site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-318.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3-99.jpg

Listener-4-1.png

   2014:
83ste Lustrum 'Batalla del Batán'
Herdenking:
415de verjaardag van de Hollandse
- 14 dagen durende -
bezetting van El Real de Las Palmas
door
Pieter van der Does
en de
Slag bij ‘El Batán’

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA / SANTA BRÍGIDA - zaterdag 5 juli 2014 -  Ook dit jaar heeft de herdenking plaatsgevonden van de 415 jaar geleden bezetting door de Staten van Holland en Zeeland van El Real de Las Palmas door de Hollandse viceadmiraal Pieter van der Does; met op 2 en 3 juli - naast de militaire, de officiële aanwezigheid van o.a.:
- de Delegacion del Gobierno Español en Canarias, in de persoon van María del Carmen Hernández Bento;
- het Gemeentebestuur van Santa Brígida, onder aanvoering van de Alcaldesa (Burgemeester), Beatriz Santana Sosa
- voormalig bestuurslid van de Nederlandse Vereniging Canarias (NVC) en eindredacteur van ‘Gran Canaria-actueel, Hans Camps.jaar was er een grote delegatie aanwezig van de Real Sociedad Económico de Los Amigos del País.
Helaas was er van Nederlandse zijde weinig - om niet te zeggen: geen belangstelling en schitterde ook dit jaar - in opeenvolging - het (momenteel demissionair zijnde) NVC-Bestuur  door afwezigheid.

 

Mesadelbatanwapen-1-7.png          
FOTO- EN VIDEO-REPORTAGE:


'POR ESPAÑA Y POR LA FE VENCIMOS AL HOLANDES'
                 


   VIDEO: 
 http://youtu.be/f11MrVV4GBw
Het luiden van de gedenkklok
in de Kathedrale Basiliek van Santa Ana,
op donderdag 3 juli 2014,

14 klokslagen  - 1 klokslag voor elke dag
dat El 
Real de  Las Palmas
bezet is geweest
door de Staten van Holland
o.l.v. viceadmiraal jonkheer, Pieter van der Does.Scan_20180428.jpg

83ste Lustrum 'Batalla del Batán', in Santa Brígida, tussen de militairen, de officiële civiele vertegenwoordigers van:
- de Delegacion del Gobierno Español en Canarias, in de persoon van María del Carmen Hernández Bento;
- het Gemeentebestuur van Santa Brígida, onder aanvoering van de Alcaldesa (Burgemeester), Beatriz Santana Sosa
en voormalig bestuurslid van de Nederlandse Vereniging Canarias (NVC) en eindredacteur van ‘Gran Canaria-actueel, Hans Camps.
Om gezondheidsredenen heeft het gezin van de voormalige Nederlandse consul Joep Hezemans - dit jaar voor het eerst - verstek moeten laten gaan. En vanwege een aanstaande verhuizing was ook de - eveneens in Santa Brígida wonende - voormalig NVC-voorzitter-, Toos Ebben-Manders, (met bericht van afwezigheid) verhinderd de plechtigheden bij te wonen, waaraan zelfs de Duitstalige persmedia op Canarias de nodige aandacht besteden:

VIDEO:
http://news-kanaren.kanarenmarkt.de/2014/07/gedenken-an-die-schlacht-von-el-batan-von-1599/4929

Het organisatiecomité, La Mesa del Batán, onder leiding van Don Jacobo Gonzáles Velázquez, heeft - in samenwerking met het Gemeentebestuur van Santa Brígida en het 50ste Regiment Lichte Infanterie van Canarias, ‘El del Batán - getracht dit 83ste lustrum een bijzondere luister bij te zetten, waardoor men terug kan kijken op een - ook dit jaar weer - uiterst geslaagde, indrukwekkende herdenking. Een herdenking, die zich heeft afgespeeld op een drietal locaties:

- bij het monument voor Kapitein Alvarado, dat onlangs verhuisd is naar de achterzijde van het Castillo de Mata, wat tegenwoordig de ingang escorteert van de gerenoveerde en uitgebreide middeleeuwse fortificatie, welke binnenkort het ‘Museum van de Geschiedenis van de Stad Las Palmas de Gran Canaria’ moet worden (de datum van openstelling voor het publiek is nog steeds niet bekend).

- in het Palacio Militar, nabij het San Telmo-plein in de hoofdstad van Gran Canaria

- op het plein voor de kerk van Santa Brígida; en in de feesttent bij het schoolgebouw waar het 50ste Regiment Lichte Infanterie van Canarias voor alle bij de herdenking aanwezigen een goed voorziene, rijkelijke paella-lunch heeft verzorgd.           
 
Het Monument voor Kapitein Alonso de Alvarado bij het Castillo de Mata in  Las Palmas de Gran Canaria, op de achtergrond Las Cuevas del Provecho

 
 
De wethouder van Cultuur, María Isabel García Bolta, in het Gemeentebestuur van Las Palmas de Gran Canaria (foto rechts onder)
 
            Woensdag 2 juli 2014: eerbetoon aan militairen, miliciens, en plaatsbewoners
 
                                                    Palacio Militar de Las Palmas.
 

                           Palacio Militar de Las Palmas, woensdag 2 juli 2014.
 
                     De Kathedrale Basiliek van Santa Ana, donderdag 3 juli 2014.
 
 
 
 
                                                        VIDEO:
                        http://youtu.be/f11MrVV4GBw
Het luiden van de gedenkklok in de Kathedrale Basiliek van Santa Ana, op donderdag 3 juli 2014,
14 klokslagen  - 1 klokslag voor elke dag, dat het Real de  Las Palmas bezet is geweest door de Staten van Holland o.l.v. viceadmiraal Pieter, jonkheer van der Does.

Vlaggen-defilé, toespraken en kranslegging op 2 juli 2014 in Santa Brígida.
 
 
 
                                         En na gedane arbeid, is het goed...

                                                ...paella eten!
zzzzzzzislas-canariaslogo-640.jpg


Herdenking van de 416de Verjaardag van de 'Batalla del Batán”'
('Slag bij de Volmolen)

HET OFFICIËLE PROGRAMMA
Mesadelbatanwapen-1-4.png
De troepen van de Hollandse Admiraal
Pieter van der Does
werden verslagen in La Vega
(tegenwoordig Santa Brígida
                   en teruggedreven naar zee                        

PROGRAMMA 2015:

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA. Donderdag 2 Juli.

Om 19:00 uur: bij het Monument van Alonso Alvarado, Castillo de Casa Mata, eerbetoon aan Militairen, Miliciens en Plaatselijke bewoners, die gestreden hebben en hun leven gegeven voor de verdediging van Gran Canaria, voor het Geloof en voor de Eenheid van Spanje tegen de Hollandse indringers in 1599.

     Korte historische toelichtingen door: de Heer Juan José Laforet Hernández, Officiële Kroniekschrijver van de Stad Las Palmas de Gran Canaria en van het Eiland; door de Heer

Federico Díaz, Kolonel-Overste van het Regiment Infanterie L. CANARIAS-50 “El del Batán”) (“Dat van de Watermolen”), en als laatste door: Mevrouw Encarnación Galván González, Wethouder van Cultuur, Onderwijs en Burger Veiligheid van de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria.

Plechtig Eerbetoon aan de Gevallenen 
Wandeling via de historische route door de Calle Bravo Murillo, de plaats waar de oude verdedigingsmuur van de Stad heeft gestaan, tot aan het Palacio Militar in San Telmo.

 palacio_militar_las_palmas1.jpgOm 20.00 uur: In het Palacio Militar in San Telmo: defilé met de vlaggen van het Real de Las Palmas en van de gemeenten, compagnieën en milities die verliezen hebben geleden gedurende de strijd: vlag van de Zusterstad Valverde de Merida(Badajoz) en, de Wapenvlag van het Regimiento-CANARIAS-50. HISTORISCHE LEZING door de Heer Agustín Manrique de Lara y Benítez de Lugo, Voorzitter van de Ondernemersfederatie van Canarias en Beschermheer van Onze Lieve Vrouw van de Pijnboom (Teror).
agustin_manrique_de_lara_benitez.jpg
Agustín Manrique de Lara y Benítez de Lugo, voorzitter van de Ondernemersfederatie van Canarias en Beschermheer van Onze Lieve Vrouw van de Pijnboom (Teror).
    Last Post
. Voorlezing van het bericht van de Heer Francisco José Vizcaíno Pantoja, Burgemeester van de Zusterstad Valverde de Mérida (Badajoz). Enkele woorden van de Wethouder van de Gemeente Santa Brígida, Mevrouw Oneida del Pilar Socorro Cerpa; en van de Heer Federico Méndez Díaz, Kolonel-Overste van het del Regiment CANARIAS-50; afsluiting van de plechtigheid door Mevrouw Encarnación Galván González, wethouder van Algemene Zaken, Cultuur, Onderwijs en Burger Veiligheid van de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria.

De Militaire kapel van het Regiment BRILCAN-XVI, brengt de “Pasodoble Islas Canarias", van maestro Tarrida, ten gehore. Gevolgd door traditionele muziek van de (muziekgroep) parranda de San Antonio, van de gemeente Villa de Santa Brígida, en tot slot het serveren van een glaasje wijn met biscuit (Een historische gewoonte van Bisschop Cenicero).

     HERDENKING VAN DE BATALLA DEL BATÁN (SLAG BIJ DE WATERMOLEN),

                                     in Las Palmas de Gran Canaria,

Vrijdag 3 Juli, om 8:50 uur:   
   Religieuze homilie in de Kathedraal van Santa Ana (in de Santa Catalina-Kapel, bij het graf van de Priester Kanunnik Bartolomé Cairasco), ter herinnering aan onze gevallenen bij deze Waardige en Heldhaftige Gebeurtenis, gepresenteerd door de Eerwaarde Heer

Nicolás Monche López, Priester Kanunnik en Deken van de Kathedraal van Santa Ana, Kranslegging. Last Post als kort gebed door BRILCAN-XVI. Gevolgd door 14 klokslagen van de Nederlandse Luidklok (het aantal dagen dat het Real de Las Palmas bezet was door de Hollanders). Het maken van een groepsfoto van militairen en burgers. Vervoer van de aanwezigen met autobussen naar de Jardín Canario. Verfrissing, samen met de militairen die de traditionele “Caminata del Batán” (“Wandeling van de Watermolen’) gaan afleggen naar Santa Brígida, zij die dit willen, kunnen deelnemen aan die wandeling, de overige aanwezigen worden per autobus naar Santa Brígida gebracht.

 HERDENKING VAN DE BATALLA DEL BATÁN (SLAG BIJ DE WATERMOLEN),                                                           in Santa Brígida
Om12:30uur: Op het Plein voor de Kerk van Santa Brígida: Aankomst van de “Wandeling van de Watermolen”. Plechtig eerbetoon aan de gevallenen. Defilé van de vlaggen van het Real de Las Palmas en van de gemeenten die verliezen hebben geleden in de compagnieën van de milities tijdens de strijd (deze gemeenten waren parochies, of schatplichtig aan het Real de Las Palmas). Ook defilé met de vlag van Valverde de Mérida, en met de wapenvlag van Ons Regiment CANARIAS-50 (de vlaggen zullen worden gedragen door jongedames gekleed in de regionale klederdracht), voorlezing van de namen van militairen, miliciens en plaatselijke bewoners die gevallen zijn bij deze Waardige en Heldhaftige Gebeurtenis. Korte historische toespraak door de Heer Federico Méndez Díaz, Kolonel-Overste van het

Regimient CANARIAS-50; en slotwoord van de plechtigheid door Mevrouw Oneida del Pilar Socorro Cerpa, wethouder van La Villa de Santa Brígida.

Eerbetoon aan de gevallenen, kranslegging en Last Post. De plechtigheid wordt afgesloten met de Hymne van La Villa de Santa Brígida, uitgevoerd door de Parranda (Muziekgroep) San Antonio van de Senioren Club van Santa Brígida, gedirigeerd door de Heer Raúl Martín; die muziek is van maestro Calderín en, als laatste spreekt de Heer Pedro Socorro, de Officiële Kroniekschrijver van Santa Brígida.

Om 13:30 uur: Gezamenlijke Lunch (paella) voor Militairen en Burgers, die wordt aangeboden door het Regiment CANARIAS-50, op het schoolplein van het Juan del Río Ayala-College alwaar 300 porties paella geserveerd zullen worden. We worden vergezeld door de Parranda de San Antonio; en men zal een toast uitbrengen op die van “Batán”, en als nagerecht: lasitos (boogjes) met honing.

Om 20:00 uur: Militaire Parade voor het Gemeentehuis van Santa Brígida door de Brigade Lichte Infanterie CANARIAS-XVI, defilé met vlaggen die worden gedragen door jongedames in traditionele klederdracht.

Medewerkenden:

De Gemeente Las Palmas de Gran Canaria; Real Sociedad Económica de Amigos del País de Gran Canaria

                                    wapenlaspalmadegc.png                                        imnsigneamigsodelpais.jpg

 

 

Organisatie:
De Gemeente Santa Brígida ; het Regiment Infanterie Canarias-50 “El del Batán”, en de Commissie ‘Mesa del Batán’. 
         wapenreginfLCanarua-50Eldelbatan-1.jpg                             wapenbatan-1.png                     Mesadelbatanwapen-1.png

 

P.S.: De deelnemers die mee willen met de bus naar Santa Brígida, moeten zich daartoe aanmelden voor 28 juni: Telefoon 928 64 15 72.

Voor de juiste weergave  plaatsen wij hieronder
de Spaanse versie  van het bovenstaande, vertaalde,
officiële programma:
Mesadelbatanwapen-1-5.png
                        Celebración del 416 Aniversario de la "Batalla del Batán".

Las tropas del Almirante holandés Pieter Van der Does fueron derrotadas en la Vega (hoy Villa de Santa Brígida), y expulsadas por el mar.

PROGRAMA 2015.

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA. Jueves 2 de Julio.

A las 19´00 horas: Monumento de Alonso Alvarado, Castillo de Casa Mata, Homenaje a Militares, Milicianos y Naturales del Lugar, que lucharon y dieron su vida por la defensa de Gran Canaria, por la Fe y por la Unidad de España contra los holandeses invasores en 1.599.

    Breves comentarios históricos por: D. Juan José Laforet Hernández, Cronista Oficial de La Ciudad de Las Palmas de G. C. y de la Isla; por D. Federico Méndez Díaz, Coronel Jefe del Regimiento de Infantería L. CANARIAS-50 "El del Batán"; y por ultimo: Doña Encarnación Galván González, Concejal del Ayuntamiento de las Palmas de G. C., Área de Gobierno, Cultura, Educación y Seguridad Ciudadana.

                                                 Acto de Honores a los Caídos.
   Ruta histórica por la calle Bravo Murillo, lugar donde estaba la antigua muralla de fortificación de la Ciudad; llegando al Palacio Militar de San Telmo.

A las 20`00 horas: Palacio Militar de San Telmo: desfiles de las banderas del Real de Las Palmas y de los municipios que sufrieron bajas en las compañías de milicias durante la contienda: bandera de la Villa hermana de Valverde de Mérida y el Guión del Regimiento CANARIAS-50. LECCIÓN HISTÓRICA a cargo de D. Agustín Manrique de Lara y Benítez de Lugo, Presidente de la Confederación de Empresarios de Canarias y Patrono de Nuestra Señora La Virgen del Pino (Teror). Toque de Oración. Lectura del comunicado de D. Francisco José Vizcaíno Pantoja, Alcalde de la Villa hermana de Valverde de Mérida (Badajoz). Breves palabras de Doña Oneida del Pilar Socorro Cerpa, Concejal del Ayuntamiento de la Villa de Santa Brígida; de D. Federico Méndez Díaz, Coronel Jefe del Regimiento CANARIAS-50; cerrando el acto, Doña Encarnación Galván González, Concejal del Ayuntamiento de las Palmas de G. C., Área de Gobierno, Cultura, Educación y Seguridad Ciudadana.

La Banda Militar de la BRILCAN-XVI, nos ofrecerá el "Pasodoble Islas Canarias", del maestro Tarrida. Seguidamente la parranda de San Antonio, de la Villa de Santa Brígida con su música de tradiciones; y para finalizar degustación de una copa de vino con bizcocho, (Hecho histórico del Obispo Cenicero).

              CELEBRACIÓN DE LA BATALLA DEL BATÁN, en las Palmas de G. C.

Viernes 3 de Julio, A las 8´50 horas:   

 Responso religioso en la Catedral de Santa Ana (Capilla de Santa Catalina, tumba del Sacerdote Canónigo Bartolomé Cairasco), en memoria a nuestros fallecidos en esta Gesta, ofrecido por el Rvdo. D. Nicolás Monche López, Sacerdote Canónigo y Deán de la Catedral de Santa Ana. Ofrenda floral. El cornetín de órdenes de la BRILCAN-XVI, interpretará el toque de Oración. Seguidamente los 14 toques de la campana holandesa, (días que permanecieron los holandeses en el Real de las Palmas). Fortografía cívico-militar. Traslado en guaguas de los asistentes al acto al Jardín Canario. Avituallamiento junto con los militares que realizan la tradicional “Caminata del Batán” a Santa Brígida; los que lo deseen se pueden incorporar a dicha caminata, el resto serán   trasladados en guaguas a Santa Brígida.  

                   CELEBRACIÓN DE LA BATALLA DEL BATÁN, en Santa Brígida
A las 12:30 horas: Plaza de la Iglesia de Santa Brígida: Llegada de la "Caminata del Batán".
Acto de Honores a los Caídos. Desfiles de las banderas del Real de Las Palmas y de los municipios que sufrieron bajas en las compañías de milicias durante la contienda (estos municipios eran parroquias o pagos del Real de Las Palmas). También la bandera de Valverde de Mérida, y el Guión de Nuestro Regimiento CANARIAS-50 (las banderas serán portadas por señoritas ataviadas con trajes regionales); lectura de los nombres de militares, milicianos y naturales del lugar fallecidos en la Gesta (junto a su bandera de la ciudad o localidad). Breve palabras históricas de: D. Federico Méndez Díaz, Coronel Jefe del Regimiento CANARIAS-50; y cerrando el acto Doña Oneida del Pilar Socorro Cerpa, Concejal del Ayuntamiento de La Villa de Santa Brígida.

Honores a los Caídos, ofrenda floral y Toque de Oración. Finalizando el acto con el Himno de la Villa de Santa Brígida, interpretado por la Parranda San Antonio del Club de Mayores de la Villa, dirigida por D. Raúl Martín; es música del maestro Calderín y letra de D. Pedro Socorro, Cronista Oficial de la Villa.

A las 13:30 horas: Comida (paella) de hermandad Cívico-Militar que ofrece el Regimiento CANARIAS-50, en el patio del Colegio Juan del Río Ayala, se servirán 300 raciones de paella. Estaremos acompañados por la Parranda de San Antonio; se brindará con el chupito del "Batán" y como postre: los lasitos con miel

A las 20:00 horas: Retreta Militar Floreada en el pórtico del Ayuntamiento de Santa Brígida por la Banda de la Brigada de Infantería Ligera CANARIAS-XVI, desfile de banderas portadas por señoritas ataviadas con trajes regionales.

 Colaboran:

Ayto. de las Palmas de Gran Canaria, y Real Sociedad Económica de Amigos del País de G. C.

                               wapenlaspalmadegc.png                              imnsigneamigsodelpais.jpg                                                                                                                 Organizan:

Ayto. de la villa de Santa Brígida, Regimiento Infantería L. Canarias-50 “El del Batán” , y Mesa del Batán.

          wapenreginfLCanarua-50Eldelbatan-1.jpg                    wapenbatan-1.png                   Mesadelbatanwapen-1.png

                                                                                                                                       
NOTA:   Los participantes que deseen trasladarse a Santa Brígida en guagua, deben inscribirse antes del 28 de Junio, teléfono: 928 64 15 72.
1-AAAAislas-canarias-kopie-20.jpg
 


Op 2 en 3 juli 2015 vinden voor de 416de keer de
jaarlijkse plechtigheden plaat ster herdenking van de Aanval door Viceadmiraal van de Hollandse vloot,  Pieter van der Does, op

El Real de Las Palmas in 1599

 LAS PALMAS /SANTA BRÍGIDA - zaterdag 27 juni 2015 - Op donderdag 2 juli 2015 gaan om 19:00 uur voor de 416de keer de jaarlijkse plechtigheden van start ter herdenking van de Aanval door de Viceadmiraal van de Hollandse vloot in 1599 op El Real de Las Palmas, het grootste feit uit de geschiedenis van de Canarische Eilanden, en wel bij het monument voor Kapitein Álvarado aan de achterzijde van het Castillo de Mata in Las Palmas de Gran Canaria, wat tegenwoordig de ingang escorteert van de middeleeuwse fortificatie die nu is verbouwd tot, en ingericht als ‘Museum van de Geschiedenis van de Stad Las Palmas de Gran Canaria’.

 Na een kranslegging vindt aansluitend in het Palacio Militar, nabij het San Telmo-plein in de hoofdstad van Gran Canaria, een bijeenkomst plaats waar Agustín Manrique de Lara, Graaf van Vega en van Guadeloupe, als voorzitter van de Bedrijvenvereniging van Las Palmas, het woord zal voeren over vooral de militaire aspecten van de aanval door de Hollandse viceadmiraal Jonkheer Pieter van der Does in 1599.

                                Mesadelbatanwapen-1-6.png
Ataque_van_der_does_las_palmas-1-1.jpgOp vrijdag 3 juli vindt dan traditioneel om 08:50 uur, in een zijkapel van de Kathedrale Basiliek van Santa Ana, in Las Palmas de Gran Canaria, de kranslegging plaats op het altaar voor het graf van de Canarische dichter, dramaturg, musicus en geschiedschrijver Bartolomé Cairasco de Figueroa (Las Palmas de Gran Canaria, 8 oktober 1538 - 1610), waarna - dit jaar, door de voormalige voorzitter en tegenwoordig woordvoerder van de Nederlandse Vereniging Canarias (NVC), Tom Smulders - de in 1999 door de NVC geschonken luidklok die op een ereplaats in de Kathedraal hangt, 14 keer zal laten klinken; namelijk, een keer voor elke dag dat El Real de Las Palmas bezet was door de Hollanders.

Nadat de militairen aansluitend op de plechtigheid in de Kathedraal met de gereedstaande bus naar de Jardín Canario in Tafira gaan om daar de marsroute te aanvaarden die de Hollanders in juli 1599 hebben afgelegd naar El Batán (de Watermolen) , op zoek naar de (kerk)schatten en de naar Santa Brígida gevluchte Canario’s, zal op het plein van de kerk aldaar de militaire herdenking met parade beginnen,waarna - in de feesttent bij het schoolgebouw in het centrum van Santa Brígida - het 50ste Regiment Lichte Infanterie van Canarias voor alle bij de herdenking aanwezigen een goed voorziene, rijkelijke paella-lunch zal verzorgen.

Don Jacobo González Velázques, de voorzitter van de Commissie ‘Mesa del Batán’, nodigt alle belangstellenden uit, om bovengenoemde herdenkingen en evenementen ter plaatse mee te beleven. 
1-AAAAislas-canarias-kopie-8.jpg     


aaaaakaart_canaria-38-112.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--588.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb