site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-199.jpg

mapa-canarias2-98.jpg


Bij de bedrijfsovername van de drie Lopesan-hotels
zijn een aantal zaken
die de Canarische en Spaanse pers niet halen

De nieuwe eigenaren zouden
het overgrote deel van het personeel niet willen overnemen

GRAN CANARIA – dinsdag 26 juni 2018 - Van het personeel dat nu nog in dienst  is bij deze drie hotels in kwestie, heeft ‘Gran Canaria actueel’ het navolgende vernomen:

"De nieuwe eigenaren zouden het overgrote deel van het personeel niet willen overnemen.

Dat men te simpel is gebleken om zelf een naam voor de hotels te verzinnen, en heeft men bij  
de onderhandelingen bedongen, dat deze de naam ´Corralium´ krijgen.

Een opmerkelijk detail is, dat de Spa-voorziening  van Hotel ‘Costa Meloneras’ de naam ‘Spa Corralium Meloneras’ draagt, en men deze dus moet afstaan.  Dit in de wetenschap,  dat daar destijds  - voor het vastleggen van de bedrijfsnaam naam als beeldmerk - erg veel geld is geïnvesteerd. Want niet alleen het naambordje op de deur moet worden vervangen, maar ook de naam  van alle  cosmetica welke onder deze naam wordt verkocht; en nog veel en veel meer...
geld-maakt-niet-gelukkig-maar-het-is-wel-handig-1484514941.jpgpoen-69.png
                                            geld.jpg
Dus men constateert, hoe gemakkelijk men met dit soort dingen omgaat, daar in het Zuiden van Gran Canaria

Blijkbaar is het vergaren van ‘cash´ momenteel belangrijker, dan het behouden van andere zaken, zoals bij een mogelijke overname op termijn van ‘Anfi’..."

 00000Islas-canariaslogo-27.jpg


De ‘sandwich holandés’
(‘Nederlandse boterham’) van Lopesan

die Santana Cazorla oproept in Anfi del Mar

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 26 juni 2018 - Een beleggingsvehikel in Amsterdam heeft de zeggenschap over de Canarische dochterondernemingen waarmee IFA Hotels (Lopesan Touristik met 52,3%) verwacht de beslissingsbevoegdheid van Santana Cazorla weg te nemen. De hotelgroep erkent de reputatieschade die de juridische strijd zal betekenen voor de Europese leider in het bedrijf van de ‘timeshare’ op de Canarische Eilanden.

IFA Hotels en Santana Cazorla staan klaar om dit in 2018 te formaliseren, het begin van een juridische strijd om de controle over Anfi del Mar, Europees leider van de timeshare-activiteiten, of wat eerder 'timesharing' werd genoemd. Een bedrijf van 7.500 gastenkamers zonder rekening te houden met de verkoop van bedrijfsruimten, sportactiviteiten, en toekomstige bouw.
gal4574-2_CSR4574_MG2591644-kiR--620x349abc-1.jpg
Zoals verwacht in juni 2018, lanceert Lopesan (52,3%) van IFA Hotels een operatie om het kapitaal van Anfi del Mar te verhogen (50%). Hiermee hoopt men deel te nemen aan de besluitvorming van het bedrijf, iets dat zijn huidige partner hen belet te doen. Deze informatie is uitgewerkt met eigen gegevens en zonder toevlucht te nemen tot woordvoerders van een van de ondervraagde bedrijven.

Volgens regelgevingsdocumenten in Nederland wordt 50% van het kapitaal van Anfi, onder de soevereiniteit van IFA Canarias SL gecontroleerd door een bedrijf dat in Nederland is gevestigd.

IFA Hotels heeft, in fiscale termen, een ‘Nederlandse sandwich’ geërfd toen het van de familie Lyngel een bedrijf kocht dat het met Santana Cazorla deelde. Santana Cazorla kocht een onderdeel dat TUI had en akkoord ging met het beheer van Anfi, dat IFA Hotels als ‘slecht’ beschouwt.

Banen
De Noorse groep zou die tabel in Nederland creëren om de meeste van zijn internationale winst uit belastingen en valutaschommelingen te beschermen, want toen het bedrijf in 1988 werd opgericht, bestond de euro niet. De algemene vorm  betrof de overdracht van inkomsten aan andere dochterondernemingen. Het aantal banen en activiteiten van die maatschappij zou slechts een getuigenis zijn
.

Er zijn drie bedrijven in de financiële kring van IFA Hotels waarin de belangen van Lopesan Touristik in Anfi bewegen. De besloten vennootschappen Anfi Sales en Anfi Resorts worden voor 50% gecontroleerd door IFA Hotels. De eerste beheert eigen vermogen van 137,1 miljoen euro; de tweede 27,5 miljoen euro, volgens een financiële autopsie uitgevoerd door de persmedia. De andere percentages zouden van Santana Cazorla zijn.

Santana Cazorla staat IFA Hotels niet toe een nieuwe finasnciële controle te maken. De controle over Anfi del Mar ligt in handen van de Rechtbank.

In deze context zijn die percentuele aangiften te danken aan Anfi International BV, 100% dochteronderneming van Lopesan. Het had eind 2016 een eigen vermogen van 83 miljoen euro.  Als gevolg van de investeringen die de vorige eigenaar, Lyng Group, aan IFA Hotels ,  verlies lijdend - een wijnmakerij in Navarra heeft toegevoegd waarvan het 15% heeft.  .

In het geval dat het noodzakelijk is om de monetaire weddenschap in de kapitaalverhoging te verhogen, voedt IFA Hotels eveneens het inkomen in Duitsland met een dochteronderneming die zich in Costa Rica bevindt en die degene is die de valuta's verplaatst die worden ingevoerd in de Dominicaanse Republiek, waar vanaf 2019 de beurs groeit

Een garantie
IFA Canarias kocht 100% van het Noorse Anfi Invest (dochter van het Nederlandse bedrijf) met een garantie van 4 miljoen euro die werd toegevoegd aan de betaalde prijs van 41 miljoen euro. Dat geld komt alleen van de IFA-rekeningen in het geval van het verkrijgen van een openbare vergunning voor het nieuwe beheer van een jachthaven.

Toen het bedrijf 50% van Anfi verwierf via het bedrijf in Nederland, wist het dat het met een probleem te maken kreeg: Geschillen met Santana Cazorla, "en dat vertegenwoordigt gehad. aanzienlijke risico's,", volgens IFA-onderzoeken die de persmedia te woord heeft gestaan.
Het risico is al inbegrepen in de aankoopprijs. Dat wil zeggen: De last van het ondersteunen van de blokkades van Santana Cazorla is al opgemerkt.

In 2017 zou het in de geconsolideerde rekeningen activa hebben gehad van 367 miljoen euro.

De kapitaalverhoging zou worden uitgevoerd omdat, na het geld betaald door 50% van Anfi del Mar, IFA Hotels geen toegang heeft tot de vergaderingen waar de beleidsmatige  beslissingen worden genomen, wat het klimaat van niet-hartelijkheid tussen de twee Canarische bedrijven benadrukt.

De hotelexploitant die Lopesan beheert, heeft geen invloed op de voorbereiding van de jaarrekening en minder mogelijkheden om een financieel verslag te eisen van de leidende Europese bedrijfsleider in timesharing bedrijven.

Een rapport over de jaarrekeningen van Anfi del Mar geeft aan, dat IFA - dat in 2017 activa zou hebben die in de geconsolideerde rekeningen worden gewaardeerd op 367 miljoen euro (een stijging van 2,8%) - heeft voorzien als de toekomstige reputatieschade die het bedrijf zou kunnen lijden als gevolg van het 'slechte management' van Anfi del Mar.

Toen het bedrijf werd gekocht, wachtte het bedrijfsinformatie-apparaat van IFA Hotels  op Santana Cazorla om naar de Handelsrechtbanken te gaan om de operatie aan te vechten, wat men in 2018 deed. Er is een clausule in de aankoop van aandelen die stelt: Dat in het geval van een ongunstige uitspraak, de oorspronkelijke verkoper, de Lyng-familie, reageert.

In al die ruzie tussen Lopesan en Santana Cazorla, zijn de handelaren van het product:
- Anfi Real Estate SL,
- Anfi Del Mar SL,
- Anfi Tauro SA,
- Anfi Vacation Club,
- Anfi Tauro Resorts Management.
De invloed van IFA Hotels in hen, voor nu, is nul.
zzzzzIslas-canariaslogo-kopie-30.jpg


Anfi heeft al 1,35 miljoen euro betaald aan Gerechtelijke geschillen

MOGÁN - vrijdag 16 februari 2018 - In de afgelopen drie jaar heeft het timeshare bedrijf  Anfi 32 arresten van het Hooggerechtshof verzameld voor onregelmatigheden die verband houden met levenslange verkoop, het systeem met zwevende weken, en het verzamelen van voorschotten in de bedenktijd. In totaal heeft de ‘deeltijd in eigendom’-maatschappij al 1,35 miljoen euro moeten betalen.

De eisen voor onregelmatigheden in de verkoop van timesharing-producten, de omslag van onroerend goed als deeltijdproduct voor toeristisch gebruik, blijven hoofdpijn veroorzaken bij Anfi, de Europese leider in dit bedrijfsmodel. De groep, voor 50% in handen van de gebroeders Santana Cazorla en sinds september 2016 in de IFA-keten (na de helft van de aandelen te hebben gekocht van de erven van de Noorse ondernemer Björn Lyng), blijft juridische verliezen verzamelen.
image_content_3040975_20180216085205.jpg
                            
Een Anfi complex in het Zuiden van Gran Canaria.
img_44624.jpg
          Hoeyer, een Noorse klant van Anfi die ruim €100.000,= heeft terugontvangen,;
              samen met Anja Petersen  en  Cristina Batista, secretaresse en advocate
                                                 van C
anarian Legal Alliance.
Volgens gegevens van het toonaangevende advocatenkantoor dat is gespecialiseerd in timeshare (deeltijd in eigendom) op Gran Canaria, Canarian Legal Alliance, heeft Anfi al 1,35 miljoen euro betaald aan timeshare-klanten in de uitvoering van ongeveer vijftig vonnissen en er staan nog  processen open in de rechtszaken waarin in totaal 27 miljoen wordt geëist.
In het bijzonder zijn er 395 zaken die nog steeds bij de rechtbank in behandeling zijn. Daarvan hebben meer dan honderd klanten al een gunstige beslissing genomen. Sommige eisen zijn stevig maar nog niet definitief uitgevoerd, en tegen anderen is Anfi in hoger beroep gegaan bij de Hoge Raad.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie-182.jpg


Het Hooggerechtshof dreigt een einde te maken
aan de ‘timesharing’

SPANJE – maandag 21 augustus 2017- Het Tribunal Supremo (TS) (Hooggerechtshof) is bezig met de beëindiging van de onregelmatige praktijken in de ‘timeshare’-sector  (in goed Nederlandse: de deeltijd-sector), dat wil zeggen contracten van gedeeld eigendom, waarmee de consument niet alleen zijn huisvesting (logies) koopt, maar het gebruik en het eigendom ervan met anderen deelt.

Dit model van timeshare (meervoudig eigendom) begon zich in de jaren ’70 te verspreiden in Spanje, en bereikte een grote ontwikkeling op de Canarische Eilanden, aan de Costa del Sol, aan de Levante, en in Catalonië. Het grootste probleem was, dat de sector ontplofte zonder dat er een wetgevend kader bestond  om de activiteit te regelen. Vervolgens is met de aanpassing van Europese richtlijnen een verordening gevormd die de sector beperkt. Zo zijn aspecten gedefinieerd als de looptijd van het contract, en de onbepaaldheid van het object; maar veel  ‘time sharing’-bedrijven hebben niet aan de nieuwe wetgeving voldaan.
ApartamentostursticosdestinadosamultipropiedadenGranCanaria_4_732x400.jpeg                           
Toeristenappartementen in deeltijd eigendom op Gran Canaria.
Sinds 2015 heeft het Hooggerechtshof 66 contracten van dit type nietig verklaard. In het bijzonder werden in de maand juli een tiental vonnissen geveld. De belangrijkste klachten hebben betrekking op, "druk op contracten, inbreuk op wetgeving, onregelmatigheden bij reserveringen en voorwaarden, gebrek aan onderhoud van logiescomplexen, verhoging van onderhoudskosten, indiening van doorlopende contracten en onvermogen om de overeenkomst te beëindigen,” zo zegt Costaluz Lawyers, een advocatenkantoor in Algeciras.

Tot nu toe zijn het Britten die de grootste gerechtelijke strijd hebben gepresenteerd, maar de jurisprudentie nodigt veel andere gebruikers uit, zoals Noren, Belgen of Duitsers, om hun eigen eisen te stellen. Als het TS het contract nietig verklaart, zijn bedrijven verplicht het door de eigenaren betaalde bedrag terug te betalen, tot dusver het hoogste bedrag €30.000,= dat het bedrijf Silver Point  aan een Britse familie heeft moeten betalen.

Bedrijven zoals Anfi, op Gran Canaria, betogen dat er geen sprake is van oplichterij: "Er is geen oplichterij.” Men handelt niet in de criminele sfeer, maar in de burgerlijke staat. Er zijn wederzijdse contracten ondertekend door beide partijen en sommige worden geannuleerd. "Het probleem, zo zegt men vanuit het be, is “dat dit een wat ingewikkelde wettelijke situatie is.”

Momenteel telt Spanje een miljoen gezinnen die voor deze vakantie-modaliteit gekozen hebben.
0000Islas-canariaslogo-kopie-51.jpg


Twee uitspraken van het Hooggerechtshof annuleren levenslange-verkoop van ‘timesharing’ in het Zuiden van Gran Canaria

De tweede uitspraak, waarin het Hooggerechtshof dezelfde criteria toepast als in de voorgaande uitspraak,
richt zich tegen Tasolan SL
beheerder van het ‘Palm Oasis’-complex in
Playa del Inglés

GRAN CANARIA - woensdag 12 oktober 2016 - De Civiele Kamer van het Tribunal Supremo (TS) (de Hoge Raad) heeft twee uitspraken gedaan waarmee men diverse toeristische-contracten heeft geannuleerd die getekend zijn in het Zuiden van Gran Canaria en worden getypeerd als ‘timesharing’- deeltijdeigendom van onroerend goed - wegens het door levenslange-verkoop niet respecteren van de in de wet voorziene maximale termijn van 50 jaar

Het gaat om twee nieuwe justitiële uitspraken waarin de ilegale levenslange-verkoop is vastgesteld bij dit soort contracten voor deeltijdeigendom, een daarvan bevindt zich in de gemeente Mogán, waarbij het dit keer niet horecabedrijf Anfi-Sales betreft.
Puerto20Rico20Mogn.jpg
                                     Puerto Rico de toeristenwijk van de Gemeente Mogán.
De kwestie die beide gevallen verenigt, is, dat de handelsondernemingen een onverdeeld belang verkochten, dat in de TS-beoordeling "absoluut voldoet aan de bepalingen van deze wet met het verplichte karakter dat daaraan eigen is, omdat het de bedoeling is, om de toepassing van ideeën met betrekking tot 'timeshare' te elimineren.

De Hoge Raad heeft de eerste uitspraak gedaan tegen de handelsondernemingen Vista Amadores SL, Puerto Calma Marketing SL, en Puerto Rico SA, die korter dan vijf jaar eigenaren en exploitanten zijn van de Grupo Puerto Calma, die over vijf complexen beschikt in de toeristenwijk Puerto Rico. Die complexen werden voordien verkocht door de buitenlandse groep Holiday Club Resorts.
PalmOasis.jpg
                                                                Palm Oasis.
De eiser heeft in cassatie in zijn aanklacht om nietigverklaring verzocht van de contracten met de genoemde entiteiten wegens procedurele fouten en ook hekelde hij de onwettigheid van het voorschot dat hij vooraf heeft moeten voldoen. Een eis die in eerste instantie is verworpen door het Kantongerecht in San Bartolomé de Tirajana, en nadien door de Arrondissementsrechtbank.

De Hoge Raad is echter op de grond van de zaak ingegaan en is van mening, “dat in de omstreden contracten de onbetwistbare maximale wettelijke duur van de timeshare-regeling niet is ingesteld, hoewel die is vastgesteld op 50 jaar, waarna het pand  vrij is van enige verplichting."

Reden waarom men de handelsmaatschappijen heeft veroordeeld tot het aan de eiser terugbetalen van een bedrag dat hoger is dan 230.000 Britse Pond Sterling (ruim €265.000=) en bovendien de nietigheid toekent van een aanbetaling van meer dan €3.500 en de rente vanaf het indienen van de eis, wat neerkomt op een bedrag van ongeveer €45.000,=

De tweede uitspaak, waarin het Hooggerechtshof dezelfde criteria toepast als in de voorgaande uitspraak, richt zich tegen Tasolan SL, eigenaar van het ‘Palm Oasis’-complex in Playa del Inglés. Men veroordeelt het bedrijf tot het terugbetalen van 171.389 Zweedse Kronen voor het contract , plus nog eens 73.000 vanwege aanbetalingen; een bedrag dat neerkomt op ongeveer €25.400,=
zzzislas-canariaslogo-441.jpg


Lopesan creëert een reus
met 18.000 hotelbedden en 5.000 medewerkers

De aantallen spreken voor zich. De zakelijke alliantie welke is ontstaan na het door Lopesan kopen van 50% van de aandelen van de Anfi-groep, heeft een toeristische gigant gecreëerd op Canarias die met plaatselijk kapitaal ruim 18.000 hotelbedden telt en 5.000 medewerkers.

De verwerving door Lopesan, via haar IFA-filiaal , van 50% van de aandelen van de Anfi-groep van de familie van Björn Lyng voor 41,2 miljoen euro, verstrekt de positie van het domein in de sector van de groep die wordt voorgezeten door Eustacio López. Tot voor deze aankoop, telde de horecadivisie van Lopesan al het aanzienlijke aantal van 20 hotels, inclusief die van het merk IFA, met in totaal 7.463 gastenkamers en 15.204 hotelbedden.
naamloos-249.png ifa-hotels-and-resort-completes-main-building-work-around-new-dubai-hotel.jpg

images299_large.jpg logo-20.png
De helft van deze etablissementen - tien om precies te zijn - staat op Gran Canaria. Dat zijn:
- Costa Meloneras,
- Baobab Resort,
- Villa del Conde,
- IFA Faro,
- IFA Dunamar,
- IFA Catarina,
- IFA Buenaventura,
- IFA Continental,
- IFA Interclub,
- IFA Beach;
op Fuerteventura heeft Lopesan twee etablissementen:
- IFA Altamarena
- Villas Altamarena:
de overige hotelactiviteiten die Lopesan controleert, zijn verdeeld over het Oude Continent en de Caraïben; zo telt men vier hotels in Duitsland:
- Ifa Schönen hotel & Ferienpark,
- Ifa Graal-Múritz Hotel Spa & Tagungen,
- Ifa Rügen hotel & Ferienpark,
- Ifa Fehmarn hotel & Ferien-Centrum;
drie hotels in Oostenrijk:
- Ifa Alpenhof,
- Ifa Alpenrose,
- Ifa Breitach;
en een in de Dominicaanse Republiek:
- Ifa Villas Bávaro.
deze totale hotel-devisie van Lopesan telt 4.000 medewerkers.

Daar kont Anfi bij, waar de Santana Cazorla groep, met hun voorzitter Manuel Santana aan het hoofd staat die 50% van de aandelen heeft. Het personeelsbestand van de in Europa leidende maatschappij voor deeltijd-eigendom (timeshare, pardon... ‘vakantieclubs  c.q vakantiepakketten’) telt 1.000 medewerkers die 5 hotels beheren en 3.000 hotelbedden.
De alliantie Lopesan met Anfi creëert een toeristische reus met ruim 18.000 hotelbedden en 5.000 medewerkers.

Santana Cazorla is bovendien eigenaar van de Paradise-hotelketen, met 600 hotelbedden en 400 medewerkers; activiteiten die geen onderdeel uitmaken van Anfi.
habia-empresas.jpg                                   Santiago de Armas, op donderdag15 september 2016
     in het kantoor van de vestiging van de Lopesan-Groep, in Las Palmas de Gran Canaria.
Er waren meer bedrijven geïnteresseerd om van de Lyng Groep 50% te kopen van Anfi.
Dat wat deze operatie aantoont, is de interesse van de Lopesan-Groep in ‘timesharing”, niet in de barranco (het ravijn) van Tauro; zo bevestigt Santiago de Armas, lid van de Raad Toezicht op de IFA Lopesan-Groep.
zzzislas-canariaslogo-342.jpg


Het kopen van Anfi, een van de grootste horeca-transacties in Europa van de laatste jaren

MOGÁN - zaterdag 17 september 2016 -  Lopesan versterkt haar leidende positie in het toerisme op de Canarische Eilanden na de aankoop - via haar dochteronderneming IFA - van 50% van de aandelen van Anfi's familiegroep Björn Lyng. Eustasio López zit nu in de Raad van Bestuur, samen met Manuel Santana Cazorla die sinds enkele maanden Bestuursvoorzitter is van Anfi.

De koop van Lopesan, via IFA, van 50% van de maatschappij die Anfi del Mar en Anfi Tauro bezit, twee complexen met 3.000 hotelbedden, betekent een van grootste horeca-operaties  te zijn van de afgelopen jaren in Europa. Niet alleen omdat dit het leiderschap van ondernemer Eustasio López versterk in de sector, maar omdat het de toekomstige uitbreiding van de Groep garandeert die hij voorzit in Mogán, en in het bijzonder in het gebied van Tauro, waar  Anfi vergunningen heeft voor het op bouwen van 13 hotels met maximaal 7.500 bedden.

Lopesan breidt zo een toeristische macht uit die zich tot nu toe concretiseert in acht hotels en het beheer van nog een extra dat ongeveer 9.000 hotelbedden telt.
Santana-Cazorla-apuesta-por-Canarias.jpg
         Archieffoto's van Anfi del Mar, een van de grootste Europese toeristencomplexen
                       dat zich wijdt aan ‘timesharing’, ofwel ‘eigendom in deeltijd’.
anfi-1.jpg

López  zit nu in de Raad van Bestuur van Anfi met Manuel Santana Cazorla, die zijn post als bestuurder maanden geleden overnam van zijn broer Santiago als voorzitter van laatstgenoemde vennootschap. Deze recente benoeming van Manuel Santana aan het hoofd van Anfi sluit een episode af van jaren van gevechten tussen Lopesan en de Santana Cazorla-Groep, die de resterende 50% heeft gekocht van het bedrijf dat Björn Lyng heeft opgericht in de jaren 1980.
SSC.jpg img_24580.jpg                 Manuel Santana Cazorla.                                           Eustacio Lópes.
Bronnen binnen Lopesan hebben op donderdag 15 september 2016 benadrukt, dat de koop van 50% van Anfi alleen een wijziging van aandeelhouders betekent te zijn, “maar niet in het beheer,” van de groep.

Zo luidt het officiële bericht dat er geen strijd zal bestaan over de controle van de groep die Santana Cazorla heeft, die het gouden aandeel kan laten gelden, dat hij bezit en die zich bovendien belast weet met het benoemen van de algemeen directeur en de Leden van de Raad van Bestuur van de diverse filialen.

Lopesan verzekert in elk geval, “geen veranderingen in de directie te voorzien,” en dat, “men tevreden is met het beheer dat men realiseert in deze toeristische groep,” de vooraanstaande Europese beheersmaatschappij in deeltijdeigendom. Tot nu toe handelde de familie Lyng louter als financiële partner ,want de controle en het beheer werd gedaan door Santa Cazorla , en dat is de rol, zo benadrukken de bronnen, die Lopesan nu wil houden

In de praktijk echter verbiedt niemand Lopesan te proberen hun gewicht in het aandeelhouderschap van Anfi te vergroten; een maatschappij, waarvoor men zich al jaren interesseerde.

Lopesan heeft al in 2012 geprobeerd een deel van Anfi te kopen. In dat jaar heeft Lopesan via juridische weg embargo's geclaimd tegen Santa Cazorla voor het innen van 14 miljoen euro van een schuld die Anfi had aan de eigenaren van grond in Tauro en die Lopesan een jaar eerder had verworven.

De Santana Cazorla Groep trad tot Anfi toe in 2004, na het vertrek van reisorganisator TUI.
zzzislas-canariaslogo-337.jpg


De familie Lyng verkoopt haar 50% aandeel in Anfi
aan Lopesan

TRONDHEIM - donderdag 15 september 2016 - De familie Lyng heeft haar 50% aandeel in Anfi verkocht aan Lopesan. De transactie heeft op woensdag 14 september 2016 plaatsgevonden in de Noorse stad Trondheim voor een bedrag van 41,2 miljoen euro. Met in totaal 1.000 appartementen is Anfi de grootste, Europese groep in het beheer van gedeeld eigendom (timeshare).

Naast de appartementen in gedeeld eigendom, is Anfi belast met de beheersmaatschappijen in de commerciële exploitatie van twee golfbanen en het ontwikkelen van nieuwe logiesaccommodatie op percelen met een totale oppervlakte van 405.000 m² voor toeristisch en zakelijk gebruik.
adquisicio769n-ifa-canarias2-2_g.jpg
              De familie Lyng heeft haar 50% aandeel in Anfi verkocht aan Lopesan
                                                    voor 41,2 miljoen euro.
adquisicio769n-ifa-canarias1-1_g.jpg
Björn Lyng heeft Anfi del Mar eind jaren ’80 opgericht. Het complex in Arguineguín (Mogán, Gran Canaria) bestaat uit vier clubs met luxe suites, zwembaden en tropische tuinen. Na de dood van de ondernemer in 2006, heeft de familie Lyng er jaren over gedaan om het bedrijf te verkopen.
image-1-1.jpgHet complex Anfi del Mar telt 869 hoogwaardige appartementen die gegroepeerd zijn rondom een kunstmatig aangelegd strand. De appartementen hebben afmetingen vanaf 80 m², tot aan penthouses van 360 m,² die op de bovenste verdieping. Onder de dienstverlening welke men aan de deeltijd-eigenaren verstrekt, bevinden zich watersportcentra; gymnastiek-accommodatie; spa, 8 zwembaden met jacuzzi en watervallen; een winkelcentrum met 20 winkels en boetieks; supermarkten; recreatievoorzieningen; en diverse bars en restaurants.

Het Anfi Tauro complex is in 2007 geopend en telt 119 appartementen met dezelfde eigenschappen als de voornoemde, de dienstverlening welke men momenteel aan de deeltijd-eigenaren biedt zijn een 18-holes golfbaan,; een tweede, 9-holes golfbaan; zwembaden; sport- recreatie- en horecavoorzieningen. In dit gebied is, naast de bouw van nieuwe appartementencomplexen, de bouw van een spa-voorziening gepland, een winkelcentrum, en een jachthaven met 500 aanlegplaatsen.

Verklaringen Volgens de voorzitter van de Consejo de Vigilancia (Raad van Toezicht) voor de Canarisch-Duitse IFA-keten, Santiago de Armas, “veronderstelt deze verwerving een nadrukkelijke aanwezigheid te zijn in sfeer van de aan de hotellerie toegevoegde toeristische handel, en biedt deze nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden, gezien het groeipotentieel dat het nog heeft.”

Op zijn beurt heeft de Noorse ondernemer Ragnar Lyng op woensdagmiddag 14 septenmber 2016 aan het Noorse dagblad ‘Adressa’ laten weten, “dat Anfi del Mar een voorbeeldige uitvoering heeft. De IFA beheerders zijn heel professioneel en hebben voldoende kracht om verder te gaan met de ontwikkeling van kwaliteit. Als de klanten iets merken, dan is dat in positieve zin.”


De Hoge Raad  heeft  weer twee contracten geannuleerd van Anfi 'timesharing'

De  Hoge Raad heeft - ruim twee decennia nadat ze zijn  ondertekend -  de contracten uit 1998 en 1999  voor multipropiedad (meervoudig eigendom) van twee Britse burgers volledig in rechte geannuleerd die zij hadden met Anfi Resort en Anfi Sales de Las Palmas de Gran Canaria, omdat hun project en de contractduur niet was vastgesteld.

De contracten hebben geen huur geconfigureerd in de vorm zoals die is vastgelegd in de jurisprudentie als persoonlijk recht hebbend op het benutten bij toerbeurt, zegt de Hoge Raad.

Anfi-Mar_EDIIMA20150309_0813_20.jpgTwee Britse burgers hebben in 2009 de vernietiging geëist van de contracten en de teruggave van hun geld -  vele jaren nadat ze die ondertekend hadden - van £9.514,- (Brits Pond Sterling) (voor het contract uit 1998) en £8.941,- (voor dat uit 1999), steeds tegen de Sociedad Limitada Anfi (BV Anfi).

Zes jaar na die eis zullen ze het geld ontvangen, omdat het Hooggerechtshof niet het argument heeft geaccepteerd van de makelaar, dat in de contracten alle elementen vermeld staan die de wet voorschrijft.

Met betrekking tot deze zaak verklaart de Hoge Raad in haar arrest, de nietigheid van contracten buiten de bepalingen van de wet, "omdat in de jurisprudentie van de Hoge Raad, in haar interpretatie, wetten van hogere rang van toepassing zijn,” en deze aldus oplegt.
zzzzzzzislas-canariaslogo-392.jpg


De Hoge Raad bevestigt de onwettigheid van de aanbetaling welke Anfi in rekening brengt aan ‘timeshare’-klanten

MOGÁN- maandag 21 maart 2016 - De horeca-groep Santana Cazorla en de erven van Björn Ling hebben een nieuwe juridische domper opgelopen vanwege hun praktijken in de handel met deeltijdeigendom. van vastgoed. De Civiele Kamer van het Spaanse Hooggerechtshof heeft opnieuw bevestigd, dat de ontvangen aanbetalingen van time share-klanten (handel in deeltijdeigendom) gedurende de opzegtermijn -van drie maanden na ondertekening van het contract - onwettig is.

Zodoende heeft het Spaanse Hooggerechtshof in een recent arrest opnieuw gelijk gegeven aan twee klanten van Anfi Sales, de horecaonderneming van bouwbedrijf Santana Cazorla en de erven Björn Ling.
img_33589.jpgDe eisers hebben op 14 januari 2008 een contract ondertekend met de Canarisch-Noorse  Groep voor de verwerving van het recht op het gebruik van het complex  Club Puerto Anfi, gelegen in het Zuiden van Gran Canaria, gedurende week 14 van de oneven jaren.
Voor de opzegtermijn welke de - momenteel van kracht zijnde - Wet 42/1998 stelt, heeft Anfi via en derde trustmaatschappij  £780,= (Pond Sterling) (Plm. €1.000,=) geïncasseerd. In hun eis verlangt men de teruggave van het dubbele van dit bedrag en van het bedrag dat men betaald heeft voor het contract: £7.0150,= (bijna €9.000,=).

De aanspraken van de klanten zijn in eerste instantie -  in juni 2011 - afgewezen  door de  Kantonrechter  in San Bartolomé de Tirajana. maar zijn - in mei 2013 - door de Arrondissementsrechtbank van Las Palmas gedeeltelijk aanvaard, het Hof heeft in het - door de eisers ingestelde - hoger beroep, Anfi Sales veroordeeld tot terugbetaling van het in rekening gebrachte voorschotbedrag van £7.0150,=, vermeerderd met de wettelijke rente.

In hun hoger beroep in cassatie bij de Hoge Raad, heeft Anfi Sales, met betrekking tot de betaling van de voorschotten op de contracten, het bestaan aangevoerd van tegengestelde jurisprudentie van de Arrondissementsrechtbank van Las Palmas .

Het bedrijf heeft benadrukt, dat het door de Kamer van de Arrondissementsrechtbank verdedigde standpunt botst met eerdere uitspraken van de andere twee Kamers  die het verbod uitgesloten hebben van veronderstelde aanbetalingen aan een derde trustmaatschappij.

De Civiele Kamer van het Hooggerechtshof  verwijst naar  haar vonnis dat men daartoe heeft uitgesproken in een oordeel, dat gedicteerd is op 20 november 2015, waarin men concludeert dat de van kracht zijnde wetgeving op het moment van ondertekening van het contract hetzelfde bereik heeft als de nieuwe wet, die van 4/2012, welke de sector reguleert en die op nadrukkelijke wijze het verbod bevat van het innen van aanbetalingen welke men overmaakt naar derden.

“Deze verwijzing betekent geen nieuwigheid te zijn ten opzichte de voorgaande regeling van de materie in de  Wet  van 1998 en niets daarvan  blijkt  in de uitleg daarover in het voorwoord ervan, wat logisch zou zijn als het om een substantiële wijziging zou gaan -  maar men  komt eenvoudigweg  tot  het oplossen van de twijfels over de kwestie welke men in de praktijk heeft doen ontstaan,” zo zeggen de rechters.

De door de Canarisch-Noorse horeca-groep bestreden uitspraak heeft al gewaarschuwd, dat het overmaken van bedragen vóór de ondertekening van het contract en in de opzeggingstermijn via een derde, “het bespottelijk tarten zou zijn van de beperking  op aanbetalingen die daarin (de Wet 42/1998) zij voorgeschreven; “een stelling, die het Hooggerechtshof deelt.”  Om die reden, heeft het Spaanse Hooggerechtshof ook niet de buitengewone zaak in cassatie toegewezen, welke met beroep op procedurele inbreuk is ingediend door Anfi Sales.

Het bedrijf van Santana Cazorla en de erven van Lyng had kunnen begrijpen, dat men een vergissing heeft begaan in de waardering van een, van in de zaak aangedragen document; een informatief schrijven, waaruit men de toezegging van Anfi kan opmaken, “vooraf geen enkele betaling te innen,” en dat specifiek weergeeft, dat de overmaking gedaan zou zijn naar de rekening van een derde trustmaatschappij en dat dit voorschot alleen wordt betaald wanneer de opzegtermijn verstreken zou zijn.

Bovendien, heeft men benadrukt, dat, in geval dat het contract geannuleerd zou zijn, de aanbetaling teruggegeven zou zijn aan de klant. De Kamer van de Arrondissementsrechtbank heeft afgezien van dit document omdat het haar geen inzicht in deze zaak heeft verstrekt.

Het vonnis van het Hooggerechtshof legt Anfi ook de betaling van de proceskosten op.
zzzzzzzislas-canariaslogo-324.jpg


De Ombudsman waarschuwt voor ‘ernstige’ gevolgen als men het ‘timesharingannuleert

CANARISCHE EILANDEN - donderdag, 4 februari 2016 - De Diputado del Común (Ombudsman) Jerónimo Saavedra, heeft blijk gegeven van zijn bezorgdheid over de “juridische onzekerheid’ bij de bezitters, en de ‘ernstige schending’ welke de annulering van time share-contracten met zich mee kan brengen voor de overheidsschatkist.

Dat heeft de Ombudsman laten weten op grond van diverse vonnissen van het Hooggerechtshof in de afgelopen jaren, waarin men de rechten vernietigt die zijn verkregen door oneindigheid voor het benutten van deeltijd-eigendom met toeristische doeleinden; een model, dat ook wel bekend staat als: time sharing.
img_32547.jpg

                                De Canarische Ombudsman, Jerónimo Saavedra.
Saavedra komt daarmee, naar aanleiding van een klacht die is gepresenteerd aan de Ombudsman over deze materie, en - bovendien - naar aanleiding van diverse consulten die hij daarover heeft gehad met burgers.

Daarmee waarschuwt hij voor de situatie van juridische onzekerheid, met de mogelijke economische en financiële nasleep, en consequenties voor toeslagen, belastingteruggave en kosten, plus andere zaken die zich voor kunnen doen als gevolg van de uitvoering van dergelijke  contracten.

Ook waarschuwt de Ombudsman voor de ernstige schending van de overheidsschatkist en terugkeer naar de situatie van vóór de toekenning van de contracten; nadelen en schade, waarvan het bedrag zeer hoog kan zijn als ze ongeldig worden verklaard, zo verzekert  Saavedra.

De Diputado del Común (Ombudsman), Jerónimo Saavedra, stelt dat het een kwestie is van ‘groot belang’ op de Canarische Eilanden, gezien de relevantie van deze modaliteit in de toeristische sector op de eilanden. Van de 302 time share-complexen die er zijn in Spanje, zijn er 128 op de Canarische Eilanden. In geheel Spanje zijn er ongeveer 715.000 houders in deeltijd-eigendom, van wie ongeveer 623.000 buitenlanders.

Investering terugbrengen naar het  land van herkomst
Deze industrie genereert in Spanje ruim 18.300 rechtstreekse arbeidsplaatsen en heeft een economische uitwerking (direct en indirect) van 1,6 miljard euro, met een investering door de deeltijd-houders van nagenoeg 15 miljard euro, bijna 1,5% van het Bruto Binnenlandse Product (BBP), voornamelijk gefinancierd door buitenlanders; “investering, die ze zouden kunnen terugbrengen naar hun land van herkomst.”

Op Canarias zijn 14.000 onderkomens in deeltijd-eigendom, met 57.874 hotelbedden en een bezettingsgraad van 81,1% wat goed is voor 10.000 rechtstreekse arbeidsplaatsen.
In 2013 bedroeg de gemiddelde besteding per eigenaar €45,20 per dag bij een gemmidelde verbijfsduur van 11,6 dagen.

Jaarlijks komen op deze wijze 1,3 miljoen toeristen naar de Canarische Eilanden, ruim 10% van het toerisme dat de Eilanden per jaar ontvangen, volgens de gegevens die zijn aangeleverd door Resort Development Organisation, in lijn met de National Association of Timeshare en het Canarische Instituut voor de Statistiek  .

Beperking tot 50 jaar
De Ombudsman merkt op, “dat de vonnissen van het Hooggerechtshof zich baseren op een interpretatie waarbij men negeert, dat de vastgoed-complexen of regelingen bestonden voorafgaand aan de Ley sobre el derecho de aprovechamiento por turnos de bienes inmuebles de uso turístico y normas tributarias  (Wet op het recht van het toeristisch benutten van vastgoed in deeltijd (time share) en fiscale regelgeving),  waarin men niet voor onbepaalde tijd kan overdragen, maar met een beperking van een periode van 50 jaar.”

Het rapport van de Parlementaire Commissaris (de Ombudsman) stelt, na analyse van de juridische tekst, dat deze door de Hoge Raad gekozen aanpak niet volledig overeenstemt  met  de wet, en gaat ervan uit dat de wetgever, "de bestaande rechten zou willen garanderen en zekerheid wil geven voor de bestaande regelingen, en tegelijkertijd de positie van de consument wil versterken.

"Tegelijkertijd benadrukt de Ombudsman dat de Wet de legale en de juridische zekerheid wil versterken bij notarissen en eigendomsregisters, door de eerstgenoemden de regeling op te leggen dat men dit vastlegt in een openbare akte, en de publicatie ervan garandeert door middel van  toegang tot het Eigendomsregister.

Jerónimo Saavedra verduidelijkt, dat na de Wet veel notarissen en eigendomsregisters de inschrijving toekenden van escrituras (akten) aangepast op de genoemde wettelijke bepaling- volgens de bestaande regeling voorafgaande aan de wet - toekennende, dat toekomstige weken, of bepaalde perioden in een jaar, welke men zou verkopen, voor onbepaalde tijd zouden zijn.

De Ombudsman voegt bovendien toe, dat de notarissen veel contracten hebben toegekend met betrekking tot het benutten van logies in deeltijd  waarin deze wordt geconfigureerd met een termijn of een karakter met open einde, dat wil zeggen met meer dan de veronderstelde 50 jaar.

Om die reden heeft de Diputado del Común (Ombudsman) een resolutie doen uitgaan naar de directeuren-generaal van de Registers  en naar het Notariaat of die, in het licht van de huidige wetgeving, een oplossing mogelijk kunnen maken voor deze operatie voor onbepaalde tijd, en dat men zich te houden heeft aan de tijdsbeperking van maximaal 50 jaar

Jerónimo Saavedra concludeert met zich af te vragen, “waarin de juridische zekerheid zich bevindt, die - gegeven door deze twee hoogwaardige beroepsgroepen van het Recht - te maken heeft met gerechtelijke uitspraken die de nietigverklaring van contracten dicteren waarin men heeft ingegrepen en die men heeft weergegeven in het toepasselijke Registro de la Propiedad (Eigendomsregister).”
zzzzzzzislas-canariaslogo-127.jpg


Twee uitspraken veroordelen Anfi tot het terugbetalen aan timesharing’-klanten van: onwettig geïnde aanbetalingen 

GRAN CANARIA - zondag 29 november 2015 - Het Hooggerechtshof verplicht de Canarisch-Noorse toeristische Groep tot het aan klanten terugbetalen van €13.600,= en de Arrondissementsrechtbank verplicht tot terugbetaling van €49.181, aan klanten.

Aanbetaling voor gebruik van panden bij toerbeurt
Twee recente uitspraken, een van het Hooggerechtshof, en een andere van de Arrondissementsrechtbank van Las Palmas, hebben de bedrijven van de Canarische-Noorse toeristische bedrijvengroep Anfi veroordeeld tot het terugbetalen aan timesharing-klanten (klanten voor meervoudig eigendom, ofwel gebruik van panden bij toerbeurt) van aanbetalingen die zijn gedaan voor de rechthebbende periode op verblijf, en wel binnen drie maanden na ondertekening van het contract.
anfi.jpg
In de meest recente uitspraak - gedaan vrijdag op 20 november 2015 - heeft de Civiele Kamer van het Hooggerechtshof de uitspraak bevestigd van de Arrondissementsrechtbank van Las Palmas die het vonnis heeft herroepen van het Kantongerecht van San Bartolomé de Tirajana, waarin de bedrijvengroep van Santana Cazorla en de erven Bjorn Ling vrijuit gingen. De uitspraak van de Hoge Raad verplicht Anfi tot het terugbetalen aan Britse toeristen van £9.959,- (het Britse Pond Sterling, wat aanvankelijk een gewichtsmaat was) (€13.600,=).
bemoediging-41-728.jpg good.pngAanbetaling
De eisers hebben in januari 2005 een contract ondertekend voor het gebruik in meervoudig eigendom van een appartement in de Anfi Beach Club. Alvorens te ondertekenen hebben zij £1.450,- (€2.062) aanbetaald. De overige £8.100,- (€11.523,=) hebben ze in maart 2005 betaald, binnen de wettelijk vastgestelde bedenktijd, waarbinnen men kan beslissen het contract te ontbinden; een actie, die ze hebben uitgevoerd en die door Anfi is geweigerd, wat aanleiding was om naar de Rechtbank te stappen.

De veroordeling door het Hooggerechtshof bevestigt de onvoorzichtigheid in het innen van de aanbetalingen en ontkracht de door Anfi aangevoerde argumenten, die als verdediging heeft aangevoerd, dat de klanten niet onmiddellijk deze bedragen betaald hebben, maar via een fiduciair (vertrouwenspersoon); en, dat er - wat dit betreft - andersluidende jurisprudentie is van de Arrondissementsrechtbank van Las Palmas.

De Kamer heeft laten weten, dat het contract tussen de klanten en de Anfi-Groep is ondertekend zonder tussenkomst van enige fiduciair (vertrouwenspersoon/bemiddelaar), waardoor de kamer begrijpt, dat het toestemmen in de betaling door een derde persoon, “het tolereren zou zijn van een absurde aanfluiting voor de beperking van aanbetalingen.”

Anderzijds heeft Anfi beweerd, dat de nieuwe wet op het gebruik bij toerbeurt - goedgekeurd in juli 2013- al ‘nadrukkelijk’ het verbod op elke aanbetaling bepaalt, wat - naar hun oordeel- betekent, “dat er voorheen ‘niet’ een dergelijk verbod heeft bestaan.”.

De Kamer heeft daarop geantwoord, dat op dit concrete punt de nieuwe wetgeving geen enkele nieuwigheid bevat met betrekking tot de geldige wetgeving op het moment van het vaststellen van het akkoord- de wet van 1998 - en dat, daarom, deze hetzelfde bereik heeft.
tumblr_mj99ox2l481qll5dxo1_500.jpgDe veroordeling van 30 september 2015
De tweede veroordeling,  die van de Arrondissementsrechtbank van Las Palmas, dateert van 30 september 2015 en bevat nagenoeg dezelfde terminologie als die van de Hoge Raad: vernietigt de drie contracten voor meervoudig eigendom met Anfi Sales, Anfi Resorts en Anfi del Mar, en veroordeelt deze bedrijven van de toeristische groep tot terugbetaling aan klanten van in totaal £34.571 (€49.181,=).

In dit geval heeft Anfi betoogd, dat de wet van 1998 slechts voorziet in de mogelijkheid om de overeenkomst binnen drie maanden te beëindigen, “ongeacht het bedrag van de betaling," en bovendien erop aan te dringen, dat men de aanbetaling doet via een derde - fiduciair (vertrouwenspersoon) - en, dat de groep dat bedrag uitsluitend heeft ontvangen, ‘toen de bedenktijd al verstreken’ was.”

Het Hooggerechtshof benadrukt in de uitspraak, dat Anfi niet heeft ontkend:
- dat men de betaling zou hebben gedaan,
- dat de vertrouwenspersoon geen derde is; en,
- “dat het betalingsbeleid - met een verbod op voorschotten - bespottelijk is.”´

Bovendien, is men het met de eisers eens, dat de toeristische groep geen informatie heeft verstrekt over het object en over de looptijd van het contract.

Er moet aan herinnerd worden, dat in juli van dat jaar het Hooggerechtshof levenslange verkoop voor onwettig heeft verklaard in de toeristische handel van timesharing, juist met een veroordeling van de Anfi-Groep wegens inbreuk op de Wet die van kracht is sinds 1998 en verplicht tot deeltijdverkoop van tussen de 3 en 50 jaar en niet tot in de eeuwigheid.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-235-13.jpg 


De alliantie tussen
 Sol Meliá en de Anfi Group
levert voordeel op voor ruim 60.000 toeristen

De overeenkomst vergroot het logiesaanbod  voor
de leden van beide ketens

CANARISCHE EILANDEN - zondag 25 oktober 2015 - De alliantie die de Anfi Group en Sol Melía Vacation Club hebben gesloten met het doel hun bedrijfsvoering te versterken komt ten goede aan ruim 60.000 toeristen. Met akkoord tussen beide groepen wil men het logiesaanbod vergroten voor hun leden door hen de mogelijkheid te bieden, te genieten van de complexen van beide ketens. Het samenwerkingsakkoord dient om de bedrijfsvoering te versterken waarvan zowel Sol Melia Vacation Club, evenals  Anfi voordeel van hebben

Deze mogelijkheid, waartoe uitsluitend leden toegang hebben van de Anfi Vacation Club en van Club Meliá, heeft een looptijd van een jaar, zo staat in de voorwaarden van het akkoord.
alianza-sol-1.jpgMet deze alliantie kunnen, in een eerste fase van het akkoord, de klanten van Anfi logeren in vier hotels van Club Melía:
- CM Gran Meliá ‘Palacio de Isora (Tenerife),
- CM Meliá ‘Salinas (Lanzarote),
- CM Meliá ‘Tamarindos (Gran Canaria),
- CM Meliá Marbella ‘Banús (Málaga),

In een volgende fase kunnen de leden van Anfi ook reserveren op Club Melía-bestemmingen in de rest van de wereld.<

1359570103815.jpg anfi_dreams_what_are_yours.png
José Luis Trujillo, algemeen directeur van de Anfi Group
Timeshare biedt een toegevoegde waarde voor de sector en voor de plaatselijke economie. Het is een generator voor werkgelegenheid - alleen Anfi levert al werk voor 1.000 medewerkers - en welvaart, omdat time sharenada incluido’ (‘niets inbegrepen’) is, waardoor de toeristen zich verplicht zien buiten de logiescomplexen te consumeren, aldus de algemeen directeur van de Anfi Group, José Luis Trujillo. Een beleid dat rechtstreeks ten goede komt aan de economie van de gemeente
   rdo-logo.png

Resort Development Organisation
Bovendien is Canarias voor de methode, ook wel timesharing genoemd, een van de meest actieve locaties. Op de eilanden, met een totaal van 128 logieseenheden, concentreert zich ruim 59% van het aantal deeltijd-complexen van Spanje, waar 243 complexen met deze methode werken, aldus de gegevens van de Resort Development Organisation (RDO) (zie: http://www.rdo.org).

Deeltijd-eigendom functioneert alleen als men een standaard van maximale luxe biedt tegen voor de klant aantrekkelijke prijzen. De voordelen voor een time share-complex bestaan ook uit het kunnen behalen van een bezettingsgraad van gemiddeld 90%, het is een segment dat perfect te combineren is met de traditionele handel in de hotellerie en is helemaal geen concurrentie.

solmelia-logo.gifClubMelia255aaa.pngWat betreft de alliantie tussen Anfi en Club Meliá, “is het de bedoeling van Anfi, het vakantieaanbod uit te breiden voor onze klanten, met versterking van de Club Melìa en aan onze leden de kans te bieden, te genieten van andere logies accommodaties met hetzelfde kwaliteitsniveau als die wat geboden wordt in de Anfi-complexen,” legt de algemeen directeur van de Anfi Group uit. In die zin verzekert Trujillo, “we sluiten een overeenkomst met een partner die voldoende bewezen heeft wereldwijd een referentie te zijn.”

Feit is, dat de leden van Club Meliá kunnen rekenen op de reputatie en de ervaring van Meliá Hotels International. Deze clubs zijn voornamelijk actief in Spanje, México, Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek en Panamá. Bovendien is het uitgangspunt van deze samenwerkingsovereenkomst, dat de leden van Anfi en van Club Melía kunnen genieten van het beste aanbod met een gedifferentieerde dienstverlening in luxe-verblijfaccommodaties .

“De Club Melía biedt onze leden ruimte van het hoogste niveau en dat laat een klant niet koud. Tegelijkertijd kunnen de leden van de Club Meliá genieten van de uitstekende kwaliteit en dienstverlening van de Anfi-complexen,” zegt Trujillo.

De verblijfsduur is minimaal een week, maar men kan deze periode verdelen over diverse korte verblijven. “Met deze strategische zet, biedt Anfi aan haar klanten exotische bestemmingen, luxe suites, exclusieve dienstverlening, en onvergetelijke ervaringen tijdens hun vakantie; net, zoals men die tegenkomt in de Anfi hotels,” zo merkt Trujillo op.

En over geld práát je niet… dat héb je!
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-68.jpg 


Hooggerechtshof verklaart
eveneens  een contract van de Anfi-Groep
- voor levenslang meervoudig-eigendom -
voor onwettig 

De Hoge Raad heeft een beroepszaak geaccepteerd van de
Canarisch-Noorse onderneming wegens procedurele inbreuk
maar past een nieuwe doctrine toe op de kwestie

CANARISCHE EILANDEN - maandag 27 juli 2015 - De Hoge Raad heeft opnieuw klanten van de Canarisch-Noorse horeca-maatschappij Anfi Sales SL in het gelijk gesteld. Het gaat om klanten van horeca-maatschappij die als besloten Vennootschap (BV) is opgericht door wijlen Bjorn Ling en die momenteel geleid wordt door diens erfgenamen en de Grancanarische bouwondernemer Santiago Santana Cazorla.

Genoemde klanten hebben jaren geleden Anfi Sales SL aangeklaagd wegens het niet voldoen aan gestelde termijnen - van tussen de drie en vijftig jaar - in de overeenkomsten voor meervoudig eigendom, of gebruik in deeltijd - bekend in de horeca als timesharing – zoals is bepaald in de sinds 1998 van kracht zijnde Wet, omdat men is doorgegaan met het aangaan van contracten met een levenslange looptijd.
img_29501.jpg                                                       Anfi in de bocht.
De uitspraak veroordeelt Anfi Sales tot het aan een Brits echtpaar betalen van £7.370 of een equivalent daarvan in euro’s met als valutadatum de dag waarop de aangifte is gedaan welke in eerste instantie in 2011 is afgewezen door de Rechtbank in San Bartolomé de Tirajana, maar is toegekend door de Arrondissementsrechtbank in de provincie La Palmas bij vonnis van mei 2013.

Nu is dit het Hooggerechtshof dat de eensluidende leerstelling aanmerkt in haar arrest van 15 januari 2015; waarbij wordt aangehouden, dat alle contracten illegaal zijn verklaard na de toegepaste inwerkingtreding van de wet 42/1998 op clausules voor onbepaalde tijd, of zelfs levenslang, die in strijd zijn met wetgeving welke bepaalt, dat de contractlooptijd moet worden vastgesteld op maximaal vijftig jaar.

Nieuwigheid
De nieuwigheid in deze voor het advocatenkantoor Ceballos-Navarro gunstige uitspraak, in de verdediging van klanten van de Canarian Legal Alliance, bestaat eruit dat het Hof de beroepszaak heeft toegekend van Anfi tegen het arrest van de Arrondissementsrechtbank - dat hen in hoger beroep in tweede instantie had veroordeeld voor een procedurele schending, ,beschouwd had kunnen worden en ook van invloed zijnde op de exploitant van de panden, Anfi Sales.

Uniformering van de doctrine
Echter met de vernietiging - om deze reden van cassatie - van het arrest van het Provinciale Hof, heeft het Hooggerechtshof de verplichting aangevoerd, om op  grond van de zaak in te gaan en met de toepassing van sub zeven van de zestiende Slotbepaling van de Wet op de Burgerlijke Rechtsvordering, heeft het Hooggerechtshof besloten om zélf het geschil op te lossen, door toepassing van de uniformering van de leerstelling in de procesvoering.

Uitspraken
De uitspraak van 17 juli 2015 - na de stemming en het oordeel van 1 juli 2015 door de rechters Marín Castán, Salas Carceller en Arroyo Fiestas - verklaart de volledige afwezigheid van de specifieke duur in de contracten voor gedeeld gebruik: "Elke houder die dat zou willen, zou na ondertekening van de akte van acceptatie, de deeltijd moeten kunnen doorverkopen als timeshare recht, overeenkomstig de regeling voor beschikbare periodes volgens de eisen van deze Wet, waaronder - met betrekking tot de looptijd - het bepaalde in artikel 3, hoofdstuk 1.

En de uitspraak van januari 2015 - waarnaar deze nieuwe van de negende juli verwijst - gaat verder: “De in hoger beroep gegane eiser Anfi Sales SL heeft dat in dit geval niet gedaan, zoals men dat ook niet heeft gedaan - volgens de overweging van de uitspraak waarin wij naar beide hebben verwezen - zich daarbij erop beroepend, dat de nieuwe wetgeving hen niet voldoende dekking heeft gegeven, waardoor, bij verkoop, met de Wet al van kracht zijnde, de deeltijd nog steeds niet overdraagbaar was, met als schending het niet respecteren van de tijdregeling welke is vastgesteld in de wetgeving.”

Betaling van de proceskosten
Om die reden heeft de Kamer het contract tussen eiser en gedaagde - van 1 november 2004 - vernietigd, waarbij op de eerste plaats men Anfi veroordeelt tot betaling van de proceskosten van dit hoger beroep, wegens het ontbreken van bewijs van de acceptatie-akte.
1-AAAAislas-canarias-kopie-272.jpg 


Jurisprudentie: Hof van Las Palmas
past het nieuwe arrest toe tegen
‘levenslange verkoop’ in  ‘timesharing

De Kamer heeft nog eens twee contracten nietig verklaard 
van
de Canarisch-Noorse horeca-ondernemersgroep ‘Anfi’
wegens de ontbrekende specificatie van voorwaarden
 en contractduur voor het object

GRAN CANARIA - donderdag 7 mei 2015 -  De Audiencia Provincial de Las Palmas (Arrondissementsrechtbank van Las Palmas) heeft twee - door de Canarisch-Noorse horeca-ondernemersgroep in timesharingAnfi Sales SL,’ met particulieren ondertekende  contracten- nietig verklaard, met de toepassing van het nieuwe arrest wat in januari 2015 is uitgesproken door de Hoge Raad, wat de bedrijven voor vakanties in deeltijdeigendom verplicht, de contractduur in jaren te vermelden, en niet levenslang als het specifieke doel in het contract, als overeenkomst tussen partijen, met het preciseren van de periode in het jaar, plus het concrete gebruik van het pand.

Met de uitspraak van 28 april 2015 heeft de Kamer, die is voorgezeten door rechter Emma Galcerán - met de nietigverklaring van het contract van 26 maar 2006 voor het gebruik van een week per jaar van een suite in ‘Club Monte Anfi’, in Mogán - de beslissing bevestigd van het Kantongerecht in San Bartolomé de Tirajana, dat de groep die wordt voorgezeten door de Canarische ondernemer Santiago Santana Cazorla aan de eiser, Arne Lokken, het bedrag van €18.946,86 moet terugbetalen, plus de wettelijke rente vanaf de datum waarop de eis is ingediend, 28 juni 2013, via het advocatenkantoor ‘Legal Alliance’, dat is gevestigd in het Zuiden van Gran Canaria.
geardiary-microsoft-time-to-share-700x433-large_large.jpgimages-48-1.jpg

Op dezelfde datum heeft men ook twee andere cliënten van ‘Canarian Legal Alliance’ in het gelijk gesteld, Inngunn Justlar en Kenneth Storebo, welke uitspraak is gedaan door de Kantonrechter ten gunste van dezelfde juridische partij in het Zuiden van Gram Canaria, wat deels bevestigt: de verplichting tot het terugbetalen van €23.989,14; behalve de pretentie van de eiser, het dubbele bedrag te ontvangen van de contractprijs, vanwege het door Anfi niet nakomen van het wettelijke verbod op het innen van aanbetalingen.
fraud2.jpgavoid_large-1.gif

De magistraten funderen de afwijzing van het door Anfi ingestelde hoger beroep op het oordeel van 15 januari 2015 door de Kamer van het Hooggerechtshof wat het arrest voor vol recht verklaart en dat bovendien de al bekende levenslange verkoop van het vakantieproduct timesharing, illegaal verklaart, voor de eis die is toegekend aan het advocatenkantoor van Miguel Rodríguez Ceballos, in Arguineguín, en omvat ook een ander proces in Barcelona, waarin het contract nietig is verklaard vanwege het ontbreken van het object, zoals de wet bepaalt bij het benutten in deeltijd, van kracht sinds 1998 en vaak wordt geschonden door ‘timesharing’-bedrijven
20071031143823-blind-justice.jpgDe Canarische Kamer erkent het in januari 2015 door het Hof verklaarde, dat het navolgende bepaalt: "In de juridische regeling welke is ingesteld bij wet 42/1998 van 15 december over de rechten van het bij toerbeurt benutten van vastgoed voor toeristisch gebruik, en het ontbreken van de bepaling in het contract voor de logiesaccommodatie geeft de nietigheid van de betreffende overeenkomst aan, zoals bepaald in artikel 1.7 in combinatie met 9.1.3º van de genoemde Wet. "

Het ontbreken van het object blijft bevestigd in het vierde juridische fundament: “Het contract bevat niet het door de wet voorgeschreven object en maakt daarmee inbreuk om de dwingende regelgeving van artikel 9.1, hoofdstuk 3, van de Wet 42/1998, volgens welke het contract noodzakelijkerwijs , “de omschrijving van het pand, de ligging en het logies waarop het recht wat van toepassing is moet bevatten, met de nadrukkelijke verwijzing naar de geregistreerde gegevens wat het doel van contract is, met het aangeven van de dagen en tijdstippen waarop dit begint en eindigt.”

En voegt toe: “De wet 42/1998 geeft geen dekking aan andersoortige contracten als het tegenwoordige waarin men niet het logies aangeeft waarop het van toepassing is; overeenkomstig wat wordt beschreven door het bepaalde in artikel 1255 van de Código Civil (het Burgerlijk Wetboek) ter verdediging van de rechten van de consument. Die vereiste is ook vervat in artikel 30.1.3 van de nieuwe Wet 4/2012, van 6 juli, die geldt voor dergelijke contracten.”

Zodoende komt de verkoop - van het genoemde drijvende systeem, dat hetgeen is wat men niet bepaalt in het contract, noch het appartement, noch de week waarin de koper recht heeft het te gebruiken- voort, uit een illegale handelwijze; net zoals de levenslange verkoop, welke niet is gefixeerd op termijnen van 3 tot 50 jaar.
naamloos-31.png Patalavaca4_730x355.jpg
foto-5_3.jpg

Het Hof is tot bevestiging van dat gedrag gekomen, afwijkend van de regelgeving door Anfi Sales: “In het contract in kwestie is volgens de Hoge Raad de suite "zwevend”, wat niet voldoet aan de noodzakelijke eisen, van precisie en specificatie van de behuizing welke wordt gedekt door het contract (artikel 9.1. deze 3 van wet 42/1998), zodat het bedrijf het object bepaalt in het door de wet voorziene. Overeenkomstig de verklaarde jurisprudentie, heeft men de nietigheid van de betrokken overeenkomst te bevestigen […]”

En bovendien geeft men aan, “dat de clausules 2 en 3 van de Voorwaarden in het Contract voor Aansluiting bij Club Monte Anfi (bladzijde 291 en volgende) onvoldoende zijn voor het begrijpen van het in betreffende verblijfscontract aangegeven object.”

kleurlogoCanarias.png


Timesharing:
Een rechter in San Bartolomé annuleert een andere ‘verkoop voor levenslang deeltijd-eigendom’

CANARISCHE EILANDEN-  dinsdag 7 april 2015 -  Het vonnis volgt het arrest van de Hoge Raad in de veroordeling van de Anfi-Groep - voor het ondertekenen van een contract in deze modaliteit van toeristische handel, met een langere duur dan is toegestaan in de wet (50 jaar).

De jurisprudentie van de Hoge Raad over de illegaliteit van de levenslange verkoop in de toeristische handel die bekend staat als timesharing (deeltijdeigendom van onroerend goed) begint toegepast te worden in de hiërarchisch lagere rechtbanken.
anfigroup.jpg             Het complex van  de Anfi-Groep bij het Tauro-strand. (Zuid Gran Canaria).
Een vonnis van de Rechtbank in San Bartolomé de Tirajana heeft het op 1 februari 2001 door een Brits echtpaar ondertekende contract geannuleerd waarmee het bedrijf een appartementencomplex in San Agustín beheert, in het Zuiden van Gran Canaria, omdat men daarmee een overeenkomst heeft gesloten die 96 jaar zou duren; een periode, die langer is, dan wat de Ley (Wet) 42/1998 toestaat, die dit fixeert op 3 tot 50 jaar.
img_27333.jpgOok het contract voor een  gedeeld eigendom in San Agustín - gemeente San Bartolomé de Tirajana (Zuidoost Gran Canaria) - is door de Rechtbank geannuleerd.
De ondernemingen Anfinpan S.L. en Hotetur Vacation Club S.L. zijn de gedaagden in dit proces na het absorberen van de activiteit van Airtour Sales, dat de maatschappij was die de inwerkingtreding van die regel na de koop parafeerde. De tweede genoemde is niet op het proces verschenen en bij verstek veroordeeld, en zo moeten de beide maatschappijen gezamenlijk het volledige bedrag, plus rente, terugbetalen aan de Britse klanten, dat ze geïnd hebben na het ondertekenen van het contract - er is een serie aanbetalingen gedaan terwijl de bedenktijd van drie maanden nog niet was verstreken. Ook zijn de maatschappijen veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.

Het vonnis, dat gedateerd is op 25 maart 2015, verwijst inhoudelijk naar de beslissing van de Civiele Kamer van de Hoge Raad, de Anfi-Groep - die eigendom is van de Grancanarische ondernemer Santiago Santana Cazorla en de erfgenamen van de Noor Bjorn Lyng - te veroordelen tot terugbetaling aan een klant van bijna 350.000 Noorse Kronen of een equivalent daarvan in Euro’s (plm. 40.000) door het illegaal verklaren van de levenslange verkopen in dit handelsmodel.

De magistraat van de Rechtbank in San Bartolomé de Tirajana, Mariano López Molina, stelt dat, hoewel de uitspraak van de Hoge Raad nog geen jurisprudentie heeft opgeleverd, er wel een relevant criterium is gevestigd waarmee de overige Rechtbanken rekening moeten houden.

Het advocatencollectief Garrigues, dat zowel in dit proces de Anfi-Groep, evenals Anfipan vertegenwoordigt, heeft om een verduidelijking gevraagd over het vonnis van het Hof; wat - naar de mening van de magistraat López Moreno - “weinig kans van slagen heeft,” net zoals de aankondiging van het in cassatie gaan bij hogere Rechtbanken.

Als men naar het Grondwettelijke Hof wil gaan, zo merkt de rechter in zijn schrijven op, “moet men schending van een fundamenteel recht weerleggen.” In geval men besluit zich te wenden tot het Europese Hof van Justitie ,“lijkt het discutabel,” dat dit orgaan in zal gaan op het beoordelen van het geschil, gezien de bevoegdheden die het Europese Hof heeft.

De vertegenwoordiging van de timesharing bedrijven probeert zich te beroepen op een clausule in de overgangsbepalingen van de wet 42/1998 voor het aanhouden van levenslange contracten. Dat artikel biedt de mogelijkheid, om een akte aan te passen aan de nieuwe wetgeving, “met de uitdrukkelijke verklaring voor onbepaalde tijd binnen een zekere termijn.” De Spaanse Hoge Raad heeft echter geconcludeerd, dat dit uitsluitend toegepast kan worden voor de contracten die afgesloten zijn voor het in werking treden van de wet in 1998 en niet op de contracten die daarna zijn afgesloten.

De Hoge Raad heeft ook andere argumenten van Anfipan verworpen.
images-48.jpg

                     Contact:  https://www.canarianlegalalliance.com/legislation.php
Miguel Rodríguez Ceballos - advocaat van het advocatenkantoor Ceballos y Navarro in Arguineguín, die namens het advocatencollectief Canarian Legal Alliance de belangen van de Britse cliënten heeft verdedigd, “bevestigt, dat de draagwijdte van het arrest van de Hoge Raad veel verder gaat dan alleen voor de Anfi-Groep; en toegepast kan worden op de gehele sector die - nadat de Wet in 1998 van kracht is geworden - nog levenslange contracten heeft verkocht, of verkoopt.”
untitled-113.png contr2.png

Voorgeschiedenis
Zie voor de eerder bij lagere Rechtbanken voor hun cliënten gewonnen processen in timeshare zaken de (Engelstalige) internetpagina van het advocatencollectief Canarian Legal Alliance (CLA): http://canarianlegalalliance.com/news/tag/timeshare-court-case

CLA vertegenwoordigt cliënten in geheel Spanje, dus als men van mening is, misleid - en dus  er ingeluisd - te zijn; neem contact met dit advocatencollectief op!

Zie:  https://www.canarianlegalalliance.com
kleurlogoCanarias.png


Hoge Raad dwingt de Timeshare-sector tot heroverweging

CANARISCHE EILANDEN - maandag 6 april 2015 - Duizenden bezitters van Timeshare-aandelen op de Canarische Eilanden hebben waarschijnlijk met grote belangstelling het proces gevolgd, dat onlangs voor de Hoge Raad in Madrid heeft plaatsgevonden. Volgens dat arrest kunnen talrijke overeenkomsten nietig verklaard worden.

De uitspraak is gedaan in het proces dat de Noorse Tove Irene Grimsbo heeft aangespannen tegen een van de bekendste Timeshare complexen op Gran Canaria. Men had haar twee oneigenlijke Timeshare-aandelen in het Anfi complex verkocht. Wat naar haar mening een schending van de wet vormt.
45037-1427877533-1000051.jpg                                      Een van de Anfi-complexen, gezien vanuit zee.
Volgens Grimsbo heeft het Anfi-verkoopteam onrechtmatig gehandeld. En dat op meervoudige wijze. Enerzijds door verkoop van een levenslang-contract en anderzijds door een overeengekomen geldbedrag te innen voor het verstrijken van de bedenktijd.

Deze bedenktijd van drie maanden moet klanten beschermen, als ze niet voldoende, of verkeerd, zijn voorgelicht en daardoor onder valse voorwendsels een contract hebben afgesloten.

Samen met haar - ondertussen overleden,- echtgenoot heeft Tove Irene Grimsbo in december 2000 en in maart 2001 vakantieaandelen gekocht in de complexen ‘Puerto Anfi’ en ‘Monte Anfi’

Vervolgens heeft Grimsbo ter plaatse, voor de Rechtbank in San Bartolomé de Tirajana, in oktober 2009 de nietigverklaring geëist van haar destijds gesloten overeenkomst.

Grimsbo’s redenering was gebaseerd op de schending van de Timeshare Wet 42/98, welke Spanje in december 1998 in heeft laten gaan, om de Spaanse wetgeving in overeenstemming te brengen met de Europese.

Een reeks uitspraken en zaken in hoger beroep vielen ten gunste van eiseres Grimsbo uit. Deze hebben er uiteindelijk toe geleid, dat de zaak voor de Hoge Raad terecht is gekomen en door twee Spaanse top rechters onder de loep is genomen en die hebben een ongebruikelijke tactiek gehanteerd, door een twaalfkoppig team van de Civiele Kamer in te zetten om de zaak te onderzoeken.

Door juristen wordt dit gezien als een bewuste poging, om eensluidende doctrine op elk gerechtelijk niveau te verbreiden en daarmee een basis te bieden voor alle situaties die zich in de toekomst in verband met de aanbeveling van de Hoge Raad kunnen voordien.

De rechters besloten unaniem tegen de "Anfi deal" te stemmen, die werd betwist door de Noorse. Basis van de beslissing is de Wet 42/98, die in 2012 geldig was in Spanje en pas daarna door een nieuwe aanpassing is vervangen. Volgens die wet kunnen overeenkomsten opgezegd worden als ze een levenslange provisiebetaling bevatten

Volgens Artikel 3 van de geldende Wet, kan een timeshare aandeel niet op onbegrensder tijd verkocht worden, maar moet dit tot een tijdbestek van minstens drie tot maximaal 50 jaar begrenst zijn.
MiguelRodr.png legalalliance.png

Miguel Rodríguez Ceballos, zie: http://www.canarianlegalalliance.com/advisors.php
Lange en harde strijd
Advocaat Miguel Rodríguez-Ceballos, die een lange en harde strijd heeft gevoerd voor Tove Irene Grimsbo, vindt het oordeel een mijlpaal in de rechtspraak, die niet te overziene gevolgen zal hebben. Volgens hem is het een alarmsignaal voor de gehele sector en een reddingsboei voor de ontelbare eigenaren van aandelen in timeshare-complexen die destijds verstrikt (gevangen) zijn geraakt in illegale, levenslange contracten op de Canarische Eilanden en in andere delen van Spanje.

De advocatenpraktijk van Rodríguez-Ceballos in Arguineguín, in het Zuiden van Gran Canaria, loopt over met tientallen soortgelijke zaken, die nu op een actuele uitspraak wachten, om hunnerzijds een uitweg uit hun knevel-contracten te vinden. De Rechtbank heeft de cliënte van Rodríguez-Ceballos, de terugbetaling van haar tweeledige betalingen toegekend, inclusief rente. De Noorse is daarop in tranen uitgebarsten, aldus de advocaat.

Ná 1998
Timeshare-ondernemingen hebben geprobeerd onder de Wet van 1998 uit te komen, door de na 1998 ondertekende contracten - die niet overeenkomstig de geactualiseerde rechtsgang zijn afgesloten - als een verlenging van bestaande overeenkomsten te betitelen.

Echter, deze strategie bleek niet te werken. Ze hebben ook geprobeerd - eveneens in het geval van Anfi- zich erop te beroepen, dat de aanbetaling is geïnd door een derde betrokken bedrijf. Het verkoop-team zou daarmee niets van doen hebben en zou daarom - ook niet in hoger beroep -veroordeeld kunnen worden.

Inderdaad staan achter de timeshare-ondernemingen en de zogenaamde ‘derde partij’ meestal dezelfde personen en firma’s. Daarom zijn ook zij verantwoordelijk. Daarover heeft de Hoge Raad geen twijfel laten bestaan.

Afgezien van deze uiterst positieve wending, strijdt de advocaat momenteel nog op een ander front op Tenerife.

Ingeluisd
Bizar genoeg heeft het Hooggerechtshof daar, in enkele gevallen in het voordeel van de timeshare-ondernemingen geoordeeld; die, door ervaren verkopers overrompeld zijn en in illegale overeenkomsten geluisd zijn.

“Hopelijk brengt dit arrest nu eindelijk voor eens en voor altijd duidelijkheid in dit soort zaken,” zo hoopt de advocaat die zich voor zij cliënten inzet.

Sommige met de scène bekenden, zijn van mening, dat het arrest uit Madrid een grote uitwerking heeft en de handelwijze in de branche zal doen veranderen. Niet in de laatste plaats, omdat overeenkomsten - die ten tijde van afsluiting niet volgens het geldende recht waren - nietig verklaard kunnen worden

Achterhaald
De traditionele argumenten van de timeshare sector, dat de aanvechtingen gebaseerd zijn op verontwaardigde klanten die slechts een reden zoeken om van de overeenkomsten af te komen, is door de Rechters in Madrid bestempeld als: “achterhaald zijnde”. Tenminste dan, in soortgelijke gevallen, zoals die van Tove Irene Grimsbo, die zich tegen de illegale machinaties heeft verzet en heeft gewonnen.
kleurlogoCanarias.png


TIMESHARING:
Seponering van de zaak tegen de agenten  die zijn opgetreden in de  Operatie ‘Voyager’

ARGUINEGUÍN - vrijdag 27 maart 2014 - De aangifte is gedaan tegen het zonder gerechtelijke toestemming optreden op 22 juli 2013 van de Udyco (de aanvraag bereikte de rechter zes uur nadat men een serie huiszoekingen had verricht in een aantal panden in het Zuiden van Gran Canaria).

De Instructierechtbank in San Bartolomé de Tirajana, heeft de nader voorlopige seponering goedgekeurd van de rechtszaak welke geopend was tegen de politiefunctionarissen die betrokken waren bij de Operatie ‘Voyager’, wegens vermeende misdaden van inbraak en wederrechtelijke vrijheidsberoving, zoals gemeld door het betreffende timesharing-bedrijf.
img_27201.jpg                                    Cristina Bati, de advocate van Eugen Kaiser.
In de uitspraak van het Hof, wijst men de beschuldigingen tegen de politiefunctinarissen af, “met de duidelijke vaststelling, dat op elk moment, de functionarissen gehandeld hebben binnen het kader van de wet,” zo laat men weten in een communiqué, dat is uitgegeven door het Cuerpo Nacional de Policía (Korps Rijkspolitie).

De chef van de Grupo I de la Unidad de Drogas y Crimen Organizado (Udyco) (het Rechercheteam voor Drugs en Georganiseerde Criminaliteit) van la Jefatura Superior de Policía de Canarias (Het Hoofdcommissariaat van Politie op Canarias) heeft in mei 2013 verklaring afgelegd voor de Instructierechtbank van San Bartolomé de Tirajana, in zijn hoedanigheid als beschuldigde van een verondersteld delict van illegale detentie.

De dagvaarding kwam als gevolg van de klacht van vijftien werknemers in een call center in Arguineguín die werden aangehouden en enkele uren vastgehouden op de werkplek tijdens de politie-operatie welke in juli 2013 is uitgevoerd tegen een vermeende bende oplichters die massa’s buitenlandse toeristen getild zou hebben via de modus van gedeeld vakantie-eigendom en timesharing.

Julio Luis Wood Rodríguez, instructierechter van de Rechtbank van San Bartolomé de Tirajana, had als getuige de onderinspecteur van het Arbeidsbureau gedagvaard die het politie-team heeft begeleid tijdens de huiszoeking, plus nog eens vier agenten die bij deze zaak waren betrokken.

De aangeklaagde actie heeft plaatsgevonden op 22 juli 2013. De Udyco (het recherche-team) heeft, zonder juridische goedkeuring - de aanvraag bereikte de rechter zes uur nadat men huiszoeking had gedaan - een serie huiszoekingen verricht in een aantal panden in het Zuiden van Gran Canaria: - op het woonadres van de hoofdbeschuldigden,
Eugen Friedrich Kaiser en Alexandra Jane Emmot;
- in de panden van de ‘Voyager Club';
- in Hotel ‘Club Puerto Atlántico’;
- in het call center in Arguineguín.
De operatie eindigde met 76 gearresteerden, maar de zaak is in april 2013 geseponeerd , omdat de rechter geen bevinding had van de door de Politie aangeklaagde massale oplichting van toeristen.
kleurlogoCanarias.png


Hoge Raad verklaart de verkoop illegaal van ‘timesharing’-levenslang

CANARISCHE EILANDEN - zondag 8 maart 2015 - Het vakantieproduct wat bekend staat als ‘timesharing’ mag men niet als levenslang verkopen - zoals men tot nu toe heeft gedaan - omdat een wet uit 1998 het gebruik bij toerbeurt in panden voor toeristisch gebruik nadrukkelijk verbiedt en dit vaststelt op perioden van drie tot 50 jaar, wat weergegeven moet worden in de betreffende contracten.

Dat is de uitspraak van het Tribunal Supremo (de Hoge Raad) in een recent vonnis, waarin men de ‘Anfi’-Groep - eigendom van de Grancanarische ondernemer Santiago Cazorla en de erven van de Noorse Bjorn Lyng - veroordeelt tot het terugbetalen van bijna 350.000 Noorse Kronen (of de tegenwaarde in Euro’s = ongeveer 40.000), door het nietig verklaren van de in december 2000 en in maart 2001met ‘Anfi Sales’ ondertekende contracten, dus na het inwerking treden van de Wet 42/1998.
img_26838.jpg

De uitspraak, die van individueel karakter is en uitsluitend betrekking heeft op de zaak van een Noorse staatsburgers die zich na de dood van het echtgenoot van haar levenslange verplichtingen aan de Anfi’-Groep wilde ontdoen, lijkt een precedent te scheppen waarvan de gevolgen niet zij te overzien voor groepen zoals ‘Anfi’ en andere op de Eilanden gevestigde ketens, zoals ‘Palm Oasis’ en ‘Puerto Calma’ – tegenwoordig Holiday Club –, omdat ze de handelwijze van een verkoopsysteem met een levenslang model, sinds 1999 hebben gehanteerd.

Voor de Anfi Group, is dit precedent van illegale, levenslange verkoop van invloed op vijf van de zeven vestigingen, waarvan er maar twee na 1998 zijn gebouwd en verkocht met een vastgestelde periode in hun contracten, en de rest niet; zodat men de interpretatie van het eigendom zoals tot nu toe, niet langer in het handelsmodel zal kunnen handhaven.
img_26835.jpg
 
De overige reisorganisaties zijn ook doorgegaan met de levenslange-verkoop, welke nu illegaal is verklaard door de Civiele Kamer van de Hoge Raad die een eerdere uitspraak bevestigt van het Gerechtshof van Las Palmas, waarin men de eerdere uitspraak van de Rechtbank in San Bartolomé de Tirajana, in het Zuiden van Gran Canaria, heeft gecorrigeerd een aangevuld, gezien de schending van de wet door Anfi Sales door tijdens de overgangsregelingen te grijpen naar een clausule voor het behouden van levenslange contracten welke van vóór 1998 zijn.

Miguel Rodríguez Ceballos, advocaat van het advocatenkantoor Ceballos y Navarro in Arguineguín, die namens de Noorse staatsburgeres geprocedeerd heeft tegen ‘Anfi’, benadrukt het belang van een oordeel wat duidelijk maakt dat de interpretatie van de wet die de ondernemingen hanteren foutief is, omdat de aanpassing alleen is toegestaan voor rechten die al verkocht waren voor inwerkingtreding van de wet, in het kunnen blijven bestaan voor het leven, maar niet voor de nieuwe verkopen.”

Het vonnis bevestigt de veroordeling in eerste instantie van Anfidoor het schenden van de Wet, doo van het Noorse Echtpaar 47.224 Noorse Kronen (€ 5.541,39) te innen, overeenkomend met het dubbele bedrag van twee eerdere illegale contracten. dat de Noorse eiseres tegen Anfihad ingediend, maar ook andere van 298.083 Noorse Kronen (€34.977,82) toen de Hoge Raad deze twee ondertekende contracten al nietig had verklaard.

Anfivoert aan, dat deze twee contracten – van 200 en 2001 - uitbreidingen en verbeteringen zijn van andere, voorafgaand aan het in werking treden van de Wet 42/1998.

Met onmiddellijke uitwerking op de sector van gedeeld vakantie-eigendom, heeft de Hoge Raad nu duidelijk gemaakt, dat Anfi’ de wet verkeerd heeft geïnterpreteerd|; gezien, “dat men zich erop beroept, dat de wet hen niet genoeg dekking gaf; waardoor - bij verkoop - de nieuwe Wet al van kracht bleek te zijn en men de in het wetsartikel opgenomen toebeurt-regeling niet in acht heeft genomen, welke men beschouwde als een correcte interpretatie van de gehele wetgeving,” zo heeft het Hof van Cassatie verklaard.
kleurlogoCanarias.png


De regels van na 23 februari 2011 voor 
gedeeld eigendom (timeshare) en vakantieclubs

CANARISCHE EILANDEN - zondag 9 november - We herhalen het nog maar eens, want een gewaarschuwd man telt voor twee: sinds 23 februari 2011 zijn de regels veranderd voor timeshare en vakantieclubs. ConsuWijzer (‘Informatie van de Nederlandse overheid voor de consument’) legt uit wat deze regels voor u betekenen en, wat u kunt doen als een ondernemer zich niet aan deze regels houdt.

Wat is timeshare en wat is een vakantieclub? Timeshare- of vakantieclub-overeenkomsten worden vaak tijdens uw vakantie op zonnige vakantiebestemmingen aangeboden. Meestal hebt u een ‘prijs’ gewonnen, of krijgt u een uitnodiging om naar een zaal, of diner te komen; met als doel, u een overeenkomst te verkopen.  
time-share-sales_large.jpg
                                       Het 'ultieme' vakantiegevoel en de roze bril!

 • Bij timeshare  koopt u het recht, om elk jaar een week of langer gebruik te maken van een vakantiehuis of appartement.
 • Als u lid wordt van een ‘vakantieclub koopt u toegang tot een reserveringssysteem. U kunt dan tegen korting vakanties boeken.  De vakanties boekt u dan ieder jaar op een ander tijdstip, voor een andere verblijfsduur en in een andere logiesaccommodatie. 

Vanaf wanneer gelden deze regels? Let op: heeft u voor 23 februari 2011 een contract afgesloten… dan gelden nog de oude regels!

- Ik ben voor 23 februari 2011 lid geworden van een vakantieclub. Wat zijn mijn rechten? - Ik heb voor 23 februari 2011 een timeshare overeenkomst getekend. Wat zijn mijn rechten? De antwoorden op deze vragen treft u aan op de internetbladzijde van ConsuWijzer; zie de doorverwijzing onderaan dit artikel.

Heeft u na 23 februari 2011 een overeenkomst met een timeshare organisatie of vakantieclub gesloten, of bent u van plan, om uw eigen contract te verkopen via een handelaar? Dan gelden vanaf die datum de huidige regels. Wat houden deze regels voor timesharing en vakantieclubs in?

De regels van na 23 februari 2011 gelden als u een overeenkomst sluit waarbij u elk jaar tenminste één week in een vakantiehuisje of andere logiesaccommodatie mag verblijven. En u hiervoor moet betalen en, uw contract langer duurt dan één jaar, of als u uw contract via een handelaar wilt doorverkopen. Voordat u de overeenkomst sluit, moet de ondernemer u gratis informatie geven op een speciaal ingevuld formulier. Het gaat bij deze informatie over:

 • hoe lang de overeenkomst duurt;
 • welke rechten u krijgt, bijvoorbeeld de duur van uw verblijf
 • de prijs;
 • de bijkomende kosten, zoals servicekosten;
 • de kosten en mogelijkheden voor het gebruik van bijvoorbeeld sauna of zwembad.

U moet de gelegenheid krijgen, om over het aanbod na te kunnen denken voordat u akkoord gaat. De ondernemer moet u daar een redelijke tijd voor geven.

Besluit u om op het aanbod in te gaan en een overeenkomst te sluiten? Dan moet u nog meer informatie krijgen. In de wet staat, dat dit moet via een standaard vastgesteld contractformulier.

In dit formulier moet de volgende informatie staan:

 • de identiteit en woonplaats van de ondernemer of het bedrijf waar hij voor werkt;
 • een omschrijving van het product, de diensten en de faciliteiten (maar bijvoorbeeld ook wanneer de accommodatie gebouwd wordt);
 • de prijs, verplichte kosten, heffingen, plaatselijke belastingen, of andere kosten
 • het gebruik en kosten van faciliteiten of diensten zoals sauna, zwembad, elektriciteit, water, of ophalen van huisvuil;
 • kosten voor een lidmaatschap- of uitwisselingssysteem;çç
 • de eventuele kosten voor een offerte;

 en voor deze informatie gelden de volgende regels:

 • de informatie moet in uw eigen taal worden gegeven;
 • de informatie moet u kunnen opslaan of op papier krijgen;
 • het contract moet door beide partijen worden ondertekend. Dit kan schriftelijk of elektronisch.
  consuwijzer_large.gif
  contract-31_large.jpg avoid_large.gif

                                                  Een gewaarschuwd man...
Hebt u spijt van de overeenkomst en wilt u van de overeenkomst af?

De ondernemer moet u informeren over de bedenktijd. In de wet staat namelijk dat u een bedenktijd hebt van 14 (kalender)dagen. Deze bedenktijd gaat in op het moment dat u het contract hebt gekregen. De ondernemer mag geen betaling van u vragen binnen deze bedenktijd. U kunt dus kosteloos van de overeenkomst af. De ondernemer moet u een standaardformulier geven waarmee u de overeenkomst kunt ontbinden. U maakt de overeenkomst dan ongedaan.

Wilt u ontbinden? Dan is het verstandig om het formulier per aangetekende post aan de ondernemer te sturen. Dan hebt u bewijs dat u het op tijd hebt opgestuurd.

Heeft de ondernemer u niet geïnformeerd over de bedenktijd? En hebt u geen standaard formulier voor ontbinding gekregen? Uw bedenktijd wordt dan verlengd naar een jaar. Gebruik een voorbeeldbrief, om op te zeggen, zie hiertoe de verwijzing onderaan dit artikel.

Krijgt u het formulier alsnog, dan wordt de bedenktijd weer 14 dagen.

Heeft de ondernemer u wel geïnformeerd over de bedenktijd maar u niet alle overige informatie gegeven, bijvoorbeeld over het gebruik van bepaalde diensten…? Dan heeft u recht op verlenging van uw bedenktijd, die wordt dan 3 maanden.

Hebt u het standaard ingevulde contractformulier helemaal niet gekregen? Dan is overeenkomst is nietig.
Dit betekent, dat de overeenkomst niet geldig is. U hoeft zich niet te houden aan de verplichting, om gebruik te maken van het verblijf. En u hoeft dan niet te betalen. Het is verstandig, om de ondernemer te laten weten, dat u vindt, dat hij niet aan zijn verplichtingen heeft voldaan en, dat dit de reden is, waarom u geen gebruik maakt van het verblijf en niet zult betalen. U kunt hiervoor de voorbeeldbrief gebruiken: Ontbinden overeenkomst timeshare of vakantieclub wegens niet ontvangen contract (zie hiertoe de verwijzing onderaan dit artikel).

Ontbinden overeenkomst timeshare, of vakantieclub wegens niet ontvangen contract Heeft de ondernemer u wel alle verplichte formulieren gegeven? En is uw bedenktijd voorbij? Dan zit u aan de overeenkomst vast.  

Timeshare contract getekend. Spijt. Wat nu?
Men wint een eerste prijs, bijvoorbeeld een DVD speler of een vakantie, en wordt uitgenodigd, om met een gratis taxi een resort te bezoeken en om de prijs in ontvangst te nemen maar wel even een rondleiding van minimaal 90 minuten meemaken. Tot zover klopt alles, iedereen is vriendelijk, de taxi wordt betaald en men krijgt ook te drinken aangeboden. Geen vuiltje aan de lucht.  
thumb1_large.jpgtimeshare-fractional-apartments_large.jpg
'Een winnend kraslot' en... de waarschuwing ertegen!
 
“Nee, dit resort en ons product zijn geen gedeeld eigendom (timeshare), hier doen we in club-lidmaatschappen en holiday packs”. Nadat de aardige medewerker de mooiste appartementen en faciliteiten heeft laten zien en uitgelegd heeft wat er allemaal in het product zit komt “de baas” erbij en ligt de prijs op tafel: voor het Anfi-Voyager pakket betaalt men  €4.350 (met alle kortingen afgetrokken) en als men het contract ondertekent wordt er meteen ongeveer €1000,= euro van de credit Çcard afgetrokken. Bij andere bedrijven dan Anfi is de gang van zaken nagenoeg identiek.

Men wordt met een taxi naar je hotel gebracht en kan ‘s avonds de slaap niet vatten. Iets klopt er niet. Als men geluk heeft, zoekt men op het internet uit wat er precies is gebeurd en met wie men te maken heeft. Dan zal men al snel de aanbetaling terug willen en het contract willen afzeggen.
Actie voor kopers die spijt hebben
Belangrijke informatie voor vakantiegangers die de Anfi-Voyager overeenkomst hebben getekend en er direct weer vanaf willen:

1.) Stuur per direct een aangetekende brief op Gran Canaria naar ANFI.      

Na 10 dagen is men te laat. Zie de voorbeeldbrief van consuwijzer.nl.
(Verander de ‘acht dagen’ in ‘tien dagen’)    (https://www.consuwijzer.nl/voorbeeldbrieven/colportage/voorbeeldbrief-ontbinden-koop-aan-huis-koop-tijdens-verkoopdemonstratie)

2.) Ga direct naar O.M.I.C. in Arguíneguin.    

 O.M.I.C.      Calle Tamarán,  nº 4    
35120 Arguineguín      
Mogán   
 Telefoon: 928 56 85 66    
 Fax        : 92815 20 51    
 E-mail    : bsantiago@mogan.es.
Hier legt men zijn/haar verhaal uit en dan zullen zij diegene verder helpen met de te nemen juridische stappen.

Voor mensen die contracten hebben getekend met bedrijven die niet in de gemeente Mogán gevestigd zijn, hier is een pagina met contact- en adresgegevens van O.M.I.C. kantoren in andere gemeenten: http://www.gobiernodecanarias.org/cicnt/temas/consumo/informa/gc.html

Voor alle bedrijven in Playa del Inglés, Sonnenland, Maspalomas, Bahía Feliz, San Agustín, Meloneras, allen onderdeel van San Bartolomé de Tirajana gaat men aldus naar:
La Margarita s/n 2º,                
 Edifico Centro Estancia Diurna                
San Bartolomé de Tirajana           
Teléfoon: 928 76 47 99
E-mail   : omic@maspalomas.es

Bovenstaand telefoonnummer is het goede nummer, op de internetpagina’s staat overal nog het oude, niet functionerende nummer.)

Bijna iedereen die bij een OMIC kantoor binnenstapt, annuleert het contract. Let wel, men moet dit binnen 10 dagen doen.  

Hierbij een overzicht van internetpagina’s die de koper van gedeeld eigendom (time share) van veel informatie kunnen voorzien: Anfi moet van de rechter het bedrag als de aanbetaling is gevorderd tijden de ‘afkoelingsperiode’- dubbel terugbetalen: 
http://www.gran-canaria-info.com/news/tourism/anfi-court-ruling-opens-compensation-floodgates
images636_large.jpg

Heel veel informatie voor gedupeerden: http://timesharesprookjeofnachtmerrie.info/organisaties/anfi-oplichting-of-overrompeling en: http://forum.www.trosradar.nl/viewtopic.php?t=87745&start=99999999

en:

http://timesharesprookjeofnachtmerrie.info/iemand-die-wel-zijn-aanbetaling-terug-heeft-gekregen-van-anfi-door-meteen-te-reageren en: http://timesharesprookjeofnachtmerrie.info en: http://www.timeshare.org.uk  
en Crimeshare Gran Canaria:  http://www.infograncanaria.biz

Waarschuwing Geloof NOOIT de bedrijven die voor u uw gedeeld eigendom (timeshare) zullen verkopen. Ze worden stuk voor stuk beheerd door voormalige timeshare medewerkers die een nieuwe manier van oplichting hebben verzonnen: ze laten u geloven, dat ze voor een bepaald bedrag zeker uw timeshare zullen verkopen. Na een jaar zonder verkoop zullen ze voor nog een keer het bedrag, komend jaar zeker een timeshare verkopen. U raadt het al, ze zullen het nooit verkopen en proberen het ook helemaal niet. Daar zijn goede redenen voor: wie koopt er nu een tweedehands timeshare voor een ‘goede’ prijs, als die ‘goede’ prijs echt veel, en veel te veel geld was voor het product. Juist ja, niemand. En de enige bron van inkomsten van deze mensen, die goed kunnen overtuigen, is dus een ledenbestand opbouwen van mensen die van hun timehare af willen en die, deze leden jaarlijks laten betalen. En hun voordeel: ze nemen gewoon adresbestanden mee van de bedrijven waar ze zijn vertrokken.

Video, BBC exposes Holiday Clubs:
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Vjo4p_CsZR8
kleurlogoCanarias.png


Opgelichte toeristen in het Zuiden van Tenerife, Justitie onderzoekt miljoenenzwendel 

ARONA - donderdag 23 oktober 2014 - De fraude bedraagt ruim 12 miljoen euro, aldus het advocatencollectief, dat 233 gezinnen vertegenwoordigt die een bedrijf in ‘timesharing’ hebben aangeklaagd. De Rechtbank in Arona heeft 20 personen in staat van beschuldiging gesteld en heeft er al twee verhoord. De klanten hebben aanzienlijke bedragen geïnvesteerd, met de belofte van een toekomstig, lucratieve doorverkoop, “welke men in geen enkel geval heeft kunnen waarmaken.”

De Instructierechtbank in Arona, in het Zuiden van Tenerife onderzoekt de vermoedelijke oplichting van toeristen met de verkoop van vakanties en régimen de multipropiedad (in meervoudig eigendom) - timesharing - na een aanklacht welke in april 2011 is ingediend tegen de Britse Resort Proporties-Groep en haar Spaanse vertegenwoordiging, Silverpoint Vacations SL.
silverpoint-promotional-holidays-tenerife-3_large.jpg 
                                          
www.timesharerelease.co.uk/silverpoint
silverpoint2a-1_large.jpg

silverpoint3a_large.jpg
silverpoint11_large.jpg
silverpoint-recruitment-immediate-vacancies-tenerife_large.jpg
silverpoint-testimonials-tenerife-1-6381_large.jpg
images-39.jpg

silverpoint_large.jpg

2013-10-03-1-page-001_large.jpg

Het fraudebedrag bedraagt ruim 12 miljoen euro, volgens Canarian Legal Alliance;  het advocatencollectief, dat 233 gezinnen vertegenwoordigt die de aanklacht hebben ingediend en die verzekeren slachtoffer te zijn geworden van oplichting.


jpg-1-1_large.jpg

Momenteel zijn 20 personen in staat van beschuldiging gesteld, onder wie directieleden, verkoopchefs en handelsagenten. Op donderdag 23 oktober 2014 zouden twee van hen gehoord worden: Mark Cushway, die directeur was van de Resort Properties -Groep en die momenteel bedrijfsleider is van Silverpoint Vacations en Francisco Alonso Andújar, gevolmachtigde voor hetzelfde bedrijf. Het verhoor van eerstgenoemde persoon is echter uitgesteld tot 14 november, omdat vaststaat, dat hij zich niet in Spanje bevindt.
jpg-2_large.jpg

Volgens de aanklacht heeft de Resort Properties-Groep toeristische logiesaccommodatie per week verkocht als investeringsproduct met een hoge winstgevendheid, met de belofte van een lucratieve doorverkoop.
  note-under-door_large.jpg 
Los Cristianos - Tenerife 
De klanten hebben aanzienlijke bedragen geïnvesteerd in de hoop op het verkrijgen van inkomsten uit de verkoop van vakantieweken. Toen men zich echter tot het bedrijf wendde, om te informeren naar de status van hun investering, heeft Resort Properties hen geïnformeerd over de stagnatie in de verkoop en hen als enige oplossing voorgesteld, een nieuwe investering te doen, zo heeft men getuigd.

“In geen enkel geval heeft men de doorverkoop gerealiseerd op de toegezegde wijze,” zo bevestigen de getroffenen, die ondertussen het hoofd moeten bieden aan de aanzienlijke onderhoudskosten (tot wel €600,= per week).    Voor de klagers beantwoordt de houding van het bedrijf aan een vooropgezet plan: “Terwijl men aan een klant meedeelt, dat het geïnvesteerde pakket niets waard is en, dat men het niet kan verkopen, blijft men investeringsproducten verkopen aan andere klanten.”

Aldus het advocatencollectief Canarian Legal Alliance, gebruikte men het lidmaatschap van een vermeende ‘organisatie ter bescherming van consumenten’, “wat het waarheidsgehalte versterkte en waarmee men gebruik maakte, van het ‘vertrouwen en de goede trouw’van de kopers.”\
g135152mmi020_large.gif

De advocaten benadrukken, dat de ondernemers deze verkoopactiviteit al decennia lang verrichten en, “dat ze perfect weten, dat er geen markt voor de doorverkoop van eigendomsrechten bestaat.” In de wetenschap van deze omstandigheid,” baseerden hun verkooptechnieken zich volledig op de veronderstelde lucratieve doorverkoop van weken.”
g135152mmi052_large.gif

De aanklacht bevat een serie aanwijzingen die - volgens het oordeel van de getroffenen - aantonen, dat het bedrijf geen pakketten per week verkocht voor het gebruik door, en het genot van toeristen, maar als een investeringsproduct.     Ten eerste geschiedde verkoop van het aangekochte object in niet aaneensluitende weken en kwamen die niet overeen met het seizoen, noch met de afmeting van de appartementen, noch met het appartementencomplex.
g135152mmi054_large.gif

Als onderdeel daarvan, deed het bedrijf bovendien een week cadeau in een andere logiesaccommodatie in een Club op Tenerife van dezelfde groep. “Als men er rekening  mee houdt, dat de klanten zojuist meerdere weken hadden gekocht, mist het cadeau elke zin, want het vakantiegenot zou al gegarandeerd moeten zijn,” zo beweren de aanklagers.

Anderzijds garandeerde de onderneming uitsluitend in het eerste jaar van het gebruik van de weken, “de verhuur ervan voor een bedrag van diverse duizenden Britse ponden,” wat de indruk van de veronderstelde waarde die deze weken hadden, nog versterkte. Maar na deze huurperiode, “ heeft men echter de verhuur nooit opnieuw ten uitvoer gelegd.”

Tot slot geeft men aan, dat in vijf van de veertien clausules in de contractvoorwaarden men spreekt van de doorverkoop van weken en garandeerde men niet de termijn waarbinnen men dit zou moeten realiseren.

Het advocatencollectief, dat de Britse toeristen vertegenwoordigt als slachtoffers van de veronderstelde oplichting, verdedigt bovendien, dat in dit geval een aantal verzwarende elementen een rol speelt. Zoals, dat de meerderheid van de klanten gepensioneerd is, en van wie er meerdere al hun spaargeld in deze producten hebben geïnvesteerd.

“De beloften, of valse verwachtingen heeft men tot vervelens toe mondeling herhaald, maar nooit tot uiting gebracht in de contracten. De aangeklaagden wisten op voorhand, dat ze hun deel van het overeengekomen contract niet zouden nakomen: de lucratieve doorverkoop van die weken,” zo eindigt het schrijven, dat is gepresenteerd aan de Rechtbank.  
 download6_large.jpg 563558-434671836566886-34313830-n_large.jpg
Commissie rechtshulpverzoek naar het Verenigd Koninkrijk
De rechter van de Instructierechtbank in Arona, Roi López Encinas, heeft op verzoek van de aanklagers een Commissie Rechtshulpverzoek naar het Verenigd Koninkrijk gestuurd, opdat de Britse Justitie-autoriteiten informatie vragen aan de bankinstelling Barclays over de contracten die met Resort Properties en Silverpoint zijn ondertekend voor het verstrekken van leningen aan de klanten van deze onderneming.

De aanklagers vermoeden, dat de financieringsinstelling heeft geprofiteerd van deze financieringsoperatie met de timesharing klanten. Momenteel heeft men van Barclays een borgsom gevraagd van €919.000,= welke overeenkomt met de belangen van de veronderstelde slachtoffers van de oplichting, met betrekking tot de opgenomen kredieten, om de weken te kunnen betalen.
kleurlogoCanarias.png


De Anfi-Groep steunt actie van de politie
tegen toeristische oplichting

GRAN CANARIA - maandag 28 juli 2014 - De Grupo Anfi steunt de acties welke de politie heeft ondernomen, “ voor het aanpakken van toeristische oplichting die heerst op Canarias en die het aanzien schaadt van een bestemming die leeft van het toerisme.

De maatschappij, die actief is in de gemeente Mogán (Gran Canaria), begroet de politieactie die op zaterdag 26 juli 2014 is ondernomen, met vijftien gearresteerden wegens vermoedelijke oplichting in relatie tot deeltijdeigendom.

De sector van deeltijdeigendom verschaft werk aan ruim 10.000 personen op Canarias en onder deze vorm komen bijna twee miljoen toeristen naar de Eilanden, die logeren in het honderdtal complexen, dat opereert in time sharing, aldus de RDO-Organisatie (Resort Development Organisation)

"We moeten vooral een inspanning leveren, om te waarborgen dat alle toeristen van slechte praktijken verschoond blijven, “geeft Anfi aan in een verklaring.

“Het uiteindelijke doel moet het afremmen van de praktijk van enkelen zijn, maar die grote schade toebrengen aan de sector, aan het eiland en aan de regionale economie,” zo voegt men toe in het communiqué.
kleurlogoCanarias.png


Ontmanteld op Canaria: een netwerk
van 'time share'-fraude

Het gaat om oplichting van ruim 3 miljoen euro
 Er zijn vijftien gearresteerden

GRAN CANARIA - zondag 27 juli 2014 - De Policía Nacional (Rijkspolitie) heeft op Gran Canaria een netwerk opgerold wegens vermoedelijke oplichting van meer dan 3 miljoen euro door middel van fraude die te maken heeft met multipropiedad (meervoudig eigendom, ofwel deeltijd-eigendom = time sharing) en heeft vijftien personen gearresteerd, zo heeft het Directoraat Generaal van Politie laten weten op zaterdag 26 juli 2014.

Het netwerk is betrokken bij frauduleuze timeshare terugkoop rechten van buitenlanders  en had twee ruimten die gebruikt werden als "call centers", waar slachtoffers zijn gestrikt, burgers van een aantal landen van de Europese Unie, evenals hun eigen medewerkers.

Onder de vijftien gearresteerden bevinden zich de hoogste verantwoordelijken van de organisatie, die zijn  aangehouden op het moment, dat ze een contante betaling gingen realiseren van €8.000,= zo heeft de Politie laten weten in een communiqué.

Tot op dat moment, heeft men ruim 158 aangiften geregistreerd van dit soort fraude, de meerderheid van de aangiften is gedaan door burgers van diverse landen van de Europese Unie.

Het onderzoek is eind maart 2014 begonnen, na de ontvangsten van talrijke aangiften van burgers uit diverse landen van de Europese Unie, die slachtoffer zijn geworden van oplichting met multipropiedad (meervoudig eigendom) = timesharing.

De agenten hebben vastgesteld, dat deze organisatie via telefoongesprekken contact met de getroffen zocht en ze aanbood hun timeshare terug te kopen.

Met het doel, een deel van de kosten voor het beheer van het veronderstelde koopcontract te bekostigen, eiste men van de slachtoffers een vooruitbetaling, hoewel de koop nooit tot stand is gekomen en het vooruitbetaalde nooit is terugbetaald.

Toen het onderzoek eenmaal was opgestart is men erin geslaagd, de namen te achterhalen van diverse ontvangers van de betalingen; wat heeft geleid tot de overige leden van de organisatie en de ontmanteling van de zaak.

Gearresteerden
De vijftien gearresteerden zijn de bazen van de organisatie en zij die zich wijdden aan het strikken van telefonisten die als medewerkers de slachtoffers van de fraude bedrogen.

Bovendien heeft men vier huiszoekingen verricht op twee adressen van de bazen en nog  eens twee in winkelruimten die men gebruikte als ‘call centers’; waar men uitgebreide documentatie, maatschappijcontracten en lijsten van personen die men gecontacteerd heeft, in beslag heeft genomen.

Ook heeft men €11.426,= aan contanten in beslag genomen, evenals zes draagbare computers, tien USB-sticks en twee externe harde schijven.

De operatie is uitgevoerd door rechercheurs van de afdeling Fraude Financiero van de UDEF Central, het Comisaría General de Policía Judicial en van de UDYCO van de Jefatura Superior van Las Palmas de Gran Canaria.
kleurlogoCanarias.png


Vijf politieagenten in staat van beschuldiging gesteld wegens onwettige aanhouding in de 
timeshare’-zaak

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 27 mei 2014 - De chef van het Udyco-team moet op dinsdag 27 mei 2014 voor de rechter een verklaring afleggen wegens het diverse uren van hun werk houden van medewerkers van een ‘call center’ in Arguineguín, na het kantoor binnengegaan te zijn zonder toestemming van de Rechtbank.
In haar hoedanigheid van getuige moet ook de onder-inspectrice van de Arbeidsinspectie - die het politieteam heeft begeleid - voor de Rechtbank verschijnen.
"We kregen geen enkele uitleg, men heeft ons gezegd, dat we niet mochten werken. Dat we moesten blijven zitten zonder te praten en zonder ons te bewegen,” zeggen de klagers.

De chef van het team Grupo I de la Unidad de Drogas y Crimen Organizado (Udyco) (Groep I van de Eenheid tegen Drugs en Georganiseerd Criminaliteit) van het Hoofdcommissariaat van politie op Canarias, moet op dinsdag 27 mei 2014 getuigenis afleggen voor de Instructierechtbank van San Bartolomé de Tirajana in zijn hoedanigheid van beschuldigde, wegens een vermoedelijk delict van onwettige arrestatie.

                             De advocate Cristina Batista en Eugen Kaiser.

De dagvaarding komt als gevolg van de klacht van vijftien werknemers in een callcenter in Arguineguín, die enkele uren werden vastgehouden op hun werkplek tijdens de politieoperatie welke is uitgevoerd in juli 2013 tegen een vermeende oplichtersbende die massa’s buitenlandse toeristen opgelicht zou hebben via de modus van vakantie in deeltijdeigendom, ofwel timesharing.

Julio Luis Wood Rodríguez, de president van de Instructierechtbank van San Bartolomé de Tirajana, heeft ook, op dinsdag 27 mei, de onder- inspectrice van Empleo (de Arbeidsinspectie) als getuige opgeroepen, die het politieteam heeft begeleid bij de huiszoeking.
Naast de chef van het rechercheteam, zijn nog eens vier agenten in staat van beschuldiging gesteld in deze zaak, hoewel voor hun verhoor nog geen datum is vastgesteld.

De aangeklaagde actie heeft plaatsgevonden op 22 juli 2013. Het Udyco heeft, zonder toestemming van Justitie ( het verzoek bereikte de rechte zes uur na de uitvoering ervan) een aantal huiszoekingen verricht in diverse panden in het Zuiden van Gran Canaria: op  het woonadres  van de hoofdverdachten, Eugen Friedrich Kaiser en Alexandra Jane Emmot; in de panden van de ‘Voyager Club’; in  Hotel ‘Club Puerto Atlántico, en in het call center in Arguineguín. De operatie leverde 76 gearresteerden op, maar de zaak is eind april 2014 geseponeerd, omdat de rechter geen massale oplichting van toeristen heeft kunnen vaststellen zoals was aangegeven door de Politie.

Volgens de versie van de werknemers in hun getuigenverklaring voor de rechter, is het optreden van start gegaan om 11:00 uur op maandag 22 juli 2013. Op dat moment is een vrouw het pand binnengevallen die eerst eiste, “dat niemand zich zou bewegen,” om enkele ogenblikken later zich te identificeren als politieagente. Vervolgens is de onder-inspectrice van de Arbeidsinspectie binnengekomen, die tot ongeveer 13:00 uur in het kantoor is gebleven, “met het identificeren van de werknemers en iedereen naar hun werktijden te hebben gevraagd.” Echter, na het vertrek van de inspectrice, heeft de Politie de werknemers nog enkele uren op hun werk vastgehouden (sommigen zijn daar tot ‘s avonds verbleven), wat de reden is voor deze aanklacht wegens onwettige aanhouding.

De getuigenissen van de werknemers van Eugen Kaiser stemmen op alle fronten volledig overeen.
In de verklaringen waarin de persmedia inzage hebben gehad, bevestigen de medewerkers, dat de telefonische klantendienst niet toegankelijk was voor het publiek. Dit, omdat men in het kantoor geen enkele klant te woord staat (in de aangifte vraagt men ook, dat men de politieagenten in staat van beschuldiging stelt voor inbraak en het uitoefenen van dwang) en, dat men zich in het call center wijdde aan de behandeling van klachten en aan het werven van klanten.  En, dat de agenten vertelden, dat het om een arbeidsinspectie ging, maar dat men niet uitlegde, dat er gearresteerden zouden zijn, noch het motief waarom men hen niet toestond te vertrekken.

De aangevers verzekeren, dat de politieagenten foto’s hebben genomen en documenten hebben ingezien die op de tafels lagen, maar dat ze geen dozen, noch kasten hebben geopend en, dat ze ook niets hebben meegenomen uit de kantoren.

De medewerkers van het centrum in Arguineguín klagen over, “het agressieve en bedreigende gedrag,” van de agenten. “Men verplichtte ons te blijven zitten en gedurende twee tot drie uur hebben ze ons niet eens toegestaan, om zelfs maar naar het toilet te gaan (dat gebeurde in gezelschap van een agent) en men heeft ons zelfs niet toegestaan water te drinken, “ zegt een van de aangevers in zijn verklaring.

Ook kon men geen gebruik aken van de mobiele telefoons en computers, “men heeft ons geen enkele verklaring gegeven, men heeft alleen gezegd, dat we niet mochten werken, dat we moesten zwijgen en ons niet mochten bewegen.”

Steeds volgens de versie van de klagers, heeft - enkele uren nadat de onder-inspectrice van de Arbeidsinspectie vertrokken was - de Politie toegestaan, dat de werknemers een voor een op het kantoor konden verlaten, hoewel men eerst van hen eiste, een verklaring te ondertekenen, dat ze de volgende dag zouden verschijnen op het Hoofdbureau van Politie in Las Palmas de Gran Canaria. “Men zei me, als ik niet ondertekende, dat men me zou arresteren,” bevestigt een van de medewerkers. Ondanks deze verklaring, hebben op de 23ste slechts vijf medewerkers verklaringen afgelegd; namelijk zij, die het langst in dienst waren.

    Allemaal waar, maar... het venijn zit 'm in de staart!


Operatie 'timesharing'

De operatie ‘timesharing’- tegen de vermoedelijke onwettige verkoop van vakantiepakketten in deeltijdeigendom aan toeristen - komt voort, uit een aangifte die is gedaan door Mindtimeshare; een vereniging, die bedrijven vertegenwoordigt welke concurreren met het bedrijf van Kaiser en die wordt geleid door Alberto García, een politie-inspecteur buiten dienst.

García en de Udyco beschuldigen Kaiser van massale oplichting in het verkopen van  vakantie-kortingen, evenals van het aanbieden aan en innen van toeristen van “nutteloze” juridische dienstverlening, in de verwachting van gunstige juridische beslissingen in het kader van de timeshare sector in de horeca.

Een andere vorm van oplichting zou te maken hebben met het her verkopen van de vakantiepakketten en de vakantiekortingen. Wat dit laatste betreft heeft de rechter besloten nieuwe, onafhankelijke onderzoeken in te stellen voor het voortzetten van het onderzoek, hoewel afzonderlijk van het delict wat betreft de beschuldigden in de zaak, net zoals in de andere gevallen.

De Duitse zakenman Eugen Kaiser, belangrijkste gedagvaarde in de timesharing-zaak, meldde in februari al, dat alles beantwoordt aan een montage van de Politie en de concurrentie; en beschuldigt Alberto García van het fabriceren van een aangifte, die niet is bewezen door de Udyco.
kleurlogoCanarias.png


Rechter seponeert ‘timeshare’-zaak en stelt
politieagent in staat van beschuldiging

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - Dag van de Arbeid, donderdag 1 mei 2014 - De rechter van de Instructierechtbank in San Bartolomé de Tirajana, Julio Luis Wood, heeft de zaak wegens vermeende fraude- en parallel daaraan en eerdere aangiften geseponeerd - welke was geopend tegen de in Arguineguín gevestigde ondernemer in timesharing Eugen Kaiser, eigenaar van club ‘Puerto Atlántico’, en heeft een leidinggevende van de Udyco (het rechercheteam) in staat van beschuldiging gesteld wegens het illegaal arresteren van 15 Duitse medewerkers.
(zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Timesharing_%28toerisme%29)

De nu in staat van beschuldiging gestelde politiechef van de Grupo I de la Unidad de Drogas y Crimen Organizado (Udyco) (Team Opsporing Drugs en Georganiseerde Criminaliteit) van de Brigada Provincial de Policía Judicial del Cuerpo Nacional de Policía de Las Palmas (Provinciaal Rechercheteam van het Korps Rijkspolitie in Las Palmas) moet op 27 mei 2014 voorkomen voor het afleggen van verklaringen in de hoedanigheid van 'verdachte' van de vermoedelijke arrestatie van 17 medewerkers van de Duitse ondernemer in juli 2013.

Intimidatie? Eugen Kaiser (rechts) en zijn team rapporteren een andere inval in 2006.

De Rechtbank heeft geconcludeerd, dat de aangifte die men in juli 2013 heeft gepresenteerd tegen de ondernemingen van Kaiser wegens vermeende fraude  - gedaan door een met verlof zijnde agent van de Policía Nacional (Rijkspolitie) als  voorzitter van een vereniging die werkte voor ondernemingen onder bevoegdheid van Kaiser- elke grondslag mist, omdat op geen enkel moment is bewezen , dat de timesharing ondernemingen   van de Duitser - Voyager Travel en Lifestyle Holyday – potentiële klanten opzettelijk misleid zouden hebben.

"De mogelijkheid dat er misleiding zou bestaan in deze gevallen, die nodig is om de zwendel aan te tonen, is nu nog sterker ontkend, dan aan het begin van de onderzoekingen,” zegt de rechter, “want na het horen van de getuigenverklaringen van de verantwoordelijken binnen het onderzochte bedrijf, lijkt het erop, dat men in staat is, de contractuele verplichtingen na te komen.”

In uitspraak, die is gedaan op  donderdag 24 april 2014, is gelijktijdig een tweede uitspraak van dezelfde Rechtbank gedaan in de behandeling  van de zaak tegen de 15 medewerkers van Kaiser -  die vertegenwoordigd worden door de advocaat  Juan Mencey Navarro, en die in juli 2013 werden gearresteerd bij een inval die de Udyco leidde in het call center waar ze werkten - waarin men verordonneert de dienstdoende chef van het Udyco te verhoren, die in staat van beschuldiging is gesteld wegens het vermoedelijk begaan van een delict van illegale arrestatie.
kleurlogoCanarias.png


De Udyco (het Rechercheteam) en
timesharing

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 5 februari 2014 -

 • Het Hoofdcommissariaat van Politie op Canarias ontkent te hebben samengespannen met de time share sector bij de operatie van juli 2013 en zegt, dat het onderzoek geopend blijft.
 • ¨Men wijst de beschuldigingen van de hoofdverdachte van de hand in de aangifte die hij een dag na de operatie gedaan heeft. “Het dateert al van veel langer geleden, en komt van ver,” zegt een officiële politiewoordvoerder.
 • De politie beweert, dat er ruim honderd klagers zijn in diverse landen, een feit, dat de advocaten van de verdachten niet kennen en, waar tot nu toe geen melding van is gemaakt in de Rechtbank.
 • De voormalige politie-inspecteur zegt als particuliere klager, “dat er een hele serie verzoeken is gedaan bij de rechter, dat er nog twee gearresteerden meer zijn die verhoord moeten worden en, dat er belastingfraude en fraude met afdrachten Sociale Zekerheid is gepleegd.”

“Het is allemaal nep. De time share zaak is een veel complexer onderzoek, met losstaande feiten, en ruim honderd gebruikers van gedeeld vakantie-eigendom uit diverse landen.
Zo heeft men op woensdag 5 februari van repliek gediend vanuit het Jefatura Superior de Policía de Canarias (Hoofdcommissariaat van Politie op Canarias), op de beschuldigingen die worden rondgestrooid door Eugen Kaiser, de hoofdverdachte in deze politieoperatie die in de zomer van 2013 is uitgevoerd in het Zuiden van Gran Canaria, over samenspanning van de Unidad de Drogas y Crimen Organizado (Udyco) (Eenheid voor Drugs en Georganiseerde Misdaad ) van de Brigada de Policía Judicial de Las Palmas (van het Recherche-team in de Provincie Las Palmas) en RDO-beheer, een vereniging die gebruikers ondersteunt tegen de fraude van deze toeristische vorm, die wordt voorgezeten door een politie-inspecteur.

              De persconferentie van Eugene Kaiser in de ‘timesharing’- zaak.

“Het onderzoek blijft geopend, daarom kunnen we niet meer informatie verstrekken,” zo verzekert Valentín Solana, de officiële politiewoordvoerder van de hoofdcommissaris, tegenover de persmedia, die de bewering van Eugen Kaiser en zijn advocaten afwijst, nadat die op maandag 3 februari 2014 verklaringen hebben afgelegd bij de instructierechter van de Rechtbank in Eerste Aanleg: “dat de aangifte is gedaan bij het Hoofdcommissariaat in Las Palmas de Gran Canaria op zondag 21 juli 2013 om 19:00 uur, en dat - zonder de moeite van enigerlei verificatie - men de volgende ochtend de operatie heeft uitgevoerd.”

“Het onderzoek dateert al van veel langer geleden en, komt van ver,” stelt men vanuit het Jefatura Superior de Policía de Canarias (Hoofdcommissariaat van Politie op Canarias), zonder verder in details te willen treden over de vermeende illegale soort activiteit die wordt aangevoerd door de acht hoofdverdachten bij deze operatie die op 22 juli 2013 heeft geresulteerd in 74 gearresteerden.

Alleen de acht hoofdverdachten zijn verschenen voor de instructierechter, Julio Luis Wood, in San Bartolomé de Tirajana, die twee dagen na de operatie een harde uitspraak heeft gedaan met het afwijzen van de aanvraag voor de - al uitgevoerde - huiszoekingen, hoewel hij hen misdaad van oplichting van ‘time share’-gebruikers toerekent.

Feit is, dat de Politie de door een van de verdachten - Eugen Kaiser - geuite beweringen ontkent, dat de aangifte de vorige avond gedaan is zonder, dat daarin de DNI van  de aangever, Alberto García, is opgenomen, voorzitter van de vereniging ‘Mindtimeshare’ en voormalig politie-inspecteur buiten dienst, die men heeft voorgesteld als “medewerker” van de Udyco in operaties van dit formaat aan de Costa del Sol, op Canarias en in de Comunidad Valenciana, afgezien nog, dat - zoals de uitspraak van de rechter van 24 juli 2013 luidt - er ook niet de geringste politiecontrole is geweest wat betreft de aangeklaagde feiten tegenover de politie-inspecteur buiten dienst.

"Niemand kan zoveel macht hebben binnen de politie", aldus officiële bronnen vanuit hetzelfde hoofdcommissariaat, die een uitgevoerde operatie voor geldig houden in het kader van de autoriteit van de rechter, als laatste instantie, “tegen het risico, dat zich infiltraties voordoen,” zo beweren andere geraadpleegde bronnen binnen de operatie van het Udyco (recherche-team).

Echter, de overtuigingskracht van de advocaten van Kaiser op dinsdag 4 februari 2014 tijdens hun verklaringen in Arguineguín tegenover de persmedia, onthult gaten en scheuren in de operatie, zoals de huiszoeking en inbeslagname van talrijke documenten en de draagbare computers, zonder toestemming van de Rechtbank; of de arrestatie van bijna 70 medewerkers, die tot in de ochtenduren zijn ondervraagd in de calabozos (politiecellen) van het hoofdbureau. Evenals de zweem van twijfel die de Udyco gespreid heeft over de activiteit van “gedeeld eigendom” (door het grote, geopende onderzoek, of door de verbinding met de aanklagende partij), van wiens nieuwe “honderd cliënten” de advocaten van de beschuldigden niets weten. “ Daar is niets van bekend bij de Rechtbank” legt een advocaat uit.

De beschuldigden - die besloten hebben te wachten op het seponeren van de zaak, voor het formuleren van een aanklacht wegens illegale arrestatie en voor het doen van valse aangifte, beweren, dat de aangifte dateert van 17 juni 2013 - maar formeel is dit gedaan bij de Politie op 21 juli - alles is, waarop Groep I van het Udyco (Recherche-team) zich baseert voor het in gang zetten van de operatie, “niet omdat men werkelijk fraude najaagt, waaraan hij niet heeft deelgenomen - beweert Kaiser - maar, omdat RDO - de time share-werkgever die de vereniging ‘Mindtimeshare ‘ financiert - de contacten van Alberto García gebruikt uit zijn verleden als politie-inspecteur, om zich te ontdoen van hun rivalen.”

Kaiser heeft zelfs een persoonlijke internetpagina geopend (zie:
www.eugenkaiser.com) waarin hij al deze beschuldigingen gedetailleerd weergeeft en zich verdedigt tegen de opmerkingen van zijn mededinger, door te beweren dat hij in geen enkel geval  strafbladen heeft in de Verenigde Staten, in het Verenigd Koninkrijk en in Duitsland, hoewel García aangeeft, dat er talrijke rechtszaken geweest zijn in deze landen tegen deze, al 30 jaar op Gran  Canaria wonende zakenman.

Op zijn beurt heeft Alberto García tegenover de persmedia verzekerd, dat de zaak ‘gewicht krijgt’, vanwege een reeks verzoeken die gedaan zijn aan de rechter, met betrekking tot twee gearresteerden die op maandag 4 februari 2014 geen verklaring hebben afgelegd - wegens onbekende verblijfplaats - over veronderstelde belasting fraude met de rechten van werknemers, door het niet afdragen van Sociale Lasten.

Veel verder dan de aard van de zaak tussen de time share-sectoren op de eilanden, hangt de zaak in de lucht van de wijze waarop Groep I van het Udyco (Recherche-team) te werk is gegaan, die in twijfel is getrokken door de advocaten van de beschuldigden, die vanuit het Commissariaat verdedigd wordt en in het kort als volgt uitgelegd wordt door de klager zelf: “De redenen, waarom men de eerdere en de latere operaties heeft uitgevoerd, zal men moeten vragen aan de Politie.”
kleurlogoCanarias.png


Aanklacht wegens ‘knip en plakwerk’  van de politie bij concurrentiestrijd in de timesharing-zaak

De advocaat van Kaiser heeft het gevoel dat de ingreep van politie een commerciële operatie was

ARGUINEGUÍN - woensdag 4 februari 2014 - De hoofdverdachte van het vermoedelijk plegen van fraude, beschuldigt - met verlof - de inspecteur van het Politiekorps een aanklacht gefabriceerd te hebben die niet bewezen kan worden door de Udyco (het Recherche-team).

De Politie had de operatie moeten uitvoeren op de volgende ochtend, nadat men kennis had genomen van de feiten.
Klager blijft volhouden, “dat een groep ‘maffia-achtige’-criminelen de belangen blijft behartigen van de gebruikers van deeltijd-vakanties.”

                                             De zakenman Eugen Kaiser.

“Alles beantwoord aan een commerciële actie, niet een voor de politie,” aldus heeft op dinsdag 4 februari 2014 in Arguineguín een van de advocaten verzekerd van de hoofdverdachten in de time share zaak; naar aanleiding van een operatie die is uitgevoerd door de Policía Nacional (Rijkspolitie) in juli 2013, met als resultaat 74 gearresteerden in het Zuiden van Gran Canaria en een controversiële uitspraak van de rechter, die het door de politie - achteraf - gedane verzoek tot huiszoeking heeft afgewezen, betreffende een operatie die enkele uren in gang was gezet voorafgaand aan het verzoek voor een huiszoekingsbevel van Justitie.

De hoofdverdachte voor het plegen van fraude met deze vorm van gedeeld vakantie-eigendom (timesharing) - de al 30 jaar op Gran Canaria wonende Duitser Eugen Kaiser- heeft op dinsdag 4 februari 2014 aangifte gedaan, van wat hij beschouwt als een door de concurrentie georkestreerde actie, waarom verzocht is door de voormalige politie-inspecteur Alberto García, die een vereniging leidt tegen fraude in timesharing; zonder, dat men vanuit de Groep 1 van de Udyco (het Recherche-team) van het Hoofdcommissariaat van Politie op Canarias ook maar de minste moeite geeft genomen, om de feiten te verifiëren die staan vermeld in de oorspronkelijke aangifte.

“Deze aangifte,” die op een zondag is gedaan om 19:00 uur, zoals Kaiser en zijn advocaten beweren, “was aanleiding tot een politie-operatie die de volgende dag om 11:00 uur in gang is gezet, zonder te beschikken over materiaal voor een mogelijke politiecontrole, omdat het om ‘knip- en plakwerk’ gaat van eerder geseponeerde acties, in een aanklacht die geplaveid is met onwaarheden, wat de activiteit van een bedrijf heeft stilgelegd en er een eind is gemaakt aan tientallen arbeidsplaatsen.”

Dit is de uitleg die de advocaat Agustín Santana heeft gegeven, in afwachting, dat men de zaak seponeert, om wettelijke acties te kunnen gaan ondernemen tegen de agenten van het Udyco (recherche-team) die de operatie hebben uitgevoerd, wegens illegale arrestaties; en tegen de voormalige politie-inspecteur, Alberto García, die werkte voor de concurrentie in de time share sector, wegens het doen van valse aangifte.

Bij dezelfde instructierechter wordt al een aangifte behandeld die gedaan is door de tientallen werknemers, die, op de dag van de huiszoekingen, in de politiecellen zijn beland, zonder daarna in staat van beschuldiging te zijn gesteld.
kleurlogoCanarias.png


Klager over timesharing  heeft geen documentatie geleverd aan de verdediging van de aangeklaagden

Opschorting voor het horen van de getuigenverklaring
van de  beschuldigden

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 16 januari 2014 - De beschuldigende partij, Mindtimeshare, moet kopieën overhandigen van haar oorspronkelijke aanklacht. De Rechtbank in Maspalomas zal de zeven aangeklaagden horen op 3 februari 2014.

De beschuldigende partij in de timeshare zaak betreffende veronderstelde oplichting in de markt van gedeeld vakantie-eigendom in het Zuiden van Gran Canaria - welke in de zomer van 2013 is aangeklaagd door de Vereniging Mindtimeshare - zal op korte termijn aan de advocaten van de aangeklaagden kopieën moeten overhandigen van haar oorspronkelijke aanklacht, opdat de instructierechter met alle wettelijke garanties de getuigenverklaringen kan aanhoren van de zeven hoofdverdachten die door de Policía Nacional (Rijkspolitie) zijn gearresteerd.
Dit is op dinsdag 14 januari 2014 bepaald door rechter Julio Luis Wood Rodríguez, van de Instructierechtbank van San Bartolomé de Tirajana in de kantoren van Justitie in Campo Internacional te Maspalomas, tijdens de zitting voor het horen van de beschuldigden wegens oplichting, waarbij het getuigenverhoor is opgeschort tot maandag 3 februari 2014.

De beschuldigden hebben geweigerd vragen te beantwoorden van de advocaat van de aanklagende vereniging, nadat de rechter hem zonder enige formulering de beurt gaf. Dat was het moment, waarop de magistraat vroeg, wat de reden was waarom men de  aanklagende partij  weigerde te antwoorden, en wist dat kopieën ontbraken.

De door Mindtimeshare en de Grupo I de la Unidad de Drogas y Crimen Organizado (UDYCO) van  het Cuerpo Nacional de Policía (Korps Rijkspolitie) op de Eilanden aangeklaagden hebben niet de beschikking over het grote aantal documenten als bijlagen bij de aanklacht, die al sinds 28 oktober 2013 zijn opgevraagd door de rechter, opdat deze beoordeeld zouden kunnen worden door de wettelijke vertegenwoordigers van de zeven verdachten in deze zaak.

Het begint al verkeerd in juli 2013 - toen de Politie waarde hechtte aan de inhoud van een aangifte door deze vereniging, die de zeven verdachten in het centrum plaatste van een  organisatie voor het massaal oplichten van kopers van gedeeld vakantie-eigendom; waarop de Recherche besloot een operatie te starten die leidde tot de arrestatie van 76 personen, die is afgewezen door de rechter in een vernietigend vonnis van 24 juli 2013, voor het goedkeuren van huiszoekingen.

De rechter beargumenteert zijn afwijzing van de huiszoekingen, met het feit, “dat men dit ruim zes uur na het begin van de dag waarop men deze wilde uitvoeren bij zijn Rechtbank heeft gepresenteerd [de huiszoekingen zijn in de vroege ochtenduren uitgevoerd en pas zes uur later aan de Rechtbank voorgelegd…] en omdat het onderzoek heeft bestaan uit het verwijzen naar een serie omschreven feiten die in meerderheid het onderwerp waren van een niet gehouden gerechtelijke instructieprocedure.

Bovendien heeft de rechter in zijn uitspraak  19.240 / 2013 de UDYCO een uitbrander gegeven voor de grond van het onderzoek, dat berustte “op knip en plakwerk’ van een aangifte die gedaan is op 17 juni 2013 door Mindtimeshare tegen Voyages Travel, Lifestyle Holidays, en Reclaimg.  Het is dit deel van de aanklacht, dat nu moet worden onderbouwd en waarvan de verdedigers kennis moeten hebben van de bijlagen; enkele mappen, met honderden bladzijden waarop de namen voorkomen van de vermoedelijke verdachten.

In juli 2013 heeft de instructierechter al een groot deel van de 60 aanklachten inconsequent genoemd, door in zijn uitspraak aan te geven, “dat men in 42 van deze zaken tot een contract is gekomen en bij de overige niet.” Momenteel zal de vermeende fraude, die louter kan worden teruggevoerd op de geldigheid van de contracten, beperkt worden tot minimaal 21, na de namen van de vermeende bedrogenen te hebben verzameld.

Met deze precedenten wijst alles erop, dat de zaak geseponeerd zal gaan worden omdat de Politie zich bezig heeft gehouden met ‘knip en plakwerk’, waarnaar de rechter verwijst bij een aanklacht die is gepresenteerd door de vereniging  Mindtimeshare tegen de beschuldigde ter zake bevoegde handelsondernemingen Voyage Travel, Lifestyle Holidays, en Reclaimgc.
kleurlogoCanarias.png


€258.000,= boete voor
timeshare-onderneming
wegens belastingontduiking

De vennootschap heeft 42 bungalows gebouwd  in
Adeje (Tenerife)

Men opereerde  onder de wetgeving en jurisdictie van het belastingparadijs van het  Engelse eiland Man

MADRID - zaterdag 7 december 2013 - Het Nationale Spaanse Gerechtshof heeft gevonnist, dat de timeshare-onderneming ‘Island Village (United Fifteen) Limited’ €258.000,= moet betalen als Impuesto sobre la Renta de No Residentes (Inkomstenbelasting voor Niet Ingezetenen) over de jaren 2002, 2003 en 2004, zoals eerder al is uitgesproken door het Tribunal Económico Administrativo Central (TEAC) (Spaanse Financiële Overheidstribunaal).

In de genoemde periode was de vennootschap eigenaar van 42 bungalows in de urbanización (woonwijk) San Eugenio in Adeje (Tenerife) die bestemd waren voor deeltijdeigendom, samen met andere entiteiten die gevestigd waren in het belastingparadijs van het eiland Man, naar welke wetgeving en jurisdictie deze - onder de naam ‘Village Club” - op Man geregistreerde entiteiten zich richtten. Vanaf dat moment verkocht de maatschappij aan derden de rechten voor het bewonen van de bungalows en als zodanig kende ment 51 eigendomstitels toe voor elk van deze panden, voor de betreffende weken van het jaar.
 
                                         'Island Village', Adeje (Tenerife).Tijdens de eerste hoorzitting is door het TEAC vastgesteld,  dat in geen van deze boekjaren vennootschapsbelasting is betaald door de maatschappijen die niet in Spanje gevestigd zijn, terwijl men in de genoemde periode een bedrijfswinst heeft geboekt van €337.00,= in 2002; van €284.000,= in 2003 en van €295.000,= in 2004.

                                          'Island Village', Adeje (Tenerife).
  
 
Het bedrijf van haar kant heeft beweerd, dat sinds de overnamedatum van de appartementen, of sinds de oprichting van de Club, men afgezien heeft van het gebruiksrecht, dat in handen is gebleven van de projectontwikkelaar. Daarom heeft men verzocht, er rekening mee te houden, dat er echter in de vastgestelde boekjaren geen toekenning voor het gebruik en bezetting heeft bestaan.

Men heeft als verdediging aangevoerd, dat dergelijke rechten nooit aan de onderneming hebben toebehoord, “waarvan de eigendom,” zoals men beweert, “formeel verstoken was van het gebruik en het genot van de appartementen.”
Uiteindelijk beroept de maatschappij zich - met als kern in het slotpleidooi - op de afwezigheid van de vennootschap in een koppeling tussen de projectontwikkelaar en de eigenaren; en zegt men, dat deze niet bewezen is en, dat het uitsluitend ging om een verondersteld Inspectie-gebruik.

Bovendien voert men in het verweer aan, dat de uitspraak van het TEAC, “absurd is,”omdat het bedrijf van de projectontwikkelaar sinds 2012 is opgeheven.
De Kamer wijst er echter op, dat voor vrijstelling van het betalen van deze belasting, het feitelijk diegenen zijn die de rechten hebben verkregen, om deze bungalows te bezetten in concrete perioden van deeltijdeigendom, wat niet gebeurd is in dit geval.

De maatschappij wilde, dat men voor elk afzonderlijk geval de belastingvrijstellingen toepast van het Engelse eiland Man, met een nultarief of een lage belasting; wat is afgewezen.
kleurlogoCanarias.png


Santana Cazorla ontkent de erven Lyng
te hebben bedrogen

Verklaring van hun zakenpartner wegens aangifte

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 20 november 2013 - De gebroeders Santana Cazorla verdedigen, dat de door Anfi gedane overboekingen naar hun privébedrijf, “geen frauduleus karakter hebben.”

De gebroeders Santana Cazorla hebben bijgedragen aan “interne conflicten binnen het bedrijf,” dit is de aanklacht welke is ingediend door de erfgenamen van de Noorse promotor Bjørn Lyng*.
Het zijn de erven Lyng , die hun Canarische zakenpartner beschuldigen van verduistering en vermeende fraude in de bedrijfsadministratie, met het frauduleus omleiden van fondsen van de Anfi-Groep naar het particuliere moederbedrijf ‘Hermanos Santana Cazorla’ (HSC), van de president van de Groep, die 50% van de aandelen van de maatschappij in handen heeft plus een preferente stem.

In hun verklaring die ze afgelegd hebben voor de Rechtbank in San Bartolomé de Tirajana, hebben de gebroeders Santana Cazorla, Santiago en Manuel, de feiten ontkent waarvan men hen beschuldigt: een “plundering”, die alleen al in de periode 2012-2013 ruim 8,6 miljoen euro zou hebben bedragen.
 
              Santana Cazorla.                                                 Het complex ‘Anfi del Mar’.
Volgens de berichtgeving op dinsdag 19 november 2013 in dagblad ‘La Provincia’, hebben de gebroeders Santana Cazorla de vanuit de Anfi-groep naar hun privébedrijf gedane overboekingen verdedigd met de verklaring, “dat men geen intentie heeft gehad, om te frauderen,” met de toeristische onderneming in het Zuiden van Gran Canaria, ”dat dit simpelweg interne leningen zijn, tussen de maatschappijen en, dat men al ruim 4 miljoen euro heeft terggegeven.” Bovendien beweren zij, dat dit soort overdrachten gebruikelijk is en men deze benut, om geen lening te hoeven aanvragen bij de bankinstellingen.

Santana Cazorla, heeft op grond van overeenkomsten ondertekend met promotor Bjørn Lyng in 2006, net op het moment van de verkoop, 50% van de aandelen van de groep in handen en heeft het dubbele aantal van de stemmen die de erfgenamen hebben in de Raad van Bestuur die wordt voorgezeten door Santiago Cazorla, die naast de uitgebreide volmachten voor zijn beheer - die hem ‘in vol vertrouwen’ zijn verleend door Björn Lyng - volmachten en stemmen die het hem mogelijk maken, te handelen alsof de Anfi-Groep zijn “exclusieve eigendom” is”, tot aan het punt halfweg 2012 van het starten van een aantal omleidingen van fondsen over de rug van zijn zakenpartners.

De erfgenamen van Björn Lyng begonnen  begin april  2012 verdenkingen te krijgen over deze geldoverdrachten van de rekeningen van ‘Anfi Resort’ en ‘Anfi Sales’ naar het bedrijf  ‘Hermanos Santana Cazorla’ (HSC);  daarnaar gevraagd door de Rechtbank in Eerste Aanleg in Las Palmas de Gran Canaria, om informatie te verstrekken betreffende de overgedragen geldsommen van de beide Anfi-bedrijven aan HSC.
            
                     Jarl Whist.                                              Juan Arenciba.
Met de aanklacht die gedeponeerd is door zowel vertegenwoordiger van Anfi Internacional, Jarl Whist, evenals door de algemene secretaris van de Raad van Bestuur, Juan Arenciba, heeft men in april 2012 informatie gevraagd aan de president van de maatschappij, Santiago Santana Cazorla, om de rechter te kunnen antwoorden. Santana Cazorla heeft geweigerd die informatie te geven tot aan een Bestuursvergadering in mei 2012, waarbij de termijn was verstreken waarbinnen geantwoord moest worden aan de Rechtbank.

In die Bestuursvergadering heeft de Tirajanese bouwer ” verwarrende versies” gegeven over deze omleidingen van fondsen en de aflossing van twee termijnen, met vervaldatum november en december 2012, waarmee hij de teruggave wilde formaliseren van acht miljoen euro. De vertrouwensbreuk die toen is ontstaan bij de zakenpartners van Santana Carzorla was compleet en een serie confrontaties tussen de zakenpartners en nadien tussen de leden van de Raad van Bestuur heeft geleid tot het aanklagen van deze criminaliteit.

Daarin eist Anfi Internacional van de Rechtbank voorzorgsmaatregelen tegen de gebroeders Santana Cazorla, met het verzoek van negen miljoen euro borgtocht,  evenals tegen hun algemeen directeur, Arturo Ramírez, met een borgtocht van €500.000,=
Eveneens verwacht men van de Rechtbank, dat deze de volmachten zal afwijzen die het Santana Cazorla mogelijk hebben gemaakt beslissingen te nemen binnen de Groep zonder zijn zakenpartners te informeren, omdat men hem het vertrouwen heeft geschonken bij het ondertekenen van de overeenkomst in 2006 en bij de vernieuwing van deze akkoorden in maart 2012.
 
                                                                             Buste van Bjørn Lyng in Arguineguin.
* Bjørn Lyng
Daniel Bjørn Lyng (* 8 juli 1925 in Leksvik, Noorwegen - † 12 oktober 2006 in Patalavaca, Gran Canaria) was een Noorse uitvinder en groot zakenman.
Lyng leerde het vak van smid in zijn geboorteplaats en bouwde een kleine energiecentrale.
Na de Tweede Wereldoorlog verhuist hij in 1947 naar Vanvikan, een wijk van de gemeente Rissa. 
In 1959 richt hij hier zijn eigen  ijzerwarenfabriek op Trøndelag Emailverk, die failliet is gegaan in 1960.
In 1961 wordt het bedrijf  Leksvikarmatur opgericht, dat kranen en mixers produceert en tot op heden bestaat.
In 1970 sticht sticht Lyng  een  fabriek voor de fabricage van plastic buizen.
In 1978 richt hij Elsafe International op.
De Lyng Drilling Company is opgericht in 1984, maar in 2006 aan Schlumberger verkocht. Het bedrijf bleek een pionier te zijn in de productie van  high performance boorplatforms voor de aardolie-exploratie.
Op het Spaanse vasteland exploiteerde Lyng een wijnmakerij en een aantal fabrieken.

Ter gelegenheid van zijn 60ste Verjaardag, is hij benoemd tot Ridder Eerste Klas in de Orde van St. Olav.

Lyng trouwde vijf keer en laat zes kinderen na; zijn  laatste huwelijk is Lyng aangegaan in de leeftijd van 80 jaar en 1 maand.

Bjørn Lyng is overleden op 12 oktober 2006 na een lange ziekte, gedurende de laatste jaren van zijn leven woonde hij op Gran Canaria, in een uiterst luxe penthouse in het door hem opgerichte timeshare-complex 'Anfi del Mar' (869 appartementen) in Patalavaca.
De 'Anfi Beach Club' heeft in 1997 van de Spaanse minister van Toerisme het Certificaat "Nummer één van alle vakantie complexen in Spanje" ontvangen.

Na zijn dood is er in de gemeente Mogán een straat naar hem vernoemd, de Calle Bjørn Lyng.
Kinderen gaan naar  de Noorse School van Gran Canaria, waar Lyng donor was van deze stichting.
kleurlogoCanarias.png


Het  door de politie van toeristische fraude betichtte bedrijf ontslaat 68 medewerkers

De Club Puerto Atlántico-Groep verzekert, dat de aangifte vals is en dat men juridische stappen zal ondernemen

MOGÁN - woensdag 31 juli 2013 - De horecaonderneming Club Puerto Atlántico heeft op dinsdag 30 juli 2013 het ontslag aangekondigd van 68 werknemers vanwege het verlies aan omzet nadat de managers en medewerkers - 76 in getal - gearresteerd zijn geweest door de Policía Nacional (Rijkspolitie) in de zogenoemde operatie ‘Voyager’ wegens veronderstelde belastingfraude en fraude met de verkoop van vakantiepakketten.

Hoewel alle gearresteerden na enkele uren zijn vrijgelaten, omdat de rechter het politieonderzoek “slecht” en “mager” heeft gevonden, stuurt het bedrijf 68 medewerkers naar de WW, onder wie enkele die de vorige week waren gearresteerd. De directeur van de groep Club Puerto Atlántico en hoofdverdachte in de operatie ‘Voyager’, Eugen F. Kaiser heeft opgemerkt, dat zijn bedrijf, en ook de toeristische sector van Gran Canaria, te lijden heeft gehad van een sterk imagoverlies, “want de berichten over de arrestaties zijn - door toedoen van hun concurrenten - uitgezonden op de sociale netwerken en via televisiezenders in geheel Europa.”

             Managers en medewerkers verzameld op het terras van
Club Puerto Atlántico
                                     in Arguineguín, op dinsdag 30 juli 2013.

Eugen F. Kaiser heeft de actie van de veiligheidsdiensten gekritiseerd en verzekerd, “dat achter de gehele campagne voor imagoverlies,” Alberto García zit, een voormalige inspecteur van de Policía Nacional van Las Palmas de Gran  Canaria die momenteel de  vennootschap voor gedeeld eigendom ‘Mindtimesheare’ leidt.

“Hier is slechts een valse aangifte geweest van een persoon die werkt voor andere time share-bedrijven en die de concurrentie wil uitschakelen,” heeft Kaiser opgemerkt, die heeft aangekondigd juridisch acties te ondernemen tegen de aangever. Wat dit betreft, herinnert hij eraan, dat Alberto García hetzelfde al eens geprobeerd heeft in 2006. Bij die gelegenheid heeft men 28 personen gearresteerd, maar de rechters konden geen aanwijzingen voor een delict vinden en hebben de zaak geseponeerd.

“Ik heb begrepen,” zo merkt de directeur van Club Puerto Atlántico op, “dat men mij en mijn managers heeft gearresteerd, omdat men verdenking had van een of ander delict, waarbij het ondenkbaar is, dat men - zonder gerechtelijk bevel - receptionisten en andere hotelmedewerkers een hele dag lang vasthoudt in de politiecel, inclusief twee medewerkers van Anfi die hier toevallig op bezoek waren. Volgens Kaiser zijn de door de Policía Nacional voor de rechter gerechtvaardigde arrestaties, “knip en plakwerk” van de aangifte van Alberto García. In die aangifte worden zelfs 19 advocaten genoemd die deel zouden uitmaken van wat de politie kwalificeert als ‘een criminele organisatie’.

Ongeloof
“Dit alles is ongelooflijk, we dachten, dat Spanje in Europa ligt en niet in Afrika “ grapt de van oorsprong Duitse ondernemer, die heeft benadrukt, dat hij al 30 jaar werkt in de horeca op de Archipel en die gedurende vijf jaar (van 1997 tot 2002) general manager is geweest van Anfi.

Volgens zijn becijferingen, heeft slechts één dag verblijf in de calabozos (politiecellen) een verlies aan reserveringen opgeleverd ter waarde van €170.000,= want er was niemand in de bedrijven aanwezig om de telefoon te beantwoorden; of, om vragen op het internet te beantwoorden. “Dit brengt ons in een onmogelijke situatie, we kunnen niet doorgaan met functioneren, omdat er geen omzet is en de medewerkers die geresteerd zijn geweest, getraumatiseerd zijn geraakt,” merkt Kaiser op.

Naast de Club Puerto Atlántico en de samenwerkende bedrijven in de verkoop van toeristische pakketten, verzekert hij, dat de politieoperatie ook een economische uitwerking heeft op Arguineguín en Tauro, waar ook hotels van de Groep zijn.

Volgens Kaiser zijn 2.000 gezinnen afhankelijk van deze bedrijfsactiviteit. Onder de cijfers noemt hij, dat men jaarlijks 10.000 taxiritten contracteert voor en bedrag van €35.000 per jaar. Feit is, dat diverse taxichauffeurs op dinsdag 30 juli 2013 hun steun betuigd hebben aan het bedrijf, tijdens de bijeenkomst waarin het ontslag aan de medewerkers is meegedeeld. De maatschappij betaalt ook €45.000,= aan de Gemeente Mogán voor vergunningen, draagt Sociale lasten af en drie dagen voor de politie-inval heeft men belasting betaald aan de Fiscus.
kleurlogoCanarias.png


Toeristische fraude
rechter stelt zeven gearresteerden
voorwaardelijk in vrijheid

De eigenaar van Hotel ‘Club Atlántico’ belooft zich te zullen wreken op de eiser
De gearresteerden beroepen zich op hun zwijgrecht

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 27 juli 2013 - Rechter Almudena de La Rosa Marqueño, van de rechtbank in San Bartolomé de Tirajana, heeft op donderdag 25 juli 2013 de voorwaardelijke in vrijheid stelling - zonder waarborgsom - bevolen van de zeven hoofdverdachten van fraude met de verkoop van toeristische pakketten in het Zuiden van Gran Canaria.

De rechter van parket heeft de verklaring afgenomen van de 74 door de Policía Nacional (Rijkspolitie) in de operatie ‘Voyager’ gearresteerde personen. De politieactie is uitgevoerd op maandag 22 en dinsdag 23 juli 2013. De personen die zijn voorgeleid aan Justitie zijn de eigenaar van de onderzochte bedrijven, Eugen Friedrich Kaiser, en diverse van zijn medewerkers: Timothy Roberts Matthew, Luckau Jorn Peter, Yvonne James, Mark Misin, Paula Louise Beatson en Rodolf Antonius Mattheus. Allen hebben zich beroepen op hun zwijgrecht.

Eugen F. Kaiser omhelst zijn zoon bij verlaten van de rechtbank.

Die rekent hen de in de het proces-verbaal van de Politie genoemde misdrijven aan, te weten: misdrijven tegen het publiek, massale fraude en het lid zijn van een georganiseerde groep.

Bij het verlaten van de rechtbank heeft Kaiser verzekerd, dat hij in de rechtbank wél getuigenis heeft afgelegd voor de instructierechter, Julio Wood.


De vertaling wat 'mindtimeshare betrouwbaar advies' over zichzelf zegt op de eigen internetpagina onder het hoofdstuk "about':
"Mindtimeshare helpt timeshare eigenaren die zijn opgelicht door nep vakantiekorting clubs; nep-'geld terug bedrijven'; frauduleuze timeshare weder verkoop-bedrijven; valse 'class action''-bedrijven en valse advocaten en notarissen.
Wij geven professioneel antwoord aan Timeshare eigenaren en gebruikers."

Zie:

http://mindtimeshare.me/2013/07/22/the-spanish-police-has-raided-voyager-travel-lifestyle-holidays-and-reclaimgc/

De eigenaar van de bedrijven die de toeristische pakketten verhandelen en beheerder van Hotel ‘Club Atlántico’ heeft verzekerd, “dat alles een wraakoefening is van Alberto García [eiser en voorzitter van de vereniging ‘Mindtimeshare].” Kaiser heeft eraan herinnerd, dat García in 2006 heftzelfde heeft geprobeerd met een soortgelijke aanklacht die een jaar later in de instructiefase is geseponeerd.

“Hetzelfde is gebeurd in 2006 en dankzij de advocaten die we hebben, weten we, dat het dezelfde persoon is, Alberto García, een voormalig inspecteur van de Policía Nacional (Rijkspolitie) in Las Palmas, die nu werkt voor een agentschap voor gedeeld eigendom (timeshare). Zijn doel als concurrent is het uitschakelen van mijn bedrijven, “heeft Kaiser gezegd, na 72 uur doorgebracht te hebben in de calabozos (politiecellen) van het Hoofdcommissariaat van Canarias, in Las Palmas de Gran Canaria.

Kaiser kan nog steeds niet geloven, dat de agenten van de Udyco zijn overgegaan tot de arrestatie van 74 personen van zijn organisatie; “gezien”, zo verzekert hij, ” dat deze mijnheer de Politie heeft gebruikt voor zijn eigen belangen.”

Over, of zijn activiteiten wel, of niet strafbaar zijn, heeft Kaiser verzekerd, “dat alles wat zij verkopen ‘echt’ is,” en men daarom, “duizenden en duizenden leden heeft.” Een van de grote problemen waar men momenteel mee te kampen heeft is de golf aan media-aandacht die zijn bedrijven hebben gekregen op nationaal en internationaal niveau. Ik weet, dat mijn maatschappij dood is vanwege het slechte imago wat men gegeven heeft en ik verzeker, dat ruim honderd personen hun baan gaan verliezen.”
Kaiser heeft echter wraak gezworen. “Ik ga met al mijn vermogen en met al mijn geld tegen deze persoon in. Want dit kan niet gebeuren, de Politie is er niet, om aan de grillen van een persoon te voldoen.”

De advocaat van Kaiser, Miguel Rodríguez Ceballos, heeft de hoop, dat de zaak geseponeerd wordt, gezien de politieactie, welke door de rechter is gekwalificeerd als, “een ‘mager’ en ‘slecht’ vooronderzoek,” waarbij de Rechtbank geweigerd heeft, dit toe te laten.
 “Over de werkwijze van Politie beperk ik me tot de woorden van de uitspraak. De invallen en de huiszoekingen moeten voldoen aan wettelijke eisen, waarvan de edelachtbare begrijpt, dat men daaraan niet heeft voldaan,” zo besluit de advocaat.
kleurlogoCanarias.png


Zes uur na de politieactie
naar de vermeende zwendel met timesharing 
in Mogán,
staat de rechter huiszoeking niet toe

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 25 juli 2013 - Een vonnis van de dienstdoende Instructierechter van de Rechtbank in San Bartolomé de Tirajana noemt de operatie van maandag 22 juli 2013 in Arguineguín “een slecht onderzoek” en “ knip- en plakwerk” van zaken die eerder al zijn onderzocht door de Grupo I van de Udyco.

De rechter heeft dan ook zijn afkeuring uitgesproken over het binnengaan van de Policía Nacional en de huiszoeking in de woning van Eugen Friedrich Kaiser en Alexandra Jane Emmot, evenals in diverse horecabedrijven en kantoren in Arguineguín, in het Zuiden van Gran Canaria, in het kader van die politieoperatie welk is uitgevoerd tegen een veronderstelde bende die massaal toeristen heeft opgelicht door middel van gedeeld vakantie-eigendom, ofwel timesharing; en, waarbij tot nu toe 76 personen zijn gearresteerd.


Volgens een gerechtelijk vonnis, dat op woensdag 24 juli 2013 is bekrachtigd door Julio Luis Wood Rodríguez, heeft de magistraat de aanvraag afgewezen van de Grupo I van de Unidad de Drogas y Crimen Organizado (Udyco) (Team I - van de Eenheid Drugs en Georganiseerde Criminaliteit) van het Hoofdbureau van Politie op Canarias, voor het in de vroege ochtenduren van maandag 22 juli 2013, tot in de avonduren, verrichten van een serie huiszoekingen in panden in Arguineguín en Puerto Rico, waaronder in de woning van de voornaamste betrokkenen bij deze zaak van vermoedelijke oplichting van toeristen, evenals in een kantoor van het Call Center in Arguineguín en in horecabedrijven van 'Club Voyager' en op het dakterras en bij het zwembad van Hotel ‘Club Puerto Atlántico’ in het vissersdorp.

Naast andere motieven, beargumenteert de rechter zijn afwijzing van de huiszoekingen,” dat men in zijn rechtbank, meer dan zes uur na zonsopgang van de dag waarop men de huiszoekingen wilde verrichten [eerder al de avond daarvoor uitgevoerd] deze heeft gepresenteerd ;” en, omdat het onderzoek wat geleid is door dit team van de Udyco van het rechercheteam van Las Palmas, “heeft bestaan met verwijzing naar een serie feiten die in meerderheid zij toegeschreven aan die, welke al voorwerp waren van een juridisch proces voor de instructierechtbank en die ontslagen zijn van enkele eerdere, niet geseponeerde dossiers welke men aanhoudt in deze en andere instructierechtbanken van de sectie van San Bartolomé de Tirajana.”


De rechtbank baseert de afwijzing van de eerder door de Policía Nacional (Rijkspolitie) uitgevoerde huiszoekingen bovendien op het feit, dat het onderzoek 19.240/2013 van de Groep I van de Udyco, dat grond geeft aan deze operatie tegen de veronderstelde onwettige verkoop van deeltijdvakanties aan nietsvermoedende  toeristen, “alleen berust op informatie die bestaat uit  knip- en plakwerk van een aanklacht die dateert van 17 juni 2013 welke gepresenteerd is door Mind timeshare tegen Voyages Travel, Lifestyle Holidays en Reclaiming.


Het politiebureau draagt de aangiften van 60 gevallen van slachtoffers aan van de veronderstelde, door de georganiseerde bende massaal gepleegde, zwendel en fraude-delicten; terwijl de rechter, na deze documentatie geanalyseerd te hebben, vaststelt, “dat van deze zaken er 42 tot een contract geleid hebben, en de rest niet.”

De aanvraag van de Politie wordt ook gediskwalificeerd door de rechter als de onderzoekers verzekeren, “dat deze 60 personen ‘volledig zijn geïdentificeerd’ en pretenderen persoonlijk bij de zaak betrokken te zijn, [maar] dat men geen van deze personen heeft ondervraagd alvorens men het verzoek tot de invallen en de huiszoekingen heeft aangevraagd.”

De uitspraak diskwalificeert de aanvraag, “op basis van een dergelijk mager onderzoek,” wat strijdig is met het Strafprocesrecht en de fundamentele rechten van onschendbaarheid op huiselijke intimiteit. “De politie presenteert niet voldoende bewijs van de misdaden, waarvan zij zegt, dat die begaan zijn en ook legt men niet voldoende uit, waarom de maatregel nodig is voor het onderzoek, noch welk bewijs men heeft van de veronderstelde delicten, in afwachting van het verkrijgen van toestemming voor de inval en de huiszoeking.”

In die zin, zal de rechter die kennis gaat nemen van de in dit geval niet ontvankelijke zaak, tot aan het in gang zetten van de politieactie op maandag, “het veronderstelde criminele gedrag in twijfel trekken, wat op zich geen onderdeel van bedrog ,of zwendel is; maar wat in feite een techniek is die wordt toegepast  door veel bedrijven die timeshare-rechten en andere vakantieproducten verkopen,” met het strikken van potentiele klanten op straat en hun overbrenging naar de locatie waar uiteindelijk de contracten worden ondertekend.

De rechter gaat in op de waardering, en zelfs het soort contract wat ondertekend is door de veronderstelde slachtoffers van Kaiser, die in ruil voor geld bij de ondertekening “vage en onnauwkeurige verplichtingen aangaan.  De wederzijdse voordelen van de betaling zijn zo vaag, dat men  kan vaststellen, dat de contracten die dit inhouden de eigen defecten presenteren van een ongeldige handel vanwege het ontbreken van het object.”

Het is deze vaagheid die de rechter ertoe brengt te oordelen, “dat het heel moeilijk is, om ten tijde van de ondertekening te onderscheiden, dat de vermoedelijk zwendelende bedrijven, Voyager Travel en Lifestyle Holiday, “niet zouden kunnen voldoen aan wat men hen belooft, en daardoor, de consument misleiden door dit aan te bieden.”

De rechter heeft geen bewijs van een frauduleuze misleiding, noch duidelijke aanwijzingen van contractbreuk, ondanks de door de Politie aangedragen klachten in de vorm van E-mails van vermoedelijk bedrogen consumenten, omdat de rechter begrijpt, dat de ondertekenende bedrijven simpelweg overeenkomen ,“hard te zullen werken voor het verkrijgen van de beste vluchttarieven; dit alles, door middel van het lidmaatschap van een vakantie-club en door het verstrekken van een tijdsperiode in hotels, of resorts die niet beschikbaar zijn bij reisbureaus.”

Met de afwijzing van de eerder door de Policía Nacional uitgevoerde huiszoekingen benadrukt de Rechtbank, “het gebrek aan duidelijke bewijzen, vanwege het waarschijnlijk slechte rechercheonderzoek,” waar nog bij komt, “het gebrek aan argumentatie in het verzoek met betrekking tot de noodzaak van het nemen van de maatregel en het concrete doel wat men daarmee nastreeft;” een maatregel, die al is bestudeerd door de wettelijke vertegenwoordiger van de gearresteerden, om te procederen ter verdediging van zijn cliënten.
kleurlogoCanarias.png


Club Puerto Atlántico’ is al onderzocht in 2006

De onderzoeken zijn vervolgens gearchiveerd
Nu heeft de Politie computers in beslag genomen
en 58 personen gearresteerd

MOGÁN / ARGUINEGUÍN - woensdag 24 juli 2013 - De Policía Nacional (Rijkspolitie) heeft op maandag 22 juli 2013 in Arguineguín en in San Bartolomé de Tirajana in totaal 58 personen gearresteerd in een operatie tegen frauduleuze verkoop van toeristische producten. De agenten hebben materiaal in overvloed verzameld over het beheer van de betrokken ondernemingen, er zijn computers en digitale apparaten in beslag genomen. Bronnen binnen de Policía Nacional (Rijkspolitie) bevestigen de inzet van de operatie, die op maandag 22 juli om 2013 om 09:00 uur van start is gegaan en die is uitgelopen tot 18:00 uur.

De ingreep van de politie heeft bij verrassing plaatsgevonden in Arguineguín. Ruim een tiental agenten en zes politievoertuigen hebben diverse straten in de deze wijk van Mogán afgezet, voor het houden van een serie huiszoekingen in het toeristencomplex ‘Club Puerto Atlántico’, dat gelegen is aan de Avenida de Los Canarios.

               Maandag 22 juli 2013: politieauto’s bij ‘Club Puerto Atlántico’.
Volgens omwonenden, zijn de agenten van het Cuerpo Nacional de Policía (Korps Rijkspolitie) het complex aan de Calle Miguel Marrero Rodríguez binnengegaan en hebben de kantoorruimten van ‘Club Puerto Atlántico’ doorzocht, evenals de woning van de eigenaar, in de Calle Acorán, (in het hooggelegen gedeelte van Arguineguín). Bovendien heeft huiszoeking plaatsgevonden in een kantoor in San Bartolomé de Tirajana.

 
 

http://www.vacationtimesharerentals.com/europe/Timeshares/Canary-Islands/Arguineguin/Club-Puerto-Atlantico/

Bewoners en toeristen in de toeristenstad hebben gedurende de gehele ochtend en een groot deel van de middag het komen en gaan van politieagenten naar de doorzochte panden gade kunnen slaan. Zoals een medewerkster van een nabijgelegen winkel heeft verzekerd, hebben de agente diverse dozen met documenten uit het bedrijf gedragen, evenals computers en diverse digitale apparaten.

De operatie is geëindigd met 58 gearresteerden die beschuldigd worden van het vermoedelijk bedrijven van fraude met de verkoop van toeristische producten onder de noemer 'Club de descuento de Vacaciones' (‘Vakantiekorting-club’) (een eufemisme voor o.a. timesharing, Red.). Bronnen binnen het Cuerpo Nacional de Policía (Korps Rijkspolitie) bevestigen, dat het merendeel van de arrestanten, na getuigenis te hebben afgelegd, op vrije voeten is gesteld, in afwachting van een oproep van Justitie voor getuigenverhoor. Het onderzoek duurt nog voort.

Vermoedelijk waren de Vakantiekorting clubs, via tiqueteros (visitekaartjes uitdelers en aanbieders van krasloten) in de straten van Mogán en San Bartolomé de Tirajana een product aan het aanbieden, waarmee tot 70% korting kon worden behaald op vakantiereizen, logies, autohuur en cruisevaarten, in ruil voor ettelijke duizenden euro’s. De toerist die echter de verleiding niet heeft kunnen weerstaan, is geconfronteerd met iets waarvan geen terugkeer mogelijk is en wat geen enkel voordeel zou kunnen opleveren.                                               ‘Club Puerto Atlántico’.

 

Onderzoek in 2006

Het vakantiecomplex ‘Club Puerto Atlántico’ is al onderwerp van dit soort onderzoek geweest in 2006. In dat jaar, is in een proces voor de Instructierechtbank in San Bartolomé de Tirajana de  documentatie van het hotel onderzocht wegens een vermoedelijk delict van fraude. De zaak is uiteindelijk geseponeerd in 2007.

Bij de politie-inzet in 2006, genoemd  Operación 'Diseño (Operatie ’Ontwerp’) hebben de onderzoekers 28 personen gearresteerd en €40.000,= in beslag genomen. De aanklagers waren Noorse en Duitse toeristen, die de zaak voor de rechter hebben gebracht ,vanwege het vermoedelijk niet naleven van de, met de vakantie-onderneming, ondertekende contracten.

                                         ‘Club Puerto Atlántico’.

 
De eigenaar van ‘Club Puerto Atlántico’, Eugen Kaiser, voormalig directeur van ‘Anfi del Mar’, heeft destijds verzekerd, dat het onderzoek tegen zijn onderneming, te wijten was aan, “een persoonlijke wraakactie en een poging de concurrentie uit te schakelen; en hij heeft daarvoor de chef van de beveiligingsdienst van ‘Anfi’ verantwoordelijk gehouden.

De rechter is destijds in zijn vonnis akkoord gegaan met het provisionele ontslag van rechtsvervolging; vanwege, dat het vakantiecomplex geen frauduleuze verkoop van haar producten zou hebben gepleegd en, dat er ook geen strafrechtelijke aansprakelijkheid is met betrekking tot de contracten welke men heeft opgesteld.

Zie o.a. ook de Nederlandstalige  internetpagina:
http://tecin.nl/tag/maspalomas

en de Engelstalige internetpagina:

http://mindtimeshare.me/2013/07/22/the-spanish-police-has-raided-voyager-travel-lifestyle-holidays-and-reclaimgc/
kleurlogoCanarias.png 


Operatie in het Zuiden tegen oplichting
met meervoudig eigendom (timeshare)

ZUID GRAN CANARIA - dinsdag 23 juli 2013 - De Policía Nacional (Rijkspolitie) heeft in de afgelopen uren 58 personen gearresteerd in het Zuiden van Gran Canaria die beschuldigd worden van veronderstelde oplichting met de verkoop van vakanties in meervoudig eigendom (timeshare) zo heeft een woordvoerder van het Hoofdbureau van Politie op Canarias laten weten.

De gearresteerden zullen in voorlopige vrijheid gesteld worden, nadat zij een getuigenverklaring hebben afgelegd, aldus de bronnen.
geardiary-microsoft-time-to-share-700x433_large-1.jpg
De politiewoordvoerder heeft geen nadere details verstrekt over de operatie,  welke nog steeds doorgaat, en heeft aangegeven, dat er misschien inde komende uren meer informnatie zal worden vrijgegeven.
kleurlogoCanarias.png


De familie Lyng verlangt dat Santana Cazorla afziet van de directievoering van de Anfi Groep

Naar aanleiding van de aanklacht willen de Noren de rechtszaak afronden met de eis dat de ondernemer
8,6 miljoen euro  terugbetaalt

MOGÁN - donderdag 18 juli 2013 - De ondernemers die deel uitmaken van de Anfi-Groep lijken onverenigbaar. Het Noorse deel van de toeristische onderneming, in de Raad van Bestuur, vertegenwoordigd door de oudste zoon van de overleden Björn Lyng, heeft niet alleen een aanklacht ingediend tegen haar partner Santana Cazorla wegens verduistering en oneerlijke administratie van de maatschappij. Ook zal men in de eerstkomende aandeelhoudersvergadering het ontslag eisen van Santiago als voorzitter van Anfi, terwijl ondertussen hun juridische dienst een rechtszaak voorbereidt, om van de Grancanarische bouwer de teruggave te eisen van het geld wat vermoedelijk is doorgestuurd naar zijn bedrijven.

Dit bedrag, dat 8,7 miljoen euro groot is, betreft de door Anfi Internacional SL aangeklaagde fraude tegen Santiago Santana Cazorla, tegen zijn broer Manuel en tegen de algemene directeur van de Anfi-Groep, Antonio Ramírez. De laatstgenoemde wordt beschuldigd van samenzwering en de andere twee figureren als veronderstelde daders van delicten door het goedkeuren van omstreden overboekingen voor het aflossen van particuliere schulden van hun ondernemingen. De drie, hebben via hun perswoordvoerder, geweigerd uitleg te geven over de zaak.


Santiago Santana Cazorla, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Anfi-Groep.

Met de aanklacht, die behandeld wordt door de Instructierechtbank van San Bartolomé de Tirajana, vraagt men aan de rechter voorzorgsmaatregelen te nemen, met inbegrip van de intrekking van de bevoegdheden die het mogelijk maken, dat Santana, onafhankelijk van zijn compagnons, besluiten kan nemen. Beiden participeren voor een evenredig deel in de exploitatie van Anfi del Mar, maar de Canarische ondernemer heeft een gouden aandeel wat hem de controle over de Raad van Bestuur toekent.

Spanning
De erfgenamen Lyng hebben ervoor gekozen, om deze beslissingsvolmacht via een strafproces te neutraliseren, omdat het een jurisdictie is welke klaarblijkelijk sneller is, dan een civiele procedure. En vanwege, dat de vraag om het ontslag bijna gedoemd is te mislukken, want Santiago Santana Cazorla controleert in hoogsteigen persoon de Raad van Bestuur.

 Het is een feit, dat daarnaar gevraagde ondernemerskringen bevestigen, dat de Noren al in 2010 gevraagd hebben om het ontslag van de voorzitter. Toen kwam er een periode van sociale vrede die is ontploft met de aanklacht welke is uitgemond in het van Hermanos Santa Cazorla terugeisen van de van Anfi Resorts SL en Anfi Sales SL verduisterde bedragen.

De aandeelhoudersvergadering staat gepland voor augustus 2013 en de spanning tussen de partners blijft toenemen.
kleurlogoCanarias.png


Erven Björn Lyng beschuldigen
Santana Cazorla van ontrouw en verduistering van Anfi-kapitaal

De Rechtbank in Zuid Gran Canaria
accepteert de aanklacht tegen de Canarische ondernemer

Complete breuk in het Canarisch-Noorse toeristische imperium
De Anfi-Groep staat op het punt opgeblazen te worden

MOGÁN - woensdag 17 juli 2013 - De erfgenamen van de Noorse zakenman Björn Lyng hebben de juridische strijd geopend tegen hun Grancanarische compagnon Santana Cazorla, met onvoorzienbare gevolgen voor de toekomst van de Anfi-Groep; een imperium, dat in gelijke delen wordt geëxploiteerd als een van de meest vooraanstaande toeristische ondernemingen in de gemeente Mogán.
De Anfi-Groep staat op het punt opgeblazen te worden.

De kinderen van Lyng hebben de voorzitter van de Anfi-Groep, Santiago Santana Cazorla, aangeklaagd en beschuldigen hem van het frauduleus omleiden van fondsen naar het bedrijf Hermanos Santana Cazorla, om particuliere schulden af te lossen.

                 Santiago Santana Cazorla.                    Het  ‘Anfi del Mar’-complex.
De aanklacht, welke door de Instructierechtbank van San Bartolomé de Tirajana op 28 juni 2013 in behandeling is genomen, is ook gericht tegen Manuel Santana Cazorla en tegen Arturo Ramírez, de algemene directeur van de door de beide broers opgerichte Groep. De laatstgenoemde beschuldigt men van samenwerking in het vermeen verduisteren van geld en oneerlijkheid in de administratie van het toeristische conglomeraat, zo bevestigen bronnen binnen Justitie,

Zoals op dinsdag 16 juli 2013 in de Canarische pers is gepubliceerd, is het aanklagende bedrijf - Anfi Internacional SL - voor 49,9% eigenaar van de maatschappijen van de Anfi-Groep en becijfert de veronderstelde ‘ plundering’ door Santana Cazorla in de jaren 2012 en 2013 op ruim acht miljoen euro, “wat de economischer haalbaarheid van de maatschappij in gevaar brengt,” evenals de 700 arbeidsplaatsen bij de diverse horeca- en recreatiebedrijven in het Zuiden van Gran Canaria.

Specifiek schrijven de Noorse partners van Santiago Santana Cazorla toe, zich €8.677.000,= te hebben toegeëigend van de moederbedrijven Anfi Resorts SL en Anfi Sales SL. Dat geld, zo voegen bronnen uit ondernemerskringen toe, betreft behaalde winsten met de exploitatie van hotel ‘Anfi del Mar’ en met de verkoop van percelen die zijn gekocht van vorige eigenaren van de grond, voor het bouwen in de barranco (het ravijn) van Tauro.

De Anfi-Groep neemt voor 50% deel, maar Santana Cazorla heeft een soort gouden aandeel wat het mogelijk maakt, akkoorden te sluiten zonder de Noorse zakenpartner; enkele volmachten, die - enkele maanden voor zijn overlijden in 2006 - zijn verleend door Björn Lyng waardoor Santana Cazorla het dubbele aantal stemmen heeft in de Raad van Bestuur.
Volmachten en stemmen, die het Santana Cazorla mogelijk maken te handelen, alsof de Anfi-Groep hun " exclusieve eigendom" is, tot aan het punt waarop men halfweg 2012 een serie omleidingen van fondsen begonnen over de rug van hun compagnons.

De klagers zijn zich in april 2012 bewust geworden van het oneigenlijk gebruik van middelen tijdens de duur van een rechtszaak aangespannen door de horeca-rivaal van Santana Cazorla, Lopesan, waarin men van de Anfi-Groep de betaling van 14 miljoen euro eist. Die rechtszaak, welke speelt voor de Rechtbank van Eerste Aanleg in  de hoofdstad van Gran Canaria, heeft te maken met de percelen die Anfi destijds heeft gekocht van de familie Cárdenes, om haar project uit te voeren in Mogán.

Lopesan echter - de andere grote onderneming met Canarisch kapitaal -  eist via de rechter dit bedrag op, omdat men de schuld heeft opgekocht van de familie Cárdenes, waardoor zij de schuldeiser van Anfi zijn geworden, tot en met de ondertekening van een principeakkoord met de Noorse partner van de Groep, om de aandeelhouders van hun horeca-concurrent te kunnen controleren.

Lopesan heeft ook beslag laten leggen op diverse percelen in de Barranco de Tauro, om te proberen de schuld te innen.

Verdenkingen
De erven Lyng kregen verdenkingen toen zij door de Rechtbank van Eerste Aanleg in Las Palmas de Gran Canaria gevraagd werden, te informeren betreffende de overgemaakte bedragen van de beide Anfi-moederbedrijven aan HSC.

In de aanklacht legt men uit, dat zowel de vertegenwoordiger van Anfi Internacional, Jarl Whist, evenals de secretaris van de Raad van Bestuur, Juan Arencibia, in april 2012 informatie verlangd hebben van de bestuursvoorzitter, Santiago Santana Cazorla, om antwoord te kunnen geven aan de Rechtbank. Santana Cazorla negeerde dit tot de bestuursvergadering in mei, toen de antwoordtermijn van de Rechtbank al verstreken was.

Tijdens die Bestuursvergadering, heeft de Tirajaanse bouwer “verwarrende versies” gegeven over de omleiding van fondsen en aflossing van twee termijnen, met vervaldatum november en december aankomend, waarmee men de omleiding van acht miljoen euro wilde verklaren. De vertrouwensbreuk die toen is ontstaan bij de partners van Santana Cazorla is totaal en heeft tijdens de volgende de bestuursvergaderingen geleid tot een serie confrontaties tussen de aandeelhouders; wat geleid heeft tot deze aanklacht.

Samen met deze aanklacht, eist Anfi Internacional van de Rechtbank voorzorgsmaatregelen tegen de gebroeders Santana Cazorla, met het vragen van een borgsom van negen miljoen euro; en eveneens een borgsom van €500.000,= voor de algemene directeur, Arturo Ramírez.
Eveneens verwacht men, dat de Rechtbank de volmachten zal intrekken die het Santana Cazorla mogelijk hebben gemaakt, beslissingen te nemen binnen de Groep, zonder zijn partners te informeren, waardoor het vertrouwen verloren is gegaan wat men had toen men in 2006 het akkoord heeft ondertekend en de hernieuwing van die overeenkomsten in maart 2012.

Boekhoud-techniek
De Noorse partners van Anfi waren - eindelijk - in juli 2012 in staat, informatie te verkrijgen over de boekhouding van de Groep, na een turbulent verlopen voorlaatste bestuursvergadering die door Santiago Santana Cazorla is geschorst, zonder de uitleg te hebben gegeven die men van hem eiste vanwege het eveneens negeren van Anfi Internacional en de secretaris voor het goedkeuren van de herformulering van de rekeningen.

 Naar aanleiding van de - na de geschorste Bestuursvergadering - verstrekte informatie, stelt Anfi Internacional, dat er gedurende het boekjaar 2012 zes bankoverschrijvingen zijn geweest van Anfi Resorts SL aan Hermanos Santana Cazorla, waarvan er twee ondertekend zijn door Santiago en vier door Manuel, die samen opgeteld 7 miljoen euro bedragen in de tweede helft van 2012.

De contante geldopnames hebben zich voorgedaan op 30 juli 2012 met een totaal van €400.000,= en  nog eens twee opnames op 25 september van €1.000.000,= en €600.000,=
Op 18 oktober wordt nog een €2.300.00,= contant opgenomen; op de 31ste oktober nog eens €800.00,= en op 26 november 2012 is €1.900.000,= contant opgenomen.

De hoeveelheden die in 2013 contant van de rekening van Anfi Sales SL zijn afgehaald, bedragen €1.759.000,=, in vier keer in minder dan twee maanden tijd  (januari en februari), te weten:
- €1.000.000,= op 25 januari,
- €   400.000,= op   1 februari,
- €   135.000,= op 14 februari,
- €   224.000,= op 22 februari.

Ook figureert er een boekhoudkundige verschuiving op 2 januari 2013 van 6,9 miljoen euro, welke de Noren interpreteren als een geval van vernuftig boekhouden.

De beschuldiging tegen Hermanos Santana Cazorla is gebaseerd op deze “verborgen bewegingen”, zoals de formule, om deze 6,9 miljoen euro te lenen aan een andere maatschappij van gebroeders: Petrecan SL, waarmee een bedrijfspromesse voor Petrecan zelf is verkregen met uitgiftedatum 28 december 2012 en vervaldatum - drie dagen later - op 31 december 2012.

“De operatie,” aldus de klagers, “heeft voorkomen, deze schuld op te sporen en tijdig te handelen, door het laten verdwijnen van Hermanos Santana Cazorla als schuldenaar van Anfi Resort, door middel van een gecamoufleerde operatie van geldverschuiving, om aan de bedrijfs promesse te voldoen.” De transactie heeft plaatsgevonden aan het eind van het boekjaar, “met een manoeuvre van fictief geld heen en weer schuiven.”

Anfi Internacional heeft tegenover de Tirajaanse Rechtbank benadrukt, dat  de verduistering van deze sociale fondsen van de Groep, ” een afdoende actie van de overige leden van de Raad van bestuur heeft verhinderd, om de plundering te voorkomen waar de Anfi-Goep aan onderworpen is,” en waarvan men schat, dat de economische levensvatbaarheid ernstig in gevaar is.

‘Arturo Ramírez zou betrokken kunnen zijn bij de plundering’
“Het spel van het heen en weer schuiven van geld,” heeft zich voorgedaan, aldus het oordeel van Anfi Internacional, met medeweten en instemming van de algemene directeur, Arturo Ramírez, vandaar, dat hij een van de aangeklaagden is vanwege het niet vervullen van zijn functie, “het alert zijn op de verhulling,” door de overige eigenaren.

Bij de verdeling van de aandelen Anfi, wordt de figuur van de algemene directeur beschouwd als de sleutelrol waarmee de Noorse aandeelhouders een “zekere controle “ hebben, ondanks de uitgebreide volmachten die sinds 2006 zijn toegekend aan Santana Cazorla.

Over de algemene directeur zijn de klagers van mening, “dat de ‘overdreven betaling’ voor zijn ‘beroepsmatige diensten’ aan Anfi Sales SL  van €190.151, 97 in 2012  en het behoud van dit maandsalaris in  2013 van €15.846,=; suggereert, dat hij samenwerkte en adviseerde in de frauduleuze boekhoudkundige manoeuvres, maar ook betrokken zou kunnen zijn bij de plundering, of het oneigenlijk gebruik van de sociale fondsen.”

Bij Anfi Internacional houdt men deze vermoedens, omdat de Raad van Bestuur niet afwist van het bestaan van toegevoegde contracten voor de professionele diensten van Arturo Ramírez met een werkelijke inhoud die deze dienstverlening rechtvaardigen.

De aanklacht is enkele weken geleden gedeponeerd bij het Decanato de los Juzgados de San Bartolomé de Tirajana (Dekenaat van der Rechtbanken  van San Bartolomé de Tirajana), dat nu de behandeling ervan ontvankelijk heeft verklaard, waardoor het proces gevoerd kan gaan worden.

De Noorse partners wijzen er bij hun aanklacht tegen Santana Cazorla op, dat Anfi het risico loopt, niet aan de verplichtingen bij de bankinstellingen te kunnen voldoen
Het golfterrein van Tauro is op vrijdag 19 juli 29013 ter veiling aangeboden - Het met vier bankinstellingen in februari 006 ondertekende financieringscontract van 95 miljoen euro verplicht tot, “gecompliceerde aflossingstermijnen.”

Bij die operatie - waarvoor men 50% van de aandelen van de oprichter, Björn Lyng heeft verkocht aan de bouwondernemer en horeca-projectontwikkelaar Santana Cazorla- heeft men een financieringscontract ondertekend van 95 miljoen euro met de Banco Sabadell, Caja Madrid, La Caja de Canarias [nu geïntegreerd in het genationaliseerde Bankia] en de Noorse Sparebanken Midt-Norge.

De Noorse partners wijzen erop, dat het financieringscontract enkele “complexe” aflossingsclausules bevat, “welke men met de jaarrekening van 2012 niet kan naleven vanwege het geld [8 miljoen euro] wat men heeft doorgestuurd [van Anfi Resorts en Anfi Sales, naar Hermanos Santana Cazorla]".

“De maatschappij die wordt voorgezeten door Santiago Santana Cazorla, heeft haar rekeningen niet geherwaardeerd en loopt het risico van kapitaalvernietiging, vanwege ernstige nalatigheid tegenover de schuldeisende banken,” zo wordt in de aanklacht aangegeven; waarbij men het betreurt, “dat ruim 700 [bestaande] arbeidsplaatsen gevaar lopen door de Grupo Hermanos Santana Cazorla en hun particuliere financierings-zaken.”

De Anfi-Groep heeft besloten het golfterrein wat de maatschappij bezit in het luxe-complex van Tauro, in de gemeente Mogán, te veilen; en hoewel die veiling gepland stond voor vrijdag 12 juli 2013, is die hoogstpersoonlijk door Santana Cazorla geannuleerd, waarbij de klagers van de - in juni2013 ingediende aanklacht - zich afvragen, dat deze voorgenomen afstoting van het erfgoed zou hebben kunnen voorkomen, dat men acht miljoen euro weggesluisde van de Anfi-ondernemingen

Anfi Internacional SL merkt in de aanklacht op, “dat het financieringscontract de beschikking over fondsen verbiedt welke Hermanos Santana Cazorla frauduleus heeft verkocht voor haar eigenbelang,” en gaat over, “ tot de gevolgen van misbruik” door Santana Cazorla met zijn onherroepelijke bevoegdheden; gezien de impasse in de Raad van Bestuur voor de schuldeisende banken het gegeven is, dat het contract is verstreken wat heeft geleid tot een toestand van hopeloze insolventie van de Groep; of, dat men aanvullende contante bijdragen van de vennoten eist.
kleurlogoCanarias.png


Voor het gebruik van de naam ‘Anfi’

Het Gerechtshof spreekt twee bedrijven vrij
voor het schadeloosstellen van
An
fi

MOGÁN - maandag 4 januari 2013 - Men verwerpt het hoger beroep van Anfi en stelt twee Grancanarische bedrijven in meervoudig eigendom (time share) vrij van het betalen van een schadeloosstelling van €120.000,=

De ondernemingen Gran Canaria Servicios de Comunicaciones S.L. (GCSC) en Lion Resorts Canary Isles Travel S.L. die zich toeleggen op de verkoop van appartementen op basis van multipropiedad (meervoudig eigendom  = time sharing),  hoeven geen €120.000,= te betalen aan Anfi, dat eigendom is van Noorse investeerders en Santana Cazorla, waartoe men aanvankelijk veroordeeld was door een Rechtbank in Alicante voor het gebruik van de naam ‘Anfi’ op hun internetpagina: www.grancanariaservice.com en op een kiosk in Mogán.Anfi Tauro.

De Kamer voor Civiele Rechtspraak van de Hoge Raad (Tribunal Supremo - TS) heeft het door Anfi Tauro S.A. en Anfi Sales S.L. tegen beide bedrijven gepresenteerde hoger beroep afgewezen in de overweging, dat TS en GCSC geen gebruik hebben gemaakt van de merknaam, maar deze eenvoudigweg genoemd hebben als een van de maatschappijen waarmee men sinds 2008 zou hebben samengewerkt. Feit is, dat bij deze oefening de betrekkingen tussen beiden, in dat boekjaar op niet vriendschappelijke manier, verbroken zijn, evenals vanaf het moment, dat Gran Canaria Servicios de Comunicaciones ervoor gekozen heeft voor de Rechtbank 3,8 miljoen te eisen wat aanvankelijk is afgewezen.

De Hoge Raad is echter wel van mening, dat Anfi ijveriger had moeten zijn toen men enkele reclameborden en posters van de kiosk zou hebben moeten verwijderen waarop hun naam voorkwam en die hun eigendom waren.
Voor het overige ratificeert men de uitspraak van de Audiencia Provincial (Arrondissementsrechtbank) van Alicante waarin men van oordeel is, dat er geen frauduleus gebruik van merken heeft bestaan. Op dit vlak geeft men aan, “dat het gepresenteerde verzoek ‘heel weinig gepreciseerd’ was, om concreet na te kunnen gaan welke de precieze soort van overtreding is, welke men zou hebben begaan.

Men heeft nauwelijks aangetoond, dat de aangeklaagde bedrijven op enigerlei wijze gebruik gemaakt zouden hebben van enige door Anfi geregistreerde merktekens bij de verkoop van producten van Lions Resorts.
Onder de bewijzen die de Canarisch-Noorse maatschappij heeft aangeleverd was de internetpagina van GCSC, die niet eens vertaald was zoals de rechtbank verplicht stelt.

index68_large.jpg
Uit de tekst daarvan blijkt, dat het om een personeelsadvertentie ging voor het werven van verkopers voor de producten van Lions Resorts; waarin men aangeeft, wat het profiel van de kandidaten moet zijn. Daarnaast zijn enkele foto’s afgebeeld met openbare stands die men kan identificeren met het merkteken van enkele van de Anfi merken en ook foto’s van diverse door deze firma geëxploiteerde complexen.

Onder de andere bewijzen zijn diverse momentopnamen van de buitenzijde van een kiosk in Puerto Rico waar zich op de bovenzijde posters met het Anfi-logo bevonden, “maar die aan de onderzijde waren doorgestreept met zwarte verf uit een spuitbus en op een van de buitenwanden kwam in grote letters de naam Lion Resort voor. Deze kiosk wordt gebruikt voor het aan toeristen uitdelen van folders die toebehoren aan laatstgenoemd bedrijf, die op geen enkele wijze tekenen vertoont die verward zouden kunnen worden met de logo’s van de aanklagers.”
lionresorts-info_large-1.gif

Eenzijdig
GCSC
had met Anfi van doen van 1997 tot 2008; het moment, waarop men eenzijdig het contract heeft verbroken, dat een jaar eerder was ondertekend en wat geldig zou zijn tot 2010. Daardoor behoorde al het materiaal van de aankleding van de buitenzijde van de kiosken, evenals alle reclame-elementen, toe aan de Canarisch-Noorse groep. Van toen af besloot GCSC samen te werken met Lion Resort voor het verrichten van dezelfde taken die te maken hebben met de verkoop van appartementen op basis van multipropiedad (meervoudig eigendom = time sharing). Laatstgenoemde maatschappij verkoopt het product genaamd: ‘Lion Resorts Vacation Club’ en men is van mening, dat de logo’s ‘niet te verwarren’ zijn met die van de aanklagers.

Daarom hebben eerst de Arrondissementsrechtbank en nadien de Hoge Raad geoordeeld, dat de internetpagina van GCSC alleen de term ‘Anfi’ heeft gebruikt voor her rekenschap geven van activiteiten die men heeft gerealiseerd en waarvan het doel was, verkopers aan te werven, “waarmee men geen verwarring heeft kunnen veroorzaken bij mogelijke klanten.”
 En wat de kiosken betreft, kan men opmaken, dat men de aanklacht heeft ingediend amper een maand nadat men het contract had opgezegd en, dat de posters eigendom van Anfi waren, waardoor men kan stellen, dat er een gebrek aan ijver was op het moment waarop men ze had moeten verwijderen.”

Ook erkent het Hof, dat het logo van de maatschappij was doorgehaald met een spray en, dat men in de folders welke men heeft uitgedeeld op geen manier verwijst naar het Canarisch-Noorse bedrijf.
1-AAAAislas-canarias-94.jpg


Wet goedgekeurd voor de bescherming
van de gebruikers van
meervoudig eigendom (timesharing)

MADRID - zaterdag 23 juni 2012 - Het Wetsvoorstel voor het beurtelings benutten van toeristisch vastgoed, het verwerven van langdurige vakantieproducten, de wederverkoop, de uitwisseling (kortom: timesharing, Red.) en de fiscale regelgeving is op vrijdag 22 juni 2012 goedgekeurd door de Senaat, waarover de PP-afgevaardigde namens La Palma, Maria de Haro, haar tevredenheid heeft laten blijken.

De Partido Popular betreurt de nalatigheid van de PSOE bij de totstandkoming  van  de wet.


          Maria de Haro,
de PP-afgevaardigde namens La Palma, in het parlement.
D
e nieuwe verordening, zo laat de Partido Popular (PP) weten, is aangepast aan de nieuwe cijfers die in deze zaak zijn verschenen en, beschermt en reguleert in het bijzonder de rechten van de consument in aanvulling op de langetermijn-vakantie-producten, inclusief gecombineerde reizen, wederverkoop en ruil, en bevat ook nieuwe belastingregels.

Tijdens haar betoog in de Senaat, heeft de PP-senator opgemerkt, dat gegeven het feit, dat er veel contracten voor meervoudig eigendom (timeshare, Red.) bestaan, “het noodzakelijk is, bestaande, slechte praktijken te corrigeren, evenals de problemen van interpretatie en bevoegdheid,”  via de nieuwe regelgeving.

Het gaat om verbetering van de Ley 42/1998  (Wet 42/1998) (dit is de Ley de Propiedad Horizontal *)  door die aan te passen  aan de Europese regelgeving, “een aanpassing, die men al had moeten uitvoeren in 2011, maar door nalatigheid en verwaarlozing van de vorige Regering; heeft men dit niet uitgevoerd, “zo ging zij verder, “en nu is deze aanpassing een oplegging.

De senator heeft benadrukt, dat samenlevingen zoals Canarias, “veel hebben leren kennen van  het meervoudige eigendom (timeshare, Red.) en heeft erop aangedrongen deze kwestie ‘met urgentie te regelen door uitvoering van de Richtlijn 122. Dit kan niet langer uitgesteld  worden,” zo besloot zij.
mzl-vjmdspxw_large.jpg
*) Ley de Propied Horiziontal
Wat is de Ley de Propied Horiziontal? Een gemeenschap van huiseigenaren wordt in Spanje een Comunidad de Propietarios genoemd.
In Spanje maken niet alleen flats maar ook veel vrijstaande woningen deel uit van een
urbanisatie en, elke urbanisatie heeft zijn eigen Gemeenschap van Huiseigenaren die alle eigenaren van het complex/woonwijk verenigt.
De Spaanse wetgever heeft de basiswetgeving vastgelegd in de Wet op de Horizontale Eigendom (Ley de Propiedad Horizontal). Naast deze basiswet wordt de dagelijkse werking van de Gemeenschap bepaald door de regels die zijn vastgelegd in de Statuten van de Gemeenschap.

kleurlogoCanarias.png


Vrijspraak voor Bonny-broers in
belastingfraudezaak ‘Palm Oasis

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 14 januari 2012 - De rechter heeft de 3 broers  (Juliano, Antonio en José-Juan) Bonny Miranda, hun zakenpartner  Ramon Alzola Tristán en hun bedrijfsadviseur José Suárez Álvarez vrijgesproken van de belastingfraude die hen ten laste is gelegd betreffende het beheer van het ‘Palm Oasis’-complex in Sonnenland.

De Strafkamer nº 6 van de Rechtbank in Las Palmas de Gran  Canaria  heeft in haar uitspraak de gebroeders  Bonny Miranda, hun  zakenpartner  Ramón Alzola Tristán en hun bedrijfsadviseur José Suárez Álvarez  vrijgesproken van de fiscale delicten die hen door het Ministerie van Financiën, de Landsadvocaat en de Autonome Deelstaat Canarias ten laste zijn gelegd met betrekking tot het beheer van de handelsfirma ‘Tasolan’ tussen 1995 en 1999 en het gedeelde beheer van het toeristencomplex ‘Palm Oasis’, in de urbanización  (woonwijk) Sonnenland (gemeente San Bartolomé de Tirajana).


                           Het timeshare-complex ‘Palm Oasis’, in Sonnenland.
De diverse overheden hebben hen beschuldigd van fraude met de vennootschapsbelasting voor een bedrag van ongeveer 12 miljoen euro voor de periode tussen 1988 en 1999,  de inkomstenbelasting over dezelfde periode en de afdracht Impuesto General Indirecto Canario (IGIC) (Btw)  over  het jaar 1999.
kleurlogoCanarias.png


 

kaart_canaria-5-80.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--356.jpg

yyy1208786641_smileyhuilend-9.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb