El embrujo del Perro Maldito
De vloek van de Vervloekte Hond
Ruim 10.000 mensen waren getuige van de traditionele vertegenwoordiging in Valsequillo
De Perro Maldito (Vervloekte Hond) is los in Valsequillo
VALSEQUILLO - dinsdag 2 oktober 2018 - La Suelta del Perro Maldito de Valsequillo (Het Loslaten van de Vervloekte Hond in Valsequillo) vierde zijn 32e editie met een voorstelling vol fantasie, waar tovenaars, tovenaressen, en de dood, hoofdrolspelers waren. Bij deze gelegenheid kreeg de Asociación Cultural Amigos de la Suelta del Perro Maldito de opdracht om een kostuum en voorstelling te maken die bijzonder realistisch zijn, om meer dan één angst, en af en toe een nachtmerrie, te garanderen. Ongeveer 200 mensen waren verantwoordelijk voor het geven van leven aan een oud geloof, volgens welk op 28 september de hond die San Miguel Arcángel (de Aartsengel Michael) vasthoudt, wordt bevrijd van zijn ketenen om door de straten van de stad te lopen.
Om twaalf uur sloeg de kerkklok van de San Miguel-kerk en het centrum van Valsequillo op Gran Canaria werd donker, transformeert zichzelf in een tenebrous aurora (duister Noorderlicht) waaruit het galmde en koelende geluiden zich in alle richtingen verspreidden Het vermengt zich met het eerste geschreeuw van ongeveer achtduizend mensen die deze stille stad van middelmatigheden opnieuw in een helse omgeving brachten voor deze nacht waarin goed en kwaad moesten vechten zonder hypocrisie.
https://imagenes-cdn.laprovincia.es/multimedia/fotos/2018/09/29/138417/preview_m.jpg?t=1538184711000
Plots verscheen er op het podium, op het plein van dezelfde kerk, een boze tovenaar, met stomende ketels die een soort elixer van liefde bevatten om zijn geliefde in zijn armen te sluiten: De dood. Tussen het kwade en raadselachtige gelach en onmogelijke gebaren met zijn gezicht, bekende de tovenaar dat ze hem lange tijd had geminacht en hem allerlei offers had gebracht. Hoe grillig ze ook was, ze had ze nooit in aanmerking genomen. En nu was de goochelaar erin geslaagd de sleutels te ontcijferen om de absolute macht te beheersen waarmee hij de verlangens van zijn liefde kon bevredigen en riep hij een mooie vrouw aan die uit de menigte tevoorschijn kwam die ernaar verlangde het resultaat van de betovering te kennen.
De tovenares baant zich een weg door de verbaasde menigte, vergezeld door een gevolg van kinderen als onschuldige zielen die deel uitmaken van het ritueel en de betaalvaluta om de aanwezigheid van de boze aan te vragen. Na een verhitte discussie met de tovenaar, besloot ze dat hij zijn handen niet met bloed zou bevlekken en dat hij degene moest zijn die hun ziel had gestolen, een missie die hij met plezier accepteerde omdat hij dichterbij de liefkozingen van zijn geliefde zou voelen.
Het was toen dat het kwaad de stad binnenkwam. Met een angstaanjagend aspect verscheen de Perro Maldito, gespeeld door Franco Ortiz, in de Calle Juan Carlos I, achter de rug van het publiek. Gekleed in zwart en goud, met prominente hoorns, verheugde de Perro Maldito (Vervloekte Hond) het publiek. Beklommen op een troon en omringd door zijn handlangers, kruiste de hond stevig de nog steeds verslagen menigte, om oog in oog te staan met de tovenaar, die eiste dat hij elk teken van leven op de planeet, in het bijzonder de mensheid, zou uitroeien dat het aanbod was aan zijn geliefde.
De Perro Maldito (Vervloekte Hond) ontkende dat verlangen met spottende toon. Verpakt in teleurstelling, kwam de tovenaar om door de handen van de duivel en ontmoette toen zijn geliefde, de dood. De duivel toonde vervolgens interesse in de charmante. Daarom bood hij aan om een onfatsoenlijk voorstel te aanvaarden of in de voetstappen van de tovenaar te treden; hetzij, tegenover de duivel zelf, schreeuwende: "Ik ben de eigenaar van mijn geluk, ik kan mijn lot kiezen". Een schreeuw die de vrouw kracht gaf en de boodschap van 'het is niet niet' versterkte, omdat men niet voor de duivel kromde.
Toen sprak de Perro Maldito (Vervloekte Hond) het publiek toe en vroeg hen om diegenen te spreken die een rechtvaardig leven geleid hadden, de onschuldigen, die niet gezondigd hadden. Vóór de stilte van de menigte, kondigde de duivel aan, “dat het de levende dood, de zeis was en dat het uur van het laatste oordeel is aangebroken, er zal niemand staan, zij zullen niet in staat zijn om aan mij te ontsnappen." Op dat moment vermengen zich een honderdtal demonen, handlangers van de Vervloekte Hond, met het publiek, waarbij ze het geschreeuw en de angsten aan de ene kant en de andere waarnemen..
Ten slotte vindt de Perro Maldito (Vervloekte Hond) dat de zielen van de aanwezigen absoluut niets "en niet eens de omhelzing van de dood" verdienen en besluit, “om het goede werk van het jaar uit te voeren, door hun leven te vergeven.” Na de aankondiging, “dat ik hun vleugels afsnijd om gevangenen te zijn van dit smerige leven, omdat de dood een opluchting zou zijn voor een leven geplaagd door zonden.”
De Perro (Hond), beëindigde de show zoals gewoonlijk met een sociale kritiek. Bij deze gelegenheid drong hij er bij de menigte op aan "doorgaan met het applaudisseren van een schaap achter een bal, terwijl er immigranten op drift zijn, en blijft paniek verspreiden in andere landen, omdat er niets is dat ik meer leuk vind dat in staat is om angst en terreur te voor de zwaksten te veroorzaken. "
Ten slotte moedigde de duivel iedereen die aanwezig was aan, “ om door het scherm van hun telefoons te blijven leven," een houding, verzekerde hij, “waarmee ik mezelf sterker zal blijven maken, en hen bedankte, omdat ze de vreugde van zijn leven zijn.”
Alegría (blijdschap), die van de gemeenteraad van Valsequillo, organisator van het evenement, samen met de Asociación Amigos de la Suelta del Perro Maldito (Vereniging Vrienden van de Vervloekte Hond), en de artistiek leider, Lisandro Hernández, dat alles normaal en met succes samenkwam. Hiervoor hadden ze een groot beveiligingsapparaat met 15.000 liter watertanks, civiele bescherming, gemeentepolitie, en burgerwacht, die waakten over de integriteit van de aanwezigen.
Valsequillo viert de
Suelta del Perro Maldito 2015
VALSEQUILLO - zondag 27 september 2015 - De Perro Maldito (Vervloekte Hond) waart rond op en rond het Plaza de San Miguel in Valsequillo op maandagavond 28 september 2015.
Als alle lichten doven in de stad begint het ludieke spektakel met muziek, speciale effecten, steltlopers, acrobatiek en alles wat er bij komt kijken, om de juiste sfeer te te scheppen die hoort bij een van de meest angstaanjagende - schrik en beven - bezorgende volksfeesten van Gran Canaria, zoniet van de Canarische Eilanden dan misschien wel van heel Spanje.
De Asociación de Amigos de la Suelta del Perro Maldito (Vereniging van het Loslaten van de Vervloekte Hond) organiseert de 29ste editie met het thema dat op de door Fernando Nagore ontworpen aankondigingsposter staat: ‘Dihablo’.
Na in 2013 weer in het programma opgenomen te zijn van de patroonsfeesten van San Miguel (de H. Aartsengel Michael), groeit de omvang van dit evenement onophoudelijk.
Suelta del Perro Maldito Editie 2014
Canario's... duivels volk!
De Canarische Regering zet via de Gerencia de Atención Primaria de Gran Canaria, extra assistentie in op het Punto de Atención Continuada (PAC) (de EHBO-post) in Valsequillo, waar van maandag 28 september 20:00 uur tot dinsdag 29 september 08:00 uur een arts en een verpleegkundige aanwezig zullen zijn.
Valsequillo herstelt La Suelta del Perro Maldito
en keert terug naar de oorsprong
De evenementen vinden plaats zonder vuur
en de Gemeente neemt afstand van de organisatie
VALSEQUILLO - vrijdag 28 juni 2013 - La Suelta del Perro Maldito (het Loslaten van de Vervloekte Hond), het hoofdevenement van de patroonsfeesten van Valsequillo, zal dit jaar weer plaatsvinden, nadat het in 2012 is geschorst, na het ongeluk in 2011 wat het leven heeft gekost aan twee vrouwen en waarbij een dertigtal personen gewond is geraakt.
Het straattheater keert terug naar haar oorsprong van 27 jaar geleden, omdat het dorp dit in ere wil herstellen; de dorpsbewoners willen het organiseren met op de achtergrond de Gemeente die, met medeweten, wel haar steun zal verlenen. La Suelta zal gevierd worden zonder vuur en met meer veiligheidsmaatregelen, om verdere tragedies te voorkomen.
Het Gemeentebestuur heeft de organisatie van La Suelta in 2013 niet op zich willen nemen. Na het ongeval wat heeft plaatsgevonden in 2011 en de schorsing in 2012, zijn de Gemeente en de gezamenlijke Perro Maldito verenigingen overeengekomen, dat de editie van 2013 georganiseerd gaat worden door een groep jongeren uit het dorp, die daartoe de Culturele Vereniging ‘Suelta del Perro Maldito’ heeft opgericht.
De organisatie van het centrale evenement van het feest van San Miguel (Sint Michael), La Suelta del Perro Maldito (Het Loslaten van de Vervloekte Hond), keert terug naar zijn oorsprong, naar de dorpsbewoners. De eerste edities zijn georganiseerd door een groep jongeren uit de gemeente die -met weinig middelen, maar met veel animo en illusies - de basis hebben gelegd van wat allengs is uitgegroeid tot een symbolische gebeurtenis in het dorp Valsequillo.
Na een ontwikkeling van ruim twee decennia was het resultaat van dit werk, dat in 2011 het evenement van La Suelta del Perro Maldito bekroond is met de premio Roque Nublo Gran Canaria vanwege het spectaculaire en de kwaliteit. Maar de doelstellingen, waarvoor men deze vereniging in het leven heeft geroepen, stonden veraf van de organisatie van het evenement wat men jaarlijks op 28 september viert in Valsequillo.
Het behoud en de bevordering van alles wat La Suelta del Perro Maldito omringt, is het belangrijkste, maar ook het gehele jaar door het bezig houden van de jeugd (en niet alleen in de zomer), door hen een ruimte aan te bieden voor educatie en creativiteit, voor het organiseren van bijeenkomsten en workshops en voor het betrekken van personen en entiteiten met soortgelijke doelstellingen.
Het bestuur van de vereniging ‘Suelta del Perro Maldito’ bestaat uit:
- Armando Suárez Ramírez (voorzitter),
- Senaida Ramírez Hernández (vicevoorzitter),
- José Manuel Torres del Pino (secretaris),
- José Manuel González Martel (penningmeester)
en zeven leden:
- Daniel Rupérez Santana,
- Gema Casimiro Galván,
- Jorge Bolaños Tejera,
- Davinia Bolaños Monzón,
- Israel del Río Suárez
- Teresa Rodríguez Monzón
- Sergio Guedes Suárez).
De groep jongeren waaruit deze vereniging bestaat, werkt nu met gezwinde spoed aan de editie van 2013 van La Suelta del Perro Maldito. Daartoe heeft men, net als in voorgaande edities, diverse commissies in het leven geroepen die het werk verdelen, opdat alles soepeler en goed gecoördineerd zal verlopen.
Deze terugkeer naar de oorsprong komt voort uit de beslissing van het Gemeentebestuur, om zich niet met de organisatie te bemoeien en geen verantwoordelijkheid te nemen voor het evenement, en bovendien het afraden van de viering, totdat en de situatie was opgelost die onder de rechter was (op grond van diverse aangiften die zijn ingediend na het ongeluk in 2011 en van het onderzoek wat men vervolgens heeft verricht). El Perro ha vuelto... (De Hond is terug…)
Legende
Het volksfeest wat op Gran Canaria jaarlijks in Valsequillo gevierd wordt op 28 september op de vooravond van de feestdag van Sint Michaël Aartsengel als ‘La Suelta del Perro Maldito,’ is gebaseerd op de legende van Sint Michaël en de draak, over de aartsengel die de duivel uit de hemel joeg.
Zie o.a:
Het Michaëls feest, de herfst avond, de aartsengel Michaël en het Michaëls tijdperk… op:
http://www.arendlandman.nl/2010/09/het-michaelsfeest-de-herfst-evening-de-aartsengel-michael-en-het-michaelstijdperk/
De legende is kort en bondig beschreven door de Nederlandse dichter/schrijver Anthony Christiaan Winand Staring die uitblonk uit in de dichterlijke vertelkunst. Een goed voorbeeld daarvan is zijn "Jaromir cyclus".
Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Anthony_Christiaan_Winand_Staring
Een beschrijving van de 'Jaromir Cyclus' treft u aan op: http://www.scholieren.com/boekverslag/47007
Sint Michaël (aartsengel) - feestdag 29 september:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Micha%C3%ABl_%28aartsengel%29
Diverse rapporten
Gemeente Valsequillo is verantwoordelijk
voor ongeluk ‘Perro Maldito 2011’
Men zal schadevergoeding moeten betalen
aan de slachtoffers
VALSEQUILLO - zaterdag 10 oktober 2012 - Alle tot nu toe opgestelde rapporten wijzen de verantwoording voor de twee doden en een dertigtal gewonden van het ongeluk tijdens de 25ste Editie van de ‘Suelta del Perro Maldito’ in Valsequillo, uitsluitend toe aan de Gemeente. Daarom zal het plaatselijke Gemeentebestuur de slachtoffers en hun familieleden schadeloos moeten stellen; ondanks, dat burgemeester Francisco Manuel Atta in eerste instantie heeft ontkend, dat er gebreken zouden zijn bij de veiligheid van de festiviteit. Echter op verzoek van het Gemeentebestuur zelf, heeft de Raad van Advies nu de eerste zes rapporten opgesteld waarin men becijfert, dat de Gemeente Valsequillo vooralsnog ten minste €553.500,= aan schadevergoeding zal moeten betalen.
Elk van de gevallen die men heeft geanalyseerd, kent zijn eigen bijzonderheden. Zo zal men aan de ouders van een van de overleden vrouwen, die brandwonden had over 86% van haar lichaam, een bedrag uitkeren van €337.000,=. De kinderen van de andere, overleden vrouw zullen €171.000,= ontvangen.
Donderdag 29 september 2011: de tragedie tijdens de ‘Suelta del Perro Maldito’.
In een ander geval gaat het om een vrouw die €15.000,= schadevergoeding eist, omdat ze twee manden niet heeft kunnen werken, voor medische kosten en voor het betalen van een reis die ze niet heeft kunnen maken.
In weer een ander geval gaat het om een dorpsbewoner die 50 dagen in het ziekenhuis opgenomen is geweest en, in nog een ander geval kent men eens schadevergoeding toe van €6.500,=
Ook is er een schadevergoeding van bijna €10.000,= in het geval waarbij iemand 128 dagen niet heeft kunnen werken en voor plastische chirurgie en, zo is er ook een casus waarbij ruim €35.000,= uitgekeerd zal worden.
Op basis van de rapporten van de Guardia Civil, heeft men aan de hand van de verklaringen van technici en van enkele van de duizenden getuigen die bij het evenement aanwezig waren, vast kunnen stellen, “dat in het plan voor veiligheid en zelfbescherming, wat vooraf door de Gemeente is goedgekeurd en toegezonden aan de Afvaardiging van de Spaanse Regering op Canarias, de vergunning zich uitsluitend richtte op het kunstvuurwerk en diverse gebreken vertoonde, die vervolgens hebben geleid tot de feitelijke gebeurtenissen.
Het grootste gebrek is, dat de brandweer uitsluitend is ingezet voor het kunstvuurwerk en niet, bij de acties die gepaard zijn gegaan met het gebruik van vuur, zoals in het geval van de veroorzaker van de schade.
Andere tekortkomingen welke men heeft vastgesteld, zijn de afwezigheid van afscheiding voor het publiek en de vergrendeling van het terrein, waar twee acteurs toortsen droegen en ontvlambaar materiaal, evenals het gebrek aan een vluchtweg voor het publiek tijdens het evenement; maar ook, de toenadering van de ambulances, die voor het verlenen van de eerste hulp, pas na 10 tot 15 minuten zijn aangekomen, toen het gebied al geëvacueerd was.
De Gemeente heeft geprobeerd de Gedelegeerde van de Spaanse Regering op Canarias verantwoordelijk te houden voor de begane fouten, maar de Raad van Advies is van mening, dat men op geen enkel moment dit orgaan erover heeft geïnformeerd, dat tijdens het evenement een onbekend aantal acteurs, zonder vuurwerkopleiding wat dit betreft, vuur zouden gebruiken en andere, niet ontplofbare substanties, midden tussen het aanwezige publiek.
“Dus wist de Rijksregering niet af van het gebruik van vuur midden tussen het publiek en, had deze dit op geen enkele wijze voor aanvang van het evenement kunnen weten. Gegeven het feit, dat het vuurwerk tijdens het evenement zich gunstig ontwikkelde en geen schade heeft berokkend aan de aanwezigen, waardoor men de Staat niet als schuldige kan aanwijzen,” zo geeft men in het rapport aan.
Bij dit alles komt nog, dat het materiaal wat men gebruikt heeft voor de vervaardiging van de kostuums van de acteurs brandbaar was en, hoewel er vooraf een gesprek is geweest, heeft men de aanwezigheid van alle deelnemers, daarbij niet gecontroleerd en is het een feit, dat uitgerekend degene die bij dit gesprek afwezig was, de veroorzaker van de brand is.
Daarom gaat men ervan uit, dat de Gemeente, die de veiligheid had moeten handhaven tijdens het evenement, daartoe niet de nodige maatregelen heeft genomen. Dit, omdat men de acteurs die de toortsen droegen, niet heeft afgescheiden van het publiek. Men heeft niet het aantal toneelspelers gecontroleerd, die bij het technische gesprek aanwezig waren over het hanteren van het vuur, om zodoende geprepareerd te zijn op een dergelijk optreden. En men heeft ook niet gecontroleerd, of de kostuums en andere elementen brandveilig waren. Ook de mogelijkheden tot evacuatie en de toegang van de hulpdiensten waren ontoereikend, zo heeft men kunnen afleiden uit de verklaringen in het proces-verbaal, dat men nadien heeft opgesteld.
Op die 29ste september hebben zich in het centrum van Valsequillo ongeveer 12.000 personen verzameld. Het is kort na 00.20 uur als een van de deelnemende acteurs, die een kostuum van schuimrubber met grote voiles draagt, de andee acteurs achterna gaat, die op hun beurt, een toorts dragend, zich tussen het publiek bewegen als onderdeel van het evenement. Op dat moment vat via de toorts van een van zijn voorgangers bij toeval zijn kleding aan de onderkant vlam waarbij de vlammen zich razendsnel over het gehele kostuum verspreiden.
“Onmiddellijk begint men met het doven van diverse delen van het kostuum, waarvan brandende delen op de deinende menigte rondom hem terecht komen. Bovendien valt de acteur, die het kostuum draagt en over wiens lichaam het vuur zich verspreidt, al rollend op de grond, maar komt daarbij op diverse toeschouwers terecht die rondom hem staan. .”
Het zijn die personen die er het slechtst van afkomen. Kort daarop is het vuur gedoofd door een van de brandweerlieden die op het plein aanwezig zijn, “maar het door het ongeluk veroorzaakte tumult brengt een dertigtal gewonden met zich mee. Het ongeluk heeft geen grotere vormen aangenomen, omdat men er in is geslaagd, het overige publiek af te voeren via de diverse vluchtwegen.”
Lees ook het artikel verderop op deze pagina (scrol door zes artikelen naar beneden…)
Slachtoffers
‘Suelta del Perro Maldito’
hebben nog steeds geen schadevergoeding ontvangen
VALSEQUILLO - vrijdag 29 juni 2012 - De ruim 30 personen die gewond zijn geraakt bij het ongeval, dat negen maanden geleden heeft plaatsgevonden tijdens de laatste editie van het Suelta del Perro Maldito (Loslaten van de Vervloekte Hond - het ruige, nachtelijke volksfeest van Valsequillo), hebben nog steeds geen enkele schadevergoeding ontvangen voor dit ongeluk.
Dat hebben ook de familieleden niet gekregen van María Dolores Cano en Lucía Díaz, de twee inwoonsters van Telde die de dood vonden na een tragische nacht waar het ongeval met een fakkel en het kostuum van een van de optredende acteurs de feestelijkheden in rouw dompelden.
De dochter van een van de slachtoffers wijst postuum eerbetoon voor haar moeder van de hand.
La Suelta del Perro Maldito 2011, het fatale ongeval met 30 gewonden
en dodelijke afloop voor twee vrouwen .
De burgemeester van Valsequillo Francisco Atta, heeft op donderdag 28 juni 2012 gezegd, “dat de helft van de dossiers met schadeclaims die zijn ingediend door de slachtoffers, door de verzekeraar in de maand juli 2012 kunnen worden afgerond. Binnen dit pakket vallen ook die claims van de twee slachtoffers die de dood vonden.
Het moment waarop het kostuum van een van de acteurs in vlammen opgaat.>
De overige, aldus de burgemeester van Valsequillo, zijn in afwachting van diverse procedures die te maken hebben met de medische rapporten, “van waaruit de verzekeringsmaatschappij een waardebepaling zal moeten doen.”
De buurtvereniging van Valsequillo heeft enkele dagen gelden besloten de viering dit jaar af te gelasten en een klein eerbetoon te houden voor niet alleen de vrouwen die het leven hebben verloren bij dit noodlottige ongeval, maar ook voor alle gewonden en de deelnemers aan een evenement, dat in de 24 voorgaande edities wel wat tegenslag heeft gekend.
Paniek alom bij La Suelta del Perro Maldito op 28 september 2011 als ongelukkigerwijze het kostuum van een van de acteurs vlam vat.
De burgemeester heeft op woensdag 27 juni 2012 laten weten, dat de herdenking zal plaatsvinden op vrijdag 28 september 2012 en, dat deze georganiseerd zal worden door een voor dit doel opgericht comité van toezicht.
Bij gebrek aan concrete invulling, schetst Atta, dat het een eenvoudige, sobre plechtigheid zal worden, met muziekfragmenten, waarbij men niet vergeet wat er helaas is gebeurd.”
Maar dit voorstel is echter niet in goede aarde gevallen bij een van de familieleden van de getroffenen; Dácil Sánchez, de dochter van María Dolores Cano, die op donderdag 28 juni tegenover de persmedia haar ongenoegen en verontwaardiging over dit feit heeft laten blijken. “Mijn moeder ligt twee meter onder de grond en, ik dacht, dat men haar nu met rust zou laten, “ zo verklaarde zij na kennis genomen te hebben van de voornemens van de buurtvereniging van Valsequillo.
Het meisje, dat nog steeds in de Valle de Jinámar woont en vijf maanden geleden is bevallen van een dochtertje, bevestigt, dat ze geen enkele ondersteuning heeft ontvangen, op wat macaroni en rijst na, van de Gemeente Telde. En, “dat ze samen met een gehandicapte broer overleeft, van een uitkering van €327,= per maand en de ondersteuning van haar tantes.”
VIDEO-FRAGMENTEN, 'La Suelta del Perro Maldito' - de fatale editie van 2011:
http://www.youtube.com/watch?v=RYZ0XPnHtEA&feature=player_detailpage
http://www.youtube.com/watch?v=TJoWYcPwtso&feature=player_detailpage
In 2012 geen ‘Suelta del Perro’ in Valsequillo
VALSEQUILLO - vrijdag 11 mei 2012 - Het meest waarschijnlijke is, dat Valsequillo dit jaar het ‘Suelta del Perro Maldito’ (‘Loslaten van de Vervloekte Hond’) met rust laat en, dat men dit volksfeest voor het eerst in de 25 jaar van zijn bestaan niet zal vieren. Het zal een tijdelijke stop zijn, een jaar pauze waarin een evaluatie van het feest mogelijk is, nadat er bij de editie van 2011 twee doden zijn gevallen.
Dit is tenminste de inzet van de drie politieke partijen in de Gemeenteraad van Valsequillo, die onderling een speciale commissie in het leven hebben geroepen, voor het behandelen van zaken die te maken hebben met het ‘Suelta del Perro Maldito’ (‘Loslaten van de Vervloekte Hond’).
Een archieffoto van de editie 2008.
Men weet niet, of men tijdens de ‘Suelta’ dergelijke foto’s nog kan maken.
In de commissievergadering van woensdag 9 mei 2012 is men overeengekomen, dat dit het voorstel zal zijn aan de bijeenkomst in de maand mei van het volkstribunaal van de Perro, dat historisch gezien, in feite het hoogste orgaan is, dat de beslissingen neemt aangaande dit volksfeest. Tot zover nemen zowel de politieke partij Asba, evenals de AV en de PP, de maatregel pas dan voor aangenomen, als deze behandeld is in het genoemde volkstribunaal, dat het laatste woord heeft in wat men gaat doen.
De commissie is voortgekomen uit het Gemeentebestuur en wordt gevormd door de burgemeester, Francisco Atta, ook als vertegenwoordiger van zijn partij (Asba) en Juan Carlos Hernández Atta, die door de Asamblea Valsequillera is aangewezen en als laatste, Domingo Cabrera, als vertegenwoordiger van de PP. De drie commissieleden hebben besloten, om te spreken met één stem betreffende zaken die te maken hebben met La Suelta del Perro, om elke mogelijke politieke betrokkenheid bij het feest uit te sluiten.
Ribadesella rouwt om Lucía
Het laatste slachtoffer van 'Suelta del Perro Maldito'
rust nu in haar geboortestreek Asturias
RIBADESELLA (ASTURIË) - zaterdag 17 december 2011 - De Asturische plaats Ribadesella heeft op zaterdag 17december 2011 met de uitvaart afscheid genomen van de 18 jaar oud geworden Lucía Díaz Bravo.
Lucía is overleden na 70 dagen verpleegd te zijn geweest in het La Paz ziekenhuis in Madrid, waar zij naar toe was overgebracht vanwege de brandwonden welke zij op 28 september 2011 heeft opgelopen tijdens het volksfeest van het ‘Suelta del Perro Maldito’ (‘Loslaten van de Vervloekte Hond’) in Valsequillo (Gran Canaria).
De kist, afkomstig uit Madrid, met het stoffelijk overschot van het meisje
wordt de Santa María Magdalena-kerk ingedragen.
Lucía, die geboren is in Ribadesella, woonde al een aantal jaren met haar ouders in Telde (Gran Canaria), maar dankzij haar vakanties in Asturië bleef zij contact onderhouden met haar plaatsgenoten, familieleden en vrienden. Onder de aanwezigen bij de rouwdienst waren de burgemeester van Valsequillo, Francisco Atta, die in gezelschap van de andere wethouders op vrijdag 16 december 2011 naar het Península (vasteland van Spanje) is gereisd. Het lichaam van Lucía is vervolgens begraven in Los Arenales (Oviedo).
Ribadesella beleefde op zaterdag 16 december 2011 een grijze dag. De trieste weersomstandigheden sloten zich aan bij de klaagzang van vele buren die rouwden om de dood van Lucia. De broer van haar grootvader, Juan Sanchez Diaz-Parijs, voormalig burgemeester van Ribadesella, heeft zijn nichtje in herinnering gebracht als heel actief en vrolijk. “Elk excuus was goed om terug te keren naar Ribadesella”, fluisterde hij. Haar ouders, Javier Díaz en María Victoria Bravo, zijn alom gerespecteerd in Ribadesella en zijn leden van twee gerenommeerde families.
Javier, arts, heeft zijn beroep uitgeoefend in Oviedo, Infiesto, Nava en Canarias, waardoor zijn gezin telkens met hem meeverhuisde. Toen hij in Nava en Infiesto werkte, had zijn gezin gedurende enige tijd een vast woonadres in Ribadesella. Lucía was toen slechts drie jaar oud. In de zomer was het haar gewoonte, om in augustus de familie aldaar te bezoeken, in gezelschap van enkele Canarische vrienden.
“Zij heeft een grote vriendenkring, die bestaat uit haar neven en nichten en uit diverse vrienden van haar ouders. Ze danste en zong graag, samen met haar zus en ze was altijd blij terug te keren naar Ribadesella. Ze was een heel opgewekt en blijmoedige persoonlijkheid,” zo laat haar vader weten.
Het noodlot heeft verhinderd, dat deze jonge vrouw haar wensen en jeugddromen heeft kunnen waarmaken. Ze was van plan om een praktijk als fysiotherapeute te openen,” zo laat haar rouwende familie weten, die getroffen is door een dergelijk triest einde.
In de school van Nuestra Señora del Rosario van Ribadesella, waar het slachtoffer de kleuterschool bezocht, herinnert de hoofdonderwijzeres Ana Puente, haar zich gemakkelijk , “als een meisje, dat, ondanks zij slechts korte tijd hier op school zat en heel jong was, zich aanpaste aan de dynamiek en de sfeer van de school. Ze heeft de kleuterschool hier niet geheel doorlopen, want haar ouders verhuisden naar Canaria en zij ging met hen mee.”
Bidden voor Lucía
Op de school waar ook Lucia’s grootouders en ooms en tantes studeerden, heeft men, na het ongeluk wat haar is overkomen, met speciale belangstelling de gezondheidstoestand van Lucia gevolgd. “Sinds we weten wat haar is overkomen, hebben we dagelijks met de kinderen voor haar gebeden tijdens het ochtendgebed,” zo laat Ana Puente weten op vrijdag 16 december 2011. Het hoofd der school herinnert haar zich met genegenheid als lid van een gezin,” zo legt zij uit, “dat heel hecht is en bekend en alom gewaardeerd door alle inwoners van Ribadesella.” Zoals bekend, is Lucía het tweede slachtoffer dat is overleden aan de gevolgen van het fatale ongeluk tijdens het volksfeest in Valsequillo - het andere slachtoffer, dat aan brandwonden is overleden, is María Dolores Cano Gutierrez, inwoonster van de Vallei van Jinámar.
Het publiek probeert de hitte van de vlammen te ontwijken in Valsequillo
tijdens het volksfeest "Suelto del Perro Maldito".
Het kostuum van El Gigante (De Reus), die werd uitgebeeld door de jongeman Néstor Rodríguez, vatte vlam toen dit in contact kwam met de vuurspuwer die de weg voor hem vrijmaakte in het publiek en veranderde in een vuurbal; zoals bekend, daarbij raakten 31 personen gewond.
Valsequillo ziet zich momenteel geplaatst voor de zware opgave, om over het voorgeval heen te komen. Het Gemeentebestuur beraadt zich momenteel over het schadeloos stellen van bijna 30 personen. En in de rechtbanken van Telde (Gran Canaria) zijn twee vuurspuwers in staat van beschuldiging gesteld. De Guardia Civil houdt hen verantwoordelijk voor het toebrengen van letsel en doodslag.