site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-kopie-kopie-6.jpg

6-43.jpg


Gran Canaria gaat voluit voor de
toeristische waarde van Chirino in
Castillo de La Luz

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 23 maart 2016 -  Het Patronato de Turismo (plm. de VVV) van Gran Canaria heeft aan de kunstenaar Martín Chirino en aan de bestuursvoorzitter van zijn Stichting, Jesús María Castaño toegezegd, de permanente tentoonstelling in het Castillo de La Luz de Las Palmas op te nemen in het prospectus van cultureel aanbod; de catalogus, die wordt verspreid door de Oficinas de Turismo (VVV-kantoren) op het Eiland.

De minister van Toerisme, Inés Jiménez,  van het Cabildo (Eilandbestuur), heeft op dinsdag 22 maart 2016 de Fundación de Arte y Pensamiento Martín Chirino  (Stichting Kunst en Gedachtengoed Martín Chirino) bezocht aan de hand van de kunstenaar zelf en - na afloop van het bezoek aan de tentoonstelling - het enorme, toeristische potentieel ervan benadrukt.
gran-canaria-20.jpgPablo Llinares, beheerder van het Patronato , en de eilandminister Inés Jiménez, met Chirino., in  Castillo de La Luz op dinsdag 22 maart 2016 
“Het culturele erfgoed van Gran Canaria kan niet los gezien worden van het werk van de meester in de beeldende kunst Martín Chirino,  waardoor het fundamenteel is deze tentoonstelling te promoten, zodat degenen die het Eiland bezoeken het artistieke talent kunnen ontdekken van een van de meest internationale beeldhouwer van onze regio, vertegenwoordigd in een zo spectaculair kader als het Castillo de La Luz is,” zo heeft  Jiménez benadrukt.
headerWeb-2.jpg

Het Patronato de Turismo (plm. de VVV) heeft zich ten doel gesteld, het gemiddeld aantal bezoekers van 1.000 per maand, dat de tentoonstelling momenteel ontvangt, te doen toenemen, waarvoor men een specifiek promotie-plan zal ontwerpen, dat het verspreiden van folders omvat op de havenpier voor de kruisvaartschepen die Gran Canaria aandoen, evenals het verspreiden van informatie over het werk van Martín Chirino via het eilandnetwerk van 34 Oficinas de Turismo (VVV-kantoren).

Onder de toekomstige projecten van de Stichting is het creëren van een bibliotheek in het kasteel van La Luz’, met al het materiaal dat de kunstenaar in de loop van zijn  leven heeft verzameld. “Het zal een expositie zijn die kan rekenen op boeken,  brieven,  foto’s, schetsen en alle zaken die hebben gediend als inspiratie voor het  werk dat in dit kenmerkende  gebouw is  tentoongesteld, en wat deel uitmaakt van mijn nalatenschap aan Gran Canaria,” zo heeft Chirino opgemerkt.

De permanente expositie die men tentoonstelt in het Castillo de la Luz, bestaat uit 25 creaties die alle fases van Martín Chirino weergeven, van de serie Herramienta poética e inútil (‘Dichterlijk en nutteloos Gereedschap’) uit 1956, en Viento uit 1968, tot hun afgeleiden, zoals Viento Solado uit 2008, Mi patria es una roca uit 2006 en Afrocán uit 2012.

Het werk van de kunstenaar beantwoordt aan twee kenmerken:
- de verwijzing naar de cultuur van de oerbewoners,
- het gebruik van smeedijzer

 De expositie heeft haar deuren geopend in maart 2015, met de wens van de  beeldhouwer, dat zijn werk geobserveerd kan worden met natuurlijkheid, alsof het altijd hier geweest is.
zzzzzzzislas-canariaslogo-332.jpg


Chirino is bereid met minder genoegen te nemen,
dan wat hij zou gaan ontvangen
voor de kunstwerken van zijn Stichting

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 5 juli 2015 - De hoofdstedelijke Gemeente zal, ongeacht de aankoop van de sculpturen, jaarlijks €290.000,= moeten gaan bijdragen aan het project, plus 10% van de omzet uit entreekaarten en evenementen.

De Grancanarische beeldhouwer Martín Chirino is ondertussen bereid te onderhandelen over het verlagen van het jaarlijkse bedrag (tot €100.000,=) dat hij verwachtte te ontvangen van de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria voor het geleidelijk aan verwerven van de kunstwerken welke zijn Stichting herbergt in het Castillo de La Luz.

Bronnen binnen de Stichting hebben laten weten, dat de kunstenaar een principeakkoord had met de vorige burgemeester, Juan José Cardona, die echter nooit is geparafeerd, in de zin dat hij jaarlijks dit bedrag zou ontvangen voor enkele kunstwerken die dan eigendom zouden worden van de stad en die bewaard zouden blijven in het Castillo de La Luz, om daarmee continuïteit te geven aan het project.

Nu, afhankelijk van een ontmoeting met de nieuwe burgemeester, Augusto Hidalgo, voor het sluiten van die overeenkomst, en deze op schrift te stellen, is Chirino bereid zijn aanvankelijke pretenties te verminderen.
chirino.jpgDe 90-jarige Chirino en José Miguel Pérez bij de onthulling van de plaquette in  het Castillo de La Luz.
chirino-dispuesto-1.jpg
Wat echter wel is ondertekend als overeenkomst, is de bijdrage van minimaal €290.000,= die de Hoofdstedelijk Gemeente jaarlijks zal overmaken via de Fundación Auditorio y Teatro de Las Palmas de Gran Canaria (FAT), plus nog eens 10% van netto inkomsten verkregen uit de entrees door bezoekers van het centrum en van de activiteiten welke men organiseert in het Castillo de La Luz, waarin het museum is gevestigd dat naar de kunstenaar is vernoemd. Bovendien zou de Stichting van de artiest, 50% ontvangen van de netto inkomsten als die activiteiten en entrees meer zouden bedragen dan €290.000,=

Dat zijn de financiële voorwaarden van het convenant dat door beide partijen is ondertekend op 5 maart 2015, toen Juan José Cardona (PP) nog burgemeester van Las Palmas de Gran Canaria was.
thumb-14.jpgDe tegenprestatie van de Gemeente voor haar concessies, te voldoen aan de Stichting van de kunstenaar (de toewijzing van ruimte, en het benoemen daarvan tot Bien de Interés Cultural = Cultureel Erfgoed binnen het Spaans Historisch Erfgoed);

de toekenning van een jaarlijkse ‘minimum bedrag’ van € 290.000,= en ook een deel van de netto-inkomsten met een variabel percentage afhankelijk van de omzet van elk jaar, vindt dus geen doorgang en, volgens die overeenkomst, ook niet de toekenning van de kunstwerken door Chirino.

Het akkoord tussen beide Stichtingen heeft een looptijd van vier jaar en staat, op wens van een van beide partijen toe, om deze - jaar na jaar - te verlengen tot een maximum van acht jaar, behalve als men - met een opzegtermijn van vier maanden, het contract, of een van de verlengingen-, beëindigt.
1-AAAAislas-canarias-kopie-86.jpg 


Castillo de La Luz: De Gemeente is begonnen met  de herinrichting van de omheining

 LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 13 mei 2015 - De Gemeente Las Palmas de Gran Canaria is op dinsdag 12 mei 2015 begonnen met het aanpakken van de omheining van het Castillo de La Luz; met het doel, de zichtbaarheid van het fort te vergroten, zo heeft men laten weten in een communiqué.

Zodoende komt het Gemeentebestuur haar toezegging na, welke men gedaan heeft in overleg met de buurtverenigingen van de wijk La Isleta, die om een betere zichtbaarheid van het historische gebouw hebben gevraagd, zo staat in de nota.
3a.jpg 3-4.jpg
3b.jpg 6-4.jpg

7-4.jpg 1-6.jpg
4-4.jpg
De De werkzaamheden zijn begonnen in het gedeelte van de rozentuin, waarbij men de elementen van de omheining aanpakt die tijdens de herstelwerkzaamheden geplaatst zijn door de architecten Fuensanta Nieto en Enrique Sobejano, die de omheining zagen als een beter met het architectonische geheel geïntegreerd geheel, in het kader van de ombouw, zo merkt men in de nota op.
kleurlogoCanarias.png


Martín Chirino vergezelt het Kroonprinselijke Paar
in Castillo de La Luz

Don Felipe en doña Letizia zullen op dinsdag 29 januari 2014
het museum van de Grancanarische beeldhouwer openen

LAS PALMAS DE GRAN  CANARIA - woensdag 22 januari 2014 - Kroonprins Felipe van Spanje en zijn echtgenote prinses Letizia zullen op dinsdag 22 januari 2014 in Las Palmas de Gran Canaria zijn voor de opening van Castillo de La Luz, samen met burgemeester Juan José Cardona en de kunstenaar Martín Chirino.

Ondanks, dat de Stichting nog aan het werk is, zal het bezoek van de erfgenaam van de Kroon de opening van het herstelde fort mogelijk maken, In het kasteel heeft men ruim zes miljoen euro geïnvesteerd.

                Het Kroonprinselijke gezin.                            Martín Chirino.
De beeldhouwer Martín Chirino heeft op dinsdag 21 januari 2014 tegenover de persmedia  bevestigd, dat hij het Kroonprinselijk paar zal vergezellen tijdens de openingsceremonie en tijdens een rondgang door de vestiging van de Stichting die zijn naam draagt.

De kunstwerken welke men zal installeren in Castillo de La Luz, waarvan er enkele tentoongesteld zijn tijdens de recente expositie van Chirino in de Círculo de Bellas Artes van Madrid, zullen later geplaatst worden, wanneer alle bevestigingssystemen in het museum compleet zijn.

Twee jaar nadien
Het bezoek van het Prinselijk Paar van Asturië, twee jaar na hun meest recente bezoek aan de eilanden, zal een rondgang worden door de beide provincies in slechts één dag. Het bezoek begint op Tenerife, waar men de grootse palmen oase van Europa zal openen in Santa Cruz de Tenerife, tevens zal men lunchen in de hoofdstad van Tenerife.
’s Middags komt men naar Las Palmas de Gran Canaria, waar men de omgeving van La Luz met haar Kasteel bezoekt, en waar ook een ontmoeting met de bevolking van La Isleta niet zal ontbreken.

Na de ontmoeting van Paulino Rivero met de Koning, toont dit nieuwe gebaar van de koninklijke familie de nabijheid van de Kroon met Canarias, al in een lang gevestigde traditie van vier generaties van de familie.
kleurlogoCanarias.png


Dienstengebouw naast Castillo de La Luz klaar in juli 2013

Chirino wil in 2014
 
de eerste serie kunstwerken naar het fort brengen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 17 juni 2013 - De kunstenaar Martín Chirino verwacht, dat in 2014 de eerste van zijn kunstwerken - uit een serie van in totaal 300 - zullen arriveren, daaronder sculpturen en etsen, die ondergebracht zullen worden in het Castillo de La Luz (Kasteel van het Licht).

De bouwwerkzaamheden van het gebouw naast het Kasteel, waarin de diensten ondergebracht zullen worden van de Stichting van de beeldhouwer, zullen in juli 2913 voltooid worden. Ook de reparatie van de gebreken waaraan het interieur van het fort te lijden heeft na een roofoverval zal dan voltooid zijn.
Momenteel is alles gereed, om de groenvoorzieningen aan te leggen en de museumruimte in te richten waarin de werken van Chirino tentoongesteld zullen worden.


Het Castillo (Kasteel), gezien vanaf de nieuwe entree, nabij de autosnelweg.

De Gemeente en de vertegenwoordigers van Chirino hebben nog steeds niet de statuten voor de Stichting voltooid, noch de gesprekken voor de vaststelling van de waarde en toekenning van de kunstwerken, maar de kunstenaar is ervan overtuigd, dat men een akkoord zal bereiken.

De beeldhouwer zal enkele etsen schenken, maar men zal een prijs moeten vaststellen voor de sculpturen, die eigendom zijn van de erfgenamen van de artiest. “Mijn toezegging aan de Gemeente is, dat het om het in concessie geven gaat van de werken die in het Castillo komen en, dat allengs, de Gemeente en de Stichting deze zullen aankopen,” zo merkt de artiest op, die er aan herinnert, dat de huidige tijden van crisis het de Gemeente niet mogelijk maken financiële uitgaven te doen.

 
                                                      Martín Chirino.

“Het oprichten van de Stichting - wat in gang is gezet - is een heel goed idee en het Castillo is een magistraal stuk, dat is hersteld door twee van de beste Spaanse architecten, die in staat geweest zijn een magistrale oplossing te leveren welke van een ongelooflijke schoonheid is. Mijn kunstwerken,” zo stelt Chirino, “zullen daar een dialoog met het Kasteel aangaan.”


Een aantal van de kunstwerken die naar het fort gaat, maakt deel uit van de expositie die, als eerbetoon aan Chirino, op 30 oktober 2013 geopend wordt in de Círculo de Bellas Artes in Madrid, met als titel: ‘Obras para una exposición’ (‘Kunstwerken voor een expositie’). Daaronder werken als:
- El viento Solano V.
- Mi patria es una roca, Homenaje a El Quijote,
- Homenaje serie Marinetti XV,
-  Momentos II
, Reflexión sobre el Guernica,

kunstwerken van smeedijzer, variërend in hoogte van een tot vier meter.

Terwijl de kunstwerken van de Grancanarische artiest (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Mart%C3%ADn_Chirino) naar de stad komen, leggen bouwvakkers de laatste hand aan het bijgebouw van naast het Castillo, waar een ontvangstruimte/vergaderzaal komt, de bibliotheek, de toiletten, de kassa, kantoren, magazijnen en overige diensten. Dit gebouw is eveneens ontworpen door de architecten Fuensanta Nieto en Enrique Sobejano die het herstel van het kasteel hebben geleid. Het bijgebouw is bijna onzichtbaar, om te voorkomen, dat het de hoofdrol zou overnemen van het fort, dat zich weerspiegelt in de glazen wanden.
1371418746157_large.jpg
Beton en glas
Beton, cortenstaal (http://nl.wikipedia.org/wiki/Cortenstaal), kalksteen en glas. Dit zijn de vier materialen die deel uitmaken van het bijgebouw. Juan Espino, architect van het Gemeentelijke Departement Cultuur, wijst op het uitstekende werk, dat zowel Nieto en Sobejano hebben verricht met het herstel van het Castillo; die met hun voorzichtigheid en zorg, het fort niet in de schaduw ervan hebben doen belanden.


De nieuwe toegang tot het fort loopt via de Calle José Navarro (die van het centro de salud). Het doel van deze nieuwe toegang, zo legt Espino uit, is te bereiken, dat de bezoeker het kasteel beetje bij beetje gaat ontdekken.

Bij binnenkomst komt de bezoeker in een soort tunnel die de toegang tot het bijgebouw vormt, waarvan de glazen wanden het kasteel vanuit een ander perspectief tonen. Het is alsof men in enkele minuten een reis in de tijd maakt, van de 21ste naar de 15de Eeuw; de tijd, waarin men het eerste fort bouwde, dat de stad moest verdedigen tegen de aanvallen van piraten; een verdedigingssysteem, dat nadien is gecomplementeerd met de forten van Santa Ana, Mata en van San Francisco aan de andere kant van de stad, dat men heeft overgebracht naar Amerika, na de ontdekking.

Het kasteel is sinds 2000 gesloten, met het doel herstelwerkzaamheden te ondernemen, die allengs zijn uitgesteld, ten eerste, omdat de subsidies die de Spaanse Regering heeft gestuurd, ten laste van de culturele 1%-regeling, druppelsgewijs zijn binnengekomen en omdat de tweede fase van de ingreep gedurende ruim een jaar heeft stilgelegen vanwege het failliet van het bouwbedrijf wat de werkzaamheden gegund heeft gekregen bij de aanbesteding.
Bovendien hebben, voor aanvang van het herstel, de archeologische opgravingen, die geleid zijn door Julio Cuenca, overblijfselen van het eerder gebouwde fort aan het licht gebracht, de toren van Alonso de Fajardo en van de batterij artillerie die het omringde, samen met andere belangrijke archeologische resten. Het is geen verrassing, dat de muren van het kasteel van La Isleta getuige zij geweest van de aanvallen van Francis Drake en van Pieter van der Does (trouw op zijn Spaans, met een ‘z’ verbasterd tot ‘ Doez’).

“Het zal heel mooi worden,” bekent Martín Chirino, "als men in 2014 tenminste een deel van het werk kan plaatsen, voor de opening van de Stichting. Ik wil blijven dromen over dat project. Canarias is me niets verschuldigd, maar ik ben Canario, daaraan dank ik mijn leven en eigenaardigheden, zoals ik ben. Men heeft mij gedoopt in  de schaduw van het Castillo, in de kerk van La Luz en ik verwacht er veel van, mijn  werk daar te hebben staan.  Het idee is, dat het gaat functioneren als een cultureel centrum wat een grote invloed zal hebben op de stad.”
kleurlogoCanarias.png


 

kaart_canaria-12.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-65.jpg