De Gemeente zorgt voor een bedrag van €800.000,= om de toegang tot de stranden van
Morro Besudo en El Pirata te herstellen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA -  donderdag 24 mei 2018 - In verklaringen voor Maspalomas Ahora Radio, heeft de wethouder Fernando González de bedoeling van de gemeenteraad aangetoond,  om de verwaarloosde locaties van het toeristische gebied te verbeteren.

Het gemeenteraadslid dat verantwoordelijk is voor het Departement van de Gemeentelijke Diensten, Regionaal- en Milieubeleid, Fernando González Montoro, heeft op  maandag 21 mei 2018 de inwoners van Morro Besudo in San Agustín uitgenodigd om het project te kennen dat de Gemeenteraad al in de begrotingen van 2018 heeft goedgekeurd, om de toegang tot de stranden van Morro Besudo en El Pirata te herstellen.
img_46355.jpg
In verklaringen voor Maspalomas Ahora Radio, heeft González verzekerd , “dat de Gemeenteraad zich bewust is dat er dingen zijn om te verbeteren," in relatie tot de kritiek van de bewoners van Morro Besudo; “daarom is men begonnen met het precies herstellen van de verouderde toeristische bestemming in de toeristenwijk  San Agustín, aan de hand van het Toeristische Departement, met projecten zoals het asfalteren van de wegen van Morro Besudo.”

Een van die verouderde gebieden welke moeten worden gerehabiliteerd, zijn de toegangen tot het strand van Morro Besudo en playa del Pirata, "waarvoor het Gemeentebestuur al een begrotingspost van €800.000,= heeft goedgekeurd,"  zo heeft Fernando González Montoro laten weten.

Het project, dat al is goedgekeurd, bevindt zich nu in de informatieve fase van Kustzaken, de overheid die wacht op de wisseling van het  Hoofd van Demarcatie, “waardoor we in afwachting zijn van de vraag wie dit project gaat rapporteren en gaat aanbesteden ".

Ook heeft de wethouder voorgesteld, om de affiches te veranderen die honden op het strand verbieden, terwijl hij de plaatsing van prullenmanden specificeerde welke de Gemeente  beoordeelt waar ze geplaatst moeten worden vanwege het oneigenlijke gebruik dat er van wordt gemaakt, "die meestal verzamelplaatsen worden voor vuilniszakken."

Met betrekking tot de aanwezigheid van krakers in de grot van playa del Pirata, evenals op andere locaties, verduidelijkte hij, “dat de bevoegdheid van het Gemeentebestuur in deze kwestie ‘vrij beperkt’ is; hoewel het waar is, dat de Gemeenteraad de plicht heeft om alle mensen te registreren die op een of andere manier in deze gemeente wonen."
00000slas-canariaslogo-622.jpg


Chaos tijdens de weekeinden in het Zuiden
wegens gebrek aan parkeerplaatsen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 30 juni 2015 - Net als elke zomer, verandert het toeristengebied in het Zuiden in een chaos voor het parkeren in de weekeinden. De stroom aan voertuigen die vanuit andere gemeente komen, neemt alle capaciteit in beslag en veroorzaakt spanning in de  gebruikers. De straten van San Agustín zijn de locaties waar de meeste conflicten ontstaan. De omwonenden vragen om meer politie op straat.

De voorzitter van de vereniging van eigenenaren van het complex ‘Monte Rojo, in San Agustín, Miguel Mesa Fernández, heeft op maandag 29 juni 2015 zijn ongenoegen geuit vanwege de chaos welke men in het weekeinde waarneemt op sommige wegen van deze woonwijk,” “met op het trottoir geparkeerde voertuigen ,waarbij wij oudere personen moetem helpen om door de straat te kunnen lopen,” zegt hij verontwaardigd.
chaosparkpl.jpg

                                     'P': weekeinde in San Agustín... overvol.
De bezorgdheid van de ondernemer is net zo groot als die van veel andere bewoners, maar in wezen herhaalt zich dit jaar na jaar, met het aanbreken van het zomerseizoen komt dan een massief aantal personen, om te genieten van stranden in het Zuiden.

De duizenden voertuigen die langs de gehele kustlijn rijden, tussen Bahia Feliz en Meloneras, in de gemeente San Bartolomé; en van degenen die ervoor kiezen om naar de stranden van Mogán te gaan, nemen alle openbare parkeerplaatsen in beslag. Op zaterdag- of zondagmiddag is het vrijwel onmogelijk om een vrij plekje te vinden in de buurt van de stranden.

Mesa kritiseert, dat San Agustin - een van de meest geliefde gebieden vanr de Grancanari@’s om er hun zomervakntie door te brengen - “niet dezelfde aandacht krijgt als bijvoorbeeld het gebied van Meloneras, waar meer politie aanwezig is voor controle op de auto’s; het lijkt erop, alsof we niet in dezelfde gemeente zijn” zo verzekert hij.

Mesa laat weten, dat een van meest conflictieve straten Calle Las Margaritas is, waar wanhopige chauffeurs, wegens het gebrek aan parkeerplaatsen, er niet aan twijfelen hun voertuigen urenlang op het trottoir te parkeren. “Ze zijn er van ’s morgens tot ’s avonds,” zo bevestigt hij.

Ten gevolge van de ombouw voor de verbinding met de winkelcentra ‘Yumbo’, ‘Metro’ en ‘Kasbah’, zijn in Playa del Ingles talrijke parkeerplaatsen verdwenen, hetzelfde ook in de dalende weg naar het strand. De werkzaamheden op deAvenida Las Alféreces Provisionales verplichten de chaufeurs diverse rondjes te rijden, alvorens een plaatsje te kunnen bemachtigen. Eenzelfde beeld is te zien in El Oasis en in het gebied van Meloneras.
1-AAAAislas-canarias-kopie-34.jpg


De San Agustín Beach Club
heropent haar nachtclub

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 31 juli 2013 - De Beach Club, een van de pioniers in het Zuiden van Gran Canaria, heropent op 2 augustus 2013 haar nachtclub.

Op vrijdag en zaterdag vanaf 22:00 uur kan men hier in San Agustín genieten van de beste muziek uit de jaren 70, 80 en 90.Nachtbrakers kunnen in stijl genieten in deze idyllische nachtclub, om bij te komen van de zomerse hitte.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Satocan wint aanbesteding modernisering stranden
San Agustín en Las Burras

Het Consortium van het Zuiden gunt de aanbesteding
voor €523.111,=

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - maandag 11 maart 2013 - Het Stedenbouwkundige Consortium voor het Toeristisch Herstel heeft de aanbesteding voor de nieuwe douche- en vlondervoorzieningen op de stranden van San Agustín en Las Burras gegund aan het bedrijf Satocan SA voor een bedrag van €523.111,77

De nieuwe, schaduwrijke douche-oases zijn ontworpen als mobiele, houten platforms die een radicaal ander aanzien gaan geven aan de drukst bezochte gebieden welke bezocht worden door de toeristen die het Zuiden van het Eiland bezoeken.


Een situatieschets, zoals het strand van San Agustín er uit komt te zien met o.a. de nieuwe, schaduwrijke douchevoorziening en de houten vlonders.

Deze ‘oasen’ zijn voorzien van douches, voetbaden, zitgelegenheid, met pergola’s en met tegen zeewater bestendige beplanting, samen met toegangsvlonders als toegang voor mindervaliden.

Het douche-meubilair en de toegangsvlonders naar het strand van San Agustín en het zuidelijke bad-gedeelte zijn  aanbesteed voor een bedrag van €297.024,40 en op Playa de Las Burras voor nog eens €225.091,37.

Het realiseren van deze twee projecten maakt deel uit van een serie verbeteringen die het Bestuur van het Consortium voor het Herstel - dat momenteel wordt voorgezeten door de burgemeester van

San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez Sánchez - geprogrammeerd heeft voor de renovatie van de toeristengebieden tussen San Agustín en Maspalomas.

 

In San Agustín komen vier van deze demonteerbare ‘oasen’ en strandtoegangen, namelijk: twee nabij Hotel ‘San Agustín Beach Club’, een vanuit de Calle Las Acacias en een vanuit de Calle Las Adelfas.


                                          Playa de Las Burras (San Agustín).
Op Las Burras zal men nog eens drie soortgelijk oasen plaatsen. Een ter hoogte van Hotel ‘Don Gregory’; een andere bij de centrale strandtoegang, als verlenging van de voetgangersbrug over de GC-500; en een andere aan het eind van Calle Las Tabaibas.

Deze uniek van structuur zijnde lichtgewicht-oasen spelen een hoofdrol bij de ontmanteling van het openbare pleintje aan de monding van de barranco (het ravijn), dat bestaat uit een slechte kwaliteit beton, dat men gebruikte, om er (illegaal) op te barbecueën. Dit zal worden vervangen door een van de oase-platforms, wat dan 15% van de oppervlakte van het huidige pleintje zal beslaan.

Nu rest nog de renovatie van de overige stranden.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


De Gemeente verplicht Gestur
straatklinkers in San Agustín
opnieuw te leggen

Men eist dat de klinkers in cement worden gelegd
omdat de bestrating grotendeels omhoog komt

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 24 oktober 2012 - Het Gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana heeft van het nutsbedrijf Gestur geëist, dat men alle straatklinkers op de boulevard van San Agustín  opnieuw legt, maar nu in cement, omdat deze na amper zeven maanden geleden gelegd te zijn, nu omhoog komen door fouten  in het uitvoeringsproject.

De ombouw van de GC-500, tussen de rotonde bij het Winkelcentrum van San Agustín en de Clínica Roca, in een smalle straat met twee rijbanen, met aan beide zijden ruimte voor wandelen en het beoefenen van sport, heeft 2,6 miljoen euro gekost. De ombouw die in maart 2012 is begonnen, heeft men gegund aan de  Joint Venture Lem Infraestructuras y Servicios SL en Matías Marrero, maar de surseance van betaling van het laatstgenoemde bedrijf, heeft gezorgd voor een vertraging van ruim anderhalf jaar.De wethouder van Wegen en Openbare Werken, Fernando González, van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana, heeft op maandag 22 oktober 2012 uitgelegd, dat men de  natuurstenen klinkers in zand heeft gelegd. En, omdat die bij het beëindigen van de werkzaamheden al begonnen los te raken, eist men van Gestur, dat men de bestrating optilt en de klinkers opnieuw legt, maar dan in cement.


Men heeft opgemerkt, dat men een deel van de weg vervangen heeft en, dat men ondertussen begonnen is met hetzelfde aan de andere kant.

Men laat ook weten, dat men de herbestrating heeft benut, om de klinkers-  die in de lengterichting waren gelegd - nu in het patroon van een vissenoog aan te leggen. De  eerder gelegde klinkers veroorzaakten talrijke klachten van taxichauffeurs en leveranciers van goederen die dagelijks deze verbindingsweg in het toeristengebied van Las Burras en San Agustín  passeren.

Naast de straatklinkers, heeft de Gemeente talrijke fouten ontdekt bij de voltooiing van dit poject, zodanig, dat het Gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana het nutsbedrijf Gestur heeft aageraden, het  werk niet te accepteren; niet, voordat men dit gesaneerd heeft. Zo geeft de wethouder van Openbare Werken aan, dat de kinderspeeltuin die men langs deze boulevard heeft aangelegd, niet voorzien is van veiligheidsvoorzieningen,die moeten voorkomen, dat kinderen als zij er spelen, op de rijweg kunnen komen. Ook heeft de wethouder Gestur laten weten, dat de grond onder de pergola’s bestaat uit los zand, wat de toegang voor de toeristen heel ‘ongemakkelijk’ maakt, vooral voor de dames op hoge hakken.

Bovendien voegt de wethouder toe, dat het afwateringssysteem niet goed is ontworpen, want toen men is begonnen, werden alle banken vochtig, waardoor  een toerist er toen niet kon gaan zitten.

Al met al, laat de wethouder weten, dat de Gemeente heeft besloten, om het onderhoud van de groenstroken op zich te nemen, om het slechte en ‘verwaarloosde’ aanzien te voorkomen wat deze ruimte, die gereserveerd is als groengebied, biedt aan de toeristen  Hij is echter duidelijk, dat dit het enige is wat het Gemeentebestuur gaat ondernemen, omdat de rest van de ruimte moet worden ogeleverd, zoals is opgenomen in het project van het nutsbedrijf Gestur.

Met de ombouw ervan, is ook het verdiepte gedeelte van het tracé van de GC-500 volgestort, waarop nu twee rijstroken zijn aangelegd, een in de ene rijrichting en de ander in tegengestelde rijrichting.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


€428.000,= voor het renoveren van
 één kilometer Paseo Costa Canaria

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA / SAN AGUSTÍN - zaterdag 6 oktober 2012 -  De Paseo Marítimo Costa Canaria  (zeeboulevard) zal binnenkort onderwerp  zijn van een “ belangrijke opknapbeurt” op het 1 kilometer lange kustgedeelte tussen de stranden van San Agustín en Las Burras, met een investering van  €418.000,= die worden opgebracht door het Eilandbestuur van Gran Canaria en de Gemeente San Bartolomé de Tirajana in het kader van de convenant die beide overheden hebben gesloten voor wat betreft de infrastructuur langs de kust.

De wandelboulevard is ruim 30 jaar oud en wordt gebruikt door een ontelbaar aantal toeristen, omdat het de enige voetpad is op dit gedeelte langs de kust.
492974b00b0fa80bf18443cedc83ca13large.jpg
Zoals het Gemeentehuis laat weten in een communiqué, wordt het project gepromoot door het Gementebestuur van burgemeester Marco Aurelio Pérez en is dit uitgewerkt door Trama Ingenieros, en wil men verbeteringen aanbrengen aan deze als uitsluitend als voetpad gekwalificeerde zeeboulevard die  ruim 30 jaar oud  is en  dagelijks wordt gebruikt door een ontelbaar aantal  toeristen, omdat het de enige voetpad is op dit gedeelte langs de kust.

De boulevard is, over het grootste deel van zijn lengte, een smal, amper twee meter breed, sterk kronkelend pad en maakt momenteel een sterk vervallen indruk, door het verstrijken van de tijd, het intensieve gebruik, de barre milieuomstandigheden door de ligging vlak bij zee, de hoge luchtvochtigheid en, niet te vergeten, va

In die zin heeft de boulevard te kampen met de diverse schades, o.a. door roestvorming, scheuren in de bestrating en in de roosters van het drainagesysteem, beide van beton, en die een verderfelijke toeristische aanzien geven aan gebied en afbreuk doen aan de veiligheid van de voetgangers.

“Nu gaat het om het verbeteren en renoveren van deze boulevard, om deze te versterken als voetpad langs de kust sinds het bouwen van de toeristenwijk San Agustín, door deze te voorzien van een adequate functionaliteit en schoonheid, met comfort en de vereiste veiligheid,” zo bevestigt burgemeester Marco Aurelio Pérez.

De Paseo Costa Canaria vormt het belangrijkste wandelpad in het toeristengebied, dat geheel aan de kust grenst en, dat als wandelpad de stranden verbindt die liggen tussen Moro Besudo en de Duinen van Maspalomas. Dit is een veel bezochte locatie vanwege de aanwezigheid van de stranden, de toegang tot toeristencomplexen en een van de meest gunstige klimaatvoorwaarden, die het mogelijk maken, er het gele jaar door van te kunnen genieten.
 “Respectvolle” oplossingen
De Gemeente stelt voor, om dit gedeelte van de wandelboulevard, in drie fasen van actie die men wil ontwikkelen, te voorzien van een betere aankleding met zachte oplossingen die respectvol zijn voor het milieu, “maar die ook duurzaam zijn en bestand tegen weersinvloeden en de inwerking van de zee, zodat deze financieel haalbaar is zo weinig mogelijk te lijden heeft door het gebruik van bewoners en bezoekers van het gebied,” zo laat de wethouder van Stadsplanning en Gemeentelijke Diensten, Fernando González Montoro, weten.
220fb1e64638c66c7496d396982d4e33large.jpg

De voornaamste actie zal zich gaan richten op de 725 meter lengte van het slechtste gedeelte van het tracé, tussen de monding van het Barranco (Ravijn) van La Gloria en de hoofdtoegang tot Playa de Las Burras, naast Hotel Don Gregory. Deze zal bestaan uit herbestrating van het pad met antislip plavuizen van natuurlijk gevlamd graniet van 60x30x3 centimeter, het regelen van de drainage van de boulevard, door het benutten van de schuine afloop naar zee en het elimineren van de huidige spuigaten en waterspuwers.

De nieuwe bestrating zal worden aangebracht op de bestaande, om het werk sneller te kunnen uitvoeren en sloopwerkzaamheden en puin, plus overlast voor de omwonenden en toeristen te voorkomen en, om vooral geen onnodig werk te verrichten. Dit maakt, dat de boulevard vier centimeter verhoogd wordt. Bovendien stelt men de constructie van een stoeprand voor die bekleed is met tegels van natuurlijk graniet. Ook zal men de putdeksels vervangen en zal men roestvijstalen prullenbakken installeren, die identiek zijn aan die, welke al zijn aangebracht op de rest van de boulevard.

Continuïteit
Met deze acties wil men een bijdrage leveren aan  het genereren van een toeristenattractie voor de omgeving, welke men uitvoert in de stijl van de al ontwikkelde werkzaamheden op sommige gedeelten van de boulevard, om continuïteit te geven aan het ontwerp van deze open ruimte. Het gaat om een werk, waarbij geen grond hoeft te woden verzet en waarbij ook geen machinerie wordt gebruikt, omdat het allemaal handwerk is, dat met behulp van een kruiwagen wordt uitgevoerd.

Het werk wordt in drie fasen uitgevoerd. De eerste betreft het gedeelte tussen Playa de Las Burras  en het parkeerterrein in de Calle Los Cardones. De tweede gaat vanaf dit parkeerterrein tot aan de voetgangerstoegang in het oosten van de Calle Las Dalias en de derde fase, in tegengestelde richting, vanaf de monding van het Barranco (Ravijn) van La Gloria tot aan de voetgangerstoegang in de Calle Las Dalias.

In het gebied voorziet men komende verbeteringen op de stranden van San Agustín, El Águila en Las Burras via het Consortium voor Toeristische Renovatie welke bestaan uit een algehele renovatie en het verschaffen van openbare voorzieningen en toegangen.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


1,2 miljoen euro voor tien douche-locaties
in het Zuiden

Nieuwe actie van het Consortium

San Bartolomé de Tirajana - vrijdag 31 augustus 2012 - Het Consortium voor het Toeristisch Herstel  van San Bartolomé de Tirajana heeft de openbare aanbesteding opengesteld voor het aanleggen van nieuwe douchelocaties met voetbaden bij de strandtoegangen van San Agustín, Las Burras en El Veril, waarvoor men een begroting heeft van €1.176.894,=

De nieuwe serviceplaatsen, waartoe men ook schaduwrijke rustgebieden rekent, zijn gedacht als houten platforms die een mini-oase moeten voorstellen, met de bedoeling, dat ze bijdragen aan een radicale verandering van de door toeristen meest bezochte gebieden in het Zuiden van Gran Canaria.


De nieuwe 'mini-oase' bij Hotel 'Don Gregory' in San Agustín.

De mini-oasen zullen voorzien zijn van douches, voetbaden, stoelen, pergola’s en zelfs zoutbestendige beplanting, bovendien zijn ze gemakkelijk toegankelijk voor mindervalide personen.

In San Agustín zal men vier van deze demontabele mini-oasen plaatsen bij de toegangen naar het strand via de straten Las Acacias, Las Adelfas en die bij het  Hotel ‘San Agustín Beach Club’. Deze investering is gepland op €453.66,=  

Het geheel wordt gevormd door een aantal geprefabriceerde elementen die gemakkelijk te transporteren zijn, en die men kan  verplaatsen zonder, dat ze afgebroken hoeven te worden., om te voldoen aan de vereisten in Artikel 51 van de Ley de Costas (Kustwet). De bodemdelen die bestand zijn tegen de weersinvloeden en de zonnestraling, zijn vervaardigd van geheel duurzaam materiaal en ze zijn gemakkelijk te onderhouden.

Bij de monding van de barranco (het ravijn) van San Agustín bevindt zich momenteel een openbare douchelocatie op de openbare kuststrook, die is aangelegd op weinig fraai beton op het strand, waar - voor op de locatie niet geëigend - gebruik plaatsvindt, zoals o.a. barbecueën. Om die reden zal men dit pleintje ontmantelen, dat vervangen zal worden door een van de platforms van de mini-oasen, die 15% gaat beslaan van het bestaande plein.

Op Las Burras zal men de andere drie mini-oasen plaatsen. Een ter hoogte van Hotel ‘Don Gregory’, een tweede bij de centrale toegang naar het strand als verlenging van de loopbrug over de GC-500 en de derde komt te staan op het uiteinde van Calle Las Tabaibas. De begroting hiervoor bedraagt €290.142,=

De renovatie van de strand-servicepunten van El Veril en El Cochino zijn begroot op €433.086=. Op het El Cochino-strand zal men een dubbele toegang aanleggen naar het douchegedeelte, een daarvan is aangepast voor mindervalide personen, beide toegangen komen samen op een demonteerbaar platform waarop douches en voetbaden geïnstalleerd zullen worden.

De actie op het El Veril-strand zal bestaan uit het installeren van een nieuwe mini-oase met douchevoorzieningen aan de voet van de oprit vanaf de Avenida, die figureert in het project voor stabilisering en ecologische restauratie van de helling van de Paseo Costa Canaria en die wordt ondernomen door het Ministerie van Milieuzaken.

Burgemeester Marco Aurelio Pérez bevestigt, dat met deze drie nieuwe acties op de stranden, “het Consortium weer een  stap voorwaarts zet in het doel de dienstverlening te vernieuwen en te verbeteren en, om het aanzien van de bebouwing van de toeristenbestemming Maspalomas-Costa Canaria  te moderniseren.

Al deze door het Consortium geplande acties zijn in overeenstemming met de door het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria en de Gemeente San Bartolomé de Tirajana gestelde prioriteiten welke in hun geheel het aanzien van de douche-locaties veranderen bij de toegangen naar de stranden van  San Agustín, Las Burras en El Veril, zo laat de Gemeente weten in een communiqué.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


aaaaakaart_canaria-38-144.jpg

000LOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--31.jpg

zon-240.jpg