site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-kopie-kopie-26.jpg

6-55.jpg


La Atalaya van Guía ontvangt
ruim een half miljoen euro
voor verbeteringswerkzaamheden

De actie zal toegangen vernieuwen
en honderd parkeerplaatsen creëren

SANTA MAR´LOA DE GUÍA - donderdag 7 november 2018 - De Gemeenteraad van  Santa María de Guía is zojuist begonnen met het verbeteren van de toegang tot de wijk La Atalaya, een actie waarbij de huidige route van de weg wordt aangepast op het gedeelte tussen het stadspark van El Bardo en het open commerciële gebied, met acties gericht op het verbeteren van het dienstenniveau en de verkeersveiligheid, evenals voetgangersmobiliteit.

Dit project omvat ook de aanleg van 109 parkeerplaatsen met hun respectieve voorzieningen. Gezien de strategische situatie, volgens Gemeentelijke bronnen, zal de toekomstige voorziening het voor burgers gemakkelijker maken om aankopen, taken, en beheer te doen, niet alleen in het open commerciële gedeelte van La Atalaya, maar ook om de gebruikers van het stadspark van El Bardo te ondersteunen, en die van de landbouwmarkt.
obras-en-el-acceso-de-la-atalaya-de-guia.jpg
                 Werkzaamheden aan de toegang naar de wijk La Atalaya in Guía.
Het project als geheel heeft een budget van €598.146,= van het Fondo de Desarrollo de Canarias  (Fdcan) (Ontwikkelingsfonds van de Canarische Eilanden) en het samenwerkingsplan van het Cabildo (Eilandbestuur) van  Gran Canaria met de Gemeenten voor dit jaarbedragen de uitvoeringstermijn is vier maanden.

In een eerste actie wordt dus alleen de uitvoering van de eerste fase van het project verricht, die een oppervlakte van 4000 vierkante meter zal hebben, en men nog eens 1.200 vierkante meter in een tweede fase zal toevoegen.

De werken die overeenstemmen met deze eerste fase, omvatten bovendien de verbetering van trottoirs met bestrating van betere kwaliteit en gebruiksvoorwaarden; de uitvoering van verschillende stedelijke infrastructuren (opvang van regenwater, verlichting, onder andere elementen) en het voorzien van een toilet voor de gebruikers van het stadspark van El Bardo.

Deze actie, voornamelijk gericht op parkeren, zoals onderstreept door dezelfde bronnen, kan ook, indien nodig, worden vormgegeven als een multifunctioneel gebied dat kan worden gebruikt als een ruimte om evenementen te houden.

Met deze actie zet de Gemeenteraad van Guía de lijn voort van het werk dat de afgelopen jaren is ontwikkeld voor de uitvoering van projecten die de openbare ruimte verbeteren, deze voorzien van de nodige diensten en apparatuur, met de juiste milieu-, esthetische en functionele kwaliteitsdiensten, die toelaten om de openbare ruimte te gebruiken als ruggengraat van sociaal economische activiteit,” concluderen ze.

Anderzijds heeft de Gemeenteraad zijn goedkeuring gehecht aan de afschaffing van de bouwbelasting, de verlaging en vereenvoudiging van het tarief voor het verlenen van bouwvergunningen, de opening van handelszaken, evenals de snelheid van inzameling van afval en vast afval voor commerciële gebouwen, “onder andere om investeringen aan te moedigen en zowel de economische activiteit die plaatsvindt in de gemeente aan de burger ten goede te doen komen", zoals gerapporteerd door de Noordelijke gemeente.
000logo-809.jpg


La Bodega keert terug naar
snijden van queso de flor (bloemenkaas)

De historische winkel van Santiago 'Chago' Gil in Guía wort verbouwd  om een toeristenmuseum te worden

SANTA MARÍA DE GUÍA - zondag 28 oktober 2018 - De historische wijnkelder van Chago snijdt opnieuw flor de Guía (bloemenkaas). De Gemeenteraad zal de komende weken beginnen met de ombouwwerkzaamheden voor het nieuwe Toeristeninterpretatiecentrum La Bodega, dat tot doel heeft de geschiedenis te herstellen van een winkelmuseum dat gespecialiseerd is in dit gastronomische product dat Santiago Gil beheert, en dat voor toeristen van de halve wereld een must was, en de locatie voor een Duitse film en het imago van vele internationale gidsen en rapporten, maar ook een hoek voor feesten en bordspellen. Het etablissement, gevestigd in een gebouw met 107 jaar geschiedenis, opende zijn deuren op 18 juli 1936 en sloot zijn deuren elf en een half jaar geleden, viel samen met de goedkeuring van de oorsprongsbenaming en verliet het historische centrum bijna zonder een etalage van zijn traditionele gastronomie.

Guía ontving in maart 2007 de publicatie van de Denominación de Origen Protegida Queso de Flor de Guía, Queso de Media Flor de Guía, en Queso de Guía (Beschermde Oorsprongsbenaming Bloemenkaas van Guía, Halve Bloemenkaas van Guáa, en Kaas van Guía). De komst van dit etiket zou echter overschaduwd worden door de sluiting in mei van datzelfde jaar van een van de laatste en meest gespecialiseerde verkooppunten van dit product in het centrum van de stad, evenals de sluiting van de Bodega de Santiaguito, gerund door drie generaties van de familie van Santiago Gil en dat vormde een authentiek museum over de geschiedenis van de gemeente en haar inwoners.
queso3-3_g.jpg
Santiago Gil was de erfgenaam van een bedrijf dat zijn vader opende op een datum zoals aangegeven voor de Spaanse samenleving op 18 juli 1936, met de Franco-opstand. "Dankzij deze wijnmakerij hebben  meer dan 30 familiehuizen gegeten, hadden we een boek met rekeningen, en mijn vader stuurde me om het te verbranden," herinnerde hij zich van die tijd.
queso2-2_g.jpg
De locatie was een authentiek levend museum, waarvan de stand werd ondersteund door personages als Dr. Gregorio Marañón en de tenor Alfredo Kraus. Aan de muren hingen krantenknipsels en brieven van toeristen, die de winkel in bijna 60 jaar bezochten en waarvan achter de toonbank men  500 kilo gehakte kaas in één dag verkocht.

Na een populair geschreeuw en buren die het herstel claimden met een campagne om handtekeningen te verzamelen, moest Guide wachten tot mei 2016 om voor de Gemeenteraad met de familie Sarmiento Pérez de aankoop van ongeveer €100.000,= van het pand van 175 vierkante meter af te sluiten, dat een volledige bescherming biedt voor zijn historisch belang, en dat zich op de hoek van de Calle Médico Estévez en Calle Marqués del Muni bevindt.
queso1-1_g.jpg
De archivaris van de Gemeente, Sergio Aguiar, heeft gedocumenteerd dat dit gebouw al in 1911 stond, dus het is meer dan honderd jaar oud. En het was een locatie van culturele, sociale, en toeristische referentie in het Noorden van Gran Canaria, niet alleen vanwege zijn grote historische en etnografische waarde, maar ook vanwege het collectieve geheugen dat het heeft voor de inwoners van Guía.

Het nieuwe interpretatiecentrum wordt beheerd door het gemeentebedrijf Sociedad de Promoción y Desarrollo de Guía.

D.

De gemeenteraad wacht op de afwikkeling van de Cabildo om de werken te starten, met een investering van 380.000 euro, plus apparatuur. De ingebruikname zou ongeveer vier maanden kunnen duren, omdat verwacht wordt dat deze aan het begin van de zomer zal heropenen. Het is zelfs mogelijk dat het samenvalt met het kaasfestival.

Het project respecteert de interne distributie, structuur, en inrichting. Om deze reden zullen de typische planken worden geplaatst voor latere reconstructie, vanwege de slechte staat ervan, maar dezelfde geometrische en materiaaleigenschappen worden over het algemeen gehandhaafd.

De drie gevels, met een driehoekige vorm, zullen volledig worden gerespecteerd. Net als het timmerwerk, het reconstrueren van de elementen die zijn verslechter , of geëlimineerd. In de ingangen zullen er borden worden geplaatst van gelaagd glas met zeefdruk gedrukt op de PET-plaat, met respect voor de gevel en de geldende voorschriften, en het redden van het originele teken van de Bodega de Chago tussen de Calle Sancho de Vargas en de Calle Estévez Medical, volgens het technische project .

De interventie verdeelt het pand in twee ruimtes, gebruikmakend van de interne versmalling die in de fabriek optreedt, vanwege het bestaan van een van de kernen van toegang tot huisvesting op de bovenverdieping, en dit als een tussengebied te gebruiken. Van blootstelling die de twee gebruiken zal verbinden. De eerste is gewijd aan de aandacht van de burger, met de oprichting van het VVV-kantoor, dat zal dienen als toegangspoort tot het historische centrum. En de tweede, bestemd voor de herinterpretatie van de in de volksmond bekende Bodega de Chago, als een proeflokaal, en verkoop van wijn en bloemenkaas van Guía.

Het pand heeft een informatiebureau, tentoonstellingsruimte, ruimte voor de klant, verkoopruimte, achterkamer, zolder, en toiletten.

De Bodega (Wijnmakerij) zal bezoekers acht promotionele gidsen en video’s in verschillende talen tonen die zullen vertellen over de geschiedenis van de wijnmakerij, een architecturale rondleiding door het historische pand van Guía, de bloemkaas, illustere persoonlijkheden (onder anderen Luján Pérez, Canon Gordillo), de moederkerk met de beeldspraak van Luján Pérez (belang van de Paas Week), de volksfeesten (de festiviteiten van de Marías en hun votief karakter), de archeologische bronnen (Cenobio de Valerón, suikermolen, enz.) en een over de Gemeente, die vertellen van de geschiedenis, geografie, bevolking, de belangrijkste economische activiteiten, de Fernando Pessoa-Universiteit, en andere aspecten.

Het nieuwe Etnografische Centrum zal dienen als een referentie voor de verkoop van bloemenkaas, maar ook voor ambachtelijke producten, en als een toeristisch informatiepunt, volgens de wethouder van Lokale Ontwikkeling, José Manuel Santana. De burgemeester, Pedro Rodríguez, benadrukt op zijn beurt de historische en etnografische waarde van het onroerend goed, omdat het deel uitmaakte van het collectieve geheugen van Canarias.
000logo-726.jpg

De guiense Soledad Guillén is 106 jaar geworden

De Grancanarische die werd geboren op 25 oktober 1902, toen de ritssluiting werd uitgevonden, de Titanic werd verwoest, en de Cabildos (Eilandbesturen) werden opgericht,
is de langst levende van het Eiland

SANTA MARÍA DE GUÍA - vrijdag 26 oktober 2018 - Het jaar waarin de Titanic zeilde en zonk, 1902, was het jaar waarin  Soledad Guillén op Gran Canaria  werd geboren, het was ook het jaar waarin de rits werd uitgevonden, en waarin de zeven Cabildos (Eilandbesturen) van  Canarias werden opgericht, en daarna werkte, nu minder om haar 106e verjaardag te vieren als mogelijk de langst levende vrouw van Gran Canaria.

De staf van het Centro Sociosanitario (Gezondheidscentrum) El Pino aarzelde niet en bereidde een feest voor, waarvan zij de hoofdpersoon was omdat zij de langstlevende van alle mensen was waar zij om geven en, momenteel, is de directie niet op de hoogte dat er nog een oudere leeft op Gran Canaria.
106-anos_4164726_20181026073328.jpg
Soledad Guillén is een tante van de bekende zangeres  Lea Zafrani, die hulde wilde brengen aan haar met de interpretatie van verschillende liedjes, de levering van bloemen die het feestvarken met achterdocht gadesloeg, en natuurlijk een taart met drie figuren, die het niet haar coquetterie heeft weggenomen omdat ze dat altijd graag is.
30608227697_e1f3f0346d_o.jpg
Deze Grancanarische werd geboren in Guía op 25 oktober 1902 en woonde in de Paseo de Lugo in de buurt van Arenales, waar ze terugkeerde na in Alcaravaneras te hebben gewoond, ditmaal om een van de eerste bewoonsters van El Pino te worden.

Haar nicht vertelt dat zij een heel knappe vriend had die stierf in de Guerra Civil (Spaanse Burgeroorlog), van wie zij een van zijn dochters was, de vrouwen die brieven aan de soldaten schreven, en zij nooit een vriend heeft ontmoet, of opnieuw is getrouwd, dus wijdde zij zichzelf aan haar familie en zorgde voor de kinderen van andere mensen, zoals voor Lea Zafrani zelf, die op 25 oktober 2018  opgewonden was terwijl Soledad Guillén haar verbaasd en glimlachend aankeek.

Ze was opstandig maar conservatief met zichzelf, zei het personeel van het Centrum, zij was de kokkin van de schoonmoeder van Alfredo Kraus, een van haar favoriete nummers is ‘El tango cantor por no llorar’ en ze was altijd in voor een goede tertuliana (discussie), hoewel het tegenwoordig meer is wat ze aanhoort dan wat zich leent om te spreken.
SoledadGuillncumple106aosbb.jpg
"Het is een heel vertederende felicitatie, een persoon die momenten van helderheid heeft, andere minder, maar die het gevoel heeft dat men haar herinnert en dat ze de warmte heeft ontvangen van de collega's en alle medewerkers die met liefde voor haar zorgen," heeft de president van het Cabildo (Eilandbestuur), Antonio Morales, gezegd, die op uitnodiging van het Centrum altijd op de hoogte was van de menselijke kant van hun gebruikers, en hulde bracht, “ omdat het bereiken van 106 jaar niet gemakkelijk is".

"We hebben haar verhaal gehoord, het is het verhaal van bijna alle mannen en vrouwen van Gran Canaria, van veel werk en opoffering, en het kunnen bevredigen van haar genegenheid is zeer verheugend," besloot hij.De ochtend werd zo een feest met muziek, cake, en feest in het auditorium van El Pino, die deze momenten biedt wanneer men maar kan om hun gebruikers hun verblijf zo leuk en vertederend mogelijk te maken, omdat zij het verdienen in de herfst van hun leven.
000logo-707.jpg


De Gemeente Santa María de Guía bouwt in Verdejo  een gehoorzaal voor de natuur  die €214.000,= kost

SANTA MARÍA DE GUÍA - dinsdag 4 september 2018 - De Gemeente Santa María de Guía blijft de werken van de toekomstige gehoorzaal voor de natuur uitvoeren, die een investering van €214.000 toewijzen, gefinancierd via het Plan de Desarrollo Rural de la Consejería de Agricultura, Ganadería, Pesca y Aguas (Plattelandsontwikkelingsplan) van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt, Visserij en Waterschap van de Canarische Eilanden.

Een gebouw gelegen op een perceel van meer dan vijfhonderd vierkante meter, op de weg naar Verdejo, dat zal worden gebruikt voor voorlichting, met initiatieven voor opleiding, informatie en milieubewustzijn van burgers.
municipio-tendra.jpg

                                       Pedro Rodríguez bezoekt de bouw van
                  de
aula de la naturaleza (gehoorzaal voor de natuur) in Verdejo. 
De burgemeester van Santa Maria de Guía , Pedro Rodríguez, heeft deze locatie bezocht om uit de eerste hand de ontwikkeling  van de werken te zien, die in twee fasen worden uitgevoerd en die naar verwachting in oktober 2018 zullen eindigen voor de opening.

Pedro Rodríguez heeft het belang benadrukt  van het hooggelegen gedeelte van Santa María de Guía dat een ruimte van deze kenmerken: "In een omgeving met een grote landschappelijke en ecologische waarde."
000logo-210.jpg


De 'abuela de Guía' (Oma van Guía) telt 101 jaar

María de los Ángeles Roque Marrero,
landbouwster, naaister, en huisvrouw,
heeft haar verjaardag gevierd met haar familie

SANTA MARÍA DE GUÍA - donderdag 19 juli 2018 - De 'abuela de Guía' (‘grootmoeder van Guía’), María de los Ángeles Roque Marrero, bewoonster van de wijk San Felipe, heeft op maandag 16 juli 2018 haar 101ste verjaardag gevierd, omgeven door haar kinderen, Francisco en Teresa Montesdeoca Roque, haar kleinkinderen, en achterkleinkinderen. De burgemeester van de gemeente, Pedro Rodríguez, en de wethouder van Sociale Voorzieningen, César Medina, namen ook deel aan deze emotionele viering.

María de los Ángeles Roque Marrero was een landbouwster, een naaister, en een huisvrouw. Zij was altijd nauw verbonden met de parochie van deze buurt aan de kust van Guía; Ze heeft een groot menselijk en onbaatzuchtig  gevoel en is altijd zeer gewaardeerd en geliefd bij al haar buren.
la-abuela-de-guia-junto-a-sus-familiares-el-alcalde-pedro-rodriguez-y-el-concejal-de-servicios-sociales-cesar-medina-1.jpg
                
De jarige op 16 juli, in 2018  samen met haar familieleden; de burgemeester
                     Pedro Rodríguez; en de wethouder van Sociale Zaken,César Medina.
De zogenoemde 'grootmoeder van Guía' is de weduwe van Francisco Montesdeoca Suárez, die in de decennia van de jaren vijftig en zestig van de vorige Eeuw tot burgemeester werd benoemd in de wijk San Felipe. Deze buurman zette zich in en werkte zijn hele leven mee aan de sociale en feestelijke activiteiten van zijn buurt. Hij schonk een stuk land om de binnenplaats van de oude eenheidsschool van San Felipe te bouwen, waarvan de hoofdstraat zijn naam draagt.
zzzzIslas-canariaslogo-kopie-172.jpg


Het Los Salesianos-schoolcomplex wordt
een sociaal gezondheidscentrum voor het Noorden

Morales heeft het akkoord met het Bisdom
aan de burger-actiegroep

Guía krijgt een nieuw sociaal gezondheidscentrum

SANTA MARÍA DE GUÍA - zaterdag  10 februari 2018 - Het scholencomplex van de Salesianos in Santa María de Guía zal veranderen in een centro sociosanitario (sociaal gezondheidscentrum) voor de Noordelijke agglomeratie, met een investering van 6,9 miljoen euro en ruim een honderdtal nieuwe verzorgingsplaatsen voor ouderen.

De overeenkomst met het Bisdom van de Canarische Eilanden, de huidige eigenaar van het gebouw, is op vrijdag 9 februari 2018 aangekondigd door de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van  Gran Canaria, Antonio Morales, aan het begin van het overheidsbezoek aan de gemeente, dat een rondleiding door verschillende buurten omvatte om meer te weten te komen over de bouwwerken en lopende projecten.

Salesians_logosvg.png800px-Constituciones_de_los_Salesianos_de_Don_Bosco1.jpg

c4616e3fdf88de6d2cb98771f187408c_XL.jpg                           Het schoolcomplex in de gemeente Santa María de Guía
                                  van de
Salesianos (Salesianen van Don Bosco, 
                      zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Salesianen_van_Don_Bosco ).

457209-1g_CSN457209_MG635870.jpg 4740-2.jpg
Precies een jaar na de oprichting van een burgerplatformen, de oude Maria Auxiliadora-school te herstellen voor sociaal en gezondheidsgebruik, is het nieuws, hoewel verwacht, met vreugde ontvangen door het Gemeentebestuur en door de aanwezige inwoners. De woordvoerster van het burgercomité, Inmaculada González Nuño, bedankte voor ‘de goede wil’ van alle overheden om het doel te bereiken en wees naar het portret van Eusebia de Armas Almeida dat in de gemeenteraadszaal hangt, eraan herinnerend dat het deze grootgrondbezitster was die, in de jaren vijftig haar gehele vermogen naliet aan de Kerk om een school te bouwen voor de armste kinderen in de gemeente.

guia-debate-1.jpg

e5a2991-2_g.jpgAls een paradox van de geschiedenis heeft González Nuño benadrukt, dat enkele van de eerste begunstigden van Los Salesianos nu de grootste groep is die de wachtlijst vormt om een plaats te krijgen in het toekomstige sociale gezondheidscentrum, waarvan de herstel-  en ombouwwerkzaamheden zullen beginnen in 2019.

Drie rapporten
De burger-actiegroep, aldus de woordvoerder, begon de actie met de ontwikkeling van drie studies, één over de situatie van het gebouw, een andere over de vergrijzing van de bevolking in het Noorden, en een derde over de nalatenschap van Eusebia de Armas
Met deze rapporten zijn de leden van het buurt-collectief naar de overheden en het Bisdom gegaan, terwijl ze tegelijkertijd een handtekeningen-inzameling begonnen in de Noordelijke gemeenten. Ruim 16.000 burgers steunden het voorstel al in de eerste weken, maar vanwege de goede beschikking van het Cabildo (Eilandbestuur) en de vicaris van het Bisdom, Hipólito Cabrera, besloot men de handtekeningenactie te stoppen. "Dit is goed nieuws en we hopen dat de werken in 2019 beginnen, maar het platform sterft hier niet, we zullen actief blijven wachten totdat het sociale gezondheidscentrum operationeel is” zo heeft hij meegedeeld.
IMG-20170813-WA0002.jpg

index-82.jpgDe school van de Salesianen van Don Bosco is gebouwd op een perceel van 5.171 m² - waarvan het gebouw 1.317 m³ beslaat  en is ontworpen door de architect Fermín Suárez Valido. Het duurde drie jaar om de plannen af te ronden die het bouwbedrijf van  Fernández de la Torre uitvoerde. Met een kostprijs van destijds - een fortuin - van acht miljoen pesetas (€24.200,=) opende het onderwijscentrum de deuren in 1955.

salesianosdetalle005.jpg Salesianos-portada.jpgEusebia Armas, weduwe van het hoofd van de Guardia Civil, López de Ogallar Fernández, en die geen nakomelingen had, bekostigde volledig de kosten van de bouwwerken. Bovendien liet zij de rest van haar nalatenschap na aan het Bisdom van de Canarische Eilanden om hun, inkomsten en voordelen toe te kennen om de school te onderhouden, met het mandaat dat alle uitgaven bestemd  zijn  voor minstens 20 kinderen op kostschool en het maximaal mogelijke voor arme kinderen van buitenaf.

De salesianen verlieten Guía in 1971, na talrijke meningsverschillen met het Bisdom, en sindsdien heeft het gebouw verschillende vormen van gebruik doorgemaakt.
e5a2948-1_g.jpg
De minister van Sociaal Beleid, Elena Máñez, van het Cabildo (Eilandbestuur) heeft uitgelegd dat de werken om het gebouw aan te passen aan het nieuwe gebruik ervan zijn begroot op €5.830.500,= waaraan nog eens €1.078,= wordt toegevoegd voor de apparatuur.
Gedurende 2018- en ook binnen het II Plan de Infraestructuras Sociosanitarias van de  Canarische Regering en de zeven Cabildos (Eilandbesturen) - zal de Gemeente Guía nog eens 6,91miljoen euro ontvangen voor de uitbreiding van de het Tarazona-verblijf, wat de huidige capaciteit zal verdubbelen. Het aantal van 62 dagverblijf plaatsen gaat naar 125.

e5a3002-1-3_g.jpgNa het bekend maken van de overeenkomst, heeft  Morales laten weten dat het Cabildo al 8,5 miljoen euro heeft geïnvesteerd tijdens dit mandaat in de sociaal structurele centra van Guiñi, die ook diensten aanbieden voor andere gemeenten in het Noorden. In zijn ontmoeting met de Gemeenteraadsleden heeft de president gezegd dat het Cabildo (Eilandbestuur) tijdens dit mandaat ongeveer 30 miljoen euro in de gemeente zal spenderen.

In reactie heeft de burgemeester, Pedro Rodríguez, gezegd, “dat de balans van deze drie jaar zeer positief is en Guía een referentie is voor sociale en gezondheidsmiddelen in de hele agglomeratie, evenals verblijfplaats en dagcentrum, met 45 plaatsen van insulaire karakter in het Bisschop Padre Cueto centrum. "Deze centra zijn voor het hele Noorden, omdat de toegang in opdracht is van een lijst die het Cabildo  (Eilandbestuur) beheert, waarvoor we de moeite voor deze stad en voor de agglomeratie op prijs stellen,” voegde hij eraan toe.
colegio-salesianos.jpg
President Morales, vergezeld door tien ministers van zijn regering, bezocht vervolgens verschillende locaties in de gemeente. De eerste stop was op het Plaza Grande, waar de winnaars van het verfraaiingsproject van de oude stad hem de plannen voor de samenvoeging van de drie pleinen lieten zien, gekoppeld aan de Zona Comercial Abierta (het winkelgebied).

Na een rondleiding door de Calle Marqués del Muní, leerde de delegatie het nieuwe toeristische centrum van La Bodega kennen, dat nog steeds in aanbouw is, en de bouw van de nieuwe parkeergarages in de San Sebastián wijk plus de verbeteringen aan de Calle Sancho de Vargas. De volgende stop was in het Parque Urbano de El Bardo (stadspark), waar verbeteringen worden aangebracht in de groenvoorziening.

In de La Atalaya wijk hebben de gemeentelijke technici gerapporteerd over twee acties. De eerste is al in gang gezet en bestaat uit de het herstel van twee groepen volkshuisvesting,  een van 25 woningen  en een andere van 102 huizen.
María Ángeles Benítez, María del Carmen Varela en Lucía Benítez, wijkbewoonsters, benaderden Morales om hem te vertellen, dat de huizen 26 jaar oud zijn en de problemen met vochtigheid toenemen, dus vroegen ze om hulp voor een grondige hervorming en geen eenvoudige opknapbeurt.

Ministers
Het overheidsbezoek is afgesloten met een werkvergadering waarbij de burgemeester en de raadsleden de problemen van hun gebied aan de aanwezige tien aanwezige eilandministers hebben uitgelegd, aan, Ángel Víctor Torres, Inés Jiménez, Carmelo Ramírez, Pedro Justo, Inés Miranda, Elena Máñez, Gilberto Díaz, Minerva Alonso, Carlos , en Miguel Ángel Rodríguez.

Het Cabildo (Eilandbestuur) heeft met 2,5 miljoen euro deelgenomen aan de bouw van de plaatselijke markthal, die zich in de laatste fase bevindt en die dit jaar in 2018 kan worden geopend.
Het ministerie van Openbare Werken heeft verschillende acties ondernomen, zoals de San Felipe promenade vervat in de Convenio de Costas (Kustovereenkomst) voor San Felipe , en de verbetering van de wegen GC-2 (Noordelijke autosnelweg), GC-700 (Casas de Aguilar - Moya) en GC-292 (toegang tot de Universiteitscampus).
000logo-873.jpg


Markthal in tien fasen in Cuatro Caminos

SANTA MARÍA DE GUÍA -  vrijdag 9 juni 2017 - De opeenvolgende negen fases hebben van het Gemeentebestuur subsidies ontvangen, wat de bouwkartels heeft doen  toenemen aan de buitenkant van de nieuwe markthal, in de wijk Cuatro Caminos in de gemeente Santa María de Guía, maar waar tot nu toe nog geen aardappel is verkocht.

Met het benutten van de beschermde muren van een lege en buiten gebruik zijnde vijver, had de Gemeente Guía in 2008 het idee een landbouwmarkt te bouwen in de wijk Cuatro Caminos, een gebouw van drie verdiepingen, twee  voor de verkoop en een als parkeergarage, voor de rechtstreekse verkoop aan de consument door landbouwers en veetelers van het Noordwesten van Gran Canaria. Met een commerciële roeping, zou het eens stimulans zijn voor de  agricultuur en een nieuw attractie voor de bevolking en het toerisme. Men zou het bouwen in fases, met externe subsidies, in Cuatro Caminos,  een locatie die grenst aan Guía, Gáldar en Agaete. Ideaal.

image_content_1808274_20170602222547-1.jpg
                                                    Hay Plan...
Bij de openbare aanbesteding heeft men een dozijn offertes ontvangen om het project op te stellen, een blijk van gewekte interesse, zoals gepresenteerd tijdens het opstarten in 2009.
Met 3,6 miljoen euro aan bijeengeschraapt geld, begon men eind 2010 aan de eerste fase. De eerste steen werd destijds gelegd door de toenmalige burgemeester, de nationalist Fernando Bañolas (Coalición Canarias - CC), ervan overtuigd dat het geld zou blijven komen en dat de markthal een succes zou worden.
image_content_1808270_20170602222548.jpg

Op de foto de aankondigingen van de Canarische Regering, het Cabildo (Eilandbestuur), en de Mancomunidad del Norte (het Noordelijker Agglomeraat).
image_content_1808281_20170603182941.jpg
Maar wat toen kwam, waren de bezuinigingen, wat aan het bouwwerk het uiterlijk gaf van een van die huizen welke men in de weekenden bouwt. Op zondag maakte men het dak; de volgende zondag werd de vloer gestort;  en de derde zondag werd er geschilderd… En zo ging het door totdat in 2011 het Cabildo (Eilandbestuur) 2,5 miljoen euro  te beschikking stelde om het eindelijk te voltooien.

image_content_1808273_20170602222548.jpgIn 2011 vielen €300.000,= subsidie  te beurt van de Spaanse Staat die men ook aan de bouw besteedde, een witte betonnen plaat in de vorm van de rand van een Panamese hoed.

image_content_1808266_20170602222549.jpg
In 2013 kwam er €100.000,= subsidie van de  Canarische Regering,  die men verwerkte in de cafetería, het buitenschilderwerk, en de betegeling; en vervolgens kwam er €600.000,= van het Cabildo,  bestemd voor het dichtmaken aan de buitenkant, elektrische aansluiting, en andere details.
In 2014 investeerde men iets meer dan €110.00,= welke men van het Cabildo (Eilandbestuur) had ontvangen in de toiletgroepen, de buitenverlichting, en de watervoorziening.
image_content_1808265_20170602222549.jpg

image_content_1808269_20170602222548.jpg

Dan komt de negende bouwfase.
Terwijl  men  geld bijeen schraapte van andere overheden, terughoudend als men was om geld uit te geven als gevolg van de crisis, ging het Gemeentebestuur veranderingen aanbrengen in  het oorspronkelijke project.
Het idee van een markt met directe verkoop begon verouderd te raken, en het zien  van andere plaatsen en voorbeelden, gaf leven aan het vestigen van een gastromercado waar, naast boodschappen doen, de gebruikers ook enyesques (hapjes) konden genieten.
De zesde fase, van €100.000,=  kwam er voor in  de  plaats. De zevende en de achtste fase van €500,000,=) en €100.000,= verhoogden de begroting en de top van wat al gedaan was. Met de negende fase, €150.000 voor de parking met omheining in de buitenlucht .

De tiende fase
De tiende fase, zo wordt aangenomen, wordt anno 2017 over minder dan een jaar in de oven gezet. En daarmee wordt geschat, dat de kosten uiteindelijk niet onder de 8 miljoen euro zullen uitkomen.
¡Vamos a ver!
ZZZZZZIslas-canariaslogo-kopie.jpg


 

kaart_canaria-49.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-109.jpg

zon-182.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb