site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-312.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3-94.jpg

Listener-4-1.png

2010:
Herdenking 411e jaar
‘Aanval Pieter van der Does op Gran Canaria’

SANTA BRÍGIDA - zondag  27 juni 2010 - Op 26 juni 2010 was het precies 411 jaar geleden, dat de Hollandse vice-admiraal Pieter van der Does, met een vloot van 64 schepen, de aanval inzette op Las Palmas de Gran Canaria. Dit is het grootste feit uit de Canarische historie. Deze geschiedenis is in het tegenwoordige Nederland wat minder bekend; per slot van rekening leden de Holanders met hun ‘Armada’, welke begin juni 1599 vertrok vanaf de rede voor Vlissingen, een smadelijke en gevoelige nederlaag op Gran Canaria in de Slag bij El Batán (De Watermolen), de tegenwoordige gemeente Santa Brígida.

En sinds de grootscheepse herdenking daarvan in 1999 plus de bijbehorende evenementen, om de overwinning van 400 jaar geleden te vieren, wordt deze Slag bij El Batán trouw elk jaar door de sautoteños (inwoners van Stª Brígida) herdacht op, of rond 26 juni in hun gemeente. Voor de organisatie zijn het Gemeentebestuur van Santa Brígida en het 50e Regiment Infanterie van het Canarische leger, dat in Santa Brígida gestationeerd is, verantwoordelijk.

Deze legerafdeling heeft heel welwillend in 1999 de luidklok, - welke de Nederlandse Vereniging Canarias (NVC) ter gelegenheid van haar toen 25-jarige bestaan, aan het bestuur van de Kathedraal van Stª Ana in Las Palmas de Gran Canaria heeft geschonken, als genoegdoening voor datgene wat de Hollandse vice-admiraal Pieter van de Does uit haar torens meenam -,  vanuit Puerto de La Luz naar de Kathedraal overgebracht.Hiermee is, weliswaar heel kort door de bocht, het hoe en waarom uiteengezet van de bijeenkomst welke op vrijdag 2 juli 2010 heeft plaatsgevonden.

Eerst hebben om 19:30 uur op de trappen van het Stadhuis van Santa Brígida de autoriteiten samen met enkele genodigde vertegenwoordigers van de Nederlandse Gemeenschap op Gran Canaria een kleine militaire parade afgenomen, een zogenoemde Retreta Militar por la banda de cornetas en tambores del Regimento de Infantería L. Canarias 50 “El de Batán”.

Deze ‘mini-taptoe’ is in de Club de Majores (Senioren Club) gevolgd door een lezing over de Slag bij El Batán die dit keer op uitnodiging van de jongste burgemeester van Gran Canaria, Lucas Bravo de Laguna Cabrera, werd gehouden door de Ilmo. Sr. Don Tomás van der Walle de Sotomayor, Marqués de Guisla Ghiselin, Director de La Real Sociedad Economica de Amigos del Pais de Gran Canaria.
Hierin zette de Markies in het kort het verband en de redenen voor het houden van een zelfverdedigingsoorlog uiteen, aan de hand van o.a. Pieter van der Does en welke via de Amerikaanse president Truman in onze huidige tijd belandde.

Tomás, Markies de Guisla Ghiselin, werd tijdens zijn voordracht geflankeerd door Lucas Bravo de Laguna Cabrera, de burgemeester van Stª Brígida en Amalia Encarnación Bosch Benítez, de loco-burgemeester en wethouder van Stadsontwikkeling – Architectuur, Milieu, Volkshuisvesting en Toerisme; evenals door de kolonel van het 50 Regiment Infanterie. Als eregast zat de ex-president van de Canarische Regering, Don Lorenzo Olarte, aan de voorzitterstafel.

  Als officieel genodigde Nederlandse vertegenwoordigers waren aanwezig: de voormalige Nederlandse honorair consul, Joep Hezemans en zijn dochter; de voormalige voorzitter van de NVC, Toos Ebben-Manders; voormalig NVC-bestuurslid en correspondent voor www.hollandsenieuwe Hans Camps met echtgenoot Wim Roxs; en NVC-lid, persfotograaf en journalist, Johan van de Laan.

ZATERDAG 3 JULI 2010
Op zaterdag 3 juli 2010 heeft de kranslegging voor de gevallenen van beide zijde  plaatsgevonden in de Santa Catalina-kapel van de Katedraal van Santa Ana in Las Palmas de Gran Canaria, welke van Nederlandse zijde o.a. is bijgewoond door de huidige voorzitter van de NVC, de heer Jaap Commandeur en zijn echtgenote.

Deze kranslegging is voorafgegaan door officieel 14 keer een klop op de deur van het hoofdportaal te geven, dit als symbool voor elke dag, dat in 1599 de hoofdstad van Gran Canaria  veertien dagen lang bezet is geweest door de Vice-admiraal van de Hollandse vloot, de uit Leiderdorp afkomstige Jonkheer Pieter van der Does.

Direct na de kranslegging is de, op de naast de hoofdingang in het interieur van de Kathedraal op een ereplaats hangende, luidklok geluid – welke in 1999 door de NVC (met sponsoring van een uiterst klein deel van het Nederlandse bedrijfsleven) is geschonken.

 

gc0245d_large-1.jpg 

campanaconmemorativadelay61_large.jpg
Naar verluidt, wil de huidige Decaan van de kathedraal de klok op zijn ereplaats weghalen en in een van de torens van de Kathedraal hangen, om deze echt te gaan gebruiken waarvoor die gegoten is. Reden: het is de enige klok van de Kathedrale Basiliek van Santa Ana in Las Palmas de Gran Canaria  welke een toon voortbrengt die tot op ene halve octaaf geheel zuiver is, dus met een mooi aangenaam – sonoor – geluid!”

Aansluitend aan het luiden van de ‘NVC’-klok zijn er autobussen naar de Jardín Canario in Tafira vertrokken, van waaruit er  – op het moment,dat we dit schrijven -  een wandeling gemaakt wordt door de Barranco van Guiniguada naar Monte Lentiscal.
Dit is de historische route welke in 1999 is afgelegd door de 4.000 Hollandse soldaten die bij El Batán, in een hinderlaag gelokt, met duizenden tegelijk, in de pan werden gehakt door een handjevol (400) Canario’s..

De wandeling wordt gevolgd door een lunch voor de officieel genodigde wandelaars. En na dit programmaonderdeel gaan we dan op naar de 412e verjaardag van de Slag bij El Batán: op - of rond - zondag 26 juni 2011.
kleurlogoCanarias.png


aaaaakaart_canaria-38-108.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--584.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb