site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-128.jpg

mapa-canarias2-3.jpg


De beste maagdelijke stranden van Europa zijn in Spanje

FUERTEVENTURA - zaterdag 12 januari 2019 - Gids voor een bezoek aan Fuerteventura, het op een na grootste eiland in de Archipel, met uitzicht op spectaculaire ongerepte stranden

Om vele dagen van het jaar verlaten stranden te vinden, zonder flatgebouwen te voet, hoeft men niet ver te reizen.

Er zijn er in verschillende delen van Spanje.
Deze keer reist men naar Fuerteventura, op de Canarische Eilanden, een geweldige bestemming om te ontdekken in de winter, wanneer het Península (
Schiereiland = het vasteland van Spanje) van de kou rilt.

index-132.jpgPenínsula de Jandía, al sur
Playa de Sotavento.
Het eiland roept de Sahara omgeving op met zijn dorre, oker- en oranje tonen van het landschap vanaf een centrale vlakte naar de kust. In het Zuiden ziet men de meest opmerkelijke bergen die samen het lange schiereiland Jandía vormen dat wordt omringd door stranden die net zo mooi zijn, als eenzaam. Zoals de 22 km van het strand van Sotavento - een bestemming die wordt gedroomd door windsurfers en kite surfers van de wereld en het hoofdkwartier van een internationaal kampioenschap - die van Cofete, aan de westkust, de meest afgelegen en ontoegankelijke, of de imposante Barlovento, die het perfecte voorbeeld is van het kustlandschap van Fuerteventura.

Waar: Volg de FV-2 weg naar Morro Jable en ga vandaar verder naar de vuurtoren van Morro Jable en de Puertito de la Cruz, een schilderachtig Zuidelijk einde van het eiland. Om bij Cofete en Barlovento te komen, heeft men tijd nodig en een voertuig dat op deze circuits kan rijden.
tefia1-kMXC--510x287abc.jpg
Tefía, playa de Los Molinos
Playa de Los Molinos, in Tefía.

De kust wordt abrupt, naar de wind toe in de gemeente Tefía en met locatie naar kleine stranden zoals die van Los Molinosnaast de Puertito de los Molinos, een oud vissersdorpje, een rustige plek voor een familiestreand met gouden zand. Naar het binnenland toe wordt de stad Tefía bestuurd door de bergachtige profielen van de bergen Cuchillos en de Muda. Mem is in het midden van het eiland en een van de beste plaatsen om de hemel te observeren, omdat het een observatorium heeft, omdat men het voorrecht heeft om te genieten van een eiland.

Waar: Via de FV-20 afwijkende richting naar de FV-30 die leidt tot de snelweg FV-207. Voordat men aankomt in de stad Tefía, neemt men de lokale weg die afdaalt naar Puerto de los Molinos.
Corralejo1-kMXC--510x287abc.jpg
Dunas de Corralejo
Parque Natural Dunas de Corralejo.
Op Fuerteventura zijn de passaatwinden die vaak vanuit het Noordoosten waaien veel voorkomend. Ze vinden geen bergen die hun luchtvochtigheid stoppen, daarom is het eiland zo droog. Ze bieden echter het milde klimaat dat het hele jaar door wordt genoten. Ze zijn ook de oorsprong van de duinen als die het beste duingebied vormen op Canaris in het Noordoosten van het eiland, dat van Corralejo. Zich bewust van stedelijke ontwikkeling als een natuurpark is een front van acht km duinen met waardevolle planten. Het witte zand voor het Atlantische blauw vormt het beste beeld van een paradijs van zand en oceaan.

Waar: De FV-1 weg naar de stad Corralejo en de FV-1a doorkruist de beschermde duinen in de lengterichting.

islote-lobos1-kMXC--510x287abc.jpgIslote de Lobos
Isla de Lobos.
Gelegen tussen Lanzarote en Fuerteventura, het behoort tot het laatste en ligt amper twee kilometer er vandaan. Om het te bereiken moet men de zeearm oversteken die bekend staat als El Río. De zoutwatervijvers van de kust bieden tal van steltlopers, de botanische diversiteit die het herbergt, en de hoge ecologische waarde voor broedende soorten, zoals de visarend, plaatselijk bekend als guincho, en de trekvogels die er rusten, maken het tot een essentiële bestemming. Het heeft ook een waardevolle zeebodem, een paradijs om te duiken.

Waar: de FV-1 weg naar de stad Corralejo vanuit wiens haven er regelmatige boten zijn met het eilandje waar men  de dag kan doorbrengen. Er zijn ook excursies met transparante rompboten om de zeebodem van het eiland te observeren.

acantilados-ajuy-kMXC--510x287abc.jpgAcantilados de Ajuy, Macizo de Betancuria
Acantilados de Ajuy.

De eerste vulkanische uitstoot die aanleiding gaf tot het eiland onder de zee vond 70 miljoen jaar geleden plaats. Men  worden geconfronteerd met het oudste eiland van de Archipel. Marine sedimenten werden toegevoegd aan het aardmagma, en een mooi voorbeeld van dat geologische sandwich zijn de kliffen van Ajuy. Men is in het bergachtige massief van Betancuria en men zal baden vamaf het strand waar de veroveraars ontscheept zijn.

Waar: Op de FV-30 weg, met een halte aan het Las Peñitas uitkijkpunt om het Betancuria Rural Park te bewonderen, dan verder langs de FV-621 naar het strand van Ajuy naast het historische Puerto de la Peña waar men nog steeds onderdak vindt van de vissersboten van de Atlantische stormen. Een pad van 1,2 kilometer leidt naar de zwarte lava en de gele kliffen van het fossiele zand, die tussen de vulkanische emissies zijn afgezet.>
lapared-fuerteventura-k47-U301827431099IH-510x387abc.jpg
Playa del Viejo Rey, La Pared
La Pared.
De landengte die het schiereiland Jandía van de rest van het eiland scheidt, staat bekend als La Pared, een prachtige zanderige, of jable arm. Naast het toeristische centrum van La Pared, waar de meest populaire surfscholen zich bevinden, ligt de mooiste hoek van dit deel van de bovenwindse kust, het strand van de Viejo Rey (Oude Koning. Hoewel bezocht door surfers, is het een prachtige badplaats en een wandeling langs de kust. In het Noorden is het kleine strand van La Pared minder druk en ook erg mooi.

Waar: Door de prachtige weg die leidt naar Pájara, de FV-617, naar de woonwijk La Pared gelegen naast het strand.

playa-negra-kMXC--510x287abc.jpgLa Atalayita, playa de Pozo Negro>
Playa de Pozo Negro.
Het eiland bezit voorouderlijke menselijke nederzettingen waarin het heilige karakter heeft overleefd van de aboriginals of majo's zoals de berg Tindaya, de geërodeerde vulkanische python die nog steeds duizenden van zijn antropomorfe gravures behoudt. Hoewel het de beste manier is om de woning van de majo's te zien, is om naar de archeologische vindplaats van de stad van de Atalayita te gaan. De aboriginals kozen de plaats voor de vruchtbare gronden en de beschikbaarheid van zoet water, en voor de nabijheid van de kust en zijn mariene rijkdommen. Naast het viscentrum waar het ravijn van Pozo Negro eindigt, is er een strand met dezelfde naam dat door de eilandbewoners wordt bezocht met zijn callaos of rotsblokken.

Waar: bij de FV-2, naast de Malpaís Grande, staat de heuvel van de Morro de La Atalayita, vanwaar de prehistorische stad aan de voet ervan zijn naam kreeg.

cotillo-kMXC--510x287abc-1.jpgEl Cotillo, playas de El Tostón

Playas de El Cotillo.
In het Noordwesten, naast het dorp El Cotillo, vindt men enkele van de beste stranden om te windsurfen en kitesurfen, maar ook voor een duik in de zwembaden die de rotsen beschermen tegen de getijden zoals op het strand van Los Lagos of ontdek prachtige wilde stranden zoals die van de Aljibe,de grot en de adelaar. Het is ook tijd om de stad met typische huizen en zijn haven te bezoeken. Bewaakt door de toren van El Toston sinds 1790 om invallen van piraten te voorkomen.

Waar: Via de FV-10 bereikt men El Cotillo. Ga vervolgens naar de vuurtoren van El Tostón op Punta Ballena, die de ondiepten van de Straat van La Bocaina bewaakt die Fuerteventura van Lanzarote scheidt, en geniet van het Museo de la Pesca Tradicional

(Museum van Traditionele Visserij) dat onderdak biedt.

Faro y Saladar de El Matorral

morro-jable-kMXC--510x287abc.jpg
Playas de Morro Jable.
In het Zuiden, voor het bereiken van Morro Jable, een van de belangrijkste toeristische centra van het eiland, strekt zich het strand van El Matorral uit. Onmiskenbaar voor zijn vuurtoren, in gebruik sinds het einde van de vorige Eeuw, en omdat het een prachtig ecosysteem aan de kust heeft dat bekend staat als de Saladar de Jandía. Het hoogwater bevordert de groei van een unieke plantengemeenschap die gewend is aan een hoge concentratie zout en waarop men zal wandelen dankzij de verhoogde houten loopbruggen die naar het strand leiden. Het is ook een uitstekend toevluchtsoord voor zeevogels die nestelen, of hun toevlucht zoeken, in de struiken.

Waar: Door de snelweg FV-2 die naar het schiereiland Jandía gaat en arriveert tot Morro Jable die nog steeds zijn oude lay-out bewaart, is de essentie van zeemansdorp.
caleta-fuste-kMXC--510x287abc.jpg
Caleta de Fuste, Salinas de El Carmen
Caleta de Fuste.
Het is een van de hoeken van het eiland die het meest wordt bezocht door de aantrekkelijkheid van het gouden zand van de Caleta de Fuste en zijn toeristische diensten, evenals door de jachthaven. In de buurt bevinden zich de Salinas de El Carmen, een oude zoutmijn die is omgebouwd tot zoutmuseum, en de faciliteiten verklaren het belang dat de zoutwinning op de Archipel had sinds de verre tijden en de exploitatie van 1720.

Waar: Door de FV-2 na het passeren van Caleta de Fuste en zijn vestingwerk van de 17de  Eeuw bereikt men de stad Las Salinas. In de faciliteiten zal men  een skelet van 19 meter van gewone visgraat zien dat de mariene diepten toont door de walvisachtigen die de eilandkusten bezoeken.
000logo-kopie-148.jpg


Het mysterieuze
playa de palomitas de maíz
(strand van maïs)

FUERTEVENTURA - zaterdag 8 december 2018 - Het eiland Fuerteventura herbergt een van de meest curieuze locaties om te zonnebaden in de wereld. Het ligt in het Noordelijke gebied wanneer van Majanicho naar El Cotillo wordt overgestoken. Het zand loopt niet uit de hand. Het blijft, omdat het de vorm van maïs heeft. Majanicho is een  naam met Carthaagse culturele invloed en was een gebied dat veel felbegeerd werd door piraten.

Het playa de las palomitas (popcornstrand) ligt in de baai van El Hierro en is toegankelijk nadat men door een gebied van lokale vegetatie is gegaan, gevormd door gaspeldoorn. Het strand heeft de mogelijkheid om te baden. Het is ideaal om te surfen. Maar zonnebaden in deze ruimte is iets unieks. Vanwege de textuur en de kleur van dit soort zand, is het kijken naar de zonsondergang in beweging naar een andere wereld.
islas-canarias-palomitas4-U301320696085nCE--380x285abc-1.jpg
De zonsondergang
Dit zand in de vorm van maïs heeft als oorsprong dat het witte koraal van het oppervlak zodanig is uitgehold dat men dat effect in de palm van de hand heeft. Uiteraard iets zoutig; maar niet eetbaar zoals de popcorn die men bij de bioscoopdeur kan nuttigen.
islas-canarias-palomitas5-kCPF--540x285abc.jpg

Na dit gebied met popcornzand bereikt men La Seba, El Rincón, en Punta Blanca. De piraten die het eiland aanvielen, werden in de 17de Eeuw bewaakt door wat nu bekend staat als Torre del Toson. Toeristen kennen het gebied als ‘Pop Corn Bay’.
000logo-1090.jpg


Puerto Cabras (Geiten Haven):
De vroegere naam van de hoofdstad van Fuerteventura die ‘voor waardigheid’ werd veranderd

De geschiedkundige Agustín Cantero handhaafde
 "de mentale sluiting van een paar, zo onhandig als het absurd is,
hij beschouwde de benoeming van Cabras (Geiten) als onwaardig
en verbond , “ het tegenwoordige van  deze stad met zijn verleden."

FUERTEVENTURA - vrijdag 30 november 2018 - Wat men tegenwoordig kent, als Puerto del Rosario, dat ooit een andere naam had: Puerto Cabras. Deze benaming, voorafgaand aan de verovering vanwege de hoge aanwezigheid van het vee van die diersoort, werd gewijzigd met unanieme instemming van de Gemeenteraad van de hoofdstad van Fuerteventura, ondanks het proefschrift tegen deskundigen uit de geschiedenis van de Universiteit van La Laguna.

Een van de door de politici aangevoerde redenen is  “dat Puerto Cabras  duidelijk vernederend en ontluisterend was, de ontvankelijkheid van de buren aantastte, en de waardigheid van de inwoners verachte."

DtATo-NOWwAA-uMMB-kUVB--620x349abc.jpgHet plenaire akkoord gaf aan, “dat Puerto del Rosario was opgericht omdat het zeer gastvrij was en tegelijkertijd een bewijs was van het katholieke gevoel van de Spaanse ziel. Puerto del Rosario, in christelijke zin gestigmatiseerd en zelfs gezaaid in de hoofdreden, tot een dergelijk  extravagante en belachelijke benaming die aan de hoofdstad werd gegeven en die vanaf nu Puerto del Rosario wordt genoemd."

Onder de namen die werden voorgesteld was Puerto Luis,  of Puerto Victoria. Aangezien de Virgen del Rosario (Maagd van de Rozenkrans) de beschermheilige van de stad is, werd na toestemming van de religieuze autoriteiten om toestemming gevraagd om het Puerto del Rosario te noemen.

De overeenkomst werd gesloten in april 1955. In de tekst die aan de Centrale Regering werd gezonden, werd aangegeven , “dat Puerto Cabras zich leende voor de ironie van de slechtste smaak (...) om toe te staan dat in de toekomst de naam van Puerto del Rosario dat omwille van zijn eenvoud en redenen van alle orde problemen van toponymie zullen vermijden, waardoor de kinderen van deze stad worden bevrijd van de oude naam.”
Cao_qpIW-cAI-4nUo-kUVB--540x285abc.jpg
Nog steeds is er in sommige delen van het eiland sprake van aspecten gerelateerd aan de toponymie van Puerto del Rosario. In 1983 was hij op het eiland voor de gemeentelijke partijen Agustín Millares, die zei: “Deze hoek heette Puerto de Cabras, tenminste documentair, gedurende 530 jaar. (...) Niemand met een normale intelligentie, of een minimum aan gezond verstand, kan lachen om een teken dat zo geworteld is in deze geografie, zo impertinent op Fuerteventura. Maar werd door sommigen beschouwd als een ergernis, reden voor ironie en hilariteit voor vreemdelingen zonder papieren. (...) De mentale sluiting van een paar, zo onhandig als absurd, beschouwde de naam Cabras onwaardig en schrapte de verbinding van deze stad met haar gisteren.” De verandering van benaming van 1955, officieel sinds 1956, werd niet aan het publiek voorgelegd.
000logo-1001.jpg


Het satirische tijdschrift ‘El Jueves’
lacht opnieuw over Fuerteventura

De recente publicatie van het satirische tijdschrift is niet onopgemerkt gebleven

FUERTEVENTURA - donderdag 31 mei 2018 - Het eeuwige debat opent opnieuw de grenzen van humor. Het tijdschrift 'El Jueves' heeft  op woensdag 30 mei (Día de Canarias), een 'gids om te overleven op Fuerteventura’ gepubliceerd, waarin  men vertelt wat men nodig heeft om te overleven op een locatie zo vreselijk als Fuerteventura, aldus het satirische tijdschrift. Deze publicatie heeft zowel aanhangers als tegenstanders..

"Het lijkt enigszins vervelend om een deel van de beroemde affiches van 2016 te herwinnen om de Canarische Eilanden te feliciteren," reageer op Twitter een van de minder radicale meningen. Anderzijds, als het waar is dat er meningen zijn voor alle smaken, zijn er meer geplaagde personen vanwege de publicatie van het bestverkopende tijdschrift op woensdag.

fu-1.jpg

g-9.jpg

Fuerteventura, de Caraïben van de armen. Het Melbourne van de Atlantische Oceaan, maar met een plaatselijk accent dat steeds onbegrijperlijker is.  Laten we gaan voor De (Grote)  Matig geweldige golf!

h-5.jpg

BENADERING VAN HET SLAGVELD

  1. MAJORERO Zo moet men de bewoners van Fuerteventytra noemen, Ja, wij zijn ook van mnening dat hun hogerkust ‘ sufend’ is.
    2. EEN VOERTUIG HUREN Het openbaar vervoer van dit eilend is hemels: het komt een keer voorbij elke 70 jaar, net als de komeet Halley.
    3. PAPAS ARRUJADAS MET MOJO PICÓN Het plaatselijk basisrecept. Men mag niet nalaten ze te eten, En ze maken de kont als brandend vuur!

Het is niet de eerste keer dat het gebeurt        

In 2016 pleitte vertegenwoordigers van de Majorera-maatschappij voor een vignet dat men opdroeg aan Fuerteventura waarin is het satirische tijdschrift uitgevonden vanwege de klachten van verschillende men de inwoners van het eiland, en de efficiëntie van hun openbaar vervoer, naast andere zaken , bespotte.

"Ondanks het ongemak veroorzaakt door het artikel dat in de laatse week van mei 2018 is gepubliceerd, hebben de Canarische autoriteiten ontkend betrokken te zijn bij de aanval en de Majoreras cellen worden verondersteld zich in Barcelona te hebben gevestigd,", vervolgt de fictieve kroniek van wat er is gebeurd en nu terugkeert naar de scène met de recente publicatie.

00000slas-canariaslogo-676.jpg


Vídeo: De indrukwekkende drone-beelden van Fuerteventura

FUERTEVENTURA - zondag 15 april 2018 - Jeroen Schrage is een licht-kunstenaar. Deze jongeman heeft weer een video- product van een kwaliteitsvolle toeristenbestemming gemaakt. Het eiland is afgelopen winter onderwerp geweest van een hoog technische drone-opname.

Na een aantal jaren van intensief filmen en videobewerking, heeft Jeroen besloten om van zijn hobby zijn beroep te maken.  
fuerteventura-islas-canarias-kpuD--420x236abc.jpg
                                                                  
VIDEO:
                                             https://vimeo.com/203632658

Jeroen Schrage heeft Fuerteventura opgenomen zoals men het niet eerder heeft gezien. Hij heeft de beste technologie gebruikt om de opnamen te maken. En men kan de polsslag voelen.
00000slas-canariaslogo-364.jpg


De kolonie buitenlanders werkt samen om de eilandbestemming te promoten

Het Eilandministerie van Toerisme
heeft een bijeenkomst met 65 Europese inwoners georganiseerd
om hun verlangens te kennen

FUERTEVENTURA - vrijdag 25 januari 2018 - De vicepresident en minister van Toerisme, Blas Acosta, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura heeft een ontmoeting gehad met ongeveer 65 buitenlandse bewoners van Fuerteventura - Duitsers. Oostenrijkers en Zwitsers - met het doel om hun verlangens te kennen en hun medewerking te vragen het eiland te promoten in hun herkomstlanden.

Blas Acosta, die werd vergezeld door de directeur van het Patronato de Turismo (plm. de VVV), Moisés Jorge, bedankte hen allemaal voor het bijwonen van de bijeenkomst en legde uit, dat deze bijeenkomst was voorgesteld met de bedoeling, "samen te werken aan een reeks benaderingen die ons zullen helpen  het eiland  te verbeteren, zodat we ons er allemaal comfortabel voelen."
colonia-extranjeros-1-1.jpg
De eilandminister van Toerisme dankte de Duitstalige kolonie ook voor de betrokkenheid in november 2017 tijdens de conferentie waarin het Patronato de Turismo (plm. de VVV) en het Gemeentebestuur van Pájara de voormalige Duitse bondskanselier Willy Brandt eerden, een van de grote promotoren van het Duitse toerisme in het Zuiden van het Eiland.

De Duitstaligen zegden toe samen te werken, met alles wat ze in handen hebben, “want met alles verbetert de kwaliteit van de bestemming,” heeft een van de deelnemers aan de ontmoeting opgemerkt

De ontmoeting ontstond in 2017 uit betrokkenheid bij het eerbetoon aan Willy Brandt. Er zijn ruim tweeduizend Duitstaligen op het eiland  - zoals Duitsers, Oostenrijkers en Zwitsers - en velen van hen wonen al meer dan 30 jaar op Fuerteventura. Ze hebben aangeboden om te helpen, op welke manier dan ook, om het kwalitatieve en vrijwillige aanbod te verbeteren, en de tekortkomingen die ze ontdekken over te dragen vanuit hun perspectief en cultuur, die hetzelfde is als die van de honderdduizenden toeristen die Fuerteventura bezoeken,  zodat men op toeristisch gebied concurrerend kan blijven.

Het Ministerie en het Patronato de Turismo (plm. de VVV) blijven de Majorero-bestemming versterken, niet alleen met de vele verbindingen met Europese landen, maar ook met de gevestigde buitenlandse kolonie om het eiland ook in hun land van herkomst te promoten.

Fuerteventura heeft het jaar 2017 afgesloten met een nieuw record in de komst van toeristen, met het bereiken van 3,4 miljoen bezoekers, en heeft een toename geregistreerd van zowel het internationale, als het binnenlandse toerisme; aldus de gegevens van het Patronato de Turismo (plm. de VVV).
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie-62.jpg


45% van de toeristen op het eiland
koopt de vakantie via het Internet

FUERTEVENTURA - Spaanse Nationale Feestdag, donderdag 12 oktober 2017 - Het toerisme is aan het veranderen en doet dat aan de hand van nieuwe technologieën, daaronder het Internet. Bewijs daarvan is dat 45%  van de toeristen dat het eiland  bezoekt de vakanties rechtstreeks reserveert en betaalt via het Internet, zonder de noodzaak naar reisbureaus, of naar reisorganisatoren te gaan.

Ongeveer 45% van de toeristen dat op het eiland  aankomt met het reguliere vliegverkeer stelt de vakantiepakketten (vluchten, logies, en andere diensten) rechtstreeks samen, en koopt deze via internetpagina’s zonder naar tussenpersonen te gaan zoals reisagentschappen, of reisorganisatoren; zo laat de minister van Toerisme, Blas Acosta, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, weten. De overige 55% doet dat via de reisorganisatoren.
image_content_2414556_20171010170332-1.jpg
Antonio Hormiga, Marcial Morales, Ylenia Alonso, en Blas Acosta, hebben op woensdag 11 oktober 2017 het  2º Congreso de Turismo y Tecnología Fuerteventura 4.0. gepresenteerd.
In elk geval, zo laat Acosta weten, bieden de klassieke reisorganisatoren nu ook hun diensten aan via het Internet.
Op zijn beurt heeft Antonio Hormiga, voorzitter van de  Asociación de Empresarios Turísticos de Fuerteventura (Asofuer) (Vereniging van Horeca-ondernemers), wat dat betreft uitgelegd dat voor de horeca-ondernemers het beter is, dat de toeristen ‘op rechtstreekse wijze’ reserveren via het Internet, “omdat via het klassieke systeem, er een aanzienlijk deel van de winst naar de reusorganisatoren  gaat,” echter, “wil dit niet zeggen, dat de reisorganisator niet een fundamentele pilaar blijft, behalve misschien voor etablissementen met weinig hotelbedden,” zo heeft hij toegevoegd.

Deze gegevens zijn op dinsdag 10 oktober 2017 gemarkeerd tijdens de presentatie van het 2º Congreso de Turismo y Tecnología Fuerteventura 4.0, (Tweede Congres van Toerisme en Technologie Fuerteventura 4.0,) dat   op 20 en 21 november 2017 zal plaatsvinden in het Palacio de Formación y Congresos (Paleis van Opleiding en Congressen) van Fuerteventura, en waarvan het programma bestaat uit  conferenties gericht op de bedrijfssector en het toerisme van het eiland. Naast de genoemde personen is de presentatie  bijgewoond door de president van het  Cabildo (/Eilandbestuur), Marcial Morales, en de eilandminister van Nieuwe Technologieën, Ylenia Alonso. Volgens Morales, “zal de technologie ons in staat stellen concurrerend te blijven zonder prijsoorlogen aan te gaan, nu de directe Mediterrane bestemmingen zich herstellen."
ZZZZIslas-canariaslogo-29.jpg


Fuerteventura: De molenroute

FUERTEVENTURA  - zondag 23 april 2017 - Fuerteventura, is met 340 kust en 152 stranden een exotisch eiland waar men tot rust komt op het witte zand onder de zon met het eten van geit, kaas en verse vis. In slechts een dag kan men de Molenroute rijden en de elementen bezoeken die decennia lang onschatbare diensten hebben bewezen aan de landbouwers van Lanzarore met het bewerken van graan.

De Molen van Lajares staat op een strategische locatie en vormt, samen met de kapel en een  molen aan de ander zijde van de weg, een uniek architectonisch geheel.

Maar het is in Villaverde waar men het geheel van molens aantreft dat het interessanste is van het eiland, en het is in Corralejo, El Cotillo,Tefía, Llanos de la Concepción, Antigua, Tuineje en Tiscamanita waar de meest iunteressante staan.
molino-2.jpg                                            Molino de Lajares en La Oliva.
In Tiscamanita bevindt zich het Centro de Interpretación de los Molinos (Voorlichtingscentrum van de molens), dat gevestigd is een een antieke, traditionele woning, die een handmolen; delen van de bakkerij;  en een een ruwe, cementen bakoven bevat.

Fuerteventura, is met 340 kust en 152 stranden een exotisch eiland waar men tot rust komt op het witte zand onder de zon met het eten van geit, kaas en verse vis.
In slechts een dag kan men de Molenroute rijden en de elementen bezoeken die decennia lang onschatbare diensten hebben bewezen aan de landbouwers van Lanzarore met het bewerken van graan.
De Molen van Lajares staat op een strategische locatie en vormt, samen met de kapel en een  molen aan de ander zijde van de weg, een uniek architectonisch geheel.

Maar het is in Villaverde waar men het geheel van molens aantreft dat het interessanste is van het eiland, en het is in Corralejo, El Cotillo,Tefía, Llanos de la Concepción, Antigua, Tuineje en Tiscamanita waar de meest iunteressante staan.

In Tiscamanita bevindt zich het Centro de Interpretación de los Molinos (Voorlichtingscentrum van de molens), dat gevestigd is een een antieke, traditionele woning, die een handmolen; delen van de bakkerij;  en een een ruwe, cementen bakoven bevat.
000islas-canariaslogo-kopie-166.jpg


Ezel-seks bij een hotelingang in Morro Jable

Een stel wilde majorero ezels heeft de aandacht op de natuur gevestigd onder de verwonderde blik van de toeristen

MORRO JABLE - woensdag 22 februari 2017- Wilde majorero ezels zijn de hoofdrolspelers in  een video die op Fuerteventura.is opgenomen bij de ingang van Hotel ‘Faro’, in Morro Jable.
De video is te zien via de sociale netwerken op het Internet, terwijl de ezels midden in de reproductie-actie verkeren, of dat tenminste proberen, onder de verwonderde en vermakelijke blik van een tiental toeristen.

Iedereen met een intelligente telefoon heeft de kans waargenomen om  het seksuele moment te vereeuwigen en een herinnering  mee te nemen aan de autochtone ezels van Fuerteventura die aandacht vestigden op de natuur.
sexo-burro-puertas-hotel-morro-jable-1_g.jpg                                                                  VIDEO:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2017/02/21/115981/sexo-burro-puertas-hotel-morro-jable-1_p.mp4
De dieren op de video behoren tot de kolonie wilde majorero ezels in de gemeente Pájara. Het gaat om een beschermde soort die met uitsterven bedreigd wordt en die niet altijd wild was.
De wilde majorero ezels, ook bekend als burros tragones (vreetzak ezels - alleseters) vanwege hun vraatzucht, behoorden in het verleden tot de landbouw van Fuerteventura, maar met de mechanisering van het boerenbedrijf  en de achteruitgang van de traditionele  landbouw, zijn ze door hun eigenaren in de steek gelaten, en hebben deze hen vrij laten grazen in de omgeving van Cofeteen  in de valleien van Vinamar, Esquinzo en Butihondo,  gelegen op het schiereiland Jandía.

Het instinkt deed de rest. Zoals in de video,  bezweken de ezels aan hun natuurlijke seksuele drift en plantten zij zich voort tot een  grote kolonie, en verblijven zij  vrij in Morro Jable zonder angst voor toeristen en voeden zij zich  vaak met de planten uit de tuinen in de omgeving. Vandaag de dag zijn ze meer een curiositeit voor de toeristen en zo nu en dan geven de ezels  een nummertje seks weg, zoals dezer dagen is  door de camera is opgenomen  met een scéne van slechts 20 seconden

Los burros tragones - de vreetzak-ezels
De wilde ezels op Jandía vormen een ernstig gevaar voor het verkeer en openbare tuinen en hotels

De gemeente Pájara  herbergt de enige kolonie wilde ezels van de Canarische Archipel en zoals gezegd is het een beschermde soort  die met uitsterven wordt bedreigd met ze vormen een serieus probleem, niet alleen voor het verkeer, maar ook voor de gemeentelijke groenvoorzieningen en  de talrijke hotelcomplexen in de toeristenplaats Morro Jable.
buhrostragones.jpg     Een kudde ezels grazend in de stadstuinen, onverschillig voor de passeren van een auto.
De ezelkolonie is in de afgelopen jaren gedecimeerd door  ongecontroleerde diefstallen van jonge dieren die vervolgens werden verkocht, niet alleen op Fuerteventura, maar ook naar de andere eilanden van de Archipel.

Het ontbreken van weidegronden in de  bergen heeft ervoor gezorgd dat de kuddes zij afgedaald naar de  stedelijke omgeving om zich te voeden met het gras van de gazons in de gemeentelijke groenvoorzieningen en de tuinen van de toeristencomplexen, waardoor ze ook een ernstig  gevaar vormen voor het autoverkeer. Er hebben zich al ernstige ongelukken door aanrijding voorgedaan.

De Gemeentebestuur van  Pájara weet niet hoe ze deze situatie moeten aanpakken. Een van de mogelijkheden is, dat men aan het studeren is op het inrichten van eetruimte op de berghellingen, om te voorkomen dat ze afdalen naar Morro Jable.

 “Het is een soort die we moeten beschermen omdat het een inheems ras is dat op uitsterven staat, maar de oplossing is niet gemakkelijk,” zo heeft burgemeester Rafael Perdomo opgemerkt; die toevoegt dat men een studie aan het uitvoeren is om de situatie van de kolonie in beeld te brengen, evenals de genetische zuiverheid van het ras.”
000islas-canariaslogo-kopie-5.jpg


'American Star', het spookschip van Fuerteventura

FUERTEVENTURA - donderdag 9 februari 2017 - Weinigen weten dat er voor de kust van Fuerteventura een schip de majreros in de gaten houdt, terwijl het met het verstrijken van de jaren weg roest; het gaat om de ‘American Star’.

In haar tijd was het, het meest luxueuze en belangrijkste, trans-Atlantische schip ter wereld. Het begon in 1939 de zeeën te doorkruisen, en deed dat zeven decennia. Het werd gedoopt door Amerika’s First Lady Eleanor Roosevelt, de echtgenote van de toenmalige president  Franklin Roosevelt.
16508636_1365567193507915_3309759922610828008_n.jpgDe eerste naam was S.S. ‘America; het werd een militair schip en tijdens de Tweede Wereldoorlog omgedoopt tot U.S.S. ‘Westpoint’. Nadien werd het genoemd: S.S.’Australis’; S.S. ‘Italis’, S.S.’Noga’; en S.S. ‘Alferdoss’, elke eigenaar wilde het zijn eigen naam geven.
Het was in 1993 dat de maatschappij Chaophraya het verwierf en het ‘American Star’ noemde. Wie zou zeggen, dat het na 54 jaar nog slechts één jaar zou varen; om definitief te eindigen in Canarische wateren, of op Canarische bodem, zoals men kan zien.
16508776_1365567236841244_1507300281166614478_n.jpg

Op 15 januari 1994 zorgde een flinke storm ervoor, dat men de controle over het schip verloor. De bemanning streed twee dagen opdat het niet zou zinken,  maar op 17 januari moest men het schip pet helikopter  verlaten. Een dag klater legde het voorgoed aan bij Playa de Garcey, in de gemeente Pájara.
16507866_1365567213507913_5644473805029589866_n.jpg

Terwijl de eigenaren en de verzekeringsmaatschappijen streden, brak het schip in twee, en verdween de achtersteven in zee, en plunderaars maakten  vrijwel alles buit wat zich in het interieur bevond. Sommigen kwamen om bij de poging.
Uiteindelijk werd het historische trans-Atlantische schip als geheel verloren verklaard, en aan haar lot overgelaten. De gigantische verlaten reus is een is een attractie voor toeristen en toeschouwers die het kunnen zien  na het afleggen van lange, stoffige wegen.
Helaas heeft het schip de levens genomen een aantal mensen die probeerden om de ingewanden te verkennen; wat ertoe heeft geleid, dat het wrak door sommige, plaatselijke bewoners ‘el barco fantasma’ (‘het spookschip’) wordt genoemd.
zzzslas-canariaslogo-kopie-66.jpg


Een miljoeneninvestering in Stella Canaris
herstelt in 2018 de logiesaccommodatie
voor 3.000 hotelbedden in Morro Jable

PÁJARA - vrijdag 20 januari 2017 - Een heel erg groot complex Stella Canaris, Stella Dunas, Stella Paradise is op 1 juli 2013 definitief gesloten; het was failliet, nadat het in 2003 in  de problemen was geraakt. De gasten die er nog verbleven werden massaal omgeboekt naar andere locaties. Volgens zeggen, was het daar door het verval  te vies voor woorden. Er werd gestaakt door het personeel en gasten werden op straat aangesproken, of ze geld wilde doneren want het personeel had 4 maanden geen salaris ontvangen en er bestond een grote belastingschuld en men had problemen net de leveranciers. Nu het grote hotelcomplex Stella Canaris is aangeworven door de hotelketen Labranda Hotels & Resorts zal het in 2018 weer geopend worden, na een renovatie die dan  ruim 70 miljoen euro gekost zal hebben.

De hotelketen Labranda Hotels & Resorts, de nieuwe hotel-devisie van de Duitse FTI-Groep, heeft, na een periode  van maandenlang onderhandelen, in de tweede helft van 2016 het hotelcomplex Stella Maris verworven in Morro Jable in de gemeente Pájara. Het enorme hotelcomplex is gesticht in de jaren ’70 door de Duitser van Iraanse afkomst Hossein Sabet, nadat hij een noodlanding van zijn helikopter op het Strand van Jandía als een signaal zag voor de bouw van een groot hotel in het gebied.
Foto_LabrandaHotels_StellaCanaris_10102016.jpg

De ondernemer Hossein Sabet bedacht de faciliteit als een hotelcomplex met 1.250 hotelbedden, en een palmentuin , bestaande uit 20.000 palmbomen en een grote dierentuin met o.a. exotische vogels, krokodillen en stokstaartjes, die in 2013 door honger elders ondergebracht moesten worden.
zoo.jpg                                                            VIDEO:
                                   https://youtu.be/59i-buVA9Rs
StellaCanaris.jpg                                             Stella Canaris voor de sluiting in 2013.>
De verwaarloosde staat waarin het complex zich maanden na  de sluiting bevindt, baarde de bewoners van Pajára en de Asociación de Empresarios Turísticos de Fuerteventura, Asofuer, zorgen. Iets wat de fotograaf Cristian Rodríguez zichtbaar heeft weten te maken met zijn werk ‘Espacio Habito’ (‘Bewoonde ruimte), zie:
http://www.yorokobu.es/el-disparate-urbanistico-de-fuerteventura

Na de recente verwerving door Labranda Hotels & Resorts wordt de infrastructuur bewaakt door een privaat bewakingsbedrijf en is men begin 2017 begonnen met de renovatie die ruim 70 miljoen euro zal gaan kosten, en waarmee dan 3.000 hotelbedden zullen worden toegevoegd aan de logiesaccommodatie in Morro Jable, zoals al in april 2016 is aangegeven door de wethouder van Toerisme, Blas Acosta, van de gemeente Pájara.
zzzslas-canariaslogo-kopie-4.jpg


45 jaar na het bezoek van Willy Brandt aan Canarias

Het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura rganiseert een aantal herdenkingsplechtigheden
naar aanleiding van de aanwezigheid van Felipe González en van Duitse diplomaten in Spanje

FUERTEVENTURA - dinsdag,  17 januari 2017 - Het bezoek dat Willy Brandt bracht aan Fuerteventura  in 1972, zal niet in de vergetelheid raken. De autoriteiten van het eiland en het Willy Brandt-Instituut zijn voornemens een  aantal seminars te organiseren ter herinnering aan het verblijf  van de Duitse president, 45 jaar geleden op het eiland. Toen Brandt Fuerteventura bezocht, was hij burgemeester van Berlijn.

Willy Brandt was een steunpilaar van de grote coalitie in 1966 en de kanselier, die zich inzette  voor een grotere participatie van burgers in de democratie. Hij kreeg de Nobelprijs voor de Vrede in 1971, en riep zijn landgenoten op tot het ‘durven aangaan van’ meer democratie. Hij zat in het verzet tegen Adolf Hitler, en vanuit  deze complexe positie heeft hij  politieke carrière gemaakt. Hij maakte deel uit van de grote coalitie met Kurt Kiesinger.
willy-brandt-fuerteventura-kJGH--620x349abcgroot.jpg
                                Willy Brandt op een ezel op  Fuerteventura in 1972
De figuur Brandt, begiftigd met veel charisma en bewonderd om zijn visionaire karakter, is dezer dagen het onderwerp van tal van herdenkingen,  televisieverslagen en artikelen geweest. Geboren in Lübeck, op 18 december 1913, als een natuurlijke zoon van een verkoopster, heette eigenlijk Herbert Frahm, maar nam de naam Willy Brandt aan in ballingschap in Noorwegen, op de vlucht voor het nazisme.

Hij was journalist en taai, hij keerde terug naar zijn thuisland na de Capitulatie van het Derde Rijk en werd in de jaren daarna burgemeester van Berlijn, gelijktijdig met de bouw van de Muur die de stad in tweeën deelde. Hij was onder Kiesinger minister van Buitenlandse Zaken en uiteindelijk kanselier, van 1968 tot 1974, en toen hij aftrad, bleek dat het communistische Duitsland een geïnfiltreerde spion had onder zijn medewerkers. Hij werd opgevolgd door zijn collega Helmut Schmidt, maar bleef het politieke leven in Duitsland beïnvloeden tot aan zijn dood in 1992.

De minister van Toerisme, Blas Acosta (PSOE), van het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura, merkt op, dat men met deze herdenking, “in wezen erkenning wil geven aan de figuur van de Duitse kanselier en aan het belang dat zijn bezoek had aan Fuerteventura en de daaropvolgende uitwerking in de Duitse persmedia, om ons als bestemming bekend te maken in Duitsland.”  “Duitsland, dat tegenwoordig onze eerste uitzendende markt van toeristen is,” zo laat Acosta weten. “Felipe González zal bij de andere geplande herdenkingsplechtigheden aan de beurt komen.”
zzzslas-canariaslogo-39.jpg


De  Canarische Regering  gaat de 8 miljoen euro overmaken  aan het majorero-Cabildo welke men nog verschuldigd is voor het Palacio de Congresos

Dit bedrag moet nog betaald worden betreffende de derde fase van het gebouw

PUERTO DEL ROSARIO - Nieuwjaarsdag,  zondag 1 januari 2017 - De Canarische Regering zal in de komende dagen 8 miljoen euro overmaken aan het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura, wat bedrag is, dat nog openstaat voor de samenwerkingsovereenkomst met het Eilandbestuur voor het verwezenlijken van de derde fase van het Palacio de Formación y Congresos (Paleis voor Opleiding en Congressen) in Puerto del Rosario.

Dit is bevestigd door de minister van Hacienda (Financiën), Rosa Dávila, van de Canarische Regering, aan de majorero-afgevaardigden van Coalición Canaria (CC) voor Fuerteventura, Nereida Calero, Lola García en Mario Cabrera.
gobierno-abona.jpgEl Auditorio del Palacio de Congresos (de Gehoorzaal van het Congrespaleis) op de dag van de inwijding.
De bouwwerkzaamheden voor deze derde fase hebben zich ontwikkeld tussen de jaren 2013 en 2015, want het gebouw is aan het begin van 2016 in gebruik genomen, met het optreden van de tenor Juan Diego Flores in het Auditorio Central (de centrale Gehoorzaal)  wat een cultureel evenement was van de eerste orde, omdat het de eerste keer was dat de opening van het Festival de Música de Canarias gedecentraliseerd heeft plaatsgevonden op een perifeer eiland.

In de komende maanden zullen in gebruik genomen gaan worden:
- de Escuela Insular de Música,
  Eilandmuziekschool;
- de Escuela de Enfermería de la Universidad de Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC),
  Verpleegkundigenopleiding van de ULPGC;
- de Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED),
  Nationale  Universiteit voor Onderwijs op afstand ;
- het Centro Bibliotecario Insular,
  de Centrale Eilandbibliotheek;
en de aulas de estudio de 24 horas (huiswerk--studiezalen), ressorterend onder het Ministerie van Cultuur van het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura.

De derde fase van het object van dit convenant zal het mogelijk maken de externe en interne aankleding  te voltooien, evenals de uitrusting, de inrichting, plus de ordening van de omgeving en acties in de gehoorzaal, zoals voor de akoestiek, het toneel, de luchtregeling, en alle geluids- en verlichtingsapparatuur van het genoemde Auditorium.
000islas-canariaslogo-438.jpg


De bouwtermijnen voor Tindaya
zijn opnieuw vertraagd

TINDAYA - donderdag 8 december 2016 - De aanvankelijke bedoeling van de Canarische Regering e van het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura was, dat in de herfst van 2016 de aanbesteding uitgeschreven zou worden voor het Tindaya-project, zodat de  bouwwerkzaamheden daartoe een aanvang zouden nemen in 2017. Echter medio december 2016 kan men niet rekenen op de noodzakelijke haalbaarheidsstudie, en heeft men de werkzaamheden zelfs nog niet eens aanbesteedt.

In februari 2016 hebben de president van de Canarische Regering, Fernando Clavijo,  en de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura, Marcial Morales, de oprichtingsakte ondertekend van de Fundación Monumento a la Tolerancia en la montaña de Tindaya (Stichting Monument voor de Tolerantie in de Tindaya-berg), met het doel een impuls te geven aan het project van Eduardo Chillida en dat de werkzaamheden in 2017 in gang gezete zouden kunnen worden.
80926.jpgDe bureaucratie echter heeft opnieuw de  termijnen vertraagd, en na een eerste ontmoeting van de beschermheren in juli, is nog steeds niet  het project aanbesteed voor de definitieve, financiële haalbaarheid. Deze stap is nodig voor het uitschrijven van de openbare aanbesteding, maar de Canarische Regering is nog steeds diverse bankinstellingen ‘aan het ontdekken’ voor de uitwerking daarvan  zoals een ‘samenwerking, dat wil zeggen tegen nul kosten.

Met deze termijn, “is het ‘heel moeilijk’ met de werkzaamheden in Tindaya te beginnen voor 2018. In 2007, zo verzekeren bronnen binnen de Regering, zou het aanbesteed kunnen worden, maar het kan ook een beetje later zijn.”

De familie Chillida heeft gratis - door middel van een overeenkomst welke is ondertekend in februari 2015 - de exploitatierechten van Tindaya toegekend aan de Canarische Regering en aan het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura.

In dat document geeft men als een reden voor ontbinding van het contract aan, dat de vergunning voor de uitvoering en exploitatie van het project moet zijn verleend vóór 31 december 2016, of anders, de uitvoeringswerkzaamheden niet zijn begonnen op 1 september van het volgende boekjaar (is 2016),.
De Canarische Regering daarentegen begrijpt, “dat de door  de familie opgelegde niet verlengbare termijn, betrekking heeft op het oprichten van de Stichting, en niet op het begin van de bouwwerkzaamheden.”

Momenteel bestaat er alleen een voorlopig rapport waarin men opmerkt dat de bouwwerkzaamheden, die 4 jaar in beslag zullen nemen, rond de 80 miljoen euro gaan kosten. Dit bedrag zal in zijn  geheel moeten worden opgebracht door het bedrijf dat in de aanbesteding de gunning krijgt. Volgens het voorlopige rapport, zal de aanvankelijke investering terugverdiend kunnen worden binnen een termijn van 14 jaar.
De aanvankelijke verwachtingen geven aan, dat het monument voor het publiek geopend zou kunnen zijn in 2022
000islas-canariaslogo-313.jpg


Het ‘maken van’ de video met het lied
Fuerteventura, Rosa de los Vientos’ -
is te zien en te horen op de sociale netwerken

FUERTEVENTURA - maandag 20 november 2016 - De videoclip met het lied ‘Fuerteventura, Rosa de los Vientos’ welke de groep Mestisay onlangs heeft opgenomen op het majorera-eiland is vanaf maandag 20 november 2016 te zien op de sociale netwerken, zo heeft het Patronato de Turismo (plm. de VVV) van Fuerteventura laten weten.

Vanaf maandag 20 november is de promotie van start gegaan welke het Patronato de Turismo (plm. de VVV) ontwikkelt voor de Feestdagen, onder het moto: ‘ - Fuerteventura, Navidad a 24º C’ (‘Fuerteventura Kerstmis met 24ºC.’) waarbij ‘Rosa de los Vientos’ (‘Windroos’) het lied is voor een Kerstmis met zon.

 naamloos-294.png imagesDFED39Q4.jpg                                                                   VIDEO: 
                                                   https://youtu.be/8sJpRfdQo4c
          Lekker wandelen met camellos (dromedarissen) in je blote pene en coño (‘chichi’)
Twintig jaar nadat het lied ‘La Rosa de los vientos’, als geluidsweergave van het eiland, is gepopulariseerd, is het onderwerp gered door het in Europa te laten klinken in een promotie-video voor de Majorero-bestemming.
13730991_1138826866140165_6365139177221520481_o-1.jpg                                                                   Mestisay
Geproduceerd door Saga Producciones en Ruimán Videos, heeft men op 20 verschillende locaties opnames gemaakt en kan men rekenen op de deelname van 80 musici van het eiland (https://www.facebook.com/Mestisay.Canarias/).

Wat dat betreft heeft de minister van Toerisme, Blas Acosta, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura opgemerkt, dat de publicatie van het ‘maken van’ de video, op de sociale netwerken zal dienen als smaakmaker voor, “een groot werk dat we binnenkort zullen zien, gemaakt door de majoreros, en waarmee men niet alleen waarde hecht aan dit mythische lied, maar ook aan de meest paradijselijke locaties van de bestemming Fuerteventura.”

Deze promotionele video zal ook dienen als kerstgroet van het Patronato de Turismo (plm. de VVV) op de communicatie-media en de sociale netwerken.
000islas-canariaslogo-228.jpg


Labranda Hotels redt ‘Stella Canaris’
om het te veranderen in
een van de grootse logiescomplexen van Europa

Het complex op Fuerteventura bestaat uit zeven hotels;
en met een investering van ruim 70 miljoen euro aan verbouwingen, zal het gaan opereren in juli 2017

PÁJARA - zaterdag 125 oktober 2016 - Zeven hotels, 2.000 gastenkamers en 5.000 hotelbedden; het zijn enkele cijfers die de toekomst markeren van ‘Stella Canaris’, een toeristencomplex op Fuerteventura, met een uitstekende ligging aan Playa de Jandía (gemeente Pájara)  dat sinds 2003 gesloten is en in verwaarloosde staat verkeerde.

Stella Canaris, is het complex dat de multimiljonair Hossien Sabet failliet deed gaan.Hossein Sabet,;met complexen in gebieden zoals het eiland Kish in Iran, bouwde dit hotel in Morrojable omdat hij bijna verdronk bij het strand van Saladar. Dat was in de jaren’70.

Labranda Hotels & Resorts, de hotelketen van de FTI-Groep, heeft op 18 oktober  2016 dit terrein verworven met het doel het te veranderen in een van de grootste vakantiecomplexen van Europa. Daartoe zal de maatschappij ruim 70 miljoen euro investeren in herstelwerkzaamheden en ombouw, wat plaatsvindt van januari tot juni 2017. Zodoende is de opening van het eerste etablissement voorzien in juli 2017, midden in het zomerseizoen.
Labranda.jpgDe Duitse groep prepareert zodoende voor die datum een modern en exclusief toeristisch logiescomplex dat fantastische zwembaden biedt, restaurants en een veelheid aan recreatievoorzieningen (waaronder een eigen waterrecreatiepark) special gericht op het verblijf van gezinnen, paren en vriendengroepen, waarbij men de lijn van de Labranda-hotelketen volgt, waarmee de etablissementen voornamelijk opereert in het segment ‘zon en strand’.
stellacanaris-fti-canariasrenovacion-kdKB--620x349abc.jpg                                               Stella Canaris, verwaarloosd,
Labranda Hotels & Resorts, de hotelketen van FTI, eigendom van het Egyptische Sawiris conglomeraat zet op deze wijze haar filosofie van handelen voort, die bestaat uit het redden van gebouwen die,  buiten gebruik zijn en in verwaarloosde staat verkeren, om deze een nieuw leven te geven, dat gebaseerd is op het genieten door een reizend publiek, met het verhogen van de toeristische aantrekkelijkheid van de bestemmingen waar men aanwezig is, met het versterken van de nationale en Europese toeristenstroom naar die enclaves en met het verhogen van het concurrentievermogen daarvan.

De keten, die beschikt over 24 hotel-etablissementen op de Canarische Eilanden en 46 wereldwijd (Spanje, Egypte, Marokko, Turkije, Malta, Griekenland en Italië), maakt deel uit van de FTI-Groep. De Duitse maatschappij die gevestigd is in München kan rekenen op een twintigtal ondernemingen. Het bedrijf is opgericht in 1983 en ondertussen heeft de keten de waarde van diverse merken ingelijfd die opereren in diverse segmenten van de toeristische activiteit, resulterend in een Groep die uitblinkt door de breedheid en die een complete reeks aan dienstverlening biedt welke gelieerd is aan vakantie en reizen, wat op haar beurt constant hoge bezettingsgraden genereert.

De FTI-Groep - die werk biedt aan 6.000 medewerkers en die in 2015 maar liefst 5,9 miljoen reizigers heeft verzorgd -´opereert voornamelijk op de Germaanse markt (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) en is onlangs uitgebreid in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk; en meer recent in Nederland.


zzzislas-canariaslogo-460.jpg


ESA stuurt astronauten naar Canarias om te wennen aan Mars, hemellichamen en de Maan

LANZAROTE - donderdag 22 september 2016 - Het European Space Agency (Europese Ruimtevaart Agentschap) heeft op dinsdag 21 september 2016 aan de persmedia laten weten, dat men een groep astronauten naar Canarias zal sturen voor een opleiding in het identificeren van geologische eigenschappen van de Planeet voor toekomstige missies naar de Maan, Mars en hemellichamen. Eilanden zoals Lanzarote, “hebben soortgelijke sedimentaire eigenschappen zoals die door ‘Curiosity’ zij ontdekt op Mars.”

In een eerste fase, zullen Luca Parmitano en Pedro Duque gaan werken met de meest vooraanstaande planetaire geologen van Europa en hun kennis toepassen in Bressanone, Italië. In een tweede fase, in oktober 216, op Canarias.
mamanlandsch.png

VIDEO:
https://vimeo.com/148767246

De noodzaak van een geologische opleiding van de astronauten is in principe erkend met de Apollo-missies in de jaren ’70. Momenteel maakt elke astronaut van de NASA minimaal 16 reizen naar het platteland en brengt deze 300 uur door in het klaslokaal om zich voor te bereiden op elk object van de geologische Maan-missie.

Op toekomstige planetaire missies zullen ze waarschijnlijk complexe omgevingen ontdekken, zoals lava-tunnels, kloven, en ruwe oppervlakken, of ijsgebieden. De oefeningen op Aarde op plaatsen met soortgelijke eigenschappen zoals Lanzarote en de operatieve omstandigheden zullen de astronauten helpen om daar effectief mee om te gaan.

De mogelijke landingsplaatsen op Mars bedekken een breed spectrum aan geologische situaties van vulkanische gebieden, ijskappen, sedimentaire bekkens, diepe geulen, kraters en ga zo maar door.

Hemellichamen hebben een enorme variëteit aan eigenschappen die elke bestemming duidelijk biedt. De toekomstige missies naar de Maan zullen rekening houden met recente ontdekkingen, zoals openingen van lava-buizen die niet als zodanig werden beschouwd tijdens Apollo-missies.ç

“Deze cursus zal de astronauten helpen om interessante rots-delen tegen te komen, evenals in het evalueren van de meest waarschijnlijke plaatsen voor het vinden van sporen van leven op andere planeten,” zo legt de veldgeoloog, ontdekker en ontwerper Francisco Sauro, uit.

Het eerste deel van de cursus zal plaatsvinden onder leiding van Messironi, een geoloog de werkt aan de missies Rosetta en ExoMars. Over de maan geologie zijn de door NASA aangewezen deskundigen Harald Hiesinger, Anna Maria Fioretti, en Nicolas Mangold die werken met de ‘Curiosity’ van de NASA.

Het naar Canarias sturen van de beste wetenschappelijke astronauten maakt deel uit van de praktijkagenda van de cursus. Lanzarote is zorgvuldig uitgezocht omdat, naar het oordeel van het ESA, het eiland lijkt op andere planeten in termen van geologische eigenschappen. De praktijklessen zullen dienen opdat de ‘studenten’ bepaalde rotsen kunnen herkennen, landschappen kunnen uittekenen en gebieden kunnen ontdekken die soortgelijke, sedimentaire eigenschappen hebben als die welke zijn ontdekt door ‘Curiosity’ op Mars.

Sauro merkt op, dat men een cursus heeft ontworpen die het de astronauten mogelijk maakt gebieden zoals Lanzarote te herkennen voor toekomstige missies, “naar andere planetaire lichamen.” Het Canarische programma richt zich op de kennis en vaardigheden voor de planetaire geologie en de sterrenbiologie.
zzzislas-canariaslogo-380.jpg


Fuerteventura betitelt het tijdschrift 'El Jueves' als ‘koloniaal’, wegens de spottende manier van spreken over de Canario’s

FUERTEVENTURA - donderdag 4 augustus 2016 - Bedrijfsverenigingen en politieke partijen in het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura, wat het hoogste bestuursorgaan van het eiland is, hebben in de laatste week van juli 2016 de aanval veroordeeld die het satirische tijdschrift ‘El Jueves’ heeft geopend op het eiland, met een serie tekeningen waarin men op spottende wijze spreekt over de Canario’s.
De Hoteliersvereniging laat weten, dat de publicatie naar het eiland verwijst als, “de Caraïben van de armen”, en eist dat men het rectificeert.

‘El Jueves’ heeft in haar recente editie naar het eiland verwezen als ‘El Caribe de los pobres’ (‘De Caraïben van de armen”), op een pagina met de titel: 'Cómo sobrevivir en Fuerteventura' (‘Hoe te overleven op Fuerteventura).
fyuertevebttra.jpg

Fuerteventura, de Caraïben van de armen, Het Melbourne van de Middellandse Zee, maar met een lokaal accent dat steeds onbegrijpelijker is. We gaan naar de Gematigd Open Hallucinatoire Golf!
Wat is dat daar?"..."Dat is mij penis".. "Wat fraai! Ik kan men niet herinneren dat je er een had"--- "Pak 'm! "Wist je dat vakantie doorbrengen op  naaktstranden ons huwelijk zou kunnen redden!"
De president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura, Marcial Morales, heeft aangegeven dat de inhoud ‘beledigend is’. In diverse teksten die geschreven zijn door Modgi en Joan Ferrús, waarin men verwijst naar Fuerteventura als ‘el Caribe de los pobres’, bespot men ‘het accent van de majorera-bevolking, de naam van de bewoners, en dat het openbaar vervoer elke 75 jaar voorbij komt.

De voorzitter van de Asociación de Empresarios Turísticos de Fuerteventura (Asofuer) (Horecavereniging van Fuerteventura), Antonio Hormiga, heeft eind juli 2016 zijn ‘absolute verontwaardiging’ laten blijken over het beeld van het eiland dat ‘El Jueves’ heeft gegeven en eist van de auteurs van de teksten, “dat ze hun koloniale bril afzetten en intelligente humor bedrijven.”

Hormiga beschouwt het in een communiqué als ‘betreurenswaardig’ dat een tijdschrift met humor op nationaal niveau, slechte smaak gebruikt en pijnlijke kwalificaties in de vermomming van satire,”

Ook noemen de halve cirkels van stenen op een aantal stranden van het eiland, ‘corralitos majoreros’, waarmee badgasten zich beschermen tegen wind en zon; en wat voor ‘El Jueves’: “madrigueras sexuales” ("sex holen") zijn. Het verwijst naar de Italianen en Argentijnen als "vijanden" van de majorera-bevolking.

Het Eilandbestuur merkt op, “dat dit geen humor is, maar slechte smaak, en een bevolking beledigt, en een eiland, dat heeft laten zien favoriet te zijn bij de ruim 1,7 miljoen bezoekers.” “De mensen die op Fuerteventura wonen verdienen respect en daarom eisen we van het tijdschrift een rectificatie welke bevestigt dat die beweringen niet waar zijn.”

Voor het Eilandbestuur is daarentegen het ‘tegengestelde het geval’ Fuerteventura is een kwaliteits-toeristenbestemming, steeds beter verzorgd, schoon en mooi; met een bevolking die die wil om hier te leven respecteert en er trots op is majorero genoemd te worden.”

Bovendien is Fuerteventura deze wel een de vestiging van de wereldcompetitie wind- en kitesurf waar sportmensen van eersteklas internationaal niveau aan deelnemen.” Daar voegt men, vanuit het Eilandbestuur van Fuerteventura aan toe, “de rijke gastronomie, waarin men gerechten benadrukt zoals papas arrugás con mojo.

“Op Fuerteventura,” zo laat het Eilandbestuur weten, “zijn mensen van veel verschillende plaatsen geïntegreerd.” "Het is een eiland, dat in de passaatwind een bondgenoot heeft, wat ons het beste klimaat verschaft, sportactiviteiten in de openlucht, schone energie, evenals een modern openbaar vervoer dat nieuwe technologieën inzet voor het bieden van een soepele infrastructuur,  stelt het Eilandbestuur.
zzzislas-canariaslogo-57.jpg


Het Ministerie van Industrie financiert het project:
'Fuerteventura Open Island'

FUERTEVENTURA - vrijdag 15 juli 2016 -  Het project 'Fuerteventura Open-Island' van het Cabildo majorero (Eilandbestuur van Fuerteventura) is een van de drie voorstellen die uitgekozen zijn om subsidie te ontvangen via het programma ‘Islas Inteligentes’, dat wordt uitgevoerd door het Ministerie van Industrie, Energie en Toerisme, via het Nutsbedrijf Red.es in het kader van de Agenda Digital de España, voor het bereiken van een Overheid die dichterbij en meer toegankelijk is voor de burgerij.

Fuerteventura, dat samen met El Hierro en Mallorca gekozen is, zal in totaal €6.556.533,= ontvangen, dit bedrag zal men aanwenden voor het bevorderen van projecten die zijn opgenomen in het intelligentie-beleid van het eiland, die bijdragen aan de verbetering van de openbare dienstverlening en die gericht zijn op het verminderen van de negatieve gevolgen van insularidad (het eiland zijn) door middel van het toepassen van technologie.

Programa-de-ayudas-ciudades-inteligentes-islas-inteligentes-amio-consultora-consultoria-smart-places.pngDe president van het Eilandbestuur van Fuerteventura, Marcial Morales, heeft uitgelegd, “dat het Eilandbestuur, via het Parque Tecnológico van Fuerteventura, het project 'Open-Island', heeft gepresenteerd, dat gericht is op het ontwikkelen van gedeelde dienstverlening, het verminderen van de digitale kloof, en het verbeteren van de dienstverlening welke het Eilandbestuur verleent aan de burgerij.”

Met dit project, "streeft het Eilandbestuur de ontwikkeling na van een e-overheid, voor de instellingen van het eiland, met het op eilandniveau (Fuerteventura i-Cloud) installeren van een Centro de Protección de Datos y Centro de Servicios Compartidos (Centrum voor Gegevensbescherming en Centrum voor Gemeenschappelijke Dienstverlening) voor het hele eiland met het in gang zetten van het i-Light-project voor het afstemmen van acties (volgen en waarnemen) van afvalinzameling en controle op de verlichting van rotondes", zo heeft de eilandminister van Financiën, Economische Ontwikkeling, Innovatie en Werkgelegenheid, Rafael Pes, laten weten.

Het initiatief kan rekenen op de steun van alle gemeenten op het eiland en bovendien op die van andere instellingen en bedrijfsorganisaties.

Het is een baanbrekend initiatief, dat de economie van het eiland zal bevorderen.
ZZZZislas-canariaslogo-kopie-57.jpg


Pepe Dámaso houdt toezicht op het project
van het Uitzichtpunt in de Barranco de Los Canarios

Het Cabildo van  Fuerteventura zal dit
in september 2016 aanbesteden

JANDÍA - zondag 10 januari 2016 - De Grancanarische kunstenaar José (Pepe) Dámaso zal de komende tijd toezicht houden op het uit te voeren project Mirador del Barranco de Los Canarios (Uitzichtpunt in het Los Canarios-ravijn) in het Parque Natural van Jandía (Fuerteventura).

In  een communiqué legt het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura uit, dat het gaat om een initiatief dat het mogelijk zal maken, het bouwwerk aan te besteden in het eerste halfjaar van 2016, waarvan de kosten worden opgenomen in de Canarische Deelstaatbegroting voor het boekjaar 2016.
pepe-damaso-fuerteventura--620x349.jpg                           'Heroes Atlanticos’ (‘Atlantische Helden’) van Pepe Dámaso.
Dámaso, onderscheiden met de Premio Canarias de Bellas Artes (Canarische Prijs voor de Schone Kunsten), is de auteur van het oorspronkelijke idee van dit uitzichtpunt, met het voorstellen van het bouwen van een spiraalvormig gebouw om daarmee de steile bergwand van de de Barranco de Los Canarios te kronen. Het bouwwerk zal het de toekomstige bezoekers mogelijk maken te kunnen genieten van het uitzicht op de Vallei van Cofete en de Barlovento-kust

Het project is een werk van de architecten José Miguel Díaz Mártínez en Francisco Román Barbero en omvat de bouw van het uitzichtpunt, terrassen, ronde plateaus in de buitenlucht, evenals parkeerplaatsen, horecavoorzieningen en een informatiepunt over de natuurlijke waarden van het gebied.

Het gebouw fungeert als een multifunctionele culturele voorziening voor het huisvesten van  tijdelijke tentoonstellingen. Deze ruimte krijgt een permanente serie beeldhouwwerken: 'Heroes Atlanticos’ (‘Atlantische Helden’) van Pepe Dámaso.
zzzzzzzislas-canariaslogo-29.jpg


Het ontbreekt op Fuerteventura aan een draaiboek  voor: op de luchthaven gestrande toeristen die niet kunnen terugvliegen naar hun thuisland

FUERTEVENTURA - donderdag 7 januari 2016 -  Het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura heeft de inzet van bussen aangekondigd, maar dat is nog niet gerealiseerd; en zo verkeert men op het eiland zonder een draaiboek voor het helpen van toeristen die gestrand zijn op de luchthaven en niet kunnen terugvliegen haar hun thuisland.
Het uitblijven van een antwoord op dit probleem - als er overnacht moet worden in hotels, omdat door overmacht de vliegreis is vertraagd - zorgt voor een slecht imago van de majorero- vakantiebestemming.

Het enkele dagen geleden op Fuerteventura annuleren van  vluchten, die hadden moeten landen in Hannover en Neurenberg, heeft 400 passagiers in problemen gebracht, van wie de meesten de nacht hebben moeten doorbrengen op de luchthaven. Dit is geen op zichzelf staand incident. Op 8 november 2015  heeft hetzelfde plaatsgevonden toen 153 toeristen niet naar hun thuisland konden terugvliegen.
terugkeer.jpg                        Gestrande passagiers,  chaos op de luchthaven van Fuerteventura..
Het uitblijven van het antwoord van de vervoersondernemingen - voor het overbrengen van op de luchthaven  gestrande passagiers naar de diverse hotels op het eiland - heeft voor een ware chaos gezorgd. Opnieuw hebben  deze bedrijven niet gereageerd op de oproep van het Patronato de Turismo (plm. de VVV) en van het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura.

Echter de aandacht van AENA, die  personeel heeft gemobiliseerd, evenals van het  Rode Kruis, van de Guardia Civil en van de Policía Nacional (Rijkspolitie), is aangevuld met een toenemende onverschilligheid van de overheid die geen antwoord heeft gegeven op dit probleem, ondanks dat de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura het  creëren van een busdienst heeft toegezegd om te helpen bij deze gevallen.  Echter tot op de dag van vandaag  heeft men niet voldaan aan dit initiatief, en bestaat er twijfel, of dat men die belofte nakomt.
images-87.jpg ziUzu.jpgBij de laatste aflevering had de onderneming Oasis Park Fuerteventura y autobuses Torres moeten zijn, die  de gestrande passagiers, -die niet konden terugkeren naar Duitsland-  hadden moeten vervoeren.

Oasis Park laat weten, dat met haar bemoeienis bij deze incidenten, “het bedrijf opnieuw besloten heeft hun pendelbus  in te zetten - ondanks dat het personeel een vrije dag had-  en men hun gevraagd had om zich maximaal in te zetten voor het zo spoedig mogelijk onderbrengen van dezer toeristen in de hotels, terwijl men een oplossing voor hen zocht.”

Bovendien voegt men toe, “kunnen we het niet toestaan, dat personen die naar het eiland komen, stranden;  terwijl er meerderde vervoersbedrijven zijn die een oplossing kunnen bieden.

Met 2.970.145 toeristen  heeft Fuerteventura 2015 afgesloten als het beste toeristische resultaat uit haar geschiedenis; een aantal, dat meer is dan de 2,5 miljoen toeristen die Fuerteventura hebben bezocht in 2014.
zzzzzzzislas-canariaslogo-10.jpg 


De Policía Local van La Oliva heeft
González Arroyo 
uit het Gemeentehuis gezet

LA OLIVA - woensdag 30 december 2015 - De plaatselijke politie-commissaris heeft samen met twee politieagenten, op woensdag 30 december 2015 om 13:30, Domingo González Arroyo uit het gemeentehuis gezet, die al enkele dagen de functie van burgemmeeter uitoefende, ondanks de beslissing van de Junta Electoral Central (Algemene Kiesraad).

Enkele uren daarvoor heeft de gedelegeerde van de Spaanse Regering op Canarias, Enrique Hernández Bento, aangekondigd, dat hij op maandag 4 januari 2015 een bijeenkomst zal hebben met de politieke partijen die vertegenwoordigd zijn in de Gemeenteraard van La Oliva, om de situatie te bespreken die is ontstaan doordat Domingo González Arroyo weigert de diskwalificatie als burgemeester te accepteren
 senador-diputada.jpg enrique-canarias-bento--620x349.jpg                   Domingo González Arroyo.                                           Enrique Hernández Bento. 
policia-local-1.jpg
                  González Arroyo  heefrt zich niet verzet tegen dit politie-optreden.
Hernández Bento heeft tijdens een persconferentie uitgelegd, dat het doel van de bijeenkomst op maandag is, de fractiewoordvoerders in de Gemeenteraad te informeren over de stappen die men moet zetten, opdat de situatie normaliseert en men voldoet aan de rechtmatigheid, omdat de leider van de politieke partij PP Majo, González Arroyo, nu niet de burgemeester is, zoals de Junta Electoral Central (Algemene Kiesraad) heeft vastgesteld.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-132.jpg 


Het slot verwisseld van het Gemeentehuis
om vervanging van de burgemeester te verhinderen

LA OLIVA - Domingo González Arroyo is geschorst maar weigert af te treden: “Ik zal doorgaan totdat er een wet komt die zegt dat ik geen burgemeester ben.”
Wat dezer dagen  de gemeente La Oliva - toeristengebied bij uitstek op Fuerteventura – meemaakt, zou men kunnen plaatsen in een absurdistisch-genre van Valle-Inclán (Spaans schrijver, vooral bekend om zijn romans en modernistische toneelwerken. Hij behoorde tot de Generatie van ’98): een politieke absurditeit wel te verstaan.

De in de gemeente La Oliva nog steeds aan de macht zijnde burgemeester, Domingo González Arroyo, op Canarias ook wel bekend als ‘el marqués de La Oliva’, ofwel  ‘el marqués de las Dunas’ (de “markies van La Oliva’ c.q. ‘de markies van de Duinen’) en een van de meest omstreden personages in de plaatselijke politiek van de afgelopen decennia,  weigert zijn schorsing te accepteren -  die op 17 december 2015 is meegedeeld door de Junta Electoral Central (Kiesraad), en die dezer dagen het Gemeentebestuur bezig houdt -  en die er op zaterdag 26 december toe gekomen is, om het slot van het Gemeentehuis te veranderen, om de vergadering voor zijn vervanging te voorkomen.
burgemeesterLaOliva.jpgDomingo González Arroyo tijdens zijn aankomt bij het Gemeentehuis van La Oliva op dinsdag 22 december 2015 nadat men bevestigd heeft, dat hij geschorst is.
González Arroyo is geschorst voor het uitvoeren van een gemeentelijke overheidsfunctie voor een periode van negen jaar omdat hij de exploitatie van een illegale steengroeve heeft toegestaan tijdens een eerder mandaat ( de politicus is diverse termijnen burgemeester geweest van La Oliva).

Amper twee weken nadat hij opnieuw zijn positie als burgemeester  heeft ingenomen, is het vonnis bekrachtigd. Zijn verzoek tot verduidelijking, zoals was voorzien, diende alleen om tijd te winnen. Op 17 december 2015 heeft de Junta Electoral Central (Kierraad) de verplichte aanbeveling verstuurd aan het Gemeentebestuur, waarmee Pedro Amador - van dezelfde partij (de Partido Progresista Majorero, PP Majo) - tot burgemeester benoemd zou kunnen  worden. Dat is het moment waarop men de groteske vertoning begin te beschrijven, tot verbazing van de bewoners van La Oliva.

Op dinsdag 22 december 2015 - dat wil zeggen, vijf dagen nadat de Junta Electoral Central (Kieraad) de accreditatie voor Pedro Amador heeft verzonden - heeft de geschorste Arroyo niet alleen de Gemeenteraadsvergadering bijgewoond, maar zelfs de decreten ondertekend voor het opheffen van de dan al in functie zijnde burgemeester, zijn collega Amador, en van een gemeentelijke ambtenaar.

Vier dagen later, op zaterdag 26 december 2015, had de buitengewone gemeenteraadsvergadering moeten plaatsvinden waarin Arroyo plaats zou maken voor Amador en zodoende zijn termijn in het Gemeentebestuur zou afsluiten, tenminste voor de komende negen jaar, maar de afwezigheid van twee wethouders van de PP Majo, aan wie men het houden van deze vergadering niet heeft meegedeeld - en vooral, het veranderen van het slot van de toegangsdeur van het Gemeentehuis, hebben verhinderd, dat deze vergadering plaats heeft kunnen vinden.
ThumbnailHandler-1.jpg 1448379139_968099_1448379288_noticia_normal.jpg
           Pedro Amador.                                      Domingo González Arroyo.
Het was de dienstdoende burgemeester die deze buitengewone vergadering had uitgeschreven; echter, de Policía Local (Gemeentepolitie) van La Oliva heeft geweigerd de aankondigingen te bezorgen, door te stellen dat het niet duidelijk was dat Pedro Amador de functies van burgemeester zou kunnen uitoefenen.
Voor de deuren van het Gemeentehuis, heeft Pedro Amado uitgelegd dat het om twee redenen ‘onmogelijk’ was de vergadering te houden: “Er was geen sleutel om de kantoren van het Gemeentehuis binnen te gaan en het ontbreken van twee wethouders omdat ze niet wettelijk waren uitgenodigd,  waardoor het houden van de vergadering volledig onwettig zou zijn.”
marques-reta-1.jpg

"De markies', zit de gewraakte Gemeenteraadsvergadering voor.

Doorgaan
Hoe dan ook, Domingo González Arroyo heeft op maandag 28 december 2015 verzekerd , dat hij zal doorgaan als burgemeester totdat er een wet komt die zegt dat hij dat niet is. Feit is, dat hij een Gemeenteraadsvergadering vergadering heeft voorgezeten waarin men vooor 3,2 miljioen euro aan subsidies voor de gemeente heeft goedgekeurd, een vergadering, die  in afwachting is van het mogelijk onwettig zijn.

González Arroyo heeft uitgelegd, dat hij een schrijven heeft ontvangen van de Delegación del Gobierno (het Departement van de Gedelegeerde van de Spaanse Regering op Canarias) waarin men vraagt om het binnen tien dagen bijeenroepen van een Gemeenteraadsvergadering waarin de nieuwe burgemeester zijn positie kan innemen; echter de leider van de PP Majo heeft verzekerd, dat dit een brief heeft gekruist aan de ‘Contencioso’ (Kamer voor Overheidsgeschillen, van de Rechtbank) waardoor de zaak van het overheidsgeschil “aangehouden’ zou worden. De Majorero-politicus verzekert, dat het  de Rechtbankkamer voor Overheidsgeschillen is die zich zal moeten uitspreken, en dat wanneer men dat doet, hij zal bezien wat hij gaat doen.

González Arroyo benadrukt ook, dat het vonnis van het in Puerto del Rosario gevestigde Strafhof van Arrecife  - dat hem voor negen jaar uitschakelt voor een post in de gemeentelijke overheid wegens  een geval van corruptie -  "niet vaststaand is, en nog bekeken moet worden door de Arrondissementsrechtbank en door de Hoge Raad, " en dat hij ervan overtuigd is, dat hij zal winnen plus, "dat het krokodillentranen zijn.” 
“Het zou er bovendien aan ontbreken dat men je veroordeelt zonder je gehoord te hebben, en dat noch de Junta Electoral  (Kiesraad), noch Gedelegeerde van de Regering hem hebben gehoord,” zo voegt de doorgewinterde politicus toe.

Mientras Votemos, de PSOE en de PP hebben hun toevlucht genomen tot de beslissing van de Junta Electoral Central (Kiesraad) en hebben de Gemeenteraadsvergadering niet bijgewoond, de overige in de Gemeenteraad vertegenwoordigde partijen (Nueva Canarias, PP Majo en Coalición Canaria) hebben op maandag 28 december 2015 deelgenomen aan de

Raadsvergadering waarin een  reeks subsidies goedgekeurd moest worden, en wel voor 31 december 2015, omdat anders de Gemeente 3,2 miljoen euro mis zou lopen.

Tijdens de Gemeenteraadsvergadering zijn wederom de spanningen in het Gemeentebestuur opgelopen, nadat de CC-fractiewoordvoerster, Claudina Morales, gevraagd heeft naar het al dan niet rechtsgeldig zijn van deze vergadering aan de dienstdoende secretaresse, Maxi Vera,, die, zichtbaar nerveus, betwijfelde of dat men het juiste aan het doen was; terwijl González Arroyo vastbesloten was om door te gaan met de vergadering door te stellen, dat alle politiek partijen waren uitgenodigd.
Uiteindelijk hebben de in de vergaderzaal aanwezige fracties om een schorsing van de vergadering gevraagd voor het bestuderen van de situatie; tijd, die benut is door de dienstdoende secretaresse, om haar voorgangster op te bellen - die momenteel in het ziekenhuis is opgenomen -  om haar te raadplegen over de wettigheid van de vergadering.

Morales heeft alsnog gevraagd aan de Gedelegeerde van de Regering, aan de Junta Electoral (Kiesraad), en aan de Rechtbank,  dat men ‘nadrukkelijk’ verduidelijkt wat de situatie van La Oliva is met twee burgemeesters: Domingo González Arroyo, die zich verschanst in zijn kantoor, en Pedro Amador die hem vervangt.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-120.jpg 


Silhouetten van metaal, wind en water

FUERTEVENTURA - Kerstmis, vrijdag 25 december 2015 - Voorheen waren ze een kwestie van overleven, tegenwoordig vormen deze waterbouwwerken een onlosmakelijk deel van het campo majorero (platteland van Fuerteventura). Het Ministerie van Industrie van het Cabildo (Eilandbestuur) heeft voor 46 van de 194 nog bestaande watermolens de restauratie en het onderhoud uitbesteed aan het in Badajoz gevestigde bedrijf Chicago a Altagri SL. dat voor een bedrag van €130.754,= deze werkzaamheden moet uitvoeren in een tijdsbestek van 41 weken. Zodoende herstelt het majorero-landschap het zo kenmerkende silhouet van metaal en wind van de zogenoemde aeromotores.

Hoewel ze in het midden van de twintigste eeuw allemaal voor de landbouw waren, is het gebruik van deze molens in de afgelopen decennia  minder frequent geworden met het afnemen van werkzaamheden op de boerderij, maar vooral ook door de invoering van nieuwe diesel- en elektrische pompen, en zo zijn de windmolens geleidelijk aan verwaarloosd en in verval en geraakt.
molino.jpg
Zoals het Cabildo (Eilandbestuur) uitlegt, zijn de molens, of aeromotores bij de Maxorata (bevolking van Fuerteventura) bekend, omdat ze van oorsprong van Amerikaans fabricaat zijn, zoals het geval is met de populaire naam: molino de Chicago, ofwel de Aeromotor,  maar ook van plaatselijke merken zoals: Clímax, Samson, Estrella en Dempster
602aermotor.jpg

Het door de molinos de Chicago opgepompte water maakte het mogelijk de vlakten te irrigeren, waar men in het midden van de 20ste Eeuw alfalfa en millo (maïs) aanplantte.
Molino-Chicago-Vega-Palmas-Fuerteventura_EDIIMA20140220_0500_13.jpg
Sinds de jaren ’80 van de 20ste Eeuw is het Cabildo (Eilandbestuur)  ze op orde gaan brengen, maar met individuele subsidie aan elke eigenaar afzonderlijk. Momenteel besteedt men deze onderhoudswerkzaamheden uit aan een bedrijf dat de molens restaureert aan de hand van een lijst van geselecteerde kandidaten.
molinos-chicago-1-696x522.jpg

De molinos de Chicago vormen een waterbouwkundig geheel uit het verleden en zijn tot het landschap gaan behoren. Hun metalen silhouet in de wind veroorzaakt het geruis van water dat opstijgt uit de put, en herinnert eraan, dat het kopen van een molen door een landbouwer bijna een kwestie van overleven was voor de majoreros (bewoners van Fuerteventura).

Het beeld van de aeromotor brengt men altijd in verband met een tank waarin het opgepompte grondwater werd opgeslagen,  die - op een enkel geval na - ook geheel in onbruik zijn geraakt.

Hun profielen herinneren de majoreros er ongetwijfeld aan hoe duurzaam ze waren in de 20ste Eeuw, dankzij de wind.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-106.jpg 


El Cotillo, het verborgen paradijs

Het vissersdorp La Oliva  biedt niet alleen droomstranden maar ook de vriendelijkheid van een bevolking die leeft als één grote familie

LA OLIVA - maandag 7 december 2015 - El Cotillo lijkt op het eerste gezicht op een wijk als zoveel andere, onbetekenend, gehavend. Met de meest surrealistische huizen van Fuerteventura. En opeens verrast de schoonheid van de kust. Het La Concha-strand is subliem, als van een prentbriefkaart. De rest is charme, hartelijkheid, de bewoners.

Als iemand zegt, dat men niet op eerste indrukken af moet gaan, dan geldt dat zeker in dit geval. Het pak dat dit dorp aan de noordkust van Fuerteventura draagt is grotesk, slecht afgewerkt. Alsof de kleermaker die het moest maken besloten heeft het te groot te maken. Maar El Cotillo geeft niet op, dat heeft het nooit gedaan en de bewoners, gewapend met geschenken van de natuur, zijn bereid te tonen dat deze kleine en gezellige visserswijk van La Oliva is staat is piraten en markiezen te overwinnen.
222194657__600x450.jpg
Men komt er, en ziet niets. Alsof ook maar iets de interesse van de bezoeker zou kunnen wekken. Een mengeling van woningen, lukraak bezaaid met verkeersborden - aandringend op nog meer geduld - die u welkom heten. En in de verte, aan het eind van de straat, verschijnt de rust van een strand dat zich weerspiegelt als een perfecte schelp, zoals de meren uit de film die staan afgebeeld op prentbriefkaarten.
Playa-el-Charcon.jpg

Fijn, wit zand
Het heldere water nodigt uit om er enkele uren te verblijven, tot zonsondergang. Kinderen in zwembroek rennen blootsvoets richting zee. Buitenlandse paartjes zoeken met surfplanken de golven op. Op de rotsen een enkele visser die zijn hengel in de gaten houdt. En de meerderheid, betoverd door een omgeving die ze niet verwachten, zwicht uiteindelijk.
0920spiaggia20el20cotillo.jpg
Yolanda González de León is een van de majoreras die door omstandigheden in Madrid moest gaan wonen. Alle jaren, bijna net als iemand die wacht op de komst van de Reyes Magos (Heilige Driekoningen), droomt zij samen met  haar kinderen, terug te keren naar hun land.
karte_insel_el_cotillo.gif
Als ze komt, kijkt ze niet in wat voor slechte staat de trottoirs verkeren, en ook niet naar de zuiveringsinstallatie, die de toenmalige burgemeester in het centrum van het dorp heeft geplaatst en die de voorbijganger plaagt met de meest verderfelijke geuren, ze zegt dat ze alleen het huis van haar ouders wil betreden en haar broers wil omhelzen, haar neefjes, de buren op de hoek en, dat ze er de rest van de zomer door wil brengen, met die grote feestdag, waarop iedereen naar zee gaat, om salemas (sarpa salpa = gestreepte bokvis of goud-gestreepte zeebrasem) te vangen (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gestreepte_bokvis).

Maar Castañeira heeft sinds een jaar een huis in deze plaats. Elk weekeinde komt ze uit Puerto del Rosario om te genieten van deze bevoorrechte omgeving. Zij is wat kritischer over de werkelijke situatie van het dorp. Ze erkent, “hoe weinig men heeft gedaan. El Cotilllo zou een spectaculaire plaats kunnen zijn, maar slechte beleidsbeslissingen hebben het veranderd in een verwaarloosd paradijs.”

Ze betreurt het, dat men zich niet druk maakt om schoonmaken, en dat niet iedereen beboet wordt die met honden over het strand wandelt en die niet de uitwerpselen opruimt welke de huisdieren achterlaten; en vooral, hoe de meesten er naar uitkijken, dat men eindelijk de nieuwe zuiveringsinstallatie voltooit welke men sinds eind 2014 een eind buiten het dorp aan het bouwen is, op percelen nabij El Roque.
beachlocation1.jpg
Maar Castañeira vertelt, dat de lange periode waarin Domingo González Arroyo burgemeester van de gemeente was, “Cotillo slecht is behandeld, niet dat men veel verricht heeft, maar omdat men helemaal niets heeft gedaan. Bovendien heeft men met de markies van La Oliva altijd voorzichtig moeten zijn: ” Als je voor hem was, gaf hij jou je stukje stoep, en zoniet, dan zat je zonder.”
oldharbour.jpg
Gedurende deze jaren heeft men veel bebouwing toegestaan, sommige panden staan bijna op het strand in het zand. Alsof er geen Algemeen Bestemmingsplan bestaat - en ook geen goedgekeurd Plan Ruimtelijke Ordening - bevinden deze huizen zich in een juridisch niemandsland, waardoor het mogelijk is dat hun eigenaren ze aanbieden als aantrekkelijke accommodatie in een droomlandschap.

Wat González Arroyo wel bouwde, was het afvalwaterzuiveringsstation midden in het dorp. Castañeira merkt op, dat ze altijd de burgemeester ervan verdacht heeft deze beslissing genomen te hebben om Cirilo González te pesten, voormalig minister in het Cabildo (Eilandbestuur). “Hij plaatste de zuiveringsinstallatie op 22 meter van diens woning, stel je de stank eens voor,” Feit is, dat Cirilo González - moe van de ondraaglijke stank van een installatie met een open beerput -aangifte heeft gedaan bij de Openbare Aanklager van Milieuzaken bij het Hooggerechtshof van Canarias, waarin hij de sluiting van de installatie eist, omdat hij van mening is, dat het een overtreding van de wet is.

De voormalige eilandminister verklaart in zijn verzoekschrift, dat de stank zo extreem is, “dat die hem hoofdpijn bezorgt, misselijk maakt en duizeligheid veroorzaakt, dat hij meerdere keren de woning moest verlaten.” Ondertussen is  de gewraakte zuiveringsinstallatie geheel afgebroken.-  Hiervoor in de plaats is er een stadspark gekomen, en met een beetje geluk en regen komen hier nieuwe bomen op.
De voormalige burgemeester Gonzalez Arrojo is op onbegrijpelijke gronden na acht jaar weer opnieuw gekozen, maar tegen hem loopt nu een aanklacht om de man  weer uit zijn functie te zetten!
01-1.jpg

Ondanks deze nadelen en schurken, geeft El Cotillo het niet op. De bewoners klampen zich vast aan het milieu en zijn geschiedenis, aan deze ruige kuststrook, met lange natuurlijke golfbrekers die de zee indringen welke men kan zien achter het Castillo; een fort, dat men heeft opgericht, om de schepen te bewaken van de piraten  die het eiland wilden veroveren. Deze constructie, die iedereen kent als de Toren van El Toston, is in 1949 uitgeroepen tot Monumento Histórico de Interés Cultural (Cultuurhistorisch Monument).
salemas.jpg
La calada de salemas
Dicht daarbij, beschermd tegen stormen en sterke wind, ligt de kleine haven, waar vissersboten voor anker gaan. Ongetwijfeld vormen de zee en zijn verhalen een groot deel van de middaggesprekken. Vooral tijdens de dagen voorafgaand aan 20 augustus, waarop men al begonnen is met de voorbereiding van de grootste evenementen ter ere van de Virgen del Buen Viaje (Onze Lieve Vrouw van de Goede Reis - Feestdag 20 augustus in El Cotillo ).
128292991481.jpg
Een evenement dat niemand wil missen. De 30-jarige traditie wil, dat dit samenvalt met volle maan , en men ‘bij donker"’ het evenement in gang moet zetten dat alle bewoners bijeen brengt: la calada de salemas (het vangen van de gestreepte bokvis) (tussen 11 en 23 augustus).                                             1282558595716_virgen_elcotillo6.jpg

                                                 Virgen del Buen Viaje.
maxresdefault-11.jpg
1282558595716_virgen_elcotillo7.jpg
Tijdens deze dagen vangt men meer dan 2.000 kilo vis, die men eet met geknede gofio (geroosterd maïsmeel) in gezelschap van iedereen die dan El Cotillo bezoekt.
2008-08-27_IMG_2008-08-20_00_40_43_1.jpg
                                                                    Verse salema.
Leraar Andrés Santana omschrijft Fuerteventura als een bescheiden eiland. Deze bescheidenheid brengt iedereen in de openlucht samen, zonder pracht, praal, of opsmuk; en toont de wijk zich zoals deze is.
cotcolori.jpg
Fuerteventura-Island_Canary-Islands_EA8-EI6DX_2012_DX-News.jpg
fuerteventura_description_01.jpg
En daarin schuilt de verleiding, om goed te kijken naar dit land, naar deze schijnbare dorheid en de woeste kracht van de kust; iedereen die dit doet raakt bekoren. Zoals een hallucinatie begint bij het zien van de kleuren: aards, oker, rood. Het gesteente dat men tegenkomt heeft een ongewone helderheid, de meest afgelegen stranden zijn essentieel en als een extra Majorero capituleert men vervolgens voor deze ingetogen schoonheid.
fuerteventura.jpg

hdr_coast_fuerteventura_by_tiky2010-2.jpg
Traditionele en authentieke feesten/evenementen op Fuerteventura
Elk dorp heeft zijn lokale beschermheilige die wordt vereerd rond de datum van de heiligenkalender. Er zijn dan een week lang feesten met eten, dans, muziek en processies. In het betreffende dorp is voor en rond de feestdagen een kalender van de activiteiten verkrijgbaar bij elke bar, supermarkt of restaurant. Zie:
http://www.vakantiehuis-fuerteventura.nl/traditionele-feesten).

00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-13.jpg


Isabel II  (Elizabeth) feliciteert
de 100-jarige Mrs. Dinah Lacy

ANTIGUA - donderdag 15 oktober 2015 - De Gemeente Antigua heeft Dinah Lacy op Fuerteventura in het zonnetje gezet; de Britse, die al vijftien jaar in de plaats aan de Caleta de Fuste woont en er op 8 augustus 2015  haar honderdste verjaardag heeft gevierd.

Het is niet de enige felicitatie die deze illustere bewoonster heeft ontvangen. De Engelse Koningin, Hare Majesteit  Isabel II (Elizabeth II), heeft haar een felicitatiekaart gestuurd voor deze 100ste verjaardag.
14448362891723.jpg

De felicitatiekaart van de Britse Koningin, Elizabeth II, voor de 100ste verjaardag van Dinah Lacy.
14448362890483.jpg

De  missive is getooid met een gouden koord, het officiële symbool van het Engelse Koninklijk Huis, en persoonlijk door de Koningin ondertekend, tot verwondering van de familieleden van Dinah.
14448362889659aaa.jpg
14448362891093.jpg
14448362892376.jpg
Een afvaardiging van de Gemeente, onder aanvoering van burgemeester Juan José Cazorla, heeft op woensdagochtend14 oktober 2015  Dinah een boeket bloemen overhandigd en een boekje, dat start in 2015, met de biografie van het oudje, waarin o.a. staat te lezen, dat Dinah in Engeland begon e werken in een koekjesfabriek, waarna ze al snel op het kantoor belande en ze als een van de eerste vrouwen hetzelfde salaris ontving als haar mannelijke collega’s.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-25.jpg 


Marina de Jandía, de jachthaven in Morro Jable: niet klaar in augustus 2015

PÁJARA - maandag 5 oktober 2015 - Met veel bombarie en feestvertoon hebben de Canarische Regering, het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura, en het Gemeentebestuur van Pájara, op 14 februari 2014 het project aangekondigd voor het aanleggen van de Marina de Jandía, wat 290 aanlegplaatsen voor plezierjachten in de haven van Morro Jable omvat en de bouw van 20 winkelpanden. Het project zou volgens plan gerealiseerd worden met een bouwtijd van 15 maanden, en dus voltooid zijn in augustus 2015.

In mei 2015 - kort voor de regionale verkiezingen - zijn Alejandro Jorge en Santiago Callero van de politieke partij Nueva Canarias (NC) naar de haven van Morro Jable gegaan, om vast te stellen, dat daar sinds die 14 februari nog geen steen op de andere is gezet van wat zo groots is aangekondigd, dus blijft het voorlopig bij: 'Hay Plan'.
AlejandroJorgeySantiagoCalleromuelledeMorroJable.jpg

            Alejandro Jorge en Santiago Callero,  in mei 2015 bij de havenpier van Morro Jable.
De Canarische Regering zwijgt momenteel in alle talen. En naar het zich nu laat aanzien, zal de jachthaven dan pas - op zijn vroegst - eind 2016 gerealiseerd kunnen zijn.
boat-trips1-604x270.jpg

                                                      'Hay Plan...'

De regerende politieke partijen in de Deelstaat Canarias (Coalición Canarias-CC en de PSOE) maken geen haast met dit Plan. Het is Nueva Canarias (NC), dat zich in de oppositie sterk maakt, dat men de toegezegde jachthaven realiseert; dus voorlopig is het...Vamos a ver.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-157.jpg 
 


Elf personen lopen brandwonden op
door vuurwerk in El Cotillo

Drie vrouwen met 2e-graads brandwonden

 LA OLIVA - zaterdag 22 augustus 2015 -In El Cotillo (gemeente La Oliva -  Fuerteventura) zijn acht personen licht gewond geraakt en hebben drie vrouwen 2e-graads brandwonden  opgelopen door elementen van vuurwerk die - volgens ooggetuigen ter plaatste - tijdens de patroonsfeesten van dit stadsdeel in minstens drie huizen zijn doorgedrongen waarin mensen aanwezig waren.

Het voorval heeft plaatsgevonden om 23:00 uur op vrijdag 21 augustus 2015 op de Muelle Chico in El Cotillo waar het jaarlijkse vuurwerk wordt afgestoken wat een van de drukst bezochte evenementen is van de patroonsfeesten van de visserswijk in La Oliva, waarbij de coördinator van 1-1-2, Fran Torres, een melding heeft ontvangen over een onbekend aantal personen dat brandwonden zou hebben opgelopen tijdens het vuurwerk.
cotillo2vrouwen.jpg                           Asadero (barbecue) tijdens de festiviteiten in El Cotillo.
thumb-39.jpg
1440239369096.jpg 1440239380846.jpg
                             ¡Viva el Santo!   ¡Viva  La Santa!   ¡Viva Canarias!
De feesten tijdens de zomermaanden op de Canarische Eilanden nemen steeds grotere vormen aan en worden voortdurend ruiger...maar de - vooral jeugdige - Canari@ - vindt dit prachtig en trekt elk weekeinde van dorp naar dorp (en bij gelegenheid ook van eiland naar eiland) om zich uit te leven en zich over te geven aan grote slemppartijen tijdens deze megalomane evenementen die doorgaan voor 'volksfeest' !
En ... de Gemeentebesturen betalen - naar goed Spaanse traditie - o.a. de optredens van muziekgezelschappen en -bands  plus de mega vuurwerken - van uw belastinggeld - onder het motto: 'Geef het volk brood en spelen', en...  u wordt gekozen tijdens de verkiezingen.
Uiteraard zijn buitenlanders de zwartkijkers met dit soort opmerkingen.

1440239382147.jpg 1440239369097.jpg                                                                   
Kassa...!
Het ambulancepersoneel heeft ter plaatse assistentie verleend en van de door vuurwerk-elementen geraakte personen zijn er tien met ambulances, en een in eigen auto, overgebracht naar het Hospital General van Fuerteventura, waar ze zijn behandeld voor brandwonden. Twee 61-jarige vrouwen en een 81-jarige vrouw hebben 2e-graads brandwonden opgelopen, toch hebben alle slachtoffers nog dezelfde avond het ziekenhuis kunnen verlaten.

De Guardia Civil en de Policía Local (Gemeentepolitie) zijn een onderzoek gestart naar de oorzaak en toedracht van dit ongeval.
ZZZZZZAislas-canarias-84-2.jpg 


Drama met Josefa Hernández op Fuerteventura

BETANCURIA - zaterdag 22 augustus 2015 - Kort voordat dat ze op vrijdag 21 augustus 2015 de boot naar Lanzarote zou nemen om in Tahiche een gevangenisstraf van zes maanden uit te gaan zitten, wegens het niet slopen van haar woning, is Josefa Hernández flauwgevallen en overgebracht naar een centro de salud (gezondheidscentrum).

Josefa Hernández was voornemens om in Corralejo om 14:00 uur de boot te nemen naar Playa Blanca (Lanzarote), om vervolgens - vergezeld door enkele personen die zich hebben ingezet voor haar zaak, onder wie de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura, Marcial Morales, en de burgemeester van Betancuria, Marcelino Cerdeña - naar de gevangenis te gaan in Tahiche. Maar voordat ze in kon schepen, is ze flauw gevallen.
007.jpg

naamloos-135.png 386587-1g.jpg
                                                             Josefa Hernández.
thumb-38.jpg
De 63-jarige Hernández, die aan diabetes lijdt, is op woensdag 19 augustus 2015 een hongerstaking begonnen voor het gebouw van de Delegación del Gobierno op Fuerteventura, om te protesteren tegen haar situatie, en om te voorkomen dat het hele gezin op straat gezet zou worden.
1440179424986.jpg 1440179430161.jpg

Deze inwoonster van Betancuria - die twee dochters (een langdurig mindervalide) en drie minderjarige kleinkinderen verzorgt - verzekert, dat zij de boete heeft betaald die haar bij vonnis is opgelegd en haar veroordeelt voor het begaan van een milieu-delict (€700,=); maar, dat ze niet haar illegaal gebouwde huis heeft gesloopt, omdat er geen andere plaats is gevonden om te wonen.

De vrouw heeft haar huis gebouwd op enkele percelen grond die ze geërfd heeft van haar familie, en die percelen maken onderdeel uit van het Parque Rural (Landschapspark) van Betancuria.

Enkele jaren geleden heeft Josefa het huis opgeknapt, met steun van het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura, omdat de Sociale Dienst haar waarschuwde, dat ze de voogdij over haar kleinkinderen kwijt zou kunnen raken als haar woning niet zou voldoen aan de vereisten voor gezondheid en veiligheid.
1440179424983.jpg 1440179436249.jpg
1440179430718.jpg 1440179430717.jpg
                                                    Op weg naar de 'petoet'....
1440179424988.jpg 1440179424898.jpg
Na deze opknapwerkzaamheden is ze echter aangegeven, en de Strafkamer van de Rechtbank in Puerto del Rosario heeft haar - voor het bouwen op een beschermde locatie - veroordeeld tot zes maanden gevangenis, het betalen van een geldboete van €700,= en het slopen van haar woning. Omdat zij dit laatste niet heeft gedaan is verordonneerd, dat ze de gevangenis in moet.

1440179430694.jpg 1440179436247.jpg
1440179430701.jpg 1440179424736.jpg
1440179436248.jpgHaar zaak heeft een golf aan solidariteit teweeg gebracht op Fuerteventura en Hernández heeft steunbetuigingen  gekregen van vertegenwoordigers van alle politieke partijen, van de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van  Fuerteventura, Marcial Morales (Coalición Canaria-CC),  tot de burgemeester van haar dorp, de politiek onafhankelijke Marcelino Cerdeña, en van eilandministers en leiders van Podemos, de PSOE, de Partido Popular (PP) en Nueva Canarias (NC).
1440179429748.jpg 1440179436276.jpg
Handtekeningenactie
Inmiddels hebben 10.420 mensen op het Internet via het platform www.change.org met het plaatsen van hun handtekening gevraagd om een pardon voor Josefa, en de fractieleden van Podemos in het Cabildo van Fuerteventura hebben om een buitengewone vergadering gevraagd, zodat het Eilandbestuur zich zou kunnen aansluiten bij het verzoek om clementie voor Josefa.

Het ‘Change’- initiatief is genomen  door een van  haar dochters, Minerva Zerpa Hernández, die persoonlijk aan de minister van Justitie, Rafael Catalá, gevraagd heeft, te bemiddelen voor deze vrouw.

“Mijn moeder heeft de boete al betaald en toegezegd, dat ze de woning zou slopen, als er eenmaal een vervangende woning voor het gezin zou zijn gevonden. Men heeft haar echter veroordeeld om de gevangenis in te gaan en de woning te slopen,” zo verzekert Minerva Zerpa bij het nemen van haar initiatief.
parque-rural--644x362.jpg                Het Parque Rural van Betancuria waar Josefa haar huis heeft gebouwd.
Podemos heeft de zaak ook aanhangig gemaakt bij de Diputado del Común (Ombudsman), Jerónimo Saavedra, om hem te vragen, zich aan te sluiten bij het verzoek om een pardon voor Josefa en, dat ze een sociale huurwoning kan krijgen, zodat ze haar huis kan slopen en zo kan voldoen aan het vonnis.

Josefa heeft op vrijdagavond 21 augustus 2015 het Hospital General van Fuerteventura  verlaten, waar zij behandeld is voor hoge bloeddruk en de angstaanval die ze kreeg in de haven van Corralejo en ze heeft besloten haar hongerstaking te beëindigen, waarbij ze heeft laten weten, dat meer nog dan het idee de gevangenis in te moeten, het achterlaten van haar vijf gezinsleden haar de meeste angst bezorgden. Ze is nog steeds bereid haar woning te slopen als men haar helpt in het vinden van een andere (sociale)huurwoning waar ze naar toe kan verhuizen met haar gezin.
ZZZZZZAislas-canarias-84.jpg 


Dierenbeschermingsorganisatie 
beschuldigt de dierentuinbeheerders
van ernstige nalatigheid

Het ontsnappen van drie chimpansees
uit hun kooi in ‘Oasis Park’ op Fuerteventura
blijft voor veel opwinding en controverse zorgen

PÁJARA - maandag 30 juni 2015 -  Het voorval, dat op vrijdag 26 juni 2015 eindigde met de dood van twee apen en de verwonding van drie parkmedewerkers, is volgens de mening van vertegenwoordigers van dierenbeschermingsorganisatie Proyecto Gran Simio en España (PGS) uitsluitend mogelijk geweest, doordat de chimpansees niet voldoende toezicht hebben gehad en, omdat er geen draaiboek voor noodsituaties voorhanden was.

Op het Internet stellen de beheerders van het park zich te weer en geven hun visie op de gebeurtenissen.
9061768342_da29a4aed8_k-825x465.jpgDe PGS wijst niet alleen de dierentuinbeheerders als schuldigen aan, maar ook de Canarische Regering die - volgens de dierenbeschermingsorganisatie - niet genoeg controle uitoefent en het houden van primaten in de dierentuin toestaat.

De PGS heeft geëist om het tonen van chimpansees in dierentuinen en circussen in de toekomst te verbieden.

Alleen in de vrije natuur kunnen de primaten, aldus de aanhangers van de dierenbeschermingsorganisatie, op hun eigen wijze leven.

Terwijl op het Internet het houden van dieren in dierentuinen gediscussieerd wordt, zorgt de familie van de gewonde medewerker van het park voor zijn gezondheid.

De 39-jarige Damián Rodriguez, die in ‘Oasis Park’ als kelner werkt, heeft geprobeerd de apen te kalmeren, door hen een ijsje aan te bieden. Daarbij is hij door de chimpansees aangevallen en raakte zwaar gewond door de beten in zijn hand en gezicht.

Na meerdere operaties in het Hospital Insular op Gran Canaria kon de amputatie van de hele hand voorkomen worden. Een vinger was echter niet meer te redden.

De behandeling van de aanzienlijke verwondingen, en de plastische chirurgie in het gezicht van de aangevallen man zal, volgens de artsen, nog enige tijd in beslag nemen.
Cheeta.jpg     Sinds 27 juni 2015 telt 'Oasis Park' al weer honderden bezoekers, onder wie veel toeristen.
Ook de door de schoten van de Guardia Civil gewond geraakte vrouwtjes-aap ‘Cheeta’ is na een noodoperatie aan de beterende hand, zij is als enige van de drie chimpansees, nadat ze aangeschoten was geraakt, vrijwillig naar haar kooi teruggekeerd.
1-AAAAislas-canarias-kopie-15.jpg


Drie chimpansees ontsnapt uit een dierentuin
in La Lajita,  een zwaar- en twee lichtgewonden

De politie  heeft twee primaten gedood en  is op zoek naar de derde de dierentuin is ontruimd

PÁJARA - vrijdag 26 juni 2015 - Drie personen zijn gewond geraakt, van wie een ernstig, nadat drie chimpansees ontsnapt zijn uit hun kooi in de dierentuin ‘Oasis Park’ in La Lajita, op Fuerteventura.

Volgens ooggetuigen ter plaatse heeft het ontsnappen van de drie chimpansees - twee vrouwtjes en een mannetje - geleid tot de gedwongen evacuatie van de dierentuinbezoekers naar een veilig deel van het park en de dierentuin te sluiten, om te voorkomen dat nog meer mensen het park zouden bezoeken.

De twee chimpansees zijn gedood door de Guardia Civil en de Policía Local (Gemeentepolitie) van Pájara.
thumbapen.jpg

    'Oasis Park’ in La Lajita, Fuerteventura (zie: http://www.fuerteventuraoasispark.com).
chimpance-oasis-park--644x362.jpg
                (Foto:' Oasis Park') Een van de apen in 'Oasis Park', leuk maar gevaarlijk...
De derde aap - een van de vrouwtjes - is op eigen gelegenheid, gewond teruggekeerd naar haar kooi.
1435345933874.jpg
1435327607193.jpg 1435327627726.jpg
1435327613828.jpg 1435327627587.jpg
1435327607194.jpg   1435327632871.jpg
1435327607208.jpg  1435327627620.jpg
De gewonden zijn het echtpaar, dat eigenaar is van de dierentuin, en een medewerker die ernstig gewond is geraakt en in een ambulance is overgebracht naar het Hospital General de Fuerteventura, vanwaar hij met een helikopter is overgebracht voor verder behandeling op Gram Canaria vanwege de ernst van de verwondingen aan zijn gezicht en armen.
1-AAAAislas-canarias-151.jpg 


Jet2 presenteert haar reis-catalogus 
op  Fuerteventura

FUERTEVENTURA - zondag 30 november 2014 -De bedrijvengroep Jet2 http://www.jet2careers.com), waarvan luchtvaartmaatschappij ‘Jet2.com’ (http://www.jet2.com) en de reisorganisator ‘Jet2hollidays’ (http://www.jet2holidays.com) deel uitmaken, heeft - sinds men voor het eerst in april 2014 is opgestegen - 28.000 toeristen naar Fuerteventura vervoerd en men verwacht in 2015 nog eens 66.000 vliegtuigstoelen te kunnen aanbieden.

De door de maatschappij uitgevoerde economische studies - waarvan de resultaten in de laatste week van november 2014 zijn gepresenteerd met het uitbrengen van hun catalogus 2015 - tonen aan, dat het verschijnen van Jet2 op de majorero bestemming een brede, economische uitwerking heeft op de toeristische sector van het eiland, en die - globaal geschat - 280 miljoen euro bedraagt en als zodanig voor elke acht vervoerde toeristen een arbeidsplaats oplevert.
jet2-presenta-1.jpg                  jet2holidays_logo_header.jpgVoor de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura,Mario Cabrera, “tonen deze gegevens eens te meer onze rijkdom aan, die het toerisme en de natuurlijke waarden zijn.” Bovendien heeft hij toegevoegd,” dat slechts één maatschappij zoals deze, die naar het eiland is gekomen en die niet de grootste is die hier opereert, op zichzelf in staat is een economische synergie te generen die veel groter is, dan welke belasting van andere sectoren afgeleide activiteit die schadelijk en gevaarlijk voor het toerisme zou kunnen zijn, zoals het geval is met de aardolie-industrie.”Jet2 presenteert op Fuerteventura haar reisgids.
About_Background.jpg
Op zijn beurt is de eilandminister van Toerisme, Blas Acosta, van mening, “dat de komst van Jet2, een goed bericht is, dat resulteert in groot nieuws met de resultaten van een grondig eerder gedaan werk, en wat in lijn is met wat de World Travel Market 2014 in Londen hebben gemerkt, met een verwachte groei van de Britse markt van 28% op Fuerteventura. "
logo-1.png

Eveneens heeft de directie van Jet2, met aan het hoofd haar commercieel directeur Steve Heapy, in de laatste week van november 2014 een ontmoeting gehad met de toeristische sector van Fuerteventura voor het presenteren van haar catalogus 2015; een gebaar, dat bijzonder is gewaardeerd door der majorero-ondernemers.

Jet2 heeft ontmoetingen gehad met in totaal 52 hotels op Fuerteventura; een aanbod, dat men zal promoten in haar catalogus voor de zomer van 2015, terwijl de marketing- en de reclamecampagnes die door de groep in de uitzendende markt worden ontwikkeld, een investering zijn van €150.000,=

Het Verenigd Koninkrijk is de tweede uitzender van toeristen naar Fuerteventura, met in het afgelopen boekjaar 426.488 bezoekers, een markt, die men heeft met sinds een jaar een voortdurende stijgende tendens voor het gehele eiland.

De statistieken laten zien, dat in oktober 2014 op Fuerteventura 281vluchten zijn aangekomen, 44 méér, dan in 2013 (237); en 142 méér, dan in 2009.
1-AAAAislas-canarias-125.jpg


De laatste partera (vroedvrouw) van Antigua

PUERTO DEL ROSARIO - zaterdag 2 augustus 2014 - Gedurende 30 jaar riep men Doña María op elk uur van de dag en de nacht, om te helpen bij de bevalling. Ze ontving niets voor haar diensten, maar ze ging nooit met lege handen weg, maar met een kippetje, eieren, of groenten. Het Gemeentebestuur van Antigua erkent haar werk door een plein naar haar te vernoemen.

Het Agua de Bueyes-Plein zal men Partera María Gutiérrez Cardona-Plein gaan noemen, naar de comadrona (vroedvrouw) die het werk deed van ongeveer 1942 tot 1969.
Ze ging niet alleen naar de geboorten in haar dorp, maar ook naar andere locaties waar zij verlangd werd, zoals naar Valles de Ortega en Tiscamanita.
                            

      María Gutiérrez, met twee kleinkinderen, in de jaren 60 van de 20ste Eeuw.

Het werk en ondersteuning waren fundamenteel in een tijdperk waarin er in Puerto del Rosario slechts één arts was in Puerto del Rosario en een vroedvrouw in Gran Tarajal, waarbij men dan nog het gebrek aan transport en verbindingswegen moet optellen.

1-AAAAislas-canarias-125.jpg


Eleuteria is heengegaan met een glimlach

De oudste bewoonster van het dorpscentrum is overleden,
enkele dagen na het vonnis, waarin men haar, haar huis toekende

CORRALEJO - zondag 20 juli 2014 - De langstlevende bewoonster van het oude dorpscentrum van Corralejo (La Oliva), Umpiérrez Morera, is in de leeftijd van 92 jaar overleden, enkele dagen nadat ze het proces gewonnen heeft over het eigendom van haar woning.

Eleuteria is vredig heengegaan, en met de voldoening een strijd gewonnen te hebben die elf jaar geleden is begonnen voor een honderdtal bewoners van deze noordelijke woonwijk.

Eleuteria, thuis in bed in de Calle Lepanto in Corralejo,verzorgd door een familielid.

Het overlijden van deze bekende majorera (bewoonster van Fuerteventura) viel samen met de presentatie op vrijdag 18 juli 2014 van de Negende Ontmoeting van Improviseurs die de getroffen buurtbewoners hebben georganiseerd ter verdediging van hun woningen die hun voorouders een Eeuw geleden hebben gebouwd.

Talrijke bewoners van het oude dorpscentrum van Corralejo, vrienden en familie hebben op vrijdag 18 juli 2014 afscheid genomen van Eleuteria Umpiérrez Morera, de oudste bewoonster van de visserswijk.
De noordelijke oma is op donderdagnacht rustig ingeslapen in de leeftijd van 93 jaar, en met de voldoening een oorlog over de eigendom van haar woning te hebben gewonnen, na ruim een decennium collectieve strijd tegen speculanten.

Amper tien dagen eerder heeft deze bewoonster een gunstige uitspraak ontvangen die is gedaan door de Rechtbank in Puerto del Rosario. Een besluit, dat is gehecht aan de 39 van de Audiencia Provincial (Arrondissement Rechtbank) van Las Palmas en aan de 19 van het Tribunal Supremo (Hooggerechtshof). Bij elkaar opgeteld zijn er nu 107 uitspraken ten gunste van de eigenaren van de woningen in het oude dorpscentrum van de vissersplaats Corralejo.

Deze recente uitspraak verklaart, dat de negentigjarige bewoonster Umpiérrez Morera en kinderen de eigenaren zijn van het pand van 194 m², dat gelegen is in de Calle Lepanto Nº 6 in Corralejo in de gemeentelijke wijk La Oliva; en verordonneert, dat men overgaat tot de inschrijving in het Registro de la Propiedad (Eigendomsregister).

Het doel van het proces was, na te gaan, wie in dit geschil de eigenaar van het pand was.

De kwestie die opgelost moest worden, bestond eruit, te bepalen of de handelsonderneming Javal Unión SL in haar ongelijk stond; en of de vrouw en haar kinderen voldoende tijd hebben gekregen, om het eigendom bij voorintekening te verwerven. Bij het getuigenbewijs hebben alle getuigen hetzelfde verklaard, dat ze als zijnde de bewoners van het pand in het geschil hebben geweten, als dat het van de familie Unpierez was en dat daarin ouders, kinderen en broers en zussen gewoond hebben. Vanwege de uitgebreide documentatie die is aangeleverd en het getuigenbewijs, heeft de rechter het vruchtgebruik erkend, dat men openbaar heeft gehad, wat vredig is geweest en ononderbroken.

Namens de buurtvereniging hebben Miguel Socorro en Gregorio Benítez eraan herinnerd, dat deze buurtvereniging al 11 jaar strijd levert voor de Rechtbanken, en - ondanks dat de rechters niet langer voor deze gewetenloze mensen zijn, men door zal gaan met de strijd tot het einde, opdat, men onze rechten erkend,” zo heeft Miguel Socorro opgemerkt.

De vergadering heeft artiesten uit Argentinië, Uruguay en Canarias bijeengebracht voor het bekend maken van de strijd en, om deze te steunen.
1-AAAAislas-canarias-125.jpg


Fuerteventura verlangt uitleg van Defensie
voor de laag overvliegende straaljagers

Het Eilandbestuur laat weten dat de wet dit gedrag verbiedt boven bewoonde- en toeristengebieden  en men zegt dat dit de laatste tijd normaal is

FUERTEVENTURA - zaterdag 10 mei 2014 - De vicepresident en minister van Toerisme, Blas Acosta, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura, heeft op vrijdag 9 mei 2014 formeel een klacht ingediend bij de Chef Staf van de luchtmacht op Canaria, waarin  hij zijn  ongenoegen uitspreekt over de laagvliegende militaire toestellen welke, diverse keren, over het eiland zijn gevlogen. De klacht doet zich voor, enkele uren na de laatste vlucht, om 14:10 uur op vrijdag 9 mei 2014, in de caldera (het keteldal) van Gairía naast het dorp Tiscamanita.

Op dat tijdstip - zo merkt het Cabildo (Eilandbestuur) op in een communiqué - zijn twee uit het noorden komende militaire vliegtuigen heel laag overgevlogen en passeerden ook vlak bij El Cotillo, waarbij ze de geluidsbarrière hebben doorbroken, wat onrust heeft veroorzaakt onder de bewoners van de gemeente Tuineje. Een situatie die - aldus het Departement van Toerisme - ook schrik heeft veroorzaakt bij de toeristen die, op dat moment, een bezoek brachten aan het beschermde natuurgebied, voor het observeren van vogels.

Twee F-18 straaljagers van de luchtmacht stijgen op van de Luchtmachtbasis Gando, Gran Canaria.

Acosta heeft erkend, dat dit geval “niet op zich staat” en heeft eraan herinnerd, dat soortgelijke toestanden, “zich veel te vaak herhalen.” Naar zijn oordeel “zijn militaire activiteiten in strijd met de geldende wet en heel schadelijk voor de toeristische sector en de economie van het eiland.”

                Het beschermde natuurmonument Gairía (gemeente Tuineje).


De bestaande wetgeving verbiedt lage vluchten voor elk soort vliegtuig boven bewoonde gebieden, inclusief stranden en toeristenwijken. Een ander, niet te tolereren geval, dat rechtstreeks ingaat tegen de belangen van Fuerteventura, heeft plaatsgevonden op 30 juli 2013 om 12:51uur, toen twee F18’s heel laag over de stranden van Jandía zijn gevlogen, tijdens het WK-Windsurfing, “waarbij de veiligheid in gevaar is gebracht van de ruim 1.300 toeristen en van de internationale deelnemers die zich daar bevonden.”

Het Cabildo (Eilandbestuur) heeft haar bezorgdheid geuit, “over de herhaaldelijke overtredingen van de geldende wetgeving en die tegen de belangen indruisen van het eiland en de toeristensector.”

“Dit hebben we als Eilandbestuur herhaaldijk laten weten aan de leiding van de Canarische Luchtmacht en vandaag doen wij dit eens temeer.” zo heeft de verantwoordelijke minister van Toerisme, Blas Acosta, opgemerkt, die van mening is, “dat men de reden moet verklaren van deze herhaaldelijke incidenten en daar een definitieve oplossing voor moet vinden.”
1-AAAAislas-canarias-125.jpg


Toeristische route van de mestvaalt

CORRALEJO - dinsdag 18 maart 2014 - Corralejo, een van de meest belangrijke toeristische locatie van de Archipel, bevat pal naast haar spectaculaire stranden een ongecontroleerde vuilnisbelt in het gebied Morro Francisco waar, vanwege de besluiteloosheid van de overheden, tonnen afval liggen opgestapeld op slechts enkele meters van de het dorpscentrum waar men duizenden toeristen ontvangt.

Ondanks het jarenlang doen van aangiften door burgers en milieuactivisten, blijven overheden zoals de Gemeente La Oliva, het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura, en de Canarische Beging de andere kant opkijken.

Bij de toegang naar het gebied van Morro Francisco staat de aanduiding: “verboden vuil en puin te storten.”                                           ↑ Maandag 17 maart 2014.

                                         
Maandag 17 maart 2014.

Op maandag 17 maart 2014 heeft men een medewerker van de gemeente aan boord van een voertuig van de noordelijke gemeente vuil zien storten in het gebied. De Gemeente La Oliva ontkent echter het bestaan van de vuilnisbelt.

 
Bij de toegang naar het gebied van Morro Francisco staat de aanduiding: “verboden vuil en puin te storten.” Honderden matrassen, meubels, puin, tuinafval en een onnoemelijke hoop rommel bezetten de ruimte waar een kudde geiten graast tussen het gestorte afval en waarvan het vlees nadien wordt verkocht op de zwarte markt. In het gebied hebben de afgelopen dagen diverse branden gewoed.


 
Terwijl dit zich al vele jaren voordoet, blijven de genoemde overheden de andere kant op staren en ontkennen ze zelfs het bestaan van deze puinhoop. Het Openbaar Ministerie trekt zich ook niets aan van deze zaak. De foto’s laten een danteske situatie zien.

    Of u nog een stukje ‘overheerlijke’ geitenkaas van Fuerteventura lust?

       Queso de Cabra 'Denominación de Origen La Oliva - Fuerteventura'...

Bij de toegang naar het gebied van Morro Francisco, waar geen enkele afscherming de toegang van personen, of dieren hindert, staat een bord van het departement Openbare Werken van de Gemeente La Oliva, dat zegt: “verboden vuil en puin te storten”  en waarop  men dreigt met boetes tot €3.000,=


 

Het is echter de Gemeente zelf die haar eigen verordeningen overtreedt. Op maandag 17 maart 2014 heeft men namelijk een medewerker aan boord van een voertuig van de noordelijke gemeente vuil zien storten in het gebied.

Triviaal
Curieus is, dat het bord waarschuwt, voor het bestaan van videocamera’s die 24 uur het terrein bewaken. Kennelijk zijn die niet actief.
1-AAAAislas-canarias-125.jpg


De jachthaven van Morro Jable
gaat 290 aanlegplaatsen krijgen

De geplande investering bedraagt 8,5 miljoen euro en
zal gedurende 25 jaar geëxploiteerd worden  door
Puerto Calero

PÁJARA - zondag 16 februari 2014 - De Canarische Regering blijft inzetten op de sportieve en toeristische waarde van haar havennetwerk. De toekomstige jachthaven van Morro Jable in de gemeente Pájara maakt het mogelijk het aantal ligplaatsen voor plezierjachten te verhogen tot 290, met aangrenzend een winkelgebied. De investering zal 8,5 miljoen euro gaan bedragen en zal werk opleveren voor 12 inwoners van de Gemeente Pájara.

Na gunning door Puertos Canarios, zal het bedrijf Puerto Calero S.L. niet alleen de aanleg en de bouw realiseren, maar ook de exploitatie ervan gaan beheren voor een periode van 25 jaar. De bouwwerkzaamheden voor dit project, die 15 maanden zullen gaan duren, zullen van start gaan zodra de jachthaven van Arrecife is voltooid.

De 'Marina Jandía' heeft ook samenwerkingsovereenkomsten gesloten met de Club Náutico Península de Jandía, de Cofradía de Pescadores van Morro Jable en met het Rode Kruis voor het harmoniseren van haar activiteiten, wat tot voordeel strekt van alle entiteiten.

De presentatie van de plannen is bijgewoond door de president van de Canarische Regering, Paulino Rivero; in gezelschap van de burgemeester van Pájara, Rafael Perdomo,; de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura, Mario Cabrera, de voorzitter van het Havenbedrijf, Domingo Berriel, evenals door vertegenwoordigers van het aanbestedende bedrijf, Puerto Calera Marinas S.L. en door diverse vertegenwoordigers van instanties en ondernemers.

De nieuwe zuidelijke jachthaven zal een oppervlakte beslaan van 64.180 meter, en naast de aanlegsteigers met lengtes van 6 tot 35 meter zal men een winkelgebied bouwen van 2.000 m² met 20 winkels. Het begin van de werkzaamheden maakt de renovatie mogelijk van deze zuidelijke havenpolen en uitbreiding van de jachthavenvoorzieningen.

Het lid van de Raad van Bestuur van 'Calero Marinas', José Calero, heeft opgemerkt, dat dit initiatief voor Canarias tot doel heeft, “in te zetten op het aantrekken van 850 superjachten die jaarlijks de Atlantische Oceaan oversteken ten noorden van Alegranza, zonder aan te leggen op de eilanden. Daarom weken we aan dit soort projecten op Canarias. Hier in Morro Jable hebben we de beste stranden, de helderste zee en de zon, nu zullen we ook de beste, eersteklas voorzieningen gaan hebben.”

Rafael Perdomo heeft laten weten, dat de Gemeente werkt aan een project voor het verbinden van de jachthaven met het dorpscentrum van Morro Jable, terwijl Mario Cabrera zich gelukkig prijst met dit project, “dat een toegevoegd aanbod zal zijn aan de kwaliteit van ons  toerisme.”

De president van de Canarische Regering, Paulino Rivero, heeft benadrukt, dat het grote project van Puertos Canarios, "het leveren is van sociale en economische winstgevendheid voor haar 36 havens op de eilanden.”
1-AAAAislas-canarias-125.jpg


Een reeks vreemde sterfgevallen
alarmeert de overheid in Tuineje

De Gemeente doet onderzoek naar de oorzaak, of oorzaken
In deze zuidelijke gemeente
hebben zich alleen al vijf sterfgevallen voorgedaan

PUERTO DEL ROSARIO - vrijdag 24 januari 2014 - De eilandbewoners van Fuerteventura zijn geschrokken door een reeks van sterfgevallen die zich in de afgelopen dagen heeft voorgedaan onder vreemde omstandigheden. In het voorbije kwartaal hebben negen mensen het leven verloren en minstens een dozijn is behoorlijk gewond geraakt. In de afgelopen maand hebben zes personen de dood gevonden.

In een actieradius van 10 kilometer zijn vier bewoners van Tuineje overleden. Het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura, de Gemeente Tuineje en de gezondheidsambtenaren werken samen in een studie, om de oorzaak - of oorzaken - van dit verschijnsel vast te stellen. De overheden reageren aldus op deze verborgen tragedie.

Een brandweerman in Tuineje observeert de helikopter van de Guardia Civil tijdens het recente sterfgeval van een bewoner van Tuineje.

De meest recente  aflevering van deze gebeurtenissen heeft zich voorgedaan op woensdagmiddag 22 januari 2014 in Gran Tarajal, met als resultaat een jongere in kritieke toestand. Na het voorval en gezien de ernstige situatie is de jongeman overgebracht naar een ziekenhuis in de hoofdstad van Gran Canaria. Maar eerder al zijn diverse bewoners van zowel Tuineje, La Oliva en Puerto del Rosario getroffen, sommigen bleven te plekke dood en andere vechten voor hun leven.

Een van deze sterfgevallen heeft zich op dinsdag 21 januari 2014 voorgedaan in de hoofdstad van Fuerteventura, waar een vrouw vroeg in de ochtend haar leven verloor, hoewel het meest opvallende gebeuren, de dood is geweest van een van een ongeveer zes maanden  zwangere vrouw, eveneens in  Puerto del Rosario;  en de dood van een kind in het dorp Villaverde.
1-AAAAislas-canarias-125.jpg


Laagvliegende militaire toestellen veroorzaken schade aan het Museo de la Pesca

Eilandbestuur vraagt Defensie de vliegroute te wijzigen, voor rust in recreatiegebied El Cotillo

EL COTILLO - woensdag 22 januari 2014- De lage vluchten die de vliegtuigen en helikopters van het Ministerie van Defensie uitvoeren boven bevolkte gebieden van het Eiland veroorzaken klachten, niet alleen van het Eilandbestuur van Fuerteventura, maar ook van de voornaamste ondernemersorganisaties en van de eilandbewoners zelf.

Het Cabildo (Eilandbestuur) heeft aangegeven, dat de F-18 vluchten op lage hoogte, schade hebben veroorzaakt aan het dak van het Museo de la Pesca Tradicional (Museum voor Traditionele Visserij) in het dorp El Cotillo.

Het Museo de la Pesca Tradicional (Museum voor Traditionele Visserij), in El Cotillo.

Ook hebben de ondernemers de lage helikoptervluchten boven de stranden aangeklaagd, in de overweging, dat deze de rust van de toeristen verstoren.


De eilandminister van het Red de Museos (Museumnetwerk), Candelaria Umpiérrez, heeft opgemerkt, dat de voor de militaire luchtvaart gekozen routes, voor het maken van vluchten op lage hoogte, “ophouden boven de voortoren van El Cotillo. Het is, alsof men het binnenland van het eiland heeft uitgekozen, om naar zee te gaan via de punt bij El Cotillo. In veel gevallen zijn de vluchten zo laag, dat ze niet alleen storen vanwege het lawaai, maar zelfs ook door trillingen.”

“Bovendien,” zo voegt ze toe, “het pand van de vuurtoren is heel oud en we hebben destijds al een technisch rapport opgesteld, waarin staat, dat deze trillingen het gebouw aantasten, met het naar beneden komen van stucwerk. Men slaat niet echt acht op ons; het lijkt, alsof het ze niets kan schelen, omdat de vluchten doorgaan en de overlast ook. Het zijn geen normale vluchten, we praten over vluchten heel laag boven de grond die veel lawaai veroorzaken.”
1-AAAAislas-canarias-125.jpg


Een betrouwbaarder elektriciteitsnetwerk

LAS PALMAS  - woensdag 13 november 2013 - Red Eléctrica gaat op de elektriciteitscentrale van Mácher een voor Spanje baanbrekend project uitvoeren, om met een investering van 1,2 miljoen euro de stabiliteit en de veiligheid van het elektriciteitssystemen te waarborgen van Lanzarote en Fuerteventura, die met een onderzeese kabel met elkaar verbonden zijn.

Het zogenoemde vliegwiel wordt in Australië gebouwd en het is alleen nog wachten op de finale toestemming van Canarische Regering, om het te installeren op Lanzarote. Het is een I+D+i-project (R+D+i is de Engelse afkorting voor ‘Onderzoek+Technische ontwikkeling+ Innovatie), wat ook de basis zal zijn in de energieopwekking via de windmolenparken.

           De elektriciteitscentrale van Red Eléctrica in Mácher (gemeente Tías).

Het op elk moment kunnen garanderen van de toelevering van elektriciteit op Lanzarote en Fuerteventura is het doel van het project, wat Red Eléctrica in gang wil zetten op de centrale in Mácher (gemeente Tías). Daartoe zal men een zogenoemd volante de inercia (vliegwiel) installeren voor het opslaan van energie die zal functioneren als stabilisator voor de spanningsfrequentie van het elektriciteitssysteem Lanzarote-Fuerteventura, dat via een onderzeese kabel verenigd is.

Dit R+D+i-project - dat baanbrekend is in Spanje en zal kunnen rekenen op een investering van 1,2 miljoen euro - is bedoeld, om de doeltreffendheid van deze installaties te controleren evenals de voor de verbetering van de veiligheid en stabiliteit van het netwerk van deze zwakke geïsoleerde elektrische systemen, en tegelijkertijd voor het bevorderen van de integratie van duurzame energie.

Een van de belangrijkste doelstellingen van de elektrische systemen is de balans tussen de energieopwekking en de consumptie, voor het handhaven van een stabiele frequentie binnen een nauwe bandbreedte rond de nominale referentie-frequentie (50 Hz in Spanje) die, over het algemeen, frequentieregeling wordt genoemd.

Red Eléctrica heeft ingezet op de ingebruikname van het vliegwiel in het elektriciteitssysteem van Lanzarote -Fuerteventura, om uiteindelijk de problemen op te lossen met de frequentie-onevenwichtigheid, bovendien beschouwt men deze technologie als gereedschap wat bijdraagt aan de flexibiliteit van het systeem door het te voorzien van de nodige traagheid, om veilig en betrouwbaar de duurzame energie op te kunnen wekken.

Dit wil zeggen, dat het een basisvoorziening is als het aankomt op het energietransport van de windmolenparken naar het elektriciteitssysteem.

Naast het bestuderen van de technische en economische haalbaarheid van deze systemen, heeft het project tot doel de kennis uit te breiden over duurzame integratie door middel van vliegwielen en het beheer van deze opslagsystemen. In feite - als de op Lanzarote verkregen resultaten positief zijn, zal het project in andere delen van Spanje worden gelanceerd met dezelfde kenmerken als het elektrische systeem tussen Lanzarote en Fuerteventura.

Het vliegwiel, wat Red Eléctrica op Lanzarote zal gaan installeren is ontwikkeld in Australië en bestaat uit een cilindrische massa met een gewicht van ongeveer 7.000 kilo die draait met 3.600 omwentelingen per minuut. Het wordt geplaatst in een container van 12 meter en 17 ton wat men via een transformator van 400V/66kV koppelt aan het transportnetwerk. De vliegwielen zijn ronddraaiende apparaten die kinetische energie opslaan, die als elektrische energie wordt afgestaan aan het netwerk.
1-AAAAislas-canarias-125.jpg


Gemeente verwijdert
doodskisten, gebeente en stoffelijke resten
uit het puin op de begraafplaats van
Casillas del Ángel bij de hoofdstad van Fuerteventura

PUERTO DEL ROSARIO - woensdag 6 november 2013 - Op dinsdag 5 november 2013 is de Gemeente Puerto del Rosario ertoe overgegaan, de doodskisten en menselijke resten te ruimen - waarvan door bewoners het verschijnen ervan is aangegeven bij de Policía Local (Gemeentepolitie) - die zijn gedeponeerd in een afgezette ruimte op de begraafplaats van Casillas del Ángel, een gehucht halverwege Antigua en de hoofdstad van Fuerteventura.

Na klachten van diverse families die overledenen hebben op de begraafplaats, is een team van gemeentewerkers naar de gewijde grond gegaan; om, na een order van de wethouder van Feesten, Agapito Darias, over te gaan tot het ruimen van de restanten.

                                            Deze man wijst de locatie aan
                  waar de doodskisten en de menselijke resten zijn aangetroffen.

Na de aangifte van omwonenden zijn agenten van de Policía Local van Puerto del Rosario bij de werkzaamheden op de begraafplaats aanwezig geweest, voor het fotograferen van de zaken tijdens het onderzoek.

Het uit de 18de Eeuw daterende kerkje van Casillas del Ángel.

Bronnen binnen de begraafplaats hebben bevestigd, “dat men een protocol volgt voor de behandeling van het gebeente, de doodskisten en ander materiaal uit de graf-nissen en de graven.”

1-AAAAislas-canarias-125.jpg


Dominguito viert zijn 107e verjaardag
met zijn familie in La Lajita

Deze landbouwer laat zien
dat hij over een ijzeren gezondheid beschikt

LA LAJITA - woensdag 7 augustus 2013 - De familie van Domingo Cabrera Rodríguez heeft zorgvuldig het verjaardagsfeest van de 107-jarige opa van La Lajita, op Fuerteventura, voorbereid.

De sympathieke majorero is een van de oudste inwoners van Canarias en van Spanje.


Domingo Cabrera, samen met zijn familie, op 6 augustus 2013 bij de verjaardagstaart.
Ruim 80 personen hebben zich in zijn woning verzameld, om hem te helpen de kaarsjes op de verjaardagstaart uit te blazen en met veel genoegen zij verjaardag te vieren.

Deze landbouwer laat zien, dat hij over een ijzeren gezondheid beschikt.
1-AAAAislas-canarias-125.jpg


Cabildo en Pájara  begroeten
de uitspraak ten voordele van Lopesan

PUERTO DEL ROSARIO- zaterdag 3 augustus 2013 - Het Cabildo (Eilandbestuur)en de Gemeente Pájara beoordelen het als positief, dat de Hoge Raad het hoger beroep, wat was ingesteld door Punta del Sol SA, het vonnis van 7 april 2007 van het Canarische Hooggerechtshof heeft ingetrokken waarin men het groene licht gaf voor de hoge beschermingsgraad die door de Cotmac (Milieucommissie) was toegekend aan Jandía.

De uitspraak van het Tribunal Supremo (de Hoge Raad) ten gunste van Punta del Sol S.A. - het bedrijf, waarin wordt deelgenomen door Lopesan en de familie Santos – is goed ontvangen op het majorera eiland, zowel door het Cabildo (Eilandbestuur), als door het Gemeentebestuur van Pájara.


Fuerteventura,  Jandía, Costa Calma.

Bij het Cabildo (Eilandbestuur) houdt men de hoop, dat de Canarische Regering meer informatie over de zaak zal verstrekken, en vertrouwt men er vooral op, te kunnen rekenen op hun steun en respect voor het garanderen van de natuurlijke waarden van Jandía.
“In die zin bestuderen we nog steeds de inhoud van de uitspraak en de praktische betekenis ervan, want het is te vroeg, om diepgaande conclusies te trekken. De uitspraak dient echter voor het verduidelijken en vereenvoudigen van de twijfels die kunnen bestaan over de woonkernen van het Natuurpark en in de omgeving ervan, wat heel nuttig kan zijn,” zo heeft de president van het Cabildo (Eilandbestuur), Mario Cabrera, laten weten op vrijdag 2 augustus 2103.

Voor de burgemeester van Pájara, Rafael Perdomo, is de uitspraak van de Hoge Raad, “een goed bericht, omdat deze het buitensporige beleid tot gebiedsbescherming aantoont wat sommige overheidsinstanties hebben geïmplementeerd.”
De burgemeester heeft benadrukt, “dat in de gemeente Pájara, gebieden zoals El Puertillo en Cofete, een oplossing moeten krijgen voor hun ruimtelijke ordening.”

Perdomo zet in op “aanvulling met menselijke activiteit en milieubescherming,” maar nooit kan een van hen, de normale ontwikkeling van de ander bepalen.”

De burgemeester van Pájara heeft er bovendien aan herinnerd, dat de Gemeente altijd eenzelfde standpunt heeft ingenomen betreffende deze zaak; en wel, “dat men het territorium moet beschermen, maar steeds binnen een regeling, met een duidelijke indeling, zonder overdreven, vooringenomen posities.”

Herziening van de criteria
De draai -  welke de Hoge Raad aan het omstredene heeft gegeven - houdt in, dat men de bouwverboden zal moeten herzien welke de gehele bebouwing van Jandía verbieden. Bovendien opent dit de deur naar nieuw gebruik, zoals gepland door Punta del Sol S.A.
1-AAAAislas-canarias-125.jpg


De Hoge Raad stelt Lopesan in het gelijk
in de rechtszaak over Jandía

De uitspraak dwingt tot
herziening van de toegepaste bescherming

GANDÍA - vrijdag 2 augustus 2013 - De rechtszaak betreffende de verhoogde graad van bescherming van Jandía is beslist in het voordeel van het bedrijf Punta del Sol SA, waarin de Lopesan-Groep deelneemt.
Met de uitspraak van 18 juli 2013 heeft de Hoger Raad een eerder vonnis van het Tribunal Superior de Justicia de Canarias (TSJC) (Canarische Hooggerechtshof) herroepen.

De Kamer voor Overheidsgeschillen heeft in hoger beroep ten gunste beslist van Punta del Sol SA -het bedrijf, waarin Lopesan en de familie Santo deelnemen- tegen de uitspraak van 7 april 2007 van de Kamer van Overheidsgeschillen van het TSJC. Deze Canarische instantie heeft voor de verhoogde graad van bescherming, welke is gevestigd door de Commissie van Stedenbouw en Milieu, het predicaat goed gegeven, voor het Zuiden van Fuerteventura, dat o.a. van invloed was op andere woonkernen, zoals die van Cofete.

Jandía
Jandía is de naam van het schiereiland en de grootste vakantieplaats in het Zuiden an  Fuerteventura. Hier ligt het langgerekte vakantieoord Jandía Playa en het vaak in één adem genoemde vissersdorp Morro Jable.
01136_large.jpg
In Jandía Playa staan veel hotels en appartementencomplexen, waarvan een deel aan of vlakbij het strand. De gebruikelijke winkelcentra met boetieks, parfumerieën, elektronica- en sieradenwinkels, ontbreken niet. Het nachtleven is heel aardig met bars, cafés en discotheken.

Zoutminnende planten achter de vuurtoren
De grootste trekpleister van Jandía Playa is echter het brede goudgele strand ‘Playa del Matorral’. Het is een druk strand met uitgebreide voorzieningen. De zee is hier vrij rustig dus ook geschikt voor kinderen. De statige vuurtoren, ‘Faro de Matorral’ markeert het zuidelijkste puntje van Fuerteventura. Het natuurgebied achter de vuurtoren is beschermd vanwege de aanwezigheid van zeldzame zoutminnende planten.

Op loopafstand van Jandía Playa ligt het pittoreske vissersdorp Morro Jable. Het is de slaapstad van veel werknemers van de hotels in Jandía Playa. Maar ook het toerisme heeft hier voet aan de grond gekregen, zij het niet in die mate als in Jandía Playa. Naast de smalle straten op de berghelling zijn appartementen gebouwd en het vissershaventje heeft plaats gemaakt voor een nieuwe versie.

Authentieke sfeer
Toch brengen de vissers hier laat in de middag nog steeds hun vis binnen. Als vanouds ontmoeten ze elkaar op de Plazas in het dorp en bespreken, op bankjes in de schaduw van de grote bomen de dag; terwijl zij de toeristen met een schuin oog gadeslaan. Ondanks de toeristische ontwikkelingen in het dorp is de authenticiteit goed behouden gebleven.

Morro Jable heeft een klein strand ’Playa de Cebada’ wat geleidelijk afloopt in de zee (waar het meestal veilig is om te zwemmen) en grenst aan het grote strand: ‘Playa del Matorral’.
1-AAAAislas-canarias-125.jpg


Van Parador Nacional (Fuerteventura)
tot duiventil

Drie maanden na de sluiting
is het pand geheel verwaarloosd

PUERTO DEL ROSARIO - donderdag 27 juni 2013 - Drie maanden na de sluiting verkeert het zo kenmerkende pand van de voormalige Parador Nacional, Hotel Playa Blanca, eigendom van het Cabildo (Eilandbestuur ) van Fuerteventura, in volledige staat van verwaarlozing. Dat was het al tijdens de laatste periode als hotel, wat heeft veroorzaakt, dat het Eilandbestuur op 11 maart 2013 besloten heeft, het - na 44 jaar - te sluiten. Deze beslissing heeft het ontslag van 15 medewerkers met zich meegebracht.

Bezette kamers, verdroogde tuinen, tuinafval, vuile gangen en meubilair vormen een sombere sfeer. Knaagdieren, meeuwen en duiven zijn de nieuwe huurders.Op 11 maart 2013 maakt men een eind aan de bestemming van het oude gebouw als Parador. Weg 44 jaar trouwe dienst aan de toeristische sector en 15 gezinnen op het eiland zonder werk. Het kenmerkende gebouw, dat al verwaarloosd was, presenteert vandaag een erbarmelijke staat waar knaagdieren, meeuwen en duiven de heerschappij hebben overgenomen. En erger nog, een aantal kamers en zalen wordt bezet door onbekenden. De detachering van de Guardia Civil in een pand nabij het voormalige hotel heeft de aanwezigheid van krakers afgeremd, maar het zal niet lang meer duren, voordat ze komen.Het pand, eigendom van het Cabildo (Eilandbestuur ) van Fuerteventura - nadat men het beheer ervan heeft geaccepteerd toen de Spaanse Staat het in november 2004 cadeau heeft gedaan - is geheel verwaarloosd. Dat is al vanaf een afstand te zien, vieze en van kleur verschoten vlaggen aan krakkemikkige vlaggenmasten, het parkeerterrein bezaaid met materiaal van een Surfschool en de vervallen gevels, terrassen en tuinen spreken voor zich. De aanwezigheid van een enorme hoeveelheid tuinafval vormt een serieus brandgevaar. En om de zaken nog erger te maken, heeft vocht zich meester gemaakt van wanden en meubilair, en viezigheid van de gangen en kamers, terwijl stilte zich meester heeft gemaakt van een pand, dat deel uitmaakt van de geschiedenis van het eiland, niet alleen als hotel, maar ook als trefpunt en recreatiecentrum voor de majoreros (eilandbewoners van Fuerteventura).
1372333511768_large.jpg

In het hotel hebben honderden bruiloften, communiefeesten, doopsfeesten en vergaderingen plaatsgevonden. Sinds het op 23 september 1968 geopend is door de toenmalige minister van Informatie en Toerisme, Manuel Fraga, was het een herkenningspunt op het eiland.
1372333511821_large.jpg

Kamer 211 is een van de kamers die bezet is. De kamersleutel is echter niet overhandigd door de Receptie aan de onbekende gasten. Rond de bedden liggen diverse kledingstukken en schoenen. In de ingebouwde kasten, restanten schoonmaakmateriaal en de kastdeuren wagenwijd open.

In de raadsvergadering van het Eilandbestuur eind december 2012 heeft men besloten over te gaan tot ontbinding van de Raad die het genoemde hotelcentrum beheerde.
Ook besloot men tot het ontslag van de 15 medewerkers, hoewel de toekenning van de Spaanse Staat als voorwaarde had gesteld, het bestaande personeel van de Parador de Turismo in dienst te houden en de bedrijfsactiviteit als hotelschool voort te zetten.
Ook die clausule is nu geschiedenis.
1-AAAAislas-canarias-125.jpg


Majorera-zout wordt verhandeld in Europa

Eilandbestuur van Fuerteventura sluit overeenkomst met
Salines de Formentera  voor verkoop in het buitenland

ANTIGUA - vrijdag 10 mei 2013 - Het sal de espuma (schuim-zout), of wel zoutbloem (fleur de sel) van Fuerteventura, een fijnkorrelig, licht, fris en zacht zout voor de smaakpapillen. Dit zijn enkele van de kenmerken van het op Fuerteventura gewonnen zeezout. Een product, dat wordt verhandeld in Europa, waar het zeer gewaardeerd wordt om de eigenschappen.

Op een natuurlijke en ambachtelijke manier gewonnen, heeft dit Majorero-product de sprong gemaakt naar de internationale markt via een overeenkomst welke twee jaar geleden gesloten is, tussen het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura en Salinas de Formentera, het nutsbedrijf wat zich gespecialiseerd heeft in de verhandeling van dit culinaire, gourmet product.
Een verpakking van 125 gram wordt aan het Europese publiek verkocht voor €7,=
Dezelfde hoeveelheid kostte in het Museo de la Sal (Zout-Museum) van Fuerteventura slechts €0,09


Het
sal de espuma (schuim-zout), of wel zoutbloem (fleur de sel) van Fuerteventura, een internationaal, gastronomisch product.

Bij de zoutpannen van El Carmen in de gemeente Antigua  heeft men op 24 april 2013 de nieuwe verkooplijn van het genoemde product gepresenteerd, die is gebaseerd op een vernieuwd uiterlijk en  waarvan het formaat is aangepast op een exclusievere markt. De officiële presentatie is bijgewoond door de president van het Cabildo (Eilandbestuur) Mario Cabrera; de wethouder van het Netwerk van Musea van het Eilandbestuur, Candelaria Umpiérrez, en de directeur van Salines de Formentera, David Calzada.
meersalz-fuerteventura1_large.jpg

Exclusieve uitstraling
De nieuwe verpakking bestaat uit een zoutvaatje van keramiek, dat met een kurk wordt afgesloten. De verpakking en het etiket geven het product een exclusieve uitstraling. Het bevat ook het logo van de traditionele salina (zoutwinning) en er staat op vermeld, dat het afkomstig is van een Eiland, dat een Natuurreservaat is, evenals een uitleg over de natuurlijke eigenschappen en het traditionele winningsproces. Voorheen werd het verkocht in plastic zakjes.

Het Majorera-zout is uniek in zijn soort, omdat het verkregen wordt via het schuim van de branding dat over de dammetjes van de zoutpannen stroomt, een proces dat, voor David Calzada, “dit zout enkele unieke eigenschappen geeft, zoals een minimaal mineraalgehalte, dat zijn meest edele elementen behoudt. Het resultaat is een licht en krokant, fijnkorrelig zout met een zachte smaak, dat in staat is de smaak van elk gerecht te versterken. “Het is ongetwijfeld het beste zout van alle ambachtelijke zoutwinningen van de Canarische Eilanden.”
1366838452158_large.jpg

Het eilandzout wordt samen met het zout Formentera gepromoot en verkocht, dankzij de ervaring die wordt ingebracht door dit nutsbedrijf van de Balearen. Door deze samenwerking gaat het zout van de Salinas del Carmen internationaal,” zo heeft Umpiérrez opgemerkt.

Mario Cabrera heeft herinnerd aan het belang, dat het industriële zout historisch heeft op Fuerteventura, en hij heeft gewezen op het feit, “van het kunnen lanceren van een uitstekend product, dat ons vertegenwoordigt en, dat afkomstig is van de traditionele winning, via de ervaring die is aangedragen door de oude salineros (zoutwinners), maar dat ook innovatieve technieken bevat.”
1-AAAAislas-canarias-125.jpg


Drie zussen, opnieuw voor het altaar

BETANCURIA - maandag 11 februari 2013 - Blanca, Momi en Esther gaven 25 jaar geleden tegelijkertijd hun ‘ja’-woord en hebben dit nu opnieuw gedaan ter gelegenheid van hun zilveren huwelijk.
Het historische Villa de Betancuria was de gekozen locatie voor het vieren van het zilveren huwelijk van de drie Majorera zussen die 25 jaar geleden gelijktijdig in het huwelijk zijn getreden. Opmerkelijk is, dat de drie zussen García Perdomo: Blanca (48 jaar), Momi (47) en Esther (43) op 6 februari 1988 het altaar betraden in de kerk van Puerto del Rosario en, dat zij nu hun huwelijksbelofte herhaald hebben met hun echtgenoten Felipe, Francisco en Juan Carlos, in aanwezigheid van hun kinderen, ouders en familie. Een onvergetelijk feest met dezelfde trouwgetuigen, alleen een beetje ouder, dat eindigde in een hotel, net als de eerste keer.


De drie echtparen herhalen in 2013 hun trouwbelofte op het altaar.

Prachtige, spectaculaire witte bruidsjurken op deze foto van 25 jaar geleden, v.l.n.r.:
Blanca en Felipe, Momi en Francisco, Esther en Juan Carlos.

Blanca en Felipe Javier Fernández, Momi en Francisco Javier Torres, Esther en Juan Carlos Padrón, hebben elkaar gezamenlijk opnieuw het ‘ja’-woord gegeven tijdens hun zilveren huwelijk, net als 25 jaar geleden. De drie zussen vinden dit onvergetelijk, omdat ze samen heel erg een zijn.
De trouwerij leek op een spelletje, thuis hadden ze het erover, om op hetzelfde moment te trouwen, “we hebben het aan onze verloofden gevraagd en zo is alles begonnen.”
Voor de drie paren was het een korte verlovingstijd, en het zijn heel gelukkige jaren geweest,” zo bevestigt Momi. 
Uit dit drievoudige huwelijk zijn uit elk echtpaar  twee kinderen voortgekomen,. respectievelijk;
Ingrid en Javi, Aroa en Raquel, Esther en Antonio Manuel.
Een was ook nu een ceremonie, waarbij de enthousiaste trouwgetuigen - hoewel een paar jaartjes ouder - niet mochten ontbreken: Juana en Manolo, María en Andoni (de zoon van Deogracia, die- omdat hij in Afrika werkt - niet aanwezig kon zijn), samen met Carmen en Florencio.
“Don Agustín heeft ons getrouwd, een jonge pastoor in Puerto, en dit keer was het José Miguel Pérez, de pastoor van Antigua y Betancuria, maar met dezelfde emoties als in 1988,” zo leggen de zussen uit.
Hun huwelijksnacht hebben ze doorgebracht in een hotel in El Castillo; en na het huidige feest hebben ze dit herhaald.
Hoewel de huwelijksreis naar Sevilla met zijn zessen gezamenlijk is gemaakt, hebben zij dit nu niet kunnen herhalen. “Het was een heel plezierige reis, we waren allemaal jong; maar dit keer is er geen vakantie en daarom is het ons onmogelijk deze reis te herhalen.” Het geheim, om zo gelukkig te blijven, net als op die eerste dag, is: “Begrip tonen en veel liefde.”
Andere hoofdrolspelers in dit prachtige verhaal zijn de ouders van de zussen, Manuel García Calero de Triquiviaje en Juana Perdomo Santana de Antigua die in 2012 hun gouden bruiloftsfeest vierden. 
“Zij zijn voor ons een voorbeeld, vanwege hun inzet en vitaliteit tijdens de jaren van hongersnood op het eiland,” zo prijzen de dochters.
Manuel en Juana hebben hun zeven kinderen opgevoed, twee zoons en vijf dochters, maar van hun gezichten straalt nog steeds de levenslust.
Na de religieuze ceremonie hebben Blanca, Momi en Esther - die prachtige jurken droegen, maar  duidelijk minder pompeus, dan de suikerzoete op hun eerste trouwdag - genoten van een groot volksfeest op het Plaza de Betancuria, met muziek, verrassende optredens en cadeaus ’s. Het enige wat ontbreekt, is: dat de zussen nog geen oma zijn.
1-AAAAislas-canarias-125.jpg


Na 44 jaar sluit de Parador Nacional
van Fuerteventura

PUERTO DEL ROSARIO - donderdag 3 januari 2013- Na 44 jaar is het gedaan met de Parador Nacional van Fuerteventura. De hoge mate van verval, de lage hotelbezetting, nul investering in de verbetering van het etablissement en de desinteresse van de overheid en  politiek, hebben ervoor gezorgd, dat het Cabildo /(Eilandbestuur) van Fuerteventura, de huidige eigenaar van het pand, besloten heeft, om in februari 2013 de deuren voorgoed te sluiten.

Het personeelsbestand, van 15 medewerkers, verliest zijn baan, veel van hen staan op het punt met pensioen te gaan. Met deze beslissing sluit men de geschiedenis van een markant etablissement, dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de horeca op het Eiland, het had niet voor niets een Michelin-ster.


                      Na 44 jaar is het in februari 2013 'einde oefening'
                           voor de
Parador Nacional van Fuerteventura.

In februari 1999 heeft Paradores Nacionales aan het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura, met Ildefonso Chacón Negrín als eilandpresident, de Majorero Parador toestemming verleend, onder de voorwaarde van conservering, de arbeidsplaatsen te behouden en te fungeren als hotelschool. In juni van datzelfde jaar kreeg het horeca-pand de naam Hotel ‘Fuerteventura Playa Blanca'.

Het Cabildo (Eilandbestuur) heeft tijdens de recente ministerraad van december 2012 de ontbinding van de Raad van Bestuur goedgekeurd die het genoemde hotelcomplex beheerde. De overeenkomst omvat ook de uitbesteding van diensten van het controversiële hotel. Het Eilandbestuur heeft tevergeefs geprobeerd, dat enkele van de bedrijven die de oude Parador beheerden, deze zouden overnemen, maar het weinige aantal gastenkamers maakt dit niet haalbaar,

Ook heeft men aan de Staat gevraagd, het gebruik ervan te wijzigen, om het te bestemmen voor andere doeleinden, wat men geprobeerd heeft, op termijn echter zonder succes, waardoor Paradores Nacionales de zaak opnieuw in de hand heeft genomen. Het Eilandbestuur blijft met een niet aan Paradores afgeloste schuld zitten van €540.000,= .

Veel werknemers zijn bezorgd om de toekomst van hun banen, “veel staan er op het punt met pensioen te gaan en, wat kan een 60-jarige nog doen, om opnieuw op de arbeidsmarkt toe te treden? “Het beste is, dat men het gehele personeelsbestand herplaatst,” merken de vakbonden op. Bovendien hebben zij laten blijken, dat ze, “de manier waarop men besloten heeft het hotel te sluiten,” afwijst. “Men was niet in staat deze situatie aan het personeel uit te leggen, alvorens dit goed te keuren in de ministerraadsvergadering.”
1-AAAAislas-canarias-125.jpg


Ambulance beroofd tijdens hulpverlening
aan een buitenlandse drenkeling
  - een toerist - in Pájara

Uitzichtpunten en stranden  zijn doelwit geworden
van criminelen  voor het beroven van toeristen

PUERTO DEL ROSARIO - dinsdag 13 november 2012 - De westkust van het Eiland en de toeristische uitzichtpunten zijn gebieden geworden waar het dievengilde toeristen tegenkomt, in wie men een gemakkelijke prooi ziet.

De delinquenten draaien er niet omheen en het is ze om het even als het aankomt op het nauwgezet kiezen van hun slachtoffers. In het meest recente hoofdstuk, dat zich enkele dagen geleden heeft afgespeeld, hebben de personeelsleden van de Servicio de Urgencias Canario (SUC) (Canarische Ambulancedienst) een hoofdrol, toen ze op het Strand van Viejo Rey assistentie verleenden - aan een, vanwege een hartaanval, bijna verdronken, buitenlandse toerist, die later is overleden - en er ondertussen een diefstal werd gepleegd in het interieur van de ambulance.


                         Gevaarlijk mooie (voor)uitzichten op Fuerteventura...
De verslagenheid van het ambulancepersoneel, na het ontdekken van het ontbreken van persoonlijke zaken uit de ambulance, was enorm: “ men komt, om het leven te redden van iemand en, men wordt beroofd van zijn spullen. Er zijn geen scrupules. Het is ongelooflijk, dat zoiets op het Eiland gebeurt,” verzekert een van de getuigen.

De uitzichtspunten van de barranco (het ravijn) van Los Canarios en Chilengua (Pájara); Los Granadillos, tussen de gemeenten Pájara en Betancuría; Corral de Guise en Moro Velosa - wanneer deze geopend zijn - in het historische dorp, evenals diverse afgelegen stranden, worden bij voorkeur door de dieven bezocht; en niet alleen door de onachtzaamheid van de toeristen, die spullen in hun auto achterlaten, maar ook vanwege badgasten, die hun auto parkeren in afgelegen gebieden, om naar het strand te gaan.

De weinige bewaking en de afwezigheid van waarschuwingsborden die op het gevaar wijzen van het achterlaten van voorwerpen in de auto, zijn situaties waar de delinquenten van profiteren, om volledig straffeloos hun gang te gaan. Het zijn niet alleen toeristen die te lijden hebben van deze dieven. Enkele dagen geleden heeft een liefhebber van bergbeklimmen machteloos moeten toekijken, hoe men zijn auto leeg roofde en al het materiaal heeft meegenomen waarmee hij zijn favoriete bergsport bedrijft.

De dieven gaan georganiseerd te werk, ze zijn minimaal met zijn tweeën en soms zelfs met zijn drieën. Ze komen in een huurauto naar de gekozen locatie, “mengen zich onder de toeristen en een van de onverlaten gaat auto’s inspecteren, om te beroven, wat inhoudt, dat ruiten worden ingeslagen of, het autoalarm onklaar wordt gemaakt.”
1-AAAAislas-canarias-125.jpg


De winkeltjes van de cholas en de pejines

PUERTO DEL ROSARIO - donderdag 12 juli 2012 - Het Gemeentebestuur van Puerto del Rosario zet op donderdagavond 12 juli 2012 drie oude winkeltjes, die al ruim 30 jaar bestaan, in het zonnetje. Winkeltjes, die tegenwoordig nog open zijn, ondanks de aanwezigheid in de stad van grootwinkelbedrijven en supermarkten. De genoemde winkeltjes waarvan er vele verdwenen zijn, maken deel uit van de levende geschiedenis van het geliefde Puerto Cabras. De erkenning door de overheid strekt zich ook uit tot al die kleine familiebedrijfjes die deel uitmaken van het ondernemersveld in de Majorera-hoofdstad en die destijds een belangrijke rol vervulden in de economie van de stad.

De straten in de hoofdstad hebben vele winkeltjes gehad die in de loop van de jaren hun deuren hebben moeten sluiten. Men herinnert zich o.a. nog steeds met nostalgie de winkeltjes en de bars van die van  Peñate, Castañeyras, El Canario, Genaro Cardona, Sinforiano Herrera, Las Afortunadas, Andrés Fabricio, Cecilio de León, Confecciones Lolina, María Berriel  en die van Juan Tadeo.

 Er zijn er nu nog slechts drie van over, met name de winkeltjes van Carlitos Vera en Tina Soler, hoewel men ook nog het winkeltje van Pepe Hierro tegenkomt,  hoewel hij daar al jaren geleden mee gestopt is, opent het nog dagelijks de deuren, hoewel de schappen leeg zullen zijn.


Tina Soler, achter de toonbank van haar winkel in de Majorera hoofdstad.

De hoofdstedelijke wethouder van Handel en Toerisme, Peña Aguiar, merkt op, “ dat het een erkenning is van die levensmiddelenwinkeltjes die een tijdperk in deze stad markeren en die in sommige gevallen hebben weten te overleven tot op der dag van vandaag.” Bovendien zo voegt de wethouder toe” hebben vele generaties achter de toonbank doorgebracht en dank zij hen kunnen we afwisseling an de eettafel brengen, ons kleden, het huis schoonmaken en wat eau de cologne sprenkelen…of zelfs speelgoed kopen voor Driekoningenavond… Al deze producten en artikelen waren te vinden in het winkeltje op de hoek en velen droegen de naam van hun eigenaar, of eigenaresse, zonder verder reclame te maken.


Op (teen)slippers.
Pejines eet men, krokant gefrituurd met kop en staart met graat en al. 
eeee_large.jpg
Het winkeltje van Carlitos Vera is al 71jaar  open voor de klanten. Eerst in de havenwijk  El Refugio in de Calle Eustaquio Gopar, vervolgens in de Calle García Escámez  en later in de Calle León y Castillo, op de hoek van de Calle Guize. En begin jaren 70 verhuisde het naar de huidige locatie in de Calle Jesús y María, waar het beheerd wordt door zijn zoon Juan.

Carlos Vera (1910-1990) en zijn echtgenote Victoria Barrios ( 1921-2012) waren de oprichters ervan in moeilijke tijden. Maar desondanks slaagden ze erin, handel te drijven op de andere eilanden, zoals met in de dorpen en bij de boeren  verzamelde kaas, die ze naar de markt in Las Palmas stuurden, waar een familielid voor de distributie ervan zorgde,” zo merkt zijn zoon Carlos op.

Pepe Hierro opende in 1948 zijn winkeltje in de hoofdstad, waar hij leider was in de verkoop van vis,  niet voor niets slaagde hij erin, eigenaar te worden van een vloot van tien schepen die visten op de Canarisch-Saharaanse bank. Zestien jaar geleden, is hij met pensioen gegaan en stopte met de  handel. Hij opent echter elke dag de deuren wagenwijd, hoewel de winkelschappen leeg zijn.

Tina Soler, een andere winkelierster die in  het zonnetje gezet wordt, begon in 1971 haar winkeltje in de Barriada Isla Canarias, samen met haar broer Emilio, hoewel het 13 jaar daarvoor geopend was door Juan Arias. Na 41 jaar achter de toonbank, maakt Tina deel uit van de historische wijk. “Moeders kwamen met hun kleine kinderen, om ze te wegen op mijn weegschaal.” “Ik houd ervan, dat men mij tendera (winkelierster) noemt. “Het is het beroep, dat ik gekozen heb en, dat me met trots vervult.”
1-AAAAislas-canarias-125.jpg


Vijftig bedrijven dingen mee in de aanbesteding
voor het technologiepark van Fuerteventura

FUERTEVENTURA - dinsdag 26 juni 2012 - Een vijftigtal bedrijven heeft, individueel of via een Unión Temporal de Empresas (UTE) (Joint Venture), offertes uitgebracht in de twee aanbestedingen voor het contracteren van bouwwerkzaamheden voor het Parque Tecnológico (Technologie-park) van Fuerteventura, ter waarde van bij elkaar opgeteld 20 miljoen euro voor een investering die waarschijnlijk  de belangrijkste is die men momenteel op de Canarische Eilanden en in geheel Spanje aanbesteedt.

Als het beoordelingsproces van de diverse offertes eenmaal is voltooid en het bouwwerk eenmaal is aanbesteed, zou de aanleg van het Technologie-park in de loop van september 2012 van start kunnen gaan, zo heeft de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura en voorzitter van de instantie  het Technologie-park van Fuerteventura beheert, Mario Cabrera, uitgelegd.

Voor de bouwwerkzaamheden van de installaties voor een bedrag van 10,7 miljoen euro heeft men 24 offertes ontvangen, maar die omvatten een groter aantal bedrijven, omdat de meeste voorstellen  zijn gedaan via een Joint Venture.

Voor de aanbesteding van de bouw van het bio-klimatologische complex van het Technologie-park (€8.662.5923,=) zij 23 offertes, hetzij individueel, hetzij via Joint Ventures. De termijn voor het indienen van offertes is de afgelopen week afgesloten.

“Naast de uitwerking die de aanleg van het eerste technologie-park op de Canarische Eilanden zal hebben, zal alles wat dit met zich meebrengt ondersteuning geven aan de industriële innovatie en aan duurzame energie, de aanbesteding van de werkzaamheden zal ook bijdragen aan het stimuleren van de plaatselijke bouwsector,” zo heeft Mario Cabrera opgemerkt.

Bouw
Van het totaal van 278.642 m² aan te bebouwen grond, betreft 191.677 m² percelen, 38.935 m2 wegen en 48.028 m² trottoirs en parkeerplaatsen. Het totale bebouwde oppervlak is 40.364 m².

Het complex is flexibel ontworpen, met grote percelen, die splitsbaar zijn met een minimum van 2.000 m², met het uiteindelijke doel de aanpassing te vergemakkelijken aan de diverse behoeften van bedrijven, technologische instituten en universitaire centra, die zich op dit terrein willen vestigen.

Bio-klimatologisch complex
Het Parque Tecnológico van Fuerteventura heeft vorige week ook de aanbesteding geopend voor het Edificio bioclimático (Bio-Klimatologisch gebouw) van het Centro de Promoción del Conocimiento y Transferencia de Tecnología (CPCTT) (Centrum  voor Bevordering en Overdracht van Technologie) voor een bedrag van €8.662.593,=.

Het CPCTT-Complex is ontworpen voor het herbergen van proeftuinen en couveuses van bedrijven, laboratoria, leslokalen, vergaderzalen, centra voor dataverwerking en ontmoetingsruimten voor ondernemers en technologen, terwijl het ook het kantoor zal herbergen van de beheerder van het Parque Tecnológico van Fuerteventura.

Het te bouwen complex van 8.000 m² zal gaan bestaan uit drie verdiepingen (waarvan een de kelder is)  en is een bio-klimaat gebouw, met gecertificeerde A-energie, de hoogst mogelijke en, zal geheel worden geïntegreerd in zijn omgeving. De aanbesteding is gegund voor een bedrag van  €8.662.593,24 aan de Joint Venture die bestaat uit de handelsmaatschappijen Parque Tecnológico de Fuerteventura S.A. (een maatschappij van het Eilandbestuur van  Fuerteventura) en het Instituto Tecnológico de Canarias S.A. (een instelling die ressorteert onder de Canarische Regering) en de ontwikkeling ervan wordt uitgevoerd via een Samenwerkingsovereenkomst welke is ondertekend door de Canarische Regering en het Ministerio de Ciencia e Innovación (MICINN) (Ministerie van Wetenschap en Innovatie) voor de versterking en ondersteuning van het netwerk aan Technologie-parken van Canarias.

Toekomst-investering
Voor de vorming van de Joint Venture tussen het Eilanbestuur en het ITC, zijn het Eilandbestuur van Fuerteventura en de Canarische Regering er vooraf al toe overgegaan, om de herziening van het PIOF (Plan Ruimtelijke Ordening van Fuerteventura) goed te keuren, wat noodzakelijk is voor het uitvoeren van het project, door de activiteit van het oprichten van het Parque Tecnológico te waarderen als: “Van hoge strategische waarde gezien vanuit sociaaleconomisch oogpunt en bezit daardoor een karakter van algemeen openbaar belang, door het configureren van technologieparken als essentiële instrumenten in het nieuwe beleid van ontwikkeling van de industriële sector, het concurrentievermogen van de productie in het gebruik van kennis en het vermogen om te innoveren en aan te passen aan veranderingen in het milieu. Evenals in het kader van het Canarische Plan I + D + i 2007-2010 van de Canarische Regering, vooral als prioritaire actie-lijn van “infrastructuren voor onderzoek en technologische ontwikkeling”, tot vaststelling van de noodzaak, “om een passende infrastructuur voor de ontwikkeling te hebben van innovatieve bedrijfsmodellen: technologieparken, innovatiecentra, transfer offices. Kortom, de basisinfrastructuur voor innovatie en integratie van technologische bedrijven. "

Het gehele Parque Tecnológico zal in fasen ontwikkeld worden, op een oppervlakte van ongeveer 800.000 m². Met de nu al gevormde Joint Venture zal men gaan bouwen op de eerste 280.000 m². Geleidelijk aan zal het  technologische project worden  ontwikkeld, de beoordeling  van de bouwwerkzaamheden van de toegangen via een nieuwe rotonde en het in het leven roepen van een instantie die de ontwikkeling ervan gaat beheren. Het doel is, dat het verandert in een aantrekkingspunt voor I+D (Innovatie + Ontwikkeling) ondernemingen en I+D activiteiten, door te voorzien in een specifieke economische ontwikkeling.
1-AAAAislas-canarias-125.jpg


Veehouders geven diefstal van duizenden geiten aan
in Jandía

PUERTO DEL ROSARIO - zaterdag 26 mei 2012 – De Majorero veetelers blijven alarm slaan wegens het voortdurend stelen van geiten, vooral in het gemeenschappelijke gebied, waar vrije beweiding wordt toegepast. De comisionados (lasthebbers/geitenhoeders) die in dienst van de gemeente zijn bij deze traditionele vorm van veehouderij, geven het bestaan aan van een illegaal verkoopnetwerk van vee. In het gebied van Jandía, zijn in de eerste maanden van 2012 tot nu toe,  zo verzekeren de geitenhoeders, duizend geiten verdwenen.

De veetelers wijzen op diverse jongeren-bendes die optreden in ATV-voertuigen, “hoewel ze soms ook magere honden gebruiken, om ze te vangen, deinzen er niet voor terug, om de geiten aan te rijden. Vervolgens verkopen ze het vlees aan sommige  restaurants. In een enkel geval is het vlees voor hun eigen consumptie bestemd.”


De comisionado (geitenhoeder) uit Betancuria, Vicente Hernández, samen met geiten in het gemeenschappelijke weidegebied.
 

 

Juán Pérez, comisionado uit Jandía, bevestigt ,“dat er tot voor  vier jaar ongeveer 4.000 geiten in dit gebied waren. Stukje bij beetje zijn ze verdwenen in de handen van de dieven. Momenteel zijn er nog 700 over. Dit is een schandaal, want het zijn steeds diezelfden, de Guardia Civil weet dit, maar doet weinig.”

Het landschap van Fuerteventura, kan  ruim 100.000 geiten bevatten, en  die vrijelijk gehoed kunnen worden, welke het kust vee wordt genoemd, “maar stukje bij beetje verdwijnt het, omdat er in elke gemeente gestolen wordt, “ zo verzekert Vicente Hernández, geitenhoeder uit Betenacuria. “Bovendien, zo voegt hij toe, “kampeert er al enkele dagen een groep op het strand van Jandía. In de periode ontbreken er veel geiten en vinden we hun horens terug bij de vloedlijn. Zij hebben ook jachthonden. Sinds de komst van de Guardia Civil en de Policía Local zijn ze naar een andere plaats vertrokken.”

Van oudsher bestond er in elke gemeente een kustbewaking, Tot voor  enkele maanden betond die alleen nog in Pájara, maar de Gemeente heeft deze dienstverlening opgeheven.

     
                           De veehouders blijven hun verdenkingen houden...

Illegale handel
De veehouders blijven hun verdenkingen houden van het bestaan van georganiseerde benden veedieven. “Het zijn twee, of drie groepen die zich bezig houden met het stelen van geiten. Het vee is momenteel mager, omdat het niet heeft geregend,  men vangt het levend en verkoopt het op Lanzarote, zo verzekeren de comisionados (geitenhoeders).

Het vorig jaar was en een goede winter met veel gras en struikgewas, “·de geiten waren dik en toen heeft men ze omgelegd, om het vlees te verkopen aan sommige restaurants en bars. Er zouden hier inspecties moeten komen, om te bewijzen waar het vlees vandaan komt,” zo geven diverse verontwaardigde comisionados aan.
1-AAAAislas-canarias-125.jpg


Archeologische resten ontdekt op Lobos

Mogelijk Romeins

LA ISLA DE LOBOS - maandag  14 mei 2012 - Op het Isla de Lobos heeft men mogelijk Romeinse archeologische overblijfselen gevonden. De toevallige vondst -  van restanten aardewerk en maritieme fauna - bewijst, dat er mogelijk sprake is van een seizoensgebonden, Romeinse nederzetting op het Isla de Lobos (3 km ten  noordwesten van Fuerteventura). Bij de opgraving heeft men al een eerste peiling gedaan, nadat men restanten heeft aangetroffen die a priori laten zien, een heel belangrijk potentieel te hebben.

Het onderzoek wordt uitgevoerd dankzij de samenwerking tussen het Departement van Historisch Erfgoed, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura en het Organismo Autónomo de Museos y Centros (OAMC) (Zelfstandige Orgaan van Musea en Centra) van het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife  - in het kader van  een convenant die al sinds 12 jaar functioneert – en via het werk van een wetenschappelijk team, dat wordt geleid door  Carmen del Arco Aguilar, Hoogleraar Prehistorie aan de Universidad de La Laguna (ULL), en wat bestaat uit de archeologen Candelaria del Rosario, Mercedes del Arco en Carmen Benito, van het Museo Arqueológico de Tenerife, wat is opgenomen in het OAMC.
1335365559175-mg-2786-1large.jpg
1335365559175-mg-2788large.jpg
Het wetenschappelijk team van de Universiteit van la Laguna (ULL) identificeert op het eilandje Lobos diverse soorten keramiek, stukken ijzer,  restanten van haardvuren, overblijfselen van geiten en een grote schelp.

 

 

 1335365559175-mg-2880large.jpg
Men staat mogelijk voor een spannende ontdekking, die nu bevestigt moet worden met meer studies: en wil met de Canarische Regering de mogelijkheid  overeenkomen van een meer systematische opgraving in de diepte, wat zou kunnen leiden tot een nieuwe sleutl in de geschiedenis van de Canarische Eilanden.
1-AAAAislas-canarias-125.jpg


Sí se Puede’ kritiseert Berriel 
voor opstrijken subsidie

PUERTO DEL ROSARIO - zondag 13 mei 2012 -  De politieke partij ‘Alternativa Sí Se Puede’ heeft de minister van Openbare Werken, Transport en Ruimtelijke Ordening, Domingo Berriel, van de Canarische Regering, ervan beschuldigd,  van de Consejo Insular de Aguas (het Waterschap) van Fuerteventura  een subsidie te hebben ontvangen van ruim €51.000,= voor het verrichten van werkzaamheden aan de waterleiding van een landgoed, dat eigendom is van de minister; reden, waarom de juridische dienst van de partij aan het studeren is op mogelijke juridische acties die tegen dit gedrag kunnen worden ondernomen. Deze subsidie van ruim  €51.000,= aan een minister in de Canarische Regering is “onethisch en immoreel”, aldus de groene-socialisten.

In een persbericht legt ‘Sí Se Puede’ uit, dat de subsidie genoemd, ‘Openbare aanbesteding voor het aanvragen van subsidie voor werkzaamheden aan waterleidingen van particulier initiatief’, als voorlopige voorziening is toegekend door de Junta de Gobierno del Consejo Insular de Aguas  (Raad van Bestuur van het Waterschap) op 5 maart 2012.

                                                    Domingo Berriel.

                     De
finca in La Laguna, in Puerto del Rosario.
De organisatie van groene socialisten laat weten, dat van een totaal van €96.607,= Domingo Berriel - met €51.331,86 - de grootste begunstigde is , door het ontvangen van drie subsidies die, elk, €1711,62 groot zijn. Het doel van de subsidies, aldus ‘Sí se Puede’, is het verrichten van werkzaamheden aan de waterleiding van een van de eigendommen van Berriel in Cercado Nuevo, in La Laguna de Tesjuates, in de gemeente Puerto del Rosario.

De groene-socialisten hebben  eraan willen herinneren, dat Domingo Berriel beheerder is geweest van het Consorcio de Aguas (Waterconsortium) van  Fuerteventura en, dat hij als minister in het Eilandbestuur, zichzelf  de subsidie heeft toegekend.

Naar de mening van deze politieke partij, “is deze specifieke subsidie aan een minister in de Canarische Regering, die een jaarsalaris ontvangt  van ruim €70.000,= voor zijn bevoorrechte, politieke positie, “onethisch en immoreel”, temeer, daar men vanuit de Canarische Regering een harde campagne voert van economische bezuinigingen die van invloed zijn op de Canarische samenleving in het algemeen en op de meest achtergestelde groepen in het bijzonder.

De politieke partij is van mening, dat Domingo Berriel uitleg moet geven, en niet een dag langer kan doorgaan als minister  in de Canarische Regering, waardoor men van president Paulino Rivero eist, dat deze hem met onmiddellijke ingang schorst.
1-AAAAislas-canarias-125.jpg


Brugverbinding
  Fuerteventura en Lanzarote

PUERTO DEL ROSARIO - vrijdag 30 maart 2012 - De Raadsvergadering van het Eilandbestuur van Fuerteventura zal op vrijdag  30 maart 2102 debatteren over een voorstel van de politieke partij Asambleas Municipales de Fuerteventura (AMF), om in het Algemene Bestemmingsplan, dat momenteel herzien wordt, in de toekomst een verbinding via een brug te bouwen, of een tunnel aan te leggen, tussen Fuerteventura en Lanzarote.

Ook zal men debatteren over een motie tot opschorting van de vergunningen voor het proefboren naar aardolie door Repsol voor de kusten van beide eilanden.

De AMF fractie die geleid wordt door de voormalige burgemeester van Puerto del Rosario en voormalig senator Manuel Travieso is van menig, dat tegenwoordig een fysieke vereniging van beide oostelijke eilanden: “mogelijk is”, ofwel via een brug, ofwel via een tunnel; hoewel beide mogelijkheden een periode van tien jaar nodig zullen hebben, om werkelijkheid te worden. “Daarom,” zo zeggen zij, “zou deze mogelijkheid opgenomen moeten  worden in de plannen voor de Ruimtelijke Ordening van Fuerteventura.”De Avenida Marítima van Corralejo (Fuerteventura).

De nationalisten van de AM-fractie omschrijven hun voorstel als een voortzetting van de Noord-Zuid as naar de noordkust, om precies te zijn westelijk van Playa de Bristol, “ om zodoende eerdere complicaties te voorkomen bij een eventuele aanleg.”

Gepatenteerd
Het initiatief, om de beide oostelijke eilanden met elkaar te verbinden, is niet nieuw. In  2008 heeft de - ondertussen gepensioneerde - industriële architect Antonio de la Vega, het project voor de bouw van een brug ontworpen en gepatenteerd. De la Vega beschikt over een geologische studie van La Bocaina.
Ook de NC kandidaat bij de recente verkiezingen voor het Eilandbestuur, Castro Berriel, maakt melding van deze mogelijkheid.
1-AAAAislas-canarias-125.jpg


Aurorita 105 jaar

PUERTO DEL ROSARIO - woensdag 14 maart 2012 - Het Gemeentebestuur van Betancuria heeft op dinsdag 3 maart 2012 de honderdvijf-jarige de “beste wensen” doen toekomen.

Aurora Ramos Martín is geboren in het historische stadje en heeft in 2007 haar honderdste verjaardag gevierd.


105...


Aurora op haar honderdste verjaardag.

Aurorita, zoals ze in het stadje genoemd wordt, is een van de langstlevende Canarische eilandbewoners.
1-AAAAislas-canarias-125.jpg


Puerto del Rosario zoekt
wettelijke grondslag voor
redding van de ‘Okapi’-honden

PUERTO DEL ROSARIO - zondag 11 maart 2012 – het Gemeentebestuur van Puerto del Rosario (Fuerteventura) is in afwachting van een rapport van de gemeentelijke Servicio de Salud Pública (Openbare Gezondheidsdienst), evenals van een rapport van de Juridische Dienst van het Ministerie van Gezondheid, van de Canarische Regering, waarin men de staat moet bevestigen waarin de honden verkeren op de locatie waarop ze worden gehouden, nadat deze op 20 februari 2012  het Gemeentelijke Hondenasiel hebben moeten verlaten, waarop de Vereniging voor Bescherming van Dieren en Planten ‘Okapi’ heeft besloten deze uitgezette honden op te vangen. Het Gemeentebestuur sluit niet uit, de dieren te willen redden.

De Gemeenteraad heeft de overeenkomst beëindigd die ze had met Okapi voor het beheer van de kennel en de opvang en verzorging van huisdieren van in de gemeente loslopende en achtergelaten huisdieren. Waarop Okapi besloten heeft, de ongeveer 200 honden onder te brengen in particuliere woningen. Maar de weinig rooskleurige financiële situatie van de dierenbeschermingsvereniging met het in huis hebben van zoveel dieren, heeft ertoe geleid, dat de NGO een openbare oproep heeft geplaatst voor hulp, om de honden te kunnen voeren.
protectoraperrosfv_large.jpg
De buren van de woningen waar de honden ondergebracht zijn, hebben diverse aanklachten ingediend  bij de hoofdstedelijke Gemeente van Fuerteventura, die besloten heeft de voorzitter van Okapi, Gabriella Cavalieri, te manen, dat zij diverse documentatie aanlevert over de dieren, zoals hoe ze geregistreerd zijn, over het aantal microchips en de inentingsbewijzen.

Daarnaast heeft de Gemeente in haar uitgebreide onderzoek twee rapporten opgevraagd over de processen verbaal  die tegen de Dierenbescherming zijn opgemaakt door agenten van de Policía Local (/Gemeentepolitie) en van de Seprona (Dienst Milieubewaking, van de Guardia Civil), waarin diverse overtredingen gemeld staan, waaronder die welke betrekking hebben op de gezondheidstoestand van de honden, vervuiling van de locatie waar ze gehouden worden, het afwezig zijn van een Register en het niet beschikken over de kwalificatie van Dierentuinverblijf.

Bronnen binnen het Gemeentehuis hebben aan de persmedia laten weten, “dat er geen enkel dier is afgemaakt in het Gemeentelijke Hondenasiel, en dat men ook niet van plan is gewees dit te doen.” Bovendien herhaalt men, “dat de weigering, om het contract met Okapi te verlengen,  beantwoordt  aan het slechte beheer van het hondenasiel.”

Toezicht houden
De gemeenteraadsfractie van de Partido Popular (PP), kwalificeert het beheer door de meerderheid van het Gemeentebestuur van Puerto del Rosario als “desastreus” voor wat betreft het Perrera Municipal (Gemeentelijke Hondenasiel) en beschuldigt de Gemeenteraad ervan geen toezicht te hebben gehouden op het werk van het vorige verenigingsbestuur van Okapi.

De conservatieven bevestigen, dat de Gemeenteraad het Gemeentelijke Hondenasiel tot op 30 november 2011 niet heeft ingeschreven in het Register van Veehouderijexploitaties en, dat Okapi geen met de Regering  samenwerkende organisatie is; een voorwaarde , die nodig is voor het beheer van een hondenasiel.
1-AAAAislas-canarias-125.jpg


Conflict over magere honden

PUERTO DEL ROSARIO - donderdag  8 maart 2012 -  'Okapi' vraagt overheidssteun voor het voeren van 200 honden na verhuizing van het Gemeentelijke hondenasiel.
Diefstal, claims, illegale overdracht van honden naar Duitsland, aanvallen en meerdere beschuldigingen door beide partijen. De zaak van het Gemeentelijke hondenasiel in Puerto del Rosario (Fuerteventura) en dierenbeschermings-organisatie ‘Okapi’ zou kunnen dienen voor een filmscript waarin de hoofdrolspelers ongeveer 200 honden zijn die, jankend op zoek zijn naar voedsel.

De voorzitter van ‘Okapi, Gabriella Cavalieri, heeft op woensdag 7 maart 2012 opnieuw een oproep aan het publiek gedaan in een poging de honden te redden; dit, na het besluit van het Gemeentebestuur van Puerto del Rosario, om de overeenkomst, die men had voor het beheer in het Gemeentelijke hondenasiel, niet te verlengen.


Deze honden zijn aangetroffen bij een woning in de wijk Los Estancos in Puerto del Rosario (Fuerteventura).

20 januari 2012 was de datum van de ontruiming. Gabrielle en haar volgelingen hebben ervoor gekozen de honden mee naar huis te nemen. Er verblijven er ongeveer 140 bij Cavalieri in de wijk Los Estancos; 40 andere, in het dorp Llanos de la Concepción en de overige zijn naar diverse woningen van particulieren gegaan.

Bronnen binnen de hoofdstedelijke Gemeente, verzekeren, dat men de beslissing genomen heeft, “vanwege diverse nalatigheden, in het bijzonder vanwege de staat waarin de dieren verkeren, wat bevestigd is door dierenartsen, technici en agenten van politie; en vanwege de toestand waarin de hondenopvang  zich bevond.”

De Gemeenteraad heeft tevens een opsporingsbevel doen uitgaan, voor het lokaliseren van de dieren die uit het Perrera Municipal (Gemeentelijke Hondenasiel) zijn weggegaan, evanals over de gezondheidstoestand van de honden, “want we beschikken over rapporten van de Gemeentepolitie en van de Seprona (Milieucontroledienst van de Guardia Civil), zo verzekert men op het Gemeentehuis.
1-AAAAislas-canarias-125.jpg


De hete brei  van Candelarita

FUERTEVENTURA - maandag 5 maart 2012 - Achter de gevels van de huizen in het oude centrum van Corralejo, die getroffen worden door de makelaarsdrift die hen  hun huizen wil ontfutselen, gaat een menselijke verhaal schuil, dat deel uitmaakt van de ontstaansgeschiedenis van dit majorero-stadje (op Fuerteventura). Het gaat ook over het drama, dat 167 wettige eigenaren  meemaken. Deze verhalen hebben voor- en achternamen, zowel van de ene als van de andere kant. De bewoners van het historische centrum verzetten zich tegen de makelaar die hen uit hun huizen wil zetten, sommige panden dateren uit 1865.

Een van de door deze zaak getroffen panden is, dat waar sinds 1941 de Fonda de Candelarita (de Herberg van Candelarita) gevestigd is, het eerste gastenverblijf van de plaats. De toenmalige eigenaresse, Candelaria Álvarez Santana, richtte er een kleine eetkamer in voor het verstrekken van maaltijden aan de officieren en onderofficieren van het Spaanse leger, dat in dat jaar aankwam in het noordelijke gebied, en voor wie zij de kleding heeft gewassen en gestreken. Vandaar, dat de Fonda veranderde in een ontmoetingspunt voor de bezoekers van Corralejo.


Candelaria Calero in haar woning in Corralejo.
Op de foto-inzet: Candelarita, die van de
Fonda (Herberg).

In 1971 is Candelaria ziek geworden en is het haar nichtje, Candelaria Calero, dat de zaak voortzet, totdat met het overlijden van zijn feitelijke eigenaresse in 1972, de herberg definitief is gesloten.

De levensgeschiedenis van de nicht van ‘Candelaria die van de Fonda’,  Candelaria Calero, die op woensdag 7 maart 2012 haar 78ste verjaardag viert, is nauw verbonden met die van haar tante, want omdat die geen nakomelingen  had, is zij vanaf haar geboorte bij haar tante geweest. Tante liet haar dopen, gaf haar haar naam en voedde haar op in die harde tijd van honger en ellende.

Candelaria Calero vecht net als de andere bewoners, om het eigendom van haar woning te behouden, “dit is een ramp, veel eigenaren zijn gestorven met de misstanden waarvan we nu de gevolgen als een ware lijdensweg  beleven. Ondanks haar hoge leeftijd is het voor haar bovendien duidelijk, “we blijven strijden zo lang we leven, we kunnen deze misstanden niet toestaan.”

Erfgoed
Bij Candelaria springen de tranen in  de ogen  als zij spreekt over de  situatie  waaronder de bewoners in het oude centrum van Corralejo te lijden hebben Haar geval is gelijk aan dat van de andere bewoners. Het bedrijf  Delval Internacional  heeft de grond gekocht waarop haar woning staat, erfgoed van haar tante, dat niet staat ingeschreven in het Eigendomsregister.

Het bedrijf  heeft de Gemeente La Oliva een vergunning tot opdeling gevraagd en heeft die door administratief stilzwijgen verkregen. Candelaria en haar familie hebben in eerste instantie het eigendom over hun huis toegewezen gekregen, maar tegen het vonnis is beroep aangetekend bij het Provinciale Gerechtshof.

Liefdevol herinnert ze zich de jaren in de Fonda (Herberg). “Mijn tante heeft mij opgenomen, want in ons gezin waren we met acht kinderen, veel monden om te voeden en  zij zei tegen mijn  moeder, omdat we met velen waren,  dat zij me zou opvoeden. Het was een vrouw die heel  goed voor mij is geweest, voor de buren en voor de gasten, die veel van haar hielden.”

Candelaria bewaart nog steeds als relikwieën, de brieven die de legerleiding van het Batallón de Infantería Independiente número 32 (Onafhankelijk Bataljon Infanterie Nº 32)  haar in 1943 toestuurden, evenals de etensbonnen en de prentbriefkaarten van de  klanten.
De Fonda maakt onderdeel uit van de geschiedenis van Corralejo.
1-AAAAislas-canarias-125.jpg


Betancuria verontwaardigd
over vandalisme bij schutspatrones

PUERTO DEL ROSARIO - zaterdag 25 februari 2012 - De bewoners van La Vega de Río Palma, in de gemeente Betancuría (Fuerteventura), zijn verontwaardigd nadat ze kennis hebben genomen van het vandalisme, dat  ernstig schade heeft toegebracht aan het pad wat leidt naar de kleine kapel van Malpaso, waar de traditie wil, dat daar de Heilige Maagd van la Peña (de Rots) is verschenen, de schutspatrones van de majoreros (eilandbewoners van  Fuerteventura). De bewoners vrezen, dat het vandalisme erger wordt en invloed heeft op de waarde hebben op het cultuurhistorisch erfgoed.

Onbekenden hebben houten paaltjes vernield en uit de grond gerukt van de afrastering op het pad waarover wandelaars en gelovigen gaan voor een bezoek aan de kleine kapel die gebouwd is op de voet van een stevige rots bij het stuwmeer van Las Peñitas. De vandalen hebben blijkbaar  niet genoeg gehad  aan het vernielen van de paaltjes, ze hebben ook het interieur van het heiligdom beklad.

De bewoners van het historische stadje kunnen hun woede niet verbergen over de aanval van de vandalen in de omgeving van hun Schutspatrones en ze zijn bang, dat dit vandalisme zich uitbreidt naar het rijke historische erfgoed dat het plaatsje  bezit, vooral in La Vega de Río Palma, waar zich de kapel bevindt waarin de Virgen de la Peña huist  en. naar het historische centrum van Betancuria, de allereerste hoofdstad van Canarias.

Het perceel waarop dit kleine heiligdom staat, op de locatie die bekend is als Malpaso, is privé-eigendom. Het gemeentebestuur van Betancuria bestudeert samen met de eigenaars het plaatsen van een hekwerk voor de toegangsdeur, “vanwaar man de Maagd kan zien, maar niet de kapel  binnen kan gaan.”

Smerigheid
Smerigheid en afval hebben zich meester gemaakt van het kleine heiligdom. Kledingresten, schoenen, verfblikken en afval liggen verspreid in de ruimte rond de Virgen.
1-AAAAislas-canarias-125.jpg


Geluidoverlast
Eis 3 jaar cel voor eigenaar karaoke-bar

Het Openbaar Ministerie beschuldigd Pablo S.C.
van  een milieuovertreding

PUERTO EL ROSARIO  - zondag 22 januari 2012 - De openbare aanklager zal op dinsdag 24 januari 2012  een gevangenisstraf van drie jaar eisen voor de bareigenaar, wegens de geluidsoverlast die zijn  etablissement voortbrengt en voor het zonder vergunning exploiteren van deze bar, voor de luide muziek en het zich niet houden aan de sluitingstijden.

Het Openbaar Ministerie beschuldigd Pablo S.C. ervan een milieuovertreding te hebben begaan,  door het produceren van onnodig geluid, dat overlast heeft veroorzaakt in de wijk waarin het etablissement is gevestigd in Puerto del Rosario, waar men in de karaoke bar “Evening”  dienovereenkomstige avonden heeft georganiseerd.


De straat waarin de bar gevestigd is.

De openbare aanklager verzekerd in zijn eis. Dat Pablo S.C, de pub open ‘heeft gehouden, ondanks dat hij zich ervan bewust was, dat hij geen openingsvergunning heeft, omdat het Gemeentebestuur van Puerto del Rosario hem heeft meegedeeld, dat men hem “nadrukkelijke en definitief” geen vergunning zal verlenen. Desondanks, heeft de beschuldigde de pub “clandestien”  opengehouden, “waarbij  hij de gezondheid van derden heeft geminacht” en bjj voortduring de gemeentelijke verordeningen heeft geschonden voor wat betreft geluidsoverlast en sluitingstijden.
1-AAAAislas-canarias-125.jpg


Fuerteventura vraagt uitleg over vermindering aantal vluchten naar Madrid

Het gaat om vluchten van Iberia,  Air Europa, en Spanair

PUERTO DEL ROSARIO - donderdag 12 januari 2012 - De minister van Toerisme, Blas Acosta Cabrera, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura beschuldigt de luchtvaartmaatschappijen ervan, “eenzijdig en in het geheim op te treden.”

De minister heeft voor volgende week om drie ontmoetingen gevraagd met de algemeen directeuren van de luchtvaartmaatschappijen Iberia, Air Europa en Spanair, vanwege het “ongerechtvaardigde onderdrukken” van de lijndiensten tussen het eiland en Madrid.
images22_large.jpg
De klacht doet zich voor, op het moment, dat Iberia met een staking van haar piloten heeft te kampen, die - alleen al op woensdag 11 januari 2012 -  heeft geleid tot het annuleren van 106 vluchten; terwijl Spanair een Expediente de Regulación de Empleo (ERE) (een Vergunning voor Arbeidstijdverkorting) aanvraagt voor 206 werknemers.

Iberia, Air Europa en Spanair  zullen moeten uitleggen waarom zij deze eenzijdige en geheime beslissing hebben genomen (op hun internetbladzijden bieden zij tickets aan voor lijnvluchten op de dinsdagen en donderdagen,  maar men kan ze niet kopen) die rechtstreeks van invloed is op de rechtstreekse verbinding voor bewoners van Fuerteventura en op de economie van het eiland," zo heeft Blas bevestigd in een communiqué.

“De redenen voor deze eenzijdige beslissing zullen heel wezenlijk moeten zijn,” zo merkt de eilandminister op, “anders gaan we naar de rechter.”

Acosta heeft zich per brief ook gewend tot de Canarische Regering, opdat deze elke actie tot co-marketing stillegt (samenwerkingsovereenkomsten voor het werven van passagiers) die men wil gaan afsluiten met deze luchtvaartmaatschappijen en hun dochterondernemingen.

“Deze bijna monopolistische manier van handelen is onaanvaardbaar,” zegt de minister, die bevestigt, “dat dit direct in strijd is met de Ley de Defensa de la Competencia (Wet op de Concurrentie).”

“We staan dan op de vooravond van de belangrijkste vakbeurs van Spanje - de Fitur - en hebben de beste  bezoekersaantallen die Fuerteventura kent in haar geschiedenis,” benadrukt de minister. “Deze acties dragen nier bij aan het genereren van welvaart; integendeel, ze maken de Majoreros  (bewoners van Fuerteventura) armer. Dat gaan wij niet toestaan.”
1-AAAAislas-canarias-125.jpg


Gambia bezoekt Fuerteventura om het toerisme te bestuderen

Het Majorera eiland ontvangt  een regeringsdelegatie uit dit Afrikaanse land, onder wie de  Minister van Milieu

PUERTO DEL ROSARIO - dinsdag 10 januari 2012 - Een delegatie van de Gambiaanse Regering, onder wie diverse ministers en hoge ambtenaren, zijn op zondag 8 januari 2012 op Fuerteventura aangekomen, voor het hebben van diverse contacten met Majorera-instanties en ondernemers van het Eiland.

Deze Afrikaanse regering wil uit eerste hand het toeristische beheermodel leren kennen, dat men op het Eiland toepast, eveneens wel men het functioneren van de recreatiecentra leren kennen. Ook zal men kennis maken met de waterkringloop, de primaire sector en duurzame energie, het doel van de Gambiaanse Regering is, om enkele van deze modellen toe te gaan passen in hun land.
cabildo-fuerteventura-presupuesto-millones-descenso-tinima20111223-0576-5_large-1.jpg                    
Minister Jato Sillah, met schoudertas, op zondag 9 januari 2011
                   in gesprek met  Natalia Évora, Lázaro Cabrera en Gregorio Pérez.
De Afrikaanse delegatie, met in haar gevolg een stoet aan adviseurs en veiligheidsmedewerkers, is uitgenodigd door het Majorero Eilandbestuur, in samenwerking met de ondernemingen Oasis Park en de Keten Sunrise Beach Hotels, eb zal tot maandag 16 januari 2012 op Fuerteventura verblijven. Deze delegatie bestaat uit Jato S. Sillah, minister van Bosbouw en Milieu; Louis Moses Mendy, secretaris van het Algemene Bureau van de President; Ansumana Jammeh, ambassadeur in Qatar en de ondernemers Ensa Badjie  en Hassan Badjie. Op woensdag 11 januari komt daar nog bij Njie Fatou Mas, de minister van Toerisme en Cultuur.

De delegatie is op de Majorero luchthaven verwelkomd door de minister van Milieu, Natalia Évora, van de Canarische Regering; evenals door  de ondernemers Lázaro Cabrera en Gregorio Pérez. Na de ceremoniële, protocollaire begroeting is het Afrikaanse gevolg in de richting van het toeristische Zuiden aan de Costa Calma vertrokken, gemeente Pájara, waar men zal logeren gedurende het verblijf op het Eiland.

Agenda
Naast bezoeken aan het Eilandbestuur en de diverse Gemeentebesturen, zullen de leden van de Gambiaanse Regering kennis maken met de Cofradía de Pescadores (Visafslag) van Morro Jable, diverse veehouderijen in Pájara en met de ontziltingsinstallatie van het Consorcio de Abastecimiento de Aguas (CAAF) (Consortium voor Watertoelevering), het windmolenpark van de Cañada del Río en het Technologie Park.
9616578-4409b95a-560_large.jpg

De haven van Moro Jable.


De ontziltingsinstallatie van het Consorcio de Abastecimiento de Aguas (CAAF).


Het windmolenpark van de Cañada del Río.

Het eiland Fuerteventura
Fuerteventura is met zijn 97 km lengte het, wat oppervlakte betreft, op een na grootste eiland van de Canarische Archipel. Dit, terwijl er slechts 40.000 mensen wonen, een aantal, dat zwaar wordt overtroffen door het aantal berggeiten die hun kostje bijeenscharrelen in het binnenland. Deze geiten staan dan ook symbool voor het ‘majorera’-eiland’.
025-molen-in-la-antigua_large.jpg
Het eiland is  voor het eerst op de kaart verschenen in 1339, toen nog ‘Forte Ventura’ geheten. Landbouw was nog aanwezig, het eiland werd zelfs toen al de graanschuur van de Canarische Eilanden genoemd. Echter door vulkaanuitbarstingen en de wind vanuit de Sahara heeft het eiland nu een droog klimaat. Groen is er weinig te vinden en water wordt er gewonnen door ontzilting van zeewater. Ook de ontbossing is hier mede schuld aan.
fuerteventura-map_large.jpg
Fuerteventura ligt slechts100 km ten westen van de Sahara. In de Atlantische Oceaan
Het  eiland is mede door deze ligging minder groen, maar biedt daarvoor wel de felbegeerde zon en strand.
Het eiland, waar de sterke wind een grote aantrekkingskracht uitoefent op windsurfers wordt vooral bezocht door zonaanbidders.

Dit maagdelijk ogende eiland is langzaam steeds bekender aan het worden. Het toerisme is nog steeds groeiend. Vooral de witte zandstranden hebben veel aantrekkingskracht op zonaanbidders . Er zijn zoveel uitgestrekte stranden, dat men niet overspoeld wordt door toeristen en men meer een privé-strandgevoel krijgt. Daarnaast is de Oceaan aantrekkelijk voor (wind-)surfers en duikers. De kust bij Jandía is een ideale plek voor watersportliefhebbers.

De geit staat symbool voor Fuerteventura, deze dieren kan men geregeld tegenkomen. De hoofdstad van Fuerteventura is Puerto del Rosario. Twee aanraders om hier te bekijken zijn de kerk Nuestra Senora del Rosario, o.a. vanwege de klassieke gevel; en het museum Casa Museo de Unamuno, hier woonde Miguel de Unamuno, filosoof en schrijver, en kan men het interieur in de woning van deze schrijver bezichtigen.
Toerisme
In totaal zijn er ongeveer 150 stranden op Fuerteventura.
De vier belangrijke toeristencentra zijn: Corralejo, Caleta de Fustes, Costa Calma en het schiereiland Jandía.

Corralejo ligt in het noorden en is één van de bekendere plaatsjes op Fuerteventura. Van hieruit vertrekken regelmatig boten naar het eilandje Los Lobos. Vooral het water bij Corralejo wordt gewaardeerd door de toeristen, helder met veel vis. Deze vissen kan men bezichtigen vanuit  van een boot met glazen bodem. Het Parque Natural de Las Dunas de Corralejo is een prachtig beschermd duinengebied met schutterende 20 km lange, witte stranden. Daarnaast is het moderne kerkje Plaza de la Iglesia een bezienswaardigheid.

Caleta de Fustes ligt in het midden van de oostkust en is vooral rustig. Het is bij uitstek de plek op Fuerteventura voor jonge gezinnen, mede dankzij het bungalowpark Barceló Club El Castillo. Ook hier is duiken een favoriete bezigheid evenals windsurfen. In de haven heeft men de mogelijkheid, om de duik- en surfbenodigdheden te huren.

Costa Calma is het moderne gedeelte van het eiland, mede dankzij het feit, dat hier geen historisch gedeelten zijn, alles is hier nieuwbouw. Dit is een ideale plek voor (wind-)surfers en strandaanbidders met een prachtig wit strand en heldere zee. Eén van de bezienswaardigheden is het Zoo Parque de los Camellos, een prachtig park met veel exotische vogelsoorten en zoogdieren. Naast de papagaaienshows is een kamelentocht eenvan de attracties van dit park.

Dan is er nog het schiereiland Jandía met zijn oneindige witte stranden, de prachtige golven die ideaal zijn voor de surfers en het strand bij Barlovento, waar men mooie duiklocaties aantreft. Het is een bestemming voor alle leeftijdsgroepen.
1-AAAAislas-canarias-125.jpg


El Cofete
laat opnieuw dikkop-schildpadden vrij

Vijf jonkies die in de Guardería de Tortugas (Schildpaddenopvang) zijn geboren
hebben voor het eerst van hun leven  de zee
gezien

PUERTO DEL ROSARIO - maandag 9 januari 2012 - Het Opvangcentrum heeft, samen met het Ministerie van Milieu, van het Eilandbestuur van Fuerteventura, een aantal vrijwilligers geprezen, voor hun inzet voor de schildpadden in de schildpaddenopvang van Morro Jable, waarvan een nieuwe lichting van vijf tortugas bobas, of tortuga caguama (Caretta caretta) (dikkop-schildpadden) in de vrije natuur losgelaten op het Cofete-strand, de regio waar ze zijn geboren.

De schildpadden die voldoende op gewicht zijn en het ideale formaat hebben om te overleven in zee, zijn nu in hun natuurlijke leefomgeving losgelaten. Fuerteventura smaakte het genoegen te zien, dat deze dieren uit het programma voor herintroductie van de soort caretta caretta voor het eerst van hun leven en met een redelijke kans te overleven het ruime sop konden kiezen.


Het Cofete-strand (Fuerteventura) op zondag 8 januari 2011.
 

Kwekerij
Na het, in de diverse aangelegde nesten op het strand van Cofete, uitkomen van de uit Kaap Verdië afkomstige eieren, zijn de  jonkies overgebracht naar de schildpaddenkwekerij van Morro Jable, waar diverse vrijwilligers zich hebben ingezet voor de verzorging van deze  jonkies. De schildpaddenopvang beschikt over 20 individuele bassins waarin men de pas uit het ei gekomen schildpadjes opvangt, totdat ze in zee kunnen worden vrijgelaten.

Onechte karetschildpad
De onechte karetschildpad (Caretta caretta) is een grote schildpaddensoort uit de familie zeeschildpadden (Cheloniidae). Het is de enige soort uit het geslacht Carretta. Deze soort heeft vele andere benamingen waaronder valse karetschildpad, Kawama , Loggerhead (Turtle), Dikkop-schildpad, of Middellandse Zee-schildpad.
De 'echte' karetschildpad is overigens Eretmochelys imbricata. (Zie:  http://nl.wikipedia.org/wiki/Onechte_karetschildpad).
1-AAAAislas-canarias-125.jpg


Aguavivas  in 
Corralejo en Puerto del Rosario

Honderden kwallen op de stranden
maken het baden in zee onmogelijk

PUERTO DEL ROSARIO - woensdag 4 januari 2012 - De Gemeentebesturen van La Oliva en van de hoofdstad van Fuerteventura zagen zich op dinsdag 3 januari 2012 verplicht, diverse stranden te sluiten vanwege een plaag van Aguavivas (kwallen).

De deining en hoogwater hebben op dinsdag 3 januari 2012 de komst van een  plaag aan aguavivas (kwallen) veroorzaakt op diverse stranden in de gemeenten La Oliva en Puerto del Rosario, waar de Gemeentebesturen zich verplicht zagen  het baden in zee te verbieden vanwege het gevaar, dat de aanwezigheid van de honderden medusas (kwallen) inhoudt voor de badgasten.


Honderden aguavivas op het strand van  Muelle Chico de Corralejo (Fuerteventura), op dinsdag 3 januari 2012.

Het meest getroffen gebied bevind zich in de noordelijk gelegen gemeente, waar het gemeentebestuur van La Oliva vier stranden heeft gesloten langs de kustlijn die tot aan Corralejo loopt. Vanaf Muelle Chico tot aan het gebied van Las Agujas zijn waarschuwingsborden geplaatst die de badgasten, voornamelijk toeristen, het baden in zee verbieden  vanwege het gevaar, dat bestaat wanneer men in zee gaat baden.

Tot verbazing van toeristen en omwonenden  zag het strand van  Muelle Chico er spectaculair uit met over het zand verspreid  honderden aguavivas.

De wethouder van Standen en Bescherming Burgerbevolking van La Oliva heeft ook de gele vlag laten hijsen op de Grandes Playas vanwege de aanwezigheid van aguavivas, zij het in minder mate dan op andere plaatsen langs de kust.

Het hoofdstedelijke Gemeentebestuur heeft ook een groot gedeelte van het voornaamste strand, Playa Blanca,  afgesloten vanwege de aanwezigheid van de medusas (kwallen) en heeft de badgasten aangeraden deze zeeorganismen niet aan te raken.

De wethouder van Stadsbewaking van de Stranden van La Oliva, Genaro Saavedra, heeft laten weten:  "Vandaag beginnen we met het opruimen van de aguavivas, hoewel er veel door het getijde mee de zee in zullen worden genomen.
1-AAAAislas-canarias-125.jpg
 


Eilandbestuur Fuerteventura  presenteert
begroting van bijna 64 miljoen euro -
0,61% minder dan in 2010

Men geeft voorrang aan de sociale voorzieningen
het bestrijden van de werkloosheid, de infrastructuur
en het toerisme

PUERTO DEL ROSARIO - vrijdag 23 december 2011 - Het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura denkt in 2012 ongeveer €63.820.200,= te gaan beheren,  0,61%  ofwel €1.478.800,=  minder dan in 2010.

De begroting is in de periode 2008-2012 gekort met  €20.360.000,=, ofwel minus 24,22%.
cabildo-fuerteventura-presupuesto-millones-descenso-tinima20111223-0576-5_large.jpg
Men garandeert het verlenen van de sociale diensten, de strijd tegen de werkloosheid, de investering in de infrastructuur en de toeristische promotie. Dit zijn de grootste doelen in 2012, die op maandag 26  december 2011 zijn gepresenteerd door de President van het Eilandbestuur, Mario Cabrera; de vicepresident en minister van Toerisme, Blas Acosta en, de minister van Financiën, Manuel Miranda.

Cabrera heeft uitgelegd, “dat de begroting van het Eilandbestuur zich richt naar de geldende begrotingsregels, door het presenteren van besparingen, met capaciteit tot financiering van een overheidsschuld die beneden de toegestane norm ligt, welke niet allen wordt opgelegd door de Ley Reguladora de las Haciendas Locales (Regulerende Wet op de Lokale Belastingen)”.

Bij de opstelling van de begroting heeft men “voortdurend” het beleid van kostenhandhaving  voor goederen en diensten aangehouden zoals is aangegeven in 2009 en die ook is toegepast in de boekjaren 2010 en 2011 en, die zal worden voortgezet in 2012. “Daarbij de toepassing garanderend van het soberheidsbeginsel, met het geven van voorrang aan, en optimalisering van, de verdeling van de budgettaire kredieten,”  zo legde Miranda uit.

De rekeningen bevatten een investering in infrastructuur van 11 miljoen euro. “Ook moet men de investering benadrukken die we besteden aan de loyaliteit van het toerisme. Vandaar,  dat we staan op het belang van het verkrijgen, vasthouden en zelfs verhogen van de subsidies op, of het uitschakelen van de luchthavenbelastingen voor eilanden, zoals Fuerteventura, die van het toerisme leven,” zei Acosta.

Cabrera heeft opgemerkt, “dat de sleutel om diensten te waarborgen, het verbeteren  is van de sociale zorg  en het ondersteunen van sociale collectieven, het verhogen van bijdragen die bestemd zijn voor de ondersteuning van arbeidsbemiddeling en voor de hulplijnen voor studiefinanciering en toeristische promotie.”

Ook refereert hii aan meerjarige bouwprojecten en meerjarenplannen die belangrijk zijn voor Fuerteventura, Zoals o.a. de nieuwe fase van het Tehuis voor Mindervaliden,  de renovatie van 90 woningen in Puerto Rosario, het  Multifunctionele Cultureel Centrum van Antigua,  de regionale Bibliotheek van Gran Tarajal, het Archeologisch Museum van Betancuría, het Opleidings- en Congresgebouw, het uitkijkpunt Barranco de Los Canarios, het Hooghuis in Tindaya en het Eilandarchief, die men in de loop van 2012 zal aanpakken.”

 Bij de prioriteit van de uitgaven wordt rekening gehouden met de openbare dienstverlening en  verplichtingen in de naleving van acties die de financiering betreffen, het handhaven van het sociale beleid en de versterking van de ondersteuning van de toeristische activiteit, die gezien wordt als  de motor van de eiland-economie.

Het Eilandbestuur grijpt naar de financiering van de investeringen via een bancair krediet voor en bedrag van €4.900.00,=, wat neerkomt op een vermindering van 24,6% ten opzichte van het krediet in het voorgaande boekjaar, dat toen €6.500.000,= heeft bedragen. Dit wil zeggen, dat men de schuld met 1,6 miljoen euro vermindert.

Voor wat betreft de toestand van de kosten is de begroting lager ten opzichte van het boekjaar, wat ongeveer eindigt met 2,7% minder, wat concreet neerkomt op een vermindering met €1.479.800,=

Naast de begroting van het Eilandbestuur, waarvan het bedrag voor kosten én inkomsten oploopt tot 63.820.200=, is de begroting van het Consejo Insular de Aguas (Waterschap) van  de Fuerteventura €1.170.904,=; dat van het Organismo Autónomo Patronato de Turismo (plm. de VVV) van Fuerteventura €1.522.700, = en die van de Zelfstandige Organisatie voor het beheer van de Parador de Turismo van Fuerteventura €792.000.
Ten slotte bedraagt de begroting van het Technologiepark van Fuerteventura €350.000,=
1-AAAAislas-canarias-125.jpg


 

kaart_canaria-23.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--226.jpg

zon-53.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb