site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

d-18.jpg


De Volksgezondheid verdelgt een rattenplaag in een parterre in Los Molinillos

Verschillende getroffenen meldden de aanwezigheid van knaagdieren en sturen video's naar sociale netwerken

INGENIO - donderdag 10 januari 2019 -  De focus van ratten in een parterre die een paar dagen geleden in de buurt van Los Molinillos is gevonden, is uitgeroeid door de Gemeente Ingenio. Na de klachten van enkele buren, die verschillende video's hebben gestuurd naar sociale netwerken die viraal zijn geworden, loste de Gemeenetraad het probleem op met betrekking tot de bevinding geproduceerd in een bloembed naast enkele containers in de Calle Doctor David Ramírez.

Een buurvrouw en de eigenaresse van het etablissement dat zich dicht bij de plaats van de focus bevindt, hebben elk een andere video naar verschillende sociale netwerken gebracht. Op zaterdag 5 januari 2019  bekritiseerden ze de situatie tegenover het Gemeentebestuur  en de exploitanten van het gecontracteerde bedrijf voor de ratten verdelging en rookten op dinsdag de containers en verzegelden het hol dat was ontdekt in de parterre.
salud-publica.jpg
                                                    Rattenplaag in  Ingenio.
          De parterre en containers waar de focus lag van de ratten in Los Molinillos.

                                                                   VIDEO:

https://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2019/01/09/162391/plaga-ratas-ingenio-1_p.mp4

"Het was op dinsdagmorgen 8 n2019 toen de wethouder voor Volksgezondheid [Francisco Javier Espino] naar deze straat en naar de gebouwen kwam, en de agenten handelden tegen de ratten tussen drie en drie dertig in de middag van dezelfde dag,"  legde de eigenaar van de winkel uit, geïrriteerd door de schade en het gevaar dat voor de buren, in het algemeen en voor hun bedrijven was.

"Aan de andere kant lijkt het opgelost, ik heb vandaag geen rat gezien [opwoensdag 9 januari 9voor de lezer], zoals eerder en met gemak. Containers moeten vaker worden schoongemaakt, niet slechts één keer in de vier maanden, ook uitroken, en niet wachten op een pest," voegde hij eraan toe.

Op woensdag 9 januari 2019  werd het probleem echter niet op dezelfde manier gezien door de leider en raadslid van Agrupa Sureste, Domingo González. "Dit probleem van de rattenpest is niet alleen in Los Molinillos, maar ook op andere plaatsen in de gemeente, zoals El Burrero, in het Néstor Álamo park, El Ejido, en El Sequero", zei Domingo González, die eraan toevoegde, “dat het erop lijkt dat dit jaar de aankoop van producten voor ratten verdelging niet is gemaakt."

De persoon die verantwoordelijk is voor de Volksgezondheid, Francisco Javier Espino, verzekerde,  dat het niet zo is, het is niet op verschillende plaatsen in de gemeente, maar het was uitgerekend in Los Molinillos."

"Het is de moeite waard eraan te herinneren dat we nog steeds hetzelfde bedrijf hebben dat Domingo González op dat moment in dienst nam: Flodesin, dat zeer goede resultaten heeft opgeleverd, zowel in normale als reguliere ontratting, als desinfectie, net als bij andere buitengewone, zoals de vlooienpest in La Capellanía, in Carrizal [in november 2017], die de uitzetting van het instituut voor secundair onderwijs (IES) Carrizal noodzaakte. Dit bedrijf loste het goed en snel op, omdat het te maken had met de plaag van ratten in Los Molinillos en afdichting van het hol in de parterre."

Een werkneemster in een bakkerij in de bovengenoemde wijk zei, dat ze zich zorgen maakte en verbaasd was omdat ze dagen geleden zag "’in de video’, dat de ratten heel tam en op hun gemak waren, en op klaarlichte dag."

De wethouder voor Volksgezondheid herinnerde eraan, dat er jaarlijkse algemene onratting campagnes worden uitgevoerd, zowel algemeen als specifiek. Het gassen van de riolen wordt ook uitgevoerd in alle straten en drie keer per jaar in de hele gemeente. Daarnaast merkte hij op, dat de campagnes in 2019 zullen worden voortgezet, waarbij opgemerkt wordt dat het noodzakelijk is dat burgers afval in containers deponeren en ook dat ze de Gemeenteraad op de hoogte brengen van elk incident.
000logo-kopie-141.jpg


Plastic tasjes voor eenmalig gebruik moeten in alle bedrijven in 2020 biologisch afbreekbaar zijn

De Canarische Regering  kondigt fiscale maatregelen aan,
om de kosten van kunststof in 2018 te belasten

"In 2020 moeten plastic zakken, voor eenmalig gebruik, in alle winkels te composteren zijn, en niet alleen in supermarkten," heeft de minister van Milieuzaken, Blanca Delia Pérez, van de Canarische Regering, gezegd tijdens de opening in restaurant  ‘Elder’ in het Parque Santa Catalina in als Palmas de Gran Canaria  op donderdag 30 november 20917 van de conferentie: Kennisoverdracht van Europese projecten voor interregionale samenwerking voor de instandhouding van walvisachtigen en mariene diversiteit.

Vergezeld door de vicerector van Coordinación y Proyectos Institucionales (Coördinatie en Overheidsprojecten)  van de Universiteit van Las Palmas de Gran  Canaria (ULPGC), José Miguel Doña; de directeur van het Instituto Universitario de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria (IUSA) (Universitair  Instituut voor Dierengezondheid en Voedselveiligheid), Antonio Fernández; en de coördinator van Proyectos Europeos de la Fundación Biodiversidad (Europese Projecten van de Stichting Biodiversiteit), Víctor Gutiérrez; heeft de minister het belang benadrukt van het bundelen van inspanningen voor het behoud van de Oceanen in zowel algemeen beheer, als ook afvalbeheer.

bolsas-deberan.jpg                     V.l.n.r.: Fernández, Gutiérrez, Doña, en Blanca Delia Pérez.
"Volgend jaar zullen er fiscale maatregelen zijn om de kosten van zakjes voor eenmalig gebruik te verhogen, de enige die men nog niet zal belasten wordt zijn  de plastic zakken van minder dan 15 micron, en vanaf 2020 mogen de plastic draagtassen niet meer van koolwaterstof zijn maar moeten die  biologisch afbreekbaar zijn," drong ze aan.
r47_entrevista_blancaperez4.jpg                                                 Minister Blanca Delia Pérez.
Perez heeft gezegd, dat het werk in overeenstemming is met de Europese Gemeenschap in de plastic-strategie, en heeft aangekondigd  dat binnenkort Europese richtlijnen zullen leiden tot het verdwijnen uit de handel van koolwaterstoffen voor eenmalig gebruik (plastic bekers, borden...). "We moeten ons inspannen, en werken aan sociaal bewustzijn."

0000Islas-canariaslogo-kopie-836.jpg


Afvalscheiding en hergebruik;
uitleg over afvalcontainers in Spanje

SPANJE - zaterdag 27 mei 2017 - Eenieder die woont in Spanje, weet, dat: afval scheiden, zwerfafval, en het milieu over het algemeen niet de hoogste prioriteit hebben bij de Spanjaarden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niet over nagedacht wordt en dat veel huishoudens wél aan afvalscheiding doen, maar het niveau van bijvoorbeeld Nederland of Duitsland is nog niet bereikt. Toch wordt er vanuit de overheid veel gedaan om scheiden van afval  te bevorderen en dus wordt het tijd om alles rondom afval in Spanje eens te grondig te onderzoeken.

Waar men ook woont in Spanje (of vaak op bezoek komt), ziet men de afalcontainers staan. Grijs voor normaal afval, groen voor glas, geel voor plastic, blauw voor papier, bruin/oranje voor organisch afval en dan ook nog vaak een container voor tuinafval. Elke dag (of nacht) en soms zelfs tweemaal per dag rijden de afvalwagens langs om de containers te legen en het afval naar verwerkingsbedrijven te brengen.
9d3791539371e56259367d92c8124d7d.jpg

e1569397fe886163ebfd00ef559c101f.png0816c7c67133f16f97a64df5672a9fb9.pnge4ca862ed805d8058ac7e9350552de9f.png

Overal op straat ziet en afvalbakken staan die regelmatig geleegd worden en het is niet ongebruikelijk om in de grote steden schoonmakers te zien die nog ouderwets (maar effectief) met een  bezem de straten en stoepen vegen, of die met verschrikkelijke bladblazers het afval naar een punt blazen waar een reinigingswagen alles opveegt.

Al met al wordt er behoorlijk wat  aan schoonmaakwerkzaamheden gedaan, en helaas moet dat ook wel want niet alle Spanjaarden (en buitenlanders die in Spanje wonen) nemen het even nauw met de manier van het omgaan met het afval.
Het komt maar al te vaak voor dat afval op straat wordt gegooid, lege pakjes sigaretten, sigarettenpeuken, plastic verpakkingen, en zelfs hele afvalzakken. Het geluk voor de inwoners van het land is dat er degelijke  een keer, of vaker, schoonmakers langskomen om alles op te vegen waarna het proces weer opnieuw kan beginnen. Helaas weten veel mensen dat ook en dus gaat men rustig door met het op straat deponeren van afval, en dat terwijl er doorgaans genoeg afvalbakken te vinden zijn.

Waar ligt dat aan? Is het de laksheid van de Spanjaarden? Is het een gebrek aan onderwijs en informatie verstrekken? Wordt er te weinig aandacht gegeven aan de afvalproblemen? Weet men niet wat men moet recyclen en in welke containers men het afval moet gooien?
Daarom hier wat meer informatie over afvalverwerking in Spanje:

Cijfers
Spanje telt om en nabij de 46.759.218 inwoners, dat is dus veel meer dan in Nederland of België en het land is ongeveer 12 keer groter dan Nederland.
In het hele land zijn  95 grote afvalverwerkingsinstallaties die jaarlijks 1,3 miljoen ton aan afval verwerken. Het gaat daarbij om 445.051 ton aan plastic, 267.896 ton aan metaal, 580.585 ton aan papier en karton (inclusief brik) en 6.807 ton aan houtafval. Het percentage van de inwoners die het afval scheidt in Spanje staat op 74,8%, dat is dus bijna driekwart van de bevolking volgens de cijfers van Ecoembes: https://www.ecoembes.com/en/home

Gekeken naar de twee grootste en meest belangrijke hergebruik-containers, de gele voor plastic en de blauwe voor papier, dan vallen de volgende cijfers op. In heel Spanje heeft 99,1% van de bevolking een of meerdere gele containers ter beschikking en 99,3% blauwe containers. Er staan 366.339 gele containers in Spanje en 200.618 blauwe containers. Jaarlijks wordt er gemiddeld 12,7 kilo aan plastic afval per inwoner verwerkt terwijl dat 15,1 kilo aan papier en karton is per inwoner.

Kleuren
Om iets meer te kunnen begrijpen over de verschillende kleuren containers en wat daar nu precies in moet volgt nu een uitleg. Voor meer informatie (in het Spaans) kan men de internetpagina bekijken van Recicalje: http://www.inforeciclaje.com
e1569397fe886163ebfd00ef559c101f-1.png
Gele container
WEL:
De gele containers zijn voor plastic, dat wil zeggen: lege frisdrank- en waterflessen, plastic verpakkingen van schoonmaakspullen en toiletartikelen, verpakkingen van yoghurt, melk, groente en fruit enz. ; lege flessen van ketchup, mayonaise enz. ;plastic zakken, zakken van chips, nootjes enz.; plastic blikjes enz.
Daarnaast mogen ook de metalen verpakkingen van bijvoorbeeld blikjes zoals bier en fris, maar ook van vis, soep, in blik, verpakte groente enz.  in de gele containers. Als laatste groep mogen ook de (tetra) brik pakken in de gele container gedaan worden zoals van fruitdranken, melk, wijn, water, tomaat, slagroom, soep, toetjes, gazpacho enz..

NIET: wat niet in de gele containers gedaan moet worden zijn CD’s, kleding en schoenen, pannen, bestek, en alles van plastic wat geen verpakking is.
 Ook mogen er geen plastic elektronische apparaten of plastic speelgoed in de gele containers. Wat ook niet juist is in de gele containers zijn lege spuitbussen, aanstekers, lijmtubes, baby flessen, lampen, pennen, tandenborstels, kammen, videobanden, sokken, dweilen als Spaanse-moppen enz. Ook al zit daar soms plastic aan, of in verwerkt; dit afval moet,  OF in de normale grijze containers bij al het andere afval, OF wat nog beter is, gebracht worden naar een milieupark.
0816c7c67133f16f97a64df5672a9fb9-1.png
Blauwe container
WEL:
Papier, karton, reclamefolders, kranten, kartonnen dozen van koekjes, muesli, cornflakes enz., eierdoosjes van karton, tijdschriften, schriften (zonder metalen draadring), sigarettenpakjes (zonder het plastic), enveloppen (zonder venster, met plastic venster moeten in gele container), boekjes, cadeaupapier, suikerzakjes, papieren tassen en zakken.

NIET: (tetra) brik (die moeten in de gele containers want van binnen zit er plastic en aluminiumfolie in verwerkt), geplastificeerd papier of karton, pizzadozen waar vet op zit( die moeten in de grijze containers), servetten, wc papier, vies en vet papier en karton(  moet in grijze containers). Over het algemeen mag papier/karton waar vetvlekken op zitten niet in de papiercontainers vanwege het verwerkingsproces en eventuele besmetting van ander papier.
e4ca862ed805d8058ac7e9350552de9f-1.png
Groene container
WEL:
flessen van glas zoals wijn, frisdrank, bier, mosto, sidra, sappen, soep en potten van glas zoals appelmoes, fruit in glas, jam, cosmetica, parfum. BELANGRIJK deze potten en flessen moeten ZONDER DOP OF DEKSEL IN DE GROENE CONTAINER GEDEPONEEERD WORDEN. Is de dop of deksel van plastic, of metaal dan moet die in de gele container, is dop van  kurk dan moet die in de bruine/oranje container;  is de dop van een ander materiaal, dan moet deze in de grijze container.

NIET: deksels en doppen van de flessen en potten (zie hierboven), volle flessen en potten (ook niet half vol, of met een klein beetje erin), glas waar plastic, of metaal in verwerkt zit (dat moet in de grijze container). Bij enige twijfel mag het afval in de grijze container gedaan worden.

Bruine/oranje container
WEL:
al het organisch afval zoals etensresten, groente- en fruitafval, hondenpoep (tenzij die in een zakje zit dan moet het in de grijze container)

NIET: organisch afval in plastic zakken, tenzij deze zakken niet van plastic maar van organisch materiaal gemaakt zijn.

Grijze container
WEL:
alles wat niet in de bovenstaande bruine/oranje, groene, blauwe, gele containers gedaan kan en mag worden moet in de grijze container gedaan worden. Meestal staan er niet één maar twee van deze grijze containers . daar het merendeel van het afval in deze containers moet. Bij eventuele twijfel over in welke containers afval gedaan moet worden, kan men het beste altijd de grijze container gebruiken.

NIET: alles wat in principe goed is voor de blauwe, groene, gele en bruine/oranje containers zoals hierboven omschreven. Daarnaast zijn de grijze containers ook niet geschikt voor gebruikte olijfolie en zonnebloemolie, batterijen, elektronische apparatuur, mobiele telefoons enz.. Deze dienen naar een ‘punto limpio’ (inzamelplaats voor grof afval)  gebracht worden.
In de supermarkten vind men in Spanje vaak bakken, of zuilen  waar batterijen in gedaan kunnen worden.

Tuinafval containers
Op veel plaatsen in Spanje (maar niet overal) staan naast de gele, blauwe, groene en grijze containers ook vaak open containers waar tuinafval gedeponeerd kan worden. Deze containers zijn bedoeld voor huishoudens en niet voor hoveniersbedrijven. Helaas maken deze wel vaak gebruik van deze containers omdat ze te laks zijn om naar een ‘puntro limpio’ (inzamelplaats voor grof afval) te rijden.

WEL: al het mogelijke tuinafval zoals planten, bloemen, bomen, takken, bladeren, gras, compost, etc.

NIET: tafels, stoelen, meubels van hout, bloembakken, bloempotten  enz

e9fdb42e069afa8aba913d6bd7872a7e-1.png

Punto limpio’
Bijna overal is wel een ‘punto limpio’ (inzamelplaats voor grof afval), of  ‘ecoparque’ (‘milieupark’)  te vinden. Dit zijn verzamelplaatsen van al het afval dat niet in de normale containers kan en gedaan mag worden. Hierbij gaat het om elektronische apparatuur, batterijen, oliën, meubels, groot afval, gevaarlijke producten, ijskasten, wasmachines enz.

Deze afval inzamelpunten  liggen doorgaans in elke gemeente, of daar in de buurt. Helaas is niet iedereen bereid om naar een punto limpio  of ecoparque te rijden, en helaas zijn deze ook niet altijd open. Mocht een dergelijk afval inzamelpunt beperkte openingstijden hebben, dan ziet  men vaak dat het afval voor de poort gezet wordt, in plaats van nogmaals terug terijden. In de ergste gevallen wordt het afval  in de natuur gedumpt.

Gemeenten
In sommige gemeenten is het toegestaan om ‘grof’- afval naast de normale containers te plaatsen. Elke dag rijden er vuilniswagens langs de containers om het afval op te ruimen en ervoor te zorgen dat het er rondom de containers een beetje netjes uitziet, iets wat helaas niet altijd zo is.

Er zijn ook gemeenten waar men telefonisch contact kan opnemen, waarna men het afval gratis komt ophalen. Dat is bijvoorbeeld makkelijk als men een keuken, of badkamer verbouwt en de oude spullen (en bouwpuin) langs de kant van de weg wil zetten.
Chatarra13.jpg
Chatarra
Wat is dat? Chatarra is een woord dat staat eigenlijk voor: diegenen die oud-ijzer ophalen. Helaas is sinds de economische crisis en er veel werklozen zijn bijgekomen in Spanje, het aantal personen dat dagelijks alle containers onderzoekt op afval wat enigszins iets waard kan zijn, steeds meer toegenomen. Daarom ziet men elke dag meerdere auto’s langs de containers rijden, met personen die op zoek zijn naar “waardevolle” spullen en die gewapend met stokken het afval uit de containers vissen,

Zwerfafval
Zwerfafval zietmen helaas veel, te veel in Spanje. Zwerfafval is afval dat, zoals de naam al aangeeft rondzwerft ofwel gewoon op straat, of in de natuur gedeponeerd is.
Her begint eigenlijk al klein, met sigarettenpeuken en zonnebloempitten (die men in Spanje nog wel eens op straat eet en dan de schilletjes op de grond gooit , of laat vallen), blikjes, plastic verpakkingen enz.. Het kan echter ook veel groter,  door afval simpelweg en zonder enige schaamte in de natuur te deponeren langs de paden en wegen. Dat kunnen hele karren vol zijn met tegels, bouwafval, tuinafval, enz.

Milieupolitie: Seprona
Om alles een beetje in goede banen te leiden, of om in ieder geval meer controle uit te oefenen , bestaat er in Spanje ook milieupolitie. Er is een nationale afdeling van de Guardia Civil, de Servicio de Protección de la Naturaleza (SEPRONA) (Dienst Natuurbescherming),  die verantwoordelijk is voor het milieu maar ook voor de zorg voor dieren in het geval van dierenmishandeling enz. Zie:
http://www.guardiacivil.es/en/institucional/Conocenos/especialidades/Medio_ambiente/index.html.
Op lokaal en regionaal niveau zijn er ook ‘Medio Ambiente’-agenten (Milieu-agenten) actief,  die zich in principe uitsluitend bezig houden met milieuzaken. Het zijn deze afdelingen welke men kan bellen indien mern ergens aangifte van wil doen of als men iets wilt melden omdat men iets is tegengekomen.

Onwaarheden en onwetendheid
In de wereld van afvalscheiding en hergebruik zijn er nogal wat vragen en onduidelijkheden. Onterecht menen velen dat al het afval bij elkaar in dezelfde vrachtwagen terecht komt omdat de afvalwagens nu eenmaal teveel op elkaar lijken. Dat is echter niet het geval en alles wordt apart gescheiden en naar de verantwoordelijke verwerkingsinstallaties gebracht.
Veel mensen menen dat het allemaal onzin is om te afval te scheiden maar het hergebruik van materiaal is goedkoper dan het nieuw maken.
Daarnaast menen velen dat alles bij elkaar terecht komt in de afvalverwerkingsinstallaties, iets wat niet waar is. Alles wordt apart verwerkt, schoongemaakt en gescheiden.
nuevo-logo-ecoembes_0_0.png logo-26.png

Meer informatie over afvalwerking en hergebruik in Spanje is te vinden (in het Spaans en Engels) op de internetpagina  van Ecoembes: https://www.ecoembes.com/en/home; en (in het Spaans) ook op de internetpagina  van Reciclaje: http://www.inforeciclaje.com waar men veel informatie aantreft over het scheiden van afval c.q. hergebruik in Spanje.

BRON: www.spanjevandaag.com
ZZZIslas-canariaslogo-977.jpg


Vuilnisbelt Juan Grande
groeit met nog eens 17.000 m²

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 24 augustus 2016 - Ruim vijf jaar geleden veranderd in een modern Milieu-complex, houdt de vuilnisbelt in Juan Grande niet op te groeien. Het Cabildo (Eilandbestuur) heeft de verwerving in gang gezet van een, aan de huidige vuilnisbelt grenzend perceel van 17.022 m²; om te voldoen aan de conditionering van deze installaties.

Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria heeft de onteigeningsprocedure in gang gezet voor de verwerving nan een perceel van 17.022 m² van het landgoed La Mesa de Toledo, gelegen in de gemeente San Bartolomé de Tirajana; met het doel, een nieuwe uitbreiding te realiseren en het Milieu-complex in Juan Grande op orde te houden.
76074.jpg                                                 Archieffoto: Vuilnisbelt  Juan Grande

Dit is de tweede uitbreiding die de zuidelijke vuilnisbelt meemaakt, de eerste is nog niet zo lang geleden gerealiseerd met het doel een nieuwe afval cel te creëren wederom in in het gebied dat bekendstaat als Mesa de Toledo, binnen het milieu-complex in Juan Grande, door gebruik te maken van een oude steengroeve die gelegen is in het uiterste Oosten van het complex. Door de bodem van deze steengroeve te verdiepen, verkrijgt de afval-cel maximaal opbergruimte voor 1.439.288 m³ afval.

Rekening houdend met de huidige ontwikkeling van het jaarlijks volume aan afval, is de nuttige levensduur van deze cel zes jaar. Dit heeft de milieugoedkeuring gekregen van het Ministerie van Milieuzaken van de Canarische Regering, zonder oppositie van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana, bij Besluit van 24 februari 2016.

De activiteit van de vuilnisbelt is gestart in 1986 met voorzieningen die heel anders waren dan de huidige.

Geschiedenis
Aanvankelijk besloeg de vuilnisbelt 250.000 m² van een landgoed. Nadien heeft men een toegevoegd grondstuk verkregen van 100.000 m²; met het doel, de vuilnisbelt te vergroten en deze sanitair te controleren met een capaciteit van 2,5 miljoen m² tot aan het jaar 2004, en de afloopdatum die successievelijk verlengd is tot 2012; het jaar waarin men het beheer ervan heeft overgedragen aan de Unión Temporal de Empresas (UTE) (Joint Venture) Ayagaures Medioambiente SL & CESPA Gestión de Residuos SAU, voor een periode van 20 jaar en een investering van €42.739.716,01

Op deze vuilnisbelt storten zeven gemeenten van het eiland hun afval.
zzzzzzzislas-canariaslogo-636.jpg


Het Cabildo verhoogt de kosten voor afvalverwerking
van€26,= naar €52,=  per ton

GRAN CANARIA - woensdag 28 oktober 2015 - De minister van Milieuzaken, Juan Manuel Brito, heeft op woensdag 28 oktober 2015 aan de 21 gemeenten van het Eiland laten weten, dat met ingang van april 2016 de kosten voor het ophalen en verwerken van afval verhoogd worden van €26,= naar €52,= per ton. Sommige gemeenten hebben al laten weten, dit aan de burgers door te zullen berekenen.

De prijsstijging voor het gebruik van de nieuwe milieu-complexen van Salto del Negro en van Juan Grande wordt de gemeenten in rekening gebracht, maar sommige burgemeesters hebben al laten weten, dat zij zich verplicht zien deze prijsverhoging door te berekenen aan de burgers, misschien wel tot he dubbele van wat men momenteel betaalt De Gemeenten die het meest betalen voor deze dienstverlening, zijn San Bartolomé de Tirajana en Mogán. Het Gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana gaat aan het Cabildo in plaats van 1,9 miljoen euro, gevoeglijk 3,4 miljoen euro betalen.
kdn-milieu-afval-scheiden-fig01-afvalberg.pngBrito heeft uitgelegd, dat de tariefsverhoging te wijten is aan de investeringen die de overheid moet doen om de oude vuilnisbelten te veranderen in moderne milieu-complexen. De eilandminister heeft ook benadrukt, dat het nieuwe systeem ten goede komt aan gemeenten die het meest doen aan hergebruik, die in het Zuidoosten en Arucas.

ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-93.jpg


Gran Canaria plaatst 26 containers voor het inzamelen van plastic flessendoppen voor goede doelen
Het Eilandbestuur heeft een inzamel-overeenkomst gesloten met de Asociación Iraitza voor medische hulp aan armlastige gezinnen
De 'Carrera solidaria de la mujer' (Wedloop solidair met de vrouw), die plaatsvindt op 19 oktober 2014, schenkt de gehele opbrengst aan de vereniging Iraitza

GRAN CANARIA - zaterdag 2 augustus 2014 - Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria en de Asociación Iraitza (Vereniging ‘Gegoten’), een collectief zonder winstoogmerk, zullen zich bezighouden met het inzamelen van doppen van plastic flessen, met het doel medische hulp te verlenen aan armlastige gezinnen. Men is overeengekomen, dat het Eilandbestuur mee zal doen in het werk, dat de vereniging verricht in haar campagne ‘Tapones solidarios’.

De medewerking bestaat uit het plaatsen van 26 containers voor het inzamelen van de flessendoppen in de diverse kantoren van het Cabildo (Eilandbestuur), verspreid over het gehele eiland. Op deze manier kunnen de werknemers, evenals degenen die naar de diverse vestigingen komen, bijdragen aan het goede doel.
Jessica Benítez, voorzitter van de Asociación Iraitza, heeft verzekerd, “dat de beantwoording van het publiek op het voorstel uitstekend is, want men heeft de garantie, dat dit een betrouwbare inzamelmethode is.”

               Door de
Asociación Iraitza ingezamelde doppen.

De overeenkomst is op donderdag 31 juli 2014 tot stand gekomen tijdens de ingebruikname van de installaties van het recyclebedrijf Plascan, dat is gevestigd op het Polígono Industrial (Industrieterrein) ‘El Goro’, in Telde.

Plascan is het bedrijf, dat na een akkoord met de vereniging Iraitza zich zal bezighouden met het“omvormen van de doppen in basismateriaal voor het vervaardigen van andere producten,” zo heeft de directeur van Plascan, Francisco Ruíz Quillez, uitgelegd.

Het bedrijf Martínez Cano Canarias is belast met het transport van de doppen vanuit de diverse vestigingen van he Cabildo (Eilandbestuur)naar Plascan. Beide bedrijven maken deel uit van de Martínez Cano- Groep.

María del Mar Arévalo, eilandminister van Milieuzaken, heeft laten weten, dat met dit voorstel, “de zwarte legende verdwijnt waarbij men denkt, dat men afval scheidt, om het vervolgens weer op een hoop op de afvalberg te gooien.”

Op zijn beurt heeft de eilandminister van Sociaal Beleid, José Migel Álamo, vanuit het Cabildo (Eilandbestuur), aangegeven, “dat men dit soort acties gaat ondersteunen en bevorderen, zodat deze zich uitbreiden.”

Bovendien organisteer het Departement Jeugdzaken en Gelijkheid op 19 oktober 2014 een evenement, de Carrera solidaria de la mujer (Wedloop solidair met de vrouw), waarvan men de opbrengst aan inschrijvingsgelden (€10,= per shirt) geheel doneert aan de vereniging Iraitza. Ook zal men doppen inzamelen voor hetzelfde doel

Volgens María del Carmen Muñoz, eilandminister van de Jeugdzaken en Gelijkheid, heeft men dit voorstel ook in 2013 ontwikkeld, om de Asociación Pequeño Valiente (Vereniging Kleine Moedige) te helpen en “die actie had ‘veel respons’, want men heeft €7.000,= aan de vereniging gedoneerd.”
Muñoz hoopt echter, “dat men hetzelfde succes zal hebben als in 2013, of misschien zelfs nog wel meer.”
1-AAAAislas-canarias-100.jpg 


Het Cabildo van Gran Canaria verhoogt het vuilstorttarief voor de 21 gemeenten van het eiland

De afvalverwerking gaat van €12,80 naar €26,20 per ton

GRAN CANARIA - woensdag 23 april 2014 - De eilandregering en José Miguel Bravo de Laguna (PP) bereid een nieuwe verhoging voor van het tarief wat de 21 gemeenten van Gran Canaria betalen voor het storten van afval op de vuilnisbelten van Salto del Negro en Juan Grande. Het tarief voor de afvalverwerking zal worden verhoogd van €12,80 naar €26,20 per ton, dat een verhoging betekent van 109,8% ten opzichte van het huidige tarief.

De Socialistische fractie in het Cabildo (Eilandbestuur) heeft op dinsdag 22 april 2014 aangegeven, dat dit tarief met 227% is gestegen sinds de Partido Popular (PP) aan de regering is en verlangt, dat de verhoging geleidelijk plaatsvindt, om grote tekorten in de schatkist van de gemeenten te voorkomen.
De andere twee oppositiepartijen - NC en CC - en nagenoeg alle gemeenten van het eiland zijn tegen de tariefsverhoging.

                  De
vertedero (vuilnisbelt) van Salto del Negro.


De locatie van het milieucomplex (voorheen genoemd
vertedero = vuilnisbelt) van Juan Grande.

María del Mar Arévalo, minister van Milieuzaken in het Cabildo, heeft op dinsdag 22 april laten weten, dat men de aanpassing van het vuilstorttarief wil verhogen via een spoedvergadering van de Eiland-Ministerraad op vrijdag 25 april 2014.

Op woensdag 23 april 2014 eindigt de periode voor het indienen van bezwaren en op donderdag roept men een buitengewone vergadering van de Milieucommissie bijeen, zo heeft Arévalo uitgelegd, die opmerkt, dat de verhoging gerechtvaardigd is vanwege de verbeteringen op de milieucomplexen Salto del Negro en Juan Grande.
1-AAAAislas-canarias-100.jpg


De hoofdstad van Gran Canaria loost dagelijks 8,6 miljoen liter ongezuiverd rioolwater in zee

De burgemeester verzekert, dat de ongezuiverde lozing met de helft verminderd is sinds 2009

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 24 maart 2014 - Het waterleidingbedrijf Emalsa heeft in 2013 gemiddeld 8,6 miljoen liter ongezuiverd rioolwater in zee geloosd (8.629 m³ per dag); aldus de gegevens die op vrijdag 22 maart 2014 zijn verstrekt door burgemeester Juan José Cardona, waaruit is op te maken, dat de lozingen met 55% zijn verminderd ten opzichte van 2009; het jaar, waarin het volume aan ongezuiverd in zee geloosd rioolwater dagelijks 19,1 miljoen per dag bedroeg.

Hoewel hij erkent, dat de lozingen in zee zijn afgenomen, heeft Cardona verzekerd, ”het hier niet mee eens te zijn,” en hij heeft daar aan toegevoegd, “We gaan alle controlemiddelen oop de waterleidingmaatschappij uitbreiden, opdat we bereiken, dat de lozingen nul m³ per dag zijn.”

Het 'La Laja'-strand in Las Palmas de Gran Canaria, waar het zeewater in de derde week van maart 2013 is vervuild door lozing van ongezuiverd rioolwater door Emalsa , waarbij het baden in zee is afgeraden aan badgasten.

De eerste burger heeft het volume, aan ongezuiverd in zee geloosd rioolwater sinds 2007, aan het licht gebracht, om het gebrek aan controle aan te tonen, toen Jerónimo Saavedra de stad bestuurde. Volgens die gegevens heeft men in 2007 gemiddeld 18.472 m³/per dag aan ongezuiverd rioolwater in de Oceaan geloosd en in 2008 was dit 16.539 m³/per dag.

In 2009 zijn de ongezuiverde lozingen aan rioolwater in zee met gemiddeld 19.106 m³ per dag de pan uit gerezen; in 2010 is dit afgenomen tot 18.799 m³ per dag; in 2011 tot 14.823 m³ per dag in 2012 tot 8.143 m³ per dag.

Lozing van rioolwater in zee tegenover het Pérez Galdós-theater, in februari 2014.

Met deze gegevens wijst de burgemeester de kritiek van de PSOE af, waarvan de  woordvoerster, Isabel Mena, heeft aangegeven, dat de lozingen in zee bij La Laja en de  vervuiling bij de Santa Catalina-pier het gebrek aan controle door Cardona weergeven in het beheer van de rioolwaterzuivering.

“Ik verwacht, dat deze gegevens de beschuldigingen ontkrachten en, dat ze Mena de mond snoeren. Waarbij ik eis, dat ze het gebruik nalaat van het sociaal alarm slaan als politiek instrument. Gedurende de periode, dat de socialisten hebben geregeerd, hebben ze het zo slecht gedaan, dat ze daar momenteel lering uit kunnen trekken.”

Cardona heeft zich op vrijdag 22 maart 2014 ook verdedigd tegen de kritiek van Emalsa, die hij ervan beschuldigt te liegen, dat men in een communiqué op woensdag 19 maart 2014 het Gemeentebestuur op de hoogte gesteld zou hebben van een lekkage in de zuiveringsinstallatie, evenals over de vervuilingsgraad van La Laja.”

De burgemeester heeft op zaterdag 22 maart 2014 bevestigd, dat Emalsa liegt en hij heeft verzekerd, dat hij dit kan bewijzen. Op zaterdag 23 maart 2014 waren de water-analyses beschikbaar, om de afzetting te kunnen verwijderen waarmee men het baden in zee bij La Laja heeft afgeraden.
En deze week zal de burgemeester het Openbaar Ministerie in kennis stellen van de zeewatervervuiling en van de lozing in zee door een defecte waterzuivering wegens het gebrek aan onderhoud.
1-AAAAislas-canarias-100.jpg


Een schoonmaak-kuur in de stad

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 17 maart 2014 - Het Gemeentebestuur van de hoofdstad van Gran Canaria heeft een campagne gelanceerd, onder de naam ‘Vive LPGC’ (‘Beleef Las Palmas de Gran Canaria’), die tot doel heeft het publiek ervan te doordringen, de stad schoon te houden en het aanzien ervan te verbeteren.

Tegelijkertijd kamt sinds maart 2013, een team van 114 medewerkers de diverse stadwijken uit naar aanleiding van telefoontjes door de stadsbewoners. Telkens wanneer een bewoner belt via het programma ‘LPA visa’, over het aanwezig zijn van afval in de straten van de stad, trekken de schoonmakers er binnen 72 uur op uit. Dit programma is van start gegaan in februari 2013.

Burgemeester Juan José Cardona- tussen Carmen Guerra en Óscar Mata - begroet op zaterdag 15 maart 2014 de schoonmaakmedewerkers in het Las Rehoyas-Park |

De campagne ¡Vive la ciudad que tú quieres’ ( ‘Beleef de Stad waar jij van houdt!”) wil een aanvulling zijn op de schoonmaakacties welke men in de afgelopen twee jaar heeft gehouden onder het motto ‘LPA vuelve a latir’ (‘Las Palmas de Gran Canaria gaat weer kloppen’), wat zich heeft vertaald in het ophalen van 10 miljoen kilo afval, het verwijderen van ruim 20.000 graffiti’s en reclame-uitingen op locaties waar die niet zijn toegestaan, evenals het op orde brengen van ruim 800 gevels.

Als uiteindelijk de mensen geen afval meer achterlaten op locaties waar dit niet is toegestaan, dan zouden er geen schoonmaakacties meer nodig zijn en kan het geld van de stadsbewoners, wat men daar nu aan uitgeeft, besteed worden aan andere diensten.

Burgemeester Juan José Cardonas heeft de nieuwe campagne gepresenteerd in het Las Rehoyas-Park. Het doel van ‘Vive LPG’, zo heeft hij uitgelegd, is te bereiken, dat de hoofdstad duurzaam en aangenaam wordt voor de bewoners, maar ook voor het miljoen toeristen dat jaarlijks de stad bezoekt.
1-AAAAislas-canarias-100.jpg


Bravo de Laguna kondigt verhoging
kosten vuilnisdienst aan

De prijsstijging kan de rekening verdrievoudigen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 8 september 2012 - De president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran  Canaria, José Miguel Bravo de Laguna,  heeft op vrijdag 7 augustus 2012 verzekerd, dat de verwerking van afvalstoffen wel eens drie keer zo duur zou kunnen worden, hoewel hij  heeft aangegeven, dat men eraan werkt, om de gevolgen voor de huishoudens zo laag mogelijk te houden.

Bij de ondertekening van het contract met de joint venture die, aangepast aan de Europese regelgeving, de vuilnisbelt  in Juan Grande gaat beheren, heeft Bravo de Laguna verzekerd, dat er een verhoging komt voor de verwerking van afvalstoffen en vuilnis.


Vrachtwagens storten afval op de vuilnisbelt van Salto del Negro.

“De transportkosten zullen niet worden verhoogd, maar wel die voor de verwerking, want er is verschil tussen het zonder meer storten van afvalstoffen en vuilnis en de gescheiden verwerking ervan,” zo benadrukte hij.

De president van het Eilandbestuur heeft toegegeven, dat de nieuwe tarieven in studie zijn, op basis “dat de gevolgen zo klein mogelijk zijn,” waarbij hij laat weten, dat de tarieven welke men berekent aan de inwoners van  Gran Canaria, lager zij dan voor die op Tenerife, waar men het afval al behandelt. Op Gran Canaria berekent men acht tot negen euro per ton afval, terwijl dit op Tenerife meer dan €25,= is,”  zo voegt de eilandpresident toe.

Bravo de Laguna prijst zich gelukkig met de ondertekening van het contract voor gunning van de afvalverwerking aan de Unión Temporal de Emoresas (UTE) (Joint Venture) Cespa Gestión de Residuos-Ayagaures Medioambiente die ook de vuilnisbelt van Juan Grande - in San Bartolomé de Tirajana – beheert, met een investering van 48,7 miljoen euro.
“Men heeft de aanbesteding voltooid voor het behandelen van afvalstoffen van het eiland en dat is heel tevredenstellend voor het Cabildo (Eilandbestuur), omdat eindelijk de vuilnisbelten in staat zijn  te beginnen en de aanpassingswerkzaamheden, die minimaal een jaar in beslag gaan nemen," zo geef Bravo de Laguna aan.
De concessies zijn 17 jaar geldig voor de vuilstortplaats in Salto del Negro, en 19 jaar voor die in Juan Grande.


Vrachtwagens storten afval op de vuilnisbelt in Juan Grande.

De eilandpresident laat weten, dat de afvalbehandeling “een beetje verschillend” zal zijn op elk van deze vuilnisbelten. Zo zegt hij, dat in tegenstelling tot de vuilstortplaats in het Zuiden, men tegelijkertijd in Salto del Negro de werkzaamheden voor het gescheiden beheer van afvalstoffen, waaraan de UTE (Joint Venture) gehouden is, zal uitvoeren.
Wat betreft Juan Grande,  heeft José Miguel Bravo de Laguna benadrukt, dat het beheer van de vorige gunning voortduurt tot 2013, waarna gelijktijdig  de werkzaamheden voor de aanpassing plaats zullen vinden.

Bravo de Laguna heeft het contract ondertekend, samen met de manager van de UTE (Joint Venture) voor het Juan Grande-complex en de vertegenwoordiger van de UTE (Joint Venture) Cespa Ayagaures.
1-AAAAislas-canarias-100.jpg


CxI doet aangifte tegen Gemeente Agaete wegens vuilstortplaatsen in waterwingebieden, afvaldumping in zeeen over een aantal schadelijke antennes

AGAETE - zaterdag 7 juli 2012 - De politieke partij Canarias por la Izquierda-Sí Se Puede verwijst naar "een situatie van absolute anarchie die bestaat tegenover het respect voor de milieubescherming."


Canarias por la Izquierda-Sí Se Puede in Agaete heeft aangifte gedaan van een aantal vuilnisbelten en vuilstortplaatsen in het openbare waterwingebied van het dorp Agaete. Het schrijven waarin men de situatie toelicht aan de Officier van Justitie voor Milieuzaken - van het Hooggerechtshof van de Canarische Justitie - is gedateerd op dinsdag 3 juli 2012.

 

Naast het genoemde onderwerp, doet men in de brief ook aangifte van een aantal antennes die schadelijk zouden kunnen zijn voor de natuurlijke hulpbronnen, het milieu en het grondgebied, evenals de uitwerking ervan op het landschap, “het is een situatie van absoluut anarchisme en verwaarlozing die bestaat voor de bescherming en het behoud van de natuurlijke omgeving,” dit, over een langere periode en in de gehele gemeente.
1-AAAAislas-canarias-100.jpg


Santa Lucía:
Algehele reiniging
ondergrondse huisvuilcontainers

SANTA LUCÍA - vrijdag 23 maart 2012-  De Gemeente Santa Lucía voert momenteel een reinigingscampagne uit met het desinfecteren van ruim de 600 ondergrondse containers die bestemd zijn voor het gescheiden inzamelen van  huishoudelijk afval.

Deze werkzaamheden voorkomen stank en problemen met de hygiëne in de omgeving van de inzamelpunten. Door de schoonmaak gaat de kwaliteit van de leefomgeving erop vooruit.
img-6538_large.jpg

De wethouder van de Dienst Gemeentereiniging, Miguel Angel Sanchez, bevestigt,  "dat in de lijn van het verbeteren van de openbare diensten van de Stad" de uitgebreide schoonmaak van alle gemeentelijke ondergrondse containers wordt uitgevoerd,” en hij voegt hier aan toe, "dat het gaat om een uitgebreide schoonmaak, zowel van de  metalen openingen evenals van de ondergrondse kanalen en opslag; direct nadat ’s morgens vroeg de containers zijn leeggemaakt.”

Sánchez verzekert, “dat de schoonmaak actie het gehele jaar zal duren, hoewel bij containers in de buurt van horecabedrijven, de reiniging op kortere termijn uitgevoerd zal worden.”

De bedrijfsleider van Plaslive, de onderneming die de reiniging en desinfectie van de stedelijke afvalcontainers uitvoert, Rafael Matas, legt uit, “dat wanneer de vuilnisophaaldienst de containers heeft leeggemaakt, men de bakken aan de buiten- en binnenkant behandelt met een ontvettingsmiddel, deze daarna schoonspoelt  en men een ontsmettingsmiddel aanbrengt.
Matas merkt op, “dat deze operatie ook de levensduur van de ondergrondse containers verlengt."
1-AAAAislas-canarias-100.jpg


Eilandbestuur besteedt beheer vuilstortplaatsen aan
voor ruim €42,7 miljoen

De Ministerraad van het Eilandbestuur van Gran Canaria heeft op maandag 20 februari 2012 het voorstel goedgekeurd tot toekenning van het beheer van de vuilstortplaats  van  Salto del Negro en die van Juan Grande, aan de Unión Temporal de Empresas (UTE) (Jiont Venture)  Ayagaures Medioambiente SL & CESPA Gestión de Residuos: SAU,  met een behaald puntenaantal uit een totaal van 100 van respectievelijk 85,98 en 83,4.
Het investeringsplan bedraagt €42.739.716,= voor een concessie die in een  periode van 19,5 jaar wordt afgeschreven.

De succesvolle offerte voor het beheer van de vuilnisbelt van Salto del Negro (gelegen bij de stadsgrens van Las Palmas de Gran Canaria) komt neer op een jaarlijks bedrag van €13.743.003,20 (voor de canon plus de exploitatiebegroting  en de jaarlijks te betalen IGIC (Btw) van € 654.356,16.

In totaal gaat het om een investeringsplan van  €42.831.886,91 voor Salto del Negro, en van €42.739.716,01 voor  Juan Grande.  De duur van de concessie is 19,5 jaar voor Juan Grande en 17,5 jaar voor Salto del Negro. De jaarlijkse aflossing van de canon bedraagt (exclusief IGIC) respectievelijk €4.083.286,19 en €4.320.493,15.

De termijn voor uitvoering van de werkzaamheden bij Salto del Negro, schat men in op negen maanden, die nodig zijn voor de aanleg van een nieuwe vuilnisbelt, de automatisering van de  inzameling van klein verpakkingen, het geschikt maken van  de alles-in -een installatie voor de biogasinstallatie, evenals voor werkzaamheden van afsluiting en afdichting van de bestaande stortplaats.

Bij dit werk wordt de gegarandeerde opbrengst geschat op 60% van het terugwinnen via de sorteerinstallatie van herbruikbare  lichte verpakkingsmaterialen;  en van 10% aan rendement voor het herbruikbare voor de nevenproducten ervan; van 33,89% (variabele oplossing) in het rendement van elektrische energie en van 26% op het overige afval van de vuilstortplaats.

Voor de uitvoering van het beheer van het milieubeleid  zijn de ISO-certificaten 14001 en 99001 vereist, evenals het EMAS certificaat voor Milieubeheer.

Voor de uitvoering van de werkzaamheden op Juan Grande heeft men elf maanden gereserveerd, voor het verwijderen van het percolaat, het waterdicht maken van de nieuwe vuilstortplaats, herstel en verbetering van het hekwerk, het sluiten en verzegelen  van de bestaande vuilnisbelt en voor het conditioneren van het systeem voor gebruik van het biogas, de sorteerafdeling en de vergistingsinstallatie.

De gegarandeerde opbrengst geschat op 10% van het terugwinnen via de sorteerinstallatie van herbruikbare  materialen;  39,4% voor het composteren en van 6% rendement op het overige afval.

Voor de uitvoering van het beheer van het milieubeleid  zijn de ISO-certificaten 14.001 en 99001 vereist, evenals het EMAS certificaat voor Milieubeheer.

Als belangrijkste verbeteringen in de offerte van de aannemer, in relatie tot de minimale eisen van het bestek,  waardeert men als een van de subjectieve criteria,  het in beide complexen plaatsen van een windmolen met een turbine van 40 Watt,  zonnepanelen op de daken van enkele industrie hallen en  afdekdekens met zonnecellen, waarbij de restwarmte van de vuilstortplaats  wordt benut; een duurzaam beheerssysteem voor het gecontroleerd storten  van vuilnis met een korte  kringloop, wat functioneert als een bioreactor.

Maar ook de GPS controle op de verwerking van het afval, wat een hogere verdichting van biogas mogelijk maakt en daardoor een beter energieverbruik en voor een langere levensduur van de vuilnisbelt zorgt, met een snelle stabilisering van het afval, waarbij men de milieurisico’s die ontstaan door de vorming van biogas en percolaat minimaliseert in een project dat is geïntegreerd in het landschap.

En ook de voorlichting en milieu bewustmaking voor hergebruik, als bijkomende activiteit, door middel van en tour met een elektrisch treintje, dat de bezoekers  rondleidt op de installatie met tuinen die voorzien zijn van inheemse flora, natuurlijk- en cultureel erfgoed en duurzame energie. Met een onderzoeks- en wetenschapscentrum waar men voorlichting kan geven en ontwikkelingsonderzoek kan verrichten, waardoor het mogelijk is de technische kennis over de bescherming van het milieu te intensiveren, teneinde een bijdrage te leveren aan de voortdurende ontwikkeling van  het afvalbeheer.

In het geval van het Milieucomplex (en eufemisme voor vuilnisbelt) van Salto del Negro, stelt men bovendien voor, een stabiliseringsinstallatie van het biogas, door middel van een gesloten systeem, voor de productie van bio methaangas, door benutting van het organisch materiaal en de vermindering van deze hoeveelheden door een gecontroleerde opslag.
1-AAAAislas-canarias-100.jpg


Gescheiden afvalverwerking:
48 nieuwe containers voor
afgedankte kleding en textiel in Santa Lucía

SANTA LUCÍA - zondag 22 januari 2011 - De Gemeente Santa Lucía gaat 48 nieuwe containers plaatsen voor afgedankte kleding en textiele stoffen en zorgt zodoende voor een betere gescheiden afvalverwerking. Deze  lichtkleurige beige containers met een capaciteit van elk  3m³ zullen geplaatst worden op strategische, meest bevolkte, locaties in de gemeente.

De Wethouder van Openbare Diensten, Miguel Ángel Sánchez, heeft bevestigd, “dat de eerste 12 containers voor de gescheiden inzameling van afgedankte kleding zijn ontvangen en, dat men die goed zichtbaar zal plaatsen op voor het publiek gemakkelijk bereikbare plaatsen.”

“Het doel van dit initiatief,” zo merkt de wethouder op,"is meer mogelijkheden bieden voor gescheiden afvalverwerking en de bewustmaking van het publiek voor recyclen.” Hij voegt hier aan toe, “dat  de nieuwe containers een beige kleur hebben, waardoor deze gemakkelijk zijn te onderscheiden van de containers die bestemd zijn voor respectievelijk de inzameling van glas, papier en karton, kunststof flessen en verpakkingen; conservenblikken en spijsolie en, dat deze verspreid over de gehele gemeente komen te staan.”


De eerste twaalf containers zullen worden geplaatst: tegenover het  CEIP (Centro de Educación Inicial y Primaria) (de basisschool) Policarpo Báez; bij de kruising Avenida de La Unión met León y Castillo; Calle Güímar en Pérez Galdós (Doctoral); in de Calle Pablo Neruda (Balos); CEIP La Madera (La Orilla); Calle Chopin (El Canario); Avenida Añepa (Casa Pastores); Calle Artenara (Cruce de Sardina) op de parkeerplaats van  de school en Parralillo (Santa Lucía) en in de wijk Barranquillo (Pozo Izquierdo). Miguel Ángel Sánchez legt uit, dat deze containers om de tien dagen  geleegd zullen worden.

De wethouder heeft uitgelegd, dat het in Santa Lucía plaatsen van  containers voor afgedankte kleding een project is, dat is voorgesteld door de Mancomunidad del Sureste (Zuidoostelijke Agglomeratie) en dat ook de gemeenten Agüimes en Ingenio daar aan zullen deelnemen. Miguel Ángel Sánchez benadrukte, dat men met initiatieven zoals deze verder werkt aan het bevorderen van maatregelen, om het milieubeheer in de regio te verbeteren.”
1-AAAAislas-canarias-100.jpg


e-21.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--518.jpg

zon-162.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb