Kerstboodschap Koning Felipe VI van Spanje
verwijst naar coëxistentie
SPANJE – Kerstavond, maandag 24 december 2018 - Koning Felipe VI heeft zoals elk jaar in zijn kerstboodschap het Spaanse volk toegesproken. Nadat de Kerst toespraak in 2017 voor veel ophef zorgde vanwege de problemen in Catalonië, heeft de Koning dit keer blijkbaar meer mensen weten te bereiken waarbij ongeveer een beetje alle politieke leiders het met hem eens zijn. Belangrijkste boodschap voor de politiek is dat er coëxistentie moet zijn en respect voor de grondwet.
In de Kerstboodschap (Mensaje de Navidad) die door miljoenen Spanjaarden bekeken wordt op Kerstavond (Nochebuena) heeft de Spaanse Koning iedereen een vrolijk kerstfeest gewenst en in het bijzonder de mensen die in een moeilijke situatie leven vanwege persoonlijke, economische, of sociale redenen. Daarnaast had hij ook troostende woorden voor de slachtoffers van partnergeweld, en sprak hij de hoop uit dat jongeren werk vinden met een fatsoenlijk salaris en een geschikte plaats om te wonen.
TOESPRAAK:
https://youtu.be/Trhdtz4i9UQ
Het belangrijkste onderdeel van de toespraak was echter, dat hij de politieke en sociale leiders oproept om coëxistentie met respect voor de grondwet die ten allen tijde verdedigd moet worden. Hierbij heeft de monarch het woord Catalonië niet in zijn mond genomen.
Coëxistentie
Coëxistentie (convivencia) was het belangrijkste woord in 2018 van de traditionele Kerstboodschap, want dit werd zeven keer genoemd. Daarbij doet Felipe VI een oproep aan de politieke leiders in Spanje om elkaar te begrijpen ongeacht hoever de ideeën uit elkaar liggen en de persoonlijke en politieke gevoelens zijn verdeeld. Daarbij mag er geen plaats zijn voor wrok en dient men oplossingen te zoeken voor de problemen die bestaan.
De tien minuten durende “discurso del Rey” is in 2018 jaar gesproken vanuit de Salón de Audiencias in het Zarzuela paleis in Madrid. In diezelfde zaal werd onlangs nog het 40-jarig bestaan van de Grondwet gevierd, waarbij de Prinses van Asturië en Spaanse , Leonor, Artikel 1 van de Spaanse Grondwet voorlas, haar eerste officiële toespraak.
Politici
De politieke leiders van de Partido Popular, PSOE, Ciudadanos, en Podemos, zijn het met elkaar eens dat de Koning een goede boodschap had voor het Spaanse volk. De regerende PSOE partij zegt dat de belangrijkste boodschap in de Kerst toespraak in 2018 in lijn ligt met het politieke beleid van de socialisten en premier Pedro Sánchez, door met respect voor de Grondwet overleg te voeren en dialogen aan te gaan.
De Podemos partijleider meent. dat de Koning min of meer toegeeft dat hij fout zat met de conclusie in de toespraak na de problemen in Catalonië in 2017, terwijl hij ook lovende woorden heeft voor het feit dat er gesproken wordt over de moeilijke situatie van de Spaanse jongeren.
De leiders van de PP en Ciudadanos hebben op Twitter ook gezegd, dat ze het eens zijn met de boodschap van de Koning en dan met name het respect voor de Grondwet waarbij geen van de leiders Catalonië noemt.
De enige regio waar (traditiegetrouw) kritiek is op de boodschap van de Koning is Catalonië , waar regiopremier Torra zegt dat er in Catalonië geen probleem is wat betreft coëxistentie. Daarnaast zegt de regiopremier dat het conflict inderdaad te maken heeft met de democratie en justitie die in de ogen van het Catalaanse separatisme niet deugen.
De toen twaalf minuten durende Kerstboodschap begon om 21.00 uur (20.00 uur Canarische Eilanden) en werd op ongeveer alle televisiekanalen in Spanje uitgezonden behalve, zoals elk jaar, op de Catalaanse TV3.
Kerstverlichting
en inhuldiging van de gemeente Bethlehem
Het Casa de la Cultura heeft ook nog een van die speciale momenten van Rafael Garcia ervaren met de opening van het Gemeentelijk Bethlehem van Agaete door de kunstenaar
AGAETE - vrijdag 14 december 2018 - De bewoners van de Villa de Agaete hebben kunnen genieten van de traditionele verlichting van de kerstboom en de kerstverlichting in de gemeente in een voorstelling die heeft plaatsgevonden op de Plaza Tomas Morales.
Het Casa de la Cultura heeft ook nog een van die speciale momenten beleefd met de inauguratie van de Belén Municipal van Agaete door de kunstenaar Rafael García. De voorstellimg is georganiseerd door de Gemeenteraad van Agaete, via het Ministerie van Cultuur dat de viceburgemeester en het Eiland raadslid, Inés Miranda, en het Ministerie van Festivals onder leiding van Isabel del Rosario leidt.
Het evenement is bijgewoond door de gemeentelijke overheid, leden van de corporatie, en enkele honderden buren die hebben kunnen genieten van de liederen van de Rondalla del Centro de Mayores op de grote binnenplaats van het Casa de la Cultura.
De Zweedse Lucia en de Lucía Canaria,
55 jaar van traditie
De ceremonie van woensdag 12 december 2018 versterkt de tweeling tussen Santa Lucia de Tirajana en Luleå, in het Noorden van Zweden
SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 12 december 2018 - De president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, Antonio Morales, en de burgemeester van Santa Lucía de Tirajana, Dunia González, hebben de Lucía Sueca en de Lucía Canaria gekroond in een historische ceremonie ter herdenking van de 55ste verjaardag van de traditie die de band van lichtzus van Luleå, een stad in het Noorden van Zweden, met de gemeente in het Zuidoosten van Gran Canaria heeft.
De grote Zweedse gemeenschap die in het Zuiden van het eiland woont, wordt op 12 december gemarkeerd als een onvermijdelijke datum van de kalender, waarin ze elkaar moeten ontmoeten in de oecumenische tempel van Playa del Inglés om de vlam te ontsteken die het begin van de kerstvakantie markeert. Het licht, de geur van brandende kaarsen, en de passie die elk jaar wordt getoond door de toegewijden die het evenement bijwonen, betekenden opnieuw een avond vol symboliek en traditie waarin de minister van Toerisme van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, Inés Jiménez, ook heeft deelgenomen. De ereconsul van Zweden op Gran Canaria, Dunia Cubas; en Daniel Smirat, die vanuit Zweden is gereisd namens de gemeente Luleå.
Sanna Sandgren is de nieuwe Lucía Sueca, een jonge vrouw met een engelachtige blik en een nerveuze glimlach die gekozen is uit vele kandidaten om te genieten van een vitale ervaring gekenmerkt door het briljante en nette protocol dat altijd deze ceremonie regeert. De aanraking van het eiland werd bepaald door Natalia Ojeda, die, gekleed in een typische jurk, met een stevige pas de smalle gang liep, die de ingang van de tempel scheidde en het altaar, waar Canarias en Sueca Lucia werden gekroond.
De allegorie van de komst van het licht werd opnieuw weerspiegeld in de zeven kaarsen kroon die Sandgren tijdens de ceremonie droeg, terwijl de kleine medailles waarmee beide jonge vrouwen werden onderscheiden symbool stonden voor de samenkomst van twee mensen die al meer dan een halve eeuw verenigd waren in vriendschap en punctuele bezoeken. Zoals elk jaar versierde het koor van de Zweedse kerk van Gran Canaria de avond met zijn fluwelen stemgeluid en verrukte het publiek de populaire Zweedse kerstliederen.
Een traditie gekenmerkt door toeval
In 1963 besloot een kapitein van de Zweedse koopman, Musber, om Gran Canaria te bezoeken tijdens een tussenstop op het eiland. Zijn bezoek werd onderbroken door een wegversperring die lange tijd duurde, waardoor hij geïnteresseerd was in de redenen voor die onverwachte verkeersopstopping. Een politieagent legde uit dat op 13 december de processie van het beeld van Saint Lucia werd gevierd, een bekentenis die Musber aangenaam verraste, want in Luleå, zijn geboortestad, vierden ze ook dit feest.
Sindsdien viert de Patrona ‘Reina de la Luz’, van de Board of Trustees, die momenteel wordt voorgezeten door Juan Vicente Sánchez-Araña González, deze traditie elk jaar die dient als een preambule voor de viering van de Fiestas en Honor a Santa Lucía en heeft de steun van het Cabildo (Eilandbestuur) can Gran Canaria, de Gemeente van Santa Lucía, en de Club de Leones van Zweden.
Gran Canaria en Zweden: Geschiedenis, kunst en journalistiek
Na de ceremonie van de Zweedse en Canarische Lucies, verhuisden degenen die de ceremonie bijwoonden naar het Centro Insular de Turismo van Playa del Inglés om het traditionele Bethlehem van Fernando Benítez, en de tentoonstelling 'Gran Canaria en Zweden: Geschiedenis, kunst en journalistiek' in te wijden, die kan worden bezocht tot 9 januari 2018.
Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, brengt via het Patrimonio Histórico y Cultural (Bureau voor Toerisme), een eerbetoon aan de krant Dag & Natt, de enige Scandinavische krant die al twee decennia op het eiland wordt gepubliceerd, door oprichter Bente Srosveen en die heeft essentieel werk verricht bij het bevorderen van de culturele en recreatieve attracties aangeboden door de bestemming, zowel ingezetenen en reizigers uit Zweden, Noorwegen, Denemarken en Finland.,
Agaete versiert de parken en tuinen
met ruim 700 exemplaren Flor de Pascua (kerststerren)
AGAETE - woensdag 12 december 2018 - De Gemeenteraad van Agaete, via het Departement van Parken en Tuinen, dat Hortensia Jiménez leidt, blijft werken aan de plantage van meer dan zevenhonderd exemplaren van de Flor de Pascua (kerstroos).
Dit initiatief heeft tot doel alle hoeken van de gemeente te verfraaien ter gelegenheid van de viering van de Fiestas de la Concepcion en Navidad (Kerstmis) die op deze datums worden gevierd.
De werkzaamheden van het planten van Flor de Pascua omvat parken en tuinen van de oude stad en verschillende buurten van de omgeving. De arbeiders van het Departement blijven werken in El Valle de Agaete en bereiken El Risco de Agaete.
Het Gemeentebestuur van Agaete nodigt alle buren en inwoners van de stad uit om te genieten en te zorgen voor het typische kerstlandschap in alle ruimtes en uithoeken van de gemeente en op deze manier het beste beeld te bieden aan hen die Agaete bezoeken en voor het plezier van de bewoners .
25.000 flores de Pascua (Kerst rozen)
voor Navidad (Kerstmis)
LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 1 december 2018 - De Gemeente Las Palmas de Gran Canaria heeft al, via de technische eenheid van parken en tuinen, ongeveer 25.000 flores de Pascua (Kerst rozen) geplaatst, die, zoals gebruikelijk in deze tijd, de straten van de stad zullen versieren en aankleden voor Kerstmis.
Flores de Pascua (Kerst rozen) zijn gemaakt voor een totaal van 39 locaties in de vijf districten, "zodat onze parken, groene gebieden, rotondes, en plantenbakken, er mooier uitzien dan ooit,",aldus Inmaculada Medina.
El belén de arena
(de kerst zand cultuur scène)
kijkt naar de kindertijd
LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 25 november 2018 - De 13e editie van de meest beroemde kortstondige kunstshow van Kerstmis in Las Palmas de Gran Canaria krijgt al gestalte op Las Canteras. Onder de leuze: 'Een kind kan de wereld veranderen' opent de zandgroep op 30 november 2018 en is te bezoeken tot 8 januari 2019. Het verzamelde geld gaat naar de vier gaarkeukens van de stad.
Dit jaar, binnen ons idee om het met een boodschap te omsluiten, wordt het geassocieerd met de zin: "Een kind kan de wereld veranderen", zegt Miguel Rodríguez, verwijzend naar het centrale onderwerp van de acht scènes die de dertiende editie van de kerststal uitmaken. Zand dat al vorm krijgt op het strand van Las Canteras, en waarvan de directeur verantwoordelijk is voor zijn zoon Aday Rodríguez, kort na ontvangst op zaterdagochtend 24 november 2018 van het bezoek van de voorzitter van Patronato de Turismo (de Raad van Toerisme) van Gran Canaria, Inés Jiménez , en de raadsleden van Toerisme, Pedro Quevedo, en van Ciudad de Mar, José Eduardo Ramírez; die kwamen om de deelnemende kunstenaars te groeten.
Men wijst erop, dat deze tentoonstelling van kortstondige kunst - die in het verleden 170.000 bezoekers had die €18.000,= schonken - bij deze gelegenheid de blik richt op de jongsten, “vanuit een perspectief dat voorbij het concept van religie gaat en dat een weerspiegeling verhoogt van wat er in deze wereld gebeurt, in het bijzonder nadenkend over de kinderen en wat we hen gaan nalaten."
Men voegt eraan toe, dat deze lijn zal worden weerspiegeld in de werken van de acht beeldhouwers van zes nationaliteiten die in 2018 deelnemen en die de hulp hebben van studenten beeldhouwkunst van de Luján Pérez-School, "die komen leren."
Zo geeft men als voorbeeld het feit dat de scène die wordt uitgevoerd door Kevin Crawford, een Amerikaan die in Australië woont, een groep kinderen aan zijn basis zal hebben, “terwijl in de Nacimiento (Geboorte) die het kind beschermt San José (Sint Jozef) is, en niet de Virgen (Maagd .” Bovendien zullen voor de eerste keer de Reyes Magos (Driekoningen) voor de vertegenwoordiging van de heilige familie worden geplaatst.
Rodríguez wijst erop, dat, net als in voorgaande jaren, deze kerststal - die een must is geworden voor de lokale bevolking en toeristen in de hoofdstad - met Kerstmis, ongeveer 2.000 ton zand van Las Canteras zal verplaatsen voor zijn creatie. Hij geeft aan, “dat de aanzienlijke hoeveelheden regenwater die de laatste tijd in de stad zijn gevallen goed is geweest , gegeven de hoge afvoercapaciteit' van het materiaal waarmee ze werken, omdat het in plaats van zand, klei was geweest, het zou zijn gesloopt.
Hij legt uit, “ dat het werk is begonnen op 13 november, met het brengen van materialen, een beetje eerder dan in andere jaren en het was goed voor ons". Hij geeft toe, dat ze in deze editie meer ontspannen zijn in termen van tijd, waardoor ze in staat zullen zijn om met minder spanning te komen tot de inauguratie die zal plaatsvinden op 30 november 2018 om 18:00 uur. De kerststal blijft open tot 8 januari en zal opnieuw de donaties verdelen die de bezoekers bijdragen, aan de gaarkeukens van San Pedro, El Carmen, La Paz, en Santo Domingo.
Rodriguez zegt, dat het meer dan het overwinnen van de bezoeken van andere edities is, “het doel is, dat mensen genieten en deze schoonheden overbrengen, vooral aan kinderen en jongeren.
De traditionele Driekoningen-cake:
Roscón de Reyes
SPANJE - Driekoningen, 6 januari 2018 - Als men in Spanje woont en hoe dan ook het Driekoningenfeest viert , zal men vast en zeker in aanraking komen met de typische cake c.q. taart die op 6 januari gegeten wordt. De Roscón de Reyes is een ronde cake die op een hele grote donut lijkt, dus met een gat in het midden en de randen gevuld met, of ander zoetigheid; én in de vulling is iets verstopt dat een betekenis heeft.
De Roscón de Reyes, Pastel de Rey, is een grote cacke (taart) in de vorm van een torus (donut) met een gat in het midden en de ronde rand belegd met plakjes gekonfijt fruit.
De cake zelf bestaat uit twee delen (boven en onder) en is normaal gesproken gevuld met slagroom, of crème; maar de laatste jaren ook wel met mokka, chocolade, dulce de leche, of met enigerlei andere zoetigheid In veel winkels zijn tot wel 50 soorten te vinden. Er zijn ook Driekoningentaarten te vinden zonder vulling voor degenen die niet zo van zoet houden.
Het meest opvallende en karakteristieke van de Roscón de Reyes is, dat er kleine verrassingen in zitten. Dat zijn traditioneel kleine keramische, of plastic poppetjes die te maken hebben met baby Jezus. Daarnaast zit er ook een haba (boon) in de vulling van de cacke die wordt gepresenteerd met een gouden kroon. Diegene die in zijn/haar stukje cacke (taart) een boon vindt, moet de Roscón de Reyes betalen; terwijl degene die het poppetje vindt, de kroon mag opzetten en voor die dag de Rey (koning) is.
De laatste jaren worden de Roscónes de Reyes ook gebruikt voor reclamedoeleinden en om klanten te trekken, zoals bij het warenhuis El Corte Inglés waar diverse goudstaven verstopt zijn in de ruim 600.000 geproduceerde Driekoningentaarten. Daarnaast zijn er ook bakkers en winkels die geld en cadeaubonnen verstoppen in de vulling van de cakes (taarten) maar dat heeft in feite niets meer te maken met het kinderfeest.
Dit is het Driekoningen- of het Los Reyes Magos-feest
in Spanje
SPANJE - donderdag 4 januari 2018 - Zoals bekend komt Sinterklaas uit Spanje maar vieren de kinderen in Spanje dat niet, zij vieren op 5 en 6 januari Los Reyes Magos (Driekoningen)de dag dat de Spaanse kinderen bedolven worden onder de cadeaus.
De Driekoningen c.q. de Drie Wijzen zijn Melchior, Caspar en Baltasar.
Zij zijn het die cadeautjes bezorgen aan alle Spaanse kinderen die zich goed gedragen hebben. Terwijl Sinterklaas stoute kinderen meeneemt in een juten zak, krijgen stoute Spaanse kinderen geen cadeaus maar carbón (steenkool), wat ook niet echt een straf is want het gaat om zoetigheid. Over het algemeen gebeurt dat echter niet zo veel. Er is een heel proces wat kinderen moeten doen om cadeautjes te kunnen krijgen.
De Brief
Allereerst moeten de kinderen hun brief aan de Drie Wijzen schrijven en hen vertellen welke cadeautjes zij willen hebben en waarom zij dat verdiend hebben. Vervolgens komt een van de mooiste momenten, het overhandigen van de brief. De kinderen kunnen de brief persoonlijk aan de Drie Wijzen geven wanneer ze ‘officieel’ aankomen op 5 januari.
Een andere manier is het zoeken naar de pages als afgezanten/Koninklijke-postbodes in het centrum van alle Spaanse steden een paar dagen voordat de Wijzen aankomen en aan de pages de brief afgeven.
De kinderen wordt gevraagd of ze goed op school en thuis zijn geweest, want stoute kinderen krijgen carbón (steenkool) in plaats van cadeautjes; ook dat is niet echt een straf, want dit carbón (steenkool) wordt gemaakt van suiker.
Spectaculaire optochten
Wanneer de langverwachte dag eindelijk arriveert, zal het hele gezin op straat staan om de Driekoningen te ontvangen tijdens de Cabalgata de Reyes (Driekoningen-optocht).
De Wijzen komen aan in een traditionele optocht, rijden door de straten op hun kamelen, beladen met cadeautjes en begeleid door Koninklijke helpers die snoep gooien naar de kinderen.
Eén voor één rijden de prachtige praalwagens voorbij, ingericht met heldere kleuren en geïnspireerd op populaire personages die bij de kinderen bekend zijn.
In 2018 in Las Palmas de Gran Canaria is de Driekoningenoptocht voorzien van maar liefst 50 deelnemers die sprookjes- en tekenfilmfiguren voorstellen).
Er vinden veel optochten plaats in heel Spanje. Elke optocht heeft een eigen, specifieke stijl, afhankelijk van waar men is. En waarom niet de parades van Alcoi in Alicante bekijken, dit is de oudste in Spanje. De diverse optochten zijn ook te volgen op de televisie.
De avond
Na het bekijken van de optocht gaan de kinderen vroeg, maar opgewonden naar bed en wachten zij op Melchior, Caspar en Baltasar, die door het raam naar binnen komen en cadeaus achterlaten in de schoenen van de kinderen. Diezelfde kinderen moeten water en brood zetten op de vensterbank, zodat de camellos (dromedarissen) dit kunnen eten en drinken terwijl de Drie Wijzen hun werk doen.
Nadat de kinderen met veel vreugde gedurende de ochtend van 6 januari hun cadeaus hebben uitgepakt, zullen de meeste van hen meteen de straat opgaan om dit te laten zien, en om er mee te spelen.
Al met al is het vreugdevolle dag voor het hele gezin, waarbij ook genoten wordt van de Roscón de Reyes, een ronde cake waarin een figuurtje (la Sopresa) verstopt zit.
El Corte Inglés verbergt goudbaren
in hun roscones de Reyes
De warenhuisketen stopt 1.003 baren goud in 600.000 stuks van het traditionele kerstgebak
SPANJE - donderdag 28 december 2017 - El Corte Inglés doet, in samenwerking met het goudhandelsbedrijf Degussa (de Degussa Goldhandel GmbH heeft de hoofdzetel in Frankfurt - Duitsland) 1.003 lingotes de oro (baren goud) in de roscones de Reyes (Driekoningen-kerstkransen) die te koop zijn in de supermarkten van El Corte Inglés in geheel Spanje.
In totaal zijn er 1.000 baren van 1 gram puur goud, en 3 speciale one-ounce gietblokken; die als verrassing zijn verborgen in de roscones de Reyes (gevulde Driekoningen-kerstkansen).
De betreffende kerstkransen met elk una onza de oro (een ons goud = 100 gram) hebben een geschatte marktwaarde per baar van €1.100,=; en die van 1 gram hebben een marktwaarde van €47,=
De traditionele rosco navideño (kerstkrans).
In de roscón met een ons goud, bevindt zich een informatief kaartje dat de klant moet overhandigen aan de Consigna (supermarktbeheerder) van de dichtstbijzijnde El Corte Inglés, en daar ontvangt men dan zijn prijs.
El Corte Inglés verkoopt 600.000 roscones de Reyes voor deze feestdagen, en het grootste gedeelte daarvan wordt geproduceerd in de bakkerij die in de stad Valdemoro in de Deelstaat Madrid gevestigd is. In de kersttijd van 2017/2018 levert het bedrijf 25 verschillende soorten roscones, met verschillende smaken en gewichten.
De Roscón de Reyes van de warenhuisketen El Corte Inglés is geselecteerd door onafhankelijke organisaties en meer dan eens als de beste kwaliteit van de Spaanse distributie, door deze op het hoogtepunt van het zoete ambachtelijke gebak te plaatsen tegen een zeer aantrekkelijke prijs.
Daarnaast is er een zorgvuldig werk en een zorgvuldige voorbereiding, van meer dan 300 banketbakkers. Traditioneel recept, producten van de hoogste kwaliteit, en innovatie voor de nieuwe voorstellen, zijn de elementen waaruit de roscones de Reyes van El Corte Inglés bestaan.
In de kersttijd 20017/2018 is de nieuwigheid de roscón de Dulcey, met knapperige hazelnoot en abrikoos, hoewel de meest traditionele nog sterk vertegenwoordigd zijn, zoals onder andere die met room en zonder vulling. Maar ook de roscón glaseado (met glazuur), roscón Tiramiui, roscón Pedro Ximénez, roscón de Chantilly, roscón de trufa (truffel kerstcake), roscón de chocolate, roscón met room en aardbeien, roscón met crème.
De grootste belén (kerstgroep) van Canarias
Met een oppervlakte van ruim 10.000 m² op Fuerteventura
PUERTO DEL ROSARIO - vrijdag 15 december 2017 - Puerto del Rosario heeft de grootste kerstgroep op de Archipel met een oppervlakte van ruim 10.000 m2.
Het publiek kan op Fuerteventura in Puerto del Rosario met een interactieve rondleiding door de barranco (het ravijn) de gebouwen in verschillende stijlen bewonderen. Evenals, ongeveer 40 figuren gemaakt van hars, en verschillende bewegende elementen zoals watermolens, kanalen, en beekjes.
Dit aantrekkelijke kader wordt aangevuld door de aanwezigheid van natuurlijke plantages met verschillende planten en gewassen.
Kroning van Paula Isaksson tot de Zweedse Lucia,
en Ciara Alemán tot de Canarische Lucía
De traditie op Gran Canaria bestaat 54 jaar
SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA / SANTA LUCÍA DE TIRAJANA - De Templo Ecuménico in de toeristenwijk Playa del Inglés, in de gemeente San Bartolomé de Tirajana, was ook in 2017 weer een jaar op welke locatie de Coronación de la Lucía Sueca y la Lucía Canaria (Kroning van de Zweedse Lucia en de Canarische Lucía) heeft plaatsgevonden.
Deze traditie bestaat 54 jaar, en is tevens de verbroedering (of in dit geval beter gezegd: de verzustering) van de Zweedse stad Lulëa en de Gran Canarische gemeente Santa Lucía de Tirajana.
Wederom was deze kerk te klein het talrijke publiek dat deze plechtigheid wenste bij te wonen, die begon om 20:00 uur als onderdeel van het programma Fiestas de Santa Lucía y Labradores 2017, waarvan de hoofdakte plaatsvindt op woensdag 13 december 2017. Talrijke personen hebben de ceremonie gevolgd vanaf het plein voor de genoemde kerk.
De Canarische Lucía is in 2017 de 22-jarige Ciara Alemán Asensio, die in een kinderdagverblijf werkt, en gekleed gaat in klederdracht. met over haar schouder de sjerp met de Canarische kleuren (wit-blauw-geel), mantilla, en bombín (hoge hoed). En de Zweedse Lucía is de 21-jarge Paula Isaksson, ontwerp-studente, die een wit tuniek draagt men een rode sjerp en een kroon met zeven kaarsen die de komst van het licht vertegenwoordigt.
De ceremonie is bijgewoond door de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, Antonio Morales; de minister van Toerisme, Inés Jiménez; de burgemeester van Santa Lucía de Tirajana, Dunia González; en diverse wethouders, zoals de wethouder van Zonas Altas, Francisco García; en de nieuwe Zweedse consul, Dunia Cubas Díaz.
In Deze emotionele en vertederende gebeurtenis in het oecumenische gebedshuis, was het de president van het Cabildo (Eilandbestuur), Antonio Morales, die Paula Isaksson kroonde; terwijl de Zweedse consul, Dunia Cubas Diaz, de Gran Canarische Ciara Alemán kroonde.
In zijn toespraak benadrukte Antonio Morales, “het ‘samengaan’ van verschillende culturen zoals de Canarische en de Zweedse, die verlicht worden door twee verschillende lichten, maar tegelijkertijd verenigd zijn door de kerstvreugde.”
Met de feestdag van de Heilige Lucia beginnen de feestdagen in het genoemde Scandinavische land.
Het kerkkoor heeft diverse villancicos (kerstliederen) en traditionele Zweedse liederen gezongen, evenals de villancico (het kerstlied) van Benito Cabrera ‘Vamos, cantemos, somos siete’.
Om 21:00 uur hebben Antonio Morales en Inés Jiménez, samen met de burgemeester van Santa Lucía de Tirajana, en de twee Lucías, twee tentoonstellingen geopend in het Cehtro Insular de Turismo (VVV-kantoor) in Playa del Inglés, dat in winkelcentrum ‘Yumbo’ is gevestigd.
De beide exposities zijn georganiseerd door het Patronato de Turismo (plm. de VVV) en getiteld:
- La luz... la tradición
- Gran Canaria-Suecia, historia y arte.
Deze tentoonstellingen, met foto's, schilderijen en drieluiken, geven een overzicht van de geschiedenis van de Zweedse Lucia’s, die al 54 jaar bestaat.
Men moet weten dat de viering van de Zweedse Lucia teruggaat tot 1963, toen een Zweedse kapitein van de Koopvaardij, genaamd Musber, alle wegen naar het dorp Santa Lucíá afgesloten zag terwijl hij Gran Canaria aandeed.
Musber vroeg aan een politieagent waarom deze opstopping, en de onmogelijkheid om de route voort te zetten. De agent legde uit, dat elke 13de december de processie met het beeld van Saint Lucia wordt gehouden. Deze traditie deelde men met de stad Lulëa, waar Musber een inwoner van was.
Afgezien van de jumelage van maandag 11 december 2017 tussen Lulëa en Santa Lucía de Tirajana, was er ook een werkvergadering, op het gebied van onderwijs, tussen vertegenwoordigers van de twee gemeentedistricten. Om 11.00 uur begon de vergadering onder leiding van de burgemeester in het stadhuis van Santa Lucia, vergezeld door onder andere de wethouder van Onderwijs, Raúl de Pablo; een onderwijsinspecteur van het gebied, Faneque Hernández; en 24 vertegenwoordigers van de lagere en middelbare scholen van de gemeente.
De delegatie van de genoemde Zweedse plaats bestond uit: Daniel Smirat, locoburgemeester; Sven-Erik Molin, director van het onderwijscentrum Residensskolan; en Katarina van Deventer, speciale pedagoge van de Residensskolan scholengemeenschap.
Residensskolan in Lulëa
Werk
Deze werkbijeenkomst is de voortzetting van die van afgelopen maart 2017 in Zweden, precies in Lulëa door een delegatie van San Lucía de Tirajana in de faculteit van de scholen gemenschap Residensskolan
Daar zijn de gereedschappen geanalyseerd die in de genoemde Zweedse school worden gebruikt om de methoden te verbeteren en te verrijken. Te weten is, dat Zweedse scholen het laagste percentage schoolverzuim, en een van de hoogste succespercentages hebben. De Zweedse gemeenteraden hebben volledige bevoegdheid in deze educatieve kwestie.
De Belén de Arena (Zandkerstgroep)
op Las Canteras, een Kerst-klassieker
Deze geboorte stelt de schoonheid voor,
gebaseerd op het oude Egypte
en de reis van los Reyes Magos de Oriente
(de Drie Koningen vanuit het Oosten)
LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 10 december 2017 - De kerstklassieker in de hoofdstad van Gran Canaria, is een extra excuus en een toeristische trekpleister, om het Las Canteras-strand te bezoeken tijdens deze feestdagen: El Belén de Arena de Las Canteras (de Zandkerstgroep van Las Canteras) - die in 2016 ruim 214.000 bezoekeres trok en €28.000,= opbracht -blijft voor het publiek geopend tot en met zondag 7 januari 2018.
De Sociale eetgelegenheden van San Pedro, el Carmen, Santo Domingo, en La Paz, hebben in 2016 - voor het vijfde achtereenvolgende jaar de vrijwillige entreegelden, gegeven door de bezoekers - ontvangen.
Naast de kerststal staat de traditionele kerstboom op La Puntilla:
Een locatie, waar toeristen meestal worden afgebeeld met de kerstboom en de daarnaast staande thermometer, die vaak temperaturen boven de 20 graden Celsius markeert.
Deze specifieke kerstgroep, uniek in Europa, viert zijn twaalfde editie, met de hulp van beeldhouwers van internationaal aanzien, die jaar na jaar uitblinken in behendigheid.
Bij deze gelegenheid in 2017 stelt de Belen de Arena (Zandkerstgroep) van Las Canteras een esthetiek voor, gebaseerd op het oude Egypte en de reis van de Reyes Magos de Oriente (Drie Koningen uit het Oosten).
Marieke van der Meer (Nederland) en Enguerrand David (België)
De piramides en figuren (die tot vier meter hoog kunnen reiken) concentreren zich deze keer met grotere intensiteit in de ruimte, "om kracht te krijgen en de visie van het geheel te verbeteren", aldus Aday Rodríguez, de directeur van de kerststal. De Canario coördineert een recordploeg in termen van het aantal deelnemende beeldhouwers. Een lijst met artiesten, onder wie: Vadim Gryadov, Alexey Shchitov, en Aleksei Rybak (Rusland); Benoît Dutherage (Frankrijk); Leonardo Ugolini (Italië): Marieke van der Meer (Nederland), Enguerrand David (België), Dan Glover (USA), en de Canario Jonay Ruiz.
Kunststudenten treden op als assistenten van deze kunstenaars, "omdat we erg geïnteresseerd zijn in het blijven creëren van een cantera (steengroeve)," zegt Rodríguez. Alles om 2.000 ton zand te verplaatsen en te vormen, omgetoverd tot een spectaculaire kerstgroep op het strand. Een klus van eerste orde voor de burger en de toerist in Las Palmas de Gran Canaria.
Infomatie atelier en concert
Onder de toegevoegde evenementen in de agenda van het Belén de Arena (de Zandkerstgroep) zijn tot 22 december 2017 de kinder Informatie-ateliers voor modelleren, waaraan elk jaar 300 schoolkinderen deelnemen, en de uitvoering van Barrios Orquestados, gepland op 15 december 2017.
Naast de kerststal staat de traditionele kerstboom op La Puntilla: Een locatie, waar toeristen meestal worden afgebeeld met de kerstboom en de daarnaast staande thermometer, die vaak temperaturen boven de 20 graden Celsius markeert.
FOTOREPORTAGE
van de Kerst-klassieker
de Belén de Arena
(Zandkerstgroep)
op Las Canteras
FOTOREPORTAGE
Bezoekers aan de Zandkerstgroep 2017
Een andere Kerst, hoeft nog geen mindere Kerst te zijn
Vier wegen in het Noorden die naar Belén (Bethlehem = kerststallen) leiden
Agaete, Moya, Teror, en Gáldar, maken deel uit van de route
voor het volgen van de kersttraditie
die de artesanos (ambachtslieden) levend houden
GRAN CANARIA -zaterdag 9 december 2017 - Het bezoeken van de belenes (kerstkribben) kan het perfecte excuus zijn om te genieten van een aangename excursie door de verschillende steden in het Noorden van Gran Canaria.
Het is een traditie die veel ambachtslieden in leven houden, die betreuren hoe ingewikkeld het is dat hun kinderen hun voetstappen niet volgen; en die zeggen, dat ze er de voorkeur aan geven om na te denken over hoe ze hun creatie maandenlang opbouwen, om betrokken te raken bij dit moeizame werk dat slechts een Kerst duurt
Agaete
José Santana, die in januari 2018 zijn 73ste verjaardag viert, maakt al vanaf zijn kindertijd de traditionele kerststal. In zijn huis in de Vallei van Agaete heeft hij, eerst in de tuin en daaran in een kamer, de voorstelling van de geboorte van Jezus geïnstalleerd. Dus al zestig jaar. Het plaatsen van de 350 figuren vorm zijn werk, waarvan er ongeveer 50 in beweging zijn, evenals honderden stuks vee en andere dieren, tussen huizen en bergen; hij heeft er bijna twee maanden aan gewerkt.
"Je moet enthousiasme en veel geduld hebben", zegt hij, als hem wordt gevraagd of het ingewikkeld is om activiteiten voor de kerststal te realiseren. Hij voegt eraan toe, dat er onder de tafel driehonderd meter kabel is aangebracht en dat daarmee elke, bewegende figuur is aangesloten op elektriciteit.
Maar wat Pepín, zoals men hem in Agaete kent, het meeste zorgen baart, is dat tot nu toe geen van zijn kinderen enige interesse heeft getoond in het maken van dergelijke voorstelling. "Mijn kleinkinderen helpen me een beetje, maar niets anders, ook al hebben ze een kleine kerststal in hun huizen", zegt hij. Sinds vrijdag 8 december kan men zijn kerstinstallatie zien in zijn huis in de Calle Maestro Isidoro Perdomo Díaz die open zal zijn tot 6 januari. Deze kerststal is opgenomen in de Ruta de Belenes (kerststal route) van de vereniging van Asociación de Belenistas (Vereniging van Kerststal bouwers), evenals in de route die jaarlijks georganiseerd wordt door het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, en om dichter bij het overdenken van Kerstmis te komen, is het een toeristische attractie geworden die honderden bezoekers trekt.
Moya
Maar zonder twijfel is Moya de bakermat van de kerstkribben. Sinds zondag 2 december is het werk van Fernando Benítez tentoongesteld in het Casa de la Cultura, waarmee deze hobby zijn beroep is geworden.
"Los belenes (de kerststallen) beleven hun gouden eeuw omdat ze worden gepromoot door openbare instanties, winkelcentra, maar ook door privécentra; een traditie, welke reddingsacties zijn, " benadrukt hij. Fernando herinnert zich, dat er als kind niet zoveel kerststallen te bezoeken waren: in San Juan de Dios, San Telmo, Ingenio, en Moya; maar nu is er een route om ze allemaal aan te doen, van Noord naar Zuid."
Ook in Moya, en voor het twintigste achtereenvolgende jaar kan men er de kerststal van Aridane Betancor bezoeken. De populaire kerstgroep op nummer 23 op de weg naar San Fernando ontving in 2016 ruim achtduizend bezoeken. De compositie bevat 700 met de hand beschilderde figuren, verspreid over een oppervlakte van 100 vierkante meter, waarin de maakster het beeld van de geboorte van Jezus, rivieren, bossen, huizen, sloten, paleizen, en forten getrouw weergeeft.
In 2017 presenteert ze als een nieuwigheid een zorgvuldige verlichting, die met behulp van een innovatief besturingssysteem de cycli van dagen en nachten regelt, de zon, de maan en de sterren projecteert, in een weergave van zonsopkomsten en zonsondergangen. Betancor begon heel jong kerststallen te maken, en met het verstrijken van de tijd is het haar grote passie geworden. Het portal de Belén (de kerstgroep), is een van de meest beroemde op het eiland, en maakt ook deel uit van de Ruta de Belenes (kerststallen-route) van Gran Canaria.
Teror
Een andere gemeente waar men kan neerstrijken tijdens deze excursie op het eiland, is Teror. Op zondag 10 december 2017 vindt er de solidariteits kerstscène plaats die Benjamín Ramírez heeft gemaakt. Sinds november begon deze kunstenaar alle scènes en landschappen te verzamelen, waaronder Egypte, waarvoor hij 35 vierkante meter en meer dan 300 figuren heeft gearrangeerd. Het is tot 8 januari open voor het publiek. Om toegang te krijgen tot de hal van het bisschoppelijk paleis waar het is geïnstalleerd, moet men een kilo levensmiddelen meebrengen (bij voorkeur niet aan bederf onderhevig), of een gift doen die naar Cáritas (Liefdadigheid) gaat.
Gáldar
Het is ook de moeite waard om naar de studio van Radio Gáldar te gaan, die sinds dinsdag 5 december de deuren van de radiostudio's opende om de kersgroep van de uit Galdár afkomstige Vicente Díaz in te wijden. In dit geval, net als met de andere handwerkslieden van Agaete, Moya of Teror, zijn door de maker er uren en uren werk geïnvesteerd om met ongeveer 2.000 plastic figuurtjes al het benodigde materiaal te ontwerpen en samen te stellen die stukjes van de geboorteplaats decoreren tot in de kleinste details.
Dit werk is de aantrekkingskracht van deze montage, zeker als men elk van de stukken observeert, zoals de tuneras (vijg cactussen), de windmolen, de schuilplaats waar het Kind wordt geboren, of de sterrenhemel.
La Navidad canaria (Canarische Kerst)
bij de Asociación Belenista (Kerststallen-vereniging)
De timmerman met zijn zaag, het zeemansdorp, en enkele herders met hun schapen bij de berg. Het traditionele portal de Belén (de Kerststal) van de Asociación de Belenistas (Vereniging van kerststal-bouwers) met een zeer bijzondere Canarische stijl; rivieren, Bijbelse taferelen; naast momenten van de meeste eilanden, met ruim 100 handgemaakte figuren, gekleed in folkloristische kostuums, is te bezoeken van maandag t/m vrijdag van 17:00 tot 21:00 uur; en op zaterdag en zondag van 10:30 tot 14.00 uur in de Calle Toledo, nummer 8, zeer dicht bij het Plaza de Santo Domingo, in de stadswijk Vegueta.
Asociación Belenista.
Asociación Belenista.
Asociación Belenista.
Tijdens de feestdagen
pronken 26.350 pascuas (kerststerren) in de stad
Elk jaar worden er
ongeveer 5.000 (kerststerren of poinsettia’s gestolen)
Naast het Casa de Turismo (VVV-kantoor)
in het Santa Catalina-park
heeft men 650 pascuas (kerststerren) geplant.
en in de omgeving staan er naast de obelisk 1.200
In het San Telmo-park staan 1.100 pascuas (kerststerren)
LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 7 december 2017 - De Gemeente Las Palmas de Gran Canaria plant dit jaar in de stad in totaal 26.350 Pascuas (kersrozen),. Bijna 21% daarvan bevindt zich in het Santa Catalina-park en omgeving. Geschat wordt dat tijdens deze feestdagen ongeveer 5.000 planten uit de straten zullen worden gestolen.
De stad kleurt weer rood door de kleur van de Pascua (Euphorbia pulcherrima - Kerstster), zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kerstster_(Euphorbia).
Euphorbia pulcherrima.
Het VVV-kantoor in het Santa Catalina-park.
De afgelopen weken zijn in Las Palmas de Gran Canaria de traditionele kerststerren op rotondes, in winkelgebieden, en in stadsparken aangeplant. In totaal heeft het Gemeentebestuur, onder leiding van wethouder Inmaculada Medina, in totaal 26.350 planten verspreid door de hele gemeente, wat praktisch hetzelfde is als in kerstperiode van 2016, toen dit het aantal van 26.500 bereikte.
Flores de Pascua aangeplant in de Mesa y López, waar er 3.750 zijn.
Op sommige locaties in de Calle Mayor de Triana, de hoofdwinkelstraat, zijn naast de obelisken gaten gevallen in de plantsoenen ten gevolge van de diefstallen die jaarlijks plaatsvinden. In feite berekent het Gemeentebestuur dat tijdens de feestdagen steeds tussen 5.000 en 6.000 planten uit de grond worden getrokken.
Plaza de Las Ranas (het Kikkerplein)
Volgens de ervaring die is opgedaan in de parken en plantsoenen, zijn de locaties waar de meeste diefstallen worden gepleegd het Santa Ana-plein, het Santa Catalina-park, het winkelgebied Mesa y López, de Plaza de las Ranas (Kikker-plein), en het Cairasco-plein.
Om een idee te krijgen van wat dit betekent, volstaat het om te zeggen dat het volume aan gestolen planten zodanig is, dat alle Kerststerren in het Santa Catalina-park en op het Plaza de Canarias samen verdwijnen.
Parque San Telmo.
Wat de verspreiding van kerststerren betreft, is het centrum van de hoofdstad van Gran Canaria voorzien met 38% van alle planten in de stad, dat wil zeggen ongeveer 10.100 exemplaren; gevolgd , in afnemende volgorde, door het stadsdistrict Isleta-Puerto-Canteras met ongeveer 7.400 exemplaren (28%); Ciudad Alta 5.950 (23%); Tamaraceite-San Lorenzo-Tenoya 1.500 (6%); en Vegueta-Cono Sur-Tafira met 1.400 (5%).
Van elke 100 Kerststerren die men plant in de stad, staan er 21 in de omgeving van het Parque Santa Catalina. Overeenkomstig het door de Gemeente opgestelde verdelingsplan, plant men in dit gebied tijdens deze feestdagen in totaal 5.500 exemplaren; het grootste deel daarvan, 3.000 exemplaren, in het Santa Catalina-park, en 650 stuks bij het Casa del Turismo (VVV-kantoor), en op het Plaza de Canarias 650 kerststerren, bij de obelisk 600 kerstrozen, en in het plantsoen bij de trappen van het Santa Catalina-park nog eens 650 poinsettia’s.
Een andere curiositeit is, dat alle planten (1.500 kerststerren) in het stadsdistrict Tamaraceite-San Lorenzo-Tenoya op de rotonde van de Lomo Los Frailes staan.
Het winkelgebied van de Mesa y López is voorzien met nog meer flores de pascua, een totaal van 3.750 (14% van de hele stad).
Kerstverlichting:
800.000 mini-lampjes in de straten van de hoofdstad
LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 27 de november 2016 - De burgemeester van Las Palmas de Gran Canaria, Augusto Hidalgo, heeft op vrijdagavond 25 november 2016 op het Plaza de Santa Ana, de kerstverlichting ontstoken welke de Gemeentelijke Dienst Stadsverlichting heeft aangebracht in een vijftigtal straten en op pleinen in de stad, welke verlicht worden met 800.000 energiezuinige LED-lampjes.
Het is een afwisselend beeld aan lichten en kleuren die de belangrijkste straten van de stad verlichten voor de feestdagen. Naast een totaal van 180 bomen, waaronder 134 palmbomen op de Avenida Marítima, zijn in 2016 ook een aantal kenmerkende gebouwen verlicht, zoals de oude Pescaderia (Visafslag) in de wijk Vegueta-Zuidpunt-Tafira; en het gele huis van San José in de parochie van El Batan (de Volmolen).
Voor de Casas Constoriales (het historische gemeentehuis) staat op het Plaza de Santa Ana een negen meter hoge kerstboom, met een diameter van vier meter, en die blijft daar staan tot aan de Día de Reyes (Driekoningen, 6 januari).
De gemeentelijke kerstverlichting brandt dagelijks zes uur (van 19:00 tot 02:00 uur) tot aan 6 januari met een dagelijks energieverbruik van 405,85 kilowatt/uur, wat gedurende 40 dagen een totaal is van 16.224 kilowatt dat deze mini-lampjes zullen branden.
Het gebruik van LED-lampjes in de gemeentelijke kerstverlichting betekent voor de Gemeente een besparing te zijn van 77% op de elektriciteitsrekening ten opzichte van de conventionele verlichting welke men tot voor enkele jaren gebruikte. Dit energieverbruik betekent voor de Gemeente een uitgave te zijn van ongeveer €2.450,= aan het eind van de feestdagen.
Spanje’s bekendste kerst tradities
MADRID - Kerstmis is een tijd van tradities en Spanje staat daar bol van. Hier een kleine opsomming van enkele kersttradities die tussen 24 december en 6 januari plaatsvinden.
In Spanje duurt de kerstperiode echt de tijd die daarvoor officieel staat; namelijk, tot en met 6 januari. Dat is dan de dag waarop Spaanse kinderen cadeautjes ontvangen van hun Drie Wijzen die ze komen brengen vanuit de Oriente (het Oosten): de Reyes Magos –overigens: twee blanken en een moro (zwarte); wat in tegenstelling tot zichzelf op het kloppend ‘multiculti’-Nederland geen enkel (kleur)probleem oplevert - en die dus hun ‘Sinterklaas’/’Santa Claus’-cadeautjes ontvangen met Driekoningen.
'Felicidades'
Gemakshalve begroet men elkaar dagelijks vanaf medio december met een: ‘felicidades’, en in de periode die deze ‘felicidades’ omvat, is het Nochebuena- diner het belangrijkste, op 24 december ‘s-avonds, en dan het liefst met de gehele familie in de grote eetkeuken van Oma.
Daarna viert heel Spanje op 25 december kerstdag, waarbij niet gesproken wordt van eerste kerstdag; heel Spanje heeft namelijk maar één kerstdag. Echter in sommige delen van het land, zoals in Catalonië, viert men ook een aangepaste ‘tweede kerstdag’, te weten: San Esteban, wat dus eigenlijk geen tweede kerstdag is maar wel dat gevoel geeft.
Noche Vieja (Oudjaar)
In de kerstperiode wordt ook Noche Vieja betrokken, het traditionele Oud op Nieuw-feest op 31 december waarbij het nieuwe jaar wordt ingeluid.
Daarna heeft men nog 5 en 6 januari wat de Reyes Magos is, ofwel de Heilige Driekoningen, het feest waarbij de kinderen hun cadeaus ontvangen, wat te beschouwen is als een verlaat sinterklaasfeest (want de Goedheiligman mag dan wel in Spanje wonen, maar zijn verjaardag viert men er niet, sterker nog, ze kennen hem niet eens).
De kerstperiode is in Spanje heel traditierijk, we noemen er enkele:
‘El Gordo’- kerstloterij
De kerstperiode begint traditiegetrouw op 22 december met de kerstloterij ‘El Gordo’ genoemd, wat zoveel betekent als ‘De Vette’, of ‘De Dikke’. De naam verwijst naar de enorme bedragen die gewonnen worden waarmee deze loterij s´werelds grootste is te noemen. Traditiegetrouw zingen de kinderen van de San Ildefonso-school de winnende nummers waarna heel Spanje feest viert, als men heeft gewonnen althans. Al dit moois is allemaal op de televisie te volgen waarbij de winnaars van de prijzenpot vol in beeld komen.
Baskische kerstman
In de deelstaten Baskenland en Navarra heeft men een eigen kerstman, de Olentzero. De traditie wil, dat kinderen tekeningen maken met een afbeelding van de regionale kerstman en liedjes zingen. Op deze manier zijn de kinderen ervan verzekerd, dat ze op de avond van 24 december cadeaus zullen ontvangen van de Olentzero. Deze pijp rokende figuur gaat dan langs alle huizen in de dorpen en steden om cadeaus te bezorgen.
De kerst-boomstam in Catalonië
In de deelstaat Catalonië heeft men een traditie genaamd: ‘Tió de Nadal’ wel ‘Xoca’ of ‘Tronca’ genoemd. Traditioneel gaat het hier om een blok hout dat voor de openhaard wordt gelegd, maar tegenwoordig wordt de ‘Tió de Nadal’ voorgesteld als een boomstam met pootjes, met een rode barretina (Catalaanse muts) en andere elementen, waardoor er een glimlachend gezicht ontstaat. De traditie zegt dat kinderen vanaf 8 december elke dag de ‘Tió de Nadal’ kunnen voorzien van eten en, dat ze de boomstam moeten bedekken met een rode deken, zodat hij het niet koud krijgt.
Op kerstavond, nochebuena 24 december, wordt traditioneel het uiteinde van de boomstam in de haard gezet en wordt hem gevraagd te schijten (cagar in het Catalaans). Tegenwoordig hebben veel huishoudens echter geen openhaard meer, waardoor dit onderdeel een beetje is komen te vervallen. Wat wel nog gedaan wordt, is het slaan van de ‘Xoca’ of ‘Tronca’ met een stok terwijl er liedjes worden gezongen waardoor de ‘Tió de Nadal’ beter de kleine cadeaus kan “schijten”. De grote cadeaus komen later met Driekoningen.
Kerststallen
Traditiegetrouw plaatsen de Spanjaarden na de festiviteiten van de Día de Inmaculada Concepción (Onbevlekte Ontvangenis) op 8 december hun kerststal in de woonkamer. Dat gaat vaak gepaard met de kerstboom maar die wordt vaak ook later geplaatst. De meeste huishoudens hebben een compleet ingerichte kerststal, of in het Spaans: Belén (Bethlehem), met een stal, de os en de ezel, beeldjes van Maria, Jozef en het kindje Jezus, met daaromheen de Drie Wijzen, diverse engelen en herders met schapen. In Catalonië plaats men ook nog vaak in een hoekje een Caganer, een klein gehurkt mannetje dat zit te poepen voor geluk, gezondheid en welzijn.
In veel dorpen en steden staan op straat tevens grote kerststallen waarbij soms een heel spektakel opgevoerd wordt, met echte dieren en acteurs die een compleet ‘Belén Viviente’ (‘Levende Kerst groep’) uitbeelden.
De kerststallen staan meestal opgesteld op een centraal plein, waar gelijktijdig ook nog een kerstmarkt kan plaatsvinden.
De grappen en grollen dag
De 28e december is ook een dag om in uw agenda of op de kalender te noteren, dat is namelijk de: “Día de los Santos Inocentes” (‘Onnozele Kinderen’), een dag die te vergelijken is met het Nederlandse en Vlaamse: 1 april; de dag,waarop grappen worden uitgehaald.
Er wordt dan ook een groot televisiegala uitgezonden waarbij bekende Spanjaarden in het ootje worden genomen. Laat u zich op deze 28ste dus niet in de maling nemen.
De 12 druiven met Oud op Nieuw
Iedereen heeft er tegenwoordig wel van gehoord, de ‘Uvas de la Suerte’ (Geluksdruiven –twaalf in getal) die worden gegeten één op elke klokslag om 24:00 uur Oudjaarsavond. Door het eten van deze geluksdruiven begint men het nieuwe jaar goed, althans dat zegt de traditie. Het is overigens een hele toer, om de druiven op elke klokslag naar binnen te werken, maar gelukkig is er de heerlijke Cava (Spaanse ‘Champagne’) om de druiven weg te drinken. Net zoals in vele andere landen wordt Oud op Nieuw op de televisie uitgezonden waarbij een van de meest bekeken feesten, dat uitzendt vanaf Puerta del Sol in hartje Madrid
Nieuwjaarsduik
Op 1 januari wordt er, net zoals in Nederland, ook op veel plaatsen een Nieuwjaarsduik georganiseerd. Hierbij is het de bedoeling, dat men de zee induikt om het nieuwe jaar met geluk te beginnen. Nu kan de zee op veel plaatsen in Spanje wel wat aangenamer zijn dan in de Noordzee, dus dat zit wel goed, als men aan het begin van het jaar op de Canarische Eilanden vertoeft. De Spaanse Nieuwjaarsduik wordt gehouden in veel plaatsen langs de middellandse zeekust zoals aan de Costa Brava, Barcelona, Costa Dorada, Costa Blanca en Costa del Sol; maar ook aan de Atlantische Oceaan en op de Balearen.
Driekoningen, cadeaus en optochten
De Día de Reyes wordt in Spanje nog steeds erg groot gevierd met o.a. grote optochten op 5 januari; en uiteraard de dag van de cadeaus op 6 januari.
Op 5 januari is het traditie, om naar een van de grote optochten te gaan: de ‘Cabalgata de los Reyes’ Tijdens deze bonte optochten is het niet ongewoon, om naast verklede deelnemers ook dieren, zoals kamelen te zien, met name bij de grotere optochten in grote steden, zoals Madrid en Barcelona.
Uiteraard zijn ook de Drie Koningen: Melchior, Gaspar en Baltasar aanwezig die elk vanaf hun eigen praalwagen, ladingen snoep naar de kinderen gooien (waarbij deze soms met open paraplu’s het snoepgoed opvangen en snel wegstoppen in plastic zakjes).
In sommige plaatsen komen de Heilige Driekoningen eerst aan met een boot, waarna de optocht begint en vaak wordt de aankomst afgesloten met een vuurwerk-spektakel.
Het is traditie, dat kinderen de Driekoningen gedag zeggen en hun verlanglijstjes overhandigen.
Na al dit moois op 5 januari is het op 6 januari dan eindelijk tijd voor de cadeaus die aan de kinderen worden gegeven. Nou ja, gegeven... 's-morgens vroeg stormen de kinderen naar de kerstboom waaronder de cadeaus liggen, en met een beetje geluk... de geschenken die op de verlanglijstjes stonden. Op dat moment is er geen controle meer, worden de verpakkingen losgescheurd en ziet men vooral blije gezichten. Meteen daarna is het heel gewoon om op straat kinderen te zien die, onder toeziend oog van de ouders, hun nieuwe fietsen, stepjes, op afstand bestuurbare auto’s, voetballen, enz.. uitproberen. Die dag is het meteen ook heel gewoon, om het afval náást de vuilcontainers te zien staan, in plaats van erin.
Roscón de Reyes
Met de Driekoningen-festiviteiten is het ook gebruikelijk, om op 6 januari te genieten van een Roscón de Reyes, een Driekoningen-gebak im de vorm vam een krans, vaak gevuld met slagroom en daarin twee verstopte geschenken. Het eerste geschenk is een figuurtje dat, als men dat in zijn/haar stuk taart aantreft, ervoor zorgt dat men ‘koning’/’koningin’ is op die dag. Als men echter het andere geschenk in zijn/haar stukje taart vindt, is men veroordeeld om volgend jaar de Roscón de Reyes te kopen (en te betalen!).
Winteruitverkoop
Is na 6 januari de kerstperiode voorbij, dan is het voorlopig even over en uit met festiviteiten. Voor velen echter begint het feest pas met de traditionele winteruitverkoop die van start gaat op de dag na Driekoningen.
Traditiegetrouw staan er op 7 januari rijen mensen voor de deuren van de filialen van El Corte Inglés, of andere winkels waarbij iedereen zo snel mogelijk naar binnen wil, om vooral de eerste te zijn om kleding, schoenen enz. tegen prijzen te kopen die tot wel 70% lager zijn.
In sommige delen van Spanje duurt de winteruitverkoop nog voort tot aan het eind van de maand.
Vanuit Moya wenst men u Zalig Kerstmis
Video:
https://youtu.be/hSCJpgWb2Dc
Het licht van de Zweedse Lucia
en van de Canarische Lucía
verlicht al 52 jaar het Eiland
GRAN CANARIA - zondag 13 december 2015 - Op 13 december (in 2015 de derde zondag van de Advent) vindt op Gran Canaria in de gemeente Santa Lucia de viering plaats van de Feestdag van de Heilige Lucia vam Syracuse .
De kroning van de Zweedse Lucia op Canarias - jaarlijkse op de eerste zondag van de Advent in de gemeente Santa Lucía op Gran Canaria.- is een traditie die is begonnen in 1963, toen een matroos van de koopvaardij zich afvroeg, waarom men hem - vanwege een staking - niet naar Santa Lucia liet gaan, en hij van mening was, dat elke 13 december genoten moest kunnen worden van het feest dat zijn landgenoten identiek vieren in het Noorden van Zweden: ‘Lulea’.
3de zondag van de Advent.
Sindsdien zijn 52 jaar verstreken en heeft in de Templo Ecumenico in de toeristenwijk Playa del Inglés van de gemeente San Bartolomé de Tirajana tijdens een drukbezocht, twee uur durend evenement - op zondag 6 december 2015 - de intocht plaats gevonden van de Koninginnen van het Licht.
De evenement is diep geworteld in de Zweedse samenleving in het Zuiden van Gran Canaria en is op de Eiland officieel uitgeroepen tot Feest van Toeristisch Belang.
VIDEO-FILMPJES:
- https://youtu.be/QEezvl3RlD8
- https://youtu.be/gOx7oS565n0
De twee uitverkoren jongedames komen, voorafgegaan door een escorte van hofdames dat hun komst aankondigt, de kerk binnen onder de klanken van een betoverend - Napolitaans - lied (beluister het op: https://youtu.be/XsCBZxpoqIc) en op: https://www.youtube.com/watch?v=mVJJd0NNkYE ): in 2015 Lisa Stöl in een wit gewaad met een rode sjerp en een kroon met zes kaarsen; en Alba Cruz in Canarische klederdracht, met rok, bovenlijfje, en een sjerp in de kleuren van de Canarische vlag.
Bij het bereiken van het altaar, vervult de stem van de engelachtige Zweedse Lucia de hoofdrol met de interpretatie van een traditioneel lied van haar volk, wat dient als een opmaat naar de officiële kroningsplechtigheid die op zondag 28 november 2015 is bijgewoond door de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, Antonio Morales, de minister van toerisme, Inés Jimenez en de honorair consul van Zweden, Kristin Ann Ekstrand.
'Lucía' Antonio Morales ' Lucia'
Video-filmpje:
https://youtu.be/dAMGrZOQvlg
2007 2014
Eerdere Lucías en Lucia's.
“Deze ceremonie dient om een band van sociale cohesie te vormen, in het samenleven van de twee gemeenschappen, de Zweedse en de Canarische, die zich ruim een halve eeuw verenigt als basis van een verschijnsel wat men toerisme noemt, destijds geheel onbekend,” zo heeft Morales opgemerkt, na toegezegd te hebben te zullen blijven samenwerken met de Gemeente Santa Lucía en het Patronato Reina de la Luz (Bestuur van de Koningin van Het Licht) om deze traditie in ere te blijven houden, waarvan in 2015 op zondag 29 november (de eerste Zondag van de Advent) het hoofdevenement heeft plaatsgevonden in de gemeente Santa Lucía.
Het slot van het evenement wordt verzorgd door het koor van de Zweedse Kerk op Gran Canaria, dat na het uitvoeren van diverse traditionele Scandinavische liederen, iedereen heeft verrast met de interpretatie van de villancico (het kerstlied) van Benito Cabrera: ‘Vamos cantemos, somos 7’ (te beluisteren op: https://www.youtube.com/watch?v=o-uhQVNuUbQ en vertederend op; https://youtu.be/veiTdx8EELk); een bewijs temeer, van de integratie in de Canarische cultuur van de Zweedse gemeenschap zoals die verblijft op het Eiland.
Lulea (Zweden).
Inés Jiménez heeft het belang benadrukt van het zo lang levend houden van deze verbroedering, “met een duidelijk inzet voor benadrukken van menselijke waarden met deze prachtige gewoonte, die het mogelijk maakt, dat hetzelfde licht wat schijnt in de Zweedse winter, ook voor ons als gids dient op Gran Canaria.”
Sinds de matroos Musber de processie in de gemeente Santa Lucía organiseerde, viert men telkens in december een bewogen verbroedering tussen deze twee, duizenden kilometers van elkaar gescheiden, gemeenschappen, want ze delen een gemeenschappelijke viering.
Dala paarden.
Het 'Dala Hästen' monument in San Agustín (San Bartolomé de Tirajana - Gran Canaria).
De aanwezigheid van de Zweedse samenleving is op Gran Canaria zo sterk, dat de Scandinavische gemeenschap de Gemeente San Bartolomé de Tirajana in het Zuiden van Gran Canaria een standbeeld heeft geschonken van het Caballo Dalecarli ( een kleinere versie van het standbeeld van het paard Dalahäst in de Zweedse Gemeente Dalarna, wat symbool staat voor de Scandinavische Staat).
Zweden waren pioniers van het toerisme in het Zuiden van Gran Canaria; jaarlijks reist ruim een half miljoen Zweden naar de Canarische Eilanden, met als voorkeursbestemming Gran Canaria en dan met name naar de kust van San Agustín in San Bartolomé de Tirajana.
In de jaren ’60 maakten de Zweden nog een tamelijk exotische reis; voordat ze voet op Canarische bodem konden zetten, moesten ze een tussenlanding maken in Casablanca (Marokko) voordat men op Spaans grondgebied kwam.
Geschiedenis
Maar de geschiedenis van de Zweden op Canarias begint al veel eerder. Zeker is dat de komst en de toename van het toerisme een stempel gedrukt heeft op eilanden zoals Gran Canaria, en andere plaatsen, zoals het eiland Tenerife, zo was er sinds eind 18de eeuw een consulaat, dat in mei 2000 is gesloten wegens bezuinigingen, toegepast door de Zweedse Regering, waardoor de diplomatieke overheidsactiviteiten verhuisden van het consulaat in Las Palmas naar de Zweedse Ambassade in Madrid.
Maar nog altijd blijft de komst naar de Eilanden groot: Tenerife heeft in 2013 de aankomst geregistreerd van 152.454 Zweedse toeristen , en dat was niet het enige, zo telde Lanzarote de aankomst van 35.924 Zweden; Fuerteventura 53.132 en La Palma 462 Zweden. Maar bij deze cijfers is Gran Canaria het eiland dat de voorkeur geniet van de Zweden, waar met hun komst naar het eiland alleen al in 2013 maar liefst 333.138 Zweden een record vormden.
Los Cristianos (Tenerife) een badplaats voor Zweden
In 1957 is een groep jonge Zweedse mindervalide personen- die de halve wereld is rondgereisd op zoek naar een warme locatie, aangekomen in een havenplaats, met de naam: Los Cristianos (Tenerife).
Tegenwoordig is dit wereldwijd de grootste bestemming voor het ontvangen van reizigers met een beperkte mobiliteit. De bebouwing en de stranden van Los Cristianos zijn - dankzij deze Zweden - de meest toegankelijke van Spanje. De aanwezigheid van deze eerste kolonies van het aangepaste toerisme heeft niet alleen in het Zuiden van Tenerife een nieuwe vakantievorm te zien gegeven, maar was het begin van wat tegenwoordig de gehele toeristische industrie is.
De Heilige Lucia
Lucia van Syracuse (volgens traditie 283-304) is een christelijke martelares, die vereerd wordt als heilige door katholieke en orthodoxe christenen. Ze is de patroonheilige van de blinden. Ze is de enige katholieke heilige die ook vereerd wordt door de lutheranen in Scandinavië, in vieringen die veel voorchristelijke elementen van een joelfeest voor de zonnewende hebben behouden.
De naam Lucia is afgeleid Latijnse lux, dat licht betekent. Dit komt terug in de naamdag 13 december, die in de oude, juliaanse kalender de kortste dag van het jaar was. Vanwege de legende over de uitgestoken ogen is Sint Lucia de beschermheilige van blinden en opticiëns. Daarnaast is ze de beschermheilige van elektriciens, prostituees en zieke kinderen. Ze wordt door katholieken aangeroepen voor genezing van slechtziendheid, halspijnen, blindheid en versterkte bloedingsneigingen.
Legende
Volgens de legende leefde Sint Lucia in de tijd van de christenvervolgingen door keizer Diocletianus (regeerde van 284 tot305). Ze was de dochter van een Romeins burger in Syracuse, die haar vader op jonge leeftijd had verloren. Haar moeder, Eutychia, leed al vier jaar aan dysenterie. Beide vrouwen brachten een nacht biddend bij de tombe van de christelijke heilige Sint Agatha door, de beschermheilige van Catania. Aan het einde van de nacht verscheen de heilige voor Lucia in een visioen. De heilige voorspelde Lucia daarin dat zij de glorie van Syracuse zou worden, zoals Agatha dat van Catania was. Ook was haar moeder terstond op wonderbaarlijke wijze genezen.
Eutychia regelde een heidense echtgenoot voor haar dochter, maar Lucia haalde haar moeder over, het huwelijk niet door te laten gaan en de bruidsschat als aalmoezen onder de armen te verdelen. Lucia had Christus als bruidegom gekozen en wilde eeuwig maagd blijven. De beoogde echtgenoot kwam op de hoogte van het uitdelen van de bruidsschat. Hij gaf Lucia daarop als christen aan bij de magistraat Paschasius. Deze verzocht haar een offer aan de keizer te brengen, wat ze weigerde. Daarop werd ze veroordeeld tot tewerkstelling in een bordeel, maar op wonderbaarlijke wijze bleken de wachters haar niet te kunnen afvoeren, ook niet,nadat men een ossenspan had ingezet. Later probeert men haar levend te verbranden, maar ook van de brandstapel leek zij geen last te hebben. Daarop werd ze met zwaardsteken om het leven gebracht. De fatale wond zou zijn toegebracht door met een zwaard door haar hals te steken.
Een andere legende verhaalt hoe Lucia haar ogen verloor. Eén versie van dit verhaal is dat een heidense minnaar naar haar hand dong. Hij maakte haar een compliment over haar mooie ogen, waarna ze haar ogen uitstak en hem deze toezond op een schaal, met de boodschap haar verder met rust te laten. Op wonderbaarlijke wijze bleef ze echter in staat te zien. In andere versies van de legende worden haar ogen uitgestoken bij haar marteldood. Beide versies komen in heiligenlevens ouder dan de 14e eeuw niet voor en zijn daarom waarschijnlijk een latere toevoeging. (Lees meer op: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lucia_van_Syracuse).
Kerstwens van Leonor en Sofía
SPANJE - maandag 7 december 2015 - Hunne Koninklijke Hoogheden Felipe en Letizia hebben in 2015 gekozen voor een foto van hun dochters Princesa Leonor en de Infanta Sofía om fijne feestdagen te wensen; de kerstwens is gepubliceerd op de internetpagina van La Casa Real (het Koninklijk Huis) samen met die van Hunne Koninklijke Hoogheden Juan Carlos en Sofía.
Het is hun tweede Kerstmis als koningspaar, dat Don Felipe en Doña Letizia hebben gekozen voor een tweeluik dat op de voorzijde een close-up heeft van de Prinses van Asturië en de Infanta (Erfprinses) die - elkaar knuffelend - lachend in de camera kijken; de foto is gemaakt in het Koninklijk Paleis in Madrid door het fotografen-team van het Casa del Rey (Koningshuis). Zie:
http://www.casareal.es/ES/ArchivoMultimedia/Paginas/archivo-multimedia_galerias-de-fotos-detalle.aspx?data=161338
Het is niet de eerste keer dat Don Felipe en Doña Letizia zich op de achtergrond houden met hun kerstwens. In 2010, toen nog als Prinselijk Paar van Asturië, hebben ze de hoofdrol aan hun dochters gegund. Enkele jaren daarvoor - in 2006 - was de absolute hoofdrol weggelegd voor Leonor (Sofía is geboren in 2007), toen ze amper een jaar oud was.
Video van de eerste kersttoespraak (in 2014) van Koning Filips de Zesde van Spanje: https://youtu.be/4YUBDDTEHJU
In hun wensen van dit jaar wensen de Koning, de Koningin, en hun dochters, in het Spaans en in het Engels: “Feliz Navidad y un Próspero Año Nuevo 2016. "Cada día hay un motivo para la esperanza y la armonía en nuestros corazones. Que los ideales de la Navidad iluminen siempre ese camino" ( “Gelukkig Kerstmis en een Voorspoedig Nieuwjaar 2016.” “Elke dag is er reden voor hoop en harmonie in onze harten. Dat de idealen van Kerstmis altijd deze weg mogen verlichten”) zo staat te lezen in het handschrift van de Koning die ondertekend met 'Felipe R' (Felipe Rey), net als zijn echtgenote, 'Letizia R' (Letizia Reina). Ook Leonor en Sofía hebben de kerstwens ondertekend.
Op hun beurt wensen de Reyes Don Juan Carlos en Doña Sofía de Spanjaarden Kerstmis in een aparte boodschap, zoals in de afgelopen jaren gebruikelijk is en zoals men al heeft gedaan in 2014, het eerste jaar waarin Felipe VI de Koning van Spanje is.
En de traditie volgend, hebben zij in 2015 gekozen voor een wens met een kunstwerk in plaats van een portretfoto van beiden; en wel voor het schilderij 'El nacimiento de Jesús' (‘De Geboorte van Jezus’), van Bernardino Luini, dat zich bevindt in het Real Monasterio de la Encarnación. Op de achterzijde van de kerstwens beperken Don Juan Carlos en Doña Sofía zich tot het wensen van: ‘”Felices Pascuas y Año Nuevo 2016” ("Gelukkig Kerstmis en Nieuwjaar 2016",) met de handtekeningen van beiden.
Een groep vrienden verenigt Canarias
door middel van belenes navideños (kerststallen)
CANARISCHE EILANDEN - maandag 7 december 2015 - Een groep vrienden heeft het initiatief genomen de eilanden van de Canarische Archipel deze Kerst te verenigen door het plaatsen van belenes (kerststallen) op het hoogste punt van elk eiland.
Het idee: 'Ocho islas unidas por ocho belenes' (‘acht eilanden verenigd door acht kerststallen’) komt van dezelfde groep die in 2014 een Belén (kerststal) op de Pico del Teide heeft geplaatst, als zijnde de hoogst gelegen van Spanje en de Wereld, zo staat in een begeleidend bericht te lezen.
De uitvoerder van het idee - de uit Telde afkomstige Francisco Ascanio - laat weten, dat men in 2015 iets nieuws wilde doen en het leek de vrienden een goed idee, om gelijktijdig (op zaterdag 5 december 2015 om 14:00 uur) een Belén (kerststal) te plaatsen op elk eiland en zo, “de hoogste bergtoppen te bekronen”.
“Ons doel is een gebaar te maken voor een zo bijzonder moment als Kerstmis, met een heel mooie traditie, zoals het plaatsen van een portal de Belén (kerstgroep) We willen dat ook combineren met het prachtige landschap van onze eilanden en onze passie voor de bergen," laat Ascanio weten.
De groep die een biologisch afbreekbare kerststal heeft geplaatst op de top van de Teide, poseert voor de foto, om daarmee in het Guiness Book of Records te komen.
In totaal hebben vanuit Gran Canaria een twintigtal vrienden aan het project deelgenomen en van dit eiland uit zijn de respectievelijke expedities gecoördineerd om de bergtoppen van de eilanden te bekronen met een biologisch afbreekbare Belén (kerststal).
De belenes (kerststallen) zijn geplaatst op de:
- Pico de las Nieves - Gran Canaria (1.949 meter);
- Pico de la Zarza - Fuerteventura (807 meter);
- Peñas del Chanche - Lanzarote (670 meter);
- Pico Las Agujas - La Graciosa (266 meter);
- Pico del Teide - Tenerife (3.718 meter);
- Pico Garajonay - La Gomera (1.487 meter);
- Roque de los Muchachos - La Palma (2.426 meter);
- Malpaso - El Hierro (1.501 meter).
kerst-verlichting op het Casa Palacio
58.000 LED-lampjes verlichten
de vestiging van het Cabildo
LAS PALMAS GRAN CANARIA - Día de la Constitución, zondag 6 december 2015 - Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria heeft op zaterdag 5 december 2015 de kerstverlichting op haar vestiging ontstoken, 58.000 energiezuinige LED-lampjes zetten het Casa Palacio in Las Palmas de Gran Canaria in een gloedvolle kerstsfeer, samen met een kerstboom (een dennenboom die afkomstig is uit het gebergte van het Eiland) en een 30 m² grote kerstgroep - met 500 figuurtjes, die is samengesteld door Fernando Benites - in de vitrine in de gevel vormen het buitengewone Canarische kerstdecor van dit overheidsgebouw op de hoek van de Calle Pérez Galdós en de Calle Bravo Murillo.
In de kerstgroep (kerststal, zo u wenst) ontwaart men specifiek Canarische locaties zoals de stadswijk Vegueta, de Kathedraal van Santa Ana en het plein met het Bisschoppelijk Paleis plus het Historisch Archief; maar ook de omgeving van het Plaza del Pino in Teror.
VIDEO:
https://youtu.be/HKzSKozzgmU
En daarmee is dan de kerstsfeer ook op de Eilanden nagenoeg compleet, met elke zichzelf respecterende Gemeente, winkelcentrum, markthal en menig openbare locatie, die getooid is met kerstverlichting, de nodige kerstgroepen en andersoortige kerstdecoratie.
Het is al Kerstmis op het Las Canteras-strand
LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 4 december 2015 - Kerstmis met 22º Celsius onder de zon en met het geruis van de branding op de achtergrond... op het Las Canteras-strand in de hoofdstad van Gran Canaria is (voor het tiende jaar op rij) nabij ‘La Puntilla’ ter hoogte van het Plaza de Saulo Torón - tot 6 januari 2016 - de zand-kerstgroep te bewonderen. Men kan er als ‘entree’ een donatie doen die bestemd is voor de vier hoofdstedelijke voedselbanken.
De creatie van de zandkerstgroep in een Canarisch landschap is vervaardigd door een groep van 20 internationale zandbeeldhouwers die, in negen dagen tijd, in opdracht van de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria, zeven kerstvoorstellingen hebben samengesteld:
- de Geboorte.
- de Ster van Bethlehem;
- de Driekoningen
- de grote centrale Fontein
- het Kasteel
- het Canarische landschap.
De zandsculptuur is 75 meter lang en 30 meter breed.
De organisatie verwacht ruim honderdduizend bezoekers. Bovendien heeft het Patronato de Turismo (plm. de VVV) van Gran Canaria op het sociale netwerk Instagram een fotowedstrijd uitgeschreven, om bekendheid te geven aan deze kerststal
(zie: https://www.instagram.com/visitgrancanaria).
Begin Adventstijd
22 Canarische kerstliederen
CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 27 november 2015- U heeft vandaag en morgen nog de tijd, om traditioneel op eerste zondag van de Advent - 29 november 2015 - uw adventskrans in orde te maken, voor het ontsteken van kaars nummer een.
Mocht u met Kerstmis op de Eilanden verblijven, weet dan… dat een andere Kerst, beslist geen mindere Kerst hoeft te zijn.
En om alvast in de juiste Canarische Kerst-sfeer te komen, kunt u 22 nieuwe kerstliederen beluisteren; 70 minuten genieten van een advent/kerstviering met een waar Canarisch gevoel:
VIDEO:
https://www.youtube.com/watch?v=SneEWazQ6xA&list=PLEZenxakm_3eReBcxIP9hv6UERUUpC1bw
In elk geval wensen wij u, aan het begin van de voorbereiding op Kerstmis, alvast veel luisterplezier met een gezegende Advent.
Atlantische Kerst
Een andere Kerst hoeft nog geen mindere kerst te zijn
Canarias heeft vanuit haar geschiedenis een unieke kersttraditie
CANARISCHE EILANDEN - 26 december 2014 - Canarias is een Atlantisch gebied, ver weg van Europa, naast Afrika, en wordt gekenmerkt door een voorgeschiedenis en geschiedenis die in vele opzichten anders is aan die welke men beleeft in Spanje. Dit samen leidt tot een aantal tradities die verschillen van de rest van Spanje. En dit is ook te zien aan een aantal kerstgewoonten, hoewel er veel verloren zijn gegaan door de eeuwen heen. Dus bestaat er een Canarische Kerstmis waarbij de echo's en de beelden uit het verleden worden gemengd met het heden.
De Ranchos de Pascua zijn een van de meest karakteristieke uitingen van Kerstmis op de Archipel, vooral op Lanzarote, Fuerteventura en op enkele locaties op Gran Canaria. De oorsprong ervan gaat terug naar de feitelijke Ranchos de Ánimas, waarvan het doel geen ander was, dan het inzamelen van giften en aalmoezen voor het houden van H. Missen tot eer van de overledenen, na voorafgaande betaling door de parochianen.
Na verloop van tijd werd deze gewoonte gebruikt voor het verheerlijken van de geboorte van Jesús (Jezus), zonder daarbij het klaaglijke van het gebruik te verliezen.
Het is merkwaardig, dat er in een grondige studie van de Canarische tradities, zoals die van Maximiano Trapero, vooral met betrekking tot orale en muzikale tradities, een gemeenschappelijke band is aangetroffen tussen de aard van deze Ranchos de Pascua en enkele historische verwijzingen over de liederen van de oerbewoners, die onze tijd hebben bereikt. De geschiedkundige noemt een kroniek uit de Conquista (Spaanse Verovering) die verwijst naar de Canario’s als “dat het minzame mensen waren en, dat hun liedjes, kort en zielig, als een klaagzang waren, die medelijden opwekten bij de toehoorders.” De deskundige zegt, dat er geen directe relatie tussen die liedjes en de Ranchos de Pascua vastgesteld kan worden; maar, dat er een vaag verband lijkt te zijn. Trapero merkt ook op, “dat er in de Spaanse kerstviering niets is, wat daarop lijkt”.
Los Ranchos de Pascua zijn ook nauw verbonden met de zogenoemde misas de luz (lichtmissen) , de negen nachten tussen 16 en 24 de december, dit wil zeggen tot aan de Natividad (Geboorte). Sommige studies merken op, dat de conquistadores (Spaanse veroveraars) deze missen gebruikten, om een paralell te trekken met bepaalde rituelen van de oerbewoners en zodoende de antieke bevolking van de eilanden gemakkelijker konden kennen. Weer kruisen de wegen van verleden en heden elkaar.
Rancheros mayores
De genoemde Ranchos de Pascua komen sterk terug in de annalen van de Canarische Kerst, vooral op eilanden zoals Lanzarote, waar deze vertegenwoordigd waren in dorpen zoals Tao, La Vegueta, Tías, Guatiza, Tiagua, Tinajo, Tías en Haría, hoewel men ze de laatste tijd ook tegenkomt in San Bartolomé en in Teguise. De Rancho van Teguise bestaat uit vier delen (Corrido, Saltos, Desechas en Pascua) en bewijst eer aan de figuur van Juan Crisóstomo. Een katern van hem, gedateerd in 1897, en bewaard door zijn echtgenote, maakt het mogelijk zijn nalatenschap te redden. In het geval van San Bartolomé, is een van de bekende namen Juan García, bijgenaamd ‘El Jariano,’ omdat hij afkomstig is uit de gemeente Haría, in het Noorden van het Eiland.
De onderzoekers Moïses Aday Domínguez en María del Carmen Brito merken op, dat op Gran Canaria de traditie van Los Rancheros voornamelijk plaatsvindt in o.a. La Aldea, Teror en Valsequillo “Deze groeperingen,” zo vertellen ze, blijken vaak geleid te worden door de zogenoemde rancheros mayores; een figuur, die democratisch werd gekozen, of in sommige gevallen werd het geërfd en ging het over van vader op zoon. Op Fuerteventura begonnen de Ranchos de Pascua te verdwijnen in de jaren vijftig maar overleven ze in Tetir en Tiscamanita.
De relatie tussen wat het gewone volk wilde en de orde die de kerkelijke instelling wilde vestigen bij het aanpakken van hun eigen kerstvieringen, geeft aanleiding tot veel anekdotes van allerlei soort op de Archipel. Een van de meest bekende en opvallendste heeft zich voorgedaan in het gehucht Femeés (gemeente Yaiza, Lanzarote). De parochianen hadden, naar men zegt, de gewoonte met luid gefluit het moment te begroeten waarop men de Nacimiento del Niño Jesús (Geboorte van het Kindje Jezus) vierde.
Aan het begin van de 29ste Eeuw kwam er een priester in het dorp die op resolute wijze een eind wilde maken aan datgene wat hij ongeschikt achtte. Maar hij stuitte op de tegenstand van veel bewoners. Een van hen begon te fluiten tijden het besapiés (kussen van de voeten) en, zonder na te denken, mepte de pastoor hem op zijn hoofd met het beeldje van Niño Jesús (het Jezus kindje). Deze anekdote is opgetekend door de schrijver en geschiedkundige Isaac Viera en leeft voort in de eilandherinnering in de vorm van anonieme dichtregels: “ Mijnheer pastoor deelde een klap uit met de pasgeborene vanwege de verhitte sfeer die ontstond door het silbío (gefluit)".
La Navidad (de Geboorte = Kerst) en de vieringen ervan nemen verschillende vormen en herkomst aan, al naar gelang men zich op de Archipel begeeft.
Op het eiland Tenerife, bijvoorbeeld, houdt men de traditie levend van Los Divinos (De Goddelijke), die door universiteitsstudenten is uitgedragen naar andere eilanden van de westelijke provincie, in het bijzonder naar La Palma, waar groepen met snaarinstrumenten hun akkoorden laten klinken in de straten, terwijl de bewoners ze voorzien van snoep, warme chocolademelk, likeur en zelfs arepas (maïskoeken), als ze bij hun huizen voorbijkomen.
In het andere uiterste van Canarias, op La Graciosa, een Archipel binnen de Archipel, klinkt la Navidad (de Geboorte) bij door de families Guadalupe,Toledo, of Páez, in het leven geroepen tijdelijke parrandas (fuifnummers, uitgaanders/feestvierders). Zoals men kan vaststellen, heeft la Navidad (de Geboorte = Kerst) duizend geluiden en duizend kleuren op de Atlantische eilanden.
De genoemde Rodríguez’ en Brito’s vallen ook op binnen de tradities van de “nieuwe jaren”, die van gemeente tot gemeente variëren, maar die allemaal het ‘van huis naar huis trekken’ gemeen hebben, uitgerust mett timples, luiten, trommels, gitaren en de typische flessen anijslikeur.
En men omhelst de Belén (kerstgroep)
De belenes (Bethlehems = kerstgroepen) zijn dezer dagen de andere grote hoofdrolspelers op Canarias. De aanwezigheid ervan in alle huizen op de gehele Archipel werd gemeengoed in de loop van de 18de Eeuw.
Domingo J. Navarro meldt, dat in het begin van de 19de eeuw, "er maar weinig woningen waren die niet hun nacimiento (kerststal) hadden in de vorm van een rots, met veel grotten en vervaardigd uit de wortels van suikerriet [...] en papier-maché.”
Manuel Hernández benadrukt in zijn boek ‘Fiestas y creencias canarias en la edad moderna’ (‘Feesten en Canarische overtuigingen in de moderne tijd’), dat de rijkste families hun kerststallen uit Italië lieten komen, omdat die opvielen door hun de verfijning van de figuren. De smaak van de Canario’s voor deze portales (kerststallen) vertaalt zich op dezelfde wijze in publieksevenementen, waarnaar men uitkijkt, en die gevolgd worden. Een bewijs daarvan is, bijvoorbeeld, de kerstgroep uit zand op het Las Canteras-strand in Las Palmas de Gran Canaria, of de kerstgroep welke men jaarlijks opstelt in Yaiza, waarin men aspecten van de geografie en de etnografie van deze gemeente op Lanzarote toont via de plattelands- en maritieme scènes.
La Navidad (de Kerst) op Canarias is als het - Bijbelse - ‘zout der aarde’, ofwel: Een andere Kerst hoeft nog geen mindere kerst te zijn.