site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-238.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3-37.jpg


Na twee weken bosbrand
opent Canarias subsidies  voor getroffen Gomero’s

De ruim honderd geëvacueerde bewoners zijn teruggekeerd naar hun woningen, op de 39 na die hun huis hebben verloren

LA GOMERA - zondag 19 augustus 2012 - De bosbrand breidt zich niet uit. Deze is nog niet onder controle, maar de omvang wordt steeds minder. Dit is de boodschap welke de Canarische Regering heeft doen uitgaan op vrijdag 17 augustus 2012 op de 14e dag van de bosbrand in het Garajonay-gebergte. De Deelstaatregering heeft goedkeuring gehecht aan de terugkeer van een honderdtal geëvacueerde bewoners op La Gomera. En men heeft tijdens een in Santa Cruz de Tenerife gehouden Ministerraadsvergadering ondersteuning toegezegd aan de op de Eilanden in de afgelopen weken door bosbrand getroffen gezinnen. In de meest ernstige gevallen kunnen deze subsidies oplopen tot €300.000,=

De eigenaren van de 39 verbrande huizen in Valle Gran Rey blijven nog geëvacueerd, uit de gemeente waar op zondag 12 augustus 2012 een vuurbal met grote snelheid is afgedaald in de vallei, en  meervoudige schade heeft aangericht in het gebied. De Gemeente schat nu in, dat 46 huizen tot ruïnes zijn verworden. Ook blijft de GM-2 afgesloten (tussen Las Hayas en Cruce de Pajaritos), als enige hoofdverkeersweg die nog is afgesloten op het Eiland.

De brand is echter nog niet onder controle, zoals op vrijdagavond 17 augustus 2012 is bevestigd door de  noodhulpdiensten van de Canarische Regering. De brandbestrijding op de grond, heeft een afgebakend gebied veilig gesteld. Daartoe heeft men enkele dagen lang tra’s gegraven rondom de bosbrand. Deze graafwerkzaamheden gaan nog enkel dagen door rond de brand die zich ondergronds verspreidt binnen het door de brandweer afgebakende bkusgebied.

Na ruim 2.300 ladingen water te hebben gestort op de vlammen (die 4.100 hectare in de as hebben gelegd en waardoor 5.000 personen geëvacueerd moesten worden) blijft de brandbestrijding vanuit de lucht beperkt tot negen vliegtuigen. Op La Gomera blijven twee blusvliegtuigen van  de Spaanse Staat, waarbij twee andere al weer zijn teruggekeerd naar hun thuisbasis. En ook Marokko heeft de twee toestellen teruggetrokken die hebben geholpen bij de bluswerkzaamheden.

Subsidies
Op donderdag 16 augustus 2012 lag het meest actieve vuurfront in het Westen, in de barranco (het ravijn) van Los Gallos, waarvan men de  uitbreiding heeft weten af te remmen. Het Eilandbestuur van La Gomera heeft het contracteren van 15 medewerkers aangekondigd, voor de herbouw van de woningen in Valle Gran Rey. Dit personeelsbestand bestaat uit bouwvakkers, onder wie loodgieters, elektriciens, schilders, maar ook tuinmannen voor het verzorgen van palmen.

Op hun beurt schommelen de subsidies van de Canarische Regering tussen de €4.000 en €30.000,= euro per geval.
De Afgevaardigde van de Spaanse Regering op de Canarische Eilanden heeft eveneens laten weten, dat de Spaanse Staat, vanwege de bosbrand op La Gomera, het mechanisme in gang heeft gezet, voor het aanvragen van bijdragen uit het solidariteitsfonds van de Europese Unie.
kleurlogoCanarias.png


La Gomera
asgrauwe, diepe treurnis alom
vooral in de zwartgeblakerde  Valle Gran Rey

LA GOMERA - donderdag 16 augustus 2012 - Fotoreportage betreffende de resultaten van de langzaam onder controle komende bosbrand op La Gomera:                                      Valle Gran  Rey (La Gomera)...   


                                                           Garajonay..


kleurlogoCanarias.png


Nieuwe uitbraken  van brandhaarden
bemoeilijken de bosbrandbestrijding
op  La Gomera en Tenerife

De Canarische Regering vraagt medewerking van de burgers
om uitbreiding van vuurhaarden te voorkomen

LA GOMERA /SANTA CRUZ DE TENERIFE - donderdag 16 augustus 2012 -  Acht brandhaarden, waarvan sommige met opzet gesticht – hebben op woensdag 15 augustus 2012 de bestrijding van de bosbranden op La Gomera en op Tenerife bemoeilijkt. Naast  de intense brandbestrijding die plaatsvindt  op het noordelijke front van de bosbrand op la Gomera, en nog steeds actief is, zijn  er twee brandhaarden bijgekomen op het Eiland  (in Alajeró en in Valle Gran Rey, die gedoofd zijn) en vijf andere op Tenerife.

De incidenten maken, dat de blusvliegtuigen van het een eiland naar het andere vliegen, zonder, dat deze nieuwe brandhaarden de ernst van de situatie hebben doen toenemen.  De minister van Financiën en Veiligheid, Javier González Ortiz, van de Canarische Regering, heeft echter, “om  de medewerking van de burgers” verzocht tegen deze vuurhaarden, omdat men van mening is, dat sommige vuurhaarden opzettelijk zijn gesticht, en daardoor meer inzet verlangen van de brandweermens op beide eilanden.


           Verbrande palmbomen in Valle Gran Rey (La Gomera).

De opeenvolging van de, vermoedelijk met opzet gestichte, brandhaarden is begonnen in de nacht van dinsdag 14 op woensdag 15 augustus in de Tinerfense gemeente Los Realejos. Waardoor op woensdagochtend drie blusvoertuigen moesten worden ingezet die in principe bestemd waren voor de bluswerkzaamheden op La Gomera (waar deze in de middag naar zijn teruggekeerd).Vervolgens zijn er andere brandhaarden ontstaan op Tenerife, in

Guía de Isora en in Los Silos.  En in de middag een andere in La Esperanza, en een in La Aguamansa (die geblust moesten worden door nog eens twee vliegtuigen van de bosbrandbestrijding op La Gomera, welke de evacuatie noodzakelijk maakten van het recreatiegebied en het afsluiten van de rijweg),  plus nog een brandhaard in Güimar.

Maar ondertussen zijn er twee nieuwe brandhaarden ontdekt op La Gomera: een in Alajero en een andere in Valle Gran Rey, de gemeente, die al  zwaar geteisterd is door de vlammen. Bij deze vuurhaarden, die vermoedelijk opzettelijk zijn gesticht,  moet men nog drie ander vuurhaarden optellen die dagen geleden al door het Eilandbestuur van La Gomera zijn aangegeven (in Alojera, Alajeró en Hermigua), die eveneens zijn gedoofd.

Op La Gomera blijft de brandweer zich richten op het actieve front tussen Las Hayas en Cherelepin, waarvan González Ortíz op woensdagavond 15 augustus 2012  heeft gezegd, “dat dit praktisch niet meer voortschrijdt en, dat er geen vlammen zijn”, hoewel hij aangaf - net zoals de chef Technische Dienst, Humberto Gutiérrez van de Canarische Regering dit op dinsdag 14 augustus 2012  heeft gedaan -, “dat het ons de nodige moeite kost, om de gehele bosbrand te blussen.”

Al met al, en ondanks, dat de verwachte alisio (verkoelende wind) niet in het gebied is opgestoken,  hebben de wind luwte en de temperaturen - die niet boven de 30 graden Celsius zijn uitgekomen-  ertoe bijgedragen, dat een front wat is blijven branden in het hart van het Parque Nacional de Garajonay, beter is kunnen worden aangepakt. De situatie was vroeg in de middag zodanig, dat het grootste deel van de geëvacueerde bewoners van de gemeente Vallehermoso (ongeveer 1.000) naar huis is kunnen terugkeren. Van de 5.000 bewoners die op het Eiland geëvacueerd zijn,  zijn er 150 die nog niet naar huis zijn kunnen terugkeren; waarbij het gaat, om locaties die dicht bij de bosbrand liggen  (Banda de las Rosas, Las Hayas en Chipude).


Samen met de getroffenen van de 39 door het vuur aangetaste woningen in Valle Gran Rey, heeft de gemeente op zondag 12 augustus 2012 te lijden gehad van de gevolgen van de vuurbal die zich verplaatste van de berghelling naar het dorp. De wethouder van Milieu en Bouwzaken van Valle Gran Rey, Guzmán Correa, is ervan overtuigd, dat deze gemeente op La Gomera “voorwaarts gaat.”

Tot op woensdag 15 augustus 2012 bedraagt de omvang van de bosbrand in het gebergte op la Gomera (waarvan de overtuiging bestaat, dat deze opzettelijk is gesticht) ongeveer 1.000 hectare. In totaal is ruim 4.000 hectare in de as gelegd, waarvan bijna 800 in het Garajonay-park, hoewel het meest waardevolle gedeelte in het Noorden, niet zoveel te lijden heeft gehad.

Arrestaties

“Zonder arrestaties, zal er een lijdensweg blijven bestaan van bosbranden in deze lange zomer, ten gevolge van de grote droogte in de natuur,” dit zijn de woorden van de president van de Canarische Eilanden, Paulino Rivero, die op woensdag 15 augustus 2012, “het maximaal onder druk zetten van de ‘harteloze’ individuen,” heeft geëist door middel van “voorbeeldige” arrestaties van  “boeven” die bosbranden op de eilanden hebben veroorzaakt. Rivero heeft dit gezegd na het op Tenerife bijwonen van de plechtigheden ter ere van de  Virgen de Candelaria.

“Het is noodzaak, dat de veiligheidsdiensten alle mogelijke druk uitoefenen, om te proberen de schurken die - zonder enig mededogen - in staat zijn, het leven van personen op het spel te zetten en een risico vormen voor de bezittingen van deze mensen, zo heeft de president van de Canarische Regering benadrukt.

Rivero heeft een "basta ya" (“nu is het genoeg”) uitgeroepen tegen de opzettelijk gestichte branden. Bovendien is hij van mening, “dat het onmogelijk is, dat we niet in staat zijn arrestaties te verrichten,” vanwege het  aantal bosbranden, dat zich voordoet op de Archipel, dit met het doel, dat zij  deze “misdaden” plegen op het Canarische platteland “angst krijgen”.

De Canarische president heeft opgemerkt, dat er in deze kwestie,  “bij geen enkel onderzoek van de Guardia Civil arrestaties hebben plaatsgevonden.” Vandaar, dat hij van mening is, “dat er druk moet worden uitgeoefend”, in de woonkernen in de bergen, waar dit soort zaken zich voordoen.

Op deze locaties “kent echt iedereen elkaar,” zo benadrukt Rivero, omdat het kleine gemeenschappen zijn waarbinnen de bewoners weten, “wie de buurman is en wie er iets te maken heeft met de berg.” Naar zijn oordeel, is het met de weersomstandigheden van dit jaar - met de droogte van vijf opeenvolgende hittegolven en de terreingesteldheid van Canarias - “heel eenvoudig een bosbrand te veroorzaken, die heel moeilijk te doven is.”
kleurlogoCanarias.png


Bosbrand in het gebergte op La Gomera
kan nog dagen, of zelfs weken aanhouden

Het vuurfront trekt langzaam op naar Vallehermoso
men verwacht voortdurend oplaaien van vuurhaarden

Het Eilandbestuur  meldt drie andere vuurhaarden, nu gedoofd
waarvan men vermoedt dat deze  opzettelijk zijn gesticht

LA GOMERA - woensdag 15 augustus 2012 - Het doven van de bosbrand op La Gomera gaat dagen, “zo niet weken duren,” zo geeft de chef Technische Dienst, Humberto Gutiérrez, van de Canarische Veiligheidsdienst, aan.

De weersverbetering en de komst van brandweerversterking hebben op dinsdag 15 augustus 2012 de controle op de bosbrand doen toenemen,die echter in langzaam tempo, tegen de wind in,  verder blijft oprukken richting Vallehermoso. Men heeft nog steeds niet de oorzaak achterhaald  van de brand die op 4 augustus 2012 is uitgebroken, hoewel de Guardia Civil de zaak in onderzoek heeft.
Dit geldt ook voor een dertigtal vuurhaarden in 2012, waarvan het Cabildo ( Eilandbestuur) van La Gomera de verdenking heeft, dat deze met opzet zijn gesticht. Dit geldt ook voor drie andere vuurhaarden welke zijn ontstaan terwijl een kwart van het Nationale Park Garajonay in de as is gelegd.“Het vuur kruipt ondergronds verder en veroorzaakt, ‘voortdurend’ brandhaarden”, aldus de uitleg van Gutiérrez op dinsdagavond 14 augustus 2012. Men heeft vanuit de lucht moeten opereren, om nieuwe vuurhaarden te blussen, temidden van al verbrande gebieden. De aard en de omvang van de bosbrand zorgen ervoor, dat men verwacht no enkele dagen bluswerk  nodig te hebben, om de brand meester te worden.

VIDEO'S - Incendio de La Gomera 2012:
http://www.youtube.com/watch?v=l97_djSMq1Y&feature=player_embedded

en: 

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=WgvogE8SyZA

Het noordelijke front van de brand in Garajonay, tussen Las Hayas en Cherelepin, is op dinsdag 14 augustus 2012, via smalle en steile barrancos (ravijnen) verder opgerukt naar Vallehermoso. Maar het weer heeft een adempauze ingelast voor de brandweer, die de vlammen blijft bestrijden vanaf de grond en vanuit de lucht. De meeste geevacueerde bewoners zijn naar hun huizen kunnen terugkeren. Uit voorzorg, blijven de bewoners van Vallehermoso en, die van sommige woonkernen in Valle Gran Rey ( de bewoners van 39 door de bosbrand aangetaste huizen) geëvacueerd.

Minder warm
De warmte en de wind zijn afgenomen (tot temperaturen onder de 25 garden Celsius en een briesje, dat niet meer snelheid  heeft, dan 12 km per uur) en de versterking van de brandweer hebben gezorgd voor een dag van relatieve rust op het Eiland. Eerder in de nachtelijke uren was de brandbestrijding uiterst intensief. Een door de brand ingesloten geraakt blus-team, heeft amper aan de vlammen in de barranco van Vallehermoso kunnen ontsnappen.


De Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken, Mohand Laenser.

Enkele uren eerder, in de nacht van maandag 13  op dinsdag 14 augustus 2012,  heeft Marokko formeel twee blusvliegtuigen toegezegd aan de Spaanse Regering, die om 07:00 uur zijn vertrokken naar Canarias. De Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken, Mohand Laenser, heeft getelefoneerd met zijn Spaanse evenknie, Jorge Fernández Díaz, om hem op de hoogte te brengen van de beschikbaarheid van de hulpmiddelen. Deze vliegtuigen zijn, met basis op Tenerife, in de loop van dinsdag 14 augustus 2012 begonnen met hun bluswerkzaamheden op La Gomera, dit vanwege te weinig ruimte op het platform van de luchthaven van het isla colombina (Columbus eiland) .

Vanuit de Delegatie van de Spaanse Regering op de Canarische Eilanden heeft men uitgelegd, dat Marokko haar hulpmiddelen heeft aangeboden aan de Spaanse Staat, die deze ter beschikking heeft gesteld aan de Eilanden.


María del Carmen Hernández Bento.

De gedelegeerde van de Canarische Regering, de Grancanarische María del Carmen Hernández Bento, heeft dank uitgesproken voor de Marokkaanse versterkingen. Twee blusvliegtuigen met dezelfde eigenschappen als die van het Spaanse Ministerie van Milieu zijn naar La Gomera gestuurd. Vanuit de lucht zijn ook zeven helikopters actief (drie van de Spaanse Staat). De bluswerkzaamheden worden gecoördineerd vanuit een helikopter van de Guardia Civil.

Het langzamerhand onder controle krijgen van de bosbrand, over een gebied van 1.000 hectare, heeft gezorgd voor het terugkeren van een groot deel van de 5.000 geëvacueerde bewoners. Ongeveer 1.000 inwoners van Vallehermoso zijn  nog niet kunnen terugkeren naar hun woningen.
Het kritische punt van de bosbrand in de barranco van Las Hayas, is gelijk aan de inversie (de vermenging van lucht van diverse temperaturen, die de vlammen aanzienlijk doet oplaaien) wat op zondag 12 augustus 2012  een snel oprukken van de brand heeft veroorzaakt naar Valle Gran Rey. Men vreest voor een soortgelijk verschijnsel in Vallehermoso, vandaar dat men het gebied ontruimd laat.


Casimiro Curbelo.

De president van het Cabildo (Eilandbestuur) van La Gomera, Casimiro Curbelo, heeft dit bevestigd en merkte op, dat tijdens de bosbrand er enkele dagen geleden drie verdachte pogingen zijn geweest van het stichten vuurhaarden in Alojera, Alajeró en Hermigua.

Curbelo heeft, net als de eilandminister van Milieuzaken, Ventura del Carmen Rodríguez, aangegeven, dat men tot nu toe in de loop van 2012  bij  de Servicio de Protección de la Naturaleza (Seprona) (Dienst Milieubescherming, van de Guardia Civil) aangifte heeft gedaan van tussen de 25 en 30 bosbranden op het  Eiland, waarvan men denkt, dat het grootste deel opzettelijk is gesticht.

De oorsprong van al deze incidenten, evenals die van de bosbrand welke blijft voortwoekeren op het Eiland, wordt onderzocht door de Guardia Civil. De huidige bosbrand, de ernstigste die La Gomera heeft beleefd qua omvang (ruim 4.000 hectare is in de as gelegd) is begonnen op zaterdag 4 augustus 2012 op drie verschillende locaties en verschillende tijdstippen (tussen 14.10 en 17.30 uur) in: Las Paredes, los Manantiales de Vallehermoso, en La Fortaleza de Chipude. Sindsdien is de bosbrand nog niet volledig geblust. Iets, wat pas het geval zal zijn in de komende dagen, aldus de Canarische  Regering.


Humberto Gutiérrez (l.)
vergezeld door de minister van Financiën en Veiligheid, Javier
González Ortiz.

Sommige brandweerlieden hebben rook ingeademd en moesten medisch worden verzorgd door de Servicios de Urgencias (Ambulancedienst), zo heeft Humberto Gutiérrez laten weten op dinsdagavond 14 augustus 2012.
kleurlogoCanarias.png 


Situatie La Gomera licht verbeterd
terwijl de politieke discussie losbrandt

LA GOMERA - dinsdagmiddag 14 augustus 2012 - Ondanks de verbeterde verwachtingen in de bosbrandbestrijding, woedt nu het politieke debat fel voort, met verwijten en beschuldigingen over en weer tussen de Spaanse Staat en de Deelstaat Canarias.

Naar mate het optimisme toeneemt over de ontwikkeling  van de bosbrand die sinds tien dagen woedt op La Gomera, waar nog steeds  ruim 1.000 mensen geëvacueerd zijn en het vuurfront langzaam, doch niet onder controle, voortwoekert, is het politieke debat ontbrand, met verwijten en beschuldigingen over en weer tussen de Spaanse Staat en de Deelstaat Canarias.


              Een van de blusvliegtuigen die operatief zijn op La Gomera.
Ondanks de verbeterde verwachtingen over de brandbestrijding, dankzij  de gewijzigde weersomstandigheden en de intensivering van de brandweer vanuit de lucht en op de grond, verwacht men niet, dat in de komende 24 uur het sein ‘brand meester’ kan worden gegeven .

De bosbrand omvat 1.088 hectare en er zijn nog steeds 1.100 personen geëvacueerd, de meesten van hen uit de gemeente Vallehermoso, waar zich op de bergtoppen de meest actieve vuurhaard bevindt.

Het vuur vordert echter langzaam, omdat het tegen de wind in de berghelling opkruipt. Bovendien heeft men een ‘bluswater-carrousel’ georganiseerd met de zes helikopters en de zeven blusvliegtuigen, waarvan er twee zijn aangeboden door Marokko.

De afnemende kracht van de vlammen is ook mogelijk door een grotere rol van de brandweer op de grond, die het noordelijke vuurfront probeert te bestrijden.

Op de grond zijn 180 personen actief, - elk met dienstroosters van  12 uur - van de boswachterij en van de Unidad Militar de Emergencias (UME) (ME).

De weersvooruitzichten zijn gunstig, met het voor morgen - woensdag 15 augustus 2012 – verwachte opsteken van de alisios (verkoelende winden) en de daarmee gepaard gaande toename van de luchtvochtigheid. Maar de chef Veiligheidsdienst, Humberto Gutiérrez, van de Canarische Regering, ontkent “absoluut” een mogelijke controle van de brand in de komende uren.

De relatieve stabilisering van het vuur in de rest van het gebied heeft de terugkeer mogelijk gemaakt van het merendeel van de op maandag 13 augustus 2012 geëvacueerde bewoners, onder wie die van Valle Gran  Rey, met uitzondering van de buren van de 39 huizen die door de brand zijn aangetast.

Terwijl de strijd tegen het vuur doorgaat, hebben de politici een ander front doen ontbranden  van beschuldigingen en verwijten over de politieke verantwoordelijkheid en de beschikbaarheid van hulpmiddelen.

De president van de Canarische Regering, Paulino Rivero, (van de politieke partij Coalición Canaria , CC), heeft gevraagd,dat minimaal twee tot drie van de vijf blusvliegtuigen die het Spaanse Ministerie van Landbouw heeft gestuurd voor de bosbrandbestrijding op La Gomera, op de eilanden gestationeerd blijven tot eind van de zomer

Op zijn beurt heeft de minister van Landbouw, Voedselvoorziening en Milieuzaken, Miguel Arias Cañete (PP), de Canarische Regeling gekritiseerd, omdat men niet meer luchtsteun heeft gecontracteerd, zoals andere deelstaten dit wel gedaan hebben, als per omgaand antwoord van de Spaanse Regering op het verzoek om assistentie.

CC-PSOE
De Canarische Regering (CC-PSOE) heeft de minister geantwoord via haar woordvoerder, Martín Marrero, voor wie Arias Cañete niet de aangewezen persoon is om kritiek uit te oefenen, “omdat terwijl half Spanje brandt, híj in zijn ivoren toren zit.”

PP
De Partido Popular (PP) op Canarias heeft zich in het debat over de bosbrand gemengd en haar algemeen secretaris, Asier Antona, houdt de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van La Gomera, Casimiro Curbelo (PSOE), verantwoordelijk voor het weer oplaaien van de bosbrand, omdat die, zonder geblust te zijn, in de afgelopen week gevraagd heeft de alarmfase van de bosbrand te verlagen, waardoor het crisiscentrum de bluswerkzaamheden heeft overgedragen in handen van zijn eilandbestuur.

De spraakzaamheid van de politici staat in contrast met de stilte in de geëvacueerde stad Vallehermoso, waar het onophoudelijke gebrom van af en aan vliegende blusvliegtuigen  het enige geluid is dat de stilte doorbreekt; een vals gevoel van sereniteit, vanwege de afwezigheid van bewoners die angstig wachten op goed nieuws betreffende de bosbrand.
kleurlogoCanarias.png


Bosbrand La Gomera gezien vanuit de ruimte

Op de foto ziet men de rook  die de bosbrand verspreidt

LA GOMERA - dinsdag 14 augustus 2012 -  Op een foto die is genomen vanuit de Terra satelliet van de NASA die boven de Islas Canarias (Canarische Eilanden) is genomen om 12:15 uur UTC (13:15 uur  GMT = Canarische tijd), is duidelijk de rook te zien die de bosbrand op La Gomera verspreidt.De bosbrand is negen dagen geleden ontstaan en betreft momenteel een omvang van 4.123 hectare (11 % van de totale oppervlakte van het eiland) en heeft verplicht tot de evacuatie van ruim 5.000 personen, een kwart van de eilandbevolking.
kleurlogoCanarias.png


''Slechte vooruitzichten” door
“zeer ernstige” bosbrand

Op  La Gomera  heeft in Garajonay het laurierbos vlam gevat

SANTA CRUZ DE TENERIFE - maandagmiddag 13 augustus 2012 -  De president van de Canarische Eilanden , Paulino Rivero, laat weten, dat de omvang van de bosbrand 5.000 hectare betreft en, dat er op La Gomera in de afgelopen negen dagen  bijna 5.000 personen geëvacueerd zijn.

De president heeft dit gezegd op maandagmiddag 13 augustus 2012 tijdens een ontmoeting met de persmedia  na zijn bezoek aan 1-1-2-centrum, om zich op de hoogte te stellen van de ontwikkeling van de bosbrand, en hij laat weten, dat de situatie op La Gomera “heel ernstig is”, nadat de brand van een week geleden opnieuw is opgelaaid, wat verplicht heeft tot de evacuatie van een groot deel van Valle Gran Rey en van de bevolking in de gemeente Vallehermoso.

                                                      Vallehermoso.                                              
(Archieffoto.)

De president laat weten, dat de vooruitzichten  voor maandag 13 augustus 2012 ‘slecht’ zijn vanwege de combinatie van hoge temperaturen, het bergachtige terrein, de lage luchtvochtigheid en de veranderlijke windrichting.
Vijf blusvliegtuigen en zeven helikopters
Rivero meldt, dat de brandweer beschikt over de noodzakelijke technische middelen, zeven helikopters en drie blusvliegtuigen die de bluswerkzaamheden op de grond bijstaan. Een vierde blusvliegtuig is sinds het middaguur op maandag 13 augustus 2012 ingezet en op dinsdag13 augustus 2012 komt er nog een vijfde blusvliegtuig bij.

“De brand is heel gevaarlijk, de weersomstandigheden zijn veranderlijk en het terrein is moeilijk toegankelijk. Teveel hoop vestigen op verbetering is niet goed, alleen het opvolgen van de richtlijnen van de autoriteiten helpt. In 1984 heeft een teveel aan vertrouwen tot een tragedie geleid (er waren  20 doden te betreuren) zo merkt de president op en, “men moet garanderen, dat personen niet lijden onder de gevolgen van deze bosbrand.”

“In Valle Gran Rey zijn 30 huizen ten prooi gevallen aan de vlammen. In een uur tijd heeft het vuur zich verplaatst van de bergtoppen naar het gezondheidscentrum en omvatte de gehele barranco.”

In het Nationale Park Garajonay heeft door de droogte het laurierbos vlam gevat, hoewel het vuur zich hier langzaam verspreidt. De president voorziet een moeilijke maandag, maar hoopt, dat in de nacht de temperatuur afneemt en, dat op dinsdag 14 augustus 2012 de alisio (verkoelende wind) zal opsteken, om te helpen bij de bluswerkzaamheden.
kleurlogoCanarias.png


Bosbrand
Foto’s evacuatie  uit Valle Gran Rey

Gemeentebestuur Vallehermoso besluit  tot
evacuatie bevolking naar Hermigua

VALLE GRAN REY / VALLEHERMOSO - maandagmiddag 13 augustus 2012 - Het Gemeentebestuur van Vallehermoso heeft de bevolking van diverse nabijgelegen gehuchten gevraagd uit voorzorg het gebied te verlaten vanwege de bosbrand en, men heeft het Cabildo (Eilandbestuur) gevraagd, de Noordelijke rijweg af te sluiten voor het vergemakkelijken van de evacuatie.

De uittocht is begonnen in het gebied van Macayo en men verzoekt rustig te blijven, terwijl men vraagt, om zo min mogelijk gebruik te maken van de Carretera del Norte (de Noordelijke rijweg van het eiland), om de evacuatie  van voornamelijk mindervaliden en zieken te vergemakkelijken. Het gaat om ongeveer 600 personen die men naar Hermigua wil overbrengen.

Anderzijds heeft het Cabildo (Eilandbestuur) toestemming gegeven, dat de bewoners van Valle Gran  Rey die het dichtst bij het dorp wonen, terug kunnen keren naar hun woningen, zij zullen worden begeleid door medewerkers van het Rode Kruis en leden van de Unidad Militar de Emergencias (ME).

FOTO’S EVACUATIE VALLE GRAN REY
Onderstaande foto’s zijn gemaakt in de nacht van zondag 12 op maandag 13 augustus 2012,  tijdens de evacuatie van Valle Gran Rey:


 

kleurlogoCanarias.png


Bosbrand
910 personen uit Valle Gran Rey
per schip geëvacueerd naar de hoofdstad
van La Gomera

Op zondagmiddag  hebben 3.000 mensen  hun woning moeten verlaten  in deze gemeente

VALLE GRAN  REY - maandag 13 augustus 2012 - In de loop van zondagavond hebben  ruim 3.000 personen in Valle Gran Rey hun woning moeten verlaten, van wie er 910 per schip vanuit Valle Gran Rey geëvacueerd zijn naar San Sebastián de La Gomera vanwege de voortschrijdende bosbrand die al dagenlang het eiland teistert, zo laat de alarmcentrale 1-1-2 weten.

De Canarische Regering heeft op maandagochtend 13 augustus 2012 laten weten , dat 30 huizen door de bosbrand vernield zijn  en, dat er “aanzienlijke” ecologische schade is ontstaan op het gehele eiland La Gomera.


                            Puerto de Vueltas, de haven van
Valle Gran  Rey,
                                      op maandagochtend 13 augustus 2012.
De Canarische minister van Economie en Veiligheid, Javier González Ortiz, heeft tijdens een persconferentie op maandagochtend 13 augustus 2012 laten weten, dat in de brandende barranco (ravijn) van Valle Gran Rey geen gevaar bestaat voor de burgers, maar dat zij niet naar  hun woningen kunnen terugkeren; niet, voordat technici de veiligheid hebben beoordeeld van de door het vuur aangetaste woningen.


(Archieffoto: 14-2-2012) Puerto de Vueltas, de haven van
Valle Gran Rey (La Gomera).

De geëvacueerde bewoners zijn in Puerto de Vueltas, de haven van Valle Gran Rey, verzameld en daar opgevangen door de diverse noodhulpdiensten, zonder, dat er gewonden zijn, zo laat men bij 1-1-2 weten.


                 Zondagavond 12 augustus 2012: Valle Gran Rey - La Gomera.
Vanwege de onmogelijkheid te evacueren over de weg, is een eerste contigent van 629 personen in de nacht van zondag 12 op maandag 13 augustus 2012 per ferry overgebracht naar San Sebastián de La Gomera en op maandagochtend vroeg, zijn nog eens 281 personen op delfde wijze geëvacueerd uit Valle Gran Rey.

Bij het aanbreken van de dageraad wordt de brandweer op de grond opnieuw ondersteund door drie blusvliegtuigen en zeven helikopters, wat vanuit de lucht wordt gecoördineerd door een specialist in een helikopter van de Guardia Civil.

Op de pier van San Sebastián de La Gomera, zijn de  uit Valle Gran Rey geëvacueerde bewoners opgevangen door medisch en verplegend personeel, jongerenvrijwilligers en medewerkers van het Rode Kruis, de Guardia Civil, de Policía Local  en havenpersoneel.
Bij aankomst was de vicepresident van het Cabildo (Eilandbestuur), en senator voor het Eiland, Gregorio Medina aanwezig, samen met de burgemeester van San Sebastián, Ángel Luis Castilla, en diverse wethouders.

Met het eerste schip zijn negen bedlegerige patiënten aangekomen en twee personen die medische assistentie nodig hadden, zo laten bronnen binnen de ziekenhuizen  weten  van  San Sebastián de La Gomera.

Kinderen
Veel mensen zijn slepend met koffers aangekomen met kinderen in hun armen die in dekens zijn gewikkeld, ook zijn er veel bejaarden. Sommige van deze opvarenden hebben laten weten, dat veel buren uit Valle Gran Rey besloten hebben  achter te blijven in Puerto de Vueltas, de haven van Valle Gran Rey.

Ruim 200 geëvacueerde bewoners zijn opgevangen in het schoolgebouw van San Sebastián,  terwijl de overige zijn ondergebracht bij familieleden, of ze hebben de ferry genomen naar Tenerife, zo heeft Ángel Luis Castilla laten weten.
kleurlogoCanarias.png
 


Tien vliegtuigen bestrijden bosbrand
in Garajonay

Ruim 2.220 geëvacueerde personen op La Gomera
plus 3.000 in Valle Gran Rey

Al 750 hectare van het Nationale Park verbrand
19% van zijn totale oppervlak

VALLEHERMOSO (LA GOMERA) - maandagochtend 13 augustus 2012 - Bosbranden blijven het Canarische gebergte teisteren.  La Gomera is nog steeds niet ontwaakt uit haar nachtmerrie en de bosbrand, die sinds zaterdag 4 augustus 2012 woedt in de bergen van het isla colombina (Columbus eiland), breidt zich uit naar het hart van het Parque Nacional del Garajonay, waar al 750 hectare verbrand is, ofwel 19% van zijn totale oppervlak, ondanks, dat negen toestellen vanuit de lucht de brand bestrijden, waaraan op maandag 13 augustus 2012 nog een tiende vliegtuig wordt toegevoegd.

De hoge temperaturen hebben op vrijdag 10 augustus 2012 het vuur opnieuw, krachtig  doen oplaaien van de bosbrand die op La Gomera begonnen is op zaterdag 4 augustus en waar op woensdag 8 augustus het sein “brand meester” was gegeven. Gedurende het grootste gedeelte van de dag geeft de thermometer boven de 30 graden Celsius aan vanwege de hittegolf die heerst op de Archipel, wat de bluswerkzaamheden bemoeilijkt. Op zondag 12 augustus zijn drie blusvliegtuigen en zes helikopters de vlammen te lijf gegaan, vanwege de gesteldheid van het terrein die het bluswerk op de grond bemoeilijkt.


                        3.000 personen geëvacueerd uit Valle Gran Rey.                         Een blusvliegtuig laadt water in Valle Gran Rey.

Op zondagmiddag zijn in het Noorden van La Gomera de vientos alisios (verkoelende winden) opgestoken, wat helpt om de uitbreiding van de bosbrand af te remmen en voor vandaag - maandag 13 augustus 2012 -  zijn  de vooruitzichten bemoedigend, omdat de weer waarschuwingen voor hoge  temperaturen zullen worden ingetrokken. Men verwacht, dat de temperaturen niet hoger zullen zijn dan 27 graden Celsius, aldus het Agencia Estatal de Meteorología (Aemet), wat samen met de ochtendnevel aan de noordzijde van het Eiland, de bluswerkzaamheden zal bevorderen.

 

Ondanks de verbeterende weersomstandigheden, geeft de chef van de Servicio de Protección Civil (Bescherming Burgerbevolking = BB), Humberto Gutiérrez, aan, dat niet verwacht wordt, “dat ‘op korte termijn’ het sein ‘brand meester’ kan worden gegeven.”

“De vooruitzichten zijn niet goed,” merkt Gutiérrez op, die toevoegt, dat het westelijke front richting Epina oprukt, terwijl de noordflank, in Las Hayas en Contadero niet in omvang is toegenomen, maar waar niet verwacht wordt, dat her vuur in de komende uren in bedwang zal zijn; net zoals voor de zuidelijke flank, in de plaatsen Los Manantiales en Chipude.

Op maandag zal naast de brandweer op de grond en de blusvliegtuigen en helikopters die al op het isla colombina aanwezig zijn, de Kamov van het Ministerie van Milieuzaken worden ingezet welke niet meer nodig is bij de bosbrand op Tenerife, die nagenoeg onder controle is, om te helpen bij de bluswerkzaamheden op La Gomera.

Er zijn ruim 2.200 mensen geëvacueerd uit de plaatsen Chipude, Manantiales, El Cercado, Arure, Las Hayas, Ingenio, Banda Las Rosas, Los Loros, en Epina, plus 3.000 in Valle Gran Rey.

De brand die op donderdag 9 augustus 2012 opnieuw actief is geworden, heeft nu al 648 hectare in de as gelegd, wat maakt, dat sinds 4 augustus 2012 er ruim 3.500 hectare verloren is gegaan, waarvan 798 hectare in het Nationale Park van Garajonay, dat 19 % van zijn totale oppervlak aangetast weet. Daarom kwalificeert de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van La Gomera de situatie als “catastrofaal” vanwege de schade die door de bosbrand  is aangericht.
1344804285839-incendio-gomera8_large.jpg
In verklaringen tegenover de persmedia heeft Curbelo een beroep gedaan op het nationale belang, om het bos op het eiland te redden en hij heeft laten weten, dat als men niet over acht tot tien  blusvliegtuigen beschikt, zoals de diverse helikopters, als de temperaturen dalen, het laurierbos - de vegetatie van het Parque Nacional de Garajonay, - nu al verdwenen zou kunnen zijn.
kleurlogoCanarias.png


Bosbrand La Gomera niet onder controle

Begin van stabilisatie bosbrand Tenerife

SANTA CRUZ DE TENERIFE / LA GOMERA - zondagavond 11 augustus 2012 -  Het hoofddoel op het isla colombina (Columbuseiland = La Gomera ) is te voorkomen, dat het vuur - wat een week geleden is ontstaan en, dat 72 uur geleden, na veranderde weersomstandigheden,  opnieuw is opgelaaid - Vallehermoso bereikt.

De weersomstandigheden bemoeilijken het blussen van de drie brandhaarden op La Gomera. De brandweer probeert het vuur te beperken tot Contaderos en Las Hayas, waar het opnieuw is opgelaaid, en probeert  te voorkomen dat het vuur niet binnendringt in  het Parque Nacional de Garajonay.


                                                                 La Gomera.
Tenerife
De vooruitzichten op Tenerife zijn beter,  waar de BRIFOR zich concentreert op de Montaña de Bolicos, met het doel, dat het vuur niet richting Masca en Santiago del Teide gaat. Het meeste zorgen baart de westflank. Op Monte del Agua, terwijl de oostflank gestabiliseerd is en waar de blusvliegtuigen bezig zijn met het verkoelen van het gebied, vooral bij de nabijgelegen woningen. De staart van de bosbrand, in Erjos, is ook bijna onder controle.

La Gomera.

La Gomera
La Gomera heeft de bosbrand zien uitbreiden tot een oppervlakte van 533 hectare, met een noordflank in het gebied van Contaderos tot aan Cruce de Las Hayas en met een zuidflank in de omgeving van Chipude, Barranco del Agua,  en boven Valle Gran Rey.
kleurlogoCanarias.png


Bosbranden op Tenerife en La Gomera
4.719 personengeëvacueerd

SANTA CRUZ DE TENERIFE / LA GOMERA  - zaterdagavond 11 augustus 2012 -  De brandbestrijdingsteams hebben “ernstige problemen” bij het voorkomen van uitbreiding van  de bosbranden, wat op beide eilanden geleid heeft tot de evacuatie van 4.719 personen, zo laat de minister van Veiligheid, Javier González Ortiz, van de Canarische Regering, weten.

De  bosbrand op Tenerife die in de nacht van vrijdag 10  op zaterdag 11 augustus 2012 is ontstaan, betreft 220 hectare, en op La Gomera 479 die men moet optellen bij de 3.100 hectare die  al eerder in  de as zijn gelegd voordat op vrijdag 10 augustus 2012 het vuur opnieuw is opgelaaid van de bosbrand die op zaterdag 4 augustus 2012 is ontstaan.


                  Zaterdagmiddag 11augustus 2012, El Tanque, Tenerife. 

De minister heeft benadrukt, dat de slechte weersomstandigheden, met hoge temperaturen, een lage luchtvochtigheid en windstoten tot 40 kilometer per uur, de bluswerkzaamheden en het indammen van de bosbrand bemoeilijken.

 
                   El Tanque, Tenerife, zaterdagmiddag 11 augustus 2012.
 
Vanwege deze situatie heeft de Canarische Regering, om nog een blusvliegtuig gevraagd aan het Ministerie van Milieuzaken; dit toestel  zal op zaterdagavond 12 augustus 2012 arriveren op Canarias.

 
Ook heeft men verzocht, om het inzetten van nieuwe militaire eenheden, waartoe vanuit Gando (Gran Canaria) 32 militairen en 9 voertuigen zullen worden overgebracht naar Tenerife, waaraan vervolgens een tweede eenheid zal worden toegevoegd die bestaat uit 40 manschappen en 15 voertuigen.

 
               El Tanque, Tenerife, zaterdagmiddag 11 augustus 2012.
 
Vanuit Sevilla zullen 120 militairen worden overgevlogen, die worden ingezet bij de bestrijding van de beide bosbranden.
 kleurlogoCanarias.png


Twee blusvliegtuigen opereren  op La Gomera

LA GOMERA - zaterdagmiddag  11 augustus 2012 - De bosbrand  met drie actieve vuurfronten op een oppervlakte van 3.200 hectare, heeft verplicht tot de evacuatie van  600 bewoners uit 10 gehuchten.

De twee blusvliegtuigen die door de Canarische Regering zijn aangevraagd bij het Spaanse Ministerie voor Milieuzaken, zijn aan het opereren boven de bosbrand op het Eiland La Gomera, zo laten bronnen binnen het Eilandbestuur weten.
2012-08-11-img-2012-08-11-16-23-50-gomera_large.jpg
2012-08-10-img-2012-08-10-18-57-08-casaspasas_large.jpg
De blusvliegtuigen zijn ingezet bij de zes helikopters die van meet af aan werken boven een vuur, dat op zaterdag 4 augustus is ontstaan en wat opnieuw actief is geworden vanwege de hoge temperaturen en windstoten met snelheden van 50 kilometer per uur.

Naast andere wegen heeft men, uit veiligheidsoverwegingen, ook de toegangsweg naar Valle Gran Rey afgesloten.
kleurlogoCanarias.png


Bosbrand La Gomera  laait opnieuw op
noodsituatie Fase-II afgekondigd

Canarische Regering wijt het oplaaien van diverse brandhaarden aan de  heersende hittegolf

LA GOMERA - vrijdag 10 augustus 2012 - Op verzoek van het Eilandbestuur van La Gomera,  heeft de minister van Financiën en Veiligheid, Javier González Ortiz, van de Canarische Regering, de Noodsituatie Fase-II uitgeroepen van de bosbrand die woedt in de gemeenten Alajeró, San Sebastián de La Gomera en Vallehermoso.

Dit betekent, dat de Canarische Regering  de ernst van de situatie opschaalt naar Fase II overeenkomstig het bepaalde  in artikel 5.5 van het Plan Canario de Protección Civil y Atención de Emergencias por Incendios Forestales (INFOCA) (Canarisch Plan voor Burger Bescherming en Noodhulp vanwege Bosbrand) , als men de noodzaak verwacht hulpmiddelen  van de Spaanse Staat te zullen moeten inzetten, die niet zijn voorzien in dit plan, of die vereist zijn bij noodsituaties van regionaal, of nationaal belang.

                   Bosbrand op La Gomera opnieuw opgelaaid door de hittegolf.
Sinds woensdag 8 augustus wordt de bij de bosbrand op de grond ingezette brandweer opnieuw geleid door het CECOPIN (Crisisteam) voor La Gomera, nadat het Eilandbestuur hiertoe een verzoek heeft ingediend, ook krijgt men assistentie van twee helikopters van de Grupo de Emergencias y Salvamento (GES) (Noodhulp- en Reddingsdienst)  van de Canarische Regering

Canarische Regering
Op donderdagmiddag 9 augustus 2012 heeft, op verzoek van het Eilandbestuur van La Gomera, de Canarische Regering het vertrek geregeld  van het eerste schip met bestemming La Gomera, met twee brandweerbrigades, een van het Eilandbestuur van Tenerife en de andere van het Eilandbestuur van Gran  Canaria, om deel te nemen aan de bluswerkzaamheden.

Op vrijdagochtend 10 augustus 2012 heeft de brandweercommandant van La Gomera met urgentie de hulp ingeroepen van het op Tenerife gestationeerde Karmov blusvliegtuig en vervolgens die van de BRIF van La Palma, vanwege het oplaaien van diverse brandhaarden.
kleurlogoCanarias.png


Na sein 'brand meester'
bosbrand op La Palma nog actief  op de
Cisme piste

LA PALMA - woensdag 8 augustus 2012 - Ondanks dat  het Eilandbestuur van La Palma het sein 'brand meester' heeft gegeven, blijft er nog een vuurhaard actief op de Cisme piste, waar op de grond en vanuit de lucht de bluswerkzaamheden plaatsvinden.

VIDEO:

Arde La Palma - Bosbrand op La Palma, 4 augustus 2012
http
://www.youtube.com/watch?v=7w9O3MJKn9I&feature=player_embedded

INCENDIO en La Palma (16 juli 2012)

http://www.youtube.com/watch?v=gdeX3ETVVFM&feature=player_detailpage

2012-08-08-img-2012-08-08-02-15-04-imagenigualero4_large-1.jpg

Guardia Civil verhoort drie mensen op La Gomera
De recherechedienst van de Guardia Civil van San Sebastian de La Gomera is in het kader van de operatie 'Pyros' (die in mei 2012 van start is gegaan) begonnen met het onderzoek naar de mogelijke aanstichters van de bosbrand die 3.100 hectare nagenoeg in de as heeft gelegd.
1-AAAAislas-canarias-kopie-144.jpg


Bosbranden nog niet geheel geblust
bewoners maken de schade op

LA GOMERA / LA PALMA - dinsdagavond 7 augustus 2012 - Na vier dagen bosbrand op La Gomera en La Palma zijn de geëvacueerde bewoners teruggekeerd naar hun woningen,  verbrande wijngaarden, verbrande huisdieren en verbrand  pluimvee. Op beide eilanden is ruim 4.000 hectare door de bosbranden aangetast.

“We hebben alles verloren, de bosbrand heeft vijf van onze huizen, drie vastgebonden honden en  60 kippen in de as gelegd,” zo betreurt Rosa Mora, bewoonster van de wijk Igualero in Vallehermoso, die getroffen is door de bosbrand welke op zaterdag 4 augustus 2012 is uitgebroken op La Gomera.
image-preview_large.jpg
                                        La Gomera dinsdagochtend 7 augsustus 2012.

                                          Igualero, dinsdgmiddag 7 augustus 2012.
Rosa Mora is, net als de overige bewoners, op dinsdagochtend 8 augustus 2012 terug kunnen keren naar haar woning. Ze laat weten, haar huis compleet in de as gelegd te hebben aangetroffen, met dode kippen; verbrande landbouwwerktuigen, gereedschap en elektrische leidingen, ontplofte gasflessen en, een oneindig aantal andere zaken die in vlammen zijn opgegaan.

Rosa heeft echter geluk gehad, want haar schapen hebben de bosbrand weten te overleven, iets wat onverklaarbaar is en wat niet het geval is bij haar buren.

Pilar Mesa  bevestigt, dat ze de brand met  “grote angst” heeft doorstaan. “We zijn Gomero’s maar we wonen op Tenerife en toen we vanmorgen zijn  aangekomen heeft iemand ons dit verteld en ik kon het niet geloven.”

Ze legt uit, dat ze haar wijngaarden en oogst is verloren, maar ze betreurt, dat haar haar broers het zwaarsts zijn getroffen, omdat die hun  huizen zijn kwijtgeraakt.
incendio-gomera-toscas_large-1.jpg
incendio-jose-manuel-soria_large.jpgOok Gregoria Mesa heeft haart huis verloren, “het vuur heeft alles in de as gelegd,” ik ben van Tenerife gekomen, ik heb mijn huis verbrand aangetroffen en kon er zelfs niet binnengaan, alle wijngaarden zijn verbrand en het enige wat is overgebleven zijn de wijnvaten,” zo merkt zij op.

De bewoners van Igualero schatten, dat er 12 huizen zij verbrand en 300 kippen, evenals een onbekend aantal  huisdieren, vee, landbouwgrond en boomgaarden.

Gregoria Mesa laat weten, “dat  het vuur om zich heen greep en de buren het met groene takken hebben gedoofd, dat nu alles verbrand is en,  dat ze alles verloren heeft.”

Maar bij eene dergelijke verwoesting aan rokende aarde, bomen en verbrande huizen, vinden ook nog wonderen plaats, zoals die van een kip met totaal zwart verbrande veren die hoog in een verschroeide boom de brand heeft weten te overleven.

Een buurman zegt, dat de kip meer dan 40 uur op een boomtak heeft gezeten zonder water en voer, “en als we haar niet naar beneden halen, dan redt ze het niet, want ze is gewond en heeft verbrande poten.”
1344351124688-640x480-356833_large.jpg
Een ander wonder is vee in de nabijheid van een van de huizen, dat het vuur heeft weten te overleven; ondanks, dat de grond van de kraal in vuur en vlam stond en waar op dinsdagochtend nog flinke rookkolommen opstegen.

Men is de brand meester op La Palma  en daar zijn de blusvliegtuigen, samen met de helikopters, bezig met het nablussen van de ongeveer 1.700 aangetaste hectare, aldus bronnen binnen het Centro Coordinador de Emergencias (Crisiscentrum).

Terwijl men op La Gomera werkt, om de meer gecompliceerde brand onder controle probeert te krijgen in de Barranco van La Laja en de Barranco van Erques, waar de vliegtuigen hun werk hebben kunnen hervatten na oplossing van het wolkendek wat in de ochtenduren het zicht ontnam op de bedreigde gebieden.
kleurlogoCanarias.png


Steunbetalingen na bosbranden blijven uit

Palmitos Park heeft nog “geen euro” gezien van de
door de Canarische Regering toegezegde steun

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA / MASPALOMAS - dinsdag 7 augustus 2012 - De directeur van Palmitos Park legt uit, dat naast het geld wat is uitgekeerd door de verzekeringsmaatschappij, het Park ruim twee miljoen euro heeft geïnvesteerd, om - zonder enige verdere steun - de vijf jaar geleden door bosbrand verwoeste publiekstrekker te herstellen...

De Canarische Regering heeft Palmitos Park een miljoen euro toegezegd na de bosbrand die vijf jaar geleden woedde op Gran Canaria en die ernstige schade heeft toegebracht aan dit emblematische natuurpark waarvan de directeur, Pedro Cantero, heeft verzekerd, “dat tot op de dag van vandaag het centrum ‘niet een euro’ van het toegezegde miljoen heeft ontvangen.”

Veel beloven, weinig geven... doet de gek in vreugde leven!

Twee maanden na de verwoestende brand heeft de Canarische regering de steun aan Palmitos Park  toegezegd; een beslissing, die niet zonder controverse is gebleven, omdat door de bosbrand getroffen particulieren van mening waren, dat men een private onderneming zou stellen boven het publieke belang.

Wat dit betreft  verklaart Cantero, zonder in de polemiek te willen treden,  dat het publiek zich bewust is van het algemene belang, dat Palmitos Park heeft op Gran Canaria.
images215_large.jpg

Toezegging
Pedro Cabrero heeft echter uitgelegd, dat de actie geleid heeft tot een toezegging, onder supervisie  en met goedkeuring van de Europese Unie, voor het bedrag, waarvan men tot op heden, “nog niet een eurocent” gezien heeft en in feit men helemaal geen overheidssteun heeft ontvangen, en nu is de crisis het excuus voor hetgeen wat eerder al was toegezegd wat ook niet ontvangen is.

Het Park is een jaar lang gesloten geweest , terwijl een deel van het personeel werkte met een voorlopige ERE (Arbeidstijdverkorting) en de overige medewerkers, onder wie tuinmannen, op hun post bleven, wat een kostenpost betekende op de brandschade, want in dat jaar waren er geen inkomsten.

De verzekeringsmaatschappij heeft een deel van de schade vergoed en, afgezien  van het door de Canarische Regering toegezegde miljoen, heeft Palmitos Park de eigen middelen aangesproken voor een bedrag van twee miljoen euro, om het Park te herstellen en te kunnen heropenen.

Momenteel wordt het geheel herstelde Park - dat mooier is dan ooit, aldus directeur Pedro Cantero - weer bezocht door jaarlijks 400.000 buitenlandse bezoekers van het Eiland, en in een goed jaar zelfs door ruim 500.000 parkbezoekers.
kleurlogoCanarias.png


Vermoedelijke aanstichter Bosbrand La Gomera gearresteerd

LA GOMERA - dinsdag 7 augustus 2012 - In opdracht van Justitie is een 28-jarige bewoner van  El Cercado in Chipude gearresteerd, die ondertussen bekend heeft, de aanstichter te zijn van de bosbrand die sinds zaterdag 4 augustus 2012 woedt op La Gomera.

Bronnen dicht bij het onderzoek melden, dat de jongeman op maandag 6 augustus 2012 tegenover agenten van de Guardia Civil bekend heeft, aanstichter te zijn van de bosbrand die sinds zondag 5 augustus 2012 woedt in het Zuiden en Zuidwesten van La Gomera.
4-8-bosbrand-jpg-crop-display_large.jpg
         Parque Nacional de Garagonay, Erfgoed van de Mensheid, op La Gomera.
De vermoedelijke brandstichter, die onderzocht is door een forensische arts, is op dinsdag 7 augustus 2012 voorgeleid aan de rechter in de Gemeente Candelaria op Tenerife.

De omvang van de bosbrand bedraagt 3.100 hectare, maar die zijn niet allemaal in hun geheel in de as gelegd.
kleurlogoCanarias.png


Bosbrand op La Gomera neemt af
dankzij wolkendek

Omvang 3.000 hectare - Geëvacueerde bewoners Igualero
weer terug naar hun woningen

LA GOMERA - dinsdagmiddag 7 augustus 2012 - De bluswerkzaamheden in de nacht van maandag 6 op dinsdag 7 augustus 2012  op La Gomera hebben ervoor gezorgd, dat er geen vlammen meer te zien zijn terwijl het front van de bosbrand schuilgaat onder een wolkendek, waarvan men hoopt, dat dit zich oplost, om de ontwikkeling van het vuur te kennen in dit gebied, waarbij men erop vertrouwt, dat de intensiteit ervan is afgenomen.

De minister van Financiën en Veiligheid, Javier González Ortiz, van de Canarische Regering, heeft bevestigd, dat de controle op de bosbrand op La Gomera zich positief  ontwikkelt en, dat de omvang ervan 3.000 hectare betreft. Tevens laat hij weten, dat de uit het gehucht Igualero geëvacueerde bewoners weer zijn teruggekeerd naar hun woningen.c57ee5b3320e57eb7d78a4cf927606c9_large.jpg


030c14bd64519e92e3886733aee9c045_large.jpg
 
  Bluswerkzaamheden op La Gomera.
Ook de bosbrand op La Palma is gestabiliseerd, waar deze sinds 4 augustus 2012 gewoed heeft in een gebied van 1.700 hectare.

De bluswerkzaamheden op La Palma concentreren zich op de flanken van de  Pico Nambroque, waar een helikopter  en een blusvliegtuig zijn ingezet, evenals diverse brandweerbrigades, terwijl anderen het zuidelijke gebied nathouden voor afkoeling.

De weersvoorspellingen voor het gebied van Mazo op La Palma, waar de bosbrand woedt,  zijn gunstig, met maximumtemperaturen van 24 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 75% en mogelijk een kleine regenbui.

Op La Palma zijn alle wegen weer opengesteld voor het verkeer, de brandweereenheden zijn verplaatst naar La Gomera, onder wie de 80 leden van de Unidad Militar de Emergencias.


19443_large.jpg
19459_large.jpg
50534048712f44550889888eac1a5e37_large.jpg
052704c517cda9b8fc99e0c287a72980_large.jpg
La Gomera
Op  La Gomera staan op dinsdag 7 augustus 2012  twee helikopters en twee blusvliegtuigen aan de grond vanwege de mar de nubes (het wolkendek).

Met wacht op het optrekken van het wolkendek, om de ontwikkeling van het meest actieve vuurfront te kunnen waarnemen, hoewel men erop vertrouwt, dat de intensiteit van de bosbrand aanzienlijk is afgenomen vanwege de vochtigheid, zo legt de  chef van het Directoraat-generaal voor Veiligheid en Noodgevallen, Humberto Gutiérrez, van de Canarische Regering, uit.

Gutiérrez bevestigt, dat er aan de westkant geen vlammen meer zijn, hoewel er in de loop van dinsdag 7 augustus 2012 “hete  locaties” zullen blijven en al naar gelang de temperaturen zullen stijgen, kan er  wat struikgewas in brand raken, maar binnen het al door de bosbrand aangetaste gebied.

Op La Gomera is de GM-2 weer opengesteld. Gesloten voor het verkeer blijven de GM-3 van Peraza naar de luchthaven, de CV-14 van Reventón naar La Zarcita en, de CV-17 van Igualero naar Chipude.

De problemen met de elektriciteitsvoorziening zijn ondertussen opgelost.
kleurlogoCanarias.png


De bosbranden op La Palma en La Gomera
nemen langzaam af

LA PALMA / LA GOMERA - maandagavond 6 augustus 2012 -  De president van de Canarische Eilanden, Paulino Rivero, laat weten, dat 25 woningen op La Gomera in meer of mindere mate zijn getroffen door de bosbrand.

Het vuur heeft enkele telecommunicatie-installaties aangetast, waardoor en van de maatschappijen voor mobiele telefonie voor 40% van haar dienstverlening getroffen is. Ook hebben zich enkele problemen voorgedaan in enkele gebieden in de telecommunicatie van de Canarische Regering, maar die zijn hersteld.

                               De bosbranden op La Palma en La Gomera,
                gefotografeerd vanuit de lucht, op zondag 5 augustus 2012.

Sinds maandagochtend 6 augustus 2012 beslaat de bosbrand 3.000 hectare en is het Nationale Park Garajonay binnengedrongen, hoewel die in de loop van  maandagavond onder controle is dankzij de inspanning van de brandweer en de overgang naar meer vochtig struikgewas en laurierbos.

 


De twee meest actieve vuurhaarden, waar de actie van drie helikopters op gericht is, bevinden zich aan het begin van de barranco (het ravijn) van La Laja, wat moeilijk toegankelijk terrein is en, in de barranco (het ravijn) van Erques.

Zodra de dageraad aanbreekt op dinsdag 7 augustus 2012 zullen ook bij deze brandhaarden de drie blusvliegtuigen van de Spaanse Staat ingezet worden, die op maandag nog actief waren bij de bluswerkzaamheden op La Palma.


Sinds maandagmiddag omvat de bosbrand op La Gomera nog 1.400 hectare.  In het nationale Park Garajonay, Erfgoed van de Mensheid,  is 350 hectare, 9%, van de oppervlakte, in as gelegd.


 
 

Hoewel men de oorzaak van deze twee bosbranden niet kent, die opgeteld moeten worden bij die van midden juli 2012, op Tenerife, La Gomera en La Palma, heeft dit de Canarische Regering er toch toe gebracht, om vanuit het crisiscentrum, dat is ingericht op Tenerife en van waaruit men de bluswerkzaamheden coördineert, en het verloop van de bosbranden  observeert, op maandagochtend 6 augustus 2012 de Spaanse Staat te verzoeken, om permanent blusvliegtuigen op de Eilanden gestationeerd te hebben.

Op La Gomera blijven diverse wegen afgesloten voor het normale verkeer en op La Palma twee.
kleurlogoCanarias.png


Situatie op La Gomera aanzienlijk verbeterd
bosbrand gestabiliseerd

LA GOMERA – maandagmiddag 6 augustus 2012 - De bosbrand die woedt in het Nationale Park  is door de verbeterde weersomstandigheden “gestabiliseerd,” hoewel er links en rechts nog vlammen oplaaien, zo heeft de chef van de Dienst Protección Civil y Emergencias del Gobierno de Canarias, Humberto Gutiérrez, laten weten tijdens een persconferentie.

Hoewel men nog niet kan aangeven wanneer de brand meester is, zijn de voorspellingen optimistischer vanwege de weersverbetering, door het opsteken van de alisio (verkoelende wind), aldus Gutiérrez.

De Minister van Economía, Hacienda y Seguridad (Financiën en Veiligheid), Javier González Ortiz , van de Canarische Regering, Javier González Ortiz, heeft bevestigd, dat alle geëvacueerde personen toestemming hebben, om naar hun woningen terug te keren.

kleurlogoCanarias.png
 


Bosbrand Nationaal Park op La Gomera
heeft vrij spel

600 geëvacueerde bewoners,
 
het hele eiland verkeert in spanning

LA GOMERA - maandag 6 augustus 2012 - De bosbrand woedt verder in het Garajonay-gebied en ook in de barranco (het ravijn ) van Benchijigua.  De brandweer verwacht ook maandag 6 augustus 2012  de gehele dag met blussen bezig te zijn in het centrum van het eiland.

Het vuur gaat ongecontroleerd zijn gang op La Gomera. De bosbrand die op vrijdagmiddag 3 augustus 2012 is uitgebroken, blijft zich op twee fronten uitbreiden, waar tot op zaterdag 4 augustus 2012  de brandweer niet in de buurt is kunnen geraken. Het Parque Nacional de Garajonay en de barranco de Benchijigua zijn de twee grootste brandhaarden met een omvang van 2.600 hectare en houdt het hele eiland in spanning. Niet minder dan 600 inwoners van 23 woonkernen, verdeeld over de gemeenten Vallehermoso, Alajeró en San Sebastián, hebben hun woningen moeten verlaten.

     Het Nationale Park Garajonay brand ongecontroleerd, na 600 evacuaties.

                                La Palma op zondag 5 augustus 2012.
Terwijl de bosbrand die op vrijdag 3 augustus is uitgebroken bij Mazo op het eiland La Palma langzaam maar zeker onder controle geraakte, beleefde La Gomera op zondag 5 augustus 2012 een dag van intense bezorgdheid. De brandweer op het Eiland heeft zich in de middag ingezet om woonkernen te verdedigen, nadat men voorheen actief is geweest in groenzones die gevaar liepen. Ook heeft men tegen de klok moeten werken, om de bosbrand af te remmen langs de weg van Los Roques en in de Barranco de La Laja. Dit, met het  doel verdere uitbreiding te voorkomen, in de hoop, dat de weersomstandigheden verbeteren, waardoor het vuur geblust kan worden. Iets wat men verwacht op dinsdagochtend 7 augustus 2012 te kunnen doen, bij  minder hitte en minder wind.

De brandweerlieden van Tenerife, vrijwilligers en plaatselijke veiligheidsdiensten hebben op zondag versterking gekregen van leden van de Unidad Militar de Emergencias (ME) die afkomstig zijn van Gran Canaria en uit Sevilla. Vanuit de lucht wordt de bosbrand op La Gomera bestreden door drie helikopters van de Canarische Regering, plus een Kamov-helikopter van de Spaanse Staat.

Ondertussen zijn diverse wegen afgesloten voor het normale verkeer: de GM3- en de GM2 op diverse tracés, evenls de CV-15 vanaf de kruising van Pajaritos naar Degolladita; de CV-18 vanaf Degolladita naar Igualero en de CV17 vanaf de  kruising van Pajaritos naar Playa de Santiago.

Het was noodzaak 6000 bewoners te evacueren uit de woonkernen Guarimiar, Pastrana, Rumbazo, Lomo de Gato, Imada, Magaña, Amácigos en Gerian in de gemeente Alajeró. Evaneals in Vallehermoso in  de woonkernen Chipude, La Dehesa, Pavón, Las Hayas, el Apartadero, Igualero, Los Manantiales en El Cabezo.

In de loop van zondag 5 augustus 2012 kwamen de berichten door  vanuit het Centro Coordinador de Emergencias y Seguridad (Cecoes) (crisiscentrum) van de Gobierno de Canarias over andere evacuaties op locaties in de hoofdstad San Sebastián. Ook bewoners van Peraza, Vgaipala, Las Toscas, La Laja en Benchijigua hebben hun woningen moeten verlaten.

De bosbrand heeft de woningen in  deze drie gemeenten niet  bereikt en de medewerkers van de  Nood Hulpdiensten en het Rode Kruis hebben alleen lichtgewonden hoeven te verzorgen en ze hebben hulp geboden aan mensen met ademhalingsproblemen, aldus de chef van de Canarische Veiligheidsdienst, Humberto Gutiérrez, de brandbestrijding  heeft zich gericht op het beschermen van woonkernen waar het vuur “ relatief gestabiliseerd” is en men het hoofd heeft kunnen bieden aan het vuur.

Men zal de vlammen pas kunnen doven op maandagavond, omdat dit in de loop van vandaag - maandag 6 augustus 2012- niet zal lukken, zo laat men vanuit de Canarische Regering weten. Ondanks de blusvliegtuigen vanuit het Península (Iberisch Schiereiland = vasteland van Spanje) en de grote brandweer-inzet, zijn de weersomstandigheden in de afgelopen twee bosbrandbestrijdingsdagen niet ideaal geweest. Op zondag luidden de voorspellingen, dat de temperaturen zullen gaan afnemen en, dat de luchtvochtigheid hoger gaat worden, wat de bluswerkzaamheden zal vergemakkelijken.

Het is uiteraard logisch, dat naast de bezorgdheid over en in de bewoonde gebieden, deze ook betrekking heeft op het Garagony-park, waar  de laurier brandt op moeilijk bereikbare plaatsen in het waardevolle natuurgebied.  Bij de volop in gang zijnde  bluswerkzaamheden vreest men bij de huidige weersomstandigheden en de moeilijke bereikbaarheid van de locatie ook voor uitbreiding van het vuur in de Barranco de  Benchijigua.  De brandweer laat weten, dat voor deze locatie de situatie “onvoorspelbaar” is.

De Canarische minister van Financiën en Veiligheid, Javier González Ortiz, heeft op zondagavond laten weten, dat in het opvangcentrum, wat ingericht is door het Rode Kruis, in Alajero 51 personen zijn ondergebracht en, nog eens 30 personen hebben hun toevlucht gezocht in  het schoolgebouw van San Sebastián de La Gomera. De overige geëvacueerde personen hebben onderdak gevonden bij familie en vrienden, zo laat González Ortiz weten.

Een van de helikopters die actief is bij de bosbrandbestrijding op La Palma is op zondag 5 augustus 2012 ingezet bij de bestrijding van het vuur op La Gomera, zodat daar 5 helikopters actief zijn, terwijl er op La Palma drie zijn achtergebleven, waarbij een helikopter technische problemen heeft en pas vandaag -  maandag 6 augustus 2012 - weer zal kunnen gaan vliegen.

Daarnaast zullen drie blusvliegtuigen ingezet worden die, vertraagd,  afkomstig zijn van het Península, maar die klaar zijn om, vanaf  deze maandagochtend vroeg, ingezet te worden. Dit, tijdens een dag van intensieve bluswerkzaamheden voor brandweerlieden en vrijwilligers die zich inspannen om een einde te maken aan een bosbrand die nu al ruim 3.000 hectare in de as heeft gelegd.
kleurlogoCanarias.png


Diverse vuurhaarden op La Palma en La Gomera

500 bewoners,
onder wie 400 in de Gemeente Vallehermoso
en  100 uit Mazo
uit voorzorg geëvacueerd

LA PALMA / LA GOMERA - zondag 5 augustus 2012 -  Sinds zaterdag 4 augustus 2012 zijn drie vuurhaarden actief van bosbranden op La Palma en La Gomera. Alle vuurfronten op beide eilanden waren actief gedurende de nacht, ondanks de inzet van brandweer ook land in vanuit de kucht. 500 personen zijn geëvacueerd uit hun woningen.

De ernst van de bosbrand, die op zaterdag 4 augustus rond het middaguur is uitgebroken in de gemeente Mazo op La Palma, heeft ertoe geleid, dat 60 personen uit het gehucht La Sabina zijn geëvacueerd.  De Canarische Regering heeft 200 personen ingezet bij de brandbestrijding die geassisteerd worden door zes helikopters - twee van de Grupo de Emergencias y Salvamento (GES); een van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria; en drie van de Spaanse Regering.

De bosbrand op La Palma, nabij het gebied van La Sabina, in het Los Merereos-gebergte, telt drie vuurhaarden waarvan de felste richting bergtoppen gaat.

De andere twee fronten, een in de richting van het gehucht La Sabina en de andere naast de weg in de richting van de gemeente Fuencaliente zijn op zaterdagavond  in kracht afgenomen, aldus het Eilandbestuur.

De brandbestrijding op La Palma richt zich op het tegenhouden  van het vuur op de flank in het gebergte,  bij de weg naar El Cabrito, hier zijn ook medewerkers van het Parque Nacional de Caldera de Taburiente ingezet bij de bluswerkzaamheden. Op zaterdagavond heeft de Canarische Regering laten weten, dat de omvang van de bosbrand op  ‘La Isla Bonita’, “ongeveer 800 hectare betreft.·

Uit voorzorg heeft het Rode Kruis het gehucht La Sabina geëvacueerd, de bewoners zijn ondergebracht bij familie of vrieden en in het Cultureel Centrum Andares in La Villa de Mazo.

Bij de bluswerkzaamheden zijn drie helikopters actief van de Grupo de Emergencias y Salvamento (GES) van de Canarische Regering en nog eens drie van de Spaanse Regering - een Kamov en twee Brif’s – plus een B2-helikopter van hert Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria met een capaciteit van 1.000 liter water.

Het Eilandbestuur van Gran Canaria heeft ook een bosbrandbestrijdingsteam naar La Palma gestuurd evenals leden van hun coördinatiecentrum, samen met een bosspecialist en een expert in telecommunicatie  plus twee brandweerwagens die per schip zijn overgebracht.

Militairen
De Unidad Militar de Emergencias (UME) is laat op zaterdagmiddag ingezet bij de bluswerkzaamheden  op La Palma, waarvoor de Canarische Regeing een schip van Fred. Olsen heeft gecharterd, dat vanaf Tenerife is vertrokken en waarin ook medische apparatuur is meegegaan.

In totaal zijn 63 militairen en 24 voertuigen van de UME vanuit Tenerife overgebracht nart La Palma en La Gomera. Ook zal de Unidad Militar de Emergencias (UME) vanuit Sevilla een complete eenheid sturen, om ingezet te worden bij de bluswerkzaamheden van beide bosbranden.

Op de grond zijn op zaterdag 200 personen ingezet, onder wie medewerkers van het Ministerie van Milieu, van het Eilandbestuur van La Palma; Parques Nacionales; BRIF; de Vrijwillige Brandweer van La Palma; evenals  agenten van de Guardia Civil, Policía Local, leden van de Protección Civil; de Noodhulpdienst van Anaga; van de Rescate Canino UCREF en personeel van de gemeenten Villa de Mazo, Fuencaliente en El Paso.

Uit voorzorg is een ambulance van de Servicio de Urgencias Canario (SUC) gestationeerd in Puente Roto en het Rode Kruis heeft ene opvangcentrum  en een noodhospitaal ingericht in het Casa de la Cultura Los Andares.

De directeur-generaal van Veiligheid en voor Noodgevallen op de Canarische Eilanden, Juan Manuel Santana, verwacht, dat de daling van de temperatuur die voor vandaag - zondag 5 augustus 2012 -   voorspeld is , de bluswerkzaamheden  op 'La Isla Bonita' (La Palma) vergemakkelijken.
kleurlogoCanarias.png


Bosbrand La Palma blijft actief,
die op La Gomera is gecompliceerder

LA PALMA / LA GOMERA - zondag 5 augustus 2012 - De bosbranden die op zaterdag 4 augustus 2012 zijn ontstaan op La Palma en la Gomera, blijven voortwoeden en op La Gomera is de situatie  er gecompliceerder op geworden, omdat het vuur de gemeente  Alajeró in het Nationale Park  Garajonay begint te naderen.

Naast dat de bosbrand woedt in het Nationale Park Garajonay is dit ook het geval in de Barranco (het ravijn) van Benchinjigua in de gemeente San Sebastián de La Gomera.


Op zaterdagavond 4 augustus 2012 hebben diverse evacuaties plaatsgevonden in de woonwijk Chipude en in San Sebastián de La Gomera.

Wat betreft de bosbrand die op zaterdag 4 augustus is ontstaan in de gemeente Mazo (La Palma), concentreert het bluswerk zich op de flank van het vuur die zich richting bergtoppen beweegt. Men probeert te voorkomen dat het vuur bewoond gebied bereikt.

Op zondagochtend vroeg  hebben de blushelikopters op beide eilanden hun werkzaamheden hervat  en de Canarische Regering verwacht, dat het doen afnemen van de temperaturen het bluswerk op beide eilanden zal vergemakkelijken.
kleurlogoCanarias.png


Zes helikopters ingezet
bij blussen bosbrand op La Palma

Omvang van de bosbrand nog niet bekend
Mogelijk evacuaties

LA PALMA - zaterdag 4 augustus 2012 - In het gebied  zijn aanvankelijk  drie helikopters ingezet, een van de Canarische Regering en twee van de Brandweerbrigade van Punta Gorda, zij hebben assistentie gekregen van nog eens twee helikopters van de Canarische Regering en een van het Cabildo (Eilandbestuur) van La Palma.

De bosbrand is ontstaan in het gebied van Tirimaga, in het bosgebied van Las Sabinas in La Villa de Mazo en beweegt zich in zuidwestelijke richting.
1344096722713-palma5_large.jpg
1344096722713-palma6_large.jpg1344096722713-palma1_large.jpg

Naast de plaatselijke brandweerbrigades zijn ook teams ingezet van Breña Alta, Breña Baja en Fuencaliente.
1344096722713-palma2_large.jpg
1344096722713-palma4_large.jpg
Sterke wind en hoge temperaturen bemoeilijken de bluswerkzaamheden. Momenteel- zaterdag 4 augustus 18:30 uur - kent men de omvang van de bosbrand niet en er gaan stemmen op,  om  woonkernen en kampeerterreinen  in het gebied te evacueren.
kleurlogoCanarias.png


Bosbrand Tenerife alleen nog actief in
Guía de Isora

GUÍA DE ISORA - vrijdag 20 juli 2012 - Iets toegenomen, vanwege de moeilijkheid het vuur onder controle te krijgen in de barrancos (ravijnen), blijft het front van de bosbrand op Tenerife actief in Guía de Isora.

De verwachting, dit in de loop van vandaag - vrijdag 20 juli 2012 - te stabiliseren, is positief.
200712-incendio-tenerife-07-00-horasportada_large.jpg
200712-incendio-tenerife-07-00-horas-3fuera-2_large.jpgDe president van het Cabildo (Eilandbestuur), Ricardo Melchior, vraagt het publiek, om dit weekeinde niet de bergen in te trekken, vanwege het gevaar op het ontstaan van nieuwe bosbranden.
kleurlogoCanarias.png


Bosbrand Tenerife onder controle

ZUID TENERIFE - donderdagmiddag  19 juli 2012 - Van de bosbrand die sinds zondag 15 juli 2012 het Zuiden van Tenerife teistert, kan men zeggen, dat deze onder controle is, hoewel met de nodige voorzichtigheid. Een eerste schatting gaat ervan uit, dat 1% van het bosgebied van Tenerife verloren is gegaan, zo heeft de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife, Ricardo Melchior, laten weten op  donderdagmiddag 19 juli 2012.

De bosbrand heeft gewoed  op een terrein met een omvang van 41 kilometer, ofwel op  5.200 hectare waarvan men inschat, dat ongeveer 1.000 hectare geheel in de as is gelegd en 500 bomen van de totale bosvoorraad van 50.000 bomen die het eiland telt, wat erop neerkomt, dat 1% van de totale bosvoorraad op het eiland verloren is gegaan, aldus Melchior.

                                            De barranco  van Tiágra

De geëvacueerde bewoners van Tijoco Alto en die van Vilaflor zouden vanaf 14:00 uur op donderdag 19 juli 2012 weer terug kunnen keren naar hun woningen, wat afhankelijk is, of men de waterleiding van Vilaflor, welke ligt tussen de barrancos (ravijnen) van Niágara en Tiágra, en die  door de brand beschadigd is geraakt, gerepareerd heeft.

De afgelopen nacht is relatief rustig geweest, terwijl men de oostflank van de bosbrand gestabiliseerd heeft, is het vuur van de westflank ‘slechts’ langzaam voortgeschreden, waardoor de situatie aanzienlijk is verbeterd.

De technicus van het Ministerie van Milieuzaken, Julio Herrero, heeft uitgelegd, dat aan het begin van de nacht van woensdag 18 op donderdag 19 juli 2012 de brand gestabiliseerd en onder controle was in de gebieden van de oostflank, in de gemeente Vilaflor, waar de bosbrand op zondag is ontstaan, terwijl deze nog actief was in het noordwestelijke gebied, in de barranco (het ravijn) van Tiágra. Hier ging de bosbrand op de heuvel in het noordwestelijke gebied, richting dal, in oostelijke richting, maar deed dit langzaam en met kleine vlammen. Men kon dit gebied niet over de grond binnengaan; vandaar, dat er geblust is met watervliegtuigen en  helikopters.

Gedurende de nacht is de situatie er, volgens de verwachte condities, aanzienlijk beter op geworden, aldus Julio Herrero.
kleurlogoCanarias.png


Zuid Tenerife
Nablus-werkzaamheden
gaan nog weken in beslag nemen

Na vijf dagen brand 4.000 hectare in as 
Dennenwoud  pas na 50 jaar weer in oude staat

GUÍA DE ISORA - donderdag 19 juli 2012 - In totaal hebben 2.050 bewoners uit de geëvacueerde gebieden van Vilaflor de nacht niet in hun woningen doorgebracht, de Oostflank van de bosbrand  die op zondag 15 juli 2012 is uitgebroken heeft na vijf dagen actief te zijn 4.000 hectare in de as gelegd waarbij in de gemeente nog steeds vuurhaarden actief zijn die een gevaar voor de bevolking kunnen betekenen.

Daartegen is het allereerste (op zondag 15 juli 2012) geëvacueerde honderdtal bewoners van de gehuchten Taucho en La Quinta in Adeje, weer naar hun woningen kunnen terugkeren  en hebben deze de afgelopen nacht in hun eigen woningen doorgebracht. Beide locaties zijn veilig verklaard.


                                        De bosbrand in Tágara (Tenerife).

Het gebied waar de brandbestrijding zich de afgelopen nacht op geconcentreerd heeft,  is het hooggelegen gedeelte van Guía de Isora, waar de bosbrand zich minder snel verspreidt, omdat het een meer open bosgebied is.

De brandhaard van Tágara heeft op geen enkel moment een bedreiging gevormd voor de bevolking van Guía de Isora, zowel door de afstand, evenals door de hoedanigheid van het terrein en de hoeveelheid brandbaar materiaal, omdat het hier gaat om vulkanische tra’s en open vegetatie, waar het vuur, net als in Chasogo, is ontstaan.

Na het doven van de vuurhaarden in Vilaflor zal men de bluswerkzaamheden richten  op het Westelijke gebied. Daartoe kan men rekenen op tien eenheden luchtsteun, waaronder helikopters en blusvliegtuigen.

Naast de afsluiting van  diverse wegen, heeft men ook een hoogspanningskabel buiten werking moeten stellen, vanwege de bluswerkzaamheden in het gebied van Vilaflor, waardoor 489 abonnees zijn getroffen.

Op woensdagmiddag zij vier brandweerlieden licht gewond geraakt, van wie er twee vervoerd zijn naar medische centra.

Herstel van de dennenbossen
Ondanks, dat de technici geen toegang kunnen krijgen tot het verbrande terrein, totdat de bosbrand geheel is gedoofd, om een milieurapportage op te stellen, verzekeren biologen, dat de bosbrand aanzienlijke schade aan het milieu heeft aangericht, vooral aan de pino canario (Canarische pijnboom). In dit soort (water)stroomgebieden gedijen deze bomen het beste en blijven ze in een goede conditie door de omringende rotswanden, waardoor hun vruchtbaarheid uitstekend is.


 
De jongere dennen gaan zeven maanden nadat de bosbrand is geblust opnieuw ontkiemen, ondanks de verkoolde plekken op de bast van hun stam die voor altijd de sporen van de vlammen zichtbaar houden. Toch zal het ongeveer 50 jaar duren voordat het bos zijn oorspronkelijke, natuurlijke aanzien weer terug heeft.

 
                      Jara (sistroos).                                 Poleos de monte (berg-kruizemunt).

 
                               
                Rosal del Guanche .

De escobonales (brem) in het Zuidelijke gebied en poleos de monte (berg-kruizemunt), een endemische soort, zijn ook door de brand verwoest. Maar de grootste schade wat de vegetatie betreft, doet zich voor in het Parque Natural de la Corona Forestal, waar de retamales (bremstruiken) en de jaras (cist rozen - Cistus) op de bergtoppen zijn verbrand, evenals nog eens een 60-tal endemische soorten, waarvan enkele met uitsterven zijn bedreigd. De inspanningen richten zich er nu op, om te proberen de Rosal del Guanche (een tot twee meter hoge struik)  te redden, een soort die uniek is op de Planeet en die groeit op de Cañadas del Teide welke bereikt kan worden door de vlammen.

kleurlogoCanarias.png


Situatie bosbrand Tenerife is verbeterd
maar het (na)blussen
gaat nog weken in beslag nemen

VILAFLOR - woensdagmiddag 18 juli 2012 - De brandweer heeft uitbreiding van de bosbrand in Vilaflor voorkomen en laat weten, dat men over enkele uren het vuur onder controle zal hebben. In Guía de Isora is de bosbrand “relatief redelijk onder controle,” aldus de Protección Civil (BB - Bescherming Burgerbevolking).

Als het zuidwestelijke gedeelte, in Vilaflor, onder controle is, richt men de aandacht op het noordwesten van de bosbrand, op het deel wat het dennenwoud van Tágara bedreigt in de gemeente  Guía de Isora.

Op deze locatie bestaat gevaar voor personen en men heeft er meer brandweer  naar toe gestuurd, maar men kan op de grond niets uitrichten, omdat het terrein niet toegankelijk is, waarbij een dennenwoud van grote natuurwaarde is aangetast, wel is de uitbreiding van het vuur in het oostelijke gedeelte van de bosbrand onder controle.

De situatie is aanzienlijk beter dan enkele uren geleden en “relatief onder controle” in het gebied van Guía de Isora en men verwacht, dat de brand hier slechts langzaam zal voortschrijden.

Er is hoop, dat - door de vulkanische tra - het vuur zal doven in het dennenwoud van Tágara.
kleurlogoCanarias.png 


Bosbrand Tenerife
Intensivering bluswerk  bij  Vilaflor

VILAFLOR -woensdag 18 juli 2012 - De brandweer richt de inspanningen  op het gebied nabij het voetbalterrein van Vilaflor. De overheid beveelt de bewoners van Chirche aan, hun woonplaats te verlaten. De NASA heeft satellietfoto’s gemaakt van de rook die wordt verspreid door de bosbranden.

In de hoop,  dat de weersomstandigheden verbeteren,  heeft de brandweer de bluswerkzaamheden geïntensiveerd in het gebied bij het voetbalterrein van Vilaflor, zo laat de Canarische Regering weten. De situatie is zodanig, dat  men de op dinsdagmiddag 17 juli 2012 geëvacueerde bewoners nog niet kan toestaan terug te keren naar hun woningen. Bronnen binnen de Gemeente laten weten, dat er uit het centrum van Vilaflor 500 personen zijn geëvacueerd.

                               De NASA heeft satellietfoto’s gemaakt
                     van de rook die wordt verspreid door de bosbranden.

Dezelfde bronnen melden, dat er in de nacht van dinsdag 17 op woensdag 18 juli 2012 slechts tien personen de nacht hebben doorgebracht in het dorp en, dat de de overige bewoners dit hebben gedaan in woningen van familieleden, slechts 43 personen hebben de nacht doorgebracht in de sporthal die door de Gemeente Granadilla is ingericht als opvangruimte. Men meldt, dat de bewoners nerveus zijn vanwege de situatie in de gemeente en men hoopt, dat de situatie snel onder controle komt, zodat ze naar hun woningen kunnen terugkeren.

De Canarische Regering, die verantwoordelijk is voor het Plan de Protección Civil por Riesgo y Atención a las Emergencias por Incendios, zal zo spoedig mogelijk aan de geëvacueerde bewoners van Vilaflor laten weten, wanneer ze kunnen terugkeren naar hun woningen.

VIDEO:
Zicht vanaf Playa de Las Americas, op de bosbrand nabij Ifonche:


http://www.youtube.com/watch?v=bvJbCs-vFzI&feature=player_detailpage

en:

Vhttp://www.youtube.com/watch?v=sMjzhYTdyNM&feature=player_embedded

en:


http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=qjPIjQphM40

Ontruiming van Chirche
Het Gemeentebestuur van Guía de Isora heeft de 212 bewoners van het gehucht Chirche aangeraden hun woningen te verlaten vanwege de sterke rookontwikkeling bij een van de fronten van de bosbrand die sinds zondag 15 juli 2012 woedt in het Zuiden van Tenerife. De locoburgemeester van Guía de Isora, Josefa Mesa, heeft laten weten,dat men in het dorpscentrum een opvangruimte heeft ingericht.

Josefa Mesa heeft meegedeeld, dat het gebied van Chirche in de monding ligt van de barranco (het ravijn) van Tágara, waar de brand is binnengedrongen, waarbij het gaat om een weelderig dennenbos  en, dat het minstens nog een dag zal duren voordat de brand geblust zal zijn.

De wethouder heeft laten weten, dat men op dinsdag 17 juli 2012  de 70 bewoners van El Jaral heeft aangeraden, hun woningen te verlaten, omdat de wind de rook hun kant heeft doen opgaan. Verder heeft zij gezegd, dat het de afgelopen nacht heel zwaar was, omdat de bosbrand is veranderd in een inferno, afgezien nog van  de vegetatie die verloren is gegaan.
kleurlogoCanarias.png


DRIE DAGEN BOSBRAND IN BEELD

Tenerife - woensdag 18 juli 2012- Onderstaande foto's, die we in willekeurige volgorde hebben geplaatst, zijn gemaakt op zondag 15,  maandag 16 en dinsdag 17 juli 2012 in het Zuiden van Tenerife:
1342559571020-incendio-tenerife18_large.jpg
1342522274258-dp20120715-232145-445-small_large.jpg
1342522274258-dp20120715-231753-104-small_large.jpg
1342522274258-dp20120715-231751-973-small_large.jpg
1342522274258-dp20120715-231752-624-small_large.jpg
1342522433706-jl20120716-130503-350-small_large.jpg
1342522274258-dp20120715-232147-246-small_large.jpg 1342522274258-dp20120715-232144-547-small_large.jpg
1342522433706-jl20120716-130532-694-small_large.jpg

1342522433706-jl20120716-130540-844-small_large.jpg
1342522433706-jl20120716-130554-702-small_large.jpg
1342522433706-jl20120716-130604-975-small_large.jpg
1342522433706-jl20120716-130526-128-small_large.jpg
1342522433706-jl20120716-183742-113-small_large.jpg 1342522433706-jl20120716-232507-452-small_large.jpg
1342522274258-dp20120715-232149-331-small_large.jpg 1342522274258-dp20120715-232148-217-small_large.jpg
1342522274258-dp20120715-232145-524-small_large.jpg 1342522433706-jl20120716-183721-950-small_large.jpg
1342522433706-jl20120716-183700-646-small_large.jpg 1342522433706-jl20120716-232538-934-small_large.jpg
mm.jpg 1342522433706-jl20120716-232504-329-small1_large.jpg
1342559571020-incendio-tenerife15_large.jpg 1342559571020-incendio-tenerife16_large.jpg
1342559571020-incendio-tenerife17_large.jpg 1342559571020-incendio-tenerife18_large-1.jpg
mm-1.jpg
18831_large.jpg
1342522433706-jl20120716-232518-844-small_large.jpg
1342522433706-jl20120716-232525-297-small_large.jpg 1342522433706-jl20120716-232529-312-small_large.jpg
1342522433706-jl20120716-232534-531-small_large.jpg 1342522433706-jl20120716-232546-139-small_large.jpg
1342559425640-incendio-tenerife31_large.jpg 1342522433706-jl20120716-232647-165-small_large.jpg
1342522433706-jl20120716-232650-547-small_large.jpg
1342559425640-incendio-tenerife33_large.jpg
incendiohomeapaisado-copia-1_large.jpg
1342559571020-incendio-tenerife13_large.jpg 1342559571020-incendio-tenerife2_large.jpg
1342559571020-incendio-tenerife5_large.jpg
 1342559571020-incendio-tenerife4_large.jpg
1342559571020-incendio-tenerife42_large.jpg 1342559571020-incendio-tenerife23_large.jpg
1342522433706-jl20120716-183709-222-small_large.jpg
1342522433706-jl20120716-183637-215-small_large.jpg
1342559571020-incendio-tenerife8_large.jpg
1342559571020-incendio-tenerife11_large.jpg 1342559571020-incendio-tenerife21_large.jpg
1342559425640-incendio-tenerife32_large.jpg
1342559571020-incendio-tenerife19_large.jpg
1342559571020-incendio-tenerife25_large.jpg
1-AAAAislas-canarias-kopie-145.jpg
 


Bosbrand op Tenerife houdt aan,
1.800 bewoners van Vilaflor zijn geëvacueerd

De bosbrand op La Gomera is onder controle
en  die op La Palma is gestabiliseerd

VILAFLOR - woensdag 18 juli 2012 - De brandweer probeert Vilaflor (Tenerife) te beschermen met een "tegenvuur", waardoor er in het gebied een tra ontstaat, zodat er geen brandbaar materiaal voorhanden is,  waardoor  uitbreiding van de op zondag 15 juli 2012 ontstane bosbrand gestopt wordt. De bewoners van Vilaflor, 1.800 in getal,  zijn uit voorzorg geëvacueerd.

In de gehuchten Ifonche, La Quinta, Taucho, en Tijoco Alto, zijn 90 personen geëvacueerd en daar zijn twee vuurhaarden actief. Hier richt de brandweer zich op het beperken van de omvang, zodat de bosbrand zich niet uitbreidt naar Guía de Isora.


 
1342559425640-incendio-tenerife28_large.jpg

VIDEO:
Een blusvliegtuig laadt water in de haven van Los Cristianos (Tenerife):

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=E4uK2qKoDX0

De westflank van de frontlijn is nagenoeg gestabiliseerd, behalve in het noordwestelijke gebied, waar de brand actief blijft en de barranco (het ravijn) van Erques heeft bereikt, waar men toegang via land heeft en de blusvliegtuigen het gebied koelen.

Hoewel het vuur het Nationale park van de Teide bereikt heeft, gaat het om een gebied waar een vulkanische tra de vlammen dooft, maar waar het moeilijk blijft het front van de bosbrand  te stabiliseren.

De 2 blushelikopters en 3 blusvliegtuigen (met een watervoorraad van 5.500 liter elk) laden water in de haven van Los Cristianos.

Voor het normale verkeer zijn  de volgende wegen afgesloten: De TF38, ter hoogte van Restaurant ‘La Estrella’; de TF21; deTF583 (in Taucho); de TF585 (in Tijoco Alto) en de TF567, zijnde de opgang naar Ifonche.
kleurlogoCanarias.png
 


Bosbrand Tenerife
1.800 bewoners Gemeente Vilaflor geëvacueerd

Twee brandweervoertuigen verloren gegaan
in Güimar en Arico,
een politieagent zwaar gewond

SANTA CRUZ DE TENERIFE / VILAFLOR - dinsdagavond 17 juli 2012 - Het crisisteam van het Plan Canario de Protección Civil y Atención de Emergencias por Incendios Forestales (INFOCA) (Noodplan bij Bosbranden), dat wordt geleid door het Ministerie van Economie, Financiën en Veiligheid, van de Canarische Regering, is overgegaan tot de evacuatie van Vilaflor vanwege de bosbrand die woedt in Guía de Isora, Adeje en Vilaflor, en vanwege het  oprukkende vuur via de oostelijke flank.

De evacuatie van 1.800 bewoners geschiedt via de weg van Granadilla. Voor hen die niet over eigen vervoer beschikken (ongeveer 200 personen) heeft men drie bussen (twee van Titsa en een van het gemeentelijke vervoerbedrijf) klaar staan. De geëvacueerde bewoners van Vilaflor worden ondergebracht in  de Sporthal van Granadilla. Ook zijn vijf mindervalide personen geëvacueerd en  door ambulances   vervoerd naar het Hospiten Sur.


In de organisatie van deze evacuatie wordt naast de assistentie van de Gemeente en de leiding van INFOCA ook assistentie verleend door de Guardia Civil, het Rode Kruis, het Eilandbestuur en,  de Grupo de Emergencias y Seguridad (GES) (Noodhulpdienst).

Bij de bluswerkzaamheden hebben zich twee ongevallen voorgedaan, twee brandweer voertuigen zijn verloren gegaan in Güimar en Arico. In laatstgenoemde brandweervoertuig raakte een politieagent bekneld in het interieur van de cabine, en is zwaargewond geraakt.
kleurlogoCanarias.png


 

Bosbrand op La Palma gestabiliseerd
terwijl die van Tenerife voort woed

LA PALMA - dinsdagmiddag 17 juli 2012 - De Eilandpresident van La Palma erkent, dat het moeilijk zal zijn, om gedurende dinsdag 17 juli 2012 het vuur in El Paso onder controle te houden. Wat de reden is, dat men ruim honderd personen heeft geëvacueerd.

De bosbrand wordt sinds 15.40 uur beschouwd als zijnde onder controle, nadat een gebied van 900 hectare in de as is gelegd, zo laat het Eilandbestuur van La Palma weten.

De brandweer beschouwt de bosbrand als gestabiliseerd waar bij de bluswerkzaamheden 500 mensen zijn ingezet, die zijn ondersteund met 30 brandweervoertuigen , evenals door vier helikopters.
Het Eilandbestuur van La Palma heeft in een communiqué  laten weten, dat - op de helikopterbrigade van het Eilandbestuur van Gran Canaria na - deze teams door zullen gaan met het controleren en nablussen

Het Eilandbestuur van La Palma vraagt de burgers, om niet naar de door de bosbrand getroffen gebieden te gaan waar de brandweer nog steeds actief is.

Een gewonde in El Paso, op La Palma
Waar het vuur op maandagochtend  de auto van de Milieudienst beschadigde en de privéauto van een agent van de Policía Local, heeft  een medewerker van de Gemeente brandwonden opgelopen aan beide handen, en moest voor behandeling naar het Hospital General  van La Palma.

Momenteel is op La Palma 400 hectare in de as gelegd en is een honderdtal bewoners geëvacueerd. Het vuur heeft het legendarische Casa de Tacande verwoest; zonder, dat de mensen van de Milieudienst daar ook maar iets tegen konden uitrichten.” Alle fronten zijn open,” aldus de  commissaris van de Policía Local van El Paso, en momenteel verplaatst het zich naar Fuencaliente. De brand is nog steeds niet onder controle. Tacande en Cabeza de Vaca, in El Paso, zijn geëvacueerd  en de vlammen hebben de weg van Tacande naar Las Manchas gepasseerd, tot aan de vulkaan San Juan del Nambroque. Tot op dit moment, heeft de brand El Paso nog niet bereikt, hoewel er enkele woningen in vlammen zijn opgegaan.
De oorzaak van de bosbrand op La Palma is nog steeds niet bekend.

La Gomera
Bij de rietbrand op het eiland La Gomera is aan het begin van maandagavond 16 juli 2012 het sein ‘brand meester’ gegeven. Diverse panden in El Cabezito,  San Borondón en een deel van de wijk  de Honduras hebben brandschade opgelopen, terwijl enkele gehuchten in de gemeente Vallehermoso uit voorzorg waren ontruimd.
kleurlogoCanarias.png


 Rietbrand op La Gomera, 60 personen geëvacueerd

SAN SEBASTIÁN - dinsdag 17 juli 2012 -  In totaal zijn 60 personen geëvacueerd op het eiland La Gomera ten gevolge van de bosbrand welke is uitgebroken op maandagmiddag 16 juli 2012 op een rietveld in het gebied van Alojera, in de gemeente Vallehermoso.

Bronnen binnen het Cabildo (Eilandbestuur) van La Gomera hebben aan de persmedia laten weten, dat de geëvacueerde woningen op het 'Isla Colombina' behoren tot de wijk San Borondón en, dat de maatregel is genomen uit voorzorg.


Rietbrand op La Gomera. maandagmiddag 16 juli 2012.

De sterke wind in het gebied is er de oorzaak van, dat de brand zich heeft kunnen verspreiden, hoewel deze richting zee trekt in een gebied met veel riet, zijn er toch enkele palmen beschadigd geraakt.

Bij de brandbestrijding zijn vijf brandweerwagens van het Cabildo (Eilandbestuur) van La Gomera ingezet.

Dit is de derde bosbrand welke zich in de afgelopen uren voordoet op de Canarische Eilanden.
kleurlogoCanarias.png
 


De bosbrand op La Palma in beelden

EL PASO - dinsdag 17 juli 2012 - Deze foto's zijn gemaakt op maandag 16 juli 2012 op het eiland La Palma:

                          Maandagmiddag 16 juli 2012 op het eiland La Palma
       in het dicht beboste gebied   Montaña de Enrique, in de gemeente  El Paso.
 
kleurlogoCanarias.png


Bosbranden beslaan nu al 2.200 hectare

SANTA CRUZ DE TENERIFE - maandagavond 16 juli 2012 - In de nacht van maandag 16 op dinsdag 17 juli 2012 zullen drie blusvliegtuigen arriveren, die op Tenerife gestationeerd blijven, om op dinsdagochtend ingezet te worden bij het blussen van de bosbranden die het Zuiden van het eiland en, het eiland La Palma teisteren en die nog steeds niet onder controle zijn; en waarvan  die in het geval van La Palma,  zich snel uitbreidt; wat de reden is, waarom men om buitengewone hulpmiddelen gevraagd heeft van de Spaanse Regering.

De president van het Eilandbestuur van  de Tenerife, Ricardo Melchior, heeft tijdens een  persconferentie gezegd, dat het vuur op maandag 16 juli 2012 een omtrek van ongeveer 1.800 hectare heeft bereikt in Adeje en Vilaflor wat "zeer frustrerend" is, want sinds het begin, ongeveer 30 uur geleden, is het "zeer veranderlijk". Toch hebben de autoriteiten de hoop, dat de bosbrand zich in de komende uren stabiliseert; zodanig dat men in de loop van dinsdagochtend 17 juli 2012 kan zeggen, dat men de zaak onder controle heeft.

De chef van de afdeling Burger Bescherming en Noodsituaties, Humberto Gutiérrez , van de Canarische Regering, heeft uitgelegd, dat er in de nacht van maandag 16 op dinsdag 17 juli 2012 ruim 500 personen bezig zijn met bluswerkzaamheden, die deze nacht verlichting brengen voor de twee militaire brigades en de brandweer.

Op Tenerife is de rechter flank van de bosbrand de meest problematische, want de vlammen hebben de grens van het afgebakende gebied bereikt, hoewel men er in geslaagd is, deze “om te leiden”, heeft Gutiérrez laten weten, die aangeeft, dat het hooggelegen gedeelte van deze vuurhaard stabiel is, en dat men geen controle heeft over de westelijke flank.

Men verwacht de gehele nacht bezig te zullen zijn, om de staart en de flank onder controle te krijgen, waarvoor men extra hulpmiddelen gevraagd heeft van de Spaanse Regering, die drie blusvliegtuigen zal sturen, die in de nacht van maandag op dinsdag gestationeerd zullen zijn op de luchthaven van Tenerife Sur en die bij dageraad ingezet zullen worden, voor  het lossen van  waterladingen  in het gebied van Los Cristianos.

La Palma
Wat betreft de bosbrand op La Palma - die in de eerste twee uur razendnel om zich heen heeft  gegrepen -  is er nu een front met twee flanken waarbij de brand  zich heeft verspreid over een oppervlakte van 400 hectare, waardoor uit voorzorg een honderdtal personen is geëvacueerd.

Op La Palma zijn 190 personen bezig het vuur te bestrijden, dit zijn medewerkers van de Nationale Parken, Milieuzaken en brandweerlieden en gedurdende de dag twee helikopters, een van de Noodhulp- en Reddingsdienst van de Canarische Regering en de andere van het Eilandbestuur van Gran  Canaria, maar op dit moment is niets onder controle,” zo bevestigt  Humberto Gutiérrez.
kleurlogoCanarias.png
 


Canarische Regering neemt leiding over van
Eilandbestuur La Palma in bestrijding bosbrand

De Spaanse Staat is om meer middelen gevraagd
voor die op Tenerife

LA PALMA - maandag 16 juli 2012 - Op verzoek van het Eilandbestuur van La Palma, heeft de minister van Economie, Financiën en Veiligheid, Javier González Ortiz, van de Canarische Regering, de ernst van de situatie verklaard tot de Noodtoestand Fase 2, wat betreft de bosbrand die de gemeente El Paso teistert op het eiland La Palma.

Dit betekent, dat door de Canarische Regering de noodtoestand met ernst Type 2 in werking wordt gesteld, overeenkomstig hetgeen bepaald is in Artikel 5.5 van het Plan Canario de Protección Civil y Atención de Emergencias por Incendios Forestales (INFOCA), dat voorziet in deze procedure, wanneer de noodzaak zich voordoet, om middelen van de Spaanse Staat in te zetten, welke niet zijn voorzien in dit Plan, of wanneer zich noodsituaties kunnen voordoen die van autonoom regionaal- of nationaal belang zijn.

De interventie van de Canarische Regering bij de bluswerkzaamheden, die aanvankelijk zijn geleid door CECOPIN, bestonden uit de ondersteuning van een helikopter van de Grupo de Emergencias y Salvamento (GES) (Noodhulp- en Reddingsdienst) van de Canarische Regering en binnenkort komt daar een blushelikopter bij van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, Ook heeft men de Spaanse Staat om extra hulpmiddelen gevraagd, om met bluswerkzaamheden het hoofd te bieden aan de actieve brandhaarden die zich voordoen op zowel Tenerife, als op La Palma en men verwacht de komst van twee Kamov helikopters en twee Canadair watervliegtuigen.

Bovendien werken op de grond in het gebied van de bosbrand boswachtersbrigades van het Eilandbestuur, de Brandweer van La Palma, agenten van de Policía Local en van de Guardia Civil, evenals medewerkers van het AEA en van het Parque Nacional de la Caldera de Taburiente.

Vanuit de Servicio Urgencias Canario (SUC) zijn uit voorzorg  twee ambulances gestuurd, respectievelijk naar het medisch centrum van El Paso en naar het Juliana-gebied.

In de afgelopen uren heeft men uit voorzorg 100 mensen geëvacueerd uit de dorpen Tajuya, Piedra Blanca, Juliana, en La Moradita, die zijn opgevangen in de oude Tabaksfabriek in El Paso.
kleurlogoCanarias.png


Bosbrand La Palma
Nooddienst evacueert diverse woningen

SANTA CRUZ DE LA PALMA – maandag 16 juli 2012 - De wind en  hoge temperaturen  bemoeilijken de bluswerkzaamheden van de bosbrand die op maandag 16 juli 2012 rond 12:00 uur is ontstaan in een dennenbos bij El Paso, in het gebied wat bekend staat als La Moranitas en die zich heeft uitgebreid tot een weidegebied.

Uit voorzorg zijn in de gemeente El Paso de bewoners van divers huizen geëvacueerd , zo laat het Cabildo (Eilandbestuur) van La Palma weten.
1342447439105-399402-392706880788764-921997-n-small_large.jpg

Er zijn 125 personen ingezet bij de  bluswerkzaamheden, evenals een helikopter van de Grupo de Emergencias y Salvamento de Canarias (Canarische Noodhulp en Reddingsdienst).

 
 
Ook heeft men het recreatiegebied El Pilar ontruimd en men heeft de bergweg LP-301 af moeten sluiten vanaf Cruz de La Pavona in Breña Baja tot aan de kruising met de LP-3.
Eveneens is de LP-212  afgesloten, dit is de verbinding tussen El Paso en de wijk Las Manchas, om vrij baan te geven aan de brandweer.

 
Het Eilandbestuur heeft de 'Noodtoestand Fase I'' afgekondigd van het Plan de Incendios Forestales (Noodplan Bosbranden) van Canarias, omdat het nodig was, personen te evacueren.
 
Het vuur heeft een brandweerauto van het Vrijwillige Brandweerkorps beschadigd, evenals een auto van een politieagent.
kleurlogoCanarias.png 
 


Bosbrand Tenerife, 90 personen geëvacueerd

1.800 hectare bosgebied bedreigd
waarvan 40 tot 50% is verbrand

SANTA CRUZ DE TENERIFE / ADEJE - maandag 16 juli 2012 - Ten gevolge van de bosbrand die sinds zondag 15 juli 2012 woedt in het Zuiden van Tenerife zijn 90 personen geëvacueerd,  1.800 hectare wordt bedreigd waarvan 40 tot 50% is verbrand.

De technicus Humberto Gutiérrez heeft tijdens een persconferentie uitgelegd, dat er twee vuurhaarden zijn, waarvan de ene zich uitbreidt in westelijke richting naar een gebied met barrancos (ravijnen), en de andere richting oosten, waar men aan het blussen is, met het doel, dat de brand niet de gemeente Vilaflor bereikt,  waar de bosbrand is ontstaan op zondag 15 juli 2012.
1342423432-549130-1342436227-sumario-normal_large.jpg
63346dc3fcb7f03ac530409d95b19dab_large.jpg
Humberto Gutiérrez heeft gezegd, dat men  deze barrancos niet in kan gaan en heeft aangegeven, dat het vuur ook een dennenbos heeft bereikt.

De president van het Eilandbestuur van Tenerife, Ricardo Melchior, heeft gezegd, dat men op maandagochtend hoopte, dat men de bosbrand onder controle zou krijgen maar, dat de situatie momenteel niet verbeterd is, maar ook niet verslechterd, waarbij betwijfeld wordt, of men in de komende uren het sein ‘brand meester’ kan geven.

Melchior heeft gezegd, dat het probleem is, dat de relatieve vochtigheid is gedaald, bij een windsnelheid van 30 km per uur en temperaturen in het gebied van meer dan 35 graden Celsius, die samen met de moeilijk toegankelijke  terrein , de brandbestrijding bemoeilijken.

Er zijn 180 brandweerlieden aan het blussen, samen met manschappen van  de Militaire Eenheid Nooddiensten, zes helikopters en met assistentie van de Guardia Civil, de Policia Local (Gemeentepolitie), het Rode Kruis, en ambulancepersoneel.

José Antonio Valbuena, de vicepresident van het Eilandbestuur van Tenerife, heeft laten weten, dat er vijf wegen zijn afgesloten, om te garanderen, dat deze vrij blijven voor de brandweer.

De minister van Economie, Financiën en Veiligheid, Javier González Ortiz, van de Canarische regering, heeft gezegd, dat risico’s vermijden voor personen en gebouwen, de hoogste prioriteit heeft.
kleurlogoCanarias.png


Bosbrand Tenerife,het vuur nadert
het Nationale Park 
‘El Teide’

Canarische Regering raadt reisorganisaties af
de Teide op te gaan vanuit het Zuiden

SANTA CRUZ DE TENERIFE - maandag 16 juli 2012- De Canarische Regering laat via een advies aan de reisorganisaties weten, dat men niet de Teide op moet gaan via het zuidelijke wegennet. Er zijn twee vuurhaarden die nog steeds actief zijn, waardoor men diverse woonkernen  in het bosbrandgebied heeft moeten ontruimen.

“Beide vuurhaarden zijn gecompliceerder geworden,” laten officiële bronnen weten, die bevestigen, dat de bosbrand op een “gevaarlijke en ongecontroleerde wijze" voortschrijdt, vanuit Vilaflor naar Montaña Roja en via Guía de Isora naar “la corona "(het hooggelegen bosgebied).

Het vuur is ontstaan op zondag 15 juli 2012, om 14:30 uur  in de Barranco del Infierno (of all places!), in het gebied van Ifonche de Adeje.
barranco-del-infierno_large.jpg
             De Barranco del Infierno (het Ravijn van de Hel) in betere tijden.
barranco-del-infierno-13008_large.jpg
mapa-de-tenerife_large.jpg

ifonche-kaart_large.jpg
De toegangswegen naar Infonce en naar La Ye zijn uit voorzorg afgesloten vanwege het vuur, dat voortschrijdt vanuit de Barranco del Infierno  (het Ravijn van de Hel) in Adeje en wat mogelijk het Nationale Park El Teide’ kan bereiken. Het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife wil ook vanaf Chío naar Boca Tauce de TF-38 afsluiten, evenals de TF-21 vanaf Vilaflor naar Boca Tauce. De totale omtrek van de bosbrand betreft ongeveer 1.200 hectare, waarvan ongeveer 400 hectare aan struikgewas en kreupelhout in de as is gelegd.
images189_large.jpg
                                                   Ifonche de Adeje

Momenteel (maandagmiddag 16 juli 2012) zijn er zeven helikopters bezig met bluswerkzaamheden, samen met 70 medewerkers van de Luchtvaartdienst van het Ministerie van Milieu, van het Eilandbestuur van Tenerife, evenals van de Unidad de tierra del Grupo de Emergencias y Salvamento del Gobierno de Canarias (GES) (Grondeenheid van de Canarische Reddingsdienst) de Verenigde Brandweer van Tenerife en, de Unidad Militar de Emergencias (UME) (Militaire Eenheid Nooddiensten)  die de vier actieve brandhaarden bestrijden, waarvan het vuur mogelijk het nationale park van de vulkaan Teide kunnen bereiken.

De president van het Eilandbestuur van Tenerife, heeft gezegd dat de brand mogelijk opzettelijk is gesticht. Er zijn nog meer  manschappen van de UME op weg naar het eiland, vanuit hun basis Gando (de luchthaven van Gran Canaria), om deel te nemen aan de bluswerkzaamheden.
kleurlogoCanarias.png
 


Grote bosbrand op Tenerife
al 1.200 hectare in as gelegd

Het vuur is uitgebroken  op zondag 15 juli 2012 in Vilaflor 
50 personen geëvacueerd

SANTA CRUZ DE TENERIFE - maandag 16 juli 2012 - De bosbrand die sinds zondag 15 juli 2012 woedt in het Zuiden van Tenerife heeft ondertussen al 1.200 hectare  in de as gelegd en woedt op twee fronten, waarvan er een begrensd is.

Bronnen binnen het Cabildo ( Eilandbestuur) van Tenerife hebben aan de persmedia laten weten dat het linker front van de bosbrand - dat wat nog niet is begrensd - fel brandt en, dat men eraan werkt, om te voorkomen, dat de vuurlijn de bewoonde - op zondag 15 juli 2102 geëvacueerde - locaties bereikt, evenals het hooggelegen bosgebied van het eiland.
2012-07-16-img-2012-07-16-09-47-12-fuego-tenerife2_large.jpg
Op dit vuurfront werkt de Unidad Militar de Emergencia (ME) en bij de bluswerkzaamheden zijn  op maandagochtend 16 juli 2012  drie helikopters ingezet, naast de  vier die op zondag al geprobeerd hebben het vuur onder controle te krijgen en de bosbrand te blussen die woedt in de gemeente Vilaflor en Adeje.

 

 

 
 
De genoemde bronnen leggen uit, dat het rechter front, dat ligt in het gebied van Trevejo, niet onder controle is en niet gestabiliseerd, maar dat dit wel is begrensd en, dat daar brandweerbrigades van het Eilandbestuur van Tenerife aan het werk zijn.

 
 

De bosbrand is kort  na 13:00 uur ontstaan in een tuinbouwgebied van Vilaflor en 50 personen van de woonkernen Infoche, La Quinta en Taucho zijn uit hun woningen geëvacueerd.
kleurlogoCanarias.png


Bosbrand San Mateo onder controle

SAN MATEO - woensdag 6  juni 2012 - De bosbrand in San Mateo heeft tussen de 40 en 60 hectare  aangetast en is momenteel onder controle, aldus het Centro Coordinador de Emergencias y Seguridad (CEOES) (Controle-centrum Nooddiensten) van de Canarische Regering.

Sinds woensdagmiddag 6 juni 2012 heeft de Canarische Regering  de situatie opgeschaald naar niveau 2,  nadat om 13:35 uur de bosbrand was uitgebroken; waarna, om uitbreiding te voorkomen, de  Unidad Militar de Emergencias (UME) (ME) is ingezet.
gal8470-1_large.jpg
136_large.jpg
Drie panden in het gebied van Camaretas , dienende als tweede woning, zijn  uit voorzorg geëvacueerd en tegelijkertijd heeft men de elektriciteit afgesloten vanaf Cueva Grande tot aan Pico de la Gorra, zo voegt het CECOES toe.
611_large.jpg
223_large.jpg 317_large.jpg 710_large.jpg
515_large.jpg
De Guardia Civil heeft het verkeer op de GC-600 afgesloten, de weg die Cueva Grande verbindt met Los LLanos de la Pez; evenals de landweg Las Rozas-Cueva Grande.
167_large.jpg 156_large.jpg
174_large.jpg
Om de bestrijdingstroepen op de grond bij te staan heeft de Canarische Regering 3 helikopters ingezet van de Grupo de Emergencias y Seguridad (GES), die een twintigtal ladingen water hebben uitgestort.

Niet alleen het Eilandbestuur van Gran Canaria en de Canarische Regering hebben hun manschappen ingezet in het getroffen gebied, maar de omvang van de bosbrand heeft ook gevraagd, om de inzet van de Protección Civil uit acht andere gemeenten van het  eiland.

Tijdens de bluswerkzaamheden  heeft een lid van de Protección Civil van de Gemeente Terror  een botbreuk  aan zijn been  opgelopen door een vallende stuk rotsgesteente en is zwaar gewond overgebracht naar het Doctor Negrín-ziekenhuis.

De minister van Milieuzaken, van  Gran Canaria, heeft  laten weten,  dat men er nog niet in is geslaagd de brand meester te worden, omdat de as woedt in een steil gebied, dat moeilijk toegankelijk is en waar het vuur veel brandbaar materiaal tegenkomt, vanwege de grote droogte die het eiland al maandenlang teistert. Men denkt, dat na het vallen van de avond, de weersomstandigheden  veranderen  en ‘metgezel’ worden van de brandbestrijders.

Gezien de omvang van  de brand,  is alle beschikbare capaciteit ingezet van de noodhulpdiensten van de Canarische Regering, het Eilandbestuur en de Staatsoverheid.
1-AAAAislas-canarias-kopie-146.jpg 


 

aaaaakaart_canaria-38-31.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--431.jpg

yyy1208786641_smileyhuilend-22.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb