site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-kopie-kopie-23.jpg

kaart_canaria-46.jpg

6-56.jpg


 Gáldar ontspruit met Navidad (Kerstmis)

De noordelijke stad viert opnieuw de
Semana de las Flores (Week van de bloemen)

Gran Canaria -  woensdag 12 december 2018 - De burgemeester van  Gáldar, Teodoro Sosa Monzón, heeft op  12 december  2018  de twintigste   editie van de  Flores que Lena  geopend van de fleur van kleur en schoonheid in de belangrijkste Calla van de Galdense . De  Week of Flowers is de plaats van  de Galdense welke vult met kleur en schoonheid. Het Departement van Parken in Tuinen, geleid door Carmen Pilar Mendoza Ramos, heeft een  nieuwe tentoonstelling   gemaakt met zevenduizend bloemen in planten die de straat  Capitan Quesada, in verwijzing naar  het wandelen naar de voorziene  commercial.

Met de muziek van Los Centrales wilde het grote publiek deze inauguratie van een act die is geconsolideerd in het kerstprogramma van de gemeenteraad van Galdar niet missen, als een andere attractie om bezoekers aan te moedigen om deze gemeente te bezoeken.
semana-de-las-flores2-copia-1.jpg
Onder de lichten van Kerstmis maakte de burgemeester, samen met de Raadsleden en de buren, de rondleiding door deze  tentoonstelling die de hoofdstraat van de stad transformeert in een grote tuin, met Kerststerren, petunia's, zonnebloemen, madeliefjes, Afrikaantjes, fruitbomen ,en groenten in verschillende decoratieve elementen.

Sosa bedankte de bedrijven en kwekerijen die dit jaar meedoen en zijn: Agaboplant Canarias, Viveros Gáldar, Viveros Godoy, Poinsettias Canarias, Blomia, Viveros Parque Norte, Flores Gálda, en de gemeente Vivero, die hun bijdrage aan deze Week van de bloemen bijdragen. En hij herkende het werk van het personeel van parken en tuinen en conventies, evenals de decorateurs die hebben deelgenomen aan de verfraaiing van deze tentoonstelling. Een initiatief dat ook een grote Onder de lichten van Kerstmis veronderstelt, nam de burgemeester, samen met de raadsleden en buren, de rondleiding van deze tentoonstelling die de hoofdstraat van de stad transformeert in een grote boomgaard, met kerststerren, petunia's, zonnebloemen, madeliefjes, , fruitbomen en groenten in verschillende decoratieve elementen.

Naast de tentoonstelling van de presentatie van een nieuw decorelement met de naam Gáldar dat ook naast de Plaza de los Faycanes is geïnstalleerd.

Aan de andere kant - deze donderdag om 20:00  uur - vieren de school van het ULPGC van Gáldar en het Ministerie van Cultuur en Historisch Erfgoed van de Gemeenteraad van Gáldar gezamenlijk het 23ste-jubileum van de verklaring van cultureel belang in de categorie Monument , in het voordeel van het Groene Huis van Aguilar (1993-2018).>
000logo-kopie-34.jpg


Gáldar herstelt en verbetert
de toegang tot de kerk en het Plaza de San Isidro

GÁLDAR - donderdag 29 november 2018 - De Gemeenteraad van Gáldar heeft het werk van de hervorming van de trappen van de kerk van San Isidro uitgevoerd en heeft de stukken van de bestrating van het plein in deze wijk die in slechte staat waren, gerenoveerd en nieuwe tegels geplaatst die het mooie beeld hebben verbeterd van deze omgeving.

Bovendien zijn de houten oprij platen voor de tronen voorbereid om het binnenkomen en verlaten van de beelden van deze tempel te vergemakkelijken.
iglesia-de-san-isidro-1.jpeg
                                                     Iglesia de San Isidro (Gáldar)
Deze actie was nodig om het beeld van de plaveisel van het plein en de toegangstrappen naar de kerk van deze populaire wijk van San Isidro te verbeteren, waar de Gemeenteraad ook overgaat tot de uitbreiding van de trottoirs in de Calle Borges Linares, een zeer populaire weg voor schoolkinderen op weg naar het schoolcentrum van de eerdergenoemde wijk, een actie die in andere straten van die buurt zal worden voortgezet.
000logo-980.jpg


Sardina del Norte heeft een lift
met toegang tot het strand voor iedereen

Jessica Prieto en José Saavedra kunnen van het strand gebruik maken net als de overige badgasten

GÁLDAR - dinsdag 7 augustus 2018 - Het Playa  del  Sardina del Norte is een van de drie stranden met de Blauwe Vlag van de noordkust van Gran Canaria. Een van de vereisten om dit onderscheid te behouden, is dat het toegankelijk moet zijn voor mensen met beperkte mobiliteit. De burgemeester van Gáldar, Teodoro Sosa, en de algemeen directeur van Toeristische Infrastructuur van de  Canarische Regering, Héctor Suárez, hebben begin augustus 2018 de panoramische lift ingewijd die de toegang tot het strand voor deze mensen vergemakkelijkt.

Jessica Prieto en José Ramón Saavedra zijn een stel dat al 12 jaar in Sardina del Norte woont. Beide hebben mobiliteitsproblemen en verplaatsen zich in rolstoelen. Niemand was in staat geweest om naar het strand te gaan of te baden. "Vorig jaar had ik mijn eerste dip," zei Prieto, die de lift een week geleden opende.
02082018-galdar-pres-17103840-4_g-1.jpg
                                                 De lift op het strand van Sardina.
02082018-galdar-pres-17103838-2_g-1.jpg
Prieto is een maand bedlegerig geweest omdat zij haar knie brak. "Zodra ik de pleister verwijder, ga ik eerst naar het strand", zei de vrouw, die is begroet door de komst van de lift. Vorig jaar kon zij voor het eerst in meer dan tien jaar in de Galicische wateren zwemmen. Met de levering van de Blauwe Vlag, stelde de gemeenteraad een voorlopige trapstoel in  voor gehandicapten tijdens de bouw van de lift. "Het was een heel gelukkige dag, ik hou echt van het strand en dat men ons de kans geeft om ervan te genieten is een grote vreugde," legde zij uit.

In 2018  heeft José Ramon  nog niet kunnen baden, en hij kon dit alleen tot september doen. "We hebben de hulp van de badmeester en de speciale stoel nodig, maar tot september zullen we veel naar het strand gaan", legde hij uit. Ángel Murillo, een van de badmeesters op het strand, viert het opstarten van de lift. "Er zijn veel mensen die de lift  zullen gebruiken, omdat gezinnen die beladen, of met een auto komen, het ook nodig hebben," legde hij uit. Murillo wacht met enthousiasme op de komst van Prieto en Saavedra. "De een is een plezier dat iedereen van het strand kan genieten, en ik ben vooral blij voor hen," zei hij.
02082018-galdar-pres-17103839-3_g.jpg 02082018-galdar-pres-17103837-1_g.jpg
02082018-galdar-pres-17103841-5_g.jpg
Deze ingreep maakt deel uit van het project om architecturale barrières en toegang tot het Playa de Sardina de Gáldar, met een budget van 59.789 euro, te elimineren. De werken, die op 25 juni 2018  begonnen, bestonden uit de realisatie van een put om de lift te vestigen, evenals acties in metselwerk en slotenmaker, om de basis van bouwstenen, pilaren, en roestvrijstalen metalen structuur te installeren, die culmineerden in een gewapende betonplaat. De panoramische lift maakt drie haltes op twee verdiepingen: De begane grond heeft toegang tot het strand; de eerste verdieping, naar de aangepaste openbare baden; en de derde verdieping biedt toegang tot de straat en het restaurant.
02082018-galdar-pres-17103842-6_g.jpg

Tijdens de inauguratie bespraken zowel Suárez als Sosa de toekomstige opname in de Pitcan van de werken voor de bescherming van de bestaande helling op het gedeelte van de Avenida Playa de Sardina, ter waarde van 250.000 euro. Beide leiders waren het eens over de noodzaak om op dit gebied op te treden gezien de mate van oxidatie die momenteel het materiaal van bescherming en stabilisatie tegen aardverschuivingen heeft, dus het doel is om de nodige verbeteringen aan te brengen om de val van stukken hekwerk en rotsgesteente  te voorkomen.
000logo-61.jpg


Gáldar viert de bescherming van haar unieke holbewoner-samenstelling

GÁLDAR -  woensdag 21 maart 2018 - De grotwoningen-samenstelling in de Barranco Hondo de Abajo, in de Gran Canarische gemeente Gáldar, is een van de meest bijzondere van de Archipel.
Om deze reden is, 25 jaar geleden, de troglodiet-enclave beschermd als BIC (Cultureel Erfgoed). En juist die verklaring is datgene wat nu de wijk en heel de stad Gáldar viert.

De grotwoningen wijk van Barranco Hondo de Abajo is een van de meest unieke van de Archipel. Zozeer zelfs, dat het de eerste historische volledige holbewoner-samenstelling is die op 24 september 1993 tot BIC (Cultureel Erfgoed) is verklaard. Nu de 25e verjaardag daarvan wordt gevierd, willen ze in de gemeente de datum niet negeren.

02s.jpg
13-38.jpg

image_content_3216215_20180321080844-1.jpg
04-6.jpgDe Gemeenteraad van Gáldar - via het departement  van Cultuur en Feesten (jawel!), onder leiding van wethouder Julio Mateo Castillo, die ook verantwoordelijk is voor het historische erfgoed, en de wijk Barranco Hondo - zal dit feest vieren tijdens hun beschermheilige-festiviteiten. ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima met een concert van de gemeentelijke band van Gáldar op vrijdag 11 mei 2018, wat ook zal worden vergezeld door een specifiek programma van de  Escuela de la ULPGC (Volksuniversiteit) van Gáldar.
1463045839_668318_1463046317_noticia_normal.jpg

2009-01-21_IMG_2009-01-14_220359_gc4.jpg

Viejas-estructuras-Barranco-Hondo-Galdar_EDIIMA20140618_0611_13.jpg

image_content_3216209_20180321080845.jpg

image_content_3216210_20180321080844.jpgZoals is gerapporteerd door het Culturele Departement  van de gemeente Gáldar, heeft Barranco Hondo de Abajo een grote menselijke aanwezigheid van de inheemse samenleving tot het heden, met behoud van een grotkamer- rot patroon dat de verklaring ‘van cultureel belang’ (Bien de Interés Cultural) verdiende.

Deze woonkern vertegenwoordigt de meest landelijke omgeving van alle historische centra. Het belang ervan wordt bepaald, niet alleen door de architecturale en historische waarden ervan, maar ook door de etnografische, culturele, landschappelijke en unieke waarden in de manier van bewonen.
00000slas-canariaslogo-184.jpg


"Mijn vader was een republikeinse man,
half socialist, half communist”

“Hij kan zich vergist hebben om zijn panden aan zijn werknemers te schenken. Hij was een idealist,”
merkt de veehoudster, Marta Leacock Crawford, op

GÁLDAR - maandag 13 november 2017 - De enige overlevende dochter van David J. Leacock, Martha - met de Britse nationaliteit, hoewel geboren in Pennsylvania (USA), en de tweede echtgenote van haar vader, Elizabeth Florence. Gescheiden en als onderneemster tientallen jaren veehoudster op ongeveer 20 kilometer van Inverness, in het Noorden van Schotland, waar ze woont -  was op Gran Canaria en heeft in een interview  zijn goede karakter weergegeven en heeft  het door haar bewonderde profielplaatje  van haar vader geschetst , voordat zij op vrijdag 10 november 2017 terugkeerde naar haar Schotland.

Enkele uitspraken van het interview met Martha Leacock Crawford:
“Ik geef de voorkeur aan Schotland om te wonen, daar was ik gelukkig, in plaats van in Engeland,”
“Wij kinderen wilden ons niet belasten met dat beheer.”
“Het is waanzin dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat”

Zie ook:
http://gran-canaria-actueel.jouwweb.nl/wie-is/david-john-leacock
padre-hombre-1.jpg                     De veehoudster Martha Leacock, op woensdag 8 november 2017
                       op de kleine havenpier in Sardina del Norte (gemeente Gáldar) .

 - VRAAG: “Bent u zich bewust van het belang van de figuur van uw vader voor het Noorden van Gran Canaria?”
- ANTWOORD: “Natuurlijk. Hij ontwikkelde voor meer dan twintig jaar verdienstelijk werk, ook toen hij Gran Canaria moest verlaten na de Spaanse Burgeroorlog. Hij voerde belangrijke internationale missies uit in opdracht van de Verenigde Naties in verband met Landbouw, een omstandigheid die me ertoe bracht, als jongste dochter, met hem en mijn moeder te leven in verschillende landen en steden zoals onder andere in Belgrado en Genève.”

-V.:Zelfs vandaag zijnvde  twijfels over de ideologie of politieke partij van uw vader niet verdwenen…”
- A.: “ Hij was ongetwijfeld een republikein. Zijn politieke overtuiging stond voor de helft socialisme en de helft communisme toe. Hij was een geweldige gesprekspartner thuis met de vrienden die hem bezochten. Ik volgde die bijeenkomsten met aandacht. Totdat ik het zat was en me verveelde en ik ze de rug toekeerde. Zo wordt bevestigd dat zijn politieke positie aan de linkerkant was die hem dwong de Canarische Eilanden te verlaten aan het begin van de Guerra Civil (Spaanse Burgeroorlog 1936-1939).
Ja, zelfs Spaanse republikeinse vrienden raadden hem aan te vertrekken om grote schade te voorkomen. Maar hij kwam  terug. Voordat hij dit deed, wilde hij waarborgen dat hij niet gedwongen zou worden om weer te vertrekken. Hij zou niet weerstaan hebben aan een nieuw gelijk vertrek van het eiland.

-V.:Wat was zijn gedachte op het vlak van religie?”
-A.: “Agnostisch, maar tegelijkertijd respectvol tegenover de gelovigen.”

-V.: “Heeft hij je ooit verteld waarom hij verliefd werd op Gran Canaria; Madeira, waar hij werd geboren, en Groot-Brittannië, zijn vaderlandland, vergetend?
- A.: “Hij was heel duidelijk. Het was beslissend voor de nieuwe situatie die in het gezin was ontstaan ​​na de dood van zijn vader, die jaren geleden op medisch advies, nadat hij de diagnose astma had, de Canarische Eilanden had ontdekt en er arriveerde. Het klimaat was negatief vanwege de luchtvochtigheid. Daarom stelden de artsen de Canarische Eilanden voor. Dit was de echte reden waarom mijn grootvader en zijn familie voor de eerste keer naar Gran Canaria kwamen.
Later, toen de patriarch van het gezin stierf, was het noodzakelijk om een ​​definitieve beslissing te nemen en in te zetten op een toekomst. Mijn vader was de oudste zoon en had problemen met het begrijpen van een van zijn andere twee broers. De overeengekomen oplossing leidde ertoe dat hij afstand deed van de bezittingen op Madeira en bij die van Gran Canaria bleef, terwijl zijn broers uitsluitend Portugees waren.
Hier voelde mijn vader zich altijd welkom om zijn projecten, de een na de ander, te ontwikkelen. Hij was onvermoeibaar. Hij was een project aan het afronden en was al bezig met begin van een ander project.
Ik heb hierin genoeg op hem geleken. Hij had geen spijt van zijn beslissing. Mijn vader was heel gelukkig in dit land. Hoewel mijn momenten van groot geluk waren toen ik een nieuw kleinkind in mijn armen hield. Gedurende vele jaren kwam ik hier op vakantie met mijn toenmalige echtgenoot en onze kinderen.”

-V.: Met het perspectief van de lange tijd die is verstreken, vindt u dat uw vader het bij het verkeerde eind had om zijn agrarische erfgoed aan zijn 11 meest vertrouwde werknemers over te laten, en dit door hun  onjuiste beheer failliet te laten gaan?”
-A.: “ Ja. Hij kon het mis hebben. Ik moet op dit punt laten weten dat zowel mijn vader als mijn moeder erg idealistisch waren. De realiteit van de wereld is anders. Mijn vader koos ervoor om zijn bezittingen aan een groep werknemers toe te vertrouwen nadat geen van zijn kinderen, waaronder ikzelf, bereid was die verantwoordelijkheid, of dat beheer op zich te nemen. Het is waar dat we hem een teleurstelling hebben bezorgd door zijn aanbod te weigeren. Ik was erg druk met mijn kinderen, minderjarigen. Ik was ongeveer 23 jaar oud. Misschien als hij me later had gevraagd, had ik het niet geweigerd.”.

-V.:Wat heeft u ertoe gebracht om nu bijna een week lang Gran Canaria te bezoeken?”
-A.: “ Het graf van mijn vader bezoeken, en het herontdekken van oude scenario's zoals de Cortijo de Pavón in Agaete, een beetje zonneschijn genieten in Sardina del Norte, maar ook mensen begroeten die met een totaal vertrouwen ten dienste stonden van mijn familie, zoals Genoveva, de kokkin, nu 82 jaar, en Paco Aguilar, van dezelfde leeftijd, bedrijfsleider. Het was heel emotioneel, elkaar voor het eerst weer terug te zien, 32 jaar na de dood van mijn vader.”
2012-06-03_IMG_2012-05-26_232036__6336085.jpg huella_leackock.png
                                              
Casa Leacock in Gáldar anno 2017.
leack_01.jpg
- V.:Bent u van iets bijzonders onder de indruk bij deze terugkeer?”
- A.: “Twee dingen: de vreselijke staat van verwaarlozing  van de huizen die mijn familie zo dierbaar zijn, en de buitensporige toename van gebouwen in het Noorden zonder de minste architecturale smaak, en wat erger is, die ten koste gaat  van de landbouwvegetatie. Heel verdrietig.”

- V.: “Heeft uw vader uw toewijding aan vee beïnvloed?
- A.: “Ongetwijfeld veel. Ik ontving op alle manieren een sterke invloed. Mijn moeder zei dat er twee 'muren' in haar huis waren. Het refereerde niet aan die van het huis, maar aan mijn vader en mij, vanwege ons karakter en de verdediging van onze posities. Maar de gezonde samenleving  onder dat dak is altijd bewaard gebleven. Anderen vreesden mijn vader om zijn vastberadenheid. Ik heb me nooit bang gevoeld. Integendeel, we hadden altijd wat medeplichtigheid of gevoel. Toen we de wereld rondreisden, vermaakten we ons door incidenten te vertellen en te becommentariëren over de vele dieren die we tijdens onze rondreizen  ontdekten. We genoten van anekdotes met betrekking tot de natuur waar ik zoveel van houd.”

- V: “Hoe is uw leven vandaag op 78-jarige leeftijd?”
- A.: “Rustig. Ik probeer dicht bij mijn kleinkinderen te blijven. Ik heb er twaalf. De gezondheidsproblemen beperken me enorm om naar mijn veehouderij te gaan, vandaag met slechts elf exemplaren. Er was een tijd dat ik honderden schapen en zelfs 1.200 herten had.

- V.:Waarom is Schotland definitief uw woonland?”
- A.: “Ik hou van het land en zijn mensen. Ik heb Engeland nooit leuk gevonden. Ik woonde tien jaar ten zuiden van Londen. Ik voelde me daar niet op mijn gemak. Ik geef de voorkeur aan Schotland, waar ik erg blij met de Schotten ben. Meer dan de helft van mijn voorouders komt van daar. Ik heb veel gereisd in de wereld. Ik ben als een zigeuner. Ik woonde bijvoorbeeld bijna twintig jaar tussen Chili en Argentinië. Argentijnen zijn erg aardig, maar een beetje gek.”

- V.: Bent u een van de Schotten die onafhankelijkheid nastreven door een ander referendum te houden?
- A.:Het lijkt mij, dat de mensen in de Schotse politieke macht niet duidelijk zijn over wat ze eraan zouden moeten doen. Men blijft geld uitgeven aan propaganda voor onafhankelijkheid en vergeet de echte problemen die de bevolking treffen, vooral in de landbouw, gezondheid en onderwijs, waar men zich veel uit heeft teruggetrokken. Ik denk dat de aardolie uit de  zee de enige oplossing is. Een vergissing. Boeren hebben tegenwoordig  geen aanmoediging, het gezondheidssysteem is verslechterd, en op het vlak van onderwijs zijn  steeds meer jonge mensen zonder opleiding en werkzoekend. Sommigen kunnen  niet eens lezen. Totaal analfabetisch. Een situatie om zich veel zorgen over te maken.”

- V.: “Verzet Schotland zich  tegen de Brexit...?”
- A.: “Zeker.
Het is waanzin dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat. Nu is de onzekerheid over de toekomst enorm voor bijna iedereen.”
0000Islas-canariaslogo-kopie-659.jpg


De gastrobar (het eetcafé)
van ‘La Posada de Juncalillo’
de plattelandsherberg in de gemeente Gáldar
is geopend

GÁLDAR  - woensdag 7 juni 2017 -  De omzetting van de school in Juncalillo in een Hostel Rural (Plattelandsherberg) verwacht waarde toe te voegen aan het hooggelegen gebied in de gemeente. In het Pinksterweekeinde van juni 2017 heeft men het gastronomische gedeelte geopend, en in augustus zal men het hostal (de logiesaccommodatie) openen.

De Albergue Rural de Juncalillo (Plattelandsherberg van Juncalillo) - waar voorheen een school was in deze gebouwen van de Gemeente Gáldar, beschikt nu over een Gastrobar (Eetcafé) met de naam ‘La Posada de Juncalillo"’ dat op zaterdag 4 juni 2017 feestelijk  is geopend, waarin de huurders Airán Cubas en Pedro Juan Hernández gaan beginnen, die de openbare aanbesteding gegund hebben gekregen van dit pand.
gastrobar2.jpg                     
Opening van de gastrobar (het eetcafé) van ‘La Posada de Juncalillo’
In aanwezigheid van de Minister van het Cabildo (Eilandbestuur), Miguel Hidalgo; de wethouder van Toerisme, Agustín Martín Ojeda, van de gemeente Gáldar, en het raadslid van de agglomeratie  van het Middelhoge Gebergte, Carmen Pilar Mendoza Ramos is de gastrobar  (het eetcafé) ingezegend door pastoor Roberto Rivero.

Vrienden en buren uit het hoge gebied van de gemeente Gáldar zijn toegestroomd om kennis te maken met de  herstelde voorzieningen van deze Gastrobar (dit Eetcafé) waaraan men in augustus 2017 een volledig aanbod in  logiesvoorziening zal toevoegen.

Momenten van grote vreugde voor het gehucht Juncalillo dat dit nieuwe project heeft zien ontstaan zoals aan de aanwezigen is uitgelegd door de wethouder  van Toerisme, Agustín Martín, met de verandering van het schoolgebouw - ´dat men opende in 2002 -  tot Albergue (Herberg), en hij heeft Airán en Pedro veel succes gewenst met deze nieuwe fase als huurders van dit pand.
alberguefirma.jpg
De burgemeester van Gáldar, Teodoro Sosa, en Airan Cubas, op dinsdag 2 mei 2017 - na de gunning van de aanbesteding  - bij  ondertekenen van het contract voor de huur van het voormalige schoolpand..
image_content_1630093_20170503202912.jpg
Met een rijk culinair aanbod, heeft La Posada de Juncalillo het mogelijk gemaakt arbeidsplaatsen te creëren en vooral een locatie aan te bieden waar men op krachten kan komen en uitrusten, rekenend op het prachtige landschap in dit hooggelegen gedeelte van Gáldar.

De albergue (herberg) telt negen gastenkamers, een salon met bibliotheek, receptie, wasserijvoorziening, en bovendien de al genoemde Gastrobar (het Eetcafé).
ZZZIslas-canariaslogo-1053.jpg


De Canarische Regering sluit met 2,6 miljoen euro de resterende, illegale vuilstortplaatsen
op Gran Canaria

De vuilnisbelten bevinden zich in Cueva Lapa-Costa Botija en op de Montaña de Amagro in de gemeente Gáldar

GÁLDAR - maandag 20 februari 2017 - Het Ministerie van Regionaal Beleid, van de Canarische Regering, gaat bijna 2,6 miljoen euro investeren om de locaties met illegale vuilstort op Gran Canaria te sluiten en op orde te brengen, in  dit geval de Cueva Lapa-Costa Botija en de Montaña de Amagro, beide in Gáldar, om te voldoen aan de Europese eisen. De percelen met een oppervlakte van 31 hectare zullen her-beplant worden met inheemse soorten van de regio.

De Europese Unie heeft het oog gericht op Canarias vanwege de aanwezigheid van oude, illegale vuilstortplaatsen en hun hoge graad van vervuiling, met de waarschuwing van het mogelijk opleggen van sancties. Vanwege deze aankondiging heeft de Canarische Regering besloten maatregelen te nemen om het probleem onmiddellijk op te lossen, en zodoende de mogelijke boetes te voorkomen.
basuyra.jpg                                                           Costa Botija. Gáldar
De meerderheid van deze stortplaatsen is gedurende tientallen jaren ontstaan door het gebrek aan milieucomplexen zoals die welke men is gaan aanpassen en de huidige in Juan Grande en Salto del Negro die voorzieningen hebben voor afvalbehandeling en hergebruik en zijn aangepast aan de milieuwetgeving. Maar de schade is al aangericht.

In de begroting van 2017 heeft de Canarische Regering een post van zeven miljoen euro opgenomen om op acht van de 19 locaties prioritair op te treden. In dit initiatief heeft men voor dit boekjaar het ingrijpen opgenomen in twee vuilstortplaatsen op Gran Canaria, die zich in beide gevallen bevinden in de nabijheid van de kust in Gáldar.

De directeur-generaal van Milieubescherming, Sinesia Medina, heeft opgemerkt dat de werkzaamheden in beide gevallen voltooid moeten zijn in 2018, om te voldoen aan de eisen van de Europese Unie. En daartoe werkt de Canarische Regering hand in hand met de Gemeente Gáldar om de bureaucratische procedures te versnellen, met het ondertekenen van samenwerkingsovereenkomsten.

images-146.jpg                                               Montaña de Amagro, Galdar.
ÇHet project voor de Amagro-vuilnisbelt, dat wordt beïnvloed door de inbreuk 2006/2311 geopend door de Europese Commissie, strekt zich uit over een oppervlakte van negen hectare op gemeentegrond.

De werkzaamheden bestaan uit het elimineren van de bestaande, oude constructies, het verplaatsen van grond en materialen, teneinde alle resten te verwijderen die hergebruikt kunnen worden, of die kunnen worden behandeld door erkende beheerders, om groter nadeel voor de omgeving te voorkomen. Vervolgens zal men het terrein op orde brengen met schone grond, om het op deze wijze te integreren in de landschapsomgeving met het aanplanten van ter plaatse inheemse soorten vegetatie.

Het doel,  aldus de directeur-generaal van Milieubescherming, “is het herstel van de omgeving vanuit milieu- en landschappelijk oogpunt,” om te proberen het uiterlijk terug te geven dat het had voordat het veranderde in afvalstortplaats.

De begroting van de aanbesteding is €1.088.966,54, met een uitvoeringstermijn van negen maanden.

Het project zal worden uitgevoerd door het nutsbedrijf Gesplan. En  gegeven dat het door de vuilnisbelt  bezet gebied het Espacio Natural de Amagro kan aantasten, is men een vereenvoudigde milieuprocedure begonnen in overleg met het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, de Gemeente, en milieuactivistenvereniging  Ben Magec. Het eindrapport bevat, dat deze actie dit gebied niet zal aantasten, zodat de ingreep in lijn blijft met de conservering ervan.

Ondertussen strekt de vuilstortplaats van Cueva Lapa-Costa Botija zich uit op 22 hectare. En net als in het voorgaande geval, zal men werkzaamheden verrichten voor het uit het gebied verwijderen van afval dat hergebruikt kan worden, inclusief het op orde brengen van het terrein met schone grond, alvorens het definitief te sluiten, om het te bedekken met aarde en inheemse vegetatie die eigen is aan de locatie.

Het gaat erom,  het terrein het uiterlijk terug te geven dat het in het verleden had, zowel wat betreft milieu als landschap, beïnvloed door het project dat gepromoot wordt door de Canarische Regering.

In dit geval bedraagt de investering in zijn  geheel  1,5 miljoen euro, en de uitvoeringstermijn is acht maanden.

In 2015 heeft men opdracht gegeven tot de uitwerking van dit recente project tot sluiting en afdichting van de twee gebieden. Maar er bestonden technische twijfels over de percelen,  en men gaf opdracht tot een nieuw bijgewerkt onderzoek, dat in september 2016 werd geleverd als basis voor de uitvoering van dit nieuwe gespecialiseerde werk.

De vuilstortplaats met een aanvankelijke afvalverwerking gesitueerd in het natuurpark van Costa Botija  is opgehouden te functioneren in de jaren’80. In veel gevallen gingen de omwonenden echter door met het storten aan allerlei soorten afval, daarmee ernstig schade toebrengend aan de omgeving.

Het geval van Gran Canaria met de aanwezigheid van deze twee illegale vuilstortplaatsen is niet op zichzelf staand. Op de Archipel bevinden zich 19 illegale vuilnisbelten van grote omvang, en aan die wil men nu eindelijk een einde maken. Nu zal de Canarische Regering op acht daarvan  gaan ingrijpen. Om die reden is voor dit boekjaar  in de Deelstaatbegroting zeven miljoen euro gereserveerd, om remedie te geven aan dit milieuprobleem, en ook om te voldoen aan de Europese eisen.

Het besluit omvat drie andere gebieden om in te grijpen: op de Montaña del Tesoro, bij de Faro de Orchilla, en in Los Llanitos, allemaal op El Hierro. En bij toerbeurt zal men  op  La Palma ingrijpen op Lomo Alto en in  Barranco Seco.

Om dezelfde reden heeft Europese Unie ook waarschuwingen doen uitgaan naar andere Spaanse deelstaten, en die zien zich ook geplaatst tegenover financiële sanctie als men in de komende maanden niet overgaat tot een complete verwijdering van deze vuilnisbelten.
000islas-canariaslogo-641.jpg


De Gemeente
bakent Sardina af
 ter controle van waterscooters

Deze  vaartuigen hebben een verbod
om binnen 200 meter van de kust te varen.

GÁLDAR - dinsdag 19 juli 2016 -  Het strand van Sardina in Gáldar heeft sinds 15 juli 2016 een afbakening van drijvende boeien voor het beperken van bepaalde activiteiten aan de kust, en daarmee houdt men de gebruikers van motos de agua (waterscooters) buiten het gebied dat is afgebakend voor zwemmers; het aantal waterscooters is in de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen.

Het grootste deel van de bestuurders van waterscooters houdt zich aan de veiligheidsregelgeving en de aanbevelingen van de Marina Mercante (Koopvaardij), die nadrukkelijk het varen van deze waterscooters verbieden binnen een zone van 200 meter vanaf de kustlijn. Maar er zijn asociale figuren, die gebruik maken van de afwezigheid van een fysieke barrière en die met grote snelheid komen aanzetten op het kleine strand, zoals al enkele maanden het geval is, wat protesten heeft opgeleverd van omwonenden en badgasten.
sardina-1.jpg

                                                  Sardina (gemeente Gáldar).
Een ongenoegen, dat zich ook uitstrekt tot het lawaai dat deze vaartuigen maken, plus het risico dat ze opleveren voor de sportduikers; en dat, in baaien die worden beschouwd al de beste locaties om sportduiken te beoefenen en die dagelijks leerling sportduikers en professionele sportduikers aantrekken.

Het aanbrengen van deze afbakening, aldus de Gemeente Gáldar, geeft inhoud aan de nieuwe verordening voor het zorgen van een goed gebruik van de kustlijn van Gáldar. In de Gemeenteraadsvergadering van eind april 2016 is de verordening goedgekeurd; en die vestigt ook het beheer van de diverse activiteiten welke men verricht, niet allen in de zwemgedeelten, maar ook op de havenpieren.
                                         naamloos-229.png

Dus, met betrekking tot het sportduiken wordt de voor dit doel te plegen voorbereiding van de apparatuur, plus de in- en uitgang naar de zee, beperkt tot de ‘Fiffes’-pier (jawel, het bananenmerk ‘Fyffes’ van de Britse Mr. Miller !) voor de tot dit doel gemarkeerde gebieden.

In de verordening verbiedt men ook het in en uit het water gaan van de waterscooters vanaf het strand; behalve voor die, welke bestemd zijn voor reddingsdiensten, net zoals dat men dit toestaat voor voertuigen van mindervalide personen, kinderwagens en rolstoelen voor ouderen.

Ook verbiedt men op het strand het gebruik van geluidsapparatuur voor muziek, muziekinstrumenten en soortgelijke, die lawaai produceren dat de overige strandgebruikers in de omgeving stoort; in elk geval die, welke het maximaal toegestane geluidsniveau overschrijden van de gemeentelijke verordening voor milieubescherming tegen lawaai en geluidstrillingen.

Deze beperkingen breidt men uit naar het organiseren van etentjes en barbecues op de stranden, maar evenzo, “ook op de toegangen naar de stranden en de zwemgebieden, erfdienstbaarheid voor bescherming, en op promenades;” plaatsen ,waar men ook geen toegang heeft met dieren.

De wethouder van Strandzaken, Carmen Pilar Mendoza Ramos, heeft in de Gemeenteraadsvergadering laten weten, dat men met de tekst voor heeft, “dat het rustige verblijf op de zeeboulevard, het strand en het zwemmen in zee, voorrang heeft boven elk ander gebruik, waarmee ze het recht en de rust van de badgasten benadrukt.”
                                     bandera-azul.png

Met deze stap voldoet de Gemeente aan een vereiste meer voor het verkrijgen van de Bandera Azul (Blauwe Vlag) voor de kust van Sardina; een procedure, welke men in 2015 is gestart via de Asociación de Educación Ambiental y del Consumidor (Adeac) (Consumentenvereniging Milieuvoorlichting) en die men verbindt aan ander verbeteringen zoals het convenant dat men heeft ondertekend met Aridani Mendoza, voorzitter van de Asamblea Comarcal Norte de Gran Canaria de Cruz Roja Española (Afdeling Noordelijke Agglomeratie Gran Canaria van het Spaanse Rode Kruis), om bewaking te verstrekken gedurende de zomermaanden; een dienstverlening, die wordt uitgebreid van 11:00 tot 18:00 uur van maandag t/m zondag en ook op feestdagen, met twee badmeesters /strandwachten/ reddingswerkers die o. a. kunnen rekenen op een defibrillator.
ZZZZislas-canariaslogo-kopie-84.jpg


Men blijft aandringen op
de terugkeer naar Gáldar van
de resten van Fernando Guanarteme,
de laatste inheemse monarch
van  Gran Canaria

GÁLDAR - zaterdag 16 januari 2016 - Het Canarische Parlement heeft opnieuw een schrijven ontvangen over de terugkeer van Fernando Guanarteme die begraven is op Tenerife.

Het is een nieuwe poging voor het gerealiseerd krijgen van een oude wens die dezer dagen nieuw leven ingeblazen heeft gekregen aan de hand van de Asociación Cívico Cultural La Solana-El Plátano  en die betrekking heeft op de terugkeer naar Gran Canaria van de stoffelijke resten van de Tenesor Semidán (bekend onder zijn christelijke naam: Fernando Guanarteme) die begraven liggen in de kapel van San Cristóbal de La Laguna op Tenerife.
laguna-cristobal--620x349.jpg                               De ermita (kapel) in San Cristóbal de La Laguna .
Deze vereniging heeft op maandag 11 januari  2016 dit initiatief officieel laten registeren bij het Canarische Parlement, “opdat men de resten en de grafsteen van  hij die monarch was van Gran Canaria, Zijne Majesteit Koning Fernando de Guanarteme met zijn  geschiedenis laten terugkeren naar de plaats van oorsprong: Gran Canaria.
plazaeiglesiasantiagogaldar-1.jpeg
esca091-2.jpg
                                   Het standbeeld in het centrum van Galdár
                                                      van Tenesor Semidán,
                             Zijne Majesteit Koning Fernando de Guanarteme.
download-16.jpg 2008-02-05_IMG_2008-01-29_23_32_03_fernando.jpg
Het initiatief laat men over aan een Kamer die, volgens de aanvragers, een enorme erkenning zal ondervinden met het maken van een gebaar dat zo belangrijk is, zoals wij vragen.” De vereniging heeft verzocht, om op de hoogte gehouden te worden van de mogelijkheid van deze terugkeer, “die zo belangrijk is voor onze cultuur”.

Zeker is, dat in deze groep Grancanario’s zich talrijke personen bevinden die een sociale relevantie hebben en die het verzoek hebben ondertekend, zoals: Óscar Bergasa, Alejandro del Castillo, Jürgen Flick, Jesús García-Panasco, Juan José Laforet, José Macías, Juan Marrero Portugués en Alfredo Schamann.

Men heeft in de afgelopen weken al ontmoetingen gehad op Tenerife met vertegenwoordigers van het Bisdom en van het Cabildo Insular (Eilandbestuur).
zzzzzzzislas-canariaslogo-46.jpg


Gáldar wil een eind maken aan  ruim 20 jaar afvalwaterlozing in Bocabarranco

GÁLDAR - woensdag 19 augustus 2015 - Het departement  Bouwzaken en Milieu, van de Gemeente Gáldar, dat geleid wordt door wethouder Heriberto Reyes, waardeert de door het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria getoonde interesse, om - voor het eerst na ruim 16 jaar van volledige verwaarlozing - werkzaamheden uit te voeren voor het oplossen van het probleem van de afvalwaterlozing in Bocabarranco.

De gemeente Gáldar heeft een volledig rapport toegezonden aan de persmedia wat is uitgegeven door het Consejo Insular de Aguas (Waterschap) van het Cabildo (Eilandbestuur) van  Gran Canaria, waarin men de situatie uiteenzet van de afvalwaterlozing en de verrichte werkzaamheden, die men nog steeds niet heeft kunnen voltooien door de sterke branding van de afgelopen dagen, men verwacht in de laatste week van augustus het waterzuiveringsstation volledig gerepareerd te hebben.
thumb-36.jpg                                     Bocabarranco: Als het kalf verdronken is...
                       blijft het vooralsnog, 'dweilen met de (riool)kraan open...!
Gezegd moet worden, dat het Consejo Insular de Aguas (Waterschap) in de afgelopen dagen heeft ingegrepen op het strand van Bocabarranco vanwege  een vervuiling welke in de afgelopen dagen heeft plaatsgevonden door een barst in een rioolput in de omgeving.
img1303.jpgTechnici van het Cabildo (Eilandbestuur) hebben gekozen voor het verwijderen van de beschadigde rioolput en deze te vervangen voor een nieuwe van 700 mm in doorsnee, wat het probleem definitief oplost.

Ondanks de snelle ingreep door het Eilandbestuur, dat eigenaar is van de zuiveringsinstallatie in Bocabarranco, benadrukt men vanuit het Gemeentebestuur van Gáldar de noodzaak, dat alle overheden zich inzetten  voor het verkrijgen van de nodige financiering voor het bouwen van een nieuwe zuiveringsinstallatie, om een eind te maken aan het lozen van rioolwater aan de kust en dat men, na ruim 20 jaar, een oplossing biedt voor het voornaamste watervoorziening- en milieuprobleem van het eiland Gran Canaria .

De burgemeester van Gáldar, Teodoro Sosa, heeft ook aangekondigd dat men een vergadering zal beleggen met de betreffende eilandminister voor het specifiek behandelen van deze kwestie en voor het bestuderen van haalbare alternatieven in het bieden van een definitieve oplossing voor het probleem van Bocabarranco en voor het, tot genoegen van  alle inwoners van Gáldar, herstel van dit strand.
1-AAAAislas-canarias-84-23.jpg


 

playa-punta-del-faro2.jpgPlaya Punta del Faro - Gáldar

kaart_canaria-38-2.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--16.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb