site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-26.jpg

sieteislas-3.png

pleito-insular_large-1.jpg


Navarro, de rechter die werd uitgesloten van Canarias op het punt om tabak te proberen te krijgen
om belasting te betalen

Zijn druk was zo ondraaglijk dat hij op een Frans schip werd gezet en naar het Penímsula (Schiereiland = het vasteland van Spanje) werd gestuurd onder toezicht  van het Leger en de religieuze autoriteiten van 1718

CANARISCHE EILANDEN -    woensdag 13 februari 2019 - In september 2018 werd een magistraat van de eilanden genaamd Salvador Alba tijdelijk uit de justitiële carrière gezet. 300 jaar geleden genereerde een andere rechter gelijkzijdig om te worden verdreven van de eilanden: Diego Navarro en het was in 1718. Hij had niet de steun van het Leger om hem te verdedigen.

Over Alba, volgens persbureau Efe, heeft de CGPJ dat besluit genomen "voor vijf mogelijke misdaden: Veroordeling, omkoping, vervalsing van documenten, onthulling van geheimen en onderhandelingen verboden voor functionarissen." Alba heeft van niemand publieke steun gekregen.
islas-canarias-bernardogalvez2-kRPC--620x349abc-3.jpg
Drie eeuwen geleden, in januari 1718, werd Diego Navarro verbannen. Niet van de juridische carrière. Maar van de Archipel zelf. Hij was degene die moest waken over de naleving van de wet op de tabakslanden. Zijn opruiende rol in het beheer van de agrarische en commerciële sector lokte unanimiteit uit om naar zijn huis te gaan en hem met geweld weg te halen. Begonnen in de haven van Santa Cruz de Tenerife.

Vormen en achtergrond
Canarische rechtshandhaving was geen probleem, de vorm was een probleem. En het is dat, gezien de geringe overheidsinvesteringen die er op de Eilanden waren, de geestelijkheid en het Leger illegale bedrijven toestemming gaven om een groter probleem te voorkomen: Honger. De geschiedschrijver uit die tijd zijn het erover eens om te wijzen op de overdaad aan ijvervan  de tegenstrijdige aanwezigheid Diego Navarro op Canarias 

Navarro's rol was zo strijdig dat zijn afgevaardigde op Lanzarote, Lázaro Machín, geen douanebeambte kon worden als hij mensen achter hem aan zag komen op het eiland. Op Fuerteventura, waar sprake was van een industriële hongersnood, volgens de kronieken van die tijd, woedden de majoreros in woede en weigerden hulde te brengen. Dit zijn de eerste gevallen van fiscale insubordinatie die op Canarias bekend zijn en waar geestelijken en Militaire autoriteiten aan de kant van de belastingbetaler staan.

Hij gaf opdracht om van huis naar huis te gaan op zoek naar illegale tabak en te elimineren tot de wilde struiken van de hellingen.

In het Museo Canario wordt in een document van Millares Torres dit verhaal vertelt. Santiago de Luxán Meléndez, Ph.D. in Geschiedenis aan de Complutense Universiteit en directeur van de G9 Onderzoeksgroep, Geschiedenis, Economie en Samenleving van de ULPGC, heeft die periode onderzocht die wordt gekenmerkt door, "de noodzaak om fraude in de tabakshandel te beëindigen, leidt tot de directe overheid

Navarro arriveerde van het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje) naar Tenerife met de theorie van het beëindigen van fraude in de handel met Amerika. En start de tabaksindustrie onder de baan van de Staat. De regel vereiste dat er een monopolie ontstond. Tabak op Canarias n was een illegale onderneming waaraan iedereen deelnam. Van kooplieden tot boeren,  tot priesters en staatsambtenaren. Om dit allemaal te beheersen, arriveerde Diego Navarro in augustus 1717.

De markies van Breña, Mejorada y Acialcazar controleerden het bedrijf. Navarro neemt bezit in La Laguna (Tenerife). Op Tenerife kwam tabak uit Amerika en al in 1657 was de positie van rechter-commissaris van Indië geschapen; maar zonder effect op de insulaire markt. Navarro vroeg de kapitein-generaal van Canarias Ventura de Landaeta, om een kant te publiceren over de illegale handel met Nederland. En hij deed het. Maar een ander ding was zijn executie.

Proclamatie
De consul van Frankrijk op Canarias, Esteban Porlier, was ook in de zaak. Zelfs op Fuerteventura probeert het de wet tegen het illegale verkeer van tabak toe te passen. Navarro wordt met deze kwestie alleen opgericht voor de lokale bevolking en autoriteiten die de manieren wisten om te reageren op Canarias in die tijd. Ze hadden de theorie dat ze de eilanden zijn, een belastingvrij handelsplatform tussen Europa en Amerika. Een afwezigheid van tact veroorzaakt ongemak in alle sectoren.

Navarro beveelt onder andere dat men "alle huizen, kloosters en magazijnen kan bezoeken en dat men degene die men heeftt gevonden, evenals de juwelen en belastingkantoren die in het bovengenoemde waren opgenomen, kon confisqueren, zoals bij het maken van de tabaqueros die van nature produceren. Ja de aarde, op de plaatsen waar hij ze ziet.”

Het Leger had Canarische in vrede en mocht ui twijzenom een rivier van bloed te vermijden.

Dat wil zeggen:  Elke wilde tabaksbos was illegaal. Men gaf opdracht, “om zelfs de wilde tabak die spontaan in het land voorkomt," te produceren. De parochie van Los Remedios heeft een antwoordkabinet opgericht. En de bisschop, Lucas Conejero, dreigde hem uit de Kerk te verdrijven. Maar de vervolging die Navarro uitvoert aan landbouwers wordt ondraaglijk.

Het Leger neemt maatregelen. Kapitein-generaal Ventura Landaeta stapt opzij. En het belet niet dat Canariasch het huis van Diego Navarro aanvallen. Gewapende buren komen binnen en verbranden alle papieren en dwingen hem om binnen te komen met de put in een Franse schoener. De kapitein brengt hem zelf te paard naar de haven van Santa Cruz de Tenerife om hem te "beschermen", en om het vertrek van de overlast die een meedogenloze overmaat aan ijver veroorzaakte, te vergemakkelijken.,

Het leger neemt maatregelen. Kapitein-generaal Ventura Landaeta stapt opzij. En het belet niet dat de Canarische Eilanden het huis van Diego Navarro aanvallen. Gewapende buren komen binnen en verbranden alle papieren en dwingen hem om binnen te komen met de put in een Franse schoener. De kapitein brengt hem zelf te paard naar de haven van Santa Cruz de Tenerife om hem te "beschermen" of om het vertrek van de overlast die een meedogenloze overmaat aan ijver veroorzaakte, te vergemakkelijken.

Ten slotte bevestigt Diego Navarro op het Península dat het leger voorstander was van het handhaven van een parallelle markt vanwege het bestaan van belangen van "andere ministers en mensen van koophandel," en dat was "wat aanmoediging aan de uitzetting gaf.” Het kost de positie aan Ventura Landaeta. Na deze gebeurtenissen is er een rel in La Orotava.
Vormen
Het probleem was niet zozeer tabak op Canarias. De kroniekschrijvers uit die tijd wijzen erop dat er in Cuba sprake was van een overproductie. Handelaars en zeilers financierden hun reizen met operaties waarbij wijn en tabak werden gemengd in belang.

Al eerder, in februari 1652, was er een echte cedula die zaken in Amerika toestond met Europese textielproducten van de Canarische eilanden. Om die reden werd Navarro's verzamelinspanning niet begrepen in de bevolkingsklassen en de bourgeoisie.

In die tijd kwam tabak uit Cuba en in de wijnmakerijen stuurden de schepen van Canarias wijn en lappen. Cubaanse tabak werd vervaardigd en geïntroduceerd in Nederland en Frankrijk. En dat was wat Madrid wilde aanvallen door het creëren van belastingen.

Santiago de Luxán wijst erop dat Professor Oswaldo Brito bevestigt dat de oorsprong van de muiterij is gebaseerd, “ op het complexe netwerk van economische belangen die van invloed zijn op de illegale handel rond de haven van Santa Cruz."

Na het vertrek van Navarro van Canarias, kwam na benoeming in maart 1718 Juan Antonio Ceballos die in functie blijft tot 1720. Na Ceballos wordt José Valdés benoemd die nooit mag aantreden vanwege de spanning op de eilanden en zijn positie wordt bezet door Juan Montero, directe beheerder van eerbetoon op de eilanden.
000logo-kopie-kopie-16.jpg


“De Canarische  Regering probeert opzettelijk
Gran Canaria te schaden “

GRAN CANARIA - vrijdag 27 april 2018 - De mening van de comisión de desequilibrios (Commissie van Onevenwichtigheden) van Gran Canaria,  die verschillende voorstellen heeft verzameld om daar een einde aan te maken, is voortgezet in een Buitengewone Parlementszitting van vrijdag 27 april 2018, die heeft plaatsgevonden om te bespreken wat de verschillende fracties in dit verband - met 16 stemmen vóór, 10 onthoudingen, en één stem tegen, - hebben gesteld

Op grond van de mening die met de stemmen van de Parlemnenbtsleden is voortgezet, hebben alle fracties kritiek geuit op het feit dat men de voorstellen van de Canarische Regering verzamelt; in feite hebben zij in de Parlementszitting de opmerkingen van de oppositie afgewezen.
image_content_3422331_20180427113201.jpg
                                              
Archieffoto: María Nebot.
image_content_3418366_20180426193640.jpg
        Antonio Morales en Ángel Víctor Torres, leiders van Nueva Canarias (NC) en de PSOE
                     in het Cabildo (Eilandbestuur)
en partners in de Regering.
In dit opzicht heeft vanuit  het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, de minister van Gelijkheid en Burgerparticipatie, en tweede vicepresident van het Eilandbestuur, María Nebot, benadrukt; dat de Canarische president, Fernando Clavijo, "opzettelijk probeert het Cabildo (Eilandbestuur) schade toe te brengen."

Hij bekritiseerde ook, “het ‘partijdige gebruik’ van de verdeling van de posten van het Fondo de Desarrollo de Canarias (Fdcan) (Ontwikkelingsfonds van de Canarische Eilanden) (zie meer- in het Spaans - op : https://www.canarias7.es/tag/-/meta/fdcan), “aangezien men de criteria van het REF (Belastingstelsel) overslaat;" en, "overheidsgeld gebruikt om de enige burgemeester die men op het eiland had te belonen ". Voor Nebot is het probleem niet alleen gericht op geld, "het is ook een probleem van de democratie."

Tegen de stelling van de Regering is het de woordvoerder van Coalición Canaria (CC), Fernando Bañolas, die klaagde, “ dat het Cabildo (Eilandbestuur) de cijfers verdraait volgens hun belangen," en vindt, “dat de Commissie ‘strikt en serieus’ moet handelen."

Podemos heeft van hun kant uit, kritiek geuit op de verlamming van de Commissie en beschuldigt het de Regering ervan ,”deze nu te heroveren voor ‘verkiezingsbelangen’, terwijl de fracties worden opgeroepen te reflecteren en ‘achterwaarts’ te kijken, toen het de NC, de PP en de PSOE was, “omdat het niet alleen Clavijo is, die zo is."

José Miguel Bravo de Laguna, van Unidos por Gran Canaria (UxGC),  heeft eraan herinner, dat de Commissie is ontstaan op hun voorstel, maar betreurt het, “dat de aanpak valnet eilandbestuur niet zozeer objectieve conclusies, zijn  maar oppositie is tegen de Regering van Clavijo ".

De woordvoerder van de Partido Popular (PP)  in het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, Felipe Alfonso El Jaber, heeft bevestigd, “dat het duidelijk is dat er onevenwichtigheden bestaan in zaken van investeringen," en hij zet erop in omdat Gran Canaria een gemeenschappelijk project heeft.
00000slas-canariaslogo-494.jpg


Morales klaagt een ongelijkheid ten gunste van Tenerife aan, op alle sociaaleconomische gegevens van de Rijksbegroting

Het rapport van het Cabildo (Eilandbestuur) verzekert dat Gran Canaria sinds het begin van de eeuw 321 miljoen heeft verloren, en 120 miljoen euro in het huidige mandaat

GRAN CANARIA dinsdag 20 februari 2018 - Het rapport van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria over de mogelijke financiële onevenwichtigheden in de Rijksbegroting tussen de hoofdeilanden onthult, “dat alle gegevens van de afgelopen jaren ‘gunstig’ zijn voor Tenerife", zo is op dinsdag 20 februari 2018 door de president van het Cabildo (Eilandbestuur),  Antonio Morales, verweten; en hij beschuldigt  de ASI-CC van neo insularisme, “van het marginaliseren van Gran Canaria bij de verdeling van investeringen," en “van het ontwerpen van een beleid om alle machts-agentschappen op Canarias te bestrijken."

Morales heeft de media het rapport gepresenteerd dat hij heeft gepresenteerd tijdens de bijeenkomst van de Speciale Commissie van het  Cabildo (Eilandbestuur) dat in de maand maart  2018 een definitief advies zal voorbereiden met de bijdragen van alle politieke fracties van het Eilandbestuur. Volgens dit document zijn de investeringen in de periode 2001-2018 op Gran Canaria bijna 321 miljoen lager, terwijl de onevenwichtigheid ten gunste van Tenerife tijdens de periode van 2015-2018 maar liefst120 miljoen euro bedraagt.
antonio-morales-1.jpg
                               Antonio Morales, op dinsdag 20 februari 2018.
"We hebben geconstateerd dat men Canarias niet kan opbouwen zonder onevenwichtigheden te veroorzaken; de groei van dit eiland beperkend, de ontwikkeling van Gran Canaria te stoppen, verklaringen om te kopen om de eisen en kritische stemmen te beteugelen, gegevens te verbergen om de waarheid te dekken, een machtsstructuur te creëren om de vooruitgang van sommige gebieden tegen anderen te verzoenen,  en het gebruik van middelen buiten het maatschappelijk middenveld en de instellingen van Gran Canaria," heeft Morales gezegd, die ook,  het neo insularisme dat zich op de Canarische eilanden heeft gevestigd, heeft verworpen en heeft geëist, “dat deze acties worden gecorrigeerd, omdat men dit land niet kan bouwen zonder een evenwichtige behandeling van gebieden en mensen."
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie-222.jpg


Canarias erkent, ‘dat Tenerife dubbele insulariteit ondersteunt met betrekking tot Las Palmas

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 30 november 2017 - Het plan om de economie van het eiland te internationaliseren, vraagt om maatregelen vanwege de kosten die de bedrijven  moet maken om afhankelijk te zijn van de haven van Las Palmas. Inzet om de macht van de havenautoriteiten op te heffen en de salarissen van Canario’s te benadrukken zijn goedkoop.

De bedrijven op de niet hoofdstedelijke eilanden van de Canarisch Archipel die goederen exporteren, hebben problemen om hun activiteiten te ontwikkelen, omdat de haven van Las Palmas een element is dat de kosten verstoort. In feite is de haven van Las Palmas in de provincie Las Palmas een last voor de bedrijven van Tenerife die het centralistische concept moeten ondersteunen bij het exporteren
DPpFvoiW0AAy_nY-3.png

De vorige alinea is een van de theorieën die worden ondersteund door het document ‘ "Operationele strategie voor de internationalisering van de Canarische economie,  zie:
http://www.proexca.es/Portals/0/Documents/InvertirCanarias/EOIEC/FINAL_Informe%20EOIEC.pdf.
o-descubrir.jpg

Dit document is op donderdag 30 november 2017 gepresenteerd in de hoofdstad van Gran Canaria in een forum over internationalisering van de Canarische economie georganiseerd door Elipse Eventos voor Proexca, een bedrijf dat afhankelijk is van het Ministerie van Economie, Industrie, Handel en Wetenschap , van de Canarische Regering, van minister Pedro Manuel Ortega, die geen  kaart heeft van  Coalición Canaria (CC) en degene is die een natuurlijke karakterbrief aan het document zal geven. Vanuit deze tekst zal de Canarische Regering beginnen met het uitoefenen in 2018.

DNdZxBIW0AAPw7R.jpgDit proefschrift is gezegend door de autoriteiten van Gran Canaria die sinds de lancering in gespecialiseerde sectoren sinds september 2016 geen bezwaar hebben gemaakt. De tekst is ondertekend door GBL en het Noord-Amerikaanse adviesbureau PwC, dat het huisstijlontwerp verzorgt. Het volledige document, dat 370 pagina's bevat, zie:
http://www.proexca.es/Portals/0/Documents/InvertirCanarias/EOIEC/FINAL_Informe%20EOIEC.pdf dat zegt datTenerife een tweede niveau-eiland is voor havendoeleinden voor Las Palmas. Dat de bevolking van Tenerife een dubbel insulair karakter heeft in vergelijking met Gran Canaria.

De tekst pleit voor het zoeken naar mechanismen die de macht van de provinciale havenautoriteiten wegnemen ten gunste van een regionale entiteit die helpt de inspanningen beter te coördineren. Op een van de pagina's- bladzijde  298- wordt toegegeven: “…Een ander aspect waarmee rekening moet worden gehouden, is het dubbele insulaire karakter: de kosten van het zeevervoer stijgen wanneer het bedrijf exporteert van een niet-hoofdstedelijk  eiland (en zelfs van Tenerife), omdat de koopwaar in de eerste plaats moet aankomen in de haven van Las Palmas.”

Als een manier om maritieme connectiviteit op te lossen, is een reeks initiatieven voorgesteld in het hele document. En het is dat het Deelstaat- rapport aangeeft dat de maritieme connectiviteit van de Canarische Eilanden met bepaalde markten, met name Afrika, "tekortschiet, zowel vanuit kwantitatief als kwalitatief oogpunt, " omdat, "het geheel van de Canarische zakelijke structuur erop wijst dat de tekortschietende zeeverbinding van de Archipel een van de grootste obstakels is  voor de ontwikkeling van haar internationaliseringsactiviteiten.”.

Het komt aan op ‘normalisering’
2017 markeert 90 jaar sinds de oprichting van de Canarische provincies en het is noodzakelijk op de eilanden om, "goede maritieme verbindingen op de Canarische Eilanden te hebben met lagere kosten en grotere betrouwbaarheid met strategische markten, het is essentieel om de internationalisering van hun economie te stimuleren".
De macht die van de havenautoriteiten moet worden verwijderd, moet naar het Ministerie van Openbare Werken van de Canarische Regering gaan, waarvan de minister  Pablo Rodríguez is, leider van de politieke partij Coalición Canaria op Gran Canaria.

Het voorgaande is voorstander van een ‘noodzakelijke structuur , neutraal binnen de Canarische Regering die het mandaat heeft om maritieme connectiviteit te ontwikkelen door de Canarische Eilanden beter te verbinden met hun economische invloedgebieden."

Deze ‘eenheid’ moet werken op een ‘sterk gecoördineerde manier met de verschillende acteurs’, dat wil zeggen op onder andere: havenautoriteiten, rederijen, terminals, analoog aan het geval van niet toeristische luchtvaartverbindingen; en aangezien er momenteel geen eenheid is binnen de Canarische Regering, stelt men voor, dat deze structuur wordt gevestigd binnen het Ministerie van Openbare Werken en Vervoer, met een reeks functies die door deze structuur moeten worden ontwikkeld: ‘met het aankaarten van’, het aanbod van bestaande prijzen en vraag, de zwakke punten ontdekken van bestaande maritieme routes.

Evenzo  wordt verzocht, "de prioriteiten van de voor de Canarische Eilanden van belang zijnde zeeroutes vast te stellen" en met de ontwikkeling van dit initiatief , de ‘normalisering’ van ten minste vijf bestemmingen per jaar na te streven, door normalisering, de bestemming tot een concurrerend niveau te bevatten (uitgedrukt in termen van prijs, frequentie en betrouwbaarheid) vergelijkbaar met andere havens op het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje).

Drempels wegnemen
Deze conclusies omvatten de antwoorden van de geraadpleegde zakenmensen, die, “een lichte verbetering in de afgelopen jaren," toegeven, maar "dat de frequentie  over het algemeen onvoldoende is, en aanzienlijke  problemen worden gedetecteerd," zoals, ‘de hoge kosten’ van het verzenden van Las Palmas naar Dakar en  Nouakchott vanbeen container van 40 voet, wat meer kost dan €3.050,= in vergelijking met prijzen vanuit andere havens, zoals Amsterdam iets meer dan €1.980,=; euro of Antwerpen. meer dan €2.000,=, "waar de verschillen in vaartijd tot drie keer hoger zijn (het tijdstip van vaartijd is 65 twee dagen vanuit Las Palmas en even dagen vanuit Amsterdam).

"Dit alles vormt een duidelijke belemmering voor activiteitensectoren die sterk afhankelijk zijn van logistiek, maar ook voor import en export in het algemeen", zegt de officiële tekst.
Feit is dat bedrijven in deze sectoren over het algemeen ook een ‘sterke financiële slagkracht’ nodig hebben, om de hoge logistieke kosten het hoofd te bieden; kosten, die in veel gevallen door kleine bedrijven niet kunnen worden gemaakt.

Om deze problemen op te lossen, "zullen noodzakelijke maatregelen van twee kanten nodig zijn: Acties om de logistiek te verbeteren, en acties om de export te vergroten."
In het logistieke aspect vindt men allereerst "de onzekerheid in het zeevervoer, met hoge prijzen en lange, en onbepaalde verbindingsperioden, wat in het geval van de primaire sector, met bederfelijke producten, het verlies van de operatie kan betekenen".

‘Verandering van mentaliteit’
Het Canarische plan om de economie van de eilanden te internationaliseren, zet in  op het  elimineren van papierwerk, en overheid ronmplomp in de douane-ysstemen op de luchthavens. Een aspect waarbij de sectoren planten en bloemen het meest worden getroffen, ‘vanwege de levende  soorten die ze vervoeren, in het geval van monocultuur-producenten’. Wat de rest van de agrarische markt betreft, ‘zet men in  op het samenstellen van mislukkingen die leren aan te moedigen;’ en, ‘het volledig subsidiëren van leidende  bedrijven, zodat de mentaliteit van het bedrijfsleven verandert."
erasmus-canarias-islas-kT6C--540x285abc.jpg
                                               
Erasmus-studenten in Las Palmas.
Voordelige Canario’s
Wat de arbeidskosten betreft, wordt in het rapport dat de minister van Economie, Industrie, Handel en Wetenschap, Ortega Rodríguez, op  donderdag 30 november 2017 in Las Palmas heeft gepresenteerd, Ortega Rodríguez, aangegeven dat de salarisvermindering in Spanje in het algemeen en, op de Canarische eilanden in het bijzonder, een verhoging betekent van ‘concurrentievermogen’ via prijs op andere EU-, met, "hogere salarissen voor geschoolde arbeidskrachten zoals Frankrijk of  Duitsland. De kosten van arbeid op de Canarische Eilanden  zijn echter " onder het concurrentievermogen van intensieve landen in ongeschoolde arbeid zoals India of China.”
In het vierde kwartaal van 2016 was de Canarische Archipel de Deelstaat met de laagste arbeidskosten per effectief uur, zijnde  € 17,42, van heel Spanje: € 20,79.
Als een vergelijking wordt gemaakt met andere Europese landen, volgens Eurostat-gegevens in 2015:  in Noorwegen € 51,20; in Denemarken € 41,30, in , België € 39,10, in Zweden 37,40),  en in  Frankrijk € 35,0) die ‘hogere arbeidskosten per uur vertonen.
“In Spanje zijn de arbeidskosten per gewerkt uur € 21,20;  en op de Canarische Eilanden zelfs lager,” zegt de Deelstaat-tekst.

Sacar pecho (borstvoeding)
In het document staat dat een deel van dit verschil, "wordt verklaard door de kwalificatiemix van de Canarische bevolking". Dit alles geeft aan, dat de kwalificatiekosten binomiaal van de Canarische Eilanden concurrerend zijn in het Europese scenario. Hoewel het hebben van lage arbeidskosten voor een relatief hoog kwalificatieniveau ‘geen wenselijke situatie is’ voor een samenleving, en geen reden is om ‘borstvoeding’ te geven; betekent het, een gelegenheid op korte termijn te zijn ,met een aantrekkelijk argument om investeringen aan te trekken.".
Op de middellange termijn is een van de doelstellingen en de gewenste effecten van de internationalisering van de economie, "juist om deze situatie te kunnen omkeren, door het creëren van gekwalificeerde banen", benadrukt het officiële rapport.
0000Islas-canariaslogo-kopie-830.jpg


Deelstaatbegroting Canarias 2018:
24 miljoen euro minder voor Gran Canaria
dan voor Tenerife

CANARISCHE EILANDEN - zondag 26 november 2017 - De plenaire vergadering van Gran Canaria heeft op vrijdag24 november 2017 de motie van urgentie goedgekeurd die door de regeringsgroep van het Cabildo (Eilandbestuur) is ingediend tegen het onevenwicht in de Begroting van de Deelstaat voor 2018 waarbij de investering van 24 miljoen minder voor Gran Canaria dan voor Tenerife moet worden overwogen.

De motie, die met een tegenstem van de Partido Popular (PP) is aangenomen, benadrukt dat de Deelstaat rekeningen opnieuw een onevenwichtigheid van investeringen in de twee dichtstbevolkte eilanden bevatten ten gunste van Tenerife, aangezien het eilannd 154 miljoen euro zal ontvangen tegen de 130 miljoen euro die zijn vastgesteld voor Gran Canaria , een verschil van 24 miljoen, en dat meer dan 120 miljoen euro  bedraagt als de laatste vier boekjaren worden overwogen:
            Gran Canaria      Tenerife           Verschil
2015:      110 miljoen      125 miljoen      15 miljoen   Uitgekeerd
2016:      110 miljoen      187 miljoen      77 miljoen   Uitgekeerd
2017:        99 miljoen       103 miljoen        5 miljoen  Nog niet uitgekeerd
2018:       130 miljoen      154 miljoen      24 miljoen  Aanvankelijk begroot
Totaal:    449 miljoen      569 miljoen    121 miljoen   

Pleno24-11-17.jpg

Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria  kent niet de bedragen die overeenstemmen met de budgetten die in voorgaande jaren zijn afgewikkeld, omdat deze gegevens niet zijn verstrekt door de Canarische Regering, ondanks herhaalde verzoeken van het Eilandbestuur.

De begrotingsposten zijn absoluut noodzakelijk om de investeringen aan te kunnen die het eiland Gran Canaria vereist op het gebied van: Wegen, openbare werken, sectorale investeringen, vervoer, toeristisch herstel, handelsgebieden, en industrieterreinen.

"De Canarische Gemeenschap, die de confrontatie (Pleito insular ofwel: Insularismo​) tussen eilanden moet vermijden, moet worden versterkt op basis van een evenwichtige investering en respect voor de behoeften van elk van de eilanden. Het is van wezenlijk belang dat in het parlementaire proces correcties worden aangebracht om te voorkomen dat deze verschillen worden gevestigd, wat op geen enkele wijze ten goede komt aan het Deelstaat-evenwicht en de onderlinge samenhang tussen alle Canarische De gemaakte Eilanden en de Canario’s.”

De aanvaarde motie is bedoeld om het beleid van onevenwichtigheid tegen Gran Canaria door de Canarische Regering aan te klagen en er bij hen op  aan te dringen deze onevenwichtigheid tijdens de parlementaire procedure te corrigeren, en om de fracties van de Deelstaatkamer te verzoeken amendementen in te dienen die zijn bedoeld om deze situatie te corrigeren.

Evenzo herhaalt het Eilandbestuur van Gran Canaria de noodzaak, “om een evenwichtige en sociaal samenhangende Deelstaat Canarias op te bouwen, waarvoor een juiste toepassing van de beschikbare begrotingsmiddelen van wezenlijk  belang is.”
0000Islas-canariaslogo-kopie-779.jpg


Antonio Morales klaagt een onevenwichtigheid aan, van 120 miljoen euro in vier jaar,
ten gunste van Tenerife

In de periode 2015-2018 heeft Gran Canaria 451 miljoen euro ontvangen aan investeringen van de Canarische Regering, tegenover Tenerife 571 miljoen

GRAN CANARIA - dinsdag 22 november 2017 - Antonio Morales heeft op maandag 21 november 2017 geïnformeerd over de onevenwichtigheid van de Canarische Regering in investeringen.

Vergelijkende analyse
Gran Canaria heeft een onevenwichtigheid opgelopen van 120 miljoen euro ten opzichte van Tenerife tussen 2015 en 2018, volgens de vergelijkende analyse uitgevoerd door het Cabildo (Eilandbestuur) van  Gran Canaria.
e5a537038530447072o-1_g.jpg

encontra-reparto-fondos-cabildos-3_g.jpg
Deelstaatbegroting
De gegevens van het Eilandbestuur tonen aan, dat Tenerife 571,2 miljoen euro heeft ontvangen via de hoofdstukken VI en VII van de Deelstaatbegroting (werkelijke investeringen en overboekingen van kapitaal), terwijl Gran Canaria in deze periode 451 miljoen euro heeft ontvangen. De gemiddelde investering per hoofd van de bevolking was €160,= per bewoner van Tenerife , en €133,= per bewoner van Gran Canaria.

encontra-reparto-fondos-cabildos-54_g.jpg encontra-reparto-fondos-cabildos-21_g.jpg

 encontra-reparto-fondos-cabildos-37_g.jpg encontra-reparto-fondos-cabildos-38_g.jpg encontra-reparto-fondos-cabildos-40_g.jpg

encontra-reparto-fondos-cabildos-25_g.jpg encontra-reparto-fondos-cabildos-28_g.jpg encontra-reparto-fondos-cabildos-34_g.jpg encontra-reparto-fondos-cabildos-35_g.jpg

encontra-reparto-fondos-cabildos-38_g-1.jpg encontra-reparto-fondos-cabildos-40_g-1.jpg encontra-reparto-fondos-cabildos-42_g.jpg encontra-reparto-fondos-cabildos-43_g.jpg
encontra-reparto-fondos-cabildos-44_g.jpg encontra-reparto-fondos-cabildos-45_g.jpg encontra-reparto-fondos-cabildos-46_g.jpg encontra-reparto-fondos-cabildos-47_g.jpg
encontra-reparto-fondos-cabildos-48_g.jpg encontra-reparto-fondos-cabildos-49_g.jpg encontra-reparto-fondos-cabildos-52_g.jpg  encontra-reparto-fondos-cabildos-51_g.jpg
Stemmenwinst
De president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, Antonio Morales, heeft de ‘discriminerende behandeling’ veroordeelt  die men van de Canarische Regering heeft ontvangen  en heeft een beroep gedaan op de afgevaardigden die door Gran Canaria zijn verkozen, om de goedkeuring van de regionale rekeningen zoals ze nu zijn,  voor 2018 niet toe te staan; Morales heeft de verdeling van investeringen tussen de eilanden beschreven  als  'klantvriendelijk’, door bepaalde partijen en eilanden te bevoordelen om hun stemmen te behalen.
0000Islas-canariaslogo-kopie-745.jpg


Clavijo: "Het ondertekenen van het Fdcan
is de eerste steen voor een ander Canarias”

De ondertekening heeft niet kunnen rekenen
op de aanwezigheid van de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, Antonio Morales,
die de ondertekening heeft overgelaten aan
zijn minister van Overheidssamenwerking, Carmelo Ramírez

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 30 december 2016 - De president van de Canarische Regering, Fernando Clavijo, heeft op vrijdag 30 december 2016 bevestigd, dat men het ondertekenen van het Fondo de Desarrollo de Canarias (Fdcan) (Ontwikkelingsfonds voor de Canarische Eilanden), “de eerste steen voor een ander Canarias heeft gelegd.”

Clavijo heeft in de vestiging van Algemene Zaken van de Canarische Regering verzekerd, dat met dit fonds, voorzien van 1,6 miljard euro voor de komende tien jaar, op basis van jaarlijks 160 miljoen euro, men op de Archipel een tijdperk opent van, “hoop, illusie en werkgelegenheid.” “Het is een inzet op de toekomst, welke tijd zal kosten, en of dat goed gaat hangt van ons af,” zo is Clavijo van mening.
635948563177265266.jpg                               Goed voor het 'Pleito Insular' van de komende tien jaar.
Naar de ondertekening van het Fedcan zijn de presidenten van de Cabildos (Eilandbesturen) gekomen, behalve die van Gran Canaria, Antonio Morales, die de ondertekening heeft overgelaten aan zijn minister van Overheidssamenwerking, Carmelo Ramírez, die tekent “volgens de wet”, met verwijzing naar het meningsverschil over de verdeling dat is geuit door Morales, nadat het Fedcan was goedgekeurd door de Ministerraad. Men was in het bijzonder verheugd over de ondertekening door de eilandpresidenten van La Gomera en El Hierro, Belén Allende en Casimiro Curbelo".

Het laatste Cabildo (Eilandbestuur) dat zich heeft aangesloten bij het Fedcan was dat van Gran Canaria, waarvan de Ministerraad op donderdag 29 december 2016 in buitengewone vergadering bijeen is gekomen als zijnde een verplichte naleving van het Eilandbestuur.
naamloos-317.png                         De eilandpresident van Gran Canaria, Antonio Morales
Pleito Insular
De president van het Eilandbestuur van Gran Canaria, Antonio Morales, had al aangekondigd het Fedcan te zullen ondertekenen omdat he Eiland die fondsen niet kan afwijzen, maar hij zal wel de intentie handhaven in beroep te gaan bij de rechtbanken tegen de goedgekeurde verdeling van de fondsen.

De vier gemeentebesturen die op vrijdag 30 december 2016 onderkennen zijn die van San Mateo, Mogán en Firgas, op Gran Canaria; en Alajeró, op La Gomera; die niet zijn toegetreden tot de eilandprogramma’s tussen Cabildos (Eilandbesturen) en gemeenten, en die projecten voor eigen rekening hebben gepresenteerd welke medegefinancierd worden door de Deelstaat en de gemeentebesturen zelf.

Bij de ondertekening waren ook aanwezig de rector van de Universiteit van La Laguna, Antonio Martinón, en de plaatsvervangend rector van de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria, in de vertegenwoordiging van Rafael Robaina.

De officiële ondertekening van de convenanten doet zich voor een week na de breuk van de Canarische regeringscoalitie tussen de nationalistische Coalición Canaria (CC ) en de socialistische PSOE, waarvan de Ministerraad (lees: CC) de verdelingscriteria heeft goedgekeurd welke men op deze vrijdag 30 december 2016 heeft geratificeerd.

Een van de voornaamste veranderingen betreffende het op 28 november 2016 goedgekeurde criterium is, dat 20% van het Fdcan, bestemd voor werkgelegenheidsbeleid, men ook zal verdelen tussen de Cabildos (Eilandbesturen).
zzzislas-canariaslogo-kopie-31.jpg


De burgemeesters van Gran Canaria
vinden de geldverdeling van Clavijo een aanfluitin
g

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 1 december 2016 - De Algemene Vergadering van Burgemeesters Gran Canaria, die op woensdag 20 november 2016 in buitengewone zitting  bijeen is gekomen onder voorzitterschap van de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, Antonio Morales; is van mening, dat de verdeling van de Fondos de Desarrollo de Canarias (Fdecan) (Fondsen voor de Ontwikkeling van de Canarische Eilanden) een aanfluiting van Clavijo is, en keurt vier  acties tot afwijzing goed.

De eerste van die vier acties is het ondernemen van wettelijke acties; en de tweede is, het uitnodigen van president Fernando Clavijo opdat hij -  na beloofd te hebben  hierin gelijkheid te betrachten  komt uitleggen  waarom hij Gran Canaria bedrogen heeft.
Zo ontvangt namelijk Gran Canaria namelijk per inwoner €141,= tegenover de €1.735,= welke El Hierro ontvangt voor elke  eilandbewoner.
aa_1_thumb_660.jpg                                            Woensdag 30 november 2016, 11:30 uur.
Pariteit duidt in de politiek gelijk gewicht aan, toegekend aan elke partij
De Juridische Dienst van het Cabildo (Eilandbestuur)van Gran Canaria stelt momenteel rapporten op,  om voor de Rechtbank de verdeling van  het geld aan te klagen:
Ben bovendien studeert men op het eisen  van voorzorgsmaatregelen, zo heeft de eilandpresident van Gran Canaria uitgelegd, die laat weten dat Clavijo een bijeenkomst heeft bijgewoond in de vergaderzaal van de burgemeesters van Gran Canaria en toen verzekerd heeft, dat hij een gelijke verdeling zal verrichten; maar, wat  na een jaar van bijeenkomsten, verlies van tijd, en geld - daarover is men  het eens - tot niets heeft geleid:; omdat - terugkerend naar het beginpunt van de verdeling een  jaar geleden-  Clavijo  de ‘Drievuldigheid Pariteit’ heeft toegepast; zo heeft de burgemeester van Agüímes, Oscar Hernández, benadrukt, die ook de eilandvertegenwoordiger is in de Fecam.

Naast het van Clavijo eisen dat hij ‘met de billen bloot gaat’ en duidelijkheid verschaft, heeft de Algemene Vergadering van Burgemeesters besloten, op 9 december 2916 een buitengewone raadsvergadering van het Cabildo (Eilandbestuur) met de 18 gemeenten te beleggen als openbare  overheids afwijzing van een verdeling die zelfs geen respect heeft voor het Deelstaatdecreet, dat beleidslijnen omvat waaraan men zich niet houdt omdat men een geldbuidel  met hulpmiddelen heeft toegekend aan elk eiland

En het is uitgerekend, dat de verdeling niet past bij het Deelstaatdecreet, wat een van de voornaamste juridische  argumenten is dat het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria handteer bij de Rechtbank om deze verdeling af te remmen waarmee de Canarische Regring ongeveer 27miljoen euro per jaar  bestemd voor Gran Canaria, tegenover de 60 miljoe eurio overeenkomstig de criteria van het REF (Belastingstelsel), of tegenover de 45 miljoen euro welke het Cabildo (Eilandbestuur), samen met de 18 gemeenten, heeft gevraagd.

En het is dat deze 160 miljoen euro van de IGTE (Btw-inkomsten) die de Canarische Regering nu aan het verdelen is, men de100 miljoen euro optelt welke men al zal distribueren overeenkomstig de criteria van het REF (Belastingstelstel), dezelfde die van meet af aan het Cabildo (Eilandbestuur)  van Gran Canaria verloren heeft die men toepast voor het laatste gedeelte. Maar de Canarische Regering heeft er de voorkeur aan gegeven, “met belastinggeld politiek te bedrijven,”, omdat het voornaamste doel van Clavijo het kopen van instemming en het handhaven zijn balans in de Canarische Regering is geweest,” zo heeft Morales opgemerkt.

De andere actie die is goedgekeurd, zal de afgevaardigden van Gran Canaria oproepen, en wel , dat deze verdeling alsnog kan worden getopt.

Moralesa heeft eveneens verduidelijkt, dat Gran Canaria alle hulpmiddelen zal inzetten die de Regering hem toekent in de strijd om het deel te  bereiken waarvan hij vindt dat dit het Eiland toekomt.

De Algemene Vergadering van burgemeesters heeft  het gezamenlijke project van drie gemeente afgewezen - Mogán, San Mateo en Firgas -  wat ze hebben ze gekregen. Morales heeft herinnerd aan de  kinderlijke grootspraak van   Clavijo waarin hij heeftr gewaarschuwd niet meer gemeenten te kunnen overtuigen, omdat hij niet meer tijd had.

Een aanfluiting  die verder gaat dan minachting
De vicepresident van het Cabildo (Eilandbestuur), Angel Victor Torres, van Gran Canaria,  is van mening dat de aanfluiting veel verder gaat dan minachting," en zei dat het hoogtepunt van het "gedrocht" is, dat de Canarische Regering de voorfinanciering van de weg naar La Aldea heeft verworpen, een eensluidend  verzoek van Gran Canaria gedaan door het Deelstaatministerie van Openbare Werken.

De burgemeester van Las Palmas, Augusto Hidalgo, beschouwd de cijfers als "slopend" en als een  "politieke straf en onaanvaardbare wreedheid", die,  "bijzonder offensief" naar Gran Canaria en Tenerife is, nog afgezien van, dat het maken van een verdeling van geldbuidels met hulpmiddelen "onzinnig" is.

Daarom hebben de burgemeesters besloten tot deze maatregelen en een werkgroep opgericht om een gemeenschappelijk programma te ontwikkelen - omdat de Regering  zegt prioriteit te verlenen, maar geen prioriteit geeft - en die ook verdere maatregelen voor zal stellen, zoals het oproepen van de burgerij, voor vergaderingen of bijeenkomsten, of enige andere protestactie, gezien de "onzin"; zo concluderen zij, dat Gran Canaria  voor elke bewoner €141,= ontvangt, tegenover de €1736,= die El Hierro ontvangt voor elke eilandbewoner.
000islas-canariaslogo-287.jpg


Meer naar het eiland dat het meeste belasting int

GRAN CANARIA - Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria heeft unaniem besloten een werkgroep van hoge ambtenaren in te stellen die vóór 2017 moet komen met een voorstel tot verandering van de financiering van de eilanden door de Canarische Regering wat rekening houdt met sociale behoeften en belastinginkomsten, en bovendien met de overdracht bevoegdheden en de bevolking.

Dat vereist gegevens betreffende belastinginkomsten, investeringen en subsidies van de afgelopen jaren en vraagt ‘evenwicht’ van de president, die zich zal moeten baseren op de overdracht bevoegdheden en de bevolking. Tevens heeft men een ‘Fondo de Solidaridad Regionaal’ (Regionaal Solidariteitsfonds) voorgesteld dat kan voldoen aan de tekorten op de andere eilanden.
74982.jpg                             De Ministerraad van het Cabildo (Eilandbestuur)
      - die op vrijdag 29 juli haar laatste vergadering voor het zomerreces heeft gehouden -
             komt pas weer bijeen in de volgende vergadering in september 2016.
Dat staat in de motie welke is ingediend door Unidos por Gran Canaria (UxGC) en die gesteund is door de Coalitie - van NC, PSOE en Podemos - en eveneens door de oppositiepartijen, waarin men ook van de Canarische Regering eist, dat men per eiland de gegevens publiceert van alle belastinginkomsten, “zonder verdere excuses en zonder vertraging.” De fractieleider van Unidos, José Miguel Bravo de Laguna, schat in dat Gran Canaria per jaar 400 miljoen euro meer aan IRPF(Inkomstenbelasting) int en 200 miljoen euro meer aan IGIC (Btw), dan Tenerife.

Met het oog op de werkdruk van de hoge ambtenaren (secretaris, boekhouder, penningmeester, chef wettelijk beheer...) heeft de eilandpresident, Antonio Morales, een aanvullend extern rapport gevraagd over de verandering van de financiering van de eilanden.

El Tripartito (de Coalitie) heeft - gesteund door de Partido Popular (PP) en Unidos - ook een andere motie goedgekeurd, welke van de Canarische president, Fernando Clavijo, verlangt, “een evenwicht te garanderen in de investeringen en subsidies tussen eilanden; en een eind te maken aan de bestaande onevenwichtigheden met Gran Canaria; en op zo kort mogelijke termijn gegevens te verstrekken over de belastinginkomsten en investeringen.”
zzzislas-canariaslogo-41.jpg


Het DNA van de laatste inheemse koning

GRAN CANARIA -zondag 6 maart 2016 -  Leden van de familie Díaz de Aguilar zijn lid van een van de families die in rechtstreekse lijn afstammen van Fernando Guanarteme - ze stammen af van prinses Guayarmina, de dochter van Tenesor Semidán.

De broers en zussen José Joaquín, Hortensia, Pilar en Ignacio  Díaz de Aguilera y Elízaga, vormen de 16e generatie die afstamt van Fernando Guanarteme, de laatste inheemse koning van Gran Canaria wiens naam, voordat hij door de Castilianen gedoopt werd, Tenesor Semidán was.

Prescin1ok1.jpg

adn-ultimo.jpg            José Joaquín, Hortensia, Pilar en Ignacio Díaz de Aguilar y Elízaga
                    stammen af van een van zijn dochters, prinses Guayarmina,
                              ofwel: Margarita Fernández de Guanarteme.
De Canarische Regering heeft opdracht gegeven voor het uitvoeren van een project om te bepalen of de stoffelijke resten van Fernando Guanarteme zich bevinden in de crypte van de San Cristóbal-kapel in La Laguna (Tenerife), en als dat zeker is, deze over te brengen naar Gáldar, zijn geboorteplaats.
Dat kan, als blijkt dat de aangetroffen botten in een staat verkeren, dat ze vergeleken kunnen worden met het DNA van zijn afstammelingen.

Paloma en Ignacio Díaz de Aguilar zijn kinderen van Ignacio Díaz de Aguilar y Elízaga, een van de oprichters van het Instituto Canario de Estudios Históricos y Genealógicos Rey Fernando Guanarteme, dat gevestigd is op het Plaza de Santo Domingo in Las Palmas de Gran Canaria en als zodanig op 14 april 1986 is ingeschreven in het register.
zzzzzzzislas-canariaslogo-237.jpg


De eeuwige terugkeer van Guanarteme

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 5 maart 2016 - Men wil terug naar het oude, toen men geloofde dat de kwestie van het stoffelijk overschot van de Guanarteme  in alle eerlijkheid begraven was in de vergetelheid. 
Echter, als niemand het  verwacht, verschijnen degenen die denken dat er goede en slechte Guanchen zijn. De goede zouden de Guanchen zijn die naast de veroveraars gestreden hebben, terwijl de goddelozen de Guanchen  waren die zich lieten doden... of iets dergelijks

Het was in de jaren zestig van de vorige eeuw, toen er een tot op het bot gaande kwestie is ontstaan  over de  overblijfselen van Tenesor Semidan van Gáldar, die zo genoemd werd totdat hij door de Katholieke Koningen in Calatayud gedoopt werd tot Fernando de Guanarteme. Er werd gezegd dat zijn overblijfselen werden begraven in de kapel van San Cristóbal, echter zonder dat er minste bewijsstukken zijn om dat te staven. Andere geschiedkundigen  spreken van een massagraf onder het asfalt van de Avenida Calvo Sotelo, waar nu een ondergrondse parkeergarage voor auto’s  is gebouwd.
2010-07-21_IMG_2010-07-21_21-44-14_22lo09afot1.jpg                              Het standbeeld van Fernando Guanarteme in Gáldar
Ondanks de onbekendheid over de locatie van de overblijfselen, heeft de hysterische en fetisjistische campagne die op Gran Canaria is uitgebroken, onvoorstelbare hoogten bereikt, net als met  het verzoek aan de Marine, dat de kruiser ‘Canarias’ de overblijfselen van het ene eiland naar het andere zou  varen, om uiteindelijk een heiligdom in Ansite op te richten; een idee, gelanceerd door Juan del Río Ayala vanuit zijn journalistieke zienswijze.

Toen men het lied van de Sabandeños begon te beluisteren, dat is opgenomen door Columbia (CPS 9079, Madrid 1970) in het eerste deel van de Antología del Folclore Canario (Bloemlezing uit de Canarische  Folklore), was de oproerige campagne op zijn hoogst en de strijd het heetst. De eerlijkheid gebied echter te zeggen, dat de hilariteit - die de sarcastische en onschuldige coupletten in culturele omgevingen op het naburige eiland  uitlokte  aantoont-,  dat het  absurde initiatief niet ondersteund werd: en nog  minder unaniem gesteund werd  door Grancanario’s. Dat is aangetoond door de concerten die het Tinerfense  mannenkoor heeft gegeven in het Pérez Galdós-theater in en het theater van Gáldar.

De coupletten van het lied getiteld ‘Guanarteme’, luiden als volgt:
"Guanarteme, Guanarteme, / cuatro huesos enterrados, / y después de cinco siglos / te quieren poner sentado. / Fernando de Guanarteme, / ya te quieren traspasar, / pa mandarte con Gilberto, / con Martín y José Juan. / Fernando de Guanarteme, / te quieren desenterrar, / para enseñar tus canillas / en la otra capital. / Guanarteme, teme, teme, teme, teme, / Guanarteme teme, teme, teme ta, / ¿qué demonio tienes Guanarteme, tú, / que no sabe nadie donde coño estás?".
("Guanarteme, Guanarteme, / vier begraven botten, en na vijf Eeuwen / willen ze je terug. / Fernando de Guanarteme, / nu willen ze je verplaatsen / om te regeren met  Gilberto, / met Martín en  José Juan. / Fernando de Guanarteme,  / ze willen je opgraven, / om je stekels te tonen / in de andere hoofdstad. / Guanarteme, oei, oei, oei, oei, / Guanarteme oei, oei, joei, / Guanarteme, welke duivel heeft jou, / weet iemand verdorie wel waar je bent?

Tijdens het Carnaval van 1968, ook wel Fiestas de Invierno (Winterfeest) genoemd, hebben de Sabandeños zich verkleed als soldaten van het Leger des Heils, ondanks dat Franco had besloten de noodtoestand uit te roepen. Het zangkoor uit La Laguna zong in de straten van Santa Cruz het navolgende wijsje:
 "Si vas a Calatayud / pregunta por Guanarteme, / que es hijo de la Dolores / y en Las Palmas lo requieren".
(“Als je naar Calatayud gaat /vraag naar de Guanarteme /die de zoon is van de Dolores  (O.L. Vrouw der Smarten) / en die ze in Las Palmas willen hebben.”)
Het is puur geschiedenis

De eeuwige terugkeer van Guanarteme
Het Canarische Parlement steunt het onderzoek naar de verblijfplaats van de overblijfselen van de laatste inheemse monarch, om die terug te laten keren naar Gran Canaria

De Asociación Cívico Cultural La Solana-El Plátano  (Culturele Burgervereniging) leidt de derde poging om het stoffelijk overschot van Fernando Guanarteme op te sporen en terug te brengen naar Gran Canaria.
Men denkt, dat Tenesor Semidán - de naam van de koning voordat hij door de Castillianen gedoopt is - rust in een graf in de crypte van de San Cristóbal-kapel in  La Laguna (Tenerife). Gehouden voor verrader en nadien in eer herstelt als vredesstichter na zijn veronderstelde daden in de gezeefde context van de geschiedenis, is het de derde keer dat hjj de hoofdrol vervult in deze pogingen.  De twee eerdere hebben plaatsgevonden in een kader van het inulaire karakter, wat men nu probeert te vermijden.

"Guanarteme teme, teme, teme ta, ¿qué demonio tienes Guanarteme, tú, que no sabe nadie dónde coño estás...?" Gáldar vraagt al 40 jaar om de resten die worden toegeschreven aan haar laatste inheemse leider die bewaard worden in  kapel van San Cristóbal (Tenerife).

Als in de jaren zestig heeft Gáldar geprobeerd de overblijfselen van haar laatste inheemse koning terug te krijgen; maar een lied van Elfidio Alonso voor Los Sabandeños, waarin gegrapt wordt over de werkelijke verblijfplaats van zijn gebeente, heeft het proces verlamd dat men nu opnieuw probeert te ondernemen.

In 1970 heeft men in La Laguna de crypte geopend van de kapel van San Cristóbal,  waarin -naar men aanneemt,- Tenesor Semidán vijf eeuwen geleden is begraven, de laatste koning van  de inheemsen op Gran Canaria. In de crypte heeft men enkele botten aangetroffen maar men heeft geen studie verricht, om zijn identiteit te bevestigen.

Gáldár, zijn geboorteplaats, is momenteel een kruistocht gestart om zijn overblijfselen terug te krijgen. In de laatste week van februari 2016  heeft men deze eis opnieuw gesteld via het Instituto de Estudios Históricos de Gran Canaria (Instituut voor Historische Studies van Gran Canaria), dat een advocaat gecontracteerd heeft voor het bespoedigen van de procedures die al 40 jaar duren.

Lied
De controverse uit de late jaren '60 en vroege jaren '70 inspireerde de leider van de Sabandeños, en voormalig burgemeester van La Laguna, Elfidio Alonso, tot het componeren van een lied. Er was een ware hysterie voor het terugkrijgen van de overblijfselen van Guanarteme voor Gran Canaria ", zegt hij.

Het refrein van het lied geeft op humoristische wijze weer: "Guanarteme, angst, angst, en voor de duivel Guanarteme, iedereen vraagt zich af, waar je in godsnaam bent?". Een succesvol lied, dat gezongen door Los Sabandeños al snel populair werd. De grappen over de ware identiteit van de resten die bewaard worden in La Laguna verluchtigen een onderwerp dat onderdeel uitmaakt van het publieke debat en wat in feite symbool staat voor het eeuwige pleito insular (de rivaliteit tussen de chichareros van Tenerife en de Canarios van Gran Canaria)

Alle gaat terug tot in de 15de Eeuw, toen Guanarteme de hoofdrolspeler was in de conquista (verovering) van Canarias. Zijn koninkrijk op het isla redonda (ronde eiland) eindigde in 1478, toen hij zich vrijwillig heeft overgegeven aan de Castiliaanse troepen, die het daartoe hadden overvallen. Sindsdien vocht hij aan de zijde van de Spanjaarden tot aan het overwinnen van de menceyes (koningen) van Tenerife.

Zijn bewonderaars, zoals Miguel Rodríguez Díaz, secretaris van het Instituto de Estudios Históricos en voornaamste gangmaker van het huidige proces voor repatriëring, definiëren Guanarteme  als een ‘intelligente, diplomatieke ’ leider  die probeerde te voorkomen,  dat men inheems bloed zou vergieten in een strijd die van meet af aan verloren was.” Bovendien hebben tijdens de Franco-dictatuur meerdere Spanjaarden zijn figuur geprezen. Zijn tegenstanders beschouwen Guanarteme  echter  als een verrader van het Pacto de Calatayud, waarin de Katholieke Koningen een aantal privileges verleenden in ruil voor, “het aan hen overhandigen van de soevereiniteit van de Archipel".

Terugkeer in een slagschip
Sprekend over het ‘verraad’ van Guanarteme, verzekert de Tinerfense folklorist: “Las Palmas likt zich de vingers af voor het terugkrijgen van het personage dat ons overwon, ze willen een heiligdom voor hem oprichten, om hem te eren.” De eis is zodanig geformuleerd, dat men zelfs spreekt van een terugkeer in het oorlogsschip ‘Canario’. Alles gaat uit van vier fanatiekelingen,  maar toen de Grancanarische oligarchie zich bij hen voegde met al hun invloed, werd de zaak iets delicater,” zo legt de voormalige burgemeester van Aguerre uit.

En om zoveel ernst te bestrijden is humor het beste. “De mensen hebben veel gelachen om het lied; het stimuleerde ons, het te zingen op Gran Canaria; eerst in het Pérez Galdós-theater en vervolgens in Gáldar.  We waren bang hoe men zou reageren, maar uiteindelijk hebben we aangetoond, dat een lied beter kan zijn dan de monarchistische intriges,” zegt Elfidio Alonso tevreden.

De melodie en de twijfel over de verblijfplaats van het gebeente van Guanarteme, waarvan men tegenwoordig  zegt, dat het in een massagraf  kan liggen onder de Avenida Calvo Sotelo, waar men de ‘La Milagrosa’-parkeergarage heeft gebouwd, verhinderen de operatie.

Na het in kennis stellen van de inspanningen die moeten leiden tot zijn overplaatsing, hebben noch het Bisdom van Tenerife, noch het Gemeentebestuur van  La Laguna, noch het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife commentaar willen  geven. Maar een ambtenaar van de Gemeente heeft aan Los Sabandeños laten weten, dat er onlangs in een steegje gezongen werd: "Fernando Guanarteme te quieren desenterrar para enseñar tus canillas en la otra capital" (“Fernando Guanarteme  ze willen je opgraven, om je schenen te tonen in de andere hoofdstad.”
zzzzzzzislas-canariaslogo-231.jpg


Clavijo vergelijkt het beleid van Morales
met dat van Goebbels,
de Nazi-ministee van Propaganda

De president van Gran Canaria 
eist  publiekelijke rectificatie, “wegens geuite beledigingen”

GRAN CANARIA - woensdag 2 december 2015 - De president van de Canarische Regering, Fernando Clavijo, heeft op woensdag 2 december 2015 het beleid van de president van het Cabildo (Eilandbestuur) wegens diens afwijzing van de financiële verdeling  in het  Plan de Desarrollo y Cohesión de Canarias (Canarisch Plan voor Ontwikkeling en Onderlinge Samenhang), waarvan de financiering bestaat uit de per 1-1-2016 niet langer aan Madrid af te dragen Btw),- vergeleken met dat van Joseph Goebbels, de Propagandaminister van Nazi-Duitsland.

Clavijo heeft ontkend dat men de verdeling zal verrichten volgens de distributie van het REF (Belastingstelsel) “hoe vaak híj (Morales’) dit ook zegt;” om hem vervolgens te vergelijken met Goebbels, die zei:   waarom spreken we over de werkelijkheid als ik die zelf kan fabriceren.”
img_10436.jpg AntonioMoralesNCCabildoGranCanaria-1.jpg

                                            ¡Clavijo.                                                             Morales.
922656-jospeh-goebbels.jpg 220px-Bundesarchiv_Bild_102-17049_Joseph_Goebbels_spricht.jpg
                                                                       Goebbels.
De Eilandpresident heeft van de president van de Canarische Regering geëist, dat hij publiekelijk rectificeert, “wegens geuite beledigingen tegen zijn persoon en tegen het eilandbestuur.” Zo heeft Morales gereageerd op de uitlatingen van Clavijo: dat hij met zijn houding heeft aangegeven, ‘Gran Canaria te isoleren”, zoals  hij - aldus  Clavijo  - heeft aangetoond in zijn ontmoetingen met Federación Canaria de Municipios (Fecam)(Federatie Canarische Gemeenten)  en met de Federación Canaria de Islas (Fecai) Canarische Federatie Eilanden).

In die zin heeft de president van het Cabildo (Eilandbestuur) gezegd, “dat hij in geen geval geïsoleerd is, omdat hij zich gesteund weet door 80% van de partijen in het Parlement, de 21 burgemeesters van Gran Canaria , de bedrijfsverenigingen en de vakbonden van het eiland.

Over de financiering van de toekomstige projecten welke men zal opnemen in het plan, heeft Fernando Clavijo opgemerkt, dat het de Canarische Regering zal zijn die de ideeën kiest. Morales heeft echter laten weten, “dat de Canarische Regering niet heeft te bepalen wat de prioriteiten van  Gran Canaria zijn,” en heeft aangekondigd dat hij in overleg met de 21 Grancanarische gemeenten een lijst zal opstellen met actiepunten die prioriteit hebben.

Men is bang dat het extra geld (de per 1-1-2016 niet aan Madrid af te dragen Btw-inkomsten) grotendeels naar de dunner bevolkte, kleinere eilanden gaat (waar de nationalistisch politieke partij Coalición Canaria  CC - lees: Clavijo - de meeste kiezersaanhang heeft), en niet naar de twee hoofdeilanden waar de werkloosheid het hoogst is.
AAAAAAislas-canarias-84-99-97-1.jpg 


Met ingang van 2016  zal Canarias 
de Btw-inkomsten niet langer afdragen
  aan de Spaanse Staat

De ondernemers op Gran Canaria willen af van de 
triple paridad

CANARISCHE EILANDEN - maandag 19 oktober 2015 - Met ingang van 2016 zal Canarias de Btw-inkomsten  (160 miljoen euro) niet langer afdragen aan de Spaanse Staat . De ondernemers op Gran Canaria  verlangen  een meer gelijkmatige verdeling  in de besteding van de ITE (Btw), ze willen af van de triple paridad.

Alvorens te beginnen met de actualiteit van dit artikel, leggen we eerst even uit wat de ITE is en wat de, door de meeste eilandbewoners zo gehate,  ‘Triple Paridad  inhoudt -  het Drie Partijenstelsel, zijnde evenredige vertegenwoordiging van Canarische Regering, Cabildos (Eilandbesturen) en Gemeenten.
fotonoticia_20150916145516_1280.jpg                         Nu, na het bereiken van een akkoord met de Spaanse Regering,
                     zal  de Deelstaat Canarias met ingang van 2016 de Btw-inkomsten
                                    niet langer  afdragen aan de Spaanse Staat
Impuesto General sobre el Tráfico de las Empresas De Impuesto General sobre el Tráfico de las Empresas (Belasting Zakelijk Verkeer), bekend onder de afkorting ITE, was een belasting in Spanje tussen 1964 en 1985 (geregeld bij Wet 41/1964, van 11 juni, en met de hervorming van het belastingstelsel vervolgens geregeld door de geconsolideerde tekst en goedgekeurd bij decreet 3314/1966 van 29 december) en is vervangen door de Belasting over de toegevoegde waarde (Btw) bij het toetreden van Spanje tot de gemeenschappelijke markt (EU).   Nu, na het bereiken van een akkoord met de Spaanse Regering, zal  de Deelstaat Canarias met ingang van 2016 de Btw-inkomsten niet langer afdragen aan de Spaanse Staat, maar de IGIC opbrengsten zelf gaan beheren, bijgevolg  wil o.a. het bedrijfsleven op de twee grootste eilanden af van de triple paridad.

Triple paridad
Al geruime tijd - en vooral tijdens de regionale verkiezingscampagne van 2015 -  praat men veel over de ‘noodzaak’ van een hervorming van het kiesstelsel, tot een stelsel  waarin de stem van de kiezer meer, of minder weegt; al naar gelang het bevolkingsaantal van het ene, of het andere eiland.

Critici begrijpen niet, dat 17% van de Canario’s wonend op de ‘kleinere eilanden’ de helft kiest van de 60 afgevaardigden in het Canarische Parlement, terwijl 83% van de Canario’s wonend op de ‘grotere eilanden’ slechts de andere helft van het aantal Canarische Parlementsleden kiest; waardoor de stem van een conejero, gomero, herreño, majorero of palmero (theoretisch ) vijf keer meer waard is, dan die van een canarión of chicharrero. Daarmee is het Canarische kiesstelsel het meest onrechtvaardige van Spanje en van die binnen de Europese Unie.
09.jpg
Verdeling van de 60 Parlementszetels
In het Statuut van de Deelstaat - wat in 1982 door tweederde meerderheid is goedgekeurd en in 1996 is aangepast - staat,  dat de verdeling van de 60 Parlementszetels als volgt is:
- 15 voor Gran Canaria,
- 15 voor Tenerife,
 -  8 voor La Palma,
-   8 voor Lanzarote,
-   4 voor La Gomera,
-   3 voor El Hierro.
parlamento-canarias-acoge-permanente-conferencia-asambleas-legislativas-regionales-europeas_1_880611.jpg
Met die verdeling heeft men een “mechanisme” van triple paridad, of gelijkheid, gevestigd, wat een evenredige verdeling garandeert in het Canarische Parlement tussen de ene provincie en de andere (de provincie Las Palmas en de provincie Santa Cruz de Tenerife); tussen de ‘grotere eilanden en de ‘kleinere eilanden’; en, tussen het grootste eiland van de ene provincie en de ‘kleinere eilanden’ van die provincie.
(Zie ook -  in het Spaans :
http://www.gevic.net/info/contenidos/mostrar_contenidos.php?idcat=1&idcap=190&idcon=691 ).
foto00066-ls.jpg
Die evenredige vertegenwoordiging bevordert, dat - onafhankelijk op welk eiland men woont - iedereen gelijk is voor de Spaanse wet, zoals is vervat in Artikel 14 van de Constitución Española  (Spaanse Grondwet); en voorkomt, dat overheidsinitiatieven van de Deelstaat de ene provincie boven de andere bevoordelen, dat de partijen de financiering voor infrastructuur en dienstverlening consenteren op de ‘grotere eilanden’ omdat daar meer kiezers zijn, enz.

Alternatief
Het alternatief voor dit controversiële ‘mechanisme’ zou zijn, om het huidige Canarische Parlement twee Kamers toe te kennen: een die de burgers vertegenwoordigt en de andere, de  gebieden; zoals het geval is op het niveau van de Spaanse Staat met de Cortes Generales (Staten Generaal), gevormd door het Congreso de los Diputados (Tweede Kamer) en de Senado (Eerste Kamer). Maar in Spanje weet men ‘hoe goed’ en ‘efficiënt’ dit stelsel van twee Kamers werkt. Let op het sarcasme.

Vanwege dit alles, moeten Canario’s van degenen die ze kiezen als vertegenwoordigers in het Canarische Parlement eisen, dat ze de triple paridad verdedigen tegen elke poging tot hervorming van het Estatuto de Autonomía de Canarias (Statuut voor Zelfbestuur van  Canarias), om de gelijkheid van alle Canario’s op de Archipel te verdedigen.

De Ondernemerskring van Gran Canaria wil een meer evenwichtige verdeling
De Círculo de Empresarios de Gran Canaria  (Ondernemerskring van Gran Canaria) heeft op zondag 18 oktober 2015 in een communiqué laten weten, “dat de fondsen van de ITE een evenwichtigere verdeling verdienen;” men wil dit, net zoals al is voorgesteld door  het Cabildo (Eilandbestuur) en de PSC  (Socialistische Partij op Gran Canaria);  evenals  door de algemeen secretaris van de Canarische socialisten van de PSC, José Miguel Pérez.

Nu stelt de Ondernemerskring van Gran Canaria, “dat het voorstel tot verdeling van veronderstelde extra fondsen de goede bedoelingen van Clavijo – namelijk handhaving van de triple paridad - in gevaar brengt.”

De Ondernemerskring heeft eraan herinnerd, dat de president van de Canarische Regering, Fernando Clavijo, op zaterdag 18 oktober 2015 heeft bevestigd voorstander te zijn van het behoud van de triple paridad  welke de verdeling van deze fondsen bepaalt, die de  Gemeenten, Cabildos (Eilandbesturen) en de Canarische Regering gezamenlijk zullen moeten  gaan beheren, “waarbij de president bij talrijke gelegenheden zijn intentie heeft herhaald, een ‘uitstekende’, gelijke verdeling aan te houden,” voor wat betreft de fondsen tussen de eilanden onderling.

Voor de Ondernemerskring, brengt  het verdelingsvoorstel aan veronderstelde, extra fondsen - afkomstig uit het einde van de Impuesto General del Tráfico de las Empresas (ITE) en voor welk einde al een voorafgaand akkoord is tussen de Spaanse Regering en de Canarische - deze goede bedoelingen echter in gevaar.
escaos.png
cartel_firma.pngMeest onrechtvaardige kieswet van Europa
De Ondernemerskring wijst het criterium voor de verdeling af, door te stellen,” dat een groot deel van de Cabildos (Eilandbesturen) gesteund wordt door de Canarische president,” en benadrukt, “dat de ‘triple paridad’ de clausule is geweest die de Canarische kieswet heeft veranderd in een van de meest onrechtvaardige van Europa.”

De ondernemersvereniging heeft benadrukt, “dat een groot deel van de Canarische burgermaatschappij tegen deze clausule protesteert,” omdat deze aan Gran Canaria en Tenerife de helft van de Parlementszetels toekent, ondanks dat men kan rekenen op 83% van de bevolking op de Archipel.”

Het toepassen van de triple paridad op de verdeling van deze overheidsfondsen veronderstelt, “dat de drie kleinste eilanden van de provincie Tenerife iets meer ontvangen dan €345,= per inwoner; de twee niet hoofdstedelijke eilanden van de provincie Las Palmas ongeveer €69,= per inwoner, terwijl Gran Canaria en Tenerife achterblijven met iets meer dan €45,= per inwoner,” zo bevestigt het communiqué.

De Ondernemerskring stelt, “dat Gran Canaria te kampen heeft met 44% van de geregistreerde werkloosheid en Tenerife met 41%.”

De ondernemersvereniging schat in, “dat men het veronderstelde geld van de ITE kan beschouwen als dat het deel uitmaakt van het totaal aan hulmiddelen die afkomstig zijn uit het REF (Belastingstelsel),” waardoor het, naar hun mening, toegepast zou moeten worden volgens de al bestaande  verdelingsmodellen, zoals het bevolkingsaantal, en niet het gebied;  zoals gebeurt met de triple paridad.”
img-19524large.jpgAgustín Manrique de Lara
“Er zijn meer objectieve criteria voor de verdeling,” zo heeft het lid van de Circulo en
voorzitter van de Confederación Canaria de Empresarios (CCE) (Confederatie van Canarische Ondernemersverenigingen), Agustín Manrique de Lara, gezegd; “die bijvoorbeeld  IGIC ontvangsten per eiland zou willen voorstellen,” omdat men zodoende rekening houdt met zowel het gewicht van lokale bevolking, evenals met dat van de toeristen.
O20Alonso201.jpgDomingo Alonso
Het bestuurslid van de Ondernemerskring, en lid van de Raad van Bestuur van de Grupo Domingo Alonso, Oliver Alonso, schat in, “dat men met het excuus van de triple paridad hulPmiddelen  misloopt en men noodzakelijke werkzaamheden onmogelijk maakt; zoals een autosnelweg (van Noord naar Zuid Fuerteventura)  die van wezenlijk belang is voor het toerisme en het goederenvervoer.”

Serieuzer
Manrique de Lara heeft aangegeven, dat als het op verdeling van fondsen aankomt, “men ‘serieuzer’ zal moeten handelen,” door, “het vermijden van ‘vooraf goedgekeurde’ quota, en verspilling van geld," omdat "als er geen levensvatbare projecten zijn, er geen geld is."
naamloos-173.png imagesTT4A41ZF.jpg                      Wel in ideologie, maar niet als het op de centen aankomt!
Unaniem
De CCE-voorzitter heeft bovendien benadrukt, dat de planning die de Canarische Regering in deze kwestie verdedigt, zoiets opmerkelijks heeft bereikt als dat politieke partijen die zo divers zijn - zoals PP, PSOE, NC en IUC- hebben laten blijken, unaniem tegen de toepassing ervan te zijn.”
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-36.jpg 


Puertos de Tenerife
gaat in vier jaar meer investeren
dan
Puertos de Las Palmas

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 23 september 2015 - De Autoridad Portuaria de Las Palmas (Het Havenbedrijf in de Provincie Las Palmas) zal voor de komende vier jaar (2016 t/m 2019) in totaal 99,8 miljoen euro ontvangen om te investeren in de haveninfrastructuur, zo staat te lezen in een aanhangsel van de Presupuestos Generales del Estado (Spaanse Rijksbegroting). Santa Cruz de Tenerife zal in dezelfde periode 177 miljoen euro ontvangen. Van de 25 havens van de Spaanse overheid, is Las Palmas de haven die het minste ontvangt.

In de bijlage voor de te realiseren investeringen voor 2016 en het meerjarenplan van de Rijksbegroting tekent zich een heel ongelijke werkelijkheid af voor de 25 Spaanse havens.
laluzOpSCA.jpg

De OPCSA terminal in Puerto de La Luz.

Het havenbedrijf van Las Palmas, ondanks dat men kan rekenen op de haven van La Luz - het vierde grootste van Spanje - staat op plaats 11 voor de investeringen in deze periode.

Men komt daarmee uit op het niveau van Melilla, of Asturië en blijft ver weg van wat havenbedrijven ontvangen zoals Vizcaya - met de haven van Bilbao - Barcelona, of Valencia, die zich op soortgelijke indicatoren bewegen.

De voorziene investering in Las Palmas blijft ook ver achter op die welke het havenbedrijf van Santa Cruz de Tenerife gaat ontvangen. Haar investeringsniveau voor deze periode plaatst het op de zevende plaatst van de nationale ranglijst, gelijk met de grote havens ondanks, dat de activiteit er veel minder is.
puerto20las20palmas.jpg                    Puerto de La Luz y de Las Palmas, in Las Palmas de Gran Canaria.
Volgens wat men aan de hand van deze begrotingsbedragen vast kan stellen, is, dat het Havenbedrijf van Las Palmas in de periode 2016 t/m 2019 in totaal 99,8 miljoen euro al gaan ontvangen, bijna de helft van Santa Cruz de Tenerife, waar men 117 miljoen euro voor op de begroting heeft staan.

Analyseert men de investeringen per jaar, dan zijn de verschillen nog wezenlijker, in 2015 gaat er 49,5 miljoen euro naar Las Palmas en 98,4 miljoen naar Santa Cruz de Tenerife. In 2017- het slechtste jaar voor de oostelijke provincie - gaat er 6,6 miljoen euro naar toe, tegenover 42,6 miljoen. En in 2018 is dat 12,4 miljoen tegenover Tenerife 22,2 miljoen euro.

Alleen in 2019 overweegt men meer aan Las Palmas toe te kennen: 31,3 miljoen tegenover 13,7 miljoen euro.

Volgens de Staatssecretaris van het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) - van grote vriendin Ana Pastor PP - is de voorzitter van het Havenbedrijf, Luis Ibarra, met de bovengenoemde bedragen voor het Havenbedrijf van Las Palmas akkoord gegaan.

Toen journalisten op maandag 22 september 2015 aan Luis Ibarra gevraagd hebben, waarom hij hier mee heeft ingestemd, heeft de voorzitter van het Havenbedrijf van Las Palmas laten weten, dat hem bij de begrotingsbesprekingen door de betreffende staatssecretaris is meegedeeld, dat er geen geld beschikbaar zou zijn voor de Havenbedrijven.

4evh34ztd137te005jdb1e76d71pc8151442141402501-largecompact.jpg
                                             De Haven van Puerto de la Cruz.
vistaparcialpuerto1_large-1.jpg
Zo ziet men, dat Luis Ibarra wordt afgestraft voor zijn efficiënte beleid en men op het buureiland ‘de kantjes er vanaf loopt’ en in het (concurrentie)vuistje lacht.

Houden de Eilanden zelf al het ‘pleito insular’ niet in stand, dan helpt de Spaanse Staat daar driftig - zeker op deze manier - aan mee.

Of is het toch een kwestie van: ‘verdeel en heers’; maar eens kijken, wat ze daar op 27 september van in Catalonië zeggen.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-119.jpg 


De Canarische Regering gebruikt
het Las Canteras-strand
voor het promoten van andere stranden

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 16 september 2015 - Op een internetpagina van de Canarische Regering heeft men - onder de noemer ’andere eilanden’- een bewerkte foto van de hoofdstedelijke baai van Gran Canaria afgebeeld. Het is niet de eerste keer, dat men dit strand gebruikt voor het promoten van andere stranden op de Archipel.

De internetpagina www.holaislascanarias.com van de Canarische Regering protmoot de stranden van de Archipel met op de hoofdpagina http://www.holaislascanarias.com/playas

gebruikmaking van een afbeelding van het Las Canteras-strand, waar het onderschrift ontbreekt wat duidelijk maakt, dat het hier om het hoofdstedelijke strand van Gran Canaria gaat.
cabecera_holaislascanarias_03_0.jpg
940x400_nl.jpg

playas_0.jpgAls de internetbezoeker, een van de zeven eilanden kiest om informatie op te zoeken - het maakt niet uit welk eilend - verschijnt steeds dezelfde foto van het hoofdstedelijke strand met de tekst die het Eiland wat men zoekt, aanduidt met: “Stranden op….” bijvoorbeeld:
hierro_1.jpg
fuerteventuraplayas.png
sin-titulo-2.jpg
- "Playas en El Hierro"          http://www.holaislascanarias.com/playas/el-hierro/all/all
- "Playas en Fuerteventura"  http://www.holaislascanarias.com/playas/fuerteventura/all/all

- "Playas en La Gomera"       http://www.holaislascanarias.com/playas/la-gomera/all/all
- "Playas en Las Palma”        http://www.holaislascanarias.com/playas/la-palma/all/all
- "Playas en Lanzarote”         http://www.holaislascanarias.com/playas/lanzarote/all/all
- "Playas en Tenerife "           http://www.holaislascanarias.com/playas/tenerife/all/all

Daar het feit, dat op geen enkel moment een identificatie verschijnt van Las Canteras, kunnen deze teksten de persoon die de internetpagina bezoekt, zich doen vergissen, en laten denken, dat dit strand zich op elke andere, willekeurige locatie van de Canarische Archipel bevindt.

Het is niet de eerste keer, dat men het hoofdstedelijke strand gebruikt voor het promoten van andere eilanden op de Archipel.
940x400_nl-1.jpg
naamloos-156.png

VIDEO:
Even mysterieus als suggestief....
https://youtu.be/gzUbCnvizbQ

met de groeten  van  Gara van Promotur!

De meest bekende voorvallen gaan terug tot 2009; en sindsdien hebben deze zich diverse keren voorgedaan: De internetpagina voor het reserveren van reizen ‘Trivago’, noemt in haar profiel op het sociale netwerk Facebook: Tenerife als toeristenbestemming terwijl men een foto van Las Canteras gebruikt om de publicatie mee te illustreren. De klachten lieten niet lang op zich wachten; en ‘Trivago’ zag zich verplicht verontschuldigingen te vragen vanwege een lawine aan verontwaardigde commentaren van de internetbezoekers van het ene, of het andere eiland.

Faro de Maspalomas
In 2013 presteerde het nationale reisbureau ‘Halcón Viajes’ het, een van haar toeristische pakketten aan te bieden, met Tenerife als bestemming en een foto van de vuurtoren van Maspalomas, in een advertentie die men publiceerde op de digitale versie van het in Spanje veelgelezen dagblad ‘El Mundo’.

Eerder al, in 2009, heeft het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria ‘YouTube’ verzocht, een video te verwijderen waarin men afbeeldingen van Gran Canaria gebruikte om het buureiland te promoten.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-64.jpg 


NC  vraagt  Pastor waarom 
Puerto de La Luz gediscrimineerd wordt
ten opzichte van
Tenerife

MADRID - zaterdag 12 september 2015 - De namens Nueva Canarias (NC) van Las Palmas in het Congres (de Tweede Kamer) afgevaardigde, Pedro Quevedo, heeft aan de minister van Fomento (Ontwikkeling), Ana Pastor (PP), gevraagd, dat zij uitlegt waarom men Puerto de La Luz een discriminerende behandeling geeft als het aankomt op haar beleid in het vaststellen van subsidies.

In een communiqué laat Quevedo weten, dat de directie van het Havenbedrijf van Las Palmas en de ondernemers op Gran Canaria geklaagd hebben over ‘oneerlijke concurrentie’ welke veroorzaakt wordt door Puertos del Estado via subsidies die men aan elke haven toekent.
LaLuz.jpg

                                                                         La Luz.
Het nationalistische Kamerlid laat weten, dat men aan de haven van Santa Cruz de Tenerife toestaat, 40% van de scheepsreparaties te subsidiëren, terwijl in Las Palmas de Gran Canaria de verlaging van de pachtsom 6% bedraagt.
5177274w-640x640x80.jpg Pedro-Quevedo.jpg ministra-fomento.jpg

             José,                              Pedro,                                                      Ana.
“De alarmbellen bij de beroepskrachten in La Luz zijn ook gaan rinkelen door het feit dat men de genoemde subsidies op havengelden toekent bij het afmeren van niet actieve schepen en boorplatforms, wat inhoudt, dat men openbare ruimte bezet zonder het uitvoeren van enigerlei economische activiteit,” zo heeft Quevedo toegevoegd.

Om te weten  wat de motieven zijn van dit verschil in behandeling, heeft het NC Kamerlid een schriftelijke vraag gesteld aan minister Pastor en heeft hij de voorzitter van Puertos del Estado, José Llorca Ortega, gevraagd in het Congres (de Tweede Kamer) te verschijnen.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-5.jpg


Ondernemers 
eisen gelijkheid tussen de twee Havens

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 9 september 2015 - De havengemeenschap sluit de rijen rond de voorzitter van de Autoridad Portuaria (het havenbedrijf) van Las Palmas, Luis Ibarra, en steunt elke verklaring die deze gegeven heeft in een kranteninterview dat op zondag 6 september is gepubliceerd, waarin men de bevoorrechting van Puertos del Estado voor Tenerife heeft aangeklaagd. Via de Confederación Canaria de Empresarios (CCE) (Canarische Ondernemersfederatie) zullen de ondernemers gelijkheid eisen van het Ministerie.

De ondernemers van de Haven van Las Palmas twijfelen er niet aan op dinsdag 8 september 2015, elke uitspraak van de havenvoorzitter, Luis Ibarra, te steunen, die in een - op zondag 6 september 2015 - gepubliceerd interview, Puertos del Estado heeft beschuldigd ,Tenerife voor te trekken via haar beleid van tarieven en subsidies, evenals op begrotingsniveau.
havenlaluz.jpg

      Puerto de  La Luz, de Haven van Las Palmas en van Las Palmas de Gran Canaria.
De recente maatregel die de gemoederen van de ondernemers van La Luz heeft verhit, is de goedkeuring van een subsidie van 40% voor schepen - inclusief boorplatforms - die de haven van Santa Cruz aandoen voor reparaties, of bij averij. Iets, wat men beschouwt als “oneerlijke concurrentie’ met de bloeiende sector in Las Palmas, die al jaren onderhandelt, zonder dat men hen ook maar op enigerlei wijze heeft gesubsidieerd.

Dit is de druppel die de emmer doet overlopen en die de ondernemers ertoe brengt, om voor maandag 14 september 2015 een vergadering van de CCE bijeen te roepen, waarin men de kwestie zal analyseren en een formele klacht zal opstellen richting het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) en richting Puertos del Estado, om ‘gelijke behandeling’ te eisen voor beide havens.

Dat heeft op dinsdag 8 september 2015 de voorzitter van de Federación de Empresas Portuarias (Fedeport) (Federatie van Havenondernemingen) en lid van de CCE, José Juan Ramos, laten weten, die de situatie ‘volledig onterecht’ noemt welke Puertos del Estado aan het creëren is.

“Men beloont gebrek aan management, activiteit, efficiëntie en aan concurrentie. Het is echt onbegrijpelijk,” heeft Ramos gezegd. In zijn woorden, “richt Madrid met haar beleid, schade aan bij degene die zijn huiswerk goed doet en kan rekenen op positieve resultaten,” (verwijzend naar La Luz) .

Zoals de belangrijkste ondernemersvereniging van de Haven aangeven, bestaat de bevoordeling van Tenerife al jaren, en men geeft aan, “dat het onder José Lorca (de huidige voorzitter van Puertos del Estado) is, dat men dit heeft geïntensiveerd. “In de afgelopen zeven jaar, met Lorca aan het bewind, is het veel erger geworden,” zo heeft op dinsdag 8 september 2015 de voorzitter van de Asociación de Consignatarios y Estibadores de Buques (Asocelpa)(Cargadoors) , Juan Pérez, opgemerkt.

Ibarra heeft volledig gelijk en daarom steunen wij hem in alles wat hij zegt. Alle voordelen zijn voor de haven van Santa Cruz de Tenerife en hier - in Las Palmas - moeten we dientengevolge strijden,” zo kritiseert men.
zzzzzzzislas-canariaslogo-145.jpg


Bravo in de aanval
 Er is een project om Tenerife te laten overheersen

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 13 augustus 2015 - José Miguel Bravo de Laguna, leider van de politieke partij Unidos por Gran Canaria en lid van de oppositie in het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria toont zich niet verrast, dat 48% van de leidende functies - benoemd door de Canarische Regering - afkomstig is van Tenerife. "Er is een project om dat Eiland te laten overheersen,” zo stelt de doorgewinterde politicus.

Bravo heeft zijn ambivalentie uitgedrukt over de dreiging van de hoofdrol welke de andere hoofdstad van de Archipel voor zich opeist. “De samenstelling van de Canarische Regering geeft me een dubbel gevoel. Enerzijds prijs ik me gelukkig ,dat er steeds meer sectoren zijn die zich er rekenschap van geven, dat er geen evenwicht bestaat tussen de eilanden. Maar anderzijds ben ik bedroefd te zien, hoe men een politiek model consolideert waarbij alle macht op de Archipel zich concentreert op Tenerife, met zes eilanden als satellieten in haar omgeving,” zo heeft Bravo de Laguna verzekerd.
Bravo.jpg
De voormalige president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria is de initiatiefnemer geweest van het oprichten van een Commissie voor het volgen van de ongelijkheden in het Bestuurslichaam van de Overheid ; een orgaan, dat hij van wezenlijk belang acht om waakzaam te zijn voor de omstandigheid die hij als onjuist beschouwt. “ Vanuit deze Commissie gaan we werken aan veel zaken; en het is zeker, dat de benoeming van hoge functionarissen een van de aspecten zal zijn, dat onze aandacht heeft ,” aldus Bravo de Laguna.

In de aanval: José Miguel Bravo de Laguna betreurt de ongelijkheden welke zich voordoen in de Canarische Regering.

Op zijn beurt is Bravo de Laguna van mening, dat dit een omstandigheid is die zich niet zou opnieuw zou hebben hoeven voordoen, en geeft als voorbeeld voor zijn stelling een lesje geschiedenis. “Op Tenerife verzekert men, dat het hen niet uitmaakt van welk eiland de regeringsleiders afkomstig zijn. Maar dat is ronduit niet waar. Er zijn voorbeelden,- al ten tijde van vóór het zelfbestuur - toen de UCD Fernando Bergasa voor Gran Canaria benoemd heeft in de Junta de Canarias (Raad van Canarias), en zij Alfonso Soria van Tenerife hebben opgedrongen. Het is juist dat met het samenstellen van een Regering - zoals de huidige - terugkeert naar de stand van zaken zoals die was vóór 1982,” zo laat Bravo de Laguna blijken.
1-AAAAislas-canarias-84-3.jpg


In 2014 heeft de Canarische Regering
40% van het Deelstaat-budget
besteed aan Tenerife

SANTA CRUZ DE TENERIFE - donderdag 9 juli 2015 - In 2014 heeft de Canarische Regering 40% van het Deelstaat-budget besteed aan Tenerife, wat daarmee het meest begunstigde eiland is, zowel in overboekingen evenals met investeringen.

Zodoende heeft de Canarische Regering onder de van Tenerife afkomstige, nationalistische -- - ondertussen ex-president - Paulino Rivero (CC) 41% van de bijna 2,33 miljard euro toegekend aan lopende rekeningen, kapitaaloverboekingen en feitelijke investeringen, voor een totaalbedrag van 957,5 miljoen euro, zo heeft het Ministerie van Economie, Belastingen en Veiligheid laten weten, dat geleid wordt door de huidige minister, Javier González..
javier-gonzalez-economia-hacienda--644x362.jpgJavier González, de huidige minister van Economie en Belastingen, in de Canarische Regering.
Het tweede eiland waaraan de Regering van Coalición Canaria met de PSOE het meeste geld heeft besteed, is het andere hoofdeiland Gran Canaria, hoewel het overgemaakte bedrag en de investeringen aanzienlijk lager zijn (745 miljoen euro), dan wat men uiteindelijk aan Tenerife heeft doen toekomen.(957,5 miljoen euro); maar liefst 212 miljoen euro minder.
10462833_10153007582709638_3630567590445155529_n.jpg         Paulino Rivero: "Ik ben een partijman, Coalición draag ik altijd in mijn hart".
                       - President, het hart bevindt zich aan de andere kant.
Tenerife heeft niet alleen het grootste stuk van de taart gekregen, maar heeft ook het grootste van de drie stukken gekregen waaruit de taart bestond. Voor het totaal van de lopende rekeningen heeft men iets minder dan 664 miljoen euro ontvangen (Gran Canaria 631,2 miljoen euro); het bedrag voor de feitelijke investeringen was 221,7 miljoen euro (Gran Canaria kreeg minder dan 64 miljoen euro), en de hoeveelheid kapitaal die is overgemaakt aan het eiland, was 62 miljoen euro (aan Gran Canaria bijna 50 miljoen euro).

Opgemerkt moet worden, dat in de financiering voor elk van deze drie hoofdstukken bedragen aan overgemaakt geld, en geld voor investeringen is inbegrepen die ten goede komen aan de gehele Deelstaat Canarias; vandaar, dat het totale gemelde bedrag van de uitgaven aan elk eiland, niet aan de bovengenoemde 2,333 miljard euro komt.

Volgens de wet, moet de Canarische Regering jaarlijks voor 30 juni het Parlement informeren over de verdeling van deze overheidsfondsen.
1-AAAAislas-canarias-kopie-137.jpg 


De Bouwsector kritiseert de Cotmac
voor het stilleggen van het plan
voor El Veril

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - Hemelvaart, donderdag 14 mei 2015 - De voorzitter van de Asociación de Empresarios y Promotores de Las Palmas (Vereniging van Bouwondernemers en Projectontwikkelaars van Las Palmas), María Salud Gil, heeft op dinsdag 12 mei 2015 de beslissing gekritiseerd van de Comisión Ordenación del Territorio y Medio Ambiente de Canarias (Canarische Commissie voor Ruimtelijke Ordening en Milieu) voor het ‘verlammen’ van de goedkeuring voor Plan de Modernización y Mejora (PMM) (Verbeterings- en Moderniseringsplan) voor El Veril, op Gran Canaria.

De verlamming van dit plan door de Cotmac treft de aanleg van het water-recreatiepark dat de Familie Kiessling wil bouwen in El Veril met een investering van 60 miljoen euro.
Gobierno-de-canarias-un-solo-pueblo.pngGil heeft kritiek op de Cotmac, die het ‘gezonde verstand’ niet heeft toegepast, wat men wel heeft gedaan op de andere eilanden, door het plan afhankelijk te laten zijn van de goedkeuring van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria voor de wijziging van de, geplande, toekomstige spoorlijn op het eiland.
Cotmac2001152.jpg

                                             De Cotmac in vergadering bijeen.
images9J4P7261.jpg

2014072917053476789.jpg

De verlamming van dit plan door de Cotmac treft de uitvoering van het water-recreatiepark wat de familie Kiessling wil bouwen in El Veril, met een investering van 60 miljoen euro, aldus Gil, en wat bovendien van invloed is op andere zakelijke initiatieven.
2014072307373596272.jpg maria-salud-1.jpg

                      Australia Navarro .                                             María Salud Gil.
Gil heeft deze verklaringen gedaan tegenover de persmedia tijdens een bijeenkomst met de PP kandidate voor het presidentschap van de Canarische Regering, Australia Navarro, die heeft benadrukt dat haar partij voornemens is dit regionale bestuursorgaan te elimineren.

Navarro heeft eraan herinnerd, dat de Partido Popular (PP) in haar verkiezingsprogramma voorstelt, dat de plannen voor Ruimtelijke Ordening van de eilanden. worden opgesteld en goedgekeurd door de Cabildos (Eilandbesturen) die de verantwoordelijkheid moeten nemen met betrekking tot de Ruimtelijke Ordening.

Als de PP gaat regeren na de verkiezingen van 24 mei 2015, heeft Navarro ook laten weten, dat men opnieuw de Canarische Toeristische Wet zal aanpassen voor de moderniseringsplannen die zijn opgesteld door de Canarische Regering, de Cabildos (Eilandbesturen), de Gemeenten en het private initiatief; met het doel, het herstel van de ‘verwaarloosde’ toeristengebieden te bespoedigen.
naamloos-32.png 15643178301_443af3ee20.jpgWat is de Cotmac?
Dat is de Comisión Ordenación del Territorio y Medio Ambiente de Canarias (Cotmac) (Canarische Commissie voor Ruimtelijke Ordening en Milieu) een adviserend en besluitvormend overlegorgaan van de Canarische Regering op het vlak van Ruimtelijke Ordening en Milieu.
MG_1821-1000x556.jpgDeze Commissie is toegevoegd aan het Ministerie van Openbare Werken, Transport en Regionaal Beleid, van de Canarische Regering waar in de plenaire vergadering twee Technische Commissies zitting hebben, een voor de westelijke eilanden (Tenerife, La Gomera, La Palma en El Hierro) en een voor de oostelijke eilanden (Gran Canaria, Lanzarote en Fuerteventura).

Door middel van het Reglement voor Organisatie en Functioneren van de Cotmac, regelt men de samenstelling, organisatie en regels voor het functioneren ervan, waarin de bevoegde ministers van de Canarische Regering, de Gemeenten en de Cabildos (Eilandbesturen) vertegenwoordigd zijn, (zie: http://www.gobiernodecanarias.org/citv/vpt/cotmac)
kleurlogoCanarias.png


holaislascanarias.com
Gran Canaria ageert tegen de promotie
van de Canarische Regering

MADRID - vrijdag 30 januari 2015 - De minister van Toerisme, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria heeft op woensdag 28 januari 2015 vanuit Madrid vanaf de vakantievakbeurs FITUR de nieuwe internetpagina bekritiseerd welke door de Canarische Regering in gebruik is genomen voor de promotie van de Canarische bestemming: www.holaislascanarias.com

De minister doet dit in de overweging, dat op de het nieuwe digitale platform van de Archipel, het Isla Redonda (Ronda Eiland = Gran Canaria) niet de behandeling krijgt die het verdient. Camón bevestigt, “dat de internetpagina ‘een loopje neemt’ met Gran Canaria, wat een confrontatie te meer is met het eiland, o.a. omdat men een afbeelding gebruikt van Las Canteras om de stranden te introduceren, zonder dat men daarbij de naam vermeldt van het hoofdstedelijke strand.
470x295_esp-1.jpg
destacado_365_dias_sinparar-1.jpg
We zijn er niet tegen, dat men een foto gebruikt van ons landschap, voor het promoten van een generiek (eigen aan de soort zijnd) product, maar dan moet men wel altijd de identificatie van de locatie geven,” zo heeft Camón uitgelegd.

playas-1.jpgOok plaatst Camón vraagtekens bij de keuze van de foto’s waarmee men het aanbod van Gran Canaria illustreert: “de keuze van de afbeeldingen van de stranden heeft men niet overlegd met het Cabildo (Eilandbestuur) en dat zijn niet de minsten; zo wordt bijvoorbeeld het Cochino-strand weergegeven als Playa del Inglés, we krijgen een strand te zien van Maspalomas zonder de duinen; men heeft een foto van San Agustín gekozen waarop uitsluitende strandligstoelen en gebouwen te zien zijn.”

Het Ministerie van Toerisme (van de Canarische Regering) heeft op woensdag 28 januari 2015 geantwoord,” dat  bij het zoeken naar foto’s van stranden op Tenerife, uitsluitend de foto’s verschijnen van dat eiland.”

“Zo kan het gebeuren, dat men bij het algemeen zoeken op het Internet naar middelen per eiland, dit stranden en natuurgebieden zijn, of iets anders is.

Het misverstand ontstaat, doordat alle internetpagina’s voor de middelen worden ingeleid door een groot formaat generieke (eigen aan de soort zijnde) foto.
Het gaat om een foto van hoge kwaliteit die verschijnt als representatief model.
Het zijn foto’s die zijn geselecteerd om het representatieve en publicitaire karakter voor het beste van elk toeristisch hulpmiddel, evenals om redenen van functionaliteit van de internetpagina, “ zo verklaart de Canarische Regering.
gran-canaria-nss-03.jpg                                              Een wandelpad op Gran Canaria.
Zodoende toont men, als men naar ‘Wandelpaden van Gran Canaria’ gaat, een selectie van die op dit eiland; terwijl de generieke (eigen aan de soort zijnde) foto er een is van een wandelpad op La Palma.
fuerteventura-ss-04.jpg
                                                               Fuerteventura.
En als men naar ‘Stranden van Fuerteventura’ gaat, laat men eveneens stranden van dat eiland zien, maar hanteert men de generieke foto, die in dit geval er een is van het Las Canteras-strand. “Wij zijn van mening dat dit de beste oplossing is om de aantrekkelijkheden van de Eilanden op een billijke manier te promoten,” zo argumenteert de Canarische Regering.

Zie de door Gran Canaria gewraakte internetpagina:
www.holaislascanarias.com
kleurlogoCanarias.png


FITUR
Ontevreden over de afbeelding
van Maspalomas naast de Teide

Het draagt ertoe
bij te geloven  dat de Duinen van Maspalomas
op  Tenerife liggen
aldus Camón

MADRID - vrijdag  30 januari 2015 - De Duinen van Maspalomas zijn op woensdag  28 januari 2015 verschenen op de berghellingen van de Teide in een fotomontage welke door de Canarische Regerign is gekozen om trekpleisters van de eilanden te presenteren op de vakantievakbeurs FITUR in Madrid; een afbeelding, die op Gran Canaria weing goedkeuring kan wegdragen omdat het stellig het geloof versterkt, dat Maspalomas op Tenerife ligt; een oude discussie, die telkens opnieuw ‘bij vergissing' opduikt, wanneer men Tenerife afbeeldt met foto’s van Gran Canaria.

Dit hebben diverse ambtenaren en private beheerders laten blijken op de eerste dag van de Vakantievakbeurs in Madrid waar ondernemers., politici, reisorganisatoren, luchtvaartmaatschappijen, reisagenten elkaar ontmoeten, maar waar ook een breed publiek misleid kan worden.
teidemaspalomas.jpg“Het irriteert me, het is slecht gedaan, het leidt tot verkeerde interpretaties; iedereem weet dat de Teide op Tenerife ligt en dit doet verwachten dat het strand is, omdat men het niet ziet als afbeelding, ik vermoed kwader trouw,” zo heeft de minister voor Toerisme, Melchor Camón, van het Cabildo (Eilandbestuur) aan de persmedia laten weten.

Hetzelfde is voorgevallen met andere stranden zoals dat van Las Canteras, "wat als zodanig ook niet herkenbaar verschijnt, zoals het zou moeten,” laat Camón weten, die van mening is, "dat elke afbeelding gepaard moet gaan met de aanduiding tot welk eiland de locatie behoort en waar die ligt; en het in geen geval lijkt, dat twee verschillende punten van verschillende eilanden op een en dezelfde locatie liggen,” zo stelt de eiland minisuter.

Deze montage draagt bij aan de publiciteit welke men gewoonlijk maakt op Tenerife met afbeeldingen van Gran Canaria, steeds ‘per ongeluk’, "men zegt telkens dat men zich vergist, altijd heeft men een perfect excusus.”
riverocamn.png                                            Rivero en Camón begroeten elkaar.
"Deze montage zou niet hebben moeten plaatsvinden," zo gaat de eilandminster verder, "als er afstemming was geweest, die er sinds drie jaar niet is”. Voorheen heb ik kunnen spreken met de voormalige verantwoordelijke voor Toerisme, Pilar Parejo, van de Canarische Regering en, dat herinneren we ons, tijdig voorafgaande ontmoetingen welke men heeft gehad met de Cabildos (Eilandebesturen), maar nu doet men dit, slechts één week vooraf, wanneer alles nagenoeg besloten en gesloten is."

“Dit alles, ondanks dat in het Statuut voor Zelfbestuur de bevoegdheden zijn overgedragem aan de Cabildos (Eilandbesturen), maar de de Regering blijft de promotie beheren terwijl die gedecentraliseerd moet zijn,” Camón is dan ook van mening, dat Gran Gran Canaria niet vertegenwoordigd is zoals zou moeten zijn; en hij benadrukt derhalve de noodzaak te kunnen rekenen op een eigen paviljoen.
kleurlogoCanarias.png


Bravo stuurt tweede brief naar Rivero
om zich te beklagen over
de behandeling van Gran Canaria

De Eilandpresident kritiseert de Canarische Regering wegens “een ‘schandelijk sektarisme’  tegen het Eiland

Hij vraagt, dat men  ‘onmiddellijk’ de bouw van viersterrenhotels
toestaat

GRAN CANARIA - maandag 25 augustus 2014 - De president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, José Miguel Bravo de Laguna, heeft op zaterdag 23 augustus 2014 een brief gestuurd aan de president van de Canarische Regering, Paulino Rivero, waarin hij hem een ‘schandelijk sektarisme’ verwijt tegen het Eiland en hem ervan beschuldigt, “geen enkel van de vraagstukken te hebben opgelost die door hem zijn voorgelegd gedurende dit mandaat, en gelijktijdig eist hij van Rivero, de “onmiddellijke ’ opheffing van het verbod op het bouwen van nieuwe vier sterren-hotels.

Onder de titel Gran Canaria también existe (Gran Canaria bestaat ook), is dit de tweede brief van Bravo de Laguna aan Rivero in minder dan een jaar - de vorige is van 30 november 2013 - om zich te beklagen over de behandeling van de Canarische Regering tegenover het Eiland, met een nadrukkelijke verwijzing naar de recente afwijzing van het dossier van het Cabildo (Eilandbestuur), om de Oasis (Palmen-oase) van Maspalomas tot Bien de Interés Cultural (BIC) (Cultureel Erfgoed) te verklaren.
 
“De Regering die u voorzit, met steun van CC en de PSOE, ziet zich gekarakteriseerd door een schandelijk sektarisme tegen Gran Canaria en tegen de voorstellen van het Cabildo (Eilandbestuur) van dit eiland, waarvan ik de eer heb dit voor te zitten, wat is ingesteld, sinds juni 2011- als Regering van Gran Canaria.”


Zo begint Bravo de Laguna zijn nieuwe epistel aan Rivero, en hij voegt toe, “dat het zijn van Gran Canaria en het hebben van een PP meerderheid, twee zonden lijken te zijn waarop het beleid van zijn Regering overmatig drukt en rechtvaardigt dit eiland te benadelen zonder enigerlei scrupules, en wel, met soms de binnenlandse steun van bepaalde media en individuen die zich lijken te verblijden met deze onredelijke benadeling.”

De president van het Cabildo (Eilandbestuur) herinnert eraan, diverse onderwerpen te hebben voorgelegd, “niet alleen omdat het gaat om meer rechtvaardigheid voor dit eiland maar ook om een adequaat herstel in evenwichtig zelfbestuur (gedeelde hoofstedelijkheid, vestigingswet, enz.), waardoor ik oprecht geloof, dat alleen met deze geest van modernisering, solidariteit een zelfbestuur kan overleven, dat vele Canario’s vandaag de dag zien als een herstel van de hegemonie van een enkel eiland, de oude en overlevende, een provincie met zes satellieten, waaronder Gran Canaria.”

“Van alle vraagstukken die ik u, met objectieve gegevens, heb voorgelegd,” zo gaat Bravo de Laguna verder, “heeft u er niet een opgelost ten gunste van Gran Canaria, en daarmee dus het noodzakelijke evenwicht in gevaar gebracht en als gevolg daarvan, een   waar autonome geest heeft gevergd, als inspirator van een Autonoom Statuut, dat door niemand meer verdedigd is, dan door mij, denkend, dat het als zodanig uitgevoerd en geïnterpreteerd zou moeten worden.” ".

Volgens Bravo de Laguna, “heeft Gran Canaria in de loop van ruim 30 jaar laten zien, het meest solidaire zelfbestuur te zijn en de meest ware zelfbestuurder van alle eilanden.

Kijkt u maar eens naar de inspanningen in de belastinginning van elk eiland in de afgelopen decennia, gegevens die u en uw Regering altijd verdacht verbergen," aldus de brief

“Tegenover dit, en desondanks,” zo benadrukt Bravo,” beperkt men voor Gran Canaria de groei van het toerisme en weigert men, in het Canarische Parlement, voor het eerst in de geschiedenis van het zelfbestuur een wetsvoorstel van een Cabildo (Eilandbestuur), daarmee verhinderend, dat we ons voorzien van hotelbedden in viersterrenhotels en daarmee de groei van de werkgelegenheid beperken ( duizenden arbeidsplaatsen voor een eiland met het hoogste percentage aan werkloosheid).”

Vervolgens somt Bravo de Laguna de voornaamste klachten op tijdens dit mandaat. “Men doet niets om de verkiezingsfraude te compenseren waarbij een eiland jaar na jaar bevoordeeld wordt, door voor te doen alsof het meer inwoners heeft dan in werkelijkheid het geval is; en daarvoor wordt geen verontschuldiging gevraagd; evenals, dat ook de terugbetaling van het ten onrechte ontvangenen niet plaatsvindt. Men door blijft gaan, met de grote onevenwichtigheid in de buitenlandse vertegenwoordiging (Proexca, Oficina Canaria in Brussel, Promotur). Men doof is voor de bestaande drinkwatervoorzieningen, of waterwerken in Canarische havens. Men voorfinanciering veracht en verwerpt voor wegen die onmisbaar zijn voor Gran Canaria (La Aldea, vierde fase van de Circunvalación = Rondweg). Men bezuinigt op onze noodhulp, terwijl men die met onbenullige argumenten handhaaft voor de andere eilanden en zo… nog heel veel zaken meer.”

Oasis de Maspalomas
De weigering van de Canarische regering, om de BIC Oasis te erkennen, acht Bravo de Laguna, "het hoogtepunt van politieke inconsistentie" en "mag zelfs de ridiculisering van de twee eiland-universiteiten en andere instellingen genoemd worden, zoals het Museo Canario, evenals de meest prestigieuze historici, ambtenaren, juristen en technici.

“Uw Regering heeft de verklaring afgewezen tot Historisch en Landschappelijk Cultureel Erfgoed van Maspalomas, hoewel men heeft toegezegd - en we zullen zien hoe en tot hoe ver - de palmen oase te zullen beschermen,” zo bevestigt Bravo de Laguna, die opmerkt,” dat men nu niet moet discussiëren over de komst van Columbus naar Gran Canaria en concreet naar Maspalomas, wat ongetwijfeld een feit is; maar de geschiedenis zal bepalen, dat u het was en de Regering die u leidt, die geweigerd hebben de hoogste bescherming te geven aan de enige palmenoase die er is in Europa, een belangrijk toeristisch symbool van Gran Canaria.”

Tenslotte vraagt hij Rivero, de spanningen met de Spaanse Staat te verminderen voor wat betreft de proefboringen naar aardolie en zich te concentreren op het oplossen van de onderlinge conflicten op de eigen Archipel, en misschien wel op de meest ernstige…de discriminering van Gran Canaria; het eiland, dat het meest aan inkomen bijdraagt van de Deelstaat-begroting,” zo concludeert Bravo de Laguna.
kleurlogoCanarias.png


Bravo beschuldigt Rivero ervan,
dat hij meer geeft aan het Consortium van Tenerife, dan aan het Consortium van Gran Canaria

GRAN CANARIA - vrijdag 18 oktober 2013 - De president van het Cabildo (Eilandbestuur), José Miguel Bravo de Laguna, heeft  op donderdag 17 oktober 2013 het Concorcio de Emergencia van het Cabildo van Tenerife een bedrag van €1.700.000,= toegekend voor 2014, terwijl men Gran Canaria slechts €800.000,= biedt.
Bij deze bezuiniging moet ook de 18 miljoen euro worden opgeteld, die het Cabildo van Gran Canaria niet zal ontvangen in 2014 van de Spaanse en van de Canarische Regering.

Tijdens een vergadering  met de 21 burgemeesters van Gran Canaria, heeft Bravo de Laguna bij de gemeentebestuurders  o.a. het agendapunt aan de orde gesteld,  over het financieringsprobleem, wat is aangekondigd door het Consorcio de Emergencia van Gran Canaria  met de mededeling, dat de Canarische Regering slechts €800.000,= zal bijdragen voor het onderhouden van deze dienstverlening in 2014, in plaats van de huidige €2.500.000,=
 Een verschil van €1.700.000,= wat het eigen Cabildo (Eilandbestuur) en de 21 Gemeenten van het Eiland moeten dekken.

   De Eilandpresident van Gan Canaria, José Miguel Bravo de Laguna,
                                        (hier op een archief-video):

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=dqXpYBuSgyc

Volgens Bravo de Laguna baseert de Canarische Regering haar handelwijze op het feit, dat het Grancanarische Consorcio de Emergencia niet de gemeenten Las Palmas de Gran Canaria en San Bartolomé de Tirajana omvat.

Dit is echter een redenering die mank gaat, omdat men niet uit moet gaan van het aantal gemeenten, maar van het bevolkingsaantal wat is opgenomen in het consortium,” zo heeft Bravo de Laguna uitgelegd.
Daar voegt Bravo de Laguna nog aan toe: “Ons bevolkingsaantal is gelijk aan dat van Tenerife, maar men geeft echter aan het consortium van Tenerife  €1.700.000,= wat bijna het dubbele is van wat men aan Gran Canaria toekent.”

De burgemeester van Santa Lucía, Dunia González en de burgemeester van San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez, samen met de locoburgemeester van Santa Lucía, Tomás Suárez, op donderdag 17 oktober 2013 in Mogán.

Wat betreft de begroting voor 2014 van het Cabildo (Eilandbestuur), schetst Bravo de Laguna een moeilijk economisch panorama voor de overheid, en wel om twee concrete redenen:

- “Ten eerste, omdat tussen de Canarische Regering en de Spaanse, het Cabildo (Eilandbestuur) haar inkomsten in 2014 met 18 miljoen euro verlaagd ziet,”
- “Ten tweede, omdat men een lening moet terugbetalen van bijna 52 miljoen euro aan de Investeringsreserve op Canarias (RIC), welke men in 2009 is aangegaan.”

De eilandpresident bevestigt echter, dat het Eilandbestuur over een goede financiële gezondheid beschikt, omdat deze overheidsschuld is teruggebracht van 172 miljoen euro naar 115 miljoen tijdens dit mandaat.

De in 2012 vertraagde werkzaamheden in de diverse gemeenten vormden een ander punt van aandacht tijdens de topontmoeting met de burgemeesters. Van de 15 miljoen euro die het Cabildo (Eilandbestuur) tot nu toe heeft bestemd voor werkzaamheden uit het Plan de Cooperación con los municipios, (Gemeentelijke samenwerkingsplan) heeft men slechts de helft uitgevoerd.
kleurlogoCanarias.png


16 internetpagina’s opgespoord
die
Tenerife verkopen 

met afbeeldingen van Gran Canaria

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 14 oktober 2013 - Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria heeft de verantwoordelijken van 16 internetpagina’s verzocht, de afbeeldingen te verwijderen van stranden van dit Eiland welke men gebruikt voor het promoten van Tenerife. Als men dit niet corrigeert, zal het Eilandbestuur zich tot de rechter wenden wegens schade en nadeel door deze“bedrieglijke publiciteit.”

Het Patronato de Turismo (plm. de VVV)  van het Cabildo (Eilandbestuur) van  Gran Canaria  is sinds vorige week weer alert, toen men op de sociale netwerken is begonnen met het laten verschijnen van een foto  die aantoont, dat een reisbureau in Huesca een foto van het Las Canteras-strand,  in Las Palmas de Gran Canaria, gebruikte voor het promoten van een vaccinatiepakket in Puerto de La Cruz, op Tenerife.


De gewraakte foto, reclame voor Tenerife met een foto van Gran Canaria.

Naar aanleiding van de media-aandacht voor deze nieuwe 'verwarring', heeft het bedrijf zich verontschuldigd,  maar  het Eilandbestuur heeft besloten, om het web te controleren op meer "vergissingen" in het afbeelden van de locatie.

En in amper vijf dagen heeft het Patronato de Turismo (plm. de VVV) van het  (Eilandbestuur) van  Gran Canaria op het Internet 16 pagina’s ontdekt, waaronder die van diverse online reisbureaus, waarop men de Tinerfense toeristenbestemming blijft verkopen met het misleidende gebruik van afbeeldingen van het isla redonda (ronde eiland = Gran Canaria). In veel van de ontdekte gevallen gebruikt men dezelfde foto, die van een spectaculair panorama van het strand in de hoofdstad van Gran Canaria.

Bronnen binnen het Patronato de Turismo (plm. de VVV) van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria leggen uit, dat men deze internetpagina’s al verzocht heeft, “dat ze onmiddellijk corrigeren,” omdat anders, “het Eilandbestuur zich tot de rechter zal wenden, om verantwoording te eisen.”

De juridische dienst van het Cabildo (Eilandbestuur) is de mogelijke schade aan het nagaan die deze “bedrieglijke publiciteit” kan veroorzaken, voor wat betreft het tijdsbestek waarbinnen de foto’s op het Internet actief zijn.


Melchor Camón Torres.

De eilandminister van Toerisme, Melchor Camón, is van mening, “dat het niet alleen om fouten gaat. Ik denk, dat er een zakelijke achtergrond is en het moet duidelijk zijn, dat elke keer als men  afbeeldingen van Gran Canaria gebruikt, om zaken te doen met andere eilanden, in dit geval Tenerife, men ons benadeelt Het is als het verkopen van een Fiat Panda als een Mercedes. Dit zullen we niet toestaan,” zo heeft Camón laten weten.
kleurlogoCanarias.png


Weer een ‘vergissing’ met een foto
van Las Canteras
om Puerto de la Cruz te promoten

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 9 oktober 2013 - Het is het gesprek van de dag op de sociale netwerken: reisbureau ‘Shiva’  (gevestigd in de Noord-Spaanse plaats Jaca, zie: http://www.shivaviajes.com) gebruikt een foto van het Las Canteras-strand, in de hoofdstad van Gran Canaria, om een toeristisch vakantiepakket te verkopen in Puerto de la Cruz, Tenerife.

Het is niet de eerste keer, dat men in de promotie voor de diverse locaties op Tenerife, dat men afbeeldingen van andere eilanden gebruikt, bij voorkeur die van Gran Canaria en van stranden op Fuerteventura.


                      Links, de reclameposter; Rechts, Las Canteras;
                                                          Onder,
                                    het commentaar, wat de ronde doet
                      met beide afbeeldingen op de sociale netwerken:
                                WEER HETZELFDE GEKLOOT
                  Dit prachtige strand noemt men "Las Canteras"
                       en dit is in Las Palmas de Gran Canaria
                                        ( Gran Canaria)

Na klachten ontvangen te hebben van surfers op het Internet, heeft het reisbureau de volgende mededeling op haar internetpagina geplaatst:

“Wij danken uw berichtgeving over de foto die circuleert op het Internet. We begrijpen de verontwaardiging die deze heeft opgeroepen, opgeteld bij de problemen die men eerder heeft gehad met de promotie van de eilanden, men kan twijfelen aan wat er is voorgevallen, maar ik beschouw het als mijn plicht, om dit uit te leggen.”

Die foto heeft men genomen van de etalage van ons reisbureau. Ik kan niet aangeven op welke datum, maar ik kan nu verzekeren, dat toen we de vergissing hebben bemerkt, we deze foto onmiddellijk hebben verwijderd. Het is mogelijk ruim drie maanden geleden gebeurd en pas sinds afgelopen week circuleert dit echter op het Internet. Wij hebben dit nooit gedistribueerd op de netwerken, de foto was slechts enkele dagen in de etalage.

Aan iedereen die zich tot ons gewend heeft, zoals in uw geval, hebben we geantwoord; door aan te geven, dat het een onbedoelde fout was die snel gecorrigeerd is, in juli 2013. Men heeft dit gedaan, zonder de bedoeling, om wie dan ook te kwetsen.

We zijn ons daar van bewust en we zijn bezorgd vanwege de distributie van deze foto, tegelijkertijd vragen wij excuses, tevens vragen we, of u alstublieft deze van de prikborden van de sociale netwerken wilt verwijderen.

In het vertrouwen, dat u deze verontschuldigingen wilt accepten, groeten wij u vriendelijk.”
kleurlogoCanarias.png


Gran Canaria zegt: Nu is het genoeg, 
en zet offensief in voor
verandering van de toeristische wet

Het Eilandbestuur roept politici, het bedrijfsleven
en de maatschappelijke groeperingen op
in het geweer te komen tegen ‘opgelegde dwang’ van de
Canarische Regering

GRAN CANARIA -  vrijdag 7 juni 2013- De goedkeuring van de nieuwe ley turística (toeristische wet) tegen de wil in van de meerderheid op Gran Canaria, “ moet een voor en ná krijgen in de betrekkingen van dit eiland met de rest van de Deelstaat Canarias.” Zo overtuigend heeft de president van het Cabildo (Eilandbestuur), José Miguel Bravo de Laguna, zich op donderdag 6 juni 2013 uitgelaten, bij het voorstel, om een sociaal debat aan te gaan wat de Regering van Paulino Rivero zal verplichten, de betreffende wet aam te passen die op zaterdag 1 juni 2013 van kracht is geworden, opdat men ook de bouw van viersterren hotels zal gaan toestaan.

Daartoe, zal Bravo de Laguna alle instanties, politieke partijen, ondernemersorganisaties, horeca-groeperingen, vakbonden en sociale partners oproepen, deel te nemen aan een offensief tegen de nieuwe toeristische wetgeving welke door het Canarische Parlement is goedgekeurd, en, dat naar zijn oordeel, “het toeristische model van Tenerife wil opleggen aan Gran Canaria.”


Is dit rechtvaardig?

Zijn de Canarische verkiezingen democratisch?
Ons systeem is uniek in Spanje; het staat toe, dat een minderheid van 17%, 50%  van de zetels in  het Parlement heeft en het enige, dat 30% vereist om een Parlementszetel te verwerven.
De eilandpresident is van mening, dat men de gelijkgerechtigdheid tussen de eilanden aan het verbreken is in het nadeel van Gran Canaria en merkt op, dat de nieuwe toeristische wet alleen maar ‘explosief’ is, want men heeft ook “onevenwichtigheden’ ontdekt in de verdeling van de investeringen, of in de vestiging van de autonome bestuurszetels. “Het is het moment, om dit grote debat aan te gaan en tot conclusies te komen die het ons mogelijk maken, de situatie te herleiden,” zo heeft Bravo de Laguna opgemerkt.

“Tegen deze achtergrond en gezien de maatschappelijke reactie, is dit het moment waarop het Cabildo, als eilandregering, het brede sociale debat moet bevorderen, om te weten, of men de rode lijn heeft overschreden met deze poging een toeristisch model op te leggen  wat schadelijk voor ons is , “ aldus Bravo de Laguna, die zich afvraagt, of de Grancanarios deze opgelegde dwang moeten accepteren, zonder op zijn minst “basta ya o hasta aquí hemos llegado" “Genoeg nu, of tot hier en niet verder, ” te zeggen.
kleurlogoCanarias.png


Canarische Regering haalt bakzeil
en  wijzigt thema voor de ‘Día de Canarias

De Partido Popular heeft Rivero ervan beschuldigd
een thema uit het recente partijcongres van zijn
Coalición Canaria (CC)
te gebruiken

CANARISCHE EILANDEN -woensdag 15 mei 2013 -  De Canarische Regering heeft op woensdag 15 mei aangekondigd, dat men het thema “Más que nunca” (”Meer dan ooit”), dat was voorzien voor de ‘Día de Canarias’ (30 mei), niet zal gebruiken. Dit, na kritiek die zich heeft voorgedaan, omdat het gelijk zou zijn aan een leuze die gebruikt is tijdens het meeste recente partijcongres van de CC.

De leuze “Más que nunca” beantwoordt niet aan het streven naar onpartijdigheid, zo verzekert men in een communiqué, waaraan men toevoegt, dat de keuze voor de overeenkomstige leuze die sommige twijfels heeft opgeroepen, niet opzettelijk heeft plaatsgevonden, maar men toch heeft besloten deze te wijziging, om elke polemiek te vermijden die zou kunnen ontstaan bij de viering van de dag van alle Canario’s.


"Mas que nunca"("Meer dan ooit") tocn maar liever even niet, voor en op 30 mei 2013!
De Canarische Regering heeft uitgelegd, dat de kosten voor het wijzigen van de campagne - waarvoor de begroting al aanzienlijk is gereduceerd ten opzichte van 2012 ( met 50% in creativiteit een productie)-, minimaal zijn, waardoor dit geen effect heeft op de mediaplannen.


                              Het gekozen thema de rug toegekeerd.
Na kennis genomen te hebben van het thema, heeft de PP laten weten, niet te zullen deelnemen aan de officiële evenementen op 30 mei, terwijl de PSOE - partner van de CC in de Canarische Regering - om uitleg gevraagd heeft over de keuze van de leuze,  op het moment waarop de oppositiepartij Nueva Canarias (NC) gevraagd heeft, om terugtrekking van de door de PP gewraakte keuze.
kleurlogoCanarias.png


Een Eeuw lang
Cabildos (Eilandbesturen)
maar ze lopen nu op hun tenen

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 12 juli 2012 - De Cabildos (Eilandbesturen) vieren hun honderdste verjaardag temidden van de onzekerheid die veroorzaakt is door de crisis en het publieke debat tussen Canarias en Spanje over de bestuurlijke hervorming van de overheid, waarin men het nut van de eilandbesturen in twijfel trekt. De wet uit 1912 probeerde het ‘Canarische probleem’ op te lossen, maar maakte geen einde aan het ‘pleito insular’ (de eeuwige rivaliteit tussen Tenerife en Gran Canaria).

Op 11 juli 1912 trad de Ley de Cabildos (Wet op de Eilandbesturen) in werking, op een turbulent, historisch moment voor de Eilanden en voor Spanje. Een eeuw later beleeft men ook turbulentie die veroorzaakt wordt door een diepe recessie, die zowel de eilandbesturen, evenals de andere overheden verplicht tot ernstige bezuinigingen op de overheidsuitgaven en op het herzien van hun bevoegdheden.


           Het standbeeld van  de Manuel Velázquez Cabrera op Fuerteventura.
De Ley de Cabildos (Wet voor de Eilandbesturen) is goedgekeurd door de Canalejas-Regering, om de te proberen  het zogenoemde "problema canario" (“Canarische probleem”) op te lossen en, om een oplossing te zoeken voor het pleito insular (de eeuwige rivaliteit) tussen Gran Canaria en Tenerife. Afgezien van de historische problemen van destijds, vestigde de nieuwe wetgeving de juridische en institutionele bases van de lokale overheidsorganisatie op de Eilanden welke ongewijzigd bleef, tot de Grondwet van de Autonome Regio in 1982, met de goedkeuring van het Statuut voor Autonomie, waarmee men de dubbele bestuurslaag vestigde van de Eilandbesturen als lokale overheden en autonome instellingen. Het Canarische probleem nam toe in de eerste helft van  de 20ste Eeuw als gevolg van de centrale wetgeving die was geïnspireerd op het Franse model. Het Canarische onbehagen werd vergroot, omdat men het veraf gelegen zijn  en  het insulaire karakter optelde bij de onverschilligheid van  hen die zitting hadden in de Centrale Regering. Bij deze situatie moet opgeteld worden, dat de provinciale gedelegeerden niet in staat waren, om  de marginalisering van de kleinere eilanden te kanaliseren.<
pleito-insular_large-2.jpg
Staatsprobleem
De professor Bestuursrecht, aan de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC) en deskundige op het gebied van Cabildos (Eilandbesturen), Manuel Sarmiento, legt uit, dat de situatie van Canarias in de eerste jaren van de 20ste Eeuw een “Staatsprobleem” was geworden. Aldus Sarmiento, was de eerste door Canalejas voorgestelde oplossing de wet van 11 juli 1992, die de, in moderne zin, eilandbesturen vestigde, omdat deze besturen al bestonden in het tijdperk van de Conquista (Spaanse verovering).

Onder de voorstanders van de Eilandbesturen bevond zich Majorero advocaat Manuel Velázquez Cabrera. Velázquez was de redacteur van de “Volksstemming van de ‘kleinere kinderen’ van de Canarische Archipel (Lanzarote, La Gomera, Fuerteventura en El  Hierro) die naar de Cámaras de la Nación (Het Parlement) werd gebracht; een protestdocument, dat gericht was op verbeteringen voor deze eilanden door de rechtstreekse verkiezing van een afgevaardigde in de Cortes en de oprichting van eilandbesturen.

Het protestdocument was ondertekend door 3.428 personen van Fuerteventura, en Lanzarote, El Hierro en La Gomera, en werd persoonlijk door Velázquez Cabrera naar Madrid gebracht en op 19 november 1910 door de gedelegeerde Francisco Pi y Arsuaga gepresenteerd in de vergadering van Het Congres van Afgevaardigden. Dit document en de daaropvolgende actie waren van beslissende invloed op de  Wet van Canalejas, die de Eilandbesturen vestigde en een afgevaardigde toekende  in de Cortes voor elk van de vier eilanden uit de volksraadpleging.

Terwijl de kleinere eilanden erin waren geslaagd te kunnen rekenen op een eigen stem in de Cortes, loste de wet op de Eilandbesturen el pleito (de rivaliteit) tussen de twee hoofdeilanden niet op, wat vijftien jaar later uitmondde in de provinciale opsplitsing. De provinciale afvaardiging, gevestigd op Tenerife, mislukte jammerlijk, terwijl de eilandbesturen zich wel wortelden in het sociaal economische leven van de eilanden, tot op de dag van vandaag.

Tijdens de Franco-periode versterkten de Eilandbesturen hun functies en met de Ley del REF (Wet op het Economische Fiscale Regime) van de 1972, maakte de financiering het mogelijk meer activiteiten en bevoegdheden te ontwikkelen.

De wet uit 1921, waarvan men  op woensdag 11 juli 2012, de honderdste verjaardag heeft gevierd, staat ook bekend als de "Ley Canalejas"  (“Canalejas-Wet”), omdat de minister-president van de toenmalige Regering er een beslissende impuls mee heeft gegeven, voor het begrijpen van het bereik van het Canarische probleem en de gevolgen daarvan, als men de herhaalde aanspraken van de eilanden niet op zou lossen. Maar de Ley de Cabildos (Wet op de Eilandbesturen) is niet de vrucht van de inspanning van één persoon, omdat bij het ontstaan ervan, veel mensen bewegingen, verenigingen enz. zijn betrokken.

Het voorstel van Manuel Velázquez Cabrera en andere voorstanders van het creëren van Cabildos (Eilandbesturen) ging uit van het precedent van  de oude eilandbesturen die men in het leven riep toen men, na de Conquista (Spaanse Verovering) Canarias inlijfde bij de Kroon van Castillië. Maar deze vergelijking is slechts algemeen, omdat er  duidelijke verschillen waren, omdat de historische fasen dit ook waren.
fgjy_large.jpg
Hoewel de wetgeving de geschiedenis is ingegaan als Ley de Cabildos (Wet op de Eilandbesturen) is de inhoud van de Wet veel breder, dan was bedoeld, om het ‘Canarische probleem’ in zijn volle omvang op te lossen, zoals is bewezen door de jaren heen, is deze er niet in geslaagd, de eeuwige rivaliteit tussen Gran Canaria en Tenerife te slechten. Feit is,  dat men in het eerste wetsartikel de provinciale eenheid bewaart, terwijl in artikel 5 men de eilandbesturen creëert:
"Se crearán corporaciones administrativas denominadas cabildos insulares en cada una de las siete islas que forman el Archipiélago canario" (Men zal overheden met de naam ‘cabildos insulares’ (eilandbesturen) creëren op elk van de zeven eilanden die de Canarische Archipel vormen,”) zegt de tekst letterlijk.

Toen de wet op 11 juli 1912 in werking trad, heeft Manuel Velázquez, promotor van de erkenning van de eilandrealiteit gezegd: “Nu zijn alle Canarische eilanden volwassen en hebben ze vertegenwoordigers in het Parlement en, allemaal regeren en besturen ze zichzelf.”

Vraagstelling
De stellingname vanuit sommige politieke partijen en sectoren uit de samenleving, over het verdwijnen van de Provinciale Districtsraden en deze vergelijken met de Cabildos (Eilandbesturen), wordt frontaal afgewezen door de Cabildo voorstanders en deskundigen. Manuel Sarmiento laat weten, “dat het bestaan en het functioneren van de eilandoverheden niet ter discussie  kan worden gesteld, evenmin is het simpelweg samengaan mogelijk van de Eilandbesturen en de Provinciale Districtsraden.”

Voor de professor en academisch Cabildo deskundige, “zijn de verschillen enorm, zowel door hun oorsprong, evenals door de entiteit die ze beheren en, vooral, door hun  positie, bevoegdheden en financiering in de Autonome Staat."
kleurlogoCanarias.png


Regering koopt
Edificio Usos Múltiples III in LPGC
voor 27,1 miljoen euro

SANTA CRUZ DE TENERIFE - zondag 8 juli 2012- De Canarische Regering heeft toegezegd het Edificio de Usos Múltiples III (Kantoorpand), dat is gelegen in Calle León y Castillo in Las Palmas de Gran Canaria te zullen kopen voor 27,1 miljoen euro  en, bovendien, nog een pand in Santa Cruz de Tenerife voor 17,1 miljoen euro, als vestigingen voor het Ministerie van Financiën.

De verwerving bedraagt in totaal 44,2 miljoen euro en wordt gerechtvaardigd door de viceminister van Relaties met het Parlement, Manuel González, vanwege de prijsverlaging die de eigenaars van de panden hebben aangeboden. De fractie van de Partido Popular (PP) in het Parlement heeft diverse vragen gesteld, betreffende de aankoop van deze panden waarvan de Canarische Regering nu heeft laten weten een optie tot aankoop te zullen nemen, omdat de prijzen momenteel zijn aangepast aan de huidige marktwaarde.


Op de achtergrond,
Edificio de Usos Múltiples III, in Las Palmas de Gran Canaria.
In het geval van Santa Cruz de Tenerife is de Canarische Regering onderhandelingen aangegaan met de instantie die eigenaar is van het Prodomar gebouw, dat aan de Avenida Tres de Mayo ligt en waarvan de vraagprijs - inclusief de Impuesto General Indirecto Canario (IGIC) (Btw) - is gezakt tot 17,1 miljoen euro. Deze aankoop wordt gecompenseerd met de verkoop van de aan de Ramblas in Santa Cruz de Tenerife gelegen ambtswoning voor de Canarische president, waarvan de verkoopprijs van een miljoen euro afgelopen week bekend is gemaakt.

In feite is de Canarische Regering al sinds 2005 van plan, om 44,7 miljoen euro te investeren in de aankoop van onroerend goed, met het doel, de overheid te concentreren op concrete locaties in beide hoofdsteden, maar tot het nemen van die stap is men nooit gekomen. De Canarische Regering bezit een perceel grond in het gebied van Cabo Llanos in de hoofdstad van Tenerife waar men van plan was het Edificio de Usos Múltiples III (Kantoorrand) te bouwen, waarvoor men een ontwerp heeft laten maken door de architect Alejandro Zaera Polo, die internationaal aanzien geniet vanwege zijn avant gardistische wolkenkrabbers.

Maar het project werd echter afgewezen en men heeft aangekondigd een ideeën wedstrijd te zullen uitschrijven, maar die heeft nooit plaatsgevonden. Destijds hebben de Tinerfense architecten aangifte gedaan van het feit, dat men het project heeft gegund aan Zaera Polo zonder een voorafgaande aanbesteding, waardoor men van mening is, dat de architecten van de Archipel zij gediscrimineerd. In elk geval heeft geldgebrek dit project niet haalbaar gemaakt.

In Las Palmas de Gran Canaria huurde de Canarische Regering een pand in de nabijheid van de Regeringszetel, voor 1,5 miljoen euro en een koopoptie die destijds rond de 30 miljoen euro lag; een bedrag, dat men nu met 3 miljoen euro heeft verlaagd gezien het ineenzakken van de vastgoedmarkt.

Na de verhuizing in 2005 van de zetel van het Consejería de Economía y Hacienda (Ministerie van Financiën en Belastingen) in de hoofdstad van Tenerife, waar voorheen het hoofdkantoor van La Caja de Canarias was gevestigd, aan het Plaza de Sant Domingo, werden er plannen gemaakt voor een renovatie, om er andere ministeries in onder te brengen. Zeker is echter, dat men deze werkzaamheden nooit heeft uitgevoerd en, dat het gebouw al jarenlang gesloten is.
kleurlogoCanarias.png


Bravo de Laguna:
 Rivero verkoopt zijn onpartijdigheid heel goed, maar
de Canarische Regering praktiseert
een vooringenomen, politiek beleid

GRAN CANARIA - vrijdag 22 juni 2012 - De president van  het Eilandbestuur van Gran Canaria zegt, dat hij over ‘gegevens’ beschikt die aantonen, dat dit Eiland (Gran Canaria, Red.) ‘in sommige opzichten’ achter blijft bij de andere.

De president van  het Eilandbestuur van Gran Canaria, José Miguel Bravo de Laguna (PP),  beschrijft het politieke beleid van de regionale president Paulino Rivero als “uiterst slim”; want, “hij verkoopt zijn onpartijdigheid heel goed’, maar de eilandpresident geeft aan, “dat de Canarische Regering een vooringenomen, politiek beleid praktiseert. En hij merkt in deze op, dat een van de daardoor meest getroffenen, het eiland Gran Canaria is.

                     De blikken van de twee PP-ers (rechts op de foto)
        naar de de leden van het linkse Regeringskabinet spreken boekdelen....

“Het gaat niet om een sentimenteel pleitismo (rivaliteitsgevoel),” zegt Bravo de Laguna in het interview, dat hij heeft gegeven op woensdag 20 juni 2012 in het radioprogramma ‘El Drago’ van Cadena Ser, ter gelegenheid van het feit, dat hij een jaar geleden is aangetreden als Eilandpresident. Bravo de Laguna beschikt daarentegen over “gegevens” die aantonen, “dat dit Eiland in bepaalde opzichten achter blijft bij  de andere. Hij noemt o.a. “faciliteiten in de bouw en bouwvergunningen.”

Bravo de Laguna stond erop te zeggen, dat het niet zijn bedoeling is Gran Canaria ,“bovenaan te plaatsen”; maar, “ook niet onderaan.”


José Miguel Bravo de Laguna (PP), eilandpresident van Gran Canaria.

De algemene balans van zijn eerste jaar als eilandpresident is “positief”, omdat hij er zeker van is, de rol van het Cabildo hersteld te hebben, “als belangrijkste instituut van het Eiland.” Hij heeft het financiële beleid geprezen van het vorige eilandkabinet, dat gevormd werd door Socialistische Partij en Nueva Canaria, waardoor momenteel “ financieel gezien, het Cabildo (Eilandbestuur ) van Gran Canaria het beste is.”.

Hij ontkende de kritiek van de socialisten, dat in de afgelopen 12 maanden de schuld van  het eiland is opgelopen, wat een vertraging heeft opgeleverd in de betaling van de toeleveranciers. Bravo de Laguna heeft verzekerd, dat de overheid, “bij is”  wat dit betreft. “Het is absoluut onwaar, “omdat  het Eilandbestuur gezond is.”

Voor een goed begrip en juiste plaatsing van de context van het bovenstaande en van de onderstaande, artikelen, is het nuttig te weten, dat bij de recente verkiezingen voor het Regionale Parlement, de Eilanden Fuerteventura, Lanzarote en die in de provincie Santa Cruz de Tenerife, gestemd hebben op de Nationalistische partij Coalición Canaria (van de van Tenerife afkomstig zijnde Paulino Rivero), waarbij de socialisten van de Canarische PSOE een gevoelige verkiezingsnederlaag hebben geleden en de Partido Popular als grote winnaar uit de (stem)bus is gekomen, maar net niet de absolute meerderheid heeft behaald.

Daarop hebben de Nationalisten (onder aanvoering van de op macht wellustige, zittend president Rivero) als de wiedeweerga een linkse coalitie gesmeed met de socialisten en daarmee de conservatieve (rechtse) Partido Popular (die de meeste aanhangers heeft op Gran  Canaria) - tegen wil en dank van de wens van de kiezer – in de Canarische Regering buiten spel gezet, waardoor de nationalist Rivero (CC) via deze slinkse formatie, zijn linkse mandaat met nog eens vier jaar verlengd zag.

KvK beschuldigt Regering ervan Gran Canaria te benadelen
Sánchez Tinoco beschuldigt  Rivero er rechtstreeks van de toeristische promotie van sommige Eilanden te bevoordelen, ten koste van andere.

De Kamer van Koophandel van Gran Canaria heeft op maandag 11 juni 2012  de Canarische Regering  beschuldigd van “gebrek aan inzet en onbaatzuchtigheid,” voor hun eiland; naar het oordeel van de KvK, vanwege een gebrek aan evenwicht in de vertegenwoordiging, belangenbehartiging en toeristische promotie die anderen bevoordeelt en die luistert naar politieke belangen.


De voorzitter van de Kamer van Koophandel van Gran Canaria, José Sánchez Tinoco.
De voorzitter van de Kamer, José Sánchez Tinoco, houdt voor deze belangen rechtstreeks de president van de Regering, Paulino Rivero, verantwoordelijk,  tijdens een persconferentie die is belegd, om zijn kabinet te kritiseren en waarin de schade beargumenteerd wordt die is veroorzaakt door zijn houding; “het is voldoende, om te zien hoe moeilijk het is, een investering te verkrijgen op Gran Canaria in vergelijk met andere eilanden.”

Zowel de voorzitter, evenals andere leiders van de Kamer van Koophandel hebben betoogd in deze hoorzitting, dat er diverse voorbeelden van ongelijke behandeling  voor de diverse eilanden zijn door de Canarische Regering, die bestaat uit CC en PSC-PSOE en, die men moet aangeven, zo heeft Sánchez Tinoco,  “vanwege het voortdurende, negatieve effect op de economie.”

Zo zijn er meerdere discriminerende situaties ontstaan, naar zijn  mening, zelfs  voor de eigen Kamer, zoals het feit, dat deze  sinds anderhalf jaar geen vertegenwoordigde heeft in de Raad van Bestuur van de Haven van Las Palmas, omdat men die betwist tussen Lanzarote en Fuerteventura; alsmede, voor “Gran Canaria in het algemeen, als slachtoffer van de  onevenwichtigheid in toeristische promotie.”

Bewijzen voor deze onevenwichtigheid zijn zowel de posten op het regionale Departement van Toerisme, “waarop geen enkele Grancanario is aangesteld, “evenals de houding die het Cabildo Insular (Eilandbestuur) van Gran Canaria heeft aangenomen, dat geleid wordt door de PP, “dat zich verplicht heeft gezien, zich te ‘verzelfstandigen’ van de acties van de Deelstaat, door zich afzonderlijk te promoten,” zegt een andere leider van de Kvk, Santiago de Armas.

Als vierde vicevoorzitter van de Kamer en, vooral, als voorzitter van de Commissie Toerisme, heeft deze gezegd, “dat de Regering zelfs geen ondersteuning - met vertegenwoordigingen en parallelle promotie-acties van de Autonome Regering op beurzen en andere evenementen, waaraan het Eilandbestuur heeft deelgenomen -  aan deze verzelfstandiging heeft kunnen geven, vanwege de  beslissing, “om het merk ‘Gran Canaria’ te benadrukken.”

Sánchez Tinoco heeft de lijst, naar de mening van de Kamer, met een ongerechtvaardigde, tekortschietende  aanwezigheid van overheidsorganen waarover Gran Canaria beschikt, uitgebreid  op verschikkende terreinen, die variëren van de Zona Especial tot aan het Casa África.

En hij heeft in ieder geval erop aangedrongen, dat een van de grootste schadeposten die het team van Paulino Rivero veroorzaakt aan het eiland,  het gevolg is, van wat hij afdoet, “ als de onbegrijpelijke aantoonbare afwezigheid van de KvK van Gran Canaria in de Raad van Bestuur van de Havenautoriteit.”

Het orgaan waarvan traditioneel wordt beweerd dat de KvK in  dit  bedrijf vertegenwoordigd was, eerst decennia lang toen de Kamer van Koophandel provinciaal was en niet bestond op de eilanden Lanzarote en Fuerteventura en vervolgens, zes jaar later na de oprichting ervan,  zodat “niemand er aan twijfelde”, dat Gran Canaria vertegenwoordigd zou moeten zijn in  dit forum, vanwege haar gewicht aan havenactiviteit.

Hij voegde hier aan toe, dat het bewijs van dit gewicht het feit is, “dat alleen al de jachthaven van Gran Canaria meer geld oplevert voor het Havenbestuur, dan die van Lanzarote en Fuerteventura.”

Sánchez Tinoco voegde hier aan toe, dat het de Canarische Regering is  die, volgens de wet , een vertegenwoordiger in het Havenbestuur moet benoemen namens de drie Kamers van Koophandel, en  moet besluiten voor die van Gran  Canaria, maar dit niet doet, “omdat die een politiek probleem voor Paulino Rivero zou kunnen betekenen,” vanwege de  belangen van zijn  partij, Coalición Canaria.

Tinoco verzekerde, dat hij ook geloof hecht aan zijn beweringen, vanwege  het feit, dat de president van de Autonome Deelstaat onlangs een ontmoeting heeft gehad met vertegenwoordigers van de Kamers van Koophandel van  Lanzarote en Fuerteventura, terwijl hij “bijna een maand daarvoor al  een ontmoeting heeft aangevraagd,” en nog steeds geen enkel antwoord heeft ontvangen “laat staan, te praten over een ontmoetingsdatum.”

Kamers van Koophandel verdenken de Canarische Regering ervan, dat deze hen wil sluiten
De Kamer van Koophandel van Gran Canaria heeft op dinsdag 12 juni 2012 een  persconferentie belegd, om aangifte te doen, “van het voornemen van de Canarische Regering, om 742 miljoen euro te injecteren in  programma’s en activiteiten die te maken hebben met buitenlandse handel van het nutsbedrijf Proexa, zonder rekening te houden met de Canarische Kamers van Koophandel, zoals men tot nu toe wel heeft gedaan.

Volgens men in een nota heeft laten weten vanuit de Kamer van Koophandel, “heeft Proexa de bedoeling, een nieuw ‘Plan voor de Internationalisering van het Canarische bedrijf,’  in te voeren; zonder, dat andere instellingen in de uitstraling naar buiten daarbij betrokken zijn, waaronder de Kamers van Koophandel, die bekend staan, om hun harde werken ter ondersteuning van training, advies en bevordering van het Canarische ondernemerschap en die altijd hebben deelgenomen aan dergelijke initiatieven.”

‘Sluiting’
De voorzitter van de kamer van Koophandel , José Sánchez Tinoco, en de vicevoorzitter en voorzitter van de Commissie Buitenland, María de la Salud Gil, hebben de foutieve beslissing van de Canarische Regering op tafel gelegd, die zich, volgens Gil, laat vertalen als, “een uitgebreide klacht op het werk van de Kamers van Koophandel,” waarbij ze zich bovendien afvraagt, “of het de bedoeling is van de Canarische Regering, deze instanties, na het het nemen van dit besluit, te sluiten.”

Anderzijds heeft de voorzitter van de KvK ook diverse onderwerpen aangesneden die betrekking hebben op de toekomst van de instelling en op de deelnamen van het instituut binnen de representatieve organen van de Deelstaat.

Aan de persconferentie hebben deelgenomen de voorzitters van de Kamers van Koophandel, Juan Acosta, Santiago de Armas en Prudencio Lorenzo, evenals commissieleden van de KvK.
kleurlogoCanarias.png


El Hierro
Geen ‘Día de Canarias

EL HIERRO - Día  de Canarias, woensdag 30 mei 2012 - Het Eilandbestuur zal vandaag de ‘Día de Canarias’ niet vieren, men heeft deze maatregel afgekondigd, uit protest tegen de situatie van het zeetransport. Rederij Armas heeft op dinsdag 29 mei 2012 laten weten niet meer op de route Tenerife-El Hierro te zullen varen, deze verbinding wordt momenteel alleen nog onderhouden door Fred. Olsen.

De president van het Eilandbestuur van El Hierro, Alpidio Armas, heeft tegenover de persmedia verklaard, dat de voor deze woensdag  geprogrammeerde evenementen zijn afgelast en voegde hier aan toe, “we worden gezien als Canario’s, maar we worden niet behandeld als Canario’s.”

  Alpidio Armas heeft gezegd, “dat men geen feest kan vieren terwijl het veel mensen slecht gaat op een eiland, dat verstoken blijft van leveranties; wat een probleem is, dat met de dag groter wordt,” en hij voegde hier aan toe, “dat de Herreños vanwege diverse kwesties niet in  de stemming zijn, om feest te vieren.”

 
                                              Volksoploop op El Hierro,
                  vanwege de minimale scheepsverbindingen met de buitenwereld.
“Daarom,” zo benadrukt Alpidio Armas, “zal men vanwege de behandeling die de Canarische Regering meent te moeten geven aan El Hierro en, vanwege de situatie die het eiland moet doormaken, geen enkele festiviteit laten plaatsvinden die de ‘Día de Canarias’ herdenkt.”

“Men verdeelt de schuld tussen de rederijen en de Canarische Regering, maar wij zullen vandaag de ‘Día de Canarias’  niet vieren op het eiland El Hierro,” zo heeft Alpidio Armas laten weten.
kleurlogoCanarias.png


13.000 Canario’s eisen wijziging
huidige kieswet

In totaal zijn dit er 150.000  als men de aanhangers van 69 collectieven optelt die dit initiatief ondersteunen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 26 mei 2012 - De beweging Demócratas para el Cambio (Democraten voor de Verandering) heeft in de afgelopen week in de hoofdstad van Gran Canaria en in La Laguna de conclusies gepresenteerd van het Manifiesto por la Reforma Electoral Canaria (Handvest voor Hervorming van de Canarische Verkiezingen). Bovendien hebben zich bij dit initiatief  69 organisaties aangesloten, die op allerlei terrein actief zijn, waaronder “politieke partijen, behalve de PP, de PSC en de CC,” zo heeft de voorzitter van de organisatie Demócratas por el Cambio, Vicente Mujica, laten weten op donderdag 25 mei 2012.

In de woorden van Mujica, “heeft de beweging de ondersteuning van de samenleving gekregen,” dit wil zeggen, “ dat het een onderwerp is, dat interessant is, in tegenstelling tot wat sommige politici beweren.” Ook herinnerde hij eraan, dat de wijziging van de kieswet, “ ook aanwezig was in het debat bij de inhuldiging van de Regering;  waarmee men een tweede termijn heeft toegekend aan Paulino Rivero als president van de Deelstaat Canarias.


(V.l.n.r.) José Manuel Marrero, Vicente Mujica, Tomás van de Walle en Juan José Pons.

“Maar er is meer, dit staat in de huidige regeerovereenkomst,” van de nationalisten en de socialisten en die vorm geeft aan het Regionale Bestuur, zo legt Mujica uit. Sindsdien, “is bijna een jaar verstreken en men heeft niets gedaan. Uiteindelijk zal men gaan zeggen, dat er geen tijd was om hervormingen door te voeren, toen dat gebeurde, is dit moedwillig opgehouden, “ zo bevestigde de voorzitter van de Demócratas para el Cambio.


                 Is dit juist? Zijn de Canarische verkiezingen democratisch?
                            Een stem is niet gelijk voor alle Canario's.

Geen welzijn
De voorstanders van het initiatief verdedigen het idee, dat zonder een juist kiessysteem er geen democratie is en er geen welzijn mogelijk is voor de maatschappij. Ondanks de steun die zij ontvangen vanuit de bevolking, zijn zij echter van mening, dat het moeilijk zal zijn, maar zijn zij ook van mening, dat men door moet gaan een wijziging te krijgen van het Canarisch kiessysteem.


“Het is een erg geblokkeerde weg, want over dit onderwerpen staan de Populares (PP) geen wettelijke initiatieven toe, men heeft de steun nodig van twee derde van de regionale afgevaardigden en ook kan men heen burgerberoep instellen bij het Constitutionele Hof, “ zo laat de voorzitter van de Demócratas para el Cambio weten.

Vicente Mujica becijfert, dat men van 150.000 burgers handtekening verkregen heeft, waaronder die van menig lid van de  69 ondersteunende verenigingen.

De handtekeningen die men blijft verzamelen op: 
- www.manifiestoreformaelectoralcanaria.blogspot.com
zullen worden overhandigd aan de president  van de Canarische Regering, aan de Eilandbesturen van Gran Canaria en Tenerife - de districten die door de huidige kieswet het meest worden getroffen, aldus Mujica - aan de voorzitter van het Canarische Parlement en de Diputado del Común (Ombudsman).
kleurlogoCanarias.png


Duinen Maspalomas
een juweel van Tenerife?

Gran Canaria verscherpt controle
ter vermijding van fouten met het merk

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 3 februari 2012 - Het Eilandbestuur van Gran Canaria  heeft de controle op de media verscherpt, om fouten te voorkomen met afbeeldingen die men gebruikt ten gunste van de andere Eilanden. Al met al blijven zich fouten voordoen: op donderdag 2 februari 2012 is op de reserveringsbladzijde van Ferry’s, waarop men wordt aangemoedigd Tenerife te bezoeken, een afbeelding verschenen van de Duinenvan Maspalomas terwijl die toch echt liggen op Gran Canaria.

De vergissing doet zich opnieuw voor, met dezelfde hoofdrolspelers, dezelfde begunstigden en inherent hieraan dezelfde  benadeelde. De pagina www.aferry.es is “leider in reserveringen” voor dit transportmiddel, zoals is op te maken uit de slogan van het bedrijf, dat opnieuw de knuppel in het hoenderhok heeft gegooid: Op de digitale hoofdpagina verschijnen afwisselend zeven paradijselijke bestemmingen die de gebruikers kunnen leren kennen, op een van deze plaatjes verschijnen de majestueuze Duinen van Maspalomas. Het probleem is, dat men wederom, te kennen geeft aan potentiële klanten, dat dit kenmerkende. beschermde natuurgebied aan te treffen is op Tenerife, terwijl dit dus Gran Canaria moet zijn. Men doet dit met de slagzin: “Ontdek de schatten van Tenerife”.

De voorzitter van het Patronato de Turismo (de ‘VVV’) van  Gran Canaria, Melchor Camón,  heeft op donderdag 2 februari 2012 laten weten, nadat hij van deze fout kennis heeft genomen, “dat het departement gaat voor de belangen en de verdediging van de interesse van de wettelijke bescherming van het wettig gedeponeerde merk en, dat het Eilandbestuur  er alles aan zal  doen, om dit te herstellen.”
kleurlogoCanarias.png


 ‘FITUR 2012
Promotur beeldt Gran Canaria kleiner af
dan Tenerife

Gran Canaria beschuldigt Promotur ervan
haar imago te beschadigen

MADRID - donderdag 19 januari 2012 - In de promotie-video in het Canarias-paviljoen op de Vakantievakbeurs Fitur laat men het eiland zien, zonder La Isleta en met een afmeting ter grootte van La Gomera, terwijl Tenerife opduikt als zijnde het centrum van de Archipel.

De verontwaardiging  van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria over het Departement Toerisme van de Canarische Regering en het nutsbedrijf Promotur neemt toe. “De gebreken in de eilandpromotie,” zo verzekerde de Minister van het Grancanarische ‘VVV’, Melchor Camón, “heeft men evident laten zien, “nadat men na de openingsceremonie van de Feria de Turismo Internacional (Internationale Toeristenbeurs - ‘Fitur 2012’), die gehouden wordt in Madrid, een audiovisuele presentatie heeft gehouden, waarin men de geografie van Gran Canaria presenteert zonder La Isleta en op een veel kleinere schaal, dan in werkelijkheid het geval is.
2012-01-19-img-2012-01-19-00-32-39-eco3_large.jpg
    Gran Canaria beschuldigt Promotur ervan, het imago van het Eiland te schaden .
90-canariasmap1-large1-large_large.jpg

Met een duidelijk merkbare verontwaardiging, verzekerde Camón, dat de video de Eilanden in 3D laat zien, om hun toeristische producten te leren kennen, maar dat die “evidente” vergissingen bevat. “Niet alleen heeft men La Isleta  achterwege gelaten, maar ook de afmeting van Gran Canaria is teruggebracht tot het formaat van La Gomera, of El Hierro; en in de weergave van de eilanden neemt Tenerife de centrumlocatie van de gehele Archipel in,” zo deelde de Grancanarische eilandminister mee.

Voor Melchor Camón, “is dit de zoveelste geschiedenis die we beleven. Als dit de promotie is, die men voor ons wil maken, dan zal men weinig bereiken,” zo bevestigde hij. De minister merkte bovendien op: “ Vervolgens lijkt het erop, dat onze reactie hoog van de toren is geblazen, maar het is wel een opeenstapeling van negatieve ervaringen van dezelfde soort.”

Het incident kan men optellen bij de uitsluiting waaronder Gran  Canaria enkele dagen geleden  te lijden had in de promotievideo die door Turespaña ten doop is gehouden via het Internet, waarin men alleen maar beelden laat zien van Lanzarote, La Palma, Tenerife en Fuerteventura

Een marginalisering , die de eilandpresident, José Miguel Bravo de Laguna ,  als meer dan voldoende beschouwt, om de van de Canarias stand op de Fitur afgescheiden aanwezigheid, met een eigen stand van het Eiland, te rechtvaardigen.

Melchor Camón sprak als verantwoordelijke voor wat er met de Canarische Regering  is voorgevallen. “Ik heb de gebruikelijke klachten mondeling aan een van de Promotur technici, die verantwoordelijk zijn voor het paviljoen, meegedeeld en we zijn in  afwachting van wat voor uitleg men ons gaat geven, want in eerste aanleg is het Ministerie van Toerisme, de verantwoordelijke die het hele verhaal op touw heef gezet,” zo bevestigde hij.

Op zijn beurt weigerde de viceminister van Toerisme, Ricardo Fernández de la Puente, van de Canarische Regering, op woensdag 18 januari 2012 verklaringen af  te leggen tegenover de  beschuldigingen van Melchor Camón. Hij zei alleen, “dat dit een debat is wat uit en te na is gevoerd en daar gaan we nu verder niet op in,” daarmee doelend op het Pleito Insular*

De controversiële video is vervaardigd , zo heeft het ministerie van Toerisme, van de Canarische Regering, laten weten, door een technische partner van het bedrijf, dat de aanbesteding gegund heeft gekregen die voor dit project was uitgeschreven. Het gaat om een producent in Barcelona, wiens naam men niet wenste te noemen, die opdracht heeft gegeven de betreffende 3D-animatie te creëren.

Las Canteras op Tenerife
Zo heeft het internetportaal voor hotelreserveringen van Trivago het eiland Tenerife gepromoot met gebruikmaking van een foto van het Las Canteras-strand dat op Gran Canaria ligt. De reacties hebben niet op zich laten wachten en de niet aflatende commentaren  op het sociale netwerk Facebook zijn niet van de lucht. Het merendeel klaagt deze vergissing aan als, “een misleidende reclame.” Trivago heeft excuses aangeboden en de web beheerders hebben de foto van het  Las Canteras strand gewisseld.

*Pleito Insular
Het ‘Pleito Insular’ is de eeuwige rivaliteit tussen de provincies Gran Canaria en Santa Cruz de Tenerife en dan met name tussen de Eilanden Gran Canaria en Tenerife.
kleurlogoCanarias.png


Overheid  besteedt voor 36 miljoen euro
aan Las Palmas en voor ruim het dubbele
aan Tenerife

De Canarische Regering houdt meer openbare aanbestedingen  voor  de oostelijke provincie
dan voor de westelijke

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA – vrijdag 23 december 2011 - De openbare aanbesteding is in 2011 met 50% gedaald, tot 36 miljoen euro.

In 2011 heeft de Canarische Regering van januari tot september voor €89.266.641,= aan aanbestedingen verricht in de provincie Tenerife, tegenover €36.621.095 in de provincie Las Palmas, dit betekent, dat ruim 68% van de aanbesteding terecht komt op de westelijke eilanden.


Het in aanbouw zijnde Paleis van Justitie (augustus 2011), in de hoofdstad van Gran Canaria.
Dit is op donderdag 22 december 2011 kenbaar gemaakt door de voorzitter van de Asociación de Empresarios Constructores y Promotores de Las Palmas (AECP) (Vereniging van Bouwbedrijven en Projectontwikkelaars), María de la Salud Gil,  dit uiteen heeft gezet, dat het  het aanbestede bedrag in totaal €116.997.737 is, waarvan 74,19% nog toegekend moet worden ( ruim 87 miljioen).

Wat betreft de rechtmatige uitvoering van de Staat, is 79,74% gegaan  naar de provincie Las Palmas (57 miljoen) en 20,26% naar Tenerife (15 miljoen).

In totaal is de officiële aanbesteding door alle overheden met 49,5% verminderd ten opzichte van 2010, van 607,9 miljoen euro naar 307 miljoen. Van de laatstgenoemde hoeveelheid moet nog 52,25% toegekend worden. Wat betreft het toegekende totaal, is 55,1% toegekend in de oostelijke provincie (Las Palmas) en 44,9% in (Tenerife).

María de la Salud Gil benadrukte, dat samenwerking tussen overheid en de private sector, “de enige mogelijkheid is om de bouwsector op de Canarische Eilanden te doen opleven.” Zo voorspelt zij, dat 2012 “slechter” zal worden voor deze sector met een Spaanse regering die zich “hard” opstelt. Gil  is ervan overtuigd, dat er “veel mogelijkheden zijn voor het aantrekken van de sector, want er is veel geld niet uitgegeven,  er zijn begrotingen die men niet heeft uitgevoerd en er zijn toekenningen van aanbestedingen die vertraagd zijn.”

De voorzitter van de AECP heeft laten weten, dat de overheidsinvestering met 82% is afgenomen, een “heel zorgwekkend gegeven.” Ze zette het probleem uiteen, dit betekent voor de bouwwondernemingen, dat zij hun classificatie als aannemer moeten hernieuwen. Vandaar, dat men de Staat verzocht heeft, om een verlenging van hun kwalificaties.

Gil heeft gewezen op de “ betalingsachterstand” van de overheden en stelt voor.om de schuld aan de ondernemingen samen te voegen, om een collectieve betaling van de overheid te eisen.

Bovendien heeft Gil laten weten, dat sinds 2009 de Regionale Regering 158 miljoen euro heeft geïncasseerd van de gemeenten voor bouwwerken, terwijl er bouwbedrijven gesloten worden; ze kritiseerde de “opdringerigheid” van de Canarische nutsbedrijven in de private activiteit.
kleurlogoCanarias.png


Canarische Regering gunt 20 keer meer bouwwerken aan Tenerife
dan aan Gran Canaria

De
Asociación de los Empresarios Constructores y Promotores
de Las Palmas
(AECP)

(Vereniging van Bouwondernemers en Projectontwikkelaars
van Las Palmas)

is van mening dat de Canarische Regering meer geeft,
dan wat de regio Madrid ontvangt

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 3 januari 2012 - De Canarische Regering heeft in 2011 de balans van gunning van bouwwerkzaamheden op een onevenwichtige manier doen uitslaan, in het voordeel van Tenerife. De investering die Tenerife heeft ontvangen in de periode van januari tot en met september 2010, bedraagt 25,3 miljoen euro, wat bijna 20 keer meer is dan het bedrag wat de Autonome Canarische Regering heeft doen toekomen aan Gran Canaria, dat het moest doen met slechts 1,4 miljoen euro.

Zelfs La Palma heeft meer aandacht getrokken dan Gran Canaria en meer geld gekregen. ‘La Isla Bonita’ heeft 1,5 miljoen euro ontvangen voor slechts één project, de sluiting van de El Paso-vuilnisbelt, terwijl  Gran Canaria slechts 1,4 miljoen euro heeft ontvangen voor  vijf overheidsprojecten.

Bij de verdeling van de gunningen voor bouwwerken hebben Lanzarote en Fuerteventura  van de Canarische Regering minder gekregen, dan El Hierro. Men heeft €64.000,= bestemd voor Fuerteventura en €74.000,= voor Lanzarote, terwijl El Hierro €95.000 heeft ontvangen.


Salud Gil lacht tegen Paulino Rivero,
terwijl Eustasio López gedag zegt tegen Jorge Rodríguez.

Voor wat betreft de aanbesteding van openbare werken door de Canarische Regering, gebeurt hetzelfde. Terwijl van januari tot en met september 2010 de aanbestede projecten op Gran Canaria  27 miljoen euro hebben bedragen, heeft Tenerife  met 73 miljoen euro bijna drie keer zoveel ontvangen aan geldsommen die de Canarische Regering heeft bijgedragen.

Deze onevenwichtigheid in investeringen, ten gunste van Tenerife, is vooral te wijten aan het Ministerie van Openbare Werken, dat de grootste gedeelten aan dit eiland heeft toegekend, om precies te zijn, voor de aanleg van de autosnelweg van Santiago del Teide naar Adeje.

Wat dit betreft heeft de voorzitter van de verenigde bouwondernemers van Las Palmas, Salud Gil aangegeven, “dat de Canarische Regering het ‘Pleito Insular’ (‘de eeuwige rivaliteit tussen Tenerife en Gran Canaria’ - Red.) wil beslechten en men in wezen evenwicht zoekt, men er voor gezorgd heeft, dat Gran Canaria in 2011 meer van de Spaanse Staat ontvangen heeft voor geplande bouwwerkzaamheden  en men er daarom maar voor gekozen heeft, om Tenerife te bevoordelen.”

Zij voegde hier aan toe, dat men vanuit de vereniging van bouwondernemers de verhoudingen aan het bestuderen is van de verdeling van aanbestedingen en gunningen  en, dat men dit gedrag van de Canarische Regering heeft ontdekt. In feite heeft in 2011 Gran Canaria 43.9 miljoen euro aan gunningen van de Spaanse overheid toegezegd gekregen, tegenover 15,6 miljoen  euro die aan Tenerife zijn gegund. “Deze kloof,” aldus Salud Gil, “heeft de Canarische Regering geprobeerd te corrigeren.”

De AECP waarschuwt, dat het “ergste” de  bedragen zijn die men niet publiceert
Salud Gil laat weten, dat men de verdeling die de Canarische Regering maakt voot investeringen in aanbestedingen en gunningen voor openbare werken kan onderzoeken, maar dat men de verdeling van de bedragen niet te weten komt.

“Het ergste – en wat ons zorgen baart-   zijn de niet genoemde bedragen, de onderhandelingsprocedures en de aanbevelingen aan nutsbedrijven, of de verdeling van geld aan bedrijfsonderdelen met winstoogmerk,” zo oordeelde Salud Gil.

Wat dit betreft merkte ze op, dat met de overheidshandelsmaatschappijen en nutsbedrijven die op Canarias opereren, wat er 267 zijn,  er nog eens 59 lokale instanties zijn die  eveneens bedragen krijgen voor bouwwerkzaamheden,  evenals  85 stichtingen zonder winstoogmerk en 175 samenwerkingsovereenkomsten en er aldus in totaal 660 instanties zijn die de private bedrijven ‘oneerlijke concurrentie’ aandoen.”

Gil benadrukte, dat de Provincie Santa Cruz de Tenerife drie keer meer nutsbedrijven heeft , dan de provincie Las Palmas. Eveneens voegde ze toe, dat de lokale instanties voor werkzaamheden in de periode 2009-2012 alleen al voor 158 miljoen euro aan subsidies hebben ontvangen.

Geld voor havens en vliegvelden
Luchthavens
De investering van de Spaanse Staat bereikt  Gran Canaria enerzijds via AENA. Deze instantie heeft in 2011 op Gran  Canaria voor 6,2 miljoen euro aanbesteed en voor 8,7 miljoen op Fuerteventura, tegenover de 527.000 euro die men voor Tenerife besteed heeft. Anderzijds heeft men voor de Rijkswegen 9,2 miljoen euro aan Gran Canaria gegeven tegenover €552.000= aan Tenerife.

Havens
De Spaanse Regering heeft ook meer geldbedragen gegeven aan het Havenbestuur van Las Palmas dan aan dat van Santa Cruz de Tenerife. In 2011 heeft Gran  Canaria 10,9 miljoen euro aan aanbestedingen ontvangen, tegenover de €485.000,= die, als enige bedrag wat deze provincie heeft ontvangen  voor havenwerkzaamheden, naar Tenerife zijn gegaan.

Ondernemingen
Als het op het gunnen aankomt van projecten, geeft de Spaanse Staat de voorkeur aan Canarische ondernemingen. 16 Nationale bedrijven tegenover 28 Canarische zijn goed voor de projecten van Las Palmas, terwijl  op  Santa Cruz de Tenerife de  verdeling andersom is, negen Canarische bedrijven tegenover 17 nationale ondernemingen.
kleurlogoCanarias.png


 

sieteislas-3.png

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--36.jpg