site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-60.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3-5.jpg


Wie is... Maria (Mura) Graf?

De overgrootvader van Maria Graf, geboren Fleischer, was Nikolai Petrovich Linevich die is geboren in een Pools-katholiek gezin in St.Petersburg (Rusland) en generaal in het Russische Keizerlijke Leger (zie: https://en.wikipedia.org/wiki/Nikolai_Linevich); zijn zoon - Alexander Linevich - na de revolutie van 1917 een Russische vluchteling - kreeg in Istanbul in 1919 een dochter: Irina Linevich.

Irina (Ira) trouwt in Berlijn met Rudolf Fleischer; uit dit huwelijk is, als enig kind, op 15 augustus 1944 María geboren in Prenzlau, een stadje ten noorden van Berlijn in de Uckermark (hoogstwaarschijnlijk om de bommen van de geallieerden in WOII op Berlijn te ontvluchten). Maria is naar wens van haar moeder gedoopt volgens de Russisch Orthodoxe ritus.
De vader van Maria was - toen hij haar moeder Irina leerde kennen - student en korte tijd later soldaat in het Duitse leger en heeft gevochten aan het front bij Monte Video (Italië), waarna al snel de echtscheiding volgde.
NikolaiPetrovichLinevichSrPetersburg5jan1839-10april908.jpg 040GrossvaterMuar.jpg
                          Overgrootvader Nikolai.                                          Grootvader Alexander.

  000IrinaLinewitsch.jpg GCA1-kopie.jpg
                      Moeder Irina.                                          Maria (Mura ) Graf-Fleischer
De  moeder van Irina - de grootmoeder van Maria - overlijdt in Parijs als Irina vijf jaar oud is, waarna Maria's grootvader - Alexander Linevich - trouwt met de 19-jarige Käthe Lucas die als naaister werkte in zijn mode-atelier in Berlijn aan de Kurfürstendam en waar Irina leerling coupeuse was.

Vanwege de Russische nationaliteit waren er moeilijkheden met het Nazi regime (met een kort verblijf in en concentratiekamp) waardoor Alexander en Käthe naar Parijs zijn gevlucht, waar ze een antiekzaak zijn begonnen.

Russisch, Frans, Duits
Ook Irina ontvlucht met haar dochter Maria Berlijn, en komt via Baden-Baden, waar dan veel Russen wonen, naar Frankrijk en vestigt zich - inmiddels gescheiden van Rudolf Fleischer - met haar Poolse minnaar Mischa Lapa, die in het Engelse leger dient,  ten noorden van Parijs in Bar le Duque sur Marne, waar ze een plattelandsleven leiden en de dan 7-jarige Maria alras wordt gedumpt in een internaat (een nonnenklooster) waar ze Frans moet spreken, terwijl - als ze er is - thuis Russisch gesproken wordt.

In 1952 stapt Irina met haar Russisch en Frans sprekende dochter Maria op de trein in Parijs en reist voor Kerstmis naar de grootvader  van Maria, die ondertussen weer - met zijn echtgenote Käthe - in Berlijn woont en daar een antiekzaak drijft.
Moeder en dochter blijven echter in Berlijn en Maria moet tussen Kerstmis 1952 en Pasen 1953 Duits leren, om dan in Berlij-Sehlendorf het basisonderwijs te kunnen gaan volgen. Maria woont met haar moeder tot 1955 bij haar grootvader; het jaar, waarin ze verhuizen naar Sehlendorf en daar een huurwoning betrekken die eigendom is van Rudolfs vader (de grootvader dus van Maria; het meisje is dan tien jaar oud).
009MuraFleischer.jpg 010MuraFleischer.jpg 011MuraFleischer.jpg
                                      Maria Fleischer -  Staatlich Geprüfte Ballettänzerin.
011aMuraFleischer.jpg  012bMuraFleischer.jpg 012MuraFleischer.jpg
Ballet
Na tien klassen van het basisonderwijs gevolgd te hebben, gaat Maria Fleischer niet naar de Middelbare school, maar volgt een balletopleiding in Berlijn bij de gerenommeerde balletschool van Tatjana Gsovsky. Na twee jaar doet Maria in 1962 haar examen en is dan staatlich geprüfte, klassische  Ballettänzerin en krijgt ze als balletdanseres een engagement van 3 jaar bij de Deutsche Staatsoper in Berlijn; na deze periode danst zij nog twee jaar in het Fernsehballet van Irene Mann, waarmee Maria o.a. is opgetreden in München in televisieshows met Peter Alexander; en in Keulen met de Nederlandse zangeres Corry Brokken die in die jaren furore maakt in Duitsland:
zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Corry_Brokken 
en: https://www.youtube.com/watch?v=EvnqgELIWBo);
jaren, waarin Maria al dansend zich het vuur uit de sloffen - pardon… de spitzen - loopt. Maria verblijft dan twee weken van de maand in Keulen en de andere twee weken in München, waar ze logeert in het dan al beroemde/beruchte Pension 'Zur Eiche', het tegenwoordige Hotel  'Deutsche Eiche', dat een sauna voor uitsluitend mannen biedt.
266px-Eurovision_Song_Contest_1958_-_Corry_Brokken.png                                    ↑  Corry Brokken , Eurovisie Songfestival 1958.
008MuraFleischer.jpg 008aMuraFleischer.jpg
                                                             Maria Fleischer.
008bMuraFleischer.jpg 008cMuraFleischer.jpg
008dMuraFleischerrechtop.jpg 008eMuraFleischer.jpg
081PeterGraf-1.jpg 080PeterGraf.jpg
                                                              Peter Graf.
095MuraundPeterGraf.jpg
                           Peter Graf,                                               Maria Graf-Fleischer.
In 1967 trouwt Maria met - de op 17 maart 1940 geboren - Peter Graf, die dan werkt als verkoper in de boekhandel van Marga Schöller in Berlijn. Peter's moeder, Elsa Warsinski, is Poolse en zijn vader, Fritz Graf, is zakenman. Ook Peter's ouders zijn gescheiden en zijn moeder is vervolgens getrouwd met de uit Düsseldorf afkomstige kunstschilder Peter Janssen, die leraar is aan der Kunstacademie in Berlijn.

 In 1970 wordt dochter Alexandra geboren in Berlijn. Maria’s echtgenoot Peter houdt zich dan bezig met cultuur en film voor televisie en produceert documentaires en films voor o.a. het nieuwsprogramma Berliner Nachrichten.
013MuraGraf-Fleischer-26april1973.jpg 015MuraundPeterGraf.jpg
    Maria en Alexandra.                                    Sardina del Norte (Gran Canaria).
Gran Canaria
Dochtertje Alexandra krijgt kort na haar geboorte longontsteking en het echtpaar Graf besluit om, samen met een bevriend echtpaar, in de winter van 1970-1971 drie maanden door te brengen op Gran Canaria in het gezonde klimaat van de Archipel.

Kapotte, verwaarloosde tomatenkassen
Op aanraden van hun vrienden besluiten ze de eerste nacht op het eiland in Mogán door te brengen. Maar alleen al de rit naar het Zuiden is een grote teleurstelling, met de kapotte en verlaten tomatenkassen onderweg richting Playa del Inglés en dan ook nog eens het dorre, droge, kale landschap. Dan is Griekenland, waar ze het jaar daarvoor geweest zijn  op Kreta, toch wel heel wat mooier.
Dus wordt de volgende dag de auto van de moeder van hun vriend ter plaatse geleend voor een rondrit over het eiland. En Maria, Peter en Alexandra arriveren  alras in het dorpscentrum van Agaete, waar ze na een bezoek aan  de bar van de gebroeders Medina, kennis maken met de noordkant van Gran Canaria, die heel wat aantrekkelijker is, wat natuurschoon en het leven van alledag betreft dan het gisteren zo teleurstellende Zuiden. En zo komen ze bij een vervallen gofio-molen nabij Casa Águilar, in Santa María de Guía in het Noordwesten, waar ze iemand peren zien plukken - maar onder meer ook dadels, vijgen, sinaasappels, citroenen en mandarijnen - en het oord is dan net is als Amor's pijl, ze raken er meteen verliefd op.

Er volgen meerdere reizen, steeds naar Agaete/Puerto de Las Nieves en in 1973 overwinteren Maria, Peter en Alexandra er weer  Het jaar daarop wordt de koopwoning in Berlin-Charlottenburg voor de periode van een jaar verhuurd, voor het geval een langdurig verblijf op Gran Canaria niet mocht bevallen en ze zich weer op hun inmiddels goed lopende antiekzaak in Duitsland zouden kunnen richten.
Maar in 1977 trekken ze echt de stoute schoenen aan, als ze besluiten de finca ‘Molina de Arriba Palma de Quintana’ te kopen; een grondstuk, met maar liefst drie gofio-molens in Santa María de Guía waar ze zich, na hun definitieve verhuizing, de komende jaren kunnen uitleven om de vervallen infrastructuur weer op te bouwen en uiteraard…peren kunnen plukken!
007MuraGraf-Fleischer.jpg

      Peter,     Alexandra,                           Maria,                                             motorvriend
Zo  komen ze samen met een vriend (een motorrijder), die in de vrijhandelshaven van Las Palmas de Gran Canaria een fotocamera wil kopen.  Eerst gaat het met de volgeladen auto -  met o.a. speelgoed van Alexandra  -van Berlijn naar Vevet in Zwitserland, waar overnacht wordt, om dan - met in hun kielzog de motor rijdende vriend - naar Barcelona te gaan, om van daaruit de boot naar Gran Canaria te nemen; vanuit het in vier zones verdeelde West- en Oost Berlijn en de DDR waren toen geen rechtstreekse vluchten naar de Canarische Eilanden mogelijk.
                                     004MuraGraf-Fleischer-2.jpg

                                                Berlijn, kort na de val van de Muur.
001MuraGraf-Fleischer.jpg 001aMuraGraf-Fleischer.jpg
                                                                        Mura
 003MuraGraf-Fleischer.jpg

030FincaStMdeGua-MuraGraf.jpg
Dochtertje Alexandra gaat naar het Colegio Alemán (de Heidelberg school) in de hoofdstad van  Gran  Canaria.

In 1981 wordt in de Clínica de Carmen in de Calle Tomas Morales in Las Palmas de Gran Canaria dochter Nayra geboren, het zusje van Alexandra.

020MuraGrafmetAlexandraenNayra.jpg

                   Maria (Mura),                           Nayra,                                      Alexandra.

Peter en Maria - zeg  maar Mura, omdat ondertussen iedereen haar zo noemt - hebben dan in Santa María de Guía gebouwd en gemetseld, de molenstenen doen dienst als tafelblad in de tuin; fruitbomen aangeplant, en peren (jawel!), sinaasappels, vijgen, dadels en vooral citroenen verkocht aan de plaatselijke supermarkten, als een extra bron van inkomsten.
002MuraGraf-Fleischer.jpg image-1.jpg
                                                                                      Radio Agaete.
In 2009 begint Maria, inmiddels geheel ingeburgerd in de Canarische samenleving, met het verzorgen van een wekelijks radioprogramma, in het winterseizoen -van oktober tot en met april -, elke woensdag 30 minuten  in het Duits: ‘La Voz Alemana’ (‘Die Deutsche Stimme’). voor de regionale zenders: sinds 2011 voor Radio Agaete, en sinds 2012 voor Radio Gáldar FM 107,9
2015-01-28008Radiosendung-LaVozAlemana-RadioGldar-1.jpg

                                                   Radio Gáldar FM 107,9
Weduwe
In 2010 viert Peter zijn laatste Kerstmis en overlijdt op 5 juli 2011.
Dochter Alexandra is getrouwd met een man uit Asturië, maar is inmiddels gescheiden en woont met haar op 25 september 2000 geboren zoon Thomas in Madrid.
Nayra heeft een Canarische partner, Raul, waar ze mee door het leven gaat.
 006PeterGraf.jpg 090MuraundPeterGraf.jpg
En Mura… die gaat, dapper als ze is, met veel levenslust door, nu als weduwe, waar ze woont in het destijds samen met Peter aangekochte en tot woonruimte omgebouwde drinkwater pompstation van Agaete in Puerto de Las Nieves, een indrukwekkend industrieel,  fraai verbouwd pand; daarnaast verblijft ze afwisselend ook in haar zo geliefde Berlijn waar ze nog steeds de riante woning in Charlottenburg bezit.
031FincaStMdeGua-MuraGraf.jpg
Nu ze weduwe is, wil Mura het 6.241 m² grote  grondstuk verkopen dat ze nog in haar bezit heeft van het al eerder verkochte perceel inclusief de fraai verbouwde woning van de  finca in Santa María de Guía  
Het nog te verkopen grondstuk bestaat uit 5 terrassen met de grote estanque (voorraadvijver) voor zoveel uren bevloeiing en daarop  de alpendre (schuur), de grotten met de kippen; en een boomgaard.
032FincaStMdeGua-MuraGraf.jpg
Het wordt allemaal een beetje teveel als je op leeftijd komt, dus als u jong bent, ondernemend,  levenslustig, en u geld wenst te investeren in een interessant object - met fantastisch uitzicht op de noordkust van Gran Canaria en  de berg van Gáldar,  onder een stralende, Canarische zon - dan kunt u bij Mura terecht!
033FincaStMdeGua-MuraGraf.jpg
7751319057726g-1.jpg 2014-01-29011RadioGldar-LaVozAlemana-PietervanderDoes.jpg

LA VOZ ALEMANA - Radiostudio Gáldar FM 107.9
En uiteraard was, is en blijft Mura op Gran Canaria druk bezig met haar radio-uitzendingen! Wat zegt u…? “regionale omroep, die kan ik niet beluisteren...” nou, dat kan mooi wel, want alle uitzendingen worden opgenomen en zijn tot in lengte van dagen, waar en wanneer u maar wilt op het Internet te beluisteren via I-Voox op:
http://www.ivoox.com/podcast-voz-alemana_sq_f124757_1.html
2014-01-29003RadioGldar-LaVozAlemana-PietervanderDoes.jpg 2014-01-29005RadioGldar-LaVozAlemana-PietervanderDoes-1.jpg 2014-01-29006RadioGldar-LaVozAlemana-PietervanderDoes.jpg
Het zijn de uitzendingen van ‘La Voz Alemana’ die in het winterseizoen (oktober t/m april) wekelijks live op woensdag om 19:00 Canarische tijd plaatsvinden en worden uitgezonden vanuit radiostudio Gáldar FM 107.9 (de herhaling op de radio vindt plaats op vrijdag om 19.00 uur) en… op de laatste woensdag van de maand is uw redacteur van ‘Gran Canaria actueel’ bij Mura in de studio te gast en drie kwartier lang live te beluisteren als hij samen met haar weer een uitzending verzorgt in de serie met de toepasselijke titel:
-
Die Geheimnisse der Kanarischen Inseln und ihre Vergangenheit unter den Einfluss von 

Ausländern.
(De geheimen van de Canarische Eilanden en hun verleden onder invloed van buitenlanders).
2015-08-1530VerjaardagMura73.jpg 2015-08-15032VerjaardagMura73.jpg
                                              73ste verjaardag - 15 augustus 2017.
1-AAAAislas-canarias-84-22.jpg 


 

aaaaakaart_canaria-38-5.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--92.jpg