site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-94.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3-9.jpg


De 1.217 hotelbedden die niemand gebruikt

GRAN CANARIA - maandag 24 juli 2017- De Ley de Renovación y Modernización Turística de Canarias
(Wet Vernieuwing en Modernisering van  Canarias), van 2013, vervolgens ontwikkeld in een reglement van 2015, compenseert de projectontwikkelaar  van een rehabilitatie-project met extra hotelbedden daar waar deze accommodatie heeft gebouwd in zijn complex. Op Gran Canaria is in deze twee jaren een voorraad opgebouwd van  1.217 van die hotelbedden, maar niemand heeft ze gebruikt.

Ze staan geregistreerd en geteld bij het Cabildo (Eilandbestuur) van  Gran Canaria. Van 2015 tot 2017 hebben in San Bartolomé de Tirajana en Mogan de eigenaren van acht verwaarloosde en te vernieuwen horecacomplexen  accommodatie gecreëerd voor 1.217  nieuwe hotelbedden, maam, zoals de wethouder van Toerisme, Inez Jiménez , laat weten,  heeft men niet vastgesteld dat deze zijn verwezenlijkt door hun eigenaren of bezitters, en ook niet dat deze zijn verkocht aan andere ondernemers,. De accommodatie voor hotelbedden genereert een hotelbedden-bank , een bestand dat elke gemeente moet registreren en welke informatie openbaar is voor mogelijke geïnteresseerden die deze  willen kopen, of verwezenlijken.
image_content_2063133_20170723003607.jpg
                           Een straat in de toeristenwijk Playa del Inglés,
                     waar een groot deel van de hostel projecten zich bevindt.
Inez Jiménez, die ook verantwoordelijk is voor het Patronato de Turismo (plm. de VVV) van Gran Canaria, is van mening dat het gebrek aan het verwezenlijken van deze toegevoegde accommodatie aan hotelbedden niet het mislukken is van de toepassing van een wet die – uiteindelijk - in wezen zocht in te zetten op een meer duurzaam, toeristisch ontwikkelingsmodel door stimulering van het herstel van het oude logiesbestand en het niet bezetten van meer percelen grond met de bouw van nieuwe complexen.

Ze gaat uit van de mogelijkheid dat de ondernemer die deze accommodatie voor hotelbedden bezit, deze braak laat liggen tot er betere tijden komen om die te verkopen. Een mogelijke andere reden kan zijn, zo merkt Jiménez op, is dat de flexibilisering van de moratoria voor de vier- en vijf sterren hotels het belang van dat hotelbedden-bestand heeft hersteld.

De ondernemer geeft er de voorkeur aan dat zijn hotel geniet van de stedelijke bouwregelgeving die het mogelijk maakt de toepassing voor het aantal hotelbedden te verhogen, zonder zich te onderwerpen aan de mogelijke speculatie in de aankoopprijzen door derden.

De acht projecten met accommodaties die plaats bieden aan deze voorraad hotelbedden, waren de Hotels:
- Puerto de Mogán,
- El Yate,
- Casablanca,
- El Bohemia,
- El Palmar,
- Terraza Mar,
- Gold Bay Marina,
- Buganvilla.

In hun oorspronkelijke appartementen- of hotelcomplexen telde men accommodatie voor  1.296 hotelbedden, en na vernieuwing waren dit er - met 1.149 - enkele minder. In dit geval,. gebruikelijk,  is het aantal toegevoegde hotelbedden dat men toekent verdubbeld tot dat wat men bereikt na het renovatieproject, maar vanuit Toerisme verduidelijkt men, dat dit niet wil zeggen dat de accommodatie die men vernieuwt voor een hotelbed, men ook een nieuw hotelbed toekent. Dat hangt af van heel verschillende  factoren.

In deze gevallen, zo geven bronnen binnen het Patronato de Turismo (plm. de VVV) aan, zijn degenen die het recht verwerven dat men hen toegevoegde hotelbedden toekent, zij die hebben voldaan aan de verbouwingswerkzaamheden. Voordat die beginnen, geeft een rapport in de bouwvergunning het aantal toegevoegde hotelbedden aan waarop men recht heeft als aanmoediging voor renovatie. Maar dat is pas wanneer het Cabildo (Eilandbestuur) vaststelt dat de project is uitgevoerd zoals was voorzien, als de renovatiewerkzaamheden eenmaal zijn  voltooid zal men voor recht verklaren waarop de eigenaar deze goedkeuring verkrijgt voor het toegevoegde aantal hotelbedden, dat correspondeert met die welke men niet heeft verwezenlijkt op het oorspronkelijke  perceel.

Deze 1.217 nieuwe hotbedden kan men alleen gestalte  geven op hetzelfde eiland en altijd op toeristische percelen grond, dat wil zeggen, in San Bartolomé en in Mogán. Maar in ieder geval wil, tot nu toe, niemand deze hebben. Ze liggen braak.
ZZZZZZIslas-canariaslogo-kopie-136.jpg


“Als deze zijn speculatieve karakter behoudt,”
zal Podemos de Ley del Suelo
voor het Grondwettelijke Hof brengen

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 26 augustus 2016 - Podemos heeft op vrijdag 26 augustus 2016 aangekondigd hoger beroep aan te zullen tekenen bij het Grondwettelijke Hof tegen de Ley del Suelo (Wet Ruimtelijke Ordening) - van initiatiefnemer Fernando Clavijo, president van de Canarische Regering - als na behandeling door het Parlement, de tekst ‘de speculatieve geest’ handhaaft zoals die al is goedgekeurd in de Ministerraad.

Podemos heeft weinig hoop, dat de tekst belangrijke wijzigingen bevat in het parlementaire proces, en is dan ook in voorbereiding om tegen de wet in beroep te gaan; zij zeggen, dat ze de enige partij zijn die zich tegen de wet verzet en, dat ze kunnen rekenen op ruim 50 parlementsleden om te starten met beroep aan te tekenen bij het Constitutionele Hof als de huidige tekst van het wetsontwerp gehandhaafd blijft.
Santana-Carmen-Valido-Alberto-Rodriguez_EDIIMA20160826_0396_18.jpg
                        Noemí Santana, Carmen Valido, Meri Pita y Alberto Rodríguez.
Zoals de nationale afgevaardigde Carmen Valido, lid van het juridische team op vrijdag 26 augustus 2016 heeft laten weten tijdens een persconferentie, botst de tekst met diverse artikelen van de Constitución (Grondwet) en met drie Staatswetten de: - Ley de Bases del Régimen Local (Wet op het Lokale Bestuur), - Ley Patrimonio Natural y Biodiversidad (Wet Natuurlijk Erfgoed en Biodiversiteit), - Ley del Suelo de España (Spaanse Landwet).

Valido - die tijdens de persconferentie in gezelschap was van de e nationalistische afgevaardigden Meri Pita en Alberto Rodríguez; en van Noemí Santana, woordvoerster van Podemos in het Canarische Parlement - heeft concreet verwezen naar de Artikelen 45, 46 en 47 van de Carta Magna (Grondwet), die verwijzen naar het recht op een adequate omgeving voor de ontwikkeling van de persoon en op de plicht te behouden en te zorgen voor een rationeel gebruik van natuurlijke hulpbronnen en het erfgoed, evenals naar de regulering van het landgebruik in overeenstemming met het algemeen belang om speculatie te voorkomen.

Het Podemos Parlementslid voor de provincie Las Palmas heeft bevestigd, dat de Ley del Suelo alleen ‘het evenbeeld’ van Artikel103 van de Grondwet noemt, dat betrekking heeft op de wettelijke hiërarchie. De Ley del Suelo moet de voorschriften van de wetgeving van de Staat volgen, naast dat men die geconfronteerd ziet met drie ervan (de: Ley de Bases del Régimen Local ; Ley Patrimonio Natural y Biodiversidad ; Ley del Suelo de España), vertoont die ook tekenen van ongrondwettigheid,” zo heeft ze uitgelegd.

Voor Valido, maken kwesties - zoals het verdwijnen van de Cotmac (Canarische Milieucommissie), of de vestiging van de figuur van projecten van regionaal zelfstandig eilandbelang - het mogelijk, een grote consumptie van de percelen grond te gebruiken en respecteert men niet de bescherming van ‘de waarde en de sociale functie’ van het gebied.

Zoals is uitgelegd door Mari Pita, algemeen secretaris van de partij op Canarias, is Podemos de enige politieke partij die zich verzet tegen de Ley del Suelo en die capaciteit heeft om beroep aan te tekenen wegens ongrondwettelijkheid, en die al op ruim 50 Parlementsleden kan rekenen in het Congreso (de Spaanse Tweede Kamer), het benodigde aantal om een behandeling door de Hoge Raad in te stellen.

Pita gaat ervan uit, dat de nieuwe wetgeving Ruimtelijke Ordening in het laatste kwartaal van 2016 goedgekeurd zal worden door het Canarische Parlement. Vanaf dat moment zal een periode van drie maanden ingaan om zich te wenden tot het Grondwettelijke Hof.

Podemos verzekert, dat ze kan rekenen op diverse acteurs uit de burgerlijke samenleving. “Vanaf minuut een, hebben we gesproken met de diverse sociale instanties over deze mogelijkheid en hebben we hun steun ontvangen,” zo heeft Pita laten weten, die heeft aangegeven dat, afgezien van de technische en juridische kwesties, dit initiatief zich vestigt op de afwijzing van het politiek idee dat ten grondslag ligt aan de Ley del Suelo, op de hoofvorm van die van , "het goedkope handwerk, , de sociale desintegratie en, nu, ook het veranderen van Canarias tot een perceel dat ‘barra libre’ (het vrije gebruik) van het grondgebied toestaat.”

Volgens Alberto Rodríguez, bestendigt de door Clavijo bevorderde Ley del Suelo, “een ontwikkelingsmodel dat heeft geleid tot werkloosheid, ongelijkheid en gebrek aan bescherming van het gebied,” op de Canarische Eilanden; wat de noodzaak opent, “ om te stoppen met het wetsvoorstel en stem te geven aan de burgers," zo heeft Rodríguez benadrukt.

“Aan Clavijo is het spelen van de rol van doodgraver toebedeeld”

In dezelfde geest heeft Noemi Santana de president van de Canarische Eilanden gevraagd om, "het openen van een procedure die betrokken is bij de burgerij". "We zijn ons bewust van de noodzaak om het grondgebied te beheren, maar niet het openen van de deur naar speculatie en baksteenpuin. De Ley del Suelo is een overlijdensakte voor ons land en aan Clavijo heeft met toebedeeld de rol van doodgraver te spelen" voegde zij eraan toe.

De woordvoerster van Podemos in het Canarische Parlement heeft eraan herinnerd dat haar partij al heeft aangekondigd om in de Kamer een amendement in te zullen dienen op de volledige nieuwe wetgeving, maar ze toont zich ervan overtuigd, dat Coalición Canaria (CC) en de PSOE gebruik zullen maken van hun meerderheid om dat te laten struikelen.

"We zijn ontmoedigd met het parlementaire proces dat gaat beginnen, we hebben een ontmoeting gehad met Clavijo en met de minister; maar we hebben weinig hoop, dat de dingen zullen veranderen. Deze Ley del Suelo is geboren uit gebrekkige wortel van de procedure," beweert ze.

Santana is van mening, dat de PSOE “geknield” heeft voor CC en zich heeft moeten ‘terugtrekken’ door de houding van de nationalisten, “uit angst hun zetels te verliezen, vanwege de macht die de nationalisten hebben.” Er wordt aan herinnerd, dat twee dagen voorafgaand aan goedkeuring van het wetsvoorstel van de Ley del Suelo door de Canarische Regering, met de steun van vier socialistische ministers, het Regionale uitvoeringsorgaan van de PSOE zich heeft uitgesproken over de tekst, en haar oppositie heeft laten blijken tegen fundamentele hoofdstukken daarvan.
zzzislas-canariaslogo-208.jpg


De Regering geeft het groene licht voor het project van de Ley del Suelo (Landwet)

CANARISCHE EILANDEN - maandag 8 augustus 2016 - De Canarische Regering heeft in haar vergadering van maandag 8 augustus 2016 het wetsvoorstel van de Ley del Suelo de Canarias (Canarische Landwet) goedgekeurd.

Het gaat om een complete hervorming van het eigendom van bouwgrond, de plannen ruimtelijke ordening, de wijze van uitvoeren, de technieken van overheidsbemoeienis op het gebruik van de bouwgrond, en de territoriale- en bouwdiscipline, maar wijzigt niet de regeling van de beschermde gebieden op de Archipel.

consejo08agosto004.jpgDe tekst van het wetsvoorstel is ontstaan met bijdragen van alle overheden - Cabildos (Eilandbesturen) en Gemeenten - en de bedrijfs- sociale - en financiële- sectoren die verbinding hebben met de ruimtelijke ordening van de Eilanden.

Deze wettekst gaat ervan uit, dat deze onmisbaar en essentieel is voor de toestemming voor de regulering van bouwgrond. Of, wat hetzelfde is, dat de bescherming van het grondgebied, het beheer en het gebruik ervan, noodzakelijkerwijs het bestaan van regels en voorschriften verlangt en, bovenal, dat men die aanpast aan de rechtmatige publieke, of particuliere belangen die daarmee samengaan.

Deze regulering, gaat in het geval van Canarias terug naar het begin van het Zelfbestuur. Al in 1985, slechts twee jaar na de eerste Deelstaatverkiezingen, heeft men een Ley de medidas urgentes (Wet op de Noodmaatregelen) verordonneert, gevolgd door vele andere die hetzelfde doel nastreven.

Echter, ook dat is zeker, is de opeenvolging van, en de overvloed aan Deelstaat- en Gemeentelijke wetgeving, eerder een last en een hindernis geworden die soms de rationele ontwikkeling van een gebied belemmert, of voorkomt. Met de paradox, da, ondanks het grote aantal instrumenten voor het milieu, de territoriale en stedelijke planning, het ontbreekt aan een aantal essentiële, onmisbare wetgevende ontwikkelingen in de regelgeving

Wetgevende chaos
Vandaag de dag, zoals staat vermeld in de aanhef van de nieuwe wet, "kunnen de territoriale en stedenbouwkundige voorschriften worden beschouwd als een last, niet alleen door de complexiteit van dit samenstel van wet- en regelgeving, maar ook door de complexiteit van een aantal regels, wat door overmatige formele strengheid vele tegenstellingen daarbinnen vestigt, waaronder de vaagheid van andere, en zelfs gaten in de wetgeving;" een vaststelling, die niet alleen door de Canarische Regering wordt gedeeld, maar ook door de sociale en financiële vertegenwoordigers van de Archipel.

Feit is, dat 35 Canarische gemeenten nog steeds niet begonnen zijn met hun aanpassing op de Ley del Territorio uit het jaar 2000; nog eens 26 gemeenten zijn al 16 jaar aan het proberen goedkeuring te hechten aan hun planning; zeven organen zijn nietig verklaard door de Rechtbanken, en zo nog heel veel meer...

Het Wetsvoorstel heeft bijna twee maanden ter openbare inzage gelegen voor het publiek, met een intens proces van deelname. Maar, bovendien, zover gekomen.., is het bediscussieerd door alle betrokken overheden - Cabildos (Eilandbesturen) en Gemeeneten, evenals door het geheel van de sociale, bedrijfs- en financiële sectoren die verbinding hebben met de ruimtelijke ordening op Canarias. In die zin, is deze wet ontstaan met het werk en bijdragen van allen en is het een voorbeeld van dialoog en transparantie.

De tekst erkent, dat het ordenen van de grond op Canarias geen eenvoudige taak is omdat over de grond en het territorium legitieme belangen samengaan die conflicten kunnen genereren; conflicten over waarden (economische ontwikkelingen, conservering van natuurlijke hulpmiddelen); van de omvang ruimtelijke ordening (archipel eiland, agglomeratie, gemeente); van diverse erfgoedbelangen (eigenaren, projectontwikkelaars, bewoners); van tegengestelde regelingen (eigenaren van natuurgebieden en eigenaren van bouwgrond, groene gemeenten tegenover groei- en toeristen gemeenten); de mate van ordening (plan voor de burgers, plan met de burgers); en onder andere, de overheidsmachten, wie regeert het territorium (Staat, Deelstaat, Eiland, Gemeente).

Hervormen om te vereenvoudigen, rationaliseren en actualiseren
Zodanig, dat het eerste doel van de Canarische Regering met de heden goedgekeurde Ley del Suelo (Landwet) uitgaat van een hervormingsvisie en dat is, uitgerekend, vastbesloten vooruit te gaan naar verduidelijking van de wetgeving en de bespoediging van de haalbare projecten. Het is, in die zin, een wet die meer over kwaliteit dan over kwatiteit gaat.

De criteria om dat te bereiken zij drieledig; enerzijds de vereenvoudiging (lasten beperken en behandelingsprocedures wanner die excessief zijn, of onnodig) en verduidelijking van de procedures van de diverse overheden en hun relaties.

Op de tweede plaats, de rationalisering van een herindeling van de regels en de interventie-instrumenten op de grond, dupliceringen en onsamenhangendheden voorkomen, het elimineren van de voortplantingssnelheid van de wetgeving en, optreden tegen excessieve regelgeving.

En, op de derde plaats, de noodzakelijke actualisering van de regels voor bescherming, het beheer en landgebruik van de eilanden; om te beantwoorden aan de huidige behoeften, bijvoorbeeld, de vernieuwing van de bestaande/ gevormde stad.

De wettekst, echter - zoals al is vastgesteld op basis van de overweging van de ecologische kwetsbaarheid van de bodem op de Canarische Eilanden - legt op, dat deze werkzaamheden van vereenvoudiging en rationalisatie voorzichtig en gewogen, en in geen geval , “een terugkomen op besluiten van het belang en de consolidatie in de territoriale cultuur zijn, en ze goed structureel worden omschreven. " Met andere woorden, deze beslissingen - onder andere voor beschermde natuurgebieden, die zijn opgenomen in het Natura 2000-netwerk, of het verbod op nieuwe grond te classificeren als toeristische bestemming: deze "structurele" bepalingen blijven onaantastbaar opgenomen in de tekst.

Evenwicht tussen ontwikkeling en milieubehoud
Zo is het doel van de nieuwe Ley del Suelo (Landwet) om alle fundamentele regels van landbeheer te omvatten en op systematische en consistente wijze te maken. De hervorming is dan ook volledig en wordt geprojecteerd op de regulering van het stedelijke onroerend goed, het beheer van planning, uitvoeringswijze, openbare interventie-technieken op het landgebruik en territoriale en stedelijke discipline.

Daarnaast baseert de nieuwe Ley del Suelo (Landwet) zich op basis van het beginsel van duurzame ontwikkeling, die een evenwicht nastreeft tussen het behoud van natuurlijke hulpbronnen en economische ontwikkeling. In die zin zijn ze op te nemen en te markeren in het landschap, duurzame mobiliteit, energie-efficiëntie en gendergelijkheid, wat kan worden omschreven als universele criteria. Maar tegelijkertijd biedt deze wet een parameter van duurzaamheid, van de noodzaak om het beheer, de interventie en de specifieke vormen van bewoning en landgebruik die zich op de eilanden voordoen, tegemoet te komen, zodat de verordening de eiland-werkelijkheid benadert.

Een fundamenteel beginsel van de Ley del Suelo (Land wet) is de eenzijdige-fase in de procedure voor het nemen van beslissingen over het gebied, een beginsel van efficiënte regelgeving, met volledige wettelijke garanties: Lokaal, Eiland en Deelstaat - Gemeenten voor louter plaatselijk belang; Cabildos (Eilandbesturen) voor bovengemeentelijke en- eilandbelangen; de Deelstaat voor strategische oriëntaties - in overeenstemming en samenhang met de wetgevende praktijk van de Spaanse deelstaten in de afgelopen jaren.

Het beginsel van ‘compenseren voor conserveren’
Bovendien, introduceert men het beginsel van ‘compenseren voor conserveren’, een mandaat, dat aansluit bij de strijd tegen de klimaatverandering en de noodzaak het spoor van de koolstofuitstoot te verminderen. De nieuwe wet bepaalt dat, in een gebied waar meer dan vijftig procent van het land is opgenomen in enige categorie van bescherming, het noodzakelijk is dat deze percelen grond, met hun aanwezigheid, kunnen deelnemen aan de stedelijke meerwaarde, en helpen bij het genereren daarvan. In samenhang, dat me de eigenaar van deze categorie land het recht op vergoeding toekent voor het behoud - onderhouden in voorwaarden - en, in voorkomend geval, voor het verbeteren van het landschap en daarom voor de waarde van deze grond.

Echter, de nieuwe wet zet toegewijd in op de primaire sector van de Canarische Eilanden, wat heeft geleid tot steun van de meerderheid van de landbouwers. Dat staat de ontwikkeling toe van de activiteiten welke men tot nu toe heeft gezien.
zzzislas-canariaslogo-91.jpg


De Ley del Suelo, ‘zet de deur open’ voor vermindering van het aantal gemeenten op Canarias

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 12 juli 2016 - La Plataforma (de Actiegroep) tegen de wet welke de Regering van Fernando Clavijo wil aannemen, waarschuwt, dat veel gemeentebesturen niet op zichzelf de bouwplannen kunnen doorvoeren, omdat het hen ontbreekt aan middelen en personeel om dit te doen.

La plataforma (de actiegroep) van vakbonden, politieke partijen, natuur beschermingsorganisaties en sociale collectieven tegen de hervorming van de Ley del Suelo (Wet op de Grondindeling) op Canarias, hebben in de tweede week van juli 2016 aangegeven, dat het project ‘de deur opent’ naar een mogelijke beperking van het aantal gemeenten op de Archipel..
island-gran-canaria-map-small-1.pngTijdens een persconferentie die gegeven is voor het kenbaar maken van de nieuwe initiatieven tegen de wetgeving welke de Deelstaatregering voorstaat, heeft La Plataforma (de Actiegroep) gewaarschuwd dat veel gemeentebesturen op zichzelf niet de bouwplannen kunnen doorvoeren, omdat het hen ontbreekt aan middelen en personeel om dat te doen.

Naar oordeel van de leden van de actiegroep, kunnen deze vertragingen het functioneren van de gemeentebesturen doen instorten.

In dat opzicht zijn zij van mening, dat de  Ley del Suelo de Canarias uiteindelijk de ‘reorganisatie’ nastreeft van gemeenten en heeft men verzekerd, dat ‘conflicten’ die kunnen optreden, groter zouden kunnen zijn dan die met de huidige wetgeving.

De actiegroep was tijdens deze persconferentie vertegenwoordigd door: - Antonio Pérez, van de werknemersvakbond CCOO); - Eugenio Reyes , van de milieugroepering Ben Magec-Ecologistas en Acción); - Faustino García, (voormalig directeur-generaal Bouwzaken, van de Canarische Regering); - Enma Pérez (professor aan de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria, die gevraagd hebben om een grotere deelname van de burgerij in de behandeling van de Ley del Suelo, net zoals die zich heeft voorgedaan in Baskenland, waar zich een periode van drie jaar heeft voorgedaan, om hun wetgeving te veranderen.
000islas-canariaslogo-33.jpg


De Canarische Regering
heeft de nieuwe Ley del Suelo goedgekeurd

De Raad van Advies zal haar oordeel moeten geven,
alvorens doorzending naar het Parlement plaatsvindt

CANARISCHE EILANDEN - maandag 27 juni  2016 - De Canarische Regering heeft op maandag 27 juni 2016 het wetsvoorstel goedgekeurd voor de nieuwe Ley del Suelo, met een geleding die men "meer participatief en duidelijker" vindt, nu de 129 ontvangen bezwaren zijn onderzocht en ontmoetingen gehad te hebben met de belanghebbende sectoren op dit vlak.

Na afloop van de Ministerraad, heeft de minister van Regionaal Beleid, Duurzaamheid en Regionale Veiligheid, Nieves Lady Barreto (Coalición Canaria-CC), laten weten dat het project is goedgekeurd en dat het naar de Raad van Advies is gestuurd, die het binnen een termijn van een maand naar het Parlement zal moeten sturen.

img_35135.jpg

thinkintourism_2012-1.jpg

De minister heeft laten weten, dat de tekst van deze wetswijziging ruim twee maanden ter inzage heeft gelegen voor het publiek, van maandag 22 februari tot zaterdag 26 april 2016, na een akkoord voor verlenging van de bezwaartermijn.

Barreto heeft laten blijken, dat ze hoopt dat bij de parlementaire behandeling deze wet de burgerparticipatie zal behouden welke deze verkregen heeft bij de uitwerking van het wetsvoorstel, iets wat nieuw is, zo benadrukt de minister; die laat weten, dat ze de ontwikkeling van deze wetgeving ‘zo spoedig mogelijk’ verwacht.

Ook heeft ze benadrukt dat de ‘overgrote meerderheid’ van de 129 bezwaren van verenigingen, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven, evenals die van andere overheden, hebben bijdragen aan de totstandkoming van de toekomstige wet .

De wetswijziging die men voor heeft met deze nieuwe wet, is ‘volledig’ en richt zich op de regulering van stedelijk onroerend goed, het beheer van planning, manieren van uitvoering, openbare interventie technieken op het landgebruik, en territoriale en stedelijke discipline.

Het wetsvoorstel zal in juli het Parlement bereiken en de verwachting is dat de wet ( de nieuwe Ley del Suelo) in december 2016 definitief goedgekeurd zal zijn en van kracht wordt.
ZZZZislas-canariaslogo-kopie-23.jpg


Maspalomas heeft in 50 jaar tijd
24% van de duinen verloren

CANARISCHE EILANDEN - 18 juni  2016 - Het Instituto de Oceanografía y Cambio Global van de Universiteit van de Las Palmas de Gran Canaria heeft vastgesteld dat het duinlandschap van Maspalomas een vierde deel aan oppervlakte verloren heeft sinds 1961.

De twee meest kenmerkende duinlandschappen van Canarias: Maspalomas, in het Zuiden van Gran Canaria; en Corralejo, in het Noorden van Fuerteventura, hebben 24 en 12,9% verloren van hun oppervlakte sinds de jaren zestig, toen het toerisme zich in beide gebieden begon te ontwikkelen.
dunas-de-maspalomas-vista-aerea.jpg                                                      Dunas de Maspalomas.
Instituto de Oceanografía y Cambio Global van de Universiteit de Las Palmas de Gran Canaria (IOCAG) presenteert in de meest recente uitgave van het wetenschappelijke tijdschrift ‘Revista de estudios de las islas’ – een Canadese wetenschappelijke uitgave, gesteund door de UNESCO . wat de uitwerking is geweest van het toerisme op de voornaamste duinlandschappen van Canarias.
800px-Dunas_Corralejo_1.jpg                                                        Dunas de Corralejo.
Daartoe richt men zich op de beide duingebieden die een referentie zijn voor het toerisme op de Archipel, Maspalomas en Corralejo, evenals op twee die onderworpen zijn aan minder druk door de mens, Lambra en Jable Sur, beide op het eiland La Graciosa.

Vergelijkt men luchtfoto’s en satellietfoto’s uit de jaren zestig met die van tegenwoordig, evenals gegevens die verzameld zijn in diverse studies, dan constateert het IOCAG dat de duinen van Maspalomas, die wettelijk zijn gecatalogiseerd als Natuurreservaat, een vierde deel van hun oppervlakte zijn verloren sinds 1961, en van 474,9 naar 350,9 hectare zijn gegaan, 114 minder.

Dit bekende natuurgebied, dat tegenwoordig dagelijks bezocht wordt door duizenden toeristen uit geheel Europa, heeft in de afgelopen vijf decennia gezien, hoe een deel van de oppervlakte bezet wordt door gebouwen dat is gegroeid van de 6,3 hectare die bebouwd waren in 1961, tot 121,3 hectare waarmee de 21ste Eeuw is begonnen.

Dit wil zeggen, dat een halve Eeuw geleden slechts 1,3% van duinlandschap van Maspalomas bebouwd was, tegenwoordig staat het gebied vol met hotels, golfbanen, straten en andersoortige bebouwing die al een derde deel (33,6%) van de totale oppervlakte van dit duinlandschap beslaat

In het geval van Corralejo, geeft de studie aan dat de in 1969 de duinen een terrein omvatten van 2.081,30 hectare in deze enclave in het Noorden van Fuerteventura, terwijl tegenwoordig deze zich uitstrekken over 1.912,40 hectare; dit wil zeggen, dat ze in vier decennia 268 hectare hebben verloren.

De groei van het oude vissersdorp in het Noorden van Fuerteventura, tegenwoordig veranderd in een potentiële vakantiebestemming, heeft 233,40 hectare bedekt met bebouwing, 12,8% van zijn oppervlakte. Voor de toeristische ‘explosie’, was slechte 0,2% (4,6 hectare) van de duinen van Corralejo bebouwd.

De auteurs van de studie vestigen de aandacht op een ander feit: de actie van de mens heeft niet alleen het grootste gedeelte van dit kenmerkende landschap bedekt met cement en golfbanen, maar heeft de dynamische veranderingen van deze ruimten teweeg gebracht; zodanig, dat de duinen die overleven, hun mobiliteit aan het verliezen zijn en gestabiliseerd zijn door de toegenomen vegetatie erop.

In het geval van Maspalomas is de oppervlakte die bezet is met vegetatie, toegenomen met 38,3% in vijf decennia (van 99,21 maar 125 hectare), terwijl de oppervlakte aan maagdelijke duinen, alleen zand, is teruggegaan met 61,3% (van 385,9 naar 235 hectare).

De duinen van Corralejo hebben te lijden van eenzelfde proces; het met vegetatie bedekte gebied is toegenomen met 8,98% (van 926,9 naar 1.009,8 hectare) en de terreinen met alleen zand zijn afgenomen met 32% (van 1.149,4 naar 781,3 hectare).
Graciosa.jpg                                                            Dunas de La Graciosa.
De duinen van La Graciosa hebben meer geluk gehad, het gaat om een amper bevolkt eiland (720 inwoners) dat is is onderworpen aan een veel lagere toeristische druk zoals die heerst op Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote. Het duinlandschap van Lambra, in het Noorden van het eiland, heeft zijn gehele oppervlakte behouden (401,1 hectare), en dat van Jable Sur, nabij de plaats Caleta del Sebo, heeft slechts 1,5% verloren aan oppervlakte (en is teruggegaan van 881,7 naar 868,7 hectare).

Daarentegen doet zich daar een van de problemen voor die Maspalomas en Corralejo aantasten: het gebied dat gekoloniseerd wordt door vegetatie die de duinen fixeert (dat met 12% toeneemt in Lambra en met 60,9% in Jable Sur) en drastisch afneemt in proporties die gevormd wordt door alleen zand, zonder bedekking van vegetatie, (-47,1 en -77,5%).

De auteurs van de studie gaan ervan uit, dat de waargenomen veranderingen in de natuurlijke dynamiek van deze duingebieden ook beïnvloed kunnen zijn door de klimaatverandering. In feite merken ze op: “Dit kan de verklaring zijn voor het bestaan van de stabilisatieprocessen, met een daling van de zandlagen in het systeem van Lambra waar geen stadsontwikkeling is geweest.”

In elk geval benadrukken ze, dat als het gaat om een natuurlijk proces, veroorzaakt door klimaatverandering, “menselijke bewoning van deze gebieden dat heeft versneld", zoals vooral in Maspalomas.
zzzzzzzislas-canariaslogo-609.jpg


Clavijo verwacht, dat het wetsontwerp
voor de Ley del Suelo de Canarias eind 2016 klaar zal zijn

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 23 januari 2016 - De president van de Canarische Eilanden heeft op maandag 18 januari 2016 aan de persmedia laten weten, dat hij in de eerste commissievergadering  heeft onderhandeld met de partners uit de bouwsector en van het toerisme - met vertegenwoordigers van de Asociación de Empresarios Constructores y Promotores de la Provincia de Las Palmas (AECPLP) en van de Federación de Empresarios de Hostelería y Turismo (FEHT)  - over de ‘Wet voor Canarische Bouwgrond’.
Clavijo  verwacht dat de tekst voor het wetsontwerp in juni of juli 2016  aan het Parlement wordt toegestuurd en dat de wet nog voor 2017 door het Canarische Parlement bekrachtigd zal zijn.  
1453145107812k.jpg“Met zoals we samenwerken met de primare en met de toeristische sector, willen we de dialoog uitbreiden  met de bouwsector.  De Canarische economie wordt aangedreven door het toerisme, en we willen dat dit uitstraalt naar andere sectoren om zo de arbeidsmarkt te herstellen," aldus Clavijo.
grindwervooreind2016.jpgFernando Clavijo heeft opgemerkt, dat men praat over dit probleem en de hindernissen die door de overheid moeten worden opgelost en dat men de toezegging wil doorvoeren van de nodige hervormingen, waarbij men rekent op de Canarische  bedrijven in de toeristenwijken en in de verwaarloosde gebieden.

Om dat doel te bereiken heeft men, aldus Clavijo, “goede wil nodig”, nu  de Asociación de Empresarios Constructores y Promotores de la provincia de Las Palmas (AECPLP) (Vereniging van Bouwondernemers en Projectontwikkelaars in de provincie Las Palmas) heel goed de belastingvoordelen en de financiering heeft bestudeerd welke men kan verkrijgen voor de oriëntering op de toeristische sector; de toezegging rekent op de Canarische bouwbedrijven als het aankomt op de uitvoering van de bouwwerkzaamheden; en de financiële overheids-injectie in de plannen voor de verbetering van de overheidsinstallaties.

"We zijn met het Ministerie van Werkgelegenheid, binnen de grenzen van de wet, aan het werken, aan het bieden van openbare werken aan lokale bedrijven, maar we zoeken ook naar de toezegging,  dat de hervormingen   aangepast zijn aan de marktprijs, en de ondernemers van de eilanden een kans krijgen,” zo benadrukt Clavijo.

Met betrekking tot de Ley de Moratoria Turística (Wat Toeristische Moratoria), heeft Clavijo benadrukt, dat de Canarische Regering nu werkt met de Ley del Suelo (Wet op de Bouwgrond), aan een artikel dat men in februari 2016 ter openbare inzage zal leggen.

“We moeten goed nadenken, over wat we gaan doen met het onderwerp moratoria, want er is een uitspraak van het Grondwettelijke Hof. Bovendien wil de Canarische Regering geen beletsel vormen bij het zich inzetten voor kwaliteitstoerisme wat niet alleen welvaart uitstraalt naar de hotels, maar ook naar datgene wat in de omgeving ervan is. In de Ley del Suelo kunnen we die beschikking opnemen, maar dat is iets waar we aan werken,” zij heeft Clavijo toegevoegd.

Clavijo betoogt,  dat de ruimte die beschikbaar is voor het bouwen van nieuwe hotels, gericht moet zijn op hoogwaardige producten, in overeenstemming met het model dat Canarias wil ontwikkelen en standaarden volgt die men zal uitwerken met de sector.

De voorzitter  van de AECPLP, María Salud Gil, heef het voorstel benadrukt van een ‘samenwerkende economie’ tussen de productieve Canarische sectoren; zodanig, dat het toerisme en de bouwsector een alliantie vormen.

“We hebben alles bijgedragen waarvan we begrijpen waaraan waarde gehecht moet worden zodat de toeristische ondernemers op een gemakkelijke en rendabele manier de  her kwalificering van het toeristische aanbod aan kunnen,” zo heeft Gil opgemerkt.

Salud Gil heeft tegen de president gezegd, “dat deze kwestie op een alomvattende manier moet worden aangepakt en dat men een proefproject moet uitvoeren met behulp van de lijn Ciudades Sostenibles y Competitivas (Duurzame en Concurrerende Steden) in het kader van het Plan de Vivienda (Plan Volkshuisvesting) van de Spaanse Staat, dat voor  maximaal 40% aan subsidie bijdraagt door middel van belastingaftrek voor het herstel en genereren van stedelijke vernieuwing.

Op zijn beurt heeft de voorzitter van de FEHT, Fernando Fraile, gezegd dat de behoefte aan logiesaccommodatie er op elk moment een is, van de ‘vragende markt”. In het geval van Gran  Canaria heeft hij aangegeven  dat de ‘meest verstandige stemmen’ rekenen  op de beschikbare percelen bouwgrond en de investeringsmogelijkheden die de Gemeenten  kennen, waarmee men nieuwe logiesaccommodatie kan bouwen voor 5.000 tot 6.000 nieuwe hotelbedden in de komende vijf jaar.

“Het is de logies-accommodatie, die al geprojecteerd is en verwachtingen wekt, maar in geen geval zal er binnen twee tot drie jaar een nieuw hotel komen. Gran Canaria heeft een jaarlijkse groeicapaciteit van 2.000 tot 3.000 hotelbedden, zonder dat de markt daaronder lijdt. Stel, dat we terug kunnen gaan naar de aantallen die we tien tot elf jaar geleden hadden, de 160.000 hotelbedden in de jaren ’90, en nu is dat een aantal van 130.000,” zo heeft Fraile opgemerkt.
zzzzzzzislas-canariaslogo-74.jpg


De Canarische Regering moet nog eens
vier schadeloosstellingen van miljoenen euro’s  regelen,
vanwege de toeristische moratoria

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 16 december 2015 - De Hoge Raad veroordeelt de Deelstaatregering, men legt het overschrijden van de termijn die staat voor het stilzwijgen van de overheid uit, ten gunste van de ondernemingen; en zo heeft Justitie nog eens vier veroordelingen bevestigd waarin de Canarische Regering wordt opgedragen, een begin te maken met het regelen van de processen voor her-classificatie van de grond en het vaststellen van schadeloosstellingen zoals die zijn voorgesteld door de bedrijven waarvan de projecten zijn stilgelegd door de toeristische moratoria.

Ruim 200 miljoen euro
Deze vier veroordelingen - waarbij een bedrijf een schadevergoeding verlangt van de Canarische Regering  van in totaal 43,4 miljoen euro - komt bovenop de acht identieke veroordelingen die door de Hoge Raad zijn gepubliceerd in december 2015, waarin vier getroffen projectontwikkelaars een schadeloosstelling eisen van 160 miljoen euro.
LOGO_WEB1-1.png 28161_holy-f.png
De Hoge Raad heeft in al deze beslissingen - waarin men duidelijk niet vooruitloopt op de vraag of de betrokken ondernemers wel, of geen recht hebben op een vergoeding, en zo ja… in welke mate -  zich er alleen toe beperkt, de Deelstaatregering  te veroordelen tot het starten van de  overeenkomstige, compenserende procedures en deze naar eigen goeddunken op te lossen.
zzzzzzzislas-canariaslogo-47.jpg


Het Hof van Cassatie ontslaat het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura
en de Gemeente La Oliva van het betalen
van  133,9 miljoen euro

LA OLIVA - dinsdag 5 januari 2016 - Het Hof van Cassatie heeft bij vonnis besloten een eis tot het betalen van 133,9 miljoen euro aan schadeloosstelling  af te wijzen die door de maatschappij Oliva Oceánidas SL was ingediend tegen de gemeente La Oliva, het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura en de Canarische Regering.

Oliva Oceánidas heeft de nietigverklaring aangeklaagd van de bouwverordeningen in het gebied van de Costa del Faro, wat de bouw van zes hotels heeft verhinderd.
2011-10-15_IMG_2011-10-08_005518__5854332.jpg                                      Costa del Faro - La Oliva - Fuerteventura.
Voor de Kamer van Overheidsgeschillen van de Hoge Raad ontbreekt het bewijs voor, “het ogenschijnlijke causale verband tussen de beweerde schade en de handelwijze van de overheden;” “een essentiële begroting, zonder welke er geen verklaring tot compensatie kan zijn” “waardoor moet worden overgegaan tot afwijzing van de eis;” zo merkt men op in de uitspraak.

Voor de rechters van de Hoge Raad, “ontbreekt voor de bouwwerken in kwestie de  nodige steun voor de omwikkeling van een Bouwplan dat nooit effectief was en, dientengevolge, sinds 15 januari 2001 getroffen is door schorsing van de definitieve goedkeuring,” zo luidt het oordeel.

Naar het oordeel van de magistraten,” heeft de nietigverklaring van de op  23 mei 2000 definitief goedgekeurde Normas Subsidiarias de Planeamiento de La Oliva. (NNSS) -  hoewel die pas na 29 december gepubliceerd zijn-, nooit de oorzaak kunnen zijn van de futiliteit van de investeringen in de mate waarin de auteur besloten heef het project uit te voeren,  zonder passende bouwkundige dekking,  in het verdedigen van het onverdedigbare  op de talrijke juridische fronten die men geopend heeft sinds 1990.”
zzzzzzzislas-canariaslogo-1.jpg


De Hoge Raad verklaart de zaak in beroep niet ontvankelijk

Voor 167 miljoen euro geëist
aan schadeloosstelling vanwege de moratoria 

Het Canarische Parlement zal over de Wet in kwestie een spoeddebat houden in januari, of februari 2016

CANARISCHE  EILANDEN- zondag 3 januari 2016 - De Hoge Raad handhaaft haar afwijzing van de zaak in cassatie na een lawine aan hoger beroep door de Canarische Regering tegen de vonnissen van het  Tribunal Superior de Justicia de Canarias (TSJC) (Canarische Hooggerechtshof) dat de bedrijven in het gelijk stelt vanwege het tweede toeristische moratorium en die talrijke schadeloosstellingen eisen van de Deelstaatregering.

Na de uitspraken die enkele weken geleden al bekend zijn gemaakt, heeft men nieuwe uitspraken gedaan voor in totaal 62,7 miljoen euro. Alles bij elkaar opgeteld zijn er nu acht vonnissen voor in totaal 167 miljoen euro.

u3-1.pngZoals al gemeld is in december 2015, zijn er 45 zaken gepresenteerd met eisen van rond de 650 miljoen euro, aldus bronnen binnen Justitie. Het gaat om maatschappijen die hun projecten niet hebben kunnen verwezenlijken op Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote en Tenerife door de beperkingen van de Deelstaat in de groei van het toerisme.

De bedrijven beroepen zich op artikel 17 van de Ley de Medidas Urgentes (Wet op de Noodmaatregelen) van 2009, die voorziet in de aanvraag van schadeloosstelling bij een wijziging van  toeristische bouwgrond, naar rustiek beschermde grond, bij herkwalificatie binnen vijf.
Later is dit artikel ingetrokken met  de Ley de Renovación y Modernización Turística (Wet voor Toeristische Renovering en Modernisering) van 2013,  maar toen hadden de  bedrijven deze bepaling al aangegeven.
supremo-eleva-1.jpgPasito Blanco met op de achtergrond de golfbaan van Meloneras; gebieden, die zijn  getroffen door de moratoria.
BGC1_000_MapaMaspalomasPasitoBlanco.jpg
Het merendeel van de eisen tot schadeloosstelling is  ingediend door
- Hijos de Francisco López Sánchez,
- Dehesa de Jandía,
- Maspalomas Gol,f
- Invertur Helsan,
maatschappijen die behoren tot de Lopesan-groep met hotelprojecten in het Zuiden van Gran Canaria.
De bedrijven stellen, dat de zwijgende instemming van de Overheid een positief karakter heeft gehad op hun belangen; een argument, dat  nu is gewaardeerd door Justitie. Alleen een rechter van de Hoge Raad, de Canario José Antonio Suay Rincón, heeft een tegenstem gegeven, in de overweging dat de stilzwijgende instemming af te wijzen was.

Tegenover dit scenario is de Canarische Regering een wet aan het voorbereiden met het doel de betaling van de schadeloosstelling te regelen en alternatieve formules te zoeken die de  ondernemers en investeerders compenseren end betalingen de schatkist van de Deelstaat moeten voorkomen. Onder deze alternatieven figureert het teruggeven van bouwrechten die door de moratoria zijn opgeschort.

De regeringspartijen, de nationalistische Coalición Canarias-CC en de socialistische PSOE, hebben in  eerste instantie een amendement ingediend op de overheidsbegroting van 2016 met betrekking tot het artikel van de Ley de Medidas Urgentes (Wet op de Noodmaatregelen,  maar dat amendement  is ingetrokken vanwege de vrees, dat het uiteindelijk de begroting van de Deelstaatregering zou aantasten door het betalen van enigerlei schadeloosstelling aan de  eisende bedrijven

Het Canarische Parlement zal over de Wet een spoeddebat houden in januari, of februari 2016.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-144.jpg 


Raad veroordeelt de Canarische Regering
tot  schadeloosstellen vanwege de moratoria

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 2 januari 2016 - Het Tribunal Supremo (de Hoge Raad) is van mening, dat er geen  grond is voor hoger beroep door de Canarische Regering tegen een uitspraak van het Tribunal Superior de Justicia de Canarias (TSJC) (Canarische Hooggerechtshof) dat heeft verordonneerd, de vier bederijven te compenseren die getroffen zijn   door de moratoria en die in totaal 167,7 miljoen euro hebben geëist.

De Hoge Raad heeft een uitspraak van de Kamer voor Overheidsgeschillen bekend gemaakt welke de Canarische Regering veroordeelt om een aanvang te maken met, en het oplossen van de herindeling van de grond en het vaststellen van de schadeloosstellingen zoals is vervat in de betreffende wet op de Moratoria.
Primera-Moratoria-Canaria.jpg
download-13.jpg 
u3-1.png
Tercera-Moratoria-Canaria.jpgDe tekst van de Hoge Raad verduidelijkt, dat het vonnis echter geen oordeel velt over het recht op het verkrijgen en het bereik van de schadeloosstellingen, maar zich beperkt tot het veroordelen van de Overheid om te beginnen met de oplossing van de procedure.

leyes.jpg

                                                                WETTEN:
thinkintourism_2012-1.jpgDe getroffen ondernemingen eisen respectievelijk in miljoenen euro’s: 

-     9,2
-   12,7
- 104,0
-     2,6
-   38,2
  176 ,7

In acht uitspraken heeft de Hoge Raad even zovele hoger-beroepszaken afgewezen  die de Canarische Regering heeft ingesteld tegen het vonnis van 22 juli 2013 van de Kamer voor Overheidsgeschillen van het Canarische Hooggerechtshof waarin men de eis van de diverse projectontwikkelaars heeft toegekend die als schadeloosstelling betaling verlangen wegens ‘inactiviteit’ van de Canarische Regering.

De kamer van het TSJC heeft de eigenaren van de toeristische percelen bouwgrond -  die gelegen zijn op Gran Canaria en Fuerteventura - in het gelijk gesteld, dat zij rechten hadden verworven en zo aan de wettelijke vereisten voldeden voor het verkrijgen van een bouwvergunning, maar die door de moratoria niet hebben kunnen bouwen.

De Hoge Raad erkent, dat het gaat om een procedure die vervat is in een Canarische wet die in geen enkele van de reguliere procedures is geplaatst van de procedurele wetgeving en ondersteunt daarmee de interpretatie van de Kamer voor Overheidsgeschillen van het TSJC.

Bovendien is de Hoge Raad van mening, dat een Deelstaatwetgeving die is behandeld door de kamer van het TSJC niet in vraag gesteld kan worden in een zaak in cassatie, waardoor men heeft bepaald, dat er geen grond is voor een hoger beroep van de Canarische Regering.

De Hoge Raad voegt toe, dat de betreffende wet op de Moratoria een serie voorwaarden bevat voor de eigenaren van de grond voor toeristisch gebruik die door de wet zelf zijn vastgesteld als onbebouwd, maar die met de aan hen toegekende rechten - waaronder een termijn van zes maanden -  de grond heeft moeten herindelen  tot beschermde plattelandsgrond.

Als de eigenaren voldoen aan het in de wet bepaalde, verordent de wet zelf, dat het bevoegde Ministerie op het vlak van ruimtelijke ordening de wijziging van de plannen bevordert en erkent de betreffende schadeloosstelling wegens bouwrechten

De wijziging van de in   voorkomend geval de erkenning van schadeloosstelling zijn procedures die door de wet zijn opgelegd en daardoor niet beschikbaar, “en moeten ambtshalve worden gestart door de Deelstaatregering,” zo luidt het vonnis.

De Hoge Raad ondersteunt ook de stelling van de Kamer voor Overheidsgeschillen betreffende de stilzwijgende toestemming, wat een van de beargumenteerde stellingen is door de Canarische Regering, en geeft wat dat betreft aan,  dat er een vooraf vastgestelde procedure en erkenning bestaat in de Wet op de Moratoria, “waarbij men zich niet kan beroepen op het ontbreken van de algemene bepaling over de stilzwijgende toestemming.”
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-141.jpg 


 

 De Hoge Raad beveelt dat
vijf schadeclaims van Lópesan
- van in totaal  66 miljoen euro -
moeten worden behandeld

CANARISCHE EILANDEN - maandag  30 november 2015 - De Hoge Raad  heeft de Canarische Regering veroordeeld tot het behandelen en beantwoorden voor wat men opportuun acht voor de vijf eisen van projecten die zijn geblokkeerd door de toeristische moratoria en waarvoor de toeristische Lopesan-Groep van de Deelstaat Canarias 66 miljoen schadeloosstelling eist.

Lópesan eist deze schadeloosstelling op grond van de uitwerking van het bepaalde in de Ley Canaria de Medidas Urgentes en Materia de Ordenación Territorial (Canarische Wet Noodmaatregelen op de Ruimtelijke Ordening) van 2009, wat het mogelijk heeft gemaakt dat - ten gevolge van de moratoria - bouwgrond voor toeristisch gebruik verklaard is tot beschermde plattelandsgronden niet bebouwd is. 
img_31484.jpgDe Groep die wordt voorgezeten door Eustasio López eist deze maatregel voor drie percelen die haar eigendom zijn in Meloneras (Zuid Gran Canaria) en twee in Morro Jable (Zuid Fuerteventura),binnen de termijn die gesteld is in de wet, welke is goedgekeurd tijdens de eerste Regering van Paulino Rivero.

De controverse over dit onderwerp is, dat de Canarische Regering niet heeft gereageerd op het verzoek, waardoor Lópesan heeft aangenomen dat de herkwalificatie van deze percelen stilzwijgend door de overheid zou zijn geaccepteerd en, dientengevolge, eist men schadevergoedingen voor bouwrechten welke men zegt te zijn kwijtgeraakt.

Herkwalificatie Het Tribunal Superior de Justicia de Canarias (TSJC)(Canarische Hooggerechtshof) heeft hen drie jaar geleden gedeeltelijk in het gelijk gesteld,  door uit te spreken dat men kan begrijpen dat hun verzoek om herindeling was aanvaard bij gebrek aan antwoord, maar dat dit geen rechtstreeks recht met zich meebrengt op schadevergoeding, maar dat men een dossier tot schadeloosstelling  opent.

In de uitspraak die nu gedaan is ondersteunt de Hoge Raad deze interpretatie van de Kamer  voor Overheidsgeschillen van het TSJC, waarmee men de Canarische Regering veroordeelt tot het behandelen en het oplossen van de dossiers voor mogelijke schadevergoeding wegens aansprakelijkheid jegens Lopesan

De Hoge Raad beschouwt de redeneringen van het TSJC als correct en bovendien, dat de procedure die gevestigd is in de Ley de Medidas Urgentes (Noodwet) voor dergelijke procedurele verzoeken, niet landelijk wordt gedekt in het procesrecht.

Men benadrukt dat detail, omdat het gaat om regionale wetgeving en dat het laatste woord over hoe dit te implementeren daarom aan het TSJC is, en niet aan de Hoge Raad.
zzzzzzzislas-canarias-84-99-97.jpg 


 

Bravo vreest, dat de hervorming van de Ley Turistica de eilandontwikkeling blijft tegenhouden

GRAN CANARIA - donderdag 19 februari 2015 - De president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, José Miguel Bravo de Laguna (PP), heeft op donderdag 19 februari 2015 zijn vrees uitgesproken, dat men met de hervorming van de Ley Turistica (Toeristische Wet) geen verbetering bereikt in het aanbod van het eiland, aldus het Eilandbestuur, en dat men de ontwikkeling ervan blijft tegenhouden.

Bravo de Laguna heeft daarom gezegd, ”tot het laatst toe te zullen strijden,” en door te zullen gaan in het hebben van gesprekken met de president van de Canarische Regering Paulino Rivero (CC), en met de minister van Ruimtelijke Ordening, Domingo Berriel (CC), om te proberen de voor Gran Canaria geëiste veranderingen te introduceren, met als doel, “dat men op het eiland de bouw van viersterrenhotels toestaat, zonder dat dit gebonden is aan rehabilitatie.
imagesZJL1FVP1.jpg images6IC40WNN.jpg                     Rivero          -                Berriel            -                       Bravo de Laguna

Volgens de president van het Eilandbestuur zal de ontwikkeling daarvan afhangen van het reglement, overeenkomstig hoe men de wettekst opstelt, en als men, “daarin een zeer brede verwijzing aanbrengt" genereert men “een grote juridische onzekerheid”, omdat, “het reglement, dat de Canarische Regering uitwerkt, geen parlementaire behandeling krijgt en meer discretionaire criteria (vrije beslissingsruimte van de overheid) bevat.”
untitled-79.png u3.png
2.png evaluacin.png

Bovendien heeft Bravo de Laguna opgemerkt , dat de kwaliteitseisen - welke men bij wet gaat stellen - “nieuwe hindernissen veronderstellen te zijn, en nieuwe spaken in het wiel, van een essentiële investering voor Gran Canaria.”
appart.jpg

       "Ik wil een vier-5 sterrenhotel" - "Wij biemeden je een gerenoveerd appartement."<

In de visie van  Bravo de Laguna heeft men al jaren verloren in de toeristische toename en, als men deze wet niet verbetert in parlementaire behandeling,” kan het zijn,” dat dit opnieuw een gemiste kans is.”
parl1.png parl2.pngEenmalige interpellatie
Bravo laat weten, dat de gekozen procedure voor de behandeling van deze wetswijzing, die van een eenmalige interpellatie is, met het doel, de termijnen te bekorten waarin deze goedgekeurd kan zijn, nog voordat het regeringsmandaat eindigt. Daardoor zullen er weinig kansen zijn voor het indienen van amendementen, hoewel hij heeft gezegd, dat hij -volgens zijn politieke besef - dit zal proberen dit te doen tot het einde. (Deelstaat- en Gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats in mei 2015).
imagesGSAKZY9C.jpg images00M02QXP.jpgimagesMGQAXCFL.jpg

Toeristenbelasting
Anderzijds heeft de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria zich tegenstander getoond van het creëren van een toeristenbelasting, zoals is voorgesteld door Nueva Canaria (NC), omdat hij begrijpt, dat dit de concurrentiepositie van de toeristenbestemming Canarias zal aantasten.

In de zienswijze van Bravo de Laguna, “zal elke ‘kleine verandering’ de toeristische markt veranderen, waardoor het niet is aan te bevelen, een dergelijke belasting in te voeren.
1-AAAAislas-canarias-97.jpg


Hervorming van de Toeristische wet
treedt voor mei 2015 in werking

CANARISCHE EILANDEN -  vrijdag 13 februari 2015 - De Canarische Regering stuurt de wettekst naar het Parlement en vraagt behandeling ervan in verkorte vorm.

De hervorming van de vernieuwing van de Toeristische Wet zal in april 2015 in werking zijn getreden. Zo heeft de Canarische Regering laten weten na afloop van de Ministerraad vergadering - welke op woensdag 11 februari 215 heeft plaatsgevonden in Santa Cruz de La Palma. De Regering heeft de bijdragen van de Consejo Consultivo (Raad van Advies) daarin opgenomen en de tekst naar het Parlement gestuurd, waar men zal vragen, deze met een enkele lezing te behandelen, wat de procedure zal bespoedigen.

De nieuwe tekst wijzigt zes wetsartikelen en twee overgangsbepalingen, zo heeft de Canarische Regering meegedeeld na afloop van haar wekelijkse Minsterraad.
imagesPHEAZ09O.jpg
                          Zo luxe hoeft het nu opeens per se toch ook niet weer te zijn...
De Canarische Regering (van Nationalisten CC en  de socialisten PSOE), haalt bakzeil; nieuwe hotels van een lagere categorie ( minder dan vijfsterren) die aan de kwaloteits- en milieu-eisen voldoen mogen nu weer voor de 'doorsnee Jan Toerist' op de Canarische Eilanden.
Het doel wat men met deze hervorming nastreeft, “is het doen toenemen van de algemene overeenstemming betreffende de toeristische ontwikkeling van de Archipel,” en “het overwinnen van een aantal van de disfuncties en obstakels in het proces van vernieuwing van de accommodatie en de verouderde toeristische infrastructuur ."

Het betreft ballasten, die zijn ontdekt in het evaluatieproces van de wet, waarvan de Canarische Regering bij in werking treden van de Wet in mei 2013 heeft gezegd, deze nader te zullen bestuderen, en die in oktober 2014 zijn besproken in de Tweede Kamer van het Canarische Parlement.

De veranderingen zijn in de zin van het toestaan van nieuwe gebouwen met uitsluiting van de sterrenclassificatie, maar ze bevatten wel het bepalen van een hoofdrol voor criteria zoals de kwaliteit van het product en elementen voor behoud van het milieu.

Ook is het nodig, om convenanten te sluiten met het Canarische Arbeidsbureau voor verdere opleidingen van personeel en, om opleiding te geven aan werklozen.

In de huidige wettekst staat men uitsluitend de bouw toe van nieuwe, vijfsterrenhotels en hogere categorie. Deze beperking heeft van meet af aan kritiek opgeroepen bij het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria en van de horecaondernemers op het eiland. Zij beargumenteren, dat er een behoefte bestaat aan viersterren-etablissementen, een product wat voornamelijk wordt gebouwd door de reisorganisatoren. De hervorming van de wet zal nu viersterrenhotels gaan toestaan, zoals is geëist door Gran Canaria.

De Regering heeft uitgelegd dat men - ondanks de armen niet langer over elkaar gekruist te houden - men de voorafgaande vergunningen uitsluitend zal toekennen aan die projecten welke kunnen bijdragen aan de sociale ontwikkeling en die zich kenmerken in een context van duurzame groei.

De wettekst bevat een nieuw artikel, waarin men aangeeft, dat binnen de termijn van een jaar, na inwerkingtreding van deze Wet, de kwaliteitsstandaarden vereist zullen worden voor het toekennen van voorafgaande toestemmingen door de Cabildos (Eilandbesturen) en na de voorgeschreven goedkeuring van de Canarische Regering. Van die vereisten sluit men die van vijfsterren- of hogere categorieën uit.
1-AAAAislas-canarias-97.jpg 


Een noodwet opent de deur 
naar viersterren kwaliteit hotels

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 9 oktober 2014 - Domingo Berriel aanvaardt, dat de nieuwe parameters van de hervorming van de Toeristische Wet, energie-efficiëntie en aanvullende dienstverlening zijn.

De Canarische Regering is bereid gedeeltelijk haar planning te rectificeren in het niet toestaan van de bouw van nieuwe vier sterren hotels; een van de meest controversiële aspecten van de toeristische wet, door de formule te vervangen, door de categorie van kwaliteitsparameters.

Dat zal gebeuren door middel van een nieuwe wettekst, “die met spoed behandeld zal worden in het Parlement, met gebruikmaking van het evaluatierapport, dat is opgesteld na afloop van het eerste jaar dat de wet van kracht is geworden,” en die op woensdag 8 oktober 2014 door de minister van Openbare Werken, Transport en Regionaal beleid, Domingo Berriel, naar het Parlement is gestuurd.
img-23797_large.jpg
Zoals hij heeft uitgelegd., maar zonder een overzicht te geven, zullen de energie-efficiëntie  en andere milieuwaarden, plus aanvullende dienstverlening door de nieuwe horeca-etablissementen, de nieuwe parameters zijn, om een uitweg te bieden aan de vraag van de ondernemers en van het Cabildo  (Eilandbestuur) van Gran Canaria.

De combinatie van openbare en private investering en de verbondenheid daarvan met het creëren van werkgelegenheid - via het uitbreiden van het contracteren van personeel - is verdedigd door de Socialistische fractievoorzitter, Dolores Padrón.

Padrón die tevens voorzitter van de PSC-PSOE is, heeft eraan herinnerd, “dat het Parlement niet het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria is, of dat van Tenerife; waardoor men een regionaal model als wetgeving uitvaardigt, dat gebaseerd is op een duurzame economie, waarbij men de “eiland-eigen en idealistischevoorstellen van diverse ondernemers en politieke partijen afwijst.

Padrón heeft verzekerd, dat de evaluatie, “een serieus document is;” en ze heeft erkend, dat dit enkele tekortkomingen in de Wet heeft aangetoond die verbeterd moeten worden, waarmee zij haar bezorgdheid heeft getoond over de zogenoemde bank voor hotelbedden, “die onvoldoende is gebleken.”

“Wij zijn niet onwrikbaar en staan wijzigingen toe, maar zonder de filosofie van de Wet te veranderen en zonder bepaalde ondernemers te bevoordelen, maar wel alle Canario’s;” zo heeft zij geconcludeerd.

Stabiel model In soortgelijken termen heeft de woordvoerder van de Grupo Nacionalista (CC, PNC, CCN), José Miguel Barragán, zich uitgelaten, die erop stond, “dat er niet elke vier jaar een toeristisch model kan zijn, dat met de aan de macht zijnde Regering wisselt; ons model moet gegarandeerd zijn op de canariedad (Canarische eigenheid),” wat naar zijn mening is gebeurd met de richtlijnen die zijn goedgekeurd in 2003, “toen men heeft ingezet op duurzaamheid.” Daarom heeft hij het voorstel van Berriel goedgekeurd, in ruil voor het criterium van selectie op basis van kwaliteit en niet, op dat van sterren.”

Zoals was verwacht, kritiseerden Román Rodríguez (NC), evenals Miguel Jorge Blanco (PP) de evaluatie van de Wet, als formule voor het debatteren erover in het Canarische Parlement, steeds als beide politieke partijen zich verzetten tegen de omstreden Wet.

“De evaluatie is een leugenkampioen. Op Gran Canaria is het saldo negatief met meer dan 8.500 hotelbedden,” heeft de woordvoerder van de conservatieven gezegd.

Op zijn beurt heeft Rodríguez de Regering beschuldigd “van het proberen te schrappen”, van een noodwet die gedaan is op voorstel van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria op het vlak van toeristische renovatie van viers terren hotels, en hij heeft bevestigd, dat de door de Regering aangedragen gegevens discutabel zijn.

De gedeputeerde Román Rodríguez gelooft niet, dat er voor 2,3 miljard euro in fase van uitvoering is, zoals de minister zegt, en hij heeft laten weten, dat de Canarische Regering het verrichte werk op Gran Canaria niet erkent en zegt, dat wat slecht gaat, de verantwoording is van de andere overheden.

Berriel toonde zijn “verrassing”, door het feit, dat Rodríguez, “de planning van het liberalisme van Margaret Thatcher verdedigt, net zoals de PP.” “Het model van de Canarische Regering voorziet erin, dat men groeit op basis van kwaliteitscriteria, en dat doet men door renovatie, en het is Gran Canaria, dat de meeste mogelijkheden heeft met de wet, omdat het de sector heeft die het meest verbetering nodig heeft,” zo concludeert hij. 
1-AAAAislas-canarias-kopie-78.jpg
 


Men veroordeelt Gran Canaria niet te groeien en uitsluitend,
hotelbedden te vernieuwen

De president van het Cabildo (Eilandbestuur),
José Miguel Bravo de Laguna lanceert een nieuwe aanval op
de Canarische Regering voor het verbieden van het bouwen van vier sterren hotels en vraagt de Grancanarios te rebelleren

Gran Canaria - zondag 31 augustus 2014 - De president van het Cabildo (Eilandbestuur), José Miguel Bravo de Laguna, heeft opnieuw de Canarische Regering de volle laag gegeven, die hij ervan beschuldigt, de toeristische groei van de Grancanarios te blokkeren door de bouw van vier sterren hotels te verbieden; een verbod, dat van kracht is sinds men de moratoria heeft goedgekeurd in de Ley de Mejora y Renovación Turística (Wet voor Toeristische Vernieuwing en Verbetering).
Na zijn meest recente brief - de tweede die hij heeft verstuurd in minder dan een jaar tijd -  aan de president van de Canarische Regering, Paulino Rivero, waarin hij zijn ‘sektarische’ acties tegen Gran Canaria kritiseert met zijn afwijzing de Oasis de Maspalomas (palmen-oase) tot Bien de Interés Cultural (BIC) (Cultureel Erfgoed ) te verklaren, valt Bravo de Laguna de Canarische Regering aan, voor wat hij beschouwt als een blokkering van de toeristische, Grancanarische groei.

          Het 'Pleito Insular' is de eeuwige rivaliteit tussen Tenerife en Gran Canaria;
                 met hierbij de  'herziene landkaart' van de Canarische Eilanden.


De voorzitter van de Partido Popular (PP) heeft bovendien een oproep gedaan aan de Grancanario’s, dat ze wakker worden en rebelleren tegen de maatregelen van de Canarische Regering. “Alleen al, door jaarlijks een miljoen toeristen meer te ontvangen,  zouden we 30.000 directe en indirecte banen kunnen genereren. Kunnen we deze mogelijkheid laten liggen, met een werkloosheid die ons teistert?” vraagt Bravo de Laguna zich af, die zijn opinieartikel eindigt met: "¡Gran Canaria, despierta!” (“Gran Canaria, wordt wakker!”).

Bravo weert zich ook tegen de critici die hem, "pleitista en insularista" noemen vanwege het aanklagen van de Canarische Regering en hij stelt dat men hem aanvalt, “voor het verdedigen van Gran Canaria.”

Blokkering
Naar het oordeel van de eilandpresident, is de Canarische Regering een strategie aan het volgen, die is “geïnspireerd” door de horeca-werkgevers van Tenerife, zoals een vriend hem heeft laten weten, waarvan het doel is, blokkering te zoeken voor de bouw van vier sterren hotels op Gran Canaria, om op het buureiland de groei te bevorderen met de toename van het aantal hotelbedden.

Zo citeert José Miguel Bravo de Laguna een artikel uit het dagblad ‘La Provincia’ van 3 juni 2014, waarin men vaststelt, dat Gran Canaria in de afgelopen negen jaar 15.000 hotelbedden verloren heeft zien gaan. Naar het oordeel van de het Cabildo (Eilandbestuur), verhindert deze vermindering van hotelbedden, dat Gran Canaria ten volle het potentieel van de groeiende toeristenstroom kan benutten, welke men heeft geregistreerd in het afgelopen jaar.

“Feit is,” zo klaagt hij,” dat Gran Canaria in de afgelopen negen jaar 15.000 hotelbedden in hotels en appartementen- en bungalowverhuur verloren heeft zien gaan, waardoor het bestand aan hotelbedden 130.000 is.
Hij herinnert eraan, dat het Plan Insular de Ordenación (PIO) (Eilandplan Ruimtelijke Ordening) toestaat, dat het genoemde bestand 18.000 hotelbedden kan gaan tellen, maar hij geeft aan, dat de moratoria van de Canarische Regering debet zijn aan het verbod, om het toeristenaantal te verhogen, dat men de accommodatie voor deze 50.000 hotelbedden bouwt.

Volgens Bravo de Laguna is - ondanks het feit, dat de horecabedrijven op Gran Canaria alle records hebben geslagen in het afgelopen jaar - men met 3,4 miljoen bezoekers nog ver verwijderd van de 5 miljoen het eiland Tenerife telt.

De blokkering voor de nieuwbouw van viersterrenhotels door de Canarische Regering, zo kritiseert hij, blijft men handhaven, ondanks het herhaalde verzoek van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, om dit verbod op te heffen.

Bravo ageert tegen zowel Coalición Canaria (CC), als tegen de Canarische Socialistische Partij PSOE, die hij ervan beschuldigt, het wetsvoorstel te hebben afgewezen, dat in het Canarische Parlement is gepresenteerd door 21 van de 29 senatoren van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria die, behoren tot de Partido Popular (PP) en Nueva Canarias (NC).

In de woorden van Bravo de Laguna, is het doel van de hotel-industrie op Tenerife en van de Canarische Regering, de bezetting te garanderen van de 41.000 hotelbedden in de vier sterren hotels die het buureiland telt; bijna het dubbele aantal, van de 25.000 die Gran Canaria heeft, waarbij het Eilandbestuur laat weten, dat men alleen toestaat, vijfsterrenhotels te bouwen.
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg 


Ondernemers genegeerd
in  de beoordeling van het moratorium

CANARISCHE EILANDEN - maandag 25 augustus 2014 - De Canarische Regering hoeft bij de evaluatie van de Ley de Renovación y Modernización Turística (Wet Toeristische Vernieuwing en Modernisering) niet te rekenen op de deelname van de ondernemers. Deze situatie is te wijten, aldus de voorzitter van de Confederación Canaria de Empresarios (Federatie Canarische Ondernemersverenigingen), Agustín Manrique de Lara, “omdat men niet geïnteresseerd is in de mening van de sector”.

Manrique de Lara kritiseert, dat de Canarische Regering geen rekening heeft gehouden met de ondernemers, “Nooit, noch bij het ontwerpen; noch bij het wijzigen van de moratoria, wat in mei 2013 is goedgekeurd en waarvan men heeft toegezegd, deze na de zomer van 2014 te herzien, om de inhoud ervan te versoepelen.
“Het resultaat van deze uitsluiting van de sector is,” zo benadrukt de werkgeversvoorzitter, “een negatieve wetgeving, hoewel meer voor sommige eilanden, dan voor andere, maar vooral voor Gran Canaria.”
 
                                         Agustín Manrique de Lara,
            de voorzitter van de Federatie Canarische Ondernemersverenigingen.

De werkgeversvoorzitter merkt op, “dat met de door de Canarische Regering gekozen formule, men de komst van investeerders blokkeert,” en volgens de bedrijfsgegevens, “ligt er momenteel voor honderden miljoenen euro’s stil, waarvoor men slechts vraagt te kunnen bouwen op grond die toegewezen is als bebouwbaar; en waarvoor men in veel gevallen al jarenlang Impuesto de Bienes Inmuebnles (IBI) (Onroerende Zaakbelasting) betaalt.

Ondanks dit scenario zijn de Grancanarische ondernemers er ‘zeker’ van, dat men aan hun vraag zal voldoen, die voornamelijk is gebaseerd op het feit, dat men de bouw van nieuwe viersterrenhotels zal gaan toestaan; omdat “op het eiland het gezonde verstand heerst” en, “het eiland een specifiek kader nodig heeft.”
Manrique de Lara begrijpt, dat elk eiland moet kunnen rekenen met dit, “gepersonifieerde ontwerp,” dat haar groei aangeeft, rekening houdend met hun belangen en benodigdheden.

                                      Agustín Manrique de Lara
Zoals men al heeft opgemerkt toen men begon met het opstellen van de wet, “is het stilleggen van de bouw van nieuwe logiesaccommodatie niet compatibel met een krachtige modernisering, en is het zo,” aldus de uitleg van de werkgeversvoorzitter, “als men een nieuw product toestaat, men bereikt, dat men het bestaande hertelt; en zonder kosten voor de overheid.” Hij geeft echter aan, “dat als men het nieuwe product tegenhoudt, men het herstel en de modernisering ontmoedigt.”

De Regering heeft niet de ‘gevoeligheid’ gehad zich in te leven in de ontwikkeling van en de  aanpassing op de normen van de werkgeversorganisaties en van de Cabildos (Eilandbesturen), die - naar zijn mening - een actievere houding moeten aannemen. “ Als men luistert, zal men zich veel minder vergissen,” zo voegt hij toe, “men kan een sector niet regelen, ongeacht hun mening en ervaring.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg
 


Het Grondwettelijke Hof deblokkeert de bouw voor logiesaccommodatie  van
2.500 hotelbedden in de vijf sterrencategorie
en een investering van 133 miljoen euro

Twee hotels op Gran Canaria en drie op Tenerife
zijn bezig met de afronding van de aanvraag
voor de bouwvergunning

Door de stillegging ziet een Noorse investeerder af
van de bouw van een project in Playa de Mogán

CANARISCHE EILANDEN - zondag 6 juni 2014 - De beslissing van het Constitutionele Hof, de ‘voorzorgsmaatregel tot schorsing’ op te heffen die drukte op de Ley de Renovación y Modernización Turística de Canarias (Wet Toeristische Vernieuwing en Modernisering van Canarias), heft de onzekerheid op die bestond rond de vijf bouwprojecten van vijfsterrenhotels, die bij de overheid al in de laatste fase van behandeling van de bouwvergunning verkeren.
De etablissementen - twee op Gran Canaria en drie op Tenerife - gaan in totaal 2.500 hotelbedden bevatten, met een investering door de projectontwikkelaars van 133 miljoen euro.

Het door de Spaanse Staat ingediend hoger beroep tegen twee hoofdstukken van Artikel 4.2 van de Canarische Toeristische wet, heeft tot gevolg, dat het Grondwettelijke Hof in maart 2014 de gevraagde schorsing heeft toegestaan.

Deze beslissing is rechtstreeks van invloed op de nieuwe vijfsterren-etablissementen die de wetgeving toestaat, zonder de noodzaak, dat ze gekoppeld worden aan de rehabilitatie.

Ongeveer vier maanden lang heeft men de vergunningaanvragen en de investeringen stilgelegd die al in de laatste fase van afhandeling waren voor de bouw van deze hotels.

De problemen, als gevolg van de wettelijke opschorting, hebben geleid tot een ernstige tegenslag voor een gepland hotel in Playa de Mogán. Volgens bronnen binnen de bouwwereld heeft een van de belangrijkste Noorse collega’s de groep verlaten die dit project promootte, vanwege de situatie die de wet heeft doen ontstaan, wat de stillegging ervan heeft veroorzaakt.
De angst bestond, dat het initiatief zou eindigen in stopzetting als gevolg van het nieuwe scenario; het aanvankelijke project is een luxehotel met 912 hotelbedden en een investering van ruim 45 miljoen euro.

Een ander complex - dat na de deblokkering voortgang vindt - is, dat van een hotel in Meloneras, dat al over een vergunning beschikt en wat gebouwd gaat worden door de Lopesan-Groep. De geplande investering bedraagt 13,7 miljoen euro en het gaat om een vijf sterren etablissement in de vorm van villa’s, met in totaal 178 hotelbedden. De vergunning is al toegekend door de Gemeente San Bartolomé de Tirajana.

Op Tenerife bestaan plannen voor de bouw van twee etablissementen nabij Playa San Juan, in de gemeente Guía de Isora, in een gezamenlijk project waaraan men nog een centrum voor Thalassotherapie, sportvoorzieningen en recreatieruimten toevoegt.

De luxe complexen gaan respectievelijk 500 en 600 hotelbedden bevatten en maken deel uit van een ontwikkeling welke zich richt op hoogwaardige logiesaccommodaties. In de omgeving bestaan al etablissementen zoals ‘Alabama’ en ‘Palacio de Isora’, die een kwalitatieve toevoeging betekenen te zijn in het aanbod.

Een vijfde project wat getroffen is door deze situatie, is dat van het luxe etablissement, dat gepland staat gebouwd te gaan worden in  de toeristenwijk ‘Las Americas’, in de gemeente Adeje, wat bestemd is voor volwassen toeristen, vooral homo’s, met 260 hotelbedden en een geplande investering van in totaal 35 miljoen euro.

Dit complex zou men aanvankelijk bouwen op Gran Canaria, maar uiteindelijk gaat het gebouwd worden op Tenerife.

De verenigingen van Horeca-werkgevers hebben de de problemen aangegeven welke veroorzaakt zijn door de politieke confrontatie tussen de Spaanse Regering en de Canarische met als inzet  de toeristische wet en de stillegging van zowel huidige, als toekomstige investeringen die in het geding waren bij het hoger beroep voor het Grondwettelijke Hof.
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg 


Nog geen 20% van de hotelbedden staat
in vier sterren hotels

Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria
vergelijkt het aanbod van de andere eilanden voor het vragen van, het vrijmaken van de weg in  deze hotelcategorie

GRAN CANARIA - donderdag 26 september 2013 - In het wetsvoorstel wat het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria voor bereidt voor wijziging van de Ley de Renovación y Modernización Turística de Canarias (Wet Renovatie en Modernisering Toerisme van de Canarische Eilanden) wordt benadrukt, dat terwijl de logiesaccommodatie op Gran Canaria nog niet aan 20% hotelbedden komt in vier sterren hotels, dit op Tenerife 43,55% is en op Fuerteventura ruim 40%.

Het percentage logiesplaatsen in viersterrenhotels, in verhouding tot het totale aantal hotelbedden op elk eiland, blijkt op Gran Canaria lager te zijn dan op Tenerife, Fuerteventura en Lanzarote, waarbij op de eerste twee genoemde eilanden het aantal hotelbedden in deze categorie overheerst.

Zo staat te lezen in het wetsvoorstel wat de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, José Miguel Bravo de Laguna, heeft toegestuurd aan de fractiewoordvoerders van de oppositie, die hij op donderdag 26 september 2013 heeft uitgenodigd voor het overnemen van de inhoud op de komende Parlementsvergadering, die is uitgesteld tot 7 oktober 2013, opdat het Canarische Parlement de Ley de Renovación y Modernización Turística wijzigt.


Valse:
Kwaliteit -  Bescherming - Duurzaamheid

De 25.512 hotelbedden in vier sterren hotels on Gran Canaria maken voor 18,43% deel uit van het eilandtoerisme, terwijl dit met 41.137 op Tenerife 34,55% is en op Fuerteventura 26.663 hotelbedden goed zijn voor 40,78%;  zelfs op Lanzarote, met 15.894 bedden in die categorie, ligt dit percentage hoger (22.55%).


             Overzichtsfoto van een gedeelte van de toeristenwijk
Playa del Inglés
                               in de gemeente San Bartolomé de Tirajana.
Het percentage van het totale aantal hotelbedden is ook het laagste van de vier eilanden en het enige, dat minder dan de helft  bedraagt 44.89%. Op Fuerteventura 69,96%, Tenerife 61.24% en op Lanzarote 58.19%.

Met deze gegevens die ontleend zijn aan de statistiek van 2012 van het Ministerie van Toerisme, van de Canarische Regering, eist Bravo de Laguna, onder andere wijzigingen, dat de Wet toestaat, nieuwe vier sterren hotels te creëren op het Eiland in het kader van de renovatie.
1-AAAAislas-canarias-kopie-62.jpg 


Gran Canaria heeft een voorraad grondstukken  voor de nieuwbouw van logiesaccommodaties met in totaal 50.000 hotelbedden

Het Algemene Bestemmingsplan  voorziet in de groei van
Tarajalillo, Meloneras, Santa Águeda en Tauro

Er zijn diverse investeringsprojecten in behandeling

CANARISCHE EILANDEN - zondag 6 juli 2013 - De beide hoofdeilanden van de Canarische Archipel (Tenerife en Gran Canaria) beschikken nog steeds over voorraden aan toeristische bouwgrond, om in de komende jaren te blijven groeien in het segment van vijfsterrenhotels en -appartementencomplexen, de grote luxe-voorzieningen en andere vernieuwende formules. Op Gran Canaria staat het Eilandplan Ruimtelijke Ordening nieuwbouw toe voor logiesaccommodatie, met in totaal 50.000 hotelbedden; hoewel de prioriteit van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria en een groot deel van het bedrijfsleven is, dat men viersterren-etablissementen kan bouwen zonder de noodzaak, dat deze gerelateerd zijn aan de renovatie van het logiesbestand.

Het bedrijfsleven rekent erop, dat op de middellange termijn er tussen de 15.000 en 20.000 hotelbedden in nieuwe- en gerenoveerde logiesaccommodaties op de markt komen; met het doel, evenwicht te brengen in het verlies aan aantal hotelbedden, dat de sector op Gran Canaria heeft opgelopen, vooral door de terugval van het aanbod in de buitenhotelse sector (appartementen - en bungalow-verhuur).


De voornaamste voorraden aan toeristische en geconsolideerde bouwgrond bevinden zich in Tarajalillo, Meloneras, Santa Águeda, Tauro en Playa Mogán. Er bestaan diverse projecten van investeerders die geïnteresseerd zijn in het bouwen van logies- en recreatie-accommodatie in deze gebieden, zowel vier - als vijftien etablissementen; met het doel, het logiesaanbod op het Eiland te doen toenemen.

Het recente jaarverslag over de economie, dat gepresenteerd is door de Confederación Canaria de Empresarios (CCE) (Canarische Ondernemersfederatie) onthuld, dat ruim 60% van de toeristen, dat naar de Eilanden komt, vraagt naar vier- en vijfsterrenhotels

De ondernemers dringen er ook op aan, dat er meer banen worden gecreëerd in de sector als er meer aanbod is en, dat herstel niet de enige manier is, om de bouwsector te stimuleren na de ernstige crisis van de afgelopen jaren.
1-AAAAislas-canarias-97.jpg 


De nieuwe wet op de Moratoria
verbiedt definitief de bouw van nieuwe 4-sterrenhotels

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 28 mei 2013 -  Het Canarische Parlement heeft op dinsdag 28 mei 2013 het Artikel van de Ley de Moratoria (Wet op de Moratoria) goedgekeurd, waardoor men de bouw van nieuwe viersterrenhotels niet toestaat.

De tegenstemmen zijn afkomstig van de fracties van de Grupo Mixto en van de Partido Popular (PP), evenals van de afgevaardigde van Coalición Canaria (CC) voor Gran Canaria, María del Mar Julios.

María del Mar Julios, de eerste keer, dat een nationalistische gedeputeerde de stemdiscipline van haar partij doorbreekt.

Het is de eerste keer, dat een nationalistische gedeputeerde de stemdiscipline van haar partij doorbreekt.

1-AAAAislas-canarias-kopie-63.jpg 


CC vraagt de Regering ook de nieuwbouw van
vier sterrenhotels toe te staan

CANARISCHE EILANDEN -  maandag 27 mei 2014 - De fractie van de Coalición Canaria (CC) is van mening, dat dit voor nu en in de toekomst een zaak van ‘vitaal’ belang is voor de toeristische sector op het Eiland en zal dan ook de Canarische Regering vragen “een uiterste inspanning te leveren,” om tot overeenstemming te komen met de sector en de overheden op het eiland betreffende de Ley de Renovación y Modernización Turística de Canarias (Toeristische Wet Renovering en Modernisering van de Canarische Eilanden) en het toestaan van de nieuwbouw van viersterrenhotel, in overeenstemming met de geldende plannen ruimtelijke ordening, daar waar de ‘Wet op de Moratoria’ en de aanvullende ‘Wet op de Noodmaatregelen’ nu uitsluitend de nieuwbouw van vijfsterrenhotels toestaat.

De secretaris van de CC op Gran Canaria, Fernando Bañolas, heeft op vrijdag 24 mei 2013 het installeren aangekondigd van het op maandag 27 mei 2013 installeren van een Comité Permanente Colegiado Insular Extraordinario (Buitengewoon Permanent Eilandcomité), dat deze zaak zal aankaarten bij de gedeputeerde van de Canarische Regering, María del Mar Julios.

 


De valse pijlers (Kwaliteit, Protectionisme, Duurzaamheid) waarop de huidige Wet Toeristische Vernieuwing (Moratioria en Herstel) is gestoeld.

De Canarische nationalisten willen hun houding in het Canarische parlement ‘vaststellen’ voor de komende stemming over de wet op vrijdag 31 mei 2013, omdat het nu, naar hun mening gaat om een zaak die van ‘levensbelang” is voor het heden en de toekomst van de toeristische sector op het eiland.

 CC'ers:  P. Rivero,                            F. Bañolas,               M. Del Mar Julios
  
De meest linkse is de grootste voorstander van het torpederen van de Canarische Economie.

Bañolas heeft de Canarische Regering gevraagd, om het “terugdraaien” van de wettekst waarover in het Parlement gedebatteerd zal gaan worden, omdat naar zijn mening, “deze de routekaart markeert van de toeristische sector, en daarom, de toekomst van onze voornaamste motor van de economie.”

 
                                De prullenman , of een nog groter lapmiddel?

              De stemming in het Canarisch Parlement is op vrijdag 31 mei 2013.

Coalición Canaria de Gran Canaria begrijpt, “dat men criteria kan stellen aan de nieuwbouw van vier sterren hotels, zonder de aantasting van de bedoeling van de nieuwe wetgeving die de Canarische Regering voorstaat, welke geen andere is, dan het bevorderen van de vernieuwing van de toeristische logiesaccommodatie.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-63.jpg 


Gran Canaria heeft 40.000 hotelbedden
verloren zien gaan

GRAN CANAR IA - maandag 30 juni 2014 - In de periode 2000-2012 heeft Gran Canaria 40.000 hotelbedden verloren zien gaan. Dit is een van de gegevens welke men kan opmaken uit het rapport over het toeristische concurrentievermogen van Gran Canaria, dat is opgesteld door het Centro Atlántico de Pensamiento Estratégico (Catpe) (Atlantische Denktank). Een document, waarin men aandringt op modernisering van de infrastructuur en, dat men een eind maakt aan de moratoria voor de bouw van viersterrenhotels.

Catpe (de Atlantische Denktank) heeft de toeristische situatie van de eilanden geanalyseerd en voorstellen uitgewerkt, om de veroudering van de sector te overwinnen; de motor van de Canarische economie.

Volgens de Denktank moeten de Eilanden verbeteringen aanbrengen, om het hoofd te bieden aan zowel externe factoren - waaronder de impulsen die andere concurrerende bestemmingen meemaken in prijzen, installaties en de ontwikkeling van vakantie-concepten - evenals aan de interne.

Onder de laatstgenoemde, onderstreept men het gebrek aan vernieuwing van de infrastructuren; en de overheidsbemoeienis, plus het gebrek aan bijkomende recreatievoorzieningen.

Als voorbeeld van de gevolgen van dit proces, merkt de Denktank op, dat Gran Canaria  sinds 2000, maar liefst 40.000 hotelbedden verloren heeft zien gaan.
Bovendien verwijst men naar een studie van de hoogleraar aan de Universiteit van Gran Canaria, Eduardo Cáceres, om te onderstrepen, dat 71% van de etablissementen op het Eiland, in 200, ouder was dan 25 jaar.

Het rapport stelt, dat een beslissende gebeurtenis in het verlies aan concurrentievermogen in het aanbieden van logiesaccommodatie, gelegen is in de overheidsbemoeienis in regulerende processen in de markt van vraag en aanbod, door middel van twee moratoria en de Wet op de Noodmaatregelen.
1-AAAAislas-canarias-97.jpg


“De overheidsbemoeienis
is schadelijk geweest voor het toerisme”

Interview met Agustín Manrique de Lara

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 3 november 2013 - Agustín Manrique de Lara is voorzitter van de Canarische Ondernemersfederatie en de journalist Francisco Suárez Álamo heeft een interview met hem gemaakt, wat gepubliceerd is op zondag 3 november 2013 in het dagblad ‘Canarias7’:

- VRAAG:Bent u iemand die ontluikende bloemknoppen en licht aan het eind van de tunnel ziet - of eenvoudigweg goede macro-economische cijfers - maar die er lang over doen, om de binnenlandse economie te bereiken?
- ANTWOORD: “Er zijn meer dan genoeg positieve gegevens over de ontwikkeling van de economie. De stemming is belangrijk, omdat dit bijdraagt, dat er meer ondernemersprojecten komen. Het lijkt defensief, te praten over ontluikende bloemknoppen terwijl we te maken hebben met een zo hoge werkloosheid, maar zeker is, dat de particuliere consumptie begint te herstellen en dat is een hoopvol teken.”

>
Agustín Manrique de Lara
, voorzitter van de Confederación Canaria de Empresarios.

- V.:Tot voor kort was de klacht, dat als er geen krediet naar bedrijven en particulieren stroomt een opleving niet mogelijk is. Heeft men dit probleem nu opgelost?
- A.: “Het midden- en kleinbedrijf heeft nog steeds problemen om toegang tot krediet te verkrijgen maar men neemt een veranderende tendens waar  in het discours van het bankwezen. Het lijkt erop, dat men het huiswerk gemaakt heeft wat betreft de bestendiging van de balansen en men bereid is, en zelfs de noodzaak inziet, tot het verlenen van kredieten. Ik denk, dat dit de grote verandering is die we gaan zien in de komende maanden.”

- V.:Lopen we op Canarias met het verlaten van de recessie-cyclus niet het risico op een steeds grotere afhankelijkheid van het toerisme?”
- A.: “Momenteel zijn we totaal afhankelijk van het toerisme. Maar men begrijpt niet voldoende, dat men maatregelen neemt die op een negatieve manier het hart van de Canarische economie kunnen raken. De naar Canarias toeristen-uitzendende landen verkeren nu midden in een herstelfase en bovendien maken onze concurrenten een slechte tijd door, wat maakt dat er een grote vraag is naar vliegtuigstoelen naar Canarias. Ik maak me geen zorgen,  dat de economie in hoge mate afhankelijk zal zijn van het toerisme, want dat is wat we hebben en bovendien doen we het goed, met grote ondernemers die er in geslaagd zijn Canarias tot een leidende bestemming te maken. Wat me zorgen baart is, dat men niet het benodigde gereedschap geeft, om concurrerend te blijven en om ons aan te passen aan de vraag.”

- V.:Sprekend over de door de politiek genomen maatregelen: praten we dan over de ley de moratoria (Wet op de moratoria), of over de voortdurende bureaucratische beperkingen?”
- A.: “Ik maak me zorgen over iets wat nog veel erger is: de perceptie van de samenleving betreffende het toerisme, dit wil zeggen, dat we in  de afgelopen tien tot twintig jaar een generatie hebben opgevoed met een mentaliteit, dat het toerisme een noodzakelijk kwaad voor Canarias is. Dit uit te bannen, zal heel moeilijk zijn.
Wetten, zoals die op de moratoria en de nieuwe wet op het toerisme, hebben bijgedragen aan deze slechte perceptie, ze verkopen het toerisme als iets roofzuchtigs voor het grondgebied, En men heeft er geen positieve draai aan gegeven, in de zin, dat het de sector is die de grote economische en sociale verandering van Canarias mogelijk heeft gemaakt, met het creëren van een sterke middenklasse.
De bemoeienis van de overheid is schadelijk geweest voor de sector en het ergste is niet,  dat men zich vergist; maar, dat men de effecten van deze wetten niet wil evolueren en, dat er geen wil tot rectificeren is.”

- V.: “Blijven de werkgevers van mening, dat de regelgeving overheerst wat betreft het toerisme?”
- A.: “Uiteindelijk zijn de wetten zodanig doorgedrongen - zelfs op fundamenteel technisch gemeentelijk bestuursniveau - dat de ondernemer een gemeenteambtenaar tegenkomt, die tegen hem zegt, ik zie dit product niet zitten; of dat is niet geschikt voor hier.

Zaken zoals deze komen we dagelijks tegen wanneer men komt voor de behandeling van een project en dan vooral in de toeristengemeenten. Daarom zijn het,  soms nog erger dan de wetten - die men kan veranderen - deze planningen en deze mentaliteit die veel moeilijker te wijzigen zijn.
De interpretatie van de wetgeving is enorm beprekend. We hebben allemaal begrip voor het beschermen van het grondgebied, maar men kan niet toestaan, dat men geen toeristische grond ontwikkelt waar iedereen het over eens is. Op Gran Canaria bijvoorbeeld , is in het Eilandplan een belasting toegestaan van 180.000 hotelbedden, we komen niet aan de 130.000 en we hebben 20.000 tot 30.000 meer hotelbedden nodig voor het hebben van 10 miljoen toeristen extra. Die aantallen moeten de mensen kennen, waarbij men moet begrijpen, dat deze regelgeving het werkloosheidspercentage op 35% houdt. Een van de weinig goede dingen die men als lering uit deze crisis kan trekken is, dat als men nu zegt, dat een hotel niet gebouwd gaat worden, dat men dan ook geen 3.000 tot 4.000 arbeidsplaatsen schept.”

- V.: “Heeft het door de Canarische Regering in het leven geroepen Investeringscomité ergens toe gediend?”
- A.: “Het heeft geleid tot een verandering van de perceptie. Wat we vooral zouden moeten doen, is dat hun acties alle bedrijven bereiken. Het moet er niet alleen zijn, om een opvallende investering te deblokkeren, maar om de overgang te faciliteren naar een model waar de economische activiteit geen obstakels ondervindt.”

- V.: Bent u ongerust geweest over de lange tijd die de Regering erover gedaan heeft, om de  ondernemersplaatsen in het Havenbestuur te wijzigen?
- A.: Ja, laten we dat maar snel vergeten.

- V.:Maar het is u nu duidelijk waarom er zoveel vertraging was?
- A.: “ Dat heeft een enorme vertekening veroorzaakt, want het probleem is niet, hoe lang men erover doet, maar waarom men het doet... Er was een moment waarop het leek, dat de Regering de vertegenwoordiging van de Confederatie niet erkende en dat baarde ons veel zorgen, maar men moet erkennen, dat de Regering haar houding heeft gewijzigd en strikt volgens de regelgeving heeft gehandeld.

- V.: “Paulino Rivero heeft bij diverse gelegenheden geklaagd, dat de Canarische samenleving - zoals andere wel doen -  zich niet mobiliseert tegen de mishandeling door Madrid. Heeft hij de Confederatie om deze steun gevraagd.? Of bent u van mening, dat er geen mishandeling is, of dat de Confederatie er de voorkeur aan geeft zich niet te mengen in dit spel?”
- A.: “We betreuren de beperkingen van de begrotingsbezuinigingen We zien liever een begroting, zowel die van het Koninkrijk Spanje, als die de Autonome Deelstaat Canarias, met meer toekenning voor de productieve investering. Maar we weten, dat de begrotingsdiscipline absoluut noodzakelijk is, om de economische groei te herstellen.
Waar geen hulpmiddelen zijn, kunnen we die niet eisen. Wij houden niet van de belastingdruk waar de  Spaanse Regering ons aan onderwerpt, wij houden niet van de  arbeidslasten, maar we begrijpen, dat de begroting in evenwicht moet zijn en een beteugeling moet bevatten van de stijgende overheidsschuld. Uiteindelijk moet men hetzelfde doen als de gezinnen en niet langer toezien, hoe de private schuldenlast toeneemt. Wat dat betreft, is er een complete mentaliteitsverandering nodig.
Wat er moet gebeuren, is een totale verandering in mentaliteit: we zijn van mening, dat begrotingen die erop uit zijn, de overheidsstructuur te handhaven, uit een andere tijd zijn.·

- V.:Is er teveel overheid
-A: “Duidelijk!” “Er blijft teveel overheid. Men moet een betere samenwerking zoeken tussen het publieke en het private. Men kan niet blijven doorgaan met het afknijpen van gezinnen en bedrijven, om de structuur van de overheid in stand te houden. Die moet haar efficiëntie heroverwegen.”

- V.: “Helpt zoveel confrontatie tussen Madrid en Canaria de investering? Schrikt dit de investeerder af, zeker als die van buiten komt?”
- A.: “Confrontatie is nooit goed, het ontmoedigt, zorgt voor juridische onzekerheid… het is een factor die investering afschrikt. Dat er politieke meningsverschillen zijn, en dat er gedebatteerd wordt, is gezond. maar loyaliteit aan de overheid niet boven deze verschillen staan".
1-AAAAislas-canarias-97.jpg


Canarias is op een na de Spaanse deelstaat
met de minst natuurlijke kusten

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 8 augustus 2013 - Na Andalusië is Canarias de Spaanse deelstaat met de minst natuurlijke kusten aldus het rapport ‘Destrucción a toda costa 2013’ (‘Algehele Kustvernietiging 2013’) wat is opgesteld door Greenpeace.

Greenpeace zegt, dat San Bartolomé de Tirajana de gemeente is die het meest de kust heeft vernietigd sinds het ontstaan van de onroerendgoed-zeepbel en men rekent deze gemeente dan ook tot de tien slechtste van het land. Dit staat te lezen in een communiqué wat de milieubeschermingsorganisatie heeft uitgegeven.

Het gehele Greenpeace-rapport 'Destrucción a Toda Costa 2013' is (in PDF-formaat) na te lezen op:
http://www.laprovincia.es/media/documentos/2020-08-08_DOC_2013-08-08_15_03_24_informegreenpeace.pdf

Greenpeace geeft in haar rapport aan, dat de gemeenten Arafo, Arrecife, Puerto de la Cruz, Tías en San Bartolomé de Lanzarote, “meer dan 70% van de eerste 500 meter van hun kuststrook hebben vernietigd.”
fima-contra-ley-costas-02_large.jpg

Elk van de vijf ondernemingen heeft dit proces op een andere manier doorgemaakt, waarbij ieder zijn eigen sterke punten heeft weten te verbeteren. De activiteit van Lopesan, bijvoorbeeld, richt zich op het uitvoeren van openbare werken, in infrastructuur zoals o.a. in wegen, luchthavens, ziekenhuizen en sanitaire voorzieningen. Naast Peru heft dit bedrijf ook projecten ontwikkeld in andere in het oog springende landen zoals Colombia, waar men zijn internationaliseringsproces is begonnen.

“Onze aanvankelijke investering in Latijns-Amerika bestaat uit het aandragen van aanvangs-arbeidskapitaal en technische ondersteuning, dit wil zeggen, onze ‘know how’, zo geeft men bij Lopesan aan.
images488_large.jpg
Greenpeace heeft gewezen op de 25 slechtste gemeenten van Spanje, gemeenten naar diverse variabelen, daaronder bevinden zich de Canarische gemeenten: Mogán, Puerto del Rosario, San Bartolomé de Tirajana en Telde.


                                                         Meloneras.

Canarias is, na Andalusië, de deelstaat met de minst natuurlijke kust op de strook van de eerste 500 meter, met 14% bezetting in de provincie Santa Cruz de Tenerife en 21,1 % in de provincie Las Palmas.


                                                    Playa del Inglés.

Alajeró (La Gomera), Agaete (Gran Canaria), La Guancha, Santa Úrsula en Los Silos (alle drie op Tenerife) zijn de vijf Canarische gemeenten die in de jaren sinds het uitbreken van de onroerendgoed-zeepbel hun natuurlijk erfgoed hebben vernietigd, aldus het rapport ‘Destrucción a toda costa 2013’.


Campo Internacional de Maspalomas
.

De gemeenten met procentueel de meeste bebouwde oppervlakte op de eerste 500 meter kuststrook zijn Arafo (Tenerife) met 100 % van de eerste 500 meter bebouwd, Arrecife (Lanzarote) met 73 %; Puerto de la Cruz (Tenerife) met 71 %; Tías (Lanzarote) met 71 % en San Bartolomé (Lanzarote) met 70 %.

Greenpeace laat weten, dat de Canarische Eilanden bijna 21% bezitten van de 155 gemeenten die minder gebouwd hebben op hun eerste lijn aan de kust, waarbij men heeft benadrukt, “dat ze amper een bezetting van 3,2% hebben van de eerste 500 meter kustlijn.”


Mogán.

“Veel gemeenten zien echter in de milieubescherming een economische hinderpaal en bevorderen actief de declassering van beschermde gebieden,” zo voegt men toe.

“Ondanks de afremming van de bouw sinds 2008, is de grootste bedreiging momenteel de hoeveelheid grond welke men bebouwbaar verklaart die, hoewel nog niet bebouwd, nieuwe stedelijke impulsen krijgt van de toeristische bewoning,” zo is Pilar Marcos van mening, die verantwoordelijk is voor de kustcampagne.

“De nieuwe Kustwet,” zo voegt zij toe, “ staat - afgezien van de versterkte kustbescherming - nieuwe vormen van exploitatie toe, “van wat men al in de vorige Kustwet beschouwde als eindige natuurlijke hulpbron, en in de nieuwe wetgeving is dit: “een gebied van economische ontwikkeling.”
1-AAAAislas-canarias-97.jpg


Het Spaanse Ministerie van Toerisme verlangt aanpassing van de Ley de Renovación Turística,
of men zal actie ondernemen
tegen de Canarische Regering

MADRID - zaterdag 20 juli 2013 - Het Ministerie van Industrie, Energie en Toerisme - geleid door minister José Manuel Soria - van de Spaanse Regering, heeft op zaterdag 20 juli 2013 de Canarische Regering verzocht, dat men de Ley de Renovación y Modernización Turística de Canarias (Wet voor Toeristische Renovering en Modernisering van Canaria) herziet, omdat deze, “de markt kan uitsluiten en de economie van de Eilanden kan raken,” zo heeft het Departement laten weten in een communiqué.

Het Ministerie doet dit verzoek, nadat een rapport - wat is opgesteld door het Ministerie van Economie - opmerkt, dat de wet de toekenning van vergunningen voor accommodaties voor hotelbedden op Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria en Tenerife beperkt tot hotels en buitenhotelse accommodatie van de vijfsterrencategorie, of hoger, “wat een afsluiting van de markt kan inhouden en de economie van de Eilanden kam treffen.”


                 De Spaanse minister van Industrie, Energie en Toerisme,
                                   de Canario José Manuel Soria.
Aldus het rapport wat is uitgewerkt door het Ministerie van Economie, Energie en Toerisme, doet het beperken van logiesaccommodatie tot de vijf sterreen categorie, of hoger; investeerders in de sector afzien van hun plannen tot opening van een vier sterren accommodatie, of lager; en beperkt het genereren van werkgelegenheid, “die zo nodig is, vooral op een moment waarop het werkloosheidspercentage op Canarias dramatisch is.”


DE NIEUWE TOERISTISCHE WET
VAN CANARIAS
Voordeel voor iedereen
?

Deze beperkingen, aldus het rapport, zouden een uitsluiting van de markt kunnen inhouden; wat volgens de Grondwet in strijd is met het principe van vrije concurrentie, door de markt te beperken tot bepaalde projectontwikkelaars zonder bescherming, of garantie van de uitvoering en het verdedigen van de productiviteit, in overeenstemming met de eisen van de economie; zo geeft men in de nota aan.

"Tenerife regeert het toerisme op hoog niveau,"
"Het toeristisch moratorium wordt opgelegd door Tinerfense ondernemers en politici."

“De wet ontkent de realiteit van de Eilanden”
Deze eis, “ ontkent de realiteit van de Eilanden” - waarvan de voornaamste bron van inkomsten afkomstig is van het toerisme, vanwege hun grote aantrekkelijkheid voor de overige nationale en internationale bevolking -  en negeert het potentieel van de vier sterren etablissementen, of lager, dat gekozen wordt door het grootste deel van de toeristen wat de eilanden bezoekt en in concurrerende landen het genereren van nieuw hotelaanbod domineert.

“Eveneens lijkt de nieuwe Canarische wet voor renovatie en modernisering van het Canarische toeristische model te ondervangen, dat men moet baseren op andere elementen, die veel verder gaan dan hotel categorisering; zoals de ontwikkeling van ondernemersprojecten die gebaseerd zijn op kennis, beroepsopleiding en verdeling van de vraag, voor het aanbieden van toeristische ervaringen met toegevoegde waarde, welke men afleidt van het profiel van  elke toerist; als weg, om concurrentievermogen te winnen,” zo gaat het Ministerie verder.

Al met al, zal de Spaanse Regering de wetgeving bestuderen in de volgende vergadering van de Commissie van Toezicht op Regelingen en Handelingen van de Deelstaten en zal men een bilaterale conferentie houden met de Canarische Regering voor het behandelen van de wetswijziging, “Als dat niet zo is, zal de Spaanse Regering de nodige acties ondernemen,  om het toerisme op de eilanden  te garanderen, zo heeft het Ministerie aangekondigd.
1-AAAAislas-canarias-97.jpg


De Canarische Regering staat de bouw van vier sterren hotels niet toe

Wel geeft men de Cabildos meer ruimte voor
planning in de toeristensector

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 19 maart 2013 - Ondanks de druk van de werkgevers en van de fracties in het Parlement, geeft de Canarische Regering - met de verlenging van het moratorium voor onbepaalde tijd - haar eis, tot beperking van alleen de bouw van vijf-sterren hotels, niet op.

De Canarische Regering acht beperking van de groei essentieel en weigert de bouw van vier sterren-hotels op de diverse eilanden - waaronder Gran Canaria - toe te staan, omdat naar haar mening, dit de vernieuwing zou vertragen, omdat ondernemers er de voorkeur aan geven, te investeren in nieuwe accommodatie, in plaats van oude te renoveren.
naamloos-100.png

De controversiële Ley de Renovación y Modernización Turística de Canarias (Wet Toeristische Renovering en Modernisering van Canarias) veroorzaakt een intens debat tussen politieke partijen, werkgeversorganisaties, horecaverenigingen, Universiteiten en ander sectoren.
Het toekomstige model voor de voornaamste economische sector van de Eilanden staat op het spel en niemand blijft onverschillig voor sommige van de voornaamste beperkingen en maatregelen die zijn vervat in het wetsvoorstel van de Canarische Regering. Daarbij gaar het o.a.om: eindeloze moratoria; verplichte renovatie met bonussen; alleen nieuwe, luxueuze vijf-sterren hotels en daarnaast: gescheiden gebieden voor permanente bewoning en toeristisch verblijf.

Waar de Canarische Regering wel toe bereid is, om te veranderen in de wet, is de verdeling van de bevoegdheden op het gebied van toeristische planning tussen de Autonome Deelstaat, de Cabildos (Eilandbesturen) en de Gemeentebesturen.

Eilandbesturen en Gemeentebesturen klagen, dat de Canarische Regering zich mengt in hun bevoegdheden en haar eigen stimuleringsplannen boven die van de eilandbesturen en de algemene plannen stelt.
Bronnen binnen het Ministerie van Binnenlands beleid merken tegenover de persmedia op, dat men sommige bepalingen van het huidige wetsvoorstel  herziet, om voor de Cabildos (Eilandbesturen) de toekenning van macht te garanderen voor het verlenen  van voorafgaande toestemming en  het plannen van de belastingcapaciteit van elk eiland. Op hun beurt, zouden de Gemeentebesturen kunnen deelnemen in de stimuleringsplannen, die men dan aan zou moeten passen aan de gemeentelijke planning.



Domingo Berriel.

Aanpassingen
Het Ministerie voor Binnenlands Beleid geeft duidelijk te verstaan, dat men niet bereid is, dat men fundamentele aspecten van de wet wijzigt, omdat in dat geval, de Regering kan besluiten het wetsvoorstel in te trekken bij de Tweede Kamer. Daarom heeft het Ministerie van Domingo Berriel de contacten geïntensiveerd met de partijen die de Regering steunen, voor het overeenkomen van amendementen en het voorkomen van problemen.


Miguel Jorge Jesús Blanco

De PP-afgevaardigde in het Regionale Parlement, Miguel Jorge Jesús Blanco, voorspelt, dat het wetsvoorstel voor Toeristische Renovatie, “een substantiële wijziging zal ondergaan in haar bepalingen, waarbij hij ervan uitgaat, dat de Regering niet zal besluiten de wet in de Tweede kamer terug te trekken. “De wet moet een zo breed mogelijke steun van personen en partijen hebben en momenteel stelt die bijna niemand tevreden, waardoor het de missie van het Parlement is, voorstellen te doen en bijdragen te leveren, deze te bestuderen en in die zin amendementen te presenteren,” zo merkt he PP parlementariër op.

Op hun beurt zijn de socialisten de wet, evenals de alternatieven welke men gaat presenteren, grondig aan het bestuderen; waaronder, de aanbevelingen waardoor de wet beter de realiteit van de eilandbesturen en de gemeenten weerspiegelt.
 Aan de andere kant, sluiten de nationalisten niet uit, de groei-eisen te verlagen en sommige bonussen voor het herstel te verbeteren.
1-AAAAislas-canarias-kopie-63.jpg


Vijf grote Canarische bouwondernemingen
openen filialen in Peru

De Lopesan-groep, Satocan, Construplan, Gedetec en VVO hebben hun bedrijvigheid geïnternationaliseerd  in Latijns-Amerika;
Lima en Arequipa wekken belangstelling tot investeren

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 17 december 2012 - Vijf grote Canarische bouwondernemingen hebben filialen geopend in Peru en werken momenteel aan de voortgang van diverse infrastructurele projecten in dat land. De Lopesan-Groep, Satocan, Construplan, Gedetec en VVO zijn de maatschappijen die al ruim een jaar geleden hebben ingezet op de internationalisering van hun activiteiten terwijl ze hun hoofdzetel behouden op de Archipel.

De aanwezigheid van deze bedrijven in Peru is het resultaat van het programma voor internationale vergunningen, dat anderhalf jaar geleden in gang is gezet door de Asociación de Empresarios Constructores y Promotores de Las Palmas (AECP) (Vereniging van Eigenaren van Bouwbedrijven de Projectontwikkelaars van Las Palmas) samen met de Kamer van Koophandel van Gran Canaria, in diverse landen in Latijns-Amerika. Het proces, dat de vestiging heeft weten de bewerkstelligen van deze eiland-maatschappijen aan de andere kant van de Oceaan, bestaat uit twee fasen. “Eerst hebben we 26 infrastructurele projecten gezocht, die eenmaal gevonden hebbend, hebben we de profielen opgevraagd van bedrijven die deze projecten aankunnen,” zo legt Salud Gil uit, de voorzitter van de AECP.

 

“Om de bedrijven uit te zoeken, controleren we hun kredietwaardigheid of ze de aangetroffen zaken aan kunnen en we leggen ze de risico’s uit waaraan ze zich blootstellen”, zo vertelt Gil.

De tweede fase van het programma begint, nadat men de concrete projecten heeft geïdentificeerd waar de ondernemingen belangstelling voor hebben om in deel te nemen en een offerte willen presenteren. “We hebben een missie uitgevoerd naar Peru waarbij de begunstigde ondernemingen alle nodige documentatie hebben verwerkt, om zich in het land te vestigen, we Peruaanse zakenpartners gevonden hebben, we wettelijke vertegenwoordigers voor ze gezocht hebben en de Kamer van Koophandel een deel van hun kosten subsidieert die van hen werden verlangd als garantiestelling,” aldus Salud Gul.


Arequipa (met 300 dagen per jaar zonneschijn).

Lima en Arequipa springen eruit als steden die de meeste belangstelling wekken bij de Canarische Ondernemers, hoewel dit niet de enige zijn waar ze bouwwerken realiseren. We hebben gezocht naar plaatsen waar de markt groot is en lijkt op de Canarische,” zegt de voorzitter van de AECP.
kaart-zuid-amerika-large_large.gif

Elk van de vijf ondernemingen heeft dit proces op een andere manier doorgemaakt, waarbij ieder zijn eigen sterke punten heeft weten te verbeteren. De activiteit van Lopesan, bijvoorbeeld, richt zich op het uitvoeren van openbare werken, in infrastructuur zoals o.a. in wegen, luchthavens, ziekenhuizen en sanitaire voorzieningen. Naast Peru heft dit bedrijf ook projecten ontwikkeld in andere in het oog springende landen zoals Colombia, waar men zijn internationaliseringsproces is begonnen.
“Onze aanvankelijke investering in Latijns-Amerika bestaat uit het aandragen van aanvangs-arbeidskapitaal en technische ondersteuning, dit wil zeggen, onze ‘know how’, zo geeft men bij Lopesan aan.
negocios_large.jpg

Construplan centreert zijn inspanningen in Peru, waar men zich een jaar geleden heeft gevestigd, maar sinds kort is men ook begonnen met contracten in Ecuador. “Na het doen van ons eerste commercieel onderzoek realiseerden we ons, dat dit een kans is, om onze activiteit te starten,” zo bevestigt Daniel González, vertegenwoordiger van de internationale afdeling van het bedrijf.

In Peru voert Construplan diverse projecten uit die te maken hebben met het bevorderen van private en openbare aanbestedingen voor bouwwerken. Toch richt het bedrijf zich ook op andere zaken, zoals de verkoop van machinerie en het implanteren van openbare beheerssystemen in het uitlenen van fietsen. “Zo optimaliseren we onze structuur in de internationale exploitaties die ontwikkeld zijn voor bedrijven die samen de bedrijvengroep vormen waartoe Construplan behoort,” legt González uit.

De investering voor de vestiging van deze maatschappij in Zuid-Amerika beloopt €120.000,= bestaande uit inschrijvingskosten, huren, personeel, zakenreizen, publiciteit enz.

De economische groei van Peru komt uit op 6% per jaar. De vastgoedmarkt van het land bevindt zich in een opgaande lijn, en voorziet in een groeiende vraag naar woningen wat ervoor zorgt, dat de bouwsector een van de pijlers is geworden waarop men de economische groei baseert.

Gedetec maakte zijn eerste onderzoeksreis naar Peru in 2011. “Bij dat bezoek, na een ontmoeting op de Ambassade met de handelsattaché en met de Kamer van Koophandel van Spanje in Peru, besloten we kantoren te zoeken, deze te huren en de hervorming in gang te zetten," legt Crescencio Gutiérez, de bedrijfsleider van de onderneming. In 2011 heeft Gedetec zijn vestiging geopend; momenteel analyseert men de markten van Colombia en Uruguay, om binnenkort af te reizen.

De openbare werken in de portefeuille van de maatschappij bestaan uit de bouw van nieuwe gezondheidscentra in achtergebleven gebieden. “Een deel van deze bouwwerkzaamheden wordt gefinancierd door de Peruaanse Regering en door de Wereldbank, “ zo merkt Gutiérrez op. Men voorziet, dat men de eerste vier centra eind december 2012 zal opleveren.

Het private bouwwerk wat men in Lima verricht, bestaat uit de bouw van drie woonblokken die men in juni en in december 2013 oplevert en het grootste daarvan in juni 2014.

Net als Gedetec, begon VVO haar traject in Peru in mei 2011, met dit verschil, dat het bedrijf eerst Panama bezocht heeft.”Na deze eeste contactlegging hebben we de nodige documenten afgehandeld, om mededingers te kunnen zijn naar openbare werken in dit land,” legt Manuel Sánchez Prada, vicepresident en lid van de Raad van Bestuur van de maatschappij uit.

Momenteel voert VVIO waterwerken (de aanleg van een dam) uit, bouwt er ziekenhuizen, gezondheidscentra, scholen en sanitaire voorzieningen. “We wijzen het uitvoeren van private bouwwerken niet af en, eveneens zijn we uitgerust voor het meedoen in aanbestedingen ter assistentie van bouwwerken, “ zo merkt Sánchez Prada op.

Tot nu toe baseert zijn investering zich op het sturen van personeel, voor het opstarten van de activiteit in Peru, voor wat betreft: kantoren, woningen…” We hebben momenteel drie personen daar en in januari 2013 komen er twee bij.”

Tot slot, is Satocan het bedrijf wat het meest recent naar Peru is gekomen, waarbij men nog steeds in de vestigingsfase is en het eind december 2012 zal zijn, dat men zijn filiaal opricht in dit land. Na de Classificatie van Peruaans Bouwbedrijf te hebben verkregen, zal men kunnen beginnen met het concurreren in openbare aanbestedingen. “We hebben vijf maanden gedaan ober dit proces en begin 2013 zullen we eigen personeel hebben, dat naar Peru gaat,” legt Manuel Alejandro Laynez uit, de bedrijfsleider van Satocan.

De maatschappij heeft al twee overeenkomsten voor bouwwerken in Lima en studeert op het inzetten van een divisie voor industriële bouwwerken. Sinds acht jaar is Satocan bezig op nieuwe markten, met de Dominicaanse Republiek als eerste buitenlandse bestemming, waar men in 2004 is neergestreken. Binnen Latijns-Amerika is Brazilië een van de landen waar men al een van de eerste bouwwerken heeft uitgevoerd.

Hoewel elk van deze vijf bedrijven de eigen middelen en kennis gebruikt om toegang te krijgen tot diverse bouwwerkzaamheden in Peru, zijn ze het er allemaal over eens, verbindingen aan te gaan met lokale partners, die hun ervaring en kennis inbrengen op en in het gebied van de projecten.
1-AAAAislas-canarias-97.jpg


Canarisch Parlement verlengt toeristische moratoria tot 31 mei 2013

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 5 december 2012 - Tijdens de parlementszitting van dinsdag 3 december 2012 heeft het Canarische Parlement unaniem de toeristische moratoria verlengd tot 31 mei 2013, die aanvankelijk op 13 december 2012 zouden verlopen.

De vier Kamerfracties hebben deze beslissing genomen, om het vacuüm in de wetgeving te voorkomen, dat zou bestaan vanaf 13 december 2012 tot het inwerking treden van de toekomstige ‘Wet Toeristische Vernieuwing en Modernisering van Canarias’ welke momenteel in behandeling is bij het Parlement en die een nieuw model van moratoria regelt.
hotel-moratorias_large.jpg

De huidige ‘Wet op de Noodmaatregelen’ voor wat betreft de ruimtelijke ordening voor het stimuleren en het ordenen van de toeristische sector is geldig is tot 13 december 2012 - voor de eilanden Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria en Tenerife -voor voorafgaande toestemming voor toeristische logiesaccommodaties, bekend als de moratoria.
img-11511_large.jpg

Aanvankelijk hadden de Kamerfracties besloten de geldigheid van de moratoria te verlengen tot 31 maart 2013, maar uiteindelijk is men ervan overtuigd geraakt, meer tijd te gunnen, tot 31 mei, voor de behandeling en het proberen tot overeenstemming te komen betreffende het wetsvoorstel voor de toeristische vernieuwing en modernisering van Canarias

Dit wetsvoorstel wat een nieuw model moratoria vestigt, voorziet in uitzonderingen op de beperking van de groei van de logiessector, voor wat betreft de renovatie-termijnen van etablissementen en faciliteiten.

Ook zijn er uitzonderingen voor de groei als het gaat om hotels in de vijf sterren categorie, of als het etablissementen betreft die voorzien in gespecialiseerde gebruiksoperaties welke geprogrammeerd zijn in de planning voor het scheiden van toeristisch- en woongebruik.
1-AAAAislas-canarias-97.jpg


Faustino García: De
Harmonisatie-
en de herkwalifiseringswetten
betekenen  het einde van de bouwbeperking

Vier deskundigen verzekeren dat men geen basis legt
voor een duurzame ontwikkeling

CANARISCHE EILANDEN - zondag 30 september 2012 - De stedenbouwkundige, voormalig directeur van het ‘Canarisch  Agentschap voor Duurzame Ontwikkeling’ en coördinator van de ‘Richtlijnen voor het Toerisme van Canarias 2003’, Faustino García Márquez, verzekert, dat de ‘Ley de Armonización y la de Recualificación turística’, welke de Canarische Regering aan het opstellen is, het einde zal gaan betekenen van de bouwbeperkingen op de Archipel.”

García Márquez heeft deelgenomen aan een forumdiscussie in de Fundación César Manrique  samen met de stedenbouwkundige Fernando Prats, redacteur van de Moratoria op Lanzarote;  de econoom Federico Aguilera Klink en de Hooglkeraar Plantkunde, Wolfredo Wildpret. De discussie aan de ronde tafel speelde zich af rond de figuur van César Manrique met betrekking tot zijn pionierende visie over de beperkingen aan de groei.


Volgens García Márquez,  is de Canarische Regering aan het legaliseren, “om alles af te breken wat men heeft bereikt” wat betreft de beperking van de groei. Márquez heeft gezegd, dat de toestroom van toeristen naar de Canarische Eilanden tussen 1999 en 2010 met 13% is afgenomen terwijl het aantal hotelbedden is gegroeid met 22% en op Lanzarote met 34% en, dat in vijftien jaar tijd, tussen 1987 en 2002, men 60% van de oppervlakte van de Archipel geasfalteerd, verstedelijkt en bebouwd heeft, meer dan in de gehele geschiedenis.

Gezien deze gegevens, bevestigde hij, dat er in plaats van grenzen te stellen, “men nu opnieuw de wetgeving gaat aanpassen, om terug te keren naar de versnelling van deze processen,” omdat met deze wetten men de mogelijkheid vrijgeeft 5sterren-hotels te bouwen en, dat het mogelijk is, dat de parlementaire behandeling uitgebreid wordt tot 4sterren-hotels, omdat dit als zodanig is gevraagd door de Canarische Consejo Económico y Social  (SER).

“Wat er komt is een versnelling,” heeft García Márquez opgemerkt, waarbij hij verwijst naar de Directrices del Turismo de 2003 (Richtlijnen voor het Toerisme 2003), die probeerden de groei te beperken en, dat “toen men die geredigeerd had, de officiële vlucht van start ging.”

Hij heeft bevestigd, dat  op Lanzarote zich een geleidelijk verlies heeft voorgedaan en, dat Canarias het verhaal is van de mislukking van overeenstemming in de onderhandelingen voor het duurzaam bouwen, dat men gepland heeft, maar niet in praktijk heeft gebracht, “ Waarschijnlijk, omdat degene die deze oplossingen bepleit heeft er niet in geloofde.” Daarom merkt García Márquez op, dat men terug moet keren naar de visie, dat er grenzen zijn.

Op zijn beurt bevestigde Wildpret, dat het huidige mode voorbij is en de bestuurders geen ideeën hebben en geen initiatieven nemen. “Men moet een revolutie veroorzaken, omdat er een teruggang is, zelfs in de vrijheden,” zo heeft hij gezegd en gaf als voorbeeld se zaak van de Haven van Granadilla, om te illustreren, dat er krachten zijn die de politie ke macht op Canarias blijven controleren. “Ten tijde va  crisis - zo merkte hij op -  is stilzwijgen en zich terugtrekken een misdaad,” en met het oog op de toekomst van Canarias verzekerde hij, dat er twee essentiële hulpmiddelen zijn: het klimaat (dat een van  de weinige dingen is waar de Canario’s geen invloed op hebben) en het landschap, dat opnieuw bedreigd zal gaan worden.

Prats is het eens met Garcia Márquez, dat deze nieuwe wetten de groei bevorderen ondanks, dat ze gebaseerd zijn op renovatie als toets der vernieuwing en hij waarschuwde voor verstopping van het toeristische model van de kust in Spanje, iets wat ook het eigen VVV Exceltur erkent, omdat de overnachtingen, de omzetten en de prijzen afnemen.

Ten slotte, heeft Aguilera Klink gezegd, “dat tegenover het geweten van de beperkingen die we gaan hebben, men de wetenschap tegen zich heeft, die leert dat er geen grenzen zijn.” Hij benadrukte, dat economische ontwikkeling de Planeet beheerst en, “dat we voortdurende staat van oorlog zijn,· bij  stelde vast, dat de binominale groei en het creëren van werkgelegenheid vals is en men zal moeten leren, om op een andere manier te leven.
1-AAAAislas-canarias-97.jpg


De sector beschouwt het als foutief ,alleen vijf-sterren hotels  te willen bouwen
op de Eilanden

De bedrijfsverenigingen merken op,dat de vraag naar uiterst luxe hotels op Canarias niet groter is dan 6%.
De ondernemers merken op,dat het plaatsen van villa’s binnen 500 meter van zee “het product vervormt”

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA- maandag 30 juli 29012 - De bedrijfsverenigingen en horeca-ondernemers kwalificeren het als “een vergissing”, dat men alleen nieuwbouw van luxueuze vijf-sterren hotels op toeristische bouwgrond gaat toestaan, zoals de Canarische Regering wil  met het voorstel voor de Ley de Renovación y Cualificación Turística (Wet op de Removatie en Toeristische Kwalificatie).

Een onderwerp, dat zowel de Federación de Empresarios de Hostelería y Turismo (FEHT) (Horecavereniging), evenals de Asociación de Empresarios Constructores y Promotores de Las Palmas (AECP) (Vereniging van Bouwbedrijven en Projectontwikkelaars) en de Cámara de Comercio (Kaner van Koophandel) van Gran Canaria hebben opgenomen in hun bezwaren die zij gepresenteerd hebben tegen de wet welke de Canarische Regering op 13 december 2012 goedgekeurd wil hebben in het Parlement.

Een strand- en bungalowgebied tussen Playa del Inglés en San Agustín.


Tom Smulders, voorzitter van de
AEAT
, de vereniging die onderdeel is van de:

“We willen geen luxueuze vijf-sterren hotels bouwen, omdat de vraag naar dit soort etablissementen op de Eilanden nog geen 6% bedraagt. De kracht van  de Canarische Eilanden is altijd al de diversificatie geweest en nu zijn we een bestemming voor de massa, met een kwaliteitsproduct en goede prijzen,” bevestigt de Nederlander Tom Smulders, die voorzitter is van de Asociación de Empresarios Extrahoteleros (AEAT) (Vereniging van Ondernemers in de Verhuur van Appartementen en Bungalows).


María Salud Gil,voorzitter van de AECP.

Deze mening wordt gedeeld door de voorzitter van de AECP, María Salud Gil, die opmerkt, “dat een enquête betreffende de toeristische vraag duidelijk spreekt over kwaliteit, maar kwaliteit hoeft niet per se die te zijn welke van doen heeft met die van vijf-sterren plus.” Voor Gil zijn er ook bevredigende alternatieven voor  toeristen. “Men kan complexen van voldoende afmetingen creëren van drie en vier sterren, evenals producten die voldoen aan het gezinsconcept, of aan cultureel toerisme,” zo merkt zij op.
camara-gran-canaria_large.jpg

Santiago de Armas, vicevoorzitter van de Kamer van Koophandel van Gran Canaria, laat weten: “Het lijkt me verkeerd, om de bouw van nieuwe etablissementen, niet zijnde 5sterren-hotels, te verhinderen, omdat is aangetoond,  dat dit uiterst luxe type in het aanbod op het eiland niet goed is ontvangen".


Hier voegt de voorzitter van de Confederación Canaria de Empresarios (CCE), Sebastián Grisaleña, aan toe, “dat  wat men niet moet doen - als iemand een initiatief toont tot voor het bouwen na een bedrijfspand - is dit verhinderen en het initiatief de kop indrukken; omdat het de ondernemer is, die weet wanneer hij moet investeren. Voor Grisaleña ,zorgen de eisen van de Canarische Regering ervoor, “dat de investeerder vertrekt en met hem  alle arbeidsplaatsen die men creëert in nieuwe gebouwen.”

Villa’s op 500 meter
Een ander hoofdstuk in het wetsvoorstel waarin de horecasector van mening verschilt met de Canarische Regering, betreft de beperkingen die laatstgenoemde in het leven roept voor villa’s (en bungalows Red.). Volgens de wettekst zal deze buitenhotelse modaliteit een logiesdichtheid moeten hebben van 10 tot 40 eenheden per hectare, die de 20% van het totaal van het betreffende, bebouwbare terrein niet overschrijdt en die gelegen zullen moeten zijn buiten de kust-rooilijn die op een afstand ligt van 500 meter van de vloedlijn.

“Deze regelgeving is een dwaasheid en komt, omdat in Adeje  (Tenerife) de villa’s op 500 meter van de kust staan en niet dichter bij zee gebouwd kunnen worden,” bevestigt Tom Smulders.

Volgens de voorzitter van de AECP is dit een maatregel die probeert, “te standaardiseren en in te grijpen in de markt.” “Elk eiland heeft een eigen manier, om de zaken uiteen te zetten, en op Gran Canaria is dit een absolute vervorming van de villa’s  die men van plan is te bouwen op die meters,” zo merkt Gil op.


Ricardo Fernández de la Puente Armas.

De viceminister van Toerisme, Ricardo Fernández de la Puente Armas,  in de Canarische Regering, becommentarieert, “dat de villa’s daar gebouwd moeten worden, om de eerste rij aan de kust vrij te houden voor hotelcomplexen, maar dat men wel hotelcomplexen tussen villa’s toestaat.
1-AAAAislas-canarias-97.jpg


Toeristisch herstel gaat
200.000 bedden meer  opleveren

GRAN CANARIA - donderdag 3 mei 2012 - Het toeristisch aanbod van Gran Canaria kan 200.000 nieuwe bedden opleveren met de stimulans welke de Ley de Medidas Urgentes (Wet op de Noodmaatregelen) biedt voor het herstel van het logiesbestand.

De minister van Ruimtelijke Ordening, Ana Kursón, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria heft uitgelegd, dat het Cabildo daarop controle zal uitoefenen door middel van een register voor het aantal plaatsen waarvoor logiesaccommodatie gebouwd zal kunnen gaan  worden in nieuwe gebieden.


Ana Kursón en, links van haar, Santiago de Armas in de Kamer van Koophandel.

De minister heeft eind april 2012 verzekerd, dat voor elke plaats die een hotelbedrijf vernieuwt, men drie tot vijf  hotelbedden wint van welke men heeft voorzien als de logiesbedrijven een  uitgebreide renovatie verrichten, waardoor men 200.000 plaatsen meer op het Eilanden zal kunnen  creëren.

De nieuwe bedden zal men in sommige gevallen kunnen gaan winnen in het eigen gerenoveerde etablissement; of, men neemt ze op in een register waardoor ze ter hand genomen kunnen worden door deze bedrijven, of elke investeerder die een etablissement in nieuwe gebieden wil gaan bouwen, aldus de eilandminister.

Kursón die, samen met de minister van Toerisme, Melchor Camón, het kantoor van de Kamer van Koophandel  van  Gran Canaria heeft bezocht, heeft de ondernemers in grote lijnen het Plan Territorial Especial de Ordenación Turística Insular (Pteoti)  (Het Toeristische Eilandplan Ruimtelijke  Ordening) uiteengezet, waarbij ze benadrukte, dat het het Cabildo (Eilandbestuur) zal zijn,  dat deze bedden Bank’ zal controleren; maar, dat het de markt zelf zal moeten zijn die, door herstel van het toeristische aanbod van Gran Canaria, het overschot aan plaatsen genereert en reguleert.
De vertegenwoordiger van het bedrijfsleven is er echter van overtuigd, dat de huidige economische tijd niet interfereert met de renovatieplannen van de hotelondernemingen en die van de appartementen - en bungalowverhuur. Ook ten aanzien van de nieuwe bedden die men zal creëren, beperkte hij zich  te zeggen, “dat men zal moeten zien hoe de markt zich gedraagt met dat overschot aan plaatsen.”
niunacamama-s_large-1.jpg

Al met al, dringt zij erop aan, dat om deze 200.000 plaatsen te bereiken, men heeft ingeschat, dat de ombouw betrekking moet hebben op 50.000 logiesplaatsen. Bovendien, heeft Kursón opgemerkt , dat er 3.000 plaatsen zullen komen voor de verbetering van bedrijven in het Noorden; en, de overige van de werkzaamheden, in de geconsolideerde toeristengebieden in het Zuiden.

Op zijn beurt heeft Santiago de Armas, voorzitter van de Toerisme Commissie van de Kamer van Koophandel, te kennen gegeven, “dat renoveren altijd noodzakelijk is, maar dat ongetwijfeld tijdens momenten van crisis de bedrijven er nog langer zo bij blijven staan, als er  geen stimulans is.”

De vertegenwoordiger van het bedrijfsleven is er echter van overtuigd, dat de huidige economische tijd niet interfereert met de renovatieplannen van de hotelondernemingen en die van de appartementen - en bungalowverhuur. Ook ten aanzien van de nieuwe bedden die men zal creëren, beperkte hij zich  te zeggen, “dat men zal moeten zien hoe de markt zich gedraagt met dat overschot aan plaatsen.”
1-AAAAislas-canarias-97.jpg



aaaaakaart_canaria-38-8.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--158.jpg

yyy1208786641_smileyhuilend-5.jpg