site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-57.jpg

d-100.jpg


Nederlandse kunstschilder Tom van Amstel
overleden in  Las Palmas de Gran Canaria

Tom werd geboren te Amsterdam op 4 maart 1938. Hij studeerde tekenen, schilderen en kunst in het algemeen en studeerde twee jaar Sociale Geografie aan de Universiteit van Amsterdam.

In zijn werk voor reisbureaus bezocht Tom vele bestemmingen. Ook reisde hij veel privé.  In totaal is Tom in 154 landen geweest, op alle continenten, tijdens welke reizen hij regelmatig schilderde.


In memoriam

*4 maart 1938   Tom van Amstel   +2 juli 2012

In 1970 opende hij zijn eigen bedrijf: Hotel-Restaurant-Bar ‘ITC’ (‘International Travel Club’) in het centrum van Amsterdam, waar hij tot 1987 directeur was.

Tom’s leven is voornamelijk gewijd geweest aan reizen en schilderen.

Tom schilderde zijn voorstellingen met normale lakken op triplex panelen. Tijdens het vervaardigen lag het paneel in horizontale positie, omdat in verticale stand de verf zou uitlopen. De lakken van ‘Sikkens’ waren voor Tom het mooiste en helderste materiaal en hij vond dit mooier dan olieverf.

Over het algemeen ontsproten zijn schilderijen uit zijn eigen fantasie en denkbeelden. Tom maakte nooit een schets alvorens een nieuw schilderij te beginnen, maar schilderde direct vanuit zijn herinnering. En tijdens het werken met kwasten en penselen groeide het schilderij uit tot een verrassend en authentiek exemplaar.

Het thema van Tom’s voorlaatste serie schilderijen was ‘Canarische Eilanden over het algemeen en de Kust van Gran Canaria in het bijzonder’. Het thema van zijn voorlaatste serie schilderijen was ‘España Mi Amor’.


Exposities:

* 1972: Nederland - Amsterdam - Galerie 22,
* 1975: Nederland - Amsterdam - Galerie 22,
* 1986: USA - Los Angeles (Hollywood) - Restaurant ‘Carridge Trade’,
* 2001: Nederland - Loosdrecht - Restaurant ‘t Schippertje - van 11 tot 31 augustus,
* 2006: Spanje - Gran Canaria - Maspalomas - Casa Condal, “Pintura y Luz”- van 3/2 tot 1/3,
* 2008: Spanje - Las Palmas de Gran Canaria - Real Club Náutico de G.C. - 10-20 februari.
* 2009:
Spanje - Gran Canaria - Agaete- Museo Poeta Javier de La Rosa - januari
* 2011:
Spanje - Las Palmas de Gran Canaria -
Real Club Náutico de G.C. - 5 t/m 20 februari.
VIDEO verslag:
http://youtu.be/JoQlfD01DWw
Openingsrede Vernissage  Schilderijententoonstelling Tom van Amstel in de Real Club Náutico van Las Palmas, d.d. 5 februari  2011.
CARTEL20TOM20VAN20AMSTEL.jpg

OVERLEDEN
Tom is, na een ziekbed van enkele weken, op maandag 2 juli 2012. overleden in het Dr. Negrín Hospital te Las Palmas de Gran Canaria in de leeftijd van 74 jaar. 

Volgens wens van Tom is hij in besloten kring gecremeerd (- op dinsdag 3 juli 2012 om 17:30 uur in het Tanatorio San Miguel in Las Palmas de Gran Canaria -) en zijn as is overgebracht naar Nederland, waar deze verstrooid is in de rivier de Amstel te Amsterdam

Wij wensen Tom’s zus Nonja, haar echtgenoot Hans, Tom’s broer Bob en zijn echtgenote Mieke, overige familie en vrienden veel sterkte na het vertrek van Tom op reis naar zijn laatste bestemming.
1-AAAAislas-canarias-kopie-162.jpg


e-99.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--86.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb