site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-277.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3-66.jpg


Vuilnisbelt Juan Grande
groeit met nog eens 17.000 m²

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 24 augustus 2016 - Ruim vijf jaar geleden veranderd in een modern Milieu-complex, houdt de vuilnisbelt in Juan Grande niet op te groeien. Het Cabildo (Eilandbestuur) heeft de verwerving in gang gezet van een, aan de huidige vuilnisbelt grenzend perceel van 17.022 m²; om te voldoen aan de conditionering van deze installaties.

Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria heeft de onteigeningsprocedure in gang gezet voor de verwerving van een perceel van 17.022 m² van het landgoed La Mesa de Toledo, gelegen in de gemeente San Bartolomé de Tirajana; met het doel, een nieuwe uitbreiding te realiseren en het Milieu-complex in Juan Grande op orde te houden.
76074.jpg                                                 Archieffoto: Vuilnisbelt  Juan Grande

Dit is de tweede uitbreiding die de zuidelijke vuilnisbelt meemaakt, de eerste is nog niet zo lang geleden gerealiseerd met het doel een nieuwe afval-cel te creëren wederom  in het gebied dat bekendstaat als Mesa de Toledo, binnen het milieu-complex in Juan Grande, door gebruik te maken van een oude steengroeve die gelegen is in het uiterste Oosten van het complex. Door de bodem van deze steengroeve te verdiepen, verkrijgt de afval-cel maximaal opbergruimte voor 1.439.288 m³ afval.

Rekening houdend met de huidige ontwikkeling van het jaarlijks volume aan afval, is de nuttige levensduur van deze cel zes jaar. Dit heeft de milieugoedkeuring gekregen van het Ministerie van Milieuzaken van de Canarische Regering, zonder oppositie van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana, bij Besluit van 24 februari 2016.

De activiteit van de vuilnisbelt is gestart in 1986 met voorzieningen die heel anders waren dan de huidige.

Geschiedenis
Aanvankelijk besloeg de vuilnisbelt 250.000 m² van een landgoed. Nadien heeft men een toegevoegd grondstuk verkregen van 100.000 m²; met het doel, de vuilnisbelt te vergroten en deze sanitair te controleren met een capaciteit van 2,5 miljoen m² tot aan het jaar 2004, en de afloopdatum die successievelijk verlengd is tot 2012; het jaar waarin men het beheer ervan heeft overgedragen aan de Unión Temporal de Empresas (UTE) (Joint Venture) Ayagaures Medioambiente SL & CESPA Gestión de Residuos SAU, voor een periode van 20 jaar en een investering van €42.739.716,01

Op deze vuilnisbelt storten zeven gemeenten van het eiland hun afval.
zzzzzzzislas-canariaslogo-636.jpg


Het Cabildo verhoogt de kosten voor afvalverwerking
van€26,= naar €52,=  per ton

GRAN CANARIA - woensdag 28 oktober 2015 - De minister van Milieuzaken, Juan Manuel Brito, heeft op woensdag 28 oktober 2015 aan de 21 gemeenten van het Eiland laten weten, dat met ingang van april 2016 de kosten voor het ophalen en verwerken van afval verhoogd worden van €26,= naar €52,= per ton. Sommige gemeenten hebben al laten weten, dit aan de burgers door te zullen berekenen.

De prijsstijging voor het gebruik van de nieuwe milieu-complexen van Salto del Negro en van Juan Grande wordt de gemeenten in rekening gebracht, maar sommige burgemeesters hebben al laten weten, dat zij zich verplicht zien deze prijsverhoging door te berekenen aan de burgers, misschien wel tot he dubbele van wat men momenteel betaalt De Gemeenten die het meest betalen voor deze dienstverlenin, zijn San Bartolomé de Tirajana en Mogán. Het Gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana gaat aan het Cabildo in plaats van 1,9 miljoen euro, gevoeglijk 3,4 miljoen euro betalen.
kdn-milieu-afval-scheiden-fig01-afvalberg.pngBrito heeft uitgelegd, dat de tariefsverhoging te wijten is aan de investeringen die de overheid moet doen om de oude vuilnisbelten te veranderen in moderne milieu-complexen. De eilandminister heeft ook benadrukt, dat het nieuwe systeem ten goede komt aan gemeenten die het meest doen aan hergebruik, die in het Zuidoosten en Arucas.

ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-93.jpg


 

aaaaakaart_canaria-38-70.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--508.jpg

  • zon-155.jpg