site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-20.jpg

mapa-canarias2-14.jpg


Video:
De komst van de eerste
desaladora (ontzilter) op Canarias

CANARISCHE EILANDEN -Op Canariasch wordt het water dat wordt verbruikt in woningen en industriële economische sectoren meestal vervaardigd. Dit is gedaan dankzij de inspanningen van industriële ingenieurs bij de planning van ontziltingsinstallaties. Publieke sector, bedrijven, of de Spaanse marine, hebben grote inspanningen geleverd tegen de droogte van de eilanden uit de jaren zestig.

De eerste ontziltingsinstallatie op Canariasch was van General Electric en kwam uit Guantánamo, Cuba, waar de Verenigde Staten een militaire basis hebben.
islas-canarias-desalaora-kSSB--620x349abc.jpg

                                         VIDEO: https://youtu.be/WYyWmZhlwmc?t=192
De ontzilting is op de privé-investeerders van de Canariasch, zoals Canaragua, Elmasa, Aguas de Telde, en Teidagua,  en specifieke eilandverordeningen zoals de Ley del Agua (Water Wet), ontstaan.

000logo-kopie-192.jpg


12 Opmerkelijk heden van Canarias
die u zeker niet kende

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 12 januari 2019 -

Het beste klimaat ter wereld

mejorclima.jpg
Weet u dat dit echt wordt bevestigd door verschillende onderzoeken die hebben geconcludeerd dat de eilanden, met een gemiddelde jaartemperatuur van 22 graden, "Het beste klimaat ter wereld," hebben.
Een stukje paradijs, waar de winter lijkt op lentes en zomers. Men weet dat dit echt is geweest door een onderzoek naar het geconcludeerde dat de eilanden, met een gemiddelde jaartemperatuur van 22 graden, "Het beste klimaat ter wereld" hebben.
Een stukje paradijs, waar winters lijken in lentes, en zomer

De Teide, de hoogste top van Spanje
teide-9.jpg
Als er een afbeelding is die het eiland Tenerife vertegenwoordigt, is dit de Teide.
Wist u wat de hoogste berg van Spanje is met 3.718 meter?
Het Parque Nacional del Teide (Nationaal Park Teide) werd in 2007 uitgeroepen tot Werelderfgoed door de UNESCO en is de belangrijkste attractie van het eiland.
De stempel van de majestueuze vulkaan, samen met de exclusieve flora van het gebied, maakt indruk.
Want iets is het meest bezochte Nationale Park in Spanje...

De oudste rum fabriek van Europa

arehucas.jpgAls men een Canario vraagt wat zijn favoriete rum is, twijfelt hij niet: De Arehucas. Een heerlijke suikerriet rum die iedereen die het probeert verliefd laat worden.
Het is gemaakt in Arucas, een stad in het Noorden van het eiland Gran Canaria, waarvan wordt gezegd dat het een van de oudste rum fabrieken in Europa is.

Gelanceerd in 1892, is het een bezoek waard.
Alle info hier: aquí.

Het eerste Japanse restaurant van Spanje
fuji.jpg

In 1968 werd Fuji geopend, beschouwd als het eerste Japanse restaurant dat in Spanje werd geopend.
Gelegen in de buurt van Guanarteme in Las Palmas de Gran Canaria, is het al meer dan 40 jaar actief en geeft het dezelfde kwaliteit als de eerste dag. Een kleine en gezellige plek, met een eenvoudige en aangename inrichting die een must is als men de stad bezoekt.

La Palma, een van de beste locatie in de wereld om de sterren te bekijken

lapalma-2.jpg

Als men met een deskundige in de sterrenkunde praat, zal hij u vertellen dat de Canarische Eilanden een bevoorrechte plek is om de sterren te zien.
Door zijn geografische ligging en de geringe lichtvervuiling is het eiland La Palma een referentie op dit gebied.
Een stop bij het Instituto Astrofísico del Roque de los muchachos  is een must. Er zijn rondleidingen om de sterren te zien, een echte aanrader. Overal een beetje uit de weg ziet men een spectaculaire hemel, ongetwijfeld een van de grote attracties van het eiland.

De Cueva del Viento, een van de meest vulkanische buizen ter wereld

cuevaviento-1.jpgDe Cueva del viento (Grot van de Wind) is toevallig een van de grootste vulkanische buizen ter wereld. Het bevindt zich in Icod de los Vinos, op het prachtige eiland Tenerife.
Het  meest representatieve van deze stad is de bekende Drago Milenario.
Men moet weten dat, ondanks zijn naam, het rond de 800 jaar oud is, het is ongeveer 16 meter hoog en als een nieuwsgierigheid, zijn imago kwam uit op de 1.000 peseta bankbiljetten. Weet u nog? Daarnaast zijn de kerk van San Marcos, het historische centrum, en, natuurlijk, de al genoemde grot van de wind, andere bezienswaardigheden van de stad.

De eerste IKEA va Spanje
ikea-1.jpg
Vandaag de dag zit heel Spanje vol met winkels van het beroemde Zweedse bedrijf, maar men moet weten dat de eerste die in Spanje werd geopend in 1978 in Telde was, in het Zuidoosten van het eiland Gran Canaria, in een toeristische enclave vol Noors, Brits, Nederlands, en Duits , had dit type winkel meer acceptatie.
Een nieuwsgierigheid meer dan zeker wist men niet.

 1. Onderwatersport in El Hierro: Een van de TOP locaties ter wereld

  elhierro-5.jpg
  Elk van de zeven Canarische Eilanden heeft zijn charme en El Hierro zou niet minder worden.
  Een eiland dat jaar na jaar duizenden liefhebbers van onderzeeërs ontvangt, aangetrokken door degenen die beweren een van de beste bestemmingen in de wereld te zijn om het te beoefenen.
  Een referentiepunt op de planeet dat opvalt door de helderheid van zijn wateren, zijn unieke zeelandschappen, en omdat het een plek is waar ontmoetingen met roggen en haaien echt zijn. Men heeft al een bestemming als men wil genieten van de andere kant van de eilanden, waar niet alles zon en zand is.
 2. De deelstaat met de meeste parken van Spanje

  timanfaya-3.jpgElk van de zeven Canarische Eilanden heeft zijn charme en El Hierro zou niet minder worden.Een eiland dat jaar na jaar duizenden liefhebbers van onderzeeërs ontvangt, aangetrokken door degenen die beweren een van de beste bestemmingen in de wereld te zijn om het te beoefenen.

  Een referentiepunt op de planeet dat opvalt door de helderheid van zijn wateren, zijn unieke zeelandschappen, en omdat het een plek is waar ontmoetingen met roggen en haaien 

 3. Canarias telt niet minder, dan met vier nationale parken, meer dan enige andere deelstaat in Spanje.

  De vulkanische oorsprong van de eilanden betekent dat ze indrukwekkende natuurlijke gebieden hebben, ingepakt in magie.
  Richt goed zodat men niets mist: Timanfaya op Lanzarote, La Caldera de Taburiente op La Palma, Las Cañadas del Teide o Tenerife`,  en Garajonay op La Gomera. Wat wil men nog meer?

  Het telt een van de meest bewerkende carnavals ter wereld

 4. carnavales1_1.jpgMen heeft zeker wel eens gehoord van de Canarische carnavals, toch?
  Misschien zijn die van Santa Cruz de Tenerife en die van Las Palmas de Gran Canaria de kleurrijkste en meest amusante, uitgeroepen tot Internationaal Toeristisch Belang.

  Het is een feest dat wordt beleefd in de straten waarin alle Canarische eilanden zich tonen.

  De gebieden die hiervoor in aanmerking komen, zijn gevuld met kiosken, strandbars, en stands die de cotarro animeren vullen. Een paar weken vermomming en vreugde voor het lichaam! Als het past, aarzel dan niet. Men zal er geen spijt van krijgen!

  Bandama: De oudste Golf Club van Spanje

 5. bandama-1.jpgMisschien vindt men mooiere golfbanen, maar geen enkele met de traditie en charme hiervan. In het hart van de Caldera de Bandama, in het midden van het eiland Gran Canaria, ligt de Real Club de Golf de Bandama, de club van Spanje waarvan de stichting, door toedoen van een groep Britten, zich op het eiland vestigde, dateert van 1891.

  De enclave is uniek en als men een liefhebber van deze prachtige sport is, hoeft men alleen maar rond het clubhuis te gaan en de geschiedenis in te ademen die zich in zijn faciliteiten verbergt.
  Eerste onderzeese museum in Europa
  Een paar jaar geleden, op het eiland Lanzarote, werd het eerste onderzeese museum in Europa ingewijd.
  Een merkwaardige plaats die de magie van de zeebodem van het eiland combineert met sculpturen van de Britse kunstenaar Jason deCaires.

  Als men van duiken en cultuur houdt, heeft men al het perfecte excuus om een sprong te maken naar het eiland Conejera: Een van de mooiste en meest charmante plekken in Spanje.

 6. Onderwatersport in El Hierro: Een van de TOP-locaties ter wereld
  museolanza-1.jpg
  Elk van de zeven Canarische Eilanden heeft zijn charme en El Hierro zou niet minder worden.
  Een eiland dat jaar na jaar duizenden liefhebbers van onderzeeërs ontvangt, aangetrokken door degenen die beweren een van de beste bestemmingen in de wereld te zijn om het te beoefenen.
  Een referentiepunt op de planeet dat opvalt door de helderheid van zijn wateren, zijn unieke zeelandschappen, en omdat het een plek is waar ontmoetingen met roggen en haaien echt zijn. Men heeft al een bestemming als men wil genieten van de andere kant van de eilanden, waar niet alles zon en zand is.
  000logo-kopie-192.jpg

VIDEO:
Het belang van  de senderos
(wandelpaden) op Canarias

CANARISCHE EILANDEN - mandag 10 december 2018 - De samenhang van de communicatie op Canarische werd gevormd door een uitgebreid netwerk van wegen en paden. Net als in de rest van Spanje, op Gran Canaria of Tenerife, hielpen traditionele paden de lokale tradities in leven te houden.
islas-canarias-caminos1-kJ3F--620x349abcgroot.jpg
                                                               VIDEO:

                                          https://youtu.be/OXRiVFUgztw

De Fundación Tenerife Rural, van het  Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife, heeft een agenda opgesteld voor het herstel van het landelijke erfgoed van het eiland.


Video's:
60 jaar van de plaag
van de vervloekte langostas (sprinkhanen) 
die Canarias verwoeste

Dat zei Viera en Clavijo over een invasie die plaatsvond in 1659: "Een immense sprinkhanenwolk bedekte de lucht en de aarde, en wierp zich op de eilanden welk bedreigd werden  met de meest universele verwoesting. In korte tijd hebben die insecten de eilanden  niet groen achtergelaten”

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 6 oktober 2018 - Manuel Ramírez Muñoz maakt een historische tour langs de eilanden in ‘Historia de una maldición’  (‘Geschiedenis van een vervloeking’)  en werd  openbaar gemaakt als de inaugurale les van het academisch jaar 2001 in het UNED-centrum in de hoofdstad van Las Palmas.

Voor de plaag was het jaar 1659 sinister. Omdat de Canarische Eilanden, volgens de getuigenis van Viera en Clavijo, “werden onderworpen aan talloze en onoverwinnelijke legers van vijanden uit het hart van Afrika."
langosta-islas-canarias-kHxE--620x349abc-2.jpg
                                                               
VIDEO’S:
                                            
https://youtu.be/fp3HN7Efi1s
                                    https://youtu.be/oKV2D0-1FGA
Viera en Clavijo zei destijds: "Een enorme sprinkhanenwolk die de hemel en de aarde bedekte, landde op de eilanden op 15 en 16 oktober en bedreigde de meest universele verwoesting. In korte tijd hebben die insecten de eilanden niet groen achtergelaten ».

“Ze vernietigden de kruiden, boomgaarden, wijngaarden, en andere planten op een manier dat ze een prooi maakten van de bladeren van de palmen, die zo hard zijn, en die van de pita, dat er geen dier is dat ze eet. Toen het loof van de bomen afwezig was, grepen ze de gekorte overblijfselen, waardoor er veel opdroogden en toen ze niet vonden wat ze moesten eten, aten ze elkaar in de wateren, bedierven de lucht, en beangstigden de mensen.

Die pest van 1659 viel samen met een zonsverduistering , "dat was een dergelijke  duisternis dat het dichter bij de nacht leek dan de dag, en de sprinkhanen vielen aan op de grond, dit was een zeer angstige dag," vertelde Juan Núñez de la Peña.
000logo-505.jpg


Vídeo:
De zonsondergang waar die was
op de nulmeridiaan,
veel eerder dan Greenwich
en:
Een voor een,
de oorsprong van de namen van de Canarische Eilanden

EL HIERRO -donderdag 30 augustus 2018 - Het is de Faro (vuurtoren) van Orchilla, op het eiland El Hierro. Het is het meest westelijke punt van Spanje en Europa. Gedurende de 17de Eeuw  was deze ruimte de referentie van de "Nul Meridiaan’. Nadien was het in 1885 in Greenwich, in het Verenigd Koninkrijk.

Juan Antonio Urtusáustegui die het eiland El Hierro in de 18de Eeuw bezocht, zei  over de Herreños: "Ze waren heel eerlijk, liefdadig en genereus, onvermoeibaar op het werk, maar vrolijk en feestelijk, tegelijkertijd meer geliefden van hun thuisland dan geen ander en eigenaren van een zoet gesprek.
arquitectura_faro_de_orchilla14-1.jpg
                                                                 
VIDEO:
                   https://youtu.be/fOdvCSduF_shttps://youtu.be/fOdvCSduF_s

In de publicatie ‘Le Canarien’, in 1402, was het de eerste keer dat het eiland werd genoemd onder de naam ‘Ferrum’. Op  https://www.abc.es/espana/canarias/abci-origen-nombre-islas-canarias-201808042046_noticia.html kan men lezen over de oorsprong van de naam van de acht Canarische Eilanden:

Db7-yqAXUAA54RT-kwyH--620x349abc.jpgEen voor een,
de oorsprong van de namen van de Canarische Eilanden

Het zijn benamingen die nog steeds worden gebruikt
om hun grote schoonheden weer te geven

We bezoeken de Canarische Eilanden via hun namen met de professor van de Spaanse filologie aan de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC), Maximiano Trapero, die zegt: “De klassieke Grieks-Latijnse teksten zoals de Jardín de las Hespérides, de Campos Elíseos, of Islas Afortunadas. . Deze mythische, of legendarische geschiedenis van de Canarische eilanden duurt tot vandaag.”.

Gran Canaria, dat de naam geeft aan de Archipel
DfkCQy-GW4AA-I-ld-kwyH--510x287abc.jpg
                            Poema del Mar, in de hoofdstad van Gran Canaria.
Naar de mening van Trapero: "De eerste naam die het eiland had was Canaria, dat verschijnt in het verhaal dat Plinius de Oudere doet in zijn natuurlijke geschiedenis van de ontdekkingsreis die hij de Juba II-eilanden bevolen heeft te doen, wat zegt: "Het dichtst bij dit [van Ninguaria] wordt Canaria genoemd vanwege de hoeveelheid honden van enorme omvang, waarvan er twee naar Juba zijn gebracht.”

Hij benadrukt, “dat de toevoeging van Grande is gemaakt door de Frans-Normandische veroveraars toen ze in 1402 het eiland wilden veroveren en door de inboorlingen werden afgewezen.”
 "Het is in de kroniek van die verovering, genaamd Le Canarien, waar voor de eerste keer de naam Gran Canaria verschijnt en vaker dan de eenvoudige naam van Canaria."
Hij benadrukt, “dat  sommige auteurs hebben gezegd dat de titel Grande werd gegeven om ten onrechte aan te nemen dat dit de grootste uitbreiding van de hele Archipel was, maar het feit is dat de traditie sinds lang als zodanig het vasthoudend verzet heeft bevestigd dat het is natuurlijk voor de verovering, zijnde het meest bevolkte en degene die een betere sociale organisatie had." Dit is wat Abreu Galindo uitlegt," de best geïnformeerde historicus van alle Canarische antiquiteiten", zeggend, “dat dit eiland "het moeilijkste was en de meeste kosten van degenen die het reduceerden tot het heilige katholieke geloof." en dat is waarom ze het noemden "Goed geschikt voor zijn daden, adel en wezen, van Groot, wat hij heeft gehad en zal blijven volhouden." En hij voegt eraan toe: "Het groot noemen, niet omdat het eiland groot is, noch het grootste, noch de grootste in hoeveelheid, maar in kwaliteit, vanwege de grote weerstand en kracht die het heeft gevonden van de inboorlingen in het verdedigen van zichzelf en het beledigen met behendigheid van degenen die ze kwaad wilden doen en benadelen.”

Trapero wijst erop, “dat dit eiland is wat werd gebruikt om naar de hele Archipel te verwijzen, eerst als ‘Islas de Canaria’ en uiteindelijk als ‘Islas Canarias’". Ook was dit feit al heel vroeg goed in de geschiedschrijving. Zo zei Alonso de Palencia in zijn Universele Woordenlijst (1490): "De yslas die fortuinen werden genoemd, waren befaamd gezegend door de goede lucht en de vruchtbaarheid van de grond: Er zijn er zeven bewoonbaar in de Westelijke Oceaan niet ver van Mauritanië, de provincie in het sinistere deel: en ze zijn van elkaar gescheiden door zeven namen: Maar omdat Canaria de meest nobele en de meest overvloedige van alle anderen op dat moment is, worden ze yslas de Canaria genoemd.”

La Gomera
Di-X-vTWWw-AUM7k1-kwyH--510x287abc-1.jpg
Volgens Trapero “wilden veel auteurs de naam van Gomera uitleggen. Sommigen maken het afkomstig van de Bijbelse Gomer, kleinzoon van Noach; en de dichter Antonio de Viana (auteur van een episch lied van de verovering van Tenerife, 1604), noemde een zekere Gomer, zoon van de mythische Crano en Crana, koningen van Italië; en Gaspar Frutuoso (Portugese schrijver van de Azoren-eilanden, midden 16de Eeuw) vertelt over een eilandkoning Gomauro of Gomero, en dat ze hem noemden vanwege het "rubber" geproduceerd door zijn zaailingen; Pedro Agustín del Castillo (Canarische historicus van de 18e eeuw) vertelt over een Gaumet of Gaumer; etc. Van de vergelijkende filologie met de Berber, de Oostenrijkse D.J. Wölfel haalt enkele Berber-parallellen aan, zoals aragomero, aregoma, gomeiroga, agmer, en igemran, met de betekenis van 'weide' of 'eilandje'. Andere auteurs hebben de naam van het eiland gekoppeld aan die van de rots met dezelfde naam aan de Noordkust van Marokko, tegenover de Spaanse kusten. En anderen met de Noord-Afrikaanse stam Ghomara. Vycichl (1952: 184) zegt dat de naam van Gomera herinnert aan die van de Berber-stam van de Gumara, die overleeft in een klein deel van Spaans Marokko. Marcy (1962: 287-289) betoogt de mogelijke oorsprong van de naam vande antieke Berber-stam van de gmara in het westelijke Rif-gebergte, verspaanst tot Gomera, of Gomara, tegenwoordig volledig Arabisch.

La Graciosa
Dja3-74WwAA-St59-kwyH--510x287abc.jpg

Voor Trapero is de naam van het eiland al sinds de verovering van de Canarische eilanden bekend, op de kaarten en schetsen van de reizigers die hen in de 14e Eeuw bezochten. Torriani zegt dat La Graciosa ‘gracieus in aanzien lijkt’, zowel in vorm als in de plaats waar het is, en om deze reden is het genoemd door Letancurt, verwijzend naar Jean de Bethencourt, de eerste veroveraar van de eilanden.”

Volgens de professor ULPGC, " wordt niets gezegd in de kroniek van de bethencouriana verovering."

Le Canarien’ dat deze etymologie rechtvaardigt (beter om het "vormende motivatie" te noemen) van de Italiaanse ingenieur, maar niets verhindert dat het zo is, omdat, in feite, het aspect waarmee La Graciosa verschijnt, vanaf elke plek waar men ernaar kijkt, maar meer van Lanzarote heeft, het is altijd leuk en vriendelijk, geel en goudkleurig, gemakkelijk en mooi, grappig; een eiland dat "goed is gedoopt", uiteindelijk
"Het mag niet vreemd zijn aan deze naam, het feit dat er op veel andere Archipels van de wereld eilanden zijn met dezelfde, of vergelijkbare naamgeving (zoals in de Açores).
 En Torriani gaat verder in zijn beschrijving: "Dit eilandje heeft geen water, geen bomen, geen wilde dieren, maar alleen konijnen die christenen er brachten, evenals op de andere twee [Alegranza en Montaña Clara]. Soms laten Lanzarote mensen geiten en schapen achter en als ze zich vermenigvuldigen, halen ze die weer op en verkopen ze op Tenerife. of Gran Canaria. '

El Hierro
DjXV4M-JW4-AAAClW-kwyH--510x287abc.jpg

Het eiland El Hierro is het kleinste van de bewoonde Canarische Archipel (met uitzondering van La Graciosa). Omdat het zich in het Zuidwestelijke uiteinde daarvan  bevond, “was het ‘de laatste plek op Aarde die de schepen van Columbus zagen tijdens hun reis naar de vreemdeling". En terecht, want het is het  meest westelijke land in Europa, het diende om aan te geven op kaarten en zeekaarten de ‘Nulmeridiaan’ tot een dergelijke actie naar Greenwich verhuisde.

El Hierro is ook beroemd in de afgelopen Eeuwen door een wonderbaarlijke boom ‘die water sijpelt’ in een zodanige hoeveelheid dat die de gehele bevolking van het eiland water leverde en dat was de beroemde Garoe, door sommige  van de achttiende eeuw beschouwd als de meest beroemde boom in de wereld naar de "boom van goed en kwaad" van het paradijs.
De huidige naam van het eiland voor het eerst op kaarten en schetsen in het midden van de 14de Eeuw door reizigers en Mallorcaanse zeilers, Spanjaarden, Italianen en Portugezen werden bediend te lopen door de Archipel-handel met de weinige rijkdom die de eilanden hadden en vooral, met het vangen van hun inboorlingen om ze vooral als slaven te verkopen op de markten van Sevilla en Valencia. Maar op die kaarten verschijnt alleen de naam Fero, die men interpreteert als foutief schrijven van Ferro. De eerste naam die met de Latijnse naam  'Ferrum' verschijnt in 'Le Canarien', in 1402, met drie Franse varianten : Fer, Fair, en Ferre. "Een toponymisch kenmerk van La Graciosa en de rest van de eilandjes ten Noorden van Lanzarote is de afwezigheid in hen de namen van Guanches om aan te geven dat de gebieden nooit werden vertrapt door inheemsen. De enige uitzonderingen die genoemd kunnen worden zijn de aanwezigheid van het begrip Dise Graciosa van Jameo en Mosegue Alegranza, en Tabaibita en Tefíos Clara Berg, maar zeker is dat dergelijke termen eenmaal geïmplanteerd in de Spaanse tijd niet guanche zijn en dat deze termen veelgebruikte benamingen werden in het Spaans gesproken op Lanzarote."

Lanzarote
Lanzarote-2.jpg
Lanzarote was het eerste veroverde eiland van de Canarische Archipel en de basis van waaruit alle pogingen werden ondernomen om de overgebleven eilanden te veroveren.
In feite begon de Franco-Normandische expeditie onder leiding van Jean de Bethencourt en Gadifer de la Salle aan de kust van Lanzarote in 1402 met de verovering van de Canarische eilanden.
Ze vestigden zich in het zuidelijke deel van het eiland, wat ze Rubicón noemden, vanwege de donkerrode kleur van hun vulkanische landerijen, en daar bouwden ze een kamp, een kasteel, en een kleine kapel, de eerste Europese constructies aan Atlantisch land.
Vanaf die eerste verovering lieten de Fransen een kroniek achter met de naam ‘Le Canarien’, een essentiële bron van levenswijzen met de inheemsen, de Guanches, die de verschillende eilanden, bewoonden, en de indrukken die deze niet-gepubliceerde landen aan de veroveraars veroorzaakten.

De naam van het eiland is afkomstig van een naamafleiding van Lancelotto Malocello, de Genuese zeeman die het eiland tussen 1320 en 1340 voor commerciële doeleinden had bereikt. Er wordt aangenomen dat hij ongeveer 20 jaar op het eiland bleef, dat hij een stenen toren bouwde die nog bestond in de jaren van de bethencouriana verovering en uiteindelijk werd verdreven. of gedood door de inboorlingen.
De avonturen van die Genuees werden verspreid onder de schippers die in die jaren waren aangekomen op de Canarische eilanden, en zo begon men ‘het eiland Lanzeloto’ te noemen. En zo begint het te verschijnen op de primitieve landkaarten die met werkelijke lijnen de Canarische eilanden getrokken lijken, en wordt het Planisferio van de Mallorcaanse Angelino Dulcert (in 1339) de eerste landkaart die het bevat als eiland van Lanzarotus Marocolus. Dat is de naam die de kroniekschrijvers van ‘Le Canarien’ het ook geven met betrekking tot de Italiaanse navigator, maar ook de naam toevoegen die het eiland had in de taal van de inheemse bewoners, Tyterogaka, of Tythe; een aardrijkskundige naam die in geen enkele historische bron voorkomt.

Tenerife
Tenerife-1.jpg                                                          Loro Parque.
Het eiland is in de geschiedenis bekend vanwege drie of vier verschillende namen. De eerste was die van Ninguaria waarmee het in de tekst wordt genoemd die Plinius de Oudere in zijn natuurlijke geschiedenis wijdde aan de Fortuinlijke eilanden, "die deze naam  van zijn eeuwige sneeuw heeft ontvangen, bedekt met wolken."
De tweede naam was die van Nivaria, een Latijnse uitdrukking die de reden van de sneeuw van de Plinian-tekst vertaalt, en die is tot op heden gebleven in de benaming van het bisschoppelijk bisdom van die provincie: Bisdom Nivariense.
De derde naam was die van Isla del Infierno, die in de 14e eeuw op kaarten en schetsen  voorkomt.
En tot slot de vierde van Tenerife, van oorsprong Guanche, die de overhand heeft gehad

Er zijn verschillende interpretaties gegeven over de benaming van Isla del Infierno, maar de meest wijdverbreide en geloofwaardige is gerelateerd aan de gewelddadige uitbarstingen die op het eiland in de 14e Eeuw hebben plaatsgevonden en werden gezien door Europese zeevaarders, zoals vastgelegd in de ‘Historia de Abreu’: " Dit eiland Tenerife noemen ze een eiland van de hel, omdat er veel vuur van zwavelsteen in zat bij de top van de Teide, die veel vuur werpt.").
En inderdaad, het is bekend dat voor de jaren van Nicolosso's reis van Recco en Angelino de Teggia naar de eilanden, in 1341, er een sterke uitbarsting was op Tenerife; en hetzelfde in de laatste jaren van de 14se Eeuw, volgens nieuws van Biscayanse navigators.

Fuerteventura
Fuerteventura-3.jpg
                                                          Oasis Park.
Voor Trapero, is de naam mogelijk opgelegd door Catalaans-Mallorcaanse zeelieden die de eilanden in de 14de Eeuw bezochten, met het gevoel van 'de grote gelukzaligheid ', zoals Abreu Galindo bijna twee eeuwen later zal zeggen: “De eigen naam die alle eilanden hadden van Fortunadas.” Overigens moet worden gezegd dat het eiland Fuerteventura, samen met dat van Lanzarote en Lobos, het eerste van de Canarische eilanden is die op de kaart verschijnen met de geschatte werkelijke vormen, van de planisfeer van Angelino Dulcert (Mallorca, 1339), daarop apart geschreven: Forte Ventura (Sterk Fortuin), een formule die zal veranderen naarmate de 14s Eeuw vordert totdat deze aaneen is geschreven.”

Hij wijst erop, “dat de inheemse-naamgeving interessanter is en tegelijkertijd problematischer. Van meet af aan is het aantal varianten waarmee ‘Le Canarien’-kroniekschrijvers het opnamen, opvallender, varianten die in dit geval een groter bereik hebben dan alleen fonetisch, of orthografisch. Deze varianten tonen duidelijk twee invariante namen: Enerzijds de varianten die de plaatsnaam Erbania proberen weer te geven, en anderzijds de varianten die de Albanese plaatsnaam proberen weer te geven, en o.a varianten tussen beide lexicale modellen.
Dit alles komt tot uiting in een veel voorkomend verschijnsel in de toponomastiek: Dat van het willen motiveren van een naam die ongemotiveerd is. Niets kon de naam Erbania aan de Franco-Normandische kroniekschrijvers vertellen, maar het herinnerde hen aan de naam van het land Albanië, en in de richting van dat besef hadden ze het op schrift gesteld. '

"De Guanche naam Erbania is geïnterpreteerd in relatie tot de levende stenen muur die is gebouwd door de inheemsen op de landengte die het eiland in twee delen verdeelde, Maxorata noord en Jandia zuiden," zegt Trapero, toevoegend: "Deze muur stond nog steeds op het moment dat de Fransen op Fuerteventura aankwamen in 1402, en de kroniekschrijvers refereren er uitdrukkelijk aan: "Het eiland Fuerteventura, dat wij evenals dat van Gran Canaria Erbania [...] op een bepaalde plaats noemen, meet alleen een bereik van kust tot kust, en daar is de aarde zandig en steekt een grote stenen muur het hele eiland over van de ene kant naar de andere. Vandaag is de muur al verdwenen, maar de plaatsnaam die er toe heeft geleid is volledig levend en op de meest opvallende en weergalmende manier: La Pared ( De Muur).”

"Vanuit het Berbers wordt gezegd dat erbania 'de muur, of de ruïne van de antieke bouw' betekent, en daarom zegt Marcy,  dat de term ‘bani' de muur te vinden is in de Marokkaanse toponymie, waar het dient om figuurlijk het groot abrupt rechtlijnig gebergte aan te wijzen dat bijna loodrecht over de onderste loop van de Dra-vallei oprijst.
Echter, Vycichl zegt dat Erbania 'rijk aan geiten' betekent, van de Berberse arban 'geit', dus de naam van Erbania (die is vastgelegd in ‘Le Canarien’); en Capraria (dat was degene die de expeditie-ontdekkers van Juba hem gaven; volgens het verhaal van Plinius de Oudere)," zegt Trapero.

La Palma
Lapalma-1.jpg                                                   Salinas de Fuentacaliente.
Naar de mening van Maximiano Trapero moet de naam die hij nu van La Palma heeft, "gedragen zijn door reizigers en matrozen uit Castilië, Portugal, Mallorca en Italië die over de eilanden zwierven, vooral vanaf de tweede helft van de 14e euw", als " kroniekschrijvers van ‘Le Canarien’ geven ze het al als reeds bestaand.” Deze kroniek zegt,” dat het eiland erg hoog en steil is," en “dat de landerijen goed zijn voor alle soorten gewassen," ondanks het feit dat de inwoners alleen maar vlees eten, “Land dat is bedekt met grote bossen van verschillende soorten, zoals dennenbomen, drakenbomen die het bloed van drago, en andere bomen produceren; en  dat" een grote rivier door het centrum stroomt," (in onmiskenbare toespeling op de Caldera de Taburiente) en, “ dat dit het meest aangename eiland is van alles wat we hier hebben aangetroffen", en “dat het een uitstekende lucht heeft, waarin men nooit ziek wordt en mensen vele jaren leven".

Echter, zoals opgemerkt door de kroniekschrijvers van ‘Le Canarien’, zijn niet de palmen (de inheemse soorten Phoenix canariensis) de meest representatieve flora, noch is dit het Canarische eiland dar meer palmen heeft, in tegenstelling tot wat men kan hebben op wat de naam al doet vermoeden, is nagevraagd de reden van schijnbare helderheid van de botanische etymologie. Drie veronderstellingen  naar voren gebracht om de aardrijkskunde uit te leggen, verzamelde Viera y Clavijo.
De eerste is vrij legendarisch, en zegt dat een Spaanse Koning Abis, of Abides, vluchtte vanwege een angstaanjagende en langdurige droogte, vond het eiland La Palma "in de versheid van het land een overwinnaar."
De tweede lijkt de meest plausibele,van Viera: Dat de naam van La Palma ontvangen is van de Mallorcaanse navigators van de 14de Eeuw, in de erkenning van de hoofdstad van het eiland waar ze vandaan kwamen, want,  "het kon niet vanwege de overvloed aan palmen want het is niet het meest vruchtbare in deze soorten bomen," plus "zal het niet bijgenaamd het eiland van de palmen zijn, want het leek meer consistent," zegt Viera.
De derde hypothese is een Canarisch zeventiende-eeuwse historicus Christopher Perez del Cristo, die geloofde dat de naam komt van het eiland planaria het verhaal van Plinius de Oudere maakte de eilanden Canaria in de eerste Eeuw na Christus, is er per ongelik getranscribeerd  - zegt Perez van Cristo -  omdat hij Palmaria had geschreven.

 000logo-162.jpg


 Dit is hoe toerisme op de Canarische Eilanden
op TripAdvisor wordt weergegeven:
“Er is jeugdprostitutie en
er zijn dronken kinderen.”

Een bezoeker van Puerto Rico, Mogán:
“Er zijn te veel dikke mannen van middelbare leeftijd
met bierbuiken en geen overhemden”

CANARISCHE EILANDEN - Maria Hemelvaart, woensdag 15 augustus 2018 - De meningen van toeristen die de Canarische Eilanden hebben bezocht in de aanbeveling van toeristische ervaringen van TripAdvisor, zijn in de zomer van 2018 toegenomen met opmerkingen over jeugdprostitutie, 64% van de toeristen die naar de Canarische Eilanden komen zijn herhalers op de bestemming.

Het gaat niet alleen om de vermeende verkoop van lichamen door vrouwen en jonge mannen. Ook gaat ook over handel in verdovende middelen. Sommige opmerkingen zijn verwijderd door de pagina-beheerders. Dit zijn meningen die naar voren kwamen in augustus 2018.
turismo-sexual-canarias-kjmF--1240x698abc.jpg
De zorgen van toeristen komen als een familie, bijvoorbeeld naar Los Cristianos, in het  Zuiden van Tenerife, en de kinderen struikelen over jongeren die intieme diensten verkopen, “pooiers” en “drugshandelaren”. Ze noemen ook het bestaan van “dronken kinderen”. Dit is hoe de normalisatie van prostitutie op de Canarische eilanden in maart 2017 werd waargenomen.
guardia-civil-prostitucion-kjmF--540x285abc-1.jpg
       Actie van de Guardia Civil tegen de seksuele slavernij van Spanjaarden op Tenerife.
Onder andere in de forums die er zijn over Playa de las Américas, zijn 76 toeristen-ervaringen geschreven. Het debat begon op 26 juli 2018 in de ochtend
tripadvisor-canarias-hoteles-kGYH--620x349abc.jpg(zie:  (zie: https://www.abc.es/espana/canarias/abci-tripadvisor-destaca-alta-valoracion-hoteles-canarias-usuarios-esta-plataforma-201607241730_noticia.htm).

“Blik met wormen”
Een toerist beweert te zijn in appartementen in het gebied van de Parche op het moment dat hij zijn ervaring meldde. "Ik heb veel dronken tieners gezien, mannen die openlijk drugs en prostituees aanbieden met hun diensten. De plaats is een schande. Het maakt bars niet uit hoe dronken kinderen ziek worden. Drugs en slecht gebruik in het gebied is een schande. "

Eén bezoeker laat weten dat dit normaal is in het Verenigd Koninkrijk en op andere vakantiebestemmingen. Een derde voegt eraan toe: "Het is hetzelfde op de meeste bestemmingen, maar je moet het je vakantie niet laten verpesten." Een bezoeker uit Hampshire, UK, voegt hieraan toe: "Als u op zoek bent naar alternatieven, opent u hier waarschijnlijk een blik met wormen, maar over het algemeen zijn er veel minder soortgelijke klachten op de fora van Gran Canaria en Lanzarote."
islas-canarias-LPAturismo-kXLI--540x285abc.jpg
                 Een discotheek in Playa del Inglés, Zuid Gran Canaria.
Over Mogán: “Te veel dikke mensen met bierbuiken en geen overhemden.” Gewone toeristen in Playa del Inglés noemen hervormingen in het hotelwezen. Maar ook de winkelcentra die gesloten zijn. En dat genereert een beleving van in een verlaten lotsbestemming te zijn.

Een gebruiker van TripAdvisor -  dat in deze rubriek meer dan 2.700 bijdragen heeft - zegt in 2018: "Het is niet beter of slechter dan het in werkelijkheid was." Hij voegt eraan toe: "De miljoenen besteed aan de ontwikkeling van wegen, hebben niets wezenlijk veranderd en sommige winkelcentra hebben altijd problemen gehad, evenals sommige winkels en restaurants. Alles is een beetje goedkoop en plakkerig, maar dat was het altijd. Het lijkt helemaal niet op Beiroet, maar het is ook geen vakantieoord zoals Puerto Rico. '

 “De vuilnisbak van Puerto Rico
Een gebruiker van Tripadvisor zegt vanuit  Torremolinos: "Voor mij is Puerto Rico de vuilnisbelt. De laatste keer dat ik ging (meer dan twee en een half jaar geleden) zag ik te veel dikke mannen van middelbare leeftijd met bierbuiken en geen overhemden(zie: https://www.tripadvisor.com.sg/ShowTopic-g562819-i10586-k11155049-o20-Playa_Del_Ingles_overview-Playa_del_Ingles_Maspalomas_Gran_Canaria_Canary_Islands.html)

Dezelfde toerist voegt toe; "De centra hadden een dringende behoefte aan werk, misschien hadden ze het al, maar ik ben niet teruggekeerd en ik ben niet van plan terug te keren. Zelfs het verlangen naar Anfi del Mar was, hoewel met goed zand, zo dicht bij de goedkope restaurants dat ik dacht dat je alleen maar vrede kon hebben in de duinen en de stranden van Playa del Inglés. Maar ik bekritiseer de generalisaties die echt niet nuttig zijn in een groot complex, dus ik zal de liefhebbers van Puerto Rico het soort toeristen laten zien die niet naar Playa kijken om daarheen te gaan. "
000logo-83.jpg


Gran Canaria actueel
vertoond op Televisie rtvc

CANARISCHE EILANDEN -  woensdag 8 augustus 2018 - In de televisie-uitzending ‘Buenos Dias Canarias’, welke is uitgezonden via rtvc op dinsdag 7 augustus 2018,  kan men via:  

http://www.rtvc.es/television/multimedia/buenos-dias-canarias-1126/07-08-2018-1762.aspx#.W2suTTHZBaQ
- vanaf moment 2:04:01 tot moment 2:05:36 -
het interview zien, dat televisieverslaggeefster Jessica Hernández Deniz heeft gehad met Hans Camps en zijn echtgenoot Wim Roxs; het kan ook bekeken worden via YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=vquvB1pGo0E

ThumbnailHandlerashx-1.jpg tvcanarua.jpgHans en Wim wonen als Nederlanders permanent op Gran Canaria in Agaete, en zijn - als gepensioneerde hoteliers - tegenwoordig als free lance journalisten dagelijks bezig,  artikelen uit de Canarische, Spaanse,  en internationale  pers,  te vertalen in het Nederlands, met name die artikelen die interessant zijn voor buitenlanders die op Canarias wonen, er overwinteren, of vakantie vieren.

00000LOGOMETBANNERGranCanariaActueel-30.jpg
Als men ‘Gran Canaria actueel’ op het computerscherm heeft staan:
http://gran-canaria-actueel.jouwweb.nl
en men de Nederlandse tekst vertalen wil in een taal naar keuze, kan men de gewenste taal kiezen in het vakje in de linker-bovenhoek van het beeldscherm.

Gran  Canaria actueel’ wordt anno 2018, wereldwijd, dagelijks gelezen door ruim 2.000 geïnteresseerden in de Canarische Eilanden.

zzzzIslas-canariaslogo-kopie-198.jpg


Zo ziet men Gran Canaria vanaf Tenerife

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag,  9 juni 2018 -  Op de onderstaande video (van 31 seconden) wordt de titel van dit artikel waargemaakt:
ffff-3.jpg
                                                             
VIDEO:
https://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/06/08/145442/gran-canaria-tenerife-1_m.mp4
000islas-canariaslogo-698.jpg


Het toerisme levert 2,13 miljard euro
aan belastingen op,
daarvan wordt 34%  op Canarias geïnd

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 31 mei 2018 - De minister van Toerisme, Cultuur en Sport, Isaac Castellano, van de Canarische Regeriung, heeft in de laatste week van mei 2018 laten weten dat de Canarische toerisme-sector inkomstehn genereert via belsingen van 2,123 miljard euro, wat betekent dat 34,4% van de belastingen is ontvangen in de Deelstaat Canarias

Isaac Castellano heeft naar deze informatie verwezen toen hij in een parlementaire commissie uitleg heeft gegeven over de investeringen en het beleid van de Canarische Regering ter bevordering van het toerisme, waarop hij aangaf dat de hoeveelheid investeringen die de Canarische Regering in absolute waarde toekent aan bevordering van het toerisme, 17,5 miljoen euro per jaar bedraagt.
minister-1.jpg
De minister van Toerisme, Cultuur en Sport, Isaac Castellano, van de Canarische Regering,     tijdens ziin verklaring voor de parlementaire commissie eind mei 2018.
Het is een zeer geoptimaliseerde en winstgevende uitgave," heeft de minister gezegd, omdat die winstgevendheid vooral te danken is aan de brede reikwijdte en dat er in totaal 21 landen zijn opgenomen in het reclame-plan van het merk ‘Islas Canarias’ (‘Canarische Eilanden’), wat de noodzaak betekent om 15 talen te gebruiken

Bovendien heeft hij gezegd, dat het meerderheidsbelang via internet en alle soorten digitale media de kosten - voor het bereiken van miljoenen Europeanen - kan verlagen, iets wat onmogelijk is met de traditionele media.
img_46420.jpg
Zo zijn de video's van het merk ‘Islas Canarias’ (‘Canarische Eilanden’) alleen al in 2017 ruim 100 miljoen keer bekeken en de internetpagina’s  kregen 8,5 miljoen bezoeken, cijfers die aantonen dat het een winstgevende investering is, voegde hij eraan toe.

De minister van Toerisme heeft gezegd dat de cijfers laten zien, dat de investering op een belangrijke manier bijdraagt aan de komst van toeristen door de naamsbekendheid van het im

Deze bekendheid en dit imago vergemakkelijken -´tijdens het besluitvormingsproces - dat miljoenen toeristen de mogelijkheid van de Canarische Eilanden kiezen uit vele andere, waarvan de meeste voordeliger zijn, aangeboden door de markt.

Het draagt ook bij omdat een lijn is gehandhaafd gedurende de laatste paar jaar, waarin de de Canarische Regering voorrang heeft gegeven aan beroepsmatigheid en technische criteria, met voortdurende nationale en internationale erkenning van dit werk, legde Castellano uit.

“Het draagt ook bij omdat er de afgelopen jaren een lijn is gehandhaafd, waarin wij ons richten op specifieke segmenten van toeristen met specifieke inhoud en berichten,  op toeristen met een grotere bereidheid om te besteden en van landen met groeipotentieel op de eilanden ", vervolgde de minister, die eraan toevoegde dat er geld wordt geïnvesteerd, zodat in de toekomst ons toerismemodel niet zozeer verband houdt met nationale situaties in een klein aantal landen, waardoor het risico van buitensporige concentratie van onze toeristen pp drie of vier markten wordt verkleind."

De kritieke stadia van het Canarische toerisme zijn altijd vooral verbonden geweest met het eisen van crises in een bepaald land, zei hij.

De minister van Toerisme heef,t ook gezegd dat de promotionele activiteit die wordt uitgevoerd ook gericht is op het diversifiëren van het type toerist, en dat het ook winstgevend is in termen van beeld door een persoonlijkheid te projecteren die het traditionele concept, van zon- en strandtoerisme, overstijgt.
00000slas-canariaslogo-674.jpg


Canarias heeft een internetpagina gelanceerd
om zich te promoten bij de turista sibarita

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 9 januari 2018 - Canarias heeft een internetpagina gelanceerd om zich te promoten bij de turista sibarita (sybarieten-toerist) en de diversificatie van het toeristische Archipel-aanbod te verbeteren, met de creatie van een nieuwe kaart van de eilanden: ‘The other map’ - ‘True Moments for atipical Tourists’, welke de Archipel promoot als bestemming voor de turista sibarita moderno (moderne luxe-toerist), een segment dat nieuwe ervaringen nastreeft.

Betekenis Sybariet
Sybariet [wellusteling] {1643} Latijn: Sybarita ; Grieks Subaritès, inwoner van Subaris, een Griekse kolonie in Zuid-Italië, bekend om haar genotzucht, zie:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sybariet 
en:
https://kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschiedenis/157739-ondergang-door-weeldezucht-de-sybarieten.html

index-71.jpgBij de presentatie, heeft de minister van Toerisme van de Canarische Regering, Isaac Castellano, aangegeven, “dat deze internetpagina ‘een ander aanzien van de eilanden biedt; wat gericht is op een specifiek segment van reizigers die zich geen toeristen in de traditionele zin willen voelen, maar die van ervaringen willen genieten welke niet conventioneel zijn tijdens de vakantie. "
indexfgfregrfe.jpg
Met de mededeling: ‘Unieke momenten voor A-typische toeristen’, bevat de nieuwe internetpagina informatie in het Spaans, Engels en Duits (www.canaryislandsothermap.com) audiovisuele en schriftelijke informatie van ruim 140 ervaringen, verteld door veertien bekende bloggers en Spaanse en buitenlandse ‘beïnvloeders’.
dddd-5.jpg maxresdefault-104.jpg

maxresdefaultsdfeter.jpg sdsdssd.jpg

‘The other map’ - ‘True Moments for Atipical Tourists’, zie de video:
http://www.canaryislandsothermap.com/en/the-other-canary-islands-maps

VIDEO:
http://www.canaryislandsothermap.com/en/the-other-canary-islands-maps

http://www.canaryislandsothermap.com/es/gran-canaria

VIDEO:
https://youtu.be/urEvpiL-Olk

http://www.canaryislandsothermap.com/es/lanzarote
VIDEO:
http://www.canaryislandsothermap.com/es/lanzarote/video

http://www.canaryislandsothermap.com/es/tenerife
VIDEO:
http://www.canaryislandsothermap.com/es/tenerife/video

ddd-1.jpg maxresdefaultffgf-1.jpgGastronomie, cultuur, creativiteit, architectuur, winkelen, en landschap, zijn de unieke hoofdthema's van de voorgestelde ervaringen, van een bezoek aan een landbouwbedrijf tot een mode-atelier; kortom,  talloze plaatsen die normaal gesproken een toerist niet kent.

Vergezeld door de minister van Toerisme, Cristóbal de la Rosa; en de directeur van Promotur, María Méndez, heeft Castellano  uitgelegd, “dat deze actie de vele en aantrekkelijke mogelijkheden van de eilanden bekend wil maken, naast de plaatsen en toeristische activiteiten die  bekend zijn en gebruikelijk, om bezoekers met een hoog potentieel voor de toekomst aan te trekken: ‘los sibaritas modernos’  (de ‘moderne luxe-toeristen’). .

De Canarische minister heeft aangegeven, “dat met deze internetpagina, men het toerisme in strikte zin wil uitbreiden tot meer luxe horeca-accommodatie, wat zal bijdragen aan uitbreiding van het toerisme en de voordelen van het toeristische succes van  Canarias voor andere bedrijven, meestal uitgaansbedrijven en winkels.”

Castellano heeft uitgelegd,  dat de Canarische  Regering gemiddeld 250 acties voor promotie van het toerisme uitvoert, die elk jaar verschillende zijn, meestal op het internet; en hij heeft laten weten, “ dat als geheel de diverse pagina's van het merk ‘Canarische Eilanden’ in 2017 meer dan 8,5 miljoen bezoeken teweeg heeft gebracht , en dat de video's van het merk ‘Canarische Eilanden’ op Youtube en Facebook ruim 104 miljoen keer zijn bekeken.

Op zijn  beurt, heeft Cristóbal de la Rosa erop gewezen, "dat ‘The other map’ (‘De andere kaart’)het beleid van klantendiversificatie dient, wat Spanje, en het Ministerie, ontwikkelt via Promotur, vooral in markten die als volwassen worden beschouwd: Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.”

De la Rosa heeft erop gewezen, “dat na een kwalitatieve studie van de segmentatie van de zon- en strandtoerist, een type bezoeker met een groot potentieel is geïdentificeerd die de eilanden al bezocht, maar die het in grotere mate kan doen: 17% aan zogenoemde  ‘sibaritas modernos’ (‘moderne fijnproevers’).”.

María Méndez heeft gezegd, “dat alle op internet verzamelde ervaringen aanbevelingen zijn in de eerste persoon van 'influencers' (‘beïnvloeders) en reis-sjablonen, die in  hun eigen taal van sociale netwerken, met hun persoonlijke visie hebben bijgedragen aan de verschillende bestemmingen op de Canarische Eilanden.
De directeur van Promotur heeft hieraan toegevoegd, dat de bloggers bovendien hebben bijgedragen aan de verspreiding ervan, door de inhoud in hun sociale profielen te publiceren met “waarin de aanbeveling als ontdekkings-methode de boventoon voert".
Méndez heeft laten weten, dat de voortdurende uitbreiding van de inhoud van het Internet  is bedoeld,” om de ‘vernieuwde toeristische kaart’ te verrijken met meer ervaringen van dat type, omdat het een open en levende ondersteuning is, waar nieuwe sjablonen aan  kunnen worden toegevoegd met originele voorstellen. "
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-61.jpg


Overzicht koninklijke bezoeken aan Canarias

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 14 december 2017 - Het overzicht van de officiële koninklijke bezoeken aan de Canarische eilanden in de recente geschiedenis van Spanje gaat terug tot 22 november 1906, het jaar waarin de Koning Alfonso XIII de Archipel bezocht vergezeld door een aantal van zijn ministers. De reis had tot doel om de behoeften te kennen van sommige eilanden die nog steeds in de vorige eeuw waren verankerd en zeer weinig verbonden met de rest van het land.

Dan heeft de volgende koning, Juan Carlos I, kleinzoon van Alfonso XIII, tijdens zijn bijna veertigjarige regeerperiode, in de jaren 1986, 1990, 1994, 1996, 2005 en 2009, zeven keer de Canarische Eilanden bezocht;  tijdens het  bezoek van 21 mei 1986, reisden de vorst en zijn echtgenote, koningin Sofia, in slechts drie dagen naar de acht eilanden.

47108816.jpg 12006.jpg

RECEPCIONESREALESENCANARIASLAVISITADEALFONSOXIII.jpg RecepcionAlfonsoXIILaPalma.jpgVier jaar later, op 6 maart 1990, vloog het koningspaar  naar het eiland Tenerife om, onder andere, het Parlement van de Canarische Eilanden te bezoeken, en ging vervolgens naar Gran Canaria, waar ze de vliegbasis Gando in Ingenio/Telde, en het Centro Atlántico de Arte Moderno  (CAAM) bezochten in Las Palmas de Gran Canaria.

In juni 1994 begonnen  hun Majesteiten aan hun derde officiële reis naar de Eilanden zou zijn. In de hoofdstad van Tenerife -Santa Cruz de Tenerife - reikten ze de gouden medailles uit ten gunste van de Schone Kunsten, en op Gran Canaria de medaille voor Luchtvaartverdienste aan het 802 Escuadrón del Servicio Aéreo de Rescate (SAR), hetzelfde squadron dat Felipe VI op donderdag 14 december 2017 op de Luchtmachtbasis van Gando heeft bezocht.

Slechts twee jaar later, in 1996, opende het koningspaar  de  Galileo-, Italiaanse-, Abierto, en Nederlandse telescopen in het sterrenkundig observatorium van Roque de Los Muchachos op La Palma, en de Themis en IAC-80 in het observatorium van de Teide op Tenerife.

In 2005 keerden de koning en de koningin terug naar de Canarische Eilanden om Lanzarote te bezoeken, waar ze het Internationaal Museum voor Hedendaagse Kunst bezochten; op Gran Canaria, reikte ze in het Alfredo Kraus-Auditorium de gouden medailles uit van Verdiensten in de Schone Kunsten; en op Tenerife genoten van een concert in het nieuwe Auditorium  ter viering van de 30-jarige regering van Koning Juan Carlos.

Op 22 november 2006, tijdens een officieel bezoek, herdacht Juan Carlos, dat 100 jaar geleden zijn grootvader Alfonso XIII de Canarische Eilanden bezocht met een soortgelijke reis, en bezocht hij enkele locaties die ook vorige monarch had aangedaan.
De laatste officiële reis van Zijne Koninklijke Hoogheid Juan Carlos I was in 2009 naar Tenerife, om het Stichtings-museum van de Tinerfense kunstschilder Cristino de Vera in te wijden.
zzzislas-canariaslogo-1101.jpg


Canarias heeft te maken met wintertijd

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 27 oktober 2017- In  de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober 2017 zal om om 02:00 uur op de Canarische Eilanden de klok één uur teruggezet worden, naar 01:00 uur om zo officieel de wintertijd in te laten gaan.

wintertijd.jpg

                         Op Canarias gaat de klok terug van 02:00 uur naar 01:00 uur.

Dit weekend is gekozen omdat het de laatste zondag is van de maand oktober, iets wat elk jaar hetzelfde is. Men zal tot 25 maart 2018 moeten wachten om de zomertijd weer in te stellen.
ZZZZIslas-canariaslogo-42.jpg


Het gezelschapsspel Monopoly
presenteert zijn editie 'Islas Canarias'
met steun van Lopesan

De Monopoly-editie ‘Islas Canarias’ heeft een vakje
Hotel Lopesan Costa Meloneras,
met een waarde van 300 miljoen euro,
en een tarjeta de suerte (kanskaart)

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 21 oktober 2017 - De Monopoly-editie ‘Islas Canarias’ heeft een vakje Hotel Lopesan Costa Meloneras, met een waarde van 300 miljoen euro, en een kanskaart, waarmee de speler een verblijf kan verdienen in Hotel Lopesan ‘Villa del Conde’, naast het toevoegen van 150 miljoen euro aan zijn tijdens het spelen van het gezelschapsspel verzamelde fortuin. De aanwezigheid in het hotel van de hotelketen in het spel, richt zich niet alleen op het vakje en de kanskaarten. Ook verloot men een werkelijk verblijf in een van hun horeca-etablissementen als steun aan de promotie-campagne die men in de zomer van 2017 heeft gelanceerd.

Fernando Sanz, vertegenwoordiger van de Engelse maatschappij  Winning Moves, de fabrikant van Monopoly, heeft tijdens de presentatie opgemerkt dat deze speciale editie,” zich voegt bij de exclusieve lijst van ander edities van dit juego de mesa (gezelschapsspel), zoals die van New York, Parijs, en Sidney”. Ook benadrukte hij, “het natuurlijke en culturele erfgoed, dat is opgenomen in de versie van het gezelschapsspel via de vakjes waarin de nationale parken verschijnen tot aan de gastronomie, de volksfeesten, en historische personages van Canarias.
img_42823.jpg

Monopoly-Islas-Canarias.jpg

1_21.jpg

                 'Monopoly Canarias'de Spaanse  en de Engelstalige  versie '

tablero_monopoly_edicion_islas_canarias.jpg

Nu is er dus ook een Canarische versie van het gezelschapsspel  Monopoly, naast die van de o.a. al bestaande versie van Baskenland en de FC-.Barcelona.-versie.
00197632110389____1__640x640-1.jpg

fotonoticia_20161215192620_640.jpg

                        Monopoly Euskadi' en  'Monopoly FC Barcelona' 

elevenforce-juego-monopoly-fc-barcelona-hasbro-p-PELE84370134820421.jpg

Het juego de mesa (gezelschapsspel) Monopoly heeft de editie  Islas Canarias verspreid met de steun van het Canarische bedrijf Lopesan, en bovendien met Fred Olsen en Cajasiete, maatschappijen die ook opereren op het grondgebied van de Archipel.

Het aanzien en de spelregels veranderen niet. De traditionele vakjes zoals ‘Vaya a la Cárcel’ (‘Ga naar de Gevangenis’) en ‘Vaya por la Salida’ (‘Ga langs AF’) blijven gehandhaafd in het gezelschapsspel, samen met de als embleem gekozen plaatsen van de Eilanden., zodat elke speler zij/haar favoriete locaties kan ‘kopen’.

De Canarische editie van dit internationale gezelschapsspel -  dat 80 jaar geleden is ontstaan in de Verenigde Staten en sindsdien in gedistribueerd in ruim 100 landen - heeft een versie in het castellano (Spaans) en Engels met als doel het spel te maken tot een souvenir van de Archipel voor de toeristen.
Lopesan zet ook in op het idee, met het bekend maken van deze exclusieve versie aan de klanten van hun hotels en de distributie van het gezelschapsspel in de recreatieruimten van hun hotels.

file.jpg                                                                 Nu dus ook....
Monopoly-Islas-Canarias-2.jpg

Met ingang van november 2017 is het gezelschapsspel Monopoly Islas Canarias te koop in de speelgoedwinkels en warenhuizen op de Archipel als, “een aantrekkelijk cadeau voor de komende kerstdagen,” zo stelt Fernando Sanz voor.
0000Islas-canariaslogo-kopie-472.jpg


Luchtverkeersleiders en piloten
kunnen Spaans spreken

De luchtverkeersleiders kunnen zich in het Spaans onderhouden met de piloten

SPANJE - Werelddierendag, woensdag 4 oktober 2017 - Het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) heeft op dinsdag  3 oktober 2017 gezegd dat de piloten en de  controladores aéreos (luchtverkeersleiders) Spaans kunnen gebruiken in hun communicaties,” wanneer de operationele omstandigheden dat aanraden,” aldus een communiqué.

Het voorstel beantwoord aan de vraag van de pilotenvakbond Sepla en van de verkeersleidersvakbond Usca, die aangeven dat, als toevoeging aan een Europees regelement, het verplicht zal zijn dat piloten en luchtverkeersleiders in het Engels communiceren op de Spaanse luchthavens met meer dan 50.000 internationale bewegingen per jaar, ook al spreken ze Spaans als taal.

image_content_2385361_20171003171109.jpgNa gesprekken met deze vakbonden, heeft Fomento (Ontwikkeling) gezegd dat het toekomstige Koninklijk Besluit het gebruik van Engels of Spaans als unieke taal zal toelaten wanneer operationele scenario’s dat aanraden.

Het ministerie heeft  eraan toegevoegd  de veiligheidsvoorwaarden te versterken op de Spaanse luchthavens waarop de regels moeten worden toegepast. In Spanje zijn dat de luchthavens Adolfo Suárez Madrid-Barajas, Alicante-Elche, Barcelona-El Prat, Gran Canaria, Malaga -Costa del Sol, Palma de Mallorca, en Tenerife Zuid-Reina Sofía.

Het voorstel zal geconcretiseerd worden in de veiligheidsstudies tot eind 2017 daarbij  rekening houdend met de inhoud van de gemeenschapsregeling tussen het Agencia Estatal de Seguridad Aérea (AESA) (Staatsagentschap voor Luchtvaartveiligheid), Enaire, AENA, het Dirección General de Aviación Civil (Directoraat-generaal Burgerluchtvaart) en de sector.

Sepla en Usca hebben geconcludeerd dat het Ministerie van Ontwikkeling eindelijk gebruik zal maken van de uitzondering in de Europese verordening, zoals andere landen hebben gedaan om te voorkomen dat hun taal volledig vervangen wordt door Engels op luchthavens met meer dan 50.000 internationale bewegingen per jaar.

Ze laten weten dat de verordening de lidstaten toestaat de eis niet te gebruiken om Engels te gebruiken, als men dit verplicht meedeelt aan de Europese Commissie (EC) voordat het op 12 oktober van toepassing is.

De regelgeving garandeert aldus dat staten met werktaal die door de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) erkend zijn, hun gebruik kunnen handhaven in situaties die het toelaten.

Staten die deze afwijking rapporteren, moeten vóór 31 december een studie uitvoeren en deze bij  de Europese Commissie en het Europees Agentschap voor Veiligheid van de Luchtvaart indienen. Sepla en Usca hebben aangegeven dat het uiteindelijke doel van elke mededeling de feitelijke overdracht van een bericht is , wat het beste is in een gemeenschappelijke moedertaal wanneer dat mogelijk is.
0000Islas-canariaslogo-kopie-281.jpg


Canarias en het wintertoerisme-monopolie;
vanwege de rampen in
de Caraïben, Florida, en México

De Europese reisorganisatoren
richten zich op de eilanden, als alternatief vanwege Duitse, Nederlandse, Britse, en Scandinavische, annuleringen

CANARISCHE EILANDEN - zondag 10 september 2017 - De natuurrampen van Mexico, Florida en de Caraïben hebben duizenden annuleringen veroorzaakt in de verkoop van vakantieproducten op deze markten die, nu meteen, een veilige bestemming hebben: Canarias.

index-3.png images-176.jpg Corendon-logo-1.png

keep-calm-and-viva-canarias.jpgspain.jpg
Het is niet dat de Canario’s blij zijn te leven van de ellende elders. Het is, zoals in andere sectoren - zoals de fiscale, of  die van de havens -  een toevlucht-bestemming vanwege haar temperaturen, afwezigheid van rampen , en de productkwaliteit. Zoals het goud, maar dan in het toerisme.

promocion-canarias-dispatates2016-ku2B--620x349abc.jpg

                           De promotie van  vluchten naar  Sevilla en Canarias,
                                in 2016  verricht op de luchthaven van Berlijn.
Dit is geen goed nieuws. Verschillende deskundigen wijzen erop, dat het probleem de Canarische markt verzadigt met de versterking van het goedkope toerisme uit Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, dat onder meer een vermindering is in de bezoeken aan het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje), dat meer besteedt op Canarias  dan ander Europeanen die dienstverlening kopen in het ‘todo incluido’ (‘all inclusive’ - ‘alles inbegrepen’).
transavialaspalmaslarge.jpg

img_37270-1-1.jpgAls de groothandels-reisorganisator in een noodgeval vraagt om ruimte van de Canarische hotelier, “is het logisch dat de lokale hotelier instemt, om geen vertrouwen in de verzendende landen te creëren," vertelt een groothandelaar in de verkoop van hotelbedden. Een andere zaak is, hoe de Caraïbische crisis van invloed kan zijn op de activiteiten van de kruisvaartschepen.

TUI
Een van de grootste reisorganisators van de Duitse markt, Touristik Union International (TUI), heeft op vrijdag 8 september 2017 haar advertentie vernieuwd: Men raadt al hun klanten aan die naar Cuba, de Bahama’s en Florida willen reizen,  hun reisplannen te overwegen; een boodschap, die voorging aan de aardbeving in Mexico.

TUI heeft een telefoonnummer opengesteld voor het gratis veranderen van  bestenningen en annuleringen. Op haar beurt laat reisorganisator Thomas Cook de natuurrampen van de Caraïben, Mexico en Florida  samenvallen met de protestacties van piloten van het filiaal van haar Luchtvaartmaatschappij.

Thomas Cook: 12.000 toeristen
De toeristen erkennen zelf op de sociale netwerken, dat ze in de hotellobby moeten slapen. Thomas Cook Airlines heeft stakingen gepland voor 23 en 29 september , evenals op 6 oktober 2017. Thomas Cook heeft toegegeven dat zij 5.780 klanten in Orlando, 1.500 in de Dominicaanse Republiek en 4.800 in Cuba heeft. Dat is: 12.000 toeristen, ongeveer 6.000 hotelkamers.

Het overtrekken van orkaan ‘Irma’ over de Caraïben zal de multi-miljonaire  toeristenindustrie in het gebied maandenlang treffen, juist als de hotels, luchtvaartmaatschappijen, en de kruisvaart, zich voorbereiden voor de aanvang van het winterseizoen in het gebied.

'Irma', een van de sterkste stormen die deze eeuw in de Atlantische Oceaan is ontstaan, telt 21 slachtoffers, beschadigde hotels, luchthavens ,en andere gebouwen, verlaten en verwoest op exclusieve toeristische eilanden zoals Sint Maarten en Barbados. Op vrijdag 8 september heeft 'Irma' Noord-Cuba op weg naar Florida getroffen.

Seizoen
De Canarische Eilanden concurreren in het seizoen, van midden oktober tot Pasen, wanneer Europeanen ontsnappen aan sneeuw en kou, naar het warme water van het Caribische gebied.

In deze markt bestaat echter niet de infrastructuur om deze landen te herbouwen. In 2020 zouden meer dan 26 miljoen internationale toeristen naar het Caribisch gebied moeten gaan, volgens de World Travel and Tourism Council (WTTC) vanwege het overtrekken van ‘Irma’

In 2016 brachten buitenlandse bezoekers 31 miljard dollar aan in het Caribisch gebied en hun uitgaven zouden dit jaar 5,3 % groeien. De WTTC schat dat in 2016 het toerisme 56 miljard dollar aan het bruto binnenlands product van de regio heeft bijgedragen.

Alleen op Barbados, het kleine eiland omringd door riffen, waar ongeveer 1.800 mensen wonen, schat men de voorlopige schade op meer dan $100 miljoen, aldus de Caribische Toeristische Organisatie (CTO). De storm heeft 95 % van de gebouwen op het eiland vernietigd.
0000Islas-canariaslogo-kopie-193.jpg


De strandgangers test

Kom te weten welke soort strandganger u bent

CANARISCHE EILANDEN - 22 juni 2017 - Er zijn bijna net zoveel soorten strandgangers als stranden op de Canarische Eilanden…
Kom hier uw personage ontdekken. Welke strandganger u bent!

 bb-7.jpg
Scan_20170622.jpg     ▼▼▼
http://www.hallocanarischeeilanden.com/de-strandgangerstest/?utm_support=bbdd&utm_medium=Email&utm_source=&utm_campaign=TestPlayistas2017_nl&utm_language=NL

Dit project is voor 85% medegefinancierd door het  Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (FEDER).

ZZZZZZIslas-canariaslogo-kopie-65.jpg


In het 30ste jaar van deelname
telt Canarias  54 Blauwe Vlaggen

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 9 mei 2017 - Op dinsdag 9 mei 2017 heeft men in Madrid het oordeel van de internationale jury van het milieuprogramma Blauwe Vlag (Banda Azul) editie 2017 bekend gemaakt, welke aan Canarias 49 Blauwe Vlag-onderscheidingen aan de stranden heeft toegekend, twee meer dan in de vorige editie, en vijf voor de jachthavens.

Op Canarias wordt het initiatief van de Bandera Azul (Blauwe Vlag) beheerd in samenwerking met het Directoraat-generaal van Volksgezondheid, van de Canarische Gezondheidsdienst van het Ministerie Gezondheid, van de Canarische regering.

                                   FEE.jpg blue-flag.jpg
12-19.jpg
In totaal zijn 29 Canarische gemeenten onderscheiden met de Bandera Azul  (Blauwe Vlag) welke die stranden en jachthavens onderscheidt die voldoen aan de uitstekende kwaliteitseisen van het zwemwater, die voldoen aan de milieuwetgeving, en beschikken over de geschikte gezondheids- en veiligheids-infrastructuur voor het garanderen van de gezondheid en de veiligheid van de gebruikers van deze voorzieningen.
banderasazul.jpg                           Las Canteras, is in Las Palmas de Gran  Canaria
                      een van de met een Blauwe Vlag onderscheiden stranden
cabecera_lpgc.jpg
De archipel telt in 2017 meer Blauwe Vlaggen dan in 2016 op de stranden en in de jachthavens. Voor het eerst zijn alle eilanden  vertegenwoordigd  op de lijst van die welke en Blauwe Vlag toegekend hebben gekregen.

De verdeling van de Blauwe Vlaggen voor de stranden, is per eiland als volgt:
- 16 voor Gran Canaria,
- 12 voor Tenerife,
-   8 voor Fuerteventura,
-   5 voor Lanzarote,
-   5 voor La Palma,
-   2 voor La Gomera,
-   1 voor El Hierro,
en in categorie Jachthavens:
-   2 voor Gran Canaria,
-   2 voor Tenerife,
-   1 voor Lanzarote,
Daarnaast heeft in 2017 Canarias de onderscheidingen ontvangen voor:
-   4 Blauwe Vlag centra,
-   4 Blauwe Vlag wandelpaden.
img_40443.jpg
                                          Playa del Inglés, San Bartolomé de Tirajana.
Het Blauwe Vlag-initiatief
In 1987 neemt men in Spanje het Programa Bandera Azul in gebruik en het is in het jaar daarop dat men de Deelstaat Canarias inlijft bij dit initiatief,  die in deze eerste editie in 1988 drie vlaggen krijgt in de gemeenten Adeje (Playa de Troya), San Bartolomé de Tirajana (Playa del Inglés), en Santiago del Teide (Playa de La Arena)
In 2017 vieren Playa de La Arena en  Playa del Inglés  de onafgebroken toekenning van 30 jaar Blauwe Vlag; in het jaar 2000 wapperden er al 22 Blauwe Vlaggen in 16 gemeenten op vijf eilanden van de Canarische Archipel.

In 2017 is het, met de 30ste verjaardag van de deelname van Canarias aan het Blauwe Vlag-milieuprogramma, de eerste keer dat van zeven eilanden de stranden zijn onderscheiden met deze Blauwe Vlag, dankzij de toekenning aan het Strand van La Resritgolita en van El Pinar op El Hierro, dat bovendien een ‘Blauw Centrum’-onderscheiding heeft gekregen voor het Museum van Restingolita.

De Blauwe Vlag (Bandera Azul) is een jaarlijkse onderscheiding en een systeem voor bevestiging van de milieukwaliteit ontwikkeld door de  FEE (Foundation for Environmental Education -  Stichting voor Milieu Educatie - zie: http://www.ecotoerisme.eu/fee).
In Spanje wordt het initiatief gecoördineerd door de
Asociación de Educación Ambiental y del Consumidor (ADEAC)
Blauwe Vlag stimuleert en beloont de deelname aan vrijwillige milieu-initiatieven van de lokale overheden, de lokale bevolking en bezoekers en ondernemers in de toeristische sector.

Zoals gezegd, wordt op Canarias het initiatief van de Bandera Azul (Blauwe Vlag) beheerd in samenwerking met het Directoraat-generaal van Volksgezondheid, van de Canarische Gezondheidsdienst van het Ministerie Gezondheid, van de Canarische regering.

Het Blauwe Vlag-initiatief  is onafhankelijk van  politieke of territoriale belangen, en werkt samen met autoriteiten op alle niveaus, en is niet afhankelijk van economische belangen of de financiering van potentiële kandidaten op het vlak van  lokaaltoerisme of lokale stedelijke belangen.

Het verkrijgen van de onderscheiding is gegroepeerd op vier criteria:
- kwaliteit van het zwemwater,
- informatie en milieu-educatie,
- milieubeer voor gezondheid en veiligheid,
- dienstverlening op de voorzieningen.

Canarische stranden hebben 49 Blauwe Vlaggen

Er zijn 29 vlaggen de Provincie Las Palmas:
16  op Gran Canaria in:
- 1 in  Las Palmas de Gran Canaria: Las Canteras,
- 4 in San Bartolomé de Tirajana: San Agustín, Maspalomas, Meloneras, El Inglés,
- 4 in Telde: Hoya del Pozo, Salinetas , Melenara, La Garita.
- 3 in Mogán: Amadores, Mogán, Patalavaca,
- 2 in Arucas: El Puertillo, Los Charchones.
- 1 in Gáldar: La Sardina.
- 1 in Villa de Agüimes: Arinaga.

5 op Lanzarote in:
- 2 in Tías: Matagorda, Los Pocillos
- 1 in Yaiza: Playa Blanca.
- 2 in Teguise: Las Cucharas, El Jablillo.

8 op Fuerteventura in:
- 1 in Pájara: Butihondo.
- 3 in Puerto del Rosario: Playa Blanca, Puerto Lajas, Los Pozos
- 4 in La Oliva: Grandes Playas, La Concha (Chica), Charco de las agujas, Corralejo Viejo (la Goleta)

Er zijn 21 vlaggen de Provincie Santa Cruz de Tenerife:

5 op La Palma:
- 1 in Breña Alta: Bajamar,
- 1 in Breña Baja: Los Cancajos,
- 1 in Tazacorte: El Puerto,
- 2 in Los Llanos de Aridane: Puerto Naos, Charco Verde

12 op Tenerife:
- 1 in Granadilla de Abona: El Médano,
-
3 in Adeje: Torviscas; Fañabé, El Duque.
-
2 in Arona: Las Vistas, Los Cristianos,
-
1 in Santiago del Teide: La Arena.
-
1 in San Cristóbal de La Laguna: Piscinas de Bajamar,
-
1 in Los Realejos: El Socorro,
-
1 in Puerto de la Cruz: San Telmo,
-
1 in Guía de Isora: Playa y Calas de la Jaquita,
 -
1 in Tacoronte: La Arena-Mesa del Mar.

2 op La Gomera:
- 1 in Alajeró: Playa Santiago,
- 1 in San Sebastián de la Gomera: San Sebastián,
1 op El Hierro:

- in Pinar de El Hierro: La Restinga

Op Canarias zijn vijf jachthavens met een Blauwe Vlag:
- drie in de Provincie Las Palmas, te weten:
   2 op Gran Canaria:
       -
1 in Mogán: Puerto deportivo de Mogán.
       - 1 in
San Bartolomé de Tirajana: Puerto deportivo Pasito Blanco.
   1 op Lanzarote:

      - in Yaiza: Marina Puerto Calero,

In de Provincie Santa Cruz de Tenerife zijn twee jachthavens met een Blauwe Vlag:
- 1 in Santiago del Teide: Puerto deportivo de Los Gigantes,
- 1 in Santa Cruz de Tenerife: Real Club Náutico de Tenerife.

unnamed-16.jpg
               Het Museo de la Restingolita., in el Pinar de Hierro, op El Hierro.
Op Canarias zijn vier Centros Bandera Azul’ (‘Blauwe Vlag’ centra)
De vereiste om Centro Azul (Blauw Centrum) te zijn, is een gemeente met Blauwe Vlagstranden 2017, met het bestaan van een bezoekerscentrum, een voorlichtingscentrum over de zee, of het milieu, enz.; dat onder de doelstellingen en activiteiten  milieu-educatie heeft over ecosystemen aan  de kust en/of de duurzame ontwikkeling; evenals over specifieke informatie over het programa Bandera Azul (Blauwe Vlag-programma).

Daarmee zijn  op Canarias onderscheiden:
- San Bartolomé de Tirajana, op Gran Canaria, met het Centro de Interpretación Reserva Natural de las Dunas de Maspalomas,
- La Oliva op Fuerteventura, met La Torre de Nuestra Señora del Pilar,
- San Miguel, Los Realejos op Tenerife, met de Aula de la Naturaleza Rambla de Castro,
- Pinar del Hierro op El Hierro, met het Museo de la Restingolita.

Senderos Azules (Blauwe wandelpaden)
De Senderos Azules (Blauwe Wandelpaden) zijn routes en landschapselementen, die stranden en havens koppelen aan de Blauwe Vlag en die, positief, bijdragen aan een duurzaam gebruik van de kust. Voor de onderscheiden gemeenten is het een erkenning van hun werk in het verbeteren en herstellen van hun natuurlijk erfgoed en de etnologie van de kust.

Deze onderscheiding hebben:
 - Pájara op Fuerteventura, met de Senda del Mar;
- Las Palmas de Gran canaria op Gran Canaria met het
   Sendero de la Bahía del Confital en Playa de Las Canteras;
- La Oliva op Fuerteventura met de Sendero Corralejo Grandes Playas;
- La Laguna op Tenerife met de Sendero litoral del Faro de la Punta del Hidalgo,
 -Tazacorte op La Palma, met de Sendero del Time.
ZZZIslas-canariaslogo-870.jpg


De Canarische Regering stelt voor, 
het Korps Policía Canaria uit te breiden
tot de niet hoofdstedelijke eilanden

In 2017 komen er 20 agenten bij om te komen tot een personeelsbestand van 104 agenten

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 26 april 2017 - De Canarische Regering stelt voor de Policía Canaria uit te breiden en in 2017 het ambtenarenbestand   uit te breiden met 20 agenten , om te komen tot in totaal 104 medewerkers, zoals was voorzien in 2008.

Het is de bedoeling van de minister van Regionaal Beleid en Veiligheid, Nieves Lady Barreto,  de doelstellingen te bereiken toen men dit politiekorps creëerde, waarbij men 300 agenten projecteerde. Maar omdat dit samenviel met de crisis werd het aantal agenten beperkt tot 104, hoewel er in de Deelstaat Canarias momenteel slecht 84 agenten in dienst zijn bij dit korps.

De Canarische Regering heeft de bedoeling dit korps te consolideren en de functies uit te breiden, daaronder de samenwerking met de gemeenten, op de niet hoofdstedelijk eilanden. Zo heeft de minister uiteengezet  voor de parlementaire commissie.
1024px-Logo_del_Cuerpo_General_de_la_Polica_Canariasvg.png Polica-Canaria.jpg

img40415426678240701.jpgAlle parlementaire politieke partijen hebben nu de werkzaamheden gesteund die de Policía Canaria ontwikkelde; een korps, dat volgen Gladis Acuña (van Nueva Canarias - NC), niet bekend is bij de samenleving, en zelfs een tegenstrijdig beeld heeft opgeroepen.

De parlementsleden hebben niet alleen gevraagd om meer agenten; maar ook, dat men opnieuw de Academia Canaria de Seguridad (Politieschool) opstart; een verzoek, waarop de minister niet heeft geantwoord, hoewel ze heeft uitgelegd dat men de opleiding voortzet omdat er voortdurend cursussen zijn.
Territorial-Sostenibilidad-Seguridad-Canarias-Parlamento_EDIIMA20160224_0455_20.jpg                                            
Nieves Lady Barreto, Nueva Canarias - NC
Nieves Lady Barreto heeft opgemerkt, dat er 84 agenten zijn: 41 op Tenerife, en 42 in Las Las Palmas de Gran Canaria, die verdeeld zijn in 10 eenheden.

Een van de meest voorkomende functies is de werking met gemeenten bij het steunen van o.a. het houden van evenementen, de toeristische eenheid, het milieu, kinderen, de bescherming van de gebouwen van de Deelstaten, en kinderen te ondersteunen bij taken met betrekking tot het educatieve vlak,  ook op het gebied van pesten, drugsbestrijding, jeugdbendes en het voorkomen van spijbelen.
gobierno-planea-1.jpg
policia-canaria11.jpgi
n 2016 heeft dit korps 103.000 acties ondernomen, waarvan  ruim 14.000 in Canarische gemeenten, ruim 4.000 betreffende minderjarigen en 2.500 in samenwerking met andere veiligheidsdiensten van  de Staat.

De minister heeft laten weten, dat men al in 2016 het personeelsbestand heeft willen uitbreiden, maar de vertraging in  het functioneren van de Overheid heeft dit verhinderd, waardoor ze verwacht dat er in 2017 nieuwe agenten bij zullen komen.

Ook heeft ze aangegeven dat er een werkgroep is voor de Ley de Coordinación de Policías Locales (Wet Coördinatie Lokale Politiekorpsen), waarin de vakbonden, de Gemeenten  en de Canarische Regering vertegenwoordigd zijn

“Het is geen eenvoudig onderwerp, omdat het een kwestie van coördinatie is,” heeft de minister aangegeven. Ze merkt op, dat het document ‘overeenstemming’ zal moeten hebben en ze verwacht dat dit zover zal zijn aan het einde van het derde kwartaal van 2017.

Manuel-Garcia-Ramos-Parlamento-Canarias_EDIIMA20161014_0325_19.jpg                                          Juan Manuel García Ramos, CC-PNC
Juan Manuel García Ramos, van CC-PNC, prijst zich gelukkig omdat nu alle politieke partijen de Policía Canaria steunen, noodzakelijk voor de Deelstaat, zo heeft hij benadrukt. Naar zijn mening is, met het  herstel uit de crisis, dit het moment dat men de voorzieningen verhoogt om te komen tot 1.700 agenten.
000islas-canariaslogo-kopie-204.jpg


Interessante toeristische projecten
voor 1,141 miljard euro

CANARISCHE EILANDEN - maandag 3 april 2017 - De Canarische Regering heeft in dit mandaat in totaal 12  strategisch interessante projecten goedgekeurd in de toeristische sector die een investering inhouden van in totaal 1,141 miljard euro. Deze private initiatieven, die zich richten op de bouw van hotels, zullen 6.000 arbeidsplaatsen gaan genereren.

De Canarische Regering heeft aan het eind van het vorige mandaat een start gemaakt met het bevorderen van de overheidsprocedure van de dossiers die te maken hebben met strategisch belangrijke projecten en investeringen. Nu met Fernando Clavijo aan het hoofd van de Canarische Regering sinds mei 2015, heeft de investeringen- en projecten-commissie de belangenverklaring toegekend aan in totaal 12 projecten die verbonden zijn aan het toerisme wat een gezamenlijke investering betekent te zijn  van 1,141 miljard euro en waarvan de stimulans in de verschillende fases voorziet in het genereren van  6.000 arbeidsplaatsen.
PasitoBlanco.jpgArchieffoto van  Pasito Blanco (Gran Canaria) waar de Seaside-Groep twee 5-sterrenhotels heeft geprojecteerd.
Het project met de meeste diepgang is op Tenerife: Het gaat om een complex van vier hotels in Punta de Abona, begroot op 300 miljoen euro, en waarvan de projectontwikkelaar Playa de Arico SL is.
Op Tenerife bevinden zich drie projecten: Tanemmerk, SLU, bevordert het investeringsproject Erques Hotel in Guía de Isora, voor 80 miljoen euro.
Ook op Tenerife heeft men het groene licht gegeven voor de uitbreiding van de golfbaan en de ontwikkeling van de Abama-urbanisatie, gepromoot door Tropical Residencial Canarias SA, met een budget van €112.300.000,=
acuario2.jpg
http://eldigitaldecanarias.net/index.php/municipios/18166-la-sociedad-que-promueve-el-acuario-de-adeje-incluye-como-apoderada-a-una-ciudadana-rusa-dedicada-a-la-intermediacion-y-al-sector-inmobiliario
Ten slotte is er het project Adeje Hai Re Aquarium Tenerife, gepromoot door de naamloze vennootschap met dezelfde naam, met 17 miljoen budget en 150 arbeidsplaatsen tijdens de bouw, en 46 voor het onderhoud.

Op Gran Canaria bouwt men zes andere projecten die een totale investering zijn van  ongeveer 610 miljoen euruo. Het meest ambitieuze, op dit eiland, wordt gepromoot door het Centro Helioterápico de Canarias SA  (Grupo Seaside), dat twee 5sterren-hotels projecteert op Canarias (een van grote luxe) met een geplande investering van 214 miljoen euro, voor een actief toeristisch centrum, inclusief een hotel

Ook nadrukkelijk op Gran Canaria het project Valle La Aldea, van de onderneming  Romertos, die met een invcstering  van 200 miljoen euro, een toeristisch activiteitencentrum projecteert, inclusief een hotel.

Ook het waterrecreatiepark Siam Park van Loro Parque S.A. heeft, met een begroting van 60 miljoen euro, het groene licht gekregen van de Canarische Regering.

Op de Grancanarische initiatievenlijst  staat ook het hotel RIU Palace Oasis, van RIU-Hoteles, dat een investering omvat van 45,9 miljoen euro.
0_870_480.jpg                                            Lopesan Villa del Conde Resort y Talaso
.De Lópesan-Groep rekent met twee projecten van strategisch belang op het Isla Redonda (het Ronde Eiland = Gran  Canaria): De uitbreiding van het Lópesan-Hotel Lopesan Villa del Conde Resort y Talaso, met  26,9 miljoen euro; en het creëren van het  Lopesan Boutique HotelBalinés’, van projectontwikkelaar Megahotel Faro, met een geplande investering van 48 miljoen euro.

Touring Europeo zal in  Mogán een complementair, toeristisch complex ontwikkelen, met een investering van 14,9 miljoen euro.
oasis_park_fuerteventura-fuerteventura_3.jpg                                                     Oasis Park Fuerteventura.
En tenslotte, is er het investeringsproject Oasis Park Fuerteventura, gepromoot door La Lajita Oasis Park, begroot op 22 miljoen euro.
ZZZIslas-canariaslogo-780.jpg


Labranda Hotels kondigt haar grootste investering aan, met de bouw van negen hotels op Fuerteventura

De groep die haar activiteiten begon in Playa del Inglés,  zet haar projecten uiteen tegenover haar medewerkende partners

CANARISCHE EILANDEN - maandag 26 december 2016 - De hotelketen Labranda Hotels & Resorts (het merk van de FTI-Groep) heeft tijden tijdens een bijeenkomst met haar partners in Hotel ‘Marieta’ in Playa del Inglés de lancering aangekondigd van, "het grootste project dat men zal uitvoeren op de Canarische Eilanden, " met de opening van negen hotels in het zuiden van Fuerteventura.

De commerciële directeur van Labranda, Bernardo Lozada, heeft tijdens de presentatie de negen nieuwe projecten aangekondigd welke de Groep wil openen , het eerste zal 12 thema-restaurants tellen, een waterpark, een olympisch zwembad, en bijna 2.000 gastenkamers.
labr.jpg
De commerciële directeur van
Labranda, Bernardo Lozada, tijdens zijn toespraak in Hotel ‘Labranda Marieta’.
img_38251.jpg img_38252.jpg
“Het zal eren succes zijn omdat het een experimenteel en gedifferentieerd product is wat het Caraïbische model importeert,” heeft hij in zijn toespraak aangegeven.

Het bedrijf dat haar activiteiten begon in Playa del Inglés heeft  ingezet op de aankoop van nieuwe hotels in Egypte, welke bestemming zal verbeteren, verzekerde hij; evenals in Griekenland waar men zich na de crisis snel hersteld.

Momenteel bezit men drie hotels in Marokko waar men een grote ontwikkeling verwacht, met uitzondering van Canarias;  de locatie, “waar het momenteel moeilijk is te groeien.”

In totaal telt de hotelketen wereldwijd 48 hotels in zeven landen (Spanje, Egypte, Marokko, Griekenland, Malta, Italië en Turkije)  en heeft men in totaal 500.000 tevreden kanten, in 24 etablissementen op Canarias

Volgens de keten staat investeren in een bestemming gelijk aan kansen, zoals ongeveer vier jaar geleden gebeurde op de Canarische Eilanden.
img_38253.jpgIn 2016  was groei van Labranda Hotels 74% en wil men een van de grootse horecaondernemingen op Canarias worden.
img_38254.jpg ‘Gastronomy all inclusive’
In Playa del Inglés, waar men vier etablissementen heeft naast het Parque Europeo (Labranda ‘Marieta’, Labranda ‘Playa Bonita’, Labranda ‘Bronze Playa ‘en Labranda ‘Riviera Marina)’, zal men aan hun klanten een gastronomisch circuit gaan aanbieden van negen restaurants tegen een prijs van ‘gastronomy all inclusive’,  onafhankelijk van het etablissement waarin men logeert, in een gebied, zo verzekert  mem dat zal veranderen met de bouw van het Siam Park.

De groep opereert met hotels in zeven ondermerken, namelijk:
- Labranda Hotels & Resorts Premium,
- Labranda Hotels & Resorts superbeach,
- Labranda Hotels & Resorts select,
- Labranda Hotels & Resorts confort,
- Labranda Hotels & Resorts charme,
- Labranda Hotels & Resorts smart & yummy,
- Labranda Hotels & Resorts small & friendly.
000islas-canariaslogo-412.jpg


De beste naaktstranden van Canarias

Voor velen is gekleed gaan een puriteinse verplichting,
waar echter van kan worden afgezien

CANARISCHE EILANDEN - maandag 7 november 2016 - Men kan op de vingers van een hand aftellen in hoeveel landen dat perfect gereguleerd en toegestaan is, maar op Canarias is het niet moeilijk een strand te vinden waar men naakt kan zwemmen en zonnebaden. Deze praktijk, die gerelateerd is aan het gevoel van eigenwaarde en respect voor anderen, wordt op steeds meer textiel-stranden aanvaard, zelfs op gezinsstranden. In Europa zijn de grote bestemmingen Frankrijk, Nederland, Kroatie, Duitsland en Griekenland, maar het subtropische klimaat op de Canarische Archipel maakt deze praktijk 365 dagen per jaar mogelijk.

De nudisten-filosofie propageert het zonder kleren in contact zijn met de natuur. Nudisme is in 1891 ontstaan in India, hoewel het aan het beging van de 20ste Eeuw Duitsland was, waar deze beweging begon.

galeria-2col-1.jpgVoor velen is gekleed gaan een puriteinse verplichting waar men perfect van kan afzien ↓↓↓
maspalomas-zona-nudista.jpg                                       Het naaktstrand van Playa del Inglés.
Naaktstrand-Playa-del-Ingles-Gran-Canaria.jpg
Er zijn stranden, lagunes, meren, en ander plaatsen waar men kan zwemmen, bovendien in enkele restaurants, die zijn aangepast voor het beoefenen van het nudisme, in afgelegen gedeelten van hotels, wegen, en andere openbare locaties.

Als men een bezoek wil brengen aan een naaktstrand, dan zetten we hier enkele van de allerbeste naaktstranden van de Canarische Eilanden op een rij:
dunasdemaspalomas.jpg
1375440071_extras_ladillos_5_0.jpg 13473277_160495017697473_840403223_n.jpgGRAN CANARIA
Maspalomas
https://youtu.be/qMQZp2ABKD0

La Reserva Natural de las Dunas de Maspalomas (het Natuurreservaat van de Duinen van Maspalomas) en onmiddellijke omgeving, in het zuiden van het Eiland, is een van de grootste nudistencentra van de Planeet geworden. Er zijn veel mensen, sommigen naakt, andere in badkleding, die gedurende het jaar samenleven tussen de palmoases en de trekvogels in dit gebied, waar aan de kust twee chiringuitos (strandkiosken) staan met allerlei dienstverlening waar men geen verschil maakt tussen hen die geheel natuurlijk gaan en hen die er de voorkeur aan geven schaars gekleed te gaan.
27052012_002.jpgMontaña Arena
https://youtu.be/zNNOuH1j838
Dit is een van de populairste nudistenstranden van de Archipel, het bevindt zich in San Bartolomé de Tirajana, ver uit de buurt van woonwijken, met enige moeite toegankelijk, heeft een bijzondere charme.
Er zijn geen prullenbakken, maar het is heel belangrijk afval mee te nemen en dit te deponeren in een van containers die in de nabijheid staan van de hoofdweg. Het strand wordt beschut door een zandberg. Vandaar de naam.
PLAYA-DE-COFETE-FUERTEVENT.jpg Nudismo-en-Fuerteventura.jpgFUERTEVENTURA
Cofete
https://youtu.be/2Rq3mocHSHE
Cofete is het meest maagdelijke strand van alle Canarische eilanden. Tijdens een ongelofelijk mooie wandeling - van 12 kilometer - kan men genieten van het Bergmassief van Jandia (de hoogste bergen van het eiland), maar de toegang is moeilijk.
Om er te komen moet men de weg nemen vanuit Morro Jable (nabij de jachthaven), in de richting Puertito.
fuerteventura-playa-sotavento-2.jpg imagesQZ41XMY4.jpgSotavento
https://youtu.be/UZnWK00VVHU
Sotavento (de Lijzijde = Benedenwinds) is een van de bekendste stranden van Fuerteventura en staat op alle foto’s in de toeristenfolders, met kristalhelder water en wit zand.
Het ligt in het Zuiden van Costa Calma, hier zijn bijna geen hotels, en vanwege de grote afmeting, is het dun bevolkt, men treft er weinig mensen aan, behalve windsurfers en kiteboarders.
mejores-playas-nudistas-de-lanzarote-famara.jpg
LANZAROTE
Famara
https://youtu.be/o05sgPa8sys
Famara is het meest spectaculaire strand van Teguise, en misschien wel van heel Lanzarote. Het begint in het dorp La Caleta de Famara en strekt zich enkele kilometers uit tot aan de de hellingen van de Risco (Rotswand - Klif) met dezelfde naam.
Het strand is schoon met fijn zand en heeft een goudbruine kleur. Er zijn wind en golven, en ondanks dat het druk bezocht is, zorgt de uitgestrektheid ervoor dat het nooit massaal is.
naamloos-276.png patrosd.pngTENERIFE
Los Patos
https://youtu.be/z8WhIx0Xs1k
Dit strand met zwart vulkaanzand bevindt zich in La Orotava, tussen de stranden El Bolullo en en Ancón.
De toegang is niet gemakkelijk. Vanaf de noordelijke autosnelweg neemt men de afslag TV-176 naar El Rincón, men parkeert aan het eind van de weg, naast een bushalte. Vandaar is het 30 minuten wandelen naar het strand.
Tejita-Nude-beach.jpg 52ae577e557d3c0bde9d316e0503dc8a_24.jpgLa Tejita
https://youtu.be/y2dO2MahiWM
La Tejita is - met 1 kilometer - een van de langste stranden op Tenerife. Het ligt in de kust-woonkern El Médano (Granadilla de Abona).
Het naaktgedeelte bevindt zich in een kleine baai aan de voet van de Montaña Roja. Bovendien liggen in de nabijheid van dit strand, in het dorp Los Abrigos, diverse bekende restaurants waar men verse vis en schaaldieren kan eten.
b_27020_400_267_0_ffffff_wm_3ceaae45.jpgLA GOMERA
El Cabrito
https://youtu.be/6ovx-CHcq-0
El Cabrito is gelegen in een afgelegen en maagdelijk landschap, men kan er komen met de boot vanuit San Sebastían, of via een wandelpad.
Het strand is 450 meter lang, met zwart zand en kiezels, met rustig water, wat deze locatie tot een natuurlijke enclave maakt voor het praktiseren van nudisme.
Tayzacorte-Hundeschild-verwischt.jpg
tazaciorte.png 2014_07_29_gAsEGxAeiB_lg.jpg
LA PALMA
Playa de Tazacorte
https://youtu.be/Ro4BRskZn7U
Gelegen aan het eind van Playa de Los Tarajales, in de wijk El Puerto.
Dit strand is geopend in 2014, waardoor het eiland weer kan rekenen op een naaktstrand nadat jaren geleden dat van Las Monjas gesloten werd.
zzzislas-canariaslogo-566.jpg


La Concepción,
het ‘negende’ eiland van Canarias, dat zich opricht in zee

CANARISCHE EILANDEN – dinsdag  26 juli 2016 - Door 90 kilometer gescheiden van Lanzarote is het niet alleen de grootste onderzeese berg in de Canarische regio qua omvang, maar ook de hoogste.

De zeevaartgeschiedenis van Canaria is doorweven met legenden van eilanden die verdwijnen in de nevel, zonder dat datgene ontbreekt waarover men fantaseerde in het verleden door het te verbinden met de mythe van Atlantis... maar de Archipel heeft al duizenden jaren wel een negende eiland, dat zich opricht in zee.
Captura-de-pantalla-2015-09-16-a-las-18_01_49.jpg
PLOS One’, het tijdschrift van de Openbare Wetenschappelijke Bibliotheek van de Verenigde Staten, heeft een werk gepubliceerd van het Instituto Español de Oceanografía (IEO) en van de Universidad de Barcelona over de Banco de La Concepción, de grootse onderzeese berg van Canarias, gelegen ten ’Noordoosten van Lanzarote, wat aantoont dat de top ervan tekenen van ‘subaérea’ vertoont; wat wil zeggen: dat die boven water uitkwam.
Captura-de-pantalla-2015-09-16-a-las-18_01_49-2.jpg

636050532375484070__318x216.jpg   Een mero (Epinephelus = tandbaars), boven het Dendrophyllia koraalirf van La Concepción
De Banco de La Concepción is een enorm vulkanisch bouwwerk dat zich bijna verticaal vanuit ruim 2.400 meter diepte opricht vanaf de Oceaanbodem., om te eindigen in een grote meseta (hoogvlakte) op slecht 125 meter onder de zeespiegel: een compleet obstakel voor de zeestromingen die zorgen voor diep water dat rijk is aan voedingstoffen, waardoor de omgeving ervan een paradijs voor biodiversiteit is geworden.

De natuur heeft er haar tijd over gedaan om deze berg te vormen, 18 miljoen jaar (feit is, dat alleen Fuerteventura op Canarias ouder is dan La Concepción), maar vervolgens heeft het dit slechts enkele perioden van leven als eiland toegekend (en korte, in geologische termen).

Het IEO en de Grupo de Geociencias Marinas van de Universiteit van Barcelona presenteren in en ‘PLOS One’ een volledige studie over de morfologie en de geologie van de Banco de La Concepción, welke is gebaseerd op alle verzamelde wetenschappelijke ‘Life+Idemares’-campagnes die zijn uitgevoerd om de bescherming ervan te bevorderen.

Het artikel beschrijft een berg die gevormd wordt door 2.730 kubieke kilometer aan rots-materiaal, voornamelijk van vulkanische oorsprong, met steile hellingen en waar grote littekens zijn van onderzeese, kilometers lange diepe ravijnen.

Gescheiden van Lanzarote door 90 kilometer (bijna dezelfde afstand tussen bijvoorbeeld Gran Canaria en Fuerteventura), is La Concepción niet alleen de grootse onderzeese berg van de Canarische regio in volume, maar ook de hoogste, de meest ondiepe; want de toppen van zijn buren Nico, Dacia en Rybin bevinden zich op een diepte van tussen de 300 en 400 meter.

De auteurs van het artikel denken dat de erosie van de hoogvlakte boven water, die tegenwoordig deze onderzeese berg bekroont, is ontstaan in het Mioceen-tijdperk (dat wel zeggen, ruim 5,3 miljoen jaar geleden), maar de diepte waarop de top zich bevindt opent twee vensters in een meer recent verleden waarin La Concepción een eiland geweest zou kunnen zijn tijdens de Kwartaire ijstijd, en 2,5 miljoen jaar geleden is begonnen en die de grootste verschijning 12.,000 jaar geleden hadden.

Gedurende de ijstijden van het Pleistoceen (de vorige gaan ver in de tijd terug vóór het bestaan van Canarias,) heeft de opeenstapeling van ijs aan de polen ervoor gezorgd dat de zeespiegels op de gehele Planeet daalden,; in die mate, dat het moeilijke bleek te berekenen hoe ver die afstonden van de tegenwoordige tijd.

Een van de meest genoemde studies over de zeeniveaus in het verleden (Don, Farrand y Ewing, 1962) laat twee momenten zien waarop de wateren voldoende daalden zodat La Concepción een eiland was: in de laatste IJstijd, wat slechts 2.000 jaar geleden het geval was (van 120 tot 140 meter), en in het Elster- of Mindel-glaciaal, 580.000 tot 390.000 jaar geleden (157 meter).

La Concepción zou op beide momenten een eiland geweest kunnen zijn, maar niemand denkt aan

verloren beschavingen sinds een miljoen jaar gelden, de Homo erectus begon 22.000 jaar geleden toevallig met vuursteen op de Afrikaanse vlakten, de Homo sapiens begon enkele stukjes en graveringen te schilderen in de grot van Altamira.
i-1.jpgWat wel het geval is, is dat de Banco de La Concepción tegenwoordig een paradijs aan biodiversiteit  met koud-water koraalriffen, een vijftigtal soorten aan levende organismen en negen verschillende soorten walvisachtigen, bovendien schildpadden, haaien en zeevogels die naar het gebied komen, aangetrokken door de bloeiende voedingsstoffen, waaronder enkele uiterst zeldzaam, zoals de petrel gon-gon (Pterodroma feae = Kaapverdische stormvogel) en andere extreem zeldzame soorten in Europa; zoals o.a. de:
- ventinegro (Calidris alpina = Bonte strandloper) ,
- paíño de Swinhoe (Swinhoe stormvogel),
- págalo polar (de pooljager)
- lrabijunco etéreo (Phaethon aethereus = Roodsnavel-keerkringvogel).
ZZZZislas-canariaslogo-kopie-114.jpg


Zomertijd

CANARISCHE EILANDEN - Paaszondag 27 maart 2015 - In de vroege ochtend van Paaszondag 27 maart 2016 is in alle lidstaten van de Europese Unie de zomertijd ingegaan en is de klok: één uur vóóruit gezet.

69089.jpg

zzzzzzzislas-canariaslogo-346.jpg


Vijf goede boekhandels op Canarias

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 27 januari 2016 - Ze geven een uitstekende dienstverlening, ze hebben titels in huis  waarvan u nog nooit heeft gehoord, ze organiseren workshops, concerten,  lezingen, ontmoetingen met schrijvers en gerelateerde activiteiten. Het zijn vijf van de beste locaties om boeken op de Eilanden te vinden.

Canaima

canaima.jpg
Van de beste boekhandels op Canarias is dit een uitstekende  locatie om de schappen af te struinen. Elk schap stelt een literaire reis voor en trekt bezoekers en ook toeristen aan omdat deze boekhandel gelegen is in het historische centrum van Las Palmas de Gran Canaria.  De winkel is gemakkelijk te vinden als men in de stad wandelt en men kan er uren doorbrengen met het raadplegen van het rijke aanbod aan  boekwerken .Uiteraard organiseert men handtekeningencessies waarbij men persoonlijk kennis kan maken met auteurs en vragen aan hen kan stellen.

Calle Senador Castillo Olivares, 7
Las Palmas de Gran Canaria.

La Librería del Cabildo
libreria-cabildo-grancanaria--510x287.jpg
De virtuele wereld en de sociale netwerken hebben de manier van lezen veranderd en het kennis maken met ongelofelijke avonturen, drama’s en fantasieën die zich verbergen op de pagina’s van de ongelezen boeken. Maar de lezers willen ook datgene vinden wat niet op Google is. En hier woont het succes op locaties zoals de Librería del Cabildo - de Gran Canaria (Boekhandel van het Eilandbestuur -van Gran  Canaria). Het gaat om de eerste op de Archipel die specialistisch is ontstaan met Canarische thema’s en auteurs en dit prachtige historische pand herbergt ruim 5.000 titels waarvan de lezers kunnen genieten.

Calle Cano, 24
Las Palmas de Gran Canaria

Tao
Tao.jpg

Deze boekhandel is ook gespecialiseerd on ‘alternatieve wetenschappen’. Haar geschiedenis in de hoofdstad van Gran Canaria is in 1985 begonnen toen Juan Carlos - liefhebber van boeken die te maken hebben  met de spirituele zoektocht en persoonlijke ontwikkeling -  en Felicitas - verpleegkundige, geïnteresseerd in gezond leven, -elkaar hebben ontmoet.

Hier kan men zich verdiepen in deze therapieën en het onbekende ontmoeten. Tao kan rekenen op een berde collectie boeken over reiki, evenals op materiaal voor acupunctuur, en homeopathie. Men houdt er boekpresentaties en werkt er met disciplines zoals yoga, soefisme, boeddhisme en  zen.

Calle Doctor Juan de Padilla, 19
Las Palmas de Gran Canaria.

Unicornio
unucir.jpg                           
Tai Chi beoefenen in de boekhandel
Geopend in 1988 is hun filosofie te kunnen rekenen op een etalage voor iedereen die alternatieve thema’s zoekt die betrekking hebben op het lichaam,- medische alternatieven, voeding, massage,  sport en vechtsporten - en thema’s die te maken hebben met het geestelijke - psychologie in het algemeen, NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren), gezinstherapieën en andere.

Zoals de eigenaren zelf beschrijven, beschikt de boekhandel ook over materiaal betreffende zaken die te maken hebben met de ‘ziel’ – religies, esoterische scholen, spiritualiteit. Dit alles zonder specialismen te vergeten zoals kinderliteratuur en verhalen in het algemeen. Ongetwijfeld een verplichte aanbeveling..

 Calle Santa Rosalía, 24
 Santa Cruz de Tenerife

Lemus

lemus-libreria-canarias--510x287.jpg
                                            Concert in boekhandel  Lemus
Met de schappen vol exemplaren,  behoudt dit bolwerk in La Laguna haar essentie en reden van bestaan. Het is de locatie waar iedereen heen gaat om het meest onmogelijke boek te vinden en ook om nieuwsgierig op de afdelingen te snuffelen en zo mogelijk  Universitaire manuscripten (UNED) te vragen. Presentaties, lessen, praatgroepen, alle soorten activiteiten tot aan concerten vinden plaats  in een van de meest kenmerkende boekhandels van Canarias.

Calle Heraclio Sanchez, 64
San Cristóbal de La Laguna (Tenerife)
zzzzzzzislas-canariaslogo-93.jpg


Vijf van de beste locaties  op Canarias 
om een foto te maken die lof oogst
op  de sociale netwerken

CANARISCHE EILANDEN - maandag 25 januari 2016 - Instagram, Facebook, Twitter, Pintertest... tegenwoordig reist niemand zonder een aandenken te bewaren en te delen met vrienden.

Los Ajaches
LosAjaches.jpg                                                               
Playa de Papagayo
Het gebied van  Los Ajaches omvat een oude vulkanische rotsformatie in het Zuiden van Lanzarote, er bevindt zich misschien wel het meest bekende strand van het eiland. En als het dat niet is, dan is het toch zeker wel het meest gefotografeerde, met deze turquoise gekleurde wateren die zoveel vrede en rust uitstralen. Het is Papagayo , die velen  de mooiste baai noemen van heel Spanje.

La Cumbrecita

LaCunbrecita.jpgDit uitzichtpunt maakt het mogelijk de meeste kleurrijke panorama-foto’s te maken van het Parque Nacional de la Caldera de Taburiente (Nationale Park van het Keteldal van de Taburiente) op het eiland La Palma; het ligt op een van de  meest geliefde routes die  bergwandelaars volgen tot aan Lomo de las Chozas of tot aan de kapel van de Virgen del Pino (O.L. Vrouw van de Pijnboom). Het majesteitelijke van de Caldera (het Keteldal) ontvouwt zich voor de ogen vanaf deze bevoorrechte  locatie.

Las Palmas vanaf Las Coloradas
lpacoloradas.jpg
Een geheim dat niet binnen het bereik lijkt te liggen voor het zicht op Las Palmas de Gran Canaria, men moet de tijd nemen om naar de wijk Las Coloradas te gaan, een eiland binnen La Isleta dat magnifieke uitzichten op zee biedt, maar ook de bijzondere mogelijkheid  een foto te maken van nagenoeg de gehele stad, zoals te zien is op deze foto.

Playa de Benijo

 PkaYADEBENIJO.jpg
Een locatie ver verwijderd van het lawaai van het massatoerisme. Aan de noordkust van Santa Cruz de Tenerife liggen het gehucht Benijo en het gelijknamige strand waar men naakt kan recreëren  en de wonderbaarlijke rotsen kan aanschouwen die zich oprichten uit de schuimende golven van de ruige branding. Hier kan men van een magische zonsondergang  genieten, vooral wanneer de zee overgaat in het rood van de horizon en de silhouetten van deze vulkanische rotsen lijken op te duiken vanuit de diepte van de zee.

 Dunas de Corralejo
dunascorralejp.jpg
De Duinen van Corralejo, op Fuerteventura, is van een machtige aantrekkelijkheid die niet alleen  overdag bezoekers lokt, maar ook ’s nachts, om er te genieten van een heldere sterrenhemel zoals men die alleen kan waarnemen op Canarias. De zachte welvingen maken  deze plek tot een klassieke vakantielocatie om te fotograferen; een, die mooie mogelijkheden biedt voor de fotoliefhebber.
zzzzzzzislas-canariaslogo-83.jpg


Vijf bijzondere locaties
 
voor het vieren van Kerstmis op  Canarias

CANARISCHE EILANDEN - zondag 20 december 2015 - Voor de bezoekers is Canarias met Kerstmis op zich al een aparte belevenis, maar ‘Gran Canaria actueel’ presenteert vijf bijzondere mogelijkheden voor diverse typen bezoekers.

Op de Teide

teide-nevado--510x2871.jpg
                                            De besneeuwde top van de Teide.
Een van  de Kerstvieringen die men zich een leven lang zal herinneren is die welke men geniet op het dak van Spanje, op de majestueuze Teide, op een hoogte van 3.718 meter. In 2015 maakt de Teleférico del Teide (kabelbaan) dit gemakkelijker dan ooit, want men organiseert diverse activiteiten voor het, samen met het gezin, doorbrengen van deze feestdagen, zie:
https://www.telefericoteide.com/es/blog/teleferico_del_teide/Actividades_de_Navidad_2015_en_Teleferico_del_Teide

Op de beste stranden van Europa
playa-sotavento-fuerteventura--510x2871.jpg
                             Playa de Sotavento, in het Zuiden van Fuerteventura.
Kerstmis is meestal koud, met verwarming aan lekker onder de wol... maar niet op de Canarische Eilanden, uiteraard!
Dus als men een  andere Kerstmis op de Archipel overweegt,  is het eerste waar men aan denkt:  het strand. En het is waar, dat de prachtige stranden tijdens deze feestdagen een echt cadeau zijn (grotere, kleinere, wit zand, zwart lava-gruis, en meer of minder maagdelijk…), maar ‘Gran Canaria actueel’ beveelt u dit keer de  stranden aan die men gerust kan kwalificeren als de beste van Europa, namelijk: die van Fuerteventura.  
Van Noord naar Zuid op het eiland Fuerteventura kan men genieten van de kilometers lange kust, waar men tussen duinen en een turquoise zee ook met Kerstmis de strandgenoegens kan beleven.

Proosten diep in zee

bodega-submarina--510x287.jpg
Een sportduiker toont enkele ‘onderwater’-flessen van de Bodega Castro y Magán op La Palma
U wenst deze feestdagen te proosten op de bodem van de zee? Wel dat kan. Het op het eiland La Palma gevestigde wijnhuis, zoals de naam al zegt Bodega Palmera Castro y Magán, is een van de weinige in Spanje, dat een onderwater-bodega heeft. Maar dit niet alleen, hun relatie met de duikclub ‘Cueva Bonita’ biedt bovendien de mogelijkheid af te dalen naar de zeebodem om deze zo unieke wijncollectie te bewonderen.

In “het Venetië van Canarias’

mogan-venecia-canarias--510x287.jpg
                                                Puerto de Mogán, “het Venetië van Canarias’
Gran Canaria heeft veel locaties waar men een andere Kerst kan genieten, maar nu plaatsen wij Mogán en haar haven op de voorgrond dat men niet voor niets ‘het Venetië va n Canarias noemt’. Een klein juweeltje dat ‘Gran Canaria actueel’ u van harte aanbeveelt voor een romantische (andere) Kerst als verliefd paar. En dit, omdat Puerto de Mogán, met de ziel van een vissersplaats, vooral tijdens dit jaargetijde, zonsondergangen biedt die tot de mooiste van de omgeving behoren.

In de vuurtoren “aan het eind van de wereld’
faro-orchilla-hierro--510x287.jpg
De vulkanische aarde van El Hierro mondt uit  in de zee, met de vuurtoren van Orchilla als getuige.
El Hierro vormt nu de westelijke grens van Spanje, maar eeuwenlang  was het ook de wereld,  die tenminste bekend was bij de  Europeanen. Op El Hierro is het meest westelijke punt, waar de tijdloze rust van het eiland en al het gewicht van de geschiedenis samenkomen: Orchilla, waar de gelijknamige vuurtoren staat. El Hierro is zo een perfecte locatie voor degenen die een rustige Kerst willen  die gedacht is als reflectie. En misschien is daartoe  geen betere plaats in heel Spanje te vinden dan hier.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-81.jpg 


Puntos de ayuda
(steunpunten = praatpalen)

voor veiligere stranden

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 25 november 2015 - De alarmcentrale1-1-2 heeft op dinsdag 24 november 2015 op Playa del Inglés in het Zuiden van Gran Canaria het eerste 'Help-Point' (met Fress-systeem) (Praatpaal) van Canarias in gebruik genomen. Het apparaat heeft een aanraak-beeldscherm en een alarmknop om snel rechtstreeks contact mogelijk te maken tussen badgasten/toeristen en de hulpdiensten.

Deze praatpaal is de eerste van een serie welke de Canarische Regering wil installeren op de stranden van de Archipel. Deze hulpposten maken bij een noodsituatie snel een rechtstreeks contact mogelijk met 112, ongeacht of de persoon in kwestie wel, of geen eigen communicatiemiddel bij zich heeft.
1448388179242.jpg
                                   'Help-Point' (met Fress-systeem) (Praatpaal).
img_31350.jpg
CUlVjQBWUAABtIJ201.jpg

Dit is een initiatief van het Centro Coordinador del Emergencias y Seguridad (CECOES) 1-1 -2, de Alarmcentrale die ressorteert onder het Ministerie van Regionaal Beleid, Duurzaamheid en Noodgevallen, dat kan rekenen op de steun van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana.

Het ontwerp en de technologie van de praatpaal zijn ontwikkeld in samenwerking met 1-1-2 Canarias en de Fundación FRESS112 (Stichting), die ook de Toepassing hebben ontwikkeld voor de gelijknamige, mobiele telefoons.

img_31349.jpg
1448388179212.jpgVolgens de directeur van de CECOES 1-1-2, Luis Santacreu, “is het ‘Help-Point’ (de Praatpaal) een Toepassing voor het bellen met de alarmcentrale, maar geïnstalleerd op locaties die we veiliger willen maken, zoals de stranden, en is als zodanig vooral gericht op de nationale en internationale toeristen.”
1448388179252.jpgHet ‘Help-Point’ is een Praatpaal die is voorzien van een aanraak-beeldschern en een FRESS112-alarmknop voor het contact maken met het Coördinatiecentrum (1-1-2). Opdat alles kan functioneren is het systeem uitgerust met een zonnepaneel en een oplaadbare batterij , wat voor voldoende energie zorgt.
De installatie van deze praatpalen zorgt daar waar ze geïnstalleerd zijn, voor een verhoogde veiligheid en meer efficiëntie in het bieden van assistentie in noodsituaties; en ze zorgen niet alleen voor een snelle toegang tot 1-1-2 Canarias voor het vragen om hulp; maar ze maken het enerzijds ook mogelijk om handen-vrij te bellen, door een luidspreker voorzien van automatische knoppen die verbonden zijn met de alarmcentrale en, anderzijds, voor het controleren waar de oproep vandaan komt.

Deze praatpalen bieden de gebruikers de mogelijkheid tot de gewenste noodhulp, onafhankelijk of de stranden wel, of niet een badmeester of reddingsbrigade hebben, zoals het geval is op Playa del Inglés (het ‘Strand van de Engelsman’) in San Bartolomé de Tirajana. dat het gehele jaar rond over een bewakingsdienstverlening beschikt.

De ‘Help Points’ (Praatpalen) zijn al in gebruik op veel metro- en treinstations en op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk en op het vasteland van Europa, wat ertoe bijdraagt, dat de toeristen die de Canarische stranden bezoeken ze gemakkelijk kunnen herkennen en snel contact kunnen maken met de Alarmcentrale 1-1-2.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-227.jpg 


Wintertijd

In de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 oktober 2015 gaat de klok een uur TERUG;
op de Canarische Archipel gebeurt dat om lokale tijd: 02:00 uur

393895-2p.jpg
Dit betekent, dat men deze nacht een uurtje langer kan slapen!
zzzzzzzislas-canariaslogo-32.jpg


Ruimtevaartblik op het Canarisch Paradijs

 CANARISCHE EILANDEN - zondag 2 augustus 2015 - Het uitzicht vanuit het Heelal op de Eilanden bewonderen, doet iemand net zo verliefd op de Archipel raken, als Canarias zelf betreden.

De foto die de Italiaanse astronaut Ignazio Magnani aan boord van het Amerikaanse NASA-ruimtestation heeft gemaakt op vrijdag 31 juli 2015, toont de Archipel tussen een gat in het wolkendek boven de Atlantische Oceaan. Het gat is net groot genoeg om de zeven eilanden plus La Graciosa te kunnen waarnemen, en laat verderop naar het noorden de rest van Macaronesië zien (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Macaronesi%C3%AB).
CLPGjNYWEAAJuKCgroot.jpg
Hola Canarias’ is de emotie van de Italiaanse astronaut die als internetsurfer deze foto als groet op het sociale netwerk Twitter plaatst.
CIHmlZhWcAIAOob.jpg v3hKdPlf.jpg
                        Ignazio Magnani in actie bij het NASA-ruimtestation.
Ignazio Magnani legt - zoals gebruikelijk- tijdens zijn ruimtereis en het verblijf in het NASA-ruimtestation vast in foto’s, die hij vervolgens op Twitter plaatst.
o-CANARIAS-NASA-900.jpg
Het is niet de eerste keer, dat astronauten de focus op het Canarische paradijs richten. Op een enkele maanden geleden door NASA gepubliceerde foto richt men de aandacht op de wolkenformatie zoals die zich bij de Canarische Archipel vormt. en ook dat doet men vaker:
4996902518_a76cd89e2a_b.jpg
CIHmlZfWIAE1SfC-1.jpg

thumb-29.jpg
Het gat in het wolkendek is net groot genoeg om de zeven eilanden plus La Graciosa te kunnen waarnemen
Dit keer
gaat het dus om een speciale groet aan Canarias, van Magnani die ook foto’s maakt van de Bahama’s, Australië en Argentinië…, de Italiaan benut zijn bevoorrechte uitzichten op de Planeet, om deze - via het sociale netwerk Twitter - te delen met de aardbewoners.
CJVcy11WoAApVC7.jpg
Zuid Amerika, gezien vanuit de ruimte door de Italiaanse NASA-astronaut Ignazio Magnani.
Bij dag en bij nacht, de camera van de astronaut heeft de halve wereld gezien; en enkele weken geleden heeft Magnani het vallen van de nacht over Canarias gefotografeerd. Onder zijn foto’s blinkt die van Latijns Amerika uit, het halve Amerikaanse Continent is op die foto nagenoeg met de hand aan te raken.
1-AAAAislas-canarias-kopie-328.jpg 


De Archipel telt ruim 60 natuurlijke zee-zwembaden

Een rondgang langs de natuurlijke zee-zwembaden van de Canarische Eilanden

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 20 juni 2015 - De Canarische Eilanden kunnen rekenen op ruim 60 natuurlijke zoutwater zee-zwembaden, verdeeld over natuurlijke charcos (strandmeren) die ontstaan door eb en vloed, en op andere locaties aan dezelfde kust waar de mens toegang toe heeft gecreëerd, naar natuurlijke zeezwembaden met zout zeewater.

De eilanden die de meeste zee-zwembaden tellen zijn Gran Canaria en Tenerife , vooral in de noordelijke gebieden waar de zeestromingen het gevaarlijkst zijn.
1-9.jpg 2-6.jpg
3-5.jpg 4-5.jpg
5-5.jpg 6-5.jpg
7-5.jpg 8-5.jpgGRAN CANARIA
Agaete:
-
Las Salinas: drie natuurlijke zee-zwembaden die onderling verbonden zijn door kanaaltjes welke het de zwemmers mogelijk maken van het ene bassin naar het andere te zwemmen . Ze liggen nabij de uitmonding van de barranco (het ravijn) van Agaete.

Ook is het mogelijk hier sportduiken te beoefenen voor het bewonderen van de maritieme flora en fauna.

Arucas:
- Los Charcones: (in de wijk El Puertillo): Drie natuurlijke ondiepe zee-zwembaden. Twee bassins hebben een bodem van steen en zand terwijl het derde bassin, genoemd: Charco de los Erizos (Strandmeer van de Egels), een rotsbodem heeft. Men beschikt er over douches, parkeerplaatsen, zonneterrassen, bars, restaurants en openbare toiletten.

Gáldar
- El Agujero:
Drie bassins, een kleintje en twee grote. Als de zee wild is, kan het gevaarlijk zijn. 
- Emiliano
:
kunstmatig zwembad dat ligt aan de voet van een archeologische vindplaats welke onderdeel uitmaakt van de Bocabarranco (Ravijn mondig) en La Guancha.
- Los dos Roque salientes al mar: (uitgaande naar zee): Een bassin met een bodem van grof zand, dat is aangebracht door de kracht van eb en vloed.
-  La Furnia: Is gesloten vanwege de sterke branding en beschikt over een toegang naar zonneterrassen.<
-  Punta de Gáldar.

Moya
- El charco de San Lorenzo (in de wijk El Pagdor): gelegen in een rustige omgeving, goed bereikbaar en gemakkelijk toegankelijk; in dezelfde omgeving ligt het - Charco de El Altillo.

Las Palmas de Gran Canaria
- La Laja: Drie natuurlijke zee-zwembaden.

Santa María de Guia
- Roque Prieto: dit is een van de beste natuurlijke zee-zwembaden van het eiland, met een diepte die varieert van 40 centimeter tot drie meter, met kristalhelder water dat voortdurend vernieuwd wordt door de vloed.

San Bartolomé de Tirajana
- Castillo del Romeral: drie zoutwater zee-zwembaden.

Telde 
- La Charca de Los Pérez (Clavellinas): natuurlijk zee-zwembad met een zonneterras.

LA GOMERA
Hermigua
- Een bassin met de overblijfselen van de stutten van de oude kade, gevaarlijk en slechte staat van de zee.

Vallehermoso
- Parque Marítimo:
Twee zoutwater zee-zwembaden, in deze gemeente in gebruik om te baden vanwege de sterke stromingen in het gebied, ‘s winters gesloten.

Valle Gran Rey
- Charco del Conde - Charco de la Condesa

LANZAROTE
Haria
- Punta Mujeres: Kunstmatig zwembad, met een natuurlijke omgeving van gestolde lava van de erupties van de nabijgelegen Volcán de la Corona, te bereiken via enkele behoorlijk robuuste traptreden en veilig op strategische punten om te baden.
- El Caletón Blanco (Órzol): Het zeewater komt tussen de rotsen en vormt kleine, ondiepe baaitjes.

Teguise
- Los Cocoteros: natuurlijk zwembad met een kunstmatuge drempel.

Yaiza
- Los Charcones: Vier volledig natuurlijke charcos (strandmeren) maar moeilijk bereikbaar, en men  kan er uitsluitend met de auto komen. Een van de weinig bekende eilandschatten die een paradijs van rust vormen. De zwembaden strekken zich uit van de eerste locatie, ongeveer twee kilometer ten noorden van Faro Pechiguera, en dan noordwaarts richting Janubio. De zee ververst het water van de zwembaden via de restanten van orografische vormen die zijn ontstaan door lavastromen.

TENERIFE
Arona

- Ten-Bel: een groot zwembad met zeewater, het enige in het Zuiden van het Eiland. Dicht nabij zee gelegen, lijkt het vanaf enkele locaties in het landschap, dat het zwembad één is met de Atlantische Oceaan.

La Guancha
- El Charco del Viento:
perfect voor diegenen die van sportduiken houden.

Garachico
- El Caletón: natuurlijke zee-zwembaden, resultaat van eruptie van de Trevejo-vulkaan in 1706.
- El Charco de la Vieja

San Cristóbal de La Laguna
- Bajamar: Twee bassins met zeewater geschikt gemaakt om te zwemmen, een daarvan voor kinderen. Beschikt over alle soorten dienstverlening, inclusief kleedruimten.

San Juan de la Rambla
- El Charco de la Laja:
Ontstaan door vulkanische uitbarstingen, te bereiken via voetpaden.

Punta del Hidalgo
- La Laguna: Strekt zich direct aan zee uit, met prachtige vergezichten en traditionele gastronomie.

Puerto de la Cruz
- Complejo Costa Martianez: Ontworpen door César Manrique, diverse zwembaden die zich dagelijks vullen met 27.000 m³ zout water.
Santa Cruz de Tenerife
- Parque Marítimo César Manrique.

Los Silos
- El Charco de la Araña:
Open naar zee, wordt bezocht door liefhebbers van onderwatervissen.
- El Charco de los Chochos.
- El Charco de Don Gabino.

FUERTEVENTURA
Antigua
- Las Salinas del Carmen.

La Oliva
- Los Charcos (El Cotillo): Wit zandstrand waar zich natuurlijke strandmeren vormen.

Pájara
Playa de La Barca: Telt enkele grote charcos (strandmeren) die bij vloed ontstaan.

 Op het Eiland Lobos
- La Playa del Puertito: Telt diverse natuurlijke zeezwembaden.

EL HIERRO
La Frontera
- La Maceta:
Drie natuurlijke zwembaden perfect geschikt gemaakt om er te zwemmen en een gedeelte om te barbecueën.
- El Charco de los Sargos.
- La Laja: vooral bij eb, dicht bij Pozo de la Salud.
- El Charco Azul: Een spectaculair zeezwembad gevormd door de branding, iets wat men slechts op weinig locaties in Europa ziet. Een deel van het zwembad vormt een kleine grot, perfect geschikt om zich zo nodig te beschermen tegen de zon, in voorkomend geval, tegen de wind.

Valverde
- La Caleta: twee zeezwembaden met directe toegang naar zee - El Pozo de las Calcosas: Waar men komt via een voetpad langs zee. De zwembaden bevinden zich aan de voet van een woonkern.
 - El Charco Manso

LA PALMA
Barlovento
- La Fajana: Een geheel van drie zwembaden, een daarvan voor kinderen.

Garafía
- El charco de los Erizos: gevaarlijk bij vloed. Er is ook een strandmeer in La Lomada Grande en Juan Adalid.

Fuencaliente
- El Charcón de la Ballena:
een zwemgebied wat is ontstaan door vulkanische uitbarstingen.

Puntallana
Drie volledig natuurlijke zwembaden:
 El Charco Luis, ofwel Los Chochos,
- El Charco de Punta las Salinas,
- Charco de los Erizos.

- La Corredera: ofwel Puerto Paja wordt omsloten door een stenen muur en beschikt over een zonneterras.

Mazo
 Las Maretas: een strandmeer dat nabij de luchthaven ligt.

San Andrés y Sauces
- El Charco Azul: een samenstel van natuurlijke zeezwembaden met aangelegde zonneterrassen, gelegen in het Noorden van het Eiland. Er is een groot zwembad , een kinderbad en het zogenoemde:
- Charco de las Damas.
1-AAAAislas-canarias-7.jpg


Afwijzing voor Chacho-Cola

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 15 mei 2015 - Recentelijk is men op de Canarische Eilanden een reclamecampagne gestart voor de lancering van Chacho-Cola.

De start van de verkoop van deze frisdrank zou samen moeten vallen met de ‘día de las Canarias’ (Dag van de Canarische Eilanden = 30 mei), maar de acceptatie ervan door de bewoners is twijfelachtig.
375402-1g.jpg
Zeker is, dat de culturele verwijzingen in de reclameposter door sommige collectieven beschouwd worden als ‘beledigend’.
375679-1g.jpgFeit is, dat op een van de reclameborden - nabij de overgang van de Barranquillo de Don Zoilo naar de Paseo de Chil - in de vroege ochtend van vrijdag 15 mei 2015 opmerkingen zijn geklad waarmee men de frisdrank ‘basura’ (‘afval’) noemt; en men de consument uitnodigt ‘nee’ te zeggen tegen ‘Chacho-Cola’.
1431618414718p.jpg CE54qUHWIAIHKk-.jpgDe afgebeelde Canarische oerbewoner, de ‘bananensmaak’, de slagzin, de verwijzing naar de Canarische Eilanden; kortom het geheel van deze factoren, heeft grote onvrede veroorzaakt bij de stadsbewoners.
kleurlogoCanarias-7.png


Zomertijd

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 28 maart 2015 - Op de Canarische Eilanden heeft men Greenwich Meantime (GMT), dit betekent dat vannacht - de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 maart 2015-  de klok om 01:00 uur: een uur VOORUIT gezet wordt.

Zomertijd (in België ook vaak zomeruur) is de tijd die gedurende de zomermaanden wordt aangehouden door de klok een uur vooruit te zetten, dit wil zeggen de klok een uur voor te laten lopen op de standaardtijd (die in dit verband ook wel wintertijd genoemd wordt).
In de zomer komt de zon zo vroeg op, dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het 's morgens langer donker, en blijft het 's avonds juist langer licht.
imagesB94ASX12-1.jpgDe periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is, dat de landbouw daar voordeel van heeft en men in het algemeen zo zou kunnen bezuinigen op energieverbruik (elektrische verlichting). Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden.

Ongeveer 70 landen verzetten twee keer per jaar de klok. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

kleurlogoCanarias-7.png


Daling van 90% aan Russische toeristen

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 17 maart 2015 - Het ziet er niet goed uit voor de zomermaanden wat betreft het toerisme uit het door de crisis en vooral economische sancties getroffen Rusland. De hotelsector op het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje) in de driehoek La Pineda Platja-Salou-Cambrils verwacht, dat er deze zomer maar liefst 90% minder Russen naar de Costa Dorada zullen komen, iets wat ongetwijfeld op meerdere plaatsen in Spanje en zeker ook op de Canarische Eilanden zal gaan gebeuren.

Al enkele jaren richt iedereen in het toerisme zich op de Russen. De toeristen uit Rusland zijn dan ook in grote getallen naar de hotels in Spanje gekomen, vooral naar de Costa Dorada en dan met name La Pineda Platja, Salou en Cambrils, duizenden toeristen uit Rusland overstroomden de winkels, bars, restaurants en excursiebureaus. Immers, de toeristen uit moedertje Russia zouden veel, heel veel geld uitgeven. Iets wat ongetwijfeld ook gebeurd is; maar de aandacht richten op slechts een specifieke nationaliteit lijkt nu fataal te worden.
imagesW9UT3YKK.jpg naamloos-6.pngGedurende de zomer van 2014 zijn er veel minder Russen minder naar Spanje gekomen, ook naar de Costa Dorada voor hun vakantie en die tendens zal zich alleen maar voortzetten in de zomer van 2015. Er zijn al tientallen Russische reisorganisaties failliet gegaan. Daarnaast heeft men vanuit Rusland besloten, het aantal vluchten op Spanje met 52% te verminderen. Hierdoor verwacht de hotelsector dat er tenminste 90% minder toeristen uit Rusland zullen komen.

Een deel van het aantal vakantievluchten dat ooit in Spanje landde, zal nu uitwijken naar landen als Egypte en Turkije die weer meer Russen hebben kunnen strikken door touroperators een bepaald bedrag te geven per aangekomen toerist, iets wat men in Spanje niet kan en mag doen.
Bron: www.spanjevandaag.com
kleurlogoCanarias-7.png


Avonturiers
voorafgaand aan het massatoerisme

De eerste hotels op Gran Canaria en Tenerife
zijn gebouwd in 1886

Het ontbreken van regelmatige lijndiensten
bemoeilijkte het reizen naar de Eilanden

CANARISCHE EILANDEN - zondag1 februari 2015 - In de eerste week van februari 2015 presenteert Canarias zich wederom op de feria Fitur (Vakantievakbeurs) in Madrid, overeenkomstig een bestemming die jaarlijks miljoenen bezoekers ontvangt. Maar dat is niet altijd zo geweest. De geschiedenis van het toerisme op de Canarische Eilanden is nauw verbonden met de handelsstromen en de avonturen van illustere reizigers die aanlandden op de Atlantische Archipel.

Al sinds de 15de Eeuw beginnen buitenlanders plaatsen te bezoeken zoals Garachico, Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas de Gran Canaria; maar het is pas in 1886 dat men - met de bouw van hotel ‘Taoro’ in Puerto de La Cruz en met de bouw van hotel ‘Santa Catalina’ in Las Palmas de Gran Canaria - kan spreken over het begin van de toeristische exploitatie van de Eilanden.
1422464803867.jpg

                                                  Hotel Los Frailes, Gran Canaria.

1422464837264.jpg

1422464837195.jpg
images-28.jpg
                              
        ↑ Hotel Sanatorium 'Tauro' - Puerto de La Cruz . ↑
Het warme klimaat gedurende bijna het gehele jaar is onmisbaar geweest toen het aankwam op de ontwikkeling van de toeristische sector. Feit is, dat de eerste bezoekers die op Canarias aankwamen, dit deden om gezondheidsredenen.

Het verschijnen van de hotels ‘Tauro’ en ‘Santa Catalina’ verplichtte de rest van de ondernemers - die konden rekenen op kleine huizen als gastenverblijf - het aanbod te verbeteren.
Mtropol.png                 Hotel 'Metropole' - Las Palmas de Gran Canaria.
 metropole.png metropoejitellasp.png

In het laatste decennium van de 19de Eeuw en het eerste decennium van de 20ste Eeuw zijn de Eilanden blij met hotel ‘Metropole’ in Las Palmas de Gran Canaria; maar ook met hotel club ‘Los Frailes’ (ook wel de Club Inglés = British Club genoemd) en hotel ‘Santa Brígida’, het laatstgenoemde hotel is gebouwd door de Brit Alarico Delmar.
untitled-43.png BRITSHCLUB.png
                 Feest in de openlucht bij de 'British Club' - Las Palmas de Gran Canaria.
BRCLLPA.png

                                      'British Club' - Las Palmas de Gran Canaria.
The-British-Club-300x300.jpg 5602324965_0e5b800fe4.jpg
1422464837097.jpg

Op Tenerife opent men de hotels ‘Pino de Oro’, ‘Quisisana’, ‘Battenberg’; en het ‘Camacho’-hotel in Tacoronte. Het zijn allemaal grote etablissementen die alle comfort bieden aan hun klanten, voornamelijk bijna allemaal Britse hotelgasten.

Vanwege de slechte verbindingen worden de overige eilanden nauwelijks door buitenlanders bezocht. Tot 1885 waren de verbindingen met de eilanden uiterst beperkt, met slechts enkele Britse stoom-mailboten die een paar keer per maand de eilanden aandeden.

De rest van de eilanden, - de westelijke  La Palma, La Gomera en El Hierro - leden onder een nog slechtere situatie, omdat de verbindingen afhankelijk waren van zeilschepen, die op hun beurt beperkt werden door de zeestromingen en de toestand van de wind.

Feit is, dat de aanleg van Puerto de la Luz, in Las Palmas de Gran Canaria, de oorzaak was, dat Tenerife toeristen begon te verliezen aan de hoofdstad van La Isla Redonda (het Ronde Eiland = Gran Canaria).

In 1895 telde Canarias een aantal bezoekers van 5.000 - voor het merendeel Britten - en als vergelijkingsmateriaal mag dienen, dat in 1890 al 100.000 toeristen naar Nice aan de Côte d’Azur van de mer Mediterranée (De Azuurblauwe Kust van de Middellandse zee) reisden.

Geen rechtstreekse lijndiensten, geen reisorganisatoren
De afwezigheid van rederijen met rechtstreekse lijndiensten en reisorganisatoren waren twee van de oorzaken die de ontwikkeling van het eilandtoerisme bemoeilijkten toen dit nog in de kinderschoenen stond.

De Canarische havens waren aanlegplaatsen voor maatschappijen die geregelde diensten onderhielden met het Verre Oosten, Amerika, en Oceanië. Pas aan het begin van de 20ste Eeuw begon men, met het in gebruik nemen van een enkele rechtstreekse lijndienst, als gevolg van de ontwikkeling in de exploitatie van de banaan.

Rederijen functioneerden niet als reisbureaus, zoals ze vandaag de dag doen; en daar er geen reisorganisatoren waren, werd de bestemming Canarias niet gepubliceerd en vond men het niet nodig, potentiële bezoekers meer informatie te verstrekken over logeren op de Eilanden.

De komst van Duitse toeristen in de eerste helft van de 20ste Eeuw, vooral naar Tenerife, en het groeiende sociale en economische belang, dat de overheid hechtte aan de toeristische sector waren beslissend, om het toerisme te zien zoals men dit tegenwoordig doet.

untitled-44.png

Eugenio Montero Rios.

Onder de liberale regering van Montero Ríos vormde men in 1905 de Comisión Nacional para el Fomento del Turismo (Nationale Commissie voor het Ontwikkelen van het Toerisme) met de duidelijke bedoeling buitenlanders aan te trekken als een nieuwe vorm van financiële inkomsten.

In die lijn heeft men in 1907 op Tenerife het Centro de Propaganda y Fomento del Turismo (Centrum voor Promotie en Ontwikkeling van het Toerisme) in het leven geroepen en in 1910 de Sociedad de Propaganda y Fomento del Turismo de Gran Canaria (Maatschappij voor Propaganda en Ontwikkeling van het Toerisme op Gran Canaria).

De Europese expansie heeft bijgedragen aan de toename van het maritieme verkeer en zodoende aan het toeristenbezoek aan de eilanden, maar het benoemen tot Puertos Francos (Vrijhandelshavens) heeft ook een rol gespeeld ten gunste van de financiële winstgevendheid. Toegekend in 1852 verveelvoudigde dit de handelsstroom gedurende de eerste jaren van de 20ste Eeuw, wat heeft bijgedragen aan de toename van het verkeer en de bezoekersaantallen.

De lange periode van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918), het Interbellum, de Guerra Civil de España (Spaanse Burgeroorlog, 1936-1939) en de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) resulteerde in de opheffing van het toerisme uit het buitenland.
1422464803801.jpg                                  Hotel 'Santa Catalina' - Las Palmas de Gran Canaria.

1422464803721.jpgOver de moeilijke jaren veertig kan weinig worden opgemerkt over het Canarische toeristische vooruitzicht. Waarschijnlijk hebben daarna de bouw van hotel ‘Mency’ in Santa Cruz de Tenerife en de heropening van hotel ‘Santa Catalina’ in Las Palmas de Gran Canaria - in 1950 en in 1952 bekostigd door het Mando Económico (Economische Bestuur) - daar een rol in gespeeld.
Azuaje.jpg

                              Azuaje, het Balneario (Spa) vroeger en nu - anno 2015.
Echter, vanaf de jaren zestig van de vorige Eeuw heeft de ontwikkeling van het toerisme een heel ander aanzien: het massatoerisme, dat begint op te komen in zestiger jaren met de verbetering van de luchthavens en de intentie van half Europa om het slechte weer te ontvluchten en te reizen naar ‘las Islas Afortunadas’ (‘de Gelukzalige Eilanden’).
kleurlogoCanarias-7.png


Canarias staat onderaan op de lijst van
hoge snelheid via breedband

Glasvezelkabel is de enige technologie met voldoende dekking buiten de hoofdstedelijke gebieden op de Eilanden

CANARISCHE EILANDEN - zondag 28 december 2014 - Canarias is, naar aantal toegangen, vierde als deelstaat in het uitrollen van glasvezelkabel; maar staat echter op een van de laatste plaatsen in de dekking wat snelheid betreft via breedband, zowel wat betreft Mbps (15ª), evenals 100 Mbps (15ª).

Dit is op te maken uit het IV Informe Banda Ancha en Canarias de la Agencia Canaria de Investigación, Innovación y Sociedad de la Información (ACIISI) (Vierde Rapport Breedband op Canarias, van het Canarische Agentschap voor Onderzoek, Innovatie en de Informatiemaatschappij), waarin staat te lezen, dat met uitzondering van de gemeenten Candelaria, Telde en Arrecife, glasvezelkabel de enige technologie is die buiten de hoofdstedelijke gebieden op de Eilanden, en deze technologie verstrekt uitsluitend een snelheid van 30 Mbps voor 8,4% van de Canarische bevolking.
breedbJOEG-1.jpg
usb.png
invfofrmmebreedbandJPEG.jpg

De directeur van het ACIISI, Juan Ruiz Alzola, heeft opgemerkt, “dat het gebrek aan operators die breedband aanbieden, ertoe bijdraagt, dat er mededingingsbezwaren blijven bestaan op de vaste breedband-markt op Canarias.”

ddd.png untitled.png

Volgens Alzola,  "beperken de eiland-orografie van Canarias, en het verspreid wonen van de bevolking, de vestiging van alternatieve operators op de eilanden, en daarom belemmert dit de vestiging van nieuwe operators en maakt dit de kosten van de infrastructuur zo hoog.”

Uit het rapport blijkt echter, dat men in 2013 voor het eerst de aanwezigheid van alternatieve operators waarneemt op de eilanden Lanzarote, Fuerteventura en La Palma. Het geheel van de technologieën biedt een vaste breedband-dekking van 41,4% voor de hoge snelheid (30Mps).
kleurlogoCanarias-7.png


Nieuw  DISA-MasterCard
met veel voordelen voor de klant

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 23 december 2014 - Deze creditcard, met een modern ontwerp, is geheel gratis, zonder bankkosten, en biedt aanzienlijke voordelen aan de kaarthouder, zoals ‘Tu Club DISA’-punten bij het netwerk van benzinepompstations van DISA, evenals bij Shell op Canarias, maar ook in een aantal winkels en bedrijven.

De ambassadeur van deze DISA-card is de Canarische basketbalspeler Sergio Rodríguez, ‘El Chacho’ en de kaart wordt uitgegeven door Santander Consumer Finance S.A.
Naast dat de gebruikers wereldwijd betalingen kunnen verrichten met deze kaart, kunnen zij diverse voordelen genieten, zoals kortingen bij de ruim 200 DISA- en Shell-benzinepompstations op de Canarische Eilanden; en tot 3% korting op aankopen bij andere winkels en bovendien krijgt men op al deze aankopen Tu Club DISA-punten.
Men kan de kaart aanvragen bij de DISA-benzinepompstations, en deze kan gebruikt worden na goedkeuring door de bankinstelling: Santander Consumer Finance.
disatarjeta.jpg
Het klantenbindingsprogramma van DISA is samengegaan met dat van Shell, onder het merk: ‘Tu Club DISA’. Men heeft een catalogus voor 2015 uitgegeven waarbij de leden van ‘Tu Club DISA’ meer punten, meer voordelen, en meer cadeaus kunnen krijgen; o.a. bij aankoop van de exclusief bij DISA verkrijgbare Copi Sport; Gourmet-; en nog eens 198 andere producten. 
logo_disa.pngchacho.jpg logo_shell.png

Bovendien heeft DISA haar programma uitgebreid en men kan punten verwerven bij de Shell- en de DISA-benzinepompstations op het Peninsula (Schiereiland= het vasteland van Spanje), in Ceuta en in Melilla.

ThumbnailHandler.jpgDISA is de eerste Canarische maatschappij voor de toelevering van brandstoffen, zoals benzine, LPG en Butagas, en de eerste, onafhankelijke beheerder van ruim 540 benzinepompstations in Spanje.

27.jpgDe aardoliemaatschappij is al ruim 80 jaar nauw verbonden met Canarias en levert energie aan de bewoners in elke hoek van de Archipel, en sinds 2014 in de rest van Spanje via het netwerk wat DISA heeft via de benzinepompstations van het merk Shell.

Het Canarische DISA is ook een van de ondernemingen die veel werkgelegenheid creëert, met 1.500 rechtstreekse banen en bijna 2.000 indirecte op de Canarische Eilanden.
kleurlogoCanarias-7.png


Ministerie van toerisme  houdt examens voor het getuigschrift toeristische gids op Canarias

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 2 december 2014 - Het verkrijgen van het carné de guía de turismo de Canarias is een noodzakelijk vereiste voor het uitoefenen van die activiteit bij excursies en toeristische bezoeken welke men ontwikkelt op de Archipel.

Het Ministerie van Toerisme van de Canarische Regering houdt, via het Directoraat-generaal Planning en Toeristische Promotie in maart 2015 examens voor het verkrijgen van het carné de guía de turismo del archipiélago (bewijs toeristengids van de Archipel).

Aan dit examen kunnen, ook de al erkende gidsen deelnemen die het aantal talen op hun carnet willen uitbreiden, zo heeft het Ministerie laten weten in een op dinsdag 2 december 2014 uitgegeven communiqué.
im0000653095.jpg
Het verkrijgen van het carnet als toeristengids op Canarias is een  noodzakelijk vereiste voor het uitoefenen van die activiteit bij excursies en toeristische bezoeken welke men ontwikkelt op de Archipel.
Gua-de-turismo-en-Canarias2.jpg
Excursiones.jpg turistas-en-la-Oficina-Turstica-la-Gomera.jpgHet carnet maakt het mogelijk te werken op elk eiland, nadat men examens met goed gevolg heeft afgelegd waarbij de ad spiranten hun kennis moeten bewijzen over het natuurlijke en culturele erfgoed van Canarias en eveneens, minstens, een buitenlandse taal moeten spreken.

Tot uiterlijk 2 januari 2015 kan men kan zich persoonlijk, of via het internet, bij het Viseconsejería de Turismo aanmelden voor de examens:
http://www.gobiernodecanarias.org/oficinasderegistro/getoficina.jsp?id=21021

Op 10 maart 2015 vindt het eerste schriftelijke examen plaats, terwijl het mondelinge examen gepland staat in april 2015: en het derde examen  - mondeling buitenlandse talen -  zal in de eerste helft van mei 2015 plaatsvinden.
kleurlogoCanarias-7.png


De Archipel geïllustreerd

CANARISCHE EILANDEN - Wereld Dierendag, zaterdag 4 oktober 2014 - Momenteel kan men de resultaten bekijken van het initiatief van Promotour'#Onthedraw', dat zeven Europese kunstenaars heeft uitgenodigd, en per eiland, om de schoonheid van Canarias te portretteren.

Van minimalistisch tot sierlijk, elke deelnemer heeft zijn eigen stijl weerspiegeld in de attracties van het eiland, dat aan hem/haar is toegewezen, met de nadruk op vooral de natuurlijke schoonheid, maar er zijn toespelingen op de lokale architectuur, zoals het kunstwerk van de Franse Malika Favre gewijd aan Fuerteventura. Ze wordt begeleid in het avontuur door de Deense Mads Berg (die naar El Hierro reisde), de Britse Steve Simpson (La Palma), de Zweedse Jens Magnusson (La Gomera), de Duitse Ekaterina Koroleva (Lanzarote), de Spaanse Paula Bonet (Gran Canaria) en de Belgische Ben Heine (Tenerife).Tijdens de presentatie van het project in juli 2014, heeft de staatssecretaris van Toerisme, Ricardo Fernández de la Puente, van de Canarische Regering, het initiatief #Onthedraw uiteengezet, vanwege de noodzaak voortdurend “fris en afwisselend, audiovisueel kwaliteitsmateriaal” te hebben voor het realiseren in het buitenland van toeristische promotie van de Canarische Eilanden.

Op haar beurt, heeft de directrice van Promotur, María Méndez, het succes benadrukt van #Onthedraw , voor de vormen van de meest traditionele reizen, “zoals het te voet genieten van wat een bezoek biedt; met een wereldwijde publicatie via de sociale netwerken.”

 kleurlogoCanarias-7.png


De beste stranden van de Canarische Eilanden, aldus het Internet

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 7 augustus 2014 - Reportages, reis-blogs, en analyses van de meest vooraanstaande toeristische internetpagina’s bevelen stranden op de Archipel aan. Sommige voorstellen zijn al eerder gedaan en hier kan men uitvinden wat het oordeel is op het Internet.

Naast de hieronder genoemde stranden zijn er nog veel meer stranden, strandjes, baaien, baaitjes, jachthavens en vissershaventjes op de Canarische Archipel, dus deze lijst is zeker niet compleet te noemen, er worden -  nogmaals zonder te pretenderen compleet te zijn - voornamelijk de meest op het Internet genoemde stranden en strand-locaties opgesomd.

In 2014, heeft Canarias 48 Blauwe Vlaggen toegekend gekregen, een Europese onderscheiding, die de milieukwaliteit garandeert en de dienstverlening van en op de beste stranden van het Continent.
Zon en strand is de voornaamste combinatie waarop de  toeristenindustrie van de Archipel gebaseerd is en in alle reclamecampagnes neemt het strand een vooraanstaande plaats is. Wat dit betreft is de promotie via Internet van wezenlijk belang, om de voordelen van elke bestemming te kennen.
Als het aankomt op het plannen van hun vakantie, vertrouwen toeristen steeds vaker op de mening van andere reizigers en erkende journalisten: en in het geval van de Canarische Eilanden, zijn dan de meningen over de stranden van fundamenteel belang.

          Een luchtopname van
Playa de Maspalomas, op het eiland Gran Canaria.

Enkele van de vele internetpagina’s met informatie over wat de beste stranden van de Canarische Eilanden, Spanje en zelfs wereldwijd zijn, kunt u nalezen via ‘Ctrl+klikken’ op een van de onderstaande verwijzingen:

- digital 20 minutos,
- skyscanner,
- reportajes del rotativo británico The Telegraph,
- Stern,
- periódico Welt
- portal de noticias NWZ.
- Spanish China,
- portal turístico Touropía,
- página de Hotel Nights,
- blog Spain Holiday,
- las mejores 25 playas de España,
- clasificación de lugares idóneos para viajar con niños,
- lista de las playas españolas más etiquetadas,
- Viajar Ahora,
- Parque Rural de Anaga.

        Diverse badgasten op de stranden van Valle Gran Rey, op  La Gomera.


               Playa de Maspalomas, in het Zuiden van Gran Canaria.

1.
Maspalomas en Playa del Inglés (Gran Canaria)

Het meest terugkerende beeld in recensies, artikelen en op lijsten is dat van dit strand op het eiland Gran Canaria. In het voordeel zijn hier onder meer de lengte, de dienst verlening en de nabijheid van het toeristische gebied en het spectaculaire landschap van het natuurpark van Las Dunas de Maspalomas; een bestemming, die de meeste bronnen omschrijven als het paradijs. Dit strand verschijnt in 45 van de 50.

                Playa de Las Canteras, in Las Palmas de Gran Canaria.
2. Las Canteras (Gran Canaria)
Wordt door de meeste reisjournalisten en gebruikers beschouwd als een van de beste stadsstranden ter wereld, het kustjuweel van Las Palmas de Gran Canaria wordt 38 keer genoemd in de artikelen en op lijsten en staat als beste aangegeven op Google. De gebruikers waarderen vooral de dienstverlening en de veiligheid die het rif veroorzaakt, zodat men gerust met de kleinste familieleden onbezorgd van een dagje strand kan genieten.

                                   Playa del Papagayo, op Lanzarote.

3. El Papagayo (Lanzarote)
Een blik op de foto is voldoende, om te begrijpen waarom dit strand op Lanzarote een van de best gewaardeerde is van de eilanden. Met 32 vermeldingen is dit strand het meest mediagenieke van het eiland en staat het op een van de meest door de toeristen verstuurde prentbriefkaarten. De bezoekers waarderen de nagenoeg ongerepte toestand van dit strand, het spectaculaire landschap en de nabijheid van de toeristenwijk Playa Blanca.

                      La Isla de Lobos, tegenover Playa de Corralejo op Fuerteventura.
4. Playas de Corralejo (Fuerteventura)
De stranden in het Noorden van Fuerteventura krijgen ook een eervolle vermelding op de internetpagina’s (30 keer op de onderzochte bronnen) en kunnen op een hoge waardering rekenen van de internetsurfers en reisjournalisten. Het witte zand, het rustige water en de enorme waarde van het landschap op deze locatie, met zicht op het Islote de Lobos en op het buureiland Lanzarote, zijn toegevoegde waarden. Op korte afstand bevindt zich de aanzienlijke toeristenwijk van Corralejo.

                       Playa de Las Teresitas, in Santa Cruz de Tenerife.
5. Las Teresitas (Tenerife)
Het grote stadsstrand van Santa Cruz de Tenerife mag zich met 30 vermeldingen op het Internet ook verheugen op de aandacht. De gebruikers en reizigers waarden de gemakkelijke toegang, de kwaliteit van de dienstverlening, het rustige water en de nabijheid van het stadscentrum van de hoofdstad van Tenerife. Een ander gewaardeerd punt is de ligging midden in de visserswijk San Andrés, waar een van de beste visrestaurants van Canarias is gevestigd.

                               Het spectaculaire Playa de Famara, Lanzarote.
6. Caleta de Famara
Een waar paradijs voor windsurfers en voor hen die van oorspronkelijke landschappen houden. Aan de voet van de rotswand met delfde naam, is dit witte zandstrand een bezoek waard en dat vinden ook de internetsurfers (met 29 vermeldingen). Het kleine vissersdorpje in de nabijheid is een toegevoegde waarde. Ee zijn goede visrestaurants.


   Playa de Sotavento, een van de meest gewaardeerde stranden van Fuerteventura.
7. Playas de Sotavento
Het Parque Natural de Jandía, in het Zuiden van het eiland Fuerteventura, heeft een lint van stranden, dat zich tientallen kilometers lang uitstrekt. Een van de meest door toeristen bezochte stranden is dat van Sotavento; dat, naast wit zand en rustig water, internationaal gezien een Mekka is voor windsurfing, aldus het Internet. In de studie welke is verricht door Viajar Ahora verschijnt dit strand 28 keer.


            Playa de La Francesa, een van de mooiste op het eiland La Graciosa.
8. Playa de Las Conchas en Cala de la Francesa
Vervoer naar het aanlokkelijke eiland La Graciosa is al een avontuur. Vanuit de haven van Orzola (Lanzarote) vertrekken meerdere boten die het eiland verbinden met het 'Grote Eiland’ zoals de inwoners van de plaats zeggen. De beloning is groot: ongeplaveide straten, traditionele huizen, ongerepte natuur en een aantal van de meest spectaculaire stranden van de Canarische Eilanden. Dat van Las Conchas en La Francesa zijn het meest aanbevolen. Een totaal van komen ze 26 keer voor op de lijsten.

Charco del Conde, een ideale plaats voor een verblijf met kinderen in Valle Gran Rey.
9. Valle Gran Rey
Het Strand van Valle Gran Rey is omringd door een van de meest indrukwekkende landschappen van het eiland La Gomera. Het ravijn waar het ligt, is een waar paradijs, dat bijna tot aan de zee met palmen is bezaaid. Het strand bestaat uit zwart zand (vulkanisch) en heeft een goed niveau aan dienstverlening dankzij de nabijheid van een klein toeristisch centrum. De belangrijkste toeristische flora en lijsten vermelden het 25 keer.
                       De paradijselijke stranden van El Cotillo, Fuerteventura.
10. El Cotillo, Fuerteventura
Gelegen in het Noordwesten van Fuerteventura, is El Cotillo een van de meest interessante vissersdorpjes van het Eiland. Rond een charmante haven liggen enkele honderden huisjes van vissers die de tradities van het eiland levend houden. Ten noorden van deze woonwijk strekken zich kilometers strand uit, baaien en strandmeertjes wisselen elkaar af in het witte zand voor de donkerkleurige vulkanische rotsen. Een ongelooflijke locatie die 17 keer wordt genoemd in de geraadpleegde lijsten; en die niet voor niets is gekozen voor het opnemen van de belangrijkste filmscènes van ‘Exodus,’ de 20th Century Fox speelfilm die in december van 2014 in première gaat.

                                 Playa del Médano, in het Zuiden van Tenerife.
11. El Médano
De toegangshaven naar het Zuiden van Tenerife, maar zonder toeristenwijken zoals Los Cristianos en Las Américas wordt in 15 artikelen genoemd.

El Médano is een natuurlijk gebied met roodachtig zand, dat kan rekenen op twee stranden (El Médano en La Tejita) die de kust verenigen met een kleine vulkaan, de
Montaña Roja (Rode Berg). Deze locatie heeft een klein duingebied en is een van de beste plaatsen van Tenerife voor het beoefenen van nautische sporten. Het bewoonde gedeelte van El Médano heeft goede visrestaurants en een bescheiden aanbod aan redelijke hotels.

                                       Zonsondergang op Playa de Benijo.
12. Benijo
Is een van de juweeltjes aan de Noordkust van Tenerife. Geheel omringd door het Landschapspark van Anaga, is dit kleine strand met donker zand een van de weinige strandjes die te vinden zijn op dit gedeelte van de kust aan de voet van de klippen. De omgeving is indrukwekkend. Ideaal voor hen die willen zonnebaden en zwemmen zonder woonkernen in de buurt, het wordt in 14 van de 50 geraadpleegde bronnen genoemd.

                       Playa El Bollullo, nabij Puerto de Cruz (Tenerife).
13.  El Bollullo
Gelegen op korte afstand van het centrum van de toeristenstad Puerto de la Cruz (Tenerife) heeft dit kleine strand met zwart zand als voornaamste attractie zijn bijna maagdelijke staat en de spectaculaire omgeving. Voor velen is dit het mooiste strand van het eiland maar blijft het buiten de voorkeuren van de toeristen, omdat het er heel erg rustig lijkt te zijn. Dit is een van de sterke punten voor 12 internetsurfers die het rekenen tot de beste stranden van de Archipel. De zonsondergangen zijn bloemlezingen.

                       Charco de los Clicos, aan de westkust van Lanzarote.

14.
Los Clicos
Ongetwijfeld is dit een van de meest bekende prentbriefkaarten van de eilanden en overstijgt daarmee zichzelf op Lanzarote. Het groene charco (strandmeer) van El Golfo contrasteert met het zwarte zand van het strand. Het karakter van dit natuurpark verbiedt zwemmen, maar op100 meter afstand ligt het El Golfo-strand, in het dorp met dezelfde naam. Ideaal voor het nemen van een duik en, vervolgens, zich te laten verleiden door de  vis in de restaurants van het gebied. Dit wordt tien keer aanbevolen in de geraadpleegde lijsten.

                    Playa Blanca, in het uiterste Zuiden van Lanzarote.

15.
Playa Blanca
Gelegen in het uiterste Zuiden van Lanzarote mondt deze locatie met lichtkleurig zand en een rustige zee uit in een van de belangrijkste toeristenwijken van het eiland. Het uitzicht op het Islote de Lobos en op het buureiland Fuerteventura zijn toegevoegde waarden aan een landschap, dat ondanks zijn ligging, telt met alle dienstverlening van een stadsstrand. Het staat vermeld op negen van de 50 lijsten.

                El Charco Azul, een van de meest ongewone en betoverende locaties
                                               aan de kust van El Hierro.

16. Charco Azul
Een afwijkend strand, net zoals El Hierro op haar beurt afwijkend is als eiland. Op enkele kilometers van het centrum van la Frontera, is dit strandmeer met helderblauw water gelegen in een opmerkelijke grot waarin men rustig een bad kan nemen, het is een van de meest kenmerkende  en unieke landschappen van Canarias en, dat vinden ook zeven van de 50 geraadpleegde bronnen. Zeker een aanrader voor hen die willen vluchten van de drukke woonwijken.

VIDEO, Het droomeiland El Hierro:
https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=OjOHGdTpKHc


Het Playa de Tazacorte op la Palma is de meest gewaardeerde door de internetsurfer
17. Playa de Tazacorte
Is het meest aanbevolen strand van het eiland La Palma en vijf internetsurfers plaatsen het op de lijst van de beste van Canarias. Deze locatie wordt verondersteld het meeste aantal uren zon per jaar van Spanje te hebben. Het strand, net zoals de rest van de palmen-locaties langs de kust, bestaat uit zwart zand. Omringd door de Haven van Tazacorte, heeft het alle dienstverlening van een stadsstrand.

kleurlogoCanarias-7.png


Nieuw leven voor de vuurtorens

CANARISCHE EILANDEN - zondag 20 juli 2014 - Het Centro Superior de Investigaciones Científicas (de Hoge Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek) stelt voor een milieukantoor te vestigen in de vuurtoren van Alegranza.

Het was in 1445 toen de uit Venetië afkomstige Alvise da Mosto de eerste vuurtoren op Canarias ontdekte, een  fenomenale heldere mijlpaal sinds de tijd van Juba II - een tijdgenoot van Christus -  welke diende als baken en magneet voor iedereen die in staat was zich te begeven in de duisternis van wat destijds als Oceaan van het einde van de wereld gold.                                   De vuurtoren op Punta Delgada, op Alegranza.

                  Een vuurtorenlicht op de Canarische Eilanden.
Die vuurtoren, aldus de matrozen gelovend, was zichtbaar vanaf 70 Spaanse mijlen, het drievoudige van de afstand van elke moderne vuurtoren, “omdat ze een top in de vorm van een diamant hebben, die zeer hoog is en die voortdurend brandt.”

Alvise da Mosto had het over de Teide, omdat die al eeuwen beschouwd werd als de hoogste berg ter wereld en die onbewust de aanwezigheid van de Archipel verraadde met meer gemak dan welk ander eilandsysteem op de planeet.

De navigatie - bijna nog tot aan de dag van gisteren - met kompas en sextant, was verworden tot een oefening in pure waarneming van rotsen onder water, het nagaan van stromingen, het peilen van diepten en het berekenen van de reis, om niet te vergaan in een ongelegen komende zeestorm.

Het beste navigatie-veiligheidssysteem was het kraaiennest hoog in de scheepsmast, waar matrozen bij toerbeurt de eer hadden om geschiedenis te schrijven met de kreet: “land in zicht,” de beroemde kreet die Rodrigo de Triana slaakte in de vroege ochtend van 12 oktober 1492 aan boord van de ‘Pinta’.

Het eiland Guanahani, dat de Ontdekker doopte tot San Salvador had klaarblijkelijk geen vuurtoren, wat honderden jaren later wel het geval was op Canarias, om precies te zijn tot aan het midden van de 19de eeuw, als ze met hun betovering en hun krachtige lichtstralen op strategische plaatsen tot de volksverbeelding spreken.

Toen de Franse architect Henry Leapaute -  de architect van de Eifeltoren, de eerste vuurtoren bouwde, welke  men voor het eerst ontstak op oudjaarsavond 1863 in het zuidelijke deel van de haven van Santa Cruz de Tenerife (wat de tweede was op de Archipel, als men een zwakker lichtsignaal meetelt die  eerder was aangebracht in dezelfde haven),  heeft hij nooit kunnen vermoeden, dat hij  daarmee de titel en de tekst van een van de meest populaire isas* aller tijden zou voorzien: ‘La farola del mar’ (beluister deze isa op: https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=5BloukBJBh8) die in het refrein ervan wordt beschuldigd op een nacht geen licht te geven, vanwege het ontbreken van gas; een enorme vergissing, gezien het feit, dat ‘carburator’ oorspronkelijk werd ontstoken door zuiver plantaardige olie. Hier de tekst van de beroemdste isa:

Esta noche no alumbra,
La farola del mar
Esta noche no alumbra
Por que no tiene gas,
Por que no tiene gas,
Por que no tiene gas,
Esta noche no alumbra,
La farola del mar.

Tiene mi Santa Crucera de nieve
De nieve y rosas la cara
Tiene mi Santa Crucera de nieve
De nieve y rosas la cara
La nieve es la del Teide y las rosas
Y las rosas la Orotava
Y las rosas la Orotava, de nieve
De nieve y rosas la cara

El zurrón del gozo, yo lo traigo aquí
El que quiere gozo, me lo pide a mí
Me lo pide a mí, me lo pide a mí
El zurrón del gozo, yo lo triago aquí.
Quiero que te pongas la mantilla blanca
Quiero que te pongas la mantilla azul
Quiero que te pongas la de colorada
Quiero que te pongas la que sabes tú
La que sabes tú, la que sabes tú
Quiero que te pongas la mantilla blanca
Quiero que te pongas la mantilla azul.

Op die wijze betrad Canarias beetje bij beetje de verlichte zee, maar men deed dit met een vertraging van 15 eeuwen, in relatie tot wat men nog steeds beschouwt als een van de zeven wereldwonderen uit de catalogus van Antípatro de Sidón: de Vuurtoren van Alexandrië.
 
                                De vuur5toren in Santa Cruz de Tenerife

De Farola del Mar (Vuurtoren) van Santa Cruz de Tenerife opende aldus het infrastructurele programma van de Spaanse Regering in 1856, dat de illustratieve titel droeg van: Plan de Alumbramiento de las Islas Canarias (Plan tot Verlichting van de Canarische Eilanden) dat het leven gaf aan een twintigtal enorme bakens die verspreid over de gehele archipel kwamen te staan, inclusief op de islotes (eilandjes) Alegranza en Lobos, waarop het blindvaren een pure oefening van moed was, die soms grensde aan zelfmoord.

           ↑ De  vuurtoren op het Islote de Lobos (het eilandje Lobos).
 
                           De vuurtoren van  Perchiguera - Playa Blanca.
Vooral in het Nauw van Bocayna - het  kanaal tussen Lanzarote en Fuerteventura. Daar verheft zich, aan de zuidelijke conejera-kust (Fuerteventura kust) de antieke vuurtoren van Pechiguera, tegenwoordig uitgeroepen tot Nationaal Monument en ontworpen door Juan de León y Castillo, die gedurende die periode de vader werd van zeven grote lichtbakens, waarvan sommige ware iconen zijn in  het landschap van de Archipel, zoals de Vuurtoren van Maspalomas , die voor het eerst licht gaf op 1 februari 1890.

                                   Punta Ochilla - El Hierro.

Er zijn - met uitzondering van de gebruikelijke lichtbakens zonder gebouw - 27 vuurtorens op de Archipel, van de prachtige en mythische lantaarn van Punta Orchilla op El Hierro - waar de geograaf en mathematicus Claudio Ptolomeo in de Tweede Eeuw de Nulmeridiaan over liet lopen - tot aan de genoemde vuurtoren op La Alegranza, die het meest nabij de Afrikaanse kust staat.

En het is juist de laatstgenoemde die het voorbeeld van een mogelijk nieuw tijdperk voor de grote vuurtorens op Canarias kan worden, dankzij een wetswijziging die de mogelijkheid biedt, deze installaties een alternatieve bestemming te geven, hetzij als kleine hotels, of zoals het geval is met Alegranza - als vestiging voor milieuorganisaties.

De Autoridad Portuaria (het Havenbedrijf) van Las Palmas bevestigt, dat men werkt aan het voldoen aan de aanvraag van het Estación Biológica de Doñana (Biologisch Station van het Natuurreservaat ‘Doñana’), dat ressorteert onder de Hoge Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek. De gevraagde vuurtoren zal zo veranderen in een bevoorrecht, permanent volgstation van het Parque Natural del Archipiélago Chinijo (Natuurpark van de Chinijo-Archipel; zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Chinijo) en van het Reserva Integral de Los Islotes (Integraal Natuurreservaat van de Eilandjes).

                        De vuurtoren op Punto de Arinaga - Gran Canaria.

Nog twee vuurtorens op Lanzarote hebben voorstellen ontvangen van logiesbedrijven om er hotels in te vestigen, een van hen tekent voor de Faro (vuurtoren) van Punta Pechiguera, terwijl in de Vuurtoren van Arinaga (Gran Canaria) - die in 2011 is gerestaureerd er een restaurant gevestigd zal worden waar voor het beheer en de exploitatie ervan een aanbesteding zal worden uitgeschreven, hoewel twee eerdere pogingen daartoe geen resultaat hebben opgeleverd.


                           Een venster in de vuurtoren van Maspalomas.
Een vierde vuurtoren in de provincie Las Palmas, die van Maspalomas, totdat het project van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria werkelijkheid wordt, om er een etnografisch museum in te vestigen

Dit alles terwijl nacht na nacht zeemijlen verlicht blijven; hoewel, zonder de figuur van de vuurtorenwachter die, in de substantiële hoofdstukken in de geschiedenis van de zee-lantaarns op Canarias een substantiële rol heeft gespeeld, net zoals de vuurtorens zelf; en in de odyssee van het bouwen ervan. Sinds de jaren 80 en 90 is het gehele Spaanse netwerk geautomatiseerd,  waardoor een groot deel van de romantiek  is verdwenen en de uitstraling van de legende, die misschien in de  toekomst hersteld kan worden als men er uiteindelijk in slaagt de  onovertroffen torens ervan nieuw leven in te blazen.

* Isas
De populairste liederen en dansen op de Canarische Eilanden zijn de isa, de folía, de arroró en de malaguena.

De laatste drie worden gekenmerkt door een rustig, bijna traag ritme; terwijl de isa veel vuriger en vrolijker is.
De malaguena komt oorspronkelijk uit Andalusië, maar is op de Canarische Eilanden helemaal ingeburgerd.
VIDEOFILMPJE:
https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=5BloukBJBh8
kleurlogoCanarias-7.png


Canarische Regering
keurt Feestdagenkalender 2015 goed

Omdat 6 december ‘Día de Constitución’
(‘Dag van de Grondwet’) in 2015 op een zondag valt,e
vervangt men de maandag waarnaar deze verplaatst is
(7 december 2015), door zaterdag 30 mei 2015 ‘Día de Canarias

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 15 mei 2014 - In de Ministerraad van de Canarische Regering heeft men op donderdag 15 mei 2014 de feestdagenkalender voor 2015 vastgesteld die geldt voor eilandfeesten van de gehele Archipel, de gemeenten hebben nu een maand de tijd, om hun lokale feestdagen bij de Deelstaatregering aan te melden.

De Canarische Regering heeft besloten, omdat 6 december, Día der Constitución, op een zondag valt, men deze vrije dag - die men in 2015 op maandag 7 december viert - zal vervangen voor zaterdag 30 mei, Día de Canarias.

Zodoende ziet de feestdagenkalender voor 2015 voor de Gehele Archipel, inclusief de zondagen, er als volgt uit:

Do 01-01 Año Nuevo, Nieuwjaar,
Do 06-01 Epifanía del Señor,  Driekoningen,
Do 02-04 Jueves Santo, Witte Donderdag,
Vr 03-04  Viernes Santo, Goede Vrijdag,
Vr 01-05  Fiesta del Trabajo, Dag van de Arbeid,
Za 30-05  Día de Canarias,  Dag van Canarias,
Za 15-08  Asunción de la Virgen, Maria ten Hemel Opneming,
Ma12-10  Fiesta Nacional de España, Nationale Feestdag in heel Spanje,
Ma 02-11 el lunes posterior a Todos los Santos, de maandag volgend op Allerheiligen.,
Di 08-12  Inmaculada Concepción, Onbevlekte Ontvangenis ,
Vr 25-12  Natividad del Señor, Kerstmis.
 
De Eiland-feestdagen zijn in 2015 als volgt:
Ma 02-02 Tenerife……....Virgen de la Candelaria,

Wo 05-08 La Palma…….Virgen de las Nieves,
Di  08-09  Gran Canaria...Nuestra Señora del Pino,
Di  15-09  Lanzarote….....Virgen de los Dolores, Nuestra Señora de los Volcanes,
Vr  18-09  Fuerteventura...Nuestra Señora de la Peña,
Do  24-09 El Hierro…......Nuestra Señora de los Reyes,
Ma 05-10  La Gomera…...Nuestra Señora de Guadalupe.
kleurlogoCanarias-7.png


In 2014 heeft Canarias
voor haar stranden en jachthavens
48 Blauwe Vlaggen toegekend gekregen,
twee meer dan in 2013

CANARISCHE EILANDEN - woensdag14 mei 2014 - Gran Canaria en Tenerife hebben in 2014 ieder voor hun stranden 13 onderscheidingen (Blauwe Vlaggen) in de wacht gesleept; Lanzarote vijf, Fuerteventura zes, La Palma vijf en La Gomera een.

Het oordeel van de jury, dat op woensdag 14 mei 2014 bekend is gemaakt in Madrid door de Asociación de Educación Ambiental y del Consumidor (ADEAC) (Vereniging voor Milieuvoorlichting aan de Consument), heeft 25 Canarische gemeenten onderscheiden met de ‘Blauwe Vlag’; een onderscheiding, voor stranden en jachthavens welke voldoen aan de criteria voor waterkwaliteit, de milieuvoorschriften en de sanitaire- en veiligheidsvoorzieningen.

De Blauwe Vlag op het Las Canteras-strand.

In de categorie jachthavens heeft Gran Canaria twee Blauwe Vlaggen weten te behalen, Lanzarote een en Tenerife twee
STRANDEN
Op Gran Canaria:

- Las Canteras, El Confital (Las Palmas de Gran Canaria),
- San Agustín,
-´Maspalomas,
- Meloneras,
- El Inglés (San Bartolomé de Tirajana),
- Hoya del Pozo,
- Salinetas y Melenara (Telde),
- Amadores,
- Mogán (Mogán)
- El Puertillo (Arucas)
- Los Charchones (Arucas).

Op Tenerife :
- El Médano,
- La Jaquita (Granadilla de Abona),
- Troya I y II,
- Fañabé,
- El Duque (Adeje),
- La Arena,
- Los Guíos (Santiago del Teide),
- El Arenisco - zeezwembad
- Punta del Hidalgo,
- Zee-zwembad van Bajamar (La Laguna),
- El Socorro (Los Realejos),
- San Telmo,
- Playa Jardín (Puerto de la Cruz)
- Playa San Juan (Guía de Isora).

Op Lanzarote:
Matagorda,
Los Pocillos,

Pila de la Barrilla,
Playa Blanca (Tías)
Las Cucharas (Teguise).

Op Fuerteventura:
Grandes Playas (La Oliva),
Costa Calma, Butihondo,
Matorral (Pájara),
Playa Blanca y Puerto Lajas (Puerto del Rosario).

Op La Gomera:
Playa Santiago (Alajeró).

Op La Palma:
Bajamar (Breña Alta),
Los Cancajos (Breña Baja),
El Puerto (Tazacorte) ,
Puerto Naos,
Charco Verde (Los Llanos de Aridane).

JACHTHAVENS
Op Gran  Canaria:

- Mogán
- Pasito Blanco

Op Tenerife
- Los Gigantes
- Real Club Náutico (Tenerife).

Op Lanzarote
-  Puerto Calero 

Spanje
In 2014 heeft Spanje in totaal 681 Blauwe Vlaggen toegekend gekregen, voor 573 stranden en 108 jachthavens, wat een toename is met 34 vlaggen ten opzichte van 2013 en een nieuw wereldrecord; Spanje wordt gevolgd door Griekenland, Turkije, Frankrijk en  Portugal.

Wat het aantal stranden met een Blauwe Vlag betreft, spant Galicië met 123 (minus vier ten opzichte van 2013) de kroon; gevolgd door de Comunidad Valenciana met 120 (+6); Catalonië met 89 (-1); Andalusië met 81(+3), de Balearen met 61(+15), Canarias met 43 (+1) en Murcia met 31(+7).

Wat de jachthavens betreft gaan Catalonië en de Balearen beide aan kop met 24.
kleurlogoCanarias-7.png


Canarias verovert NASA

Een foto van de Archipel uit 2013  verovert voor het tweede jaar op rij  de erkenning van het beste zicht op de Aarde
vanuit de Ruimte

WASHINGTON - dinsdag 8 april 2014 - De volgers van de NASA op het Internet hebben, ook in 2013, een foto van de Eilanden gekozen, als de foto van het jaar, uit duizenden opnamen die gemaakt zijn door de diverse satellieten, nadat de onderzeese vulkaan bij El Hierro, in 2012, tot beste foto is gekozen die vanuit de Ruimte is gemaakt.

Het -Observatorium van de Aarde, van het Amerikaanse Ruimteagentschap heeft op maandag 7 april 2014 de resultaten bekend gemaakt van de twee verkiezing die men organiseert, waarin internetsurfers kunnen kiezen welke opname vanuit de Ruimte ze ‘de foto van het jaar’ vinden.

“De verkiezing is geëindigd en de winnaar is een soortgelijke. In 2013 was de onderzeese vulkaan bij de Canarische Eilanden de winnaar tijdens deze eerste verkiezing. In 2014 is de gehele Archipel te zien op de winnende foto,” zo verzekert de Afdeling van de NASA op haar internetpagina earthobservatory.nasa.gov

De verkiezing is van start gegaan met een door de NASA gekozen voorselectie van 32 foto’s, die men wekelijks in paren van twee in stemming heeft gebracht, waarbij telkens een foto is doorgegaan naar de volgende ronde. Dit jaar was onder de 32 foto’s een fraaie opname van de Canarische Archipel die op 13 juni 2013 is gemaakt door de Terra satelliet , waarop de zeven  eilanden zijn te zien, die op het wateroppervlak lijken te drijven met boven zee een sleep achter zich latend

In werkelijkheid laat de foto zien hoe de overheersende winden (Alisios = verkoelende winden) op de Archipel- vanuit het noorden van de eilanden - deze omringen en in het zuiden een kalme zee veroorzaken nagenoeg zonder golfslag. Op deze satellietfoto is dit windverschijnsel te zien bij La Palma, El Hierro, La Gomera, Tenerife en Gran Canaria, in de vorm van een lange wolken-sleep in zuidelijke richting vooral achter de Teide (3.718 meter hoog).

De foto van de Archipel heeft het in de voorronden gewonnen van de vulkaan Kliuchevskoi vol in eruptie op het schiereiland Kamchatka (West-Siberië - Rusland), en van de driedimensionale opname van de vallei van de rivier Yarlung Tsangpo in Tibet; en van een opname die een bijna wolkeloos Alaska (VS) laat zien, wat normaal altijd bewolkt is.

In 2013 hebben de internetvolgers van de NASA een foto gekozen die op 10 februari 2012 door de EO-1 satelliet is gemaakt van de groene vlek in de Oceaan, welke is veroorzaakt door de onderzeese eruptie bij El Hierro; wat een enorme promotie voor het eiland heeft opgeleverd in de media die dit bericht hebben gebracht.

De winnende foto van 2013 is gemaakt door de ‘Terra’, een satelliet van de Verenigde Staten, Canada en Japan - die in 1999 door de NASA is gelanceerd voor het waarnemen van veranderingen op de Planeet - met aan boord vijf instrumenten die foto’s en gegevens verstrekken over de veranderingen welke worden veroorzaakt door de atmosfeer, de Oceaan, de bodem, sneeuw, ijs en energie.

Als metgezel van de missie ‘Aqua’ - een satelliet, waarin de Verenigde Staten, Japan en Brazilië samenwerken - fotografeert: ‘Terra’ dagelijks de Canarische Archipel.

De NASA heeft naast de winnende foto, haar vier meest favoriete foto's van de Archipel gepubliceerd:
kleurlogoCanarias-7.png


Op zondag 30 maart
gaat de klok één uur vóóruit

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 29 maart 2013 - In de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 maart 2014 moet de klok op de Canarische Eilanden om 01:00 uur één uur VOORUIT worden gezet, dan gaat namelijk in de Europese Unie de zomertijd in, zoals steeds op de laatste zondag in maart, om optimaal energie te kunnen besparen door maximale benutting van het zonlicht.

In de nacht van zaterdag op zondag slaapt men in de Europese Unie één uur minder, omdat de klok één uur VOORUIT wordt gezet. Op de Canarische Eilanden is dit om 01:00 uur Canarische tijd (GMT) het geval, de kleine wijzer van de klok gaat dan naar 02:00 uur.

Het verzetten van de klok is begonnen in 1974 met de eerste oliecrisis. Volgens schatting van het Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía is de besparing op licht in Spanje door het verzetten van de klok ongeveer 5% van het elektriciteitsverbruik.

kleurlogoCanarias-7.png


Een foto van de Archipel dingt mee in de finale ‘Beste foto van de Aarde’  van NASA 

WASHINGTON - dinsdag 18 maart 2014 - Een NASA-satellietfoto van de gehele Archipel, die op 15 juni 2013 is gemaakt door de ‘Terra’-satelliet, heeft de finale bereikt in de wedstrijd waarin men de ‘Beste foto van de Aarde’ kiest. Momenteel dingt deze foto mee naar de eerste plaats, tot 21 maart 2014 alleen nog serieus bedreigd door een foto van ijsschotsen in de Noordelijke IJszee.

Voor het tweede jaar op rij staat een foto van de Archipel op het punt als eerste genomineerd te worden uit een serie van acht finale-foto’s in de wedstrijd van de NASA: ‘De beste Foto van de Aarde’. In 2013 was het een foto van de vulkaan bij El Hierro die niet alleen wist te eindigen als een van de acht finalisten, maar die ook nog eens de wedstrijd won.

                     De foto die meedingt in de NASA-wedstrijd,
Earthobservatory.

Op de finalefoto zijn de eilanden te zien en door het effect van de wind tekent zich een reeks details af op het wateroppervlak, wat de foto uniek maakt.

Zoals de NASA aangeeft, veroorzaken overheersende noordoostenwinden in het gebied, en de vulkanische, rotsachtige aard van de eilanden, een soort “windschaduw”.
Het gaat om een vertragende drempel, die de luchtstroom in golven naar sommige punten van de Archipel dirigeert en die voor rust zorgt op andere locaties. Op de foto is deze verandering te zien door de reflectie van het licht.

In overeenstemming met de kompasstreken in het gebied, waaien de winden sotavento (aan de lijzijde /benedenwindse zijde) van de Canarische Eilanden vaak in tegengestelde richting van de overheersende winden (straalstroom). Het gaat om een spel tussen de aarde en de wind, wat een effect van grote schoonheid creëert.

                                                      De grote concurrent:

Momenteel heeft de foto als rechtstreekse concurrent een afbeelding van de scheuren in het poolijs van de Beaufort zee (Noordelijke IJszee - Alaska). Als de (Canarische) foto deze weet te overwinnen, gaat die naar de finale waarin dan wordt besloten, wat de winnende foto zal zijn die de titel, ‘Beste Foto van Aarde’ mag dragen in 2014.

Er kan nog gestemd worden tot 21 maart 2014 en uw stem - als ondersteuning voor de foto van de Eilanden als ‘Beste foto vanuit de Ruimte’ - kan worden uitgebracht via de internetpagina van EarthObservatory:
http://earthobservatory.nasa.gov/TournamentEarth

kleurlogoCanarias-7.png


Win een reis naar het Canarische eiland waar u als buitenlandse toerist  het liefst naar toe gaat

Ruim 1,4 miljoen toeristen  hebben Canarias meer dan tien keer bezocht. voor 30% tot 40% hun bezoek herhalen

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 17 december 2013 - Meer dan 1,4 miljoen toeristen hebben Canarias meer dan tien keer bezocht, met een zekere mate van trouw aan de de eilanden die sterker is dan hun traditionele markten, zo heeft de viceminister van Toerisme, Ricardo Fernández de la Puente, van de Canarische Regering, laten weten aan de persmedia op dinsdag 17 december 2013.

De viceminister heeft benadrukt, dat - over het algemeen - “de toerist ‘tevreden en voldaan’ is over zijn vakanties op de Archipel en, dat de graad van trouwheid aan de eilanden het grootst is in de Britse, Duitse en Scandinavische markt, waarvan de bezoekers in 30 tot 40% van de gevallen hun bezoek aan de eilanden herhalen.


 
          Mario Otero.                                     Ricardo Fernández de la Puente

De Spaanse toerist is ook een van de trouwste bezoekers van de Archipel, hoewel hun aantal in de afgelopen jaren is afgenomen vanwege de economische crisis, zo heeft Fernández de la Puente opgemerkt.

De viceminister van Toerisme heeft op dinsdag 17 december 2013, samen met de directeur van de Luchthavengroep van Canarias, Mario Otero, een promotionele actie gepresenteerd voor het verkrijgen van informatie en het registreren in een data-basis in het netwerk van de Canarische luchthavens.

Dit initiatief richt zich op de toeristen die terugkeren naar hun thuisland  nadat zij hun vakantie op Canarias hebben doorgebracht en zal gehouden worden van 19 december tot 20 januari 2014 in de vertrekhallen van de luchthavens van: Fuerteventura, Gran Canaria, La Palma, Lanzarote , Tenerife Norte en Tenerife Sur.

Een team van 37 personen zal de toeristen vragen, mee te doen aan een verloting van een reis voor twee personen naar het eiland op de Archipel waar zij het liefst naar toe gaan.

Het enige wat men voor deelname aan deze verloting hoeft te doen, is een digitale vragenlijst te beantwoorden waarmee men de motivatie en belangstelling aangeeft als bezoeker van de Canarische Eilanden en te accepteren, dat men de persoonlijke gegevens opslaat in de data-basis van Promotur.

Als extra bij deze actie, hebben de bezoekers van de drukste luchthavens de mogelijkheid zich te laten fotograferen met een nieuwjaarswens voor 2014 en deze foto te plaatsen op hun profiel bij de sociale netwerken.

De viceminister van Toerisme heeft erkend, dat het doel van deze actie - die een begroting heeft van €200.000,= - om ten minste 50.000 nieuwe gegevens in de computerbestanden van Promotur Turismo de Canarias op te nemen.

“Deze data-basis is de motor van ons communicatiebeleid en met deze actie willen we de kennis vergroten die we hebben over onze bezoekers, de huidige en de potentiële, om de promotionele investering te optimaliseren, door het gedetailleerd volgen van hun motivatie, ervaringen en belangstelling en zo nieuwe bezoekers aan te werven,” zo heeft de minister aangegeven.

Fernández de la Puente heeft benadrukt, dat een ander doel van de data-basis het verbeteren is van de aanwijzingen voor de ‘bezoekerstrouw” aan de eilanden, via een “ persoonlijke communicatie die zich richt op de telkens terugkerende beslissing van het kiezen van de vakantiebestemming.”
kleurlogoCanarias-7.png


Las Palmas de Gran Canaria en Santa Cruz
creëren het merk ‘Capitales Canarias’
(‘Canarische Hoofdsteden’) en zetten zich samen in  voor het stadstoerisme

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 18 oktober 2013 - De wethouders van de Gemeenten Las Palmas de Gran Canaria en Santa Cruz de Tenerife, respectievelijk: Pablo Barbero en Florentino Guzmán, hebben elkaar op dinsdag 15 oktober ontmoet in het Casa del Turismo (VVV-kantoor) in het Santa Catalina-park, voor het ondernemen van gezamenlijke acties voor het versterken van de promotie als toeristische stadsbestemming van de beide hoofdsteden.

De twee steden, de voornaamste stadsbestemmingen op de Archipel, zullen gaan samenwerken onder het merk ‘Capitales Canarias’ (‘Canarische Hoofdsteden’), en zullen toeristische promotiecampagnes op touw zetten, die de komst van bezoekers moeten bevorderen; zo heeft men op dinsdag 16 oktober 2013 laten weten.

Barbero en Guzmán  hebben het initiatief gedefinieerd als zijnde "ongekend, moedig en noodzakelijk"  als resultaat van de samenwerking die bevorderd is door de burgemeesters van de beide hoofdsteden, Juan José Cardona en Juan Manuel Bermúdez, met het doel de samenwerking uit te breiden en het bezoek van op de Canarische Eilanden verblijvende toeristen aan te trekken naar de beide hoofdsteden.

Las Palmas de Gran Canaria en Santa Cruz de Tenerife benutten hun goede betrekkingen en hun aanbod aan cultuur, gastronomie en recreatiemogelijkheden, voor het strikken van bezoekers, door het creëren van synergie, om het toerisme te stimuleren en daardoor een grotere economische ontwikkeling mogelijk te maken en het creëren van werkgelegenheid.
imagescuktura-canaria1_large.jpg

Een van de initiatieven die men onderneemt, is het uitwerken van toeristische pakketten in de hoofdsteden, welke zich richten op het inter-insulaire toerisme en die logies, vervoer, plus kortingen op culturele producten, recreatie, in de horeca en winkels omvatten, met het doel de waarde van het bezoek te verhogen.

Beide wethouders zijn het samen eens in het waarderen van het Cruiseschepen-toerisme als prioriteit-segment in de toeristische strategie voor de komende jaren. Daartoe zullen ze acties ondernemen met reisorganisatoren in de sector, voor het promoten van overnachtingen in de stedelijke logiesaccommodaties bij de passagiers van cruiseschepen welke hun basis hebben in de beide hoofdsteden.

Eveneens vragen beide Gemeentebesturen aan de Canarische Regering, dat de Deelstaat betrokken raakt bij de promotie en het bevorderen van het  ‘Turismo Urbano’ (‘Stadstoerisme’) als aanvullend segment op dat van  'zon en strand' en op hun vakantieproducten:

-  ‘Volcanic Experience’
- ‘Family Welcome’
- ‘Water Sports’,
-  ‘Wellness Delight’
kleurlogoCanarias-7.png


Canarias siert de loten van ONCE

SPANJE - woensdag 29 mei 2013 - Op het lot uit de algemene serie ‘Lo mejor de nuestra tierra’ (‘Het beste van ons land’) waarvan men in totaal 20 miljoen exemplaren drukt, staat op vijf miljoen exemplaren een afbeelding van de salto del pastor canario (Sprong van de Canarische herder) op donderdag 30 mei: de Día de Canarias.

Het is een initiatief waarmee de Organisatie wil samenwerken in de promotie van de Eilanden, met vier onderwerpen: traditionele straatjes, traditionele keuken, unieke locaties en volksspelen.
once-20120830_large.jpg
Van het lot, met daarop Gran Canaria, geeft men binnen het hoofdstuk ‘Unieke locaties’ vijf miljoen exemplaren uit met een foto van het Plaza del Pilar Nuevo in Las Palmas de Gran Canaria op woensdag 29 mei 2013.
1369686608743_large.jpg
De Avenida Marítima van Santa Cruz de La Palma heeft op het lot van 27 mei gestaan; en op het lot van 28 mei 2013 heeft men gerecht ropa vieja canaria afgebeeld.
1369772588953_large.jpg
Het lot dat de ONCE (Organización de Ciegos Españoles) (Spaanse Blindenvereniging)  uitgeeft voor €1,50 keert bij vijf cijfers goed 50 prijzen uit van €35.000,=

Bovendien zijn er 500 troostprijzen voor de lotnummers die met het eindcijfer net onder en net boven het winnende lotnummer komen.

Bij  vier eindcijfers goed keert de Spaanse Blindenloterij €200,= uit;  bij drie eindcijfers goed €20,= en bij twee eindcijfers goed wordt €6,= uitgekeerd.

Bij alleen het eindcijfer goed, keert men de eigen inleg uit van €1,50.
billete-cupon-diario_large.jpgDe ONCE-loten worden verkocht via de 21.000 verkopers van de ONCE (niet alleen blinden, maar ook mindervaliden) en dankzij het Termina Punto de Venta (TPV), kan de klant zijn/haar favoriete lotnummer kiezen. De loten zij ook te verkrijgen via de officiële spel-internetpagina van de ONCE: www.juegosonce.com
kleurlogoCanarias-7.png 


De grootste fles ter wereld brengt via flessenpost een bericht over van Canarias naar de Caraïben

SAN MIGUEL DE ABONA - woensdag 13 maart 2013 - Op woensdag 13 maart 2013 is de grootste fles ter wereld, als flessenpost, gepresenteerd in de Jachthaven San Miguel de Abona (Tenerife), en zal binnenkort versleept worden naar El Hierro, om van daar uit te vertrekken naar de Caraïben.

Dit is op woensdag 13 maart 2013 uiteengezet door de Noorse ontdekkingsreiziger van poolgebieden, Jarle Andhy, die hieraan heeft toegevoegd, dat deze fles 2,5 ton weegt, acht meter lang is en, dat het een initiatief betreft van een Noors merk frisdrank.                                      De grootste flessenpost ter wereld.

De fles is vervaardigd van glasvezel en is voorzien van navigatielichten voor een overtocht door internationale wateren; bovendien is de fles uitgerust met zonnepanelen, satellietverbindingen en apparatuur waarmee de reis gevolgd kan worden..

Aan boord is een tank met 140 liter zoet water met op afstand bedienbare sproeiers, die om de acht uur geactiveerd worden, voor het schoonmaken van de lens van de fotocamera.

In de fles bevindt zich een container met de frisdrank en een persoonlijke, 2m² grote brief.

 

Lid van de Raad van Bestuur van het frisdrankmerk ‘Solo’, Joaquim Sande, heeft laten weten, dat het initiatief, om deze fles vanuit Canarische wateren te laten vertrekken, genomen is, “omdat vanuit dit gebied Christoffel Columbus vertrokken is naar - het toen nog onbekende -  Amerika; en eveneens, omdat de Noorse ontdekkingsreiziger Thor Heyerdahl (1914-2002) zijn laatste levensdagen op de Canarische Eilanden heeft doorgebracht.”
kleurlogoCanarias-7.png


´The Wall Street Journal´ rekent Canarias
tot 
een van de vijf beste bestemmingen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 26 juli 2012 - Thailand, de Dominicaanse Republiek, Kaapstad, Las Vegas, en... Canarias. Het Britse dagblad rekent de Canarische Eilanden  als een van de beste opties voor het zoeken naar zon.

De studie welke is verricht door een vooraanstaande financiële instelling en verzekeringsmaatschappij rekent de Canarische Eilanden tot een van de vijf beste vakantiebestemmingen voor het ontvluchten van het slechte weer en de regen. Deze informatie onthult de digitale versie van ‘The Wall Street Journal’, in haar rubriek ‘MarketWatch’ (zie:
http://online.wsj.com/public/search?article-doc-type={MarketWatch}&HEADER_TEXT=marketwatch
).


                                        De duinen van Maspalomas.
Asda
Money is de firma, die volgens de studie die deze heeft uitgevoerd op de markt waarin men opereert, de Britse, deze top mogelijkheden aanbeveelt en waarin men de Archipel als een van de beste mogelijke opties noemt in het internationale toerisme voor zon- en strandvakanties.

Het rapport maakt duidelijk, dat dit precies is wat 60% van de Britten zoekt als het op het plannen van vakantie aankomt, met het idee te ontsnappen aan de regen en wolkenlucht  als belangrijkste reden.

De informatiebron, Asda, is een vooraanstaande maatschappij in  het Verenigd Koninkrijk, waar men opereert als een dochteronderneming van het Amerikaanse Walmart. Als zodanig is Asda populair vanwege haar grote supermarkten, maar ook door de financiële divisies (credit cards) en verzekeringsmaatschappij, waarvan het aanbod  varieert van autoverzekeringen tot  opstal-, reis- en levensverzekeringen.

In de studie, die The Wall Street Journal sinds dinsdag 24 juli 2012, publiceert, voegt men  als korte kanttekening de bestemming Canarias toe, als bestemming waar jaarlijks duizenden Britten naar toe reizen. “Naar Gran Canaria, Tenerife en Lanzarote",  om te genieten van “zon, strand en rust.”

Met betrekking tot de andere bestemmingen op deze korte lijst,  valt Kaapstad op, wat een populair alternatief is voor klanten van British Airways, vanwege het aanbod van voordelige vluchten naar deze bestemming in Zuid-Afrika.

Brits publiek
De aanbeveling als beste mogelijkheid in de zoektocht naar goed weer, wordt ook aanbevolen op alle kanalen van het Britse agentschap Marketwire. Waarin wordt gezegd, dat het de luchthavens van Gran Canaria en Tenerife zijn, die het meest worden aangevlogen door passagiers die vertrekken vanuit het noorden van Engeland, vanaf de luchthaven Newcastle.

 De Canarische Eilanden kenmerken zich,”door hun stranden en vulkanische landschappen” en is een goed alternatief voor gezinnen. Als aantrekkelijk punten noemt men ook de themaparken en hotels, zeker als men op reis gaat met kinderen. Men voegt nog toe, dat Lanzarote en Fuerteventura andere reisbestemmingen zijn die Britse toeristen weten te verleiden.
kleurlogoCanarias-7.png


kaart_canaria-3.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--200.jpg

zon-10.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb