aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-25.jpg

d-85.jpg


Video:
Eneko Pou geeft de voorkeur
aan klimmen op de Canarische Eilanden

CANARISCHE EILANDEN- vrijdag 21 september 2018 - Het Ministerie van de Canarische Regering heeft deze week een promotie-video gelanceerd over de voordelen van het bergbeklimmen op de Archipel.

Hiervoor heeft men Eneko Pau aangetrokken. Net als zijn broer Iker is hij gewend om alleen te klimmen met klimschoenen, badkleding en zonnebril.

escalar-islas-canarias-kiIF--300x168abc.jpg                                                                        VIDEO:
                                                   https://youtu.be/xFSsmXi7-vg
eneko-pou-iker-pou-revista-be-free.jpg
000logo-365.jpg


Via het bergwandelpad van ‘tamaranae’ in Mogán

MOGÁN - dinsdag 17 april 2018 - Het Gemeentebestuur  heeft Europese financiering verkregen voor het herstellen en signaleren van een bergwandelpad dat door het bovenste deel van de gemeente loopt, van de degollada de Tasarte, via Veneguera, Mogán Pueblo, en Barranquillo Andrés, naar Pie de la Cuesta, iets verderop in het binnenland, het centrum  van Mogán. De route, van 29,6 kilometer, zal worden gestructureerd in vijf secties waarbij de wandelaar verschillende beschermde gebieden zal passeren en waardevolle getuigenissen zal kennen van de etnografische, architecturale en culturele rijkdom van Mogán. Onder de natuurlijke oriëntatiepunten, een botanische verwijzing: Dracaena Tamaranae, de drakenbloedboom, die uitsluitend op Gran Canaria groeit.

Deze actie maakt deel uit van het project ECO-TUR, dat een van de 56 goedgekeurde projecten is in de eerste oproep van het programma voor territoriale samenwerking tussen Spanje en Portugal Interreg-MAC 2014-2020 en dat 17 deelnemende partners, 17 toeristische gemeenten van de Canarische eilanden heeft, samen met de Azoren, Madeira, Kaap Verdië, Mauritanië en Senegal. De enige gemeente op Gran Canaria is Mogán. ECO-TUR heeft 2,5 miljoen euro, 85% medegefinancierd door de FEDER-fondsen; maar de Mogán-route kost in het bijzonder €240.000,=;  waarvan €204.000,= door de EU betaald wordt en  €36.000,= door de Gemeente Mogán.
image_content_3345799_20180415204552-3.jpg
                                        Een palmen-oase naast de bergwandelroute.
De gemeenteraad van Mogán, voorgezeten door burgemeester Onalia Bueno, heeft een Comité de Acción Local (Lokaal Actiecomité) opgericht, om het eens te worden over de acties; en één van de leden, Álvaro Monzón, milieuschrijver, wandelaar en deskundige in duurzaamheid en burgerparticipatie, betoogt, “dat met dit Europese project, Mogán de grote weg-erfenis herwint, evenals de talrijke natuurlijke, historische en ongrijpbare elementen van onbetwiste waarde. "

Onder de attracties van de route, merkt Monzón op, is in het eerste deel (9,3 kilometer), gemakkelijk te doen, de weinig bekende locatie van traditionele Canarische huizen van La Cogolla, tussen de palmbomen en uitgeroepen tot een locatie van cultureel belang; de cardonale, een enkelvoudige flamboyán, een verharde weg en de kerk, dat alles in Veneguera; en al in de het centrum van Mogán, de Molino de Viento (de Windmolen) of van los Quemados (de Verbrande), die dateert uit de 19de Eeuw..

Sectie 2 (1,5 km) verlaat deze constructie tot Laderones, tussen endemische botanische soorten.
image_content_3345800_20180415204551-1.jpg
                    Een deel van de bergwandelroute met een spectaculair uitzicht.
Het derde deel, tussen El Guirre en Degollada de las Yeguas (7 km), loopt door een spectaculair landschap met dennenbos, struikgewas, en archeologie. Van Las Yeguas naar Barranquillo Andrés, wordt het bergwandelpad gecompliceerder; deze 4,5 kilometer vergen inspanning, maar onder de charmes is de overpeinzing van de tamaranae, in het midden van de steile hellingen, of het kanaal van de Presa de Cuevas de las Niñas, een etnografisch element van eerste orde en tien kilometer lang, tussen het stuwmeer en de Lomo de Cortadores.

Het laatste stuk van 7,3 kilometer is een wandeling door het gehuchtje van Barranquillo Andrés, het hoofd van de Barranco de Mogán en omvat de stuwmeren Salto del Perro en del Mulato.

"Mogán doet de dingen goed, en kan in korte tijd een aanbeveling worden in het wandel- en ecotoerisme-beleid," zegt Monzón, die laat weten dat het Cabildo (Eilandbestuur), aangemoedigd door dit project, het wandelpad tussen Mogán en Tejeda zal rehabiliteren en het idee is om het te leiden tot aan de kust; en een collectief, Amigos de Catanga, regelt andere wandelpaden in de Barranco de Taurito.
00000slas-canariaslogo-385.jpg


Aangetroffen, drie als vermist opgegeven bergwandelaars in Agaete

Een GES-helikopter ingezet op de  Faneque,
probeerde de drie mensen te vinden
die in een groep van vijf liepen  en die ze
op zondagavond 15 april 2018 uit het oog waren verloren

AGAETE - maandag 16 april 2018 - Wekelijks is het wel raak met bergwandelaars op Gran Canaria, dit keer is op maandagochtend 16 april 2018 een grote zoekactie  geactiveerd om de drie wandelaars te vinden die als vermist waren opgegeven in de gemeente Agaete, zoals gerapporteerd door 1-1-2. Kort daarna, om 10:00 uur zijn ze veilig en gezond aangetroffen.

De zoekactie bestond uit leden van de Guardia Civil, brandweerlieden, en de Policía Local (Gemeentepolitie) van het vissersdorp, evenals een helikopter behorende tot de Grupo de Emergencias y Salvamento (GES)  (Nood- en bergingsgroep). Het zoeken is vanuit de  lucht gedaan via een helikopter.
25021.jpg                                                 Het rotsmassief van de Faneque.
De verdwenen personen behoorden blijkbaar tot een groep van vijf mensen die  op zondagmorgen 15 april 2018 in het gebied wandelden. Twee van hen verloren het contact met de andere drie, en die twee gaven het alarm dat de drie vermist waren, aldus bronnen van de gemeentepolitie van Agaete.
image_gallery.jpg index-106.jpg
                                                     
De Faneque, archieffoto's
Dezelfde bronnen hebben aangegeven  dat het zoekapparaat over land niet begon en alleen was gemobiliseerd en gemarkeerd nabij  het voetbalveld in de buurt van El Risco. Het ging erom, te bevestigen of de drie wandelaars haast hadden, of juist in staat waren geweest terug te keren op eigen kracht, want ten slotte is dit gebeurd. De moeilijkheid om de terugkeer  bevestigd te krijgen, was de onmogelijkheid van communicatie gezien de problemen van de mobiele dekking.
00000slas-canariaslogo-374.jpg


Drie ongevallen in Los Cernícalos,
een overleden en twee wandelaars geëvacueerd

TELDE - Witte Donderdag 29 maart 2018 - Op woensdag 28 maart 2018 heeft het Centro Coordinador de Emergencias y Seguridad (Cecoes) 1-1-2 van de Canarische Regering, om 11:50 uur een waarschuwing  ontvangen betreffende een gevallen wandelaar op een moeilijk bereikbare plaats in de barranco (het ravijn) van Los Cernícalos (de Torenvalken). Twee andere wandelaars raakten 's middags gewond.

Het 112-Centrum voor Noodgevallen, heeft een helikopter van de Grupo de Emergencias y Salvamento (GES) van de Canarische Regering gestuurd;  evenals een ambulance van de Servicio de Urgencias Canario (SUC);  brandweerlieden van het Consorcio de emergencias de Gran Canaria; en agenten van de Policía Nacional (Rjjkspolitie).

CKs-q9r5WE-AADGha-kRCD--420x236abc.jpg
De redders van de helikopter hebben vastgesteld -samen met een verpleegkundige, die buiten dienst was - tijdens reanimatie, dat een wandelaar in kwestie is gevallen door een hartaanval.

Overbrenging per helikopter naar het Dr. Negrín-Hospitaal
Tijdens het per helikopter overbrengen van de getroffene naar het Universitair Dr. Negrin-Ziekenhuis, zijn de reddingswerkers doorgegaan met de reanimatie. Eenmaal geland, stelde het medisch ambulance-personeel vast, dat de wandelaar niet in zijn hartaanval was gebleven, dus gingen ze in het ziekenhuis verder met geavanceerde hart-long reanimatie, maar toen ze zagen dat de reanimatie geen effect had, konden ze alleen maar zijn overlijden bevestigen.

Twee andere geëvacueerden

Een uur na de tragedie, kreeg 1-1-2 een  nieuwe waarschuwing betreffende de val van een 57-jarige bergwandelaarster, vanaf 15 meter hoogte vanaf  de waterrval-rots in dezelfde barranco.
Het Cecoes (1-1-2) heeft onmiddellijk de benodigde noodreddingsdienst ingezet voor haar evacuatie, inclusief de GES-reddingshelikopter, die uiteindelijk niet nodig bleek te zijn bij dit ongeval.

Bomberos del Consorcio de Gran Canaria (Brandweerlieden) van de brandweerkazerne in  La Garita, hebben de gevallen wandelaarster overgebracht in de ambulance van de SUC, waarin assistentie is verleend  tijdens de overbrenging naar het Hospital Universitario de Gran Canaria Doctor Negrín waar zij is opgenomen met ernstig traumatismo craneal (hoofdletsel).

Iets meer dan een uur na het beëindigen van deze tweede redding, heeft 1-1-2 een nieuwe waarschuwing ontvangen. Bij deze gelegenheid was  het slachtoffer een vrouw van 50 jaar oud, op een andere locatie in het ravijn van de Los Cernícalos-barranco in Telde.

De getroffen vrouw had een matige been-verwonding waardoor ze niet kon lopen. De GES-helikopter - die zich in het gebied bevond omdat die was geactiveerd voor een andere dienst, maar welke uiteindelijk geen noodzakelijke ingreep was - werd omgeleid naar de plaats waar de getroffen persoon was, en na het redden van de vrouw in  kwestie, is zij gevacueerd naar het Universitair Dr.Negrín-Ziekenhuis van Gran Canaria. Eenmaal in de helikopter van het ziekenhuiscentrum had ambulance-personeel van de SUC de leiding over de eerste hulp en overplaatsing naar de Afdeling Spoedeisende hulp.

Gedenksteen
In dit overigens schitterende natuurgebied - maar als voor bergenwandelaars gevaarlijk bekend staande barranco - kan men ook de gedenksteen aantreffen welke de kinderen van de Nederlandse Willemien Kuznik daar hebben geplaatst ter herdenking aan hun moeder die op 29 maart 2001 - als ervaren wandelgids van de ‘Montañeros van de Lage Landen’, een afdeling van de Nederlandse Vereniging Canarias bergwandelingen. (NVC) - op tragische wijze is omgekomen in deze vallei tijdens een van de maandelijkse NVC-wandelingen.
00000slas-canariaslogo-240.jpg


Gran Canaria Walking Festival biedt zes wandelroutes in het binnenland van het eiland

Het evenement dat zijn zesde editie viert,
is een kans om te leren over de gastronomie

GRAN CANARIA - woensdag 18 oktober 2017 - Zes routes om te wandelen  in  het landschap van het binnenland van het eiland en de culinaire gerechten te proeven, dat is wat het Gran Canaria Walking Festival biedt.

Deze zesde editie, georganiseerd door het Patronato de Turismo  Toeristische (plm. de VVV)  van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, wordt gehouden van 8 tot en met 12 november 2017 en heeft deelnemers uit Mexico, de Verenigde Staten en China, waaraan net zoals bij eerdere gelegenheden ook die van andere landen moeten worden toegevoegd zoals Duitsers, Engelsen en Fransen.
a-walking-fest-logo.jpg
AfficheFestival2017-1-890x395.jpg
img_42800.jpg
De minister van Toerisme, Inés Jiménez, van het Cabildo
(Eilandbestuur) van Gran Canaria, heeft op maandag 16 oktober 2017 benadrukt, dat dit evenement het aanzien van het eiland promoot zoals men dat op geen andere wijze kan doen. maar vooral dat het de kans is te tonen dat het gehele aanbod niet alleen bestaat uit zon en strand, en dat men alom meer bedrijvigheid kan ontwikkelen dan alleen maar in het Zuiden.
GCWF_01.png
boceto-cartel-logo-nuevo-720x300.png
Cartel_GCWF_2017-compressor.jpg

De eerste route, gepland op woensdag 8 november 2017, biedt een 10 kilometer bergwandeling door de Degollada de la Yegua naar La Aldea, waar er een proeverij van gerechten uit het land plaatsvindt. Het is een wandeling die met wat moeite in vier uur gedaan kan worden.

15524237530_56a029ea47_b-900x603.jpgDe tweede route is de Camino de Santiago en wordt bewandeld op donderdag 9 november 2017. In dit geval vertrekt men vanuit Los Llanos de la Pez om via de Nublo, het Tirajana Park, en Pilancones, om het Hotel  ‘Las Tirajanas’ te bereiken. Deze 10 kilometer lange wandeling is minder  ingewikkeld.

Op vrijdag 19 november 2017 krijgen de bergwandelaars de kans vanuit de Vallei van Agaete kennis te maken met het Parque de Tamabada, via een gemiddeld moeilijke bergwandeling waarbij  men in de marge voortreffelijk kan genieten van de eiland-gastronomie in Hotel ‘Roca Negra’.
31037850901_70a00d5cca_c.jpg
Op zaterdag 11 november 2017 organiseert men de route van El Sauce canario. Het gaat om een kans in de Caldera de Los Martelas te wandelen, ook met een culinaire proeverij. Het gaat om een wandeling van 11,5 kilometer die men aflegt in vier en een half uur.
En op dezelfde dag is een andere mogelijkheid voor de deelnemende wandelaars om het luchtruim  te observeren vanaf de Corral de los Juncos, en El Garañón de Tejeda .

De laatste van deze bergwandelingen vind plaats op zondag 12 november 2017, waarbij men de mogelijkheid biedt te wandelen in de Caldera de Bandama. Dat is zes kilometer, waarna men kan genieten van de culinaire proeverijen  in Hotel ‘Mondalón’.
0000Islas-canariaslogo-kopie-451.jpg


De Ruta Jacobea tussen vulkanen

GRAN CANARIA -. Pinksteren zondag 4 juni 2017 - Wist u, dat Gran Canaria haar eigen 'Santiago'-route heeft? De Ruta Jacobea (Jacobus Route) is 73 kilometer lang en verdeeld over drie etappes die gaan door een afwisselend landschap van grote schoonheid, natuurparken, en uitzonderlijke gebieden met etnografische- en erfgoed-waarde.  Een pauselijke bul, in 1965 toegekend door Paus Johannes XXIII, heeft aan de stad Gáldar, in Noordwest Gran Canaria, de eer toegekend het Año Santo Jacobeo (Sint Jacobus-jaar) te vieren met dezelfde privileges als van Santiago de Compostela (Sint Jacobus van het Campo de Estellas = Sterrenveld) in de gelijknamige stad op het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje).

Op Gran Canaria gaat het om een wandeling die zich uitstrekt over trajecten die het witte zand van de toeristenwijk Maspalomas in de gemeente San Bartolomé de Tirajana  scheidt van de eerste - koninklijke - hoofdstad van het Eiland (el Real Ciudad de Gáldar), als een pelgrimstocht door barrancos (ravijnen), langs ermitas (kapellen), en vulkanen, met de naam El camino de Santiago de Gran Canaria. In haar boek ‘Mi camino entre volcanes’ (‘Mijn wandeling tussen vulkanen’) beschrijft Isabel Albella Sánchez voor de wandelaar de belangrijkste natuurmonumenten welke men kan ontdekken op het Eiland.

d4cr42ww3l7ezsrmvnqzn1b4jm9d90j81495796785636-medium.jpg
                           Zeelieden midden in een zware storm. (William Turner).
Ze vertelt een legende, die teruggaat tot in de vijftiende Eeuw, van een schip dat vaart in de zee,  dicht bij Canarias, als er een zware storm opsteekt. De Galicische bemanning heeft aan boord een beeld bij zich van Santiago Apóstol (de Apostel Jacobus) waarop zij vertrouwen dat die zal bemiddelen bij God.
De bemanning deed een belofte, dat als hun leven gered zou worden, men een godshuis zou bouwen op de eerste locatie die zij vanaf het schip zouden aandoen. Dat was het punt op het eiland Gran Canaria, in het Hooggebergte van Tirajana.  Eenmaal aangeland op het strand, trokken de  zeelieden via de barrancos (ravijnen) en bouwden de beloofde ermita (kapel).
In Gáldar vestigden ze de Iglesia de Santiago de los Caballeros (Kerk van Sint Jacobus van de Ridders), wiens beeltenis de conquistadores (Spaanse veroveraars) rond het jaar 1481 meebrachten.

Iglesia-Santiago-Galdar-Canaria-VA_EDIIMA20160517_0017_18-1.jpg
         https://es.wikipedia.org/wiki/Iglesia_Matriz_de_Santiago_de_Los_Caballeros
15106183700_0794c394c1_b.jpg
105072352.jpg

                                          200px-Santiagodeloscaballerosgaldar.jpg
De Ruta Jacobea (Santiago-Route = Sint Jacobus-Route) op het eiland Gran Canaria heeft dezelfde privileges als de route op het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje)

camino-santiago-gran-canaria-3.jpg 2fabc37d09c42faf5c2bd857c1060b3e-1.jpg
De route tussen de twee kerken is een pelgrims-wandelweg genaamd Ruta Jacobea en die maakt men met dezelfde privileges als de route op het Península  (Spaanse vasteland) met als doel Santiago de Compostela.

De wandeling verenigt het religieuze, geestelijke, sportieve, en culturele zoals dat aanvankelijk  gebeurde door de eeuwen heen.

Moriscos-Camino-Santiago-Canaria-VA_EDIIMA20160517_0021_18-1.jpg                           Cruz de Los Moriscos, op de Ruta de San Jacobeo, in Tejeda.
In 2010 heeft het Cabildo (Eilandbestuur)  van Gran Canaria 2,4 miljoen euro geïnvesteerd voor het in orde maken van de wandelpaden en zo de  Ruta de Jacobea  (Sint Jacobus-Route) te promoten.  Het doel? Het verbeteren van het plattelandstoerisme

1n9bdj02izyrp4ja83wezeg3fcwp740k1495796992556-medium.jpg
                                                             Llanos de Garañón,
                 op 1.700 meter hoogte een goede locatie voor het waarnemen van de hemel.
Dat Plan de Competitividad Turística de Gran Canaria (Plan voor Toeristische Concurrentie van Gran Canaria), gefinancierd door Turespaña, de Canarische Regering en het Cabildo (Eilandbestuur), zette het op orde brengen in gang van de ruim 2.000 kilometer aan plattelands wandelpaden die bestaan op het eiland, evenals van de route Camino de Santiago entre volcanes  (Sint Jacobs-wandeling tussen vulkanen).

Men verbeterde de signalering van de senderos (wandelpaden), men bereidde rondgaande routes die het Hooggebergte verbinden met de voornaamste plaatsen in het Middelhoge Gebergte, en men maakte de miradores (uitzichtspunten) in orde.
jlx12ny532mv8ptj3ivpenh6h8l6nl7i1495791819264-medium.jpg

                          “Er is niet een weg, elke pelgrim maakt zijn wandeling
                                   en er zijn net zoveel wegen als pelgrims. .."

De inspanning leverde zijn  vruchten op, de Camino de Santiago op het eiland  is avontuur geworden met de vereniging van kameraadschap, persoonlijke ontwikkeling, sport en cultuur. Via de wandeling ontdekt de pelgrim niet alleen kapelletjes en de natuurgebieden van onbeschrijfelijke schoonheid, maar heeft men de wonderbaarlijke mogelijkheid om te ontspannen.

Van mooi naar mooi, van schoonheid naar schoonheid
De Paso de la Plata, Tunte, Los Llanos de La Pez en het Cruz de Tejeda zijn enkele van de  plaatsen waar de wandelaar zal kunnen genieten onderweg naar Gáldar, de stad die in 1965 dezelfde privileges kreeg als die welke Santiago de Compostela heeft voor het verdienen van een volle aflaat als men de kerk binnengaat.
m0uw7qkzvb1c7ak25nwwwt6vcvha4qln1495791863487-medium.jpg                   Llanos de la Pez, een rustplaats op de Ruta Jacobea (Jacobus- Route) .
De natuurmonumenten in het binnenland van Gran Canaria en het spectaculair landschappelijke zijn het toneel waarop zich het boek afspeelt: ‘El Camino de Santiago de Gran Canaria, mi camino entre volcanes’ (‘De Camino de Santiago van  Gran Canaria, mijn wandeling tussen vulkanen’);  een uniek boekwerk van 180 pagina’s, dat is geschreven door de schrijfster Isabel Albella Sánchez  die het licht heeft gezien, en wat een titel wil zijn als verwijzing voor liefhebbers van senderismo (bergwandelen) die het eiland bezoeken. 

De wandeling, welke vertrekt vanuit Maspalomas naar Gáldar, volgt de Ruta Jacobea die San Bartolomé de Tirajana verbindt met de originele Camino de Santiago (Jacobus-wandeling) tussen Tunte en Gáldar.
Het boekwerk heeft een belangrijke promotionele waarde omdat het de verborgen schoonheid van het eiland illustreert.

Wandelen tussen bananenplantages, over bergen, langs rotswanden, in bergkommen, door de barrancos (ravijnen), genietend van wandelpaden langs vruchtbare boomgaarden, via tolwegen en dorpen, die kostbare grotwoningen bewaren in de berg, de wijze waarop de inheemsen leefden vóór de conquista (Spaanse verovering).
zhzwlen3satzp8hzpdikxdcaicd1fqve1495791926362-medium-1.jpg                      “Wandelaar, er is geen pad, dat maakt, men door te wandelen”
Revitalisering van het binnenland van het eiland

Het idee - het binnenland van het eiland te revitaliseren en te verbeteren, vanaf de wandelpaden tussen vulkanen - heeft gediend voor het promoten van het binnenlands toerisme.
Daartoe heeft men de gehele milieu-rijkdom van Gran Canaria benut, met een uitstekend klimaat gedurende het gehele jaar, dat het mogelijk maakt activiteiten te bedrijven in de openlucht, zoals het senderismo (bergwandelen), het ciclismo de montaña (bergfietsen), of la escalada (het  bergbeklimmen).

Het boekwerk geeft de bezoeker een korte, geschiedkundige introductie over het ontstaan van de Ruta Jacobea  welke Maspalomas met  Gáldar verbindt via 73 kilometer aan oude wandelwegen die gelegen zijn tussen pinares (dennenwouden), barrancos (ravijnen), en vulkanen.
o35vt5yle6vya9zszockbw3r1tfm1plv1495792105766-medium.jpg

                                 La Presa de Ayagaure (het stuwmeer van Ayagaure),
                           van groot belang in de geomorfologie (aardoppervlakteleer)
                                       en van  landschappelijke schoonheid.

Een van de doelstellingen van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria is het vergroten van de hoofdrol van de toeristen die het bergwandelen beoefenen op het eiland, waarbij men de presentatie van het boek van Albella benut heeft, voor het lanceren van een specifieke gids over de Camino de Santiago  (Sint Jacobus Wandeling )in het Spaans, Engels, Duits en Frans.

Als men eenmaal de kust achter zich gelaten heeft, met zijn last aan asfalt en hotelcomplexen, biedt de wandelweg de pelgrim de kans ‘een tocht naar het binnenland’ te maken.

De genoemde gids verdeelt de Camino de Santiago (Sint Jacobus-Wandeling) in drie etappes:
- de 1e etappe gaat: vanaf Maspalomas naar Tunte;
- de 2e etappe gaat: vanaf Tunte, via Llanos del Garañón, naar Cruz de Tejeda;
- de 3e etappe gaat: van Cruz de Tejeda naar de Pinos de Gáldar, en uiteindelijk - als sluitstuk
                        van de gehele pelgrimsroute - naar de kerk van Santiago de los Caballeros
                        (Sint Jacobus van de Ridders) in het centrum van Gáldar.

dsc03502.jpg
camino-santiago-de-tunte.jpg          
Nabij Tunte, het historische centrum van San Bartolomé de Tirajana, in Las Tirajanas.
YE306Can_eta.jpg                                                               
Ruta Jacobea.
Caldera-Camino-Santiago-Gran-Canaria_EDIIMA20160517_0018_18.jpg

squoddnwsdcmeeue32q3r3rtq0bhquub1495792176796-medium.jpg FOTO-4-3.jpg
                  De wandelweg loopt via door de tijd vergeten paden en locaties.
DRIE ETAPPES:
De wandelaars zullen ook gedetailleerde informatie tegen komen over: hoe men moet wandelen, evenals veiligheidsaanbevelingen en informatie over kleding en schoeisel, de meest opmerkelijke toeristische attracties ,en hoe de toegang tot het openbaar vervoer is. In het boek  is ook een gedeelte met aanvullende informatie over de geografie, geschiedenis, horeca,  en andere diensten, zoals medisch advies voor wandelaars.

Albella heeft anderhalf jaar geïnvesteerd in het werken aan het 180 pagina´s tellende boek, dat het literaire Proust-kwaliteitszegel heeft verkregen, toegekend door de Sociedad Cooperativa de Escritores Independientes (Coöperatieve Maatschappij van Onafhankelijke Schrijvers).
7xmm2iinnpnowwkz8noszo14n5xnxwrf1495792351194-medium.jpg
                                        De majestueuze Montañón Negro,
                   een van de meest recent verschenen vulkanen op Gran Canaria
Ook kan men de specifieke internetpagina raadplegen over het plattelands-aanbod: www.grancanariafincas.com waarop de toerist en de eilandbewoners  alle aanbod in plattelands- logiesaccommodatie  aantreffen,  samen met de  bedrijven voor activiteiten welke te maken hebben met dit toeristische aanbod en via het Internet een reservering kunnen maken.

DE CAMINO (WANDELING) IN DRIE ETAPPEN
De eerste etappe
(Maspalomas - Tunte):
Het is de meest veeleisende etappe van de Ruta Jacobea op Gran Canaria, wat betreft de wandelafstand, en tevens vanwege de stijging naar de Degollada de la Manzanilla. De schoonheid van het wandelpad is echter de moeite waard. De etappe  begint in Maspalomas en leidt via het Hooggebergte (in het midden van het eiland), naar het binnengaan van het natuurpark van Pilancones, vanwaar het richting Noorden gaat.
hs2mpayexdrodwl4ekxpvzybrmi4i3md1495792535373-medium.jpg                    Van Fataga naar de Necrópolis van Arteara en zijn prachtige palmen-oase.
Men komt aan in de monumentale Caldera de Tirajana (het keteldal van Tirajana) , een van de heiligdommen van de natuur en van de geschiedenis van  Gran Canaria. In Tunte (een inheems toponiem),  is het in de parochiekerk van San Bartolomé Apostó (Sint Bartholomeus Apostel) , waar men het beeld van Santiago Apóstol (Sint Jacobus Apostel) aantreft, en het neogotische kerkhof; wat gebouwen zijn welke men mag optellen bij de verplicht te bezoeken locaties, zoals de caseríos (gehuchten) van  Ayagaures, de Necrópolis van Arteara , en het geheel van typische huizen in Fataga.

Alle wandelwegen zijn vol van splitsingen om te kiezen
Een ervan leidt de pelgrim via de Barranco de los Vincentes naar het Presa de Ayagaures, Presa de La Gambuesa, de Montaña la Negra, de  Degollada de Manzanilla, en vandaar naar Tunte.
Een andere, meer veeleisende vanwege de moeilijkheidsgraad, gaat via de Barranco de Fataga, Arteara, Degollada de Garito, Degollada de la Yegua, en komt samen met de eerste variant op de Degollada de Manzanilla.
skluc.jpg                                                     Santa Lucía de Tirajana,
            de enclave tussen
San Bartolomé (gescheiden door de Barranco de Tirajana)
                            en
Agüimes (gescheiden door de Barranco de Balos
).
De tweede etappe
(Tunte - Llanos del Garañón - Cruz de Tejeda):
Deze etappe begint op het Plaza de Tunte, men laat de hoofdingang van kerk achter zich, tot men bij de houten richtingaanwijzer komt van de Camino de Santiago die leidt naar de Degollada de Cruz Grande. Vandaar, gaat het wandelpad naar een van meest grandioze punten van de route: de Paso de La Plata.

Op de Degollada de los Hornos, kruist het wandelpad een ander dat, rechts, uitmondt in de  Picos del Campanario en  Las Nieves: bergtoppen van het eiland. Men wandelt echter , licht afdalend, in de richting van Los Llanos del Garañón. Aan het einde van dit wandelpad, geeft een houten bord de Camino de Santiago aan.
bl83xm0xfa0qoj3n5mq0nhzyiqu07i9p1495793337122-medium.jpgHet Parque Puente binnengaand, volgt men het wandelpad dat de Arroyo Chorillos. markeert. Het wandelpad dat vertrekt vanaf El Garañón is eenvoudig en leidt naar  Cruz de Tejeda, het pad kruist wegen over het gehele eiland. Gele en witte richtingaanwijzers leiden de wandelaar via een dennenbos, met een lichte stijging, naar een kruising met houten richtingborden.

Het Cruz de Tejeda (Kruis van Tejeda)  is een verplichte stop voor de reiziger
De wandelroute gaat verder over een bed van pinocha (dennennaalden) tot aan een verharde weg, die uitkomt bij  een richel van waaraf men kan genieten van de Caldera de Tejeda. Doorkruist door steile ravijnen, wordt deze bekroond door twee van de geologische symbolen van het eiland: de Roque Nublo en de Roque Bentayga.
ottki07zhhzthhdu8prl4rz12ggasisr1495793672309-medium.jpg                                    De calderas (keteldalen) van Gran Canaria
                           tonen de wandelaars unieke, vulkanische landschappen.

Vanaf daar begint men af  te dalen naar de Montaña del Andén del Toro, wat over rode aarde gaat. Dit wandelpad daalt af naar de Degollada de Becerra, de mirador (het uitzichtspunt) van de Cuenca de Tejeda,  waar een voorlichtingscentrum is over de biosfeer en de vulkanologie van  Gran Canaria. Vandaar vertrekt het wandelpad naar de Degollada de Los Molinos.

Dennenbomen, gaspeldoorns, goudenregen, salie, tijm en kastanjes begeleiden de pelgrim. Na een gedeelte over asfalt, herstelt het wandelpad zich en gaat rond de rechterzijde van de Montaña de La Huerta. Met de kroonlijst die leidt naar de Morro de Armonía, wordt de westelijke helling begrensd en, via een wandelpad, mondt die uit in Cruz de Tejeda.

dkunun6nmbmnigokmb0jl31x00tanuap1495793772022-medium-1.jpg        Houten  richtingwijzers en geschilderde markeringen wijzen de wandelaar de weg.

De derde etappe
(Cruz de Tejeda - Pinos de Gáldar - Santiago de los Caballeros):
Het wandelpad naar Gáldar, dat gaat via de Montaña de los Moriscos, maakt deel uit van de Camino de la Plata, waar de Romeinen al liepen, en verenigt de beide centros jacobeos (Jacobus-centra) van het Eiland.

Van Cruz de Tejeda gaat het  via een vijver naar de Pinos de Gáldar. Na een steile helling,  gaat het verder over de westelijke helling van de Monte Constantino tot men uitkomt bij de mirador (het uitzichtspunt) van de Degollada las Palomas. Hier ontspringt  de  Barranco de Crespo en ziet men een panorama van het Noorden van het Eiland.

vwlr22576cbxnyte4ju6irjml16p816o1495793856408-medium.jpg
                                       De magische Montaña de los Moriscos,
                     een onoverkomelijke barrière voor de 
vientos alisios
(verkoelende winden)
Vanaf hier klimt men via een pad met kinderkopjes dat verbonden is met het bospad van Los Moriscos, van daar gaat het via de Lomo de la Arena in de richting van de  Caldera de Pinos de Gáldar, vanwaar men wonderschone uitzichten heeft.

Men legt 200 meter af met uitzicht op de top van de vulkaan  Montañón Negro: Een uitstekend uitkijkpunt als landtong op de noordelijke kwadrant van Gran Canaria, een van de meest recente vulkanen op het eiland, ruim 3.000 jaar oud.
Iglesia-Santiago-Galdar-Canaria-VA_EDIIMA20160517_0017_18.jpg

Voor meer complete, en gedetailleerde informatie, raadpleegt men de internetpagina van het Patronato de Turismo (plm. de VVV): Gran Canaria, peregrinación entre volcanes. 
Daar treft men alle informatie aan over de wandelpaden, routes, etappes, planning, kaarten, geschiedenis en legendes, medisch advies; en de dienstenverlening voor: onderdak, voedsel en transport.
ZZZIslas-canariaslogo-1036.jpg


Wandelroutes op Gran Canaria:
tussen La Aldea en Mogán

De wandelpaden die beide gemeenten verbinden,
zijn wederom op orde gebracht
en zijn opnieuw aantrekkelijk voor de bergwandelaa
rs

LA ALDEA - zondag 5 februari 2017 - Er bestaat geen twijfel over, dat het eiland Gran Canaria een paradijs is om te genieten van de  natuur. Hierbij stellen wij een  vertrek voor vanuit het Zuidwesten van het Eiland, vanuit La Aldea, de wandeling gaat door een unieke geografie welke een natuurlijk landschap biedt van ongekende schoonheid, met een hoge ecologische waarde en een fantastisch panoramisch uitzicht, wat deze omgeving waarlijk tot een prachtig ongerept  terrein  maakt. Met andere woorden, een ideale plek om te wandelen voor alle doelgroepen en met verschillende moeilijkheidsgraden.
5-4_g.jpg

6-5_g.jpgHet Cabildo (Eilandbestuur) en het Gemeentebestuur hebben voorgesteld, om de natuurlijke waarden van de gemeente te stimuleren, met als doel deze te plaatsen op de kaart als een referentie voor alle activiteiten in de openlucht. Aldus heeft de Milieudienst van het Cabildo (Eilandbestuur)  het werk verricht wat nodig was voor de conditionering en bewegwijzering van de openbare routes  die La Aldea met Mogán verbinden, en die vallen binnen het biosfeerreservaat van Gran Canaria

4-3_g.jpg untitled-6_g.jpg
De verrichte werkzaamheden, die uitgevoerd zijn op de bestaande openbare wandelpaden, hebben voornamelijk bestaan ui het schoonmaken , het snoeien van struikgewas,  het egaliseren van het terrein, en verwijdering van veel stenen, het aanbrengen van steunmuren, het versterken van het begin van de wandelpaden met de daaropvolgende informatieve signalering met richtingaanwijzers, informatie-panelen in het Spaans en het Engels, en wegsignalering

3-2_g1.jpg 2-1_g.jpg
6__318x216.jpgDe belangrijkste woonkernen van de gemeenten La Aldea en Mogán waren niet onderling met elkaar verbonden door wandelpaden bij gebrek aan conditionering en de wegsignalering  op de S-73 (Mogán - Veneguera - Tasarte - El Hoyo - El Pinillo – La Aldea, 20 km, middelzwaar) en de SL-01 (Degollada Tasarte - El Viso - Hoya del Mediodía - El Pinillo - La Aldea, 12 km, middelzwaar).

Het Cabildo (Eilandbestuur ) heeft ook gewerkt aan de verbetering van de signalering op de wandelpaden S-79 (Tasartico - Güi Güi Grande - Güi Güí Chico - Peñón Bermejo - Cuermeja - El Albercón; 16 kilometer; hoge moeilijkheidsgraad ) en de SL-06 (Rondwandeling in Tasarte; vier kilometer; lage moeilijkheidsgraad).
zzzslas-canariaslogo-kopie-50.jpg


'Teror patea  por Gran Canaria 2017'
‘Teror wandelt op Gran Canaria 2017’

TEROR - maandag 16 januari 2017 - In de loop van 2017 biedt het gemeentelijke bergwandel-programma 21 routes, acht daarvan met een lage moeilijkheidsgraad die, hoofdzakelijk, bestemd zijn voor senioren.
20120913img20120913153a133a50senderismo1.jpg

PROGRAMMA 2017:
- Zaterdag 28 januari:
  Pico Las Nieves - Lomito blanco - Cueva Grande - Lagunetas - 8,7 km - duur 2:45 uur.
- Zaterdag 11 februari:
  Temisas - Agüimes - 10,7 km - duur 3:45 uur-
- Zaterdag  25 februari:
  Los Tajinastes (Marteles - Tenteniguada -Valsequillo) - 8,5 km - duur 3:00 uur.
-Vrijdag10 maart:
  Nachtelijke ronde Tamadaba - 7 km - 2:30 uur  met pauzes voor sterrenkijken.
- Zaterdag 25 maart:
  Ronde Las Lagunetas -10,4 km - duur 4:00 uur.
- Zaterdag 8 april:
  Cruz de María - Tirma - El Risco -12,8 km - duur 4:30 uur.
- Zaterdag 22 april:
  San Mateo - La Bodeguilla - Valle San Roque - 9 km - duur 3:00 uur.
- Zaterdag 20 mei:
  Caldera Los Marteles - Temisas - 10 km - 3:15 uur.
- Zaterdag 10 juni:
  Firgas - Teror - 7 km -  La Candelilla - Morro Santiago - Chira - 10 km - duur 3:15 uur.
- Zaterdag 11 november:
  Las Palmas GC - Barranco Guiniguada (Jardín Canario) - 9,3 km - duur 3:00 uur.
- Zaterdag 16 december:
  Degollada Tasarte - El Viso - La Aldea - 9,5 km - duur 3:00 uur.

Het Departement van Sportzaken, van de Gemeente Teror, begint met het 20ste seizoen van het gemeentelijke bergwandelprogramma: 'Teror patea por Gran Canaria’ (‘Teror wandelt op Gran  Canaria’), met de nieuwigheid de kunnen voldoen aan het grote aantal aanvragen.

In totaal realiseert men 21 'pateos' (voettochten) op  Gran Canaria; en zoals gezegd, acht daarvan met een lage moeilijkheidsgraad die, hoofdzakelijk, bestemd zijn voor senioren. Bovendien biedt men de mogelijkheid voor een nachtelijke wandeling en de mogelijkheid  voor fietstochten, een nachtelijke wandeling , en eind juni twee wandeltochten buiten het eiland (op het Península -het Schiereiland = het Vasteland van Spanje).

Net als in voorgaande seizoen, vindt  'Teror patea por Gran Canaria 2017'  van januari t/m april  tweewekelijks plaats op zaterdag; en maandelijks van juni t/m december, behalve in de maanden juli, augustus en september, waarin men geen wandelingen organiseert.

Wat betreft de wandelingen voor senioren, in coördinatie met het Departement Senioren, organiseert men die een keer per maand op vrijdag in de ochtenduren; het programma biedt een grote verscheidenheid aan routes over het eiland, te beginnen met de bergwandeling in Artenara  (Cruz Acusa, Las Hoyas) die eindigt op de Degollada de Tasarte-La Aldea.

Samen met de wandelroutes, biedt het Departement Sportzaken van de Gemeente Teror, geleid door wethouder Minerva Batista, in samenwerking met de wielrijdersclub ‘Bike-Therore’, acht bergfietsroutes voor deelnemers van 18 jaar en ouder; eenmaal per maand, met afstanden van 30 tot 65 km.

Inschrijven voor elk van de routes kan men doen, totdat het volgeboekt is, bij het Concejalía de Deportes (Departement van Sportzaken) vanaf de maandag voorafgaand aan de activiteit.
Voor de eerste wandeling  die plaatsvindt op 14 januari 2017 opent men de inschrijving op 9 januari. Het deelnamebedrag per route  is €5= (€2,= voor: senioren van 65 jaar of ouder, mindervalide personen,  minderjarigen jonger dan15 jaar, studenten jonger dan 26 jaar, en werklozen).

Na twee decennia heeft 'Teror Patea por Gran Canaria'  zich bewezen  als een van de door de Gemeente Teror georganiseerde sportevenementen met de meeste deelname, waarbij men sport met kennis van het milieu combineert.
1347890391259dsc0158__318x216-1.jpgBergwandelroutes voor senioren:
-Vrijdag 20 januari:
  Barranco Los Cernícalos - 5 km - duur  2:30 uur.
- Vrijdag 17 de februari:;
   San Isidro Gáldar - Agaete - 6 km - duur 2:30 uur.
- Vrijdag 17 de maart:
   Rondwandeling  Tamadaba - 6 km - duur 2:30 uur.
- Vrijdag 7 april:
   Playa de Vargas - Arinaga - 6 km - duur 2:30 uur.
- Vrijdag 12 de mei:
   San José del Álamo - San Lorenzo - 6 km - duur 2:30 uur.
- Vrijdag 20 oktober:
   Barranco Guiniguada - 7 km - duur 2:30 uur.
- Vrijdag 1 december:
   La Candelilla - Morro Santiago - 7 km - duur 2:30 uur .

Routes voor bergfietsen:
- Zaterdag 21 januari:
  Barranco de Telde - Arinaga
  45 km - Moeilijkheidsgraad: laag tot gemiddeld.
- Zaterdag 18 februari:
  Las Mesas - Ayacata - Tunte - Aldea Blanca
  50 km - Moeilijkheidsgraad: laag tot gemiddeld.
- Zaterdag 18 maart:
  Las Mesas Ayacata El Juncal - La Data - Soria - Arguineguín
  65 km - Moeilijkheidsgraad: gemiddeld.
- Zaterdag 22 april:
  Pinos de Gáldar - Lomo Palo - Guía
  40 km - Moeilijkheidsgraad laag tot gemiddeld.
- Zaterdag 13 mei:
  Pinos de Gáldar - Artenara - Tirma - El Risco -
  60 km - Moeilijkheidsgraad: laag tot gemiddeld.
- Zaterdag 7 oktober:
  Pozo de las Nieves - Los Marteles - Las Vegas Valsequillo
  35 km - Moeilijkheidsgraad: gemiddeld.
- Zaterdag 18 november:
  Las Mesas - Ayacata - Chira - San Fernando Maspalomas
  60 km - Moeilijkheidsgraad: gemiddeld.
- Zaterdag 2 december:

  Rondwandeling Ayagaures - 45 km - Moeilijkheidsgraad: gemiddeld.
000islas-canariaslogo-502.jpg


Het wandelpad van Los Tilos
afgesloten vanwege het risico op steenlawines

Het Cabildo (Eilandbestuur) weet niet wanneer het weer opengesteld kan worden

MOYA - vrijdag 30 december 2016 - Het Cabildo (Eilandbestuur) heeft een deel van de rondwandeling van Los Tilos de Moya afgesloten, aan de rechterzijde van de Barranco del Laurel (Het Ravijn van het Laurierbos) vanwege het risico op aardverschuiving door de recente regenval.

Het Ministerie van Milieuzaken heeft signaleringen aangebracht met informatie en mogelijke alternatieve wandelingen, in afwachting van de resultaten van de rapporten die zullen aangeven welke ingrepen moeten worden gepleegd, evenals de duur van de afsluiting van de wandelweg.
2009-12-03img2009-11-2601_25_224536027.jpgHet wandelpad is op zijn breedst aan het begin van de wandelroute in het centrum van Moya, in de richting van het dorp Fontanales, en gaat door de meest interessante landschappelijke en etnografische natuurgebieden van de gemeente. Daaronder benadrukt men de belangrijkste schans van laurisilva (laurierbos) van Gran Canaria, het Reserva Natural Especial Los Tilos (Het Speciale Natuurreservaat van De Linden), om opnieuw te eindigen in het centrum van Moya.

Het gaat om een van de laatste samenstellingen van laurisilva (laurierbos) van het antieke Selva de Doramas (Doramas-oerwoud). La Selva (het Oerwoud) sterkt zich sinds vijfhonderd jaar uit over het gehele noordelijke gedeelte van het eiland, hoewel het momenteel iets meer dan 1% vertegenwoordigd van de uitgestrektheid van vroeger, nadat de houtexploitatie een einde heeft gemaakt aan nagenoeg de totale bosmassa van het Eiland.

Het Reserva Natural Especial de Los Tilos de Moya ( Speciale Natuurreservaat van De Linden van Moya) maakt deel uit van het Parque Natural de Doramas (Doramas-natuurpark) en is sinds november1994 verklaard tot Reserva Natural Especial (Speciaal Natuurreservaat).
zzzislas-canariaslogo-kopie-27.jpg


Avontuur:
Wandelen op de rand van de afgrond op Tenerife

LOS REALEJOS - vrijdag 26 augustus 2016 - De atleet is een Spanjaard en woont sinds 1997 op Tenerife. Moe van verveling van het rondrennen in de bergen, heeft de uit Asturië afkomstige Rubén Alonso dan maar gedaan wat niemand dacht dat mogelijk was: Een wandeling maken over ruïnes en het op video laten opnemen door een vriend met een drone.

Alonso is een avonturier die dicht bij God lijkt te willen zijn, hoewel het in de video op een kerk lijkt, is het pand een oude fabriekshal op Tenerife.
avinbtuur.png

De avonturier Ruben Alonso in Los Realejos, Tenerife
Vídeo:
https://youtu.be/svzJ-G28DWY

Een drone is iets dat een fataal verhaal zou kunnen opnemen; bijvoorbeeld een val in de afgrond. Maar het vertrouwen en de zenuwen van Alonso hebben verhinderd dat er een fataal verhaal verteld zou kunnen worden. De wandeling die Ruben Alonso maakt, is in La Gordejuela op een vervallen, vijf verdiepingen hoog pand uit 1903 in Los Realejos .

De fabriekshal is een ruïne “Als je ervan af valt, val je erin,” zo heeft de atleet al verzekerd, die dit dacht toen hij al balancerend zonder veiligheidsmiddelen op de rand van de bouwval liep. De bediener van de drone is zijn goede vriend Juan Cruz, die de evenwichtskunsten van Alonso op video heeft vastgelegd.
zzzislas-canariaslogo-205.jpg


De Transgrancanaria
wordt meer ‘winters’ in 2017

Gran Canaria - zondag 7 augustus 2016 -  Transgrancanaria en Lopesan vernieuwen hun overeenkomst, tot 2019. De editie van 2017 - die plaatsvindt van 22 t/m 26 februari kan - hartje ‘winter’ op Canarias - rekenen op een 360º-veldloop van 265 kilometer. De wedren is een uitstekend platform voor de promotie van de eilanden, vanwege het uitzonderlijk goede weer.

transgrancanaria-2017-cartel.jpg
CmITgiyXEAE4OWX.jpg kkkk-1.png                                          265km: De grootste van de uitdagingen.

                                                             VIDEO:
                                     https://youtu.be/l6jPx_fNG4E
slider-nueva-feecha.jpg
De editie van 2017 wordt een week vervoegd, dus zeven dagen eerder dan de traditionele datum, en heeft een nieuw onderdeel: de veldloop van 360º die 265 kilometer telt.

De andere traditionele onderdelen van de afgelopen jaren worden gehandhaafd. Dat wil zeggen, dat het parcours van 2016 wordt herhaald met de:
- 265 km Trans 360º
- 125 km Transgrancanaria,
-   83 km Advanced,
-   44 km Maratón,
-   31 km Starter,
-   19 km Promo,
 -  19 km Family Trans.

2017_Starter.png
2017_Maraton.png2017_Trans.png

CmIkiIQWgAQDK3n.jpgArista
, de organisator van de veldloop met de grootste uitstraling van Canarias, heeft aan de persmedia laten weten, dat men binnen een bepaalde termijn - vóór 11 oktober 2016 - een korting zal verlenen bij de inschrijving voor de belangrijkste onderdelen, namelijk voor de:
- 360º Transgrancanaria,
- Advanced,
- Maratón,
inschrijvingen na de genoemde datum vinden plaats tegen het basistarief.
slider-inscripciones-abiertas1.jpg

img-1457531925-trans2.jpg transgrancanaria-2017-360-image1.jpg
Maratón

Een andere nieuwigheid in 2017 is het vooruitschuiven van de datum waarop de Maratón zal plaatsvinden, namelijk: op vrijdag 24 februari. Dit, met het doel deze een grotere rol toe te kennen in de wedloop met meer vraag naar evenement: de 42 kilometer die El Garañon met Expomeloneras verbinden, en het vertrek van de Maratón is vanaf 09:00 uur, zodat de hardlopers voor deze afstand zich kunnen warmlopen; overigens net als voor de overige onderdelen.

Ultra-Trail World Tour
De Transgrancanaria  is wederom, voor het vierde jaar op rij, onderdeel van de kalender voor de: Ultra-Trail World Tour.

Spain Ultra Cup Aml Sport HG Bovendien zijn wederom de Advanced en de Maratón vertrekpunt van het nationale circuit, de: Spain Ultra Cup Aml Sport HG.
zzzislas-canariaslogo-83.jpg


Vijf zomerse veldlopen
voor natuurliefhebbers

Een kort overzicht
voor degenen die hun spieren willen opwarmen

GRAN CANARIA - Het lopen is een echt verschijnsel geworden in de samenleving. De snel toegenomen populariteit blijkt uit het aantal volks-veldlopen die alom plaatsvinden. De liefde voor sport, natuur, en het mooie weer zorgen ervoor, dat de wedren een goede keus zijn om het weekeinde mee door te brengen. Daarom bevelen we een aantal veldlopen aan op het gehele Eiland; dus prepareer de wandelschoenen maar.
sparsummerrunner2015.jpg

SPAR Summer Run 
VIDEO: https://youtu.be/2Lk9JZQTdVE
Op zaterdag 30 juni 2016 vindt opnieuw in de Hoofdstad van Gran Canaria de start plaats van de Spar Summer Run, een wedren exclusief voor vrouwen, waarvoor 1.000 deelneemsters zich bij het Alfredo Kraus-Auditorium verzamelen om via de Las Canteras-boulevard naar El Confital te lopen in deze wedstrijd voor het goede doel.

Er zijn vier klassen:
- Run, 4 km;
- Mix,  8 km:
- Trail, 12 km.
De 4km-loopsters leggen bij aankomst op El Confital nog een rondje af; terwijl de 8- en 12km-loopsters nog een technisch wandelcircuit afleggen.

De sport mengt zich met recreatie omdat men bij de eindstreep op El Confital diverse activiteiten ontwikkelt die een kroon op deze sportdag  zetten; activiteiten, die variëren van lessen in spieren opwarmen tot loterijen, muziekuitvoeringen en zelfs een schuim-feest.

De Spar Summer Run is van meet af aan Goede Doelen toegedaan en dit jaar is dat niet anders, men zal doneren aan de NGO ‘Mi Hijo y YO’; een Goed Doel, dat gezinnen helpt met kinderen die lijden aan de  trastornos generalizados del desarrollo (TGD) (pervasieve ontwikkelingsstoornis).

Aller informatie hierover kan men krijgen via: www.elconfitalrun.com
naamloos-231.pngIV Trail Villa Marinera
VIDEO: https://youtu.be/ZEdXDsP7_TI
"Met het lanceren van de vuurpijl,", zo begint de IV edición del Trail Villa Marinera de Agaete (Vierde Editie van de Veldloop van het Vissersdorp). Op zondag 31 juli 2016 ontmoeten alle liefhebbers van sport en natuur zich in het vissersdorp om deel te nemen aan een sportdag tussen de zee en het gebergte, wat de opmaat is naar de festiviteiten van La Rama de Agaete.

De IV Trail Villa Marinera bestaat in 2016 uit vier afstanden, met vertrek en eindstreep op de muelle viejo (oude havendam):
- de 31km loop begint om 08:00 uur,
- de 15 km loop begint om 08:45 uur,
- de 5 km loop begint om 09:15 uur,
en voor de sociale gezinsloop van 2 km geeft men het startschot om 11:00 uur.

Iedereen die mee wil doen kan zich aanmelden via de internetpagina: https://trailagaete.trackingsport.com/events/modalidades.xhtml

ddd-3.png  logoVergaraSinFondo-960x700.png

Carrera nocturna ciudad de Guía
VIDEO: https://youtu.be/CJffmcWa1G8
Op zaterdag 6 augustus 2016 wordt wederom de langverwachte avondlijke veldloop gehouden in de Gemeente Guiía. De stad verandert in een perfect toneel voor een authentieke wedloop. Een grote kans voor in de avonduren hardlopen in het middelhoge gebergte van het eiland.

Editie na editie krijgt de veldloop meer aanhangers. In 2016 kan men rekenen op een luxe deelnemersveld, met o.a. als lopers Cristopher Clemente, Raquel Linares en Evaristo Almeida,. Bij deze zesde editie heeft de organisatie besloten nieuwigheden te introduceren, zoals een nieuw parcours van 9 km dat men houdt naast dat van 19 km uit andere jaren..

Beide parcoursen gaan door het meest karakteristieke landschap van de Gemeente Guia.

De 9 km loop ( http://cdmvergara.com/recorrido-modalidad-corta) vertrekt vanaf het Plaza de las Huertas in Guía, doorkruist het dorp, en gaat opwaarts naar Hoya de Pineda, en vervolgens over de Montaña de Guía om te eindigen op het Plaza de las Huertas; daar, waar men van start is gegaan. De wedren gaat van start om 21.00 uur en eindigt om middernacht.

De 19 km loop (http://cdmvergara.com/recorrido-modalidad-larga) vertrekt vanaf het Plaza de las Huertas in Guía, doorkruist het dorp, en gaat via wandel- en bergpaden naar de top van de Montaña de Vergara, een iconische plaats van de stad want hier ontmoeten de bewoners van Guía en Gáldar elkaar om te bidden tot de Virgen de las Marías (H. Maagd) die een eind maakte aan de sprinkhanenplaag die de gewassen aantastte. Eenmaal op de top, daalt men af naar Hoya de Pineda om vervolgens de Montaña de Guía op te gaan, om te eindigen op het Plaza de las Huertas. De veldloop begint om 20:45 uur en zal gedaan zijn om middernacht.

Bij deze negende editie zijn de hoofdrolspelers niet alleen de hardlopers, maat ook hun gezelschap. Voor hen heeft men een feest voorbereid met opblaasbare kastelen, muziek en vertier gedurende het gehele evenement, en tijdens een groot eetfestijn voor iedereen reikt men de prijzen uit.

Men kan zich voor deelname inschrijven via de internetpagina:
http://chronorace.es/nocturna-guia
¡Corre que vuelan! (‘Lopen alsof men vliegt!’).

cartel.jpg

Plenilunio Trail Tejeda
VIDEO:  https://youtu.be/cY1m0Mm8oXQ
In Tejeda vindt de derde editie plaats van de Plenilunio Tejeda Trail, de veldloop die plaatsvindt op zaterdag 6 augustus 2016 vanaf 21.00 uur. Een niet te missen datum op de kalender van de liefhebbers van dit soort hardloopwedstrijden. Een nachtelijke wedren over wandel- en bergpaden in de caldera de Tejeda (het keteldal van Tejeda. De Plenilunio Tejeda Trail begint in het centrum van de gemeente en gaat via de Barranco de Tejeda, het gehucht Cassis de la Umbría, Las Moradas, Cruz de Timagada, La Culata, Los Manantiales en het Casa de la Huerta, om te eindigen nabij het Plaza Nuestra Señora del Socorro.

De medestanders vormen ook een wezenlijk onderdeel van de veldloop voor hen is deze nacht het Piscina Municipal (Gemeentelijke Zwembad) geopend voor een speciale toegangsprijs, opdat het wachten aangenamer is en minder warm.

Inschrijven kan via de internetpagina: http://www.pleniluniotejeda.es en er is plaats voor 300 deelnemers vanwege de bijzondere condities van dit parcours.

De Tabique Trail In Valleseco vindt op 13 augustus 2016 voor de vierde achtereenvolgende keer de IV Tabique Trail plaats. Een rondgang om de betwiste berg welke wordt afgelegd in de natuurlijke omgeving van Valleseco.

De reden voor dit evenement is om de paden te herinneren die voorheen de bewoners liepen om te zoeken naar ‘tabique’, een felbegeerd voedingsmiddel van weleer (voor de lezers onder ons die niet over een Canarisch woordenboek beschikken: tabique is een serum voor het stremmen van melk)

Ten opzichte van de vorige drie edities heeft deze vierde enkele nieuwigheden. De lopers vertrekken om 08:30 uur van het Plaza de Lanzarote en leggen ongeveer15 kilometer af, met een hoogteverschil van rond de 1.800 meter, ze gaan langs kenmerkende plaatsen van de gemeente zoals Las Cuevecillas, El Cortijo de Crespo, El Cortijo de Calderetas en los Llanos de Constantino, een landschap met de hoogste pieken

Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via de internetpagina: http://chronorace.es/tabique-trail  “Snel , want er zijn slechts 150 plaatsen!”
020LaRama2016Biagaete-1.jpg

Bio Trail
VIDEO:
https://video.fmad3-2.fna.fbcdn.net/v/t42.1790-2/13557512_1184635601588840_88920983_n.mp4?efg=eyJybHIiOjc5MiwicmxhIjo1MTIsInZlbmNvZGVfdGFnIjoic3ZlX3NkIn0%3D&rl=792&vabr=440&oh=b7172d5f6fe2e25e302d55298134a093&oe=579BAF0E

En in La Villa de Agaete vindt de derde editie plaats van de Bio Trail nocturna y solidaria. (Nachtelijje Bio-wedren voor het Goede Doel). Een van de meest langverwachte veldlopen van 2016 vind plaats in het vissersdorp op 19 augustus in het kader van de evenementen van Bioagaete Cultural Solidario: http://www.bioagaeteculturalsolidario.org, en gaat van start m 21:00 uur.

De nachtelijke wedstrijd, met twee parcoursen:
- de Biotrail larga van 20 km:
http://www.arcgis.com/apps/Viewer/index.html?appid=8e41fd7255fa4331bf524c1e4ea4f672 en:
- de Biotrail corta van 8 km:
http://www.arcgis.com/apps/Viewer/index.html?appid=fdd26e9f38a14f049dadbd9da6a785bc
gaat over paden en langs routes midden in het Reserva de la Biosfera van Gran Canaria, vanaf de zee tot aan de bergtoppen, door het Parque Natural de Tamadaba, de Vallei van Agaete, over het Playa de Juncal, langs de Salinas, om te eindigen in Puerto de Las Nieves.

Dit alles in een nacht voor het Goede Doel, dit jaar gaat de opbrengst naar ‘Médicos del Mundo (https://www.medicosdelmundo.org) en naar Educanepal (https://educanepal.org)

De inschrijving is opengesteld en men kan zich aanmelden via de internetpagina van het evenement: https://biotrail.trackingsport.com/events/modalidades.xhtml
zzzislas-canariaslogo-17.jpg


De Gemeente Telde vraagt het Cabildo om meer veiligheid in de Barranco de Cernícalos

TELDE - donderdag 7 april 2016 - Twee recente reddingen in de Barranco de los Cernícalos (het Ravijn van de Torenvalken) tijdens de Semana Santa  (Goede Week) hebben het gebrek aan veiligheid aangetoond in dit gebied. De Gemeent Telde heeft een dossier gestuurd naar het Cabildo (Eilandbestuur) waarin men vraagt, dat men de bewegwijzering verbetert en maatregelen neemt ter voorkoming van ongevallen.

Een rapport dat is opgesteld door de Protección Civil (BB = Burger Bescherming) geeft een overzicht van de meeste ernstige ongevallen welke zich in de afgelopen jaren hebben voorgedaan in dit beschermde gebied, daarbij geeft men een overzicht aan van een reeks acties welke zullen moeten  worden uitgevoerd.
De wethouder van Veiligheid, Juan Martel, is voornemens een onderhoud aan te vragen met de Minister van Milieuzaken en Veiligheid, Juan Manuel Brito, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, om hem het document te overhandigen en hem betrokkenheid te vragen ter voorkoming van meer ongevallen.
cernicalos.jpg                      Barranco de Los Cerícalos, in de Semana Santa (Goede Week) van 2016..
De eisen zijn niet nieuw, Martel heeft het verzoek al eerder gedaan, in 2010, tijdens vorige mandaten, maar sindsdien is er geen reactie is geweest. Nu heeft hij de redenen aangescherpt omdat het aantal gewonden blijft stijgen. Een GES-helikopter heeft moeten ingrijpen bij twee reddingen die in minder dan 24 uur hebben plaatsgevonden op Viernes en Sábado Santo (Goede Vrijdag en Paaszaterdag), een daarvan betrof de redding van een kind en zijn moeder, van een hoogte van diverse meters.

Acties
Onder de aanbevelingen die de Protección Civil (BB) voorstelt, is het aanbrengen van bewegwijzering aan het begin  van de barranco (het ravijn), waarin men waarschuwt voor gevaren en uitleg geeft over wat te doen in voorkomende noodsituaties.

Ook beveelt men aan, dat men langs de camino real (het herders-pad) - waarop de excursiegangers zich gebruikelijkerwijze begeven -op correcte wijze de gehele wandeling voorziet van bewegwijzering en dat men de meest gevaarlijke gebieden aangeeft, de sloten, de watervallen, de smalle wandelpaden en de bij regen mogelijk gevaarlijke locaties.

Anderzijds vraagt men om het aanbrengen  van veiligheidsvoorzieningen op de meest gevaarlijke plaatsen, zoals houten leuningen, of paaltjes met touwen, om vallen te voorkomen.

Juan Martel zal aan de technici van het Cabildo (Eilandbestuur) voorstellen, dat ze de Barranco de Los Cernícalos bezoeken, om de gevaarlijkste locaties ter plaatse in ogenschouw te nemen. Daaronder een wandeling van 45 minuten over een heel smal pad. nabij de eerste waterval, waar in 2001 een Koreaanse gids is omgekomen.

In dit overigens schitterende natuurgebied, maar als voor bergenwandelaars gevaarlijk bekend staande barranco, kan men ook de gedenksteen aantreffen welke de kinderen van de Nederlandse Willemien Kuznik daar hebben geplaatst ter herdenking aan hun moeder die op 29 maart 2001 - als ervaren gids van de ‘Montañeros van de Lage Landen’, een afdeling van de Nederlandse Vereniging Canarias (NVC) - op tragische wijze is omgekomen in deze vallei tijdens een van de maandelijkse NVC-bergwandelingen.

zzzzzzzislas-canariaslogo-383.jpg


Transgrancanaria HG2016  
een uitdaging vol emotie

GRAN CANARIA - zaterdag 5 maart 2016 - Wij geven hierbij een overzicht van de resultaten behaald door Nederlandse en Belgische deelnemers aan de Transgrancanaria HG 2016.  
Een programma-overzicht treft u aan op: http://transgrancanaria.livetrail.net
Alle uitslagen kan men terugvinden op de internetpagina: https://youtu.be/ATq0dBCEkLk

De Noor Didrik Hermansen, is de winnaar van Transgrancanaria HG 2016 (125 kilometer), tweede is Gediminas Grinius, en als derde is Pau Capell Gilover de eindstreep over gekomen:
LOGO-TGHG-VH-CON-FECHA_AB_ING-2-1.png
gal17562-1.jpg

De start van de wedloop TRANSGRANCANARIA HG-2016 op de Muelle Viejo in Puerto de Las Nieves, de haven van Agaete.
transgc-1024x441.png

TRANS GC- ALGEMEEN KLASSEMENT MANNEN:

              Rug                                                                Cate-     Clas.                   Veschil
Plaats    nr.    Deelnemer                Club                   gorie      Cat.   Tijd          met nº1    

  1             3     Didrik Hermansen     Asics                   M30 M      1    13:41’84   00:00’00  Noorwegen
  2             1     Gediminas Gribus     Team Vibram      M30 M       2    13:45’08   00:03’20  Litouwen
  3           36     Pau Capell Gil           Compressport      EL M          3    14:11’02   00:29’14  Spanje
38           66     Thomas Dunkerbeck                           M40 M    15   17:27’16   03:45’28  Nederland

MARATHON - ALGEMEEN KLASSEMENT MANNEN:

   1         2005 Barinian Thibuat   Team Salomon France  ELM        1    03:04’49  00:00’00 Frankrijk
226        2838 Edwin Hakvoort         BTK Trailream     M40 M   88    05:36’40  02:32’01 Nederland
331        2601 Nico Maijer                                               M50 M   14    06:03’13  02:58’52 Nederland

STARTER – ALGEMEEN KLASSEMENT MANNEN:
    1       2006  Marten Boström  Sportfeel IFK Lindigö Sok GEM M  1   02:03'02   00:00:00 Finland
107       3154  Jurrian Bleij                                               GEN M  106  03:41’44   01:38’42 Nederland

PROMO – ALGEMEEN KLASSEMENT MANNEN:
    1     4002  Jorge Torres Torres                                    GEN M        1    01:13’12   00.00’00 Spanje   
 18      4324  Eric Lamboo                                             GEN M      18    01:28’29   00:15’37 Nederland

MARATÓN – AlGEMEEN KLASSEMENT VROUWEN:
67       2587  Inez van Opstal                Poqueira             M40 G         3  06:22’44   02:21’34 Nederland

PROMO – AlGEMEEN KLASSEMENT VROUWEN:
  1       2872 Laida Elizegi Armendariz  Gailurrerantz K.E:  EL F          1   04:01’01   00:00’00 Spanje
  1       4001 Vaina Maiza Monteiri  Emicla Team C.Verde  GEN F       1   01:23’15   00:00’00 Spanje
19      4308 Laurence Jaquemyns            Runnunu          GEN F     18    02:04’24   00:41’09 België
download-31.jpg
Er heerste vooral een nerveuze, kippenvel bezorgende sfeer. De Transgrancanaria HG 2016 heeft een spectaculaire, elitaire deelnemerslijst te zien gegeven.

Op vrijdagavond 4 maart 2016 heeft men in Agaete om 23:00 uur het startschot gegeven voor een wedren waarvan de uitslagen meetellen voor de Ultra Trail World Tour en Gran Canaria in de etalage plaatst van het internationale Trail Running.
Ongeveer 800 deelnemers -  van wie 60% buitenlander -  hebben de 125 kilometer gelopen met het doel over de eindstreep te komen binnen het door de organisatie vastgestelde  maximum van 30 uur.

Deelnemers uit 65 landen waren bij een evenement dat jaarlijks groter wordt en wat een enorme toekomst voor zich heeft.
transgrancanaria-2016-cartel.jpg

Gran Canaria presenteert zich aan de wereld met een groot prestige. Met het koningsnummer van de veldlopen en andere onderdelen:
- Gevorderden,
- Marathon,
- Starter
- Promotie.

De Organisatie waardeert de supporters  die gekomen zijn  om de lopers aan te moedigen  op verschillende punten van de wedloop.

Agaete heeft een magische avond beleefd met aan de start onzekerheid,  nervositeit, illusie en passie, die de 800 avonturiers ten toon hebben gespreid met 125 uitdagende kilometers in het vooruitzicht. Van kust naar kust:  van Agaete naar Expomeloneras, een 125 kilometer lange droom.
zzzzzzzislas-canariaslogo-232.jpg


Barranco del Infierno - Tenerife

ADEJE - dinsdag 15 september 2015 - Na zes jaar gesloten te zijn geweest, is de Barranco del Infierno ‘het Ravjjn van de Hel’, ‘Duivelsvallei’ c.q. het ‘Dal naar de Hel’ weer opengesteld voor bezoekers. De naam van deze indrukwekkende barranco geeft al aan, dat men als bezoeker geen doetje moet zijn en vooral in goede gezondheid en dito vorm moet verkeren, om dit ravijn te bezoeken.

Dagelijks worden maximaal 300 personen toegelaten tot deze kloof, dus jammer voor degene de geen toegang heeft aangevraagd. De barranco stond vóór de sluiting op nummer drie van de meeste bezochte locaties op Tenerife, na het Nacional Parque Las Cañadas en Masca.
paisajeslide.jpg

                                                      Video:
                                                      https://youtu.be/T8FAifTpoBI
puenteslide.jpg
De werken die nodig waren om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen, zijn uitgevoerd. Het wegwerken van instabiele delen, het nivelleren van sommige plaatsen, het herstellen van beschermings- en steunmuren, het beter afleiden van het barranco-water, het aanbrengen van signalering en het ruimen van zwerfvuil, waren de grootste pijnpunten die de veiligheid in het gedrang brachten.
Dit stukje natuurreservaat werd gesloten na een ongeval in augustus 2010 waarbij een Duitse toeriste om het leven is gekomen. Vanaf dat moment was de ‘Barranco del Infierno’ verboden gebied.
puebloslide.jpgOp 9 augustus 2013 heeft de Gemeente Adeje een overeenkomst met het Cabildo (Eilandbestuur) ondertekend voor de heropening van dit wandelparadijs, maar de aanpassingswerken hebben op zich laten wachten. Toeristen en bergwandelaars stoorden zich ondertussen niet aan het toegangsverbod, bijgevolg dat er op 4 maart 2014 opnieuw een ongeval heeft plaatsgevonden waarbij een persoon zwaar gewond is geraakt.

De renovatiewerkzaamheden hebben ruim €182.000,= gekost en zijn voor  85% gefinancierd door de Europese Unie.

Het natuurreservaat is 1.843 hectare groot en is tevens opgenomen in het Europese Register van Beschermde Gebieden.  

Het wandelpad begint 350 m boven de zeespiegel, in de gemeente  Adeje, daar waar het een natuurlijke richel vormt, met een  prachtig uitzicht op het zuidelijke deel van het eiland. Deze wandeling van 6,5 kilometer vereist drie en een half uur heen en terug; aangepaste kleding en degelijk schoeisel; het kan er glad zijn maar het is er vooral rotsachtig, en verder veel doorzettingsvermogen; vergeet niet, minstens een liter drinkwater mee te nemen. De moeilijkheidsgraad van deze tocht is betrekkelijk hoog.
Recursos-04-300x186.jpg

Men kan vertrekken op het hoogste punt, in de ‘Calle de los Molinos’ en volgt dan het oude bergpad dat vroeger door de herders werd gebruikt. Geniet op dit eerste deel vooral van enkele mooie panoramische zichten en bewonder met respect de bergwanden tot 1.300 meter hoog. Ook de oude molen verdient de nodige aandacht.
Recursos-05-300x200.jpgDit natuurreservaat heeft een grote rijkdom en diversiteit aan fauna met 40 gewervelde, en 416 ongewervelde soorten waarvan sommige endemisch zijn.

Bij de gewervelde dieren staan de roofvogels bovenaan, samen met de valk, de adelaar en de raaf; bij de ongewervelde zijn de geleedpotigen veel voorkomend, zoals de spin en de duizendpoot; maar ook aan weekdieren ontbreekt het niet.
4620609352-1.jpgGedurende de wandeling valt men van de ene verbazing in de andere, het ene uotzicht is mooier dan het andere en daarbij variëren kleuren, flora en temperatuur naargelang de wandeltocht vordert. De route eindigt bij een spectaculaire - ruim 200 meter hoge – waterval; kijken mag, zwemmen niet.
ropslide.jpgOm veiligheidsredenen moet men binnen de afbakeningen van het pad blijven. Men wordt ook gevraagd bij te dragen aan de netheid van het natuurreservaat, door niet nodeloos lawaai te maken en om geen schade aan te richten aan fauna en flora.
17418043318_0b1b15ce05.jpgVanwege het feit, dat er maar 300 bezoekers per dag worden toegelaten, is het noodzakelijk vooraf te reserveren. Via de internetpagina - in het Spaans, Engels, Duits en Frans - http://www.barrancodelinfierno.es/ kan men entreebewijzen kopen. Kies datum en tijdstip van aanvang wandeling, vul het aantal personen in, geef persoonlijke gegevens op en… betaal.
Barranco-de-Infierno-2.jpg

De openingstijd is van 08:00 tot 14.30 uur en het wandelpad sluit om 18:00 uur. De toegangsprijs bedraagt:
-  €8,00 voor een niet-resident,
- €4,50 voor residenten op de Canarische Eilanden,
- €1,50 voor inwoners van Adeje
- kinderen tussen 7 en 12 jaar genieten 50% korting.

Niet vergeten de ID-kaart, of het 'certificado de empadronamiento' (Bewijs van Inschrijving in het Bevolkingsregister) mee te nemen; plus een foto- en/of videocamera en een mobiele telefoon met opgeladen batterij, en caso de… (voor het geval dat...).
4620609248.jpg
logomenu.png

ADRES:
Calle Molinos 46
38670 ADEJE
Santa Cruz de Tenerife
Telefoon: ( +34) 922 780 078
E-mail: info@barrancodelinfierno.es
Internetpagina: http://www.barrancodelinfierno.es/
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-48.jpg


Gran Canaria Walking Festival
4e ‘Bergwandel-Festival Gran Canaria’
brengt  in november 2015
400 wandelaars uit 15 landen bijeen 

GRAN CANARIA - maandag 14 september 2015 - De vierde editie van het Festival de Senderismo de Gran Canaria, dat plaatsvindt van 5 t/m 8 november 2015, kan rekenen op de deelname  van 400 sporters van 15 nationaliteiten, die  de landelijke wandelpaden van het eiland op zullen gaan, zo hebben de organisatoren laten weten.

Het programma omvat vijf bergwandelroutes en wordt gepromoot door de gezamenlijke  horecaondernemingen in landelijk toerisme op Gran Canaria.
6900_evento_2411_cartel.jpg
De inschrijving bedraagt €18,= voor residenten en voor  deelnemers aan vorige edities; €35,= voor andere deelnemers en zijn inclusief vervoer,  verzekering, gespecialiseerde gidsen en ‘picknick’, zo laat de festivaldirecteur Veronica Alemán weten.

“Bovendien biedt men de unieke ervaring van het genieten van een grote diversiteit aan landschappen en van de verrassende natuur van het eiland, dat kan bogen op veel mogelijkheden voor het beoefenen van deze sport als een van de mooiste locaties ter wereld.” zo benadrukt de festivaldirecteur.
BergwandelFestival.jpg
“Bijna 50% van de oppervlakte van Gran Canaria wordt gerekend  tot de categorie Biosfeerreservaat, wat het verschil markeert van een bestemming die alle mogelijkheden opent tot een aangename natuur,” zo laat Veronica Alemán weten.

Het programma omvat de:
- Ruta del Vino y el Agua,
- Ruta del Queso,
- Ruta del valle,
- Ruta de la Cumbre de Gran Canaria

-
Avondwandeling sterrenkijken
die allemaal een verschillende moeilijkheidsgraad hebben, “voor alle liefhebbers van het bergwandelen,” die locaties kunnen bewandelen zoals  die van de:
- Pico de las Nieves,
 - Caldera de Pinos de Gáldar,
- Valle de Agaete
- Roque Nublo
.
wineandwater2.png
De Ruta del Vino y el Agua begint bij de Pozo de los Canónigos (Kanunniken-put), op een van de hoogste punten van Gran Canaria, en completeert de soortgelijke route van de 7 Fuentes, die zo genoemd wordt omdat de wandeling langs de zeven belangrijkste waterbronnen leidt van waaruit men een deel van de watervoorziening van het eiland verkrijgt.
cheeseroute2.png
Op zijn beurt combineert de Ruta del Queso gastronomie met sport, en volgt de Camino de la Plata  (Zilveren Pad), de paden  die vroeger als handelswegen werden gebruikt om Gran Canaria al wandelend te doorkruisen.
thevalleyroute2.png
De Ruta del Valle gaat langs de landerijen daar waar de barrancos (ravijnen) van AgaeteArtenara en Gáldar samenkomen.
astronomicalroute2.png
De vierde halte in het programma is de avondwandeling ‘Ruta astronómica ‘(‘Sterrenkunde’- route); waarbij de Ruta la Cumbre de Gran Canaria het festival afsluit, de wandeling die in zijn geheel door het dennenbos bij Llanos de La Pez gaat, en deels rond de Caldera de Tejeda (het Keteldal van Tejeda):
summitofgrancanaria2.png
De voorzitter van het Patronato de Turismo (plm. de VVV) van Gran Canaria, Inés Jiménez, heeft de ‘kwaliteit en het niveau’ benadrukt van het meest internationale  bergwandel-evenement van  Canarias,  dat een groot aantal toeristen trekt om te genieten van de “geneugten’ en een “fantastische blik’ op het eiland.
Turespana.jpg

                                                                Inés Jiménez,
                           voorzitter Patronato de Turismo (plm. de VVV) van Gran Canaria.
"Dit festival is een reeks  waarmee we  door moeten doorgaan, het is een evenement dat we moeten benutten en ondersteunen, om Gran Canaria een nog toegankelijkere en beter betaalbare, alternatieve bestemming te laten zijn, waaruit blijkt, dat we veel meer bieden dan zon en strand," zo heeft Inés Jiménez opgemerkt.

Jiménez laat weten, dat de ‘buitengewone verspreiding’ van het ‘Gran Canaria Walking Festival, kan beschikken over 58 plattelands-logiesaccommodaties in de tot nu toe "meest ambitieuze" te houden versie.

“Benadrukt moet worden, dat 10% van het aantal toeristen, dat jaarlijks het eiland bezoekt, dit doet met activiteiten in de natuur. De gemiddelde besteding van dit soort bezoekers is veel hoger, dat dat van de toerist die uitsluitend zon en strand zoekt,” zo legt Jiménez uit.
logo-GCWF-small-21.png

Men kan zich inschrijven via de internetpagina:
- www.grancanariawalkingfestival.com

met kortingen voor federados, asociados, residentes en Canarias  (wandelclubs, leden van wandelclubs, residenten op de Canarische Eilanden). Ook deelnemers aan vorige edities komen voor korting op het inschrijfgeld in aanmerking.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-42.jpg

-


San Bartolomé  ontvangt subsidie  voor  machinerie onderhoud bergwandel-paden

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 10 januari 2015 - Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria heeft - via het Departement van Werkgelegenheid, Industrie Handel en Ambachten, Arbeidsbureau en Lokale Ontwikkeling - aan de gemeente San Bartolomé de Tirajana een subsidie toegekend van €10.000,= voor het project: ‘Verwerving Machinerie voor het Onderhoud van Bergwandel-paden in Plattelandsgebieden’.

Het gaat om ondersteuning die het Cabildo (Eilandbestuur) beschikbaar stelt uit het subsidiepakket, dat beschikbaar is voor gemeenten op Gran Canaria, voor de ‘Bevordering van de Regionale Ontwikkeling’; en deze toekenning geldt voor het boekjaar 2014.
img_25612.jpgBergwandel-paden
Met dit initiatief wil men de verwerving bereiken van machinerie voor het verbeteren en het onderhoud van de bergwandelpaden en de landelijke gebieden in de gemeente, als een indirecte toepassing in de lokale ontwikkeling.

Dit is gericht op bevordering van de lokale economische ontwikkeling, door het bevorderen van een concurrerende omgeving en het stimuleren van het gebruik van lokale middelen, evenals versterking van het lokale bedrijfsleven, het creëren van werkgelegenheid en het bevorderen van economische en sociale groei van de gemeente.

Volgens het Agencia de Desarrollo Local (Agentschap voor Lokale Ontwikkeling) van San Bartolomé de Tirajana, is dit het dynamiseren van de capaciteit van een sociale en economische activiteit, welke men associeert met de uitwerking, en deze genereert op de omgeving waarin die zich ontvouwt.

Leefomstandigheden
In die zin, voldoet het plattelandstoerisme (actieve toerisme) als instrument voor het lokale beleid voor economisch herstel, wat bijdraagt aan een efficiënter gebruik van hulpbronnen van binnenuit, het scheppen van welvaart, werkgelegenheid en verbetering van de leefomstandigheden van de bevolking.

De initiatiefnemers benadrukken ook de verbetering van de landelijke omgevingen, dat onderhoud cruciaal is in de ontwikkeling ervan, en ze door hun verzorging en bescherming aantrekkelijker zijn.

Een van de aspecten in de Plattelandsontwikkeling is de groeiende vraag naar actief toerisme; sport, gemengd met belangstelling voor o.a. de belangen van natuurlijke, gastronomische, geologische waarden en gewoonten.
080213002MvdLL1eLustrum.jpg

 080213005MvdLL1eLustrum.jpg 080213007MvdLL1eLustrum.jpg
                                         De 'Montañeros van de Lage Landen',
                        als onderafdeling van de Nederlandse Vereniging Canarias (NVC),
    volop in actie in het bedrijven van het bergwandelen, onder begeleiding van ervaren gidsen.
Senderismo
Het senderismo (bergwandelen) is een fundamenteel onderdeel van het actieve toerisme in de gemeente; zonder te vergeten, dat deze bergpaden in het verleden de enige verbinding waren tussen dorpen, zo geven de initiatiefnemers aan.
1-AAAAislas-canarias-69.jpg


‘Gran Canaria Walking Festival’
10 droom-routes

GRAN CANARIA - zondag 5 oktober 2014 - De derde editie van het Gran Canaria Walking Festival’ brengt 300 bergwandelaars bijeen uit diverse delen van Europa op een wandel-evenement, dat als doel heeft, de waarden van Gran Canaria te promoten als bestemming voor toeristen en natuurliefhebbers. Deze jaarlijkse ontmoeting vindt in 2014 plaats van 3 tot 12 oktober.

Dit jaar geven de wandelroutes niet alleen een indruk van het rijke archeologische erfgoed van het eiland, maar dit jaar gaan deze ook over wandelpaden van oorspronkelijk vulkanische oorsprong. De locaties die men kan waarnemen vormen een spectaculair terrein, dat uitnodigt te genieten van een landschap gevuld met endemische soorten welke men niet ziet op andere plaatsen.
 
Het
‘Gran Canaria Walking Festival’ is een evenement, dat onderdeel uitmaakt van het beleid van het Patronato de Turismo (plm. de VVV) voor het ontwikkelen van nieuwe producten en toeristische ervaringen, omdat men dit ziet als een steeds vaker gevraagd segment.
 
Op enkele van de routes die door de diverse landschappen van het eiland leiden, kan men ook wat ontdekken van de etnografische en culturele erfenis. Bovendien zijn er routes voor beginnende bergwandelaars en voor meer gevorderden.
 
Dit is de lijst van de routes welke men zal bewandelen tijdens het ‘Gran Canaria Walking Festival 2014’:

- Cumbre de Gran Canaria
  (Hooggebergte van Gran Canaria),
- Dragos centenarios y Tradición
  (Eeuwenoude Drakenbloedbomen en Traditie)l
- La ciudad del Atlántico
  (De Atlantische stad),
- Las dunas de Maspalomas
  (De duinen van Maspalomas),
- Los caminos del agua
  (De wegen van het water),
- Los Roques
  (De Rotsen),
- Naturaleza, Vino y Alfarería
  (Natuur, Wijn en Aardwerk),
- Tirajana: Palmeras y olivos
  (Tirajana: Palmen en olijven),
- Tras la huella aborigen
  (Op het spoor van de oerbewoners),´
- Un paseo por las nubes
  (Een wolkenwandeling).
1-AAAAislas-canarias-69.jpg


Surrealistische ochtend Sandes,
gediskwalificeerd kampioen Transgrancanaria
toch weer in ere hersteld

GRAN CANARIA - maandag 3 maart 2014 - Ryan Sandes is onttroond en opnieuw in ere hersteld als nieuwe bergkoning. De Zuid-Afrikaanse loper die op zaterdag 1 maart 2014 de 125 kilometer van de Transgrancanaria heeft gewonnen, is op zondag 2 maart 2014 om 10:00 uur gediskwalificeerd, nadat de laatste loper was binnengekomen om 06:00 uur, de officiële sluitingstijd van de ultra trail The North Face Transgrancanaria 2014.

De organisatie van de ultra trail The North Face Transgrancanaria 2014 had besloten de Zuid-Afrikaan als winnaar te diskwalificeren wegens het niet bij zich hebben van een thermische deken in zijn rugzak bij het overschrijden van de eindstreep bij de Vuurtoren van Maspalomas, door hem 90 minuten straftijd aan te rekenen.

       Een verwarring in de conversatie tussen de deelnemer en de scheidsrechter,
                          via een tolk, heeft het misverstand doen ontstaan.

Na de aankondiging, dat men de Zuid-Afrikaanse Sandes de titel ontnomen had en, dat men de Fransman Chorier tot winnaar had uitgeroepen van de urenlange wedren, met de Amerikaan Olson als tweede en de Grancanario Yeray Durán als derde, heeft de organisatie  - na het door Sandes ingediende protest, die lid is van het Salomon-team - deze beslissing weer teruggedraaid, waardoor de uitslag ongewijzigd blijft:

- 1e  Ryan Sandes,
- 2e  Julien Chorier,
- 3e  Timothy Allan Olson,
- 4e Yeray Durán

En zo blijft de Grancanario Yeray Durán vierde op het Koninginnenummer van de Transgrancanaria.

In de loop van zondagochtend, heeft Sandes al op zijn Twitter-pagina aangegeven, onschuldig te zijn, omdat hij wel degelijk de reglementair voorgeschreven thermische deken bij zich had.

Na de ontstane commotie over de reglementaire verplichting een thermische deken bij zich te hebben, heeft men dan toch de Zuid-Arikaan tot winnaar gekroond.
1-AAAAislas-canarias-69.jpg


Ryan Sandes wint Transgrancanaria 2014

GRAN CANARIA - zaterdag 1 maart 2014 - De Zuid-Afrikaan Ryan Sandes is als eerste over de eindstreep gekomen van de lopers die hebben deelgenomen aan de 125 kilometer van de ‘Transgrancanaria 2014’. De Grancanario Yeray Durán die in 15 uur en7 minuten is geëindigd op de vierde plaats van een duurloop waarbij de warmte en de zwaarte van het terrein sommige lopers parten heeft gespeeld.

Problemen als uitdroging, evenals overbelasting van de spieren hebben ervoor gezorgd, dat enkele van de favorieten voor de overwinning van deze editie en de winnaar van de editie 2013, Sebastien Chaigneau,  achter zijn gebleven en halverwege de wedloop hebben moeten opgeven.
Datzelfde lot heeft ook Scott Jurek getroffen die na vijf uur lopen, de strijd heeft moeten opgeven.

 
         Ryan Sandes, winnaar van de 125 km in de
Transgrancanaria 2014.

Ryan Sandes, winnaar van de 125 km in de Transgrancanaria op de eindstreep in 14 uur en 27 minuten.

                                                         Yerya Durán .

                       Yerya Durán hij zijn aankomst op de eindstreep.

                                                      Julien Chorrier.

                     Timothy Olson en  Scott Jurek
(beiden op archieffoto)

Julien Chorrier en Timothy Olson zijn tweede en derde geworden op een achterstand van respectievelijk  9  en  12 minuten, in de wereldwijd belangrijke duurloop ‘Transgrancanaria’, die de beste lopers ter wereld van de Ultratrail bijeen heeft gebracht.

De grote sensatie van deze editie was de Grancanario Yeray Durán, die bij deze gelegenheid als vierde over de eindstreep kwam en die een ovationele ontvangst ten deel is gevallen tijdens zijn aankomst bij Faro (Vuurtoren ) van Maspalomas.

                                                       Timothy Olson

Bij de vrouwen is op de langste afstand, met bovenmenselijke inspanning de Catalaanse
Núria Pica eerste geworden in een tijd van 16 uur en 44 minuten, tweede is de Italiaanse Francesca Canepa geworden in 17 uur en 29 minuten en slechts twee minuten later arriveerde als derde Fernanda Maciel op de eindstreep-

‘Sport is gezond’
Vooral de laatste 50 kilometer van de duurloop hebben hun krachten geëist, ze veroorzaakten het flauwvallen van enkele deelnemers, die ter plaatse verzorgd moesten worden en zelfs moesten worden overgebracht naar ziekenhuizen.

De wedstrijdlopers hebben tot 06:00 uur op zondagochtend 2 maart 2014, om binnen de voorgeschreven tijd de eindstreep te halen.
1-AAAAislas-canarias-71.jpg


Transgrancanaria
 goede reden om het Eiland te leren kennen

GRAN CANARIA - maandag 24 februari 2014 - The North Face Transgrancanaria 2014. De uitdaging die in het weekeinde van 1 maart 2014 wordt gehouden, biedt de mogelijkheid op het Eiland, kennis te maken met locaties van grote historische en landschappelijke waarde.

De Transgrancanaria is iets meer dan zomaar een ultieme wedren. Het evenement wekt elk jaar de belangstelling van meer mensen, liefhebbers uit de hele wereld van een sport die in  opkomst is. Deelnemen op 1 maart 2014 aan de Trans biedt de mogelijkheid kennis te maken met locaties op Gran Canaria van grote historische en landschappelijke waarde.

Op elke afstand doet iemand nieuwe ervaringen op. Met het koninginnennummer van 125 kilometer, met vertrekpunt Agaete en de eindstreep - voor alle afstanden - in Meloneras; met de 82 kilometer lange ‘Advanced’ met vertrekpunt in Fontanales, en de ‘Maratón’ vanuit Garañon; de ‘Starter’ vanuit Tunte, of de ‘Promo’ waarvoor het startschot geven wordt bij het vertrekpunt in Arteara. Elke afstand heeft zijn charmes.

Er zullen ongeveer 3.000 lopers deelnemen aan dit feest van trail-running, een avontuurlijke manier van hardlopen
Zie: http://www.asics.nl/running/knowledge/de-overstap-maken-naar-trailrunning.

                   De presentatie van de
The North Face Transgrancanaria 2014,
                                         in het Congrespaleis ExpoMeloneras.

Er is voor ieder wat wils en de lopers hebben zich voorbereid op dit weekeinde.


Het ultieme deel gaat op vrijdag 28 februari 2014 om middernacht van start op de Muelle Viejo (Oude Havenpier) in Agaete. De lopers gaan richting Tamadaba, van daar gaan ze naar de Roque Faneque en vervolgens zullen ze - jammer, dat ze dit ’s nachts doen - naar Tirma gaan, een droom van een afdaling; een van de sleutellocaties van de veldloop Van daaruit gaat het richting Artenara. Daar beginnen de voortdurende stijgingen en afdalingen naar Fontanales - de starplaats van de ‘Advanced’ - en gaat het verder via Valsendero en Valleseco naar de aankomst in Teror.

Van daaruit moet men rekening gaan houden met een andere enclave. De lopers gaan vanuit het María-dorp naar Cruz de Tejeda, met een veeleisende stijging naar Talayón. Het zijn negen kilometers die hun tol zullen eisen. Eenmaal in Cruz de Tejeda, daalt men af naar het dorp en neemt men de klassieke route naar de Roque Nublo via La Culata voor een ontmoeting met de kampeerplaats van El Garañon, het vertrekpunt van de ‘Maratón’. Men daalt via La Plata af naar Tunte, het vertrekpunt van de ‘Starter’-afstand en stijgt naar de Degollada de La Manzanilla om koers te zetten naar Arteara, het vertrekpunt van de ‘Promo’-afstand.
 

Alle lopers komen langs de necropolis.

Velen zullen dankzij de The North Face Transgrancanaria 2014 Arteara en zijn grote geschiedenis leren kennen. De necropolis van Arteara is de grootste begraafplaats van de oerbewoners van Gran Canaria. Deze bestaat uit meer dan 809 graven, waarvoor men stenen benut heeft uit het gebied en de lopers zullen hier tijdens de wedren kennis mee maken. Tijdens een spectaculaire afdaling van de aangrenzende berg met de naam La Cogolla, via welke alle deelnemers aan de ‘Ultra’, ‘Advanced’, ‘Maratón’ en ‘Starter’ afdalen naar Alto del Garito en van daaruit koers zetten naar Meloneras.
1-AAAAislas-canarias-72.jpg


Fascinerende bergwandeling/-beklimming
naar de Coronadero in het Amurga bergmassief

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 19 januari 2014 - Een honderdtal personen heeft op zaterdag 18 januari 2014 deelgenomen aan de eerste bergwandeling/-beklimming van dit seizoen die georganiseerd is door het Departement Sportzaken van de gemeente San Bartolomé de Tirajana.

Deze tien kilometer lange bergwandeling is aangekondigd in de weekeinde-bijlage van het landelijke dagblad ‘El País’, waarmee Spanje-wijd bekendheid is gegeven aan dit altijd weer fascinerende, onbekende landschap van de Coronadero in het Amurga-bergmassief; de grootste steenboog van het eiland, van de organiserende Tirajaanse Gemeente, die wat oppervlakte betreft, de grootste gemeente van Spanje is.

                                                    Amurga.

                                          Arco de Coronadero.

De wandeling/beklimming heeft de deelnemers geleid naar locaties met een aanzienlijke archeologische, landschappelijke waarde, waar met kan genieten van de Arco del Coronadero, de grootste steenboog van het eiland, met imposante hoogteverschillen in de BarrancoHondo’ (het ‘Diepe’ Ravijn), waarmee men de Gran Canyon van het eiland typeert, evenals de mysterieuze steenhopen en de stenen torentjes hoog in El Coronadero; en in het voor de antieke Canario’s ontoegankelijk gebied, dat volgens sommige theorieën de functie van zonnekalender had.
 
                                                   Archieffoto's. 
                                                   Arco de Coronadero.
 

Uitgerekend deze route die zich bevindt in de organiserende gemeente, is op 6 januari 2014 aanbevolen in de weekeinde-bijlage van dagblad ‘El País”, waardoor men op nationaal niveau bekendheid heeft gegeven aan dit ruige landschap, dat een toevluchtsoord en heiligdom was voor Canario’s uit vroeger tijden, van voor de Conquista (Spaanse Verovering), zo legt men aan de bergwandelaars uit, die kennis maken met dit gebied dat, volgens een ander theorie is afgebakend met deze opeengestapelde, geheimzinnige steenhopen als begrenzing van het Amurga-massief, waarin zich een van de heilige bergen bevindt van de antieke Canario’s: Tirma evenals de Montaña de las Tabaibas, de laatstgenoemde ligt tegenover de Arco del Coronadero.

1-AAAAislas-canarias-72.jpg 


Steenlawine verspert deel bergwandelroute
Plilancones

Puin verhindert het wandelpad te volgen op het gedeelte tussen  Las Tederas en de voormalige
honderd jaar,  oude dennenboom

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - maandag 23 december 2013 - De steenlawine die zich in de afgelopen dagen heeft voorgedaan op een berghelling heeft een deel van het bergwandelpand onbruikbaar gemaakt, dat het gebied van Las Tederas verbindt met de locatie waar voorheen de dennenboom van Plilancones heeft gestaan, in de Gemeente Sam Bartolomé de Tirajana. Er zijn geen gewonden. In 2013 is dit de tweede steenlawine die van invloed is op bergwandelpaden op Gran Canaria, nadat in september een deel van het bergwandelpad vernield raakte wat San Pedro (in de Vallei van Agaete) verbindt met het Tamadaba-dennenbos.

De gids van het bedrijf ‘Trekking Siete’, Yeray Ojeda, die woonachtig is in Ayagaures, heeft op zondag 22 december 29013 moeten vaststellen, dat tientallen meters van het wandelpad bedolven zijn geraakt onder het gesteente.
“Ik was onderweg met een fiets-excursie toen ik vanuit het gebied van Morro de la Hierba zag, dat aan de overkant een deel van de berghelling naar beneden is gekomen,” zo legt Ojeda uit. Ojeda voegt hier aan toe, “dat de steenlawine zich voorgedaan moet hebben na de recente regenbuien,” hoewel hij niet precies weet of, dat dit weekeinde is geweest. “Het moet recentelijk gebeurd zijn, want in het dorp praat niemand erover,” zo heeft hij aangegeven.

Het bedolven gedeelte bevindt zich op een zigzag-gedeelte, op enkele kilometers van de kleine pago (tolweg) van Las Tederas en op een kilometer van de locatie waar in januari 2008 - na de bosbrand van de zomer daarvoor, die het Zuiden van Gran Canaria in de as legde - de Pino de Plilancones (Dennenboom van Plilancones) is omgevallen.

1-AAAAislas-canarias-72.jpg


Lawine vernietigt deel camino real Tamadaba

Getroffen weg door romeros gebruikt
die takken halen voor het volksfeest in de Vallei van Agaete

AGAETE - vrijdag 5 september 2013 - Een lawine van diverse tonnen steen en aarde heeft nagenoeg 120 meter van de camino real (het herders-pad) van Tamadaba doen verdwijnen, in de vallei van Agaete.

Deze lawine heeft zich voorgedaan op woensdagavond 4 september 2013, toen twee bergwandelaars, een 26-jaige tweeling (broers uit het centrum van Agaete), midden in de steenval geïsoleerd raakten.

         De stofwolk boven Vecindad de Enfrente (San Pedro-Vallei van Agaete),
                                          enkele seconden na de lawine.
Deze caminio real de Tamadaba (herders-pad naar het Tamadaba woud) wordt ook veel gebruikt door sporters en toeristen, evenals door romeros (pelgrims) die naar de top klimmen, op zoek naar boomtakken (eucalyptus) voor de volksfeesten van San Pedro in de Vallei van Agaete.

De twee getroffenen, die zijn gered door leden van de Delta-groep van de Protección Civil (BB) van Agaete, hebben lichte verwondingen en verkeerden in shock. Beide bergwandelaars zochten beschutting tegen het stof en het vallende gesteente, waarbij ze zich hebben vastgeklampt aan bomen en grote rotspunten.

Deze steenlawine heeft plaatsgevonden om 20:30 uur op woensdag 4 september 2013 op de genoemde camino real, precies boven Vecindad del Enfrente en in de nabijheid van de prehistorische grotten van de Berbique, zo hebben diverse getuigen gemeld die vanaf diverse locaties in Agaete de stofwolk hebben waargenomen.

Na te zijn gealarmeerd, zijn zes leden van het Delta-reddingsteam van de Protección Civil en van de Policía Local naar boven gegaan, waar de reddingswerkers het gebied hebben uitgekamd op zoek naar slachtoffers. Na vastgesteld te hebben, dat zich twee bergwandelaars op de berg bevonden, hebben de leden van de Protección Civil hun touwen uitgerold en ander materiaal ingezet, om de onfortuinlijke wandelaars te redden. Rond middernacht is de reddingsoperatie voltooid.

Technici van de Gemeente Agaete hebben op donderdag 4 september 2013 het getroffen gebied, dat is afgezet, geïnspecteerd; om de situatie te beoordelen en te zien, welke maatregelen nodig zijn voor een snel herstel, zodat er opnieuw gewandeld kan worden door sporters en bezoekers.
1-AAAAislas-canarias-72.jpg


Beste wandelgebieden van Spanje
volgens tijdschrift 'Op Pad'

SPANJE - dinsdag 6 augustus 2013 - Spanje is een groot en divers land, dat naast stranden, mooie steden en veel monumenten, ook bergen en natuurgebieden bezit waar uitstekend gewandeld kan worden. Het in Nederland bekende wandeltijdschrift ‘Op Pad’ heeft een uitstekende reportage gemaakt over Spanje’s beste wandelgebieden.

De top 10-lijst -  samengesteld door de lezers van het tijdschrift en fanatieke Spanje-wandelaars - staat gepubliceerd op de website van:

 
http://www.oppad.nl/?bestemming=wandelvakantie-gebieden-spanje


en
:
http://spanje.blog.nl/vakantie-in-spanje/2013/07/31/de-beste-wandelgebieden-van-spanje

  1. Parque Natural Somiedo,
  2. Tenerife,
  3. Nationaal Park Picos de Europa,
  4. Parque Nacional Ordesa y Monte Perdido,
  5. Nationaal Park Aigüestortes y Lago de San Mauricio,
  6. Sierra de Montsant,
  7. Sierra Nevada met Las Alpujarras,
  8. Parque Natural de las Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas,
  9. Sierras de Gredos en Guadarrama,
10. Gran Canaria.
1-AAAAislas-canarias-73.jpg


De 29 uur durende odyssee van Máximo

Hardloper op de 274ste plaats,  zet lijdensweg uiteen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 5 maart 2013 - Een verovering op de grens van de waanzin. Een oefening in vertrouwen, om onsterfelijk te zijn. De uit Telde afkomstige Máximo Rivero Luján (1973), lid van het Bichillo Runner-team, heeft de Transgrancanaria - van 119 kilometer - uitgelopen en is geëindigd als 274ste na 29 uur, 5 minuten en 5 seconden (15 uur meer dan de winnaar Sebastien Chaigneau).

Op zondag 3 maart 2013 kort na 5 uur in de ochtend heeft hij het avontuur beëindigd wat zijn ziel verheft. Op het randje van de sluiting van de controle – vastgesteld op 30 uur - heeft Máximo zijn droom waargemaakt. Een held in de hel.


Máximo Rivero Luján, lid van het Bichillo Runner-team.

De meest veeleisende editie van de ‘Trans’, met een ruig parcours, vanaf de Pico de Las Nieves, lopend naar Tamadaba, strekt het drama zich uit tot Artenara en de stuwmeren; de eilandbewoner werpt de handdoek niet in de ring en ontvangt op de eindstreep een knuffel van zijn broer Mario. Tranen en een schreeuw naar de hemel: “Ik heb het gehaald!” roept hij uit na de uitputtingsslag.Máximo, die werkt als receptionist in het Club Vista Flor-complex in Campo Internacional de Maspalomas, heeft een beproeving afgelegd. “Niet geheel goed getraind, wilde ik, koste wat het kost, alleen maar de eindstreep halen, het was mijn eerste lange afstands-loop. Ik heb afstanden van 50 kilometer gelopen op de eilanden en op het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje). Ik heb nooit gedacht, dat het zo zwaar zou zijn, het hoogteverschil was verschrikkelijk en bovendien moesten we regen en mist trotseren. Ik heb niet geslapen, het waren twee onafzienbare nachten, maar het was de moeite waard,” zo legt Máximo uit.

De strategie was duidelijk: stukje bij beetje, van proviandplaats naar proviandplaats. Maar in Garañon begon de nachtmerrie. “Fysiek aangeslagen kwam in ik in Tenoya aan, op het laatste gedeelte leed ik aan visioenen. De vermoeidheid speelde me parten. Maar ik kon niet slapen; ik moest blijven doorvechten. Dat was ik verplicht aan mijn dochters Emma en Marta, evenals aan mijn echtgenote, Paz.”

Máximo had te kampen met een technisch probleem in Teror, met de schijnwerper die hij op zijn hoofd droeg. “De batterij begon leeg te raken. Zonder licht was hij verloren, het kostte hem een ongelooflijke krachtsinspanning, om door te gaan. Het hoofd werkte niet goed meer. De benen wilden ook niet meer reageren. Ik zat zonder telefoon en rilde van de kou. Ik droeg extra beschermende kleding, dat redde me voor her ergste, en zo kon ik doorgaan.”

Toen Sebastien Chaigneau op het Plaza de la Música het erepodium betrad, bevond Máximo zich in Chira. “Daar kwam ik op de hoogte van de overwinning van de Fransman; de vrijwilligers hebben ons op de hoogte gehouden van alle details van de competitie. Je bent dankbaar voor  de samenspraak, het gezelschap, alles is belangrijk om bezig te blijven.,”

Het woord ‘ophouden’ komt niet voor in zijn woordenboek. “Onder geen enkele voorwaarde kon ik ophouden, dat was ik verplicht aan mijn dochters.” Zonder brandstof, op het laatste gedeelte., verzekert Máximo, dat zijn rennersgroep, “op en rij zombies leek, die probeerden de eindstreep te halen.”

Filmbeeld
En in deze strijd tegen de regen, het ongekende hoogteverschil en de mist, ziet Máximo een filmbeeld. Een momentopname, die hem de rest van zijn leven zal bijblijven. “Het meest indrukwekkende van de wedstrijd komt als je de weg neemt van La Plata en aankomt in Garañon. Dan kun je de stuwmeren zien liggen en dat is geweldig. Ik heb vijf minuten ademloos staan kijken. Het was prachtig.”

Op de eindstreep heeft zijn broer Mario hem zes uur lang staan wachten. Hij viel hem om de hals toen hij nog 30 meter te gaan had. Het was een mooi gebaar. Ik draag altijd mijn familie en vrienden mee in het hart tijdens de wedloop. Vooral mijn kleintjes en Paz, Zij waren mijn adem tijdens de race.”

29 uur van strijd en een zee aan tranen. Máximo valt over de eindstreep. “De wereld om me heen verging, ik wist niet meer waar ik was. Ik kwam aan met Raúl, een hardloper uit Ecuador.”
Een receptionist als held. Zo smeedt men een titaan. “Ik beschouw mezelf niet als een superman, alleen voor mijn gezin wilde ik de eindstreep halen.”
1-AAAAislas-canarias-73.jpg


Transgrancanaria
de wildste uitdaging voor ijzersterke atleten

Chaigneau en Sandes
respectievelijk kampioen op de 119 en 83 kilometer

GRAN CANARIA - zaterdag 2 maart 2013 - De Franse hardloper Sebastien Chaigneau is op zaterdag 2 maart kampioen geworden van de ‘Transgrancanaria 2013’ op de 119 km, waarbij de Grancanario Yeray Durán als derde is geëindigd. Op zijn beurt is Ryan Sandes winnaar van de 83 kilometer.

De veldloop heeft een nieuwe veeleisende 119 km lange route gekregen ter gelegenheid van de tiende verjaardag van het evenement, waarbij 33% meer deelnemers dan in 2012 een hoogteverschil moesten overwinnen van 7.600 meter.                Sebastien Chaigneau, koning van de 'Transgranscanaria'.

In totaal 420 veldloop-specialisten hebben zich aan de start in Puerto de las Nieves (Agaete) verzameld, om via het Nationale Natuurpark Tamadaba de voornaamste bergtoppen in het midden van Gran Canaria te overwinnen; een zware veldloop, die eindigde met een internationaal winnaarsveld, zoals de Spanjaarden Heras en Aitor Leal, de Portugees Carlos Sa en de Argentijn Gustavo Reyes.

 

 

Start en parcours
De tiende editie van de The North Face Transgrancanaria, met 119 kilometer over het zwaarste parcours sinds tien jaar, is om middernacht begonnen vanuit Puerto de Las Nieves op het ritme van de Banda de Agaete; feestmuziek, alvorens de ‘hel’ van de Roque Nublo (Wolkenrots) te betreden.

De 420 lopers, onder wie de grootste wereldsterren van het ‘ultieme spoor, zijn om 00:00 uur uit Agaete vertrokken bij een temperatuur van 16 graden Celsius. In een verwoestend tempo gingen de troeven van bergloop van start, zoals de Franse Sebastian Chaigneau (winnaar van de editie 2012) en de Bask Zigor Ityrruyeta (winnaar van de editie 2011) die daarmee hun stempel drukten op een buitengewoon rennersveld.

 
 Op de eerste kilometers deden ook de Grancanario Yeray Durán - vierde in de editie van 2011- en de Portugees Carlos Sá van zich spreken.

 
 

 
 
 
 
 
Prestatie
Toegejuicht door honderden supporters, zijn de gladiatoren voorzien van zaklampen en rugzakjes de tocht naar boven - naar Tamadaba - begonnen, om de titanenstrijd, naar verwachting, in ongeveer 14 uur te kunnen voltooien, waarbij het behalen van de eindstreep al een hele prestatie is: menselijke kogels in de bergen. De supermannen regeerden in het centrum van Gran Canaria.
1-AAAAislas-canarias-73.jpg


Gids bij (berg)wandelroutes
om Firgas te leren kennen

FIRGAS - maandag 18 februari 2013 - Vanwege de belangstelling waarin de bergsport zich tegenwoordig mag verheugen, zet Firgas in op het bergwandelen.

Het Gemeentebestuur heeft, in samenwerking met de ClubClumonfir’, met het uitgeven van een gids met wandelroutes een project opgezet, dat de gemeente aantrekkelijk wil maken voor alternatief toerisme.

Firgas is alom bekend voor het water, de berros (waterkers) en enkele zaken meer, maar heeft een verborgen deel, dat veel mensen niet kennen, wegen, wandelpaden, etnografische en architectonische elementen die in de vergetelheid dreigen te raken, wegen die onderdeel zijn van de geschiedenis en, de beste manier om deze te bewaren en ze niet te verliezen, is ze bekendheid te geven.


De wethouder van Firgas overhandigt een (berg)wandelgids aan de uit Letland afkomstige Antons Sapriko.

Om die reden heeft het gemeentebestuur van Firgas, met medewerking van het Ministerie van Overheidssamenwerking van het Cabildo (Eilandbestuur) - in het kader van de subsidieregeling 2012 voor promotie en lokale ontwikkeling, bestemd voor de gemeenten van Gran Canaria - een gids met wandelroutes ontworpen, die bestaat uit vier rondwandelingen, waarbij elke wandeling een eigen karakter en kenmerken heeft, om de ontwikkeling van het bergwandelen te bevorderen in de gemeente.

De gids bevat vier vaste wandelroutes - in totaal bijna 50 kilometer aangegeven met bewegwijzering en diverse kleuren - met een pracht aan cultureel en etnografisch erfgoed plus een indrukwekkend landschap. Alle routes beginnen en eindigen op het karakteristieke Plaza de San Roque.
1-AAAAislas-canarias-73.jpg


 Transgrancanaria 2013 uitdagender

De veldloop wordt beschouwd
als een van de meest prestigieuze in Spanje
 2.350 deelnemers uit 30 verschillende landen

GRAN CANARIA - woensdag 6 februari 2013 - De president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, José Miguel Bravo de Laguna, de minister van Toerisme, Melchor Camón, en de directeuren van The North Face® Transgrancanaria, Fernando González en David Déniz, hebben de zesde editie gepresenteerd van de loop waarvoor op 2 maart om 0.00 uur het startschut wordt gegeven vanuit Agaete.

Fernando González legt uit, “dat de loop dit jaar heel moeilijk is en de lopers veel zullen moeten afzien voordat zij aan de eindstreep komen. Hoewel het tracé 4 kilometer korter is, hebben we het hoogteverschil opgekrikt, tot 7.300 meter.”


Bravo de Laguna benadrukt het belang, dat de Transgrancanaria heeft voor Gran Canaria ,”omdat de loop nu eenmaal een etalage is van onze omgeving en wereldwijd helpt bij de toeristische- en sportpromotie van het eiland.”

 

In 2013 viert de loop zijn tiende verjaardag met de aanwezigheid van de winnaars van vorige edities, onder wie Zigor Iturrieta (2011) en Sebastien Chaigneau (2012). Ook internationaal bekende lopers nemen deel aan de Transgrancanaria, zoals Marco Olmo, Miguel Heras, John Tidd, Philipp Reiter, Julia Boettger, Ryan Sandes, Armando Texeira, Pablo Criado, Marta Prat, Carlos Sá, Yeray Durán en Nerea Martínez.

In 2013 heeft men bovendien het originele parcours van de loop uit het beginjaar 2003 uitgestippeld, met vertrek vanuit Agaete en eindigend op het Plaza de La Música (naast het Alfredo Kraus-Auditorium in Las Palmas de Gran Canaria.)

 The North Face® Transgrancanaria heeft tot doel het gebergte toegankelijk te maken voor al het publiek, daartoe rekent men op vier categorieën, al naar gelang de mogelijkheden van alle deelnemers, te weten de:
- Transgrancanaria (119 kilometer),
- Advance (83 kilometer),
- Transmaratón (42 kilometer),
- Starter (24 kilometer).
transgrancanaria-33_large.jpg
De loop wordt beschouwd als een van de meest prestigieuze in Spanje, er zijn 2.350 deelnemers uit 30 verschillende landen. Zoals elk jaar, brengt de Transgrancanaria de aantrekkelijkheden van Gran Canaria dichter bij de rest van de wereld, omdat elke loper die eraan deel neemt een sterke herinnering meeneemt aan de natuurlijke omgeving en de landschappen van het eiland.

 Voor het tweede jaar op rij kunnen mensen met een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke handicap deelnemen aan de:
- Transcapacidad
die in 2012 jaar een groot succes was en een hoge opkomst kende.

Ook de jeugd kan terecht in de The North Face® Transgrancanaria. Voor hen heeft men, al naar gelang hun leeftijd, een loop uitgezet op het Las Canteras-strand:
  6 - 9 jaar: 600 meter,
10 -13 jaar: 2 kilometer,
14 -17 jaar: 6 kilometer.
image0022_large.jpg

Inschrijven
Via de internetpagina  www.transgrancanaria.net kan men zich inschrijven voor de The North Face® Transgrancanaria, waarbij men een deelnemersnummer toekent naar volgorde van inschrijving.

De North Face® Transgrancanaria wordt georganiseerd door Arista en gesponsord door The North Face®; het Patronato de Turismo (plm. de VVV); evenals door het Ministerie van Sport, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, met co-sponsoring van Overstim, Sonocom y Loype, en met de medewerking van diverse bedrijven op het eiland Gran Canaria.
1-AAAAislas-canarias-73.jpg


Solidariteits loop
Vereniging Syndroom van Down 
Las Palmas

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 16 april 2012 - De ‘Syndrome van Down Vereniging van Las Palmas' nodigt atleten, sporters en verder iedereen uit, om deel te nemen aan de  'I Carrera Solidaria de la Asociación Síndrome Down de Las Palmas' (Eerste Loop voor Solidariteit met de Syndroom van Down Vereniging Las Palmas) die gehouden wordt op  zondag 29 april 2012, met het doel een sportieve dag te organiseren en tegelijkertijd fondsen te werven, om de  goede doelen te verwezenlijken ten gunste van de vereniging van personen met deze handicap.

De start van de loop is op  zondag 29 april 2012 om 10:30 uur in het Parque Romano (tegenover het Commissariaat van Politie in Las Palmas de Gran  Canaria) en eindigt vervolgens om 12:30 uur bij  de Muelle Deportivo  (in de Jachthaven) van Las Palmas de Gran Canaria. De deelnemers worden verzocht tijdig aanwezig te zijn i.v.m. het uitreiken van de  T-shirts (lees verderop hoe dit plaatsvindt).
cartel-carrera-solidaria_large.jpg

Twee Parcoursen
Er zijn twee parcoursen, al naar gelang  de capaciteit van de deelnemers.
Het parcours van 1 km: waarbij men denkt aan: gezinnen met kinderen, aan personen die niet gewend zij aan het verrichten van lichamelijke oefening, oudere personen, personen met een beperkte mobiliteit  en die allemaal willen lopen voor het goede doel.
Het parcours van 5 km: hierbij denkt men aan personen die meer gewend zijn sport te bedrijven. De start is in het Parque Romano en mogelijk, gaat deze rechtstreeks tot aan de Muelle Deportivo, met het doel de bochten af te snijden in het park.

De deelnemers ontvangen een rugnummer.

Er zullen twee categorieën worden gevormd, afhankelijk van de leeftijd van de deelnemers, er is een loop voor kinderen tot 12 jaar, en de ander is voor deelnemers die 13 jaar, of ouder zijn.

De winnaar van de kinderloop en die van de ouderencategorie krijgen een trofee en een verrassingsprijs. In de laatstgenoemde groep zijn drie categorieën:
- Vrouwen: van 14 tot 20 jaar, van 21 tot 40 jaar en, van 40 jaar en ouder.
- Mannen  : van 14 tot 20 jaar, van 21 tot 40 jaar en, van 40 jaar en ouder.
De winnaar van elke categorie krijgt een trofee en een verrassingsprijs.

Inschrijven
- Tot 12 jaar……. : kosten €   5,= (voor deelname aan de 1 km-loop).
- 13 jaar, of ouder: kosten € 10,= (tot 14 jaar = 1 km ; ouder dan 14: naar keuze 1 , of    5 km),
- Kinderen en volwassenen met het syndroom van Down die lid zijn van de
   Asociación Síndrome de Down de L.P.:

   kosten € 5,= (tot 14 jaar = 1 km ; ouder dan 14 =  naar keuze: 1, of 5 km).

Op de dag van de wedloop wordt  aan elke deelnemer een shirt  uitgereikt, dat gedragen moet worden tijdens de loop en wat gedragen kan worden na afloop ervan. De uitreiking van de shirts vindt plaats op drie manieren:
1) Bij de vereniging, aan die personen die zich  inschrijven en betalen, of aan hen die zich hebben ingeschreven via de internetpagina, die kunnen dit bij het verengingsgebouw ophalen.
2) Op vrijdag 27 april: in  het Parque Romano tussen 9:00 en 14:00 uur en tussen 16:00 en 19:00 uur.
3) Op zondag 29 april: aan die personen, die de shirts niet eerder hebben kunnen afhalen. Deze dienen zich in het Parque Romano te begeven naar de punten waar de afstanden van de routes staan aangegeven. Dit wil zeggen, dat er een uitgiftepunt is voor de loop van 1 km en het andere waar 5 km staat vermeld. Elke deelnemer moet zich aan de tafel melden met de afstand waarvoor men zich heeft ingeschrevenen met vertoon van zijn/haar DNI (persoonsbewijs) (noodzakelijk).

 Inschrijven en betalen kan
- rechtstreeks bij  de Asociación Síndrome de Down de L.P.
   Calle Eusebio Navarro, 69- Piso 3º
    Tussen 09 en 16:00 uur
. Hier kan men het aanmeldformulier invullen, inleveren en
    contant betalen.
- via de internetpagina: www.asdlp.org.  Hier kan met het inschrijfformulier
  downloaden en rechtstreeks bij de vereniging inleveren, of het per E-mail versturen
  naar: solidaridaddownlp@hotmail.com  of per fax aan: 928 36 64 27.

Betaalmogelijkheden
Men kan rechtstreeks bij de vereniging betalen, of dit doen via een bankoverschrijving (transferencia bancaria) op rekeningnummer: La Caixa 2100 4084 16 2200003223 met vermelding van de voor- en achternamen van elke deelnemer. Het bankafschrift moet men rechtstreeks aan de vereniging overleggen, door het per E-mail te versturen aan: solidaridaddown@hotmail.com , of per fax aan: 928 36 64 27

De persoon die het inschrijfformulier en het betalingsbewijs niet heeft overhandigd voor 26 april 2012, zal niet kunnen deelnemen.

Verzekeringsdekking
De organisatie beschikt over een aansprakelijkheidsverzekering op grond van de toepasselijke wetgeving. Alle deelnemers die officieel zijn ingeschreven, in verenigingsverband  of niet, zijn verzekerd volgens een polis welke is agesloten door de vereniging en die ongevallen dekt die zich voordoen als rechtstreeks gevolg van de ontwikkeling van de loop, en nooit als een afgeleide, en nooit als een afleiding van een latente toestand, of last, roekeloosheid, nalatigheid, schending van wetten, en voorschriften van artikelen, evenals  die, welke in zich ontwikkelen tijdens het reizen van en naar de plaats van de wedloop.

De organisatie beschikt over een aansprakelijkheidsverzekering op grond van de toepasselijke wetgeving.

Sponsors zijn:
 
 
 
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-15.jpg


'San Bartolomé camina’
nieuw wandelprogramma

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 25 januari 2012 - Het Departement voor Sport, van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana, heeft een nieuw wandelprogramma opgezet waarmee men de acht eilanden aandoet. ‘De senderos por las Islas’ (‘Wandelen op de Eilanden’) is de titel van de nieuwe stap die men heeft gezet voor een vernieuwend programma aan wandelingen waarmee men de regionale geografie van Canarias leert kennen en dat op 11 en 12 februari van start gaat met een expeditie naar het eiland La Graciosa.

Vanwege de beperkte logiesaccommodatie op  La Graciosa is de groepswandeling in het weekeinde van 11 en 12 februari 2012 al volgeboekt; er zijn op La Graciosa slechts twee pensions die in totaal 32 personen kunnen herbergen, waardoor de inschrijving voor deze wandeling ondertussen al gesloten is.

Dit feit, samen met het succes dat men heeft met deze uitnodiging, vanwege een groot aantal inschrijvingsaanvragen, doet  het Concejalía de Deportes (Departement Sport) van wethouder Roberto Martel Quintana overwegen, nieuwe datums te plannen om de trip naar La Graciosa in de reprise te doen.

Roberto Martel stelt, dat het achtste eiland van de Chinijo-Archipel* ideaal zal zijn voor deze eerste trip  van het programma buiten Gran Canaria, waarbij men in het seizoen ook wandelexpedities op stapel heeft staan naar Lanzarote en Tenerife.

De inspanningen van het gemeentelijke Departement Sport hebben ertoe geleid, dat er een uiterst scherpe prijs van €159,= per persoon aangeboden kan worden voor de reis naar en het verblijf op La Graciosa.

“Ik denk, dat deze wandelervaring op La Graciosa onvergetelijk zal worden, omdat het een eiland is waar een groot aantal eigenschappen is die uitsluitend hier voorkomen, zoals de aanwezigheid van vogels die met uitsterven worden bedreigd, het zijn van  Integraal Zee-reservaat en de grote diversiteit van het landschap.”
dsc-0039-8_large.jpg

De wandelkalender

‘De senderos por las Islas’ vindt plaats in het kader van het sportproject ‘San Bartolomé camina’, dat de programma’s Por los caminos de Gran Canaria’ (‘Via de wandelpaden van Gran Canaria’) en ‘Senderismo en familia’ (Gezinswandelen)  omvat en waarbij men op zondag 22 januari 2012 een rondwandeling gemaakt heeft door Osorio, een 5 kilometer lange wandeling met een lage moeilijkheidsgraad.
Op de wandelkalender van  het Concejalía de Deportes (Departement Sport) staan voor dit seizoen nog de volgende wandelingen op het programma:

Zaterdag 28 januari 2012:
Van Temisas naar Sardina del Sur, 12 kilometer, gemiddelde moeilijkheidsgraad.

Zaterdag 25 februari 2012:
Van Valsequillo naar Santa Brígida, 8 kilometer, met lage moeilijkheidsgraad.

Zaterdag 10 maart 2012:
Rondwandeling in het gebergte van Guía, 12 kilometer, moeilijkheidsgraad laag tot gemiddeld.

Zaterdag 31 maart 2012:
Rondwandeling  naar Los Cernícalos, via Las Breñas, 10,5 kilometer, moeilijkheidsgraad gemiddeld.

Zaterdag 28 april 2012:
De ‘Santiago-wandeling ‘van Los Pinos de Gáldar naar Gáldar, 15 kilometer, moeilijkheidsgraad gemiddeld.

Zaterdag 12 mei 2012:
De ‘Route van de Tajinastes’, van Pico de las Nieves via el Rincón naar Tenteniguada,  14 kilometer, moeilijkheidsgraad laag.

Zaterdag 26 mei 2012:
Rondwandeling Chira-Soria-Chira, 10,5 kilometer, moeilijkheidsgraad gemiddeld.

Zaterdag 16 juni 2012:
De wandeling die het seizoen afsluit, van Temisas naar Guayadeque, 13 kilometer, moeilijkheidsgraad laag.

images37_large.jpg
dsc-0039-8_large-1.jpg
Het binnenland verkennen
De wandelingen die in het programma Senderismo en familia (Gezinswandelen) ondernomen worden, hebben de moeilijkheidsgraad laag tot gemiddeld en men leert dan het landschap kennen in de barrancos (ravijnen) El Berriel en Los Cernícalos, respectievelijk op zondag 19 februari en zondag 25 maart 2012.

Op zondag 22 april 2012:
leert men met het landschap kennen dat zich uitstrekt  tussen de stuwmeren Las Niñas en Soria.

Op zondag 20 mei 2012:
is dit het geval met de Route van de tajinaste azul (blauwe Tajinaste), de  wandeling van Caldera de Los Marteles naar Tenteniguada.

Op zondag 10 juni 2012:
gaat de wandeling van Cruz de Tejeda naar Llanos de la Pez

Aanmelden:
Voor inschrijven op dit gemeentelijke wandelproject kan men terecht,  tijdens  de gebruikelijke openstellingsuren voor het publiek, bij:

- de kantoren van het departement Sport:   
- het Estadio de Maspalomas,
- het Pabellón Municipal in El Tablero
- Piscina Municipal in El Castillo del Romeral.
sss.jpg

De Chinijo-Archipel
In het Spaans de Archipiélago Chinijo, is het samenstel van eilanden dat ten noorden van de Canarische Eilanden ligt, voor de zuidkust van Marokko, coördinaten:  29°20′N ¨- 13°30′W.  

Deze mini Archipel bestaat uit de grotere eilanden:  Montaña Clara, Alegranza en La Graciosa, dat met een aantal van ongeveer 650 personen het enige bevolkte eiland is; evenals uit de kleinere islotes: Roque del Este en Roque del Oeste.


De naam stamt af van het woord chinijo, dat “klein” betekent in een verwijzing naar de situatie van mini-Archipel binnen de Canarische Eilanden.

Islotes zijn kleine eilanden die vanwege hun geringe afmeting onbewoond zijn en er is, in vergelijking met eilanden, minder variatie aan flora en fauna.

De Chinijo archipel ligt op een oceaanplatform, dat op minder dan 100 meter diep aan de wateroppervlakte ligt, hoewel sommige punten een hoogte van 200 meter kunnen bereiken.
Deze mini-Archipel is 19.2870 hectare groot en de eilandjes behoren tot de gemeente Teguise (Lanzarote) in de provincie Las Palmas.

De Chinijo-Archipel beschikt over  twee  beschermde natuurgebieden: het Reserva Natural Integral de Los Islotes (Integrale Natuurreservaat van de Islotes) en het Parque Natural del Archipiélago Chinijo (Natuurpark van de Chinijo-Archipel) .  
Het natuurpark kreeg zijn beschermde status in 1986  en is in 1994 uitgeroepen tot speciaal beschermd vogelgebied

De Chinijo-Archipel vormt met 700 km² het grootste zee-reservaat van de Europese Unie.

Het meedoen aan deze wandelprogramma’s is een gelegenheid bij uitstek om te integreren in het Canarische en de redactie van ‘Gran Canaria actueel’ wenst u dan ook veel wandelplezier.
1-AAAAislas-canarias-73.jpg


 

e-84.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--33.jpg

zon-94.jpg