site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-35.jpg

mapa-canarias2-46.jpg


Gran Canaria, het eiland van de kaas

Gran Canaria is een ‘Isla de cuento’ (‘Sprookjes eiland’): Zijn geschiedenis, zijn  mensen, het reliëf  van het landschap, en zijn gastronomie, zijn uniek

GRAN CANARIA - dinsdag 29 januari 2019 - Elke reiziger kan om verschillende redenen naar Gran Canaria komen, maar wanneer deze zijn gastronomische schatten ontdekt, blijft die voor altijd aan. Een van de juwelen zijn de kazen, ambachtelijke stukken waarvan de uitwerking van de ene generatie op de andere overgaat, gezegend door de microklimaten om op een unieke manier de autochtone rassen te voeden die ze mogelijk maken.

De kazen van Gran Canaria zijn geladen met persoonlijkheid en tradities. Voorouderlijke praktijken zoals begrazing en tran humance brengen aan deze delicatessen aroma's en smaken uniek voor het gehemelte: Kazen van kleine zuivelbedrijven die rauwe melk (zonder warmtebehandeling) van hun eigen dieren gebruiken: Majorera-geit en -schapen en Canarische koeien.

Queso-Gran-Canaria-1-kdbF--620x349abc-1.jpgEl Queso Flor een juweel van plantaardig stremsel met D.O.P
In het Noorden van Gran Canaria, bij de herders, overheersen de schapen, het enige vee dat het bergachtige en groene landschap doorkruist en nog steeds de voorhistorische transhumance beoefent.

En om deze manier van leven in bijna uitsterven te verdedigen en de oorsprong en kwaliteit van de kazen te garanderen die gemaakt zijn van grazend vee, werd de beschermde oorsprongsbenaming in 2007 geboren ‘Queso Flor de Guía’, ‘Queso de Media Flor de Guía’ en ‘Queso de Guía’, de enigen op het eiland met deze D.O.P certificering.

De oorsprong van deze kazen is te vinden in de eerste Portugese en Extremadurische populaties die in de zestiende Eeuw in het middenwesten van het Noordwesten werden geïnstalleerd, na de verovering. Ze introduceerden de bloem van de distel voor melk wrongel (in het bijzonder de droge bloemhoofdstukken van ‘Cynara cardunculus var’ en   ‘Cynara scolymus’). De gemeenschappelijke kenmerken van deze drie soorten zijn, dat de melkproductie, -verwerking en -rijping van kazen wordt uitgevoerd in de gemeenten Gáldar, Santa María de Guía, en Moya; de basis is kalf mar melk week (met een minimum van 60%) en gemengd met koemelk van Canarische koeien en kruisen (maximaal 40%) en/of majorera geitenmelk (maximaal 10%); en presenteert een gemarkeerd stationair karakter dat is geworteld in het traditionele productiesysteem.

Sommige deskundigen zeggen dat ze de Queso Flor hebben geproefd, “die de geur heeft van een grot en een paddestoel, romig, en met een zeer aangename laatste bitterheid.".

Gran Canaria is een bestemming die de zintuigen wakker maakt, met een keuken die unieke smaken biedt aan de reiziger die het wil ontdekken.

SABOREA GRAN CANARIA
Gran Canaria Isla de Sabores
(Stand 9, Planta Baja / Stand 40 Sala Polivalente)
Twitter: @SaboreaGC Facebook: @SaboreaGC
Instagram: @saboreagc
www.grancanaria.com
000logo-kopie-211.jpg


De vogels die in Amerika aankwamen
na de verovering van de Canarische eilanden

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 22 januari 2019 -  De Conquista de Canarias (Verovering van de Canarische Eilanden) leidde ertoe dat de Reyes Católicos (Katholieke Koningen) op de eilanden de perfecte voorraadkast en de steun van de eilandbewoners hadden om de groei van het Spaanse rijk aan te pakken.
De rol van het vee van de eilanden was de sleutel tot de latere verovering van Amerika. Tussen 1518 en 1520 kwamen in totaal 11.000 Canarios aan in Florida. Andere gebieden bevolkt door Canarios zijn Cumaná, Campeche, de Grote Antillen, en Venezuela.

Christoffel Columbus, en 1492, wanneer onderdeel van La Gomera, wordt het gedaan met "kalveren, geiten, varkens en kip van de Canarische eilanden," zoals vermeld in een brief van de Admiraal aan de Penningmeester Santángel die de Missie van de Nieuwe Wereld uitlegt.

islas-canarias-conquista1-kTR--620x349abc-1.jpgFernando Colón vertelt in, ‘Geschiedenis van de admiraal Don Cristóbal Colón, Primitieve historici van de West Indiërs (Madrid, 1749)’: " De Canarische Eilanden, kortweg, werden referentiepunt, waaruit van de vloten werd gemeten en berekend, in de Oceaan en zelfs in de open gebieden.”

Genotype
"Alle varkens die in alle Indiase staten zijn geweest en  die oneindig zijn , zijn vermenigvuldigd; ze zetten ook kippen gekocht op de Canarische Eilanden, zaad van waar alles wat vandaag de dag nog in Castilië is, dezelfde zaden, en zaden van sinaasappelen, citroenen, sukkels, meloenen en van elke groente," zegt hij.

Juist, de rol van de kippen in de verovering van de Canarische Eilanden was de sleutel tot het voeden van de bevolking. In 2018, analyseren de deskundigen  de DNA-keten van de kippen die er op de eilanden zijn om te beginnen met de integratie van een insulair ras. Van de eilanden zijn dingen die op Amerika zijn aangekomen, zoals in Texas koeien, en zwarte varkens.

De oorsprong van het kippenras van de Archipel kon worden geplaatst bij deze vogels uit het Zuiden van het Iberisch schiereiland (vasteland van  Spanje), met name uit Andalusië en Portugal, die op de eilanden landden tijdens de verovering en waarvan het mengsel een gedifferentieerde variant heeft aangepast aan de eiland omstandigheden.

Onderzoekers zeggen dat ze een eigen genotype zouden hebben dat zich onderscheidt door de rusticiteit, weerstand tegen ziekten en gebrek aan voedsel, en hun vermogen om vrijuit naar het veld te zoeken.

De voorzitter van de Asociación de Criadores ( Vereniging van Kwekers), Antonio Morales, zegt dat er op de Canarische eilanden ongeveer 120 boeren gespecialiseerd zijn in dit soort vogels en dat er ongeveer 1.500 kippen en 500 hanen zijn, "die aan het patroon voldoen", omdat het uitgesloten is om in deze benaming op te nemen van voorbeeldige producten van gekruiste rassen.

Variëteiten
Om Florida te bevolken, beloofde de Kroon, volgens José Pérez Vidal, “hen te voorzien van land, twee koeien, een zeug met buiken, vijf kippen en een haan, een paard en een merrie, en alle zaden die nodig zijn voor een eerste oogst, of voor een tweede.”

Met het werk op het land konden ze, "vrij handel drijven met de rest van de Indias zonder dat de vruchten die ze op hun land hadden gekregen verplicht waren om hun plichten te betalen. Het was hetzelfde beleid dat werd geïnitieerd aan het begin van de zestiende Eeuw. Omstandigheden dwongen de Kroon destijds tot de kwijtschelding van kolonisten - boeren als basiselement van kolonisatie en nu bovendien om een vreemde penetratie te neutraliseren.”

De vier variëteiten van de Canarische kip zijn jabada, la jabada dorada, la negra, en aperdizada, en Antonio Morales legt uit dat ze in gevaar zijn door de introductie van buitenlandse rassen.

De wetenschapper Alexandr Torres geeft aan,  dat het onderzoek in 2015 is begonnen en dat het is onderzocht in de historische oorsprong van de kippen op de Canarische Eilanden, hun rol in verschillende historische stadia, vooral tussen de negentiende en twintigste Eeuw, het raciale patroon en een morfologische studie, gemaakt met kopieën van twintig boerderijen van Tenerife en Gran Canaria.

Voor het onderzoek heeft men samengewerkt met de Universiteit van Hohenheim (Duitsland), en zijn conclusies laten zien dat het geschikt is voor de productie van eieren en vlees onder ‘semi-extensieve’ omstandigheden, waarbij de dieren niet kunnen worden geëxploiteerd. Van hun kenmerken vallen de huid- en vleeskleur en de voedingswaarde ervan op, en daarom is het een ras dat gekoppeld is aan een duurzaam kweeksysteem en met een natuurlijk dieet, wat zijn presentatie in de markt zou kunnen helpen als een product van hoge kwaliteit.

Alexandr Torres benadrukt dat een hoofdstuk gewijd aan de Canarische kapoen is geïntroduceerd als een alternatief en onderscheidend pluimvee product voor de Canarische gastronomie. De publicatie is gefinancierd door het bedrijf Capisa uit de Canarische eilanden. Versterking van de kennis van deze soort is een van de doelstellingen van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt, Visserij en Water van de Canarische Regering, dat, samen met zijn autonoom orgaan, het Canarische Instituut voor Landbouwkundig Onderzoek (ICIA), een onderzoek naar de kip heeft bevorderd van de eilanden voor mogelijke officiële erkenning als een autochtoon ras.
000logo-1229.jpg


Ze bestuderen of de gallina campera
kan worden beschouwd als
een autochtoon ras op Canarias  

SANTA CRUZ DE TENERIFE - dinsdag 22 januari 2019 - Fok groepen van de vier variëteiten van gallina campera canaria zullen DNA van hun exemplaren leveren om de genetische karakterisering uit te voeren die hen helpt als een autochtoon ras te beschouwen, en op deze manier hun winstgevendheid te verbeteren door de kwaliteit van hun vlees en eieren.

Dit is een van de doelstellingen van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt Visserij, en Water, van  het Cabildo (Canarische Regering), dat samen met zijn autonome instantie, het Instituto Canario de Investigaciones Agrarias (ICIAC)  (Canarische Instituut voor Landbouwkundig Onderzoek), een onderzoek naar de kippenhoen van de eilanden heeft gepromoot voor de mogelijke officiële erkenning als een autochtoon vee ras.
1548174964013k.jpg
                                 
Comunidad La Gallina Campera Canaria.
Het onderzoek is ontwikkeld door Juan Capote en Alexandr Torres die, samen met de raadgever Narvay Quintero, op dinsdag 22 januari 2019 informeerden op een persconferentie over de ontwikkeling van deze studie, die zal worden verspreid door de publicatie van een boek over de Canarische kip, ook gratis toegankelijk voor digitale download op de ICIA-internet pagina.

De oorsprong van dit ras op de Archipel kon worden gevestigd in de kippen van het Zuiden van het Península Ibérica  (Iberisch schiereiland), met name Andalusië en Portugal, die tijdens de verovering op de eilanden zijn terechtgekomen, en waarvan het mengsel is geconfigureerd als een gedifferentieerde variant die is aangepast aan de omstandigheden op het eiland, met een eigen genotype dat zich onderscheidt door de rusticiteit, weerstand tegen ziekten en gebrek aan voedsel, en het vermogen om vrijuit naar het veld te kijken.

Volgens de voorzitter van de  Asociación de Criadores (Vereniging van Kwekers), Antonio Morales, zijn er op Canarias ongeveer 120 fokkers gespecialiseerd in dit soort vogels en zij hebben ongeveer 1.500 kippen en 500 hanen geteld, "die aan de norm voldoen", omdat het is uitgesloten om de voorbeeldige producten van gekruiste rassn op te nemen in deze benaming.

De vier variëteiten van de gallina campera canaria zijn de jabada, de gouden, de zwarte en de aperdizada; en Antonio Morales legde uit dat ze in gevaar zijn voor de introductie van buitenlandse rassen.

De onderzoeker Juan Capote wees er echter op dat de gallina campera niet van plan is om te concurreren met de industriële, omdat de consument ze onderscheidt en de eerste een ecologische en organische interesse heeft.

"De beste manier om een ras te waarderen en te behouden, is door het rendabel te maken," zegt de adviseur Narvay Quintero, die eraan toevoegt dat de genetische karakterisering de aanzet zal geven dat deze gallina in de toekomst als een autochtoon ras wordt beschouwd, maar hij erkende dat de handicap is in de Europese wetgeving op dit gebied, dat zeer beperkend is in termen van vierkante meters en veroudering.

Daarom begrijpt het Ministerie dat de EU een uitzondering in deze kwestie moet overwegen voor de ultraperifere regio's, voegde Quintero daaraan toe.

De co auteur van het onderzoek, Alexandr Torres, gaf aan dat het onderzoek begon in 2015 en dat het is onderzocht in de historische oorsprong van de kippen op de Canarische Eilanden, hun rol in verschillende historische stadia - met name in de negentiende en twintigste Eeuw - het raciale patroon, en een morfologische studie uitgevoerd met monsters van twintig boerderijen op Tenerife en Gran Canaria.

Voor het onderzoek heeft men samengewerkt met de Duitse universiteit van Hohenheim, en de conclusies laten zien dat het geschikt is voor de productie van eieren en vlees in semi-extensieve omstandigheden, waarbij de dieren vrij zijn van uitbuiting.

Van zijn kenmerken vallen de huid- en vleeskleur en de voedingswaarde ervan op, en daarom is het een ras dat gekoppeld is aan een duurzaam kweeksysteem en met een natuurlijk dieet, wat zijn presentatie in de markt zou kunnen helpen als een product van hoge kwaliteit.

In dit verband benadrukte Alexandr Torres, dat een hoofdstuk gewijd aan de Canarische kapoen is geïntroduceerd als een alternatief en onderscheidend pluimvee product voor de Canarische gastronomie.

De publicatie is gefinancierd door het bedrijf Capisa van de Canarische eilanden en de ICIA heeft op 29 en 30 januari 2019 in Arucas (Gran Canaria) en Valle de Guerra (Tenerife) een aantal dagen georganiseerd om de huidige situatie en toekomstperspectieven van de kip aan te pakken. Canarisch jasje, dat ook wordt bijgewoond door specialisten van de universiteit van Córdoba.
000logo-kopie-194.jpg


De Canarische keuken die verleidt met kwaliteit

Van Valleseco tot Fuencaliente, beschreven wordt de gastronomische agenda van de eilanden, vol dynamische, behendige, en respectvolle, voorstellen met de tradities van de Archipel

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 7 december 2018 - Hoewel men in de kerstsfeer vertoeft, stopt de promotie-agenda van de eilanden niet.
Dus, uit de hand van Saborea Spanje, zal op woensdag 12 december 2018 Saborea Gran Canaria haar keuken in de Duitse stad Hamburg laten zien, samen met andere nationale bestemmingen.

Tot zaterdag 8 december 2018 heeft op Santa Cruz de Tenerife het  Nielsen Restaurant deze week de rode garnaal gekozen als een sterproduct van de drie gerechten die men zsl krijgen onder de ‘off-letter’-opties: Rode garnaal geroosterd op Maldon zout, rode garnaal al ajillo, en Tempura van rode garnalen met limoen en chili mayonaise.
Canarias-Gofio-escaldado-kg9D--620x349abc-2.jpg
Tot zondag 9 december 2018  is in Guía de Isora de negende editie van de Ruta de la Tapa, Tapeando Isora, vindt plaats van donderdag 6   tot zondag 9 december 2018. Voor de prijs van € 2,50 kun men genieten van een tapa en een drankje.

Tot en met 9 december 2018 bieden in Valleseco een restaurants van deze Grancanarische stad  de VIII Gastronomische Dagen van de appel en de cider. Voor de prijs van €3,=  kan men een fles cider proeven, vergezeld van een spies. Het wordt aangeraden om naar Valleseco te gaan via de weg GC21 van Teror.

Op zaterdag 8 december 2018 im Santiago del Teide op het openbare plein van Puerto de Santiago zal het podium zijn waar op deze zaterdag van 18 tot 24 uur, een nieuwe editie zal plaatsvinden van het evenement "Santiago del Teide en de wijnen van Tenerife, A Cliff de Sabores,",waarin 11 etablissementen gewijd aan de restauratie zullen deelnemen aan de gemeente en verschillende wijnreguleringsraden van Tenerife.

Op maandag 10 december2018 is in  La Laguna in het La Gran Hotel Vinoteca de locatie waar een proeverij van acht wijnen zal plaatsvinden, waar men de wijnen van de kloosters van Bourgondië tot Santiago de Compostela kan proeven. Geschiedenis van de hand van Juancho Asenjo en passie van Rasa Strankauskaite. Beperkte capaciteit. Prijs €50,=

Op donderdag 13 december 2018 in  Santa Cruz de Tenerife is de oorsprongsbenaming Tacoronte - Acentejo georganiseerd op de Plaza del Principe, van 18 tot 23 uur, het traditionele wijnfestival, het laatste van dit jaar.

Op donderdag 13 december 2018 is in Santa Cruz de Tenerife om 18.30 uur  in het Trade Fair Centre van Tenerife onderdak aan slechts vijftig bevoorrechte mensen en een proeverij van de unieke wijnen van Raúl Pérez, beschouwd als een van de beste wijnmakers ter wereld. Voorafgaande registratie vereist.Op donderdag 13 december 2018 voeren in Las Palmas de Gran Canaria het Casino Las Palmas in haar programma "Inzet voor 5,5" een proefwedstrijd met vijf gangen en vijf weddenschappen voor de beker. Een ongeëvenaarde avond met Rayco Socorro aan de knoppen van de keuken en Sara González leidend in de woonkamer.
01181-7431-040_n-kg9D--540x285abc.jpg
Bevordering van de bestemming
De chef-koks van Gran Canaria die verantwoordelijk zijn voor het bijwonen van het evenement en koken met de aanwezigen Juan Santiago en Davi Lugo die aanwezig zullen zijn en voor wie het, "een trots is om Gran Canaria te vertegenwoordigen in een evenement met een degelijke over stijging en ook een verantwoordelijkheid, namens alle koks van het eiland.” Zijn de doelstellingen: "Toon onze gastronomie en laat degenen die komen, het te proberen te genieten".

Om dit te doen, hebben ze een schotel gecreëerd die is geïnspireerd op seizoensgebonden producten zoals bieten, zachte spruiten van waterkers, de Canarische  iconische queso de Flor de Guía  (PDO Bloemen Kaas Gids, Halve Bloemenkaas Gids en ...). "We willen een aantrekkelijk gerecht maken met veel kleur en smaak", legt Juan Santiago, verantwoordelijk chef-kok voor Rational AG op Canarias en de Balearen.

Davidoff Lu go (chef-kok van Maroa Club de Mar, Khun Gran Bahía Asian Restaurant, en Gabinete Literario de Las Palmas) voegt eraan toe, “dat aangezien we unieke smaken in de wereld hebben (van kazen, fruit, vis, en vlees), ik zeker ben, dat de meeste aanwezigen van het evenement onze producten zullen waarderen."
oscar_lafuente_basque-kg9D--540x285abc.jpg

Hecansa, een fundamenteel bestanddeel van het toerisme
Vorige week was Óscar Lafuente de Blas de trainer en leraar van Hecansa op het terrein van de Universidad Gastronómica Basque Culinary Center de Donosti, en gaf een masterclass met producten van de Archipel en zijn toepassingen in creatieve cocktails.

Deze universiteit is wereldwijd een van de meest prestigieuze op het gebied van gastronomie en voert momenteel in haar trainingsprogramma een Curso Experto en Bartender y Coctelería Moderna , geregisseerd door Patxi Troitiño, erkend barman en icoon binnen de sector .

 Lafuente ontwikkelde als Meng-technicus verschillende technieken met texturen, kruiden en vanille. Op deze manier werden er veel cocktails gemaakt in de klas waarmee Lafuente - een leraar in de horecascholen van Hecansa in de cocktailbranche - de fusie tussen keuken, eetkamer, bar, en de synergie die er bestaat wil benadrukken. speciale en glamoureuze verzorging in de Canarische hotels, lokaal en natuurlijk om zichzelf aan de top te plaatsen binnen het nationale en wereldwijde bereik.

Dus verschillende uitwerkingen met natuurlijke producten zoals xanthana, koude gel, iota gom, glucono lactaat, citroenzuur, en gellan gom, deed de beroemde barman een geïmproviseerde keuken binnengaan en maakte voor alle professionelen van de cocktail cursus zo speciaal en suggestief als wolken van ‘Daiquiris’, zelfdragende schuimen van ‘Caipiros kas’ gemaakt van mango, ravioli, valse ‘schroevendraaier’, en  tataki met ‘Witte Russische’ vouwen afgewerkt met een spuitzak en een keukenmachine.

Lafuente merkt op: “Ik werk al heel lang nauw samen met geweldige koks en wij kunnen hun keukens betreden om kennis te kunnen uitwisselen vanwege de professionalisering van de barman. Ik wed voor een kwaliteit en permanente oefening waarin zowel de cateringscholen als de verschillende merken die dagelijks in de bars werken hun ondersteuning taak laten zien. Onze chefs vragen ons in toenemende mate en het is een luxe om momenten van culinaire cultuur en ervaringen in vloeibare gastronomie te delen, iets dat het begin moet zijn van een stevige en langdurige verbintenis. "
concurso_aceite_canarias-kg9D--540x285abc.jpg
De triomf van de historische olie van Fuerteventura
Een aceite de oliva virgen extra, op de markt gebracht onder het merk Teguerey, heeft de vierde editie van de wedstrijd gewonnen, bijeengeroepen door het Cabildo (Eilandbestuur) van  Tenerife. Dit product - een mix van hojiblanca en picual oliën - heeft de hoogste onderscheiding van de wedstrijd bereikt, de Gran Oliva de Oro, die het als de beste extra vierge olijfolie van Canarias van 2018 crediteert, gekozen uit een totaal van 29 monsters van 14 Producenten uit Tenerife, Gran Canaria, La Palma, en Fuerteventura. De Oliva de Oro-prijs voor de beste extra vierge olijfolie komt overeen met die van het gebied Los Canarios, in Fuencaliente (La Palma), een mengsel van arbequina en picual dat op de markt wordt gebracht onder de merknaam ‘Palmaoliva’.

Met de Oliva de Plata onderscheiden vier andere oliën zich: Een mezca picual en arbequina van Antigua (Fuerteventura) van het merk ‘Hacienda Jiménez Tres Olivos’;
een andere Arbequina monovarietal gemaakt in Tijoco-Adeje (Tenerife) van Finca Noel; een extra vierge olijfolie van Arbequina van het merk 'Legado de Abona' gemaakt in Granadilla de Abona; en een andere Hojiblanca van Tuineje (Fuerteventura) die op de markt wordt gebracht onder het merk ‘Agroturismo La Gayria’. In de presentatie was de prijs voor Finca Noel, gepresenteerd door Tenlan Ecológico. Het hoofddoel van deze wedstrijd is om de productie van olijfolie te promoten als een kwaliteitsproduct met een hoge toegevoegde waarde voor de handel.
vinos_de_tenerife-copia-kg9D--540x285abc.jpg
De wijn van Tenerife, altijd bij-de-tijd
De Vereniging van Wijnbouwers en Wijnmakers van Tenerife (VIBOTEN), heeft een aanvraag ingediend voor registratie van de beschermde oorsprongsbenaming ‘Vinos de Tenerife’ voor het Canarische Instituut van agrarische kwaliteit, die op zijn beurt de procedure van verwerking in het Gemeenschappelijke register heeft gestart en verzet zich zuchtend, indien van toepassing.
Dit verzoek vertegenwoordigt het gevoel van een grote meerderheid van de wijnsector van het eiland Tenerife, die door de producenten, wijnmakers, en wijnbouwers, de stap hebben gezet met de steun van het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife om, “zo bij te dragen aan het promoten van de hegemoniale rol die overeenkomt met Tenerife in de sector van de wijngaard op de Canarische eilanden," aldus Carlos Alonso, voorzitter van het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife.
Dit zal, wanneer de procedure tot een goed einde komt, de zesde Coupure de Origin van Tenerife en de twaalfde van de Archipel zijn.
islas-canarias-amychef1-kg9D--540x285abc.jpg
         Canarische koks van het Mando de Canarias zegevieren in een wedstrijd in Zaragoza.
islas-dieta-mediterranea-kg9D--540x285abc.jpg
Voeding en kwaliteit agenda
Naar aanleiding van een mediterraan dieet te voorkomen dat 4000 Canario’s een hartaanval of beroerte krijgen, 8.500 diabetes, 3000 arteriopatías, en 3.500 ritmestoornissen in vijf jaar, en bij mensen boven de 55, die geen medicatie krijgen en dat kan worden bereikt met eigen voedsel van traditionele voedselsysteem van de eilanden.

Dit is verklaard door Lluís Serra, hoogleraar Geneeskunde en voorzitter van Medische Preventie aan de Universiteit van Las Palmas op dinsdag 4 december 2018 en heeft ingegrepen in de Commissie Volksgezondheid om het belang van een gezonde en evenwichtige voeding te bespreken voor het behoud van de gezondheid.

Prof. Lluís Serra legde uit, dat het veranderen van het dieet ‘fast food’ door het mediterrane dieet zou 4.000 sterfgevallen verhinderen op de Canarische Eilanden. Deze verklaring is gebaseerd op de studie van voedsel en voeding op de Canarische Eilanden, vanuit het oogpunt van de volksgezondheid, door Serra gedaan de laatste 24 jaar, en de eerste enquête van twee decennia geleden. Het onderzoek concludeerde dat de Archipel acceptabel was, maar met te veel eten van sommige voedingsmiddelen, zoals suikers, gebak, aardappelen, zuivel, en geraffineerde granen, maar weinigen salade en weinig lichaamsbeweging.

voeding en kwaliteit agenda
Naar aanleiding van een mediterraan dieet te voorkomen dat de Canarische Eilanden tot 4000 een hartaanval of beroerte, 8.500 diabetes, 3000 arteriopatías en 3.500 ritmestoornissen in vijf jaar en bij mensen boven de 55, die geen medicatie krijgt en dat kan worden bereikt met eigen voedsel van traditionele voedselsysteem van de eilanden.
Dit werd verklaard door Lluís Serra, hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit van Las Palmas en voorzitter van Nutrition Without Borders afgelopen dinsdag heeft ingegrepen in de Commissie Volksgezondheid om het belang van een gezonde en evenwichtige voeding te bespreken voor het behoud van de gezondheid.
Prof. Lluís Serra legde uit dat het veranderen van het dieet 'fast food' door het mediterrane dieet zou verhinderen 4.000 sterfgevallen in de Canarische Eilanden. Deze verklaring is gebaseerd op de studie van voedsel en voeding op de Canarische Eilanden, vanuit het oogpunt van de volksgezondheid, is Serra gedaan de laatste 24 jaar, en de eerste enquête die twee decennia geleden. Het onderzoek concludeerde dat de archipel was acceptabel

David_Forer-islas-kg9D--540x285abc.jpgDe wijnen van El Hierro, een scène in de keuken
o(‘November Maand van de wijn’) te vieren zijn activiteiten - georganiseerd door de stad La Frontera - de bekende Master of Wine David Forer kwam naar het eiland, waar hij de mogelijkheid heeft gehad om de wijngaarden van El Golfo te bezoeken, evenals verschillende wijnhuizen die actief zijn in de gemeente, zoals de Cooperativa de Frontera, Bodega Las Vetas, Bodega Roberto Padrón, en  Bodegas Soterana.

"Op El Hierro, probeerde ik voor het eerst onbekende wijnen zoals zwart-wit verijadiego; de baboso negro o blanco, en mulat bremajuelo, gekenmerkt door een hoge zuurgraad en met een geschiedenis die bijna vijf eeuwen terug gaat in rassen,” zei David Forer, die ook erkend dat deze reis hem in staat stelde om te weten en zich te verdiepen in de realiteit van de wijnen van de Archipel. De gerenommeerde Master of Wine, heeft positief gewaardeerd deze onderdompeling in de wijnen van het eiland, en benadrukte het belang van het gebruik van de identiteit daarvan om een ​​uniek merk dat de grenzen overstijgt.
DFfzq-8vXYAEzQ-gU-kg9D--540x285abc.jpg
Wijnen op La Gomera om de zintuigen te laten ontwaken
Met dit evenement – waarvan de leuze is ‘Abrimos las bodegas, abrimos los sentidos’ (‘We openen de kelders, openen de zintuigen’) - wil de Wijnregulatieraad van La Gomera nog een jaar lang de kwaliteit van de wijnen van het eiland bekendmaken aan buren en bezoekers, naast het inbrengen van waarderen van de leidende rol van de wijnbouw op het platteland en in het onderhoud van de landschappen van La Gomera.

Tijdens dit wijnfestival kunnen de deelnemers de beste wijnen van het eiland proeven, vergezeld van tapas uit de La Gomera gastronomie en goede muziek. Bij deze gelegenheid zijn het Domingo Santos Chávez en Parranda Chigadá, die het evenement zullen animeren.

Een belangrijk deel van de wijngaarden van het eiland wordt gekweekt binnen de muren van grote schoonheid, maar van enorme moeilijkheid in het werk, beschouwd als heroïsche wijnbouw voor zijn complexe orografie. De inspanning en opoffering van de Gomero wijnboeren resulteert in de prachtige wijnen die het eiland elk jaar produceert.
000logo-kopie-6.jpg


‘Papa Negra’, dienstverlening en smaak 

Dit gastronomische restaurant, gelegen in een elegante binnenkamer van het Iberostar Grand Hotel ‘Mencey’,
neemt het Canarische product en het receptenboek
om het een vleugje creativiteit te geven.

SANTA CRUZ DE TENERIFE - vrijdag 7 december 2018 - De ontvangst met een glas champagne, hoewel het een klassieker lijkt, is niet vrijgesteld van een andere bubbling en als het bovendien een Taitinger is, wordt het entertainment een detail van klasse en frisheid.

Het vijf sterren Iberostar Grand Hotel ‘Mencey’ is al geruime tijd ‘gedemocratiseerd’ en verbant dat exclusieve beeld van jaren geleden. Al een tijdje opent het hotel zich om de stad en zijn mensen te ontmoeten, met ruimtes waar gastronomie een prominente plaats inneemt.

1544164389647k.jpg                                        Papa Negra, dienstverlening en smaak.
1327824383472842059.jpg
Onder het brede culinaire aanbod is het restaurant Papa Negra gourmet geïnstalleerd in een binnenkamer, en geeft de eetkamer al een elegante factuur af: Grote ramen en architectuur in neokoloniale stijl, die overeenkomt met de orthodoxie, uniformiteit en professionaliteit van de dienstverlening, waargemaakt door de manieren van Alejandra en Mateo.

HI228530330.jpg image.jpeg iberostar-grand-hotel-mencey-general-40495b9.jpg

                               Het vijf sterren Iberostar Grand Hotel ‘Mencey’

iberostar-grand-hotel-mencey-restauracion-43c365f.jpg iberostar-grand-hotel-mencey-general-5435f3c.jpg iberostar-grand-hotel-mencey-restauracion-43c3665.jpg
iberostar-grand-hotel-mencey-restauracion-40495ba.jpg iberostar-grand-hotel-mencey-restauracion-43c366a.jpg iberostar-grand-hotel-mencey-restauracion-40495b4.jpg
En als de naam van het etablissement al een intentieverklaring is, een bal van gofio met honing, badend in een rode mojo, onthoud dan dat deze keuken wortels heeft van het eiland. Het idee, van het product, is niets anders dan het kookboek omverwerpen en het met creativiteit doen, maar zonder de essentie te verliezen.

De broodjesdienstverlening verdient een hap; Er zijn inktvis, kardemon, en kaas met noten, en de aanwezigheid van hapjes, in de vorm van almogrote en kaas, stimuleren het verspreiden. Nog een slokje van Taitinger. Fris en schoon

iberostar-grand-hotel-mencey-santa-cruz-de-tenerife-075.jpg iberostar-grand-hotel-mencey-servicios-43c366b.jpg iberostar-grand-hotel-mencey-servicios-43c3661.jpgiberostar-grand-hotel-mencey-restauracion-43c365e.jpg iberostar-grand-hotel-mencey-restauracion-43c3667.jpgDe eerste, een carpaccio van cherne, opent de opeenvolging van combinaties, tussen zuur en pittig, een spel van sensaties met een vleugje koriander, appel, en koude selderij. De indruk nodigt in ieder geval uit om door te gaan met de reeks.

Met het ontkurken van een Finca Resalso (altijd een garantie) komt een tataki van rode tonijn, gemarkeerd en opgemaakt met rode biet en een kimchi aioli, valse kumuchi mayonaise, romig en vast. Proef het mengsel, hoewel de basis misschien wat lichter is.

Een origineel sorbet van tuno en gofio jareado bereidt de doorvoer voor op een octopusgrill, op een valse risotto van pompoen (misschien komt er een spoor van puree bij), met toetsen van bieslook, Guayonge-ui, limoen, bloemkool, en paprikaplakken, verpakt met een Viña Zanata, listán blanco.

De Wagyu-wang op zwarte aardappelpuree bevestigt het restaurant; de basilicum en de lente-ui balanceren de kracht van het vlees.

In het zoete hoofdstuk, een granizado de mandarina (tangerine slushie) met een seks cocktail op het strand, verse spoeling om plaats te maken voor een aromatische Malvasia van Viñátigo, die de koffie-ijs, leche frita en galleta (biscuit) introduceert.
000logo-kopie-5.jpg


Video:
Het geheim van het vervaardigen
van de chorizo de Teror

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 24 november 2018 - Goed verpakt, kan de chorizo de Teror worden gekocht als souvenir van Canarias zonder storend te zijn, bijvoorbeeld in de handbagage van het vliegtuig

De Canario’s hebben in de gemeente Teror een van de rijke exponenten van de keuken van de Archipel. Het is Teror's chorizo. Het eilandprogramma ‘Saborea Gran Canaria’, aangevuld met ‘Gran Canaria Me Gusta’, heeft een video geproduceerd over het proces van het met de hand vervaardigen van dit product.
islas-canarias-chorizoteror-kGB--620x349abc-1.jpg
                                                                VIDEO:
           https://www.facebook.com/SaboreaGC/videos/376019509560462/

De ingrediënten zijn: Canarische witte wijn, specerijen, knoflook, spek, paprika, en mager vlees, om het die karakteristieke kleur te geven. Er is nog een andere variëteit, die wit is. De witte chorizo heeft bijna hetzelfde, maar zonder paprika; maar met muskaat noot.

Volgens de Canarische keukenchef Roberto Sánchez, “ heeft Teror chorizo een omhullende smaak en een unieke textuur.” Het goede aan solide en klein zijn, is dat het als souvenir van de eilanden kan worden gekocht zonder dat het handbagage voor de Kerst in de weg staat.
000logo-934.jpg


Video:
El potaje canario de coles (de Canarische kool stoofpot)
La Culata van Tejeda voor regendagen

FUENCALIENTE - donderdag 22 november 2018 - De Canarische eilanden hebben een buitengewone kwaliteit met hun stoofschotels. Recentelijk, in Fuencaliente, is het een echt spektakel geweest, de traditionele potaje de millo (millo stoofpot) die voor het publiek wordt bereid dat de agrarische markt van deze palmlocatie bezoekt.

Wanneer sommige van deze toevallige ontmoetingen gulle, interessante, en feestelijke ideeën betreffen, verschijnen de Canario’s in elk deel van de binnenlanden, op de bergtop, en zelfs op plaatsen waar industrieel koken niet wordt gedaan, met een stoofpot die ze met gofio begeleiden.
islas-canarias-potaje-kSXD--620x349abc.jpg
                                                                      VIDEO:
                                       https://youtu.be/kenpCtLLXmc

De potaje de Canarias (Canarische stoofpot), die het Cabildo (Eilandbestuur) van  Gran Canaria met zijn ‘Gran Canaria Me Gusta’ -programma promoot, stelt iemand in staat zelfs van de temperatuur te genieten zoals wordt aanbevolen door de vrouwen die in Tejeda wonen, het bio sfeerreservaat van UNESCO op Gran Canaria.
000logo-917.jpg


De kwaliteit van de witte wijn Señorío de Agüimes
staat in de nationale gids

De droge  witte wijn wordt geplaatst tussen de wijne aanbevolen door de publicatie aan consumenten over de hele wereld

GRAN CANARIA - woensdag 21 november 2018 - De witte wijn  van het merk Señorío de Agüimes blijft onderscheidingen ontvangen. De 'Guía Intervinos' van 2019 heeft de droge variëteit  als ,‘zeer goede kwaliteit’ beoordeeld, die in 2018 een beperkte oplage van 1.000 liter heeft. Met 89 punten, op een totaal van 100, scoorde de jury deze wijn, die is gemaakt met Muscat, Malvasia en witte lint-druiven geoogst door ongeveer twaalf Agüimes wijnboeren.

De proevers werden ook getroffen door de intensiteit van het aroma, gemarkeerd door de mix van muscatel met vleugjes tropisch fruit zoals kweepeer, ananas, en abrikoos. In de olfactorische fase kwalificeerden de deskundigen het ook als een ‘uitgebalanceerde wijn’ terwijl ze in de visuele fase het bleke strogeel, de groenachtig gele tonen, en de heldere en heldere toon benadrukten.
vinoblanco.jpg
"Deze erkenning geeft waarde aan het werk en de inspanningen van wijnbouwers die de druiven verwennen om de kwaliteit van elke oogst te halen", zei Jalasicana, gemeenteraadslid van Plattelandsontwikkeling en Milieu. Hij legde uit, dat er veel nationale producenten zijn die hun wijnen inschrijven om erkenning te krijgen in deze bekende publicatie, maar alleen die met meer dan 85 punten zijn inbegrepen.

Santana maakte van de gelegenheid gebruik, om te benadrukken dat de oogst van 2017 van de witte wijn Señorío de Agüimes, die in de gemeentelijke wijnmakerij wordt gemaakt, ook in 2018 de eerste prijs won van de Cata Insular de Vino Insular  (Eiland Wijnproeverij) van Gran Canaria, evenals  in de  Certamen de Joyas Enológicas Oenological  (Wijnjuwelen Competitie) van Gran Canaria.

De 'Guía Intervinos' is een van de meest bekende publicaties van Spaanse wijnen en is 11 jaar onafgebroken gepubliceerd. Momenteel wordt de publicatie in vier talen gepubliceerd: Spaans, Engels, Duits en Russisch.

De bovengenoemde publicatie werd geboren met de roeping van  ‘cuaderno de campo’ ( "veld notebook’), zonder claims van wijn vademecum, proeverij handleiding, of wijnbouwverdrag, het maken van de selectie met de bedoeling om snel en onderhoudende nieuwsgierige mensen, deskundigen, amateurs  en liefhebbers van wijn in het algemeen, en is een belangrijk verkoop-instrument geworden dat producenten gebruiken om de veeleisende wereld van wijnen voor consumenten te brengen.
calidad-blanco-1.jpg
De wethouder van Plattelandsontwikkeling voegde eraan toe, dat, na deze erkenning, in de 2019 editie van de 'Guide Intervinos'  foto's van het etiket en de capsule van de Señorío de Agüimes te zien zijn, naast afbeeldingen van de eiland wijnmakerij en de verschillende wijngaarden die hun gewassen hebben bijgedragen om deze productie mogelijk te maken. Hij merkte ook op, dat ze ook de verschillende prijzen die de wijn  heeft ontvangen, in dit geval het doelwit op lokaal niveau in 2018, en gedurende zijn hele bestaan verzamelen.
000logo-903.jpg


De smaak van gofio bereikt Pisa

De ontelbare toepassingen van dit product zijn de grenzen van de Canarische  eilanden overgestoken en zijn geland in een kleine Italiaanse ijssalon die ervoor heeft gekozen om het te gebruiken in zijn creaties

PISA – dinsdag 6 november 2018 - Wie kon zich  voorstellen dat een van de meest traditionele producten van de Canarische  eilanden, net als de gofio, zo succesvol zou zijn in het buitenland. Nou, het gebeurde in een kleine ijssalon in de stad Pisa, Ammodo, en de promotor ervan is Paolo Silvestri, een Italiaan die al ongeveer twintig jaar op Gran Canaria woont en zich heeft gespecialiseerd in het brengen van deze smaak naar hun gerechten, het mengen van elementen die kenmerkend zijn voor zijn twee landen.

Gedurende zijn professionele carrière in de wereld van de gastronomie, geeft Silvestri toe dat hij geobsedeerd is door de mogelijke toepassingen van gofio om nieuwe smaken te verkrijgen.” Hoewel hij in 2013 door een aorta-dissectie gedwongen was zich praktisch uit de keuken terug te trekken, bleek zijn passie en liefde voor de eilanden sterker te zijn. Daarom legt hij uit, elke keer als hij naar zijn geboorteland reist, probeert hij tal van chef-koks te overtuigen van de voordelen van het gebruik van dit product in hun etablissementen. “In de gofio heb ik een redding gezien, niet alleen omdat ik de parfum en de smaak erven lekker vind, vergelijkbaar met nougat, amandel, het is de oplossing voor vele culinaire problemen voor mensen die beperkingen hebben als het gaat om eten, zoals coeliakie. Over het algemeen heeft het veel positieve dingen, zelfs de lage kosten," voegt hij eraan toe..

lkfcjmgdphkgjbmb_4207004_20181102162804-1.jpg             Paolo Silvestri met enkele van zijn zelfgemaakte nagerechten gemaakt met gofio.
Gofirecetas
De nieuwe ijswinkel in Pisa, op tien minuten van het treinstation, heeft ervoor gekozen om het ijs in zijn menu op te nemen in koekjes, cakejes, en taart. Tot dusverre was de acceptatie meer dan opmerkelijk in een omgeving waarin, zo zegt Silvestri, regelmatig nagerechten met smaken worden waargenomen die even origineel zijn als die van cacciucco, een traditioneel visgerecht gemaakt in Livorno. Tijdens zijn bezoek aan de Italiaanse vestiging enkele weken geleden, probeerde hij zelfs met zijn jonge landgenoten geblancheerd gofio-ijs te maken (met bouillon en ui inbegrepen in het recept) en het resultaat. "was niet slecht."De belangrijkste problemen die deze creaties in het buitenland met zich meebrengen, zijn de conservatieve houding van veel Italianen, die terughoudend zijn om een product te gebruiken dat ze niet kennen en daarom verspreidingswerk moeten doen. "Het is ook een probleem voor de Canario’s zegt hij, "die kennelijk geen wil hebben om te exporteren en af en toe niet in staat zijn om uit de traditie te komen: de pella, de melk, en de sint-jakobsschelp."

Silvestri zegt het ook, willens en wetens. In zijn oude menu's deelde hij de tiramisu met de gofio-moes, het papaja-ijs, de gofio en weegbree-pannenkoeken ,en zijn beroemde gofipizza. In 2007 registreerde hij zelf het recept in het Oficina Española de Patentes y Marcas. De basis werd voornamelijk gemaakt met gofio-bloem en elke persoon kon combineren met ingrediënten naar smaak, vlees, of vis. Natuurlijk was het essentieel dat deze niet botsten met de smaak van het deeg. "Ik heb altijd geloofd dat de chef iemend in zekere zin moet begeleiden. In het geval van ijs, bijvoorbeeld, kan  men  het bijschrijven met wat koekjes, of een rum-siroop. Het zijn details die men het product toevoegt en het is waarschijnlijker dat mensen het leuk vinden," zegt hij.
dsc-1381_4207006_20181102162804.jpg
Met ruim vijftig originele creaties gebaseerd op dit ingrediënt op zijn naam, geeft Paolo Silvestri niet op in zijn poging om de status van gofio te verhogen, vooral op internationaal niveau, maar zonder de essentie van vakmanschap en gedeeld recept van generatie eriin te verliezen, in  generatie op de Canarische Eilanden.
000logo-789.jpg


Video’s:
De heerlijke potaje canario
(witte bonen - potaje de berros)
om als het koel is met jaramagos te genieten

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 26 oktober 2018 - Niet alleen de potaje de berros (waterkersstoofpot) (zie: https://www.abc.es/espana/canarias/abci-video-hace-potaje-berros-perfecto-tras-lluvias-canarias-201610270002_noticia.html) is een van de beste gerechten uit de regionale keuken in Spanje. De Canarische Eilanden, met de daling van de temperaturen aan het einde van januari, hebben andere gerechten zoals de stoofpot van Jaramagos (Haag mosterd: Is een plant met rechte stam en vertakt vanaf de basis, grote en ruwe bladeren, enigszins gekartelde randen, kleine gele bloemen, gegroepeerd in zeer lange eindpunten en fruit in kleine en dunne peulen, bijna cilindrisch, met veel zaden.)

Deze plant, samen met de aardappelen van de eilanden, witte bonen, varkensribben, zoete aardappelen, groene peper, in sommige gevallen wat teentjes knoflook, paprika, komijn, olijfolie van de eilanden en wat zout, is een perfecte schotel bij het dalen van de temperaturen. In de restaurants en bars van de medianen van de eilanden wordt potaje canario met zorg en kwaliteit geserveerd.
81f63de9ba61376bcaf29ee5eec5bb0e_M-U101080491032rF--300x168abc.jpg                                  VIDEO’S: https://youtu.be/zXAYA8xs9NU

https://youtu.be/Kyjfw7IktXg

Eerst moet men de witte bonen koken, rekening houdend met het feit dat ze de avond tevoren moeten worden geweekt. De jaramagos moeten apart worden gemaakt en het overtollige water weggooien. Dit laatste wordt gedaan om een bittere smaak te voorkomen.

Na een uur koken worden de bonen, de jaramagos, en de rest van de ingrediënten, toegevoegd voor nog een half uur koken; en  met kaas van de Canarische Eilanden serveert men de  jaramagos-stoofpot, Gofio erbij, het is niet slecht.
000logo-709.jpg


Video:
De uitstekendheid van het vlees
van het cochino negro canario
(Canarische zwarte varken)

GRAN CANARIA  -  maandag 22 oktober 2018 - Men geeft een keukenrecept voor het cochino negro van Gran Canaria met uien van Gáldar en amandelen van Tejeda

De grote delicatesse van het vlees van het cochino negro canario (Canarische zwarte varken, “geeft een toegevoegde waarde aan de fokkers van de Archipel,” volgens de hoogleraar Dierproductie van de Faculteit Diergeneeskunde van Las Palmas, Rafael Gines.
367488-1g_CSN367488_MG1455460.jpg
                                                               VIDEO:
                                            https://youtu.be/IG6MkRJ9Mb4
Het Cabildo (Eilandbestuur)van Gran Canaria heeft via het programma   ‘Gran Canaria Me Gusta’ een agenda om de consumptie van producten van het eiland te promoten via winkels zoals Spar Gran Canaria, Hiperdino, Alcampo,  en Makro, in het geval van groothandels. Hier krijgt men toegang tot een eenvoudig recept van ‘Saborea Gran Canaria’ van zwart Canarisch varken met uien uit Gáldar en amandelen uit Tejeda.

000logo-667.jpg


De beste honing van Gran Canaria
maakt men in Ingenio

De apicultor (imker) José González Castro
heeft de eerste prijs, van de wedstrijd
georganiseerd door het Cabildo (Eilandbestuur)

GRAN CANARIA- zaterdag 20 oktober 2018 - De imker José González Castro van  Ingenio heeft de groep van deskundige proevers van de Concurso de Miel de Gran Canaria (Gran Canaria Honingtest) veroverd en de hoogste onderscheiding bereikt, zo heeft de wethouder van Voedselsoevereiniteit, Miguel Hidalgo, aangekondigd op zaterdag  20 oktober 2018, na het beëindigen van de cata (proeverij).

Het monoflorale monster van de tedera-fabriek in het district El Florido is dus bekroond met de speciale vermelding voor de beste honing van Gran Canaria 2018,  met het behalen van de hoogste score van de jury die op donderdag 18 en  vrijdag 19 oktober de smaak en geur hebben getest van 63 honings van het Eiland.
miel.jpg
De maximale winnaar werd gekozen onder de professionele imkers die de eerste prijzen behaalden in zowel heldere, amberkleurige als donkere meervoudige honing, evenals monoflorale honing.

Het  Concurso Oficial de Mieles de Gran Canaria bekroonde in totaal 17 producenten in de verschillende categorieën van de competitie. Deze prijzen worden officieel uitgereikt tijdens de regionale beurs voor wijn, kaas en honing die het eerste weekeinde van november  2018 in Tejeda zal zijn.

44 imkers van 17 gemeenten van Gran Canaria, 23 van hen amateurs en 21 beroepskrachten, kozen voor de beloningen van dit evenement georganiseerd door het Cabildo (Eilandbestuur) om de beste producten te kiezen en tegelijkertijd erkenning te bieden aan de inspanningen van deze sector.

De producenten zijn afkomstig uit San Mateo, Valsequillo, La Aldea, Ingenio, San Bartolomé de Tirajana, Gáldar, Agüimes, Valleseco, Teror, Telde, Tejeda, Moya, Mogán, Agaete, Guía, Santa Lucía, en Las Palmas de Gran Canaria.

Gran Canaria, een eiland met  320 apicultores (imkers)

Gran Canaria heeft 320 imkers die meer dan 11.000 korven hebben, verdeeld in de meeste gemeenten en produceren 65.000 kilo honing per jaar.

Een honing die tot de beste ter wereld behoort dankzij de biodiversiteit van het eiland en het ras  van de abeja negra canaria (Canarische zwarte bij). Een product dat ook wordt onderschreven door het kwaliteitsmerk Gran Canaria dat wordt geleverd door het Ministerie van Soberanía Alimentaria aan degenen die voldoen aan alle vereisten op het gebied van gezondheid, zuiverheid en kwaliteit.
000logo-643.jpg


Video:
Een minder bekende wijze om papas arrugadas van Canarias te bereiden

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 17 oktober 2018 -  De papas arrugadas (gerimpelde aardappelen), een van de grootste voortreffelijkheden van de Canarische gastronomie, is altijd al bekend om een grote en diepe pan, te gebruiken met water, zout in overvloed, en citroen.

Maar er zijn andere kunstjes. Het kan worden gebruikt met een braadpan en aluminiumfolie voor de bereiding. Het benodigt ook water. Deze bereidingswijze kan voor een bepaalde tijd nuttig zijn en minder middelen gebruiken..
DNtO-ENfX-kAA3_ly-kx0F--380x285abc-1.jpg
                                                                VIDEO:
                                      
https://youtu.be/iPTXYRvZtYc

Het alledaagse recept geeft aan dat men de aardappelen moet plaatsen, zonder ze te schillen, in een grote, diepe pan, bedekt ze met water en men voegt zout toe voor elke kilo aardappel. Men brengt het  aan de kook en dekt af met een schone handdoek en deksel.

Daarna moet men maximaal 30 minuten wachten. Verwijder het water en laat het goed weglopen. Voeg meer zout toe aan de resterende aardappelen in de pan en laat ze drogen op het vuur terwijl men de braadpan roert en ze een minuut lang zuurstof gebruiken.
000logo-619.jpg


Verse Nederlandse spruiten bij Mercadona

SPANJE - woensdag 3 oktober 2018 - Uiteraard is dit geen wereldnieuws maar voor veel Nederlanders die in Spanje wonen en vaak naar Mercadona gaan, is het leuk en handig om te weten. Sinds kort verkoopt  Mercadona verse spruiten, ofwel ‘coles de bruselas’ (Brusselse spruiten) die uit Nederland komen. Deze verse variant komt bovenop de diepvries-spruiten die Mercadona al jaren verkoopt welke uit België komen. Het maakt de Nederlandse/Belgische winterkost compleet met verse boerenkool ofwel ‘kale’.

Eind 2016 is Mercadona begonnen verse boerenkool (kale) te verkopen, en is dat een succes gebleken. Na Mercadona zijn ook Aldi, Lidl, en wellicht andere supermarkten, begonnen met de verkoop van kale en heeft Mercadona diverse andere producten waarin boerenkool zit.

8fa206e114aee4aba25a8cf4d5a506d8-1.jpgNu heeft Mercadona er een nieuw winterkost product bij, verse spruiten die ook nog eens uit Nederland komen, zoals op de verpakking staat. In het Spaans hebben de spruiten de naam ‘coles de bruselas’ en gaat het om de tweede variant van deze groente die in Nederland (niet bij iedereen) zo geliefd is.

Mercadona verkoopt al geruime tijd een diepvries variant van het merk Dujardin, een zak van 450g voor €0,79. Het grappige is dat deze diepvries-spruiten uit België komen terwijl de nieuwe verse spruiten uit Nederland komen.

De verse ‘coles de bruselas’ zijn te vinden bij de salades, daar waar ook de verpakkingen ‘kale” of boerenkool van het merk Mercadona te vinden zijn. De verse spruiten zitten in een verpakking van 500g en kosten €1,85.
aa290943c4cd4749b63864c98db24a16.jpg
Op de verpakking van deze nieuwe verse variant staat ook een internetpagina http://www.coldebruselas.es  vermeld waar meer informatie te vinden is over de ‘coles de bruselas’, met recepten enz., om deze groente te promoten in Spanje

De vers gesneden boerenkool, ofwel ‘kale’,zit in een 200g verpakking en kost €1,25, maar  Mercadona heeft nog meer boerenkool producten zoals ‘pan kale’ (boerenkool brood) dat ook uit Nederland komt, ‘zumo fresco kale’ van het merk Hacendado, boerenkool-sap dat  in Nederland wordt gemaakt; en bij de broodafdeling ‘hojaldre de alga kale y espinacas’, ofwel bladerdeeg met algen, boerenkool en spinazie.
000logo-475.jpg


Wijnproeverij 27-09-'18 in restaurant
'Los Almácigos' in Agaete

AGAETE -  In augustus en september zijn de wijnproeverijen van de pas geoogste druiven en gemaakte rode en witte wijnen. 

Op 27 september 2018 waren wij ter gelegenheid van de 68ste verjaardag van de hoofdredacteur van 'Gran Canaria' actueel', Hans Camps,  voor de lunch in het bijzonder fraaie openlucht-restaurant 'Los Almácigos' in Agaete, waar op dat moment de wijnproeverij plaatsvond, gegeven door Sara González Martin.

Het betreft de wijnen die in Villaflor (Tenerife) gemaakt zijn, en foto's zeggen meer dan duizend woorden:

GetAttachmentThumbnail_025.jpg Scan_201809272-kopie.jpg
GetAttachmentThumbnail_010.jpg Scan_201809273-kopie.jpg

GetAttachmentThumbnail_011-1.jpg GetAttachmentThumbnail_006.jpg
Meer weten over een wijnpresentatie/proeverij van La Garnacha de Sara, bekijk dan de
                                                              Video:
                                 https://youtu.be/GhS_eChy1BIÇ
wpid-fb_img_1487511962979-455x270.jpg
42241788272_1ef0ac994b.jpg
of Neem contact met haar op via een E-mail: lagarnachadesara@gmail.com

Dit is de beheerder van het restaurant in Agaete:
IMG_5609-3.jpg IMG_3444.jpg
Scan_201809274-kopie.jpg
000logo-431.jpg


Video: Zo is een wijnproeverij onderwater

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 26 september 2018  - Op de Canarische eilanden worden niet alleen stappen gezet met de ervaring van de gastronomie, maar ook met het vernieuwen op het gebied van kennis van de producten.

Onderzeese wijn heeft een frisse uitstraling met een volwassen en goed afgeronde smaak. Ondanks de veroudering behoudt de gezonken wijn zowel verse kleur en aroma evenals geen spoor van oxidatie.
c754ad7971df4802a1912afb077a151cBodegaSubmarina__med-3.jpg                                           VIDEO:
                            https://youtu.be/wJrrQfiy1go
underwater_bottles.jpg
Een bodega (wijnmakerij) uit het Zuiden van Tenerife is verder gegaan en heeft onder water een wijnproeverij uitgevoerd. Wijnliefhebbers bestaan naast zeedieren.
118_aging_wine_underwater.jpg 4b8e2a9ff2f442fc9b7c7cbe91fdbb12Vino_Submarino_verde_med-1.jpg

Deze maritieme uitdaging maakt deel uit van een groter experiment dat probeert het ouder wordende potentieel van sommige wijnen te analyseren. Onderwateropslag zou een type veroudering bieden dat volledig vrij is van zuurstof en licht, evenals een constante temperatuur gedurende de hele tijd die nodig is.
zzzzIslas-canariaslogo-kopie-228.jpg


Korte video’s voor het bereiden van
lekkere Spaanse tapas/hapjes

SPANJE  maandag 24 september 2018 - Voor vele Nederlanders en Belgen  is de vakantie in de zomer van 2018 Spanje voorbij en komt er deze herfst, winter, en voorjaar, vakantie, of overwintering op de Canarische Eilanden; men kan dan van die lekkere Spaanse tapas, of hapjes genieten. Vandaar, om het zomerplezier te verlengen, zijn er drie korte video’s voor het bereiden van:
- Tortilla de patatas,
- Gilda,
- Pan con tomate y jamon serrano.
Iedereen kan Spaanse tapas bereiden, er zijn er immers zoveel dat het niet al te moeilijk is. Maar om die lekkere tapas goed voor te bereiden kan het zijn dat je met http wat hulp nodig heeft.

4bc07ccaa5e39d871ff256dff0dc4c03-3.jpgOp het Video-kanaal van het Spaanse toerismebureau staan vele verschillende video’s over Spanje die zeker de moeite waard zijn om eens te bekijken. Daaronder ook in meerdere talen de bereiding van de volgende tapas:
receta-tortilla-patatas-facil.jpg
Spaanse omelet
Beter bekend als Tortilla de patatas, of Tortilla Española. Het is een goed gevulde omelet met aardappelen die zowel geheel, alsook in kleine stukjes, blokjes, of schijfjes, als tapa gegeten kunnen worden. De enige ingrediënten die men nodig heeft zijn: Aardappelen, eieren, olijfolie, en zout… dat is makkelijk, maar let echter wel op dat de aardappelen goed doorbakken/gekookt zijn en let op met het omdraaien van de tortilla, dat wil nog wel eens fout gaan:
VIDEO: https://youtu.be/Cq3t0VSc0Y8
img_5092.jpg

Brood, en Serranoham tomaat
Pan con tomate y jamon Serrano in het Spaans. Heerlijk als voorgerecht. Het liefst moet men pan de pais nemen, dat is langer brood wat rond verkocht wordt in Spanje, maar dat kan in Nederland of België nog wel eens lastig worden. Daarnaast is het aan te raden echte Serrano ham te nemen die tegenwoordig overal wel te koop is (al smaakt deze lekkerder als die uit Spanje komt, toch). De enige ingrediënten die men nodig heeft, zijn brood, tomaat, Serrano-ham, knoflook, olijfolie, en zout. Laat het u smaken!
VIDEO: https://you: tu.be/XQGyFizrZ48
pincho2.jpg

Gilda
Misschien is de naam niet zo bekend, maar ongetwijfeld heeft men deze wel eens gezien in een tapas-bar in Spanje. Gilda is niets meer, of minder, dan een pincho (spies); een houten stokje met daaraan geregen ansjovis, groene peper, en een of meerdere olijven. Dat zijn dan ook de enige ingrediënten die men nodig heeft: Groene pepers, ansjovis, olijven, zout, en uiteraard… cocktailprikkers:
VIDEO: htps://ytoutu.be/3kLWfnYjMGw

Geniet ervan!
000logo-387.jpg


Los Almácigos
Een paradijselijk restaurant,
royaal in de openlucht, 
in Guayedra-Agaete
 

AGAETE – dinsdag 11 september 2018 - Sinds 2017 kan men lunchen in een fantastisch uniek restaurant in Agaete.
Men komt in Restaurant ‘Los Almácigos’ (‘De Zaadbedden’),  als men vanuit Agaete richting Zuiden rijdt naar Guayedra, waar men dan op km 5,2 rechts afslaat en het terrein van het restaurant oprijdt.

Dit bericht staat op de internetpagina van Restaurante 'Los Almágicos':

IMG_3098.jpg

IMG_3113.jpg"Aan de vlaggenmast die te zien is op de foto,  zullen we op de openingsdag in 2017  om 12.30 uur een vlag hijsen als eerbetoon en herinnering aan de laatste Canario’s die dit gebied in de 15e Eeuw kozen om te blijven leven volgens hun voorouderlijke gewoonte en organisatie buiten de opgelegde nieuwe Europese cultuur, en dat konden ze doen tot vele jaren nadat tenesor Semidán stierf in 1496, toen de ster van die dappere  mannen begon te verzwakken. ‘Aica maraga!!’ (Wees welkom!!)

34047279_847102115475937_643670560919781376_n.jpg  IMG_3120.jpg
Als men op excursie naar Agaete gaat, is dit een volledig andere locatie dan de meestal bezochte restaurants in Puerto de las Nieves.

IMG_3095.jpgIMG_3087.jpg

IMG_3088.jpg

IMG_3090-1.jpg

IMG_3093.jpg

IMG_3089.jpg

IMG_3094.jpg

IMG_3108.jpg IMG_3106.jpg

IMG_3102.jpg IMG_3104.jpg
IMG_3109.jpg IMG_3103.jpg

RESTAURANTE  ´LOS ALMÁCIGOS’ (‘DE ZAADBEDDEN’)

Carretera General Agaete-La Aldea KM 5,2  
GUAYEDRA

AGAETE

Tlf. Móvil: 683 657 982

E-Mail: losalmacigosrest.guayedra@gmail.com

Bedrijfsleider: José Miguel Rodríguez - Tlf. 675 747 544

Eigenaar en Boekingen: Fernando J. Navarro Martínez
                                          Tlf. 928 89 85 86 - 659 268 489

                                           Is: ECO TOURISM LODGE:
                                                info@redondodeguayedra.com
                                                www.rediondodeguayedra.com

Openingstijden:

maandag

Gesloten

dinsdag

Gesloten

woensdag

12:30–19:00

donderdag

12:30–19:00

vrijdag

12:30–19:00

zaterdag

12:30–19:00

zondag

12:30–19:00

37773959_900512900134858_3020975203099344896_n.jpg

Zomaar een partij-menu (voor meerdere personen):

- PATÉ DE QUESO Y PIMIENTOS

- BABA GANOUSH CON SUS CRUJIENTES

- ENSALADA GUAYEDRA CON FRUTA DE TEMPORADA

- PASTEL DE REFRESCOS SALMÓN

- PRENSADO DE COCHINO NEGRO

- SURTIDO DE POSTRES CASEROS

  CAFÉ E INFUSIÓN

  BEBIDA INCLUIDA VINOS DE LA CASA (TAPAS BLANCO SAUVIGNON/TAPAS   
  TINTO  RIOJA), CAÑAS DE CERVEZA, AGUA CON GAS Y SIN GAS Y REFRESCOS 

Vertaald:

- PATÉ VAN KAAS EN PEPER
- BABA GANOUSH (is een dip van aubergine uit het Midden Oosten)
 
EIERPLANTSALADE MET ZIJN CROCANTERIE
- GUAYEDRA-SALADE  MET SEIZOEN FRUIT
- ZALM-PASTEI
- FILET VAN ZWART VARKEN
- ASSORTIMENT  VAN HUISGEMAAKTE NAGERECHTEN
  KOFFIE EN LIKEUR
  DRANK INBEGREPEN: WIJNEN VAN HET HUIS (TAPAS BLANCO SAUVIGNON /  
  TAPAS TINTO RIOJA), BIER, WATER MET- EN ZONDER GAS EN FRISDRANK.
000logo-264.jpg


La Bodega (het Wijnhuis) Tunte,
zilveren medaille op de
internationale wedstrijd Muscats du Monde

Een Franse wedstrijd
gespecialiseerd in wijnen van de muskaatdruif

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - De zoete wijn Valara van de Bodega Tunte van Gran Canaria heeft de Zilveren medaille gewonnen bij de prestigieuze Internacional Muscats du Monde  Competitie, een Franse wedstrijd die gespecialiseerd is in wijnen van muskaatdruiven.

Het evenement heeft in juli 2018 plaatsgevonden in de wijn producerende regio Languedoc-Roussillon en bracht producties uit meer dan 20 landen samen, met 210 monsters en 55 internationale juryleden. Valara - uit het wijnoogstjaar 2017 en gemaakt van de muscatel de Alejandría-druif - is een van de zeven Spaanse wijnen die door de beoordelaars worden erkend en de enige van de Canarische Eilanden die erkenning heeft gekregen.

imagen-mrr2843.jpg
Zo verkreeg deze wijn  een verdienstelijk Zilver van de 70 medailles die zijn toegekend aan producten van over de hele wereld. Deze wijn onderscheidt zich door zijn hoge aromatische intensiteit van witte bloemen, honing en amandelen, “dus het gaat gepaard met kaas, toast, snoep, en gebak,”  legt wijnmaker Alberto González uit.

000logo-42.jpg


Zomerdieet:
Vijf Spaanse tapas waar men niet dik van wordt (maar die wel lekker zijn)

SPANJE - maandag 16 juli 2018 -  In de zomer wil iedereen er goed uit zien en doet men er van alles aan om die extra winter/lente kilo’s kwijt te raken. Dat gebeurt in Nederland en België voordat men op vakantie gaat en de hele dag in badpak, bikini, en zwembroek ‘moet’ rondlopen om bruin te bakken. Maar dat gebeurt ook in Spanje waarbij de Spanjaarden ook graag strak naar het strand gaan. Toch wil men blijven genieten van de lekkere tapas en dus is het tijd voor een overzicht van de vijf beste tapas waarvan men blijkbaar niet dik wordt.

Dat wel... eet met mate! Dit wil zeggen, een tapa tegelijk en niet alle vijf samen en dan ook nog eens twee keer achter elkaar. Ook zal de drank die men erbij drinkt van invloed zijn. Een wijntje, of biertje, is geen probleem;  maar bij elke tapa een nieuw drankje zal al snel te merken zijn in de michelines.
105d5dc9f02b2488797bb75fdac3fd2d-1.jpg
Heeft men dus zin in een lekkere tapa na het dagje strand maar wil men niet dik worden, dan zijn de vijf onderstaande tapas de beste keuze om te eten en van te genieten. Overigens zijn het tapas die vrijwel in elke bar in Spanje te vinden zijn.
23653683bf0899cd2ffc9c3d26d6d776.jpg

Brood met Spaanse ham en tomaat
De Spaanse ham, of Jamón Serrano en Jamón Iberico zijn de Spaanse export producten bij uitstek, en ook de Spanjaarden zijn er natuurlijk gek op. Ham heeft een hoge voedingswaarde en biedt het lichaam veel vitaminen. Bovendien is jamón een voedingsmiddel met eigenschappen die vergelijkbaar zijn met die van olijfolie. De helft van het vet daarin bevat onverzadigde, dus goede vetten. Deze vetzuren zijn essentieel voor het lichaam en zorgen voor de energie die men dagelijks nodig heeft.

Een klein broodje met daarop wat gewreven tomaat en een plakje Spaanse ham is een goede en gezonde manier om zowel je maag alsook je weegschaal tevreden te houden. De goede bestanddelen van de ham hebben we al omschreven maar ook de tomaat zorgt voor een betere spijsvertering terwijl brood altijd lekker is en de maag vult.
34572a874c889d1198daa0e5f49e9445.jpg

Banderilla
De traditionele 'banderilla' is niets anders dan een spiesje met komkommer, ui en ansjovis; of ansjovis en olijven. De banderillas zijn overal en in elke bar te vinden en zijn vaak tegen betaling te verkrijgen, of worden gratis bij het drankje geserveerd (ligt aan de regio waar men aan 'tapeo' doet). De banderillas zijn gezond vanwege de groenten en zeevruchten welke caloriearme ingrediënten met een hoge voedingswaarde bezitten.
76fe98a18d589e791c55b4698c31db83.jpg
Mejillones a la vinagreta
De 'mejillones a la vinagreta' zijn niets minder dan 'mosselen in azijn', een gezonde en lekkere tapa die bijna overal wel te vinden is, vooral als men in een kustplaats verblijft. Mosselen bevatten weinig vet en de vetten die ze bevatten zijn gezonde vetten die omega-3 leveren aan het lichaam. Bovendien zijn mosselen rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen.
f6c636525695008eb41973ffd4f4a587.jpg
Atún con pimiento del piquillo
Dit is een klassieker onder de tapas die in elke bar te vinden zijn, de 'atún con pimiento del piquillo', ofwel 'tonijn met piquillo pepers'. Het gaat in het geval van deze tapa om een broodje (meestal een stukje stokbrood) waarop een piquillo-peper ligt die gevuld is met tonijn. Tonijn is een van de vissoorten die het gezondste is voor het lichaam. Daarnaast zorgt de combinatie van het brood, de peper, en tonijn ervoor, dat de maag tevreden is, of dat nu in de morgen, middag, of avond is.
ae9199faa4129cf563f250b19bfd25d8-1.jpg
Revuelto de champiñones, of setas con ajo en rebanada de pan
Met deze tapa zijn twee combinaties mogelijk, te weten: een 'revuelto de champiñones', ;wat een roerei met champignons is of de: 'setas con ajo en rebanada de pan”', wat een potje is met champignons, of paddenstoelen in knoflook met een sneetje brood erbij. Champignons versterken het immuunsysteem en zijn daarnaast ook goed voor het hart en geven een gevoel van verzadiging. Dit maakt ze dus ideaal als een gezond hapje tussendoor.

Dus om af te vallen, voorlopig even geen tortilla de patata, geen patatas bravas, en geen croquetas?
000logo-24.jpg


Wat is de beste gazpacho en salmorejo
die men in de supermarkt kan kopen in Spanje?

SPANJE - zondag 8 juli 2018 - De Spaanse consumentenbond Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) heeft een vergelijkingsonderzoek gehouden betreffende de verschillende merken en types gazpachos en salmorejos die te koop zijn in de winkels in Spanje. Daarbij is gekeken naar de kwaliteit van het product, de prijzen, en de ingrediënten. Bij de populaire gazpachos winnen: Lidl, El Corte Inglés, en Mercadona het van de grote merken.

Nu het warm/heet is in Spanje is (op  maandag 9 en dinsdag 10 juli 2018 op de Canarusche Archipel een hittegolf met hoge temperaturen vanuit Noord Afrika) is gezonde de koude vitaminerijke soep erg aangenaam. In Spanje heeft men daar een antwoord op met de traditionele gazpacho en salmorejo. Met temperaturen tussen de 30 en 40 graden Celsius kan een koel glas, of kom van deze verfrissende soepen/dranken de nodige vitaminen geven om er weer even afgekoeld tegenaan te kunnen.
e2504f131f63412700a3b2b53550bf89-1.jpg

Gazpacho
groenten en kruiden, meestal met tomaat, maar in de originele versie beslist zonder vlees of bouillon. Deze soep wordt niet verwarmd maar moet uiterst  koel gegeten worden. Gazpacho stilt de honger, het is  klassieker onder het afkoelende voedsel (of drank) in Spanje, de koude soep. Gazpacho wordt gemaakt van rauwe groenten, lest de dorst,  en voorziet het lichaam van de nodige vitamines en zout.

Het gerecht wordt zowel als amuse, voorgerecht, hoofdgerecht, tapa, of als tussendoortje gegeten/gedronken. Gazpacho bestaat uit tomaten, rode paprika, komkommer, uien, water, azijn, knoflook, zout en croutons (de rode paprika, uien en croutons worden meestal apart erbij geserveerd,  maar het kan ook zonder).

Salmorejo
De salmorejo is typisch voor de regio Córdoba en is vergelijkbaar met de bekendere gazpacho. Er zijn echter wel verschillen zoals de textuur van het gerecht die veel romiger is. Salmorejo wordt meestal geserveerd als voorgerecht en wordt gemaakt van brood, knoflook, olijfolie, azijn, zout en tomaten.

Salmorejo wordt op vele manieren geserveerd, als koude soep, met een gekookt ei, of met croutons. Ook is het normaal om blokjes jamon Serrano in de salmorejo te doen, wat overigens erg lekker is.

Vergelijking OCU
Uit de vergelijking van de consumentenbond is gebleken dat de beste gazpacho verkocht wordt door Lidl, El Corte Inglés en Mercadona. Bij  salmorejo is dat die van het merk Alvalle en die bij Mercadona van het merk Hacendado (huismerk).
Gazpachos500x281.jpg
Gazpacho top 10:

 1. Chef Select Tradicional de Lidl. vanaf 1,45 euro.
 2. Aliada Tradicional (El Corte Inglés). vanaf 1,45 euro.
 3. Hacendado Andaluz (Mercadona). vanaf 1,45 euro.
 4. El Corte Inglés Tradicional. vanaf 2,59 euro.
 5. Don Simón tradicional. vanaf 1,87 euro.
 6. Hacendado Tradicional (Mercadona). vanaf 1,45 euro.
 7. Hacendado Suave (Mercadona). vanaf 1,45 euro.
 8. Santa Teresa. vanaf 2,94 euro.
 9. Supersol de hortalizas frescas. vanaf 1,45 euro.
 10. Lidl Select Tradicional BIO. vanaf 2.65 euro.

Salmorejo top 5:

 1. Salmorejo Alvalle. vanaf 3,49 euro.
 2. Salmorejo al estilo cordobés de Hacendado (Mercadona). vanaf 1,65 euro.
 3. La Huerta de Hacendado (Mercadona) Salmorejo fresco. vanaf 2,96 euro.
 4. Casa Mas Salmorejo. vanaf 3,11 euro.
 5. Salmorejo Santa Teresa Raf con pan de pueblo. vanaf 5,20 euro.

Bekijk alle resultaten (in het Spaans):
https://www.ocu.org/alimentacion/alimentos/test/comparar-gazpachos

Wat is de favoriete gazpacho en/of salmorejo die men kant-en-klaar kan kopen? Uiteraard zijn er ook wel lezers die deze dranken/soepen liever zelf maken met meer verse groente maar de meeste klanten zullen de gazpacho en salmorejo in een pak/fles kopen.
00000slas-canariaslogo-641.jpg


Het verrassende Nederlandse boerenkool-brood
van Mercadona

SPANJE - maandag 18 juni 2018 -  Alle supermarkten in Spanje passen zich aan de zomer aan en de typische zomerproducten zoals gazpacho en verschillende ijssoorten komen weer tevoorschijn. Soms vallen producten echter op, en als Mercadona in Spanje iets nieuws brengt, dan schrijven  de media er ook over. Dit keer heeft de Valenciaanse supermarktketen verrassend afbakbrood op de markt gebracht.

Lekker in Spanje op een terrasje, plankje kaas, lekkere Jamón Ibérico, wat paté, en tortilla de patata, en dan natuurlijk een lekker wijntje… het ultieme zomergevoel. Daar hoort ook brood bij maar men kan nu de gasten, of familie verrassen met een ander soort brood, want Mercadona heeft afbakbrood op de markt gebracht met verrassende smaken.
pan-kWAI-U6063047695wjD-624x385Leonoticias.jpg
Pikant detail is dat deze speciale broden uit Nederland komen. De verrassende broden worden gemaakt in Bunschoten door Boboli Benelux BV,  wat deze broden voor de Nederlanders natuurlijk extra speciaal maakt. De speciale broden worden gemaakt als “veggies” en meer informatie is op de internetpagina  van  Boboli Benelux bv   in het Nederlands te vinden.

Smaken
Het gaat om brood dat een Italiaans recept heeft en lijkt op de Focaccia-broden maar dan met smaken die men zelfs in Italië niet heeft. Mercadona heeft vijf smaken op de markt gebracht, te weten pompoen (calabaza), wortel (zanahoria), rode biet (remolacha), bloemkool (coliflor) en… boerenkool (kale).

Prijzen
Volgens  de internetpagina: http://www.leonoticias.com/sociedad/sorprendente-sabores-mercadona-20180616140925-nt.html worden de afbakbroden aangeboden in pakketjes van twee stuks voor €1,55 maar op de internetpagina  van de nieuwe Mercadona winkel : https://www.mercadona.es staan ze voor €1,40 per stuk.

brortr.jpg

Ingrediënten en bereiding van boerenkool-brood:
- Harina de trigo (tarwebloem),
- 38% kale (boerenkool),
- aceite de nabina (koolzaadolie),
- harina de arroz (rijstmeel),
- sal (zout),
- aceite de girasol (zonnebloemolie)
- conservante (conserveermiddel) E281.
Kan sporen bevatten  van:
- huevos (eieren),
- soja (soja),
- leche (melk),
- mostaza (mosterd),
- sésamo (sesamzaad),
- sulfitos (sulfiet)l,
- altramuces (Lupinebonen)..

Bereiding: zonder verpakking gedurende 8-10 minuten in de oven op 180 graden. Kan ook in het broodrooster bereid worden.
00000slas-canariaslogo-641.jpg


Canarische gastronomie - zes recepten

CANARISCHE EILANDEN - zondag 27 mei 2018 - José Luis, 77 jaar, woont al bijna veertig zomers met zijn echtgenote op Lanzarote. Soms zijn ze op Tenerife en op Gran Canaria geweest, maar Playa de Las Cucharas, in Costa Teguise, is hun favoriet sinds ze op het eiland zijn aangekomen. Maanlandschappen, vulkanisch land, paradijselijke stranden, aangenaam warme Sirocco-wind, en de Timanfaya als achtergrondlandschap. "Er is geen plaats die ons beter bevalt om aan het einde van het jaar twee weken door te brengen.”

"We gaan altijd naar de appartementenOcéano, zegt José Luis. "We eten meestal buiten de deur, op het strand, maar we hebben ontbijt en avondeten in het appartement. We houden van Canarische producten en kopen op de markten van Arrecife. Een paar jaar geleden ontdekten we de verse producten van het gebied en probeerden we andere producten uit dan de gewoonlijke dingen die we thuis kochten. "
caja-lidl.jpg
En het is dat in sommige supermarkten, zoals Lidl, lokale verwijzingen blijven toenemen in het gebruikelijke assortiment, met inbegrip van nieuwe producten gemaakt op de Archipel. Klanten kunnen ze aantreffen  in alle winkels met  het etiket: ‘Compro Canario’ (‘Koop Canarisch’).

Alle goederen komen van lokale land- en tuinbouwers en leveranciers worden dagelijks onderworpen aan een grondige controle betreffende de kwaliteit, temperatuur, en versheid. Zo kan worden gegarandeerd dat de producten die een eilandbewoner, of een gewone toerist zoals José Luis uiteindelijk verbruikt, zich in een optimale staat bevinden.

Lidl kocht in 2017 zelfs voor 33 miljoen euro aan Canarische producten bij lokale leveranciers.

Dus, wat kan men eisen van een supermarkt die zich inzet voor het milieu?

Groenten en fruit
Naast essentiële levensmiddelen in een gebalanceerd dieet, zijn de afdeling groenten en fruit een centrale as geworden van het commerciële beleid van veel distributeurs.maiz.jpg
                                               
Piñas de maiz  (maiskolven)
Momenteel is 60% van de groenten en fruit die Lidl in zijn winkels op de Canarische Eilanden verkoopt, afkomstig van lokale leveranciers.

Vers vlees
Is er iets meer Canarisch dan een goede hap, of barbecue met vrienden op het strand, in de bergen... genietend van goed vlees? Maar hoe weet men of het vlees van goede kwaliteit is? Dankzij merknamen zoals AENOR, waarmee Lidl zijn kwaliteitszegel heeft gegeven, waardoor het de enige distributiemaatschappij in Spanje is die dit certificaat heeft, waarmee wordt bevestigd dat de temperatuur van het vlees tijdens het gehele leveringsproces wordt gecontroleerd, vanaf de productie, het transport, en de verpakking, naar het verkooppunt. Iets dat duidelijk van invloed is op een betere kwaliteit. Evenals het feit dat het 100% Spaans is en, in het geval van de Canarische Eilanden, geleverd door 50% van de lokale leveranciers, onderworpen aan strenge hygiëne- en voedselanalyses.:

quesos.jpg                    Als er een onmisbaar element is in de Canarische gastronomie,
                                          dan is dat zonder twijfel de kaas.

De kazen
Als er een onmisbaar element is in de Canarische gastronomie, is dat zonder twijfel de kaas, in al zijn variëteiten: geit, koe, vers, licht gezouten, met paprika... En allemaal van de meest selecte kuddes van de eilanden.
De Canarische kazen maken deel uit van het cultureel erfgoed van de deelstaat en hun productie is afhankelijk van de inspanningen en het werk van de veetelers en meester- kaasbereiders van de eilanden. Het uitgebreide werk dat is ontwikkeld om een product van hoge kwaliteit te verkrijgen, draagt bij aan de kaaskenmerken van een voedseljuweel van de Canarische gastronomie.

uvas-1.jpg                                           Stevige rode; fruitige droge witte,
                             vormen de grote collectie van Canarische wijnen

De wijnen
Vanwege het unieke karakter, het aroma, de smaak en, uiteindelijk de hoge kwaliteit, kan iedereen die naar de Canarische Eilanden komt, de beroemde eiland-wijnen proeven. Stevige rode; droge en fruitige witte, vormen de grote collectie van Canarische wijnen.

Volgens Benito Troya Comer, Canarische sommelier, zijn de  Canarische wijnen anders, ze lijken niet op andere, vandaar hun grote differentiatie van de rest van wat er op de markt te vinden is.

Op de Canarische Eilanden zijn er tien D.O.’s (Herkomstbenamingen), vijf daarvan op Tenerife, één op Gran Canaria, La Gomera, El Hierro, La Palma, en Lanzarote.

hqdefault-101.jpgCanarische recepten
De Canarische keuken is een van de belangrijkste culturele kenmerken van deze bevoorrechte Archipel. Eenvoudig, gebaseerd op een breed scala aan natuurlijke ingrediënten en met een brede collectie aan gerechten waarbij elk eiland zijn eigen typische recepten heeft.
Voor José Luis en zijn echtgenote zijn het recepten met een bepaalde moeilijkheidsgraad, maar ze zijn volledig toegankelijk omdat de grondstoffen aanwezig zijn  in de supermarkten die ze vaak bezoeken. Bijvoorbeeld, de bekende Canarische banaan (plátano), of gofio (een bloem van geroosterde maïs of tarwe) veel moeilijker te vinden buiten de Canarische Archipel.

Wat betreft de bekendste Canarische recepten, zijn er de papas arrugadas (gerimpelde aardappelen), gekookt in hun eigen schil en met veel zout, die meestal worden geserveerd met de Canarische saus bij uitstek: de mojo picón in de rode, of groene versie.
Op Gran Canaria is de sancocho het typische gerecht bij uitstek, gemaakt met gezouten vis, gekookte aardappelen, zoete aardappel, gofio, en uiteraard mojo.
Op elk van de eilanden moet men genieten van een smakelijke
rancho canario, gemaakt met kikkererwten, dikke noedels, aardappelen en vlees; of ropa vieja (oude vodden), waarbij vlees, kikkererwten en groenten worden gemengd, die vorm geven aan een van de meest sappige gerechten van de Archipel. .

Als het op het nagerecht aankomt, is het tijd om te genieten van het recept van de bienmesabe, bereid met amandel, suiker en eieren; van de frangollo, waarvan het hoofdbestanddeel gofio (maïsmeel) is.
Wat de kazen betreft, moet men niet vergeten om de typische kazen van de Canarische geit te proberen.

Men kan gaan winkelen  en voorzien zijn met de beste grondstoffen van de eilanden, men biedt de beste Canarische recepten.

BATATAS CON SALSA ALMOGROTE
Mis dit typische gerecht van Canarias niet, gemaakt met een product dat uiterst wordt gewaardeerd in de Canarische keuken, zoals zoete aardappelen. Hieraan is de almogrote toegevoegd, een typische mojo van La Gomera die bereid is uit gezuurde geitenkaas. Eenvoudig, economisch en snel. Het perfecte gerecht om gasten te verwennen op de Día de Canarias (30 mei):

hqdefaultpalladegofi.jpg
VIDEO: https://youtu.be/BBqkOat0MH0 
Ingrediënten:

 • 2 zoete aardappelen
 • 200 gram oude geitenkaas
 • 3 tenen knoflook
 • 1 tomaat
 • Komijn
 • 300 ml slagroom om te koken

CAZUELA DE BACALAO
Het betreft een uiterst  typisch Canarisch visgerecht, vooral op Tenerife, waar het meestal wordt geserveerd vanuit  de braadpan. Met dit snelle en gezonde recept kan men  genieten van lokale producten van de eilanden.
guiso-pescado-4.jpg
VIDEO: https://youtu.be/nhhPZgvUYEU
Ingrediënten:

 • 4 tenen knoflook
 • 1 ui
 • 1 takje tijm  
 • 1 laurierblad
 • 1 bosje spinazie  
 • 300 gram aan paddenstoelen mix
 • 1 bosje peterselie
 • 1 glas witte wijn
 • 1 pot gekookte kikkererwten
 • 300 gram kabeljauw filé's
 • 2 eieren

SAMOSAS DE PLÁTANO
Een fusie tussen de Indiase en de Canarische keuken. Een eenvoudig en smakelijk nagerecht gemaakt van bladerdeeg gevuld met het sterproduct van Canarias: de plátano (Canarische banaan = de Musa cavendishi)

samosasdefinitivo.jpg
VIDEO: https://youtu.be/8265eJopO3k
Ingrediënten:

 • 6 plátanos (bananen)
 • 200 gram noten
 • 200 gram chocolade 70%
 • Bladerdeeg
 • Ei
 • Anijs
 • Kaneel
 • Stukjes sinaasappel- en citroenschil
 • 500 ml havermelk
 • 100 gofio (geroosterd maïsmeel)
 • Palm-extract

COSTILLAS, PAPAS Y PIÑA CON ESCALDÓN
Een Canarische recept van varkensvlees met aardappelen, maïskolven, en escaldón-saus; een snelle en eenvoudige bereiding,  gemaakt met gofio (maïsmeel). Een recept met geschiedenis in de Canarische gastronomie.
papas-2.jpg
VIDEO: https://youtu.be/OpgqjBT7N0k
Ingrediënten:

 • 1 kilo gezoeten varkensribben
 • 2 ananassen
 • 500 gram aardappelen
 • 150 gram gofio (maïsmeel)
 • 800 ml bouillon van de ribben
 • Rode ui
 • Koriander-mojo, of rode mojo

SANCOCHO CON PELLA DE GOFIO
Dit  is een traditioneel Canarisch recept op basis van gekookte gezouten vis. Normaal worden cherne, corvina, of burro gebruikt. Het is een van de meest populaire gerechten van de eilanden, en in tijden van economische problemen was het een zeer terugkerende formule
sancocho.jpg
VIDEO: https://youtu.be/xRitM5ZczS0
Ingrediënten:

 • 1 kilo vis
 • 1 kilo grote aardappelen 
 • 1 kilo zoete aardappelen
 • Olijfolie
 • Zout
 • ½ kilo gofio (maïsmeel)
 • ½ glas water 
 • suiker
 • 2 plátanos (Canarische bananen)

FLAN DE REQUESÓN
Als een van de  Canarische nagerechten  is de vla van kwark met een zachte textuur. Het laagje stroop  maakt het onweerstaanbaar.
Flan-de-Mat-_-Requesn_620x325.png

VIDEO: https://youtu.be/2vlZO7BGsVs
Ingrediënten:

 • 310 gram kwark
 • 340 ml gestoomde melk
 • 100 ml melk
 • 180 gram suiker
 • 3 hele eieren
 • 3 eierdooiers
 • 120 gran suiker voor de caramelo (stroop-laag)    

Eet u smakelijk!

00000slas-canariaslogo-641.jpg


De drank ‘Ladrón de Manzanas’ (‘Appeldief’)
is verkrijgbaar op de Canarische Eilanden

Heineken heeft een revolutie op de Canarische markt  gelanceerd met hun  nieuwe 'cider'
Ladrón de Manzanas’  (‘Appeldief’)

 Bereid met de perfecte combinatie van appels,
is het een natuurlijke en verfrissende drank,
met een laag alcohol percentage van  4,5%;   en glutenvrij

Het is gebruikelijk  om het te serveren, met ijs en citroen,
en is ontwikkeld door het Baskische Culinaire Centrum

CANARISCHE EILANDEN - zondag 8 maart 2018- ‘Ladrón de Manzanas’ is naar de eilanden gekomen om de markt radicaal te veranderen. Het is een natuurlijke drank, gemaakt met de perfecte combinatie van zeven variëteiten van zure en zoete appels. Het heeft een vleugje prikkeling, een laag alcoholgehalte van 4,5%, en een smaak die onmiddellijk verrast en verfrist. Omdat het glutenvrij is, is het bovendien geschikt voor mensen die last hebben van Coeliaki (gluten) (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Coeliakie).

De nieuwe cider is een perfect drankje voor elk moment van de dag. Het verschilt van traditionele cider omdat het minder droog en bitter is. Het heeft een eerlijk punt van zoetheid en 40% minder calorieën dan wijn. Daarnaast komt het met een eigen bediening ontwikkeld door het de groep van de gerenommeerde gastronomische Facultad Gastronómica Basque Culinary Baskisch. De 'Ladrón '  (‘Dief’) wordt geserveerd in een breed glas met drie ijsblokjes en een schijfje citroen als tegenwicht voor de zoetigheid die de zeven variëteiten appels geeft waarmee het is gemaakt.

ladron.jpgDeze nieuwe soort maakt deel uit van het uitgebreide assortiment premium-producten van Insular Canarias de Bebidas (Incabe), officiële distributeur van Heineken® op de archipel.
Het wordt gegarandeerd door het succes dat het in heel Europa heeft behaald, vooral door het verkoopresultaat dat het Ierland heeft behaald. Hoewel er in de Angelsaksische landen een traditie bestaat van dit soort dranken, is het in Spanje redelijk  nieuw.

Deze lancering maakt deel uit van het Incabes groeibeleid op basis van vernieuwing. Langs deze weg wordt hun inzet in toenemende mate bepaald door gezondere drankjes in overeenstemming met de nieuwe consumenten-trends. Met deze doelstelling is in 2017 Heineken 0.0 geïntroduceerd, de eerste uitbreiding van het premium-biermerk in 150 jaar.

 index-105.jpg Bulmers_Bottle_and_pint_flattenedlow-620x350.jpg

Heineken’s streven  met appels en cider is zo intens, dat het bedrijf in feite de belangrijkste wereldwijde producent is. Bovendien is Heineken,  met 20%, de onbetwiste leider van het marktaandeel en een onverslaanbaar aanbod, waaronder Strongbow, het meest verkochte merk ter wereld, en Bulmers, internationaal een van de top tien .
00000slas-canariaslogo-326.jpg


Een opmerkelijke tonijn

In de markthal van Vegueta ontleedt de vishandelaar
Adrián Santana een atún rojo (blauwvintonijn) van 270 kilo

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA – woensdag 4 april 2018 -  In de Canarische wateren worden atunes rojos (blauwvin tonijnen) van de patudo soort (het groot oog ras) gevangen en kunnen grote afmetingen bereiken. De vishandelaar Adrián Santana heeft op maandag 2 april 2018  een tonijn van 270 kilo op de markt van Vegueta gefileerd en te koop aangeboden voor de verbluffende aanblik van alles wat er op de toonbank gebeurde.

Het was negen uur in de ochtend op de Vegueta-markt. De nieuwsgierigen stopten onvermijdelijk bij de toonbank  van een van de vis verkopers. Uitingen van verbazing werden gehoord, zoals "¡Qué pasado!" (Wat gebeur er!”)  "Ños, ¿Qué bicho es ese?” (“Oei, wat is dat voor een beest?") .Geen wonder, een rode tonijn van 270 kilo werd op de snijplank van de viswinkel van Adrián Santana getoond. "Het komt door de ogen", herhaalde Lina Negrín meerdere keren. Uiteindelijk kocht zij na veel aarzeling ongeveer 600 gram van dit dier, waarvan het vlees dat rijk is aan omega-3 vetzuren en helpt om cholesterol en triglyceriden te verlagen.

hqdefault-95.jpg                                         Triglyceriden is een type vet dat energie geeft.
                        Net zoals cholesterol worden triglyceriden geproduceerd door de lever
                                     maar kunnen ze ook via voeding opgenomen worden.
                                            Triglyceriden in het oog houden is belangrijk,
    omdat een te hoog niveau kan leiden tot een verhoogd risico op hartaanvallen en beroertes.

preview2col_mg-64.jpg
                                                                        VIDEO:
https://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/04/02/140837/pescaderia-muestra-atun-kilos-1_p.mp4
preview_m-43.jpg
Het is de eerste atún rojo (blauwvin tonijn) tonijn die aankomt in deze viswinkel in Las Palmas de Gran Canaria nadat de vangst werd geopend op maandag 26 maart, bij de Archipel. Adrián vertelde op deze maandag dat deze de grootste is die op zijn markt toonbank verschijnt  "Ik had er van 150 kilogram, en 180; maar zo groot heb ik ze nog nog gehad", verduidelijkte hij.

In de vroege ochtend vanuit Arguineguín overgebracht naar de hoofdstad, door de bemanning van de  vissersboot, die vis  de laatste dagen betrapte, heeft het vijf man om de vis  in de bestelauto te brengen van de kust naar de toonbank in de markthal. "Die paste tot op de millimeter, men kon de vis niet veel aanraken omdat die beschadigd raakt,” heeft de  visboer gezegd. Een deel van de staart van de vis moest men bedekken met ijs om de rest van het lijf er bovenop te plaatsen. "Op een kant moet je ze leggen," zei hij. Want uitreraard bezet de túnido de toonbank van dit etablissement van de ene kant naar de andere. De lenguados zeetong), meros (chernes - Epine phelus morio = rode tandbaars), sargo (Diplodus sargus sargus  = witte zeebaars)), en brasem , moesten ruimte maken voordat deze aanzienlijke pescado azul (blauwvintonijn) kon worden  op gelegd.

Toen het 09:00 uur was, had Adrián 12 kilo kunnen verkopen, tegen €26,90 per kilo. Een delicatesse die niet in de portemonnee van iedereen zit. Veel nieuwsgierige mensen die naar de marktkraam kwamen, vroegen echter naar de prijs, maar ze dropen af. Er moet echter  opgemerkt, dat dit dier van hoge kwaliteit is. Hun visserij, fundamenteel ambachtelijk, wordt gedaan op basis van een reeks quota die elk seizoen door het Ministerie van Milieu wordt opgelegd. En dit seizoen  is net begonnen.
index-101.jpg

De kunst van het ontleden
Om het ontleden en te fileren, is een hele techniek nodig. Adrián heeft het goed geleerd omdat hij al sinds zijn kindertijd op de markt is. Zijn grootvader Angelito begon met de marktkraam in 1938, en hij werd opgevolgd door zijn vader Francisco; Adrián heeft allebei op zijn arm getatoeëerd als een teken van trots.

Na het ’s morgens heel  vroeg nauwkeurig slijpen van de messen, "is het beste is om te beginnen met het wegsnijden van het staartgedeelte, omhoog door de wervelkolom naar de kop, in dit geval moet men heel precies zijn omdat de snede de centrale wervelkolom moet bereiken, en als ze zo groot zijn is het ingewikkeld." legde de vishandelaar uit

Na het beëindigen van de snede moest ik de sappige lendenen tentoonstellen, waarbij het rode vlees zichtbaar was. Negrín  - die een van degenen was die op maandag twee delen  van de kostbare tonijn zag, dacht erover na; maar bezweek uiteindelijk voor deze gastronomische verrukking, reden waarom  dat hij verscheidene kilo zeetong, chopa (Sparidae - zeekarper), en  andere vis koopt. "Ik kom eens per maand naar deze vismarkt en ik neem alles mee om in te vriezen," zei deze gebruikelijke klant.

Het sappigste deel van deze vis, volgens het criterium van Adrián, is het vlees dat het dichtst bij de huid ligt. Het is gemakkelijk te onderscheiden omdat zijn vlees minder roodachtig is dan dat van meer inwendige delen van het dier. Het benadrukt echter ook de buik, en de borst.

Wat betreft de manier van koken. Aarzelt deze vishandelaar niet om advies te geven aan meer dan een van zijn vaste klanten, en geeft hij  aan dat de beste manier om de vis te bereiden, is deze te grillen met een beetje zout, "het kan op andere manieren worden gedaan, maar zo is de smaak prima. "
zzzzslas-canariaslogo-kopie-12.jpg


Meer dan 20 manieren om een biertje te bestellen
op Canarias, of op het Península

SPANJE - zondag 4 maart 2018 -  Er zijn in Spanje vele diverse manieren om een biertje te bestellen en buitenlanders maken vaak de fout om eenvoudigweg een ‘cerveza’ te bestellen waarna dan de verrassing volgt. Een biertje bestellen in Spanje is bijna een kunst, wat nog eens moeilijker wordt gemaakt door de verschillende deelstaten en gewoonten in het land. Een biertje bestellen op de Canarische Eilanden is weer anders dan aan de Costa Brava, de Costa del Sol, of in Baskenland. Er zijn  in  Spanje namelijk wel 26, of meer manieren, om een biertje te bestellen.

 ‘una cerveza’
Een van de eerste Spaanse zinnen die veel buitenlanders leren is: “una cerveza por favor” wat dus letterlijk is: “een biertje alstublieft”. Het probleem is echter, dat men dit in Spanje over het algemeen  niet zegt, en niet gebruikt; waarbij degene achter de bar, of de ober/serveerster op het terras, waarschijnlijk meer zal vragen , waarna de vertwijfeling toeneemt. Daarom even een korte ‘Spaanse bier-les,  zodat men niet met de mond vol tanden staat en het biertje geserveerd krijgt wat en zoals men verwacht.
f72b0108b00441c739f759e1592529a9.jpg
Op de Canarische Eilanden is na het bestellen van una cerveza de eerste vraag: Wilt u een caña (33cl-glas), of een jarra (een glas met handvat, van een halve liter)? 
Doch in kleinere horecabedrijven waar minder bier getapt wordt - en niet elke avond na sluitingstijd de tapinstallatie grondig gereinigd wordt - is het dan verstandiger om una botella de cerveza (een flesje bier) te bestellen.  
Maar noemt men als klant geen merk, dan serveert men meteeen een Heineken (tegen de hoogste prijs), terwijl de lokale, Canarische biermerken zoals ‘Tropical’, ‘Dorada’ of  ‘La Reina’ (zie: https://cervezasylugares.wordpress.com/2015/05/25/cervezas-de-canarias) aanzienlijk  voordeliger zijn en in kwaliteit niet onder doen voor het Nederlandse Heineken (en als u proost, zegt u: “¡Salud, dinero, y amor; y... tiempo para gastarlo!” (Gezondheid, geld, en liefde; en tijd om ervan te genieten...!).

En om dit artikel compleet te maken kijken we naar het bestellen van een biertje in de rest van Spanje, dus op het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje).

100-140 ml
Dit is het kleinste biertje (een laag glas waar ook soms wijn in geserveerd wordt). Dit biertje heeft in Galicië, in het noorden van Castilla y León, en in La Rioja de naam “corto” terwijl dit biertje in Baskenland “zurito” genoemd wordt. In de deelstaat Aragón heet dit biertje een “penalti”. Dit zijn vaak tussendoor biertjes waarbij men het gevoel heeft niet zoveel te drinken … tenzij men er drie of vier drinkt, uiteraard!

200 ml
In deze categorie komt het meest gevraagde biertje voor, de “caña” (uitgesproken als: kanja). In bijna heel Spanje kan dit gebruikt worden voor een biertje van de tap dat geschonken wordt in een glas van 200 ml, vaak met een (of twee) vingers dik schuim, maar ook heel vaak niet. Bij de “caña” is echter ook verschil, want wat in Barcelona “caña” als naam heeft, heet in Madrid een “doble”. In Spanje zegt men dus niet “una cerveza por favor” maar: “una caña por favor”, of “ponme una caña por favor”, en in Catalonië : “si us plau, una caña

In de 200 ml categorie zijn ook de kleinste soort van bierflesjes te vinden die verschillende namen hebben: namelijk “quinto”,  “botellin,  en “botijo”;  afhankelijk van de deelstaat  waar men dit flesje bestelt. Dan is er ook nog een flesje van 250 ml (dat niet veel voorkomt in een bar, maar wel in de supermarkt) met de naam: “cuarto”.

333 ml
We zijn aangekomen bij de wat grotere glazen bier die de namen “tubo” (vergelijkbaar met een pijpje) en “doble” hebben. Deze laatste geldt meer voor de Comunidad de Madrid en is niet te vergelijken met de “doble” die ook bekend staat als “caña” in de rest van Spanje.

Bij de flesjes wordt gesproken van “tercio” in bijna heel Spanje, maar in Catalonië over “mediana” en in Asturië “media”.

500 ml
De halve liters, graag gezien bij de Britten en Duitsers op vakantie in Spanje, worden ook door de Spanjaarden gedronken en heten “jarra” of in Andalusië “maceta”. Andere woorden zijn ook soms “tanque” en “pinta”, het ligt er maar net aan wat men onthoudt.

1.000 ml
Voor diegene die niet genoeg heeft aan een halve liter, of graag bier in groepsverband drinkt, zijn er nog de liter-glazen die verschillende benamingen hebben (en populair zijn bij jongeren).
 In Baskenland heet deze “katxi”, in Castilla y León en Asturië heet deze “cachi”, in Madrid “mini” (vreemd genoeg), en in Cantabrië “tanque”.
Over het algemeen echter, zijn de plastic glazen niet altijd gevuld met 1 liter bier maar met 750cl bier en drie tot vier vingers schuim, daarom zegt men in Asturië “cachi un litro” , ofwel “casi un litro” (dus:  “bijna een liter”).

Er zijn ook grote liter -lessen bier te koop in Spanje met de namen “litro”; “Xibeca” in Catalonië, of “litrona” in bijna heel Spanje.

Claras
Bier gemengd met limonade of “gaseosa” (een soort spuitwater) heet in bijna heel Spanje een “clara” maar uiteraard zijn er verschillen. In praktisch heel Spanje maakt men een “clara” door eerst limonade (vooral in Catalonië), of gaseosa in een glas te doen en vervolgens het glas verder te vullen met bier uit de fles, of van de tap. De normale verhouding is vier delen limonade/gaseosa en zes delen bier.

De “clara” heeft ook de namen “shandy”, “panaché” en “mixta”, maar over het algemeen komen ze op hetzelfde neer. “Shandy” wordt veel gebruikt op Mallorca als afleiding van het Engels maar daarvoor heette de “clara” op Mallorca “barretjat”.
In de provincies Tarragona (Catalonië) en Castellón (Comunidad Valenciana) heeft “clara” de naam “champu”;  terwijl deze de namen “lejia” en “pika” heeft in Navarra, Baskenland en Cantabrië.

Dus: PROOST! (“¡Salud, dinero , y amor; y... tiempo para gastarlo!”).
00000slas-canariaslogo-58.jpg


Gran Canaria, tonijngebied; en het eiland
van de smaken van de Atlantische Oceaan

MADRID - woensdag 24 januari 2018 - Het Eiland claimt de duurzame vangst van deze vis, en de gastronomie die is gecreëerd met de producten van de visserij en de landbouw.
Gran Canaria heeft op dinsdag 23 januari 2018 bij de Reale Seguros Madrid Fusión haar  bevoorrechte plaats als tonijngebied opgeëist.

Verschillende soorten tonijn passeren het hele jaar door de Canarische wateren: De rode tonijn - waarvan het visverbod in maart wordt geopend, een á twee maanden eerder dan op het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje) - de grootoog tonijn, en de witte tonijn.
Twaalf maanden vissen, maar het laat een selecte kunst zien. Tonijn wordt bijvoorbeeld een voor een opgevist, met rietsuiker en aas van de boten. Sommige vissersboten die tussen de acht en vijftien meter lang zijn en die op dezelfde dag vertrekken uit en terugkeren naar de haven.
atun-kVAD--420x236abc-1.jpg
                      ' Reale Seguros Madrid Fusión', zie: https://www.quelujo.es
Het is een economische activiteit waarbij de hele samenleving is betrokken, inclusief Canarische koks die de gerechten van het eiland hebben opgeëist.
Alexis Sánchez en Germán Ortega hebben twee klassieke gerechten getoond, het zijn degenen die er een uitleg aan gegeven hebben.>
atun-en-adobo-06.jpg
De eerste - van restaurant ‘Los Guayres’ van hotel ‘Cordial’ in Mogán, in het Zuiden van het Gran Canaria - heeft gekozen voor een tonijn in adobo (ingelegd) in een vinaigrette van worteltjes en amandelen.
"Dingen doen in adobo (inleggen) is een klassieker in de Canarische keuken. Veel producten zijn zo bereidt, " heeft hij  uitgelegd. Bovendien heeft hij ook laten weten, dat bij het maken van een mais-crème, het belang is om dit product met gofio (geroosterd maís-meel) te bereiden.
JRLM0499-kxbD-U50759960831goF-624x385RC.jpg
Op zijn beurt heeft de chef-kok van het restaurant ‘La Aquarela’, ook gevestigd in Mogán, gekozen voor een tonijn met uien, maritieme mojo, en uien uit Gáldar. In deze plaats in het Noordwesten van Gran Canaria worden vier verschillende uien geteeld. Daarnaast heeft Ortega de mousse van tonijn uitgelegd, namelijk om de stukjes van deze vis te monteren met een deel van de mojo.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie-58.jpg


Video:
Twee Duitse Erasmus-studentes leggen uit,
hoe men de traditionele
tortillas canarias de Carnaval
(zeg maar: De Canarische carnavals-oliebollen)
bakt

CANARISCHE EILANDEN - maandag 22 januari 2018 - Je gaat niet op de eilanden surfen als je een seizoen als Erasmus-student komt doorbrengen. De studenten in Spanje, Marissa en Janette,  leggen op hun kanaal `Española Cocina Programa’ (‘Spaans Kookprogramma) op Youtube uit, hoe Canarische carnavals tortillas worden gemaakt.

Deze tortillas, of tortitas (zeg maar: oliebollen) maken deel uit van de carnavalsproducten op de eilanden.
carnaval-canarias-tenerifelaspalmas-kkzG--620x349abc.jpg
                                                               VIDEO: 
                               https://youtu.be/a-mMFWWu_Jw

Het varieert in naam en recept bij het kopen ervan, het is een eiland-recept  en zelfs een provincie-recept. In sommige gebieden worden ingrediënten zoals pompoen toegevoegd. Het is niet gecommercialiseerd. Het wordt thuis bereid. Misschien maakt iemand in een horecagelegenheid ze, maar dat is uiterst zeldzaam.

Voor de tortillas de carnaval de Canarias heeft men nodig, voor vier personen:
- 6 huevos (eieren),
- 400 gram harina (meel),
- 500 gram, azúcar (suiker), of edulcorante (zoetstof)
- 500 cl de leche de origen animal (dierlijke melk)
- canela molida (gemalen kaneel)
- ralladura de limón (geraspt geel van een citroenschil )
- 1 copa de anis (een glas anijs-likeur)
- 1 cucharada de matalahúva (een eetlepel anijs)

de studentes die Spaans zijn, vertellen:
Se baten las claras a punto de nieve y se añade poco a poco el azúcar. Luego se le añade las yemas, la harina, la leche, el limón rallado, la copa de anís y media cucharada de matalahúva” (“Klop de eiwitten een beetje stijf en voeg de suiker beetje bij beetje toe. Vervolgens worden de eierdooiers, het meel, de melk, de geraspte citroen, het glas anijs-likeur, en een halve lepel matalahúva toegevoegd.)

De olie wordt in een pan gedaan tot die heet is. Giet vervolgens de inhoud in kleine porties tot ze gebakken zijn en keer ze om, zodat ze niet aanbranden.
Sommige mensen geven er de voorkeur aan ze iets te laten bruin-branden. Bij het eten ervan  kan men honing, of poedersuiker naar smaak toevoegen. Er zijn mensen die ze op papieren servetten leggen om olie te verliezen.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-168.jpg


Bizcochos de Moya: Een Canarische geschiedenis
van ondernemende vrouwen

Ruim 100 jaar geleden ontstond, vanuit een vergissing, een van de door Grancanarios meest bewonderde producten

MOYA - maandag 11 december 2017 - Een groot deel van de zakelijke structuur die op de Canarische Eilanden bestaat, wordt door vrouwen bepaald. In de historische gevallen van succes gaat het fundamenteel om eeuwige ideeën die voortkomen uit toeval en waaraan gezins-inspanning is toegevoegd met het doel sociale uitsluiting te voorkomen.

Een daarvan is: Los bizcochos de Moya (de koekjes van Moya) die ook bekend zijn vanwege  de inspanningen van het Patronato del Turismo (plm. de VVV=) van Gran Canaria om de typische producten van het eiland bekend te maken met als doel sociale uitsluiting te voorkomen.

moya-dulce-tradicionales-kHg--620x349abc.jpg

8yxec5n8jm7srtfg5aikj2tbchwqk6fh1459787394664-medium.jpg

zqvl4omgb0zjbxmln8mt5o7cw7ouebnc1459787382386-medium.jpgHet Cabildo (Eilandbestuur)  van Gran Canaria, bijvoorbeeld, beveelt het bezoeken van dit soort historische bedrijven aan,  in een poging om op de bestemmingen van het binnenland van het eiland de ervaring van de bezoeker te verbeteren.

Onder die honderdjarige bedrijvigheid is er een idee van Manuela, een dame die, vijftig jaar oud, een product van armoede is, en die zich heeft gewijd aan de verkoop van een reeks bizcochos.
Het solidariteitsnetwerk van andere vrouwen, omdat ze de ingrediënten voor haar leverden om de verzoeken uit te voeren.

bizcocho-moya-2.jpg bizcocho-moya-4.jpg
Bizcocho_Moya_Canariascanarias_es.jpg

Zij regeren
Uit Moya komt nog een andere onderneemster naar voren in  deze gemeente in het Noorden van Gran Canaria . Juana Rodríguez die Turrones La Moyera heeft opgericht. Om te verkopen behielp zij zichzelf met een revolver Colt 45. Zij behandelde zaken als niemand anders en hoewel zij met een man uit Arucas trouwde, zijn haar dochters Lola, Elisa en Candelaria in Moya geboren.
bizcochomoyamoyeradoramasproceso.jpg  bizcocho-moya-5.jpg
Aan solidariteit met de klanten in de gemeente werd de oven toegevoegd aan de enige bestaande bakkerij die ruimte verschafte, zodat Manuela de kost kon verdienen. Op een dag waren haar koekjes verbrand en gebruikte ze room om te voorkomen dat men de fout zou zien. Het was ook niet veel. Eenvoudig, het was om het een originele verschijning te geven.
index-56.jpg turrones-canarias-grastronomia-kfCG--620x349abc.jpg

GranCanariaAyeryHoyTurronesLaMoyera1.jpg

dd612ca170ee6fdebe8b78c14e5e99c7.jpg                                                      Bizcochos en Suspiros
                                                                 de Moya.
Het beviel goed. Omdat zij één ding heeft geleerd: Alles ging beter als ze twee keer bakte. In de eerste ronde, biscuitgebak. In de tweede ronde, met een merengue borstel in de hand, verschijnt de droge biscuit, welke op de Canarische Eilanden beroemd is geworden.

 0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-67.jpg


Restaurante ‘La Tunera’ wint het eerste Concurso Gastronómico de Pinchos van Telde

Encurtidos Antequera’ en ‘Oasis Chillout’
behalen de tweede en de derde plaats
bij deze spiesen-proeverij
waaraan tien etablissementen hebben deelgenomen

TELDE - zondag 26 november 2017 -  Op donderdag 23 november 2017 heeft restaurant ‘La Tunera’ met hun Taco Merengue de eerste plaats behaald in het eerste Concurso Gastronómico de Pinchos Sabores (de Eerste Gastronomische Wedstrijd van Smakelijke Spiesen)  van Telde.

De jury van de wedstrijd - samengesteld uit het gemeenteraadslid van Plaatselijke Ontwikkeling van  Telde; Celeste Lopez, de sommelier van Makro; Aniceto García, de verantwoordelijke voor de Guía Que Bueno para Gran Canaria, Laura Acosta; de directeur van Alimentación y Bebidas van de hotelschool Hecansa ,Manuel Tenllado,  de beheerder van de Club Maroa, Davidoff Lugo, en de manager van de Consejo Regulador de Vinos de Gran Canaria, Vanessa Santana - heeft op donderdag 23 november 2017 de tien deelnemende bedrijven beoordeeld om hun voorstellen te testen, evenals  het aantal gebruikte producten  van Telde, naast het keuren van andere factoren,op:  presentatie, smaak en originaliteit.
LATUNERA_PRIMERPREMIO.jpg'
La Tunera' , Eerste Prijs.
ANTEQUERA2PREMIO.jpg'
Antequera' , Tweede Prijs.
OASISCHILLOUT3PREMIO.jpg

'Oasis Chillout',  Derde Prijs

24115407_1667536836603145_2086325937_o.jpgZo is  RestauranteLa Tunera’ winnaar geworden met 319 punten; tweede is Encurtidos Antequera met  269 punten; en  Oasis Chillout heeft 217punten behaald.

24008192_1667536839936478_1158243590_o.jpg
De overige deelnemers waren:

LACANELA.jpg
- ‘La Canela’,

LOSFAYCANES.jpg
- ‘Los Faycanes’,

PIZCOAPIZCO.jpg
-Pizco a Pizco’,

MANHATTAN.jpg
- ‘Manhattan’,

LOSERIZOS.jpg
- ‘Los Erizos’,

PARADISE.jpg
- ‘Paradise,

KAYKAY.jpg
- ‘Kay Kay’.
De prijsuitreiking heeft plaatsgevonden op zaterdagavond 25 november 2017 om 23:30 uur, tijdens het evenement van de ‘Noche de Vino’ (Wijnavond).

De wethouder van Lokale Ontwikkeling, Celeste López, heeft het succes van deze eerste wedstrijd benadrukt en de kwaliteit van de creaties van de deelnemende bedrijven.
Als zodanig heeft de wethouder  het steeds rijkere gastronomische aanbod van de gemeente bevestigd, en, vooral het winkelcentrum  ‘San Gregorio’, wat moet worden gebruikt als een referentie en als een dynamisch element dat bijdraagt tot de productie van economie en werkgelegenheid in Telde, en ondernemers stimuleert  in de horecasector om, samen met de Gemeenteraad van Telde en de bedrijfsvereniging, andere soortgelijke initiatieven te promoten die deze stad positioneren als een commerciële en recreatieve referentie, gekoppeld aan gastronomie.

zzzislas-canariaslogo-1077.jpg


Hoe thuis kastanjes te roosteren in de oven

Het is de ideale winter-hap tussendoor
en bevat bijna geen calorieën

Kastanjes worden veel gegeten in de herfst- en wintertijd

 SPANJE - maandag 13 november 2017 - Castañas asadas (geroosterde kastanjes) zijn de perfecte winter-hap tijdens wandelingen in de maanden herfst en winter.
Op Canarias is het in deze tijd van het jaar gebruikelijk om kraampjes te vinden in de straat waar ze worden verkocht, maar men kan er ook voor kiezen, ze zelf thuis te bereide
n.

Deze vrucht is zeer rijk aan koolhydraten en bevat weinig vetten en is is heel eenvoudig thuis te bereiden. Men heeft alleen wat goede kastanjes nodig die men zelf kunt rapen in het bos, en een beetje vet en wat zout.
castanasportada__318x216.jpg
Het eerste wat men  doet, is de oven voorverwarmen op 200ºC. Ondertussen begint men de voorbereiding van de kastanjes. Men moet een insnijding in de vrucht maken en ervoor zorgen dat zowel de buitenste harde schil, evenals als de dunne binnenlaag die de kastanje bedekt, worden opengesneden
castanas-asadas.jpg
Daarna plaatst men ze, goed verspreid, op een bakplaat. Het is belangrijk dat ze niet met elkaar in aanraking komen. en men bakt ze ongeveer 25-30 minuten bij 200 ºC. Het wordt aanbevolen om ze  halverwege om te draaien om ze gelijkmatig te laten kleuren.

Wanneer de baktijd voorbij is, verwijdert men de schil en bestrooit men de kastanjes eventueel met een beetje grof zout. Men bedekt ze tenslotte met een doek en laat ze ongeveer 10 minuten rusten.
Geniet van de zelf gepofte kastanjes!
0000Islas-canariaslogo-kopie-663.jpg


Mercadona wordt steeds Nederlandser
met het nieuwste artikel: stroopwafels!

SPANJE - dinsdag 24  oktober 2017 - Goed nieuws voor alle Nederlanders en Belgen die in Spanje wonen en van lekker snoepen houden. Mercadona heeft er sinds eind oktober 2017  een nieuw Hacendado-product bij wat de naam heeft gekregen ‘galletas gofre caramelo’, ofwel karamelwafels wat dus gezien kan worden als stroopwafels… maar dan zonder de stroop.

Dit soort karamelwafels is al langer te koop bij diverse winkels in Spanje maar als Mercadona ermee begint dan wordt deze Nederlandse trots pas echt een succes in Spanje.
stroopwafels.jpg

Nog niet zolang geleden begon Mercadona met de verkoop van verse “kale” wat dus eigenlijk verse boerenkool is. Het is nu dus mogelijk om boerenkool-stamppot te maken in Spanje. Deze verse kale wordt inmiddels ook verkocht in de Aldi supermarkten in Spanje (met minder harde stukken erin). Niet veel later is Mercadona ook begonnen met de verkoop van de in Nederland geliefde zoetzure saus, weliswaar gaat het om een Thaise pikante saus maar deze is nagenoeg hetzelfde. De verkoop hiervan kwam op een goed moment, omdat Lidl in Spanje hun (twee keer zo grote) zoetzure saus uit het assortiment haalde. In de zomer van 2017 is  Mercadona ook onder de eigen merknaam Hacendado Curry saus gaan verkopen, genaamd ‘ketchup curry’. Nu is deze kerriesaus ook al in een veel grotere fles te verkrijgen bij Lidl in Spanje dus het is een mooie aanvulling op het al bestaande assortiment in de Spaanse supermarkten.

Stroop/caramel wafels
Stroopwafels, of eigenlijk karamel wafels, waren al te koop in Spanje zoals bij Aldi tijdens aanbiedingen (niet vast in het assortiment maar wel bijna maandelijks te vinden op de winkelschappen ), bij Carrefour (maar veel te duur) in normale en mini versies (staan bij de Engelse producten) en bij Casa woonwarenhuizen . Sinds 2014 is Hema geland in Spanje met acht winkels (momenteel vijf in Madrid en drie in Barcelona) en de stroopwafels zijn naast ontbijtkoek een van de meest verkochte producten. We hebben het hier dan wel over de echte stroopwafels dus niet zoals in de andere winkels: caramel wafels.

Gofre caramelo
Mercadona sluit zich nu bij de trend van de karamel wafels aan met hun nieuwe product ‘galletas gofre caramelo’. Deze worden verkocht onder de eigen merknaam Hacendado voor €1,79 voor 10 karamelwafels die worden vervaardigd  door de Banketgroep B.V. uit Tilburg, dus opnieuw een Nederlands product bij Mercadona.
ZZZZIslas-canariaslogo-39.jpg


De sluiting van de Canarische bar
veroorzaakt  ‘alarm’ in een Duitse stad

BIELEFELD - Werelddierendag, woensdag 4 oktober 2017 - De klanten van ‘Las Tapas’, in Bielefeld, met 329.327 inwoners, verwachten dat er familieopvolging is in het bedrijf  om te kunnen blijven genieten van de papas arrugadas (gerimpelde aardappelen ) en de kennis van de eilandbewoners. De eigenaren verklaren dat er geen opvolging is in het bedrijf.
Iets soortgelijks is gebeurd met een kleine tienda de aceite y vinagre (olie- en azijnwinkel) nabij  Calais, in Frankrijk, in de zomer van 2017, met de naam  ‘Islas Canarias’: consternatie over de eventuele sluiting, of overdracht, door problemen met familieopvolging. En nu gebeurt het met een bar; maar in Duitsland. Uitvoer van kennis van de horeca uit een toeristisch gebied waar de Duitse markt mee bekend is, heeft goede dingen als men emigreert.
las-tapas-alemania-ka0F--620x349abc.jpg
                               De familie Quintana heeft het hart gewonnen
                         van de inwoners van  Bielefeld met de gastronomie.
Het is dan ook dat de inwoners van Bielefeld, Noord Duitsland, bezorgd zijn bij het lezen van de sociale netwerken en de commentaren op het plaatselijke Canarische horecabedrijf  ‘Las Tapas’  dat gespecialiseerd is op Spaans eten, en waar het karakter van de aandacht die men aan de klanten verleent, en dat zal sluiten vanwege veronderstelde problemen van familieopvolging. In Bielefeld is er bezorgdheid en moedigt de kinderen aan om met het bedrijf voort te gaan; maar de dingen zijn niet makkelijk.

Het restaurant heeft een grote klantenkring en is zeer bekend in de omgeving. ‘Las Tapas’ biedt 50 gerechten, waaronder de typisch Canarische. Van garnalen tot gehaktballetjes in tomatensaus, papas arrgudas con mojo, gofio escaldado, inktvis, garnalen, en slakken.

Al met talent van de eilanden en de kennis van de Canarische eilanden. Op TripAdvisor zijn de beoordelingen zeer goed. Voor een bevolking van 329.000 inwoners is het  het zesde populairste horecabedrijf.

Echter, de eigenaren, twee kanaries Julio en Eduardo Quintana,  zijn geïnteresseerd in vrije tijd omdat ze hun hele leven hebben gewerkt; en in teruggaan, als dat kan, naar de eilanden. Dingen van de leeftijd en de noodzaak tot rusten.

Een winkel in  Calais is in de zomer van 2017 gesloten vanwege de opvolging van de familie.

De verhalen die er gebeuren
Een van de kinderen van het gezin heeft geen antwoord klaar, of men de zaak wel of niet zal voortzetten in de familietraditie. Momenteel, is er geen nee gezegd. Maar de klanten willen niet dat dit bedrijf overgaat in handen van iemand die niet weet hoe het publiek te bedienen zoals de Quintana’s

Het restaurant is geen product van het ontsnappen uit Spanje door de crisis in Spanje. Het is gelanceerd om in 2004 de smaak van de Duitsers van Bielefeld te winnen. De Grancanarische familie heeft het hart van de stad gewonnen. Julio, Eduardo, dochter Jessica, en zoon Oscar, studeerden biologie aan een Duitse universiteit onder toezien van moeder Juli.

Het is mogelijk dat de bar niet sluit en wordt overgedragen. Maar in Bielefeld is van mening dat het vertrek van de familie Quintana een ‘voor en een na’ zal zijn  in de traditie van de gastronomie van Spanje in zijn stad.
tienda-canarias-ultramarinos-ka0F--450x253abc.jpg
In Calais was in juli 2016 de bevolking ontsteld door de sluiting van een speciale winkel: ‘De las islas Canarias’ (‘Van de Canarische eilanden’) was de naam. De zaak was 51 jaar in bedrijf. De eigenaar, een liefhebber van Canarische producten en onderscheiden in Frankrijk voor zijn commerciële talent, was plotseling overleden in de leeftijd van  80 jaar. Het bedrijf in de Rue Felix Adam is verdwenen.
0000Islas-canariaslogo-kopie-277.jpg


De kwaliteit van brood in Spanje
laat flink te wensen over,
en echte bakkers zijn schaars

SPANJE  - vrijdag 25 augustus 217 - Net zoals apotheken en kroegen  is er in Spanje ook op bijna elke straathoek wel een zogenoemde ‘panaderia’ te vinden waar brood verkocht wordt. Al van een afstand ruikt het er vaak heerlijk naar versgebakken brood waardoor veel mensen denken  dat de bakker het brood zelf heeft bereid. Helaas is dat in ruim 80% van de gevallen niet zo, en gaat het  slechts om diepgevroren, opgewarmd brood dat er appetijtelijk uitziet maar vaak niets met echt ambachtelijk brood te maken heeft. Is het brood dat men in Spanje koopt wel zo goed?

Volgens deskundigen  is op die vraag een duidelijk antwoord te geven: “ Nee, het brood is in de meeste gevallen niet goed van kwaliteit en laat zelfs veel te wensen over, heeft te veel suiker en/of zout en weinig voedingswaarde. Het gaat in de meeste gevallen bij broodzaken (panaderias), supermarkten, en zelfs benzinestations, om industrieel brood dat diepgevroren aangeleverd wordt, en de winkelbedienden in de genoemde zaken slechts het brood korte tijd hoeft af te bakken, c.q op te warmen in de ovens welke men klaar heeft staan, waardoor het er lekker ruikt naar versgebakken brood.
8ae0cea4dd9a2ad6cbad57fc992fd8e5.jpg
Soorten brood
Als men erover nadenkt is het ook wel logisch dat de kwaliteit vaak te wensen over laat, want twee stokbroden voor €1,= of een zakje van zes kleine broodjes voor minder dan €1,= kan niet normaal zijn. Daarnaast is het meeste brood redelijk lekker als het vers is, maar na enkele uren kan men er al bijna een ruit mee ingooien en is de smaak ver te zoeken. Dan gaat het over stokbroden (baras de pan, c.q. Franse baguettes), kleine broodjes (panecillos), hele broden (pan de molde), boerenbrood (pan de pages), roggebrood (pan de centeno) en bruin brood (pan integral), dat allemaal vaak van slechte kwaliteit is.

Brood bestaat in principe altijd uit vier basisbestanddelen, te weten: bloem, rijsmiddel, water en zout. Daar zijn natuurlijk varianten op zoals brood met melk en brood gemaakt van mais; maar over het algemeen zijn er vier basisbestanddelen. Het probleem in Spanje zit vaak in het gebruik van het volkorenmeel,  waarbij bruinbrood verkocht wordt als integral maar dat vaak helemaal niet is, en de voedingswaarde ervan niet veel beter is dan van normaal witbrood.

Broodland
Spanje is niet het broodland zoals Nederland en België, en brood wordt over het algemeen dan ook meer gezien als iets extra bij de maaltijd, als tussendoortje, of als aanvulling van andere gerechten. Vaak wordt er geen brood gegeten, en als er al brood wordt gegeten dan is dat vaak in de vorm van een tosti, of sandwich. Waar men in Spanje wel gek op is, zijn de stokbroden in allerlei soorten, vormen en maten. Daarnaast eet men veel zogenoemd ‘pan bimbo’, dat zijn sneetjes wit, of bruin brood ; en Bimbo is een van Spanje’s grootste industriële broodmerken, vandaar de naam.

Bakkerijen
80% van de broodzaken, of bakkerijen zijn geen echte bakkerijen (waar de bakker dus niet elke ochtend vroeg opstaat om vers brood te bakken) In de meeste gevallen gaat het om industrieel brood dat in vrachtwagens wordt aangeleverd, en waarbij de verkopers van de broodzaak dit alleen maar hoeft af te bakken. Deze “nep’-bakkerijen zijn overal te vinden in Spanje, en op zoek gaan naar een echte bakker is vaak al wat lastiger.

De echte bakkers staan voor dag en dauw op om het brood te bereiden en te bakken , dat dan in de winkel vers verkocht worden tegen uiteraard vaak hogere prijzen dan de supermarkten, nep bakkerijen. en benzinestations.
Dat het brood in een echte bakkerij door een echte bakker  wordt gemaakt, wil overigens niet altijd zeggen dat de kwaliteit goed is, want volgens veel deskundigen wordt er ook door de  echte bakkers veel gefraudeerd, met name in het geval van bruin brood.

Bronwww.spanjevandaag.com

0000Islas-canariaslogo-kopie-96.jpg


De ‘snelle hap’ van Pepe Chiringo,
die zegeviert op Canarias

GRAN CANARIA - woensdag 9 augustus 2017 - Restaurants op de begane grond en gemakkelijk toegankelijk. Het is een van de trucs van de restaurantketen voor de ‘snelle hap’, welke de voorkeur geniet van de eilandbewoners: Pepe Chiringo.
Het is een van de weinige ondernemingen met een restaurantnetwerk dat niet verbonden is aan enigerlei gekochte Europese,  of Amerikaanse centrale, en die triomfeert onder de Canario’s.

Ze serveren hun gerechten op kartonnen  bordjes, zijn scherp geprijsd, geven goede dienstverlening, hebben prima openingstijden, en bevinden zich op strategische locaties, het is een ‘snelle hap’ met een duidelijk Canarisch accent.
9304690279_8c29b09967_b-1.jpg

Ze hebben naam gemaakt omdat taxichauffeurs van Playa del Inglés op Gran Canaria er kwamen om koffie te drinken en te eten in de vroege ochtenduren, in een van de  zaken die open waren en zonder de  aanwezigheid van toeristen. Uiteindelijk een plek, om Castiliaans (Spaans) te spreken. Met mond op mond-reclame groeiden ze, en bleven het merk: Pepe Chiringo.
menus-600x400.jpg
Ze bestaan bijna 30 jaar en hebben zelfs innovatie-theoretici weerstaan die niet de eigenaardigheden van de Canarische markt kennen, zoals de familie Acosta die wel kent.
pepe-chiringo-canarias-kZvE--620x349abc.jpg DONPEPECHIRINGOSL_galeria_849_7905.jpg
Het zijn familiebedrijven die voordelig zijn na een strandbezoek op weg naar huis, of na een avondje stappen, “ze hebben een verscheidenheid  aan broodjes en grote porties,” bevestigt op TripAdvisor en toerist van het Spaanse vasteland die gewoonlijk in het Zuiden van Gran Canaria verblijft. En dat is zeker: het bevalt de peninsulares (Spanjaarden van het vasteland) als ze op de eilanden verblijven.  Iets soortgelijks is het geval met Bosmediano met de broodjes calamares  op de Las Canteras-boulevard in de hoofdstad van Gran Canaria, zie: http://www.abc.es/espana/canarias/abci-bosmediano-donde-come-mejor-bocadillo-calamares-gran-canaria-201608161652_noticia.html

pepe-chiringo-maspalomas-kZvE--450x253abc.jpg                              De eerste Pepe Chiringo die men opende, in Playa del Inglés.
Familiebedrijf
De ‘snelle hap’-restaurantketen  blijft verre van intellectuele concepten en doet al helemaal niet  aan  bizarre promoties. Alles wordt geserveerd met een hoge identiteit van ingrediënten, eigen aan de  Canarische Eilanden. Een groot deel van hun markt zijn de  Canarische gezinnen die hun  kinderen brengen om te sporten, zoals voetbal in het weekeinde. Of fietsen.

Het gaat om een familiebedrijf, van mensen van het platteland, in de warmte van  het toerisme, en stelde men een chiringuito (kiosk) op en dat duurt al bijna 30 jaar, ze hebben een ‘snelle hap’-keten, sommige bedrijven zijn eigendom, andere zijn franchise. Deze mensen hebben geen tijd om een sociale agenda bij te houden. Familie Acosta weet alleen uren aan zaken doen en de  bevoorradingsketen te controleren.

Wat omzet betreft bieden ze in hun markt op Gran Canaria competentie met McDonald's en Burger King.  Het bedrijf serveert jaarlijks 170.000 bestellingen per maand, 5.666 per dag met een dagelijkse omzet in contanten  die interessant is voor ieder investeringsfonds met risicokapitaal. Maar het bedrijf is niet te koop, en feit is, dat het diverse offertes heeft weerstaan.

De familiegroep heeft haar netwerk versterkt en maakt van haar klassieke saus een commercieel product. Het wordt verpakt  op een locatie die men heeft in Arinaga, Agüimes, met het merk Pepe Chiringo. Het is dezelfde saus die men aan de klanten serveert, wat besparing aan middelen mogelijk maakt in de doseringen.

Momenteel is men niet aanwezig op de andere eilanden. Jaren geleden was men op Tenerife en op Fuerteventura. Maar het bedrijf zet sterk in op Gran Canaria en niet op groei met bankkredieten.

Op Gran Canaria heeft men negen restaurants, in:
- San Andrés (Moya),
- Las Palmas de Gran Canaria Puerto de La Luz
- Las Palmas de Gran Canaria  Parque de la Mayordomía-Tamaraceite)
- Telde,
- Carrizal de Ingenio,
- Vecindario,
- Arinaga,
- Playa del Inglés
- San Fernando de Maspalomas.
0000AAAAIslas-canariaslogo-169.jpg


Bosmediano,
waar men de beste bocadillos calamares eet
van Gran Canaria

Casa Ñoño, al drie generatie lang een familiebedrijf

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 9 augustus 2017 -  Bosmediano Casa Ñoño, is de traditionele locatie voor calamares in Las Palmas de Gran Canarias dat is waar men de beste bocadillos  calamares (broodjes inktvis) eet op Gran Canaria.
De bar waarvan de voormalige spits van de voetbalclub  Unión Deportiva Las Palmas in de jaren zeventig eigenaar van was, heeft een uniek concept van emotionele intelligentie toegepast op de het zakendoen..

En het is dat Bosmediano Casa Ñoño, van Antonio, een instituut is op Canarias. Het is een van de belangrijkste plaatsen om te bezoeken op Gran Canaria en te genieten van de broodjes calamares. De zaak bevindt zich al  tientallen jaren op deze locatie  aan het einde van het Las Canteras-strand; of, aan het begin, afhankelijk van hoe men het bekijkt.
 Antonio Rodríguez, de eigenaar doet alsof hij van niets weet . Maar hij blijft op de hoogte van alles.
bocatas-calamares-lascanteras-kluC--620x349abc-1.jpg
    Bosmediano, aan de Las Canteras-zeeboulevard, ‘s middags tijdens een decembermaand.
bosmedianojpg.jpg
Het was het eerste populaire terras op de Las Canteras-zeeboulevard, vandaag de dag overstroomd  door etnische restaurants met rieten meubels meegenomen uit Bangladesh, buiten de gewoonte van de Canario’s.

Casa Bosmediano was het eerste met zeezicht. Het was het gedeelte waar de minder welvarende mensen van de stad kwamen. Waar het verkeer naar het Noorden van het eiland ging. De aanleg van de autosnelweg  GC-1 en de opening van de Julio Luengo-tunnel, heeft dit deel van Las Canteras tot een gewild gedeelte gemaakt voor iedereen die ervan houdt om dicht bij de zee te zijn.
11625189.jpg

Ñoño gebruikte zijn spaargeld om broodjes calamares te verkopen. Zijn  gewenste hoek aan Las Canteras, van 200 vierkante meter, was geen voer voor de’ angstaanjagers’, zo bekend op het moment van de huizenbubbel, als  commerciële giftige initiatiefnemers die van  deur tot deur in de buurt van Guanarteme zorgden voor lokale stress

De locatie  van de broodjes calamares in de hoofdstad van Gran Canaria weerstond dat.  En breidde zijn voorziening uit. Het gebied van La Cicer was voorheen een woonwijk. Dat was, toen surfen nog geen sport was die in de mode was. Waar surfer en bouwvakkers aten die op weg waren richting Noorden van het Eiland.

Het is de levende geschiedenis van de horeca in de hoofdstad Las Palmas. Tegelijkertijd dat zijn vader zich aan voetbal wijdde, had Francisco Rodriguez Gil een tienda de aceite y vinagre (olie- en azijn-winkel), in de naastgelegen  straat waar het bedrijf tegenwoordig is gevestigd. Uiteindelijk werd het een bar, waar men tapas en maaltijden serveerde. De patriarch werkte eigenlijk in de haven. Hij  was cambullonero (Zwendelaar - illegale verkoper aan scheepslieden in de haven)

De vader van Noño wisselde handel uit met Sovjet-zeelieden. Dus Arehucas rum, gele en witte, en wat Cocal.  In ruil daarvoor leverden de Russen oud roest en vis. De moeder, Doña Fulgencia Bosmediano Bosmediano, van Puerto Llano, in Ciudad Real,  controleerde ook de handel. De vader begon  in de haven van Las Palmas te werken na de Guerra Civil (Spaanse Burgeroorlog 1936-1939). Noño werd in 1949 geboren en stopte met voetballen op zijn 33ste.
med_253354_NONO_BOSMEDIANO.jpg
o.jpg

Hij nam de teugels van de bar over in de jaren tachtig. Het was is een bedrijf in een gebied dat niemand wilde, in de buurt van een voormalige elektriciteitscentrale, La Cicer, dat vandaag de dag een acroniem is  aan dit deel van het strand. Met wat uit het voetbal gespaard geld, breidde hij de bar uit en ging aan de  slag in het bedrijf van zijn vrouw, Mari Morales Perdomo, en ook zijn zoon, Toni Rodriguez Morales, die degene is die het familiebedrijf heeft voortgezet  toen zijn vader een paar jaar geleden met pensioen is gegaan samen met zijn  moeder Mari.
nono-bosmediano.jpg img-20170529-wa0018-largejpg.jpg
hqdefault-67.jpg
                                                                   VIDEO
                        https://youtu.be/I8xg7GMrLk8
gal5312-5_CSR5312_MG2581147.jpg

Toni Rodríguez en zijn echtgenote, nu de derde generatie, besloten om de activiteiten uit te breiden naar het winkelcentrum Las Arenas voor een meer stedelijke publiek.
In Bosmediano Casa Noño hebben ze gewerkt als horeca-figuren  op Gran Canaria als Paco Mirabá  en Pepe Borges.
Juanuco die in de haven werkte bracht ze vis vanuit La Puntilla, La Isleta.
Uit die tijd herinneren zij de aanwezigheid van Juanito El Latonero (De Blikslager) de man die ambachtelijk de kookketels met de hand maakte en alles wist van gaskachels.
ZZZZZZIslas-canariaslogo-kopie-150.jpg


De Haven-markthal
van Las Palmas de Gran Canaria:
Onder de 10 beste markthallen van Spanje
om te eten

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 6 augustus 2017- De internetpagina ‘Culture Trip’  heeft de Haven-markthal van Las Palmas de Gran Canaria opgenomen onder de tien beste markthallen van Spanje om te eten.

 De Mercado del Puerto (Haven-markthal) in de hoofdstad van Gran Canaria staat op de lijst van ‘Culture Trip’, waarop onder de beste ‘Food Markets’ van Spanje o.a. voorkomen, de:
- Mercado de San Miguel in Madrid,
- Mercado Antón Martín in Madrid,
- Mercado de San Fernando in Madrid,
- Mercado de Abastos in Santiago de Compostela;
- Mercado de la Ribera in Bilbao,
- Mercat Central in Valencia;
- Mercado Victoria in Córdoba,
- Mercat de Santa Catalina in Barcelona,
- La Boquería in Barcelona.

mercado-puerto.png
                             De Haven-markthal van Las Palmas de Gran Canaria,
                opgenomen onder de tien beste markthallen van Spanje om te eten.
In het in het Engels geschreven artikel staat, dat men in de Mercado del Puerto (Haven-markthal) enkele van de beste producten kan proeven van de Canarische Eilanden.

Bovendien wijst men op de architectonisch smeedijzeren structuur,  ontworpen door het architecten-team van Gustave Eiffel; en herinnert men aan de openingsdata (1891) en de meest recente  grote renovatie (1994).  Ook benadrukt men dat de marktkramen verse en bereide producten verkopen, met inbegrip van tapas en lokale gerechten, zoals de beroemde aardappelen met mojo. De tekst is geïllustreerd met een foto gepost op Instagram via het profiel @inspiragastronomia.

The Culture Trip’ is een internetpagina van Angelsaksische cultuur welke zich onderscheidt als een aanzienlijke en invloedrijke verwijzing voor reizigers die speciale inhoud zoeken op de vlakken van cultuur, kunst, tendensen, en gastronomie. Men heeft drie grote vestigingsplaatsen: Londen, New York, en Tel Aviv.
000logo-251.jpg

 


Valor is de beste aardappel om te verrimpelen, Manitou om te koken, en HZ om te frituren

TEROR / FINCA DE OSORIO - maandag 31 juli 2017- De  jury van la Cata de Papa (de Aardappelproeverij) van Gran Canaria heeft het aardappelras Valor gekozen als de beste aardappel om te verrimpelen, Manitou om te koken, en HZ om te frituren, in een selectie waarvoor negen aardappelrassen waren geselecteerd van de dertig beste op het Eiland geproduceerde.

Het aardappelras Merlin  is gekozen als de  beste soort aardappel vanwege het uiterlijk, tijdens een proeverij waarin de jury de eigenschappen van het product kon nagaan van de drie meest geconsumeerde aardappelrassen op Gran Canaria:
- la papa blanca
  de lichtkleurige aardappel,
- la de color
  de gekleurde aardappel,
- la blanca con ojos rojos
  de lichtgekleurde met rode pitten, ofwel la favorita;
waarvan de totale jaarproductie ruim 17 miljoen kilo bedraagt op het Eiland, zo heeft de minister van Soberanía Alimentaria (Voedselsoevereiniteit), Miguel Hidalgo, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria laten weten.

Catadepapas.jpgaOp de eerste plaats hebben de juryleden een beoordeling gegeven over het uiterlijk van gepresenteerde soorten, drie van elk ras, van de tubérculos limpios (schoongemaakte aardappelen) en andere met nog de resten van de teelaarde, want de burgerij is verdeeld over waaraan men de voorkeur geeft bij het zien van het product: Zoals het komt om het te verkrijgen, en anderen die kiezen voor de schoongemaakte.
In deze fase heeft de jury ook het vermogen tot oxidatie van het aardappelzetmeel beoordeeld met het vaststellen van de verkleuring van een exemplaar dat enkele uren eerder doormidden was gesneden en blootgesteld aan de omgeving-zuurstof
Catadepapas2.jpg
Vervolgens is de jury overgegaan tot het proeven van de dan gekookte tubérculos (aardappelen), allemaal onder dezelfde condities van temperatuur en hoeveelheid gezouten water.
In deze fase hebben de deskundigen de soorten beoordeeld met de meest hele schil, waarin het zout intrekt, maar niet overdreven, met een licht kruimig en boterzacht binnenste.

In dezelfde fase heeft de jury diverse soorten geproefd van na het kookproces in dezelfde hoeveelheid water, zout en verhitting, waarbij de meeste ideale was, die welke een licht gebroken aspect vertoonde, met een niet geheel vaste schil en een zacht en crèmig binnenste dat uitnodigt tot samengaan met olijfolie, of sausen; zonder dat het nodig was deze volledig te schillen.

 De derde fase was die van het frituren,  de zwaarste proef voor de aardappel,  die moet een zeer stevige buitenkant behouden, met een zekere krokant, maar met een zachte binnenkant waarin men een fruitig en kruidig aroma kan waarnemen.

Het eindresultaat moet een aardappel zijn die productief is, de consument bevalt, en in zijn geval de bewerkingsprocessen weerstaat; een moeilijk doel, dat als resultaat de keuze heeft van de soort al naar gelang zijn bestemming.
ZZZZZZIslas-canariaslogo-kopie-144.jpg


De pikante cactus-hamburger van Lanzarote
tegen de kater

Reinigt de dikke darm, kalmeert de maag,
en geeft een gevoel van verzadiging

LANZAROTE - Cactus-sap  treft men aan in de natuur en het toeristische milieu. Maar ook in voeding. Dat is wat het Cabildo (Eilandbestuur) van Lanzarote heeft goedgekeurd voor de verkoop van een hamburger die gebaseerd is op de cactus.

Het gaat om het samenbrengen van het sterproduct met de Amerikaanse snelle hap (in correct Nederlands: ‘fast food’, jawel!) door het culinaire gebruik van de plant voor het creëren van een dergelijk exotisch en  heerlijk gerecht dat rijk is aan gunstige eigenschappen voor het organisme.
jardin-cactus-lanzarote-keKC--620x349abc1.jpg                                                           
De cactus-hamburger.
Het gaat om een cactus-hamburger van met tomaat ingewreven brood, met een saus van  geitenyoghurt, met gerookte kaas en rucula sla;  bereid met producten die honderd procent  de  herkomstbenaming Lanzarote hebben: 59% tunera (cactus vijg), en 50% aardappel, ui, en maïs).

Dus, degenen die dit wensen, kunnen profiteren van de eigenschappen en de smaak welke de cactus-hamburger biedt in een omgeving die er met name geschikt voor is.

Het gerecht, vervaardigd door een coöperatie van producenten in San Bartolomé, op basis van tuneras (cactusvijgen) uit Teguise, combineert de  voornaamste vegetatie die er is op het eiland, waardoor het ook bestemd is voor de promotie van de voordelen en de afwisseling in de landbouw van Lanzarote en is op weg om de standaard te worden in het herstel van het platteland op dit eiland.

hyptis-suaveolens-1.jpg chia04-1.jpg
220px-Hyptis_suaveolens_Vilayti_Tulsi_in_Hyderabad_AP_W_IMG_0114.jpg Hyptis_suaveolens_Vilayti_Tulsi_in_Hyderabad_AP_W_IMG_0117.jpg                                              
Chan, of chía (Hyptis Suaveolens).
Chan-Seeds-1200px.jpg chia-seeds_1.jpg
Het gebruik van de cactus in de dagelijkse voeding stamt uit de tijden van vóór Columbus. En de Azteken benutten het in hun gebruikelijke voedsel, samen met de tegenwoordig populaire granen: zaden van de quinua (Chenopodium quinoa) wat een gierst is, zie. https://nl.wikipedia.org/wiki/Quinoa_(plant);  en de chan, of chía (Hyptis Suaveolens) (dit laatste in het zaad  van een soort salie, met bruine en rode vlekken; het wordt gebruikt om frisdranken te bereiden en voor het verkrijgen  van een drogende olie in de bereiding van lakken en verven en is goed tegen spasmen en muggen.).

 images-160.jpg _wsb_214x149_4Ecotiposquinua.jpg quinua-600x350.jpg
quiniuavvvv.jpg quinua.jpg
De quinua is een 1,5 m hoge plant met ruitvormige bladeren en trosvormige takken, de vele zaden zijn zacht en eetbaar, deze zijn beiden  bekend als toevoeging aan levensmiddelen vanwege de voordelen die zij bieden aan het menselijk lichaam.

Het helpt ook bloedsuikerspiegel te stabiliseren, verlaagt cholesterol, reinigt de bloedvaten, reinigt  de dikke darm, beschermt de lever, kalmeert de maag, bevordert het gevoel van verzadiging en…  vermindert de hoofdpijn (kater) veroorzaakt door alcoholgebruik. Hamburger cactus is geschikt voor vegetariërs, coeliakie in de versie zonder brood en lactose-intolerantie, eieren en noten.

De cactus-hamburger is geschikt voor vegetariërs, en in de versie zonder brood geschikt voort coeliakie (glutenvrij dieet) , en voor lactose intolerantie van eieren en noten.
ZZZIslas-canariaslogo-997.jpg


Mercadona en Lidl gaan palmolie weren
uit de eigen huismerk-producten in Spanje

SPANJE - woensdag 17 mei 2017 - Er wordt de laatste tijd enorm veel geschreven en gesproken over palmolie, of in het Spaans: aceite de palma (als een van de bekendste benamingen). Veel huismerk-producten van supermarkten zijn voordeliger dan de echte merken en dat komt deels (maar lang niet altijd) door het gebruik van palmolie in plaats van duurdere oliën en vetten. Dankzij alle publiciteit op televisie en in de kranten, zijn ook de Spanjaarden zich bewuster geworden van aceite de palma  of aceites vegetales, leest men meer de etiketten, en wil men andere producten.

Het is nu aan de supermarkten om daar op te reageren,  door minder of helemaal geen palmolie meer te gebruiken in de huismerk-producten. Carrefour heeft eerder al aangegeven , zoveel mogelijk gebruik te gaan maken van duurzame palmolie maar deze nog niet te verbannen uit hun artikelen omdat er nog geen goed en goedkoop alternatief is. Experts zeggen echter dat ‘duurzame palmolie’  lariekoek is en dit helemaal niet bestaat. De controle hierop blijkt niet zo goed te zijn en er worden vraagtekens geplaatst door vele internationale milieu- en consumentenorganisaties.
80c7f9247e0c7dfa222a291222c3123f-2.jpg
Mercadona
Medio mei 2017 heeft een van de grootste producenten voor de huismerk-producten van Mercadona aangegeven, geen palmolie meer te gaan gebruiken in hun producten. Het gaat om de Grupo Siro die exclusief voor Mercadona produceert en de supermarktketen artikelen levert zoals brood, zoete broodjes (bollería), koekjes, pasta, cornflakes, muesli en vele andere artikelen. Op deze manier kan Mercadona indirect een van de grote ketens worden waar men minder of helemaal niet meer met palmolie werkt. Het gaat in dit geval om een grote hoeveelheid aan Hacendado producten, het bekende huismerk van Mercadona.

Lidl
Nog geen dag na de aankondiging van een van Mercadona’s grootste en belangrijkste producenten, komt het Duitse Lidl met de mededeling dat ook zij palmolie uit veel eigen merk producten gaat weren, zie: http://www.laopiniondemalaga.es/sociedad/2017/05/16/lidl-eliminara-aceite-palma-productos/930856.html?utm_source=feedly
Het gaat bij de Lidl om het 100% verwijderen van aceite de palma uit artikelen onder de naam Freeway, Solevita, en de Bio-ecologische producten. Daarnaast wil men bij Lidl ook 33% minder aan suiker gaan gebruiken in hun producten van eerder genoemde huismerken. De topman van Lidl in Spanje wil iedereen er echter op wijzen, dat 95% van alle Lidl-producten nu al geen palmolie bevat, en dat men in de toekomst in de overige 5% de palmolie sterk wil gaan verminderen, of compleet verwijderen en vervangen voor andere oliën en vetten.

Andere supermarktketens
Ook bij andere supermarktketens zoals Spar, Eroski, Día, Aldi, El Corte Inglés enz.. begint het door te dringen dat de Spanjaarden zich meer bewust zijn van wat men eet, waarbij ze ook meer de etiketten zijn gaan lezen. Ook deze grote supermarktketens hebben al aangegeven bezig te zijn met studies en onderzoeken over het ‘hoe, wat, en wanneer’ van het reduceren, of compleet verwijderen van palmolie uit hun huismerk-producten.

Gezonde supermarkt
In Spanje is landelijk gezien  momenteel  slechts een supermarktketen die in het hele assortiment geen enkel product heeft waar palmolie in is verwerkt. Het gaat om de keten Supersano welke inmiddels twaalf winkels heeft in Spanje, helaas nog niet op de Canarische Eilanden .
Deze supermarktketen is gespecialiseerd in ecologische, of biologische producten waarbij men toeziet dat geen enkel product palmolie bevat. Supersano is op dit moment te vinden in o.a,. Madrid, Alicante, Almería, Altea, Elche, Murcia en Valencia.

Benamingen van palmolie in Spanje
Palmolie in het Spaans is: ‘aceite de palma’, maar net als in andere landen zijn er veel andere benamingen te vinden.
Hieronder enkele van de belangrijkste welke men op de etiketten in Spanje kan aantreffen:
- Aceite de palma,
- Aceite de palmiste,
- Grasa vegetal (palma),
- Grasa vegetal fraccionada,
of  hidrogenada de palmiste,
- Sodium Palmitate,
- Estearina de palma (Palm stearin),
- Palmoleina,
- Oleina de palma (Palmolein,
- Manteca de palma,
- Elaeis guineensis.

BRON:  http://www.spanjevandaag.com
ZZZIslas-canariaslogo-910.jpg


Authentieke Sancocho canario
wordt bereid met cherne

CANARISCHE EILANDEN - Witte donderdag, 13 april 2017 - Het is Jueves Santo (Witte Donderdag), en dat is de laatste dag in de Semana Santa (Goede Week) dat men een fraai, gezouten exemplaar cherne kan kopen, de vis die de hoofdrol speelt in het hoofdgerecht: sancocho canario (onderaan dit artikel geven we een recept voor het bereiden ervan).
De religieuze traditie beveelt aan, om op Viernes Santo (Goede Vrijdag) geen vlees te eten. De typische maaltijd van de Eilanden bestaat  op Witte Donderdag  uit potaje de Vigilia (stoofpot) en tollos en salsa. Op Viernes Santo (Goede Vrijdag) komen familie en vrienden bijeen voor de cherne, pella de gofio, papas, mojo en balata.

Van oudsher heeft de Kerk haar gelovigen opgedragen te vasten tijdens de dagen van de  Cuaresma (de 40 dagen voorafgaande aan Pasen). De religieuze aanbeveling gaat ver terug in de tijd. En zo houdt men zich aan de traditie van geen  vlees op Goede Vrijdag, waarbij de motivatie om dit te doen was: om het geld, niet besteed aan vlees, te geven aan de armen. Met de economische crisis en het  eten van sancocho is tegenwoordig niet veel geld te besparen, de benodigde cherne varieert in prijs van €10, tot €16,= per kilo.
461951-1p.jpgIn de Centrale Markthal van Las Palmas de Gran Canaria verzamelen zich deze week mensen van middelbare leeftijd voor het kopen van de gezouten vis en het bereiden van sancocho canario, het gerecht dat zo kenmerkend is voor Goede Vrijdag.
Elders in Spanje, zoals in Cáceres, waar Carmen González woont , zal het niet ontbreken aan de potaje de Vigilia (stoofpot). "Deze  is gemaakt met kikkererwten en kabeljauw, je moet er 48 uur voor ontzouten. Met de familie eten we dit jaar de stoofpot van de Wake; sancocho durf ik niet te bereiden, omdat de Canario’s dat beter kunnen,” zegt Carmen González, die zijn op haar beurt wacht bij vishandel Artiles.
tollos-en-salsa-11.jpg                                                                  Tollos en Saksa
sancocho_06.jpg                                                                Sancocho canario.
De authentieke Sancocho canario wordt bereid met cherne, maar kan ook worden gemaakt met kabeljauw, zeebaars, of baars. Cherne wordt gevangen in  Senegal en Mauritanië en bereikt Canarias per vliegtuig. "Ze sturen deze met kop en staart.  De staart laten we zitten, zodat men kan zien dat het echt cherne is die we verkopen,” zegt visboer José Montesdeoca, die deze week ruim 1.000 kilo van het product heeft verkocht. Alleen al op woensdag, naar schatting tussen de 600 en 800 kilo gezouten cherne, tegen €13,60 per kilo.

"In de Semana Santa verkopen we veel kabeljauw, omdat veel mensen die hier wonen die van het Península Schiereiland = het vasteland van Spanje ) zijn en de voorkeur geven aan deze vis,” legt Montesdeoca uit. Voor de visboer, is het economische herstel nodig geweest voor de groei van de verkoop van vis, koning van Pasen. Montesdeoca herinnert zich hoe, een paar jaar geleden, het onmogelijk was om stukken cherne te verkopen, “want cherne kostte toen 80 tot 90 euro, en een groot gezin kon zich dat niet veroorloven."
pella5.jpg  front_es5400.jpg
                                                    Pella de gofio en rode mojo-saus
RECEPT: Sancocho
Ingrediënten:
 
- 1 kg gezouten vis (het liefst cherne, of corvina (kabeljauwsoort)),
- 1 kg grote aardappels,
- 1 kg zoete aardappels (batatas),
- olijfolie,
- peterselie
- zout naar smaak.

Bereiding:
1. De vis ontzouten door hem 24 uur in water te laten. Het water bij voorkeur enkele keren verversen.
2. De ongeschilde aardappels en bataten in grote stukken snijden en in een pan met water doen, zodat de aardappels net onder staan.
3. Wanneer de aardappels en de batatas bijna gaar zijn, de in grote stukken gesneden, ontzoute vis, toevoegen en maximaal 10 minuten laten meekoken, zodat de vis niet uiteen valt.
4. Als alles gaar is, afgieten en opdienen.

Dit gerecht wordt gegeten met rode mojo en pella de gofio.
000islas-canariaslogo-kopie-137.jpg


NAMEN VAN VISSEN EN SCHELPDIEREN

vis_schaalschelpdieren_foto_eyecatcher.jpg

                       
Nederlands Spaans Wetenchappelijk
 Ansjovis  Anchoa  Engraulis encrasicolus
 Baars  Perca  Perca fluviatilis
 Bot  Platja  Platichtys flesus
 Forel  Trucha  Salmo trutta
 Geep  Ajuga  Belone belone
 Goudbrasem  Dorada  Sparus aurata
 Griet  Rémol  Scothalmus rhombus
 Gul  Bacaladito  Gadus morhua
 Haai  Tiburón  Carchariidae
 Harder(diklip)  Galupe / mujol  Chelon labrosus
 Haring  Arenque  Clupea harengus
 Heek  Merluza  Merlucius merlucius
 Heilbot  Fletan  Hippoglossus hippoglossus
 Horsmakreel  Jurel  Trachurus trachurus
 Inktvis (kraak)  Pulpo  Octopus vulgaris
 Inktvis (pijl)  Calamar  Loglio for besi
 Kabeljouw  Bacalao  Gadus morhua
 Karper  Carpa  Cyprinidae
 Kaviaar  Caviar  -
 Koolvis  Palero  Pollachus pollachus
 Kousebandvis  Espadilla  Lepidopus caudatus
 Leng  Maruca  Molva molva
 Lodde  Capelan  Mallotus villosus
 Makreel  Cabella  Scomber scombrus
 Marlijn  Marlin  Tetraputurus albidus
 Meerval  Perro del Norte / lobo  Anarhichas lupus
 Mul  Salmonete  Mulolidea
 Murene (moeraal)  Morena  Muraena helena
 Ombervis  Corbina  Sciaena umbra
 Paapje  Peuena caballa  -
 Paling  Anguila  Anguilla anguilla
 Papegaaivis  Vieja  Sparisoma cretense
 Pelser  Alache  Sadrinella perforata
 Pieterman (grote)   Arana / Escorpión   Trachinus draco
 Pilchard /Sardien  Sardina  Sardina pikcharus
 Pladijs /Schol  Solla  Pleuronectus platesca
 Poon (rood)  Rubios  Trigia lucerna
 Poon (grauw)  Rubios  Eutrigla gunardus
 Rog  Raya  Rajidae
 Roodbaars  Galineta Nórdica  Beryx decadactylus
 Sardien (zie Pilchards)    
 Sardijn  Espadin   Sprattus sprattus
 Schar  Limanda    Limanda limanda
 Schelvis  Eglefino  Melangrammus aeglefinus
 Schol (zie Pladijs)    
 Schorpioenvis  Rascacio / Cabracho  Scorpaenan porcus
 Smelt  Lanzon  Hyperoplus lanceolatus
 Spiering  Eperlános  Osmerus eperlanus
 Sprot  Espadin  Spoattus sprattus
 Steenbolk  Faneca  Trisooerus luscus
 Steur  Esturión  Acipenser sturio
 St. Pietervis  Pez de san Pedro  Zeus faber
 Tarbot  Rodaballo  Scophthalmus maximus
 Tong  Lenguado / soldado  Solea solea
 Tongschar  Platija  Microstomus kitt
 Tonijn  Atun  Tunnidae
 Tonijn bonito  Bonito  Sarda sarda
 Trekkervis  pez Ballesta  
 Vlaswijting /Pollack  Abedejo  Pollachius pollachius
 Vliegende vis  Pez voldor  Exocoetidae
 Wijting  Merlan /Plegonero  Merlangus merlangus
 Zalm  Salmón  Salmo salar
 Zeebaars  Mero cherne  Dicentrarchus labrax
 Zeebrasem  Espárido  Pagellus bogaraveo
 Zeeduivel  Rape  Lophius piscatorius
 Zeelt  Tenca  Tinca tinca
 Zeepaling  Cóngrio  Conger comger
 Zeewolf  Perro del Norte / lobo  Narrhichas lupus
     
 SCHELPDIEREN MARISCOS CONCHYLIORUM
  Alikruik  Bigaro  Littorina lottorea
  Garnaal / Gamba  Quisquilla camarón /   Crangio crangino
  Jacobsschelp  Vieira  Pecten maximus
  Kammossel  Vieira  Chlamys operculairs / Pecten
  Kokkel  Berberecho / Croque  Cerastoderma eduñe
  Krab  Cangrejo  Cancer pagurus
  Kreeft  Bogavante /Lubrigante  Homarus gammarus
  Langoest  Langosta  Palinurus vulagrus
  Langoestine  Cigala / Mangatio  Nephops norevgius
  Mossel  Mejillón  Mytilus edulis
  Oester  Ostra / Ostión  Ostreidae
  Scheermes  Navaoi / longerión  Ensissiliqua / Ensis minor
  Spinkrab  Centolla  Lithodes malja
  Strandgaper  Almeja (de Rio)  Arenomya arenaria
 Tapijtschelp  Almeja margarita  Venerius pukllastra
 Wulk  Bocina  Buccium undatum

 Wenst u dezer namen ook in het Engels, Duits,Frans,en Italiaans te kennen, kijk dan op:  https://www.schmidtzeevis.nl/html/fish_names_in_7_languages.html

000logo-938.jpg


De wijnstok keert terug op Fuerteventura, de bakermat van de Canarische wijn met Juan de Bethencourt

FUERTEVENTURA - woensdag 29 maart 2017 - Sinds maart 2017 is er weer wijn die geproduceerd is op Fuerteventura. Er zijn honderden jaren voorbij gegaan opdat dit werkelijkheid zou zijn. Het is geen massale productie, maar er is voldoende, zodat de liefhebbers van deze drank kunnen genieten van zijn smaak. Hij heet Conatvs, en het is de eerste bodega (het wijnhuis) van  Fuerteventura. Hij heeft de DOP Islas Canarias, op dit eiland heeft men honderden jaren lang geen project gegenereerd om zich te lanceren op de internationale markt.

De Bodega (het Wijnhuis) Conatvs is van Pedro Martín en is gevestigd in Lajares, La Oliva. De technische directie van het merk is in handen van Alberto González, die met passie honderden uren heeft besteed aan het ontwikkelen  van een nieuwe vino tinto (rode wijn) die zich richt op een hoger segment van consumenten..
conatvs-canary-wine-k7OF--620x349abc.jpg
                     Het eiland herstelt eeuwenoude wijnstokken die werden verlaten.
 conatvs_00.jpg   tomo1M-3645632-2.jpg

download-85.jpglogo-dop-islas-canarias.jpgWijn is niet nieuw op Fuerteventura. Op dit eiland kwam een Eeuw eerder de eerste plantage die werd aangelegd door Fernando de Castro in 1497 op Tenerife en dat deed John Hill op El Hierro in 1526.
Kroniekschrijvers zeggen dat de beroemde wijn van Lanzarote en Fuerteventura ouder is omdat die bijna een eeuw eerder werden veroverd door Juan de Bethencourt.

Veel jaren later komt de productie van Monte Lentiscal, in de tweede helft van  de 19de Eeuw, op Gran Canaria. In het geval van Lanzarote, evenals op Fuerteventura, hebben vulkaanuitbarstingen, de negatieve uitwerking van de Europese oorlogen,  en de waterproblemen op de eilanden, ervoor gezorgd dat de wijn van  Fuerteventura  marktaandeel ging verliezen.

De reiziger Bory de Saint-Vincent zei  in 1800 , “dat men veel wijn oogstte op Fuerteventura, maar door waterproblemen was de kwaliteit ervan minder dan die van de andere Canarische eilanden.”

Fuerteventura heeft bovendien, in samenwerking met het Cabildo (Eilandbestuur) onder president Marcial Morales, een groot werk verricht in het herstel van de honderden jaren oude wijnstokken net als met het verzamelen van de belangrijkste Canarische druivensoorten, alles versterkt door het opleiden van de activiteiten in de sector vitivinícola (wijnsector).

De DOP Islas Canarias (Herkomstbenaming Canarische Eilanden) is een geïntegreerd project dat met niemand  concurreert, maar de economische kansen en verkoopkanalen verbetert voor de exploitanten die een uniek instrument vereisen voor de Canarische wijnexport.
ZZZIslas-canariaslogo-746.jpg


Hoe bestelt men buiten Spanje een café cortado?

SPANJE - vrijdag 10 maart 2017 - De koffievariant cortado is in Spanje (en onder de toeristen) zeer populair en volgens een artikel in het dagblad ‘20Minutos’ zelfs een vervanger voor het nagerecht als men in een restaurant eet. Het komt inderdaad vaak voor dat men in plaats van een nagerecht ‘slechts’ een cortado bestelt. Maar wat nu, als de Spanjaarden naar het buitenland gaan en ook daar een cortado willen drinken.

Een ‘café cortado’ is een espresso-variant, dus een espresso waaraan slechts een klein beetje warme melk wordt toegevoegd en vaak - maar niet altijd - geserveerd in een klein glas.
Spanjaarden in Nederland of België hebben het moeilijk want er bestaat geen Nederlandse/Belgische variant. Een ‘koffie verkeerd’ is namelijk meer te vergelijken met een ‘café con leche’ en daarbij wordt er geen espresso gebruikt, maar gewone koffie. Vaak wordt er dan maar een macchiato besteld welke in Nederland/België bijna overal te vinden is.
cortado1a.jpgOverigens verschilt de cortado wat betreft naam ook weer in Spanje, want dc cortado heet in Catalonië ‘tallat’ en in het Baskisch ‘ebaki. In Portugal noemt men de cortado weer ‘pingo’, of ‘garoto’.
In Italië is de Spaanse cortado variant de ‘caffe macchiato’ wat men niet moet verwarren met de ‘latte macchiato’ want dat is precies het tegenovergestelde: veel melk met een klein beetje koffie.

Spanjaarden die in op vakantie zijn, kunnen voor een cortado versie een ‘cafe noisette’ vragen, of een ‘cafe avellana’. In Groot Brittannië is er geen versie voor een cortado en zal de Spanjaard toch een beetje Engels moeten spreken om een koffie te bestellen met een: “drop of milk”, of een “cloud of milk”.

De cortado is eigenlijk een espresso met een klein beetje warme melk om de koffie minder bitter te maken. Tegenwoordig echter lijkt de cortado steeds vaker op een kleine cappuccino met opgeklopte melk en soms zelfs een decoratie erop.
10098702906_8773b9c169.jpgDe cortado wordt in Spanje vaak gedurende de dag gedronken terwijl een café con leche iets voor de ochtend is, een grote kop koffie met warme melk waarin  men dan iets zoets kan dompelen. Houdt men niet van melk, dan drinkt men een espresso, of café solo en heeft men trek in een beetje alcohol,  zonder dat iemand dat ziet, dan geniet men van een carajillo (kruiwagentje) (een espresso met een scheutje coñac).


000islas-canariaslogo-kopie-63.jpg


Het eerste nudisten-restaurant van Spanje opent op 20 januari 2017 op Canarias

Restaurant ‘Innato’ rekent een unieke prijs
van €150,= per paar

Men biedt drie verschillende menu’s en muzikale optredens

GRANADILLA DE ABONA -  vrijdag 13 januari 2017 - We hebben er op 19 september 2016 al eerder over geschreven in deze rubriek. maar nu is alles klaar. Het eerste nudisten-restaurant  van Spanje viert voor de genodigden de opening op vrijdag 20 januari 2017, en vanaf 21 januari is dan iedereen welkom. in ‘Innato Tenerife’.

Vooraleerst verder te gaan met dit artikel, geven we de vertaling van ‘innato’:
- (kwaliteit, eigenschap) wat niet is aangeleerd en behoort tot de aard van een wezen van zijn afkomst, of geboorte.
thumb__318x216.jpgHet eerste nudisten-restaurant van Spanje opent zijn deuren op vrijdag 20 januari 2017. Genieten van een avond zoals God ons op de wereld heeft gezet in ‘Innato Tenerife’, gevestigd in San Isidro in Granadilla de Abona, gaat €150.= per paar kosten.
 In de prijs is een drie gangen-menu menu - van  verschillende aard - inbegrepen; alles onder verantwoording van een prestigieuze keukenchef, met een nagerechten-buffet rondom naakte jongeren, en muziekoptredens, dans en vuurwerk.
Bij dit alles moet men kleding achterwege laten, ook de mobiele telefoon, en ook elektrisch licht ontbreekt.
Antonella-Bravi-e-Tony-De-Leonardis-3-420x560.jpg gordom-ramsay-1.jpg             Tony De Leonardis.                                               Gordon James Ramsay
De Italiaanse ondernemer Tony De Leonardis - de initiatiefnemer van dit project - legt uit, dat het restaurant zeven dagen per week geopend zal zijn vanaf 20:00 uur.
“De opening vindt, op uitnodiging,  plaats op vrijdag 20 januari 2017; maar vanaf zaterdag 21 januari 2017 beginnen we normaal met onze dienstverlening,” zo geeft De Leonardis aan.
Voor  de eerste dagen heeft men al meer dan 300 reserveringen.
Innato is hartelijk verwelkomd op het Eiland , en we hebben veel reacties gekregen,” zo voegt Tony toe.
pesadilla-usa_qvemos_433x244-1.jpg Pesadilla-en-la-cocina-Alberto-Chicote-530.jpg
 In het restaurant- dat plaats biedt aan 60 gasten - werken acht personen, onder wie de souschef, de populaire Britse keukenchef Gordon James Ramsay uit Londen, de auteur van de oorspronkelijke versie van ‘Pesadilla en la cocina’ (‘Nachtmerrie in de keuken’).

“We bieden drie biologische menu’s uit de haute cuisine,” geeft De Leonardis aan.  Concreet kan men in ‘Innato’ genieten van  een vlees-menu,  van een ander menu met vis en schelpdieren; of van een vegetarisch menu; elk met vier, of vijf gerechten.

“Elk gerecht gaat vergezeld van een verschillende wijn van het Eiland; en we serveren huisgemaakte nagerechten,” voegt de ondernemer toe. Het gaat om rauwe biologische elementen bereid op een houtvuur.

Met het nagerecht komt, als men dat wil, het beste einde van de avond, “het is het meest erotische deel van het diner; men stelt een buffet op met vers fruit en nagerechten, hoewel die naast de persoon staan en niet op hen,” legt de  horeca man  uit. Alles wordt vergezeld door diverse  optredens. “We hebben een violist, pianist, en dans,” onthult De Leonardis, die opmerkt, “we willen elke week anders zijn.”

Maar voordat men binnengaat moet men alles achter zich laten. Het eerste wat de klanten tegenkomen in Innato is een kleedruimte. “Hier moet men de kleding achterlaten, alle technologisch apparaten, sleutels, en al het materiaal dat men bij zich draagt.,” laat de Italiaan weten die toevoegt “we vragen  van de klanten, te breken met de moderne technologie en zich  vrij te maken van  zorgen. Wel moet men een toga (badjas) en slippers dragen. Eenmaal binnen, is de hoeveelheid  kleding die men draagt al naar gelang  de smaak van de consument. “Elke stoel heeft een verwisselbare hoes voor eenmalig gebruik, opdat de klanten op hun gemak zijn,” zo voegt de ondernemer toe.

De verlichting komt van kaarsen en open haarden. “Er is geen elektrisch licht, en de decoratie bestaat uit bamboe.” Dit alles, om te bereiken dat de klant een sprong in de tijd maakt. “We beloven vooral een onvergetelijke avond,  terug te keren naar de natuur en zich te ontspannen, Een unieke ervaring", zo concludeert  de initiatiefnemer.
zzzslas-canariaslogo-19.jpg


Vijf goede redenen om Canarische gofio te eten

CANARISCHE EILANDEN -  woensdag 28 december 2016 -  Na de jaarwisseling, is gofio een bondgenoot om weer in vorm te komen.
gofio1.png
Energie
De Canarische fabrikanten zijn aan het proberen het oude en weinig wereldse imago van het gofio van de eilanden te veranderen. Dus in plaats van bevordering van de import van haver, probeert men  om gofio als vervanging te positioneren. Rijk aan complexe koolhydraten en vezels hangt de selectie van de granen af van de maalsnelheid. Hoe langzamer het wordt gemalen, zeggen de deskundigen, hoe beter de geur, smaak en textuur zal zijn.
gofio2.pngEiwit, vitamine B
De calorische waarde wordt geschat op 340 calorieën per 100 gram. Het bevat proteïne, vitamine B1, B2, en B3; evenals ijzer, calcium, magnesium, en natrium, waarvan de verhoudingen variëren al naar gelang de gekozen granen en groenten.
gofio3.pngGofio verhoogt de stofwisseling
De Canarische hardlooptrainer  Víctor Santiago Victor Santiago stelt dat het ideaal is voor omdat het na het trainen het spiermassa vergroot. Hij beveelt 30 gram gofio te mengen met een- eerder bevroren - banaan, wat melk, natuurlijke zoetstof en kaneel. Het is een voedingsmiddel dat de stofwisseling verhoogt.
Gifii4.pngGofio maakt sterk
Er zijn verschillende soorten waarmee de Canarische industrie innoveert als iets nuttigs voor het wereldwijde  publiek. Er zijn dus verschillende types. Voor de sportwereld, is er een gofio van drie granen en kikkererwten. Met een enorme energetische waarde: 363 Kcal; hoewel, met 12% eiwit, 70,4%koolhydraten. Ze zeggen dat het aansterkend is.<

gofii5.pngGemakkelijk mee te nemen Guanche-energie
De sporthandel en de voedingshandel  is voortdurend in verandering. Het oude Canarische gofio wordt door sommige kinderartsen en voedingsdeskundigen beschouwd als een schadelijk element voor de gezondheid. Het is nu uitgegroeid tot een natuurlijke bondgenoot in de sportwereld. Feit is, dat het in formaten wordt gebracht om te consumeren tijdens kantooruren, of na sporttraining. Als mensen uiteindelijk stoppen met brood eten uit angst voor overgewicht, vindt iemand iets nieuws uit dat al bestaat en past het aan wat de markt vraagt. En de markt vraagt snel eten en gaat rennen.

 zzzislas-canariaslogo-kopie-11.jpg


Honderd jaar ‘La Moyera’, het op de eilanden
meest geliefde Canarische noga-merk

De onderneemster  Juana Rodríguez Santana vervaardigde van amandelen en gofio van de eilanden, het tijdens feesten en familie-ontmoetingen zo gewaardeerde Canarische product

MOYA - woensdag 14 december 2016 - Bij het ten einde lopen van 2016 viert men de eerste Eeuw van een karakteristiek merk op de eilanden, ‘La Moyera’. Dat is honderd jaar in het verkopen van dit ambachtelijk  vervaardigde gebak dat zijn oorsprong heeft in het Noorden van Gran Canaria, in Moya.

De oprichtster van het bedrijf was Juana Rodríguez Santana in 1876. Zij hield van alles wat te maken had met het traditionele gebak. Zij kwam vanuit Moya en verkocht van feest naar feest haar beroemde turrones (noga), waardoor zij bekend werden als ‘La Moyera’. En het is daarom. dat dat de turrones van deze Canarische familie deel uitmaken van de verplichte feestdagenkalender op het eiland.
naamloos-309.png
Turrones-Caseros-Elias-300x238.jpg guia-ngc-turrones-2.jpg
De fabriek was aanvankelijk gevestigd aan wat de Mateos de Matos Quintana-weg was. In 1902 had de noga de vorm van tabletten met Canarische amandelen, zoals die van ‘Alicante’.

Maar het is in 1916 als men formeel het eerste  merk ‘La Moyera’ creëert. Een Eeuw later blijft de onderneming functioneren in dezelfde omvang toen Juana Rodríguez deze noga begon te verkopen. En het is, dat het gebak van Moya fantastisch is.
Naast turrones (noga), heeft men producten zoals de bizcochos (biscuitjes), en suspiros de Moya (meringe = eiwitschuim), van het merk Doramas.
1-47.jpgbizcocho20moya20moyera20doramas20proceso.jpg                                                     Biscochos 'Moya'.

Bizcochos-Moya.jpg
turrones_la_moyera_port2.png
guia-ngc-turrones-1.jpg Het waren vrouwen die begonnen als brood baksters. Zij voegden waarde toe en brachten ongekende producten op de eilanden. De formule, in geval van de biscochos van het merk ‘Doramas’,  is de volgende: De klant bepaalt de grondstof. Doramas heeft gemeen met La Moyera , dat ze zijn gelanceerd door ondernemende vrouwen in eenzelfde gemeente.

Gran Canaria Ayer y Hoy
turrones_la_moyera_port.png kkk.png
                                                        Canarias toen en nu:
           Doña Juana Rodríguez Santana, oprichtster van het noga merk
'La Moyera'
                                                      is in 1876 geboren in Moya.
In het geval van de turrones (noga repen) van ‘La Moyera’, was het de eerste uit een generatie van zevenjarigen die begon moeder te helpen en die bovendien Juana Rodríguez Santana vergezelde bij het verkopen ervan. Deze minderjarige, Dolores, was degene die in 1949 het formaat noga zag dat de Canario’s het liefst hebben, maar ook bestaat nog steeds het traditionele  verkoopmodel in een blik met donkergele kleur, dat in de Canarische dorpen altijd aanwezig is.
Gran20Canaria20Ayer20y20Hoy20Turrones20La20Moyera201-1.jpgNaast Moya, ontwikkelt men deze activiteit op Gran Canaria in de hoofdstedelijke wijken San José en San Nicolás, hoewel het familiebedrijf  voor Turrones La Moyera blijft functioneren als dat van de familie Peralta in Arucas,  of het bedrijf van de familie Ramírez in Teror.

Het kenmerk is dat de noga is  gemaakt van een massa suiker, water en eiwitten tot deze zacht piekt in een grote ketel, waaraan de ingrediënten die worden toegevoegd  de karakteristieke structuur en smaak geven. Anijs, geroosterde amandelen, wijnsteen aroma, geraspte citroenschil, kaneel, en paneermeel van biscuit.

Het deeg wordt geplaatst op een koekje met snoeppapier wat dient als mal, en dat wordt afgedekt met een ander koekje. En zo ontstaat de noga, van amandelen, gemalen suiker, en gofio (geroosterd maïsmeel).
000islas-canariaslogo-343.jpg


Spaanse kerst-lekkenrijen zoals Turrón en Marsepein ook in 2016 weer duurder

SPANJE  -  vrijdag 9 december 29016 - De typische Spaanse kerst-lekkernij Turrón (Noga) zal ook in 2016  duurder zijn dan in andere jaren. Gedurende de kerstperiode van 2015 stegen de prijzen al en ook deze kerstperiode ontkomen de Turrón-liefhebbers niet aan de hogere prijzen. Dit komt doordat de prijzen voor het belangrijkste ingrediënt, de amandelnoot, duurder zijn geworden in de Verenigde Staten, en omdat er een grote vraag is naar amandelen in andere landen zoals China, India en Rusland. Dit betekent dat de prijzen voorde amandelen stijgen waardoor: Of de Turrón duurder wordt, of dat er minder amandelen gebruikt worden bij de productie.

Naast Turrón zullen ook andere producten waarin amandelen verwerkt  worden, zoals in  het populaire marsepein, gemiddeld tussen de 5% en 15% duurder worden. Sommige producenten kiezen er echter niet voor om de Turrón duurder te maken, maar doen er minder amandelen in, of ze beperken de Turrón in grootte, door het formaat kleiner te maken.

204eb25c961a916a2139bcaf3ef333ac.jpgAmandelen worden echter in veel kerst delicatessen gebruikt in Spanje, te denken valt dus aan Turrón en marsepein, maar ook aan: polvorones, mantecados, en peladillas.

De amandelen zijn in de Verengde Staten, waar de grootste productie plaatsvindt, duurder geworden door de grote droogte waardoor er minder is geproduceerd. De productie in Spanje zelf was weer beter dan in 2015 maar de amandelen in Spanje worden meer gebruikt voor directe consumptie en niet voor de productie van lekkernijen.
000islas-canariaslogo-318.jpg


Nederlandse winkels in Spanje

SPANJE - U kent dat gevoel wel, u woont al een tijd in Spanje en heeft trek in drop, stroopwafels, of boerenkool... Waar koop je dat?

Eet smakelijk, terwijl u geniet van Nederlandse specialiteiten onder de Spaanse zon! 
Wel enigszins duurder dan in Nederland zelf, maar bij Nederlandse winkels in Spanje:

nederlandse-winkels.jpg

 Via het internet: www.appiehein.com en Heimwee winkel

Nederlandse winkel Gran Canaria:
Los Tulipanes
http://www.denederlandsewinkel.com

winkelen1.jpg

Nederlandse winkel Barcelona: www.superlekker.es

Nederlandse winkel Fuengirola en Marbella/San Pedro de Alcantara: Spar Holandes

Nederlandse winkel L'Alfaz del Pí:Super Content

Nederlandse winkel Nerja: Holland Nerja

Nederlandse winkel Salou: Appie Hein

Nederlandse winkel Blanes: Appie Hein

Nederlandse delicatessen Benijófar Alicante: Plaza Differente

Nederlandse winkel Algarrobo: Super Algarrobo

Eet smakelijk!
000islas-canariaslogo-299.jpg


Vijf gelegenheden waar men uitstekend
pata asada canaria (fricandeau) kan eten

Een van de lekkerste specialiteiten
van de Canarische gastronomie

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 12 november 2016 -

14316962_1772629336310232_3760619826111117781_n.png

Gran Canaria hoofdstad: ‘Lagunetas’, in Triana
Lagunetas.png
‘Lagunetas’ in Triana is een familie-restaurant. Met huisgemaakte gerechten waarin de gastronomie van hel Eiland heel nadrukkelijk aanwezig is. De gerechten van het dagmenu zijn rijkelijk en de prijzen redelijk. Nagerechten met een keus aan Canarische variëteiten : Maar de koningin van de bar is de pata de cerdo (fricandeau) Canarische stijl..

Gran Canaria, hoofdstad:’El Herreño’, in Vegueta

‘El Herreño’ in de wijk Vegueta in Las Palmas de Gran Canaria serveert al ruim een halve Eeuw pata de cerdo (varkens fricandeau). Het ontbreekt er nooit aan Papas con mojo, pimientos de padrón, queso tierno canario en wijn van de eilanden.

Tenerife, ‘Casa Tomás’ in Tegueste
Thomas.png
Er zijn Spaanse toeristen van het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje) die alvorens het kopen van een vliegticket, eerst een tafel reserveren in dit kenmerkende restaurant op de eilanden. In aanvulling op de pata de cerdo canaria (Canarische varkens fricandeau), eet men costillas con piña (ribjes met ananas) en als nagerecht: ‘Principe Alberto’. Elegantie en de wijsheid van het huis.

Tenerife, hoofdstad: ‘El Canaima
Canaima.png                               Producten van het land steeds in de Canarische keuken.
Onder de directie van José Fumero is dit sinds 1991 een van de Canarische restaurants waar pata de cerdo al estilo de las islas (Varkens fricandeau eilandstijl) met zorg en genegenheid centraal staat.
Om er te komen verlaat men de autosnelweg TF-1, of TF-2 bij afslag 3B naar Chamberí.
Vanuit Santa Cruz, neemt men de TF-1 richting Zuiden en neemt men afslag 2 naar Mercatenerife.

 Fuerteventura: ‘Tío Bernabé’
naamloosBerneb.png
Pepe en Pino verzorgen alle details in restaurant ‘Tio Bernabé’.
Perfect voor reizigers die de ware gastronomie van Fuerteventura willen proberen. Het is een majorero aanbeveling. Pata asada (fricandeau) en pucheros dispuestos a la antigua usanza (stoofpotten op ouderwetse manier bereid), cabrito dorado en la brasa a fuego lento (op houtskool gegrild geitenvlees tot het goudbruin is), en prestigieuze kaas van Fuerteventura.
zzzislas-canariaslogo-kopie-7.jpg


Versgeperst sinaasappelsap nu al bij meer dan
500 Mercadona-supermarkten  te vinden in Spanje

SPANJE - vrijdag 11 november 2016 - Nog niet zolang geleden is bekend gemaakt, dat in de Mercadona supermarkten machines komen  waarmee de klant vers geperst sinaasappelsap kan maken. Op het moment van plaatsing van het artikel op ‘Gran Canaria actueel’ waren er slechts enkele Mercadona-supermarkten die de apparaten bij wijze van test hadden staan. Dat aantal is inmiddels opgelopen tot meer dan 500 supermarkten waar versgeperst sinaasappelsap te verkrijgen is. Voor mei 2016 moeten alle 1.600 Mercadona- supermarkten voorzien zijn met apparaten waarmee de klant ter plaatste zijn/haar zelf geperst sinaasappelsap kan maken.

Het is voor Mercadona een hele onderneming om binnen enkele maanden tijd in alle eigen winkels de Zumex persmachines te hebben staan. Ook fabrikant Zumex heeft het druk met de productie van de benodigde apparaten, maar aldus Mercadona verloopt alles volgens plan. In augustus 2016 is bekend geworden dat Mercadona de machines voor vers sinaasappelsap in alle 1.600 filialen zal plaatsen, maar dat dit proces langzaam zal gaan.
c92d40e781b836cf004ef3cd27dcbab0.jpgLogistiek
Buiten het feit dat de machines gemaakt en geplaatst moeten worden in de supermarkten, komt er ook nog een logistieke kant bij kijken van de perssinaasappels. Tijdens de testperiode werd er voor 2.600 ton aan extra sinaasappels verbruikt maar dat aantal zal gaan stijgen tot 180.000 ton extra sinaasappels met de introductie van de persmachines in alle winkels. Het gaat in dit geval om uitstekende perssinaasappels van goede kwaliteit maar die er voor de normale verkoop niet goed genoeg uitzien. Deze sinaasappels komen allemaal uit de deelstaat Valencia, de regio waar ook de bedrijven Mercadona en Zumex vandaan komen.

Verbruik. Op dit moment zijn de persmachines te vinden in iets meer dan 500 supermarkten en is er al voor meer dan 30.000 liter aan versgeperste sinaasappelsap verkocht. Dit aantal zal alleen maar gaan stijgen tot 100.000 liter wanneer alle Mercadona-supermarkten voorzien zijn van de Zumex persmachines, wat zal inhouden dat er dagelijks ongeveer 75.000 kilo aan sinaasappels wordt verbruikt voor het persen, wat een enorme hoeveelheid van 1.900 ton op maandbasis is.

Zumex. Staat Spanje bekend als het land van de sinaasappels, en dan vooral de regio Valencia waar miljoenen bomen te vinden zijn, wordt er desondanks (nog) niet op grote schaal versgeperste sinaasappelsap verkocht in de supermarkten. Dit ondanks het feit dat fabrikant Zumex - 30 jaar geleden uitvinder van de machines - ook Valenciaans is, net zoals Mercadona. Zumex heeft al in andere landen met succes de persmachines voor versgeperst sinaasappelsap geïntroduceerd, waaronder ook in Nederland en België.

Werkwijze. Het Zumex apparaat werkt als volgt: sinaasappels worden bovenin gedaan, daarna rollen deze aan twee kanten naar beneden waarbij ze doormidden worden gesneden en geperst waarna de schillen in een afvalbak vallen en het sap in een glas, of fles terecht komt. De producent van de Zumex machines zegt, dat de consument steeds meer verse en natuurlijke producten wil hebben en vers sinaasappelsap s is daar onderdeel van.

Prijzen. De prijzen voor de flessen versgeperste sinaasappelsap verschillen per regio. Op de foto zijn twee soorten flessen te zien, de fles van 500 cc met een prijs van €1,80 en de grotere 1000 cc fles met een prijs van €2,90 euro. Dit zijn prijzen die geregistreerd zijn in de Deelstaat Valencia. Nu maar afwachten, wat een fles in de Mercadona-supermarkten op Canarias gaat kosten.
zzzislas-canariaslogo-594.jpg


Waargenomen in Spanje, bij Mercadona:
Verse boerenkool

SPANJE - zondag 6 november 2016 - Een attente lezer weet ons te melden, dat Mercadona in Spanje nu ook zakken met verse boerenkool verkoopt. Uiteraard heeft het in Spanje een andere naam en staat er op de verpakking “kale” geschreven, terwijl boerenkool eigenlijk ‘col crespa,’ of ‘col rizada’ heet in het Spaans.
Op zich is het vreemd dat Mercadona verse boerenkool verkoopt, daar Spanjaarden normaal gesproken niet zo met deze groente weglopen en er geen liefhebber van zijn. Toch is op Internet te lezen, dat “kale” momenteel een ‘hippe’ groente is en dat er steeds meer vegetariërs zijn die ‘kale’ drinken.
kale1.jpg

Nadat “kale” in Catalonië ook al bij de Esclat supermarkten te vinden was, verkoopt blijkbaar ook Mercadona in heel Spanje de traditionele Nederlandse winterkost. Op zich is dat niet vreemd daar veel van de boerenkool die men in Nederland eet, in Spanje gecultiveerd wordt, vooral in het achterland van de Costa Dorada (Tarragona) waar velden vol verse boerenkool te zien zijn. De Spanjaarden lopen er echter niet zo mee weg omdat ze het niet zo lekker vinden, maar gezien het feit dat het blijkbaar een ‘mode’ -groente is en vegetariërs er sap van maken, heeft Mercadona besloten om met het boerenkool-verschijnsel mee te doen.

kale.jpgVerpakking
Bij Mercadona is de verse boerenkool te koop in verpakkingen van 200 gram en wordt deze reeds gewassen aangeboden. ‘Kale’, zoals op de transparante verpakking met blauwe kleuren staat geschreven, bezit een “alto contenido de fibra, vitamines y un fuente de calcio” (“hoog gehalte aan vezels, vitamine A+C+K, en is een bron van calcium”). De verse boerenkool wordt aangeboden als huismerk ‘VerdiFreh’ in de verse groenten afdeling bij de verpakte salades.
1-10887252-566152546855614-7298622981516804732-o-001.jpg
Catalaans feestje
Ondanks het feit dat niet veel Spanjaarden gek zijn op ‘col rizada’, ‘kale’, ‘berza’, of ‘col crespa’, is er toch een plaats waar in Spanje waar boerenkool gegeten wordt.
2014-banner-foto-webb.jpg
In de Catalaanse Pyreneeën, in het dorp Puigcerdà (provincie Gerona- Deelstaat Catalonië), viert men jaarlijks eind februari het ‘Festa del Trinxat’),waarbij boerenkool met aardappelen en speklappen geserveerd wordt. Het is niet helemaal hetzelfde als de Nederlandse boerenkoolstamppot maar het lijkt er wel een beetje op. 
Zie: http://www.puigcerda.cat/gaudeix/festes-fires/festa-del-trinxat).
335981-.jpg hema.pngRookworsten?
Nu is het nog wachten op de rookworsten bij Mercadona en dan is het Nederlandse feestje compleet. Helaas zal dat niet zo snel gaan gebeuren en moeten in Spanje wonende Nederlanders voor de rookworsten naar de Nederlandse supermarkten en -winkels, kunnen deze via  het Internet gekocht worden, of men kan terecht bij Hiper Dino maar dat is dan wel Zwan- zeg maar Zwanenberg rookworst!
De Hema in Spanje heeft al aangegeven dat, zodra het logistiek mogelijk wordt, ook de bekende Hema worsten te vinden zullen zijn.
Uiteraard kan men als men naar Nederland gaat, ook de koffer voor de helft (of helemaal!) vullen met rookworsten,  en/of vragen: of iedereen die in Spanje op bezoek komt, rookworst meeneemt.
zzzislas-canariaslogo-569.jpg


Mexicaans eten verovert Gran Canaria

De smaak van de Azteekse keuken bevindt zich wereldwijd onder de meest gevarieerde.

GRAN CANARIA -  zondag  30-10-2016 - Naast tacos en guacamole, biedt de Mexicaanse keuken diverse delicatessen, vele onbekend, en die beperkt zijn gebleven tot tortilla's en chili, maar de receptuur wordt gekenmerkt door een verscheidenheid en rijkdom aan smaken die vaak op de achtergrond is geraakt.

 De originaliteit van Mexicaans eten, met verschillende smaken, kleuren, geuren en texturen, is vaak aanwezig op de tafels.
mex.jpgDe ingrediënten zijn in de meeste gevallen voldoende bekend. Daaronder zijn tomaat, de chilisauzen, pepers, frijoles(bonen) en judías (sperziebonen), limoen, avocado

De meest traditionele gerechten zijn: guacamole, nachos, quesadillas, enchiladas, fajitas, burritos.

Millo (maïs), meer dan 7 eeuwen oud, is het meest gebruikte ingrediënt, voor de Maya’s heeft het een religieuze betekenis wat de vorming van de goden vertegenwoordigt, vanuit dit graan hebben ze de mensheid gecreëerd. De oorsprong en de teelt.

 De Mexicaanse purchero smaakt iedereen. De herkomst is niet belangrijk. De smaken van de Mexicaanse gastronomie worden, samen de Italiaanse, de Spaanse, en de Japanse, too de beste keukens ter wereld gerekend.Gran Canaria heeft net als elk ander punt op de aardbol, een voedzaam horeca, waarvan men kan genieten. Ontdek de zeven beste Mexicaanse restaurants van het Eiland, aldus de internetpagina van Tripadvisor:

El Rancho Sabor Mex
rancho.jpg
Calle Diderot, 25 - Las Palmas de Gran Canaria

La Picantina
picantina.jpg
Calle Pascal, 22 - Las Palmas de Gran Canaria

El Chacho
elchacho.jpg
Avenida de los Estados Unidos - Winkelcentrum ‘Yumbo’ - San Bartolomé de Tirajana

La Bikina
bikina.jpg
Paseo de las Canteras,63 - Las Palmas de Gran Canaria

Tapamundi
tapamundi.jpg
Calle San Bernardo, 11 - Las Palmas de Gran Canaria

Steakhouse El Rancho
steakhouseelrancho.jpg
Avenida De Tenerife,10 - Playa del Inglés - San Bartolomé de Tirajana

Pancho Villa
panchomejicanimiugamn.jpg
Calle Tasartico 17- Puerto Rico - Mogán

Men moet van de gelegenheid gebruik maken, af en toe een kansje wagen, en blijven zoeken naar nieuwe Mexicaanse, gastronomische tempels.
zzzislas-canariaslogo-535.jpg


Niet Nederland, maar Spanje
is de grootste drop-fabrikant van Europa

SPANJE - dinsdag 25 oktober 2016 - Weet u, dat Spanje de grootste drop-fabrikant van Europa en waarschijnlijk van de wereld is?
In Spanje maakt men meer drop dan in Nederland waar eten van drop een nationale, culinaire traditie is.
De meeste drop komt echter uit Spanje, een land waar men in de meeste gevallen drop niet lekker vindt.
Spanje heeft ondertussen Nederland van de eerste plaats verdreven op de lijst van drop fabricerende landen.

Uit een onderzoek van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat niet Nederland maar Spanje het land is waar de meeste drop wordt gemaakt. Het vreemde is echter dat Spanjaarden bijna geen drop eten en dus wordt alles geëxporteerd naar Nederland, Duitsland en diverse Scandinavische landen.
naamloos-267.pngUit het CBS-onderzoek -gebaseerd op cijfers van Eurostat- is gebleken, dat de meeste drop en ander snoepgoed , zoals zuurtjes, gemaakt wordt in Spanje en dus niet zoals veel mensen denken in Nederland. 35% van alle drop die gegeten wordt in Europa wordt gemaakt in Spanje, terwijl 19% van de gegeten drop gemaakt wordt in Nederland. De rest (46%) wordt gemaakt in andere drop etende landen.

Fabrieken Europese snoepfabrikanten hebben in Spanje veel fabrieken staan waar onder andere de Nederlandse drop gemaakt wordt. Het merendeel van deze fabrieken maakt zuurtjes - snoepgoed wat wel gegeten wordt in Spanje - maar daarnaast fabriceren ze ook veel drop, meer dan in Nederland dus.  Tot voor kort was Nederland nog de grootste dropproducent in Europa, met jaarlijks 1,3 miljard euro aan snoepgoed, waaronder ook drop. Momenteel staat Nederland echter op de tweede plaats, met Spanje als eerste, en Duitsland als derde, drop-producerende landen.

Regaliz Drop, in het Spaans regaliz, wordt weliswaar veel gemaakt in Spanje maar het eten daarvan doet lang niet elke Spanjaard. De drop zoals wij die in Nederland kennen, valt niet altijd goed bij de Spanjaarden, te kleverig en te zout of zoet. Er zijn wel varianten die in Spanje gegeten worden maar die lijken niet op de Nederlandse drop.

Nederland dropland Volgens Wikipedia consumeert ongeveer 80% van de Nederlandse bevolking wel eens drop, waarvan 14% regelmatig. De groep 16- tot 50-jarigen is daarbij het sterkst vertegenwoordigd; ook is het aantal vrouwelijke dropeters groter dan de mannelijke. De totale geconsumeerde hoeveelheid drop in Nederland is circa 32 miljoen kilo per jaar, overeenkomend met ongeveer 2 kg per persoon per jaar en deze hoeveelheid is al vele jaren redelijk constant. Ongeveer 1 à 2 procent van de Nederlandse dropeters consumeert meer dan 100 gram per dag.

Gezond? Het eten van drop is uiteraard lekker maar niet altijd goed voor de gezondheid. Door het glycyrhizinezuur, dat in het zoethoutextract van drop zit, kan het eten van grote hoeveelheden drop hoge bloeddruk tot gevolg hebben. Daarnaast zit er veel suiker en/of salmiak in drop ,wat ook niet altijd goed is voor de gezondheid. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het eten van drop wel lekker is… en verslavend!
zzzislas-canariaslogo-517.jpg


Het eerste nudisten-restaurant van Spanje
opent op Canarias

GRANADILLA DE ABONA - maandag 19 september 2016 - Sommige jongeren, als liggend buffet , zullen de klanten verwelkomen, indien gewenst, kunnen zij vragen om een drankje met afrodisiaca. Het restaurant heet ‘Buyandi’, net zoals dat in Londen, hoewel ze financieel niet met elkaar van doen hebben. Het is het eerste integrale nudisten-restaurant in Spanje. Vanaf  21 januari 2017 zal het in San Isidro (Granadilla de Abona op Tenerife) geopend zijn voor het publiek.

De bekende Italiaanse restauranthouder Tony de Leonardis is de initiatiefnemer die heeft besloten het gastronomische aanbod van Canarias te vernieuwen en lanceert dit soort bedrijf, dat een sfeer heeft waar de gasten, aan maximaal 40 tafeltjes kunnen eten, waarbij ze hun kleding en andere elementen die betrekking hebben op de technologie achterlaten in de kleedruimte van de zaak, in de beginfase.
naamloos-262.png               Het ‘Buyandi’-model, nudisten-restaurant op Canarias het eerste in Spanje.
cw-11410-medium.jpg
giphy-1.gif

nude.png
Bij binnenkomst verwelkomen enkele jongeren, liggend als een menselijk buffet, de klanten, die ook, als ze daarom vragen, kunnen genieten van de een drankje met afrodisiaca, het woord komt van de Griekse liefdesgodin Aphrodite.

tumblr_o71158pjho1qkvbwso1_500.png
bun3_1465302735.jpg

Screen-Shot-2016-06-08-at-143321.png
Bamboe in een atmosfeer van kaarslicht, organische gerechten voor ieders smaak, bereid op houtvuur en met beperkt toegang, In Londen is een soortgelijk restaurant met op donderdag 20 oktober 2016 een wachtlijst van 46.000 personen.
bunyadi.jpgimagesEIKV86XM.jpg
Bunyadi-waiting-list.jpg

Het Bunyadi op Canarias richt zich op naaktheid, zowel in termen van het eten als op de gasten. In Londen staat het interieur ook toe dat men andere lichamen kan zien, men ziet de silhouetten van andere klanten. Alles speelt zich af binnen een bepaalde norm van discretie.
The-Bunyadi-Londons-Naked-Restaurant.jpg

                                     Vanaf  21 januari 2017 ook op Canarias.
Men kan er natuurlijke gerechten eten., het aanbod staat interactie toe tussen naakte lichamen en voeding, eveneens naakt. Ziel, hart en Visa; het zal niet duur zijn. Maar ook niet goedkoop. Het zal uniek zijn
zzzislas-canariaslogo-489.jpg


De beste heladerías van
Las Palmas de Gran Canaria

IJs is in de zomer de favoriete verleiding van de Canario’s

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA – zondag 18 september 2016 - Menig bewoner van de hoofdstad van Gran Canaria en van de rest van het eiland prijst de plaats door naar haar te verwijzen als, “de stad met het beste klimaat van de wereld,” met verwijzing naar de studie die in 1996 is verricht door professor Thomas Whitmore, onderzoeksdirecteur aan de Universiteit van Syracuse. Met een gemiddelde jaartemperatuur van 22 graden Celsius kan men in Las Palmas de Gran Canaria, en op de rest van de Archipel, het hele jaar door beter genieten van enkele genoegens dan op meer noordelijke breedtegraden, zoals: strand, rust, en een aangename wandeling,

Met deze weersomstandigheden, zijn de maanden september en oktober de aangenaamste van het jaar (de dagen zijn lang, het zeewater is warm, en het weer is standvastig met niet zulke hoge temperaturen als op sommige dagen in augustus) en dan is ijs een favoriet als alternatief voor de zomerse temperaturen.
thumb_1__318x216.jpg                         Lekker aan een ijsje likken op de Las Canteras-boulevard.
Deze verleiding is wereldwijd populair en heeft een onbekende geschiedenis die duizenden jaren terug gaat. Hoewel er niets is dat dit bevestigt, duidt alles erop dat het in de Oudheid de Chinezen waren die deze verfrissing hebben uitgevonden. Ze mengden sneeuw uit de bergen met honing en fruit. Dit verfrissende product werd populair in Verre Oosten, waarna de Venetiaanse koopman Marco Polo het introduceerde in Europa op grond van formules die hij had geleerd op zijn reizen.

Over de hele wereld komt men ijssalons tegen en elke met zijn eigen bijzonderheid en kenmerken. Op Canarias, een gebied met een veelheid aan liefhebbers van dit snoepgoed, waarbij chocolade de favoriete smaak is, aldus een recente studie, bestaan ontelbare etablissementen waar men kan genieten van deze verfrissende verleiding.· Palmas de Gran Canaria, zoals die worden aangegeven door het internetportaal TripAdvisor:

Guirlache
guirlache.jpg
Adres: Triana, 68

Peña La Vieja
penavieja.jpg
Adres: Paseo de Las Canteras, 50

Gelizia
gelizia.jpg
Adressen: Clavel, 4; Av. Mesa y López, 41; Paseo de Las Canteras; CC El Mirador; Corte Inglés 7 Palmas; Ctra. General Tamaraceite, 49

Antico Caffe
antico.jpg
                                                     Adres: Obispo Codina, 5

Heladería Artesanal Los Alicantinos
alicantinos.jpg
                                                      Adres: León y Castillo, 34

Coco Luján
cocolujan.jpg
                                                                Adres: Jacinta, 6

Heladería Liky Liky
lickylicky.jpg
                                                                 Adres: Sagasta, 80

Gelateria Naturale, Come Mi Gira?
comemigira.jpg
                                                             Adres: Paseo Canteras 70
Naast de genoemde, zijn er vier Canarische ijssalons die zich bevinden onder de tien beste van Spanje, zo hebben de klanten van reisportaal TripAdvisor laten weten. Deze bevinden zich op Lanzarote en Fuerteventura. De internetpagina voor het reserveneren van reizen en hotels, heeft in 2013 een lijst gepubliceerd waarop Antiu Xixona (Lanzarote) op de tweede plaats staat; Heladería Artesanal Italiana ‘El Gusto’ (Fuerteventura) staat op de vierde plaats; en wordt op de vijfde plaats gevolgd door: Gelatería Italiana Verderosa (Lanzarote); Il Nuovo Gelato (Lanzarote) neemt als zodanig de negende plaats in.

Men moet de gelegenheid benutten, om zich een of ander heerlijkheid te gunnen en doorgaan met de zoektocht naar nieuwe ijstempels die een toekomst hebben met hun aanwezigheid op Canarias in de lijst van TripAdvisor die steeds langer wordt.
zzzislas-canariaslogo-356.jpg


Vijf wetenswaardigheden, om deskundig te worden betreffende de chorizo, van Teror, Gran Canaria

GRAN CANARIA - zondag 4 september 2016 - Teror op Gran Canaria viert de Fiestas del Pino, de patrones van het Bisdom Canarias. Duizenden romeros (processiedeelnemers - pelgrims) doorkruisen Gran Canaria op weg naar Teror. Het bocadillo de chorizo de la Villa Mariana de Gran Canaria (Broodje worst van de Mariastad van Gran Canaria) is van belang om de krachten weer aan te sterken.

WhatsAppImage2016-10-23at113543-U301059674325VrH--620x349abc.jpeg
naamloos-243.png

Sale del cachete de cerdo (Van de Varkens-wang)
charchedeklcerdo.png
               Huevos estrellados con chorizo de Teror (Roerei met chorizo-worst van Teror), 
                                          in Restaurant ‘Oliva’, Bajamar, La Palma.

Dit is vervaardigd met de meest malse en sappige delen van het varken, dat wil zeggen, spek (bacon), schouder, en wang. Aan dit gehakt voegt men toe: knoflook, zout, wijn, paprika en geheime kruiden, het recept is ruim 80 jaar oud. Uiteindelijjk wordt alles gekneed voordat men het in de darm stopt, om deze op te hangen op een frisse, gekoelde plaats.

De uitvinder van het product
iunventirpriducvti.png
                                    De oranje kleur van het product is onmiskenbaar.
José Manuel Nuez González was de uitvinder van de chorizo de Teror. Het bedrijf is voortgekomen uit de slagerij welke de familie gedurende ruim 80 jaar heeft gehad in de Calle La Cal. Sinds de jaren ’70 fabriceert men onder de merknaam ‘Las Nueces’. Kinderen en kleinkinderen zetten het bedrijf voort.

Met gezonde concurrentie

150gram.png                                            Elke chorizo de Teror weegt 250 gram.
In 1987 heeft de toen 31-jarige Blas Sánchez Domínguez Embutidos Terorero opgericht , die sinds zijn 14de jaar werknemer is geweest bij Los Nueces . Het heeft gediversifieerd en produceert chorizos parrilleros (verse draadworst) , sobrasada, filet americain) chistorras (pittige worst) en morcillas (bloedworst), op dezelfde basis als die van het recept voor de chorizo de Teror. Zodra het mengsel van vlees en ingrediënten klaar is, heeft hij in 30 minuten tijd, 200 kilo product.

Voorheen, in 1962 ontstond in Teror de Carb-worstfabriek van Carmelo Pérez Domínguez De fabriek werd verkocht aan de huidige eigenaar, Carlos Henriquez Perez, die sindsdien de smaak en de eigenschappen van de vleeswaren heeft behouden.. Teror. Carlos Henrique heeft met zijn zonen Juan Carlos en Jose Anibal het product gemoderniseerd en zo is de chorizo de Teror  niet alleen bekend op de zeven eilanden, maar op diverse plaatsen van het Península (Schiereiland = het vastekand van Spanje).

Los Nueces
LosNueces.png

                                                 Vier generaties die chorizo de Teror maken.

Het zijn vier generaties die de toewijding bewaren van de recepten welke ertoe bijdragen dat hun producten de specifieke smaak hebben die ze zo bijzonder maakt. Het bedrijf is gevestigd in de Calle Fuente de la Higuera. De drie broers Nuez Marrero, José, Gonzalo en Alberto, kleinzonen van de patriarch die dit ambachtelijke centrum stichtte, houden zich ermee bezig dat het merk ‘Los Nueces’ blijft bestaan met een unieke, ambachtelijke kwaliteit.

Chorizo de Teror, een van de merken die de voorkeur geniet van de Canario’s
marcasoireferidos.png
De chorizo-sobrasada Montesano, welke men bereidt op Tenerife, heeft een vetgehalte van 54,1%.>
Overeenkomstig gegevens van de Canarische Regering, geniet de chorizo de Teror bekendheid bij de consumenten op de eilanden, net als van merken zoals Donuts, Miraflor, Panrico, Ron Artemi, Cafés Careca, Viña Norte, Café Sol, Suspiros de Moya en het merk Agua de La Palma. En komt men wat bekendheid betreft dicht bij Fuente Alta, Arehucas, Bimbo, Happy Day, La Candelaria, Montesano en Coca Cola.

Alles weten over chorizo, neem dan een kijkje op:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Chorizo
zzzislas-canariaslogo-269.jpg


Vijf vooraanstaande vegetarische etablissementen in de hoofdstad

LAS PALMAS DE GRAN CABARIA - zondag 28 augustus 2016 - Vegetarische restaurants zijn in de mode, met een aanbod van traditionele gerechten tot fast food, pardon, in goed Nederlands… de snelle hap.

En de etablissementen die zich wijden aan de veganistische en vegetarische wereld, profileren zich in Las Palmas de Gran Canaria met het volgen van wereldwijde trends die, langzaam maar zeker, ook geïntroduceerd worden in de Canarische samenleving.
comidavegetariananavidad__318x216.jpgHier een overzicht van de meest vooraanstaande etablissementen waar men in de hoofdstad van Gran Canaria vegetarisch kan genieten, maar ook veganistisch, dat eten is wat een volledig alternatief biedt aan dierlijk voedsel inclusief melkproducten en eieren.
2i1h5pl.jpg
Zoe Food
Naast dat het een vegetarisch restaurant is, is Zoe Food ook een veganische aanbeveling in de de wijk San Telmo, waar men ook een klein verkooppunt heeft met biologische producten. Men stelt er vegetarisch, veganische menu’s samen, maar doet dit ook voor degenen die enigerlei voedselintolerantie hebben. Naast de uitgebreide kaart is er een grote keuze aan natuurlijke sappen.

Voor het proberen van exotische smaken, zet men op donderdag de Mexicaanse sombrero op en biedt men typische gerechten waaronder tacos en enchiladas. Op zondag is er een brunch met sándwiches, pardon… boterhammetjes; revueltos (roerei), en bagels, jawel…   dat zijn belegde broodjes met een gat erin, qua vorm lijken ze veel op de donut en worden ze hier vaak mee verward. Een bagel ligt echter veel zwaarder op de maag en wordt niet gefrituurd. Bagels hebben een gezond imago; ze worden zonder boter of margarine gebakken.

                             2irrnf6.jpg
Ensaladonia
De salade-centrale, dat is Ensaladonia, gelegen aan de Las Canteras-boulevard, wat de filosofie hanteert dat de klant gezond en goed eet. Men biedt een vegetarische keuken die bereid is met eersteklas verse en lokale producten, waaronder de salades en natuurlijke sappen centraal staan.

Ook kan men eten vragen ‘para llevar’ (‘om mee te nemen’) en er is geen betere plaats om dit, als zodanig, te genieten op het grootste strand van de stad.

21mra6u.jpgLa Cuchara sana
"We hadden aanvankelijk een eigen keuken en voor vrienden hebben we die gemaakt tot een liefde- en verwachtingsvol project,” zo leggen de restauranteigenaren Fabián en Rocio uit.

Een avantgardistisch keukenconcept gebaseerd op een gezonde keuken, dat is de Cuchara sana ( ‘Gezonde Hap’). Men grijpt terug, met het geven van een draai aan de recepten van oma; waarin peulvruchten, granen en groenten een fundamentele rol hadden. Een innovatief bedrijf waarvan de keuken 100% plantaardig is, geheel zonder conserveringsmiddelen of kleurstoffen.

Bij de voorbereiding van hun gerechten, in de wijk Siete Palmas, maakt men geen gebruik van grondstoffen van dierlijke oorsprong, zodat het voedsel volledig zelfgemaakt is, vrij van verzadigde vetten en geraffineerde producten. Ze zijn ook gespecialiseerd in de keuken zonder gluten, die geschikt is voor mensen met coeliakie (diabetes).

Dagelijks biedt men een volledig menu dat alle noodzakelijke voedingsstoffen combineert en wat na te lezen is op hun Facebook-pagina, een faciliteit voor klanten, omdat ze kunnen bellen en reserveren. Ook heeft men een tweewekelijks wisselende maaltijd voor bezorging aan hus.
                                2w5sw15.jpg
                                Plantaardig...  of toch liever dierlijk, dat is de vraag.

Natural Burguer
Fast food (de snelle hap) en veganisch? Jawel, dat is Natural Burguer. Met twee zaken in het centrum van Las Palmas de Gran Canaria, positioneert dit hamburgerrestaurant zich als een van de grootste exponenten van de ‘veganistisch snelle hap’ in de hoofdstad.

Naast de hamburguesas (hamburgers) en perritos veganos (veganistische hot dogs), bereid op basis van soja, biedt dit restaurant ook een kaart met hamburgers voor de liefhebbers van vlees.

Bij dit alles mag men een uitgebreid assortiment optellen van batidos naturales (milkshakes, zoals yoghurt gelardeerd met volledig natuurlijke ingrediënten. Voor veganisten benadrukt men soja, papaja en bosbessen. Het etablissement is zeven dagen per week geopend, van 13:00 tot 23:00 uur.
                                              2nsrp5h.jpg
Gelateria Naturale, Come mi Gira?
¿Cucurucho o vasito? (hoorntje of beker?). Dat is de zin die men het meeste hoort in de heladería (ijssalon) in de winkelstraat Mesa y Lopez in dit centrum van de hoofdstad die zich positioneert als een van de beste, natuurlijke ijssalons van het eiland.

‘Come mi Gira?’ is aangepast op veganisten, maar deze ijssalon is niet alleen bedoeld voor mensen die zich inzetten voor voeding gebaseerd op producten van niet-dierlijke oorsprong. Dat is de reden, waarom men naast veganistisch ijs in verschillende smaken, ook de eigenlijke ijssoorten biedt voor de overige klanten.

Dagelijks biedt men een keuze uit vijf verschillende, natuurlijke smaken. Allemaal met zorg bereid, met biologische producten die vrij zijn van industriële processen, met steun voor ook het lokale product.
zzzislas-canariaslogo-216.jpg


Papas arrugadas
eerste van de zeven culinaire wonderen van Spanje

Van alle andere kandidaten bij de verkiezing,
heeft het Canarische gerecht de eerste plaats ingenomen

SPANJE  dinsdag 23 augustus 2016 -  De door de kiezers genomineerde zeven culinaire wonderen van Spanje, in de verkiezing welke is georganiseerd door Allianz Global Assistance, zijn geëindigd op plaats:

- 1  papas arrugadas con mojo picón típicas de Canarias,
papas1318x216.jpg
en op plaats
- 2  jamón ibérico,
- 3  pulpo a la gallega,
- 4  paella valenciana
,

- 5  tortilla de papas,
- 6  quesada pasiega,
- 7  papajotes murcianos.
sietemaravillas.pngHet betreft een initiatief van Allianz Global Assistance waaraan instellingen, verenigingen, universiteiten, horecaverenigingen, restaurants en honderdduizenden Spanjaarden hebben deelgenomen die, via de officiële website en de sociale netwerken hun voorkeur voor de gerechten hebben laten blijken welke deel uitmaken van een wereldwijd unieke keuken, die op beslissende wijze bijdraagt aan het toerisme, cultuur, maatschappij en de nationale economie.

 De organisatie heeft 61.834 stemmen ontvangen voor de twintig finale gerechten; waarbij 'buiten de boot ' zijn gevallen:
- gazpacho andaluz,
- pollo al chilindrón aragonés,
- fabada asturiana, l
- ensaimada mallorquina,
- crema catalana,
- pisto manchego,
- cochinillo asado segoviano,
- marmitako vasco,
- migas extremeñas,
- el cocido madrileño,
- alcachofas con almejas de Navarra,
- patatas a la riojana - turrón de Jijona.

 De Canarische Eilanden, Murcia, Valencia, Galicië en Cantabrië zijn Deelstaten met de hoogste sociale en institutionele deelname ter ondersteuning van hun gerechten, in het bereiken een eerste plaats.

Het initiatief, waarbij maximaal 20 gerechten uit de Spaanse keuken concurreerden als finalisten, streeft de erkenning van de Spaanse gastronomie na als Immaterieel Erfgoed van de Unesco. ‘7 Gastronomisch Wonderen van Spanje’ is opgericht om de artistieke, technische en culturele waarde van de Spaanse gastronomie te erkennen, om de culinaire methodologie te beschermen en hun waarde voor toekomstige generaties te behouden, met als doel dat ze vertegenwoordigers zijn met de nominatie immaterieel erfgoed van de mensheid.

"De actie heeft in de loop van augustus 2016, de nationale keuken tot een van de meest besproken onderwerpengemaakt als een erkend element, zonder welke het Spaanse merk niet wordt begrepen", zegt Sonia Rodriguez over het project.

De officiële internetpagina van de campagne: www.7maravillas.es, is bekeken door ruim 400.000 bezoekers, 18% ven hen kwam uit vele hoeken van de wereld: de Verenigde Staten, China, Rusland, Canada, India, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Argentinië....

Dit voorstel heeft de steun van :
-
de Federación Española de Hostelería (FEHR)   
  (Spaanse Horecavereniging),
- de Sociedad Española de Dietética y Ciencias de la Alimentación (SEDCA)   
   Spaanse Vereniging voor Voedingsleer en Voedingswetenschappen,
- de
Escuela Superior de Gastronomía y Hostelería de Toledo
   (Hogere Hotelschool van Toledo),
- de Asociación Gastronómica de Jaén  
  (Culinaire Vereniging van Jaén).
- het Centro Asturiano de Madrid   
  (Asturiaans Centrum van Madrid),
- Culinary Spain   
  (Spanje Culinair )
- Rutas del Vino,
- Gourmet Madrid,
- Casa Marcial (twee Michelin-sterren ) van Nacho Manzano,
- Hospedería El Batán (een Michelin-ster) van María José Meda,
- Casa Carola
- de Fundación Alimentación Saludable,
- Gustatio Comunicación,
- Restaurante Alejandro (een Michelin-ster) van Alejandro Sánchez.

Kandidatuur Immaterieel Erfgoed van de Mensheid
Mexico, Frankrijk, Japan en Mediterrane keuken (vertegenwoordigd door Kroatië, Marokko, Portugal, Italië, Cyprus, Griekenland en Spanje) hebben al de titel van de Gastronomie Immaterieel Erfgoed van de Mensheid.

Voedsel en economie
25% van het nationale Bruto Binnenlands Product (BBP), wordt gerealiseerd door de voedingsindustrie, de landbouw, het toerisme ende gastronomie.
De beste restaurants en chef-koks in de wereld zijn Spaans; en er wordt geschat, dat in 2015 maar liefst zeven miljoen toeristen naar Spanje zijn gekomen met de enige bedoeling: te genieten van de Spaanse keuken.
De kwaliteiten van de Spaanse gastronomie biedt ook internationale erkenning en een hoog niveau van het land als culinair-merk; en beïnvloedt, direct of indirect, alle sociale, economische en politieke sectoren..
zzzislas-canariaslogo-179.jpg


Papas con mojo,
kandidaat voor de
‘7 Maravillas Gastronómicas España 2016’

Tot 20 augustus kan er gestemd worden voor
de zeven finalisten

SPANJE - dinsdag 2 augustus 2016 - De papas arrugadas con mojo behoren tot de 20 gerechten voor de finale van 'Las 7 Maravillas Gastronómicas España 2016' (‘De 7 Culinaire Wonderen Spanje 2016’), in een verkiezing die gehouden wordt door Allianz Global Assistance met het doel, deze recepten te maken tot vertegenwoordigers voor een kandidatuur tot Immaterieel Erfgoed van de Mensheid.

De twintig gerechten als finalisten, waarop men in 2016 kan stemmen tot 20 augustus op de internetpagina: www.7maravillas.es, zijn:
- el gazpacho andaluz,
- el pollo al chilindrón aragonés,
- la fabada asturiana,
- la ensaimada mallorquina, 
- las papas arrugadas con mojo picón de Canarias,
- la quesada pasiega cántabra,
- la crema catalana,
- el pisto manchego,
- el cochinillo asado segoviano,
- el marmitako vasco,
- las migas extremeñas,
- el pulpo a la gallega,
- el cocido madrileño,
- los paparajotes murcianos,
- las alcachofas con almejas de Navarra,
- las patatas a la riojana,
- la paella valenciana,
- el jamón ibérico,
- la tortilla de patata,
- el turrón de Jijona.
papas.jpg
                                     Papas arrugadas con mojo picón de Canarias.
logo_main.png
Dit initiatief kan rekenen op de steun van:
- de Federación Española de Hostelería (FEHR),
- de Sociedad Española de Dietética y Ciencias de la Alimentación (SEDCA),
- de Escuela Superior de Gastronomía y Hostelería de Toledo,
- de Gastronómica de Jaén,
- het Centro Asturiano de Madrid, - Culinary Spain.

Het voorstel wordt ook gesteund door:
- Rutas del Vino,
- Gourmet Madrid,
- Casa Marcial (twee Michelin sterren) van Nacho Manzano,
- Hospedería El Batán (1Michelin ster) van María José Meda,
- Casa Carola,
- la Fundación Alimentación Saludable,
- Gustatio Comunicación ,
- Restaurante Alejandro (1 Michelin ster) van Alejandro Sánchez.

Gastronomie en economie
25% van het Spaanse Nationale Bruto Product (BBP) wordt gevormd door de levensmiddelenindustrie, de landbouw, het toerisme en de gastronomie. De beste restaurants en koks van de Planeet zijn Spanjaarden; en men becijfert dat, in 2015, zeven miljoen toeristen naar Spanje zijn gekomen met de enige bedoeling te genieten van de Spaanse keuken.

De kwaliteiten van de Spaanse gastronomie verstrekken bovendien internationale erkenning en een hoog niveau aan landmerk, en is - direct, of indirect - van invloed op alle sociale, economische en politieke sectoren.

Mexico, Frankrijk Japan en de Mediterrane keuken (vertegenwoordigd door Kroatië, Marokko, Portugal, Italië, Cyprus, Griekenland en Spanje) kunnen nu al rekenen op de titel van Gastronomie Immaterieel Erfgoed van de Mensheid die is toegekend door de UNESCO; en de verkiezing van de Spaanse ‘7 Maravillas Gastronómicas’, markeert men als doelstelling van de voortzetting van deze titel voor Spanje.
zzzislas-canariaslogo-39.jpg


Het Canarische platteland bereikt het hotel

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 2 augustus 2016 - De Baskische keukenmeester voert de documentaire serie aan. De Michelin tweesterren-chef Erlantz Gorostiza - chef-kok van het restaurant van het MB Hotel Alabama (Tenerife) - is de eerste van de grote keukenchefs die zijn imago en zijn goede culinair gebruik wijdt aan het project ‘Crecer Juntos’ (’Samen groeien’), dat een jaar geleden van start is gegaan in La Geria (Lanzarote) en dat wil, dat het beste van de producten van het Canarische platteland via de hotel-restaurants op de Archipel de toeristen bereikt die de Eilanden bezoeken.

De Baskische keukenmeester voert de documentaire serie ‘El chef viajero’ (‘De reizende Chef’) aan, waarmee men, met gebruikmaking van de gastronomie, op televisie - zowel in Spanje. als in het buitenland - de ‘gevarieerde’ producten wil promoten die het platteland en de zee van Canarias bieden; zo heeft de minister van Landbouw, Narvay Quintero, eind juli 2016 gezegd tijdens de presentatie van de video, wat samengevallen is met de eerste verjaardag van het in gang zetten van het project ‘Crecer juntos’ (’Samen groeien’).
74981.jpgQuintero (staand): heeft op vrijdag 29 juli 2016 de balans opgemaakt van het eerste jaar van ‘Crecer juntos., Zittend: Gorostiza, Clavijo en de voorzitters van de bedrijfsverenigingen.
Het speerpunt van dit project van de Canarische Regering vormen de Michelin-sterrenkoks, zoals Erlantz Gorostiza, en de grote etablissementen waarin zij hun ovens hebben; vandaar dat het de exclusieve restaurants van deze hotels zijn waar als eerste de producten van het Canarische platteland komen.

“We beginnen eerst hier, bij de grote hotels en koks, om naderhand bij de overige horecabedrijven te komen,” vatte de voorzitter van de horecavereniging van Tenerife, Jorge Marichal, het doel van ‘Crecer juntos’ samen.

Documentaires zoals die, welke op vrijdag 29 juli 2016 zijn gepresenteerd, “maken het project zichtbaar dat een effect zal hebben op de uitnodiging aan de overige hoteliers, landbouwers en veetelers, om zich te verenigen,” heeft de secretaris van Asaga, Hernán Tejera, gezegd. (Zie: https://youtu.be/q4T4AQWStl4 en ook de video: https://youtu.be/MP0GGrSYkPQ)

De Lopesan en Iberostar hotelketens zijn hun restaurants al aan het voorzien van Canarische producten, en volgens Quintero is er een twintigtal complexen dat wacht op ondertekening van overeenkomsten via de bemiddeling van het nutsbedrijf Gestión del Medio Rural (GMR),om het aanbod in verbinding te brengen met de vraag en de continuïteit van de producten te garanderen, het voornaamste probleem dat tot nu toe de samenwerking tussen hoteliers en landbouwers heeft tegengehouden.
zzzislas-canariaslogo-35.jpg


16 juni is wereldwijd 
'Día Mundial de la tapa'
en Spanje wil de tapa
op de UNESCO lijst hebben

SPANJE - donderdag 16 juni 2016 - Als het aan het Spaanse Ministerie van Cultuur, Onderwijs en Sport ligt, moet de 'tapa' op de Unesco lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed komen te staan. Men is dan ook een campagne begonnen om dat voor elkaar te krijgen. Dit valt, niet geheel toevallig, samen met de viering van de ‘Wereld Tapas Dag’ op 16 juni.

De Spaanse Tapa zit momenteel samen met de Semana Santa en het Spaanse Carnaval in de bureaucratische molen van de Unesco omtrent het wel of niet plaatsen op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het zou voor Spanje als land geweldig zijn als de wereldwijd bekende Tapa op deze lijst zou komen te staan, meldde de Spaanse minister. De Tapa is immers een Marca España, net zoals Paella, Sangría en Flamenco.
tapas-1.jpg

Día Mundial de la tapa Op 16 juni is het ‘Wereld Tapas Dag’ en dat wordt dan ook wereldwijd gevierd, al zal dat in landen als Nederland en België niet echt te merken zijn. Het is dit jaar alweer de vijfde editie van de “Día Mundial de la tapa” en dat wordt in Spanje volgens de website op tenminste 19 plaatsen in Spanje gevierd. In die dorpen of steden zijn dan speciale evenementen rondom de tapas wat meestal inhoudt dat er een ‘Tapa Route’ is. Men kan dan bij de deelnemende bars en restaurants voor een vast bedrag een tapa en een drankje bestellen om zo een leuke route door het dorp of de stad te lopen.
Pinchos_Iberico_Melon_468x125.jpg

DSC_1227.jpg cocinero_1__580.jpg c90c045855aedb7554d90550ae9aad0d.jpg
16 juni ‘World Tapas Day’ Turespaña de Spaanse organisatie voor promotie van het land als toeristische bestemming) verklaarde in januari 2016 dat op 16 juni ‘World Tapas Day’ gevierd moet worden met onder andere deze bekende en vooral lekkere tapas:

Patatas Bravas: Heerlijke aardappelblokjes in een schaal of op een bord met daarover pittige rode saus. Heerlijk als voorgerecht of als tussendoortje als een tapa.

Jamon Iberico: De traditionele Spaanse ham kan zowel los gegeten worden alsook met brood. Let wel op want de goede Spaanse ham kan veel geld kosten maar het is wel lekker.

Croquetas: De kroketten maar dan op Spaanse wijze gemaakt dus niet met het gebruikelijke vlees zoals in Nederland maar met ham, kaas of vis.

Chorizo: Spaanse pittige worst die dun gesneden heerlijk te eten is als tapa. Men denkt, dat chorizo werd gebruikt als bedekking van een van de eerste tapas.

Olivas: Een schaaltje met olijven al dan niet gevuld, gaat er altijd wel in.

Tortilla de Patata: De gebruikelijke aardappel-omelet vult goed maar kan ook als kleine tapa gegeten worden, in puntjes of blokjes gesneden van de grote tortilla,

Anchoa: Ansjovis, fijn gefileerd ,wordt als tapa gegeten, soms met citroen erbij.

Albondigas: De gehaktballetjes in saus; vaak tomatensaus, maar dat kan ook een andere saus zijn, dat ligt aan de kok.

Pulpo a la gallego: Inktvis op Galicische wijze bereid, gekookt in zout water en dan klein gesneden en geserveerd met olijfolie en pittige paprika. Men moet er van houden maar als tapa wordt dit veel gegeten.

Gambas al Ajillo: Vers gekookte gambas (garnalen) in kokende olijfolie, knapperig van buiten maar zacht van binnen.

Pincho - pinxo Er zijn uiteraard nog veel meer tapas op te noemen, doch men moet er niet over schrijven maar men moet ze gaan proeven in de plaatselijke tapas-bar. Vergis u echter niet, want als de tapa op een stokje brood wordt geserveerd, in allerlei originele formaten en vormen, dan spreekt men in Baskenland niet van een tapa maar van een pincho of pinxo.
MONTADITOS.jpg 18653474-Spanish-cuisine-Montaditos-Sliced-bread-topped-with-a-variety--Stock-Photo.jpg
                                                                       Montaditos

De Geschiedenis van de Tapas in de Spaanse Keuken
Over dit kleine hapje is zoveel te vertellen. Tapas zijn onderdeel geworden van de Spaanse keuken, maar het is niet precies bekend waar de tapas vandaan komen, maar er bestaan diverse theorieën waarmee men de oorsprong en de huidige invloed ervan op de Spaanse traditionele keuken probeert te verklaren.
elsabio.jpg alfionso.jpg
         Koning Alfonso X ‘El Sabio’.                                 Koning Alfonso XIII

Men zegt dat de Spaanse koning Alfonso X ‘El Sabio’ (‘De Wijze’) bepaalde, dat bij wijn altijd iets te eten moest worden geserveerd, om te voorkomen dat deze te snel naar het hoofd zou stijgen.

Aanvankelijk plaatste men tapas bovenop de rand van de kan, of het drinkglas wat men geserveerd kreeg. Zo voorkwam men dat vliegen - zeer overvloedig aanwezig op de plaatsen waar eten te vinden is, was zoals in hostales en herbergen - in de wijn of het bier geraakten. Op deze wijze ‘tapada’( bedekte ) men het glas en zo ontstond het begrip: ‘tapa’

Destijds bestond een tapa uit een stukje ham of chorizo, of andere vleeswaar, soms een stukje kaas.

Toch beweren sommigen, dat de geschiedenis van de tapa zijn oorsprong vind in het navolgende verhaal:

Koning Alfonso XIII was op een officiële reis in de provincie Cádiz en bij het passeren van de herberg " Ventorrillo del Chato" (bestaat niet meer) stopte om er uit te rusten. De koning bestelde een glas Jerez (wijn van Jerez de la Frontera; verbasterd door het Engelse woord: ‘sherry’), echter op dat moment kwam er een windvlaag de herberg in, en om te voorkomen dat het glas zich vulde met zand van het strand, had de ober het goede idee om het koninklijke glas te bedekken met een stukje ham. De koning vroeg waarom hij dat stukje ham op het glas gelegd kreeg, waarop de ober verontschuldigend antwoordde, dat hij het glas bedekte (met la ‘tapa’- het ‘dekseltje’) om zodoende te voorkomen dat er zand in kwam. De koning vond het een goed idee, dronk de wijn en bestelde er nog een, maar weer met een ‘tapa’. Toen ze dit zagen, bestelde alle leden van het Spaanse koninklijke gevolg hetzelfde.
Tapas_Salmon_y_Huevo_468x357-1.jpg                                                          Tapas met gerookte zalm.

Er bestaan diverse verhalen maar allen hebben de volgende drie variaties :
- De noodzaak om iets te eten, om te kunnen doorwerken totdat het tijd is voor de hoofdmaaltijd.
- De noodzaak om iets tot zich te nemen, om te voorkomen dat de wijn naar het hoofd stijgt.
- De noodzaak om de wijn te beschermen tegen insecten.

Men ziet dan ook dat het  aperitief (Frankrijk ) en ook fast food  ( USA ) een deel van hun oorsprong vinden in de Spaanse tapas.

Andere benamingen die men in Spanje voor de ‘tapa’ gebruikt zijn:
-  ‘alifara’  in Aragón en Navarra 
-  ‘poteo’  in Baskenland.

Vandaag de dag verschijnen naast de typische olijven en noten, kleine porties van wat men normaal bereidt als hoofdgerecht, zoals kleine porties paella, estofadas (stoofpotjes) enz.
image_php.jpg

Karakteristieke eigenschappen van tapas:
1. Het betreft nooit zoet voedsel.
2. Het zijn kleine porties. Als het grotere hoeveelheid betreft, worden ze ‘ración’ genoemd.
3. Het is geen fast food, SLOW FOOD dus.
4. Het wordt beschouwd als iets informeels en men eet tapas dan ook vooral met vrienden, of collega's
5. Men eet tapas tussendoor, of als een "overlevings-hapje" c.q. merienda (‘tussendoortje’) zodat het lichaam het kan volhouden tot aan de middag- of avondmaaltijd.

Het is van belang om hier aan te geven dat de tapa, in aanleg, NIET typisch iets van het zuiden, noch het noorden van Spanje is.

Aan de traditionele tapas welke als basis ham en andere vleeswaren, olijven en noten hebben, heeft men andere toegevoegd, zoals eerder beschreven.
fotos_image005_lightbox.jpg maxresdefault-32.jpgHier een kort overzicht met traditionele tapas welke men in Spanje in menige tapas-bar kan aantreffen, zoals o.a.:

   Carne con tomate (vlees met tomatensaus)
*    Croquetas (kroketjes ham, kip of vis)
*    Albóndigas (gehaktballetjes)
*    Patatas alioli (knoflook aardappels)
*    Tortilla de patatas (aardappel-omelet)
*    Tuinbonen met ham

*    Porra antequerana / salmorejo cordobés (koude tomatensoep uit Andalusië)
*    Boquerones en vinagre (spierinkjes in azijn)
*    Ensaladilla rusa (aardappelsalade, geen ‘Russisch ei’)
*    Pipirrana (salade met ui, tomaat, groene paprika en komkommer).
*    Bacalao frito (gefrituurde kabeljauw)
*   
Flamenquín (gepaneerde en gefrituurde rolletjes met vlees)

Aan deze traditionele tussendoortjes kan men vandaag de dag nieuwe tapas toevoegen, sommige recepten welke men eerst nog had gereserveerd voor de tafel met bestek en bord, zoals paella of de aardappelstoofpotjes met vlees en nog meer welke langzamerhand in de Spaanse tapa aan het integreren zijn.
Tapassss.jpg DSC04766-1.jpg
Het is van belang, om de elegantie en de esthetica van het tapas eten te benadrukken. Het gaat om een soort van onverschilligheid tussen de tafel en de stoel, en men maakt het juiste hapje dat men staand en in kleine porties tot zich neemt.

Het belangrijkste is NIET het eten, het is de conversatie, het samenzijn met vrienden en bekenden. Daarom eet men tapas staande zodat men gelegenheid heeft om met iedereen te praten.

Dat tapas-eten nog niet een ´wereldwijd verschijnsel is geworden, is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat men een ruime pauze nodig heeft en tijd om de Spaanse charme hierbij te kunnen uitoefenen.

Heel belangrijk:
*    Eet geen tapas als u haast heeft
 *   Eet tapas niet alleen.
*    Vraag als tussendoortje geen ‘ración’ (grotere hoeveelheid).
*    Wijn heeft de voorkeur.
*    In Spanje eet men tapas staande.
zzzzzzzislas-canariaslogo-603.jpg


Vegetarische gerechten in het Spanje van
vlees- en vis specialiteiten

SPANJE - zondag 22 mei 2016 - Spanjaarden houden van het eten van  vlees, worst, ham, vis en schelpdieren, maar wat als u vegetarisch bent... wat kunt u dan eten in Spanje? Uiteraard zijn er tegenwoordig steeds meer restaurants en bars die speciale vegetarische gerechten op de menukaart hebben staan,  maar er zijn enkele traditionele gerechten die zowel door vlees- en visliefhebbers evenals door vegetariërs worden gegeten.

Spanje is het land van Jamon Iberico en vlees- en visgerechten, in menige toeristenfolder over Spanje staat te lezen dat Spanje niet echt geschikt is voor vegetariërs. Dat is een achterhaald feit want Spanjaarden zijn zich eveneens  steeds meer bewust van goed en gezond eten; en er zijn dan ook steeds meer Spanjaarden die vegetarisch eten, of die zelfs helemaal vegetariër worden.
unnamed-10.jpgVan oudsher zijn er echter enkele gerechten die zowel door vegetariërs als door  vlees- en viseters genuttigd kunnen worden. We laten enkele ervan de revue passeren:
tortilla1a.jpgTortilla de Patatas
Wie kent ze niet, de dikke omeletten: eieren en aardappelen vaak ook met ui bereid,de... tortilla de patata.
Deze tortilla is overal in Spanje te vinden en kan zowel warm als koud worden gegeten, in zijn geheel, of in puntjes gesneden als tapa. Er is eigenlijk een tortilla voor iedereen. Er is echter  een verschil tussen tortilla (de patata) en tortilla francesa, waarbij de laatste niet meer is een dun gebakken omelet zonder verdere toevoeging van ingrediënten.
huevos-rotos1a.jpgHuevos rotos
Een simpel gerecht bestaande uit gebakken, of beter nog gefrituurde aardappelen met daarbovenop een, of meerdere gebakken eieren.
Letterlijk betekent ‘Huevos rotos’: ‘gebroken eieren’, dus het gerecht komt helemaal tot zijn recht als het eigeel heerlijk uit het spiegelei over de aardappelen loopt.
gazpacho1a.jpgGazpacho
Lekker gedurende de warme zomermaanden, de koude tomaten/groentensoep Gazpacho.
Van oorsprong afkomstig uit Zuid Spanje maar tegenwoordig overal te vinden.
Gazpacho is een zeer gezonde en vitaminerijke tomatensoep die gedronken kan worden, of gegeten met in de gazpacho: croutons en fijngesneden rauwe groenten (knoflook, komkommer, ui, paprika, bleekselderij).
Gazpacho is ook heerlijk als deze gegeten wordt met watermeloen.
escalivada1a.jpgEscalivada
Escalivada is een traditioneel gerecht uit de Catalaanse keuken met paprika, aubergines, ui, en soms gegrilde aardappelen.
Er is ook een variant met daarin gezouten kabeljauw,  dus als vegetariër moet men even opletten als men dit gerecht bestelt.
Escalivada wordt als amuse gegeten, soms in combinatie met embotits, een worstsoort en is dus voor de vleesliefhebbers.
Voor niet-vegetariërs kan het ook bij een vlees-hoofdgerecht worden geserveerd, of wordt het gegeten samen met Catalaanse cake (coca).
espinacas-garbanzos1a.jpgEspinacas con Garbanzos
Espinacas con garbanzos is een heerlijk en vooral bij vegetariërs gewild gerecht, bestaande uit: spinazie met kikkererwten,en kan gegeten worden als bijgerecht, hoofdgerecht, of als tapa. soms wordt het geserveerd op brood en/of met tomaat in kleine blokjes gesneden.
Het is een gewild gerecht in de stad Sevilla, maar het is overal in Spanje te vinden.
maxresdefault-29.jpgPatatas Bravas / Papas Bravas
Op het Spaanse vasteland zijn het patatas, maar op Canarias: papas... als tussendoortje, als tapa, of bij een hoofdgerecht. Patatas Bravas kunnen altijd wel gegeten worden.
Dit gerecht bestaat uit gebakken/gefrituurde aardappelblokjes met daarover de pikante brava-saus.
Patatas Bravas kunnen ook gegeten worden als Patatas con Alioli (met knoflook-mayonaise). Het is een van de favorieten van de Spanjaarden maar buitenlanders in Spanje zijn er ook zeker niet vies van.
piminetos-padron1a.jpgPimientos al Padrón
Dit gerecht van zachte Spaanse pepers kan op vele verschillende manieren gegeten worden, als voorgerecht, tapa of samen met een hoofdgerecht, of als borrelhapje.
Pimientos de Padrón hebben een typisch eigen aroma, en ze zijn - op een stout enkelingetje na (!) - heel mild van smaak.
Deze groene chili ’s kunnen rauw worden gegeten, zoals paprika, maar ze zijn het lekkerst als men ze even opbakt in wat olijfolie, en vervolgens, bestrooid met wat grof zeezout, opdient.
calcots1a.jpgCalçots met romesco-saus
Dit typisch Catalaanse gerecht komt het beste tot zijn recht, als men het eet gewikkeld in een oude krant, samen met romesco-saus.
Calçots zijn typisch Catalaans en zijn in deze regio dan ook op veel plaatsen te vinden al staat de omgeving van Valls in de provincie Tarragona het meest bekend om de uitstekende calçots.
Het is langgerekte lente-ui bereid op de barbecue en daarna geserveerd op oude kranten.
De Calçots komen het beste tot hun recht door deze te eten met de pittige saus gemaakt van hazelnoten en amandelen.
Er is een speciale manier om Calçots te eten, ongeveer zoals de Nederlandse haring, waarbij men zeker vieze handen zal krijgen.
chocolate-churros1a.jpg

Chocolate con churros
Als zoetliefhebber wil de vegetariër (maar ook de niet-vegetariër) graag Chocolate con churros genieten. De warme drank van dik gesmolten chocolade waarin men de gefrituurde deegstengels doopt, ze worden veelal als ontbijt genuttigd, of gegeten als tussendoortje en ze vullen gigantisch.

Eet smakelijk
We maken aan dit onderwerp geen woorden meer vuil, men moet het gewoon eens proberen, want, zeker als het op eten aankomt: “When in Spain, do as Spaniards do!”
zzzzzzzislas-canariaslogo-511.jpg


Een kok uit Maspalomas, bij de 10 finalisten
van het Regionale Kampioenschap Canarische Koks

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 21 mei 2016 - David González Mesa, afkomstig uit  Maspalomas gemeente San Bartolomé de Tirajana,is gekozen tot een van tien finalisten van het Campeonato Regional de Cocineros de Canarias.

González Mesa zal deelnemen aan de finale van deze kookwedstrijd en wel op 23 en 24 mei 2016 op Tenerife.
img_34454.jpg

Een van de gerechten waarmee David de finale van de beste tien Canarische koks heeft weten te behalen is Pulpo de roca con cantos rodados de papa , algas wakame y crema de queso majorero.
img_34453.jpg

Vrij vertaald, eet men dan: Inktvis op een rots,van krielaardappel, omgeven nmet wakame-zeewier en Majorero roomkaas (dat is kaas afkomstig van Lanzarote).
1aaaislas-canariaslogo-kopie-21.jpg


Papas con mojo is het door toeristen
meest gevraagde, typisch Canarische gerecht

CANARISCHE EILANDEN - maandag 4 april 2016 - Voor toeristen die de Archipel bezoeken is het typisch Canarische STER-gerecht: Papas arrugadas con mojo (en dat zijn geen: Gerimpeldevaders’ met nattigheid’; maar, in weinig water met veel zeezout gekookte: Gerimpelde (kriel)aardappeltjes met saus.

Dat is de uitkomst van een enquête die is gehouden door het Observatorio Turistico (Dienst  Toeristische Waarneming)  van het Ministerie van Toerisme, Cultuur en Sport, van de Canarische Regering, in 596 logiesaccommodaties op alle eilanden, waarvan de resultaten bekend zijn gemaakt op maandag 4 april 2016.

papasmojo.jpg

In alle logiesaccommodaties (100%) (403 hotels en 193 appartementen- en bungalow-complexen) die hebben deelgenomen aan dit onderzoek zijn Las papas con mojo aanwezig, zo staat in het verslag: ‘Hábitos de Compra de Productos de Alimentación y Bebida en el sector hotelero y extrahotelero de Canarias' (Aankoopgewoonten van Levensmiddelen en Dranken in de sector van Logiesbedrijven op Canarias), waarin men laat weten dat zowel a la carte als bij het buffet: la pata asada (de varkensfricandeau) (in 80,9% van de bedrijven) en de potajes (maaltijd groentesoepen) (in 79,8% van de bedrijven) de andere twee gerechten zijn, die het meest door toeristen gevraagd worden.

Het lokale product dat het meest aan de toeristen wordt aangeboden is el plátano (de Canarische banaan = de Musa cavendishi-dwergbanaan) (in 90,2 % van de bedrijven ), gevolgd door el gofio (het geroosterde maísmeel) (in 92,4 %), el tomate (de tomaat)(in 85,7 %) en la papa (de aardappel) (in78,4 %van de bedrijven ), terwijl de aspecten die minder   worden gewaardeerd: de prijs en de variatie zijn,  aldus de genoemde enquête.

Een van de voornaamste conclusies in deze peiling is, dat 89,45% van de ondervraagde  etablissementen beschikt over typisch Canarische gerechten; hetzij a la carte, of op het buffet, met zelfs 46,5% dat opmerkt, een afdeling te hebben die gewijd is aan Canarische producten.

Bovendien beschikt 77,7% van  de ondervraagde etablissementen over een chef-kok met een opleiding in de Canarische Keuken, 69,2% van de bedrijven zegt wekelijks en ‘Canarische dag’ te hebben die gewijd is aan Canarische producten, en 36,1% beschikt zelfs over een restaurant dat gespecialiseerd is in de Canarische Keuken.

Wat betreft de klanten in de etablissementen, geeft de studie aan, dat 54% van hen behoorlijk of uiterst geïnteresseerd is in de Canarische producten.

De ondervraagde hoteliers en logiesverstrekkers vinden dat bananen en typisch Canarische producten goed (61,5%) tot heel goed  (30,2%) worden ontvangen onder hun klanten; en  62,5% ervaart, dat er een grote belangstelling bestaat voor de lokale gastronomié.

Ook neemt men een toenemende belangstelling waar onder de toeristen die de Eilanden  bezoeken voor hun ecologische producten.

Volgens de enquête is de belangstelling voor de lokale gastronomie het hoogst onder de toeristen die de eilanden La Gomera en El Hierro bezoeken.

De directeur-generaal van Ordenación y Promoción Turística (Toeristisch Promotiebeleid), Candelaria Umpiérrez, van de Canarische Regering, benadrukt, dat men met 13.125.368 ontvangen toeristen in 2015, met een gemiddelde verblijfsduur van 9,46 nachten, men een vergelijk in aantallen heeft wat zich vertaalt in: 124 miljoen ontbijten, en nog eens 124 miljoen aan lunches en diners.

“Het gaat om een unieke kans bekendheid te geven aan de gastronomie, en de Canarische Regering is zich daarvan bewust, men geeft speciale aandacht aan de primaire sector de Archipel, ondersteunt de ontwikkeling van de gastronomie en de activiteiten van landbouw, veeteelt en visserij op de Eilanden,” zo laat Umpiérrez weten in een communiqué,

Umpiérrez heeft zich tevreden getoond over de uitkomsten  van  de enquête, want  die bewijst, dat men op de goede weg is, omdat de gastronomie -  vooral die welke het meest gerelateerd is aan  de identiteit  van de primaire sector -  een grote kans vormt, om Canarias te onderscheiden van andere, concurrerende toeristenbestemmingen en waarde te geven aan huidige en toekomstige  bezoekers.”

Het Plan Estratégico de Promoción Turística de Canarias 2012-2016 (Canarisch Toeristisch Beleidsplan 2012-2016) omvat als een van de belangrijkste acties het realiseren van een dynamiek, verbetering en specialisering van het product;  en dat het imago van de bestemming het gastronomisch- en het ecotoerisme versterkt,” zo geeft het ambtsbericht  aan.

De directeur-generaal van Toeristisch Promotiebeleid, waardeert ook, dat de resultaten van de enquête duidelijk aantonen, “dat de toeristen die Canarias bezoeken een telkenmale grotere interesse tonen voor de Canarische cultuur, gewoonten en producten, die een grote mate van inburgering laten zien in de hotels en appartementencomplexen van het eiland,” zo staat in het ambtsbericht.

zzzzzzzislas-canariaslogo-376.jpg


Sancocho de Semana Santa

CANARISCHE EILANDEN - Goede vrijdag, 25 maart 2016 - De traditionele sancocho canario (Canarische stoofpot) wordt in Canarische huishoudens zeker geserveerd op Viernes Santo, dit traditionele gerecht uit de Canarische gastronomie is een traditie geworden op Goede Vrijdag. Deze onder de Canario’s  gewortelde gewoonte brengt  familieleden en vrienden samen aan tafel.

Op Viernes Santo (Goede Vrijdag) zijn in Spanje de winkels gesloten, maar sporadisch zijn de Canarische gezinnen die voor de Semana Santa (Goede Week) geen cherne seco y salado (gedroogde en gezouten zeebaars); aardappelen; de batata (zoete aardappel), para sancochar (om te koken); en de gofio (geroosterd maïsmeel) voor de ‘pella’ hebben gekocht.
sancocho-semana-santa-25_g.jpg sancocho-semana-santa-28_g.jpg
grancanariasancocho041.jpgPella’ vraagt u? Tja.. dat staat weer eens een keertje niet in uw Spaans woordenboek... en dat klopt, want ‘pella’ is een typisch Canarische uitdrukking en deze kunt u uitsluitend verklaard terugvinden als u er een goed Canarisch woordenboek op naslaat en daarin staat dan: dat La ‘pella’- goed gezegd -  een mengel is van gofio, water, een beetje zout, en gemengd totdat het en compacte, vaste massa is.
2d5993f9e2a5a9fee97be5e9a9f2d10b.jpg pella_gofio.jpg
1a229ddf7e0ddd71126382be192a183f.jpg
Men kneedt deze massa in ‘el lebrillo’ (de lage kom van aardewerk, of roestvrij staal) in een hoeveelheid die - al naar gelang het gezin en het aantal gasten - voldoende “sobará (‘gekneed’) zal zijn voor eenieder persoonlijk, door de ‘pella’ met een mes in porties te verdelen.
recetas-canarias-pella-gofio-L-tTuiHd.jpg  recetas-canarias-pella-gofio-L-ppxni9.jpegAan de ‘pellas’ kan men -  tijdens de bereiding - een beetje olijfolie, of reuzel (varkensvet)  toevoegen, om ze ‘más amororitas’ (smakelijker)  te maken.  Zoete ‘pellas’ bevatten honing, suiker, en/of rijpe plátanos (Canarische bananen), al  naar gelang de maaltijd die men gaat eten.
In figuurlijke zin betekent: “Hacer la pella”: geld sparen, of: ‘amasar’ dinero (geld ‘maken’).
Tot zover het Canarische woordenboek.

De genoemde ingrediënten zij onmisbaar  voor de sancocho... in de Semana Santa het eten bij uitstek. De sancocho-passie heerst op Canarias, hoewel er na verloop van tijd culinaire nieuwigheden zijn toegevoegd aan dit typisch Canarische gerecht.
cropped-header-default.pngDe Semana Santa wordt gekenmerkt door twee zaken; een, is de religieuze:
- dat is de herinnering aan los tronos (de schrijnen), las procesiones (de processies), los nubarrones (de donderwolken),
en de andere is:
- de gastronomie.

Dit toont aan, dat er op Goede Vrijdag weinig Canario’s entre pecho y espalda (vrij vertaald: tussen neus en lippen) afkerig  zijn van een sancocho (stoofpot). Een maaltijd, die gekenmerkt wordt door de ongeschreven wet, dat men die geniet in gezelschap van familieleden en vrienden.

Anderen kiezen ervoor dit te genieten in een restaurant; wat dat betreft zijn er op veel plaatsen  restaurants die bij de ingang het bordje hebben opgehangen: "Viernes Santo, sancocho".
hoteles-gran-canaria-octubre1.jpg

¿Mojo rojo of  mojo verde?  (rode, of groene mojo?); dat is de vraag, waarop iedereen een ander antwoord heeft. Om de sancocho te vergezellen ontbreken de schaaltjes met deze saus niet op tafel. Er zijn eters die de voorkeur aan de groene geven bij de vis en die de  rode op de aardappels doen; wat echter duidelijk mag zijn, is dat een sancocho zonder dit gezelschap geen bestaansreden heeft;  in het Zuiden bereidt men deze stoofschotel met cherne (zeebaars), papas, zonder groente; in het Noorden - vooral in de agrarische gemeenten zoals Gáldar,  Guía en Agaete - serveert men sancocho wel met groenten.
P1080817.jpg

Het recept
Voor vier personen zijn de benodigde ingrediënten:
- 1 kilo gezouten cherne (zeebaars),
- 1 kilo aardappelen,
- 500 gram batatas  (rode aardappel);
en voor de pella:
- gofio (geroosterd maïsmeel)
- zout,
- suiker,
- mojo,
- azijn,
- water.

Voor de klassieke bereiding moet de cherne salada (gezouten zeebaars) minimaal 12 tot 14 uur weken in water (het water moet in deze periode twee tot drie keer ververst worden).
In een pan gaan de geschilde aardappelen en de batatas in grove stukken gesneden, en de vis.
Met voegt geen zout toe.
Zet dit op groot vuur op.
Als de aardappelen gaar zijn, is dit het teken dat alles gekookt is en men het water kan afgieten.
Papasarrugadas.jpgMen serveert de vis vergezeld door een schaal met de aardappelen en batatas en die gaat vergezeld van de vooraf bereide mojo picón en de pella van gofio. In een andere schaal serveert men een salade waarin naast lechuga (sla), tomaten en ui de hoofdrol hebben.

Zij die er nog steeds voor kiezen om sancocho thuis te bereiden, kunnen ongetwijfeld  andere ingrediënten gebruiken, nieuwe bereidingswijzen hanteren, en zo een modernere sancocho maken. Koop dan om te beginnen een verse vis en vraag de vishandelaar of deze de lomos (schubben) verwijdert.
Men kan sancocho al naar eigen familierecept bereiden. Kenners zeggen, dat het belangrijkste van sancocho, de mojo is.
Het recept varieert al naar gelang het Eiland, de woning, of het restaurant; en er zijn net zoveel verschillende mojos als personen.
  84164324__130x130.jpg


De vele varianten van koffie in Spanje

SPANJE - zondag 21 juni 2015 - Café, Café con leche corto de café, een largo de leche, of een descafeinada de sobre en nog vele andere variaties... koffie in Spanje is iets wat thuis, of in de vele bars en op de terrassen gedronken wordt, bij het ontbijt of na een maaltijd. Er zijn koffievariaties zonder, of met alcohol; en ook de verschillende deelstaten in Spanje hebben ieder hun eigen koffie-variaties en uitdrukkingen daarvoor.
Hieronder geven we, zonder te pretenderen volledig te zijn, een overzicht waar doorgewinterde koffiedrinkers hun voordeel mee kunnen doen.

Korte geschiedenis
Koffie en het drinken daarvan bestaat al heel lang, maar pas rond het jaar 1600 kwam de eerste koffie via Venetië naar Europa. Koffie werd voor die tijd ook al gedronken maar meer als een medicijn dan als genotsmiddel. Het was ook in Venetië waar in 1645 het eerste koffiehuis (café) geopend is, maar het duurt dan niet lang voordat andere steden ook koffiehuizen (café’s) krijgen zoals Londen in 1652, Marseille in 1659, Amsterdam in 1663, Parijs in 1675 en Wenen in 1683.
Koffie.jpgKoffie komt naar Spanje via de Koninklijke familie en de adel, en het duurt langer dan in andere Europese landen voordat koffie door het volk wordt gedronken.
Het eerste koffiehuis (café) van Spanje is geopend in Madrid in 1764, in de Calle Atocha met de naam ‘La Fonda de San Sebastián’.
In Barcelona openen de eerste cafés in 1781, te weten ‘Café de F. Martinelli’, ‘Café Francés’ en enkele die nu nog open zijn: ‘La Opera’, ‘la 7 Puertas’ en ‘Quatre Gats’.
Het succes van koffie, plus de cafés in Madrid en Barcelona zorgden er al snel voor, dat ook in andere steden in Spanje cafés zijn geopend.

Variaties
Er zijn vele koffie-variaties in Spanje; en als men in een bar, of op een terras in Spanje eens om zich heen kijkt en luistert, dan ziet en hoort men dat vanzelf.
Op de meest gebruikelijke bereidingswijzen van koffie zijn ook weer diverse andere te bedenken en de lijst wordt zodoende steeds langer. De meest gangbare variaties zijn:
Cafe_solo_Canariascanarias_es.jpgCafé solo - een sterk kopje koffie wat het meest gedronken wordt na een maaltijd maar ook soms bij het ontbijt en wat op Canarias geserveerd wordt met minimaal twee zakjes suiker. In andere landen is de Café solo bekend als espresso, met name in Italië.
2516441748_9991c54650.jpgCortado - een sterk kopje koffie met een scheutje warme melk, vaak geserveerd in een glas maar ook mogelijk in een kopje. Voor veel buitenlanders is een Cortado het meest geschikte kopje koffie aangezien deze veel op de koffie in eigen land lijkt.
cafeamericano.jpgAmericano - een Americano is te vergelijken met een café solo maar dan minder sterk, ook wel een grote kop zwarte koffie genoemd. Een Americano wordt meestal geschonken in een grotere kop.

Café con leche - wellicht onder de buitenlanders de meest bekende koffiesoort, een grote kop koffie met warme melk. Deze koffie wordt het meeste gedronken in de ochtend bij het ontbijt en is te vergelijken met de Nederlandse koffie verkeerd. Het is in Spanje gebruikelijk om na 11:00 uur geen café con leche meer te drinken. Na dat tijdstip is het gebruikelijk, om een sterkere variant te drinken.

gastronomia-y-fiestas-murcianas-9-638.jpgHet recept voor een perfecte carajillo (kruiwagentje) zoals men dit kleintje 'geparfumeerde' koffie in Murcia serveert:  Men gebruikt een klein glaasje, groter dan een kopje voor een café solo,  men doet daarin gecondenseerde melk, een scheutje koffie, anijslikeur, of 'Licor 43', deze laatste is het meest gebruikelijk, een beetje gemalen kaneel, een flintertje citroenschil en tenslotte: enkele koffieboontjes.
Carajillo
- dit is een klein kopje sterke koffie (café solo) met bij voorkeur een scheut Spaanse coñac. of anijs,  of rum; maar whisky, whiskey,  Baileys of een andere likeur naar keuze mag ook. Deze koffiesoort wordt veel gedronken door de Spaanse mannen.
650_1200.jpgCafé con hielo - zeer populair in de warme zomermaanden, een kopje koffie, meestal café solo, of cortado, die geserveerd wordt met suiker en een glas met ijsblokjes. De drinker schenkt zelf de koffie over in het glas om zo een ijskoffie te maken. Heerlijk fris.
cappuccino-1-1.jpgCappuccino - uiteraard alom bekend en van oorsprong een Italiaanse koffie. Dit is eigenlijk een Americano met daarbovenop: óf slagroom (nata), óf opgeklopte melk. De Spanjaarden drinken niet veel cappuccino, en als ze dat al doen, zal dat niet met slagroom zijn, dat is meer iets voor de buitenlanders.

Afwijkingen
Naast de hierboven genoemde types café zijn er nog vele mogelijkheden van koffie bestellen en drinken. Het is geen eenvoudige zaak om in een Spaanse bar te werken met al deze verschillende variaties op een kopje koffie. Zo is het mogelijk om een cortado corto de café te bestellen (minder koffie meer melk), een cortado con leche muy caliente (met hete melk), of met leche fria (koude melk). Daarnaast zijn er ook nog de variaties zonder cafeïne: de descafeinados de maquina, of de sobre (van cachets).

Thuis, bij de Spanjaarden thuis
Nog niet zo lang geleden was het heel normaal, om de koffie in de Spaanse gezinnen thuis  ’s avonds al te zetten en ’s morgens in de magnetron warm te maken. Dat is in veel huishoudens niet meer de normale gang van zaken, daar er tegenwoordig veel verschillende mogelijkheden zijn om koffie te zetten.
Filterkoffie is nog steeds populair in veel Spaanse huishoudens en uiteraard ook nog steeds de voordeligste wijze van koffie zetten.
Veel Spanjaarden drinken ook nog instantkoffie, of koffie getrokken van filter-cachets.

Zo zijn er uiteraard de bekende Nespresso- apparaten en de koffiecapsules die ook in Spanje en doorslaand succes zijn.
Sinds 2013 is dan ook eindelijk de Nederlandse uitvinding Senseo in Spanje te vinden en wordt deze manier van koffie zetten steeds normaler in de Spaanse huishoudens.
Ook is de Dolce Gusto van Nescafé populair, maar de prijs van de capsules is een beetje aan de hoge kant.

2688_Fill_670_0.png

                               Koffie bestellen in Café Central in Málaga.
DSC09672_P.jpg 
Málaga en Café Central
In de Zuid Spaanse stad Málaga kent men een heel aparte vorm van koffie bestellen. In Café Central heeft men ondertussen op een grote tegeltableau aan de wand aangegeven welke vormen koffie men er kan bestellen. Op deze wijze heeft Café Central een geheel eigen wijze gecreëerd van koffie bestellen.
Zo heeft men de:
- solo (zwart),
- largo
(extra sterk),
- semi largo (sterk),
- solo corto (expresso),
- mitad (half half),
- entrecorto (gemiddeld),
- corto
(klein),
- sombra (schaduw),
- nube (wolk),
- 'no me lo ponga' ('serveer het me niet') (deze laatste is als grapje bedoeld).

 • Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van Remco Stoffer van:  www.spanjevandaag.
  1-AAAAislas-canarias-9.jpg

Vijf redenen die Canarische kazen tot
de beste van de wereld maken

CANARISCHE EILANDEN - Día de Canarias, zaterdag 30 mei 2015 - Kazen zijn cultureel erfgoed van de Canarische Eilanden. Meer dan een grondstof voor allerlei recepten en tijden van de dag, zijn ze uitgegroeid tot een van de sterkste en meest veelbelovende sectoren van de eilanden. Er zijn vijf redenen waarom ze een erkende lekkernij zijn.

Op de Archipel vervaardigt men jaarlijks ongeveer 20 miljoen kilogram kaas, te weten: - 15 miljoen kilogram van geitenmelk, - 4 miljoen kilogram van koeienmelk, -  1 miljoen kilogram van schapenmelk, met een jaarlijkse consumptie van gemiddeld 11 kilo per inwoner, consumeert men op de Eilanden gemiddeld 4 kilo meer dan het nationale Spaanse gemiddelde van 6,8 kilogram.
top-quesos-canarias205--644x362.jpg                                                       Diverse Canarische kazen.
Feit is, dat Canarias een van de Spaanse Deelstaten is met de grootste productie en de hoogste consumptie van geitenkaas.

Het merendeel van de op Canarias geproduceerde kazen vervaardigt men voornamelijk van melk van de inheemse geitenrassen en is bestemd voor de binnenlandse markt.

De ambachtelijke bereidingswijze met traditionele processen, de voortreffelijke veestapel (voornamelijk geiten en schapen) en de grote verscheidenheid aan inheemse planten (die dienen als veevoer), verlenen aan de kazen geuren en smaken die uniek zijn in de wereld.
islas-canarias-39.jpg


Vijf recepten voor het bereiden van
Canarische mojo

CANARISCHE EILANDEN - maandag, 18 mei 2015 - Mojo (spreek uit: “mòchoo”) is ongetwijfeld de koning van de Canarische sausen. Het is een ideale begeleiding bij vis en vlees. Zoals de overige Canarische gastronomie is dezer rijke saus beïnvloed door andere keukens, vooral door de erfenis van de Guanchen en de invloed van de Zuid-Amerikaanse keuken, vooral de Venezolaanse, het land waarmee de Archipel sinds de 19e Eeuw zoveel menselijke en culturele relaties heeft, vooral sinds het midden van de 20ste Eeuw.

Hoewel men mojo niet uitsluitend op Canarias gebruikt, is in deze Deelstaat de aanwezigheid ervan bij veel gerechten bijna verplicht.
mojo__318x216.jpg

Papas arrugadas (gerimpelde aardappeltjes - in de schil gekookt met weinig water en veel zeezout), vis, vlees en kaas veranderen meteen van smaak wanneer men deze doopt in mojo, door ze een meer of minder pikante toon mee te geven; al naar gelang het soort saus die men wil hebben welke geliefd is bij veel mensen.

Deze typische saus van de Eilanden wordt, altijd, samengesteld uit een aantal basis-ingrediënten die van wezenlijk belang zijn: olijfolie, azijn en knoflook. Waaraan men vervogens kan toevoegen, al naar gelang het type mojo dat men wil bereiden: peterselie, safraan, koriander, peper, komijn, paprika, een hele reeks van kruiden, noten, specerijen, tomaat en zelfs avocado.

SOORTEN MOJO
MojoRojo9662.jpg

Mojo Picón o 'rojo' (Rode Mojo) Mojo Picón,
ook genoemd Mojo Rojo, of Mojo Bravo, is een traditionele saus in de Canarische keuken die in wezen bereid wordt met olijfolie, azijn, rode paprika, of rode peper, wat deze saus zijn karakteristieke kleur geeft. Soms voegt men ook broodkruimels toe, komijn. grof zout en paprikapoeder. De rode mojo heeft een smeuïge consistentie maar is voldoende vloeibaar om er, als begeleidende saus, het gerecht mee te doordrenken
MojoVerde9663.jpgMojo de cilantro o 'verde' (Groene mojo)
Mojo Verde bereidt men in wezen met dezelfde ingrediënten als die voor de mojo rojo (spreek uit: “mòchoo ròchoo), of 'picón', maar men vervangt het paprikapoeder, door koriander, of peterselie. Ook kan men er een snufje komijn, knoflook en groene peper aan toevoegen. De groene kleurtoon en de consistentie is minder homogeen dan die van de mojo picón.

Mojo de queso o almogrote* (Kaas-mojo, ofwel met een smeerbare pasta)
Naast paprika bevat deze mojo geiten- of schapenkaas die men raspt en mengt met de majado (pasta) voor het maken van de saus. Deze mojo is typisch voor het eiland La Gomera, waar men de beste mojo van Canarias bereidt, maar omdat deze minder gebruikelijk is op tafel, is het een perfecte begeleider om de gasten mee te verrassen.

*Almogrote is een smeerbare pasta, typisch van La Gomera, voornamelijk gemaakt van oude kaas, knoflook, tomaat en olijfolie, (almogrote op brood is heel smakelijk).

MOJO DE QUESO (KAAS-MOJO)
Mojo hervido (gekookte mojo)
Dit is een van de andere soorten mojo die men op Canarias bereidt. Deze wordt gebruikt voor het begeleiden van vlees, of vis, maar moet vooraf wel een beetje opgewarmd worden.

afi_1.jpg
                                                                                                     Fefi.
Mojo hervido con la receta de 'El Rincón de Fefi
'
(Gekookte mojo naar een recept van ‘Fefi’s Hoekje’ = kookprogramma op TV)
Mojo de Tomates Asados (Mojo met gegrilde tomaat)
Dit ingrediënt geeft meer consistentie aan de Canarische saus en wordt over het algemeen gebruikt bij vis.

Men maakt een majado met knoflook, komijn, grof zout; en men voegt daaraan de gegrilde (ontvelde en ontpitte) tomaten toe, met een scheutje olijfolie, azijn en water.
islas-canarias-39.jpg


NAMEN VAN VISSEN EN SCHELPDIEREN

Namen van vis NL-ES
Excel – 26,8 KB 777 downloads

Nederlands   Spaans       Wetenschappelijk
Ansjovis                            Anchoa                         Engraulis encrasicolus
Baars                                 Perca                             Perca fluviatilis
Bot                                     Platja                             Platichtys flesus
Forel                                   Trucha                          Salmo trutta
Geep                                  Ajuga                            Belone belone
Goudbrasem                     Dorada                         Sparus aurata
Griet                                   Rémol                          Scothalmus rhombus
Gul                                     Bacaladito                    Gadus morhua
Haai                                   Tiburón                         Carchariidae
Harder(diklip)                   Galupe / mujol             Chelon labrosus
Haring                               Arenque                       Clupea harengus
Heek                                  Merluza                        Merlucius merlucius
Heilbot                               Fletan                           Hippoglossus hippoglossus
Horsmakreel                     Jurel                             Trachurus trachurus
Inktvis (kraak)                 Pulpo                            Octopus vulgaris
Inktvis (pijl)                      Calamar                       Loglio for besi
Kabeljouw                         Bacalao                        Gadus morhua
Karper                               Carpa                           Cyprinidae
Kaviaar                              Caviar                          -
Koolvis                               Palero                          Pollachus pollachus
Kousebandvis                   Espadilla                      Lepidopus caudatus
Leng                                   Maruca                        Molva molva
Lodde                                Capelan                        Mallotus villosus
Makreel                             Cabella                         Scomber scombrus
Marlijn                              Marlin                         Tetraputurus albidus
Meerval                             Perro del Norte / lobo  Anarhichas lupus
Mul                                   Salmonete                     Mulolidea
Murene (moeraal)             Morena                         Muraena helena
Ombervis                         Corbina                          Sciaena umbra
Paapje                               Peuena caballa                -
Paling                               Anguila                           Anguilla anguilla
Papegaaivis                      Vieja                               Sparisoma cretense
Pelser                                Alache                            Sadrinella perforata
Pieterman (grote)             Arana / Escorpión          Trachinus draco
Pilchard /Sardien             Sardina                           Sardina pikcharus
Pladijs /Schol                    Solla                               Pleuronectus platesca
Poon (rood)                       Rubios                           Trigia lucerna
Poon (grauw)                    Rubios                           Eutrigla gunardus
Rog                                    Raya                               Rajidae
Roodbaars                        Galineta                          Nórdica Beryx decadactylus
Sardien (zie Pilchards)
Sardijn                                Espadin                        Sprattus sprattus
Schar                                   Limanda                       Limanda limanda
Schelvis                               Eglefino                        Melangrammus aeglefinus
Schol (zie Pladijs)
Schorpioenvis                    Rascacio / Cabracho     Scorpaenan porcus
Smelt                                  Lanzon                          Hyperoplus lanceolatus
Spiering                             Eperlános                       Osmerus eperlanus
Sprot                                  Espadin                          Spoattus sprattus
Steenbolk                           Faneca                           Trisooerus luscus
Steur                                  Esturión                          Acipenser sturio
St. Pietervis                       Pez de san Pedro            Zeus faber
Tarbot                                Rodaballo                       Scophthalmus maximus
Tong                                   Lenguado / soldado        Solea solea
Tongschar                          Platija                             Microstomus kitt
Tonijn                                 Atún                              Tunnidae
Tonijn                                 Bonito                            Bonito 
Trekkervis                          pez Ballesta                   Sarda sarda
Vlaswijting /Pollack          Abedejo                          Pollachius pollachius
Vliegende vis                     Pez voldor                       Exocoetidae
Wijting                               Merlan /Plegonero          Merlangus merlangus
Zalm                                  Salmón                             Salmo salar
Zeebaars                            Mero cherne                    Dicentrarchus labrax
Zeebrasem                         Espárido                          Pagellus bogaraveo
Zeeduivel                           Rape                                Lophius piscatorius
Zeelt                                   Tenca                               Tinca tinca
Zeepaling                          Cóngrio                            Conger comger
Zeewolf                              Perro del Norte / lobo      Narrhichas lupus

SCHELPDIEREN           MARISCOS                        CONCHYLIORUM
Alikruik                              Bigaro                                    Littorina lottorea
Garnaal                               Quisquilla camarón / Gamba  Crangio crangino
Jacobsschelp                       Vieira                                     Pecten maximus
Kammossel                         Vieira                                     Chlamys operculairs / Pecten
Kokkel                                Berberecho / Croque              Cerastoderma eduñe
Krab                                    Cangrejo                                Cancer pagurus
Kreeft                                  Bogavante  / Lubrigante         Homarus gammarus
Langoest                              Langosta                                Palinurus vulagrus
Langoestine                         Cigala / Mangatio                   Nephops norevgius
Mossel                                Mejillón                                  Mytilus edulis
Oester                                  Ostra / Ostión                        Ostreidae
Scheermes                           Navaoi / longerión                  Ensissiliqua / Ensis minor
Spinkrab                              Centolla                                  Lithodes malja
Strandgaper                         Almeja (de Rio)                     Arenomya arenaria
Tapijtschelp                          Almeja margarita                   Venerius pukllastra
Wulk                                    Bocina                                   Buccium undatum
Wenst u dezer namen ook in het Engels, Duits,Frans,en Italiaans te kennen, kijk dan op:
https://www.schmidtzeevis.nl/html/fish_names_in_7_languages.html

000logo-kopie-125.jpg


Vis van de Canarische Eilanden

CANARISCHE EILANDEN - maandag, 18 mei 2015 - Hier krijgt u een  overzicht van vis die gevangen (of waargenomen) wordt nabij de Canarische Eilanden:

Portada.jpg
Cartel_aplica.jpg
TallasMinimasMejorado.jpg

Listado_de_peces_seos_litorales_de_fondos_canarioa.jpg

oseos_2_01.jpg

pelagicos_1_01.jpg
Especies_de_Interes_Pesquero_de_Canarias_-_Cartilaginosos_I_2.png
pecescartilaginosos.jpg 
img_38821_0308449074_5c.jpg
peces_atlantico_1.jpg
img_38804_3910069444_1.jpg

img_39119_1914236111_peces.jpg

img_39131_4338078704_peces1.jpg
trabajos12.jpg
3_4_1.jpg
islas-canarias-39.jpg


Gastronomie van de Canarische Eilanden 

CANARISCHE EILANDEN - maandag, 18 mei 2015 -  Op de Canarische Eilanden is de keuken van de oorspronkelijke bewoners veranderd door de opeenvolgende ontmoetingen met beschavingen welke op de Archipel hebben plaatsgevonden. Tegenwoordig bezit de Canarische gastronomie invloeden van de Europese (Spanje en Portugal), Latijns-Amerikaanse en Afrikaanse keuken waardoor deze een eigen onderscheidend karakter heeft.

Het gematigde klimaat van de eilanden biedt de gastronomie verse en gezonde producten afkomstig van het land en de omringende zee. De warmte van het klimaat is ook terug te vinden in de voorkeur voor smakelijke en goed gekruide gerechten.
pb2110_cocina-canaria.jpg

Het gebruik van aromatische kruiden en specerijen is een van de kenmerken van de Canarische gastronomie. De meest gebruikte kruiden en specerijen zijn o.a. komijnzaad, tijm, munt, anijs, laurier, koriander, paprikapoeder, saffraan, oregano, peterselie en venkel.

Binnen de Canarische gastronomie onderscheiden zich de kazen en wijnen met een Beschermde Oorsprongsbenaming.

KAAS
De kaas van de Canarische Eilanden maakt deel uit van het culturele erfgoed van de Archipel en is een van de topproducten van de Canarische gastronomie. Een duidelijk bewijs voor de excellentie en er zijn de diverse onderscheidingen op nationaal en internationaal niveau welke de kazen vanaf 2003 bij de World Cheese Awards (181 prijzen) hebben ontvangen.

In Spanje is Canarias de Deelstaat met de hoogste productie en consumptie van, en de ‘Majorero’- kaas, is de eerste kaas van het land die de Beschermde Herkomstbenaming ‘Queso de Cabra ‘ (‘Geitenkaas’) toegekend heeft gekregen .

 Als belangrijke factoren - welke de Canarische kazen tot een ware beleving voor de kieskeurige gourmet maken - gelden de - bereiding volgens traditionele processen, - geweldige vee-kuddes met inheemse rassen (voornamelijk geiten en schapen) - grote verscheidenheid aan endemische plantensoorten die de basis van de voeding van  het vee vormen en die de kazen hun unieke geur- en smaaknuances geven die voor elk van de eilanden verschillend zijn.

De volgende kazen zijn in het bezit van de Beschermde Herkomstbenaming:
- D.O. Majorero ,
- D.O. Palmero (zie http://www.quesopalmero.es),
- D.O. Flor de Guía.

WIJN
De teelt van wijnstokken en de bereiding van wijn is op de Canarische Eilanden begonnen in de tijd van de conquistadores (Spaanse veroveraars), in de 14e en de 15e eeuw. Het zachte en gematigde klimaat heeft de aanpassing bevorderd van de verschillende rassen aan de grondsoort. De wijnen van de Canarische Eilanden kennen dan op grote schaal in de 16e eeuw een groot succes en dankzij de export wordt gedurende de volgende drie eeuwen.

de teelt van wijnstokken en de bereiding van ‘Canary een bron van rijkdom voor de Archipel.

De wijnen zijn een van de beste Canarische visitekaartjes: een glas malvasía (malvezij) of listan is een voorbeeld voor de zorg, eerbied en werkwijzen van de Canarische bevolking voor de omgeving en biedt een ‘vulkanische ervaring’ aan diegenen die deze wijnen proeven.

De wijngaarden op de Canarische Eilanden zijn van groot landschappelijk belang. Ze beslaan ongeveer 10% van de cultuurgrond. De eilanden bezitten een honderdtal gecatalogiseerde rassen.

Wijnen waaraan de Beschermde Herkomstbenaming verleend is, zijn:<

- D.O. Abona (zie: http://www.vinosdeabona.com/menu.html)
- D.O. El Hierro (zie: http://www.elhierro.tv/crdo)
- D.O. Gran Canaria (zie: http://vinosdegrancanaria.es/en/)
- D.O. La Gomera
- D.O. La Palma
(zie: http://www.vinoslapalma.com)

 De Deelstaat Canarias verlokt u met haar wijnen. De wijnbouw is sterk geworteld in de geschiedenis van de Archipel en iedere Canarische wijn biedt andere gewaarwordingen die mogelijk aan de vulkanische oorsprong, schoonheid en karakter van de eilandengroep doen denken. Volg de wijnroutes op de eilanden en ontdek de wijngaarden en bereidingsprocessen van de uitstekende wijnen met de Denominación de Origen (Beschermde Herkomstbenaming): ‘van de Canarische Eilanden’.

BIER
De Canarische eilanden hebben hun eigen bier, maak kennis met Tropical, Dorada en Reina:

Tropical
Dit bier is afkomstig van Gran Canaria. Het wordt gebrouwen door een bedrijf uit Las Palmas de Gran Canari dat CCC heet, een afkorting voor Compañia Cervecera de Canarias. Op de flesjes van het Tropical-bier staat een hond afgebeeld, dat maakt het erg herkenbaar. Vroeger hoorde daar de slogan bij ‘It’s got a dog on it, so you know it’s good’, maar die is ondertussen weggelaten. Het bier wordt uiteraard op Gran Canaria gedronken, maar ook op Lanzarote en Fuerteventura. Er zijn drie soorten Tropical :
- Tropical pils (normaal biertje),
- Tropical Premium (een wat sterker bier),
- Tropical Sin (alcoholvrij bier).

 Dorada
Het bier wat het liefst op Tenerife wordt gedronken, is Dorada, men treft er bijna geen ander bier aan, ook niet het Tropical van Gran Canaria, hoewel Dorada ook een product is van brouwerij CCC;. men heeft drie soorten Dorada:
- Dorada Pilsen (normaal bier),
- Dorada Especial (een wat sterker bier),
- Dorada Sin (alcoholvrij bier).

Reina
Reina is de jongste van de Canarische bieren. Het wordt op Tenerife gebrouwen door de brouwerij Cervezas Anaga S.A. die in 2000 is opgericht. Omdat de brouwerij zo jong is, is deze een van de modernste van heel Europa. De brouwerij ziet het als hoofddoel, om het bier op een zo natuurlijk mogelijke manier te brouwen, dat wil zeggen: zonder toevoegingen, anti-oxidanten of conserveermiddelen. Het water dat voor het bier gebruikt wordt, komt rechtstreeks van de Teide. Langzaam maar zeker eist Reina een positie op tussen de twee ‘grote’ bieren Tropical en Dorada.

GROENTEN EN PEULVRUCHTEN:<
De ‘potajes’ (groentesoepen vormen een essentieel voorgerecht en de ‘sopa de berros’ (waterkerssoep is het meest bekend maar net zo smakelijk is de ‘bubango’ (courgettesoep) en de maïssoep. Als maaltijdsoep zijn er de ‘puchero’ en de rancho’.

Op alle eilanden wordt de traditionele en smakelijke ‘caldo de papas gegeten, een aromatische aardappelsoep gekruid met koriander. Voor wat betreft de peulvruchten noemen we de zeer populaire ‘ropa vieja (stoofschotel met vlees en kikkererwten), de ‘garbanzas compuestas (schotel op basis van kikkererwten) en linzen.

PAPAS, MOJO EN GOFIO
De ‘papas”’(kleine aardappeltjes) vormen een onmisbaar onderdeel van de Canarische keuken. De ‘papas arrugadas (gerimpelede aardappeltjes = in de schil, met weinig water en veel zeezout gekookte aardappeltjes) worden met schil en al gegeten en geserveerd met de typische Canarische sausen, de mojos.

 De ‘piña de millo (maïskolf) wordt vaak geserveerd bij soep en vlees, en maïsmeel wordt geroosterd als bereiding tot ‘gofio’. De ‘gofio escaldado (gofio-soep) wordt met visbouillon bereid. De zogeheten ‘pella de gofio is dikker en kan ook zoet zijn.

VIS
De Atlantische Oceaan rond van de Canarische Eilanden is een goede voorraadschuur voor verse vis, met een grote keus aan inheemse vissoorten. Veel gegeten worden o.a. de papegaaivis, de zaagbaars, de moeraal, de tonijnvis en de verschillende soorten zeebrasem.

Als voorgerecht worden vaak gegeten: ‘lapas’(hoedslakken, ‘burgados’ (slakachtig schaaldier), ‘pulpo’ en ‘calamares’ inktvis), maar ook verse ansjovis en sardientjes die zowel gefrituurd als gedroogd worden gegeten.

VLEES
Op de Canarische Eilanden treft men een grote verscheidenheid culinaire recepten aan, van bijzondere worstensoorten tot traditionele eenpansgerechten en hoofdgerechten met een sterke en kenmerkende smaak.

Varkensvlees is ‘cerdo’ en op de Canarische Eilanden is de specialiteit ‘cochino (‘speenvarken’), als ook geitenvlees en baifo (bok), zijn typische ingrediënten naast andere vleessoorten zoals, konijn, kip, of kalfsvlees.

NAGERECHTEN
Als het op nagerechten aankomt, kan men kiezen uit de traditionele zoete nagerechten met amandelen, honing (bijenhoning, of palmhoning), gofio, melk, eieren, kaas, vijgen of de sinds kort geïntroduceerde tropische vruchten.

De ‘plátano’ (banaan van de Canarische Eilanden = Musa Cavendishi) is een vrucht met een zoete, aromatische volle smaak en ze worden veel minder snel melig dan ‘miss Chiquita’. Op de eilanden worden ook heerlijke tropische vruchten gekweekt, zoals mango, ananas, guave, avocado, enz.

Als bijzonderheid noemen we koffie (‘café’): de Vallei van Agaete op Gran Canaria is de enig plaats in Europa waar koffie geteeld wordt: het is dan ook heel bijzonder de cafetal (koffieplant) te zien schitteren met zijn donkergroene blad in het heldere zonlicht.
islas-canarias-39.jpg


Honderd essentiële Canarische wijnen
verzameld
in een boek

CANARISCHE  EILANDEN - vrijdag 31 oktober 2014 -  De journalist Yuri Millares staat op het punt om - met de medewerking van de sumiller (sommelier) Mario Reyes en de fotograaf Tato Gonçalves - een boek te presenteren, met de titel: '100 vinos imprescindibles de las Islas Canarias' (‘Honderd essentiële wijnen van de Canarische Eilanden’), wat een boek is, dat bekendheid en waarde wil geven aan de wijn welke men op de eilanden produceert.

Het idee voor de publicatie van het boek is ontstaan nadat Yuri Millares, 'Los últimos trashumantes de Canarias' (‘De laatse nomaden van Canarias’) heeft gepubliceerd. Dat was het moment, waarop Mario Reyes hem voorstelde een boek over wijnen te schrijven, dat gepubliceerd zou worden in het tijdschrift ‘Pellagofio’, waarvan Millares de uitgever is, met de keuze van honderd wijnen die de soorten en de kenmerken van de Canarische caldos (most voor wijnen) vertegenwoordigen.
100vinos_2015_001.jpg
                                     Het boek is ondertussen veschenen.
Volgens de auteur, ·”gaat het wel gezegd niet om een wijn-gids, maar om een publicatie die de viticultura (wijnbouw) wil laten zien die men op Canarias verricht.”  Daartoe heeft men de wijnen van 42 bodegas (wijnhuizen) geselecteerd, en waarvan welgeteld 100 wijnen verschijnen in dit boekwerk. “Deze wijnen,” zo legt Millares uit, ”vertegenwoordigen de wijnbouw van de eilanden, met zijn traditie, geschiedenis, erfenis, landschap, druivensoorten en bereidingswijzen,” waardoor we voor een behandeling van de Canarische wijnbouw staan,” zo benadrukt hij.

Voorliefde voor goede wijnen De journalist erkent, dat we in een tijd leven waarin een grote voorliefde voor goede wijnen bestaat, iets wat niet vreemd is op Canarias, dat nu al exporteert naar de Verenigde Staten, Europa, en zelfs naar Japan en China, ””waar veel belangstelling bestaat voor de wijnen welke men op de eilanden produceert en die ‘heel goed’ gewaardeerd worden.”
Millares geeft echter toe, dat de Canario’s geen grote kenners zijn van hun eigen wijnen. “Men kent ze weinig, of men heeft vooroordelen, zoals dat: ze duur zijn, slecht zijn, of smaken naar zwavel. Mythen, legenden en legaten uit andere tijden en wat nu zeker niet meer zo is,” verduidelijkt hij.
100-vinos.jpg
                                                        VIDEO-FILMPJE: 
                                  https://www.youtube.com/watch?v=YZ41sJecn-0

“Canarias,” zo bevestigt Millares, “kan rekenen op ’onvergelijkbare druivensoorten.” Feit is, zo legt hij uit, dat er onderzoeken zijn, zoals die welke zijn uitgevoerd door Bodegas Viñátigo,waarin tot wel 82 druivensoorten geteld zijn op de eilanden, waavan er 22 uitsluitend malvasia (malvezij) zijn, wat wil zeggen, dat de rijkdom welke op de Archipel bestaat ‘spectaculair ‘is.” 

Dit suggereert, dat de wijnen van de Canarische Archipel kunnen concurreren met die, welke men daarbuiten produceert. Maar er is meert, Yuri Millares herinnert eraan, dat het tijdschrift ‘Mundovino’ (‘Wijnwereld’) - een van de meest vooraanstaande - een wijn uit 2013 van Tenerife heeft gekozen als beste vino tinto (rode wijn) van Spanje, en de Amerikaanse criticus Robert Parker, wereldwijd bekend als wijn-goeroe, in 2013 een andere wijn van Tenerife heeft gekozen als beste van het land in de verhouding prijs/kwaliteit.   Verschillende landschappen< Gesproken over verscheidenheid, houdt dit volgens Millares in, dat elk eiland anders is. Zo begin dit boekwerk over de honderd essentiële wijnen  van Canarias, in juli 2014 op het eiland Lanzarote, volgt het de vendimias (wijnoogsten) van oost naar west, om te eindigen op La Palma. “Op elk eiland,” zo legt de auteur uit, “zijn we andere landschappen tegengekomen. Van het vulkanische La Geria op Lanzarote, tot in het hooggebergte van La Palma. En de verscheidenheid in landschappen is zodanig, dat elk eiland haar eigen identiteit heeft, ook in wijnen; en dat wordt weergegeven in de verschillende druivensoorten die diverse kwaliteiten en hoedanigheden aan een wijn verlenen.”

Traditionele soorten
Tijdens het maken van het boek, is men positieve en negatieve zaken tegengekomen. Zo benadrukt de journalist, dat de bodegas (wijnhuizen) blijven inzetten op de traditionele variëteiten, “want dat is wat ons tegenwoordig onderscheidt,” maar hij betreurt het, dat er bodegas zijn die, ondanks dat ze een goede wijn maken, niet beschikken over de geschikte installaties om bezocht te kunnen worden, want”  naar zijn  oordeel,” versterkt dit het enoturismo (wijntoerisme) als toeristische attractie.

Over de crisis in de Bodegas op de eilanden, erkent de auteur, dat veel Bodegas (Wijnhuizen) de wijn welke niet de maximale kwaliteit bereikt, a granel (als bulkwijn) verkopen. Naar de mening van de auteur, “betekent dit niet, dat ze slecht zijn; maar zijn ze niet zo uitstekend als de gebottelde wijn.” "Feit is," zo herinnert hij eraan, dat er op de Canarische Eilanden, vooral op Tenerife veel vino a granel (bulkwijn) is en er een grote traditie bestaat oop het moment van consumeren, vooral in de 'guachinches' *.     In elk geval wil hij af van het idee, dat Canarische wijn duur zou zijn, ”want als men wijnen van vergelijkbare kwaliteit en vergelijkbare bodegas op Canarias koopt, dan is de prijs hetzelfde als van de wijnen welke men op het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje) koopt; hoewel het duurder is, om de Canarische wijn te produceren.”  

100vinoscanarias.jpg
Bijdragen van lezers, aanleveren voor 15 november 2014

Opdat dit onderzoek een boek kan worden, willen Yuri Millares en zijn medewerkers, dat de lezers eraan meewerken. Daartoe kan men een bijdrage leveren via de inetrnetpagima; https://www.indiegogo.com/projects/100-vinos-imprescindibles-de-las-islas-canarias.
In ruil voor de suggesties , die in het boek zullen verschijnen als bijdragen,  ontvangt men een exemplaar en dingt men mee naar een aantal prijzen. 

*guachinches
Hier vertellen we de geschiedenis van de guachinches.Voor degenen die Tenerife bezoeken, en die willen genieten van de meest typische gerechten in een huiselijke en verwelkomende sfeer, die kunnen we het bezoek aanraden aan een guachinche.

Guachinches (bochinches op Gran Canaria) zijn ontstaan uit de noodzaak, dat de wijnbouwers en de landbouwers hun wijnen moesten promoten en verkopen, wat aanvankelijk alleen vergezeld ging van kleine hapjes. In principe gaat het om eenvoudige locaties waar de toerist zowel wijn als andere tuinbouwproducten kan proberen, om daarna de lokaliteit te sluiten.

Op Tenerife bevindt het grootste deel van deze Guachinches zich in het noordelijke deel van het eiland, omdat daar de meeste landbouw bedreven wordt; hoewel men ze ook wat zuidelijker aantreft, zoals in Candelaría, Arafa, en Güimar.

Onlangs is men begonnen deze informele etablissementen wettelijk te regelen omdat ze - ondanks hun huiselijke oorsprong - veranderd zijn in  een goedkoop en populair alternatief voor restaurants die geklaagd hebben,dat de guachinches ertoe geleid hebben, dat zij minder omzet hebben.

Tegenwoordig mag men guachinches uitsluitend openen na de oogst (in april en in november) en mogen ze geopend blijven totdat de voorraad wijn op is en ze beschikken over een vergunning (van de Gemeente),   zowel om sanitaire redenen, als ook om belastingtechnische.
1-AAAAislas-canarias-kopie-295.jpg 


De Sous-Chef van een Grancanarisch restaurant
wil wereldwijd de ‘Beste Jonge Kok’ worden

SANTA BRÍGIDA - donderdag  22 januari 2015 -Juan Santiago Fuentes, die als Sous Chef werkt in ‘Satautey’, het restaurant - met de naam die staat voor: Santa Brígida - van de Hecansa Hotelschool in de gelijknamige plaats op Gran Canaria, is een van de negen Spaanse kandidaten die in de halve finales zijn gekozen als deelnemers aan de kookwedstrijd: S. Pellegrino Young Chef’, waabij men op zoek is naar ’s werelds beste, professionele kok jonger dan 30 jaar, waarvoor zich wereldwijd maar liefst 3.000 kandidaten hebben aangemeld.

Juan Santiago Fuentes die, zoals gezegd, werkzaam is in restaurante ‘Satautey’ van de Hotel Escuela Santa Brígida, zal het uiteindelijk in de finale opnemen tegen de andere Spaanse kandidaten, in dit concours: - Alessio De Bona, van restaurant ‘Gravin’ (Barcelona); - Álvaro Salazar Almansa, van ‘Salterius’ (Majadahonda, Madrid); - David Andrés Morera, van ‘ÀBaC‘’(Barcelona); - Francisco Gómez Cortés, van ‘Finca el Recreo’ (Almería); - Ignacio Rosado, van ‘Casa Elen (Toledo); - Jesús Castedo del Hoyo, van ‘Garabat (Albacete). - Luis Magual, van Café ‘Jaime Beriestain’ (Barcelona); - Pablo Armando Aranda Moreno, van ‘Simply Fosh’ (Palma de Mallorca).
untitled-22.png

                                                  Concurso Chef Joven S.Pellegrino 2015.
(Zie o.a. https://www.finedininglovers.com/special/sanpellegrinoyoungchef2015/contendants/?id=17
en:
http://bacoyboca.com/2015/01/21/cocineros-de-abac-gravin-y-el-cafe-de-jaime-beriestain-entre-los-finalistas-young-chef-2015 ).

juan-santiago_fuentes.jpg

Juan Santiago Fuentesde Sous chef van Restaurant Sautatey in Santa Brígida - Gran Canaria.

imagesE12M2EM2.jpg satautey.png
Kandidaten
Voor dit concours, dat voor deze gelegenheid is ingedeeld in 20 regio’s, waaronder de Benelux en de regio Spanje/Portugal,   hebben zich wereldwijd ruim 3.000 kandidaten aangemeld. Bij deze voorselectie zijn per regio tien koks gekozen.

In de jury is o.a. vertegenwoordigd Andrea Miacola, Chef de Partie van Restaurant 'Villa Joya' - Albufeira (Portugal), die is aangewezen als jurylid door ‘Alma’ , wereldwijd het beste onderwijscentrum voor de Italiaanse keuken, dat ook per regio een selectie heeft gemaakt van 10 kandidaten voor deelname aan de finale.

Termijnen
De regionale wedstrijden, voor het selecteren van de 20 finalisten, vinden plaats tot 28 februari 2015, en in het geval van Spanje/Portugal, wordt deze kookwedstrijd gehouden op 16 februari 2015 in het World Trade Center in Barcelona, met als juryleden de prestigieuze chefs: - Ángel León (Aponiente - Spanje), - Elena Arzak (Arzak - Spanje). - José Avillez (Belcanto - Portugal).

In samenwerking met ‘Vogue Italië’ , zullen deze 20 kandidaten een paar vormen met 20 opkomende modeontwerpers, die een idee voor een moderne creatie moeten hebben als stergerecht van een kok. Hun werkstukken zal men op 25 en 27 juni 2015 presenteren op de Expo van Milaan 2015.

Daar zal een internationale Jury van keukenchefs: - Joan Roca, - Gastón Acurio, - Yannick Alléno, - Massimo Bottura, - Margot Janse (Nederlands meest bekroonde chef-kok). - Yoshihiro Narisawa - Éric Ripert de ‘Beste Jonge Kok ter Wereld 2015’ aanwijzen; terwijl liefhebbers van koken en mode, die het evenement bijwonen, het ‘Beste Paar Keukenchef/Modeontwerper’, zullen kiezen.
comerse-mundo.jpg
                                                          Juan Santiago Fuentes.
restaurante-satautey_6896991.jpg

comedor.jpg

 imagesS3D49ZA5.jpg

satuateytafel.png  images4F7YO7YZ.jpg
imagesNDV0MT6E-1.jpg
Restaurante ‘Satautey’

Hecansa Hotelschool
Real de Coello, 2
35310 35310 Santa Brígida,
Gran Canaria
Telefoon: (00 34) 992 091 466, doorkiesnummer 1948.
kleurlogoCanarias.png


De eerste officiële gofio-keuring wordt gehouden
in het derde kwartaal van 2014

Activiteiten voor de verspreiding, promotie en productie
van de Canarische gofio

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 25 maart 2014 - De eerste officiële gofio-keuring zal worden gehouden in het derde kwartaal van 2014, met het doel, de productie te stimuleren; dat heeft op maandag 24 maart 2014 de minister van Landbouw, Veeteelt, Visserij en Watervoorziening, Juan Ramón Hernández, van de Canarische Regering, gezegd in de parlementaire commissie.

Als antwoord op een vraag van de Grupo Nacionalista heeft de minister eraan herinnerd,dat men op 11 februari 2014 in het Staatsblad van de Europese Unie de definitieve inschrijving heeft gepubliceerd van de I.G.PGofio canario’ in het Europese GTS-BOB-BGA-Register (Register van Officiële herkomstbenamingen en Beschermde Geografische Indicaties, zie:
http://www.rvo.nl/onderwerpen/innovatief-ondernemen/octrooien/octrooi-merk-model/merkenrecht/gts-bob-bga
,

zie ook:
http://www.gobiernodecanarias.org/agricultura/icca/Doc/Productos_calidad/Pliego_de_condiciones_IGP_Gofio_Canario.pdf).


Het gaat om een feit, dat veronderstelt een nieuwe bescherming te zijn voor het product en bovendien geeft dit een toegevoegde waarde aan gofio die geproduceerd is op de Canarische Eilanden, zo laat de minister weten.

De minister heeft verklaard, dat men via het Instituto Canario de Calidad Agroalimentaria (ICCA) acties zal ondernemen voor de verspreiding, promotie en productie van de Canarische gofio (al dan niet geroosterd, meel), evenals de presentatie, eind maart 2014, van de, “I.G.P Gofio canario" (Indicación Geográfica Protegida "Gofio Canario",
zie: http://www.magrama.gob.es/es/alimentacion/temas/calidad-agroalimentaria/calidad-diferenciada/dop/varios/gofio_canario.aspx).

Wat betreft de groothandelsverkoop werkt het nutsbedrijf Gestión del Medio Rural de Canarias (GMR) samen met een bedrijf, dat al bijna 150 jaar kwaliteits-gofio maakt, die vooral bestemd is voor de horeca-sector.
1-AAAAislas-canarias-kopie-163.jpg


In Spanje eet men geen oliebollen maar… churros

SPANJE - zaterdag 28 december 2013 - Het is bijna het einde van het jaar en dit betekent feest, wat in Spanje vaak hand in hand gaat met eten, drinken… meer eten, drinken en nog meer eten en drinken. Daar waar in Nederland oliebollen worden gegeten, heeft Spanje een soort van variant hierop met: churros.

OK, churros worden in Spanje het hele jaar door gegeten en niet alleen met Oud-en-Nieuw maar vooral dan zijn de vette meel-stengels - met of zonder chocolade - erg gewild. Zo worden ze het hele jaar genuttigd tijdens het ontbijt, als snack tussendoor of, na een avondje stappen. Maar wat zijn nu eigenlijk die churros of de andere variant porras en hoe kun men deze zelf maken.

Op www.spanje.blog.nl hebben we het onderstaand artikel aangetroffen, geschreven door Annebeth Vis, de bekende in Spanje wonende Spanje-kenner en schrijfster van boeken over Spanje.

Churros
Churros worden uitsluitend bereid met bloem, olie, suiker en zout, maar zijn voor de Spanjaarden een echte lekkernij. Ze ontbijten ermee, snoepen ze weg tijdens een dagje uit en verorberen ze na een nachtelijke escapade. Het liefst met anderen, want churros - of de grotere variant porras - eten, is een sociaal gebeuren. Bestel er net als de Spanjaarden een kop warme chocolade bij, zodat je ze lekker kunt dopen.

Geschiedenis
De geschiedenis van de typische churros is gehuld in mysterie: niemand weet waar ze precies vandaan komen. Zelfs de Provinciale Vereniging van Makers van Churros, in Madrid, biedt geen eenduidige verklaring. Volgens sommigen zijn ze voor het eerst gegeten in Catalonië aan het begin van de negentiende eeuw, anderen menen, dat de Moren ze hebben geïntroduceerd op het Iberisch Schiereiland. Dan bestaat ook nog de theorie, dat het Spaanse priesters zijn geweest die ze voor het eerst hebben bereid en is er de stelling, dat rondreizende zigeuners, het gerecht op kermissen hebben aangeboden.

Populair
Wat ook de herkomst van het gerecht mag zijn; zeker is, dat het buitengewoon populair is geworden, vooral door de lage kosten. Tegenwoordig staan churros in het hele land op het menu, het liefst vers gehaald bij de churreria.

De ambachtelijke maker weet precies wanneer het deeg op zijn best is; want, dat is het geheim. Eerst bloem, dan zout en dan kokend water. Als het deeg gelijkmatig is, mag het de churrera in, die ongeveer hetzelfde werk doet als een slagroomspuit. Vanuit de churrera wordt het deeg zo in de hete olie gespoten, tot de churros een goudkleurig laagje hebben. Echte churros hebben verder niets nodig, maar menig liefhebber bestrooit ze met suiker. En wil men het echt op zijn Spaans doen: bestel er dan een kop warme chocolade (om ze in te dopen!) en café con leche bij.

Het populairst zijn churros in hoofdstad Madrid, waar ze al twee eeuwen als ontbijt en merienda worden gegeten. Ambachtelijke churrerias - vaak al geopend vanaf een uur of zes ’s morgens - herkent men aan de marmeren vloeren en tafeltjes.
ChocolateríaSan Gines’ in Madrid is befaamd, evenals ‘La Mallorquina.

Hoewel zelf maken niet gebruikelijk is, komt het steeds vaker voor. Ook proberen? Lees dan het recept na op:
smulweb.nl: http://www.smulweb.nl/recepten/1106421/Churros-con-chocolate

http://www.jacobsenvis.com/about/annebeth-vis

Bron: Annebeth Vis, de bekende  - in Barcelona wonende - Spanje-kenner en schrijfster/journalist.

islas-canarias.jpg


De  Tropische eigenheid van de Canarische keuken
is weinig bekend

MOGÁN - Día de Canarias, donderdag 30 mei 2013 - De toeristische volpensionreizen voor zon en strand, gaan helpen de reiziger bekend te maken met de kwaliteit van de Canarische keuken.

Mojo, papas arrugás, sancocho of cochino negro zijn de meest bekende gerechten van de Canarische keuken, die hun oorsprong vinden op het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje), maar die zijn unieke en kleurrijke gerechten verkregen heeft dankzij haar Guanche-erfenis en de invloed van de uit Latijns-Amerika geïmporteerde tropische invloeden.


Chef-kok Alexis Álvarez, samen met de witte en zwarte brigade van restaurant ‘Los Guayres’

“Onze keuken is de grote onbekende, zelfs op nationaal niveau; maar feit is, dat de bereiding en kooktechniek die we gebruiken bij onze mojos (sausen), sopas (soepen) en guisos (stoofschotels) identiek zijn  aan die van andere Spaanse regio’s,” zo verzekert Alexis Álvarez, chef-kok van restaurant ‘Los Guayres’ in Puerto de Mogán in het Zuiden van Gran Canaria:
http://www.cordialcanarias.com/los_guayres.


Restaurante ‘Los Guayres’.

In die zin, herinnert hij eraan, dat de toeristische volpensionreizen voor zon en strand, niet helpen, de reiziger bekent te maken met de kwaliteit van de Canarische keuken.

Álvarez behoort tot een nieuwe generatie jonge, Canarische koks die de culinaire traditie van hun land aan het redden zijn, met unieke producten, maar met een eigentijds snufje.

Leerling van Juan Mari Arzak en Pedro Subijana, en bekend bewonderaar van Martín Berasategui en Ferran Adrià, past deze chef de vooruitstrevende technieken van deze meester-koks toe op de herinneringen aan de keuken van zijn moeder, die naar haar Guanche-voorouders keek, de Canarische inboorlingen die de eilanden bevolkten voor de Castiliaanse verovering.

Een voorbeeld van deze erfenis is zijn gazpacho-recept met tunos indios, een cactusvijg die eigen is aan de Archipel, die samen met de dadels en het gofio (geroosterd maïsmeel, wat tegenwoordig veek gebruikt wordt in nagerechten), de basis vormen van het dieet van de Berberbevolking afkomstig uit West-Afrika.

“Ik heb dit product gered, omdat het aan de gazpacho een typisch, verfrissende zoetzure smaak geeft en vooral, kleur, een bordeauxrood dat komt van het sap van deze cactusvrucht, “ zo geeft Álvarez aan. Aan de basis-ingrediënten van de gazpacho andaluz, voegt Álvarez  de in stukjes gesneden tunos (cactusvijgen) toe, waardoor een koude soep ontstaat die bij het serveren vergezeld gaat van een vinaigrette van tomaat en cebollino (bieslook),appelsorbet en langostinos (langoustines -   kreeftgarnalen).
207209e5-e672-463c-86b8-81cb8281c5ac1_large.jpg
Op het eilandenrijk, heeft vis een vooraanstaande plek in de eilandkeuken, met corvina (ombervis- baars achtige), cherne (wrakbaars, niet te verwarren met zeebaars, of snapper)  en burgados (klein schaaldier) als favoriete soorten en unieke recepten, zoals sancocho, een gerecht van gekookte, gezouten stokvis, dat vergezeld gaat met aardappel, gofio en mojo.

Het belang van vlees in de Canarische gastronomie mag echter niet vergeten worden, vooral het geitenvlees – het dier waarvan men ook zijn beroemde kazen verkrijgt - en het geroosterde cochino negro (zwarte biggetje), een ras, dat inheems is op de Archipel.

Met dit ‘buitengewone’ product, bereidt Álvarez een van zijn meest bekende en meeste Canarische recepten, omdat hij het geroosterde vlees presenteert op een coulisse van aardappel en cilantro (koriander) en mojo picón, de klassieke saus op basis van pimiento (peper), ajo (knoflook), pimentón (paprikapoeder), comino (komijn) en tomate (tomaat), die als onmisbaar bij elke Canarisch gerecht wordt geserveerd.


Vis op een coulisse van 'papa y cilantro'

“Ik houd er van, vaak een coulisse van papa (aardappel) en cilantro (koriander) te gebruiken, omdat een heel eenvoudige saus is, maar heek rijk van smaak en het is een perfecte garnering bij elk gerecht, of dit nu vlees of vis is,” zo merkt Alexis op.
ddd12_large.jpg
Naast de papa canaria (Canarische aardappel), "een veelzijdig product dankzij het bestaan van 40 pré-Spaanse soorten,” zij de onbetwiste hoofdrolspelers op de kaart van ‘Los Guayres’ de tropische vruchten die men op de eilanden cultiveert, zoals papaya (papaja), mango, higo (vijg ) en, uiteraard, plátano (banaan).

“Onze subtropische ligging brengt eigenheid met zich mee, zowel in onze cultuur, als in onze keuken, die zich onderscheid van de Spaanse, dankzij de verfrissende smaken en de hoeveelheid kleur die we verkrijgen van tropisch fruit,” aldus Álvarez.

Een eigenschap, die de Canarische Keuken verbindt net de culinaire traditie van Latijns-Amerika, vooral die van Venezuela, het land waar de eilanden cultureel historische banden mee hebben sinds 19de Eeuw.

Weet wat u eet
Een woordenboek van de Canarische keuken treft u (met verklaring in het Engels) aan op:
http://www.diccionariodecocinacanaria.es/en/dictionary/List/listing/pescados-y-mariscos-195/1

islas-canarias-33.jpg


Cook & Events 
binnenkort verkrijgbaar
in de voornaamste supermarkten

De acht kant-en-klaar maaltijden
uitde traditionele Canarische keuken
zijn ook  via het Internet te bestellen

GRAN CANARIA - vrijdag 17 januari 2013 - Cook & Events begint 2014 met culinaire vernieuwingen die aantonen, dat dit bedrijf marktleider is op Gran Canaria in de ontwikkeling van voedingsmiddelen en het bereiden van een grote verscheidenheid aan traditionele gerechten, die bereid zijn met de dagelijks noodzakelijke voedingsstoffen.

Deze acht traditionele Canarische gerechten - zonder gluten - zullen in de komende weken verkrijgbaar zijn in de vooraanstaande supermarkten. De in een beschermde omgeving, gepasteuriseerde en vacuüm verpakte maaltijden kunnen maximaal 9 weken bewaard worden en bieden de consument het genot van vers, thuis bereide maaltijden.

VIDEOFILMPJE:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ef9R8r_e5Ww

Verkoop via Internet

Via haar internetpagina biedt Cook & Events (zie: http://www.cookandevents.com)  de mogelijkheid, de gepasteuriseerde maaltijden te kopen die bestemd zijn voor evenementen, groepen en gezinnen, evenals eenpersoonsmaaltijden, die de klanten op het werk, of thuisbezorgd kunnen krijgen. Het team voedinsgspecialisten van Cook & Events zal wekelijks de meest door de klant gekochte menu’s bereiden, in overeenstemming met de individuele wensen van de klant.

In de komende maanden zal men ook bezorgen bij de plezierjachten die in de jachthaven van de hoofdstad zijn afgemeerd.

Menu-suggesties

Voor Cook & Events is elke klant uniek en men past zich aan, aan diens wensen. Onder de ruim 380 medewerkers bevinden zich voedingsdeskundigen die speciale menu’s bereiden waarbij men rekening houdt met de eigenschappen van iedereen, gezondheidstoestand, seizoensinvloeden enz.

Daarom komen er meer en meer uitgebreide menu’s met op elk gerecht de vermelding van de percentages gluten, lactose, noten, schaaldieren, groenten en /of eieren die ze bevatten.
Met deze menu’s biedt Cook & Evenementen in Spanje een innovatieve dienstverlening – volgens vereisten van de Europese Unie per december 2014 - speciaal voor mensen met een voedselallergie of-intolerantie.

Sport en een gezond dieet

De combinatie van een evenwichtig dieet en beweging, maken onderdeel uit van de filosofie van Cook & Events, dat met haar keuken wil bijdragen aan een gezonde levenswijze.

Haar betrokkenheid bij sportevenementen, zoals de Trans Grancanaria-wedloop, de Tres Valles Trail  en de Gran Canaria Marathon, waarbij men tot 3.500 maaltijden serveert, is steeds veelvuldiger en blijft groeien via samenwerkingsovereenkomsten met bedrijven zoals Golffederaties, de Eiland Atletiek Federatie en de Triatlon.

Met initiatieven zoals ‘Cómelo, quémalo’ (‘Eet het, verbrand het’) heeft het bedrijf ook haar zorg aangetoond voor geschikte voeding voor de universitaire samenleving, voor betere studieresultaten. Dit programma, gericht op studenten, onderwijskrachten en andere groepen van de Universiteit va Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC), biedt twee keer per week fysieke trainingssessies in de sportvoorzieningen van de ULPGC en een evenwichtig menu van Cook en Events in de Mensa.

Inzet voor het milieu en onderwijs

Milieubescherming is een andere zorg van Cook en Events, die men toepast op elke bereiding van haar gerechten o.a. met het beperken van afval, door recycling en hergebruik van materiaal.

Vanuit deze betrokkenheid bij sociale projecten met respect voor het milieu en levende wezens is een onderwijsproject geboren in samenwerking met de vereniging zonder winstoogmerk Minina y Chocolate  (zie:

http://proyectoeducativomininaychocolate.blogspot.com.es), dat gericht is op het onderwijs in waarden, zoals de verantwoordelijkheid voor huis- en gezelschapsdieren.

Een andere activiteit is het organiseren van praatgroepen over het ‘Verantwoorde Gebruik van Sociale Netwerken’, gericht op zowel ouders en opvoeders, evenals op kinderen en pubers.

Calle Pastor, 7
Polígono Industrial de Salinetas 
35214 TELDE
Gran Canaria,
España
Tel: 928 136 070
Fax: 928 130 560
Email: info@cookandevents.com
kleurlogoCanarias.png 


De lapa keert terug op de paella’s

PUERTO DEL ROSARIO - dinsdag 1 mei 2012 - Tussen 1 mei en 30 juni 2012 keert de lapa (zeepok/napjesslak) terug op de paella’s. De opheffing van het vangstverbod gedurende een periode van twee maanden gebeurt voor het derde, achtereenvolgende jaar en is verdeeld in twee periodes: mei/juni en oktober/november.

De hervatting van de vangst van de schelpdieren, de lapa blanca (witte zeepok) en de lapa negra (zwarte zeepok) kan, omdat er voldoende grote populaties aanwezig zijn.
259109-1g_large.jpg


     Lapa negra (Zwarte zeepok )                  Lapa blanca (Witte zeepok)

De verzamelaars zelf, de cofradía (beroepsvisserij) en wetenschappers laten weten, dat men de beide toegestane soorten kan vangen,” aldus de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Rita Díaz, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura, die duidelijk maakt, “dat als studies het tegendeel uitwijzen, we de tijdelijke opheffing van het verbod weer zullen intrekken.”
lapasfht1_large.jpg

De eilandminister vraagt, zowel aan de beroepsvissers evenals aan de sportvissers, dat men de toegestane: dagen, soorten en kilo’s/per visser, in acht neemt, wat in het geval van de sportvisserij neerkomt op drie kilogram per dag (in het weekeinde en op feestdagen).
5231655879-74f2cd3ee3_large.jpg

Het vangstverbod blijft wel bestaan voor de mejillón (mossel), dit om reden, dat de populaties zich niet hebben hersteld.
1-AAAAislas-canarias-125.jpg


Gran Canaria pata negra (*)

ARUCAS - donderdag 26 april 2012 -Gran Canaria Calidad’ (‘Grote Canarische Kwaliteit’). Dit is het merk, dat over enkele weken gelanceerd zal worden door het Cabildo (Eilandbestuur), om de consument het beste van het beste te bieden aan producten die vervaardigd zijn op het Eiland en, die afkomstig zijn uit de tuinbouw, de  pluimveehouderij en de zee. Het Cabildo lanceert het merk: ‘Gran Canaria Calidad’, om het beste van het land te onderscheiden.

María del Pino Ballesteros Fariña is chef van de Afdeling Servicios Agropecuarios (Landbouwkundige Dienst) en omschrijft het plan als, “de as waarom al het werk van het Ministerie van  Landbouw draait, een grote uitdaging en vernieuwing.”
el-psoe-de-ingenio-sortea-un-cochino-negro-gran-canaria-3_large.jpg

Ballesteros legt uit, dat de slag om de ‘hoeveelheid’ is verloren, maar niet van die, om de ‘kwaliteit’; vandaar, dat men het werk van tientallen personen indiceert, om ‘waarde” toe te kennen aan de producten. Het is een lang proces geweest. Het zijn  twee jaar geweest van bureaucratische afhandeling; het in het leven roepen van deskundigen-commissies, die minutieus tot in het kleinste detail de eigenschappen en de procedures hebben vastgesteld en aan de hand van  de beste kennis van de drie laboratoria waar 14 mensen werken om tot in het molecuul onderzoek te verrichten van de producten die in aanmerking komen voor het label ‘Gran Canaria Calidad’.

De selectie en het kwaliteitsonderzoek zijn nog niet geheel afgerond. De chef  en de directeur van het Landbouwkundig Laboratorium, respectievelijk Juan Ramón Fernández en Rosa Hernández, zijn in de weer met spectrometers voor het vaststellen van de optische emissie door inductief gekoppeld plasma en met koolstof-stikstofmeters waar als eerte het vlees van het zwarte varken wordt onderworpen, de honing en de olijfolie, om later andere producten te onderzoeken,  nog voor het einde van dit regeringsmandaat.


                                                    IK BEDRIEG JE NIET
Een voorbeeld van hun nut, laat Nicolás Navarro Guerra del Río zien, technisch dierenarts van de Granja Agrícola Experimental (Experimentele Boerderij  =  Landbouwschool),  waar de laboratoria zich bevinden. En wel in het geval van het cochino negro (zwarte biggetje) , "Men garandeert een vleeskwaliteit die beter is, dan die van de andere, blanke rassen en, wat het belangrijkst is, beter dan het vlees met lage kwaliteit van het hybride zwarte varken, dat men op Gran Canaria bedrieglijker wijze verkoopt alsof het afkomstig zou zijn van het cochino negro (zwarte varken).Deze garantie verkrijgt men, door te voldoen aan de technische specificaties van het merk, en dat zijn veel vereisten, o.a. moet het dier geregistreerd staan in het Libro Genealógico de la raza Porcina Negra Canaria (Stamboek van het Canarische Zwarte Varkensras) (Dat gecertifieerd wordt door de Asociación de Criadores de Cochino Negro Canario = Vereniging van Fokkers van het Canarische Zwarte Varken) en,  dat dit is opgegroeid onder adequate behandeling en voeding.


De winnares Soledad Piñeyro, volop aan het werk tijdens de kookwedstrijd
die in 2011 voor de zevende keer gehouden is tijdens de regionale vakbeurs ‘ExpoHostel + Gastronomía’.


Panceta de cochino negro canario
crujiente con salsa
(Knapperig spek van het Canarische Zwarte Varken met saus).


Pata Asada de Cerdo (Fricandeau).
20101112133630425_large.jpg

* Pata negra
Pata negra ("zwarte poot") is in de volksmond de gebruikte term voor de Spaanse Iberico ham die tot de beste rauwe hamsoorten wordt gerekend. De ham wordt voornamelijk in Zuidwest-Spanje geproduceerd.

De naam pata negra is genoemd naar de poten van het zwarte varken. Het is echter geen officiële benaming meer voor deze 'ham' (eigenlijk: fricandeau), in Spanje is deze term zelfs verboden.
De Ibérico ham wordt officieel geclassificeerd in verschillende kwaliteiten: van Jamón Ibérico de Cebo, Jamón Ibérico de Cebo Campo, Jamón Ibérico de Recebo tot (de beste) Jamón Ibérico de Bellota.

Alleen de hammen van de varkens die in hun laatste groeifase uitsluitend met eikels (bellotas) en grassen in en uit de vrije natuur (dehesa) zijn gevoed mogen Jamón Ibérico de Bellota (Iberischeeikel-achterham ) of Paleta Ibérica de Bellota (voorpoot) genoemd worden. Dit is vastgelegd in de Spaanse wetgeving. Varkens die een mix van eikels en diervoeders hebben gehad heten Recebo of Cebo, of gekruiste varkens. Deze zijn ook een stuk goedkoper. De andere bekende Spaanse ham, Serrano, is van een ander ras varken: het "cerdo blanco" (witte -  roze, zo u wilt - varken).

Lees meer wetenswaardigheden over ‘pata negra’ op:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Pata_negra

1-AAAAislas-canarias-94.jpg


Moya triomfeert met enyesques in de
Ruta de Tapas

MOYA - woensdag 18 april 2012 -  Paella de mariscos, pescado a la portuguesa en pulpo a la vinagreta. De horecabedrijven in Moya hebben op zondag 15 april 2012 hun beste gastronomische beentje voorgezet tijdens de ‘Ruta de las Tapas’ (‘Tapas-Route’), waaraan 19 etablissementen hebben deelgenomen. Ondernemers en bezoekers prijzen het succes van dit initiatief, wat genomen is door het Gemeentebestuur.

“De tapas van deze route doen ertoe, om zoveel mogelijke mensen kennis te laten maken met de bars, restaurants en plattelandshotels van Moya,” de eigenaar van restaurant ‘El Paso', Juan Medina, heeft zich op zondag 15 april 2012 uiterst tevreden getoond over het initiatief, dat genomen is door het Gemeentebestuur en wat ertoe geleid heeft, dat de bar van zijn etablissement vol zit, net zoals op vrijdag.


Juan Medina, in gesprek met klanten die de ‘Tapas-route’ volgen.


Medina zegt, dat de promotie fundamenteel is geweest voor het welslagen van het evenement en, dat men dit merkt aan de toestroom van klanten. Hij heeft deze ruta de enyesques (hapjes-route) volledig ondersteund en, verzoekt de restaurants die aan de kant zijn blijven staan, zich in de toekomst te voegen bij de rest, om het imago van de plaats en van zijn bedrijven op te poetsen. Bovendien hebben de initiatiefnemers, in afwijking van andere ‘rutas de tapas’, een gratis busdienst ingezet, om de reis vanaf de kust naar het hooggelegen bergdorp te maken.
tapas_large.jpg
María Rosa Navarro proeft de pulpo (inktvis) en de overige tapas. Ze komt met een groep van acht personen uit Firgas en is voornemens, om zoveel mogelijk vakjes van de tapas-tocht te laten waarmerken, wat recht geeft op deelname aan een loterij met als hoofdprijs: verblijf in een plaatselijk hotel rural (plattelandshotel).

Naast haar zit de burgemeester van Firgas, Paola Hernández, die het initiatief prijst van haar evenknie in Moya, Poli Suárez. Waarbij ze niet ontkent, iets soortgelijks te willen organiseren in haar Gemeente, in samenwerking met de plaatselijke middenstand. En daartoe doet zij in Moya inspiratie op. “Het is een goed idee, om de gemeente en haar gastronomie te promoten,” voegt de burgemeester toe, die opmerkt, dat de samenwerking tussen de overheid en de private sector fundamenteel is tijdens deze momenten van stress.

“Het is een uitstekend idee, en het eten is voortreffelijk; hoewel ik dit al wist, want het is niet de eerste keer, dat ik hier eet,” bevestigt María del Pino Rodríguez, die van mening is, dat de route goed is voor zowel de restaurants, als voor de klanten.
kleurlogoCanarias.png


Agala rijpt op vat

TEJEDA - dinsdag 3 april 2012 - Het is de eerste crianza (rijping) van het eiland die als zodanig erkend is met de denominación de origen ‘Gran Canaria’ (officiële herkomstbenaming ‘Gran Canaria’). Vervaardigd uit de oogst van 2009 van de baboso negro (zwarte kwijler), Vijariego, een heerlijke, speciale druif die van oorsprong afkomstig is van El Hierro; en, waarvan de most rust in een eikenhouten vat tussen de Bentayga en de Roque Nublo.

Sandra Armas, die is begonnen met het assortiment aan wijn van familiebedrijf  te diversifiëren en het aanbod van de bodega op een hoger plan te tillen, kwalificeert de Agala crianza 2009 (Agala rijping 2009)  als, “licht, die men kan drinken in de zomer;” een wijn, die past bij  de filosofie van, “zich aan te passen aan nieuwe smaken.” En na deze geprobeerd te hebben, moet men haar gelijk geven.


Sandra Armas, bij de eikenhouten vaten van de bodega Bentayga,
in de gemeente Tejeda.
agala-crianza-2009_large.jpg

De Agala is een bewijs temeer van de modernisering en de heropleving van de wijn die op Gran Canaria wordt ontwikkeld in diverse bodegas (wijnkelders), een denominación de origen (een officiële herkomstbenaming) die, van glas tot glas en mettertijd een zekere slechte naam zal overwinnen. “Het is waar, dat de wijnen van het eiland enigszins werden afgekeurd, maar nu niet meer,” zegt Armas. Een voorbeeld: “Waar men in de bodega Bentayga naar verwijst, is een van de zeven wijnen die men vervaardigt; de witte Agala, die de gouden medaille heeft gewonnen in de recente editie van Agrocanarias, een competitie van regionale wijnen.

agala2_large.jpg

Agala Tinto Vijariego 2009
Producent: Bodegas Bentayga
D.O. / Herkomstbenaming: Gran Canaria (Tejeda)
Tipo de uvas / Druivensoort: 100% vijariego
Crianza / Rijping: 3 meses

Mooie, rode wijn van hoge kwaliteit, met een aroma van  rode vruchten. In de mond heeft deze een elegante structuur, met gerijpte tannine en een acceptabele, fluweelzachte zuurgraad. Het fruitaroma is zeer delicaat, maar niet geconcentreerd (sinaasappelschil voert de boventoon), over het geheel is er een aanwezigheid van minerale tonen, van geroosterde noten en een afdronk met een vleugje van complexe, frisse zuren.
kleurlogoCanarias.png


 

kaart_canaria-5-29.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--51.jpg

zon-33.jpg