site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

d-114.jpg


In het Zuiden van Gran Canaria en Tenerife, en op La Gomera, heeft het in 2017 het minste geregend van heel Spanje

SPANJE - dinsdag 2 januari 2018 - De regen bereikt de eilanden niet zoals gebruikelijk in de herfst- en wintermaanden en daarom blijft de droogte van  lange tijd aanhouden, en dat blijkt ook op het platteland in de land- en tuinbouw, dat om water vraagt om de oogst te verzekeren.

In het eerste kwartaal van het hydrologische jaar, dat is de periode tussen 1 oktober en 26 december, bevestigen de gegevens van 2017 de extreme afwezigheid van regenval en hebben   ze het rode licht gegeven voor verschillende delen van de Canarische Eilanden, vooral in het Zuiden van de eilanden Tenerife en Gran Canaria, en overal op La Gomera.
Presa_soria_mogan_gran_canaria-1.jpg
                                                         
Het Soria-stuwmeer.
SoriaPresalospasosquedejamosatrasblogspotcom-1.jpg
In die gebieden van de Archipel wordt, volgens de statistieken van het AEMET, en het Ministerie van Landbouw en Visserij, Voedsel en Milieuzaken,  de droogte veel erger, vooral omdat het geregistreerde saldo van de regenval in de bovengenoemde periode niet groter is dan selchts 25% van wat gebruikelijk is in dergelijke weken.

Anderzijds blijft  op het grootste deel van het Spaanse grondgebied de regenval onder 75% van zijn normale waarde, hoewel er extreme gevallen van gebrek aan regenval zijn in de Levant, de zuidelijke helft van Aragón, en in de Pyreneeën van Girona. Deze plaatsen, samen met de genoemde delen van Canarias, zijn het droogst.

islas-canarias-fuerteventura-kS0E--620x349abc.jpg                                          Het Zuiden van  Fuerteventura.
In algemene termen is het jaar 2017 afgesloten met een neerslagtekort van 44% in het eerste kwartaal van het hydrologische jaar en met de reservoirs gevuld tot 38,1%, aldus de gegevens van de officiële instanties die al genoemd zijn.

Concreet heeft de gemiddelde nationale waarde van de neerslag in het eerste kwartaal van het hydrologische jaar niet de helft van de normale waarde bereikt, omdat deze gemiddeld 125 liter per vierkante meter heeft bedraagt wat neerkomt op een gemiddelde van 44% minder regenval voor die periode, dat is 224 liter per vierkante meter, aldus het AEMET.

0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-9.jpg


AEMET: Canarias beleeft
de droogste aprilmaand in 23 jaar

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 7 mei 2015 - De maand april 2015 is ‘heel droog’ geweest op Canarias, het is de maand met de minste neerslag sinds 1992, zo laat hetAgencia Estatal de Meteorología (AEMET) weten; waarbij het Agentschap voor Meteorologie aangeeft, dat het thermische weergedrag normaal is geweest, hoewel met iets lagere temperaturen.

Zo was in april 2015 de gemiddelde temperatuur 15,8 graden Celsius; 0,2 graad minder dan het gemiddelde in de genoemde periode.
Geen-regen-dankzij.png naamloos-28.png

Het AEMET geeft aan, dat deze lichte afwijking in de minimumtemperaturen iets hoger was (0,6 graad verschil) dan in de maxima (0,4 graad verschil), en geeft aan, dat behalve de eerste en laatste dagen van de maand, april 2015 warmer was dan normaal, de dagtemperaturen lagen in het normaal koele gedeelte.

In april 2015 hebben zich bovendien geen warmteperioden voorgedaan, zoals het geval was in de afgelopen twee jaar, er waren ook geen opmerkelijke dagen.
Wat betreft de neerslag, geeft men aan, dat die ‘heel schaars’ was, met een gemiddelde van 3,8 liter per m
² - amper een derde van de verwachte waarde - maar wel, ondanks het afwijkende karakter, met een aantal van drie regendagen (wat dichtbij het gemiddelde van vier komt).
monsoon-1.gifDe wind in april 2015 kwam in april 2015 duidelijk overwegend zwak uit het noorden en niet uit het noordnoordwesten zoals men zou verwachten, terwijl deze in de hooggelegen gebieden uit het noordwesten en westnoordwesten kwam, zonder afwijkingen van betekenis in de te verwachten waarden.

In de maand april 29015 hebben zich ook geen perioden met opmerkelijk sterke wind voorgedaan (slechts in een van elke drie aprilmaanden doet zich een windperiode van een zekere betekenis voor, die van 2010 is de meest recente).

Het gebied waar de gemiddelde windsnelheid het hoogst is, zoals gebeurt tussen april en september, is de oostkust van Gran Canaria.

Bovendien was in de maand april 2015 de oostenwind niet effectief, en heeft bijna geen calima (in de lucht zwevend Sahara-zand) veroorzaakt.

Wat betreft het aantal uren zon heeft men in april 2015, behalve in Noord Tenerife, op de rest van de weersstations een overschot gemeten, dat aanzienlijker was in de bergen, en in het Zuiden en Oosten van Gran Canaria, Tenerife en El Hierro, zo laat het AEMET weten in haar weerrapportage.
islas-canarias-22.jpg


Twee keer zo droog als de droogste winter
Gran Canaria registreert droogte-record

Las Palmas de Gran Canaria - dinsdag 17 april 2012 - In de afgelopen winter (oktober 2011 - maart 2012) heeft het op Gran Canaria nog niet eens de helft geregend van wat sinds 1950 de droogste winter is geweest. Volgens de pluviometers van het Cabildo (Eilandbestuur) heeft  de gemiddelde neerslag op het eiland in het regenseizoen 38,4 per m² bedragen, tegenover de 78 liter in zes maanden tijdens de winter van 1974-1975.

De herfst van 2011 en de winter van 2011/2012 zijn niet alleen de droogste geweest op Gran Canaria sinds het Eilandbestuur de neerslag meet via haar netwerk van pluviometers (ook wel regenmeters genoemd); maar ook de periode, waarin de neerslag die geregistreerd is tussen 1 oktober 2011 en 31 maart 2012 nog niet de helft heeft bedragen van wat men, tot nu toe,  heeft geregistreerd  in de droogste winter sinds 1950, die van 1974-1975.

   
Pluviometers, van eenvoudig huis-tuin-en keuknmeterje tot de proffessionele; deze laatste, staat op Gran Canaria.

        Het stuwmeer met de grootste capaciteit op Gran Canaria, in januari 2011.

Registreerde men in de droogste winter in de tweede helft van de 20ste Eeuw als eilandgemiddelde 78 liter per m² m, zo is er in de afgelopen winter van 2011-2012 amper 38,4 liter geregistreerd , waarvan 25 liter is gevallen in de periode oktober tot en met december 2011; en slechts 13,4 liter in de periode  januari tot en met maart 2012.

Slechts in twee andere regenseizoenen is er sinds 1950 minder dan 100 liter neerslag geweest, in dat van 2000-2011 heeft  de neerslag 99 liter bedragen en in het regenseizoen van 1994-1995 is er 91 liter aan neerslag geregistreerd.
islas-canarias-22.jpg
 


Droogste herfst sinds 1947

GRAN CANARIA - zaterdag 25 februari 2012 - Gran Canaria heeft sinds 1947 niet meer een zo droge herfst meegemaakt.

Het regenwater, dat is opgevangen in de regenmeters, kwam niet eens uit op het gemiddelde van 20% wat normaal is in de periode oktober tot en met december. In het laatste kwartaal van 2011 is er gemiddeld 25 mm neerslag op het eiland terecht gekomen, terwijl dit normaal 141 mm is.
garden-rain-gauge-6433_large.jpg
Sinds 64 jaar heeft het niet meer zo weinig geregend gedurende de herfst. Men moet teruggaan tot 1947 om  een zo droog seizoen op Gran  Canaria tegen te komen. Toen registreerde de regenmeters 29 mm neerslag op het eiland, wat meer is dan de amper 25 mm die geregistreerd is in het netwerk van de Consejo Insular de Aguas (Eiland Waterraad = het Waterschap)  in de periode oktober tot en met december 2011.

De weinige regenbuien van de afgelopen herfst, maken deze tot de droogste op Gran Canaria sinds 1947.

De winter, gerekend van januari tot en met maart, gaat ook een record vestigen van weinig neerslag; behalve, als de bewolking daar zin in heeft, wat kan voortduren tot april.
islas-canarias-22.jpg


Weinig regen in Spanje tijdens herfst 2011 en begin winter

Het Soria-stuwmeer op Gran Canaria heeft een laag waterpeil
Een deel van de Canarische Archipel heeft in deze tijd van het jaar een tekort aan regen van 75%

Op enkele locaties van de Canarische Eilanden heeft men een tekort van 75% in de jaarbalans van de waterhuishouding, omdat het op bepaalde plaatsen 25% minder geregend heeft, dan wat normaal is in deze periode, aldus de uitleg aan de pers door Ángel Rivera, de woordvoerder van het Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) (te vergelijken met het KNMI in de Bilt).

Op nationaal Spaans niveau is het tekort 25%, omdat er op 3 januari 2012, 166 liter neerslag per m² is gemeten, terwijl het normale niveau 233 liter per m² is.


Begin januari 2011, weing water in het Soria-stuwmeer op Gran Canaria.

Afgezien van de Eilanden is er in het westelijke deel van Castilla la Mancha en het Noorden van Andalusië, op sommige locaties minder dan de helft geregistreerd, dan wat er aan neerslag had moeten zijn (een tekort van 50%).

Daarentegen heeft men in Catalonië,  centraal Aragón, op enkele plaatsen in het zuidoosten en in het centrale systeem, om precies te zijn in Gerona, meer water opgevangen dan anders, waar het 50% meer geregend heeft dan normaal.

De maand december 2011 is een ‘redelijk droge’ maand geweest.
Tot eind oktober 2011 is de herfst, evenals in het begin van de winter,  “heel droog” geweest en is er een “groot tekort” aan regen ontstaan en heeft men temperaturen boven normaal gemeten.
islas-canarias-22.jpg


 

e-110.jpg