site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-155.jpg

d-69.jpg


Een water-oase tegenover Punta de Jinámar

De 'Arona' is een van de gezonken schepen in de stad geworden die het meest door duikers wordt bezocht

 JINÁMAR  - zaterdag 25 november 2017 - 39 Jaar geleden dook niemand tegenover Punta de Jinámar. Op de zeebodem kon men alleen een uitgestrekte zandvlakte zonder leven vinden. Op 23 april 1978 zonk daar een koelschip genaamd 'Arona',  na verschillende explosies in de machinekamer.

Het schip zonk 35 meter diep totdat het de zeebodem ontmoette, waar het op stuurboord lag. Tientallen jaren later is het een oase geworden midden in de zandige onmetelijkheid. Een boomgaard vol onvoorstelbare maritieme flora en fauna.
AronaMap1.jpg
                                                        
Het wrak van de 'Arona'
                                     AronaMap1-kopie.jpg

AronaMap2.jpg

AronaHundimientoYPecio.jpgDe routes die rond de boot kunnen worden afgelegd, zijn gevarieerd. Duiken op het deel dat zich het dichtst bij het oppervlak bevindt, betekent afdalen tot ongeveer 20 meter diep. Het schip, dat ongeveer 96,70 meter lang is, kan men  van de achtersteven naar de boeg doorkruisen, hoewel het geen duik is voor beginners: dit type duiken vereist een gespecialiseerde training.

  sys_media_101429.jpg
De explosies die de 'Arona' naar de bodem van Punta de Jinámar hebben doen zinken, ongeveer 100 meter uit de kust, toen het schip  terugkeerde naar de haven Puerto de la Luz en van Las Palmas om te worden gerepareerd na een eerste reeks branden, opende verschillende toegangspunten naar de scheepsruimen.
 
fil4878tmp.jpg
AronaMaquinasBalancin_1844.jpg

lagosanmauricio.jpg

sys_media_101428.jpg

unnamed-24.jpg AronaMaquinasBalancin_1844-kopie.jpg
arona-gran_canaria_0.jpg maxresdefault-95.jpg

  oasis-3.jpg  sys_media_101431.jpg

Arona3D.jpg

sys_media_101430.jpgHoewel het interieur gevarieerd is en een duik binnenin opwindend is, is de buitenkant van de 'Arona' meer dan voldoende om een aangename ervaring te beleven.
In de buurt van het schip ziet men grote scholen vissen en zelfs af en toe een hamerhaai. En zowel het interieur van deze pakhuizen, als de diepte - op 35 meter - bieden authentieke schatten van beschouwelijkheid van onderwaterfauna, om nog maar te zwijgen van de koralen en anemonen die van het hele oppervlak van het schip hun thuis hebben gemaakt, waardoor het een explosie van kleur is.
0000Islas-canariaslogo-kopie-765.jpg


Nu kan men op Canarias onderwater rondtoeren
op een scooter

CANARISCHE EILANDEN - zondag 7 augustus 2017 - Het is niet zwaar, gemakkelijk te bedienen en men hoeft geen richtaanwijzer te gebruiken als men van richting wil veranderen

Binnenkort zal men bij enkele kustgebieden op Canarias kunnen navigeren met een onderwater motorfiets. Een toegankelijke manier voor eenieder die de diepten van de zee wil bekijken welke de Canario’s verzorgen.
submarino-scooter-canarias-kuQ--620x349abcgrooity.jpg
De scooter doet niet alleen dienst  op de weg, men kan er ook mee onderwater, momenteel op Tenerife.

Onderwater in zee is de scooter niet zwaar, gemakkelijk te bedienen, en hoeft men geen richting aan te geven als men van koers wil veranderen.
De enige beperking is de tijd, welke de ingebouwde zuurstoffles verleent.
Na een korte opleidingscursus, kan  men heel gemakkelijk de scooter sturen. Hoewel daarbij de blik op de monitor niet te verliezen.

Het apparaat maakt het mogelijk dat mensen die niet bekend zijn met de onderwaterwereld van de zee, kunnen genieten bij de Canarische Eilanden zonder zich druk te maken over het verkeer.
Het is de nieuwe handel op de Archipel om de zee te beleven . Een rijbewijs is niet nodig, en er zijn ook geen snelheidscontroles.

duiken.jpg
Als op de maan
Op Lanzarote, waar 25 sportduikscholen zijn, is nu bijvoorbeeld een recreatieaanbod dat het mogelijk maakt zich onderwater op weg te begeven. De gebruiker moet een helm opzetten die ruim zicht biedt. Deze nieuwe ervaring  maakt het mogelijk dat de toerist zich gewichtloos voelt alsof die op de maan is, samen met de maritieme diersoorten (zie: http://www.holaislascanarias.com/observacion-de-cetaceos)

Sea Trek is wereldwijd  het speciale duiksysteem met helm, ontwikkeld door Sub Sea Systems, dat wereldleider is in onderwateractiviteiten voor het toerisme, en Native Diving heeft dit exlusief  voor Lanzarote, zie o.a.:
https://www.youtube.com/watch?v=evaJjvfaWcs
en:
https://youtu.be/yC9yMW4Ui1M

Men hoeft niet te kunnen zwemmen. Men kan gaan met een duikbril en er is geen voorkennis nodig. Het is lopen en ademen, met een kleine instructie van tien minuten. De wandeling duurt ongeveer 45 minuten op een maximale diepte van 6 meter.
0000AAAAIslas-canariaslogo-163.jpg


Sportduiken verbannen bij Zoco Negro
en in de weekeinden bij  Risco Verde

AGÜIMES - dinsdag 10 juni 2014 - Men verbiedt het sportduiken bij het Zoco Negro-strand in Arinaga van 10:00 tot 20:00 uur in de zomer en tijdens de Semana Santa (Goede Week) en de beperkingen bij Risco Verde breidt men uit tot de weekeinden en feestdagen.

Dit is de uiteindelijk definitieve verordening die Agüimes heeft uitgevaardigd na de protesten van sportduikers, die dit als “zorgwekkend” zien.

Duikers
vragen minderjarigen en gehandicapten te duiken bij Zoco Negro (op de foto) wat veiliger is dan bij Risco Verde.

De Gemeente Agüimes heeft uiteindelijk besloten om haar oorspronkelijke voorstel voor het aanpassen van de reinigingsverordening in de openbare ruimte en vuilstortplaatsen lichtelijk te wijzigen, nu is publiekelijk bekend gemaakt, dat men het aanvankelijk totale verbod tot het uitoefenen van sportduiken bij de stranden van Zoco Negro en Risco Verde in Arinaga beperkt van 15 juni tot 15 september en gedurende de gehele Semana Santa (Goede Week).

Momenteel strekt het duikverbod bij Zoco Negro zich uit op al deze weekdagen van 10:00 tot 20:00 uur. Terwijl men bij Risco Verde in de zomer op weekdagen zal kunnen duiken, maar niet in de weekenden en op feestdagen en eveneens niet tijdens de Semana Santa (Goede Week).
1-AAAAislas-canarias-48.jpg 


Playa de La Laja krijgt
onderwater beeldenpark Tritón

Gemeentebestuur wil duikactiviteiten als
sport en toeristenattractie bevorderen

De wethouder van Ciudad de Mar (Stad van de Zee), Mimi González, van de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria heeft op dinsdag 1 april 2014 aangekondigd, dat de hoofdstad van Gran Canaria eind 2014 kan rekenen op het hebben van het Parque Escultórico Submarino (Onderwater Beeldenpark) nabij Playa de La Laja, ter hoogte van El Tritón, (dit is géén 1 april-grap!).

Het hoofdstedelijke Gemeentebestuur heeft de toestemming van het Directoraat-generaal Kustzaken voor het afzinken van 12 stukken keramiek die dit samenstel gaan vormen op de zeebodem voor de kust van de stad, om het duiken in de stad te bevorderen als sport en toeristische attractie.


De wethouder heeft op dinsdag 1 april 2014 in Edifico Miller in het Parque Santa Catalina de tentoonstelling geopend van de twaalf stukken keramiek die zijn vervaardigd door leraren en leerlingen van de Escuela de Arte y Superior de Diseño (Hoge School voor Kunst en Ontwerpen) van Gran Canaria, daarmee een unieke scène vormend, geïntegreerd in het maritieme landschap en aantrekkelijk voor de onderwatersport.

 De tentoonstelling maakt onderdeel uit van het bijkomende activiteitenprogramma van de Feria Internacional del Mar, FIMAR 2014, die van  vrijdag 4 tot en met zondag 6 april  2014 zal plaatsvinden op het Plaza de Canarias en in de Muelle Deportivo (Jachthavem) die dagelijks bezocht kan worden tussen 10.00 en 20:00 uur.
 
De stukken keramiek zullen worden afgezonken tot op een diepte van 20 meter voor de kust van de hoofdstad van Gran Canaria, op een zandbodem, waar momenteel niet veel aan maritiem ecosysteem is. Volgens de deskundigen zal door plaatsing van deze riffen de leefomgeving aanzienlijk toenemen als toevluchtsoord en voor de voortplanting van de maritieme flora en fauna.
>
Las Palmas de Gran Canaria heeft verschillende duikgebieden, zoals de Arona, of Kindereiland-wrakken die zijn afgezonken in het havengebied, schepen die vaak worden bezocht door sportduikers net als Playa de Las Canteras, dat zich als zodanig heeft gepositioneerd dankzij de buitengewone rijkdom aan flora en fauna en evenementen zoals de Fotosub LPGC, als zodanig een verplicht nummer voor elke sportduik liefhebber.

1-AAAAislas-canarias-48.jpg


Zwembad aan de Noordkust
overtreft het grootste ter wereld
met 22 meter

Gran Canaria wereldwijd episch centrum diepzeeduiken moeten worden en als zodanig  het in 2004 in Brussel geopende indoor duikcentrum ‘Nemo’ naar de kroon steken

ARUCAS - zondag 3 maart 2013 - Gran Canaria wil wereldwijd het grootste indoor duikcentrum worden. Het Centro de Desarrollo e Investigación de las Actividades Subacuáticas (Ontwikkeling en Onderzoekcentrum voor Diepzeeduiken) dat het bedrijf Aquaviva wil vestigen aan de kust van Arucas gaat een zoutwaterzwembad krijgen van 55 meter diep en overtreft daarmee ‘Nemo’ met 22 meter, het duikcomplex in Brussel, dat over een installatie beschikt van internationaal aanzien.

“De hoedanigheid van Bora Bora in Brussel creëren.” Dat is het doel, dat John Beernaerts, de ontwerper van ‘Nemo’, zich stelt als hij in 1996 besluit dit ambitieuze centrum op te richten ter vermijding van de gevaren van de zee.

 
                             J
ohn Beernaerts, de ontwerper van 'Nemo' in Brussel.
De civiele ingenieur en duikinstructeur maakt zijn droom waar met de opening van het zwembad op 1 mei 2004, waarin professionele duikers terecht kunnen, maar ook apneu-atleten (zonder zuurstoffles) (snorkelen), leerling duikers en amateurs. Uiteindelijk is zijn motto: “Alles wat men nodig heeft voor het duiken op één en dezelfde locatie.”

 
 

Het zwembad, dat vermeld staat in het Guinness Book of Records, is op zich een trekpleister geworden voor toeristische uitstapjes. De aantrekkingskracht ervan schuilt in de enorme put met diverse niveaus waarin de duiker kan afdalen tot 33 meter in het, tot nu toe, diepste zwembad ter wereld.

 De eerste 12 meter bevinden zich boven de bodem, waardoor observatie via vensters mogelijk is. Het bad beschikt over grotten als halteplaats waar men het duikmasker kan afzetten. Voor de veiligheid zwemmen er enkele duikers met zuurstofflessen om assistentie te kunnen verlenen bij de duiktocht. Het water heeft een temperatuur die hoger is dan 30 graden, wat wordt verzorgd door zonnepanelen.

Het centrum, dat beschikt over klaslokalen, een cafetaria en een restaurant, wordt o.a. gebruikt voor instructie, praktijk, opleidingscursussen en zelfs voor het opnemen van films.
526large-1.jpg
Momenteel wil een groep Grancanarische ondernemers, onder aanvoering van Fernando Bello del Castillo, de lat nog hoger leggen op Gran Canaria, met een duikcentrum aan de kust nabij Montaña Blanca in Arucas. De installatie op het eiland zal vier duikputten krijgen. Maar als zodanig overtreffen zij de zwembaddiepte van 55 meter in een installatie die zal worden aangepast aan de natuurlijke kustomgeving, waarmee men alle aantrekkelijkheden van ‘Nemo’ wil overtreffen. Mar dit zal niet het enige zwembad zijn, daarnaast komen er in het zwembadgedeelte een 15 meter diep bassin, een drie meter diep kinderbad en een twee meter diep recreatie-bad. De bouwkosten worden begroot op ongeveer 6 miljoen euro.


Canarische Federatie voor Onderwateractiviteuten

De vicevoorzitter van de Federación de Actividades Subacuáticas (Federatie van Duikverenigingen) van Gran Canaria, Víctor Medina, is enthousiast over het project, omdat het veronderstelt een grote leemte op te vullen in de regionale duikwereld.

Medina herinnert eraan, dat het Eiland geen locaties heeft die geschikt zijn voor het beoefenen van apneu-duiken (zonder zuurstofflessen) terwijl diepzeeduiken een sport is die veel kampioenen oplevert dankzij de kilometers kust. Vandaar, dat de kans klein is, dat er internationale kampioenen komen. De sporters frequenteren de kust van La Isleta, in Las Palmas de Gran Canaria, waar de mogelijkheid bestaat, te duiken tot een diepte van 80 meter, hoewel met gevaar van de zeestromingen en het slechte weer dat in dit gebied naar open zee heerst.

Veel professionele verenigingen moeten naar Lanzarote, voor het volgen van duikopleidingen, dankzij de aanwezigheid van een centrum voor dit soort voorbereiding. Ook zijn er op Tenerife enkele locaties, hoewel men voorzichtigheidshalve een handje geholpen moet worden door metgezellen, in het geval zich risicovolle situaties voordoen.

Het bedrijf Aquaviva laat weten, dat er op de Canarische Eilanden 176 duikcentra zijn die gespecialiseerde cursussen verzorgen. Om die reden wil het project een aanvulling zijn als onderzoek en educatiecentrum voor duikers en duikclubs.


Spaanse Federatie voor Onderwateractiviteiten

Bovendien wil men de natuurlijke condities benutten die de kust van Arucas biedt, met het creëren van een toeristische trekpleister meer voor de liefhebbers van de duiksport. Alleen al in Spanje zijn ongeveer 300.000 personen die de recreatieve duiksport beoefenen.
1-AAAAislas-canarias-50.jpg


La Aldea creëert een maritiem ‘heiligdom’

LA ALDEA - woensdag 17 oktober 2012 - Het Ministerie van Milieuzaken heeft de Gemeente La Aldea toestemming gegeven een  klein, beschermd maritiem gebied te creëren, een smalle strook welke men wil veranderen in een viskwekerij en walhalla voor sportduikers, waar beroeps- en sportvisserij verboden zal zijn.

Het is een goedkeuring voor het exclusieve gebruik van een 1.000 meter lang en 350 meter breed stukje zee, in het Speciale Natuurreservaat van Güi-Güi, niet wettelijk vastgelegd, waarbinnen de Gemeente het gebruik zal kunnen regelen dor middel van een  verordening welke men aan het voorbereiden is. Daarin is een beschermd maritiem minigebiedje opgenomen bij El Roque waarvoor het Ministerie van Milieuzaken het gemeentebestuur van La Aldea toestemming heeft gegeven, om dit te creeren, aldus de uitleg van de burgemeester José Miguel Rodríguez, bij de presentatie van het project in het kader van de feria (beurs) ‘El Norte me Gusta’ welke gehouden wordt in de hoofdstad van Gran Canaria.


                    De schets laat een klein beschermd stukje zee zien nabij El Roque,
                                                de in geel gemarkeerde strook,
                      welke in zee gelegen is tussen
La
Balandra en El Charco,
                                                naast het strand van La Aldea.

“Het zal een natuurlijke viskwekerij zijn, zonder visfuiken,” waarvan het gebruik gedeeld zal worden door sportbeoefenaars; zodanig, dat El Roque sportduikers aan zal trekken, evenals andere nautische sporten. “Het is een duurzaam  een financieel rendabel project,” zo verzekert de eerste burger, dat zal gaan bijdragen aan het stimuleren van de lokale economie.

De bedoeling van het Gemeentebestuur van La Aldea is, dat het mini-zeegebiedje van El Roque “een herstellingsoord zal zijn voor het visbestand en een recreatieruimte.” Daartoe zal  beroeps- een sportvisserij hier verboden zijn, wat geleid heeft tot klachten van de Federación de Cofradías de Pescadores de Las Palmas (Federatie van Vissersverenigingen in de provincie Las Palmas).

Rodríguez zegt, dat de cofradía (het vissersgilde) van Mogán, “om zijn volledige steun heeft gegeven,” maar erkent, dat men niet met alle getroffenen tot een vergelijk is kunnen komen.

Arturo Boyra, directeur van het Oceanografisch Agentschap heeft opgemerkt, dat  de gekozen strook nabij El Roque “een diepte is, met veel bochten en holletjes die  een geboortewieg vormen waar steeds meer leven gecreëerd zal worden.”
1-AAAAislas-canarias-50.jpg


e-68.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--275.jpg

zon-78.jpg