site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-281.jpg

d-35.jpg

elmuelle-lasarenas-negocios-kpJF--450x253abc.jpg


 ‘Mein Schiff 1 opent op zondag 9 september
het kruisvaartseizoen

Het is de eerste van de negen kruisvaartschepen  die in september 2018  arriveren in het havengebied van de hoofdstad, met operaties die 30.300 passagiers zullen bereiken

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA- vijdag 7 september 2018 - La Autoridad Portuaria (Havenbedrijf)  van Las Palmas  heeft in een mededeling geïnformeerd, dat men op zondag 9 september de aankomst verwacht van Mein Schiff 1 van rederij TUI Cruises, wat de eerste aanleg zal zijn in Puerto de La Luz en waarmee men het seizoen 2018-2019 opent.

Dit is de eerste van de negen passagiersschepen die het Havenbedrijf deze maand september heeft gepland, kruisvaarten die met ongeveer 30.300 passagiers zullen worden uitgevoerd.
fs230051117_3959533_20180906180909-1.jpg
                               Archieffoto's van de verscheidene kruisvaartschepen
                aan de kade van
Santa Catalina, in de hoofdstad van Gran Canaria.
20180909095944_3969428_20180909100801.jpg
Onder de kruisvaartschepen, in aanvulling op Mein Schiff 1 zijn de:
- Oriana, geëxploiteerd door P & O Cruises;
- Independence of the Seas, van Royal Caribbean Cruise Lines;
- World Odyssey, van P&O Cruises
- Semester at Sea, van P&O Cruises
- Azura, van P&O Cruises:
- Silhoutte, van Celebrity Cruise.

Daarnaast wordt in de verklaring uitgelegd, “dat de havens van Las Palmas hun positieve voorspellingen van aankomst van kruisvaartpassagiers op de drie havenfaciliteiten voortzetten tijdens het seizoen 2018-2019- zoals  in het seizoen 2017-2018 , dat eindigde in juli 2018 met

713.499 passagiers - en de prognose van dit jaar geeft dit aan dat 2018 zal eindigen met de komst van 660.000 passagiers, 18.000 meer dan in 2017 en dat er 642.084 waren.”

Nieuwe aanlegsteiger
De voorzitter van La Portuaria de Las Palmas (het havenbedrijf van Las Palmas), heeft aangekondigd dat hij Puertos del Estado (Het Spaanse Havenbedrijf) zal presenteren tijdens de technische vergadering die hij van plan is om op 11 september 2018 in Madrid te houden, het plan van de Havenbedrijven voor het jaar 2019, wat het voorstel omvat om een nieuwe kruisvaartschepen-aanlegsteiger  te bouwen.  

Op hun beurt heeft het Gemeentebestuur  laten weten dat het zijn diensten aan passagiers op deze schalen blijft verstrekken.
000logo-233.jpg


Zijn de micro algen bij  de Canarische Eilanden
het gevolg van voedselverspilling
op de kruisvaartschepen?

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 4 januari 2018 - Een vooraanstaande Europese milieuvereniging waarschuwt voor de ‘overbemesting’ van de zee bij  de eilanden. Toen de internationale norm voor het dumpen van voedsel in de zee werd opgesteld, was er geen overbemesting.

De Duitse  Natuurbeschermingsunie heeft gewaarschuwd, dat het eten van voedsel op cruiseschepen een overmatige bevruchting van de zee bij de Canarische Eilanden veroorzaakt. Een gebrek aan controle beïnvloedt de kwaliteit van het leven van de zeefauna in de buurt van de Archipel omdat, zonder controle in het water te worden gegooid, het wettelijk kader van afval nabij de kust wordt overschreden

cruceros-islas-canariasislas-kY3B--620x349abc.jpg                          Lekker gezellig met z'n allen naar de Canarische Eilanden.
De rederijen wijzen erop, dat deze informatie enige nuances heeft; maar de Duitse natuurbeschermers worden boos: Noem het proces zoals ze willen; maar van de schepen worden voedsel, of overblijfselen van voedsel, in de zee gegooid zonder dat ze de controle hebben over het veroorzaken van een probleem voor de zeefauna. Afgelopen zomer waren er walgelijke micro algen op de stranden van de eilanden.

Voor Sönke Diesener, technisch leider van  Transporte de Nabu, "is de verspilling van voedsel dat in zee wordt gedumpt niet giftig, maar de grote hoeveelheid werkt als vergif omdat de zee over bemest wordt," zegt Diesener. Dit leidt tot de groei van algen en het gebrek aan zuurstof in het water. "Over het algemeen hebben we een groot probleem, het is een catastrofe", zegt de deskundige.

Het is mogelijk
In tegenstelling tot plastic, papier, glas en metaal, kunnen schepen legaal voedselafval in zee dumpen in overeenstemming met de regels van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO). Volgens de internationale norm kan gemalen afval in de meeste open zeeën op drie zeemijlen de kust worden gelost in het water.

"Toen de IMO de regels voor de afschaffing van voedsel op zee opstelde, waren het geen zeekruisvaarten  met 3.000 passagiers en 2.000 bemanningsleden", legt Diesener uit, die van mening is, “ dat een wijziging" van de norm dringend nodig is

Sönke Diesener stelt, “ dat als men met een Duitse cruise naar de Canarische Eilanden of het Caraïbisch gebied gaat, men er zeker van kan zijn dat er afval overboord zal gaan, gewoon omdat er grote hoeveelheden worden gegenereerd en de opslagcapaciteit onvoldoende is". Naast voedselverspilling worden zogenoemd ‘grijs water’ uit douches en afvoeren geloosd in de zee, of zelfs ‘gezuiverd’ van toiletten.
cruceros-islas-canarias-kY3B--540x285abc.jpg
                                                 
Een kruisvaart in april 2017.

Weinig moeite, maar de Duitse uitvoerders verbeteren

Volgens Leif Miller, de algemeen directeur van Nabu, "blijven de algehele milieuprestaties van kruisvaartscheepseigenaren over het algemeen slecht." De Duitse milieuvereniging verwacht in 2018 dat Costa Cruises, MSC, en Royal Caribbean, nieuwe gegevens aanleveren over hun  activiteiten voor de bescherming van het milieu en de gezondheid.

Op de ranglijst van bedrijven die het meest vervuilen, plaatsen de Duitse milieuactivisten op de eerste plaats toonaangevende bedrijven in de wereld van kruisvaart op de Canarische Eilanden: Aida Cruises en TUI Cruises. De Duitse milieuactivisten verdedigen dat de rederijen van hun land correct werken, terwijl de rest geen preventieve maatregelen neemt.

Volgens  de Duitse milieu-activisten zijn er verbeteringen op de AIDA-schepen welke  in december 2018 in gebruik worden genomen die ment  gas  zijn uitgerust;  TUI Cruises met ‘Mein Schiff 3’, ‘Mein Schiff 6; en Hapag-Lloyd Cruises met de ‘Europa 2’, dat actief is op arctische routes. De grootste vooruitgang: Ze gebruiken een stikstofoxide-katalysator om te varen.

De Duitse kruisvaart-bond Clia, de belangenorganisatie van de sector, wijst erop dat milieuactivisten niet veel weten over hoe hun industrie werkt. Clia stelt dat sinds 2015 een zwavellimiet van 0,1 %  op zee is toegepast. Over het in zee gedumpte eten, heeft men weinig details.

 TUI en AIDA: Goed op weg
TUI Cruises heeft in 2017 een overeenkomst gesloten met ‘United Against Waste’ (UAW) om het overtollige aanbod van voedsel op hun schepen te verminderen. Volgens de leider van UAW, Torsten von Borstel, "geven we er de voorkeur aan, om het aanbod snel aan te vullen, dan iets te weg te gooien dat niet is gegeten, “ zo geeft Von Borste
l aan.

De chef van Bui-cruises, André Ruehlow, wijst erop, “dat alleen door de presentatie van voedsel te veranderen, men aanzienlijke hoeveelheden afval kon besparen". In een van de grootste restaurants op een projectschip zijn de restanten gedaald van 6,6 ton per week tot 5,5 ton, aldus een rapport. AIDA, van haar kant, had een plan opgesteld om van 4.6 naar 3.9 kilogram per toerist te gaan, wat in 2014 is bereikt. Vooralsnog is ongeveer 3.000 ton afval in een jaar vermeden.
zzzzIslas-canariaslogo-kopie-121.jpg


Las Palmas heeft in 2017 bijna een miljoen passagiers van kruisvaartschepen ontvangen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 3 januari 2018 - De haven van La Luz van Las Palmas, in de hoofdstad van Gran Canaria, voegde 985.662 passagiers van kruisvaartschepen toe tot november 2017, een stijging van 6.6%, terwijl dat aantal in de haven van Santa Cruz de Tenerife met 1.15% daalde tot 769.176 passagiers.

In 2017 ontvingen de havens in geheel Spanje van januari tot november 8,5 miljoen passagiers van kruisvaartschepen - wat met een aankomst van 3.918 schepen van soort - 7,64% meer is dan in dezelfde periode in 2016, aldus de gegeven van Puertos del Estado.
image_content_2821809_20180103083956.jpg
                                 
Kruisvaart-schepen in de hoofdstad van Gran Canaria.
In november 2017 hebben 822.698 passagiers van kruisvaartschepen de Spaanse havens aangedaan: 23,8% meer, aan boord van 436 schepen, 41 vaartuigen meer dan in november  2016.

De cruisepassagiers (pardon; in goed Nederlands: ‘passagiers van kruisvaartschepen) waren goed voor bijna 27% van alle geregistreerde passagiers van januari tot november 2017 in de Spaanse havens, volgens de recente gegevens, die uitkwamen op 31,75 miljoen, 3,89% meer.

De seizoensgebondenheid van de kruisvaartschepen-sector zorgt in het hele seizoen op het Península (Schiereiland = het vasteland van  Spanje) voor een afname van het verkeer in de winter en een toename tussen juni en september,  terwijl dit voor de Canarische Eilanden precies andersom is (met het hoogseizoen van oktober tot en met mei),

Voor 2018 wijzen de prognoses van de havenautoriteiten op een nieuwe historische piek, met 8,8 miljoen passagiers, en een verwachting tot 2020 van ruim 9,5 miljoen passagiers van kruisvaartschepen.


De koningin van de kruisvaartschepen neemt afscheid van oktober in La Luz

De kruisvaartschepen
'Freedom of the Seas', 'Mein Schiff 4',  'AIDAsol' ,
en de 'Queen Elizabeth' , doen eind oktober  2017 de stad aan

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 27 oktober 2017 - In Las Palmas de Gran Canaria  concentreert zich opnieuw een agenda van aankomst en vertrek van kruisvaartschepen vanaf de Santa Catalina-pier in Puerto de La Luz tijdens het laatste weekeinde van oktober 2017.

Deze afvaarten, die door het Observatorio Turístico van de stad worden verwacht, zullen in de komende week plaatsvinden, op 1 november 2017- Allerheiligen -  de dag waarop de kolossale ‘Navigator of the Seas’  terugkeert naar de hoofdstad van Gran Canaria .
que0001.jpg                  Oktober 2017 wordt afgesloten met diverse bezoeken van kruisvaartschepen.
De eerste van deze geprogrammeerde aankomsten is die van de ‘Freedom of the Seas’, van rederij Royal Caribbean (afgehandeld door Bergé Marítima). De aankomst in de haven van La Luz is voorzien op vrijdag 27 oktober 2016. Die pier van de kruisvaartschepen zal, zodoende, een van de giganten van de  kruisvaartschepen-markt  ontvangen, met ruim 4.000 passagiers en 1.300 bemanningsleden.

De afvaarten van de kruisvaartschepen zullen op zondag 29 oktober 20 pm in de hoofdstad van Gran Canaria worden hervat, met de meest klassieke seizoenen op het eiland. Enerzijds zijn dat  ‘Mein Schiff 4(van TUI Cruises), afgehandeld door Hamilton & Co.) en de ‘AIDASol’ (van rederij AIDA, afgehandeld  door Pérez & Cía). En anderzijds komen schepen nog een keer aan in  de thuishaven La Luz  (voor het in- en uitstappen van passagiers).

Werkelijke legende
Ten slotte is de laatste kruisvaart van oktober 2017 een klassieker: de ‘Queen Elizabeth’, een icoon van de vooraanstaande Cunard Lines, afgehandeld  door Hamilton & Co, op dinsdag 31 oktober 2017. Dit is een van de beroemde schepen van de beroemde Britse rederij: een kruisvaartschip  gedoopt door koningin Elizabeth, dat de onmiskenbare zwarte en rode schoorsteen van dit bedrijf draagt; een detail, dat aansluit bij de Gouden Eeuw van de klassieke kruisvaartschepen.

En op de feestdag woensdag 1 november 2017, Allerheiligen, verwacht men de ‘Navigator of the Seas’, een andere kolos van  Royal Caribbean, afgehandeld  door  Bergé Marítima in de hoofdstad van Gran Canaria. Dit schip, dat op haar routes ruim 3.000 passagiers vervoert, keert eens terug op de Santa Catalina-pier.

Het Gemeentelijke Departement van Toerisme richt zich. zoals gewoonlijk, op de passagiers: bij de aankomst aan  de Santa Catalina-pier, en bij het Casa del Turismo (VVV-kantoor), met haar voorlichters. Even als met de dienstverlening van de guagua turística (toeristenbus), die wordt aangeboden door de maatschappij City Sightseeing.
De scheepspassagiers kunnen ook kiezen voor de ‘LPA Experience’, een speciale kortingkaart die bezoeken omvat aan diverse toeristische attracties van de stad.

De passagiers die op zondag 29 oktober 2017 aankomen, kunnen ook genieten van folkloristische optredens in het Pueblo Canario, vanaf 12:00 uur; en van  rondleidingen in de Casas Consistoriales (het klassieke Gemeentehuis), gelegen aan het Plaza de Santa Ana, tegenover de Kathedrale Basiliek van Santa Ana
0000Islas-canariaslogo-kopie-519.jpg


Acht kruisvaartschepen
in de hoofdstad van Gran Canaria
in het derde weekeinde van oktober 2017
met volop bier-feesten

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 19 oktober 2017 - Gedurende het derde weekeinde van oktober 2017 leggen acht kruisvaartschepen aan in de haven van Las Palmas de Gran  Canaria, dit keer in het kader van het ‘Tropical Fest’ in het ‘Santa Catalina’-park, zo heeft  het Hoofdstedelijke Gemeentebestuur laten weten  op donderdag 19 oktober 2017.

De op zaterdag 21 en zondag 22 oktober 2017 geplande concerten zullen de aankomst opluisteren van vier kruisvaartschepen aan de Santa Catalina pier, tijdens een bier-feest dat samenvalt met het hoogseizoen van kruisvaartschepen in de hoofdstad.
cruceros-tonyhernandez.jpg            
Archieffoto: Kruisvaartschepen in de haven van de hoofdstad van Gran Canaria.
1392067901140large.jpg

187-2.jpgZo vinden gelijktijdig in de visserswijk San Crístobal de evenementen plaats van het programma 'Piratas del Atlántico', ter herdenking van  de specifieke geschiedenis in betrekking van de   hoofdstad met de corsairs (piraten).

600_464904532.jpeg

mapapiratas.jpg

programa-1-Piratas-San-Cristbalgroot-1.jpgDe Haven van Las Palmas en het Observatorio Turístico van de stad verwachten op vrijdag 20 oktober 2017 de aankomst van de ‘Albatros’, een klassiek schip van de rederij Phoenix Reisen Gmbh, met capaciteit voor 800 passagiers, dat zal worden afgehandeld door Miller & Cía.

l33655214.jpg

8598-1.jpg 59-3.jpg

DLDCvbRWAAArpp6.jpg

Copia-de-PREMIOS-TURISMO_TNY_6901-774x400.jpg

188-1.jpg

index-24.jpg

DL7Y10BWAAEWsc3.jpg

TROPICAL-630x350.jpgOp zaterdag 21 oktober 29017 verwacht men de ‘Ventura van P&O Cruises, afgehandeld door  Hamilton & Cía ; en de ‘TUI Discovery 2’ van Thomson Cruises, afgehandeld door Incargo; daarnaast is er de aankomst van de ‘Columbus,’ van de rederij Cruise & Maritime Voyages die als agentschap voor de afhandeling in de hoofdstad van Gran Canaria Incargo heeft, het schip dat in 2017 is gerenoveerd kan 700 passagiers vervoeren.
ship.jpg
                                                              'Crystal Espirit '.
Zondag - 22 oktober 2017 - is de meeste geanimeerde dag in het Santa Catalina-park waar dan vier kruisvaartschepen aankomen in de stad:
-Mein Schiff 4van TUI Cruises, afgehandeld door Hamilton & Cía,
- de Saga Sapphire van Saga Shopping, afgehandeld door Pérez & Cía),
- de ‘AIDAsol` van AIDA, afgehandeld door Pérez & Cía),
- de Crystal Espirit' van Crystal Cruises, afgehandeld door Hamilton & Cía),
het laatstgenoemde schip heeft  91 passagiers aan boord onder een uiterst luxe aanbod.

Voor komende evenementen in de hoofdstad van Gran Canaria kijkt u op de internetpagina: http://lpavisit.com/es
0000Islas-canariaslogo-kopie-464.jpg


Las Palmas de Gran Canaria
ontvangt vijf kruisvaartschepen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 5 oktober 2017 -  Nadat op donderdag 28 september 2017 de TUI Discovery-2 haar eerste stop in de stad heeft gemaakt - een kruisvaartschip van Thomson Lines dat is afgehandeld  door Incargo  en in gebruik sinds 1995 en door Thomson van Royal Caribbean verworven, om een ambitieuze hervorming te ondergaan die in hetzelfde jaar - 2017- die voltooid is op de scheepswerven van Navantia in Cádiz - zal al op vrijdag 6 oktober 2017 de Navigator of the Seas, van Royal Caribbean, af te handelen door Bergé Marítima, aanleggen.

Het zal een van de schepen zijn  die gebruikelijk in het winterseizoen  aanleggen in Palmas de Gran Canaria.
image_content_2390607_20171005104606.jpg
                                Kruisvaartschepen in  Las Palmas de Gran Canaria.  
cruceristas-foto-tony-hernandez.jpg
Op zaterdag 7 oktober 2017 ontvangt de  Muelle Santa Catalina de  Britannia (van P&O Cruises, af te handelen door  Hamilton & Cía.), en staat er een nieuwe stop over  van de TUI-Discovery-2 gepland, die vanuit Santa Cruz de Tenerife zal aanleggen in de hoofdstad van Gran  Canaria om ‘s nachts door te varen naar La Gomera.

Dit weekeinde zal tenslotte op zondag 8 oktober 2017 Mein Schiff-4 van TUI Cruise aanleggen en worden afgehandeld door Hamilton & Cia.; en staat de aankomst gepland van de AIDAsol, van rederij AIDA, dit schip  zal worden afgehandeld door Pérez & Cía.
0000Islas-canariaslogo-kopie-312.jpg


De 'Columbus' afgemeerd in La Luz

Het passagiersschip
van de Britse rederij Cruise & Maritime Voyages,
is het enige kruisvaartschip dat in augustus
de hoofdstedelijke haven van Gran Canaria aandoet

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 18 augustus 2017 - De ‘Columbus’, voormalig  de ‘Pacific Pearl’, is een van kruisvaartschepen met de grootste reputatie op de Britse markt, en heeft op vrijdag 18 augustus 2017 haar eerste stop-over gemaakt in Puerto de La Luz, zo heeft het Departement Toerisme, van de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria, laten weten.

Op vrijdagochtend 18 augustus 2017 hebben de winkelstraten en de zee boulevards van Las Palmas de Gran Canaria de 1.500 passagiers ontvangen van het kruisvaartschip dat om 08:00 was afgemeerd, en dat eigendom is van de rederij Cruise & Maritime Voyages (CMV) en in Puerto de La Luz is afgehandeld door de maatschappij Incargo.
De ‘Columbus’ is op donderdagavond 17 augustus 2017 vertrokken uit de haven van Arrecife (Lanzarote) en is op vrijdag 18 augustus 2017 vanuit Las Palmas de Gran Canaria  om 23:00 uur vertrokken naar Santa Cruz de Tenerife.
buque-crucero-columbus-4_g.jpg

buque-crucero-columbus-5_g.jpgDit was de eerste stop over van de ‘Columbus’, tenminste sinds het passagiersschip bekend is onder deze naam. Het Kruisvaartschip, een klassieker op de zeeën en gebouwd in 1988, maakt sinds juni 2017 deel uit van de vloot van de Britse maatschappij CMV, maar heeft al wel eerder de haven op Gran Canaria aangedaan, onder toenmalige, andere namen.
buque-crucero-columbus-1_g.jpg

Vijf verschillende namen
In de loop van de jaren hebben de diverse eigenaren de naam van het schip veranderd, dat haar maidentrip gemaakt heeft onder de naam ‘Star Princess’  (1989-1997); om daarna te varen onder de naam ‘Arcadia’ (1997-2003), ‘Ocean Village’ (2003 - 2010), en ‘Pacific Pearl’ (2010-2017), deze laatstgenoemde periode als eigendom van de rederij P&O Cruises Australia.>

buque-crucero-columbus-3_g.jpg
Het was niet de enige keer dat de ‘Columbus’, die haar naam van de beroemde zee-reiziger heeft gekregen, in een augustusmaand de Canarische wateren heeft aangedaan; het zal in de loop van 2017 de Santa Catalina-havenpier nog twee keer aandoen, op 2 oktober en op 30 december, op de haar routes langs de eilanden in de Atlantische Oceaan.

De ‘Columbus’ is het enige kruisvaartschip dat in augustus 2017 Gran Canaria  aandoet - kruisvaartschepen komen in de zomer van 2017 niet naar het Eiland - in afwachting van de komst van september wanneer de seizoens-activiteit weer aanvangt.
In die maand is voorzien, dat acht passagiersschepen in  totaal 13 keer zullen afmeren. Dat zijn de kruisvaartschepen: ‘AIDASol’, ‘Navigator of the Seas’, ‘Britannia’, ‘Mein Schiff 4’, ‘World Odyssey’, ‘Ventura’, en de ‘Independence of the Seas’. Sommige daarvan, zoals de ‘Britannia’ en de  ‘Independence’, behoren tot de 20 grootste passagiersschepen ter wereld.
0000Islas-canariaslogo-kopie-36.jpg


2016 afgesloten met 8,5 miljoen kruisvaart-passagiers en 3.900 kruisvaart-schepen in Spanje

SPANJE- woensdag 15 februari 2017 - Het aantal mensen dat op vakantie is geweest met een kruisvaart-schip - en dat deden in of naar een haven in Spanje -  is in 2016 met 1,15% gedaald naar een totaal van 8,5 miljoen passagiers, 99.810 personen minder.

Toch was er een stijging wat betreft kruisvaartschepen van 61, met een totaal van 3.918 ,wat  1,58% meer is dan in 2015. De drukste haven is die van Barcelona, gevolgd door de Balearen en Gran Canaria.
kruisvr6y.jpgHet kruisvaart-toerisme is de laatste jaren alleen maar aan het toenemen, maar 2016 is voor het eerst afgesloten met iets minder passagiers, maar wel met meer kruisvaartschepen.
Als gekeken wordt naar de cruiseschepen en het aantal passagiers wat gebruik heeft gemaakt van kruisvaarten, dan is dat aantal 32,4 miljoen passagiers, 4,1% meer dan gedurende 2015. 26,4% van dit aantal behoorde toe aan kruisvaartschepen.

De drukste haven wat betreft het kruisvaart-toerisme, is de haven van Barcelona waar in 2016 maar liefst  2,7 miljoen passagiers (+5,7%) vertrokken of aankwamen op 758 cruiseschepen (+1%). De havens van de Balearen, en dan met name die van Mallorca, kregen vorig jaar 1,8 miljoen kruisvaart- passagiers (-7,7%) en 742 cruiseschepen (-5,8%) te verwerken.
Copia-de-_MG_8974-774x400-1.jpgAls derde grote kruisvaarthaven staat Las Palmas de Gran Canaria op de lijst met 1,1 miljoen passagiers (-11,7%) en 524 cruiseschepen (3,3%) minder.
cruceros1.jpg
De haven van Santa Cruz de Tenerife zag 526 cruiseschepen (+2%) voorbijkomen en 884.179 passagiers (+5,3%). 

Málaga staat net zoals andere jaren op de vijfde plaats wat betreft het verkeer van kruisvaartschepen , met 444.176 passagiers (+6,2%) en 250 schepen (+5%); gevolgd door de haven van Valencia, met 403.264 passagiers (+8,6%); de Bahía de Cádiz met 385.067 passagiers (-6,4%); Cartagena met 187.813 passagiers, een stijging van maar liefst 24% ;en de Galicische stad Vigo met 169.093 passagiers (-17,5%).
000islas-canariaslogo-624.jpg


De eerste tien dagen van december 2016 ​leggen 20 kruisvaartschepen aan

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 2 december 2016 - Aan het begin van de kerstkalender komen de schepen naar Las Palmas de Gran Canaria, met de zandkerstgroep geopend voor het publieke en de start van het seizoen voor de kerstaankopen. De hoofdstad van Gran Canaria heeft in haar geschiedenis de op een na beste maand oktober afgesloten met de grootste ontvangst van kruisvaartschepen.

Las Palmas de Gran Canaria handhaaft zich als een nadrukkelijke bestemming in de markt van de toeristische kruisvaartschepen: Van januari tot eind oktober 2016, heeft de Muelle Santa Catalina (de Sint Catharina havenpier) in totaal 451.745 passagiers van deze schepen ontvangen, aldus de gegevens van de Autoridad Portuaria (het Havenbedrijf) van Las Palmas.  
Dit is de tweede grootste registratie in deze tijd van het jaar, gedurende haar gehele geschiedenis; na het uitstekende succes dat men heeft beleefd in 2015.
Grote recreatieschepen; klassieke schepen in deze mark met een aanbod van maximale luxe, en schilderachtige zeilschepen waarop de toerist reist zoals in het verleden en deze de beschikbare ligplaatsen aandoen aan de poort van de hoofdstad van Gran Canaria.
161201-GRAFICCRUISES-enero-octubre-2016_1.jpgEn in dit kader is december begonnen met een hoog tempo van afmeren in de stad., met een 20-tal aankomsten tot aan zondag 11 december het einde van een ‘vakantie’-week,  met op dinsdag 6 december de Día de la Constitución (Dag van de Grondwet) en op  donderdag  8 december  de  Día de la Inmaculada Concepción (Onbevlekte Ontvangenis).
Alles in een kerstsfeer, met vanaf zonsondergang de stad verlicht door 800.000 LED-lampjes en veel feestelijke aanbiedingen in de winkelstraten in deze tijd voor het plezier van de toeristen met het doen van kerstinkopen. Met inbegrip van het Belén de Arena de Las Canteras (de Zandkerstgroep op het Las Canteras-strand) en de 32ste  Canary Craft Fair (Canarische Ambacht Kunstmarkt) die plaatsvindt van  2 tot 6 december in het Parque Santa Catalina.

De ‘Oceana’ is het eerste passagiersschip dat in december naar de hoofdstad van Gran Canaria komt, op vrijdag, de 2e,  legt het schip van P&O Cruises aan, en wordt afgehandeld door Hamilton & Cía.
Op zaterdag 3 december komt de ‘AIDAblu’ (van  AIDA afgehandeld door  Pérez & Cía);  evenals de ‘Horizon’ van Pullmantur op een van haar nieuwe routes voor deze winter, aangeworven in Santa Catalina door Hamilton & Cía; de ’Braemar’, van Fred. Olsen; de ‘Thomson Maesty’ (van Thomson Cruises, afgehandeld door  Incargo); en de ‘Berlín’, van FTI Cruises, afgehandeld door Bergé Marítima.

Na deze drukke dag, komen op zondag 4 december opnieuw meer recreatieschepen aan: ‘Mein Schiff 2’ (van TUI Cruises, afgehandeld door Hamilton & Cía); de ‘AIDAsol’ (van AIDA, afgehandeld  door  Pérez & Cía); en de ‘Boudicca, van Fred. Olsen.

Op maandag 5 december is men dan in afwachting van de aankomst van de ‘Albatros’ van Phoenix Reisen GmbH, afgehandeld door Miller & Co, en de ‘AIDAcara’, een ander schip van rederij  AIDA, afgehandeld door Perez & Co.
Zo sluit men een intens weekeinde met kruisvaartpassagiers af, en op de andere feestdag, donderdag 8 december,  nemen  weer andere schepen hun  plaats in aan de havenpier: de ‘Saga Sapphire’ (van Sea Shipping, afgehandeld door Perez & Co.), en opnieuw de ‘Berlin’, een uniek schip, dat wordt beschouwd als een van de beste kleine kruisvaartschepen (400 passagiers) van heel Europa.

Op zaterdag 10 december komen dan de grote recreatieschepen naar de Haven van Las Palmas, met nieuwe aankomsten van de ‘AIDAblu’, de ‘Horizon’ en de ‘Thomson Majesty’; en daar komt dan nog de ‘Zenith’ bij,  het schip van Pullmantur dat 170 digitale nomaden vervoert. Een groot deel van dit passagiersaantal neemt deel aan de Nomad City Las Palmas de Gran Canaria wat  deze week plaatsvindt in de hoofdstad van Gran Canaria.

Nog drie aangelegde schepen vertrekken tijdens deze eerste tien dagen van december 2016 vanuit de hoofdstad van Gran Canaria; dat herhalen  ‘Mein Schiff 2’ en de  ‘AIDAsol’; en men verwacht de aankomst van de ‘Ventura’, van rederij  P&O Cruises, afgehandeld door  Hamilton & Cía.

Een recordaantal kruisvaartpassagiers van januari tot en mset oktober
Las Palmas de Gran Canaria is een van de  grootste bestemmingen voor kruisvaartschepen in heel Spanje, na Barcelona en de Balearen, die leider zijn in de zomer.
 In de herfst en winter is  de Haven van Las Palmas echter de meest belangrijke voor deze rederijen, samen met ander vooraanstaande havens voor kruisvaartschepen op de Eilanden, zoals Santa Cruz de Tenerife (398.951 reizigers van januari tot en met oktober 2016); Santa Cruz de La Palma (143.238); San Sebastián de La Gomera (64.226); Arrecife (266.189); en Puerto del Rosario (78.596).
Het zijn maatschappijen die trouw blijven aan de Muelle Santa Catalina (Sint Catharina-Pier),volgens de recent gehanteerde statistieken door het Havenbedrijf van  Las Palmas en door  het Observatorio Turístico van de hoofdstad van Gran Canaria.

Zo telde eind oktober Las Palmas de Gran Canaria  een half miljoen kruisvaartpassagiers, een aantal dat 5% lager is dan dat de in dezelfde periode van 2015 (476.802). Maar wel liefst  15% hoger dan het resultaat van eind oktober 2014,  toen men 390.900  passagiers telde aan het  begin van dat boekjaar.

De stad blijft dus  op recordhoogte, binnen historische aantallen afgehandeld door het Havenbedrijf en het Departement  van Toerisme en met een vraag naar de infrastructuur van de Santa Catalina-pier, die in de genoemde periode is uitgebreid in afmetingen en capaciteit om tegemoet te komen aan de gelijktijdige afhandeling van  vijf grote pleziervaartuigen.

Tot en met oktober heeft in 2016 de Haven 428 kruisvaartschepen ontvangen, toebehorend aan diverse van de belangrijkste rederijen in de sector.

De maand met het meeste verkeer is januari, geweest, waarin men 98.863 reizigers registreerde. Hoewel benadrukt moet worden, dat het meeste kruisvaartscheepsverkeer plaatsvindt in de zomermaanden, wat in de hoofdstad het gebruikelijke laagseizoen is, waarbij in de zomer van 2016 men een groot aantal operaties heeft gerealiseerd; van juni t/m  september zij in de stad 35.000 kruisvaartpassagiers aangekomen.

Aandacht voor de passagiers
Bovendien staat op de zaterdagen het gebruikelijke, folkloristische optreden gepland in het  Parque Santa Catalina;  een van de evenementen, georganiseerd door het Departement Toerisme  van de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria. En op de zondagen kunnen, vanaf 12:00 uur, de kruisvaartpassagiers eveneens genieten van een folklore-groep in het Pueblo Canario.

Het Departement Toerisme  van de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria besteedt aandacht aan de  kruisvaartpassagier, in het ‘VVV’-kantoor dat permanent  is gevestigd  op de Santa Catalina- havenpier, maar die kunnen ook terecht in het Oficina (VVV-kantoor) dat is ingericht in het Casa del Turismo, in het Parque Santa Catalina.​
000islas-canariaslogo-289.jpg


Een winter met 16 'Horizon'-aankomsten

Het kruisvaartschip 'Horizon' meert voor de eerste keer af
aan de Muelle de Santa Catalina (Sint Catharina-pier)

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 27 november 2016 - Het kruisvaartschip 'Horizon', van rederij  Pullmantur, is op zaterdag 26 november 29016 voor de eerste keer afgemeerd in Las Palmas de Gran Canaria. Een aankomst waarmee men, naast  het in gebruik nemen van de route Canarische Eilanden & Agadir, begint met havenoperaties in Spanje. Het schip dat capaciteit heeft 1.828 passagiers en 600 bemanningsleden zal telkens ruim 10 uur verblijven wanneer het in de stad aanlegt, en dat draagt ertoe bij dat de toeristen de stad beter kunnen leren kennen.

In de loop van de winter 2016/2017 zal  het kruisvaartschip Horizon, van Pullmantur, 16 keer aanleggen in de hoofdstad van Gran Canaria. Dat heeft de president van de Rederij-Groep, Richard J. Vogel, laten weten op zaterdag 26 november 2016, tijden de eerste stop die het schip gemaakt heeft met het afmeren aan de Santa Catalina-pier, waarmee men de route Canarische Eilanden -Agadir heeft geopend  welke de maatschappij een jaar geleden  heeft voorgenomen.
horizon-completo.jpg
invierno.jpg
visita-buque-horizon-muelle-santa-catalina-4_g.jpgMomenteel wordt voor dit seizoen verwacht, dat met de nieuwe route ongeveer 25.000 passagiers de Archipel leren kennen, met een langer verblijf in de hoofdstad van Gran Canaria; wat bijdraagt, dat de bezoekers  daar meer van kunnen genieten.

Het is de eerste keer dat de rederij kan rekenen met een regelmatige operatie gedurende het winterseizoen met vertrek vanuit een Spaanse haven.  Het traject dat Pullmantur vanaf nu biedt heeft een duur van zeven dagen waarbij in drie havens wordt aangelegd, namelijk die in Santa Cruz, die op Lanzarote en die van Las Palmas.

Een feit dat de voorzitter van de Autoridad Portuaria (het Havenbedrijf), Luis Ibarra, heeft benadrukt tijdens de openingsceremonie in aanwezigheid van de kapitein van het schip, Konstantinos Patsoulas,  die in  gezelschap verkeerde van Richard J. Vogel .
"Dit is een schip,  ontworpen voor toeristen van het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje), en niet alleen voor die Spanjaarden, maar ook voor de Canario’s," heeft Ibarra tijdens de ceremonie gezegd, waarin een uitwisseling van aandenkens heeft plaatsgevonden.

Ibarra heeft ook gewezen op de toename van het tijdschema dat het schip in de stad zal doorbrengen, net zoals bij elke stop ruim 10 uur.
visita-buque-horizon-muelle-santa-catalina-19_g.jpg visita-buque-horizon-muelle-santa-catalina-18_g.jpg"Dit draagt ertoe bij  dat de kruisvaartpassagiers meer tijd in de stad kunnen doorbrengen en stadsexcursies kunnen maken,  dat zich ook vertaald in meer economie, wat een belangrijke toevoeging is, en wat  het project Puerto-Ciudad (Haven.-Stad) versterkt, dat in 2017 van start gaat'', heeft Ibarra gezegd tijdens zijn toespraak.

visita-buque-horizon-muelle-santa-catalina-1_g.jpgOp zijn beurt heeft voorzitter van Pullmantur Kruisvaarten heeft laten weten, “dat dit niet de enige winter is, dat het bedrijf zeereizen zal laten eindigen in de haven van de hoofdstad van Gran Canaria.”

Na deze eerste keer afmeren, telt de route ‘Canarische Eilanden-Agadir ‘tot februari 2016 nog 14 keer aanleggen, waarbij de afvaart komt op 4 maart 2017 als de ‘Horizon’ koers zet naar Málaga. Maar voor die tijd doet de route: Gran Canaria, Tenerife, La Palma, Agadir, Lanzarote, en uiteindelijk, Fuerteventura aan.
visita-buque-horizon-muelle-santa-catalina-16_g.jpg
visita-buque-horizon-muelle-santa-catalina-14_g.jpg visita-buque-horizon-muelle-santa-catalina-12_p.jpg
Het schip heeft capaciteit voor 600 bemanningsleden en 1.819 passagiers voor wie de maatschappij en aantal verrassingen in petto heeft met Kerstmis in het vooruitzicht
 Zo kunnen de gasten persoonlijk het Carnaval meebeleven  en, onder andere, op La Palma het carnavalsevenement ‘Los Indianos’ meemaken, zo heeft de rederij laten weten. Nederlandse passagiers nemen daartoe witte katoenen  kleding (bij voorkeur blanc de nil) en Koopmans-pannenkoekenmeel mee!

Naast deze bijzonder excursies kunnen de reizigers op de ‘Horizon’ elke avond genieten van een  andere theatershow, tijdens twee voorstellingen, evenals van de diverse diner-zittingen bij toerbeurt.
visita-buque-horizon-muelle-santa-catalina-9_g.jpg
visita-buque-horizon-muelle-santa-catalina-10_g.jpgHoewel normaal gesproken de toneelbezetting bestaat uit acteurs en dansers die zijn ingehuurd door  "het huis", worden ook plaatselijke lokale kunstenaars uitgenodigd, om de avonden van kruisvaartpassagiers te verlevendigen. Echter, de organisatie heeft nog steeds een aantal contracten af te sluiten met  Canarische beroemdheden, zoals is meegedeeld tijdens de  openingsceremonie.
visita-buque-horizon-muelle-santa-catalina-11_g.jpg
Het theater is niet de enige voorziening aan boord dat de passagiers kunnen  bezoeken. Naast de 721 hutten, verdeeld over de 12 scheepsdekken, kan men gebruik maken van bingo  restaurant, zwembad, spa,  lunchrooms, een belastingvrije-winkel; evenals van een gymnastiekzaal en een schoonheidssalon. Het schip is 208 meter lang en 29 meter breed, is gebouwd in 1999 en gerenoveerd in 2012.
visita-buque-horizon-muelle-santa-catalina-3_g.jpg visita-buque-horizon-muelle-santa-catalina-6_g.jpg
De stad heeft het schip ontvangen met een hele waaier aan activiteiten waaraan de kruisvaartpassagiers hebben kunnen  deelnemen. De ‘Horizon’ was niet het enige passagiersschip dat op zaterdag 26 november 2916 in de haven van Las Palmas is aangekomen; ook de ‘Thomson Majesty’ en de ‘Thomson Spirit,’ van de  Thomson Cruises-maatschappij, zullen, afgehandeld door Incargo, afmeren; evenals de ‘AIDAblu’, van rederij AIDA, afgehandeld door Pérez & Cía.   
Op zaterdag 27 november 2016 is de stad  aangedaan door de ‘AIDA’;  en het zeilschip ‘Star Legend’, van Windstar Cruises. Beiden hebben genoten van de traditioneel folkloristische optredens welke vanaf 12:00 uur hebben plaatsgevonden in het ‘Pueblo Canario’.

De  laatste passagiersschepen, die in november 2016 zullen afmeren zijn, op maandag 28: de ‘Sea Cloud’, van Sea Cloud Cruises, afgehandeld door Marmesa; en het MSC ‘Poesí’, van de Mediterranean Shipping Company met capaciteit voor 3.000 passagiers en duizend bemanningsleden. Ook arriveert  de  ‘Aurora’, van P&O Cruises, met 2.000 passagiers en 800 bemanningsleden.
000islas-canariaslogo-270.jpg


Santa Cruz gaat met een nieuwe aankomsthal op jacht naar meer kruisvaartschepen

SANTA CRUZ DE TENERIFE - donderdag 22 september 2016 - La Autoridad Portuaria (het Havenbedrijf) van Santa Cruz de Tenerife beschikt al over het nieuwe kruisvaartstation dat de Chicharreo haven heeft gebouwd en dat eind oktober 2016 in gebruik zal zijn, zo heeft de voorzitter van het Havenbedrijf, Ricardo Melchior, aangekondigd. Het gebouw heeft een oppervlakte van 9.000 m² en capaciteit voor het afhandelen van 10.000 passagiers. Met deze nieuwe infrastructuur, die een investering heeft gevergd van tien miljoen euro, afkomstig uit de Staatskas, is het de bedoeling dat Santa Cruz rechtstreeks concurreert met Las Palmas de Gran Canaria als basishaven voor kruisvaartschepen.

In de Grancanarische haven bestaat geen soortgelijke infrastructuur van particulier initiatief, niet anders dan dat van rederij Armas voor het bouwen van een ontvangst hal voor hun passagiers.
imagen-estacion.jpg
preview_m-15.jpgIn tegenstelling tot de doorgaande kruisvaartschepen, zullen die van de basis-haven de nieuwe installatie in Santa Cruz gebruiken als begin- en eindpunt van de reis. Dit betekent dat elke toerist die wil genieten van een kruisvaart naar Tenerife moet reizen om aan boord te gaan en daar naar terugkeert, om naar de plaats van herkomst te vliegen; wat bovendien veronderstelt, dat veel bezoekers dit zullen benutten om een paar dagen op het eiland te verblijven. Volgens het rapport Contribución del Turismo de Cruceros a la Economía en Europa (Bijdrage van het Kruisvaarttoerisme aan de economie van Europa), in de versie die refereert aan gegevens van 2014, en die is gepubliceerd door de Cruise Lines International Association Europe (CLIA Europe), geven de passagiers op de basishavens, waar ze aan boord, 30% meer uit, dan de doorgaande passagiers; met een gemiddelde van €81,=
EC1.jpg 12241032_922879731124306_974022822099388704_o.jpg

“In 2017 voorzien we in het algemeen een groei van 11% in de kruisvaartsector waarbij rekening wordt gehouden met de gehele provincie Santa Cruz de Tenerife, maar ook verwachten we dankzij het nieuwe station aanzienlijk te groeien in wat betreft onze positie als basishaven. In 2015 heeft alleen de Tinerfense haven ruim 300 kruisvaartschepen ontvangen met een aanverwante beweging van 644.000 kruisvaartpassagiers. Deze cijfers, die niet nalaten spectaculair te zijn, zullen toenemen in de komende seizoenen dankzij de rol die de nieuwbouw zal gaan spelen,” zo heeft Ricardo Melchior opgemerkt.

De nieuwe passagiers hal voor kruisvaartschepen waarover de Haven van de chicharrera-hoofdstad zal kunnen gaan beschikken, is deze week officieel gepresenteerd in het kader van de in Santa Cruz de Tenerife gehouden elfde editie van de Seatrade Cruice Med, de belangrijkste Beurs voor Kruisvaartschepen van heel Europa en een van de belangrijkste wereldwijd.

“Ongetwijfeld een hoofdrol; niet alleen in verkeer, in de verwachte uitwerking van de komende drie jaar, maar ook in de eigen viering van de Seatrade Cruise Med, die het seizoen voor kruisvaartschepen heeft in de Haven van Santa Cruz, een avant gardistisch gebouw, toegankelijk en optimaal effectief wat het mogelijk maakt vijf schepen gelijktijdig af te kunnen handelen,” zo benadrukt Melchior.

Het pand bevat functies zoals in- en uitchecken, controle, wachtruimte voor passagiers en plaatselijke bagage-afhandeling. Bovendien zijn er parkeerplaatsen voor bussen en taxis’s, en logistieke gebieden en toelevering. Het beschikt over 50 incheckbalies; een wachtruimte met 520 zitplaatsen; een cafetaria, en ruimte voor telefoon en internet; daarnaast een VIP-ruimte; veiligheidsruimten; politiecontrole, dokwerkers kantoren, kantoren voor het boeken van excursies over het Eiland; toiletten; en kleedruimten voor het personeel.

Eveneens heeft Puertos de Tenerife samengewerkt met de Sociedad Insular para la Promoción de Personas con Discapacidad (Sinpromi) voor het uitvoeren van een toegankelijk gebouw, aangepast op mindervalide personen; bij de incheckbalies, met magnetische lussen voor hoortoestelgebruikers, waardoor personen met dergelijke problemen beter en duidelijker kunnen horen.

De nieuwe infrastructuur bevat ook winkelruimten waarvan de exploitatie openlijk zal worden aanbesteed. Ook heeft het een ‘photocall’ waar toeristen foto’s kunnen maken met figuranten in klederdracht, of met carnavalskostuums. De chichareros (mensen die geboren zijn in Santa Cruz de Tenerife) en bezoekers, zien vanaf de Avenida Marítima (Zeeboulevard) een specifiek gebouw in diverse kleuren al naar gelang het zonlicht.
seatrade_cruise_med_0.jpg
exhibition.jpg

De hoofdstad presenteert zich op Tenerife
Het Departement Toerisme, van de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria, ontwikkelt in de derde week van september 2016 een promotionele en commerciële actie van de Hoofdstad bij de voornaamste rederijen en reisorganisatoren die deelnemen aan de Beurs voor Kruisvaartschepen, de Seatrade Cruise Med, in Santa Cruz de Tenerife.
seatrade-med-conference.jpg
De agenda omvat ontmoetingen met rederijen, reisorganisatoren, en de media voor het uitbreiden van relaties die resulteren in een verhoogd bezoek aan de stad, door passagiers van de kruisvaartschepen die aanleggen in de Haven van Las Palmas, en de overnachtingen, onder wie de kruisvaartpassagier van de Basishaven. Bovendien verspreidt het Departement van Toerisme promotiemateriaal van de hoofdstad onder de gespecialiseerde vertegenwoordigers van de sector in de ruimte welke is gereserveerd voor het eiland Gran Canaria, in de stand van de Canarische Eilanden. De wethouder van Toerisme, Pedro Quevedo, heeft gezegd, “dat het gaat om, aan de maatschappijen die wereldwijd de kruisvaartmarkt leiden, het aanbod van de stad te tonen.”
zzzislas-canariaslogo-384.jpg


Pullmantur Kruisvaarten
opent in de winter van 2016-2017
een nieuwe route tussen Canarias en Agadir

SANTA CRUZ DE TENERIFE - dinsdag 19 juli 2016- De rederij Pullmantur Kruisvaarten heeft op dinsdag 19 juli 2016 ‘Islas Canarias’ gepresenteerd; een nieuwe route, die in de winter van 2016/2017 - met afmeren in de haven van Santa Cruz de Tenerife - alle geneugten van Canarias en Agadir dichter bij de 25.000 passagiers brengt.

Met een duur van 6 nachten, en de eerste afvaart - van de 16 - die geprogrammeerd staat op zaterdag 26 november 2016, kunnen de gasten Santa Cruz de Tenerife aandoen, evenals La Palma, Agadir, Lanzarote en Fuerteventura aan boord val het schip ‘Horizon’.
Pullman.jpg

                     Ricardo Melchior en vertegenwoordigers van Pullmantur Kruisvaarten.
                                                                    VIDEO:

       http://www.canarias7.es/multimedia/videos/20160720_105621_s01.mp4
images-31.png
img_35536.jpg
Deze operatie van Pullmantur Kruisvaarten vertegenwoordigt een economische uitwerking van ruim 12 miljoen euro op Canarias, die afkomstig is van de 75 keer afmeren op de Archipel. Daarvan zijn er 50 voor het in- en ontschepen waarbij de gemiddelde besteding per kruisvaartpassagier 30% hoger is dan dat van de transito-passagiers.

Tijdens een persconferentie heeft de voorzitter van het Havenbedrijf van Santa Cruz de Tenerife, Ricardo Melchior, gezegd, “dat het gaat om een ‘uitstekend bericht’ , omdat de hoofdstedelijke haven kan rekenen op een nieuwe passagiersterminal voor grote kruisvaartschepen, met een capaciteit voor 4.000 personen.

De directeur Routeplanning van de Pullmantur Groep, Javier Marín, heeft opgemerkt, “ dat men een ‘heel aantrekkelijke’ route heeft gepland, niet alleen voor passagiers van het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje), die kunnen genieten van het beste klimaat ter wereld tijdens de winter, maar ook voor de Canario’s, die op een heel comfortabele manier de eigenheid van elk van de eilanden kunnen ontdekken.”

Op zijn beurt, heeft de directeur Havens, Grond- en Reisdiensten van de Pullmantur-Groep, Javier Rodríguez, waarde gehecht aan de goede installaties van de terminal; evenals, “aan de ‘uitstekende’ luchtvaartverbindingen waarop Tenerife op kan rekenen op ‘beslissende’ momenten als het op kiezen van deze haven aankomt.”
ZZZZislas-canariaslogo-kopie-86.jpg


De 'Navigator of the Seas'  voor het eerst op Gran Canaria,  met 3.500 passagiers aan boord

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 11 juni 2016 - Het kruisvaartschip 'Navigator of the Seas', een klassieker van de maatschappij Royal Caribbean, zal voor het eerst de haven van Las Palmas de Gran Canaria aandoen en op zaterdag 11 juni 2016 afmeren aan de Santa Catalina-pier, zo heeft het Hoofdstedelijke Departement van Toerisme laten weten. De hoofdstad van Gran Canaria is ook in de zomer een strategische locatie voor kruisvaarten.

De komst van het passagiersschip, dat wordt afgehandeld door Bergé Marítima , met capaciteit voor 3.500 passagiers en 1.000 bemanningsleden, overwegend Brits, bevestigt de "kracht" welke de Stad deze zomer verwerft, met de uitbreiding van grote recreatie- schepen die ook in het hoogseizoen (= in de wintermaanden) regelmatig aanwezig zijn. Op zaterdag 11 juni 2016 zal ook de 'AIDAcara' in de haven van Las Palmas de Gran Canaria te bewonderen zijn.
NavigatorOfTheSeas02.jpgHet AIDA schip, is een van de trouwste bezoeksters aan de Santa Catalina-pier, en wordt daarmee de eerste die ook in de zomer Las Palmas de Gran Canaria als strategische locatie kiest.
NavigatorOfTheSeas02oriu.jpg
aidacara-da.jpg

            De 'AIDAcara' afgemeerd aan de Santa Catalina-pier in Puerto de La  Cruz
                                          in de hoofdstad van Gran Canaria.

De ‘AIDAcara’ zal de rest van 2016 de hoofdstedelijke haven aandoen, met 25 bezoeken. Het schip heeft capaciteit voor 1.000 passagiers en zal tussen juni en december 2016 maar liefst 50.000 toeristen naar Puerto de La Luz brengen.
ORIANA-PLAIN-2.jpg
In juni 2016 legt de AIDA nog twee keer aan in Las Palmas de Gran Canaria en op 23 juni verwacht men een ander groot kruisvaartschip, de 'Oriana' van P&O Cruises, dat zal worden afgehandeld door Hamilton & Cía.

“Deze schepen bevestigen de groei van de kruisvaartmarkt in de zomer in de hoofdstad van Gran Canaria, welke ondertussen is uitgegroeid tot een van hun strategische locaties gedurende de winter. De stad verlengt zo een historisch toeristische seizoen,” zo benadrukt men in het communiqué.
zzzzzzzislas-canariaslogo-576.jpg


Met het succes van de kruisvaartschepen
zet Hidalgo in op nieuwe toeristische sectoren

De hoofdstad van Gran Canaria is de derde van Spanje
en de achtste van Europa in aantallen kruisvaartpassagiers

LAS PALMAS DE GRAN  CANARIA - vrijdag 5 februari 2016 - Las Palmas de Gran  Canaria  is aanzienlijk gegroeid in het kruisvaart-toerisme in de stad en in de toekomst is het noodzakelijk andere segmenten te vormen zoals het sport-toerisme, het gezondheidstoerisme en de congresmarkt, zo heeft de hoofdstedelijke, socialistische (PSOE) burgemeester, Augusto Hidalgo, aangegeven op vrijdag 5 februari 2016.

De hoofdstad van Gran Canaria is de derde van Spanje en de achtste van Europa in aantallen kruisvaartpassagiers, heeft Hidalgo gezegd bij gelegenheid van de presentatie van het toeristische beleidsplan van de hoofdstad voor de periode 2016-2020.
puertobase.jpg

                    Las Palmas de Gran Canaria: Thuisbasis voor kruisvaartschepen.
article.jpg

                                                         VIDEO:
                                      https://youtu.be/mV4YrRPjmxs

Naar zijn mening, “moet Las Palmas de Gran Canaria de wieg zijn van het stadstoerisme op de Archipel, nadat men dit al is in de kruisvaarten,” want dat heeft geen negatieve invloed op de omgeving en genereert meer inkomsten  dan zon en strand.

In 2015 heeft de stad 1.575.000 bezoekers ontvangen met een economische uitwerking van 205 miljoen euro.

De wethouder van ToerismePedro Quevedo (Nueva Canarias - NC), heeft laten weten, “dat de belangrijkste stadsbestemming van de Eilanden, Las Palmas de Gran Canaria is,” en dat men zich niet alleen kan beroepen op zon en strand.

Bovendien heeft hij benadrukt, dat de komst van passagiersschepen niet noodzakelijkerwijs effect heeft op de economie van de stad; en dat het noodzakelijk is, te analyseren welke uitwerking dit werkelijk heeft.
00064998.jpg
Fotos_del_crucero__Splendour_of_the_Seas__de_Royal_Caribbean_en_el_muelle_de_Santa_Catalina_del_Puerto_de_Las_Palmas_de_Gran_Canaria_Isla-1.jpgDe wethouder heeft aangegeven, dat veel kruisvaartpassagiers die de Grancanarische hoofdstad aandoen, geïnteresseerd zijn in haar cultuur en niet zozeer in aankopen in winkels.

In die zin heeft hij verwezen naar de winkel-openingstijden op zon- en feestdagen in gebieden waar een grote toeristische toestroom is en heeft hij aangegeven, dat het de bedoeling is een gezamenlijke  beslissing te nemen met alle betrokken sectoren, want volgens de mening van velen, “zijn die slecht en is er meer detailhandel dan momenteel beschikbaar is.”
Isleta_Confital_Puerto_de_la_Luz_Las_Palmas_Gran_Canaria_1879.jpg                                                        500-jarige stadsgeschiedenis.
,Als onmiddellijke acties, stelt het toeristische beleidsplan voor de periode
2016-2020 het creëren van stadsroutes die het erfgoed benadrukken en dat men de stad kan ontdekken via de typische architectuur en haar ruim 500-jarige geschiedenis, met een nieuwe gids voor toeristen, excursie gangers  en kruisvaartpassagiers.

Ook omvat het toeristische beleidsplan voor de periode 2016-2020 het actualiseren van  de toeristische signalering in het gebied Puerto Canteras en Triana; het verkrijgen van het waarmerk Turismo Familiar (Gezinstoerisme) van Turespaña; een nieuw beleid voor communicatie via het internet; het creëren van de toepassing voor stadsroutes via mobiele telefoons en een impuls in het promotiewerk voor kwaliteitsproducten, zoal het ‘Poema del Mar’- Aquarium.

Eveneens, zal men een studie in gang zetten voor het potentiële toerisme van het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje) met telefonisch enquêtes in Madrid, Barcelona, Bilbao, Pamplona, Oviedo, Santiago de Compostela, Sevilla en Málaga; een kwaliteitsstudie bij vertegenwoordigers van reisagentschappen en reisorganisatoren  in  de prioritaire markten in de diverse Spaanse deelstaten, maar ook in  Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk, en Scandinavië.

Bovendien zal men een studie effectueren naar de mening van de Spaanse toeristenbureaus; evenals  een andere studie naar de reputatie van de segmenten:  gezinstoerisme, excursies, kruisvaarten en carnaval, wat het mogelijk maakt, kennis te hebben van de tevredenheid die reizigers aangeven  op het internet voor-  tijdens- en na hun bezoek aan Las Palmas de Gran Canaria.
zzzzzzzislas-canariaslogo-130.jpg


De Naos pier in de Haven van Arrecife
wordt verlengd voor het ontvangen van kruisvaartschepen die langer zijn dan 300 meter

ARRECIFE - Día de Canarias, zaterdag 30 mei 2015 - De Raad van Bestuur van het Havenbeheer van Las Palmas heeft de aanbesteding opengesteld voor de bouw van een duque de alba (neen, geen hertog, maar...een dukdalf c.q. een meerpaal - zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Dukdalf) bij de Naos aanlegpier in de Haven van Arrecife (Lanzarote), met het doel de lijn voor het afmeren van kruisvaartschepen met 35 meter te verlengen).

Het bouwwerk bestaat uit het aanbrengen van een meerpaal ten noorden van de huidige aanleg pier voor cruiseschepen, tot 6,70 meter landinwaarts.
Arrecife_-Puerto-de-Naos_-Extremo-NE-Muelle-de-Cruceros_articlefull.jpg

                                                             Haven van Arrecife
             met het noordoostelijke uiteinde van de Naos havenpier voor kruisvaartschepen.
De maximale prijs van de aanbesteding is vastgesteld op €957.426,= zonder belastingen en omvat alle werkzaamheden van het contract. Volgens de Autoridad Portuaria (het Havenbeheer) zal men met de bouw van de duque de alba (dukdalf) het aantal aanlegplaatsen voor grote cruiseschepen uitbreiden en het aantal bezoeken van kruisvaartpassagiers doen toenemen.

De huidige kade met afmeer ruimte van 315 meter levert serieuze problemen op voor het ontvangen van vaartuigen die langer zijn dan 270 meter.
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


Royal Caribbean zet in op La Luz

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 9 mei 2015 - Afgehandeld door Berge Maritima, heeft de ‘Jewel of the Seas’ haar eerste stop in de haven van de hoofdstad gemaakt en heeft een  officiële ontvangst plaatsgevonden  door het Havenbedrijf van Las Palmas en het Departement van Toerisme van de gemeente Las Palmas de Gran Canaria.

Het schip, hieronder afgebeeld, is aangekomen in de haven met 2.000 passagiers en 800 bemanningsleden van Tenerife op weg naar Gibraltar,  alvorens ingezet te gaan worden op routes in Europa tijdens het zomerseizoen.
royal.jpg                                                              'Jewel of the Seas’
Royal Caribbean heeft zwaar geïnvesteerd in het opknappen van dit passagierschip: de aankomst bevestigt de inzet van de stad op de meest krachtige markt in het scheepsvervoer, zo laat men vanuit La Luz weten.
zzzzzzzislas-canariaslogo-472.jpg


  • De hoofdstad van Gran Canaria ontvangt
    de ‘Costa Neo Romántica’ en de Aurora’

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 22 april 2016 - Las Palmas de Gran Canaria ontvangt aan nagenoeg het einde van het seizoen 2015-2016 voor de kruisvaartschepen nog steeds een aanzienlijk aantal passagiers op de Santa Catalina-pier.

Aan boord van onderstaande schepen bezoeken 8.000 passagiers en 3.000 bemanningsleden Hoofdstad van Gran Canaria.

Op donderdag 21 april 2015 zijn in La Luz afgemeerd de ‘Costa NeoRomántica’, van rederij  Costa Cruceros (afgehandeld door Bergé Marítima) en de ‘Aurora’ (van rederij P&O Cruises, afgehandeld door Hamilton & Cía).
neoromammntivca.jpg                                                            ‘Costa NeoRomántica’,

aurora-lpgc.jpg'Aurora'
2106-04-210454eDagVakantieGranCanaria.jpg
De 'Costa NeoRomántica’ en de 'Aurora'
aan de Santa Catalina-pier
in
Puerto de La Luz
op donderdag 21 april 2016.

Op zondag       24 april 2016 komt de ‘AIDAsol’ (afhandeling door Hamilton & Cía).
Op maandag    25 april 2016 komt de ‘Thomson Majesty’ (afhandeling door Incargo).
Op woensdag  27 april 2016 komt de ‘Amadea’ (Phoenix Reisen, afhand. door Miller & Cía).
Op donderdag 28 april 2016 komt de ‘Ocean Endeavour’ (van Quark Expeditions, afhandeling door Pérez & Cía)
zzzzzzzislas-canariaslogo-420.jpg


2016: Las Palmas de Gran Canaria ontvangt
begin april 24.000 passagiers van kruisvaartschepen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 31 maart 2016 - De Muelle de Santa Catalina (‘Sint Catharina’-Pier) van Puerto de La Luz y de Las Palmas ontvangt in 2016 tussen 31 maart en 6 april 24.000 passagiers en 5.000 bemanningsleden die arriveren  aan boord van in totaal 8 schepen, zo heeft de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria laten weten.

Naast de ‘MS Fram’, een schip met thuisbasis in Argentinië dat overtochten maakt naar Antarctica, en het opleidingsschip  ‘World Odessey’, zullen tussen donderdag 31 maart en 6 april nog eens zes passagiersschepen aanleggen in de haven van Las Palmas. Onder hen zal als eerste de ‘Costa Neoromántica’, van rederij Costa Cruceros, de hoofdstedelijke haven aandoen.

CRUISEPASSAGIERS.jpg
puerto.pngOp vrijdag 1 april verwacht Las Palmas de Gran Canaria de reusachtige  ‘Norwegian Epic’ van rederij Norwegian Cruises, dat wordt afgehandeld door Incargo.

Op zaterdag 2 april  legt de ‘AIDAblu’ aan van rederij AIDA Cruises (afgehandeld door Hamilton & Cía.)

Hamilton & Cía zal ook zorgen voor de afhandeling van de schepen die worden verwacht op zondag 3 april: ‘Mein Schiff 4’ van TUI Cruises, en de ‘AIDAsol’- beiden voor het afleveren en ophalen van passagiers; en in de loop van zondag komt ook de ‘Boudicca’ aan van rederij Fred.Olsen.
Fotos_del_crucero_-Splendour_of_the_Seas-_de_Royal_Caribbean_en_el_muelle_de_Santa_Catalina_del_Puerto_de_Las_Palmas_de_Gran_Canaria_Islas_Canarias_6424807025.jpg                                                                 Archieffoto`s
ccelmuelle.jpgIn de nacht van zondag 3 op maandag 4 april 2016 komt de ‘AIDAcara’ aan (afgehandeld door Hamilton & Cía.),  en op maandag 4 april de ‘Thomson Majesty’ van rederij Thomson Cruises (afgehandeld door Incargo), 

Op woensdag 6 april 2016 staat de aankomst gepland van de ‘Costa Neoromántica’ van rederij Costa Cruceros (afgehandeld door Bergé Marítima) en op dezelfde dag bunkert het opleidingsschip ‘World Odessey’ waarop de leerlingen tot 15 april 2016 les krijgen in diverse disciplines tijdens hun twee weken aan boord van dit schip.

zzzzzzzislas-canariaslogo-363.jpg


Het passagiersschip dat een reis om de wereld maakt,
kiest Lanzarote als enige aanlegplaats op Canarias

ARRECIFE - vrijdag 8 januari 2016 - Het passagiersschip ‘Costa Luminosa’ , dat met  ruim 2.000 passagiers aan boord is vertrokken op woensdag 6 januari  2016 vanuit de starthaven Savona in Italië,  is op vrijdag 8 januari 2016 vertrokken uit de haven Barcelona.

Het betreft een reis om de wereld in 108  dagen, met een overtocht van drie Oceanen naar 20 landen waarbij het aanlegt in 39 havens.
Header_Luminosa_960x350.jpg

Een van de eerste aanlegplaatsen zal Arrecife zijn, de enige haven op Canarias waar dit schip zal afmeren alvorens het richting Mindelo -  de culturele hoofdstad van Kaap Verdië - gaat. Op diverse bestemmingen wordt langer verbleven zoals Valparaiso, Tahiti, Auckland, Sydney en Dubai . De reis eindigt op 24 april 2016 in Savona (Italië).

Er is een groot verschil qua leeftijd, de oudste passagier is 91 jaar oud (uit Duitsland) en de jongste is net 2 jaar oud (uit Noorwegen). Er zijn meer dan 36 nationaliteiten aan boord, voornamelijk uit Frankrijk, Italië, Duitsland, Zwitserland en Spanje.
Thuisblijvers kunnen de wereldreis volgen op de website van Costa Cruises via twee webcams op het schip; zie: http://realtime.costacruise.com/de/ship/costa-luminosa.aspx
wereldreis-1.jpg
lumi.jpg
De voorzitter van de Kamer van Koophandel van Lanzarote, José Torres Fuentes, is uiterst tevreden over dit bezoek, dat officieel door  de Autoridad Portuaria de Las Palmas (het provinciale Havenbedrijf van Las Palmas) is aangekondigd, ”waarbij Lanzarote de haven is die de voorkeur geniet van de passagiers die deze wereldreis maken.”

De ‘Costa Luminosa’ vertrekt op 2 september 2016 , wederom vanuit Savona, voor een 98-daagse cruise.
zzzzzzzislas-canariaslogo-16.jpg


Stormwind en ruige zee verhinderen de aankomst van drie passagiersschepen in Arrecife
met 4.100 toeristen aan boord

ARRECIFE - zaterdag 26 december 2015 - De passagiersschepen ‘Queen Elizabeth’, ‘Saga Pearl II’ en de ‘Thomson Majesty’, met 4.100 toeristen aan boord, hebben op zaterdag 26 december 2015 niet kunnen afmeren in de haven van Los Marmoles vanwege stormwind en een ruige zee die Lanzarote teisteren.

De ‘Queen Mary’ en de ‘Saga Pearl II’ hebben van het aanleggen afgezien nadat de ‘Tomson Majesty’ twee keer tevergeefs heeft geprobeerd aan te meren, een keer zelfs met behulp van een sleepboot.
temporal-de-viento-y.jpgDe ‘Queen Mary’ is doorgevaren naar La Palma, de aankomst stond feitelijk  geprogrammeerd op zondag 27 december 2015, de ‘Saga Pearl II’ heeft de reis voortgezet naar Las Palmas de Gran Canaria; en de ‘Thomson Majesty’ is uitgeweken naar Santa Cruz de Tenerife, zo heeft de Autoridad Portuaria (het Havenbedrijf) van Las Palmas laten weten.

De Autoridad Portuaria heeft verzekerd, dat van de 235 passagiersschepen die voor 2015 gepland staan aan te leggen in Arrecife, er slechts 5 (2% van het totaal) dit niet hebben kunnen doen vanwege de weersomstandigheden, “een feit, dat zich ook regelmatig voordoet op andere eilanden, aldus het Havenbedrijf.

De van Gran Canaria afkomstige ferry van Naviera (Rederij) Armas heeft wél op zaterdagochtend 26 december 2015 in  Los Marmoles kunnen afmeren; evenals een containerschip dit gedaan heeft zij het met assistentie van een sleepboot.

De Autoridad Portuaria (het Havenbedrijf) geeft aan, dat alle Canarische havens weleens te maken hebben met afzeggingen omdat ze naar het zuiden gericht zijn en het vanwege overmacht niet  mogelijk is dat onder bepaalde omstandigheden een, of meer schepen niet kunnen aanleggen.

De voorzitter van de Kamer van Koophandel van Lanzarote, Jose Torres, heeft echter verklaard, “dat de kade in  de haven van Arrecife, geen infrastructuur eheft die bestand is tegen zuidelijke getijden - wat wel het geval is op de andere eilanden - wat verhinderd, dat schepen niet kunnen afmeren, “dus is versterking noodzakelijk”.

Torres schat in, dat de omzetverliezen - die zich hebben voorgedaan op zaterdag 26 december 2015 in Arrecife en op het eiland - ongeveer €300.000,= zullen zijn, door de onmogelijkheid dat de drie trans-Atlantische schepen de hoofdstad van Lanzarote niet hebben kunnen aandoen. De gemiste omzet betreft o.a. winkels, horecabedrijven, excursie-bussen, taxi’s en autoverhuurbedrijven.

Op sommige locaties op Lanzarote hebben de windstoten een snelheid bereikt van 70 kilometer per uur.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-110.jpg  


Ruim 36.000 toeristen van passagiersschepen in de hoofdstad tussen Kerst en Oud en Nieuw

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - Kerstmis, vrijdag 25 december 2015 - De hoofdstad van Gran Canaria ontvangt tot 31 december 2015 in totaal 19 luxe passagiersschepen en met ruim 36.000 toeristen aan boord, zo laat de Autoridad Portuaria (het Havenbedrijf) van  Las Palmas weten.

Op zaterdag 26 december 2015 komt de ‘Aida Blu’, met capaciteit voor 2.000 passagiers aan, net als ‘Mein Schiff 4’ van TUI cruises met 2.500 passagiers en de ‘Saga Pearl II’ met 500 opvarenden aan boord.
6596070517_3c50104b6e_bditisum.jpg
                    Muelle Santa Catalina - Puerto de La Luz y de Las Palmas.
Copia-de-_MG_8974-774x400.jpgOp de dag van ‘Onnozele Kinderen’, maandag 28 december 2015, ontvangt Las Palmas de Gran Canaria de ‘Aida Cara’ en de ‘Thomson Majesty’, met in totaal 4.500 reizigers aan boord; plus de ‘Queen Elizabeth’ van de Cunard Cruise Line met 2.000 passagiers; de ‘MS Rotterdam’ van de Holland America Line, 1.300; en de ‘Black Watch’ van Fred. Olsen Cruise Lines).
maxresdefault-13.jpgOp 29 december 2015 verwacht men de aankomst van vijf luxe passagiersschepen:
- de ‘Albatros’ van rederij Phoenix Reisens,
- de ‘Oriana’………...van P&O Cruises,
- de ‘Oceana…...........van P&O Cruises
- de ‘Boudicca’ ……..van Fred. Olsen Cruise Lines
- de  ‘Marco Polo’.….van Cruise & Maritime Voyages.
In totaal zijn deze vijf schepen goed voor 6.000 passagiers.

Op 30 december 2015 meren dan aan de Santa Catalina-pier af de ‘Balmoral’ van Fred. Olsen Cruise Lines en de ‘Magellan’ van Cruise & Maritime Voyages, met in totaal 2.800 passagiers.

Om het jaar af te sluiten, arriveert op 31 december 2015 de ‘Norwegian Spirit’ van Norwegian Cruise Line, die voor het eerst aanlegt in de hoofdstad van Gran Canaria, met 2.000 passagiers aan boord.

Naast de aantallen passagiers, hebben deze schepen ruim 10.000 bemanningsleden aan boord, en ook die doen gewoonlijk inkopen in de stad, of maken er een stadsexcursie.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-103.jpg 


El puente met elf passagiersschepen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 8 december 2015 - Als op dinsdag 8 december 2015 in Puerto de La Luz aan de Santa Catalina-pier tijdens de vier dagen van dit extra lange-weekeinde de elf verwachte kruisvaartschepen zijn afgemeerd, dan hebben 28.000 toeristen voet aan wal gezet in Las Palmas de Gran Canaria, wat een toename van 75% aan bezoekers is ten opzichte van hetzelfde lange weekeinde in 2014.

Zaterdag 6 december 2015 was de drukste dag van het jaar voor het afmeren van de kruisvaartschepen, met de ‘Aida Blu’ die altijd op de zaterdagen arriveert, samen met ‘Mein Schiff. Op de zondagen meert  dan de ‘Aida Sol’ af in de haven van de hoofdstad van Gran Canaria; en de ‘Thomson Majesty’ doet dat op maandag.
gblu.jpg
images9MKNLYU2.jpgÇ
thumb_0-barco-aida-sol10redi.jpg
1554087.jpg36.000
Alleen al deze vier schepen brengen bijna 16.000 passagiers,  57% van het totale aantal dat men in de hoofdstad verwacht tijdens dit lange weekeinde. Daarbij moet men de bijna 8.000 bemanningsleden optellen die werkzaam zijn op de elf schepen, waarmee het aantal bezoekers dan uitkomt op 36.000.
puentecruise.jpgGezamenlijk vormt dit de grootste toestroom aan toeristen van het kruisvaartseizoen. In 2014 kwamen er tijdens het eerste lange weekeinde in december acht kruisvaartschepen aan, met in totaal 16.000 passagiers. De ontwikkeling van het kruisvaarttoerisme - met een stijging van 75% in 2015- toont aan, dat de stad zich daarop zal moeten aanpassen.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-23.jpg  


Detailhandelsoorlog om zondag-openstelling

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA -  donderdag  19 november 2015 - De uitsluiting van Las Arenas en Mesa y López als erkende gebieden met grote toeristische toestroom, voor het komende seizoen van kruisvaartschepen, heeft opnieuw de oorlog ontketend in de hoofdstad van Gran Canaria betreffende de zondag-openstelling; beide winkelgebieden komen op voor hun toeristische conditie en de toename van verkopen en van werkgelegenheid sinds men de openstellingstijden heeft vrijgegeven.

De stellingname van de wethouder van Economische Bevordering, Pedro Quevedo, van de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria, die voor uitsluiting is van Mesa y López en Las Arenas als gebieden met een grote, toeristische toestroom; en daardoor de onmogelijkheid om op zondag geopend te zijn, hebben opnieuw discussie opgeroepen in de hoofdstad van het eiland, over de wenselijkheid van het vrijgeven van de openstellingstijden.
laarenas.jpg   Winkelcentrum ‘Las Arenas’ op dinsdag 3 november 2015 compleet met kerstverlichting.
Zoals blijkt uit de bijeenkomst van vrijdag 13 november 2015 heeft de Economische Commissie zich voorstander getoond om alleen de winkelgebieden Puerto-Canteras en Vegueta-Triana de mogelijkheid te geven om op zondag geopend te zijn. Echter vanuit zowel het Winkelcentrum ‘Las Arenas’, evenals vanuit de Asociación Canaria de Medianas y Grandes Empresas de Distribución (Asodiscan) (Canarische Detailhandelsvereniging), stelt men, dat hun uitsluiting niet alleen nadelig zal zijn voor hun omzet, maar ook voor hun dienstverlening aan de toeristen, de plaatselijke bevolking, de werkgelegenheid en het aanzien van de stad.
zzz.png
21627th_max.jpg                                        Een deel van de Avenida Mesa y López.
De zondag openstelling heeft een toename te zien gegeven van de omzet in de winkelgebieden van de stad, die - met 4 tot 5% - boven het gemiddelde ligt van de sector op geheel Canarias, aldus de gegevens die zijn aangeleverd door de algemene secretaris van Asodiscan, Álvaro Rojas.

En dat heeft zijn uitwerking op de werkgelegenheid. De beheerder van winkelcentrum ‘Las Arenas’, Luis Rivero, heeft becijferd, dat in het vorige seizoen van kruisvaartschepen (van oktober tot april) dit alleen al in zijn winkelcentrum 314 banen heeft opgeleverd, waarbij men dan nog eens 40 indirecte arbeidsplaatsen mag optellen. Dit betekent, dat door de zondag-openstelling gedurende zeven maanden, alleen ‘Las Arenas’ al heeft bijgedragen aan een vermindering van de werkloosheid in de stad met 0,7%.
slogan2.jpgDeze cijfers worden echter in twijfel getrokken door de Federación Empresarial de Comercio de Las Palmas (Fedeco) (Provinciale Federatie van Winkeliersverenigingen van Las Palmas), van wie de voorzitter, Eugenio Sánchez, de houding steunt die het Gemeentebestuur van Las Palmas de Gran Canaria inneemt voor wat betreft de gebieden in de stad met een grote toestroom van toeristen.

“Het toerisme, dat naar de winkels komt, is dermate klein, dat het belachelijk is voor het omzetvolume,” zo heeft Sánchez uitgelegd, die verzekert, “dat de meerderheid van de winkelcentra zegt of allemaal open, of allemaal dicht.” De vertegenwoordiger van de Fedeco beschuldigt de vorige burgemeester, Juan José Cardona, ervan zich niet gehouden te hebben aan zijn toezegging, de gebieden met een grote toeristenstroom te beperken tot die van Puerto-Canteras en Vegueta-Triana, en een ‘specifiek monopolie’ in te stellen voor ‘Las Arenas’ en Mesa y López.

In elk geval, gaat Sánchez veel verder en verzekert, “dat de meerderheid van de winkelcentra niet op zondag geopend willen zijn, omdat het niet rendabel is.”
In ‘Las Arenas’ daarentegen, stelt men, dat de winkeliers zondag-openstelling eisen. Dat blijkt uit een extern onderzoek, waarin men opmerkt, dat de meerderheid van de in ‘Las Arenas’ gevestigde winkeliers gevraagd heeft, het initiatief van de zondag-openstelling voort te zetten tijdens het seizoen van de kruisvaartschepen.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-197.jpg  


 Parque Marítimo klaar begin 2016

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 23 september 2015 -De werkzaamheden van het project Puerto-Ciudad, zoals de aanleg van het Parque Marítimo - het Plaza Canarias, wat de kustvoorziening is die grenst aan de aanlegsteiger voor Cruiseschepen in Las Palmas de Canaria - vorderen gestaag en zullen begin 2016 voltooid zijn, zo is meegedeeld door de wethouder van Toerisme, Pedro Quevedo, van Las Palmas de Gran Canaria, en de voorzitter van het Havenbedrijf, Luis Ibarra.

Quevedo en Ibarra benadrukken de toename van het kruisvaartverkeer en de komst van scheepspassagiers naar de hoofdstad van Gran Canaria in het seizoen 2015-2016.
Parque-Martimo-Santa-Catalina_Aerea.jpg                                     Parque Marítimo, Las Palmas de Gran Canaria.
Ook benadrukt men de aankomst , voor de eerste keer in de stad., van het zeekasteel ‘Mein Schiff 4” – 294 meter lang met 1.253 hutten - op zondag 4 oktober 2015.
Querschnitt1.jpgZowel de Gemeente als het havenbedrijf werken aan een betere benadering van de rederijen om de hoofdstad te prooien bij de passagiers die van en aan boord gaan in de Haven van Las Palmas.
mein20schiff204.jpgIn zie zin merkt Quevedo op, “men moet aan de reisorganisatoren en de rederijen laten zien, dat de stad voldoende mogelijkheden heeft voor de kruisvaartpassagiers, om er enkele nachten te logeren alvorens scheep te gaan.

Het verbeteren van de taxidienstverlening, de routesignalering voor de kruisvaartpassagiers en een impuls geven aan de aankomst- en vertrekhal, zijn enkele aspecten die de wethouder van Toerisme gevraagd heeft aan de voorzitter van het Havenbedrijf, voor het verbeteren van de ervaring van toeristen op de bestemming Las Palmas de Gran Canaria.
zzzzzzzislas-canariaslogo-577.jpg


Seizoen 2015-2016  brengt 120.000 kruisvaartpassagiers naar Fuerteventura

PUERTO DEL ROSARIO - woensdag 23 september 2015 - Het cruiseschip ‘Celibrity Eclipse’- met capaciteit voor 2.850 passagiers , merendeels Britten, en 199 bemanningsleden - zal in het seizoen 2015-2016 de majorero haven 72 keer aandoen en ongeveer 120.000 passagiers naar Puerto del Rosario brengen.

De cruisepassagiers van de ‘Celebrity Eclipse’ zijn ontvangen door de president van het Cabildo (Eilandbestuur), Marcial Morales, van Fuerteventura; de minister van Toerisme, Blas Acosta; de burgemeester van Puerto del Rosario, Nicolás Gutiérrez, de beheerder van het Patronato del Turismo (plm. de VVV), Moises Jorge, en door diverse andere hoofdstedelijke autoriteiten.
Celebrity_Eclipse-1.jpgBij de aankomst van het cruiseschip heeft het Gemeentebestuur, via de Departementen Toerisme en Handel, een animatiecampagne gestart.
celebrityeclipsemain_hr1.jpgMarcial Morales, heeft opgemerkt, “dat de aankomst van de cruisepassagiers een element van diversificatie betekent te zijn, dat bijdraagt aan het toeristische product van het Eiland.”
CelebrityEclipse_5.jpgOp zijn beurt waardeert eilandminister Acosta het, “al een sprong naar de categorie van cruiseschepen die naar het eiland komen door toedoen van reisorganisator TUI, door voor het eerst de route Fuerteventura op te nemen voor haar vlaggenschip: ‘Mein Schiff 4’. Dat schip heeft capaciteit voor 2.506 passagiers, telt 1.253 hutten , en beschikt over 1.000 bemanningsleden.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-117.jpg


Rederij MSC leidt cruiseschip om van La Luz naar Havana wegens de opening van Cuba

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 5 juli 2015 - De maatschappij MSC heeft de 14 bezoeken geannuleerd van het passagiersschip MS ‘Opera’ aan de ‘Haven van La Luz en van Las Palmas’, die gepland stonden in het winterseizoen 2015/2016.
grpopot.jpg

                                Het MS ‘Opera', aan de Santa Catalina-havenpier,
                        tijdens de maidentrip van Noorwegen naar Brazilië in 2011
.
Het opheffen van de economische sancties voor Cuba door de Verenigde Staten, begint effect te sorteren op de operaties van cruiseschepen in het winterseizoen 2015/2016.
1-AAAAislas-canarias-kopie-87.jpg 


Haven  Las Palmas leider in Spanje
voor het verkeer van kruisvaartschepen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 21 juni 2015 - De haven van Las Palmas de Gran Canaria is leider in het verkeer van Cruiseschepen in Spanje gedurende april 2015, met in totaal 334.000 passagiers , wat een verhoging is van 12% ten opzichte van april 20154, zo heeft de voorzitter van het Havenbeheer, Luis Ibarra, laten weten op zaterdag 20 juni 2015.

De hoofdstad van Gran Canaria vestigt zich als basishaven voor een groot aantal cruiseschepen, meer dan andere, traditionele steden zoals Barcelona, en heeft momenteel als doel dat de rederijen de Eilanden ook opnemen in hun vaarschema’s tijdens de zomer, en niet alleen op de herfst en winter, zo heeft Ibarra aangegeven.
img_28863.jpg                          Cruiseschepen afgemeerd in Las Palmas de Gran  Canaria,
                    aan de Santa Catalina-pier in de Haven van La Luz in Las Palmas .
Voor de zomer van 2016 staat in de aankomst van de haven van de hoofdstad van Gran Canaria een schip met 900 passagiers gepland, zo heeft Ibarra laten weten tijdens de presentatie van een studie over de cruise-sector op Canaria in het seizoen 2014-2015, welke is uitgevoerd door het Ministerie van Toerisme, van de Canarische Regering, in samenwerking mat de havenbeheerders van Las Palmas en van Santa Cruz de Tenerife.

Gedurende 2014 telde Canarias ruim 1.900.000 cruisepassagiers (1.382.969 stop-over en 524.944 als basishaven voor die passagiers die hun cruise beginnen op de Canarische Eilanden), wat een toename is van 17,38% ten opzichte van 2013, het jaar waarin 1.627.352 cruisepassagiers naar Canarias zijn gekomen (1.217.209 stop over en 410.143 als basishaven), zo heeft de minister van Toerisme, Ricardo Fernández de la Puente, van de Canarische Regering , laten weten.

Bovendien telde het cruise-verkeer op de Canarische Eilanden, Madeira en Kaapverdië in 2014 rond de 2.400.000 cruisepassagiers.

De cruise-passagier die Canarias bezoekt, doet dit voornamelijk als (echt)paar, 43% is ouder dan 41 jaar, over het algemeen besluit deze de monumenten en de musea van de stad te bezoeken, en komt in meerderheid vanuit het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, aldus de studie.

Het rapport geeft ook aan, dat de gemiddeld besteding van cruisepassagiers op Canarias per toerist/per dag uitkomt op €43,80 en dat ligt boven het algemene gemiddelde, dat €37,63 is. Het voortreffelijke klimaat en de verscheidenheid van de eilanden zijn de belangrijkste aspecten als het op het beslissen voor een bestemming aankomt, aldus de analyse, waarbij men opmerkt, dat de belangrijkste informatiebronnen als het op het boeken van een reis aankomt, reisbureaus, familieleden en vrienden zijn, hoewel jongeren ook meer gebruik maken van het Internet.

De studie toont aan, dat ondanks de economische crisis, de cruise-sector een gestage groei doormaakt, en Noord-Amerika blijft het voornaamste uitzendende land, zo heeft de minister opgemerkt.

Bovendien beschouwen de uitvoerders van cruises Canarias als een aantrekkelijke bestemming vanwege het gematigde klimaat gedurende de winter, door de nabijheid van de herkomstlanden, door de politieke stabiliteit als Europese regio, en omdat het een concurrerende bestemming is.

De studie merkt ook op, dat de uitvoerders de cruise-bestemming als belangrijk beschouwen met een goede bewegwijzering in de steden, evenals het verbeteren van de toeristische informatie.

Wat betreft de infrastructuur van de havens, heeft Ibarra gewezen op de investeringen die men momentele realiseert, met de uitbreiding van de aanlegsteiger voor het afmeren van grote cruiseschepen in Puerto del Rosario, die eind 2015 gereed zal zijn; en het begin van de verlenging van de havenpier van Los Marmoles (Arrecife), om per keer meer schepen te kunnen ontvangen

Daarbij komt de aanpassing van de omgeving van de Santa Catalina-pier in de Haven van La Luz en Las Palmas met het project Puerto-Ciudad (Haven Stad) met als doel de hoofdstad van Gran Canaria te vestigen als basishaven.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-122.jpg  


Canarias heeft in 2014 bijna 2 miljoen kruisvaartpassagiers ontvangen

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 17 juni 2015 - Canarias heeft in 2014 in totaal 1,9 miljoen cruisepassagiers ontvangen, wat neerkomt op een toename van 18% ten opzichte van 2013. Dat is bekend gemaakt tijdens een persconferentie op dinsdag 16 juni 2014 door de minister van Toerisme, Ricardo Fernández de la Puente Armas, van de Canarische Regering.

De gemiddelde besteding per cruisepassagier is €43,80 per dag, “wat een toename betekent te zijn in de afgelopen jaren,” zo heeft de minister laten weten, en dat is hoger dan de €37,63 die gemiddelde toerist uitgeeft die Canarias bezoekt.
naamloos-46.png                         Cruiseschepen in de haven van Santa Cruz de Tenerife.
In deze studie, die men elke twee jaar uitvoert, geeft men aan, dat de toeristen 53% van hun bestedingstotaal uitgeven aan winkelen; 23% aan eten een drinken; 13 % aan vervoer en 11% aan excursies.

Fernández de la Puente heeft gezegd, dat het cruise-bedrijf wereldwijd aan het uitbreiden is en, dat de Canarische Eilanden zich steeds meer moeten ontwikkelen, om daarvan te volle te profiteren. “Onder andere,” zo heeft hij gezegd, “door zich meer te concentreren op de bestedingen van de toerist op de eilanden, dan op het totale aantal, dat de eilanden bezoekt.

Zo zegt hij, dat normaal gesproken de grootste schepen toeristen brengen die minder uitgeven, dus moet men zich niet laten beïnvloeden door de afmetingen. Daarnaast, heeft hij gezegd, kiest de toerist eerst de boot en dan pas de bestemming. Wel is het van belang de haven van Las Palmas te consolideren als thuisbasis, omdat dit helpt de toeristische cruises in het goede spoor te houden; wat maakt, dat de cruisepassagier terugkomt en daarmee is men op de goede weg.

In elk geval hangt de besteding op elk eiland grotendeels af van “het aanbod,” waarom hij de ondernemers vraagt , dat zij zich verdiepen in de nodige aanpassingen op dit soort toerist, zoals openingstijden, het spreken van diverse talen, enz.

Hij heeft ook laten weten, dat de Canarische havens en hun Ministerie een beleidsplan hebben ‘vastgesteld’ voor cruisepassagiers op de eilanden, dat een speciaal promotioneel deel bevat, evenals een serie acties voor het versterken van de sector. De vergadering, om op dat plan vooruit te kijken, zal op woensdagochtend 17 juni 2015 plaatsvinden, aldus Ricardo Fernández de la Puente Armas

De voorzitter van de Haven van Las Palmas, Luis Ibarra, markeert het inzicht Puerto-Ciudad als sleutelrol. “Deze cijfers zij het resultaat van de jarenlange inzet van veel mensen. En nu zijn we van november tot april leidend in het cruiseschepen-verkeer van geheel Spanje,” zo heeft Ibarra onderstreept.

Hij heef benadrukt, “dat de Gemeente en de Haven ‘schouder aan schouder’ moeten samenwerken, als sleutel tot succes.” Ook heeft hij dank willen zeggen aan het Ministerie van Toerisme, van de Canarische Regering, voor dit werk.

Zo benadrukte hij, “dat men in 2008 geen cruiseschepen had, en nu hebben vijf van de zeven passagiersschepen de haven van Las Palmas de Gran Canaria, samen met die van Santa Cruz de Tenerife, als thuisbasis.”

Begrip en samenwerking tussen de Haven en de Stad, zei hij, is 'een attractie voor cruisepassagiers," maar ook een stimulans voor het milieu en de stadsbewoners.

Bovendien heeft Ibarra gezegd, door te zullen gaan met wat men beschouwt als, “verplicht, voor het inzetten op investeringen,” door de uitbreiding te noemen van de haven van Fuerteventura, waar men ruim 100.000 cruisepassagiers heeft ontvangen; de ‘belangrijke investering’ op Lanzarote; en de uitbreiding met 150 meter van de Catalina-havenpier op Gran Canaria.

"De Santa Catalina-pier is een inzet om tegemoet te komen aan steeds groter wordende schepen, en een poging om te anticiperen op de vraag. Het is maar 150 meter, omdat we niet buitensporig willen groeien," zo heeft Ibarra uitgelegd.
kleurlogoCanarias.png 


Anthem of the Seas
komt naar Las Palmas de Gran Canaria

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 24 mei 2015 - Op woensdag 27 mei 2015 zal voor de eerste keer het cruiseschip Anthem of the Seas’ afmeren in Puerto de la Luz, de haven van Las Palmas; wereldwijd een van de grootste en meest innovatieve cruiseschepen,  met capaciteit voor 4.995 passagiers, zo heeft het Hoofdstedelijk Gemeentebestuur laten weten.

Het schip van Royal Caribbean Cruise Lines wat in april 2015 gedoopt is, maakt een van haar eerste reizen vanuit de haven van Southampton en zal in del loop van 2015 nog vier keer Gram Canaria aandoen, en wel op: 7 juni , 21 september, 14 en 17 oktober.
thumb-2.jpg                  De 'Anthem of the Seas', van rederij Royal Caribbean Cruise Lines

De 'Anthem of the Seas' heeft met een 347 meter lang silhouet, 16 passagiers dekken, op 90 meter boven de zeespiegel en biedt de passagiers de meest innovatieve technologische attracties, waaronder een glazen lift die de passagier rechtstreeks tot op 100 meter boven de zeespiegel brengt.

De toerist beschikt op dit mega-jacht over een valscherm-simulator van 30 meter hoogte en supermoderne recreatievoorzieningen en sportaccommodaties.

Voorbereidingen
De wethouder van Toerisme, Pablo Barbero, van de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria, heeft in februari 2015 een ontmoeting gehad met Alessandro Carollo, de verantwoordelijke voor de Royal Caribbean operaties in de Middellandse Zee, op Noord-Afrika en Canarias, om de laatste hand te leggen aan de voorbereidingen van dit bezoek.

Het Departement Toerisme zal de promotie intensiveren met voorlichters op de kade, die de passagiers wegwijs te maken bij het begin van hun bezoek aan de stad.

Juni 2015
De laatste cruiseschepen van het seizoen 2014-2015 komen in juni 2015 naar de hoofdstad van Gran Canaria: de ‘Azura’ op zondag 7; de ‘Ventura’ op woensdag17; en de ‘Explorer of The Seas’op dinsdag 23 juni.

Juli 2015
De Autoridad Portuaria (het Havenbeheer) van Las Palmas verwacht, dat in juli 2015 Las Palmas de Gran Canaria zal worden aangedaan door de cruiseschepen: ‘Black Watch’ op zaterdag 4; de ‘Boudicca’ op zaterdag 18; en de ‘Costa Mágica’ op woensdag 22 juli.

Augustus 2015
In augustus 2015 zullen dan zes cruiseschepen afmeren; de ‘Britannia’ op zaterdag 1; de ‘Ventura’ op vrijdag 14; de ‘Costa Mágica’ en de ‘Balmoral’ op zaterdag 15; de 'Explorer of The Seas' op vrijdag 28; en de ‘AIDAsol’ op zondag 30 augustus.
kleurlogoCanarias.png 


Een folder beveelt kruisvaartpassagiers aan af te dingen in winkels in  de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife
De passagiers van rederij Royal Caribbean  arriveren op het eiland met de gedachte,  dat sangria en paella de lokale gastronomie bepalen
Het Gemeentebestuur van Stª Cruz de Tenerife vraagt om uitleg

SANTA CRUZ DE TENERIFE - donderdag 8 mei 2104 - Afdingen in winkels, fooi geven in restaurants en taxi’s, paella en tapas als lokale gerechten, ‘Malmsey’-wijn (Malvezij) en sangria als typische drankjes. Dat zijn de ‘lokale gewoonten’ en specialiteiten van het eiland Tenerife - en dan vooral in de hoofdstad Santa Cruz - aldus een folder welke men uitreikt aan de toeristen die de chicharrera-hoofdstad bezoeken met een cruiseschip van de maatschappij Royal Carribean.

In de informatie welke men verstrekt aan de cruisepassagiers - en die de ergernis die deze opgeroepen heeft van het Cabildo (Eilandbestuur) en het Gemeentebestuur van Santa Cruz de Tenerife - deelt men de toeristen ook mee, “dat men kraanwater kan drinken; hoewel dit niet wordt aangeraden vanwege de smaak ervan.” De president van het Eilandbestuur, de nationalist Carlos Alonso, heeft om een spoedbijeenkomst met de rederij gevraagd, om de vergissingen te corrigeren, zo is meegedeeld op woensdag 7 mei 2104.

                            Cruiseschepen in Santa Cruz de Tenerife.

De brochure is ontdekt door Cris Hernández, de directrice van masquetendencias.com, tijdens een bezoek met de 'Splendour Of The Seas', van de genoemde Amerikaanse maatschappij, die op maandag 5 mei 2104, met 1.800 passagiers, is afgemeerd in de haven van Santa Cruz de Tenerife.

“Toen we op het schip waren, tijdens een van de georganiseerde rondleidingen die men organiseert, hebben we opgemerkt, dat er enkele toeristische brochures over Tenerife in de folderrekken stonden welke door de passagiers werden meegenomen alvorens het schip te verlaten. De folders zijn geschreven in vijf talen.


Toen we die informatie gingen  lezen, welke men aan de cruisepassagiers verstrekt over de hoofdstad van het Eiland, steeg onze verbazing. Het lijkt op een grap.

Het afdingen in onze winkels, paella en de sangría zijn onze plaatselijke gewoonten; iets, wat ver bezijden de waarheid is,” zo heeft de directrice van www.masquetendencias.com aan de persmedia laten weten.
Vooral zegt men in de brochure, “dat afdingen in veel winkels geaccepteerd wordt.” Fooien in restaurants, cafetaria’ en taxi’s, volgen de informatieve tekst voor de cruisepassagiers, “zijn eveneens een plaatselijke gewoonte”.

“Op alle prijzen op de menukaart is Btw en bedieningsgeld inbegrepen, toch is het echter gebruikelijk een over tip te geven van 5 tot 10%, als men tevreden is over de bediening en het eten. Fooi geven in restaurants, cafetaria’s en taxi’s’ is een plaatselijke gewoonte,” aldus de informatie voor cruisepassagiers. “Men is gewend, taxichauffeurs een fooi te geven van ongeveer 10%, “ zo meldt de folder over het eiland Tenerife en over de hoofdstad.

Onder het hoofdstuk ‘Lokaal eten”, geeft de tekst aan, dat paella een van de meest typische,. Spaanse gerechten is.” Het is een combinatie van schelpdieren, kip en groenten, vergezeld door rijst en gekruid met saffraan;” zo geeft men aan. “Eveneens zijn tapas een andere nationale specialiteit.”

Men noemt de tapa een kleine portie eten, “die men in de bar serveert, om de toeristen aan te moedigen te blijven drinken.” En wat betreft de ‘typische drankjes’, zegt men: “dat de Canarische Eilanden beroemd zijn om hun Malmsey-wijn (malvezij) vervaardigd van druiven die zijn aangeplant op vulkanische akkers. Deze wijnen blijken heel zoet te zijn. Ook is sangria een andere, populaire drank in Spanje.”

Deze informatie heeft niet alleen geleid tot beroering op de sociale netwerken, naar aanleiding van de door Cris Hernández op www.masquetendencias.com gepubliceerde tekst, maar bovendien ook bij het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife en bij het Gemeentebestuur van  Santa Cruz de Tenerife, die blijk hebben gegeven van hun verontwaardiging over het gebeurde.” De eilandpresident heeft op woensdag 7 mei 2014 aangegeven, dat dit soort folders “heel slecht is” welke men aan de cruisepassagiers uitreikt, want daarin promoot men nu bepaald niet de gewoonten en de aantrekkelijkheden van het eiland Tenerife.

Om die reden verlangt het Cabildo (Eilandbestuur) een ontmoeting met de maatschappij Royal Caribbean, om de maatschappen te vragen, dat men de informatie welke men via deze folders verstrekt, meer op de werkelijkheid aan te passen. Op haar beurt zal het chicharrero Gemeentebestuur van Royal Caribbean verlangen, dat men de cruisepassagiers meer correcte toeristische informatie verstrekt

De directrice van www.mastendencias.com levert felle kritiek op de inhoud van de folders. “Het afdingen in winkels lijkt een nieuwe gewoonte te zijn, waarvan ik niet het genoegen heb, deze te kennen; het gegeven, dat de gastronomie van Tenerife bestaat uit paella en sangría is een lachertje, terwijl onze keuken veel afwijkt van die op andere locaties. Onze gofios, onze kazen, onze aardappelen met mojo…” zo schrijft Cris Hernández op haar internetpagina; die eindigt met zich af te vragen, “waarvoor en waarom onze overheden zoveel geld hebben gespendeerd aan toeristische promotie.”
islas-canarias-32.jpg


Laatste drukke zondag van het officiële ‘Hoogseizoen voor kruisvaartschepen op Canarias’

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag, 26 april 2015 - Met de aanwezigheid in de hoofdstad van Gran Canaria van twee van de meest vooraanstaande schepen in de sector, is het hoogseizoen (winter 2014-2015) voor het maritieme toerisme op de Canarische Eilanden afgesloten; namelijk met de ‘Azura’, een van de vijf grootste schepen op de Canarische routes; en de ‘Aida Stella’, die het vaakst de eilanden aandoet. Op dinsdag 28 april 2015 is de ‘Queen Mary II’ - wederom - te bewonderen in de haven van La Luz en Las Palmas in Las Palmas de Gran Canaria.

De ‘Aida Stella’
De ‘Aida Stella’ doet het vaakst de Canarische Eilanden aan, met het 33 keer afmeren op haar Canarische thuisbasis aan de Santa Catalina-pier, waar zij wekelijks aanlegt met 2.600 passagiers en voor het wisselen van de ruim 600 koppige bemanning.
aiadalpa.png                             De 'Aida Stella' in de hoofdstad van Gran Canaria.
Sinds het begin van het hoogseizoen in september zijn alleen al de vaarten van dit schip goed voor de komst naar de hoofdstad van Gran Canaria van ruim 100.000 passagiers (lees: toeristen met veel koopkracht!) .

De ‘Azura’
De andere reuzin die de stad aandoet is de ‘Azura’, een van de grootste in het soort dat het eiland frequenteert. Op deze zondag is dit het derde bezoek uit het seizoens-programma, met ruim 4.000 personen aan boord (passagiers en bemanning).
AzuraLPA.png

                                      De Azura' in de hoofdstad van Gran Canaria.
Met beide schepen ontvangt de stad op deze laatste zondag in het officiële hoogseizoen (26 april 2015) ruim 7.000 bezoekers, dit hoogseizoen loopt jaarlijks van 1 september tot 30 april.

In de komende dagen worden er nog vier cruiseschepen verwacht, en in mei en juni 2015 staan er nog zeven geprogrammeerd, waaronder de ‘Azura’.
QueenMaryII.jpg         De 'Queen Mary II'  is op dinsdag 28 april 2015 in de hoofdstad van  Gran Canaria.
De ‘Queen Mary II’
Van de elf cruiseschepen die binnenkort in Las Palmas de Gran Canaria worden verwacht, is het meest vooraanstaande de ‘Queen Mary II’, die haar tweede aankomst in dit seizoen realiseert op dinsdag 28 april 2015 ,met ruim 3.500 personen aan boord (ze was al op Gran Canaria op 5 december 2014).

Tentoonstelling 175 jaar Cunard Line’
Het bezoek van de ‘Queen Mary II’ op dinsdag 28 april 2015 heeft een bijzonder karakter, want het gaat gepaard met een expositie over 175 jaar geschiedenis van de ‘Cunard Line’, de legendarische Britse rederij die pionier is in dit soort maritieme toerisme.

De tentoonstelling, georganiseerd door de Asociación de  Coleccionistas Marítimos, kan tot 16 mei 2015 bezocht worden in het Museo Elder de la Ciencia y la tecnología (Elder-Museum voor Technologie en Wetenschap) in het Santa Catalina-park.
kleurlogoCanarias.png


Start van de bouw van een terminal voor kruisvaartschepen
De voorziening moet in recordtijd voltooid zijn

SANTA CRUZ DE TENERIFE - zaterdag 11 oktober 2014 - In oktober 2014 verwacht men in de hoofdstad van Tenerife ruin 66.000 passagiers van kruisvaartschepen. Onder de passagiersschepen die in oktober 2014 in Santa Cruz afmeren, bevinden zich enkele van de grootste ter wereld, zoals de ‘Independence of the Seas’ en de ‘Adventure of the Seas’, die elk capaciteit hebben voor ruim 3.000 passagiers. De explosie in de toename van het aantal zeereizen duurt voort en de Canarische Eilanden liggen op de Atlantische route. Reden genoeg voor Tenerife, om zich voor de toekomst uit te rusten met een eigen terminal voor Cruiseschepen.

Onlangs is het Havenbedrijf met de bouw van de nieuwe, hoogst moderne Terminal begonnen in de Haven van Santa Cruz. Eerst worden de op het terrein staande gebouwen gesloopt. En al voor het komende seizoen 2015/2016 moet het nieuwe gebouw voor de afwikkeling van het Cruisescheepvaartverkeer beschikbaar zijn. Dan zullen 50 balies zorgen voor de afhandeling van passagiers van de grote, luxe passagiersschepen.   De nieuw in aanbouw zijnde haventerminal voor cruiseschepen, in Santa Cruz de Tenerife. als de bouw voltooid zal zijn De sloopwerkzaamheden, die worden uitgevoerd door het bedrijf Syocsa-Inarsa, zullen drie maanden in beslag nemen en kosten €251.000,=

5431989b41f7b_large.jpg
              De nieuw in aanbouw zijnde haventerminal voor cruiseschepen,
                     in Santa Cruz de Tenerife. als de bouw voltooid zal zijn

Bij de planning van de nieuwe terminal aan de Ribera-pier, direct voor het stadscentrum, heeft men de rederijen naar hun wensen gevraagd en er is een, op de logistiek van cruiseschepen, gespecialiseerd bedrijf uit Miami aangetrokken.

Het avant gardistische gebouw wordt 8.500 m² groot en zal met aluminium bedekt zijn. Via de ongeveer 50 check in balies kunnen de passagiers worden afgehandeld van luxe schepen met een capaciteit tot 4.000 plaatsen. Ook komt er een parkeerplaats voor 50 bussen en is er een grote taxistandplaats voorzien, evenals een parkeerterrein voor privé-voertuigen.

Zoals de voorzitter van het Havenbedrijf, Pedro Rodríguez Zaragoza, heeft verduidelijkt, zal de complete ombouw van de haven in de hoofdstad erop worden afgestemd, om deze aantrekkelijker te maken en aan te passen aan de eisen van deze tijd. De nieuwe teminal zal nog meer rederijen van Cruiseschepen moeten animeren, om de hoofdstad van Tenerife op te nemen als vast onderdeel van hun reisaanbod.

Nu al bestaat daarin een positieve trend. Tot eind 2014 worden 296 cruiseschepen met in totaal 537.835 passagiers aan boord verwacht in Santa Cruz de Tenerife; in 2015 worden 302 schepen met 604.420 passagiers verwacht. 
zzzzzzzislas-canariaslogo-584.jpg


De hoofdstad geniet van de Costa Deliziosa

Het cruiseschip heeft voor de eerste keer
de haven van La Luz en Las Palmas aangedaan

De voorzitter van het Haven bedrijf
heeft een plaquette overhandigd
als dank voor het bezoek

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 19 augustus 2014 - Het cruiseschip ‘Costa Deliziosa’ is in de haven van La Luz in Las Palmas afgemeerd met ruim 2.000 passagiers en 1.100 bemanningsleden aan boord. Het 292 meter lange schip, met 11 passagiers dekken, heeft al andere eilanden aangedaan bij eerdere bezoeken aan de Archipel, maar dit was de eerste keer, dat men de hoofdstad van Gran Canaria heeft bezocht.

Ter gelegenheid van de aankomst heeft de voorzitter van de Autoridad Portuaria (het Havenbeheer) van Las Palmas. Luis Ibarra, aan de bemanning van de ‘Costa Deliziosa’ een metopa (plaquette ) aangeboden, als dank voor het kiezen van Las Palmas de Gran Canaria als onderdeel van haar vaarschema.

                             De '
Costa Deliziosa' op maandag 18 augustus 2014 
                 voor het eerst afgemeerd in de haven van La Luz in Las Palmas.

 
De kapitein van de ‘Costa Deliziosa’ toonde zich in zijn nopjes met de metopa (plaquette ) en ook met het cadeau, dat hij heeft ontvangen van de wethouder van Werkgelegenheid, Sociaal Welzijn en Gelijkheid, Jaime Romero, van Las Palmas de Gran Canaria, en heeft de voorzitter gefeliciteerd met het havenbeheer, “en de grote breedte” voor het manoeuvreren van zijn enorme passagiersschip.

 
Ibarra heeft opgemerkt, “ondanks, dat het seizoen van de aankomst van de cruiseschepen pas eind september begint, men in augustus moet profiteren van de aankomst van enkele passagiersschepen.” De havenvoorzitter heeft zich tevreden getoond over de groei die Puerto de La Luz te zien geeft in het aantal cruiseschepen, dat in het seizoen 2014-2015 de haven zal aandoen. “Dit jaar zal het aantal cruisepassagiers hoger zijn, in vergelijking met andere jaren,” zo heeft Ibarra laten weten, die heeft verzekerd, “dat het doel voor het komende jaar ‘het behouden van dit aantal zal zijn.”!

 
Puerto de La Luz neemt de derde plaats in op nationaal niveau wat betreft aantallen cruisepassagiers, Ibarra heeft opgemerkt, dat een van de doelstellingen is, “ om te worden wat we al zijn, de vooraanstaande haven in Spanje, na die van Barcelona en de Balearen."
 
Na de welkomstcocktail heeft Ibarra het schip bezocht, samen met de journalisten die de welkomst -ceremonie hebben bijgewoond.
 
Routeschema
Het cruiseschip is op 12 augustus 2014 vertrokken uit de Italiaanse haven Sabona met 2012 passagiers aan boord. De ‘Costa Deliziosa’ heeft een route met 8 halteplaatsen in verschillende havens, daaronder heeft men op zondag 17 augustus 2014 Lanzarote aangedaan en op dinsdag 19 augustus 2014 zal men afmeren in de haven van Santa Cruz de Tenerife.

Op woensdag 13 augustus 2014 heeft het schip als  eerste halteplaats op haar reis Barcelona aangedaan, om daarna op vrijdag 15 augustus 2014 af te meren in Casabanca (Marokko) , waarna het op zondag 17 augustus 2014 op de Archipel is aangekomen, in Arrecife.

Na de stop in Tenerife zal het schip Funchal (Madeira) aandoen en Málaga op 22 augustus 2014, Civitavecchia op zondag  24 augustus  en daarna terugkeren in de haven van vertrek, Savona, op 25 augustus 2014.

Het schip heeft een lengte van 292 meter en is 32,3 meter breed, het kan 2,828 passagiers vervoeren in 1.130 hutten. Aan de bouw ervan hebben 3.000 personen gewerkt en de kosten bedragen ruim 450 miljoen euro, Het zusterschip, de ‘Costa Luminosa’ biedt, sinds 2011, een 100-daagse cruise rond de wereld aan.

Het seizoen van de cruiseschepen

De stad Las Palmas de Gran Canaria is de grote bevoordeelde tijdens het seizoen van de cruiseschepen, dat begint in september. Op het moment van de aankomst van de ‘Costa Deliziosa’ had de Grancanarische hoofdstad op maandag 2.200 toeristen die met het schip zijn aangekomen. De stad kan zich in hoge mate verheugen op de komst van de toeristen, omdat velen hun bezoek benutten, om de winkelcentra te bezoeken.

Hoewel het slechts voor een dag is, verwelkomt de stad de toeristen, en van deze toeristen benutten deze dag om kennis te maken met de cultuur van het Eiland en haar gastronomie. De winkels in de omgeving van de Santa Catalina-pier doen goede zaken, dankzij de cruisepassagiers,. Winkelcentrum ‘El Muelle’ is een van de meest bezochte centra in de nabijheid van de aanlegplaats van het cruiseschip.


Zeker is, dat velen die aankomen, weinig geld besteden in de havens die ze bezoeken, maar dat anderen dan weer hun korte verblijf benutten, om te eten in de plaatselijke restaurants. De Mesa y Lopez is een van de winkelstraten waar men de komst van het cruiseschip merkt, door het aantal bezoekers op de rambla op maandag 18 augustus 2014.

Dit zijn allemaal redenen waarom de Haven van la Luz in las Palmas op nationaal niveau vooraanstaand wil worden wat betreft cruiseschepen,. Bovendien moet men rekening houden met het verlies aan  bezoekers in andere havens, zoals in die van Barcelona - die afgelopen jaar ongeveer 100.000 cruisepassagiers minder heeft ontvangen - terwijl de Grancanarische hoofdstad verwacht, dat haar aantal zal groeien en, dat men dit in de komende jaren zal kunnen consolideren als betekenisvolle haven voor cruisepassagiers uit de hele wereld.

Zondagsopenstelling  winkels

Na jarenlang delibereren heeft de Canarische Regering - in augustus 2014 - het verzoek van het Cabildo (Eilandbestuur) gehonoreerd, om tijdens het hoogseizoen voor cruiseschepen in de hoofdstad van Gran Canaria - in drie winkelgebieden: Winkelcentrum ‘El Muelle’, Winkelcentrum 'Las Arenas' en Mesa y Lopez - de winkels op zon- en feestdagen geopend te laten zijn. Dit kan, zodra dit winkeltijdenbesluit is gepubliceerd in het BOC (Provinciale Staatsblad).
kleurlogoCanarias.png


Het seizoen 2014-2015 voor kruisvaartschepen
in La Luz begint op 19 juli 2014

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 3 juni 2014 - In de Haven van La Luz krijgt de Santa Catalina aanleg pier voor cruiseschepen rust, totdat op 19 juli de ‘Azura’ als het eerste cruiseschip van het seizoen 2014-2015 zal aanleggen.

In augustus 2014 verwacht de Autoridad Portuaria (het Havenbeheer) de komst van een vijftal cruiseschepen, de: ‘Océana’, ‘Oriana’, ‘Braemar’, ‘Costa Deliziosa’ en ‘Ocean Dream’.

                  Muelle Santa Catalina in de haven van La Luz y Las Palmas.
Deze passagiersschepen zullen in het seizoen 2014-2015 worden gevolgd door een hele reeks van cruiseschepen die voornamelijk in de wintermaanden de Canarische Eilanden aandoen.
kleurlogoCanarias.png 


La Luz ontvangt ‘Mein Schiff 3’ van TUI als thuisbasis voor de kruisvaarten
‘Canarias - Marokko - Madeira’

Het eerste nieuwbouwschip van TUI
is een van de modernste op de markt

De maatschappij biedt genoemde rondreizen
tussen november 2014 en maart 2015

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 23 maart 2014 - De markt van het reizen per cruiseschip blijft groeiend in de hoofdstad van Gran Canaria. Aan het eind van 2014 zal het record van 570.000 cruisepassagiers bereikt zijn; een derde meer, dan in 2013. Van de vooraanstaande maatschappijen, die wereldwijd leidend zijn in de sector, hebben er, gedurende het winterseizoen, diverse Gran Canaria als hun thuisbasis voor de cruisevaarten ‘Canarias-Marokko- Madeira’.
TUI Cruises doet in november 2014 voor het eerst de Archipel aan met het flamboyante  ‘Mein Schiff  3’, dat in aanbouw is op de scheepswerf STX in Turku (Finland).

TUI Cruises - de genoemde dochteronderneming van de Duitse reisorganisator TUI en de Amerikaanse kruisvaartrederij Royal Caribbean is een van de frequente gebruikers van de Santa Catalina-pier geworden.
Haar eerste ‘Mein Schiff’ heeft diverse keren de hoofdstad van Gran Canaria aangedaan. `Mein Schiff 2’ vaart ’s zomers in de Middellandse Zee.

                                       ‘Mein Schiff 3’ op de tekentafel.

Het bedrijf heeft er nu voor gekozen, om  haar vloot te renoveren met nieuwe schepen, die veel groter zijn, met capaciteit voor het vervoeren van méér passagiers, om hen meer ruimte en nog meer comfort te bieden.

              '
Mein Schiff 3' in aanbouw op de STX-werf in Turku (Finland).

Deze nieuwe schepen in de kruisvaart-markt hebben een lengte van plm. 300 meter, om nog meer passagiers te kunnen vervoeren tijdens hun rondvaarten. Het oorspronkelijke ‘Mein Schiff’ had een lengte van 265 meter. Het derde schip in de serie heeft een lengte van 395 meter en weegt bijna 100.000 ton (30.000 meer, dan haar voorgangsters) en is ontworpen, om energiezuiniger te zijn.

Een reisje boeken voor het winterseizoen 2014-2015 op ‘Mein Schiff 3’?
Dan kunt u contact opnemen met:

http://kreuzfahrten-agentur.de/service/kontakt.

kleurlogoCanarias.png 


Carnavalsgroepen trotseren regen en kou voor ‘warme’ ontvangst kruisvaartpassagiers
Vier kruisvaartschepen met 7.000 toeristen aan boord zoeken beschutting in Puerto de La Luz

LAS PALAMS DE GRAN CANARIA - zaterdag 16 februari 2014 - Het Carnaval del Mundo de la Fantasía (Carnaval van de Sprookjeswereld) heeft op zaterdag 16 februari 2014 bij de toegang tot de Santa Catalina-havenpier - op het ritme van de comparsa (carnavalsgroep) ‘Cubatao’ (Derde prijs voor Uitvoering en Kleding Carnaval 2013) met haar batucada (ritmisch carnavalsorkest) - de ruim 7.000 toeristen verwelkomd die zijn gearriveerd met de kruisvaartschepen:
 - 'Aida Stella',
- 'Thomson Celebration' ,
- 'MSC Armonía',
- 'AidaBlu'.

De weersomstandigheden zijn uiteindelijk geen belemmering geweest voor het laten genieten van de kruisvaartpassagiers bij de toegang tot de Santa Catalina-pier van de muziek, zang en dans van de carnestoledas.

De Gemeente Las Palmas de Gran Canaria en het Havenbeheer van Las Palmas hebben een speciaal welkom en veiligheidsprogramma bereid voor de passagiers en bemanning welke hier verblijven vanwege een maritieme storm die dit weekeinde de Canarische Archipel teistert. waardoor de verblijfsduur van de schepen verlengd is tot zondagochtend 16 februari 2013.
ç
  
De genoemde schepen worden op zondag 16 februari vergezeld door de cruiseschepen ‘Mein Schiff 1’ en de ‘Saga Pearl II’ die met een capaciteit voor respectievelijk 1.870 en 501 passagiers - afmeren in de haven van Las Palmas. Een kruisvaartpassagier geeft gemiddeld tussen de €30,= en €50,= uit in Las Palmas de Gran Canaria.

De ontvangst bij de loopplank van het kruisvaartschip vindt in carnavalssfeer plaats op elke zaterdag tot 22 februari 2014 en op 1 en 8 maart 2014 samenvallend met het ´Carnaval de Ayer’(‘Carnaval van Toen’) in de stadswijk Vegueta, de ´Gran Cabalgata del Carnaval´ (Grote Carnavalsoptocht) en de ´Entierro de la Sardina‘ (‘Uitvaart van de Sardine’).

kleurlogoCanarias.png 


Opnieuw een druk weekeinde in de hoofdstad van Gran Canaria met ruim 10.000 passagiers van zes kruisvaartschepen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 10 januari 2014 - De ‘Oriana’ meert af aan de Santa Catalina-pier in de Haven van La Luz en Las Palmas op vrijdag 10 januari 2014, terwijl op de overige kruisvaartschepen - AidaStella, Thomson Celebration, MSC Armonía, AidaBlu en Mein Schiff - de ont- en inscheping plaatsvindt van passagiers en bemanning.

Op drukke dagen, zoals deze met de aankomst van meerdere kruisvaartschepen tegelijk, zet de stad extra personeel in op de zes VVV-kantoren:
- in het Casa del Turismo in het Parque de Santa Catalina,
- in de Casas Consistoriales in de wijk Vegueta
- aan de Santa Catalina-havenpier,
- op de Las Canteras-boulevard
- in het Parque de San Telmo.

                                                      'Oriana'
De ‘Oriana’ komt aan om 08:00 uur vanuit San Sebastián de La Gomera, en vertrekt om 18:00 uur naar Santa Cruz de Tenerife.

   Op drukke dagen, zoals deze met de aankomst van meerdere cruiseschepen tegelijk,
                      zet de stad extra personeel in op de zes VVV-kantoren.

Op zaterdag 11 januari verwacht men in  Las Palmas de Gran Canaria de aankomst van de kruisvaartschepen:

- 'Aida Stella',
- 'Thomson Celebration',
- 'MSC Armonia',
en op zondag 12 januari 2914:
- 'Aida Blu,'
- 'Mein Schiff',
- 'Saga Pearl II.'

                                                'Saga Pearl II'
De hoofdstad van Gran Canaria beleeft momenteel het hoogseizoen van deze belangrijke sector in het toerisme, zo hebben vorig weekeinde ruim 10.300 passagiers van acht kruisvaartschepen de stad aangedaan, waaronder die van ‘The World’ het zogenoemde woonschip voor miljonairs.
kleurlogoCanarias.png
 


Las Palmas de Gran Canaria met de winkels gesloten, ontvangt op vrijdag 6 december
4.000 kruisvaartpassagiers 
De 'Queen Mary 2' en de 'Oriana'
leggen aan op de feestdag in Santa Catalina

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 4 december 2013 - De hoofdstad van Gran Canaria bereidt zich voor, om in het weekeinde 15.000 cruisepassagiers te ontvangen.

Het grootste cruiseschip ter wereld, de ‘Queen Mary 2’ zal op  vrijdag 6 december 2013 afmeren aan de  Santa Catalina-pier , met 2.500 personen aan boord.

                                           Het cruiseschip ´Queen Mary 2’ 

Op dezelfde dag legt het trans-Atlantische passagiersschip ‘Oriana’ aan in de hoofdstad, met 1.559 passagiers, aan wie diverse excursiemogelijkheden geboden worden.

Deze ruim 4.000 passagiers zullen echter een uitgestorven winkelgebied in de stad aantreffen, vanwege  de feestdag (Día de Constitución = Dag van de Grondwet), waarop de meeste winkels gesloten zullen zijn. Daaronder ook de winkels in de Mesa y López en die in het Winkel Centrun ‘El Muelle’.

Voor de Mesa y López is de - al lang geleden - bij het Gemeentebestuur aangevraagde vergunning voor zondag openstelling nog steeds in behandeling.
kleurlogoCanarias.png
 


Lanzarotto keert terug naar Lanzarote
Een delegatie uit Varazze bezoekt het Eiland, 700 jaar nadat de Italiaanse zeevaarder het eiland ontdekt heeft

ARRECIFE - maandag 25 november 2013 - 700 jaar nadat de Italiaanse zeevaarder Lanzarotto Malocello het eiland heeft ontdekt, is - met de burgemeester Delfino aan het hoofd - een delegatie van 162 inwoners van Varraze (de Italiaanse gemeente waaruit de avontuurlijke Genovees afkomstig is) op zaterdag 23 november 2013 op Lanzarote aangekomen. Ze zijn gearriveerd aan boord van het cruiseschip ‘Costa Deliziosa’, dat dezelfde route heeft gevaren tussen Italië en Lanzarote als destijds Malocello heeft gedaan vanuit de Laars van Europa naar Canarias.

Het schip is op maandag 19 november 2013 vertrokken uit Savona met 200 passagiers aan boord en op zaterdag 23 november is het voor het eerst, als Europees Cruiseschip op Canarias, afgemeerd in de haven van Arrecife, op de route heeft het ‘MSC Costa Deliziosa' ook Barcelona, Málaga, Casablanca en Madeira aangedaan.


Delfino heeft gezegd “ blij en geëmotioneerd te zijn, om samen met  zijn landgenoten op het land te zijn wat Malocello heeft ontdekt; de eerste Europeaan, die op de Canarische Archipel is aangekomen. De naam Lanzarote is namelijk afgeleid van diens voornaam: Lanzarotto.

De ontdekking heeft plaatsgevonden rond 1312, wat door historici de meest aanvaardbare datum is, hoewel andere studies uitwijzen, dat deze twee decennia later heeft plaatsgevonden, ergens tussen 1330 en 1336. In elk geval neemt het organisatiecomité voor de herdenking van de 700e verjaardag van de aankomst van Malocello op de Canarische Eilanden 1312 als referentie voor het vieren van diverse evenementen in o.a. Rome, Verazze, Brussel, Straatsburg, Madrid en Lanzarote.
 
De burgemeester van Varazze heeft eraan herinnerd, “dat het eerste document waarin sprake is, dat Lanzarotto hier was, de havenbrief van Angelino Dulcert uit 1339, waarin hij spreekt van Lanzarote."

Burgemeester Delfino is naar Arrecife gekomen in gezelschap van door zijn wethouder van Stedenbouw, Gerolamo Carletto; en de wethouder van Sport, Angelo Patane, evenals door Vincenzo Barresi, het Italiaanse lid van Lions Club ‘Parioli’ (de noordelijke, op een na grootste, stadswijk van Rome die vernoemd is naar Monti Parioli, de gelijknamige berg in deze wijk) en lid van de commissie voor de viering van het zevende eeuwfeest.
 

Burgemeester Delfino heeft aan de minister van Erfgoed, Juan Antonio de la Hoz, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Lanzarote, en aan de PP-afgevaardigde van de provincie La Palms en wethouder van San Bartolomé, Francisco Cabrera, de herdenkingsmedaille overhandigd, waarvan men slechts 250 stuks heeft geslagen; een munt in reliëf, met de beeltenis van Malocello, en diverse toeristische attracties van Varezze.

Op zijn beurt heeft De la Hoz de ‘Pancho Lasso’-medaille overhandigd, die het Eilandbestuur overhandigt aan vooraanstaande bezoekers, de Tesoro publicatie van het eiland; en promotiemateriaal van Lanzarote.

Verbroedering
De la Hoz heeft het maken van de overtocht naar Lanzarote door het Italiaanse comité geprezen als, “een groot initiatief; wat het begin is van een verbroedering tussen Varezze en het eiland, die men zal  verdiepen, want het idee is, van onze kant iets te organiseren, om de band tussen beide locaties te verstevigen.”

Op zijn beurt heeft Cabrera laten  weten, dat gedurende zijn mandaat als Minister van Cultuur, van het Cabildo Eilandbestuur), “hij de eer heeft, het project te leiden voor de viering van het feit, dat Malocello 700 jaar geleden op het eiland, is aangekomen, wat de aanleiding is tot deze herdenking.”


     Rome, 18 april 2012: Conferentie '700 jaar Ontdekking Lanzarote'.


Paus Franciscus

Op 4 december 2013 zal Paus Franciscus de vertegenwoordigers van het Italiaanse comité ontvangen, die hem dan de publicatie, ‘Lanzarotto Malocello. Dall´Italia alle Canarie’ (‘Lanzarotto Malocello, van Italië naar Canarias’) zullen overhandigen, die geschreven is door Alfonso Licata, de voorzitter van het genoemde comité, eveneens zal men dan de herdenkingsmedaille aan de Paus overhandigen.
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


Carnival wil eigen passagiersterminal bouwen in de haven van Las Palmas
De maatschappij, een van de grootste in de sector, studeert op de mogelijkheid zich te voorzien van een eigen havenpier

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 29 september 2013 - De Carnival-Groep, een van de wereldleiders in de sector van  kruisvaarten, heeft aan de Autoridad Portuaria (het Havenbeheer) van Las Palmas de mogelijkheid geopperd de aanleg van een havenpier te financieren voor haar schepen.

Dit is bevestigd door de voorzitter van het Havenbedrijf, Luis Ibarra die het belang der maatschappij erkent, zich te verzekeren van ligplaatsen voor hun schepen met de groeiende opkomst die de Santa Catalina-pier beleeft. Deze heeft momenteel capaciteit voor het gelijktijdig herbergen van vijf schepen. Gezien hun toekomstplannen wil Carnival echter niet afhankelijk zijn van de agenda die La Luz hanteert.  In 2014 zal de hoofdstad van Gran Canaria, met ruim vijfhonderd en 75% van hun operaties als aanleghaven, leider worden op de Archipel in het aantal kruisvaartbewegingen.

Vertegenwoordigers van Carnival Cruise Line onderhouden al sinds augustus 2012 contacten met het Gemeentebestuur van de Grancanarische hoofdstad en het Havenbedrijf, met enkele ontmoetingen in het gemeentehuis waarbij de maatschappij haar toeristische lange-termijnplannen heeft uiteengezet. Een plan, dat als hoeksteen de activiteit heeft op de Santa Catalina-pier, waarvan de uitbreiding voltooid is in het laatste kwartaal van 2012.

                     De Istmo (Landengte) in Las Palmas de Gran Canaria:
                boven de Haven van La Luz, onder het Las Canteras-strand.

Meer nog, dan de nieuwe infrastructuur voor het afmeren van de cruiseschepen, zijn er andere factoren die de markt opleven in deze toegang over zee tot de stad; van het Speciale plan ‘Haven Stad’, wat op woensdag 25 september 2013 unaniem is goedgekeurd door de Gemeenteraad, tot het grote aquarium toe,  wat de familie Kiessling wil bouwen bij Sanapú, wat toegestaan is in de gemeentelijke planning Ruimtelijke Ordening.

                         Onderstaande foto is gemaakt in november 2012:
    Het dek van cruiseschip ‘Carnival Breeze’, afgemeerd aan de Santa Catalina-pier.

Het oceaan-aquarium wat de eigenaren van  Loro Parque (Tenerife) willen bouwen in Las Palmas de Gran Canaria, is al uitgegroeid tot een toeristische attractie, nog voordat het gebouwd is en neemt steeds grotere proporties aan naarmate de onderhandelingen over de bouw ervan vorderen. Een open omgeving, overheerst door groenvoorzieningen en de nieuwe verbindingen die de Haven voorziet tussen haar vestigingen in het gemeentelijke tracé op de Istmus (Landengte). Net als wat de lokale bestuurders willen, in het kader van de toenemende verwachtingen in de komst van kruisvaartpassagiers naar de stad.


                Momenteel wordt er hard gewerkt  in het Parque Santa Catalina,
                 om  haar uiterlijk - en de sfeer - van de jaren 60 terug te geven
.

Het Gemeentebestuur en het Havenbedrijf hebben aan de afgevaardigden van Carnival uiteengezet, hoe men het Santa Catalina-park wil verbeteren en hoe de omgeving van de Istmus er uit zal komen te zien tot aan Castillo de La Luz, met verbeterde toegangen in de omgeving van de Las Canteras-boulevard. Ook heeft men aan Carnival het project voor het aquarium bevestigd.
imagengeorgia-aquarium_large.jpg
         Als de plannen doorgaan, heeft Las Palmas de Gran Canaria Deo Volente
                  in de winter van 2015 haar zo vurig verlangde oceaan-aquarium.

Aan de verbeteringen moet nog worden toegevoegd waar het nieuwe ‘Plan Haven-Stad’ melding van maakt: de noodzaak de  terminal voor passagiersschepen uit te breiden. Bovendien voorziet het Havenbeheer, om tijdens haar bestuursvergadering van oktober 2013 en niewe weg aan te besteden tussen de aanleg pieren en de Avenida Marítima (zeeboulevard), voor het vergemakkelijken en verbeteren van het binnenkomen en vertrekken van het omringende verkeer.
 
                                De oost- en westzijde van de Calle Luis Morote,
    waarvan de ombouw  tot voetgangersgebied  anno september 2013 in volle gang is:

Carnival zal in haar exploitatie voor het komende winterseizoen sterk inzetten op de Archipel, ruim de helft van de kruisvaarten is voorzien in Las Palmas de Gran Canaria, waarvan een groot deel deze als vertrekpunt heeft. De rederij heeft de mogelijkheid gepeild, voor het doen van een belangrijke investering, die hen de noodzakelijke ruimte garandeert voor hun operaties op het Eiland, zonder de noodzaak afhankelijk te zijn van de bezetting van de Santa Catalina-pier voor het programmeren van hun aankomsten.
kleurlogoCanarias.png
 


Fuerteventura verlenging havenpier klaar in september 2014 voor het ontvangen van
100.000 kruisvaartpassagiers

PUERTO DEL ROSARIO - donderdag 5 september 2013 - In september 2014 zal de verlenging van de havenpier voor kruisvaartschepen in gebruik zijn, waardoor het mogelijk is, om er dan twee schepen tegelijk met elk 4.000 tot 4.500 passagiers, ofwel jaarlijks 100.000 passagiers te kunnen ontvangen in plaats van 86.000 in 2012. Puertos del Estado (het Havenbedrijf van Las Palmas) steekt €2.034.000,= in het nieuwe gedeelte van de havenpier, waarvoor men op 29 juli 2013 het contract heeft ondertekend.

De lengte van de havenpier gaat van de huidige 305 meter naar 389 meter. Dit wil zeggen, dat deze 84 meter langer wordt, om 100.000 kruisvaartpassagiers te kunnen ontvangen tijdens het het seizoen 2014-2015.

>
De voorzitter van de
Autoridad Portuaria de Las Palmas, Luis Ibarra.

De uitvoeringstermijn is acht maanden, hoewel Luis Ibarra, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Havenbedrijf van Las Palmas, heeft laten weten, dat men dit zal kunnen terugbrengen naar zes maanden.


Puerto del Rosario.

Puertos del Estado heeft ook andere verbeteringen aangekondigd in de haven van El Rosario, zoals het toekomstige aanleggen van een havenpier zuidelijk van Playa Chica, voor het creëren van zwemgelegenheid en het aanleggen van 500 plezierjachten, tussen de bestaande  havenpier voor cruiseschepen en het strand.

Buiten de hoofdstad zal men de toegang verbeteren tot de vuurtoren van La Punta de Jandía en zal men de pier van het Eiland Lobos verbreden, wat gepland staat in de periode 2014-2015.
1-AAAAislas-canarias-125.jpg


Kruisvaartschepen schrappen Egypte
en kiezen Canarias

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 7 augustus 2013 - De beslissing van MSC-Cruises om in de winter van 2013-204 twee vaarten van haar schip ‘Armonia’ in de Rode Zee te schrappen en deze te vervangend door twee kruisvaarten  naar de Canarische Eilanden, is  een voorbeeld te meer, dat maatschappijen Egypte schrappen, vanwege de onstabiele situatie die het Arabische land doormaakt.

Sinds op 3 juli 2013 de militairen een Staatsgreep hebben gepleegd en de toenmalige president, Mohamed Morsi, hebben afgezet, zijn er bijna dagelijks rellen en confrontaties.
De situatie heeft veroorzaakt, dat veel reisorganisatoren die reizen naar dit land aanbieden, ervoor gekozen hebben de reserveringen te annuleren in andere gevallen, als het gaat om reisroutes, het afmeren in Egypte te schrappen en de blik op ander andere landen te richten.


                                  Kruisvaartschepen in Puerto de La Luz,
                 haven van Las Palmas n Las Palmas de Gran Canaria.

Pullmantur Cruises biedt op korte termijn geen reizen naar Egypte aan en de Norwegian Cruise Line (NCL) heeft, om veiligheidsreden, alle halteplaatsen in Egypte geschrapt en, momenteel, is men niet voornemens deze te hervatten, zo laat een woordvoerder van de Noorse rederij weten.

De meest nabijgelegen havens waar men  nog wel stopt, zijn Istanboel en Izmir, beide in Turkije.

MSC, dat twee cruises gepland had op de Rode Zee voor in de winter van 2013-2014, heeft begin augustus 2013 aangekondigd, dat men deze gaat vervangen voor cruises naar de Canarische Eilanden, een daarvan met een tussenstop in Funchal (Madeira) en een andere met tussenstops in Agadir en Casablanca (Marokko).


                                              Voorlopig even geen Rode Zee.

“Het gaat voornamelijk om veiligheid, die onze eerste prioriteit is,” laat de algemene directeur van MSC Cruises, Emiliano González, weten.

Met een capaciteit van 2.199 passagiers, zal de ‘MSC Armonia’ in de periode 9 november 2013 tot 22 maart 2014 twintig keer afmeren in de provincie Las Palmas wat - volgens González - een aantal van 40.000 toeristen betreft, “van heel uiteenlopende nationaliteit,” vooral uit Noord-Europa, en wat een aanzienlijke financiële bijdrage zal zijn voor de Archipel.

Costa Cruises reserveert echter wel voor een cruise met halteplaatsen in Egypte voor in de winter van 2013-2014, om precies te zijn in Port Said en in Alexandrië, zo laat men op de internetpagina weten.

Van andere cruises zijn de verkopen teruggelopen; volgens de manager vakantiereizen van reisbureau IAG7, Natalia Frutos,  betreft  het de Nijl reizen, met vier, of vijf overnachtingen naar Cairo-Luxor-Aswan, en soms met een excursie naar Abu Simbel.
“Die worden uitgevoerd door plaatselijke rederijen, met indrukwekkend fraaie schepen en die verkochten als een gek; maar sinds twee jaar verkoopt men niets,” zo betreurt men.

 De verslechtering van Egypte als kruisvaartbestemming, betekent niet, aldus Frutos, dat de mensen geen cruises meer maken.

“Kruisvaartpassagiers zijn en blijven kruisvaartpassagiers. Ze willen steeds opnieuw weer deelnemen. Maar men verkiest veiligheid boven onzekerheid,” zo vat zij samen.

Voor de bedrijfsleider van vakantiereizen van IAG7 behoren Kroatië, Sicilië en de Canarische Eilanden tot de bestemmingen die voordeel ondervinden van de verslechtering van de veiligheid in Egypte.

Net zoals gebeurde in de Arabische Lente, kan de instabiele politiek in Egypte als effect een omleiding van het toerisme naar Spanje hebben, wat beslissend kan zijn voor het overleven van de van crisis in de sector.

De verwachtingen die de Alianza para la excelencia turística (Exceltur) eind juli 2013 heeft, laten als hoofdelement het herstel in de sector zien vanwege de turbulenties in Egypte; wat een verbetering in de sector te zien kan geven van 70%, dit geldt ook, maar in veel mindere mate, voor de instabiliteit in Turkije.

“Spanje, dat een beetje duurder is, is een veilige toeristenbestemming; zeker, wat betreft onzekerheid, of tegenslag van geopolitieke aard zoals de Egyptische,” heeft destijds de vicevoorzitter van Exceltur, José Luis Zoreda, laten weten.
kleurlogoCanarias-7.png 


Slecht weer zorgt voor annulering afmeren
van het kruisvaartschip ‘MS The World’  met miljonairs aan boord

De Kamer van Koophandel  kritiseert
de gebreken aan de pier  van Los Mármoles

ARRECIFE - vrijdag 1 maart 2013 - Het voor het komende weekeinde aangekondigde slecht weer heeft het programma van het cruiseschip 'MS The World -, bekend om de vele miljonairs die aan boord zijn - voor het bezoek aan Lanzarote doen wijzigen. Het schip zou op zaterdagochtend 2 maart afmeren in Arrecife  aan de pier van Los Mármoles - de haven van Lanzarote -  en daar verblijven tot zondagavond 3 maart 2013.

Het gebrek aan beschutting van de schepen als de gebruikelijke windrichting verandert, heeft onzekerheid veroorzaakt bij de schepen die willen aanleggen in de haven van Los Mármoles, waardoor men regelmatig te maken heeft met annuleringen. Dit feit heeft herhaaldelijk klachten opgeleverd van o.a. autoriteiten en bedrijven.


                   Het droomschip MS The World in de haven van Arrecife;
                               dit weekeinde toch maar even liever niet...
Wat dit betreft, moet worden opgemerkt, dat de Kamer van Koophandel (KvK) van Lanzarote op vrijdagmiddag 1 maart 2013 een communiqué met harde kritiek heeft doen uitgaan, waarin men aangeeft, “dat men door het gebrek aan infrastructuur in de haven van Los Mármoles en de vertraging van investeringen door de Autoridad Portuaria de Las Palmas (het Havenbestuur van de Provincie las Palmas), talrijke financiële verliezen genereert voor het eiland.”

De voorzitter van de KVK van Lanzarote, José Torres Fuentes, is van mening, “dat er geen slechtere haven is dan die, welke voortdurend in onzekerheid verkeert, omdat de scheepvaart altijd zekerheid zoekt.”

De annulering van dit cruiseschip veronderstelt een groot verlies te zijn voor de talrijke bedrijven die de aankomst van een schip verwachten wat heel bijzonder is vanwege de eigenschappen van haar passagiers.
1-AAAAislas-canarias-126.jpgTussen 8 en 12 januari 2013: aankomst van 12 cruiseschepen in  Santa Cruz de Tenerife
met 26.820 passagiers aan boord

SANTA CRUZ DE TENERIFE - maandag, 7 januari 2013 - De haven van Santa Cruz de Tenerife ontvangt in de tweede week van januari 2013 twaalf cruiseschepen met 26.820 aan boord - 20.470 passagiers en 6.345 bemanningsleden - wat neerkomt op 6.800 bezoekers meer, dan in de eerste week van 2013.

De toename dankt men voornamelijk door het afmeren van vijf cruiseschepen op zaterdag 12 januari 2013,  als de ‘Aidasol’, ‘La Belle de l'Adriatique’, de ‘Aidacara’, de ‘Norwegian Spirit’ en de ‘Saga Sapphire’ gelijktijdig  in  de haven liggen van 12 uur ‘ s middags tot 19:00 uur, en 8.385 cruisepassagiers de stad bezoeken.

Van hen komen er 2.000 aan boord van de ‘Norwegian Spirit, die 950 bemanningsleden telt. 1.200 passagiers doen dit met de ‘Aidacara’ met 600 bemanningsleden. De ‘Saga Sapphire’ heeft 600 passagiers en 350 bemanningsleden, terwijl de ‘AidaSol’ en ‘La Belle de l’Adriatique’ hun wekelijkse afvaart maken.

2.200 passagiers verlaten het schip van Aida Cruises en evenzovele gaan er aan boord, in geval van ‘La Belle’ gaat het om 370 personen, beide schepen tellen in totaal een 765 koppige bemanning.

Op dinsdag 8 januari 2013 komt de ‘Aidabelle’ aan vanuit Gran Canaria en heeft als bestemming Funchal, met 2.200 cruisepassagiers en 620 bemanningsleden.
De ‘Arcadia’ doet hetzelfde op woensdag 9 januari, maar dan met 2.000 cruisepassagiers en 850 bemanningsleden.

Op vrijdag 11 januari 2013 is de afvaart van de ‘Thomson Majesty’ met in totaal 2.400 cruisepassagiers en 550 bemanningsleden. Zij ligt samen met ‘La Belle de l'Adriatique’ en de ‘Saga Ruby’, in de haven, het laatstgenoemde schip heeft 700 passagiers aan boord.

De week wordt afgesloten met de ‘MSC Divina ‘ en de ‘Braemar’, het laatstgenoemde schip laat 850 passagiers achter op het eiland en neemt evenzovele aan boord, om aan haar overtocht te beginnen. Op zondag 23 januaru 2013  telt  de haven van Santa Cruz de Tenerife zodoende 4.900 cruisepassagiers en 1.450 bemanningsleden wat neerkomt op 6.350 stadsbezoekers.
kleurlogoCanarias-7.png


Een Nederlands schip in het kruisvaartseizoen
La Luz ontvangt voor het eerst de ‘Rijndam
het schip met 600 kunstwerken uit de 17de, 18de en 19de Eeuw

LAS PALMAS DE GRAN  CANARIA - vrijdag 27 april 2012 - Puertos de Las Palmas viert voor de eerste keer de aankomst van het kruisvaartschip, met de overhandiging door de havendirecteur, José Miguel Pintado, van een herinneringsschild aan kapitein Timmers, ook zijn er herinneringsplaquettes overhandigd door de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria en de Real Sociedad Económica de Amigos del País de Gran Canaria.

Het trans-Atlantische schip van de Holland America Lijn onderscheidt zich door het behoud van het beeld van de schepen uit de tijd van de Nederlandse ontdekking van de wereld.
 
 

De 'Ryndam' is gedecoreerd met ruim 600 kunstwerken en voorwerpen uit de 17de,, 18de en 19de Eeuw, waarvan sommige representatief zijn voor de Nederlandse scheepvaartgeschiedenis.In het hart van het schip staat in een drie verdiepingen tellend atrium de monumentale fontein van Gilbert Legibre, uit Pietrasanta (Italië). In de kunstcollectie bevinden zich kunstwerken die afkomstig zijn van schepen uit de geschiedenis van de Holland America Lijn van de afgelopen 130 jaar.

1.258 passagiers
Kapitein Timmers legt uit, dat het merendeel van de passagiers bestaat uit Europeanen en Amerikanen in de leeftijd van tussen de 30 en 65 jaar, die een rustig schip zoeken met een elegante sfeer. Timmers laat weten , dat het schip een rondvaart maakt van 21 dagen met vertrek uit Rotterdam en tussenstops in Dover, Noord Spanje, op Madeira, Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, in Cádiz, Lissabon en vervolgens terugkeert  naar Rotterdam. De prijs van deze cruise varieert tussen de d $2.500 en $6.000, al naar gelang de hut en de dienstverlening.


* 

De kapitein van de 'Ryndam' merkt op, “dat de kruisvaartindustrie voldoende concurrerende tarieven biedt  in vergelijking met  die, welke de hotels aan de wal aanbieden, en hoewel door de crisis de prijzen iets lager zijn, blijven de schepen winst maken op de passage.
 
Op de bovenste etage van het atrium bevindt zich een gevarieerde afdeling met drie bars, waar respectievelijk champagne, cocktails en bier van het vat aangeboden worden. ’s Avonds zijn er   zijn live muziekoptredens. Op dezelfde etage bevindt zich een zaal voor klassieke muziek, waar elke avond een ander ensemble optreedt. Daarlangs bevindt zich het vijfsterren restaurant met menu’s van 10 tot 25 dollar, die niet in de kruisvaarprijs zijn inbegrepen.

Het in  1994 door de Italiaanse scheepswerf Fincatieri gebouwde schip heeft in 2010 een renovatie ondergaan met ombouw van de openbare ruimten, modernisering van de salons en een nieuwe recreatieruimte die MIW wordt genoemd, met de drie thematische bars en uiteraard alle voorzieningen , zoals spa’s, die men op een modern kruisvaartschip mag aantreffen.
 
De 'Rijndam' is 220 meter lang, waardoor het een lang casco heeft, maar slechts plaats biedt aan 1.258 passagiers, en 600 bemanningsleden. Bijzonder is, dat het schip een groot zwembad met schuifdak heeft. In de zomer worden de meeste kruisvaarten gemaakt naar de Oostzee.
kleurlogoCanarias.png
 


De Haven verlengt pieren voor kruisvaartschepen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 18 april 2012 –  De Autoridad Portuaria de Las Palmas (het Havenbedrijf van de Provincie Las Palmas)  is op maandag 16 april 2012 begonnen met het verlengen van de Santa Catalina-pier, die 205 meter langer gaat worden.

De joint venture van bedrijven die de aanbesteding gegund heeft gekregen zal zeven gigantische caissons bouwen van 2.300 ton gewapend beton die de pier moeten gaan verlengen, zodat er gelijktijdig vijf cruiseschepen kunnen afmeren, tegenover de huidige drie. Het werk is aanbesteed voor een bedrag van €4.247.686.= en zal gereed moeten zijn in oktober 2012, als het winterseizoen voor de cruisevaart begint.

                   Drie cruiseschepen in de Haven van
La Luz y de  Las Palmas.

De tijdelijke 'joint venture', bestaande uit de bedrijven Syocsa-Inarsa en FCC, vervoeren vanuit het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje) een mal die in de komende dagen zal aankomen bij de reina Sofiapier.  Door de verlenging  van de oostelijke pier met 25 meter, zal deze 325 meter lang zijn en dit wordt uitgevoerd door middel van het afzinken van twee betonnen caissons met een afmeting van 10,6 x 22,45 x 12,50 meter.

Op zijn beurt zal de verlenging met 160 meter van de oostelijke pier ervoor zorgen, dat deze 581 meter lang wordt, wat gerealiseerd wordt door het afzinken van vijf  betonnen caissons met een afmeting van 8,25 x 31,90 x 14 meter.

De westelijke pier, die het dichtst bij de Base Naval is gelegen, zal dan drie cruisschepen kunnen gaan ontvangen. De westelijke pier kan een ander groot schip herbergen, dat uitsluitend voor passagiersvervoer is bestemd. Bij de centrale pier, dit wil zeggen, die tegenover het winkelcentrum, bevindt zich nog een andere afmeerplaats voort recreatieschepen. De Santa Catalina-pier zal vanaf oktober 2012 beschikken over kades waaraan gelijktijdig vijf kruisvaartschepen kunnen afmeren.

De drijvende blokken van gewapend beton zal men bouwen bij de Reina Sofie-pier en die worden dan versleept naar de westelijke en de oostelijke Santa Catalina-pier, om  daar te worden afgezonken en te worden gevuld met verzwaringsmateriaal. Dit, nadat duikers de zeebodem hebben geëgaliseerd en geprepareerd voor het afzinken van de blokken gewapend beton. De kikvorsmannen worden bij hun werk ondersteund door schepen en machinerie, zodat ze deze klus kunnen klaren.

De sterk toegenomen groei van de aankomst van kruisvaartschepen, met 40% in de aankomst van toeristen,  heeft ervoor gezorgd, dat er in 2011 bijna 426.000 passagiers de stad hebben aangedaan. Vanwege deze aanhoudende  lawine aan bezoekers heeft het Havenbestuur deze campagne  en die van 2013/2014 uitgebreid door het versneld aanleggen van de verlenging van de Santa-Catalina-pier.

De ankerplaats Las Palmas
De Santa Catalina-pier is de eerste die is aangelegd in La Luz en is tegenwoordig de pier bij uitstek, voor het afmeren van kruisvaartschepen. De locatie heeft in 2010 een interntionale onderscheiding gekregen.

Op 26 februari 1883 is de eerste steen gelegd voor de bouw van de Santa Catalina-pier, loodrecht op de golfbreker binnen het oorspronkelijke project met de naam Puerto del Refugio de La Luz (Toevluchthaven van Het Licht). Met een lengte van 600 meter beschikte men over voldoende ruimte voor de ontscheping van auto’s en passagiers. De aanleg is voltooid op 11 augustus 1902. In 30 jaar tijd  is Santa Catalina in de basis van de  Puerto de Las Palmas (Haven van Las Palmas),  waarbij het een van  de belangrijkste pieren  is, en vooral die, met de meeste lengte.

De pier is getuige geweest van de aankomst van de eerste cruisepassagiers die vanuit Engeland naar de Canarische Eilanden reisden. De stoomboten van de Castle Line en van de Yeoward Line, met een capaciteit voor 80 passagiers, waren welbekend op de lijndienst van Liverpool naar de Canarische Eilanden, met een tussenstop in Lissabon en Madeira. Een soortgelijke route, die tegenwoordig wordt uitgevoerd met de passage van 2.000 opvarenden en die, op sommige schepen, wel meer dan 4.000 passagiers bedraagt.

De komst van toeristen in de eerste helft van de 19de Eeuw heeft een grote uitwerking gehad op de samenleving en de cultuur van de hoofdstad van Gran Canaria. De zin: “Hoy lunes llega el Castle y mañana martes el Yeoward” (“Vandaag maandag, komt de Castle aan en morgen dinsdag, de Yeoward”) heeft het folkloristische, Canarische lied “El Tartanero” populair gemaakt. (De tartanero is de koetsier van een tartano: een klein tweewielig rijtuig met kap).

Vanaf 1935 veranderde La Luz in een reguliere aanlegplaats voor de grote trans-Atlantische overtocht en de toeristische cruisevaarten. Het was het tijdperk van de beroemde schepen met de drie schoorstenen.

Na de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen daravan, heeft het toerisme met cruiseschepen opnueuw aan populariteit gewonnen. In 1993 is het Havenbestuur begonnen met het herstel van deze markten en in  2012, heeft men de belangrijkste beurs georganiseerd in de wereld van de kruisbvaarrschepen, waarbij de haven een onderscheiding heeft ontvangen voor de beste omgeving.
kleurlogoCanarias.png


 

publicidad-cruceros-2.jpg

e-39.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--515.jpg

zon-160.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb