site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-311.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3-93.jpg

Listener-4-1.png


2013:
Een voettocht voor de piraten

Excursie met voorafgaand ontbijt
Indrukwekkend vlaggendefilé in Santa Brígida

414e jaar Herdenking Aanval Pieter van der Does

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA / SANTA BRÍGIDA - donderdag 4 juli 2013 - De traditionele Caminata del Batán is het eerbetoon aan de 60 Canario’s die 414 jaar geleden hun leven hebben gegeven in de strijd tegen de indringer, de Hollandse vice-admiraal Pieter van der Does.

Een uitgebreid programma als eerbetoon aan de 60 miliciens en eilandbewoners die hun leven hebben gegeven in de Batalla del Batán (De Slag bij de Watermolen) was op woensdag 3 juli 2013 het sluitstuk van twee dagen aan herdenkingsevenementen. De Canarische overwinning in 1599 tegen de Hollandse bezetting die geleid werd door Van der Does, was essentieel voor het garanderen van het voortbestaan van het eiland, als belangrijke haven in de Atlantische oceaan.
Mesadelbatanwapen-1-9.pngVIDEO`S:

 Las Palmas de Gran Canaria
Kathedraal Stª Ana:

Homilie
Kranslegging
Luiden Klok
en in
La Villa de Santa Brígida:
Militaire Parade 
Paella eten

Video Nº  1: https://youtu.be/31E7Y7tmIiM
Video Nº  2: https://youtu.be/XP-HfTdTtE0


De deelnemers aan de wandeling zijn op woensdagochtend 3 juli 2013 vertrokken vanaf de Jardín Canario, ze hebben de Barranco de Guiniguada gevolgd tot aan La Villa de Santa Brígida. Op de foto de wandelaars, nadat zij het ontbijt genuttigd hebben wat is aangeboden door het Regimiento de Infantería Ligera Canarias 50 (50ste Regiment Lichte Cavalerie van Canarias).

Deze plaquette herinnert aan de locatie waar in 1599 de troepen onder leiding van Gouverneur Pamo C
hamoso de Hollandse strijdkrachten hebben verslagen die Gran Canaria wilde veroveren:

“Deze open plek, in andere tijden een, mediterraan bos met mastiekbomen (pistache lenticus), mocanes (Visnea Moselaner - familie Theaceae -Pentaphylacacae), en wilde olijf, was op 2 juli 1599 het toneel van de gedenkwaardige overwinning van de Canarische Milities, die onder leiding van gouverneur Pamo Chamoso het tien keer grotere leger van de Hollander Pieter van de Does versloegen, dankzij gaven van moed en slimheid van de eilandbewoners.”
De stad Las Palmas de Gran Canaria en La Villa de Santa Brígida zijn traditioneel de drijvende kracht van de evenementen als eerbetoon aan de gevallenen. Daaronder de Caminata del Batán (Voettocht naar de Watermolen) die de bedding van de Guiniguada volgt en waarbij de deelnemers dezelfde route lopen, welke gevolgd is door de Hollandse bezetters, om zich heer en meester van het Eiland te maken. De soldaten van het regiment Canarias 50 traden op woensdag 3 juli 2013 in de voetsporen van de bezetters van de stad.


De kapel van de Heilige Catharina in de Kathedrale Basiliek van Santa Ana
                                in Las Palmas de Gran Canaria
 
 

Geheel links: Mª Isabel García Bolta, wethouder van Onderwijs, Cultuur en Sport en tevens 2e locoburgemeester van de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria, samen met Jacobo González Velázquez, Fundador y presidente de' La Mesa del Batán.'.


 
Catharina Ebben-Manders (zeg maar Toos), voormalig voorzitter van de Nederlandse Vereniging Canarias, luidt met 14 slagen de klok welke in 1999 door de NVC aan de Canarische bevolking is 'teruggegeven' (geschonken).

Het programma als eerbetoon aan de gevallenen in de Batalla del Batán (Slag bij de Watermolen) in  1599 is voortgezet op woensdag 3 juli 2013. De dag is begonnen met een responsorie voor de overledenen in de Santa Catalina-kapel, in de Kathedrale Basiliek van Santa Ana, en een bloemenhulde bij het graf van de kanunnik Bartolomé Cairasco de Figueroa, die met Van der Does heeft onderhandeld over de teruggave van de Stad. De ex-voorzitter van de Nederlandse Vereniging Canaria (NVC), Toos Ebben-Manders, had dit jaar de eer, de door deze vereniging in 1999 geschonken luidklok 14 keer te laten luiden, een klokslag voor elke dag, dat de Hollanders de hoofdstad van Gran Canaria bezet hebben gehouden.



Nadat de deelnemers aan de herdenkingsplechtigheid - op het Plaza de Santa Ana-, voor de Kathedraal geposeerd hebben voor de traditionele groepsfoto, is men met bussen naar de Jardín Canario gegaan, (het vertrekpunt van de voetmars), waar men is verwelkomd door de soldaten van de lichte infanterie voor een ontbijt in de omgeving van de botanische tuin (wat toen ter tijd de Hollanders waarschijnlijk niet gehad hebben) en vervolgens heeft men, met aan het hoofd het regiment Canarias 50, de inval van de piraten uit Noord Europa overgedaan, nadat deze de hoofdstad hadden ingenomen.

Acht kilometer Geschiedenis
De voettocht volgt de weg die destijds door de indringers is gekozen om Gran Canaria te bezetten; door de bedding van de Guiniguada over een lengte van 8 kilometer tot aan La Villa de Santa Brígida. Tijdens de wandeling heeft de officiële kroniekschrijver van Gran Canaria en medewandelaar, Juan José Laforet, de wandelaars en militairen gewezen op de voornaamste historische en geografische aspecten van het gebied. Daaronder talrijke caminos reales (koningswegen) die de omgeving doorkruisen en het op het belang van het - ondertussen verdwenen - bosque de lentiscos (mastiekbos), dat zich toen uitstrekte in de omgeving van wat men tegenwoordig kent als Monte Lentiscal. Deze enclave diende als schuilplaats en was een cruciaal gebied voor de door de Canario’s gevolgde strategie gedurende de strijd.


Minder munitie

De grote afwezigen tijdens deze editie van de caminata (voetmars) zijn enkele onderdelen van het Regimiento de Infantería Ligera Canarias 50, die momenteel op vredesmissie zijn in Afghanistan. Deze manschappen plegen ter hoogte van de Puente de la Angostura (Smalle Brug) - een van de halteplaatsen op de wandeling - geweersalvo’s af te geven.



Eenmaal aangekomen in Santa Brígida, hebben de wandelaars zich gevoegd bij de overige deelnemers aan de herdenkingsplechtigheid op het Plaza de la Iglesia (Kerkplein), waar ook dit jaar weer trouw de voormalige honorair consul van Nederland in Las Palmas de Gran Canaria, Joep Hezemans, aanwezig was in gezelschap van zijn dochter Marta.

 
                           Martha en Joep Hezemans, Wim Roxs en Toos Ebben.
Hier is het eerbetoon aan de gevallenen voortgezet met een kort historisch overzicht wat gegeven is  door Alejandro García Medina, de architect van de Dienst Historisch Erfgoed, van het Cabildo (Eilandbestuur), die het belang heeft benadrukt “dat niet alleen de militairen en milicien rechtstreeks bij de strijd betrokken waren, maar ook al die  burgers,  zowel die van de hoofdstad, evenals die van Santa Brígida en omliggende dorpen, die geholpen hebben, dat alles in goede banen is geleid.





Aansluitend heeft er een vlaggen-defilé plaatsgevonden,  met als eerste de vlag van  Valverde de Mérida (Badajoz), de geboorteplaats van kapitein Alonso de Alvarado en zijn luitenant Antonio Pamochamoso, die tijdens de slag belast waren met leiding geven aan de Canarische miliciens.


De vlag ging vergezeld met een brief van Silvia Vargas Frutos, burgemeester van deze gemeenten in Extremadura, waarin zij haar dank uitspreekt, dat jaar na jaar de Canarische gemeenten zich inspannen de herinnering levend te houden aan, dat zo glorierijke feit. In dit defilé zijn ook de vlaggen meegedragen van Las Palmas de Gran Canaria en La Villa de Santa Brígida, vergezeld door de vlaggen van Telde, Agüimes, Arucas, Gáldar, Teror en San Mateo, omdat dit de plaatsen zijn die miliciens hebben geleverd die het Eiland hebben verdedigd in deze beslissende slag.


Het oplezen van de namen van  de 60 militairen, miliciens en plaatsbewoners die gevallen zijn in de strijd, was de inleiding tot de woorden van José Manuel Orbán Rodríguez, Luitenant-Kolonel van de Infantería Ligera Canarias 50, voor de kranslegging ter ere van  de gevallenen, onder begeleiding van de muziekkapel van dit regiment.


 

De lauwerkrans is gelegd onder de herinneringsplaquette die la Villa de Santa Brígida gewijd heeft aan deze helden. Orbán Rodríguez heeft het belang benadrukt van het feit, “dat men niet alleen de stad heeft verdedigd tegen de buitenlandse bezetting; maar, dat men ook het voortbestaan van het eiland als een belangrijke poort voor het Spaanse paviljoen in de Atlantische Oceaan heeft gewaarborgd.”




De Parranda de San Antonio (folkloregroep) heeft de ceremonie afgesloten met het voor het kerkportaal uitvoeren van de hymne van La Villa de Santa Brígida. De aanwezigen zijn vervolgens naar het schoolplein gegaan van het Juan del Rio Ayala-college, waar het Regimiento de Infantería Ligera Canarias 50 een paella-lunch heeft aangeboden met muzikale begeleiding van de Parranda de San Antonio.

De herdenkingsplechtigheden zijn op woensdag 3 juli 2013 om 20:00 uur afgesloten, in het voorportaal van de het gemeentehuis van Santa Brígida, met een militaire taptoe door de muziekkapel van de Brigada de Infantería Ligera Canarias XVI.
kleurlogoCanarias.png


aaaaakaart_canaria-38-107.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--582.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb