuldigden betrokken aan wie men ook diverse gevallen van corruptie aanrekent in plaatsen zoals Ciempozuelos en Leganés.

PALAU DE LA MÚSICA BARCELONA
In de deelstaat Catalonië behoort de ‘Operación Pretoria’ in de gemeente Santa Coloma de Gramanet bij de lange reeks van corruptiezaken. Hierbij is een onderzoek ingesteld naar het beheer van het Palau de la Música (Muziektheater). Daarbij heeft de voormalige voorzitter van de beheersstichting Fundació Orfeó-Catalá Palau de la Música, Félix Millet, bekend, minstens 20 miljoen euro te hebben overgemaakt naar zijn privé-bankrekening.

De belangrijkste rechtszaak tegen corruptie in de deelstaat Aragón, is die van de Aragonese gemeente La Muela, waarvan de vrouwelijke burgemeester de leiding had over een gemeentelijk corruptieschandaal. Bij deze zaak is ook een aantal wethouders en abtenaren betrokken dat, samen met de burgemeester, veroordeeld is tot een aantal maanden gevangenis.

CORRUPTIE OP DE BALEAREN
Op de eilanden van de Balearen lopen ook een twintigtal politici rond die in de afgelopen jaren een vermoedelijke hoofdrol gespeeld hebben bij talrijke corruptiezaken, zoals de voormalige president Jaume Matas en de voorzitter van het autonome Parlement, Maria Antonia Munas. In totaal zijn er op de Balearen70 beschuldigden in nog steeds lopende rechtszaken vanwege corruptie .

De beschuldiging van Matas heeft te maken met de ‘caso Palma Arena’ (Palma Arena-zaak), daarbij onderzoekt Justitie de bouw van een wielerstadion, terwijl Muna in verband wordt gebracht met de ‘caso Can Domenge' (Can Domenge-zaak).

In de laatste week van oktober 2009 is ook bekend geworden, dat de Openbare Aanklager op het gebied van Corruptie een zaak heeft geopend tegen de voormalige voorzitter van het Govern balear, Gabriel Cañellas. Hij wordt in verband gebracht met vermoedelijke onregelmatigheden van de Gemeente Dandratx. De burgemeester van deze gemeente, Eugenio Hidalgo, was al veroordeeld tot gevangenisstraf, vanwege bouwovertredingen.

Maar op de Balearen lopen nog ander processen, zoals die van ‘Son Olms’, welke betrekking heeft op herzieningen in de bouw van een industrieterrein op Palma, of de ‘caso Scala’ (Scala-zaak), waarbij  een onderzoek loopt naar het vermoedelijk bevoordelen van bedrijven en waarbij sprake is van vermoedelijke malversatie ter waarde van vijf miljoen euro.

Een ander spraakmakende corruptiezaak heeft zich voorgedaan in de deelstaat Comunidad Valenciana. Daar is de voorzitter van de Diputación de Castellón, Carlos Fabra, beschuldigd van diverse delicten betreffende vriendjespolitiek, ambtsmisdrijf, het doen van, voor een ambtenaar, verboden zaken en belastingfraude. Reden, waarom de Openbare Aanklager op het gebied van Corruptie diverse processen tegen hem heeft aangehouden.

In de Comunidad Valenciana zijn ook de burgemeesters van Benitatxell (Alicante), Zarra (Valencia) en Bigastro (Alicante) veroordeeld tot gevangenisstraf.

Ook de deelstaat Murcia telt diverse lopende onderzoeken betreffende corruptie bij bouwzaken waarbij in totaal ongeveer 40 personen betrokken zijn.

Het grootste proces betreft de Gemeente Totana, waar men een netwerk heeft opgerold voor en aannemen van miljoenen euro’s aan steekpenningen, in ruil voor bouwvergunningen. Daarbij zijn een twintigtal personen betrokken.

Ook andere gemeenten in Murcia worden onderzocht. Zoals Torre Pacheco, Fuente Álamo, San Javier, Los Alcázares, Librilla en Águilas, waar het onderzoek in de ‘caso Zerrichera’ (Zerrichera-zaak) leidt naar de minister van Gezondheid en Milieu, Francisco Marqués, van de Regionale Regering. Hierbij gaat het om de herwaardering van een boerderij

CANARIAS
De deelstaat Canarias is in de afgelopen jaren een van de grootste brandhaarden geworden van dit soort zaken. Daarbij zijn een tweehonderdtal beschuldigden voor het plegen van corruptie in gemeenten zoals Telde, Santa Brígida, Yaiza, Arona, Mogán, San Bartolomé de Tirajana. Maar ook de gemeenten Arrecife, La Oliva en Santa Cruz de Tenerife wegens de aankoop van Playa de Las Teresitas. De meeste media-aandacht heeft ongetwijfeld de ‘caso Faycan’ gekregen, dat zich afspeelt in de Gemeente Telde.
Een andere bekende corruptiezaak is de ‘caso Eólica’, (Windmolen-zaak ) waarbij politici, ambtenaren, ondernemers en wethouders betrokken zijn.

Een van de meest spraakmakende zaken is bekend geraakt als ‘Trama Eólica’‘ ('Windmolen zaak’) en heeft te maken met veronderstelde onregelmatigheden bij de aanbesteding voor de bouw van een windmolenpark op de Canarische Eilanden.

Deze zaak is van start gegaan op 8 februari 2006 met de arrestatie van zeven personen. De Juzgado de Instrucción Número 7 (Rechtbank) in de hoofdstad van Gran Canaria verordonneerde in maart 2006 een proceszaak tegen zes hoofdbeschuldigden: de voormalige directeur-generaal van Industrie, Celso Perdomo (PP) ,van de Canarische Regeringen en zijn verloofde, ambtenaar in het Eilandbestuur van Gran Canaria, Mónica Quintana; de voormalige chef van het departement Industrie, Honorato López en de ondernemers Enrique Guzmán, Alfredo Brigant en José Ignacio Esquivel.

De ‘caso Eólico’ (‘Windmolen zaak’) is overgedragen aan de Provinciale Officier van Justitie van de Arrondissementsrechtbank en komt ter beoordeling van een Juryrechtbank.

Zo opende in mei 2009 rechter Javier García een proces, dat bekend is geworden als ‘caso Faycan’ (de ‘Faycan-Zaak’). Deze is uitgelopen op 37 beschuldigden en ruim drie jaar onderzoek betreffende het vermoedelijk ontvangen van steekpenningen tijdens het vorige mandaat van het gemeentebestuur van Telde. In die coalitie hadden zitting de Partido Popular en de politieke partij Agrupación Federal de Vecinos del Valle de Jinámar-Ciudadanos por el Cambio (AFV-Ciuca).

In de laatste week van oktober 2009 is door de Rechtbank ook een zaak ontvankelijk verklaard. Hierbij gaat het om een ruzie tussen enerzijds de PP-burgemeester van Telde, zeven  andere wethouders plus de voormalige wethouders van de Partido Popular en de AFV-Ciuca met, anderzijds, de wettelijke vertegenwoordiger van een bedrijf. Dit, op verdenking van ambtsmisdrijf in het verruilen van een pand.

Eveneens op Gran Canaria is de ‘Operación Brisán’ nog steeds in afwachting van een gerechtelijke uitspraak over gemeentelijke corruptie betreffende een bouwproject in Santa Brígida. Hierbij zijn 12 beschuldigden.

Daarlangs loopt nog een andere zaak vanwege veronderstelde onregelmatigheden bij het toekennen van drie bouwvergunningen van de voormalige burgemeester van Firgas, Francisco Ponce.

De ‘Operación Unión’, waarin een verondersteld netwerk van bouwfraude wordt onderzocht, heeft bereiking op de gemeente Arrecife en heeft vertakkingen met andere gemeenten zoals Yaiza. Deze zaak is op 25 mei 2009 van start gegaan waarbij twee personen in de gevangenis zitten en 35 anderen in staat van beschuldiging zijn gesteld. Van de aanvankelijk 20 gearresteerden in deze operatie gingen er zeven de gevangenis in. Van hen zit momenteel nog steeds de ondernemer Luis Fernando in de gevangenis, evenals de voormalige president van het Eilandbestuur van Lanzarote, Dimas Martin (van de politieke partij PIL)

De meest recente corruptiezaak op de Canarische Archipel  betreft de voormalige burgemeester van Yaiza, José Francisco Reyes, van de PIL, die op 4 oktober 2009 de gevangenis is ingegaan, terwijl zijn echtgenote en vier kinderen op borgtocht zijn vrijgelaten. Anderzijds zijn op Fuerteventura de burgemeester van Pájara,

Rafael Perdomo (PSC-PSOE) en twee wethouders im staat van beschuldiging gesteld vanwege vermoedelijke omkoperij en vriendjespolitiek.

LAS TERESITAS
De rechtszaak over de aankoop van het front langs het Teresitas-strand in Santa Cruz de Tenerife loopt nog steeds en is aanleiding geweest tot diverse andere zaken. De eerste was een gerechtelijke uitspraak over een twist met de overheid als beheerder van El Rincón, waarbij een milieubeweging had opgemerkt, dat de transactie niet correct was, omdat er o.a. geen gemeentelijke taxatie had plaatsgevonden.

Deze zaak werd geregeld, maar in 2005 heeft een andere milieubeweging, Insula Viable, gesteund door de socialisten, aangifte gedaan bij  de Officier van Justitie voor Corruptiezaken, over “een knallende ruzie” vanwege de aankoop van de kuststrook bij het strand voor 52 miljoen euro als schuldvereffening voor enkele landbouwgronden (El Valle de las Huertas), waarvan de ‘eigenaren’ aangeven, dat men deze nooit aan hen heeft uitbetaald. Maar ook heeft men aangifte gedaan over details van de aankoop, zoals een financieringsmaatschappij welke binnen 48 uur een krediet van 33 miljoen euro verleende.

Er zijn 16 beschuldigden, met als belangrijkste de burgemeester Miguel Zerolo (Coalición Canaria CC), vanwege ambtsmisdrijf en malversatie met subsidies. Verder zijn aangeklaagd de voormalige wethouder van Bouwzaken, Manuel Parejo; de beheerder van  Bouwzaken, José Tomás Reyes; de woordvoerder van de toenmalige socialistische fractie - op het moment van de aankoop - Emilio Fresco, evenals die van de Partido Popular, José Emilio García Gómez en de ondernemers van Inversiones las Teresitas, Antonio Plasencia en Ignacio González die het grondstuk hebben verkocht. De meerderheid van deze aangeklaagden wordt beschuldigd van malversatie met subsidies.

In 2008, wederom in Las Teresitas, heeft de milieubeweging Asociación Tinerfeña de Amigos de la Naturaleza (Tinerfense Vereniging van Natuurvrienden) de eerste aanklacht ingediend vanwege de aanleg avn enkele parkeerterreinen op openbaar terrein. Daarbij voegden zij vervolgens de PSOE en het platform Amigos del Litoral de Anaga (Vrienden van de Anaga-kust). In deze zaak zijn acht beschuldigden, onder wie de voormalige wethouder van Bouwzaken, Manuel Parejo en de huidige wethouder, Luz Reverón, evenals technici en gemeenteambtenaren.

CASO ARONA
Sinds juni 2009 zijn 34 personen in staat van beschuldiging gesteld in de ‘caso Arona´ (Arona-zaak). Onder wie de burgemeester van Arona, José Albert González Reverín (CC) en diverse wethouders uit het vorige gemeentebestuur en naast deze, aan aantal ondernemers, ambtenaren, technici en architecten. Zij worden beschuldigd van het plegen van 70 delicten, waaronder aanhoudend ambtsmisdrijf en van overtredingen betreffende de ruimtelijke ordening.

Een andere zaak op Tenerife is het Plan Parcial (Gedeeltelijk Bestemmingsplan) van El Varadero in de gemeente El Rosario. Deze gaat  over een beschermd terrein in het Eilandbestemmingsplan voor Ruimtelijke Ordening, wat erop is uitgedraaid, dat er 13 personen voor het gerecht moeten verschijnen, onder wie de burgemeester, Macario Benítez (PSC-PSOE) en leden van zijn gemeenteraad, evenals gemeenteambtenaren en technici. De aangifte is op 9 april 2007 gedaan door IR-Los Verdes.

Ook is er aangifte gedaan tegen de voormalige burgemeester van Valle Gran Rey (La Gomera), Esteban Bethencourt (CC), p beschuldiging van vermoedelijke malversaties met door de Gemeente geïnde belastinggelden. Het wordt Bethencourt bovendien aangerekend, dat hij lid is van het Canarische Parlement.

In Tazacorte (La Palma) lopen diverse zaken vanwege de bouw van een pand. De meest spraakmakende is de strafzaak welke is aangespannen door de rechtbank van Los Llanos de Aridane waarbij 32 beschuldigden zijn betrokken. Onder hen, de viceminister voor Ruimtelijke Ordening, Miguel Ángel Pulido, van de Canarische Regering, vanwege zijn goedkeuring voor de bouw van een pand op grond die niet bebouwbaar is, zoals is opgemerkt door het Hooggerechtshof. Het Directoraat-generaal Kustzaken heeft bovendien nog een zaak lopen vanwege het verleggen van de rooilijn, waardoor de bebouwbare kuststrook met 100 meter is verbreed.

GESEPONEERDE ZAKEN
Op de Canarische Eilanden zijn diverse rechtszaken geseponeerd.

Feit is, dat de Rechtbank in San Bartolomé de Tirajana  op 16 juni 2009 de provisionele seponering heeft goedgekeurd en uiteindelijk de aanklacht, wegens veronderstelde malversatie met belastinggelden en valsheid in geschrifte tegen wethouder Francisco Guedes en ingenieur Alejandro Moreno, definitief heeft geseponeerd.

Ook heeft men in maart 2009 de zaak geseponeerd welke men opende tegen de burgemeester van Mogán, Francisco González (PP), op grond van een aanklacht voor het houden van een persconferentie in een hotel in de hoofdstad van Gran Canaria, waarin de burgemeester van Mogán zijn visie gaf op de beschuldiging, dat hij betrokken zou zijn bij de ‘caso Gondola’ (‘Gondola zaak’).

Het Tribunal Superior de Justicia de Canarias (TSJC) (Hooggerechtshof van Canarias) heeft eind april 2009 de voormalige president van de Audiencia Provincial (Arrondissementsrechtbank) van Las Palmas, José Antonio Martín, veoordeeld, tot het niet mogen uitoefenen van zijn ambt voor een periode van een jaar en zes maanden en een boete van €7.200,= voor het begaan van voor ambtenaren verboden activiteiten, betreffende het bevoordelen van de drugshandelaar.

In juli 2009 heeft het TSJC een uitspraak gedaan waarbij de ‘caso Salmón’ definitief is geseponeerd. Daarin werd de voorzitter van de Canarische Partido Popular, José Manuel Soria, samen met de algemene partijsecretaris, Manuel Fernández, beschuldigd als zijnde vermoedelijke coördinatoren van voorkomend ambtsmisdrijf.

Ten slotte is in de laatste week van oktober 2009 de aanklacht tegen de voorzitter van de CC, voormalige burgemeester van La Oliva (Fuerteventura), Claudia Morales geseponeerd. Zij werd beschuldigd van vermoedelijk ambtsmisdrijf betreffende de ‘Casas de Majanicho’ (Huizen van Majanicho).

CASTRO REI
In de laatste week van oktober 2009 is ook een corruptieschandaal blootgelegd in de Galicische gemeente Castro Rei, waar de burgemeester, Juan José Díaz Valiño, en drie wethouders worden onderzocht vanwege het vermoedelijk plegen van vriendjespolitiek en ambtsmisbruik.

In Galicië zijn ook diverse ambtenaren van de Gemeente Gondomar gearresteerd, vanwege vermoedelijke betrokkenheid bij gemeentelijke corruptiezaken.

Bovendien heeft de Openbare Aanklager twee jaar gevangenisstraf geëist voor de burgemeester van Portas, Roberto Vázquez, wegens het vermoedelijk bevoordelen van zijn bedrijven door de Gemeente.

Zo hebben de belangrijkste corruptiezaken in Cantabrië betrekking op de gemeenten Castro Urdiales en Alfoz de Lloredo.

In Castro Urdiales lopen diverse rechtszaken, waarbij raadsleden van het vorige gemeentebestuur betrokken zijn.

Terwijl in Alfoz de Lloredo de voormalige burgemeester en vijf van zijn wethouders in staat van beschuldiging zijn gesteld.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Chronologie van de Zaak Nóos

Prinses Christina nu ook officieel in staat van beschuldiging gesteld

PALMA DE MALLORCA  - donderdag 4 april 2013 - Sinds woensdag 3 april 2013 is ook infanta (prinses) Cristina - de jongste dochter van koning Juan Carlos en koningin Sofía - officieel beschuldigd in de in de al maanden in Spanje spraakmakende zaak ‘Nóos’, een corruptieschandaal waarvan het proces zich afspeelt op het eiland Majorca. Het meest in het oog springende is de vermoedelijke betrokkenheid van Iñaki Urdangarin, schoonzoon van koning Juan Carlos. De zaak-Nóos kwam aan het licht in het onderzoek naar de zaak 'Palma Arena', een corruptieschandaal op het eiland Majorca. In die zaak kwam aan het licht, hoe politieke leiders van de autonome regio de Balearen zichzelf verrijkten aan de bouw van een wielerbaan...

De zaak Nóos is een afgeleide van de zaak ‘Palma Arena’ die in juli 2010 is geopend in verband met veronderstelde onwettige activiteiten van het Instituut Nóos, waarvan de echtgenoot van prinses Cristina, Iñaki Urdangarín, voorzitter was samen met Nóos-vicevoorzitter Diego Torres.

Op 27 april 2013 zal de prinses, in aanwezigheid van haar advocaat, als mede-beschuldigde verhoord worden door de Rechtbank in Palma de Mallorca.

Beschuldigd van corruptie
Eind 2011 is het onderzoek gestart naar Iñaki Urdangarín in het kader van de zaak-Nóos, een afgeleide van de zaak Palma Arena, in verband met vermeende corruptie.

(zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/I%C3%B1aki_Urdangarin)  
Op 10 november 2011 melden de media, dat Urdangarín betrokken lijkt te zijn bij het wegsluizen van publiek geld via het instituto Nóos waar hij voorzitter van is.

Op 12 december 2012 worden alle formele afspraken van Urdangarín door het Paleis van de Koning afgezegd, met als reden, dat zijn gedrag niet voorbeeldig zou zijn voor de Koninklijke Familie.
Op 29 december 2012 raakt Urdangarín officieel betrokken bij de zaak ‘Palma Arena’.
Van 25 tot en met 27 februari 2013 legt Iñaki een 22 uur durende verklaring af voor de rechtbank van Palma de Mallorca en uiteindelijk is Urdangarín in maart 2012 officieel aangeklaagd.
28572_large.jpg



          Iñaki Urdangarín, beschuldigd van het vermoedelijk plegen van verduistering,
                             fraude, valsheid in geschrifte en ambtsmisdrijf.


         Diego Torres, beschuldigd van het vermoedelijk plegen van verduistering,             
                           fraude, valsheid in geschrifte en ambtsmisdrijf.
Chronologie
Hier een chronologie van de zaak waarvan sinds 29 december 2011 Iñaki Urdangarín beschuldigd wordt wegens veronderstelde corruptie bij activiteiten van het instituut ‘Nóos’; een instelling zonder winstoogmerk, waarvan de Hertog van Palma voorzitter was, samen met zijn toenmalige medebestuurslid Diego Torres:

22-07-2010:
José Castro, instructierechter in de zaak ‘Palma Arena’, krijgt inzage in een document wat betrekking heeft op het Instituto Nóos, over samenwerkingsovereenkomsten die in 2005 en 2006 zijn ondertekend met de Fundación Illesport; een Stichting, die ressorteert onder het Instituto Balear de Turismo (Ibatur) (Instituut voor Toerisme van de Balearen).
11-07-2011
:

De van fraude verdachte, voormalig vicevoorzitter van het Instituut Nóos, Diego Torres, legt een getuigenverklaring af voor de Rechtbank.
7-11-2011:
De Fiscalía Anticorrupción (Fiscale Opsporingsdienst = FIOD) verricht huiszoeking in de vestiging van het Instituto Nóos in Barcelona, evenals bij drie andere bedrijven die betrokken zijn bij deze organisatie.
In Valencia wordt huiszoeking verricht in diverse kantoren van de Generalitat.


Mario Sorrrias is de gevolgmachtigde van de makelaardij van de hertog en de
infanta(prinses), beschukldigd in het onderzoek naar het doorsluizen van geld naar belastingparadijzen.

Miguel Tejeiro, voormalig adviseur van het Instituut Nóos, beschuldigd van het doorsluizen van publieke en private middelen.

Marco Tejeiro, adviseur van
Nóos en Aizoon, heeft tegenover de FIOD bekend, grootscheepse belastingfraude te hebben gepleegd, door middel vann het versturen van  valse rekeningen.

Ana Tejeiro, de echtgenote van de compagnon van Urdangarín, heeft bevestigd, dat zij €282.000.= in contanten heeft opgenomen van de
Nóos-bankrekeningen in Zwitserland.

9-11-2011:
Na schriftelijke kennisname over vermeende onregelmatigheden, spreekt het Koninklijk Huis respect uit voor de rechterlijke beslissingen van rechter Castro.

11-11-2011:
In een persbericht, dat verzonden is aan persagentschap EFE in Washington, bevestigt en verdedigt Urdangarín zijn "onschuld".
12-12-2011:

Urdangarín, is ontheven van zijn officiële functies.
29-12-2011:

De rechter stelt Iñaki Urdangarín in staat van beschuldiging wegens veronderstelde delicten in zijn activiteit voor Nóos waaronder belastingfraude, misbruik van vertrouwen, valsheid in geschrifte en verduistering van publieke middelen.
4-01-2012:

Het Hooggerechtshof verklaart zich niet ontvankelijk, om onderzoek te verrichten naar Urdangarín.


Jaume Matas, beschuldigd in het onderzoek ,"naar de diverse contracten waar Nóos bij betrokken is," aldus een uitspraak van de rechter.

10-01-2012:
De rechter in de zaak beschuldigt Jaume Matas, voormalig president van de  Balearen.
7-02-2012:
Manos Limpias (Schone Handen) wordt toegelaten als particuliere eiser.


José Luis "Pepote" Ballester, beschuldigd voor het verstrekken van een subsidie van 2,3 miljoen euro die de Regering van de Balearen heeft verstrekt aan Nóos.

18-02-2012:
De voormalige directeur-generaal van  Deportes de Baleares, José Luis 'Pepote' Ballester, verklaart, dat Urdangarín en Matas de contracten hebben gesloten.
In zijn eerste verklaring als beschuldigde, zegt Urdangarín niets te maken te hebben met het beheer van het Instituut en hij pleit de infanta (prinses) vrij.


Juan Carlos Alía, beschuldigd voor het vermoedelijk doorsluizen van publiek fondsen voor de financiering van de wielrennersploeg Illes Balears
.
Salvador Trinxet. beschuldigd van het faciliteren van een internationaal netwerk wat uit Spanje het kapitaal liet verdwijnen wat verkregen was via Nóos.

2-03-2012:
De rechter beveelt, dat men de verklaringen van de beschuldigden en getuigen ‘in hun geheel’ moet opnemen op video.
22-03-2012:

De rechter weigert de infanta (prinses) te beschuldigen, omdat er geen aanwijzingen voor schuld bestaan.
17-04-2012:

De rechter voegt E-mails aan het onderzoek toe welke zijn aangedragen door Diego Torres en die op vermoedelijke betrokkenheid van de koning en de infanta (prinses) duiden.
29-06-2012:

De advocaat Raimon Bergós  verklaart, dat de hertog  van Fontau - José Manuel Romero – adviseur van het Koninklijk Huis, Urdangarín heeft laten weten, dat hij in geen enkele stichting bemoeienis zou mogen hebben.
23-07-2012:

Professor Valentín Giró is  staat van beschuldiging gesteld,  voor het versturen van valse rekeningen aan het Instituut,
31-07-2012:

De rechter vraagt de Generalitat Valenciana om informatie.
14-08-2012:
De openbare aanklager van de FIOD van de Balearen, Pedro Horrach, wijst beschuldiging van de infanta (prinses) af.
28-08-2012
:

De hertogen van de Palma verhuizen vanuit Washington van Barcelona.
03-09-2012:

De rechter wijst het hoger beroep van Urdangarín af betreffende de weigering van de rapporten van het Catalaanse Agencia Tributaria (de Belastingdienst) die zijn opgevraagd door de FIOD.
19-09-2012:

De rechter somt in een vonnis de corrupte praktijken op van Urdangarín en zijn voormalige medebestuurslid.
31-10-2012

Mario Pascual Vives, de advocaat van Urdangarín, bevestigt, “dat er nooit sprake is geweest van een deal met het Openbaar Ministerie.”
21-11-2012:

De FIOD eist een borgsom van 8,2 miljoen euro van Urdangarín en Torres.
10-01-2013:

Torres overhandigt nieuwe E-mails die Urdangarín duiden als verantwoordelijke voor het instituut en als verdachte voor het overmaken van fondsen naar belastingparadijzen.
21-01-2013:

Het Openbaar Ministerie stelt Urdangarín en Torres in staat van beschuldiging voor het vermoedelijk plegen van belastingfraude.
24-01-2013:
De advocaat van Torres verzekert, dat men bij alle beslissingen, de secretaris van de infantas (prinsessen), Carlos García Revenga, heeft geraadpleegd,.
26-01-2013:

Het Koninklijk Huis verwijdert alle verwijzingen naar Urdangarín van haar internetpagina.
30-01-2013:

De rechter stelt een borgsom vast van 8.1 miljoen euro voor Urdangarín y Torres.
11-02-2013:

Volgens het onderzoek, heeft de Gemeenteraad van Madrid €120.000,= gedoneerd aan de Erfstichting van het Instituut Nóos, om ‘Madrid 2016 ‘te promoten.
cristina1_large.jpg

16-02-2013:
Torres verklaart, dat infanta (prinses) Cristina en het Koninklijk Huis op de hoogte waren van de activiteiten van het instituut.
17-02-2013:

De hertog van Fontau benadrukt, dat hij geen advies heeft gegeven bij de oprichting van de Stichting Cultuur, Sport en Sociale Integratie.
23-02-2013:

In zijn tweede verklaring als beschuldigde, verklaart Urdangarín tegenover de rechter, dat het Koninklijk Huis zijn activiteiten niet heeft goedgekeurd,.
14-03-2013:

Rechter Castro wijst het hoger beroep af van Urdangarín en Diego Torres tegen de waarborgsom.
19-03-2013:

González Pons ontkent tegenover de rechter, dat men met zijn handtekening geld betaald zou hebben aan het Instituut.
De hertog van Fontau erkent, dat hij aan Urdangarín gevraagd heeft, om geen zaken te doen en daarbij zijn lidmaatschap van de Koninklijke Familie te gebruiken.
20-03-2013:

Het voormalig  gedelegeerd bestuurslid van ‘Madrid 2016’, wethouder Mercedes Cohen,  benadrukt voor de rechter, dat Urdangarín €120.000,= heeft ontvangen voor het promoten van ‘Madrid 2016’.
22-03-2013:

Drie bedrijven geven voor de rechter toe, dat zij Urdangarín gecontracteerd hebben, om zijn imago en zijn contacten.


27-03-2013:

Diego Torres overhandigt een zesde stapel E-mails aan de rechter, in een poging, om de infanta (prinses) bij de zaak te betrekken.
03-04-2013:

Ook de echtgenote van Iñaki Urdangarín, Prinses Cristina - de jongste dochter van koning Juan Carlos en koningin Sofía - is nu officieel aangemerkt als verdachte in de zaak ‘Nóos’.
1364997374623_large.jpg
                            De infanta (prinses) zal op zaterdag 27 april 2013
               officieel als beschuldigde gehoord worden door de Rechtbank.

1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Officier van Justitie eist 30 jaar gevangenis
voor ex-burgemeester van Yaiza

Wegens het verlenen van illegale vergunningen aan hotels

ARRECIFE – vrijdag 8 maart 2013 - Op vrijdag 8 maart 2013 heeft het Openbaar Ministerie 30 jaar gevangenisstraf, 135 jaar diskwalificatie en ruim zes miljoen euro boete geëist voor de ex-burgemeester van Yaiza (Lanzarote) op beschuldiging van het aannemen van steekpenningen in ruil voor het verlenen van illegale vergunningen voor de massale bouw van hotels.

De openbare aanklager benadrukt, dat José Francisco Reyes, “ een record heeft met het in drie dagen tijd goedkeuren van zeven grote etablissementen in de wetenschap, dat ze illegaal zijn.”

 
        De ex-burgemeester van Yaiza, José Francisco Reyes, in de beklaagdenbank.
Feitelijk gaat de officier van Justitie ervan uit, dat José Francisco Reyes, van de Partido Nacionalista de Lanzarote (PNL), tijdens zijn negen jaar durende mandaat in de gemeente (1998-2007) drie bouwkundige misdrijven op gemeentelijk niveau heeft begaan, een ambtsmisdrijf, vijf gevallen van omkoping, een van verduistering, een van het witwassen van geld en een ander misdrijf, door het voeren van verboden onderhandelingen met ambtenaren die grotendeels belast waren met de beoordeling van de bouw van hotels in Playa Blanca.

De openbare aanklager beweert, “dat de voormalige burgemeester van Yaiza geprofiteerd heeft van het feit, dat bouwzaken onder zijn bevoegdheid ressorteerde, om geld in te zamelen van de projectontwikkelaars van hotels die gebouwd zijn in zijn stad, door het ‘massaal verlenen’ van bouwvergunningen, tot aan het punt, dat hij ertoe kwam, op één dag goedkeuring te verlenen voor de bouw van nieuwe accommodatie voor ruim 1.500 hotelbedden.


                                        Playa Blanca, Gemeente Yaiza, Lanzarote.
“Reyes,” zo benadrukt de officier van Justitie, “ is recordhouder met het in drie dagen tijd goedkeuren van zeven grote hotelprojecten in Yaiza, wetende, dat zijn toestemming illegaal was en in tegenspraak met de van kracht zijnde stedenbouwkundige voorschriften.”


                                                  José Francisco Reyes.
“In sommige gevallen, “ zo gaat het Openbaar Ministerie verder, “ kneep Reyes een oogje dicht voor projecten die niet eens waren beoordeeld door het Beroepscollege van Architecten en, wat nog ernstiger en geruchtmakender is, verstrekte hij vergunningen voor bestemmingsplannen die niet eens rechtskracht hadden verworven.”
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Corruptie en de politieke klasse
zijn de voornaamste problemen van Spanje

SPANJE / CANARISCHE EILANDEN - donderdag 7 februari 2013 - Deelstaten die het meest getroffen zijn door het ‘reilen en zeilen’ van politici, zijn Canarias, Madrid, Andalusië en Catalonië. De maatschappij blijft zorgen houden om de werkloosheid en de economie.

De corruptie in de politieke klasse is een kankergezwel voor Spanje gezien het aantal zaken wat zich heeft voorgedaan sinds het begin van de 21ste Eeuw. De meest recente zaken die de publieke opinie beïnvloeden zijn o.a. Bárcenas, Urdangarín, Puyol en Campeón, die alleen naar de collectieve indruk, versterken, dat de Spaanse politici een van de grootste problemen van het land vormen; iets, dat wordt weerspiegeld in de statistieken.
anti-corruption_large.gif
Echter, veel eerder dan, dat men al deze veronderstelde nationale fraudezaken is gaan onderzoeken,  had Canarias al te lijden onder de verwoestende effecten van het reilen en zeilen van  zakkenvullende ambtenaren, die hun gang konden gaan zonder enigerlei vorm van bescheidenheid, of controle.

Tussen 2005 en 2007 was de Archipel landelijk bekend, maar niet om de toeristengebieden en het onvergelijkelijke klimaat, maar om politici van diverse signatuur en partijen die betrokken waren bij diverse corruptiezaken welke zich in de gehele deelstaat Canarias voordeden en die de grootste Canarische gemeenten troffen.

De processen met namen zoals o.a. Las Teresitas, Unión, Faycán, Eólico, Góndola, Brisan, Arona, Palmeras en Yrichen, zijn voor de Canarische samenleving ontbijtnieuws geworden en het hoofdonderwerp aan de borreltafel en tijdens familiefeestjes.

De diepte en de complexiteit van al deze op de Archipel zo bekende affaires heeft vandaag de dag ertoe geleid, dat de meeste nog juridisch onderzocht worden en slechts een kleine, selecte minderheid zich in de laatste fase daarvan bevindt, waarbij beschuldigde politici en zakenmensen in het getuigenbankje terecht komen, om door de rechter gehoord te worden.

De vertraging leidt er echter toe, dat de meerderheid van de burgers het gevoel heeft, dat Justitie gefaald heeft in de vervolging van politici die er niet voor terugschrikken hun eigen belang boven het algemeen belang te laten gaan.

De corruptie die in 2005 de Canarische werkelijkheid overspoelde, was echter geen relevant probleem voor de rest van de Spanjaarden.
cis_large.jpg

Volgens de door het Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) (Centrum voor Sociologische Onderzoeken) verzamelde gegevens was in december 2005 het voornaamste probleem voor de meerderheid (46%) van de Spanjaarden: de werkloosheid. Gevolgd door de immigratie (28%) en de terroristische acties van de ETA (26%). De corruptie komt op de negende plaats van de ranglijst (9,5%) en met bijna tien procentpunten staat op de achtste plaats van de maatschappelijke bezorgdheid, de economische problemen.


                     Het ontbreekt ons niet aan geld, we hebben teveel dieven.
De tegenwoordige werkelijkheid heeft een drastische verandering teweeg gebracht in de mening van de Spanjaarden. Zodanig, dat - hoe kan het ook anders - de grootse zorgen nu betrekking hebben op de economische crisis, waarbij de werkloosheid het grootste probleem is, maar op een veel hoger niveau dan wat de statistieken in 2005 hebben laten zien.

Volgens de laatste barometerstand van het CIS - gemeten in december 2012 in relatie tot de drie voornaamste problemen die de geënquêteerden zien in Spanje - toont 77% van de ondervraagden zich bezorgd over het grote aantal werklozen en, op de tweede plaats, over de economische problemen (39,5%)

De derde en de vierde plaats zijn met de snelheid van de bliksem gewijzigd, de politieke klasse - en over het algemeen de politieke partijen - is door 29,5% van de ondervraagden genoemd en de corruptie en fraude (17,2%).

Ondanks de omvang daarvan, moet men niet vergeten, dat op het moment waarop de enquête heeft plaatsgevonden, de zaak Bárcenas nog niet aan het licht was gekomen. De samenleving wist toen nog niet, dat de voormalige penningmeester en voormalig partijleider van de Partido Popular, Luis Bárcenas, vermoedelijk 22 miljoen euro opzij heeft gezet op diverse Zwitserse bankrekeningen en dat hij, dankzij een fiscale amnestie, tien miljoen euro zou hebben gewettigd.


Luis Bárcenas Gutiérez (PP).

Ana Matos Androver (PP).

Ook wist men toen niets van het vermoedelijke zwarte geld, dat de partij van Mariano Rajoy vermoedelijk ontvangen zou hebben, wat nu onderzocht zal worden door het Spaanse Openbaar Ministerie. Daaruit men mag opmaken, dat ook de Spaanse minister president, van 1997 tot 2008 jaarlijks vermoedelijk €25.200,= heeft ontvangen in maandelijkse, of kwartaalbetalingen. Of dat, volgens recente onthullingen in de zaak Gürtel - die wordt onderzocht door de rechter van het Openbaar Ministerie, Pablo Ruz, dat de huidige minister van Gezondheidszaken, Ana Matos, samen met haar familie, vermoedelijk van plezierreisjes genoten heeft naar Canarias en naar andere delen van Spanje en Europa, zonder ook maar een cent te hebben hoeven uitgeven uit haar eigen portemonnee.

De corruptieschandalen betreffen echter niet allen deelstaten zoals Canarias, Madrid, of Catalonië. In praktisch de gehele nationale geografie heeft de politieke figuur wel een vertegenwoordiger, hetzij bij de gemeentelijke, of de provinciale overheden.  Van de Balearen, via Castilla La Mancha, Galicië, de Comunidad Valenciana en Murcia, tot aan Canarias ontkomt niemand aan dit endemische kwaad en het is een van de problemen waar de burgerij zich het meest zorgen over maakt.

 
                Miguel Zerolo (CC).                                 Jorge Rodríguez (PP).

              Silverio Matos (NC).                           Macario Benítez (PSOE).

Beschuldigde politici
Van het aantal politici, dat momenteel op een of andere wijze zijn werkzaamheden uitoefent bij een van de overheden, is een twintigtal beschuldigd van een of andere zaak. Prominent onder de verdachten in enkele van de vele procedures,die de rechters op de Eilanden onder handen hebben, is de Senator van Coalición Canaria (CC), Miguel Zerolo, vanwege zijn vermoedelijke betrokkenheid in de Las Teresitas-zaak; de afgevaardigde van de Partido Popular in het Canarische Parlement, Jorge Rodríguez, vanwege zijn vermoedelijke optreden in de Europa-zaak; de burgemeester van Santa Lucía de Tirajana, Silverio Matos, van Nueva Canarias (NC), voor de Palmera-zaak; en de socialistische burgemeester van El Rosario (Tenerife), Macario Benítez, voor zijn betrokkenheid bij de Varadero zaak.
 1-AAAAislas-canarias-84.jpg 


Twee jaar wachten in Agaete
op herstel van sloopwerkzaamheden
door ‘geheim’ gehouden vonnis

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 13 juni 2012 -  De handelsonderneming Conagrican SL, van Félix Santiago Melián, moet milieu-vernielingen herstellen en sinds januari 2012 de som van €150.000,= betalen.

Dat Justitie traag is als de hel, is afhankelijk van wie er optreedt als advocaat van de duivel. Dit speelt al tien jaar voor een familie in de Vallei van Agaete, die zich geconfronteerd ziet met financiële geschillen en ruzies met de bouwer en machtigste zakenman van Noordwest Gran Canaria, Félix Santiago Melián.


Illegale bouwactiviteiten in Agaete.


Antonio en Teresa Diepa voeren al jaren processen tegen illegale bouwwerkzaamheden die uitgevoerd worden door de handelsonderneming Conagrican SL in het gebied wat bekend staat als Huerta Roja en ondanks de juridische overwinningen hebben zij nog steeds niet de uitvoering gezien van een onherroepelijk vonnis, dat al dateert van 2010.
4d1822c99ab3a1c05d91d0c4bc5e036f_large.jpg
5ea029cccba62510f804111f2fea5727_large.jpg
4d14ce3b58174aeedf1c5b798169b8db_large.jpg
In dat vonnis veroordeelt men de handelsonderneming van Felix Santiago, om  €150,000,= te betalen en de milieu-vernielingen te herstellen die begaan zijn bij het aanleggen van een toegangsweg naar een van zijn landgoederen, waarbij niet alleen beschermde rotswanden en landerijen vernield zijn, maar ook een deel van het eigendom van het echtpaar Diepa.
7cdd977ec682b8eaf71d3cadfbf9397e_large.jpg

13b61f7e050e520cfb7afefdae90e100_large.jpg

83a7e8d86723c89526943cb0ebd19482_large.jpgHet zonder vergunning aanleggen van de toegangsweg naar het landgoed van de veroordeelde handelsonderneming heeft een bittere controverse veroorzaakt, waarbij ook de milieuorganisatie Ben Magec als aanklager betrokken is.

Het is 2005 en de familie Diepa heeft dan al jarenlang tevergeefs aangifte gedaan bij de Guardia Civil, bij de Gemeente Agaete, bij  het Eilandbestuur van Gran Canaria en bij de Canarische Regering. Totdat het Agencia de Protección del Medio Urbano y Natural (APMUN) (Agentschap voor Milieubescherming en Stedelijk Milieu zich verplicht ziet in te grijpen en in 2007 een disciplinaire procedure uit de lade haalt.
99ed72d3aadda56c9af53316f8212830_large.jpg
Santiago Toledo is echtgenoot en zwager van  de benadeelde eigenaren. De juridisch conflicten met de verantwoordelijke, voor het wijzigen van een ventweg van niet meer dan 50 centimeter breed in een toegangsweg van vijf meter, zijn al oud.

Maar de veroordeling waartoe de handelsmaatschappij verplicht is na de boete die is opgelegd door het Agentschap van de Canarische Regering, vervult hem met verbazing.
c79adbc10de3f110a4f995f07474bb07_large.jpg
Niet vanwege het vonnis op zich, dat logisch is vanwege de begane vernielingen, maar wel hoe de APMUN de bouwer beboet ter ondersteuning van de aanklagers en al die jaren de veroordeling geheim houdt, in eerste instantie die van maart 2009; welke onherroepelijk is sinds 2010.

“In september 2011 hebben wij bij toeval kennis genomen van het vonnis, vanwege andere conflicten (van private aard; rechtszaken, pandrechten) die we hebben met Félix (Santiago Melían) vertelt Santiago Toledo tegen de persmedia.”
ab6f1e17db1f6fb13ebdf7ed0fcc3512_large.jpg

219fc50828ac2e12cbfdeb7ba78d57e0_large.jpg
c55f6865a8a1db90229c20bfe420cc44_large.jpg
Het ongelofelijke is, dat de Regering ons in al die tijd niets heeft verteld, men onze aangiften in behandeling neemt, terwijl wij het waren die in 2003 de zaak aanhangig gemaakt hebben bij het eigen Agentschap,” zo houdt hij vol.

In december 2011 en opnieuw in januari 2012, heeft de familie Diepa er bij het Agentschap op aangedrongen, het onherroepelijke vonnis ten uitvoer te leggen.

Teresa, de echtgenote van Santiago, heeft via hun wettelijke vertegenwoordiger een klacht ingediend wegens bestuurlijke nalatigheid, afgezien nog van het aandringen op de erfrechtelijke verplichting waarvan men de tenuitvoerlegging tegen de veroordeelde handelsmaatschappij  sinds 2010 heeft laten slapen.
De vernieling is bijna onherstelbaar, maar de boete niet.
728be382a3d9c61d135a54921edc2299_large.jpg
Uiteindelijk is in april 2012 in de Boletín Oficial de Canarias (Canarische Staatscourant) een officiële mededeling van de huidige directeur van het APMUN gepubliceerd, waarin met het vonnis van 19 maart 2001 van de Kamer voor Overheidsgeschillen van Las Palmas de Gran Canaria ten uitvoer legt, dat slechts gedeeltelijk tegemoetkomt aan het hoger beroep van Conagrican SL., door de oorspronkelijke boete van €420.000,= te verlagen naar €150.000,=. Maar vanuit het APMUN geeft men de familie Diepa niet veel hoop.
acca07d6be731ca9223abf82f93bdcfd_large.jpg

cc7698a5215185996f1b7e8d78eea131_large.jpg“Men heeft ons gezegd,  dat men geen geld heeft om zelf de zaak te slopen en vervolgens de kosten in rekening te brengen bij de veroordeelde,”  becommentarieert Santiago Toledo, die vastbesloten is, om door te zetten.
c0574d8cdd953a43497f20071b2c99b4_large.jpg

42064d1b4c8cf009b5cda7d60ce52bb6_large.jpgNu we kennis genomen hebben van de uitspraak van het Agentschap tegen Felix en van het onherroepelijke vonnis, zetten we de zaak voort, zelfs bij het Ministerie van Financiën,  om te weten, dat deze meneer betaalt,” zo verzekert de echtgenoot van de aanklaagster.
bc24ba1a54d850a650445ca8b5c63a99_large.jpg
c9a5b716383a7899e60e07cb331cb22d_large.jpg
Men heeft geen vertrouwen. Logisch, na zoveel verborgen gehouden sloop-bevelen. “Bovendien beweert het Agentschap, dat de weg die er lag, was, om toegang te verlenen tot landbouwgrond. Dit gelooft geen mens. Iedereen weet, dat men op steen en beton geen landbouw bedrijft. Dit waren bouwpercelen met het mooiste uitzicht van de Vallei,” de Vuelta Roja. “En dit zou zo niet kunnen zijn, nog mag zo zijn,” oordeelt hij.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg
 


Door Chavez onteigende Canario’s
vragen bemiddeling van Koning Juan Carlos I

CANARISCHE EILANDEN – maandag 30 januari 2012 – De in de vorige Eeuw naar Venezuela geëmigreerde Canario’s en nu door Chavez onteigend van hun bezittingen, vragen bemiddeling van Juan Carlos I en minister-president Rajoy.
De Venezolaanse Regering is 4 miljard euro schuldig aan de onteigening van ruim 300 ondernemers van Canarische oorsprong, na de bezetting van hun percelen.

Ze gingen met hun koffers scheep, om het te gaan maken in Amerika, aan de andere kant van de Atlantische Oceaan en nu zien ze, hoe hun bedrijven in de industriesector, of die in de landbouw, die hen zoveel jaar gekost heeft, om ze op te bouwen, verdwijnen door een politieke beslissing. In deze situatie bevinden zich ruim 300 in Venezuela gevestigde, Canarische ondernemers, die getroffen zijn door de landbouwhervormingen van de Regering Hugo Chavez, die zes jaar geleden is overgegaan tot de massale onteigening van landbouwbedrijven en industrieel en stedelijk eigendom.
2012-01-29-img-2012-01-29-23-59-19-expropiaciones_large.jpg

De verkapte landbouwhervormingen, als dekmantel voor het bezetten van land door het Chavez-regime, heeft 500 Spaanse immigranten - van wie 30% van Canarische afkomst - geruïneerd, door ze hun bezittingen af te nemen en ze te verdrijven van hun land.
De schadeloosstelling die men hen verschuldigd is, wordt becijferd op ruim 5 miljard euro, waarvan 4 miljard voor onteigende percelen van Canarische ondernemers.

Gegeven deze situatie van "niet beschermd zijn" - met gedwongen uitzettingen, invallen, bedreigingen, intimidatie en zelfs ontvoering -, hebben de migranten deze maand een brief gestuurd aan de Spaanse premier, Mariano Rajoy, en aan koning Juan Carlos, om hen te vragen, dat men de wet naleeft en, dat men kan ontvangen wat Chavez hen verschuldigd is.

“De Canario’s zijn het meest benadeeld en worden gevolgd door de Galiciërs (160 benadeelden), “ zo merkt vanuit Caracas de voorzitter van de Federación de Centros Españoles de Venezuela (Feceve), Félix Barbero, op.

Hoewel het bedrag van 5 miljard euro het totale bedrag is van de schadeloosstelling, die nog steeds niet door de Spaanse immigranten is ontvangen, verduidelijkt men, dat in dit bedrag de “grote rijkdommen” niet zijn inbegrepen, waardoor het bedrag kan oplopen tot 50 miljard euro.


Hugo Chavez.

Brieven
De reeks van slachtoffers neemt nog steeds toe.” Dagelijks zijn er onteigeningen en de situatie is sinds 2009 erger geworden, met de hervorming van de grote banken, “ zo geeft  men vanuit  de Feceve aan. Feit is, dat in twee jaar tijd, het aantal Canario’s met “in beslag genomen land” is verviervoudigd.

Barbero benadrukt, dat de Grondwet verplicht tot betaling van “de juiste prijs” voor onteigende eigendommen die over gaan naar eigendom van de overheid, maar in het geval van Venezuela is de inbeslagname van land een “ vandalistische daad” en, “gaan er jaren voorbij, zonder, dat de eigenaren hun geld ontvangen.”

Angst heeft zich meester gemaakt van de burgers, die leven in een “onveilige” sfeer die veroorzaakt wordt, “door een politiek die schrik opwekt.” Daarom, geven velen er de voorkeur aan, om weg te blijven van het doen van aangifte, uit angst, om wat er met hen kan gebeuren, of met hun familieleden en, om te vermijden, dat het kleine beetje wat ze nog hebben, ook nog wordt afgepakt.
De “onveiligheid” heeft een punt bereikt, dat ontvoeringen aan de orde van de dag zijn en de meesten geneigd zijn, een losgeld te betalen, “wat overeenkomt met de waarde van hun perceel grond.”

Vanuit de  Venezolaanse vereniging heeft men in de afgelopen periode herhaaldelijk protest aangetekend; voor het laatst op 6 januari 2012 bij het Consulaat  van Spanje in Caracas.

De ondertekenaars van de brieven richten zich tot de Spaanse minister-president, Mariano Rajoy, en aan Koning Juan Carlos, opdat zij bemiddelen bij de Venezolaanse Regering en er voor zorgen, dat deze de wet naleeft inzake, wat zij noemen: “illegale” acties van de zijde van Chavez

In het document merkt men op, dat als men de normen van het Staatsrecht niet respecteert, men zich wendt tot de hoogste autoriteiten van hun land, omdat men zich “onbeschermd” weet.

Barbero herinnert er ook aan, dat de minister van Buitenlandse Zaken,  Miguel Ángel Moratinos, in 2010 een convenant heeft ondertekend met de Venezolaanse autoriteiten, voor het bereiken van een “juiste betaling” voor de nationalisaties, maar die onderhandelingen zijn in de lucht blijven hangen en, “hebben niets opgelost”. De vertraging in de betalingen heeft de burgers verplicht, hun aangiften te hervatten.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg
 


Alle Spaanse corruptieschandalen op een rij
Overzicht op GoogleMaps

SPANJE - maandag 30 januari 2012 - Voor wie wil weten hoe het nu echt zit met al die Spaanse corruptieschandalen, is er nu een GoogleMaps toepassing ontworpen.

Deze toepassing is gemaakt door iemand die zijn identiteit liever niet prijsgeeft. De toepassing geeft een overzicht van alle lopende corruptieschandalen per gemeente en per politieke partij.
espaa-a-mapa-corrupcia-n-spain-corruption-map-soeren-kern_large.jpg
Klikt men op een specifieke locatie, dan opent een venstertje met de details, de betrokken personen en meestal een verwijzing naar een nieuwsartikel over de betreffende zaak. Bekijk de kaart door de verwijzing  hieronder aan te klikken:
http://maps.google.es/maps/ms?ie=UTF8&hl=es&t=p&source=embed&msa=0&msid=208661973302683578218.00049ca0e3e7654bb763a&ll=40.480381,-2.944336&spn=11.693518,26.367188&z=5
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


 

kaart_canaria-5-81.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--354.jpg