site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-kopie-kopie-21.jpg

6-64.jpg


De bestuurder van de verongelukte bus
was positief bij een test op verdovende middelen

De test zal worden onderworpen aan een tweede onderzoek in een laboratorium

FATAGA - dinsdag 13  november 2018 - De bestuurder van de bus die op dinsdagochtend  13 november 2018 op weg naar Fataga is omgeslagen, heeft positief getest op verdovende middelen die de Guardia Civil na het ongeval heeft uitgevoerd in een test die in het laboratoria moet worden geratificeerd, zo is bevestigd door de politie.

De bestuurder is niet gestopt omdat hij wacht op de tweede test. Als dit het positieve bevestigt, zal er worden geprocedeerd voor een misdrijf tegen verkeersveiligheid dat bestraft kan worden met Artikel 379.2 van het Wetboek van Strafrecht met een gevangenisstraf van drie tot zes maanden, of een boete van zes tot twaalf maanden, of werk ten behoeve van de gemeenschap van 31 tot 90 dagen, naast de ontzegging van het recht om motorvoertuigen en bromfietsen langer dan één, en maximaal vier jaar, te besturen.
9820_autobus.jpg
                                                    De verongelukte bus is Fataga.
Inked46104938_1939427489698252_7767402317061554176_n_LI.jpg
Er waren 19 passagiers in het minibus ongeval en hoewel geen van hen vastzat, moesten er vier worden opgevangen: Een 60-jarige Fransman leed aan een verstuikte enkel; een Franse vrouw van 56 had een hersenschudding; een Deense vrouw van 47 een verwonding aan één arm; en een Portugese vrouw een rug beschadiging; zo geeft 112 aan.

De vier gewonden hebben milde problemen, kregen een eerste gezondheidszorg ter plaatse en werden vervolgens behandeld in twee private klinieken in het Zuiden van het eiland (Roca en San Roque Maspalomas).

Het ongeluk vond plaats om 08:56 uur, op kilometer 6 van de GC-60, in de gemeente San Bartolomé de Tirajana. Het is de weg die het centrum van de gemeente verbindt met Maspalomas. Twee ambulances  en een medische hulp van de Canarische nooddienst, evenals een medische helikopter, zijn naar de plaats gegaan.

Er waren ook een arts van het Tunte gezindheidscentrum, brandweerlieden van San Bartolomé de Tirajana, en leden van de gemeente politie, Protección Civil, GES, en Guardia Civil.
000logo-851.jpg


De Gemeente kent €19.000,= toe voor
de afwikkeling van de lekken van de kapel
van de begraafplaats in Tunte

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 25 april 2018 - San Bartolomé de Tirajana kent €19.000,= toe voor de afwikkeling van de lekkages in de kapel van de parochiebegraafplaats in Tunte, die sinds december 1996 Bien de Interés Cultural (BIC) (Cultureel Erfgoed) is.

Het Gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana heeft besloten om de reparatie- en onderhoudswerken van het dak van de kleine kapel van de parochiekerk van Tunte met een budget van €19.000,= onder ogen te zien.
cap.jpg
                              
De Kapel van de Parochiebegraafplaats in Tunte.
Cementerio-de-Tunte-BIC.jpg
Het plafond van de kapel, nu ondersteund in het centrale gedeelte met spaanplaten, heeft momenteel een sterke achteruitgang door het verstrijken van de tijd. Dit betekent, dat alles het in interieur van de behuizing op regenachtige dagen volledig wordt bevochtigd, “alsof er water uit een mand loopt", zegt de plaatselijke grafdelver Manolo Blanco.

De begrotingspost welke dat de Gemeenteraad aan dit werk zal toewijzen, is goedgekeurd tijdens de Gemeenteraadsvergadering van 2 maart 2018, binnen een breed pakket van openbare acties die de het Gemeentebestuur zal ondernemen tijdens het huidige fiscale jaar en in 2019 welke wordt uitgevoerd ten laste van het overblijfsel van de inkomsten in de Gemeentelijke Schatkist.

De kapel van de Parochiekerk in de gemeent San Bartolomé de Tirajana is sinds 23 december 1996 uitgeroepen tot een Bien de Interés Cultural (Cultureel Erfgoed), in de categorie van monument. Als zodanig is het opgenomen in de gemeentelijke catalogus van gebouwen, verzamelingen, en elementen van Historisch/Artistiek-belang van deze gemeente.

De bouw van de kapel dateert uit het eerste decennium van de 20e Eeuw en maakt deel uit van de bouwkunbige elementen voor de uitbreiding van de begraafplaats, gefinancierd door de parochie en het Gemeentebestuur  van die tijd.

Gelegen op de symmetrische as van de begraafplaatsgevel, heeft de kapel een interieur, gedefinieerd in drie beuken, pastorie, en laterale sacristieën. De gevel heeft een basis met een lijst, waarvan de openingen gevormd door puntige bogen de indruk wekken van drie geïndividualiseerde schepen omlijst door pilasters, ook weerspiegeld in de vier torens die het gebouw voltooien. Het centrale deel ervan culmineert in een driehoekige vorm, die een timpaal vormt, waarin zich een kleine fries bevindt met een kruis en omrand door een lauwerkrans in het midden pluys een Fleur de Lis (lelie) aan het bovenste hoekpunt.

Yánez en El Ángel
In het interieur worden de schepen begrensd door bogen in een halve punt, die contrasteren met de duidelijke neo-goptiche lijn die naar buiten wordt uitgedrukt. Voor het altaar ligt een grafsteen met inscriptie waar de overblijfselen van Don Antonio Yánez Melián rusten, een prominent lid van de negentiende-eeuwse Tirana-maatschappij en weldoener van een deel van het terreinen waar de begraafplaats staat.

Op de top van de kapel staat het beeldhouwwerk van allegorisch bronzen gietijzer voor de Ángel Apocalyptico (Engel van de Openbaring , dat de Gemeenteraad, onder leiding van José Rodríguez del Toro, in Parijs rond 1905 voorstelde. Het beeldhouwwerk, dat de totale kosten had - inclusief de kosten van het verplaatsen - van ongeveer 2.000 pesetas (€20,59) vertegenwoordigt een elegante jonge gevleugelde engel, gekleed in een lange mantel die wervelt op de hoogte van zijn voeten en biedt een interessant spel van licht en schaduw in de plooien van zijn kleding. De romantische figuur verschijnt spelend oo een trompet en symboliseert de oproep tot de opstanding.

Samenwerking tussen de parochies
Het stadhuis van San Bartolomé de Tirajana heeft ook economisch samengewerkt met de reparatiewerkzaamheden op de daken en gevels van de parochies van de heilige drie-eenheid van El Tablero en van Santa Cruz de Castillo del Romeral.

In dit verband, november 2017, ratificeerde de locoburgemeester, Elena Álamo Vega, overeenkomsten met de parochiepriesters Muñoz Pérez, en Manuel de los Reyes Ramírez Medina, waarvoor de Gemeente met €15.000,= en €16.000,= de herstelling en renovatie van beide kerken subsidieert

Ook in het San Fernando-Park, in januari 2018, heeft de Gemeenteraad €24.500,= toegekend voor de gevel van de klokkentoren  verbonden met de parochie, om de voorbijgangers te beschermen.
00000slas-canariaslogo-465.jpg


Coalición Canaria (CC)
in San Bartolomé de Tirajana
klaagt over de verwaarloosde situatie
van de wijk Las Crucitas

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 4 maart 2018 - Coalición Canaria (CC) in San Bartolomé de Tirajana betreurt de verwaarloosde situatie van de wijk Las Crucitas en beschuldigt het Gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana val het niet voldoen aan de eisen van de inwoners van deze gemeente, “die in de meest absolute vergetelheid leven". De plaatselijke secretaris van de nationalistische partij in de gemeente, Alejandro Marichal, heeft op vrijdag 3 maart  2018 Las Crucitas bezocht en de ‘staat van verwaarlozing’ vastgesteld  waaronder deze wijk lijdt, gelegen aan de zuidwestelijke grens van San Bartolomé de Tirajana.

Alejandro Marichal betreurde tijdens zijn verblijf,  'de angst die de bewoners van het gebied hebben voor de mogelijke schadelijke en onbekende effecten die kunnen worden veroorzaakt door het inademen van het stof als gevolg van het werk in een steengroeve op een paar meter afstand'. Hij veroordeelde ook, “ dat de bewoners hun meningen en behoeften niet durven bloot te stellen uit angst voor represailles door de gemeentelijke overheid (PP-AV), iets dat ondenkbaar is in een democratisch land."
Las-Crucitas-abandono.jpg
                                            De
verwaarloosde wijk Las Crucitas.
Cartel-Encuentro-Ciudadano-El-Matorral-1.jpg
Alejandro Marichal verzekert de inzet van de nationalistische partij om de Canarische Regering om informatie te vragen over wat de milieuomstandigheden waren voor de toelating van de steengroeve.

In die zin stelt hij voor, "het realiseren van een klinische studie over het naast elkaar bestaan van de bevolking met de mogelijke schadelijke effecten van de steengroeve". Hij  benadrukt ook de noodzaak, “ om een overeenkomst te bereiken met de landeigenaren om de juridische onzekerheid waaronder de huiseigenaren zich bevinden, aan te passen aan de wettelijke voorschriften".

De nationalistische partij zet zich in  "voor het realiseren van de stedelijke reorganisatie van de buurt, zodat men kan rekenen op minimale dienstverlening.”

Alejandro Marichal stelt, “dat in een gemeente als San Bartolomé de Tirajana, die een jaarlijks budget van meer dan 82 miljoen euro heeft, er wijken zijn zonder verharde wegen, riolering, of straatverlichting,", en benadrukte de speciale situatie in Las Crucitas, "gelegen op de bedding  van een ravijn, waar vrij modder en water stromen."

Het bezoek aan Las Crucitas maakt deel uit van het Barrios Plan (Wijken Plan); een initiatief, dat uit de eerste hand wil leren over de realiteit van de Gemeente, om een plan voor te stellen voor de verbetering van infrastructuren en diensten.
00000slas-canariaslogo-43.jpg


De Gemeente toetst
de videobewaking, en toegang tot WiFi,
 in het
Parque del Sur

Het systeem van vrije toegang tot het Internet stelt voor het grootste recreatiepark van de Gemeente voor:  Een verbod op toegang tot pornografische en onwelvoeglijke inhoud tegen de waardigheid en de wettelijkheid

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 22 augustus 2017 - het Gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana  hanteert sinds een week een proefperiode voor het nieuwe systeem van video-omgevingsbewaking in het Parque Urbano del Sur (Zuidelijke Stadspark)  en tevens van het functioneren van het gratis WiFi-verbindingsnetwerk dat men in hetzelfde stadspark kan gebruiken.

De goedkeuring voor het definitief isnstalleren  deze twee elektronische systemen zal mogelijk worden verleend na de voltooiing van de renovatiewerkzaamheden aan de buitenkant van het park, welke worden uitgevoerd door de Gemeente met het installeren van een nieuw hekwerk van roestvrij staal dat bestand is tegen vandalisme en roestvorming. Dit werk, dat ook de installatie van nieuwe toegangspoorten inhoudt, betreft een investering van €295.125,=

1026972.jpg
img_36457.jpg
                                     De omheining valnet  Parque del Sur.
nueva_valla_parque_sur2.jpg

img_42055-1.jpg

Het video-bewakingssysteem, met een gesloten televisiecircuit en een rechtsreeks signaal naar de alarmcentrale van  de Policía Local (Gemeentepolitie) door middel van glasvezelkabel, bestaat uit een netwerk van 40 camera’s met infrarood-voorziening voor het nachtelijke zichr, verdeeld over het gehele Park.

DG3qeo8XkAADv-x.jpg

nueva_valla_parque_sur8.jpg

nueva_valla_parque_sur5.jpg
18440743.jpg

PARQUE-SUR2-750x410.jpgMomenteel controleert men het gezichtsveld van elke camera en het opnemen en doorzenden van de beeld- en geluidssignalen. Het detectiesysteem wordt aangevuld door een draadloos sensornetwerk van bewegingen met laserbarrière, dat ook verbonden is met de alarmcentrale.

De proefperiode van de werking van het nieuwe videobewakingssysteem en het gratis internetverbindingsnetwerk, waarin het Gemeentebestuur  ongeveer €115.120,=  heeft geïnvesteerd, zal in de komende weken worden gehandhaafd. De wethouder  die verantwoordelijk is ok dit vlak van de Gemeentelijke Dienst, Fernando González Montoro , heeft laten weten  dat de proefperiode van, en het toestemming geven voor het WiFi-netwerk, “iets langer zal duren.”

Hoewel het vrij uitgebreid is, zal het WiFi-netwerk niet volledig beschikbaar zijn voor de gebruikers van de Parque del Sur, totdat de gebieden en de inhoud die gratis kan worden binnengehaald, correct zijn  afgebakend.

“Het gemeentelijke Departement van  Nieuwe Technologieën werkt aan het installeren van de   de filters die noodzakelijk  zijn om het binnenhalen te beperken en te beheersen, met als doel de toegang tot gratis pornografische, of onwelvoeglijke inhoud te voorkomen, die in ieder geval de wettigheid en de waardigheid van de mensen aangaat," zo laat González Montoro weten.

 Zodra de filters zijn geïnstalleerd, kan de toegang tot het WiFi-netwerk worden uitgevoerd via de 20 al in het Park geïnstalleerde l’ange bereik-antennes’ met een vermogen van 27 decibel.
0000Islas-canariaslogo-kopie-60.jpg


De Gemeente vraagt van Europa 11,5 miljoen euro voor haar Beleidsplan voor Geïntegreerde, Duurzame Stedelijke Ontwikkeling

Het gaat om 11 strategische acties met economische, ecologische, klimatologische, demografische, en sociale uitdagingen, voor de 20 woonkernen die de toeristische kust van de gemeente vorm geven

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 23 december 2016 - De Gemeente San Bartolomé de Tirajana heeft een subsidie van 11,5 miljoen euro aangevraagd bij het Directoraat Communautaire Fondsen van het Ministerie van Overheidsfinanciën, voor het ontwikkelen in deze gemeente van 11 beleidsacties van desarrollo urbano sostenible integrado (Dusi) (geïntegreerde duurzame stedelijke ontwikkeling) in de 20 woonkernen aan de toeristische kust.

Het verzoek, dat is gesteund door alle leden van het Gemeentebestuur tijdens de recente Gemeenteraadsvergadering van 14 december 2016, heeft als doel te profiteren van de steun die het Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER) (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) biedt in haar programma ‘Europa 2020’ voor Duurzame Operationele Groei voor de periode 2014-2020 , bedoeld voor de stedelijke hoek van Spanje, voorzien van 1,013 miljard euro, waarvan men ongeveer 71 miljoen euro zal toekennen aan de Deelstaat Canarias.
img_38189.jpg  De zeeboulevard van de toeristenwijk Meloneras in de gemeente San Bartolomé de Tirajana.
Burgemeester Marco Aurelio Pérez heeft uitgelegd dat de 11 Dusi-acties welke de Gemeente wil ontwikkelen, gesubsidieerd zullen  worden met een nationale bijdrage van €1.715.130,=  en met €9.719.070.= van het FEDER.  “En in geval dat die goedgekeurd worden, de Gemeente op voldoende krediet kan rekenen voor het co-financieren en het uitvoeren van de ontwikkeling  van de gekozen operaties,” zo heeft hij bevestigd.
FONDOS-FEDER.jpgDe beleidsacties voor duurzame stedelijke ontwikkeling en geëntegreed in San Bartolomé de Tirajana omvatten vijf doelen: economische, milieutechnische, klimaat-technische, en sociale, met maatregelen voor het bevorderen van de werkgelegenheid en het impuls geven aan het concurrentievermogen en de economische groei, met steun aan de innovatie, vorming en onderwijs, en bovendien het vormen van de ondernemersgeest, de strijd tegen sociale uitsluiting  en het efficiënte gebruik van de natuurlijke hulpmiddelen.

De omgevingen voor de ontwikkeling van deze strategische acties zijn de stadswijken langs de kuststrook van de gemeente: San Fernando, El Tablero, Playa del Inglés, Sonnenland, Castillo del Romeral, Campo Internacional, San Agustín, El Salobre, Montaña La Data, Las Meloneras, Santa Agueda, Juan Grande, Playa del Águila, Pasito Blanco, Calderín, El Pajar, Bahía Feliz, El Pedrazo, Maspalomas, en Tarajalillo, die gezamenlijk  een bevolking hebben van bijna 50.250 inwoners.

De beleidslijnen
De beleidslijnen welke de Gemeente voorstelt hebben elk hun eigen financieringsdossier, hun doelstellingen, rechtvaardiging, beschrijving, en samengaan met de andere lijnen van uitvoering.

Ze richten zich op het creëren van een open bestuurlijk platform voor het verbeteren van de kwaliteit van de overheidsdiensten en het verhogen van de nabijheid en transparantie naar de wijken: het effectief implanteren van  een elektronische overheid;  het wijzigen van de toeristische bestemming in een intelligent platform met intelligente wijken; de ontwikkeling van een plan voor duurzame stedelijke mobiliteit wat het verplaatsen van niet gemotoriseerd verkeer verhoogd, zoals fietsers, de milieu- en geluidsvervuiling vermindert, en het gebruik van elektrische voertuigen bevorderd.

Eveneens plant men ook het ontwerp en de uitvoering van een plan voor energie-efficiëntie in openbare gebouwen en -voorzieningen; de bescherming en het behoud van het natuurlijke erfgoed van de gemeente; de rehabilitatie van de toeristische gebieden, gericht op het herstel van hoge potentiële gebieden en het verhogen van groene gebieden; het bereiken van een efficiënt beheer van irrigatie diensten, solide afvalinzameling en reiniging; het bevorderen van ondernemerschap en innovatie, met de doelstellingen van sociale integratie, het verbeteren van de bereikbaarheid en de ontwikkeling van een nieuw model voor toerisme met de introductie van het 2.0-toerisme; het openen van kantoren voor de integratie van mensen met een risico op sociale uitsluiting.

Ten slotte is er de ontwikkeling van een plan ter verbetering van de toegankelijkheid, met name rekening houdend met de belangrijkste factoren van de vergrijzing, de leeftijd van de woningvoorraad en de stedelijke infrastructuur in de gemeente.
zzzislas-canariaslogo-kopie-4.jpg


Het Cabildo plant een kunstmarkt als toeristenattractie in San Bartolomé de Tirajana

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 19 februari 2016 - Het Cabildo (Eilandbestuur)  van Gran Canaria wil een markt voor kunstnijverheid gaan organiseren in San Bartolomé de Tirajana; een project, dat op donderdag 18 februari 2016 aan het Gemeentebestuur is voorgesteld door de eilandminister van Industrie, Handel en Kunstnijverheid,  Minerva Alonso, en waarvoor de burgemeester, Marco Aurelio Pérez, heeft toegezegd met het Eilandbestuur te willen samenwerken om dit zo snel mogelijk te realiseren.

Alonso zet zo in, op het organiseren van een ambachtelijke kunstmarkt die het kwaliteitszegel krijgt van de Fundación para la Etografía y el Desarrollo de la Artesanía Canaria (Fedac) (Stichting voor Etnografie en de Ontwikkeling van de Canarische Kunstnijverheid), en wel vanwege het toeristische karakter van de gemeente, “een markt,  die als  verkoopkanaal heel positief zal zijn voor de ambachtslieden,” zo heeft ze benadrukt.
img_32849.jpg                                                                          HAY PLAN...
In dezelfde lijn heeft Pérez zich uitgelaten,  die een markt voorstelt waarbij het mogelijk is dat de ambachtlsieden  rouleren, “ opdat iedereen een plek heeft, of men nu uit de gemeente komt, of niet,” zo heeft hij laten weten.

Zodra de basis is gelegd, zullen het Cabildo (Eilandbestuur) en het Gemeentebestuur gezamenlijk werken aan het realiseren van het project, waarin  een van de doelstellingen is, via het handwerk de cultuur en de identiteit van Gran Canaria voor te stellen aan de duizenden bezoekers van de toeristenwijk en zo de toeristenindustrie samen te laten gaan met de traditionele kunstnijverheid

Fedac
Het Cabildo (Eilandbestuur) biedt al kunstnijverheidsproducten aan via de winkel die de Fedac heeft voor het publiek  in Playa del Inglés, hoewel het doel uiteindelijk is, deze ambachtelijke producten nog dichter bij de toeristen te brengen.

De gemeente telt 26 ambachtslieden die 15 ambachten beoefenen, van wie er drie gespecialiseerd zijn in traditionele beroepen, terwijl de overigen  zich bezig houden met eigentijds  handwerk en ze allemaal het officiële certificaat hebben waarmee het Cabildo (Eilandbestuur) de professionaliteit bevestigt van de houder en de consumenten garandeert, dat het product handgemaakt is.

Bovendien beheert het Cabildo (Eilandbestuur) een Casa Taller (werkplaats/atelier) in Tunte (het historische centrum van San Bartolomé in het Tirajana gebergte), waar handwerkkunstenaars van het Eiland les geven in calado canario (Canarische borduurwerk) en men het gehele jaar door beginnerscursussen biedt voor specialisatie in tejido (weven), alfarería (het vervaardigen van aardewerk) en cestería (mandenmakerij).

Anderzijds is Alonso ook geïnteresseerd in de plannen voor het toekomstige bedrijvenpark in El Tablero, evenals in het opknappen van het open winkelgebied in San Fernando dat wacht op de uitvoering van de laatste twee fasen; en heeft zij haar bereidheid getoond tot samenwerking, opdat dit een aantrekkelijke winkelwijk wordt.
zzzzzzzislas-canariaslogo-194.jpg


De voetgangersverbinding Tablero-Sonnenland
is een van de drukst gebruikte

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 20 mei 2015 - De toename van het aantal dagelijkse gebruikers, sinds de aanleg en de openstelling voor het publiek in januari 2015, van de voetgangersverbinding tussen de wijken El Tablero en Sonnenland met een investering van €126.000,=, is een succes geweest - van het PP/AV-Gemeentebestuur van burgemeester Marco Aurelio Pérez - voor het bevorderen van de economische activiteit van El Tablero, omdat het een van de drukste trottoirs is in de gemeente.

De verbinding, die voorziet in de enorme behoefte die de bewoners hebben voor het garanderen van hun veiligheid ten opzichte van het circulerende verkeer, heeft ook een behoorlijke uitwerking op de economische ontwikkeling van El Tablero, want er komen steeds meer toeristen die de wijk willen leren kennen en die voornamelijk worden aangetrokken door het Winkelcentrum.
img_28344.jpgVIDEO: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ANRT2ZNGbo4
De
goed aangeduide voetgangersverbinding Tablero-Sonnenland, heeft een twee meter breed trottoir aan de rechterzijde van de weg die de Avenida Francisco Vega Monroy verbindt met de Calle Doctor Millares Carló, waardoor men niet meer hoeft te wandelen langs/over de autosnelweg GC-1 bij de toegang tot de wijk, wat door de brede gezichtshoek veel veiliger is voor chauffeurs en voetgangers die hun inkopen willen doen.

Toegang naar het en Stadion

Een andere dagelijks druk bewandelde bijna 300 meter lange stoep is die welke het Gemeentebestuur van Marco Aurelio Pérez in de wijk San Fernando heeft laten aanleggen in de Calle San Mateo, die langs het Estadio Municipal de Maspalomas loopt vanaf het voetgangersgebied Calle Berlanga, aan de kant van de gemeentelijke petanca-baan, naar het nieuwe pleintje van het Alcalde Marcial Franco-scholencomplex voor beroepsopleiding, de ingang van het stadion, en naar de nieuwe Gemeentekantoren..
kleurlogoCanarias.png


Eerste faseIndustrieterrein 'El Hornillo'
aanbesteed voor 1,4 miljoen euro

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 20 mei 2015 - Het Gemeentebestuur van burgemeester Marco Aurelio Pérez, van San Bartolomé de Tirajana , komt unaniem een akkoord na wat de Gemeenteraad op 9 februari 1996 heeft aangenomen, wat men na 20 jaar nog steeds niet heeft voltooid; maar men heeft nu dan toch de aanbesteding geopend voor de eerste fase van de werkzaamheden die bestemd zijn voor de voltooiing van het Polígono 3-A (Industrieterrein) van 'El Hornillo', met een startbedrag van €1.428.585,13

Met dat raadsbesluit heeft men besloten het schadevergoedingssysteem te veranderen wat toen het Plan Ruimtelijke Ordening had voor het voltooien van de bouw, door het te vervangen voor een samenwerkingssysteem - wat vergelijkbaar is met wat Marco Aurelio Pérez ook heeft voorgesteld - als oplossing van de kwestie welke de ontwikkeling van het Polígono T-1 (Industrieterrein) in El Tablero heeft tegengehouden.
img_28350.jpgDe bouw van de eerste fase van de wijk 'El Hornillo' zou binnen zes maanden voltooid moeten worden en de ondernemingen moesten hun voorstellen vóór 15 juni bij de Gemeente inleveren. De totale kosten voor de bouw van deze woonwijk, met 135 eengezinswoningen op evenzovele percelen en nog eens drie percelen grond voor evenzovele, soortgelijke bouwprojecten, waren becijferd op ruim drie miljoen euro.

De betaling van het project, zowel voor de bouw, evenals voor het technische- en veiligheids-beheer, kwamen ten laste van alle perceel-eigenaren, zowel voor die welke al bebouwd waren en bewoond - een honderdtal - evenals die voor de percelen die nog niet bebouwd waren, of waar men aan het bouwen was.

In die zin hebben de eigenaren van kleine percelen - en verenigd in de Cooperativa de viviendas limitada (Huisvestigsvereniging)‘El Hornillo’ (die de percelen 1 t/m 103 bezetten) - 16,9 % van de betreffende ontwikkelingskosten betaald voor het totale stedelijke grondgebruik van het herindelingsproject dat was goedgekeurd in de Gemeenteraadsvergadering van 26 september 1997.

Als eigenaar van de percelen 104 t/m 131 - en van de grondstukken 1, 2 en 3, plus ook van het zakelijke perceel- heeft de vennootschap Lopesan SL. 80,6% betaald van de voorzieningen, terwijl de erven Del Castillo eenzelfde percentage hebben betaald voor perceel V.

Sinds 1990
Het bouwproject voor Polígono 3A (industriegebied) is in mei 1988 ontworpen door ingenieur Fernando Bergasa Perdomo, op verzoek van de vorige eigenaren van de grond: Alejandro, Pedro en Ana del Castillo y Bravo de Laguna.

De bouwwerkzaamheden zijn gestart op 27 april 1990, en duurden bijna vijf jaar. De Gemeente besloot de voltooiing van de woonwijk op zich te nemen, gezien het feit, dat de projectontwikkelaars de geplande termijnen voor de diverse fases niet volgens het plan waren nagekomen.

Om dat te kunnen doen, heeft men in de Gemeenteraadsvergadering van 9 februari 1996 het systeem van de vergoedingsregeling vervangen voor dat van samenwerking. De definitieve goedkeuringen van de bouwprojecten en de perceel-herindeling vonden een jaar later plaats, tijdens de Gemeenteraadsvergadering van 26 september 1997.
kleurlogoCanarias.png


Hergebruik:
De Vereniging van
Appartementen- en Bungalowverhuurders
verlangt van haar leden gescheiden afvalinzameling

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 28 oktober 2014 - De Asociación de Empresarios de Alojamientos Turísticos Extrahoteleros (Vereniging van Ondernemers van Buitenhotelse Logiesaccommodaties) van Las Palmas verlangt van haar leden in San Bartolomé de Tirajana, “dat men ‘bewoners en klanten’ bewust maakt van het belang van hergebruik,” aan wie men heeft gevraagd, containers op hun complexen te plaatsen voor gescheiden afvalinzameling.

Het initiatief, zoals op maandag 27 oktober 2014 haar voorzitter, de Nederlander Tom Smulders, heeft uitgelegd, bestaat uit he creëren van alle mogelijke middelen op afval- inzamelpunten welke een selectief hergebruik mogelijk maken en; anderzijds, het vervaardigen van moderne vuilniswagens voor het ophalen van afval, waarmee men geluids- en stankoverlast voorkomt, zo heeft Smulders toegevoegd.
 
Op de foto tweede van rechts, de Nederlander Tom Smulders bij de containers voor 'Corona Verde', het appartementencomplex waarvan hij medevennoot is, in de toeristenwijk Playa del Inglés; samen met leden van de Vereniging voor Buitenhotelse Logiesbedrijven..
“Dit zal het bovendien mogelijk maken, om op grote schaal glas en plastic te hergebruiken,” zo heeft men tijdens een persconferentie aangegeven.
 
"De betreurenswaardige beelden die we midden in de zomer hebben gezien in de toeristenwijk , rechtvaardigen de noodzaak, om het hele proces te stroomlijnen daar waar het ons  als  horecaondernemers raakt; en, om te zoeken naar reële toepassingsmogelijkheden, “wat in zijn totaliteit nog steeds een utopie is,” zo heeft men laten weten.

De maatregel, welke men al toepast in de hoofdstad van Gran Canaria, zou kunnen worden uitgebreid naar de Gemeente Mogán. Momenteel heeft men een rondschrijven aan haar leden doen toekomen, van wie men een alarmfase ‘geel’ verwacht, als antwoord voor het bewustmaken en stimuleren daarvan, in de nabijheid van hun complexen, met een gemengd gebruik.
”Milieubeheer is een nieuwe wetenschap en nog steeds geen gemeenschappelijk, menselijk gevoel; het is dan ook dwingend noodzakelijk, dat we in onze logiessector dit vertalen in het gebruik van energie welke afkomstig is van biomassa; of van zon, wind en lucht,” zo filosofeert Smulders.

Grote hotelketens
Momenteel hergebruiken de hotelketens en de logiesbedrijven hun afval, waardoor de boodschap zich richt tot  de overige etablissementen, waar men tussen de drie em vijf jaar containers plaats voor diverse soorten afval.

Op zijn beurt heeft de wethouder van Stadsreiniging, Jerónimo Guedes, van San Bartolomé de Tirajana, vergezeld door twee gemeenteambtenaren benadrukt, dat de toeristengemeente - op Las Palmas de Gran Canaria na - de gemeente is, waar de meeste afval wordt hergebruikt.

Cijfers
De Gemeente, die samenwerkt met de ondernemers in deze milieutaak, heeft gedurende 2012 in totaal 226 ton plastic ingezameld; 263 in 2012 en 278 ton in 2013.

In 2011 heeft men 167 ton karton opgehaald; en in 2012 in  totaal 168; en in 2013 was dit toegenomen tot 487 ton; op zijn beurt, heeft men in 2011 aan glas 2.462 ton opgehaald, in 2012 in totaal 2.500 ton en in 2013 was dit 2.906 ton.

Guedes heeft uitgelegd, dat de gemeente 221 containers telt voor het inzamelen van plastic ,met een capaciteit voor  3.201 liter; 242 voor karton, met een capaciteit voor 3,200 liter; en 441 glascontainers met een capaciteit voor 3.000 liter.

Aanbesteding
De wethouder heeft eveneens een toename van het aantal containers aangkondigd en in de komende maanden vernieuwing van de huidige schoonmaakmachinerie en vuilnisophaalwagens, als de aanbesteding van de nieuwe vuilnisophaaldienst eenmaal is gegund.

In die zin zal men het aantal containers voor verpakkingen- geschonken door het bedrijf Ecombed - op die locaties verhogen, waar een ’overvloed’ aan afval bestaat, en met nog eens 25 containers voor papier en karton.

De gemeentelijke reinigingsdienst heeft het mobiele telefoonnummer 629 849 570629 849 570 beschikbaar voor de burgerij, voor elke toelichting, of klacht; en waarop men via WhatsApp elke foto, of elk bericht over incidenten met betrekking tot het ophalen van vuilnis kan melden.
kleurlogoCanarias.png


De Fredica verzekert, dat San Bartolomé
het toerisme schaadt
door het verbieden van voertuigen met drie assen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 22 oktober 2014 - De Federación Regional Canaria de Empresarios Importadores y Concesionarios de Automóviles (Fredica) (De Canarische Regionale Federatie van Importeurs en Dealers van Automobielen) heeft op dinsdag 21 oktober 2014 de Gemeente San Bartolomé de Tirajana ervan beschuldigd, ”het toerisme te schaden,” wat de voornaamste motor van de economie in de gemeente is, door een rijverbod voor voertuigen met drie assen en langer dan 12 meter.

“De maatregel mist elke grondslag en beantwoordt meer aan de druk van een concrete sector, die van de taxi, dan aan elke redelijke vraag en rechtvaardiging,” is de mening van de voorzitter van de Fredica, Rafael Pombriego, welke op dinsdag 22 oktober in een communiqué is bekend gegeven; en die het in de gemeentelijke verordening vastgestelde verbod afdoet als, “onaanvaardbaar en grenzend aan illegaliteit.”
 
De bus met drie assen, die van de weg is geraakt bij Palmitos Park.
Men merkt op, “dat het verbod de minimale technische grondslag mist; maar, dat het Gemeentebestuur zich desondanks vrijpleit, om reden van het beschermen van het wegdek in de gemeente,” zo verzekert Pombriego; die beargumenteert, “dat het juist de voertuigen met drie assen zijn, die minder schade toebrengen aan het wegdek, omdat - uitgerekend dit systeem met drie assen - voor een betere verdeling van het gewicht zorgt.”

En hij voegt eraan toe, “dat het verbieden van de genoemde voertuigen, het verminderen van het vervoersaanbod inhoudt, waarmee men een ongewoon feit vestigt voor een gemeente die pretendeert toerisme aan te trekken en die daar van leeft.”

In die lijn kwalificeert de Fredica-voorzitter het initiatief als, “echte onzin”, die het toerisme en de mobiliteit ervan schaadt in een gemeente die zich door het tegenovergestelde kenmerkt;” zo beweert Pombriego

Hij voegt hier echter aan toe, dat deze maatregel zijn bedrijfsvereniging “niet bevreemdt”, “omdat men deze maatregel  toepast in een gemeente die herhaaldelijk de autogebruikers benadeelt, door steeds vaker hindernissen op te werpen voor de toegang, met parkeergelden in onterechte gebieden; of, die parkeergeld in rekening brengt op zon- en feestdagen aan gezinnen die uitsluitend een vrije dag aan het strand willen doorbrengen.”

In elk geval, zo laat Pombriega weten, “zal men vanuit Fredica wijziging van deze gemeentelijke verordening vragen; waarvan men van mening is, dat deze de regelgeving overschrijdt; en dat men om het elimineren zal vragen van dit absurde verbod.”
kleurlogoCanarias.png


San Bartolomé de Tirajana begint met  het aanleggen van glasvezelkabel van 100 Mb/sec

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 7 oktober 2014 - Ruim 18.000 huishoudens en bedrijven in het Zuiden van Gran Canarias zullen in 2015 kunnen gaan genieten van glasvezelkabel met een snelheid van 100 Mb per seconde, dankzij de investering die Teléfonica heeft gedaan, opdat de gemeente kan rekenen op snellere verbindingen.

Zoals de regionale directeur van Teléfoncia op Canarias, Juan Flores, heeft uitgelegd, zal men in San Bartolomé de Tirajana drie miljoen euro gaan investeren, om de gemeente te voorzien van de meest recente technologie.
 
De gebieden waar men aanvankelijk de glasvezelkabel zal aanleggen, zijn o.a. Maspalomas, La Aldea Blanca, Pasito Blanco, Meloneras en El Tablero.

Zo  heeft San Bartolomé de Tirajana zich gevoegd bij andere Grancanarische gemeenten die al kunnen rekenen op deze technologie, zoals Las Palmas de Gran Canaria, Telde en de Zuidoostelijke Agglomeratie (Agüimes, Ingenio en Santa Lucía de Tirajana).

Concreet, zo heeft Flores uitgelegd, genieten momenteel ruim 70.000 klanten op geheel Canarias van glasvezelkabel met een snelheid van 100 Mb.

Al naar gelang de verkoop, zal men meer investering gaan bereiken voor het uitbreiden van deze recente verbindingstechnologie naar andere Canarische gemeenten, zo heeft de regionale directeur van Teléfonica laten weten, die de gebruikers in het Zuiden aanmoedigt zich op de verkooppunten, of bij de voorlichtingsdiensten van de telefoon maatschappij, te laten voorlichten over dit product.

Wat dit betreft, heeft hij laten weten, dat men directe werkgelegenheid gaat creëren,  maar dat het omtbreekt aan installatie-technici voor dit soort glasvezel; reden waarom hij de specialisten aanmoedigt, naar een baan te solliciteren bij zijn maatschappij.

Men voorziet, dat het uitrollen van het netwerk ongeveer 300 rechtstreekse arbeidsplaatsen  zal opleveren.

Wat betreft de investering, heeft Flores eraan herinnerd, dat Teléfonica in  2014 een investering heeft gedaan van  ruim 20 miljoen euro op Canarias, waardoor het mogelijk was ruim 220.000 huishoudens aan te sluiten.

In totaal heeft de telefoonmaatschappij 48 miljoen euro bestemd voor het aanleggen van glasvezelkabel op de eilanden; en nog eens 30 miljoen euro voor het uitbreiden van de 4G-technologie, zo concludeert Florres, die schat, dat in de loop van 2015 de eerste klanten in het Zuiden van het eiland kunnen genieten van glasvezelkabel.
 kleurlogoCanarias.png


De terrassen gaan door met muziek
 terwijl de Gemeente erkent dat dit verboden is

 SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 8 augustus 2014 - Ondanks, dat muzikale activiteit op horeca-terrassen verboden is, heeft de Gemeente San Bartolomé de Tirajana weinig, of helemaal niet, deze onregelmatigheid kunnen voorkomen welke al jaren zorgt voor geluidsvervuiling en dito overlast in de toeristenwijk. Meloneras is een van de meest ongeregelde gebieden in het Zuiden van Gran Canaria.

De Gemeente begint nu met het benadelen van het aanpassen van de regelgeving die het mogelijk zal gaan maken, dat horecabedrijven - met bedrijfsactiviteiten in de open lucht - aangepast kunnen worden.

                          Winkel-  en uitgaanscentrum
‘Meloneras’

Een verblijf van slechts enkele minuten in de vroege uurtjes in Winkelcentrum ‘Meloneras’ is voldoende, om vast te stellen, dat er geen enkele controle is van de Gemeente op de hoge geluidsniveaus die geproduceerd worden op de horeca-terrassen in de open lucht met hun cabines voor Dj’s en geluidsboxen. Dit ondanks diverse aangiften die gedaan zijn door de aangrenzende logiesbedrijven als enkele van de getroffenen door de geluidoverlast.

Hoewel een jaar geleden (in de zomer van 2013) een van de horecabedrijven met terras op verordening van de Gemeente tot elf keer toe verzegeld is geweest, blijft aldus het Gemeentebestuur, dezelfde toestroom plaatvinden in de gemeenschappelijke ruimten van het winkelcentrum, met luide muziek, geopend zijn na sluitingstijd, tot aan dansfeesten vol in de open lucht.

“Momenteel is deze muzikale activiteit op de terrassen verboden. Men staat alleen specifieke publieksevenementen met een bijzonder karakter toe, zoals met carnaval bijvoorbeeld, en daartoe moet men dan een bedrijfsvergunning aanvragen en de betreffende toestemming,” zo hebben op dinsdag 5 augustus 2014 de gemeenteambtenaren opgemerkt, die de eigenaren van uitgaansbedrijven gewezen hebben op de onwettige situatie, en die medewerking vragen in het aangeven van initiatieven voor het bevorderen en concretiseren van deze verordening.

80% is in overtreding
Tijdens de eerste ontmoeting op dinsdag 5 augustus 2014 met de wethouder van Disciplina Urbanística (Openbare Orde,) Fernando González, heeft de woordvoerder van de bij de Fecao aangesloten horecaondernemers toegegeven, dat in de toeristenwijk ruim 80% van de uitgaansbedrijven met muziek, de nieuwe geluidsverordening overtreedt, omdat de meerderheid functioneert als terras.
kleurlogoCanarias.png


De Gemeente geeft advies horeca-ondernemers
die een illegale activiteit uitoefenen

Men kan de geluidsbegrenzers verkrijgen via elke leverancier,
steeds als men voldoet aan de technische vereisten

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 6 augustus 2014 - De eigenaren van uitgaansbedrijven die lid zijn van de Federación de Ocio (Fecao) (Horeca-verenging) hebben hun tevredenheid laten blijken betreffende de medewerking die de Gemeente San Bartolomé de Tirajana wil verlenen in het regelen van de geluidsoverlast en de sluitingstijden.

De wethouder van Disciplina Urbanística (Openbare Orde), Fernando González, heeft op dinsdag 5 augustus 2014 een ontmoeting gehad met de ondernemers aan wie hij de details uiteen heeft gezet van de gemeentelijke verordening ter bescherming tegen geluidsoverlast welke men toe zal passen vanaf 14 augustus 2014.

Goedwillende, gehoorzame horeca-ondernemers, of toch een stelletje anarchisten?

Per uitgaansbedrijf
Op aandringen van de algemene secretaris van de Fecao, Antonio Vélez- over de toepassing van de verordening op het samenstel van de winkelcentra en niet op de uitgaansbedrijven,- heeft de wethouder verduidelijkt, dat de vergunningen voor het ontwikkelen van bedrijfsmatige activiteiten niet gegeven worden aan winkelcentra, maar aan elk van de uitgaansbedrijven, omdat niet allen eenzelfde activiteit ontwikkelen.

Ruim 80%
De secretaris van de Fecao heeft erkend, dat de meerderheid van de uitgaanssector in deze gemeente - zoals hij zegt, ruim 80% - niet voldoet aan de bedrijfsvoering,” en hij  heeft gevraagd om informatie over de documenten en vereisten die nodig zijn, om over te gaan tot het reguleren van terrassen en uitgaansbedrijven,” voor het redden van arbeidsplaatsen en voor het inzetten op legaliteit.”

De gemeenteambtenaren en de wethouder hebben verduidelijkt, dat men de vergunningen voor de geluidsbegrenzers alleen toekent aan die uitgaansbedrijven welke een geldige vergunning hebben voor een bedrijfsvoering; vandaar, dat veel van de uitgaansbedrijven hun situatie zullen moeten reguleren en een wijziging van hun activatie zullen moeten aanvragen; een kwestie, die men dan ook zal moeten uitvoeren vóór 14 augustus 2014, om te voldoen aan de Verordening.

Verklaring van de verantwoordelijke
Wat dit betreft, hebben ambtenaren opgemerkt, dat de horecaondernemer deze afhandeling kan versnellen, door over te gaan op  een andere, parallelle activiteit waarbij men zal toestaan muziek te hebben welke is aangepast op de vereisten van de verklaringen van de verantwoordelijke, en ander overeenkomstige document en welke men heeft aangegeven in de Gemeentelijke verordening die deze regelt voor de meegedeelde activiteiten.

Wat dit betreft, heeft de wethouder van Openbare Orde benadrukt,” dat dit Gemeentebestuur behoorlijk bezorgd is over het onderwerp recreatie en we gaan dan ook veel verlangen in de toepassing van de geldende wetgeving. De bedoeling is, dat we ons allemaal begeven in het toepassen van de wetgeving, met als eerste het onderwerp van  de geluidsoverlast en vervolgens de regulering van ander onderwerpen.”

Bovendien heeft de wethouder laten weten,” dat  men de zaken steeds harder stelt vanuit juridisch- en overheidsstandpunt, en dat het gaat om te leven in een gerechtvaardigde samenleving, waarin iedereen binnen de wettelijkheid kan genieten.”

Geen willekeur
De verordening tegen geluidsvervuiling zal niet alleen de geluidsoverlast controlerend, maar ook bijdragen aan het reguleren van etablissementen, en het zich houden aan de feitelijke openings- en sluitingstijden van deze horecabedrijven.

“Voorheen heerste er veel willekeur, omdat men de sluitingstijden aan het ene bedrijf oplegde, en aan het andere niet. Dat is nu niet het geval, omdat men niemand uitzondert.
Wat men wil, is, dat iedereen perfect naleeft wat verenigbaar is met het uitgaansleven en de rust in het toeristengebied. Dat is de weg die men bewandelt. En hetzelfde gebeurt met het onderwerp van het maximaal toegestane aantal bezoekers in de horeca-bedrijven,” zo heeft de wethouder benadrukt.

Speculatie
De uitgaansbedrijven zullen een geluidsbegrenzer moeten hebben zowel in het interieur, als buiten, met het doel, de geluidsuitstoot te reguleren, om daarmee overlast aan diegenen te voorkomen die midden in de nacht aan het slapen zijn.

Geconfronteerd met vermoedens over de vergunning aan de dienstverlening van een bepaald bedrijf, heeft de wethouder verduidelijkt, dat de vergunninghouder zich zal houden aan het computersysteem, dat vanuit de vestiging van de Policía Local (Gemeentepolitie) in contact staat men de geluidsbegrenzers van elk uitgaansbedrijf.

In die zin, kunnen de geluidsbegrenzers en het onderhoud ervan verkregen en gecontracteerd worden bij elk bedrijf, dat voldoet aan de specifieke vereisten.

Terrassen
Anderzijds, regelt de verordening niet de terrassen, waarvoor men een nieuwe tekst zal opstellen die verplicht tot het installeren van begrenzers voor de omgevingsmuziek.

Uitgaansbedrijven in Meloneras
Over de uitgaansbedrijven in Winkelcentrum ‘Meloneras’, die grote gedeelten van de openbare ruimte in beslag nemen, omdat ze zijn omgebouwd tot openlucht terrassen vanwaar muziek ten gehore wordt gebracht via een cabine met een disk jockey, heeft de wethiouder aangegeven, dat dit niet is toegestaan, de bedrijfsactiviteit mag allen plaatsvinden in het interieur van het pand.
Ondanks de herhaaldelijke aangiften tegen de overheden, waarvan  sommige voor het gerecht zijn beland, blijven uitgaansbedrijven met overtredingen die ouder zijn dan drie jaar,  onbestraft.

“Ook zullen we niet heel strikt zijn met sfeermuziek,” zo heeft de wethouder aangegeven voor wat betreft de sluiting van sommige van de terrassen die elke zomer functioneren als discotheek in de open lucht, zonder enigerlei controle op geluidsoverlast of sluitingstijden.
kleurlogoCanarias.png


Aanbesteding: Aanleg van trottoirs tussen
El Tablero en Sonnenland

Uitvoering: Santana Cazorla

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 4 juni 2014 - De Gemeente heeft de behandeling versneld, om een eind te maken aan het gevaar, dat talrijke voorbijgangers dagelijks lopen tussen Sonnenland en het winkelcentrum van El Tablero, die nu over de op- en afritten lopen van de autosnelweg GC-1.

Vanwege de vele klachten van burgers  heeft het Gemeentebestuur, na de openbare aanbesteding, nu de aanleg van  trottoirs tussen El Tablero en de urbanización (woonwijk) Sonnenland gegund aan het bouwbedrijf Hermanos Santana Cazorla voor een bedrag van €148.519,=

De offerte van het genoemde bedrijf lag €22.649,= (15,25%) lager, dan dat van het openingsbedrag van €125.870,= en was daarmee de beste aanbieder, zo heeft de Gemeente laten weten over de aanbesteding waarin ook Lopesan Asfaltos y Construcciones SL, evenals Construcciones y Proyectos Tamarán S.A (Cotasa) en Satocan SA offertes hebben uitgebracht.

2 meter breed trottoir
De door de ingenieur Fernando Socorro Díaz geprojecteerde werkzaamheden bestaan uit het aanleggen van een 2 meter breed trottoir, dat de Calle Doctor Millares Carló in Sonnenland verbindt men de Avenida Francisco Vega Monroy in El Tablero.

In die zin zal de looproute warden aangelegd aan de rechterkant van de weg, overeenkomend met de aftakking van de GC-1 die naar Mogán leidt, om de voetgangers en de automobilisten een beter overzicht te geven.

De werkzaamheden die het gegunde bedrijf gaat uitvoeren, bestaan uit het verlengen van het trottoir van het industrieterrein T-9 tot aan de rotonde die toegang geeft tot El Tablero, ook wordt een lage muur gebouwd, om de looproute te beschermen tegen van het talud rollend gesteente in dit gebied.

Het trottoir loopt onder de brug door, tot aan de Faro (Vuurtoren) aan de rechter grens van de toeristen woonwijk en zal over de volle lengte een breedte hebben van twee meter.
kleurlogoCanarias.png


Guagua uitgebrand bij de tunnel naar Arguineguín

De zware rookontwikkeling heeft de Guardia Civil gedwongen de tunnel voor het verkeer  in beide richtingen  af te sluiten

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - maandag 10 maart 2014 - Een private guagua (touringcar) voor het vervoer van toeristen is op de GC-1 bij het verlaten van Arguineguín volledig uitgebrand, nadat de bus op zondag 9 maart 2014 kort na 15:00 uur de oprit heeft genomen naar de autosnelweg richting de hoofdstad van Gran Canaria.

In de bus, die volledig is uitgebrand, zaten geen passagiers en de chauffeur heeft het voertuig tijdig kunnen verlaten, waardoor er geen persoonlijke ongevallen zijn.
De brandweerlieden van de brandweerkazerne in Puerto Rico hebben de brand geblust. Aanvankelijk moest men blusschuim gebruiken vanwege de intensiteit van de vlammen, later heeft men met water de brand kunnen blussen.

De zware rookontwikkeling heeft de Guardia Civil gedwongen de tunnel voor het verkeer in beide richtingen af te sluiten en om te leiden via de autoweg GC-500.

Korte tijd later heeft men de rijbaan richting Zuiden kunnen openen en rond 18:00 uur ook de andere rijbaan richting Noorden, waardoor de normale verkeersdoorstroming hersteld is.

Het uitgebrande geraamte van de bus bevindt zich op enkele meters afstand van de ingang van een van de tunnels naar Arguineguín. De chauffeer is uit de bus gestapt met de brandblusser, maar kon niets doen, omdat het vuur snel om zich heen heeft gegrepen vanuit de motor en voornamelijk vanwege het brandbare materiaal van de stoelen.
kleurlogoCanarias.png


Geen hotelbed meer vrij tijdens  het
Internationale Carnaval van Maspalomas

Van 7 t/m 16 maart 2014  is er voor passanten  
geen plaats in  de logiesbedrijven

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA  - dinsdag 4 maart 2014 - Het carnaval internacional de Maspalomas gaat op vrijdag 7 maart 2014 van start in Winkelcentrum ‘Yumbo’, in Playa del Inglés, met alom in de toeristenwijk het bordje ‘COMPLETO ’ (‘VOL’) op de deuren van de logiesbedrijven, er kan geen ziel meer bij.

Volgens de wethouder van Toerisme van San Bartolomé de Tirajana is de vraag naar logiesaccommodatie dermate groot, dat zelfs de carnavalsorganisatie problemen heeft  met het onderbrengen van de uitgenodigde artiesten.

                                                     'Volle Bak'

Het tekort aan logies accommodatie wordt gezien als een belemmering van het opkomende Russische toerisme.

                                           'COMPLETO' (`VOL')

De logiesaccommodatie in San Bartolomé de Tirajana is tot 16 maart 2014 geheel volgeboekt.

Met een historisch goed toeristenseizoen op het Eiland, veroorzaakt door de sluiting van concurrerende bestemmingen, zoals Egypte, geniet de hotellerie en appartementen- en bungalowverhuur in Maspalomas een volledige bezetting.
kleurlogoCanarias.png


San Bartolomé de Tirajana  
herstelt en verfraait haar rotondes

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 2 maart 2014 - Het herstel en de tuinaanleg van dit Gemeentelijke project krijgt zijn beslag met de ondertekening van overeenkomsten tot samenwerking met private bedrijven, zonder dat dit ten koste gaat overheidsgelden.

In die zin heeft men - met de ondertekening van een zestal convenanten - het definitieve op orde brengen geregeld van de gemeentelijke rotondes en het daarop aanleggen van groenvoorzieningen. De leiding hierin is genomen door burgemeester Marco Aurelio Pérez en het beheer ervan wordt overgedragen aan het Gemeentelijke Departement Stadsplanning en Milieubeleid.

Het gaat om rotondes op belangrijker locaties in de gemeente zoals die in Sonnenland, El Tablero, El Lomo de Maspalomas en heel binnenkort in San Fernando en Castillo del Romeral.

                                 De rotonde nabij Sonnenland.
De door de Gemeente ondertekende samenwerkingsovereenkomsten met vertegenwoordigers van ‘Prefaler Canarias’, tuincentrum ‘Viveros El Rosal’, beveiligingsbedrijf  ‘Tearseg’, het winkelcentrum ‘El Tablero’ en tuincentrum ‘Viveros Caniflor’ hebben een totale investering van ruim €50.000,= opgeleverd, voor het op orde brengen van de beplanting met bloemen en planten van twee rotondes in El Lomo de Maspalomas en nog eens twee bij de toegang naar Sonnenland en drie in El Tablero.

Onder de convenanten die de Gemeente binnenkort nog zal gaan onderteken met tuincentrum ‘Viveros Mogán’ bevinden zich het herstel en de verfraaiing van de nieuwe rotonde die toegang geeft tot het Centro de Salud (Gezondheidscentrum) van Maspalomas en ook die van de bestaande rotonde bij de uitgang van Bellavisa die dient als verbinding met de autosnelweg GC-1.

De Gemeente is ook afwachting van het binnenkort ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst met het bedrijf Balriegos Canarias SL voor het op orde brengen van de laaggelegen gedeelten terrein naast de toegangswegen van de GC-1 richting Avenida de Alejandro del Castillo. Men becijfert, dat beide acties in totaal €8.000,= gaan kosten.

Anderzijds zijn de departementen van de wethouder Fernando González Montoro en Saida Valido Suárez  nu ook een eigen ontwerp aan het projecteren voor de drie laaggelegen terreinen in de nabijheid van de hoofdrotonde van San Agustín, met vegetatie en rotsgesteente in hetzelfde gebied, en het herstel en de verfraaiing van de rotonde die toegang verleent tot Castillo del Romeral, gelegen tegenover het gemeentelijke Tanatorio (Rouwcentrum); dit verkeersplein zal worden gedecoreerd met maritieme- en visserij-motieven.
kleurlogoCanarias.png


Een Global-bus verliest controle in
de barranco van Palmitos Park en  stort in ravijn

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 16 februari 2014 -  Een Global-bus heeft op zaterdagochtend 15 februari 2014 de controle verloren in de barranco van Palmitos Park, en raakte van de toegangsweg naar het thema-park in de gemeente San Bartolomé de Tirajana.
De versie van de busonderneming is een storing, terwijl een taxichauffeur die achter de bus reed, verzekert, dat de bus met grote snelheid reed en daardoor van de weg raakte.

De bus is van de weg geraakt op korte afstand van het park, waar enkel minuten eerder toeristen waren uitgestapt, om het park te bezoeken, waardoor zich geen persoonlijke ongevallen hebben voorgedaan.

De buschauffeur was gestopt, omdat hij ontdekte, dat er rook uit een van de wielen kwam. Terwijl hij dit inspecteerde is de bus van de rem geraakt en enkele meters lager in het ravijn gerstort, aldus bronnen binnen de openbaar vervoersmaatschappij Global.

Echter, een taxichauffeur die achter de bus reed, verzekert, dat de bus met grote snelheid door het gebied reed en hem verhinderde in te halen, waardoor deze uit de bocht is gevlogen.

Bovendien heeft de taxichauffeur de buschauffeur persoonlijk moeten helpen, die klaarblijkelijk nerveus was, en heeft de hulpdienst gebeld.

Om 18:00 uur heeft de Policía Local (Gemeentepolitie) de weg afgezet, zodat een takelwagen met een kraan voor een groot tonnage de bus uit de barranco-bedding heeft kunnen takelen.

kleurlogoCanarias.png


San Bartolomé de Tirajana wil  het beheer van haar archief sneller gestroomlijnd hebben

Het Gemeentebestuur gaat door met het digitaliseren
van  haar dossiers en zet een technisch intelligente toepassing in
voor rechtstreekse raadpleging

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 21 januari 2014 - De gemeente San Bartolomé de Tirajana is computerprogramma’s aan het installeren voor het versnellen en verbeteren van de werkomgeving van haar ambtenaren en medewerkers, maar ook voor een snellere raadpleging door haar eigen burgers van informatie welke is opgeslagen in haar Algemene Archief. Dit is meegedeeld in een persbericht, dat op maandag 20 januari 2014 door de Gemeente is verstuurd.

De computerprogrammatuur die men wil installeren en die gedurende het jaar 2014 zal worden uitgeprobeerd, is het zogenoemde Sigam (Sistema Integral de Gestión de Archivo Municipales) (Integraal Beheersysteem voor Gemeente Archieven).
Het gaat om een computertoepassing die de toegang tot alle informatie mogelijk maakt, welke momenteel wordt bewaard in het Archief, evenals tot die welke zich op digitale kaarten bevindt, en die niet in strijd is met de Ley de Protección de datos (Wet Bescherming Persoonsgegevens).

Deze niet gesloten toepassing zal dagelijks toenemen en bevat een volume van 72.307 informatieregisters, waaronder 24.000 die men heeft opgeborgen in oude computersystemen in het Gemeente Archief.

Het werk aan het documentenbeheer zal - als het eenmaal is voltooid - het de gemeenteambtenaren mogelijk maken, vanaf hun werkplek kennis te kunnen nemen, van welke documenten men bewaart in het Archief en de gegevens van de gedigitaliseerde documenten zichtbaar te maken, zonder hun toevlucht te hoeven zoeken tot papierdragers.

Dit digitale beheer zorgt voor documentaire dichtheid bij het raadplegen van het Archief, vooral op momenten, dat men antecedenten aan moet geven voor nieuwe overheidsacties.

Gedurende 2013
Met dit doel hebben de Archiefmedewerkers in 2013 maar liefst 40.284 eenheden aan documenten bewerkt, vier keer zoveel als gedurende 2012, waarbij men 3.882 informatieaanvragen te verwerken heeft gekregen, de meeste daarvan voor grote bouwwerken, planningen, en openingsvergunningen.
kleurlogoCanarias.png


Overleden:
De moeder van burgemeester Marco Aurelio Pérez

Ze was een van de eerste vrouwelijke wethouders in de geschiedenis van de Spaanse democratie

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 11 januari 2014 - Efigenia Sánchez Méndez - moeder van de burgemeester van San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez - is op zaterdag 11 januari 2014 om 15:00 uur overleden in een ziekenhuis in Las Palmas de Gran Canaria waar zij sinds vrijdag 12 januari 2014 was opgenomen.

De onderwijzeres aan de openbare school in Tunte (San Bartolomé de Tirajana ) en voormalig wethouder in het Gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana, verkozen in 1979 tijdens de eerste democratische verkiezingen in Spanje, zal door degenen die haar gekend hebben, herinnerd worden als een van de twee eerste vrouwelijke wethouders in de gemeente, ze was discreet, toegewijd aan haar gezin en vooral charmant.

Efigenia Sánc
hez (links op de foto) tijdens het Carnaval van Maspalomas in 1981.
Efigenia Sánchez maakte de politiek mee met de nieuwbouwprojecten voor de dienstverlening in San Bartolomé de Tirajana, die momenteel nog bestaan, tijdens een periode die gemarkeerd werd door de opkomst van het toerisme.

Het Gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana in 1979, tijdens het eerste mandaat in de democratie.>
Het stoffelijk overschot van Efigenia Sánchez Méndez is opgebaard in de Chapelle Ardente van het Tanatorio (Rouwcentrum) San Miguel in de hoofdstad van Gran Canaria. Op zondag 12 januari 2014 wordt de uitvaartmis gecelebreerd en om 14:00 uur zal de crematie plaatsvinden.
kleurlogoCanarias.png


Grote steenlawine verspert toegangsweg
naar Palmitos Park

Grote rotsblokken  vernielen het asfalt
Geen persoonlijke ongelukken

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 12 december 2013 - Na een dag en een nacht van een zuiderstorm met zware neerslag heeft op donderdagochtend 12 december 2013 een lawine van zes grote rotsblokken bij verrassing de toegangsweg naar Montaña la Data en Palmitos Park versperd, op dat moment waren er geen voertuigen aanwezig en zijn er geen gewonden gevallen.

Zoals de wethouder van veiligheid, van San Bartolomé de Tirajana heeft uitgelegd, heeft de lawine zich voorgedaan op een tijdstip in de ochtend, wat veel gevaarlijker is, dan als de steenlawine ‘s nachts zou zijn gevallen.

Enorme rotsblokken versperren een gedeelte van de toegangsweg naar Palmitos Park.

De rotsblokken zijn gevallen aan het begin van de weg die naar Palmitos Park leidt. Daar is het asfalt zwaar beschadigd. De toegangsweg is afgesloten vanaf de GC-503 en om bij Palmitos Park te komen, moet men vanaf El Tablero naar Montaña La Data rijden; en van daaruit naar Montaña la Data Baja.

VIDEOFILMPJE, Noodweer op Gran Canaria:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5CcsAhzB_v0

Na een eerste opruimactie met drie tractoren van de Gemeentelijk Dienst heeft men vijf van de grootste rotsblokken kunnen verwijderen. Met wacht op speciaal materiaal, dat men heeft aangevraagd bij het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria  en bij een privaat bedrijf, om het grootste deel van de puinhoop op  te ruimen.

Ondertussen blijft de doorgang voor voertuigen en voetgangers volledig afgesloten, want de technici moeten het gevaar nagaan, want er kunnen nog meer rotsblokken vallen. Bovendien vraagt alles ook een schoonmaakbeurt en herstelwerkzaamheden.
kleurlogoCanarias.png


Vernieuwing concessies,
aanbesteding horeca-gelegenheid 

- op de Mirador in de wijk Campo Internacional
- in het Parque Publico van San Fernando

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 5 november 2013 - Het Gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana is bezig alle ondertussen verstreken, gemeente-concessies en -vergunningen bij de tijd te brengen en te actualiseren. Het gaat om niet, of niet tijdig verlengde concessies/vergunningen, waardoor financiële en materiële schade is ontstaan voor de Gemeente.

Zo zal de Gemeente San Bartolomé de Tirajana in de Gemeenteraadsvergadering die gehouden wordt op vrijdag 8 november 2013, de voorwaarden en bedingingen vaststellen van de te openen aanbesteding voor de (ieder afzonderlijke) exploitatie van de bar/kiosken met terras van de Mirador (het Uitzichtspunt) van Campo Internacional en van die in het Parque Público (Openbare Park) van San Fernando de Maspalomas.
De Gemeenteraadsvergadering vindt plaats in de Casas Consistoriales (het Gemeentehuis) in Tunte (het historische centrum van San Bartolomé Tirajana, gelegen in het Tirajana -gebergte).

                                      Mirador del Campo Internacional,
Het is de bedoeleng van de Gemeente de exploitatie te gunnen van de bar-kiosk van de Mirador del Campo Internacional, die een oppervlakte heeft van 265,69 m², voor een ononderbroken periode  van  tien jaar, zonder optie tot verlenging,  met een maandelijkse pachtsom van minimaal  €882,=

                               Plaza de Timanfaya - Maspalomas.
De concessie voor de bar kiosk in het Openbare Park van San Fernando, 157,6m² groot, zal eveneens worden aanbesteed voor een periode van tien jaar , met een pachtsom van minimaal €412,= per maand.

In beide gevallen dienen de toekomstige concessiehouders aanpassingen en verbeteringen aan te brengen aan de panden, alvorens zij met de exploitatie ervan beginnen.

Het reguleren en actualiseren van de Gemeentelijke concessies betreft 40 horeca-panden in de Gemeente. Daaronder concessies die al door de Gemeente zijn hersteld en die opnieuw worden aanbesteed, zoals - bijvoorbeeld - die voor de bar-cafetaria van het Centro Municipal de Mayores in El Tablero en de bar-kiosko-cafetería op het Plaza de Timanfaya in Maspalomas.
kleurlogoCanarias.png


De Politie begint met  het zwaarder beboeten
van  hondenbezitters, wegens  
vervuiling van de straat

San Bartolomé de Tirajana  telt ruim  7.000 honden

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 1 oktober 2013 - Ondanks de inspanningen, het publiek bewust te maken van de noodzaak verantwoordelijkheid te nemen voor hun honden en de verordening die boetes en sancties oplegt, blijven de straten van San Bartolomé de Tirajana vervuild en stinken; waardoor de Policía Local begint met het zwaarder beboeten van personen die de uitwerpselen van hun dieren niet opruimen en die geen water met azijn en casuïstische soda sprenkelen over de urine van hun honden.

De wethouder van Openbare Gezondheid, María del Carmen Pérez, heeft aan de persmedia de beklagenswaardige staat van de straten uiteengezet vanwege de nalatigheid van de hondeneigenaren die hun dieren naar openbare ruimten brengen, om ze er hun behoefte te laten doen en die niet de geringste moeite doen, om deze ruimten schoon te houden.
hondenpoep1large.jpg

Hoewel men personen met zakjes begint te zien voor het opruimen van de uitwerpselen, is dit vooral onvoldoende en de straten blijven een slechte aanblik vertonen en de slechte geur, die nog erger wordt als het regent, zo verzekert de wethouder.

Om die reden zal me na de zomervakanties, met het politiekorps op volle sterkte, een vergadering beleggen met de politieagenten, voor het serieus opleggen van boetes. Hoewel men al begonnen is met het opleggen van enkele boetes, is dit in de afgelopen zomer nog geen gemeengoed geweest.

De gemeente telt ruin 3.000 jachthonden, ruim 3.000 huishonden en ruim 700 gevaarlijke honden die vallen onder de nieuwe verordening voor het verantwoordelijk zijn voor huisdieren, die sinds eind juni 2013 in werking is getreden en gelijktijdig kan rekenen op bewustmakingsacties met gesprekken op school, zowel met kinderen, evenals met de ouders.

“De mensen zijn erg vies en hebben geen geweten,” klaagt de wethouder, die nog eens de pijnlijke aanblik beschrijft welke  diverse woonkernen bieden en de noodzaak, om daar een einde aan te maken via bewustmaking en het opleggen van boetes.
kleurlogoCanarias.png


Gemeente verwacht dat de nieuwe strandkiosken
eind 2013  in gebruik zullen zijn

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 26 september 2013 - De wethouder van Strandzaken, José Carlos Álamo, van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana, heeft aan de persmedia laten weten, dat het Consorcio de Rehabilitación Turística de Maspalomas (Consortium voor Toeristisch Herstel van Maspalomas) de fabricage heeft aanbesteed van de acht nieuwe strandkiosken welke men zal plaatsen tussen Playa del Inglés (het Strand van de Engelsman) en El Faro (De Vuurtoren), waarbij tegelijkertijd met de installatie de aanbesteding is opengesteld voor de exploitatie ervan; zodanig, dat ze aan het eind van 2013 in gebruik kunnen zijn.

Er komen tien nieuwe modules - waarvan twee met kluisjes en toiletten die worden geplaatst in afgelegen gebieden: de Balneario de Maspalomas en Winkelcentrum ‘Anexo’ In Playa del Inglés.

Het nieuwe
Kiosco Canarii-ontwerp van de multifunctionele strandkiosken.

Stranden vrij van oude boten
Anderzijds is Castillo del Romeral het laatste strand waar ingegrepen zijn gepleegd ter voorkoming, dat de gemeentelijke stranden veranderen in kerkhoven voor oude (vissers)boten. Na drie ingrepen in het gebied, waaronder schoonmaak en herindeling van ligplaatsen voor in gebruik zijnde boten, ligt het er nu perfect gezond en fraai bij, zo verzekert de wethouder.

 Deze actie mag worden opgeteld bij die van Playa del Cochino, El Pajar en Las Burras,  waarbij een schoonmaakteam de helling bij Parque Tropical onder handen neemt, waartoe de Gemeente toestemming heeft verkregen van het Directoraat-generaal Kustzaken en men het oude loopplankier van ‘Oasis’ heeft vervagen, dat vervallen was gewraakt en in slechte conditie verkeerde, zo besluit de wethouder.
kleurlogoCanarias.png


Taidía heeft weer asfalt, nadat de bewoners
hier twee jaar lang om hebben moeten vragen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 30 augustus 2013 - Een vijftigtal bewoners van Taidía, in  San Bartolomé de Tirajana, heeft hun eisen ingewilligd gezien met de asfaltering van de autoweg GC.654, in het gebied van El Morisco  in de richting van Risco Bloque, die was aangetast door modderstromen en steenlawines vanwege de hevige regenval in de jaren 2009 en 2011.

De bestrating die door het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria is uitbesteed aan de onderneming Santana Cazorla, was aangevraagd door de Gemeenten San Bartolomé de Tirajana en Santa Lucía, om te voorzien in de behoefte aan een goede wegverbinding naar dit gehucht en andere, afgelegen woningen in deze bergkom.

<
De autoweg GC-654, in het gebied
El Morisco in de richting naar Risco Bloque, die was aangetast door modderstromen en steenlawines vanwege de hevige regenval in de jaren 2009 en 2011.
De Gemeente San Bartolomé de Tirajana heeft in Taidía ook een lantaarnpaal geplaats voor verlichting van de openbare weg die toegang verschaft tot diverse afgelegen woningen en boerderijen, evenals eem betonnen zitbank voor de oudere bewoners, zoals Gonzálo Pérez, María Sardiña, María Jesús en Aurelio Álvarez, die zich vaak bezighouden met eindeloze bijeenkomsten tijdens de ochtend en na de siësta, in de koelte van de schaduw.
kleurlogoCanarias.png


Rode Kruis blijft stranden bewaken
voor 1,9 miljoen euro

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 29 augustus 2013 - Het Cruz Roja Española  (Spaanse Rode Kruis) blijft gedurende de komende drie jaar de bewaking, redding en eerste hulp op zich nemen van de gemeentelijke stranden in San Bartolomé de Tirajana, nadat men deze dienstverlening gegund heeft gekregen voor een bedrag van €1.877.850,=
Deze dienstverlening door het Rode Kuis zal worden uitgebreid, omdat men over meer materiaal en personeel zal beschikken.

In de openbare aanbesteding die is uitgeschreven door de Gemeente, hebben zich vijf ondernemingen gemeld, waarvan er een is gediskwalificeerd vanwege het niet voldoen aan de vereisten. De offerte van het winnende bedrijf - het Rode Kruis - heeft met 88,96 punten meer gewonnen van de andere mededingers: Emergencias Setmil SL, Pro Activa Serveis Aquátics SL en Rescatadores SL.

De dienstverlening die kan rekenen op een verlengingstermijn van een jaar, is aanbesteed met een startbedrag van €1.914.300=. Met de gunning heeft de Gemeente een besparing bereikt van €26.450=, maar tevens uitbreiding van deze dienstverlening op de stranden van San Agustín, Las Burras, El Inglés, Maspalomas en Las Meloneras.

Verbeteringen

Onder de verbeteringen die het Rode Kruis biedt voor deze dienstverlening, springt de beschikbaarheid van materieel in het oog met een waarde van 294.331,=

Daaronder vier SUV-voertuigen, vier ambulances, twee voertuigen voor vervoer van het personeel, drie quads, drie reddingsboten van vier en zes meter met buitenboordmotor en een waterscooter, naast diverse reddingsmiddelen, evenals 3 amfibie-stoelen voor het laten baden van mindervalide personen.

Onder de verbetering garandeert het Rode Kruis de inzet van het nodige extra  personeel voor de strandbewaking , met een kostprijs van €271.2326,=
Onder wie een coördinator van het strand van San Agustín; een nieuwe coördinator voor het strand van Maspalomas, en zes reddingswerkers gedurende drie maanden in de zomer, als uitbreiding voor de bewakings- en reddingsdienst op de stranden van San Agustín, El Inglés en Maspalomas.

Bovendien neemt het Rode Kruis voor, in totaal 300 uur, de preventie op zich van gemeentelijke evenementen zoals het Carnaval Internacional de Maspalomas; de Fiestas patronales van Tunte, El Tablero en San Fernando, het Torneo Internacional de Fútbol de Maspalomas en de Gay Pride.

 Twee andere verbeteringen in deze dienstverlening zullen de voorlichtingscampagnes zijn aan het publiek en de strandbezoekers voor preventie en bewustwording:
- ‘Ola de Calor’ (‘Hittegolf’)
- ‘Prevenir es vivir’ (‘Voorkomen is leven’; ofwel: Beter dan genezen),

evenals het op de stranden gratis verstrekken van plastic armbandjes ter identificatie van kinderen.

De dienstverlening voor bewaking, redding en eerste hulp op de stranden wordt op alle dagen van het jaar uitgevoerd - inclusief zon- en feestdagen - ononderbroken van 10:00 tot 17:00 uur, en gedurende de zomer (van 15 juni t/m 15 september) tot 19:00 uur.
kleurlogoCanarias.png


De Gemeente en Canaragua hebben 1.070 lekkages in het drinkwaterleidingnetwerk aangepakt

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 16 augustus 2013- De Gemeente San Bartolomé de Tirajana wil een einde maken aan de lekkages in het gemeentelijke drinkwaterleidingnetwerk; en daartoe voert de concessiehouder, het bedrijf Canaragua, een campagne in het opsporen van lekkages, waardoor het rendement van het waterleidingnetwerk verhoogd kan worden kan worden tot ruim 85%; een percentage, wat tot voor enkele jaren nog voor onmogelijk werd gehouden door de technici.

De campagne die in 2012 is opgestart als een van de prioriteiten van het Gemeentebestuur, richt zich op de nauwkeurige opsporing en het repareren van lekkages in het complete drinkwaterleidingnetwerk, waardoor Canaragua de toelevering aan het publiek kan optimaliseren. Tot op heden heeft men 1.070 lekkages opgespoord en gerepareerd.


Er zijn in 2012 diverse medewerkers in staat geweest om met detectieapparatuur 704 lekkages op te sporen in het waterleidingnetwerk en deze te repareren; in de eerste zeven maanden van 2013 zijn er nog eens 366 lekkages opgespoord.

 
                                                        Geofoon.

De twee systemen waar Canaragua mee werkt in deze opsporing zijn:
- geofoons (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Geofoon)
en
- de indeling van het drinkwaterleidingnetwerk in sectoren,
waardoor er een beter beheer is via de watermeters in deze kleinere sectoren, die de bewaking van de waterstroom mogelijk maken, evenals het constateren van abnormaal waterverbruik.

Door het aantal lekkages vermindert ook de druk op het waterleidingnetwerk, die zich ‘s nachts herstelt, omdat en dan minder verbruikt wordt

De meeste lekkages ontdekt men in de wijken van de gemeente waar het drinkwaterleidingnetwerk en de watermeters het oudst zijn, wat veel minder het geval is in het toeristengebied, waar het rendement van het waterleidingnetwerk veel beter is.

J
                                                    Jaime Planells.
Bij de presentatie van de resultaten van deze campagne heeft de manager van Canaragua in de gemeente, Jaime Planells, bevestigd, “dat het rendement van het leidingnetwerk voor drinkwater een voortdurende uitdaging is.”
De wethouder van de Dienst Gemeentewerken, Fernando González Montoro, heeft zijn belangstelling getoond voor de toptechnologie die het bedrijf toepast voor de verbetering van het waterleidingnetwerk, en hij heeft benadrukt, “dat het beheer van een schaarse grondstof een maximale professionaliteit verlangt.”
kleurlogoCanarias.png


Verordening akoestische vervuiling

Uitgaansbedrijven krijgen 6 maanden de tijd, om geluidbegrenzers te installeren op hun muziekinstallaties
Boetes van  licht €1.500,= tot  zwaar €15.000,=

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 2 augustus 2013 - De Gemeenteraad van San Bartolomé de Tirajana heeft op donderdag 1 augustus 2013 unaniem de ‘Verordening voor Bescherming Tegen Akoestische Vervuiling’ goedgekeurd, waarmee men van de uitgaansbedrijven eist, dat ze de verplichte geluidbegrenzers installeren op hun muziekapparatuur.

Met de publicatie op vrijdag 9 agustus 2013 het Boletín Oficial de la Provincia (BOP) (de Provinciale Staatscourant) zal de Verordening in werking treden; die dan de toeristische uitgaansbedrijven in de groepen 3 en 4 zes maanden de tijd zal geven, om zich verplicht aan te passen op de voor hen geldende regelgeving, of de bedrijfsactiviteit zal (na 9 februari 2014) door de Gemeente worden geschorst.


Ter voorkoming van akoestische vervuiling verplicht de Verordening alle horecabedrijven met muziekapparatuur, filmvertoning, of televisie; goedgekeurde geluidsbegrenzers te installeren die via de computer zijn verbonden met de Politie en het Gemeentelijke departement Ontwikkeling en Bouwzaken voor spontane controle. Alleen speciale opvoeringen, zoals de patroonsfeesten van de wijken in de gemeente en eventuele evenementen, zoals concerten kunnen, met voorafgaande toestemming vna de Gemeente, worden uitgesloten van deze eis.


Deze limitadores electrónicos de sonido (elektronische geluidsbegrenzers) maken de automatische controle mogelijk van de muziekapparatuur in de betreffende horecabedrijven als ze het aantal toegestane decibel overschrijden. Maar ze maken het bovendien mogelijk, dat de Gemeente exact, op elk moment de geluidniveaus kan controleren via het bedrijf dat de externe informatiecentrale heeft en voor het verplichte jaarlijkse onderhoud zorgt.

 “In geen enkel geval mogen deze beperkende apparaten worden gemanipuleerd, of aangepast,” bevestigt wethouder González Montoro, die ook benadrukt, dat de geluidsbegrenzers slechts een extra middel zijn, wat niet uitsluit, te voldoen aan de overige maatregelen welke men al eist, zoals geluidsisolatie van de uitgaansbedrijven, of de strikte naleving van de sluitingstijden zoals die zijn vastgesteld door het Ministerie van Industrie, van de Canarische Regering.


De nieuwe verordening is aangepast op de Ley estatal del Ruido (Staatswet Geluidoverlast) en heeft tot doel, geluidsvervuiling te voorkomen en te regelen binnen de bebouwde kom van de gemeente; en overlast, schade en risico te beperken die deze met zich mee kan brengen voor personen of goederen.

 

Zo richt de verordening zich niet uitsluitend op het lawaai van de horecabedrijven, maar regelt deze ook de geluidsoverlast veroorzaakt door:
- bouwwerkzaamheden, werkzaamheden en dienstverlening op de openbare weg,
- het gebruik van uitrusting, of machinerie zoals luchtafzuiging en airconditioning,
- het laden en lossen van goederen,
- het organiseren en de ontwikkeling van feesten en bijeenkomsten op de openbare weg,
- motorvoertuigen en bromfietsen;
maar ook het lawaai wat afkomstig is van feesten op schepen in de haven, of op zee; of wat reclamevliegtuigjes produceren, waarvan de aangiften aan de Gemeente en het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) zullen worden doorgegeven.

 

Sancties
In het geval van overtredingen, beschikt de Verordening over een behoorlijk zware boeteregeling, want naast de boetes brengt deze ook de inbeslagname van de veroorzakende apparatuur met zich mee en de verzegeling van de horecabedrijven. De boetes variëren van €1.500,= voor lichte overtredingen tot €15.000,= voor zware vergrijpen. Onder zware vergrijpen benadrukt men bijvoorbeeld de geluidsoverlast van auto’s, motoren en bromfietsen.

De Verordening onderscheidt verschillende zones, of geluidsgebieden, waar afhankelijk van hun kwaliteit  de Gemeente een periodieke controle op zal uitoefenen, en minimaal elke tien jaar een herziening en actualisering zal verrichten.

                                                   Playa del Inglés.
Zo onderscheidt men speciale akoestische zones, zoals die gebieden waar de doelstellingen in geluidskwaliteit worden overtreden; vooral gebieden met een specifieke geluidssituatie, waar men specifieke lange termijn-correcties zal toepassen, en reservaten met natuurlijk geluid, waar geluidsoverlast door menselijke activiteit niet kan interfereren met de natuurlijke omgeving; akoestisch verzadigde gebieden; gebieden waar openbare en recreatieve voorzieningen zijn en commerciële activiteiten plaatsvinden, gebieden die onderworpen zijn aan een bijzondere regeling en tijdelijke actie; en gebieden waar de activiteit is onderworpen aan beperkingen.

Met de inwerkingtreding van deze Verordening zullen nieuwbouw en grote renovatie aan gebouwen de verplichting hebben, de betreffende geluidsisolatie-certificaten te overleggen.
kleurlogoCanarias.png


TUI vertrekt uit Tunte  als men uitbreiding
van  het aantal hotelbedden  van
hotel ‘Las Tirajanas’  niet toestaat

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 3 juli 2013 - Met de vertraging van de goedkeuring voor het uitbreidingsproject van hotelkamers, om dit rendabeler te maken, zoekt de reisorganisator locaties op Tenerife en op La Palma.

Een nieuwe investering in de toeristische sector zou van Gran Canaria kunnen verdwijnen, door deze naar andere eilanden over te brengen vanwege de moeilijkheden die de projectontwikkelaars hebben met het verwezenlijken van hun voorstellen. Het meest recente geval is het uitbreidingsproject van hotel ‘Las Tirajanas’ - sinds een jaar Viverde-hotel ‘Las Tirajanas’ - wat is aangevraagd door het bedrijf Santana Cazorla en de reisorganisator TUI, maar waarvoor het Gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana nog steeds geen toestemming heeft gegeven.

                  Hotel ‘Viverde Las Tirajanas’, in San Bartolomé de Tirajana.
Het hotel, dat in het teken staat van milieuvriendelijke accommodatie, heeft meer bedden nodig.

De vertraging bij het verlenen van toestemming, om het hotel uit te breiden en meer bedden, waarin de Duitse reisorganisator TUI natuurliefhebbers onderbrengt die houden van buitenactiviteiten, zou - volgens bronnen in de sector - kunnen betekenen, dat de geplande investeringen op dit gebied worden omgeleid naar de eilanden Tenerife en La Palma, omdat TUI daar al naar locaties heeft gezocht, na de problemen met het uitvoeren van de uitbreiding van het Viverde-hotel ‘Las Tirajanas

Cabañas
Voor de uitbreiding van het Viverde-hotel ‘Las Tirajanas’ met een aantal cabañas (hutten) heeft Cazorla Santa een ontmoeting gehad met Gemeenteraadsleden, om hen het project uiteen te zetten en ze de dringende noodzaak aan het verstand te peuteren van de stroomlijning van de procedures voor het geven van goedkeuring voor de uitbreiding van het hotel.

Het Grancanarische bedrijf sluit in wezen niet uit, dat in de toekomst het etablissement - wat een vestiging is voor liefhebbers van eco-toerisme op het Eiland, bedreigd kan worden en zelfs met de sluiting ervan.

In een ontmoeting met gemeentevertegenwoordigers is op vrijdag 28 juni 2013 duidelijk gesteld: het Viverde-hotel ‘ Las Tirajanas’ moet groeien, om rendabel te zijn en, als men de bouw van dit samenstel van cabañas (hutten) niet uitvoert, voldoet men niet aan de uitbreidingsvoorwaarden die de Duitse reisorganisatie stelt, om toeristen te blijven sturen naar dit zuidelijke hotel.

De wethouders van San Bartolomé de Tirajana hebben niet direct een concreet antwoord gegeven aan het bedrijf, zij stellen, dat er minstens een betere afstemming moet komen met de actie die de Gemeente gaat uitvoeren in de omgeving van het hotel, nabij het centrum van de gemeente.

De burgemeester van San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez, erkent, dat zowel TUI, evenals Santana Cazorla zeven maanden geleden dit initiatief aan de Gemeente hebben  voorgelegd, waarvan het doel is de toeristen de natuur te laten beleven en zelfs deel te laten nemen aan cultiveringsprojecten. De burgemeester heeft laten weten, dat zowel de reisorganisatie, evenals het Grancanarische bedrijf verwachten, “dat we een hand zullen uitsteken, om dit project vooruit te helpen, want als dit geen voortgang krijgt, heeft het bedrijf ons laten weten, dat men andere alternatieven zal plannen.”

Deze andere alternatieven bestaan, aldus de geraadpleegde bronnen, uit het overbrengen van  de investering naar Tenerife, of naar La Palma, waar men al naar locaties heeft gezocht welke overeenstemmen met de criteria die men stelt. De inzet van TUI-Duitsland voor het eco-toerisme staat vast en men is van mening, “dat het Viverde-hotel ‘Las Tirajanas’ de geschikte voorwaarden heeft welke het concept verlangt, behalve de logiescapaciteit, waarvoor men de mogelijkheid heeft gevraagd, dat men deze uitbreidt, opdat die rendabel kan gaan worden. Na diverse maanden van wachten, zien de beleggers, dat de vertraging in de goedkeuring van het project nadelig is voor de toekomst van dit etablissement.

Het Viverde-hotel ‘Las Tirajanas’ is een 65 gastenkamers tellende, ecologische accommodatie met een milieuvriendelijk karakter en is een van de drie hotels in  Spanje van het merk ‘Viverde’ - opgezet door TUI-Duitsland voor het verhuren van  logiesaccommodatie aan een markt met een ecologisch karakter - welke voldoen aan de passende voorwaarden die dit concept vereist. Het enige wat niet voldoet, is de logiescapaciteit, vandaar het voorstel van de bouwfirma, om  bij het Viverde-hotel ‘Las Tirajanas’ cabañas (hutten) te bouwen.

Viverde-hotels
TUI heeft met het merk ‘Viverde’ een nieuw hotelconcept ontworpen voor natuurliefhebbers en het is potentieel een uitstekend, ecologisch toeristisch product. Een van de kenmerken van het merk is, dat het een logiesaccommodatie is met 230 bedden, gelegen in een aantrekkelijke natuurlijke omgeving. Ook benadrukt men, dat dit merk het beleid weergeeft, tot verdere versterking van gedifferentieerde producten, die zulke goede resultaten opleveren voor TUI. Het streven van de Duitse reisorganisator is, om in 2015 te kunnen rekenen op 15 hotels van dit merk, met een duidelijk omschreven manier van bedrijfsvoering: dat in deze hotels de gast niet het gevoel heeft van massatoerisme, voor wie men over het algemeen 5% van de hotelkamers vrijhoudt.

In het geval van het Viverde-hotel ‘La Tirajanas’, is de beperkte capaciteit een handicap, want het aantal hotelbedden moet groeien, om  rendabel te zijn. Daartoe is het, volgens bronnen in de sector, van vitaal belang, de toekomst van deze logiesaccommodatie veilig te stellen.
kleurlogoCanarias.png


NC waarschuwt voor
ontmanteling van openbare diensten
die in handen is van 'plunderaars'

Men beschuldigt burgemeester Marco Aurelio Perez ervan, het succes van het overheidsbeheer van de verhuur
van  ligbedden op de stranden  te boycotten

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 25 juni 2013 - De politieke partij Nueva Canarias heeft in San Bartolomé de Tirajana aangegeven, dat het PP-AV Gemeentebestuur toestaat, “dat de ‘hebzucht’ van sommige private ondernemers terugkeert,” vanwege het ontmantelen van de openbare diensten, door deze in handen te geven van, “de plunderaars en mensen zonder liefde voor het toerisme.”

In een communiqué heeft de NC burgemeester Marco Aurelio Perez ervan beschuldigd, het succes van het overheidsbeheer van de verhuur van de hamacas (ligbedden) op de stranden te boycotten.

 

"Men bevordert schaamteloos het beeld wat dit geeft, dat de slechtst mogelijke redding zal zijn voor de oude en verwaarloosde ligbedden en parasols die twee jaar geleden zijn verwijderd, door aan derden toe te staan, kiosken op de openbare stranden te installeren,” zo verzekert NC.
gggg1large.jpg
De nationalisten twijfelen er niet aan, “dat men heel snel ook de gemeentelijke dienstverlening van de verhuur van hamacas (strandstoelen) aan dezelfde personen zal toekennen, die altijd al een zorgwekkende medeplichtigheid aan de dag hebben gelegd.”

Om die reden, waarschuwt men voor het verlies van omzet wat het privatiseren van de stranden inhoudt en voor de terugkeer van, “onwettige praktijken in de bezetting van onze kust door gewetenloze en onverantwoordelijke politieke bondgenoten.”
kleurlogoCanarias.png


San Bartolomé verbiedt o.a.:
prostitutie, ambulante verkoop, bedelen,
en vandalisme

Boetes tot €3.000,=  voor o. a. kaartspelen op straat,
levende standbeelden,  zichtbaar drogen van wasgoed,
maar ook voor  parkeren van caravans op de openbare weg

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 24 april 2013 - In de Gemeenteraadsvergadering van San Bartolomé de Tirajana is de nieuwe Gemeenteverordening goedgekeurd voor beschaafd gebruik van de openbare ruimte en de private ruimten van de Gemeente, waardoor het bedrijven van o.a. straatprostitutie, het bedelen op straat, of het houden van botellones (openbare drinkgelagen) en uiteraard vandalisme beboet zullen kunnen worden met bedragen van tussen de €120,= tot €3.000,=

De nieuwe regelgeving heeft de aanvankelijke goedkeuring van de Gemeenteraad gekregen met de stemmen van de regerende coalitie van PP en AV en die van twee wethouders van de Grupo Mixto, terwijl de wethouders van de PSOE en NC zich van stemming hebben onthouden.

De Gemeente wil in elk geval aanslagen op straatmeubilair en openbaar erfgoed voorkomen, want dit verplicht de gemeenschap aanzienlijk veel geld uit te geven voor reparatiewerkzaamheden, vervanging, schoonmaak en onderhoud wat men beter zou kunnen besteden aan meer noodzakelijke dingen,” zo voegt de burgemeester toe.

Andere verboden die in de verordening worden genoemd zijn onder meer het op straat gokken; het op straat plaatsen van meubels plus toebehoren; het vanaf de straat zichtbaar op balkons en platte daken drogen van wasgoed; ambulante verkoop, het op straat (kaart)spelen, geven van massages en aanbrengen van tatoeages, levende standbeelden, nudisme praktiseren en caravans parkeren.


Zij, maar ook hij, maken in San Bartolomé de Tirajana binnenkort kans op een fikse boete.
In de toepassing van de Verordening is een belangrijke rol weggelegd voor de agenten van de Policá Local, die de belangrijkste verdedigers zullen worden van de publieke beschaving in gedragsverandering tegen verstoring en/of beschadigen van de lokale samenleving. Als - na de publieke inzage en de inspraakprocedure – deze Verordening definitief wordt goedgekeurd, is de Gemeente voornemens, een gebruikersgids te verspreiden via de openbare centra, de culturele en onderwijsinstellingen, bij buurtverenigingen, sportverenigingen, op makten en via VVV-kantoren, in hotels en ander geschikte locaties.

Het Gemeentebestuur geeft duidelijk aan, dat deze nieuwe regels niet alleen gelden voor de Spaanse en buitenlandse inwoners, maar ook voor de toeristen die de badplaatsen (San Agustín, Playa del Inglés, Maspalomas en Meloneras) en overige locaties binnen de gemeente bezoeken.
kleurlogoCanarias.png


Caravanbezitters:
‘San Bartolomé gaat een onnodige oorlog aan’

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 16 april 2013 - De Gemeentelijke verordening voor het verbod caravans te stallen op parkeerterreinen, kan niet ingaan tegen de Europese regelgeving en men is van mening, dat het beter is, "om aan tafel te gaan zitten en te praten."

De voorzitter van de Caravan-club, Claudio Pastor, is van mening, dat de Gemeente San Bartolomé de Tirajana - die een verordening aan het voorbereiden is voor een verbod op het installeren van caravans op openbare parkeerplaatsen - “een onnodige oorlog aangaat.” En wat men moet doen is, “rond de tafel gaan zitten en praten.”
caravans-sbdt-largelarge.jpg

De Gemeentelijke verordening kan niet ingaan tegen de Europese regelgeving en ook niet tegen de Spaanse wetgeving, die caravans dezelfde behandeling en rechten toekennen als elk ander voertuig, waardoor men op dezelfde locaties en voor hetzelfde tijdsbestek kan parkeren, dit wil zeggen tot 48 uur, en niet slechts 24 uur zoals het Gemeentebestuur wil, wat overigens het probleem niet oplost, want, “door de caravan een meter te verplaatsen, kan deze weer 48 uur geparkeerd staan op deze locatie,” zo verzekert Claudio Pastor.

Anderzijds staat Europese regelgeving toe, in deze voertuigen te overnachten, omdat ze daartoe zijn aangepast en men als zodanig daarvoor belasting betaalt.

 

Wat men niet kan doen, zegt Claudio Pastor,  op een willekeurige locatie kamperen en hij is het dan ook eens, dat men optreedt tegen degene die het zonnescherm uitvouwen, wielen blokkeren en de caravan verankeren op deze parkeerterreinen en hij verzekert ook, dat men kan optreden tegen hen die er slechte praktijken op na houden, zoals het weg laten lopen van water op de openbare weg, maar niet tegen hen die eenvoudigweg geparkeerd staan en in de caravan slapen, ook al is dit gedurende enkele dagen.

Hoe dan ook, Claudio Pastor verlangt van het Gemeentebestuur, “dat men aan tafel gaat zitten, om te praten,” omdat de caravanbezitters de eerste geïnteresseerden zijn voor het vinden van een oplossing die alle partijen tevreden stelt, want alleen al op Gran Canaria zijn 11.000 caravans en ongeveer 50.000 kampeerliefhebbers die echter geen geschikte locaties hebben om in hun caravan door te brengen.

Claudio Pastor is van mening dat men een kans op omzet mist, want bij deze caracanbezitters mag men duizenden Europese toeristen optellen die hier caravans zouden willen huren, maar Pastor moet aan iedereen met wie hij contact heeft, laten weten, dat het eiland niet is voorbereid.

Een van de mogelijkheden is, dat de Gemeente het aanbod van Lopesan accepteert met het toekennen van de terreinen van Llanos de los Militares en toe te staan, dat de caravanbezitters hier gebruik van kunnen maken. De civiele werken zijn minimaal en de tarieven die men voor elke caravan in rekening zou kunnen brengen, maken het de Gemeente mogelijk voorzieningen aan te brengen, want in het verleden, toen men zich kon installeren op dit en ook andere terreinen, heeft men tot wel 50 miljoen aan oude peseta’s (omgerekend €781.635,=) ontvangen.


                                                              Archieffoto:
            "Campings nu!" - "Wij zijn geen huttenbouwers!" "Alternatief toerisme."

                            "Wij willen campings!" - "Gezond leven verboden!"
Gezien de kwaliteiten van het zuiden van Gran Canaria, zegt Claudio Torres, dat hij niet begrijpt, dat men voor dit soort toerisme, waar zowel eilandbewoners, als Spanjaarden en Europeanen, baat bij hebben, geen adequate camping-voorzieningen heeft, ook vanwege het ontbreken van regelgeving in het Plan Ruimtelijke Ordening van het Eiland wat in ontwikkeling voor een speciaal plan, dat deze activiteit omvat.

In ieder geval verlangt Claudio Pastor, dat de oplossing - om te voorkomen, dat men langdurig kampeert op de openbare parkeerterreinen - niet geregeld wordt via een Gemeentelijke verordening die hen verbiedt, om langer dan een bepaald aantal uren te parkeren en hij benadrukt de noodzaak, te kunnen rekenen op geschikte locaties voor deze activiteit; een oude vraag van de campingsector die dateert van enkele decennia geleden.
kleurlogoCanarias.png


De Gemeentelijke Strandverordening
treedt in werking

Boetes wegens misbruik en schending van het milieu in de kustgemeente kunnen tussen de
€750,= en €3.000,=  gaan bedragen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 10 maart 2013 - De op 8 februari 2013 met algemene stemmen goedgekeurde Ordenanza Municipal is op vrijdag 8 maart 2013 in werking getreden. Dit is de Gemeenteverordening welke het benutten van de kust van San Bartolomé de Tirajana regelt, maar die nu voorziet in sancties vanwege:
- lichte overtredingen,
- ernstige overtredingen,
- zware overtredingen.

De nieuwe Gemeenteverordening bevat geen enkel verbod wat ook al niet vervat was in de de gemeentelijke regelingen waarmee de Gemeente werkte, om de activiteiten langs de kust te regelen; maar nu beschikt men over de mogelijkheid sancties op te leggen in drie genoemde categorieën al naar gelang de zwaarte van de overtredingen/vergrijpen.
ordenanza-playaslarge.jpg
De Verordening - waarmee men vooral de kust wil beschermen die van bijzonder belang is als natuurlijke en toeristische hulpbron - verbiedt het lozen en storten van afval van welke aard dan ook op de stranden en aan de kust, zoals papier, kunststof, etensresten, blikjes, flessen, sigarettenpeuken, of kauwgom.

In die zin strekt de Verordening zich uit tot de zeeboulevards, waar het deponeren, of verspreiden van reclamefolders verboden is, evenals elke andere vorm van propaganda via affiches, of met akoestische- of audiovisuele media.

Vanuit het oogpunt van schoonmaak, hygiëne en openbare gezondheid verbiedt men het voederen van dieren, wat bij ongecontroleerde reproductie kan leiden tot een katten- en ongedierte plaag. Ook het aanbieden van massages, of  aanbrengen van lichaamsdecoratie, evenals het nuttigen van alcoholische drank buiten de terrassen, of verkooppunten is verboden.

Lichte overtredingen
Bij lichte overtredingen kunnen boetes opgelegd worden die kunnen oplopen tot €750,= en zes maanden gevangenisstraf.
Als zodanig catalogiseert men o.a. bal- en racket-spelen, het oneigenlijke gebruik van douches en voetbaden, het gebruik in zee van zeep, het plaatsen van stoelen en parasols in beschermde natuurgebieden, het gebruik van barbecues, het graven van kuilen op het strand en het baden in zee buiten afgebakende gedeelten.

Ernstige overtredingen
Bij ernstige overtredingen legt men boetes op van twee jaar gevangenisstraf en geldboetes die op kunnen lopen tot €500,=
Als zodanig kwalificeert men o.a. zwemmen bij een gehesen rode vlag; het negeren van voorschriften voor het afmeren van vaartuigen, of dit doen buiten de daartoe aangewezen zones; het niet correct gebruiken van prullenbakken; het niet naleven van de regels voor het bedrijven van wind-sporten (zoals o.a. surfen, windsurfen, kite-surfen); het onrechtmatig verankeren van vaartuigen, het op het strand opslaan en repareren van vaartuigen; het opzettelijk belemmeren van reddingswerk, het leveren van onjuiste, of valse documenten; rijden op het strand.

Zware overtredingen
Bij zware overtredingen schrijft men tot drie jaar gevangenisstraf voor en ze worden beboet tot €3.000,=
Hieronder verstaat men het storten van giftig puin en afval met het risico op ongelukken; het zonder toestemming met vaartuigen binnen een afstand van 200 meter van de kust varen, het herhaaldelijk niet opvolgen van de gemeentelijke aanwijzingen, of bij herhaling van ernstige overtredingen.

De Verordening die is behandeld door het Departement Kustbewaking, wat geleidt wordt door wethouder José Carlos Álamo, vestigt het vrije, openbare en gratis gebruik van het publieke-domein, de zee en de zeebanken, maar ook het recht op als het zodanig vreedzaam wandelen, baden en op het strand vertoeven.

Daartoe verbiedt men gedurende het gehele jaar het installeren van trailers, campers, caravans, tenten en hutten langs de 40 kilometer lange kustlijn en ook het overnachten op de stranden. Ook verbiedt men het plaatsen van tafels, stoelen en parasol in natuurgebieden.

Visserij
Wat betreft de visserij, vestigt de verordening voor zowel de professionele- evenals voor de sportvisserij en de garnalen- en schelpdierenvisserij, dat men daartoe moet beschikken over een vergunning, waarbij men verwijst naar het Reglamento de la Ley de Pesca de Canarias (Reglement van de Canarische Visserijwet).

In elk geval zal het recreatiegedeelte geen sluitingstijd kennen en het diepzeeduiken mag men alleen beoefenen tussen zonsopgang en zonsondergang.

Wat betreft het sportvissen,  is het verboden aas te strooien in bad-gedeelten, ook is het gebruik van vuurwapens verboden in havens, op stranden en in bad-gedeelten.

Bij het sportvissen van land zijn per vergunning slechts twee hengels, of lijnen, toegestaan met een maximum van drie vishaken elk, het blijft verboden, te vissen op minder dan 150 meter afstand van de bad-gedeelten. De afstand tussen de beide hengels moet minimaal drie meter bedragen.

Het sportvissen vanaf een vaartuig blijft verboden in havens en binnen ten minste 250 meter afstand van de bad-gedeelten, ook moet men een afstand bewaren van miuimaal een halve mijl van de professionele vissersschepen die volop aan het werk zijn.

Vaartuigen
Wat betreft het gebruik van vaartuigen, verbiedt men de gemotoriseerde pleziervaart en het recreatie-zeilen in bad-gedeelten; behalve, als het reddingsvaartuigen betreft, of schepen die worden ingezet bij het opruimen van drijvend afval.

Bovendien verbiedt men het afmeren van vaartuigen buiten de daartoe bestemde locaties, de Verordening verplicht, dat deze vaartuigen zeewaardig zijn en op ieder moment in perfecte staat verkeren, om te navigeren.
Vaartuigen die voor de kust afmeren ten gevolge van storm, of door overmacht, moet zich uiterlijk binnen 24 uur verwijderen. Men gaat ervan uit, dat een vaartuig, of de uitrusting daarvan, verwaarloosd is als men deze gedurende meer dan een maand aantreft zonder, dat dit zee gekozen heeft, of die niet goed zijn schoongemaakt, of die niet goed zijn onderhouden.

In het belang van de veiligheid, verbiedt de Verordening het landen in bad-gedeelten van parachutespringers, valschermspringers, deltavleugels, ultralichte sportvliegtuigjes, of soortgelijke.

De aanwezigheid van dieren is beperkt tot de stranden, behalve als het gaat om blindengeleide honden, of die bestemd zijn voor de hulpverlening aan, of redding van mensen in nood.
kleurlogoCanarias.png


Maspalomas bezuinigt op schoonmaakkosten in wijken en op stranden

Het bedrag voor stadsreiniging  gaat
van 12,4 naar 10,8 miljoen euro

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 2 maart 2013 -  In de Gemeenteraadsvergadering van  San Bartolomé de Tirajana is men op vrijdag 1 maart 2013  akkoord gegaan met de nieuwe voorwaarden voor het contracteren van de schoonmaak van wijken en stranden van de gemeente, waarvoor het bedrag teruggaat van 12,4 naar 10,8 miljoen euro.

Deze kostenbeperking voor de stadsreiniging is mogelijk geworden, aldus de uitleg van de burgemeester, Marco Aurelio Pérez, dankzij de onderhandeling met het personeel van de uitvoerders van de beide contracten (159 voor de stadsreiniging en 20 voor de stranden) die op donderdag 1 maart een nieuwe CAO hebben getekend welke hun salaris met 7% kort.
gemeenteraad-minder-voor-vuilnislarge.jpg
De duur van het nieuwe schoonmaakcontract is 12 jaar, met de mogelijkheid van een verlenging met 3 jaar, zo heeft de burgemeester toegevoegd tijdens de Gemeenteraadsvergadering.

Pérez heeft er op aangedrongen, dat het nieuwe convenant in de toekomst de twee partijen -die momenteel hun diensten apart uitvoeren (de vuilnisophaaldienst voor een bedrag van €9.659.000.= en de schoonmaak van de stranden voor een bedrag van €2.795.00,= ) zal  samenvoegen in één contract.

De voorwaarden zijn goedgekeurd met de stemmen van de gemeentelijke PP-AV coalitie en onthouding van de PSOE en NC wethouders, en omvatten als technische overwegingen het verbeteren van de dienstverlening, het installeren van videobewakingscamera’s die verbonden zijn met het Bureau van de Policía Local op de punten van de automatische persmachines.
kleurlogoCanarias.png


Marco Aurelio Pérez:
´Het Zuiden heeft een probleem
met de inzameling van afval’

De burgemeester van  San Bartolomé de Tirajana nodigt de inwoners uit, hun afval mee naar huis te nemen
als de prullenbakken vol zijn

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 1 maart 2013 - De burgemeester van San Bartolomé de Tirajana Marco Aurelio Pérez, heeft op donderdag 28 februari 2013 verzekerd, dat het Zuiden een probleem heeft met het inzamelen van afval, “omdat de Gemeente niet over voldoende financiële middelen beschikt, om bij voortduring de buitengewone schoonmaakkosten te betalen.”

Pérez heeft dit verklaard voor Radio Canarias toen de presentator van het programma ‘Bungalow 103’, Ignacio Moll, hem vroeg naar de vervuiling op bepaalde dagen van het jaar, waarbij zwerfvuil toeneemt op stranden en in de straten van de zuidelijke gemeente.


“We hebben geen financiële middelen om voortdurend de buitengewone schoonmaak te onderhouden,” zo heeft Pérez erkend voor
Radio Canarias.
De burgemeester heeft in de uitzending verklaard, dat San Bartolomé de Tirajana op bepaalde dagen van het jaar het afval moet verwijderen, dat wordt achtergelaten door ruim 200.000 personen en, dat de gemeente dan meer personen ontvangt, dan de Dienst Stadsreiniging aankan.
gemeenteraad-minder-voor-vuilnislarge-1.jpg
Er zijn bepaalde lange weekeinden en feestdagen waarop, naast de toeristen, zich nieuwe bezoekers aandienen in de gemeente. Nu de schoonmaakdiensten opvoeren is onmogelijk,” zo betreurt de burgemeester, die een oproep’ doet aan het fatsoen, om de gemeente schoon te houden. “Het kost weinig moeite, om het afval in de prullenbak te deponeren en het kost het Zuiden veel door imagoschade die we herhaaldelijk veroorzaken met het doen toenemen van het zwerfvuil in de toeristengebieden.”

De burgemeester heeft de stadsbewoners verzocht, hun eigen afval mee naar huis te nemen in het geval de vuilniscontainers vol zijn. “Wat kost het iemand, om een zakje mee te nemen wanneer de prullenbak vol is?” zo vraagt de eerste burger zich af.

Toeristisch herstel
Ook heeft Marco Aurelio Pérez in dit radioprogramma laten weten, “dat toegang verlenen tot alle stranden in de Gemeente het primaire doel is van het Consortium voor het herstel van het Toeristische Zuiden.”
Bovendien heeft de burgemeester opgemerkt, dat een ander doel van het verfraaiingsplan van het Consortium, de verlichting is van donkere gebieden bij de toegang tot de gemeente, zoals het geval is in het gebied van El Veril.
kleurlogoCanarias.png


‘Playa de Inglés’ werd voorheen
 ‘Morro de Colcha’ genoemd

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 15 januari 2013 - Ongeveer tweehonderd jaar geleden doopten oude zeevaarders de kuststrook die loopt van het Playa del Inglés (Strand van de Engelsman) tot aan de Faro (Vuurtoren) met de naam Morro de Colcha (Kaap van de Sprei). Dit is een van de vele namen welke men heeft kunnen reconstrueren via een academische studie.

Een convenant markeert voor vijf jaar de samenwerking tussen de Gemeente San Bartolomé de Tirajana en de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria, die het mogelijk zal maken, het meeste aantal plaatsnamen van de zuidelijke gemeente te reconstrueren en op de bewegwijzering naar deze locaties te plaatsen.


Playa del Inglés, Morro de Colcha (Strand van de Engelsman, Kaap van de Beddensprei) : 'What's in a name?'
“Het gaat om een samenwerkingsovereenkomst die tot doel heeft onze gemeente te veranderen in een referentiepunt als motor van het culturele toerisme; naast, dat van het traditionele, op basis van de geplande EU 2020-strategie van de Europese Unie, die cultuur beschouwt als een katalysator voor de economie en de werkgelegenheid, zo bevestigt de burgemeester, Marco Auyrelio Pérez, bij het bekend maken van het project.

Meer weten over de EU 2020-strategie, neem dan een kijkje op:
http://www.europa-nu.nl/id/vicyffri83lm/eu_2020_strategie
en op:
http://ec.europa.eu/eu2020/pdf/1_NL_ACT_part1_v1.pdf
kleurlogoCanarias.png


Compromiso vraagt oplossing  voor
tekortkomingen Begraafplaats El Lomo

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 23 december 2012 - De fractie van Compromis heeft in de Gemeenteraadszitting van San Bartolomé de Tirajana gevraagd, dat het Gemeentebestuur de graf-nissen laat inspecteren van de Begraafplaats El Lomo de Maspalomas, omdat men van mening is, dat tekortkomingen in enkele grafnissen een gevaar opleveren voor de bezoekers van de gewijde grond.

Twee jaar na de opening van de begraafplaats en een investering van 2 miljoen euro, waarschuwt de oppositie, dat men bij de 700 graf-nissen kan zien, dat er vocht doorsijpelt - vermoedelijk vanwege de ontbinding van lijken - “wat aangeeft, dat het bouwwerk, of de gebruikte materialen, niet de juiste zijn,” zo benadrukt men.
img-11764large.jpg
De situatie levert een risico op voor de volksgezondheid bij de bezoekers van de begraafplaats; reden waarom Compromiso het Gemeentebestuur gevraagd heeft de nodige werkzaamheden te laten uitvoeren, om deze gebreken te herstellen en toekomstige gebreken te voorkomen.
kleurlogoCanarias.png


Kennis over de toeristische geschiedenis
van Maspalomas bijbrengen via een stripboek

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 15 december 2012 - De Gemeente San Bartolomé de Tirajana en het Hospital San Roque Meloneras hebben in een oplage van 5.000 exemplaren een bescheiden stripboek uitgegeven over het toerisme in Maspalomas, wat bestemd is voor leerlingen van de kleuterschool, het basisonderwijs in de gemeente, om een onderwijskundige leegte over de kennis van het toerisme te vullen.

De presentatie van het stripboekje, 12 pagina’s in vierkleurendruk, met een voorwoord van de commissaris voor de vijftigste verjaardag van Maspalomas,  Michel Jorge Millares, en tekeningen van Alberto Hernández Rivero,  is op donderdag 13 december 2012 gepresenteerd door de locoburgemeester en tevens wethouder van Cultuur en Sociale Zaken zijnde, Elena Álamo Vega, en de bestuursvoorzitter van de San Roque-Groep, Mario Rodríguez Rodríguez.
img-11764large-1.jpg
Bij de presentatie van het stripboekje heeft de manager van het Hospital van Meloneras, Sebastián Sansó Marrero, de steun geprezen voor de totstandkoming van het stripverhaal, “als een knipoog naar de Tirajaanse samenleving,” en als een referentie van de beloften van de San Roque-Ziekenhuizen aan San Bartolomé de Tirajana en al haar bewoners, want we willen, dat de mensen ons ervaren als iets eigens, in de betrokkenheid op het  sociale- en menselijke vlak in de gemeente,” zo heeft hij gezegd.

Het initiatief van de Gemeente is half november 2012 voorgesteld aan San Roque, door de wethouder van Toerisme, Ramon Suárez en de commissaris voor de vijftigste verjaardag. “We ondersteunen dit van harte, want voor de gemeente is dit een erkenning van de 50ste verjaardag als de belangrijkste toeristenbestemming van de Canarische Eilanden,” zo heeft Sansó benadrukt.

fm01large.jpg

Met het stripboekje wil men een leemte opvullen in het onderwijsprogramma, de communicatiemedia en alle overheidsactiviteiten betreffende de kennis over het toerisme.De Canarische tekenaar en illustrator Alberto Hernández heeft een maand nodig gehad voor het ontwerpen en vervaarduigen van de strip, die bedoeld is, “als een aanmoediging tot lezen onder de jongsten.” De 12 pagina’s van het stripboekje lijken ontworpen te zijn, om de lezers te informeren over de toeristenwijk waar ze wonen, en ze kennis bij te brengen over de feiten ervan.

fm05large.jpgHet stripboekje bevat een dubbele pagina met een overzicht van het toeristengebied, met in totaal 16 locaties welke relevant zijn voor de natuurlijke, historische en toeristische waarde, zoals o.a. het Natuurreservaat van de Duinen van Maspalomas, de Vuurtoren van Maspalomas, het Casa Condal in San Fernando, de Templo Ecumenico, het Casa de Saturninita, de archeologische vindplaats van Punta Mujeres en Palmitos Park.

fm08large.jpg

Op de kleurige pagina’s van de strip die is uitgevierd als een werkboekje voor de leerlingen, beschrijft men Maspalomas als droom-oord en besteedt men aandacht aan geschiedkundige feiten, zoals het bezoek van Christoffel Columbus in 1502 en het Hollandse Vloot-eskader van viceadmiraal Pieter van der Does in 1599, en het belang wat deze enclave heeft in het beheer van de NASA, vooral tijdens de eerste reis naar de Maan.
kleurlogoCanarias.png


San Bartolomé de Tirajana bezuinigt €5.000,=
op kerstverlichting

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 12 december 2012 -  De grootste toeristengemeente van Spanje  reduceert de kerstverlichting van 2012  en geeft in plaats van €10.000,= nog slechts €5.000,= uit voor de feestverlichting, waarbij men de drukst bezochte gebieden in de gemeente accentueert.

Vanuit het departement Verlichting, laat wethouder Jerónimo Güedes weten, dat ondanks de bezuiniging op de begroting, de kerstverlichting, die wordt aangebracht door het bedrijf Gussant SL, dezelfde is als in 2011, en waarin men toen €5.000,= méér in heeft geïnvesteerd.


Feestverlichting op de
Casas Consistoriales (het gemeentehuis) van Tunte (het in de bergen gelegen, oude centrum van San Bartolomé de Tirajana).

Zo is de veelkleurige kerstverlichting aangebracht op de twee belangrijkste doorgaande routes; om precies te zijn, op de pleintjes aan de Avenida Alejandro del Castillo in de wijk San Fernando de Maspalomas, evenals op de vijf rotondes van de Avenida de Tirajana in Playa del Inglés.

Ook heeft men een kerstgroet aangebracht bij alle ingangen van de wijken in de gemeente, en diverse lichtornamenten op de Avenida de Tejeda, ter hoogte van de kerk van San Fernando.

Toeristengebied
Bovendien hebben private bedrijven zich geleend, om op eigen titel, samen te werken met de Gemeente in de kerstverlichting van het toeristengebied. Zo heeft Prefaler Canarias de feestverlichting op zich genomen van het Winkelcentrum ‘Anexo II’ in Playa del Inglés.

De openbare drinkwaterleverancier, Canaragua, heeft de  rotonde van Los Melocotones feestelijk verlicht, terwijl de concessiehouder voor het ophalen van Huisvuil en de Gemeentereiniging , Urbaser, de rekening op zich neemt van de feestverlichting op de rotonde waar de Avenida de Tirajana en de Avenida de Gáldar samenkomen..

In San Agustín en in Playa del Inglés hebben diverse hotelbedrijven hun gevels voorzien van kerstverlichting, dit is ook het geval in Meloneras.
kleurlogoCanarias.png


Kustverordening:
 Boetes op het niet respecteren van waarschuwingen,  voorkomt ongelukken

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 7 december 2012 - De burgemeester van San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez, heeft op donderdag 6 december 2012 de boetes verdedigd - welke men oplegt aan degene die op de gemeentelijke stranden met een rode vlag toch daar gaat zwemmen - en verzekert daarmee de eerbiediging van de aanwijzingen van de strandwacht en het voorkomen van ongelukken die het imago van de toeristische bestemming schaden.

De kustverordening onderscheidt lichte, zware en zeer zware overtredingen, met sanctie en geldboetes die, al naar gelang de ernst van de overtreding, kunnen oplopen tot €3.000,=


                                  Rode vlaggen op Playa del Inglés.

“Tot nu toe negeren veel plaatselijke badgasten de waarschuwingen voor het gevaar wat men loopt als men het water ingaat wanneer dit verboden is. Nu, met het voorkomen van het krijgen van een boete, zal men zich wel twee maal bedenken,” zo geeft de burgemeester aan.

pablo-proteccioncivil-018-390x180large.jpgHet negeren van de rode vlag die het baden in zee verbiedt, is gedrag, dat wordt gekwalificeerd als een ernstige overtreding in de nieuwe verordening die het gebruik van de kust regelt in deze toeristengemeente van Gran  Canaria en, dit kan worden gesanctioneerd  met boetes van tussen de €750, en €1.500,= zoals dit in de afgelopen week is goedgekeurd door de Gemeenteraad.

De verordening voldoet in alle opzichten aan het verbieden van bepaalde praktijken in het kustgebied en men introduceert als nieuwigheid, de mogelijkheid boetes op te leggen aan personen die overtredingen begaan.

In die zin heeft Pérez erop gewezen, dat een aantal onvoorzichtige zwemmers, venters, of mensen die illegale massages op het strand aanbieden, doen alsof ze de wetshandhavers gehoorzamen, maar binnen twee uur opnieuw in de fout gaan.

“Een rode vlag wordt niet voor niets geplaatst, dat doet men niet zomaar,” benadrukt Pérez, die zegt, dat de dreiging van een boete mogelijke ongewenste gevolgen kan voorkomen en het imago van San Bartolomé de Tirajana als toeristenbestemming zullen herstellen.
kleurlogoCanarias.png


Gemeenteraad van San Bartolomé de Tirajana
keurt  verordening goed die
kamperen aan de kust verbiedt

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 5 december 2012 - De Gemeenteraad van San Bartolomé de Tirajana heeft op maandag 3 december 2012 de verordening goedgekeurd die het gebruik, het benutten en het conserveren van de kust regelt, welke het verbod op kamperen op de stranden bevat.

De verordening houdt verband met het gebruik van de 40 kilometer lange kuststrook, waarbij uitsluitend parasols, tafels en stoelen zijn toegestaan en die het verbod bevat van het installeren van voertuigen, of aanhangwagens.
pablo-proteccioncivil-018-390x180large-1.jpg
Bovendien verbiedt men reclame te maken op de stranden en de zeeboulevards door middel van aanplakborden hekwerken, akoestische, of audiovisuele middelen en in dezelfde omgeving blijft het verboden folders en reclamemateriaal te distribueren in welke mediavorm dan ook.


Ook verbiedt men het aanbieden van niet goedgekeurde dienstverlening zoals massages en het aanbrengen van lichaamsdecoraties, het buiten de terrassen of verkooplocaties consumeren van alcoholhoudende drank, evenals de toegang naar de stranden met glasverpakkingen en het uitoefenen van nudisme buiten de daartoe gereserveerde zones.

De burgemeester, Marco Aurelio Pérez, heeft uitgelegd, dat de nieuwe verordening geen enkel verbod bevat wat al niet in de afgelopen jaren is uitgevaardigd voor het regelen van activiteiten langs de kust.

Het verschil echter is, dat het nieuwe reglement de mogelijkheid bevat tot het bestraffen van overtredingen.

“Dit sanctiebeleid maakt het ons mogelijk, om op een bepaalde manier de effectievere toepassing van de verordening te kunnen garanderen,” zo heeft de burgemeester bevestigd.

Pérez herinnert eraan, “dat deze verordening ‘technisch rigoureus is gefilterd’, om over de maximale juridische garantie te beschikken.

De kustverordening noemt lichte, zware en zeer zware overtredingen, met sancties en geldboetes die kunnen oplopen van €70,= tot €3000,= al naar gelang de mate van ernst van de overtreding.
kleurlogoCanarias.png


Maspalomas begint ander toeristisch aanzicht
te krijgen

Aanbesteding geopend: 1 miljoen euro  voor
twee nieuwe boulevards  in Maspalomas

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 22 augustus 2012 -  Het Consortium voor het Herstel van de Toeristengebieden San Agustín, Playa del Inglés en Maspalomas, op Gran Canaria, heeft de openbare aanbesteding opengesteld voor de aanleg van twee boulevards, waarmee men - met een investering van 1 miljoen euro - wil beginnen, om het aanzien van het gebied te renoveren.

Het Plaza Miramar en de Avenida de Gran Canaria,  die toegang geven naar de  Paseo Costa Canaria en naar Playa del Inglés, zullen de eerste twee hoeken zijn in het toeristengebied, dat radicaal van aanzien zal veranderen, “om ze aantrekkelijker te maken en meer toegankelijk voor de bezoekers,” zo laat men weten in een communiqué, dat op dinsdag  21 augustus 2012 is uitgegeven door het Consortium.
maspalomas-oklarge.jpg
Met de geplande werkzaamheden aan de Avenida de Gran Canaria  -  die zijn begroot op €484.73,= - zoekt men deze te te veranderen tot een van de belangrijkste toeristische toegangen naar Playa del Inglés, van  wat momenteel een verouderd en gedegradeerd onoverdekt parkeerterrein is.

Om de nadelen van het huidige ontwerp en de topografie te corrigeren - die worden gekenmerkt door smalle, verborgen trottoirs die voetgangers dwingen, om gevaarlijk op de rijweg te lopen – heeft men besloten, hier een boulevard aan te leggen welke de doorgang mogelijk maakt, evenals het organiseren van tijdelijke, kleine evenementen, zo legt het Consortium uit.

De huidige plannen voor het Plaza Miramar, dat het Plaza Maspalomas verbindt met de Tempo Ecuménico, “voorzien hier in de aanleg van een ander parkeerterrein, met een begroting van €505.031,= en wat tevens de aanleg van een nieuwe boulevard inhoudt.

“Wat,” aldus de beheerder van het Consorcio de Rehabilitación, César Muñoz, “een grotere rol weglegt voor de voetgangers, tegenover de massa aan voertuigen die momenteel de toegang naar de kust in beslag neemt.”

Muñoz voegt hier aan toe, dat beide projecten een voorbeeld zijn van wat het doel van het Concorcio is, “namelijk het introduceren van lokale bouwkundige veranderingen, die in wezen urgent zijn, en die bijdragen aam een beter aanzien van onze toeristische omgeving, door het bieden van meer veiligheid en comfort in de doorstroming ervan.”
kleurlogoCanarias.png


Politie ontruimt illegale kampeerlocaties
in het Zuiden

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 18 augustus 2012 -  De Gemeente San Bartolomé de Tirajana heeft, verspreid over stranden en baaien in het zuidwesten van de gemeente, op vrijdag 17 augustus 2012 een grootscheepse operatie uitgevoerd met  de ontruiming van illegale nederzettingen c.q. kampeerplaatsen. Deze stranden en baaien zijn schoongemaakt, om het normale gebruik ervan mogelijk te maken.

Deze schoonmaakoperatie en het uitroeien van zomerse huttenbouw op de stranden aan de zuidkust is uitgevoerd in de baaien van Pocito Bea, Cuesta La Arena en die van Las Carpinteras, in opdracht van José Carlos Álamo, de wethouder van het Concejalía de Atención y Cuidado del Litoral (Departement Aandacht en Zorg Kust.)
"Met deze campagne hebben we kunnen bereiken, dat deze stranden vrij gebruikt kunnen worden, met de uiterste garanties voor hygiëne en gezondheid voor andere gebruikers, zoals gezinnen en toeristen, die dit gedurende de afgelopen weken, tot nu toe, niet hebben kunnen doen door de ongeordende, ongecontroleerde bezetting die  men aan het uitoefenen was op deze locaties," zo bevestigt de wethouder.


Bij de ontruiming en schoonmaak van de stranden is een team van 60 mensen ingezet, van wie 40 agenten van de Policía Local, de Policía Nacional, de Autonome Politie en de Guardia Civil, onder wie agenten van de Seprona (Milieudienst van deGuardia CiVil) en van de Patrulla Fiscal Territorial (Pafite) (Grensbewaking)

De ontruimingsoperatie - die door sommigen ‘viento fresco’ (‘frisse wind’) is gedoopt, vanwege de frisse kwaliteit  van de wind in dit gedeelte van de gemeente - is overeengekomen door de Gemeenteraad van burgemeester Marco Aurelio Pérez Sánchez met de commissarissen van de veiligheidsdiensten tijdens een vergadering die drie weken geleden heeft plaatsgevonden  op het Gemeentehuis

Vorderingen en processen verbaal
Op de drie stranden waar de actie heeft plaatsgevonden heeft men 250 ontruimingen geteld en de verwijdering van 150 caravans, waarvan een 20-tal in beslag is genomen door het Gemeentelijke Departement Vías y Obras, omdat deze achtergelaten  waren,  zonder, dat de eigenaren aanwezig waren op het moment van de ontruiming.

Na het fotograferen van de nederzettingen en het, met behulp van GPS opmaken van documentatie betreffende de locaties van de in beslag genomen caravans, heeft de politie tussen de 60 en 70 processen verbaal opgesteld.

Deze aangiften zijn op zaterdag overgedragen aan het Jefatura de Costas (Commissariaat Kustzaken) , vanwege het illegaal bezetten van de kuststrook; en ook, aan het Consejo Insular de Aguas (Waterschp) van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria in die gevallen waar men openbaar gebied in de barrancos (ravijnen) heeft bezet.

De Gemeente San Bartolomé de Tirajana heeft deze actie voor de ontruiming schoonmaak van de gemeentelijke kuststrook ondernomen overeenkomstig het bepaalde in Artikel 33.5 van de Kustwet, dat een verbod inhoudt voor het rijden in een voertuig , en overeenkomstig Artikel 67.1 van dezelfde Wet waarbij het niet is toegestaan  te kamperen in kampen.

Bij deze operatie zijn ook 20 medewerkers van de Gemeentelijke Dienst Wegenonderhoud ingezet, die zich hebben beziggehouden met het afbreken van de diverse strandobjecten, evenals van de concessiehouder (Urbaser) van de Gemeentelijke Strandreinigingsdienst die met twee vrachtwagens en een tractor 10.000 kilo aan allerhande afval verwijderd hebben.

In de loop van de dag hebben de medewerkers van deze twee Diensten, hutten vervaardigd uit tentdoek, ijzer, hout en andere materialen moeten verwijderen waarbij ook gïmoproviseerde douches waren aangelegd. In sommuge gevallen waren deze af te breken hutten voorzien van bankstellen tot meerder comfort van de ontruimden.

Aanhoudende schoonmaak- en ontruimingsactie
De schoonmaak- en ontruimingsoperatie gaat nog door. De Gemeente en de Politiediensten zijn overeengekomen door te gaan met deze actie op de overige stranden  en in baaien aan de zuidkust en men blijft opvolging geven in de enclaves waar men al is opgetreden.

“De Gemeente is verplicht, om dergelijke illegale campings te verhinderen, omdat  ze geen controle en hygiënische sanitaire voorzieningen hebben en verondersteld worden, zonder vergunning,  een bezetting te zijn  van privaat en openbaar gebied, die het normale gebruik van het strand door andere gebruikers verhindert” zo bevestigt José Carlos Álamo.

Opgemerkt moet worden, dat men bij deze schoonmaakoperatie heeft vastgesteld, dat veel van deze kampeerders niet eens hun afval gescheiden verwijderen, door geen gebruik te maken van de afvalcontainers die aan de toegang bij het betreffende strand staan opgesteld. Ook heeft men kleine, ongecontroleerde, vuilnisbelten ontdekt en zelfs vuilverbrandingsplaatsen als afvalverwerking  op het strand.
kleurlogoCanarias.png


Verbetering asfalt in toeristengebieden

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 7 juli 2012 – In de Raadsvergadering van vrijdag 6 juli heeft de Gemeente San Bartolomé de Tirajana o.a. besloten, om nog voor eind 2102, aanzienlijke asfalteringswerkzaamheden en verbetering aan de bewegwijzering uit te voeren in de toeristengebieden binnen de gemeente, voor een bedrag van rond de €485.000,=.

Dit is het bedrag, dat  nog in 2012 wordt bijgedragen door het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria aan het  Plan Insular de Cooperación a Obras y Servicios Municipales (Samenwerkingsplan voor Gemeentelijke Diensten) en wat is goedgekeurd in de recente bestuursvergadering.
maspalomas-oklarge-1.jpg

Met het accepteren van dit bedrag is de Gemeente akkoord gegaan met de verhoging van de IGIC (Btw) voor de aanbesteding deze werkzaamheden, van 5 naar 7%, waarvoor de gunning voor eind 2012 moeten worden aangeleverd aan het Cabildo (Eilandbestuur).

De asfalteringswerkzaamheden zullen worden uitgevoerd in de straten waar dit het meest noodzakelijk is in de toeristengebieden: Playa del Inglés, San Agustín, Playa del Águila en Sonnenland, zo heeft de wethouder van Planning, Milieuzaken en Gemeentelijke Diensten, Fernando González Montoro, laten weten.

Anderzijds is de Gemeente aan het studeren op een bezuiniging van bijna een miljoen euro op de  Gemeentelijke reiniging- en vuilophaaldienst. Daartoe gaat men uit, van de medewerking van de burgers, die zich bewust moeten zijn van de hoge kosten voor deze dienstverlening voor het schoonhouden van de stranden en de rest van de gemeente.
kleurlogoCanarias.png

 


Burgemeester weigert strandgedeelten
met ligstoelen exclusief voor hotels

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - maandag 12 juni 2012 - De burgemeester van San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez, heeft op zaterdag 9 juni 2012 laten weten, dat er geen strandgedeelten ingericht kunnen worden exclusief voor strandligstoelen voor hotelgasten die logeren in de luxehotels van Playa del Inglés en Maspalomas.

Hotelketens zoals Seaside, Lopesan en Sheraton Inn hebben gewezen op de noodzaak over dit soort stranden te beschikken, waar men  ligstoelen en parasols verhuurt voor het verzorgen van gasten van de vijf-sterren hotels.


                              Hamacas (strandligstoelen)  in Maspalomas.
Bovendien is het idee van de hoteliers, een bar-service voor deze hotelgasten toe te voegen. Maar de burgemeester heeft uitgelegd, dat de Kustwet niet toestaat, dat men op de stranden concessies verleent voor privé-gebruik. Wat dit betreft, heeft hij opgemerkt, dat wat de Gemeente wel kan doen is, om rechtstreeks het beheer van enkele strandstoelgedeelten openbaar aan te besteden, maar heeft erop gewezen, dat het bedrijf welke de concessie verkrijgt, de toegang tot de strandligstoelen niet kan beperken, omdat de stranden openbaar bezit zijn.

Momenteel vernieuwt de Gemeente elk jaar met Demarcatie Kustzaken de toestemming, om strandligstoelen en parasols te verhuren in Maspalomas en Playa del Inglés. De ligstoelen in San Agustín en Las Burras en op een gedeelte van Playa del Inglés zijn in het beheer van de familie Del Castillo, nadat deze een rechtszaak met de Staat heeft  gewonnen, over het eigendomsrecht van deze stranden.

Sinds enige tijd voeren de hoteliers het argument aan, dat op andere bestemmingen, zoals in Tunesië, Egypte, Turkije en zelfs op de Balearen strandgedeelten bestaan waar toeristische etablissementen het beheer over voeren.

Deze ondernemers benadrukken, dat de toeristen die logeren in de luxehotels, naar Maspalomas zijn gegaan omdat men  klaagt over de strandstoelverhuur, vooral over de beperkte ruimte die er is tussen de strandligstoelen en, die er niet voor kiezen terug te keren naar het strand.

Tegelijkertijd beweren ze, dat deze toeristen bereid zijn tot wel €30,= te betalen voor deze dienstverlening, want men wil genieten van het strand en een speciale behandeling.

En men geeft aan, dat veel van de parasols, die zijn aangekocht door het Consorcio para la Rehabilitación Turística (Consortium voor het Toeristische herstel) beschadigd zijn, en de nieuwe strandligstoelen, "son más de lo mismo” (“zijn meer van hetzelfde”).
kleurlogoCanarias.png


Canarische Regering  publiceert het Moderniseringsplan voor
San Bartolomé de Tirajana

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 10 juni 2012 - Het Directoraat-generaal voor Ruimtelijke Ordening  heeft de resolutie naar de Boletín Oficial de Canarias (BOC) (Canarische Staatscourant) gestuurd waarmee men de termijn van 45 dagen opent waarin men kennis kan nemen van de documentatie en men een begin maakt met de interbestuurlijke samenwerking.

De algemeen directeur van Ruimtelijke ordening, Jesús Romero, ressorterend onder het Ministerie van Openbare Werken, Transport en Ruimtelijk Beleid, heeft op dinsdag 5 juni 2012 de resolutie naar de BOC (Canarische Staatscourant) gestuurd waarmee men, “de informatie openbaar maakt over de interbestuurlijke samenwerking in het plan voor modernisering, verbetering en vergroting van het concurrentievermogen van San Bartolomé de Tirajana, Maspalomas Costa Canaria en het bijbehorende Milieuduurzaamheidsrapport.”


              Een voorstelling van de ingreep op de kiosken van Meloneras.
In de resolutie, die beantwoordt aan het nakomen van een prioriteiten van de Canarische Regering, wat het toeristische herstel is, “specificeert men de documenten van het  Plan, evenals het  Milieuduurzaamheidsrapport, die openbaar zijn en 45 dagen ter inzage liggen te rekenen vanaf de dag volgend op de publicatie in het BOC.”

Volgens een communiqué, “kan vanaf die datum het document geraadpleegd worden”, van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 14:00 uur op het:
Dirección General de Ordenación del Territorio,
Edificio de Usos Múltiples I, 7e etage

Plaza de los Derechos Humanos nº 22,
Las Palmas de Gran Canaria.

Voorstellen
Het Plan voor modernisering, verbetering en vergroting van het concurrentievermogen van San Bartolomé de Tirajana, Maspalomas Costa Canaria bevat 16 voorstellen die zich uitdrukkelijk bevinden in de private ruimte.

Bovendien “bevat het de mogelijkheid diverse acties te ontwerpen in de openbare ruimten, die verdeeld zullen zijn in een Groen Systeem, een Activiteiten Systeem en een derde Kust Systeem.”

Zodoende wil het Ministerie “een nieuwe impuls geven aan een van de belangrijkste doelstellingen op het terrein van de openbare ruimte en het stimuleren van de economie, zoals het herstel van verouderde faciliteiten, “binnen de maatregelen en de prikkels voor vernieuwing van de infrastructuur en toeristische gebouwen zoals vervat in de Wet 6/2009, van 6 mei, zijnde de Wet op de Noodmaatregelen voor de Ruimtelijke Ordening voor de revitalisering en het beheer van het toerisme.”

“Dankzij deze wetgeving,” is men er toe over kunnen gaan, projecten ter vervanging, herstel en hervorming ter hand te nemen in de meest verwaarloosde toeristengebieden van de Canarische Eilanden, die men momenteel ontwikkelt in San Bartolomé de Tirajana,” zo bevestigt men in het communiqué.

Feit is, dat in de periode waarin de informatie voor het publiek ter inzage ligt, het Directoraat-generaal voor Ruimtelijke Ordening rapportage  zal opvragen bij Burgemeester en Wethouders  van deze gemeente en bij het Eilandbestuur van Gran Canaria.

Als de inzageperiode eenmaal is verstreken, zal het Plan worden voorgelegd aan de Comisión de Ordenación del Territorio y Medio Ambiente de Canarias (Cotmac) (Milieucommissie), alvorens het ter goedkeuring zal worden voorgelegd aan de Canarische Regering.
kleurlogoCanarias.png


Gemeente zoekt formule voor betaling grond begraafplaats Lomo de Maspalomas

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 9 juni 2012 - Een gerechtelijk vonnis verplicht de Gemeente bijna een miljoen euro te betalen aan de familie Castillo y del Castillo voor het in 1998 onteigenen van 50.000 m².

De spoedeisende onteigening van de grond in 1998, waar men de nieuwe Gemeentelijke begraafplaats Lomo de Maspalomas aan het aanleggen was, zonder te wachten op de noodzakelijke ontwikkeling van het Deelplan Uitbreiding van de betreffende Lomo de Maspalomas, dat aan de orde was, zorgt er nu voor, dat het Gemeentebestuur (PP) van burgemeester Marco Aurelio Pérez zich in moet spannen , om te bezien hoe men aan de verplichting kan voldoen ,om bijna een miljoen euro te betalen, om niet jaarlijks nog eens €25.000,= aan rente te moeten betalen.


                  De gemeentelijke begraafplaats Lomo de Maspalomas.

Die onteigening, “tot nut van het algemeen”, in februari 1998 van 50.000 m² niet bebouwbare grond, van de kinderen Manuel, Juan, Rosario en Susana del Castillo y del Castillo, en in gang gezet door een motie van de toenmalige burgemeester, is uiteindelijke geëindigd bij de Rechtbank wegens onenigheid over een reële grondprijs.

De Gemeente heeft de waarde van de niet bebouwbare grond vastgesteld op 63 miljoen peseta’s (omgerekend €984.862,=) terwijl de  familie Castillo y del Castillo uitkwam op het vragen van 625 miljoen peseta’s  (omgerekend €9.774.45,=)

Na bijna 7 jaar van juridische procesvoering tegen de gemiddelde taxatie in oktober 1999, waarbij men de reële prijs van het onteigende landgoed vaststelde op een schadeloosstelling van €872.000,= (bij vonnis van 12 november 2007  van de Kamer voor Overheidsgeschillen van het Hooggerechtshof), waarbij dan nog  wettelijk te betalen rente moet worden opgeteld, die de rekwiranten nu opeisen.

Verplicht tot oplossen
“De betreffende grond lijkt al op naam te zijn gesteld van de Gemeente in het Deelplan van Lomo de Maspalomas en, daardoor zou het niet nodig zijn een onteigening zoals deze uit te voeren. In elk geval, en ondanks de economische moeilijkheden, is dit een zaak die we, daartoe  gedwongen, moeten oplossen en nu zonder verdere vertraging, onafhankelijk van de huidige crisissituatie,” bevestigt burgemeester Marco Aurelio Pérez, want men betaalt momenteel jaarlijks €25.000,= aan rente.

In die zin, erkent de burgemeester, dat de gronden niet zijn verworven op een conventionele manier en, hij  laat weten, dat het Hof uiteindelijk is uitgekomen op  het vaststellen  een eerlijke prijs van €200.= per m², waardoor de Gemeente de verplichting heeft de eigenaren schadeloos te stellen met bijna een miljoen euro.

“We zijn momenteel aan het onderhandelen met de voormalige grondeigenaren, om te bezien, hoe we dit kunnen betalen, want eerlijk gezegd hebben we niet de capaciteit, om het hoofd te bieden aan alle uitspraken die men tegen de Gemeente San Bartolomé de Tirajana heefrt gedaan,” zo verzekert de burgemeester.
kleurlogoCanarias.png


Maspalomas: Sterren-hotel ‘Bohemia
opent in juni 2012

San Agustin: Hotel ‘Gloria Palace’
heropent op m 2 juni 2012

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - Día de Canarias, woensdag 30 mei 2012 - De directeur van Hotel ‘Bohemia’, Raul Huerga, heeft  op woensdag 30 mei 2012  aan de persmedia laten weten, dat het hotel niet geopend zal worden op de 'Día de Canarias' , maar dat men dit zal doen in juni 2012.

De wethouder van Toerisme, Ramón Suárez, van San Bartolomé de Tirajana heeft op dinsdag 29 mei 2012 laten weten, dat het 5-sterrenhotel op de ‘Día de Canarias’ geopend zou worden, maar op het laatste moment heeft men de opening uitgesteld.


Hotel 'Bohemia', Maspalomas.
FILMPJE:
http://www.youtube.com/watch?v=563K8qFUz2o&noredirect=1

Huerga heeft aangegeven, dat men in de komende dagen de technische installaties uitprobeert, om  te zien of alles in het gebouw goed functioneert.

“Zo kunnen we ons ervan verzekeren, dat er geen storingen zullen zijn tijdens de eerste dagen na de opening,” hoewel men nog geen exacte openingsdatum heeft aangegeven, worden de eerste hotelgasten op 19 juni 2012 verwacht.


Tegenwoordig: Hotel "Bohemia".
hotel-bohemia-suites-spa-2c03flarge.jpg

Het voormalige Apolo-Hotel, is nu in beheer van de MTS-Groep en omgedoopt tot ‘Bohemia Gran Canaria’
Rembert Euling, de Duitse ondernemer die de leiding heeft over de Toeristische MTS-Groep, steekt zijn trots niet onder stoelen of banken als hij praat over het voormalige ‘Apolo‘-hotel -in de jaren 60 van de vorige Eeuw een van de eerste hotels in het Zuiden van Gran  Canaria en voor het laatst gerenoveerd in 2001 met 115 kamers verdeeld over  8 etages, waarvan 91 tweepersoonskamers. Hij is ervan overtuigd, dat Hotel ‘Bohemia Gran Canaria’, als het in juni 2012  haar deuren opent, een succes zal zijn  en kwaliteitstoerisme naar Playa del Inglés brengt. “Het gaat dan niet alleen om toeristen, maar het hotel is er ook voor de Canario’s,” zo legt Rembert Euling uit.

Wat op Gran Canaria ontbreekt, is niet de vraag, maar wel dit soort hotels: kleine hotels – de 115 gastenkamers van het voormalige ‘Apolo’ zijn er nu 67 geworden, waardoor men ruimte en comfort wint – in een ontwerp waarbij veel aandacht is besteed aan de details. Waaronder de MTS-Groep het  panoramarestaurant benadrukt wat zich op de bovenste etage van het pand bevindt en wat spectaculaire uitzichten biedt over het strand en op het binnenland van Gran Canaria.


Rembert Euling, van de
MTS-Groep.

Het hotel, dat op slechts enkele meters van het strand ligt, is gemakkelijk toegankelijk en bevat onder alle luxe ook een grote Spa-afdeling. Voor de renovatie heeft de MTS-Groep kunnen rekenen op de medewerking van een Zwitsers  architectenbureau, en de eigen ervaring van de maatschappij als het op werven van toeristen aankomt. MTS brengt op jaarbasis  een miljoen toeristen naar Spanje, van wie 50% de bestemming Canarische Eilanden kiest.

 

 
INFORMATIE:

Hotel ‘Bohemia Gran  Canaria’
Avenida Estados Unidos, 28
35100 Playa del Inglés
Telefoon: (00 34 ) 928 760 058
Fax       :  (00 34) 928 763 918
Internetbladzijde voor meer informatie en reserveringen:
http://www.grancanariawellness.com/es/hotel/hotel-bohemia-suites-spa/el-hotel.html

De ingebruikname van dit etablissement, dat eigendom is van een Duitse reisorganisatie, “is een voorbeeld”, van hoe het renovatie en moderniseringsplan functioneert  wat de Canarische Regering promoot voor de toeristische gebieden, aldus de wethouder van Toerisme, die bovendien de heropening heeft aangekondigd van  Hotel Gloria Palace Thalasso & Hotel.

Gloria Palace San Agustín
Het toeristencomplex in San Agustín zal op zaterdag 2 juni 2012 heropenen, wat samenvalt met de aankomst van de eerste hotelgasten, enkele dagen later zal men de officiële openingshandeling verrichten, aldus heeft de financiële directeur, José Ignacio García, aan de persmedia meegedeeld.

gloria-palace-san-agustin-thalasso-hotel-photos-hotellarge.jpg

Het voormalige Apolo-Hotel, is nu in beheer van de MTS-Groep en omgedoopt tot ‘Bohemia Gran Canaria’
Rembert Euling, de Duitse ondernemer die de leiding heeft over de Toeristische MTS-Groep, steekt zijn trots niet onder stoelen of banken als hij praat over het voormalige ‘Apolo‘-hotel -in de jaren 60 van de vorige Eeuw een van de eerste hotels in het Zuiden van Gran  Canaria en voor het laatst gerenoveerd in 2001 met 115 kamers verdeeld over  8 etages, waarvan 91 tweepersoonskamers. Hij is ervan overtuigd, dat Hotel ‘Bohemia Gran Canaria’, als het in juni 2012  haar deuren opent, een succes zal zijn  en kwaliteitstoerisme naar Playa del Inglés brengt. “Het gaat dan niet alleen om toeristen, maar het hotel is er ook voor de Canario’s,” zo legt Rembert Euling uit.

Wat op Gran Canaria ontbreekt, is niet de vraag, maar wel dit soort hotels: kleine hotels – de 115 gastenkamers van het voormalige ‘Apolo’ zijn er nu 67 geworden, waardoor men ruimte en comfort wint – in een ontwerp waarbij veel aandacht is besteed aan de details. Waaronder de MTS-Groep het  panoramarestaurant benadrukt wat zich op de bovenste etage van het pand bevindt en wat spectaculaire uitzichten biedt over het strand en op het binnenland van Gran Canaria.


Rembert Euling, van de
MTS-Groep.

Het hotel, dat op slechts enkele meters van het strand ligt, is gemakkelijk toegankelijk en bevat onder alle luxe ook een grote Spa-afdeling. Voor de renovatie heeft de MTS-Groep kunnen rekenen op de medewerking van een Zwitsers  architectenbureau, en de eigen ervaring van de maatschappij als het op werven van toeristen aankomt. MTS brengt op jaarbasis  een miljoen toeristen naar Spanje, van wie 50% de bestemming Canarische Eilanden kiest.

 

 
INFORMATIE:

Hotel ‘Bohemia Gran  Canaria’
Avenida Estados Unidos, 28
35100 Playa del Inglés
Telefoon: (00 34 ) 928 760 058
Fax       :  (00 34) 928 763 918
Internetbladzijde voor meer informatie en reserveringen:
http://www.grancanariawellness.com/es/hotel/hotel-bohemia-suites-spa/el-hotel.html

De ingebruikname van dit etablissement, dat eigendom is van een Duitse reisorganisatie, “is een voorbeeld”, van hoe het renovatie en moderniseringsplan functioneert  wat de Canarische Regering promoot voor de toeristische gebieden, aldus de wethouder van Toerisme, die bovendien de heropening heeft aangekondigd van  Hotel Gloria Palace Thalasso & Hotel.

Gloria Palace San Agustín
Het toeristencomplex in San Agustín zal op zaterdag 2 juni 2012 heropenen, wat samenvalt met de aankomst van de eerste hotelgasten, enkele dagen later zal men de officiële openingshandeling verrichten, aldus heeft de financiële directeur, José Ignacio García, aan de persmedia meegedeeld.

Het hotel, dat in 1988 is gebouwd, heeft op 14 april 2012 de deuren gesloten voor het ondergaan van verbouwingen, waarin 4,5 miljoen euro is geïnvesteerd.
kleurlogoCanarias.png


Consortium van het Zuiden geeft 1/3 van budget uit
aan personeelskosten

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 16 mei 2012 - Het Consorcio del Sur (Consortium van het Zuiden) heeft nog geen 30% uitgegeven van het geld wat het heeft ontvangen van de vier partners die sinds de oprichting ervan, in november 2008, er deel van uitmaken.

In drie en een half jaar tijd heeft men 11,95 miljoen euro ontvangen en heeft men  slechts 3,5 miljoen euro geïnvesteerd en,  daarvan is een derde opgegaan aan personeelskosten.


Het installeren van nieuwe strandligstoelen op de stranden van San Bartolomé de Tirajana.

In het leven geroepen voor het herstel van  de meest verwaarloosde openbare ruimten in het toeristengebied San Agustín, Playa del Inglés en Maspalomas,  heeft het Consortium van het Zuiden van de middelen die de vier partners hebben overgemaakt, 38,5% gecontracteerd.

Van de 11,95 miljoen euro welke sinds november 2008 zijn gestort door de Spaanse Regering, de Canarische Regering, het Eilandbestuur van Gran  Canaria en de Gemeente San Bartolomé de Tirajana heeft men nog niet eens 30,5%  uitgegeven, om precies te zijn 3,5 miljoen euro, aan werkzaamheden ter verbetering van het toeristengebied, het verstrekken van nieuwe faciliteiten, het uitwerken van projecten en andere activiteiten. Bovendien heeft men 1,1 miljoen euro meer toegezegd gekregen, waardoor het totaal uitkomt op het contracteren van 4,6 miljoen euro, aldus de gegevens die bekend zijn gemaakt door de beheerder van deze instantie, Cesar Muñoz.Van het geld, dat het Consortium heeft ontvangen, is 4,6 miljoen euro opgebracht door de Spaanse Regering, via Turespaña; nog eens 3,4 miljoen euro door de Canarische Regering; 3,95 miljoen door het Eilandbestuur van Gran  Canaria en €900.000,= door de Gemeente San Bartolomé de Tirajana. In kas, zo legt Muñoz uit, ontbreekt alleen een bedrag van €130.000,= wat nog overgemaakt moet worden door de Canarische Regering.

Drie en een half jaar geleden geboren, met een levensverwachting tot december 2011, zijn de vier partners  waaruit het  Consortium bestaat, overeengekomen hier nog twee jaar aan toe te voegen, tot eind 2013, voor het voltooien van het besteden van geld en het in het leven roepen van een ander consortium, waarin, naast San Bartolomé de Tirajana, ook Mogán deelneemt. Het ontbreekt alleen nog aan de formele instemming van de Canarische Regering, die de verlenging zal moeten ratificeren in de eerstkomende Ministerraadvergadering, samen  het activiteitenplan voor 2012-2013..

Van de 7.5 miljoen euro die nog resteren, om te worden uitgegeven, zal het Consortium er 6 gaan investeren in 14 acties die staan geprogrammeerd voor 2012 en 2013, maar die nog steeds wachten op goedkeuring, evenals de begroting voor 2012, waarvan het grootste bedrag bedoeld is voor de revalidatie en verbetring van de toegangen vaar de kust in Playa del Inglés, voor iets meer dan een miljoen euro.

Onder de werkzaamheden in de openbare ruimten welke tot nu toe zijn uitgevoerd, springt de vernieuwing van  de strandligstoelen in het oog en het herstel van de zeeboulevard in Playa del Inglés; de restauratie van de Barranco de Joseíto in San Agustín en, het herstel van de palmenoase van ‘Oasis de Maspalomas’.

Een derde aan salarissen
Het personeelsbestand van het Consortium kost jaarlijks €466.000,= (€38.333,= per maand), zo blijkt uit de recente begroting, die is goedgekeurd in 2011. Hoewel de post van beheerder is bezet door drie verschillende personen in 42 maanden, is de meerderheid van het personeel niet gecontracteerd voor augustus en september 2009. Vermenigvuldigd met de 28 maanden die sindsdien, tot nu toe, zijn verstreken, hebben de personeelslasten - Hoofdstuk 1 in de begroting - ruim 1,09 miljoen euro gekost, bijna een derde van de 3,5 miljoen euro die is uitgegeven.
kleurlogoCanarias.png


‘Kwallen-waarschuwing’

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 25 april 2012 - De stranden langs de kust van Maspalomas-Costa Canaria  zijn voorzien van waarschuwingsborden en panelen die informatie geven over de aanwezigheid van medusas, of aguavivas (kwallen) welke uit zee aanspoelen in dit gebied. Dit, op verzoek van de strandgangers die, na de ervaringen van de afgelopen  dagen - en het ontbreken van de nodige waarschuwingsvlaggen - gevraagd hebben, om deze waarschuwingen.

De Gemeente San Bartolomé de Tirajana heeft de aanbevelingen en waarschuwingen versterkt, door het plaatsen van informatie-panelen bij de diverse toegangen naar de stranden. Deze waarschuwingsborden  zullen niet permanent blijven staan,  maar alleen aanwezig zijn, als er zich kwallenplagen voordoen. De leden van de plaatselijke vereniging van het Rode Kruis zijn de aangewezenen, om de waarschuwingsborden-  die de vorm hebben van een gevarendriehoek-  te plaatsen  op locaties waar men de aanwezigheid van deze soort zeedieren waarneemt.

De boodschap op de borden is vermeld in drie talen: Spaans, Engels en Duits. De standaard is vervaardigd van roestvrij staal en de  driehoekige borden zijn van vinyl, dat bestand is tegen de invloeden van de zee.

 Het gemeentelijke Departement Strandzaken hoopt zo de mogelijke ongemakken te verlichten in zoverre  deze zich voordoen met deze specifieke zeedieren. Met vertrouwt erop, dat de situatie verbetert door de weersomstandigheden en door de stromingen en  “dat men de waarschuwingsborden zo weinig mogelijk nodig zal hebben.”

De snelle aanwas van het aantal  aguavivas in de wateren in het Zuiden van het Eiland is een periodiek  verschijnselen en  veroorzaakt tijdelijk ongemak bij de badgasten, van wie velen zich moeten  laten behandelen vanwege de  ernst van de ‘beten’ die deze dieren uitdelen, omdat ze bij gebrek aan hersens, skelet en zelfs een hart, een gif produceren, dat bij aanraking behoorlijke pijn veroorzaakt.
kleurlogoCanarias.png


Palmen langs de Zuidelijke autosnelweg
al een jaar lang zonder irrigatie

MASPALOMAS - dinsdag 17 april 2012 - Talrijke palmen in de groenstroken van de autosnelweg CC-1, tussen het barranco (ravijn) van Tirajana en die van Maspalomas,  zijn verdroogd en vertonen een betreurenswaardige aanblik omdat ze al ruim een jaar geen druppel water hebben ontvangen. De burgemeester van  San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez, heeft op maandag 16 maart 2012 verzekerd, dat de irrigatie deze week hervat zal worden.

Ondernemers en deskundigen in tuinonderhoud beschrijven de verwaarlozing van de groenstroken van de autosnelweg GC-1 als, “onbegrijpelijk”. ”We begrijpen niet, waarom het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran  Canaria en de Gemeente San Bartolomé de Tirajana het zover hebben laten komen, dat de palmen verdorren; zo merkt de bedrijfsleider van het tuincentrum  Vivero Mogán, Eufemiano Rodríguez, op.

Verdorde palmen in de berm langs de autosnelweg GC-1 tussen Tarajalillo en de kruising Juan Grande, in het zuiden van Gran Canaria.
De uitleg van de  autoriteiten is in eerste instantie, dat dit allemaal te wijten is aan de vertraging in de aanbesteding voor het beheer van de openbare groenstroken; een actie, zoals die is vastgelegd in de overeenkomst welke door beide partijen is ondertekend in het begin van 2011 en die gaat om een bedrag van €865.555,=.
kleurlogoCanarias.png


De bergweg naar Tuntetelt 14 gevaarlijke locaties

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 10 april 2012 - De belangrijkste toegangsweg naar de bergtoppen vanuit het Zuiden van Gran Canaria de GC-60, telt 14 gevaarlijke locaties, vanwege het gevaar van modder- en steenlawines die op het wegdek kunnen belanden. De minister van Openbare Werken, Carlos Sánchez, van het Cabildo (Eilandbestuur), legt uit, dat zijn departement tot 2013 niet over de geldmiddelen beschikt om te investeren in het voorkomen ervan . Na de GC-200, de weg van Agaete naar Mogán, is de GC-60 de meeste gevaarlijke weg.

Het Eilandbestuur zal tot begin 2013 niet in staat zijn te investeren in het voorkomen van aardverschuivingen op de GC-60, wanneer  het Eilandbestuur voornemens is kleine verbetering in de steunmuren en netten aan te brengen, om te verhinderen, dat er aarde en zand op bepaalde locaties op de weg terecht komen. Dit heeft de minister van Openbare Werken, Carlos Sánchez, toegegeven, na het ongeluk, dat op zondagochtend 8 april 2012 bijna het leven heeft gekost aan twee personen die op de weg reden tussen Fataga en Artenara. Een groot formaat rotsblok is op de auto, een cabriolet, beland en verwondde in ernstige mate de passagier die naast de chauffeur in de auto zat.


                                    De GC-60 op zondagochtend 8 april 2012.
Sánchez legt uit, dat het Eilandbestuur prioriteit heeft gegeven aan het voorkomen van aardverschuivingen op het gedeelte van de GC-200 tussen Agaete en La Aldea, in die zin de meest gevaarlijke weg en waar men aan het werk is, om modder- en steenlawines op de weg  te voorkomen ter hoogte van Andén Verde. De volgende prioriteit, zo geeft de minister aan, zal het corrigeren zijn van het hellende terrein en een aantal kliffen op dezelfde weg, waarbij het gedeelte  tussen Mogán en Puerto Rico tegenwoordig beschouwd wordt, als het op een na gevaarlijkste tracé.

* Tunte
In de volksmond wordt het historische centrum van San Bartolomé, dat hoog en diep weg in het Tirajana-gebergte ligt, van oudsher aangeduid als 'Tunte'.
kleurlogoCanarias.png


Het risico van naar Fataga rijden

ARTENARA  - maandag 9 april 2012 - Bij de val van een groot rotsblok is een vrouw zwaar gewond geraakt op Paaszondag, 8 april 2012, zij was als passagier naast de chauffeur gezeten in de auto die op weg was naar Fataga, in het Zuiden van Gran Canaria en brandweerlieden hebben haar via het autodak uit het wrak moeten bevrijden.

De personenauto bevindt zich op twee kilometer van Arteara, op de weg naar Fataga (de GC-60 in de gemeente San Bartolomé de Tirajana), vlakbij het uitzichtspunt  Degollada de la Yegua., als een groot rotsblok van de berghelling rolt en op de rechterzijde van het voertuig terechtkomt, waar de vrouw naast de chauffeur zit.


De staat van de onfortuinlijke auto.
De vrouw is, via het dak, uit de auto gered moeten worden door de brandweer van het Consortium van Maspalomas, omdat het portier waar zij zat, geblokkeerd was.

 
 

Vanwege de ernst van haar verwondingen is het slachtoffer door een door 1-1-2 gestuurde ambulance vervoerd naar het ziekenhuis. De chauffeur van de auto mankeert niets.

 

 Door het ongeluk is de weg ruim een uur afgesloten geweest, aldus de wethouder van Veiligheid voor Maspalomas, Ignacio Casteleiro, van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana, omdat er een tractor nog was voor het verwijderen van de van de berghelling gerolde rotsblokken, die los zijn  geraakt door de hevige regen die zich in het Zuiden van het Eiland heeft voorgedaan tijdens de vroege ochtenduren.
kleurlogoCanarias.png


De Baai van El Pajar wordt gefatsoeneerd

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA  - dinsdag 3 april 2012 - De muur waar de Santa Águeda-kapel van El Pajar bij de baai langs de zeeboulevard staat is gerepareerd en het gemeentelijke Departement Wegenonderhoud, van San Bartolomé de Tirajana, is al een week lang met een team van gemeentewerkers bezig met een serie herstelwerkzaamheden aan bepaalde, duidelijk verwaarloosde en behoorlijk vervallen delen van de Baai van El Pajar.

Tegelijkertijd heeft men het aanzien van de masten verbeterd, van de overkapping van de kleine kapel, welke opnieuw zijn  geschilderd en,  men heeft de  toegang tot deze locatie opgeknapt, waar veel gewandeld wordt door buurtbewoners en bezoekers.

 

Ook heeft men andere onderhoudswerkzaamheden verricht, zoals het snoeien van bomen en, men heeft  enkele toegangen opgeknapt, zodat het aanzien van dit gebied is verbetert en dit grote mogelijkheden biedt voor de toekomst.
 

De locatie is op  dinsdag 3 april 2012 bezocht door de wethouder van Wijkzaken, José Carlos Álamo en de gelegeerde voor Infrastructuur, Fernando González, om ter plaatste kennis te nemen van de voortgang van de herstelwerkzaamheden.
kleurlogoCanarias.png


NC eist aanbesteding onderhoud groenstroken
langs autosnelweg
GC-1

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag  17 maart 2012 - De NC-fractie in de Gemeenteraad van San Bartolomé de Tirajana eist van de burgemeester, Marco Aurelio Pérez,  dat men onmiddellijk het onderhoud van de groenstroken langs de autosnelweg GC-1 aanbesteedt.

Het zichtbare verval is in de afgelopen tijd ontstaan door te weinig irrigatie en te weinig verzorging, waardoor honderden planten verdwenen zijn. Het gebrek aan onderhoud heeft ook gezorgd voor de opstapeling van dode takken en verdroogd blad, wat zelfs al de oorzaak is geweest van een beginnende brand en wat bovendien zorgt voor veiligheidsproblemen in het verkeer.

Doordat het onderhoud langs deze weg zich heeft beperkt tot enkele geforceerde schoonmaakacties, is nu een slecht aanzien ontstaan, zo geven de nationalisten aan in een persbericht.

“Wij zijn  van mening, dat dit te wijten is aan een gebrek aan onderhoud, veroorzaakt door het falen en de laksheid  van de Partido Popular, die het afgelopen jaar heeft gefaald in de uitvoering van een tijdens het bewind van het vorige Gemeentebestuur ondertekende contract tussen de Gemeente San Bartolomé de Tirajana en het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, voor het onderhoud betreffende de bermen van de autosnelweg .

Dit akkoord kent de Gemeente het onderhoud toe van de groenstroken langs de autosnelweg, waarvoor het Cabildo €865.555.= bijdraagt in  twee jaartermijnen; het eerste jaar €449.030,=  en het tweede jaar €416.525,=.

Nueva Canarias heeft voorgesteld om enerzijds de aanbesteding voor het onderhoud te versnellen, dat al ruim een jaar stilligt en, anderzijds meer van het dagelijks  6000m³ gezuiverde afvalwater te gebruiken van Edar uit El Tablero, voor een verhoogde een irrigatiestroom naar de groenstroken; gezuiverd water, waarvan nu het grootse deel in zee wordt gedumpt.
kleurlogoCanarias.png


Nagenoeg alle gemeentelijke diensten
weer op één locatie

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 11 maart 2012 - Met ingang van maandag 2012 zijn voor het publiek bijna alle gemeentelijke diensten weer toegankelijk op één locatie, in het nieuwe kantoorpand van het Gemeentehuis in  Maspalomas.

Met de terugkeer van de kantoren van de Financiële Afdeling is de verhuizing voltooid en zijn vanaf maandag 12 maart 2012  de kantoren van bijna alle Gemeentelijke Diensten weer op één centrale plaats bijeen voor het publiek, in het nieuwe kantoorpand van het Gemeentehuis, dat gelegen is aan het Plaza de Timanfaya, naast het parkeerterrein van het Estadio Municipal in de stadswijk San Fernando de Maspalomas.

In het nieuwbouwpand, dat oorspronkelijk de bestemming had van Gemeentelijke Openbare Bibliotheek, is nu dus het Stadhuis gevestigd.


De Gemeentekantoren van San Bartolóme de Tirajana, in Maspalomas, nu weer nagenoeg in één pand bijeen.

Daarmee zijn de voor het publiek meest toegankelijke service-afdelingen verhuisd naar deze nieuwe locatie, terwijl de departementen Cultuur, Vrouwenbelangen, Sociale Dienst, Openbare Werken, Groenvoorzieningen, Toerisme, Nieuwe Technologie en Jeugdzaken gevestigd blijven op de in de gemeente gebruikelijke locaties.

Dit zijn de afdelingen die de burgers aantreffen in San Fernando, als ze de gemeentekantoren willen bezoeken in het nieuwe pand van het Gemeentehuis:

Eerste verdieping:

 • Asesoría Jurídica - Juridische Dienst
 • Secretaría General - Algemeen Seceratriaat
 • Estadística - Statistiek
 • Patrimonio - Erfgoed
 • Recaudación (EMURSA) - Incasso-afdeling
 • Registro General - Algemeen Register
 • Intervención - Bemiddeling
 • Rentas - Uitkeringen

Tweede verdieping:

 • Alcaldía  - Burgmeester & Wethouders
 • Prensa -  Persvoorlichting
 • Salón de actos - Ontvangstzaal
 • Área Urbanística - Bouwzaken (vanaf maandag 19 maart 2012)

Kelderverdieping

 • Archivo - Archief
 • Reprografía - Reproductie-afdeling

 00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-148.jpg 


 

Grote schoonmaakbeurt in het kader van het
gemeentelijke milieubeleidsplan

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA  - donderdag 8 maart 2012 - De Gemeente San Bartolomé de Tirajana, is via haar departement Milieubeleid, dat geleid wordt door wethouder Fernando González Montoro, en met ondersteuning van he Eilandbestuur van Gran Canaria, begonnen met een uitgebreid  programma voor schoonmaak, conservering en milieuverbetering in de diverse toeristengebieden van de gemeente.

Tot medio juni 2012 zal een team van 30 medewerkers het aanzien verbeteren van de locaties in San Bartolomé de Tirajana die milieuwaarde hebben en die toeristisch aantrekkelijk zijn.


Meer 'opperhoofden', dan 'indianen' ...

“We willen het milieu het best mogelijke aanzien teruggeven op de diverse kenmerkende locaties met een grote toeristische aantrekkingskracht in onze gemeente,” aldus wethouder González Montoro.

De locaties waar de schoonmaakactiviteiten zullen plaatsvinden zijn: De bedding van de Barranco van  Maspalomas, El Oasis, Las Dunas, La Charca, de  Palmeral van Maspalomas, het Tony Gallardo-Park, het Centro de Interpretación, de Barranco van Bellavista  en ook de diverse groenvoorzieningen en braakliggende terreinen van Campo Internacional.
Al deze locaties krijgen een grondige schoonmaakbeurt, om  ze te verlossen van de trieste aanblik en de weinige uitstraling die ze geboden hebben aan de toeristen die hier in de afgelopen jaren  zijn geweest.

Grote inzet
Bij deze schoonmaakactie is een groot team ingezet van ruim 30 personen, dat bestaat uit schoonmakers, tuinmannen en technici van de groenvoorziening van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana en van het Cabildo Insular (Eilandbestuur) van Gran Canaria.

Het werk dat al gedaan is en, dat wat men nog zal uitvoeren, bestaat uit het snoeien van bomen en planten, plus  het schoonmaken en verwijderen van alle afval in de Beschermde Natuurgebieden, in het bijzonder het Natuurreservaat van de Duinen van Maspalomas.

Met deze spoedcampagne wil men, met het oog op de viering van het 50-jarig bestaan van de toeristenbestemming Maspalomas Costa-Canaria het aanzien van de gemeente verbeteren.
kleurlogoCanarias.png


Inspectie riolering en pompsysteem

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 24 februari 2012 - De Gemeente San Bartolomé de Tirajana heeft, via haar Departement Wegenonderhoud, het initiatief genomen, inspectie- en schoonmaakwerkzaamheden en reparatie uit te voeren. Dit, uit voorzorg voor alle locaties in de gemeente die anders gevaar lopen te overstromen bij zware stortregens.

In die zin heeft de wethouder van Wegenonderhoud, Saida Valido Suárez, op woensdag  22 februari 2012 persoonlijk toezicht gehouden op de werkzaamheden aan het pompsysteem van de riolering onder het laaggelegen gedeelte van het kruispunt Viuda de Franco, wat een van de  meest bedreigde locaties is in geval van overstroming.


Saida Valido houdt hoogstpersoonlijk  toezicht op de werkzaamheden.

Met dit doel en assistentie van de Policía Local heeft men de rechterrijbaan afgesloten en deze deels onderwater gezet. Met deze  inspectie heeft men kunnen controleren of de pomp van  kleine afmeting werkt, terwijl de grote gedemonteerd is moeten worden voor onmiddellijke reparatie.

“We zijn alle locaties aan het controlerem in de gemeente, daar waar zich overstromingsgevaar zou kunnen voordoen in het geval van zware regens,” zo heeft wethouder bevestigd.

Tot nu toe heeft men de riolering en de waterpompen gecontroleerd van de GC-500 ter hoogte van Bahía Feliz en ook die van de oprit naar de autosnelweg GC-1 ter hoogte van Aparthotel Paraiso Maspalomas.

Ook heeft men een grondige schoonmaak uitgevoerd van het gehele kanaal van Bellavista, waar men veel afval en zaken zoals matrassen, meubelstukken en huishoudelijke apparaten heeft verwijderd, binnenkort zal men de riolering controleren tussen Sonnenland en El Tablero.
kleurlogoCanarias.png


Gemeente gaat Boerenmarkt Maspalomas reguleren

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA  - vrijdag 24 februari 2012 - De Gemeente  San Bartolomé de Tirajana en de Asociación de Mercados Agrícolas y Ganaderos (AMAG) (Vereniging van Boerenmarkt-handelaren) van  Gran Canaria zijn  het eens geworden over de noodzaak de wettelijke status van de Mercado Agrícola y Ganadero(Boerenmarkt) van deze gemeente te regelen. Deze zondagsmarkt wordt tweewekelijks gehouden op de Rolschaatsbaan van Maspalomas.

Met dit doel zijn burgemeester Marco Aurelio Pérez Sánchez, het bestuur van de AMAG en de wethouder van Landbouw en Markzaken, José Carlos Álamo Ojeda, op woensdag 22 februari in het gemeentehuis bijeengekomen voor een eerste werkontmoeting, waarbij de Gemeente klip en klaar haar bedoeling duidelijk heeft gemaakt, om - voor het correct functioneren ervan - de Mercado Agrícola y Ganadero (Boerenmarkt) een wettelijke status te geven.”


De ontmoeting van de burgemeester en de wethouder met de Vereniging, in het gemeentehuis van San Bartolomé de Tirajana, op woensdag 22 februari 2012, “waaraan geen politisering ten grondslag ligt.”

Sinds het ontstaan begin mei 2009 - met ondersteuning van het Eilandbestuur en van de Coordinadora de Organizaciones Agrícolas y Ganaderas (COAG) -, heeft de Mercado Agrícola y Ganadero (Boerenmarkt) van Maspalomas via de eigen Vereniging van Boerenmarkten  tot nu toe plaatsgevonden als experiment; zonder, dat daarbij enige bemoeienis van de Gemeente aan te pas is gekomen.

Zo komt het dan, dat de Gemeente verzekert, ondanks dat zij eigenaar is van de openbare ruimte waar de markt gehouden wordt, dat zij helemaal niet weet wie de 81 eigenaren zijn van de marktkramen, of bij gebrek daaraan, wie de verkopers zijn en hoe men de canon beheert en voor €5,=  per kraam afrekent, welke de standhouders moeten  betalen voor het onderhoud van de Markt en, of zij al dan niet voldoen aan de wettelijke bepalingen, zowel op het gebied van registratie evenals aan de voorschriften van de warenwet, voor het in vol recht  en met volledige garantie uitoefenen van dit detailhandelssysteem voor directe verkoop.

Algemeen belang
Het bestuur van de AMAG gaat ervan uit, dat het Gemeentebestuur, als overheidsinstantie, de verplichting heeft te handelen in het algemeen belang van de gemeente, met inbegrip van het niet goed te praten ongecontroleerde  juiste gebruik van de openbare ruimten, maar ook voor elke vorm van particuliere activiteit die men daar bedrijft.

 Burgemeester Marco Aurelio Pérez heeft tijdens deze ontmoeting gezegd, “dat de bedoeling van de Gemeente duidelijk en noodzakelijk is”  want het gaat vanwege diverse reden, om het regelen van de statyus van de Boerenmarkt, “voornamelijk om openbaar misbruik van het publiek te voorkomen en,  om de markt een juridische en geregistreerde status te geven, “tegenover elke nalatigheid ,of gebeurtenis, met het mogelijke risico, dat er bestaat tijdens het houden van deze zondagsmarkt.”

 “Voor ons is het volledig duidelijk, De zaken kunnen niet blijven voortduren zoals ze waren. Het gaat niet alleen om de Boerenmarkt. We proberen elk onjuist gebruik van alle openbare ruimten, die zonder de uitdrukkelijke toestemming van de overheid gebruikt worden,  te regelen en er orde te scheppen. En we doen dit niet uit winstbejag, maar omdat het een wettelijke vereiste is opdat iedereen gerust kan zijn, door te voldoen aan de wettelijke regelingen. Het is onze plicht dit te bereiken, want dat betekent, dat de overheid effectief functioneert en  dat de Boerenmarkt vervolgens functioneert met de maximale garanties voor iedereen, “ heeft de burgemeester gezegd.

Momenteel telt de AMAG van Gran  Canaria ruim honderd leden, van wie 70% afkomstig is uit deze gemeente.

In overeenstemming met de Gemeente, zetten de landbouwers en veetelers zich in voor het voortbestaan van de Boerenmarkt in Maspalomas, want die is voordelig voor  iedereen. Daarom  zijn zij het eens, met de noodzaak, “een definitieve oplossing te vinden voor de wettelijke regeling van de markt, die de verkoopactiviteit garandeert.”
kleurlogoCanarias.png


Digitale informatieschermen geven actuele toestand
overde gemeentelijke stranden weer

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 23 februari 2012 - Met het oog op de komende zomer begint het Gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana met het verbeteren van de informatieverstrekking aan de toeristen, inwoners en bezoekers. Door het plaatsen van digitale informatieschermen langs de kust, die actuele informatie geven  over  de toestand van de stranden.

Met het nieuwe systeem wil men, dat toeristen, inwoners en bezoekers beschikken over geactualiseerde informatie over de toestand van de stranden in de gemeente, evenals over zaken zoals de toestand van de branding, de waterkwaliteit, temperaturen, alarmwaarschuwingen, noodhulpdiensten, de weersverwachting en andere onderwerpen die van  belang kunnen zijn voor de  gebruikers.

Dit initiatief wordt gerealiseerd via het zogenoemde oor het plaatsen van digitale informatieschermen langs de kust = Kustwaterbeheer), dat men gebruikt voor de informatievoorziening op de  veelkleurige, elektronische informatieborden die op zichtbare plaatsen op de meeste stranden zullen worden geplaatst. In totaal plaatst men zes schermen op stranden die zich uitstrekken van Playa de Santa Águeda tot aan Bahía Feliz, via Meloneras, Maspalomas, El Inglés, Las Burras, los Cochinos, San Agustín en Playa del Águila.

Zoals de burgemeester heeft uitgelegd tijdens een ontmoeting met technici van Canaragua, “zal men de schermen verbinden met een informatiesysteem, dat automatisch de gegevens actualiseert over het weer,  en men o.a. de temperatuur en de windrichting kan aflezen.”

Pérez is van mening, “dat met dit initiatief de Gemeente veel verder gaat, dan het naleven van de regelgeving over de kwaliteit van het zwemwater, want men geeft niet alleen actuele informatie over de toestand van het strand, maar men kan ook inspelen op elke vervuiling van het gebied en kan daardoor in de kortste keren optreden.” Dit is mogelijk , dankzij een netwerk van sensoren en een simulatiemodel, dat in geval er zich een periode van vervuiling voordoet, in staat is te voorzien hoe de waterkwaliteit zich ontwikkelt.

Het model houdt ook rekening met de gesteldheid van de zeebodem, het getijde, de wind en, in een voorkomend geval, de overlevingstijd van een vastgestelde bacterie.

“Op de korte termijn zal men in staat zijn te voorspellen, dat er zich een vervuiling zal voordoen op een bepaald strand; bijvoorbeeld, vanwege een zware regenperiode en, zal men de burgers kunnen informeren, aan de hand van de wind en het getijde, dat er dan in de komende drie en een half uur geen gevaar bestaat,” zo heeft Pérez aangegeven.

Deze uitgebreide informatie zal ook ter beschikking staan van gebruikers die dit willen via een applicatie voor mobiele telefoons en tabletten en, bovendien, via de internetpagina van de Gemeente, waarop de betreffende verwijzing vermeld staat voor toegang tot deze informatie over de stranden, inclusief gegevens over de dienstverlening en de uitrusting waarover zij beschikken.

De burgemeester benadrukte het belang van dit systeem, voor de verbetering van  het aanzien van de gemeente als toeristische bestemming. “Het gaat om een vernieuwend initiatief in de toepassing van nieuwe technologieën betreffende de  dienstverlening aan inwoners en bezoekers,” aldus de gemeenteambtenaren. Het project staat onder toezicht van het bedrijf Canaragua, dat de dienstverlening over de kwaliteit van het zwemwater beheert.
Ook voorziet de exploitant, dat men, in een voorkomend geval, de overheid maar ook  de burgers kan waarschuwen voor eventuele calamiteiten en buitengewone situaties.

Tenslotte wijst men ook op de mogelijkheid, dat men automatisch rapporten en grafieken kan verstrekken, die gebruikt kunnen worden in de voorbereiding van documenten die betrekking hebben op regendagen, de afvoer van rioolwater en, bijvoorbeeld,  de geschiedenis van afgehandelde noodsituaties.
kleurlogoCanarias.png


Autosloperij haalt voordeel
uit verkoop  weggesleepte autowrakken

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 23 februari 2012 - De Gemeente San Bartolomé de Tirajana heeft het beheer van de gemeentelijke wegsleepdienst voor de komende vier jaar uitbesteed aan het bedrijf Recuperadora Canaria de Chatarra y Metales S.L, waardoor deze vorm van landschapsbeheer  geen kosten met zich meebrengt voor de  plaatselijke schatkist.

Het concessie houdende bedrijf, Recuperadora Canaria de Chatarra y Metales S.L., zal de op straat achtergelaten, verwaarloosde voertuigen wegslepen en  zorgen voor de  milieuvriendelijke ontmanteling en sloop. De autosloperij haalt voordeel uit de verkoop van de weggesleepte autowrakken.

Deze dienstverlening bestaat uit het wegslepen van de in de gemeente op de openbare weg achtergelaten, verwaarloosde voertuigen naar het gemeentelijk depot waar, na het proces van inbeslagname, deze vervolgens worden behandeld als zijnde gevaarlijk afval.

De toekenning van de dienstverlening omvat tevens het verwijderen en het behandelen ervan als afval van de auto’s die zich in het gemeentelijke depot bevinden, hun milieuvriendelijke  ontmanteling, fragmentatie, samenpersen en het onklaar maken van hun gehele functioneren.

De toekenning van het wegslepen aan deze nieuwe onderneming verleent men voor een periode van vier jaar, zonder, dat deze verlengd kan worden, waarbij de geldigheidsduur van het contract uit 2007 met het vorige bedrijf  is verstreken.

Geen kosten
Als de dienstverlening eenmaal begint, zal het concessie houdende bedrijf voor elke vrachtwagen, of autobus, die men uit de straat wegsleept €264,85 aan de Gemeente moeten betalen; €92,70 voor elke weggesleepte  personenauto, en €13,24 voor elke verwijderde motor, of bromfiets.

Bovendien zal men aan de Gemeente €48,700,= moeten  betalen voor het totale aantal nu in het gemeentelijke depot aanwezige autowrakken.

Momenteel heeft het  gemeentelijke departement Landschapsbeheer in totaal 494 voertuigen  geregistreerd staan met afgeronde processen en die klaar zijn, om behandeld te worden als vast afval en de daaropvolgende ontmanteling.

Deze hoeveelheid bestaat uit 353 personenauto’s, 75 motoren, 10 bromfietsen en 56 voorwerpen van diverse herkomst, zoals sloepen die in de gemeente zijn aangekomen.

De totale prijs van deze voertuigen wordt becijferd op €48,700,=

De wethouder van  Transport en Landschapsbeheer, Roberto Martel Quintana, heeft op woensdag 22 februari 2012 laten weten, dat als tegenprestatie het concessie houdende bedrijf, de opbrengsten mag houden van de verkoop van onderdelen die men verkrijgt uit de sloopauto’
kleurlogoCanarias.png


Werelddag voor het Toerisme

MADRID / SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - maandag 13 februari 2012 - De Gemeente heeft een eerste ontmoeting gehad met de Organización Mundial del Turismo (OMT) (World Tourism Organisation - UNWTO) voor het organiseren van de ‘Wereld Toerismedag 2012’, op 27 september. Maspalomas wil de toeristische glans van de jaren 60 en 70 herstellen.

Het Gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana kenmerkt zich, dat het als prioriteit heeft, de vakantiebestemming Maspalomas Costa-Canaria de glansrol en het belang  terug te geven, die het had in de jaren 60 en 70 van de vorige Eeuw.


De Commissie voor de ‘Werelddag van het Toerisme’ in Maspalomas, bij de ingang van het OMT-kantoor  in Madrid.

Met dit doel zijn de wethouder van Cultuur, Elena Álamo Vega, en de wethouder van Toeristische Promotie, Ramón Suárez, naar Madrid gereisd, om deel te nemen aan de eerste ontmoetingen die men in de loop van dit jaar zal houden met technici van het Ministerie van Toerisme en van de UNWTO voor het organiseren en het houden van de Werelddag voor het Toerisme, in Maspalomas, op 27 september 2012.

Ter gelegenheid van deze Werelddag, heeft de Gemeente San Bartolomé de Tirajana, via beide wethouders, in de vestiging van het Hogar Canario in Madrid, een reeks lezingen georganiseerd met het doel, meer bekendheid te geven aan de herdenking, dat 50 jaar geleden Maspalomas is ontstaan als de  meest belangrijke, internationale  toeristenbestemming van geheel Canarias.

De  lezingencyclus  gaat  op donderdag 16 februari 2012 van start, met toespraken  door Pedro Franco López  en door de vak-journalist Michel Jorge Millares en is op vrijdag afgerond met toespraken van de architecten José Luis Padrón Rivas en José Luis Gago Vaquero, en afgesloten met een toespraak van de locoburgemeester en wethouder van Cultuur, Elena Álamo Vega.
kleurlogoCanarias.png


Gevangenen Juan Grande
verrichten sociale dienstenverlening

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA  - dinsdag 31 januari 2012 - De gevangenen van de penitentiaire inrichting in Juan Grande zullen sociale dienstverlening  gaan leveren bij het onderhoud van de Gemeentelijke groenvoorzieningen, sportaccommodaties en stranden.

De Gemeente San Bartolomé de Tirajana heeft een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met de directie van het Centro Penitenciario Las Palmas 2, in Juan Grande  (de penitentiaire inrichting). Opdat de gevangenen, met ingang van maandag 30 januari 2012,  sociale dienstverlening kunnen leveren in de gemeente.


Het gevangeniscomplex in Juan Grande (Gemeente San Bartolomé de Tirajana).

Volgens burgemeester Marco Aurelio Pérez,  zal die sociale dienstverlening worden uitgevoerd door teams van 10 gevangenen – bij de gemeentelijke departementen, Groenvoorzieningen, Sport en Stranden. “Dit vindt plaats in het kader van ‘Salidas Terapéuticas Programadas’ (STP) een programma van de penitentiaire inrichting, voor re-socialisering van de gevangenen.”


          De eerste ploeg die op maandag 30 januari 2012 aan de slag is gegaan.

“Deze teams zullen opgaan in de ploegen gemeentewerkers, om hen te steunen bij hun werkzaamheden, dit gebeurt op ‘vrijwillige’ basis. Men kan zijn arbeidskracht aanbieden, zonder dat daar een financiële prestatie tegenover staat,” aldus de burgemeester.

De door de burgemeester met de penitentiaire inrichting gesloten samenwerkingsoverkomst is met algemene stemmen goedgekeurd in de Gemeenteraadsvergadering van donderdag 26 januari 2012, wat het mogelijk maakt, dat de gevangenen kunnen deelnemen aan deze sociale arbeidsplaatsen, die tot doel hebben de resocialisatie van de gevangenen te bevorderen tijdens het uitzitten van hun gevangenisstraf en hen voor te bereiden op hun  terugkeer in de maatschappij, door te werken onder begeleiding van gevangenismedewerkers.

Het gaat om dezelfde sociale arbeidsplaatsen die de Gemeente heeft voor de rehabilitatie en sociale bevordering van individuen, groepen en woonwijken. Met het doel, een volledige integratie en participatie te verkrijgen van burgers in de samenleving.
kleurlogoCanarias.png


Schoolverzuim en spijbelen in
San Bartolomé de Tirajana

In het nieuwe Gemeentelijke Plan tegen Schoolverzuim,
zal het Bureau voor Minderjarigen
worden opgenomen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 7 januari 2011 - De Comisión de Absentismo (Commissie Schoolverzuim) zal een computertoepassing creëren zodat de scholen informatie over afwezige leerlingen en de reden van hun absentisme kunnen uitwisselen met de Gemeente, de Politie en het Openbaar Ministerie.

De Gemeente San Bartolomé de Tirajana, heeft via haar Concejalía de Educación (Departement Onderwijs) wijzigingen aangebracht in het Plan Municipal de Absentismo Escolar (Gemeentelijk Plan tegen Schoolverzuim), “om dit aan te passen aan de veranderingen en de nieuwe eisen van de Gemeente.”


              Aanpak schoolverzuim en spijbelen in San Bartolomé de Tirajana.

Met deze aanpassingen zal de Gemeente acties kunnen coördineren met andere instanties zoals het Dirección General del Menor y la Familia (Directoraat-generaal voor Minderjarigen en het Gezin), het Fiscalía de Menores (Bureau voor Kinderen), de korpsen Policía Nacional en Local en de Centros de Salud (Gezondheidscentra)  voor de naleving van het toezicht op het probleem van het spijbelen en schoolverzuim.
En de Gemeentelijke Commissie tegen het Spijbelen zal kunnen toezien op de interventieprocessen en de coördinatie tussen de scholen en de gemeentelijke Sociale Dienst.

Hier is over gedebatteerd in de Gemeenteraadsvergadering van eind november 2011en de aanpassingen zijn unaniem, definitief goedgekeurd in december tijdens de laatste Raadsvergadering  van 2011.

Functie-uitbreiding
De aanpassingen zijn van invloed op de Gemeentelijke Commissie tegen het Spijbelen, door het opnemen van nieuwe leden in hun deelnameforums, de naamswijziging van de Commissie zelf, om haar taken en doelstellingen uit te breiden; en het opnemen van nieuwe scholen zoals het CEIO-El Tablero en de uitsluiting van andere, zoals die van de gezamenlijke scholen van Lomo Perera en Fataga, die onder druk van het Ministerie van Onderwijs, van de Canarische Regering,  zijn gesloten.

Wat betreft de omvang van het Spijbelplan van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana is dit uitgebreid en toepasbaar op 26 scholen in de gemeente die een zekere mate van verplicht onderwijs bieden, waarvan 20 scholen openbaar en 6 scholen privé zijn.

De samenstelling van de Comisión de Absentismo (Commissie Schoolverzuim) wordt versterkt, “nu met de aanwezigheid van sociaal werkers van de gezondheidscentra, met een vertegenwoordiger van het Directoraat-generaal voor Minderjarigen, met een vertegenwoordiger van het Directoraat-generaal voor Stadsontwikkeling en Onderwijsbevordering en, op verzoek van de Commissie zelf, ook een vertegenwoordiger van het Fiscalía de Menores (Bureau voor Minderjarigen), zo heeft het Gemeentebestuur laten weten in een communiqué.

De geïntroduceerde wijzigingen maken het ook mogelijk, dat de Comisión de Absentismo in samenwerking met de scholen, de Ampas en de bevolking in het algemeen, bewustwordingscampagnes kan houden, onderwijsacties kan ontwikkelen en ervaringen kan uitwisselen met andere niet-gemeentelijke instanties. En, naast andere taken, dieper kan ingaan op de oorzaken van het verzuim van kinderen en  de  actie die hun docenten, schoolhoofden  en ouders of voogden daarop ondernemen, met het doel dit te kunnen beoordelen en in dergelijke gevallen in te grijpen.

Verplichting van de scholen
De wethouder van Onderwijs, Carmen Pérez Pérez,  laat weten,  dat de scholen verplicht zijn tot samenwerking met de Gemeentelijke Diensten door het melden van onregelmatigheden in de aanwezigheid en het bestaan van mogelijk risicovolle situaties of nalatigheid (mishandeling, verwaarlozing, slechte gezondheid, slechte hygiëne-gewoonten en verslavingen) van schoolgaande kinderen. Die samenwerking is uit te breiden tot het zoeken naar mogelijke oplossingen die het mogelijk maken deze risicovolle situaties op te lossen.

Met het doel de graad van het in de gemeente bestaande schoolverzuim te kennen en de oorzaken daarvan, bestaat een van de door de coördinatie-teams van de nieuwe Comisión de Absentismo voorziene maatregelen in het creëren van een nieuwe computertoepassing die de overdracht van informatie mogelijk maakt van scholen naar het Gemeentelijke Departement Onderwijs.

Evenals in het uitwerken van een diagnostische studie, of algemeen rapport waarin men de gedragslijnen nagaat en voor toekomstig ingrijpen, als oplossing voor het probleem van het schoolverzuim.
kleurlogoCanarias.png


Nederlandse fietser omgekomen
bij aanrijding met vrachtwagen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 6 januari 2012 -  Een wielrijder, de 67-jarige C.T. van Nederlandse nationaliteit, heeft op donderdag 5 januari 2012 de controle over zijn stuur verloren en is overreden door een uit tegenovergestelde richting komende  vrachtwagen in de Grancanarische Gemeente San Bartolomé de Tirajana, vervolgens heeft ambulancepersoneel geprobeerd de man te reanimeren, echter  tevergeefs.

Het ongeval heeft plaatsgevonden op donderdag 5 januari 2012 om 10:55 uur op de weg naar Monte León in Montaña la Data. Klaarblijkelijk is C.T met zijn stuur verward geraakt in het stuur van een andere, bevriende fietser; raakte de controle kwijt en is overreden door een hem uit tegengestelde richting tegemoetkomende vrachtwagen.

Na de aanrijding is een ambulance van de Servicio de Urgencias Canario (SUC) (Canarische Noodhulpdienst) ter plaatse gekomen en heeft men met voortdurende hartmassage, tot aan de aankomst bij het ziekenhuis - de Clínica San Roque in Maspaloma  - geprobeerd het slachtoffer te reanimeren.

De ongeveer 67-jarige, gewonde Nederlander, is korte tijd later overleden in het genoemde ziekenhuis.

Direct na het ongeval is ter plaatse assistentie verleend door de Policía Nacional, de Policía Local, de Guardia Civil, de Brandweer en de Burger Bescherming van de zuidelijke gemeente, bovendien was er de genoemde ambulance van de Servicio de Urgencias Canario.

De politie die belast is met het onderzoek, heeft bevestigd, dat de vrachtwagenchauffeur geen overtreding heeft begaan en, dat hem niets te verwijten valt aangaande de schuldvraag over de oorzaak van dit ongeval. De weg waarop het ongeluk zich heeft voorgedaan, wordt, vanwege de vele overtredingen  van de toegestane maximumsnelheid van 40 kilometer per uur, met grote regelmaat gecontroleerd door de politie, ook is het een van de wegen in Zuid Gran Canaria die veel gefrequenteerd wordt door fietsliefhebbers.
kleurlogoCanarias.png


San Bartolomé de Tirajana begint met
gescheiden ophalen huishoudelijk, afgewerkte
spijsolie

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 14 januari 2012 - Het inzamelen is niet van invloed op de Gemeentelijke schatkist, want de inzameling wordt uitgevoerd door een erkend bedrijf, dat exclusief de containers met een inhoud van 250 en 450 liter zal plaatsen.

De Gemeente San Bartolomé de Tirajana  zet hiermee een stap in de goede richting van het milieubeheer in de gemeente, waarbij de ingezamelde olie verwerkt zal worden.

Het inzamelen van  de huishoudelijk afgewerkte  soja- zonnebloem- en olijfolie vind plaats in de gemeente, zonder dat deze voor de inzamelings- opslag- en verwerkingskosten opdraait. Daartoe heeft de Gemeente een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met  de firma Reciclados Torres & Sosa S.L.; een door de Canarische Regering erkend bedrijf, dat de containers zal verstrekken en zich bezig zal houden met het wekelijk ophaken van de frituurolie.


Deze samenwerkingsovereenkomst is goedgekeurd in de laatste gemeenteraadsvergadering van 2011, met instemming van de coalitie  PP-AV, die heeft kunnen rekenen op de stemmen van de  Socialisten en  Mixto-Compromiso, alleen de NC heeft tegengestemd.

Risico’s vermijden
Het gescheiden ophalen van de plantaardige olie wordt verricht in van  uit  polyethyleen vervaardigde containers die een inhoud hebben van 250 en 450 liter en die op diverse locaties verspreid over de gemeente komen te staan. Al naargelang naar een technische planning over de hoeveelheden olie in relatie tot de  bevolkingsdichtheid.

Burgemeester Marco Aurelio Pérez heeft laten weten, “dat men met dit gescheiden ophalen het risico op vervuiling van het gemeentelijke drinkwater  en de waterzuiveringsinstallaties wil voorkomen, door de bewoners een systeem te bieden dat hen helpt de huishoudelijk, gebruikte spijsolie niet ongecontroleerd via de riolering te laten weglopen, waardoor verstoppingen en stank ontstaan in de rioolbuizen.”

Plaatsing van containers
De containers zullen voorzien zijn van een  logo met het Gemeentewapen en zullen duidelijk gemarkeerd zijn voor  het gebruik van “solo aceites” (“alleen olie”) . Volgens d e wethouder van de Stadsreiniging- en Vuilnisophaaldienst, Jerónimo Guedes, zal men de eerste containers in het centrum plaatsen, waar de meeste burgers wonen. “Hoewel het de bedoeling van het Gemeentebestuur is, om deze ecologische dienstverlening in alle wijken van de stad door te voeren.”

Tot nu toe kende de Gemeente San Bartolomé de Tirajana uitsluitend de inzameling van commercieel gebruikte  frituurolie  van horecabedrijven, via een samenwerkingsovereenkomst met de besloten vennootschap Recicla S.L.


Ook in Teror (Gran  Canaria) staan 6 van deze containers.

Met deze maatregel voegt de gemeente San Bartolomé de Tirajan zich bij de talrijke Spaanse steden die de restanten aan huishoudelijke spijsolie al gescheiden inzamelen zoals Agaete (Gran Canaria), Montmeló (Barcelona), Reus (Tarragona), Mérida (Badajoz), Caparroso (Navarra) Alcalá de Henares (Madrid), Granada, Asturië en Baskenland waar de afgewerkte frituurolie een tweede leven krijgt in de vorm van biodiesel, zeep, waspoeder, kaarsen, verf, smeermiddel, vernis en zelfs kunstmest.
kleurlogoCanarias.png


Tijdelijke voorziening  voor gecentraliseerde huisvesting Gemeentelijke Diensten
San Bartolomé de Tirajana

Het Cabildo kent de Gemeente de bibliotheek naast het Stadion toe,
voor centralisering van de Gemeentelijke Diensten

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA – vrijdag 23 december 2011 – Het akkoord zal het mogelijk maken, dat een gedeelte van de Gemeentelijke Diensten gecentraliseerd in een pand ondergebracht kunnen worden.

De Gemeente San Bartolomé de Tirajana zal kunnen gaan beschikken over de Bibliotheek, die gebouwd is in de onmiddellijke nabijheid van het Estadio Municipal de Maspalomas (Gemeentelijke Stadion van Maspalomas), als pand voor de centralisering van een groot deel van de Gemeentelijke departementen. Met de ondertekening van het contract op woensdagmiddag 21 december 2011 zal het Gemeentehuis verhuizen naar Maspalomas. De burgemeester van San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez en, de minister van  Institutionele Samenwerking van het Eilandbestuur van Gran  Canaria zijn het hierover samen eens geworden en zijn voor de ondertekening van de overeenkomst naar Maspalomas gegaan.

Na een korte rondgang door het pand, heeft men de toekenningsakte ondertekend, “gezien de uitgevoerde werken, kan men  het pand  voor deze doeleinden gebruiken en wordt het in bedrijf gesteld voor het publiek.”

Het akkoord maakt het mogelijk, het grootste deel van de Gemeentelijke instellingen te centraliseren en zodoende ruim €200.000,=  aan huurpenningen te besparen, die men tot nu toe betaalde. Binnenkort zullen de bureaus ingericht worden van het nieuwe Gemeentehuis.

In zijn uitspraken daarover heeft de minister van Institutionele Samenwerking gezegd, dat het een tijdelijke toekenning is die wordt uitgevoerd, "vanwege de behoeften van dit moment " en wat zal leiden tot de effectiviteit van de Gemeentelijke Diensten  die hier gehuisvest worden, waarvan het Eilandbestuur zich bewust is, dat dit,  "omwille van het bestuur wordt gedaan."

 Op zijn beurt heeft de burgemeester gezegd, “dat het om een tijdelijke, provisionele  verandering gaat, om meer efficiënt naar de burgers toe te zijn,” en dat men enkele dagen geleden de hoofdbibliotheek van San Fernando heeft overgedragen aan het Centro Cultural van Maspalomas en voorzien heeft van materiaal, waardoor dit verandert in een Gemeentelijk Departement. “We hebben ons  tot het Cabildo (Eilandbestuur) gewend, voor een wijziging van het gebruik en hebben een akkoord bereikt, waarover San Bartolomé kan beschikken totdat het nieuw te bouwen gemeentehuis klaar is.
kleurlogoCanarias.png


kaart_canaria-45.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-104.jpg