site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-192.jpg

d-5.jpg

Tegen de uitbreiding van de dijk van de Faro (Vuurtoren) van Maspalomas

De Gemeenteraadsvergadering van San Bartolomé de Tirajana verzet zich frontaal
tegen de uitbreiding van de dijk
van de
Faro (vuurtoren) van Maspalomas

De motie op vrijdag 22 februari 2019
  wordt uitgebreid tot de rest van de instellingen van de pier en de Canarische Regering, en eist hun toetreding en steun

Er is unaniem een positionering van "absolute afwijzing" van de uitbreiding van de pier en de installatie van een steiger

GRAN CANARIA - zaterdag 23 februari 2019 - Het Gemeente bestuur vab San Bartolomé de Tirajana keurde op vrijdag 22 februari 2019, met unanieme instemming van de leden van zijn plenaire vergadering, een motie van institutionele aard goed waarin men de Jefatura de la Demarcación de Costas de Canarias (Hoofdkwartier van het Kustdistrict van Canariasch), aan de Jefatura de la Demarcación de Costas de Canarias (het Directoraat-generaal Duurzaamheid van de Kust), en het Ministerie van Milieu, aanspoort om het verzoek om de bouw van het golfbreker project van de vuurtoren van Maspalomas te ontkennen en af te wijzen, met de bedoeling een sport pier aan te leggen en mogelijk te maken in de natuurlijke kustjachthaven.

De Gemeenteraad heeft aangeduid, “dat de positionering helder is en weerklinkt tegen de installatie van een steiger en de unanieme oppositiepositie de prestaties van de gemeente San Bartolomé de Tirajana vóór de overeenkomstige instanties versterkt". Marco Aurelio Pérez moedigde het publiek aan om belangstelling te tonen voor de zaak en beschuldigingen te formuleren (een verklarende sectie is beschikbaar op het internet www.maspalomas.com), “aangezien de vuurtoren van Maspalomas een symbool en een erkenning van het Eiland is.
FarodeMaspalomas2.jpg
.
In de institutionele motie die op vrijdag 22 februari 201 is goedgekeurd, maakt de Gemeente San Bartolomé de Tirajana een verklaring van redenen die grotendeels samenvalt met het gevoel van de samenleving, terwijl andere redenen over het negatieve van handelen in het gebied worden gekwantificeerd, gezien de strategische waarde van de omgeving van de Faro (Vuurtoren) en zijn specifieke kenmerken in sociaal-maatschappelijke en vakantiedoeleinden, als een zone van plezier is.
DAgA--EtQXoAMe9Wf-kOGI--380x285abc.jpg
De Gemeenteraad van San Bartolomé de Tirajana stemde ermee in de ontwerpresolutie en de plenaire vergadering uit te breiden tot de  Canarische Regering, het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, en andere ondernemingen van het eiland, en hun toetreding tot het initiatief te herhalen, en alle burgers eraan te herinneren dat de einddatum voor beschuldigingen aan het referentieproject indienen CNC02 / 19/35/0001 af looopt op 12 maart 2019 en moet worden gedaan bij de Demarcación de Costas (Kantoren van de Kustafbakening), in het gebouw van het Autoridad.
000logo-kopie-252.jpg

 

 

 

 

 

 


Een technische gids voor veiligheids- en reddingsplannen op het strand is gepubliceerd

CANARISCHE EILANDEN - maandag 10 december 2018 - Het Consejería de Política Territorial, Sostenibilidad y Seguridad La Consejería de Política Territorial, Sostenibilidad y Seguridad (Ministerie van Territoriaal Beleid, Duurzaamheid en Veiligheid) heeft op vrijdag 7 december 20187  een technische gids voor veiligheids- en reddingsplannen voor stranden en maritieme badzones gepubliceerd, met als doel het gemakkelijker te maken voor Gemeenteraden om hun plannen op te stellen, meldt een persbericht.

De Gids, opgesteld door technici van het openbare bedrijf Gesplan  - en die beschikbaar is op de internetpagina van de Algemene Directie Veiligheid en Noodsituaties, http://www.gobiernodecanarias.org/dgse/, is gericht op de naleving van het beveiligingsdecreet. Op stranden en in bad ones van de Canarische Eilanden en biedt begeleiding aan gemeentelijke bedrijven, evenals meer uitputtende informatie.
2860_panoramica-tazacorte-francisco-rodriguez-ayuntamiento_ediima20170509_0832_24.jpg
                                              Panorama van Tazacorte.
De norm die in juli 2018 is goedgekeurd, geeft de periode van één jaar de tijd om de consistentie van hun respectieve veiligheids- en reddingsplannen op te stellen, en om een middelmatige, of hoge mate van bescherming vast te stellen, afhankelijk van hun niveau van gevaar.

Bovendien hebben de Canarische kustgemeenten tussen de één en vier jaar, om verplichte maatregelen te nemen

De voorbereiding van deze technische gids is een aanvulling op de strategie voor strandveiligheid, die beoogt de preventie  en de zorg te verbeteren, en biet een gecoördineerde reactie op de verschillende situaties die voortkomen uit noodsituaties, zowel gewone als burgerlijke bescherming, aan de Canarische kust .

Andere doelstellingen van de technische gids zijn,  het vergemakkelijken van de preventie van risico's voor mensen, eigendommen, en het milieu, op al die stranden en in maritieme badzones die kunnen worden getroffen door noodsituaties, om alle mogelijke risicosituaties te voorzien, en het verbeteren van het adequaat antwoord op mogelijke noodsituaties, naast de integratie van het veiligheids- en reddingsplan onder andere van een grotere omvang.

De veiligheids- en reddingsplannen die door de Canarische gemeenteraden zijn opgesteld, moeten een beschrijving bevatten van de strand- of zeebadplaats, de faciliteiten en de sectoren, of gebieden met potentieel risico, een analyse van intrinsieke en externe risico's, wegen, samenwerken met het openbare Civiele Beschermingssysteem, en onder meer de betrouwbaarheid van de faciliteiten en de beschermingsmiddelen garanderen.
000logo-kopie-24.jpg


Cho Vito, tien jaar later

En... waarom?

Om 10:28 uur op een gewone werkdag zoals nu, maar in 2008,
"beet de grijpkraan in het huis van Rafael"

Het was het eerste afgebroken pand van een wijk genaamd
Cho Vito, vandaag verstild, eenzaamheid, nadeel,

en nergens een straat...

CANDELARIA - zondag 7 oktober 2018 - Cho Vito was een visserswijkje van Candelaria dat werd aangevallen door land, zee en lucht op 7 oktober 2008. Het was het begin van de operatie om de huizen te slopen waarin 31 gezinnen woonden, gevormd door ongeveer 75 mensen. De autoriteiten beweerden altijd dat het illegale huizen waren omdat ze land van het openbare strandgebied bezetten, er waren zelfs vonnissen die autoriteiten gelijk gaven. Maar niet in alle gevallen. De getroffenen verdedigden onophoudelijk  het tegenovergestelde, omdat eigendomsakten in veel gevallen naar behoren werden geregistreerd, met betaalde rechten, begiftigd met essentiële openbare diensten (water en licht, fundamenteel) en (nog steeds) rijksbelastingen en gemeentelijke belastingen betaalden. "We zouden er niet moeten zijn, maar om te betalen, ja."

Het einde van Cho Vito begon vandaag tien jaar geleden. "Om 10:28 beet de grijpkraan in Rafael's huis, het tweede dat links van de afdaling van de hoofdtrap was, en de treden gingen naar een beter leven", weerspiegelt de kroniek. "Montse huilt op een dak van een van  de weinige huizen die nog staan, anderen komen met twee plastic zakken, ik ben hier al 33 jaar, ze gooien me eruit, ik ga niet weg, klagen ze." En dat, zonder de mooiste kwalificatiewedstrijden te vergeten de getroffenen worden doorverwezen naar de burgemeester, José Gumersindo García, quien nos vendió como hizo Judas (die ons verkocht heeft zoals Judas deed)."

drp.jpgDie dag eindigde met 16 huizen afgebroken en vijf ongebruikt. Tijdens de volgende dagen zou de activiteit doorgaan totdat de sloop van 23 huizen was voltooid. Op 16 november 2012 slopen ze vervolgens de negen die in 2008 bleven staan. Onder hen, dat van Tomás González, de onbetwiste leider van de strijd die Cho Vito in 2005 ondernam.

antes1_1_tcm30-270807-1.jpg

FOTOSDURANTE_1_tcm30-270811.jpg

antes7_1_tcm37-274036.jpg"Het is al 13 jaar worstelen om wat we als eerlijk beschouwen, we waren een voorbeeld van eenheid, solidariteit, en werk; maar wat overblijft is onrecht", zegt hij die op 17 april 2005 zei, “dat hij gealarmeerd was toen we het ontdekten in het project Plan General de Ordenación (PGO)  (Algemeen Plan van Ordening) van Candelaria waarin de misstanden zich opstapelden. En José Gumersindo García (burgemeester) en Domingo Tomás Ramos (Bouwzaken) zijn  er verantwoordelijk voor, omdat ze de bijlage A15 ondertekenden", een document bestaande uit het sloopvoorstel van Cho Vito. "Ze hebben het ondertekend, onze gemeenteraad heeft geen bezwaar gemaakt."
ThumbnailHandlerashx-3.jpg

282170-1g_CSN282170_MG1025641.jpg

2930952251_dc260e828b_b.jpg

0003215.jpgDe strijd van woonwijk stad kwam naar het Europees Parlement en het bleef daar. Zij verzekeren dat zij bij hun eerste bezoek aan Brussel, "oproepen hebben ontvangen van de Canarische Regering van Zapatero, de eersten om ons te waarschuwen dat we 70 miljoen euro van de Canarische ·Eilanden inzetten, inclusief de haven van Granadilla, de tweede, die we riskeerden van bevriezing van fondsen voor sociale cohesie voor het land ". De Commissie verzoekschriften zetten in op beide.

"Uiteindelijk hebben ze onze huizen gesloopt. Sindsdien, zijn de herinneringen aan Cho Vito in allerlei soorten, sommigen, en anderen waarvan we niet eens weten waar."

Ze verbergen dat niet, "het is niet zoals vroeger", dat de communicatie tussen de ‘choviteros’ behouden blijft; maar het contact, nee. Maar ze houden veel dingen gemeen. We betalen met onze gezondheid," zeggen verschillende exvecinos (voormalige buren) van de visserswijk. Een voorbeeld, het geval van Montse, de vrouw van Tomás. Sinds het begin van de sloop van Cho Vito tot nu toe heeft 12 operaties geleden. "We betalen met ziekte een opgelegd lijden". En er zijn er die veel verder gaan: "Ze hebben ons in het leven gedood".

En ze aarzelen niet om huizen te onthouden en een lijst op te nemen, “van degenen die zijn gebleven sinds de verdwijning van Cho Vito". De lijst wordt gevormd door Francisco Vargas ‘tío Pancho’, Pepín Alonso, Filiberto, Marta, Antonio Alonso ‘el pollo de Igueste’ (‘de kip van Igueste’), en Manuel García.

gal9603-7_CSF9603_MG2971793.jpg

gal9603-3_CSF9603_MG2971789.jpg

DERRIBO-1.jpg

"En wat Elba, Carlota, Antonio leden.. "Uiteindelijk,” zoals Tomás beweert, "waren we zes gestoorde mensen die geconfronteerd werden met de gevestigde macht en vandaag wachten we nog steeds op een oplossing, omdat dit nog niet is afgelopen".

Ondanks het feit, “dat elke brief die je ontvangt, elke melding een hiëroglief is om te ontcijferen en een valstrik om te vermijden, ze maken je klein, verdelen, bedreigen, vernederen, brengen in diskrediet, bekritiseren en bedriegen, om uiteindelijk in je eigen gezicht naar je te lachen, omdat de brieven zijn al gemaakt, ondertekend, en het een model is voor iedereen hetzelfde, alleen dat ze tijdig moeten worden verzonden ". Zo vat men een ander beïnvloedde ervaring van die jaren samen.

De getroffenen verblijven nog steeds in Candelaria, in het stedelijk gebied, in Igueste en in de Barranco Hondo. Slechts één van de buren koos ervoor om naar Santa Cruz de Tenerife te verhuizen. “Allemaal wachten we op de definitieve beslissing van het Europese Hof met betrekking tot de Spaanse Regering.” De beslissing om de buren van Cho Vito te steunen is nog steeds aan de gang, 10 jaar later.
CHOVITOPLANTAGENERAL_1_tcm30-270809-1.jpgHet recente excuus om deze visserswijk ‘te elimineren’ was de aanleg van een wandelpad langs de kust. Op 25 mei 2011 begon de Servicio Provincial de Costas (Provinciale Kustdienst) met de aanleg en communicatie van de strandpromenade Las Caletillas. In het officiële communiqué dat door deze afdeling openbaar werd gemaakt, werd aangegeven dat de promenade 225 meter lang zou zijn met een verhard oppervlak van 1647,91 vierkante meter, en dat het zou aansluiten op het gedeelte van de kust met het stedelijke ontwerp. Daarnaast biedt het faciliteiten voor gebruikersdiensten, stadsmeubilair en landschapsarchitectuur.

Het BOC (Staatsblad van de Canarische Eilanden) van 4 maart 1998 bevatte de publicatie van de samenwerkingsovereenkomst tussen het Ministerie van Milieu en de Canarische Regering voor acties in infrastructuur, waarvan de lijst verscheen in de BOC-editie van de 28e van diezelfde maand. Nummer 47 van die lijst is het promenade- en sloopproject in Cho Vito, met een budget van 99 miljoen pesetas. De opstelling van het project werd op 31 januari 2005 goedgekeurd. De promenade is voltooid, maar Cho Vito beperkt zich tot de Caletillas-krachtcentrale, die essentieel wordt geacht om de energievoorziening van het eiland te garanderen. En Europa claimt het geld dat het heeft bijgedragen aan Spanje voor dit werk, omdat het Europese Hof begrijpt dat de mensenrechten zijn aangetast. "We wachten tot dit conflict nu wordt opgelost."

PICT0132.jpg
cho-vito-57.jpgDe laatste vraag is gesteld door Cho Vito: "Tijdens deze tijd van toepassing van de Ley de Costas (Kustwet), hoeveel hotels en wooncomplexen zijn hersteld voor het welzijn van iedereen, voor het gebruik en genot van iedereen, van het publieke domein?".
000logo-521.jpg


Ashotel zegt
dat nu het ‘moment’ is
de bevoegdheden van kustzaken te vragen
voor Canarias  

CANARISCHE EILANDEN – zondag 19 augustus 2018 - De Asociación Hotelera y Extrahotelera (Horecavereniging) van Tenerife, La Palma, La Gomera en El Hierro (Ashotel) heeft begrepen dat ‘het moment’ is aangebroken’ om de Spaanse Staat te verzoeken om bevoegdheden van  Kustzaken  over te dragen,” om van de Canarische Eilanden zo'n belangrijk aspect van het toeristische aanbod te kunnen reguleren.

Zo heeft Ashotel in een verklaring gezegd dat de omstandigheden tussen Canarias en de Spaanse Staat bestaan om deze kwestie aan te pakken, inclusief in het Deelstaatstatuut, indien nodig.
1534583262630k-1.jpg                                                                    Jorge Marichal.
De horecavereniging is tot deze conclusie gekomen na de ‘negatieve gevolgen’ die zijn ontstaan door de sluiting van de strandbars in de gemeenten Adeje en Arona op Tenerife, door de Dirección General de la Sostenibilidad de la Costa y el Mar (Algemene Directie van de Duurzaamheid van de Kust en de Zee), afhankelijk van het huidige Ministerie voor Transición Ecológica (Ecologische Overdracht - De ecologie is een deel uit de biologie. Deze wetenschap richt zich op de wisselwerking tussen organismen en levensgemeenschappen en hun omgeving. Het woord ecologie komt van de Griekse woorden oikos (huishouding) en logos (wetenschap). De ecologie werkt via verschillende benaderingen.)

Eveneens heeft men aangedrongen op de afwijzing van de manier waarop deze sluiting heeft plaatsgevonden, welke” grote schade heeft toegebracht aan een groot aantal gebruikers, beroofd in een maand zo belangrijk als augustus van diensten die de laatste jaren deel uitmaken van het toeristenaanbod in beide gemeenten in het Zuiden van Tenerife,"

De voorzitter van Ashotel, Jorge Marichal, heeft gezegd dat hij het eens is met de noodzaak om de wet te handhaven en dat hoewel het waarschijnlijk is dat sommige van deze kiosken diensten hebben aangeboden aan mensen die geen toestemming hadden, het mogelijk is om dingen anders te doen zonder de gebruikers te hoeven beïnvloeden die deze diensten eisen en zonder degenen die erin werken schade toe te brengen, gedwongen om hun baan te verliezen.

"Het had een strikte naleving van de inhoud van de afgegeven tijdelijke machtigingen kunnen vereisen, terwijl aan enkele bladen voor de voorschriften en de toekenni,ng van de kiosken door de overeenkomstige licenties gewerkt werd," zei hij.

Hij heeft er ook op gewezen, “dat het ergste is dat we het winterseizoen kunnen bereiken – hoogseizoen  op de Canarische Eilanden - en dat de oplossing nog niet is aangebroken", terwijl het erop staat dat deze activiteiten op het strand via vergunningen moeten worden aanbesteed openbaar, open en transparant, vermijden van seizoensgebonden toekenningen, die uiteindelijk de problemen opleveren die zich hebben voorgedaan.

"Het gaat erom die diensten aan te bieden waarvoor al een geconsolideerde vraag bestaat, dus de regelgeving moet op deze realiteit reageren en niet andersom", besluit Marichal.
000logo-109.jpg


De horeca-werkgevers eisen
van Costas (Kustzaken)
om meer onderhoudend en flexibeler te zijn

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 17 augustus 2017 - De Federación de Hostelería y Turismo (FEHT) (Federatie van Horecaverenigingen) bekritiseert dat de Algemene Directie van Kustzaken geen stenen op Punta de Maspalomas laat verplaatsen, zie de foto, om de klachten van strandgangers te voorkomen.
archivo-fotos-1-4186_3884394_20180816065334.jpg
De waarnemend FEHT-voorzitter, de Nederlander Tom Smulders, eist van het Directoraat-generaal een sneller werk dat het mogelijk maakt, “de problemen op te lossen die de acties op de Canarische kust vertragen."
                                              IMG_3240-kopie.jpg
                                                                   Tom Smulders.
Een van deze problemen, zoals Smulders heeft genoemd, komt overeen met de beslissing van Costas (Kustzaken) om in de maand augustus 2018 de strandbars, kiosken, en surfscholen, in de twee belangrijkste toeristische bestemmingen van het eiland Tenerife: Arona en Adeje, te sluiten.

Costas (Kustzaken) probeert de situatie van de vestigingen die zich in de afbakening bevinden, te regulariseren. Het agentschap zal eisen dat de exploitatie van de panden wordt verleend via openbare aanbesteding en niet via seizoens-dienst, zoals tot nu toe het geval was.

Smulders heeft zijn solidariteit betuigd met de voorzitter van de Asociación Hotelera y Extrahotelera (Ashotel) (Horeca Vereniging) van Tenerife, La Palma, La Gomera en El Hierro Jorge Marichal, en is overeengekomen dat dit soort maatregelen van invloed zijn op de toeristische ervaring die mensen hebben."

Hoewel hij van mening is dat het moeilijk is dat Costas (Kustzaken) de bevoegdheden door geeft aan de Canarische Regering, heeft hij een beroep gedaan op de dialoog van alle overheden, om een einde te maken aan de voortdurende "bureaucratische obstakels".

In die zin gaf hij als voorbeeld het geval van de strandkiosken voor San Bartolomé de Tirajana, die "in een magazijn zijn, meer dan drie jaar samengebracht, omdat ze geblokkeerd zijn in afwachting van verschillende overheidsprocedures."

Een ander van de "belangrijke" problemen aan de zuidkust van Gran Canaria is gelegen in het gebied van Punta de Maspalomas, waar een stenen dijk het strand in tweeën deelt en het dagelijkse verkeer van duizenden strandgasten die hun voeten beschadigen, hindert. "Costas (Kustzaken) staat niet toe om zelfs maar een steen in het gebied te verplaatsen," zei hij.

DUINEN
Anderzijds heeft hij het Cabildo (Eilandbestuur) van  Gran Canaria gefeliciteerd met het MasDunas-project, dat de duinen van Maspalomas zal regenereren en het goede imago van toeristen zal helpen behouden.

Her Cabildo (Eilandbestuur)van Gran Canaria onderneemt een ambitieus plan voor de ecologische restauratie van het duinstelsel van Maspalomas, het eerste die in de wereld  wordt uitgevoerd op droge/dorre duinen, en dat tot doel heeft de geleidelijke verdwijning van de duinen te voorkomen door het verplaatsen van maximaal 60.000 kubieke meter zand en de installatie van sensoren.

Naar de mening van Smulders is de weg vooruit precies, “de samenwerking en dialoog van de overheden" om ervaringen te blijven geven aan toeristen en het imago van zonbestemming en duurzame en kwaliteitsstranden te behouden.

Het bovenstaande is een vertaling van het persbericht dat is verzonden door de FEHT-secreatris Davis Godoy Suárez:
image001-1.png
000logo-100.jpg


De Canarische Regering probeert met Madrid
de Grancanarische kustwerkzaamheden
te deblokkeren

GRAN CANARIA - zondag 22 januari 2017 - De Canarische Regering probeert met Madrid de  bouwwerkzaamheden die zijn voorzien langs de kust van Gran Canaria te deblokkeren, zoals die zijn vervat in het Convenio de Costas (Convenant Kustzaken) dat is overeengekomen tussen de Deelstaat Canarias en de Spaanse Staat. Het geheel van de projecten betekent een investering te zijn van acht miljoen euro.

De Canarische Regering is begonnen met de nieuwe Spaanse Regering te onderhandelen over het instellen van een Vervolgcommissie van de genoemde Convenant Kustzaken, wat sinds 2008 niet heeft plaatsgevonden. De directeur-generaal van Toeristische Infrastructuur, Hector Suárez heeft verzekerd, dat men zich zal wenden tot de  nieuwe afgevaardigde van de Spaanse Regering  op de Canarische eilanden, Mercedes Roldós, om de uitnodiging te hervatten voor het instellen  van deze mesa de seguimiento (vervolgcommissie).
Playa-de-San-Agustn.jpg                       Het strand van San Agustín - Las Burras (San Bartolomé de Tirajana).
Voor deze situatie, is men in 2016 begonnen te werken aan een samenwerkingsovereenkomst  op het gebied van infrastructuren aan de kusten, die uitsluitend de Canarische Regering en het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria omvat, om het deblokkeren van deze projecten te bevorderen.

playa-del-hombre-telde.jpg                                                      Playa del Hombre (Telde)
In april, 2015 heeft een ontmoeting plaatsgevonden waarin het Ministerie van Toerisme,  Cultuur, en Sport het Cabildo (Eilandbestuur) heeft opgeroepen om een voorgesteld addendum in het huidige convenant te  verplaatsen, dat niet zal worden ingediend tot november 2017 en dat men daaraan momenteel werkt met de juridische diensten van de Spaanse  Regering.
El_Burrero_-_Visto_desde_la_montaa.jpg
                                                  Playa de El Burrero (Ingenio).
I
n dit kader zal de Spaanse Regering 3,2 miljoen euro (40%) bijdragen, terwijl het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria eenzelfde bedrag daartoe zal bestemmen, en het Gemeentebestuur, van de gemeente waarin men de werken markeert, zich zal belasten met de overige 20%, dat wil zeggen:  met 1,6 miljoen euro.

Héctor Suárez heeft verzekerd dat het Ministerie van Toerisme, Cultuur, en Sport het vaste voornemen heeft deze projecten voort te zetten, “die een belangrijke impuls betekenen te zijn voor niet alleen Gran Canaria, maar voor de bestemming Islas Canarias (Canarische Eilanden) in zijn geheel. De directeur-generaal heeft de bereidheid van de Regering benadrukt, om de samenwerking tussen beide overheden te versterken, “daar het een wezenlijke voorwaarde is voor het Canarisch toeristische model waarin een vruchtbare samenwerking  bestaat en voortdurende coördinatie met de acht Eilandbesturen.”
1293887.jpg                                                         San Felipe (Arucas).
De  investeringsprojecten op Gran Canaria welk men wil toeschrijven aan de commissie Canarias-Spaanse Staat, omvatten het herstellen van de El Burrero-zeeboulevard (€857.000,=); het herstel en de bescherming van de zeeboulevard van San Felipe (€470.000,=); en het herstel van de zeeboulevard tussen de stranden van San Agustín en Las Burras (€418.000,=).
Bij deze initiatieven komen nog andere die zijn opgenomen in het convenant, ter waarde van 5,3 miljoen euro en waarvan  de dossiers, rapporten, en goedkeuringen, nog in de behandelingsfase verkeren.
zzzslas-canariaslogo-kopie-17.jpg


De horeca-sector verlangt
kustbevoegdheden voor Canarias

CANARISCHE EILANDEN - maandag 7 november 2016 - De vier horeca-werkgeversbonden op Canarias hebben er op maandag 7 november 2016 bij de president van de Canarische Regering, Fernando Clavijo, op aangedrongen dat hij van de nieuwe Regering van Mariano Rajoy eist, dat deze ‘zo snel mogelijk’ de bevoegdheden overdraagt op het vlak van kustzaken.

In een verklaring stellen Ashotel, Asolan, Asofuer en de FEHT dat Canarias dezelfde beheersbevoegdheden moet krijgen als Andalusië en Catalonië,” twee rechtstreeks concurrerende bestemmingen met de eilanden en andere enclaves op hetzelfde geopolitieke terrein, die echter, een zelfbestuur genieten in deze materie ,wat het hen mogelijk maakt beslissingen te nemen die gericht zijn op het winnen aan concurrentievermogen.”
PPPPPP.jpg                                                 Meloneras - Gran Canaria.
De voorzitters van de horeca-werkgeversbonden, Jorge Marichal (Ashotel), Susana Pérez (Asolan), Antonio Hormiga (Asofuer), en Fernando Fraile (FEHT) stellen ,” “dat dit een van de belangrijkste punten is, die Clavijo op tafel moet leggen bij de nieuwe Regering, omdat het een vastbesloten, sterke politieke wil vereist.”

naamloos-277.pngDe werkgeversbonden betreuren het, “dat men op Canarias geen nieuwe hotelvoorzieningen toestaat langs de stranden, vernieuwend en attractief , zoals die bijvoorbeeld wel bestaan op Ibiza en in Málaga.”

De horeca-sector stelt, “dat deze aloude vraag volledig compatibel en respectvol is met het grondgebied." De werkgevers verwijzen in dit verband naar een rapport van de Hoogleraar Toerisme van de Universiteit van La Laguna, dat gesponsord is door Ashotel, waarvan de conclusies aangeven dat de sector slechts 1,76% beslaat van het Canarische gebied, met enkele variaties per eiland: - 3,96 % Lanzarote, - 1,77 % Gran Canaria, - 1,73 % Fuerteventura, - 1,72 % Tenerife, - 0,59 % La Palma, - 0,46 %La Gomera, er zij geen gegevens beschikbaar over El Hierro.img_37120.jpgAnderzijds herinneren de horeca-werkgevers de Canarische Regering eraan, dat men in de afgelopen acht jaar slechts drie miljoen euro aan eigen middelen heeft geïnvesteerd in de toeristische infrastructuur; een bedrag, “dat terecht niet voldoende is”, met verwijzing naar het klaarblijkelijk toegenomen niveau van de belastinginkomsten, vooral die van de IGIC (Btw).

In die zin heeft men in 2016 in het eerste kwartaal 753 miljoen euro ontvangen afkomstig van de Impuesto General Indirecto de Canarias (IGIC); 94 miljoen euro meer dan in dezelfde periode van 2015, aldus de gegevens van de Intervención General de la Comunidad Autónoma (Algemene Rekenkamer van de Deelstaat).

“Die investeringsaanpassing moet niet alleen gericht zijn op deze toeristische infrastructuur, maar ook op de revitaliseringsplannen die het mogelijk maken de ruimten te verbeteren en de activiteiten in de sector op de eilanden te versterken met het oog op het verzekeren van een adequate stedelijke ontwikkeling en dienstenverlening in de toeristische enclaves,” zo betogen Ashotel, Asolan, Asofuer en de FEHT.
zzzislas-canariaslogo-572.jpg


Roken,
zwemmen bij rode vlag,
en vissen zonder vergunning, komt duur te staan

SPANJE - maandag 15 augustus 2016- Op Gran Canaria kost roken op het strand €450,= en zwemmen bij rode vlag €1.500,= Op Ibiza kost het niet controleren van de hond tot €3.000,= Terwijl in Valencia sportvissen zonder toestemming kan oplopen tot een boete van €90.000,= Maar bij afwezigheid van vergunning van de Spaanse Staat, hangt alles af van de gemeentelijke verordening, of van de bevoegde instantie.

Het afwezig zijn van een nationale wet en de overtollige lokale wetgeving kan een bezoek aan het strand tot een avontuur maken voor toeristen die willen kamperen, naaktlopen, of een plaats willen reserveren met een parasol, en die dan ook de gemeentelijk verordeningen zullen moeten bestuderen, om te weten wat men wel, en wat men niet kan doen.
img_35943.jpg“Hoewel er een Ley de Costas (Kustwet) bestaat voor geheel Spanje, zijn er ‘gaten in de wetgeving’ die Deelstaten uitvaardigen met specifieke bevoegdheden (zoals Andalusië en Catalonië; gemeenten en zelfs afvaardigingen en agglomeraties) voor het introduceren van hun eigen regelingen,” zo heeft Antonio Reina aan de persmedia uitgelegd, die advocaat is gespecialiseerd in deze wetgeving.

Reina betreurt, “de overmaat aan wetgeving,” omdat die leidt tot een voortdurende schok in de bevoegdheid: “het is absurd dat de stranden van een gemeente over een wetgeving beschikken,, en dat men in een andere gemeente een geheel andere wetgeving toepast.”

Volgens gegevens die door de persmedia zijn verzameld bij de diverse delegaties, bestaan er aan de kust talrijke stranden met beperkingen voor honden: Bocabarranco (Las Palmas de Gran Canaria), Figueretas (Ibiza), El Rinconín (Asturië), Llevant (Barcelona)...

De meerderheid vereist: het aan de lijn houden van honden, hun documentatie bij zich te hebben, het opruimen van hun uitwerpselen, en verantwoordelijkheid in geval van schade.

Hun aanwezigheid echter, kan de kwaliteit van de locatie aantasten - hoewel ‘ze zich goed gedragen’, zoals is voorgevallen in Pinedo (Valencia) dat een speciaal uitlaatgebied heeft voor honden - wat geleid heeft tot het verliezen van hun Blauwe Vlag.

"Ik begrijp de eigenaren van gezelschapsdieren, maar ze zijn vanwege gezondheidsredenen niet formeel toegelaten aan de Spaanse kust gedurende 24 uur per dag ", waarschuwt via de persmedia Antonio Alcedo, voorzitter van de Asociación Profesional de Playas y Medio Ambiente (Apyma) (Beroepsvereniging van Stranden en Milieu ), bijvoorbeeld omdat, de combinatie honden-urine met hoge temperaturen. leidt tot het verschijnen van vlooien.”

Ondanks de lokale wetgeving, staat de Ley de Costas (Kustwet), “geen exclusiviteit toe en bepaalt, dat het strand vrij en gratis is,” zo voegt hij toe; waardoor het bestemmen van gedeelten specifiek voor honden , voor nudisten , voor militairen, voor homoseksuelen, en voor elk ander willekeurig collectief, een ‘gedeeltelijke privatisering’ veronderstelt te zijn, die niet voldoet aan deze wetgeving.

Om dezelfde reden is het bezetten van de eerste rij aan het strand met parasols en badlakens ook niet wettelijk, niets verbiedt het komen op het eerste uur; maar, men mag geen plek reserveren, en de badgast moet bij zijn bezittingen aanwezig zijn.

“De stranden hebben geen eigenaar, men betaalt niet om er te komen en men kan ze niet reserveren, onder geen enkel beding,” zo benadrukt Antonio Alcedo

Sommige gemeenten beboeten dit gedrag, zoals in San Bartolomé de Tirajana (Gran Canaria), waar men het achterlaten van parasols voor het reserveren van een plek op de stranden Maspalomas en Playa del Inglés, betreft met boetes die oplopen tot €750,=

Er zijn uitzonderingen, zoals Águilas (Murcia), waar het geoorloofd is een plek te reserveren; of San Sebastián, waar sommige badgasten de oude strandhokjes gebruiken en welk gebruik dateert uit de 19de Eeuw, toen er personeel was voor de dames om zich om te kleden.

Wat betreft roken, is het niet verboden om in de openlucht te roken, hoewel sommige Galicische. Levantijnse, en Canarische gemeenten, ‘rookvrije stranden bestempelen’; zoals gebeurt in Mogán (Gran Canaria), één van de eerste gemeenten met strandgedeelten met een absoluut verbod op roken, en overtreding daarvan te beboeten met €450,=

Voor het verwijderen van peuken bestaat geen specifieke apparatuur, waardoor de schoonmaak van de stranden gecompliceerd is, vooral aan rotsachtige kuststroken zoals die bij Granada, of op standen met fijn zand zoals de gaditanos en onubenses (die van Cádiz en Huelva).

Vrij kamperen is, over het algemeen, niet toegestaan. Ook het stationeren van een caravan op de openbare weg is niet toegestaan: in San Javier (Murcia) kan de boete oplopen tot €1.500,= vanwege het voertuig meer dan drie dagen achtereen op dezelfde locatie te hebben staan.

De nudisten hoeven zich ook niet te verbergen, naar de mening van Acedo, “want niets verbiedt een persoon naakt te baden als men dat wil, mits het handelingen zijn die de openbare orde verstoren zoals exhibitionisme, geilheid,en seks.

Vissen als tijdverdrijf - aan de kust, in de boot, of het beoefenen van sportduiken - kan toestemming vereisen die, bij het niet hebben ervan, een boete kan opleveren van tot wel €90.000,= in het geval van Valencia.

En, natuurlijk betaalt men ook voor roekeloosheid: maximaal € 1.500,= voor baden bij rode vlag op Gran Canaria; en tot €30.000 ;= door te dicht bijkomen (tot op 200 meter van de oever) met een waterscooter, bijvoorbeeld, op Fuerteventura.
zzzislas-canariaslogo-134.jpg


Scheiding van geesten tussen het Gemeentebestuur en de bewoners bij het strand van Ojos de Garza

TELDE - woensdag 17 februari 2016 - Er is geen harmonie tussen het huidige Gemeentebestuur  en de bewoners nabij het strand van Ojos de Garza. Tot dusver gingen het Gemeentebestuur en de wijk nagenoeg hand in hand in het vinden van een uitweg voor de 21 huizen waarvoor een gerechtelijk vonnis tot sloop geldt, omdat zij worden bedreigd door Kustzaken.
Het huidige Gemeentebestuur heeft de woonkern hard aangepakt met het sturen van een afwijzende brief.

Men ziet al maanden donkere wolken hangen, maar die waren latent. Alleen de moties van de Partido Popular (PP) brachten deze sfeer van onenigheid aan het licht en legden de vinger op de zere plek.
De lokale uitbraak van boosheid is echter de afwijzing door het Departement Stadsplanning van het verzoek van de getroffenen, dat men specifieke wijzigingen zou aanbrengen in het van kracht zijnde Plan General de Ordenación Urbana (PGO) (Gemeentelijke Plan Ruimtelijke Ordening), waardoor ze in staat werden gesteld de begeerde grond te verkrijgen voor herbouw van het gehucht, enkel meters achterwaarts van waar het zich  nu bevindt.
408183-1g.jpg                                     De frontlijn  van het gehucht  aan de kust,
                    de door Kustzaken getroffen woningen staan aan de linkerzijde.
Men heeft hen geantwoord, middels een rapport van het Hoofd van de Technische Dienst, van 5 februari 2016, waarin men de bewoners duidelijk maakt, “dat dat intreedt in de bevoegdheden van de Spaanse Staat,” wat de Kustwet is en eveneens de bepalingen in het Hoofdplan van de luchthaven van Gran Canaria.

Bronnen binnen het gemeentelijke departement Planning verzekeren, dat het verlangde perceel wordt beïnvloed door de luchthaven, dat het schrijven van luchthavenbeheerder AENA waarmee de bewoners zwaaien, ontoereikend is en niet bindend, en dat het Bijzondere Plan Ruimtelijke ordening wat Telde in 1993 geeft goedgekeurd voor het verplaatsen van deze grond, niet het definitieve groene licht heeft verkregen, en dat men daarom geen rechten kan doen gelden.

De bestuursleden van de Buurtvereniging Playgarza, die wordt voorgezeten door Juan Pedro Pérez, hebben dit opgevat als een kwetsende houding van de Gemeente, wat ze kwalificeren als “verrassend’; en op zondag 14 februari 2016 hebben ze een 14 pagina’s tellend schrijven goedgekeurd, dat op dinsdag 16 februari aangetekend is verzonden aan de Gemeente, waarin ze klagen dat, ondanks de opeenvolgende Gemeentebesturen, men in Telde niet meer van goed wil is, “De formele ideeën  zijn weinig geweest.”

Playgarza waarschuwt, dat de lokale overheid niet voldoet aan de wetten van het Canarische Parlement (de laatste uit 2014), waarin men stelt een oplossing te zoeken voor deze 144 huizen aan het strand, men pleit ervoor ‘doortastend’ te zijn en het historische proces te respecteren; en men stelt, dat als men dit verleden niet respecteert, “men bij de Tweede Kamer een schadeclaim zal indienen vanwege alle akkoorden die zijn aangenomen van 1979 tot nu toe betreffende het strand van Ojos de Garza en de nietigverklaring van die resoluties in het rapport van de Adviesraad.
"Dit zijn, mevrouw de burgemeester, de waarheden van de schipper, de keiharde waarheden" geeft men  schriftelijk weer. En hoewel men kritiseert dat ze niet zijn  opgenomen in de  in oktober 2015 goedgekeurde commissie, om te besluiten waar het gehucht herbouwd zal worden, dringen ze al met al aan, op hun bereidheid tot dialoog.

De wethouder van Stadsplanning, Álvaro Monzón, heeft op dinsdag 16 februari 2016 laten weten, dat het technisch antwoord niet anders kan zijn, dan een oplossing geven voor dit probleem dat op de agenda staat van de Gemeenteraad en dat men zal werken aan het in gang zetten van de commissie die de overheden vorm zullen geven, om te besluiten waar men de bewoners zal herhuisvesten. “ Dat moet worden overeengekomen met de Spaanse Regering.”
zzzzzzzislas-canariaslogo-183.jpg


Hernández Bento verwelkomt 
dat men nu kan trouwen op het strand

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 4 augustus 2015- De gedelegeerde van de Spaanse Regering op Canarias, María del Carmen Hernández Bento, is verheugd dat men - dankzij de nieuwe Kustwet - trouwceremonies kan houden op sommige stranden van de Archipel.

 “Eindelijk kunnen we Canarias gaan verkopen als een toeristenbestemming waar men op de stranden dit soort evenementen kan realiseren, ” zo heeft ze verklaard op maandag 3 augustus 2015 tegenover de persmedia, over de toestemming van het Directoraat-generaal Kustzalen, voor het kunnen voltrekken van huwelijken op het strand van Las Teresitas (Tenerife).
casarse-en-la-playa_portada.jpgBento is van mening, dat dit ‘goede bericht’ voldoet aan een vraag van de toeristische sector en van veel Canarische gemeenten, zoals die op Gran Canaria en Lanzarote, voor het houden van dit soort ceremonies.” “Onze stranden zijn een heel interessante reclame en dit is een goed bericht voor Canarias, maar er moet controle bestaan,”  zo heeft ze toegevoegd.
tenerife-beach-wedding2-435x253.jpgDe formaliteiten voor het voltrekken van een huwelijk op een Canarisch strand vereisen eerst  een aanvraag bij de betreffende  provinciale afdeling van Kustzaken.  Tevens moet er een waarborgsom worden betaald voor het bezetten van openbaar domein, variërend van acht tot tien procent van het bedrag wat het veronderstelde bedrijf ontvangt dat dit evenement organiseert,” zo heeft Bento opgemerkt.

Vervolgens moeten de betreffende gemeenten en het Ministerie van Regionaal Beleid een gunstig rapport opstellen ter goedkeuring.

Volgens Bento gaat het erom, “maximale garanties te hebben,  dat het starnd in perfecte staat blijft, zonder een negatieve uitwerking op het openbare domein en,  dat men bovendien een evenwicht bereikt tussen het houden van dit soort evenementen en genieten van het strand door de gebruikers.”
290314bcabeae53med.jpgDe woordvoerder van de Asociación de Empresarios de Hoteles y Apartamentos (Asolan), (Vereniging van  Logiesbedrijven) op Lanzarote, Francisco Martínez, heeft dit initiatief van Kustzaken, om huwelijken toe te staan op de stranden, op maandag 3 augustus 2015 gekwalificeerd als, “een goed idee, zolang de Kerk zich daar niet tegen verzet.”

Hij heeft toegevoegd, “dat het ook om een ‘fantastisch’ middel gaat, om de klant regelmatig terug te laten keren naar de Eilanden.”
thumb-31.jpgMartínez is van mening, “dat men rekening moet houden met mensen die op het strand willen trouwen en een goede herinnering willen hebben aan een zo bijzondere dag.”
Rutas-Teguise-052x.jpgMartínez is tientallen jaren wethouder geweest van de Gemeente Teguise en had de gelegenheid huwelijken te voltrekken in het Spìnola-paleis (in Teguise op Lanzarote), een van de locaties die tegenwoordig veel is gevraagd voor het voltrekken van het burgerlijk huwelijk.

“Ik zou het ook prachtig gevonden hebben, huwelijken op het strand te hebben kunnen voltrekken,” zo laat Martínez  weten.
fo-historia_spinola.gif1763083365_23c9f04c00_b.jpg
                                       Het Palacio Spinola, in Teguise (Lanzarote)
Teguise_-_Plaza_de_la_Constitucin_-_Casa_Museo_Palacio_Spinola_01_ies.jpg 1379886_637291976311759_1275326917_n.png
Het op Lanzarote gevestigde bedrijf D.O. Unique Events - dat o.a. gespecialiseerd is in het organiseren van bruiloften op La Graciosa, Fuerteventura en Lanzarote - ontvangt jaarlijks tussen de 60 en 70 aanvragen van- meestal buitenlandse - paren, voor evenementen op het strand.

De bedrijfsleider van D.O. Unique Events, Cristóbal Sánchez geeft aan, “dat  Ieren en Engelsen het meest om dit soort evenementen vragen, maar dat er ook paren zijn van het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje) en van de Canarische Archipel die op het strand willen trouwen.

Sanchez vindt wel, “dat men duidelijk moet maken wat Kustzaken toestaat, alleen de ceremonie, of ook het banket; dat is ook wat onze klanten vragen voor dit type bruiloften die men in Mexico, op Ibiza, of op Bali voltrekt; onze concurrenten in deze sector.”

Sánchez heeft ook laten weten, “ dat het al langer is toegestaan, meubilair op het strand te plaatsen voor de huwelijksvoltrekking, maar niet voor het vieren van de bruiloft.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-347.jpg


Hotel ‘El Médano’ met sloop bedreigd

GRANADILLA DE ABONA – donderdag 26  maart 2015 - Het zwaard van Damocles hangt nog steeds boven Hotel ‘El Medáno’ in Granadilla op Tenerife.

Na jarenlange juridische procedures en processen heeft de Spaanse Hoge Raad nu bevestigd, dat de destijds toegekende concessie voor het gebruik van een openbaar grondstuk aan de kust verlopen is. Daarmee is het door de Juridische dienst van het Hotel ingestelde hoger beroep afgewezen en staat niets de juridische weg meer in de weg, om de in 2010 bevolen sloop, uit te voeren.
5512ff8b2508a.jpgHet proces tegen Hotel ‘El Médano’ is in 2005 door de toenmalige minister van Milieuzaken, Christina Narbona, aangespannen; omdat het hotel niet voldoet aan de bepalingen in de Kustwet van 1988.

Het hotel staat niet alleen pal aan de kust, maar heeft ook een terras over meerdere verdiepingen, dat op palen in zee rust; waardoor  openbaar kustgebied wordt gebruikt.
Bovendien is bij de bouw, de in de concessie toegestane bebouwbare oppervlakte, met 10% overschreden

Het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife en het Gemeentebestuur van Granadilla de Abona, evenals een groot deel van de inwoners van de wijk El Médano zijn tegen de sloop van dit nagenoeg als ‘historisch’ beschouwde pand.

In de jaren 60 gebouwd, was `El Médano’ het eerste hotel in het Zuiden van Tenerife en markeerde daarmee het begin van de toeristische ontwikkeling van het kleine vissersdorp, dat momenteel als vakantiebestemming meer dan ooit in de mode is.
kleurlogoCanarias.png


Kustzaken verlangt overzichtslijst
van terrassen op Las Canteras

MADRID / LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 2 december 2014 - De Demarcatie van Kustzaken heeft de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria schriftelijk verzocht, dat men haar een overzichtslijst toestuurt van bedrijven die over terrassen met tafels en stoelen beschikken op de Las Canteras-zeeboulevard. De verschillen tussen de beide overheidsinstanties hebben Madrid bereikt.

De gemeentelijke vergunningen voor het installeren van terrassen op de Paseo de Las Canteras (zeeboulevard) zullen stuk voor stuk worden herzien; om te beslissen, of men voldoet aan de in de Kustwet vastgestelde begrenzingen. De Demarcatie van Kustzaken heeft de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria schriftelijk verzocht, dat men haar een overzichtslijst toestuurt van de toegekende vergunningen in het gebied met de hoogste toeristische bescherming van de stad, om  na te gaan welke wel en welke niet voldoen aan de minimale afstand van zes meter aan erfdienstbaarheid op de kustlijn.
51221.jpgHet optreden van Kustzaken doet zich voor, na een stortvloed aan aanklachten welke is geformuleerd door de wettelijke vertegenwoordiger van restaurant ‘Mar y Luna’, dat gevestigd is op het gedeelte van Los Nidillos, waarvan zowel het Gemeentebestuur, evenals de Spaanse Staat hebben geëist, dat men de op de zeeboulevard geïnstalleerde tafels en stoelen verwijdert, omdat ze ingaan tegen de genoemde erfdienstbaarheid. 

Op grond van dit dossier, is men overgegaan tot het aanklagen van minstens een dertigtal horecabedrijven, dat in een soortgelijke situatie verkeert, maar waar Kustzaken tot nu toe nog geen inspectie heeft uitgevoerd, omdat niemand deze bedrijven heeft aangeklaagd.

Het initiatief van de Demarcatie Kustzaken botst met een serie gemeentelijke verschillen, omdat in de praktijk, men de geldigheid van de verordening in vraag stelt die het installeren van terrassen regelt op de openbare weg; een amper twee jaar geleden door het Gemeentebestuur aangepaste regelgeving, die geen enkele verwijzing bevat naar de voorziene eisen in de Kustwet. Het hoofdstuk, dat gewijd is aan de erfdienstbaarheid met recht van overpad van zes meter breed, gemeten vanaf de reling van de zeeboulevard naar het midden. Zonder de kustlijn vast te stellen, waardoor veel horecabedrijven kunnen rekenen op de goedkeuring van de Gemeente, om zich te bevinden binnen deze erfdienstbaarheid, steeds wanneer men zes meter vrijlaat op het midden van de Boulevard. Kustzaken heeft zich tot nu toe niet uitgelaten over de details.
kleurlogoCanarias.png


Kustzaken zal moeten gaan beslissen of men de straatverlichting op de Las Canteras-boulevard
moet verwijderen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 25 november 2014 - De beslissing van de Demarcatie Kustzaken om een restaurant op te dragen het terras ( met gemeentelijke vergunning) te verwijderen, verplicht tot het herzien van de ruimtelijke ordening van de Las Canteras Boulevard. Momenteel zal men moeten bekijken, of de lantaarnpalen en het gemeentelijke straatmeubilair wel voldoen aan de wettelijke voorschriften.

De eis welke is opgelegd door de Canarische Demarcatie Kustzaken aan de eigenaar van het restaurant ‘Mar y Luna’, zou wel eens kunnen eindigen in een herziening zonder precedenten in het gebruik van de kustomgeving van de hoofdstad van Gran Canaria.
De advocaat, die Andrea Cosimo verdedigt, heeft tegen Demarcatie Kustzaken een lange lijst van aanklachten ingediend tegen ruim 30 bedrijven die, over de volle lengte van de Las Canteras-boulevard in dezelfde situatie verkeren als zijn cliënt.
356795-1g.jpgKustzaken heeft het verwijderen bevolen van de tafels en stoelen welke het genoemde restaurant beheerd op de verlenging van de Las Canteras-boulevard tot aan El Confital en heeft de vergunning nietig verklaard welkte de Gemeente aan der horeca-ondernemer heeft verstrekt, omdat het terras ingrijpt op de kustlijn.

Momenteel heeft de juridische vertegenwoordiger van de ondernemer een aanklacht  ingediend tegen Demarcatie Kustzaken, waarin men eist, dat men hetzelfde criterium toepast,  “op de verlichte informatieborden, VVV-kiosken,  afvalbakken, zitbanken en pergola’s’, welke zijn  geïnstalleerd door de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria over de volle lengte van de Las Canteras-boulevard, vanaf het Alfredo Kraus-Auditorium  tot aan La Puntilla ,” omdat men van mening is, dat al het Gemeentelijk straatmeubilair, dat het dichtst bij de reling van de boulevard staat, ”niet voldoet aan de bepalingen welke zijn gesteld in de Kustwet en, men daar mee in overtreding is.”

De nieuwe aanklacht zal Kustzaken ertoe verplichten zich uit te spreken over de geldigheid van de vergunningen en goedkeuringen welke de van de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria verleent heef aan alle bars en restaurantjes die beschikken over terrassen. of die tafels, stoelen en parasols op de boulevard hebben geplaatst.

In de aanklacht eist men, “dat men de vergunningen nietig verklaard welke betrekking hebben op de erfdienstbaarheid met recht van overpad van/op  de boulevard;” en dat men de gemeent zal laten weten, “dat deze de bevoegdheid mist voor het verlenen van dit soort goedkeuringen.”

Vertegenwoordigers van Kustzaken hebben tot nu toe geweigerd, commentaar te geven op de zaak.
kleurlogoCanarias.png


Kustzaken eist
verwijderen terrassen van Las Canteras

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 15 november 2014 - Het grootste gedeelte van de tafels en stoelen aan de buitenzijde van de Paseo de Las Canteras (zeeboulevard) zullen verwijderd moeten worden, als de Demarcación de Costas (Kustlijnbegrenzing) met dezelfde kracht optreedt welke ze heeft toegepast op Adrea Cosimo, de eigenaar van restaurant ‘Mar y Luna’. Zijn advocaat heeft een spervuur aan klachten gelanceerd.

De Demarcación de Costas (Kustlijnbegrenzing) van Canarias verklaart alle gemeentelijke vergunningen nietig die het installeren van terrassen toestaan op het maritieme erfdienstbaarheid-gebied maritieme dat de Paseo de Las Canteras bereikt.
355689-1g.jpg
Zo staat te lezen in de uitgevaardigde resolute op grond van de aanklacht die is ingediend door een buurvrouw van restaurant ‘Mar y Luna’, dat gevestigd is op het gedeelte van de zeeboulevard wat grenst aan het gebied van Los Nidillos, op La Isleta.

In de op 15 oktober 2014 door Kustzaken gestelde eis stelt men, dat de goedkeuring van de Gemeente voor het installeren van een terras aan de buitenzijde van het horecapand niet overeenstemt met de afbakening van het ’lokale publieke domein’; maar dat men de erfdienstbaarheid van het recht van overpad bezet op de kustlijn.”

Het verschil is, dat de tafels en stoelen aan de buitenzijde van de zeeboulevard, pal naast de reling staan, terwijl de officiële toestemming om deze te installeren geldt voor de binnenzijde van deze boulevard wat op dit gedeelte verplicht tot het verplaatsen van het terras met amper twee meter.

De kustlijn begrenzing vereist een afstand van zes meter van de kust; een eis, waaraan de meeste bars en restaurants zich niet houden aan de ruim drie kilometer lange Paseo de Las Canteras. Het overgrote deel van deze horecapanden bezit een gemeentelijke vergunning, maar heeft niet de goedkeuring van Kustzaken ondanks, dat deze horecazaken de ruimte binnen de begrenzing bezetten. Daarom is advocaat van de eigenaar van ‘Sol y Luna’ gestart met een spervuur van aanklachten; met de eis, “dat men ‘dezelfde voorwaarden hanteert’, als die, waarmee men nu zijn cliënt verplicht.”
kleurlogoCanarias.png


De  nieuwe Kustwet levert inkomsten op
voor de gemeenten en stimuleert het toerisme

De wetswijziging zal het mogelijk maken
evenementen te organiseren op de stranden
en  horecaterrassen uit te breiden

SPANJE - Paasmaandag 21 april 2014 - De nieuwe Kustwet - die momenteel ter publieke inzage ligt gedurende de periode voor het indienen van bezwaren - zal met het faciliteren van nieuwe omzetmogelijkheden de horecasector op de Eilanden tegemoetkomen, die midden in de crisis een opleving van het toerisme doormaakt, welke in 2013 maar liefst 10,673 miljoen buitenlandse bezoekers naar de Canarische Eilanden bracht.

De wetswijziging, die in mei 2013 is goedgekeurd, opent de weg als het aankomt op het verlenen van vergunningen voor uitbreiding van de horecabedrijven die gelegen zijn aan zeeboulevards en zal soepeler zijn in het toekennen betreffende het organiseren van evenementen op de stranden.

       Badgasten in de hoofdstad van Gran Canaria, op het Las Canteras-strand.

Ondernemers en Gemeentebesturen zijn het er samen over eens, dat deze flexibiliteit - die in tegenstelling tot de vorige wet (die sinds julie1988 van kracht is) - meer inkomsten oplevert voor de lokale overheden die belast zijn met het verlenen van vergunningen en, dat dit meer aantrekkelijke aanbod in dienstverlening, het toerisme in de kustgebieden zal bevorderen

Een andere bron van inkomsten ten gevolge van de nieuwe wet is afkomstig van de toestemming, reclame te installeren in de openbare kuststrook welke te maken heeft met activiteiten en installaties waarvoor toestemming is gegeven, steeds wanneer dit een tijdelijk karakter heeft en voldoet aan de kustbescherming.

Het algemene reglement van de Kustwet ligt momenteel ter publieke inzage gedurende de bezwaarperiode. De wetgever maakt onderscheidt tussen natuurlijke stranden en stadsstranden. Terwijl eerstgenoemden volledig verstoken blijven van de mogelijkheid er enigerlei commerciële activiteit uit te oefenen, zoals het geval is met de stranden La Laja en El Confital; is de wet echter toleranter voor de stadsstranden, zoals die van Las Canteras, Melenara en San Agustín, waarvoor de mogelijkheid wordt uitbreid tot het verlenen van vergunningen van een tot vier jaar aan horecabedrijven en strandkiosken aan en op de stadsstranden.
kleurlogoCanarias.png


Wethouder Álamo verwacht
dat huwelijksvoltrekkingen op het strand nog in 2014 mogelijk zullen worden

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 30 januari 2014 - De wethouder van Strandzaken, José Carlos Álamo, van San Bartolomé de Tirajana, verwacht, dat de mogelijkheid huwelijksvoltrekkingen te realiseren op het zuidelijke strand nog in de loop van 2014 realiteit zullen worden.

De Gemeente heeft negen maanden geleden - in april 2013 - toestemming gevraag aan Kustdemarcatie, om deze activiteit als seizoen-dienstverlening te mogen aanbieden aan bewoners en toeristen, maar tot op heden heeft men daar geen enkel antwoord op ontvangen.

Álamo heeft tegenover de persmedia verzekerd, dat in ieder geval de wil bestaat tot toestemmen en goedkeuren en, dat men dit tijdens de recente vergadering als zodanig heeft meegedeeld aan de verantwoordelijke van Kustzaken; waarbij deze aan de wethouder de diverse werkzaamheden en problemen heeft uiteengezet die het departement heeft om vooruitgang te boeken in de betreffende omstandigheden met het personeel van de juridische dienst, dat deze goedkeuring moet bewaken.

Volgens de wethouder komt daar nog bij, dat met de vorige Kustwet de toestemming voor deze vergunningen werden bemoeilijkt, maar dat de nieuwe wetgeving de poort zal openen voor deze mogelijkheid, “en met alle gezond verstand van de wereld is het waarschijnlijk, dat men zal kunnen wachten op aanpassing van de wet.”

Daarom heeft men er vertrouwen in, dat zich in de komende maanden een mogelijkheid zal voordoen, dat dit realiteit wordt, omdat men al verzekerd heeft, dat dit een belangrijke vraag is, zowel door de toeristen, evenals door de in de sector geïnteresseerde bedrijven en evenementenorganisaties.

Feit is, dat er momenteel al bruiloften gevierd worden in andere, zuidelijke toeristenbestemmingen, “compleet met chartervliegtuigen,” daartoe.

Gezien het feit, dat tot nu toe de verzoeken jaarlijks gedaan moesten worden en het meest recente verzoek al verlopen is, bereidt de zuidelijke Gemeente de noodzakelijke documentatie voor, om de aanvraag te vernieuwen, met het voordeel - zo legt de wethouder uit - dat met de nieuwe wetgeving de goedkeuring niet jaarlijks, maar vierjaarlijks zal zijn, wat het vieren van bruiloften op het strand gedurende tenminste vier jaar mogelijk zal moeten kunnen maken.
kleurlogoCanarias.png


22 woonkernen vragen Madrid om woonwijk te blijven

Acht gemeenten op Gran Canaria en Lanzarote hebben de documentatie ingestuurd
om te voorkomen dat ze buiten de regeling vallen

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 24 juli 2013 - Acht gemeenten op Gran Canaria en Lanzarote hebben de door het Ministerie van Milieuzaken verlangde documentatie gepresenteerd, om de 22 woonkernen te bestendigen als kustwijken, en te voorkomen, dat ze deze kwalificatie verliezen.

De Canarische Regering is de informatie aan het verzamelen van de kustgemeenten welke rapporten voor 31 augustus 2013 moeten zijn ingestuurd naar Madrid. Van beide eilanden hebben de gemeenten uitgebreide informatie ingestuurd ter rechtvaardiging, dat deze woonkernen woonwijken zijn.
Canarische Regering heeft deze rapportage doorgestuurd naar het Ministerie van Milieuzaken binnen de korte tijd die Madrid daartoe heeft gegund: slechts drie maanden.


                          Caleta de Sebo, op het Eiland La Graciosa (Lanzarote).
De Canarische Regering is ook informatie aan het verzamelen van de gemeenten in de provincie Santa Cruz de Tenerife, maar de werkdruk verhindert, dat men kan bepalen op welke regels de gemeenten zich sinds 1988 baseren, om hun ‘status’ van stedelijk gebied te kunnen handhaven.


                                              Puerto de Las Nieves (/Agaete).
 
De minister van Openbare Werken, Vervoer en Regionaal Beleid, Domingo Berriel, heeft eraan herinnerd, dat de planning van deze locaties in 99% van de gevallen - met positieve rapporten aan Kustzaken en aan het Ministerie - is goedgekeurd door de Canarische Overheden, waardoor hij kritiseert, dat Madrid deze informatie opnieuw eist en daarmee intreedt in de bevoegdheden van lokale overheden en de deelstraten.

"De nieuwe Kustwet is technisch gezien een ramp," benadrukte Berriel, wat heeft veroorzaakt, dat drie van de vijf deelstalen hebben aangekondigd - Canarias, Baskenland en Andalusië - dat zij al hebben goedgekeurd, om in beroep te gaan bij het Constitutionele Hof, vanwege grondwettelijkheid.


                         San Andrés, aan de noordkant van Gran Canaria.

                     San Felipe/ 'El Roque', aan de Noordkust van Gran Canaria.

Op Gran Canaria zijn het zeven gemeenten die hun documentatie hebben gepresenteerd aan de Canarische Regering, voor het behouden van de stedelijke indeling van hun elf kust woongemeenschappen. Informatie is ingestuurd door:
- Ingenio over El Burrero,
- Agüimes over Playa de Arinaga en Muelle Viejo,
- San Bartolomé de Tirajana over Salinas del Matorra,
- La Aldea over Playa de La Aldea,
- Agaete over Puerto de las Nieves,
- Guía over San Felipe en Caleta.
- Arucas over San Andrés, El Puertillo, Quintanilla en Chacón-Las Coloradas.


                                             De Chinijo-Archipel*.
Op Lanzarote heeft alleen Teguise de rapporten ingestuurd, maar wel van 11 kustlocaties, waaronder twee van de Chinijo-Archipel* (Pedro Barba en Caleta de Sebo); de  overige zijn:
- El Perejil,
- Caleta de Famara,
- Island Home,
 - El Francés,
- Costa Teguise,
- Charco del Palo,
- Los Cocoteros,
- Las Caletas,
- Caleta Caballo.

De wet heeft betrekking op 80 woonkernen, met 1.800 woningen waarvan er ongeveer 500 op openbaar domein staan.


                                              Los Cocoteros, Lanzarote.

Domingo Berriel heeft gekritiseerd, dat het Ministerie van Milieuzaken tijdens dit mandaat in geheel Spanje 12 kustwijken heeft uitgezonderd van deze wet, “die allemaal een hoog niveau hebben. Ze (de Spaanse Regering) hebben hun vrienden gered.”

Met betrekking tot het gebied met recht van overpad, heeft de nieuwe wetgeving de situatie verergerd van woonkernen waarvan de planning is goedgekeurd omdat de deur nu is opengezet, dat ze buiten de ruimtelijke ordening blijven, dat ze hun gevels niet kunnen regelen, of kunnen bouwen op grondstukken die ze hebben verworven binnen de regelgeving voor dit soort grond aan de kust.

*Chinijo-Archipel
De Chinijo-Archipel is een Archipel in het noordoosten van de Canarische Eilanden, die de vulkanische eilanden Montaña Clara, Alegranza, Graciosa, Roque del Este, Roque del Oeste en andere klippen omvat. Ze is 192,7 km² groot en behoort tot de gemeente Teguise op Lanzarote. De Archipel is, op het eiland Graciosa na, onbewoond en sinds 1986 beschermd als natuurgebied.
kleurlogoCanarias.png


Voor herhuisvesting Ojos de Garza reserveert men het front van het strand voor de bewoners

TELDE - vrijdag 19 juli 2013 – Eindelijk zullen de bewoners van het strand van  Ojos de Garza het convenant krijgen die ze garandeert, dat ze enkele meters landinwaarts geherhuisvest zullen worden.

Nu zal men moeten rennen, om het akkoord van de Spaanse Regering te krijgen. Bovendien heeft de Gemeente Telde toegezegd, het front van de baai te reserveren, waarmee men ruimte wint voor het openbare gebruik van het strand.


                                                                Ojos de Garza.
In de eerste schets van de wijk aan het strand  gaan  de bewoners de eerste lijn gevels aan zee delen welke direct grenst aan het strand van Ojos de Garza, met de huizen van de nieuwe woonwijk die, als vrucht van deze convenant, hier gebouwd zullen gaan worden door het bedrijf Juliano Bonny Gómez SL, wat de percelen beschikbaar heeft gesteld voor de door Kustzaken verplichte herhuisvesting.

Het is de bedoeling van de wethouder van Bouwzaken, Pablo Rodríguez, dat bij de toekomstige indeling van deze grond de huizen van de wijk behouden blijven aan het front van het strand.
kleurlogoCanarias.png


Kustzaken vertraagt toestemming
voor het voltrekken van huwelijken
 op de stranden in het Zuiden

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA- Trouwen op stranden in het Zuiden is nog steeds niet mogelijk. Twee maanden nadat de Gemeente San Bartolomé de Tirajana gevraagd heeft, dit als seizoen-activiteit op te nemen, geeft Demarcatie Kustzaken nog steeds niet toe. Ook heeft men het feest van een reisorganisatie niet toegestaan.

Toegejuichd door de horecaondernemers en geprezen door de dienstverlenende bedrijven, is het voorstel gestrand, om vier stranden in het Zuiden te veranderen tot een toneel voor trouwerijen. Het Directoraat-generaal Kustzaken, het orgaan wat de bevoegdheid heeft over de kuststrook, om dit soort evenementen goed te keuren, heeft nog steeds geen antwoord gegeven, op het door het Gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana gesteunde initiatief.


                                               Het strand van Meloneras,
      dat door het Gemeentebestuur is voorgesteld voor het voltrekken van huwelijken
.
De wethouder van Strandzaken van de zuidelijke gemeente, José Carlos Álamo, kent de redenen niet, waarom men niet voorwaarts gaat met het betreffende voorstel. “We zijn in afwachting van een antwoord,” merkt de wethouder op, die zijn alertheid en enthousiasme behoudt voor het verwezenlijken van de droom van hen die hun jawoord willen geven bij de golven van de zee.

Het Gemeentebestuur heeft bij de Kust demarcatie van Canarias de toestemming voor trouwerijen in  behandeling, om deze op te nemen als nóg een seizoensactiviteit. Men heeft dit gedaan op voorstel van Kustzaken zelf, om te voldoen aan een vraag. Maar Kustzaken heeft zelfs niet een feest willen toestaan wat geprogrammeerd was op het strand van Pasito Blanco door een aanzienlijke reisorganisatie; waardoor men trouwceremonies zal moeten blijven vieren in restaurants, feestzalen en hotels, zoals tot nu toe het geval is.
kleurlogoCanarias.png


Aangepaste Spaanse Kustwet zal duizenden
woningen, bedrijven en banen redden

MADRID - vrijdag 24 mei 2013 - Op donderdag 16 mei 2013 is de nieuwe Kustwet door het Spaanse Congres goedgekeurd. Een heuglijk feit, aldus de regeringspartij Partido Popular (PP), omdat de ruim 5.000 kilometer lange Spaanse kust nu beter beschermd zal zijn. De oppositiepartijen en milieuorganisaties zien dit echter anders en zijn van mening, dat er nu amnestie gegeven wordt aan de bestaande, illegale bouwprojecten.

Ondanks de problemen met betrekking tot de wijziging van de Kustwet van 1988 - de kans bestond, dat duizenden huizen, hotels, chiringuitos (strandkiosken) en ook banen verloren zouden gaan – zijn nu, volgens de PP, panden aan de kust gered en beter beschermd. De PP benadrukt tevens het feit, dat men ruim 150.000 banen heeft gered, vooral in de industrie en in de toeristensector.
images443_large.jpg

Werk
Volgens de Spaanse media hebben ongeveer 500.000 mensen profijt van de aangepaste Kustwet. Dit wil zeggen, dat plusminus 25.000 woningen gered worden van de sloop, 1.000 hotels hun deuren open mogen houden, ruim 3.000 chiringuitos (strandkiosken) mogen blijven staan en 1.700 bedrijfspanden niet hoeven te sluiten.

Woningen
In het geval van woningen die te dicht op de kust zijn gebouwd, maar die nu in de aangepaste wet gered worden, kunnen de eigenaren de komende 75 jaar weer genieten van hun huis aan de zee. Duizenden panden die in 2018 - met het verstrijken van de 75 jaar oude vergunning - afgebroken hadden moeten worden, blijven - in elk geval tot 2088 - gespaard en mogen de eigenaren zelfs hun huizen verbouwen en verkopen.

In de gewijzigde Kustwet is de rooilijn verlegd - van 100 meter naar 80 meter van de vloedlijn. Dit wil niet zeggen, dat er weer gebouwd mag gaan worden maar wel, dat de huidige constructies een nieuwe vergunning krijgen voor de komende 75 jaar. De 80 meter vanaf de vloedlijn wordt gezien als openbaar domein waarop in principe niet gebouwd mag/mocht worden en het is daarom, dat de eigenaren van woningen, hotels, chiringuitos en bedrijfspanden op de nu vrijgegeven strook van 20 meter, toestemming krijgen van de Regering.Milieu
De Ley de protección y uso sostenible del litoral y de modificación de la Ley 22/1988, de 28 de julio, de Costas  (Kustwet wijziging) wordt door milieuactivisten zoals o.a. Greenpeace als privatisering van openbaar domein gezien en daarmee komt er volgens hen een einde aan 25 jaar kustbescherming in het belang van de grootste politieke partij (de PP). Volgens Greenpeace is het altijd al de strategie van de PP geweest, de maximale bescherming van de Spaanse kust en het milieu te verminderen en meer prioriteit te geven aan de privatisering.
kleurlogoCanarias.png


De horeca begroet het idee,
huwelijken te voltrekken op de Zuidelijke stranden

San Bartolomé de Tirajana - donderdag 25 april 2013 - De Gemeente San Bartolomé de Tirajana, de belangrijkste toeristenbestemming op de Canarische Eilanden, heeft aan Kustzaken toestemming gevraagd voor het voltrekken van huwelijken op de stranden, en verwacht binnen twee maanden over toestemming daartoe te kunnen beschikken. De horeca verwelkomt het idee en is het daar helemaal mee eens, “ Dit is investeren in promotie en variatie in het aanbod,” zo bevestigt Tom Smulders.

Lof en instemming
De voorzitter van de 'Vereniging voor Logiesaccommodaties Geen Hotel Zijnde' en vicevoorzitter van de Federación de Empresarios de Hostelería y Turismo de Las Palmas (Horecavereniging van de Provincie Las Palmas), de Nederlander Tom Smulders, heeft op woensdag 24 april 2013 laten weten, dat  huwelijksvoltrekkingen op  de stranden in het Zuiden zodra deze zijn toegestaan, zullen veranderen in een toegift voor niet alleen de bezoekers, maar ook voor ondernemers.
“Ik verwelkom dit idee en prijs me gelukkig met het voorstel, omdat trouwen op het strand een activiteit is waar veel vraag naar is in  Europa, maar die hier echter onderbenut is gebleven door een administratieve fout," aldus Smulders.

                                    
                                                       Tom Smulders,
                          NVC-lid, Nederlands ondernemer op Gran Canaria,
                      Apartamentos 'Corona Verde', kraaien en nog veel meer:

http://www.youtube.com/watch?v=tbtGOBsHXAw&feature=player_detailpage


                               Wethouder van Strandzaken, José Carlos Álamo.
De wethouder van Strandzaken, José Carlos Álamo, van San Bartolomé de Tirajana verwacht binnen twee maanden te kunnen rekenen op de toestemming van Kustzaken. “Dat is de tijd die nodig blijkt te zijn, om te kunnen antwoorden, “ zo bevestigt de wethouder, die zich overrompeld weet door nieuwsmedia die belangstelling tonen sinds het idee is gepubliceerd in de Canarische pers.
82c7f4cd6856f936bc1dc0ff90f46bdelarge.jpgÁlamo heeft laten weten, dat nog niet bekend is, welke vergoeding betaald moet worden, voor het gebruik van de openbare ruimte en, dat alle geselecteerde locaties gemakkelijk bereikbaar zullen moeten zijn en moeten beschikken over parkeerplaatsen bij de komst van de huwelijkskandidaten en hun gasten; maar, dat er ook geluidsinstallatie aanwezig zal moeten zijn, evenals meubilair en catering. “Alles zal demontabel moeten zijn; omdat, als de bruiloft voorbij is, er ter plaats niets mag achterblijven,” aldus de wethouder.In San Agustín zal het “ja ik wil” kunnen klinken nabij de  Barranco de Joseíto en in Meloneras, aan de rechterzijde, om te kunnen genieten van de zonsondergang. Men zet zich ervoor in, om ook Pasito Blanco geschikt te maken als trouwlocatie, evenals het El Cochino-strand, hoewel de begrenzing nog steeds niet is vastgesteld.

kleurlogoCanarias.png

 

 


De PP verhardt de wet om kustwijken te sparen
Gemeenten moeten dringend de afbakening van de kustwijken aangeven

MADRID - woensdag 17 april 2013 - Het laatste woord over de werkelijke uitwerking van de hervorming van de Kustwet op de Canarische kust is nog steeds niet gesproken. De Regering heeft een nieuwe wending gegeven aan het project en klaarblijkelijk verhardt men de voorwaarden, waarmee enkele Canarische woonkernen aan de kust  van sloop gevrijwaard kunnen blijven waartoe de nieuwe wetgeving hen veroordeelt.

Tot aan dinsdag 16 april 2013 heeft een amendement van de Partido Popular (PP) de voorwaarden versoepeld voor de redding en het voortbestaan van 13 kustwijken en 72 getroffen woonkernen, maar een schijnbare technische ‘verduidelijking’ die op dinsdag 16 april 2013 is goedgekeurd in de Milieucommissie van de Senaat (Eerste Kamer) zorgt voor nieuw twijfel over de ware bestemming, of men erin slaagt te ontsnappen aan de slopershamer, of dat dit hen juist in de weg staat.

                                       
                                                                     Asier Antona.
De interpretaties zijn opnieuw verschillend tussen de diverse politieke partijen. De PP betoogt, dat de opheldering vasthoudt aan de vereisten en in essentie alleen nog meer de voorwaarden van de toepassing concretiseert. “Met dit amendement kan men de meeste van de getroffen 72 Canarische woonkernen redden, als de Gemeenten de rapporten naar het Ministerie sturen,” zo verzekert men vanuit de Canarische PP, waarvan enkele leden - o.a. de algemene secretaris Asier Antona - op dinsdag 17 april 2013 een ontmoeting hebben gehad met de Minister van Landbouw, Levensmiddelen en Milieu, Miguel Arias Cañete.

                                                   
                                                                    Narvay  Quinter
o.
De Coalición Canaria (CC) woordvoerder in de commissie, Narvay  Quintero, en afgevaardigden van andere partijen, betogen, dat de recente toevoeging van het PP amendement van vorige week, concreet nog strengere eisen stelt aan de vereiste, en, daardoor, de mogelijkheden van de toepassing op de getroffen Canarische wijken verminderd. Dat amendement bepaalt, dat wijken die, gebouwd zijn voor het inwerking treden van de wet van 1988 en die voor tenminste twee derde van de bouwgrond waren geconsolideerd in de gemeentelijke bouwplannen en momenteel beschikken over toegangswegen, waterleiding, elektriciteit, riolering, niet getroffen zullen worden door de huidige hervorming die nu in behandeling is.


                                              De Kustwet van 1988.

De toevoeging op het laatste moment als technische verduidelijking bepaalt andere toepassingsvoorwaarden voor gemeenten mét planning en zónder deze. Voor de eerstgenoemden wordt betoogd ,dat, bij gebrek aan de bovenstaande eisen, het getroffen land zal moeten zijn opgenomen in de geconsolideerde ruimten van de bebouwing van ten minste twee derde van de oppervlakte. Voor gemeenten zonder planning, moet het land de helft van het oppervlak hebben van voor bebouwing geconsolideerde gebieden.

Zij stelt ook dat de bepaling 'van toepassing op kernen of afgebakende gebieden planning, en bij gebreke van deze, zal worden bepaald door de bevoegde stedelijke administratie ", zowel het positieve rapport van het ministerie van Landbouw, Voedsel en Milieu . Daarnaast voegt de nieuwe tekst eraan toe dat in de kernen en de in deze voorwaarden genoemde gebieden, "niet toestaan nieuwbouw" van de thans in artikel 25 van de wet van kosten verboden.
Bovendien stelt men, “dat de beschikking zal worden toegepast op woonkernen, of op de door de planning begrensde gebieden, en bij gebrek daaraan, zal worden bepaald door het bevoegde gemeentebestuur,” in beide gevallen voorafgegaan door een gunstig rapport van het Ministerie van Landbouw, Levensmiddelen en Milieu. Bovendien voegt de nieuwe tekst toe, dat in de woonkernen en gebieden waarnaar deze voorwaarden verwijzen, “men geen nieuwe bebouwing zal kunnen toestaan,” aan die, welke nu al verboden zijn in Artikel 25 van de Kustwet.

“De nieuwe wet zal rekening moeten houden met de eigenschappen van de Archipel voor het definitief oplossen van het probleem van de kustwijken van de Eilanden,” zo verzekerde de algemene secretaris van de Canarische PP, Asier Antona, na de ontmoeting met de minister, waarbij in Madrid ook partijleden aanwezig waren, zoals Cristina Tavío en diverse parlementsleden.

Antona verzekert, dat de Gemeenten nu “een urgente klus” hebben in het - vóór twee maanden van de inwerkingtreding van de wet - aan het Ministerie toesturen van de verplichte rapportages over de afbakening van de woonkernen die, zodoende, hun voordeel kunnen doen met de uitzonderingen op de sloop; wat een vereiste voorwaarde is voor hun standaardisatie. Het ministerie zal zich binnen 18 maanden moeten uitspreken.
kleurlogoCanarias.png


Aanpassing Kustwet zorgt
voor versoepeling nabij de kustlijn

Woningen aan het strand die zijn gebouwd ná 1988
blijven illegaal

MADRID - zaterdag13 april 2013 - Huizen die ná 1988 gebouwd zijn op de kuststrook welke beschouwd wordt als publiek terrein, blijven illegaal. Dit is op vrijdag 12 april 2013 meegedeeld door Federico Ramos, de staatssecretaris van Milieuzaken.

Ramos heeft dit gezegd tijdens een persconferentie waarbij hij de wetswijziging heeft uiteengezet welke men wil gaan doorvoeren in de Ley de Costas de 1988 (Kustwet van 1988), waarin bepaald is, dat Spaanse kuststroken publiek domein worden, met het doel het milieu te beschermen.

Voor de private eigendommen welke wettelijk gebouwd zijn voor de wet van 1988 en die zich verklaard zien van private terreinen, die veranderd zijn in publiek domein, heeft de Socialistische Regering deze destijds een erfdienstbaarheid concessie toegestaan van 30 jaar.

Met de wetswijziging die de huidige PP-Regering voorstelt, heeft men deze concessies verlengd tot 75 jaar.

Rooilijn
Bovendien wil men via een amendement van de PP in de Senado de erfdienstbaarheid die op de kuststrook rust, terugbrengen van 100 meter tot 20 meter vanaf de vloedlijn in die gebieden die niet geclassificeerd zijn als stedelijk gebied, maar die wel een toegangsweg hebben, waterleiding, riolering en elektrische voorziening.

Volgens de staatssecretaris gaat het om ongeveer 250.000 woningen die getroffen worden door de rooilijn van de kuststrook die als erfdienstbaarheid gebied is aangewezen.

Sociaal gebruik
Voor wat betreft het meer sociale gebruik (feesten en andere evenementen) die men kan organiseren op de meer stedelijke stranden, kan men in een later reglement als aanhangsel van de wet, deze kwestie specificeren.

Het idee is, aldus Ramos, dat het reglement onderscheid maakt tussen stadsstranden die op gemeentelijke grond liggen en die, welke een voortzetting daarvan zijn, die een speciale behandeling voor sociaal gebruik zullen krijgen door een restrictiever gebruik en met meer bescherming.

Praktijkvoorbeelden
In de gewonnen 80 meter zullen minder strikte regels gaan gelden waardoor het mogelijk is, dat sommige illegale bouwprojecten legaal verklaard kunnen worden.


Het El Algarrobico hotel (Almería).

De nieuwe aanpassing van de Kustwet zorgt ervoor, dat ruim 10.000 woningen van de sloop worden gered; maar ook, dat sommige bouwprojecten die voor de aanpassing niet goed waren nu wel legaal zullen zijn, zoals het geval is met 200 woningen in de wijk Moaña in Pontevedra (Galicië) of 96 getroffen woningen in Xilxes in Castellón (Valencia). 
Almería
Een van de meest bekende, illegaal gebouwde projecten is wellicht het El Algarrobico hotel in het Parque Natural Cabo de Gata in Almería. Dit niet afgebouwde hotel (skelet) is, na jarenlang procederen, in 2012 door Hoge Raad als illegaal verklaard, maar kan door de nieuwe regels weer legaal worden. Dit zegt Greenpeace, de milieuorganisatie die al jaren strijdt tegen de bouw van dit hotel. Volgens Greenpeace zou de gemeente Carboneras  de 14 verdiepingen van het hotel als legaal kunnen verklaren, waardoor de bouw voltooid zou kunnen worden. Of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren in nog maar de vraag, maar de weg daartoe ligt nu wel open, aldus Greenpeace.

Bestaand
Ook voor bestaande woningen die binnen de extra 80 meter vallen zullen minder strikte regels gelden voor verbouwingen en renovaties. Volgens de Regering is het echter niet de bedoeling, dat er met de nieuwe regels gebouwd zal mogen worden nabij de kust, maar wel, dat uitbreidingen aan bestaande woningen kunnen worden toegestaan.

Milieuactivisten en -organisaties zien dit echter anders, gezien deze wetswijziging in principe een vrijbrief zal zijn voor een grotere exploitatie van de behoorlijk volgebouwde Spaanse kust. Uiteraard zal dit zijn invloed hebben op het milieu en zijn de activisten van mening, dat de weg voor de politiek open ligt, om weer jaren terug te gaan in de strijd om de bescherming van het milieu.
kleurlogoCanarias.png


La Gomera: Kustzaken confisqueert
‘de boerderij van de vrije liefde’

SAN SEBASTIÁN DE LA GOMERA - vrijdag 30 november 2012 - Het Openbaar Ministerie rekent een perceel op Playa El Cabrito tot het publieke domein waar een sekte een bloeiende seksuele vrijheid bepleitte. De terreinen op dit strand, waar in de jaren 80 een commune samenleefde die de deugden van de vrije liefde verkondigde, zal onder beheer geplaatst worden van het Directoraat-generaal Kustzaken.

Het Nationale Gerechtshof heeft het hoger beroep van een bedrijf afgewezen - dat de huidige eigenaar is van een plattelandshotel, dat op dit strand is gelegen wat alleen per boot is te bereiken - waarin men verzocht heeft, om de strengheid van de Kustwet niet tot in het uiterste toe te passen op deze kuststrook.


Een van de ‘optredens’ van de leden van de commune.

De boerderij ‘El Cabrito’ is aan het einde van de jaren 80 wereldwijd beroemd geworden voor het huisvesten van de door de Oostenrijkse kunstenaar Otto Mühl  gestichte sekte, die ongebonden vrije liefde predikte zonder morele beperkingen.  Mühl bereikte in 1987 een aantal van 700 volgelingen, die verbleven op La Gomera, in Duitsland, Oostenrijk en Nederland.
Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Otto_Muehl
en:  http://www.archivesmuehl.org/bio.html


Otto Mühl.

Mühl is in staat van beschuldiging gesteld en ging de gevangenis in vanwege het hebben van seksuele verhoudingen met minderjarigen en het gebruik van drugs.
Na 6 ½jaar van zijn straf te hebben uitgezeten, wordt Mühl in 1997 vervroegd vrijgelaten, met de ziekte van Parkinson en  aan een oog blind, waarna hij in 2010 op 85-jarige leeftijd in Portugal aan de gevolgen van teelbalkanker is overleden.
De legenden welke men weefde over de boerderij, zijn nog steeds in de herinnering van de Gomero’s en waren onderwerp van televisieprogramma’s die over de gehele wereld zijn uitgezonden.


Otto Mühl.

Zijn sekte noemde  zich A Komune, of Aktions analytische Organisation bewusster Lebenspraxis (AAO), en mengde theorieën over vrije seks met de psychoanalyse en het uitbannen van privé eigendom als een ideologisch allegaartje, dat uiteindelijk in rook is opgegaan. Om hun radicale manier van het begrijpen van het leven te visualiseren, gaven ze extravagante voorstellingen en dramatische optredens. En het was uitgerekend La Gomera waar de sekteleden dachten hun specifieke paradijs gevonden te hebben, na diverse jaren van omzwerving in andere delen van Europa. Maar in werkelijkheid gebeurde het tegenovergestelde. Hier maakte de sekte de sprong naar de internationale actualiteit en haalde bovendien de sensatiepers. Mühl slaagde erin de koning van El Cabrito genoemd te worden, zijn eigen normen te verbreken, in het huwelijk te treden en, een bijna dictatoriaal bewind te voeren over zijn volgelingen.

De huidige eigenaren van het plattelandshotel willen niets weten van al die opeengestapelde geruchten, beschuldigingen, juridische processen en min, of meer sensationele berichten die in die jaren de ronde deden in de communicatiemedia over bijna de gehele wereld en die La Gomera in de schijnwerpers plaatste van de internationale persmedia.

Na verloop van tijd is het etablissement veranderd van de oorspronkelijke coöperatie in een bedrijf wat is gevormd door voormalige leden van de sekte en wordt bezocht door de voor een plattelandshotel gebruikelijke clientèle. De besloten vennootschap heet LiliGomera SA en voert al jarenlang processen tegen de vastgestelde rooilijn over een bijna zes kilometer breed tracé binnen de gemeentegrens van San Sebastián de La Gomera. Voor dit hele gebied heeft men een erfdienstbaarheidsgebied vastgesteld van 100 meter, waar binnen het gehele bedrijfseigendom valt en waarom men eist, dat men dit terugbrengt naar 20 meter.

Zij dwingen hun  standpunt af, door te wijzen op een certificering van de Gemeente San Sebastián de La Gomera, waarin wordt gesteld, dat dit strand wordt beschouwd als een ‘bewoonde nederzetting’, waar de sekteleden woonden in panden die ruim veertig jaar geleden zijn gebouwd als personeelsverblijven, als magazijn en ruimte voor het verpakken van landbouwproducten.

Bovendien heeft het Gemeentebestuur goedgekeurd, dat deze enclave beschikt over verlichting, riolering en drinkwaterleiding en, dat er 17 mensen wonen, die men geteld heeft als leden uit de commune tien men de volkstelling heeft gehouden. In overeenstemming met het Gemeentelijke Plan Ruimtelijke Ordening van San Sebastián, wordt deze locatie beschouwd als Suelo Rústico de Protección Económico Agrícola Tradicional y Protección Ambiental y Costera Compatible (Kustgebied wat te vergelijken is met Beschermd Landelijk Milieugebied voor Economische Landbouw). Maar de argumenten zijn echter afgewezen door het Gerechtshof in eerste aanleg, dat heeft bepaald, dat wat bekend stond als de boerderij van de vrije liefde, gaat vallen onder de beperkingen van de Kustwet.
kleurlogoCanarias.png


Bewoners Cho Vito bereiken akkoord
met de Gemeente en krijgen huurwoningen

CANDELARIA - dinsdag 20 november 2012 - De bewoners van Cho Vito, een woonkern aan de kust van Tenerife, welke vanwege de Kustwet gesloopt is, hebben op maandag 19 november 2012 een akkoord bereikt met de Gemeente Candelaria, die de huur voor vier gezinnen zal betalen terwijl men de woningen bouwt die men hen uiteindelijk in eigendom zal geven.

De bewoners, die zich in het gemeentehuis hadden vastgeketend, hebben dit op maandagmiddag 19 november 2012 verlaten en wonen nu in de huurhuizen welke het Gemeentebestuur hen voor een periode van twee jaar ter beschikking heeft gesteld.


Een woning die gesloopt is door de nieuwe Kustwet.

De huurwoningen in de gemeente Candelaria zijn aangeboden aan vier gezinnen van de zeven die Cho Vito hebben moeten verlaten, want de overige drie gezinnen hebben onderdak gevonden bij familie, of in geleende appartementen.

Een ander akkoord wat bereikt is, bestaat eruit, dat de Gemeente een perceel van 1.500 m² in de nabijheid van Cho Vito beschikbaar zal stellen aan de Canarische Regering, waar in totaal elf huizen gebouwd zullen worden, welke men aan de bewoners in eigendom zal geven.

De bouw van de woningen zal ongeveer twee en een half jaar in beslag nemen, en de bewoners zelf zullen de financiering ervan gaan zoeken in de Europese fondsen, waarvan zij vinden, dat dit haalbaar is.

Voor eind november 2012 zal men het bouwproject aan de Gemeente presenteren, zo heeft de woordvoerder namens de buurtbewoners, Antonio Alonso, uitgelegd, die echter heeft benadrukt, dat men de juridische maatregelen niet hinderen, om ervoor te zorgen, dat  alle overheden de legaliteit van Cho Vito zien.
kleurlogoCanarias.png


Einde Cho Vito: 9 woningen gesloopt

CANDELARIA - zaterdag 17 november 2012 - Nadat het 'circus' vier jaar geleden was begonnen, is er eindelijk een einde gekomen aan de touwtrekkerij tussen de bewoners van de woonkern Cho Vito en Kustzaken, met op vrijdag 16 november 2013 om 10:00 uur- als eerste van negen panden die tegen de vlakte zijn gegaan- de slopershamer te zetten in de woning van Tomás en Montse. Dit, nadat de bewoners van Cho Vito op Tenerife eerst door  een groot aantal agenten van de Guardia Civil uit hun woningen zijn gezet, met scènes van spanning, flauwvallen en schelden tegen de agenten.

De bewoners weigerden te vertrekken. Sommigen zijn - na ellenlange discussie met de Guardia Civil - uit eigen beweging vertrokken. De anderen, die weigerden te vertrekken, zijn met dwang verwijderd.


Om 08:30 uur heeft zich een moment van spanning voorgedaan, toen een vrouw weigerde haar woning te verlaten en zij onder dwang van de agenten - en met scheldkanonnades door enkele bewoners - uiteindelijk het huis is uitgezet.

De bewoners van Cho Vito hebben hun hongerstaking beëindigd en hebben het gemeentehuis van Candelaria bezet, waar zij gedreigd hebben, te zullen blijven, tot de Gemeente hen toezegt, vervangende woonruimte aan te bieden.
kleurlogoCanarias.png


Er zullen geen uitzonderingen komen voor Canarias

MADRID / CANARISCHE EILANDEN - zondag 21 oktober 2012 - Het nationale parlementslid van de Partido Popular (PP), Pablo Matos, heeft laten weten, dat er geen mogelijkheid is, om uitzonderingen te maken voor de gehuchten aan de Canarische kust die niet voldoen aan de voorstellen welke de nieuwe Kustwet gaat bevatten. In de Parlementaire behandeling van het wetsvoorstel van de Regering, zal men ook proberen het gebruik van de stranden te regelen.

Pablo Matos heeft op vrijdag 20 oktober 2012 de voornaamste eigenschappen uiteengezet van het wetsvoorstel voor de Kustwet waarvan de Parlementaire behandeling voor de definitieve goedkeuring is begonnen, evenals de doelstellingen welke de  Canarische PP afgevaardigden hebben ingebracht, om deze te verbeteren.


De bewoners van Ojos de Garza zijn in afwachting, dat men de verplaatsing van het dorp naar een aangrenzend perceel oplost.

Naast de poging, dat in de toekomstige wetgeving ook het gebruik van de stranden voor sportactiviteiten, recreatie en culturele evenementen zal worden gereglementeerd; heeft Matos aangegeven, dat men “stuk voor stuk” alle van de door  de huidige- in 1988 goedgekeurde - Kustwet getroffen woonkernen zal analyseren, om te zien, of deze voldoen aan de vereisten van de toekomstige wet die het hen zullen toestaan, van sloop gered te worden.


De voorzitter van de PP op Tenerife en burgemeester van Los Realejos, Manuel Dominguez.


           Manuel Domínguez.                                       Cristina Tavío.

Noch Pablo Matos; noch de voorzitter van de PP op Tenerife en burgemeester van Los Realejos, Manuel Domínguez; noch de regionale vice afdelingssecretaris van de regionale PP, Cristina Tavío, hebben de mogelijkheid overwogen tot het indienen van amendementen; inclusief, dat de Canarische kustdorpen worden uitgezonderd in het aanhangsel - zoals de belangengroepen van getroffenen, eisen - waarin gevallen staan zoals in Catalonië, Alicante, Valencia, Málaga en geheel Formentera.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-96.jpg 


Canarische kusten,
tussen de wet en de sloophamer

Het zwaard van Damocles blijft hangen

TELDE - maandag 15 oktober 2012 - Boven woonkernen aan de Canarische kusten welke op openbaar terrein staan, op minstens 100 meter van de vloedlijn, blijft het zwaard van Damocles hangen voor de dreigende sloop ervan. Het door de op 5oktober 2012 door de Spaanse Ministerraad goedgekeurde wetsvoorstel voldoet niet aan de verwachtingen van de duizenden betrokkenen die op de eilanden hopen, dat  wetgeving, welke de wet van 1988 vervangt, het unieke van de  kustlijn van de Archipel zou erkennen, in relatie van Canario’s tot de zee.

Het ontbreken van een rechtstreekse verwijzing maar Canarias in de tekst van de wijziging voor de Kustwet, zorgt voor het ver verwijderd zijn van het redden van de woningen die getroffen zijn door de rooilijn van het publieke kustdomein van voor 1988.


                                                  De Kustwet van 1988.
“Dit is nu ons voornaamste doel,” verzekert de advocaat José Luis Langa, vertegenwoordiger van de Asociación Europea de Afectados por la Ley de Costas (Europese Vereniging voor Getroffenen door de Kustwet) en gangmaker op de eilanden van het Canarische platform ter verdediging van de belangen van de getroffenen, waarvan o.a. de woordvoerders van de Grancanarische woonwijken Ojos de Garza en Tufia deel uitmaken.

Er bestaat geen exact cijfer van kustwijken op Canarias, noch van woningen die bedreigd worden met de slopershamer, maar men schat in, dat het gaat om een honderdtal wijken die, ten minste voor een deel, op minder dan 100 meter van de vloedlijn staan, waarbij het aantal woningen, dat gesloopt zou kunnen worden, rond de 10.000 ligt en, Luis Langa schat in, dat er op Canarias 150.000 tot 200.000 personen getroffen zullen worden.

De Parlementaire behandeling die ondertussen van start is gegaan, waarbij amendementen op het wetsvoorstel mogelijk zijn, is de laatste hoop. “Dat men rectificeert en, dat het met Canarias tenminste net zo gaat als met Formentera;” het eiland, dat men een ‘bijzondere’ behandeling geeft, “vanwege de  speciale geologische formatie”

Als men in de Parlementaire behandeling de amendementen afwijst voor deze speciale behandeling van Canarias, begrijpt Langa, dat er niets anders rest, dan het reglement wat de wet zou ontwikkelen “om te bezien welke mogelijkheden er zijn en die men geval voor geval bestudeert, waarmee,” – zo zegt hij – “men een  situatie creëert die gelijk is aan de huidige.”

Een ander belangrijk aspect, waarvan de getroffen denken, dat men dit zou moeten opnemen in wijziging van de Kustwet betreffende Canarias, is het opschorten van de uitvoering van de  onherroepelijke vonnissen tot sloop en, van de juridische processen en overheidsgeschillen, “totdat men een oplossing heeft gevonden…” en dit, is uitsluitend afhankelijk van de goede wil van de politiek,” zo zijn in hun bevestigingen ze het samen eens: Juan Luis Langa en Juan Pedro Pérez, de woordvoerder van de getroffenen in Ojos de Garza, die, bovendien eraan herinnert, “dat de Canarische Regering absoluut niets zegt.”

Het zijn de betrokkenen die, via diverse platforms, zo verzekert Juan Pedro Pérez, aan het lobbyen zijn bij de Canarische  gedeputeerden en senatoren voor het in stelling brengen van het geschut van amendementen op het wetsvoorstel.

Canarias is een van meest getroffen deelstaten van de gehele Spaanse kust en, helaas, zo kritiseer Langa, bevat  de nieuwe wet geen uitsluiting van het publiek domein voor bepaalde woonkernen, zoals wel het geval is met Galicië, Andalusië en Valencia.

De Kustwet veroordeelt 38 woningen in Ojos de Garza en Tufia tot de slopershamer
De huizen kunnen zonder problemen worden gesloopt als de Lansadvocaat vraagt om uitvoering van het vonnis

De nieuwe Kustwet welke door de Spaanse Regering is goedgekeurd, sluit elke mogelijkheid tot overleven uit voor ten minste 38 woningen welke zijn gebouwd op het strand van Ojos de Garza en in de woonkern Tufia, beide wijken liggen in de gemeente Telde.

De wetswijziging, die ruim een week geleden bekend is gemaakt, veroordeelt die woningen tot de slopershamer, welke openbaar  kustgebied bezetten, die een gesloten overheidsdossier hebben  wat in hun nadeel is en die, bovendien, niet zijn inbegrepen in de uitzonderingen welke in het betreffende wetsartikel zijn opgenomen. In die situatie bevinden zich ten minste 21 huizen op de eerste rij van het strand en in baaitjes en daarnaast nog eens 17 in Tufia, waarbij het feit van het door een particulier winnen van een van de processen welke tegen de Staat zijn aangespannen,. van geen enkel nut is.


                                     Een deel van het strand van
Ojos de Garza.
Zowel enerzijds, als anderzijds, hebben de voorzitters van buurtverenigingen en protestgroepen die strijden voor het behoud van deze panden, nu duidelijkheid, dat de fysieke verdwijning van deze gebouwen slechts een kwestie van tijd is. En meer nog, laat men weten, dat - met de nieuwe wet in de hand - een formeel verzoek van de Landsadvocaat tot uitvoering van het vonnis, voldoende is, om te zien hoe snel men een dergelijk verzoek kan uitvoeren voor het  opruimen van de eerste rij van het strand met tractoren die voorzien zijn van een slopershamer en bulldozers.

In beide gevallen werkt men in de richting van een oplossing: het verkrijgen van grond in de buurt, om de huizen weer op te bouwen, hoewel hieraan moet worden toegevoegd, dat dit afhankelijk is van de goede wil van de Spaanse Regering.

Over het strand van Ojos de Garza - zoals destijds Juan Pedro Pérez Medina, voorzitter van de vereniging Playgarza niet heeft nagelaten dit onder de aandacht te brengen - onderhandelt de Gemeente Telde momenteel met de ondernemer

Juliano Bonny is  voor de overdracht van een esplanade die nu bezet wordt door tuinbouwkassen, om hier 144 appartementen te realiseren als vervanging voor de te slopen panden in dit afgelegen gehucht.
“Het zijn 55 panden die gevaar lopen, degenen, die een vonnis tegen zich hebben, zijn er vandaag de dag 21,  maar als buren zijn we allemaal bereid onze mond te houden als men ons garandeert dat er bouwgrond is,” zo heeft de voormalige PSOE-wethouder laten weten.

Voor hen rest er geen andere uitweg nadat het Tribunal Superior de Justicia de Canarias (TSJC) (Hooggerechtshof van de Canarische Eilanden) het ene hoger beroep na het andere heeft afgewezen welke men heeft ingediend tegen de sloop-orders van Kustzaken.

In Tufia is de situatie niet veel anders. Er zijn 17 getroffenen  die in dit kader zelfs niet de mogelijkheid hebben om tegen het vonnis in beroep te gaan bij het Hooggerechtshof, omdat hun zaak niet het minimumbedrag bereikt van €120.000,=  om in behandeling te kunnen worden genomen.

Ook hier kijkt men naar het gemeentelijke Departement Bouwzaken en vertrouwt men erop dat men vroeger, of later kan rekenen op een perceel in de nabijheid van de wijk, voor het bouwen van hun huizen.
kleurlogoCanarias.png


Kustzaken redt sloop van ongeveer 260 huizen in het Noorden gedurende nog eens 75 jaar

80% van de woningen in Arucas, Moya en Guía krijgt
in de Nieuwe Kustwet amnestie tot 2093

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA Kustzaken redt de sloop van ongeveer 260 woningen aan de kust van Arucas, Moya en Guía gedurende nog eens 75 jaar. Ongeveer 80% van de 324 huizen die momenteel  in openbaar kustgebied  op de eerste rij van het strand staan tussen Quintanilla (Arucas) en San Felipe (Guía) worden in de nieuwe wetsvoorstel gered van de sloop. Daarentegen zullen de 64 overige woningen in de genoemde gemeenten eindigen onder de slopershamer, omdat ze in een volledig illegale situatie verkeren.

 Dit is meegedeeld door de directeur-generaal voor Duurzaamheid van de Kust en de Zee, Pablo Saavedra, van het Ministerie van Milieuzaken, tijdens een ontmoeting met de burgemeester van Moya, Hipólito Suárez; de PP-wethouder in Arucas, José María Ponce, en de senator van dezelfde partij Josefa Luzardo.
2012-10-18-img-2012-10-10-23-10-40-6564836large.jpg
“Het wetsvoorstel zou nog verbetert kunnen worden met amendementen, maar op zijn minst geeft de Wet juridische zekerheid welke er voorheen niet was voor woningen aan de betreffende kust,” José María Ponce heeft op woensdag 10 oktober 2012 te kennen gegeven, na een ontmoeting  met de verantwoordelijke voor Kustzaken van het Minsiterie, dat de nieuwe wetgeving veel twijfels wegneemt die heersen over de huizen in het Noorden.

Het nieuwe Wetsvoorstel voor Bescherming en Duurzaam Gebruik van de Kust, dat de Kustwet uit 1988 wijzigt, heeft in de afgelopen dagen de eigenaren van 324 panden aan de Noordkust in een onzekere situatie gelaten, gezien, dat de bescherming van de huidige concessie afloopt in 2018. Echter 80% van de betreffende panden kan profiteren vbn een verlengingsperiode. In principe  treden 260 woningen toe tot deze situatie van amnestie tot het jaar 2093, een verlenging dus van 75 jaar.
277812-1glarge.jpg
Daarentegen zij de dagen van 64 woningen geteld. De burgemeester van Moya, Hipólito Suárez, heeft verzekerd, dat  het geen concrete gebieden betreft; maar, dat het gaat om verspreid staande, individuele woningen. In die zin heeft José María Ponce toegegeven, dat het moeilijk is deze panden te wettigen, zoals men voordien heeft overwogen, omdat de bewoners het eigendom niet hebben kunnen aantonen, waardoor ze in een absoluut illegale situatie verkeren, door het zich toe-eigenen van openbaar grindgebied en het ontbreken van de eigendomstitel. In het geval van Moya, spreekt Hipólito Suárez, dat het mogelijk zou kunnen gaan om zeven gevallen.

José  María Ponce verdedigt, dat  het voordeel van dit in behandeling zijnde wetsvoorstel, dat het registreren van deze huizen de zekerheid van elk aan-/verkoopproces zal gaan garanderen en mogelijke verbouwingen. En hij voegde hier aan toe, dat het doel nu is, om het hoogst mogelijke aantal amnestie-gebieden te laten vallen onder het tiental uitzonderingen, dat is vervat voor de diverse Autonome Deelstaten.

Ponce denkt, dat men het wetsvoorstel kan verbeteren in geval van het Noorden, rekening houdend met de argumenten van het Ministerie waarbij  tien Spaanse kustgemeenschappen van de uitzondering genoten hebben voor hun redding binnen de gebieden van het publieke domein.
kleurlogoCanarias.png


Spaanse Ministerraad  keurt wetsvoorstel
hervorming Kustwet goed 

Perioden voor concessies worden uitgebreid tot 75 jaar
en men respecteert de openbare ruimte

De sloop van duizenden panden wordt voorkomen
Milieubeweging protesteert flink

MADRID - zaterdag 5  oktober 2012 -  De Spaanse Ministerraad heeft, op voorstel van het Ministerie van Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente (MAGRAMA) (Landbouw, Levensmiddelen en Milieu),  het wetsvoorstel voor Bescherming en Duurzaam Gebruik van de Kust ingediend en een wijziging van de  Kustwet van 1988, die vanaf vrijdag 5 oktober 2012 zijn begonnen aan hun parlementaire behandeling in het Congreso de los Diputados (de Tweede Kamer die, samen met de Senado, deel uitmaakt van de Cortes Generales, het Spaanse parlement en wetgevende macht).

Tijdens de persconferentie na afloop van de Minsterraad  heeft Soraya Saénz de Santamaría benadrukt, “dat de wetgeving  ‘juridische zekerheid’ zal gaan geven aan burgers en ondernemingen en, “dat dit de bescherming van het milieu aan de kust zal versterken.” “Door dit alles,” zo laat zij weten “ gaat het om een belangrijke wetswijziging.”


 Soraya Saénz de Santamaría, vicepremier en woordvoerster van de Spaanse Regering.
Zo regelt de nieuwe wettekst de situatie van het verstrijken van de concessies die waren voorzien in de vorige wet, de Kustwet van 1988, omdat men nu becijfert, dat er ongeveer 10.000 woningen in het dominio público marítimo terrestre (DPMT) (Openbare Kustdomein) staan, de meerderheid met uit 1988 stammende rechten. Van hieruit geeft het Ministerie van Milieuzaken aan, dat alleen al in 2018 ongeveer 1.100 concessies voor woningen verstrijken, wat zou betekenen, dat deze gesloopt zouden moeten worden.                  Legaal en illegaal, volgens de doorgevoerde wetswijziging van 2007.
                         Illegaal: Constructies die gebouwd zijn tussen 1922 en 1965.
                             Deze mag men sinds 1988 niet meer verbouwen.
Op deze wijze wil de Regering een einde maken aan “ de al tientallen jaren bestaande onzekerheid en tweeslachtigheid, die,” aldus Milieuzaken, “de snelle uitbreiding mogelijk heeft gemaakt van onwettige bezettingen.” Bovendien is de regering van mening, dat de nieuwe Wet vertrouwen en economische activiteit zal genereren met het beheer van 23.000  ander panden die niet voor bewoning bestemd zijn en waarvan velen generatoren zijn, “ van een aanzienlijk volume aan werkgeleggenheid,” (ongeveer 3.000 ‘chiringuitos’ (strandtenten), waarvan ongeveer 1.300 restaurants en 1.700 kiosken).

De belangrijkste wetswijzigingen
Wat betreft de belangrijkste wetswijzigingen, gaat de nieuwe regelgeving uit van een betere afbakening van het openbare kustdomein (DPMT)  en  past men technische criteria toe voor  de begrenzing van de kust, aldus  Milieuzaken.

De wijziging introduceert ook een gedifferentieerde regeling voor zowel de stranden (die grenzen aan verstedelijkt land) en voor de natuurlijke strandregelingen (grenzend aan beschermde natuurgebieden, of het plattekland), waarvoor men , “een  beter beschermingsniveau oplegt,” dan in de huidige wetgeving.

Ter versterking van de kustbeschermingsmechanismen, zal  de Spaanse Regering de mogelijkheid krijgen om beslissingen van lokale  gelden in gebieden van erfdienstbaarheid, door deze akkoorden voor de rechtbank te brengen, om te voorkomen, dat zich gevallen van illegale bebouwing voordoen.

Een andere maatregel bevat het voorkomen van nieuwe bebouwing op het DPMT (Openbare Kustdomein) en  het verbod op de noodzakelijke verbeteringswerkzaamheden aan bestaande gebouwen die een toename  betekenen van het volume, hoogte, of oppervlak.

Om anderzijds een geheel juridische zekerheid te verkrijgen, garandeert men de informatie aan de burgers over hun  eigendommen en ander rechten, omdat men het vastgoed op het DPMT (Publieke Kustdomein) zal moeten registreren in het Registro de la Propiedad (Eigendomsregister)..

Ook zal men  de termijn voor de concessies uitbreiden naar maximaal 75 jaar, zoals dit het geval is bij andere wetten, bijvoorbeeld bij de Ley de Aguas (Waterwet); steeds, als het gaat om activiteiten die het DPMT (Openbare Kustdomein) respecteren. Wat betreft het vooruitzicht voor de concessies die in 2018 verstrijken, vestigt men de mogelijkheid van een buitengewone verlenging op de eerde gedane toekenningen, die voor het in werking treden van de van de wetswijziging, voor gebruik aan de buitengewone industriële activiteit met een maximumtermijn van 75 jaar.

In elk geval geeft Milieuzaken aan, dat het niet gaat om “een willekeurige uitbreiding, omdat in die gevallen waarin concessies samenvallen met bezettingen voor de zware industrie, energie, chemisch, petrochemisch, textiel en papier, “een specifieke milieurapportage noodzakelijk zal zijn voor het toekennen van de verlenging.”


"Eindelijk gaat men wat doen tegen illegale bebouwing. Men gaat dat huis afbreken!"

Voorstel tot  wijziging Kustwet: Greenpeace beschuldigt de Staat ,
“de kust te verkopen aan de hoogste bieder.
Harde kritiek van de milieubeschermers op de nieuwe wet

Het Word Wildlife Fund (WWF) (Wereldnatuurfonds) benadrukt, dat de wetswijziging waartoe het voorstel  is goedgekeurd door de Ministerraad “juridische onzekerheid zal creëren” en geen rekening houdt met de klimaatverandering. De milieuorganisaties Greenpeace en WWF hebben dan ook heftig gereageerd tegen de wijziging van de Ley de Costas (Kustwet) waarvan de parlementaire behandeling op vrijdag 5 oktober 2012 van start is gegaan.

In een communiqué laat Greenpeace weten, dat het door de Spaanse Ministerraad goedgekeurde project voor de Kustwet, “bedrog is, door het afkondigen van bescherming van de kust, terwijl men tegelijkertijd  illegale bouwwerken uitsluit en de openbare kuststrook beperkt.”

De milieubeweging vraagt de Spaanse Regering wat de criteria zijn van dat “duurzame” gebruik van de kust en, “ of dit de nu gebruikelijke wreedheden aan onze kust zal belemmeren?”

Greenpeace is ook van mening, dat de Spaanse regering de kust behandelt, “als een toeristisch investerings en ontwikkelingshulpmiddel in plaats van een  openbaar natuurlijk erfgoed.”

“Sinds de verkiezingen heeft de Spaanse Regering duidelijk laten blijken, dat men het openbare kustdomein wil, ontmantelen. Men wettigt alleen de relatie tussen het private eigendom en de lucratieve activiteiten aan de kust,” zo laat Maroi Rodríguez,  operationeel directeur van Greenpeace, weten. Met een absolute meerderheid in de Cortes (Eerste en tweede Kamer) dicteert de Partido Popular (PP) de toekomstige regulering van de kust,” zo benadrukt hij.

De Kustwet,” beantwoordt niet aan de door de Regering aangekondigde soberheid, maar aan de verkoop van openbaar terrein,” aldus deze milieuorganisatie, die bovendien laat weten, dat in de Rijksbegroting 2013 de post voor onderhoud van de kust, “met de helft is gereduceerd, van 104 miljoen euro in 2012 naar 48,8 miljoen euro in 2013.”

“Zonder begroting, met de geprivatiseerde kust en het toestaan van het gevaarlijke verblijf van industrie en woningen op de kuststrook, zijn de bedoelingen van de Regering helder, het verkopen van de kust aan de hoogste bieder,” zo heeft op haar beurt Pilar Marcos  verklaard, die verantwoordelijk is voor de Kustcampagne van Greenpeace.

Houding van het WWF
Ook het WWF benadrukt, dat in de door de Spaanse Regering gepresenteerde wetswijziging “ men geen rekening heeft gehouden met de maatregelen tegen de klimaatverandering;” en de  effecten daarvan op de kust, zoals verhoging van de zeespiegel, of  de toename in aantal en sterkte van de stormen.

Het WWF Spanje benadrukt, dat de wetswijziging “een achteruitgang betekent voor de bescherming van onze kust, door het laten prevaleren van de particuliere belangen boven die van het algemene belang.”

Het wetsvoorstel creëert, volgens de vereniging voor milieubehoud “ het wetsvoorstel grote juridische onzekerheid, vanwege beslissingen zoals herhaling van de rooilijn van het Eiland Formentera, of de poging een locatie elke 10 jaar te herzien vanwege een groot aantal klachten.”

“Bovendien kent men vandaag de dag  niet de kosten die de toepassing van deze wetswijziging met zich mee zal gaan brengen voor de belastingbetaler, gezien het grote aantal bezwaren, de kosten van het herzien van de rooilijnen, de kosten van het behandelen van toekomstige klachten, de kosten van het bedreigen van infrastructuur en die, vanwege het toenemen van het aantal stormen,” zo laat men uiteindelijk weten vanuit het WWF.

Juan Carlos del Olmo, algemeen secretaris van het WWF, laat tenslotte weten, “dat deze wetswijziging de kust niet beschermt en alleen juridische zekerheid geeft aan  enkele belanghebbenden en, tegen de rechten ingaat die de Grondwet toekent aan alle burgers.”
kleurlogoCanarias.png


Kustwet “in geen enkel geval,”
zal er amnestie komen voor illegale woningen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 27 juli 2012 -  De kustwoningen die niet legaal waren voor de Kustwet van 1988, zullen dit  “in geen enkel geval” ook niet worden met de nieuwe regeling. De directeur-generaal van Duurzaamheid voor de Kust en de Zee, Pablo Saavedra, heeft op woensdag 25 juli 2012 duidelijke laten blijken, dat het wetsvoorstel voor de nieuwe regelgeving “geen enkele amnestie” bevat, voor dit soort bouwwerken, die geen bescherming vinden binnen het kader wat nog steeds de Spaanse verordeningen  bepaald.

Saavedra heeft laten weten, dat de nieuwe wet die in behandeling is, “in het geval van Canarias”, wél voorziet, “in een speciale regeling voor die woonkernen welke een beschermd gebied hebben van 100 meter, en die al gebouwd waren en over een bouwvergunning beschikten op het moment, dat men de wet van 1988 goedkeurde.


Pablo Saavedra.

Alleen in die gevallen kunnen de Gemeentebesturen een voorstel indienen tot verklaring van woongebied, “zodra is vastgesteld , dat ze voldoen aan de vereiste voorwaarden die nodig zijn om de erfdienstbaarheid te verkleinen van 100 tot 20 meter.”

De directeur-generaal is van mening, “dat dit feit in veel Canarische situaties erkend zal gaan worden en hiervan zullen gaan profiteren.” Om hier vervolgens aan toe te voegen: “dat als we over andere spreken die illegaal waren vóór de wet van 1988, in geen enkel geval en, op geen enkele locatie in Spanje, deze gelegaliseerd zullen gaan worden. Er is niets in de wet, dat uitzonderingen bevat, en er is geen enkele vorm van terugwerkende kracht voor legalisatie, of amnestie.”

1.500 kilometer
Saavedra laat weten, “dat men de situatie op Canarias nauwgezet heeft bekeken. Op een totale kustlijn van 8.000 kilometer reguleert met er 1.500, wat uiteraard een belangrijk deel is van de Spaanse kust. Men heeft een lijst van 40 woonkernen geanalyseerd en daarnaast ,veel andersoortige woonvormen die niet beantwoorden aan het soort speciale gevallen welke vervat zijn in het wetsvoorstel.”

De directeur-generaal verwijst naar een tiental concrete woonkernen die uitgesloten zouden kunnen worden van het openbare domein, omdat ze een aantal speciale eigenschappen hebben.

Het gaat om ongeveer 2.000 woningen die keurig gebouwd zijn buiten het publieke domein, op een strand, of op een locatie waarvan het nodig is deze te beschermen, en waarvoor men een alternatief voorstelt, in plaats van hun massale sloop.
Van deze 2.000 woningen is er - na de analyse welke is verricht door Kustzaken - geen enkele op de Canarische Eilanden.
kleurlogoCanarias.png


Bewoners Tufia
verliezen bij het Hooggerechtshof
het recht om op te komen voor hun huizen

TELDE -  maandag 7 mei 2012 -  Het Hooggerechtshof heeft het hoger beroep afgewezen dat vier bewoners hebben ingediend, omdat hun huizen minder waard zijn dan €120.000,=. Voor de bewoners van Tufia zijn de wegen uitgeput om te proberen hun woningen te redden.

Terwijl de bewoners erop wachten, dat het Ministerie van Milieuzaken een moratorium goedkeurt voor de bouw van de 17 woningen die openbaar terrein in beslag nemen op de kuststrook in de baai, hebben diverse huiseigenaren hun geschillen voorgelegd aan de Rechtbank. Het laatste nieuws wat dit betreft is, met alleen maar tegenslag voor de bewoners, dat het Tribunal Supremo (Hooggerechtshof) voor vier van hen heeft geweigerd de zaak in hoger beroep te behandelen die zij eerder al hadden voorgelegd aan het Tribunal Superior de Justicia de Canarias (TSJC) (Hooggerechtshof van de Canarische Eilanden), dat de pretenties heeft gezegend van de Demarcatie Kustzaken, die de slopershamer wil hanteren en de bijl wil zetten in hun huizen die pal aan zee staan.


                  Strandgangers en huizen op de eerste rij van de woonkern
Tufia.
De reden die de Hoge Raad hiervoor aanvoert, is, dat het bedrag voor de procedures, of anders gezegd, de waarde van de huizen, minder is dan €120.000,= en, zaken die onder deze waarde zijn, klaarblijkelijk niet de aandacht van haar rechters verdienen.

Het geval is, dat een van de bewoners €7.000,= heeft moeten besteden om de rechtszaak gaande te houden bij Justitie, en men nu niet weet, of  dit bedrag geheel, of gedeeltelijk zal worden hersteld.

Ruim een jaar geleden al heeft het TSJC diverse zaken in hoger beroep verworpen van bewoners die een reactie hebben gepresenteerd op het voornemen van de Staat hun woningen te slopen.

Het tijdelijke uitstel van Madrid, dat moet worden toegekend op het moment, dat de Gemeente  percelen grond toekent voor de herbouw van deze huizen, of de woonkern verklaart tot pittoreske dorpskern, zijn nu nog  de  enige wegen die openstaan, zodat de huizen bewoond kunnen blijven.

Bij dit alles, teistert het drama ook de bewoners van het strand van Ojos de Garza. In de afgelopen dagen zijn er vonnissen geveld, die de opdracht tot sloop ondersteunen van 21 huizen die op openbaar terrein van de kuststrook staan.

Met deze melding hebben de bewoners al 15 aanzeggingen gehad. Ze wachten allemaal, dat Madrid een antwoord geeft, dat  de herbouw van hun woningen mogelijk maakt.
kleurlogoCanarias.png


Nog eens vier vonnissen voor de sloop
van 14 woningen in Ojos de Garza

TELDE - vrijdag  4 mei 2012 - De bewoners van het strand van Ojos de Garza zien de bui al hangen. In minder dan een week tijd heeft men medio april 2012 negen vonnissen geveld voor de sloop van hun huizen, daar waar deze grond bezetten, waar Kustzaken verbiedt, dat er woningen staan. Madrid heeft ze een moratorium toegezegd; maar, dat is nog niet ondertekend. De getroffenen hebben een onderhoud aangevraagd met de burgemeester.

De mogelijkheden voor de bewoners zijn uitgeput. Ze hebben handtekeningen ingezameld, ze zijn naar Madrid gereisd, ze hebben alternatieven voorgesteld en er hebben zich zelfs vrijwilligers gemeld, om de gehele woonwijk van het strand te verplaatsen.


Een deel van de woningen op het strand van Ojos de Garza.

Er zijn 144 woningen geteld, maar degen die de regels overtreden, aldus de Demarcación de Costas de Canarias (Rooilijn van de Canarische Kusten), zijn er 55, hoewel de hele woonwijk bereid is om het strand in de baai vrij te maken.

Geen van deze oplossingen is succesvol gebleken en het enige wat men uiteindelijk zeker weet, is dat er 14 door het Hooggerechtshof van de Canarische Eilanden veroordeeld zijn  tot sloop.

Er waren er al vijf veroordeeld, begin april 2012 zijn  er daar nog eens vijf bijgekomen en op 17 april 2012 nog eens vier. In totaal gaat het om 14 te slopen woningen, ruim de helft van de 21 waarvoor Kustzaken  een sloopbevel heeft afgegeven. De statistiek en de jurisprudentie wijzen uit, dat er daar - vroeg of laat - nog zeven bijkomen.

Hoop gevestigd op de politiek
Maar in Ojos de Garza geeft men zich niet gewonnen. Dit heeft de voorzitter van de buurtvereniging ‘Playgarza’, Juan Pedro Pérez, laten weten. Ook El Faro de Fuencaliente geeft zich niet gewonnen, noch Igueste de San Andrés en La Santa del Golfo; de vissersdorpen, die door Tribunal Supremo (Hooggerechtshof) en de Tribunal Nacional (Hoge Raad) veroordeeld zijn tot sloop.

Hun enige hoop is, zo geeft Javier Lorenzo - een van de getroffen bewoners van  El Faro de Fuencaliente - eind april 2012 toe, “de politiek.” Maar ondanks de goede bedoelingen van de Regering Rajoy, die direct na zijn aantreden kenbaar gemaakt zijn door minister Árias Cañete, is zijn voornemen, om de Kustwet te veranderen, tot nu toe niet in daad omgezet.

Op de Canarische Eilanden zijn bijna 40 woonkernen en ongeveer 1.700 woningen bedreigd met sloop. De 38 door de Kustwet bedreigde woonwijken zijn, over de gehele Archipel,  verdeeld over 25 gemeenten.

kleurlogoCanarias.png


Senaat keurt PP/CC motie goed tot eliminatie van de terugwerkende kracht van de Kustwet

MADRID – woensdag 22 februari 2012 - De Spaanse Senaat (Eerste Kamer) heeft vandaag met 117 stemmen voor, 75 stemmen tegen en geen onthoudingen, een gezamenlijk door de parlementaire fracties van de Partido Popular en Centro Canario Nacionalista (CCN) ingediende motie aangenomen, die de huidige terugwerkende kracht van de Kustwet moet gaan elimineren.

De motie verzoekt de Centrale Spaanse Regering een “meer adequate” verdediging voor het gebruik van het publieke kustdomein te willen overwegen, met rechten voor de getroffen personen.  Die terugwerkende kracht van de Kustwet “houdt een spanning in voor honderden gezinnen op de Canarische Eilanden, van wie er o.a. veel wonen in de wijken van Telde en Gáldar en, die een groot deel van de Grancanarische kust bedreigt.”


                                                        Ojos de Garza.


                                                                      Tufia.
De Grancanarische CCN afgevaardigde Meluca Suárez, heeft het belang benadrukt, dat deze motie heeft voor de toekomst van duizenden Spaanse gezinnen, van wie er veel op de Canarische Archipel in  afwachting zijn van de sloophamer, vanwege de terugwerkende kracht van  de huidige Wet en, ze feliciteert de stem van Canarias,  “die eindelijk gewicht in de schaal legt” in Madrid.

De motie vraagt van de Spaanse Regering, dat deze overweegt, de door het vorige Regeringskabinet goedgekeurde Ley de Costas (Kustwet) meer in overeenstemming te willen brengen met de rechten van de in de praktijk  getroffen personen,  “door de compensatie aan te passen op het verlies van de in goed vertrouwen verworven, wettelijke rechten  welke  zijn verkregen voordat de huidige Kustwet in werking is getreden.”

De Spaanse Eerste Kamer heeft nu de weg vrijgemaakt voor het elimineren van de  terugwerkende kracht van de regelgeving.


Mogelijk komt er ook voor hen  licht aan het einde van een lange tunnel,

“De wijziging hoeft geen vrijbrief te zijn”
De voorzitter van de Asociación Europea de Afectados por la Ley de Costas (AEALC)  (Vereniging van door de Kustwet Getroffenen)  is van mening, dat de wetswijziging “alle onrecht zal voorkomen” op de Canarische Eilanden.

De voorzitter van de AEALC op de Canarische Eilanden  en secretaris van de Juridische Afdeling van de CCN, José Luis Langa, erkent, dat het groene licht van de Senaat voor aanpassing van de regelgeving, “met ‘grote tevredenheid’ is ontvangen door de getroffenen.”
Langa heeft opgemerkt, dat de opheffing van de terugwerkende kracht van de wet “alle onrechtvaardigheden” zou kunnen voorkomen waarmee de woonkernen aan de kusten van de Canarische Eilanden te maken hebben; hoewel hij ook opmerkt, “dat de aanpassing van de wet “ ‘geen vrijbrief ‘voor alles is.”

“De lijn  die we gevolgd hebben, is” zo verduidelijkt de CNN-vertegenwoordiger tegenover de persmedia, “dat deze perfect verenigbaar is met de wijziging van de gevallen die als positief moeten  worden beschouwd en die door de wet op een negatieve manier worden beïnvloed. Langa verwijst aldus naar, “de visserswijken die men geleidelijk aan op de Archipel aan het vernietigen is,” zoals het geval is met Tufia en Ojos de Garza op Gran Canaria en, met Cho Vito op Tenerife.

Voor de woordvoerder van deze getroffenen, is het elimineren van de terugwerkende kracht van de Kustwet (die in 1988 is aangenomen, maar die van toepassing is op bouwwerken van voor die datum), “logisch” en zal moeten leiden, “tot het bestuderen van elk geval afzonderlijk,” voor wat betreft de betrokkenheid van bouwwerken, waarvan de vergunningen worden verondersteld te zijn,  als illegaal verstrekt.

Na de goedkeuring in de Senaat, zal de Cámara Alta (Eerste Kamer) er nu bij de Regering op aan moeten dringen, een wijzing toe te passen die, naar alle waarschijnlijkheid,  uiteindelijk goedgekeurd gaat worden door het Ministerie van Milieuzaken, nadat de minister, Miguel Arias Cañeta, op 13 januari 2012  een “grondige” wijziging van  de wettekst heeft aangekondigd.

José Luis Langa González zegt, dat de door de minister van Landbouw, Visserij, Voedingsmiddelen en Milieuzaken aangekondigde ‘grondige’ wijziging van de Kustwet,  op  Canarias van belang kan zijn voor ruim 160.000 personen.
Het betreft hier woonkernen zoals die van o.a. San Andrés; Santa Lucía, of Los Roques op Tenerife; Ojos de Garza op Gran Canaria en Valle Gran Rey op La Gomera, om maar enkele wijken te noemen, “die leven met het zwaard van Damocles boven hun hoofd, want op elk moment kan men hun huizen afbreken.”
kleurlogoCanarias.png


Benadeelden Kustwet, vestigen hoop op
wetswijziging voor bescherming woonkernen

CANARISCHE EILANDEN/SANTA CRUZ DE TENERIFE - maandag 16 januari 2012 - De door de Kustwet benadeelden vestigen hun hoop op de door Arias Cañete aangekondigde hervorming van de wet, dat deze de bestaande woonkernen zal beschermen

José Luis Langa, de vertegenwoordiger van de belangenvereniging begint gesprekken met het Ministerie, om te zien, wat het bereik is van de wetswijziging.


                                                       José Luis Langa.
De advocaat en vertegenwoordiger op Canarias van de Asociación Europea de Perjudicados por la Ley de Costas (AEPLC) (Europese Vereniging van Benadeelden door de Kustwet) heeft zijn waardering uitgesproken  voor de aankondiging van de minister van Landbouw, Voedingsmiddelen en Milieu, Miguel Arias Cañete, “om een grondige wijziging van de Kustwet door te voeren,” en  Langa  verwacht, dat deze “in lijn zal zijn” met de eis van de vereniging, om de woonkernen te beschermen die al bestonden van vóór de wet van 1988 die op de Canarische Eilanden ruim 160.000 personen kan treffen.

Langa González heeft verzekerd, dat deze aankondiging, “in eerste instantie een goed bericht is, hoewel we nog steeds niet weten wat het bereik van die wetswijziging zal zijn, dus moeten we voorzichtig blijven.” En het is daarom, dat men dezer dagen besprekingen begint met het Ministerie van Milieu, “om te weten in welke richting men deze hervorming zal doorvoeren.”

De vertegenwoordiger op Canarias van de door de Kustwet getroffenen, heeft opgemerkt, dat deze hervorming op geen enkel moment mag ingaan tegen de bescherming van het milieu en de beschermde gebieden. Maar wat men wel zou moeten doen, “ is het ongeldig maken van de terugwerkende kracht van de huidige wet, die gedurende deze jaren  de stabiliteit en het recht op privé-eigendom in gevaar heeft gebracht van honderden Canario’s die nu door de Wet bedreigd worden.”

Langa herinnert eraan, dat men al jarenlang deze houding heeft aangenomen tegen woonkernen zoals Igueste de San Andrés; Santa Lucía, en Los Roques op Tenerife; Ojos de Garza op Gran Canaria en Valle Gran Rey op La Gomera, om maar een paar gevallen te noemen, waarvan de bewoners “leven met het zwaard van Damocles boven hun hoofd, want op elk moment, kan men hen hun huizen ontnemen.”

Uiteindelijk vraagt Langa, dat men op de Canarische Eilanden een moratorium toepast op de woonkernen die getroffen worden door de Kustwet, in de hoop, dat men deze wet zal wijzigen en, dat men te zien zal krijgen in welke zin men die wet zal gaan toepassen.
kleurlogoCanarias.png


Kustzaken wacht met slopen woningen
Ojos de Garza en Tufia

TELDE - donderdag 16 februari 2012 - Kustzaken heeft de voet van het gaspedaal gehaald van de  tractoren die op het punt stonden de woningen van Ojos de Garza en Tufia te slopen welke op openbaar grondgebied staan. De Regering Rajoy stelt de vernietiging uit  en geeft de tijd, om de betrokkenen te herhuisvesten.

Madrid geeft uitstel aan de door Kustzaken getroffen bewoners van de stranden van Ojos de Garza en het vissersdorp  Tufia (gemeente Telde - Gran Canaria). Men ziet niet af van de geplande sloop, maar men gunt tenminste even de tijd, zodat men de woningen ergens anders kan herbouwen.

Het strand van Ojos de Garza (gemeente Telde - Gran Canaria).

Tufia (gemeente Telde - Gran Canaria).

Dit is de voornaamste regeling die de Regeringsafgevaardigde op Canarias, Maria del Carmen Hernández Benito,  en de wethouder van Bouwzaken van de gemeente Telde, Francisco López op dinsdag 14 februari 2012, tijdens een ontmoeting in Madrid,  hebben weten te bereiken met de directeur-generaal van Duurzaamheid van de Kust en de Zee, Pablo Saavedra. 

Bij deze ontmoeting waren ook vertegenwoordigers van de getroffenen van beide woonwijken aanwezig: Juan Pedro Pérez, voor Ojos de Garza, en Juan Sánchez, uit naam van de getroffen bewoners van Tufia.
kleurlogoCanarias.png


e-8.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--344.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb