site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

00000LOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2.jpg

00000LOGOMETBANNERGranCanariaActueel-3.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3-110.jpg


Zo wordt Hotel ‘Santa Catalina’ na de verbouwing

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 26 mei 2018 - Op onderstaande video is te zien dat het hotel in de hoofdstad van Gran Canaria sinds 1 mei 2018 wordt  uitgebreid met een aanbouw aan de achterzijde van het pand.

Door de modernisering van de voorzieningen is Hotel ‘Santa Catalina’ in Las Palmas de Gran  Canaria  twee jaar lang gesloten om deze vernieuwing te realiseren en zal het hotel begin 2019 weer geopend zijn onder de naam  ‘Royal Hideaway Santa Catalina’:
Entrada-Hotel-Catalina-Doramas-Alejandro_EDIIMA20160513_0755_20.jpg

                                                                VIDEO:
https://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/05/17/143713/quedara-hotel-santa-catalina-obras-1_m.mp4
hotel-santa-catalina-1.jpg

Hotel Santa Catalina
Calle León y Castillo, 227
3500 Las Palmas de Gran Canaria

Telefoon:  (00 34) 928 24 30 40
Internetpagina
https://www.barcelo.com/es/hoteles/espana/islas-canarias/gran-canaria/hotel-santa-catalina

 00000slas-canariaslogo-637.jpg


Barceló en de Gemeente
tekenen het contract voor Hotel ‘Santa Catalina’

"We zijn erg verwachtingsvol," zo heeft  burgemeester Augusto Hidalgo toegegeven tijdens de presentatie van het project voor de emblematische vestiging voor de komende 35 jaar

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 7 november 2017 -  Barceló en  de Gemeente  de Las Palmas de Gran Canaria hebben op maandagochtend  6 november 2017  het huurcontract getekend van Hotel ‘Santa Catalina’, wat het beheer van de Mallorcaanse keten het emblematische gebouw van Miguel Martin Fernandez de la Torre voor een periode van 35 jaar mogelijk maakt
3-59.jpg

VIDEO:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2017/11/06/131912/quedara-hotel-santa-catalina-1_p.mp4
4-51.jpg

6-104.jpg

5-50.jpg

9-34.jpg 10-29.jpg

7-37.jpg

8-37.jpgHet is de bedoeling van Barceló dat het hotel ‘een ambassadeur’ wordt van  Las Palmas de Gran  Canaria, aldus de woorden van haar regionale directeur, Ángel Esquinas.
 De intentie daartoe is, het herstellen van het project van Miguel Martín-Fernández de la Torre, door het hotel open te stellen naar het Doramas-park, met terrassen die het mogelijk zullen maken dat de klanten via de beide voorzijden het hotel kunnen betreden.
 12-31.jpg 13-31.jpg
14-27.jpg 15-20.jpg
11-26.jpg 18-20.jpg

16-21.jpg 17-27.jpg

19-19.jpg 20-11.jpg

21-14.jpg 22-14.jpgBovendien, zoals hij heeft uiteengezet, omvat het project - dat nog steeds een voorstel is, totdat het door de technici van de gemeenteraad is bestudeerd -  een ontspanningsruimte op het dak, nu ongebruikt, en verwijdert men de daken van twee oude binnenplaatsen die ooit dicht  waren. Het welzijnscentrum zal ook een verbouwing ondergaan om meer ruimte  aan de faciliteiten te verstrekken.

23-10.jpg

24-9.jpgDe wandelgang naar de hoofdtoegang is een van de voorstellen van Barceló, evenals de verplaatsing  van de taxistandplaats naar de Calle León y Castillo, zodat de klanten het gevoel hebben dat zowel het Doramas-park, als de Pueblo Canario, en het Néstor Museum, in het geheel zijn geïntegreerd.

De  uitnodigingen zouden zich ook tot de rest van Spanje uitstrekken. Het bedrijf charterde een viermotorige vliegtuig  (van het  bekende luchtvaartbedrijf AVIACO:  Een Bloch 161 Languedoc), met een kruissnelheid van 350 km/u, die 33 passagiers kon vervoeren, en die op 5 december aankwamen op Gando. tussenstop in Casablanca, om de burgemeester van deze stad op te halen.

Enkele van de personages die aanwezig waren bij deze officiële opening en bij het grote openingsdiner waren: de algemene directeur van de Burgerluchtvaart, de secretaris-generaal van toerisme, de algemeen directeur van Luchtvaart en Handel, het hoofd van de Afdeling Horeca van het Directoraat-generaal van Toerisme, de directeur van Air France, de afgevaardigde van de commerciële dienst van de Compañía de Coches-Camas, de vertegenwoordiger van KLM in Spanje, enz., naast de diverse reisagentschappen en persmedia.

De wereld van het toerisme weergalmde niet alleen dat Las Palmas de Gran Canaria een nieuw luxehotel had, maar ook dat deze belangrijke groep mensen het hotel  bezocht, de voortreffelijkheid van een eiland met een paar bijzonderheden en ongekende schoonheid. Het was een geweldig idee dat deze groep persoonlijkheden, alvorens terug te keren naar hun plaatsen van bestemming, de hoeken van Gran Canaria bezichtigen.

Het management van het hotel werd in deze eerste jaren uitgeoefend door Ángel Lucía, een jonge horeca-man met moderne ideeën, actief en met talenkennis, die afkomstig was van Hotel ‘Parque’, dat jaren eerder was geopend.
Enrique Javel, van de Franse school, nam de leiding over de keuken op zich (eind 1953 trad hij toe tot het Grand Hotel de ‘Paris-Montecarlo’).
Hij werd vervangen door Don Roberto Mutti, van dezelfde school, die uit Londen kwam.
In 1958 werd chef-kok José Vila Barrio benoemd en gedurende 40 jaar leidde hij de ‘Catalina’- keukens, zoals deze beroemde en geliefde chef zijn hotel noemde.
Na zijn pensionering en naast de ook bewonderde Valentine Añor García, eerste ober, bracht men  zeer aangename avonden door waarin deze personages uit de hotelgeschiedenis, helaas al overleden, verhalen vertelden en vele vragen beantwoordden over het favoriete hotel.
In een hotel is de richting van het etablissement en de keukens erg belangrijk, vandaar dat men verwijst naar de eerste regisseurs.
Het staat buiten kijf dat excellentie in diensten de sleutel is tot het indelen van een hotel en de dienstverlening  bestaat uit het personeel van het etablissement.

Het personeel
Een belangrijk aspect, en het moet worden opgemerkt, het was altijd het personeel van het hotel, beroepskrachten  die vanaf het begin de betekenis van dit etablissement assimileerden en die voldeden aan strengheid, vriendelijkheid en hoffelijkheid van hun functies.
Het was niet vreemd, zelfs vandaag nog, om beroepskrachten  te ontmoeten die al meer dan dertig jaar in Hotel ‘Santa Catalina’ werken. Rond die tijd konden de medewerkers die aan het werk gingen in het hotel, zeggen dat ze hun toekomst verzekerd hadden, aangezien dit etablissement als een echte hotelschool werd beschouwd.
Iemand die vele jaren in het hotel werkte was Pablo Barbero Sierra.

 Gestión Hotelera Internacional S.A. beheerde het in april 1983 gerenoveerde hotel, met Pablo Barbero als directeur (die het hotel in oktober 2005 verliet), in  een brief van mei 1987 merkt men aan hem op dat maar weinig mensen het ‘Santa Catalina-hotel kennen in de moderne situatie, zoals hij dat kent.

Als Hotelera Nueva Canaria S.A. het  beheer van  het etablissement definitief overneemt, is Juan Padrón de voorzitter van de maatschappij, die Barbero benoemt om dit juweel van een hotel te stimuleren en aldus doet hij; Barbero beheert rechtstreeks elke hoek van dit aangename hotel.

Gedurende  zijn directie, concreet tot september 2000, verkrijgt het Hotel als zodanig het eerste Spaanse kwaliteitscertificaat op Gran Canaria. Barbero is van mening dat het belangrijkste voor een hoteldirecteur, zijn personeel is, en hij prijst zich dan ook  met een goede ploeg medewerkers. Als men in 1998 de nieuwe voorzieningen in gebruik neemt, is hij gelukkig met de grote stap voorwaarts die het hotel gezet heeft.

Uitbreiding
Eenmaal het ‘Santa Catalina’-hotel weer in gebruik genomen hebbend, was de acceptatie zodanig dat het drie jaar na de inwijding uitgebreid moest worden, evenals in 1959 en in 1961.

In de laatste jaren van het beheer door Husa had het management van het hotel gewaarschuwd voor de noodzaak van een totale renovatie van het hotel. In 1981 werd de vestiging gesloten en werden rehabilitatiewerkzaamheden uitgevoerd met een kostprijs van 400 miljoen pesetas.
Het hotel werd geopend in 1983 en het beheer ervan werd toegekend aan het bovengenoemde bedrijf: International Hotel Management, S.A.
(HUSA beëindigde het contract in 1980 en nam niet deel aan de openbare aanbesteding).

Al deze uitbreiding-, herstel-, en vernieuwingswerkzaamheden  zijn de verantwoordelijkheid van de Gemeenteraad, eigenaar van het kenmerkende gebouw, en waren zeker belangrijke werken, maar degene die echt stap voorwaarts  zette in termen van hotelmoderniteit, waren de uitgevoerde werken door Hotel New Canaria. SA, allemaal onder haar verantwoordelijkheid en dit betekende dat het hotel over nieuwe ,essentiële ruimtes beschikte die dan beschikbaar zijn voor een categoriehotel: een nieuwe activiteitenruimte, garage, fitnessruimte, en aqua vital-Spa-centrum (deze laatste twee ruimtes zij dan de  meest complete op het  eiland), naast de vernieuwing  van de gastenkamers en gemeenschappelijke ruimtes, en om de veiligheidsdiensten en watervoorziening te moderniseren. Dit alles werd gevierd in 1998, toen de 75e verjaardag van de toekenning van het hotel door de gemeente werd vervuld.

 Openbare aanbesteding
Als gevolg van de beëindiging van de huurovereenkomst van Hotelera Nueva Canaria S.A.U. en op basis van de specifieke contractvoorwaarden van de Pliego de Cláusulas particulares del Contrato de Arrendamiento de Industria del Hotel Santa Catalina (Voorwaardern van  de Openbare Aanbesteding van het Huurcontract van  Hotel ‘Santa Catalina’) gepubliceerd door de Gemeenteraad, is er een aantal bedrijven dat offertes uitbrengt:
- de Grupo Juan Padrón (Hotel New Canaria S.A.U. als de  bestaande huurder)
 in samenwerking met RUI-Hotels;
- de Hotusa Group (Hoteles Turístico, S. A.) / Eurostars Company;
Daminvest / VIK Hotels;
-  de Barceló Group;
- de Grupo Martinón S.A. samen met de NH Hotel Group

Bepaalde magie
Dit hotel is uiteindelijk een bedrijf, heeft economische doelen, en  logische en gezonde doelstellingen die bovendien samenvallen met die van andere hotelbedrijven, verspreid over het eiland. En dat is wat degene wil die de aanbesteding van het huurcontract gegund krijgt.

Maar men houdt ook rekening met de visies en dromen van dit hotel dat het pad in drie eeuwen heeft bewandeld; wat een aanbevelings- en ontmoetingspunt als erfgoed van de stad is; men mag niet vergeten dat het altijd het representatieve beeld is geweest, en is, van de beste gastvrijheid. Kortom: veel geluk voor alle geïnteresseerden die zich hebben gepresenteerd in de aanbesteding en voor de winnaar ervan, aan het begin van het nieuwe beheer.
0000Islas-canariaslogo-kopie-618.jpg


De renovatie van Hotel ‘Santa Catalina’ start in het voorjaar van 2018

De Gemeenteraad heeft de toekenning
van de huurovereenkomst van het hotelcomplex aan Barceló goedgekeurd

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 17 oktober 2017 - De renovatie van Hotel ‘Santa Catalina’ gaat in het voorjaar van 2018 van start. Dat heeft de wethouder van Toerisme en Lid van de Raad van  Bestuur van Hotel  ‘Santa Catalina, Pedro Quevedo laten weten, nadat de Gemeenteraadsvergadering op maandag 16 oktober 2017, het huurcontract heeft toegekend voor dit kenmerkende hotel dat eigendom is van de Gemeente aan  Barceló Arrendamientos Hoteleros S.L.U., overeenkomstig het voorstel van de Contract-commissie van vrijdag 13 oktober 2017. De volgende stap zal de formalisering van het contract zijn tussen beide partijen, wat voorzien is begin november 2017. Het huidige huurcontract loopt af op 12 november 2017.
f0RjDdpv-1.jpeg9705007-5.jpg
                 De renovatie van Hotel ‘Santa Catalina’ start in het voorjaar van 2018.

Quevedo heeft de transparantie benadrukt van het aanbestedingsproces, het werk van de bieders die voorstellen hebben ingediend, evenals het werk van de verschillende evaluatie-groepen. "Het gegunde project garandeert ons, dat het hotel een toekomst heeft en dat het een referentie en icoon voor de stad wordt." Vanaf nu is een periode van 'redelijke overgang' geopend, voordat Barceló het beheer van het hotel overneemt, vanaf 12 november, zo heeft de wethouder gezegd.

Barceló zal het huidige personeelsbestand van Hotel ‘Santa Catalina’ van 137 personen  uitbreiden naar 252 medewerkers.

Pedro Quevedo heeft uitgelegd,  dat de renovatiewerkzaamheden van het gebouw in het voorjaar van 2018 zullen beginnen, en dat tot 30 maart 2018 de nieuwe beheerder de reeds gecontracteerde reserveringen overneemt. "Het hotel zal waarschijnlijk 9 maanden tot  een jaar gesloten zijn," zei hij. "Daarvóór moeten de nieuwe  bedrijfsleiders alle benodigde vergunningen en werkvergunningen vragen."

In de aanbesteding van het huurcontract heeft men de voorwaarden benadrukt van vijf hotel-sterren, voor de emblematische vestiging in de stedelijke context en de bijzondere relevantie in het toeristische systeem van de stad, en de waarde van het onroerend goed als eigendom van cultureel belang in de categorie van monument, evenals de waarde van de onmiddellijke omgeving ervan, het landschap en de milieukwaliteiten.

Het nieuwe scenario dat opent voor de naamloze vennootschap Sociedad Anónima Hotel Santa Catalina, zo voegt de wethouder toe, is erg spannend. De huurinkomsten van €600.000,= per jaar "laten ons toe, om in de omgeving van  het hotel, op de terreinen van groot sociaal, cultureel en toeristisch belang te werken, zoals het Doramas Park, het Pueblo Canario, en het Néstor Museum."

Barceló zal haar project in de stad in  de komende weken presenteren aan de burgerij. Een project dat,  aldus Quevedo, het mogelijk zal maken zich aan te passen aan de 21ste Eeuw, met respect voor de ideeën van een genie zoals Miguel Martín Fernández de la Torre was".

Hotel ‘Santa Catalina’
Het Hotel ‘Santa Catalina’  maakt deel uit van het Architectonische en Culturele Erfgoed van de Stad Las Palmas de Gran  Canaria. Het is een logiescomplex met een hoge graad van bescherming, wat vereist dat elke investering daarin zorgvuldig moet  worden bestudeerd en gewaardeerd  onder toezicht van de Comisión del Patrimonio Histórico (Comissie Historisch Erfgoed) van Gran Canaria.
hotelsantacatalinaantigua.jpg
In gebruik genomen in 1889, is het getuige geweest van een lange toeristische traditie van de hoofdstad, en heeft het zich gekenmerkt door het zijn van een ontmoetingspunt en een voortreffelijke,  toeristische referentie van Las Palmas de Gran Canaria; speciaal in het tijdperk aan het eind van de jaren ’50 en ‘60 van de 20ste Eeuw en van de recente jaren.

Hotel ‘Santa Catalina’ is door de Gemeente verworven in 1923, toen men ook de aangrenzende percelen kocht waar zich momenteel het Pueblo Canario, het Nestor-museum, en het Parque Doramas bevinden. Het is in 1951 als men het nieuwe gebouw inwijdt dat is ontworpen door Martín Fernández de la Torre,  wiens algemene verbouwing men heeft gehandhaafd tot in 2017.
hotel_santa_catalina-26167.jpg
Het gaat om een U-vormig gebouw met opening naar zee, met een aantal aangrenzende percelen.image_content_2436414_20171016124519.jpg
Het is een van de betekenisvolle voorbeelden en het meeste eigenlijke van de regionale beweging binnen de stadsarchitectuur van de 20ste Eeuw.

187-1.jpgIn 1993 heeft men een project aanbesteed voor verbetering, modernisering en uitbreiding, met de huidige parkeerplaats, zwembad, bar en aangrenzende percelen.

Op 16 juni 2017 heeft de Raad van Bestuur van Hotel ‘Santa Catalina’ de aanbesteding voor de exploitatie opengesteld voor de vijf sterren operatie, of gelijkwaardig, met een huurovereenkomst voor de volgende vijfendertig jaar.
Barcelooccidental.jpg index-8.png
De Grupo Barceló
De Grupo Barceló is, volgens ditzelfde hotelbedrijf, opgericht in 1931, als een verticaal geïntegreerde, toeristische groep die wordt gevormd door de Barceló Hotel Group, die meer dan 230 hotels en ruim 50.000 kamers in 21 landen heeft; en door de reisafdeling Ávoris, meer dan 700 reisbureaus op vier Continenten heeft, verschillende touroperators en ontvangers, en zelfs een luchtvaartmaatschappij.
Met meer dan 85 jaar ervaring in de nationale en internationale toeristische sector richt de Grupo Barceló zich op twee hoofdgebieden: Hotels en reizen. Alle bedrijven van de groep geven werkgelegenheid aan  een personeelsbestand van bijna 30.000 medewerkers.

 0000Islas-canariaslogo-kopie-443.jpg


Barceló gaat Hotel ‘Santa Catalina’ beheren

Het hotelbedrijf is eerste in de verhuuraanbesteding met het offreren van een investering van 24,5 miljoen euro

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 9 oktober 2017 - Het bedrijf Barceló Arrendamientos Hoteleros S.L.U. zal de beheerder worden van het ‘Santa Catalina’-hotel voor een periode van 40 jaar, na het gegund krijgen van de aanbesteding die was uitgeschreven door de hoofdstedelijke Gemeente van Gran Canaria. Barceló heeft toegezegd 24,5 miljoen euro te zullen investeren voor het realiseren van een  ingrijpende hervorming van het kenmerkende pand en betaalt aan de stad de pachtsom van €600.000 per jaar voor de huur van het gebouw, dat gemeentelijk eigendom is.

Barceló heeft ook de beste puntentelling verkregen voor de technische offerte, die is gewaardeerd met 31,75 punten. De toekenning is in afwachting van een eindrapport, maar de opening van de enveloppen op maandagochtend 9 oktober 2017 heeft bevestigt dat Barceló de winnaar is van de aanbesteding , waarbij een minimale investering van 15,5 miljoen euro was gevraagd en een jaarlijkse pachtsom van €550.000,=
san0001.jpg

santa-catalina-hotels-k0b--620x349abc.jpgOp de tweede plaats is geëindigd Hoteles Turísticos Reunidos. Derde was Daminvest; de UTE (Joint Venture) geformeerd door PAMA-RIU eindigde op de  vierde  plaats.
De offertes van deze hotels varieerden tussen de 18,5 en 16,5 miljoen euro. De door de bedrijven geoffreerde pachtsom schommelde tussen de €600.000,= van het winnende bedrijf, en de €560.000,=

De vijfde groep die heeft meegedongen in de aanbesteding, gevormd door de alliantie tussen de NH keten en het Canarische bedrijf Martinón, werd geëlimineerd.
De Raad van Bestuur van Hotel ‘Santa Catalina’ zal op vrijdag 13 oktober vergaderen en op maandag 16 oktober 2017 wordt dan de toekenning openbaar gemaakt.
0000Islas-canariaslogo-kopie-360.jpg


Pama &Hijos SA met RIU dingen naar de exploitatie van het Santa Catalina-hotel

In totaal hebben vijf bedrijven zich geïnteresseerd
voor het etablissement

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 21 augustus 2017 - De Gemeente Las Palmas de Gran Canaria heeft vijf offertes ontvangen van horecabedrijven die geïnteresseerd zijn in de exploitatie van het Santa Catalina-hotel voor de komende 35 jaar, zo heeft het hoofdstedelijke Gemeentebestuur laten weten op zaterdag 19 augustus 2017.

De navolgende bedrijven hebben gereageerd op de openbare aanbesteding (waarvan de inschrijving  is afgesloten op  vrijdagmiddag 18 augustus 2017) voor het nieuwe huurcontract van de kenmerkende hoteluitrusting, sinds 1923 eigendom van de Gemeente:
- de Barceló-Groep
- Daminvest, vertegenwoordiger van de Canarische hotelgroep VIK
- Hotusa (Eurostart),
- Martinón (NH)
- Pama e Hijos SA (de huidige concessiehouder) met RIU-Hotels
sracar.jpg
De wethouder van Toerisme en voorzitter van de Raad van  Bestuur van de Sociedad Hotel Santa Catalina, Pedro Quevedo (Nueva Canarias - NC), heeft zijn ‘tevredenheid’ kenbaar gemaakt over het aantal offertes dat is gepresenteerd en heeft laten weten dat het gunningsproces  eind september zal worden afgerond, als het beoordelingscomité de documentatie heeft bestudeerd en de offertes heeft gewaardeerd.

“We zijn blij,” heeft Quevedo opgemerkt, omdat deze offertes garanderen dat het Santa Catalina-hotel, “een toekomst heeft met kwaliteit als kenmerkend vijfsterrenhotel in de hoofdstad.”

Vanaf nu, heeft de wethouder gezegd, gaat het gunningsproces door met de opening van envelop 'A', om de juridische documentatie te verifiëren

Quevedo heeft de vergadering  van de evaluatiecommissie bevestigd die op 11 september het technische voorstel - envelop ‘B’-  zal evalueren, terwijl het laatste proces voor de gunning  de beoordeling van het economische voorstel zal zijn - envelop 'C' .

“Het is onze bedoeling het gunningsproces eind september 2017 af te ronden om te kunnen rekenen op een overgangsperiode van een maand voordat het nieuwe contract wordt getekend; heeft de nationalistische partijleider opgemerkt.

In ieder geval heeft de wethouder eraan herinnerd dat men op vrijdag 18 augustus 2017 de mededeling van de verzending van een ander voorstel zou kunnen ontvangen, wat de inschrijftermijn met tien dagen verlengt.

Voorwaarden
De aanbestedingsstukken omvatten de exploitatie van het hotel als een vijfsterren-bedrijf, of gelijkwaardig, voor de duur van het contract, de voltooiing van de werkzaamheden om het onroerend goed te verbeteren en te moderniseren voor de duur van de overeenkomst,  een investeringsplan gepresenteerd door  de inschrijver  met  het onderhoud van alle hotelfaciliteiten, met volledige inachtneming van de unieke voorwaarden van het gebouw; en de betaling van een jaarlijkse huur van minimaal €550.000,=

El Boletín Oficial (de Staatscourant) van de Provincie Las Palmas heeft op 16 juni 2017 de aankondiging gepubliceerd van  de offerte voor exploitatie van het emblematische hotel van Las Palmas de Gran Canaria en de nieuwe huurovereenkomst welke zal beginnen op dezelfde dag van de formalisering, welke voorzien is op 12 november 2017.

De aanbesteding  bevat de verplichting om de bestaande hotelfaciliteiten te vernieuwen, te verbeteren en aan te passen met een beleggingsplan dat niet lager mag zijn dan 15,5 miljoen euro en van dit bedrag moet ten minste 80 % tijdens de eerste drie jaar van de operatie besteed worden; en het overige, binnen een maximale periode van 48 maanden.

Miljoenen investeringen
Tevens is voorzien, dat de huurder in een tweede fase-  wanneer 20 jaar van het contract is  voltooid -  zich ertoe verbindt om te investeren in verbeteringen, behoud, reparatie, en vervanging, die noodzakelijk, of nuttig is voor de goede werking van het hotel, met niet minder dan 5,4 miljoen euro.

De inschrijvers hebben verbeteringen aangeboden welke verband houden met de werking van het hotel betreffende gastronomie en catering, het gebruik van de ruimten van het hotel, het leveren van diensten die momenteel niet bestaan, evenals de investering in culturele goederen welke de Canarische identiteit van het etablissement versterken, het creëren van langdurige werkgelegenheid in het kader van het aanhouden, en de toezegging van vervanging, van de huidige werknemers; de zorg van de omliggende tuin, en de energie-efficiëntie systemen

De looptijd van de huurovereenkomst bedraagt 35 jaar, hoewel de verlenging automatisch wordt vastgesteld voor de periode van één jaar, tot maximaal vijf jaar is voltooid, waarbij  de veertig jaar niet wordt  overschreden.
0000Islas-canariaslogo-kopie-48.jpg


Wie gaat het ‘Santa Catalina’-Hotel beheren?

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 13 augustus 2017 - Het aftellen is begonnen. Op vrijdag  18 augustus 2017 sluit de periode voor het aanbieden van offertes in de openbare aanbesteding voor beheer van het ‘Santa Catalina’-hotel, dat eigendom is van de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria. Het pand heeft de interesse gewekt van een tiental ondernemingen die zich tot de Gemeente gewend hebben om de voorwaarden van de aanbesteding te kennen.

De teniente del alcalde (locoburgemeester) en wethouder van Toerisme, Pedro Quevedo (Nueva Canarias -NV), verbergt niet zijn tevredenheid over de belangstelling die over het algemeen de openbare aanbesteding wekt voor het ‘Santa Catalina’-hotel. En samen met de tevredenheid, de overtuiging op te merken dat het proces, “voor de volle honderd procent transparant is”.
9705007-3.jpg
     De voorgevel van het hotel, onderdeel van de geschiedenis van het toerisme op Canarias.

f0RjDdpv.jpeg 6957-82-l.jpg

maxresdefault-78.jpg

hotel3-1.jpg

9705012.jpgOp vrijdag 18 augustus 2017 sluit de inschrijvingstermijn en, aldus gemeentelijke bronnen, heeft een tiental bedrijven zich hiervoor geïnteresseerd. Op de lijst staan buitenlandse maatschappijen, nationale ketens, en een plaatselijke onderneming. Ook zijn er uniones de empresas (joint ventures -  gezamenlijke ondernemingen) met deelname in Canarisch kapitaal aan de hand van grote hotelbedrijven.

21532561-1.jpg
hotel-santa-catalina-las-palmas-de-gran-canaria-063.jpg hotel-santa-catalina-las-palmas-de-gran-canaria-076-1.jpg
Voor allen is het ‘Santa Catalina’-hotel, een visitekaartje op een eiland, en bovendien in een stad die een grote opleving beleeft in het toerisme. Wie dat het beste weet, is de Juan Padrón-Groep, die zich opnieuw heeft gepresenteerd in de aanbesteding om het hotel te beheren. Volgens bronnen in het bedrijfsleven, zal men dat doen aan de hand van de RÍU-Groep, die zich in de afgelopen jaren  heeft ingezet om aanwezig te zijn in dit hotelsegment van de stad.

In de hoofdstad  van Gran Canaria doet zich de bijzonderheid voor, dat dit stadstoerisme zich verenigt met dat van zon en strand, zowel door het bestaan van het Las Canteras-strand als grote reclame, en tevens door de nabijheid van de stranden in het Zuiden van het eiland.
ZZZZZZIslas-canariaslogo-kopie-154.jpg


Het 'Santa Catalina'-hotel genereert in 2035
77 miljoen in contanten

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 2 februari 2017 - De exploitatie van het 236 gastenkamers tellende ‘Santa Catalina’-hotel is haalbaar op basis van 35 jaar huur. De studie van Codexca over het etablissement - waarop men zich baseert bij de aanbesteding welke de Gemeente gaat uitschrijven - geeft aan, dat de opgebouwde liquiditeit met het beheer van de vijfsterren-accommodatie gedurende de concessieperiode 76,64 miljoen euro zal bereiken. Een jaaromzet van gemiddeld €44.000,= per hotelkamer, bij een gemiddelde kamerprijs van €142,= per overnachting.

Het bedrijf dat in de aanbesteding de gunning toegewezen zal krijgen voor de huur van het ‘Santa Catalina’-hotel, zal over voldoende liquiditeit gaan beschikken om de verplichtingen aan te gaan en winst te maken overeenkomstig het rapport dat is opgedragen door het Gemeentebestuur, om de haalbaarheid te kennen van de huur van het hotelcomplex, zal de vijfsterren-accommodatie een kasgeldstroom genereren van 76,74 miljoen euro aan het eind van de concessie voor het hotel bij een door Codexca geschatte bezettingsgraad op jaarbasis van tussen de 63 en 68%. De gemiddelde  jaaromzet per gastenkamer is in het Codexca-rapport  geschat op €44.000;=

In het gehele Codexca-rapport gaat het het om minimum bedragen, zo is bevestigd door de wethouder van Toerisme,  Pedro Quevedo. De Gemeente baseert zich bij de aanbesteding van de exploitatie op de vergelijkingen van de bezettingsgraad op jaarbasis in het Codexca-rapport met andere hotels als nutsbedrijven in Spanje, zoals: het 'Grand Mencey ' in Santa Cruz de Tenerife (70%); het 'Alfonso XIII 'in Sevilla (72%); en het 'María Cristina' in San Sebastián (89%).
9705007-2.jpg

Deze indicatie - gebaseerd op het kennen van de winstgevendheid van een bedrijf -  is negatief in de eerste zes jaar van het exploiteren, grotendeels door het scenario van de sluiting van twee jaar voor het renoveren van het ‘Santa Catalina’-hotel, en de afschrijving van de aanvankelijke  investering die dit vereist.
p5253140.jpg

672476.jpg

Slide_piscina_interio_spa-1.jpg
Hotel-Santa-Catalina4b.jpg hotel-santa-catalina-las-palmas-1.jpg
Men moet weten, dat het Gemeentebestuur van Las Palmas de Gran  Canaria een aanvankelijke investering overweegt van minimaal €10.419.600,= voor her renoveren van de voorziening  en het betalen van een canon (erfpacht) aan de stad van jaarlijks € 919.350,=
11800_127_z.jpg
stacata.jpg
hotel-santa-catalina-las-palmas-de-gran-canaria-076.jpg 21532816.jpg

007home.jpgEchter, vanaf het zevende jaar, zal de liquiditeit van het ‘Santa Catalina’-hotel, beginnen om uit de rode cijfers te komen. Zo zal, rond 2015, de kasgeldstroom welke de externe adviseurs becijferen boven de twee miljoen euro uitkomen, terwijl in  het eerste decennium van de concessie deze indicatie zal oplopen tot 9,6 miljoen euro.
maxresdefault-54-1.jpg
188958545.jpeg santa-catalina-gran-canaria_big.jpg
hotel3.jpg

Winsten
Het rapport geeft een beeld van de financiële stimulansen van de bedrijfsvoering welk het ook mogelijk maakt te voorzien dat de nieuwe concessiehouder van het ‘Santa Catalina’-hotel een nettowinst van tussen de 1,6 en 2,2 miljoen euro  zal kunnen behalen - in het tweede jaar van de concessie - en 3, 6 miljoen euro  in het laatste jaar van het huurcontract, zo rond het jaar 2052.
De gemiddelde  jaaromzet per gastenkamer is in het Codexca-rapport  geschat op €44.000;=

De adviseurs hebben ook extra omzet ingeschat die afkomstig is uit  zaalverhuur en uit het restaurant (bij een gemiddelde bezetting  van 20%) en bezetting van het Spa-gedeelte (van 9%) van gezamenlijk  een miljoen euro.
83823.jpg
21532561.jpg
11800_108_z.jpg 220751360.jpeg
De haalbaarheidsanalyse becijfert dat de operatie termijnen weergeeft voor een winstgevendheid van 18%, hoewel de verbouwingswerkzaamheden verplichten tot twee jaar sluiting van het hotel.

Geschiedenis

Het 202 airconditioned gastenkamers en zeven vergaderzalen tellende Hotel-'Santa Catalina' is kenmerkend voor Las Palmas de Gran Canaria. Dit als zodanig gebouwde hotel werd ingelijfd in 1890. Er was behoefte aan een comfortabele rustplaats voor mensen die op doorreis waren naar Afrika, en zodoende werd dit symboliserende 5-sterrenhotel geconstrueerd.
Hotel-'Santa Catalina', omgeven door tropische, groene tuinen, biedt een vredige en koloniale omgeving. Het oorspronkelijke ontwerp was van een Ierse architect, hoewel het hotel door de jaren heen een duidelijk Canarische stijl heeft gekregen. De perfecte locatie, tesamen met de traditionele charme door de eeuwen heen, hebben al verschillende illustere figuren getrokken, waaronder Sir Winston Churchill, Maria Callas en de Spaanse Koninklijke familie. T

Het is de aangewezen locatie om bijvoorbeeld een prachtig cocktailfeest te organiseren. Vraag het iedere willekeurige eilandbewoner  en zij zullen  met trots vertellen over de plezierige uren die ze hebben doorgebracht in en om dit hotel. De omgeving doet recht aan de lange geschiedenis van dit 5-sterrenhotel . Het combineert overwelfde binnenplaatsen, verschillende restaurants en bars met een prachtig buitenzwembad, een moderne Spa, een indrukwekkend businesscentrum, een eindeloze tuin met palmbomen en een goede bereikbaarheid van het Casino Las Palmas. En door de constante renovaties van de infrastructuur blijft het hotel ook helemaal bij de tijd.
De rustige locatie midden in de natuurlijke begroeiing en vlakbij de haven van Las Palmas, en de tijdloze elegantie maken van Santa Catalina een onvergetelijk hotel.
000islas-canariaslogo-572.jpg


Hotel 'Santa Catalina' heeft  een “grote investering”nodig

Voorlopig is niet duidelijk, of het hotel wel, of niet 
verkocht (geprivatiseerd) gaat worden

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 27 juli 2012 -  De wethouder van Toerisme, Pablo Barbero, van de Gemeente Las Palmas de Gran  Canaria, heeft op woensdag 25 juli 2012 erkend, dat het Santa Catalina-hotel een “goede” investering nodig heeft, “om niet het niveau te verliezen wat het heeft als boegbeeld van het kwaliteitstoerisme in de hoofdstad van Gran Canaria.

Barbero heeft deze verklaringen  afgelegd na afloop van de vergadering van de Raad van Bestuur van de Gemeentelijke Maatschappij Hotel Santa Catalina SA. En, dat hij aan de huidige huurder Juan Padrón, zonder overigens diens naam te noemen, kenbaar heeft gemaakt, dat het met de Gemeente ondertekende contract voor beide partijen de verplichting schept, tot de noodzaak het logiesbedrijf te onderhouden overeenkomstig haar 5 sterren-categorie.De vergadering van de Raad van Bestuur, op woensdag 25 juli 2012, onder voorzitterschap van de wethouder van Toerisme, Pablo Barbero:
                                               

Het begin van de vergadering van de Raad van bestuur was een beetje wanordelijk, omdat de gemeentesecretaris de deelname van de wethouder van Compromiso por Gran Canaria, Nardy Barrios, verhinderde, ondank , dat zij voor dit beraad was uitgenodigd; omdat, de Gemeenteraad haar benoeming als nieuw lid van het Bestuursorgaan van de Maatschappij door de grupo Mixto, als opvolgster van de wethouder van Nueva Canarias, Pedro Quevedo, niet geratificeerd zou hebben.

Barbero verzekert “een lange en moeilijke onderhandeling,” en heeft niet verduidelijkt,  of het Gemeentebestuur het hotel wil verkopen; of, dat men een nieuwe concessie wil verlenen. De oppositiepartijen hebben zich op hun beurt  bereid getoond , dat de stad het eigendom over het hotel  blijft behouden en hebben burgemeester Juan José  Cardona gevraagd “een eerlijk spel te spelen”, waarbij de belangen van de Gemeente voorop staan in de transactie welke men uiteindelijk zal effectueren.

Ook wenste de wethouder zich niet uit te laten over het bereikte akkoord tussen Radisson en Juan Padrón, waarmee de Noorse hotelonderneming het meerderheidsaandeel in handen heeft gekregen van het bedrijf  Hotelera Nueva Canaria,  waarmee Padfón het hotel beheert; een akkoord, waarvan  de geldigheid afhankelijk is van  het groene licht wat gegeven moet worden door het Gemeentebestuur.

Barbero beperkte zich  door te zeggen: “Ik ben niet op de hoogte van het bestaan van een akkoord, hoewel dit er wel zou kunnen zijn,” en hij wilde zich niet verder uitlaten over de zaak waarvan hij verzekerde, “dat dit niet behandeld is in de  Bestuursvergadering, omdat de Raad van Bestuur geen beslissingen moet nemen over speculaties.”

Barbero is wel ingegaan op de investeringen die het hotel nodig heeft, om de conditie ervan te verbeteren en hoewel hij weigerde te kwantificeren, heeft hij benadrukt, dat het om  een groot bedrag gaat, waarbij het zal gaan om een belangrijke ingreep in termen van  kwaliteit, “die gericht zijn op de werkelijke behoeften van een kwaliteitsvoorziening.”

“Er zal veel liefde in gestopt moeten worden in de categorie van de logiesaccommodatie,” beweerde de wethouder,  die benadrukte,  dat wat het hotel het meest nodig heeft, goede hotelkamers en badkamers zijn; elementen,  die het meest gewaardeerd worden door het overgrote deel van de hotelgasten, dat bestaat uit managers.
3-hotel-santa-catalina_large.jpg

Dromen
“Want hotels verkopen zijn dromen en, wat wij momenteel moeten verbeteren zijn de gastenkamers en de badkamers,” zo heeft Barbero uitgelegd, die benadrukte, dat de investering een van de vraagstukken zijn waaraan  men de  meeste aandacht zal besteden  als het aankomt op de bestudering van de  aanbiedingen van maatschappijen voor het huren , of het kopen van het pand.

In lijn met de verklaringen van de burgemeester, heeft Barbero benadrukt, dat iedere beslissing over het hotel ”gemeenschappelijk” zal worden  genomen door de drie partijen, naar zijn mening moet het Santa Catalina-hotel  buiten de partijpolitiek blijven.

Voor wat betreft de vraag uit de oppositie, om een rapport over de staat van onderhoud van het hotel, heeft de wethouder,  die jarenlang directeur van het Santa Catalina-hotel is geweest, gezegd,  dat men geen enkel rapport nodig heeft, om te weten hoe het pand erbij staat en heeft hij om kalmte en rust gevraagd, voor het zoeken naar de meest ideale oplossing voor het reilen en zeilen van het hotel, niet alleen voor de komende vijf jaar dat de concessie nog duurt, maar voor de rol die het in de toekomst moet gaan spelen als “toeristisch icoon” van de stad.

Wat dit betreft, heeft hij opgemerkt, dat het moeilijk te zeggen is, hoeveel tijd de Gemeente nodig zal hebben voor het bereiken van een akkoord en hij herinnerde aan de problemen welke voorgaande Gemeentebesturen gehad hebben, om de concessie te redden.

“Wij zouden willen, dat dit op de korts mogelijke termijn kan gebeuren, maar we moeten rekening houden met de wensen van de betrokken en met die welke nog kunnen  komen,” heeft de wethouder gezegd, dii verduidelijkte, dat het voornaamste is, “te zoeken naar een oplossing die de staat van het hotel verbetert”.

Op zijn beurt heeft de wethouder van de Socialistische partij, Fernando Navarro - die ook de positie in de Raad van Bestuur verdedigde van de nationalistische wethouder Pedro Quevedo -  het voorstel gedaan, dat de Gemeente het proces ”leidt” en de belangen van de stad boven die van particulieren stelt, hoewel die ook legitiem zijn.

Bovenstaande kwesties zullen op vrijdag 27 juli 2012 aan de orde komen in de Gemeenteraadsvergadering  hoewel wethouder Nardi Barrios al heeft laten weten, tegenstandster van verkoop van het pand te zijn.  Waarbij dan wel een redelijke huursom verlangd moet gaan worden, welke de Gemeente ten goede komt.

In elk geval zal de huursom aanzienlijk hoger moeten zijn dan de huidige €24.000,= die Juan Padrón jaarlijks betaalt als huur voor het Santa Catalina Hotel.
kleurlogoCanarias.png


aaaaakaart_canaria-38-122.jpg

000LOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2-.jpg

zon-223.jpg